info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

3 oktober 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 3 oktober 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450
2 / 26

Agenda

Dinsdag 3 oktober

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over de Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.
MIDDELHARNIS – Presentatie Zendingswerk Reinout en Arenda van Heingen. Aanvang 19.45 uur in De Hoeksteen. Er zal een collecte gehouden worden.
NIEUWE-TONGE – Inwonersavond, georganiseerd door de Dorpsraad In Bloei. Plaats: Ons Dorpshuis, aanvang 19.30 uur.

Woensdag 4 oktober

MIDDELHARNIS – Boekenmarkt Bosseschool van 12.15 tot 14.00 uur.
OUDDORP – 55+ club in Dorpstienden. Vanaf 14.00 uur. Onderwerp 'De kruidenierswinkel van vroeger'. Meer info: 0187-682319.
OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de Kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.
STELLENDAM – Verrassingsmaaltijd Inloop Caleido, voor 7,50 euro. Aanvang 17.30 uur. Opgeven via 06-23506507.

Donderdag 5 oktober

DIRKSLAND – Bijeenkomst Longpunt in Onder Wiek, Ring 57. Aanvang 14.00 uur. Meer info via haringvliet@longpunt.longfonds.nl.
DIRKSLAND – Inloop stomadragers van 10.00 tot 12.00 uur in verenigingsgebouw Onder de Wiek, Ring 57.
DIRKSLAND – Bingoavond in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. Aanvang 19.30 uur.

Vrijdag 6 oktober

MIDDELHARNIS – Autisoos. 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49.
MELISSANT – Najaars- en winterkledingbeurs De Bezige Bijen van 19.00 tot 21.00 uur. Melishof Binnenweg 61. Info: 06-86820470.

Zaterdag 7 oktober

SOMMELSDIJK – Hervormde Kerk. Muzikale avond ten bate van het werk van Willem en Joanne Folmer in Congo. Gemeenteleden van Hervormd Sommelsdijk musiceren met elkaar. De toegang is vrij. Er wordt een collecte gehouden. Aanvang 19.00 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O, aanvang 19.30 uur. De Zwaluw, Sperwer 55.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.

Dinsdag 10 oktober

DIRKSLAND - Koffieochtend 't Reginahof. Alle ruimte voor ontmoeting van 10.00 tot 12.00 uur. De ontmoetingsruimte is te vinden aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.

Woensdag 11 oktober

Bingomiddag De Zonnebloem in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Aanvang 14.00 uur. Meer info: 0187-642414.

Zaterdag 14 oktober

HERKINGEN – Bijeenkomsten voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. 'Jouw Zaterdagavond'. Aanvang 19.30 uur. Peuterdijk 59. Meer info op Facebook: JVdeLandman.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Appelflappenverkoop door hometeam Speranta van 8.00 tot 14.00 uur bij Jumbo Sperling.
OUDDORP – Concert Dutch Barok Vocal Consort en Dutch Baroque Ensemble, plus enkele solisten. Ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie. Hervormde Kerk aan de Ring. Deur open 18.45 uur. Aanvang 19.30 uur.

Nostalgische maand vol geluk

SOMMELSDIJK – Met een wedstrijdje koekhappen is zaterdagmiddag de Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee geopend. De koek was door de regen wat klef geworden, maar dat mocht de pret niet drukken. Beter gezegd: het stond het geluk niet in de weg. Want 'geluk' is het thema van de geschiedenismaand, het grootste evenement van Nederland.

Door Kees van Rixoort

De eilandelijke invulling van de Maand van de Geschiedenis was voor de derde keer in de vertrouwde handen van een samenwerkingsverband van historische vereniging De Motte, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Deze keer is ook Breicafé Steekje Los van de partij. Wethouder Gerrit de Jong, die naar het streekmuseum in Sommelsdijk was gekomen om de Maand van de Geschiedenis voor open te verklaren, prees de samenwerking en het daaruit voortvloeiende aansprekende programma.

Gouden jaren

Op Goeree-Overflakkee is het landelijke thema nog iets aangescherpt: Toen was geluk heel gewoon. Het zwaartepunt van de aandacht ligt bij de jaren 60, 70 en 80. In het museum komt dat tot uiting in een retrotentoonstelling. Overal in het museum komt de bezoeker verwijzingen naar die 'gouden jaren' tegen: rotanstoelen, oranje trommels, de droogkap, krulspelden en ga zo maar door.
Andere hoogtepunten in het eilandelijke programma, dat zich uitstrekt tot en met 28 oktober, zijn een filmavond met rolprenten van Bert Haanstra, de Avond van de Geschiedenis met Annegreet van Bergen, auteur van het boek 'Gouden jaren', een spelletjesavond met Flakkeese bingo en de historische markt met onder anderen Annejet van der Zijl, schrijfster van bijvoorbeeld 'Sonny Boy', dat deels op Goeree-Overflakkee speelt, en 'De Amerikaanse prinses'.
De kinderen zijn niet vergeten. Zij hebben drie kansen om mee te doen aan een archeologische zoektocht. Met de metaaldetector en de schep gaan ze op pad om vondsten uit drie perioden te doen: de Napoleontische tijd, de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. "Wat ze vinden mogen de kinderen houden, en het is écht oud", zei Motte-voorzitter Arjen Diepenhorst.
De historische vereniging heeft ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis een special van het tijdschrift De Ouwe Waerelt uitgebracht, dat geheel gewijd is aan de jaren 60, 70 en 80 op Goeree-Overflakkee en veel fotomateriaal bevat. Het is in een hogere oplage gedrukt en de gehele maand oktober tegen een gereduceerd tarief te koop.
Breicafé Steekje Los heeft setjes pannenlappen gehaakt en gebreid aan de hand van patronen uit de jaren 60 en 70. De nostalgische lappen zijn in het museum te koop voor 4 euro per stel. De opbrengst is voor het breicafé en het streekmuseum.

Nostalgie

Wie iets van het programma van de Maand van de Geschiedenis bijwoont of meemaakt, laat zich onderdompelen in een bad vol nostalgie. "Een sfeer die herinneringen oproept", zoals wethouder De Jong zei. Die sfeer kwam zaterdagmiddag meteen los door de kleding waarin sommige gasten rondliepen, de kleuren, de grote brillen, de muziek, knabbels geserveerd in papieren koffiefilters en het toneelstuk 'Geluk of zoiets', dat op een inmiddels droog Marktveld te zien was.
Geluk, wat is geluk? Volgens De Jong is dat thema moeilijk te vatten. "Als je aan twintig mensen vraag wat geluk is, krijg je twintig verschillende antwoorden." Toch kwam hij met een doordachte definitie, die al die antwoorden zou kunnen overkoepelen: kwaliteit beleven. De start van de Maand van de Geschiedenis voldeed in ieder geval aan die definitie.

Vrijwillige politieagenten Prinsen en Wittekoek ontvangen Koninklijke onderscheiding

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdagmiddag 28 september zijn de heren Leendert Prinsen uit Middelharnis en Dirk Wittekoek uit Sommelsdijk beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De twee vrijwillige politieagenten kregen hun onderscheiding uitgereikt door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Leendert Prinsen trad in 1978 als vrijwillig wachtmeester in dienst bij het toenmalige Korps Rijkspolitie. Hij werd ingedeeld bij de groep Middelharnis. Als vrijwilliger ging hij samen met een in vaste dienst zijnde collega de straat op. Ook werden door hem diverse controles gedaan, zoals alcohol-, verkeers- en milieucontroles. Bij veel evenementen was Leendert Prinsen het aanspreekpunt tussen politie en organisatie. De begeleiding van de jaarlijkse Truckrun, die afgelopen jaar voor de 29e keer werd gehouden, heeft hij niet één keer gemist. Hij was 39 jaar werkzaam als vrijwilliger van de politie.
Dirk Wittekoek begon in 1981 bij de vrijwillige politie. Hij hield zich onder andere bezig met de verkeersveiligheid en evenementen op het eiland. Hij nam ook vaak deel aan cursussen en trainingen die werden aangeboden door de politie. Daarnaast is hij al twaalf jaar actief voor de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Sommelsdijk, bij diverse commissies en besturen. Hij heeft vanuit zijn functie als diaken binnen de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Sommelsdijk sinds 2007 contacten met diverse personen in Oekraïne. Vanuit de kerk worden er financiële middelen aangereikt die hij dan omzet in winterhulp, voedsel en kleding voor de bewoners van diverse zigeunergemeenschappen.

Belangrijke bijdrage

Door hun jarenlange staat van dienst bij de vrijwillige politie leverden Leendert Prinsen en Dirk Wittekoek een belangrijke bijdrage aan de veiligheid op het eiland Goeree-Overflakkee. Op 28 september werden zij verrast door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman tijdens hun afscheidsreceptie in het gemeentehuis in Middelharnis.

"Genadeklap uitgedeeld"

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het raadsbesluit van afgelopen donderdag over Windlocatie Battenoord is als een bom ingeslagen bij de inwoners van de dorpskernen Oude- en Nieuwe-Tonge".

Dit stelt Ies Hartog in een publicatie die hij, als een reactie op het besluit, namens de beide dorpsraden en de stichting Mallemolens heeft toegezonden aan eilandelijke media. "De coalitiepartijen hebben de genadeklap uitgedeeld aan het woon- en leefklimaat van de bewoners in genoemde kernen met het mogelijk maken van de bouw van zes extra windturbines. Het lijkt er op dat deze dorpsgemeenschappen moeten boeten voor het niet laten horen van hun proteststemmen bij de oorspronkelijke plannen uit de jaren 2013-2014. Het heeft niet mogen baten dat de zogenaamde oppositiepartijen donderdag in de raad aandrongen om nadere onderzoeken uit te voeren en niet te zwichten voor de druk van Deltawind en partners", stelt Ies Hartog in zijn publicatie, gepresenteerd als een impressie uit de samenleving Nieuwe- en Oude-Tonge.

Kunstgeschiedenis op GO

SOMMELSDIJK - Het nieuwe programmaboekje van de Stichting Kunst en Cultuur Educatie (KCE) Goeree-Overflakkee voor het seizoen 2017-2018 is uit. Hierin informatie over de KCE-activiteiten.

Er worden zes cursussen kunstgeschiedenis aangeboden, waarvan er twee worden afgesloten met een excursie. De docenten Frank Swagemakers, Imelda van der Linden en Hans van der Wulp zijn bereid gevonden hun activiteiten voor het nieuwe cursusjaar voort te zetten.
Onderwerpen als Symboliek, Impressionisme, Historische Romans, Muziek en Romantiek en Modern Realisme zijn de thema's van de cursussen.

Ook voor het aankomend seizoen worden er bustochten georganiseerd; er is een excursie naar museum More in Gorssel waar modern realisme bekeken kan worden en er is een excursie naar de Hermitage van Amsterdam. Daar zijn een aantal topstukken van Rembrandt te zien die na verkoop aan Rusland niet meer in Nederland te zien zijn geweest. Ook staat dit jaar een operavoorstelling op het programma en mag een bezoek aan het Concertgebouw in Amsterdam met een Zaterdagmatinee concert niet ontbreken.

De KCE heeft wederom een aantal interessante lezingen. In maart vertelt Imelda op verfrissende wijze over de Oogappels van de Tsaren en zal Martina Westdorp de luisteraar meenemen in het leven van schilder Jan van Os. Geboren in Middelharnis en wereldberoemd geworden.

Het programmaboekje zal ieder, die recent aan onze activiteiten heeft deelgenomen, in de brievenbus gevonden hebben. Anders is het af te halen bij de bibliotheken of bij het VVV. Of bekijk het gehele aanbod op www.kcego.nl of op Facebook.

Activiteiten voor 55+ krant

Half oktober verschijnt weer de najaarseditie van de 55+ krant. In deze krant die Eilanden-Nieuws in samenwerking met Stichting ZIJN verzorgt, staan tal van artikelen die betrekking hebben op de 55-plussers. In de krant is ook een uitgebreide activiteitenagenda opgenomen. Organisaties en verenigingen die activiteiten hebben, gericht op de doelgroep, kunnen informatie aanleveren. Dit graag voor 8 oktober via redactie@eilandennieuws.nl onder vermelding van 'Activiteiten 55+ krant.

"Hartverwarmend!"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Onvoorstelbaar, zó veel heeft de actie opgeleverd die Ester Griffioen te Middelharnis in de aanloop naar Dierendag organiseerde, om zo veel mogelijk leuke artikelen in te zamelen voor de stakkers van honden die in het Spaanse asiel te Amposta nabij Barcelona zijn opgevangen, in de hoop op een beter bestaan in de toekomst. De grote hoeveelheid hondenspullen die bij Ester zijn ingeleverd, zijn intussen op transport gegaan naar het asiel. "Hartverwarmend hoe Goeree-Overflakkee geholpen heeft!", zo reageert Ester dan ook enthousiast en ontzettend dankbaar richting al die gulle gevers.

Nieuwe reddingboot dankzij nalatenschap betrokken donateur

De tewaterlating van de Valerie Struis. Foto-inzet: Dirk Struis' kleindochter (l.), naar wie de nieuwe reddingboot genoemd werd.

De aanschaf van Stellendams nieuwe reddingboot werd mogelijk gemaakt uit de nalatenschap van de te Zeist geboren Dirk Struis, die in juli 2014 overleed. Als kind al was hij gepassioneerd door schepen. En toen hij zelf eenmaal een boot had, hing er altijd een KNRM-vlag aan boord. Het werk van de redders droeg hij een zeer warm hart toe, tot het uit zijn nalatenschap bekostigen van een nieuwe reddingboot toe, zo bleek. Toen Struis' zonen Mark en Dennis hierover de KNRM benaderden was de reddingorganisatie blij verrast. Op welke KNRM post de nieuwe boot gestationeerd zou worden, was de twee broers om het even. Maar de KNRM leek het een mooie gedachte om die voor Stellendam te houden. Daar heeft in het verleden al een reddingboot met een bijna gelijkklinkende naam dienst gedaan, de Neeltje Struijs, en het zou bijzonder zijn om daar nu opnieuw een Struis te stationeren, zij het dat deze naam met een andere op één na laatste letter wordt geschreven. En dat ze geen Neeltje heet, maar Valerie. Niettemin, Stellendam werd ermee verrijkt.

Symbolisch

Valerie Struis is de nu eenjarige kleindochter van wijlen de heer Struis. "De naam Valerie Struis heeft een diepere betekenis", zo gaf burgemeester Ada Grootenboer zaterdagmorgen aan, in haar functie als voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM. "Terwijl Valerie 'sterk zijn' betekent, staat de naam Valerie Struis symbool voor een sterk mens. Struis' kleindochter Valerie werd namelijk geboren met een ernstige hartafwijking, maar is desondanks is ons midden vandaag. De naam van deze toch sterke kleindochter én de passie van haar opa komen nu samen in de naamgeving van deze stoere reddingboot. Op symbolische wijze zijn zo ook op het water opa Dirk en zijn kleindochter Valerie aan elkaar verbonden, hoewel ze elkaar nooit zullen kennen omdat Valerie na het overlijden van haar opa werd geboren. Ik ben ervan overtuigd dat de Valerie Struis een betrouwbaar voertuig zal zijn bij de redding van drenkelingen in de wateren rondom Goeree-Overflakkee. En dat de reddingboot letterlijk en figuurlijk een rots in de branding zal zijn voor redders en geredden."
Zowel Ada Grootenboer als Rutger van Slobbe, die als voorzitter van de Raad van Toezicht van de KNRM eveneens aanwezig was, spraken hun dankbaarheid en waardering uit voor "deze prachtige aanwinst. Ongelooflijk veel dank!"

Doopplechtigheid

De nieuwe reddingboot was nog niet tewatergelaten maar stond op één van steigers achter de visafslag opgesteld. Daar lag ook de GO-48 Cornelis Senior aangemeerd en die zou na doopplechtigheid de Valerie Struis vanaf de steiger in het water laten zakken. Het was Marieke van Nieuwkerk, die als nicht van de familie Struis altijd erg betrokken is geweest bij haar oom Dirk en diens gezin, die zaterdagmorgen de doopplechtigheid verrichtte. Met een bijl hakte ze de twee draden door waarmee de nieuwe reddingboot op de steiger was vastgebonden, waarna ze, geëmotioneerd, sprak: "Ik doop u Valerie Struis en wens u en uw bemanning een behouden vaart en vele geredde levens toe!". Pas nadat ze de inhoud van een champagnefles over de buitenkant van het vaartuig had uitgegoten was de ceremonie echt voltooid.

Ondersteuning gezocht voor G-team

MIDDELHARNIS - De Jonge Spartaan is op zoek naar mensen die op zaterdag het G-team willen begeleiden tijdens wedstrijden. Er is één G-team van De Jonge Spartaan actief in competitieverband. Niet alle voetballers komen uit in het wedstrijdteam, dit is een keuze die elke G-voetballer bij De Jonge Spartaan kan maken. Bijna twintig (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking zijn inmiddels voetballend lid binnen De Jonge Spartaan. Alle G-voetballers trainen gezamenlijk op donderdagavond van 18.15 tot 19.30 uur op sportpark Spartacus in Middelharnis. De wedstrijdselectie bestaat altijd uit ca. elf spelers.

G-voetbal is echt een vast onderdeel van het voetbalaanbod binnen De Jonge Spartaan geworden. De vereniging heeft één nadrukkelijke wens en dat is extra begeleiding op zaterdag. Want het is lastig om iedere zaterdag voldoende begeleiding te hebben, omdat veel hulptrainers dan zelf voetballen of betrokken zijn met een ander team.

Het is geen lastig werk. G-voetballers zijn net als al onze andere leden; gek van voetbal! Het is geen voorwaarde dat je een zorgachtergrond hebt of bekend bent met het werken met deze doelgroep. Als je enthousiast bent en over een groot inlevend vermogen beschikt dan brengen de G-voetballers de passie voor het G-voetbal vanzelf op je over! Er kan kosteloos een cursus worden gevolgd. Er zal gemiddeld twee keer per maand aan je gevraagd worden te ondersteunen op zaterdag. Bij een thuiswedstrijd vraagt dat ca. twee uurtjes van je tijd. Bij een uitwedstrijd is dit wat langer in verband met de reistijd.

Belangstelling? Neem dan een keer een kijkje bij een training of wedstrijd. Of neem contact op met trainer Chris van der Weele, via c.vanderweele@tele2.nl of voorzitter@dejongespartaan.nl.

Naailes


SOMMELSDIJK - Wie in het nieuwe seizoen wil leren omgaan met de naaimachine of een oude hobby van kleding maken weer nieuw leven wil inblazen, kan op naailes, bij Coby de Waard. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Opgeven kan bij Coby, Halsjuk 21, Sommelsdijk, telefoon 0187-485023, of per mail: cobydewaard@hotmail.com.

Bij Elles: eten tegen eenzaamheid

Elles Hagens in haar knusse eetgelegenheid. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Vorige week was het de Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van Coalitie Erbij. Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties die in de samenleving zich ervoor inzetten om eenzaamheid te bestrijden. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zijn er door het hele land honderden Kom erbij-activiteiten. Eén van die is een 'Kom erbij & Schuif aan' activiteit, een etentje waarbij iedereen kan aanschuiven. Daarop geïnspireerd startte 'Bij Elles' de actie 'Aanschuiftafel': iedere donderdagavond aanschuiven en eten wat de pot schaft, voor iedereen die geen tijd of zin heeft zelf te koken, of die thuis altijd in z'n eentje eet maar het juist fijn vindt dit eens met anderen te doen.

Door Hans Villerius

Een aantal jaren geleden opende Elles Hagens aan de Nieuwstraat te Middelharnis haar eetgelegenheid 'Bij Elles', die ze naast haar cateringbedrijf runt. 'Bij Elles' is misschien niet bij iedereen even bekend, maar wie het eenmaal heeft ontdekt, blíjft komen, zo leert de praktijk. Dit vanwege de voortreffelijke smaak en kwaliteit van hetgeen ze serveert, maar ook om de ongedwongen en gezellige sfeer die in haar eetgelegenheid heerst. Bijzonder is dat Elles als 't even kan met biologisch geteelde producten werkt, die ze zo veel mogelijk betrekt bij onze eigen eilandelijke leveranciers, met de seizoenen mee, en dat alles wat ze opdient uitsluitend verse producten zijn. Tegenwoordig heeft ze ook selecte wijnen en bieren, zelfs glutenvrij bier, in het assortiment; bijzondere soorten en zeker geen standaardmerken. Vanwege haar culinaire gaven weten ook velen haar cateringservice te vinden, daar hoeft ze niet eens reclame voor te maken, en ook de kookworkshops die ze organiseert vallen in de smaak. Graag bereidt Elles recepten uit alle windstreken van het wereldrond, zodat hier eten soms een smakelijk avontuur is. En wie liever thuis eet, kan gewoon bestellen en ophalen. Elke dag heeft 'Bij Elles' een ander gerecht. Op Facebook is te lezen wat dat die dag is. Dat geldt ook voor de Aanschuiftafel. Die wordt elke donderdagavond van 17.00-19.00 uur gehouden en vormt een plek voor spontane ontmoetingen, hartelijkheid of gezellige verhalen. Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich eenzaam. De Week tegen Eenzaamheid vraagt daar aandacht voor en zegt: Kom erbij! Want eenzaamheid aanpakken begint eenvoudigweg met het leggen van contact. Omdat eenzaamheid na één week aandacht hiervoor niet over is, maakt Elles van de 'Aanschuiftafel' een wekelijks herhalende gelegenheid, waarop ieder die dat wil voor € 12,50 een voedzame, gezonde en verrassend lekkere warme maaltijd geniet, met verse groenten in de hoofdrol, in combinatie met frisse salades, soep of quiche, en natuurlijk met gezelligheid en aanspraak. Vooraf reserveren is wel fijn. Dat kan telefonisch (0187 663344) of via Facebook. Zie voor meer info: www.bijelles.nl.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Bingo

Donderdag 5 oktober is er weer een gezellige bingoavond met mooie geldprijzen in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De zaal gaat open om 19.00 uur en de ballen worden gestart om 19.30 uur.

Rommelmarkt

Zaterdag 7 oktober is weer de eerste rommelmarkt van het seizoen in de Victoriahal. De twee grote hallen zijn vol met 80 tafels. De markt is van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. De Victoriahal is te vinden aan Philipshoofjesweg 57a in Dirksland.

GOEDEREEDE

Oud papier

De Stichting Oud Papier Apollo te Goedereede haalt zaterdag 7 oktober weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kunt u hierbij aanbieden. Graag het oud papier voor 8.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Vanaf 1 november wordt het oud papier opgehaald d.m.v. de blauwe containers. Nadere informatie van de gemeente volgt hierover nog. De papiercontainer op het parkeerterrein verdwijnt per 1 november, overig karton en papier kunt u kwijt op de milieustraat in Goedereede, dit komt ook weer ten goede aan de verenigingen.

Torenquilters

De Torenquilters-expositie in de toren van Goedereede is nog in de herfstvakantie te zien. Het thema van dit jaar is muziek 'Vrolijke noten'. In de herfstvakantie van 14 t/m 28 oktober is de expositie in de toren geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur.

MELISSANT

Verkoopdag vrouwenvereniging

Woensdag 11 oktober is er van 10.00 tot 15.00 uur een verkoopdag van Vrouwenvereniging Tabitha, dit alles in Verenigingsgebouw De Poort, Voorstraat 14. Er worden allerlei producten aangeboden, zoals cadeau- en handwerkartikelen, zelfgebreide wollen sokken, handgemaakte kaarten, zelfgemaakte advocaat, kruudplaetjes, lekkernijen van Bakkerij Van Harberden, groente en fruit, boerenkaas van kaasboerderij Van Schaik, speelgoed, babykleding, bolchrysanten, tevens is er een rommelmarkt waar u terecht kan voor mooie brocante. Er zijn ook tweedehands dameshoeden en kleding te koop. De koffie en thee staat klaar voor de bezoekers.

MIDDELHARNIS

Autisoos

Vrijdag 6 oktober vanaf 19.00 tot 21.00 uur is het weer tijd voor een gezellige soosavond in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum) aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis. De toegang voor deze avond bedraagt € 2,-. Verfrissende consumpties zijn tegen betaling van € 0,50 verkrijgbaar. Het Jeugd Ondersteuningsteam (JOT) heeft, met ondersteuning door ouders en vrijwilligers, een Auti-soos opgezet. De soos heeft de naam Let's GO AUT! gekregen en is bedoeld voor jongeren met (kenmerken van) autisme in de leeftijd van 13-20 jaar. Let's GO AUT! ondersteunt deze jongeren om hun sociale netwerk te vergroten en in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Heb je interesse? Opgeven kan via info@lets-go-aut.nl.

Inleveren rommelmarktspullen

Zaterdag 7 oktober a.s. is er weer de mogelijkheid voor het inleveren van spullen voor de rommelmarkt. Een ieder is van harte welkom in de schuur die geopend is van 9.00 tot 11.30 uur, welke u kunt vinden op de boerderij in de Van Pallant Polder te Middelharnis. Verder is er elke 1e zaterdag van de maand de mogelijkheid uw rommelmarktspullen in te leveren. Als u niet in de gelegenheid bent om de spullen te komen brengen, dan kunt u voor het ophalen contact opnemen met 0187-680755, Martin Meijer, of 487124. De schuur is te vinden met behulp van onderstaande routebeschrijving: komende vanaf de Zuidelijke Randweg in Middelharnis richting het industrieterrein gaat u bij de rotonde rechtdoor en rijdt u op de Industrieweg. Volg deze tot aan het einde en dan gaat u rechtsaf en volgt u de borden richting de Jonge Spartaan. Blijf rechtdoor rijden en aan het einde van de weg kan u niet anders dan linksaf. Volg deze weg en u rijdt vanzelf de boerderij op. De organisatie is in handen van de Restauratie- en Activiteiten Commissie van Hersteld Hervormde Gemeente van Middelharnis/Sommelsdijk.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café heeft op woensdag 4 oktober als thema 'Diagnose Dementie'. Is het belangrijk een juiste en vroegtijdige diagnose te stellen? Ja, duidelijkheid voor patiënt, partner en familie. Gastspreker is mevr. dr. Vroegindeweij. Locatie: Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis. Vanaf 19.00 uur inloop. Programma van 19.30 tot 21.00 uur.

NIEUWE-TONGE

Bingo gaat niet door

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge laat weten dat de bingoavond van 13 oktober door omstandigheden niet door kan gaan.

OUDDORP

Inloopochtend De Gornet

Op dinsdag 10 oktober houdt Peuterspeelzaal 'De Gornet' aan de Dorpstienden een inloopochtend. Dit betekent dat de deuren wijd open staan voor alle belangstellenden, maar in het bijzonder voor de ouders van kinderen in de leeftijd vanaf 1,5 jaar. U kunt uw kindje al inschrijven vanaf de geboorte. Peuterspeelzaal 'De Gornet' is een neutrale peuterspeelzaal waar iedereen van harte welkom is. Door een kijkje bij ons te nemen, krijgt u een indruk hoe men te werk gaat. Deze ochtend zijn leidsters en leden van de Ouderraad aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom vanaf 10.00 tot 11.30 uur. De koffie staat klaar.

Van der Linde rommelmarkten

In de maand oktober is Van der Linde rommelmarkt elke zaterdag en de laatste twee woensdagen van deze maandag open. Om even een beetje afstand te nemen van de rommelmarkt, kunnen er ook geen rommelmarktspullen meer gebracht worden dit jaar. Vanaf januari 2018 hoopt men weer te beginnen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor Zorgcentrum De Vliedberg, waar op 15 november een verkoping wordt gehouden waarbij ook de rommelmarkt aanwezig is. De eerste week van november wordt daar nog spullen voor ingezameld.

Opbrengst KWF-collecte

In de week van 4 t/m 9 september was de collecteweek van de KWF Kankerbestrijding. Het totale bedrag dat is opgehaald in Ouddorp is € 3.343,15. De organisatoren van de KWF Kankerbestrijding willen alle collectanten heel hartelijk bedanken voor hun inzet. Men is altijd op zoek naar nieuwe en extra collectanten. Wilt u ook uw steentje bijdragen voor de KWF? Meld u dan aan via https://kwf.collecteweb.nl/aanmelden/.

Kruidenierswinkel van vroeger

Woensdag 4 oktober heeft de 55+ club in Ouddorp Hans Mouthaan uitgenodigd voor een infomiddag. Mouthaan had veertig jaar een levensmiddelenzaak in zijn woonplaats, een winkel die halverwege deze periode werd omgebouwd tot supermarkt. Hij onderstreept zijn verhaal met trommels, scheppen, gewichten en manden uit zijn vroegere kruidenierszaak. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 4,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN, 0187 483366, e-mail c.vermeulen@zijngo.nl. Woensdag 11 oktober gaat de club breien voor Roemenië.

Appelflappenverkoop

Op zaterdag 14 oktober hoopt hometeam Speranta appelflappen te verkopen voor het werk van Jantina in Roemenië. De appelflappenverkoop zal plaatsvinden in een kraam bij de Jumbo in Ouddorp. Van 8.00 tot 14.00 uur kunt u daar voor appelflappen terecht.

Dutch Baroque Vocal Consort

Zaterdag 14 oktober zal er in de Hervormde Gemeente van Ouddorp (Weststraat 2) een concert gehouden worden, dat in het teken van 500 jaar reformatie staat. Luthers catechismus wordt in woord en klank uitgevoerd (componist J.S. Bach). Medewerking aan dit concert wordt verleend door het Dutch Baroque Vocal Consort en Dutch Baroque Ensemble o.l.v. dirigent Gerard de Wit. Ook zullen deze avond enkele solisten aanwezig zijn. Entree voor het concert is € 4,50, kaartverkoop aan de deur. Deur is open vanaf 18.45 uur. Aanvang van concert is 19.30 uur. Er zal tevens een collecte gehouden worden voor de onkosten van deze avond. Allen hartelijk welkom!

OUDE-TONGE

Gebedssamenkomst

Op woensdag 4 oktober is er weer de maandelijkse gebedssamenkomst in Oude-Tonge. Iedereen is om 20.30 uur van harte welkom in Aktivia. Aan de Kerkring in Oude-Tonge. "U bent van harte uitgenodigd om samen met andere christenen God te danken en te bidden voor ons dorp".

Poteravond

A.S.V. Oostflakkee organiseert voor vrijdag 13 oktober de specialiteit van het eiland Goeree-Overflakkee: de poteravond. De avond vindt plaats in De Grutterswei, Willemstraat 14. Er is livemuziek. De kosten zijn: voor leden € 15,00 en niet-leden € 20,00. Aanmelden bij Herman, tel. 630098, dinsdag 3 oktober van 18.00 tot 21.00 uur, of per e-mail: h.zonneveld39@gmail.com.

Bingo Zonnebloem

Op woensdag 11 oktober a.s. houdt De Zonnebloem een gezellige bingomiddag. Deze middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De middag begint om 14.00 uur. Er worden vijf rondes gespeeld. De kosten voor deze middag zijn € 4,00 per persoon. Voor inlichtingen kunt u bellen met mw. Kagchelland, tel. 642414.

Houweling Meubelen

Zaterdag 7 oktober wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge, Langeweg 41A. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

Jeugdmiddag

Op woensdag 4 oktober is er een jeugdmiddag met het thema 'Dierendag' voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Jullie zijn hartelijk welkom van 13.30-15.00 uur. Kosten: € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514, of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

SOMMELSDIJK

Bingo

Zaterdag 7 oktober is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee, de O-G-O. De bingo is om 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast nog negen extra prijsjes. In de pauze de verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Open huis Seelsjop

Onder het genot van een hapje en drankje kan de damescollectie van de Seelsjop met bijbehorende accessoires bezichtigd en gekocht worden. Het open huis wordt dit keer in samenwerking met A3en sieraden en Lovely Things. Een ieder is welkom op zaterdag 7 oktober 2017 van 10.00-15.00 uur op de Oudelandsedijk 39. Wie meer wil weten kan terecht op de Facebookpagina's: seelsjop-selina, a3ensieraden, Lovely Things, of u kunt ze volgen via Twitter. De Seelsjop heeft geen pinautomaat, graag contant of via de app op je smartphone betalen.

Muzikale avond

Op zaterdag 7 oktober wordt in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk een muzikale avond georganiseerd. Gemeenteleden van Hervormd Sommelsdijk musiceren en zingen met elkaar. Het belooft een gevarieerd programma te worden. Van jong tot oud en van beginner tot professional levert een bijdrage. Ook is er ruimte voor samenzang. De avond begint om 19.00 uur. Om ongeveer 20.15 uur hoopt men de avond af te sluiten. De toegang is vrij. Er wordt een collecte gehouden voor het werk van Willem en Joanne Folmer, die door de GZB zijn uitgezonden naar Congo.

STELLENDAM

Inloop Caleido

Woensdagavond 4 oktober om 17.30 uur wordt er een 'verrassingsmaaltijd' opgediend bij Inloop Caleido. Voor € 7,50 is men welkom in 'De Rank' voor een gezellig samenzijn en krijgt u een heerlijke maaltijd aangeboden. Graag vooraf opgeven: tel. 06-23506507. Ook als u vervoersproblemen heeft, kunt u bellen en zorgen we dat u thuis wordt opgehaald.

Goederen voor Roemenië

Op vrijdag 6 oktober houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Expositie 'Eén met de natuur' door Marian Kortekaas

Marian Kortekaas. Foto: Jaap Peeman

SOMMELSDIJK – Marian Kortekaas houdt een expositie in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk, van 8 september t/m 1 november 2017.

In deze expositie van Marian Kortekaas, 'Eén met de natuur', komen de 4 jaargetijden bij elkaar en spelen naast kunst haar gedichten een aanvullend rol hierbij.
Ook zal er keramiek te bezichtigen zijn van haar hand en eigen ontwerpen waarbij er o.a. urnen zijn tentoongesteld.

De schilderes Marian Kortekaas is een opvallende kunstenares. De beeltenissen zijn oogstrelend. Een aantal van haar werken dat in de sfeervolle kerk te zien is, is verbonden aan de verschillende jaargetijden. Prachtige herfsttinten en warme zomer- en zachte lentekleuren symboliseren de natuur waarmee Marian verbonden is. Ook de winter is voelbaar bij het zien van haar aquarellen. Hoe kan het ook anders. Dagelijks geïnspireerd door haar directe omgeving weet zij het buitenleven tot uitdrukking te brengen.

Achter elk schilderij gaat een boeiend verhaal schuil en zij weet dat in haar gedichten te pakken. Marian heeft een band met al haar werken. Het zijn de verscholen details die haar schilderijen maken tot kunstwerken. Een combinatie van kleuren en technieken geeft een bijzondere uitstraling. Diepte en schaduwen zorgen ervoor dat de beeltenis sprankelend, bijna fluweelachtig is.
Een bijzondere vermelding verdient haar recente schilderij in olieverf met olifanten, waarin Marian Kortekaas verschillende technieken heeft toegepast.

U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00-12.00 uur.

Scootmobieltocht PGGO

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) heeft voor 10 oktober de laatste scootmobieltocht van dit jaar uitgezet. Het vertrekpunt is de parkeerplaats bij Tieleman Keukens. Meerijden van partner met de fiets is ook mogelijk. De start is 13.30 uur en de kosten zijn € 4,- per persoon. Zorg voor gepaste kleding, flesje water en een goed humeur.
En niet te vergeten een goed opgeladen accu. Bij slecht weer wordt de tocht verzet naar 17 oktober. Opgeven kan bij Elly Sonneveld: elly1947@hotmail.nl, of tel.: 0187- 845077 na 18.00 uur. Of bij het secretariaat: PGGOinfo@gmail.com. www.toegankelijkflakkee.nl.

Lezing Hans Dammers

OUDDORP - Op woensdagmiddag 4 oktober houdt Hans Dammers een lezing in De Overkant. In ruim twee uur neemt hij u mee in 1000 jaar muziekgeschiedenis! Van de voorlopers van luit en blokfluit naar spinet en hobo.

De geschiedenis van de ontwikkeling van de klassieke muziek tussen de jaren 1000 en 2000 in de context van die tijd met veel muziek, voorbeelden en schilderijen uit die perioden. De presentatie begint om 15.00 uur, De Overkant is open vanaf 14.30 uur. Kaartjes zijn te reserveren via VVV: telefoon 0187-681789, ze kosten € 7,50 en dat is inclusief koffie of thee en een glas wijn na afloop.

KiKa-bingo gezellig en mooie opbrengst

De winnaar van de Midweek Landall Greenparks is Cor van Heemst uit Sommelsdijk met Kika-ambassadeur Kees Witte (Foto: PR)

SOMMELSDIJK - Ruim tweehonderd mensen vulden zaterdagavond 30 september de tennishal van De Staver in Sommelsdijk. En dat allemaal voor KiKa. Want het is niet alleen een bingo, alle opbrengst van de avond gaat ook nog eens naar het goede doel.

KiKa-ambassadeur Kees Witte en zijn KiKa-smurfen zijn de hele dag bezig geweest om de zaal in te richten om er een gezellige avond van te maken. Tijdens de zesde editie van de KiKa-bingo waren er wederom vele mooie prijzen te winnen. "Met zoveel prijzen moet je dingen gaan bedenken. Dus we hebben een prijzenfestijn opgezet, een extra speelronde met meer winkansen", vertelt KiKa Kees. "Dat is natuurlijk naast de tien standaardrondes en de superronde". Er was een mooie opkomst met veel gezelligheid en er is veel gelachen. Allemaal perfecte ingrediënten voor een KiKa-bingo.
"We hebben met deze bingo een prachtig bedrag opgehaald. Er is namelijk € 4946,07 bij elkaar gespeeld", vertelt Witte trots. "Ik wil graag alle sponsoren bedanken voor de hun bijdrage aan deze KiKa-bingo. We zijn een klein eiland, maar met grote daden. Geweldig! Bedankt namens KiKa en de kinderen voor wie we het doen!"

Verspreiding jodiumtabletten op het eiland

GOEREEE-OVERFLAKKEE - Volgende week vallen er jodiumtabletten op de mat bij alle huishoudens met kinderen (tot 18 jaar) op Goeree-Overflakkee. Deze zijn bedoeld om in te nemen als er iets misgaat met de kerncentrale in Borssele. Hoe zit dat precies? Vijf vragen en antwoorden over de verspreiding van jodiumtabletten.

Door Martijn de Bonte

1. Waarvoor zijn de jodiumtabletten?

Om in te nemen na een kernongeval. De jodiumtabletten beschermen tegen het binnenkrijgen van radioactief jodium. Radioactief jodium kan vrijkomen na een kernongeval en kan schildklierkanker veroorzaken. Door na een kernramp direct jodium te slikken, wordt de schildklier tijdelijk verzadigd met jodium en wordt het radioactieve jodium niet opgenomen, maar juist uitgescheiden.

2. Waarom zijn de tabletten alleen voor mensen tot 18 jaar?

Kinderen lopen meer kans op schildklierkanker door radioactief jodium dan volwassenen. Hoe ouder, hoe kleiner de kans op schildklierkanker door radioactief jodium.

3. Krijgt iedereen in Nederland jodiumtabletten?

Nee. Binnen een straal van 20 kilometer rondom de kerncentrale in Borssele krijgt iedereen tot 40 jaar de tabletten. In het gebied van 20 tot 100 kilometer rondom de centrale alleen kinderen tot 18 jaar. Hoe verder bij de kerncentrale vandaan, hoe minder de blootstelling aan radioactieve stoffen na een kernongeval. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om zelf jodiumtabletten aan te schaffen bij de apotheek of drogist.

4. Waarom worden de pillen nu verspreid?

De pillen lagen in het verleden ook al klaar, maar dan opgeslagen op een centrale plaats in Nederland. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden, zijn de pillen direct beschikbaar mocht er een kernongeval plaatsvinden.

5. Wat is de kans dat er een kernongeval plaatsvindt?

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de kans klein, omdat kernreactoren moeten voldoen aan strenge eisen. Naast de kerncentrale in Borssele zijn er in Nederland twee onderzoeksreactoren in Delft en Petten.

Meer informatie staat op de website: www.waaromkrijgikjodium.nl.

Informatieavonden over internet buitengebied

GOEREE-OVERFLAKKEE - Meer dan 90% van de Nederlanders heeft de mogelijkheid om internet te gebruiken via een zeer snelle verbinding, namelijk een snelheid van meer dan 30 megabit per seconde. Nederland is daarmee één van de koplopers in Europa en zelfs van de wereld. Echter ongeveer 1500 huishoudens en bedrijven in de buitengebieden van Goeree-Overflakkee zijn nog aangewezen op langzaam internet via de telefoonlijn of via dure en beperkte 4G oplossingen.

Om ook voor deze groep inwoners en bedrijven snel internet toegankelijk(er) te maken, organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee twee informatieavonden op woensdag 11 oktober in Middelharnis en maandag 23 oktober in Oude-Tonge. Behalve dat bedrijven afhankelijk zijn van een goede en stabiele internetverbinding voor hun bedrijfsvoering, is snel en goed werkend internet ook voor inwoners van belang om mee te kunnen gaan in alle ontwikkelingen. Huishoudens en bedrijven in het buitengebied hebben dus grote behoefte aan snel en betaalbaar internet. Daarom organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee twee informatieavonden over de mogelijkheden voor snel internet in het buitengebied.

Informatieavonden

Inwoners en ondernemers die niet kunnen beschikken over een internetverbinding met een downloadsnelheid van minimaal 30 megabit per seconde, zijn van harte welkom op één van de informatieavonden op 11 of op 23 oktober. Greenet presenteert namelijk tijdens deze avonden een oplossing om op elk adres een breedband internetaansluiting te realiseren. Verder lichten zij toe hoe het netwerk wordt aangelegd en welke diensten men kan afnemen. Tijdens de avonden is er ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen.

Locaties en tijden

De informatieavonden vinden plaats op twee locaties; woensdag 11 oktober 2017 in Bestuurscentrum Het Rondeel, Dwarsweg 40 in Middelharnis en maandag 23 oktober in De Grutterswei, Willemstraat 14 in Oude-Tonge. Beide avonden starten om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en zijn uiterlijk om 21.30 uur afgelopen.

Aanmelden

In verband met de organisatie verzoeken wij u vriendelijk om u aan te melden bij Marc Trouwborst via (0187) 47 53 55 of per email; marc.trouwborst@goeree-overflakkee.nl.

Wandel mee op 7 oktober voor Inloophuis De Boei

GOEDEREEDE - De eerste zaterdag van oktober komt er weer aan. Therapie- en bewegingscentrum Goeree, Charbonstraat 11 te Goedereede, organiseert voor de 6e keer een wandeltocht van 3, 6 en 11 kilometer op zaterdag 7 oktober voor Inloophuis De Boei, m.m.v. Theetuin De Halve Maan en de Echte Bakker K. Akershoek.

Inschrijven kan voor vertrek. De 11 km. start om 9.30 uur, de 6 km. om 10.00 uur en de 3 km., welke ook geschikt is voor wandelwagen en scootmobiel, om 10.30 uur.
U wandelt in uw eigen tempo aan de hand van een routebeschrijving.
De deelname bedraagt € 7,50 (incl. koffie/thee en iets lekkers). De opbrengst komt geheel ten goede aan 'Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee'. Een inloophuis en ontmoetingscentrum voor mensen met kanker of mensen die kanker hebben gehad en hun naasten.
Inloophuis De Boei GO stelt zich ten doel een ontmoetingsplek te vestigen en te onderhouden voor mensen die leven met kanker en hun naasten. Het wil een veilige ruimte bieden waar lotgenoten zichzelf kunnen zijn, waar naar hen geluisterd wordt, waar zij informatie over kanker kunnen vinden, waar zij creatief bezig kunnen zijn en lezingen en cursussen kunnen volgen. U bent van harte welkom iedere 2e en 4e dinsdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur bij De Overkant, Dijkstelweg 30 te Ouddorp. Kijk voor meer informatie op www.deboeigo.nl.
Meld u vooraf aan voor deze wandeltocht rondom Goedereede via telefoonnummer 0187-498555, of per e-mail: info@therapie-goeree.nl.

Nog een maand open

TIENGEMETEN - 31 oktober sluiten zowel het Rien Poortvlietmuseum als het Landbouwmuseum voor de wintermaanden de deuren.

De maand oktober heeft men dus nog de gelegenheid de musea te bezoeken. Het Landbouwmuseum met de expo 'Granen en peulvruchten', de mecano expositie en de expo 'Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965'.
Het Rien Poortvlietmuseum met een expositie van originele werken uit diverse boeken rond het thema 'Landleven', de expositie met werken uit het boek 'De Oproep der Kabouters' en natuurlijk de kabouterzolder!
Na het winterseizoen zullen weer nieuwe originele werken te zien zijn rond een ander thema en ook de kabouterzolder zal nog aantrekkelijker gemaakt worden.
De maand oktober geeft u nog de gelegenheid bovengenoemde exposities te komen bekijken. Wilt u met een groep de musea bezoeken, neem dan contact op met Henk van Hal (tel. 06 12 471 891). Een gids kan dan de groep rondleiden door het museum.
De musea zijn geopend op dinsdag t/m zondag van 10.30 tot 16.30 uur. Elk heel uur vertrekt de pont vanaf Nieuwendijk richting Tiengemeten. Bij het Info-punt van Natuurmonumenten op de vaste wal koopt u een museum-combi-dagkaart voor toegang tot beide musea (volwassenen 10 euro en kinderen 5 euro, incl. de pontkosten).

Extra activiteiten in verband met staking

TIENGEMETEN - Donderdag 5 oktober gaan leraren in het basisonderwijs staken en wel een hele dag. Ben je nog op zoek naar een leuke dagbesteding voor je kind(eren)? Kom naar Speelnatuur op Tiengemeten. Speciaal voor deze extra vrije schooldag worden er activiteiten georganiseerd bij Speelnatuur.

Zo kun je deze dag met de boswachter mee op ontdekking. De wandelingen zijn om 10.30, 13.30 en 15.00 uur. Van 11.00 tot 16.00 uur is er gelegenheid om lekker bezig te zijn en kun je marshmallows roosteren bij het kampvuur. Of je gaat lekker creatief aan de slag met het maken van een OERRR ketting. Maar natuurlijk kun je ook gewoon ravotten in Speelnatuur.

Kosten en meer informatie

Voor deze dag betaal je het standaard Speelnatuur tarief. Een kaartje kun je bij Speelnatuur kopen of direct via www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis, van 2 t/m 12 jaar € 6,00 en volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar € 4,00. Leden van Natuurmonumenten en betalende OERRR-leden krijgen € 2,00 korting. Speelnatuur is open van 10.15 tot 16.45 uur.

"Meer bevoegdheden aan medewerkers geven leidt tot innovatie''

in het midden Stephan Dorsman vergezeld met paranimf Jitske van Popering-Verkerk (links) en rechts paranimf Atze Vonk.

OUDDORP - Afgelopen donderdag 28 september is Stephan Dorsman gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Stephan is opgegroeid in Ouddorp en heeft op de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits zijn VWO diploma behaald. Vervolgens is hij bestuurskunde gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. De studie bestuurskunde is gericht op de werking en sturing van overheden. Direct nadat hij is afgestudeerd is hij begonnen met promotieonderzoek aan dezelfde afdeling bestuurskunde. Na 5 jaar onderzoek heeft Stephan zijn doctorstitel behaald voor een commissie bestaande uit negen professoren.

Door Erwin Guijt

Stephan onderzocht in zijn proefschrift 'Leiderschap en Innovatie in de Publieke Sector' de veronderstelde relatie tussen leiderschap en innovatie bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Hij heeft veel gesprekken gevoerd met topmanagers van het UWV en ook verschillende vragenlijsten uitgezet onder 5.000 medewerkers van het UWV. Dit heeft tot een aantal interessante resultaten geleid.

Dubbelrol

Stephan concludeert allereerst dat leidinggevenden in een soort 'dubbelrol' zitten. Enerzijds proberen leidinggevenden een cultuur te creëren waarin medewerkers het gevoel hebben dat ze de vrijheid en autonomie hebben om nieuwe producten en processen te ontwikkelen. Dit stimuleert medewerkers om te innoveren. Anderzijds geven leidinggevenden ook aan dat een bepaalde controle richting medewerkers noodzakelijk blijft om er voor te zorgen dat het werk op de juiste manier wordt gedaan. Dit zit innovaties in de weg. Leidinggevenden balanceren dus eigenlijk tussen deze twee verschillende rollen.

Wettelijke kaders

Daarnaast blijkt dat leidinggevenden die vooraf de wettelijke kaders communiceren, teams met laag opgeleide medewerkers aanzetten om met nieuwe producten en processen te komen. Blijkbaar geven deze wettelijke kaders laagopgeleide teams de noodzakelijke inbreng om met nieuwe producten en processen te komen en zodoende te gaan innoveren. Voor hoogopgeleide teams is dit effect overigens niet gevonden.

Meer bevoegdheden

Tot slot laat het onderzoek van Stephan zien dat medewerkers die gefaciliteerd en ondersteund worden in hun werk door hun leidinggevende beduidend meer aan de slag gaan met het ontwikkelen van nieuwe producten en processen. Zo blijkt dat medewerkers die zelf hun werktijden mogen bepalen, eerder bereid zijn te innoveren dan medewerkers die geen invloed hebben op hun werkrooster. Conclusie: medewerkers gaan meer innoveren als ze meer bevoegdheden krijgen van hun leidinggevende.

Stephan woont tegenwoordig in Rockanje en is getrouwd met Willemijn Prins. Hij is werkzaam voor het UWV als strategisch beleidsadviseur. Hij adviseert de Raad van Bestuur van het UWV, verschillende divisiedirecteuren van het UWV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het terrein van werkloosheid en arbeidsmarktbeleid.

Vijfde Groene Vlag voor Daltonschool De Vliegers

MIDDELHARNIS - Daltonschool De Vliegers ontving op 26 september opnieuw een Groene Vlag, dit keer uit handen van wethouder Gerrit de Jong. Het is voor de school inmiddels de vijfde Groene Vlag op rij! Al sinds 2005 doet Daltonschool De Vliegers mee aan Eco-Schools, een internationaal programma voor duurzaamheid binnen het onderwijs. Om de twee jaar krijgt de school een audit waarbij wordt gekeken wat er allemaal op het gebied van duurzaamheid, milieuzorg en omgevingsonderwijs is gebeurd.

Voorafgaand aan de uitreiking van de Groene Vlag, stelden de leerlingen van het zogenaamde 'Eco-team' zich voor. Dit team bestaat uit vier leerlingen die het voortouw nemen in het proces om Eco-school te zijn. Na de presentatie van het Eco-team, reikte Coöperatie Deltawind een cheque uit en was er een toneelstukje over afval scheiden.

Vijfde Groene Vlag

Leerlingen en leerkrachten van Eco-School De Vliegers in Middelharnis hebben de afgelopen twee jaar weer laten zien dat duurzaamheid, milieuzorg en omgevingsonderwijs een vaste plek binnen de school heeft. Hun inzet als Eco-School werd dinsdagmiddag 26 september beloond door de uitreiking van de vijfde Groene Vlag uit handen van wethouder De Jong. De wethouder is trots op de prestatie van De Vliegers. "Al sinds 2005 laat deze Eco-School zien dat onderwerpen zoals afval, water, energie, voedsel, groen, omgeving en veiligheid binnen het lesprogramma zijn ingebed. Dit is alleen maar mogelijk door actieve betrokkenheid van leerlingen, het schoolteam en ouders; de Groene Vlag is dan ook dik verdiend!"

Eco-Schools

Eco-Schools is een internationaal erkend programma voor duurzaamheid en milieuzorg binnen het onderwijs. Betrokkenheid en inzet van de leerlingen, hun ouders en het schoolteam spelen een belangrijke rol bij het bepalen of de school de Groene Vlag verdient. In Nederland richt het keurmerk zich op scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO. De Eco-Schools op Goeree-Overflakkee worden in opdracht van de gemeente door SME Advies (landelijk coördinator van Eco-Schools in Nederland) ondersteund. Meer informatie over Eco-Schools is te vinden op de website: www.eco-schools.nl.

'Kom naar voren!' 500 jaar protestantisme

SOMMELSDIJK - Op 10 oktober 2017 vindt in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk de voorstelling 'Kom naar voren!' plaats, ter gelegenheid van de viering van 500 jaar Reformatie. Verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda presenteren bekende en minder bekende voorlieden van de Reformatie in een afwisselende, muzikale voorstelling.

In tekst en beeld, begeleid door de klanken van een accordeon, komen de historische personen tot leven. Historisch verantwoord gaat hier spannend samen met een actuele spits. Denk aan: Maarten Luther, Jan de Bakker uit Woerden, de Duitse vorst Philipp von Hessen, de gastvrije Menso Alting, de Bijbelgetrouwe Calvijn, de dappere Menno Simonszoon, de geleerde Arminius. En de meid van de pastoor in Borne. Kent u ze nog niet? Dan leert u ze kennen, wanneer ze naar voren komen en zich uitspreken.
De voorstelling begint om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs is € 5,00. U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee. Na afloop is er nog een drankje.
In verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen, is het gewenst dat u zich vooraf opgeeft bij onze secretaris, de heer J. de Vries, via onze website: https://sommelsdijk.remonstranten.nl, per e-mail: jdvdirksland@hetnet.nl of telefonisch: 0187-602585.

Breien voor Roemenië

OUDDORP - Woensdag 11 oktober kunt u om 14.00 uur handwerken bij de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp.

U kunt sokken, mutsjes, sjaals en wantjes breien of haken.
De kledingstukken zijn bedoeld voor kinderen in Roemenië. Jantina Bucur-Mastenbroek werkt daar met kinderen tussen 4 en 12 jaar. Ze is uitgezonden via Stichting Kimon, Kinderhulp Mondiaal. De kinderen komen uit arme gezinnen en kunnen de warme accessoires goed gebruiken in dit koude klimaat. Claudia Flikweert komt aan het begin van de middag iets vertellen over het werk van Jantina in Roemenië en Annemarie is aanwezig voor hulp en advies. Zelf graag brei- of haaknaalden en wol meenemen.
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen Joke van Dam, tel. 0187 682319.
U kunt ook om 13.00 uur koersballen, komt u eens vrijblijvend kijken of het misschien iets voor u is. U bent van harte welkom.
Woensdag 18 oktober worden er pompoenen versierd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, tel. 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Go-college viert vijfjarig jubileum

Jan de Jong van GO-college.

OUDE-TONGE – Het was eind september vijf jaar geleden dat de eerste leerlingen plaatsnamen in 'de schoolbanken' van GO-college. In het afgelopen jaar heeft de onderwijsinstelling een gestage groei doorgemaakt. Morgen wordt feest gevierd ter gelegenheid van deze mijlpaal.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Jan de Jong, directeur van GO-college, wilde al lang geleden een gelegenheid op het eiland creëren voor jongeren die in de techniek een MBO-opleiding willen volgen. De Jong heeft een onderwijs- en adviesbureau onder de naam OOASE en werkt op het snijvlak van beroepsonderwijs en het beroepenveld. Na een aantal pogingen en het verzetten van heel veel werk, kon in september 2012 het startsein worden gegeven voor GO-college en konden de eerste leerlingen worden geplaatst. Voordat het zover was, heeft hij zich grondig voorbereid, veel gesprekken gevoerd met ondernemers, want de opleiding zou in nauwe samenwerking tussen ondernemers, GO-college en de leerlingen tot stand komen.
In de afgelopen vijf jaar heeft het GO-college een gestage groei doorgemaakt en gedegen organisatie opgezet. Momenteel volgen ruim 20 leerlingen de opleiding aan het college. Er worden lessen gegeven op twee terreinen: werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Een aantal 'oude rotten in het vak' uit het technisch onderwijs verzorgen de lessen.
Jan de Jong, die begon als pionier met twee leerlingen, kijkt tevreden terug op de afgelopen vijf jaar. Het heeft hem enorm veel energie gekost om zijn idee te verwezenlijken. Hij legt uit dat het niet altijd even gemakkelijk is geweest. Het heeft even geduurd voordat er genoeg ondernemers bereid waren om mee te denken. Toch heeft hij altijd in zijn initiatief geloofd. "Ik ben met twee lege handen begonnen en heb mezelf aan mijn eigen haren omhoog getrokken, maar ik ben een superoptimist, want ik wist dat er behoefte is aan goede Mbo-opleidingen dicht bij huis".

Voordelen

Jan de Jong somt de voordelen van GO-college op. De opleiding wordt in nauwe samenwerking met de leerbedrijven uitgevoerd. Deze bedrijven bekostigen een deel van de opleiding. Het andere deel wordt betaald door de leerlingen zelf. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Verder kan men op ieder moment instromen. "Je hebt bij ons niet te maken met het schooljaar. Wanneer een leerling en bedrijf zich meldt, kan men direct aan de slag en doet examen als de leerling daar aan toe is. Elke dag werken wij aan de drie P's: Persoonlijk betrokken, Praktisch gericht, Prestatiegericht". Wekelijks – met uitzondering van drie zomervakantieweken en twee weken met de Kerst – komen de leerlingen meestal drie dagdelen – van 8 tot 12 uur per week – naar Oude-Tonge voor de lessen. "Dit kan ook in de avonduren zijn", verduidelijkt De Jong. Verder is het een voordeel dat de opleiding 'dichtbij' is, men behoeft niet naar Rotterdam, Bergen op Zoom of Vlissingen. "Dat scheelt natuurlijk heel veel reistijd en -kosten".
De aanmelding kan gebeuren vanuit de leerlingen, GO-college gaat dan bij de partners (vooral leerbedrijven) op zoek naar een passend bedrijf. Het kan ook dat bedrijven personeel hebben geworven die een opleiding gaan volgen bij het GO-college.

Erkend

GO-college is een door het ministerie erkend opleidingsinstituut MBO Techniek. "Voor een particuliere opleiding is dit uniek in deze sector", aldus Jan de Jong. GO-college hoopt natuurlijk dat het leerlingenaantal verder toeneemt. Hij heeft hiervoor niet alleen leerlingen nodig die zich aanmelden, maar ook bedrijven die het nut van een goede opleiding inzien. "Maar dit zit nog niet bij iedereen tussen de oren", moet Jan met enige teleurstelling vaststellen.
Men is volgens hem niet overtuigd van het nut van een goede opleiding dichtbij. Leerlingen die eenmaal aan 'de overkant' hun opleiding volgen, komen niet zo vlug meer terug naar het eiland. Het gevolg is dat veel bedrijven heel erg verlegen zitten om technisch goed opgeleid personeel.

De komende jaren zal GO-college er niet alleen alles aan doen om het leerlingenaantal toe te laten nemen, maar ook het niveau op te voeren. "Het opleidingsniveau moet gelijk op blijven gaan met de technische ontwikkelingen", aldus een trotse directeur-bestuurder van GO-college.
Meer info: www.gocollege.nl.

INGEZONDEN
Open brief aan College van B&W

Geacht College,


Wij zonden u een brief betreffende de ongewenste gevolgen van de toepassing van het systeem van vuilcontainers in de historische kern van Goedereede en verzochten u te bevorderen dat in de historische kern het systeem van ondergrondse afvalcontainers wordt ingevoerd. U bevestigde de ontvangst van deze brief met uw kenmerk Z-17-88885/135916. Tot op heden mochten wij nog geen inhoudelijke reactie vernemen.

Inmiddels bent u er zeer recentelijk toe overgegaan ook in de historische kern de blauwe papiercontainer te verstrekken. Ook op deze 'blauwe golf' zijn de reeds in onze vorige brief aangegeven bezwaren tegen het huidige systeem van vuilcontainers onverminderd van toepassing. De situatie is alleen maar verergerd, omdat ook voor deze containers een plaats moet worden gevonden, die vaak niet aanwezig is. Met als gevolg een nog meer permanente ontsiering van het straatbeeld.

Een groot deel van de panden in de historische kern zijn rijksmonumenten. Voor deze rijksmonumenten gelden door de overheid gestelde strikte regels teneinde het historisch beeld niet aan te tasten. Zoals het niet toestaan van dubbel glas, de beperkte plaatsing van zonnecelpanelen en kleurkeuze voorschriften. Het komt erg merkwaardig over dat de gemeente enerzijds deze eisen stelt en handhaaft, maar anderzijds het straatbeeld nog meer verstoort door het nu zelfs uitbreiden van het systeem van vuilcontainers met het verstrekken van de blauwe containers. Dit temeer omdat blijkens eerdere uitingen ook door het bestuur van de gemeente, de historische kern van Goedereede als een troefkaart in de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee wordt gezien.

Er is ook een veiligheidsaspect. De permanente aanwezigheid van de vele op straat geplaatste containers in de smalle straatjes kunnen ook een belemmering zijn voor de toegankelijkheid van hulpdiensten. In Goedereede was al vele jaren een goed werkend systeem voor het inzamelen van oud papier. Vrijwilligers verzorgden de inzameling van oud papier op uitstekende wijze. Ook de inwoners van de historische kern konden dagelijks oud papier inleveren. Het is te betreuren dat deze goed werkende aanpak nu door het invoeren van de blauwe container verdwenen is.

Wij verzoeken u nogmaals dringend de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers op zo kort mogelijke termijn te bevorderen.
In afwachting van uw antwoord,

Hoogachtend,
Harald Jassoy
Kerkstraat 7

Lionsclub schenkt toeschouwersbankje

Officieel overhandigingsmoment tussen Rien-Jan Benschop, president van de Lions Club (links) en Leen Witvliet, medewerker dagbesteding Zuidwester.

MIDDELHARNIS - In april 2016 werd het Johan Cruyff Court op het terrein Hernesseroord geopend. Dit sportveldje is echt een succes voor de cliënten van Zuidwester. Ook veel kinderen en jongeren uit de buurt maken er dagelijks gebruik van. Wat nog steeds ontbrak was een toeschouwersbankje. Daar kwam op woensdag 27 september, dankzij de Lionsclub GO, verandering in.

September vorig jaar overhandigde de Lionsclub GO een cheque van € 750,- aan Zuidwester. Deze cheque was bedoeld voor het realiseren van een toeschouwersbankje voor bij het Johan Cruyff Court op het terrein Hernesseroord. Van de cheque is er niet één, maar zijn er inmiddels drie bankjes gemaakt en geplaatst op het terrein.

De bankjes zijn gemaakt door de dagbestedingsgroep Ajeto in Oud-Beijerland, onder leiding van Leen Witvliet, medewerker dagbesteding Zuidwester. Twee bankjes staan bij de nieuwe speeltuin op het terrein Hernesseroord, het derde bankje werd woensdag 27 september geplaatst naast het Cruyff Court. Het bankje werd symbolisch gemerkt met een graveerplaatje door Annebet Houtsmuller-Penning, Zorgmanager Zuidwester, en Leen Witvliet. Toeschouwers en wisselspelers kunnen vanaf nu plaatsnemen op het nieuwe bankje.

Na het officiële gedeelte speelden de fanatieke 'Hernesse Tigers' en een selectie van de Lions, net als vorig jaar, een spannende voetbalwedstrijd. De scheidsrechter was Hans Maliepaard, zorgmanager Zuidwester. Het bleef tot het einde spannend. Uiteindelijk wonnen de Hernesse Tigers met 8-5. De nabeschouwing vond, onder het genot van een hapje en een drankje, plaats in Brasserie Dok16.

Annebet: "We waarderen dit gebaar van de Lions weer enorm. Het contact met hen en de vaak uitgesproken waardering zijn niet alleen belangrijk voor Zuidwester, maar met name ook voor onze cliënten. Daar doen we het immers allemaal voor. Ik nodig alle bewoners van Goeree-Overflakkee van harte uit om eens langs te komen en een bezoekje te brengen aan het Cruyff Court of één van onze andere faciliteiten op Hernesseroord, zoals de speeltuin, Brasserie Dok16 of de kinderboerderij."

Herfststuk maken bij Inloophuis De Boei

OUDDORP - De herfst is de meest opvallende en mooiste periode van het jaar. Een van de grootste kenmerken van de herfst is dat het een kleurrijk jaargetijde is.

Om deze warmte en het kleurpalet naar binnen te halen, geeft Dineke van Katwijk, een van de gastvrouwen van Inloophuis De Boei (De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp), een workshop. Start rond 13.30 uur, dinsdag 10 oktober.
Kosten: € 5,-. U dient zelf een mesje, een snoeitang en wat klein groen uit uw tuin mee te nemen. Aanmelden als u mee wilt doen, i.v.m. aanschaffen materialen, op nummer 06-2211572.
U bent welkom vanaf 10.00 uur voor een kopje koffie of thee, blijft u de hele dag (16.00 uur), rond 12.00 uur kan de zelf meegebrachte lunch genuttigd worden.
Inloophuis De Boei biedt een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek aan. Een plek waar de gastvrouwen op verschillende manieren proberen bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met kanker en hun naasten. Een leven met, maar ook na kanker. Een plek waar gasten contact kunnen leggen met lotgenoten en een luisterend oor vinden. Dit kan steun geven.
Mocht het voor u niet mogelijk zijn om zelf naar De Overkant te komen, dan kunt u gebruik maken van onze chauffeursdienst. Graag opgeven voor de 10e oktober op bovenstaand telefoonnummer.

Evaluatiebijeenkomst JOP in Ouddorp

OUDDORP - Op woensdagavond 4 oktober organiseert de gemeente een evaluatiebijeenkomst over de Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP). De bijeenkomst wordt gehouden in de Dorpstienden in Ouddorp. De JOP is op 19 juni jl. teruggeplaatst aan de voorzijde van de Dorpstienden, onder een aantal voorwaarden. Een van de afspraken was dat na een proefperiode van drie maanden met alle betrokkenen wordt geëvalueerd.

Direct omwonenden hebben per brief een uitnodiging ontvangen om de evaluatiebijeenkomst bij te wonen. Overige betrokkenen zijn eveneens van harte welkom. Tijdens de avond zal er voldoende gelegenheid zijn voor discussie met elkaar.

Programma

Datum: woensdag 4 oktober 2017
Locatie: Zalencentrum Dorpstienden, Dorpstienden 4, 3253 AS Ouddorp

19.30 uur – inloop met koffie en thee
20.00 uur – aanvang bijeenkomst
21.30 uur – einde bijeenkomst

Verlenging proefperiode


Naar aanleiding van de uitkomsten van de evaluatie, kan de proef met een periode van zes maanden worden verlengd. Wanneer blijkt dat deze periode ook op een positieve manier is verlopen, dan wordt deze voorlopige voorziening omgezet in een meer permanente voorziening.

Meer informatie


Heeft u vragen over de (her)plaatsing van de JOP of de evaluatiebijeenkomst? Dan kunt u contact opnemen met Bert Brand, senior beleidsadviseur communicatie, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: b.brand@goeree-overflakkee.nl.

DUPLO en LEGO gezocht

OUDDORP - 'Hoe maakt Jantina in 2018 een vakantiebijbelweek zo interessant mogelijk? Hoe bereikt Jantina kinderen in de stad?' Zoekend naar antwoorden kwam Hometeam Sperante uit bij bouwen met DUPLO en LEGO.
Voor kinderen een nieuwe uitdaging, wat ook goed te combineren is met een Bijbels thema. Daarom zijn we op zoek naar tweedehands DUPLO en LEGO (origineel). Wordt er niet meer met jullie DUPLO en/of LEGO gespeeld? Verras Roemeense kinderen ermee! Ook bouwplaten en bouwtekeningen kunnen goed gebruikt worden. Het kan afgegeven worden van D.V. 9 tot 14 oktober bij Claudia Flikweert, De Gracht 19 te Ouddorp. De LEGO-verrassing zal begin november meegegeven worden met een Roemenië-transport vanuit Waarder.

RealTime van start!

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag 7 oktober gaan de jongerenavonden van RealTime weer van start.

De avonden worden gehouden in het Edudelta College (Groen) aan de Langeweg 107. De aanvang is 19.45 uur. Zaterdag spreekt ds. A.A.F. van de Weg uit Abbenbroek. Het thema is 'Waar ben je?' "Onder zo'n vraag komen we makkelijk uit, als we niet tevoorschijn willen komen. Deze avond is God aan het woord. Hij roept je tevoorschijn. Ontdekkend en genadig! Hij laat van Zich horen, zodat jij van je laat horen. Meer weten? Kom op 7 oktober!" aldus de organisatie.

Tijdrede SGP

SOMMELSDIJK - Op woensdag 11 oktober zal er een tijdrede worden gehouden in het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente te Ooltgensplaat. Op uitnodiging van de SGP-afdeling Oostflakkee zal in deze doordeweekse dienst spreken ds. G.J. van Aalst, predikant van de Ger. Gemeente te Klaaswaal.
Deze dienst zal plaatsvinden in het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente aan de Lindenlaan 4 te Ooltgensplaat. Aanvang 19.30 uur. De dienst is een zogenaamde tijdrede, waarin de huidige maatschappelijke omstandigheden vergeleken worden aan de hand van een gedeelte uit Gods Woord. Iedereen, jong en oud, jongens en meisjes, mannen en vrouwen worden hartelijk uitgenodigd om deze dienst bij te wonen.

Rectificatie

In het Woonmagazine Goeree-Overflakkee, dat verscheen op dinsdag 26 september, is een vervelende fout geslopen. Bij het artikel over de Ouwe Stee staat dat de foto's zijn gemaakt door Ella Vermaas. Dat is niet correct, de betreffende foto's zijn gemaakt door Kees van Rixoort.

Jouw Marktkraam start binnenkort ook in Middelharnis

MIDDELHARNIS – Eind november is Goeree-Overflakkee een tweede vestiging van Jouw Marktkraam rijker. Naast de bestaande vestiging in Ouddorp zal de formule ook in Middelharnis starten. De winkel zal gevestigd worden in het winkelpand waar nu nog Xenos zit, aan de Westelijke Achterweg 33. Het unieke concept, afkomstig uit Finland, is eenvoudig en doeltreffend. Kopers en verkopers worden op een makkelijke manier bij elkaar gebracht. Een ruimte huren is nog nooit zo voordelig geweest. Inmiddels kent de keten ruim 30 vestigingen in Nederland.

Het unieke concept speelt in op verschillende trends én het belang van diverse doelgroepen en is door die combinatie van factoren een succes gebleken. Met name de trend van duurzaamheid speelt een grote rol in het succes van de winkels: Nederlanders worden zich steeds bewuster van de zogenaamde verspillingsmaatschappij en kiezen ervoor vaker tweedehands te kopen, maar ook hun eigen spullen niet meer zomaar weg te gooien. Daarnaast is het de trend om originele en vintage spullen te verzamelen.

Ondernemersbloed

Jouw Marktkraam wil iedereen de kans geven om te ondernemen en zijn of haar spullen in de etalage te zetten. De formule is ook een mooi platform voor ondernemers en hobbyisten om nieuwe spullen te verkopen. Zo goedkoop een ruimte huren was er nog niet eerder.

Bij de Jouw Marktkraam winkel kunnen particulieren of bedrijven een kraam huren voor een periode van een week of langer. Zij richten zelf hun kraam in, prijzen de spullen met behulp van ontvangen barcodestickers en hebben er geen omkijken meer naar. De medewerker van Jouw Marktkraam zorgt voor de verkoop en de verkopen zijn te volgen via de speciale app. Dat kunnen spullen zijn die men een tweede leven gunt of de kraam wordt gebruikt als etalage van Doe-het-zelf-talenten. Veel webwinkels laten ook hun spullen zien. 'Zo maak je iemand anders heel gelukkig, terwijl je er zelf aan verdient', aldus Peter Grinwis die samen met Viktor Kauffman de vestiging zal aansturen.

Gezellige marktsfeer

Ook kopers worden uiteraard aangetrokken door het duurzame karakter, maar natuurlijk ook door de leuke prijsjes, originele spullen en de gezelligheid in de winkels. En niet in de laatste plaats, omdat iedere Jouw Marktkraam zijn eigen aanbod heeft en nooit hetzelfde is.
Jouw Marktkraam Middelharnis start 30 november aan de Westelijke Achterweg 33. Informatie is te vinden op onze facebookpagina: fb.com/jouwmarktkraammiddelharnis Daar is ook een filmpje te vinden hoe e.e.a. werkt. Reserveren is nu al mogelijk via: middelharnis@jouwmarktkraam.nl

Nieuwe internationale ervaring voor de Prins Maurits

Leerlingen van de PM en uit Roemenië met hun docenten, voordat ze vorige week naar het congres te Hongarije vertrokken. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Opnieuw was Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (PM) te Middelharnis betrokken bij een internationaal project. Een project met een bijzonder karakter en thema, wat het tot een nieuw en leerzaam geheel maakte.

Door Hans Villerius

De PM heeft Internationaal Leren hoog in het vaandel taan. In het kader hiervan zijn er regelmatig uitwisselingen en buitenlandse excursies. Deze keer was er sprake van een combinatie van uitwisseling én deelname aan een internationale leerlingenconferentie.

Contact

Nadat begin 2017 samen met ACSI Europe een schoolbezoek had plaats gevonden bij de Bethany Baptist High School in Sibiu (Roemenië), werd het contact verdiept en werd een uitwisseling voorbereid. Vrijdag 22 september arriveerden zes Roemeense leerlingen met hun docente op de Prins Maurits. En het beloofde vanaf het begin een mooie week te worden, want vanaf het eerste moment klikte het prima tussen de leerlingen van de PM en de Roemenen.

Programma

Na aankomst volgde het weekend waarin leerlingen van de PM hun gasten meenamen naar enkele places-to-be in Nederland: de Veluwe, Den Haag, Rotterdam, het strand van Ouddorp en Zierikzee. Zondagavond werd een kerkdienst bezocht in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk en was er een gezellige broodmaaltijd waarna veel werd gezongen. Op maandag en dinsdag volgden zowel de leerlingen als hun docente lessen op school. Woensdagmorgen vertrok de hele groep naar Zánka, in Hongarije. Daar vond de 19e editie plaats van het SLC, de Student Leadership Conference, rondom het thema 'Leading with wisdom'. Na afloop hiervan vertrokken de Roemenen weer naar Roemenië en kwam de groep Nederlanders via Brussel terug.

SLC en ACSI

Een belangrijke reden voor de Prins Maruits om lid te worden van ACSI, is dat ze daarmee participeert in een netwerk van scholen dat dezelfde christelijke waarden hanteert voor het schoolbeleid als de PM. Lidmaatschap van ACSI biedt leerlingen mogelijkheden om in contact te komen met christelijke leeftijdsgenoten wereldwijd. Voor hen organiseert de ACSI de SLC. Belangrijke doelen die SLC nastreeft zijn het vormen en toerusten van jonge christenen die later waarschijnlijk leidinggevende posities zullen gaan innemen en het leggen van contacten die later tijdens hun opleiding of werk van pas kunnen komen. Op de bezochte SLC waren deze keer leerlingen uit achttien landen, waaronder Spanje, Nigeria, Kazachstan, Jordanië en Oekraïne. Ter voorbereiding op de SLC werden leerlingen uitgedaagd zich door middel van een motivatiebrief aan te melden. De groep leerlingen die vervolgens overbleef, bereidde zich in enkele maanden tijd door middel van persoonlijke reflectie, bidden en gezamenlijke Bijbelstudie voor.

Waardering

Niet alleen de studenten genoten van deze geweldig ervaring. Ook de begeleidende Roemeense docente Oana Trinbitas was enthousiast en onder de indruk. Gevraagd naar haar reactie gaf ze aan erg onder de indruk te zijn van wat ze op de PM zag: groepswerk, toepassing van theorie in een realistische context, een open sfeer. "Maar het belangrijkste voor mij was de hele week te merken om te gaan met christenen die over zoveel dingen hetzelfde denken als wij. Heel bemoedigend!" Coördinator Internationaal Leren Adriaan Klippel vat de week als volgt samen: "Een intensieve en inspirerende week, waar relativering én waardering van eigen en andermans cultuur plaatsvond in een ontspannen sfeer. Een mooi concept, dat vraagt om een vervolg".

Jong Dameskoor Jedaja zingt voor Stichting Hulp Vervolgde Christenen

REGIO - Op 8 april heeft het Jong Dameskoor Jedaja uit Nieuwerkerk meegewerkt aan een cd-opname in de Nieuwe Kerk te Zierikzee t.b.v. Stichting Hulp Vervolgde Christenen. Het bestuur van Jedaja heeft deze cd-opname aangegrepen om projectleden te werven en niet zonder succes: er waren 18 aanmeldingen en dat was boven verwachting! Vanaf januari is o.l.v. dirigent Kees Deurloo tweewekelijks gerepeteerd om de muziekstukken in te studeren voor de cd-opname. Aangezien het voor de meeste projectleden éénmalig was, is het koor nog steeds op zoek naar enthousiaste jonge dames (vanaf voortgezet onderwijs t/m 35 jaar). Voor meer informatie: www.jedaja.jouwweb.nl; de repetities zijn tweewekelijks op woensdagavond van 20.00 -21.15 uur in gebouw Salem (Molenstraat 16 - Nieuwerkerk).

Verder werd medewerking verleend door soliste Cindy de Ronde, Jong Mannenkoor Salomo (o.l.v. Peter Wildeman) en Zeeuws Panfluitensemble Muzica (o.l.v. Marco van der Lee). De muzikale begeleiding was in handen van Joost van Belzen (piano), Wim de Penning (synthesizer) en het 14-jarige talent Lise de Munck (dwarsfluit). Hiermee is het een zeer gevarieerde cd geworden, die zal worden gepresenteerd op 21 oktober in de Hervormde Kerk te Middelharnis tijdens het tweede cd-presentatieconcert (aanvang 19.30 uur).
Aan deze avond werken mee: Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman, Panfluitensemble Muzica o.l.v. Marco van der Lee, Kinderkoor Jedaja o.l.v. Cindy de Ronde en Jong Dameskoor Jedaja o.l.v. Kees Deurloo.
Entree: € 3,50 en kinderen t/m 12 jaar gratis.

Opbrengst wedvlucht voor KiKa

Op de foto de heren R. v.d. Bos, Grinwis, Kees Witte, Tiggelman en Vroegindeweij.

OUDDORP – P.V. De Trekvogels heeft in samenwerking met M.C. Zaffels onlangs voor de derde keer een wedvlucht gehouden voor KiKa.

Afgelopen zaterdag was de prijsuitreiking in het clubgebouw van P.V. De Trekvogels aan de Molenweg. Duivenmelkers van alle verenigingen op het eiland konden hun duiven mee laten vliegen met de wedvlucht vanaf Peronne. Vanaf deze Franse plaats werden de duiven gelost om weer terug naar huis te vliegen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in het clubgebouw werden alle prijzen uitgereikt en werd er een loterij gehouden. Deelnemers aan de loterij konden een emmer vis, een half varken, enzovoorts winnen. In totaal heeft de wedvlucht en de loterij € 1.700,50 opgebracht voor KiKa. Kees Witte was als ambassadeur van KiKa aanwezig tijdens de feestelijke bijeenkomst. De organisatie bedankt alle sponsors en met name de hoofdsponsor: Jumbo Sperling in Ouddorp.
Op de foto: dhr. R. v.d. Bos, dhr. Grinwis, Kees Witte, dhr. Tiggelman en dhr. Vroegindeweij.

Cursus: Modern Realisme

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Donderdagavond 5 oktober 2017 start de KCE een avondcursus over Modern Realisme. De docent is Frank Swagemakers.

Het Nederlands Realisme bestaat ruim 100 jaar. De kunstenaars bouwen voort op een traditie van zorgvuldige ambachtelijkheid en technische perfectie. Hierdoor ontstaat bij elk van hen een werkelijkheid die soms toch niet een echte werkelijkheid is.
In de cursus zult u de ontwikkeling zien van de schilderkunst vanuit de 19e eeuw, die in dit geval niet leidde tot het Impressionisme, maar tot een sterke drang naar het realisme, wat in de 20e eeuw als vanzelf uitmondde in het Surrealisme èn in het zogenaamde Magisch Realisme. Met name Vlaamse en Nederlandse schilders ontwikkelden zich tot die laatste stroming.
Voor belangstellenden wordt deze cursus afgesloten met een excursie naar het museum More op zaterdag 25 november.
Het museum More in Gorssel is het grootste museum voor Modern Realisme. De eigen collectie bestaat uit werken van Carel Willink, Charley Toorop, Jan Mankes, Pyke Koch en werken van latere kunstenaars als Erwin Olaf, Marlene Dumas en Ruud van Empel.

De kosten van de cursus bedragen slechts € 37,50,-. De cursus bestaat uit drie donderdagavonden van 19.30 uur tot 21.30 uur. De cursusdata zijn: 5 en 19 oktober en 9 november. Locatie: Voorstraat 35 te Sommelsdijk.

Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, kijkt u dan op onze website www.kcego.nl.

Inzamelen goederen Roemenië en huis-aan-huis collecte

SOMMELSDIJK - Zaterdag 7 oktober is de loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis weer geopend. Tussen 9.30 en 11.30 uur staat men klaar om hulpgoederen voor Roemenië in ontvangst te nemen. Wat kan er gebracht worden? Er is vraag naar nog goed functionerende nette koelkasten en ander bruikbaar witgoed; Nette (warme) kleding; Zowel dames- als heren- en kinderkleding; Ongebruikt incontinentiemateriaal of andere hulpmiddelen, zoals overbodig geworden rollators, rolstoelen, e.d.; Huishoudelijke zaken, zoals keukengerei, nette setjes kop-en schotel, nog goed werkende keukenmachines, zoals mixers, slacentrifuges, snijmachines, e.d.; Kook- en braadpannen en/of ketels; Ook uw overbodig geworden gereedschap is welkom, indien elektrisch natuurlijk wel in goede staat en werkend; Eenpersoonsbedden en net schoon beddengoed en matrassen; (Klein) meubilair, bedden en stoelen kunt u zelf brengen. Voor alle goederen geldt natuurlijk: in goede, schone, onbeschadigde en nog bruikbare staat! (Geen 'rommel').

In de week van 16 tot 21 oktober staat de huis- aan- huis collecte voor het werk van de stichting gepland in de dorpen Oude-Tonge, Ooltgensplaat, Achthuizen en Den Bommel.
Men is nog op zoek naar collectanten die daar een wijkje willen lopen met de collectebus. Opgeven kan telefonisch bij dhr. M.H. Baan, telefoonnummer 603051.

Mee info: Bezoek de vernieuwde website: www.oosteuropa-werkgroep.nl. Voor vragen, tips of andere zaken kunt u contact opnemen door middel van het e-mailadres: info@oosteuropa-werkgroep.nl.

Stichting Volharding organiseert exclusief huiskamerconcert

DIRKSLAND - Genieten van een exclusief huiskamerconcert en ook het evangelisatiewerk van Stichting Volharding ondersteunen? Dat kan! Op zaterdag 11 november 2017 zullen de pianisten Eline de Gast en Ruben Plazier plaatsnemen achter de piano en hun gasten twee keer 45 minuten verrassen met hun muzikale kwaliteiten.

Eline de Gast (1994) is onlangs cum laude afgestudeerd aan het conservatorium van Rotterdam bij Bart van de Roer en Stéphane de May. Eline treedt regelmatig op als solist, kamermusicus en begeleider in de grote concertzalen van Nederland. Zo soleerde ze met muziek voor twee piano's en orkest in de Doelen, Rotterdam en de Zeeuwse Concertzaal. Ook heeft ze meerdere dansvoorstellingen begeleid, waaronder op het Free To Move Dansgala, in het bijzijn van Prinses Beatrix, en concerteerde ze met het gerenommeerde Lets Radiokoor onder leiding van Sigvards Klava.

Ruben Plazier (1998) studeert klassiek piano aan het conservatorium van Rotterdam bij Stéphane de May. Hij kreeg meerdere masterclasses van zowel Wibi Soerjadi als Jean-Bernard Pommier. Hij heeft veel onderscheidingen op zijn naam staan, waaronder de Internationale festival D'Anniviers prijs en de 1e prijs op het Archipel Muziek Concours in Eindhoven. Hij werkte met grote musici, waaronder Sigvards Klava en het Lets Radiokoor. Hij is regelmatig te horen via de media, waaronder op Radio 4.

Het huiskamerconcert wordt georganiseerd door Stichting Volharding. Stichting Volharding wil arrestanten en gedetineerden een boodschap van hoop en toekomstperspectief brengen. Het is onze overtuiging dat alleen het geloof in Jezus Christus echte hoop en toekomst biedt. Daarom verspreiden we gratis boeken met opbouwende levensverhalen van ex-criminelen en Bijbels in veel verschillende talen. We zijn actief in een groot aantal politiecellencomplexen, gevangenissen en andere detentiecentra in Nederland en België.

De entree voor het huiskamerconcert bedraagt € 50,- per persoon, de opbrengst komt volledig ten goede aan het werk van Stichting Volharding. Daarnaast is er die avond de mogelijkheid om een extra gift te doneren.

Voor het concert aan de Westhavendijk 43 te Dirksland is een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar. U bent welkom vanaf 19.30 uur, het concert vangt aan om 20.00 uur. U kunt zich bij voorkeur per mail opgeven bij Matthijs Guijt: m.guijt@outlook.com of telefonisch via 0187-603777 (alleen dinsdag). Om er zeker van te zijn dat u het concert kunt bijwonen, is het van belang dat u zich tijdig opgeeft!