info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

6 december 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 6 december 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Stolpersteine project bijna voltooid

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na twee eerder gerealiseerde fasen binnen het Stolpersteineproject, in 2014 en in 2015, vond afgelopen vrijdagmorgen en -middag de derde en afsluitende fase plaats. Dit door het aanbrengen van de laatste serie Stolpersteine in enkele straten in Dirksland en in Middelharnis. Althans, het bedoelde de laatste fase te zijn. Maar doordat voor de organisatie geheel onverwachts één van de straten opgebroken was, de Dirk Bosstraat in Middelharnis, zat er niets anders op dan voor vijf exemplaren die daar gelegd zouden worden nog een állerlaatste fase te agenderen. Lees het volledige verslag in onze (abonnee-)editie van vrijdag 9 december a.s. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Uitgever gemeentegids

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente wijst erop dat uitgever Akse Media BV uit Den Helder de samensteller is van de gemeentegids Goeree-Overflakkee. Regelmatig melden ondernemers dat zij benaderd worden door andere bedrijven met het voorstel om een advertentie te plaatsen in de gemeentegids. Wellicht worden deze advertenties geplaatst in een andere landelijke (digitale) gemeentegids, maar dan niet in samenwerking met gemeente Goeree-Overflakkee, zo laat de gemeente weten.

2 / 22

Agenda

Woensdag 7 december

DIRKSLAND – Kerstmarkt in De Geldershof met tweedehands boeken, lekkernijen en handgemaakte artikelen. Van 13.30 tot 16.30 uur.
MIDDELHARNIS – Alzheimercafé in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Het programma start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 16.30 uur.

Donderdag 8 december

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Vrijdag 9 december

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OUDE-TONGE – Mosselfeest van ANBO Oostflakkee in De Grutterswei. Aanvang 17.30 uur, zaal open vanaf 17.00 uur. Met om 20.00 uur een optreden van het Visserskoor uit Bruinisse. De kosten zijn € 18,-, niet-leden betalen € 23,- Aanmelden via anbo.oostflakkee@upcmail.nl.
STELLENDAM – Wintermarkt van de Gereformeerde kerk, van 15.00 tot 20.00 uur aan de Kerkhoflaan 2.

Zaterdag 10 december

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Kerstmarkt, van 14.00 tot 22.30 uur in de Voorstraat.
OUDDORP - Doopsgezinde Gemeente Ouddorp: Winterfair van 09.00-16.00 uur.
SOMMELSDIJK – RealTime-avond. Edudelta 'De Groen. Aanvang 19.45 uur. Spreker Ds. G.R. Procee over 'Gedoopt?'. www.realtimego.nl

Dinsdag 13 december

DIRKSLAND – Workshop kerststuk maken om 14.00 of 19.00 uur in 't Reginahof. Kosten: € 25,- per persoon. Aanmelden via joke.vandijk@careyn.nl of telefonisch: 06-53861647.

Woensdag 14 december

DEN BOMMEL – Workshop Kerststukken maken bij Kringloopwinkel Gebruikt als Nieuw om 13.00 en 19.00 uur. De kosten zijn € 27,50 per persoon. Aanmelden via info@gebruiktalsnieuw.nl of 06-81215629.
MIDDELHARNIS – Weihnachts-Oratorium deel, 1, 3, en 6 van J.S. Bach. Aanvang 20.00 uur , zaal open 19.30 uur. Toegangsprijs € 15 en onder de 16 jaar € 7.50. Hervormde Kerk aan de Ring van Middelharnis. Info; www.ookzwn.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 16.30 uur.
SOMMELSDIJK – Hervormde Kerk – Kerstconcert door het Amazing Grace Choir o.l.v. dirigent Peter Wildeman. Het wordt een Festival of Nine Lessons and Carols. Aanvang 19.30 uur. Kaarten reserveren via www.peterwildeman.nl

GO Classic levert € 20.000 op voor drie goede doelen

Tijdens de afsluitende avond ontvingen drie goede doelen elk een deel van de opbrengst van GO Classic 2016. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – In de Rabobankzaal in het Diekhuus werd vorige week dinsdagavond de opbrengst van de laatstgehouden GO Classic bekendgemaakt en in chequevorm overhandigd aan de drie goede doelen die eraan verbonden waren. Naast de Leontien Foundation waren dat ook twee eilandelijke doelen: Stichting Lokale Omroep Goeree-Overflakkee en Stichting Juunrenne. Eerstgenoemde mocht € 6.000 in ontvangst nemen, de laatste twee elk € 7.000.

Door Hans Villerius

Het was de vierde editie van het wielerevenement die dit jaar gehouden werd, op zaterdag 10 september jl., met in totaal 1034 deelnemers die zich op de pedalen zetten voor een toertocht voor het goede doel, met een fietsafstand van 70, 115 of 150 kilometer. "We mogen terugzien op een schitterende dag, met schitterend weer en waaraan we schitterende beelden hebben overgehouden. Bovendien hebben we met deze dag voor de NTFU, de grootste wielersportbond van Nederland, de hoogste kwaliteitsscore behaald die je krijgen kunt: drie sterren!" Dat zei dinsdagavond een tevreden terugblikkende Jan van der Slik, voorzitter van de eilandelijke Rotaryclub, die initiatiefnemer en organisator is van de GO Classic. De club hield deze avond één van haar partneravonden, waarop dus ook de partners van de leden welkom zijn. Op de agenda stond een heerlijk buffet waarvan men zich in de foyer van het Diekhuus tegoed deed, met daarna de afsluiting van GO Classic 2016. Die afsluiting bestaat vooral uit het bekendmaken en overhandigen van de opbrengst, zodat tijdens de partneravond van 29 november ook de vertegenwoordigers van de goede doelen aanwezig waren.
Namens de Leontien Foundation nam stichtingsvoorzitter Cees Pille 'zijn' cheque in ontvangst, namens stichting Juunrenne was 't Jan Verbiest die hiervoor op het podium verscheen en namens SLOGO kwam Teun Bakelaar naar voren. Ieder van hen vertelde nog eens wat de activiteiten zijn waar hun organisaties mee bezig zijn, om daarna de financiële bijdragen in ontvangst te nemen die voor hen klaarlagen en die uiteraard in grote dankbaarheid in ontvangst werden genomen. Volgend jaar beleeft de GO Classic haar eerste lustrum. De voorbereidingen daarvan zijn inmiddels in gang gezet.

Planontwikkeling Everdinapolder

SOMMELSDIJK - Grote belangstelling was er woensdagavond voor de informatie- en inspraakbijeenkomst over een mogelijke planontwikkeling van de Everdinapolder in Sommelsdijk. Dit met een inleiding van wethouder Markwat die uitleg gaf over stappen die genomen kunnen worden en welke uitgangspunten belangrijk zijn voor deze ontwikkeling. Terwijl het stedenbouwkundig concept werd toegelicht door Dingeman van Es van Estate Invest bv.

Beide inleiders boden inzicht in de volgens hen belangrijke factoren van ruimtelijke - en omgevingskwaliteit. De projectontwikkelaar gaf aan hoe het plan er uit kan komen te zien en op welke manier de huurwoningen en de vrijstaande woningen over het plangebied verdeeld kunnen worden.

Voorontwerp

Er wordt een kwaliteitshandboek opgesteld, waarin de ruimtelijke kwaliteit van het gebied wordt vastgelegd. Hierin worden de gemeenschappelijke afspraken tussen ontwikkelaar en gemeente opgenomen. Het bestemmingsplan maakt onderdeel uit van het kwaliteitshandboek.Het voorontwerpbestemmingsplan ligt nu ter inzage. Een voorontwerp is een eerste stap in het ruimtelijk proces waarbij nog veel mogelijk is. Het is ook een document om in overleg te komen met de belanghebbenden van dit plan. Tijdens de informatie- en inspraakavond dienden bezoekers al direct inspraakreacties in. Ook kon men gegevens invullen als men om op de hoogte wil blijven van de stappen in het project. De termijn van de inspraakprocedure loopt tot en met 14 december 2016.

Zienswijzen

Na 14 december worden de inspraakreacties in een nota van inspraak en vooroverleg van een gemeentelijke reactie voorzien. Hierin wordt vermeld wat er met de ingediende inspraakreactie is gebeurd en of het wellicht tot een aanpassing van het plan heeft geleid. Vervolgens wordt een (eventueel aangepast) plan als ontwerpbestemmingsplan voor zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze zes weken in het mogelijk een zienswijze in te dienen. Na deze termijn wordt het plan (eventueel nog voorzien van wijzigingen) aan de gemeenteraad ter besluitvorming voorgelegd. (Jaap Ruizeveld)

Vrijwilliger Trudy van Seters uitgelicht

SOMMELSDIJK - Dit keer is door het vrijwilligerspunt van Stichting ZIJN een bloemetje uitgereikt aan mevrouw Trudy van Seters uit Sommelsdijk.

Deze mevrouw is erg actief en voor een ander bezig, Trudy wandelt veel en sport als zij daar tijd voor heeft. Trudy is getrouwd, heeft 2 kinderen en 5 kleinkinderen waar zij indien nodig voor klaar staat.
Trudy heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan, collectes, leesmoeder, oudercommissie op school en alles wat op haar pad komt.

Op dit moment is zij vrijwilliger bij de volgende organisaties:

Kerk

Trudy helpt met het verjaardagsfonds is wijkouderling en doet bezoekwerk voor de kerk.
Nadat haar moeder overleden is, is zij om wat om handen te hebben, als vrijwilligster aan de slag gegaan in De Goede Ree, nu Nieuw Rijsenburgh.
In Nieuw Rijsenburgh doet zij veel werk. Zij helpt in de bibliotheek en op woensdag met de activiteitenmiddag.
Eén keer in de 14 dagen helpt zij samen met haar man met het eetproject in Nieuw Rijsenburgh, daar helpen zij met tafels dekken, eten rondbrengen en alle voorkomende werkzaamheden.
Verder kunnen zij in Nieuw Rijsenburgh op haar rekenen als zij haar nodig hebben.

Stichting ZIJN

Voor Stichting ZIJN doet zij bezoeken voor het preventief huisbezoek bij mensen die 70 jaar zijn. Daar gaat zij met een vragenlijst langs om te inventariseren waar een hulpvraag is. Zij geeft informatie waar de 70-jarige eventueel nu of in de toekomst met hun vragen terecht kunnen.

Hetvakantiebureau.nl

Hetvakantiebureau.nl: is een specialist in Senioren vakanties en Zorgvakanties. Ze hebben 1400 vrijwilligers en prachtige locaties in Nederland. Het vakantie bureau is de enige organisatie waarbij mantelzorgers met dementerende partner samen op vakantie kunnen.
Trudy helpt al 12 jaar 2 a 3 keer per jaar mee met het vakantiebureau.nl. Zij gaat dan een week helpen met de verzorging van mensen in een hotel.
De laatste 6 jaar helpt zij samen met haar man ook met de bootreizen van het vakantiebureau. Zij helpen dan samen op een boot die een hele week door Nederland vaart met mensen die zorg nodig hebben. Het geeft haar veel voldoening om samen met hulpverleners en vrijwilligers een leuke vakantie week te verzorgen voor ouderen en mensen die samen met hun mantelzorger er een weekje op uit willen.

Trudy heeft het bloemetje zeker verdiend met al het vrijwilligerswerk dat zij doet of gedaan heeft.
Wilt u ook vrijwilligers werk doen, kijk op de website van St.ZIJN of GOvoorelkaar.

Korte cursus Bijbel Hebreeuws

OUDDORP - Heeft u interesse voor het leren van de Hebreeuwse taal van de Bijbel? Dan is hier uw kans om kennis te maken met deze taal. U kunt een beginnerscursus bij u in de buurt volgen! Leeftijd en vooropleiding is niet belangrijk; iedereen kan meedoen.

Deze beginnerscursus heet aleph (aleph is de 1e letter van het Hebreeuwse alephbeth/alfabet) en wordt - bij voldoende deelnemers - gegeven vanaf voorjaar 2017. Uw docente is verbonden aan Studiehuis Reshiet uit Israel. De cursus vindt plaats in boekhandel Akershoek, Hoenderdijk 9 te Ouddorp. De aleph bestaat uit 8 lesavonden van elk 2 klokuren en vindt plaats op maandagavond, ongeveer elke 14 dagen. Start D.V. op 30 jan. om 19.30 uur.

De aleph kost € 130,- p.p. Het cursusboek "Hebreeuws in Zes dagen" dient u zelf aan te schaffen en kost € 30,-. Voor verdere informatie en opgave kunt u terecht bij oekhandel Akershoek, info@akershoek.nl tel. 0187 – 684267 of bij docent Conny de Ronde, bderonde@kpnmail.nl Zie ook de site www.studiehuisreshiet.nl

Zendingsavond

DIRKSLAND - Op dinsdag 13 december wordt er een zendingsavond gehouden over "Evangelisatie in de sloppenwijk El Foron",

Op deze avond zal de Dhr. P.C. van Olst ons iets vertellen over zijn werk in Portovieja, Equador. Van 2005-2016 woonde het gezin van Olst in Equador, en waren werkzaam in de sloppenwijk El Foron. Te midden van de grote (sociale) armoede staat hier sinds 2006 de Iglesia Buenas Nuevas. (Kerk van het goede nieuws) We nodigen iedereen van harte uit om deze avond te bezoeken. U bent van harte welkom. De avond begint om 19.30 uur in de grote zaal van de kerk van de gereformeerde gemeente (Mozartsingel 2). De collecte is bestemd voor de zending.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Marathonbingo

Donderdag 29 december wordt weer de marathonbingo in de Victoriahal aan Philipshoofjesweg 57a gehouden. Natuurlijk wordt er weer gezorgd voor iets lekkers te eten. Dit is gratis als u alle ronden meespeelt. Speelt u minder ronden mee en wilt u wel mee eten, dan betaalt u daar € 10,- per persoon voor. De bingo begint om 16.00 uur en de deuren gaan open om 15.00 uur. Opgeven kan tot en met zaterdag 24 december bij een van de volgende telefoonnummers: 493186 of 487170 of 0620213165.

Winterfair SVIK

Er is een sfeervolle winterfair in een van de oudste werkplaatsen van Dirksland. De voormalige hallen van de Victoria koekjesfabriek , worden al jaren gebruikt door de SVIK voor hun diverse activiteiten. Op 10 december zijn de hallen het toneel van een van de sfeervolste winterfairs van de regio. Naast de decembersfeer vindt u 2000 m2 met verschillende kramen gevuld met kerstdecoraties, delicatessen, woonaccessoires, parfumerie, kaarsen tot heerlijke hapjes en drankjes. De sfeervolle markt is grotendeels overdekt en dus te bezoeken bij elk weertype. De winterfair is op zaterdag 10 december tussen 10.00 en 16.00 uur in de Victoriahallen aan de Philipshoofjesweg te Dirksland en is gratis te bezoeken.

Koffieochtend 't Reginahof

Op dinsdag 13 december bent u weer welkom op onze koffieochtend. Deze keer is er de gelegenheid om met elkaar een mooie kerstkaart te maken. Als u alleen een gezellig praatje wilt maken bent u ook van harte welkom op deze ochtend. Heeft u onze koffieochtend nog niet bezocht, loop dan eens vrijblijvend binnen aan de Reginahof 1 te Dirksland. Voor de koffie vraagt men een kleine vergoeding.

GOEDEREEDE

Kerstavond Vrouwen rondom Goeree

De Vereniging Vrouwen rondom Goeree organiseert voor haar leden een kerstavond. Familie, vrienden en/of kennissen zijn ook van harte welkom om deze gezellige avond met bij te wonen. Deze avond wordt gehouden op dinsdag 13 december in "Oostdam". Aanvang 19.30 uur. Het programma bestaat uit: het kerstevangelie, samenzang, een kerstverhaal en de voordracht van gedichten. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door het Mannenkoor 'Obadja' uit Ouddorp, o.l.v. dhr. J. Bezuijen. Koffie met iets lekkers, hapjes een drankjes worden u aangeboden tijdens de pauzes. Meer informatie te verkrijgen door te bellen met Riet v. Ommeren 0187-493205.

Jaarvergadering Oranjevereniging

Op donderdag 8 december 2016 houdt de Oranjevereniging van Goedereede haar jaarlijkse vergadering. De donateurs van de vereniging worden uitgenodigd om bij deze vergadering aanwezig te zijn. De vergadering wordt gehouden in verenigingsgebouw Oostdam en begint om 19.30 uur. Na afloop van de vergadering wordt er een gezellige bingo gehouden, waarbij u leuke prijzen kunt winnen. Voor meer informatie kunt u kijken op de facebook pagina: www.facebook.com/oranjevereniging.goedereede of u kunt contact opnemen met de voorzitter, mevrouw Hoek 0187-492708.

MELISSANT

Winterverkoping

De activiteitencommissie van de HHK Melissant organiseert vrijdagmiddag/avond 9 december een Winterverkoping. De verkoping wordt gehouden rondom 'De Poort ' van 16.00 tot 21.00 uur. Op de wintermarkt kunnen bezoekers terecht voor gebakken oliebollen, hamrollades, erwtensoep, boerenkaas banketstaven en stollen. Ook kan men envelop trekken of speelgoed, FM parfum/schoonmaakspullen, kopen manden raden, Herbalife, zelf gemaakte advocaat zakken fruit en de vrouwenvereniging is ook aanwezig met div spullen en kerstkaarten en kerststukjes. Binnen kunt u een lekkere kom erwtensoep eten of een lekkere kop koffie of warme chocolade melk met een olie bol /stukje banketstaaf kopen.

MIDDELHARNIS

Kerstbingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk houdt op woensdagmiddag 21 december een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Zij hopen er een leuke gezellige middag met u te hebben. Er zijn ook weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is van harte welkom op deze middag in het Wijkcentrum. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de eerste ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. Ook is er voor iedereen een leuke kerstattentie. De negen ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. En wegens succes, ook weer een vluggertje met grote prijs voor één euro. Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

NIEUWE-TONGE

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 16 december een kerstbingo. Deze wordt gehouden in 'Ons Dorpshuis'. Iedereen is welkom op deze avond. Er worden tien rondes en één superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open en de avond begint om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Kerstzang op Kerstmarkt

Op zaterdag 10 december zal tijdens de Kerstmarkt ook de traditionele Kerstzang plaatsvinden in de dorpskerk te Ooltgensplaat. Deze samenzang is tevens i.c.m. jongerenkoor Joshua o.l.v. Serita van Steeg. De aanvang is 19.15 uur i.p.v. eerdere berichtgevingen. Zingt u graag oude bekende Kerstliederen, zing dan mee. Toegang gratis. Muzikale medewerking: Marcel Saarloos orgel en Erica Veldhuizen dwarsfluit.

OUDE-TONGE

Kerstvolkszang

Voor de 28e keer is de werkgroep erin geslaagd een Kerstvolkszang te organiseren. Deze wordt gehouden op zondag 18 december in de Rooms Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart. Gastkoor is het Oecumenisch koor Goeree Overflakkee o.l.v. Henk Oosthoek. Ook het vast parochiekoor St. Ceciliua ontbreekt niet. Verder is er een kinderkerstkoor geformeerd Deze beide koren staan o.l.v. Nelleke Bruggeman. Ze worden hierin bij gestaan door gitarist Rudy de Buck. Aanvang: 15.00 uur. Inloop van 14.30 u tot 15.00 uur.

Jeugdmiddag

Op woensdag 14 december is er een Kerstmiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Ze zijn hartelijk welkom van 13.30 - 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen 0187-642514 of Koop en Matty Klos 0187-643622.

Did you know?

Op zaterdag 24 december is er weer een Christmas night in de Hervormde Kerk te Oude-Tonge. Medewerking verleent praiseband The Bridge. Toegang is gratis. De aanvang is 22.00 uur. Vanaf Vanaf 21.30uur is er inloop met warme chocomel, koffie, thee. Het thema is 'Did you know? - Kom erachter…'

Kerstdiner

Vorig jaar is er voor de eerste keer op 1e Kerstdag een diner georganiseerd voor iedereen in Oude-Tonge die alleen is. Ook dit jaar bent u daar van harte welkom! Het is heel fijn om elkaar te ontmoeten en samen te eten. En juist op zo'n mooie dag als 1e Kerstdag wil toch niemand alleen zijn? Dus woont u in Oude Tonge en bent u alleen met de Kerstdagen en kunt u wel wat gezelligheid gebruiken? Dan bent u ook dit jaar van harte welkom op zondag 25 december 1e Kerstdag om 13.00 uur in Diakonia aan de Kolfweg. Kosten zijn er niet aan verbonden. U kunt zich t/m 16 december opgeven door te bellen of een email te sturen naar Coby Klem, tel. 06-12331123, email: j.c.klem@kpnmail.nl. Ook als u nog vragen of dieetwensen heeft.

SOMMELSDIJK

Adventsviering

Op woensdagavond 14 december vindt de jaarlijkse adventsviering plaats in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Net als voorgaande jaren is een sfeervol samenzijn voorbereidt dat in het teken staat van het komend Kerstfeest. "Aan een mooi gedekte tafel luisteren we naar gedichten, muziek, liederen en een verhaal passend bij deze tijd van het jaar. Er wordt gezongen door en voor de aanwezigen en het koor van de gemeente Cantone verleent ook haar medewerking" aldus de organisatie. De kerk is open om 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.

Kerstmarkt

Op zaterdag 10 december wordt er in het gebouw van wijkgroep De Zwaluw, Sperwer 55 een gezellige en fraaie kerstmarkt gehouden. Er is o.a. vers gebakken vis, heerlijk tulband cake van Van der Spoel, heerlijke zelfgemaakte erwtensoep, fraaie kerststukjes en nog heel veel andere mooie en leuke cadeaus om weg te geven of leuk om voor u zelf te kopen. Er is een ruim assortiment met kerstartikelen. Zo rond 11.00 uur 's morgens is er een modeshow. Daarnaast komt het shantykoor St. Adolfskoor uit Den Bommel 's middags een kerstrepertoire zingen, ook aan de kinderen is gedacht, zij kunnen in het Atrium worden geschminkt. De bewonerscommissie van Den Hoogen Caemer organiseert dit in samenwerking met wijkgroep De Zwaluw. De opbrengst van de verkochte artikelen komt geheel ten goede aan de ouderen van de flat, waarvan we volgend jaar weer iets leuks voor kunnen organiseren.

STELLENDAM

Jongerendienst

Zondagavond 11 december vanaf 18.30 uur is er weer een jongerendienst in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Spreker in deze dienst is dominee Habekotté uit Maasdijk en de muziek zal worden verzorgd door de praiseband Votum. Het thema van de dienst zal zijn: 'Ik geloof! Kom mijn ongeloof te hulp'. Aan de hand van de tekst uit Marcus 9 zal worden nagedacht nadenken over wat het betekent om te geloven en waarom geloven niet altijd en niet overal makkelijk is. Na afloop van de dienst is iedereen welkom om onder het genot van warme chocolademelk nog even na te praten. De jongeren wordt aangeraden om hun mobiel mee te nemen.

'Wie goed doet, goed ontmoet'

Judith de Lange (r.) overhandigt de opbrengst van de actie die ze organiseerde aan de Voedselbank. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – "Wie goed doet, goed ontmoet, zeg ik altijd maar". Met die gedachte ging Judith de Lange uit Ouddorp aan de slag om zich in te zetten voor Voedselbank Goeree-Overflakkee. Nee, niet vanuit de hoop te zijner tijd zelf dat goede te mogen ontmoeten, maar andersom: om de Voedselbank goed te doen.

Door Hans Villerius

Uit ervaring weet Judith (44) wat 't is om de Voedselbank nodig te hebben. En iedereen, wie dan ook, kan door onverwachte omstandigheden zo maar in diezelfde situatie raken, zo laat de praktijk meermaals zien. En juist vanuit die eigen ervaring is 't dat Judith graag iets voor de Voedselbank terug wilde doen, nu 't haar gelukkig weer beter gaat. Erover denkend hoe ze dat aan zou kunnen pakken kwam ze op het idee om de winkeliersactie die in Ouddorp gehouden werd aan te wenden voor het goede doel. In het kader van de winkeliersactie kregen klanten bij de Jumbo na inlevering van vijf kassabonnen gratis een pak speculaas. "Als nu veel klanten hun kassabonnen af zouden staan om speculaas aan de Voedselbank te doneren, hoe leuk zou dat zijn", dacht Judtih. Coen Sperling, eigenaar van de Ouddorpse Jumbo, vond 't een prima idee en op Facebook plaatste Judith een oproep om hieraan mee te doen. In de Jumbo kwam een inzamelplek waar klanten die Judiths actie een warm hart toedroegen acht weken lang hun kassabonnen achter konden laten. En dat bleken er heel veel te zijn, zodat de Voedselbank overladen zou worden met speculaas! Eigenlijk te veel van 't goede. Maar Coen bleek bereid om een deel van de speculaaspakken om te ruilen voor andere levensmiddelen en in overleg met Judith, die uit ervaring weet welke producten heel geschikt zijn, kwam een gevarieerde grote hoeveelheid producten tot stand, die vorige week dinsdagavond aan de Voedselbank werd overhandigd. Koffie, vruchtensap, houdbare melk, appelmoes, blikgroente, pannenkoekmix, chips, momentsoep, knakworstjes en natuurlijk speculaas. Judith was sprakeloos toen ze de opbrengst van haar actie zag staan. Maar ook ontzettend dankbaar naar iedereen die eraan meedeed. "Daarom is 't eigenlijk niet mijn actie, maar van állen die eraan hebben bijgedragen. Zéker ook van Coen Sperling en zijn superlieve kassières!", wil Judith graag kwijt. En ook de aanwezige medewerksters van de Voedselbank waren dinsdagavond ontzettend verrast met de bijdrage die ze in ontvangst mochten nemen. "Geweldig dat iemand in dít voor elkaar krijgt!"

Midwinterfeest bij Entrez

MIDDELHARNIS - Aan het Eendrachtsplein op zaterdag 10 december van 10.00 tot 16.00 uur het jaarlijkse Midwinterfeest gehouden. In de lunchroom is er heerlijke erwtensoep en warme chocolademelk. Nieuw op de kaart: broodje hete kip en een stoofpotje.

Buiten op het plein zijn er heel aparte kaarsen te koop, een kerstman, sneeuwpop of kerstboom. Er staan kramen met zelfgemaakte kerststukjes, handgemaakte kerstcadeautjes van Ophelia, vogel'taarten' voor in de tuin en houten artikelen van de Bontekoe. Ook worden er weer tulbanden en kruukplaetjes gebakken.

Bovendien veel afgeprijsde cadeau-aanbiedingen, een groot aanbod van tweedehands boeken voor alle leeftijden, en een 'kringloopkraam' met kerstartikelen.

Zaterdag RealTime: thema: 'Gedoopt?!'

MIDDELHARNIS - Zaterdag 10 december is er weer een RealTime-avond met als thema: 'Gedoopt?!'

Ds. G.R. Procee hoopt het thema toe te lichten. Hij zegt hierover het volgende: "De doop is een rijk geschenk. Het is een machtige pleitgrond. God betuigt dat Hij jouw God is. Daarom wil Hij dat jij leert leven voor Hem. Dat is heerlijk! Dat is het grootste geluk op aarde. Alleen dat zien wij niet en we worden afgeleid door wat de wereld ons aandraagt. Wij zijn geschapen voor God. Alleen bij Hem zullen we ware rust en blijdschap vinden. Hij alleen kan het fundament onder je leven zijn, zodat je vast staat op de Heere als op een rots in de branding. Er heerst veel verwarring over de doop en de met name over de kinderdoop. Toch is de kinderdoop vast gefundeerd op Gods Woord. In de doop belooft God eeuwig leven. Hij eist geloof en bekering. Maar wat God eist, dat wil Hij schenken. We hopen daar met elkaar over na te denken."
Iedereen is weer hartelijk welkom! Langeweg 107, Middelharnis/ Sommelsdijk, Edudelta. Aanvang 19.45 uur. www.realtimego.nl

MIDDELHARNIS - De Gospelkoren Per Amore en In Touch o.l.v. Ad Joode, zingen in de Hervormde Kerk van Middelharnis, twee beroemde koorwerken. o.l.v. Ad de Joode, brengen u het verhaal van de geboorte van Jezus in de uitvoering van twee prachtige koorwerken. "The Kingdom Song" en "The Young Messiah". De koren zingen gezamenlijk over Zijn grote Liefde. "Liefde wordt geboren en Hoop wordt gebracht. Wij mogen dit Kind verwelkomen in het sterrenlicht van de nacht".

De Gospelkoren nodigen graag iedereen uit om dit samen te beleven tijdens het concert in de Hervormde kerk aan de Ring, Middelharnis op vrijdag 23 december 2016.
Aanvang: 20.00 uur. / zaal open 19.30 uur. Volwassenen, € 10,00 / kinderen t/m 15 jaar € 7,50.

Kaartverkoop bij: Boekhandel v.d. Boom in Sommelsdijk. Bruna in Middelharnis en Ouddorp. Plus Tessemaker in Stellendam en een half uur voor aanvang in de kerk.

Als u gebruik maakt van de kortingsactie van het Eilanden Nieuws, ontvangt u per ingevulde bon, op 1 kaart € 2,00 euro korting. Deze bon kunt u ook inleveren bij de kaartverkooppunten of bij de verkoop bij de kerk.
Reservering via: www.per-amore.nl / www.gospelkoor-intouch.nl (dan geldt de korting niet).

Een tas, schort of beker om trots uit te stralen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Er zitten typisch zomerse producten bij, zoals een strandlaken en een frisbee – leuk voor op het Goereese strand -, maar ook bijvoorbeeld een broodtrommel, een keukenschort, een digitale douche-timer, een boodschappentas en een mok. De webshop met Goeree-Overflakkee Mijn Eiland-artikelen en -geschenken is donderdag 1 december gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Diekhuus, waarin de verworvenheden van vier jaar Eilandmarketing en het uitbouwen daarvan centraal stonden.

Door Kees van Rixoort

Aan het eind van de bijeenkomst kwam opeens Sinterklaas binnen. De peper- en kruidnoten vlogen door de zaal. Hij had een taak: het lanceren van de webshop. Al met al: een mooie decemberverrassing.

In de webshop zijn leuke relatiegeschenken, giveaways en cadeaus te vinden met daarop het logo van Goeree-Overflakkee Mijn Eiland. De trotse inwoners en ondernemers van Goeree-Overflakkee kunnen hun trots nu delen met vrienden, familie, relaties en klanten door hen een geschenk met eilandgevoel te geven.

De winkel gaat van start met dertien artikelen voor consumenten. Van een rompertje voor een Flakkeese baby tot een bumpersticker voor de auto. Voor alle leeftijden was wils dus. Het is de bedoeling om het assortiment van de webshop volgend jaar uit te breiden. Voor ondernemers zijn er meer producten in grotere aantallen te bestellen.

Volgens het team Eilandmarketing voldoen de artikelen aan de behoefte om de trots op Goeree-Overflakkee uit te dragen en te delen. "Om de projecten en evenementen op het eiland te ondersteunen en om Goeree-Overflakkee te positioneren is de boodschap Goeree-Overflakkee Mijn eiland! geformuleerd. Deze boodschap komt op veel verschillende plekken terug", aldus het team in een toelichting op het hoe en waarom van wat de webshop te bieden heeft.

"Ook het promoteam Goeree-Overflakkee, dat bestaat uit vrijwillige inwoners en lokale leerlingen is gehuld in Goeree-Overflakkee Mijn Eiland-kleding. Zij delen op evenementen, in ruil voor een e-mailadres, een Goeree-Overflakkee Mijn eiland-tas uit met informatie en een lokale lekkernij. Naar aanleiding van de activiteiten van onder meer het promoteam is er vraag ontstaan naar Goeree-Overflakkee Mijn eiland-producten. Aan deze vraag wordt nu dus door middel van de webshop voldaan."

Ook bij de VVV

De artikelen zijn vanaf 1 december online te koop. Ze worden vervolgens door PostNL thuis of op het werk bezorgd. Wie de artikelen eerst wel eens wil zien – in het echt – kan dat doen bij de VVV in Ouddorp. Daar is een fysiek verkooppunt.

De bezoekers van de bijeenkomst in Het Diekhuus kregen allemaal een papieren tasje met twee magazines en een Goeree-Overflakkee Mijn Eiland-beker. De bekers zullen op menige Flakkeese koffietafel komen te staan, zo is de stellige verwachting. En wie weet kom je in Noordoost-Groningen of Zuid-Limburg nog eens auto met een Goeree-Overflakkee Mijn Eiland-bumpersticker tegen. Dan weet je: daar rijdt een trotse Flakkeeënaar.

De site van de webshop heet www.goeree-overflakkee.shop.

Flakkeese parel komt dankzij Eilandmarketing uit oester

MIDDELHARNIS – Vier jaar geleden ging Eilandmarketing van start. Wat er sindsdien is gebeurd, is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Met veel enthousiasme en draagvlak is Goeree-Overflakkee op de kaart gezet. De pioniersfase is achter de rug, nu is het zaak Eilandmarketing te structureren, te professionaliseren en meer focus aan te brengen. Dat zijn de belangrijkste conclusies die te trekken zijn na de feestelijke bijeenkomst, die donderdag 1 december plaatsvond in Het Diekhuus. Tal van betrokkenen blikten terug en vooruit. Bovendien lanceerde niemand minder dan Sinterklaas een webshop met Eilandmarketing-producten.

Door Kees van Rixoort

"Goeree-Overflakkee is een prachtige parel, maar hij zat verborgen in een dichte oester", typeerde burgemeester Ada Grootenboer de situatie van pakweg vier jaar geleden. "Het was nodig die oester open te zetten. En dat is gebeurd met de veerkracht en het arbeidsethos dat we van Goeree-Overflakkee kennen. We hebben er samen de schouders onder gezet."

Wapenfeiten

Dat was nodig, want, zo maakten andere sprekers duidelijk, Goeree-Overflakkee heeft wel veel naamsbekendheid in het land, maar een beeld had men er meestal niet bij. Dat is in de afgelopen vier jaar veranderd. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt somde een hele reeks wapenfeiten op, die de bekendheid hebben vergroot: zeehondenopvang A Seal, een slogan ('Goeree-Overflakkee, mijn eiland'), een promotieteam, één digitale landingspagina voor woningen, banen, gemeentelijke en toeristisch/recreatieve informatie, aandacht in landelijke media, een stand op de 50+-beurs in Utrecht en veel verkeer op sociale media als Facebook, Instagram en Twitter.

Natuurlijk, in een pioniersfase zijn er ook zeperds. Van der Vlugt noemde het mislukken van de kraam met Flakkeese streekproducten in de Rotterdamse Markthal. "Maar veel negatieve berichten heeft dat niet opgeleverd. We horen nog steeds: leuk, dat jullie in de Markthal staan." Het voortijdig beëindigde avontuur in de Maasstad had ook geen invloed op de waardering van Eilandmarketing: Goeree-Overflakkee won twee marketingprijzen, een van een vakjury en een van het publiek.

Naast de inspanningen van Eilandmarketing – waarin overheid, (recreatieve) ondernemers en onderwijs eendrachtig samenwerken – waren ook andere initiatieven, toevalligheden en gebeurtenissen bepalend voor het aangescherpte imago van Goeree-Overflakkee. De komst van flamingo's naar Battenoord, bijvoorbeeld, een 'burgerinitiatief' als Trots op Flakkee (TOF), de verkiezing tot beste gehaktbal van Nederland, die de slager uit Ooltgensplaat wist te winnen, en het uitroepen van het Haringvliet en de Biesbosch tot Nationaal Park. Om nog maar te zwijgen van de zevende plaats die het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis scoorde op de lijst van beste ziekenhuizen en het eilandelijke Schip van het Jaar.

Onze kracht

"Dat heeft allemaal marketingeffect", kreeg de volle zaal van de wethouder te horen. "We hebben veel bereikt met elkaar. Het imago is omgedraaid. En we gaan door. De stuurgroep Eilandmarketing krijgt meer verantwoordelijkheden en er komt een coördinator die aanjaagt en enthousiasmeert. We richten ons op de pijlers wonen, werken, recreëren en trots. De pioniersfase is voorbij, nu pakken we samen door. Dat hoort bij Goeree-Overflakkee: gewoon doen. Dat is onze kracht. Samen werken aan een sterk en vitaal eiland."

Volgens Luc Dietz, die Goeree-Overflakkee hielp met het opzetten van Eilandmarketing, zijn de werkwijze en de resultaten vrij uniek. Hij roemde het samenspel. "Zo'n situatie heb ik ergens anders nog niet meegemaakt." Wim Ortjens, die ook bezig is Zuid-Limburg op de kaart te zetten, zei dat er een prachtige basis is gelegd, ook omdat Eilandmarketing wordt gedragen van onderop. "Het is de kwaliteit van leven op Goeree-Overflakkee. Het heeft de voordelen van het grootstedelijk gebied waar het in ligt, zonder de nadelen daarvan. De krimp keert, je ziet het al."

En daar was het natuurlijk in de eerste plaats om te doen toen Eilandmarketing van start ging: mensen naar Goeree-Overflakkee trekken om te wonen, te werken en te recreëren, zodat de voorzieningen en de vitaliteit op peil blijven. De oester staat op een kier en de parel is zichtbaar. Nu is het zaak die opening te vergroten. Met voortvarendheid, want Goeree-Overflakkee wil het imago sneller omturnen dan Eindhoven, dat er twintig jaar over deed om van een versleten industriestad uit te groeien tot dé innovatieve hightech-stad die nu iedereen op zijn netvlies heeft.

Artikel hierboven: deel 5 van de serie 'Eilandmarketing, de stand van zaken' over de lancering van de webshop.

Al veel bereikt

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt over de bijeenkomst op 2 december in Het Diekhuus: "Het was een zeer feestelijke en succesvolle bijeenkomst. Het is altijd goed om met elkaar stil te staan bij de resultaten die ondernemers, onderwijs en overheid in vier jaar tijd met elkaar hebben behaald. We hebben namelijk echt veel met elkaar bereikt en die resultaten zijn ook nog eens beloond met twee marketingprijzen! Daarnaast was het een goed moment om met elkaar duiding te geven aan de koers die we de komende jaren met elkaar gaan varen. Eén ding staat in ieder geval vast, de samenwerking op het eiland staat en we gaan enthousiast vooruit!"

Geslaagde winterfair met snertwedstrijd

De winnaar van de snertwedstrijd Harold Sturm - naast hem zijn vrouw Helena - wordt gefeliciteerd door Jan van der Bok. Rechts staan Jan en Jeanette Floresteijn. Foto: Desirée van Halewijn

OUDDORP – Zaterdag 26 november werd in het centrum van Ouddorp weer de jaarlijkse winterfair gehouden. Het was een gezellige en drukbezochte dag. Een onderdeel van de winterfair was de 'snertwedstrijd'.

Slagerij Floresteijn was bij de snertwedstrijd het centrale punt. Ruim dertig deelnemers leverden hun erwtensoep in. Jan Floresteijn vertelt dat er heel veel belangstelling was voor de snertwedstrijd. De inzendingen waren heel goed van kwaliteit. Daarom was het voor de jury niet zo gemakkelijk om een keuze te maken. Bij het afsluiten van de winterfair maakte Jan van der Bok de uitslag bekend: De eerste prijs was voor Harold Sturm uit Middelburg. Hij won een jaar gratis naar Keurslager Floresteijn. De tweede en derde prijs waren voor: respectievelijk Marjan van Damme en de heer Bijl.

Aan winnaar Harold Sturm de vraag wat nu het geheim is van een goed bord snert. Hij legt uit "dat het heel belangrijk is dat je zorgt voor een goed gevulde soep". En verder heb ik een platte varkensrib gebruikt voor de soep dat tevoren even is aangebraden. Meer wil Harold er nog niet van zeggen, maar voor een goede erwtensoep geldt, evenals de andere producten van deze hobbykok: "de liefde voor het koken. Daar gaat het om".
In het blad Over Flakkee, dat volgende week tegelijk met Eilanden-Nieuws verschijnt zal het recept van de snert van Harold staan.

OUDDORP - De afgelopen jaren was het antibioticagebruik al zeer laag, maar voor het Gildehoen is men erin geslaagd om een volledig antibioticavrije kip te kunnen garanderen.

Het gebruik van het Hubbard ras maakt de kippen van nature al veel sterker. De Gildehoen groeit plezieriger op door een aantal essentiële bewust betere keuzes. Zoals: Een lagere bezetting in de stallen, gemiddeld 12,5 kippen per m2; Speelmateriaal in de stallen om de kuikens levendig en vitaal te houden; De hele dag door beschikken ze over water en voer; Het voer bestaat uit 70 % graan; Twee maal per dag word er ook voer gestrooid om het scharrelen te bevorderden en de kippen leven in een normaal dag- en nachtritme.

Gildehoen is gecertificeerd door Isacert.

Er is voor gekozen om het Gildehoen-concept extern te laten controleren van boer tot producent. Op deze manier weet men zeker dat elk product 100% van de gecertificeerde Bewust Beter Gildehoen kip is.

Samenwerkingsverband Rabobank Het Haringvliet en het Seniorweb

GOEREE-OVERFLAKKEE - Door een donatie van het Innovatiefonds van Rabobank Het Haringvliet, hebben laptops die gebruikt worden voor de PC Cursus: 'Ouderen achter de PC' een nieuwe software gekregen. Hierdoor kunnen de Ambassadeurs van het Seniorweb de cursus geven met het nieuwste besturingsprogramma Windows 10 en met het Microsoft Office 2016 pakket.

Cursus pakketten:

De cursus bestaat uit een basispakket en het vervolg op het basispakket. Jaarlijks worden er 3 sessies van 9 weken gegeven. Naar aanleiding van de aanmeldingen wordt besloten welk cursuspakket behandeld wordt.

Het basispakket van de cursus gaat over Windows 10, Microsoft Office 2016 (Word), internet, e-mail en internetbankieren. Na deze cursus is het mogelijk om nog een cursus te volgen. Deze cursus gaat dieper in op Windows 10 en op Microsoft Office 2016. Hierbij wordt niet alleen Word besproken, maar ook PowerPoint en Picasa.

Aanmelden:

De cursus 'Ouderen achter de PC' gaat van start op woensdag 4 januari 2017. De cursus duurt 9 weken, waarbij er elke woensdag van 14:00 – 16:30 een cursus zal plaatsvinden.

Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij! Aanmelden kan via communicatie.hhv@rabobank.nl of via (0186) 89 11 50.

Love for Hair: kapsalon met huiskamergevoel

De openig van Love for Hair, zaterdagmiddag.

DIRKSLAND – Na tweeënhalf jaar was de kapsalon aan huis van Wendy Jordaan duidelijk te klein. Maar waar vind je zo gauw een groter pand? Dat ging nog redelijk snel. Aan de Ring in Dirksland kwam een mooi historisch pandje vrij, en daar is de kapsalon, Love for Hair, sinds zaterdag 3 december te vinden.

Tekst en foto Kees van Rixoort

De 7-jarige Nienke, de dochter van Wendy, verrichtte zaterdagmiddag de officiële opening door een lint met strik voor de voordeur door te knippen. Daarna kwamen klanten, vrienden, familieleden en andere belangstellenden de nieuwe kapsalon bewonderen onder het genot van een hapje en een drankje.

De nieuwe Love for Hair is zeker vier keer groter dan de kapsalon waarmee Wendy tweeënhalf jaar geleden begon in de Burgemeester Zaaijerlaan. Alles is nieuw, ook de stoelen en de wasbak. De kapsalon telt meerdere ramen, wat het geheel een lichte uitstraling geeft. Daarnaast is de ligging van het pand beter: Love for Hair bevindt zich nu veel meer in het zicht.

"Love for Hair is snel gegroeid. Daardoor was ik uit mijn jasje gegroeid en kon ik niet goed verder op de plek waar ik ben begonnen", vertelt Wendy. "Dan heb je de keuze: blijf je klein of groei je een stapje. Ik koos voor het laatste toen dit schattige pandje vrijkwam. Het is een echte kapsalon geworden, op een perfecte locatie. Heel fijn dat ik hier ruimte heb voor een tweede stoel."

De nieuwe kapsalon biedt mogelijkheden om door te groeien. Aan de ene kant is een echte ondernemer als Wendy daar wel voor te porren. Maar aan de andere kant wil ze Love for Hair klein houden. "Naast het haar vind ik de persoonlijke aandacht heel belangrijk. Als je te groot wordt, kan dat verloren gaan. Daar heb ik geen zin in. Het persoonlijke aspect, een praatje, daar kunnen de klanten op blijven rekenen. Een beetje het huiskamergevoel…"

Love for Hair is een kapsalon voor iedereen: heren, dames en kinderen kunnen er vier dagen in de week terecht. Dinsdag en donderdag tot 's avonds negen uur, vrijdag en zaterdagochtend. Ook zonder afspraak. Een specialisatie van Wendy is hairwaving, bedoeld om langer haar of meer volume te creëren.

Twee unieke kerstconcerten in Middelharnis en Sommelsdijk

Dameskoor Shira.

MIDDELHARNIS - A festival of 9 lessons & Carols: Het Amazing Grace Choir: Het selectkoor o.l.v. Peter Wildeman presenteert maar liefst negen christmas carols. Het koor ontstond tijdens de bekende flashmob van de SGP in de Tweede Kamer.

Het koor treedt nu op met negen bekende Carols, vergezelt door Pieter Flikweert en Elise Hout als solisten.
In Sommelsdijk zal het bekende Delta Mannen-ensemble o.l.v. Dinant Struijk optreden, ook zal zijn Chr. Ouddorps Mannenkoor optreden. Het eerste concert vind plaats in de Hervormde kerk van Sommelsdijk op woensdagavond 14 december. Hier zal ook Jan Rozendaal en Willem de Boer de koren op het orgel begeleiden, terwijl Rebecca van Zandwijk viool speelt.
Speciale gast is de bekende pianiste Anne-Marith Boone. Op 19 december is er een tweede kerstconcert in de Grote kerk van Middelharnis. Hier treedt op: Jong Dameskoor Shira uit Middelharnis o.l.v. Peter Wildeman, Joost van Belzen: orgel, Elise Hout: solo. Het koor zingt een kerst-oratorium uit Amerika over de aankondiging en geboorte van Jezus.
Ook het jongerenkoor Lois van Wildeman zal een Nederlandstalig Kerstverhaal ten gehore brengen. Dit Kerstverhaal is geschreven door Mark Brandwijk. Martin van Moort werkt hier muzikaal aan mee, en Tenira Sturm: soliste. Daarnaast zingt ook Jeugdkoor Hadar van Berdien Dekker mee, vergezelt met Martin Kolff aan de piano. De concerten zijn voor de stichtingen Hulp Vervolgde Christenen en de JBGG. Het concert van 14 december begint om 19.30 uur, het concert van 19 december begint om 19.45 uur. Reserveren kan via de site: www.peterwildeman.nl.

Het Amazing Grace Choir.

Auto Wisse, nu ook voor elektrische auto's

Jan Wisse, klaar voor onderhoud aan alle hybrideauto's. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Voor onderhoud en reparatie aan elektrische- en hybrideauto's is Auto Wisse in Dirksland helemaal klaar. Jan Wisse heeft de nodige opleidingen ervoor behaald en is wat dat betreft gesteld voor de toekomst.

Door Hans Villerius

Al eerder volgde Jan een dergelijke opleiding, een paar jaar geleden, maar omdat de technieken inmiddels toch weer zijn veranderd én ook gewoon omdat hij er aardigheid in had om dat te doen, z'n kennis op peil houden, heeft hij in de achterliggende tijd opnieuw cursussen gevolgd op het gebied van elektrische- en hybridevoertuigen.
"Wat het mechanische deel van deze auto's betreft komt 't allemaal wel een eind overeen met de niet-elektrische auto's", zegt Jan, "maar zodra het elektrische deel erbij betrokken is, wordt 't anders. En dat heb je al vrij snel. Letterlijk van levensbelang is het dan dat de accu van de auto wordt losgekoppeld. Daar staan zeer hoge spanningen op, van rond de 500 Volt. In combinatie met de Ampères die er doorheen gaan is dat een dodelijke spanning. Daarom moet bij werkzaamheden aan deze auto's het gebied rond de wagen, of rond de brug waar de auto op staat, worden afgezet met rood-witte paaltjes en een rood-witte ketting erdoorheen, opdat geen derden er in de buurt komen. En als monteur draag je bij de uit te voeren werkzaamheden speciale veiligheidshandschoenen."
Er zijn drie soorten hybrideauto's: die volledig op elektrische stroom rijden, die zowel op elektrische stroom als op diesel of benzine rijden en auto's die een kleine motor hebben die op fossiele brandstof draait, maar alleen om de accu op te laden. Aan alle drie de soorten kan Jan na het behalen van z'n laatst gevolgde opleiding alle werkzaamheden uitvoeren. Aan de muur prijkt dan ook het bordje 'Erkend hybride EV specialist'.
Auto Wisse heeft al enkele klanten die elektrisch rijden en het aantal hybrideauto's dat op de markt komt groeit. "Op die toekomst moet je als garagebedrijf inspelen", zegt Jan. "Wat dat betreft is ons bedrijf er klaar voor."

Gezamenlijke kerken organiseren Kerstpraise met In Christ United

OUDDORP – In Zeeland is het al jaren een begrip, de jaarlijkse Kerstpraise van In Christ United (ICU). Dit jaar komt dit evenement dankzij een aantal samenwerkende kerken uit de regio voor het eerst ook naar Ouddorp.

ICU is een Nederlandse Praise & Worship band, divers en kleurrijk in bandleden en muziek, maar één in missie: Gods liefde in de spotlights zetten. Dit geven ze vorm door muziek en door in begrijpelijke taal woorden te geven aan Gods liefde. ICU wil mensen, jong en oud, gelovig en niet-gelovig, bij de hand nemen, samen zekerheden en twijfels in Gods handen leggen en laten zien dat de boodschap van het Kerstverhaal voor iedereen is.

Thema

Het thema van Kerstpraise 2016 is: Let there be Light. "ICU neemt je mee in het verhaal van Het Licht en de duisternis. Het verhaal van God en van mensen. Het verhaal van schaduw, wanhoop, verlangen, moed en van Gods liefde. Het verhaal dat van alle tijden is, van alle plaatsen, van iedereen. Het verhaal van de mooiste droom in de zwartste nacht", aldus de organisatie.

Samenwerkende kerken

Kerstpraise 2016 in Ouddorp vindt plaats op 17 december in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.15 uur.
Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door vier samenwerkende kerken: Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, Gereformeerde kerk Ouddorp, de Emmaüskerk te Middelharnis en de Exoduskerk te Sommelsdijk. Voor de jaarlijkse Stranddienst werken deze kerken al langer samen, nu voor het eerst ook rondom de organisatie van een Kerstpraise. Ook voor de Week van het Gebed bestaat in Ouddorp al een goede samenwerking tussen de plaatselijke kerken.
De toegang voor de Kerstpraise is gratis, toegangskaarten kunnen worden gereserveerd op de website van ICU: www.inchristunited.nl. Daar is ook meer informatie over ICU te vinden.

Gewaardeerd werkbezoek burgemeester aan visafslag en Stellendamse haven

Een kijkje bij het nettenherstel van de kotters. Foto: Wim van Vossen Fotografie

STELLENDAM – In alle vroegte, rond de klok van 07.00 uur, meldde burgemeester Grootenboer zich vrijdagmorgen, samen met portefeuillehouder beleidsveld visserij, Arend-Jan van der Vlugt, bij de visafslag op de Stellendamse buitenhaven. Doel van dit informatieve werkbezoek aan één van de belangrijkste economische pijlers in de gemeente was om nader kennis te maken met deze bedrijfstak. Dan is uiteraard de vrijdagmorgen bij uitstek het meeste geschikte moment als de kotters in de thuishaven liggen afgemeerd. Als de reparaties aan boord plaatsvinden en het allerbelangrijkste, de aangevoerde vis aan de afslag wordt aangeboden.

Door Jaap Ruizeveld

Algemeen directeur Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions, Hans Juch voorzitter van de Visserijvereniging Zuidwest en Dirk Pijl, visserijkenner en CDA-raadslid, vormden het ontvangstcomité voor burgemeester en wethouder. En hoe kan je dan beter beginnen om in alle rust, onder het genot van een heerlijk ontbijtje, de visserijsector met alle ups maar ook met haar bedreigingen, door te nemen. Wat dit laatste betreft zijn het de zorgen om het nakomen van de gemaakte afspraken voor het uitbaggeren op gewenste diepte van het Slijkgat. Een onderwerp dat onder de rechter is. Van cruciaal levensbelang voor de blijvende bereikbaarheid van de Stellendamse haven in al haar geledingen. Niet alleen voor de vissersschepen. Ook voor de scheepswerven en toeleverende bedrijven. De economische belangen met directe gevolgen voor werkgelegenheid staan hier op het spel. Het gemeentebestuur is zich daarvan bewust. Zet zich ook krachtig in om de noodzakelijke diepte van de vaargeul op 5,5 meter te handhaven.

Rondleiding op de visafslag. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Topjaar

Van Nieuwenhuijzen en Juch lieten een groot aantal items passeren. Het nu bijna afgelopen jaar is het aantal viskopers bij UFA flink gestegen. Dankzij de afstand-kopers is het bestand gegroeid van 150 naar 220. Volgens de UFA-directeur wordt 2016 een topjaar voor de visserij. Dit komt niet alleen door betere vangsten maar zeker door de hogere prijzen. Informatie over de pulsvisserij, van levensbelang voor de Nederlandse vloot. Over pulsmodules en over de inzet om de huidige ontheffingen voor de toekomst veilig te stellen. Goed nieuws ook dat de visserijschool (Scheepvaart en Transport College)in Stellendam profiteert van de gunstige huidige ontwikkeling in de visserijsector. Een flink aantal nieuwe leerlingen heeft zich inmiddels gemeld. Uiteraard bleef de innovatie in de vloot niet onbesproken en tijdens de rondwandeling langs de kotters kon de burgemeester dit zelf waarnemen.

Verstevigd

Na het ontbijt was het tijd om de actuele activiteiten te volgen bij de visafslag. Het vermarkten. De werkzaamheden bij het sorteren. Tijdens de rondwandeling bleek dat men het bezoek van de eerste burger aan de werkvloer duidelijk waardeerde. Een aantal kotters werd bezocht terwijl bemanning onder andere de netten herstelde. Een leuke ontmoeting en praatje over zijn bedrijf was er met de 83-jarige oud-schipper Groenendijk (G20). Na ruim drie uur kwam het eind aan dit werkbezoek dat de onderlinge band tussen UFA, de visserijsector en het gemeentebestuur, verstevigde.

Werkgroep Middelharnis Stichting Oost-Europa collecteert in Westflakkee

Zojuist een zak fruit met wat snoepgoed ontvangen.

MIDDELHARNIS - De jaarlijkse huis-aan-huiscollecte in de dorpen van Westflakkee zal plaatsvinden van maandag 5 december tot en met zaterdag 31 december. Het gaat om de dorpen Stellendam, Goedereede, Havenhoofd en Ouddorp.

Regelmatig hebt u in deze krant verslagen van de hulp aan de arme Roemeense bevolkingsgroepen kunnen lezen. Het hoofdproject van de werkgroep ligt zo'n zestig kilometer ten zuiden van de grote universiteitsstad Cluj-Napoca, in het zigeunerdorpje Uioara.

Het is inmiddels al vijf jaar geleden dat de werkgroep aldaar een tweedehands winkel heeft geopend, wat in een grote behoefte voor de arme mensen voorziet. Alles wat in die winkel te koop wordt aangeboden tegen een zeer geringe prijs komt van Flakkee. De laatste jaren worden ook allerlei meubelstukken verkocht in Uioara, die daar vanuit twee grote loodsen aan de man worden gebracht. De werkgroep is de bevolking van ons eiland heel dankbaar voor al de spullen die maandelijks in onze loods in Middelharnis worden gebracht. Zonder die aanvoer en zonder uw financiële bijdrage (transporten kosten veel geld) zou men niet in staat zijn zoveel voor de mensen in Uioara en omgeving te doen. In 2015 konden tien grote transporten naar Roemenië worden gebracht. "Uit diverse reacties blijkt, dat u in de loop der jaren vertrouwen in onze stichting hebt gekregen en dat zouden we graag zo willen houden. Dat vertrouwen is mede tot stand gekomen doordat de mensen op ons eiland weten dat we een kleinschalige stichting zijn en alleen met vrijwilligers werken en onkosten tot een minimum weten te beperken", aldus de Werkgroep. Meer info via www.oosteuropa-werkgroep.nl

Het kllaarmaken van voedselpakketten voor de winter in de loods in Roemenië.

Wie liever een gift wil overmaken, die van de belastingaangifte afgetrokken kan worden. Het banknummer is: NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. O-Europa te Middelharnis.

Voor het inleveren van goederen zoals kleding, schoeisel, huishoudelijke spullen, speelgoed, fietsen, kinderwagens, meubels, enz. enz. maar ook brillen en medicijnen( mits nog lang houdbaar), kunt u iedere eerste zaterdagmorgen van de maand tussen 9.30-11.30 uur terecht in de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Vooral de vraag naar huishoudelijke spullen, zoals kopjes, schoteltjes, bestek, potten en pannen enz. is zeer groot. Hebt u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met dhr. Hoogmoed (601519) of dhr. Kardux ( 486436). Zij staan u graag te woord.

Sportief richting de Kerst met de 23e Kievit Warmte Pallandtloop

MIDDELHARNIS - De Kerstdagen komen er weer aan en naast veel gezelligheid en lekker eten is er ook weer de Kievit Warmte Pallandtloop. Op zaterdag 17 december organiseert AV Flakkee de 23e editie van deze loop die tevens deel uitmaakt van het regionale Van Buuren Circuit.

Er is keuze tussen twee afstanden, de hoofdafstand is de wedstrijdloop over 10 Engelse Mijlen (16,1km). Ook is er mogelijkheid voor deelname aan de 8 km prestatieloop. Beide onderdelen starten om 13.00 vanaf de Oostplaatseweg. Het parcours staat als snel te boek en doorkruist de Pallandtpolder. Tevens voert de route over de buitendijk met prachtig uitzicht over het Haringvliet. De ronde is 8km, lopers van de 16,1km lopen deze tweemaal.

De start en finish zijn op het terrein van AV Flakkee, Oostplaatseweg 1 Middelharnis. Ook zijn hier kleedruimten en douches beschikbaar. In de kantine zal na afloop de prijsuitreiking plaatsvinden. Er zijn geldprijzen voor de eerste drie dames en heren per categorie op de 10 Mijl. Op de 8 km zijn er voor de eerste drie dames en heren overall prijzen. Tevens is er voor elke loper een attentie en na de prijsuitreiking is er een verloting. Bij het verbreken van een parcoursrecord wordt een extra bonus uitgekeerd. Bij de heren snelde Jeroen van Damme in 2011 naar 50.41. Bij de dames stamt het record uit 1997, toen liep Marlien van Beek 59.49.

De inschrijfgelden bedragen € 8,- voor de 16,1km en € 6,- voor de 8 km. Voorinschrijven kan tot 13 december via www.avflakkee.nl, hierbij geldt een korting van € 2,-. Na-inschrijven kan tot een half uur voor de start in de kantine. Voor inlichtingen kunt u terecht bij Wendy Tieleman (0187-481412).

De 24 uur van De Staver

SOMMELSDIJK - Zwemclub de Schotejil organiseert in samenwerking met de Staver, D&J computerservice en Sportteam GO op 16 en 17 december as. een 24 uur durend estafette evenement in het zwembad van Sportcomplex de Staver met als doel promotie van de zwemsport op Goeree-Overflakkee.

Van vrijdagavond 16 december 18.30 uur tot zaterdagavond 17 december 18.30 uur zwemmen de leden van de Schotejil 24 uur non-stop zoveel mogelijk banen, met als doel het record van 102 kilometer en 550 meter uit 2015 te verbeteren.
Naast dit 24 uur evenement staat er op zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur ook een aantal team-estafettes op het programma. Er wordt oa. gestreden om het scholenkampioenschap van Goeree-Overflakkee voor teams van 4 deelnemers, die elk een afstand van 50 meter (2 banen) vrije slag zwemmen.
Ook is er een klassement voor teams van vier deelnemers van bedrijven, organisaties, instellingen, verenigingen, families, besturen, ambtenaren, politici enz. Iedereen kan dus meedoen en voor elke categorie is er een mooie prijs beschikbaar! Inschrijven kan tot 15 december via schotejil1972@hotmail.com

Vanaf 15.00 uur verzorgt Sportteam GO een zwem-spelprogramma voor kinderen van 5 tot 12 jaar die in het bezit zijn van een zwemdiploma. Deelname en toegang zijn gratis.

Opbrengst Wintermarkt in Melissant voor goede doelen

MELISSANT – De Wintermarkt is terug van weggeweest in Melissant. Op vrijdag 16 december staan er van 12.00 tot 21.00 uur circa dertig kramen in en rond De Melishof.

Op de Wintermarkt is van alles te koop: lekkernijen, waaronder producten van de poelier, maar ook tal van artikelen. De plaatselijke brandweer is present om vis te bakken en kastanjes te poffen. De Oranjevereniging, samen met de Dorpsraad en Stichting De Melishof organisator van de markt en het hele decemberprogramma, bakt patat en snacks voor de bezoekers. De kinderen kunnen zich laten verrassen door iets 'leuks en lekkers'.
De opbrengst van de activiteiten die de hele maand in Melissant plaatsvinden is bestemd voor goede doelen. Zo zamelt het dorp Lego in voor de kinderafdeling van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Met het oog daarop is er op de Wintermarkt Lego, Duplo en Technisch Lego te koop. Na afloop van het decemberprogramma, dat doorloopt tot de nieuwjaarsreceptie op 4 januari, brengen de schoolkinderen uit Melissant het speelgoed naar het ziekenhuis. Voor en door kinderen dus.
Daarnaast kunnen kinderen uit het dorp wensen in de grote kerstboom bij De Melishof hangen. Een selectie van die wensen zal worden vervuld. Tot slot kunnen drie adressen in het dorp, waar een steuntje in de rug welkom is, een mooi kerstpakket tegemoet zien. Dit is een anonieme actie.
De organisatoren roepen iedereen op naar de Wintermarkt te komen om de goede doelen te steunen, lekker en mooie dingen te kopen, elkaar te ontmoeten en te genieten van de muziek van onder andere een koor en een orgeldraaier.

INGEZONDEN:
Denkend aan de Ringstraat

Denkend aan de Ringstraat,
Zie ik mooie kastanjes,
Statig aan de stoeprand staan.
(naar H. Marsman)

Is er iemand die de beroemde dichtregels van Marsman niet kent?
Over erfgoed gesproken….
Die bomen bepalen voor een groot deel het karakter van de straat, ze leven mee met de seizoenen.
Veel van onze leerlingen fietsen er dagelijks langs en onbewust wordt door het groen, oranje, bruin gekleurde blad hun beleving van de natuur gevoed.
Wij leren ze dat bomen de longen van de straat zijn…
En na zo`n heftige transplantatie…..
Hoe moet dat verder?
Sommelsdijkse natuur
Is voor de gemeente te duur!

Een bezorgde J.C. van Gentschool.

Eerste rugbywedstrijd op Flakkee

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Na een valse start drie weken geleden wordt er toch sportgeschiedenis geschreven op Goeree-Overflakkee.

Zaterdag 10 december zal er voor het eerst een echte rugbywedstrijd thuis gespeeld worden door de Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders. Na een vijftal uitwedstrijden kan iedereen nu kennismaken met het team dat sinds een half jaar keihard aan het trainen is onder coach Jan Schaap. De tegenstander is het tweede team van WRC-Te Werve uit Den Haag/Rijswijk een fusieclub met een rijke rugbytraditie.
De wedstrijd wordt gespeeld op Sportpark den Berg in Stad aan 't Haringvliet, begint om 13:30 uur en is vanzelfsprekend voor iedereen gratis te bezoeken. De Eilanders hopen natuurlijk dat een enthousiast en massaal publiek hen zal aanmoedigen en zal beleven waarom rugby zo'n geweldige sport is.