info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

20 januari 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 20 januari 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Uniek project voor duurzame visserij

Beheerder Johan Baaij op de loopwagen boven de waterbak. Foto: Wim van Vossen Fotografie

STELLENDAM - Trots prijkt op de wand van het complex de aanduiding: "Innovatie- en informatiecentrum Zuidwest Nederland" met als ondertitel Samenwerken aan een duurzame visserij op de Noordzee. Sinds eind vorig jaar worden in een grote loods op het terrein van United Fish Auctions (UFA) aan de buitenhaven in Stellendam de laatste voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname van dit landelijk - in grootte - unieke project. UFA treedt op als exploitant en heeft Johan Baaij (34) uit Tholen aangesteld als beheerder. Het centrum in Stellendam is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese visserijfonds en de Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta. Begin deze maand zijn de eerste proeven/tests gehouden. Reden om een kijkje te nemen in dit project dat medio maart officieel zal worden geopend, met uiteraard een gericht informatief programma voor de eigen visserijsector.

Door Jaap Ruizeveld

Diverse bedrijven zoals Elektro Westhoeve b.v. en Van Wijk installaties & constructies b.v. hebben hun technische kennis gedeeld in genoemd centrum. Vissersvereniging Zuidwest is er nauw bij betrokken. Door een goede samenwerking kan kennis vanuit, voor en door de visserij worden ingebracht en wordt ingezet op een innovatieve- en duurzame visserij. In het centrum kan men terecht voor het testen van bijvoorbeeld netwerk, aanpassingen aan vistuig en voor nieuwe technieken. Beheerder Johan Baaij, broer van Albert die met een kleine Eurokotter TH 10 veelvuldig vanuit de Stellendamse haven naar de visgronden vaart, blijkt een enthousiaste verteller. Marketing lijkt hem niet vreemd. "Met het centrum steken UFA en de andere organisaties niet alleen hun nek uit om de voortdurende innovatie en duurzaamheid in de visserij goed voor het voetlicht te brengen. Juist ook om faciliteiten te bieden aan de eigen sector om met testen in te spelen op nieuwe technieken", zegt Johan.                        

Faciliteiten                                                                

Het centrum is gehuisvest in een grote loods van 37 bij 13 meter. Hoogte en roldeurbreedte maken het mogelijk dat er met een heftruck in de loods gewerkt kan worden. De loods is voorzien van dimbaar licht voor optimale visuele waarnemingen. Er is een waterbak opgebouwd met betonnen stapelblokken. De bak is 32,8 meter lang, 3,2 meter breed en 2 meter hoog. In de waterbak ligt een zandbed van 30 centimeter. De waterhoogte boven het zandbed is ongeveer 1,40 meter. De bak is gevuld met ongeveer 150 kuub zoutwater dat met tankwagens is aangevoerd. Op de gestapelde blokken is een geleiderail gemonteerd waarop een loopwagen rijdt die voor diverse functies kan worden gebruikt.

Lees verder op pagina 3.

Aandacht preventie woninginbraken

GOEREE-OVERFLAKKEE – Portefeuillehouder/wethouder Koningswoud zal in vervolgoverleg met de woningbouwfederatie aandacht schenken aan het aspect preventie om inbraak te voorkomen conform het keurmerk Veilig Wonen. Die bereidheid sprak hij uit op vragen van VKGO-raadslid De Vos naar aanleiding van de informatiebrief van het college over raamovereenkomst prestatieafspraken woningbouwfederatie Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

De Vos diende eerder al een motie over dit onderwerp in maar kreeg toen geen raadssteun. In een brief aan de minister vroeg VKGO of de bewindsman mogelijkheden ziet om de woningcorporaties te verplichten/te bewegen om meer te investeren in inbraakpreventie. (dagelijks worden er 250 woninginbraken in ons land gepleegd). In een schriftelijke reactie laat de minister weten dat hij het zeker een taak vindt waar de corporaties aan kunnen bijdragen. Wel geeft hij aan dat dit punt op lokaal niveau aan de orde dient te komen. Indien de gemeente dit geen prioriteit vindt zou contact kunnen worden opgenomen met huurdersorganisaties die dit kunnen inbrengen bij onderhandelingen over de prestatieafspraken, aldus de directie Woningmarkt, namens minister Blok.

WK Beachrace op de Brouwersdam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 14 november 2015 wordt op de Brouwersdam het eerste WK Beachrace verreden. Dat maakte de organisatie onlangs bekend. Het wielercomité heeft de stoute schoenen aangetrokken en gaat de komende jaren het WK organiseren. "Wij zijn zelf de laatste jaren erg actief in het beachracen en ontdekten dat er eigenlijk geen WK bestaat. We zijn dus in een gat in de markt gesprongen", aldus de gebroeders Jan Wouter Roos en John Roos. De organisatie verwacht 650 tot 700 deelnemers uit verschillende landen. De meeste deelnemers zullen komen uit landen als België, Frankrijk en Nederland.

Vijfde editie KijkbijdeBoer

Op Tweede Paasdag - 6 april - zetten acht agrarische bedrijven en een molen de deuren open. Voor het vijfde jaar is er weer een gevarieerd aanbod van bedrijven: melkvee, geiten, akkerbouw, fruitteelt en paarden. Op website www.kijkbijdeboer.nl is binnenkort alles over Kijkbijdeboer 2015 te vinden. U vindt daar nu nog de gegevens van vorig jaar. In de loop van februari zal hier de informatie voor 2015 op komen te staan. Ook zal er vermeld worden wat er speciaal voor de kinderen georganiseerd gaat worden en de prijzen die daarmee te winnen zijn.

Zeven zeehonden vrijgelaten

RENESSE - Op het strand van Renesse zijn afgelopen zaterdag zeven zeehonden vrijgelaten. Snoetje, Droppie, Pim, Anna, Noah, Kapitein One Eye en Joep kozen het ruime sop. De jonge zeehonden waren opgevangen bij Aseal in Stellendam en zover hersteld dat ze weer konden worden vrijgelaten in de Noordzee. Op dit moment is het topdrukte in de zeehondencrèche. De reden hiervoor is dat momenteel het geboorteseizoen van de grijze zeehond in volle gang is. De geboortegolf zorgt ervoor dat er veel huilers worden gevonden en jonge zeehonden die ziek zijn. Er verblijven momenteel 28 zeehonden in de opvang. Kijk voor meer informatie op de website www.aseal.nl.

2 / 18

Agenda

Woensdag 21 januari

SOMMELSDIJK – Bingo in De Sperwer in Den Hoogen Caemer. Aanvang 13.30 uur. Kopje koffie/thee gratis. Iedereen is van harte welkom.

Donderdag 22 januari

HERKINGEN – Lezing over het leven van Corrie ten Boom door Esther Wals in verenigingsgebouw "De Fontein", Scharloodijk 35 (naast Hervormde Kerk). Om 19.30 uur staat de koffie klaar. De avond begint om 19.45 uur.
MIDDELHARNIS – Lezing Historische Vereniging De Motte. René Rentick en Martijn Manders over 'De zoektocht naar De Hoorn'. Aanvang 20.00 uur. Oude Raadhuis, Raadhuisstraat 1. www.demotte.nl.

Zaterdag 24 januari

MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk Middelharnis. Dubbelconcert Jan van Dijk en Paul Kieviet. Aanvang 20.00 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Nieuwjaarsconcert door Vocaal en Instrumentaal ensemble Ad Gloriam Deï o.l.v. Jan Bezuijen. Thema: "Gib Freude, Liebe und des Friedens", pareltjes uit de 17e en 18e eeuw. Herv. Kerk, Nieuwstraat 27, Aanvang 20.00 uur.
OUDE-TONGE – Open Dag agrarisch loonbedrijf Van der Sluijs & Van Zielst. Oudelandsedijk 5, Oude-Tonge. Van 10.00 tot 16.00 uur. Meer info: www.sluijsvanzielst.nl.

Maandag 19 januari

MIDDELHARNIS – Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. C. van Duijn. Thema: 'De mens als beelddrager Gods'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Dinsdag 27 januari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Creatief met stof o.l.v. Wilma den Otter. www.deboeigo.nl.
OUDDORP – Themabijeenkomst voor 50+ 'Onbezorgd ouder worden, hoe krijg ik dat voor elkaar?' in Fletcher Hotel Duinzicht. Middag al volgeboekt, avond nog opgave mogelijk. Inloop 18.30 uur, programma van 19.00-21.30 uur. Aanmelden via info@organieq.nl of 06 51968610 of via info@spoonadvies.nl of 06-24604624. Toegang gratis.

Zaterdag 31 januari

SOMMELSDIJK – Bingo in De Sperwer in Den Hoogen Caemer. Aanvang 19.30 uur. Kopje koffie/thee gratis. Iedereen is van harte welkom.

Zaterdag 7 februari

OUDDORP – Mannendag Goeree-Overflakkee. Spreker: Arie de Rover. Aanvang 9.30 uur. Opgave via www.mcgo.nl.

Dinsdag 10 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Flakkeese middag, m.m.v. Hans Timmer, Jannie Kieviet en Els Ghijsels. www.deboeigo.nl.

Maandag 16 februari

MIDDELHARNIS – Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. C.J. Droger. Thema: 'Groeien in de genade en kennis van Christus'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Dinsdag 24 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Mandela tekenen, o.l.v. Ans Muis. www.deboeigo.nl.

Innovatie- en informatiecentrum Zuidwest Nederland opent in maart

Bediening vanuit de controlekamer

Vervolg van de voorpagina

Controlekamer                                                        

"In de wagen kan alle apparatuur worden geplaatst die nodig is voor de gewenste testen en voor het verzamelen en verwerken van data-gegevens", vertelt Baaij. De loopwagen kan met instelbare snelheden over de rail worden getrokken. Ook is een trekkrachtmeter beschikbaar om de trekkracht / weerstand in het water te meten. Camera's kunnen een optimaal beeld registeren. Alle gegevens worden door de beheerder afgelezen in de controlekamer. Onderzoekers kunnen gebruik maken van eigen apparatuur door deze in te pluggen in de verschillende functionaliteiten. (220 of 380 volt) en ook op internet. "Wij leveren de kale faciliteiten en daarop kan worden ingespeeld".

Het elektro-hart voor de aansturing van de apparatuur.

Mogelijkheden                                                        

Het gebruik van het innovatie - en informatiecentrum is alleen mogelijk in het bijzijn van de beheerder. Hij bedient vanuit de controlekamer de loopwagen. De controlekamer staat op gelijke hoogte van de waterbak. Het centrum kan per dagdeel worden gebruikt. Vooraf zullen de wensen van de klant uitvoerig worden doorgesproken zodat de test zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd. Alleen materiële testen? " Nee, in het centrum wordt het ook mogelijk om testen uit te voeren met levende vissen. Dit echter onder gecontroleerde voorwaarde dat de onderzoeker zelf beschikt over de juiste documenten die aangeven dat hij toestemming heeft op levende vis te mogen testen". Voor algemene informatie kan men aan Johan Baaij een mail zenden: beheerder@visserij-innovatiecentrum.nl. Bij UFA Stellendam wordt nu de laatste hand gelegd aan een eigen informatieve website, www.visserij-innovatiecentrum.nl

Zorgvuldigheid

Het testen moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Zo wordt de waterkwaliteit in de gaten gehouden met zoutgehalte- en temperatuurmeters. Het water wordt gecirculeerd en gefilterd door een zandfilter. In de grote waterbak zijn er in de hoeken skimmers die er voor zorgen dat het oppervlaktevuil uit de bak wordt gehaald en ook dat het water op het juiste niveau blijft. Om de bak is een balustrade. Dat biedt de mogelijkheid voor een goede waarneming. Na de officiële ingebruikneming van het centrum kunnen ook belangstellenden er een kijkje nemen. Op welke wijze dat wordt vorm gegeven zal nog worden bekendgemaakt. Er is in het UFA-complex voldoende ruimte om met groepen te overleggen en bevindingen toe te lichten. "UFA Stellendam en de betrokken instellingen en bedrijven zetten zich met dit centrum flink op de landelijke kaart. We kunnen hier iets laten zien van wat er op zee gebeurt", zegt beheerder Baaij. En voor een lunch ligt restaurant De Zeemeeuw bij de Visafslag op loopafstand, vermeldt een brochure.

Bruggetje bij Havenhoofd moet worden hersteld

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het mondelinge vraagdeel van de gemeenteraad wilde de fractie VKGO donderdagavond via Johan de Vos informatie over de voetbrug bij het Havenhoofd Middelharnis. "Is het juist dat de brug nog maanden buiten gebruik blijft omdat gelden voor herstel thans ontbreken en wordt de brug, die een toeristische functie heeft, voor voetgangers en fietsers op termijn wellicht definitief niet meer opengesteld?" Er wordt aan een oplossing gewerkt gaf wethouder Van der Vlugt aan. Geraamde kosten bij een eerste offerte zijn liefst 95.000 euro, omdat er achterstallig onderhoud is en de elektrische installatie moet worden vernieuwd. Vermoedelijk is de haalbaarheidskwestie in februari in het college voor bespreking en bij instemming zou vanaf april kunnen worden gestart met het karwei.

Wellestrijpsedijk

Mevrouw Both (CDA) wilde informatie over gesignaleerde vermindering van de verkeersveiligheid na het aanbrengen door Waterschap Hollandse Delta van nieuwe asfalt op een deel van de Wellestrijpsedijk in Herkingen. Hierdoor zou de breedte van de weg zijn afgenomen en zou passeren van auto's/vrachtwagens tot gevaarlijke situaties leiden omdat de lager gelegen berm daarbij wordt gebruikt en stuk gereden. Wethouder Van der Vlugt heeft met het Waterschap contact gelegd en de situatie zal worden bekeken.

Thuishulp

Ook de PvdA (mevrouw 't Hoen) had mondelinge vragen en wel over huishoudelijke verzorging, nieuwe WMO. Kritiek van de WMO Adviesraad over de ontwikkelingen in de thuishulp zijn niet mals. In bewoordingen als 'alarmerend' en 'schrijnend' gaf zij aan als één van de aanleidingen voor de vraagstelling. Wethouder De Jong zal een aantal nog openstaande vragen schriftelijk beantwoorden

GOEDEREEDE - De politie organiseert in samenwerking met CuraMare en Woningbouwvereniging Woonplus Goedereede een voorlichtingsbijeenkomst over veiligheid. Tijdens deze bijeenkomst worden veelvoorkomende situaties nagespeeld en besproken. Er is ook ruimte om ervaringen te delen en om vragen te stellen. Wilt u weten hoe u uw eigen veiligheid kunt verbeteren? Kom dan naar de bijeenkomst op vrijdag 23 januari 2015 van 09.45 tot 11.15 uur (inloop vanaf 09.15 uur). De locatie is Westvoorne, Hongaarseplein in Goedereede.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het bestuur van de afdeling Goeree-Overflakkee van het Rode Kruis attendeert bewoners van ons eiland op de mogelijkheid deel te nemen aan bijzondere vakanties die dit jaar opnieuw door het Nederlandse Rode Kruis worden georganiseerd.

Hiervoor komen personen in aanmerking met een lichamelijke beperking of een chronische ziekte die er niet meer zelfstandig op uit kunnen. Een gast kan zich alleen voor een vakantie aanmelden, maar ook met de partner, een ander familielid of vriend(in).
Het Rode Kruis heeft vakantieaccommodaties in Wezep, hotel IJsselvliedt en in Rheden hotels de Valkenberg en de Paardestal. Voor deze accommodaties zijn nog plaatsen beschikbaar. Dat geldt ook voor het vakantieschip de J. Henry Dunant.

Informatie

Voor nadere gegevens omtrent deelname en kosten kan men de website van het Nederlandse Rode Kruis raadplegen: www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/activiteiten/bijzondere-vakanties. Wilt u, als inwoner van Goeree-Overflakkee, lokaal meer informatie? Neem dan contact op met: Ineke van der Knaap tel. (0187) 470047, als u in Middelharnis of in Oost Flakkee woont. Voor overige plaatsen op het eiland: Fred van Leersum tel. (0187) 602792 of stuur een email naar LdeHoog@rodekruis.nl.

Hondenpoep wordt rose gespoten

GOEREE-OVERFLAKKEE - U kent het wel… het gevoel van een heerlijke wandeling door het park, spelende kinderen om je heen en dan thuiskomen met een geurende hondenplakkaat onder de zool van uw schoen.

Tekst en foto Carin van Buren

Afgelopen december was Annemarijn Schnetz-Driesse uit Middelharnis het zo zat en besloot ze in plaats van alleen maar te mopperen op de hondenpoep, die werkelijk waar overal maar zomaar ligt, een opvallende actie te verzinnen waardoor ze op een 'vriendelijke' manier de omgeving laat merken het er niet mee eens te zijn dat een ieder zijn hond zomaar overal te pas en te onpas hun behoeften laat doen zonder deze dan netjes op te ruimen. En dit dan even specifiek gecentreerd op de leefomgeving van haar gezin, namelijk de Oostdijk te Middelharnis.
De omwonende kinderen spelen graag in het parkje dat onderaan deze dijk ligt, maar de drollen zijn werkelijk waar niet te ontwijken, echt overal liggen deze 'ondingen' en vele kinderen komen bijna dagelijks onder de poep thuis. Heel vies en uiteraard zeer onhygiënisch.
Als 'oud'-hondenbezitster begrijpt Annemarijn ook niet waarom mensen niet de moeite nemen om óf de hond uit te laten op de daarvoor bestemde uitlaatzones óf om de behoeften van hun hond gewoon even op te ruimen met de artikelen die reeds overal te koop zijn.
Wel begrijpt ze dat hondenbezitters het niet fijn vinden om een kilometer lang met een drol in een zakje rond te lopen en beseft ze dat hier een taak voor de gemeente ligt om ervoor te zorgen dat er in onze gemeente overal voldoende afvalbakken staan. Zodat deze o.a. hiervoor gebruikt kunnen worden.

Kidsweek

Annemarijn had vorig jaar in de kinderkrant "Kidsweek" een klein artikel zien staan over poepoverlast in de hippe wijk Camden in Noord-London. Hierbij had de gemeente zelf het voortouw genomen om de hondenpoep roze te spuiten om zo ervoor te zorgen dat hondeneigenaren zich hopelijk gaan schamen voor al de poep die ze zomaar laten liggen. Inwoners van deze wijk konden zelfs gratis spuitbussen bij de gemeente ophalen om mee te doen aan de actie.
Tot haar verbazing werd er afgelopen week bij 'Hart van Nederland' aandacht besteed aan een vrouw uit Voorschoten die dezelfde actie voert in haar omgeving. Uiteraard heeft Annemarijn contact met deze dame gezocht om zo hun ideeën te kunnen bespreken.
Op deze ludieke wijze is Annemarijn aan de slag gegaan om zo te proberen om het gedrag van de hondenbezitters bewuster te maken, zodat men of naar de speciale uitlaatzones loopt of dat men de uitwerpselen van hun honden zelf even opruimt. De gemeente (dhr. K. Overweel ) staat positief achter deze actie en hoopt dat er ook echt effect zal gaan optreden, want dat de hondenpoep-overlast een eilandelijk probleem is, is geen verrassing.
Daarnaast zorgt deze manier van actie voeren ook dat de poep voor kinderen en volwassenen veel beter zichtbaar is. Op deze manier hoopt ze dat mensen minder vaak hun schoenzolen hoeven schoon te maken. Dus mocht u ergens een grasveld zien met heel veel roze vlekken, dan weet u dat er een inwoner is die graag zou zien dat de hondendrollen opgeruimd worden.

Liken

Annemarijn is van plan deze actie nu meer uit te breiden in haar dorp Middelharnis/Sommelsdijk. Tevens is zij met meerdere leveranciers in overleg om zo tegen een leuke prijs milieuvriendelijke roze verf te kunnen kopen om met die producten de drollen roze te spuiten.
Mocht u deze actie willen steunen, uw commentaar uiten, uw vragen stellen en/of uw positieve bijdrage willen leveren om dit welbekende probleem te verminderen op ons mooie eiland, dan kunt u op Facebook de pagina 'De Flakkeese drol' liken en blijft u zo goed op de hoogte van de ontwikkelingen rond deze actie.

Politiebureau krijgt officiŽle status

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het politiebureau in Sommelsdijk heeft een officiële status gekregen en is door de minister van Veiligheid en Justitie aangemerkt als 'groot steunpunt'. Dit geeft het college van b en w als antwoord op vragen van de raadsfractie VKGO. De burgemeester is nauw betrokken geweest bij de discussie in de regio omtrent het sluiten van politiebureaus in het land. Vanuit de politie-eenheid Rotterdam is een voorstel gemaakt en voorgelegd aan de minister voor de huisvesting van het team Haringvliet in de periode 2015-2015. In dat voorstel is een beschrijving opgenomen van de inzet van de regio op dit punt. Het bureau Sommelsdijk is vermeld als tweede opkomstlocatie.

Door Jaap Ruizeveld

Aan de aanduiding tweede opkomstlocatie en groot steunpunt wordt een gelijkwaardige invulling gegeven. De operationele noodzaak voor deze locatie blijft ongewijzigd. De burgemeester zal verder overleg voeren met de teamchef van de basiseenheid over de invulling van het dienstverleningsniveau van het politiebureau Sommelsdijk. Zoals bekend zijn de hulpverleningsorganisaties politie en veiligheidsregio (brandweer) in gesprek omtrent de ruimtelijke aspecten op de locatie. Daarbij gaat het o.a. over de voorwaarden en financiering van het project.

Aanstaande vrijdagavond 23 en zaterdag 24 januari is er Open Dag bij het STC Stellendam in Stellendam, Deltahaven 4. Een MBO onderwijsinstelling voor visserij- en zeevaartonderwijs. Ze nodigen u van harte uit om de school te bezoeken, de modernste visserij- en machinekamersimulatoren te bekijken en te spreken met docenten over de nieuwste BBL opleiding SW6 en te spreken met leerlingen terwijl ze visnetten breien en boeten.

Bedrijven en organisaties

Op zaterdag 24 januari tussen 10 en 14 uur presenteren ook Maaskant Shipyards, Padmos, Elektro Westhoeve, Van Wijk Installaties & Constructies, Cooperatie Westvoorn, Sam Electronics, UFA en het Jongerennetwerk Visserij zich. Bedrijven en organisaties die veel betekenen en doen voor de visserijsector en zeevaart. Ze tonen hun bedrijf, nieuwste producten en diensten.

Informatie

Volg de locatie Stellendam van STC op www.facebook.com/VisserijschoolStellendam en kijk op www.stc-r.nl voor meer informatie over de school.

Paul Kieviet en Jan van Dijk geven dubbelconcert

Paul Kieviet en Jan van Dijk (r.) kijken samen de partituur door, onder de rook van het orgel waarop ze zaterdag samen zullen concerteren. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Rond het grote Leeflang-orgel in de Hervormde Kerk te Middelharnis bestaat al tientallen jaren een rijke concerttraditie. In ver verleden jaren maandelijks georganiseerd door de toenmalige Stichting Kerkconcerten Goeree-Overflakkee, en inmiddels ook al weer jarenlang door de eigen organist van dit orgel, Paul Kieviet. Kieviet heeft een omvangrijke serie orgelconcerten – bijna zestig – op zijn naam staan rond de grote componist Johann Sebastian Bach. Daarnaast organiseert hij met enige regelmaat leerlingenconcerten en sinds enige tijd werkt hij ook aan een concertserie 'Orgelmuziek uit vier eeuwen'. Bij al deze muzikale activiteiten neemt het Middelharnisse instrument – het grootste orgel in de regio – een belangrijke plaats in. Zeker nu na de grootscheepse vernieuwing die het instrument vorig jaar onderging de klank is verbeterd, de klankmogelijkheden van het orgel duidelijk veelzijdiger zijn geworden en het instrument vele malen beter tot zijn recht komt. Nog steeds worden orgelliefhebbers en orgelkenners hierdoor aangenaam verrast.

Door Hans Villerius

Maar de agenda van concerten die op dit orgel gehouden worden, vermeldt een concert dat nóg meer verrassing biedt: een dubbelconcert. Het wordt aanstaande zaterdag 24 januari gegeven in de serie 'Orgelmuziek uit vier eeuwen'. De typering 'dubbelconcert' wil zeggen dat twee organisten dit concert zullen verzorgen. Naast Paul Kieviet zal ook een voor Middelharnis 'oude' bekende op de orgelbank plaatsnemen: Jan van Dijk.

Warme herinneringen

Van Dijk, zelf uit Middelharnis afkomstig, nam in z'n kinderjaren tijdens de zondagse kerkdiensten zijn plaatsje al in, in de koorbanken van de Grote Kerk te Middelharnis, terwijl zijn vader hier collectant was. Zijn moeder runde een pension in het dorp, waardoor Jan al vroeg in aanraking kwam met 'illustere personen', zoals Jan het zelf omschrijft. Onbewust heeft hij van hen het nodige opgestoken uit de gesprekken die er werden gevoerd, wat bijgedragen heeft aan zijn vorming, zegt hij achteraf. Niet in de laatste plaats ook op muzikaal gebied. Eén van de pensiongasten was Arie J. Keijzer, die in die tijd ook organist was in de Hervormde Kerk van Middelharnis. Jan werd één van Keijzers eerste orgelleerlingen. Maar muzikaal werd hij breder gevormd dan alleen de interesse voor het orgel, dit door de belangstelling die de pensiongangers thuis hadden voor klassieke muziek en waarvan Jan de nodige graantjes meepikte. Het werd de basis voor zijn latere muzikale ontwikkeling, geeft Jan zelf aan. Later werd Jan van Dijk de vaste organist van de Hervormde Kerk te Middelharnis, in die hoedanigheid is hij in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw aan deze kerk en de kerkelijke gemeente verbonden en was hij rond dit Leeflang-orgel ook werkzaam als orgeldocent. Verscheidene huidige beroepsorganisten werden door Van Dijk gevormd en voorbereid op hun conservatoriumstudie.
Eén van die leerlingen was Paul Kieviet. Nadat Paul z'n eerste orgellessen kreeg van Peet Wessels, ging hij verder bij Jan van Dijk en ontmoetten Paul en Jan elkaar van 1973 tot 1978 wekelijks rond het Middelharnisse orgel, als leraar en leerling. Jan woonde toen in een monumentaal pand aan de Voorstraat. En iedere keer als Paul hier langsfietst moet hij aan z'n vroegere orgelleraar denken, bekent hij. En Jan zegt dat hij het ontzettend fijn gevonden heeft om in Middelharnis te wonen en les te geven. Het mag duidelijk zijn dat beide warme herinneringen hebben aan die tijd.

Veel veranderd

Inmiddels zijn we veertig jaar verder en veel is er veranderd. Jan van Dijk, nu 68 jaar en gepensioneerd, woont al jarenlang niet meer in Middelharnis maar in Barendrecht, waar hij van 1976 tot 2004 directeur was van de muziekschool. Ruim dertig jaar inmiddels is hij organist in de Open Hof Kerk te Rotterdam-Pendrecht. Paul Kieviet is geen orgelleerling meer, maar een bevriende collega van Jan van Dijk geworden. En waar Jan in vroeger jaren als organist en orgeldocent actief was rond het Grote Kerksorgel neemt nu Paul diezelfde plek in. Samen hebben ze dus veel gemeen rond dit orgel. En dat bracht Paul tot het idee om een concert in de serie 'Orgelmuziek uit vier eeuwen' samen met Jan te verzorgen. Dat initiatief werd door Jan van Dijk enthousiast ontvangen en in overleg met elkaar stelden ze een afwisselend programma samen, waarin het orgel zich in al zijn veelzijdigheid kan laten horen. En dat is een veel breder klankconcept dan tot de renovatie van vorig jaar uit het orgel gehaald kon worden. Het slechte functioneren van vooral de windlades van het orgel en de loodzware toetsdruk van de klavieren vormden een barrière voor een veelzijdiger muzikaal gebruik van het instrument. Daar hebben de ingrijpende maatregelen die vorig jaar werden getroffen echter een einde aan gemaakt en sinds dien lijkt het orgel – eigenlijk voor het eerst in zijn bestaan – pas goed tot zijn recht te komen.

Programma

Voor aanstaande zaterdag dus een dubbelconcert, met twee organisten met elk een eigen muzikale interpretatie. Het programma put uit vier eeuwen orgelkunst.
1) Als eerste voert Paul Kieviet 'Ach wir armen Sünder' (drie variaties) uit van Matthias Weckmann (1616-1674). Weckmann is veel minder bekend dan zijn tijdgenoten zoals Buxtehude, Böhm en Bruhns, maar behoort zonder twijfel tot de grootste orgelcomponisten van de zeventiende eeuw. Zijn orgelcomposities munten uit in expressie en creativiteit, maar kenmerken zich ook door spontaniteit en grilligheid. De drie variaties over "Ach wir armen Sünder" sluiten uitstekend aan bij de diepte van dit lijdenslied. Een zeventiende-eeuwse Bach, zo zou je Weckmann kunnen noemen.

2) Daarna vertolkt Jan van Dijk de bekende Fantasia en Fuga in g (BWV 542) van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Toen Bach in november 1720 meedeed aan een vergelijkend proefspel als sollicitant naar de functie van organist van de Jacobikirche te Hamburg, klonk er dít werk door de gewelven. De Fantasia kent een ongekende dramatiek, een imponerende afwisseling tussen improvisatie-achtige gedeelten – met een uiterst gedurfd akkoordgebruik – en rustige, recitativische passages. De Fuga citeert een oud Hollands volkslied. "Het allerbeste pedaalstuk van de heer Johann Sebastian Bach", zo schreef de latere Hamburgse organist Borsch hierover.

3) Als derde programma onderdeel speelt Paul Kieviet de Trois Pièces (opus 29 – Prélude, Cantilène, Scherzando de concert) van Gabriel Pierné (1863-1937). Pierné was leerling van César Franck, die hij in 1890 ook opvolgde als organist van de Sainte Clothilde in Parijs. De Trois Pièces zijn fijnzinnige en aantrekkelijke werken in een romantische stijl, gedacht vanuit het orgeltype van Aristide Cavaillé-Coll, die in de negentiende eeuw een heel aantal orgel in Parijs bouwde. Maar ook op een orgel uit een andere stijl, zoals in Middelharnis, komt deze muziek goed tot haar recht. Het is juist een uitdaging om een orgel weer eens op een heel andere manier te laten klinken, zo geeft Kieviet aan.

4) Aansluitend vertolkt Paul Kieviet de Variaties op een Oud-Nederlands Lied: "Ick wil mij gaen vertroosten" (1934) van Jacob Bijster (1902-1958). Een prachtige reeks variaties met verrassende contrasten, die bekroond wordt met een kordate fuga. Een zeer volgrepige koraalzetting besluit dit veel voldoening gevende werk. Het heeft een uitgesproken romantisch karakter, maar is tegelijk op een originele manier meer "hedendaags" van samenklank. Het werd vooral bekend doordat Feike Asma het veelvuldig uitvoerde. Jacob Bijster behoorde met mensen als Jan Zwart, Cor Kee en Hendrik Andriessen tot de belangrijkste orgelcomponisten in de eerste helft van de twintigste eeuw.

5) Jan van Dijk sluit het concert af met Premier Choral van César Franck (1822-1890). Het is één van de belangrijkste composities uit de Franse romantiek. Het werk is een fantasie op een koraalmelodie van eigen hand, dus niet gebaseerd op een bekende hymne. Na een indrukwekkend lange en spannende opbouw wordt het stuk afgesloten met het majestueus klinkende koraal. Opvallend zijn de vele geniale modulaties (overgangen van de ene toonsoort in de andere) die het stuk kleuren. Een indrukwekkend slot van het concert.

Het dubbelconcert van zaterdag 24 januari vangt aan om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar na afloop van het concert kan een vrijwillige gift worden gedaan bij de uitgang van de kerk.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

'We zijn er voor elkaar'

In Bij de Bron wil men op donderdag 22 januari vanaf 10.00 uur elkaar ontmoeten en gezellig met elkaar praten, onder het genot van een kop koffie. Dit is voor iedereen die dat leuk vindt. Heeft u een klusje of karweitje dat u zelf niet kunt en waar u niemand voor hebt, dan kan dat deze dag voor u worden geklaard door vrijwilligers. Dit kan uiteraard ook op een andere dag op afspraak. Heeft u/jij vragen, heeft u iemand nodig die u ergens bij kan helpen? Vindt u het leuk als u bezoek krijgt op deze dag? Of heeft u vervoer nodig of een verstelwerkje te doen? Dan kunt u bellen naar Ariëtte Hage, tel. 0187 494911, of Jeanet Ras, tel. 0187 611509.

Bingo

In de Bommelstee wordt woensdag 4 februari om 14.00 uur een bingo gehouden. De zaal is open vanaf 13.30 uur. De kosten zijn € 5,- per persoon. Zowel leden als niet-leden van de ANBO zijn welkom.

Breicafé

Woensdag 28 januari zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in de Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.30 tot 22.00 uur. Entree € 1,50, inclusief twee maal een kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud is welkom. Meer info via Carla Gebraad, tel. 0187 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Kerkdienst voor mensen met een beperking

Zondag 25 januari a.s. zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor mensen met een beperking. Deze dienst zal plaatsvinden in de Herv. Kerk te Dirksland, Ds. T.T.J. Pleizier zal voorgaan. De aanvang is om kwart voor drie. Iedereen is welkom.

GOEDEREEDE

Het Evangelie naar Noord-Korea

Voortdurend wordt er gezocht naar manieren om het Evangelie te verspreiden in het gesloten Noord-Korea. Een nieuwe manier die is bedacht, is evangelieverspreiding via usb-sticks. SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) is daarom in Nederland een actie begonnen om zoveel mogelijk usb's te verzamelen. De usb-sticks worden gevuld met de ingesproken tekst van de Bijbel, bijbelstudies en christelijke liederen. Vervolgens worden ze via luchtballonnen boven Noord-Korea gedropt. Een ander deel van de usb's wordt via smokkelroutes vanuit China Noord-Korea binnengebracht. Heeft u nog usb-sticks waar u niets meer mee doet, liggen er op uw werk nog een paar verdwaalde die u mee mag nemen of zat er misschien een in het kerstpakket, lever ze dan in. Op deze wijze helpt u mee om het Evangelie te verspreiden in Noord-Korea. De spelregels op een rijtje: Zoek een gebruikte (of nieuwe) usb-stick; Check de opslagcapaciteit (minimaal 512 MB); Maak de usb leeg (alle usb's worden bij ontvangst ook door SDOK gecontroleerd en geformatteerd. Alle data wordt definitief verwijderd); Verwijder eventueel bedrukte reclame-uitingen (logo's) van bedrijven of organisaties of maak ze onherkenbaar (het merk van de usb zelf hoeft niet verwijderd te worden). U kunt de usb's inleveren bij Goris Pijl, Braggert 14 te Goedereede of bij Korrie 't Mannetje (Varkensmarkt 4 te Goedereede). Op www.sdok.nl/usb kunt u nog meer informatie vinden over dit project.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Bingo: 2700 euro voor Sophia

De stichting Hart voor Sophia Kinderziekenhuis is blij verrast met de opbrengst van een bingo-bijeenkomst die vrijdag plaatsvond in strandtent Paal 10 in Ouddorp. Voor stichtingsvoorzitter Elbert de Jong en zijn vrijwilligers kwam de eindstand uit op een bedrag van € 2700,-. Hiermee kunnen allerlei evenementen voor de kinderen worden georganiseerd die in het Sophia Kinderziekenhuis liggen. Ook wordt geld besteed aan het opknappen van de tuin. Het stichtingsbestuur dankt alle sponsoren voor hun financiële support. Voor het belangeloos beschikbaar stellen van de strandtent-locatie (Mark en Anne Marie), de oldtimer bus (Auperlé uit Oude-Tonge) en de waardebon van 450 euro van SOS Sports in Ouddorp voor de super bingoronde. Aan het evenement namen 125 personen deel.

MIDDELHARNIS

Israëlische voorganger in Emmaüskerk

Op uitnodiging van de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden is Yoyakim Figueras van 26 t/m 29 januari in Nederland. Een dag na aankomst reist hij gelijk naar Middelharnis. Hij is pastor van de Chasdey Yeshua gemeente in Arad (zuiden van Israël) en zal spreken over het thema: 'Mijn leven als Messiasbelijdende gelovige in Israël'. Figueras werd geboren in 1969 in Jeruzalem en groeide op in de buurt van Bersheba. Voordat hij in militaire dienst ging kwam hij tot geloof en liet hij zich dopen. Hij studeerde aan een Bijbelschool in Engeland en volgde ook een opleiding tot maatschappelijk werker. Iets later behaalde hij zijn bachelor in de theologie aan het Israël College of the Bible in Jeruzalem. Sinds 2003 is hij pastor van de Chasdey Yeshua Gemeente (Gunstbewijzen van Jezus). Zijn gemeente en hijzelf kreeg dagelijks te maken met beschimpingen en protesten van ultra-orthodoxe Joden. Liefde was het antwoord. Op dinsdag 27 januari spreekt hij in de Emmauskerk te Middelharnis om 20.00 uur. Voor vertaling zal gezorgd worden. Er zal een collecte voor zijn werk zijn. Van harte welkom! Voor verdere info: zie www.emmauskerkmiddelharnis.nl.

Tafelgesprek PV De Combinatie

Vrijdag 23 januari zal in het verenigingslokaal 'Het Melkhuusje' van P.V. De Combinatie een tafelgesprek plaatsvinden met de inmiddels wereldberoemde duivencoach Bas Verkerk, de absoluut beste speler van Nederland, samen met zijn vader Gerard, op de eendaagse fond. De aanvang is 20.00 uur, de zaal is zaal open vanaf 19.00 uur. Adres: Edison 14. Voor de pauze zullen de volgende onderwerpen besproken worden: gewenste eigenschappen van de duif zelf, stamvorming, selectie; wedstrijdvoorbereiding, training, verduistering, voeding en eventuele supplementen, eisen aan het hok gesteld, incl. ventilatie/verwarming, gezondheidsmaatregelen. Het geheel zal plaatsvinden onder leiding de gekende superfondvedette Piet de Vogel en dierenarts Bas Markenstein. Aan het eind van de avond zal de jaarlijkse bonnenverkoop (te volgen op Toppigeons) plaatsvinden, dit zal zijn rond 22.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Poters eten en verloting

Op vrijdag 6 februari organiseert de plaatselijke commissie voor de 55-plussers van Ooltgensplaat een maaltijd met verloting in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat, vanaf 17.00 uur. Kosten € 12. U kunt zich opgeven voor 30 januari a.s. bij Ati Verwoerd, tel. 06 40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Doppen sparen voor geleidehonden

Iedereen heeft wel plasticdoppen thuis. Gooit u ze altijd weg dan kunt u ze nu gaan sparen voor het KNGF geleidehonden. De opbengst van de gespaarde doppen wordt gebruikt voor de opleiding van de geleidehonden. De volgende doppen kunnen worden gespaard en ingeleverd: Mineraal- of spuitwater; frisdrankenflessen; melk- of yoghurtpakken; fruitsappakken; sportdrankdoppen (het kleine plastic doorzichtig dopje niet). De volgende doppen kunnen niet worden ingeleverd: Wasproducten; zepen en shampoos; deospuitflessen; sauzen; medicijnen; bekers; bollen van zeepdispensers. De opgespaarde doppen kunnen ingeleverd worden bij de familie P. Grinwis, Rustburg 17, tel. 0187 681390, email pietgrinwis@hetnet.nl. Neem eerst telefonisch contact op.

Meer jeugdleden bij LTC Ouddorp

De LTC (tennis en jeu de boules) Ouddorp houdt vrijdag 13 februari om 19.30 uur de algemene ledenvergadering in het clubgebouw aan de Klarebeekweg. In het bestuur staat er een mutatie op het programma. Penningmeester Dick van Hilten is reglementair aftredend maar stelt zich herkiesbaar. Het ledenbestand bij de tennissector is inmiddels gestegen tot 213. Bij jeu de boules staan 67 leden geregistreerd. Het bestuur stelt voor het gastlidmaatschap weer open te stellen voor sporters die lid zijn van een andere vereniging op het eiland. Dit was sinds 2012 niet meer mogelijk. De contributie voor seniorleden tennis wordt vastgesteld op 115 euro; juniorleden betalen 54 euro per jaar. Het bestuur is blij dat het aantal jeugdleden (van 37 naar 53) blijft groeien.

Kleedjesmarkt Koningsdag

Het lijkt misschien nog ver weg, maar de eerste lentekriebels zijn er alweer. De zolders worden opgeruimd en Oranjevereniging Ouddorp is plannen aan het maken voor Koningsdag op maandag 27 april. Naast diverse activiteiten, wordt weer de traditionele kleedjesmarkt georganiseerd. Inschrijvingen en verdere informatie kunt u krijgen op www.oranjeverenigingouddorp.nl.

OUDE-TONGE

Postduivententoonstelling

Postduivenvereniging Stormvogels houdt zaterdag 24 januari haar jaarlijkse tentoonstelling in het clubgebouw aan de Schoolstraat. De leden zetten elk vier duiven in: Oude Doffer, Oude Duivin, Jonge Doffer en Jonge Duivin. De duiven worden gekeurd door de bekende liefhebber Klaas Sturris uit Ooltgensplaat. Er zijn ook mooie prijzen te winnen met een verloting. De bonnenverkoop van prominentenliefhebbers waar op geboden kan worden via www.toppigeons.nl worden zaterdagavond rond de klok van 22.00 uur afgeslagen. Het gebouw is zaterdagavond vanaf 19.30 uur geopend.

Lampionnenoptocht

Zaterdag 31 januari organiseert Oranjevereniging Oude-Tonge een lampionnenoptocht. Op deze dag is prinses Beatrix jarig. Ter ere van haar verjaardag wordt de optocht gehouden, die vertrekt vanaf Ebbe en Vloed. Vanaf 18.30 uur is het mogelijk om aan de kraam bij Ebbe en Vloed een lampion te kopen voor een kleine bijdrage. Dit jaar zal de muziek verzorgd worden door DB Future Events en Yl Allround met medewerking van Twirl vereniging Vivace. De start is om 18.45 uur. Na afloop is er voor iedereen op het sfeervolle plein, gratis warme chocomel of glühwein. Verder is er een Facebook-actie: Maak een selfie met Koning Willem-Alexander tijdens Lampionnenoptocht 2015. Plaats deze op de Facebookpagina van Oranjevereniging Oude-Tonge, like deze pagina en maak kans op een gezinszak friet. Degene met de meeste likes op zaterdag 7 februari om 12 uur wint.

Bingomiddag

Woensdag 28 januari is er een bingomiddag in de Grutterswei. Er wordt begonnen om 14.00 uur. De zaal is open om 13.30 uur. De kosten zijn € 5,- p.p. Het is ook voor niet-leden van de ANBO.

Literair Café

In de Popup galerie van KunstPlus te Oude-Tonge houden de reizende dichters op 31 januari hun eerste literair café. De inloop is vanaf 13.30 en de middag duurt tot 16.00 uur. Het is de start van de maandelijkse activiteiten van KunstPlus dit jaar. De Galerie is gevestigd in het pand Dabbestraat 1 te Oude-Tonge.

Snertwandeling Melissant

MELISSANT - Dit jaar zal de dorpsraad Melissant voor de zesde keer een snertwandeling organiseren. De voorbereidingen zijn al in volle gang. De snertwandeling is op zaterdag 14 februari. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 6,5 km, 17,5 km en 28 km. De organisatie heeft drie nieuwe routes in de omgeving uitgestippeld, die ook in wintertijd een mooi beeld geven van het eiland.

De starttijden zijn: 28 km: tussen 08.00 en 09.30 uur, 17,5 km: tussen 09.00 en 10.30 uur en 6,5 km: tussen 10.00 en 12.00 uur. De organisatie hoopt dat voor de relatief korte afstand van 6,5 km niet alleen veel volwassenen zich zullen aanmelden, maar ook kinderen. Want wandelen is niet alleen gezond, maar ook gezellig. Vooral dus een oproep aan de jeugd: doe gezellig mee met de zesde Melissantse Snertwandeling. Neem je vriendje of vriendinnetje mee, het is tenslotte Valentijnsdag... Natuurlijk staat er na afloop weer een kop heerlijke snert voor de deelnemers klaar, ook dit jaar verzorgd door Cateringservice Annelies. De deelnamekosten zijn € 5,- voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50. Inschrijven kan bij de start. Start en finish zijn dit jaar vanuit verenigingsgebouw Melishof, Binnenweg 61 te Melissant. Voor vragen en nadere informatie kunt u mailen naar akrpl@online.nl.

Peter Keuker zegt De Inktvis na dertig jaar vaarwel

DIRKSLAND – Eerst was hij een paar jaar hoofd der openbare school in Dirksland, daarna nog jaren directeur van De Inktvis. Maar aan een tijdperk van dertig jaar is nu een eind gekomen: Peter Keuker heeft vorige week vrijdag officieel afscheid genomen van 'zijn' school en vooral van de mensen met wie hij te maken had tijdens zijn schoolleven.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Keuker kwam in 1984 naar Dirksland. De zomer ervóór was zijn voorganger, meester Prins, plotseling overleden. Er was dus een nieuw hoofd der school nodig. Moest het een van de docenten worden, of iemand van buitenaf? Daar was veel over te doen. Uiteindelijk benoemde de gemeenteraad van Dirksland Keuker. Hij had een sollicitatiebrief geschreven omdat hij meer wilde dan alleen voor de klas staan. Het had ook de openbare school in Borculo kunnen worden, want daar had hij ook gesolliciteerd.

"Ik kende Flakkee door en door, mijn moeder komt uit Oude-Tonge. Dirksland, dat is een deftig dorp, zei ze." Peter Keuker groeide op in Laren, in het Gooi. Zijn vader had een garage annex taxibedrijf. Als het gezin in de jaren vijftig met de auto naar Oude-Tonge ging, trok het daar veel bekijks. Veel auto's reden er immers nog niet.

Onderwijs trok

Na de mulo, de havo en militaire dienst ging Keuker naar de pedagogische academie in Hilversum. Het onderwijs trok, dat was algauw duidelijk. Op de zwemvereniging gaf hij als jonge jongen al zwemles en als er buiten werd gevoetbald, dan nam hij moeiteloos de leiding in handen: partijtjes samenstellen, afspraken maken... De sportacademie was ook een reële optie – als verwoed zwemmer lag Peter elk vrij moment in het water – maar, helaas, daar was het aantal aanmeldingen groter dan de capaciteit.

Na de pedagogische academie stond hij tien jaar voor de klas op een openbare lagere school in Nijkerk. Het was een 'groeischool'. Keuker was er ook nog een tijdje waarnemend hoofd. "Ik heb daar een hele mooie tijd gehad. Wat ik daar aantrof, was, net als hier in Dirksland, een team met fijne collega's." Maar hij wilde graag meer, en kwam dus in 1984 op Flakkee terecht.

"Het moest allemaal heel snel. Op woensdag stond ik nog voor de klas in Nijkerk, op donderdag en vrijdag was de verhuizing en op maandag begon ik in Dirksland." Vier dagen per week voor de klas, één dag 'ambulant'. Dat is nog jaren zo gebleven. Later gingen de directietaken meer tijd opslorpen en nam het aantal lesuren verder af. "Je had veel meer tijd voor de mensen, voor gesprekken. Computers waren er nog niet en vergaderen deed je eens in de twee weken", blikt hij terug op de beginjaren.

Nieuwe methoden

Wat Peter Keuker in Dirksland aantrof was een school met verouderde methoden. De reken- en taalmethoden waren, op zijn zachtst gezegd, gedateerd. In de taalmethode kwam zelfs de oude spelling nog voor. Dit kan écht niet, zei het nieuwe hoofd der school. Hij veranderde de methoden. "Als je nu bij De Inktvis gaat kijken, zie je actuele methoden." Het onderwijs is gemoderniseerd en gestructureerd, ook met behulp van het schoolwerkplan, dat Keuker introduceerde.

Met het pand was in 1984 niets mis. In 1979 was een nieuw schoolgebouw in gebruik genomen. Maar in de loop der jaren groeide de school, die in 1986 De Inktvis was geworden na een fusie met de openbare kleuterschool, en barstte ten slotte haast uit zijn voegen. Elke ruimte – ook de 'leefkuil' in de hal en het speellokaal – was benut voor het geven van lessen en er verschenen ook steeds meer noodlokalen. Dit kan zo niet langer, kreeg de gemeenteraad te horen. Die besloot vervolgens dat niet alleen de protestants-christelijke basisschool Prins Maurits een nieuwe school mocht bouwen, maar ook De Inktvis.

Het bouwen was een mooie tijd, vindt Keuker. "We hadden gekozen voor een bouwteamconstructie. Daardoor konden we ons overal mee bemoeien. We hebben ook zelf de architect gekozen. Het heeft er uiteindelijk toe geleid dat er een schoolgebouw kwam, dat bij ons past."

Klapsigaren

Toen hij naar Dirksland kwam telde de school 120 leerlingen en trok het openbaar lager onderwijs ongeveer 30 procent van de leerplichtige populatie. De rest ging naar de Prins Maurits. De percentages zijn daarna wel veranderd, geeft Keuker aan. Het percentage dat nu voor De Inktvis kiest is 37 en het aantal leerlingen bedraagt 210. De samenwerking tussen de twee Dirkslandse scholen kwam overigens goed van de grond. "Samen met Wim Bruggeman (de toenmalige directeur van de Prins Maurits, red.) zijn we, in de aanloop van de nieuwbouw, scholen wezen bekijken. Het klikte tussen ons. Op Koninginnedag gingen we leerlingen mixen. Dat was een doorbraak. Nee, tussen het openbaar en christelijk onderwijs was op een gegeven moment geen harde concurrentie meer. En de tijd van 'openbare klapsigaren' en knokpartijen op de Voorstraat was definitief voorbij."

Wat niet wil zeggen dat Keuker niet voluit voor openbaar onderwijs kiest. "Je leert er omgaan met alle rangen en standen, en soorten van geloof, met begrip en respect voor elkaar", beargumenteert hij zijn visie.

Nu, na de laatste kerstvakantie, gaat hij niet meer naar school. Het is een bewuste keus, hij is nog geen 65. "Waarom? We willen nog zó veel. Ik heb een zus in Amerika, we hebben drie kleinkinderen; mijn moeder is 92, daar gaan we heel regelmatig naartoe." Daarnaast is Keuker politiek actief – lid van de gemeenteraad – en is hij bezig de geschiedenis van het openbaar onderwijs in Dirksland te boekstaven. In 2017, als het honderdvijftig-jarig bestaan wordt herdacht, moet het boek klaar zijn.

Excellent

Hij kijkt terug op een mooie periode in Dirksland. Na de 'valse start' is er rust, respect en ook vriendschap gekomen. "Ik laat een moderne school achter met goed geschoolde leerkrachten, die zich ook bij- en nascholen, een kwaliteitsplan en een inspectierapport waarin het woord excellent staat. Ik heb met heel veel plezier op De Inktvis gewerkt. Ook in moeilijke tijden heb ik veel warmte ervaren. Een hele fijne en mooie tijd met steeds weer nieuwe uitdagingen. Het mooie van het onderwijs? Ik kan mezelf erin kwijt. Kinderen zijn vaak heel dankbaar. Wat ik wel te horen krijg van oud-leerlingen is: je was streng, maar wat hebben we gelachen…"

Afscheidscadeau gaat naar Calando

Janneke Koningswoud (m.) mocht de cheque in ontvangst nemen van Wim en Gea Kardux. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Na een en veertig en een half jaar bij de Rabobank gewerkt te hebben heeft de Dirkslandse Wim Kardux er eind vorig jaar afscheid genomen. Op 29 december jl. was zijn laatste werkdag. Om een aantal redenen gaf Wim er de voorkeur aan om niet te wachten tot hij pas met z'n 67e 'eruit' kon, maar 'gewoon' nú, op z'n 58e. Met zijn kennis als bankenman had hij uitgerekend of het haalbaar zou zijn om, onder de condities waarop dit zou gebeuren, zo vroeg te stoppen met werken en dat bleek inderdaad het geval.

Door Hans Villerius

Veel ruchtbaarheid is er niet aan gegeven dat Wim zo veel jaren aan de Rabobank verbonden was of dat hij afscheid nam. Niettemin hoopt hij nu van 'n welverdiende rust te gaan genieten. Hoewel, rust? Stilzitten is niets voor hem. Daarom heeft hij een aantal vrijwilligerstaken op zich genomen. Zo is hij inmiddels verbonden aan de Oost Europa werkgroep Middelharnis, waarvoor hij binnenkort naar Roemenië hoopt te gaan. Als penningmeester zet hij zich in voor de Dirkslandse voetbalvereniging DVV en via Stichting Zijn is hij actief in de schuldhulpverlening.
Maar vrijdagmorgen 16 januari was hij ook op een andere manier 'actief'. Toen hij onlangs afscheid nam van z'n werk en van z'n directe collega's en hem gevraagd werd wat 'ie cadeau wilde hebben, wist hij daar eigenlijk geen antwoord op. Als je 't in materiële zin al zo goed hebt, wat moet je dan nog vragen?, zo vond hij en besloot daarom dat zijn cadeau ten goede moest komen aan hospice Calando te Dirksland. Voor Wim een voor de hand liggend goed doel, want zijn vrouw Gea is hier als vrijwilligster actief. Zodoende waren Wim en Gea vorige week vrijdagochtend in Calando te gast om het geldbedrag, € 250, door te geven aan Calando. "Goed, 't is geen wereldbedrag", gaf Wim aan, "maar ik vond 't toch leuk om 't zo te doen". "En ook met déze bedragen zijn wij gewoon heel erg blij!", reageerde Janneke Koningswoud meteen. Zij mocht een cheque ter waarde van genoemd bedrag in ontvangst nemen uit handen van Wim en Gea, en Janneke verzekerde dat ook dit geld goed besteed zal worden.

Je groeit op de RGO

In een periode dat groep 8-ers zich oriënteren op een volgende stap in hun leven, leggen 6 RGO-ers, Kiki, Lisa, Jan, Jack, Sophie en Anouk, enthousiast uit hoe zij dat op hún school ervaren.

Jan (5 vwo) weet nog goed hoe hij als brugklasser binnenkwam. Hij vond de school in eerste instantie wel erg groot, maar tegelijkertijd gaf deze ook een fijn gevoel. Jan voelt zich op de RGO als een vis in het water, is actief in de medezeggenschapsraad en werd na een pittige selectieprocedure geselecteerd voor de Junior Med School van Erasmus. Hij pakt nu al zijn kansen om zich voor te bereiden op zijn vervolgstudie geneeskunde.
Kiki (gymnasiumbrugklas) vertelt vervolgens over haar eerste indruk. "Mijn zus zat hier al, maar het moet vooral voor jezelf goed voelen", raadt ze nieuwelingen aan. Het gymnasium is voor Kiki een goede keus geweest. "Groeien op de RGO betekent voor mij in vier maanden tijd vooral groei in zelfstandigheid", legt ze wijs uit.

Helpen en leren

Lisa, die inmiddels in klas 2 vmbo kader zit, had juist wat extra hulp nodig en vertelt over de opvang in de trajectgroep. "Als ik daar ben voelt het een beetje als thuis. Ze helpen me met plannen, zodat ik weer overzicht krijg en ze regelen dingen voor me. Met mijn cijfers gaat het nu ook weer de goede kant op."
Jack uit Sirjansland zit te knikken bij de verhalen die hij anderen aan tafel hoort vertellen. "Ik heb in klas A1 ook een klasgenootje die naar de trajectgroep gaat, gewoon omdat ze het dan te druk vindt en daar kan ze rustig werken."

Ander eiland

Jack maakt sinds 1 september graag de busrit naar de RGO. Hij komt van een hele kleine dorpsschool van 40 leerlingen, leerde hier in een korte tijd heel veel nieuwe mensen kennen en heeft het prima naar zijn zin. Na de proefstudeerlessen en het bezoek aan de Open Dag was zijn keuze gemaakt. Jack vindt dat Anglia (extra Engels) echt wat toevoegt. "Eerst wordt je niveau vastgesteld. Op je iPad krijg je dan een bepaald boek en dan volg je de Anglialessen op je eigen niveau. Je gaat dan ook snel vooruit." Jan vult aan dat je uiteindelijk certificaten behaalt die internationaal erkend worden. "Dat is mooi als je later in het buitenland wilt studeren."

Ondernemende leerlingen

Anouk (3mavoXL) komt net als Jack ook niet 'van het eiland'. De RGO was niet de meest voor de hand liggende keus als je in Scharendijke woont. Anouk was vastberaden toen ze haar keuze destijds maakte. "Ik was al in groep 7 op de Open Dag geweest en weet dat ik het toen al een leuke én mooie school vond, met zoveel licht! Ik vond het juist leuk om heel veel nieuwe mensen te leren kennen." Anouk en klasgenootje Sophie hebben er duidelijk plezier in als ze beginnen over Jong Ondernemen, een nieuw speerpunt op de RGO vanuit het vak economie. "Het is zo gaaf om je eigen bedrijf op te zetten, een plan te maken en een echt product te moeten verkopen. Het is geen spel, het is echt!" Taken en functies zijn binnen de minionderneming goed verdeeld, van marketing of secretarieel medewerker tot directeur. "We leren samenwerken en verantwoordelijkheid nemen voor het uitvoeren van je taak. We hebben al veel geleerd in Jong Ondernemen."

MIDDELHARNIS - Op 30 januari 2015 (19.30 uur, Diekhuus, Middelharnis) vindt de tweede editie plaats van de "Wie Kent Goeree-Overflakkee Quiz." Iedere week staat er alvast één voorbeeldvraag uit de eerste editie zodat u een idee krijgt hoe leuk meedoen aan deze quiz is. Meedoen kan door kaarten á € 12,50 per stuk te bestellen via wiekentgoereeoverflakkee@gmail.com.

De vraag van deze week. In welke plaats stond de eerste vuurtoren op Goeree-Overflakkee?
A:Ouddorp; B: Herkingen; C: Ooltgensplaat; D: Goedereede.

WKGO is een initiatief van de Lions Goeree-Overflakkee. Voor informatie en deelname aan de quiz kijk op facebook "wie kent Goeree-Overflakkee" of bel 06-43127762.

Speldjesregen bij Gymvereniging MH-SD

De dames J.C. van Zielst (25 jarig jubileum), S. Klinkvis (40 jarig jubileum), T. van Ast (25 jarig jubileum), G.A. van Seters (25 jarig jubileum) en G. Vroegindeweij (25 jarig jubileum).

MIDDELHARNIS - Tijdens de Algemene Leden Vergadering van Gymvereniging MH-SD heeft de gymvereniging een aantal trouwe leden, die dit jaar 25 jaar of zelfs nog langer lid zijn van de vereniging onderscheiden met een jubileum broche van de KNGU.

De meesten van hen zijn gedurende hun hele lidmaatschap al deelnemer van dezelfde les groep en vormen een hele hechte club waar lief en leed gedeeld wordt.

Gymvereniging MH-SD is niet alleen trots op hun trouwe leden, maar ook op Johan van Nimwegen, (gediplomeerd) hoofdleiding van de Springgroep bij onze vereniging, die met zijn team van KDO-Sport uit Hellevoetsluis Nederlands Kampioen geworden is in de categorie junior2/senior niveau 5 (3de divisie) én ook nog eens de hoogste individuele score heeft behaald.

Voor zijn prestaties heeft Johan uit handen van de secretaris Raimond Moerman een aardigheidje ontvangen met de felicitaties van Gymvereniging MH-SD.

Nieuwjaarsconcert op orgel en panfluit in Dirksland

DIRKSLAND - Op vrijdag 23 januari 2015 geeft de bekende organist Martin Mans een nieuwjaarsconcert in de Hervormde Kerk in Dirksland, samen met twee panfluitisten: Liselotte Rokyta en Vasile Raducu (Roemenië). Ze brengen een spectaculair programma ten gehore met afwisselend instrumentale muziek en orgelimprovisaties.

Martin Mans is organist in de Hervormde Kerk in Dirksland en geeft hier jaarlijks enkele concerten. Op 23 januari is hij in gezelschap van twee getalenteerde musici. De van oorsprong Nederlandse Liselotte Rokyta heeft in Nederland grote naamsbekendheid. Tegenwoordig woont zij in Tsjechië maar reist de wereld over voor concerten en masterclasses.
Vasile Raducu is een gevierde panfluitist uit Roemenië die een geolied duo vormt met Liselotte. Beide zijn afgestudeerd in de kunstige, Roemeense volksmuziek. Dit genre begint doorgaans langzaam en eindigt in een razend tempo.
Naast Roemeense muziek komen bekende klassiekers aan bod zoals Tritsch Tratsch Polka van Strauss, Sound the Trumpet van Purcell, Londonderry Air en Funiculi Funicula. De panfluitisten bespelen meer dan één fluit waaronder een bas die pijpen heeft van meer dan een meter lang. Martin Mans laat bovendien enkele orgelimprovisaties horen op het prachtige orgel van de Hervormde Kerk.
Het concert is op vrijdag 23 januari in de Hervormde Kerk, Ring, Dirksland. Het concert begint om 20.00 uur, de deuren zijn geopend vanaf 19.15 uur. De entree is € 12,50 voor volwassen en € 5,- voor kinderen t/m 11 jaar. Lezers van Eilanden-Nieuws krijgen € 2,50 korting. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk.

Reserveren en online bestellen kan op www.martinmans.nl of telefonisch via nummer 06 25391903. Kaarten zijn ook te verkrijgen bij Johan van der Welle, tel. 0187 642297, Vroonweg 12b in Dirksland.

Start to run met AV Flakkee

MIDDELHARNIS - Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met allerlei goede voornemens, waaronder meer sporten. Start-to-run is de methode om aan deze goede voornemens invulling te geven. In een ongedwongen sfeer wordt vanaf woensdagavond 4 en donderdagmorgen 5 februari gestart met hardlopen. Dat gebeurt onder leiding van de gediplomeerde trainers van de AV Flakkee, die de deelnemers gedurende twaalf weken begeleiden.

Als het nodig is, worden er niveaugroepen gemaakt, zodat iedereen tot zijn recht komt. Begonnen wordt bij de basis, waarbij wandelen en hardlopen vooral in de beginfase regelmatig worden afgewisseld, zodat iedereen elke training op zijn niveau tot een goed einde kan brengen. Iedere training wordt begonnen met een warming up om de spieren wat soepeler te maken. Daarna volgt de zogenaamde loopscholing, waarbij aandacht besteed wordt aan de techniek van het lopen. Na de kerntraining volgt de cooling down om het lichaam weer tot rust te brengen, zodat de lopers met een prettig gevoel naar huis gaan. Het doel is om na 12 weken 5 km. te kunnen joggen.

Infoavond

Op woensdagavond 28 januari, aanvang 19.45 uur, is er een informatieavond in de kantine van AV Flakkee in Middelharnis. Op deze infoavond wordt u onder het genot van een kopje thee of koffie bijgepraat over start-to-run. Op die avond is ook een van de sponsors van de start-to-run, Marco Dieleman van Unitosports, aanwezig om met u de juiste maat loopshirt te passen. Tevens geeft hij u informatie over kleding en schoenen. Op deze avond kunnen deelnemers direct inschrijven.

Kosten

De kosten van de start-to-run bedragen 35 euro per persoon. Hiervoor krijgt de deelnemer 12 trainingen en een origineel loopshirt.

Aanmelden en informatie

Kijk voor meer informatie en inschrijven op website www.avflakkee.nl van AV Flakkee. Voor mondelinge informatie kan contact opgenomen worden met Jura van Zwoll, tel. 0187 478416.

Reumapatiënten zwemmen al 20 jaar in De Gooye

DIRKSLAND - In Sportcomplex De Gooye is al twintig jaar een groep mensen met reuma actief. Iedere dinsdagochtend van 09.15 tot 10.00 uur is er zwemmen, speciaal gericht op mensen met reuma.

De groep is gestart in januari 1995 met zeven dames en één heer. Over de jaren heen is het een gezellige groep van ruim 20 personen geworden en er zwemmen tegenwoordig zeven heren mee. Het was en is nog steeds een komen en gaan van mensen van alle leeftijden, de leeftijd varieert van 34 tot 84 jaar, alle deelnemers hebben één of meerdere reumatische aandoeningen. Wekelijks worden er oefeningen gedaan in het 32 graden warme water, allemaal even enthousiast bezig en genietend. Oefeningen worden gedaan in het ondiepe gedeelte van het zwembad. Omdat het motto van deze groep is: hoe meer zielen hoe meer vreugde nodigen zij een ieder uit om eens een les te komen meedoen.
Ook u kent vast wel iemand met reuma of artrose. Of u heeft het zelf. De kans is groot, want één op de vijf Nederlanders heeft een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. Reuma is een chronische aandoening die vaak voor lichamelijke beperkingen zorgt. Juist door deze beperking is het voor deze groep mensen heel erg fijn om ontspannen bezig te zijn.
'Ontspanning door inspanning' is het motto van deze lessen. Door middel van een aangepast programma kan een ieder op zijn of haar maximale prestatieniveau deelnemen. In de lessen ligt de nadruk op de persoonlijke belastbaarheid van het lichaam. Met behulp van het warme water en de oefeningen wordt getracht om de gewrichten zo soepel mogelijk te houden. Om te voorkomen dat stijfheid en pijn leiden tot vermindering van de bewegingsmogelijkheden is bewegen essentieel. Alle gewrichten en de daaromheen liggende spieren worden geoefend.
Er wordt gebruik gemaakt van de opwaartse druk van het water, waardoor deelnemers zich lichter voelen. De weerstand van het water wordt gebruikt om de spieren te trainen. Ook voor mensen met reuma is het goed om meer te bewegen. Geïnteresseerden kunnen op dinsdagochtend mee komen doen. Er kan worden gekozen voor losse lessen of een 12-badenkaart. Voor meer informatie kan worden gebeld naar 0187-601664 of stuur een e-mail naar administratie@degooye.nl.

OUDDORP - Op 27 januari is er weer een inloopdag van Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee.

Deze dag wordt georganiseerd voor iedereen die persoonlijk of in de naaste omgeving te maken heeft (gehad) met kanker.

Vanaf 10.00 uur staan de koffie en thee klaar in 'De Overkant', Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Rond 12.00 uur wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd en vanaf 13.30 uur zal onder leiding van Wilma den Otter creatief aan de slag worden gegaan met allerlei soorten stof. Vooraf aanmelden is gewenst.

Voor vragen en informatie kan contact worden opgenomen via het emailadres info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06 22111572. Meer informatie is ook te vinden op www.deboeigo.nl of op www.facebook.com/deboeigo.