info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

1 maart 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 1 maart 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Raadsleden fietsen langs de kust

Fracties SGP en VKGO met Hans Klijn (met pamflet) aan de start van de kust-fietstocht. Foto: Jaap Ruizeveld.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdagmorgen om precies 10.00 uur stonden de politici monter op het parkeerterrein Dorpstienden in Ouddorp. SGP- fractievoorzitter Kees van Dam met zijn nagenoeg volledige raadsteam en een moedige eenling Willy Heintjes van Vrije Kernen Goeree-Overflakkee. Aan de start voor een inspirerende informatieve fietstocht. Op dat moment nog onwetend dat er uiteindelijk 32 kilometer (dat stond op de teller van Rien v.d. Boom) stevig op de pedalen moest worden getrapt.

Door Jaap Ruizeveld

Een informatieve route langs de te ontwikkelen en reeds in uitvoering zijnde recreatieve projecten langs onze eilandkust. Uitgenodigd door Hans Klijn, die een petitie heeft voorbereid om uiting te geven aan zorgen om aantasting van natuur en openheid van landschap door genoemde projecten. Daarnaast bezorgdheid tonend over een mogelijke aantasting van rust en identiteit (cultuur) op de Kop van Goeree.

De petitie zal tijdens de raadsvergadering van 17 maart aan burgemeester Grootenboer worden aangeboden. Volgens de initiatiefnemer hebben 1500 bewoners zich met hun handtekening achter de petitie gesteld. De fietstocht leverde "aanschouwelijk onderwijs op", zo verwoordde Van der Boom. "Dat is belangrijk als aanvulling op de dossiers die in de raad nu aan de orde komen en waarover beslissingen moeten worden genomen. Wij hebben de gevoeligheden bij bewoners geproefd. Verwoord door burgers met wie wij kort spraken. De les is dat wij van mening zijn dat een en ander met elkaar in balans moet worden gebracht. Dat zou, daar gaan wij ons over buigen, op onderdelen mogelijk tot aanpassing van plannen kunnen leiden".

>> Lees verder op pagina 7

Duidelijke connectie tussen Deltawind en molenstichting

De overhandiging van de cheque op de balie van de Zwaan.

OUDDORP – Energiecoöperatie Deltawind heeft het jaar 2015 kunnen afsluiten met 281 nieuwe leden. Een recordaanwas, waarvan de Molenstichting Goeree-Overflakkee ook profiteert. De stichting, die elf historische eilandelijke korenmolens draaiend houdt, ontvangt namelijk 2.810 euro van Deltawind. Tien euro voor elk nieuw lid. Vrijdag 26 februari overhandigde Anne Verhey, voorzitter van Deltawind, de cheque met dat bedrag aan Corstiaan Kleijwegt, voorzitter van de molenstichting.

Tekst en Foto: Kees van Rixoort

Dat gebeurde op een toepasselijke en fraaie locatie: in molen De Zwaan te Ouddorp, een van de elf molens van de stichting. Molenaar Krijn van Koppen trakteerde het gezelschap van beide molenorganisaties op een rondleiding door zijn molen, die op de eerste verdieping zelfs een klein klompenmuseum herbergt. De molenaar wist veel wetenswaardigheden en anekdotes over de molen en het werken in de molen op te dissen. "De eenvoud van de molen is geniaal", zei Van Koppen aan het eind van zijn praatje.Maar het draaide uiteraard in de eerste plaats om de cheque. Voorzitter Kleijwegt nam die met graagte in ontvangst. Zijn stichting kan immers elke bijdrage zeer goed gebruiken, zeker nu duidelijk is dat de molen van Den Bommel, de Bommelaer, toe is aan een ingrijpende opknapbeurt. Er is een subsidieverzoek ingediend, maar de molenstichting moet daarnaast zelf zorgen voor cofinanciering. "We moeten alles in het werk stellen om de Bommelaer in orde te krijgen", aldus Kleijwegt.

Lees verder op pagina 7

Gemeente en Fort werken samen

OOLTGENSPLAAT - Het Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat is op woensdagmiddag 17 februari tijdens een executieveiling geveild. De heer Donker uit Rotterdam is de nieuwe eigenaar. De officiële overdracht is in de tweede helft van maart. Daarna gaan de nieuwe eigenaar en de gemeente Goeree-Overflakkee, in overleg met alle betrokken partijen, samen aan de slag om de opdracht van de gemeenteraad uit te voeren en de gewenste situatie te realiseren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Conrad van Nimwegen, Beleidsadviseur Ruimtelijke Ontwikkeling via het algemene telefoonnummer 14 0187 of via e-mail: info@goeree-overflakkee.nl.

2 / 24

Agenda

Donderdag 3 maart

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 4 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 5 maart

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
GOEDEREEDE – Presentatieconcert jeugdkoor Hadar. Aanvang 19.30 uur in de Hervormde Kerk, m.m.v. Kinderkoor Kadosj en Mannenensemble Goeree, allen o.l.v. Berdien Dekker.
MIDDELHARNIS – Genealogische Dag GO. Van 10.00 tot 16.00 uur. Uitwisselen en opzoeken van gegevens over uw voorouders op Goeree-Overflakkee. Diverse workshops. Opgeven via info@genealogieflakkee.nl. Toegang en deelname gratis. Plaats: Streekarchief, Dwarsweg 40 (Het Rondeel).

Dinsdag 8 maart

OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: 'Krommunicatie' door Jan Wiersma. www.deboeigo.nl

Donderdag 10 maart

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 11 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 12 maart

OOLTGENSPLAAT - Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS - Sionkerk aan de Landbouwweg. Ridderkerks Mannenkoor en Jongerenkoor Eldad uit Nunspeet. Meditatie ds. S. Maljaars. Kerk open 18.30 uur. Aanvang 19.00 uur.
MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk aan de Ring. Passieconcert door Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden. Aanvang 20.00 uur. http://www.fiori-musicali.nl/
MIDDELHARNIS – Eilandelijke Zendingsmiddag GZB In de Prins Mauritsscholengemeenschap. Sprekers: fam. Oudshoorn (werkzaam in Mozambique) en Mirjam (werkzaam in Zuidoost-Azië). Inloop 15.00 uur, start 15.30 tot 19.00 uur. Toegang en broodmaaltijd gratis. Kinderoppas aanwezig.
OUDDORP - Psalmzangavond met Pieter Heykoop. Organisatie: Zangcommissie HHG Ouddorp. Aanvang 19.30 uur in de Eben Haëzerkerk. Collecte voor Logeerhuis de Mantelienge/Stichting Adullam.

Voorbereidingen Kijk bij de Boer in volle gang

Ook voor de jeugd is er genoeg te beleven tijdens Kijk bij de Boer op Tweede Paasdag. Foto: Wilko van Dam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Nog geen plannen op 2e Paasdag? Kom luisteren naar verhalen van bevlogen agrarische ondernemers. Kom kijken naar duurzame technieken en faciliteiten en kom genieten van prachtige en lekkere land- en tuinbouwproducten. "Wij hopen u op 28 maart te mogen verwelkomen op de deelnemende bedrijven van Kijk bij de Boer. En neem familie en vrienden gerust mee!" aldus de organisatie.

Negen bedrijven en twee molens, verdeeld over het mooie platteland van Goeree-Overflakkee, bieden u een uniek kijkje achter de schermen.
Om meer te weten te komen over de teelt van kruiden en Chinese Kool, kunt u bij Tuinderij Bevelander in Achthuizen terecht. Voor het aaien van kalfjes en uitleg over de melkveehouderij gaat u naar fam. Van den Oudenrijn in Ooltgensplaat of fam. Groeneveld in Sommelsdijk.
Een echt boerenknechtendiploma is te behalen bij fam. Van Es-van Nederpelt in Middelharnis. En bent u benieuwd naar de teelt van quinoa, dan kunt bij fam. Van Eck in Herkingen hier uw vragen over kwijt.
Op Zorgkwekerij De Nollestee in Melissant nemen de werknemers met een licht verstandelijk beperking u graag mee voor een rondleiding over het terrein en door de gebouwen. U kunt een kijkje nemen bij de aardbeienstellingen in de tunnelkassen bij Landwinkel 't Zand in Den Bommel.
In Dirksland kunt u molen De Eendracht bezichtigen en bij fam. Van Prooien langsgaan om rond te kijken op hun energieneutraal bedrijf. U kunt daar o.a. informeren naar zonnepanelen en warmtepompen.
Tevens is molen De Zwaan in Ouddorp ook geopend en bij groothandel Westhoeve Potatoes bent u van harte welkom om het verwerkingsproces van exportaardappelen te bekijken.


Kortom, er is weer veel te zien, te horen en te beleven deze 2e Paasdag.
Koffie/thee en drinken voor de kinderen wordt voor een klein bedrag geschonken, eventueel met een lekkere plak cake. Er worden lunchtasjes aangeboden en u kunt heerlijke eiersalade en uiensoep proeven, welke bereid zijn met Flakkeese producten.
Vorig jaar hadden wij het Gouden Ei verstopt in één van de vele broodtrommels. Dit jaar zijn er maar liefst 2 Gouden Eieren te vinden. Een leuke prijs voor de gelukkige die er een gevonden heeft.
Meer weten over de activiteiten, het vervoer, de grote kleurwedstrijd en de vragenquiz? Kijk op www.kijkbijdeboer.nl. Kijk bij de Boer start om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

TechNet bedrijvenkring op bezoek bij Goemaat Glas

GOEDEREEDE – TechNet bedrijvenkring Goeree-Overflakkee houdt op woensdag 16 maart een bijeenkomst bij Goemaat Glas in Goedereede. Jan en Martijn Goemaat verzorgen een presentatie van hun bedrijf. Verder krijgen de bezoekers het een en ander te horen over de onderwijsprojecten voor leerlingen van het vmbo en studenten van het mbo. Tot slot presenteert de gemeente Goeree-Overflakkee de Arbeidsmonitor.

TechNet is de motor van het platform waarop ondernemers, onderwijs en overheid (de drie o's) duurzaam samenwerken. De bijeenkomst bij Goemaat Glas staat in het teken van het verder vormgeven van dit platform. Na afloop is er volop gelegenheid voor 'meet & greet'.
Om de bijeenkomst van TechNet bij Goemaat Glas te houden is een initiatief van Jan en Martijn Goemaat zelf. Zij stellen hun pand beschikbaar voor TechNet en zijn bovendien de gastheren van de avond. De avond begint om 19.00 uur.
TechNet roept ondernemers op aanwezig te zijn en zitting te nemen in de stuurgroep van TechNet. Momenteel bestaat de stuurgroep vooral uit vertegenwoordigers van het onderwijs en de (lokale) overheid. Het doel is: meer verbinding tot stand brengen tussen de drie o's.

Week van de Techniek

Het bedrijfsbezoek valt in de Week van de Techniek op de scholen voor voortgezet onderwijs op Goeree-Overflakkee. De scholen organiseren allerlei projecten, die in deze week met diverse bedrijven worden uitgevoerd. Zo staat er een gastles transport en logistiek op het programma voor leerlingen van het Edudelta College in Middelharnis. Deze les wordt verzorgd door het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Dit in het kader van de loopbaanoriëntatie en het gerichter kiezen van een vervolgopleiding op het mbo (zoals ook de zeer succesvolle beroepenmarkt in de Prins Maurits op 2 februari). Ander voorbeeld: leerlingen van het Edudelta College die de richting toerisme en recreatie hebben gekozen, gaan in de Week van de Techniek naar het Klimbos Brabantse Wal in Bergen op Zoom.

'Lelijk verkoopt niet' in cursus Design

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Maandagavond 14 maart start kunsthistoricus Frank Swagemakers een avondcursus over Design.

Het zit in alles; de krant die u nu leest, de website die u raadpleegt, de bril die u op heeft of het horloge dat u om hebt. Het is natuurlijk van alle tijden, want alles heeft een vorm die door iemand bedacht is.

In het verre verleden was een mes een mes en een lepel iets waar je wat mee kon opscheppen. Een kom was het voorwerp waar iets in werd opgediend en een mok om iets uit te drinken. Dat is vooral veranderd door de economische groei, die luxe voorwerpen mogelijk maakte en vanaf de 19e eeuw de industrialisatie, die de productie van voorwerpen op grote schaal faciliteerde. Massaproductie vereist een goede aanpak, waarbij je zoveel mogelijk handige en mooie producten moet zien te verkopen. "Lelijk verkoopt niet", zeggen ontwerpers.
Maar wat is mooi? En wat is nog mooier? Die vraag wordt gesteld in de cursus Design. Er wordt gekeken naar de moderne tijd, zo ongeveer vanaf de 20e eeuw, en dan vooral naar de achtergrond en naar het ontwerp van voorwerpen.

Er wordt gekeken naar gebruiksvoorwerpen zoals stoelen, theekopjes en auto's. Ze moeten functioneel zijn, dus gemakkelijk te gebruiken. Soms zijn het geweldige vondsten, die het leven enorm veraangenamen. Ze kunnen ook hun praktische betekenis hebben verloren en als vaas eigenlijk niet meer geschikt zijn voor een bos bloemen. Verzamelt u alvast voorbeelden in uw hoofd om nog meer plezier te krijgen van deze cursus. De kosten van deze cursus bedragen slechts € 37,50.

De cursus bestaat uit drie maandagavonden van 19.30-21.30 uur. De cursusdata zijn: 14 maart, 4 en 18 april. Locatie: Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Elke avond heeft zijn thema (in chronologische volgorde): Mooi of lelijk, Functioneel en Uitvindingen.

Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat: R. Zoomers, 06-41365591, of mailen naar info@kcego.nl. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl.

Repair Café Middelharnis

MIDDELHARNIS – Zaterdag 5 maart is er weer een reparatiedag van Repair Café Middelharnis. Met de uitbreiding van onze gereedschappen kan men volgens de leiding van het Repair Café de klanten nog meer van dienst zijn.

Nadat u geholpen bent met uw defecte apparaat, vragen wij u om een vrijwillige bijdrage in ons spaarvarken (onze Dikke Bertha). Dit geld besteden wij om diverse materialen aan te kopen (zoals soldeertin, moertjes, draadverbindingen en reinigingsvloeistoffen).
De meest klanten maken gelijk van de gelegenheid gebruik om eens in de kringloopwinkel van Goed-voor-Goed rond te kijken. Daar kan ook iedereen wel iets van zijn gading vinden.
Het Repair Café is elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur en wordt gehouden in de Kringloopwinkel Goed-voor-Goed aan de Simon Stevinweg 49, industrieterrein, Middelharnis.

Open dag Cursus Theologische Vorming Gemeenteleden

MIDDELHARNIS - Op zaterdagmorgen 19 maart kunt u vrijblijvend kennismaken met de Cursus Theologische Vorming Gemeenteleden welke gegeven wordt in verenigingsgebouw "De Hoeksteen" aan de Ring 13 te Middelharnis.

Doel van deze cursus is: Kennismaken met de Bijbel als historische bron van het geloof om
van daaruit gevormd en toegerust te worden. Zij is bedoeld voor gemeenteleden en andere geïnteresseerden om te komen tot:

Verdieping van de kennis van de Bijbel en de daarop gegronde belijdenis.
Verwerking van persoonlijke geloofsvragen.
Kennis te dragen van de geschiedenis van kerk en zending.
Bezinning en doordenking van de vragen die in deze tijd op ons afkomen, op dogmatisch en ethisch gebied.
Toerusting voor het vervullen van allerlei taken in de gemeente.

Het is een driejarige cursus, die op zaterdagmorgen om de 14 dagen wordt gegeven, waarin de vakken, Oude Testament, Nieuwe Testament, Dogmatiek, Ethiek, Kerkgeschiedenis, Oecumenica en Praktische Theologie door verschillende docenten worden behandeld. Deze cursus is verrijkend en leerzaam. Een cursus die de blik verbreedt en de onderlinge banden versterkt.

De cursus is laagdrempelig. Een specifieke vooropleiding wordt niet gevraagd. Op de open dag kunt u de sfeer proeven en een morgen vrijblijvend kennis maken met de lessen door mee te doen met de huidige cursisten. De docenten ds. J.Th. Pronk, ds. M.A. Post, ds. T.W. van Bennekom en de cursusleider ds. A.L. Molenaar zullen u op 19 maart van harte welkom heten. Zij verwachten u om 9.30 uur. De koffie/thee staat klaar. Rond de klok van 12.30 uur worden de lessen beëindigd.

De nieuwe cursus vangt aan begin september 2014. Voor actuele informatie kunt u ook onze website: www.cursustvgmiddelharnis.nl raadplegen. Verder kunt u inlichtingen verkrijgen bij de cursusleider ds. A.L. Molenaar te Yerseke, tel. 0113-603407 of via e-mail: info@cursustvgmiddelharnis.nl.

OUDDORP - Elk jaar exposeert een kunstenaar van KunstPlus in de Overkant. KunstPlus is de vereniging van en door kunstenaars op Goeree-Overflakkee.


In de eigen galerie te Oude0Tonge presenteert men zich en wordt er geëxposeerd. Dit jaar exposeert Mirian Zimmerman in de Overkant. Mirian Zimmerman is een al bekendere kunstenaar op Goeree-Overflakkee.
Ze woont en werkt in Langstraat/Achthuizen, Atelier Galathea. Landschappen dat is steeds haar onderwerp. Zelf zegt ze daarover: ''Landschappen zijn voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron. Iedereen leeft in een landschap. Zonder landschap geen leven. In deze hectische tijd kan je in een landschap tot rust komen. Je kun er ontspannen en je verbazen. Ruimte geeft rust en relativeert."
Mirian werkt graag in series. Zo dringt ze door tot de essentie van het thema.

Donderdagavond 10 maart is de opening van de expositie. De opening is om 20.00 uur en wordt verricht door Hans van der Wulp,secretaris van de culturele raad Goeree-Overflakkee.
U kunt daarbij zijn. Van harte welkom. De Overkant is elke zaterdag geopend, en op afspraak natuurlijk. Soms zijn er gezelschappen in de Overkant, een telefoontje vooraf is altijd handig. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp telefoon 0653771805 email: info@deoverkantouddorp.nl

Wonderland door Yasemin Sözer

SOMMELSDIJK – Wonderland is een expositie in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk van 5 maart t/m 16 mei. Het is een expositie van kunstenares Yasemin Sözer.

Yasemin Sözer werd in 1958 in Turkije geboren en woont vanaf 2006 in Nederland. "Ik koester mijn afkomst in mijn werk. Mijn geboortegrond Anatolia in Turkije is een groot cultureel mozaïek". Alle culturen, zoals van de Hunnen, de Mongolen, de Uartu en de Hittieten, maar ook de Byzantijnse en Ottomaanse interesseren haar. Zij wil zich manifesteren als haar voorouders om vrij in haar kunst te zijn en om haar eigen kunsttaal te maken.

Naar haar mening is bij de voorbereiding van een nieuwe tekening een vlek die zomaar ergens op een canvas getekend is van grote waarde, er dient geen opzet te zijn bij het maken van die vlek, zodat zij zich kan focussen op het onderbewustzijn.

Door het gebruik van haar fantasie en onderbewustzijn bij een vlek die zonder enig bewustzijn ergens gezet is, ervaart zij een grote passie bij het vormen van deze vlek tot een zeer waardevol kunstwerk.

In deze periode is er tot mei ook keramiek te zien van Hanneke Veldhorst (1938).
Een ieder is van harte welkom op deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00-12.00 uur.

Op 13 t/m 16 mei is de Remonstrantse kerk een van de locaties van de KUNSTKIJK en gelden aangepaste openingstijden (zie het programma van de Kunstkijk).

"Zinvol en gericht informatiemoment meegemaakt"

Vervolg van de voorpagina

De geplande tijd voor de fietstocht werd ruim overschreden. Niet zo verwonderlijk met de frisse tegenwind op de Brouwersdam enerzijds en (het feit dat de RTM-tram niet reed, verzuchtte een deelnemer), en anderzijds door het aantal ingelaste stopplaatsen langs de kustroute voor toelichting. En wil je tussendoor dan ook nog een hapje nuttigen, dan moeten de schema's worden bijgesteld. "Al fietsend werd er gesproken over het feit dat jaren terug in de voormalige gemeente Goedereede heel veel plannen waren besproken en daarover ook de beslissingen waren genomen. Nu komen veel van die projecten juist tegelijk in uitvoering en dat is voor een ieder zichtbaar.

Niet volbouwen

"Onze kust dient niet te worden volgebouwd. In de huidige ontwikkeling zie je dat er meer kwalitatieve recreatieve woningen komen. Op oude parken krijgt sanering en uitplaatsing gestalte. Dat de recreant van nu meer comfort vraagt, dat signaal ziet ook de SGP", geeft Van der Boom aan. "Oog hebben wij voor het feit dat er in de nieuwe projecten geen winkels/voorzieningen moeten komen die de verkopen in het dorpscentrum van Ouddorp zullen benadelen. Standpunten zijn er nog niet ingenomen. Inhoudelijke discussie zullen wij zorgvuldig voeren. Zeker ook voor nog nieuw in te dienen plannen. Aan de vooravond van weer een fase in Ouddorp Bad hebben wij gezamenlijk een zinvol en gericht informatiemoment meegemaakt", zegt Rien v.d. Boom. " Als fractie zullen wij zeker onze standpunten met de bevolking nog delen".

Geen Belgische aanblik

Willy Heintjes (VKGO) had, als enige niet SGP-er, het gezelschap van zijn mede-raadsleden als prettig ervaren. "Een informele, gezellige open en transparante bijeenkomst", zo omschreef hij de fietstocht. Op de leenfiets van VVD-er Henk v.d. Meer, met de voeten stevig op de trappers, reed hij mee van de ene naar de andere bouw- en ontwikkellocatie. "De tocht was nuttig en hoewel ik niet de gehele rit mee kon maken, ben ik er opnieuw van overtuigd geraakt dat ons kustgebied uniek is. Wij dienen met dit gebied zorgvuldig om te gaan. Zeker ten aanzien van nog nieuwe plannen. Juist dan kunnen wij ons onderscheiden van andere kustlocaties in ons land en zeker ten aanzien van de versteende aanblik in België. Wij zijn nu verantwoordelijk voor de invulling van destijds vastgestelde plannen. Dat dienen wij ons goed te realiseren. Ik kan me voorstellen dat een deel van onze inwoners op de Kop van Goeree niet gelukkig is met de uitvoering van eerder gemaakte en goedgekeurde plannen", zegt Heintjes. Zowel SGP als VKGO gaven aan de uitnodiging van Hans Klijn voor de fietstocht op prijs te hebben gesteld. Het college van b. en w. en overige raadsfracties hadden zich afgemeld.

"Ik denk dat er een tijd komt dat men onze molens ook niet lelijk vindt"

Vervolg van de voorpagina

"Maar we hebben ook te maken met onvoorziene reparaties bij andere molens. Het is een hele klus om de elf molens draaiend te houden. Daar is heel veel geld voor nodig."

Volgens Corstiaan Kleijwegt én Anne Verhey zijn de molenstichting en Deltawind natuurlijke partners. Beide organisaties exploiteren immers molens, de ene historische korenmolens, de andere moderne windmolens. "Molens zijn fantastisch mooi, ook de nieuwe, maar je kunt ze niet op elke plek zetten", doelde Kleijwegt op het ensemble van oude en nieuwe molens langs de A4 bij Leiden. "Maar dat was vroeger ook al zo. Je zette een molen neer waar een goede molenbiotoop was en een aanvoer- en uitvalsweg, doorgaans aan de rand van het dorp."

Stoer en fier

"Deltawind is van en voor de leden, van en voor Goeree-Overflakkee", zei Anne Verhey. "Wij zijn op het eiland gericht en willen graag bijdragen aan het werk van de molenstichting. De oude molens vindt niemand lelijk. Ik denk dat er een tijd komt dat men onze molens ook niet lelijk vindt. Ik vind ze niet lelijk, maar stoer en fier, net als de historische molens. Trotse bouwwerken, trotse apparaten. Ik word er blij van als ze draaien. Er is een duidelijke connectie tussen Deltawind en de molenstichting." Beide organisaties gaan met elkaar om de tafel om te kijken wat ze nog meer voor elkaar kunnen betekenen. "Oud en nieuw gaan goed samen", besloot Corstiaan Kleijwegt.

Kerkdiensten
Biddag - Woensdag 2 maart

OUDDORP

Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. G. van Manen

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. D. Zoet en 19.00 uur ds. A. Vlietstra - Ger. Gem. 14.30 uur ds. C. van Ruitenburg en 19.00 uur stud. E.J. Boudewijn

DIRKSLAND

Ger. Gem. 10.00 en 19.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN

Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. J.M.D. de Heer

MIDDELHARNIS

Ger. Gem. 9.30 uur ds. J.M.D. de Heer, 14.30 uur en 19.00 uur ds. S. Maljaars

NIEUWE-TONGE

Ger. Gem. 14.30 uur ds. A.J. Gunst en 19.00 uur stud. M.H. Schot

OUDE-TONGE

Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. F. Mulder

OOLTGENSPLAAT

Ger. Gem. 14.30 uur ds. G. Pater en 19.00 uur stud. J.B. Huisman

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag 4 juni is weer de 41e EO-Jongerendag. De reserveringslijnen voor kaartjes zijn vanaf 11 februari open. Kijk voor info en reserveren op www.eo.nl/beam/evenement/eojongerendag.

Ook dit jaar wil men weer busvervoer van het eiland naar Arnhem regelen. Aanmelden kan via eojdbusgo@gmail.com onder vermelding van voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres en opstapplaats.
Er kan gekozen worden uit de volgende opstapplaatsen: Ouddorp (bushalte Preekhillaan); Goedereede (busstation Vissersweg); Stellendam (busstation nabij Brielsestraat/Korteweg); Melissant (bushalte aan de Provinciale weg); Dirksland (bushalte Schelpenpad); Sommelsdijk (bushalte Samaritaan); Middelharnis (bushalte Doetinchemsestraat); Nieuwe-Tonge (Tramlijnweg bij tankstation Nelisse); Oude-Tonge (busstation); Schaapsweg (bushalte).

De exacte opstaptijden krijg je in de week voorafgaand aan de Jongerendag door per mail. De bus start om circa 9.30 uur in Ouddorp. 's Avonds, nadat het gehele programma van de Jongerendag is afgelopen, vertrekt de bus weer richting het eiland en hoopt men voor 00.00 uur weer terug te zijn in Ouddorp. Voor € 19,- kun je mee met de bus. Dit bedrag kan overgemaakt worden op IBAN nr. NL13RABO 035.12.64.272 ten name van Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp, onder vermelding van je naam en EO Jongerendag. Zodra wij dit bedrag ontvangen hebben, is de plaats in de bus gereserveerd. Voor nadere informatie kun je gebruik maken van bovengenoemd mailadres of eventueel bellen naar 0187-687529.

Jaarvergadering KNRM Ouddorp en Stellendam

OUDDORP - Vrijdag vond in de Dorpstienden in Ouddorp weer de jaarlijkse vergadering van de gehele bemanning van beide stations van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij op het eiland plaats.

Op die avond wordt teruggekeken op de acties die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, de impact die zij hebben gehad op de medewerkers, worden bijzonderheden besproken bij die acties en wordt stilgestaan bij bijzondere jubilea van de vrijwilligers.
De stations hebben in 2015 maar liefst in totaal 179 keer moeten uitrukken voor mensen of dieren in nood.
Speciaal zijn in het zonnetje gezet de bemanningsleden Leo van der Kroon, Patrick en Marcel Flohil, Peter Grinwis en Arnold Keijzer. De eerste drie zetten zich al 10 jaar als vrijwilliger in voor de KNRM en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week oproepbaar om het water op te gaan om mensen of dieren te redden, vaak in zeer slechte weersomstandigheden. De laatste twee genoemde vrijwilligers zelfs al 20 jaar.

Op deze avond werd tevens afscheid genomen van de voorzitter van de plaatselijke commissie, oud-burgemeester van Goedereede, mevrouw Ger van de Velde. Zij heeft het voorzitterschap overgedragen aan de burgemeester van Goeree-Overflakkee, mevrouw Ada Grootenboer, die ook de bijeenkomst heeft geleid.
De jaarvergadering, die een traditie is bij de KNRM, juist ook omdat de partners van de bemanningsleden aanwezig zijn, die het mede mogelijk maken dat de vrijwilligers bij dag en ontij hun belangrijke belangeloze werk kunnen doen, werd afgesloten met een foto van de jubilarissen.

KNRM stations Ouddorp en Stellendam hebben dit jaar weer veel donaties vanuit het bedrijfsleven en particulieren ontvangen. De KNRM is volledig afhankelijk van giften en donaties. Wilt u ook graag het werk van de KNRM ondersteunen? Bezoekt u dan www.knrm.nl.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Breicafé 1R&AR

Op maandagavond 7 maart is het Breicafé 1R&AR (1 Recht en 1 Averecht) weer geopend in Achthuizen. Deze gezellige creatieve avond zal elke eerste maandagavond van de maand plaatsvinden in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. Vanaf 19.30 tot 22.00 uur is ieder welkom die gezamenlijk wil komen breien of haken. Onder het genot van een kopje koffie of een kopje thee gaat men elkaar helpen, ideeën uitwisselen en ervaringen delen voor zowel beginners als ervaren handwerk professionals. Iedereen graag zijn eigen materiaal meenemen (wol/naalden, etc.), want dat is niet voorradig. De kosten voor deze avond zijn € 1,50 (koffie en thee inbegrepen). Voor informatie kunt bellen met Jannie Ringeling: 06 20 10 64 68. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Bingo

Op woensdag 2 maart wordt door de ANBO in de FIOS-kantine een bingo gehouden. De aanvang is 14.00 uur. De zaal open om 13.30 uur. De kosten zijn € 5,- per persoon. Zowel leden als niet-leden zijn welkom.

DIRKSLAND

Bingo SVIK

Donderdag 3 maart is er bingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Koffieochtend Reginahof

Het Careyn Activiteiten Centrum te Dirksland organiseert op dinsdag 8 maart weer een gezellige koffieochtend. Deze keer is er gelegenheid om met elkaar bingo te spelen. Er zullen drie ronden gespeeld worden, waarbij u een leuke prijs kunt winnen. De kosten hiervoor zijn € 5,-. Een ieder is welkom van 10.00 tot 12.00 uur. Gezien de beperkte ruimte, zou het fijn zijn als u zich deze keer van tevoren aanmeldt. Dit kan via de mail: joke.vandijk@careyn.nl of via 06 358 616 47.

Jaarvergadering Oranjevereniging

In aanloop naar Koningsdag zal de Oranjevereniging eerst nog haar jaarvergadering houden op maandag 14 maart in Restaurant 't Anker te Dirksland. Aanvang 19.30 uur, zaal is open vanaf 19.15 uur. De agenda bestaat uit jaarverslag 2015, jaarrekening 2015 en programma 2016. Alle leden, nieuwe leden, lokale verenigingen en sponsoren zijn hierbij van harte uitgenodigd.

MELISSANT

Ledenvergadering Golfclub

Golfclub Roxenisse houdt vrijdagavond 11 maart de algemene ledenvergadering. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in het clubhuis aan de Bouwdijk. Op de agenda het voorstel tot benoeming Jos de Raaij (Jeugd, senioren Par3) en Fred Peve relli (R & H commissie). Secretaris Margreeth van der Vlis is aftredend, maar direct herkiesbaar. Naast de diverse verslagen wordt gesproken over plannen voor ledenwerving en voor het clubhuis. Golfclub Roxenisse telde bij het begin van dit jaar 655 leden. Voor Par3-baan 102 en voor de Grote baan 402.

Koor- en samenzangavond

Op zaterdag 12 maart zal er een koor- en samenzangavond worden gehouden in de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Landbouwweg 2 te Middelharnis m.m.v. het Ridderkerks Mannenkoor onder leiding van Henri Adema en het Jongerenkoor Elad uit Elspeet onder leiding van Marieke Seekles-van Maanen. Ds. S. Maljaars verzorgt de opening, meditatie en sluiting. Aanvang 19.00 uur. Toegang vrij. Er wordt een collecte gehouden voor het bouwfonds van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnis.

MIDDELHARNIS

Zendingsavond TWR

Op donderdag 3 maart zal er een zendingsavond worden gehouden in het Verenigingsgebouw van de Chr. Ger. Kerk aan de Hoflaan te Middelharnis. Hiervoor is uitgenodigd Trans World Radio. De Missie van TWR is de wereld te bereiken met het Evangelie van Jezus Christus door middel van radio en andere media zoals internet, mobiele telefoon en MP3-spelers. Trans World Radio zendt uit in meer dan 200 talen. Radiogolven zijn niet tegen te houden. Ze gaan door politieke, geografische, sociale en religieuze grenzen heen en komen in landen waar christenvervolging is, zoals Noord-Korea en het Midden-Oosten, in oorlogsgebieden en veraf gelegen streken. De avond begint om 19.30 uur.

Passie en Pasen

Op zaterdag 19 maart zal in de Hervormde Kerk aan de Ring een zangavond worden gehouden, met als thema Passie en Pasen. De avond wordt verzorgd door het Chr. Gem. Koor Jeduthun, o.l.v. Jan Wisse, orgel Willem Boerder. Verder werken mee: het Delta Mannen Ensemble, o.l.v. Dinant Struik en organist Jan Rozendaal. De meditatie zal worden gehouden door ds. B.J. van Assen. De aanvang is 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Er zal een collecte worden gehouden.

Jeugddienst

Op zondag 6 maart houdt christengemeente De Rots een jeugddienst: een dienst voor en door jeugd. Groep Switch van Youth for Christ zal een bijdrage aan de dienst leveren onder het thema 'Doen, durven en de waarheid'. Ook de jongeren van De Rots zullen op verschillende manieren een bijdrage leveren, onder andere door een praiseband bestaande uit jeugd. De aanvang is 10.00 uur.

Goederen voor Roemenië

Zaterdag 5 maart is de loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 weer geopend. Tussen 09.30 en 11.30 uur staat men klaar om hulpgoederen voor Roemenië in ontvangst te nemen. Waar is behoefte aan? Natuurlijk altijd uw overtollige (warme) kleding. Zowel dames- heren- en kinderkleding, inclusief jassen, mutsen, wanten en sjaals. Maar ook huishoudelijke artikelen, alles wat in de keuken gebruikt kan worden; speelgoed, overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is; klein meubilair, bedden en (kinder)stoelen kunnen ook ingeleverd worden. Zoals altijd is er in de loods ook weer de verkooptafel, en staat er bij de ingang een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 10 maart is het breicafé van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12 geopend. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50, inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Ledenvergadering De Flipje

Speeltuinvereniging De Flipjes houdt op dinsdag 15 maart, aanvang 19.30 uur, in hotel Akershoek de algemene ledenvergadering. Naast de jaarverslagen en de begroting 2016 is er een kas- en bestuursverkiezing. Aftredend en herkiesbaar zijn A. Aleman (2e penningmeester), J. Hollaar (secretaris), C. Hameeteman (2e voorzitter) en algemeen lid P. Aleman. De bijeenkomst wordt afgesloten met een bingospel.

Opbrengst zangavond

De opbrengst van de zangavond met het Stéphanos Koor in de Eben Haëzerkerk op 13 februari, waaraan ook het Christelijk Ouddorps Mannenkoor meewerkte, heeft het mooie bedrag van € 2.654,35 opgebracht. De Stéphanos werkgroep dankt allen voor dit mooie bedrag. "Veel weeskinderen in Malawi en Zambia zullen u dankbaar zijn!"

Potgrondactie Scouting Jan Joosten

Op zaterdag 12 maart gaan de Explorers van scouting Jan Joosten uit Ouddorp potgrond verkopen in Ouddorp. Zij leveren kwalitatief goede potgrond van Culvita. Dit is één van de bekendste potgrondmerken uit Nederland, die u ook bij de betere hovenier vindt. Het is ons gelukt om een lage verkoopprijs te realiseren, waarbij u ook nog eens onze speltak steunt. Een zak Culvita potgrond á 40 liter kost u maar € 3,50 en drie zakken voor een tientje. Kiest u voor gemak, dan bestelt u de zakken via de hieronder gegeven website of het telefoonnummer. U kunt voor maar € 1,- extra op uw totale bestelling de zakken thuis laten bezorgen vanaf Ouddorp t/m Stellendam. Voor meer informatie en het bestelformulier: www.potgrond.janjoosten.nl of 06-15407655.

OUDE-TONGE

Breicafé

Woensdagavond 9 maart is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het breicafé is geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie, thee of fris (kosten € 1,20 per consumptie). Een ervaren handwerkspecialiste is aanwezig en wil je te allen tijde bijstaan met raad en daad. Natuurlijk steekt u ook dingen van elkaar op! Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN: (0187) 64 13 44 of e-mailen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.

Bijeenkomsten ANBO

De ANBO Oostflakkee houdt op woensdag 16 maart haar ledenvergadering en aansluitend een Paasmiddag en -avond. De zaal is open vanaf 15.30 uur en dan begint de ledenvergadering. Om 17.00 uur is er het paasbroodbuffet. Na het buffet treedt het koor The Blue Stocking Singers uit Nieuwe-Tonge op. Opgeven voor de bijeenkomsten kan op dinsdag 8 maart na 18.00 uur bij Lenie: 642590, of per mail: anbo.oostflakkee@upcmail.nl

SOMMELSDIJK

Jouw beeldje in een echt museum?

Er is al veel over te doen geweest: het beeldje van Paaseiland dat in Ouddorp werd gevonden. In aanloop naar de opening van de expositie organiseert de bibliotheek een reeks kinderworkshops. Tijdens deze workshops wordt het verhaal van Paaseiland verteld en maken de kinderen een eigen Paaseilandbeeldje. Wie zijn of haar beeldje vervolgens inlevert voor de expositie, krijgt een kortingsvoucher en kan dus tegen gereduceerd tarief het beeldje en de rest van de expositie bewonderen in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De gemaakte beeldjes krijgen een plekje in het Streekmuseum en zijn daar tot eind september te bewonderen. De workshop wordt op woensdag 2 maart en zaterdag 5 maart gegeven in de vestiging Middelharnis van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Op woensdag 9 maart en 16 maart wordt dezelfde workshop gegeven in Ebbe en Vloed te Oude-Tonge. Deelname kost € 2,50 per persoon. Opgeven voor de workshops kan via de website www.streekmuseum.nl/paaseiland of aan de balie van de bibliotheek.

Cursus Geestelijke Vorming

Voor de Cursus Geestelijke Vorming op donderdag 17 maart hoopt ds. D.W. Tuinier uit Waarde te spreken over het onderwerp: 'Heiliging, noodzakelijk tot zaligheid'. De bijeenkomst, waarbij iedereen hartelijk welkom is, begint om kwart voor acht in de zaal van de Rehobôthkerk te Sommelsdijk. Het cursusgeld bedraagt € 3,50 per avond, inclusief koffie en uittreksel. Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij Kati Mulder, tel. 0187-482443.

Stellendam

Goedereninzameling voor Roemenië

Op vrijdag 4 maart houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië. Dit is van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

FotoFestival 2016: 'Natuur en Cultuur op mijn eiland Goeree-Overflakkee'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op zaterdagmiddag 25 juni organiseert Natuurlijk Goeree-Overflakkee, in samenwerking met fotoclub De Rarekiek, FotoFestival 2016.

Het festival wordt gehouden op de boerderij 'Lust en Last' aan de Kokseweg bij Sommelsdijk. Er is een fotowedstrijd in samenwerking met de NLGO. Het publiek kan stemmen op de mooiste foto. De eerste prijs is 100 euro, de tweede prijs is 75 euro en de derde prijs is 50 euro.

Er worden meerdere fotografen genomineerd. Zij ontvangen, evenals de winnaars, een afdruk van 30 maal 40 cm. De foto's worden op zaterdag 25 juni geëxposeerd op de Boerderij 'Lust en Last', Kokseweg 4 te Sommelsdijk, tijdens het fotofestival.

De foto's van de winnaars worden geplaatst in het blad Sterna van de NLGO en in het blad Eilanden-Nieuws.

De jury bestaat uit Jan Baks, natuurfotograaf, lid van de werkgroep Natuurlijk Goeree-Overflakkee en de NLGO, Theo Mastenbroek, voorzitter van fotoclub De Rarekiek, Jaap Reedijk, beeldend kunstenaar en Hugo Schone, bestuurslid NLGO. Er is tijdens het festival ook een kinderprogramma. Kinderen gaan met een camera op pad rondom de boerderij en maken kennis met de camera en de natuur. Dit gebeurt in samenwerking met de organisatie http://www.kidzklix.nl/.

De spelregels voor de wedstrijd zijn te vinden op http://www.nlgo.nl/fotowedstrijd/.

Verkeersmiddag O-G-O

SOMMELSDIJK - Weet u hoe het staat met uw kennis van de huidige verkeersregels? Weet u dat niet zeker en wilt u uw kennis wat bijspijkeren? Dat kan op donderdagmiddag 17 maart 2016 tussen 14.00 en 16.00 uur. Dan organiseert de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee in samenwerking met een voormalig rijschoolhouder van Veilig Verkeer Nederland een verkeersmiddag. Aan de hand van diverse dia's kunt u uw kennis van het verkeer testen. Aan de hand van foto's van verkeerssituaties wordt u gevraagd op een formulier aan te geven wat uw antwoord is. U zult dit als een zeer leerzame middag ervaren. Dit alles in de zaal van de Wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer 55 in Sommelsdijk. De koffie of thee is gratis. Voor leden van de O-G-O kost deze middag niets. Ook niet-leden zijn natuurlijk welkom, maar betalen dan € 5,- bij binnenkomst. Voor deze middag kunt zich opgeven bij Ria Welleman, 0187-483763 of via mailadres riawelleman@hotmail.com.

Pionieren in de kerk

MIDDELHARNIS - De Protestantse kerk heeft overal in het land zogenaamde pioniersplekken. Men pioniert daar zogezegd in een wat onwennige en nieuwe omgeving. In grote steden, in Vinex wijken, onder en met migranten. Het verrassende is dat nieuwe vormen van kerk-zijn gaan groeien. Wij zitten op Goeree-Overflakkee in een totaal andere situatie. Maar het is goed daar eens kennis van te nemen en ons de vraag te stellen of we er veel van kunnen leren. Ds. Peter Bakker pioniert zelf in Den Haag in de wijk Maria Hoeve, locatie Pax Christi kerk. Verder geeft hij leiding aan pioniers overal in Nederland. Eens horen wat er allemaal gaande is? Welkom op maandag 7 maart 2016 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Kijk ook op www.emmauskerkmiddelharnis.nl bij vorming en toerusting.

School aan de slag met project West-Papua

11 jaar geleden woonden ze nog in Nederland. Hij was meester op de School met de Bijbel in Sommelsdijk, zij viel geregeld voor kortere of langere tijd in op verschillende scholen van het eiland. 10 jaar geleden werd alles anders. Ze verhuisden met hun twee kinderen naar West-Papua, een Indonesische provincie, om daar met hun ervaring een steentje bij te dragen aan de moeilijke onderwijssituatie in dit bijzondere land. We hebben het over Martijn en Anne-Marie van Driel.

De familie Van Driel, Papua.

Inmiddels zijn we 10 jaar verder en is de Stichting Help Onderwijs Papua in het leven geroepen, die lesmaterialen maakt voor de basisscholen op Papua. Nu is Papua niet een land waar de gemiddelde Nederlander veel van weet. De kinderen van de School met de Bijbel in Sommelsdijk horen niet meer bij de gemiddelde Nederlanders. Zij hebben tijdens hun projectweek namelijk erg veel geleerd over dit bijzondere land en tegelijk actie gevoerd voor de Stichting HOP.

Het begon allemaal met een reis van juf Tieleman die haar familie, de familie Van Driel, ging opzoeken in Papua. Zij hield voor ze ging een presentatie over de Stichting HOP. De kinderen zagen dat het onderwijs in Papua helemaal niet goed geregeld is, door verschillende oorzaken. Een heel belangrijke oorzaak is dat de lesboeken, die in het Indonesisch geschreven zijn, veel te moeilijk zijn voor de kinderen in Papua, die thuis stamtalen spreken. En het niveau van de leerkrachten is veel te laag om de lessen aan te kunnen passen aan het niveau van de leerlingen. De Stichting Help Onderwijs Papua schrijft methodes voor taal en rekenen in eenvoudig Indonesisch met een zeer concreet uitgewerkte handleiding voor de leerkrachten. De boeken van de Stichting HOP helpen de kinderen in Papua te bouwen aan een hoopvolle toekomst, niet alleen door de mogelijkheden die ze hebben als ze het lezen en rekenen beheersen, maar ook doordat ze zich beter kunnen verdiepen in het Woord van God, waardoor ze zich kunnen wapenen tegen het oprukkende bijgeloof, en leren hoe ze God in hun leven kunnen dienen. De kinderen in Sommelsdijk zagen hoe belangrijk het goed leren lezen is en hoeveel geld nodig was voor de stichting. Elke klas ging op hun eigen manier geld inzamelen voor de Stichting HOP, terwijl de juf in Papua was. Met groot enthousiasme werd op allerlei manieren geld binnengebracht voor de leeftijdsgenootjes aan de andere kant van de wereld…

Toen de juf na haar indrukwekkende bezoek weer terug in Nederland was, was het tijd voor een nieuwe presentatie, deze keer over het bijzondere land en de cultuur. Want na al die acties wilden we nu ook wel eens meer over het dit land leren. Tijd voor ons Papua-project! De juf verscheen voor de klas in een rietrokje en met een draagnet (noken) op haar hoofd. Op de foto's zagen de kinderen dat de vrouwen in Papua soms wel 3 nokens op hun hoofd dragen, vol met aardappels, pompoenen, wortels, kolen en soms ook een kind. Ze leerden dat de mensen in de bergen in ronde hutten wonen met een rieten dak, een honai. En dat het hek om het dorp is bedoeld om de varkens binnen te houden. Ze zagen de foto's van een dorp aan de kust van Papua, waar de huizen op palen in het water zijn gebouwd en de mensen in houten boomstamkano's vis vangen, zo verdienen ze hun brood. Ze ontdekten dat de stad Wamena in de bergen alleen per vliegtuig te bereiken is en dat de vrouwen op de markt prachtige stapeltjes maken van hun koopwaar. Ze hoorden over de bijzondere zendingsgeschiedenis en de rol van bijvoorbeeld de MAF in Papua. Ze griezelden bij de spannende foto's van de stoere Papua-krijgers met hun inheemse wapens. En ze verwonderden zich over de schooltjes die de juf had bezocht. Kinderen die de hele dag op het stro of op de grond zitten, in een klaslokaal waar bijna niets is, alleen de lesboeken en meesters en juffen die elke dag les geven… vrijwillig! Al met al genoeg ideeën voor het project! Door alle klassen werd het anders ingevuld, maar iedereen werkte enthousiast over verschillende thema's en er is veel geleerd over het land.

De hoofdstraat van het kustdorp op palen.
De spannende takkenbrug nagemaakt door de kinderen.
Een Papua-quiz wordt gemaakt.
Een varken in een kookpot.
Zelfgemaakte pijl en boog.
Sponsorzwemmen voor de Stichting HOP.
Met veel hulp een 'brug' oversteken.
Juf Tieleman laat in de stijl de presentatie van haar reis zien.
De vrouwen sjouwen met zware nokens, op weg naar de markt.
Ontvangstcomité op een schooltje.

Tijdens de kijkavond konden de kinderen alles wat ze geleerd hadden laten zien… en wat waren ze trots op wat ze bereikt hadden! Papua-hutten, maquettes, vliegtuigen, nokens, pijl en bogen, rietrokjes, dorpjes, tekeningen en zelfs een heuse kookpot inclusief varken en rook werden tentoongesteld. Het was niet alleen een avond waarop ouders en belangstellenden konden kijken, er was ook van alles te doen, te koop en te beleven. Zo kon je je laten schminken, een armbandje haken, een quiz doen, lootjes kopen, naar ingestudeerde Indonesische liedjes luisteren en in een speciale actiewinkel koek, fruit of speelgoed kopen. Kortom: een zeer gevarieerd programma! Toen de avond ten einde liep, maakte meester De Jong de voorlopige opbrengst bekend van alle acties: ruim 4000 euro! En dat allemaal door de tomeloze inzet van de fantastische, enthousiaste inzet van leerlingen en docenten van de School met de Bijbel! De kinderen in Papua zullen hier heel blij mee zijn en namens hen daarom ook: Terima Kasih! (Dank je wel!)

11 jaar geleden nog meester op de School met de Bijbel. Nu aan de andere kant van de wereld nog steeds bezig in het onderwijs, terwijl op zijn oude school kinderen zich vol overgave inzetten voor de kansarme kinderen in Papua. Twee werelden die elkaar eventjes raakten…

Bijdrage?

Wilt u na het lezen van dit artikel ook een bijdrage leveren aan dit project? Dan kan dat uiteraard! U kunt uw gift overmaken op rekeningnummer NL33RABO0128133260, t.n.v. Stichting Help Onderwijs Papua te Sommelsdijk. Wilt u meer weten over de Stichting? Kijkt u dan op www.helponderwijspapua.nl

VC Intermezzo organiseert wedstrijd Nederland-Tsjechië

SOMMELSDIJK - De gemeente Goeree-Overflakkee profileert zich nadrukkelijk als sportgemeente. Een goed voorbeeld is het Nederlands kampioenschap Wielrennen, welke dit jaar op het eiland wordt gehouden. Volleybalclub Intermezzo werkt hier graag aan mee en wil de volleybalsport bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Vorig jaar is dit goed gelukt met een clinic, verzorgd door voormalig volleybalinternational Edwin Benne. Dit jaar is het, na overleg met de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) en de gemeente, gelukt om een interland te laten plaatsvinden op Goeree-Overflakkee. Op 12 maart a.s. om 19.00 uur zal Jong Oranje, het Nederlands meisjesteam onder 19, een oefeninterland volleyballen tegen het team van Tsjechië. Deze wedstrijd vindt plaats in Recreatiecentrum De Staver te Sommelsdijk. In de sporthal zal een heus volleybal centercourt opgebouwd worden. De scheidsrechters zijn aangesteld door de Nevobo. Intermezzo zal voor de overige officials, zoals lijnrechters en tellers, zorgen. Ook de jeugd van Intermezzo is erbij betrokken als ballenjongen/meisje of veldveger.

De oefeninterland is een voorbereiding op het EK-plaatsingstoernooi in Italië tussen 31 maart en 3 april 2016. Jong Oranje speelt in Italië tegen het gastland, Portugal en Duitsland. De eerste plaats levert een directe plaatsing op voor het Europees Kampioenschap onder 19 jaar in Hongarije en Slowakije. De tweede plaats geeft recht op een herkansing op een ander plaatsingstoernooi. Bondscoach Julien van de Vyver heeft een voorlopige selectie van 19 speelsters die maximaal 18 jaar mogen zijn. De wedstrijd in De Staver is een belangrijke test om tot een definitieve selectie te komen. Volleybalclub Intermezzo kijkt uit naar deze interland en zal er voor haar sponsors en toeschouwers, samen met De Staver en de Nevobo, een gezellige avond van maken. De volksliederen zullen gespeeld worden door muziekvereniging Sempre Crescendo uit Middelharnis.

Voorafgaand aan de interland zal voor de jeugd van VC Intermezzo een volleybalclinic georganiseerd worden. Zij mogen een vriendje en/of vriendinnetje meenemen, zodat deze ook de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met de volleybalsport. Om de kosten te dekken, betalen zij twee euro.

De wedstrijd begint om 19.00 uur, vanaf 18.00 uur zal het inspelen starten en kan men als toeschouwer terecht in De Staver, Olympiaweg 32, 3245 DL te Sommelsdijk. De toegang is gratis.

Paaseiland op Goeree-Overflakkee

Het Paaseilandbeeldje (Archieffoto)

GOEREE-OVERFLAKKEE – Eilanden-Nieuws schreef het al eerder: Goeree-Overflakkee is in de ban van Paaseiland. Alles draait om een beeldje – een miniatuuruitgave van een van de grote stenen standbeelden op het eiland in de Stille Oceaan – dat in de jaren zeventig is opgegraven in een Ouddorpse tuin. Over hoe dat beeldje daar terecht kan zijn gekomen – het begin van de ontrafeling van een mysterie – is al een artikel in deze krant verschenen. Dit artikel gaat over de expositie Paaseiland op Goeree-Overflakkee in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, een lezing over Paaseiland en workshops voor kinderen.

Deze activiteiten zijn een initiatief van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, historische vereniging De Motte en de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Eerder werkten dezelfde partners samen met het oog op de Maand van de Geschiedenis, in oktober 2015. Het resultaat bestond toen uit onder meer een expositie over nationaal bekend geworden eilanders en een lezing van Hans Goedkoop. In beide gevallen was er sprake van veel toeloop, evenals voor de andere programmaonderdelen.

Expositie

Het Paaseiland-project heeft alles in zich om dit succes te herhalen. Op zaterdag 19 maart, kort voor Pasen, is de opening van de expositie Paaseiland op Goeree-Overflakkee in het streekmuseum te Sommelsdijk. Middelpunt van deze expositie is het in Ouddorp opgegraven beeldje dat afkomstig is van het verre eiland. Daarnaast is er aandacht voor onder meer de ontdekking van Paaseiland, door de Nederlander Jacob Roggeveen, de West-Indische Compagnie (WIC), het eiland zelf, opgeviste vondsten en de vragen van archeologen die zoeken naar een verklaring voor de mysterieuze en intrigerende vondst in Ouddorp. De expositie is tot eind september te bezichtigen. Overigens gaat het museum normaalgesproken pas open op 1 mei, nu start het seizoen dus al op 19 maart.

Lezing

Een ander onderdeel is de lezing die professor Jan Boersema houdt over Paaseiland en de bijzondere vondst. Boersema heeft onder meer het boek 'Beelden van Paaseiland' geschreven. Deze lezing is op dinsdagavond 12 april in het Rondeel te Middelharnis. De entree bedraagt 5 euro.

Workshops

Daarnaast zijn er workshops voor kinderen in de bibliotheekvestigingen in Oude-Tonge, Middelharnis en Ouddorp. De kinderen maken zelf een Paaseilandbeeldje. De resultaten zijn vanaf 19 maart te zien in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De makers krijgen een kortingsbon voor het museum, zodat ze hun eigen beeldje (en de rest van de expositie) met korting kunnen bekijken. Ook ouderen krijgen de gelegenheid creatief aan de slag te gaan.

ROTTERDAM - Op dinsdag 8 maart is er weer een bijeenkomst van het Longpunt Rotterdam Zuid e.o. voor mensen met een chronische longaandoening, hun partners en mantelzorgers van 14.00-16.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur).

Het thema op dinsdag 8 maart is: 'Werking en bijwerking van medicijnen. De bijeenkomst wordt gehouden in 'de Credokerk", Scherpenhoek 5, bij de Slinge te Rotterdam-Zuid als locatie. Gratis toegang. U kunt zich aanmelden via longpuntrotterdam-zuid@longfonds.nl , maar aanmelding is niet verplicht.
U wordt verzocht om tijdens de bijeenkomst geen luchtjes (parfum, aftershave) te gebruiken.
Meer info: http://rijnmond.longfonds.nl/actueel/agenda

Concert met Weckmann, Wesley en Reger in Hervormde Kerk Middelharnis

Matthias Weckmann

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 5 maart, 's avonds om 20.00 uur, zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder orgelconcert worden gegeven. Musicus Paul Kieviet hoopt werken uit te voeren van drie componisten die dit jaar worden herdacht: Matthias Weckmann (1616-1674, 400 jaar geleden geboren), Samuel Wesley (1766-1837, 250 jaar geleden geboren) en Max Reger (1873-1916, 100 jaar geleden overleden).

Alle drie met een geheel eigen, karakteristieke stijl, alle drie vragend om een geheel eigen gebruik van het orgel in speeltechniek en registratie. Op deze manier ontstaat een uniek concert met veel afwisseling. Alle drie trouwens ook componisten die muziek hebben nagelaten van hoog gehalte, soms virtuoos, soms poëtisch, spannend ook. Het totaalplaatje van het concert is een prachtig spectrum van klankkleuren, waarbij het gerestaureerde Leeflang-orgel heel veelzijdig blijkt te zijn. Ook het onlangs geplaatste Fama-koororgel wordt ingeschakeld: het is een uitstekend medium voor de fijnzinnige muziek van Weckmann.

Weckmann, de grootmeester van de Noord-Duitse orgelbarok, was leerling van Heinrich Schütz en Jakob Praetorius. Hij werd hofkapelmeester in Dresden, en daarna organist van de Jakobikirche in Hamburg. Hij behoort tot de grootste Duitse componisten van de zeventiende eeuw. Het meest opvallende aan zijn orgelkunst is de veelzijdigheid: we vinden bij hem zowel poëtische en briljante stukken, alsook werken die uitzonderlijk knap zijn gecomponeerd (canontechnieken). Voor alles is zijn werk bijzonder vanwege de zeggingskracht en inventiviteit. Je zou hem een zeventiende-eeuwse Bach kunnen noemen.

Samuel Wesley
Max Reger

Wesley werd één van de toonaangevende Engelse componisten van zijn tijd. Wonderkind; componeerde op 8-jarige leeftijd al een heus oratorium. Hij liet een uitgebreid oeuvre na: veel kerkmuziek vooral, maar ook werk voor allerlei bezettingen. Wesley was één van de grootste promotors van Bach's orgelwerk in Engeland: door zijn optreden leidde hij de Engelse Bachrenaissance in. Zo gaf hij in 1813 een eerste editie uit van diens Wohltemperirte Clavier, en in 1820 werkte hij mee aan de vertaling in het Engels van de grote Bachbiografie van Forkel (1802).

Reger is één van de belangrijkste orgelcomponisten. Overigens schreef hij niet alleen voor orgel… Van huis uit Rooms-Katholiek, had hij, vooral door zijn studie bij de eminente Hugo Riemann, veel waardering gekregen voor de protestantse koraaltraditie, én… voor Bach. Zijn werken getuigen van een fenomenaal vakmanschap. Hij is de grootste componist van polyfone werken uit de romantiek. Zijn muziek munt nogal eens uit in complexiteit: een Regerpartituur herken je gemakkelijk aan de veelheid van snelle noten, ingewikkelde akkoorden en uitzonderlijke virtuositeit. Maar Reger schreef ook prachtige, gevoelige koraalvoorspelen.

De toegang is uw gift bij de uitgang.

Schotejil succesvol tijdens Grand Prix Den Haag

De drie jongste Schotejil-deelnemers. (v.l.n.r.: Aisha Nobels, Floris Tanis en Lyke Buscop).

DEN HAAG - Afgelopen weekend waren zwemmers van de Schotejil uit Middelharnis actief bij de internationale The Hague Grand Prix (50m-baan). Elise Tanis verscheen zes maal aan de start en wist alle keren de finale te bereiken, met als beste resultaten zilver op 50m rugslag (32.18) en 100m vlinderslag (1.06.47) en verder brons op 50m vlinderslag (29.48) en 200m wisselslag (2.31.67).

Ook broer Jorian was van de partij met prima tijden op 200m vrij (2.01.98) en zelfs finale klasseringen op 100m vrij (55.92) en 400m vrij (4.21.48), uiteindelijk resp. de 5e en 8e plaats. Een greep uit de andere resultaten: Xander Vis (50m vlinderslag 37.99), Aron Paasse (50m vrij 27.99), Jacob Mackloet (50m vlinderslag 32.45) en David Kievit (200m schoolslag 2.45.56). Bij de meisjes Lotte Tillema (50m vrij 30.85), Tamara de Ruiter (200m rugslag 2.45.48), Lieske Zijlstra (100m schoolslag 1.24.10) en Lotte Middelbos (100m vrij 1.04.93).

Ook werd de Mini Grand Prix (50m-baan) gezwommen voor minioren (tot 11 jaar). Hier bereikte Lyke Buscop de finale 200m wisselslag (brons 3.18.94). Ze won ook al 100m rugslag in 1.31.92. Floris Tanis zwom finale 200m wisselslag in een clubrecord van 3.18.54. Eerder werd Floris 2e op 100m schoolslag (1.46.42) en 3e op zowel 50m vrij (36.33) als 100m vrij (clubrecord 1.21.47). Aisha Nobels was eveneens in goede doen met 3e plaatsen op 200m vrij (3.01.62) en 100m vrij (1.26.48).

Zaterdag open dag Genealogisch Centrum/Streekarchief

MIDDELHARNIS - Wilt u weten wie uw voorouders waren op Goeree-Overflakkee, hoe ze leefden en wat er gebeurde op het eiland in vroeger tijden? Op zaterdag 5 maart organiseert het Genealogisch Centrum GO (dé vereniging die zich bezig houdt met stamboomonderzoek op het eiland) een open dag in het Streekarchief aan de Dwarsweg 40 (Rondeel) in Middelharnis.

Op de studiezaal van het archief kunt u op de daar aanwezige pc's de burgerlijke stand en bevolkingsregisters van Goeree-Overflakkee inzien, daarbij geholpen door vrijwilligers van het archief en de vereniging. Ook wordt daar de grote collectie familiedrukwerk bewaard, die in de afgelopen twintig jaar door het Centrum is opgebouwd: geboortekaartjes, trouwkaarten, rouwbrieven, bidprentjes, waarvan een aantal meer dan honderd jaar oud is.

Op de bovenverdieping zijn ook activiteiten: 's morgens vanaf half elf is er een presentatie van foto's over het Joodse leven op Goeree-Overflakkee, het leven dat in de oorlog abrupt ten einde kwam. Foto's uit het Streekarchief en particuliere collecties zijn door Piet de Man uit Dirksland tot een doorlopende voorstelling gemaakt. 's Middags, om half twee, zal Wim Visser uit Sommelsdijk een lezing houden over 'Burgers en kerk in Holland in de periode 1574-1623'. Aan de hand van zijn onlangs voltooide onderzoek naar het kerkelijk leven in de classis Brielle in die tijd, zal hij vertellen over de rol die de kerk speelde in het leven van uw voorouders.

Mocht u willen beginnen met het samenstellen van uw stamboom, of daarin al een eindje gevorderd zijn, dan worden er twee workshops aangeboden. Vanaf 10.30 uur 'Stamboom beginnen via internet', van 14.30 tot 15.30 uur 'Genealogie voor gevorderden'. Aan beide workshops kunt u gratis deelnemen, maar u moet zich wel voor 5 maart opgeven via info@genealogieflakkee.nl.

De open dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Voor nadere bijzonderheden kunt u kijken op www.genealogieflakkee.nl.

Peuterochtenden in bibliotheek

MIDDELHARNIS/OUDDORP - Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert peuterochtenden voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers. De eerstvolgende peuterochtenden vinden plaats op woensdag 16 maart in de bibliotheekvestigingen van Middelharnis en Ouddorp en op woensdag 23 maart in bibliotheekvestiging Oude-Tonge van 9.30 tot 11.00 uur. Tijdens deze peuterochtenden staat voorleesplezier centraal. Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers zijn welkom! De toegang is gratis, maar wel graag van tevoren aanmelden: telefonisch, aan de balie van uw bibliotheekvestiging of via de website www.leerenbeleef.nl.

'Dolle pret' in De Staver

SOMMELSDIJK - In de voorjaarsvakantie was het weer dolle pret in De Staver. Zwemmen, bowlen, zaalvoetbal, springkussens, legobouwwedstrijden. Dit jaar in de sportweek was vooral de samenwerking tussen 2 stichtingen opvallend. De Staver bood naast haar reguliere aanbod een aantal extra activiteiten dankzij de Stichting Evenementen Middelharnis. De week in De Staver bracht 2000 kinderen naar De Staver. Sport, spel en cultuur. Het programma heeft een enorme aantrekkingskracht "en dat is logisch", zegt algemeen manager Lesly Wolters. "De drempel is enorm laag en het aanbod heel divers. De mensen proeven ook dat het ons om de kinderen gaat en dat wij met onze doelstelling het verschil maken. Bewegen en plezier is zo belangrijk voor kinderen. Ook pedagogisch trachten we hier een swing te geven aan de minder actieve kinderen. Zij krijgen soms zomaar een rol in de organisatie als assistent toezichthouder. Prachtig om te zien".

Gemeente organiseert Vrijwilligersevenement

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vrijwilligers vormen een belangrijke basis voor onze samenleving en hun inzet is onmisbaar. Om de vrijwilligers op Goeree-Overflakkee in het zonnetje te zetten, organiseert de gemeente op vrijdag 11 maart een vrijwilligersevenement in het Prieel van De Staver in Sommelsdijk.

Op deze dag is ook NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, waarbij vele vrijwilligers in heel Nederland de handen uit de mouwen steken. Veel mensen zetten zich op Goeree-Overflakkee op deze dag vrijwillig in om klussen te doen bij verenigingen en stichtingen.

GOvoorelkaar

Daarnaast bestaat de eilandelijke vrijwilligerswebsite www.govoorelkaar.nl in maart 1,5 jaar. Genoeg reden om hierbij stil te staan en een mooie blijk van waardering te geven aan de vele vrijwilligers op Goeree-Overflakkee

Programma

16.30 uur: inloop en muzikale ondersteuning van Die Grevelinger Musikanten; 17.30 uur: welkomstwoord door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman; 17.40 uur: aanvang diner. Aan de aanwezige vrijwilligers wordt een heerlijk buffet aangeboden als blijk van waardering voor hun inzet; 19.15 uur: muzikaal intermezzo door Die Grevelinger Musikanten; 19.30 uur: woord van waardering door wethouder Gerrit de Jong; 19.40 uur: 1,5 jaar GOvoorelkaar; 20.00 uur: borrel en gezellig samenzijn; 21.00 uur: afsluiting.

Aanmelden

Iedereen die als vrijwilliger op Goeree-Overflakkee actief is, kan zich voor deze avond aanmelden via www.goeree-overflakkee.nl/aanmelden. Aanmelden kan tot uiterlijk zondag 6 maart. Let op: de aanmelding is persoonlijk. Het is dus niet mogelijk om groepen mensen aan te melden. De beschikbare ruimte is beperkt, dus meld u snel aan, want vol = vol.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het Vrijwilligersevenement, NL Doet of GOvoorelkaar? Neem dan contact op met Meis Broeders of Annemieke 't Jonk, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: info@goeree-overflakkee.nl.

Woord & Kunst

GOEREE-OVERFLAKKEE – Taal, beeldende kunst en muziek met elkaar verbinden. Dat is het idee achter het project Woord & Kunst, dat op vrijdag 8 april van start gaat in het Inspiratiecentrum Grevelingen en zich vervolgens gedurende het seizoen op verschillende locaties op het eiland zal manifesteren. Zo zorgt Woord & Kunst ook voor verbinding op Goeree-Overflakkee.

Woord & Kunst is een project van De Reizende Dichters en Kunst+. Dichters hebben zich laten inspireren door schilderijen, foto's, beelden, keramiek, glaskunst, etc. En beeldend kunstenaars door gedichten. Zo zijn bijzondere combinaties ontstaan, die allerlei aspecten van het eiland als onderwerp hebben.
De gedichten komen op grote banieren, die samen met de kunstwerken zijn te zien. Eerst in het Inspiratiecentrum Grevelingen, daarna tijdens Kunstkijk in de Elizabethhoeve te Melissant, op de Havendag te Middelharnis, de Portdagen in Goedereede, in Den Bommel en op Open Monumentendag in Ooltgensplaat.
De opening op 8 april wordt verricht door burgemeester Ada Grootenboer. Tijdens deze avond, die gratis toegankelijk is, zijn de dichters en kunstenaars aanwezig én spelen en zingen vijf eilandelijke muziekgroepen. Er verschijnt een boekje met alle gedichten en kunstwerken én tien gedichten van leerlingen van de RGO, het Edudelta Collega en de Prins Maurits.

7camicie doneert 100 overhemden aan Leger des Heils

MIDDELHARNIS - Vluchtelingen die naar Europa trekken voor een beter leven; dagelijks een actueel onderwerp in het nieuws. Of je nou voor- of tegenstander bent, doet niets af aan het feit dat deze mensen hier nu eenmaal zijn en hulp nodig hebben.

Het Leger des Heils zet zich met ReShare o.a. in voor het welzijn van vluchtelingen. Ze werkt nauw samen met COA, Vluchtelingenwerk Nederland en Rode Kruis, onder andere door de inzameling en distributie van goederen te coördineren. Het Leger des Heils levert een structurele bijdrage op het gebied van inzameling, sortering en levering van kleding voor vluchtelingen.

Jeroen van der Welle, eigenaar van 7camicie in Middelharnis, dacht na over hoe hij op zijn manier een steentje bij kon dragen. Zo ontstond het idee om in de maand februari de klanten tot wel € 50,- inruil voor hun 'oude' overhemden terug te geven. Een ludieke actie, dacht Jeroen, en volgens hem nog niet eerder vertoont in de kledingbranche in de regio. De spelregels zijn simpel; het maakt niet uit van welk merk of hoe oud het overhemd is, als deze maar heel is. De reacties waren zeer positief, tassen met 'oude' overhemden kwamen binnen en tassen met nieuwe overhemden van 7camicie gingen weer naar buiten. Binnen 3 weken wist Jeroen meer dan 100 overhemden in te zamelen. 'Win-Win-Win' volgens Jeroen, want de 'oude' overhemden krijgen op deze manier weer een tweede leven, de klant heeft nieuwe overhemden met een leuke extra korting en Jeroen heeft op deze manier in een wat rustigere maand februari toch weer mensen over de vloer en leuke publiciteit.

Dennis Maliepaard van Leger des Heils nam afgelopen zaterdag de overhemden in ontvangst. Volgende maand bestaat 7camicie Middelharnis precies een jaar. Jeroen kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar en kijkt met enthousiasme uit naar komende maand, als hij zijn eenjarig bestaan op spectaculaire wijze zal gaan vieren. Volg het op www.facebook.com/7camiciemiddelharnis.

Waarom maar één stemlokaal per dorp?

Ik hou mij nu bij Ouddorp, waar de oudere mensen uit De Vliedberg naar de Dorpstienden moeten gaan om hun stem uit te brengen.
Ik had een vraag aan een wethouder en die zei tegen mij: "Ze zullen de weg wel weten te vinden en anders geven ze maar een machtiging aan iemand".
Met andere woorden: blijf maar thuis, want is niet belangrijk. Maar dat is het wel. Het gaat ons veel geld kosten om dat corrupte land te onderhouden. Voorbeeld is Griekenland; dus gemeente, werk met ons mee.
Maar ik denk niet dat het gaat gebeuren, dit past niet in hun straatje. Later belde een ambtenaar op, dat het te duur wordt en dat ze toch geen hoge opkomst verwachten.
Dus zij weten op voorhand al hoe het gaat lopen. Vreemd!
Ik noem dat minachting voor de kiezer.
Met dank voor plaatsing.

K. van Dam, Marijkeweg 24,
3253 BP Ouddorp