info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

19 juli 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 19 juli 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Benen: de wielen van de creativiteit

Met het onthullen van deze nieuwe borden waren de wandel- en de fietsroutenetwerken op het eiland geopend.

MIDDELHARNIS – "Wandelen is als het spellen van een boek, fietsen is als het beleven van een boek, autorijden is als het lezen van het resumé van een boek." Met die woorden schetste wethouder Frans Tollenaar vorige week woensdagmorgen het verschil in beleving van een gebied wanneer je daar in de auto doorheen gaat óf te voet of op de fiets. Het extra dat de laatste twee bieden, het één zijn met de omgeving, kon op Goeree-Overflakkee al ruimschoots worden beleefd, maar na de officiële opening, woensdag, van het wandelroutenetwerk Goeree-Overflakkee én van het geactualiseerde fietsroutenetwerk, kan dat nóg beter.

Tekst en foto: Hans Villerius

Gemeente en provincie hebben zich er in de achterliggende tijd voor ingespannen om ook op Goeree-Overflakkee een wandelroutenetwerk met knooppunten aan te leggen. Een met bordjes bewegwijzerd traject waarin verschillende genummerde knooppunten zijn opgenomen die de deeltrajecten van het hele wandelroutenetwerk aan elkaar verbinden. Aan de hand van de knooppunten, waarvoor ook een wandelroutekaart is ontwikkeld, kunnen wandelaars zelf een route uitstippelen. Het ontwikkelen en voorbereiden ervan heeft jaren in beslag genomen, maar nu konden ze officieel worden geopend. Tegelijkertijd is gewerkt aan het up-to-date maken van het al bestaande fietsknooppuntennetwerk op het eiland. Hetzelfde systeem als hierboven omschreven, maar dan voor de fiets. Nadat tien jaar geleden het fietsknooppuntennetwerk op Goeree-Overflakkee werd gerealiseerd, zijn hier in de loop der jaren verschillende nieuwe recreatieve fietspaden aangelegd. Die waren nog niet in het fietsknooppuntennetwerk opgenomen, maar door het actualiseren van het netwerk nu wel.

Lees verder op pagina 3: 'Wandel- en fietsroutenetwerken geopend'.

Kees Grinwis winnaar palingrookwedstrijd

Winnaar Grinwis (met beker) en zijn collega-deelnemers aan de palingrookwedstrijd. Foto: Jaap Ruizeveld

OUDDORP – De traditionele jaarlijkse Ouddorpse palingrookwedstrijd kon afgelopen zaterdag op een goede belangstelling rekenen. Op het terrein van de familie Hameeteman aan de Dorpsweg 20 verzamelden zich in de ochtenduren 8 deelnemers die gedurende een aantal uren zorgvuldig aan het werk waren om hun gerookte paling als het beste product aan de jury te kunnen aanbieden. En voor een beker en een medaille doe je al veel, maar vooral ook de onderlinge sfeer en gezelligheid is een drijfveer voor de deelnemende kenners.

Door Jaap Ruizeveld

Elk jaar blijft het tot de juryverklaring spannend wie als winnaar uit de bus komt. Juryvoorzitter Van de Velde en zijn team gaven op diverse onderdelen punten en dat leidde tot een eindscore met 65 punten voor Kees Grinwis, die zich ook deze keer - met 5 punten voorsprong op nummer 2, Bil Adams - tot winnaar zag uitgeroepen. Johan van Nimwegen werd derde (58 pnt); 4.Kees Mierop (54,5 pnt); 5.Job Rozemond (53 pnt);6. Jan Jaap Struyk (49 pnt); 7. Wout Lokker (47,5 pnt) en 8. Hans Bakelaar met 47 punten.


Meer activiteiten                                                                                                                                

Niet alleen de demonstratie vis-roken van diverse soorten zalm, tong, forel, zeebaars en onder andere poon trekt belangstellenden naar het wedstrijdterrein. Het is een aantrekkelijke markt waar lokale producten (van aardappelen en uien tot eieren) worden verkocht. Kijken leidt tot proeven van producten en tot kopen. Dat alles in een leuke ambiance, waarbij ook aan het goede doel Kika (Kinderen Kankervrij) ruime aandacht wordt geschonken. De organisatie van de palingrookwedstrijd is heel blij dat voor het evenement dit jaar ook sponsors bereid bleken support te verlenen. Zoals Albert Heijn en Jumbo in Ouddorp, Eetwinkel 't Hoekje, Vishandel Sperling (beiden ook Ouddorp) en Agrimarkt Middelharnis. Overal tevreden gezichten en ook dankbaarheid in de Kika-stand. "We zijn heel tevreden", klonk het.

Drie weken één Eilanden-Nieuws

SOMMELSDIJK - De komende drie weken zal Eilanden-Nieuws eenmaal per week verschijnen. De edities van dinsdag en vrijdag zullen daarbij worden samengevoegd tot één uitgave, die op woensdag huis-aan-huis wordt verspreid. Deze zomeredities verschijnen op de woensdagen 27 juli, 3 augustus en 10 augustus. De afsluittijd voor (zakelijke) advertenties van deze edities is dinsdag 12.00 uur. Familieberichten kunnen tot woensdagochtend 07.15 uur worden aangeleverd.

2 / 18

Agenda

Dinsdag 19 juli

OUDDORP – Fietstocht t.b.v. Diaconaal gastenhuis De Oase in Ouddorp. Inschrijven tussen 18.30 en 19.00 uur bij het vertrekpunt: Klepper Bloemenkwekerij, Oudelandseweg 27. www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl.

Woensdag 20 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo in De Zwaluw van O-G-O, Sperwer 55. Aanvang 13.00 uur.

Vrijdag 22 juli

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt t.b.v. Stichting Stephanos. Van 8.30 tot 15.30 uur aan de Molenblok 24.

Zaterdag 23 juli

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is: De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Zaterdagmorgen inloopconcerten. Orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 11.00 uur. Collecte bij de uitgang. Organist: ds. H.H. de Haan.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDE-TONGE - Hervormde Kerk te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf 15.00 uur orgelconcert door Hans Villerius.
SOMMELSDIJK – Bingo De Zwaluw, Sperwer 55, vanaf 19.00 uur.

Maandag 25 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Dinsdag 26 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Woensdag 27 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDE-TONGE – Fietsuitje 55+, vanaf 13.00 uur. Infocentrum, Bernhardstraat. Info en opgeven via Stichting ZIJN: 0187-641344.

Donderdag 28 juli

OUDDORP – Donderdagavond-orgelconcerten in de Dorpskerk, Weststraat 2. 20.00 uur. Organist Jaap Zwart. Entree € 8,-
GOEDEREEDE – Verenigingsgebouw Oostdam. Goeree Creatief. Een ieder is welkom met zijn of haar werkstuk, breien, haken of ander werkstuk. Tussen 19.00 en 22.00 uur. Elke vierde donderdag van de maand.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Vrijdag 29 juli

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Wandel- en fietsroutenetwerken geopend

Onderweg werd het gezelschap getrakteerd op een stevige regenbui. Foto: Hans Villerius

Naast het actualiseren van het fietsroutenetwerk werd gezorgd voor aansluiting met de routenetwerken in de omliggende regio's. En meteen werden ook de grotere informatieborden die bij de knooppunten staan vernieuwd, waarbij wat schaal betreft meer ingezoomd werd op de directe omgeving, zodat die gedetailleerder weergegeven kon worden.

Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland zou aanwezig zijn bij de opening van beide netwerken, maar liet zich vervangen door Annette ter Kuile, hoofd Bureau Groen, afdeling Water en Groen, van de provincie. Zij gaf aan dat de provincie graag meedoet met projecten als deze "om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van dit mooie gebied", zo gaf ze aan. "Goeree-Overflakkee is bij mij bijzonder in de smaak gevallen."

Ambassadeurs

Dat laatste is precies de bedoeling, zo zinspeelde wethouder Arend-Jan van der Vlugt: "deze netwerken zijn bedoeld voor zowel de eigen inwoners als voor toeristen, die als ambassadeurs van ons gebied doorvertellen hoe mooi en heerlijk het hier is."
Frans Tollenaar deed er nog een schepje bovenop. "Je ondergaat het unieke landschap hier bij elke stap die je zet." En, Albert Einstein citerend: "De benen zijn de wielen van de creativiteit!". Die creativiteit komt zeker nog van pas, want voor de toekomst is het de bedoeling om de gerealiseerde netwerken te verdiepen door – met inzet van vele vrijwilligers uit de regio – themaroutes samen te stellen die het eigene en de historie van het gebied accentueren.

Verleden terugbrengen

Na ontvangst met koffie en gebak in brasserie Dok16 op het terrein van Hernesseroord, werden de genodigden nogmaals uitgenodigd, maar nu om per fiets, op de tandem of in een huifkar op pad te gaan richting Middelharnis' havenhoofd voor de onthulling van de daar nieuwgeplaatste routenetwerkborden. Een stevige regenbui onderweg hoorde ook bij de beleving van het gebied…
Verder gaf namens het RTM museum Sam de Haan op deze locatie een toelichting op zowel het werk van de museumstichting als op het teruggebrachte perron, stukje spoor en wisselhuis op het havenhoofd. Ze vertellen hun eigen verhaal, namelijk de totstandkoming van het openbaar vervoer op Goeree-Overflakkee. Een mooi voorbeeld van hoe verdwenen verleden weer zichtbaar wordt gemaakt in het heden.

Actie tegen kanker loopt nog tot 31 augustus
Verzamelbakken in Milieustraten voor onvermengd taxussnoeisel

Een gevulde bak schone taxus in de Milieustraat Goedereede. Klaar voor transport. Foto: Jaap Ruizeveld

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ook dit jaar staan de verzamelbakken in de gemeentelijke Milieustraten in Middelharnis en Goedereede klaar voor de opvang van jonge groene scheuten van de taxus Baccata. Opnieuw de oproep: help kanker bestrijden vanuit uw tuin. Snoei de taxushaag in deze zomerperiode tot 31 augustus. Lever de scheuten zo schoon en zuiver mogelijk in. Beslist geen takken. Draag uw steentje bij om kanker te bestrijden. In de jonge twijgen van de taxus Baccata zit baccatine. Dat is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt.

Door Jaap Ruizeveld

Dit jaar komt de actie langzaam op gang. Het is nog niet druk in de gemeentelijke Milieustraten om het taxussnoeisel in ontvangst te nemen. Extra aandacht is nodig. Vergroot de hoop, verklein de kanker. Bij de helft van alle chemokuren wordt baccatine als grondstof gebruikt. Eén kubieke meter snoeisel is goed voor één chemokuur. Als men weet dat er jaarlijks tienduizenden behandelingen nodig zijn, dan kan men het (schone) snoeisel van de taxus uit uw tuin toch niet zomaar weggooien? Daarom is er deze jaarlijkse actie Vergroot de Hoop, die op diverse inzamelpunten in het land wordt gehouden. Op ons eiland kunt u dus terecht bij de gemeentelijke Milieustraten in Middelharnis en Goedereede. Kijk even naar de openingstijden en lever zo schoon en zuiver mogelijk uw taxussnoeisel in.

Landelijke actie

Overigens, het begin is er. Bewoners hebben de eerste bakken, tonnetjes en zeilen met jong en zuiver taxussnoeisel al aangeboden. In Goedereede was vrijdag de eerste inzamelbak al gevuld. Het is belangrijk dat het aanbod wordt gecontroleerd, want snoeisel dat vervuild is met dor blad, gras of aarde kan niet worden ingenomen. Daarom de toelichting: alleen eenjarige scheuten zijn bruikbaar. De takken mogen maximum 30 centimeter lang zijn en niet dikker dan 0,5 centimeter. Dikke bruine houterige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar. Vang tijdens het snoeien het snoeisel op. Leg er een zeil onder of een doek, zodat het zuiver blijft.

Enthousiast

De medewerkers in de Milieustraten nemen enthousiast deel aan de actie. "Een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Daar doe je toch alles voor? Laat men maar komen, maar wel met goed bruikbaar snoeisel". Zoals eerder gemeld, gaat het hier om een landelijke actie Vergroot de Hoop, waarbij de gemeente Goeree-Overflakkee en 170 andere gemeenten zich hebben aangesloten. Elke m3 zuiver taxussnoeisel levert ook een donatie op die de gemeente aan een kanker gerelateerde organisatie naar keuze mag doneren. Vorig jaar (2015) werd in beide Milieustraten in Middelharnis en Goedereede in totaal 1100 kilogram zuiver taxussnoeisel ingezameld. De gemeente Goeree-Overflakkee kreeg voor deze activiteit 505 euro. Dat geld werd overgemaakt naar KWF Kankerbestrijding.

Nota speelvoorzieningen en ontmoetingsplaatsen komt pas in februari 2017 naar gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het duurt nog tot februari volgend jaar (2017) voor de gemeenteraad zich kan buigen over een Nota Speelvoorzieningen en jongerenontmoetingsplaatsen Goeree-Overflakkee. Dit document was door het college van burgemeester en wethouders al toegezegd voor bespreking in de maand mei van dit jaar, maar om diverse redenen is deze streefdatum niet gehaald. In een tussenstand-informatie wordt de nieuwe planning aangegeven en een aantal actuele cijfers genoemd.

Door Jaap Ruizeveld

Zo heeft de gemeente binnen haar eilandgrenzen 717 speeltoestellen staan. Deze zijn verdeeld over 133 locaties. Duit is met inbegrip van trapveldjes en skatevoorzieningen. Daarnaast zijn er nog openbare speelplaatsen die in beheer zijn bij derden. Hierbij valt te denken aan de strandjes langs het Haringvliet en langs de Grevelingen, alsmede plekken waar kinderen spelen, maar waar geen officiële voorziening is. Hiervan zijn geen exacte aantallen bekend, schrijft het college.

Idee aanleveren

Binnen de gemeente zijn drie fysieke jongerenontmoetingsplaatsen. Het is van belang dat er binnen de gemeente voldoende mogelijkheden zijn om te spelen en te ontmoeten. Gewenst is dat deze voldoen aan de leeftijdsopbouw en/of wensen van de directe omgeving. Ook dat zij goed onderhouden en als veilig ervaren worden. Daarnaast moet het voor inwoners van de wijken, dorpsplatform en jongeren mogelijk zijn om een idee voor een speel- of ontmoetingsplek bij de gemeente in te dienen.

Variatie

De gemeente moet in haar beleidsuitgangspunten o.a. zorgen voor een variatie in speelvoorzieningen, een evenredige verdeling van de voorzieningen over de kernen en een zodanige inrichting dat medegebruik door de doelgroep met een beperking mogelijk is. De werkgroep speel- en ontmoetingsplaatsen die zich met dit onderwerp bezighoudt, bestaat uit medewerkers van de gemeentelijke afdelingen Maatschappelijke Zaken, Externe Ontwikkelingen en Leefbaarheid en Wijk. Gedurende de periode waarin de nota nu wordt opgesteld, wordt de kennis van andere beleidsadviseurs en externen ingewonnen.

Kennis maken met inzet van lifeguard

OUDDORP – Lifeguard zijn op het Ouddorpse strand. Dat was het thema van de Ouddorpse Reddingsbrigade op haar introductiedag, afgelopen zaterdag, op het strand en in zee nabij de ORB-hoofdpost Flaauwe Werk. Het evenement was georganiseerd om mensen kennis te laten maken met het werk van de reddingsbrigade in al haar facetten. Ook met de hoop personen enthousiast te maken om zich aan te melden bij de ORB. Naast vaardigheden op het strand, mocht men een kijkje nemen in de reddingspost. Spectaculair waren de reddingsactiviteiten in zee. Wat komt er allemaal kijken bij de inzet van een lifeguard? Hoe vervoer je een slachtoffer in het water en hoe breng je iemand naar de kant? Een demonstratie met rescue boards trok ook veel belangstelling. Het hele programma besloeg een flink tijdsbestek, maar boeide op deze mooie zomerdag. (Tekst Jaap Ruizeveld/Foto: Wim van Vossen Fotografie)

Vrijdag open dag bij Breen agrarisch bedrijf

GOEDEREEDE - In de polder bij Goedereede is een modern agrarisch bedrijf gebouwd. Tijdens de open dag van Breen agrarisch bedrijf op vrijdag 22 juli kunnen bezoekers een kijkje nemen op de boerderij. Op de boerderij worden momenteel 250 koeien gehouden, waarvan 120 melkkoeien. De Jerseys lopen de helft van het jaar buiten, onder andere in natuurgebieden bij Ouddorp en Stellendam. Het grootste gedeelte van de biologische melk gaat naar de Jerseyhoeve in Stellendam. Dat maakt van de Jerseykaas en het Jerseyijs echte streekproducten van Goeree-Overflakkee.

Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de nieuwe koeienstal, met een moderne melkinstallatie. In het knuffelhok kunnen de kalfjes worden geaaid. Er kan worden geproefd van kaas en ijs dat wordt gemaakt van de romige Jerseymelk. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen, zoals pony rijden, een springkussen en de knutselkleurplaat. De machines die worden gebruikt op het bedrijf staan opgesteld en kunnen worden bewonderd, onder het genot van een hapje en een drankje.

De open dag is op vrijdag 22 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf is te vinden aan de Oude Westerloosedijk 10 te Goedereede.

Woensdag eerste Ouddorpse Toeristendag

OUDDORP - De schoolvakanties zijn begonnen en in Ouddorp draait het evenementenprogramma van de Stichting Promotie Kop van Goeree op volle toeren.

Op woensdag 20 juli, 3 augustus en 17 augustus zullen de Ouddorpse Toeristendagen plaatsvinden van 8.30-18.00 uur. Een gezellige braderie met meer dan 130 kramen en standplaatsen die overal in en rondom het centrum te vinden zijn. Dit jaar zijn er ook diverse leuke activiteiten voor kinderen.

Parkeren: tijdens de Toeristendagen kan er ook worden geparkeerd op het parkeerterrein van Voetbalver. WFB aan de Hofdijksweg 46 te Ouddorp. Uniek pendelvervoer van dit parkeerterrein (vanaf 9.44 uur), maar ook vanaf de reguliere bushaltes aan de Vrijheidsweg naar het marktterrein (centrum) en tegelijkertijd een mooie rondrit met een historische RTM-bus (laatste vertrek 17.00 uur).

"De Omloop is topsport"

Martin Jelier nadat hij in 2015 als eerste over de finish kwam.

Voor Martin Jelier uit Sommelsdijk is wandelen topsport. De Omloop is het hoogtepunt van zijn wandelsportjaar. "Ik loop vanwege de Omloop." Al zijn trainingen en deelname aan andere wandeltochten zijn erop gericht om een goede prestatie te leveren tijdens de Omloop. Vorig jaar kwam hij als eerste over de finish. "Dat was wel een vinkje op mijn lijst," zegt hij met een brede grijns.

Door Martijn de Bonte

"Ik kan het nog steeds niet bevatten," zegt Martin over het feit dat hij als eerste loper het Diekhuusplein in Middelharnis bereikte. Om 10.52 uur stapte hij vorig jaar het podium op. Hij verwacht niet dat hij deze prestatie dit jaar kan evenaren. "Het is totaal geen optie om dit jaar weer als eerste te finishen, een plek bij de eerste tien en voor 12.00 uur finishen. Dat zou mooi zijn."

Parcours verkennen

"De Omloop uitlopen is topsport," zegt de Sommerdieker. "Iedereen die de Omloop uitloopt is een topper. Zeker ook de mensen die pas om vijf voor zeven binnenkomen. Voor mij is de uitdaging vooral om de tocht zo snel mogelijk uit te lopen." Om dat te bereiken traint de loper vanaf januari tot aan de Omloop. Hij start met tochtjes van tien kilometer en bouwt dat langzaam op richting de zomer. In de aanloop naar de Omloop loopt hij het eiland al een keer linksom en een keer rechtsom. "Om het parcours te verkennen."

Het wandelen kan hij iedereen aanbevelen. "Het is minder blessuregevoelig dan hardlopen en het is een goede manier om af te vallen. Wandelen heeft geen stoer imago, maar als ik vertel dat ik zeven en een halve kilometer per uur loop en dat best lang vol kan houden, kijken veel hardlopers er opeens toch wat anders tegenaan. Die lopen vaak maar tien kilometer per uur en dat houden ze dan hooguit een uurtje vol."

Uitgerust starten

In de week voor de Omloop doet Martin het rustig aan. Donderdagavond voor de Omloop ga ik vroeg naar bed en op vrijdagmorgen sta ik weer vroeg op. Dat zorgt ervoor dat ik de middag voor de start nog een aantal uren kan slapen. Ik wil zo uitgerust mogelijk aan de start verschijnen." Vanaf de avond voor de start begint hij met het stapelen van pasta. "Er gaat alles bij elkaar zeker wel een kilo in."

Tijdens de Omloop loopt hij het liefst alleen. "Ik moet in mijn concentratie blijven en dat lukt het best zonder mensen om mij heen." Eén keer heeft hij de Omloop samen gelopen. "Het nadeel is dat je dan niet je eigen tempo kunt lopen. Als de ander erdoorheen zit, ga je vanzelf langzamer lopen en als je er zelf doorheen zit is dat weer lastig voor de ander." Het nadeel van wandelen op je eigen eiland vindt Martin dat je niet verrast wordt door de omgeving. "Maar goed, als ik voor de zoveelste keer meedoe met de 7-dorpentocht op Tholen, dan ken ik ook iedere stap. En Goeree-Overflakkee blijft toch wel één van de mooiste stukjes van Nederland."

Mentale knop

Voor mensen die dit jaar mee willen doen met de Omloop heeft hij een praktische tip. Loop naar de andere kant van het eiland en laat je bijvoorbeeld in Goedereede ophalen. En laat de persoon die je op komt halen als je bijna in Goedereede bent vervolgens bellen met de mededeling dat hij je in Ouddorp op komt halen. Dan moet je de knop omzetten en doorgaan, terwijl je jezelf hebt ingesteld op rust. "De Omloop is een mentaal spelletje, iedereen gaat stuk en wil op een gegeven moment stoppen. Eén keer was ik echt kapot bij de Slikken, ik had mijn deelnemerskaart ingeleverd en zat ik al in de auto. Toen ging toch de knop om, ik heb mijn loperskaart weer opgehaald en heb de tocht alsnog uitgelopen." De Omloop is afzien volgens de ervaren lopen. "Blaren horen erbij, dat noem ik geen blessure." Hij benadrukt het belang van goed drinken. "Zelf drink ik vooral cola, maar dat is omdat het na Ouddorp niet meer lukt om te eten."

Tomeloze inzet

De wandelsporter is blij met het bestuur en alle vrijwilligers die zich inspannen voor de Omloop. "Er is geen tocht beter georganiseerd dan de Omloop. De tomeloze inzet van alle vrijwilligers, dat is ook topsport."

Op vrijdagavond 19 augustus vertrekt Martin Jelier weer vanaf het Diekhuusplein voor zijn jaarlijkse tocht rondom Goeree-Overflakkee. "Ik zie er nu al naar uit!"

Meld nu aan voor de Omloop

Dit jaar is de Omloop op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden: 110, 80, 55 en 30 kilometer. De start en finish is op het Diekhuusplein in Middelharnis. Kinderen kunnen kiezen uit een tocht van 15 of 5 kilometer. Kijk om aan te melden en voor meer informatie op www.dewandeltocht.nl.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Koffieochtend 't Reginahof

Dinsdag 26 juli staat de deur weer open bij 't Reginahof. Iedereen is welkom om onder het genot van wat drinken een praatje te maken, of een spelletje te spelen. Er kan ook in overleg iets creatiefs worden gedaan. Belangstellenden kunnen vrijblijvend binnenlopen. Bij mooi weer wordt er koffie geschonken op het terras, voor de koffie moet er een kleine vergoeding worden betaald. De koffieochtend is van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland.

GOEDEREEDE

Jaarmarkt

Zaterdag 23 juli is er weer een gezellige jaarmarkt rond de sfeervolle Haven van Goedereede. Op deze jaarmarkt, die wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur, zullen een groot aantal kramen en standwerkers aanwezig zijn. Zij zullen veel verschillende producten verkopen. Natuurlijk is er voldoende eten en drinken te koop, maar ook allerlei andere zaken die je op een braderie kunt verwachten zijn aanwezig. Voor informatie kunt u bellen met dhr. Harting, tel. 06-55308794.

Beiaardconcert as. zaterdag

Zaterdag 23 juli speelt Gideon Bodden de beiaard van de toren van Goedereede. Gideon Bodden is als stadsbeiaardier van Amsterdam vaste bespeler van de Hemony-carillons op de Munttoren, de Oude Kerkstoren en de Zuidertoren. Tevens is hij stadsbeiaardier van Schoonhoven en beiaardier van Hilvarenbeek. Hij won tal van beiaardconcoursen, waaronder de Koningin Fabiola-wedstrijd te Mechelen in 1993. Bodden speelt werken van onder andere Mozart, Händel en Ravel. Het concert is van 16.00 tot 17.00 uur.

HELLEVOETSLUIS

Doensdag voor kinderen

Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis organiseert een Doensdag voor Vestingkids op woensdag 27 juli. Doensdag is een samenvoeging van doen en woensdag. Dit kenmerkt dan ook deze activiteit. Kinderen gaan actief aan de slag met een speelse speurtocht om kennis te maken met het militair erfgoed in de vesting van Hellevoetsluis. Na de speurtocht volgt er een zoektocht naar een heuse schat die ergens in de kustbatterij achter de kazerne Haerlem verstopt is. De kosten per kind bedragen € 2,50. Begeleiders betalen niets en krijgen een kopje koffie of thee. Een zaklamp is heel handig. Op woensdag 27 juli start de Doensdag om 13.30 uur vanuit de kazerne Haerlem in de Hellevoetse vesting. De Doensdag duurt tot 15.30 uur. Opgeven is zeer wenselijk, dit kan door op de site www.fronttaal.info het contactformulier in te vullen of telefonisch uw aanmelding door te geven op 06 - 31254909.

MIDDELHARNIS

Garage-sale

Op vrijdag 22 juli wordt tussen 13.30 en 16.00 uur een 'garage-sale' gehouden waar van alles te koop is, zoals spulletjes uit grootmoeders tijd, hobbyspullen en leuke cadeautjes voor kleine prijsjes. De verkoping wordt gehouden aan de Langeweg 36 in Middelharnis (naast Hubo).

Wafelactie tijdens Diekdag

Op de Diekdag van vrijdag 22 juli worden er wafels verkocht, de opbrengst is voor Trans World Radio (TWR). De bakkraam staat naast het winkelpand van Buijsse Mode, Zandpad 24, Middelharnis. In de kraam is informatie over TWR beschikbaar in de vorm van folders, pennen, boeken, radio's, en de mensen in de kraam vertellen graag over het werk van Trans World Radio. www.transworldradio.nl.

Verkoop tweedehands kleding

Zaterdag 23 juli is er in de kledingschuur weer gelegenheid om een nieuwe outfit te kopen. Er is dames-, heren- en kinderkleding te koop. En ook accessoires, zoals sieraden, sjaals, riemen, schoenen en hoeden. De kledingschuur is gevestigd aan de Oostelijke Achterweg te Middelharnis, de opbrengst is bestemd voor de Exoduskerk. De verkoping is van 9.00 tot 15.00 uur.

OUDDORP

Workshop Straatfotografie

Donderdag 4 augustus is er een workshop straatfotografie in Ouddorp. Deelnemers leren om op een andere manier te kijken naar de wereld. De workshop begint om 13.30 uur en is bestemd voor kinderen vanaf 6 jaar. Vergeet niet om een camera of smartphone met camera mee te nemen. Aanmelden kan bij de balie van de bibliotheek, of via www.leerenbeleef.nl.

OUDE-TONGE

Orgelconcert

Een kijkje nemen in de kerk? Aanstaande zaterdag is de Hervormde Kerk van Oude-Tonge vrij te bezichtigen, van 11.00 tot 16.00 uur. De ingang bevindt zich tegenover de Voorstraat. Bezoekers kunnen uitgebreide informatie krijgen. Om 15.00 uur geeft Hans Villerius een concert op het Frobeniusorgel. Hij speelt werken van Bach, Dienel, Krebs, De Lange, Mendelssohn, Scarlatti en Walther. Iedereen is van harte welkom.

Bijzonder talent verrast bewoners De Vliedberg

OUDDORP – Een geslaagde middag was het afgelopen donderdag voor velen in woonzorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp, toen daar orkest De Zeeuwse Muzikanten neerstreek.

Het orkest bestaat uit muzikanten, mensen met een beperking en enkele begeleiders, die uiterst enthousiast met elkaar musiceren en die hiervoor een uitgebreid repertoire hebben opgebouwd dat ze op uiteenlopende momenten en plaatsen ten gehore brengen. Door heel het land heen en zelfs voor leden van het Koninklijk Huis. Met een eigen vrachtwagentje vervoert het orkest z'n instrumenten naar de plaatsen waar de muzikanten gevraagd worden een optreden te verzorgen.

Voor vorige week had de activiteitencommissie van De Vliedberg, samen met Woongroep 106, De Zeeuwse Muzikanten uitgenodigd en de middag georganiseerd, waarnaar vele Vliedbergbewoners kwamen luisteren. Soms meedeinend, -klappend of -zingend, en soms zelfs een traantje wegpinkend, genoten ze van de variatie aan optredens. En duidelijk was dat ook de muzikanten zelf vol overgave heel veel musiceerplezier beleefden. Na het succes van deze middag gingen al gauw stemmen op om ook op andere woonzorglocaties op het eiland De Zeeuwse Muzikanten te laten komen. Wie meer wil weten over het orkest kan kijken op www.zeeuwsemuzikanten.nl.

(Tekst en foto's: Hans Villerius)

Succesvolle Vakantiebijbelweek in Herkingen

HERKINGEN - In de eerste week van de zomervakantie was er weer Vakantiebijbelweek in Herkingen. De week werd georganiseerd door de Hervormde en Hersteld Hervormde gemeenten. Het waren drie hele fijne dagen, waar ruim 80 kinderen de tent bezochten. In de ochtend waren de jongste kinderen aan de beurt. Zij luisterden naar de verhalen uit de Bijbel over Zacheüs, een verhaal om anderen te dienen en de weggelopen jongste zoon die weer terug mocht komen bij zijn vader. Ze knutselden, luisterden naar poppenkast, deden spelletjes en er werd veel en enthousiast gezongen. Ook de oudsten, die 's avonds aan de beurt waren, hoorden de mooie verhalen uit de Bijbel. Voor hen was er een toneelstukje waarbij veel werd gelachen. Zij gingen met verf aan de slag en deden gezellig wat spelletjes tussendoor. Voor hen was er dag 3 's avonds een speurtocht. Het tafelzilver was gestolen en wie zou dat gedaan hebben? De ontknoping werd bekend gemaakt bij de afsluiting met de vuurkorf en wat lekkers. Hierbij was veel belangstelling. Op de foto de oudste groep.

Grote drukte bij zomerfair Pau Heerschap

OUDDORP – Er was voor doorgaand verkeer zaterdagmiddag in de Dirkdoensweg/Duinkerkerweg in Ouddorp nauwelijks een doorkomen aan. Reden: De massale drukte en belangstelling voor de tiende zomerfair bij Pau Heerschap. Niet alleen georganiseerd in en om de tuin van deze super bekende Ouddorper, maar ook met kraampjes en tafeltjes langs genoemde wegen.

Tekst: Jaap Ruizeveld. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Centraal stond het tuingebeuren, waar menig bezoeker graag rondslenterde en genoot van alle pracht. Een gezellige sfeer en een ontmoetingsplek voor een lokaal gesprek. Velen maakten gebruik van de gelegenheid om in de kramen tuinplanten te kopen, of een versnapering. Huisvlijtproducten scoorden en voor de kinderen waren er speelvoorzieningen.

Slag om de arm

Tuineigenaar Pau Heerschap - zonder een verhaal in het Ouddorpse dialect - is ondenkbaar. Dus was dit fenomeen dat flinke bijval oogstte zelfs twee keer te beluisteren. Had Heerschap aangekondigd dat deze tiende editie van zijn zomerfair de laatste zou zijn, desgevraagd hield hij zaterdag toch een slag om de arm: "Nee, niet meer in deze uitgebreide vorm, maar wellicht toch nog iets anders. Je weet het nooit", zei hij.

13 / 18

Paulina.nu stakeholder Jan Peter Robijn: Werken aan zorginnovatie is van belang voor héél de samenleving

Jan Peter Robijn.

GOEREE-OVERFLAKKEE – De datum van 22 juni jl. is op Goeree-Overflakkee een historische. Niet alleen omdat dit dé dag was van het NK Wielrennen op het eiland, maar nog meer omdat te midden van dit feestgedruis de aanzet werd gegeven voor een duurzame vernieuwing van de zorg op het eiland. Het ondertekenen van het manifest Paulina.nu, door tal van betrokken partijen uit de samenleving, vormde hiervoor de basis. In Eilanden-Nieuws van 28 juni kon u hierover al lezen. In aansluiting op dit artikel volgt nu in deze krant een interviewserie waarin van elk van de betrokken partijen een vertegenwoordiger vertelt over zijn of haar bijdrage daaraan. Vandaag de eerste aflevering, na de zomervakantie het vervolg.

Tekst en foto: Hans Villerius

De eerste die aan het woord komt is Jan Peter Robijn. In dagelijks leven is hij directeur van Adviesgroep De Vogel. Van daaruit is hij uiterst nauw betrokken bij de assurantiewereld en dus ook bij de zorgverzekeringen en zorgverzekeraars.

In een gesprek dat hij had met Koos Moerland, Raad van Bestuur van de eilandelijke zorgholding CuraMare, waar ook Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis onder valt, bleken Robijn en Moerland over diverse zaken die de zorg betreffen dezelfde gedachten en ideeën te hebben. Beiden zijn het erover eens dat het anders, efficiënter en beter kan. Maar hoe geef je daar in de praktijk invulling aan? Duidelijk was dat dit niet een aangelegenheid zou zijn voor één of twee man, maar dat je daar – zeker vandaag de dag – een eilandbreed draagvlak voor nodig hebt, dat de hele samenleving daar de schouders onder zet. Partijen uit allerlei geledingen werden hiervoor benaderd: van de zorgwereld tot de financiële sector en van ondernemersland tot gemeentebestuur, om als stakeholders een duurzame zorginnovatie op het eiland te ontwikkelen en dit te faciliteren. En dat draagvlak ís er royaal, want het mes van dit zorginitiatief snijdt naar diverse kanten.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

"Zorg gaat ons allemaal aan", zegt Jan Peter Robijn. "Dat we hiervoor gewoon op het eiland terecht kunnen, vinden we met z'n allen eigenlijk een vanzelfsprekende zaak. We moeten ons echter realiseren dat de werkelijkheid anders ligt. Dat, als we hier goede zorg dichtbij, bijvoorbeeld het ziekenhuis, willen behouden, daar hard voor gewerkt moet worden. De achterliggende jaren hebben laten zien, op diverse plekken elders in den lande, dat zorg dichtbij verdwijnt. Denk aan sluiten van huisartsposten, apotheken en dat kleine ziekenhuizen ophouden te bestaan. Als stakeholders beseffen we daarom maar al te goed dat, willen wij in deze tijd onze zorg dichtbij en ons Dirkslandse ziekenhuis behouden, CuraMare dat niet meer alleen kan. Dit moeten we met z'n állen gaan doen, het moet een gezamenlijke verantwoordelijkheid worden. En dat heeft op Goeree-Overflakkee een grote kans van slagen, want het eiland kent al decennialang een grote gemeenschapszin, die meerdere malen bewezen heeft tot bijzondere dingen in staat te zijn waar het onze gezondheidszorg betreft."
"Uitstekende zorg dichtbij, zorg die voor alle bewoners van Goeree-Overflakkee bereikbaar is, daar moeten we zuinig op zijn", vertelt Jan Peter verder. "Maar zorg en ons ziekenhuis heeft, vanwege het grote aantal banen, ook een groot economisch belang. Daarnaast zijn we op het eiland enkele jaren geleden de weg ingeslagen om meer inwoners naar Goeree-Overflakkee te trekken. Het hebben van goede zorg dichtbij met onder andere een eigen ziekenhuis in het gebied is daar natuurlijk heel belangrijk en aantrekkelijk bij. Zuinig zijn op ons ziekenhuis, en ons totale zorgaanbod, raakt dus héél de samenleving. De belangen haken allemaal in elkaar. Vandaar dat we hier gezamenlijk onze schouders onder zijn gaan zetten."

Vernieuwende zorg

Iedere stakeholder doet dat vanuit diens eigen expertise. Voor Jan Peter Robijn is dat het verzekeringswezen. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
"Ik ga in gesprek – en dat loopt inmiddels al – met de zorgverzekeraars, waarvan CZ hier een grote partij is. Niet alleen over het belang van behoud van ziekenhuis, huisartsenpost en apotheken in de eigen regio, maar ook met vernieuwende gedachten over hoe gezondheidszorg veel beter ingericht en georganiseerd zou kunnen worden. En natuurlijk: waarom dit moet."
"Zorg móet en kán anders. Het kan efficiënter en beter, beter ingerichte zorg met meer aandacht voor preventie leidt uiteindelijk tot langer gezond leven en de kosten voor zorg worden daarbij ook nog eens lager ", vervolgt Jan Peter. "Maar dan moet dit niet langer een aangelegenheid zijn waarover alleen zorgverleners en zorgverzekeraars nadenken. Als stakeholders hebben we daarom op 22 juni een manifest ondertekend waarin we de intentie hebben vastgelegd om innovatief naar zorg te kijken en naar hoe we die vernieuwende zorg in de regio willen faciliteren."

Preventie

"We willen ernaartoe dat we op Goeree-Overflakkee straks de best mogelijk georganiseerde zorg hebben. Voor vele vormen van zorg kunnen we uitstekend in onze regio terecht, zoals in ons eigen ziekenhuis. En anders zoeken wij voor meer specialistische of complexere zorg uit waar de patiënt het beste terecht kan. Daarnaast zien wij in het hele voor- en nazorgtraject een prima rol weggelegd voor zorgverleners op het eiland. Dat is voor de patiënt wel zo geriefelijk. Het ziekenhuis in Dirksland fungeert dan als een soort switch. De patiënt weet dan altijd zeker dat hij of zij de beste zorg aangeboden krijgt. Daarnaast biedt het kansen op andere gebieden; patiënten kunnen herstellen in een regio met prachtige natuur met rust en ruimte."
"Daarnaast zorgt bureaucratie vanuit de zorgverzekeraars en de overheid ervoor dat medici met veel administratieve rompslomp kampen die ten koste gaat van hun eigenlijke werk: zorg verlenen aan patiënten. Ook dat moet en kan anders."
"Wat wij op het eiland voor ogen hebben is een systeem waarbij het er niet om gaat dat we zo veel mogelijk zieke mensen weet beter krijgen, maar dat zo min mogelijk mensen ziek worden! Werken aan preventie dus. Dat is én goedkoper én het leidt tot een gezondere bevolking en een betere levenskwaliteit én mensen leven langer. Da's allereerst voor iedereen persoonlijk belangrijk. Maar bijvoorbeeld ook werkgevers zijn er beter mee af, want gezondere werknemers leidt tot minder ziekteverzuim."

Coöperatie

De zorg is van en voor ons allemaal. In samenhang hiermee wordt met de gedachte gespeeld om op het eiland een coöperatie te beginnen die hiervoor een geldstroom op gang brengt en waarvan íedereen lid kan worden. Zo kan iedereen, bewoners en ondernemers betrokken worden bij de zorg, en invloed en ideeën inbrengen.

Voorbeeldfunctie

Voor zorgverzekeraars betekent e.e.a. een omslag van aanbodgestuurd naar vraaggestuurd werken. "Een aantal verzekeraars heeft onze gedachten over zorginnovatie al positief ontvangen", zo geeft Jan Peter Robijn aan. "Na de zomervakantie gaan alle besprekingen verder en hopen we stapje voor stapje verder te kunnen komen. Het liefst zien we dat straks het Rijk zegt: 'Hier hebben jullie het budget, regelen jullie met het preventiebeleid de zorg gewoon zelf'. Wat ons betreft: met het ondertekenen van het manifest hebben we de noviteit ervoor aangelegd."
Op website www.paulina-nu.nl is een start gemaakt met de communicatie over de nieuwe zorgbeweging op het eiland. Het complete manifest is op de site te lezen en in filmpjes vertellen de betrokken stakeholders waarom ze zich voor deze zorgtransitie inzetten. De website wordt op korte termijn verder gevuld. "We zijn ervan overtuigd dat we hiermee wel eens een voorbeeld kunnen worden en een filosofie in handen kunnen hebben voor de zorgverlening in héél Nederland!", zegt Jan Peter verwachtingsvol.

Zomer = ijsjes eten

MIDDELHARNIS - Kinderen van de eendengroep van de Bosseschool bezochten voor het begin van de zomervakantie banketbakkerij Van Helden. In de groep werd het thema 'zomer' uitgediept, daar hoort natuurlijk ijs bij. In de klas was er een ijssalon, waar dagelijks veel ijsjes over de toonbank zijn gegaan. De kinderen waren benieuwd hoe al dat heerlijke ijs in allerlei smaken wordt gemaakt. Daarom bezochten de kleuters Van Helden, waar ijsmaakster Maaike alles liet zien en bakker Peter uitleg gaf. En de kinderen genoten natuurlijk ook van een ijsje in hun favoriete smaak...

Duurzaamheidschallenge en klimaatcollege

GOEREE-OVERFLAKKEE - Meer weten over de klimaatverandering? Zet dan vrijdag 7 oktober alvast in de agenda. Helga van Leur, weervrouw van RTL, zal op deze avond op uitnodiging van Coöperatie Deltawind een klimaatcollege geven in De Staver in Sommelsdijk. Iedereen op Goeree-Overflakkee is welkom. Helga van Leur is meteoroloog en bij velen bekend als RTL-weervrouw.

Daarnaast geef ze lezingen over weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag. Zo wil ze eraan bijdragen dat de aarde ook voor volgende generaties nog steeds leuk, leefbaar en betaalbaar is. Op een interactieve manier zal ze op deze avond vertellen over de impact van klimaatverandering op ons dagelijkse leven en de kansen die er liggen voor duurzame oplossingen. Ook is zij jurylid bij de Deltawind Challenge. Het klimaatcollege rondt de uitdaging af die Deltawind met de bewoners van Goeree-Overflakkee wil aangaan. Al 27 jaar zet Deltawind zich in voor verduurzaming van de energie op Goeree-Overflakkee. De coöperatie oriënteert zich ook op de toekomst en wil hierover graag met jongeren in gesprek. Daarom organiseert Deltawind een challenge. Ben jij tussen 15 en 30 jaar oud en heb je een goed idee om jouw omgeving duurzamer te maken? Of wil je namens je vereniging een duurzaam idee realiseren? Je hebt nu de kans om dit ook echt te laten gebeuren!

Deltawind zoekt goede ideeën, groot of klein. En Deltawind zoekt jongeren om die ideeën aan te dragen. Op deze avond beoordeelt een jury, met onder meer Helga van Leur, jouw ideeën op duurzaamheid en haalbaarheid. Ben jij de winnaar van de duurzame challenge? Dan helpen we jou om het verder uit te werken én je ontvangt een cheque van € 500,-. Alle indieners krijgen na de jurering een (duurzaam) buffet aangeboden.

Meedoen Duurzame challenge

Iedere inwoner van Goeree-Overflakkee tussen 15 en 30 jaar kan meedoen. Je moet je idee kort beschrijven en indienen. Dat kan via een formulier op http://www.deltawind.nl/duurzame-challenge. Lever je plan uiterlijk 10 september in. Uit alle plannen selecteren wij er minimaal vier. Deze 4 indieners vragen we om hun plan op vrijdag 7 oktober, na de voordracht van Helga van Leur, te komen pitchen voor een jury, waar ook Helga deel van uit maakt. Iedereen is welkom op 7 oktober vanaf 17.00 in De Staver. Aanmelden als toehoorder kan via: http://bit.ly/2a3mVt7. De toegang is gratis, voor deelname aan het duurzame buffet van Bij Elles wordt wel een financiële bijdrage gevraagd. Meer informatie over deze avond kun je vinden op: http://www.deltawind.nl/leden/leden-activiteiten/dynamo-deltawind.

Ruim 400 gasten op jubileumfeest tbp electronics

DIRKSLAND - Tbp electronics in Dirksland bestaat 40 jaar. Het jubileumfeest vond plaats in Dirksland te midden van ruim 400 gasten: trouwe opdrachtgevers en leveranciers, collega's met partner, vrienden en familie van Ton Plooy en zijn partner Ineke Vis. Wethouder Van der Vlugt benadrukte het belang van tbp als werkgever voor de regio en de twee jongste medewerkers en de medewerkster het langst in dienst (dit jaar 35 jaar!) overhandigden namens alle collega's een cadeau. De avond vulde zich verder met de jubileumfilm, muziek, drankjes en hapjes, vele ontmoetingen en een wervelende dansshow van twee kleindochters van Ton en Ineke. Zo werd een bijzondere mijlpaal in stijl gevierd. 'Ik ben weliswaar alleen gestart, maar anderen zijn mij sindsdien komen helpen. We doen het met elkaar!' aldus een jubilerende Ton Plooy.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op het strand geeft de zee haar geheimen bloot!

Ga daarom woensdag 27 juli mee met de gids van Natuurmonumenten, strandjutten op de Kwade Hoek, op zoek naar die geheimen. "Natuurlijk gaan we schelpen vinden in alle soorten en maten. Maar misschien ligt er wel een rugschild van een inktvis, of een ei van een haai of rog. De gids vertelt je graag over al die zeedieren. "Op het strand van de Kwade Hoek vind je trouwens ook heel veel dingen die mensen hebben weggegooid; flessen, stukken hout, plastic, visnetten en nog veel meer.

Zo kun je zien dat we best wat zuiniger mogen zijn op de zee. De activiteit is een aanrader voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Aanmelden kan op www.nm.nl/agenda. De excursie start om 13.00 uur bij de parkeerplaats Oosterduinpad in Ouddorp en duurt tot 15.00 uur. De kosten zijn € 2,00 per kind.

Vader en dochter musiceren in Zierikzee

ZIERIKZEE - Enkele weken geleden haalde Marije Weenink uit Dirksland met glans haar examen dwarsfluit aan het Koninklijk Haags Conservatorium. Aanstaande zaterdag 23 juli treedt zij samen met haar vader op in het derde zomerconcert in de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

Het is een bijzonder gebeuren, want zo heel vaak traden dochter en vader niet in concertvorm op. Anton Weenink zal op het Kam- en Van der Meulenorgel en op de vleugel zijn dochter begeleiden, maar ook zal hij solo te horen zijn in de beroemde Toccata en Fuga in d van Johann Sebastian Bach en de bekende Pomp of Circumstance (Land of Hope and Glory) van Edward Elgar. De organist is een graag gehoorde gastorganist in de Gasthuiskerk en de Thomaskerk van Zierikzee en won meerdere orgelconcoursen.

In een ruimte met zo'n prachtige akoestiek mag de Syrinx van Claude Debussy niet ontbreken. Het is een werk voor solofluit dat Marije, evenals grote delen van haar examen, geheel uit het hoofd zal spelen. Andere werken die zij samen uitvoeren zijn onder andere een sonate voor fluit en piano van Andriessen, een Sinfonische Kanzone van Sigfrid Karg-Elert en een modern werk 'Touching the either' van Ian Clarke. Marije treedt regelmatig op, zowel solo als in orkesten. Ze speelde o.a. in het Residentie Orkest en het Asko Schönberg ensemble. Op haar vijftiende heeft ze de cd 'Winnaars' opgenomen, nadat ze het EMG muziekconcours had gewonnen. Momenteel speelt ze in het nieuw opgerichte fluitsextet '6Sense', waarmee ze onder andere een concert heeft gegeven in Rome en Zwitserland en waarmee ze in de zomer gaat spelen op het Amsterdamse Grachtenfestival. Het concert in de Nieuwe Kerk begint om 16.00 uur, duurt een uur en is gratis toegankelijk. Na afloop is er een nazit om met de concertgevers nog even na te praten.

Viswinkel Ouddorp gaat uit van hoge score bij AD Haringtest

OUDDORP - Spannende tijden in Viswinkel Ouddorp. Enkele weken geleden is het AD Haringtestteam ook in de viswinkel van Ed en Heike aan de Weststraat in Ouddorp langs geweest om de haring te testen. Een ieder zal inmiddels weten dat het vetgehalte en kwaliteit dit jaar optimaal was. Het zal dus een enorm gevecht worden met collega haringverkopers om tot een goede score te komen in de strijd naar de titel 'Beste haring van 2016'.
Of het eindcijfer 9, zoals enige jaren terug, wederom in het verschiet ligt, is alleen maar hopen. Maar Ed en Heike zijn ervan overtuigd dat ze op een hoge score uit zullen komen.

Met vele jaren ervaring en verstand van zaken heeft Ed er alle vertrouwen in. Zijn haring was tenslotte zeer goed, de schoonmaak zeer goed en de prijs keurig. Ed en Heike gaan uit van een top-40 nominatie. Het is nu nog afwachten op de officiële uitslag van de Nationale AD Haringtest 2016 in het Algemeen Dagblad, die binnenkort in de zaterdagkrant van het AD verwacht wordt.
Nagenoeg iedere toerist, maar zeker de inwoners van Ouddorp, kennen Ed van zijn viskraam op de ronding waar hij ooit startte. Inmiddels is deze ondernemer pur sang doorgegaan met innoveren door de gewaagde sprong te maken om een viswinkel te starten. Inmiddels een begrip in Ouddorp. Een winkel met een zeer uitgebreid assortiment met hoogwaardige producten.
Maar daar laat hij het niet bij. Woensdag 20 juli a.s. zal zijn mosselbar in de winkel geïnstalleerd worden.

Wedvluchten PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Onlangs werden de volgende wedvluchten gehouden door PV De Reisduif:

M28 Nanteuil le Haudouin; 16-07-2016; gelost: 10.30 uur; deelnemers: 9; duiven: 184; weer: west zuid west.

Verburg-Hoekman (4/17) 1 23 27 40; Yvonne en Cor Kleijn (7/30) 2 6 13 28 31 42 44; Comb. v.d. Sluys (6/15) 3 7 8 14 24 43; M.A. van Nimwegen (5/20) 4 12 22 34 37; J. de Blok (4/15) 5 9 18 25; J. van Alphen (4/28) 10 11 16 17; P. van Moort (5/10) 15 19 26 35 36; J.K. Hoekman (6/28) 20 29 30 32 41 45; Appel Vis van Heemst (5/21) 21 33 38 39 46.

A28 Agen; 15-07-2016; gelost: 07.15 uur; deelnemers: 7; duiven: 46; weer: noord west.

Cor en Yvonne Kleijn (4/10) 1 2 4 7; Appel Vis van Heemst (1/4) 3; P. van den Boogert (3/10) 5 11 12; D. Maliepaard (1/6) 6; P.G. van den Boogert (3/12) 8 9 10.

A28 Agen; 15-07-2016; gelost: 07.15 uur; deelnemers: 11; duiven: 83; weer: noord west.

Mariska v.d. Made (5/15) 1 5 7 11 21; Cor en Yvonne Kleijn (4/10) 2 3 6 12; Appel Vis van Heemst (1/4) 4; P. van den Boogert (3/10) 8 17 19; D. Maliepaard (1/6) 9; B. van den Ochtend (1/3) 10; Combinatie Grinwis (2/10) 13 20; P.G.I. v.d. Boogert (3/12) 14 15 16; M. van den Ochtend (1/9) 18.

Uitslag Vaardigheidsproeven Manege Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Hieronder volgt de uitslag van de vaardigheidsproeven Va1, Va2 en Va3, gereden op zaterdag 16 juli 2016 in Manege Oostmoer. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 180.

Vaardigheid VA1. Debby v.d. Made, Storm, 206 pnt; Annemieke Bouwmeester, Doddle, 203 pnt; Aedin Kroos, Ginger, 200 pnt; Zoë Wielaard, Noortje, 199 pnt.

Vaardigheid VA2. Julia Kalle, Ginger, 204 pnt; Caro Stolk, Doddle, 199 pnt; Linda Boelhouwers, Tinky, 191 pnt; Aaliyah v. Dalen, Billy Buster, 181 pnt.

Vaardigheid VA3. Marit Grinwis, Fernando, 210 pnt; Daphne v.d. Waal, Nevado, 202 pnt; Irene v. Dijke, Rody, 201 pnt; Cynthia v.d. Waal, Nevado, 198 pnt; Amber Vroege, Rody, 197 pnt.