info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

18 oktober 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 18 oktober 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

EK-Freestyle windsurfen druk bezocht

BROUWERSDAM – Afgelopen week is op de Brouwersdam het tweede editie DAM-X windsurfevenement gehouden. Deelnemers streden daarbij om de Europese titel freestyle windsurfen voor mannen en vrouwen. Gunstige weersomstandigheden en grote publieke belangstelling, volgens de organisatie 7500 bezoekers, zorgden op de verschillende wedstrijddagen voor een kleurrijk spektakel. Toppers uit talrijke Europese landen, maar ook uit Curaçao, Bonaire en Canada maakten hun opwachting op de Brouwersdam om zich in het Grevelingenmeer te meten met de Nederlandse deelnemers. De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat en wethouder Arend-Jan van der Vlugt waren samen met Lian de Geus (vierde op de Olympische spelen in Rio) vrijdagavond present bij de officiële opening van het Night light event.

Getuigen aanrijding gezocht

OUDDORP - Zaterdag 15 oktober is een wandelaar op de Hofdijkseweg aangereden door een auto. De politie is op zoek naar de bestuurder van de auto, die vervolgens doorreed.

Zaterdagavond rond 22.00 uur liepen twee wandelaars op de Hofdijkseweg in Ouddorp. Ze waren op weg richting de Kruse. In tegenovergestelde richting kwam een auto aan, die met zijn buitenspiegel een van de wandelaars raakte. Door de klap moest de man worden behandeld in het ziekenhuis. De automobilist reed door en ging de kant uit van de Oosterweg. De politie is op zoek naar getuigen die zaterdagavond iets gezien of gehoord hebben op de Hofdijkseweg. Het gaat om het tijdstip tussen 22.00 uur en 22.15 uur. Heeft u de auto gezien of misschien herinnert u zich een kenteken of een kleur? Alle informatie kan helpen. Bel 0900-8844 of Anoniem op 0800-7000.

2 / 20

Agenda

Woensdag 19 oktober

ACHTHUIZEN – Bingo 55+. Aanvang 13.30 uur. Buurthuus, Kloosterstraat 10.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt bij v.d. Linde, van 10.00 tot 13.00 uur aan de Marijkeweg 1.

Donderdag 20 oktober

DEN BOMMEL – Bingo voor 55-plussers, start om 14.00 uur in De Bommelstee. Deelname kost € 5,-.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.

Vrijdag 21 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
MIDDELHARNIS – Vakantiebijbelfeest in De Hoeksteen. Meer info op: www.hervormdegemeentemiddelharnis.nl/vakantie-bijbel-feest
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Bingo in de kantine van OFB, start om 20.00 uur.
OUDE-TONGE – Poteravond in de Grutterswei, aanmelden op 13 oktober van 18.00-21.00 uur via 642590. Of per e-mail: anbo.oostflakkee@upcmail.nl.

Zaterdag 22 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
DIRKSLAND – Maandelijkse rommelmarkt in de Victoriahal, van 10.00 tot 15.00 uur.
MIDDELHARNIS – Open Dag Wijkcentrum Stichting ZIJN. Van 10.00 tot 16.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Herfstmarkt van muziekvereniging Apollo, van 9.30 tot 16.00 uur in Ons Dorpshuis. Gratis toegang.
OUDDORP – Rommelmarkt bij v.d. Linde, van 10.00 tot 13.00 uur aan de Marijkeweg 1.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Dinsdag 25 oktober

OUDDORP- Presentatie in De Overkant van Saskia Hameeteman-Blanker. Het thema is: 'Laat de blaadjes maar vallen'. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar bij de VVV.

Woensdag 26 oktober

ACHTHUIZEN – Zonnebloem Bingo, start om 14.00 uur in de kantine van FIOS. Vijf ronden voor €5,-.
DEN BOMMEL – Breicafé, van 19.30 tot 22.00 uur in De Bommelstee. Entree: € 1,75.
OUDDORP – Lezing over historische vereniging de Motte bij de 55+club. Vanaf 14.00 uur in de Dorptienden. De entree is € 2,-, incl. koffie.
OUDE-TONGE – Fietsverlichtingsactie van 13.00 tot 16.00 uur bij Goed voor Goed, Energiebaan 2a. Zonder afspraak kunt u op de fiets langskomen. Geprobeerd wordt de verlichting te repareren als het nodig is.
OUDE-TONGE – Mossels eten bij de 55+club. Vanaf 14.00 uur, deelname kost 11,50 per persoon. Aanmelden via 0187-641344 of m.vanderwelle@zijngo.nl.

Luistertuin Goereese Toren goede doel bij Groot Dictee

De plaats aan de voet van de Goereese toren, waar de luistertuin zal worden gerealiseerd.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee is inmiddels een traditie geworden. Donderdag 24 november zullen de potloden weer geslepen worden en zowel ervaren als minder bedreven dicteebeoefenaars zullen in alle stilte de degens kruisen. De voorbereidingen zijn in volle gang en inmiddels is het goede doel waar de opbrengst naar toe gaat bekend.

Door Adri van der Laan

Rotary Goeree-Overflakkee is ook dit jaar weer de initiatiefnemer van het Groot Dictee dat deze keer in de ontmoetingsruimte van de Prins Maurits scholengemeenschap gehouden gaat worden. Als goede doel waar de opbrengst van het Dictee naar toe gaat is dit jaar gekozen voor een bijdrage in het realiseren van een luistertuin bij de Goereese Toren.

Beheerder van de monumentale toren in Goedereede is de Stichting Goereese Gemeenschap. Secretaris van deze stichting, Ineke Dolieslager, legt graag uit wat de bedoeling van deze luistertuin is. Er worden op de beiaard van de toren het hele jaar door concerten gegeven. "Bezoekers van de toren willen dan graag een plaats waar ze even kunnen zitten om de klanken over zich heen te laten komen. We zijn al een poosje bezig om een gelegenheid te creëren waar men ongestoord van het carillonspel kan genieten." De ruimte aan de oostkant van de toren, tussen de toren en de kerk, is hiervoor een uitstekende plaats. Deze ruimte is afgescheiden door een stenen muur en een ijzeren hek. Het is de bedoeling dat hier bankjes worden geplaatst, zodat men in alle rust naar de verrichtingen van de beiaardier kan luisteren.

Het aanleggen van een dergelijke luistertuin is niet zo ingrijpend. Meer ingrijpend is het om een doorgang te maken vanuit de toren naar de te realiseren luistertuin. Vroeger was de ruimte waar nu het Torenmuseum is gevestigd open en kon men gewoon onder de toren doorlopen. Na de grote restauratie is de ruimte afgesloten en is ook de vloer opgehoogd. De oorspronkelijke torenvloer lag wel ruim een meter lager dan de huidige vloer. Een klein gedeelte is hier nog van te zien als men het museum binnenkomt, er is daar een diep gat naast de nieuwe vloer. "Soms kan dat, vooral voor kinderen, gevaarlijke situaties opleveren. Het is nu de bedoeling om vanaf de oorspronkelijke vloer via een trap een doorgang in de houten buitenwand van de toren te maken. Via een deur die gemaakt is van staal en hout kan men dan in de luistertuin komen." Volgens Ineke Dolieslager zal deze luistertuin in een behoefte voorzien "want tijdens een carillonconcert vragen bezoekers regelmatig of er ergens een plaats is waar men kan gaan zitten om te luisteren."

De Stichting Goereese Gemeenschap is dan ook heel blij dat de eilandelijke Rotarians ervoor hebben gekozen om de opbrengst van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee voor 'hun' luistertuin te bestemmen. .

De realisatie van de luistertuin zal ongeveer € 20.000,- excl. BTW kosten. Een groot deel hiervan zal uit subsidies bekostigd kunnen worden. Maar er blijft nog een bedrag over om zelf te financieren en de mensen van de Stichting Goereese Gemeenschap hopen dat de 'opbrengst' van het Grote Dictee Goeree een belangrijke bijdrage kan leveren om de financiering rond te krijgen.

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 24 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement regelmatig over het dictee. Deze eerste keer is er ruimte voor het goede doel. Een volgende keer komen de auteur van het dictee, André Kastelein, aan bod en enkele deelnemers. Het Groot Dictee Goeree-Overflakkee 2016 vindt plaats in de aula van de Prins Maurits, aan de Koningin Julianaweg 57 in Middelharnis. De zaal is open vanaf 19:00 uur. U kunt zich inschrijven door een mailtje te sturen naar rotaryclubgoereeoverflakkee@gmail.com. Deelname kost € 15,- aan inschrijfgeld en daarnaast verwachten wij van u een bedrag van € 20,-- als bijdrage voor het goede doel. U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL97RABO0341620475 (ten name van Rotaryclub Goeree-Overflakkee, o.v.v. Groot Dictee) of contant betalen aan de zaal.

CDA verrast leden die 40 jaar lid zijn

CDA-voorzitter Lobke van Oorschot overhandigt een CDA-taart aan jubilaris Klaas Baas uit Ooltgensplaat.

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het CDA wil meer waardering en aandacht voor de inzet van onze ouderen. Vele ouderen leveren een grote bijdrage aan de samenleving door hun kennis en ervaring in te zetten als mantelzorger, vrijwilliger in de buurt of kerk en in de aandacht en zorg voor hun kleinkinderen. Veel van deze ouderen zetten zich al tientallen jaren in voor de ander en verdienen daarom een pluim", aldus CDA-voorzitter Lobke van Oorschot-Coppens uit Achthuizen.

24 jubilarissen

Ook veel ouderen op ons eiland zijn al tientallen jaren actief voor de samenleving en daarbij ook CDA-lid al vanaf de oprichting 40 jaar geleden in 1976. Zoals bijvoorbeeld de heer Klaas Baas uit Ooltgensplaat (zie foto). Om die reden heeft het CDA Goeree-Overflakkee op zaterdag 15 oktober maar liefst 24 jubilarissen bezocht om hen in het zonnetje te zetten en een heuse CDA-taart te brengen van Bakkerij Koese. De vierentwintig leden waren vaak voor 1976 al lid van één van de voorlopers van het CDA: de KVP, CHU en ARP.

In tegenstelling tot de landelijke trend heeft het CDA Goeree-Overflakkee de laatste jaren een sterke toename gehad in het aantal leden. Lobke van Oorschot-Coppens: "Het is erg fijn dat zowel jong als oud, vrouw of man zich bij ons aanmeldt om zich actief in te zetten voor ons eiland of om het CDA hierin te steunen. Wij bieden nu zelfs de mogelijkheid om gratis proeflid te worden van het CDA. Dit kan via onze website of door contact op te nemen via cdagoereeoverflakkee@gmail.com."

Jubileum bij Soli Deo Gloria

STELLENDAM – Vorige week hield het Christelijk Gemengd Koor Soli Deo Gloria uit Stad aan 't Haringvliet een etentje in Restaurant De Zeemeeuw in Stellendam. Tijdens dit gezellig samenzijn werd een lid extra in het zonnetje gezet. Sopraan Riet van den Ouden is 25 jaar lid van het koor. Zij werd met dit heugelijke gebeuren gefeliciteerd door voorzitter Dingeman Huizer. Als aandenken kreeg zij een mooi gegraveerde vaas aangeboden. Uit handen van mevrouw De Waal ontving ze de 'traditionele' bloemen. (Foto: Jaap van der Welle)

Julia Kastelein is razendsnelle cursist

SOMMELSDIJK - Julia Kastelein, leerling van de School met de Bijbel in Sommelsdijk is de snelste typecursist van Nederland in 2016. Julia heeft een enorme prestatie geleverd door een volledige typetraining binnen 28 dagen af te ronden. De gebruikelijke duur van een typevaardigheidstraining bedraagt ongeveer 25 weken. Julia is met deze prestatie de allersnelste cursist van heel Nederland in 2016 geworden.

De school met de Bijbel hecht grote waarde aan typevaardigheid van haar leerlingen en hoort bij de selecte groep basisscholen die fors investeert in toetsenbordvaardigheid en daarmee bereikt dat elke leerling die de school verlaat, over typevaardigheid beschikt. De school is ontzettend trots op Julia.

Ook The House of Typing, de organisatie die de training voor de School met de Bijbel organiseert en begeleidt, is blij verrast met de wereldprestatie van Julia. The House of Typing biedt in Nederland via, en met, ca. 500 basisscholen, intensief begeleide trainingen aan zo'n 5.000 leerlingen aan. Julia is de snelste van allemaal! De typetrainingen passen zich aan de mogelijkheden van elke cursist aan en Julia heeft hier optimaal gebruik van gemaakt.

Natuurlijk moest dit gevierd worden. Op donderdag 13 oktober werd Julia onverwachts in haar klas verrast met een bezoek van de directeur van The House of Typing die Julia in aanwezigheid van haar klasgenoten, haar docente van de School met de Bijbel en haar beide ouders, in het zonnetje kwam zetten. Dick jan Albers van The House of Typing deed een kort verhaal over de uitzonderlijke prestatie van Julia en overhandigde haar, buiten de bloemen, een grote trofee met daarop de naam van Julia en de titel Snelste typer van Nederland, 2016. Een enorm applaus en gejoel van haar klasgenoten waren het gevolg. Misschien had dat ook wel een beetje te maken met de slagroomsoesjes die waren aangerukt om het voor iedereen een feestelijke ochtend te maken.

Honderden miljoenen voor bereikbaarheid Zuidelijke Randstad

DEN HAAG - De partijen in de Zuidelijke Randstad zijn verheugd over de investeringen van het Rijk in de Zuidelijke Randstad. Zo gaat er € 200 miljoen naar de regio Rotterdam Den Haag voor een pakket aan maatregelen om reizigers en goederen vlotter op de plaats van bestemming te krijgen. Minister Schultz trekt verder € 50 miljoen uit voor de doorstroming Burgerveen Leiden (A4), € 35 miljoen voor verdieping van de Nieuwe Waterweg, € 200 miljoen voor de goederencorridor Rotterdam – Duitsland en ze wil versnelde uitvoering van het traject Nieuwerkerk – Knooppunt Gouwe (A20).

Pex Langenberg, voorzitter Vervoersautoriteit van de MRDH en wethouder mobiliteit in Rotterdam: "De investeringen betekenen een forse impuls voor de bereikbaarheid van de regio. Samen met de partijen gaan we nu aan de slag om het programma in te vullen. Daarbij hebben wij de voorkeur uitgesproken voor projecten zoals de derde oeververbinding over de Maas, de uitbreiding naar vier railsporen tussen Delft en Rotterdam, de N59 en de aansluitingen van het hoofdwegennet en het onderliggend wegennet."

Floor Vermeulen, gedeputeerde provincie Zuid-Holland: "We hebben de ambitie om de best bereikbare provincie te zijn. Dat is belangrijk voor de inwoners die hier wonen en werken en voor de bedrijven die hun producten moeten vervoeren. Met de investeringen van de minister in de A20, de A4 en de A15 via goederencorridors kunnen we onze ambities nog beter waar maken. Samen met de provincie Zeeland starten we een verkenning naar de corridor Rotterdam – Antwerpen. We zijn verheugd over de toezegging van de minister om actief bij te dragen aan dat onderzoek."

N59

De provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het ministerie van Infrastructuur en Milieu bepalen samen aan de hand van al lopende onderzoeken waaraan de € 200 miljoen besteed gaat worden. Hierover maken de partijen in het voorjaar van 2017 afspraken. In dat kader gaan de partijen samen met het Rijk de effecten onderzoeken van de projecten uit het Regionaal Investeringsprogramma, met prioriteit voor de projecten Viersporigheid Delft –Rotterdam, de 3e Oeververbinding Rotterdam, knelpunten in de aansluiting van regionale wegen met het hoofdnetwerk en de N59. De uitkomsten hiervan worden besproken in het MIRT overleg in het voorjaar van 2017. Rijk en regio hebben afgesproken dat snel na de besluitvorming over de viersporigheid op het traject Rijswijk Zuid – Delft Zuid, wordt besloten over aanpassing van de sporen bij Schiedam ten behoeve van de Intercity-status van station Schiedam Centrum.

Rijksinvesteringen

De Rijksinvesteringen zijn opgenomen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) waarover donderdag 13 oktober afspraken zijn gemaakt. De investeringen zijn gericht op de verbetering van de bereikbaarheid van de Zuidelijke Randstad in brede zin: dus zowel over de weg, over het water als met het openbaar vervoer. Ook zullen de verbindingen met België en Duitsland versterkt worden, wordt innovatie in mobiliteitsvraagstukken gestimuleerd en is er extra geld beschikbaar voor uitbreiding van de fietsenstallingen bij stations.

Grote zoekactie naar vermist persoon

OUDDORP - Zondagmiddag 16 oktober rond kwart voor twee werden de hulpdiensten gealarmeerd door een verontruste melder die zich zorgen maakte over een vermist persoon.

De persoon zou zich bevinden op het strand in Ouddorp. Diverse hulpdiensten waaronder Reddingsbrigade Ouddorp, KNRM Ouddorp, brandweer, politie, ambulance en een helikopter van de Kustwacht werden gealarmeerd. Omdat de locatie van de vermiste persoon niet duidelijk was, zijn er door die hulpdiensten diverse zoekslagen op de duinpaden en op het strand gemaakt.

Na een zoekactie van ongeveer anderhalf uur kwam het bericht binnen dat de persoon was aangetroffen door de Reddingsbrigade bij Paal 13 op het Ouddorpse strand. Hierop is de persoon door de kusthulpverleningsvoertuig (KHV) opgehaald en overgedragen aan de ambulancedienst die zich hier verder heeft over ontfermd.Opgelucht en tevreden over de professionele samenwerking met de hulpdiensten keerden alle eenheden van de hulpdiensten terug naar hun post.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting inloophuis de Boei Goeree Overflakkee organiseert iedere 2e en 4e dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker.

U kunt tijdens de inloopdag binnenlopen vanaf 10.00 uur, koffiedrinken en in gesprek gaan over alle mogelijke onderwerpen met de andere gasten en de gastvrouwen. Tussen de middag kan de eigen meegebrachte lunch genuttigd worden. Vanaf 13.30 uur organiseren we activiteiten.
De volgende inloopdag is op 25 oktober, men kan dan een herfststuk maken onder leiding van Dineke van Katwijk. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 5 Euro. U kunt zich hiervoor opgeven voor maandag 24 oktober via info@deboei.nl

Inloopdagen vinden plaats in "De Overkant". Dijkstelweg 33 Ouddorp. Voor vragen en informatie kunt U contact opnemen via email info@deboei.nl of telefoon 06 22111572 . Meer informatie is te vinden op de website www.deboeigo.nl of facebookpagina www.facebook.com/deboeigo

Een stukje Zeeland op Flakkee

SOMMELSDIJK – Loop je over de dijk tussen Middelharnis en Sommelsdijk, kom je opeens een grenspaal tegen: Holland-Zeeland. Een grens tussen Holland en Zeeland? Hier? Ja en nee. Het paaltje markeert de situatie tot 1805. Sinds dat jaar is Sommelsdijk een deel van Holland. De grens van toen staat centraal in een toneelstuk dat op zaterdag 29 oktober wordt opgevoerd bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in… Sommelsdijk. De opvoering is een onderdeel van de eilandelijke invulling van de Maand van de Geschiedenis die in het teken staat van 'grenzen'.

Door Kees van Rixoort

Volgens de overlevering zouden Sommelsdijk en het omliggende gebied al in 'de grijze oudheid' tot Zeeland hebben behoord. Er zijn echter onvoldoende bronnen die dat bewijzen. Wel is bekend dat de heren van Voorne en Putten het grootste deel kochten. Dat was in de Middeleeuwen: van een eiland was nog geen sprake. Alleen Goeree vormde een eilandje. Veel bewoners waren er niet in de onherbergzame oorden ten oosten daarvan. Pas in de vijftiende eeuw ging men ertoe over de schorren en platen te bedijken. Daarna was permanente bewoning mogelijk. Hier en daar verrezen dorpen.

De heren van Voorne en Putten hadden vergaande privileges. Met de graaf van Holland hadden ze weinig te maken. Voorne en Putten waren, met andere woorden, min of meer afzonderlijke staatjes, een stukje niemandsland tussen Holland en Zeeland. Maar de dynastie van Voorne en Putten stierf uit, waarna hun gebied onder bestuur kwam van de Grafelijkheid van Holland. Ook Goeree (Westvoorne) en Overflakkee (Zuidvoorne). "Een bijzondere plaats nam Sommelsdijk in", schrijft streekarchivaris Jan Both in zijn artikel over Holland-Zeeland, dat in 2005 verscheen in historisch tijdschrift De Ouwe Waerelt. "De Staten van Zeeland konden aantonen dat Sommelsdijk Zeeuws territorium was. De heerlijkheid Sommelsdijk heeft dan ook nimmer deel uitgemaakt van de landen van Voorne en Putten en kon dus ook niet vervallen aan de Staten van Holland."

Enclave

Sommelsdijk vormde dus een Zeeuwse enclave op het Hollandse eiland. De positie van het dorp was enigszins geïsoleerd. "Wie denkt, dat men in vroeger tijd alleen maar oorlogen en ruzies uitvocht, slaat de plank mis. Als het nodig was, sloeg men de handen ineen. Zo werden Middelharnis, Sommelsdijk en Duivenwaard binnen één ringdijk bedijkt. De reuzenklus – de grootste bedijking op Overflakkee – kon enkel en alleen maar door samenwerking worden gerealiseerd. Als we dan bedenken dat Middelharnnis tot Putten behoorde, Sommelsdijk tot Zeeland en Duivenwaard tot Voorne dan mogen wij ons petje afnemen voor een dergelijke onderneming."

Geschillen

Vooral toen Sommelsdijk zich ontwikkelde tot een welvarend dorp, ontstonden er geschillen tussen de Staten van Holland en die van Zeeland. Holland maakte aanspraak op Sommelsdijk en Zeeland claimde de landen van Voorne. Sommelsdijk kende lagere belastingtarieven en had als gevolg daarvan – en enkele andere voorrechten – meer aantrekkingskracht voor handels- en ambachtslieden. Dat leidde ertoe dat men vanuit omliggende (Hollandse) dorpen soms misgunnend keek naar de welvaart in Sommelsdijk.
"Een probleem voor Sommelsdijk was de haven", schrijft Jan Both. "Door de verzanding van het Zuiddiep dreigde het dorp afgesloten te worden van de buitenwereld. De haven bleef bevaarbaar, maar ook niet zodanig dat Sommelsdijk zich kon ontwikkelen tot een vissersdorp. Voor het graven van een nieuwe haven door de plaat Flakkee kreeg men van de Staten van Holland geen toestemming. Deze plaat was namelijk Hollands gebied en door het verlenen van medewerking aan de havenplannen van Sommelsdijk benadeelde men het Hollandse Middelharnis..."

In de Bataafs/Franse tijd werd Goeree-Overflakkee eerst ingedeeld in Ring III, met Zierikzee als hoofdplaats. Daarmee was het hele eiland Zeeuws, maar dat duurde maar kort – van 1798 tot 1801 – want daarna viel Goeree-Overflakkee onder het Departement Holland. Met uitzondering van Sommelsdijk. Maar in 1805 volgde nog een grenscorrectie: Sommelsdijk ging naar Holland. En Hollands is het nog steeds.

Toneel: de grens is terug

Op zaterdag 29 oktober keert de grens tussen Holland en Zeeland even terug. In toneelvorm. Het luchtige stuk gaat over twee grenswachten die het smokkelen tussen beide gewesten proberen tegen te houden. Daarbij doen zich allerlei verwikkelingen voor en komen, met een vage knipoog, ook de toekomstige samenvoeging en andere historische feiten aan bod.
Het stuk is te zien om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. Plaats van handeling is het Marktveld, vlak bij het Streekmuseum.

Makelaardij LiVastGO is verhuisd naar nieuw pand

SOMMELSDIJK - Dineke en Ton van der Linden van LiVastGO Makelaardij zijn per 1 oktober 2016 verhuisd naar hun nieuwe pand aan de Langeweg 19 B te Sommelsdijk.

LivastGO Makelaardij is sinds 2013 actief als makelaar bij verkoop-en aankoopbemiddeling van woningen en overig vastgoed. Naast voornoemde activiteiten verzorgt LiVastGO ook bemiddeling bij verhuur van bedrijfsonroerendgoed en winkels.

De heer Ton van der Linden K-RMT i.o. is als eigenaar verbonden aan LiVastGO Makelaardij. Ton is ingeschreven in het Register van Vastgoed Managers Experts (RVGME). Binnen dit register is veel expertise aanwezig op het gebied van alle vastgoedvraagstukken.
Dineke van der Linden zal per 1 oktober secretariële- en overige ondersteunende diensten gaan verlenen. Als echtpaar hopen we zo onze klanten nog beter full-service te kunnen bedienen. Dineke adviseert bij verkoopstyling, het verkoop gereedmaken van woningen en oriënteert zich op de studie binnenhuisarchitectuur Ton richt zich met name op de verkoop- en aankoopbemiddeling van woningen, verhuur van woningen, bedrijfsonroerendgoed en winkels en overige vastgoed vraagstukken.
De nieuwe website van LiVastGO is onlangs gelanceerd en is te vinden op www.livastgo.nl.

Schrijfatelier Lettervers

GOEREE-OVERFLAKKEE – "In Nederland zijn meer dan één miljoen schrijvers. Ze leven niet allemaal van hun pen. Dat lukt maar zeer weinig schrijvers. Veel mensen schrijven voor zichzelf en in hun eentje", aldus de mensen van Schrijfatelier Lettervers.

Schrijfatelier Lettervers, www.lettervers.nl, biedt cursussen creatief schrijven aan. Deze cursussen starten in november. Het gaat om creatief schrijven. Dat betekent schrijven voor je plezier. Meer info op de website.

Thuisbezorgen van reisdocumenten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Minister Plasterk heeft deze week aan de Tweede Kamer een aantal verbeteringen aangekondigd voor de dienstverlening rond reisdocumenten, zoals het thuisbezorgen van deze documenten en het elektronisch melden van vermissing. Het aan huis of op het werk bezorgen van reisdocumenten wordt mogelijk voor alle gemeenten die dat willen aanbieden aan hun burgers. Je hoeft dan nog maar een keer naar het loket. De gemeente mag hiervoor wel extra geld in rekening brengen.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeente Goeree-Overflakkee onderzoekt op dit moment de uitwerking van deze nieuwe mogelijkheid. Zij is van mening dat een bezorgdienst van toegevoegde waarde is op de huidige dienstverlening. De verwachting is dat onze gemeente in 2017 start met het bezorgen van reisdocumenten. Ook het elektronisch melden van een vermissing moet dan mogelijk worden

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo

Woensdag 26 oktober is er een Zonnebloem-Bingo in de kantine van FIOS. De bingo start om 14.00 uur, de inloop is vanaf 13.30 uur. Er worden vijf ronden gespeeld voor € 5,-. Er is koffie of thee met wat lekkers voor de bezoekers.

Start rommelmarktseizoen

Zaterdag 22 oktober begint het nieuwe seizoen van de maandelijkse rommelmarkt in de Victoriahal in Dirksland. De rommelmarkt is van 10.00 tot 15.00 uur, de toegang is gratis. Het adres is Philipshoofjesweg 57a.

DEN BOMMEL

Bingo voor 55-plussers

Donderdag 20 oktober is er een grote bingo voor 55-plussers in de Bommelstee. Er is ook een verloting. De deur is open om 13.30 uur, aanvang 14.00 uur. De kosten zijn € 5,- per persoon.

Breicafé

Woensdag 26 oktober is er weer een breicafé. Dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in de Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30 - 22.00 uur. Entree € 1,75, dat is inclusief 2x kopje koffie/thee. Deelnemers moeten hun eigen materiaal meenemen. Er is altijd wel iemand die een beginner op weg wil helpen.

DIRKSLAND

Herfstbingo in de Vic

Donderdag 20 oktober organiseert de SVIK een herfstbingo, er is voor iedere deelnemer een gratis kop koffie of thee. Er is een superprijs van 200 euro. De deuren gaan open om 19.00 uur, de bingo begint om 19.30 uur. Het adres is Philipshoofjesweg 57a in Dirksland.

Mossels eten bij 't Reginahof

Op woensdag 9 november kunnen er heerlijke Zeeuwse mossels worden gegeten in het Activiteitencentrum 't Reginahof. De avond start om 18.00 uur, de kosten zijn € 12,50 per persoon. Aanmelden kan tot 3 november. Mail hiervoor naar: joke.vandijk@careyn.nl, of bel naar 06-53861647. U kunt ook een briefje door de brievenbus doen bij 't Reginahof. Dit alles onder vermelding van uw naam en telefoonnummer en het aantal personen.

Koffieochtend

Op maandag 31 oktober staat de deur weer open bij 't Reginahof. Bezoekers kunnen er onder het genot van een kopje koffie een gezellig praatje maken of met elkaar een spel spelen. Ook is het mogelijk om, in overleg, iets creatiefs te doen. Belangstellenden kunnen vrijblijvend binnen lopen. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. De bijeenkomst is van 10.00 uur tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland.

Martin en Jos Mans

Op vrijdag 11 november 2016 kunnen muziekliefhebbers een optreden bezoeken van de bekende organist en dirigent Martin Mans die samen speelt met zijn zoon Jos. In een sprankelend programma met de titel 'Tussen jou en mij' wordt het verhaal verteld van een vader en een zoon die ieder hun eigen weg zijn gegaan in de muziek en elkaar nu op het podium treffen. Martin bespeelt het orgel en dirigeert de Rotterdamse Vocalgroup VOICE. Jos is zeer begaafd in piano, gitaar en zang en zal deze drie onderdelen laten horen. 'Hoewel we elk een eigen weg in de muziek zijn gegaan vinden we elkaar nu op het podium en dat is heel bijzonder ', aldus Martin Mans. Het concert start om 20.00 uur in de Hervormde Kerk aan de Ring. Kaarten kosten € 12,50 voor volwassenen en € 5,- voor kinderen (t/m 11 jaar). Kaarten zijn te bestellen via www.martinmans.nl of t. 06-25391903. Leden van de ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB betalen op vertoon van hun lidmaatschapspas € 11,-.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Vondsten uit de natuur

In de natuur zijn prachtige dingen te vinden, waar ook nog eens iets moois mee gemaakt kan worden. IVN (de natuur- en milieuvereniging op Goeree-Overflakkee) organiseert in de herfstvakantie een workshop in de bibliotheken op het eiland. Donderdag 20 oktober in de bibliotheek in Ouddorp, aanvang 14.30 uur. Vrijdag 21 oktober om 14.30 uur start het programma in de bibliotheek van Oude-Tonge. Zaterdag 22 oktober om 11.00 uur is de workshop in Middelharnis. Deelname kost € 5,-, niet-leden betalen € 3,50.

MIDDELHARNIS

Mantelzorgcafé

Stichting ZIJN organiseert op donderdag 27 oktober een bijeenkomst in het Diekhuus voor mantelzorgers. Deze middag staat ik het teken van het thema: CVA. De CVA verpleegkundige van het ziekenhuis Dirksland zal voorlichting geven over CVA (cerebro vasculair accident, ook wel hersenbloeding, herseninfarct, tia). Aanvang 13.30 uur, de bijeenkomst duurt tot ongeveer 15.30 uur. Naast het thema is er ook gelegenheid om onder het genot van koffie /thee gelegenheid andere mantelzorgers te ontmoeten. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden via tel. 0187-641344 of e-mail: m.walter@zijngo.nl.

Vakantiebijbelfeest

In de herfstvakantie wordt op vrijdag 21 oktober het Vakantie Bijbel Feest van de Hervormde gemeente Middelharnis gehouden. Deze dag is voor alle kinderen van groep 2 tot en met groep 8 en voor de tieners van klas 1 tot en met 4. De activiteiten zijn in De Hoeksteen, aan de Ring 13 in Middelharnis. Deze keer staat de dag in het teken van 'samen eten'. De organisatie legt uit: "Samen eten is gezellig, je eet met de mensen bij wie je hoort en zo leer je elkaar goed kennen." Van 09.30 tot 13.30 uur zijn de activiteiten voor de kinderen van groep 2 t/m 5. Van 14.00 tot 18.30 uur zijn de activiteiten voor de kinderen van groep 6 t/m 8 en van 19.30 tot 23.30 uur is het Vakantiebijbelfeest voor de kinderen van klas 1 t/m 4. Op het plein voor de Hoeksteen wordt vis gebakken. Kijk voor meer informatie op www.hervormdegemeentemiddelharnis.nl/vakantie-bijbel-feest.

NIEUWE-TONGE

Muzikale notenmarkt

Muziekvereniging Apollo in Nieuwe-Tonge organiseert op zaterdag 22 oktober 2016 van 10.00 tot 16.00 uur een herfstmarkt bij Ons Dorpshuis. De markt zal geopend worden door een optreden van harmonie Apollo. De gehele herfstmarkt zal omlijst worden door muziek. Zo zullen er onder andere een zangeres, een harpgroep en een djembé groep aanwezig zijn. Tevens zal de slagwerkgroep van Apollo haar medewerking verlenen deze dag. Er zijn verschillende kramen, er worden onder andere zelfgemaakte producten, kleding en fashion, sieraden, verse friet, oliebollen en kruukplaetjes worden verkocht. Er is ook een loterij. Er zijn ook verschillenden kinderactiviteiten.

Harmonie zoekt muzikanten

Muziekvereniging Apollo uit Nieuwe Tonge is op zoek naar muzikanten. "Ben jij een ervaren dwarsfluit, piccolo, hobo, fagot, klarinet, saxofoon, trompet, trombone, cornet, hoorn, euphonium of bastuba muzikant of wil dit graag leren? Dan bent jij degene waar wij naar op zoek zijn." Muziekvereniging Apollo is een vereniging waar plezier in het samen maken van muziek maken voorop staat. Er worden verschillende muziekgenres gespeeld, van klassiek, pop, filmmuziek, blues tot aan modern. Er wordt op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur gerepeteerd in Ons Dorpshuis aan het Korteweegje. Belangstellenden zijn welkom om een kijkje te nemen. Neem voor meer informatie contact op met Diet Wolfert, info@apollo-nieuwe-tonge.nl of 06-51607339.

OOLTGENSPLAAT

Bingo

Vrijdag 21 oktober is de maandelijkse bingo avond in de kantine van voetbalvereniging OFB in Ooltgensplaat. De bingo start om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. Bezoekers worden welkom geheten met een gratis kopje koffie of thee bij binnenkomst.

Rommelmarktspullen gevraagd

Snuffelschuur Alles Wisselt is op zoek naar rommelmarktspullen! De organisatie komt overtoligge spullen graag ophalen. Hiervoor kan worden gebeld naar dhr. W. de Bonte, tel. 06 3000 2105. Het wordt dan zo snel mogelijk opgehaald. Alles Wisselt is te vinden rechts naast het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, Van Weelstraat 1 in Ooltgensplaat. De openingstijden zijn vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur en zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Nieuw is dat Alles Wisselt vanaf deze week ook elke woensdag geopend is van 10.00 tot 16.30 uur.

OUDDORP

Handvatten voor de herfst

Saskia Hameeteman-Blanker houdt op dinsdag 25 oktober een presentatie in de Overkant. Zij geeft een presentatie getiteld: "Laat de blaadjes maar vallen". Tips en handige handvatten om de herfst ontspannen tegemoet te treden. Al eerder hield Saskia presentaties in de Overkant, en deze keer met het doel belangstellenden met fijne gedachten en een ontspannen gevoel het najaar te laten starten. Kaartjes kosten € 5,00 en dat is inclusief de koffie of de thee. Kaartjes reserveren via VVV telefoon 0187-681789. De Overkant is gevestigd in Ouddorp aan de Dijkstelweg 33 Aanvang presentatie om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur.

Infomiddag over de Motte

Op woensdag 26 oktober is de heer Olivier te gast bij de 55+ club in Ouddorp. Hij is betrokken bij de archeologie werkgroep van de Motte en gaat een presentatie verzorgen over deze vereniging. Hij geeft informatie over de exposities her en der op het eiland. En uiteraard over enkele oudheidkundige onderzoeken op Goeree-Overflakkee. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 2,- inclusief een kopje koffie. De middag is vanaf 14.00 uur in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl. Op 2 november is het dankdag en zijn er geen activiteiten bij de 55+ club.

Rommelmarkt

Deze week zijn er twee rommelmarkten bij familie van der Linde aan de Marijkeweg 1. Op woensdag 19 oktober en zaterdag 22 oktober van 10.00-13.00 uur. De opbrengst is bestemd voor goede doelen.

Jongerendienst

Niet iedere tiener is altijd even happy. "Soms zijn er omstandigheden in het leven die je zou willen ontvluchten! Hoe kijkt God tegen jou aan? God is een God van heling en uitredding en wil er altijd voor jou zijn. Bij Hem is herstel te vinden." Aanstaande zondag 23 oktober is er om 18.00 uur een jongerendienst met als thema Fix you! Ds. Taco Koster zal in de Gereformeerde Kerk met de aanwezigen nadenken over dit thema. Praiseband eXalt zal de dienst begeleiden met liederen. Iedereen die jong is of zich jong voelt is van harte uitgenodigd. Adres: Dorpstienden 15, Ouddorp.

OUDE-TONGE

Mossels eten 55+ club

Op woensdag 26 oktober 2016 worden er mosselen gegeten bij de 55+club, en er wordt geluisterd naar een optreden van 'Die mooie molen'. Om 14.00 uur zijn bezoekers van harte welkom in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. De kosten voor de middag zijn € 11,50 per persoon. Aanmelden voor 21 oktober met vooruitbetaling van € 2,50 per persoon. Het telefoonnummer is 0187-641344 of e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl.

SOMMELSDIJK

Herfstvakantie in Streekmuseum

Oktober is de maand van de geschiedenis, dit jaar is 'Grenzen' het thema. In het Streekmuseum krijgen kinderen een eigen paspoort. In het paspoort staan verschillende opdrachten. Ze moeten allerlei obstakels overwinnen en worden uitgedaagd om hun eigen grenzen verleggen. De grensverleggende speurtocht is inbegrepen in de prijs van slechts 2,50 per kind. Ook voor volwassenen is de speurtocht aan te bevelen. Beleef de tijden van vroeger door het nemen van een lepel levertraan. Uiteraard is een snoepje als beloning bij de inname inbegrepen. Daarnaast is er een expositie over Holland/Zeeland en andere grenzen op Goeree-Overflakkee. Deze week is het Streekmuseum in de Kerkstraat van Sommelsdijk alle middagen geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur.

STELLENDAM

Mosselverkoopactie

Op zaterdag 22 oktober organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam een verkoopactie van verse, grote Zeeuwse mosselen. Er kan 1 kg of 3 kg worden besteld: 1 kg voor € 3,50 en 3 kg voor € 9,50. De bestelling kan tussen 19.00 en 20.00 uur telefonisch worden doorgegeven t/m donderdag 20 oktober. Het telefoonnummer is 0187-785108. Op zaterdagmorgen 22 oktober tussen 9.00 en 10.30 uur kunnen de bestellingen worden afgehaald bij de Beth-El Kerk aan de Voorstraat 69. De opbrengst komt geheel ten goede aan de nieuwbouw van de kerk.

Goocheldag voor de jeugd

DIRKSLAND – De schoolgaande jeugd kan de herfstvakantie afsluiten met het leren van goocheltrucs van echte goochelaars. Op vrijdag 21 oktober is gebouw De Schakel in Dirksland namelijk het decor van de Goocheldag die de Dorpsraad Dirksland organiseert in samenwerking met Goochelclub Rotterdam.

Er zijn meerdere goochelaars present om de kinderen trucs te leren en voorstellingen te geven. Naast de jeugd van de basisschool zijn ook vaders, moeders, opa's en oma's welkom om te komen kijken. De zaal is open vanaf 9.45 uur. Het eerste gedeelte van de Goocheldag begint om 10.00 uur. Van 12.00 tot 13.00 uur rusten de goochelaars. Daarna begint het tweede deel, dat duurt van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Nieuw tenue voor jeugdelftal

OUDDORP - Het jeugdelftal O17-2 van de Ouddorpse voetbalvereniging WFB is in het nieuw gestoken door Kibo accountants. Martin Boogaard is naast sponsor van dit team ook hun coach. WFB en de spelers zijn Kibo dankbaar voor het mogelijk maken van een nieuw tenue en de spelers zullen dit met trots dragen.

Opa's en oma's in de klas

DEN BOMMEL - Omdat het thema van de Kinderboekenweek " Voor altijd jong: opa's en oma's " was, kwam er op 't Kompas de afgelopen twee weken elke morgen een oma op school om uit een ouderwets boekje voor te lezen. De kinderen van alle groepen hadden vragen bedacht en elke morgen mochten een aantal kinderen een vraag stellen. Bijvoorbeeld: hoe vond u het vroeger op school, welk speelgoed had u vroeger, etc. In de klassen is er gewerkt over boeken en over de tijd van opa's en oma's. In de koepel en in elke klas was er een soort museum gemaakt van oude voorwerpen en oude kinderboeken.

Ook zijn alle klassen wezen kijken op de boerderij van de "tantes Ras", heel leuk om te zien hoe het vroeger op de boerderij was. En wat een geweldige afsluiting van de Kinderboekenweek: een high tea voor opa's, oma's of mensen in die leeftijd. De kinderen hebben allerlei lekkere dingen meegebracht of op school klaargemaakt. Om twee uur waren de gasten er. Ze werden ontvangen door de kinderen, die hen netjes van hapjes voorzagen. De kinderen zaten gezellig met hun gasten te kletsen. Ze mochten natuurlijk zelf ook snoepen. Daarna werden er oud Hollandse spelletjes met elkaar gedaan, zoals sjoelen, hinkelen, mens erger je niet...

Instappen in een heuse tijdmachine

MELISSANT - Tijdens de kinderboekenweek stroomde obs Roxenisse in Melissant vol met opa's/oma's en ouders. Die kwamen kijken en sommigen gaven uitleg over spullen en ambachten van vroeger. Op het schoolplein klonk het liedje 'Voor altijd jong!' van Kinderen voor Kinderen. Onder leiding van professor W. Eetikveel stapte iedereen in een heuse tijdmachine. De kinderen maakten een spannend reisje terug in de tijd en brachten en bezochten ouderwets gezellige tafereeltjes uit 'grootmoeders tijd'. Onder het genot van een ouderwets 'bakkie' met een lekkernij kon men op visite bij een breiende oma in haar huiskamer, met theeservies en voetenstoof met kooltjes. Op het vuur stonden de aardappels klaar om te stampen voor de puree en de strijkplank met ouderwetse boeren kielen stond klaar. Met een oud schietlood konden de kinderen, bij een leerling verkleed als timmerman, kijken of de met blokken gebouwde muur, wel recht 'gemetseld' was. De boer had de sikkel, zeis en de zaaimachine klaar staan en bij de snoepkraam konden de kinderen een kaneelsnoepje, hopje of boterbabbelaar proeven. Daarnaast was er nog een boekenkraam waar men tegen ouderwets lage prijs een kinderboek kon bemachtigen...

Dirkslander te zien in 'Hoe word ik 100'

DIRKSLAND – Gelein Ruts uit Dirksland is vanaf woensdag 9 november te zien in het tv-programma 'Hoe word ik 100'. In dit programma van omroep MAX binden zes Nederlanders de strijd aan tegen hun diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en stress.

In vijf maanden tijd probeert het zestal onder begeleiding van een medisch team van hun aandoeningen én hun medicatie af te komen. Hoe? Door simpelweg gezond te leven. Het zestal bestaat uit drie mannen en drie vrouwen, in de leeftijd van 47 tot 66. De 66-jarige Gelein Ruts, bekend als secretaris van de Dorpsraad Dirksland, gaat de strijd aan met diabetes.

Het tv-programma bestaat uit zes afleveringen. In de eerste aflevering, die wordt uitgezonden op 9 november, maken de zes deelnemers zich klaar voor hun nieuwe leven. Als de deelnemers van hun kwalen af willen komen en de honderd willen halen, zijn sommige zaken vanaf nu taboe. Zo neemt een van de deelnemers afscheid van zijn oude levensstijl met één laatste loempia.
'Hoe word ik 100' is te zien op NPO 1, aanvang 21.20 uur.

Familiereis naar Israël in de Kerstvakantie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 31 december 2016 vertrekt er een reis van Beter Uit naar Israël, de reisleider is Jaap Mackloet uit Sommelsdijk. De reis duurt een week en valt in de kerstvakantie.

Jaap Mackloet vertelt: "Laat je (klein)kinderen kennismaken met Het Beloofde Land! Tijdens deze reis komen de verhalen uit de Bijbel tot leven. Zo help je mee aan een echte archeologische uitgraving in de Stad van David, daal je af naar de tunnel van Hizkia, die gedeeltelijk onder water staat, en overnacht je in een heuse bedoeïenentent. Ook ga je kajakken op de Jordaan, struinen door de smalle straten en steegjes van Jeruzalem en dobberen op de Dode Zee. In Kfar Kedem word je gekleed in traditionele kleding uit de tijd van de Heere Jezus en kun je uit nog meer leuke excursies kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van schapen hoeden, melken en kaas maken, graan oogsten en pitabrood bakken? Ook kun je een rit per ezel maken. Tijdens een bezoek aan het marsepeinmuseum is het heerlijk smullen van het zelfgemaakte marsepein. De kinderen zullen onder de indruk zijn bij het zien van alle plekken die ze kennen uit de Bijbel!" Bezoek de website voor meer informatie: www.beter-uit.nl.

Niet passief door het leven

SOMMELSDIJK - Donderdag 3 november is er van 15.00 tot 20.30 uur een informatiemarkt PDL in Nieuw Rijsenburgh. PDL staat voor Passiviteiten van het Dagelijks leven. Alledaagse handelingen als eten en drinken, wassen, kleden, lopen, zitten en liggen worden door een lichamelijke en/of geestelijke beperking bemoeilijkt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan zijn na een beroerte, een ongeluk of door een ziekte als dementie. Patiënten, mantelzorgers, zorgmedewerkers en belangstellenden zijn van harte welkom om te zien welke mogelijkheden en alternatieven er zijn om niet passief door het leven te gaan.

Bezoekers krijgen onder andere informatie van Firma Arion, was- en verzorgingsproducten; Doff and Donner, hulpmiddelen bij het aantrekken van steunkousen; Albeda college, scholings- en cursusaanbod PDL; Firma Hartmann, incontinentie- en huidverzorgingsproducten; Firma Hill-Rom, ervaar met een dementia kostuum wat het is om met dementie en beperkingen door het leven te gaan; CoCuisine, mogelijkheden als eten en drinken met bestek niet meer gaat; Alzheimer Nederland afdeling Goeree-Overflakkee, informatie over dementie en ervaringsdeskundigen CuraMare met levensboeken, levensgeschiedenisformulier en aromatherapie. Ook kunt u een workshop Mylene-voetmassage bijwonen.

De informatiemarkt vindt plaats in de hal en het restaurant van woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh, Sperwer 271, Sommelsdijk. De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Veiling bijzondere kunstwerken

SOMMELSDIJK - Tijdens de Ontmoetingsdagen van de Exoduskerk worden er twee bijzondere kunstwerken geveild. Het is een zeldzame studie met koeien van de schilderes Henriëtte Ronner-Knip. Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) heeft deze studies aan de hand van haar signatuur onderaan de studie als "echt" beoordeeld. Het tweede kunstwerk is een litho van Jan Toorop. Er kan op 4 en 5 november een openbaar bod worden gedaan op de kunstwerken, dat gebeurt door middel van een inschrijflijst. De hoogste bieders worden op zaterdagmiddag 5 november bekend gemaakt.

Henriëtte Ronner-Knip leefde van 1821-1909. Het was haar vader, decoratieschilder, J.A.Knip, die Henriëtte de eerste penseelstreken heeft bijgebracht. De ouders Knip namen hun kinderen mee op de vele reizen, die zij vanuit het zuiden des lands maakten naar Frankrijk. Zij kreeg op jonge leeftijd al een schildersezel cadeau en haar vader besteedde vele lesuren om zijn kinderen de schilderstechnieken aan te leren. In die vroege periode schilderde Henriëtte vooral landelijke taferelen en beesten op het erf. Uit die periode zal ook de aangeboden "koeien" studie zijn. Best bijzonder want zij heeft weinig koeien geschilderd. Deze studie zal gemaakt zijn in de periode 1840-1850. Momenteel is er een expositie in het Noordbrabantsmuseum over de familie Knip.

Johannes Theodorus Toorop behoort met Van Gogh tot de belangrijkste kunstenaars uit de periode rond 1900. Hij was o.a. actief als portretkekenaar, keramist, reclame- en affichetekenaar. Het werk van Toorop wordt vaak geassocieerd met art-deco, vooral vanwege zijn bekende litho's. De laatste 20 jaar van zijn leven was hij sterk rooms-katholiek geïnspireerd. De litho, die de Exoduskerk tijdens de ontmoetingsdagen aanbiedt is gemaakt in 1920 (bovenaan links gesigneerd) en heeft kenmerken van religieuze inspiratie. Het is een vrij zeldzame litho, want in de archieven van het RKD komt deze afbeelding niet voor.

Kunst of Kitsch-middag in de Bibliotheek

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en ANBO Midden- en West-Flakkee hebben de krachten gebundeld en bieden vanaf september maandelijks een activiteit aan. Dit kan een inspirerende lezing, boeiende voorstelling of creatieve workshop zijn. De middagen worden afwisselend gehouden in de bibliotheekvestigingen in Middelharnis en Ouddorp. Natuurlijk wordt er altijd een kopje koffie/thee geschonken… Op donderdagmiddag 27 oktober staat de KoffiePLUS-middag gepland in de Bibliotheek in Ouddorp (Raadhuisstraat 4). Deze middag is taxateur Irene Rozendaal te gast. Iedere deelnemer aan de KoffiePLUS-middag mag twee objecten ter taxatie aanbieden. Mevrouw Rozendaal zal de meegebrachte voorwerpen duiden en taxeren. Plaatsen reserveren voor deze KoffiePLUS-middag kan via www.leerenbeleef.nl en aan de balie in de vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Inloop vanaf 13.30 uur, aanvang 14.00 uur, deelname kost € 5,00 per persoon.

Dorpsraad Dirksland in Polivak

In de uitzending van donderdag 20 oktober 2016 van Polivak op Rtv Slogo is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met de heren Leenders en Ruts van de Dorpsraad te Dirksland. Het ontstaan en de functie van deze raad zal worden besproken. De verhouding met zowel de gemeente als de burgers van Dirksland komen aan de orde. Ook worden verschillende problemen onder de lopen genomen. Zoals het Havenkanaal, de parkeersituatie rondom en nabij het ziekenhuis, de betrokkenheid van de burger en het 600 jarig bestaan van Dirksland. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "programma gemist" op de website.

Uitslagen Eneo 52

MELISSANT - De uitslagen van damclub E.N.E.O.52 van maandag 10 oktober:

P. Kom-B. v.d. Spaan 1-1
L. Breen-C. Visbeen 0-3
T. Goedegebuur-A. het Jonk 0-3
A. Visbeen-H. Visbeen 0-3
B. Visbeen-J. Looij 3-0

Al veertig jaar werkzaam in het ziekenhuis

DIRKSLAND - Zaterdag 17 oktober was een bijzondere zaterdag voor Etha Meijer. Etha was op weg naar haar werk in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zoals zij al 40 jaar doet. Zij dacht een avonddienst te werken op de spoedeisende hulp. Veertig jaar werken bij dezelfde organisatie is een lange tijd, dat zie je tegenwoordig niet meer zo vaak. Vandaar dat haar collega's Etha in het zonnetje wilden zetten. Na alle ritjes die Etha zelf naar het ziekenhuis heeft gedaan, vonden zij het tijd dat Etha gereden werd. In een oldtimer werd zij door collega's thuis opgehaald. Aangekomen bij het ziekenhuis stond de volgende verassing op Etha te wachten. Collega's stonden haar op te wachten bij de spoedeisende hulp om Etha mee te nemen voor een high tea. Tijdens de high tea werd zij in de watten gelegd met cadeaus en toespraken. Eind van dit jaar hoopt zij van haar pensioen te gaan genieten.

Eervolle vermelding Lekkerste Bal Gehakt 2016 voor Kwaliteitsslagerij Buth

OOLTGENSPLAAT - Kwaliteitsslagerij Buth uit Ooltgensplaat kreeg vorige week een eervolle vermelding tijdens de prijsuitreiking van de Lekkerste Bal Gehakt 2016. Slagerij Buth`s team ontving de prijs uit handen van TV-kok en schrijver Julius Jaspers op de VAS, vakbeurs voor slagers, in Amsterdam.

De gehaktballen van Kwaliteitsslagerij Buth ontvangen deze eervolle vermelding in de wedstrijd om de Lekkerste Bal Gehakt. De jury lette o.a. op uiterlijk, geur en kleur, structuur, kruiding en natuurlijk op smaak. Daarnaast bestond de finaleronde uit een mysteryshopping, oftewel een consumentenaankoop, om te vergelijken of het winkelproduct van dezelfde kwaliteit is als het wedstrijdproduct. De jury, bestaande uit Julius Jaspers, winnaar van vorig jaar Paul Brands van Keurslagerij van Hest, SVO-docent Gertjan Verzijl en expert Paul van Trigt, zei over de bal: "Niet voor niets heeft deze slager al meerdere keren in de finale gestaan met zijn topbal!"

Krijn Buth zei na afloop: "We zijn heel trots dat we opnieuw in de finale staan met onze beroemde bal gehakt. Deze eervolle vermelding is wederom een bevestiging dat we een mooi ambachtelijk en puur product verkopen!""

Kwaliteitsslagerij Buth

Slagerij Buth bestaat al meer dan 112 jaar en staat bekend om zijn ambachtelijke specialiteiten. Het vlees en alle worstsoorten worden ambachtelijk verwerkt en ook het vlees wordt zorgvuldig geselecteerd. Slagerij Buth heeft al 7 keer de finaleplaats van de Lekkerste Bal Gehakt behaald. Een bevestiging dat de slagerij een (h)eerlijke bal verkoopt.

SOMMELSDIJK- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Maandagavond 31 oktober start de KCE een avondcursus over Portretkunst van de 19e en 20ste eeuw. Aan de hand van boeiende en kleurrijke voorbeelden krijgt u meer inzicht in twee eeuwen vernieuwende en moderne portretschilderkunst. De docente is Imelda van der Linden.

In drie cursusavonden krijgt de cursist aan de hand van boeiende en kleurrijke voorbeelden meer inzicht in de twee eeuwen vernieuwende, moderne portretschilderkunst.

De portretkunst volgde in de negentiende en twintigste eeuw de voortdurende veranderingen die zich in de beeldende kunsten voltrokken. De traditionele, representatieve, vaak geïdealiseerde portretten waren voor de avant-gardistische schilders geen optie meer. Zij zochten naar nieuwe concepten en technieken. Er verschenen andere typen modellen, poses, gezichtspunten en onderwerpen. Het atelier werd ingewisseld voor de straat en het terras. De achterliggende boodschap van het portret veranderde mee en varieerde van luchtig en oppervlakkig bij de impressionisten tot beladen en geëngageerd bij de expressionisten. Daarnaast vroeg de uitvinding van de fotografie ook om een passend antwoord van de portretschilder.

Naast alle vernieuwende portretvormen blijft een groep schilders trouw aan de eeuwenoude traditionele portretschilderkunst, die onverminderd populair is bij opdrachtgevers. En, terwijl de avant-garde geen opdrachten kreeg en honger leed, waren deze (society) schilders rijk, beroemd en gewaardeerd.

De kosten van deze cursus bedragen slechts € 45,- inclusief reader.
De cursus bestaat uit drie maandagavonden van 19:30 uur tot 21:30 uur. De cursusdata zijn: 31 oktober, 7 en 14 november in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk

Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat R. Zoomers 06 – 41365591 of mailen naar info@kcego.nl. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl.

Het Bouwstation verhuurt machines en gereedschap

SOMMELSDIJK – Aan de Gerard Walschapstraat 10 in Sommelsdijk heeft het Bouwstation haar deuren geopend. Professionals en particulieren kunnen er terecht voor het huren van professioneel gereedschap.

Het Bouwstation verhuurt een breed assortiment. Van breekhamers tot rolsteigers en van van bouwdrogers tot betonmolen. Handig voor zzp'ers, schilders, bouwbedrijven, hoveniers en de industrie. Leonard van der Sluijs zorgt voor deskundig advies bij de huur van gereedschap. Bij het Bouwstation zijn onder andere de merken Metabo, Makita, Stihl en Festool aanwezig. Het Bouwstation is opgestart door ondernemers die actief zijn in de bouw en merkten dat er vraag is naar een verhuurbedrijf voor professioneel gereedschap.

De gehuurde materialen kunnen ook worden thuisbezorgd op heel Goeree-Overflakkee en ook op Schouwen-Duiveland en Voorne-Putten. Een week huren is 3 dagen in rekening brengen. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag 07.30 – 17.00 uur en op zaterdag van 08.00 – 12.00 uur. Zie ook www.hetbouwstation.nl

Schotejillers zwemmen knappe tijden tijden

SOMMELSDIJK - Zaterdag 15 oktober heeft een kleine delegatie namens de Schotejil deelgenomen aan de korte baan (25m) Challenger te Rosendaal. Een clubrecord was er voor Julien Tanis op 50m vrij (29.20). Hij verbeterde het oude clubrecord (tot 12 jaar) uit 2004 dat op naam stond van Mark Costeris. Julien Tanis zwom verder ook de 100m vrij (1.03.55). Bij de meisjes zwom Lotte Tillema op 50m vrij (29.73) en 100m vrij (1.05.17) prima tijden. Lieske Zijlstra wist haar tijd op 200m vrij (2.18.52) eveneens te verbeteren. In de junioren categorie zwom Aisha Nobels een p.r. op 50m vrij (35.69). De verdere deelnemers waren Lotte Middelbos op 100m vrij (1.04.03) en100m rugslag (1.14.84), alsmede Manon Middelbos op 100m schoolslag (1.20.86) en 200m vrij (2.23.31).

Orgelconcours op het Frobeniusorgel

OUDE-TONGE - In het afgelopen halfjaar zijn er diverse orgelconcerten gegeven in het kader van het 50-jarig bestaan van het Deense Frobeniusorgel in de Hervormde Kerk te Oude-Tonge. Op zaterdag 29 oktober wordt deze concertenserie afgesloten met een concours voor amateurorganisten.

Dit evenement wordt hier, mede dankzij de financiële steun van het Paul van Hessenfonds van de eilandelijke Lionsclub, iedere twee jaar georganiseerd door de Vereniging van Orgelvrienden (VVO), dit keer vanwege het jubileum in samenwerking met de plaatselijke orgelcommissie. De jury bestaat uit Bas de Vroome en Jan Kleinbussink. Er zijn 11 deelnemers, die spelen allemaal een klein kwartier. Het ochtendprogramma is van 9.30 tot 12.00 uur, het middagprogramma is van 14.20 tot 16.20 uur.

Iedere deelnemer speelt een verplicht werk: óf een koraalbewerking uit de bundels van de VOGG '75 en '80, óf van J.G. Walther. Daarnaast een werk naar eigen keuze.
De concoursdeelnemers zijn (in alfabetische volgorde): Jaco van den Berg, Auke Kieviet, Jarno Klink, Arenda Koppelaar, Adrie van Manen, Willemijn Mol, Krijn Padmos, Lars Roozemond, Jowan Tanis, Corné Verburg en Klaas de Vos. Aan het einde van de middageditie geeft de jury commentaar en worden de winnaars bekend gemaakt.

's Avonds om 19.30 uur start het slotconcert. Eerst worden de prijzen uitgereikt, daarna spelen de drie winnaars hun door de jury geselecteerd werk. Na de pauze geven de juryleden "een neobarok-orgelpresentatie". Bas de Vroome speelt een preludium van Micheelsen (1952), met daarin plenumafwisselingen; een partita van Distler (1930), met veel solostemmen; een passacaglia van Welmers (1965), een 12-toonsstuk uit de bouwtijd van het orgel en hij sluit af met een toccata, trio en fuga van Schuurman (1953), op verhoogde toon, in E-groot. Jurylid Jan Kleinbussink geeft een toelichting op de te spelen werken.

De entree voor het dagprogramma is € 2,50 ; de gezinsprijs € 5,00. Het avondprogramma is gratis! Er wordt bij de uitgang gecollecteerd voor het Frobenius-orgelfonds.

Kerstactie geeft zeelieden hoop

GOEREE-OVERFLAKKEE - Havenevangelist Felix Heinrichs is druk bezig met de voorbereidingen van de jaarlijkse kerstactie. Hij vertelt er enthousiast over: "De tijd van kerst komt er weer aan. Juist in deze tijd van het jaar voelen mensen zich vaak eenzaam. Vooral als je op een schip moet zitten heel ver weg van je gezin en zonder mogelijkheid samen met hun het feest te vieren. Sommige zeelieden varen al jaren zonder één keer voor kerst thuis geweest te zijn. Gevoelens van hopeloosheid en wanhoop zijn voor sommige zeelieden gewoon geworden. Voor de meeste mensen is het onvoorstelbaar om aan kerst niet bij onze familie te kunnen zijn. De zeelieden zijn belangrijk voor ons, want 90 procent van de spullen die we kopen komt via schepen naar ons toe."

"Dankzij de hulp van mensen op Goeree-Overflakkee konden wij als stichting Seamen's Christian Friend Society Rotterdam vorig jaar in totaal 1200 pakketten op de schepen in de Rotterdamse havens uitdelen. Uw geschenk kan een leven veranderen en mensen nieuwe hoop geven. Soms beginnen zeelieden te huilen als ze een kerstcadeau mogen ontvangen. Het is een unieke mogelijkheid om mensen met de liefde van Jezus in aanraking te brengen. Het geeft enorme openingen voor het evangelie op de schepen. Een pakket kost ongeveer 10 Euro. Wij willen er dit jaar 1000 pakketten van maken. Dus hebben we in totaal tienduizend euro nodig. Mensen die kerstactie willen ondersteunen hebben hiervoor twee verschillende mogelijkheden: Er kan geld worden overgemaakt op de rekening van de stichting Seamen's Christian Friend Society Rotterdam. Het rekeningnummer is IBAN NL11 RABO 011 49 92 096, graag vermelden "Kerstactie."

Het is ook mogelijk om zelf een compleet pakket samen te stellen en op te sturen of af te geven. In een pakket horen de volgende items: een gebreide muts en handschoenen, snoepjes, Snickers of Mars, chocola, noten, deodorant, shampoo en douchegel (voor mannen). Tandpasta en tandenborstel. Alles kan worden verpakt in een mooie schoenendoos, met een kerstkaart met een Engelse tekst voor de zeeman. De pakketten kunnen worden opgestuurd of afgegeven bij: Felix Henrichs, Forsythia 40 in Dirksland.

Het is de bedoeling om op zaterdag 26 november 2016 de pakketten in te pakken. Vanaf 28 november 2016 start het uitdelen in de havens. Voor het inpakken en uitdelen zijn er nog vrijwilligers nodig, mensen die mee willen werken kunnen contact op nemen met Jaap de Gans, hij is de coördinator van de kerstactie. Zijn telefoonnummer is 06-11178183, of per e-mail degansjaap3@gmail.com.

Elina Swaneveld-Bakelaar is een weledelzeergeleerde vrouwe

In het midden de promovenda, mr. dr. Elina Swaneveld-Bakelaar, geflankeerd door haar paranimfen: (l) Elina's zus, mr. drs. Moniek Bakelaar en (r) Elina's vriendin,juriste Inge de Koning-Smit.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 7 oktober promoveerde Elina Swaneveld-Bakelaar (35 jaar), oud-inwoner van Oude-Tonge, aan de Open Universiteit tot doctor in de rechten en men mag haar daarom nu mr., dr. of weledelzeergeleerde vrouwe noemen.

Het leren zat er bij Elina al vroeg in. Als kleuter leerde ze zichzelf lezen, omdat ze niet wilde wachten tot de lagere school. Op Het Startblok in Oude-Tonge sloeg Elina een klas over, om vervolgens met haar elfde jaar naar de middelbare school in Middelharnis te gaan. Na 6 jaar had ze haar VWO-diploma behaald en leek het een logisch gevolg dat Elina ging studeren. Maar dat verliep anders. Elina wilde graag gaan werken en ze volgde daarom een secretaresseopleiding aan het Van Hogendorp College in Rotterdam. Ze kreeg een baan bij Schaap & Partners in Rotterdam en na enige tijd verruilde Elina dit kantoor voor Holland van Gijzen Advocaten te Eindhoven. Daar ging ze als juridisch secretaresse werken voor Paul Liesker (huurrecht advocaat) die zich toen afvroeg: "Wat moet ik met zo'n jong ding?" Gelukkig veranderde hij snel van gedachten en vond hij in Elina een drijvende kracht die leergierig was en hem veel werk uit handen nam.

In die tijd begon het leren weer te kriebelen en ging Elina in deeltijd rechten studeren aan de Open Universiteit. Na vijf jaar studeerde zij af, met een scriptie getiteld: 'Een maas in de wet: De huur van onbebouwde onroerende zaken.' Na haar afstuderen ging Elina in 2005 werken bij SRK in Zoetermeer en in 2007 werd zij beëdigd als advocaat. In 2009 begon ze uit interesse met de studie Algemene Cultuurwetenschappen en in 2012 startte zij aan de Open Universiteit met een rechtswetenschappelijk onderzoek om zodoende de graad van doctor te kunnen behalen.

Met haar onderzoek: 'De huur van ongebouwde onroerende zaken: een leemte in de wet', koos zij voor een relatief onbekend onderwerp. Daarbij heeft ze het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt, door ook het Franse Recht in haar onderzoek te betrekken. Maar het was niet voor niets: Het cortège was lovend over haar proefschrift, dat inmiddels in boekvorm is verschenen.

Nadat het cortège tijdens de promotieplechtigheid de nodige kritische vragen had gesteld en Elina de vragen tot tevredenheid beantwoord had, mocht zij uit handen van haar promotor, prof. Mr. J.G.J. Rinkes, haar bul in ontvangst nemen. Namens de voorzitter van het cortège sprak prof. mr. E.F. Stamhuis zich lovend uit over het geschreven proefschrift en prees hij de instelling van de promovendus om niet de gemakkelijkste weg te kiezen. Na afloop werd de 'jonge' doctor door de vele genodigden gefeliciteerd met haar behaalde titel. Onder hen was ook de inmiddels gepensioneerde advocaat Paul Liesker, op wiens kantoor haar carrière ooit begon. "Ik heb bewondering voor deze jonge vrouw. Ondanks alles is ze gewoon zichzelf gebleven", aldus Paul. Op de vraag wat Elina nu gaat doen, antwoordt ze: "Even rust, misschien nog een paar artikelen schrijven". Maar Elina zit niet lang stil, de volgende klus ligt alweer in het verschiet: samen met een collega verzorgt Elina in februari een workshop op het Congres van de Vereniging voor huurrecht advocaten.

Flakkeese rugbyers krijgen de smaak te pakken

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met een enigszins gehavend team en een aantal noodgedwongen wisselingen ging het team van coach Jan Schaap naar Delft waar de E.F.R.C. Eilanders aantraden tegen het derde team van de plaatselijke rugbyclub. Aangezien Delft ook een paar beginners had beloofde het een leuke wedstrijd te worden.

Er werd gespeeld in 4 kwarten van 20 minuten en Delft schoot uit de startblokken en de Eilanders lieten zich duidelijk overrompelen. Na het eerste kwart waren er 4 try's tegen gescoord. De tweede 20 minuten gingen al een stuk beter met zelfs twee goede kansen voor de groen-gelen. Het meegereisde Flakkeese publiek moest echter wachten tot het derde kwart voor ze konden juichen door twee try's van Dave Vogelaar, één van de 3 debutanten aan Flakkeese kant. Joost Kastelein, de jongste speler op het veld verzilverde één van de twee conversies. In het laatste kwart ging de conditie een beslissende rol spelen en ook het feit dat de Eilanders de hele wedstrijd een man minder hadden bepaalde uiteindelijke mee in de 57-12 overwinning voor de thuisploeg.

De veelal ervaren Delftenaren gaven na afloop veel complimenten en hebben beloofd om een keer naar Stad aan 't Haringvliet te komen voor een rugbywedstrijd. De eilanders willen zo snel mogelijk palen op het veld plaatsen zodat ze hun fans kunnen trakteren op een thuiswedstrijd.

Verwenprogramma voor vrijwilligers

MIDDELHARNIS - De Unie Van Vrijwilligers Goeree-Overflakkee hield dinsdagavond 11 oktober haar jaarlijkse contactbijeenkomst in de aula van de Prins Maurits scholengemeenschap te Middelharnis. Omdat de UVV Goeree-Overflakkee dit jaar 35 jaar bestaat, was het een bijzondere bijeenkomst. De vrijwilligers werden op feestelijke wijze ontvangen met een welkomstdrankje en konden genieten van een overheerlijk koud en warm buffet van Croissy.

Het 'verwenprogramma' voor de vrijwilligers werd opgeluisterd met enkele muzikale bijdragen. Speciaal voor deze avond had de musicus Mar van der Veer liederen geschreven en gecomponeerd. In de eerste bijdrage trad hij samen op met vocaliste Anne Hagoort. Zij brachten enkele bekende musical-liederen ten gehore. Als creatieve hoogtepunt slaagde Mar van der Veer er in alle aanwezigen een speciaal UVV-lied in canon te laten zingen. De algemene kennis van de aanwezigen werd getest in een quiz met vragen over de UVV. De twee winnaars ontvingen een waardebon, die ter beschikking is gesteld door Croissy, dat dit jaar 25 jaar bestaat. De avond, die door de aanwezigen zeer werd gewaardeerd werd in stijl afgesloten: ijs uit de ijscokar van De Ouwe Snoeperd en koffie/thee met bijbehorend lekkers. De afdeling UVV Goeree-Overflakkee is opgericht in 1981 te Dirksland en telt momenteel 280 vrijwilligers.

De UVV, opgericht in 1945, is een grote landelijke vrijwilligersorganisatie die dagelijks met meer dan 9.000 vrijwilligers in ruim 50 afdelingen vrijwilligerswerk verricht. Zij bieden praktische hulp en sociale ondersteuning in instellingen en bij mensen thuis. Dat kan op verschillende manieren: van begeleiden bij uitstapjes tot hulp in ziekenhuizen en zorginstellingen, van maaltijdvoorziening tot een luisterend oor bij vriendschappelijk contact. Vrijwilliger worden? Bezoek dan de website www.uvvgoeree-overflakkee.nl

Adviesraad sociaal domein wil in gesprek over het nieuwe zorgstelsel

OUDDORP - Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdwet, participatie wet en de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De adviesraad sociaal domein is benieuwd hoe het ervoor staat. Wordt er meer maatwerk geleverd? Zijn mensen goed in staat om hun eigen netwerk in te zetten? Blijft er voldoende huishoudelijke hulp over? Hoe gaat het met de mantelzorgers? En hoe snel word je geholpen voor jeugdzorg? 31 oktober is er een bijeenkomst in Ouddorp.

De adviesraad gaat daarom in oktober in gesprek met iedereen die op het eiland te maken heeft met het nieuwe zorgstelstel. 'We organiseren drie avonden met uitstekende sprekers om deze thema's toe te lichten. Tijdens deze avonden willen we met zoveel mogelijk mensen in gesprek om hun ervaringen te horen en kennis te delen.' Aldus Cor Hameeteman, voorzitter van de adviesraad. 'De ervaringen van inwoners helpen ons om een scherp beeld van de ontwikkelingen te krijgen. We gebruiken die informatie om zo goed mogelijk advies uit te brengen en om thema's die bij veel mensen spelen onder de aandacht te brengen.'

Na eerdere bijeenkomsten in Middelharnis en Oude-Tonge is er op 31 oktober een avond in de Dorpstienden in Ouddorp. De spreker is Erik Dannenberg, zelfstandig adviseur Zorg en Welzijn en voorzitter van de Stichting Present Nederland. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.15 uur. Iedereen is welkom om de avond bij te wonen. Zie voor meer informatie www.asdgo.nl.

Adviesraad sociaal domein

De adviesraad sociaal domein is een onafhankelijk adviesorgaan van inwoners van Goeree Overflakkee. Zij geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente op het brede terrein van het sociaal domein op Goeree Overflakkee. De adviesraad is voortgekomen uit de WMO adviesraad en bestaat uit 13 vrijwillige leden en een onafhankelijke voorzitter. Om de gemeente goed te kunnen adviseren is de adviesraad onderverdeeld in de volgende werkgroepen: Jeugd, Mantelzorg en ouderenbeleid, Participatie, werk en inkomen, Verslavingszorg, Vrijwilligersbeleid en Wonen en leefbaarheid.

Nieuw bij RegioBank JongWijs: kinderen zélf leren sparen en betalen

(Advertorial)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het is fijn als kinderen later verstandig met geld omgaan. Goed sparen, maar ook verstandig uitgeven. Dat is niet vanzelfsprekend. Dat kan een kind leren door te oefenen. Vallen en opstaan met kleine bedragen. Dat kan met JongWijs van RegioBank: een pakket met een spaar- en betaalrekening voor het kind zélf. Bij de Zelfstandige Adviseurs van RegioBank laten ze graag zien wat JongWijs is. Een afspraak maken is niet nodig. Kinderen kunnen met hun ouders gewoon binnenlopen.

JongWijs is een financieel pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Een spaar- en betaalrekening mét jaarlijks leuke en praktische geldtips. Oók voor de ouders. Want RegioBank geeft ook de ouder jaarlijks interessante informatie en bruikbare tips om kinderen te helpen financieel zelfstandig te worden. Gewoon via de post, op het huisadres. En uiteraard staan de Zelfstandig Adviseurs ook voor u klaar!

Stap voor stap leren

JongWijs begint met een spaarrekening. Vanaf 8 jaar komt daar een betaalrekening bij. En met toestemming van de ouder ook een Jeugdpas mét weeklimiet en Internet Bankieren en Mobiel Bankieren. Dit kan, maar hoeft dus niet. Ouders vragen dit bij RegioBank aan wanneer het kind hier aan toe is. Uiteraard adviseert RegioBank daar ook graag in.

U bent van harte welkom bij RegioBank. Kom langs op één van onze kantoren om te horen én zien wat JongWijs u en uw kind kan opleveren.