info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

13 september 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 13 september 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Stijlvolle afronding 600 jaar Dirksland

Het afsluitende vuurwerk van de viering '600 jaar Dirksland.' Foto's: Hans Villerius

DIRKSLAND – Met een indrukwekkend vuurwerk zijn de activiteiten rond 600 jaar Dirksland zaterdagavond 10 september tot een eind gekomen. Enkele honderden mensen waren naar de Mozartsingel gekomen om het vuurwerk op deze nieuwe locatie te bekijken.

Door Kees van Rixoort

De dag zelf vond rond de oude dorpskerk de jaarmarkt van de Hervormde Gemeente plaats. Het Flamingo Team van de gemeente Goeree-Overflakkee was aanwezig om van de dorpelingen te horen wat er speelt in Dirksland en wat zij belangrijk vinden. Het parkeren in het dorp en de snelheid waarmee het verkeer zich door de straten beweegt, scoorden hoog bij de zaken die voor verbetering vatbaar zijn.

Donderdag 8 september was de dorpskerk het decor van een optreden van de koren Excelsior en Sursum Corda. En een dag later presenteerde historische vereniging De Motte, eveneens in de kerk, de speciale uitgave van het tijdschrift De Ouwe Waerelt. De eerste exemplaren waren voor de oud-burgemeesters Boonstra en Stoop en de huidige Dirkslandse wethouder Markwat. De bezoekers kregen ook meer te horen over de opzet en het stratenplan van het dorp en over de archeologische vondsten aan het Achterdorp.

De speciale uitgave van De Ouwe Waerelt is geheel gewijd aan de geschiedenis van Dirksland. Het nummer zal spoedig in alle brievenbussen van Dirksland te vinden zijn. Dit dankzij een financiële bijdrage van de dorpsraad Dirksland.

Naast de verspreiding van De Ouwe Waerelt staat er, na de symbolische afronding aan de Mozartsingel, nog iets op stapel dat met de viering van 600 jaar Dirksland te maken heeft: de onthulling van een beeld (of verbeelding) van Paulina van Weel voor de ingang van het ziekenhuis dat zij financieel mogelijk maakte.

112-dag op Spuiplein en Kaai

MIDDELHARNIS – Stichting Hart van Goeree-Overflakkee organiseert zaterdag 17 september in samenwerking met BL-Veiligheid een 112-dag op het Spuiplein. Een dag vol demonstraties door politie, brandweer, EOD, Kenbri Firefighters, het Sigma team en andere hulpverleners. "En volop gelegenheid om zelf je talenten als held te testen", aldus de organisatie. "Heb je ooit weleens een auto willen openknippen na een ongeval? Wil je zelf eens een robot besturen van de explosieven opruimingsdienst (EOD) of in zo'n veilig pak rondlopen? Wat moet er gebeuren bij het reanimeren van een slachtoffer? Een ritje maken in een gloednieuwe brandweerwagen? Wil je dat meemaken? Kom dan tussen 10.00 en 16.00 uur naar de 112-dag in Middelharnis.

STELLENDAM - Tussen vrijdag 9 september 19.00 uur en zaterdag 10 september 01.00 uur werd er een alcoholcontrole gehouden ter hoogte van de Haringvlietsluizen/N57.

In totaal werden er 1700 bestuurders aan een blaastest onderworpen. 4 bestuurders hebben een proces-verbaal gekregen voor het rijden onder invloed. Het hoogste alcoholpercentage bedroeg 435 ugl. De controle werd uitgevoerd in samenwerking met medewerkers van Veilig Verkeer Nederland en Openbaar Ministerie.

2 / 28

Agenda

Donderdag 15 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs in Reginahof van 10.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 16 september

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.

Zaterdag 17 september

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
STELLENDAM – Verkoop in de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur.
MELISSANT - Najaarsverkoping t.b.v. Gehandicaptenzorg De Schutse, nu ook Kinderkleding Klein en Klassiek. van 10.00 tot 13.00 uur in verenigingsgebouw Melishof, Binnenweg 61.
MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk CD-presentatie door verschillende koren. De aanvang is om 19.30 uur, de kerkdeuren gaan om 19.00 uur open. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 p.p., kinderen tot 12 jaar mogen voor € 2,50 naar binnen. Gezinnen max. € 20,-. Meer info: www.peterwildeman.nl.

Donderdag 22 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.
GOEDEREEDE – Verenigingsgebouw Oostdam. Goeree Creatief. Een ieder is welkom met zijn of haar werkstuk, breien, haken of ander werkstuk. Tussen 19.00 en 22.00 uur. Elke vierde donderdag van de maand.
SOMMELSDIJK – Lezing Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg 44. Aanvang 19.45 uur. Spreker prof. dr. W. van Vlastuin: 'Reformatorische prediking, dus evangelisch'.

Vrijdag 23 september

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.

Zaterdag 24 september

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.

Donderdag 29 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

"Hááál…, los! Hááál…, los!"

Onder leiding van stadsbeiaardier Jan Bezuijen (m.) en met assistentie van koster Aren Tanis liet wethouder Arend-Jan van der Vlugt (r.) zaterdag de Mariaklok over de Goereese daken beieren. Foto: Hans Villerius

GOEDEREEDE – Was het wethouder De Jong die afgelopen zaterdag in Melissant de Open Monumentendag officieel opende, in de Rooms-Katholieke Kapel aldaar, in Goedereede verleende wethouder Arend-Jan van der Vlugt zijn bijdrage aan deze dag door om twaalf uur in de domtoren handmatig de grote Mariaklok te luiden.

Door Hans Villerius

Moest daar vorig jaar nog een hele klim voor gemaakt worden tot vlak onder de klokkenzolder, waar het luiden een eenmanshandeling is, ditmaal was de ontvangstruimte op begane grondniveau de plaats van handeling, zodat de wethouder nog fit, zonder eerst een vermoeiende klim naar boven, aan het karwei kon beginnen dat hem wachtte: als klokkenluider fungeren. Niet over het college of over de gemeente, maar gewoon om te laten horen hóe mooi die 1542 kilo wegende Mariaklok uit het jaar 1519 klinkt. Vanaf de klokkenstoel reikt het klokkentouw helemaal naar beneden, tussen de 180 centimeter dikke muren heen van de bijna veertig meter hoge toren, tot op de begane grond. En daar zijn nóg eens drie touweinden aan het eigenlijke klokkentouw vastgemaakt, zodat hier het handmatig luiden met z'n drieën gedaan kan worden. Naast de wethouder waren het stadsbeiaardier Jan Bezuijen en koster Aren Tanis van de Hervormde gemeente die zich zaterdag aan de touwen waagden. En onder aansturing van de beiaardier – "Hááál…, los…! Hááál…, los!" – kwam er een evenwichtig bimbam tempo tot stand. Voor de wethouder was 't niet de eerste keer dat hij hier de klok liet luiden, "maar elke keer opnieuw is dit een belevenis", zo liet hij weten. En "mooi" zei hij het te vinden "dat er een Open Monumentendag is, waarop zoveel objecten open worden gesteld om bezichtigd te kunnen worden".

Levensverhalen in het café
Voor iedereen die niet (meer) zo kerkelijk is

OUDDORP - Iedereen beleeft bijzondere verhalen in het leven. Sommige verhalen zijn ontroerend, maar anderen zouden we misschien liever hebben overgeslagen. Van oudsher is het café een plaats geweest om die verhalen met elkaar te delen. Menig sterk verhaal is in het café geboren!

Uit deze oude verbinding tussen het café en de verhalen van het leven is het idee ontstaan om die twee weer met elkaar in verbinding te brengen: Levensverhalen in het café. Onder leiding van ds. Edwin de Jong (Doopsgezinde Gemeente Ouddorp) wordt er aan de hand van Bijbelse personen gekeken naar de verhalen van vandaag. Veel mensen lezen niet meer zo vaak in de Bijbel, maar dat betekent niet dat de Bijbelse verhalen niet meer herkenbaar zijn. Tijdens een serie van vijf avonden komen we hopelijk tot de ontdekking dat oude verhalen verrassend relevant kunnen zijn!

"Juist voor iedereen die de toegang tot de Bijbel misschien wel is kwijtgeraakt, wil deze serie op een laagdrempelige wijze aanknopingspunten bieden om (op)nieuw over het leven na te denken. Zonder al te veel religieuze bagage of vroom gedoe willen we met elkaar het gesprek zoeken".

Locatie: In d' Groene Lanteern te Ouddorp. Tijd: 19.30-21.00 uur. Data: 20 september, 4 en 18 oktober, 1 en 15 november 2016. Toegang gratis, consumpties voor eigen rekening. Voor vragen of aanmelden: ds. Edwin de Jong (0187-795014 of mail@dsdejong.nl).

Weekendafsluiting N59

OUDE-TONGE - In het weekend van vrijdag 16 tot en met maandag 19 september legt Rijkswaterstaat een faunatunnel aan in de N59 tussen Den Bommel en knooppunt Hellegatsplein. In verband hiermee is de weg tussen Den Bommel (kruising Schaapsweg – N59) en het Hellegatsplein in beide richtingen afgesloten. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en een extra reistijd van maximaal 30 minuten.

Afsluitingen

• Hoofdrijbaan: vrijdag 16 september 22.00 uur tot maandag 19 september 05.00 uur
• Parallelrijbaan: vrijdag 16 september 20.00 uur tot maandag 19 september 05.00 uur

Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan. Ook voor fietsers geldt een omleidingsroute. Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Aanlegmethode

De passage wordt aangelegd door ter plekke het asfalt te verwijderen en de weg te ontgraven. Hierna worden de (pre-fab) tunneldelen geplaatst en wordt de weg hersteld (fundering en asfalt). De faunapassage zelf bestaat uit rechthoekige betonnen elementen van 2 x 1.25 meter. Om de dieren naar de faunapassage te leiden en om te voorkomen dat ze alsnog op de weg komen wordt er hekwerk geplaatst. Ook worden er bij het Hellegatsplein rasters geplaatst om te voorkomen dat dieren (vooral herten) hier de weg op kunnen.

Ontsnipperd

In het kader van het landelijke Meer Jaren Programma Ontsnippering (MJPO) legt Rijkswaterstaat diverse faunapassages aan bij rijkswegen. Leefgebieden van planten en dieren worden doorkruist door diverse wegen (water-, spoor- en rijkswegen). Die vormen een barrière en zorgen voor versnippering van deze leefgebieden, waardoor instandhouding van soorten in gevaar kan komen. Faunapassages, zoals de nieuwe passage onder de N59, moeten die versnipperde gebieden weer met elkaar verbinden. Soorten waarvoor deze passage wordt aangelegd zijn: ringslang, waterspitsmuis, hermelijn, gewone pad, steenmarter, Otter, bunzing, egel en rosse woelmuis.

Meer informatie


Voor nadere informatie over de weekendafsluiting van de N59, de omleidingsroutes en het reserveweekend verwijzen we naar de bijgesloten factsheet. Meer informatie is ook te vinden via de pagina Geplande werkzaamheden op rijkswaterstaat.nl, VanAnaarBeter.nl, het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800 – 8002 of via Twitter.

BeCare traint buurtpreventieteams

GOEREE-OVERFLAKKEE - In opdracht van de Gemeente Goeree Overflakkee verzorgt BeCare in de maand september 10 trainingen levensreddend handelen aan totaal 60 vrijwilligers van de buurtpreventieteams.

De vrijwilligers leren reanimeren en de AED te gebruiken én handelend op te treden bij botbreuken en bloedingen. De vrijwilligers zijn in alle dorpen op het eiland in de publieke ruimte aanwezig en dus een van de eerst aangesprokenen in geval van calamiteiten. Alle deelnemers ontvangen - indien competent bevonden - het certificaat reanimatie en Aed-gebruik via de Nederlandse Reanimatieraad,
BeCare verzorgt deze trainingen in de leslocatie Zernikeweg 37 Middelharnis. Meer weten over BeCare en ook zelf leren reanimeren - neem contact op via info@becare.nl of 0187892177 www.becare.nl.

Monumentendag geopend in Rooms Katholieke kapel

Wethouder De Jong met op de achtergrond de iconententoonstelling in de Jozefkapel.

MELISSANT – Het startsein voor de eilandelijke Open Monumentendag werd zaterdag gegeven in de Jozefkapel in Melissant.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In een goed gevulde kapel hield wethouder Gerrit de Jong zaterdagochtend een korte openingstoespraak. Hij verzekerde zijn toehoorders dat de kapel een mooie plaats is om de aftrap te geven voor de Open Monumentendag. De wethouder prees het "mooie stukje cultureel erfgoed" dat enigszins verborgen is opgesteld. De Open Monumentendag stond dit jaar in het teken van iconen en symbolen en daarom was er voor in de kerk een kleine expositie met iconen ingericht. Tijdens de bijeenkomst gaf Ton Buijs uitleg over het ontstaan van de kapel. Anton Weenink gaf uitleg over het bijzondere Knipscheer-orgel dat in de kerk staat en samen met trompettist Ron Braber speelde hij kerkmuziek.

Mannen van Buutengeweun ontmoeten elkaar rondom het kampvuur

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een druilerige vrijdagavond, de schemering valt vroeg en in het polderland tussen Dirksland is op het eerste gezicht weinig activiteit te bespeuren, met uitzondering dan aan het eind van de Philipshoofjesweg, want daar staan tientallen auto's langs de weg. De auto's hebben een kleine 150 mannen gebracht voor één gezamenlijk doel: Ontmoeting, buiten het gewone om. Buutengeweun.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Het is druk op het erf van de boerderij die vrijdagavond. De koffie dampt en het kampvuur brandt. We zijn te gast op een bijeenkomst van de christelijke mannenbeweging Buutengeweun. Deze organisatie is al een aantal jaren actief op het eiland en werkt vooral met en voor mannen uit de regio. Zo worden er mannendagen gehouden en zijn er bidstonden en, zoals die vrijdag, de kampvuuravonden.

Bram Markus, één van de initiatiefnemers van Buutengeweun legt uit dat de verschillende activiteiten in een behoefte voorzien, want veel mannen weten de weg naar Buutengeweun te vinden. De kampvuuravonden worden druk bezocht. Het is een gemêleerd gezelschap dat bijeen was. De meeste mannen hebben een christelijke achtergrond en zijn afkomstig uit vrijwel het hele spectrum van kerken en gemeenten uit de regio. Volgens de leiding van Buutengeweun is dit één van de redenen waarom men het initiatief voor een christelijke mannenbeweging heeft genomen. Op deze manier vallen kerkmuren weg en ontmoeten de bezoekers andere mannen waarmee ze anders niet zoveel contact zouden leggen.

Ontspannen

Het is een ontspannen sfeer op het onderkomen van Buutengeweun en daaraan levert de aanwezigheid van dampende koffie, pittige hamburgers en bier zeker een bijdrage. Maar rondlopend tussen de mannen blijkt dat bovengenoemde geneugten maar betrekkelijk zijn want de mannen zijn vooral ontspannen bij elkaar rondom het Woord. De meeste onderlinge gesprekken gaan dan ook over geloofsvragen. Vragen die lijken juist alleen bij 'mannen onder elkaar' aan bod lijken te komen. En ook hier blijkt dat "Het Woord verbroedert", aldus één van de organisatoren.

De spreker op de kampvuuravond is Henk Stoorvogel. Deze voorganger van een evangelische gemeente in Zwolle stond aan de wieg van de organisatie de 4e Musketier. Een organisatie die in de afgelopen jaren duizenden mannen op de been wist te krijgen. Men doet dit door het organiseren van landelijke bijeenkomsten, maar de organisatie is vooral bekend door hun karakterweekenden en de prestatietochten – Muskathlons – waarvan de deelnemers zich kunnen laten sponsoren. De opbrengst is dan bestemd voor de hulpverleningsorganisatie Compassion. Een aantal van de aanwezige mannen waren gekleed in het opvallende 4e Musketiershirt.

Aan het begin van zijn toespraak wees Henk Stoorvogel erop dat de invloed van mannen met betrekking tot het geloof enorm groot is. "Als vaders tot bekering komen heeft dat in 93% van de gevallen navolging in het gezin".

In een korte studie stond Henk Stoorvogel stil bij de hardloper uit 1 Cor. 9. Hij trok lijnen van de wedloper naar het – dagelijkse – geestelijk leven. Hij wees de mannen op verschillende lijnen die uit het Bijbelgedeelte getrokken kunnen worden. Zo waarschuwde hij ervoor om nooit het doel uit ogen te verliezen, want "bij alles gaat het om het zien van God". Hij vroeg de mannen wat hun doel is het komende seizoen. Het zou niet alleen 'bij alleen maar rondjes lopen moeten blijven'.
Uiteindelijk gaat het om de winst en de winst ligt volgens Stoorvogel in het oprecht zoeken van God. "Zoekt dan Gods Aangezicht".

Over de toespraak, die werd afgesloten met gebed, werd door de aanwezige mannen nog lang nagepraat.
Buutengeweun verzorgt regelmatig kampvuuravonden en andere activiteiten. Elke eerste zondagavond van de maand worden er gebedsbijeenkomsten gehouden. De data en meer informatie is te vinden via www.buutengeweun.nl
Voor meer informatie over de 4e Musketier kan men terecht op www.de4emusketier.nl

Brandweerploeg Oude-Tonge landskampioen

OUDE-TONGE - De brandweerploeg van de post Oude-Tonge van de VRR is afgelopen zaterdag voor de tweede keer in drie jaar landskampioen geworden in het specialisme Water Oppervlakte Redding. De ploeg had zich via de voorronde gespeeld in Barendrecht met een eerste plaats al geplaatst voor deze landelijke finale. Er was deze dag een mooi scenario uitgezet voor de ploegen door de afdeling Vakbekwaam aan de oever van de IJssel in Krimpen aan den IJssel. De zes ploegen kregen hier te maken met een ongeval met een speedboot een visser en nog een matroos van een sleepboot die overboord was geslagen. Een zware opdracht voor de ploegen met vijf slachtoffers te water, en waarbij er nog één slachtoffer gereanimeerd moest worden. Volgens de juryleden heeft de ploeg van Oude-Tonge de prioriteiten het best gerangschikt en werden zij na een spannende strijd met de korpsen Vinkeveen, Nieuw Lekkerland, Koudum, Hank en Barendrecht met één punt verschil de winnaar van deze landelijke finale en mogen zij zich weer een jaar Nederlands kampioen noemen. Op de foto de winnende ploeg met rechts directeur brandweer van de VRR Jolanda Trijselaar.

Winnaars zonnebloemwedstrijd

OUDDORP - Bij de opening van Bloem- en Groencentrum Ouddorp op 16 april werd ook een zonnebloemwedstrijd uitgeschreven. De uitslag is bekend:

Op de eerste plaats is geëindigd met een zonnebloem van 375 cm: Jacobine de Jong, Irenelaan 4 te Dirksland en op de tweede plaats is geëindigd met een zonnebloem van 356 cm: Ryan & Noa Akershoek, Westerweg 4A te Ouddorp.
Er waren veel leuke inzendingen, bijvoorbeeld die van Annemarie van Schaik uit Melissant. Zij meldt dat ze uit één zaadje een zonnebloem heeft staan met maar liefst 32 bloemen.

Bingo 55+ Oude-Tonge

OUDE-TONGE - De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge van Stichting ZIJN organiseert voor alle 55- plussers van Oude- Tonge op woensdag 28 september een bingomiddag met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge.

Portret van een Eiland: cadeautje voor Goeree-Overflakkee

MIDDELHARNIS – Oude wijsheid: het water neemt, het water geeft. Goeree-Overflakkee kan erover meepraten. De eilanders hebben leren leven en overleven met het water. Het water biedt plezier en inkomen, maar brengt ook heftige herinneringen met zich mee. Dat alles is sterk in beeld gebracht in vijf documentaires die samen de film Portret van een Eiland vormen. Vrijdag 9 september was de feestelijke presentatie van de film, in bijzijn van de hoofdrolspelers, burgemeester Ada Grootenboer en wethouder en voorzitter van de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee Gerrit de Jong. "Dit is een cadeautje voor het eiland, voor ons allemaal", zei de laatste.

Door Kees van Rixoort

Portret van een Eiland is een productie van documentairemaker Jeroen Pool, die ook al werkte voor de Nederlandse televisie. Hij kreeg de opdracht van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee, die er allebei geld in staken. De provincie vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en de gemeente met het oog op eilandmarketing.
Nu kun je het eiland voor het voetlicht brengen in een toeristisch promotiefilmpje. Genoeg mooie locaties. Maar Portret van een Eiland is anders. "Dieper", vindt burgemeester Ada Grootenboer. "Deze documentaire laat zien hoe het eiland is en hoe de mensen erop leven." Pool doet dat aan de hand van de persoonlijke verhalen van zes eilanders: Cor Kik, Ellen Knöps, Rianne de Valk en Ted de Jager, Jaap Tanis en Heleen de Geus-Goedegebuur.
Het water speelt de verbindende rol in Portret van een Eiland. In het verhaal van Cor Kik, die tijdens de ramp in 1953 zijn broertje verloor. In de verhalen van Ellen Knöps, die zwemlessen geeft in het zwembad van Dirksland, en de waterrecreanten Rianne en Ted. In het verhaal van Jaap Tanis, die zijn brood verdient in de visserij. "Eén met de natuur, één met het water." En tot slot in het verhaal van verloskundige Heleen de Geus-Goedegebuur. Inderdaad: het water kan ook vruchtwater zijn.

De hoofdrolspelers van 'Portret van een Eiland'. (Foto: Ad van der Zee, Erfgoedhuis Zuid-Holland).

Levenscyclus

Volgens Jeroen Pool, die twee weken op het eiland was om zijn opnames te maken en de avonden en nachten doorbracht in het huis van Herman en Greet Maas in Stad aan 't Haringvliet, is in de vijf portretten de levenscyclus verbeeld: "Van dood naar leven." Portret van een Eiland begint met de watersnoodramp en eindigt met de geboorte van Yinte op 19 april 2016.
Tussen de beelden van de zes eilanders, het eiland en – hét thema – het water zijn Polygoon-journaalbeelden gemonteerd, waarmee de documentaire ook het verleden laat zien. Het verleden van leven en overleven met het water: vakantie vieren aan de kust in de tijd dat de Malediven nog onbereikbare bestemmingen waren, maar ook het verwoestende water en het verweer daartegen van eilanders met zandzakken. Het eiland en de bewoners zijn fraai en subtiel verbeeld door Pool en de verhalen zijn authentiek en soms kwetsbaar. Vooral in het tragische verhaal van Cor Kik. "Het gaat heel je leven met je mee."
Na de première in Het Diekhuus was Portret van een Eiland op Open Monumentendag te zien in het Oude Raadhuis te Middelharnis en het RTM-museum in Ouddorp. Daarna komt de verspreiding pas goed op gang via YouTube, Facebook, www.geschiedenisvanzuidholland.nl en in bijvoorbeeld de eilandelijke musea en het VVV-kantoor. Portret van een Eiland moet er ook voor zorgen dat mensen Goeree-Overflakkee bezoeken, zien hoe mooi en gevarieerd het is én erachter komen dat het echt in Zuid-Holland ligt.

Maritieme curiosa en lekkernijen geveild voor Goed voor Goed

MIDDELHARNIS – "Niemand meer dan 42 euro voor deze heerlijke fles rabarberchampagne uit Stellendam? Eenmaal andermaal, verkocht." Een klap met de houten hamer bezegelt de verkoop van de bubbelwijn, die veilingmeester Rien Jan Benschop heeft aangeprezen met de terloops geponeerde stelling dat 2016 een bijzonder goed rabarberjaar was, zonder enige hagelschade.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Op het tijdelijke haventerras van de Menheerse Werf veilde de als rechtvaardig, slagvaardig en hypnotiserend omschreven veilingmeester vrijdagmiddag 9 september voor het goede doel: Goed voor Goed. Onder de hamer kwamen maritieme curiosa, zoals een sloepkompas, een vintage barometer, zeekaarten van de visgronden waar de Goereese vloot actief is, een gietijzeren helmstok van het koninklijk jacht Groene Draeck ('in de jaren 60 vervagen door een stuurwiel'), een koperen boordlicht en een scheepskist van hout en metaal, allemaal afkomstig van Goed voor Goed en de Menheerse Werf. Maar ook andere zaken, zoals een emmertje vers gevangen vis van de GO 38 en GO 48, een zee-safari voor tien personen en twee flessen Solaes MD 10-bier. Het bier, speciaal gebouwen voor de MD 10, die op 30 september naar de Menheerse Werf komt om gerestaureerd te worden, ging weg voor 75 euro. Een met de hand gebreide Ouddorpse visserstrui (maat M) bracht 80 euro op.

Week van de Goereese Vis

Alles bij elkaar veilde Rien Jan Benschop 2254 euro bij elkaar voor Goed voor Goed. De veiling – annex vrijdagmiddagborrel – was een onderdeel van de Week van de Goereese Vis, die van 2 tot en met 10 september plaatsvond en onder het motto 'ontdek, ontmoet & proef!' ook activiteiten bevatte als struinen langs zee en strand, garnalen pellen, een workshop vis bereiden, een rondleiding op de visafslag en een lezing over de visserij van vroeger en nu door visser Jaap Tanis van de GO 38 en Go 48.

Pleidooi voor Raadhuis tijdens Monumentendag

Ton Korteweg, die op geheel eigen wijze zijn pleidooi houdt voor behoud van het Raadhuis.

OOLTGENSPLAAT- Het Oude Raadhuis in Ooltgensplaat was afgelopen zaterdag, tijdens Monumentendag, in rouwkleden gehuld. Ton Korteweg, bestuurslid van de Stichting BOOG, hield een vurig pleidooi voor het behoud van het monumentale pand, wat thans in zeer slecht staat verkeerd. "Uitgerekend nu, precies 400 jaar na de eerste steenlegging in 1616, wil ik nogmaals de aandacht vestigen op de verpaupering van dit eens zo prachtige gebouw. Het wordt tijd, dat ook de gemeente zich gaat bekommeren om haar Rijksmonumenten".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Voor de gevel staan borden met daarop oude exemplaren van Eilanden-Nieuws met lovende woorden over het Raadhuis, vanwege het 350-jarige bestaan in 1966. "Dat was in de tijd, dat er nog volop gebruik werd gemaakt van het gebouw", legt Ton uit. "Het is overigens niet voor het eerst, dat het pand in een dergelijke staat verkeert. In 1839 werd het Raadhuis dusdanig verbouwd, dat er niets meer van het oorspronkelijke karakter te zien was. In de jaren dertig van de vorige eeuw, dus ook midden in crisistijd, was het gebouw alweer helemaal verpauperd, maar de burgerij besloot gelukkig toch tot herbouw in de oorspronkelijke stijl. Helaas verkeerd het nu in zeer slechte staat. Scheuren, lekkages en stenen, die naar beneden rollen. Het is triest maar waar".

Stichting BOOG

De Stichting BOOG zet zich sinds 2004 voor behoud van het cultureel erfgoed in Ooltgensplaat en organiseert jaarlijks, onder andere, de Monumentendag. Aanleiding van de oprichting was destijds ook al de slechte staat van het oude Raadhuis, dat tot die tijd nog fungeerde als trouw- en vergaderlocatie voor de gemeente Oostflakkee. Na de bouw van het gemeentehuis in Oude-Tonge verloor het deze functie en rees de vraag, wat er nu met het Raadhuis zou gebeuren.

"Er werd besloten tot verkoop aan een particulier", vertelt Ton Korteweg. "Deze had in eerste instantie nog mooie plannen, maar ook was er veel onduidelijkheid. Er werd een huur/koop constructie bedacht. Echter de huurder leefde al spoedig in onmin met de eigenaar over de huurprijs, vanwege het achterstallig onderhoud. Dit kwam zelfs voor het gerecht. De huurder werd gedwongen om toch wat onderhoud te plegen, maar deed dit door zo min mogelijk kosten te maken en er werd ook niet gekeken naar de authenticiteit van het gebouw. Zo pasten de gebruikte materiaalsoorten absoluut niet bij die van de oorspronkelijke bouw. Ook de gemeente liet het lopen en toonde totaal geen belangstelling met alle gevolgen van dien".

"Het mooiste zou zijn, als er een nieuwe eigenaar kwam, maar het gebouw staat nog niet in de verkoop en onteigenen kan natuurlijk ook niet", weet Ton. "Het gebouw is getaxeerd op 600.000 euro, maar er kleeft een bedrag van 1 miljoen aan, dat nodig is voor renovatie. Wij als stichting BOOG hopen dan ook van harte dat er een goede organisatie komt, die het gebouw wil overnemen en het cultuur historisch belang ervan in ziet. Iets waar het zowel de eigenaar, als ook de gemeente Goeree-Overflakkee totaal aan ontbreekt".

Brief Poortvliet
Ook voormalig wethouder van de gemeente Oostflakkee en oprichter van BOOG, de heer Poortvliet, liet schriftelijk weten, dat hij zich grote zorgen maakt om de toekomst van het Raadhuis:

"Zowel de bestuurders, als de beleidsmedewerkers en de technische mensen van de gemeente Goeree-Overflakkee hebben geen enkel historisch besef en bekommeren zich niet over het Raadhuis. Zo ook de eigenaar, die alleen maar uit is op geld en die het zover heeft gekregen, dat de goedwillende huurders moesten vertrekken. En dan de laatste ontwikkelingen. Het kan toch niet zo zijn, dat de degene, die alles op het Fort heeft verpest en mensen in diepe ellende heeft gestort, de nieuwe uitbater kan worden, van dit monumentaal en historisch gebouw.
Als nu de gemeente niet optreedt, dan zullen de Platenaren het zelf moeten doen. Opstand dus en openheid geven aan de duistere praktijken, die in Ooltgensplaat plaatsvinden". Aldus Gerrit Poortvliet.

Voor het Raadhuis was ook een gedicht geplaatst waarin het leed van het gebouw werd verwoord.

Positief nieuws

Toch was er ook wat positief nieuws te melden tijdens deze Open Monumentendag in Ooltgensplaat. Nog niet zo lang geleden, op 2 juli, werd een prachtig gebrandschilderd raam onthuld in de Nederlands Hervormde Kerk door mevrouw den Boeft-van den Dool. Zij schonk dit raam aan de kerk ter nagedachtenis aan haar overleden moeder. Het raam was afkomstig van een oude basisschool uit Leiderdorp. Afgelopen zaterdag stonden de deuren van de kerk wijd open, zodat iedereen er een kijkje bij kon nemen. Ook kon men tijdens een wandeling door de Voorstraat via bordjes informatie krijgen over de geschiedenis van de panden in deze straat en klonk er live muziek. Verder hingen er vlaggen met daarop gedichten, gemaakt door de 'Reizende Dichters' van ons eiland. Middels een treintje kon men een bezoekje brengen aan het wat verder gelegen Fort Prins Frederik. Al met al was de sfeer, ondanks de protesten, erg gemoedelijk en gezellig.

Hieronder het gedicht waarin het leed van het gebouw wordt verwoord.

Jarig

Ik ben precies 400 jaar
Maar niets om te vieren
Men heeft het voor elkaar
Ik ben van particulieren

Verval is mijn deel
Gaten in mijn muren
Leegstand het gevolg
Hoe lang gaat dit nog duren?

Rondreis Jordanië met ds. Lingen

MIDDELHARNIS - In het voorjaar van 2017, van 21 april tot en met 28 april, zal er - bij voldoende deelname - een 8-daags bezoek aan Jordanië plaatsvinden. Een zeer veilig en vriendelijk land in een roerig Midden-Oosten. Het is het tweede Bijbelse land na Israël. In de Bijbel wel genoemd het Over-Jordaanse. Vanuit Amman, Aqaba, Wadi Rum en Petra zal een bezoek gebracht worden aan de doopplaats bij de Jordaan, de Dode Zee, de Rode Zee, de woestijn Wadi Rum (met overnachting bij de Bedoeïenen), het natuurreservaat Dana, Klein Petra, de rotsstad Petra, de berg Nebo en het mozaiek in Madaba. Een informatieavond is a.s. vrijdag 23 september om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis, Kon Julianalaan 64. Meer info op www.emmauskerkmiddelharnis.nl of via ljl@planet.nl.

Nazomeren bij Den Bommel

DEN BOMMEL - Het is heerlijk nazomeren op het strandje van Den Bommel, zo liet Marco Driesse weten. Op de foto genieten een aantal kinderen en volwassenen van een lunch op de prachtige houten banken en tafel. (Foto: Marco Driesse)

De Vliedberg vervult wensen van gasten

OUDDORP – Door het ministerie van VWS is een vernieuwingsprogramma opgestart. Dit programma heet Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor ouderen.

In het kader van dit programma is een bedrag beschikbaar om te besteden aan een zinvolle daginvulling. Het team van woongroep 7 (de woongroep bestaat uit acht dementerende bewoners) is in gesprek gegaan met familie en bewoners om wensen te vervullen.
Er is een bewoner op de groep die vroeger altijd wekelijks met de tram naar familie ging en graag nog eens ritje met de tram zou doen. Ook was wens van bewoonster: ''wat zou ik nog eens graag naar 'strange de punt' willen.''
Vorige week woensdag was het zover dat de wensen ingewilligd konden worden. Woongroep 7 toog naar het RTM-museum aan de Brouwersdam. Daar was een speciale wagon beschikbaar gesteld voor de rit. De mensen uit De Vliedberg werden heel hartelijk ontvangen en kregen alle hulp en begeleiding die nodig was.

Toen kwamen de verhalen bij de gasten. "Ontroerend om te zien. Daar doe je het voor met elkaar", aldus één van de begeleiders.Tijdens het rijden zei een bewoner: "Ik wil volgende week weer.'' Deze bewoner mocht ook zelf zijn kaartje knippen van de conducteur.
Vervolgens at het gezelschap bij Twins. Daar was speciaal het buitenterras gereserveerd onder de parasol. Men kon daar genieten van het uitzicht over het Grevelingenmeer.
Na het eten werd met bewoner die de wens had 'het strange' nog eens te zien, er met de rolstoel naar toegereden. "Hier kwam ik altijd.''

COAS Software Systems sponsor HCGO JE1

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 10 september werden de nieuwe pakken van JE1 van HCGO gepresenteerd. De jongens zijn nu voorzien van Reece pakken geleverd door Sporthuis De Bont met COAS Software Systems opdruk aan de achterzijde. COAS Software Systems is sinds kort verhuisd. Het bedrijf is nu te vinden op de 2e etage van het Rabobankgebouw aan de Rottenburgseweg 25 te Middelharnis. HCGO bedankt trouwe sponsor Janco Tanis voor dit genereuze gebaar. Wie meer wil weten kan op de website www.hcgo.nl kijken en eventueel aanmelden voor twee gratis proeflessen.

Informatiemarkt Leven met dementie

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee, zorgverzekeraar CZ en de Ketenzorg dementie op Goeree-Overflakkee organiseren een informatiemarkt Leven met dementie. De informatiemarkt vindt plaats op woensdag 21 september in Het Diekhuus in Middelharnis.

Heeft u te maken met de gevolgen van leven met dementie? Of zorgt u voor iemand die dementie heeft? Dan biedt de informatiemarkt Leven met dementie u veel informatie.
De informatiemarkt Leven met dementie wordt georganiseerd tijdens de Wereld Alzheimer Dag. De markt is met name bedoeld voor mensen met dementie, mantelzorgers, vrijwilligers, professionals, leerlingen en belangstellenden die meer willen weten over dementie of op zoek zijn naar ondersteuning bij de omgang met dementie.

Datum: woensdag 21 september 2016; Tijd: van 14.00 tot 20.30 uur; Locatie: Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 Middelharnis.

Op de informatiemarkt geven – naast de organiserende partijen – diverse organisaties, zoals Alzheimer Nederland, Careyn, CuraMare en Stichting ZIJN, informatie over dementie en hoe hiermee om te gaan. Daarnaast zijn er demonstraties over producten, diensten en nieuwe ontwikkelingen die mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen ondersteunen.

De informatiemarkt wordt georganiseerd in het kader van het project 'Regionale aanpak dementiezorg Goeree-Overflakkee'. Voor dit project is op 18 april 2016 een intentieverklaring ondertekend door de gemeente Goeree-Overflakkee, Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee en zorgverzekeraar CZ. Doel is het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers in alle fasen van dementie.

Meer informatie

Wilt u meer weten over ondersteuning en zorg bij dementie op Goeree-Overflakkee? Bezoek dan de website www.ketenzorgdementie-zhe.nl. Voor meer informatie over de regionale aanpak dementiezorg op Goeree-Overflakkee neemt u contact op met mevrouw J. van Loon, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: j.vanloon@goeree-overflakkee.nl.

Aantrekkelijke locatie voor bedrijfsvestiging

Van links naar rechts: wethouder Frans Tollenaar en Marc Trouwborst van de gemeente Goeree-Overflakkee, Joost Meerman, acquisiteur en Patrick Kok van het BedrijvenPark Oostflakkee. Foto: Hans Villerius.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ongeveer tien jaar geleden werd de ontwikkeling in gang gezet van BedrijvenPark Oostflakkee aan de noordkant van Oude-Tonge. In de loop der jaren heeft er zich een aantal bedrijven gevestigd, maar er is nog genoeg ruimte voor nieuwe bedrijvigheid op het bedrijventerrein. Met het aantrekken van een nieuwe staf wil men het BedrijvenPark Oostflakkee verder gaan ontwikkelen, want het heeft ondernemers zeker iets te bieden.

Door Adri van der Laan

De gemeente Goeree-Overflakkee vindt het belangrijk dat het Bedrijvenpark Oostflakkee (BPO) weer eens stevig in de markt wordt gezet. Het BPO heeft daarom een nieuwe directeur, Patrick Kok, en een acquisiteur aangetrokken, Joost Meerman. Tijdens een gesprek in het gemeentehuis in Middelharnis leggen wethouder Frans Tollenaar en de heren Kok en Meerman uit waarom het BPO een heel goede locatie is voor nieuwe bedrijven en wellicht ook voor ondernemers van het eiland die hun bedrijf willen uitbreiden of op zoek zijn naar een meer strategische ligging.

Wethouder Frans Tollenaar, die de portefeuille economische zaken van de gemeente beheert, legt uit dat er op het grote regionale bedrijventerrein nog plaats genoeg is. Dat de verkoop van grond op het terrein wat moeizaam is verlopen, ligt volgens Tollenaar aan de ongunstige omstandigheden waaronder de voormalige gemeente Oostflakkee met het bedrijventerrein is begonnen. Want juist toen men met de verkoop startte kwam de wereldwijde crisis, waardoor er veel onzekerheid heerste bij een groot aantal bedrijven. Uitbreidings- of vestigingsplannen werden uitgesteld en menig ondernemer nam een afwachtende houding aan en dat had natuurlijk zijn weerslag op het vestigingsklimaat.

Maar het economisch tij is gekeerd en volgens wethouder Tollenaar zijn er momenteel "best heel leuke ontwikkelingen." Sinds Patrick Kok en Joost Meerman de verkoop van kavels ter hand hebben genomen is de belangstelling voor een plaatsje op het park toegenomen.

Het BPO is gunstig gelegen ten opzichte van het industriegebied rond Rotterdam en ook gemakkelijk vanuit de regio Antwerpen te bereiken. Volgens Patrick Kok blijkt uit de onderhandelingen met belangstellende bedrijven de bereikbaarheid geen bezwaren op te leveren.

Voordelen

Ten opzichte van bedrijventerreinen in de regio Rotterdam, heeft het bedrijvenpark in Oude-Tonge veel voordelen. Allereerst is er de grondprijs, die is maar een fractie van wat men op de terreinen onder de rook van Rotterdam betaalt. Daarnaast kan men op het BPO tot op zekere hoogte 'op maat' leveren. Waardoor de grootte van de kavels aan de behoefte van de verschillende ondernemingen kan worden aangepast. Daardoor is het ook voor kleinere bedrijven gemakkelijker om een plaats op de locatie bij Oude-Tonge te krijgen. Verder benadrukt wethouder Tollenaar dat bedrijven zich in een tamelijk kort tijdsbestek op het terrein kunnen vestigen. De gemeente doet er alles aan om de lijnen kort te houden en de proceduretijd te beperken. Er is een grote mate van flexibiliteit en bouwvrijheid met ruimte voor verschillende soorten bedrijvigheid. Gegadigde bedrijven kunnen van een eigen architect en bouwer gebruikmaken.

Het is de mensen van BPO er alles aangelegen om in de toekomst verpaupering van het terrein tegen te gaan. Daar is een goed georganiseerd parkmanagement voor aanwezig. Vanuit dit management wordt wekelijks het terrein gecontroleerd. Ook met de groenbeheerders houdt het parkmanagement nauwe contacten, zodat het terrein een aantrekkelijke locatie blijft. Enkele jaren geleden is het terrein beveiligd met een hekwerk en toegangspoort, evenals een modern cameratoezicht.

Informatie:

Wie meer informatie wil over het BPO kan terecht op de website www.bedrijvenparkoostflakkee.nl of via Joost Meerman, j.meerman@bedrijvenparkoostflakkee.nl of 06-83910065.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Voor wie doet u de deur open?

De politie organiseert in samenwerking met de Ouderenbond PCOB en de gemeente Goeree-Overflakkee een voorlichtingsbijeenkomst over het voorkomen van babbeltrucs en financiële uitbuiting. Wilt u weten hoe u uw eigen veiligheid kunt vergroten? Kom dan naar de bijeenkomst op: Maandag 19 september 2016; Tijd: 14.45 uur (inloop vanaf 14.30 uur); Locatie: De Staver, zaal Het Prieel, Olympiaweg 32, Sommelsdijk. Voor PCOB leden begint de bijeenkomst om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur).

Keuring en onderhoud ondergrondse containers

In de periode van 12 tot en met 30 september 2016 krijgen alle ondergrondse containers in de gemeente Goeree-Overflakkee een keuring en onderhoudsbeurt. Dit houdt in dat de ondergrondse huisvuilcontainers bij appartementencomplexen en ondergrondse glasbakken bij supermarkten en in wijken worden schoongemaakt. Daarnaast wordt een aantal containers en betonputten vernieuwd. Tijdens de werkzaamheden kan het zijn dat het nodig is om de ondergrondse containers enkele uren van de locatie te verwijderen. Als dit het geval is, dan wordt er een tijdelijke voorziening geplaatst door de firma Bronij B.V. uit Heinenoord. De firma Bronij probeert eventueel ongemak tijdens de werkzaamheden zoveel als mogelijk te voorkomen.

MIDDELHARNIS

Tabletcafé in de Bibliotheek

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheekvestiging Middelharnis vindt plaats op woensdagochtend 21 september. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet halen. TIP: neem uw tablet mee! Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven. De bijeenkomst is van 10.00 tot 11.30 uur.

OUDDORP

Youth Event 'Lookalike'

Zondagavond 18 september is er om 18.30 uur weer een Youth Event in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, Bianca Boender zal ons deze avond meenemen in het thema: 'Lookalike'. Heb jij een held of idool in het leven? Iemand waar je naar op kijkt? Iemand waar je op wilt lijken. Je kent vast het kinderliedje wel: 'Ik wil meer en meer gaan lijken op Jezus'. Makkelijk gezongen maar hoe doe je dat nou? Martijn Dijkgraaf & Band zal deze avond voor de begeleiding zorgen tijdens de aanbidding.

Fietstocht 55+club

Op woensdag 21 september is het weer tijd voor de fietstocht van de 55+ club. Om 14.00 uur wordt gestart bij de Dorpstienden in Ouddorp. De vrijwilligers van de club hebben een mooie route uitgestippeld. Waar naar toe is een verassing. Scootmobielen kunnen ook deelnemen. Onderweg wordt gestopt voor koffie of thee met iets lekkers. De prijs bedraagt € 5,- inclusief koffie met versnapering. Bij slecht weer is er een spelletjesmiddag in de Dorpstienden. Graag van tevoren aanmelden, dit kan bij Joke van Dam 0187 682319. Op 28 september is er een mosselavond. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl tel. 0187 483366.

Samen zingen

Zaterdag 17 september is er weer een 'uurtje samen zingen' van psalmen en Johannes de Heer liederen. Van 19.30 tot 20.30 uur in de het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente.

Rommelmarkt

Woensdag 14 september en zaterdag 17 september is er weer rommelmarkt aan de Marijkeweg 1. Van 9.00 tot 13.30 uur.

Najaarsfair Adullam

Op zaterdag 17 september hoopt comité Adullam gehandicaptenzorg weer een najaarsfair in het centrum rond de kerk van Ouddorp te houden van 9.00-15.00 uur. De volgende zaken worden verkocht: kruiden, rollen en zakjes snoep, koekjes, bonbons, snijbloemen, bloemstukjes, groente, fruit, boerenkaas, kaarten, speelgoed enz. Er wordt ook patat gebakken en er is koffie, thee en fris te koop. Voor de kinderen is er weer een kleedjesmarkt, daar kan men zich voor opgeven bij Bep Tanis 0187682904 of per mail wtanis@solcon.nl voor 15 september.

OOLTGENSPLAAT

Repaircafé weer open

Na het zomerseizoen gaat Repaircafé Ooltgensplaat weer open. Elke derde zaterdag aan de Weesmolenstraat in Het Centrum. Van 10.00 tot 13.30 uur is men klanten ten dienst om kapotte spullen weer in orde te krijgen. Verder worden er nog 'gezellige mensen' gezocht die het team willen versterken. Het is ook de bedoeling dat speciaal voor de schooljeugd een fietsenrepareerdag wordt georganiseerd. Dit om de veiligheid naar en van school te bevorderen, maar dit wordt later nog bekend gemaakt. Suggesties zijn welkom via: repaircafeooltgensplaat@gmail.com.

OUDE-TONGE

Rijbewijskeuring

Senioren, chauffeurs met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen d.d. 16 september en 14 oktober terecht bij Stichting Welzijnswerk Oostflakee, Bernardstraat 35. Schikt de datum u niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Voor senioren kost de keuring € 35,00 en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 55,00. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.

Open Schuur Houweling Meubelen

Zaterdag 17 september, wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge, Langeweg 41A. U kunt van 10.00 tot 16.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen enz.

SOMMELSDIJK

Creatieve middag

Woensdagmiddag 21 september is er een creatieve middag voor de jeugd van 8 t/m 12 jaar. Deze middag staat in het teken van handwerken, breien en haken. Door de dames van breiclub de Zwaluw worden de vaardigheden en kennis aangeleerd. Materialen, drinken en een snoepje zijn inbegrepen. Het begint om 14.00 uur en om 15.30 uur is het tijd om de breinaalden weer neer te leggen. Entree € 2. Locatie Wijkvereniging de Zwaluw, Sperwer 55.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Bingo-avond

Op vrijdag 16 september is er weer een gezellige bingo-avond. De avond begint om 20.00 uur in dorpshuis 't Trefpunt aan de Oranjelaan 14. Meer info - ook over andere activiteiten - leest u op: www.stadaantharingvliet.nl

Opbrengst actie Haringvlietoversteek

STELLENDAM - Zaterdag 3 september was het zover: de Haringvlietoversteek! Anne-Nel en José zwommen mee en beiden haalden de overkant: Anne-Nel in 1 uur 17 min. en José in 1 uur 43 min. In totaal hebben de dames € 500,- opgehaald voor zeehondenopvang A Seal. Op de foto wordt de cheque overhandigd aan de mensen van A Seal. Anne-Nel en José bedanken iedereen die hen gesponsord heeft.

Fanfare De Hoop maakt zich op voor jubileumviering

STELLENDAM – Binnenkort viert Fanfare De Hoop uit Stellendam haar 120-jarig jubileum. De viering begint met een jubileumconcert op zaterdag 26 november. De plaats van handeling is de Dorpstienden in Ouddorp en het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kunt u bestellen via www.fanfaredehoop.nl of door een mail te sturen naar tickets@fanfaredehoop.nl.

Het thema van het jubileumjaar is: 'Het eiland Goeree-Overflakkee in haar huidige glorie'.

Het programma voor de pauze zal bestaan uit een nieuw te componeren compositie van Harrie Janssen, met als inspiratiebron het eiland Goeree-Overflakkee in haar huidige glorie. De componist zegt hier zelf over: "Uitgangspunt is een werk waarin beeld, tekst en muziek een wisselwerking aangaan en resulteren in een boeiend en levendig schouwspel. Hierbij wordt gedacht aan een eigentijdse versie van de 'Schilderijen Tentoonstelling', waarbij de plaats van het schilderij is ingenomen door foto's van het eiland van de hand van fotograaf Fons Kern. Beelden van de polders, seizoenen, slikken, deltawerken, havens, festivals en mensenmenigten van het hedendaagse Goeree-Overflakkee komen hierbij aan de orde."

De teksten bij de compositie worden verzorgd door Frans Limburg, dichter/vertaler en stemkunstenaar. Hij zal de muziek en de foto's bij elkaar brengen met zijn teksten.

Het programma na de pauze zal in het teken staan van lichte muziek. Trombonist Bart van Lier zal hierin soleren. Bart van Lier behoort tot de wereldtop als trombonesolist en zit vanaf 1992 als solo trombonist bij het Metropole orkest.

Beweegweek bij CuraMare

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de Nationale Sportweek zet CuraMare bewegen centraal in de 'Beweegweek'. Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 september zijn er op onze woonzorgloca­ties Ebbe en Vloed in Oude-Tonge, Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk, Geldershof in Dirksland en De Vliedberg in Ouddorp bewegingsactiviteiten voor bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers, familie, medewerkers en omwonenden. Op een speelse manier brengen wij bewegen onder de aandacht door verschillende activiteiten.

Dinsdag 20 september is de beweegmarkt. Een informatie- en doe-markt over de mogelijkheden van beweegstimulering in de ouderenzorg. Bezoekers kunnen zelf aan de slag op de Braintrainer Plus Light en de Belevingstafel of ontdek­ken hoe de Tovertafel, Qwiek.up en Silverfit werken. Naast al deze apparatuur, zijn ook spellen aanwezig van de firma Spelplus.
Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten 'Alles is bewegen' en informatiestands vanuit CuraMare Behandeling en over onze projecten ZorgDier en Beweegtuin.

Braintrainer winnen?

Op de beweegmarkt staat ook het bedrijf BrainTrainerPlus. In deze stand is een brain­trainer te winnen! Hoe? De (klein)kinderen kunnen een quiz maken en op die manier maken zij kans om voor hun (groot)ouders een BrainTrainer Light te winnen!

De beweegmarkt is op dinsdag 20 september van 18.00 tot 21.00 uur.
Voorlichtingsbijeenkomsten 'Alles is bewegen'.
1e voorlichtingsbijeenkomst: 18.30-19.15 uur.
2e voorlichtingsbijeenkomst: 19.30-20.15 uur.

Locatie:
Nieuw Rijsenburgh, Sperwer 271 Sommelsdijk.

Prijs selfiewedstrijd van Stichting Podium valt in Melissant

GOEREE-OVERFLAKKEE – De winnaar van de selfiewedstrijd, die Stichting Podium deze zomer had uitgeschreven via een publicatie in de Erfgoedkrant, is bekend. Amber en Iris van Oostenbrugge fotografeerden zichzelf bij het monument van de drie kruiwagens in Dirksland. Moeder Janet schreef er bij: 'En omdat opa Frans zelf ook bieten teelt, kozen we natuurlijk voor deze plek! Met de kruiwagen helpen wij opa op de boerderij graag een handje mee'. De meisjes mogen gratis met hun ouders een bezoek brengen aan A Seal, de zeehondenopvang in Stellendam, en daarna genieten van iets lekkers bij buren Zoet of Zout. Het bestuur van Stichting Podium feliciteert de winnaars van harte met hun prijs.

Bevers in het Haringvliet

DIRKSLAND - Jochem Roedolf werd tijdens het vissen bij het Dirkslandse Sas vorige week verrast. "Het was een zwoele windstille zomeravond, perfect voor de karper", aldus Jochem. Totdat hij iets in het water zag zwemmen. Hij dacht eerst dat het een hond was, maar het bleek een bever te zijn. "Ik kon van 3 á 4 meter afstand foto's maken. Maar toen de bever hem in de gaten kreeg, zwom hij rustig om de pier heen en vertrok over de ondiepe platen het natuurgebied in. Ik heb die avond geen karper gevangen helaas, maar wel weer een avond aan het Haringvliet om nooit te vergeten", aldus Jochem Roedolf.

Nijntje beweegdiploma bij S.S.S. uitgereikt

NIEUWE-TONGE - In de leeftijdsperiode van 2 tot en met 6 jaar vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar hersenen en omgekeerd, neemt toe. Er ontwikkelt zich een verfijnde samenwerking tussen het gezichtszintuig, evenwichtszintuig en de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten enerzijds en het zenuwstelsel anderzijds. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen. Daarnaast is bewegen voor het jonge kind van groot belang om overgewicht tegen te gaan. Zodra het kind goed kan lopen zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk. Natuurlijk weet gymnastiekvereniging S.S.S. uit Nieuwe Tonge daar heel goed op in te springen.
Iedere vrijdagochtend van 9.30 uur tot 10.30 uur is er ouder en kind gym.
Bij deze lessen kwam de afgelopen weken het bewegen voor het Nijntje diploma aan bod.
Na 15 lessen was er, afgelopen vrijdag, bij S.S.S. een echt Nijntje diploma feest.
Bij deze les kwamen al de geleerde onderdelen op een speelse manier aan bod. Heel de zaal stond vol met toestellen, vaders, moeders, opa en oma's vonden het zelfs ook nog leuk om mee te doen.
En de kinderen niet te vergeten....die hadden super veel plezier en kregen natuurlijk na afloop het Nijntje diploma. "Juf Sylvia bedankt voor de leuke en enthousiaste lessen en als u en uw kind ook lekker willen bewegen, jullie zijn van harte welkom," aldus de mensen van S.S.S.

Bedrijvenpark Windpark Krammer

Locatie Windpark Krammer. Onder)aannemers Windpark Krammer zoeken lokale toeleveranciers. (Afbeelding: ROM3D)

OUDE-TONGE - De bouw van Windpark Krammer start dit najaar. De (onder)aannemers zijn inmiddels geselecteerd: Enercon, GMB, ABB en Alsema. Daarnaast verzorgt Joulz de uitbreiding van het TenneT onderstation in Middelharnis en wordt er een servicestation gebouwd. Deze partijen zijn echter nog op zoek naar lokale toeleveranciers. Om hen te matchen met de lokale ondernemers, organiseert Windpark Krammer op 22 september een bedrijvendag.

Tijdens de bedrijvendag gaan lokale ondernemers in gesprek gaan met de (onder)aannemers. Daarnaast staat de dag volledig in het teken van netwerken. Er is een kleine beurs waar alle (onder)aannemers, Zeeuwind, Deltawind en Windpark Krammer aan meedoen.
De bedrijvendag vindt plaats op 22 september tussen 13.30 en 18.00 uur bij Paviljoen Meerzicht in Bruinisse. Een routebeschrijving is te vinden via www.paviljoen-meerzicht.nl.
Er wordt naar specifieke diensten gezocht. Het overzicht is te vinden via www.windparkkrammer.nl/bedrijvendag. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van de locatie, wordt u verzocht zich via dezelfde site aan te melden.

Windpark Krammer

Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De ruim 4000 leden van de lokale coöperaties Zeeuwind en Deltawind sloegen de handen ineen voor de ontwikkeling. De 34 turbines met een gezamenlijk vermogen van 102 MW worden op en rond de Krammersluizen gebouwd. Door de toeleveranciers binnen de regio te zoeken, profiteren lokale ondernemers van de bouw. Zo is Windpark Krammer van en voor de regio.

Cursus 'optimaliseren levenskwaliteit'

HELLEVOETSLUIS – De ene mens gaat bijna onder het leven gebukt: De andere gaat er ogenschijnlijk flierefluitend doorheen. Waar komt dat door? Wat is dat toch, dat ´Geheim van het leven'? Hoe word je gelukkig? En hoe blijf je gelukkig, wat er ook gebeurt? Er zijn ontzéttend veel zelfhulpboeken geschreven.

Saskia Hameeteman heel al de zelfhulpboeken weggegooid. "Omdat ik denk en geloof dat je, om echt gelukkig te worden en blijven, maar een paar dingen hoeft te weten".
Met deze dingen maakt u kennis tijdens de cursus die zij in de bibliotheek in Hellevoetsluis geeft. Saskia Hameeteman-Blanker is autodidact en ervaringsdeskundige op het gebied van diverse angsten, fobieën, chronische- en acute hyperventilatie en onderliggende gedragspatronen. In de cursus geeft zij "met haar openheid en haar laagdrempelige, humoristische handvatten velen de mogelijkheid tot het optimaliseren van de levenskwaliteit".

De cursus telt acht lessen en de eerste les op dinsdag 27 september om 19.00 uur. De locatie is de bibliotheek Hellevoetsluis, Woordbouwerplein 1. Meer informatie via info@mijntotaalplan.nl

Wie komt in het Witte Huis - Clinton of Trump?

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op dinsdag 8 november kiest Amerika een nieuwe president. Maar hoe werken die verkiezingen nou precies? Zo is de winnaar niet noodzakelijkerwijs de persoon met de meeste stemmen. Wie zal in het Witte Huis plaatsnemen? Wordt het een Democraat of een Republikein? Hillary Clinton, Donald Trump of toch nog een ander?

Op vrijdag 7 oktober komt, op uitnodiging van de SGP-afdeling en SGP-jongeren van Goedereede, freelancejournalist Riekelt Pasterkamp een wervelende presentatie geven over de verkiezingen. Aan de hand van beeld en geluidfragmenten geeft hij een indruk van deze boeiende verkiezingen!
Welke gevolgen heeft de keuze van de Amerikaanse kiezer voor defensie? Hoe kijken de kandidaten aan tegen ethische kwesties? Trekt Amerika zich terug in het isolement of zal de samenwerking met Europa verder gestalte krijgen? Hoe zit het met de handelsverdragen? Wat merkt u of jij ervan op Goeree-Overflakkee? Vragen waar freelancejournalist Pasterkamp u deze avond een antwoord op zal geven.

"Een avond die u en jij niet mag missen. Iedereen is van harte uitgenodigd", aldus de organisatie. De bijeenkomst op vrijdag 7 oktober, in Amerikaanse stijl, zal starten om 19.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur. Plaats: Verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer', Preekhillaan 3 te Ouddorp. Verdere info is te vinden op: www.sgpgo.nl.

Bouwcenter Esselink presenteert vernieuwde ruwbouwshowroom en nieuwe bedrijfstak

Tijdens de openingsbijeenkomst bij Bouwcenter Esselink. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Bouwcenter Esselink opende afgelopen donderdagmiddag in Middelharnis een totaal vernieuwde ruwbouwshowroom én onthulde de nieuwe naam die hiervoor was bedacht. Ter ere hiervan was er een feestelijk samenzijn waarvoor vele genodigden uit de bouwwereld belangstelling toonden. De openingshandeling vormde meteen de onthulling van de naam van de nieuwe showroom: 'Het Bouwatelier, inspiratiecentrum voor gevel en dak'. Aan twee sprekers van deze middag was de eer om de openingshandeling te verrichten: architect en ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg en binnenhuisarchitecte Birgit Armbüster. Bovendien werd een tipje van de sluier opgelicht over een nieuwe loot aan de Esselink stam: 3D printen.

Door Hans Villerius

Na bijna 17 jaar was het tijd voor een nieuwe showroom, vertelde commercieel directeur Koos Goedegebuur van de Esselink Groep donderdagmiddag. Misschien had 't er al wel eerder tijd geweest, zo viel tussen de regels door op te luisteren, maar de economische crisis maakte dat men pas op de plaats maakte. "Maar nu we aan alle kanten zien dat we de crisis achter ons gaan laten, besloten we om een geheel nieuwe opzet van de showroom in de markt te zetten." De vernieuwing betreft zowel de ruwbouwshowroom als de afbouwshowroom. Aan de laatste wordt nog volop gewerkt en de volledige voltooiing wordt in het tweede kwartaal volgend jaar verwacht. Maar de ruwbouwshowroom is nu al klaar en daarvan vond donderdagmiddag de opening plaats.

Inspiratiecentrum

"Het is een industrieel vormgegeven ruimte geworden, met een eigentijdse uitstraling, waar alle beeldbepalende materialen voor een gebouw getoond worden, met circa duizend verschillende soorten gevelsteen, een sortering van honderden dakpannen en vele soorten gevelbekleding, variërend van hout tot cementgebonden kunststof. Ook presenteren we hier gevelkozijnen in hout en kunststof. We zien deze nieuwe showroom dan ook als een waar inspiratiecentrum voor u en uw relaties, een zeer gezonde investering in de toekomst", zo sprak Goedegebuur tot de schare genodigden die onder zijn gehoor zat: ontwikkelende aannemers, architectenbureaus, constructiebureaus, woningstichtingen, projectontwikkelaars en bouwers.
Hen riep hij ook op samen te werken. "We hebben elkaar nodig, samen staan we sterk. We moeten de krachten bundelen, kennis en ervaring delen. Voor een beter eindresultaat is dít de richting die we – naast klantgericht werken en investeren in personeel, innovatie en motivatie – in een groeiende bouwsector op moeten. Scoren moeten we gezamenlijk doen. De focus hierop hebben leidt tot een beter bedrijfsresultaat, maar draagt zeker ook bij aan verhoging van het woongenot in onze regio!"

Mee veranderen

Tot hen richtten deze middag nóg drie andere sprekers het woord. Allereerst binnenhuisarchitecte Birgit Armbrüster, die al zo'n twaalf jaar met de Esselink Groep samenwerkt waar 't het inrichten van winkels en showrooms betreft. "Tijden veranderen. Plannen dienen daarnaar mee te veranderen. We leven inmiddels in een digitaal tijdperk en in een digitale wereld. Dat doet met ons allen iets. Internet en moderne communicatiemiddelen hebben het koopgedrag drastisch veranderd. Daarom moeten ook showrooms veranderen. Beleving vormt hier nu de meerwaarde, de ruimte moet een identiteit hebben en een verhaal vertellen. Daaraan zijn we bij Esselink hard aan 't werk en het openen van deze nieuwe ruwbouwshowroom is een belangrijke stap in deze richting."
"Het totaalplaatje van deze showroom is gericht op de toekomst, waar wel de klant centraal blijft staan maar waar de aanpak en benadering zal wijzigen", zo verduidelijkte Koos Goedegebuur. "We zullen in de toekomst meer digitale presentaties geven en de materialen in 3D tekeningen laten zien. Een hele uitdaging, maar wij gaan ervoor en investeren hiervoor stevig. We geven de klant hiermee een handreiking om op een moderne eigentijdse wijze de bouwmaterialen uit te kunnen zoeken, zowel in de ruwbouw als straks ook in de afbouw."

3D printen

Algemeen directeur Teus-Jan van Dieren van de Esselink Groep vertelde de aanwezigen over de nieuwe bedrijfsactiviteit binnen Esselink. Met het opzetten van 3Dlink is Esselink de weg ingeslagen van printen in 3D, dat ook binnen de bouw veel toekomstmogelijkheden biedt. Kunststof, klei, gips, beton, keramiek, papier, állerhande materialen kunnen door de 3D-printer worden verwerkt, die onder hoge temperatuur laagje over laagje 'opstapelt', precies zoals een gemaakte scan het te produceren/printen voorwerp eerst heeft vastgelegd. Niet alleen maquettes voor de bouw kunnen zo worden geproduceerd, maar bijvoorbeeld ook te vervangen onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn. Met 3Dlink wil Esselink zowel voor bedrijven als voor particulieren het adres zijn om met 3D-techniek bruikbare producten van degelijke kwaliteit te maken. "Uw hulp op het gebied van 3D printen", zo verwoordde Teus-Jan van Dieren het. "Van idee tot eindproduct. Ú het idee, wíj de techniek!"

Nieuwe economie

Daarnaast was deze middag als gast en spreker Matthijs Zeelenberg aanwezig, oprichter van het gelijknamige architectenbureau en directeur van Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij. Hij was met een speciale boodschap naar Middelharnis gekomen. Een boodschap die hij al op diverse plekken heeft afgegeven en die volgens hem cruciaal is voor een bloeiende economie: 'Maak van wonen een economie!'
"Het eiland kan snel wegzakken door de bodem van de economie", zo gaf Zeelenberg aan. "De grootste bedreiging hiervoor is krimp. De vitaliteit van de woonkernen gaat dan verloren, terwijl we met onze mooie delta juist zo veel zouden kunnen doen om de economie weer gezond en vitaal te maken.
Verspreid over een periode van vijftien jaar zullen vierduizend woningen op Goeree-Overflakkee bijgebouwd moeten worden. Dat is nodig omdat er tienduizend bewoners op het eiland meer nodig zijn om op termijn voorzieningen als het ziekenhuis in stand te kunnen houden. Maar hoe krijg je die mensen hierheen?", zo luidt de vraag. Zeelenberg gaf het antwoord: "Dan zullen we het totaal anders aan moeten pakken. Er is immers behoefte aan bijzondere dingen. En daar hebben we hier ook volop mogelijkheden voor, door gebruik te maken van de kwaliteiten van ons eiland. Door wonen en natuur met elkaar te combineren en van wonen een economie te maken. Door niet steeds hetzelfde te doen en binnendijks in nieuwe vakjes te blijven bouwen, maar door iets heel anders te maken, iets wat we nog niet eerder zagen. Door, passend in het bestaande landschap, te bouwen mét de natuur en áchter de dijk te gaan wonen. Om dit mogelijk te maken tasten we de bestaande natuur niet aan, pakken we er niets van af, maar maken we er nieuwe natuur bij. Uiteindelijk hebben we maar vier procent van het eiland nodig. De rest wordt bereikt door kustverlenging en landinwaarts water en wooneilandjes te realiseren en daar gebruik van te maken, dáár te gaan wonen. Daarmee creëer je een onderscheidend woonklimaat, dat gegarandeerd veel bewoners trekt."
"Hiermee creëer je een nieuwe economie. Het zal een investering vragen van 200 miljoen euro, maar jaarlijks een economie opleveren van 42 miljoen euro, 870 arbeidsplaatsen tijdens de werkzaamheden en daarna nog 525 blijvende banen." Het concept heeft op diverse plaatsen al bewezen zeer succesvol te zijn, gaf Zeelenberg aan en noemde als voorbeeld Goes, waar de economie dankzij een vergelijkbaar project ook uit een diep dal kwam. Of Florida, die op eenzelfde manier opklom van de armste tot de rijkste staat van de Verenigd Staten.

Sneek van het zuiden

Op Goeree-Overflakkee ziet Zeelenberg hier mogelijkheden voor bij Middelharnis en bij Stellendam, met bij Stellendam een vaarverbinding tussen het Haringvliet en de Grevelingen, met natuurlijke meanderende stromingen en in het gebied woningen in alle prijsklassen. "Een wens van velen, waarvoor ook al een integraal plan ligt waarover binnenkort in stuurgroepverband over doorgepraat zal worden", aldus Zeelenberg. "Er is zó'n vraag naar 'beter wonen' dat elders binnen dergelijke projecten de woningen, zonder te hoeven adverteren, in no time verkocht waren. Als de plannen doorgaan, kan het hier het Sneek van het zuiden worden, met veel kansen voor zowel natuur als recreatie. Het vraagt echter wel een breed (uit)gedragen visie en presentatie van creativiteit. Én snel handelen. Anders gaat 't elders gebeuren en hebben wij hier 't nakijken. Het kan, maar we moeten het gezamenlijk doen."

Watersportvereniging Oude-Tonge bestaat 40 jaar

OUDE-TONGE- In 1976 besloten een aantal dappere plaatselijke watersportliefhebbers om officieel een watersportvereniging (WSV) op te richten. Het eerste bestuur staat bij de KvK met ingang van 1 september 1976 ingeschreven. Dat is precies 40 jaar geleden en dus tijd voor een feestje, vond de vereniging. Vele leden kwamen afgelopen zaterdag naar de Grutterswei, waar dit werd gevierd. Het eigen clubgebouw was immers te klein om ze allemaal tegelijk te herbergen. De WSV Oude-Tonge is anno 2016 een bloeiende club met vele actieve leden en vrijwilligers. Ook burgemeester Ada Grootenboer kwam langs om de vereniging te feliciteren.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Speciaal voor het jubileum dook secretaris Iem Kievit de archieven in. "Dapper moest je in 1976 wel zijn, want de haven was slechts een aantal uren per dag redelijk bevaarbaar", zo ontdekte hij. "Bij laag water was het letterlijk en figuurlijk aanmodderen en bij hoog water klotste het water in je schoenen. De bestemming van de haven was tot 2010 een handelshaven. Thuishaven voor de uitgebreide handelsvloot die Oude-Tonge jarenlang rijk was. Door de jaren heen werd de functie van handelshaven steeds minder. Hiervoor waren een aantal redenen. Betere verbindingen voor het wegtransport, schippers die er mee stopten en het feit dat de overgebleven schepen zo groot werden dat ze niet meer in de haven pasten. Dit bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat in 2010 de bestemming van handelshaven is gewijzigd in jachthaven".

Voorzitter Ton van der Wielen neemt namens de vereniging de felicitaties van de burgemeester in ontvangst.

Tegen- en voorspoed

Rond 1996 kwamen er projectontwikkelaars, die allerlei recreatieve plannen hadden met de haven. Om ervoor te zorgen dat de watersportvereniging geen roet in het eten zou gooien, werd op voorhand alvast door de gemeente het huurcontract opgezegd. Hierdoor werd de WSV in theorie 'havenloos', maar in de praktijk bleef alles zoals het was. De WSV legde echter de investeringen in de haven stil en ook de gemeente deed niets meer in afwachting van de plannen. Plannen die er nooit meer kwamen. In 2003 trad een drietal nieuwe bestuursleden aan, onder wie Iem Kievit, die orde op zaken wilde stellen. "Er werden drie doelen geformuleerd", laat hij weten: "1. Een nieuwe huurovereenkomst voor de haven in de vorm van een erfpachtconstructie voor minstens 30 jaar. 2. Een nieuw havengebouw. 3. Een totale renovatie van de haven zoals vervangen van steigers, meerpalen, enzovoort. Geholpen door enthousiaste vrijwilligers en de inzet van kennis en ervaring, lukte het deze doelen te bereiken. Gesterkt door het succes is vervolgens een tweede groter havengebouw gerealiseerd, de Kobusbrug, en tot slot het derde en huidige moderne havengebouw met het mooiste uitzicht van de hele gemeente Goeree-Overflakkee (volgens kenners)".

Economisch belang

Nu anno 2016 ziet niet alleen het havengebouw met modern sanitair en para commerciële horeca er prachtig uit, ook alles er omheen is tip top in orde. Er zijn 104 ligplaatsen. Naast de vaste gebruikers worden die ook gebruikt door zo'n 2500 schepen/passanten, die samen goed zijn voor 4000 overnachtingen van zo'n 7000 mensen. Hierdoor is de haven eveneens van groot economisch belang voor het dorp Oude-Tonge. Verder voldoet de haven aan alle eisen om de blauwe vlag te mogen voeren. Het sanitair is multifunctioneel en duurzaam. Alles is toegankelijk voor invaliden en er is zelfs een speeltuintje voor de kinderen. De vereniging verzorgt en bekostigd zelf de havenmeesters, het onderhoud van het terrein en de ligplaatsen met alle benodigde voorzieningen, als steigers, drinkwater, elektra, afvoer van afval, enzovoort. Zelfs het bevaarbaar houden van het kanaal, het onderhoud van de beschoeiingen en het bemensen van de Modderleeuw wordt niet vergeten.
De WSV heeft, behalve de subsidie voor de Modderleeuw, tijdens haar totale bestaan van 40 jaar nog nooit subsidie of een bijdrage van de gemeente ontvangen. En dat alles is mogelijk door de inzet van de leden en vrijwilligers. Een feit waar men enorm trots op is.

Compliment

Ook Burgemeester Grootenboer stak haar bewondering niet onder stoelen of banken. Niet alleen feliciteerde ze de jarige vereniging, maar gaf ze ook een groot compliment. "Zoals eenieder weet, worden de subsidies voor de verenigingen afgebouwd", sprak ze. "Jullie laten echter zien, dat er door de inzet van vele actieve leden heel veel mogelijk is. Zo doen jullie heel veel goeds voor de samenleving van Oude-Tonge, maar ook van heel Goeree-Overflakkee. Hiervoor zeg ik jullie hartelijk dank en ik wens de vereniging nog vele succesvolle en plezierige jaren toe".

Feestelijk openingsweekend bij Drogisterij van Loon

OUDE-TONGE - 15 tot en met 17 september is het feest bij Drogisterij Bewust Beter van Loon in Oude-Tonge, een vertrouwd adres in een nieuw jasje. Sinds een aantal maanden zijn zij onderdeel van het samenwerkingsverband Drogist Bewust Beter. De buitenkant van de winkel is vernieuwd en nu heeft ook de binnenkant een metamorfose ondergaan. De slijterij is verdwenen en deze ruimte is omgebouwd tot een mooie, grote drogisterij. Van 15 tot en met 17 september wil men dit vieren met bijvoorbeeld verschillende openingskortingen.

In de week na het openingsfeest wordt ook de eerste gezondheidsworkshop gehouden. En wel op donderdag 22 september. Het thema zal zijn: 'Gezonde Voeding en Basissuppletie'.

Marieke Gerhards van RikaRika zal de workshops verzorgen. Zij is orthomoleculair therapeut en leefstijlcoach en zal uitleg geven over hoe bepaalde klachten kunnen ontstaan vanuit een voedingstekort of een 'verkeerd' leefstijlpatroon. Voor meer informatie kijk op: www.rikarika.nl

Aangeboden workshops:

Workshop 1 Gezonde voeding en basissuppletie
22 september 2016 19.30-21.30 uur

Workshop 2 Spijsverteringsproblemen
13 oktober 2016 19.30-21.30 uur


Workshop 3 Slapen en Energie
10 november 2016 19.30-21.30 uur
Geïnteresseerden kunnen zich in de winkel aanmelden: U koopt een toegangskaartje voor € 2,50. Met dit toegangskaartje krijgt u € 5,- korting wanneer u binnen een maand na de workshopdatum, producten in de winkel aankoopt. Er is geringe plaats voor deelname, dus meldt u snel aan. De workshops worden gegeven in de winkel, Kerkring 62, in Oude-Tonge. Telefoonnummer 0187- 641252.

Buijsse Mode opent Street One winkel op D'n Diek

MIDDELHARNIS – Sinds vorige week donderdag kunnen dames vanaf de leeftijd van een jaar of dertig hun hart ophalen op D'n Diek in Middelharnis, als ze zich in een nieuwe outfit willen steken. Buijsse Mode heropende daar die dag de winkeldeuren van het voormalige ZP6 Kidz, dat in een week tijd getransformeerd werd tot een Street One winkel.

Tekst en foto: Hans Villerius

In haar 'hoofdvestiging' aan het Zandpad te Middelharnis, waar Buijsse Mode al generaties lang een begrip is, was Street One al één van de kwaliteitsmerken die er te koop zijn. Dat wil zeggen: een deel van de collectie, want voor de complete collectie zou veel meer winkelruimte nodig zijn. En die is er nu. Na een aantal jaren ZP6 Kidz gehad te hebben, in haar vestiging Zandpad 6, was Buijsse Mode hier toe aan iets anders. Het werd een winkel met het complete assortiment damesmode van Street One. Vanuit de zakenrelatie die er al was met dit merk, kon dat prima worden gerealiseerd.

Onderscheidend

"Street One heeft kleding van een hoge kwaliteit voor een goede prijs", zegt Daan Buijze van Buijsse Mode. "En Middelharnis heeft het juiste publiek voor ons merk", vult Willem van Dorst als landelijk manager van Street One aan, "daarom past deze winkel hier heel goed."
"Eén van de dingen waarmee wij ons onderscheiden", vervolgt Van Dorst, is dat wij heel snel inspelen op nieuwe modetrends. Tussen het ontwerp op de tekentafel en de daadwerkelijke productie, dus van idee naar werkelijkheid, zit bij ons maar drie maanden. Dat is uniek. Ook onderscheiden wij ons ermee dat wij in principe wekelijks onze collectie updaten. Elke week hangen er weer nieuwe dingen." "Zelfs dagelijks kan er een doos nieuwe kleding binnenkomen", vult Daan aan, "zodat 't voor dames echt interessant is om iedere week 'ns een kijkje te komen nemen."
Het hele jaar door heeft Street One op D'n Diek een compleet basispakket, en daarnaast een seizoensgebonden pakket met steeds wisselende kleuren. Én er wordt steevast voor gezorgd dat in het basispakket dagelijks álle maten verkrijgbaar zijn. Zie voor meer informatie:
https://www.facebook.com/Street-One-Middelharnis-703477453136343, https://www.instagram.com/streetonemiddelharnis, of bel naar 0187 899331.

Turn2Move zorgt voor sportplezier tijdens de Nationale Sportweek 2016

SOMMELSDIJK - Van 17 tot en met 25 september 2016 vindt de dertiende Nationale Sportweek plaats. Sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport en bewegen vieren in het hele land de start van het sportseizoen en organiseren allerlei (sportieve) activiteiten. Zo kan iedereen ontdekken hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te sporten. Ook turnclub Turn2Move doet in deze week mee aan de Nationale Sportweek met een vriendjes- en vriendinnetjes les in sporthal de Staver in Sommelsdijk.

Tijdens de reguliere lessen op woensdag 21 en donderdag 22 september mogen alle kinderen een vriendje of vriendinnetje meenemen. Deze vriendjes en vriendinnetjes mogen deze turnlessen gratis meedoen. De kinderen kunnen die lessen op een veilige manier een salto en handstand aanleren, over de kast springen en nog veel meer. Bij elk toestel staat een juf of meester om te helpen en om het aan te leren. De les begint en eindigt met een leuk en actief spel. De lessen zijn voor jongens en meisjes vanaf 6 jaar op woensdag en donderdag vanaf 16.00 uur voor kinderen van 3 t/m 5 jaar in zaal 6 van de Staver.

Nationale sportweek

Vorig jaar werden er tijdens de Nationale Sportweek landelijk zo'n 9.000 sportactiviteiten door duizenden sportaanbieders georganiseerd, met de betrokkenheid van een recordaantal van ruim een miljoen deelnemers. Dit jaar sluit de Nationale Sportweek voor het eerst aan bij de Europese Week van de Sport. Hiermee verhuist de Nationale Sportweek van april naar september.

Informatie

Meer informatie over de lessen van Turn2move kunt u vinden op www.turn2move.nl. Voor vragen kunt u mailen naar info@turn2move.nl of bellen naar 0187-487513.

Molen 'De Windvang' altijd een open monument

GOEDEREEDE – Was in verleden jaren het historische centrum van het stadje Goedereede tijdens Open Monumentendag hét decor op het eiland voor een prachtig gevuld Monumentendagprogramma, anno 2016 zie je daar niet zó veel meer van terug. Natuurlijk, Goedereede ís al één groot open monument, en altijd weer nieuw, hoe dikwijls je er ook komt. En náást Open Monumentendag vinden er door het jaar heen inmiddels meerdere festiviteiten plaats met een historische achtergrond, en wellicht heeft daardoor Open Monumentendag er een stapje terug gedaan.

Tekst en foto: Hans Villerius

Zeker, de Toren van Goedereede is altíjd een monument van gastvrijheid. En rond de Hervormde kerk, direct bij de toren, werden zaterdag vele belangstellenden welkom geheten tijdens een gezellige markt die daar werd gehouden. Maar welk monument zeker ook altijd openstaat om belangstellenden een warm onthaal te bieden, dat is molen 'De Windvang' met vrijwillig molenaar Wim de Vries en Frank Moerland als zijn rechterhand.
Ook afgelopen zaterdag was de Goereese molen weer een plek waar jong en oud elkaar ontmoetten, de molen konden bezichtigen en daar uitleg bij krijgen, mee konden doen aan een puzzeltocht door dit monument uit 1791, of een kijkje konden nemen bij enkele oude tractoren en motorfietsen die er stonden opgesteld. Maar ook bood De Windvang deze dag spontaan plaats aan het goede doel. Voor het Prinses Beatrix Spierfonds is de familie Tanis uit Ouddorp al jarenlang zeer actief om gelden bijeen te brengen ten bate van onderzoek naar de spierziekte SMA. En hiervoor werden zaterdag op het molenerf verse wafels gebakken en zelfgemaakte kaarten verkocht, terwijl aan 't eind van de dag ook de opbrengst van de verkoop van de die dag ter plekke gerookte vis aan dit doel geschonken werd.

De eerstvolgende actie ten bate van het Prinses Beatrixfonds is een boerderijfair op zaterdag 1 oktober van 9.00-15.30 uur aan het adres Steenweg 2 te Ouddorp. Deze fair – met rommelmarkt, taartenbakwedstrijd, creativiteit, streekproducten en veel ander lekkers – wordt dan voor de vijfde keer gehouden en beleeft dus haar eerste lustrum. Ook hier is iedereen welkom.

Het Biebhuusje weer terug aan het Korteweegje

DIRKSLAND - Het was niet zo naar de zin van de passanten van het Korteweegje in Dirksland dat het Biebhuusje verhuisde naar Sommelsdijk.

Bureau JIP vertrok eind mei naar Sommelsdijk en ook het JIP-Biebhuusje staat nu aan de Oostelijke Achterweg 17 aldaar.
Het was een kale plek aan het Korteweegje en veel kinderen, en ook ouderen, konden ineens geen boeken meer lenen.
Erwin Berkenbosch besloot dat hier weer een nieuw Biebhuusje moest komen. Hij heeft een prachtig exemplaar in elkaar gezet. Menig uitgever en boekwinkel en particulieren hebben boeken ter beschikking gesteld. Het zijn boeken die het leven van jou een beetje leuker proberen te maken, minder stress, meer opvoedplezier en meer begrip voor jezelf en voor elkaar. Regelmatig zal Geertje van Rossum in haar blog (http://helendeverhalen.tumblr.com) aandacht geven aan de boeken die zij in het Biebhuusje zet.
Als extraatje staan de twee nieuwe boekjes die Geertje van Rossum geschreven heeft ook in het Biebhuusje.
Het ene boek is 'De apen? Ze kunnen de boom in'. Dat is een bundel met apenverhalen. Deze verhalen zijn voor alle kinderen van 4 tot 10 jaar. De verhalen gaan over 'weinig zelfvertrouwen', gepest worden, rouw, echtscheiding, veranderingen moeilijk vinden. En… Je bent helemaal oké (en leerlingen van de Oranje Nassauschool in Nieuwe-Tonge hebben het boekje geïllustreerd).

Het ander boek is: 'Lief je kind'. Het is een boek voor opvoeders. Soms begrijp je je kind gewoon niet, dit boekje helpt je weer een eind op weg. Je gaat opvoeden weer leuk vinden!

Positieve ontwikkelingen bij De Jonge Spartaan

MIDDELHARNIS - De afgelopen maanden heeft de sponsorcommissie van De Jonge Spartaan veel energie gestoken in het continueren van bestaande sponsorcontracten en het zoeken naar nieuwe samenwerkingen. René van der Groef van de sponsorcommissie praat u graag bij: ''Wij zijn er zeer trots op dat we prachtige resultaten hebben kunnen bereiken.''

''Kitvoegen.nl uit Stad aan 't Haringvliet is hoofdsponsor geworden van de jeugdafdeling van De Jonge Spartaan. De samenwerking tussen beide partijen is bezegeld met het plaatsen van nieuwe reclameborden op Sportpark Spartacus, borden op de toegangshekken en nieuwe vlaggen langs het veld. Bovendien zijn de A1 en onder 23 dankzij Kitvoegen.nl in het bezit van nieuwe reserveshirts. Daarnaast sponsort het bedrijf van Johan Slui alle thuistoernooien van de jeugd, maar ook voetbalclinics, de pupil van de week, speciale meisjesavonden en sinterklaasavond. Kortom, alles wat met de jeugdafdeling te maken heeft. We hebben maar liefst 33 jeugdteams en de vereniging is dan ook erg blij met de samenwerking met Kitvoegen.nl'', aldus Van der Groef.

Nieuwe subsponsor

''Als nieuwe subsponsor hebben wij Rabobank Het Haringvliet kunnen overtuigen van onze drie waarden: saamhorigheid, sportieve plicht en sociale betrokkenheid. De Jonge Spartaan is met dit bedrijf een overeenkomst aangegaan voor minimaal drie jaar. We hopen beiden veel vruchten te gaan plukken van deze samenwerking.''

Reclameborden

Van der Groef: ''Het hoofdveld kent in het nieuwe seizoen enkele nieuwe reclameborden. Er zijn borden geplaatst van MultiLux Zonwering, Van Dam Kitvoegen, Damen Motorrijopleidingen en FinAmi. Een mooie toevoeging aan het al bestaande gezelschap van bedrijven dat onze vereniging steunt.''

Sponsoren tenues

''Het aantal teams van onze vereniging groeit nog elk jaar. Daarom zijn we blij dat we drie nieuwe bedrijven bereid hebben gevonden om de tenues te sponsoren. We verwelkomen WEA Deltaland Accountants en Adviseurs, D&J Computerservice en Van Dijk Techniek als tenuesponsor.''

Positieve ontwikkeling

René van der Groef is blij met de steun vanuit het bedrijfsleven. ''Ondanks dat bedrijven steeds meer keuzes moeten gaan maken, gezien onder andere het stijgende verzoek aan sponsorbijdragen, zien wij een vaste kern aan partners van onze mooie voetbalvereniging. We zijn elke sponsor elke keer opnieuw zeer dankbaar voor zijn of haar bijdrage en we hopen met een ieder van hen nog lang samen te werken.''

Opfrissen van uw verkeerskennis?

GOEREE-OVERFLAKKEE – Binnenkort wordt er weer een opfriscursus verkeersregels gehouden. De cursus wordt georganiseerd door de kring Goeree-Overflakkee van Veilig Verkeer Nederland.

Wie als ervaren verkeersdeelnemer wil ook graag nog eens worden bijgespijkerd over de nieuwste verkeersregels? En daarbij tips krijgen om zuiniger en milieuvriendelijker te rijden? Er is nu de kans om een cursus te volgen. Deze cursus bestaat uit twee dagdelen van twee uur per dagdeel. De deelnemers worden onder leiding van een deskundige voorlichter van Veilig Verkeer Nederland bijgepraat over alle verkeersregels die in de loop der jaren veranderd zijn. U kunt daarbij denken aan rotondes, spitsstroken, nieuwe belijningen enz. Uiteraard is er ruimte voor vragen en het inbrengen van eigen ervaringen. Denkt u goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels test dan uw kennis op http://opfriscursus.vvn.nl/v/start.

De bijeenkomsten hebben een informatief karakter en het is dus geen examen.
Deze cursus wordt georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland kring Goeree-Overflakkee en is mogelijk gemaakt door het Regionaal Projectorgaan Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee.
Doelgroep is 60-plussers en de opfriscursus wordt gehouden op de dinsdagmiddagen 27 september en 4 oktober van 14.00 – 16.00 uur. De plaats is Wijkcentrum voor het Lokaal Ouderenwerk Middelharnis aan de Doetinchemsestraat 27 te Middelharnis.
De deelname kost € 12,50 per persoon.
U kunt zich inschrijven per e-mail bij Jan de Vries van Veilig Verkeer Nederland, via jdvdirksland@hetnet.nl o.v.v. Opfriscursus Middelharnis 2016.

De volgende gegevens gaarne in uw e-mail vermelden: de heer/mevrouw, voorletters, voorzetsel, achternaam, adres, postcode, plaats, geboortedatum en telefoonnummer. U ontvangt dan een bevestiging van deelname.
U kunt ook een brief met de bovengenoemde gegevens sturen aan Veilig Verkeer Nederland kring Goeree-Overflakkee, Berkehof 4 te 3247 XA Dirksland of bellen met telefoonnummer 0187-602585.
Er kunnen maximaal 35 mensen aan de cursus deelnemen, geef u dus snel op.

Afsluiting expositie Karin Roozemond met workshop

MIDDELHARNIS – De afgelopen periode is het werk van beeldend kunstenaar Karin Roozemond te bezichtigen geweest in de Bibliotheekvestiging in Middelharnis. Karin Roozemond (1968) is een creatieve duizendpoot, die naast haar werk als psycholoog schrijft en schildert. Zij laat zich inspireren voor dromen, symbolen en mythes en legendes. Om haar, vaak mysterieuze, schilderijen te maken, gebruik ze vloeibare acrylverf dat ze op haar doeken giet. In de vlekken en menging van kleuren die zo ontstaan, komen afbeeldingen naar voren die ze verder uitwerkt.

Op zaterdag 17 september wordt de expositie-periode op een bijzondere manier afgesloten. Om 10.30 uur kunnen kinderen aanschuiven aan de grote tafel in Middelharnis. Karin zal dan uitleggen aan de kinderen hoe ze haar schilderijen maakt. Na deze uitleg gaan de kinderen zelf aan de slag om ook zo'n bijzonder schilderij met gemengde technieken te maken.

Om 13.30 uur zijn alle volwassenen welkom in de Bibliotheek. Karin zal eerst een rondleiding met uitleg langs haar schilderijen geven. Aansluitend is er om 14.15 uur de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop, zodat ook u met een mooi kunstwerk thuiskomt.
Dit alles natuurlijk onder het genot van een hapje en drankje.

Reserveren

Aanmelden voor de workshops kan aan de balie in de Bibliotheek of via www.leerenbeleef.nl.