info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

24 januari 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 24 januari 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Olympiakazerne officieel geopend:
Brandweer en politie onder één dak

Burgemeester Ada Grootenboer en Arjen Littooij verrichten samen de openingshandeling van de Olympiakazerne. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – De nieuwe brandweerkazerne van Sommelsdijk en Middelharnis is geopend. Afgelopen vrijdagmiddag verrichtten burgemeester Ada Grootenboer en algemeen directeur Arjen Littooij van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) de openingshandeling. Dat deden ze door binnen in het gebouw een bord te onthullen waarop vermeld staat dat zij samen deze dag de openingshandeling verrichtten.

Door Hans Villerius

Maar natuurlijk waren er eerst enkele toespraken. Allereerst van Arjen Littooij. Die zei een groot voorstander te zijn van het fenomeen VRR-kazerne. Ofwel: gezamenlijke huisvesting van meerdere hulpverleningsdiensten in één veiligheidshuis. Bijvoorbeeld brandweer en ambulance onder één dak. In het district Rotterdam-Rijnmond zijn er daar al meer van en ook de nieuwe Olympiakazerne is hier een voorbeeld van.
Waar aan de Olympiaweg voorheen alleen het politiebureau gevestigd was, is aan dit gebouw in de achterliggende tijd een flink stuk aangebouwd, op de voormalige binnenplaats van het politiebureau, en is een gecombineerde huisvesting ontstaan voor zowel politie als brandweer. Op 12 juli vorig jaar gingen de (ver)bouwwerkzaamheden van start en nog geen vier maanden later kon de nieuwe brandweerkazerne al in gebruik worden genomen. Alleen de officiële opening wachtte nog en die was nu.

Samenwerken

"De brandweer, de politie en de gemeente Goeree-Overflakkee hebben nauw samengewerkt om realisering van de Olympiakazerne mogelijk te maken", gaf Littooij aan. "Bij de bouw is volop aandacht besteed aan duurzaamheid, met 140 zonnepanelen op het dak en uitstekende isolatiematerialen die in het gebouw zijn verwerkt. We hebben hier nu een multifunctioneel gebouw dat voldoet aan alle eisen, dat past bij een organisatie als de onze, waar ook de inwoners van Goeree-Overflakkee trots op kunnen zijn en bij wat van de brandweer verwacht mag worden: burgernabij, behulpzaam, deskundig en daadkrachtig."

Lees verder op pagina 16

Kunstkruimels markeren de waterhoogte op 1 februari 1953

Een tegel in Stellendam.

STELLENDAM – Vijftig kunstzinnige tegels op de stoep of in het wegdek geven aan hoe hoog het water stond na de Ramp van 1 februari 1953. Deze Kunstkruimels zijn onlangs geplaatst, dertig in Ooltgensplaat en twintig in Stellendam. Ze vormen samen een route. Al wandelend of fietsend, van tegel naar tegel, onderga je iets van de enorme impact van de watersnood van 64 jaar geleden.

Door Kees van RixoortRotterdam kent de brandgrens. Binnen die grens brandde de stad na het bombardement van de Duitsers in de meidagen van 1940. Een vergelijkbare grens, tot waar het water kwam in 1953, zou op Goeree-Overflakkee moeten komen. Dat was het idee achter de Kunstkruimels, onderdeel van een groter project van de gemeente Goeree-Overflakkee waartoe ook de realisering van fiets- en wandelroutes en een groep 'watersnoodambassadeurs' behoort. Via KunstPlus, de eilandelijke kunstenaarsvereniging, ging de opdracht om de tegels te ontwerpen naar Mirian Zimmerman.
De 'watergrens' markeren, zoals in Rotterdam de brandgrens, bleek lastig te realiseren. Dit omdat de Kunstkruimels dan niet alleen op en langs gemeentelijke straten en wegen zouden komen, maar ook op wegen van andere wegbeheerders.

Lees verder op pagina 14

2 / 26

Agenda

Woensdag 25 januari

MIDDELHARNIS – Voorleesontbijt voor kinderen tot 6 jaar,
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 9.00 tot 11.30 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.
OUDDORP – Bingo 55+, vanaf 14.00 uur in de Dorpstienden. Kosten €6,-, incl. koffie of thee.
OUDE-TONGE – Bingo voor 55-plussers, vanaf 14.00 uur in het Infocentrum, Bernhardstraat 27.

Donderdag 26 januari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 9.00 tot 15.00 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.
MIDDELHARNIS – Mantelzorgcafé, van 13.30 tot 15.30 uur in het Diekhuus, vooraf aanmelden via 0187-641344 ofm.walter@zijngo.nl.

Vrijdag 27 januari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 9.00 tot 11.30 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.
NIEUWE-TONGE – Bingo in Ons Dorpshuis, aanvang 19.00 uur. Tien rondes en een superronde.

Zaterdag 28 januari

MIDDELHARNIS – Bachconcert door Paul Kievit in de Hervormde Kerk, aanvang 20.00 uur. De entree is een gift bij de uitgang.
SOMMELSDIJK – Literair café met de Reizende Dichters, van 14.00 tot 16.00 uur in wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O, vanaf 19.30 uur in de Zwaluw, Sperwer 55.

Zondag 29 januari

SOMMELSDIJK - Aangepaste kerkdienst voor mensen met een beperking, aanvang 14.45 uur in de Hersteld Hervormde Kerk.

Maandag 30 januari

MIDDELHARNIS – Bijeenkomst in de Emmaüskerk, ds. Lingen spreekt over het kwaad. Aanvang 20.00 uur.

Dinsdag 31 januari

SOMMELSDIJK – Themadag Hervormde Vrouwenbond voor alle vrouwen. Aanvang 10.15 uur. Opgave voor 25 januari via www.hervormdevrouwenbond.nl/bijeenkomsten

Donderdag 2 februari

DIRKSLAND – Italiaanse maaltijd in 't Reginahof, aanmelden via joke.vandijk@careyn.nl, of 06-53861647.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
SOMMELSDIJK – Lezing Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg 44. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. J. Westerink: 'Genade brengt mij Thuis'.

'Klim hogerop, samen naar de top!'

SOMMELSDIJK – 't Mocht dan koud zijn en mistig, toen gisterenochtend om halfnegen de school aanging, maar dat hinderde de kinderen van de School met de Bijbel in Sommelsdijk totaal niet om eerst nog een uur lang buiten, op het schoolplein, te blijven. Bellenblaas, confetti, kinderen op het schooldak, zingen, dát gebeurde er allemaal. Want er ging een speciale actie van start. 'Klim hogerop, samen naar de top!' is het thema dat aan de actie verbonden is.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Op de School met de Bijbel hebben ze grote zin in een nieuw speeltoestel op het plein. "Een toestel dat hoog is, dat groot is, waar je met z'n allen op mag, maar dat we wél eerst nog moeten kopen…!", zei meester De Jong gistermorgen bij de start van de actie. En die aanschaf is geen kleinigheid, want daarvoor moet vijftienduizend euro op tafel komen. In drie maanden tijd wil de school dat geld bij elkaar hebben, zodat op Koningsdag de actie klaar is. Dus dat is nog veertien weken te gaan. En om elke week, voor iedereen zichtbaar, bij te houden hoeveel geld er al binnen is, werd maandagmorgen op de muur bij de schoolingang een groot paneel onthuld dat na iedere voorbije week laat zien hóeveel geld erbij gekomen is. Op het paneel is namelijk een grote rode rondte gemaakt die uit veertien verwijderbare 'taartpunten' bestaat. Na elke week wordt zo'n punt van het paneel afgehaald en wordt er opgeschreven hoeveel geld dán inmiddels binnen is. Bovendien wordt door het verwijderen van de taartpunten ook steeds beter te zien hóe het nieuwe speeltoestel eruit komt te zien, want onder de taartpunten gaat hiervan een grote tekening schuil. Een klein plaatje mochten de kinderen op het plein alvast zien. Het nieuwe speeltoestel is een prachtig klimtuig. En meester De Jong bejubelde het als "gigantisch, fantastisch, uitdagend en kindvriendelijk". Het streven is om het in de meivakantie op het schoolplein te plaatsen. Maar dan moet er natuurlijk wel eerst het nodige geld voor binnen zijn! Daarvoor zijn de kinderen op school al in de weer geweest. Rond Kerst hebben ze tekeningen gemaakt waarvan ansichtkaarten zijn gemaakt. Die kaarten mogen de kinderen gaan verkopen, ieder kind z'n zelfgetekende kaart! "En komen nog meer acties", kondigde meester De Jong alvast aan. Maar hij zei nog meer. "Via www.geefonderwijs.nl mag iedereen, ook bedrijven in de buurt of verder op het eiland, een bedrag schenken om het speeltoestel te kunnen bekostigen. Crowdfunding heet dat. En we hopen dat een heleboel mensen en bedrijven ons willen helpen…!"
Maar intussen was van het grote bord met veertien taartpunten aan de schoolmuur nog steeds niets te zien. Daar hingen een paar flinke gordijnen voor die eerst weggehaald moesten worden. Dat was een karweitje waarbij twee jarige kinderen, Gerlise Troost en Bart-Jan de Bakker, meester De Jong mochten helpen. Daarvoor moesten ze met z'n drieën het dak van de school op. Daarvandaan trokken ze de doeken omhoog en werd het prachtige paneel zichtbaar, dat gemaakt werd door de vader van Bart-Jan. Om de start van de actie nóg meer feestelijks te geven stond een bellenblaasmachine op het plein en hadden de kinderen ieder een potje bellenblaas gekregen, waaruit ze naar hartenlust prachtig gekleurde bellen mochten toveren. En om er echt een knallende actie van te maken schoten enkele confettikanonnen een heleboel kleine bankbiljetjes over de kinderen heen. "We moeten alleen geen bellen maar geld, en geen nepgeld maar echt geld!", riep meester De Jong. Maar om dát binnen te krijgen, hebben ze nog veertien weken de tijd.

Kunstbus-dagtocht

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Eilanden-Nieuws gaan de komende tijd samenwerken bij het organiseren van Kunstbus-dagtochten.

De Kunstbus-dagtochten is een initiatief van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Het doel is om leden van de bibliotheek tijdens een dag een cultureel programma te bieden. Dit kan bijvoorbeeld een bezoek aan een expositie, museum of een concert zijn. In het voorjaar van dit jaar willen de bibliotheek en Eilanden-Nieuws twee Kunst-busactiviteiten onder de aandacht van de lezers en leden brengen. Het gaat om twee concerten in de Laurenskerk in Rotterdam. Voor Zaterdagavond 18 februari staat aan een uitvoering van Mozarts Requiem & Krönungsmesse op het programma en zaterdagmiddag 8 april een uitvoering van de Matthäus Passion.

Deze georganiseerde Kunstbus-tochten hebben voor de deelnemers verschillende voordelen. Zo is de concertlocatie, deze keer in het centrum van Rotterdam, gemakkelijk te bereiken omdat de reis met een touringcar wordt gemaakt. Daarnaast heeft de organisatie ervoor gezorgd dat er voor de bezoekers aan dit concert gereserveerde VIP-plaatsen zijn, recht vóór de uitvoerenden.

Zaterdagavond 18 februari is de reis naar Mozart's Requiem en & Krönungsmesse in de Laurenskerk van Rotterdam. Deze live uitvoering wordt verzorgd door een groep zangers en musici onder leiding van Pieter Jan Leusink. Aan de Krönungsmesse zal de beroemde sopraan Ola Zinovieva het beroemde en virtuoze 'Exultate Jubilate' verzorgen. Het programma voor 18 februari ziet er als volgt uit:
17.00 uur: 1e opstapplaats, Middelharnis, Kerkepad 11 (Bibliotheek Middelharnis);
17.20 uur: 2e opstapplaats, Stellendam, Busstation;
17.40 uur: 3e opstapplaats, Hellevoetsluis, bij sportcomplex Warren (Martin Luther Kinglaan);
18.00 uur: 4e opstapplaats, Brielle, bij de Jumbo aan de Thoelaverweg;
18.20 uur: 5e opstapplaats, Spijkenisse, bij Arcaplex (Groene Kruisweg 19);
19.00 uur: Aankomst op de Verlengde Nieuwstraat. Vanaf hier is het 5 minuten lopen naar de Laurenskerk. De bus kan niet bij de Laurenskerk komen;
22.30 uur: Concert in de Laurenskerk is afgelopen;
22.45 uur: Vertrek vanuit Rotterdam terug naar Middelharnis, via Spijkenisse, Brielle, Hellevoetsluis, Stellendam en Middelharnis.

De prijs voor deze Kunstbus-dagtocht is € 60,-, inclusief vervoer (normale toegangsprijs € 80,-). Aanmelden kan tot 31 januari via http://www.leerenbeleef.nl/Excursies?cursusid=1549.

Voorleesontbijt in de Bibliotheek

MIDDELHARNIS - De Nationale Voorleesdagen, van 25 januari t/m 4 februari, worden dit jaar weer feestelijk geopend met het Voorleesontbijt op woensdagmorgen 25 januari. Alle peuters en kleuters tot 6 jaar en hun ouders/verzorgers zijn om 9.00 uur welkom in de bibliotheek van Middelharnis. Dit jaar wordt na het ontbijt voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar: 'De kleine walvis' van Benji Davis. Het Voorleesontbijt begint om 9:00 uur. Het ontbijt is gratis, maar graag wel van tevoren plaatsen reserveren via www.leerenbeleef.nl. Het Voorleesontbijt wordt georganiseerd in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Tijdens deze dagen wordt er in de bibliotheken extra aandacht besteed aan het voorlezen voor kinderen die zelf nog niet (voldoende) kunnen lezen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen kinderen tot 6 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. Zolang de voorraad strekt ontvangen ze bij inschrijving ook nog een leuk presentje!

Eindresultaat Rommelmarkten Van der Linde

OUDDORP - De rommelmarkten die vorig jaar gehouden zijn in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde en aan de Marijkeweg heeft het totale bedrag van € 14.659,50 opgebracht. Een ieder die spullen heeft gebracht en/of gekocht wordt hartelijk dank gezegd. "Bovenal dank aan de HEERE die ons de gezondheid en de kracht en energie gaf om dit weer te mogen doen", aldus Lijnie van der Linde. Ook in het nieuwe jaar is men al begonnen met de verkopingen vanwege de grote hoeveelheid spullen. Maar men is nog steeds op zoek naar hulp. Als u wil komen helpen, bel 06-26032013 of kom gewoon tijdens een verkoping langs om te kijken hoe het gaat.

"Burgerhulpverlening, iedereen zou 't moeten doen!"

Rien van Dijk, geflankeerd door Martin ten Have en André Groenendijk van Woongoed GO, die als eerste present waren als burgerhulpverleners. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Sprakeloos. Verwonderd. En héél dankbaar. Het zijn enkele omschrijvingen van hoe Rien en Cock van Dijk zich voelen sinds maandagmorgen 9 januari. Rien (75) was nog maar net uit bed toen hij onwel werd. Wat er daarna gebeurde heeft hij niet meer 'meegemaakt', al was hij er wel bij natuurlijk. Maar z'n vrouw Cock weet 't des te beter en zal haar leven lang niet vergeten hoe belangrijk, waardevol, onmisbaar zelfs, burgerhulpverlening is!

Door Hans Villerius

Flink grieperig was Rien en al het hele weekend voelde hij zich knap beroerd. Maar maandagochtend leek 't wat beter te gaan. "Blijf jij nog maar even liggen hoor", zei hij tegen Cock, "dan ga ik 't ontbijt klaarmaken". Maar als bij intuïtie voelde Cock: ik moet er ook uit! Rien was intussen aan het aanrecht bezig en toen ging het mis. "Ik wordt niet goed!", zei hij en hij wist zich nog gauw in een fauteuil te werken, om te voorkomen dat hij niet met z'n hoofd op de harde plavuizenvloer terecht zou komen als hij onderuit ging. Verder weet hij niets meer. Hij was niet meer aanspreekbaar en reageerde ook niet op de kletsnatte doek waarmee Cock 'm weer tot bewustzijn probeerde te krijgen. Ze voelde of Rien nog hartslag had, maar ook dat leek voorbij. In allerijl belde ze 112. En van wat er toen op gang kwam, staat ze nog steeds versteld. En Rien inmiddels ook, al heeft 'ie er niks bewust van ondervonden.

Subliem

"Je hoort of leest wel eens negatieve berichten over de hulpverlening, bijvoorbeeld dat 't zo lang duurt voordat die ter plaatse is", vertelt Cock, "maar wat wij hebben ondervonden is gewoon subliem en hartverwarmend. Om te beginnen hoe je door de centralist van de meldkamer wordt begeleid. Die zei: 'ik blijf bij u tot de hulpverlening er is. Hij bewaarde de rust en van stap tot stap gaf 'ie aan wat ik doen moest. En wat is het dán handig als je een telefoon hebt die je op de luidsprekerstand kan zetten. Dan kun je blijven praten terwijl je ondertussen bezig bent en aanwijzingen op kunt volgen."

Burgerhulpverlening

Maar wie schetst Cocks verbazing toen als eersten niet de ambulance of de brandweer op de stoep stonden voor hulpverlening, maar André Groenendijk en Martin ten Have van woningcorporatie Woongoed GO, mét AED apparaat bij zich. Want alarmeringen voor hartstilstand gaan tegenwoordig ook via het Burgerhulpverlening netwerk de lucht in, opdat iedereen die daarbij is aangesloten en zich in de buurt bevindt zich naar de opgegeven locatie kan begeven om zo snel mogelijk reanimatie op te starten. Voor zo groot mogelijke overlevingskansen zijn immers de eerste zes minuten letterlijk van levensbelang. Toen maandagmorgen 9 januari rond halfnegen via Burgerhulpverlening de alarmering voor de Lijsterbesweg binnenkwam bij Woongoed GO, wisten ze 't daar meteen: da's één van onze huurders. Onmiddellijk plukten ze in hun kantoor het AED-apparaat van de muur en spoedden ze zich naar de woning van Rien en Cock. "Daarna vlogen nóg twee bewoners uit de omgeving naar binnen", vertelt Cock, "óók om te reanimeren. En in mum van tijd volgden ook de brandweer, de ambulance en de politie. Een huis vol hulpverlening. Brandweer en ambulance waren zo snel ter plaatse dat de eerst toegesnelden niet meer in actie hoefden te komen, maar voor 't zelfde geld had dit wel nodig geweest en wáren ze er ook! Ik kan je gewoon níet vertellen wat 'n ervaring dat is, zó'n hulpverlening!"
Ook Rien zelf is ervan onder de indruk. "Wat is het bijzonder en waardevol", zegt hij, "dat er zóveel saamhorigheid op Flakkee is en dat je zó op burgers uit je omgeving aankan dat ze er gewoon voor je zijn. Sprakeloos ben ik ervan!"

Burgerhulpverlener worden

Toen het ambulancepersoneel in de woonkamer Rien aan de apparatuur legde, bleek er toch nog hartslag te zijn. In de ambulance, onderweg naar het ziekenhuis, kwam hij weer bij kennis en een etmaal later mocht hij weer naar huis. Waar Rien precies door getroffen werd, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk gaat 't om een combinatie van griep en een super lage bloeddruk. Maar dat horen ze waarschijnlijk nog.
Waar het Rien en Cock op dit moment vooral om gaat, is het belang en de meerwaarde van burgerhulpverlening. En alsof 't zo moet zijn, wordt juist momenteel langs diverse kanalen, onder andere via de sociale media, hier ook voor aan de weg getimmerd. Onder andere met filmpjes van echt gebeurde noodsituaties waarin de inzet van de burgerhulpverlening vóórdat professionele hulp ter plaatse kwam onmisbaar bleek. "Zij bepalen vaak het verschil tussen leven of dood. Als zij er niet zijn, zijn de overlevingskansen gewoon een stuk slechter", is de boodschap die professionele hulpverleners geven. Daarom roepen ze iedereen die een reanimatiediploma heeft op ook mee te doen en zich aan te melden als burgerhulpverlener. En Rien en Cock kunnen dat na 9 januari alleen maar onderschrijven…
Wie zich ook burgerhulpverlener wil worden, kan kijken op www.hartstichting.nl/reanimatie/aanmelden-burgerhulpverlener.

Open lade verkoop

GOEDEREEDE - Langzamerhand wordt het een traditie: de "Open Ladeverkoop" op de laatste zaterdag van januari in het atelier van Hans en Ineke Dolieslager. Dit jaar voor de derde keer.

De afgelopen weken zijn er kasten en lades opgeruimd. Weer zijn er leuke dingen tevoorschijn gekomen: schetsen (sommige uit de jaren 70 van de vorige eeuw), kleine voorstudies in pastel, etsen uit de jaren '80 en '90 en allerlei werkjes waarvan het jammer is om ze weg te gooien. Reden te meer om op 28 januari a.s. in het atelier van Hans Dolieslager, Pieterstraat 22 in Goedereede, te komen zoeken naar iets van uw gading.
Natuurlijk wordt er gezorgd voor koffie en thee in de gezellige keuken. U bent welkom van 11.00 tot 17.30 uur.

Presentatie Jumbo bij 55+

OUDDORP - Woensdag 1 februari geeft Koen Sperling van de Jumbo een presentatie bij de 55+ club in Ouddorp.

De heer Sperling gaat onder andere iets vertellen over de producten van de supermarkt en er is ook een kleine proeverij. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. De entree bedraagt € 2,- inclusief een kopje koffie of thee. U kunt zich aanmelden bij Joke van Dam tel. 0187 682319 of bij de 55+ club op woensdagmiddag. Op woensdag 8 februari is er een infomiddag over dementie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Poters eten in Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Op vrijdag 3 februari is er voor de 55-plussers van Ooltgensplaat een gezamenlijke maaltijd. Ook zal er een verloting zijn. Gezellig en lekker poters eten in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat vanaf 17.00 uur. Kosten € 10,00. U kunt zich opgeven voor maandag 1 februari a.s bij Ati Verwoerd 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Kerkdienst Ger. Gem. Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT – Donderdag 26 januari is er om 19.30 uur een kerkdienst in de Gereformeerde Gemeente te Ooltgensplaat aan de Van Weelstraat. In deze diens hoopt ds. J.S. van der Net uit Houten voor te gaan.

Kerkdienst vervalt

MIDDELHARNIS – De eerder aangekondigde kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente, waarin ds. C. van Ruitenburg zou voorgaan gaat niet door. De dienst zou op donderdag 26 januari worden gehouden.

De Prins Maurits: leren in de echte wereld

MIDDELHARNIS - In de praktijk beleven hoe het eraan toe gaat. Voor veel leerlingen is dat een onvergetelijke ervaring. Niet je ondernemingsplan presenteren aan klasgenoten, maar bijvoorbeeld het podium opklimmen tijdens Het Delta Netwerk en binnen een minuut je idee pitchen. Zo'n presentatie voor een zaal vol ondernemers en bestuurders doet een beroep op compleet andere vaardigheden dan in het klaslokaal. De Prins Maurits in Middelharnis draagt het leren in een realistische context uit. Waar mogelijk plaatst de christelijke scholengemeenschap het onderwijs in de echte wereld.

Docent en havo-decaan Bartha Moerkerk legt uit hoe de Prins Maurits op allerlei manieren de praktijk verbindt met het klaslokaal. "We willen met de realistische context de ontwikkeling van vaardigheden stimuleren. Lange tijd heeft het onderwijs zich geconcentreerd puur op het verwerven van kennis. Terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het puberbrein juist baat heeft bij het ontwikkelen van vaardigheden die een leven lang meegaan. Op het vmbo en in het praktijkonderwijs is dat al meer vanzelfsprekend. Daarom proberen we zoveel mogelijk activiteiten aan te bieden waar leerlingen meer nodig hebben dan kennis alleen. Juist het contact met mensen uit de praktijk motiveert enorm. Ook in de spotlights van Het Delta Netwerk zag je dat duidelijk gebeuren."

Wees realistisch

Als je op die manier naar het middelbaar onderwijs kijkt, zie je opeens overal mogelijkheden om de praktijk erbij te betrekken. Neem bijvoorbeeld het profielwerkstuk, dat is een vast onderdeel aan het eind van het schoolprogramma. "Bij veel vakken hebben we daar een eis aan verbonden: het werkstuk moet realistisch zijn. Dat levert verrassende resultaten op. Zo gingen leerlingen bijvoorbeeld aan de slag voor wooncorporatie FidesWonen om te onderzoeken hoe het huuraanbod aantrekkelijker wordt voor jongeren. Bij de diploma-uitreiking zat de directeur van FidesWonen in de zaal. Dat maakt zo'n moment voor de leerlingen extra bijzonder."

Doorlopende leerlijn

Het is belangrijk om al deze losse praktijkvoorbeelden in een breder perspectief te plaatsen, vindt Bartha Moerkerk. "Als school moet je jezelf afvragen waar je leerlingen op voorbereidt. Als decaan havo zie ik veruit de meeste leerlingen hun studie vervolgen op het hbo. En daar gaan ze als kersverse student vanaf de eerste dag aan de slag met praktijkopdrachten. We zien dan ook dat hbo-instellingen in Rotterdam instromende leerlingen vragen om in hun cv te benoemen wat ze hebben gedaan ter voorbereiding op het hbo. Juist door theorie en praktijk met elkaar te verbinden in een realistische context ontdekken leerlingen op de PM wat hun talenten en vaardigheden zijn. Dit alles is een onderdeel van de loopbaanoriëntatie om gericht voor een vervolgopleiding te kiezen. Zo ontstaat een doorlopende leerlijn die onze havisten stap-voor-stap klaarstoomt voor het hbo."

Talent behouden voor de regio

m realistisch onderwijs mogelijk te maken is de Prins Maurits uiteraard afhankelijk van bedrijven en organisaties op en om het eiland. De christelijke scholengemeenschap investeert in haar relatie met ondernemers en de overheid. Zo stond de ondernemende havo-week eind vorig jaar bol van de snuffelstages, gastlessen en bedrijfsbezoeken. Maar er was ook een netwerkbijeenkomst waar de banden tussen onderwijs, ondernemers en overheid in de regio weer verder werden aangehaald. Moerkerk benadrukt dan ook dat de school niet alleen iets komt halen bij organisaties. "Leerlingen uit alle afdelingen leveren bijdragen in instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Tegelijkertijd komen we als school ook nadrukkelijk iets brengen: kennis en ontwikkeling. Waar is in de toekomst behoefte aan op de werkvloer? Wat voor soort werknemers zijn er nodig op het eiland? Daar kunnen wij ons onderwijs op richten. Het is zaak om goed in kaart te brengen wat er nodig is om de studerende jeugd van nu te behouden voor het eiland."

Tweede Lezing "RGO-100 collegetour"
Liesbeth Zegveld over mensenrechten-advocatuur

Liesbeth Zegveld (Foto: Wouter Boswinkel)

MIDDELHARNIS - Op donderdag 2 februari komt Prof. dr. mr. Liesbeth Zegveld naar RGO Goeree-Overflakkee.

Ze zal daar een lezing houden in het kader van het honderdjarig bestaan van de RGO. Zij heeft in 1988 op die school haar VWO-diploma gehaald waarna ze rechten ging studeren in Utrecht. Vervolgens is ze in 2000 cum laude gepromoveerd aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. In datzelfde jaar werd ze beëdigd als advocaat en ging ze werken bij het advocatenkantoor Prakken d'Oliveira Human Rights Lawyers. Inmiddels is zij partner bij dit kantoor.

Als hoofd van de sectie "internationaal recht en mensenrechten" van haar kantoor heeft zij gewerkt aan een groot aantal zaken, met de focus op oorlogsslachtoffers over de hele wereld. Zo stond ze met succes de slachtoffers van Srebenica bij, alsook weduwen uit Indonesië van wie de mannen waren geëxecuteerd in de postkoloniale oorlog, die in Nederland meestal "politionele acties" genoemd werden. Ook slachtoffers van aanvallen met chemische wapens in Irak en Iran heeft ze bijgestaan. Op dit moment werkt zij onder meer voor mensen uit Palestina en Afghanistan. Het meest recent kreeg haar inzet voor de nabestaanden van de treinkaping bij De Punt veel aandacht.

Van 2006 tot 2013 was zij hoogleraar internationaal humanitair recht aan de Universiteit van Leiden. Daarna is zij hoogleraar "War Reparations" geworden aan de Universiteit van Amsterdam waar zij directeur is van het "War Reparations Centre". In 2011 heeft Professor Zegveld de "Nuhanovic Foundation" opgericht die als doel heeft rechtsherstel van oorlogsslachtoffers te bevorderen.

Deze tweede lezing in de serie "RGO-100 college tour" is gratis toegankelijk en zal beginnen om 20.00 uur. De school is op 2 februari geopend vanaf 19.30 uur. Om u te verzekeren van een plaats kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar rgo100@rgomiddelharnis.nl.

De volgende lezing is op 23 februari door Prof. Dr. Frank Bruggeman die zal spreken over zijn vakgebied de biofysica. Precies een maand later is er in het kader van RGO-100 een optreden van Maartje Meijer. In beide gevallen geven deze oud-leerlingen van de school eerst 's middags een workshop.

Lotgenotencontact M.S. G.O. komt weer bijeen.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Multiple Sclerose (M.S.) is een chronische ziekte die het zenuwstelsel aantast. De zenuwbanen worden door de M.S. beschadigd, waardoor signaal niet goed doorkomt in b.v. armen of benen. Er zijn veel verschillende vormen van M.S.

Voor ieder mens met M.S, zal het beloop van de ziekte anders zijn. Doch zijn er ook veel overeenkomsten te vinden en het is fijn om met gelijkgestemden hierover van gedachten te wisselen. Helaas is het middel tegen M.S. nog niet gevonden, er wordt veel onderzoek gedaan. Soms zijn er hoopgevende berichten, maar hét middel is er nog niet. Tot die tijd is het delen van ervaringen en elkaar tips geven, bijstaan, verantwoord bewegen en de hoop niet opgeven een middel om met deze chronische ziekte door te gaan. Het lotgenotencontact M.S. G.O. komt een paar keer per jaar bijeen. De eerste bijeenkomst in 2017 is een bijeenkomst op locatie en wel bij Slender You G.O. Deze bijeenkomst staat in het teken van M.S. en Slenderen.
De bijeenkomst is van 14:00 tot 16:00 uur in Oostdijk 1 te Sommelsdijk. Datum is 31 januari 2017.
Graag vooraf aanmelden via m.vermeulen592@upcmail.nl of via facebook: www.facebook.com/msvereniginggoereeoverflakkee.
U bent van harte welkom, maar men wil graag weten hoeveel mensen er komen. Daarom graag van tevoren aanmelden.

Visserijsector pakt in groten getale uit in aanwezigheid en presentatie tijdens Open Dag

STELLENDAM - Vrijdag 27 januari en zaterdag 28 januari opent STC Stellendam haar deuren voor nieuwe studenten die geïnteresseerd zijn in een zeevisvaart en/of zeevaart opleiding. Tijdens deze jaarlijkse Open Dag presenteren diverse maritieme bedrijven en organisaties hun werkzaamheden, producten en diensten.


Het is interessant voor de (nieuwe) studenten om meer te weten over hun toekomstige 'werkveld' en contacten op te doen.
Deze open dag, die gegroeid is tot een 'bedrijvencontactdag' of misschien mag het wel een kleinschalige beurs voor de visserij en zeevaart heten, in de aula van het schoolgebouw is er ook voor de werkende ondernemer, visserman, beleidsmaker en geïnteresseerde om langs te komen en te netwerken.

De Stichting Sectorraad Visserij komt speciaal het nieuwste reddingsvest Fisherman Saver 300N PRO dat is uitgerust met een AIS-beacon presenteren en in samenwerking met ProSea de nieuwste website voor lesmateriaal en kennisdossiers vistikhetmaar.nl onder de aandacht brengen. Ook zijn er vrijwilligers aanwezig die visnetten boeten en vis bakken.

STC Stellendam is enorm trots dat maar liefst de volgende 16 bedrijven en organisaties aanwezig zijn op de Open Dag op zaterdag 28 januari tussen 10 en 14 uur aan Deltahaven 4 in Stellendam: Coöperatie Westvoorn, Wärtsilä SAM Electronics, Maaskant Shipyards Stellendam, Padmos Stellendam B.V, Promac, United Fish Auctions, Elektro Westhoeve, Van Wijk Installaties & Constructies, John P. De Wit, Visserij-Innovatiecentrum Zuidwest Nederland, Rederij Jaczon Scheveningen, Visserij Mij. W. van der Zwan & Zonen B.V., VisNed, Nederlandse Vissersbond, Stichting Sectorraad Visserij en ProSea.

Kerstpakketten voor zeelui in dankbaarheid ontvangen

DIRKSLAND – Het team van de Havenzending van SCFS Rotterdam hield eind vorige jaar een kerstpakketten actie voor zeelieden. Deze actie was zeer geslaagd, laat havenzendeling Felix Henrichs uit Dirksland weten.

De zeelieden waren blij en verheugd van de zeelui was groot, vertelt Felix Henrichs. "De mannen moeten ver van huis zonder gezin of familie het kerstfeest beleven - voor niemand de eerste keus. En dan kom je in een vreemd land waar je niemand kent. Maar plotseling wordt dan via de walkie-talkie doorgegeven: "De havenzending is aan boord en heeft kerstcadeaus voor ons!""

Door de hulp die men uit de regio ontving mocht weer 1600 mensen op deze manier met het evangelie bereiken. Ook ontstonden op bijna alle schepen mogelijkheden om met enkele zeelieden of zelfs een hele groep het evangelie te delen. "Wij deelden bijna net zoveel bijbels uit als pakketten".
De familie Henrichs dankt alle vrijwilligers die betrokken waren bij het samenstellen van de pakketten.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Bingo voor 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 26 januari a.s. mee te doen met een gezellige bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,00. De bingo wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34.

Breicafé

Woensdag 25 januari zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.30 - 22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief tweemaal en kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom. Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

HERKINGEN

Scharrelloodsje

Op zaterdagmorgen 28 januari kunt u weer terecht in het kleinste kringloopwinkeltje van Goeree- Overflakkee, het Scharrelloodsje. De opbrengst van het Scharrelloodsje is bestemd voor de instandhouding van de hervormde gemeente in Herkingen. Openingstijden: Elke laatste zaterdagmorgen van de maand van 9.30 tot 12.00 uur.

Open avond over Joodse gebruiken

Donderdag 2 februari komt mw. Annelies Tanis in Herkingen wat vertellen over Joodse gebruiken. Aan de hand van verschillende Joods-religieuze spullen gaat de Bijbel open en wordt de Joodse traditie toegelicht. Joodse traditie kent een bijzonder geschiedenis en er is veel hierover te vertellen. Mw. Annelies Tanis kan dit op bijzondere wijze. Ze gaat met de luisteraars in gesprek en beantwoord vragen die er zijn. Het belooft een interessante en leerzame avond te worden. Belangstellenden zijn van harte welkom op deze avond. De avond wordt georganiseerd door de Hervormde vrouwenvereniging. 19.30 staat de koffie klaar, de avond begin om 19.45 uur. Toegang is gratis. De bijeenkomst wordt gehouden in verenigingsgebouw 'de Fontein', Scharloodijk 35 (naast de Hervormde Kerk) in Herkingen. Voor meer informatie: francienkeizer@outlook.com

NIEUWE-TONGE

Herdenking Watersnoodramp

Een ieder is uitgenodigd om op 1 februari de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de watersnood bij te wonen. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in de Dorpskerk aan de Kerkring. Aansluitend aan de bijeenkomst is de stille tocht naar het monument op het Finlandplein, waar wethouder Tollenaar namens de Gemeente Goeree-Overflakkee een krans zal leggen en er één minuut stilte wordt gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Erwten- of bruinebonensoep

Heeft u ook zin in verse soep? Wegens groot succes wordt de soepactie dit jaar herhaald door vrouwenvereniging 'Rhodé' van de Gereformeerde Gemeente. De opbrengst is bestemd voor Evangelisatiepost 'de Bron' te Merksem. Er is erwtensoep of bruine bonensoep. Circa 1 liter voor € 4,-. U kunt uw bestelling mailen naar actierhode@gmail.com vóór D.V. zaterdag 28 januari. Of bellen naar 0623028386/785861. Dan wordt uw bestelling op zaterdag 4 februari tussen 10.00 uur en 12.00 uur bezorgd. Zie voor meer informatie over het goede doel: http://protestantscentrum.be

Vergadering Ring van Oranje

Oranjevereniging Ring van Oranje houdt zaterdag 25 januari haar ledenvergadering in Ons Dorpshuis. De aanvang is 19.30 uur. Op het programma staat een evaluaties van het Koningsfeest, het doornemen van de financiën en de plannen voor de komende Koningsdag. De viering van de Koningsdag kan niet zonder vrijwilligers. "Willen we wat? Dan hebben we uw hulp nodig. We doen het samen!", aldus de organisatie. Wie niet aanwezig kan zijn, maar wel wil helpen met bijvoorbeeld het ophalen van de contributie, of op de dag zelf, met de activiteiten, mail dan naar ringvanoranje@gmail.com. De organisatie is ook te bereiken via facebook: Ring van Oranje of tel. 06 - 48097899.

OOLTGENSPLAAT

Oud papier

Leden van de papiercommissie van de Ger. Gemeente halen woensdagavond 25 januari weer het oud papier op voor de zending. Graag het papier gebundeld op de straat te zetten. Men start om 17.30 uur.

Bingo

Op vrijdag 27 januari houdt OFB weer de maandelijkse bingo-avond. Iedereen is welkom en wordt ontvangen met een gratis kopje koffie of thee bij binnenkomst. Aanvang bingo om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Locatie: kantine v.v OFB Ooltgensplaat.

OUDDORP

Deelnemers kleedjesmarkt

Op Koningsdag, woensdag 27 april wil de Oranjevereniging Ouddorp weer een kleedjesmarkt organiseren op Koningsdag. Dit zal deels rondom de kerk zijn, maar grotendeels in de Hofdijksweg. Hier kunt u zich voor opgeven via de site www.oranjeverenigingouddorp.nl Vorig jaar is er ook een succesvolle zeskamp georganiseerd, dus ook dit jaar zijn er weer nieuwe activiteiten bedacht. "Heb je zin om dit jaar mee te doen, zoek een leuk clubje vrienden bij elkaar en geef je op voor dit evenement. Aanmelden kan ook via onze site of facebookpagina", aldus de Oranjevereniging.

Collectanten Hersenstichting

De Hersenstichting zoekt nog een paar collectanten in Ouddorp. De collecte voor deze stichting wordt gehouden van 30 januari t/m 4 februari. Er zijn nog een aantal straten (Bijv. Julianaweg, Beatrixweg, Hermansweg, Geleedstraat, Alexanderstraat, Pr. Hendrikweg, Oosterweg, Kelderweg, Dijkstelweg, Westerweg, Koolweg) waar geen collectanten voor zijn. "Al wilt u maar één straat voor u rekening nemen, alle hulp is welkom!", aldus de collecte coördinator Jeannette Paans-v.d. Linde, 0187-750739. De Hersenstichting zet zich in voor ruim 4 miljoen mensen met een hersenaandoening. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting.nl

Rommelmarkt Van der Linde

Op zaterdag 28 januari wordt er weer rommelmarkt gehouden in de loods van Bouwbedrijf v/d Linde aan de Zuidweg 3, industrieterrein richting haven van 9.30 tot 13.00 uur.

OUDE-TONGE

Bingo A.S.V. Oostflakkee

Vrijdag 27 januari is er een grote bingo bij Stichting Zijn aan de Bernhardstraat 25. De aanvang is 19.30 uur. De kosten zijn € 7, - met gratis koffie. Er worden negen rondes, plus één extra ronde gespeeld. Iedereen is welkom.

Rommelmarktspullen gevraagd

Op zaterdag 3 juni houden de Vrienden van Ebbe en Vloed hun jaarlijkse rommelmarkt. Hiervoor kunnen zij nog verschillende spullen gebruiken, zoals boeken of kinderspeelgoed. Geen grote meubelen. Heeft u nog spullen die u wil schenken? Neem dan contact op: 0187-641844 of 0187-641592.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Leden De Rode Duif schenken aan goede doelen

In 2017 zou PV de Rode Duif haar 70-jarig bestaan vieren. Echter door toenemende eisen van afdeling 5 Zuid Holland en NPO, hebben bestuur en leden tijdens de najaarsvergadering van oktober jl. besloten de vereniging per januari 2017 op te heffen. Deze keuze was niet gemakkelijk, dit doet bij de leden pijn, maar deze keuze is wel realistisch. De "vliegende leden" vinden onderdak bij andere verenigingen en blijven zo behouden voor de mooie sport, wat duivensport is. Inmiddels is het verenigingsgebouw verkocht en zijn de leden op 12 januari jl. voor de laatste keer bij elkaar geweest. Tijdens deze bijeenkomst is ook gesproken wat te gaan doen met de aanwezige geldmiddelen. Bij de uitnodiging voor deze laatste vergadering is aan de leden gevraagd een paar goede doelen/instanties/zustervereniging op te geven, waar geld naar toe zou kunnen. Alle leden hebben aan dit verzoek gehoor gegeven en op basis van wat is opgegeven is een verdeling gemaakt. Er zal geld worden overgemaakt naar negen doelen/instanties: KIKA € 2.300,00 / Calando € 2.000,00 Op de Bres tegen MS / vv SNS / KNGF Geleide Honden / stichting MS / CliniClowns / Stichting Alzheimer / Ronald Mac Donald. Voor de duivenliefhebbers die elders hun sport gaan bedrijven is het te hopen, dat ze mooie resultaten mogen behalen met hun duiven en kunnen blijven genieten van deze mooie sport.

STELLENDAM

Verkoop puddingbroodjes

Op zaterdag 28 januari vanaf 8.30 uur gaat Vereniging Oranjefeest Stellendam puddingbroodjes verkopen. De verkoop gebeurt binnen bij Plus Tessemaker aan het Oranjeplein. De opbrengst zal ten goede komen aan de viering van Koningsdag en al de andere activiteiten van de organisatie. De puddingbroodjes zijn per stuk € 1.00 en 4 voor € 3.00. Heeft u interesse maar bent u niet in de gelegenheid om er zelf om te komen, neem dan contact opnemen met één van de bestuursleden of via mailadres: vos2008stellendam@gmail.com of www.Vos-web.nl Deze verkoop is mede mogelijk gemaakt door: Plus Tessemaker Stellendam.

Project in kader van Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee

Mirian Zimmerman zet de puntjes op de 'i' door de boel aan te vegen.

Vervolg van de voorpagina

Om het niet te ingewikkeld te maken, is er daarom voor gekozen om de waterhoogte of –diepte te markeren binnen de dorpen Ooltgensplaat en het veel zwaarder getroffen Stellendam. Later volgen wellicht nog Kunstkruimels in andere kernen op Goeree-Overflakkee.

Waterbewustzijn

"Je ziet hier en daar ook wel bordjes op de gevels met de aanduiding hoe hoog het water stond op 1 februari 1953", zegt Mirjam Bentvelzen, voorzitter van KunstPlus. "De Kunstkruimels doen dat ook, maar dan op de stoep of in het wegdek. Ze dragen ook bij aan het waterbewustzijn."
De tegels geven niet exact de waterhoogte aan, maar of het niveau bijvoorbeeld laag, gemiddeld of hoog was. Er zijn vijf niveaus gebruikt. Daarnaast tonen de tegels een grafische interpretatie van het wapen van Stellendam of Ooltgensplaat en een letter. De letters zijn in de eerste plaats bedoeld voor kinderen: als ze alle letters van alle Kunstkruimels verzameld hebben, ontstaat er een leuze of een uitspraak over de watersnood.
Mirian Zimmerman legt uit waarom ze deze puzzel heeft toegevoegd: "Een wandeling maken met pa en ma, dat vinden kinderen vaak doodsaai. Maar het is wel belangrijk dat ook kinderen deze routes lopen of fietsen. Door onderweg een puzzel op te lossen wordt het boeiend." Ze heeft haar vijftig Kunstkruimels bovendien kleurrijk gemaakt. "Ik wilde per se kleur, want straten zijn meestal saai en grijs."
Kleur op de stoep en de straat, dat vergt een speciale aanpak. De eis was dat de tegels gegarandeerd vijf jaar goed en slijtvast blijven. Hoe houd je de kleuren fleurig? Mirian Zimmerman heeft samen met een zeefdrukkerij in Puttershoek een procedé ontwikkeld. De tegel is voorzien van perspex en cortenstaal en kan daardoor een stootje hebben.
De Kunstkruimels sluiten aan bij bestaande routes. In Ooltgensplaat liggen ze op de wandelroute door het dorp die de dorpsraad heeft ontwikkeld. In Stellendam is er een link met de app izi Travel, die voor de gebruiker ook onder meer video's en verhalen in petto heeft.
Een officieel startmoment volgt later. Dit project is gerealiseerd in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die bedoeld is om het eiland cultuurhistorisch op de kaart te zetten, het behoud te bevorderen en de beleving te laten toenemen.

Natuuronderhoud in Ouddorp door de NLGO

OUDDORP – Wie zaterdag niets te doen of eens lekker buiten bezig wil zijn? Kan komen helpen op de natuurwerkdag van de Natuur en Landschaps Vereniging Goeree-Overflakkee (NLGO).

Op zaterdag 28 januari worden er weer onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan Natuurelementen. Deze activiteiten worden georganiseerd door de werkgroep terreinbeheer van de vereniging.
De activiteiten zijn deze keer in Ouddorp. De werkzaamheden zijn in het z.g. Bunkerbos aan de Hofdijkseweg, eigendom van Natuurmonumenten. De bedoeling is zaterdag de bestaande poel schoon te maken en het hout erom heen te verwijderen. Tevens zal er een Elzensingel worden afgezet.
Op deze actiedag van de Vereniging kan men weer veel hulp ge¬bruiken. Een ieder die iets voor het behoud van de natuur¬elementen wil doen of eens lekker buiten bezig wil zijn, kan daar dan zaterdag bij helpen. Handgereedschap en motorzaag zijn aanwezig. De start is om 8.30 uur en er wordt rond 13.00 geprobeerd om weer te stoppen.
Het Elzenmeetperceel is te bereiken via de provincialeweg richting Ouddorp, afslag "Stranden" vervolgen en de eerste weg rechts. Dit is de Hofdijkseweg. Daarna even na de tweede weg links, bij nr 49, het terrein op. Hier kan geparkeerd worden.
Verdere inlichtingen kunt u krijgen bij: Kees van 't Zelfde 0187-485566 of Cees Appel 0187-681105 en op www.nlgo.nl.

Goed eerste jaar voor Windpark Battenoert

Windparkt Battenoert. (Foto: Herman Maas)

BATTENOORD - De vier turbines van het vernieuwde Windpark Battenoert presteerden prima in hun eerste jaar. Sinds het nieuwe Windpark in productie is gegaan, in januari 2016, is er 32.700.000 kWh geproduceerd. Voldoende schone energie voor het jaarverbruik van zo'n 9600 huishoudens.

Het jaar 2016 zal de boeken ingaan als een matig windjaar. Weinig wind heeft natuurlijk een negatief effect op de totale productie maar relatief presteerden de nieuwe turbines naar verwachting. Ook het aantal storingen is na de oplevering zeer beperkt gebleven; de turbines hadden een beschikbaarheid van 98,5%.

CO2 besparing

Om te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs werkt Nederland toe naar 14% duurzame energie in 2020 en 16% in 2023. De Energieagenda die eind vorig jaar door de regering werd gepresenteerd richt zich daarnaast vooral op CO2-reductie. De uitstoot van CO2 moet zoveel mogelijk worden beperkt om de temperatuurstijging op aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Dit broeikasgas versnelt immers de opwarming van de aarde. De schone energie van Windpark Battenoert draagt hieraan bij. In vergelijking met het produceren van dezelfde energie in bestaande energiecentrales is in 2016 door Windpark Battenoert 17.985 kton CO2 'bespaard'.

Concert

Om het eenjarige bestaan van het vernieuwde Windpark Battenoert te vieren organiseert Coöperatie Deltawind op zaterdag 4 februari een concert in de Grutterswei, dat wordt verzorgd door Fanfare de Hoop. Voor de Fanfare is een muziekstuk gecomponeerd met als thema 'Leven met wind en water'. Het tweede deel van de avond is in Night of the Proms-achtige sfeer, uiteraard mag er worden meegezongen!

Aanmelden

Aanmelden voor het concert kan met een e-mail naar info@deltawind.nl of door te bellen naar 0187-470544. Graag horen we met hoeveel personen je aanwezig bent. Het concert is toegankelijk voor alle inwoners van Goeree-Overflakkee, niet-leden vragen we om een vrijwillige bijdrage. Consumpties op deze avond zijn voor eigen rekening, neem dus contant geld mee. (Aanvang 20:00 uur)

Olympiakazerne "strategisch gelegen, middenin een werkgebied van 262 vierkante kilometer groot"

Vervolg van de voorpagina

Complimenten maakte Littooij richting de voormalige blusploegen van Sommelsdijk en Middelharnis, die tegelijk met de ingebruikname van de nieuwe kazerne zijn samengesmolten tot één blusploeg. En dankbaarheid en waardering sprak hij uit richting de werkgevers van de vrijwillige brandweerlui, dat die hun werknemers beschikbaar stellen voor de veiligheid in de omgeving.
Namens de politie voerde sectorhoofd Gerrit Laurens van het district Rijnmond Zuidwest kort het woord. Hij wees op het belang van samenwerkende in plaats van gescheiden optrekkende diensten: "Waarom moeilijk, als 't samen kan?"

Rivaliteit verleden tijd

Als laatste sprak de burgemeester. Ook zij stond stil bij het één worden van de voorheen afzonderlijke blusgroepen Sommelsdijk en Middelharnis. "Samenvoeging was voorheen ondenkbaar", wist ze. "Er bestond zelfs rivaliteit tussen die twee". Eén van haar verre voorgangers, die als hoofd van de brandweer al eens tussenbeide wilde komen toen voor een brand zowel de brandweer van Sommelsdijk als van Middelharnis ter plaatse waren gekomen en daar bij de brand onmin over ontstond, heeft 't zelfs z'n fiets gekost toen verhitte brandweergemoederen de fiets van de burgemeester in het vuur lieten verdwijnen… "Dat is ook de reden waarom ik nooit op de fiets naar een brand kom!", grapte de burgemeester. Van die rivaliteit is echter niets meer over, zo heeft ze gemerkt. "Het proces waarop tot samenvoeging gekomen is, verdient zelfs een groot compliment en ondervonden wordt dat samenwerken steeds belangrijker wordt."

Respect

Ook de burgemeester vindt het een goede zaak dat de nieuwe VRR-kazerne de plek heeft die ze kreeg, "strategisch gelegen, middenin een werkgebied van 262 vierkante kilometer groot". Speciale aandacht vroeg ze voor het respect dat diegenen verdienen die zich in de maatschappij inzetten voor de veiligheid. "Als samenleving moeten we krachtig aangeven geweld tegen onze hulpverleners níet te accepteren! Wij zijn dankbaar voor uw inzet, die u als vrijwillige professionals geeft!"

Politiebureau

Na de verbouwing van het vroegere politiebureau tot Olympiakazerne heeft de brandweer er nu het grootste deel van in gebruik. De politie zit alleen nog op de benedenverdieping.
Het bureau is overigens, in tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, geen gesloten bureau, maar 24 uur per dag bezet als uitvalsbasis voor zowel de directe hulpverlening als voor de wijkagenten. Voor burgers is het bureau geopend op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.30-12.00 uur.
Wie aangifte wil doen, moet voor een afspraak even bellen naar 0900-8844. De telefonist beoordeelt dan of er 'op afstand' aangifte kan worden gedaan, dus via contact per beeldscherm, of dat het beter is dat dit in een persoonlijk gesprek gebeurt.

"Ergens had ik het gevoel dat ik meer wilde met mijn leven" Benefietconcert voor Marya Heij in Zuid-Sudan

Marya Heij.

OUDE-TONGE - Op zaterdag 4 februari 2017 is er een benefietconcert in de Hervormde Kerk in Oude-Tonge. Aanvang is 19.30 uur en de toegang is vrij.

Ds. Middelkoop zal de opening verzorgen en naast veel samenzang wordt er gezongen door een projectkoor o.l.v. Marco van 't Hoff. Auke Kieviet en Hans van Heemst zorgen voor de begeleiding en enkele solisten leveren ook een muzikale bijdrage.
"Deze avond zal ons verbinden met Marya en de gemeente in Kajo Keji. Iedere zondag komen zij bij elkaar als Christelijke gemeente en horen zij het Woord en zingen tot Zijn eer; All over the world. We hopen op uw komst en gulle gift om Marya en de scholen van Kajo Keji te steunen!" aldus de organisatie.

Marya Heij komt uit Oude-Tonge. Na het afronden van de middelbare school heeft ze eerst aan de Roosevelt Academy in Middelburg gestudeerd. Daarna is ze verder gegaan met een masterstudie Klinische psychologie in Leiden en de lerarenopleiding Engels aan de Driestar Hogeschool in Gouda. Vervolgens ging ze aan de slag als leraar Engels op middelbare scholen, "maar ergens had ik het gevoel dat ik meer wilde met mijn leven. Ik heb van God een aantal talenten gekregen en wil die inzetten om anderen te helpen op een plaats waar Hij me nodig heeft, om mee te bouwen aan Gods koninkrijk. Toen kwam er een vacature voorbij van de GZB voor een docent Engels in Zuid-Sudan. En daar ben ik nu!"
Maria is door de GZB uitgezonden om de Anglicaanse kerk in Kajo-Keji te ondersteunen als docent Engels aan Kajo-Keji Christian College (KCC). Hier geeft ze les aan (toekomstige) predikanten die bezig zijn met hun theologische studie. Daarnaast helpt ik met een aantal andere dingen die nodig zijn zoals het opzetten van systemen voor bepaalde administratieve zaken (bijhouden van cijfers, aanwezigheid van docenten monitoren, etc.). Ook geef ze les twee klassen op de middelbare school.

Het college in Kajo-Keji.

Allerlei naast Engelse les

Behalve Engelse les geven aan studenten, doe ze ook andere dingen die nodig zijn en op haar weg komen. "Zo vragen veel mensen op de college of het kantoor van de Diocese me om documenten te checken op correct Engels, om zo hun Engels te verbeteren. In de bibliotheek werk ik samen met de bibliothecaris om een goede catalogus te maken van alle boeken (met behulp van software uit Nederland), en om daar orde te scheppen in een systeem dat slecht onderhouden is. In december was ik betrokken bij een bijeenkomst voor tienermeiden, om hen wegwijs te maken in adolescentie. Veel meisjes krijgen vanuit hun familie nauwelijks voorlichting over de puberteit en wat het betekent om een tiener te zijn. Maar al te vaak zorgt dat voor tienerzwangerschappen en voortijdig schoolverlaten. Hier wil de kerk op inspringen door deze voorlichting zelf aan te bieden. En dus heb ik bij deze bijeenkomst mijn werk als psycholoog opgepakt door te vertellen over veranderingen in gedrag en gevoel tijdens de puberteit, wat normaal is en wat niet en nog wat andere dingen. Het geeft me voldoening om op deze manier ook iets te kunnen doen voor meisjes in een cultuur waar mannen nog steeds een behoorlijk dominante positie hebben", aldus Marya.

Veiligheid

In de buitenlandse media gaan veel verhalen rond over Zuid-Sudan. Over het algemeen zijn die verhalen waar: de situatie in Zuid-Sudan is behoorlijk zorgelijk. Uit sommige gebieden komen dramatische verhalen, en uit sommige plaatsen trekt de bevolking weg uit angst voor geweld en oorlog. Gelukkig blijft Kajo-Keji tot nu toe grotendeels gespaard van die dingen. De situatie is daar is, volgens Maria rustig en over het algemeen stabiel. Geruchten maken de mensen soms onrustig, maar het blijft bij geruchten. De kerk speelt een grote rol in het bewaren van de vrede tussen het leger en de rebellen in Kajo-Keji en tot nu toe slaagt ze daar goed in. "De hoop en het gebed blijft voor vrede in Zuid-Sudan en zolang de situatie hier goed blijft, ben ik blij om een kleine rol te mogen spelen bij de ontwikkeling van de mensen in dit land".


Voor meer informatie zie www.gzb.nl/maryaheij. Wie dit werk financieel wil steunen kan dat doen via IBAN NL91 INGB 0690 7624 45 t.n.v. GZB Drieber¬gen, o.v.v. Marya Heij.

Diploma's Eerste Hulp aan kinderen

OUDDORP – 19 december deden bij de EHBO-vereniging van Ouddorp een achttal cursisten examen voor de Eerste Hulp aan kinderen. De diploma's werden op 17 januari uitgereikt op een oefenavond van de vereniging. Op de foto zijn 7 van de 8 cursisten te zien met hun behaalde resultaat. Opmerkelijk is hierbij, dat de oudste deelnemer zelf les geeft op de EHBO. Maar het is tegenwoordig al verplicht om ook deze aantekening te halen om les te mogen geven. Achter de cursisten zijn de kaderinstructrice en haar medewerker te zien. Een cursist kon niet aanwezig zijn.

Vrijdag en zaterdag Inspiratiedagen Duurzaam Bouwen

STELLENDAM - Vrijdag 27 en zaterdag 28 januari worden weer de Inspiratiedagen Duurzaam Bouwen gehouden. Bij aannemingsbedrijf Bloemfontein kunt u zich door gerenommeerde bedrijven laten voorlichten over duurzaam bouwen en wonen.

De dagen zijn bedoeld voor mensen die bouwplannen hebben of zich daartoe aan het oriënteren zijn. Op het gebied van duurzaam bouwen en wonen is er de afgelopen jaar veel veranderd. Bij aannemingsbedrijf Bloemfontein staat duurzaam bouwen hoog in het vaandel. Directeur Wiljo van den Nieuwendijk: "Wij gaan op een bewuste manier om met grondstoffen en wij hebben aandacht voor natuur en milieu. Voor onze klanten betekent duurzaam wonen een laag energieverbruik zonder concessies te doen aan luxe. Over zowel duurzaam bouwen als energiezuinig wonen kunnen bezoekers zich tijdens onze infodagen uitgebreid laten voorlichten."

Naast Duurzaam is ook Zorgeloos een thema tijdens deze dagen. Bloemfontein en alle deelnemende partners hebben gemeen dat ze een ongekend hoog serviceniveau hebben. André van den Nieuwendijk "Wie kiest voor bouwen met Bloemfontein in combinatie met één of meerdere van deze partners, kiest echt voor Zorgeloos Bouwen. Wij nemen echt alle zorgen die bij het bouwen van een woning komen kijken uit handen!"
De volgende bedrijven nemen deel aan de infodagen: Vermeulen Trappenfabriek, Mastermate - Luxe Deuren, Lambert Kozijnen, Bouwcenter Esselink, Interieur Paauwe, Installatiebedrijf Noordzij Brielle, Elektro Westhoeve, Tieleman Keukens en Goemaat Glas & Kozijnen.

U bent van harte welkom op de Inspiratiedagen Duurzaam Bouwen bij Aannemingsbedrijf Bloemfontein aan de Deltageul 20 te Stellendam. De openingsuren zijn: vrijdag 27 januari van 18 tot 21 uur en zaterdag 28 januari van 10 tot 16 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op www.bloemfontein.nl

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F2, gereden op zaterdag 21 januari in Manege Oostmoer. Voor deze proef dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.

Groep 1. Mila Wessels, Doddle, 243 pnt; Sidney Wessels, Sproet, 237 pnt; Julia v. Beusichem, Doddle, 236 pnt; Daphne Abresch, Glory, 234 pnt; Marith v. Barneveld, Ginger, 233 pnt; Nienke Jordaan, Ginger, 232 pnt; Ymke v. Laere, Silly, 231 pnt; Danique Hagoort, Sproet, 227 pnt; Julia Muilwijk, Button, 227 pnt; Caroline Bouwmeester, Silly, 226 pnt; Jasmijn Prince, Sonja, 224 pnt; Tess Keuvelaar, Button, 224 pnt; Kiki Natte, Sonja, 222 pnt.

Groep 2. Odile v.d. Pijl, Doddle, 245 pnt; Anna v. Leeuwen, Storm, 241 pnt; Jessica Zeeman, Spiky, 237 pnt; Amy Verdoes, Tinka, 235 pnt; Mireille v.d. Hooven, Glory, 233 pnt; Sanne de Berg, Magic M, 233 pnt; Claartje v.d. Pijl, Glory, 232 pnt; Emma Kemner, Ginger, 229 pnt; Ashlee de Bonte, Ginger, 229 pnt; Joëlle v.d. Doel, Balou, 227 pnt; Karlijn v. Helden, Storm, 227 pnt; Floortje v.d. Tol, Balou, 223 pnt; Marisa beeke, Quint, 222 pnt; Naomi Schouten, Noortje, 219 pnt; Shannon Arensman, Magic, 219 pnt; Peter Witvliet, Doddle, 216 pnt.

Examenconcert VWO 6 CSG Prins Maurits over 'contemplatie'

MIDDELHARNIS – "Wat wil ik bereiken in dit leven? Wat is voor ons echt van waarde? Van veel dingen vragen wij ons af wat ze toevoegen aan ons bestaan", aldus Balte de Wit, Han van der Sluijs en Timon van Dieren, leerlingen van VWO 6. Zij hebben een concert samengesteld over 'contemplatie'.

"Als geen ander middel in het heelal is muziek in staat om onze overtuigingen en emoties aangrijpend te uiten. In muziek wordt nagedacht over belangrijke thema's van ons korte leven. Deze diepzinnige beschouwing over levenszaken wordt ook wel 'contemplatie' genoemd. Tijdens het examenconcert van de muziekleerlingen uit VWO 6 van de CSG Prins Maurits wordt onder andere gezongen over het eren van God, de schoonheid van liefde volgens Schubert, échte vriendschap volgens Coldplay, en het verlangen om te sterven volgens Bach", aldus de organisatoren.

Het programma is een hechte samenstelling uit allerhande muzikale stromingen die het leven proberen te vatten in muziek. Zowel zang als instrumentale stukken, piano en elektrische gitaar, improvisatie en bestaande muziek komen aan bod rondom het thema 'contemplatie'.

Het concert vindt donderdag 9 februari plaats in de Hervormde Kerk in de Ring van Middelharnis. Aanvang 20:00 uur. Toegang gratis, collecte bij de uitgang. Met medewerking van verschillende muzikale talenten van de Prins Maurits!

Men zoekt 'extra handen'. Volop activiteit bij Koop de Goede Hoop!

MIDDELHARNIS - Goede Doelen winkel Koop de Goede Hoop heeft het laatste kwartaal van 2016 gespaard voor een project van Follow Ministries: een medische kliniek in Maforga, Mozambique. Eilanders Gerrit en Herma Meijerink zijn er volop bij betrokken en brengen een stukje hoop in een land, waar alles niet zo vanzelfsprekend is als in eigen land. Er is maar liefst 2500 euro opgehaald voor dit doel en Koop de Goede Hoop is alle gevers én bezoekers bijzonder dankbaar dat dit mogelijk is geworden.

Elk kwartaal is er een nieuw goed doel en dit eerste kwartaal 2017 is de 'winst' bestemd voor het werk van Ruud en Hennie Kuijer. Zij waren als echtpaar eerder zendingswerkers in Spanje en hielpen daar mee in een christelijke boekwinkel. Nu verspreidt Ruud veel positieve boeken in Nederland en regelmatig ver daarbuiten, met name in moeilijk toegankelijke landen. Ruud en Hennie zijn ook bij veel ander (kerkelijk) werk op het eiland betrokken.

Er is overigens ook een mooie selectie boeken beschikbaar in Koop de Goede Hoop zelf, naast uiteraard de vele kleding. Een tip: mocht u thuis aan het opruimen zijn… denkt u dan eens aan Koop de Goede Hoop! Uw spullen zijn hartelijk welkom. De wens is overigens aanwezig om de openingstijden van de winkel binnenkort te verruimen, afhankelijk van de hoeveelheid vrijwilligers die zich aanbiedt. Daarom is Koop de Goede Hoop nu opzoek naar extra handen! Die zijn ook hard nodig om te helpen bij de uitverkoop die deze week begint: maar liefst 50% korting op alle kleding (ieder 2e stuk gratis)!

"We staan als werkgroep zeer open voor vrijwilligers uit alle kerken van Goeree-Overflakkee, die ons zouden willen komen helpen. Uiteraard is het belangrijk om een hart voor mensen te hebben, omdat de grote tafel in het midden van de winkel bedoeld is om een warm welkom te bieden en een luisterend oor waar nodig", aldus één van de werkgroep medewerkers. "We denken bovendien serieus aan uitbreiding met een tweede project, maar ook dat is net als Koop de Goede Hoop uiteraard afhankelijk van de bemensing. Het zou heel fijn zijn als er mensen zijn die een dagdeel per maand over hebben om te helpen. Het is absoluut niet moeilijk en je wordt er zelf ook gelukkig van. Ik spreek uit ervaring!"

Wie goede doelenwinkel Koop de Goede Hoop wil bezoeken kan op diverse dagen terecht: op woensdag van 10 tot 13 uur, vrijdag en zaterdag van 13 tot 16 uur. Goede gebruikte kleding, boeken, tijdschriften en DVDs zijn altijd hartelijk welkom. Voor meer informatie kunt u de Facebook pagina raadplegen of mailen naar: koopdegoedehoop@gmail.com

Voorstelling aangeboden aan Inloophuis De Boei

STAD AAN 'T HARINGVIET – KWF Kankerbestrijding, RoPaRun en Roche bieden Inloophuis De Boei een theatervoorstelling aan.

Het theaterstuk is mede gebaseerd op de eigen ervaringen van Henry Kalb die behandeld werd voor lymfklierkanker. Nadat de behandelaar hem feliciteerde omdat hij 'kankervrij' was verklaard, voelde hij zich katterig alsof hij in een zwart gat viel. In plaats van blijdschap en opluchting en hij eigenlijk 'hoera' zou moeten roepen, riep hij stiekem om "help".
Hoe ga je om met het paradoxale fenomeen dat de ontworteling toeslaat juist op het moment dat je als kankerpatiënt weer terug zou willen keren in het gewone leven? Dat is de rode draad van deze voorstelling.
De theatervoorstelling is de stichting Inloophuis de Boei aangeboden door KWF, RoPaRun en Roche.
De voorstelling wordt gehouden op zaterdag 4 februari in 't Trefpunt, Oranjelaan 14 te Stad aan 't Haringvliet. Tijd voorstelling vanaf 19.30 tot 21.35 uur. Vanaf 19.00 uur is ' t Trefpunt geopend.
Entreekaart 5 euro, kopje koffie/thee inbegrepen. Om kaarten te reserveren en voor informatie:marjannedeboei@gmail.com of yonnedeboei@gmail.com

Gereserveerde kaarten graag voor 19.15 uur ophalen en betalen. Ook bij de ingang van 't Trefpunt zijn kaarten verkrijgbaar.

Indoor mini marathon Menvereniging Vier in Een

OUDDORP - Zaterdag organiseerde Menvereniging Vier in Een de eerste indoor mini marathon van 2017 op Manege de Paardenhoeven in Ouddorp. Het was een fantastische dag met 50 aanspanningen die aan start kwamen. De dag werd aan elkaar gepraat door Ada Steketee en mede mogelijk gemaakt door de hulp van enthousiaste vrijwilligers en een aantal sponsoren: Molen de Hoop Ouddorp, Van der Wal Bedrijfshygiëne en diervoerders te Melissant. In de wedstrijd werd onderscheid gemaakt in een jeugd-, hobby- en wedstrijdrubriek.

In de categorie jeugd, rubriek vierspan pony werd Sem Philips met 101,08 seconden eerste, bij de enkelspan paarden behaalde Erynn Oosterbaan met 115,19 seconden een eerste plaats en bij de enkelspan pony's was Thomas Philips eerste met 98,72 seconden.
In de categorie wedstrijd, rubriek enkelspan paard behaalde Lou Willemse een eerste prijs met de snelste tijd van de dag 82,63 seconden! in de categorie enkelspan pony werd Carla Lankhaar eerste met 86,20 seconden, in de rubriek twee span paarden werd Coen Boers eerste met 120,12 seconden en bij de tweespan pony's behaalde Jolanda Verhulst een eerste prijs met 91,16 seconden. Ook startte er vierspan paarden, hier werd Edwin van der Graaf eerste met 103,01 seconden en bij de vierspan pony's behaalde Nienke Veenendaal met 113,34 seconden een eerste plaats.

In de categorie hobby, rubriek enkelspan paard werd Johan van Antwerpen eerste met 110,51 seconden, bij de enkelspan trekpaarden was Hans Maljaars het snelst met 105,56 seconden, Romy Deul behaalde in de categorie enkelspan pony met 87,95 seconden een eerste prijs. Bij de tweespan paarden was Marianne Huibregtse het snelst met 102,74 seconden en bij de twee span pony's behaalde Jacqueline Berg een eerste plaats met 93,43 seconden.

De volgende wedstrijd is op zaterdag 18 maart, meer info en foto's van de wedstrijden kunt u vinden op www.menverenigingvierineen.com of via vierineen@gmail.com. Foto's zijn gemaakt door Jan Kuijt

Tour langs sportclubs om alcoholgebruik onder 18 jaar en boetes te voorkomen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het blijkt voor jongeren onder de 18 nog vaak bijzonder makkelijk om aan alcohol te komen in sportkantines. Zij kunnen vaak 'gewoon' een biertje of wijntje bestellen, zonder dat barvrijwilligers zich bewust zijn van de leeftijd. De bekende kinderarts Nico van der Lely tourt de komende tijd door het land om sportclubs bewust te maken van de gevolgen van alcohol voor het puberbrein. Op maandag 20 februari is er een informatieavond in het Prieel van De Staver in Sommelsdijk. Bestuurders, trainers, barvrijwilligers, sporters en sportouders zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Het slecht handhaven van de leeftijdsgrens in sportkantines is een serieus probleem. Uit onderzoek van de Universiteit Twente is gebleken dat in 2011 slechts 4 procent van de sportverenigingen in Nederland de toen geldende leeftijdsgrens van 16 jaar handhaafde. Door maatregelen en campagnes steeg dit percentage in 2013 naar 15 procent (bron: Bureau Nuchter), maar een jaar later handhaafde nog maar 8,5 procent van de clubs de inmiddels naar 18 jaar verhoogde leeftijdsgrens. Dat moet anders en daarom zetten sportbonden en sportkoepel NOC*NSF zwaar in op het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik in sportkantines.

Kinderarts

Dr. Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van de Alcoholpoli's, is een expert op het gebied van alcoholmisbruik onder jongeren. Van der Lely: "Dagelijks zie ik in mijn praktijk de gevolgen van overmatig alcoholgebruik door jongeren. Tieners met beschadigde hersenen, veranderend gedrag maar ook afnemende intellectuele vaardigheden. Het komt niet zelden voor dat iemand een schoolniveau zakt. Alleen maar omdat hij of zij op te jonge leeftijd en vaak ook te veel heeft gedronken." Tijdens de bijeenkomst krijgen sportverenigingen tips om de leeftijdsgrens te handhaven. Er worden instructievideo's getoond, waarin acteurs heikele situaties aan de bar naspelen en er zijn materialen beschikbaar om in de kantine aandacht te geven aan het thema.

Forse boetes

Sportclubs die zich niet houden aan de wettelijke leeftijdsgrens riskeren een boete die ligt tussen de 1.360 en 2.720 euro. In het uiterste geval wordt zelfs de drank- en horecavergunning ingetrokken. Staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van VWS heeft op basis van recente nalevingscijfers (17 procent, bron: Bureau Nuchter) opgeroepen nog beter en strenger op de leeftijdsgrens voor alcoholschenken toe te zien en deze te handhaven.

Aanmelden

De informatieavond met dr. Van der Lely wordt gehouden op maandag 20 februari van 19.30 – 21.30 uur in het Prieel van De Staver in Sommelsdijk. U kunt zich aanmelden door uiterlijk vrijdag 10 februari te mailen naar NOC*NSF via alcoholensport@nocnsf.nl. Meer informatie vindt u op http://nocnsf.nl/alcoholensport.

Zwemclubs werken samen bij miniorenwedstrijden

DIRKSLAND - Sinds het nieuwe zwemseizoen zijn de 3 zwemclubs op het eiland onder de naam SGGO samen de minioren-wedstrijden gaan zwemmen. Dit zijn wedstrijden voor de kinderen tot ongeveer 11 jaar. Ook trainen ze 1 keer per maand gezamenlijk. Tijdens deze trainingen maakten sommigen kinderen gebruik van zoomers, dit zijn korte flippers. Door een donatie van het JAGO-fonds heeft ZV De Gooye deze voor de minioren aan kunnen schaffen, zodat ook de andere kinderen er tijdens de trainingen gebruik van kunnen maken. De kinderen zijn er erg blij mee

Behoud Welgelegen?

Het bericht op de voorpagina van Eilandennieuws van 28 december geeft de indruk dat de boerderij Welgelegen geheel in oude luister zal worden hersteld. Helaas is dat bepaald niet zeker.
Bij navraag bleek ons dat de huidige plannen alleen voorzien in behoud van de woning en de wagenloods. De grote schuur zal dan worden gesloopt. Deze schuur is kwalitatief nog goed, en is een essentieel onderdeel van de boerderij en beeldbepalend voor de omgeving. Er is ongeveer daar wel een rijtje woningen gepland maar met een lagere kap.
Het zijn nog plannen, dus mogelijk valt er nog wat aan te verbeteren.

Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht
secretaris@dorpsgezicht.net

MELISSANT - De damuitslagen van damclub Eneo 52 van maandag 16 januari.

B. Visbeen - H. Visbeen 3-0
A. Visbeen - A. het Jonk 0-3
T. Goedegebuur - C. Visbeen 1-1
L. Breen - B. v/d Spaan 0-3