info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

8 december 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 8 december 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

FidesWonen als één van eerste corporaties lid van Brede Stroomversnelling

Directeur-bestuurder Gert-Jan van der Valk van FidesWonen en Leen van Dijke van Brede Stroomversnelling ondertekenen het lidmaatschapscontract. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – FidesWonen is de eerste woningcorporatie op Goeree-Overflakkee, en ook één van de eerste in Nederland, die zich heeft aangesloten bij Vereniging Brede Stroomversnelling. Door lid van deze vereniging te worden geeft FidesWonen aan een hoog ambitieniveau te hebben met betrekking tot haar woningbezit, zowel op het gebied van energie en duurzaamheid als veiligheid en wooncomfort.

Door Hans Villerius

Tijdens een bijeenkomst in het kantoor van FidesWonen te Middelharnis, dinsdagmorgen 2 december, ondertekenden directeur-bestuurder Gert-Jan van der Valk namens de corporatie en Leen van Dijke namens vereniging Brede Stroomversnelling een overeenkomst waarbij FidesWonen zich als lid aansloot bij Brede Stroomversnelling.

Uniek concept

Nederland kent veel seriewoningen uit de jaren '50, '60 en '70 van de vorige eeuw, met een mindere kwaliteit dan de huizen die nu gebouwd worden. Ze vertonen meer kou-, tocht- en vochtproblemen en hebben dus ook hogere energiekosten. Dusdanige renovatie dat deze woningen nóg eens 40 tot 50 jaar lang geëxploiteerd kunnen worden, is geen sinecure. Bovendien zijn daar betaalbaarheidsrisico's aan verbonden en zullen woonkwaliteit en -comfort matig blijven. De landelijke vereniging Brede Stroomversnelling, met Leen van Dijke als ambassadeur, heeft hiervoor een uniek concept ontwikkeld. "Mooier en gerieflijk wonen, zónder te verhuizen, zónder extra woonlasten, mét enorme energiebesparing, voor de bestaande woningvoorraad in Nederland", zo geeft de vereniging op haar website aan. En hoe dat moet laat ze ook weten: "Denk buiten de kaders en werk mee aan de stroomversnelling!"

Samenwerkingsplatform

De Brede Stroomversnelling is een maatschappelijke ontwikkeling die erop gericht is om toekomstbestendige, comfortabele Nul-op-de-Meter woningen te realiseren en die hiervoor een samenwerkingsplatform vormt van een breed scala van spelers op de bouwmarkt, in de overtuiging dat de doelstelling alleen in nauwe onderlinge samenwerking bereikt kan worden. Bouwbedrijven, toeleverende industrie, woningcorporaties, netwerkbedrijven, overheden – ze zijn allemaal partij aan wie in de Brede Stroomversnelling ruimte wordt geboden, maar van wie ook gevraagd wordt traditionele denkwijzen met betrekking tot woningbouw los te laten, ofwel: buiten de kaders te denken.

Lees verder op pagina 3: 'FidesWonen verduurzaamt woningbezit'.

Het Rubensplein maakte er weer een geslaagde Sinterklaasactie van

MIDDELHARNIS – Na het succes van de Sinterklaasactie die ze vorig jaar voor 't eerst opzette, gaf Astrid Bliek uit Middelharnis daar dit jaar graag een vervolg aan. Vorig jaar kwam ze op het idee om voor de oudere bewoners in de buurt waar ze woont, het Rubensplein, iets leuks te doen in verband met Sinterklaas. Even spontaan vond ze een aantal buurtbewoners bereid om mee te doen. Ze vormden een team dat in de wijk geld inzamelde om op Sinterklaasdag de bewoners van het seniorenappartementencomplex aan het Rubensplein te kunnen verassen met iets lekkers. Vorig jaar was dat een overheerlijke banketstaaf. Dit jaar werd grootser uitgepakt.

Tekst en foto: Hans Villerius

Toen ook nu weer een Sinterklaasactie werd georganiseerd en vrijwel heel de buurt de actie steunde, werd een heus Sinterklaaspakket samengesteld met allerlei lekkers en leuks erin. Een waxinelichtjeshouder met twee waxinelichtjes erbij, dropmix en ander snoep, een broodje en een krentenbol. Enkele dames van het Rubensplein Sinterklaasteam bakten krûûkplaetjes, zodat die ook aan het assortiment toegevoegd konden worden. Bovendien stelde de Rabobank een bureauagenda beschikbaar en de Agrimarkt sponsorde de actie met kruidnootjes, een appel, een mandarijn én boodschappentassen waarin alles uitgedeeld kon worden. Met 48 tassen gingen Astrid, nog enkele dames en drie kinderen zaterdagmiddag op stap. Dit jaar niet alleen langs het appartementencomplex aan het Rubensplein, maar ook de bewoners van het daarachter gelegen seniorencomplex aan de Rembrandtlaan werden op deze manier bedacht. Wat waren de ouderen weer aangenaam verrast toen huisje aan deurtje bij hen werd aangebeld. En Astrid vindt 't fantastisch om te doen: er voor elkaar zijn, iets voor een ander doen, behulpzaam zijn en zorg voor de naaste hebben, erop letten dat alles goed gaat in de buurt. Zeker ook met het oog op de ouderen. Vanuit diezelfde drive organiseert ze al enkele jaren een buurtrommelmarkt, een buurtdag en een buurtbarbecue. "Het bevordert de saamhorigheid als je iets leuks doet met elkaar", weet Astrid uit ervaring. En daar draagt deze Sinterklaasactie zeker ook aan bij.

Inloopavond voor nieuw kerkgebouw

STELLENDAM - Op maandag 14 december 2015 organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee een inloopavond over een nieuw te bouwen kerk ten behoeve van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam. De Hersteld Hervormde gemeente wenst een nieuw kerkgebouw te realiseren op het perceel Voorstraat 108 in Stellendam. Het huidige bestemmingsplan staat het bouwen van een kerk niet toe. Tijdens de avond zijn ontwerptekeningen te bekijken en kunt u vragen stellen over het ontwerp, de toekomstige situatie op de Voorstraat en de te volgen procedure. De inloopavond vindt plaats in CBS Het Kompas, Schoolstraat 19 in Stellendam. Belangstellenden kunnen tussen 19.30 uur en 21.00 uur op een zelf gekozen tijdstip binnenlopen.

www.goeree-overflakkee.nl

2 / 18

Agenda

Donderdag 10 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Zaterdag 12 december

MELISSANT – Midwinteravond. Melishof. Medewerkenden: Harpensemble van Muziekschool Middelharnis, Zangvereniging Advendo uit Ooltgensplaat, de Amazing Singers uit Stellendam en gastvereniging Tot Nut en Genoegen. Gratis toegang, maar wel reserveren via TNEGMELIS@hotmail.com of telefonisch: 0652725229 bij Adrie Tieleman.
MIDDELHARNIS – RealTime Jongerenavond. Edudelta College, Langeweg. Spreker van Open Doors. Aanvang 19.45 uur. www.realtimego.nl

Maandag 14 december

MIDDELHARNIS – Adventsviering PCOB. Aansluitend buffet. Inloop vanaf 15.30 uur in De Hoeksteen aan de Ring.

Donderdag 17 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 19 december

DIRKSLAND – Kerstzangavond met Meisjeskoor Hamaaloth, kinderkoor Iuventa en het Dirkslands Mannenkoor. Aanvang 19.00 uur in de Ger.Gem. aan de Mozartsingel in Dirksland.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
GOEDEREEDE – Goereese Toren – Kerstconcerten Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden. Aanvang 19.00 en 21.00 uur.
SOMMELSDIJK – Hervormde Kerk Sommelsdijk. Kerstconcert De Jonge Lofstem. Aanvang 19.00 uur.

Dinsdag 22 december

DIRKSLAND – Marathonbingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Donderdag 24 december

OUDDORP - Hersteld Hervormde Eben-Haezerkerk – Kerstzangavond met het Christelijk Ouddorps Mannenkoor en het Delta Mannen Ensemble, beiden o.l.v. Dinant Struik. Orgel: Willem den Boer en Jan Rozendaal. Meditatie: ds. Zoet. Entree: gratis. Aanvang: 19.30 uur.
OUDDORP – Hervormde Kerk. Kerstzangavond met medewerking van het Christelijk Mannenkoor Obadja o.l.v. Jan Bezuijen en het Flakkees Flute Choir o.l.v. Cecilia McColl. Aanvang 20.00 uur.
OUDDORP - Hersteld Hervormde Eben-Haezerkerk – Kerstzangavond met het Christelijk Ouddorps Mannenkoor en het Delta Mannen Ensemble, beiden o.l.v. Dinant Struik. Orgel: Willem den Boer en Jan Rozendaal. Meditatie: ds. Zoet. Entree: gratis. Aanvang: 19.30 uur.
OUDE-TONGE – Kerstavond in Hervormde Kerk. Met medewerking van praiseband The Bridge. Toegang is gratis. Aanvang 22.00 uur. Om 21.30 uur is er inloop met warme chocomel.

Donderdag 7 januari

DIRKSLAND – Nieuwjaarshapje/-borrel Stichting SVIK in de Victoriahal. 19.30 uur.

Donderdag 14 januari

SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: ds. D.J. Diepenbroek. Onderwerp: 'Een lastige steen… de bestreden plaats van Israël onder de volkeren'. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).

Maandag 18 januari

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Hoeksteen aan de Kerkring. Aanvang 19.45 uur. Dr. M. Klaassen uit Sliedrecht. Thema: 'De zekerheid van het geloof'.
MIDDELHARNIS – Bijeenkomst PCOB. Spreker: E.H. de Graaf. Over 'Razzia van 1 en 2 oktober 1944 in Putten'. Aanvang 14.00 uur. De Hoeksteen aan Ring.

Echtpaar Noordijk benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Leni (l.) en Arie (r.) Noordijk hebben zojuist hun Koninklijke Onderscheidingen opgespeld gekregen door burgemeester Ada Grootenboer. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Tijdens de clubkampioenschappen bij zwemclub De Schotejil in Recreatiecentrum De Staver werden zaterdagmiddag 5 december twee Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Het echtpaar Arie en Leni Noordijk viel die eer te beurt en het was burgemeester Ada Grootenboer die hen de bijbehorende decoraties opspeldde.

Door Hans Villerius

Tromgeroffel, trompetgeschal en de sound van nog andere blaasinstrumenten vulden zaterdagmiddag de zwemzaal van Recreatiecentrum De Staver. Niet omdat Sinterklaas er binnenkwam of iets van dien aard, want die was daar in geen velden of wegen te bespeuren. Maar plotseling was het er, terwijl de door zwemclub De Schotejil georganiseerde clubkampioenschappen er werden gehouden en de één na de ander het bassin in dook om een zo goed mogelijke zwemprestatie neer te zetten, met langs de kanten tal van toeschouwers. Tóen ineens dreunden en rammelden de tromslagen door het zwembad, al gauw gevolgd door het muzikale spel van de koperblazers van Koninklijke Fanfare Sempre Crescendo. Ze speelden letterlijk de zwemmers het water uit, want iedereen trok naar de hoek van het zwembad waar de muziek vandaan kwam. En al gauw werd duidelijk dat het inderdaad niet om Sinterklaas ging, maar om twee mensen die al jarenlang met zeer grote inzet zich beijveren voor zwemclub De Schotejil. Maar óók voor muziekvereniging Sempre Crescendo. Vandaar dat dit muziekgezelschap er zich zo liet horen. De twee om wie het ging, het echtpaar Arie en Leni Noordijk, werden naar voren geroepen, geen flauw idee hebbend van wat er aan de hand was. Maar dat maakte burgemeester Ada Grootenboer al gauw duidelijk, nadat zij geïntroduceerd was: "Het is mij een grote eer dat ik u mag meedelen dat Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander u beiden heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau!"

Zwemmen

Het echtpaar Noordijk is 25 jaar vrijwilliger van zwemclub De Schotejil. Zij zetten zich op een zeer bijzondere manier in voor de zwemclub.
Leni Noordijk is er sinds 1990 vrijwilliger, dus zonder enige vorm van vergoeding. Ze voert de ledenadministratie en is official bij eilandelijke en regionale zwemwedstrijden. Zij leidt aspirant officials op en is ook vijf jaar bestuurslid van de zwemvereniging geweest. Sinds 1996 is ze bij de KNZB zwemofficial met de bevoegdheden tijdwaarnemer en jurysecretaris. Dit doet ze niet alleen bij haar eigen vereniging, maar ook bij regiowedstrijden binnen het gebied van de voormalige Zwembond van Rotterdam en Omstreken. Daarnaast begeleidt en beoordeelt ze op een plezierige en rustige manier de aankomende jurysecretarissen.
Haar man Arie is, ook sinds 1990, vrijwillig trainer van De Schotejil, dus eveneens onbetaald. Naast zijn rol als trainer verzorgt hij de jaarplanning, is hij contactpersoon voor andere zwemverenigingen, zorgt hij voor de inschrijvingen van de wedstrijden, de indeling van de trainingsgroepen en ook is hij ploegleider bij wedstrijden. Onder zijn leiding zijn de afgelopen 25 jaar diverse nationale titels behaald, met als hoogtepunt een verbetering van het nationaal record door een van de jeugdleden in maart 2015. Ook de promotie in de landelijke zwemcompetitie van afdeling C naar afdeling B in het seizoen 2014-2015 is voor een groot deel toe te schrijven aan de inspanningen van Arie.
Door hun grote inzet is het echtpaar niet alleen onmisbaar voor zwemclub De Schotejil, maar zijn ze beiden ambassadeur van de zwemsport in het algemeen, zowel op Goeree-Overflakkee als in de regio.

Muziekvereniging

Daarnaast is Arie Noordijk zeer actief bij Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo. Niet minder dan 55 jaar is hij hier lid, maar ook heeft hij vele jaren in het bestuur van de muziekvereniging gezeten, zelfs als voorzitter én secretaris. En lang voordat er sprake was van een muziekopleiding via de muziekschool, nam híj de opleiding van nieuwe muzikanten voor zijn rekening, waaraan hij vele zaterdagavonden heeft gespendeerd.

Eerste echtpaar

Reden genoeg om zóveel belangeloze inzet, en dat al zóveel jarenlang, te waarderen met het toekennen van een Koninklijke Onderscheiding en ditmaal zowel man als vrouw publiek in het zonnetje en in de bloemetjes te zetten. Dat deed de burgemeester dan ook met zichtbaar genoegen, het echtpaar meteen verklappend dat zij de eersten zijn in de gemeente Goeree-Overflakkee die als echtpaar een Koninklijke Onderscheiding ontvangen!"

FidesWonen verduurzaamt woningbezit

Vervolg van voorpagina

Bij het realiseren van Nul-op-de-Meter woningen is bouwprojectmatig denken niet meer leidend, maar de verduurzamingsflow geeft de toon aan, met als uiteindelijk doel de prestatie die de woning moet leveren op het gebied van energie, duurzaamheid, wooncomfort, politiekeurmerk Veilig Wonen, brandveiligheid, esthetiek en flora- en faunawet. Hiervoor worden duidelijke kwaliteitsnormen vastgelegd, zodat een woning die een Nul-op-de-Meter label draagt gegarandeerd aan alle mogelijke eisen voldoet. Nul-op-de-Meter woningen hebben geen gasaansluiting meer, maar voorzien met natuurlijke niet-fossiele bronnen zelf in verwarming en elektriciteit. Vandaar, en letterlijk: nul op de meter.

Volgens Brede Stroomversnelling ambassadeur Leen van Dijke is het in het kader van de klimaatdoelstellingen "dringend en dwingend nodig" om deze stappen te zetten. "Er zijn al wel grote stappen gezet, maar het kan en moet nog veel beter! Dit leidt voor opdrachtgevers, bouwbedrijven en toeleverende industrieën alleen wel tot anders denken en werken, tot een andere strategische richting. Partijen kunnen dat niet individueel. Verregaande innovaties in de bouw- en aanverwante sectoren, het creëren van goede condities zoals overheidsbeleid, vergunningen en financiering, daar moeten de krachten voor worden gebundeld en moet gebruik worden gemaakt van elkaars kennis en expertise. Vereniging Brede Stroomversnelling biedt haar leden hierbij een breed dienstenpakket aan. En met elkaar leggen de aangesloten leden de basis voor versneld innoveren in kwaliteitsrenovatie en voor renovatie- en nieuwbouwconcepten met een minimaal ambitieniveau van Nul-op-de-Meter." Met andere woorden: we hebben elkaar hard nodig.

Daarom was Van Dijke er blij mee "dat in de zuidwestelijke regionen van het land er een woningcorporatie is die solitair zich aansluit bij de Stroomversnelling". Hij doelde op FidesWonen, die hij prees om de stap die ze zette. "Ze toont meer visie dan we van woningcorporaties gewend zijn om aan energielabel B te komen. Het getuigt van moed! Maar ze zet hiermee ook de toon op het eiland, die opdrachtgevers en bouwondernemers zal aanzetten om te innoveren en door te ontwikkelen. Ik daag FidesWonen uit dat ze haar collega's op het eiland zo ver krijgt dat ook zij zullen volgen…"

Gert-Jan van der Valk van FidesWonen zei zich te realiseren dat er een grote opgave wacht. "Het gaat om het woongenot van onze huurders en om het langer in stand houden van ons woningbezit. Hiervoor hebben we ook een duurzaamheidsbeleid. Het werken aan wooncomfort en een dusdanige verduurzaming dat we onze woningen nóg eens 40 jaar kunnen exploiteren, kunnen we echter niet alleen. En omdat we ook graag een bijdrage leveren aan het verder innoveren en ontwikkelen van onze bouwondernemers, sluiten we ons vandaag aan bij vereniging Brede Stroomversnelling."

FidesWonen heeft het voornemen om eerst haar woningen met een D/E-label aan te pakken, zodat deze straks van een Nul-op-de-Meter label zijn voorzien, en daarna de woningen met een C-label. "Het gaat om honderden woningen op Goeree-Overflakkee", zo geeft Van der Valk aan. "Ze zullen van een nieuwe 'schil' worden voorzien – dak- en gevelelementen – waarin alle benodigde duurzame installaties zijn verwerkt, de gasmeter gaat uit de woningen, eventueel zal ook de badkamer en de keuken worden aangepast. Jaren zestig- en zeventigwoningen uit de vorige eeuw zullen daarmee net zo energiezuinig worden als de modernste woningen die momenteel nieuw worden gebouwd."

Het Nul-op-de-Meter project kent een mooi concept. De huurder gaat er geen cent meer of minder om betalen. Alleen gaan ze wat ze nu maandelijks aan energiekosten kwijt zijn voortaan aan FidesWonen betalen in plaats van aan de energiemaatschappij. Van díe bedragen betaalt de corporatie de investering in verduurzaming en renovatie van de woningen. "Huurders krijgen zo een toekomstbestendige woning met een hoog klimaatcomfort", legt Van der Valk uit, "en FidesWonen realiseert hiermee een opwaardering van haar woningbezit en van de leefbaarheid van de woonwijken. Volgend jaar willen we een start maken met een pilot, een blok van zes tot acht woningen, waarschijnlijk in Sommelsdijk. En natuurlijk: onze huurders gaan we van meet af bij de renovatieplannen betrekken."

Midwinterfeest bij Entrez

MIDDELHARNIS – Zaterdag 12 december van 10.00 tot 16.00 uur wordt de Eendrachtstraat in Middelharnis voor één dag Midwinterplein. Er zijn speciale kramen met onder andere bijzondere houten producten van de Bontekoe, de kerststukjes van Patrick de Blok, aparte kaarsen voor de decembermaand, tweedehands kerstspullen en -boeken. Bovendien kunt u er nu voordelig uw decembercadeautjes kopen, want heel veel artikelen zijn sterk afgeprijsd! Er wordt ook voor de inwendige mens gezorgd. Dit allemaal bij Entrez!

Kernactieviteiten

GOEDEREEDE

Kerstavond VRRG

De VVRG houdt op dinsdag 15 december in Oostdam een Kerstavond. Er is o.a. samenzang, een kerstverhaal en gedichten en de muzikale begeleiding van het Mannenkoor 'St. Adolf's Koor' uit Den Bommel o.l.v. de heer J. Molthoff. Verder is er koffie/thee met iets lekkers, hapjes en een drankje worden u aangeboden tijdens de pauzes. De aanvang is 19.30 uur.

Kerk open tijdens kerstmarkt

Op zaterdag 12 december a.s. zal in het stadje Goedereede de jaarlijkse kerstmarkt worden gehouden. Ook de Hervormde Kerk hoopt hier weer aanwezig te zijn met een kraam, van waaruit overheerlijke versgebakken oliebollen worden aangeboden. Tijdens de kerstmarkt zal het monumentale kerkgebouw aan het Kerkpad ook weer voor het publiek geopend zijn. Iedereen is dan van harte welkom om een praatje te maken, een (gratis) beker koffie of thee te drinken of om te luisteren naar orgel- en pianospel of naar een koortje dat in de vorm van traditionele Christmas Carols een kerstrepertoire ten gehore brengt.

LANGSTRAAT

Kerstviering

Tweede Kerstdag is er weer een laagdrempelige kerstbijeenkomst in de Ned. Herv. Kerk in Langstraat (1 km. voorbij Achthuizen) Het kleine, maar intieme gebouw staat dan weer open voor iedereen, groot en klein, die het fijn vindt een extra invulling te geven aan de kerstbeleving. Dit wordt gedaan door middel van samenzang, korte voordrachten en gedichten en een kort kerstverhaal met ondersteunende beelden. In de pauze is er koffie, thee en frisdrank met iets erbij. De toegang is vrij, er zijn geen vaste plaatsen, u kunt gaan zitten waar u wilt. Wel wordt er, net als vorig jaar, een collecte gehouden voor 'het koffiedrinkuurtje voor ouderen' op het Maximaplein te Ooltgensplaat. Aanvang 10.00 uur, (kerk open 9.45 uur) halverwege is de pauze. Sluiting rond 11.30 uur.

MELISSANT

Wintermarkt

Vrijdagmiddag en -avond 11 december is er een wintermarkt van 16.00 tot 21.00 uur rondom De Poort aan de Voorstraat. Er is weer van alles te koop en te doen, zoals gebakken vis en oliebollen, lekkere warme erwtensoep, envelop trekken, manden raden, iets lekkers van de bakker, kaas van Van Schaik, maar ook de vrouwenvereniging is erbij. Er zijn ook emmertjes van een liter erwtensoep te koop. De organisatie is in handen van de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente.

Kerststukje maken

Op woensdag 16 december is er weer een gezellige koffieochtend in de Melishof. Deze ochtend wordt er een kerststukje gemaakt. Hiervoor dient u zelf mee te brengen: een klein snoeischaartje, een bakje/schaaltje o.i.d, eventueel versiering. Steekschuim is aanwezig, evenals groen materiaal en een kaars. De aanvang is 10.00 uur en de ochtend wordt om 12.00 uur afgesloten. De entree is € 1,25; dit is exclusief koffie/thee. Bij de koffie wordt getrakteerd op een kersttimp. Opgeven kan bij Dirk Spahr v.d. Hoek; tel: 602411. Dit nummer kan ook gebeld worden als men slecht ter been is en opgehaald wil worden.

MIDDELHARNIS

Oliebollenverkoop voor Vluchtelingenwerk GO

De jaarmarktcommissie van de Hervormde Gemeente van Middelharnis gaat op oudejaarsdag oliebollen bakken. De opbrengst zal zijn voor het vluchtelingenwerk op Goeree Overflakkee. Onlangs zijn er vluchtelingen kortdurend opgevangen in De Staver. "Er zijn op ons eiland ook gezinnen die gevlucht zijn, maar hier al een woning toegewezen hebben gekregen. Vluchtelingenwerk is dus écht nodig in onze gemeente! Waar nodig willen wij dat werk van harte ondersteunen en daarom is deze actie ook opgestart. We hopen op een mooie opbrengst", aldus de organisatoren. De oliebollen moeten vooraf besteld worden en dat kan via oliebollen@upcmail.nl. Telefonisch kunnen de oliebollen besteld worden bij de familie Ariese (0187 487473). Bestelde oliebollen kunnen op 31 december tussen 10.00 en 13.00 uur betaald en opgehaald worden in verenigingsgebouw De Hoeksteen, aan de Ring van Middelharnis. Daar kunt u op deze ochtend ook terecht voor een kopje koffie met een oliebol en daar zijn ook fotokaarten te koop. De opbrengst hiervan is voor de thuisfrontcommissie van Reinout en Arenda van Heiningen, die in Thailand werkzaam zijn.

Pleinkerstzang Bosseschool

Donderdagavond 10 december om 19.00 uur is er op de Bosseschool in Middelharnis een Pleinkerstzang. Dit jaar is dat al voor de zevende keer. De samenzang, het zingen van bekende kerstliederen, wordt begeleid door het jeugdorkest van fanfareorkest De Hoop uit Stellendam. Tussen de liederen worden er kerstgedichten voorgedragen door kinderen van de school. Het schoolplein zal die avond feestelijk aangekleed zijn met o.a. kerstbomen, vuurkorven en sfeerverlichting. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om kerstliederen te komen zingen. Gezien de ervaringen van de vorige keren, rekent de organisatie erop, dat het plein ook deze keer vol stroomt met vele belangstellenden.

NIEUWE-TONGE

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 18 december a.s. een kerstbingo. Deze wordt gehouden in 'Ons Dorpshuis'. Iedereen is van harte welkom. Er worden tien rondes gespeeld en één superronde. De zaal is vanaf 19.00 uur open. Aanvang 19.30 uur.

Volkskerstzang

Zaterdag 19 december is weer de jaarlijkse Volkskerstzangavond in de Ned. Hervormde Kerk. Medewerking wordt verleend door muziekvereniging Apollo o.l.v. Ivo Kouwenhoven. De avond begint om 19.00 uur. De deuren van de kerk zijn open om 18.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Snuffelschuur

Snuffelschuur 'Alles Wisselt' vraagt 'goede' rommelmarktspullen. Wie opruiming houdt, verhuist of schoonmaakt en iets overtolligs heeft, kan het op laten halen. Bellen kan naar Wim de Bonte, telefoon 06-3000 2105 (Wim de Bonte). De openingstijden zijn elke vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur. En zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. In verband met kerst en oud en nieuw is 'Alles wisselt' twee keer op woensdag geopend: woensdag 23 december en woensdag 30 december, van 10.00 tot 16.30 uur. Van Weelstraat 1 in Ooltgensplaat, rechts naast het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Traditionele Kerstzang

Zaterdag 12 december zal tijdens de Kerstmarkt ook de Hervormde Kerk aan de Voorstraat haar deuren openstellen. Om 20.00 uur zal er de traditionele Kerstzang plaatsvinden. Hiervoor zijn weer oude bekende liederen geselecteerd. M.m.v. orgel: Marcel Saarloos en dwarsfluit: Erica Veldhuizen.

OUDDORP

Uitslag verloting v.v. De Putter

Bij de tentoonstelling is van v.v. De Putter is een grote verloting gehouden. Hieronder volgt de uitslag: 1e prijs nr 4560, 2e prijs 4574, 3e prijs 3899, 4e prijs 4850, 5e prijs 5069, 6e prijs 3681, 7e prijs 4238, 8e prijs 4295. Gewicht krentenbrood: 6430 gram. Boodschappenmand: G. Hoek-Grootenboer.

OUDE-TONGE

Alleen op 1e Kerstdag?

Woont u in Oude-Tonge en bent u alleen op 25 december, 1e Kerstdag? Dan is men uitgenodigd voor de kerstmaaltijd. Heerlijke gerechten, warme en koude hapjes, een leuk gesprek, gezellig samenzijn: dat kan op 1e Kerstdag in Diakonia aan de Kolfweg. Het begint om 13.00 uur en zal om ongeveer 16.00 uur afgelopen zijn. Kosten zijn er niet aan verbonden. Opgeven kan voor 18 december bij Coby Klem (tel. 06-12331123) of bij Anne Dogterom (tel. 0187-652394 of mail: annedogterom@solcon.nl). Hier is ook meer info te verkrijgen.

Kerstmarkt Dabbehof

Vrijdag 11 december is er van 15.00 tot 21.00 uur een Kerstmarkt op en rond het Dabbehof. Iedereen van jong tot oud is uitgenodigd om langs te komen en van de kerstsfeer te proeven.


SOMMELSDIJK

Vakantie Bijbel Feest Kerstvakantie

Ook dit jaar organiseert de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk weer een Vakantie Bijbel Feest-middag tijdens de Kerstvakantie. Alle basisschoolleerlingen zijn maandagmiddag 28 december van harte welkom in de Prins Maurits te Middelharnis. De middag is van 14.00-16.00 uur, de aula gaat om 13.30 uur open. Er staan leuke activiteiten op het programma. Er is plaats genoeg!

Adventsviering

Op donderdagavond 17 december a.s. vindt de jaarlijks terugkerende adventsviering plaats in de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat 35. "Deze avond wordt de komst van het Kerstkindje gevierd met een gezellig en warm samenzijn van belangstellenden en gemeenteleden. Aan een feestelijk versierde tafel luisteren we naar mooie gedichten en een verhaal passend bij deze verwachtingsvolle tijd van het jaar", aldus de organisatie. Het koor Cantone verleent medewerking. Ds. Jan Klijnsma zal deze avond leiden. De kerk is open om 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.

Kerstzangavond

Zaterdag 19 december hoopt het Christelijk Gemengd Rehobôthkoor o.l.v. Ab Vroegindeweij een Kerstzangavond te organiseren in de Rehobôthkerk. Hieraan zal het kinderkoor 'Tot Zijn Eer' o.l.v. Corné de Geus meewerken. Ook zal een muzikaal duo aan deze avond meewerken, Astrid van Rossum op de harp en Marike Pieterse op de viool. De vaste koororganist, Johan van Wijk, zal koor- en samenzang begeleiden en Jabin de Geus zal het kinderkoor begeleiden op de piano. Er is ook ruimte voor samenzang. De algehele leiding is in handen van ds. K.J. Kaptein. De aanvang is 19.00 uur. De toegang is gratis, er zal een collecte worden gehouden t.b.v. de onkosten. Na afloop is er voor alle aanwezigen koffie of thee.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Kerstfair

Op vrijdag 18 december, van 19.00 tot 22.00 uur, is er in 't Trefpunt weer een gezellige Kerstfair. De standhouders zorgen ook dit jaar voor een divers aanbod aan woon- en modeaccessoires, kleding, huisgemaakte bonbons, enzovoorts. Natuurlijk alles in het teken van de Kerst. De entree is gratis, inloop vanaf 19.00 uur. Meer info: www.stadaantharingvliet.nl. Wie als standhouder wil deelnemen, kan voor 12 december contact opnemen met Truus Moerkerken: truusmoerkerken@hotmail.com.

STELLENDAM

Inloop Caleido

Op donderdag 10 december zal er bij Inloop Caleido een Kerst-crea georganiseerd worden (er zijn geen kosten aan verbonden). Een ieder is van harte welkom aan de Bosschieterstraat 6 (Verenigingsgebouw De Rank).

Jongerendienst

Zondagavond 13 december vanaf 18.30 uur staat er een jongerendienst op het programma in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Spreker in deze dienst is dominee Taco Koster van de PNK pioniersplek in Nieuw Vennep. De muziek zal worden verzorgd door praiseband The Message uit Rotterdam. Het thema van de dienst zal zijn: 'Red jij Kerst?!' "Ken jij ook dat gevoel, dat je onder grote druk de eindstreep moet halen? In dit geval is 'Kerst' de eindstreep. Want wat moeten we veel in de weken voor Kerst: boodschappen doen, menu's maken, huis versieren, mensen uitnodigen en ga zo maar door. En dan eindelijk is het Kerst en hebben we het hopelijk weer gered. Maar ís dat wel zo? En wát hebben we dan gered? Over deze vragen willen we in de dienst gaan nadenken", aldus de organisatoren in de uitnodiging. Na afloop van de dienst is iedereen nog welkom om met warme chocolademelk in de hand na te praten.

Ben jij Developer? Kom kennismaken met WebNL en verdien € 100,00*

Ben jij een veelzijdige, professionele front- of backend developer en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen een jong en enthousiast team developers, designers, strategen en marketeers? Dan willen wij heel graag met jou kennismaken. Zó graag zelfs, dat we speciaal voor jou een dag gaan organiseren om elkaar beter te leren kennen. Die dag ziet er als volgt uit:

9:00 - 10:00 uur: Kennismaking
10:00 - 11:00 uur: Rondleiding door het bedrijf
11:00 - 12:00 uur: Voorbespreking praktijkopdracht
12:00 - 12:30 uur: Lunch met (misschien wel) je nieuwe collega's
12:30 - 16:00 uur: Aan de slag!
16:00 - 17:00 uur: Nabespreking

Op deze manier kunnen we jou goed leren kennen en... ook niet onbelangrijk... jij ons ook! En dat doe je allemaal niet voor niets. We betalen je namelijk sowieso 100 euro voor deze dag, maar we hopen natuurlijk dat we het zo goed met elkaar kunnen vinden, dat jij bij ons wilt komen werken. Uiteraard hangt dat ook af van wat je in je mars hebt en wat er op deze kennismakingsdag uit je vingers komt.

Ben je geïnteresseerd en kijk je graag eens over de schutting bij een van de snelstgroeiende webbureau's van Zuidwest-Nederland? Bel dan met Shannon van de Kuil op 0187-609555 of mail haar via shannon@webnl.nl voordat iemand anders je voor is.

Wij kijken er naar uit om je te ontmoeten en we hebben nu al zin in een leuke dag samen met jou bij ons in Stellendam.

* Als je Shannon aan de lijn hebt, vraag dan meteen even naar de voorwaarden die gelden voor deze actie.

(Advertorial)

Duurzaamheidscongres benadrukt de samenwerking tussen veel partijen

Tijdens het Duurzaamheidscongres was er een forumdiscussie. Aan het woord is Monique Sweep van Coöperatie Deltawind.

BROUWERSDAM – Vrijdag werd in Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam het Duurzaamheidscongres Goeree-Overflakkee 2015 gehouden. Verschillende partijen kregen de gelegenheid om zich tijdens plenair gehouden toespraken of in inspiratiesessies te presenteren. Ook was hiervoor de mogelijkheid bij verschillende stands.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

De organisatie van het Duurzaamheidscongres was in handen van Het Delta Netwerk en de gemeente Goeree-Overflakkee.
De leiding had de bekende weerman en spreker Reinier van den Berg. Een gesprek, geleid door de dagvoorzitter, tussen wethouder Arend-Jan van der Vlugt en prins Carlos de Bourbon de Parme vormde de opening van de bijeenkomst. Prins Carlos is directeur van INSID, een stichting die zich bezighoudt met versnelling van de verduurzaming van de maatschappij. Beiden gaven ze uitleg over het streven naar meer duurzaamheid van hun organisaties. Natuurlijk kwamen ook de ambities van Goeree-Overflakkee om 'het meest duurzame eiland' van Europa te worden aan de orde.

Tijdens het plenaire gedeelte van het congres, belichtten verschillende sprekers de innovatie op het gebied van duurzaamheid vanuit hun eigen invalshoek.

Professor doctor Ad van Wijk, hoogleraar TU Delft, sprak over duurzaamheid in verschillende delen van de samenleving. Met tal van voorbeelden gaf hij aan op welke terreinen er energie verspild wordt. Zo staat de transformator van de elektrische deurbel het hele jaar aan en wordt bel in totaal maar één uur gebruikt, ook noemde hij de router die in bijna ieder huis te vinden is als energieverspiller. Maar ook noemde hij het verspillen en het nog niet kunnen gebruiken van energie bij grote industriële projecten en bij auto's. Van Wijk noemde Goeree-Overflakkee "gezegend" met alle vormen van energie die er oorspronkelijk al aanwezig zijn: zon, getij en wind. Hij gaat er vanuit dat het streven van het eiland om in 2020 energie-neutraal te zijn zeker zal lukken.

Trendwatch Adjiedj Bakas was één van de volgende sprekers. Hij rekende in zijn toespraak af met traditionele denkwijzen van een verantwoord energiebeheer. Van windmolens moest hij niet veel hebben en ook niet van Greenpeace. Verder pleitte hij voor een olieboycot van Saudi-Arabië en Qatar. Hij verzekerde in een soms humoristische bijdrage, dat men zich beter kan richten op andere vormen van energie, zoals waterstof, borium en raderen onder water.

Rondom het congres was een beurs ingericht waar de nieuwste innovaties op het gebied van duurzaamheid door verschillende organisaties en bedrijven werden getoond.

Tussen de plenaire bijeenkomsten waren er ook inspiratiesessies waarin de bezoekers op verschillende wijzen 'geïnspireerd' werden. Zo was er een sessie over de te ontwikkelen getijdencentrale op de Brouwersdam. Ben Spiering van Rijkswaterstaat en Wouter Groenen van de Provincie Zuid-Holland gaven uitleg hierbij. Men verwacht binnenkort de planvorming te kunnen beëindigen en in 2017 met de bouw te kunnen beginnen, zodat het uiterlijk 2022 in gebruik kan worden genomen.

In een andere sessie gaf Kees van Wuykhuyse uit de Langstraat bij Achthuizen uitleg bij het ontwerp van zijn Greenhuus. Een huis dat vrijwel geheel bestaat uit natuurlijke materialen en overal is neer te zetten. "Dit is extreem milieuvriendelijk", aldus de architect. Verder verzorgden onder meer Tonnie van Peperstraten en Krijn Ratsma een sessie over respectievelijk het Greenpoint en de Energieke Regio.

Tijdens het forumgesprek en de 'Parade van Allianties', waarin verschillende partijen aan het woord kwamen, bleek de bereidheid tot samenwerking groot. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee liet blijken graag met zoveel mogelijk partijen te willen samenwerken. De wethouders Arend-Jan van der Vlugt en Frans Tollenaar benadrukten dit elk vanuit hun eigen portefeuille.

Kerstworkshops bij Magnolia

BRUINISSE - Magnolia Bloemen & Woonaccessoires uit Bruinisse organiseert ook dit jaar weer een aantal gezellige kerstworkshops.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij op woensdag 9 en dinsdag 15 december. De workshops zijn van 19.30 tot 21.30 uur aan de Molenstraat 48 in Bruinisse. Aanmelden kan via 0111 48 15 55 of via magnoliabloem@kliksafe.nl.

Rolstoelgebruikers De Vliedberg kunnen weer op de fiets

Fotobijschrift: Gezeten op de rolstoelfiets overhandigt Lijnie van der Linde haar cadeau aan medewerkers van De Vliedberg. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Zorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp is sinds donderdag 3 december een bijzondere fiets rijker: een rolstoelfiets. Cadeau gekregen van Lijnie van der Linde, die de vélocipède bekostigde uit de opbrengst van de rommelmarkten die ze in het achterliggende seizoen weer heeft gehouden.

Door Hans Villerius

Al een flink aantal jaren houdt Lijnie van der Linde rommelmarkt in de bedrijfsloods van het bouwbedrijf van haar man, aan de Zuidweg te Ouddorp. En zeer velen weten Lijnie te vinden, zowel om er rommelmarktspullen te brengen als om er dingen van hun gading op te doen. De verkoopopbrengsten gaan niet Lijnies eigen portemonnee in, maar worden steevast geheel en al besteed aan goede doelen in de eigen omgeving, in de praktijk veelal zorginstellingen. Het ene jaar die, het andere jaar weer 'n ander. Ze informeert dan of er behoefte is aan dingen die uit eigen budget niet bekostigd kunnen worden en dan beziet Lijnie in hoeverre zij daarin kan voorzien vanuit de opbrengst van haar rommelmarkten. Ditmaal was De Vliedberg de begunstigde. Aanvankelijk dacht men hier dat een duofiets mooi zou zijn voor de bewoners, maar toen ze zich later realiseerden dat dit toch maar voor weinig bewoners interessant zou zijn, ging de duofiets van het verlanglijstje en kwam een rolstoelfiets ervoor in de plaats. En het lukte Lijnie zowel om de financiering ervan rond te krijgen als zo'n bijzondere fiets te pakken te krijgen, bij een bedrijf in Mierlo. Aan de voorzijde heeft de rolstoelfiets een kantelbaar plateau waar een rolstoel opgereden kan worden. Deze wordt door middel van een aantal veiligheidsgordels vastgezet. Ook de rolstoelgebruiker wordt met een veiligheidsgordel vastgezet in zijn rijtuig. Vanzelf heeft de fietser een flink vrachtje te verzetten als hij vanaf het achterste deel van de rolstoelfiets, en wat hoger gezeten, de vaart erin moet zien te krijgen en te houden. Daarom is de fiets voorzien van elektrische trapondersteuning, waardoor het gebruik ervan in 't geheel niet zwaar is. Volgens De Vliedberg is het echter wel raadzaam om, voordat de bestuurder voor de eerste keer met de rolstoelfiets op pad gaat, even een proefrondje te maken, om eraan te wennen. En natuurlijk zijn er ook vrijwilligers nodig die het leuk vinden om te fietsen en het nóg leuker vinden om dat te doen met een rolstoelgebruiker voorop, om die het genot te gunnen van een aangenaam tochtje door Ouddorps wegen en dreven. Wie hier iets in ziet, of in ander vrijwilligerswerk bij De Vliedberg, is meer dan welkom en hoeft alleen maar even naar 0187 685500 te bellen.

Kerstwandeling CBS 't Kompas

DEN BOMMEL - Op donderdag 17 december organiseert CBS 't Kompas een Kerstwandeling door Den Bommel. Op verschillende plaatsen worden bezoekers meegenomen in het Kerstverhaal. Een ontmoeting met de Wijzen uit het oosten, een kijkje in het veld bij de herders, het paleis van Herodes en natuurlijk een bezoek aan de stal, het hoort er allemaal bij. De wandeling eindigt met een kop koffie, warme chocolademelk of limonade met iets lekkers.

Als u belangstelling heeft, dan nodigen we u van harte uit om met ons mee te wandelen. Vanaf 18.30 uur start er om de 10 minuten een nieuwe wandeltocht, die begeleid wordt door een gids. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur (dit betekent niet dat u anderhalf uur loopt).

Deelname is gratis, maar opgeven is verplicht, omdat men wil weten op hoeveel mensen men kan rekenen. Bij de aanmelding moet tenminste één volwassene zijn. U kunt uw gegevens achterlaten op onze Facebookpagina: Kerstwandeling Den Bommel of een bericht sturen naar info@kompas-denbommel.nl o.v.v. van uw naam, adres, mailadres en het aantal deelnemers van 4-12 en 12 en ouder (jongere kinderen zijn natuurlijk ook welkom).

Mooi cadeau voor 'De Oase'

OUDDORP – Lijnie van der Linde te Ouddorp overhandigde vorige week woensdag een envelop met inhoud aan Arie Bax, penningmeester van Diaconaal gastenhuis 'De Oase' te Ouddorp. Uit de opbrengst van de rommelmarkten die Lijnie jaarlijks houdt, werd een nieuwe vaatwasser geschonken aan 'De Oase'. (www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl).

MIDDELHARNIS - Een kind kan enorm jengelen om iets dat het wil hebben en maar niet krijgt. Tenslotte kan moeder dan, om van het gezeur af te zijn, zeggen: vooruit dan maar! Hebben we het dan over volharding? Als je maar volhoudt met zeuren, dat je het dan krijgt?

De Vervolgde Kerk in Iran, in Noord-Korea, in Nigeria en in al die andere landen volhardt in het geloof, niet omdat ze dan hun zin krijgen, maar omdat ze zoveel liefde hebben voor onze God, dat ze niet anders kunnen. En wat ze ervoor krijgen? Smaad, hoon, gevangenschap, soms worden ze uit hun familie verbannen, uit hun sociale netwerk. Ze worden uitgespuugd en verworden tot tweederangsburgers. Hoe houd je dat vol? Daarvoor moet dan je toch wel een geweldige motivatie hebben...

Op 12 december komt een spreker van Open Doors, een organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, vertellen over zijn ervaringen met de Vervolgde Kerk. Over hun angsten en moeiten, maar ook over hun kracht, een kracht die ons vaak beschaamd doet staan.

Jongeren, welkom in het Edudelta College aan de Langeweg 107 te Middelharnis/ Sommelsdijk. De avond begint om 19.45 uur.

Hartelijk welkom op Eerste kerstdag bij inloophuis 'Caleido'

STELLENDAM – Elke week staan bij inloophuis Caleido de deuren voor iedereen open, op donderdag van 10.00-16.00 uur, locatie De Rank, Bosschieterstraat 6 te Stellendam. Iedereen is er hartelijk welkom om gratis een kopje koffie of thee te drinken, om anderen te ontmoeten, om deel te nemen aan creatieve activiteiten, de maaltijd te helpen bereiden, te breien, enz. Er is dus voor iedereen wat te doen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de open inloopdagen. Alleen voor speciale activiteiten – bijvoorbeeld bloemschikken, kookworkshops, e.d. – wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Op donderdag 17 december zullen er kerststukjes worden gemaakt. De kosten hiervoor zijn € 3,50. Bent u in het bezit van een snoeischaar? Neem deze dan mee.
Op 24 december worden er gezamenlijk bekende kerstliederen gezongen. En er is koffie/thee met iets lekkers.
Ziet u op tegen de kerstdagen? Bent u vaak alleen op deze speciale dagen en heeft u behoefte aan ontmoeting en gezelligheid? Op Eerste Kerstdag, vrijdag 25 december, staan de deuren van Caleido open om met u of met jou gezamenlijk Kerstfeest te vieren. Dat kan door aanwezig te zijn bij een kerkdienst, die om 10.00 uur begint, waarna vanaf 11.30 uur de deuren van het inloophuis weer open zijn om met elkaar te genieten van een hapje, een drankje, en natuurlijk een heerlijk kerstdiner! Aan deze dag zijn geen kosten verbonden. Iedereen is hartelijk welkom.
Het is alleen wel fijn als u zich van te voren aanmeldt. Dat kan via e-mail: inloopcaleido@gmail.com of door te bellen naar: 06-23506507.

Financiële dekking gezocht voor handhaven nachtbus

GOEREE-OVERFLAKKEE - SGP-fractielid Breederveld stelde in de recente gemeenteraad een vraag over de 'nachtbuslijn' die vanaf SVIK in Dirksland, door Arriva, huidige concessiehouder, wordt uitgevoerd. Nu op 13 december Connexxion de vervoersconcessie overneemt, zou deze lijn komen te vervallen.

Breederveld vroeg inspanning van b. en w. om, mede om overlast voor de omgeving te voorkomen, genoemde lijn te continueren. Wethouder Trouwborst (portefeuillehouder) gaf aan dat in de verleende concessie aan Connexxion de buslijn niet was opgenomen. Dit was te laat opgemerkt. Het gemeentebestuur vindt handhaving van de lijn toch gewenst en zoekt samen met de Provincie naar financiële dekking om het vraagstuk op te lossen. Voor Breederveld was deze toezegging een voldoende beantwoording op zijn vraag.

Niet acceptabel

Voor Vreugde (VKGO) was dit college-antwoord aanleiding om te reageren ten aanzien van het verdwijnen van een andere buslijn 130. "Ik had voor deze lijn van uw college ook meer ambitie verwacht", zei hij. Trouwborst zei dat het aan inzet, ambitie en passie van het college niet ligt, maar dat voor lijn 130 door de Provincie geen financiële support wordt verleend. B. en w. hebben eerder al aan de raad schriftelijk laten weten - als antwoord van de Provincie op gestelde vragen van het gemeentebestuur - dat ten aanzien van het vervallen van lijn 130 Kralingse Zoom de snelste route na 13 december (nieuwe concessie-afspraak) inderdaad via metro Zuidplein is. Een kwartier extra reistijd. Dit komt omdat de R-net verbinding Rotterdam-Zuidplein-Dirksland niet via het busstation Heinenoord verloopt. Een aanpassing in de dienstregeling acht de Provincie niet acceptabel, omdat dit de kwaliteitseis van het R-net (snelle verbinding) aantast. Het college van b. en w. onderschrijft het standpunt van de Provincie.

Petitie

In Oude-Tonge is Madonna Heertjes een handtekeningenactie gestart om alsnog te proberen buslijn 130 vanaf Stationsweg Oude-Tonge in de concessie te krijgen. Meer dan 200 bewoners hebben inmiddels deze petitie ondertekend. Getracht wordt de Provincie alsnog met argumenten te overtuigen dat het belangrijk is om de lijn te handhaven. Vooral voor mensen die voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van het openbaar vervoer richting Rotterdam is dit erg belangrijk, is de onderbouwing van de actie.

Auto Wisse steunt Kinderen van Lamin in Gambia

Eén van de klaslokalen in Lamin Village. Foto-inzet rechts: Jan en Marjan Wisse. Foto-inzet links: Elise Dijkshoorn (tweede van rechts) overhandigde namens Auto Wisse de cheque aan Kinderen van Lamin.

DIRKSLAND – In Gambia is er de Stichting Kinderen van Lamin. Deze stichting steunt kansarme kinderen in Lamin Village en omgeving, in Gambia, in de vorm van tijdelijke financiële ondersteuning voor onderwijs en gezondheidszorg. Auto Wisse te Dirksland steunde de stichting door een gift van € 500 te doneren.

Door Hans Villerius

Een nicht van Jan en Marjan Wisse, Elise Dijkshoorn uit Dirksland, is in augustus jl. voor een stage voor haar HBO-opleiding naar Gambia gegaan en zette zich in voor het project Kinderen van Lamin. In dit project worden kinderen en/of gezinnen in Lamin Village gesteund die niet in staat zijn zelf in hun primaire levensbehoeften te voorzien. Het project is opgezet door een echtpaar uit Nederland. Met behulp van Nederlandse sponsors werd in Lamin Village een nursery school gerenoveerd en ingericht voor kinderen van vier tot zeven jaar. Ruim 460 kinderen bezoeken deze school. Daarnaast werd er voor kinderen van zeven tot twaalf jaar een nieuwe primary school gebouwd met acht lokalen. Hier volgen inmiddels twaalf groepen van veertig kinderen onderwijs. Verder werd hier vorig jaar een kliniek gebouwd, die een verzorgingsgebied beslaat van 50.000 inwoners, met naast de kliniek een consultatiebureau voor zuigelingen en kleuters. Jan en Marjan Wisse besloten dit jaar opnieuw geen kerst- en nieuwjaarskaarten naar zakelijke relaties te versturen, maar in plaats daarvan € 500 te schenken aan Kinderen van Lamin. Ze gaven aan nicht Elise, die overigens volgende week weer thuis hoopt te komen, een cheque ter waarde van genoemd bedrag mee naar Gambia en zij overhandigde deze aan de mensen van de kliniek. Hier krijgen de 789 schoolkinderen allemaal een wormenkuur, omdat de kinderen last hebben van wormen in de buik die het voedsel verorberen voordat de kinderen het in hun lichaam kunnen opnemen. De kinderen zijn daardoor mager en verliezen veel gewicht. Verder kan met een HB-apparaat in de kliniek onderzoek worden gedaan naar bloedarmoede en zo nodig gericht medicatie worden gegeven. Dit alles kan worden bekostigd van de gift van Auto Wisse. In Gambia zijn ze dan ook heel blij met het ontvangen bedrag. Zie ook www.kinderenvanlamin.nl.

MIDDELHARNIS - Zaterdag 12 december vindt in de Melishof, Binnenweg te Melissant, de Midwinteravond plaats. Geïnspireerd door diverse invloeden, zal door het Harpensemble van Muziekschool Middelharnis, Zangvereniging Advendo uit Ooltgensplaat, de Amazing Singers uit Stellendam en gastvereniging Tot Nut en Genoegen uit Melissant, onder leiding van de respectievelijke dirigenten Ghislaine Voorrecht, Cariene Groen, Joan Smit en Piet van Putten, zeer gevarieerde en wereldwijde muziekstukken ten gehore worden gebracht. Deze avond is gratis toegankelijk. Gelet echter op het aantal beschikbare plaatsen, wordt reserveren aanbevolen. U kunt uw reservering doen via email: TNEGMELIS@hotmail.com of telefonisch: 0652725229 bij Adrie Tieleman.

Wij hopen u op deze avond te mogen verwelkomen.

GOEDEREEDE - Op zaterdag 12 december a.s. organiseert de Stichting Promotie Kop van Goeree in samenwerking met enkele enthousiaste Goereese ondernemers en vrijwilligers een gezellige kerstmarkt op de Markt en Noordzijde Haven te Goedereede. De kerstmarkt vindt plaats tussen 10.00 en 18.00 uur.

Op deze kerstmarkt zullen meer dan 20 versierde en verlichte kramen, buitenbars en live muziek te vinden zijn. Te koop zijn o.a. warme chocolademelk en heel veel lekkere dingen, leuke kerstartikelen, kerstbomen en prachtige cadeaus voor onder de kerstboom. Muzikale omlijsting deze dag wordt verzorgd door de Kon. Fanfare Apollo. Natuurlijk is ook de kerstman van de partij. Sfeervol zal deze kerstmarkt zeker zijn met het prachtige historische centrum en de grote versierde kerstboom als decor.

Brandweer Sommelsdijk redt Zwarte Pieten uit hoge nood…

SOMMELSDIJK – Tja, 't was vrijdagmorgen eigenlijk best even hoge nood op School met de Bijbel te Sommelsdijk. In letterlijk zin zelfs. Rond een uur of tien zaten er daar vier op het dak, in uitbundige kleurrijke kleding, met prachtig zwarte huidjes en een kroeskopje, en bovenop die kroeskrulletjes een even kleurrijke pet met een veer erop. Wat die vier daar op dat schooldak moesten had met de tijd van het jaar te maken, wisten ze op school te vertellen. Elk jaar rond vijf december komen ze langs en ze schijnen alle vier Zwarte Piet te heten.

Door Hans Villerius

Vrijdagmorgen leken de schoolkinderen het al te weten dat de Pieten er weer waren. Een enkeling had ze al gezien, maar niemand wist precies waar ze uithingen. Een beetje spannend toch wel… En wat kun je dan 't beste doen dan gewoon zo hard mogelijk met z'n allen naar ze te roepen? Dat deden de kinderen op 't schoolplein dan ook, aan 't eind van de pauze, zo hard ze konden. En jawel, daar waren ze: op het schooldak liepen ze! Ze waren er met een ladder opgeklommen vertelden ze, vast op zoek naar een schoorsteen, maar toen ze weer van het dak af wilden, had iemand de ladder weggehaald! Niemand wist natuurlijk wie dat had gedaan, maar voor de Pieten betekende 't wel hoge nood, want naar beneden springen, durfden ze niet. Maar gelukkig wist meester De Jong raad: in zulke situaties kun je de brandweer bellen. Dus pakte de meester de telefoon en vroeg hij of de brandweer misschien die hoge pieten wilde komen redden. En natuurlijk, de mensen van de brandweer staan altijd voor je klaar, daar kun je altijd op rekenen. De meester had nog maar net de telefoon terug gestoken in z'n broekzak of aan 't eind van de straat kwam de brandweer al om de hoek zetten met blauwflitsende lichten en een sirene die vele decibellen de straat in schetterde. De snelle brandweermannen begrepen al gauw wat ze doen moesten. Ze haalden een stevige ladder van de brandweerwagen, gingen ermee het plein op en haalden met een lachend gezicht één voor één de Pietjes naar beneden. Wat wáren die dit jaar toch weer dom geweest…

Zie www.eilandennieuws.nl voor een filmpje.

Ook gespaard voor een gratis kerstboom bij Shell-Tankstation 'De Ronde Boom'?

MIDDELHARNIS - De afgelopen maanden kon u bij Shell Tankstation 'De Ronde Boom' in Middelharnis/Sommelsdijk traditiegetrouw sparen voor een gratis kerstboom.

Bij elke 15 liter brandstof ontving u één stempel op de actiekaart, die huis-aan-huis op Goeree-Overflakkee werd verspreid. Vijftien stempels, dus een volle kaart, geven u recht op een gratis kerstboom. Dit jaar zullen wederom honderden kerstbomen, aan de hand van de verkregen tegoedbonnen, worden afgehaald. Een bezoekje aan de sfeervolle 'kerstkraam' (alleen op de locatie Sommelsdijk) is eveneens de moeite waard. U vindt er tal van leuke en sfeervolle bloemstukjes en andere kerstartikelen.

Afhalen gratis kerstboom

Al deze activiteiten vinden plaats op vrijdag 11 december a.s. van 10.00 tot 21.00 uur bij de locatie van Knöps Groep aan de Langeweg 113 te Sommelsdijk (aan de achterzijde van de showroom van Garage Knöps).

Mocht u niet in de gelegenheid zijn uw kerstboom op deze datum af te halen, dan bent u op zaterdag 12 december 2015 van 10.00 tot 12.00 uur alsnog van harte welkom.

Vluchtelingenproblematiek – Thema-avond ChristenUnie Goeree-Overflakkee

STELLENDAM - Donderdag 10 december organiseert ChristenUnie Goeree-Overflakkee een thema-avond over de vluchtelingenproblematiek.

Voor deze avond is Peter van Dalen uitgenodigd. Hij is Europarlementariër namens de ChristenUnie en lid van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers. Peter van Dalen zal vertellen over zijn werk en over de vluchtelingenproblematiek. Daarna is er de gelegenheid om vragen te stellen en om met elkaar in discussie te gaan over de vluchtelingenkwestie.

De avond vindt plaats in de 'De Rank ' (Bosschieterstraat 6 te Stellendam), begint om 20.00 uur en zal rond 21.30 uur zijn afgelopen. De zaal is vanaf 19.45 uur open.

Het bestuur van de ChristenUnie ziet uit naar een interessante, informatieve avond met ruimte voor vragen, discussie en respect voor een ieders mening.

Puzzelwandeltocht voor de voedselbank

OUDE-TONGE - Tijdens de kerstmarkt in Oude-Tonge op 11 december van 15.00 tot 21.00 uur organiseert de Dorpsraad vanuit haar eigen kraam een leuke puzzelwandeltocht voor jong en oud.

Om mee te doen, vraagt men geen inschrijfgeld, maar een kerstlekkernij voor de voedselbank. Denk aan kerstkoekjes, chocolaatjes, zoutjes, toastjes, enzovoort (geen dagelijkse boodschappen). Het maakt niet uit, zolang het maar houdbaar is buiten de koelkast en echt een extraatje betekent voor de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank, zodat ook zij met de feestdagen iets feestelijks in hun pakket hebben. Deelnemers ontvangen per bijdrage een wandelroute door het dorp. Onderweg moeten diverse vragen worden beantwoord. Het is dus raadzaam een pen en een stevige ondergrond voor het schrijven mee te nemen. Wie 's avonds meeloopt, wordt geadviseerd een zaklamp mee te nemen om alle opdrachten goed te kunnen vinden en voor de eigen veiligheid een fluorescerend hesje aan te trekken.
Na afloop staat er in de kraam van de Dorpsraad warme chocolademelk klaar voor de kinderen en voor de ouderen een glaasje glühwein. Voor degene met de meeste goede antwoorden is er een prijsje beschikbaar gesteld.
De Dorpsraad hoopt op vele deelnemers, zodat er vele mensen van de voedselbank verrast kunnen worden met wat lekkers. Uiteraard mag men ook wat schenken zonder de tocht te lopen. Natuurlijk zou het leuk zijn als onze dorpsgenoten die al kerstversiering hebben, de lichtjes aan willen doen en hun gordijnen wat langer open willen laten, zodat er onderweg een echte kerstsfeer hangt.

Deelname aan de puzzeltocht is geheel op eigen risico.

'Avond van de wiskunde' bij de RGO

MIDDELHARNIS - Dit jaar staat de 'Avond van de wiskunde' in het licht van de toepassingen van de wiskunde. Leerlingen met wiskunde D in hun pakket laten verschillende voorbeelden zien waarbij dankzij de wiskunde praktische vragen beantwoord kunnen worden.

Zo is een vraag hoe je met gebruik van zo min mogelijk materiaal een soepblik van een willekeurige inhoud kunt maken. Een andere voordracht gaat over het zo goedkoop mogelijk een doosje in elkaar zetten. Dan is er nog een toepassing waarbij gekeken wordt naar de snelste verbinding tussen twee punten die niet de kortste is. Ook zal een van de leerlingen verslag doen van zijn onderzoek om enkele decimalen van pi te vinden in het kader van zijn profielwerkstuk.

Voor de avond van de wiskunde is iedereen uitgenodigd. Belangstelling hebben is al genoeg. En geen idee van wiskunde?… Geen probleem! De nodige wiskunde wordt eenvoudig uitgelegd.

Iedereen is van harte welkom op 11 december om 20.00 uur in het gebouw van de RGO aan de Julianaweg in Middelharnis.

Kerstvolkszang Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Zondag 13 december vindt er weer een Kerstvolkszang plaats in de Rooms-Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart te Oude-Tonge. De organisatie is er weer in geslaagd deze middag een aantrekkelijk programma te presenteren. Zij hopen dan ook dat weer velen deze Kerstvolkszang zullen bezoeken.

Als muzikale en vocale gasten zijn uitgenodigd: The Blue Stocking Singers uit Nieuwe-Tonge onder deskundige leiding van Els van de Wetering. Het koor is ontstaan uit een reünie van het kinderkoor Apollo uit Nieuwe-Tonge, dat toen 20 jaar bestond. Dit koor viert volgend jaar ook haar twintigjarig bestaan. Zij brengen een aantal Kerstliederen ten gehore en worden hierbij begeleidt door hun eigen combo.

Het gemengd koor St. Cecilia, het kerkkoor van de parochie, ondersteund bijna wekelijks de vieringen in Oude-Tonge. Is ook een graag geziene gast in ouderencentra in de regio. Voor deze Kerstvolkszang hebben zij ook weer een nieuw Kerstrepertoire.

En last but not least, het Kerstkinderkoor. Een Kerst projectkoor, dat in leeftijd varieert van vier tot twaalf jaar, heeft in 6 weken tijd 17 kerstliedjes ingestudeerd. Niet alleen voor de Kerstvolkszang, maar hiernaast heeft het ook nog een aantal andere Kerstoptredens. Vertederend en verrassend zoals altijd. Deze beide koren staan o.l.v. Nelleke Bruggeman.

De Kerstvolkszang zal begeleid worden door organist Ron Braber en gedirigeerd door Sjaline de Waal. De presentatie is in handen van Wendy Tuns. U wordt van harte uitgenodigd deze Kerstvolkszang bij te wonen in een, speciaal hiervoor, sfeervol versierde kerk .

Na afloop is er gelegenheid om achterin de kerk elkaar persoonlijk te ontmoeten en elkaar de Kerstwensen over te brengen onder het genot van een glaasje glühwein of warme chocolademelk.

De Kerstvolkszang begint om 15.00 uur en de kerk is open om 14.30 uur. De toegang is gratis.

Kerstconcerten Kamerkoor Fiori Musicali

GOEDEREEDE - Kaarslicht in de eeuwenoude Toren van Goedereede, warme chocolademelk of glühwein, en dan genieten van prachtige koorklanken. Niet voor niets zijn traditionele Kerstconcerten van Kamerkoor Fiori Musicali alom geliefd in de regio. Op zaterdag 19 december kan het publiek weer kiezen uit twee aanvangstijdstippen, het eerste concert begint om 19.00 uur, het tweede concert om 21.00 uur.

Fiori Musicali zingt o.a. Quatre Motets pour le Temps de Noël, serene muziek gecomponeerd door de Franse componist Francis Poulenc. Van John Tavener staat The Lamb op het programma, een in 1982 gecomponeerd stuk op tekst van de poëet William Blake. Van dezelfde componist wordt ook het Magnificat (1986) gezongen. Werken van John Rutter (Angels Carol) en Eric Whitacre (Lux Aurumque) zijn eveneens eigentijds en zeer aansprekend.

Ver terug in de tijd gaat het koor met William Byrd en Thomas Tallis.

Arvo Pärt

Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de Sieben Magnificat-Antiphonen van Arvo Pärt. Deze Estlandse componist werd onlangs 80 jaar en bezoekt in december Nederland. Hij is een van de belangrijkste hedendaagse componisten van sacrale muziek. Het stuk lijkt gecomponeerd voor de Toren, de meditatieve klanken zullen daar optimaal tot hun recht komen. Arvo Pärt mag zich verheugen op een grote schare luisteraars. Zijn muziek voorziet in de behoefte tot inkeer in deze roerige tijden.

De entree bedraagt € 7,50 voor jongeren t/m 17 jaar en € 12,50 voor volwassenen, inclusief de consumptie. De kleintjes mogen gratis op schoot.

Vorige jaren waren beide concerten al snel uitverkocht. Om teleurstelling te voorkomen, wordt daarom aangeraden om vooraf kaarten te bestellen. Dit kan eenvoudig via www.fiori-musicali.nl of telefonisch via 06-12608882.

TIP: warme kleding is aanbevolen.