info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

8 september 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 8 september 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

In Het Dok voelt iedereen zich thuis

Robin Lowes en wethouder Gerrit de Jong verrichtten zaterdag 5 september de officiële opening van dagbestedingslocatie Het Dok.

MIDDELHARNIS – Robin Lowes zou eerst het hele weekend naar de camping gaan. Maar voor de opening van dagbestedingslocatie Het Dok bleef hij graag in Middelharnis. Voor Robin was namelijk een mooie taak weggelegd, zaterdagochtend 5 september. Hij mocht samen met wethouder Gerrit de Jong Het Dok officieel openen. Dat deden ze door samen een neusman te beschilderen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het Dok is een schitterend nieuw gebouw op de locatie Hernesseroord van Zuidwester. Het pand biedt ruim tachtig cliënten dagelijks dagbesteding. In Het Dok zijn verschillende vormen van dagbesteding ondergebracht. Het gaat om Dokservice (strijken bijvoorbeeld), Maatwerk (houten sfeerartikelen), Sfeer en Meer (onderhouden algemene dagelijks levensverrichtingen), Kunstwereld (kunstwerken), Drukwerk (print en copyshop), Pluswerk (boodschappen doen bijvoorbeeld) en brasserie DOK16.

"De gebruikers zijn positief over het gebouw, de ruimte en het licht. Het is erg goed gelukt, iedereen voelt zich hier thuis", aldus bestuurder Hans Waardenburg van Zuidwester tijdens de feestelijke opening. "We zijn trots op de brasserie, die zeker niet onderdoet voor andere restaurants." Daar komt nog bij dat Het Dok zeer energiezuinig is. Het gebouw kreeg daarom de AA+-status voor een periode van tien jaar.

Entree

Tegenover Het Dok staat nu nog een grijs gebouw. Dat gaat weg. De mensen die erin werken, krijgen een nieuwe werkplek in Het Rondeel. Zuidwester gaat een deel van dit pand huren van de gemeente Goeree-Overflakkee. Als het grijze gebouw weg is, ontstaat er ruimte voor een mooie, gastvrije entree op het terrein van Hernesseroord. Nu al is daar een kinderboerderij, maar er komt in ieder geval, later dit jaar, een Cruyff Court bij. Er zijn ook plannen om een speeltuin te realiseren, in samenwerking met 'de gemeenschap'.

Een kinderboerderij, een Cruyff Court, een speeltuin en een brasserie met een terras. Dat vormt samen een aantrekkelijk geheel voor bezoekers. Zo ontstaat er interactie met cliënten, wat de integratie van de doelgroep van Zuidwester ten goede komt.

Wethouder De Jong, die dus de eer had om samen met Robin Lowes de openingshandeling te verrichten, zinspeelde ook op interactie en integratie. "Dagbesteding wordt steeds belangrijker, voor mensen die hier wonen, maar ook voor anderen binnen de gemeente", zei de wethouder voordat hij het penseel ter hand nam om een neusman te beschilderen. Neusmannen markeren het veertigjarig jubileum van Hernesseroord. Ze suggereren een beweging, een stap vooruit. Een neus onderzoekt en is nieuwsgierig naar de toekomst. Neusmannen zijn ook aaibaar, toegankelijk en vriendelijk. En ze staan open voor iedereen. Zoals Hernesseroord met Het Dok en de kinderboerderij is, en straks met het Cruyff Court en wie weet een speeltuin nog meer wordt.

Na de feestelijke opening ging de Zuidwester Netwerkloop van start. Dit om te laten zien hoe leuk het is om met elkaar in beweging te zijn en hoe eenvoudig en belangrijk het is dat mensen met en zonder een beperking elkaar ontmoeten. Daarom kon iedereen meedoen aan dit evenement.

Lees verder op pagina 5

Lintje voor Wim Harteveld

Wim en Laura omringd door de naaste familieleden en burgemeester.

OUDE-TONGE - Een nietsvermoedende Wim Harteveld werd afgelopen zaterdag samen met zijn vrouw Laura thuis opgehaald. De rit in een oldtimer eindigde in de Langeweg in Oude-Tonge. Daar stonden de leden van de Oranjevereniging in gezelschap van familie en vrienden hen op te wachten. Onder de aanwezigen, ook plaatsvervangend burgemeester Jan Pieter Lokker. Hij was ter plaatse om de beduusde Wim een Koninklijke Onderscheiding op te spelden en hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al 25 jaar zet Wim Harteveld zich belangeloos in voor de Oranjevereniging van Oude-Tonge en daarnaast verricht hij tal van andere vrijwillige activiteiten in het dorp.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Wim Harteveld, wie kent hem niet in Oude-Tonge? Sinds 1990 is hij bestuurslid van de Oranjevereniging, waarvan de laatste 21 jaar in de functie van voorzitter. Daarnaast zet hij zich in voor de Watersnoodherdenking, de Dodenherdenking, de avondvierdaagse, de lampionnenoptocht, de vredesloop, de wielerronde, het tentfeest voor de jeugd en het Sinterklaasfeest. Kortom, Wim Harteveld is een begrip in het dorp, of zoals de burgemeester het verwoorde: "Wim zit overal op en tussen en draagt zodoende een hele grote steen bij aan de leefbaarheid en saamhorigheid van het dorp. Dat is heel bijzonder. Hij is niet alleen de man die de kar trekt, maar is ook betrokken bij de voorbereidingen en uitvoering van de activiteiten en onderhoudt de contacten met de gemeente. Daarmee is hij een groot voorbeeld en inspiratiebron voor anderen". Na deze mooie woorden kreeg Wim het lintje opgespeld en was er voor zijn echtgenote Laura, die achter de schermen haar man in alles bijstaat, een mooie bos bloemen.

De anders zo spraakzame Wim was er heel even stil van. Hij vertelde enorm trots en verrast te zijn. "Voor mij en Laura is het eigenlijk allemaal zo vanzelfsprekend om dit te doen, maar deze onderscheiding geeft mij het gevoel dat het heel erg gewaardeerd wordt en daar ben ik heel blij mee. Ik zal de onderscheiding dan ook, waar mogelijk, met heel veel trots dragen".

Inge de Bruijn geeft zwemclinic

SOMMELSDIJK - De zwempromotiedag van Zwemclub de Schotejil op zaterdag 19 september zal worden opgeluisterd door de aanwezigheid van Nederlands meest succesvolle zwemster aller tijden; Inge de Bruijn.

Op de Olympische Spelen van Sydney en Athene won ze in totaal 4 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen medailles. De Schotejil maakt er serieus werk van om de zwemsport op de kaart te krijgen en ook te houden, niet alleen voor de vereniging zelf maar ook voor de zwemsport in het algemeen. Samen met de Staver is gekozen voor de medewerking van een topzwemster als boegbeeld van deze zwempromotiedag.
Wie zwemmen leuk vindt is voor deze dag uitgenodigd. Ook kan er meegedaan worden aan een 25 meter zwemwedstrijd, een proeftraining en het spelletjescircuit van Sportteam GO. Aanvang 12.45 uur, toegang gratis.

Leontien Zijlaard

SOMMELSDIJK - In Over Flakkee, dat vandaag tegelijkertijd met Eilanden-Nieuws verschijnt, staat een artikel over het wielerevenement GO-Classic. Hierin wordt vermeld dat dit jaar voor het laatst Leontien Zijlaard-van Moorsel aan het evenement verbonden is. Dit is niet juist, want de voormalig wereldkampioene blijft zich wel inzetten voor GO-Classic.

Duifhuizen

MIDDELHARNIS - In het artikel in onze krant van dinsdag 1 september over de opening van Duifhuizen is de naam verkeerd genoteerd. De officiële naam van de winkel is Duifhuizen tassen & koffers.

2 / 20

Agenda

Zaterdag 12 september

OUDDORP – Hervormde Kerk. Monumentendag. Muziek vanaf 11.00 uur.
SOMMELSDIJK - Brocantefair bij Kwekerij 'De Halve Maan', Panksdijkje 2 van 9.00 tot 17.00 uur.
ZIERIKZEE – Zomerconcert Magnificat in de Nieuwe Kerk. Aanvang 16.00 uur. Meer info: www.kamerkoormagnificat.nl
GOEDEREEDE – Goereese Toren. Concert Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden. Monumentendag. Programma: Tormis, Schein en Brahms. Aanvang 20.00 uur.

Woensdag 16 september

SOMMELSDIJK – Kinderbingo bij Wijkvereniging De Zwaluw. Aanvang 14.00 uur.

Donderdag 17 september

DIRKSLAND – Snuffelloods 'Het Lôôsje'. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: dr. P.C. Hoek. Onderwerp: 'Merk op mijn zijn…'; luisteren naar de prediking. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).

Zaterdag 19 september

OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Een uurtje zingen van 19.30 tot 20.30 uur.
SOMMELSDIJK - Brocantefair bij Kwekerij 'De Halve Maan', Panksdijkje 2 van 9.00 tot 17.00 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo Wijkvereniging 'De Zwaluw' in de Sperwer. Aanvang 20.00 uur.
DIRKSLAND – Hervormde Kerk. COV Laudando, o.l.v. Rinus Verhage, organist: Wim Diepenhorst. 'Psalmenconcert met samenzang'. Aanvang 20.00 uur.

Maandag 21 september

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. 'De Hoeksteen' aan de Kerkring. Aanvang 19.45 uur. Ds. J. Belder, Dordrecht, over 'Vragen rond huwelijk en echtscheiding'.

Dinsdag 22 september

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. 's Ochtends zijn gasten van inloophuis Ossendrecht te gast. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Bezoek aan zorgboerderij 'De Nollestee'. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Donderdag 24 september

DIRKSLAND – Snuffelloods 'Het Lôôsje'. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 26 september

SOMMELSDIJK – Rommelmarkt aan de Sperwer. Van 10.00 tot 17.00 uur. Tafelhuur € 5,-. Opgave via Sperwer 135 of d.damen@hotmail.com

Donderdag 1 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods 'Het Lôôsje'. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 3 oktober

OUDDORP – Hervormde Kerk. Presentatie Psalmbundel in de serie Praeludium deel 5 en zangavond met medewerking van Kamerkoor Dutch Baroque Vocal Consort uit Zwijndrecht. Het kamerkoor staat o.l.v. Gerard de Wit. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelloods 'Het Lôôsje'. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65 (elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
SOMMELSDIJK – Zangavond in de Rehobôthkerk. M.m.v. Jong Mannenkoor Jubilate, Gemengd koor Vox Humana beide o.l.v. Lennert Knöps, orgel: Tinus Korevaar, piano: Arie v.d. Vlist en harpiste Maria Knops. Aanvang 19.30 uur. Collecte bestemd voor de HHG Nieuwe-Tonge.

Donderdag 8 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods 'Het Lôôsje'. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 10 oktober

MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk - Cantateconcert Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden. Monumentendag. Programma: Cantates van Bach, m.m.v. Orion Ensemble. Aanvang 20.00 uur.

Dinsdag 13 oktober

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Open leeskring, bespreking van het boek 'De logeerkamer'. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Renovatie oude begraafplaats Oude-Tonge afgerond

Marinus van Loon uit Oude-Tonge (links) en Marinus van Loon uit Sneek (midden) onthullen het informatiepaneel. Rechts voorzitter Jaap van Nieuwenhuijzen van de Stichting tot behoud begraafplaats Emmastraat te Oude-Tonge.

OUDE-TONGE – Marinus van Loon was in 1977 de laatste die op de oude begraafplaats van Oude-Tonge werd begraven. Twee van zijn kleinkinderen, allebei ook Marinus van Loon geheten, onthulden achtendertig jaar later een informatiepaneel op de begraafplaats. De onthulling, afgelopen vrijdagochtend, was tevens de officiële afronding van de renovatiewerkzaamheden. De stenen zijn opgeknapt en ook het pad, het groen en het toegangshek zijn onder handen genomen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Enkele jaren geleden zag het er slecht uit voor de in 1809 aangelegde begraafplaats aan de Emmastraat. Aan de begraafplaats, die dus in 1977 voor het laatst was gebruikt, was weinig aandacht besteed. Het geheel maakte een vervallen indruk: kapotte grafstenen, een grafkelder die dreigde in te storten… Er gingen zelfs geruchten dat de begraafplaats zou worden geruimd.

Het is aan Eva Lassing-van Gameren, Piet van Schelven en Jaap van Nieuwenhuijzen te danken dat het niet zover is gekomen én dat de begraafplaats is gerenoveerd. Eerst vormden zij een comité, later een stichting. De oprichting van een stichting was nodig om geld te kunnen ontvangen vanuit het Welzijnsfonds Oostflakkee. Omdat de gemeente Oostflakkee niet erg enthousiast was om meer dan het hoognodige te doen op de begraafplaats, had het drietal het Welzijnsfonds benaderd. Dit fonds, dat de boedels van Pieter Bigge en Leendert Geertse Dabbe beheert en de opbrengst daarvan besteedt aan sociaal-culturele doeleinden, was wel direct enthousiast. "Welwillend", zei voorzitter Jaap van Nieuwenhuijzen vrijdag tijdens de officiële bijeenkomst op de begraafplaats. "Het Welzijnsfonds was onder de indruk en wilde ruimhartig met onze aanvraag omgaan."

De nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee, waarin Oostflakkee per 1 januari 2013 was opgegaan, bleek ook enthousiast. Van Nieuwenhuijzen zag "een voortgaande beweging" in plaats van "een terugtrekkende beweging". De gemeente knapte vervolgens het pad, het groen en het monumentale hek op. En de stichting (officieel: Stichting tot behoud begraafplaats Emmastraat te Oude-Tonge) gebruikte het geld van het Welzijnsfonds Oostflakkee voor het opknappen van de vervallen grafstenen. Twee vrijwilligers maakten vervolgens de belettering op de stenen weer zichtbaar. Deze klus is nog niet helemaal afgerond. "Met dank aan de gemeente, het Welzijnsfonds en de vrijwilligers hebben we tot stand gebracht wat u hier ziet", zei Van Nieuwenhuijzen. "We hebben het samen voor elkaar gekregen."

Herinneringen

Dat het Welzijnsfonds diep in de buidel tastte, is niet vreemd. Het fonds, zo maakte voorzitter Piet van de Ree duidelijk, rekent behoud van cultuurhistorisch erfgoed tot haar doeleinden. "Daarbij gaat het niet alleen om gebouwen, maar ook zaken als de oorlog, de watersnood of, zoals hier, een historische begraafplaats. Want een begraafplaats is niet alleen de laatste rustplaats van overledenen, maar omvat ook een groot deel van de geschiedenis. Alle herinneringen aan de mensen die hier begraven liggen vormen een stuk van de geschiedenis op zich. De verhalen rond de dokter, de dominee, de bekende dorpsfiguren, de bestuurders enzovoort, zijn onderdeel van de cultuurgeschiedenis en dienen als zodanig te worden bewaard."

Van de Ree was vol lof over de inspanningen van de stichting. "Er zijn bergen werk verzet om de begraafplaats weer het aanzien te geven dat het historische karakter recht doet. De graven zijn gerestaureerd, het aanzien is verbeterd en er is informatie beschikbaar over de geschiedenis", aldus de voorzitter van het Welzijnsfonds. "Graag spreek ik de wens uit dat generaties na ons zullen ervaren wie en wat welke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Oude-Tonge en wat de betekenis daarvan is geweest."

Namens de gemeente Goeree-Overflakkee zei wethouder Arend-Jan van der Vlugt dat dit project een bewijs is van de kracht van de samenleving: "Samen optrekken om mooie dingen te laten gebeuren. Het resultaat is mooi, we kunnen er trots op zijn."

Tot slot van de korte bijeenkomst onthulden Marinus van Loon uit Sneek en zijn naamgenoot uit Oude-Tonge (Marinus van Jaap en Marinus van Piet) het informatiepaneel. Daarbij haalde de eerste herinneringen op aan de begraafplaats en aan zijn opa, die er in 1977 is begraven. "Midden in het dorp waarin hij leefde en werkte als drogist. Het vervallen van de begraafplaats was een raar idee. Die hoort er gewoon te zijn, met opa en oma. Het doet me deugd dat de begraafplaats is gerenoveerd en dat we vandaag de afronding meemaken."

40 jaar in dienst bij het ziekenhuis

DIRKSLAND - 15 augustus 1975 kwam Carla van Rijswijk-Vreeswijk, als 17-jarige, in dienst in het Van Weel Bethesda ziekenhuis. Daar startte zij met de opleiding in de verpleging, die in 1978 werd afgerond. Na een aantal jaar gewerkt te hebben is zij in 1984, als eerste, gestart met de opleiding tot operatie-assistente. Heel wat jaartjes later werkt Carla nog steeds met veel plezier op de OK van dit ziekenhuis. Zaterdag 29 augustus is Carla door collega's, dubbel en dwars verdiend, in het zonnetje gezet. 40 jaar in dienst is wel een heel bijzondere mijlpaal, waar natuurlijk niet aan voorbij gegaan kan worden!

Kleurrijke Boerenlanddag Ouddorp

Wnd-burgemeester Lokker geeft het startsein voor de Ouddorpse Boerenlanddag. Foto: Jaap Ruizeveld

OUDDORP - Herfstachtig weer met regen in de ochtenduren, maar zon in de middag. De gemoedelijke sfeer op de kleurrijke Boerenlanddag in de Ouddorpse Ring was er zaterdag de hele dag niet minder om. Het evenement, georganiseerd door de stichting Promotie Kop van Goeree, had waarnemend burgemeester Lokker uitgenodigd voor de (aardappel)openingshandeling. Op het pleintje voor het Raad-en Polderhuis stak de eerste burger de eilandelijke agrariërs, de boeren, een hart onder de riem. "Immers zij zorgen met hun inzet voor de landbouwproducten die onmisbaar zijn in onze voedselketen".

Door Jaap Ruizeveld

Lokker complimenteerde de organisatie met het jaarlijkse evenement dat in de eerste week van september, behalve voor de dorpsbewoners en nog nagenietende senior recreanten en toeristen, een trekpleister blijkt te zijn. Het programma was veelzijdig opgezet met de presentatie van streekproducten, marktkramen met o.a. kaas, kalebassen, bloemen, sierfruit en natuurlijk aardappels en uien. Een kleine levende have (knuffelobject Nut & Genoegen), stands van commerciële- en politieke (CDA) organisaties en niet te missen als talrijke blikvangers de tractoren, daterend vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw tot meer recente exemplaren.

Veiling

En er was meer. Uiteraard was het museum geopend, waar Pau Heerschap zijn voordracht hield met historische Ouddorpse verhalen. Iets verlaat door de regen kon men gebruik maken van de pompoenparade-trekkerstocht langs de velden op de kar achter de tractor. Een demonstratie dorsen en ook het wedstrijdelement (publieksattractie met leuke prijzen) was geprogrammeerd. Het afsluitend deel in de namiddag trok veel belangstelling. Dat was de veiling van kleurrijke streekproducten, bloemen. De opbrengst (417.50 euro) was bestemd voor Inloophuis De Boei voor kankerpatiënten en hun naasten. Gelet op de weersomstandigheden en ook op de meerdere activiteiten die zich zaterdag op de Kop van Goeree manifesteerden, was er volgens mevrouw Mirna Bogert van de organisatie sprake van een goede publieke belangstelling voor deze Boerenlanddag en een geslaagd evenement.

Discussie over onderwijsaansluiting

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de oordeelvormende fase en daarna gelijk unaniem fiatterend besprak de gemeenteraad donderdag de Aanvulling Woonvisie 2014-2020 en de Visie Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt op het eiland. Dit jaar moet opnieuw een woningbouwprogramma worden vastgesteld waarbij de Provincie een aantal bepalende argumenten heeft aangegeven. Zo is de eis dat de opstelling/het programma realistisch, kwalitatief en kwantitatief moet zijn en dient er een voldoende aanbod zijn van sociale woningbouw. Dat vraagt om een kerngerichte uitwerking van het programma.

Door Jaap Ruizeveld

Aandacht is er voor het verbeteren van de woonmilieubalans. Hoe om te gaan met in de invulling van het groen dorpswoonmilieu (lintbebouwing). Ook het markeren van de bijzondere positie van de gemeente, waardoor flexibiliteit in het woningbouwprogramma nodig is, wordt in een bestuurlijk overleg met Gedeputeerde Staten in het kader van de aanvulling op de Woonvisie aan de orde gesteld. Wethouder Markwat wist op zorgvuldige wijze de nog levende raadsvragen te beantwoorden
De raad nam vervolgens een instemmend besluit over het voorstel een visie vast te stellen over onderwijsaansluiting op de arbeidsmarkt Goeree-Overflakkee. Een visie met een drietal uitgewerkte doelstellingen. Zo zal de arbeidsregio in kaart worden gebracht, wordt een overkoepelend platform opgericht en komt er een werkgroep onderwijs FOGO. Ook wordt ingezet op de relatie met de ondernemers, cruciaal item in de werkgeversbenadering. Dit laatste punt wordt ook binnen één jaar opgepakt. Vanuit de raadsfracties werd de rol van de gemeente als verbindend aangeduid. Alle drie de instanties moeten op basis van gelijkwaardigheid in het project functioneren. De inzet vanuit het bedrijfsleven werd benadrukt, maar ook moet in het onderwijs niet opgeleid worden voor banen die er niet zijn of die niet kunnen worden ingevuld.

Doelstelling

Om zowel sociale, economische en maatschappelijke redenen is het voor gemeente Goeree-Overflakkee belangrijk dat onderwijs, ondernemers en overheid samen gaan werken aan de verbetering van de aansluiting tussen het onderwijs en de ondernemers op Goeree-Overflakkee. Door elkaar te ontmoeten, door kennis en ervaringen met elkaar te delen, de behoeften en belangen naar elkaar uit te spreken, bouwt men een relatie met elkaar op, waardoor er een duurzame en intensieve samenwerking kan ontstaan en het onderwijs beter op de arbeidsmarkt wordt afgestemd. Hiermee wordt de sociale, maatschappelijke en economische vitaliteit op het eiland verstevigd.

Argumenten

Zowel het onderwijs als de ondernemers en de gemeente hebben er belang bij dat er een goede aansluiting komt. Het onderwijs moet zorgdragen dat zij hun leerlingen goed onderwijs geven. Het bevorderen van kennisoverdracht, innovatie en het ondernemerschap moet binnen het onderwijs worden gestimuleerd. Leerlingen moeten geholpen worden bij loopbaanoriëntatie en begeleiding krijgen om de juiste studiekeuze te maken en loopbaancompetenties te ontwikkelen. De input vanuit de ondernemers is essentieel.
Daarnaast hebben de ondernemers aangegeven dat het niet altijd makkelijk is om vacatures in te vullen. In verschillende branches is er een gebrek aan voldoende gekwalificeerd personeel. Dit wordt deels veroorzaakt door de vergrijzing en de ontgroening, zoals ook in de eilandvisie is aangegeven. Maar ook door het grote aanbod van opleidingen, is het voor leerlingen vaak moeilijk om een juiste keuze te maken. In dat licht gezien worden resultaten van de Banenmarkt positief beoordeeld. Leerlingen krijgen een bredere en realistische oriëntatie op mogelijkheden en het geeft informatie en leidt tot kennisuitwisseling tussen onderwijs en ondernemers.

Duurzaamheid- en sportidee valt goed bij gemeenteraadsfracties

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hij kreeg er in de raadsvergadering de spreekwoordelijke handen van de fracties voor op elkaar: Piet van Zielst uit Sommelsdijk, inspreker over het thema 'Duurzaamheid en sport'. Hij lanceerde, nadat hij het idee had ondergebracht bij voetbalvereniging DVV 09, een idee voor forse energiebesparingen. Het installeren van zonnepanelen bij de sportclubs en het mogelijk aanbrengen van ledverlichting. Uit berekeningen zou een gemiddelde sportvereniging jaarlijks 3000 euro kunnen besparen. Zowel voor de sport als voor het milieu een win-win situatie.

Door Jaap Ruizeveld

Fractiewoordvoerders toonden grote belangstelling voor deze insteek. Temeer vernemend dat Van Zielst zijn idee al had voorgelegd aan functionele beleidsambtenaren en daar bijval oogstte. Het mondde uit in een vraag aan het college van b. en w. om op dit onderwerp met een reactie/voorstel te komen. Immers, samenwerking met de gemeente is voor de sportclubs onmisbaar. Er is overigens wel haast geboden, want een subsidieregeling van het Rijk (gepubliceerd in de Staatscourant) geeft aan dat er voor zonnepanelen en boilers en ledverlichting bij sportclubs 6 miljoen beschikbaar is. De regeling gaat al op 4 januari 2016 in en dus moeten aanvragen snel worden ingediend. Op basis van deze Rijkssubsidie kan een vereniging 30 procent terug krijgen op haar investering.

Samenwerken

Van Zielst heeft veel tijd besteed aan een gedegen onderbouwing van het energiebesparende onderwerp. Hij stelt: "Een optie kan zijn dat verenigingen op eigen initiatief tot actie overgaan, maar dat de gemeente organiseert en coördineert en stelt per vereniging 10 zonnepanelen beschikbaar. Voor het overige zou de club een lening kunnen afsluiten en wanneer men het uitgespaarde bedrag aanwendt als aflossing en rente, dan kan het geheel in 6 jaar zijn afbetaald. Met een levensduur van 25 jaar betekent het dat men 18 tot 19 jaar daarna geen energiekosten uit stroom en ook geen energiebelasting behoeft te betalen.

Milieu

Het geheel kan bijdragen aan het bereiken van de doelstelling van de gemeente om in 2020 energieneutraal te zijn, stelt Van Zielst. Niet alleen voetbalverenigingen, maar wellicht ook andere buitensportclubs, de gemeente en het milieu behalen op deze wijze dan voordeel.

Ondernemers leveren input voor detailhandelsvisie

MIDDELHARNIS – Als alles volgens plan verloopt, zal in het najaar een nieuwe detailhandelsvisie het licht zien. Dit document wordt opgesteld door de gemeente Goeree-Overflakkee in nauwe samenwerking met het eilandelijke ondernemersplatform FOGO. Hierbij is natuurlijk ook de inbreng van vertegenwoordigers van de detailhandel onmisbaar. Vorige week werd er daarom in Het Rondeel interactieve bijeenkomst gehouden, waarbij vooral door de opstellers goed geluisterd werd naar de aanwezige ondernemers.

Door Adri van der Laan

Landelijk hebben winkelgebieden en zelfstandige detaillisten het al jaren niet gemakkelijk. Veel uitbaters hebben in de afgelopen tijd hun winkeldeuren voorgoed moeten sluiten. En deze trend gaat ook aan de winkelcentra op het eiland niet voorbij. Een bezinning over de toekomst van de detailhandel in de verschillende kernen van de gemeente is volgens het college noodzakelijk. Men is dan ook druk doende om een nieuwe detailhandelsvisie samen te stellen. Het gemeentebestuur doet dit in nauwe samenwerking met het platform van eilandelijke ondernemers FOGO. Met de interactieve bijeenkomst willen de samenstellers van de detailhandelsvisie zoveel mogelijk input verzamelen van de mensen uit de praktijk.

'Samen het spel spelen' aldus wethouder Frans Tollenaar die de bijeenkomst opende. Hij wees erop dat het vooral in deze tijd heel belangrijk is om 'samen een antwoord te geven op de problematiek' waar de detailhandel mee heeft te maken.

Stefan van Aarle, adviseur retail & centrummanagement en zijn collega Geri Wijnen van adviesbureau BRO verzorgden een presentatie. Zij begeleiden tevens de totstandkoming van de nieuwe visie.

Ontwikkelingen

De aanwezigen kregen van Van Aarle een goed overzicht van de ontwikkelingen in detailhandelsland en over de huidige stand van zaken. De problemen zijn bekend. Veel winkelcentra hebben het niet gemakkelijk. Het blijkt moeilijk te zijn om de consument aan één bepaald centrum of bepaalde winkel te binden. Veel ondernemers konden de concurrentie van winkels of winkelketens niet aan of verloren veel klandizie aan webwinkels. Het gevolg laat zich zien aan de leegstand in verschillende winkelcentra. Lege winkels lokken dan ook niet meer bezoekers aan. "Is nu het glas half leeg of half vol?", zo vroeg Van Aarle zijn gehoor.

Leegstand

Hij gaf aan dat leegstand niet per definitie slecht hoeft te zijn. Uit de cijfers blijkt dat – ondanks veel negatieve berichten de leegstand - in bijvoorbeeld Middelharnis - wel meevalt. Dat wil niet zeggen dat er niets te verbeteren valt aan de indeling van het winkelgebied in verschillende kernen op het eiland. Volgens Van Aarle is twee tot vier procent leegstand normaal en ook nodig voor een dynamische winkelgebied. De leegstand in Middelharnis is niet zo schrikbarend hoger.

De toelichting van de organisatieadviseur was niet overwegend negatief. De ontwikkelingen in detailhandel sporen de ondernemers aan tot het ontplooien van andere activiteiten zoals het oprichten van een webwinkel. Daarnaast is er landelijk de trend waarbij meerdere detaillisten onderdak vinden in één pand.

Steef Visser van de FOGO liet weten het 'bijzonder' te vinden dat op de avond een groot aantal ondernemers uit de detailhandel aanwezig was. Zijn organisatie heeft al een detailhandelsvisie opgesteld. Hij was blij met de input van de ondernemers die gebruikt zal worden bij de samenstelling van de nieuwe detailhandelsvisie die in het najaar gereed zal komen. "Maar dan moeten we wel aan het werk gaan", aldus Visser.

Stellingen

Van de gelegenheid om te reageren op stellingen werd door velen gebruik gemaakt, zodat er een levendige discussie ontstond.

Er kwamen veel discussiepunten aan de orde zoals over de twee delen van D'n Diek. Een aaneengesloten winkelgebied zou aantrekkelijker zijn. "Een rondje diek zou dan weer mogelijk zijn". Anderen pleiten om het winkelgebied meer uit te breiden richting de haven. En een veel betere bewegwijzering in de kern zouden bezoekers gemakkelijke bij het winkelcentrum brengen. Het 'saaie' Diekhuusplein was velen een doorn in het oog. Dit zou veel meer een functie moeten krijgen binnen het winkel- en uitgaanscentrum.

Zondagsopenstelling

Een aantal ondernemers zag heil in de openstelling van winkels op zondag. Anderen vonden dat juist bepaalde waarden – zoals de zondagsrust – een plus was voor het gebied.

Het winkelen in Middelharnis moet weer aantrekkelijk worden, geen moeilijke trappen meer die het juist voor ouderen moeilijker maken om op D'n Diek te komen. Daarnaast zou het nodig zijn dat publiekstrekkers, zoals Action, in het centrum van Middelharnis zouden moeten komen om meer publiek in het centrum te krijgen, maar volgens wethouder Tollenaar zal dit niet zo gemakkelijk gaan.

Verder werd het college opgeroepen om niet teveel regels te maken voor ondernemers die in kleine kernen een winkel willen beginnen.

Naar verwachting zal de detailhandelsvisie in het najaar worden gepresenteerd.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kerken die graag een creatieve missionaire cursus willen geven, kunnen kringleiders een training laten volgen om de Scopustraining in hun plaats aan te bieden.

De cursus wil deelnemers meenemen in een Bijbelverhaal om te ontdekken hoe actueel de Bijbel is en ingaat op levensvragen. Zie voor meer informatie de website: www.izb.nl. De IZB (landelijke missionaire organisatie) verzorgt deze trainingen aan kringleiders, waarbij de hele cursus wordt doorgenomen. Er wordt op ons eiland een training aangeboden voor mensen die deze cursus willen gaan geven in hun gemeenten. Plaats: De Rank (Bosschieterstraat 6) te Stellendam op 14, 21 en 28 september 's avonds van 20:00-22.00 uur. Hierin krijgen deelnemers handvatten om een Scopuskring te leiden en ontvangen een certificaat om deze cursus te geven in de eigen gemeente. Voor meer informatie of aanmelding: d.hoolwerf@kpnmail.nl / 0187701008

NIEUWE-TONGE - In heel veel dorpen en steden wordt er op zondagmiddag zondagsschool gehouden. Ook in Nieuwe-Tonge staan de deuren van Hervormd Centrum 'Elim', Zuiddijk, op zondagmiddag open voor alle kinderen vanaf 4 jaar. "Er wordt geluisterd met elkaar naar een geschiedenis uit de Bijbel en we leren zo meer over de Heere. We zingen samen en vaak is er tijd voor een puzzel, een kleurplaat of een spel", aldus de leiding. De zondagsschool wordt gehouden van 14.15 tot 15.15 uur.

Een kinderboerderij, een Cruyff Court, een speeltuin en een brasserie met een terras. Dat vormt samen een aantrekkelijk geheel voor bezoekers. Zo ontstaat er interactie met cliënten, wat de integratie van de doelgroep van Zuidwester ten goede komt.

Wethouder De Jong, die dus de eer had om samen met Robin Lowes de openingshandeling te verrichten, zinspeelde ook op interactie en integratie. "Dagbesteding wordt steeds belangrijker, voor mensen die hier wonen, maar ook voor anderen binnen de gemeente", zei de wethouder voordat hij het penseel ter hand nam om een neusman te beschilderen. Neusmannen markeren het veertigjarig jubileum van Hernesseroord. Ze suggereren een beweging, een stap vooruit. Een neus onderzoekt en is nieuwsgierig naar de toekomst. Neusmannen zijn ook aaibaar, toegankelijk en vriendelijk. En ze staan open voor iedereen. Zoals Hernesseroord met Het Dok en de kinderboerderij is, en straks met het Cruyff Court en wie weet een speeltuin nog meer wordt.

Na de feestelijke opening ging de Zuidwester Netwerkloop van start. Dit om te laten zien hoe leuk het is om met elkaar in beweging te zijn en hoe eenvoudig en belangrijk het is dat mensen met en zonder een beperking elkaar ontmoeten. Daarom kon iedereen meedoen aan dit evenement.

Heeft u dit katertje gezien?

Onze kat Puck is weg sinds 26-8. Hij is ongeveer 4 maanden oud, vrij klein, heeft een vlekje op zijn neus, magere witte achterpoten en zwarte kussentjes.
Omgeving Hazersweg, Wittestraat, Havenweg (Ouddorp). Misschien is Puck meegenomen.
Wilt u het ons laten weten als u Puck heeft gezien of thuis heeft? 06-13189619 nikropel@gmail.com
Voor de juiste tip is er een passende beloning!
Hartelijk dank voor uw reactie.

Provinciale weg N215 gaat niet voor 2017 op de schop

De rotonde bij Middelharnis-Sommelsdijk wordt een turborotonde.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het kan tot het voorjaar van 2020 duren voordat de nieuwe infrastructuur, de verbeterde ontsluiting van Nieuwe-Tonge op de N215, in gebruik kan worden genomen. Thans wordt een definitief ontwerp opgesteld waarover de Provincie in november een besluit kan nemen. Als de grondverwerving soepel verloopt, volgt begin 2017 de openbare aanbesteding. Indien een onteigeningsprocedure nodig is, wordt met vertraging gerekend en zou de startdatum najaar 2018 kunnen zijn. Deze informatie geeft het college van b. en w. op vragen van het CDA over verbeteringen van de N215.

Door Jaap Ruizeveld

Ter verbetering van de verkeersveiligheid en de doorstroming op de N215 worden drie projecten voorbereid. Dat zijn: Verbetering ontsluiting Nieuwe-Tonge; Omlegging weggedeelte Dirksland-Melissant en het aanpakken van de rotonde Middelharnis-Sommelsdijk. Daarnaast moet er nog groot onderhoud worden uitgevoerd. Voor wat het project bij Nieuwe Tonge betreft, gaat het om afsluiten kruising N215-Molendijk voor gemotoriseerd verkeer; bouw fiets- voetgangerstunnel Molendijk onder deze weg; aanleg turborotonde ontsluiting bedrijventerrein 'De Tram'; het verbreden van de parallelweg Nieuwe-Tonge-Middelharnis; de bouw van een fly-over met op- en afritten Oudelandsedijk en de aanleg van een ontsluitingsweg H.J. van Beierenlaan-Oudelandsedijk. Deze laatste voorziening is bedoeld voor een betere spreiding van het verkeer in de kern. Op verzoek van de gemeente is dit punt aan het project toegevoegd. Onzekere factor in het geheel vormen de kosten voor dit omvangrijke project. Door verschillende omstandigheden, zoals onverwachte bouwkundige voorzieningen, zoekt de provincie nog naar extra financiële middelen.

Dirksland/Melissant

Voor het tweede project, de omlegging van het deel N215 Dirksland-Melissant, gaat het o.a. om de aanleg van een parallelweg (met viaduct Havenkanaal) rotonde Watertoren-kruising Staakweg: het afwaarderen van het deel Staakweg-rotonde Melissant; aanleg nieuw tracé Staakweg-Noorddijk-rotonde Melissant en aanleg rotonde N215-Noorddijk en bouw fietstunnel Noorddijk onder de provinciale weg. Tenslotte de aanleg van een Shared Space bij de entree Melissant.

Stand van zaken

Het definitief ontwerp voor de omlegging is nagenoeg gereed. Alleen de entree van Melissant moet nog worden uitgewerkt. Gedacht wordt aan een entree in de vorm van een Shared Space.

Dat plan zal in het najaar ter beoordeling aan de gemeente worden voorgelegd en vervolgens met de Dorpsraad Melissant worden besproken. De huidige N215 (vanaf de Staakweg) wordt door het Waterschap Hollandse Delta overgenomen. Er is nog geen overeenstemming over de voetgangerstunnel. De Provincie rondt dit jaar de gesprekken af met de eigenaren over de grondverwerving. Dan zijn ook de bestekken gereed. In 2016 starten de administratieve procedures. Als de grondverwerving soepel verloopt, volgt de openbare aanbesteding in de tweede helft van dat jaar en begint het werk in 2017. Dat tijdstip kan eventueel verschuiven naar zomer 2018 als een onteigeningsprocedure nodig is. De ingebruikneming van de nieuwe infrastructuur wordt dan eind 2019 verwacht. De financiën voor de uitvoering van dit project zijn zeker gesteld.

Turborotonde

Het transformeren van de rotonde Middelharnis-Sommelsdijk tot een turborotonde met bijkomende voorzieningen wordt rond 2018-2020 in uitvoering gebracht.

Matthew Arensman in de Alpen: 'Wat doe ik hier eigenlijk?'

MIDDELHARNIS – Een bergloop over 170 kilometer en 10.000 hoogtemeters met elf beklimmingen, waarvan vijf tot rond 2.500 meter hoogte. Dat is niet mis. Matthew Arensman uit Middelharnis heeft het gemerkt. Hij verscheen vrijdagavond 28 augustus in Chamonix aan de start voor de Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB). Zaterdagochtend ging het mis. Voor het eerst stapte Arensman uit. Het was in de eerste plaats een mentale kwestie. Hier volgt zijn relaas.

"Het is zaterdagochtend 29 augustus, ergens rond de klok van 6 uur. De zon komt op. Ik bevind me na een uurtje of twaalf door de bergen lopen op een hoogte van circa 2.500 meter, op een vreselijke col genaamd Col des Pyramides Calcaires. Deze col is een nieuwe passage in mijn droomrace van de laatste vijf jaren: de 170 km lange Ultra Trail du Mont Blanc. De col is dit jaar voor het eerst ingepast tussen twee cols van zo'n 2.500 meter. Dat betekent: binnen 20 kilometer drie passages op 2.500 meter, en dat is zwaar, erg zwaar. Voeg daar nog aan toe dat de paden op deze col fors moeilijker zijn dan de rest van het parcours (lees één grote puinbak met stenen, waar je met goed fatsoen niet normaal over kan lopen) en je weet hoe mijn gesteldheid op dat moment is…

'Wat doe ik hier eigenlijk?' Weer die vraag. Ik schrik er gewoon van! Want in vijf jaren ultrasport, bestaande uit zo'n 35 (ultra)marathons en vele, vele trainingen, heb ik mezelf die vraag nog nooit gesteld. Ga ik uitstappen? Voor het eerst? Nee, toch daarvoor ben ik hier niet, daarvoor heb ik kosten noch moeite gespaard om deze race voor te bereiden en te lopen…

Onomkeerbaar

Maar toch: het knaagt, en het zaadje dat tot uitstappen zal leiden begint te groeien en te bloeien. Het proces is onomkeerbaar. Dit is dus de mentale strijd die bij een 100-mijler hoort. Dit is toch echt andere koek dan 100 kilometer, dat blijkt maar weer. Maar waarom zou ik eigenlijk uitstappen? denk ik nog. Oké, ik zit midden in een megadip (een, soms wat langer durend, moment waarop je er opeens, zonder aanwijsbare reden, finaal doorheen zit), door de combinatie van de nacht die overgaat in de dag (familiekwestie, mijn pa had tijdens de Omloop van Goeree-Overflakkee ook altijd dit soort klachten als de zon opkwam) en de super lastige col. Ik voel me niet meer helemaal fris en loop langzamer dan dat ik gehoopt had. Al met al factoren die het me moeilijk maken, maar te kapot om door te gaan? Nee eigenlijk niet… Blessure? Nee, ook niet… Eigenlijk heb ik 'slechts' last van algehele malaise die bij dit soort inspanningen komen en gaan. Dit is ultra, dit is waar je naar op zoek gaat en dit is dus waar je mee om moet gaan.

Ik denk aan de lange, bloedhete, dag die voor me ligt, de (tweede) nacht die nog volgt en daarna nog een groot deel van de ochtend voordat ik waarschijnlijk Chamonix binnen zal lopen. Dat is nog meer dan 24 uren en het wordt bloedheet vandaag. Daar heb ik dus echt geen zin in. Dit is hobby, dat moet toch leuk blijven? Het besluit wordt resoluter en resoluter. Telefonische ruggespraak met mijn vrouw en broer maken het er niet beter op. Ik zit er mentaal volledig doorheen en wil niet meer verder. Koppel daar nog een eigenwijs hard hoofd aan vast en het proces van uitstappen is voltooid. Boven op Arête Monte Favre, de derde van de drie 2.500-meter cols, valt het doek. Ik ga uitstappen. Definitief!

Nederlaag

Daar in de schaduw van de Mont Blanc, incasseer ik mijn nederlaag. Ik kan (merkwaardig genoeg) nog genieten van het uitzicht op deze majestueuze berg. Het is prachtig weer, ik bel nog wat mensen op om mijn uitstappen door te geven en wordt en passant ook nog meerdere malen gefilmd door drones en een helikopter die mij bijna wegblaast. Het lijkt de Tour de France wel… Kom ik een keer op de racefilm, is het van een wedstrijd die ik niet gefinisht heb. Ook dat nog.

Boven op een berg is het echter lastig uitstappen, dus ik moet door. En heel praktisch wandel ik als een dood vogeltje nog twee uur door naar Courmayeur. Honderden lopers halen me op dat traject in en het enige wat ik wil is naar beneden, naar de opluchting van het verlaten van de wedstrijd. Alle tips en tricks om uitstappen te voorkomen laat ik aan me voorbij gaan. Ik ga niet eerst eten, drinken en slapen en neem mijn definitieve besluit in de dip. Het slechtste wat je kunt doen! Daar in Courmayeur, halverwege de race, waar het eigenlijk pas had moeten beginnen, laat ik de ziel uit mijn startnummer knippen. Het hoekje dat laat zien dat ik ben gestopt. Zoals wij het in de sport zeggen: Refused to Continue. Ja, zo is het eigenlijk.

Mentaliteit

De enige reden dat ik uitgestapt ben, was dat ik mentaal te zwak was om door te gaan. Ik was niet geblesseerd, had geen maagproblemen, liep niet buiten de tijdslimieten. Nee, ik was mentaal niet sterk genoeg om nog langer af te zien.

Dat is de lering die ik uit deze wedstrijd getrokken heb: je kunt fysiek nog zo sterk zijn, maar daarmee alleen kom je nooit aan de finish. Bij een 100-mijler is je mentaliteit vele malen belangrijker. Je moet diep gaan en dat moet je op willen brengen. Misschien was ook de reactie van de Amerikaanse die ik in het begin van de race sprak en vertelde dat dit mijn eerste 100-mijler was wel veelbetekend. 'Is dit je eerste 100-mijler?', vroeg ze. 'Ja', antwoordde ik. Waarop zij schuchter lachte. Zoiets in de trant van: Nou, sterkte dan, knul, want je weet echt niet wat je wachten staat.

Zij finishte knap na een zeer goed opgebouwde race van 42 uur. En ik? Ik had al een volle nacht geslapen. Nu, een paar dagen later, voelt dat als een zware nederlaag… Het opgeluchte, zo-hier-ben-ik-vanaf-gevoel was namelijk al heel snel weg.

En nu? Laten bezinken en verwerken. Dat kost tijd. Daarna komt er wel weer iets, maar wat en wanneer, daarover heb ik nu nog geen idee."

Diamanten huwelijk voor Arie en Riet Wensveen

Het jubilerende echtpaar Wensveen ontving vorige week de burgemeester in huis. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Het feest vierden ze al iets eerder met elkaar, maar het was vorige donderdag 3 september precies 60 jaar geleden dat Arie en Riet Wensveen-van der Helm in het huwelijk traden. In hun sfeervolle woning aan de Burgemeester Mijslaan in Middelharnis ontvingen ze ter ere van hun jubileum waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker, die hen namens het gemeentebestuur een fraai bloemstuk bezorgde.

Door Hans Villerius

Ze komen allebei uit het Westland, hij uit Poeldijk en zij uit Loosduinen. In Poeldijk hebben ze elkaar ontmoet en na drie jaar verkering traden ze in Loosduinen in het huwelijk. Vier jaar lang woonden ze in bij de ouders van de bruid, in Den Haag. Het duurde zo lang voordat ze een woning kregen toegewezen dat ze een brief schreven aan de toenmalige Koningin, Juliana. En met succes: ze kregen in Poeldijk een woning toegewezen, toepasselijk aan de Julianastraat.
Arie werkte in die tijd in het aannemingsbedrijf van zijn vader. Al vanaf z'n tiende was hij daar werkzaam, vanaf de eerste dag van de oorlog. De lagere school heeft hij nooit afgemaakt: door de oorlog werden veel scholen gevorderd door de bezetter en vonden er geen lessen plaats. En in vaders bedrijf was werk zat. Alles op het gebied van metselwerk heeft Arie gedaan, jarenlang in het bedrijf thuis, later voor enkele andere bazen. Totdat hij op z'n 55e afgekeurde werd.
Riet maakte de lagere school wel af en volgde daarna nog enkele opleidingen om kostuums te maken. Daarna werkte ze, tot haar trouwdag, als dienstmeisje in de huishouding. Toen ze getrouwd was, lag haar arbeidsveld thuis: het eigen 'boeltje' bijhouden en voor de kinderen zorgen. Arie en Riet kregen vier kinderen, van wie er één naar Griekenland emigreerde. Inmiddels hebben ze zes kleinkinderen en een achterkleinkind is op komst.
Toen één van de dochters in Den Bommel ging wonen besloten Arie en Riet mee te verhuizen. Dat is intussen 23 jaar geleden. Ze hebben hier naar grote tevredenheid gewoond. Arie is er zelfs 22 jaar lang Kerstman geweest. Sinds vier jaar wonen ze in het fraaie appartementencomplex in de voormalige HBS te Middelharnis. Ook hier hebben ze 't reuze naar de zin. De onderlinge sfeer tussen de bewoners omschrijven ze zelfs als een familiegevoel.
Met hun resp. 85 en 83 levensjaren genieten ze nog een goede gezondheid en zijn ze nog zeer actief. Ze trekken er samen heel graag op uit, zoals naar Portugal, of voor trektochten door België en Frankrijk. Allebei rijden ze nog auto, zodat ze nog gemakkelijk naar de camping in Heerde kunnen, waar ze al 25 jaar hun caravan hebben. Alleen is Arie wat minder makkelijk ter been geworden, nadat hij twee jaar geleden bij een val z'n been gebroken heeft. Maar dat doet 'm niet achter de geraniums wegkruipen, integendeel. Ze hopen nog heel wat jaartjes te mogen genieten, van elkaar, van de (klein)kinderen, van hun appartement en van de medebewoners onder 't zelfde dak.

Jaarmarkt en Open Monumentendag Dirksland

DIRKSLAND - Op zaterdag 12 september wordt rondom de Ring in Dirksland de jaarmarkt georganiseerd. Behalve de bekende kramen met allerlei leuke tweedehands spullen en nieuwe boeken, worden er eveneens de nodige activiteiten op stapel gezet.

Naast de jaarmarkt is het ook Open Monumentendag. Dit jaar is het 600 jaar geleden dat toestemming voor de bedijking van Dirksland verleend werd, met de voorwaarde dat er een kerk gebouwd werd.
De dorpskerk van Dirksland is de oudste en best bewaarde kerk van Overflakkee.
Voor het komende 600-jarig bestaan van polder, kerk en dorp Dirksland heeft projectteam 'Dirkx' een eerste reeks met banieren voor het koor van de kerk gemaakt. De banieren vertellen over de geschiedenis van de dorpskerk door de eeuwen heen. Afbeeldingen en verklarende teksten bieden de bezoekers van de kerk basisinformatie, maar zijn ook geschikt als handvat voor uitgebreidere toelichting.

Onderwerpen van de banieren zijn onder andere: Ontstaan van polder, kerk en dorp Dirksland; Symboliek in de kerk; De kerkklokken; De drie koperen kronen uit 1776; De unieke muurschildering van Sint Christophorus. Op 12 september wordt van 13.00-14.00 uur nadere toelichting bij de banieren gegeven. In dat uur zijn ook Dirkslandse leden van Ensemble Eeuwkant in de kerk aanwezig om te laten zien hoe de zondagse streekdracht van Flakkee er van 1850 tot 1920 uitzag. De mensen van Eeuwkant zullen graag een en ander vertellen over de ontwikkeling en de betekenis van de Flakkeese dracht.

Restauratie en taxatie-dag oude boeken en Bijbels

SOMMELSDIJK - Boekbinderij Kok uit Maartensdijk is zaterdag 12 september tijdens Monumentendag te gast bij Boekhandel van der Boom, om advies te geven voor het restaureren van oude boeken en bijbels. Daarnaast kunt u ook uw oude Bijbel laten taxeren.

Veel mensen hebben wel een exemplaar in huis liggen dat niet meer goed in de band zit. Dit varieert van een stukgelezen trouwbijbel, een oude statenbijbel of een bijzonder boek uit de familie. Vaak zijn deze uitgaven van emotionele waarde. Op 12 september heeft iedereen de gelegenheid om dit door een specialist te laten beoordelen. Het restauratie- en taxatieadvies is GRATIS en vindt plaats van 10.00 uur tot en met 16.00 uur bij Boekhandel van der Boom, Voorstraat 41 in Sommelsdijk.

OOLTGENSPLAAT– Er was veel animo voor de 'Lekkerste Bal Gehakt'. Maar liefst 80 tot 90 slagers hebben hun lekkerste gehaktballen en varianten aangeleverd bij de KNS voor de keuring op 3 september. 79 gehaktballen en 25 gehaktvarianten werden gepresenteerd aan de jury om tot een oordeel te komen: welke bal is de 'Lekkerste Bal Gehakt' en wat is de 'Lekkerste Gehaktvariant?' Slagerij Buth hoorde met zijn project bij de beste vijf in de rubriek de 'Lekkerste Gehaktvariant'. Alle finalisten ontvangen op woensdag (gehaktdag) 23 september hun prijs uit handen van juryvoorzitter en culinair journalist Felix Wilbrink op het Slavakto-plein in de Jaarbeurs in Utrecht.

OUDDORP - Christelijk Mannenkoor Obadja hervat donderdag 10 september de repetities. De repetities zijn elke week van 19.45 uur tot 21.30 uur in de SmdB "Koningin Beatrix", Wilhelminaweg 6 te Ouddorp. "Wie geïnteresseerd is om mee te zingen, is welkom!", aldus het mannenkoor. Het zingen bij mannenkoor Obadja is een mooie en afwisselende activiteit met een steeds weer hoge mate van ontspanning op de donderdagavond van de drukke werkweek. Het zingen bij Obadja is gericht op een zo fraai mogelijke wijze uitdragen van de gezongen teksten en veredeling van de zangkunst. Dit wordt op een ontspannen manier door dirigent Jan Bezuijen overgedragen op de koorleden. De ontplooiing kan verrassend zijn! Voor degene die graag zingt, is het een uitgelezen manier om gezamenlijk mooie, Nederlandstalige liederen ten gehore te brengen. Het mannenkoor is een vriendengroep waar jong en oud zich thuis kan voelen en kan genieten van de sociale contacten. De toegang is laagdrempelig maar het koor wil bij ieder optreden wel een zo hoog mogelijke prestatie neerzetten. De eerste repetitie is een open repetitie en mooi moment voor belangstellenden om eens kennis te komen maken met het koor, de sfeer te proeven en natuurlijk mee te zingen. Maar ook daarna kunt u natuurlijk vrijblijvend langskomen. De leden van het koor heten u van harte welkom! Meer informatie kunt u vinden op www.chrmkobadja.nl

OUDE TONGE - Op 12 september is het Open Monumentendag. In Oude Tonge staat in de kerkring een prachtige historisch monument, de hervormde kerk. Nadat deze kerk in de zomervakantie al open was voor bezichtiging is heeft u opnieuw de gelegenheid om deze te bezoeken. Deze kerk, waarvan vooral het Frobenius orgel bekend is, heeft bijvoorbeeld ook wetsborden uit 1574 en een preekstoel uit 1633. Ook de Engelse bijbel op de avondmaalstafel heeft zijn eigen verhaal. De kerk is geopend van 10.00 tot 14.00. Jong en oud is van harte welkom.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Kerk open

Op Open Monumentendag is de Hervormde Kerk open voor bezichtiging en bezinning. Het is het oudste protestantse kerkje op het eiland. De andere oude kerken zijn van oorsprong Rooms Katholiek. In de prachtige kerk, die gebouwd is in 1647, staat een Leeflang-orgel. In de kerk zijn een aantal originele oude ornamenten te bezichtigen, zoals de preekstoel, de kandelaars, de kroonluchters en de klok. Na de watersnoodramp is de kerk volledig gerestaureerd en zoveel mogelijk in oude stijl teruggebracht. Het is mogelijk op deze dag het orgel te bespelen. Wel graag opgeven via tel: 0651 0156 49. De kerk is zaterdag open van 10.00 tot 14.00 uur. Zondag 13 september is de kerk alleen tijdens de diensten geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Natuurlijk is iedereen welkom om deze diensten bij te wonen.

DIRKSLAND

Bingo in de Victoriahal

Donderdag 17 september organiseert Stichting SVIK een bingo in de Victoriahal. Er zijn mooie geldprijzen. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs

Stichting kledingbeurs KLEINe P@RIJS houdt op vrijdag 25 september van 19.00 tot 21:30 uur een tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in zorgcentrum Geldershof, Poldersweegje 2. Entree is gratis. De helft van de verkoopopbrengst wordt geschonken aan beide basisscholen in Dirksland.
De andere helft is voor degenen die kleding en/of speelgoed hebben ingeleverd. Lever uw nog mooie najaar- en winterkleding maat 50 t/m 176, jassen, schoenen, positiekleding, binnen- en buitenspeelgoed en babyartikelen in op maandag 21 en dinsdag 22 september van 08:00 tot 15:00 uur op de locaties: CBS Prins Maurits, Begonia 1 en OBS De Inktvis, Hondsgalgweg 5 in Dirksland. Of neem contact op met Nellie Koppenaal: 0187-481360 of via kledingbeursdirksland@gmail.com. U kunt ervoor kiezen om niet verkochte kleding/speelgoed terug te nemen of deze te schenken via de stichting aan lokale goede doelen. Meer informatie kunt u vinden op www.kledingbeursdirksland.nl

Rommelmarkt in Victoriahal

Zaterdag 12 september begint de maandelijkse rommelmarkt in de Victoriahal. Van 10.00 tut 15.00 uur. De toegang is gratis.

GOEDEREEDE

Bingo VRRG

De VVRG heeft voor de eerste avond van het nieuwe seizoen 2015/16 een bingo-avond georganiseerd. Deze eerste avond is op dinsdag 15 september a.s. en wordt gehouden in Partycentrum 'Oostdam' te Goedereede. Aanvang 20.00 uur. Niet-leden zijn ook van harte welkom. Verdere avonden van de vereniging tot en met december zijn: 13 oktober: workshop; 10 november een avond met JUMBO en 15 december een mooie Kerstavond. Meer informatie over de bijeenkomsten van de Vrouwen Rondom Goeree is te verkrijgen bij: 0187-493205 of 0187-494256.

Lampionoptocht

De Oranjevereniging van Goedereede organiseert op Monumentendag, zaterdag 12 september 2015, een lampionoptocht. De lampionoptocht wordt gehouden met medewerking van Koninklijke Fanfare Apollo en het slagwerkensemble Apollo uit Nieuwe-Tonge. Er wordt om 21.00 uur gestart vanaf de Markt in Goedereede. Voor vragen kunt u terecht bij mevrouw Hoek, 0187-492708.

Kerk open op Monumentendag

Op zaterdag 12 september is het Open Monumentendag. Evenals vele monumenten in Nederland, zal ook het oude kerkgebouw in Goedereede geopend zijn. Gedurende de hele dag (van 9.00-16.00 uur) zal in de kerk een gevarieerd muziekaanbod te horen zijn en wij willen u dan ook uitnodigen om daarnaar te komen luisteren. Het thema van de monumentendag 2015 is 'Kunst & Ambacht'. Naast de kerk, die beide thema's al in zich heeft, zullen er in De Ark diverse ambachten getoond worden. Ook rond de kerk is het nodige te zien en te kopen. Traditiegetrouw zal er weer een markt georganiseerd worden. Op deze markt kunt u allerlei kraampjes vinden met eten en drinken, spelletjes, vis, bloemen, fruit en zelfgemaakte koekjes/cake, oliebollen en nog veel meer. De opbrengst van deze dag is dan ook geheel bestemd voor het in stand houden van het monumentale kerkgebouw.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Vrouwendag LE(e)f

Op zaterdag 3 oktober organiseert LE(e)f (voorheen Vrouwendag Goeree-Overflakkee) een interkerkelijke vrouwenavond. LE(e)f staat voor Ladies Event Flakkee. De avond heeft als thema: 'Breng ons samen door Jezus'. Tonneke Bijker zal deze avond spreken. Verder wordt er gezongen onder leiding van Martijn Dijkgraaf en band. Ook zullen de bezoekers verwend door een Koffie de Luxe. De locatie is het Trefpunt in Stad aan 't Haringvliet. Inloop 18.45 uur, start 19.00 uur en om ongeveer 22.00 uur zal de avond worden afgesloten. Kaarten á € 10,- in de voorverkoop zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Akershoek in Ouddorp en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Aan de deur kosten ze € 12,50.

Open Coffee Goeree-Overflakkee

Donderdag 17 september is de 12e editie van de Open Coffee Goeree-Overflakkee. Deze keer zijn we te gast bij Visser Meubelen in Sommelsdijk (adres: Sommelsdijkse Haven 19). Visser Meubelen biedt een uitgebreide collectie meubelen, slaapkamers, gordijnen, binnen-zonwering en vloeren. Kortom: een compleet aanbod op het gebied van woonmode. Met de woonmaand oktober in het vooruitzicht ook dé gelegenheid om woonideeën op te doen in een sfeervolle omgeving.

HERKINGEN

Quiltcursus

Ook deze winter zal men weer starten met een beginnerscursus patchwork en quilten. Tijdens deze cursus wordt er een sampler gemaakt. Een sampler is een quilt die bestaat uit verschillende blokken waarmee je je eigen quilt gaat maken. Ook de afwerking van je quilt komt aan bod. Je werkt met je eigen stoffen in je favoriete kleuren en je krijgt tips over aanschaf van materiaal. Voor de gevorderde quiltster is er de mogelijkheid om gezellig deel te nemen aan een Quilt Bee. Voor opgave of informatie kunt u bellen naar 06 22829239 (Bep Bazen).

MELISSANT

Koffieochtend in de Melishof

Woensdag 16 september gaat de koffieochtend in de Melishof te Melissant weer beginnen. Deze ochtend staat in het teken van 'met elkaar van gedachten wisselen over ideeën voor volgende ochtenden'. Dit alles onder het genot van een kop koffie of thee met iets lekkers. De ochtend begint om 10.00 uur en eindigt rond 12.00 uur. Entree bedraagt € 1,25; dit is exclusief koffie/thee. De volgende koffieochtenden staan gepland op: 21 oktober, 18 november en 17 december. Voor een ieder uit Melissant. Bent u slecht ter been en u wilt komen, bel dan naar Dirk Spahr v.d. Hoek: 602411 en er kan vervoer geregeld worden.

MIDDELHARNIS

Vinke Catering bij Kinderboerderij

Zaterdag 29 augustus stond Vinke Catering bij de Kinderboerderij van Hernesseroord met broodjes hamburger. Dit initiatief was in overleg met de Kinderboerderij, omdat zij zes zaterdagen open zijn. De opbrengst was ten bate van de Kinderboerderij. Deze dag werd prima bezocht, mede ook door het mooie weer. De cliënten hebben dan ook enorm genoten. Het was een feest om even bij de dieren te kijken en dan ook nog een broodje hamburger of een ijsje te eten.

NIEUWE-TONGE

Toerustingsavond

Op 29 september verzorgt de regionale afdeling van de Geref. Bond een toerustingsavond in gebouw 'Elim' te Nieuwe-Tonge. Ds. J. Belder houdt een referaat onder de titel: "Moet ik hem dat vergeven…?" Aanvang 19.30 uur. Ruime gelegenheid tot het stellen van vragen. Iedereen van harte welkom.

Lady's Night bij Geusje's Stee

Op vrijdag 18 september organiseert Zorgboerderij Geusje's Stee een Lady's Night. Op deze avond zullen verschillende ondernemers aanwezig zijn met hun waren. De Lady's Night is tussen 19.30 en 22. 00 uur. Entree € 5,00 per persoon. U ontvangt een welkomstdrankje, een lootje en de eerste 100 inschrijvingen ontvangen een Goodiebag. De Zorgboerderij is te vinden aan het Korteweegje 52. Meer info: Tel: 06-47482144.

OOLTGENSPLAAT

Nieuwe rommelmarktschuur

Deze week is deel nieuwe rommelmarktschuur geopend aan de Van Weelstraat 1 in Ooltgensplaat. Er is voor elk wat wils te vinden. De openingstijden zijn: elke vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur. En zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Er is een gratis bakje koffie of thee. De schuur is te vinden rechts naast het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. Men kan ook goede rommelmarktspullen gebruiken. Na een telefoontje worden deze opgehaald: tel. 06-3000 2105 (Wim de Bonte).

Opbrengst Nazomermarkt

De op 29 augustus gehouden verkoping ten bate van het huisvestingsfonds van de Hersteld Hervormde Kerk heeft het mooie bedrag opgeleverd van netto € 6.100,-. Allen die hieraan hun steentje hebben bijgedragen worden hiervoor hartelijk bedankt. De fiets is gewonnen door A.Vermaat en de boodschappenmand door Pauline Koert.

OUDDORP

Inloopochtend De Gornet

Vrijdag 2 oktober is er een inloopochtend bij Peuterspeelzaal 'De Gornet'. Dit betekent dat de deuren wijd open staan voor alle belangstellenden, maar in het bijzonder voor de ouders van kinderen in de leeftijd vanaf 1,5 jaar. Een kind kan al vanaf de geboorte worden ingeschreven. Peuterspeelzaal 'De Gornet' is een neutrale peuterspeelzaal, waar iedereen van harte welkom is. Deze ochtend zijn leidsters en leden van de Ouderraad aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. De inloopochtend is van 9.00 tot 10.30 uur. Wie niet aanwezig kan zijn, kan contact opnemen met één van de leidsters, telefoon: 06-86820467.

Opruimingsrommelmarkt

Van der Linde Rommelmarkten houden morgen (woensdagochtend) een opruimingsrommelmarkt van 9.00 tot 12.00 uur. De markt wordt gehouden in de Loods van Van der Linde, Zuidweg 3 (industrieterrein richting haven). U betaalt bij binnenkomst 2 euro en kunt uw tas en/of doos vullen met spullen. Op de grotere dingen wordt korting gegeven. De opbrengst is voor diverse goede doelen.

OUDE-TONGE

Jeugdmiddag

De jeugdmiddagen gaan weer starten. Op woensdag 16 september kunnen alle kinderen van groep 1 t/m 8 spelletjes spelen in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De kinderen zijn welkom van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

Vrijwilligers gezocht

Jeugdwerk Oude-Tonge is op zoek naar vrijwilligers. Zijn er mama's of papa's die (eens) willen komen helpen bij de jeugdmiddag? Heeft u interesse of wilt u meer informatie, neem dan contact op met Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

Verenigingsavond Dorpsraad

Op dinsdagavond 15 september organiseert de Dorpsraad van Oude-Tonge een verenigingsavond in de Lely aan de Kaai 14. Aanvang 19.30 uur. Alle verenigingen, stichtingen en kerken van Oude -Tonge zijn welkom om tijdens deze avond met de Dorpsraad van gedachten te wisselen over het nieuwe subsidiebeleid van de gemeente. De meeste vertegenwoordigers hebben inmiddels hiervoor een uitnodiging ontvangen. Mochten er verenigingen, stichtingen of kerken zijn die deze niet hebben ontvangen, laat dit dan weten via het e-mailadres info.drot@gmail.com.

SOMMELSDIJK

Sportvereniging Hartpatiënten

De Sportvereniging Hartpatiënten is weer gestart. De sportgroep is speciaal voor die mensen die een hartinfarct of een beroerte hebben gehad. Onder deskundige leiding en medische zorg, wordt er een uur gesport. Goed bewegen houdt hart en bloedvaten gezond en u komt in een betere conditie. De vereniging is aangesloten bij de Stichting Hart- en Vaatstichting. Iedere maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur en donderdagavond van 18.15 tot 19.15 uur wordt er gesport in sporthal 'De Staver'. Er kan ook vrijblijvend een training bijgewoond worden. Hartpatiënten uit ieder dorp van Goeree-Overflakkee zijn van harte welkom. Meer info via Rita v.d. Nieuwendijk: telefoon: 0187-484108.

STELLENDAM

Fietstocht 55+

De activiteitencommissie van de Stichting ZIJN te Stellendam organiseert woensdagmiddag 9 september een fietstocht. Deze zal gaan vanaf Stellendam richting Sas van Dirksland naar Middelharnis Havenhoofd, om vervolgens richting Keukencentrum Tieleman te gaan. Aldaar zal men koffie drinken in het restaurant. De kosten zijn voor eigen rekening. Hierna wordt weer richting Stellendam vertrokken. Vertrek is vanaf het Haegse Huus om 13.00 uur. Aanmelden hiervoor kan bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411. Belangstellenden van buiten Stellendam zijn ook van harte welkom.

Oud papier

Zaterdag 11 september wordt namens het Hervormd Jeugdwerk Stellendam weer oud papier en karton opgehaald. Men begint om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat. Graag goed gebundeld en tijdig buiten zetten.

Stellendamse garnaal krijgt plaats in Ark van de Smaak

Rondom de start van de Week van de Goereese Vis en de Dag van de Stellendamse garnaal. Foto's: Hans Villerius

STELLENDAM – In restaurant De Zeemeeuw, in de visafslag te Stellendam, vond vorige week vrijdag 4 september de opening plaats van zowel de Week van de Goereese Vis als van de Dag van de Stellendamse garnaal. Eén moment waarop twee streekeigen producten en de daaraan verbonden beroepsuitoefening in de schijnwerpers werden gezet.

Door Hans Villerius

De Week van de Goereese Vis werd vorig jaar voor het eerst gehouden en beleeft nu dus haar tweede editie. Een week lang wordt vanuit de visserijbranche breed de aandacht gevestigd op het hele palet 'Goereese vis', met diverse visserij gerelateerde activiteiten die in het teken staan van culinair en cultureel genieten. De Week van de Goereese Vis heeft als doel om zoveel mogelijk mensen aan de vis te krijgen die in eigen streek gevangen is. Daarom geven dit jaar 26 restaurants op Goeree-Overflakkee hieraan op hun menukaarten extra aandacht. Daarnaast zijn er ook culturele activiteiten met vis in de hoofdrol. De organisatie van De Week van de Goereese Vis ligt in handen van de VVV, gemeente Goeree-Overflakkee, INZee Communicatie & Trends, vissers en enthousiaste ondernemers die samenwerken in de projectgroep Verbreding Visserij.

Breder perspectief

Verschillende sprekers lieten zich vrijdagmiddag horen tijdens de start van de Week van de Goereese Vis. Dat was als eerste Heleen Vlietland van de gemeente Goeree-Overflakkee, die in 't kort de ontstaansgeschiedenis schetste van de Week van de Goereese Vis en van de Dag van de Stellendamse garnaal. Twee activiteiten die te danken zijn aan de inspanningen van de projectgroep Verbreding Visserij, die hiermee de visserij van de kop van het eiland in bredere belangstelling wil krijgen, in breder perspectief wil plaatsen. Zo kunnen naast de horeca ook de recreatiesector en eilandelijke kunstenaars hand in hand gaan met de visserij.

Kunstbord

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt opende de week met de overhandiging van een 'kunstbord', gemaakt door één van de kunstenaars van atelier Kunstenmaker.nl in Middelharnis, dat onder leiding staat van Jaap Reedijk. Het was Lars van Rossum die een prachtig kleurrijk schilderij had gemaakt van vissen in het water. Dit kunstwerk was uitgekozen om te gebruiken voor de productie van een hoeveelheid eetborden met daarop afgebeeld de vissen van Lars' schilderij. De borden zullen in de restaurants worden gebruikt om de vismenu's op te serveren. Het eerste exemplaar overhandigde de wethouder vrijdagmiddag aan de chef-kok van Brasserie 't Vingerling te Middelharnis, waarmee de tweede editie van de Week van de Goereese Vis voor geopend werd verklaard.

Ark van de Smaak

Daarnaast werd gevierd dat de Stellendamse garnaal, als onderscheidend product, werd opgenomen in de Ark van de Smaak. De Ark van de Smaak vormt onderdeel van de organisatie Slow Food, die beoogt de voedselbiodiversiteit te behouden of te herstellen. Kleinschalige regionale kwaliteitsproducten, bijvoorbeeld die tot een bepaalde traditie behoren maar het risico lopen om binnen enkele generaties te verdwijnen, komen in aanmerking voor nominatie voor de Ark van de Smaak. Mondiaal zijn 2600 producten hierin opgenomen, waarvan 76 in Nederland. De Stellendamse garnaal behoort daar nu dus ook bij en heeft daarmee een bijzondere erkenning gekregen, zo legde Mieke Snoek van de Slow Food organisatie uit.

Eerste Stellendamse garnaal

Terwijl de sprekers van deze bijeenkomst het woord voerden, voer vanaf één van de steigers bij de Stellendamse visafslag de OD 3 uit om te gaan vissen op de eerste Stellendamse garnalen van dit seizoen, dat loop van eind augustus tot begin december, en die meteen daarna aan land te brengen. Een kist met daarin zo'n zestien kilo werd aangeleverd en op de steiger in ontvangst genomen door wethouder Van der Vlugt. Die benadrukte het belangrijk en waardevol te vinden dat er in de samenleving verbindingen worden gelegd, zoals nu ook gebeurt tussen visserij, horeca, kunstenaars en andere ondernemers. "Een prachtige combinatie", noemde de wethouder het. "Het zou heel mooi zijn als we die verder kunnen uitbreiden. Verbindingen leggen is één van de kernwaarden van de Toekomstvisie van onze gemeente. Samen optrekken met elkaar past daar heel goed bij".
Zie voor meer informatie: www.weekvandegoereesevis.nl of www.facebook.com/weekvandegoereesevis.

Jubilerende volleybalvereniging viert feest
Intermezzo: al een halve eeuw een gezellige tussenpauze

SOMMELSDIJK – Op 4 oktober 1965 zag volleybalvereniging Intermezzo het licht. Dat is bijna vijftig jaar geleden. Reden genoeg voor een feestje. Intermezzo viert het jubileum komend weekeinde. Vrijdag 11 en zaterdag 12 september stromen de leden en oud-leden naar De Staver om elkaar te ontmoeten, te eten, te drinken, te feesten en… te volleyballen.

Door Kees van Rixoort

Intermezzo, de eerste volleybalvereniging op Goeree-Overflakkee, was het initiatief van Henk Bisschop en Mas Campfens. De zoon van Mas bedacht de naam. De familie Campfens ging regelmatig naar een vakantiehuisje in Ouddorp. Dat huisje heette Intermezzo. Omdat het daar altijd zo gezellig en leuk was – en er ook regelmatig werd gevolleybald – kwam het idee op om ook de club Intermezzo te noemen. Daar kwam bij dat de oprichters de letterlijke betekenis passend vonden: tussenpauze, rustmoment.

"Het begon met een damesteam", zegt Pieter Bal, sinds vorig jaar voorzitter van Intermezzo én voorzitter van de jubileumcommissie. "Zes of zeven leden waren er. Ze speelden in het zaaltje van de HBS. Daar konden ze ook ballen lenen. Daarna is de vereniging langzamerhand opgebouwd. Er werd gespeeld in allerlei zaaltjes, waaronder voor langere tijd in de Olympiahal, die niet meer bestaat. In 1966 volgde de inschrijving voor de competitie van district Rotterdam. Intermezzo kreeg dispensatie voor het wedstrijdzaaltje, want dat was niet groot genoeg." Een jaar later richtte Piet Bal, de vader van Pieter, een herenteam op.

Nederlands kampioen

Intermezzo groeide en bloeide. De dames speelden ooit in de tweede divisie en het jongens-A-team wist zelfs het Nederlands kampioenschap in de wacht te slepen. Een van de Intermezzo-talenten, Pamela Domselaar, kwam uiteindelijk terecht bij Sliedrecht Sport, waar ze eredivisie speelde. "De echte talenten zie je wegtrekken naar andere vereniging, zoals de volleybalclub in Zierikzee en Bruinisse. Maar uiteindelijk komen ze weer terug om weer lekker mee te ballen bij Intermezzo", zegt Pieter Bal. De laatste jaren spelen de hoogste teams doorgaans in de tweede klasse.

Ooit, op het hoogtepunt, telde de jubilerende volleybalvereniging tegen de vierhonderd leden. Later zette de daling in en momenteel heeft Intermezzo rond de 160 leden: 65 jeugdleden, 45 seniorenleden, 35 recreanten, 12 ereleden en enkele 'verenigingsleden'. Tot de ereleden behoort oprichter Henk Bisschop. Mas Campfens is vorig jaar overleden.

Van terugloop in ledental hebben meer verenigingen last gehad, sportverenigingen niet in het minst. Intermezzo maakt momenteel een vrij stabiele periode door. "We zien van onderaf wel aanwas", zegt de voorzitter. "Veel kinderen van 6, 7 jaar beginnen met volleyballen. Ze spelen regionale toernooitjes. Daarna stromen ze door naar de C- en de B-jeugd. Dan zie je dat er bijbaantjes en andere bezigheden komen… Maar de echte liefhebbers blijven." Momenteel telt Intermezzo vier seniorenteams. Het oudste nog spelende lid, zit bij de recreanten. Hij is 75.

Superfanatiek

Volgens Pieter Bal, die het volleyballen met de paplepel heeft ingegoten gekregen en al 31 jaar Intermezzo-lid is, heerst bij de vereniging een gezonde combinatie van prestatie en gezelligheid. "Zodra we in het veld staan, zijn we superfanatiek en gaat het echt om de prestatie", zegt Pieter Bal. "We zijn geen pure recreatievereniging. Daar hebben we voor gekozen in ons beleidsplan. Dankzij sponsoren zijn er betaalde trainers. Zo kunnen we steviger inzetten op prestatie en dagen we de jeugd uit. Dat werkt. Maar daarnaast is er ook veel gezelligheid bij Intermezzo, zeker bij de tweede teams, die na afloop meestal wel blijven hangen… We organiseren ook veel buiten het volleyballen om, zoals een bezoek aan een eredivisiewedstrijd of het WK beachvolleybal, of een poteravond."

Vrijdag 11 september begint de jubileumviering met de jeugd. Naast eten en drinken staat voor de jongste jeugd het doen van vaardigheidsproeven op het programma. Dat is iets uit het verleden; vroeger sloot Intermezzo altijd het seizoen af met deze proeven. De B- en A-jeugd gaan volleybal spelen in blacklight. Alleen de lijnen van het veld, het net en de bal zijn verlicht.

Zaterdag 12 september komen de senioren aan bod. De bezoekers kunnen een inloop met koffie, een lunch, een volleybaltoernooi (eerst met de oude spelregels, daarna met de huidige spelregels), een receptie, een diner en een feestavond (met kennisquiz) tegemoet zien. Voor de receptie zijn ook andere sportverenigingen, de gemeente de volleybalbond en sponsoren uitgenodigd. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan verschijnt het opgeheven clubblad Interval nogmaals, uiteraard in de stijl van toen.

"We zijn anderhalf jaar geleden begonnen om het programma in elkaar te zetten", zegt Pieter Bal. "Er is intensief aan het jubileum gewerkt. Nu kijken we uit naar het moment suprême."

Monumentendag op Goeree-Overflakkee heeft veel te bieden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Open Monumentendag, zaterdag 12 september, begint ook dit jaar op vrijdagavond 11 september. Onder de noemer 'Muziek in de Voorstraat' staan er verrassende optredens in monumentale panden aan de Voorstraat in Middelharnis op het programma. Tijdens dit huiskamerfestival reizen de bezoekers naar het verleden en ontmoeten ze vissers, reders en ondernemende bestuurders. Na de start in het oude raadhuis volgen vier concerten. Het repertoire is gevarieerd, maar de exacte invulling blijft een verrassing. 'Muziek in de Voorstraat' is een initiatief van een werkgroep en Stichting Podium Goeree-Overflakkee. Wat heeft Open Monumentendag 2015, met als thema 'kunst en ambacht', nog meer te bieden op Goeree-Overflakkee?

Ouddorp

De oude dorpskerk, in de veertiende eeuw gebouwd en gewijd aan Sint Maarten, is van 9.00 tot 15.30 uur geopend. Dat geldt ook voor de toren, waarin zich enige cellen en een soldatenkamer uit de Franse tijd bevinden. Bezoekers kunnen orgelmuziek horen.
Molen De Zwaan, gebouwd in 1846, is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De molenaar is present om uitleg te geven.
Stichting WO2GO verzorgt de gehele dag, van 10.00 tot 16.00 uur, rondleidingen bij de bunkers op De Punt. Deze bunkers van de bunkerroute waren een onderdeel van de Atlantikwall, die de Duitsers in de jaren veertig bouwden. Deskundige gidsen laten de historie van het complex herleven. Twee bunkers zijn toegankelijk. In een van de bunkers zijn originele voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Er rijden radiografisch bestuurbare tanks.
Nog meer Tweede Wereldoorlog in het museum Ouddorps Raad- en Polderhuis. Naast de expositie 'De Tweede Wereldoorlog op Goeree' kan de vaste expositie over de ontwikkeling van de landbouw, het landschap, de visserij en de ambachten worden bekeken. Het museum is geopend van 14.00 tot 16.30 uur.
Het RTM-museum laat trams rijden met reizigers in historische kledij. Zo kunnen bezoekers het reizen van een eeuw geleden beleven tijdens hun tramreis. Bij het museum zijn de hele dag de 'oud-timers' van Carwei te zien.

Goedereede

Het museum in de toren van Goedereede is van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De collectie bestaat uit opgegraven aardewerk en voorwerpen die betrekking hebben op de klederdracht van Goeree-Overflakkee. De toren kan beklommen worden en de beiaardzolder is ook open voor het publiek.
In de vijftiende-eeuwse kerk is de gehele dag muziek te horen. In de Ark worden ambachten getoond. Dat sluit aan bij het thema van Monumentendag: kunst en ambacht. Rond de kerk is een markt, waarvan de opbrengst is bestemd voor de instandhouding van het kerkgebouw.
Molen de Windvang, een grondzeiler uit 1791, is open en de molenaar geeft graag uitleg.

Stellendam

De vroeg-negentiende-eeuwse kerk is van 9.30 tot 15.00 uur geopend voor het publiek. Het orgel klinkt en er zijn mensen aanwezig die vertellen over de historie van het kerkgebouw.
De ronde stenen stellingmolen Korenlust, een gebouw uit 1856, is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Ook hier is de molenaar present.

Melissant

Melissant is tijdens Open Monumentendag vertegenwoordigd met de Jozefkapel. Het verborgen Rijksmonument is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Herkingen

De Dankbaarheid, een grondzeiler uit 1841, is een korenmolen met een rijke geschiedenis. Bij een zware storm in 1919 belandde een deel van de kap en de wieken in het Paardegat. Ook was de molen enige tijd in gebruik als weekendwoning. De molen, die vanaf 1994 is gerestaureerd, is open van 10.00 tot 17.00 uur. De molenaar geeft uitleg.

Dirksland

In de oude dorpskerk van Dirksland, die van 10.00 tot 17.00 uur geopend is, bespelen onder anderen Anton Weenink en Martin Mans het orgel. Dit jaar bestaat het kerkgebouw zeshonderd jaar; aan de hand van zeven banieren wordt de geschiedenis van kerk en dorp toegelicht. Om 13.00 uur tonen leden van ensemble Eeuwkant de zondagse streekdracht van de jaren tussen 1870 en 1920. Rond de kerk is de jaarmarkt.
In de schuur van het Hof van Dirksland (Stationsweg 12-18) is van 10.00 tot 16.00 uur een expositie van pentekeningen van onder meer de haven te zien. De tekeningen zijn gemaakt door Wilma Langendoen. Ze laten Dirksland zien als een dorp van komen en gaan, als een dorp van beurtschippers en reizigers. Behalve de pentekeningen bevat de expositie foto's van de huidige situatie en interviews met bewoners.
Ook molen De Eendracht, een stellingmolen uit 1846, is open voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur vertelt de molenaar over zijn werk en het gebouw.

Sommelsdijk

Eten aan een lange tafel in de Voorstraat van Sommelsdijk, liefst in historische kledij en met een origineel hoofddeksel op. Dat is een van de onderdelen van het programma waarop de 500-jarige Sociëteit Rethorica de inwoners van Sommelsdijk en de rest van het eiland trakteert op Open Monumentendag. Er is een prominente rol voor de schutterij, ook een episode uit de lange geschiedenis van Rethorica, die tot een hoogtepunt komt als om 15.00 uur de onthulling van een tweetal kunstwerken op de Kaai plaatsvindt. Twee schuttersgilden uit Aarle-Rixtel geven de aanzet voor deze onthulling door rond te paraderen en demonstraties vendelzwaaien te geven. De eerste rondgang is vanaf 13.30 uur door het centrum van Sommelsdijk. Na de onthulling van het kunstwerk zijn er nog twee demonstraties: 16.15 uur op het Marktveld en 16.30 uur nog eens op de Kaai. Om 17.00 uur voert de 1-aprilvereniging uit Brielle een toneelstuk in de Voorstraat op met als onderwerp een voorval uit de geschiedenis van Sommelsdijk. Daarna, vanaf 18.00 uur, staat de gildemaaltijd op het programma.
In de ochtend, vanaf 11.00 uur, staat in de Kerkstraat en op het Marktveld de suikerbietenoogst uit vroeger tijden centraal. Zeeuwse trekpaarden voeren de bieten aan. De kinderen kunnen opdrachten uitvoeren en spelletjes doen die met de vroegere bietenoogst te maken heeft. Sociëteit Rethorica organiseert dit onderdeel in samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.
Het Streekmuseum is van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Ook daar is aandacht voor de bietenoogst.
In de remonstrantse kerk (een voormalig woonhuis aan de Voorstraat 35) is een expositie te zien van het Netwerk Palliatieve Zorg Goeree-Overflakkee. Geëxposeerd zijn de resultaten van een fotowedstrijd met als thema 'afscheid'.
De historische dorpskerk (1499) met het monumentale Meere-orgel is voor het publiek geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
De molenaar van korenmolen De Korenbloem (1705) is van 10.00 tot 17.00 uur present.

Middelharnis

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee presenteert zich op Monumentendag ook in het Oude Raadhuis van Middelharnis (1639). Van 10.00 tot 17.00 uur is er een expositie van Flakkeese schilders te zien. De doeken zijn voor het grootste deel afkomstig uit de collectie van het Streekmuseum. Ook zijn er gebruiksvoorwerpen te zien met spreekwoorden en gezegden. Deze voorwerpen illustreren het historische verhaal van het Raadhuis. Denk aan een doofpot, brandijzers en handboeien. In de kamer van de burgemeester en de secretaris zijn voorwerpen uit het Streekmuseum tentoongesteld. Bezoekers kunnen zich laten rondleiden door het pand, inclusief de gevangenis. Verder worden er stroopbrokken en ansichtkaarten verkocht. Tegen betaling kan men een boekenlegger laten kalligraferen. Zowel in het Raadhuis als in het Streekmuseum staat een 'voeldoos'. Voel en win, dat is het idee. Wie weet wat er in de doos zit, maakt kans op een Flakkeese high tea voor vier personen en een boek van Rethorica.
De Grote of St. Michaëlskerk, die dateert uit het midden van de vijftiende eeuw, is van 9.30 tot 17.00 uur geopend. Vanaf 11.30 uur treedt het Oratoriumkoor Zuid West Nederland op. Rond de kerk en in en om De Hoeksteen is tot 15.00 uur de grote jaarmarkt van de kerk.

Stad aan 't Haringvliet

Molen De Korenaer, een grondzeiler uit 1746, is van 10.00 tot 17.00 uur open. Ook hier is de molenaar present.

Nieuwe-Tonge

De laatgotische kruiskerk uit 1500, die is omringd door een kerkgracht, is van 10.00 tot 15.00 uur geopend voor het publiek.
Ook de molenaar van De Oranjeboom (1768) is aanwezig om te vertellen over zijn molen.

Oude-Tonge

De vijftiende-eeuwse dorpskerk is open van 10.00 tot 16.00 uur.
De oude gemeentelijke begraafplaats (1809) is zojuist gerestaureerd. Vrijdag 4 september was de officiële heropening. Kapotte stenen zijn hersteld, het toegangshek is gerestaureerd en het oude middenpad heeft een nieuwe ondergrond gekregen. Er is ook een informatiepaneel geplaatst. De begraafplaats is te bezoeken op Monumentendag.
De molen van Oude-Tonge heet De Korenbloem. Het is een grondzeiler uit 1748. De molen is open van 10.00 tot 17.00 uur en de molenaar is present.

Achthuizen

In Achthuizen is stellingmolen Windlust (1852) van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.

Den Bommel

De Bommelaer, een grondzeiler uit 1735, is geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 17.00 uur geeft de molenaar tekst en uitleg over deze korenmolen en zijn werkzaamheden.

Ooltgensplaat

Ooltgensplaat presenteert van 13.00 tot 16.30 uur 'kunst en ambacht' rond de haven. Op het programma staan onder meer demonstraties door een smid en een loodgieter, uitleg over authentiek stucwerk, timmertechnieken van vroeger, oude fotografietechnieken, wol vilten, glas- en loodwerk en kalligrafie. Er is ook een zilversmid en de Plaatse kunstenaar Kuizinga exposeert en is aan het werk. Het kunstwerk aan de havenwand wordt gerestaureerd. In de haven liggen historische schepen. Op de Kaai is een terras en op de Mestkaai is doorlopend livemuziek te horen. Er zijn rondleidingen door het dorp en de monumentale kerktoren kan worden beklommen. Kinderen kunnen meedoen aan een puzzeltocht. Michel Groen rijdt op een antieke fiets door het dorp. Bezoekers kunnen het water op in een kano.
In Fort Prins Frederik kan men zich van 10.00 tot 17.00 uur laten rondleiden. Ook zijn er exposities. Daarnaast worden muziek en gedichten ten gehore gebracht en verhalen verteld over het verleden. Kinderen kunnen spelletjes doen en genieten van belevingstoneel.

De Reizende Dichters hebben hun vijfde 'Bladerboek' uitgegeven. Er zijn meerdere thema's in uitgewerkt, waaronder het thema van Open Monumentendag: kunst en ambacht. Het boek is te koop bij de boekwinkels op Goeree-Overflakkee en de galerie van Kunstplus.

In de krant van vrijdag 11 september: meer informatie over de expositie in de schuur van het Hof van Dirksland, de kapel te Melissant en de fototentoonstelling in de remonstrantse kerk te Sommelsdijk.

Meer informatie over Open Monumentendag is te vinden op:

www.vvvgoeree-overflakkee.nl

www.goeree-overflakkee.nl

www.gomolens.nl

Buurtzorg Goeree in ruimer jasje

De medewerksters van Buurtzorg team Goeree, voor zover aanwezig, voor hun nieuwe onderkomen aan de Broekweg in Ouddorp. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Het team Buurtzorg Goeree is verhuisd. Sinds 1 augustus heeft het een andere, veel royalere, huisvesting van waaruit het prima werken is. De dames van het team zijn er dan ook zeer mee in hun schik. En cliënten reageren ook positief. Aan het vorige onderkomen, aan de Molenblok, werd nogal eens voorbijgelopen omdat het wat achteraf lag. Op de nieuwe locatie, aan de Broekweg, valt het thuiszorgkantoor veel beter op en weten cliënten het ook goed te vinden, zo blijkt.

Door Hans Villerius

Natuurlijk was het Buurtzorgteam Goeree destijds blij toen het zijn vorige werkruimte kon betrekken. Maar door de steeds toenemende groei van het aantal medewerksters werd het kantoor duidelijk te klein. Er werd dan ook rondgekeken naar een passende ruimte elders in het dorp. Via een makelaar kwam het team aan een mooie ruimte die te huur was aan Broekweg 2-1, met op de benedenverdieping één royale werk- en ontvangstruimte van zo'n 60 vierkante meter en op de bovenverdieping een grote opslagruimte. In eigen beheer heeft het team, dankbaar gebruikmakend van de hulp van de echtgenoten van de medewerksters en de echtgenoot van een cliënt, de huisvesting klaargemaakt om als Buurtzorgkantoor dienst te doen. Een maand geleden werd het in gebruik genomen.

Groei

Sinds de start van Buurtzorg Goeree heeft dit team een fikse groei doorgemaakt. Van alle kanten meldden zich nieuwe cliënten aan – ouderen, maar ook mensen die intensieve of specialistische thuiszorg nodig hebben – en die ontwikkeling gaat onverminderd door. Ook vakantiegangers weten het thuiszorgteam goed te vinden. Verbonden aan de cliëntengroei is ook het aantal medewerksters uitgebreid. Waren dat bij de start in maart 2013 er nog drie, inmiddels zijn het er negen, waaronder een aantal jongere medewerksters. Ook biedt Buurtzorg Goeree stageplekken voor de opleiding verpleegkundige. Verder heeft het team de status Buurtzorg Plus bereikt, door samen te gaan werken met fysiotherapie en ergotherapie.
"De belangrijkste oorzaak van onze groei is de grote tevredenheid van cliënten en de mond op mond reclame", geeft het team aan. Door cliënten worden de dames van het team inmiddels 'Buurtsupers' genoemd. Daar zijn ze best trots op. Maar nog meer zijn ze dat op de warme en positieve reacties die ze van cliënten krijgen. 'De dames zijn lief en trouw, en ze komen heel gauw', 'Buurtzorg mag er zijn! Heerlijk dat we bijna elke dag door dezelfde mensen geholpen worden', 'Met de ontzettend goede, lieve zorg van Buurtzorg kan ik me goed redden. Als ik bel zijn ze, indien mogelijk, binnen tien minuten bij me. Niets dan lof, ik ben heel erg dankbaar!' Het zijn slechts enkele van de vele waarderende uitingen van cliënten richting hun Buurtzorgteam. "Doordat we met kleinschalige teams werken die zelfsturend zijn, kunnen we optimaal cliëntgericht werken en dat werpt duidelijk z'n vruchten af", zeggen de dames van het team.

Informatie

Wie woonachtig is in Ouddorp, Goedereede of Stellendam en zorg van Buurtzorg Goeree wil, kan 24 uur per dag en zeven dagen per week contact opnemen via het telefoonnummer: 0612349654 of via e-mail: goeree@buurtzorgnederland.com.

Visser & Visser organiseert Prinsjesdagontbijt in Ouddorp

OUDDORP - Tijdens het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt van Visser & Visser worden ondernemers bijgepraat over de belangrijkste regelingen van de Miljoenennota.

Op woensdag 23 september 2015 zijn ondernemers en relaties van harte welkom voor het Prinsjesdagontbijt in Werelds aan het Strand, De Punt 1 in Ouddorp, van 7.30 tot 9.00 uur. De heer M. (Matthijs) Zeelenberg, architect, is gastspreker tijdens de bijeenkomst.

Spreker mr. A.J.J. (Harold) van den Berge, fiscalist bij Visser & Visser, geeft een presentatie met een heldere toelichting wat de gevolgen voor ondernemers zijn van de plannen van het kabinet. Ook is er gelegenheid voor de aanwezigen om elkaar te spreken tijdens een compleet verzorgd ontbijt.

Het belooft een interessante en boeiende bijeenkomst te worden. Aanmelden voor het Prinsjesdagontbijt kan via www.visser-visser.nl/prinsjesdagontbijt.

Het Prinsjesdagontbijt van Visser & Visser is inmiddels een jarenlange traditie. Dit jaar vindt de bijeenkomst plaats op zeven locaties in Nederland: Apeldoorn, De Bilt, Dordrecht, Goes, Gorinchem, Ouddorp en Ridderkerk.

Zina Mode viert 10-jarig jubileum

MIDDELHARNIS – Zina Mode viert van 9 t/m 12 september het zilveren jubileum. Men wil dit samen met de klanten vieren met o.a. leuke aanbieden van de vertrouwde merken: Barbara Lebek, Milano, Suzy-Q, Anna-Montana en Long-Island.

De nieuwe najaarscollectie is binnen en geschikt voor elke gelegenheid. De collectie van Zina Mode is zakelijk, eigenzinnig, op en top vrouwelijk, feestelijk, elegant. Hierbij heeft men de keuze uit luxe en comfortabele stoffen.

Rokken in maxi of mide, wijd of nauwsluitend, in alle kleuren en met uiteenlopende motieven en prints. Variërend van meer sportief tot zakelijk of juist romantisch.

Klanten kunnen ook een kleurenanalyse bij Zina Mode laten doen.

Zina's motto is: 'Als je ontspannen bent en jezelf openstelt voor anderen, is de sfeer in een ontmoeting altijd goed". Dat is precies de setting die Zina in haar winkel creëert. Een bezoekje aan Zina Mode staat in het teken van persoonlijke aandacht, is onderscheidend, onvergetelijk en zeker de moeite waard!

Zina Mode is te vinden op Zandpad 54 in Middelharnis.

Kaagman restaureert op Monumentendag Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Het Kunstgebouw nodigde Hugo Kaagman uit om een kunstwerk te ontwerpen en te realiseren aan de Kaai van Ooltgensplaat. Kunstenaar Kaagman verdiepte zich in de geschiedenis van Ooltgensplaat en ontwierp een lokale canon op de kademuur.

Het kunstwerk bestaat uit grote en kleine Delftsblauwe motieven waarmee hij met prachtige grafische sjablonen bewoners en toeristen vertelt over de meest bijzondere momenten in de geschiedenis van het dorp.

Het kunstwerk werd gerealiseerd in opdracht van het Kunstgebouw en gefinancierd door de provincie Zuid Holland in het kader van het themajaar 2010: 'Leve de vaarwegen en de waterlinies!'.

Inmiddels hebben velen al van het kunstwerk genoten en zien we menig toerist de kademuur bewonderen. Maar helaas heeft het kunstwerk door weersinvloeden al veel schade opgelopen. Gelukkig heeft Stichting Boog aan de bel getrokken en Mevr. Elema van de gemeente gevraagd de benodigde financiën te regelen, met positief resultaat, veel dank daarvoor.

De voorbereidende restauratiewerkzaamheden hebben al plaatsgevonden. Daar het thema van Monumentendag 2015 'Kunst en Ambacht' is, leek het stichting een mooie gelegenheid om 12 september als dag te kiezen waarop kunstenaar Hugo Kaagman het afrondende werk kan laten zien. Dus kom kijken hoe dit thema aanschouwelijk wordt gemaakt.

Daarnaast is ook de plaatselijk beeldend kunstenaar Dhr. Kuizenga te zien op Kaai nr. 6, waar ook hij werkt aan zijn beelden en tevens is daar een kleine expositie te zien is. Alle verdere activiteiten, waar kunst en ambacht elkaar raken, spelen in en om de Kaai van Ooltgensplaat af. Bovendien is er een doorlopend muzikaal programma vanaf de historische boot van de fam. Poldervaart.

Wat u echt niet mag missen is bezoek aan de toren van de Hervormde Kerk die voor deze gelegenheid is opengesteld en waar restauratiearchitect Dhr, van de Zwan, tekst en uitleg geeft.

Er voert een treintje vanaf de Kaai naar het Fort Prins Frederik, weer zo'n fraai monument in Ooltgensplaat en een busverbinding met Paviljoen Sluishaven. In aansluiting op monumentendag vindt in de avonduren 'Kaai Culinair' plaats. Een gezellig eetfestijn op de idyllische kade aan de haven. Ook daar levende muziek en wel van een klezmerband. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Reserveren is kan nog op www.boogooltgensplaat.nl. Geen diner! Een hapje en een drankje zijn ook mogelijk. Opening Monumentendag door wethouder van der Vlugt om 13.00 uur en Kaai culinair opent om 17.00 uur. Stichting Boog heet u van harte welkom.

Studieavond met ds. Henk Poot in Ouddorp

OUDDORP - Op donderdag 17 september is er in Ouddorp een studieavond met ds. Henk Poot, als Israëlpredikant verbonden aan de stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: "Israël, Jezus en het Nieuwe Testament". De bijeenkomst vindt plaats in de Gereformeerde Kerk, Dorpstienden 14. Aanvang om 19.30 uur, toegang is gratis.

Niet alleen het Oude Testament, maar ook het Nieuwe Testament staat vol van Gods beloften voor het volk Israël. Zo vragen de discipelen aan Jezus na Zijn opstanding of Hij in deze tijd het koningschap voor Israël zal herstellen. Een begrijpelijke vraag, gezien de beloften gedaan in het Oude Testament. Ontdek de bijzondere samenhang tussen Israël, Jezus en het Nieuwe Testament.

Ds. Henk Poot is als predikant verbonden aan Christenen voor Israël. Hij studeerde theologie in Utrecht en heeft verschillende boeken op zijn naam staan. Poot leidt regelmatig groepen rond in Israël en is een veelgevraagd spreker.

Deze avond wordt verder omlijst met muziek. Ook zal er weer een consulente aanwezig zijn met diverse producten uit Israël. Er zal een collecte gehouden worden ter bestrijding van de onkosten.

Rollator- en hulpmiddelenspreekuur

OUDDORP - Careyn erGO (praktijk voor ergotherapie) en fysiotherapie Jofib Koese biedt opnieuw een rollatorspreekuur aan.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel valongevallen gebeuren tijdens het gebruik van een rollator. En vallen willen we graag voorkomen. Daarom wordt op vrijdag 11 september door de therapeuten van 11.00-12.00 uur een rollator- en hulpmiddelenspreekuur gehouden in het kantoortje van Careyn aan de Dirkdoenseweg 33 in Ouddorp. U bent van harte welkom voor een gratis controle van de technische staat of een advies over de afstelling van uw loophulpmiddel. Misschien twijfelt u of een rollator wel iets voor u is of welke rollator u moet kiezen en waar u deze moet aanschaffen. Alle vragen worden deskundig beantwoord en problemen worden zo mogelijk direct verholpen. U kunt ook gratis een evenwichtstestje laten afnemen bij de fysiotherapeut.

Bij vragen kunt u contact opnemen met: 06 10557185.

Lichtjesfietstour deed De Vliedberg aan

OUDDORP - De Lichtjesfietstour die onlangs werd gehouden deed in de donkere avonduren ook De Vliedberg. Door de bewoners werd dit zeer op prijs gesteld. Ook gaat de dank uit naar Echte Bakker Kommer Akershoek die zorgde voor een lekkere traktatie op die avond.