info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

3 maart 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 3 maart 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Voorbereidingen voor jubileumaflevering Kijk bij de Boer in volle gang

Bij Kijk bij de Boer wordt zeker ook aan de kinderen gedacht. Foto: Wilko van Dam.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tweede paasdag, 6 april… alweer vijf jaar "Kijk bij de Boer". Een jubileum dus. Daar geeft de organisatie een speciaal tintje aan.

Inmiddels is het een bekend uitstapje, op tweede paasdag trekken heel veel mensen eropuit. Ze gaan een kijkje nemen op één of meerdere boerderijen in de buurt. Het is interessant om een bedrijf waar u regelmatig langs fietst eens van dichterbij te bekijken. U kunt er vragen stellen, rondlopen en zelf bekijken wat er op de boerderij gebeurt.
Vijf jaar geleden is het initiatief ontstaan bij de afdeling Goeree-Overflakkee van LTO Noord om de agrarische sector op het eiland positief onder de aandacht te brengen. Samen met de Euro Delta Jongeren werd een bestuur gevormd en "Kijk bij de Boer" was een feit.
De visie luidt: "Het onder de aandacht brengen en promoten van de agrarische sector op Goeree-Overflakkee, waarbij agrariërs hun bedrijf open stellen voor publiek en uitleg geven over hun specifieke werkzaamheden en producten". Inmiddels bestaat het bestuur uit negen enthousiaste leden. Ieder met hun eigen agrarische achtergrond.
Dit jaar zetten acht bedrijven en twee molens de deuren open. Er zijn drie clusters ontstaan. Cluster Oude-Tonge/ Nieuw-Tonge/Herkingen, cluster Sommelsdijk en cluster Achthuizen/Ooltgensplaat. Er worden verschillende takken van het boerenleven belicht. Zo doen er twee fruitteeltbedrijven mee, twee akkerbouwbedrijven met ieder hun eigen specialiteit, een groenteboer en er kunnen paarden, geiten en koeien geaaid worden.

Gouden ei

Omdat "Kijk bij de Boer" dit jaar 5 jaar georganiseerd wordt, is er een jubileumactie bedacht. Eén bezoeker kan het 'gouden ei' vinden en hierbij hoort natuurlijk een passende prijs. In de krant van 24 maart kunt u meer uitleg verwachten over deze prijs. Dit jaar mogen de kinderen weer een kleurplaat kleuren of een prijsvraag invullen, ook hier zijn prijzen aan verbonden. Meer over de kleurplaat en prijsvraag leest u in de krant van 17 maart.
Op 31 maart kunt u de mooie bijlage bij deze krant verwachten, met informatie over de bedrijven en alle activiteiten. Wilt u niet zolang wachten? Kijk dan alvast op de website. www.kijkbijdeboer.nl. De organisatie is ook te volgen op facebook.

Deze zomer nieuwe pontverbinding Volkerak

OOLTGENSPLAAT – In het begin de zomer van dit jaar komt er een nieuwe pontverbinding op het Volkerak. De pont gaat twee maal per dag varen tussen Brabant en Goeree-Overflakkee (zie beoogde route op de kaart). Hiermee kunnen wandelaars en fietsers oversteken en nog meer genieten van de fraaie uitzichten, verstilde plekjes en gezellige dorpen rondom het water van dit Deltabekken. In de komende maanden worden de 'dienstregeling' en nadere informatie bekend gemaakt. Initiatiefnemer hiervoor is Waterpoort, het samenwerkingsverband, waarin de gemeente Goeree-Overflakkee, Bergen op Zoom, Halderberge, Tholen en Steenbergen zijn vertegenwoordigd, evenals de drie provincies.

Activiteitenagenda 55+krant

27 maart verschijnt de Voorjaarseditie van de 55+krant. Deze krant, die door de Stichting Zijn in samenwerking met Eilanden-Nieuws wordt uitgegeven, verschijnt twee keer per jaar. In het voor- en najaar. Dit zijn 'bewaarexemplaren' waarin ook plaats is ingeruimd voor een activiteitenagenda voor de doelgroep (55+). Organisaties of verenigingen die activiteiten (t/m oktober 2015) organiseren, kunnen deze aanleveren via redactie@eilandennieuws.nl, onder vermelding van 'activiteitenagenda 55+krant'. De uiterste inzenddatum is 18 maart. Het gaat hierbij niet om persberichten, maar alleen om kort de activiteiten te noemen.

Materiaal gezocht voor bevrijdingsexpositie

NIEUWE-TONGE - Omdat het in 2015 zeventig jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd, wordt ook in Nieuwe-Tonge een aantal evenementen gepland. Eén daarvan is een expositie. Hiervoor is men nog op zoek naar verhalen maar vooral ook beeldmateriaal en stukken die tentoongesteld kunnen worden. Wie foto's, films of andere objecten in bruikleen wilt geven voor de duur van enkele dagen in mei, kan contact opnemen via 0187-651480, via een e-mail aan bevrijdingnt70@filternet.nl of reageer op de Facebookpagina Expo Nieuwe Tonge 70 jaar bevrijding.

Vierkorenconcert in Grutterswei

OUDE-TONGE – Vrijdag 20 maart vindt voor de vierentwintigste keer het jaarlijkse Vierkorenconcert plaats in de Grutterswei in Oude Tonge.

De volgende gemengde koren treden dan op: Apollo uit Nieuwe-Tonge, Excelsior uit Dirksland en Advendo uit Ooltgensplaat. De uitvoering wordt afgesloten door Mannenkoor Ons Koor uit Sommelsdijk. De dirigenten zijn respectievelijk Marlous Smit, Meike Warmoeskerken, Linda Klumpers en Marjan Fey. De aanvang is om 19.45 uur en de zaal is open vanaf 19.15 uur. De toegangsprijs is € 6,-.

2 / 22

AGENDA

Zaterdag 7 maart

MIDDELHARNIS – Eilandelijke GZB zendingsmiddag/avond. Sprekers fam. Van Heijningen en fam. Visscher. Inloop 15.00 uur, bijeenkomst van 15.30 tot 19.00 uur. Toegang en broodmaaltijd gratis. Kinderoppas aanwezig. Collecte voor de GZB.
DIRKSLAND – Activiteiten Ontmoetingscentrum Geheugensteunpunt om 13.30 uur. Workshop 'Bewegen bij dementie'. Hart van Dirksland, Reginahof 1. Inloop tussen 10.00 en 15.00 uur. Info: 06 83678417 of e-mail info@ketenzorgdementie-go.nl.

MIDDELHARNIS - Open dag Streekarchief voor stamboomonderzoekers. Van 10.00 tot 16.00 uur. Workshop 'beginnen met een stamboom', hiervoor kan men zich opgeven via info@genealogieflakkee.nl. Streekarchief GO is te vinden in bestuurscentrum Het Rondeel, Dwarsweg 40.

Dinsdag 10 maart

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Lezing door Cor Schenkenberg over het onderwerp '(De gevolgen van) kanker in relatie tot werk'. www.deboeigo.nl.

MIDDELHARNIS - Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. R. Kok. Thema: 'Onder Gods leiding'. Aanvang 19.45 uur. Verenigingsgebouw De Hoeksteen. Kosten € 4,-.

Zaterdag 14 maart

OUDDORP – Praiseavond met Marcel & Lydia Zimmer en band. Jong en oud is welkom in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden. Aanvang 19.30 uur. Toegang is gratis.

Zaterdag 21 maart

MIDDELHARNIS – Integrale uitvoering Matthäus Passion van J.S. Bach, in samenwerking met Orion Barok Orkest door Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden.

Dinsdag 24 maart

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Creatieve activiteit onder leiding van Dineke van Katwijk. www.deboeigo.nl.

Zaterdag 28 maart

MAASSLUIS – Grote Kerk, Kerkplein 2. Aanvang 19.00 uur. De Matthäus Passion uitgevoerd door Vocaal Ensemble Magnificat uit Middelharnis. Kaartverkoop via www.cantodilode.nl.

Dinsdag 14 april

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Lezing door Tessa Fase over wat huidtherapie kan betekenen na de behandeling van kanker. Deze lezing start om 14.15 uur. Als het weer het toelaat, wil men met degenen die dit leuk vinden vooraf een wandeling maken. www.deboeigo.nl.

Zaterdag 18 april

OUDDORP – Oasefair t.b.v. diaconaal gastenhuis De Oase. Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27.

Zaterdag 25 april

MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk Middelharnis. Aanvang 20.00 uur. Uitvoering van het Dixit Dominus van G. Händel en de Missa in F. van G. Platti door het Oratoriumkoor Zuid-West Nederland m.m.v. diverse solisten. Onder leiding van Bas van Houte.

Dinsdag 28 april

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Ontspanningsoefeningen met o.a. klankschalen, o.l.v. Franc Jansen. www.deboeigo.nl.

Interactieve SGP-verkiezingsavond

Servaas Stoop bij de campagneauto van de SGP.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Twee lijsttrekkers en een Tweede Kamerlid zullen aanwezig zijn op de verkiezingsbijeenkomst van SGP Goeree-Overflakkee. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met de kandidaten van de SGP voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Waterschap. Vanuit de landelijke Tweede Kamerfractie zal ook SGP-er Roelof Bisschop aanwezig zijn. "Een avond vol met interactie over actuele thema's", aldus de eilandelijke SGP.

Woensdag 18 maart zullen er verkiezingen zijn voor zowel de vertegenwoordiging van het Waterschap Hollandse Delta als de Provinciale Staten van Zuid-Holland. De SGP op Goeree-Overflakkee laat de inwoners van het eiland graag kennis maken met de lijsttrekkers: Servaas Stoop, die de kar trekt voor de Provinciale Staten en Wim de Jong, de nummer 1 op de lijst voor SGP Hollandse Delta. Met ook de aanwezigheid van Tweede Kamerlid Roelof Bisschop en SGP fractievoorzitter Kees van Dam in het forum kunnen de vragen en stellingen vanuit diverse overheidslagen worden beantwoord.
Vrijdag 13 maart wordt deze avond gehouden in verenigingsgebouw 'De Schakel', Beatrixlaan 31 te Dirksland. Inloop vanaf 19.30 uur. De bijeenkomst zal om 19.45 uur starten. Meer informatie over het programma en de kandidaten vindt u op de websites van de SGP: www.sgpzh.nl, wshd.sgp.nl of www.sgpgo.nl.

Kerkdiensten Biddag - Woensdag 4 maart

OUDDORP

Ger. Gem. 14.30 uur (bev. ambtsdragers) en 19.00 uur Ds. G.M. de Leeuw

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 19.00 uur Ds. N. van der Want - Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. C. van Ruitenburg - Ger. Gem in Ned. 10.00 uur en 19.00 uur leesdient.

DIRKSLAND

Ger. Gem. 10.00 en 19.00 uur Ds. J. Schipper

HERKINGEN

Ger. Gem. 14.30 uur Ds. J.M.D. de Heer en 19.00 uur Ds. C. Harinck

MIDDELHARNIS

Ger. Gem. 9.30 uur Ds. S. Maljaars, 14.30 uur Ds. L. Terlouw en 19.00 uur Ds. S. Maljaars

NIEUWE-TONGE

Ger. Gem. 14.30 uur Ds. J. van Belzen en 19.00 uur Ds. A.J. Gunst

OUDE-TONGE

Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. A.J. de Waard

STAD a/h HARINGVLIET

Ger. Gem. (zie Middelharnis)

OOLTGENSPLAAT

Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur Ds. M. Mondria

Workshop: Van Sleur naar Kleur

STELLENDAM - Heb je het helemaal gehad? Wil je ontdekken hoe je het leven mooier maakt? Dit is je kans: een middag waar het gaat om jou! Je krijgt informatie en wordt aan het denken gezet.

Goedereede counseling en Y-Challenge hebben hun krachten gebundeld om jou een leerzame middag te laten beleven, waarbij je zeker met nieuwe moed en frisse ideeën naar huis gaat.
Op 10 maart wordt deze workshop georganiseerd op een inspirerende locatie in Stellendam. De deelnamekosten zijn 15 euro per persoon. De aanvang is om 13.30 uur en de workshop eindigt om 16.30 uur. Aanmelden kan via info@y-challe inge.nl of 06 22331819. Na aanmelding ontvang men een bevestiging met aanvullende informatie.

"Ben je iemand die constant voor een ander moet zorgen en niet aan jezelf toekomt? Heb je veel tegenslagen gehad en heb je het daar moeilijk mee? De workshop van Sleur naar Kleur is een mogelijkheid om uit het vaste patroon los te komen en nieuwe inzichten op te doen. Dat kan een wereld van verschil betekenen. Ken je anderen die je wilt motiveren om deze middag mee te maken Ook dat kan natuurlijk. Neem contact op en ontvang de informatieve flyer", aldus de organisatoren.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De ChristenUnie hield zaterdag een campagnedag op Goeree-Overflakkee. Volgens de deelnemers was het "een zeer succesvolle en mooie campagnedag".

Behalve dat het weer afgelopen zaterdag mee zat, zat de sfeer er ook goed in. De dag begon met flyeren in het centrum in Oude-Tonge. Piet Robijn uit Sommelsdijk speelde een thuiswedstrijd. Vele enthousiaste mensen die hem spontaan aanspraken en hem veel succes wensten bij de komende waterschapsverkiezingen.
De CU blauwe eilandtoer werd vervolgd met een wandeltocht langs vele mooie plekjes die het gebied rijk is. Dit werd georganiseerd door de lokale afdeling van de ChristenUnie. De opkomst was groot. Zelfs vanuit Rotterdam, Rhoon en Ridderkerk waren er enthousiaste deelnemers gekomen om mee te lopen. Zij werden vergezeld door een delegatie van het waterschap en van betrokken gemeenteraadsleden van Goeree-Overflakkee. Uiteindelijk werd de dag afgesloten in Middelharnis.
"Het is altijd goed om naar de mensen toe te gaan en de ongezouten mening te horen van de man en vrouw op straat. Wij zijn blij dat we hier een thuiswedstrijd spelen, want het is van belang als, willen we Goeree-Overflakkee daadwerkelijk kunnen vertegenwoordigen, we hun steun en vertrouwen krijgen. Daar hebben wij na afgelopen zaterdag alle vertrouwen in", aldus de organisatoren van deze campagnedag. Woensdag 18 maart zijn de provinciale staten en waterschapsverkiezingen.

Herdenkingsavond einde Tweede Wereldoorlog

SOMMELSDIJK - Op dinsdag 5 mei 2015 wordt in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk een herdenkingsavond gehouden ter gelegenheid van het feit dat 70 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In onze abonnee-editie van vrijdag geeft dhr. K. van Walsem in enkele artikelen een indruk van de soort liederen die deze avond kunnen worden beluisterd en gezongen. Aanstaande vrijdag is er het eerste artikel.

5 / 22

MIDDELHARNIS – De open dag die Flakkeebox afgelopen zaterdag hield, aan de Oosthavendijk te Middelharnis, is heel succesvol verlopen. Zo'n zestig belangstellenden kwamen af op dit bijzondere initiatief van de Flakkeese Vastgoed Maatschappij, die met het project Flakkeebox een respectabel aantal grotere en kleinere units realiseert die zich uitstekend laten gebruiken als garage, als opslagruimte of als bedrijfsruimte. Verschillende bedrijven, particulieren of hobbyisten hebben de mogelijkheid om één of meerdere units te kopen of te huren met beide handen aangegrepen. En zaterdag kon worden gezien hoe zeer de gebruikers hiermee in hun schik zijn.

Door Hans Villerius

Het doel van de open dag was te peilen hoe groot de belangstelling is voor start van de tweede fase van het Flakkeebox project. Van fase 1 zijn namelijk op één na alle units verkocht. En het gebruik ervan is heel divers, van kitbedrijf tot auto- of caravanstalling, van oefenruimte voor een muzikant tot sleutelruimte voor een oldtimer en van cateringbedrijf tot verhuur van de units. De ruimtes zijn dus multifunctioneel. Bovendien kan, door een scheidingswand weg te halen, van twee boxen gemakkelijk één ruimte worden gemaakt. En het bijzondere is dat alle voorzieningen die je maar wensen kunt ook op het terrein aanwezig zijn, zoals elektriciteit (ook krachtstroom), water, toilet, beveiliging, enz. Iedere Flakkeebox heeft een eigen postadres en kan dus worden gebruikt als bedrijfsadres.

Unieke ontwikkeling

Volgens Alwin van Alphen, van Van Alphen Makelaardij, is het Flakkeebox project een "unieke ontwikkeling", die inspeelt op de vraag naar goedkope opslag- of bedrijfsruimte voor zowel ondernemers, zzp'ers, particulieren als hobbyisten. "En voor wie meer rendement wil dan 1% rente op spaargeld is met verhuur van boxen een netto rendement van 6% prima haalbaar." De kleine boxen kunnen worden verhuurd voor € 100 per maand en de grote units voor € 250 per maand. Verkoopprijzen zijn er vanaf € 12.950 vrij op naam (ex. btw) voor de garageboxen en € 29.500 voor de grote units.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van Alphen Makelaardij, tel. 0187 476555, email info@vanalphenmakelaardij.nl.

MIDDELHARNIS - Zaterdag 7 maart is de loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis weer geopend. Tussen 09.30 en 11.30 staat men klaar om uw hulpgoederen voor Roemenië in ontvangst te nemen.
Er is behoefte aan warme) kleding, huishoudelijke artikelen, alles wat in de keuken gebruikt kan worden, speelgoed, overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is, klein meubilair, bedden en (kinder)stoelen kunt u bij ook bij ons brengen. Meer info via tel. 484228, 603051 of 486377.

Van der Staaij over antisemitisme

SGP-kamerlid mr. C.G. van der Staaij.

MIDDELHARNIS - Vrijdag 20 maart a.s. houdt het Comité Herleving Gebed voor Israël een appélavond te Middelharnis om te protesteren tegen het toenemend antisemitisme. Inmiddels hebben enkele kerken hun sympathie uitgesproken voor dit initiatief en zijn andere christelijke gemeenten van het eiland Goeree Overflakkee gevraagd zich daarbij aan te sluiten.

Antisemitisme neemt toe. Het is nu zeventig jaar geleden dat de grootste misdaad tegen de Joden in de geschiedenis plaatsvond en Jodenhaat is nog steeds actueel, zodanig dat Joden als minderheid in Amsterdam extra moeten worden beschermd. Hoe is het mogelijk? Wat kunnen we er aan doen?

Inmiddels groeit ook het besef onder de kerken dat ze zich moeten uitspreken tegen antisemitisme. De kerken hebben hierin een verantwoordelijkheid ten opzichte van onze maatschappij, maar ook ten opzichte van het Joodse volk. Helaas kwam antisemitisme veelvuldig voor in de geschiedenis van de christelijke kerk. Temeer dwingt dit de kerk van nu hierover een uitspraak te doen.

Om hier aandacht aan te geven wil bovengenoemd Comité, in samenwerking met zo mogelijk alle kerken van Goeree Overflakkee, een appel doen op iedereen om een duidelijk standpunt in te nemen en dat ook uit te dragen, "in de hoop hiermee een signaal af te geven richting onze samenleving en tot steun te zijn voor de Joden die in ons land wonen. Zij verdienen een hart onder de riem".

De avond zal plaatsvinden op 20 maart in de Christelijke Gereformeerde kerk te Middelharnis, Hoflaan 41. Spreker is mr. C.G. van der Staaij, fractievoorzitter SGP Tweede Kamer. Opening en sluiting door resp. ds. N. van der Want en ds. G.R. Procee. De avond begint om 19.30 en eindigt rond 21.00 uur. Collecteopbrengst is voor de orthodox Joodse school Het Cheider in Amsterdam. Jong en oud van harte uitgenodigd!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdagavond 7 maart om 19.30 uur wordt in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden te Ouddorp een bijzondere Youth Event gehouden met als thema Christ is enough.

Onder begeleiding van de Zeeuwse band In Christ United worden naast opwekkingsliederen ook bekende en minder bekende nummers gebracht met een eigentijdse twist. Cornelis van Brussel vertelt in een persoonlijk verhaal hoe zijn geloof de redding betekende in zijn leven na een periode van zware drugsverslaving.

Samen zijn wij één

Jongeren van alle gezindten worden uitgenodigd deze speciale Event bij te wonen. Na afloop (rond 21.30 uur) is er gelegenheid op de jeugdzolder van het kerkgebouw onder genot van een hapje en een drankje met elkaar van gedachten te wisselen. De naam van de band ICU geeft duidelijkheid: Samen zijn wij één in Christus. Het is de rode draad van de doelstelling van de band. Zoveel mogelijk mensen in de naam van Christus samen brengen om Hem te prijzen. Dat betekent dat ook senioren hartelijk welkom zijn om met de jongeren deze avond te vieren.

Bandformatie

De band telt thans 9 leden (zangeressen en muzikanten) en 2 ondersteunende krachten. Zij wonen in verschillende kernen in de provincie Zeeland. Van Yerseke tot Krabbendijke en Waarde en van Goes tot Kapelle en Kruiningen. De zang wordt begeleid met gitaar, basgitaar, synthesizers en drums. De band is in 2007 geformeerd. De muzikanten, die elkaar daarvoor niet of nauwelijks kenden, kwamen met elkaar in contact en zo ontstond ICU. Het eerste optreden in 2007, toen had de band nog geen naam, was tijdens een bijeenkomst in de Meiboom in het Zeeuwse Krabbendijke. De reacties op het optreden waren positief. Daarom besloten de muzikanten en zangeressen door te gaan en te oefenen voor vervolg Praiseavonden. Vanaf 2008 treedt de band in de gehele provincie Zeeland op. Vooral tijdens jeugddiensten. De entree voor de Youth Event in Ouddorp is gratis. De zaal is open vanaf 19.00 uur. (jaap ruizeveld)

DIRKSLAND - Het ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers is gehuisvest in het Hart van Dirksland, Reginahof 1 in Dirksland. Het centrum biedt ondersteuning aan partner, familie, maar ook aan vrienden of kennissen, die een groot deel van de zorg voor mensen met geheugenproblemen op zich nemen, de mantelzorgers. Het ontmoetingscentrum is de eerste zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

Programma 7 maart

10:00 uur: Inloop: Onder het genot van een kop koffie en/of thee is er gelegenheid elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, informatie te vragen. Tevens is er de mogelijkheid om uw eigen hobby mee te nemen of gebruik te maken van de BrainTrainer, een spelcomputer speciaal voor mensen met geheugenproblemen. Naast onze gastvrouwen is er een casemanager van de Ketenzorg Dementie GO aanwezig.

12.30 uur: Lunch

13.30-15.00 uur: Workshop 'Bewegen bij dementie'. Bewegen is belangrijk en gezond voor iedereen. Voor mensen met een geheugenproblematiek is het extra belangrijk om te bewegen, omdat bewegen en actief zijn een bevordering van de conditie en een betere doorbloeding van het hart en de hersenen kan betekenen. De workshop 'Bewegen bij dementie' wordt begeleid door Heleen Geelhoed, beweegcoach en Maarten Stout fysiotherapeut Jofib. Beide docenten hebben veel ervaring op het gebied van bewegen en geheugenproblemen.

De activiteit is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen. Tussendoor is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

15.00 uur: Afsluiting

U hoeft zich niet aan te melden. U bent op elk gewenst tijdstip van harte welkom. Voor koffie, thee en lunch vragen we een kleine vergoeding. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de casemanagers via telefoon 06 83 67 84 17 of via e-mail info@ketenzorgdementie-go.nl

Met de bus naar de EO jongerendag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook dit jaar wil men weer gezamenlijk met de bus vanaf Goeree-Overflakkee naar Arnhem gaan voor de EO Jongerendag. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via eojdbusgo@gmail.com onder vermelding van je voor- en achternaam, telefoonnummer, emailadres en opstapplaats. De EO jongerendag wordt op zaterdag 6 juni gehouden.

Je kunt kiezen uit de volgende opstapplaatsen: Ouddorp (bushalte Preekhillaan); Goedereede (busstation Vissersweg); Stellendam (busstation nabij Brielsestraat/Korteweg); Melissant (bushalte aan de Provincialeweg); Dirksland (bushalte Schelpenpad); Sommelsdijk (bushalte Samaritaan); Middelharnis (bushalte Doetinchemsestraat); Nieuwe-Tonge (Tramlijnweg bij tankstation Nelisse); Oude-Tonge (busstation); Schaapsweg (bushalte).
De exacte opstaptijden worden nog doorgegeven in de week voorafgaand de EO Jongerendag. De bus start om circa 9.30 uur in Ouddorp. 's Avonds nadat het gehele programma van de Jongerendag is afgelopen vertrekt de bus weer richting het eiland en men verwacht voor 24.00 uur weer terug te zijn in Ouddorp.

Woninginrichting Hameeteman geeft avontuur op grote hoogte weg

Tijdens de opruiming konden klanten van Woninginrichting Hameeteman in Ouddorp meedingen naar een ballonvaart voor twee personen. Deze unieke prijs is gewonnen door de fam. Heerschap uit Ouddorp.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Samen bidden

Zondag 8 maart komen christenen in Den Bommel samen om met elkaar te bidden. Een ieder is hierbij welkom. Volgens de organisatie is het niet belangrijk of men lid is van een kerk of niet. De avond begint om 19.30 uur in gebouw 'Bij de Bron', Voorstraat 25.

DIRKSLAND

Kinderkledingbeurs De Hummelhoek

Vrijdag 27 maart houdt peuterspeelzaal De Hummelhoek van 19.00-21.30 uur een tweedehands kinderkledingbeurs. Er zal een verkoop zijn van kleding (behalve ondergoed en sokken), schoenen, positiekleding, binnen- en buitenspeelgoed (behalve videobanden en knuffels) en babyartikelen. Heeft u nog mooie voorjaar- en zomerkleding liggen (maat 50 t/m 176) en vindt u het zonde om er niets mee te doen, dan is dit de mogelijkheid om er zelf wat aan over te houden, 50% van de opbrengst is voor de peuterspeelzaal. De kleding kan op maandag 16 en dinsdag 17 maart van 19.30-20.30 uur op peuterspeelzaal De Hummelhoek, Philipshoofjesweg 57 te Dirksland (aan de zijkant van de VIC) worden ingeleverd. Alles dient schoon, heel en compleet te zijn. Voor vragen kunt u contact opnemen met N. Koppenaal, tel. 0187 481360.

Zangavond

Zaterdag 14 maart hoopt het Christelijk gemengd Rehobôthkoor een voorjaarszangavond te organiseren. Hieraan zal het kinderkoor Kadosj uit Goedereede en het mannenensemble Goeree meewerken. Zij staan beiden o.l.v. Berdien Dekker. O.l.v. dirigent Ab Vroegindeweij hoopt het koor weer mooie liederen ten gehore te brengen zoals 'Op die heuvel daarginds', Psalm 32, bewerkt door Pieter Stolk en de 'Grote Bruiloft'. Zoals altijd zal de vaste koororganist Johan van Wijk koor- en samenzang begeleiden op het orgel. De zangavond zal plaats vinden in de Hervormde kerk te Dirksland. De aanvang is 19.30 uur. De algehele leiding is in handen van ds. J.W. van Estrik uit Goedereede. De toegangsprijs bedraagt € 5,--. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Toegangskaarten zijn te verkrijgen bij de ingang van de kerk, voor aanvang van de zangavond. De kerk is open om 19.00 uur. Het koor zou zich graag versterken met mannelijke leden, zowel bassen als tenoren. Voor meer informatie zie de website van het koor: www.chrgemrehobothkoor.nl.

Schuurverkoop

Op de zaterdagen 7 en 14 maart is er weer een schuurverkoop aan Philipshoofjesweg 65 te Dirksland, van 9.00 tot 12.00 uur. Er zijn veel kasten, bedden, tafels, stoelen en nog veel meer. Op zaterdagmorgen 7 maart is ook het Lôôsje aan het Korteweegje 30 geopend.

GOEDEREEDE

Oud papier

De Stichting Koninklijke Fanfare Apollo te Goedereede haalt zaterdag 7 maart weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook huishoudelijk karton kan aangeboden worden. Graag voor 08.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Wie oud papier bij de container aan het parkeerterrein Het Hof wil brengen dient dit tussen 8.00 en 17.00 uur te doen. Dit om problemen te voorkomen.

MIDDELHARNIS

Kerk binnenste buiten

Is de kerk meer dan instituut dat zorgt voor haar eigen leden? Is ze present in de omgeving en in de wereld? In de Emmaüskerk wordt daarover nagedacht op een avond waar ds. Davy Hoolwerf zal spreken over dit thema. Hij is gemeentepredikant in Stellendam en verleent bijstand in het pastoraat te Dirksland. Lange tijd was hij betrokken bij missionair werk in heel Nederland. Hij wil graag vertellen hoe de gemeente vandaag het evangelie gestalte geeft en hoe het nog meer zou kunnen. De avond is op maandag 9 maart 2015 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Kijk ook op www.emmauskerkmiddelharnis.nl.

Alzheimer Inloop

Morgen, woensdag 4 maart is er weer Alzheimer Inloop. Het thema van deze avond gaat over "Het uitlezen van diverse onderzoeken en het persoonlijk gesprek met patiënt en naaste familie om tot een zorgvuldige diagnose te komen". Neuroloog mevrouw dr. L. Vroegindeweij zal vragen beantwoorden tijdens een interview. Het is gebruikelijk dat een deskundige wordt geïnterviewd door één van de medewerkers over een bepaald onderwerp aangaande de ziekte dementie. Het publiek kan eveneens vragen stellen en ervaringen uitwisselen. Wordt het erg persoonlijk dan is er gelegenheid voor een privégesprek met de medewerkers, indien gewenst ook met de sprekers. In een cyclus van 10 inloopavonden geeft Alzheimer Vereniging GO&HW gelegenheid tot informatie en voorlichting aan betrokkenen met de ziekte dementie; hetzij de patiënt zelf met partner of familie, vrienden, buren, kennissen óf beroepsmatig geïnteresseerden. De toegang is gratis en de thee/koffie ook. Locatie: Dienstencentrum Middelharnis. Het programma begint om 19.30 uur en sluit rond 21.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cor Besuyen, tel. 0187 485344, email corbesuyen@kpnmail.nl of via www.alzheimer-nederland.nl/go-hw.

Tabletcafé in de Bibliotheek

Op zaterdag 14 maart, van 13.30 tot 15.30 uur, organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, vestiging Middelharnis een Tabletcafé. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uit wisselen en op deze manier meer uit uw tablet halen. Tip: neem uw tablet mee. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven.

OOLTGENSPLAAT

Inleveren spullen

Op alle zaterdagen in maart en april is er gelegenheid om goede verkoopbare spullen (geen grote meubelen en computers) in te leveren. Er kan ook goede, schone tweede hands kleding worden ingeleverd. Voor het inleveren kunt u terecht op zaterdagmorgen van 10.30-12.00 uur in de schuur van aardappelhandel Meijer aan de Lindenlaan.

OUDDORP

Praiseavond en kinderdienst

Zaterdag 14 maart organiseert de Gereformeerde Kerk te Ouddorp een praiseavond met medewerking van Marcel & Lydia Zimmer en hun band. Jong en oud zijn welkom. Het thema van deze avond is: "Het grote geheim" naar de gelijknamige CD van Marcel & Lydia Zimmer. Aanvang praiseavond: 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.
Op zondagochtend 15 maart werken Marcel en Lydia Zimmer ook mee tijdens een feestelijke kinderdienst rond dit thema. Iedereen is welkom, er is oppas aanwezig voor de allerkleinsten. Voorganger is ds. Van der Griend. De dienst begint om 10.00 uur. Zowel de praiseavond als de kinderdienst vinden plaats in de Gereformeerde Kerk te Ouddorp, Dorpstienden 15.

Potgrondactie Scouting Jan Joosten

Zaterdag 14 maart gaan de Explorers van scouting Jan Joosten uit Ouddorp potgrond verkopen in Ouddorp. Er wordt kwalitatief goede potgrond geleverd van Culvita, dit is één van de bekendste potgrondmerken uit Nederland. Een zak Culvita potgrond á 40 liter kost € 3,50 en drie zakken een tientje. Bestellen en thuisbezorgen kan tegen de prijs van € 1,-. Bestellen kan via www.potgrond.janjoosten.nl of via 06 51214553.

Lentebingo 55+

Morgen, woensdag 4 maart, organiseren de vrijwilligers van de 55+ club weer een lentebingo. Om 14.00 uur is men van harte welkom in de Dorpstienden in Ouddorp. De kosten bedragen € 6, inclusief een kopje koffie of thee. Op 11 maart zijn er geen activiteiten i.v.m. biddag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel. 0187 682319, of via stichting ZIJN, tel. 0187 483366.

Ledenvergadering Oranjevereniging

Het bestuur van de Oranjevereniging Ouddorp is druk bezig met het samenstellen van het programma voor Koningsdag 2015. Hierbij kan men "enthousiaste mannen/vrouwen gebruiken om ons te ondersteunen". Wie een paar uurtjes kan helpen kan zich melden via www.oranjeverenigingouddorp.nl. Tevens kunt u zich hier aanmelden voor de kleedjesmarkt. Voordat Koningsdag wordt gevierd is er de jaarvergadering op dinsdag 17 maart om 19.30 uur in Hotel Café Restaurant Akershoek. Alle leden, enthousiastelingen, ondernemers zijn hierbij van harte welkom.

SOMMELSDIJK

Bingo voor kinderen

Woensdagmiddag 4 maart is er bingo voor kinderen van 4 t/m 12 jaar bij wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer. Er worden drie rondjes gespeeld met hele leuke prijzen. Het begint om 14.00 en is om 15.30 uur afgelopen. De bingo kost € 1,50, incl. drinken en een snoepje.

Bingo

Zaterdagavond 21 maart is er bingo bij wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer in Sommelsdijk. Er worden 10 ronden gespeeld waaronder 8 reguliere, één geld rondje en een superronde. Er zijn tal van leuke prijzen te winnen. De zaal gaat om 19.30 uur open, de bingo begint om 20.00 uur.

Bingo ANBO

Op zaterdag 14 maart is er bingo in Den Hoogen Caemer, Sperwer 55. Aanvang 19.30 uur. Kopje koffie/thee gratis. Iedereen is van harte welkom.

Voorlichtingsmiddag ANBO

Op vrijdag 13 maart houdt de ANBO Midden & West Flakkee in samenwerking met CuraMare een voorlichtingsmiddag. Het Thema zal zijn 'Ouderen in veilige handen'. Deze middag vindt plaats in Woonzorglocatie Nieuw Rijsenburg, Sperwer 271 te Sommelsdijk. Deze bijeenkomst is bedoeld voor cliënten van CuraMare, ANBO leden en eventueel andere geïnteresseerden, die het taboe rondom ouderenmishandeling willen doorbreken. De voorlichting wordt ondersteund met een presentatie en een aantal korte filmpjes. Wie deze bijeenkomst wil bezoeken kam zich opgeven via tel.nr. 06 49869966.

STELLENDAM

Jongerendienst

Op zondagavond 29 maart vanaf 18.30 uur wordt er weer een jongerendienst gehouden in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Het thema, de spreker en de muziekgroep worden later nog bekend gemaakt, maar nu wil men eerst aandacht vragen voor het eten. Vòòr de dienst, van 17.30-18.15 uur, zijn alle jongeren in de leeftijd van (ongeveer) 12-21 jaar uitgenodigd om met elkaar pannenkoeken te eten. Je kunt je hiervoor uiterlijk donderdag 26 maart aanmelden via jongerendienststellendam@hotmail.com. Wil je al wat meer weten over de dienst, neem dan een kijkje op de Facebookpagina 'Jongerendienst Stellendam'.

Goederen voor Roemenië

Vrijdag 6 maart houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187 491803) of met Adrie Wandemaker (06 46091660).

Paasbroodverkoopactie

Zaterdag 14 maart houdt de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente Stellendam, in samenwerking met Bakkerij Bleumink, een verkoopactie van paasbrood in Stellendam. De prijzen voor 800 gram paasbrood zijn € 8,00 voor een paasbrood met spijs en € 7,00 voor een paasbrood zonder spijs. U kunt uw bestelling telefonisch doorgeven tot 11 maart a.s. tussen 18.30 en 20.00 uur via telefoonnummer 492803. Op zaterdagmorgen 14 maart a.s. tussen 9.00 en 10.30 uur kunt u uw bestelling afhalen aan de Beth-El Kerk aan de Voorstraat. Als u aangeeft dat u het graag thuisbezorgd wilt hebben, dan zal dit vanaf 9.00 uur gebeuren in Stellendam.

Gemeente en DVV'09 werken samen om zwerfafval tegen te gaan

Wethouder Koningswoud en Rob van Gils van DVV'09 plaatsen hun handtekening.

DIRKSLAND - Vorige week dinsdagavond ondertekenden voorzitter Rob van Gils van voetbalvereniging DVV'09 en wethouder milieu Piet Koningswoud van de gemeente Goeree-Overflakkee de intentieverklaring extra aanpak zwerfafval. Met deze ondertekening verklaren de gemeente en DVV'09 dat zij samen gaan werken om zwerfafval op het sportcomplex in Dirksland tegen te gaan en hergebruik van afvalstoffen te bevorderen.

In november 2014 nam voetbalvereniging DVV'09 contact op met de gemeente Goeree-Overflakkee. De vereniging zamelde al actief zwerfafval in, maar vogels haalden continu het ingezamelde afval uit de afvaltonnen en verspreidden het over het complex. Na overleg bleek het plaatsen van verschillende minicontainers langs de velden de oplossing voor dit probleem. De gemeente heeft de voetbalvereniging in het kader van het project 'Extra aanpak zwerfafval' twintig minicontainers geschonken. Op de containers zitten stickers in de clubkleuren van DVV'09 met het opschrift 'Zo houden wij onze club schoon', die gratis zijn geleverd door de Stichting Nederland Schoon. De containers zijn eigendom van de vereniging. De vereniging zorgt voor een schoon sportcomplex en voert het zwerfafval af via de bedrijfscontainer.

Project 'Extra aanpak zwerfafval'

Het tegengaan van zwerfafval staat hoog op de agenda bij de gemeente
Goeree-Overflakkee. Om het zwerfafval tegen te gaan is de gemeente gestart met het project 'Extra aanpak zwerfafval'. Dit project bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder: lessen op de basisscholen, projecten voor het voortgezet onderwijs, opruimdagen stranden samen met leerlingen van de basisscholen en de verenigingen, plaatsen van extra inzamelmiddelen in de kernen, inzet van zogenoemde Walking Bins tijdens de Omloop en de ondertekening van intentieverklaringen met scholen en verenigingen. Het project 'Extra aanpak zwerfafval' wordt bekostigd uit het door de gemeente ontvangen bedrag uit het Afvalfonds Verpakkingen.

Duurzaamheid

Voetbalvereniging DVV'09 is al erg actief op het gebied van duurzaamheid. Zo is de vereniging bezig met het opstellen van een duurzaamheidsplan, waarvan energiebesparende maatregelen als zonnepanelen een onderdeel uitmaken. Ook doet de vereniging mee aan de verkiezing 'Schoonste Club van Nederland'. En is DVV'09 één van de twee verenigingen op Goeree-Overflakkee, die geselecteerd is om mee te doen aan een landelijke proef om de vrijkomende kunststofverpakkingen apart in te zamelen. De andere vereniging die hiervoor is geselecteerd is MSV&AV Flakkee.

Topjaar voor FrameWave Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Trots poseren ze voor hun bedrijfspand aan de Boezemweg in Oude-Tonge. Sander Timmers (links) en Rick van der Vegt leveren met FrameWave alweer zeven jaar licht en geluid aan het midden- en kleinbedrijf op Flakkee.

Het afgelopen jaar was een topjaar voor de twee neven uit Oude-Tonge, maar dat is weleens anders geweest. "Er waren momenten dat ik dacht, redden we dit wel?", zegt Rick lachend. "Gelukkig is onze liefde voor het vak enorm," vult Sander aan. "De ene dag sjouwen we met speakers en lampen, de volgende dag monteren we een video van een bruiloft. Tussendoor denken we mee over sporttoernooien of bedrijfsfeestjes. Die diversiteit maakt het werk zo leuk".

Loods vol licht en geluid

Hoewel het werk dus elke dag anders is, leggen de twee het simpel uit. "Sander doet video en licht, ik doe het geluid", vat Rick samen. Die taakverdeling was eigenlijk vanaf dag één vanzelfsprekend. Rick volgde in Rotterdam een opleiding tot geluidsman, Sander studeerde af als cameraman in Hilversum. "We werkten beiden een tijdje als zzp'er, totdat we in 2007 de enige logische conclusie trokken: licht en geluid gaan niet zonder elkaar". De twee jonge ondernemers hebben inmiddels een flinke verzameling speakers, mengpanelen en lampen. "Vooral voor de verhuur", legt Sander uit. "Bedrijven en scholen, maar ook particulieren weten FrameWave inmiddels te vinden als ze licht of geluid nodig hebben".

Bedrijfsfeestjes en toernooien

De twee neven voorzien elk jaar een aantal grote evenementen van speakers en lampen. "De ijsbaan in Dordrecht, de wielerronde van Oude-Tonge en natuurlijk elk jaar de Flakkeese Dagen, dan trekken we alles uit de kast", geeft Rick toe. Toch vindt hij de kleinere feestjes ook erg leuk. "Op een bedrijfsfeestje of een sporttoernooi ben je echt tussen de mensen. Je voelt dan de waardering".
Op de vraag of FrameWave het afgelopen topjaar kan evenaren, is Sander duidelijk: "Daar gaan we voor! Sinds vorig jaar merken we eindelijk weer een toename in vraag." Dat is voor de twee een teken dat de crisis voorbij is. "Je merkt het eigenlijk aan alles: er mag weer een feestje worden gevierd".

Jantje Beton Collecteweek.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Scouts van Scouting Goedereede zetten zich hiervoor in in de volgende plaatsen: Ouddorp, Goedereede, Havenhoofd, Stellendam, Melissant, Dirksland, Sommelsdijk en Middelharnis.

In een tijd waarin 80% van de kinderen niet voldoende beweegt, kan er niet genoeg aandacht naar spelen en bewegen gaan. Fietsen, zelfverzonnen spelletjes doen, klauteren en hutten bouwen zijn favoriet. Een leven zonder vrij buitenspelen is ondenkbaar voor een gezonde ontwikkeling van kinderen, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Toch speelt een vijfde minder vaak buiten dan hij zou willen en speelt 22 procent helemaal niet of slechts een keer per week buiten! Buitenspelen begint voor een kind op het moment dat de deur opengaat. Helaas kan dit lang niet overal. Langsrazende auto's, hondenpoep op de veldjes of het gebrek aan speelruimte maken dat kinderen, met name in steden, worden beperkt in hun mogelijkheden. Jantje Beton komt op voor het recht van kinderen in Nederland om buiten te kunnen spelen in hun eigen buurt. Hier is geld voor nodig: dit wordt o.a. opgehaald met de jaarlijkse collecte.

Over Jantje Beton

Jantje Beton wil dat kinderen weer vrij en avontuurlijk buiten kunnen spelen en bewegen in hun eigen buurt. Want buitenspelen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Helaas is buitenspelen voor veel kinderen niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Daarom ondersteunt Jantje Beton kinderen om hun eigen buurt leuker te maken. Naast de organisatie van de collecte voor jeugdverenigingen en de loterij voor scholen werkt Jantje Beton de komende twee jaar mee aan de realisatie van 70 Gezonde Schoolpleinen: dit zijn pleinen waar jongeren kunnen bewegen en spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving.

Barokconcert Trio QAMM in Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Zaterdag 14 maart geeft Trio QAMM een concert in de Remonstrantse kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Dit trio, bestaande uit Anne Marie Kamphuis (sopraan), Marèl Willems (blokfluit) en Quintijn Hoogenboom (klavecimbel), brengt vooral liederen en "pastorale cantates" over de veelal ongelukkige liefde, uit de 17e en 18e eeuw. Werken van onder andere Frescobaldi, Purcell, Alessandro Scarlatti en Pepusch. Maar ook worden, begeleid door het kabinetorgel dat in deze kerk staat, enkele geestelijke liederen van Bach uitgevoerd.
De instrumentale intermezzi, blokfluit en orgel/klavecimbel zijn van de relatief onbekende Italiaanse componist Cima en van Händel. Tenslotte wordt een Canzonetta Spirituale van Tarquinio Merula, ook uit de Italiaanse 17e eeuw, uitgevoerd. In de vorm van een wiegelied wordt door Maria het lijdensverhaal van Jezus bezongen: ze wiegt haar baby in slaap maar blikt daarbij al vooruit op de heftige gebeurtenissen die in zijn leven gaan plaatsvinden.
De aanvang van het concert is 20.00 uur en de toegang is € 10 (tot 18 jaar gratis).

Welkome lange-baan ervaring voor Schotejillers

MIDDELHARNIS - De zwemmers van de Schotejil hebben de afgelopen twee weekenden de nodige ervaring op kunnen doen op de 50m-baan in Dordrecht. Er werden 6 clubrecords en enkele tientallen persoonlijke records verbeterd tijdens resp. een limietwedstrijd en de Regio competitie. Clubrecords waren er voor Elise Tanis, Jorian Tanis en een tweetal estafetteploegen.

Op genoemde limietwedstrijd zwom Elise Tanis clubrecords op 50m vrij (28.59), 100m rugslag (1.11.63) en 100m vlinderslag (1.09.83). Jorian Tanis verbeterde het clubrecord op 200m rugslag (2.22.40). Persoonlijke records, zelfs t.o.v. de 25m-baan (dubbele p.r.'s), waren er o.a. voor Manon Middelbos en Lotte Tillema op 50m vrij in resp. 30.90 en 32.63. Lotte Tillema deed dit trouwens ook 200m vrij (2.37.04).
Tijdens de competitiewedstrijd werden twee clubrecords verbeterd op 4x50m vrij door resp. Jacob Mackloet, David Kievit, Aron Paasse en Bradley Tjia (1.59.47) en door Lieske Zijlstra, Marjon van Kempen, Lotte Middelbos en Elise Tanis (1.59.86). Ook tijdens deze wedstrijd waren er dubbele p.r.'s andermaal voor Manon Middelbos op 400m vrij (5.17.39), Bradley Tjia op 50m schoolslag (40.33), Tamara de Ruiter op 200m vrij (2.35.06), Dylan v.d. Groef op 50m vrij (32.60), Xander Vis op 50m vrij (33.36) en opnieuw Lotte Tillema op 50m vrij (31.96).
Ereplaatsen waren er voor Manon Middelbos (1e) op 100m rugslag (1.17.13), Elise Tanis (3e) op 200m vrij (1.19.95) en Lieske Zijlstra (3e) op 50m vrij (31.32).

SOMMELSDIJK - Careyn Keuzepakket organiseert de cursus Meer over de iPad in Sommelsdijk vanaf 18 maart van 14.00 tot 17.00 uur, bestaande uit 2 bijeenkomsten.
Voor meer informatie kunt u Careyn Keuzepakket op werkdagen bereiken via tel. (088) 123 99 88, of via e-mail: keuzepakket@careyn.nl

Oranjevereniging Nieuwe-Tonge bereidt zich voor op Koningsdag

NIEUWE-TONGE - Rondom Koningsdag ontplooit de Oranjevereniging Ring van Oranje weer veel activiteiten in het dorp. Voor een aantal worden nog medewerkers gevraagd.

Op maandag 27 april worden onder andere een kramenmarkt en kindervrijmarkt gehouden. De markt is van 10.00 tot 12.30 uur op de Kerkring. Wilt u een kraam huren? De huurprijs is € 20 voor een 4-meter kraam. Een kraam delen kan natuurlijk ook! Interesse? Neemt dan contact op met Christa Graafland, tel. 0187 652075, e-mail a.graafland@chello.nl. Wilt u wel op de markt staan maar geen kraam huren, dan kunt u ook uw eigen tafel neerzetten, nadat de kramen zijn opgezet. Kinderen kunnen hun spulletjes verkopen op de kindervrijmarkt die nabij het springkussen gesitueerd is.

Toezichthouders gevraagd

Op Koningsdag kan ook de kerktoren weer beklommen worden, van 10.00-10.45 uur en van 13.00-13.45 uur. Voorwaarde is wel dat er per trap twee volwassenen aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. Er zijn drie trappen, dus in totaal zijn er twee groepjes van zes volwassen vrijwilligers nodig, die elk drie kwartier toezicht willen houden bij de beklimming. Aanmelden kan bij Elsbeth Knöps, tel. 0187 651525, e-mail elsbethknops@hotmail.com.

Hand- en spandiensten

In de aanloop naar 27 april en op de dag zelf zijn er heel wat zaken die de aandacht vragen; grotere, maar ook kleinere. Of u nu veel of weinig tijd heeft, wilt helpen sjouwen of juist liever creatief meedenkt, u bent van harte welkom. Er is altijd wel iets waar u mee kunt helpen. Zo worden o.a. (jong-)volwassenen gezocht die willen meedenken en assisteren bij de kinderspelen, mensen die willen helpen de Kerkring aan te kleden, EHBO'ers en extra handen bij de Ring van Oranje kraam. Aanmelden kan bij Maria Evers, tel. 0187 652330, e-mail mariaevers@upcmail.nl.

Creatief bezig zijn?

Geschminkt worden is voor de meeste kinderen een must op Koningsdag. Wie wil helpen om de jeugd op die dag een ander aanzien te geven, kan zich aanmelden als schminkhulp bij Jacqueline van Dijk, tel. 06 30905440, e-mail jacquelinevandijk78@gmail.com. Via dit adres kan men zich ook opgeven als cupcakebakker.

DIRKSLAND – Zaterdag heeft ZV De Gooye uit Dirksland deelgenomen aan de RegioWest Zwemcompetitie te Alblasserdam. Er werden weer prima resultaten behaald. De volgende zwemmers namen deel en hier volgen de uitslagen.

Op de 4 x 50 m vrije slag behaalde de heren een 1e plaats in 1.50.65. Bij de dames behaalde Lindsay van den Doel een 3e pl op de 400m vrije sl in 5.22.81, Lobke den Eerzamen 5.34.58 en Amanda Schaaf 5.40.60.Bij de Heren Ramon van Huizen 4.58.51, Coen vd Wekken 5.02.04 en Lex vd Wekken 5.19.14. De 50 m vlinderslag meisjes werd gezwommen door Karlijn Donkersloot in 50.05, Chloe Keehnen in 50.14 en Aisha Nobels in 55.03 s. Bij de jongens Tjeerd Lugtenburg in 1.03.74. De 50m schoolslag meisjes haalde Liza Vijfhuizen een tijd van 48.91 en Nienke Wolfert 50.66. Op de 50m schoolslag jongens haalde Bas van Reede 45.13 en Jonathan Melissant 46.15 s. De 100m vrije slag meisje zwom Wendy Visser in 1.14.70 en bij de jongens Niels Donkersloot 57.99, Jordi Schaaf 1.0039 en Jurgen Wervers 59.29 s. Op de 50m rugslag zwom Lindsay van den Doel 37.89 en Lobke den Eerzamen 38.31 en Amanda Schaaf 38.87 s.Bij de heren Coen vd Wekken 34.10 en Lex vd Wekken 35.75 en Ramon van Huizen 32.12s. Op de 100m rugslag meisjes zwom Larissa Schaaf 1.33.73 en Dion vd Veer 1.38.02, Chloe Keehnen 1.43.77, Karlijn Donkersloot 1.46.30 en Aisha Nobels 1.54.47s. Bij de jongens zwom Wernar van Veen 1.39.06. Op de 50 m schoolslag Dames zwom Wendy Visser 49.08s.Bij de jongens Niels Donkersloot 33.44, Jordi Schaaf 35.99, Rick Spaan 39.45. De 100 schoolsl Dames zwom Lindsay van den Doel in 1.29.11, Lobke den Eerzamen 1.34.51, Amanda Schaaf 1.39.75 en bij de heren Coen vd Wekken 1.18.18,Ramon van Huizen 1.22.89 en Lex vd Wekken 1.33.88. De 200m vrijeslag meisjes Nienke Wolfert met 2.52.50, Liza Vijfhuizen 3.15.92 en bij de jongens Bas van Reede 2.43.30 en Jonathan Melissant 2.51.62s. De 50m vrije slag meisjes behaalde Dion vd Veer in 35.55,Larissa Schaaf in 36.29 en Yvonne Visser 39.16. Bij de Jongens Wernar van Veen in 37.85 en Job van Strien 43.63. De 100m Vlinderslag dames was voor Wendy Visser in 1.42.77s. bij de heren Jurgen Wervers een 3e pl in 1.09.78, Jordi Schaaf in 1.09.92 en Rick Spaan in 1.22.31.
Wie ook mee wil doen met trainingen en zwemwedstrijden bij De Gooye kan langskomen tijdens één van de trainingen. Voor meer info bel: 0187 602009.

Ik kijk er nu al naar uit, maandag komt 'mijn' viervoeter weer langs! ­

Maike bij mevrouw Groenendaal op bezoek.

SOMMELSDIJK - Als je een huisdier hebt en hier plezier aan beleeft sta je er niet bij stil dat dit plotseling voorbij kan zijn. Niet meer voor jezelf kunnen zorgen, opname in een zorginstelling en afstand van je huisdier moeten doen, is heel ingrijpend in het leven van dierenliefhebbers.

ZorgDier Nederland is een goede doelen organisatie, die zoveel mogelijk mensen toegang wil bieden tot een unieke, dierbare en verantwoorde vorm van huisdiercontact in de zorg. Dit verhoogt de levenskwaliteit van mensen met een psychische of lichamelijke ziekte of beperking. Wilt u samen met uw hond of kat liefde geven aan kwetsbare ouderen in Ouddorp, Oude-Tonge, Sommelsdijk en Dirksland?
Curamare en Stichting ZorgDier Nederland zijn een samenwerking aangegaan om kwetsbare ouderen wekelijks contact met huisdieren te laten ervaren. Kwetsbare en eenzame mensen, mensen met een trauma, een ontwikkelingsstoornis en/of beperking ervaren het contact met dieren in veel gevallen als stimulerend en vreugdevol. Een zorgdierbezoek is een geweldige ervaring en heeft aantoonbaar activerend en therapeutisch effect.
"Wij zijn op zoek naar zelfstandige vrijwilligers die over een goed gesocialiseerde hond of kat beschikken en na gratis selectie en training wekelijks een uurtje op bezoek willen komen bij een of meer oudere bewoners", aldus ZorgDier Nederland.
De vrijwilligers en hun huisdieren ontvangen professionele ondersteuning bij het bezoek aan de aan hun toegewezen bewoners. Door het positieve contact met het huisdier is zorgdierwerk in vergelijking met andere zorg ondersteunende activiteiten in Nederland uniek. Opgeleide vrijwilligers en hun huisdieren ontvangen veel positiviteit door hun bijzondere werk.
Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich inschrijven via www.zorgdier.nl. De cursus zal in de maanden april en mei worden aangeboden op een van de locaties van Curamare.
Daarnaast is er op 10 maart 2015 een inloopavond van 19.30-21.00 uur in locatie Nieuw Rijsenburgh, waar kennis kan worden gemaakt met de inhoud van en de gezichten achter het project. Het adres van deze locatie is Sperwer 271 in Sommelsdijk.
Als u interesse heeft in deelname of een idee heeft over financiële steun voor dit project, kunt u contact opnemen met ZorgDier via zorgdier@live.nl of tel. 06 10592212.
Als u contact wenst met CuraMare kunt u bellen naar Linda Westerbeke, coördinator dagbesteding en welzijn, via l.westerbeke@curamare.nl of tel. 0187 488300.

Kader:

Huisdieren oefenen een positieve invloed uit op kwetsbare oudere dierenliefhebbers.
Geestelijk: gevoelens van eenzaamheid, depressie, stress en angst verminderen.
Fysiek: hartslag en bloeddruk verlagend, het contact stimuleert beweging.
Sociaal: mens/dier interactie vormt brug naar contact met mensen, doorbreekt sociaal isolement.
Psychosociaal: minder onrust gevoelens.

Vergoede dyslexiezorg dicht bij huis

MIDDELHARNIS - Kinderen met ernstige enkelvoudige dyslexie kunnen in aanmerking komen voor dyslexiebehandelingen. Deze behandelingen werden voorheen vergoed uit het basispakket van zorgverzekeraars, maar vallen vanaf 1 januari 2015 onder de Jeugdwet. Dit betekent dat de financiering van dyslexiebehandelingen via de gemeenten loopt. Onderwijsadviesbureau Centraal Nederland verzorgt ook op Goeree-Overflakkee de diagnostiek en behandeling van dyslexie en heeft daarvoor een contract met regio Rijnmond.

Als uit het schooldossier blijkt dat een kind een hardnekkige achterstand heeft in lezen en/of spellen, die ook na een intensieve begeleiding blijft bestaan, komt het in aanmerking voor een dyslexieonderzoek. Uit dit onderzoek kan blijken dat het kind ernstige enkelvoudige dyslexie heeft. Enkelvoudig wil zeggen dat er geen andere belemmeringen zijn, zoals gedrags-, leer- of psychische stoornissen.
Na de diagnose ernstige enkelvoudige dyslexie krijgt het kind een dyslexieverklaring die belangrijk is voor school, vervolgopleiding en toekomstig werk. Ook komt het kind in aanmerking voor 40 tot 60 behandelingen die worden vergoed door de gemeente waar het kind woont. Centraal Nederland verzorgt zowel de diagnostiek als de behandeling van dyslexie. De dyslexiebehandelaars zijn orthopedagoog, dyslexiespecialist of logopedist en werken onder supervisie van GZ-psychologen.

Behandeling

Een dyslexiebehandeling bij Centraal Nederland is één keer per week en duurt 50 minuten. Het bestaat uit een vast stramien van spellen en lezen op woord- en tekstniveau. Centraal Nederland heeft hiervoor haar eigen behandelmethode ontwikkeld, Taaltoren. Uitgangspunt van de behandeling is de klankstructuur van woorden waarbij het goed auditief leren waarnemen en analyseren voorop staat. Visuele hulpmiddelen, computerprogramma's en aantrekkelijke boekjes worden hiervoor eveneens ingezet. Belangrijk aandachtspunt tijdens de gehele behandeling is het bevorderen van het zelfvertrouwen en leesplezier bij de kinderen.

Locatie

Centraal Nederland heeft op Goeree-Overflakkee een behandellocatie in Middelharnis (verenigingsgebouw De Hoeksteen). Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Centraal Nederland: info@centraalnederland.nl, www.centraalnederland.nl of 0341 278484.

Succesvolle obstakeltraining bij Manege Oostmoer

Voorbereiding op het buitenrijseizoen. Mignon van Heemst op Candy tijdens de obstakeltraining bij Manege Oostmoer (Foto: Joyce de Ruiter)

STAD aan 't HARINGVLIET - Zaterdagavond 21 februari werd er bij de Stadse vijfsterren FNRS-manege Oostmoer obstakeltraining gehouden. De deelnemers streden op deze avond niet om de prijzen, maar konden zich toch allemaal winnaar noemen.

"Bij de obstakeltraining is het de bedoeling dat de combinaties een spannend parcours afleggen, waarbij de 'gevaren' die je op buitenrit tegen kunt komen, nagebootst worden", zo vertelt Rowena Koster, instructrice bij Manege Oostmoer en coördinator van de obstakeltraining. "Kinderen die bij ons op ruiterkamp zijn geweest, zullen weten wat ik bedoel, want tijdens de ruiterkampweken is obstakeltraining een vast onderdeel. We hadden nu ook een uitdagend parcours, met bogen met wapperende linten waar de combinatie dan doorheen moest sturen, er was een glinsterend, knisperend zeil waar overheen gestapt moest worden, er waren klapperende vuilnisbakken, opengeklapte parasols, krappe doorgangen. Kortom: allerlei situaties die door paarden en pony's veelal heel erg eng gevonden worden, maar die je op buitenrit zomaar tegen kunt komen."
"De deelnemers waren verdeeld over een aantal groepen en iedere groep van zo'n acht combinaties kreeg een uur lang training", legt Rowena uit. "Je zag dat elk dier wisselend reageerde op de confrontatie met de enge objecten. Het was de kunst voor de berijder om op een rustige manier paard of pony zóveel vertrouwen te geven dat de hindernis genomen kon worden. De deelnemers werden gestimuleerd om, net als op buitenrit, samen te werken en elkaar te helpen als bleek dat een rijdier iets niet durfde."
"Het was een zeer geslaagde avond", besluit Rowena lachend, "want uiteindelijk konden in elke groep alle combinaties alle hindernissen nemen, dus iedereen mag zich winnaar noemen! Al met al was deze obstakeltraining een leerzaam iets voor paard en ruiter, maar ook een hele mooie voorbereiding op het buitenrijseizoen, dat met onze 'Enjoy the Ride'-rit op 4 april a.s. van start gaat!"

DEN HAAG - De provinciale verkiezingen in Zuid-Holland op 18 maart bepalen of de provincie wel of niet terughoudend zal zijn met de aanleg van nieuwe wegen. Dat blijkt uit het Groene Kieskompas van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH).

50Plus, D66, GL, PvdA, PvdD, SGP en SP vinden dat er terughoudend omgegaan moet worden met plannen voor de aanleg van nieuwe wegen. Liever kijken zij eerst of andere oplossingen mogelijk zijn, aldus hun verkiezingsprogramma's. CDA, CU, PVV en VVD denken hier anders over. Zij noemen in hun verkiezingsprogramma's lijstjes met nieuwe wegen die zij graag gerealiseerd zouden zien.
Op www.groenekieskompas.nl kunnen kiezers zien hoe de Zuid-Hollandse partijen scoren op de thema's natuur, landschap, ruimte, duurzaamheid en energie aan de hand van een aantal stellingen. Eén van deze stellingen heeft betrekking op bereikbaarheid. In deze stelling wordt aangegeven dat de verkeersgroei gestagneerd is. Volgens de NMZH is dit reden om wegenplannen die gebaseerd zijn op inmiddels achterhaalde verwachtingen over hoge verkeersgroei opnieuw tegen het licht te houden. GL en D66 benoemen dit ook expliciet in hun verkiezingsprogramma's. Zij geven aan dat ontwikkelingen en trends die van invloed zijn op de hoeveelheid autoverkeer het noodzakelijk maken om scherp te blijven kijken naar wat echt nodig is.

Heropening tankstation Nelisse

Het vernieuwde tankstation van Total Express bij Nieuwe-Tonge. Foto: Hans Villerius

NIEUWE-TONGE - Het voormalige Total Tankstation van Nelisse aan de N215 bij Nieuwe-Tonge is afgelopen weken omgebouwd naar een onbemand Total Express station. Afgelopen vrijdag is deze ombouw voltooid en kon het station worden heropend. Het station is nu een onderdeel van Sakko Tankstations in Bergen op Zoom, één van de snelst groeiende tankstation ketens van Nederland.

Sakko Tankstations exploiteert/belevert sinds haar start eind 2010 inmiddels ruim 35 bemande en onbemande tankstations in West Nederland. Eind 2015 zal de teller naar verwachting op ruim 40 locaties staan. Alle onbemande stations hadden tot nu toe de Sakko Tankstations huisstijl, terwijl de bemande stations in zowel de eigen Sakko tankstations huisstijl als in de Shell en de BP kleuren worden geëxploiteerd. Het onbemande tankstation aan de N215 bij Nieuwe-Tonge is het eerste onbemande Sakko station dat niet in de eigen Sakko Tankstation huisstijl zal worden geëxploiteerd, maar als Total Express. De klant kan op dit station niet alleen tanken met een Total en Sakko Commercial tankpas, maar daarnaast ook met kaarten van DKV, UTA, Visa, MTC/Travelcard en natuurlijk ook met de Maestro bankpas. Verder kan de klant gebruik maken van een lucht- en stofzuiger unit. Eén ding is daarnaast zeker: de klant staat nooit in de rij bij de kassa en geniet de allerhoogste korting!
Voor dit nieuwe Total Express Tankstation in Nieuwe-Tonge wordt de brandstof uiteraard betrokken bij Total, waarmee de kwaliteit te allen tijde is gegarandeerd. Wat evenzeer dus wordt gegarandeerd is een zeer scherpe prijs, niet alleen in de openingsweken, maar elke dag opnieuw! De snelle groei van Sakko Tankstations is immers gebaseerd op: Hoge kwaliteit! Lage prijs! Elke dag!

Achtergrond

Sakko Tankstations is samen met Sakko Commercial een onderdeel van Sakko Holding en beschikt over een eigen brandstofopslag depot in Bergen op Zoom. Sakko lijkt een relatief nieuwe speler op de tankstationmarkt, maar het bestaat al meer dan 100 jaar en het voorziet bedrijven in het westen van Nederland sinds jaar en dag van brandstof en smeerolie. Sakko exploiteerde daarnaast ook een netwerk van 88 tankstations in de Avia en Shell kleuren. Dit initiële netwerk is in 2005 verkocht aan Tamoil Nederland.
Sakko Tankstations richt zich nu volledig op de exploitatie van een nieuw netwerk van stations met als motto: Hoge kwaliteit! Lage prijs! Elke dag! Sakko Tankstations heeft zich ten doel gesteld om het retail netwerk in het westen van Nederland in de komende jaren aanzienlijk verder uit te bouwen.

Ongewone Matthäus-uitvoering door Vocaal Ensemble Magnificat en ROV Canto di Lode

MAASSLUIS – Miljoenen mensen wereldwijd laven zich jaarlijks in talloze kerk- en concertzalen aan Bachs bekendste meesterwerk: de Matthäus-Passion. Zaterdag 28 maart klinkt deze ontroerende passievertolking in de Groote Kerk van Maassluis, door onder meer ROV Canto di Lode en vocaal ensemble Magnificat. „Deze muziek is een wonder."

Met de Matthäus-Passion maakte Bach een van de meest indrukwekkende composities ooit, weet Rinus Verhage, dirigent van onder meer de beide koren. „De lengte, de diepgang, de emoties... Dit stuk raakt je elke keer weer. Woorden en muziek sluiten naadloos op elkaar aan om over het lijden van Christus te vertellen. Het is een eeuwenoud werk, maar het verveelt nooit. Wonderlijk toch, dat zo'n oude tekst vanwege de muziek mensen – gelovig of niet – over heel de wereld blijft boeien?"
Ook de dubbelkorigheid maakt de monumentale passie bijzonder. Het eerste koor maakt deel uit van het grote verhaal; het tweede koor mengt zich er vanaf de zijlijn in met vragen, commentaar en conclusies.

Ongewoon

Voor de uitvoering op 28 maart maakt Verhage een ongewone keuze: zijn twee koren hebben een ongelijke grootte. „Dat kom je niet zo veel tegen, inderdaad. Ik zag het Jos van Veldhoven van de Nederlandse Bachvereniging voor het eerst doen, vorig jaar. Gezien hun verschillende functies kun je de keus uitstekend verdedigen. Grote kans dat Bach dit ook gedaan heeft. Zo krijg je een nog levendiger, diverser geheel."
Op twee onderdelen schrijft de componist zelfs een derde koor voor, als uitkomende stem (cantus firmus). Verhage: „Hiervoor heb ik gekozen voor het schoolkoor van de CSG Prins Maurits te Middelharnis. Een koor met een mooie, jonge klank, dat dit al vaker heeft gedaan. Het zingt een melodie over de andere koren heen."

Schoonheid

De prijs blijft met maximaal 20,00 euro (in de voorverkoop) opvallend laag, voor een uitvoering van de passie op dit niveau. „We hebben geen winstoogmerk", legt voorzitter Johan Wolterink van Canto di Lode uit. „Met hulp van fondsen, sponsors en de opbrengst van de kaartverkoop willen we puur kostendekkend werken. Zo kunnen we onze luisteraars in de schoonheid van de muziek laten delen."
Meer informatie over prijzen, musici en (online) kaartverkoop op www.cantodilode.nl.

Manege Oostmoer opent landelijke 'Enjoy the Ride'-seizoen

Zaterdag 4 april a.s. 'Enjoy the Ride' voor ruiters en aanspanningen op de ruiterroutes vanaf Manege Oostmoer. Op de foto v.l.n.r.: Rowena Koster, Melissa van Loon, Ada Bout en Korné Bout (foto: Henk Kieviet jr.)

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Vorig jaar hebben de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) het landelijke buitenrijplatform 'Enjoy the Ride' in het leven geroepen. 'Enjoy the Ride' staat voor onbezorgd buitenrijden in de mooiste gebieden van Nederland. Paardenliefhebbers zullen zich herinneren dat er al eenmaal zo'n rit is verreden op Goeree-Overflakkee; dat was in oktober 2014 op de kop van het eiland.

Ruiters en aanspanningen kunnen nu volgens hetzelfde concept de Stadse polders gaan verkennen, want Manege Oostmoer opent het buitenrijseizoen van 2015 met een 'Enjoy the Ride'-rit op zaterdag 4 april.

Ruiter- en menroutes

"Erg leuk dat Manege Oostmoer deze rit op de evenementenkalender heeft kunnen zetten", zegt instructrice Christina Troost. "Toen we hoorden van 'Enjoy the Ride' hebben we met het team meteen de mogelijkheden bekeken en voorbereidingen getroffen voor deze openingsrit. In aansluiting op ons manegeterrein zijn tenslotte twee prachtige ruiter- en menroutes aangelegd en we gunnen het alle paardeneigenaren om daarvan te genieten!"

"Je kunt op die zaterdag 4 april uit twee routes kiezen: de 15 km en de 24 km. Beide routes starten vanaf Manege Oostmoer en zijn helemaal gemarkeerd, verdwalen is onmogelijk!", lacht Christina. "Op de website van de KNHS wordt onze rit mooi omschreven: 'na het verlaten van het terrein ontdek je via de ruiterpaden het typische Goeree-Overflakkee, met z'n polderlandschap van dijken, uitgestrekte akkers, kreken en kleine boselementen'. Gezien de datum zouden er misschien ook nog wel bloeiende tulpenvelden te bewonderen kunnen zijn!", voegt Christina er hoopvol aan toe. "Onderweg hebben we een kleine stop ingelast, met een drankje en een versnapering. En terug op de manege kunnen de deelnemers aanschuiven voor de lunch - ook die is bij de prijs inbegrepen.

Wie kan er meedoen?

"Iedereen van 12 jaar of ouder en met een eigen paard of pony kan meedoen aan de rit, je hoeft geen lid te zijn van de KNHS. Er wordt gestart in groepjes of individueel en je rijdt de rit in je eigen tempo. Bij inschrijving kun je aangeven met wie je graag samen in een groep wilt. Onze trouwe bezoekers zullen overigens wel even moeten opletten bij inschrijven!", waarschuwt Christina. "Iedereen is zó gewend om rechtstreeks bij ons op de manege zelf aan te melden, maar bij dit landelijk georganiseerde evenement kan dat helaas echt niet. Als je mee wilt doen aan 'Enjoy the Ride', moet je even de moeite nemen om een gratis account aan te maken op www.mijnknhs.nl en vervolgens in te loggen en aan te melden.

"Als je in het bezit bent van een Ruiter- of Koetsiers-/Menbewijs, een startpas of een FNRS Ruiterpaspoort, of als je individueel KNHS-lid bent, dan betaal je €20,00 voor deze rit", zegt Christina. "Overige deelnemers betalen €25,00, voor grooms zijn de kosten €10,00 en voor iedereen is de lunch bij de prijs inbegrepen. Vragen over dit evenement mogen natuurlijk altijd gesteld worden! Kom dan gezellig even bij ons langs, of stuur een mailtje naar info@manegeoostmoer.nl of post een privébericht op Facebook/manegeoostmoer. We kijken ernaar uit om véle 'Enjoy the Ride'-deelnemers op het terrein van Manege Oostmoer te verwelkomen!"

Voor meer informatie zie www.mijnknhs.nl.

Tekst: Myra Lugthart (met dank aan de KNHS)

Doppen sparen voor geleidehonden

OUDDORP - Iedereen heeft wel plasticdoppen thuis. Gooit u ze altijd weg dan kunt u ze nu gaan sparen voor KNGF geleidehonden. De opbrengst van de gespaarde doppen wordt gebruikt voor de opleiding van de geleidehonden.

De volgende doppen kunnen worden gespaard en ingeleverd: Mineraal- of spuitwater, frisdrankenflessen, melk- of yoghurtpakken, fruitsap pakken, sportdrankdoppen (het kleine plastic doorzichtig dopje niet). Pindakaaspotten, wasproducten, zepen en shampoos, deo spuitflessen, sauzen, medicijnen, bekers, bollen van zeep dispensers.
Er kunnen nu ook lege inkt cartridges worden ingeleverd van de volgende merken: HP, Lexmark, Brother, Canon, Dell, Panasonic en Samsung. De opgespaarde doppen en cartridges kunnen ingeleverd worden bij de familie P. Grinwis, Rustburg 17, tel. 0187 681390, email pietgrinwis@hetnet.nl. Neem eerst telefonisch contact op. De inktcartirdges leveren € 0,15 op; De opbrengst voor de doppen is € 0,22 per kilo; Er zitten ongeveer 400 doppen in een kilo; Een eenvoudige opleiding kost ongeveer € 5000,00.

PvdA Goeree Overflakkee start Ombudsteam

GOEREE-OVERFLAKKEE - PvdA Goeree-Overflakkee start een Ombudsteam. Het startsein wordt gegeven op de algemene ledenvergadering van 9 maart door Tweede Kamerlid Lutz Jacobi.

Het Ombudsteam is er om mensen, lid of niet, te ondersteunen bij problemen met instanties zoals overheidsinstellingen, gemeentelijke instanties, energiebedrijven, woningcorporaties, zorginstellingen, etc. Deze problemen kunnen onder andere op het gebied van wonen, inkomen, werk, gezondheid of onderwijs liggen. Er zijn al meer dan 130 PvdA-ombudsteams in Nederland.
Het Ombudsteam gaat met de betrokken persoon op zoek naar een antwoord voor zijn/haar probleem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kennis over wet- en regelgeving en het beschikbare netwerk van het Ombudsteam. Waar nodig wordt iemand verwezen naar de juiste persoon of instantie. Wanneer het probleem om een politieke oplossing vraagt, schakelt het Ombudsteam zijn netwerk in: raadsleden, wethouders, Statenleden, Tweede Kamerleden en zelfs de mensen in het Europees parlement, als dat moet.
Het ombudsteam is telefonisch te bereiken op woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur. En via de mail of de website. Telefoonnummer: 06-58946565. Website: https://goeree-overflakkee@pvda-ombudsteam.nl