info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

27 december 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 27 december 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Mysteryshoppers missen samenhang in winkelcentrum

Winkelend publiek op D'n Diek.

MIDDELHARNIS - De RetailAcademie heeft in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee en de Bedrijfsinvesteringzone (BIZ) onderzoek gedaan naar de verschillende winkelkernen op het eiland. Dat zijn de winkelcentra van Middelharnis, Ouddorp en Oude-Tonge. Een korte samenvatting van het rapport, gefocust op Middelharnis. Verderop in deze krant geven winkeliers hun mening over het rapport, ook de voorzitter van de winkeliersvereniging komt aan het woord.

Door Erwin Guijt

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van de zogenaamde 'mysteryshoppers'. Zij zijn getraind om zich voor te doen als potentiële klant, om zo te ervaren hoe het winkelcentra op hen overkomt, hoe goed ze geholpen worden in de verschillende winkels en of het het personeel lukt om de oorzaak van hun bezoek te achterhalen. Daarnaast kijken ze naar de parkeergelegenheid, openbare voorzieningen, verleende gastvrijheid, het assortiment en de algemene winkelbeleving.

Gematigd negatief

De algemene indruk van het winkelcentrum van Middelharnis was gematigd negatief. Dit komt voornamelijk door de lengte van de dijk, waardoor men te ver moet lopen. Daarnaast ontbreekt de samenhang; het geheel functioneert niet als één winkelcentrum. Veel shoppers hadden dan ook moeite met het vinden van de winkels. Inmiddels is er daarom actie ondernomen en is er een plattegrond geplaatst. Ook de beide andere winkelcentra hadden wat problemen op dit gebied; bij het winkelcentrum in Ouddorp was het de onderzoekers niet duidelijk waar de grenzen van het winkelcentrum waren, terwijl in Oude-Tonge tevergeefs gezocht is naar een duidelijk centraal punt.

Lees meer op pagina 9-11.

Leerlingen van De Westhoek schaatsen bij Zee

OUDDORP - Winterpret voor de leerlingen van basisschool De Westhoek in Ouddorp.

In plaats van de gebruikelijke gymles hebben de leerlingen, in deze week voor de kerstvakantie, geschaatst op écht ijs. Deze prachtige ijsbaan is te vinden bij beachclub Zee aan de Brouwersdam.
Ondanks de slechte winters van de laatste jaren, ging het schaatsen de meeste leerlingen goed af. Sommigen kregen hulp van de juf of meester en anderen gebruikten een ouderwetse stoel. Het was een heerlijk uurtje schaatsplezier en dat gewoon in Ouddorp!
Schaatsen op het terras bij het strand leverde een prachtig plaatje op met de zee op de achtergrond.

Nieuwjaarsbijeenkomst

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op dinsdagavond 9 januari 2018 vindt de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Goeree-Overflakkee plaats in Ouddorp. Inwoners, ondernemers en belangstellenden kunnen het college, de directie en de raadsleden op informele wijze ontmoeten en nieuwjaarswensen uitwisselen. De bijeenkomst vindt plaats in zalen- en sportcomplex Dorpstienden, Dorpstienden 4 in Ouddorp. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.30 uur, om 19.45 uur is de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

2 / 56

Agenda

Donderdag 28 december

DIRKSLAND – Marathonbingo in De Victoriahal. Aanvang 16.00 uur. Opgeven via: 493186, of 0620213165.
GOEDEREEDE - 19.00-20.30 uur Open Toren van Goedereede, Kerkpad 9. Om 20.00 uur zal de grote 'Maria'klok van de Goereese Toren met de hand geluid worden.

Vrijdag 29 december

OUDE-TONGE - 29 december Oudejaarsbingo in het gebouw van Stichtinge ZIJN aan de Bernhardstraat. Er worden negen ronden gespeeld voor 7,-.

Woensdag 3 januari

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de Kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.
SOMMELSDIJK – Bingo Ouderenvereniging in De Zwaluw, Sperwer 55. Vanaf 13.00 uur.

Zaterdag 6 januari

OUDE-TONGE - Mijlenloop van tennisvereniging Het Westrak. Deelnemers kunnen kiezen tussen 2, 5 en 10 mijl. Meer informatie staat op www.westrak.nl, of bel naar 06-50201063.
SOMMELSDIJK – Bingo Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee vanaf 19.30 uur in gebouw De Zwaluw, Sperwer 55. Toegang gratis.

Dinsdag 9 januari

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.
OUDDORP – Nieuwjaarsreceptie gemeente Goeree-Overflakkee vanaf 19.00 uur in Dorpstienden.

Donderdag 11 januari

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg. Aanvang 1945 uur. Ds. P.D.J. Buys W.A. 'Crisis in het geloofsleven'. Info: Kati Mulder, tel. 0187-482443 ('s avonds).

Vrijdag 12 januari

MIDDELHARNIS – Zendingsavond Bonisa Zending met Chinese spreker. Vooraf wordt een Chinees buffet gehouden. Opgave hiervoor voor 5 januari bij middelharnis@bonisa.nl of telefonisch 0187 487450 of 061078811.

Maandag 22 januari

MIDDELHARNIS – De Hoeksteen bij de Hervormde Kerk. Cursus Geestelijke vorming. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. W.A. Capellen.

Dinsdag 1 februari

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.

Zaterdag 3 februari

OUDDORP – Mannendag Goeree-Overflakkee, kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente, van 9.30 uur tot 13.00 uur. Opgeven via www.mcgo.nl

Overeenkomst voor realisering plan Nieuwe Handelskade

De ondertekenaars van de verkoopovereenkomst voor woongebied Nieuwe Handelskade.

MIDDELHARNIS – In Oude-Tonge wordt op het braakliggende terrein aan de Handelskade een hoogwaardig woongebied ontwikkeld, plan Nieuwe Handelskade, met 14 levensloopbestendige koopappartementen en met 25 levensloopbestendige huurappartementen voor mensen met inkomens in het middensegment. Donderdagmiddag 21 december ondertekenden de betrokken partijen hiervoor de verkoopovereenkomst in het gemeentehuis te Middelharnis.

Tekst en foto: Hans Villerius

Plan Nieuwe Handelskade maakt als deelproject onderdeel uit van Project Suijssenwaerde, dat een samenwerkingsverband is tussen BNG Gebiedsontwikkeling B.V. en de gemeente Goeree-Overflakkee. Wonen te midden van water, natuur, rust en ruimte, maar tegelijkertijd vlakbij het centrum van Oude-Tonge. Het vormt een mooie mix die, in combinatie met het planontwerp, het geheel tot een hoogwaardig woongebied maakt. Tot Project Suijssenwaerde horen ook de deelprojecten Marinapark Oude-Tonge en Handelskade. Als vervolg op het inmiddels gerealiseerde deelproject Handelskade zal, eveneens parallel aan de haven van Oude-Tonge, medio volgend jaar de eerste fase van de Nieuwe Handelskade verrijzen. Het zijn de projectontwikkelaars Sustay Residential West en Den Langen & Van den Berg Vastgoed die hiervoor plannen hebben uitgewerkt. Sustay voor de huurwoningen en Den Langen & Van den Berg voor de koopwoningen. Als kopende partijen ondertekenden zij donderdagmiddag de koopovereenkomst en Project Suijssenwaerde als verkopende partij.

Langdurend

Een langdurend project is het inmiddels. "Al in 1996 waren er gesprekken over het ontwikkelen van dit gebied", gaf directeur Fred Vlasblom van Project Suijssenwaerde aan. "In 2005 verschenen de eerste schetsplannen, in 2011 werden de eerste bouwblokken gerealiseerd en pas dit jaar werd daarvan de laatste woning verkocht." De economische crisis is zeker een remmende factor geweest, zo gaf Vlasblom aan. "Nu de crisis voorbij is merk je dat de belangstelling voor de woningen weer duidelijk toeneemt."

IJkmoment

Wethouder Frans Tollenaar liet vóór de ondertekening van de overeenkomst weten blij te zijn met dit "ijkmoment, aan het eind van het jaar", zoals hij het verwoordde. "Na de gemeentelijke herindeling is het in de gemeenteraad een dikwijls terugkerend item geweest, dat op de oostkant van het eiland meer ontwikkeld moest worden, er meer reuring moest komen. Het gebied bij Oude-Tonge lag er inderdaad en heeft veel potentie. Nu is het zover dat we gezamenlijk voor de uitdaging staan de realisatie ervan waar te gaan maken. En het is heel belangrijk dat dit succesvol wordt, want afhankelijk hiervan zal de tweede fase wel of niet doorgaan. Ik ben er echter van overtuigd dat dit gaat leiden tot een prachtige invulling voor Oude-Tonge en de oostkant van het eiland."

Middensegment

Directeur Frank Pieper van Sustay Residential West benadrukte dat er heel veel vraag is naar huurwoningen in het middensegment. "Het gaat dus niet om woningen in de sociale huursector, maar om huurders met inkomens boven de huurgrens. Bovendien is in de toekomst veel meer vraag te verwachten naar woningen op locaties als deze, aan het water en vlakbij het centrum, en ook hier in Oude-Tonge ziet het ernaar uit dat dit project een groot succes wordt."

Kika Nieuwjaarsduik 2.0 in Middelharnis: "Een koud lijf, maar een warm hart"

Deelnemers aan de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Foto:Shutterstock

MIDDELHARNIS – Op nieuwjaarsdag is er voor de tweede keer een Nieuwjaarsduik bij het Havenhoofd van Middelharnis, de opbrengst is voor Kika. De initiatiefnemers zijn William de Leeuw van cafetaria 't Hoad en Kees Witte van KiKa Goeree Overflakkee: "Ons motto is Een koud lijf, maar een warm hart."

"De eerste keer, op nieuwjaarsdag 2017, hoopten we op 25 deelnemers, dat waren er uiteindelijk 50. Dit jaar hopen we op nog meer deelnemers. Deelnemers kunnen naast het strandje parkeren en krijgen met dank aan Unox een gratis kop warme erwtensoep. De duik start om klokslag 14.00 uur, vanaf 12.00 uur kan men inschrijven in de cafetaria. Vooraf is er een korte warming-up verzorgd door Jacques van Roosmalen van sportschool Budokai Sensi, het startschot wordt gegeven door een bekende Flakkeeënaar, wie dat is blijft nog even geheim.

William de Leeuw organiseert in samenwerking met Kees Witte de ambassadeur van KiKa op het eiland meerdere keren per jaar activiteiten voor Kika op 't Havenhoofd in Middelharnis, zoals de jaarlijkse KiKa-dag waarbij de gehele dagomzet van de cafetaria wordt gedoneerd aan KiKa. Bij de Kids Obstacle Run die dit jaar ook voor het eerst werd georganiseerd door KiKa draagt de cafetaria samen met veel andere sponsors ook een steentje bij, vertelt William de Leeuw. William en Kees werken aan nog een paar andere leuke activiteiten die ze in 2018 willen organiseren.

Waarom moeten mensen meedoen? "Het is een leuke manier om het nieuwe jaar te beginnen. In 2017 heb ik zelf ook meegedaan en het is een toffe ervaring." Deelname kost 5 euro per persoon, de opbrengst is volledig bestemd voor Kika. Er zijn omkleedruimtes en sanitaire voorzieningen aanwezig. Duikgroep 84 en Becare staan garant voor de veiligheid van de deelnemers. William: "We hopen op veel mensen die op 1 januari het Haringvliet in duiken, de Nieuwjaarsduik in Middelharnis moet een traditie worden."

Nieuwjaarsduik Ouddorp

OUDDORP - Nieuwjaarsdag 2018 komt er aan en daarmee ook de Ouddorpse Nieuwjaarsduik. 14.00 uur zal het spektakel beginnen door middel van een 'warming-up', gevolgd door het startschot. Het terrein is echter al vanaf 13.00 uur open, voorzien van gezellige muziek en de nodige versnaperingen.

Nog altijd wordt het elk jaar drukker, het advies voor zowel deelnemers als toeschouwers is dan ook om tijdig aanwezig te zijn om niets te hoeven missen. Deelnemers kunnen zich ter plaatse inschrijven, of thuis een inschrijfformulier downloaden via www.nieuwjaarsduikouddorp.nl vullen van formulieren versnelt de doorstroming van het registreren op het strand. Op de site zijn tevens adviezen en alle nodige informatie terug te vinden. De organisatie zoekt nog vrijwilligers voor de Nieuwjaarsduik, aanmelden kan via de website.

Kosten voor deelname bedragen € 3,- welke ten goede komen aan KNRM-station Ouddorp en de Ouddorpse Reddingsbrigade.
Dit keer is gekozen om ook Stichting Zeldzame Ziekten Fonds te steunen. Ongeveer één miljoen Nederlanders – meer dan 6 procent van onze bevolking – heeft te maken met een zeldzame aandoening. Tegen dit angstwekkende feit strijdt het Zeldzame Ziekten Fonds al sinds 2005. Vooral kinderen hebben helaas te maken met een zeldzame aandoening.

Winterweer blijft afwezig tot na Driekoningen

Het te verwachten weer geschiedt voornamelijk aan de hand van weerkaarten: dat moge bekend zijn. Feit is dat deze computerkaarten steeds geavanceerder worden en ook fijnmaziger, zodat als het ware het weer op de vierkante kilometer bekeken kan worden. Toch blijft de atmosfeer grillig en daardoor vaak nog onvoorspelbaar. Geen enkele weerkaart is daardoor helemaal 'waterdicht'. Wanneer de weerkaarten het dus soms toch nog grandioos laten afweten, valt terug te grijpen naar de zogenaamde kalendergebonden weersverschijnselen, ook wel singulariteiten genoemd.

Bepaalde weertypen hebben een uitgesproken voorkeur zich juist voor te doen in bepaalde perioden van het jaar. Bekendste (beruchtste misschien wel) fenomeen is misschien nog wel de periode van de IJsheiligen (11-15 mei). Het is gebleken dat er juist in deze periode rond half mei doorgaans koude nachten optreden met flinke nachtvorst. Vaak gaat die vlieger op, maar regelmatig ook niet. In 1998 was het zelfs tropisch warm in de ijsheiligentijd met top maxima tot wel 30 graden bij Goedereede.
Het meest uitgesproken voorbeeld is misschien wel de 'kerstdepressie' (Weihnachtstauwetter in Duitsland) die ook dit jaar weer pontificaal prijkte op de klassieke West-Europese weerkaart.

Bijna altijd volgde er kerstdooi rond 24-25 december, nadat de voorgaande periode in december duurvorst opleverde. Dus ten aanzien van een verwachting voor de middellange termijn, die bijvoorbeeld op een koude tiende december moet worden gegeven, kan de schrandere meteoroloog hiermee al een beetje rekening houden en dus voorzichtig aankondigen dat de kou over twee weken waarschijnlijk zal minderen. Deze keer was er dus niet eens sprake van een koud voortraject, maar toch was er een uitgesproken situatie met een klassieke 'kerstdepressie' op het pleit. De afgelopen periode (en ook de komende tijd) zagen/zien we steeds dat zeer koude lucht via de VS in Amerika bij Newfoundland de Atlantische Oceaan opstroomde/opstroomt. Daardoor werden/worden die megadepressies gevormd vanwege de verschillen in temperatuur tussen de ijskoude lucht en het relatief warme zeewater.

Tot in de eerste januariweek blijft het overigens wisselvallig, windrijk en veelal te zacht op de Eilanden. De komende dagen is het juist wat 'koeler' met enkele, soms winters getinte buien (stofhagel). Tegen de jaarwisseling wordt het alweer zachter. Pas rond Driekoningen kan worden bekeken of er nog serieus winterweer zit aan te komen in de rest van de louwmaand.

Oliebollenactie 'Tabitha'

GOEDEREEDE – Vrouwenvereniging Tabitha houdt zaterdag 30 december een oliebollenactie. De oliebollen worden gebakken aan de Middelweg 3 bij de fam. Slingerland. Er zijn ook enkele verkooptafels, met onder andere appelbeige, advocaat, jam, aardbeien op sap, cake, koekjes, zakjes drop, fotokaarten ect. De verkoping is van 9.00 tot 12.00 uur. Bestellen kan ook via de mail: hg.slingerland@kliksafe.nl. Tien oliebollen voor € 7.50 en de appelbeignets zijn € 1.50 per stuk. De opbrengst is voor de Hersteld Hervormde gemeente te Goedereede.

Financiering rond voor Spijkenisse Medisch Centrum

SPIJKENISSE - Na eerdere berichtgeving over de aanhoudend positieve ontwikkelingen in het Spijkenisse Medisch Centrum, spreken nu ook de betrokken banken officieel hun vertrouwen uit. Het ziekenhuis wordt rechtstreeks financierbaar. Gedeeltelijk door de Rabobank, als financier van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, en daarnaast breidt het Maasstad Ziekenhuis haar financiering uit. Voor dat laatste heeft het ziekenhuis toestemming verkregen van het consortium, bestaande uit de banken ING Bank, BNG Bank en ABN AMRO. Met deze financieringsvorm kan de investeringsbehoefte van € 8 miljoen volledig worden ingevuld. Het Spijkenisse Medisch Centrum maakt zodoende geen gebruik van de gemeentegarantie die de gemeente Nissewaard haar had aangeboden. De nieuwe financiering is gebaseerd op de zeer goede (financiële) resultaten die het Spijkenisse Medisch Centrum de afgelopen twee jaar heeft behaald, resulterend in het inmiddels opgebouwde positieve eigen vermogen en een ambitieus en innovatief zorgconcept en business plan.

Reünie Dr. de Visserschool

REGIO - Voor zaterdag 14 april wordt een reünie georganiseerd voor oud-leerlingen van de School met de Bijbel Dr. de Visserschool in Pernis. Het gaat dan om leerlingen die geboren zijn rond 1940 - 1945. De organisatoren weten dat een aantal oud-leerlingen van deze school op Goeree-Overflakkee wonen. Graag zouden ze met hen in contact komen. Aanmelden voor deze reünie kan bij Helma Zijderveld, helma.zijderveld@gmail.com of telefonisch: 0294-414276.

Winnaar

C. Bouter, keurslager
Dabbestraat 1-3, Oude Tonge

Voorzitter Peter Visser:
"We kunnen nog niet achteroverleunen''

MIDDELHARNIS - "Vanuit de traditie waren er veel verschillende winkelcentra op het eiland. De eenwording daarvan heeft tijd nodig, en gaat met vallen en opstaan. Gelukkig heeft de gemeente nu d'n Diek als het grote, centrale winkelcentrum aangewezen.'' Voorzitter Visser van de ondernemersvereniging aan het woord.

Tekst en foto: Erwin Guijt

"Hoe goed het gaat met d'n Diek hangt ervan af hoe je er naar kijkt. In vergelijking met enkele jaren terug zijn er flinke stappen gezet. Denk hierbij aan het aanbrengen van sfeerverlichting, voetgangersbordjes en hanging baskets. Al zijn er natuurlijk ook zorgen.'' Visser somt op: "Heel MKB Nederland heeft last van de onlinewinkels, de crisis is nog niet geheel voorbij en gemeentes tot 60.000 inwoners hebben het nu eenmaal moeilijk om leegstand tegen te gaan. In Nederland staat 10-15% van het totale winkeloppervlak leeg. De sleutel ligt in jezelf te onderscheiden van anderen.''

Lege onderdijk

"Wat voor d'n Diek uniek is, is de nabijheid van de havenkom, de traditionele panden en een relatief grote hoeveelheid familiebedrijven.'' Helaas heeft het unieke van de winkeldijk niet enkel voordelen, maar ook nadelen. "Met name de onderdijk is niet zo sterk voor het centrum. Mensen vinden het fijn om over de bovendijk heen te lopen, en dan over de onderdijk weer terug. Maar daar zijn beduidend minder winkels. Daarnaast zijn er nog teveel lege gedeeltes. Gelukkig lopen er projecten voor bijvoorbeeld de Nieuwstraat en de achterkant van het Spuiplein. Een andere uitdaging is de spreiding van de horeca. Deze zit nu geconcentreerd bij de haven, terwijl een betere spreiding mooier zou zijn. "Nee,'' zo besluit hij, "we kunnen dus niet achteroverleunen.''

Het rapport helpt volgens Visser om de sterke en zwakke punten van het winkelcentrum te bepalen. "Het bevestigt maar weer dat de structuur aandacht behoeft. Maar de gemeente en wij kunnen moeilijk sturen wie er komt, dat is marktwerking. Waarom er bijvoorbeeld nog geen slager zit, begrijpen wij niet. Net zomin als we een verklaring hebben voor het feit dat er relatief veel bedrijven in de categorie 'uiterlijke verzorging' zijn. Maar van mij mag het winkelaanbod wel gevarieerder.''

Mensen verleiden

Het rapport gaf ook veel positieve punten mee. De gastvrijheid en de inrichting bijvoorbeeld werden met een goede voldoende beoordeeld. "Dat is heel leuk om te horen. We proberen winkeliers te stimuleren om hun pand goed te onderhouden en versiering aan te brengen. Wat de gastvrijheid betreft, het is goed om mensen op hun gemakt te stellen om zo de mensen te verleiden om binnen te komen. Dat dit positief is beoordeeld is dus wel een bemoedigend punt voor ondernemers.''

Een advies vanuit het rapport is dat medewerkers een cursus klantgerichtheid zouden kunnen volgen, om nog beter achter de wensen van een klant te komen. Ziet Visser dat zitten? "Alles wat helpt om de professionaliteit van het personeel te bevorderen is positief. Een goede service is daarbij enorm belangrijk. Daarmee kunnen ondernemers het verschil overbruggen tussen webwinkel en fysieke winkel.''

Eenmanszaken

Een door de onderzoekers veelvuldig gegeven kernwoord was ouderwets. "Dat sloeg op de openingstijden. Daar zit namelijk een behoorlijk verschil in. De ene begint om half 9, de ander om 9 uur en een derde om half 10. Mensen ergeren zich (terecht) als ze voor een gesloten deur staan. Wij geven dan ook het advies om van 10.00 tot 18.00 open te zijn, voor zes dagen per week. Hoewel wij ook begrijpen dat dit - zeker voor eenmanszaken - niet altijd makkelijk is en dit soms betekent dat er een extra kracht bij moet komen. Wat wel een voordeel is, is dat tot 18.00 openblijven wel betekent dat je de mensen die tot vijf uur werken ook nog mee kunt pakken.''

Oliebollenkraam

Concreet is er naar aanleiding van het rapport bewegwijzering aangebracht. "We willen concurreren met de verschillende marktcentra die op een uur rijden afstand liggen. Daarom zitten we regelmatig met de gemeente aan tafel. Welke zorgen hebben wij? Welke zorgen hebben zij? Daar hebben we dus frequente en goede contacten mee. Momenteel zijn we in gesprek of er cameratoezicht geregeld kan worden.'' Visser kijkt even uit het raam, waar de oliebollenkraam goede zaken doet. "Als we er met z'n allen in blijven geloven, ligt er een goede toekomst voor het winkelcentrum.''

Column

Stip en schaduw

Wat is dat toch met die stip op de horizon? Die stip valt onder dezelfde categorie als 'over je schaduw heen stappen'. Waarschijnlijk zijn de meesten van u nu nog niet wijzer geworden. Maar ik zal u uit de droom helpen. Bovengenoemde uitdrukkingen komen we als 'krantenmens' tijdens toespraken van bestuurders regelmatig tegen. En dit is niet iets van het afgelopen jaar. In 2005 kon ik er al een optekenen uit de mond van een burgemeester die zijn gehoor opriep zich allemaal te richten op 'de stip op de horizon'. In de tussenliggende jaren heb ik dit regelmatig gehoord. Iets minder, maar ook veelgebruikt, is de term 'we moeten over onze schaduw heen stappen'.

Natuurlijk hebben we het als collega's op het redactiekantoor hier regelmatig over. In het begin stuurde ik nog een appje als één van deze termen weer was gevallen naar mijn collega. Maar daar ben ik maar mee gestopt. Het zijn ook uitdrukkingen die vanwege hun te pas en onpas gebruik nauwelijks enige waarde meer hebben. Ergens schreef iemand dat de oproep om zich te richten op een 'stip op de horizon' wel getuigt van een beperkt blikveld. Daar heeft hij gelijk in, want die horizon is zo oneindig veel breder. Ruimte genoeg voor veel stippen.

Zo min we in staat zijn om een stip op de horizon te zetten, lukt het ook niet om over 'je schaduw heen te stappen' en dat laatste weet ik zeker, want vroeger heb ik dit heel wat keren tevergeefs geprobeerd. Zullen we voor het nieuwe jaar afspreken dat we die termen niet meer gebruiken? Ze zijn onmogelijk. Met of zonder stip: de horizon komt nooit dichterbij en uw schaduw blijft u achtervolgen. We wachten de nieuwjaarstoespraken af.

Leon Jordaan:
"Er liggen nog volop kansen!''

MIDDELHARNIS - Léon Jordaan heeft als bestuurslid van de winkeliersvereniging én winkeleigenaar van Duifhuizen Tassen & Koffers het retailrapport gelezen. "Er stonden niet echt schokkende dingen in. We wisten dat er best wel werk aan de winkel zou zijn.''

Tekst en foto: Erwin Guijt

"Neem bijvoorbeeld dat punt over een openbaar toilet. Als het Diekhuus open is, hebben we een openbaar toilet, als dat dicht is niet. Dat moet veranderen. Daarnaast is er natuurlijk het gebrek aan collectieve openingstijden. Het is heel vervelend als je als centrum mensen probeert te trekken en Jantje gaat om negen uur open en Pietje om tien uur. Eigenlijk moeten we gewoon zes dagen per week open zijn. Van maandag tot zaterdag bedoel ik dan, aan zondagsopenstelling heb ik - en het merendeel van de collega's - geen behoefte aan.''
"Het is mooi om te zien dat het rapport wel positief was over individuele winkels. Er zijn veel achten gegeven aangaande de inrichting en dergelijke. Anderzijds is het wel sneu dat er ook een paar enen bij waren. En dat snap ik ook, want als jij als onderzoeker drie keer voor een dichte deur staat terwijl er op de site staat aangegeven dat je open bent…''

Relatie opbouwen

"Een ruime zeven voor gastvrijheid is op zich mooi, maar eigenlijk moet dat een negen worden. En dat redt je niet alleen maar met klantvriendelijkheid. Je moet echt een zekere meerwaarde bieden. Er zijn mensen die heel gericht naar iets zoeken, maar er zijn er ook die echt shoppen, zonder specifiek doel. Zeker die laatste categorie moet je in de watten leggen. Persoonlijke aandacht is daarbij heel belangrijk. Als je door kauwgom kauwend personeel welkom wordt geheten is dat niet zo klantvriendelijk. Je moet echt een relatie met iemand opbouwen. Die persoonlijke contacten zijn leuk, juist omdat ze ook zo verschillend zijn.''

Net als Visser is Jordaan wel heel tevreden over de samenwerking met de gemeente. "Die is uitstekend, en dat is ook wel eens anders geweest.'' Er zijn - al dan niet in samenwerking met de gemeente - verschillende dingen uit het rapport al opgepakt. "We willen meer herkenbaarheid van het winkelcentrum. Zo zijn er nieuwe vlaggen, hebben we bordjes vervangen en is er vanaf de haven tot Beneden Zandpand feestverlichting aangebracht. Daarnaast hebben we in eigen beheer een glossy gepubliceerd en verspreid. Daar zagen we wel de effecten van; toeristen die met een glossy in de hand langskwamen lopen.''

Teveel winkels

Jordaan is realistisch. "Er zijn gewoon teveel winkels in Nederland. Er hoeven daarom wat mij betreft geen nieuwe winkels meer bijgebouwd te worden. Het gaat er juist om dat we het geheel meer centraliseren. En met het geheel bedoel ik niet alleen d'n Diek, maar ook met de haven erbij - ook wel City Centre Goeree-Overflakkee genoemd. Het is mooi als we met z'n allen het centrum levendig kunnen houden. Ik zie de toekomst dan ook positief. Er liggen nog volop (toeristische) kansen.''

"Ik heb mijn winkel bewust ouderwets gehouden''

MIDDELHARNIS - Eigenaar Van den Nieuwendijk van de Flakkeesche Bazar heeft het retail-rapport nog niet gelezen. "Maar dat ga ik dan nog wel doen vandaag.'' De Flakkeesche Bazar is al enkele tientallen jaren gevestigd aan d'n Diek. De eigenaar ervan heeft al veel om zich heen zien gebeuren.

Tekst en foto: Erwin Guijt

"Zeker door de crisis is er een hoop veranderd; zo is er bijvoorbeeld beduidend meer leegstand dan vroeger. Je ziet dat dit een landelijk probleem is. Sommige bedrijven draaien zelfs maar de helft van de omzet. Mensen hebben gemiddeld wat minder te besteden, er is meer concurrentie, et cetera. Maar om nu zo te zeggen wat er concreet verbeterd moet worden aan het centrum… Ik denk wel dat er nog kansen liggen; voldoende openbare toiletten bijvoorbeeld.''

Overdekt

In het rapport staat dat mensen te ver moeten lopen en er te weinig samenhang zit in de winkels. Hoe denkt Van den Nieuwendijk hierover? "Het winkelcentrum wordt inderdaad steeds verder uitgerekt. Op het parkeerterrein hierachter zou je eerst maar anderhalf uur kunnen parkeren.'' Met een breed armgebaar: "Wij hebben er toen voor gepleit om daar twee uur van te maken, en met succes. Want voor je als bezoeker heel de dijk gehad hebt ben je wel een tijdje verder.''

"Ik weet nog dat zo'n dertig, veertig jaar geleden we de kans hadden om de dijk overdekt te maken. Dat koste toen nog geeneens zo gek veel geld. Achteraf zonde dat het toen niet gebeurd is. Hoewel, voor het dubbele gedeelte hier is dat alsnog geen gek idee'', zegt hij peinzend. "Zeker voor oude mensen moet het centrum heel goed te bereiken en aan te lopen zijn. De parkeerplaatsen zijn daarom ook enorm belangrijk voor het winkelcentrum.''

Ouderwets

Veel onderzoekers gaven in het rapport aan het winkelcentrum een beetje ouderwets te vinden. Van den Nieuwendijk lacht. "Ik heb mijn winkel bewust ouderwets gehouden, en dat slaat aan. De Flakkeesche Bazar heeft een breed en oud assortiment. Op één product zou ik niet kunnen leven, maar juist door de spreiding over de producten werkt het goed. Bij moderne winkels hebben ze eigenlijk alleen maar de echte hardlopers onder de producten, ik heb een heel scala aan verschillende mogelijkheden.''

"Daarnaast is gastvrijheid heel belangrijk. Ik vind het dan ook mooi om te zien dat het winkelcentrum daarop een goed oordeel ontvangt. Toen de meiden meehielpen in de winkel heb ik ze ook voorgehouden dat ze altijd vriendelijk moeten blijven. En echt meedenken met de klant, een stukje service bieden.''

"Een marketingplan opstellen, zoals de onderzoekers adviseren, vind ik wel een goed plan. Dat kan wel meerwaarde hebben.'' Tot slot is de vraag hoe hij de toekomst van het winkelcentrum ziet? "De toekomst? Dat is koffiedik kijken. Maar gewoon positief blijven, en kwaliteit en service bieden.''

Dikke zeven voor gastvrijheid in Middelharnis

Vervolg van de voorpagina

Daarnaast waren de openingstijden van de winkels te verschillend, waardoor sommige shoppers voor een dichte deur stonden. De onderzoekers pleiten dan ook voor eenduidige openingstijden om negatieve verrassingen van klanten te voorkomen. Een ander minpunt (voor zowel Middelharnis als Ouddorp) is de toiletvoorziening, maar hier is intussen bij de eerstgenoemde al wat aan gebeurd in Middelharnis.

Overwegend positief

De algemene indruk van de winkels zelf was overwegend positief. Veel winkels werden als gastvrij, mooi en rustig getypeerd. De gastvrijheid van de winkels werd gemiddeld met een 7.2 beoordeeld. In meer dan 36% van de gevallen werden de shoppers zelfs ''zeer goed'' welkom geheten. Het personeel kreeg een 7.1 als cijfer. De algemene voorzieningen werden beoordeeld met een 6.2. Het assortiment van de winkels werd met een 7.2 gewaardeerd. De inrichting van de winkels kreeg hetzelfde cijfer. Met name de netheid valt daar positief op.

Winkeliers in Middelharnis kregen gemiddeld een mooie voldoende. Wat nog wel een verbeterpunt is, is dat het aantal aanbieders in de branche 'uiterlijke verzorging' opmerkelijk groot is. Waar landelijk gemiddeld 3% van het winkeloppervlak uit die branche bestaat, is dat in Middelharnis 12%. Dat zorgt voor een oververtegenwoordiging. Door het vergroten van de diversiteit wordt het winkelgebied aantrekkelijker gemaakt voor het publiek.

Unieke kansen

De onderzoekers waren wel te spreken over de parkeergelegenheid. De afstand ten opzichte van de winkels is goed en de plekken zijn ruim. Het parkeren zonder verdere kosten wordt als zeer positief beoordeeld, en dit wordt aangeraden zo te houden. Bij het winkelcentrum van Ouddorp is parkeergelegenheid juist een van de verbeterpunten, vooral omdat er daar onduidelijkheid is over de beschikbaarheid en de locaties van de parkeerplekken.

Er liggen nog mooie kansen voor het winkelcentrum in Middelharnis. Het principe van de winkeldijk wordt als uniek beoordeeld. Daarnaast kan er ook een verbreding aan diversiteit plaatsvinden: meer ambacht- en speciaalzaken is de nieuwe trend. Al met al nog genoeg werk aan de winkel dus!

Ingestuurd

Annedien stuurde deze foto in: "Gezellig met mijn tante naar de Mekkerstee,maar toen wilde er nog iemand op de foto..."

Foto-expositie 'Werkende Handen' in Het Diekhuus

MIDDELHARNIS - Zaterdagmiddag 13 januari om 14.00 uur opent Wim van Esch, Gemeentesecretaris van de Gemeente Goeree Overflakkee, de foto-expositie 'Werkende Handen'.

'Werkende handen' is een serie van ruim zestig foto's van handen van verschillende mensen die uiteenlopende werkzaamheden uitvoeren. De foto's geven een fascinerend beeld van werkende handen, spelende handen en de emoties die handen kunnen overbrengen. De expositie is samengesteld uit werk van deelnemers aan fotografiecursussen van Marja Bodt, SES Fotografie en cursussen. Deelnemers aan de cursus Creatieve Fotografie in Ouddorp, Rotterdam en Amsterdam dragen bij aan deze expositie. Een van de opdrachten in de cursus is om een fotoserie over een onderwerp te maken en gezamenlijk een expositie samen te stellen. Niet alleen breiden de deelnemers hiermee hun kennis van de fotografie uit, maar leren ze ook samen te werken om een gezamenlijke presentatie in een expositie te realiseren.
De cursus Creatieve Fotografie is gericht op amateurfotografen die hun kennis en eigen stijl van de fotografie op een hoger plan willen brengen. SES Fotografie verzorgt ook cursussen voor beginners in digitale fotografie, gericht op basisvaardigheden en verkennen van de mogelijkheden van de digitale camera. Ook geeft Marja Bodt cursussen beeldbewerking met Photoshop en Photoshop elements. Cursussen worden verzorgd op locaties in Ouddorp, Rotterdam en in Amsterdam. Zie ook: https://www.ses-cursus.com/

Kernactiviteiten

OUDDORP

Datumwijziging flessenactie

Eerder is bekendgemaakt dat de gezamenlijke verenigingen van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp een lege flessenactie zouden houden op woensdag 27 december. Wegens omstandigheden zijn de organisatoren genoodzaakt de flessenactie op te schuiven naar donderdag 28 december. Men komt dus een dag later dan vermeld tussen 9.00 en ongeveer 12.00 uur langs de deur. "Mogen we ook een dag later nog op uw steun en bijdrage rekenen?" aldus de organisatie.

OUDE-TONGE

Gebedssamenkomst

Op woensdag 3 januari is er weer de maandelijkse gebedssamenkomst in Oude-Tonge. Iedereen is om 20.30 uur van harte welkom in Aktivia aan de Kerkring in Oude-Tonge. "U bent van harte uitgenodigd om samen met andere christenen God te danken en te bidden voor ons dorp".

SOMMELSDIJK

Bingo Ouderenvereniging

Woensdag 3 januari is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee om 13.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast nog negen gratis prijsjes en in de pauze de verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. Daarna is er nog een verloting. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Bingo

Zaterdag 6 januari is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast nog negen gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,-. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Oplossingen puzzels kerstkrant

In de kerstkrant stonden drie verschillende puzzels, hierbij de oplossingen. De uitkomst van de doorloper is 'sleutelfiguur', de uitkomst van de kruiswoordpuzzel is 'toegangskaart'. De oplossing van het diagram is als volgt:
Horizontaal: 1 Eigenwijs, 6 Baal, 7 Magie, 9 Sperziebonen, 11 Apenbroodboom, 12 Lasso, 13 Vast, 14 Cash, 16 Stro, 17 Diplomaat, 18 Spertijd, 19 Lever.
Verticaal: 1 Elleboogverband, 2 Gemenebest, 3 Negenoog, 4 IJdel, 5 Papierconsumptie, 8 Brandschilderen, 10 Pupil, 15 Alias.

Oliebollenactie Fanfareorkest Vooruit

OUDE-TONGE - Ook dit jaar bakken leden van Fanfareorkest Vooruit uit Oude-Tonge weer overheerlijke oliebollen.

De oliebollen worden verkocht op zaterdag 30 december a.s. De verkoop vindt plaats op de hoek van het Stoofplein en de Arendsstraat en start om 8.30 uur 's morgens.
De verkoopkraam zal de hele dag bemand zijn tot 16.00 uur. Deze overheerlijke bollen kosten 75 cent per stuk. Uiteraard zullen er voor de liefhebbers ook oliebollen zonder krenten en rozijnen verkrijgbaar zijn.
Ook kunt u vooraf een bestelling plaatsen via fanfareorkestvooruit@gmail.com, zodat u zeker weet dat u kunt genieten van deze heerlijke oliebollen.
De opbrengst van de actie is bestemd voor het instrumentenfonds van Fanfareorkest Vooruit.
Deze actie wordt gesponsord door: Constructiebedrijf Abresch, DB Future Events, Felsbourg Badcultuur, Lambert Kozijnen B.V., Outdoor Westvoorne en VDO Advocatuur & Mediation.

Decemberactie De Goudsmid

MIDDELHARNIS - De Decemberactie van De Goudsmid heeft opnieuw een prijswinnaar opgeleverd. Marga van der Doel uit Dirksland was de afgelopen week de winnares van een paar schitterende oorbellen van het merk Rosa Di Luca. Ook tijdens de feestdagen gaat de Decemberactie van De Goudsmid door: zonder koopverplichting kan men kans maken op een sieraad van het merk Rosa Di Luca. Daarnaast hoeven klanten in de maand december geen 21% btw te betalen.

'Scootende zuster' Jannie Kattestaart na 50 jaar met pensioen

Zorgen met hart en ziel, houdt een mens jong. Jannie Kattestaart is het levende bewijs. De grijze haren en rimpeltjes verraden, dat zij niet piep meer is, maar haar pretogen en gulle lach stralen onverminderd levenslust uit. 't Is dat Jannie onlangs de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, anders zou zij, onvoorziene malheur daargelaten, ongetwijfeld fluitend haar vijftig 'dienstjaren' volgemaakt hebben bij het thuisbegeleidingsteam van Careyn op Goeree-Overflakkee. Nu bleef de teller steken op 48 jaar en 9 maanden.

Onlangs nam zij tijdens een gezellig etentje met collega's afscheid, geheel in stijl, zonder toeters en bellen. Haar collega's en klanten zullen hun opgeruimde collega met haar onafscheidelijke scooter missen. De afgelopen weken heeft zij de laatste dossiers tot in de puntjes bijgewerkt , zodat de collega's daarmee verder kunnen.

Jannie maakte in haar lange loopbaan de vele veranderingen in de thuiszorg van nabij mee. Geboren en getogen in Nieuwe-Tonge werd zij als 17-jarige door een juffrouw van de toenmalige zorgorganisatie op het eiland persoonlijk gevraagd om in de gezinszorg te komen werken. Jannie: "Ik had alleen huishoudschool, maar twee oudere zussen werkten ook in de zorg. Dat was kennelijk voldoende aanbeveling. "Jannie werd meteen in het diepe gegooid. Eén van haar eerste klanten was een dementerende mijnheer, herinnert zij zich. "Ik wist amper wat het woord betekende. Tijdens het werk was hij plotseling verdwenen. Toen ik hem wilde gaan zoeken, bleek hij mijn schoenen, die ik bij aankomst keurig uitgetrokken had, verstopt te hebben. Ik wist me geen raad. Gelukkig kwam hij na verloop van tijd vanzelf weer opdagen."

Werkbriefje

De begeleiding van de zorgorganisatie stelde weinig voor in die tijd. "Ik kreeg iedere week per post een werkbriefje met de klanten waar ik langs moest, meestal een stuk of acht in de week. Daar fietste ik dan vanuit huis naartoe. Ter plaatse bepaalde ik in overleg en naar eigen inzicht wat er nodig was, een soort keukentafelgesprek avant-la-lettre, zeg maar. Dat verschilde sterk. Bij de één was je in een paar uurtjes klaar, in sommige gezinnen met 8 of 9 kinderen had je bijna een dagtaak. Gelukkig kom ik zelf uit een groot gezin, anders had ik me als jonge meid waarschijnlijk geen raad geweten."

De verdienste was niet om over naar huis te schrijven. "Maar ja, er moest geld binnenkomen. Zeker toen kort elkaar mijn ouders overleden en we met 4 kinderen op onszelf waren aangewezen. Ik was toen pas 24 jaar. Ruimte voor rouwverwerking was er nauwelijks. Je moest gewoon door. Dat was een zware tijd."

Ondanks de moeilijke omstandigheden zag Jannie kans om naast haar werk diverse opleidingen en cursussen te volgen. "Met de lessen van de school des levens kwam ik een heel eind, maar ik wilde mezelf graag verder ontwikkelen, zodat ik de klanten beter kon helpen en meekon in de professionalisering van de thuiszorg. Dan is kennis van opvoeding, pedagogiek en communiceren onmisbaar. Toen ik begon was de opdracht simpel: het huis moest gewoon schoon. Nu stellen we samen met de klant doelen vast om naartoe te werken. Dat is een enorme verbetering."

Thuisbegeleiding

Na een aantal jaren in de gezinsverzorging stapte Jannie over naar de ouderenzorg. Jarenlang was zij een vertrouwd gezicht in de thuiszorg in Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge, Stad aan 't Haringvliet en Ooltgensplaat. Maar de gezinnen bleven toch trekken. In 1987 trad ze toe tot het team thuisbegeleiding, een klein team gespecialiseerde zorgverleners dat samen met andere disciplines, zoals GGZ, JGZ, huisartsen en andere partijen zoals de woningbouwvereniging, de school en de gemeente zorg en ondersteuning biedt aan gezinnen en alleenstaanden die om welke reden dan ook hulp nodig hebben.

Het werk was Jannie op het lijf geschreven. "Je komt van alles tegen. De problematiek is heel divers, van drugsgebruik, opvoedingsproblemen en schulden tot chronische ziekte en psychiatrische problematiek Als thuisbegeleider kun je in veel gevallen de klant helpen om de problemen op te lossen of te voorkomen dat ze verergeren. Dat vraagt om maatwerk. De één is al geholpen met af en toe een uurtje praten om weer even verder te kunnen, de ander heeft uitgebreider en langduriger ondersteuning nodig van meerdere zorgverleners en partijen."

Vertrouwen

Jannie is enthousiast over de betrokkenheid die de gemeente bij de thuisbegeleiding heeft sinds de decentralisaties in de zorg. Haar vrees dat de gemeentelijke bemoeienis nadelig uit zou pakken voor deze belangrijke vorm van zorg, is ongegrond gebleken. "De inmiddels algemeen bekende keukentafelgesprekken om vast te stellen welke zorg nodig is werken goed, is mijn ervaring. Voorwaarde is dat de betrokken partijen elkaar vertrouwen. Dat is hier gelukkig het geval."

Jannie hoopt van harte dat de gemeente de thuisbegeleiding blijft financieren. In de afgelopen jaren is al veel bezuinigd. Ook op het eiland vergrijst de bevolking en neemt het aantal mensen met vaak meervoudige problematiek toe. Verder bezuinigen is onverantwoord, vindt zij. Dan worden mensen aan hun lot overgelaten, met alle gevolgen van dien.

Kan niet, kon niet

Voor Jannie zit het karwei erop. In al die jaren heeft ze plichtsgetrouw duizenden kilometers afgelegd om haar klanten met raad en daad terzijde te staan. Eerst op de fiets, daarna op haar onafscheidelijke scooter of, als het echt niets anders kon, te voet. Kan niet, bestaat niet bij Jannie.

Bang dat zij in een gat valt is Janny niet. "Ik ben een echt familiemens en heb een grote familie. Werk genoeg dus. En als ik tijd over heb, ga ik misschien wel toneelspelen. Dat heb ik altijd prachtig gevonden." Aan het eind van het gesprek benadrukt Jannie: "Ik ben mijn Heere dankbaar voor de liefdevolle zorg die ik op de moeilijke momenten in mijn arbeidzame leven van Hem ondervonden heb."

Volop belangstelling voor Kerststallen

MIDDELHARNIS - Drie dagen op rij was in de Rooms Katholieke kerk aan de Langeweg de expositie 'Kerststallen te kijk 2017' te bezichtigen. Enkele honderden belangstellenden brachten een bezoek aan de sfeervolle kerk. Het gebouw leent zich bij uitstek voor een tentoonstelling van kerststallen en kerstgroepen. De organisatoren waren blij met alle belangstelling, waaronder ook een groep kinderen van de basisschool. Vooral op de zaterdag werd de tentoonstelling goed bezocht. Het was voor de katholieke parochie een hervatting van een jarenlange traditie om in de periode van de advent een tentoonstelling te organiseren. Dit keer in samenwerking met de Exoduskerk van Sommelsdijk. Mevrouw Dellaert van de parochie bedankte aan het einde van de tentoonstelling alle aanwezige deelnemers voor hun inbreng van al die kleurrijke en gevarieerde stallen en groepen. Zij bedankte de medewerkers voor hun inspanning en hulp tijdens deze drie dagen en sprak ook over de prettige samenwerking met de Exodusgemeente. Veel bezoekers gaven aan dat ze hopen dat de gezamenlijke expositie tussen de kerken wordt voortgezet.

AV Flakkee organiseert Start Running 2018

MIDDELHARNIS - Na elf succesvolle edities komt er in het nieuwe jaar opnieuw een Start Running clinic bij AV Flakkee.

Beginnende lopers kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met de loopsport, zij worden daarbij begeleid door ervaren trainers om uiteindelijk toe te werken naar het einddoel, het uitlopen van de Rabo Omloop van Menheerse 6,8 km op Koningsdag.
Op woensdag 24 januari wordt er een informatieavond gehouden in de kantine van AV Flakkee (Oostplaatseweg Middelharnis), de aanvang is 19.45 uur. Op deze avond hoort u alle details over Start Running en is er mogelijkheid tot inschrijven, later kan dit ook via de website van AV Flakkee. De eerste trainingsavond is op woensdag 31 januari, aanvang 19.30 uur. Tevens is er de mogelijkheid om donderdagochtend te trainen, vanaf 1 februari om 09.30 uur.
In tien weken worden de trainingen opgebouwd, een valkuil voor beginnende lopers is dat ze te snel opbouwen, met deze methode wordt de belasting langzaam opgevoerd. De kosten voor deze clinic zijn € 35,- per persoon, dit is inclusief een loopshirt en deelname aan de Rabobank Omloop van Menheerse. De organisatie hoopt dit jaar weer veel enthousiaste lopers te verwelkomen, voor meer informatie kunt u terecht op www.avflakkee.nl.

Ledenblad 'Vrienden van de Rijks-HBS/RGO'

MIDDELHARNIS - Het bestuur van de 'Vrienden van de Rijks-HBS/RGO' brengt voor de 24e keer voor haar leden een prachtig in kleur uitgevoerd blad uit.

De vereniging werd opgericht in 1993 naar aanleiding van het 75-jarig jubileum van de school in 1992. Doel van de vrienden is om oud-leerlingen een band te laten houden met hun school. Dit realiseert het bestuur door het jaarlijks uitbrengen van een blad voor de aangesloten oud-leerlingen en (oud-)docenten.
In het nieuwe blad wordt teruggekeken naar de viering van het eeuwfeest van de school op 8 en 9 september 2017. Verder haalt een oud-leerling herinneringen op uit zijn schoolperiode en een andere oud-leerling – die na jaren terugkeerde naar Goeree-Overflakkee - vertelt over de aantrekkingskracht van Flakkee.
Oud-leerlingen kunnen het blad in hun bezit krijgen door lid te worden van de 'Vrienden'. Aanmelden als lid kan op het e-mailadres: vriendenvanderijks@gmail.com. Het lidmaatschap bedraagt € 12,50 per jaar.

'Natuur in beelden' van Jan Baks

MIDDELHARNIS - Jan Baks is een van de eilandelijke natuurfotografen. Al tijdens zijn werkzame leven als arts maakte hij prachtige opnames in binnen- en buitenland.

Indrukwekkend zijn al die foto's van een wereld die wij niet gemaakt hebben, maar ons is geschonken. In de zuidelijke regionen van de wereld, vlak boven Antarctica, liggen de Falklandeilanden. Deze eilandengroep is vooral bekend geworden vanwege de Falklandoorlog met Argentinië in 1982, toen de Argentijnen het gebied probeerden te veroveren. Heden ten dage is er nog steeds enige spanning voelbaar over deze kwestie tussen beide landen. De Falklands bestaan uit twee grote eilanden, die zeer dun bevolkt zijn. Door de aanhoudende wind en het wisselvallige klimaat is er niet veel begroeiing. Lage struiken op een veenachtige bodem. Het is een ideale leefomgeving voor schapen. Verder zijn er honderden kleine eilanden, die bijna allemaal in particulier bezit zijn. Wat voert een mens naar dit gebied, waar maar eenmaal per week een vliegtuig naar toe gaat? Het is een droomplek voor de natuurfotograaf!
Jan Baks, natuurfotograaf uit Goedereede, is er voor de vierde maal een periode geweest en wil u meenemen langs deze mooie natuurgebieden. Hij was er in de periode dat de orka's voor de kust jagen op jonge zeeolifanten en slaagde erin om dit op beeld vast te leggen. Ook is hij onverwachts op Steeple Jason terecht gekomen. Dit eiland, dat ver buiten de kust van de Falklands ligt, is normaal niet toegankelijk voor bezoek, alleen wetenschappers kunnen er logeren. Kom, proef en zie de natuur in beelden op maandag 8 januari 2018 om 20.00 uur in de Emmaüskerk, Kon. Julianaweg 64 te Middelharnis. De toegang is vrij.

Column

Een terugblik op 2017

Nog vier nachten slapen en dan is het alweer zover. 2018 staat op de stoep en we kijken terug op een jaar vol herinneringen. Mooie, leuke, spannende, droevige en vervelende herinneringen wisselden elkaar af dit jaar.

Januari
We openen ons vernieuwde bureau en brandweerkazerne en in Dirksland wordt een oudere dame met een babbeltruc van haar portemonnee beroofd.
Februari
Op een zondagmiddag houden we in Sommelsdijk 2 inbrekers aan na een achtervolging en op Hernesseroord wordt een pand ontruimd bij een brand, niemand raakt gewond.
Maart
Maart is ook succesvol voor ons, na een prachtige tip via GO-alert kunnen we brutale inbrekers aanhouden in Goedereede. Op de N215 in Melissant raakt helaas ook een 16-jarige jongen zwaargewond bij een aanrijding.
April
Een overstekende eend veroorzaakt een kettingbotsing bij Nieuwe-Tonge en in Ooltgensplaat gaat een woning in vlammen op.
Mei
Op het Hellegatsplein kantelt een vrachtwagen en een loods in Oude-Tonge gaat in vlammen op waardoor diverse bedrijven gedupeerd worden.
Juni
Op de Haringvlietbrug schroeven automobilisten na anderhalf uur zelf de slagboom er maar af die door een storing niet meer open gaat, het dak van de Dillenburg in Middelharnis wordt gedeeltelijk door brand verwoest.

Juli
Bij een ernstig ongeval op de Oudelandsedijk in Sommelsdijk raakt een man ernstig gewond en een zweefvliegtuig haalt het vliegveld niet meer en landt in Ouddorp naast de N57.
Augustus
In Sommelsdijk raakt een jongeman ernstig gewond bij een steekpartij en een deelnemer van de Omloop rijd op weg naar zijn slaapplek in Den Bommel tegen een boom, gelukkig vallen de verwondingen mee.
September
De 112 dag in Middelharnis, de belangstelling is weer groot en in het gemeentehuis tekenen diverse partners voor de start van Buurtbemiddeling op Goeree-Overflakkee.
Oktober
De wintertijd gaat weer in, een paard wordt met man en macht uit een sloot getakeld en een vrouw raakt ernstig gewond bij een ongeval op de Brouwersdam.
November
Een zeiler wordt in de nacht van zijn boot gehaald, zijn zeilboot spoelt later aan op het strand van de Kwade Hoek. Op de A29 verongelukt een vrachtwagenchauffeur nadat hij achterop een file rijdt.
December
Het Spoedplein van het ziekenhuis in Dirksland opent haar deuren en het eiland maakt zich op voor de feestdagen, 2018 staat voor de deur.

Oud en nieuw zal het laatste feest van dit jaar worden en het eerste feest van 2018. Met elkaar hebben we op dit prachtige eiland weer een divers jaar achter de rug. Wat ons rest is er een mooie afsluiting aan te geven. U moet me maar geloven als ik zeg dat wij 'de politie' veel liever naast u staan en onze gelukwensen aan u over willen brengen dan dat we tegenover elkaar staan. Oud en nieuw is voor ons allemaal de afsluiting van een jaar vol herinneringen. Laten we er een mooie nacht van maken met elkaar….

Ik wens u namens ons basisteam Haringvliet alvast een gezond en veilig 2018.

Zuid-Holland mag geen smienten schieten

DEN HAAG - De Rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat smienten voorlopig niet mogen worden afgeschoten in Zuid-Holland. Vogelbescherming Nederland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakten bezwaar bij de provincie Zuid-Holland tegen het plan om 6500 smienten af te laten schieten. Smienten zijn eenden uit noordelijke streken die in ons land overwinteren. De aantallen van deze eend nemen al gedurende enkele decennia af.

De provincie Zuid-Holland besloot vorige maand tot het toestaan van het doden van smienten. Dit vanwege de schade die deze eendensoort aan de landbouw zou toebrengen. Tegen het afschieten van de eenden bestaat veel weerstand. Ruim tienduizend mensen stuurden protestmails naar provinciale staten om dit afschot te voorkomen. De bestuursrechter oordeelt nu dat de onderbouwing van het besluit van de provincie twijfelachtig is en afschieten de populatie smienten verder in gevaar kan brengen. Daarom mag er nu geen afschot plaatsvinden in afwachting van het verdere verloop van de bezwarenprocedure van de natuurorganisaties. Vogelbescherming en de NMZH zijn zeer verheugd met deze uitspraak.

"Vogels schiet je niet af, soorten waar het niet goed mee gaat, schiet je al helemáál niet" zegt Fred Wouters van Vogelbescherming. "Smienten eten gras dat bedoeld is voor koeien, maar de huidige landbouwpraktijk laat te weinig ruimte voor natuur op het platteland. In de zomer zijn weidevogels de dupe, in de winter de smient. Dat kan niet en Vogelbescherming is dan ook blij dat de rechter heeft geoordeeld dat smienten, die afnemen in aantal, voorlopig niet geschoten mogen worden." Nederland is van internationaal belang voor overwinterende smienten. De populatie is echter na de eeuwwisseling fors afgenomen. Het is daarom volgens Vogelbescherming volstrekt onverantwoord smienten te doden. Begin december besloot de rechtbank in Noord-Holland een vergelijkbaar besluit tot afschot van smienten in die provincie te schorsen. Naast Vogelbescherming heeft ook de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, mede namens een groot aantal andere organisaties, bezwaar gemaakt tegen het besluit van de provincie.

Ook de NMZH is opgelucht de smienten in Zuid-Holland deze winter in ieder geval veilig zijn. "Zuid-Holland zou trots moeten zijn op het feit dat deze mooie vogels bij ons komen overwinteren en hen een warm welkom moeten bieden in plaats van een schot hagel.", aldus Susanne Kuijpers van de NMZH.

Met lampionnen naar Ebbe en Vloed

OUDE-TONGE - De kerstman heeft een gaatje in zijn drukke schema gevonden om 't Startblok in Oude Tonge op donderdag 21 december te bezoeken. In de week daarvoor hebben de kinderen lampionnen in elkaar gezet die geschonken zijn door het Sophia Kinderziekenhuis in het kader van de Sophia Lichtjestocht. Met de lampionnen zijn ze in optocht naar zorginstelling Ebbe en Vloed gelopen waar ze voor de bewoners kerstliedjes hebben gezongen. Weer op school aangekomen is een gezamenlijke kerstmaaltijd genuttigd. Na afloop konden de ouders en andere belangstellenden een kerstmarkt bezoeken waar o.a. kerstknutsels van de kinderen verkocht werden en andere activiteiten plaatsvonden. De opbrengst van deze markt komt ten goede aan het Sophia Kinderziekenhuis en de bewoners van zorginstelling Ebbe en Vloed.

Leerlingen Prins Maurits geven weer praktische invulling aan Kerst

MIDDELHARNIS – Ook dit jaar gaven leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis hun kerstviering een extra dimensie. Ze stonden vrijdag 22 december niet alleen stil bij de Boodschap van Kerst, op school, maar voegden ook de daad bij het Woord door gericht te zijn op de medemens buiten school en daar werd op verschillende manieren uiting aan gegeven.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Zo zijn de leerlingen van Havo 1 op de laatste ochtend vóór de kerstvakantie op bezoek geweest in Nieuw Rijsenburgh te Sommelsdijk. Voor een grote groep bewoners verzorgde een groepje leerlingen een muzikaal optreden. Zowel vocaal als instrumentaal werd een kerstprogramma afgewerkt waarvan de bewoners merkbaar genoten. Heel vel bewoners waren er voor van hun kamers of woongroep naar de centrale hal gekomen of werden er naartoe gebracht. En sommigen van hen die al lange tijd niet meer spreken, bleken toch weer te kunnen zingen, de bekende aloude kerstliederen die ze misschien tachtig jaar geleden al geleerd hadden. Stille Nacht…, Ere zij God...
Maar daar bleef 't niet bij. De leerlingen hadden die morgen op school ook kaartenhouders gemaakt met daarin een zelfgemaakte kaart gestoken en een mooie tekst en wens erop. Alle bewoners kregen van de leerlingen zo'n fraaie creatie in handen gestopt. Zichtbaar verguld gingen veel bewoners ermee naar hun kamers terug.
Ook de leerlingen van Havo 2 zetten zich in om een praktische invulling te geven aan Kerst. Zij stelden pakketten samen voor Voedselbank Goeree-Overflakkee. Vrijdagmorgen zijn ze eropuit gegaan, de school uit, de wijk in en deurtje aan deurtje belden ze aan met de vraag of mensen misschien iets af wilden staan voor diegenen in de samenleving die het met heel wat minder moeten doen. Ook in supermarkten zijn ze geweest om allerlei producten te bemachtigen en hun moeite is zeker niet voor niets geweest. Na een uur kon een prachtige hoeveelheid houdbare producten, verzorgingsproducten, enz., worden binnengebracht, die later op de dag door de Voedselbank werd opgehaald.
Voor de leerlingen vormde deze morgen een mooie afsluiting van de schoolperiode voor Kerst, want erna mochten ze naar huis en hadden ze vakantie.

Ouddorpse drugshandelaar

OUDDORP - De politie hield vrijdag 15 december aan de Schansweg in Ouddorp drie mensen aan in een drugsonderzoek.

Het onderzoek richtte zich op een man (37) uit Ouddorp en een man (35) uit Renesse. Tijdens het onderzoek bleek dat de man uit Ouddorp regelmatig verdovende middelen, met name speed, vanuit zijn woning verkocht. Voornamelijk aan inwoners uit de gemeente Schouwen-Duiveland. Op vrijdag 15 december werden tijdens een gezamenlijke actie van de politie-eenheden Zeeland-West-Brabant en Rotterdam de inwoners uit Ouddorp en Renesse én een vrouw (20) uit Scharendijke aangehouden, toen ze de woning aan de Schansweg in Ouddorp verlieten. De agenten troffen diverse verdovende middelen aan, zoals speed (15 gram) en hennep (34 gram). In de woning werden bijna 200 gram amfetamine, bijna 50 gram henneptoppen, enkele xtc-pillen en een kleine hoeveelheid heroïne aangetroffen. De drugs zijn in beslag genomen. De inwoner uit Ouddorp is dinsdag 19 december aan de Rechter-Commissaris voorgeleid, die hem voor tien dagen in bewaring stelde. De andere man en de vrouw mochten, nadat ze een verklaring hadden afgelegd, het politiebureau verlaten.

Onderhoud aan de poel in de Vliegers

MIDDELHARNIS - Niets te doen of je wil eens lekker buiten bezig zijn? Kom dan naar de Natuurwerkdag van de vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO).

Op donderdag 28 december worden er weer onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan natuurelementen. Deze activiteiten worden georganiseerd door de werkgroep terreinbeheer van de vereniging.
De activiteiten zijn deze keer langs de Vliegers te Middelharnis. De bedoeling is deze donderdag de poel, welke eigendom is van SBB, bij het fietspad langs de Vliegers op te knappen. Hier is al tientallen jaren geen onderhoud aan uitgevoerd. We gaan proberen de poel te herstellen, zodat hij weer geschikt is voor amfibieën. Op deze actiedag van de NLGO kunnen we weer veel hulp gebruiken. Een ieder die iets voor het behoud van de natuurelementen wil doen of eens lekker buiten bezig wil zijn, kan ons daar donderdag de 28e bij helpen.
We verzamelen om 8.30 uur aan het einde van de Tweede Groeneweg. Er is voldoende materiaal aanwezig.
De Tweede Groeneweg is te bereiken via de Provincialeweg N215, rotonde Middelharnis richting Nieuwe-Tonge, de tweede weg links.
Verdere inlichtingen kunt u krijgen op telefoonnummer 681045 (Krijn Tanis) of 485566 (Kees van 't Zelfde) en op www.nlgo.nl.

Met raad en daad

Oudejaarslied

Wie schreef toch dat lied 'Uren, dagen, maanden, jaren?'

De oorspronkelijke tekst is van Rhijnvis Feith en de muziek van A. Albert.

Zacht eitje

Hoe zit 't eigenlijk met die aanbevelingen om een ei - in verband met het risico van de salmonellabacterie - langer te koken dan die drie à vijf minuten welke gebruikelijk waren als kooktijd voor een smakelijk zacht eitje? Kunnen we ons weer eens aan die korte kooktijd houden om niet steeds weer een min of meer hard of groen gekookt exemplaar voorgeschoteld te krijgen?

De laatste tijd horen wij minder van salmonella infecties, dank zij verscheidene hygiënische maatregelen die de goede bedrijven hebben getroffen. Talloze mensen eten nu weer een zacht gekookt eitje zonder dat zij hierdoor ziek worden. Dit betekent dat de kippen van vele leveranciers vrij zijn van de salmonella, of dat de concentratie van bacteriën dermate klein is dat zij er geen last van hebben. Bovendien hebben gezonde mensen wel een goede weerstand tegen allerlei infecties. Onze medisch adviseur is daarom van mening dat het nu geen kwaad kan om van een zacht gekookt eitje te genieten, maar wij tekenen daar wel bij aan dat mensen uit de risicogroepen, zoals bejaarden, zieken, zwakken en zwangeren, hun eieren beter wat langer kunnen koken en dan afhankelijk van de grootte 5 à 6 minuten.

Ouderwetse linzensoep

Je ziet weer echte linzen in de winkels. Kent u een goed recept voor die dikke linzensoep uit (over)grootmoeders tijd?

Laat 100 gram linzen vier uur in ruim water weken en zet ze op met dat weekwater, zodat u twee liter aan de kook krijgt. Na een uur snijdt u 250 gram aardappelen fijn en voegt die met 2 laurierblaadjes, een stukje foelie en wat tijm toe. Laat dat samen een half uur zachtjes doorkoken. Fruit inmiddels een gesneden ui en een in ringen gesneden prei in boter goudgeel. Laat 50 g zilvervliesrijst even meebakken. Zeef dan de soep boven een pan en druk de linzen en aardappelen door de zeef. Kook alles tezamen op een laag vuur tot de rijst goed gaar is, wat circa een half uur zal vergen. Roer er daarna 100 g geraspte oude kaas doorheen en maak de soep af met wat fijn gehakte peterselie, zout en peper naar smaak, maar laat die heerlijke linzensoep niet meer koken. Houd haar wel goed warm tot u haar opdient.

Long of lever?

Kan in de longen of lever ook kanker ontstaan, of zijn dat uitzaaiingen naar deze organen?

Kanker is een ongeremde groei van bepaalde cellen in het lichaam. Die groei kan in elk orgaan beginnen en dan spreekt men van een primair carcinoom. Soms kunnen cellen van zo'n primair carcinoom zich via het bloed, of de lymfe, naar andere organen verplaatsen en dat noemt men uitzaaiingen. Zowel in de lever als in de longen kan een primair carcinoom ontstaan, maar vooral in deze beide organen komen vaak uitzaaiingen voor.

Het meisje dat verdween 5

Het leek alsof ons dorp veranderd was, alsof de geuren en de geluiden anders waren door de angst die in de straten hing. Ik kan me niet herinneren dat ik iemand anders tegenkwam; ik rende zo hard als ik kon naar de winkel, de echo raapte gehaast mijn voetstappen op, het liefst wilde ik schreeuwen, maar ik was zo bang dat ik dat niet deed. Ik zag tijdens het rennen dat de lucht vreemd roze gekleurd was, en ik rook een zware brandlucht. Was er brand? Stond ons dorp ook in brand?
Ik schreeuwde toen ik bij de winkel was, maar de deur was op slot. Ik bonkte op de ramen, op de deuren. Niemand.
Ik voelde mijn gejaagde adem in mijn keel, ik proefde stof terwijl ik terug rende.
Daar was ons huis, ik gooide de deur achter mij dicht, stoof de kamer in. 'Mama, ik kan…'
Toen zweeg ik. Mama zat op haar knieën voor de bank, ze lag met haar gezicht op haar armen.
'Is papa daar?' vroeg ze. Ze klonk als een klein meisje.
'Ik kan papa niet vinden,' zei ik, en ik probeerde niet te huilen, maar ik kon bijna niet praten, 'ik kan papa niet vinden, hij is niet in de winkel, ik kan hem echt niet vinden!'
'Wat?' Ze tilde haar hoofd op. Ik zag zweetdruppels op haar voorhoofd, haar gezicht was wit en haar wangen felrood, haar haren waren verward.
'Wás Paul er niet? Was hij er niet? Waar ben…'
Ze zweeg, ze klemde haar handen ineen en zakte voorover op de bank; ik zag hoe haar gezicht vertrok, ze schoof op haar knieën voor de bank heen en weer, ik hoorde haar kreunen.
Toen begon ze te jammeren, haar tanden knarsten over elkaar, haar handen knepen in de bekleding van de bank tot ik de stof hoorde kraken. Ze siste tussen haar tanden door: 'Ik wil dit niet, ik wil dit niet, ik wil dit niet… Paul, Paul!'
'Máma!' zei ik, en nog een keer: 'Mama!'
Ze hief haar hoofd weer op, er waren nog meer haren losgeraakt en ze sliertten om haar gezicht.
'Ga vrouw Teunissen halen, Lotte. Nu.'
'Maar mama…' Ik kon niet praten van het huilen, omdat ik niet weer over straat wilde.
Ze schreeuwde. 'Ik wil dat je gaat! Snap dat dan, snap dat dan! Ga, ga!'
Ze kreunde. 'Och Heer der wereld,' zei ze, 'och, Heer… Elohiem, Elohiem!'
Ik rende de deur weer uit. Ik huilde niet meer, maar mijn gezicht brandde van onmacht en gekwetstheid om de toon waarop mama tegen mij gepraat had en omdat ik weer naar buiten moest, door de stoffige straten van angst.
Soms moest ik stoppen omdat ik niet meer kon. Een vieze, zurige smaak kwam in mijn mond.

Toen ik aanbelde bij het huis moest ik tegen de deur aanleunen en het duurde even voordat ik aan de bel kon trekken.
Vrouw Teunissen zelf deed open. Ik hoefde niets te zeggen, ze zag mijn gezicht en mijn ogen en ze zei: 'Ik loop met je mee.'
Samen met vrouw Teunissen teruglopen was niet zo erg; de straten waren nog steeds leeg, maar ik was niet meer alleen. We praatten niet, omdat we zo snel liepen als we konden, maar ik was niet zo bang meer voor de onophoudelijke beschietingen die ineens verder weg leken.
De deur stond open toen we aankwamen. Toen we de gang inliepen, hoorde ik papa's stem. Hij was dus thuisgekomen, lag niet dood en kapot in de straten, was niet gepakt door de Duitsers. Mijn benen werden slap van opluchting. Ik trok de buitendeur dicht en draaide de sleutel om toen we binnen waren; nu leek het alsof er niets meer kon gebeuren.
Het was alsof iedereen mij vergeten was. Mama had gezegd dat als het kindje gebracht zou worden, ik bij de buurvrouw mocht blijven. Ze had een beetje een rood gezicht gekregen toen ze dat zei. Maar nu, eenzaam in de kamer naast de slaapkamer van papa en mama, de slaapkamer waar het grote mysterie plaatsvond, waar vrouw Teunissen domineerde met haar harde maar vriendelijke stem, leek het alsof ik er niet toe deed.
Ik was tegen de muur aan gaan zitten, mijn oor tegen de muur, nieuwsgierig naar het geheimzinnige dat daar in die kamer gebeurde. Ik hoorde mama af en toe kreunen en soms jammeren, dan duwde ik mijn handen tegen mijn oren. Telkens won toch de nieuwsgierigheid het van mijn angst en duwde ik opnieuw mijn hoofd tegen de muur.
De deur van de slaapkamer ging open. 'Ik zou maar gaan, ook al is het vlakbij,' hoorde ik vrouw Teunissen zeggen, 'het gaat erg snel. De spullen moeten worden klaargelegd.'
'Paul, Paul!' riep mijn moeder.
Ik hoorde papa rennen. Hij prutste even met het slot van de voordeur, toen verdween hij. Waarheen? Wie zou er nu nog moeten komen?
Voor mijn gevoel duurde het nog geen minuut, toen was papa al terug. Achter hem aan stommelde nog iemand. Ik keek door het kiertje van de deur. Het was een vrouw die iets verder in onze straat woonde, alleen in een klein huisje.
Ze ging achter papa de slaapkamer in en ik hoorde haar zacht iets zeggen. Wat ze zei verstond ik niet. Toen liep ze de deur uit, naar beneden. Ik hoorde hoe ze de kachel aanstak, ik hoorde water lopen.
Mama jammerde weer. Het ging over in praten, op een toon waarvan ik niet gedacht had dat ik die ooit van haar zou horen: smekend, een beetje jankerig: 'Het doet pijn, het doet zo'n pijn…'
'Hou vol. Je kindje is er bijna.' Vrouw Teunissen met haar harde stem. De buurvrouw kwam de trap weer op, ik zag haar door de kier naar boven komen, haar hoofd gebogen over een schaal met water waar de damp vanaf sloeg, doeken over haar schouder.

Pas op voor de taart!

Bram Kasse schreef voor beginnende lezers een heel grappig boek. Het gaat over vijf broertjes, die erg op elkaar lijken en ook nog eens namen hebben die bijna hetzelfde zijn. Ze heten: Jip, Jep, Jop, Joep en Joop.

Vandaag is het feest in het dorp. De vijf broers hebben er zin in.

jip springt uit bed.

een bed met vijf broers.

jip hupt naar het raam.

'de zon is op!

''stil,' bromt jep.

'ik slaap,' gaapt jop.

'mijn oog zit dicht,' zegt joep.

'mijn oor ook,' zucht joop.

hij heeft een duim in zijn oor.

'het is dag!' roept jip heel hard.

'kom uit bed!'

hij schudt aan het bed.

het bed is hoog.

en vol met broers.

jip schudt nog een keer.

nu ligt de vloer vol met broers.

vier broers op een hoop.

Mam heeft in de nacht een taart gemaakt en pap bakte brood. Hij is de bakker van het dorp. Mam maakte niet zomaar een taart. Het is een enorm lange taart. De taart is voor heer Hop. Maar heel het dorp mag ervan eten. Oom Faas en Boer Bas. Ook Lis komt op het feest. Maar Brok de Boef mag niet op het feest komen.

Er zijn ballonnen. Daar maken ze een bad van. Heer Hop mag in het ballonnenbad. Het feest gaat beginnen.

Maar dan horen ze: Pang! Pang! Het is Brok. Brok de Boef prikt met de hooivork van boer Bas ballonnen lek.

Ze proberen Brok te pakken.

Zou het lukken? Wie is de held van het feest? Dat staat in de krant: Flits pakt Brok! Wie is Flits? Dat lees je vanzelf. Het wordt een leuk feest, maar geen ballonnenbad, want de ballonnen zijn stuk. Jip heeft een plan bedacht en Boer Bas helpt hem. Dat wordt leuk! Het hele dorp in het bad van hooi op het plein. Behalve mam. Zij past op de taart. Er mag geen hooi op de taart.

Maar Flats is er ook nog. Dat is de kip van oom Faas. Hij glijdt over de taart… Maar heer Hop vindt het niet erg. Heel het dorp roept: hiep hiep voor heer Hop. En hiep hiep voor Flits en Flats.

'Pas op voor de taart!' is een boekje met ontzettend originele en grappige tekeningen van Daan van Oostenbrugge. Ze maken het tot een vrolijk en aantrekkelijk boek voor jonge lezertjes. Korte zinnen, geen moeilijke of lange woorden. Leuk om voor te lezen vanaf ongeveer 4 jaar, maar ook zelf te lezen vanaf ongeveer 6 jaar. (AVI M3)

Prijs:         € 8,50
Leeftijd:         vanaf 6 jaar
ISBN:         9789033128431
Uitgeverij: Den Hertog, Houten

Uit de oude doos

Drukke afscheidsreceptie voor notaris A.A. Risseeuw

Na 29 jaar lang het drukke notariaat te Goedereede te hebben behartigd, is voor notaris A.A. Risseeuw te Goedereede de tijd gekomen van een verdiende rust te gaan genieten. Zaterdag jl. was het zover en dat betekende naar goed Goerees gebruik een zeer drukke receptie met veel genodigden en… een zestiental sprekers.

Notaris Risseeuw had de boot aanvankelijk wat af willen houden en had er de voorkeur aan gegeven met stille trom te vertrekken, maar hij had - zoals zovelen voor hem - buiten de Goereeërs gerekend, die eensgezind een afscheidscomité stichtten. Zaterdag kon als resultaat daarvan de receptie worden aangeboden in de zaal van 'Koningspleisterplaats' en naarmate de notaris steeds meer goede bekenden binnen zag komen en hem steeds meer waardering werd betuigd, sloeg zijn aarzelende houding om en kon hij de gebeurtenissen die zich aan zijn oog ontrolden zeer waarderen. In zijn dankwoord voor zoveel betoonde spontaniteit heeft de notaris dat ook duidelijk laten weten.

Dit is een gedeelte van het artikel dat in Eilanden-Nieuws van 5 januari 1973 stond afgedrukt.

Zondag 31 december - Oudjaarsdag

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 ds. M.C. Schreur en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 19.00 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W.J. van de Griend en 18.30 uur ds. N. de Boo - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. K. van Wijngaarden, 16.30 uur Duitstalige dienst ds. J. Smink en 19.30 uur ds. K. van Wijngaarden


GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. K. Timmerman en 18.30 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. J.W. van Estrik


STELLENDAM

Herv. Gem. 10.00 uur prop. G.J. Anker en 17.00 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.W. Baan en 18.00 uur ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W.A. Boer


MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 ds. R.J. Oomen en 18.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 9.30 uur mevr. M. Opgelder - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst


DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. D. Hoolwerf en 18.00 uur ds. K. Timmerman - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. K. Boeder - Ziekenhuis 14.30 uur ds. J. Smink


HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur ds. Th. Wh. H. van der Heijden en 18.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. G.R. Terreehorst en 18.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 uur en 18.00 uur leesdienst


SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.J. van Assen en 18.00 uur Prop. E. Boogert - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. K. ten Klooster en 17.00 uur ds. A. Kos - Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong en 14.30 uur Prop. H. Boele - Exodusgemeente 10.00 uur dhr. P. Visser en 19.00 uur Oudejaarsdienst in Emmaüsker, ds. L.J. Lingen - Remonstrantse Gem. geen dienst - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. K. Tanis.


MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur prop. J. Walhout en 18.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 10.00 uur ds. L.J. Lingen en 19.00 uur oudjaarsdienst ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur leesdienst - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur ds. G. Treurniet en 17.00 uur ds. C. van Zwol - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. H. Vogel


NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. B.J. van Assen en 18.00 uur Prop. E. Boogert - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk en 18.00 uur ds. H. de Greef - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. P.M. van 't Hof en 18.00 uur ds. M. Kreuk - Ger. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Gunst en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur past. H.J.P. Scheermeijer - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur W. Dane sr.

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.J. Middelkoop en 18.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 10.00 uur mevr. E. Littel-van Dommele

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur ds. K. Hak en 18.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 19.00 uur dhr. J. Anninga

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. R.W. van Mourik en 18.00 uur ds. M. Maas - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur en 16.00 uur ds. G. Meuleman - Geref. Kerk 9.30 uur dhr. L. Markwat en 18.00 uur dhr. Stam - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur ds. K. Boeder


LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur Prop. A. van Kralingen

Maandag 1 januari 2018 Nieuwjaarsdag

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W.J. van de Griend - Ger. Gem. 9.30 leesdienst - Doopsgezinde Gem. 10.00 uur ds. K. van Wijngaarden, Viering H. Avondmaal

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. B.D. Bouman

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.T. van Appeldoorn10.00 en 18.00 uur - Geref. Kerk 9.30 uur - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. K. Timmerman - Ger. Gem. 10.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. Kos - Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Ger. Kerk. 10.00 uur ds. L.J. Lingen, nieuwjaarsmorgengebed - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst - Chr. Geref. Kerk 9.30 ds. G.R. Procee

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. P. van de Kraan - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. H. de Greef - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. M. Kreuk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H.J. Catsburg

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 9.30 uur ds. B. de Borst

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur Prop. A. van Kralingen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. Oorschot - Geref. Kerk 10.00 uur ds. J.H. Becker - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst

Meditatie

Oudjaar 2017
Vergankelijkheid

Want wij hebben hier geen blijvende stad. (Hebreeën 13:13)

Oud jaar wijst naar de vergankelijkheid van het leven. Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen. Oud jaar roept herinneringen op aan wat dit jaar werd ervaren.
'Gaat niet de mens, als in een beeld, daarheen,
Gelijk een schaduw, die verdwijnt?'
Velen geven bijzondere aandacht aan oudjaar. Het is te zien in de gezinnen. De inkopen tonen dat. Het moet een gezellige avond worden. Een tas met vuurwerk is aangeschaft. Als de klok op oudejaarsavond 12 uur aanwijst, of als de klokslagen twaalf slagen doet horen, zal het vuurwerk ontstoken worden. Lichtflitsen verlichten de straat en de doordringende geur van het ontstoken kruit is benauwend. Voor het oudejaarsvuur is veel vergaderd in de laatste weken. De hoge vlammen verteren alles wat op het vuur geworpen wordt. De boodschap uit Gods Woord wijst op de vergankelijkheid. Als de andere dag de schade wordt gezien, ziet men de afval van het vuurwerk als draf op de straat. En van het brandende vuur is niets over dan wat grauwe as en verkoolt brandhout. Het is duidelijk, er is niets blijvend van waarde over. Wat leert Gods Woord? 'Want wij hebben geen blijvende stad.'
Het wijst naar het bestaan van de mens. De van God vervreemde mens toont de ijdelheid van zijn of haar leven.
De belijdenis van de kerk is duidelijk. De Dordtse Leerregels vermelden: 'Maar door het ingeven des duivels en zijn vrijen wil van God afwijkende, heeft hij zichzelven van deze uitnemende gaven beroofd, en heeft daarentegen in de plaats van die over zich gehaald blindheid, schrikkelijke duisternis, ijdelheid en verkeerdheid des oordeels in zijn verstand; boosheid, wederspannigheid en hardigheid in zijn wil en hart; mitsgaders ook onzuiverheid in al zijn genegenheden.'
'Geen blijvende stad.'
Laten wij op oudejaarsavond denken aan de boodschap uit Gods Woord.
Wat is ons leven? 'Geen blijvende stad.' Het is als een verwoeste stad. De stad was voorheen een plaats van rust, veiligheid en vastigheid. Wat is er van over? Onrust, angst en onzekerheid.
Niets is bestendig. Zie het wereldgebeuren. De ontelbare vluchtelingen. Verdreven uit hun woonplaats en woning. Vluchten en zoeken naar levensbehoud.
'Geen blijvende stad.'
Zie de geschiedenis van de kerken in ons land. Het rationaliseren (Door redenering aannemelijk maken.) (Het met het natuurlijk verstand beredeneren van Gods Woord en het genade leven van Gods Gemeente.).
Zo is de waarheid vergaan. 'Geen blijvende stad.'
En toch is de boodschap troostvol. Door het wonder van de wedergeboorte en levensvernieuwing wordt geleerd wie God is in de heerlijkheid van Zijn deugden. Gods rechtvaardigheid, heiligheid, alwetendheid en alomtegenwoordigheid, ontdekt de mens aan zijn bestaan voor God. Hij wordt gesteld voor de eis van de Heilige Wet. Dan wordt geleerd: 'Geen blijvende stad.' Hoe zal hij verschijnen voor God? De mens ziet de totale afbraak van zijn leven. Zijn leven is een grote puinhoop. De levende God openbaart en verheerlijkt de rijkdom van Zijn genade op het puin van het bestaan. Gelukkig is de mens die het oudjaar van zijn leven mag leren kennen.

Als een kleed zal 't al verouden;
Niets kan hier zijn stand behouden;
Wat uit stof is, neemt een end
Door den tijd, die alles schendt;
Maar Gij hebt, o Opperwezen,
Nooit verandering te vrezen.
Gij, Die d' eeuwen acht als uren,
Zult all' eeuwigheid verduren.

Ethiek

Mobiele telefoons

"Mobiele telefoons blijven ergernis nummer één, stelde Arib. Bijna elke dag krijgt ze e-mails van mensen die zich eraan storen, zei ze. „Een beetje terughoudendheid kan geen kwaad." (Reformatorisch Dagblad, 21-12-2017). De mobiele telefoon of beter gezegd de smartphone heeft de laatste paar jaar het publieke domein veroverd. Vrijwel overal kom je mensen tegen die bezig zijn met een smartphone. Sociale media zetten onmiskenbaar een stempel op onze samenleving. De voorzitter van de Tweede Kamer wees erop dat enige terughoudendheid geen kwaad kan. Laten we daarover eens iets opschrijven.

In de eerste plaats is de smartphone vrijwel overal zeer nadrukkelijk aanwezig. In winkels, op straat en overal zie je mensen met dopjes in hun oren. In de wachtkamer bij de dokter zijn ook allerlei mensen met hun smartphone bezig. Er wordt geappt, er worden filmpjes bekeken en er wordt muziek geluisterd. Het lijkt wel als of het een soort levensbehoefte is geworden van de mensen om bezig te zijn met hun smartphone. Zelfs bij onderlinge gesprekken kan het zomaar gebeuren dat iemand tijdens het gesprek zijn smartphone tevoorschijn haalt en zit te kijken naar berichten. De smartphone is een van de meest ingrijpende technische ontwikkelingen van de achterliggende jaren. Het domineert vrijwel het gehele leven. Ook in onze gezindte.

In de tweede plaats roept dit intensieve gebruik van de smartphone ook vragen op. De smartphone is natuurlijk een stukje techniek. Het gaat om een apparaat wat gemaakt is met de bedoeling om contacten te maken en informatie te krijgen. De smartphone gaat echter veel verder. Smartphone is eigenlijk een toegangspoort tot de hele wereld. Deels gaat het natuurlijk om goede toepassingen. We kunnen onze financiën regelen via de smartphone. We kunnen de krant lezen via de smartphone. Er zijn echter ook toepassingen die minder goed zijn. Gokken is ook mogelijk via de smartphone. En pornografie is ook heel makkelijk bereikbaar via de smartphone. Het is een televisie op zakformaat. Het gebruik van de smartphone heeft voor een heleboel jonge mensen een verslavende werking. En het is daarom goed dat er regels worden gesteld aan het gebruik van dit apparaat.

In de derde plaats moeten we ons wel de vraag stellen of smartphone en de sociale media nu eigenlijk zoveel toevoegen aan ons leven. Het gaat natuurlijk bij de sociale media vaak over zeer oppervlakkige contacten. Ook het steeds weer lezen van berichten en het bekijken van filmpjes voegt niet veel aan onze kennis toe. Bovendien is het lezen van een goed boek voor een heleboel jongeren inmiddels een vergeten zaak. Door de sociale media en de smartphone staat de hele leescultuur onder zware druk. En kennelijk geldt dat voor de gehele samenleving. Het is goed dat mensen blijk geven aan hun zorg omtrent dit intensieve gebruik van de smartphone. Het heeft ons denk ik wel iets te zeggen als er dagelijks e-mails binnenkomen bij de voorzitter van de Tweede Kamer over dit intensieve gebruik door kamerleden. Er liggen hier bedreigingen die we uitermate ernstig moeten nemen. Het is daarom goed dat de voorzitter van de Tweede Kamer nog eens opnieuw op matiging aandringt.

Wij zijn mensen die op reis zijn naar de eeuwigheid. En het natuurlijk moeten wij hier op aarde onze taak vervullen. En vanzelf is een goed gebruik van de smartphone mogelijk. Maar er is ook een andere kant. Het apparaat kan ons zo in zijn greep krijgen dat er geen oog meer is voor de dingen waar het nu werkelijk op aankomt. En daarom is een waarschuwing tegen overbodig gebruik beslist niet misplaatst. Ook niet voor onze gezindte waar er ook heel veel jongeren zijn die in de ban zijn geraakt van dit apparaat. Laten we proberen de tijden te verstaan.

Laat de kinderen tot Mij komen

'Laat de kinderen tot Mij komen', van Matthew Henry is ook vertaald door dhr. N.A. Eikelenboom. Den Hertog heeft het boekje in klein formaat uitgegeven onder het ISBN nr. 9.789. 033.128.653. De prijs is € 9,90.

De omslag van dit boekje laat zien hoe het avondgebed gedaan wordt, een schilderij van P.E. Frère, 1857 (een detail). In het Engels verscheen dit boekje al in 1811.

De preek uit Markus 10:16: 'En Hij omving hen met Zijn armen, en de handen op hen gelegd hebbende, zegende Hij dezelve', heeft Henry gehouden op 6 maart 1713. In deze dienst werd de Heilige Doop bediend. Matthew Henry was toen predikant in Londen. Het is de verkondiging van de goedgunstigheid die Christus heeft ten opzichte van de kleine kinderen die tot Hem werden gebracht. Christus is het middelpunt in de preek, maar ook de ouders en de kinderen krijgen een ruime plaats toebedeeld. Juist jonge mensen en kinderen werden door hem met bewogenheid aangespoord om het ene nodige te zoeken. In de toepassing van zijn preek begint hij met een eenvoudig woord tot de kinderen, die toen onder zijn gehoor waren. Natuurlijk ging hij ook de ouders niet voorbij, die een grote verantwoordelijkheid hebben om hen in de vreze des Heeren op te voeden. Hij bemoedigt hen zelf bij dit vaak moeilijke werk, ook als kinderen soms andere wegen ingaan. Verder ontbreekt de troost niet wanneer ouders een kind door de dood moeten missen. Zelf verloor Henry drie dochters op jonge leeftijd. Hij geeft antwoord op de vraag hoe het zal zijn met de kinderen die worden weggenomen van de ouders. 'Leg die dingen altijd in de hand des Heeren'. Deze preek is, om de overzichtelijkheid te bevorderen, voorzien van tussenkopjes. Dit boekje is een oproep om het leven hier op aarde te besteden in het dienen van God en het verheerlijken van Hem.

Een boekje niet alleen om zelf te bezitten, maar ook om cadeau te geven aan ouders die hun kindje ten doop houden. Een bijzonder waardevol boekje. Neem, lees en geef door!

Bij de Bron

Bij de Bron, Bijbelse kernwoorden uitgelegd, onder redactie van Inge van Hell – van Dijke, een uitgave van de Banier is samenwerking met Helpende Handen: ISBN nr. 9.78.033. 128.752 Prijs € 13,50. Aan deze uitgave werkten drie predikanten van de Gereformeerde Gemeenten mee: ds. M. Joosse, ds. A. Schot en ds. H.A. van Zetten.

Veel jongeren (met autisme) hebben moeite met het begrijpen van Bijbelse kernbegrippen zoals 'barmhartigheid', 'verbond', 'wedergeboorte' en 'wederkomst'. Naar aanleiding van de reacties op het dagboek Levend Woord heeft Helpende Handen besloten een Bijbels kernwoordenboek uit te geven.

De kernwoorden die in het boek besproken worden, zijn bepaald aan de hand van een onderzoek onder jongeren met autisme. Hen is gevraagd welke woorden zij onduidelijk vinden en waar ze meer uitleg over willen ontvangen.

Bij de Bron

In het kernwoordenboek Bij de Bron worden 52 Bijbelse kernwoorden uitgelegd. Hierdoor kunnen de lezers elke week één kernwoord overdenken. In het kernwoordenboek worden deze begrippen duidelijk uitgelegd, aan de hand van de vragen:
- waar staat dit in de Bijbel?
- wat betekent het?
- wat betekent het voor jou?

De titel is ontleend aan Psalm 36: 3: 'Bij U, HEER', is de levensbron.' Waar denken we aan bij een bron? Aan fris water dat uit de grond opborrelt. Water hebben we nodig om in leven te blijven. Hier wordt bedoeld dat we bij de Heere het leven moeten zoeken, maar ook kunnen krijgen. Dagelijks is dit voor ons allen nodig en na dit leven schenkt de Heere een eeuwig leven met Hem.

Beeldspraak en onbekende woorden worden duidelijk uitgelegd. De structuur is overzichtelijk, ieder hoofdstuk is op dezelfde manier opgebouwd. Dat geeft aan dit boek een extra dimensie: het is (ook) geschikt voor jongeren met autisme. Maar beslist niet alleen voor hen. Vanaf 14 jaar moet dit boekje goed te lezen zijn.

Protest windturbines

februari

Al vanaf de eerste maanden van het jaar is er veel discussie geweest rond de uitbreidingsplannen van het aantal windturbines op het eiland, en was er protest door met name de bewoners van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge, die hun leefomgeving overmatig belast weten bij de komst van heel wat extra windmolens in de nabijheid van hun dorpen. Niettemin stemde een meerderheid van de gemeenteraad afgelopen najaar vóór uitbreiding.

Olympiakazerne geopend

20 januari

Op vrijdagmiddag 20 januari werd in Middelharnis de Olympiakazerne officieel geopend. Een VRR-kazerne met meerdere hulpdiensten onder één dak. Het 'veiligheidshuis' in Middelharnis biedt plaats aan brandweer en de politie.

Afscheid

9 februari

Eveneens op 9 februari legde Han de Waard zijn werkzaamheden neer na maar liefst vijftig jaar als administrateur werkzaam te zijn geweest, eerst voor de Nederlandse Hervormde Kerk te Middelharnis, daarna voor de Hersteld Hervormde gemeente Middelharnis/Sommelsdijk.

Menselijk lint

4 maart

Op zaterdag 4 maart vormden natuurbeschermers, surfers, politici, recreanten en andere betrokkenen een langgerekt menselijk lint langs het Grevelingenmeer, als protest tegen kustbebouwing in het algemeen en tegen de plannen voor realisering van het Brouwerseiland in het bijzonder.

Plotseling weg

24 januari

In januari was politiek Goeree-Overflakkee stomverbaasd toen wethouder Marnix Trouwborst zich op het alleronverwachtst terugtrok om zich ook nooit meer te laten zien.

Brand IHG

3 februari

Op bedrijventerrein Tonisseweg te Oude-Tonge heeft vrijdagavond 3 februari brand gewoed bij IHG Roestvaststaal, aan de Energiebaan. Het vuur werd met veel en met groot materiaal bestreden.

Nieuwe wethouder

9 februari

Op donderdag 9 februari werd Peter Feller geïnstalleerd als nieuwe wethouder, die daarmee de plaats van Trouwborst innam.

Tweede Kamerverkiezing

15 maart

Op woensdag 15 maart werden Tweede Kamerverkiezingen gehouden. De uitslag op Goeree-Overflakkee sloot aan bij de landelijke uitslag.

Brandstichting

24 maart

In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 maart heeft brand gewoed in een nog in aanbouw zijnde woning aan de Langeweg in Sommelsdijk. De woning, die in vrije tijd werd opgebouwd, raakte dusdanig beschadigd dat tot complete afbraak en wederopbouw besloten moest worden. Het meeleven uit de burgerij was groot, temeer daar waarschijnlijk brandstichting in het spel was.

TOP

13 april

Goeree-Overflakkee had er eerst nog geen, maar sinds donderdag 13 april in één keer twee: Toeristische Overstappunten, één in Stellendam en één in Ooltgensplaat. Mensen die willen komen fietsen of wandelen, kunnen er hun auto parkeren en de omgeving intrekken. Daarbij wijzen de overstappunten aan welke routes ze in het gebied kunnen afleggen.

Afscheid

1 mei

Na meer dan veertig jaar investeren en profileren nam de bekende eilandelijke ondernemer Herman de Blok afscheid van de autobranche in de regio. Jarenlang was De Blok onafscheidelijk aan de Knops Groep en aan het automerk Opel verbonden, maar 1 mei zette hij een punt achter zijn drukke arbeidzame leven.

In het zonnetje

24 maart

Dankzij de alerte Bart Tanis en Gijs 't Mannetje uit Stellendam kon de politie zaterdagavond 18 maart twee inbrekers al snel na hun vergrijp inrekenen. De week erop werden zij, hun ouders en het team GOAlert door de politie in zonnetje gezet.

Afscheid

30 maart

Na 30 jaar als internist-oncoloog aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis verbonden te zijn geweest legde dr. Paul C. van der Velden eind maart hier zijn functie als arts neer. Hij bleef wel als bestuurder aan CuraMare verbonden.

Snel internet

31 maart

Op 31 maart werd op de Ouddorpse vuurtoren een antenne geplaatst die zorgt voor een snelle internetverbinding in het buitengebied op de kop van het eiland. Handig voor recreanten, toeristen en bewoners van het buitengebied.

Woonhuis in de as

18 april

Op de hoek Molendijk/Voorstraat te Ooltgensplaat werd maandagmorgen 18 april een historisch pand volledig in de as gelegd. Ook een naast het woonhuis geparkeerde auto ging in vlammen op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Ophokplicht voorbij

20 april

Na een ophokplicht van bijna een halfjaar i.v.m. vogelpest mocht woensdagmorgen 20 april het pluimvee weer naar buiten. Dat betekende dat ook op kippenboerderij Eibaar van Sjef en Hanneke de Baar te Zuidzijde het vee weer de stal uit mocht.

Vriendinnen voor het leven

Een oude foto: Addie rechts en Willie links.

SOMMELSDIJK- Al 75 jaar zijn ze de beste vriendinnen, Willie Groen (85) en Addie Hobbel (86). In al die jaren hebben ze lief en leed met elkaar gedeeld. "We hebben nooit ruzie gehad", vertellen ze eensgezind, "misschien wel eens een meningsverschil. Waarover? Dat weten we eigenlijk niet eens meer. Er was ook nooit sprake van jaloezie of afgunst. We waren er gewoon voor mekaar en leefden met elkaar mee. Nog steeds trouwens en dat hopen we nog heel lang vol te houden".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De vriendinnen zitten samen lachend en kletsend op de bank in de woning van Willie aan de Joos Jansestraat in Sommelsdijk. Addie is met de taxi gekomen vanuit haar huidige woonplaats Brakel. "Dat doe ik wel vaker zo", legt ze uit. "Mijn hele familie woont nog hier en Willie natuurlijk. Andersom komt Willie ook af en toe naar mij. Ze wordt dan door een van haar dochters gebracht. Ja, zien we elkaar wel wat minder nu we ouder worden, maar gelukkig kunnen we elkaar bellen en dat gebeurt heel regelmatig. Of we elkaar dan nog steeds wat te vertellen hebben? Jazeker, we zijn nog lang niet uitgepraat, hoor."

Addie (links) en Willie (rechts) op de bank.

Meisjesvereniging

Willie en Addie kennen elkaar van de meisjesvereniging van de Gereformeerde Kerk. "Nee, we zaten niet bij elkaar op school", vertelt Willie. "Ik zat op de Bosscheschool, die was toen nog onder aan de dijk, waar nu het kantoor van Fides is. Er waren niet veel leerlingen, maar er kwamen ook kinderen van het weeshuis, aan de overkant van de straat, naar onze school. Addie zat op de School met de Bijbel. We gingen wel naar dezelfde kerk. Deze stond op de plek waar nu de Plus supermarkt is. Ik woonde in het kostershuis, op de huidige parkeerplaats ervoor. Mijn opa was vroeger namelijk de koster. Het was een groot huis. Wij woonden met zeven aan de ene kant en mijn grootouders aan de andere kant. In het midden van het huis was een hele brede gang en het gebeurde regelmatig, dat de kerkgangers vanaf de dijk via onze gang naar de kerk liepen. De gebouwen staan er niet meer vanwege een bombardement aan het begin van de oorlog".


Familie

Het klikte meteen goed tussen de twee vriendinnen en in hun vrije tijd waren ze altijd samen te vinden. "We kwamen graag bij elkaar thuis", beaamt Addie. "Willie's vader was visser en het was heel gezellig om af en toe een visje mee te eten. Andersom kwam Willie graag bij Addie thuis. "Die hadden een gezin met vijftien kinderen", zegt ze. "Dat vond ik enorm gezellig. Zeker als haar moeder oliebollen bakte. We zijn eigenlijk deel geworden van elkaars familie".
Na de lagere school ging Willie naar de huishoudschool en Addie moest thuis meehelpen. "Als oudste dochter in een groot gezin was er altijd wat voor je te doen, hoor", herinnert ze zich. "En als je even niks te doen had, kreeg je een breiwerk in je handen. De woorden; 'Niet kunnen', die bestonden niet. Ze waren best streng bij ons thuis. Maar ik mocht wel naar de zang en naar de naaischool samen met Willie. Bij juffrouw Visser. Dat was voornamelijk om kleding te leren verstellen, maar we vonden het enorm gezellig. Ach, en je wist ook niet beter, toch? Via via konden we samen gaan werken in een 'Rusthuis voor gesitueerde oude van dagen', het Emmahuis in Rotterdam. In die stad leerde ik mijn eerste man kennen. Willie had toen al verkering met haar latere echtgenoot Roel. Het was zo'n beetje ten tijde van de ramp. Maar toen die plaatsvond, werden we teruggehaald door onze ouders, want we moesten hier komen helpen".

Lief en leed

Addie trouwde in 1955 en ging toen in Rotterdam wonen. "We konden inwonen in een huis bij een oude drinkende man. Een eigen huis kreeg je daar pas, als je samen 60 jaar oud was. Via een collega van Wim vonden we een ander stekkie. Dat was enorm klein, maar daar hebben we vier jaar gewoond. Later zijn we steeds groter gaan wonen. Willie trouwde in 1957 en woonde ook eerst in bij mensen aan de Langeweg. In 1962 verhuisden ze naar de Joos Jansestraat."
De afstand deed geen afbreuk aan de vriendschap. Ze zochten elkaar nog steeds regelmatig op. "Wel wat minder natuurlijk", zegt Willie. "Ikzelf had inmiddels drie dochters en was daar druk mee, maar we gingen toch regelmatig op bezoek bij 'tante Addie en ome Wim' in Rotterdam en later in Hellevoetsluis. Dan gingen we gezellig samen een dagje winkelen daar. Of we gingen naar de caravan, die zij hadden in Epe en later naar het vakantiehuisje in Rockanje. Onze mannen konden het ook goed met elkaar vinden. Na 43 jaar huwelijk overleed de man van Addie. Dat was heel triest, maar we hebben haar, zo goed we konden, gesteund. We waren er natuurlijk ook weer bij toen ze vijf jaar later op 70-jarige leeftijd opnieuw trouwde met haar tweede man, ook weer een Wim en hij had bovendien vijf kinderen. De familie telt inmiddels 18 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen. Dat vonden we erg fijn voor haar. Zoals we al zeiden, we hebben altijd lief en leed met elkaar gedeeld".
"Dat hebben we zeker", voegt Addie er aan toe. "Ook Willie heeft haar portie gehad. Haar kleindochter is ernstig ziek geweest en haar man is twaalf jaar geleden overleden. Dan ben je er voor mekaar. Dat vinden wij heel gewoon. Mensen hebben tegenwoordig zo weinig tijd, lijkt het. Wij nemen de tijd voor elkaar. We hebben zoveel meegemaakt. Samen gelachen en samen gehuild. Ook al zijn we nu wat ouder, dat zal altijd zo blijven".

Reuzenbeker

3 mei

Namens het basisteam Haringvliet van de politie mocht wijkagent Arjan Aarnoudse woensdag 3 mei een enorme beker in ontvangst nemen, de WEP Team Award, die het team gewonnen heeft met hun pilot BeachAlert, een Whatsappgroep waarin strandbezoekers informatie kunnen delen die te maken heeft met de situatie op het strand. De bedenker van het idee mocht de beker zelf in ontvangst nemen.

Certificering

31 mei

Binnen het doelgroepenvervoer stimuleert de gemeente om gebruikers van speciaal vervoer of de taxi gebruik te gaan maken van het reguliere openbaar vervoer, waarbij ze voortaan via apps begeleiding krijgen. De eerste groep deelnemers die aan dit project deelnamen kregen woensdag 31 mei hun certificaten uitgereikt.

Jubileumboom

8 mei

Woonzorgcomplex Mauritshof in Dirksland bestond tien jaar, ter gelegenheid waarvan op maandag 8 mei een jubileumboom werd geplant in de tuin van de Mauritshof. Een klusje dat twee bewoners voor hun rekening namen.

Openingshandeling

19 mei

Toen wethouder Frans Tollenaar vrijdag 19 mei het toegangshek tot de Slikken van Flakkee opende, vormde dat de voltooiing van een project in het kader van de Gebiedsontwikkeling en waarmee de Slikken een hotspot in de Zuidwestelijke Delta geworden zijn.

Wisseling van de wacht

18 mei

Na veertig jaar notariaat, waarvan 32 op Goeree-Overflakkee, legde notaris mr. Clarens Schuring te Middelharnis er op 18 mei zijn werkzaamheden neer. Hij werd opgevolgd door mr. Bastiaan Sterling.

Afscheid

24 mei

Tijdens een symposium in het restaurant van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis op woensdagmiddag 24 mei nam het ziekenhuis afscheid van geestelijk verzorger Bram Dubbeld, die dit werk er 16 jaar lang heeft gedaan. Hij werd opgevolgd door Theotimus Streefkerk.

Verwoestende brand