info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

7 februari 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 7 februari 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Brand teistert Oude-Tongs bedrijf

OUDE-TONGE – Op bedrijventerrein Tonisseweg te Oude-Tonge heeft vrijdagavond brand gewoed bij IHG Roestvaststaal, gevestigd aan de Energiebaan. Rond tien over zeven ontdekten omstanders de brand. Vrijwel direct na de eerste brandmelding werd opgeschaald naar 'middelbrand', waarna uiteindelijk werd doorgeschaald tot 'zeer grote brand' en GRIP1.

Tekst en foto: Hans Villerius

Veel brandweervoertuigen uit de wijde regio, waaronder een hoogwerker en een ladderwagen, werden gealarmeerd om naar Oude-Tonge uit te rukken. Opvallend was dat de brand vooral langs het dak woedde. Onderzoek moet uitwijzen hoe het vuur is ontstaan. Naar verluidt is er ook 's middags al een klein brandje geweest. Of de brand 's avonds hiermee verband houdt, kon nog niet met zekerheid worden gezegd. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond is de brand wel binnen in het bedrijf ontstaan en daarna via de muur opgetrokken naar boven, om zich vervolgens in het dak verder te verspreiden.
Aanvankelijk werd erop ingezet de brand van buitenaf te bestrijden, onder andere met behulp van een aantal zwenkende waterkanonnen, enkele stralen hogedruk en via de ladderwagen. De brandweer is kort het pand ingegaan, om de elektriciteit uit te schakelen. Toen voor een tweede maal aan de achterzijde van het pand het vuur uit het dak kwam en onduidelijk bleef waar de brandhaard(en) zich bevond(en), heeft een politieheli met warmtebeeldcamera een verkenningsvlucht boven het brandende gebouw gemaakt om de brandhaard(en) te lokaliseren. Uiteindelijk werd besloten het vuur van binnenuit te bestrijden. Rond kwart over elf kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Tijdens de brand zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen en hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
IHG produceert roestvaststaal maatwerk voor onder andere de voedingsmiddelenindustrie, apparatenbouw, grootkeukenleveranciers, bouwbedrijven en machinefabrieken. Het bedrijf kent zowel een staalbewerkings- als een houtbewerkingsafdeling. De brand- en waterschade die is ontstaan, is groot.

Molenstichting blij verrast

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het bestuur van de Molenstichting ontving vorige week een mooie bijdrage van het Rabo Haringvliet Innovatiefonds. Dit uit handen van Jan Kastelein, namens de Rabobank. Een cheque van € 10.000,- werd door hem aan de voorzitter dhr. Corstiaan Kleijwegt overhandigd. Het is een mooie bijdrage aan de ingrijpende restauratie van molen De Bommelaer in Den Bommel. De voorzitter benadrukte in zijn dankwoord de landschappelijke en toeristische waarde van de molens op Goeree-Overflakkee. De zorg en het onderhoud van ons cultureel erfgoed blijft prioriteit. De verwachting is dat de Bommelaer in mei weer in zijn oude luister is hersteld.

2 / 24

Agenda

Woensdag 8 februari

ACHTHUIZEN – Bingo voor 55-plussers, vanaf 13.30 uur in het Buurthuus. Kosten € 4,- p.p.
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 9.00 tot 11.30 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.
MIDDELHARNIS – Koop de Goede Hoop. Hobbemastraat 1. Kringloopwinkel voor kleding en boeken. Van 10.00 tot 16.00 uur. Zie Facebookpagina.
OOLTGENSPLAAT – Open ochtend voor vrouwen. Spreekster Willy Wouters. Thema: 'Waarom zal ik nog lezen?' Aanvang 9.30 uur. Elthato, Zuid-Achterweg.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OUDDORP – Infomiddag dementie bij de 55+-club, spreekster Marianne Tanis. Aanvang 14.00 uur. Info: 0187-483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl
SOMMELSDIJK – Knutselen voor Valentijn bij De Zwaluw, voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar. Aanvang 14.00 uur. Entree € 2,-.

Donderdag 9 februari

DIRKSLAND - Bingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 9.00 tot 15.00 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.
MIDDELHARNIS – Koop de Goede Hoop. Hobbemastraat 1. Kringloopwinkel voor kleding en boeken. Van 10.00 tot 16.00 uur. Zie Facebookpagina.
OOLTGENSPLAAT – Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat. Entree is € 1,50.
STELLENDAM - Stamppotmaaltijd 55+ met film van oude beelden van Stellendam. Aanvang 15.00 uur. Opgeven bij: 0187-491653 of 0187-602411. Aanmelden voor 7 februari.

Vrijdag 10 februari

DEN BOMMEL – Winterfair van 15.30 tot 19.30 uur Chr. Jenaplanschool 't Kompas.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
DIRKSLAND – Kampvuuravond ZUS&zo. Philipshoofjesweg 79 te Dirksland. Aanvang is 20.00 uur. (De avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom).via Zusenzoflakkee@gmail.com aanmelden.
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 9.00 tot 11.30 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.
MIDDELHARNIS – Koop de Goede Hoop. Hobbemastraat 1. Kringloopwinkel voor kleding en boeken. Van 13.00 tot 16.00 uur. Zie Facebookpagina.
OUDDORP – Tabletcafé, in Bibliotheek van 15.00 tot 16.30 uur.
MIDDELHARNIS - Presentatie solo-album Laura Struik. Hervormde Kerk Middelharnis. Aanvang 20.00 uur. Entree: Volwassenen: € 5,- kinderen: € 2,50 Gezinskaart (ouders en kinderen tot 18 jaar).
OUDE-TONGE – Rijbewijskeuring voor senioren. Aanmelden via ?088-2323300 of www.regelzorg.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 11 februari

DIRKSLAND – Rommelmarkt, van 10.00 tot 15.00 uur in de Victoriahal.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
MELISSANT - Snertwandeling, aanmelden in de Melishof. Start 31 km tussen 8.00 en 9.00 uur. Start 15 km tussen 9.00 en 10.00 uur, de 7 km tussen 10.00 en 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Bingo-avond voor jong en oud(er). 19.30 uur in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat.
MIDDELHARNIS – Koop de Goede Hoop. Hobbemastraat 1. Kringloopwinkel voor kleding en boeken. Van 13.00 tot 16.00 uur. Zie Facebookpagina.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 uur tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK - Uitvoering Passie! Exoduskerk, Dorpsweg 97. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Kaarten € 12, met reservering € 8. Reserveren via hooglied-passie@outlook.com.
SOMMELSDIJK – RealTime-avond. Edudelta 'De Groen. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. J.W. van Estrik over '(Ver)wachten'. www.realtimego.nl

Zondag 12 februari

OUDDORP – Youth Event over 'Een leven met Jezus, de ontmoeting'. Aanvang 18.30 uur in de Doopsgezinde Gemeente.

Maandag 13 februari

OUDDORP – Open avond van het Chr. Ouddorps Mannenkoor, vanaf 20.00 uur in de Chr. School aan de Margrietweg.

Inloophuis De Boei zet patiënten in de bloemetjes

Vrijwilligers van Inloophuis De Boei deelden bloemen uit in het ziekenhuis te Dirksland. Foto's: Hans Villerius

DIRKSLAND – In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werden donderdagmiddag bloemen uitgedeeld, witte rozen, roze rozen. Een actie van Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee in het kader van Wereld Kankerdag. Voor haar actie kreeg ze de bloemen gesponsord door Auperlé te Oude-Tonge.

Door Hans Villerius

Op het eiland is Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee een niet meer weg te denken organisatie, die er wil zijn voor mensen die in hun leven te maken hebben met kanker of die daarmee te maken hebben gehad. Voor zowel degene die door de ziekte werd geraakt als voor hun naastbestaanden of mantelzorgers bedoelt De Boei een plek te zijn voor lotgenotencontact, waar je je verhaal kwijt kunt, waar naar je geluisterd wordt en waar je begrepen wordt als 't gaat over wat je meemaakt wanneer kanker je leven binnenkomt. Hiervoor houdt De Boei iedere tweede en vierde dinsdag van de maand inloopdagen in 'De Overkant' te Ouddorp. Naast volop ruimte voor lotgenotencontact worden hier ook (creatieve) activiteiten gehouden of worden thema's behandeld, al of niet verband houdend met kanker en het leven met deze ziekte.
Zaterdag 4 februari was het Wereld Kankerdag. En in aanloop daarnaartoe hebben vrijwilligers van Inloophuis De Boei de donderdag ervoor in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland bloemen uitgedeeld, in de centrale hal, bij het afsprakenbureau op de poli, op de afdeling Oncologie en op de chemokamer, als blijk van medeleven met patiënten. En die actie werd zeker gewaardeerd. Verscheidene mensen voeren in stilte een zware strijd. Zoals die man bij wie onlangs kanker werd geconstateerd. "Ik weet niet hoe lang 't duren zal. Álles is onzeker geworden." Toen hij een witte roos in handen gestopt kreeg, schoot z'n gemoed vol. "Die is voor m'n zoon…", stamelde hij, "drie jaar geleden is hij overleden, aan MS. En nu komt bij mij dít er overheen… Sorry dat ik huilen moet. Af en toe heb ik dat even…" Een korte ontmoeting en slechts enkele zinnen. Maar een wereld van pijn en verdriet ligt erachter. En dat weten ze bij De Boei. Vandaar ook hun bloemenactie van vorige week, om te laten weten: wij voelen met je mee, bij ons ben je altijd welkom!

Verwendag

Dat laatste geldt ook voor 28 februari, als De Boei een Verwendag houdt om mensen die in hun dagelijks leven een strijd voor het leven te voeren hebben in de watten te leggen met verwenactiviteiten, zoals ontspannende massages, e.d. Ook deze dag wordt in 'De Overkant' gehouden, Dijkstelweg 33. En voor wie wel naar De Boei zou willen, maar niet in staat is er op eigen gelegenheid of met hulp van anderen te komen, is er de mogelijkheid om opgehaald te worden. Zie voor meer info www.deboeigo.nl of bel 06-22111572.

Cheque Groot Dictee voor luistertuin

Een dankbare Ineke Dolieslager toont de cheque die ze uit handen van Greet de Kooning ontving.

GOEDEREEDE - Het duurt nog even maar als alles volgens plan verloopt zullen de liefhebbers van carillonspel komende zomer in alle rust kunnen genieten van het het carillon in de Goereese toren. Er zal dan een luistertuin zijn gerealiseerd. Een bijdrage hiervoor werd vorige week ontvangen uit handen van de de organisatie van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Ineke Dolieslager van Stichting de Goereese Gemeenschap ontving uit handen van Greet de Kooning van de Rotary Goeree-Overflakkee een cheque van € 3.500,-.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In zijn hoedanigheid van voorzitter van de Stichting Goereese Gemeenschap, de organisatie die de toren in haar beheer heeft, heette André Kastelein de mensen van de Rotary Goeree-Overflakkee welkom in de koude zaal van de toren.

In het kort stond hij stil bij de geschiedenis van de toren en de kerk die vroeger één geheel waren. Hij noemde de verschillende restauraties die toren en kerk hadden ondergaan. Vooral de restauratie van de toren halverwege de zeventiger jaren van de vorige eeuw bracht een grote verandering. Het onderste gedeelte, waar nu het museum en de expositieruimte is, werd afgesloten.

Het is al een tijd de wens van de Stichting Goereese Gemeenschap om in de nabijheid van de toren een luistertuin te ontwikkelen. Het heeft een tijdje geduurd voor de benodigde vergunningen gereed waren. Maar inmiddels is de toestemming daar. Bij de restauratie is het overgrote deel van de vloer van de toren verhoogd. Het oorspronkelijke vloerniveau van de toren is naast de ingang van het museum nog te zien. Daar zal ook de de deur naar de luistertuin worden gerealiseerd. De luistertuin is dan ook alleen maar bereikbaar vanuit de toren. De Stichting Goereese Gemeenschap verwacht dat de deur en de luistertuin bij de opening van het nieuwe seizoen op Koningsdag, zal worden gepresenteerd en in gebruik worden genomen.

De opbrengst van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee dat in het najaar van 2016 werd gehouden was deze editie bestemd voor een bijdrage in de realisatie van de luistertuin. De organisatoren kunnen terugzien op een geslaagd dictee. Ondanks dat de verwachtingen minder waren is het ook dit seizoen weer gelukt om een mooi bedrag te kunnen schenken aan het goede doel van dit seizoen: de luistertuin. Het was dan ook een tevreden Greet de Kooning die het bedrag van € 3.500,- kon overhandigen aan Ineke Dolieslager, secretaris van de Stichting Goereese Gemeenschap. Zij maakte van de gelegenheid gebruik om alle betrokkenen bij het dictee hartelijk te bedanken.

Burgemeester verontwaardigd over schade tijdens jaarwisseling

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er is negentigduizend euro nodig om de schade van oud en nieuw te herstellen. Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de inwoners van Goeree-Overflakkee. Er is een bushokje gesloopt, van andere bushokjes zijn er twintig ruiten vernield. Daarnaast zijn er 200 verkeersborden en 25 straatkolken gesneuveld door vuurwerk, er is ook veel schade doordat asfalt is beschadigd door brandstichting.

De burgemeester schrijft: "Ik wil graag mijn verontwaardiging en teleurstelling met u delen. Ik vind dit gedrag onacceptabel. Dergelijke schade is niet te verzekeren en een toenemende trend lijkt zichtbaar. Dat moet stoppen! Herstel moet worden betaald met gemeenschapsgeld waar veel nuttigere bestedingen voor te vinden zijn. De gemeente had daar liever speeltoestellen of straatmeubilair voor geplaatst om maar een paar voorbeelden te noemen. Laten we er samen voor zorgen dat dat volgend jaar anders is."

Mensen die informatie hebben over vandalisme tijdens de afgelopen jaarwisseling worden verzocht om aangifte te doen. Dat kan via het telefoonummer 0900-8844, anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

'Communicatie' bij De Boei

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting inloophuis de Boei Goeree-Overflakkee organiseert iedere 2e en 4e dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker.

U kunt tijdens de inloopdag binnenlopen vanaf 10.00 uur, koffiedrinken en in gesprek gaan over alle mogelijke onderwerpen met de andere gasten en de gastvrouwen. Tussen de middag kan de eigen meegebrachte lunch genuttigd worden. Vanaf 13.30 uur organiseert men een activiteit.

De volgende inloopdag is op 14 februari. Het middaggedeelte wordt verzorgd door Jan Wiersma. Hij vertelt iets over wat hij noemt: "Krommunicatie" , de valkuilen in de verbale en non verbale communicatie. En in dit verband gericht op communicatie met hulpverleners.
Inloopdagen vinden plaats in "De Overkant". Dijkstelweg 33 Ouddorp. Voor vragen en informatie kunt U contact opnemen via email info@deboei.nl of telefoon 06 22111572 . Meer informatie is te vinden op de website www.deboeigo.nl of facebookpagina www.facebook.com/deboeigo

Passie! In de Exoduskerk

SOMMELSDIJK - The Passion is wel bekend van televisie: het lijdensverhaal van Jezus dat verteld en gespeeld wordt in combinatie met moderne muziek. In de Exoduskerk wordt naar dat format, na het succes van vorig jaar, het Bijbelboek Hooglied opgevoerd met gloedvol spel en gloedvolle muziek. Passie!

Initiatiefnemer dominee René Silvis: 'Het verhaal van Hooglied is van alle tijden. Twee geliefden die aan elkaar en over elkaar vertellen hoe mooi de liefde en de geliefde is. In de prachtige poëzie komt tot uitdrukking wat ons met liefde gegeven is en hoe mooi het leven daardoor wordt. Dat is een uitnodiging: zie eens hoe God met mensen omgaat en hoe wij met elkaar mogen omgaan. '

De enthousiaste Big Band de Sir Oliversband uit Den Bommel is ook deze keer van de partij. Haar repertoire sluit prima aan bij dit verhaal. Samen met vier vocalisten en onder leiding van Machiel de Kruijf worden krachtige, gevoelige, intieme en swingende lovesongs van onder meer Frank Sinatra, Fleetwood Mac en Bløf neergezet.

De uitvoering van Passie! is op zaterdag 11 februari in de Exoduskerk, Dorspweg 97 Sommelsdijk. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Kaarten € 12, met reservering € 8. Reserveren via hooglied-passie@outlook.com

Collecte Jantje Beton

Van 13 t/m 25 februari is de jaarlijkse Jantje Beton Collecte voor en door organisaties bij u in de buurt. Van Ouddorp tot Middelharnis collecteren de leden van Scouting Goedereede en Karateschool Kiyozumi. De helft van de opbrengst is voor de clubkas, de andere helft besteedt Jantje Beton aan speelprojecten in heel Nederland. Want buitenspelen is gezond en leuk! Meer informatie staat op www.jantjebeton.nl, www.scgoedereede.nl en www.karateschoolkiyozumi.nl.

Koop de Goede Hoop vaker open

MIDDELHARNIS - Het bordje 'open' is vanaf deze week vaker te zien bij Koop de Goede Hoop, de goede doelen winkel van Goeree-Overflakkee. De openingstijden worden namelijk ruimer en dat betekent dat bezoekers vanaf heden elke woensdag én donderdag van 10.00 tot 16.00 uur de deur open vinden, evenals elke vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.. Zo kunnen bijvoorbeeld ook moeders mét kinderen de altijd wisselende kledingcollectie komen bekijken. Zoals altijd: de koffie en thee staan klaar en Koop de Goede Hoop heet u hartelijk welkom in de Hobbemastraat 1 te Middelharnis! Voor meer informatie kunt u ook de Facebook pagina raadplegen.

Man springt van Haringvlietbrug

REGIO - Vrijdag 3 februari probeerde een 40-jarige man uit Brabant een einde te maken aan zijn leven. Hij sprong van de Haringvlietbrug af, hij overleefde de sprong en is door de politie gevonden in het water nabij Beachclub 'de Banaan'. Na een onderzoek door de mensen van de traumahelikopter is hij door de ambulance met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis.

Collectanten gezocht voor het Streekmuseum

SOMMELSDIJK - Het lijkt nog ver weg, maar in de week van 15 tot en met 20 mei 2017 vindt de Anjeractie plaats van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zoekt collectanten die op Goeree-Overflakkee willen collecteren. De helft van de opbrengst is voor het Streekmuseum. Met dit geld wil het museum werken aan educatieve projecten om aan jong en oud eilandverhalen te vertellen.
Meld je aan vóór 16 februari op www.streekmuseum.nl/anjeractie of via 06-13405123 en geef aan welke dorpskern je voorkeur heeft.

'Openstelling vuurtoren voorziet in een enorme behoefte'

OUDDORP – Als alles een beetje meezit, gaat de vuurtoren van Ouddorp binnen enkele maanden open voor het publiek en kan iedereen genieten van het geweldige uitzicht over de zee, de voordelta, de kust en de Kop van Goeree. De initiatiefnemers vragen spoedig een omgevingsvergunning aan bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Een verandering van het bestemmingsplan is niet nodig.

Door Kees van Rixoort

Na het verkrijgen van de vergunning staan diverse werkzaamheden op het programma om de vuurtoren klaar te maken voor het ontvangen van publiek. Denk aan een ontvangstfaciliteit en een sanitaire voorziening beneden en veiligheidsmaatregelen, zoals een balustrade, boven. Tevens zijn er op verschillende verdiepingen voorzieningen nodig om exposities mogelijk te maken. Daar zal de bezoeker vooral informatie tot zich kunnen nemen over bijvoorbeeld de geschiedenis van de vuurtoren en de omgeving. Partijen als Natuurmonumenten, het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en WO2GO hebben belangstelling om deze functie in te vullen.

Parkeren

Bij de vuurtoren is weinig parkeerruimte. "Maar wij verwachten dat veel bezoekers van de vuurtoren hier op de fiets of lopend naartoe komen, bijvoorbeeld in combinatie met een bezoek aan het strand", zegt Bert Tuk van De Groene Specht, uitvoerder van het project. "Mensen die met de auto komen zien al snel, bij de Groenedijk, een verwijzingsbord naar de grote parkeerplaats bij strandtent Iloon. Dat is hooguit driehonderd meter wandelen naar de vuurtoren en daar is altijd ruimte. De stellige verwachting is dus dat de parkeerdruk bij de vuurtoren minimaal zal zijn. Naast het verwijzingsbord zullen we de grote parkeerplaats ook in folders en andere communicatie-uitingen noemen." Bij de vuurtoren komen wel fietsenstallingen en enige picknicktafels, naast een afrastering richting de duinen.
De openstelling van de vuurtoren voor het publiek is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, een aanvulling uit de reserve toeristenbelasting van de gemeente en sponsoring van onder meer de recreatieondernemers op de Kop van Goeree.

Goereese Gemeenschap

De exploitatie van de vuurtoren komt in handen van de Stichting Goereese Gemeenschap, die dat ook al veertig jaar doet voor de toren van Goedereede. Voorzitter André Kastelein van de stichting heeft hoge verwachtingen van de openstelling van de vuurtoren. "Wij verwachten een respectabel aantal bezoekers per jaar. Er is immers veel toerisme op de Kop en op de vuurtoren kun je genieten van een schitterend uitzicht over de zee, het Haringvliet, de Grevelingen en de kuststrook. Het is een soortgelijke beleving als op de toren van Goedereede, maar op de vuurtoren zie je meer natuur. Toen ik pas boven op de vuurtoren was, zag ik een ree lopen. Met een verrekijker kun je ook de zeehonden op de platen voor de kust zien. Dat heeft natuurlijk wel wat. Daar komt nog bij dat je nooit op de vuurtoren mocht, hooguit als een vuurtorenwachter eens bereid was een bezoeker mee naar boven te nemen. Maar straks is de toren opengesteld voor het publiek. Ik denk dat dit in een enorme behoefte voorziet. Niet alleen bij toeristen, maar ook bij de lokale bevolking." Overigens steekt de Stichting Goereese Gemeenschap, die is opgericht om de leefbaarheid te bevorderen, ook geld in het project.
Volgens Kastelein is de vuurtoren een mooie nieuwe recreatieve voorziening, waar de bezoeker ook nog eens meer te weten kan komen over de geschiedenis van de toren en onder meer de familie Van der Klooster, die enkele generaties vuurtorenwachters leverde. Er zal ook materiaal te zien zijn van de Nederlandse Vuurtorenvereniging. "Van een kermisattractie zal absoluut geen sprake zijn", blikt Kastelein vooruit. "Het gaat hier puur op bezichtiging, rust, genieten van de natuur…"
In de vuurtoren komen, net zoals in de toren van Goedereede, vrijwilligers van de Stichting Goereese Gemeenschap om bezoekers te ontvangen en toegangskaartjes te verkopen. Een kaartje gaat 4 euro kosten; kinderen betalen een euro minder. De toren is te beklimmen op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en in de vakantie van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Pas de Deux bij Manege Oostmoer

Op de foto deelnemers aan de Pas de Deux van 2016: een stralende Peter Witvliet op Doddle, begeleid door v.l.n.r. Marit Grinwis, Nienke Waaijer, Mignon van Heemst en Saskia Möhrke, die eerder diee avond hun proeven hadden gereden op muziek van respectievelijk Soldaat van Oranje en Avatar.

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Zaterdag 11 maart a.s. is er bij Manege Oostmoer Pas de Deux, de jaarlijkse muzikale verkleedpartij te paard. Overal op de manege zie je al deelnemers die heel geheimzinnig hun optreden aan het voorbereiden zijn – iedereen wil zo verrassend mogelijk voor de dag komen.

Bij een 'Pas de Deux' is het de bedoeling dat ruiters en amazones in teams van twee personen een proef op muziek rijden. Ieder team kiest een eigen thema en doet z'n best om zich zo origineel mogelijk te verkleden. Ook de pony's en paarden worden voor de gelegenheid uitgebreid versierd. Voor deelname maakt het niet uit of je manegeruiter bent of pensionklant met eigen rijdier of paardeneigenaar van buitenaf: iedereen is van harte welkom!

In het bijna negenendertigjarige bestaan van Manege Oostmoer zijn er al heel wat acts voorbijgekomen – spectaculaire of ontroerende of ronduit hilarische optredens. Toch slagen de koppels er elk jaar weer in om met prachtige nieuwe creaties voor de dag te komen. Nieuw dit jaar is dat de jongsten zich niet meer druk hoeven te maken over het schrijven van een proefje. Manege Oostmoer heeft namelijk voor deelnemers tot en met elf jaar twee kant en klare proeven beschikbaar gesteld waaruit zij kunnen kiezen. Als je 12 jaar of ouder bent, word je geacht zelf een proef te schrijven en die uit het hoofd te rijden, maar bij de jongsten wordt er voorgelezen. De voorpret van muziek kiezen en outfits voor ruiter en paard verzinnen blijft net als ieder jaar voor iedereen natuurlijk even leuk!

Niet alleen de deelnemers, maar ook hun supporters en overige belangstellenden zullen gegarandeerd een leuke avond hebben! De Pas de Deux start om 17.00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan nog tot 4 maart – voor meer informatie zie manegeoostmoer.nl/vraagprogrammas.

(Tekst en foto: Myra Lugthart)

Boeiend verhaal vertellen

Natuurmonumenten heeft interesse om zich in de vuurtoren te presenteren wanneer deze is opengesteld voor het publiek. Ted Sluijter van Natuurmonumenten: "Vanaf de vuurtoren heeft een bezoeker fantastisch zicht op gebieden die Natuurmonumenten beheert. Het duingebied bijvoorbeeld. In dit duingebied is onlangs nog flink onderhoud gepleegd. Doel hiervan is: behoud van de topnatuur in dit bijzondere landschap. Maar ook heb je zicht op het Volgerland. Dit voormalige landbouwgebied is enkele jaren geleden na inrichtingswerk in beheer gekomen van Natuurmonumenten. Het ontwikkelt zich als een bloemrijk grasland en herbergt flinke aantallen weidevogels. Kortom, wij hebben daar wel een boeiend verhaal te vertellen. Vanwege deze naastgelegen gebieden en dat verhaal hebben wij laten weten in principe interesse te hebben in een vorm van een presentatie. Wel willen wij voor een definitief antwoord zicht op een uitgewerkt businessplan."
Ook het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft belangstelling. Het museum is op zoek naar pop-uplocaties en overloop-locaties om kleine deeltentoonstellingen in te richten en te verwijzen naar de hoofdvestiging in Sommelsdijk. In de vuurtoren zou het Streekmuseum bijvoorbeeld iets kunnen tonen op het gebied van de visserij. Op een andere locatie, informatiecentrum De Houten Kaap (Klepperduinen van Landal Green Parks) komt mogelijk een expositie over strandtoerisme.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De plaatselijke commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55- plussers op woensdag 8 februari een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10.

Bingo ASV

Woensdag 15 februari om 14.00 uur is er een bingo in de kantine van Fios. De kosten zijn € 5,- per persoon, iedereen is welkom om deel te nemen.

DEN BOMMEL

Koffieochtend

Woensdag 15 februari vanaf 10.00 uur is er een koffieochtend in Bij de Bron, het gebouw naast de hervormde kerk. Bezoekers kunnen terecht voor een praatje en een bakje koffie of thee met wat lekkers. Ook wil de organisatie terugblikken en nadenken over de toekomst. Namens beide kerken zijn belangstellenden van harte welkom.

DIRKSLAND

Rommelmarkt

Op zaterdag 11 februari is er van 10.00 tot 15.00 uur een rommelmarkt in de Victoriahal, de entree is gratis. Er zijn 80 verkooptafels, verspreid over twee grote hallen. Het adres is Philipshoofjesweg 57a.

Vrouwenvereniging

Dinsdag 14 februari is de 53e jaarvergadering van Vrouwenvereniging 'Prisca' van de Gereformeerde Gemeente Dirksland. De bijeenkomst is van 19.30 tot ongeveer 22.00 uur in de zaal van de kerk aan de Mozartsingel 2. De heer G. Slootweg, geschiedenisleraar te Middelharnis, zal spreken over Ds. L.G.C. Ledeboer, predikant te Benthuizen. Er zal deze avond een collecte gehouden worden voor de vakantieweken voor mensen met een beperking.

Oranjevereniging

In aanloop naar Koningsdag is maandag 20 februari de jaarvergadering van de Oranjevereniging. De bijeenkomst start om 19.30 uur in restaurant 't Anker, zaal open vanaf 19.15 uur. De agenda bestaat uit jaarverslag 2016, jaarrekening 2016 en het Koningsdagprogramma voor 2017. Alle leden, nieuwe leden, lokale verenigingen en sponsoren zijn van harte uitgenodigd. De Oranjevereniging is op zoek naar nieuwe bestuursleden: "Met de uitbreiding van ons dorp de laatste jaren zouden er toch jonge enthousiast inwoners moeten zijn die het leuk vinden om voor het eigen dorp een leuke feestdag te organiseren. Heb je belangstelling dan kun je tijdens de jaarvergadering geïnformeerd worden omtrent de werkzaamheden van het huidige bestuur. Met nieuwe frisse ideeën hoopt de Oranjevereniging ook in de toekomst te kunnen blijven bestaan," aldus het bestuur.

GOEDEREEDE

Jaarvergadering met poterbuffet

Op dinsdag 14 februari is de jaarlijkse vergadering van de Vereniging Vrouwen Rondom Goeree (VVRG). De bijeenkomst begint met een poterbuffet, daarna is de vergadering. De avond is uitsluitend voor leden van de vereniging. Neem voor informatie over volgende avonden van de VVRG contact op met Marja van Damme 06-13035226 of Jani Meijer 06-18390471.

Winterfair

Vrijdag 17 februari is er een winterfair met verschillende kramen, een ijsbaan waarop geschaatst kan worden en er kan een ritje worden gemaakt met paard en wagen. De fair is van 16.00 tot 21.00 uur op de Eben-Haëzerschool, Blauwe Distelstraat 31 op Goedereede-Havenhoofd. Om 18.00 uur komt kinderkoor Kadosj zingen. Er worden allerlei spullen aangeboden, zoals brocante, boeken, koek en zopie, bloembolletjes en jam. De opbrengst van deze winterfair is voor een nieuw buitenspeeltoestel. De fair wordt georganiseerd door de activiteitencommissie van de Eben-Haëzerschool in samenwerking met de buurtvereniging van het Havenhoofd.

MELISSANT

Snertwandeling

Zaterdag 11 februari is de Melissantse snertwandeling. Start en finish zijn in verenigingsgebouw de Melishof, Binnenweg 61 te Melissant. De organisatie heeft drie prachtige routes vastgesteld, deelnemers kunnen kiezen tussen 7, 15 of 31 kilometer. De starttijden zijn voor 31 km tussen 08.00 en 09.00 uur. Voor 15 km tussen 09.00 en 10.00 uur en voor de 7 km tussen de 10.00 en 12.00 uur. En het zou geen snertwandeling heten als er na afloop bij de finish geen kop heerlijke snert geserveerd zou worden. De kosten voor deelname: € 5,- voor volwassenen en €2,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Inschrijven is bij de start in de Melishof.

MIDDELHARNIS

Bingomiddag

Woensdag 22 februari is er een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Er zijn mooie prijzen te winnen. Iedereen is van harte welkom, om 13.00 uur gaan de deuren open voor bezoekers, de eerste ronde begint om 13.30 uur. Er wordt een gratis kopje koffie of thee aangeboden. Negen ronden kosten € 4,50, dat is inclusief de koffieronden. Er is ook een vluggertje, met een grote prijs voor € 1,- . Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Bezoekers kunnen zelf kiezen waar ze aan deelnemen. Bel voor meer informatie naar 0187-483366.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 9 februari is er van 19.30-22.00 uur breicafé in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Bezoekers moeten zelf materialen meenemen. De entree is € 1,50, dat is inclusief koffie/thee. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Ati Verwoerd: 06-40701181.

OUDDORP

Pianoconcert

Vrijdag 17 februari is er een pianoconcert van Piet Westhoeve in de Overkant. Hij brengt onder andere muziek van Spaanse componisten ten gehore. De opbrengst van het concert is bestemd voor de stichting Op de bres tegen MS. De kaarten kosten € 15,- per persoon en zijn te bestellen op www.opdebrestegenms.nl.

Youth Event

Een leven met Jezus, hoe doe je dat? Moet je daar voor geleerd hebben? En hoe gaat dat dan eigenlijk? Op 12 februari is er om 18.30 uur een Youth Event bij de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, Dorpstienden 3. In deze dienst zal Gert Visscher spreken over het thema 'Een leven met Jezus, de ontmoeting' en een antwoord proberen op deze vragen. De dienst zal begeleid worden door de Reveilweek 3 Tienerband. Volg voor meer informatie de Facebook en Instagram: "Jeugdwerk doopsgezinde gemeente"

Open avond mannenkoor

Op maandag 13 februari vanaf 20.00 uur is de open avond van het "Christelijk Ouddorps Mannenkoor". "Kom gezellig langs en ervaar hoe ontspannend zingen is. In een tijd dat iedereen het druk heeft, is het juist zo verademend om de Psalmen en Geestelijk liederen in alle rust met elkaar te zingen. Kom het zelf ervaren, belangstellenden kunnen vrijblijvend een aantal weken meezingen. Notenkennis is niet vereist, alleen een positieve inzet is belangrijk." De avond is in de gemeenschapsruimte van de christelijke school aan de Margrietweg.

OUDE-TONGE

Rijbewijskeuring

Senioren, chauffeurs met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen op 10 februari en 17 maart terecht bij Stichting Welzijnswerk Oostflakkee, Bernardstraat 35. Schikt de datum u niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Voor senioren kost de keuring € 35,00 en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 55,00. Voor informatie en een afspraak kan er worden gebeld naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.

Jeugdmiddag

Op woensdag 15 februari is er een lente-knutselmiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Alle kinderen zijn hartelijk welkom van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen 0187-642514 of Koop en Matty Klos 0187-643622.

Toneel in de Grutterswei

Op uitnodiging van ASV Oostflakkee speelt de toneelvereniging van Stad aan `t Haringvliet op zaterdag 18 februari het blijspel 'Opa apestaartje.nl'. De uitvoering start om 20.00 uur in de Grutterswei, de deuren zijn open vanaf 19.30 uur. De entree is € 10,-, aanmelden bij Lenie van den Berge tel. 642590, of kees.lenie@telfort.nl. In de pauze worden er loten verkocht.

SOMMELSDIJK

Proeverij

Reis om de wereld in 6 wijnen en 3 wereldse hapjes. De Ouderenvereniging organiseert op donderdag 23 februari een proeverij in de Zwaluw, Sperwer 55. Vinoloog Wielhouwer vertelt over de wijnen die worden geschonken. Aanvang 14.00 uur, de zaal is open vanaf 13.30 uur. De kosten zijn € 12,50 voor leden en € 17,50 voor niet-leden. Dit bedrag moet op 15 februari overgemaakt zijn naar NL15RABO 0307 4304 21 van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. Aanmelden bij Riek Jordaan via tel: 06-5028 5629, of via info@o-g-o.nl.

Knutselen voor Valentijn

Woensdagmiddag 8 februari is er knutselen bij wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar. Deze middag zal in het teken staan van "voor mijn Valentijn". Wat er gemaakt wordt is een geheimpje. Het knutselen is van 14.00 tot 15.30 uur. De entreekosten zijn € 2,-, dit is inclusief limonade en een snoepje.

Bingo

Zaterdagavond 18 februari is er bingo bij Wijkvereniging de Zwaluw aan de Sperwer 55 in Sommelsdijk. Er worden 11 rondes gedraaid waaronder een geld,- super,- en een reguliere ronde. Zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

Creatieve middag

Op dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur zijn creatievelingen welkom om te breien, haken en kaarten te maken in de Zwaluw. Bezoekers kunnen elkaar helpen en inspireren. Men staat open voor al jullie creaties. Voor meer informatie bel naar Jannie v/d Veer: 0187-486872.

RealTime

Zaterdagavond 11 februari verzorgt RealTime een jongerenavond met als thema '(Ver)wachten?'. Ds. J.W. van Estrik zal een lezing houden over dit thema. "We kijken naar bepaalde dagen uit. Terecht en begrijpelijk. Heeft de Heere Jezus ons met Zijn liefde gegrepen dan zien we uit naar Zijn grote Dag. Straks is er de volmaaktheid… Ben jij er dan ook bij? Hoe moet je naar deze dag toeleven? Wat vraagt de Heere van jou?" Er is ook volop ruimte voor het stellen van vragen. De bijeenkomst is in het Edudelta Collega, Langeweg 107 Sommelsdijk, aanvang 19.45 uur.

STELLENDAM

Oliebollenverkoop

Zaterdag 18 februari worden er lekkere oliebollen gebakken door de mannen van het Christelijk mannenkoor "Door Eendracht Verbonden". Die zijn vanaf 08.00 uur te koop in de kraam bij Plus Tessemaker, op het Oranjeplein in Stellendam. De bollen worden gebakken door zeer ervaren bollenbakkers, met het beslag van bakker Bleumink uit Stellendam. De bollen kosten € 0,70 per stuk. De opbrengst komt ten goede aan het koor, de actie is nodig omdat de gemeentelijke subsidie helemaal is weggevallen.

Zwemloop van Flakkee

DIRKSLAND – Voor zaterdag 18 maart organiseert ZV de Gooye de vijftiende editie van de zwemloop van Flakkee te Dirksland. Vorig jaar wist Jordi Schaaf te winnen bij de heren, Petra Dijkman was de sterkste vrouw. Bij de duo's waren Aron Paasse en Maikel Peeman het onverslaanbare team.

De korte afstand van 250 meter zwemmen en 2,5km hardlopen is voor iedereen tot en met 15 jaar. De lange afstand van 500 meter zwemmen en 5km hardlopen is voor iedereen. Je kan ook meedoen als duo. Wil je wel meedoen als duo, maar kun je geen partner vinden? Stuur dan een mailtje, misschien kan de organisatie wel iemand voor je vinden.
Om 7.15 uur 's ochtends is de deur open, 07.35 uur start de eerste serie. Het inschrijfgeld bedraagt € 3,- p.p., te betalen op de dag van de wedstrijd.
Inschrijving is mogelijk tot en met woensdag 15 maart via zwemloopdirksland@gmail.com. Vermeld je naam (en naam van je duopartner) en daarbij de geschatte zwem- en looptijd.

Verder is men op zoek naar vrijwilligers voor o.a. banen tellen, veiligheid op het parcours of tijdwaarnemer.

Melissantse inzamelactie levert een berg LEGO op voor jeugdige patiëntjes

Vier kinderen uit Melissant brachten speelgoed naar het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

DIRKSLAND – "Hartverwarmend." Dat is de reactie van Siemen Goosensen, hoofd van de afdeling kindergeneeskunde in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, op het Melissantse initiatief om LEGO in te zamelen voor de jeugdige patiëntjes. Vier kinderen uit Melissant kwamen de dozen Duplo, LEGO en Technisch Lego donderdag 2 februari brengen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het ging om twee leerlingen van basisschool Roxenisse en twee van basisschool De Regenboog: Nick Ritzema, Emeline Verhoeven, Nicole Boersma en Sem Bramsen. Het viertal werd vergezeld door vertegenwoordigers van de dorpsraad, de Oranjevereniging en de Stichting Melishof, de drie initiatiefnemers van de decemberactiviteiten in Melissant, waarvan de LEGO-inzameling een onderdeel was.

Deze drie organisaties hebben de handen ineengeslagen om Melissant van aansprekende activiteiten te voorzien. De decemberactiviteiten – met onder meer het ontsteken van de lichtjes in de grote kerstboom, een kerstzangavond, een wintermarkt en een kerstlunch – waren een voltreffer, mede dankzij onder andere de Activiteitencommissie, de brandweer en meerdere sponsors. Het streven is om het platform van de drie Melissantse organisaties te laten groeien met meer verenigingen en clubs.

De decembermaand bezorgde Melissant niet alleen veel vertier en gezelligheid, maar genereerde ook geld voor goede doelen. Men kon wensen in de grote kerstboom hangen, enkele gezinnen in het dorp ontvingen een kerstpakket en cadeautjes voor de kinderen én er werd driftig gecollecteerd voor de LEGO-actie voor de kinderafdeling van het ziekenhuis.

"We wilden eerst inzamelen voor het Sophia kinderziekenhuis, maar later kwamen we tot de conclusie dat het beter is om ons eigen, regionale ziekenhuis te steunen", aldus Klaas Kuipers, voorzitter van de dorpsraad Melissant. "We mogen best een gevoel van trots op ons eigen ziekenhuis hebben."

De kinderafdeling was direct geïnteresseerd toen het idee ver voor de decemberactiviteiten naar voren werd gebracht. Zijn er wensen, was de vraag die Siemen Goosensen kreeg. Nou, die waren er zeker. Nee, knuffels zijn er genoeg. Maar LEGO, ja, dat kon de afdeling goed gebruiken. "We hebben wel LEGO, maar het is vaak incompleet of versleten. Je raakt in de tussentijd wel eens wat kwijt. Nu willen we de pakjes LEGO bij elkaar houden."

De speelkamer van de kinderafdeling is in ieder geval een grote hoeveelheid LEGO, Technisch Lego en Duplo rijker, zeer gevarieerd en voor verschillende leeftijden. Daarnaast overhandigden de vier kinderen ook nog een Nintendo Wii met drie spellen. "Prachtig", aldus Goosensen, "dit komt uit de gemeenschap van het eiland. Dat doet ons erg goed." Misschien krijgt het hoofd van de afdeling kindergeneeskunde binnenkort nog een keer bezoek vanuit Melissant, want als er opbergdozen nodig zijn voor al dat nieuwe speelgoed, dan komen de kinderen ze brengen. Misschien wel op de fiets.

Museumavond Expo Watersnood

SOMMELSDIJK - Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is op woensdag 8 februari extra lang geopend in het kader van de expositie De Ramp van 1953.


Bekijk het unieke filmmateriaal van onder meer de gebroeders Boomsma uit Middelharnis en bekijk het eiland Goeree-Overflakkee door hun ogen. De opnamen zijn van 2 februari 1953. Daarnaast zijn er persoonlijke verhalen te beluisteren en zijn er vele foto's te bekijken op o.a. de nieuwe touchscreentafel.

Er zijn gedichten die de ernst van de situatie in 1953 treffend weergeven.
Nog niet eerder getoonde voorwerpen zijn uit het depot gehaald voor de expositie.
De expositie is onderdeel van het project Water, het DNA van Goeree-Overflakkee en wordt mede mogelijk gemaakt door de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee van de provincie Zuid-Holland.
Het museum is geopend van 19.00 uur tot 21.30 uur.
Interesse in een lezing? Streekarchivaris van gemeente Goeree-Overflakkee geeft 8 en 22 februari een presentatie van 14.00 tot 16.00 uur in het Streekmuseum. Hij vertelt het verhaal van de Ramp aan de hand van het boek Gebroken Dijken. Hij vertelt over de totstandkoming van het boek en de rol van de gebroeders Boomsma. De entree bedraagt 7,50 euro, inclusief koffie en thee. Opgave via info@streekmuseum.nl of neem contact op: 06-5215 3169. Er is slechts plaats voor 25 personen per middag.

17 / 24

Afscheid en welkom bestuursvoorzitter Stichting De Boei Goeree-Overflakkee

Wim Bron deelt een document met Jane van Dongen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Dinsdagmiddag 14 februari wordt in een bijzondere bijeenkomst van Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee, de stichting die zich inzet voor ondersteuning aan en begeleiding van patiënten met kanker en hun naasten, afscheid genomen van Wim Bron als voorzitter. Aansluitend wordt zijn opvolger, mevrouw Jane van Dongen uit Ouddorp, verwelkomd als de nieuwe bestuursvoorzitter. De bijeenkomst wordt, vanaf 15.30 uur, gehouden in locatie De Overkant aan de Dijkstelweg in Ouddorp.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Wim Bron, oud-huisarts in Ouddorp, samen met collega Jansen, van 1973 tot 2003, heeft na zijn afscheid niet stilgezeten. Geruime tijd was hij als arts verbonden aan het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Rotterdam waar patiënten - na verwijzing door huisarts of specialist - behandeld worden met hyperbare zuurstof onder 2 ½ atmosfeer druk. Ook was hij actief als tijdelijk vervanger in de huisartsenpraktijk Ouddorp die zich ontwikkelde tot Huisartsenpraktijk Kop van Goeree. Hij legde begin deze eeuw contacten met de toenmalige (Rotterdamse) dependance van het Inloophuis De Boei voor kankerpatiënten, aanvankelijk gehuisvest in (café) Goedereede. Later verhuisd naar De Overkant in Ouddorp. In de beginjaren waren Marja den Eerzamen, haar moeder, Ria Lagendijk en Hans van Esveld de "trekkers". In 2005 werd de dependance uitgebouwd tot een zelfstandige stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee. Wim Bron werd voorzitter.

Onvoldoende tijd

Hij geeft graag aan wat hem bewoog tot deze stap. "In mijn huisartsenperiode constateerde ik dat er erg weinig tijd was voor de psychosociale zorg voor kankerpatiënten bij ingrijpende somatische aandoeningen. Mensen verdwenen vaak ook uit het zichtveld omdat zij onder behandeling kwamen bij specialisten. Als huisarts signaleerde ik dat er onvoldoende tijd was om hen te begeleiden. Toen ik in contact kwam met het Inloophuis vond ik het een mooie gelegenheid om juist aan die aspecten aandacht te schenken. Niet alleen hier op het eiland maar ook landelijk heeft die ontwikkeling een stevige basis gekregen. Er zijn inmiddels al ruim 80 inloophuizen. Dat geeft aan dat er steeds meer belangstelling bestaat voor psychosociale zorg. Ook bij de overheid".

Brief minister

Eind vorig jaar stuurde minister Schippers een brief naar de Tweede Kamer waarin zij aangeeft dat de ziekte kanker een goede psychosociale zorg nodig heeft, mede in het belang van het herstel van de patiënt. Daarvoor is een speciale werkgroep opgericht. Er zou geld beschikbaar moeten komen voor inloophuizen. En er komt al 5 miljoen euro voor de ontwikkeling van een traject om de genoemde zorg beter in kaart te kunnen brengen. Allemaal signalen dat het onderwerp leeft. Een aantekening kan hierbij nog worden gemaakt dat thans minder patiënten aan kanker overlijden dan vroeger. Dus niet alleen tijdens de somatische behandeling, ook na die behandeling is en blijft de zorg belangrijk. In medische bladen wordt aangegeven dat ook lange tijd na het vaststellen van de diagnose patiënten psychosociale zorg nodig hebben. Dat zou om ruim 30 procent van de patiënten gaan. Ook na genezing, "schoonverklaring", volgt vaak nog een moeilijke periode om alles weer een plaats te geven en weer volledig terug te kunnen keren in de maatschappij.

Met veel plezier

"Ik heb mijn werk bij De Boei altijd met veel plezier gedaan", zegt Wim Bron. "Nu na een aantal jaren vind ik dat ik een stapje terug mag zetten. Ik heb nog andere bezigheden die tijd vergen. Dus ik denk dat het goed is er nu mee te stoppen en een ambitieuze jongere kracht de gelegenheid te bieden om dit werk met veel elan te kunnen oppakken. Ik ben erg erkentelijk voor de inzet die onze coördinatoren, sinds kort Marjanne Fleuren en Jonne Maus, samen met de gastvrouwen en vrijwilligers leveren. Daarnaast de support vanuit het bestuur, de Vrienden van De Boei en het comité van aanbeveling. Nog 2 punten stipt Bron aan. Ten eerste de niet zo gemakkelijke financiële positie van het Inloophuis, waarbij gelukkig van gemeentewege sinds 2016 een prestatiesubsidie wordt toegekend. Ten tweede - ook door Jane van Dongen aangehaald - dat niet alleen de naasten maar ook andere mantelzorgers nadrukkelijk tot de doelgroep gerekend moeten worden.

Betrokkenheid

Eind 2016 benaderde het bestuur van het Inloophuis Jane van Dongen (64) voor de bestuurspost. Dit als vrijwilliger. De nieuwe voorzitter van De Boei GO kan bogen op een gedegen basis in de zorg. Jarenlange inzet voor de adviesraad WMO en in het bestuur van het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee. Jane was verder o.a. werkzaam als fysiotherapeute, op de Kop van Goeree, en deed vrijwilligerswerk in een bestuursfunctie voor het Longfonds in de regio Rotterdam-Rijnmond. Haar betrokkenheid bij de ziekte kanker is alleen al aan te geven doordat zij in 1996 zelf een borstkanker-operatie moest ondergaan. De gevolgen van deze operatie, zenuwpijn in de arm, noopten haar tot het stopzetten van haar activiteiten en werkzaamheden in haar fysiotherapiepraktijk.

Affiniteit

Jane van Dongen geeft, als ervaringsdeskundige, uiting aan haar affiniteit met de doelgroep van het Inloophuis. Zij heeft ruime bestuurservaring en wil vanuit haar nieuwe functie enthousiast, in nauwe afstemming en samenwerking met de coördinatoren, gastvrouwen en vrijwilligers, zich o.a. richten op uitbreidingsmogelijkheden in de mantelzorg. Daar accenten op leggen. Aandacht aan geven. Trachten meer mensen te bereiken. Niet alleen vrouwen maar zeker ook mannen uitnodigen om over "de figuurlijke drempel" naar het Inloophuis te stappen. Ik heb dit werk gemist", zegt mevrouw Van Dongen. (info website: www.deboeigo.nl)

In dialoog over mantelzorgondersteuning

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dinsdag 21 en woensdag 22 februari organiseert Stichting ZIJN een dialoogtafel met als thema: mantelzorg in beeld. In respectievelijk Middelharnis en Ouddorp.

De bijeenkomst is bedoeld voor werknemers in de zorg, zoals wijkverpleging, thuiszorg en thuishulp, die in hun werk te maken hebben met mantelzorgers. Mantelzorgers hebben vaak moeite hun grenzen aan te geven, cijferen zichzelf weg en lopen het risico overbelast te raken en zelf ziek te worden. Wat kunnen zorgprofessionals doen om te zorgen dat de mantelzorger ook voor zichzelf blijft zorgen en op tijd hulp inschakelt? Hoe kunnen zorg- en welzijn medewerkers er voor te zorgen dat mantelzorgers de hulp die ze bieden aan hun naaste zo lang mogelijk vol kunnen houden? Wat is uw ervaring met mantelzorgers? Hoe zou u ze het beste kunnen ondersteunen? Wat is er voor nodig om dat te kunnen doen? Stichting ZIJN gaat graag met u in dialoog over de ondersteuning van mantelzorgers i.s.m. DialooGO.

Een dialoogtafel is een groep van zes tot acht personen die met elkaar in gesprek gaan over een vooraf vastgesteld thema, in dit geval dus "Mantelzorg in beeld". Je verkent dat thema en wisselt ervaringen, dromen en mogelijkheden uit. Een getrainde dialoogbegeleider begeleidt het gesprek en zorgt ervoor dat iedereen naar elkaar luistert en aan bod komt.

De dialoogtafel wordt op twee locaties aangeboden. Dinsdag 21 februari van 19.30 -21.30 uur in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis en Woensdag 22 februari van 19.30-21.30 uur in MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4 in Ouddorp. Om de bijeenkomsten goed te kunnen organiseren, is het noodzakelijk dat u zich vooraf aanmeldt, deelname is gratis. Aanmelding graag uiterlijk één week voor de datum van de bijeenkomst. Geef indien mogelijk een eerste en tweede voorkeursdatum aan. Telefonisch 0187 483366 of per e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Gezellige drukte bij Open Huis Jacob van Liesveldt

HELLEVOETSLUIS - Meer dan 300 kinderen bezochten afgelopen zaterdag het Open Huis van Jacob van Liesveldt. Met een tas en een speurtocht liepen ze de route door het hele gebouw. De bezoekers konden ook kiezen voor een rondleiding door een van onze leerlingen. Dat viel ook zeker in de smaak: de rondleiders waren voortdurend op pad met de middelbare school leerlingen in spe.

Het nieuwe media-eiland in de aula trok heel veel kijkers. Ouders en kinderen bekeken foto's en films van onder meer de reizen naar het buitenland, de zeilweek, de dag van de Franse taal, het kerstgala en de brugklasdisco met veel plezier. In alle lokalen stonden leerlingen en docenten klaar om de jonge bezoekers wegwijs te maken. Bij de vraag of hij wat van zijn eigen wangslijmvlies onder de microscoop wil bekijken kijkt de jonge Sam een beetje vreemd op. Maar even later zit hij bij het biologiekabinet te turen door de microscoop. Zijn moeder bekijkt de vuurbuikpadjes in het terrarium. Van de demonstraties bij scheikunde tot de croissantjes bij Frans, er is voor ieder wat wils. De ene bezoeker loopt wat gelaten rond bij Engels en kan niet wachten om naar de verdieping van de exacte vakken te mogen. De ander blijft juist lang kijken en luisteren bij de verschillende talen en het vak culturele en kunstzinnige vorming.

Heb je de voorlichtingsavonden en het open huis gemist en wil je graag eens kennis maken? Kijk voor alle contactinformatie op de website en bel of mail gerust. Het fotoalbum op de website jl.penta.nl geeft een goed beeld van de school en van het open huis.

INGEZONDEN
Er tussenuit geknepen… als een dief in de nacht

Wethouder Trouwborst keert terug van een vakantie en deelt in de vergadering van het college mee te stoppen om persoonlijke redenen en verdwijnt… door de zijdeur.
Navraag bij de burgemeester levert op, dat niemand enige verklaring of uitleg heeft gehad en dat het opstappen voor haar en de rest van het college één grote verrassing was en is. En dat geldt ook voor (de top van) het ambtelijk apparaat. Hij nam zelfs geen afscheid van zijn 'eigen' ambtenaren.

Wat die persoonlijke redenen ook waren, ik denk dat niemand zich zorgen hoeft te maken over zijn gezondheid of die van zijn gezin of andere zorgelijke privéomstandigheden. Elk normaal mens zou, als daarvan sprake zou zijn, dit gewoon melden als reden van vertrek.

Wat die persoonlijke redenen dan wel zijn, is onbekend. Hij wenst geen opening van zaken te geven. En dan moet je maar gaan raden… en dat doe ik dan ook.

Je kunt je nog zo arrogant boven anderen verheven voelen maar eens komt de tijd dat je plat op je snufferd gaat. Hoogmoed komt voor de val!
In allerlei dossiers ging hij als een zelfbenoemde Zonnekoning tekeer. Niet gehinderd door de rest van het College en al helemaal niet door de coalitiepartijen in de Raad. Hij maakte de dienst uit. Dat gold ook voor de bezetting van (belangrijke) functies in het ambtelijk apparaat.

Maar je kunt niet alles naar je hand zetten. Geld groeit niet aan een boom en dus komt de gemeente een kleine twee ton tekort bij het NK Wielrennen. De flauwekul over de tienduizenden bezoekers en de miljoenen 'extra inkomsten de komende jaren' is alleen maar wishfull thinking. En dan waren er de zwembaden, de 'vriendjes-stichting' Olympia, de gemeentelijke accommodaties met hun beheerders, de kunstgrasvelden, de opheffing van de bibliotheek, de rampzalige bezuinigingen op cultureel werk, op de verenigingen en stichtingen en vooral op de sociale- en gezondheidszorg.

Natuurlijk wordt er nu gesproken en geroepen over 'betrokken bestuurder', 'capabel', 'respect', enz. Het gebruikelijke geblaat.
Trouwborst knijpt er tussenuit als een dief in de nacht, laat zijn collega's en ambtenaren volkomen in de steek, zadelt zijn opvolger op met een boel rotzooi en de gemeente met grote financiële en andere problemen.

Wat mij betreft dus/daarom geen respect, niks betrokken en niet capabel, maar iemand die vlucht voor de problemen die hij zelf door eindeloze hovaardij heeft veroorzaakt.

R. MALIEPAARD
Fractie Maliepaard

INGEZONDEN:
Reactie op het artikel "Het verdriet van Ouddorp"

Het ingestuurde artikel vorige week dinsdag in dit blad van Team Natuur-lijk Ouddorp is me uit het hart gegrepen. Voor de volle 100% sta ik achter hetgeen men schrijft.

De kop van Goeree is uniek! Zelf woon ik in Ooltgensplaat. Met de oude tram maken mijn man en ik graag een ritje in combinatie met de rondvaart en/of een wandeling in de omgeving van Ouddorp. Steeds meer bebouwing zien we er verschijnen. Dit gaat ons allemaal aan! Wie wandelt, fietst of vaart daar nu niet graag af en toe? Straks kun je alleen nog tussen de recreatievoorzieningen wandelen, fietsen en varen, omdat de kop van Goeree ooit zo karakteristiek WAS.

De expansiedrift van investeerders, recreatieondernemers en projectontwikkelaars betreft de hele gemeente Goeree-Overflakkee. De gemeente blijft, ondanks bezwaren en tegengeluiden, maar vergunningen afgeven. Hier in Ooltgensplaat ligt nu een besluit voor het bouwen van 76 recreatiewoningen in de polder. Er valt hier weinig of niets te recreëren. De meeste, reeds bestaande recreatiewoningen alhier worden permanent bewoond. Op het Fort staan mooie chalets tussen onbewoonbare bouwvallen. Het verloedert.

Deze kant van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft schorren, dijken en open polders als landschap. Evenals de natuur aan de andere kant van de gemeente heeft dit landschap zijn eigen flora en fauna. Laten we er nog eens goed naar kijken en ervan genieten en in ons geheugen en/of op foto's en dergelijke opslaan voor later, want we bouwen de polders vol.

Er klinken in de omgang veel geluiden van bezwaar en tegelijk ook van berusting. "We kunnen er toch niets tegen doen" "Het gaat toch wel door" "Ze (onze vertegenwoordigers) hebben het toch al besloten." Ergens is dit logisch, gezien de voor ons onduidelijke en ingewikkelde procedures met onbegrijpelijke regels in moeilijke bewoordingen.

Toch roep ik ALLE bewoners van Goeree-Overflakkee op: lees ook het artikel van vorige week a.u.b. (nog) eens heel goed. Wanneer u het ermee eens bent, laat dan uw bezwaren in uw eigen woorden schriftelijk weten aan het College van Burgemeester en Wethouders. Onder elkaar mopperen en dreigen met proteststemmen gaat niet werken. Hetgeen het Team Natuur-lijk Ouddorp schrijft: "massa geeft immers macht".

We zijn het inderdaad verplicht op te komen voor de leefomgeving voor nu, maar zeker ook voor volgende generaties. Om mij aan te sluiten bij het burgerinitiatief "Natuurlijk Ouddorp":

"Genoeg is genoeg en genoeg is eigenlijk al veel te veel (geworden)"

Dit eiland kan niet nog meer recreatiebebouwing aan.

Er moet een omslag komen in ons denken en doen, want wij mensen, zogenaamd zo slim, zijn zo dom (bezig), dat we zelfs onze eigen leefomgeving "om zeep helpen".

Willy de Ruiter-van der Welle
wellewillemina@gmail.com

iNGEZONDEN:
Swaneveld

Geachte heer van Zielst,

Dat u mij niet in de gelegenheid heeft gesteld mijn verhaal te doen voordat u uw artikel inzond, is niet alleen incorrect maar tevens onfatsoenlijk. Dat u niet van de feiten op de hoogte kan zijn, komt onder andere omdat de bewijzen voor de harde beschuldigingen aan het adres van de burgemeester die ik aan de raad stuurde, voor de burgers zijn afgeschermd. (Zie raadsagenda ingekomen stukken 29 okt. 2016) En omdat de burgemeester belangrijke zaken, die ook nu spelen, steeds achterhoudt voor de raad.

Van verdenkingen, beledigingen en bedreigingen door mij is nooit iets gebleken. Immers uw beschuldigingen aan mijn adres zijn niet gebaseerd op feiten.
De actie waar u op doelt, is dat ik elke openbare raadsvergadering voor de raad – en publiek waar onder ook u – in vijf minuten uitleg kom geven over de misstanden die bij de gemeente heersen.

Het zou mij niets verbazen als men ook zal proberen het spreekrecht in te perken, om mij ook op die manier de mond te snoeren. Zoals eerder de gemeente Oostflakkee mij de toegang tot het gemeentehuis verbood.

Als partijvoorzitter van het GOS kan het nooit gaan om financiële genoegdoening. En iets dat nog niet juridisch juist is vastgesteld, kan altijd nog komen, op voorwaarde dat de burgemeester geen onjuiste informatie verschaft.

Meneer van Zielst, de burger heeft gewoon recht op een gemeente die zuiver werkt. Een goed functionerende gemeente, dat is wat het GOS hoe dan ook bereiken wil! En niemand kan en mag dat ons kwalijk nemen, laat staan beletten om daar al onze energie in te steken. En daarbij ons nek volledig uit te steken. Samen met iedereen die daar open voor staat, ook u! Met burgers als bedrijven als enige winnaars.

Uw overdenking past daar niet in.

Mijn gemoed komt pas tot rust zodra de gemeente weer zuiver functioneert in de lijn van de wet! Want van deze vanuit Oostflakkee overgewaaide groepscultuur kan niemand vrolijk worden.

ARIE SWANEVELD
Oude-Tonge

Presentatie solo-album Laura Struik

MIDDELHARNIS - Vrijdag 10 februari hoopt Laura Struik haar eerste solo-album te presenteren in de Hervormde Kerk van Middelharnis. De avond begint om 20.00 uur.

Het concert staat in het teken van Vertrouwen. De titel van haarn EP "Walk By Faith" loopt als een rode draad door al de liederen heen, er is bewust voor deze titel gekozen "omdat wandelen in vertrouwen je staande houdt. Er zijn moeilijke momenten in je leven, soms uitzichtloze situaties, vertrouwen is dan het enige wat je nodig hebt, dan weet je: God wijst mij de Weg!" aldus Laura Struik in een toelichting.
Het zal een gevarieerd programma worden voor jong en oud. In de pauze en aan het eind van de avond kan de EP gekocht worden voor maar € 8,95. Entree: Volwassenen: € 5,- kinderen: € 2,50 Gezinskaart (ouders en kinderen tot 18 jaar).
Aan het concert werken eveneens mee: Wim de Penning die zorgt voor het geluid en begeleiding op de synthesizer; Special guest: Annemiek Koudstaal; .
Grace Ladies Choir o.l.v. Joost van Belzen die haar eveneens begeleidt op de piano.
Ik zie er naar uit om u/jou te ontmoeten op dit concert.

Ledenvergadering LTC Ouddorp

OUDDORP - Vrijdag 17 februari om 19.30 uur houdt de LTC Ouddorp haar algemene ledenvergadering in het clubhuis aan de Klarebeekweg. Bij de bestuursverkiezing zijn de aftredende leden Gerard Oostveen en Willem v.d Linde herkiesbaar. Het bestuur stelt de ledenvergadering voor een investering goed te keuren voor het aanschaffen van Ledverlichting. Dit op voorwaarde dat een subsidiebijdrage in de kosten kan worden bereikt. Het ledental van de afdeling tennis is 143 seniorleden en 60 juniorleden. Er zijn ook nog 13 gastleden. Bij de jeu de boules zijn er 76 leden ingeschreven. Voor zowel de tennis- als de jeu de boules leden zal een aanpassing van de jaarcontributie plaatsvinden.

Leerlingen Muziekgebouw laten van zich horen

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 10 februari is er weer een voorspeelavond in het Diekhuus, dit keer met leerlingen op viool en piano.

Via het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee krijgen zij les van Heleen DeWitte en Piet Westhoeve en beide docenten hebben voor u een aantrekkelijk programma samengesteld. Zo kunt u luisteren naar jonge kinderen die nog maar pas op hun instrument begonnen zijn (de 'Suzuki' methode voor viool is erg leuk en de kinderen zijn enthousiast!) en Kay Hoek, Suus van der Ben en Ilse van den Aarsen laten al op de piano horen wat er mogelijk is na een paar maanden les. Maar ook gevorderden laten van zich horen. Eloïse Goedegebuur op viool en Tygo de Waal (op altviool) spelen prachtige stukken en het grote Flakkees Strijkorkest speelt een deel van een Symfonie van Mendelssohn! Alieke en Anne Co de Jonge spelen grote stukken op de piano en Abel Rentinck speelt wel op een heel bijzonder instrument.

Om dat allemaal te zien en te beluisteren bent u van harte uitgenodigd deze uitvoering geheel gratis bij te wonen. Vrijdag 10 februari, aanvang 19.30 uur in zaal 6 van Het Diekhuus aan het Beneden Zandpad no. 7 in Middelharnis.