info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

5 januari 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 5 januari 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nieuwjaarsduik boekt topcijfers

OUDDORP – Traditiegetrouw werd nabij Ouddorp het nieuwe jaar ingeluid met de Nieuwjaarsduik aan het Flaauwe Werk. Deze 34e editie van het jaarlijkse evenement liet overduidelijk topcijfers noteren. Met maar liefst 700 deelnemers, afkomstig uit allerlei streken van het land, en naar schatting tussen de 2500 en 3000 toeschouwers is de belangstelling voor de Ouddorpse Nieuwjaarsduik nooit eerder zo groot geweest.

Tekst en foto: Hans Villerius

Vanaf Stellendam in de richting van Ouddorp rijdend werd al duidelijk dat de belangstelling voor deze Nieuwjaarsduik groot zou zijn. Een lange rij auto's trok over de N57 naar de badplaats en vrijwel elke wagen sloeg er de richting in van strand 't Flaauwe Werk. Het parkeerterrein daar was overvol en op de fiets-/wandelpaden die hiervandaan naar het strand voeren zag het zwart van het volk, dat koers zette naar het strand. Naar de waterlijn was het nóg een hele tippel, want met laagwater bleef de zee ver van de duinenrij vandaan. Maar met een behaaglijk zonnetje, een buitentemperatuur van acht graden en nauwelijks wind was het op eerste dag van het jaar goed toeven op het strand. Alleen degenen die er al enige tijd stonden met niets aan het lijf dan een zwembroek, bikini of badpak deden extra moeite om het niet koud te krijgen. Springend, dansend, in de handen klappend of wat ze ook maar aan lichaamsbeweging konden bedenken, zorgden ze ervoor dat ze zo veel mogelijk op temperatuur bleven. Twee keer maakte de massa nieuwjaarduikers zelfs een valse start en moest de horde van vele honderden worden gestuit, want eerst moest het startschot klinken. Dat werd, eveneens traditiegetrouw, vanaf het strand gegeven met het wipperkanon van de plaatselijke KNRM. Aan Ron van Loenen uit Ouddorp was de eer de vuurmond te laten bulderen, enkele meters van de branding vandaan. Ron is eigenaar van uitzendbureau Axidus, hoofdsponsor van voetbalvereniging Sparta, en sponsorde dit jaar vanuit warme belangstelling de frisse Nieuwjaarsduik, door 1000 blauwpaarse mutsjes ter beschikking te stellen voor de deelnemers, zodat na een daverende knal en een witte rookpluim uit het kanon een deinende golf van blauwpaarse hoofden de zee in ging. Eenmaal weer afgedroogd konden de deelnemers zich opwarmen aan een heerlijke kom snert. Zie voor een filmpje en meer foto's www.eilandennieuws.nl.

Schuttevaer G-O fuseert

Voor de laatste keer werden de eigen jubilarissen gehuldigd. V.l.n.r. Rinus Oomens 50 jaar lid,  Eddy Leunis m/s Anne Marie  25 jaar lid  en Leen Keijzer m/s Damina-K  40 jaar lid.

GOEREE-OVERFLAKKEE - 'Het is nu de tijd om de bakens te verzetten.' Piet Deurwaarder uit Oude-Tonge was al jaren voorstander van een fusie maar nu is de tijd er rijp voor en staan alle neuzen dezelfde kant op. Op maandag 28 december kwamen ze bij elkaar in Tholen. De afdeling Goeree-Overflakkee wordt opgeheven.

Foto en tekst: Schrijfbedrijfeversvanderwaart.nl

Door de vergrijzing en de noodzaak van een sterke regioafdeling wordt de fusie gezien als een natuurlijke proces dat door de leden wordt ondersteund. De afdeling is onderdeel van de Koninklijke BLN Schuttevaer die vorig jaar is ontstaan na een samengaan met Binnenvaart Logistiek Nederland.

Na de goedkeuring voor de regiofusie van de leden van de drie afdelingen, die elk apart hun jaarvergadering begonnen, kwam iedereen samen in de grote zaal van De Thoolse Brug. Voor de afdeling Goeree-Overflakkee was het de 119e vergadering en tevens de laatste. En de eerste keer dat er niet op het eiland Goeree-Overflakkee vergaderd werd. Maar ze waren er naar toe gegroeid. Voorzitter Jaap Boogaard en secretaris Leen Bouwens van Goeree-Overflakkee gaan over naar het nieuwe bestuur regio Zeeuwse Delta, dat voorlopig uit 21 man bestaat. Zij blijven nog een jaar aan om de fusie af te ronden.

Ongelukken op de N59

OUDE-TONGE - De politie onderzoekt een dodelijke aanrijding op de N59 vorige week dinsdagochtend tussen Achthuizen en Oude-Tonge. Door nog onbekende oorzaak belandde de personenauto rond half elf op de verkeerde weghelft en reed frontaal tegen een tegemoetkomende tankauto aan. De bestuurder van de auto overleed direct aan ernstige verwondingen. De chauffeur van de tankauto bleef ongedeerd. Tijdens de aanrijding kantelde de tankauto, geladen met benzine. Korte tijd heeft er benzine gelekt, echter dit kon snel gestopt worden. De benzine wordt uit de vrachtwagen gepompt voordat deze recht gezet kan worden. De politie is een nader onderzoek gestart naar de exacte oorzaak van de aanrijding. Naar aanleiding van het dodelijke ongeluk is er op Facebook een actie gestart: 'N59 moet veiliger worden'.

Zondag 3 januari heeft er opnieuw een ongeluk plaatsgevonden op de N59. Omstreeks half drie kwam er een auto op de verkeerde weghelft terecht en belandde uiteindelijk in de sloot. Een tegemoet komende auto met een aanhanger schaarde tijdens de uitwijkpoging, de auto kwam op z'n kant te liggen. De bestuurders en passagiers kwamen met schrik vrij.

Woninginbraak

DIRKSLAND - Afgelopen zaterdag 2 januari is er tussen 13.00 en 21.15 uur ingebroken in een woning aan de Marijkelaan te Dirksland. De inbrekers kwamen binnen via de achterzijde van het huis. Politie zoekt getuigen bij deze zaak. Heeft u iets gezien? Bel dan 0900-8844.

Dinsdag 5 januari 2016

2 / 18

Agenda

Woensdag 6 januari

DIRKSLAND – Open repetitieavond Dirkslands Mannenkoor, vanaf 20.00 uur. Adres: Mozartsingel 2.
MIDDELHARNIS – Alzheimercafé in het wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Van 19.30 tot 21.00 uur, het onderwerp is de geheugenpoli.
OUDE-TONGE – Nieuwjaarsreceptie van ANBO Oostflakkee, vanaf 14.00 uur in De Grutterswei. Een ieder is welkom.
SOMMELSDIJK – Bingo in De Zwaluw, aanvang 13.30 uur.

Donderdag 7 januari

DIRKSLAND – Nieuwjaarshapje/borrel Stichting SVIK in de Victoriahal. 19.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Zaterdag 9 januari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
MIDDELHARNIS - Hersteld Hervormde Kerk Middelharnis/Sommelsdijk. Nieuwjaarsconcert. Met medewerking van Chr. Urker Mannenkoor 'Crescendo' en fluitensemble 'Chasifja'. Orgel Pieter Heykoop. Collecte voor Stichting OZO. Aanvang 19.00 uur. Kerk open om 18.30 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Van 10.00 tot 13.00 uur in Kringloopwinkel Goed voor Goed aan de Simon Stevinweg 47 in Middelharnis.
MIDDELHARNIS – Tabletcafé in de bibliotheek. Vanaf 13.30 tot 15.30 uur kunnen tabletgebruikers ervaringen uitwisselen. Gratis toegang.
NIEUWE-TONGE – Nieuwjaarsconcert Die Grevelinger Musikanten in Ons Dorpshuis, aanvang 19.30 uur. Met medewerking van gemengd koor Excelsior uit Dirksland.
OUDDORP – Nieuwjaarsconcert Fanfareorkest De Hoop. Dorpstienden. Aanvang 19.30 uur. Toegang gratis. Meer info: www.fanfaredehoop.nl.
OUDDORP – Mountainbikekampioenschap op de Brouwersdam. De wedstrijden worden gehouden op de Kabbelaarsbank, vanaf 12.30 uur. Meer informatie staat op www.facebook.com/wielercomitegoeree

Zondag 10 januari

OUDDORP – Themadienst van de Doopsgezinde Gemeente, aanvang 09.30 uur. Het onderwerp is 'Heilig boontje'.

Maandag 11 januari

MIDDELHARNIS – Avond van vorming en toerusting in de Emmaüskerk, aanvang 20.00 uur. Het thema is bidden.

Dinsdag 12 januari

STELLENDAM – Koffieochtend in 't Reginahof, van 10.00 tot 12.00 uur.

Woensdag 13 januari

ACHTHUIZEN – Bingo voor 55-plussers in het Buurthuus. Vanaf 13.30 uur, deelname kost € 4,- per persoon.
HERKINGEN – Workshop werken met speksteen voor ouder en kind. Van 13.30 tot 16.00 uur in theetuin De Bongerd. Aanmelden via Bee-Kind (Cindy), 06-20798737, cindyvanbergen@bee-kind.nl.
MELISSANT – Koffie-ochtend in de Melishof, van 10.00 tot 12.00 uur. Nelleke van Nieuwenhuijzen laat foto's zien van de woestijn.

Donderdag 14 januari

OOLTGENSPLAAT – Breicafé in 't Centrum, van 19.30 tot 22.00 uur. De entree is € 1,50, incl. koffie of thee.
SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: ds. D.J. Diepenbroek. Onderwerp: 'Een lastige steen… de bestreden plaats van Israël onder de volkeren'. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).

Echtpaar van der Welle 65 jaar getrouwd

Burgemeester Grootenboer op bezoek bij Corry en Wijnand van der Welle

SOMMELSDIJK – Wijnand en Corry van der Welle waren er mee verguld dat burgemeester Grootenboer speciaal voor hen naar de Sperwer was gekomen om de felicitaties over te brengen ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijk.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Ze mogen dit feit nog in 'redelijke gezondheid' vieren. Natuurlijk zijn er wat ouderdomsgebreken bij de heer en mevrouw Van der Welle, die respectievelijk 90 en 86 jaar oud zijn, maar ze zijn blij dat ze nog bij elkaar mogen zijn.

Corrie is afkomstig uit een groot gezin - "zes jongens en zes meisjes" – waarvan zij de jongste was. Wijnand – geboren in Ooltgensplaat - daarentegen was enig kind. Het was dan ook niet zo gemakkelijk voor zijn ouders, en hemzelf, toen hij in de Tweede Wereldoorlog werd opgeroepen om in Duitsland te gaan werken. Het was zéker geen prettige tijd daar. Hij kwam dan ook erg ziek terug in Nederland en had geruime tijd nodig om te herstellen. En juist toen hij weer enigszins was opgeknapt, kwam de oproep om als soldaat naar 'Indië' te gaan. Ondanks de erge dingen die er in oorlogssituaties zijn, had Wijnand het daar goed naar zijn zin, maar toch was hij weer blij dat hij weer in Sommelsdijk aanlandde.

Kort na zijn terugkeer kreeg hij verkering met Corry. Binnen korte tijd trouwden ze en kregen een huis toegewezen in de Sommelsdijkse Kerkstraat, de straat waar nu het Streekmuseum is gevestigd. Aan het huis moest wel het een en ander gebeuren, maar dat was voor Wijnand geen probleem, hij is heel zijn arbeidsleven actief geweest in de bouw. Eerst als metselaar en later bij een neef, de Fa. Van der Welle als uitvoerder. Corry, opgegroeid in één van de Weistraatjes in Middelharnis, heeft een gelukkige jeugd gehad. Toch moest ze al op jonge leeftijd aan de slag als 'dienstmeisje': 's ochtends bij een boer en 's middags bij een leraar van de HBS.

Schaduw

Ook het echtpaar Van der Welle heeft verdrietige dingen meegemaakt. Het meest ingrijpende was wel het ongeluk van zoon Piet. Op 17-jarige leeftijd kwam hij om bij een ongeluk met zijn brommer op Koninginnedag in 1974. Een gebeurtenis die een zware schaduw bij de familie heeft achtergelaten. "Sinds die gebeurtenis kunnen we niet meer echt feesten", legt Corry uit.

Blij zijn ze met de hulp die ze krijgen van hun dochter Nelly en schoonzoon Jaap, die hen bijstaan nu er steeds meer lichamelijke ongemakken komen waardoor hun mobiliteit achteruit gaat. Dit waarderen ze zeer. Verder zijn ze ook heel blij met de hulp van de thuiszorgers van Buurtzorg die 's ochtends en 's avonds langskomen om hun de nodige verzorging te geven.

Het feest is vorige week in kleine familiekring gehouden.

Nieuwjaarsconcert Urker Visserskoor 'Crescendo'

MIDDELHARNIS - Zaterdag 9 januari zal in de Rehobôthkerk in Middelharnis een nieuwjaarsconcert worden gegeven door het Urker Visserskoor 'Crescendo', met aan het orgel Pieter Heykoop.

Medewerking wordt verleend door het fluitensemble 'Chasifja' uit Krabbendijke. De avond, die om 19.00 uur begint, staat onder leiding van ds. K.J. Kaptein. De toegang is gratis, er zal worden gecollecteerd voor stichting OZO. De kerk is om 18.30 uur open.

Op 5 september 1953 startte Louwe Kramer, de opa van de huidige dirigent, met 23 jonge zangers het Chr. Jongemannenkoor. In 1955 nam zijn zoon Meindert W. Kramer de dirigeerstok over. Onder zijn leiding heeft het koor uit mogen groeien tot het grootste mannenkoor van Urk. Sinds februari 1999 staat het koor onder leiding van zijn zoon Louwe Kramer. Deze bouwt nu verder aan dat wat zijn vader heeft bereikt. Het koor werkt aan een voortdurende ontwikkeling. Vanaf begin 2015 is Pieter Heykoop de vaste begeleider van het Visserskoor.
Ondanks de grote muzikale productiviteit, is het repertoire van 'Crescendo' in feite ongewijzigd gebleven. Men zingt bewerkingen van Psalmen, geestelijke- en vaderlandse liederen. Binnen de grenzen van Nederland zingt men dan ook inderdaad uitsluitend Nederlands. In de loop der jaren produceerde 'Crescendo' meer dan 20 langspeelplaten en meer dan 15 cd's. Regelmatig ontvangt men reacties uit het buitenland, alwaar men de zang van 'Crescendo' goed weet te waarderen. Het Christelijk Urker Visserskoor 'Crescendo' groeit en bloeit als nooit tevoren. Als grootste mannenkoor van Urk heeft zij een bijzondere plaats in de Nederlandse koormuziek. 'Crescendo' heeft een bijzonder karakteristieke uitstraling van kracht en bezieling. Daarnaast onderscheid het zich, door in hun zang met eenvoudige eerbied Gods woord te vertolken.

Fluitensemble 'Chasifja' staat onder leiding van Jan Luteijn en wordt op orgel of piano begeleid door Cees van der Hart. De fluitgroep bestaat uit 30 enthousiaste fluitisten in de leeftijd van 10 tot 40 jaar. Er wordt alleen gemusiceerd op dwarsfluit met orgel of piano. Het repertoire bestaat uit bewerkingen van Psalmen, gezangen en kleinere klassieke werken.

College komt met visie op strand en strandgebruik

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een uitvoerige informatiebrief geeft het college van b. en w. antwoord op vragen die de PvdA-fractie (Eijkenduijn) in oktober vorig jaar stelde over het besluit om geen toestemming te verlenen voor het vestigen van een kleine catamaranzeilschool vanaf het Noorderstrand in Ouddorp. Dit op aanvraag van ondernemer De Wit uit Middelharnis. Onze krant besteedde eerder al aandacht aan dit onderwerp.

Door Jaap Ruizeveld

In de eerste plaats stelt het college dat de huidige APV geen mogelijkheid biedt om ontheffing te geven. Dit wordt toegelicht op grond van afspraken vastgelegd in de genoemde verordening Het is verboden voor vaartuigen direct langs het Noordzeestrand en de laagwaterlijn op aangeduide delen van het strand. Dit in verband met veiligheid van strandgasten en zwemmers.

Vervolgoverleg

Het college geeft in haar brief aan dat bij de aanvraag een afweging is gemaakt van alle factoren die hier een rol spelen. "Er is niet op basis van wet- en regelgeving direct een eind gemaakt aan de besprekingen met de ondernemer. Daarbij zijn alternatieve locaties genoemd, waar geen conflicten met veiligheid voor andere strandgebruikers zijn te verwachten. Dit heeft niet tot overeenstemming geleid. Begin december is er nog een bestuurlijk overleg gevoerd over de plannen van de ondernemer. Daaruit werd duidelijk dat de ondernemer voor wat betreft zijn plannen op het Noorderstrand, de strandvisie afwacht. Hierin wordt het initiatief meegenomen. Deze zomer zal er opnieuw een gesprek plaatsvinden met de heer De Wit", geeft het college aan.

Geen ad hoc-besluit

Burgemeester en wethouders hebben in juli 2015 besloten tot het uitvoeren van een analyse van het Noordzeestrand en Grevelingenstrand volgende de leefstijlkleuren. Deze analyse moet gezien worden als een nulmeting en is het startpunt om samen met gemeenteraad en ondernemers te komen tot een visie op het strand en het strandgebruik. De ideeën van de ondernemer worden daarbij betrokken. Of deze ook haalbaar zijn, zal dan moeten blijken. Op dit moment wil het college nog geen ad hoc beslissing nemen zonder dat de gevolgen van zo'n besluit voor de toekomstige ontwikkelingen op en rond het strand van Ouddorp duidelijk zijn. "Vaststelling van het nieuw te ontwikkelen beleid kan leiden tot aanpassing van de huidige artikelen van de APV. Hiertoe zullen voorstellen ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd".

Ingezonden:
Dorpsraad Ouddorp officieel opgericht

Hoewel de Dorpsraad al een tijdje actief is, is het dan nu toch echt zover. Op 30 november is de Dorpsraad van Ouddorp officieel van start gegaan door middel van een notariële akte.

De Dorpsraad is er in geslaagd een vertegenwoordiging uit verschillende lagen van de bevolking bij elkaar te brengen. Er is gekozen voor een stichtingsvorm, van waaruit diverse activiteiten worden georganiseerd door het dagelijks bestuur en een aantal gemotiveerde vrijwilligers.

Het bestuur van de dorpsraad, samengesteld uit de woonkern Ouddorp, bestaat uit: Ellen Mastenbroek - voorzitter, Peter Grinwis - secretaris, Jan Hameeteman - penningmeester, Bert Meijer - algemeen bestuurslid en Matty Akershoek - algemeen bestuurslid.

Doel van de Dorpsraad

Zoals in de statuten te lezen is, is het doel van de Dorpsraad om de belangen van alle bewoners van Ouddorp te behartigen bij de gemeentelijke instanties en andere organisaties die behulpzaam kunnen zijn om de gezamenlijke doelen te bereiken (leefbaarheid, vitaliteit en saamhorigheid). Elke dorpsraad kan hier een eigen invulling aangeven. Het sleutelwoord is samenwerken met de inwoners van Ouddorp en de gemeentelijke instanties.

Diversiteit

De Dorpsraad kan zich inzetten op verschillende gebieden door middel van:
Acties (bijv. het opknappen van een object in het algemeen belang van Ouddorp)
Activiteiten (bijv. het mede-organiseren van een dorpsevenement)
Projecten (bijv. een project starten om de leefbaarheid van een bepaalde doelgroep te verbeteren)
Ondersteuning (bijv. hulp bieden wanneer er problemen ontstaan op gemeentelijk gebied).

De Dorpsraad wil graag samen met de inwoners van Ouddorp inventariseren waar op dit moment de meeste behoefte aan is. Daarbij is het echter van belang dat men zich realiseert dat de Dorspraad a-politiek is en bovendien geen uitvoerend orgaan. Het is te allen tijde de verantwoordelijkheid van de burger zelf om eerst contact op te nemen met de gemeente, wanneer gemeentelijke zaken niet in orde zijn.

De Dorpsraad kan echter wel bijdragen aan het verbeteren of in standhouden van het woongenot in Ouddorp, mede doordat er vanuit de gemeente een subsidie wordt toegekend aan de Dorpsraad. De Dorpsraad mag deze subsidie - in samenwerking met de diverse stichtingen en verenigingen in Ouddorp - naar eigen goeddunken besteden.

Vergaderingen
Dorpsraad Ouddorp vergadert elke 1e maandag van de maand in de Eben Haëzer, aanvang 19.30 uur. De inwoners van Ouddorp zijn van harte welkom tijdens deze vergaderingen (van 19.30 uur tot 20.00 uur) om interactief mee te denken over de toekomst van Ouddorp. Wanneer u aanwezig wilt zijn, dan kunt u zich aanmelden via info@dorpsraadouddorp.nl.

Vrijwilligers

Dorpsraad Ouddorp is nog steeds op zoek naar mensen die de handen ineen willen slaan om mee te denken over de toekomst van Ouddorp. Daarom roept de dorpsraad een ieder op die Ouddorp een warm hart toedraagt, om zich aan te melden! Voor meer informatie kunt u mailen naar info@dorpsraadouddorp.nl of ga naar de website www.dorpsraadouddorp.nl

Contactgegevens: Ellen Mastenbroek, telefoon: 0187-68 18 00, email: c.mastenbroek5@kpnplanet.nl

INGEZONDEN:
Haag in brand

Wij zijn een stel die hier in 2007 zijn komen wonen met veel plezier.
Alleen oud en nieuw was voor ons even schrikken,
Veel branden en veel ME aanwezig.

Wij wonen op de stationsweg 10 en hebben een hele grote mooie groene haag.
Omdat er in 2007 zoveel branden waren hebben we tegen elkaar gezegd dat we met oud en nieuw nooit weg zouden gaan, want de volgende keer kan het onze haag zijn.

Dit jaar zeiden we tegen elkaar zullen we dit jaar toch een keer oud en nieuw ergens anders gaan vieren. Mijn vrouw zei nog tegen mij, dat we elk jaar wel moeten optreden als politie-agenten als ze weer met vuur bezig waren.
Ik heb nog bij de buren geïnformeerd of die thuis waren, maar de meeste buren waren ook weg. Toch hebben we de gok (bizar dat je zo moet denken) genomen om ergens anders oud en nieuw te gaan vieren.
'Foute Gok' was het.
Zie hier op de foto het resultaat.

Er zijn videobeelden van dat op het moment dat de haag in de brand vloog er op dat moment de brandweer net voorbij kwam en dus direct geblust kon worden.

Het ergste van dit verhaal is, dat als de wind verkeerd had gestaan ons huis had kunnen afbranden. Het is namelijk een oud huis, dus veel hout.
Maar het allerergste zou zijn geweest dat er namelijk ook nog twee poezen in de woning waren die dus namelijk levend verbrand hadden kunnen worden.

Deze heg was ook een broedplaats voor merels. Elk jaar minimaal 4 nesten.

Ik hoop dat er iemand is die informatie kan geven over de persoon die dit gedaan heeft.
Er was een persoon bij met een lichte jas of trui die tegenover ons (restaurant 'Pannetjes') twee stoelen gepakt heeft en deze zijn voor de haag in brand gestoken en tevens mijn haag.

Ik hoop dat er iemand is die informatie over de persoon die mijn haag in de brand gestoken heeft, en dan contact wil nemen met de politie.
En iedereen die hier niet mee te maken heeft de beste wensen.
Iedereen die hier wel mee te maken heeft hoop ik dat, als ze een tegenslag hebben, dat ze dan aan ons willen denken.

JOHN DORTLAND
OUDDORP
j.dortland@planet.nl

Jongerenavond Realtime

Realtime start 2016 met een jongerenavond op zaterdagavond 9 januari 2016. Ds. A. Simons uit Montfoort spreekt over het thema 'Genade'. Ds. Simons spreekt veel op jongerenavonden, omdat jongeren een speciaal plekje in zijn hart hebben. Ben je benieuwd? Wees hartelijk welkom! De andere data en de sprekers voor de rest van het seizoen zijn:
13 februari Steven Middelkoop: 'Me, myself and I'
12 maart ds. P.C. Hoek:'Wereldvreemd'
9 april ds. G.A. van de Brink: 'Eerlijk onbekeerd?'
21 mei ds. W.J.C. van Blijderveen: 'Jij bent anders....?!'

Sjoelcompetitie 55+ club

OUDDORP - Op woensdag 13 januari is er een sjoelcompetitie van de 55+ club in de Dorpstienden. Vanaf 14.00 uur zijn bezoekers welkom om de competitie aan te gaan. Er zijn leuke prijzen te winnen. De kosten bedragen € 2,- inclusief een kopje koffie. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of stichting ZIJN 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Op woensdag 20 januari kunnen er poters worden gegeten bij de club.

Extra kerkdienst gaat niet door

OUDDORP - De aangekondigde kerkdienst op donderdag 7 januari in de Gereformeerde Gemeente van Ouddorp, waarin ds. C. van Ruitenburg zou voorgaan, gaat niet door.

Forse omzetstijging bij UFA van 45 naar 53 miljoen euro

STELLENDAM – Directeur Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions keek zaterdag tijdens een geanimeerde en druk bezochte Nieuwjaarsreceptie in de Visafslag op de Stellendamse buitenhaven met positieve gevoelens terug op de activiteiten en resultaten die in de visserijsector in 2015 zijn behaald. Tevens bood hij inzicht in de stappen die dit jaar 2016 worden gezet op het terrein van gebiedsontwikkeling. Met accenten op de kansen en uitdagingen. En bij een jaaroverzicht mogen uiteraard de cijfers niet ontbreken. Het quotum voor tong is met 10% gestegen. Dat voor schol met 2,6% en voor kabeljauw met 15 procent. Een positieve ontwikkeling. De aanlandplicht voor de kottersector is nu van kracht. Van Nieuwenhuijzen gaat er van uit dat innovatie en regelgeving elkaar zullen matchen. "Het is nodig dat de visserijsector en de overheden hier met elkaar zullen optrekken."

Directeur UFA, Johan van Nieuwenhuijzen op de Nieuwjaarsreceptie.

Door Jaap Ruizeveld

Samen met direct betrokkenen in en bij de visserijsector waren ook de wethouders Tollenaar en Van der Vlugt met een aantal raadsleden naar Stellendam afgereisd om deze unieke jaarlijkse bijeenkomst bij te wonen. Begrijpelijk omdat de visserijsector één van de economische pijlers is voor het eiland. "UFA is graag partner op de thema's gebiedsontwikkeling, technologische innovatie en keteninnovatie. Wij blijven ons inzetten in het optimaliseren van de dienstverlening". Directeur Van Nieuwenhuijzen nodigde een ieder uit om initiatieven en ideeën aan te dragen, zodat er gezamenlijk kan worden bekeken op welke wijze daar eventueel invulling aan kan worden gegeven.

Omzetstijging                                                                                                                        

De prijswinnaars in de verschillende categorieën.

Kijkend naar de voor UFA belangrijke vissoorten was er in 2015 een stijging van de prijzen voor tong met 11 procent naar 10,60 euro per kg. Van schol van 1,17 naar 1,48 euro per kg. Griet en tarbot gaven prijsdalingen aan van gemiddeld 15 procent. Dit kwam door een groei van de aanvoer met 30%. De garnalenaanvoer was 500 ton lager. Wel steeg de gemiddelde garnalenprijs van 3,36 naar 3,81 euro per kilogram. Concluderend betekende dit voor UFA in 2015 een omzetstijging van 45 naar liefst 53 miljoen euro en een groei in de hoeveelheid aangevoerde vis van 1000 ton. Opvallend is binnen de UFA de sterke groei van de Visafslag Scheveningen. De UFA-directeur complimenteerde alle werknemers en het UFA-team die de groei hebben gerealiseerd en er voor zorgden dat de kwaliteit van de bedrijfsprocessen en service verder konden worden geoptimaliseerd.                                                

Gebiedsontwikkeling                                                                                                                 

"UFA hecht veel waarde aan een vitaal en economisch gezonde werkomgeving en zet zich in voor de gebiedsontwikkeling rondom de vestigingen. Eilandelijk, in Stellendam, zijn het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet in en rondom het havengebied. A Seal is geopend en er kwam een vernieuwde horeca op een unieke locatie aan het Haringvliet. Een versterking op gebiedsniveau die kansen biedt voor verbinding en ontwikkeling van ecologie, toerisme en visserij en het kan een aanjager kan zijn voor verdere ontwikkeling. Samen met partners zoals de gemeente Goeree-Overflakkee, Rijkswaterstaat, Visserijvereniging Zuidwest en ondernemers wordt een visie uitgewerkt waarin de ambities uiteen worden gezet", aldus Van Nieuwenhuijzen. Dat A Seal een trekker is, werd na de opening op 17 december, in de laatste twee weken van 2015 direct aangetoond. Bijna 5.000 senioren en gezinnen met kinderen meldden zich al in het zeehondenopvangcentrum, vertelde stichtingsvoorzitter René Wissekerke.

Innovatiecentrum                                                                                                                

Van Nieuwenhuijzen wees tenslotte op het feit dat in 2015 diverse visserijbedrijven en organisaties gebruik hebben gemaakt van het Innovatiecentrum op het haventerrein voor het testen van netwerk, viskoppen voor de garnalenvisserij, vervangers voor plus dat toegepast wordt in de garnalenvisserij en pulstechniek voor het vissen op mesheften. Er is een zestal testen uitgevoerd. Voor onderwijs aan leerlingen van visserijscholen blijkt het Innovatiecentrum een mooie aanvullende faciliteit. Het Steunfonds Visserij ondersteunt deze activiteit. De Stichting Verduurzaming Visserij Voordelta heeft aangegeven dat zij initiatieven van de visserijondernemers , die een relatie hebben met de Voordelta, voor de testen kan ondersteunen. "Maak er gebruik van," klonk de uitnodiging.                                                                                                                                        

Prijswinnaars                                                                                                                                

Aan het eind van de overzichten konden de prijswinnaars 2015 worden gehuldigd, waarvoor de UFA-directeur de schippers en bemanningsleden op het podium uitnodigde. Het zijn in de vier sectoren (schippers en bemanning): Categorie Eurokotter SCH 18 met schipper Gerard Tanis; categorie 2000 pk kotter OD 6 met schippers Peter en Rene Sperling; categorie Flyshoot SCH 65 met schipper Albert van Slooten en categorie garnalen GO 29 met schipper IJsbrand Koornneef. De prijzen zijn toegekend door UFA-locatiemanagers Erik de Jong en Wim Harteveld en vishandelaren. Het gaat om de best verzorgde vis, met kwalificaties die respectievelijk variëren van uitstekend, uniek, constante topkwaliteit, wijze van behandeling aan boord en goede communicatie.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55-plussers van Achthuizen op woensdag 13 januari een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,- per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10.

DIRKSLAND

Opruiming bij het Lôôsje

Vanaf donderdag 7 januari wordt de winterkleding opgeruimd in snuffelmarkt het Lôôsje aan het Korteweegje 30. Voor € 5,- mag er een tas gevuld worden met kleding. Er hangt nog een ruime keuze aan kinder- en dameskleding. Iedereen is van harte welkom tussen 9.00 en 12.00 uur. Ook zaterdagmorgen 9 januari is het Lôôsje geopend.

Koffieochtend in 't Reginahof

Het Careyn Activiteiten Centrum organiseert, ook in 2016, haar koffieochtenden. Er is alle ruimte om elkaar te ontmoeten of iets creatiefs te doen. Iedereen kan vrijblijvend binnenlopen, er heerst een ongedwongen sfeer. De koffieochtenden zijn om de week op dinsdagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur. Voor de eerste in het nieuwe jaar bent u welkom op dinsdag 12 januari. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Open repetitieavond Dirkslands Mannenkoor

Woensdag 6 januari kunnen belangstellenden kennis maken met het Dirkslands Mannenkoor. Tijdens de open repetitieavond kan er worden gekeken, geluisterd en gezongen. De avond start om 20.00 uur. Het koor heeft ruim honderd leden en geeft zes tot acht uitvoeringen per jaar. De leden repeteren op woensdagavond om de 14 dagen in een van de zalen van de gereformeerde gemeente in Dirksland, Mozartsingel 2. De dirigent van het koort is Frans Cornet. De muzikale begeleiding wordt alweer een aantal jaren verzorgd door Jan Hoek, en zoals eens opgemerkt door een koorlid, "hie is onbetwist, een talentvolle urganist!" Het samen zingen met honderd anderen is een heel speciale ervaring. Men hoeft zeker geen buitengewone stem te hebben om mee te zingen op het koor. Het Dirkslands MannenKoor heeft in 2013 zijn 30 jarig jubileum mogen vieren. De mannen komen van het gehele eiland en de wijde omgeving en uit diverse kerkelijke gelederen. Er zijn afgelopen 33 jaar diverse banden tussen de mannen gelegd. Het bestuur hoopt dat het doel van het zingen, het prijzen van Gods Naam, niet alleen met de mond maar bovenal uit het hart mag komen. Meer informatie is te verkrijgen bij Frans Kieviet (tel 0187-486275) of Marcel Wagenaar (0187-684433). Of kijk op: www.dirkslandsmannenkoor.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Mirjam Nelisse bij Rtv Slogo

In de eerste uitzending van het nieuwe jaar van Polivak op Rtv Slogo is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met het Statenlid Mirjam Nelisse. Zij is lid van de fractie van de VVD. Het gesprek wordt uitgezonden op donderdag 7 januari 2016. Er wordt gesproken over onderwerpen die specifiek van belang zijn voor Flakkeeënaars. En dan in het bijzonder waarvan zij in de verkiezingsperiode heeft aangegeven zich daarvoor hard te maken. Dat is de verbreding van de N57 en N59. En verder de belangen van boeren, onderwerpen zijn bijvoorbeeld: ganzenoverlast, Natura2000 beheerplannen en akkerranden. Dit zijn niet allemaal onderwerpen die ook echt in de commissievergaderingen of Statenvergaderingen aan bod zijn geweest, maar waar ook daarbuiten aan wordt gewerkt. Ook zal er met haar worden gesproken over duurzame energie. Mirjam Nelisse wil graag contact hebben met de inwoners van het eiland. Mensen kunnen haar bereiken via email: m.nelisse77@gmail.com. En als mensen haar willen volgen waarmee zij bezig is, dan kan dat via haar facebookpagina: www.facebook.com/mirjam.nelisse.politiek en/of twitter: @MirjamNelisse. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "programma gemist".

KijkbijdeBoer

Acht agrarische bedrijven op Goeree-Overflakkee zetten op Tweede Paasdag hun deuren open. Wie wil zien waar de melk of aardappelen vandaan komen, tulpen worden gebroeid, hoe munt wordt geteeld, hoe dagbesteding werkt op een zorgboerderij of waar de producten in de Landwinkel vandaan komen? Het kan allemaal. Met speciale activiteiten voor de kinderen, boerenlunch, proeven en recepten om zelf thuis mee aan de gang te gaan met producten van Goeree-Overflakkee. Meer informatie staat vanaf half februari www.kijkbijdeboer.nl.

HERKINGEN

Workshop met speksteen

Op woensdag 30 januari organiseert Bee-Kind een workshop werken met speksteen speciaal voor ouder en kind. Van 13.30–16.00 uur kunnen (groot)ouders met hun (klein)kind gezellig samen zijn in theetuin De Bongerd in Herkingen. Speksteen is een vrij zachte steensoort, die makkelijk te bewerken is. Na een korte uitleg over de steen en het gebruik van het gereedschap gaan jullie aan de slag met vijlen, schuren en polijsten. Als laatste wordt de steen ingewreven met was zodat het prachtig gaat glanzen. Na de workshop mag ieder natuurlijk zijn eigen creatie mee naar huis nemen. Aanmelden via Bee-Kind (Cindy), 06-20798737, cindyvanbergen@bee-kind.nl. Locatie: theetuin De Bongerd, Molendijk 65 in Herkingen.

MELISSANT

Koffie-ochtend Melishof

Woensdag 13 januari is er weer een gezellige koffie-ochtend in de Melishof. Deze ochtend kunnen de bezoekers elkaar een gelukkig en gezond Nieuwjaar wensen onder het genot van een kop koffie of thee. Tevens zal Nelleke van Nieuwenhuijzen foto's laten zien van een van haar reizen naar de woestijn. Zij is een oud-inwoonster van Melissant. Voor de intree betaalt u € 1,25 exclusief de koffie/thee. De aanvang is 10.00 uur en eindigt rond 12.00 uur. Mocht u slecht ter been zijn, bel gerust: 602411 van Dirk Spahr vd Hoek. Er zal dan gezorgd worden voor vervoer.

MIDDELHARNIS

Bidden: Wat is het en hoe doe je het?

Dietrich Bonhoeffer schreef dat christenen van na de tweede wereld oorlog gekenmerkt moeten worden door bidden en het goede doen. Maar het eerste gaat ons al moeilijk af. Er is gebedsverlegenheid. Is er wel Iemand die je hoort? Praat je niet tot jezelf alleen? En: hoe zit het met verhoring? Over deze vragen wordt nagedacht in de Emmauskerk op een avond van Vorming en Toerusting. Welkom op maandag 11 en 25 januari 2016 in de Emmaüskerk te Middelharnis om 20.00 uur. Leiding: Ds. Leen Jan Lingen. Kijk op www.emmauskerkmiddelharnis.nl

Alzheimercafé

In het Alzheimercafé in het wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, wordt op woensdag 6 januari het onderwerp "de Geheugenpoli" besproken. De volgende vragen zullen centraal staan: 'Welke onderzoeken zijn van belang bij een vermoeden van dementie? Wat wordt er voor én met u uitgezocht op de poli?' Gastspreker is mevrouw H. van Heesch. Het programma is van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

Repair Café

Nadat Goeree-Overflakkee op de klimaatconferentie in Parijs voor de hele wereld op de kaart is gezet willen ook de vrijwilligers van het Repair Café Middelharnis hun steentje bijdragen aan de duurzaamheid. In het Repair Café helpt men u graag uw niet meer goed werkende spulletjes opnieuw aan de praat te krijgen. Ook de naaisters staan weer elke maand met naald en draad voor u paraat. In verband met de jaarwisseling is de eerste reparatiedag in het nieuwe jaar op: 9 januari van 10.00 tot 13.00 uur. Verder zijn de reparatiedagen zoals altijd op de eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Dit alles is in de kringloopwinkel van Goed-Voor-Goed, aan de Simon Stevinweg 47, Industrieterrein, Middelharnis.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 14 januari is er Breicafe van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Themadienst

'Heilig bootje'. Dat is het onderwerp van themadienst op 10 januari in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3 te Ouddorp. Het onderwerp is geïnspireerd op de tekst uit Kolossenzen 3:12-17. Wie is er een heilig boontje? En ben je zelf wel zo heilig als je je voordoet? Aanvang 09.30 uur. Kinderdienst voor alle baby's, peuters, kleuters en kinderen van de basisschool.

OUDE-TONGE

Breicafé

Woensdagavond 13 januari is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 en is open van van 19.30 uur tot 21.30 uur. "Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie, thee of fris (kosten € 1,20 per consumptie). Een ervaren handwerkspecialiste is aanwezig en wil je te allen tijde bijstaan met raad en daad. Natuurlijk steekt u ook dingen van elkaar op. Aanmelden is niet nodig", aldus de organisatoren. Meer info kan worden ingewonnen via Stichting ZIJN (0187) 64 13 44 of e-mailen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.\

SOMMELSDIJK

Bingo in De Zwaluw

Op woensdag 6 januari is er bingo in het wijkgebouw de Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang om 13.30 uur en de zaal is open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis.Er worden negen rondes voor € 3,50 gespeeld. Daarnaast negen gratis prijsjes plus een verloting. De bingo wordt georganiseerd door de O-G-O (Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee).

Bingo

Zaterdag 23 januari is er een bingo om 19.30 uur in het wijkgebouw de Zwaluw aan de Sperwer 55. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Koffie/thee is gratis. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50 totaal. Daarnaast negen gratis prijsjes.In de pauze tweemaal een extra rondje voor € 1.00 per ronde.

Geestelijke Vorming

Op donderdag 14 januari hoopt ds. D.J. Diepenbroek uit St. Annaland bij de Cursus Geestelijke Vorming te komen spreken over het actuele onderwerp: "Een lastige steen... de bestreden plaats van Israël onder de volkeren". De bijeenkomst, waarbij iedereen hartelijk welkom is, begint om kwart voor acht in de zaal van de Rehobôthkerk te Sommelsdijk. Het cursusgeld bedraagt € 3,50 per avond, inclusief koffie en uittreksel. Voor nadere inlichtingen kunt U terecht bij Kati Mulder, tel. 0187-482443.

Janita van Flakkee Fit wint Westrak Mijlenloop

OUDE-TONGE - Janita van der Have van Flakkee Fit heeft op zaterdag 2 januari in haar klasse de Westrak Mijlenloop in Oude-Tonge gewonnen. Op de 10 Mijl was zij de snelste dame met een tijd van 1:14:31. Slechts twee heren waren sneller op het prachtige parcours van Oude-Tonge naar de Grevelingendam en weer terug. Met een waterig zonnetje en matige zuidoosten wind waren de loopomstandigheden prima. In aanloop naar deze wedstrijd had Janita twee weken geleden de Pallandtloop in Middelharnis en vorige week de Eindejaarscorrida in Leuven gelopen. De start van de Westrak Mijlenloop was aan het recreatiestrandje van de Krammer. Daarna over de verschillende dijkjes in het buitengebied van Oude Tonge om langs het monument de Grevelingendam op te gaan tot aan het strandrestaurant. Vervolgens terug over de dam en via de Zuiderlandsezeedijk richting de finish op de Suisendijk. 'De laatste kilometers waren door de tegenwind pittig' zei Janita van der Have na afloop. 'Gelukkig kwamen de lopers van de 5 mijlenloop in zicht waardoor ik weer doelen had om naar toe lopen. Daardoor heb ik een prima tijd kunnen lopen'.

Sempre Crescendo huldigt drie jubilarissen

MIDDELHARNIS - Tijdens de jaarlijkse Oudejaarsinstuif, werden bij de Koninklijke muziekvereniging Sempre Crescendo drie jubilarissen gehuldigd en in het zonnetje gezet.

Gerrit Verhage en Léon Mijnders zijn allebei 25 jaar lid van de muziekvereniging. Corrie van Groningen is al 40 jaar lid van Sempre-Crescendo. De jubilarissen ontvingen een speld en een oorkonde van voorzitter Will van Vliet. De onderscheidingen werden aangeboden namens de ZHMB, de Zuid-Hollandse Muziekbond. In zijn speech gaf voorzitter Van Vliet aan blij te zijn met zulke trouwe en actieve leden, leden waarop een vereniging kan bouwen.

Traditie

In december gaf Sempre Crescendo een vervolg aan een een jarenlange traditie. Het orkest gaf op dinsdag 8 december voor het eerst een concert in Nieuw Rijsenburgh. Dit is een vervolg van de traditionele kerstconcerten voor de bewoners van verpleeghuis de Samaritaan. De muziekvereniging bestaat naast het fanfareorkest, ook uit een blaaskapel, opleidingsorkest en koperensemble.

Meer informatie over Sempre-Crescendo staat op www.sempremiddelharnis.nl en op de Facebookpagina.

Kernactiviteiten

Bert Bosch (76) stopt laatste ochtendkranten in de bus

OUDDORP - Zaterdagmorgen 2 januari reed Bert(je) Bosch zijn laatste ochtendronde als krantenbezorger van dagbladen in een tweetal grote wijken in Ouddorp. Met aan beide zijden van de fiets een tas vol kranten, en voorop een goed gevulde bak. De 76-jarige Bosch, steevast uitgerust met pet, legt na 12 jaar zijn bezorgtaak neer. Samen met Eveline Tanis, die een deel van zijn bezorgwijk per direct overneemt, verdwenen tussen 04.30 en 07.00 uur de dagbladen bij de abonnees in de brievenbus. Bert gaat vanaf nu als mantelzorger meer tijd vrijmaken voor zijn 74-jarige vrouw Bep, die al geruime tijd kampt met gezondheidsproblemen. Ook wil hij het zelf wat kalmer aan doen.

Bert Bosch is een bekend gezicht in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Direct helemaal stoppen met het bezorgen van kranten is nog niet aan de orde. Die overgang zou (te) groot zijn. Nog een afbouwfase. Vooralsnog blijft hij twee middagen in de week in "zijn" wijken eilandkrantjes rondbrengen. In zijn woning aan de Oosterweg 21 in Ouddorp hangt geen naambordje bij de deur, maar er ligt wel een tegel op de grond, daarop staat "Bert en Bep Bosch". Tijdens een pauze in zijn bezorgwerk heeft de spraakzame en bekende fietsende krantenbezorger tijd voor een gesprek. In 1972 kwam de familie Bosch vanuit Nijkerk naar Ouddorp. "Dus wij zijn overkanter", zegt Bert, "maar al heel snel voelden wij ons Ouddorpers."

't Zagertje

In de Marijkeweg startte Bosch de winkel 't Zagertje, waar allerlei artikelen werden verkocht voor de hengelsport. Het bleek een succes. De drukte zorgde anderzijds tot enige overlast en daarom werd uitgeweken naar een 5.500 vierkante meter grote vestiging aan de Zuidweg bij de Ouddorpse haven. De handel veranderde van hengelsport naar watersport en kon fors worden uitgebreid. In het assortiment kwamen buitenboordmotoren en allerlei zaken voor boten. "Ik heb er een mooie tijd meegemaakt", vertelt Bert. "Bij mijn pensionering in 2004 heb ik het complex verkocht. Dat moest in het kader van gemeentelijke regelgeving aan een Ouddorps bedrijf, dat werd Van der Linden."

Meer fietsen

"Nog tijdens mijn bedrijfswerkzaamheden liep ik bij een ongeluk een enkelbreuk op. Ik wandelde toen veel, maar bleef last houden. Van medische zijde werd er geadviseerd om meer te gaan fietsen. Eigenlijk werd dat het begin van mijn krantenbezorging. Van groothandel naar een kleine handel," zegt hij. Eerst alleen nog de aparte dagbladbezorging. Gestart met de Telegraaf. In de middag kwam daar later de editie van NRC-Handelsblad bij, vervolgens het AD en uitgroeiend naar een pakket met Volkskrant, Trouw, Telegraaf, AD, Nederlands Dagblad en het Financieel Dagblad. "De kranten haalde ik in de vroege morgenuren op bij depothouder Bakelaar aan de Geleedstraat. Voor een buitenstaander lijkt het wellicht ingewikkeld om al die verschillende titels bij de juiste abonnees te bezorgen, maar dat is heel snel routine", vertelt Bert Bosch.

Reserve fietsen

Hij bezorgde per ochtend ruim 240 dagbladen in twee Ouddorpse wijken: Ring/centrum en de omliggende wijken en straten. Alles in tassen en in de bak op zijn fiets. Gemiddeld tussen 04.30 uur en 07.00 uur. Hij was blijkbaar punctueel, want er waren nauwelijks bezorgklachten. Als er een mankement aan zijn bezorgfiets was, beschikte hij altijd over twee reservefietsen. Bij mooi weer maar ook bij regen en wind. Bert bezorgde de ochtendkrant.

Sociale contacten

Hij zal zeker sociale contacten gaan missen. Dat was en is hem op het lijf geschreven. Bert vertelt: "Ik maak graag overal een praatje. Voel me een klein beetje een pastoraal werker. In gesprekken deel je immers lief en leed met je medemens. Ik verdiep me graag in mensen. Dat komt waarschijnlijk voort vanuit mijn oecumenische levensvisie. Ik heb het gewaardeerd dat krantenabonnees vertrouwen in mij stelden. Daar zijn mijn vrouw en ik hen dankbaar voor."

Meldpunt voor klachten over Connexxion

GOEREE-OVERFLAKKEE - Connexxion is weer terug op het eiland. Vanaf 13 december heeft Connexxion het busvervoer overgenomen van Arriva. De PvdA op Goeree-Overflakkee verzamelt klachten van reizigers om een zwartboek te maken met alle klachten over de nieuwe dienstregeling. Deze kunnen worden doorgegeven door middel van het contactformulier op www.goereeoverflakkee.pvda.nl

"Vanaf medio juli maakt de taskforce OVHWGO (bestaande uit een aantal politici van de PvdA Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee, CDA/SGP Korendijk) al werk van de negatieve gevolgen van deze concessiewisseling. Richtten wij ons in eerste instantie op de verhoogde tarieven van scholierenabonnementen en die van forenzen, allengs werd duidelijk dat CONNEXXION ook zou gaan 'sleutelen' aan de dienstregeling. Zo vervalt bijv. de halte aan de Stationsweg in Oude-Tonge en is de Hoeksche Waard heel slecht bereikbaar geworden voor onze scholieren en forenzen", aldus de mensen van de taskforce.

"In het overleg met de verantwoordelijken werd ons steeds verzekerd dat slechts een zéér klein deel van de reizigers benadeeld zouden worden door het opheffen van enkele lijnen en een aantal stopplaatsen. De Pvda GO krijgt echter een ander beeld van de situatie. Veel mensen maken melding van problemen sinds de overgang naar Connexxion. Ondanks de druk die werd uitgeoefend door de reizigers, bovengenoemde politici en een aantal leden van Provinciale Staten bleken de gedeputeerde en CONNEXXION onvermurwbaar. Er werd slechts verwezen naar een evaluatie van de nieuwe dienstregeling die binnen enkele maanden zal worden uitgevoerd".
Om die evaluatie succesvol te maken willen men een zwartboek produceren van alle klachten over de nieuwe dienstregeling. Daar heeft men natuurlijk de reizigers voor nodig. De eerder uitgezette enquête leverde de Pvda GO al bruikbare informatie op. "We zouden deze informatie graag uitbreiden met de andere ervaringen van de busreizigers op Goeree-Overflakkee". De bedoeling is om het zwartboek aan te bieden aan Provinciale Staten commissie vervoer in de vergadering van februari 2016.

Plannen voor De Goede Ree en de Gemeentewerf van Middelharnis

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente biedt de plannen ter inzage voor De Goede Ree en de Gemeentewerf van Middelharnis. Het ontwerpwijzigingsplan en het beeldkwaliteitsplan 'De Goede Ree' liggen van 22 december 2015 tot en met 1 februari 2016 ter inzage. Het plan heeft betrekking op het stuk grond ten noorden van de Prinsesselaan en verder tussen de Langeweg en de A.J. de Graaffstraat/Stoofhoek in Sommelsdijk. Met het wijzigingsplan wordt de huidige maatschappelijke bestemming gewijzigd in een woonbestemming. Hierdoor is het mogelijk om maximaal 80 woningen te realiseren. Om de nieuwe bebouwing te laten aansluiten bij de bestaande omgeving, zijn hiervoor beeldkwaliteitseisen opgesteld.

Door het wijzigingsplan wordt het mogelijk gemaakt om op het terrein van het voormalige verzorgingscomplex 'De Goede Ree' maximaal 80 woningen in verschillende woningtypen te realiseren. Enkele waardevolle elementen, die op het voormalige terrein van het verzorgingscomplex aanwezig waren, komen in de nieuwe plannen terug. Dit zijn onder andere een vijver, waardevolle bomen, entreepenanten, hagen en de entree van het nieuwe appartementengebouw. In het ontwerpwijzigingsplan worden geen richtlijnen of toetsingscriteria aangegeven voor de de nieuwe bebouwing. Om de nieuwe bebouwing aan te laten sluiten bij de bestaande omgeving, zijn hiervoor beeldkwaliteitseisen opgesteld. Voor de architectonische uitwerking van de woningen en de inrichting van de openbare ruimte is het beeldkwaliteitsplan 'De Goede Ree' ontwikkeld.

Besluit hogere grenswaarden

In het kader van het wijzigingsplan is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Bij twee nieuw te bouwen vrijstaande woningen aan de Langeweg wordt de voorkeursgrenswaarde overschreden. Om de nieuwe woningen aan de Langeweg te kunnen realiseren, moet een hogere grenswaardenprocedure worden doorlopen.

Gemeentewerf Middelharnis

Het ontwerpbestemmingsplan 'Gemeentewerf Middelharnis' ligt met ingang van 18 december gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis in Middelharnis. Het plan heeft betrekking op het stuk grond aan de noordoost zijde van Middelharnis, dat ingesloten is tussen de Vissersdijk, het Nieuwepad en het havenkanaal Sommelsdijk. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om 25 woningen met bijbehorende tuinen, erven en infrastructuur te realiseren.

Stukken inzien

Het ontwerpbestemmingsplan (inclusief bijlagen) in pdf-formaat is in te zien via www.goeree-overflakkee.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl. Het ontwerpbestemmingsplan kan ook worden ingezien in het gemeentehuis, Koningin Julianaweg 45 in Middelharnis.

Reis naar Jordanië en Israël

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 7 maart staat er een mooie Bijbelse reis op het programma van reisleider Jaap Mackloet. Inmiddels heeft hij al zo'n 8 reizen naar Israël gemaakt en ook Jordanië is geen onbekend terrein voor hem. Deelnemers aan deze reis maken kennis met beide landen. In Jordanië vormen de rots-stad Petra en de prachtige Wadi Rum woestijn de hoogtepunten. In Israël staan veel Bijbelse plaatsen op het programma, van Jeruzalem tot aan het Meer van Galilea. Het vroege voorjaar is een prachtige tijd in Israël, alles is nog mooi groen en fris. De temperatuur is over het algemeen goed in deze periode. Bekijk het volledige programma op: www.beter-uit.nl, of neem voor meer informatie contact op met Jaap Mackloet: jmackloet1@kpnplanet.nl.

Het Prieel helemaal terug als bruiloftslocatie!

(Advertorial)

Kent u Het Prieel nog van vroeger? Dan is een hernieuwde kennismaking zeker nodig. Het imposante theater van de Staver in Sommelsdijk is namelijk recent vernieuwd en heeft een ware metamorfose ondergaan. Dat de prachtige ronde zaal zich het beste laat gebruiken voor een trouwerij of trouwfeest, blijkt uit de vele bruidsparen die het afgelopen jaar "Ja!" hebben gezegd tegen Het Prieel. Met de bruidsbeurs "Trouwen op Flakkee" op 9 januari zet de Staver eveneens de toon voor 2016.

De feestzaal met aparte, overkapte entree heeft een royale bar en een verhoogd podium. Nieuw zijn ook de kleurrijke LED-verlichte wanden die een moderne, bijna interactieve indruk maken zonder dat de zaal de grandeur van toen verliest. Met de klassieke meubelen en moderne materialen is elk evenement in Het Prieel een feest voor iedereen.

Een feest naar ieders smaak

Wilt u live muziek, een smaakvolle catering of een geheel verzorgd diner? De bruidsadviseur van Het Prieel helpt u graag met het maken van de juiste keuzes. Hoewel de uitstraling van Het Prieel anders doet vermoeden, is het ook met een kleiner budget mogelijk alleen de zaal te huren.

Bruidsbeurs

Welke locatie leent zich nu meer voor een bruidsbeurs dan het nieuwe Prieel? Op zaterdag 9 januari kunt u vanaf 11.00 uur (hernieuwd) kennismaken met deze prachtig vernieuwde feestzaal. Zeg ook "Ja!" en kom gezellig naar "Trouwen op Flakkee".

Het Prieel
Olympiaweg 32, Sommelsdijk
T. 0187 - 483306, www.destaver.nl

SOMMELSDIJK - In de Remonstrantse kerk is een expositie te bezichtigen, die heeft als thema 'Het ontstaan'. Er zijn schilderijen tentoongesteld over dit thema. De expositie is een samenwerkingsproject tussen Hans Groenendijk en Niels Snoek. Hans Groenendijk schildert en fotografeert. Hij wil de toeschouwer verbazen, verwarren met allerlei mogelijke onderwerpen en surrealistische taferelen. Niels Snoek schildert en schrijft gedichten. Hij wil ook de toeschouwer verbazen en contact maken met innerlijke lagen in brein en gevoel. Deze expositie is te zien van 10 januari t/m 2 maart in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Bezoekers zijn welkom op deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur.

INGEZONDEN
Suggestie voor de gemeente

''Beste bestuurders van onze mooie gemeente Goeree-Overflakkee. Gelukkig kunnen we terugzien op een redelijk goed verlopen jaarwisseling. Hierbij wensen we jullie als bestuurders het allerbeste voor het nieuwe jaar 2016. Veel wijsheid gewenst voor de vele bestuurlijke beslissingen die jullie ook in 2016 zullen moeten nemen. Hierbij nog een suggestie. Het zou wenselijk zijn als de ambtelijke organisatie van onze gemeente zo ingericht gaat worden dat er ook op 2 januari ambtenaren beschikbaar zijn om ervoor te zorgen dat de klanten weer op tijd gebruik kunnen maken van de containers voor glas en plastic. Dat voorkomt een rotzooi, zoals te zien op de bijgevoegde foto."

Klaas van Heest,
Goedereede.

Inschrijven voor Koos Moerenhout Classic

Zaterdag 28 mei kunnen de liefhebbers van een goed georganiseerde toertocht op de fiets vast in hun agenda omcirkelen. Dan vindt namelijk de zesde editie van de Koos Moerenhout Classic plaats. De start en finish zijn op de markt in het centrum van Steenbergen. Er zijn vier uitdagende fietsroutes van 85, 125, 160 en 200 kilometer. De routes gaan onder andere over Goeree-Overflakkee. Inschrijven kan op de vernieuwde website: www.koosmoerenhoutclassic.nl.

Volleyballers nemen deel aan jeugdkampioenschappen

SOMMELSDIJK - Zaterdag 2 januari heeft het jongens C-team van Intermezzo meegedaan aan de Nederlandse Open Jeugdkampioenschappen in Dordrecht. Intermezzo ontmoette in een sterke poule de nationale volleybaltop met teams als Taurus en Sliedrecht Sport. De derde wedstrijd werd gelijk gespeeld tegen VCO uit Oegstgeest. Kwalificatie voor de halve finales werd helaas niet afgedwongen. Toch mag het jongens C-team met tevredenheid terugkijken op een enerverend toernooi. Het team bestond deze dag uit: Rune Bal, Gerson van den Boogert, Bart Jan Boot, Jesse Boot, Bram van Dijk, Tjeerd de Geus, Jochem Pieterse en Micha Robijn.