info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

1 december 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 1 december 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Jubileumjaar Rethorica in stijl afgesloten

Greet de Kooning en Jan Terlouw op de voorste rij tijdens de jubileumbijeenkomst van Rethorica. (Foto: Jaap Peeman)

SOMMELSDIJK – Spreektaal, muziektaal, beeldtaal. Dat zijn de talen van de rederijkers. En dat waren ook de talen waarin Sociëteit Rethorica, in 1515 gesticht als rederijkerskamer in Sommelsdijk, het jubileumjaar vorige week donderdag in stijl afsloot. De slotbijeenkomst was bewust op 26 november gepland, want dat was op de dag af vijfhonderd jaar na de bekrachtiging van de oprichtingsakte door Philips van Bourgondië, heer van Sommelsdijk.

Door: Kees van Rixoort

De slotbijeenkomst in De Staver (Prieel) was een waardige afsluiting van het jubileumjaar, dat Sommelsdijk en de rest van Goeree-Overflakkee al zoveel moois had gebracht. Denk aan de historische markt, de activiteiten op Open Monumentendag, met als onbetwistbare hoogtepunt de onthulling van twee kunstwerken aan de haven van Sommelsdijk, en het jubileumconcert in de dorpskerk.

Puntdichten en blazoenen

Een goed gevuld Prieel zag en hoorde een gevarieerd programma, waarin de diverse talen van de rederijkers welluidend aan bod kwamen. Leerlingen van de RGO (4 en 5 vwo) hadden veel werk gemaakt van een serie puntdichten over vijfhonderd jaar geschiedenis van Nederland, waarin de namen van de Rethorica-leden waren verwerkt. De leerlingen wisten de zaal aan het lachen te krijgen met humoristische spreek- en beeldtaal. Bijvoorbeeld over de prins, die van een prater (blablabla…) veranderde in een zwijger… Andere leerlingen hadden blazoenen gemaakt. Ze hingen, goed zichtbaar voor iedereen, boven het podium.

Wat betreft de muziektaal had Sociëteit Rethorica ook een fraaie traktatie in petto: Clementine Volker, een zangeres uit Goedereede, en haar begeleiders op gitaar en viool wisten het publiek zeer te boeien met voornamelijk Ierse en Amerikaanse folkmuziek, maar ook met een lied over een overstroming.

Lofzang op de taal

Hoogtepunt van de avond was de lezing van Jan Terlouw, oud-politicus en schrijver van een indrukwekkend oeuvre, waarin kinder- en jeugdboeken de boventoon voeren. Terlouw, de tachtig inmiddels ruimschoots gepasseerd, sprak over het belang van lezen en schrijven. In feite was zijn verhaal één grote lofzang op de taal. Mét een duidelijke waarschuwing.

Lees verder op pagina 3

Geen aanpassing buslijnen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De raadsfractie van VKGO heeft in enkele vergaderingen aandacht gevraagd voor de bereikbaarheid van twee onderwijsinstellingen. Dat betrof de nieuwe concessie waarbij lijn 130 Kralingse Zoom vanaf 13 december vervalt, waardoor de Erasmus Universiteit vanaf het eiland alleen nog met de metro vanaf Rotterdam Zuidplein bereikbaar wordt. Ten tweede de lijn naar STC in Brielle vanaf Stellendam. Het gemeentebestuur heeft deze punten aan de Provincie voorgelegd en daar nu reacties op gekregen. De Provincie stelt dat de scholierenlijn naar Brielle niet in het programma van eisen voor de concessie was opgenomen, maar dat Connexxion deze nieuwe lijndienst zelf had aangeboden. De Provincie kan Arriva, op grond van de nu geldende concessie, niet verplichten die route ook te gaan rijden. Ten aanzien van het vervallen van lijn 130 Kralingse Zoom, is het antwoord dat de snelste route inderdaad via de metro Zuidplein is. Een kwartier extra reistijd. Dit komt omdat de R-net verbinding Rotterdam Zuidplein-Dirksland niet via het busstation Heinenoord verloopt. Een aanpassing in de dienstregeling acht de provincie niet acceptabel, omdat dit de kwaliteitseis van het R-net (snelle verbinding) aantast. Het college van b. en w. onderschrijft het standpunt van de Provincie.

MIDDELHARNIS - Vorig jaar hebben ruim 50 lokale welzijnsorganisaties deelgenomen aan de Jumbo-kerstactie. Zij hebben met veel enthousiasme voor zo'n 6.000 eenzame mensen in hun werkgebied een kerstdiner georganiseerd. Jumbo heeft met de betrokkenen geëvalueerd en besloten het komend jaar de actie een vervolg te geven. De supermarkt organiseert donatieacties onder hun klanten en vult zelf nog producten aan. Zij leveren medio december via lokale winkels standaard pakketten met verse en houdbare producten en aankleding waarmee een gezond, lekker en feestelijk driegangendiner bereid kan worden. Stichting ZIJN gaat zo'n kerstdiner voor eenzame mensen organiseren. Samen met Buurtzorg en vrijwilligers gaan ze met de geleverde producten een kerstmaaltijd bereiden. Mensen die met kerst alleen thuis zitten, zijn van harte welkom op Tweede Kerstdag in het Wijkcentrum van Middelharnis voor een kerstmaaltijd tussen 10.30 en 14.30 uur. Voor opgeven kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN: tel. 0187 483366 of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl

Extra koopavond Middelharnis

MIDDELHARNIS - Aanstaande donderdag, 3 december, is er door een aantal winkeliers besloten om een extra Sint Nicolaas-koopavond te organiseren. Op de Facebookpagina van de Ondernemersvereniging staat welke bedrijven er geopend zijn. Bij leden van de Ondernemersvereniging Middelharnis ontvangt u deze avond de dubbele waarde van uw kassabon voor uw envelop van de feestmaandactie.

Zwaar gewonde bij ongeval

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Op de Tilsedijk, even buiten Stad aan 't Haringvliet, vond maandagmiddag 30 november tegen halfvier een eenzijdig verkeersongeval plaats. Een bedrijfsbus, komend uit de richting Den Bommel, is door nog onbekende oorzaak aan de linkerkant van de weg terecht gekomen en daar frontaal tegen een boom geklapt. De bestuurder - een 32-jarige man uit Dirksland, de enige inzittende van de bus - raakte daarbij zeer zwaar gewond. Hij werd met spoedtransport overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Ook het voertuig, dat door de klap in tegenovergestelde richting kwam te staan dan werd gereden, raakte zwaar beschadigd. Voor hulpverlening kwamen twee ambulances, de traumaheli en de brandweer van Den Bommel ter plaatse. Een gedeelte van de Tilsedijk werd afgesloten voor alle verkeer. (Tekst en foto: Hans Villerius)

2 / 22

Agenda

Vrijdag 4 december

HERKINGEN – Winterfair op de 'Aspergeboerderij', Peuterdijk 59. Veel stands met woondecoratie en andere zaken. Van 14.00 tot 20.00 uur.

Zaterdag 5 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Dinsdag 8 december

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Activiteit in aanloop naar kerst: kerststukje maken. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Donderdag 10 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Maandag 14 december

MIDDELHARNIS – Adventviering PCOB. Aansluitend buffet. Inloop van 15.30 uur in De Hoeksteen aan de Ring.

Donderdag 17 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 19 december

DIRKSLAND – Kerstzangavond met Meisjeskoor Hamaaloth, kinderkoor Iuventa en het Dirkslands mannenkoor. Aanvang 19.00 uur in de Ger. Gem. aan de Mozartsingel in Dirksland.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
GOEDEREEDE – Goereese Toren – Kerstconcerten Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden. Aanvang 19.00 en 21.00 uur.

Dinsdag 22 december

DIRKSLAND – Marathonbingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Donderdag 24 december

OUDDORP – Hervormde Kerk. Kerstzangavond met medewerking van het Christelijk Mannenkoor Obadja o.l.v. Jan Bezuijen en het Flakkees Flute Choir o.l.v. Cecilia McColl. Aanvang 20.00 uur.

Donderdag 7 januari

DIRKSLAND – Nieuwjaarshapje/borrel Stichting SVIK in de Victoriahal. 19.30 uur.

Donderdag 14 januari

SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: ds. D.J. Diepenbroek. Onderwerp: 'Een lastige steen… de bestreden plaats van Israël onder de volkeren'. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).

Maandag 18 januari

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Hoeksteen aan de Kerkring. Aanvang 19.45 uur. Dr. M. Klaassen uit Sliedrecht. Thema: 'De zekerheid van het geloof'.

MIDDELHARNIS – Bijeenkomst PCOB. Spreker: E.H. de Graaf. Over 'Razzia van 1 en 2 oktober 1944 in Putten'. Aanvang 14.00 uur. De Hoeksteen aan Ring.

Donderdag 21 januari

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

'Hulde aan de mannen van welsprekendheid!'

Jan Terlouw aan het woord. (Foto: Jaap Peeman)

Vervolg van de voorpagina

Terlouw begon zijn lezing met de Neanderthalers, die zich best goed staande wisten te houden in de wereld – "anders waren ze niet door IJstijd gekomen en hadden ze geen dieren kunnen vangen om zichzelf in leven te houden" – maar zich toch niet wisten te ontwikkelen. Dat kwam door één ding, betoogde de voormalig minister met vuur: "Ze konden niet lezen en schrijven."

"Als je niet kunt lezen en schrijven, kun je hooguit een paar trucjes leren, zoals kleine katjes die leren van hun moederkat." Lezen en schrijven brachten de beschaving. "Toen is het leerproces gestart: je kon kennisnemen van wat anderen bedacht hadden. Dat bracht een ongelofelijke ontwikkeling. Na de uitvinding van de boekdrukkunst kon bovendien ook de burgerij lezen."

Terlouw, die in zijn lezing ook nog plaats maakte voor de prille geschiedenis van zijn schrijverschap (het vastleggen van de verhalen die hij 's avonds vertelde aan zijn kinderen): "Taal is continuïteit. Het is een instrument voor het denken. Taal is het krachtigste communicatiemiddel dat er is. Wat is sterker dan taal? Het is ook een anker voor emoties. Taal is snel, wendbaar, gevarieerd, subtiel. Taal is zó mooi."

En toen kwam de waarschuwing: "Pas op dat we het verhaal niet verliezen aan PowerPoint of aan de 144 tekens op Twitter. Laat het gesproken woord niet verloren gaan. We kunnen er niet buiten." Hij plaatste dit verhaal en deze oproep in het kader van Sociëteit Rethorica, die zich al vijfhonderd jaar bezighoudt met lezen, schrijven en cultuur. "Hulde aan de mannen van welsprekendheid!"

Kleine geschiedenis

Vervolgens ontvingen Terlouw en Greet de Kooning, voorzitter van de eilandelijke Culturele Raad, het eerste exemplaar van het boek dat streekarchivaris en Rethorica-lid Jan Both heeft geschreven om het jubileum nog meer luister bij te zetten. Het boek heet 'Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk in 55 + 1 verhalen'. Het is een soort canon van de geschiedenis van het dorp: van de eerste naamsvermelding tot de oplevering van de nieuwbouwwijk Westplaat. Het voor een breed publiek geschreven boek is verluchtigd met veel illustraties en kost 12,50 euro.

"Het is een kleine geschiedenis geworden", zei Jan Both. "Misschien komt de grote geschiedenis nog eens. Daar is jaren van onderzoek voor nodig, want er is nog veel uit te zoeken over de historie van Sommelsdijk."

Hoe langer…

Tot slot keek Hein Mijs, Prinsche van Sociëteit Rethorica, nog kort terug op het jubileumjaar 2015. "Een jaar waarin we veel energie hebben gestopt, maar waar we nog meer energie hebben uitgehaald. We hebben de aandacht gevestigd op de geschiedenis in het algemeen en op die van Sommelsdijk in het bijzonder. Samen met anderen hebben we dit jubileumjaar tot een succes kunnen maken."

Het allerlaatste was de leuze die de Rethorica-leden in koor lieten horen: "Hoe langer hoe liever." Jaar 501 is ingegaan.

Fotografie

Jaap Peeman verzorgde fotografie voor alle jubileumactiviteiten van Rethorica. Hij werd hierbij geassisteerd door enkele leden van de Rarekiek. Dit waren: Bram en Wilma Schrier, Theo Mastenbroek, Leen Verkerke, Anne Marie Vermaat.

Burgemeester pleit voor meer rust en langere opvang vluchtelingen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ruim honderd personen hadden afgelopen week de uitnodiging aangenomen om in het Prieel bij De Staver in Sommelsdijk - samen met burgemeester Ada Grootenboer - in een ongedwongen en hartelijke sfeer na te praten over hun inzet als hulpverleners en vrijwilligers bij de crisisopvang van vluchtelingen, begin november. In haar toespraak zei mevrouw Grootenboer dat zij trots en blij is om burgemeester te mogen zijn in een gemeente waarin mensen wonen die niet klagen, maar doen en die klaar staan op momenten dat de medemens ondersteuning nodig heeft.

Door Jaap Ruizeveld

"U heeft meegewerkt aan een maatschappelijke zorg aan mensen die op de vlucht zijn voor ellende in hun eigen land en die letterlijk van gemeente naar gemeente worden rondgepompt, omdat er geen stabiele woonruimte beschikbaar is. Een complex van factoren zorgt ervoor dat dit de realiteit is waar we mee te maken hebben. Maar de manier waaróp dat nu gebeurt, laat te wensen over. Het huisvesten van vele tientallen mensen in één grote ruimte om ze vervolgens na enkele dagen weer te verhuizen naar een vergelijkbare plek in een andere gemeente, is op de grens van wat nog humaan is. Daarnaast is het ook nog inefficiënt. Ik heb dat met eigen ogen gezien. U heeft dat nog intenser, van dichtbij meegemaakt.

Snelle transitie

'Onze' vluchtelingen gingen vanaf de Brouwersdam naar Heinkenszand. Van daar naar Kruiningen en aansluitend naar Helmond. Daarna gaan ze waarschijnlijk weer verder. Zo gaat dat helaas. Daarom pleit ik voor een snelle invoering van locaties in Nederland - en ook in onze regio - waarin langduriger opvang mogelijk is. Waar mensen zes maanden of langer kunnen verblijven in een ruimte met meer privacy, waar tijd en mogelijkheden zijn voor scholing van zowel volwassenen als kinderen. Waar rust heerst. Een snelle transitie van kortdurende crisisopvang naar noodopvang", aldus de burgemeester. Zij dankte alle aanwezigen nog eens voor hun inzet. "De samenwerking tussen de samenleving, lokale overheid en hulpdiensten levert vruchtbare resultaten op. Laten we dit elan vasthouden. In verbinding blijven met elkaar en elkaar opzoeken als we elkaar nodig hebben".

Verwenavonden voor vrijwilligers Nieuw Rijsenburgh

SOMMELSDIJK – "Het klinkt afgezaagd, maar toch herhaal ik het weer: zonder jullie redden we het niet meer!" Het zijn twee regels uit het gedicht waarmee coördinator vrijwilligerswerk Lia Vervloet van Nieuw Rijsenburgh vorige week dinsdag- en woensdagavond in totaal zo'n 125 vrijwilligers welkom heette die, verdeeld over twee verschillende groepen, een gezellige avond kregen aangeboden in Nieuw Rijsenburgh.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het waren een soort verwenavonden, om de vrijwilligers te bedanken voor hun belangeloze inzet voor het woonzorgcentrum en zijn bewoners. En voor het feit dat die keer op keer op de vrijwilligers kunnen rekenen, "terwijl op de zorg nog steeds wordt gekort en het aannemen van nieuw personeel wordt opgeschort", zo liet het welkomstgedicht ook horen.

Workshops

Tijdens de eerste avond, dinsdag, kregen de vrijwilligers een viertal workshops aangeboden. Ze konden kiezen aan welke ze deelnamen: een workshop bloemschikken, tekstbord maken, sieraad maken of fotografie. Zo'n veertig vrijwilligers kozen voor een creatieve workshopavond met veel onderlinge gezelligheid. Terwijl onder hun handen iets moois tot stand kwam, werden ze regelmatig bediend met smakelijke hapjes en drankjes.

Diner

Maar wie liever een héle avond dit culinaire genot had, kon kiezen voor deelname aan een driegangendiner, dat de volgende avond op het programma stond. Daarvoor zetten zo'n 85 vrijwilligers zich aan tafel in het restaurant van Nieuw Rijsenburgh. Na een overheerlijke soep werden daar drie verschillende stamppotten geserveerd: boerenkool, hete bliksem en hutspot, compleet met rookworst, rolladeplakjes en spekkaantjes. En natuurlijk een verfrissend dessert aan 't eind.

Jubilarissen

Tijdens beide avonden werden ook diegenen in het zonnetje gezet die als vrijwilliger een jubileumwaardig aantal jaren in Nieuw Rijsenburgh actief zijn. Het waren Riet de Bakker, Marijke Mackloet en Anja Vroegindeweij die alle drie 12,5 vrijwillige dienstjaren hebben vervuld, terwijl Jannie van Rumpt er maar liefst 35 jaar op heeft zitten. Als extra blijk van waardering kregen zij op hun vrijwilligersavond een VVV-bon en een kleurige bos bloemen mee naar huis.

Altijd welkom

In totaal heeft Nieuw Rijsenburgh momenteel ca. 230 vrijwilligers en dat aantal groeit nog steeds. "Velen melden zich spontaan bij ons aan. Ze voelen zich hier waardevol en voldaan", zo verwoordde Lia Vervloet het in haar gedicht, en zij en locatiemanager Yvonne de Waal benadrukten dat nieuwe vrijwilligers te allen tijde welkom zijn. Wie meer wil weten of zich aan wil melden kan contact opnemen met Lia, tel. 06 83966427 (maandag t/m woensdag), e-mail l.vervloet@nieuwrijsenburgh.nl.

OUDDORP - Stichting Podium Goeree-Overflakkee houdt in het kader van het Erfgoedproject 'Over leven met het water' op vrijdag 11 december 2015 vanaf 16.00 uur in De Overkant in Ouddorp een bijeenkomst die geheel gewijd is aan het thema 'Ontwikkelingen op Goeree-Overflakkee na de watersnoodramp van 1953'.

Na de watersnoodramp gebeurde er veel op het eiland. De Deltawerken zorgden voor goede verbindingen met het vasteland, waardoor de economie zich kon ontwikkelen en bedrijven tot bloei kwamen. Ook toeristen wisten Goeree-Overflakkee steeds meer te vinden, met als gevolg een grote toename van de recreatiemogelijkheden. Een drietal sprekers, afkomstig uit het bedrijfsleven, recreatie en algemeen bestuur, vertelt welke ontwikkelingen er na 1953 plaatsvonden, waar de kansen lagen en waar de kansen nog steeds liggen. Er is volop gelegenheid om hierover met hen en met elkaar te discussiëren. Voor deze bijeenkomst zijn vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de recreatiesector uitgenodigd, maar ook overige belangstellenden zijn van harte welkom. Wel dient men zich van tevoren aan te melden, gezien de ontvangstcapaciteit van De Overkant. Dit kan via info@stichtingpodium.nl.

Gemeente plaatst 'Rabobankbankjes'

De verschillende vertegenwoordigers nemen plaats rondom het Rabobankbankje aan de Galathese Kreek.

ACHTHUIZEN – Met een kort officieel moment door een klein aantal aanwezigen, werd vrijdagochtend een bankje onthuld in het natuurgebied Galathese Kreek onder de rook van Achthuizen. Dit bankje is één van de acht picknickbankjes die verdeeld over het eiland worden geplaatst. Een initiatief van de - toen nog - Rabobank Goeree-Overflakkee, naar een idee van Tea Both.

Tekst en foto: Adri van der Laan

"Het was een van de snelst genomen besluiten", zo herinnert Jan Verhage van Rabobank Het Haringvliet zich. Hij doelde op het voorstel aan de Ledenraad van de toenmalige Rabobank Goeree-Overflakkee om als afscheidscadeau een aantal picknickbankjes te schenken aan de gemeente. Dit 'afscheid' had verband met de fusie tussen de eilandelijke bank en die van de Hoeksche Waard. Het voorstel was afkomstig van het ledenraadslid Tea Both. Zij was eveneens aanwezig bij de onthulling van het eerste bankje in de Galathese Kreek.

Iets met bankjes

"Ik heb iets met bankjes", vertelt Tea Both. Juist in de nabijheid van bijzondere plaatsen gebruikt zij graag een bankje om even tot rust te komen en de omgeving goed op zich in te laten werken. Een aantal jaren geleden heeft zij – bij haar afscheid van het Waterschapsbestuur – eveneens een bankje geschonken dat staat bij de ingang van het nieuwe fietspad bij de ingang van de Slikken van Flakkee bij Melissant.

De gemeente Goeree-Overflakkee werkte graag mee aan het initiatief. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Anne Marijke Elema waren dan ook eveneens aanwezig bij de ingebruikname. Arjan Versprille van Staatsbosbeheer, beheerder van de Galathese Kreek, verzekerde blij te zijn met het bankje en hij waardeerde gelijk dat de bankjes door een lokale ondernemer kunnen worden vervaardigd.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt dankte de Rabobank voor de bankjes. Hij was te spreken over de 'leuke samenwerking' tussen de gemeente, de bank en terreinbeheerder. Zorgvuldig is er gekeken naar de plaatsen waar de bankjes terechtkomen. Dit zal voornamelijk zijn langs het wandelroutenetwerk op het eiland, bij markante punten.

De bankjes zijn of worden geplaatst bij molen De Windvang in Goedereede en de Bommelaer in Den Bommel. Deze plaatsen zijn in nauw overleg met de Molenstichting G-O uitgekozen. In samenspraak met Staatsbosbeheer, de Werkgroep Nieuwe-Tonge in Bloei en Camping 't Anker, worden twee bankjes geplaatst in het Battenoordse Bos. In overleg met Coöperatie Deltawind wordt een bankje geplaatst aan de Blaakweg te Oude-Tonge, met zicht op Windpark Battenoert. Samen met UFA wordt een 'leugenbankje' geplaatst bij de Visafslag in Stellendam en nabij het kunstwerk aan de oude haven van Stellendam. Dit na overleg met de Dorpsraad Stellendam.

Sanering bodemvervuiling deelgebied aan Dwarsweg

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het gemeentebestuur moet nog voor het eind van dit jaar aan de provincie Zuid-Holland informatie verstrekken over de financiële en inhoudelijke verantwoording van het budget ISV (Investeringen Stedelijke Vernieuwing), omtrent actie rond te saneren locaties aan de Dwarsweg en Waterweg in Middelharnis. Destijds is er door de provincie en de voormalige gemeente Middelharnis een bestuursakkoord gesloten voor de aanpak van bodemvervuilingslocaties. Deze overeenkomst loopt tot eind 2015.

Door Jaap Ruizeveld

In de periode 2012-2014 hebben gemeente, provincie en DCMR de locaties onderzocht. Er is bodemonderzoek gedaan en een saneringsonderzoek en saneringsplan opgesteld. De locatie Waterweg bleek geen spoedeisend geval van verontreiniging te zijn. Voor de Waterweg is een beschikking ontvangen waarin dat vastligt en dus is geen verdere actie nodig, meldt het college van b. en w. aan de raad.

Asbest in puinlaag

Voor de Dwarsweg (woonwagencentrum Middelharnis) ligt dat anders. Hier is een viertal deelgebieden te onderscheiden. Voor de sanering van twee deelgebieden heeft de provincie in augustus van dit jaar een beschikking Ernst en Urgentie afgegeven. Zij heeft ingestemd met het saneringsplan dat nu in uitvoering kan worden gebracht. Het gaat hier om gedeelten waarop geen woonwagens staan, dat gebruikt werd als werkterrein. Uit onderzoek blijkt dat er asbest aanwezig is op het terrein en wel in de puinlagen waarmee dit terrein in de jaren '80 is opgehoogd. DCMR adviseert deze asbesthoudende puinlaag zorgvuldig af te dekken. Hiervoor zal de gemeente een Plan van aanpak indienen bij de provincie en DCMR. Na goedkeuring wordt de puinlaag gefaseerd afgedekt. De nog resterende financiële gevolgen van onderzoek en sanering voor de Dwarsweg-delen worden geraamd op ruim 222.000 euro. De bijdrage vanuit ISV (voor Dwarsweg en Waterweg) is gesteld op 234.000 euro.

GOEREE-OVERFLAKKEE – In antwoord op vragen van de raadsfractie VKGO over grondwaterstanden binnen de gemeente Goeree-Overflakkee, geeft het college aan dat is gestart met de inrichting van een gemeentelijk grondwatermeetnet met 30 peilbuizen. De eerste peilbuizen staan reeds enkele maanden in de verschillende kernen. De overige meetpunten van het net worden in 2016 aangebracht. Met het grondwatermeetnet krijgt de gemeente meer inzicht in de grondwaterstanden en kunnen aan grondwater gerelateerde klachten beter worden beoordeeld.

Door Jaap Ruizeveld

Wijzend op een wettelijke grondslag, geeft het college een overzicht van de vijf partijen die in het land een verantwoordelijkheid hebben rondom grondwater. Zo houdt het waterschap zich niet direct bezig met grondwaterbeheer, maar het heeft wel een belangrijke rol. Zij zorgt voor de juiste hoogten van het oppervlaktewater. Het peilbesluit wordt door het waterschap genomen. Een hoger waterpeil in sloten en boezems leidt tot een hogere grondwaterstand. Waterschappen verlenen vergunning voor kleinere grondwateronttrekkingen. Eigenaren van percelen zijn verantwoordelijk voor water op het perceel en onder de eventuele bebouwing. Dat geldt dus ook voor grondwater.

Provincie en Rijk

De provincie verleent vergunningen voor boorputten en grotere grondwateronttrekkingen. Zij bemiddelt bij het oplossen van grote grondwaterproblemen. Dat is vooral het geval wanneer (het stoppen van) grondwaterwinningen een rol speelt bij grondwaterproblemen.

Het Rijk bepaalt op hoofdlijnen het landelijke beleid voor waterbeheer. De gemeente heeft een centrale rol. Verleent bouwvergunningen en houdt toezicht bij (bouw)activiteiten. Als een perceeleigenaar het water niet op eigen terrein kan verwerken, wordt besproken hoe de gemeente daarin kan ondersteunen.

Kindje gered uit huis Middelharnis

Op maandagmorgen zijn diverse hulpdiensten uitgerukt naar de Rottenburgseweg in Middelharnis. In een woning was veel rookontwikkeling ontstaan doordat eten was aangebrand. De rook werd omstreeks 10:45 uur ontdekt. In de woning bevond zich naast een moeder ook een kindje. Doordat de moeder zich per ongeluk had buitengesloten, heeft de brandweer de voordeur geforceerd. Het kindje is opgevangen door de hulpdiensten en is voor de zekerheid nagekeken door het ambulancepersoneel. Brandweerlieden hebben de woning gelucht. Tekst en foto: www.flakkeenieuws.nl

MIDDELHARNIS - Op 20 mei 2016 vertrekken Leontine Verolme, Peta en Erwin Grootenboer (zoon van Peta) naar Oeganda in Afrika. Niet in de eerste plaats om van het mooie landschap te genieten, maar om aan het werk te gaan. Hardlopend strijdend tegen onrecht.

Het lopen van een halve marathon wordt niet alleen een prestatieloop, maar tevens een middel om de bevolking daar een mooiere toekomst te kunnen geven. In het kader hiervan organiseren zij een decembermarkt.
Op 5 december zal het Diekhuus de plaats zijn voor een markt vol spullen, tweedehandskleding en boeken. Ook is er een mogelijkheid om vers bereide vis te eten.

Tevens is Kampen Drinks aanwezig om zijn speciaal ontwikkelde Pepernoten Likeur aan de wereld te tonen en te kunnen proeven. Het Diekhuusplein wordt omgetoverd tot een plaats van ontmoeting en gezelligheid. Alles ten bate van de kinderen in Oeganda. De markt begint om 9.30 uur.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Bidden met en voor elkaar

Zondag 6 december is er weer gelegenheid om 'met en voor elkaar te bidden'. De bijeenkomst wordt gehouden vanaf 19.15 uur. De koffie staat dan klaar. De bidstond duurt tot ongeveer 20.00 uur. Iedereen is welkom om (stil) mee te bidden. Er kan ook geluisterd worden. De bidstond wordt gehouden in Bij de Bron, Voorstraat 25, naast de kerk.

DIRKSLAND

Kerstmarathonbingo SVIK

Dinsdag 22 december is er weer de kerstmarathonbingo met een 'overheerlijk buffet'. Voor wie alle ronden meespeelt, is het buffet een verrassing. Wie minder ronden meespeelt, betaalt € 10,- per persoon. De bingo begint om 16.00 uur en de deuren gaan om 15.00 uur open. Opgeven kan tot en met 19 december bij een van de volgende telefoonnummers: 493186, 487170 of 06-20213165.

Koffieochtend Reginahof

Dinsdag 8 december van 10.00 tot 12.00 uur is er een koffieochtend bij 't Reginahof. U kunt er andere mensen ontmoeten. Een spel of iets creatiefs, u kunt het met elkaar invullen. Deze ochtend is er gelegenheid om kerstkaarten te maken, voor wie dit wil. Dit alles in een ongedwongen sfeer. Voor de koffie wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Bingo SVIK

Donderdag 10 december is er bingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a in Dirksland.

GOEDEREEDE

Oud papier

De Stichting Oud Papier Apollo haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al het huishoudelijk karton kan worden aangeboden. Graag het oud papier voor 8.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Op het parkeerterrein Het Hofje kan ook oud papier worden gebracht. Dit tussen 8.00 en 17.00 uur.

HERKINGEN

Winterfair

Vrijdag 4 december wordt er op de aspergeboerderij in Herkingen een winterfair georganiseerd. Er zijn diverse stands met woondecoratie, kinderkleding, fotokaarten, ambachtelijke tegeltjes, speelgoed, snoep, sieraden, tassen, borstkolfartikelen, tuinplanten, hardhouten woonaccessoires, gezichtsverzorgingsproducten, rabarberbubbels, baby-cadeauartikelen, fotokaarten, tweedehands kleding, rommelkraam en streekproducten van de aspergeboerderij. Daarnaast is er gelegenheid om boerenfriet te kopen of een lekkere kom eigengemaakte soep. Ook is er een gezellige koffie/theehoek. Voor de kinderen zijn er springkussens, Oud Hollandse spelletjes en de mogelijkheid om een winterlampje te knutselen. De fair is overdekt en rolstoeltoegankelijk en wordt gehouden van 14.00-20.00 uur. De boerderij is te vinden op Peuterdijk 59.

MELISSANT

Gospelkoor

Zondag 6 december wordt in de eredienst de tweede adventszondag gevierd in de Ontmoetingskerk, Nieuweweg 11. Gospelkoor 'The Message' zal medewerking aan de dienst verlenen, waarin ds. R. van Putten uit 't Harde zal voorgaan. Het koor zingt onder leiding van Marco Riedijk en wordt begeleid door Samiel Deurloo op de piano. De dienst begint om 9.30 uur. Er is kindernevendienst.

MIDDELHARNIS

Alzheimer café

Het Alzheimer café is op woensdag 2 december weer geopend en wordt gehouden in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Het gespreksonderwerp is 'Zingeving en spiritualiteit'. Veel ouderen, ook met dementie, gaan zich meer bezighouden met vragen rondom identiteit, waarden, verlies, hun eigen levensverhaal. De vraag staat centraal hoe men deze groepen in die levensfase tot steun kan zijn. Gastspreker is mevr. E. Lingen. Het programma is van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 5 december kunnen er weer goederen voor Roemenië worden ingeleverd. De loods van de Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis is geopend tussen 9.30 en 11.30 uur. Half december hoopt men weer een vrachtauto te laden en richting Roemenië te laten rijden. De hulpgoederen kunnen zijn: warme kleding, huishoudelijke artikelen, keukenartikelen, speelgoed, overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet is verstreken. Ook (klein) meubilair is welkom, natuurlijk wel in goede, nog bruikbare staat. De transporten worden soms gesponsord, maar niet altijd. Dan moeten de kosten van de vrachtauto en de chauffeur betaald worden. Daarom vraagt de organisatie steun in de transportkosten. Bij de ingang van de loods staat een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage. De opbrengst van de verkooptafel in de loods help natuurlijk ook om de transportkosten laag te houden. Vragen? Bel 484228, 603051 of 486377.

Repaircafé

Speciaal voor alle defecte spulletjes voor de feestdagen is het Repaircafé op zaterdag 5 december geopend. In verband met de jaarwisseling is de eerste Repaircafé Middelharnis in 2016 op zaterdag 9 januari, daarna het hele jaar weer zoals gebruikelijk op elke eerste zaterdag van de maand. Plaats: Kringloopwinkel Goed-voor-Goed, Simon Stevinweg 47, Industrieterrein Middelharnis. Tijd: 10.00 uur tot 13.00 uur.

Sinterklaasconcert

Op zaterdagmiddag 5 december geeft het opleidingsorkest van Sempre Crescendo, samen met de trompet en slagwerkleerlingen van de Muziekschool "Goeree-Overflakkee"een Sinterklaasconcert. Het concert vindt plaats in De Notenkraker aan de Juliana van Stolberglaan te Middelharnis. De aanvang is 14.00 uur en de toegang en de pepernoten zijn gratis. Natuurlijk zijn er ook veel muzikale noten! Het opleidingsorkest van Sempre heeft onder leiding van dirigent en docent Andre Leer een speciaal programma ingestudeerd. De trompet leerlingen spelen natuurlijk ook het voorspelbare repertoire, maar er klinkt ook muziek uit het thuisland van de Sint. Als altijd heeft slagwerkdocent Sander Berkvens weer een creatief en spectaculair programma samengesteld. Zijn leerlingen tonen hun veelzijdigheid door te laten horen, dat ze op allerlei slagwerkinstrumenten thuis zijn. Het experiment wordt niet geschuwd.

Kerstbingoavond

De bingocommissie van het Ouderenwerk houdt op zaterdag 12 december een kerstbingoavond voor jong en oud. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. Voor iedereen is er een kleine kerstattentie. De twaalf ronden bingo kosten € 7,-. Dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor € 1,- en een vluggertje met grote prijs voor € 1,-. Natuurlijk kunnen de bezoekers zelf kiezen waar ze aan meedoen. Meer info via 0187-483366.

OUDDORP

Opbrengst Van der Linde Rommelmarkten

De opbrengst van de vele rommelmarkten die gehouden zijn in de loods van Bouwbedrijf van der Linde aan de Zuidweg en aan de Marijkeweg heeft tot verbazing van velen het hoge bedrag van € 19.041,98 opgebracht (€ 6.000,- meer dan vorig jaar). Het hoogste bedrag dat opgehaald is in de afgelopen negen jaren lag rond de € 15.500,-. Een ieder wordt bedankt: de mensen die spullen gebracht en/of gekocht hebben, de kranten en VVV Ouddorp voor de publiciteit. "Bovenal dank aan de HEERE, Die de kracht en de energie heeft gegeven, zodat deze rommelmarkten gehouden konden worden", aldus de organisatie.

Winterfair

De activiteitencommissie van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp organiseert zaterdag 12 december in het kerkgebouw aan de Dorpstienden haar jaarlijkse Winterfair. Tussen 9.00 en 16.00 uur is men hartelijk welkom om gezellig rond te snuffelen in de gepresenteerde spulletjes en kleding, te genieten van een kopje koffie met een aardige attractie of gebakken kibbeling van prima kabeljauw, gerookte vis en patat als hapje te nuttigen. Het is eigenlijk een kleine kringloopmarkt, met daarbij, passend in de komende feestdagen, ook kerststukjes. Voor een muzikaal intermezzo zorgt (om 11.00 uur) de Concordia blokfluitgroep.

OUDE-TONGE

Kerstmarkt Ebbe en Vloed

Op woensdag 9 december wordt er in Ebbe en Vloed weer de jaarlijkse kerstmarkt gehouden. Er is een rad van fortuin en er zijn veel gezellige kraampjes. Verder is er een oliebollen- en frituurkraam. De markt begint om 13.00 en duurt tot 18.00 uur.

Jeugdmiddag

Op woensdag 9 december kunnen alle kinderen van groep 1 t/m 8 genieten van een gezellige kerstmiddag in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Ze zijn hartelijk welkom van 13.30-15.00 uur. Kosten: € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

OUDE- EN NIEUWE-TONGE

Opbrengst Collecte voor Vereniging Bartiméus

Van 26-10-2015 t/m 31-10-2015 heeft Vereniging Bartiméus Sonneheerdt in Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge gecollecteerd voor kinderen met een visuele beperking. De collectevrijwilligers hebben € 1515,32 opgehaald. Een mooi bedrag, waarvoor alle gevers heel hartelijk worden bedankt. De opbrengst wordt onder andere besteed aan onderzoek om de oogzorg te verbeteren en aan goed toegankelijk onderwijs. Meer informatie: steunBartimeus.nl/collecte

Klassiek concert ANBO

Op dinsdag 15 december organiseert de ANBO Oostflakkee, in samenwerking met Ebbe en Vloed en de Zonnebloem Oostflakkee, een klassiek concert. Dit concert zal worden uitgevoerd door deelnemers aan het Prinses Christina Concours en plaatsvinden in de Ebbe en Vloed in Oude-Tonge. Aanvang 14.30 uur. Het is de eerste keer dat het eiland wordt bezocht door jonge musici die door dit soort concerten podiumervaring op kunnen doen. Dit concert is mede mogelijk geworden door de financiële bijdrage van Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom.

SOMMELSDIJK

Sinterklaasbingo

Vrijdag 4 december is er Sinterklaasbingo om 19.30 uur. De zaal van wijkgebouw De Zwaluw aan de Sperwer 55 is open om 19.00 uur. Koffie/thee is gratis. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast zijn er negen gratis prijsjes.

STELLENDAM

Jaarvergadering Vereniging Oranjefeest

Dinsdag 8 december wordt de Jaarvergadering van Vereniging Oranjefeest Stellendam gehouden. Tijdens deze vergadering wordt het afgelopen jaar besproken en wordt er vooruit gekeken naar het komende jaar. Als iemand ideeën heeft of het bestuur wil komen versterken, dan hoort men dat graag. De notulen en vergaderpunten kunnen gelezen worden op www.vos-web.nl, Facebook: Vereniging Oranjefeest Stellendam of een berichtje via vos2008stellendam@gmail.com. De vergadering zal gehouden worden bij Taxi Donkersloot, Mr. Iman Caustraat 55. De aanvang is 20.00 uur. Vanaf 19.45 uur is de zaal open. De vereniging bedankt de sponsoren en vrijwilligers die het afgelopen jaar ondersteuning gaven.

Wintermarkt

Op vrijdag 11 december wordt in het Forum naast de Gereformeerde Kerk aan de Kerkhoflaan 2 een wintermarkt gehouden van 15.00-20.00 uur. Er zijn mooie artikelen van steigerhout, leuke hebbedingetjes, brocante, boeken, bloemstukjes en lekkers voor de inwendige mens, zoals erwtensoep 'de luxe', oliebollen, chocolademelk en nog veel meer. Voor de kinderen en/of kleinkinderen is er gelegenheid om samen te knutselen, terwijl de ouders de wintermarkt bezoeken. De kerk is ook geopend en daar wordt muziek gemaakt door verschillende muzikanten en er is ook gelegenheid om daar samen Kerstliederen te zingen.

Goederen voor Roemenië

Vrijdag 4 december houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660). Omdat de eerste vrijdag in het nieuwe jaar op 1 januari valt, zal er geen inzameling gehouden worden. De eerste inzameling voor volgend jaar staat gepland op 5 februari 2016.

Tegen het decor van een enthousiaste leerlingengroep overhandigt Pieter Brandwijk (rechts vooraan) het Vecon Business School certificaat aan enkele economiedocenten van de PM. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis is naast de havo nu ook het vmbo (basis/kader) gecertificeerd als Vecon Business School. Tijdens de internationale Global Entrepreneurship Week, die van 16 t/m 20 november werd gehouden en waaraan ook de PM meedeed, mocht hier het vmbo het bijbehorende certificaat in ontvangst nemen.

Door Hans Villerius

De Global Entrepreneurship Week (GEW) is een evenement waarbij in meer dan 150 landen wereldwijd op hetzelfde moment aandacht wordt gegeven aan ondernemerschap. De GEW is daarmee mondiaal het grootste ondernemerschapsevenement. In de loop van de jaren is de GEW uitgegroeid tot een netwerk van organisaties en stakeholders: het Global Entrepreneurship Network. Niet alleen ondernemingen en ondernemers doen eraan mee, maar ook universiteiten, hogescholen, mbo's en steeds meer voortgezet onderwijs-scholen organiseren activiteiten in de GEW.

Certificaat

Het onderwijs hecht dus eveneens waarde aan ondernemerschap bij jongeren en ook de PM heeft daar in de achterliggende jaren heel veel energie ingestoken. Voortgezet onderwijsscholen die zowel in de onderbouw als in de bovenbouw in hun onderwijsprogramma voldoende extra aandacht besteden aan de economische aspecten van de maatschappij en voor talentontwikkeling van leerlingen in het profiel Economie en Ondernemen, kunnen in aanmerking komen voor het certificaat Vecon Business School. Twee jaar geleden behaalde de PM dit certificaat al voor de havo. Nu dus ook voor het vmbo.

Ondernemende houding

Een Vecon Business School biedt leerlingen de kans om hun diploma van extra waarde te voorzien. De extra lesmodules die ze krijgen, verschaffen leerlingen niet alleen extra kennis en vaardigheden, maar bieden hen ook de kans om ondernemerschap en ondernemendheid verder te ontwikkelen. Leerlingen runnen in de onderbouw van het vmbo de Wereldwinkel op D'n Diek in Middelharnis en werken aan projecten voor opdrachtgevers in de regio, zoals Woongoed GO, CuraMare en Stichting Zuidwester.
In de bovenbouw van het vmbo wordt binnen Economie & Ondernemen extra aandacht besteed aan ondernemerschap en een ondernemende houding door weekstages bij verschillende bedrijven en door deelname aan het project Jong Ondernemen. Bij dit laatste zetten leerlingen een eigen mini-onderneming op en runnen die voor de periode van een half jaar. Dit doen leerlingen in groepsverband, waarbij ieder een realistische rol vervult binnen een meerhoofdige directie. Ze brainstormen over welk product ze in de markt willen zetten en hoe ze dat het beste kunnen doen. Ze schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel, maken een ondernemersplan, geven eigen aandelen uit om aan geldelijke middelen te komen, ze maken begrotingen, houden directievergaderingen en aandeelhoudersvergaderingen, ze beheren een eigen bankrekening en dragen zowel Loonheffing, Omzetbelasting als Vennootschapsbelasting af. En als na een halfjaar de mini-onderneming wordt beëindigd, keren ze de aandeelhouders ook een winstdeel uit.
Overigens hoeven leerlingen geen zelfstandig ondernemer te worden om later daadwerkelijk iets met het geleerde te kunnen doen. Binnen het vmbo op CSG Prins Maurits doen de leerlingen vaardigheden op voor het leven. In elk toekomstig beroep is een ondernemende houding belangrijk en daar wordt nu al aan gewerkt.

Verbinden met praktijk

Beleidsmedewerker Pieter Brandwijk van de Prins Mauritsschool werkt er al jaren aan om de verbinding school-ondernemers-overheid in de regio tot stand te brengen en "om ondernemendheid en ondernemerschap op de kaart te zetten op school", zoals hij 't zelf verwoordt. "Onze school heeft betrokkenheid met ondernemers en daar hebben we ook ontzettend op ingestoken. Al vanaf de eerste klas brengen we de leerlingen vaardigheden bij om klantgericht bezig te zijn. Kiezen ze later voor het beroepsgerichte profiel Economie & Ondernemen in het vmbo, dan zijn ze ook verplicht de module 'Ondernemen' te volgen. Daarin leren ze een houding aannemen en maken ze zich kennis en vaardigheden eigen die hun leven lang meegaan. Maar even zo belangrijk is het dat een koppeling met de praktijk wordt gemaakt, dat dit alles wordt toegepast in een realistische onderwijscontext, buiten de schoolmuren, want daar ligt voor de leerlingen de praktijk. In de ondernemerswereld wordt dit concept dat we nu hanteren heel erg toegejuicht. We merken dat stage verlenende bedrijven heel tevreden zijn over onze leerlingen en over hoe onze school hen begeleidt."
Als initiatiefnemer in de regio, vindt CSG Prins Maurits het waardevol dat de verbinding tussen school, ondernemers en overheid gelegd kon worden en dat ze nu naast de havo hiervoor ook voor het vmbo gecertificeerd is. "Een eigentijdse school hoort ingebed te zijn in haar omgeving", legt Brandwijk uit. "Door de buitenwereld bij het onderwijs te betrekken, maken leerlingen een connectie met het werkveld en met de maatschappij. Onderwijs in de echte wereld verhoogt zowel de motivatie als het leerrendement van de leerlingen. En door eraan te werken dat het onderwijsaanbod zo veel mogelijk wordt afgestemd op de arbeidsrelevantie en de behoeften in de regio, hebben onze leerlingen die regio straks heel wat te bieden!"

Zie elders in deze krant ook het artikel 'Een week lang verrijkend contact tussen havo-leerlingen en regionale ondernemers'.

Zandwal op recreatieterrein valt niet onder provinciaal beschermd gebied

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een informatief schrijven aan de gemeenteraad, geeft het college van b. en w. aanvullende gegevens bij het eerder behandelde onderwerp Beleid zandwallengebied en bebouwingslinten. Daarin wordt enerzijds aandacht besteed aan het provinciale beleid en anderzijds aan de insteek die de gemeente hier ruimtelijk aan kan geven als het gaat om zandwallen binnen bestaand stedelijk gebied of op recreatieterreinen.

Door Jaap Ruizeveld

Het provinciale beleid is, zo schrijft het college, er niet op gericht om iedere zandwal of andere cultuurhistorisch waardevolle element te beschermen, maar zij heeft het zandwallengebied aangewezen als gebied met een hogere beschermingswaarde. Dit is geregeld in de provinciale verordening Ruimte. Bij deze verordening zit een kaart waarop is aangegeven waar het gebied ligt dat de provincie wil beschermen. De provincie is van mening dat zandwallen binnen bestaand stedelijk gebied of op een recreatieterrein niet tot het door de provincie te beschermen gebied behoren. Dit wil niet zeggen dat deze gebieden niet waardevol zijn, maar dat de provincie aan de gemeente overlaat hoe hier ruimtelijk mee om wordt gegaan.

Uitgangspunten

Voor wat betreft bouwen in het buitengebied is sanering het uitgangspunt. Echter, er kunnen gevallen zijn dat het om ruimtelijke of andere redenen toch gewenst is medewerking te verlenen aan initiatieven zonder dat deze gecombineerd worden met sanering. Er moeten dan grondige redenen zijn om van het beleid af te wijken. Het zandwallengebied is als gebied waardevol en bevat ook veel cultuurhistorisch waardevolle elementen. Om die reden zijn diverse percelen niet geschikt voor woningbouw, omdat dit op die plek afbreuk zou doen aan de waarde van het landschap. Er zijn echter ook plekken in het zandwallengebied waar dit veel minder, of niet het geval is. Het college gaat nader in op mogelijkheden voor het bouwen in open plekken in het lintgebied in Ouddorp (uitgangspunt saneren van 1000 m2 aan bebouwing in ruil voor een recreatiewoning) en o.a. bij het saneren van 5000 m2 glas elders op het eiland. Maatwerk moet mogelijk zijn, stelt het college.

Problematiek

Een landelijke trend is dat het aantal agrarische bedrijven afneemt en dat de omvang van agrarische bedrijven toeneemt. Het gevolg hiervan is dat agrarische bebouwing zich concentreert op een aantal grotere agrarische bouwblokken. Er blijft dan nog een aantal kleinere bouwblokken over dat niet meer levensvatbaar is. Daarbij is lang niet alle leegstaande bebouwing geschikt voor een andere functie en dient er dus gesaneerd te worden om verpaupering te voorkomen. Deze trend is ook op Goeree-Overflakkee waarneembaar. Het is vrijwel onmogelijk om vast te stellen hoeveel bebouwing er de komende jaren voor sanering in aanmerking komt. De afgelopen jaren zijn er enkele hectares aan bebouwing gesaneerd en ook nu zijn er diverse initiatieven voor sanering, geven burgemeester en wethouders aan.

MIDDELHARNIS – Onlangs kwam er een eind aan Lia's Boetiek. Drieëntwintig jaar lang heeft Lia de kledingwinkel aan de Schoolstraat gehad en nu is daar een eind aan gekomen. Veel belangstellenden waren aanwezig en zongen het afscheidslied mee dat haar zus had geschreven.

Verrijkend contact tussen leerlingen en ondernemers

Ondernemers en leerlingen met elkaar in gesprek. Foto's: Prins Mauritsschool.

MIDDELHARNIS – Op de Prins Mauritsscholengemeenschap is de havo voor het tweede jaar gecertificeerd Vecon Business School. De leerlingen krijgen daarom het hele jaar door zoveel mogelijk 'ondernemend onderwijs'. Maar tijdens de Global Entrepreneurship Week, die gehouden werd van 16 t/m 20 november, werden er extra activiteiten georganiseerd, met 'ondernemendheid' als rode draad. Docent en decaan Bartha Moerkerk van de PM kijkt tevreden terug op de week en vertelt erover.

Door Hans Villerius

"In alle havo-leerjaren geeft onze school een ondernemende vorm van onderwijs: het uitvoeren van projecten voor buitenschoolse opdrachtgevers, het runnen van een eigen mini-onderneming, het geven van gastlessen door ondernemers en vele andere activiteiten. Bij de vakken Economie en Management & Organisatie is het inmiddels een vast onderdeel van het programma geworden. Maar extra activiteiten worden er georganiseerd tijdens de Global Entrepreneurship Week. Dit zowel om onderwijs-ondernemers-overheid verder te verbinden als om de koppeling van het onderwijs met de praktijk te maken, want zeker dat laatste is ook erg belangrijk."

Regionale ondernemers

Tijdens de speciale 'ondernemende week' werd een divers programma aangeboden om extra aandacht te geven aan 'ondernemendheid'. "Het was bijzonder om te zien hoe regionale ondernemers hieraan spontaan meewerken", vervolgt Moerkerk. "Voor alle havo-klassen werden traktaties verzorgd door Plus Tessemaker Stellendam, Plus Slingerland Middelharnis, Bakker Koese Sommelsdijk, Bakker Van Helden Middelharnis en Adviesgroep De Vogel Ouddorp/Middelharnis. Op die manier zorgde een kleine lekkernij voor een welkome onderbreking van de dag."
Een groep ondernemers, met ieder een eigen expertise, is via speeddates in gesprek geweest met de havo 4-leerlingen van het vak Management & Organisatie. Het waren J. Santifort van Drogisterij.net, J. Groen van IC Automatisering, P. Bin van WebNL, R. Mostert van idSystemen, J. van Gurp van Adviesgroep De Vogel, J. Catsburg van NXXT Autorijscholen en M. Boogaard van Kibo Accountants. Eén ondernemer verzorgde in havo 5 bij het vak Economie gastlessen over de strategie binnen een onderneming: 'het idee (product of dienst) is er, maar dan?' Het ging over de weg van idee naar verkoop en wat daar allemaal bij komt kijken. "De gesprekken verliepen soepel, ondernemers vertelden enthousiast en leerlingen hadden veel te vragen. Door de interactie waren het mooie leerzame lessen", vertelt Moerkerk. "In havo 3 werd een korte toelichting op ondernemerschap in de bovenbouw van de havo gegeven. En in twee havo 3-klassen zijn mini-ondernemers van havo 5 geweest om er hun ervaringen te delen. Verder was er nog een bijeenkomst van de PM mini-ondernemers met een bedrijfsfunctionaris van de gemeente Goeree-Overflakkee. Die vertelde over Het Delta Netwerk en de bijeenkomst van dit netwerk op 3 december aanstaande. Daar zullen de 'ondernemers in de dop' zich tijdens een congres en netwerkevent presenteren aan ondernemersland." Met een leuke puzzel over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen viel nog een lekkere lunch voor twee personen te verdienen, gesponsord door Werelds InSide bij Tieleman Keukens.
"Deze ondernemende week was echt de moeite waard", blikt Moerkerk terug. "Het heeft de verbinding tussen onderwijs, ondernemers en overheid weer een stukje verder gebracht. Voor alle partijen is het waardevol van elkaar te horen wat de ervaringen, vragen en ideeën zijn. Want: leren in de echte wereld, dát motiveert!"

Zie elders in deze krant ook het artikel 'PM ontvangt nu ook voor vmbo het certificaat Vecon Business School'.

Steriele insecten in de strijd tegen de uienvlieg

Twee medewerkers van Bio Control De Groene Vlieg (l.) overhandigen aan hun klanten Oudijk en Buijs de eerste SIT certificaten op het eiland. Foto: Hans Villerius

MELISSANT – Op een aantal plekken in Nederland werd er in de landbouw al gebruik van gemaakt, maar op Goeree-Overflakkee nu ook. Een duurzame manier van gewasbescherming waarbij gebruik gemaakt wordt van gesteriliseerde insecten, de zogenaamde Steriele Insecten Techniek (SIT). Het systeem werd in Nieuwe-Tonge ontwikkeld door het bedrijf De Groene Vlieg. En daarvan kregen vorige week de eerste agrariërs op Goeree-Overflakkee die zich op het gebied van gewasbescherming door dit bedrijf laten adviseren en begeleiden, het SIT certificaat uitgereikt.

Door Hans Villerius

Het zijn de landbouwers Frans Oudijk te Melissant en Marco Buijs te Dirksland die ervoor gekozen hebben om op deze milieuvriendelijke, duurzame wijze van gewasbescherming de druk op hun uiengewas door de uienvlieg zeer sterk terug te dringen op hun akkers. Ze hebben dit inmiddels een jaar geprobeerd en het beviel zo goed, dat ze 't zo blijven doen.

Uienvlieg

De uienvlieg is het schadelijkste insect in de uienteelt. De vlieg overwintert als pop in de grond op akkers waar uien stonden. In het voorjaar komen de vliegen tevoorschijn en gaan ze op zoek naar velden in de buurt, waar jonge uienplantjes staan. Daar leggen ze hun eitjes aan de voet van de plantjes. De maden vreten de ondergrondse delen van de plant op en daarna, in de zomer, doen ze zich tegoed aan de bol. De uienvlieg wordt zo'n twee maanden oud en zet in die tijd tussen de 150 en 200 eitjes af. Als geen bestrijding wordt toegepast en de druk van de uienvlieg op het gewas groot wordt, kan er aanzienlijke schade ontstaan.

Insecticiden

De reguliere manier om de uienvlieg te bestrijden, is gebruikmaking van uienzaad dat gecoat is met insecticiden. De buitenschil van het zaad vormt als het ware een giftige jas, waar de uienvlieg niet tegen kan. Het gif wordt echter ook door de uienplant opgenomen, het komt in de bodem terecht en daarvandaan eveneens in het grondwater. In toenemende mate hebben afnemers van uien, supermarktketens bijvoorbeeld, belangstelling voor producten die duurzaam zijn verbouwd, dus die tijdens de teelt niet 'belast' zijn geworden met de schadelijke stoffen van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zien ook landbouwers het belang in van minder insecticiden te gebruiken. Bovendien werkt het vergif rond het uienzaad slechts acht weken, dus moet in de strijd tegen de uienvlieg het gewas naderhand ook nog bespoten worden. De vraag ontstond dan ook naar een geschikt alternatief. En dat is er.

Steriele vliegen

Al in 1980, nadat bioloog Thijs Loosjes in Nieuwe-Tonge het bedrijf De Groene Vlieg startte, werd hier een ander soort bestrijdingstechniek ontwikkeld, waarbij het voortbestaan van de uienvliegpopulatie op een uienveld vanuit een heel andere invalshoek wordt tegengegaan. Als op de akker voorkomen wordt dat de uienvlieg nieuwe eitjes legt, sterft bij een gemiddelde levensduur van acht weken de vlieg er vanzelf uit.
Om dit te realiseren, ontwikkelde De Groene Vlieg de Steriele Insecten Techniek. Daarbij worden uienvliegen gekweekt waarvan de poppen in het laatste stadium van hun groei worden gesteriliseerd. Door de onvruchtbaar gemaakte vliegen uit te zetten op een uienveld, paren deze wel, maar zorgen ze niet voor nageslacht en sterft het 'volk' uit. Ongerust zijn dat de vliegen wegzwermen naar andere akkers hoeft niet, want de uienvlieg is een lui insect, dat niet graag eropuit trekt.
SIT blijkt een succesvolle bestrijdingsmethode te zijn, niet alleen duurzaam, maar voor de landbouwer ook minder arbeidsintensief. Hij hoeft het gewas niet meer te bespuiten, terwijl De Groene Vlieg het bestrijdingsproces begeleidt door wekelijks het effect te meten van het inzetten van de steriele vlieg en deze inzet zo nodig aan te passen. Bovendien maakt de SIT methode prijstechnisch geen of nauwelijks verschil met de reguliere, chemische, bestrijdingsmethoden.

Productie

De productie van gesteriliseerde uienvliegen vindt plaats in Nieuwe-Tonge, bij De Groene Vlieg, dat sinds haar overname vorig jaar door het bedrijf HLB een andere naam heeft: Bio Control De Groene Vlieg. Het kweken van de vliegen is een heel proces, van het om de twee dagen oogsten van de eitjes, het laten ontwikkelen tot made en tot pop, waarbij een kunstmatig dieet wordt ingezet, het op transport gaan naar België waar door bestraling de poppen onvruchtbaar worden gemaakt, en uiteindelijk het massaal uitzetten op het uienveld. In 2012 produceerde De Groene Vlieg niet minder dan één miljard gesteriliseerde uienvliegen, nodig voor de momenteel 8500 hectare landbouwgrond – door heel Nederland heen – waarop uiengewas met de SIT methode wordt beschermd. Nu dus ook op Goeree-Overflakkee.

Groei

En de kans is groot dat de agrariërs Oudijk en Buijs op het eiland niet de enige twee zullen blijven die aan de steriele vlieg gaan. Vorige week namelijk organiseerde het bedrijf Mol Agrocom te Oude-Tonge voor belangstellende landbouwers een uienavond die, met als thema 'Kwaliteit is geld waard', in het teken stond van duurzaamheid, verduurzaming van de teeltmethode. De Groene Vlieg was één van de genodigden om op deze avond een presentatie te verzorgen over de door haar ontwikkelde Steriele Insecten Techniek. Met een bezoekersaantal van 240 telers was de avond niet alleen een geslaagde bijeenkomst, maar zou het ook zo maar kunnen dat volgend jaar heel wat meer steriele vliegen op de eilandelijke uienvelden kansloos aan het paren zijn…

GOEREE-OVERFLAKKEE - Goeree-Overflakkee - Herinneringen, verhalen, emoties. De Watersnoodramp maakt nog altijd veel los op Goeree-Overflakkee. Dat blijkt elk jaar op en rond 1 februari, bij de herdenking van de ramp van 1953. Maar dat bleek ook tijdens de bustocht op dinsdag 24 november. De tocht, georganiseerd door Stichting Podium, voerde niet minder dan 110 belangstellenden langs herinneringen aan de Watersnoodramp op Goeree-Overflakkee en het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Stichting Podium had gerekend op ongeveer zestig aanmeldingen voor de bustocht. De belangstelling was echter bijna twee keer zo groot. Er waren dan ook twee bussen nodig om deze bijzondere excursie voor iedereen mogelijk te maken. Beide bussen vertrokken vanaf Ebbe en Vloed in Oude-Tonge en Tieleman Keukens in Middelharnis. Daarna gingen de wegen voor even uiteen. De ene bus reed voornamelijk op de oostelijke helft van het eiland en deed bijvoorbeeld de dijkcoupure in Den Bommel en de Zweedse geschenkwoningen in Zuidzijde aan. De andere bus reed eerst naar het westen om onder meer het Haegse Huus en de Noorse geschenkwoningen aan de Koning Haakonstraat in Stellendam te bekijken. Ook onder andere Battenoord, de Doetinchemsestraat in Middelharnis en de ernstig getroffen Julianastraat in Oude-Tonge stonden op het programma.

In beide bussen kregen de deelnemers aan deze excursie het een en ander te horen over die fatale nacht in 1953, de hulp erna, het dichten van de dijken en de manier waarop de getroffen eilanders hun leven weer oppakten. In de ene bus vertelde Piet Vreeswijk uit Nieuwe-Tonge zijn verhaal, in de andere kwam Els Dekker, vrijwilligster van het Watersnoodmuseum en in 1953 woonachtig in Nieuwe-Tonge, met wetenswaardigheden. Maar niet alleen Vreeswijk en Dekker waren aan het woord. Het was de bedoeling van Stichting Podium om ook de deelnemers hun verhalen over de Watersnoodramp te laten vertellen. Dat kwam heel goed uit de verf. Tal van reizigers raakten met elkaar in gesprek en diverse deelnemers pakten ook de microfoon om hun herinneringen te delen met de rest van het gezelschap in de bus. De gesprekken zetten zich in het Watersnoodmuseum voort. Daar kreeg iedereen vrije toegang én koffie met een Zeeuwse bolus. Bovendien was er een film over de ramp te zien.

Erfgoedlijn

De excursie van Stichting Podium vond plaats in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. "Met als thema 'over leven met het water' organiseren wij drie bijeenkomsten", zegt Dorien Kickert, secretaris van Stichting Podium. "Dit is de eerste. Wij bieden de excursie aan als herinneringstocht, zodat mensen met elkaar in gesprek raken en hun herinneringen delen. De volgende bijeenkomst die wij organiseren is op vrijdag 11 december bij De Overkant in Ouddorp. Naast deze bijeenkomsten heeft Stichting Podium eerder dit jaar de Erfgoedlijnkrant uitgebracht en meerdere QR-bordjes geplaatst bij cultuurhistorisch erfgoed op het eiland." De werving van de deelnemers aan de excursie liep via de ouderenbonden ANBO en PCOB. Stichting Podium organiseerde de excursie in samenwerking met bureau Tauw, dat bezig is met het bijeenbrengen van documentatie over de Watersnoodramp op Goeree-Overflakkee. Niet alleen over de rampnacht zelf, maar ook over de hulpverlening, de bedijkingen, de Deltawerken en het leven met het water nú. Bureau Tauw (Technisch Adviesbureau van de Unie van Waterschappen) was nauw betrokken bij de wederopbouw na de Watersnoodramp, maar houdt zich tegenwoordig ook bezig met geschiedschrijving.

Kerstconcerten Jong Dameskoor Shira

Jong Dameskoor Shira.

DIRKSLAND - Op donderdag 17 december geeft Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman een kerstconcert in de Hervormde Kerk te Dirksland. Medewerking aan deze avond wordt verleend door The Lailly Voices en Mannenkoor Obadja o.l.v. Jan Bezuijen en organist Johan van Wijk.

MIDDELHARNIS - Op D.V. maandag 21 december geeft Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman en organist Joost van Belzen een kerstconcert in de Hervormde kerk te Middelharnis. Medewerking aan deze avond wordt verleend door Kinderkoor Kadosj, Jeugdkoor Hadar en Chr. Mannenensemble Goeree allen o.l.v. Berdien Dekker, Pianist Martin Kolff en Fluit/hobo Martin van Moort.

Jong Dameskoor Shira telt nu ca. 60 leden en repeteert in Zeeland en Goeree-Overflakkee. Het driestemmig dameskoor heeft een geheel nieuw kerstreportoire ingestuurd, naast het Gloria D van Vivaldi, en het Halleluja van Händel, zingt het koor ook twee bekende Christmas Carols. Tevens zingt het koor een prachtig oratorium (Season of Praise) van J. Martin. Binnen het koor zingt sopraan Elise Hout solo.

Tijdens deze avonden zal door de 13-jarige Anne-Marith Boone uit Nieuwerkerk een prachtige pianosolo ten gehore worden gebracht.

Deze kerstconcerten zijn ten bate van het HVC, stichting Hulp Vervolgde Christenen. In Januari geeft het koor 2 open repetities. Alle dames in de leeftijd van 15-45 jaar zijn hartelijk welkom. De repetities vinden plaats in de Hoeksteen in Middelharnis. Woensdag 13 januari en maandag 25 januari. Aanvang: 19:30 tot 21:30 uur. Er is een gezellige pauze!

Beide concerten beginnen om 19:30 uur. De kerk is open vanaf 19:00 uur. Kaartverkoop vindt plaats bij de ingang van de kerk of via de website www.peterwildeman.nl. De toegang bedraagt €6,50 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen tot 12 jaar, met een gezinsmaximum van € 20,00.

Vijf jaar huifbedrijden op Goeree-Overflakkee

OUDDORP - De Stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee (SHGO) bestaat dit jaar vijf jaar. Ze is in 2010 in het leven geroepen door drie enthousiaste menners, Peter Knape van Hippisch Centrum Ouddorp, Hans Koldijk, ondernemer uit Tholen en Jaap Sonneveld uit Ouddorp. Doel: liggend paardrijden mogelijk maken voor (meervoudig) gehandicapten op het eiland. Door samenwerking met zorginstelling Zuidwester en de Rabobank kwamen er een huifbed met tillift en twee geschikte paarden, de tinkers Ben & Jerry. Eerst werd er geoefend, begin 2011 maakten de eerste cliënten een rit op de paardenruggen.

De stichting draait op louter vrijwilligers. Uiteraard valt er wel eens iemand af, maar de harde kern is gebleven en staat op deze foto.

Vlnr: Piet van der Veer uit Sommelsdijk, Lambert de Geus uit Herkingen, menner Peter de Keizer uit Den Bommel, boven de paarden menner en voorzitter Hans Koldijk uit Tholen, Leo de Kooning uit Goedereede en menner Hans Breen uit Ouddorp.

De eersten, Piet en Lambert, assisteren wekelijks al vijf jaar lang de cliënten van Zuidwester bij het taxivervoer van en naar Middelharnis. (foto: Lies Russel)

Niet op de foto staan de dames vrijwilligers Anna en Emma Hoek, Nienke Veenendaal uit Ouddorp, Saskia Drok uit Stelledam en Mirjam de Jongh uit Melissant. De paarden zijn Ben en Santana, want Jerry is onlangs overleden.

De paarden geven, dan met koets, binnenkort acte de presence op de kerstmarkt in Hernesseroord en wel op 12 december. Info: www.shgo.nl

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Zaterdag 28 november heeft PV De Rode Duif haar jaarlijkse duivententoonstelling georganiseerd.

De liefhebbers van de vereniging hebben vrijdagavond jl. hun duiven gebracht. Elke liefhebber heeft 4 duiven ingezet, nl. 1 oude doffer, 1 jonge doffer, 1 oude duivin en 1 jonge duivin. Zaterdagmorgen zijn de duiven door Jaap Jongejan uit Middelharnis gekeurd.
Nadat alle duiven, welke volgens de keurmeester er tiptop uitzagen, gekeurd waren, kon de eindstand worden opgemaakt. 1e prijs J.C. Wagner; 2e prijs Danny Pieterse; 3e prijs Jan Melaard.
's Avonds ontvingen de winnaars duivenvoer.
Tijdens de tentoonstellingsavond kon de leeftijd van een 6-tal duiven worden geraden. Veel aanwezigen hebben hieraan meegedaan. De totale leeftijd van deze 6 duiven was 36 jaar.
3 mensen hebben dit goed geraden, nl. Cees Esser, Guus Roeland en Theo van Stralen. Na loting bleek Theo van Stralen de winnaar te zijn van een mooie vleesschotel.
Ook draaide 's avonds het Rad van Avontuur voor mooie prijzen (boterletters, vleesschotels, droge worsten, rollades, bonnen van Agrimarkt). Vele aanwezigen konden met prijzen naar huis toe gaan.
Na afloop van de avond vond er ook nog een verkoop plaats van bonnen voor eieren of jonge duif, die geschonken waren door gerenommeerde liefhebbers. De verkoop leverde een mooi bedrag op.

PV De Rode Duif wil schenkers en kopers van de bonnen heel hartelijk danken voor de steun aan onze vereniging. Ook alle mensen die aanwezig zijn geweest en mee hebben gedaan aan het Rad van Avontuur heel hartelijk bedankt, zonder uw aanwezigheid had de tentoonstelling niet zo goed gelopen, als het nu is gegaan.

Ook een woord van dank aan de bedrijven die onze vereniging hebben gesteund: J.M.H. Adviseurs BV, Van Dis Assurantiën BV, Rozima Hoveniers, Onderhoud- en Timmerbedrijf Van Gurp en Agrimarkt.

Jubilarissen bij brandweer Den Bommel

DEN BOMMEL - Tijdens de korpsavond van brandweer Den Bommel zijn enkele leden in het zonnetje gezet.

Dit vanwege hun inzet voor de brandweer en daarmee voor de burgers van Den Bommel en omstreken. Door clustercommandant Jan Tuns werden de volgende leden onderscheiden: Johan Post; 30 jaar vrijwilliger. Huidige functie is bevelvoerder; Bert du Pree; 12,5 jaar vrijwilliger. Huidige functie is chauffeur/manschap; Marcel Stander; 10 jaar rijwilliger. Huidige functie chauffeur/manschap. Op de staan de jubilarissen met de clustercommandant. Ook Mels Snijders (10 jaar) en Henk van der Pijl (15 jaar) werden onderscheiden maar staan niet op de foto. Zij konden niet aanwezig zijn vanwege hun werk.

Ingezonden:
Vandalisme

Beste lezer,
Vorige week zag ik een groepje jongeren de prullenbak bij de "berg" in de Westplaat in de brand steken met vuurwerk.

Ik liep op een afstand en moest even nadenken wat ik hier nu mee moest. Een paar jaar geleden heb ik bij de gemeente om de bak gevraagd omdat we veel last hadden van rommel, met name van glas dat daar na de vele feestjes werd achtergelaten. Diverse mensen moesten hierdoor met de hond naar de dierenarts.

Lang verhaal kort te maken, ik voel me een beetje mede-eigenaar van die prullenbak en weet hoe lang het heeft geduurd voor dat het ding er stond en er wordt best wel gebruik van gemaakt. Al kan het nog wel beter beste feestvierders.

Thuis besloot ik het maar netjes te melden bij de politie. Tot mijn verbazing ging ik een hele tijd in de wacht bij een betaald nummer. Wat vreemd, ik wil vandalisme melden en moet daar voor betalen. De wachttijd duurde me te lang en ik besloot de gemeente te bellen. Wellicht kunnen zij de boa bereiken zodat die even poolshoogte kon nemen.

Wat denk je; keuzemenu waar ik verwezen werd naar de website....en alweer een wachttijd. Het heterdaadje zat er niet meer in waarop ik besloot zelf maar eens een kans te wagen ze te betrappen.

De heren waren natuurlijk alert en peerden m toen ze me aan zagen komen. Sherlock Holmes in mij werd geactiveerd en ik nam met mijn telefoon zelfs nog een foto van de boefjes op de vlucht. Bij het bekijken van die foto bleek echter mijn speurneusgehalte toch wat tegen te vallen.

Eer ik bij mijn brandende bakje (zonder bodem ondertussen) aankwam waren zij al uit zicht natuurlijk. Jammer maar ik had in ieder geval mijn best gedaan.

Tot mijn verrassing trof ik ze even later aan op de Kaai. Ze herkenden mij ook en daardoor kwamen we in gesprek en zette ik ze snel even op de foto. Dat mocht niet vonden zij maar wat zij uitgespookt hadden vond ik niet kunnen en ik legde ze uit waarom ik dat vond en wat ze dachten dat dit soort gedoe de samenleving kost en waarom ze denken zich dan maar op hun privacy te kunnen beroepen. Als je privacy wilt moet je geen spullen van een ander slopen.
Ze leken het toen pas te beseffen, we gingen uit elkaar want ja ik stond daar wel tegenover 4 pubers. En de één was wat redelijker dan de ander.

Een stukje verder kom ik onderaan den Diek de politie tegen en vraag ze netjes dat ik vandalisme wilde melden. U zult het niet geloven maar mevrouw agent gaf aan dat ze geen tijd had om naar mijn verhaal te luisteren en dat ik maar moest bellen naar het algemene nummer. Ze zullen best prioriteiten moeten stellen maar ik keek toch vreemd op van deze reactie, ik kon ze zo de dadertjes aanwijzen, die waren 500 meter verderop.

Beste lezer, ik weet dat het geen schokkend delict is, dat er momenteel wel andere zaken spelen in de wereld. Maar op het moment mevrouw agent zei dat ze geen tijd had om naar me te luisteren besloot ik het hier bij te laten. Mocht u volgende week een oproep zien staan dat men getuigen zoekt van vandalisme in de gemeente....misschien waren die getuigen er wel maar konden ze ook hun verhaal niet even snel, kosteloos kwijt op het moment het hun uitkwam.

Beste daders, misschien willen jullie zelf een poging doen om je te melden bij een instantie zodat ze de rekening naar jullie toe kunnen sturen. Ik hoop dat jullie volgende keer fikkie stoken op een plek waar het geen gevolgen heeft voor andere mensen en van tevoren even nadenken wie de door jullie gemaakte kosten van je gedrag gaan betalen.

Groeten uit de Westplaat Sommelsdijk,

Naam en adres bij de redactie bekend.

VC Intermezzo Dames 2 begroet shirtsponsor De Staver

SOMMELSDIJK - En weer kan VC Intermezzo een sponsor aan haar vereniging binden. Mede door de goede samenwerking met Recreatiecentrum De Staver, prijkt deze naam de komende jaren op de shirts van het tweede Damesteam. Dit seizoen is dit team sterk verjongd de competitie begonnen. Het geeft aan dat de troef van Intermezzo, zorgen dat de jeugd aan het volleyballen slaat, ook nu bij de senioren door gaat komen. Dames 2 op weg naar mooie resultaten in de competitie. Op de foto: algemeen manager De Staver Recreatie & Events Lesly Wolters en Arjo Wesdorp, penningmeester VC Intermezzo, ondertekenen de overeenkomst in het bijzijn van de speelsters van Dames 2.

Lezing Noord-Korea door fotografe Anne-Marie Vermaat

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 12 december geeft fotografe Anne-Marie Vermaat een lezing in de Bibliotheek in Middelharnis over Noord-Korea.

Fotografe Anne-Marie Vermaat is geen onbekende op Goeree-Overflakkee (en ver daarbuiten). Zij is lid van fotoclub de Rarekiek en van een landelijke FIAP; een club van leden die internationaal bezig is met fotografie.

Anne-Marie exposeert met regelmaat en is daarnaast al een aantal keer gevraagd als jurylid bij nationale en internationale wedstrijden.
Een aantal van haar foto's wordt in 2016 gepubliceerd in de kalender van National Geographic.

Noord-Korea

In 2012 maakte Anne-Marie Vermaat een bijzondere reis door het zeer gesloten Noord-Korea. Aan de hand van veel indrukwekkende foto's neemt Anne-Marie u mee op reis en deelt ze haar ervaringen met u.
Plaatsen reserveren voor deze lezing kan aan de balie in de Bibliotheek of via www.leerenbeleef.nl. Aanvang 13.30 uur, toegang € 7,50. Leden krijgen 5% korting.