info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

17 april 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 17 april 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Veel animo voor 7e Tulpenwandeltocht

MIDDELHARNIS - De kantine van MSV & AV Flakkee was zaterdag weer het middelpunt voor de deelnemers aan de zevende Tulpenwandeltocht. De weersomstandigheden waren ideaal en de tulpen waren volop aanwezig in de kantine. Alleen laat de bloei van de 'Flakkeese trots' nog even op zich wachten. Toch kon er volop genoten worden van het Flakkeese polderlandschap en de bezienswaardigheden onderweg. De organisatie kijkt met tevredenheid terug op het evenement dat 1171 wandelaars en 239 fietsers trok.

Mogelijk speciale Noordzeecommissaris

STELLENDAM – Minister Cora van Nieuwenhuizen onderzoekt of een speciale 'Noordzeecommissaris' kan zorgen voor regie op de Noordzee. Dat antwoordt ze in een brief aan de Kamer naar aanleiding van een verzoek hiertoe begin deze maand van de Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66), Jaco Geurts (CDA), Carla Dik-Faber (CU) en Arne Weverling (VVD). Zij deelden hun zorgen dat door de verschillende activiteiten op de Noordzee de visserij in de verdrukking komt.

Door Jaap Ruizeveld

Dit najaar komt het Kabinet met een voorstel voor een Strategische Agenda voor de Noordzee tot 2030, met een bijbehorend uitvoeringsprogramma. Een sterke regierol is nodig, Zes ministeries zijn er bij betrokken. In de brief schrijft Van Nieuwenhuizen dat de Strategische Agenda een helder perspectief moet geven van de functies die op de Noordzee kunnen bijdragen aan een positieve duurzame ontwikkeling in samenhang met een gezonde natuur.

Aansturing

De minister geeft aan dat het Kabinet daarin een efficiënte aansturing wil aanbrengen, die tegelijk pragmatisch en slagvaardig is met een heldere rolverdeling. Als bewindsvrouw van Infrastructuur en Waterstaat blijft Van Nieuwenhuizen verantwoordelijk voor de coördinatie van het proces. De Nederlandse Vissersbond vraagt al heel lang om regie op de Noordzee. Voorzitter Johan Nooitgedagt: "De Ruimtelijke Ordening is in al die jaren steeds meer een chaotische toestand geworden, waar iedereen elkaar in de weg zit. Een Noordzeecommissaris is dus zeer welkom".

Oproep: Programma's Koningsdag

Volgende week dinsdag publiceert Eilanden-Nieuws een overzicht met de activiteiten op Koningsdag. De programma's en andere informatie kan worden gemaild naar redactie@eilandennieuws.nl.

2 / 32

Agenda

Woensdag 18 april

OUDE-TONGE – Jubileumviering Plaatselijke Comissie van 14.00 tot 17.00 uur in het Infocentrum aan de Bernhardstraat 27. Opgeven vóór 7 april bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, tel.: 642697.
MELISSANT – Koffieochtend 55+ in De Melishof. Te gast is bakker Van Harberden. Aanvang 10.00 uur.
OUDDORP – Notaris bij de 55+club in Dorpstienden. Aanvang 14.00 uur.

Donderdag 19 april

DEN BOMMEL – Bingo 55+ in De Bommelstee. Aanvang 14.00 uur, kosten 4 euro.
MELISSANT – Uitvoering De Vrolijke Fluiters in De Melishof. Aanvang 16.45 uur. Meer info: 0187-602620 of aj-delange@kpnmail.nl.
MELISSANT – Koffieochtend in De Melishof. Aanvang 10.00 uur. Spreker: bakker Van Harberden.
DIRKSLAND - Breicafé. Van 10.00 tot 12.00 uur in Reginahof 1.
DIRKSLAND – Oranjebingo in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.
OUDE-TONGE – Concert Fanfareorkest Vooruit in CBS De Bron. Aanvang 19.30 uur.

Vrijdag 20 april

OOLTGENSPLAAT – Chinees eten voor 55+. Vanaf 17.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Aanmelden bij Ati Verwoerd: 06-40701181.

Zaterdag 21 april

STELLENDAM – Buutenhavenmarkt op het terrein naast de Visafslag.
DEN BOMMEL – Lentefair bij Landwinkel 't Zand, Lageweg 6, 3258 LK Den Bommel. Van 9.00 tot 17.00 uur.
OUDDORP – Van 19.30 tot 20.30 uur samen zingen met begeleiding van het orgel, Psalmen en liederen van de opgestane Heer. Doopsgezinde Kerk, Dorpstienden 3, Ouddorp.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van spullen uit grootmoeders tijd. Groeneweg 35. Info: 0187-651638.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Brandweerwedstrijd vanaf 7.45 uur. 18.30 uur prijsuitreiking in 't Trefpunt.

Dinsdag 24 april

GOEDEREEDE – Lezing over varens door Harry Voskam, organisatie Groei & Bloei. Verenigingsgebouw Oostdam. Aanvang 20.00 uur.
SOMMELSDIJK – Scootmobieltocht PGGO. Start 13.30 uur vanaf De Staver. Opgeven via elly1947@hotmail.nl of via tel. 0187-845077 of pggoinfo@gmail.com.

Woensdag 25 april

DEN BOMMEL - Breicafé in De Bommelstee van 19.30 tot 22.00 uur. Meer info: 0187-611397.
MELISSANT – Gezamenlijke maaltijd voor 55+-ers in De Melishof. Aanvang 17.30 uur. Kosten 5 euro. Opgeven via 602411.
MIDDELHARNIS – Bingomiddag voor het ouderenwerk in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Aanvang 13.00 uur. Meer info: 0187-483366.
MIDDELHARNIS – Kleedjesmarkt bij Daltonschool De Vliegers aan de Kastanjelaan. Van 13.00 tot 14.00 uur.
OUDDORP – Reisje 55+ club. Vertrek 12.30 uur vanaf Dorpstienden. Terug om 18.00 uur, dan koud- of warmbuffet. Aanmelden via 0187-682319.

Herkingen heeft nu eigen vlag

Leden van de Dorpsraad Herkingen, André van Beek en Adri Knöps (links en rechts in het midden) presenteren de nieuwe Herkingse vlag. Links Wim van Schilfgaarden van de Jachthaven en rechts Ad Zegers van de Watersportvereniging.

HERKINGEN - Een kort officieel moment vrijdagmiddag op het Visbankplein. Leden van de Dorpsraad Herkingen overhandigden aan vertegenwoordigers van de WSV Herkingen en de Jachthaven de splinternieuwe Herkingse vlag.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Herkingen had nog steeds geen eigen vlag. Maar vanaf afgelopen vrijdag is dat veranderd. Met trots presenteerde een afvaardiging van de Dorpsraad Herkingen de nieuwe vlag. De voorzitter van de Dorpsraad, André van Beek, en bestuurslid Adri Knöps leggen uit dat bij het ontwerp van de vlag gekozen is voor een neutraal onderwerp. Dit na overleg met de streekarchivaris. Op de vlag staat het oudst bekende wapen van Herkingen afgebeeld, in 1695 kreeg het dorp dit wapen toegekend. De vlag werd gehesen in een mast die kort geleden in het centrum van het dorp - op het Visbankplein - werd geplaatst. Omdat de vlag iets is wat echt bij Herkingen hoort, waren er twee 'eerste exemplaren' voor afgevaardigden van de Jachthaven en de Watersportvereniging, respectievelijk Wim van Schilfgaarden en Ad Zegers. De vlaggen werd natuurlijk in dankbaarheid ontvangen en zullen ongetwijfeld een goede plaats in de haven krijgen.

De Visbank

De Visbank in Herkingen, waarnaast de vlaggenmast is geplaatst, markeert al bijna 300 jaar het centrum van Herkingen. Maar het monumentale bouwwerkje heeft wel wat te lijden onder achterstallig onderhoud. Binnenkort gaat hier verandering in komen. De mensen van de Dorpsraad hebben samen met de gemeente een plan ontwikkeld om het Visbankplein grondig onder handen te nemen. Het dak van de Visbank is nodig aan vervanging toe en daarom zal er een nieuw dak worden geplaatst. Verder zal de glasbak worden verplaatst naar een andere plaats in het dorp en zal het plein worden heringericht. Er zullen minder parkeerplaatsen en meer plantenbakken komen. Verder zullen er bij de hoeken van de Visbank grondspots worden geplaatst, zodat het monument op een sfeervolle manier zal worden uitgelicht.
De mensen van de Dorpsraad hopen en verwachten dat de werkzaamheden nog voor de grote vakantie kunnen worden afgerond.

Natasja is genomineerd voor de 'Oscar' voor kappers

GOEDEREEDE – De spanning stijgt deze week bij kapsalon Hairdreams in Goedereede. Eigenaar Natasja Zegers-van Heest is genomineerd voor de Coiffure Award. Aanstaand weekend is de uitreiking. "Vooral op de dag zelf ben ik wel zenuwachtig."

Door Martijn de Bonte

De Coiffure Award is een fotografiewedstrijd voor Nederlandse kappers. Haarstylisten in het hele land worden uitgenodigd om een fotoserie met maximaal 4 foto's in te sturen. Per regio worden er tien series genomineerd voor de Award. Natasja Zegers-van Heest hoorde in maart dat ze bij de beste tien haarstylisten hoort van Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. "Ik ben al 14 jaar kapster en ik doe mee om te meten of ik nog steeds op de goede weg ben. Ik was daarom erg blij toen ik hoorde dat ik ben genomineerd voor de prijs." Voorafgaand aan het gala jureren Britse topkappers de inzendingen. "Het is een kwestie van smaak, je weet niet precies waar ze op gaan letten, dat maakt het iedere keer weer spannend." Natasja heeft al vaker meegedaan aan de wedstrijd, in 2013 werd ze eerste, daarnaast behaalde ze meerdere keren de tweede en derde plek.

Twee foto's uit de serie Natasja Zegers Van Heest die is genomineerd voor de Coiffure Award.

De fotoserie is al in januari gemaakt. "De inspiratie haal ik uit allerlei verschillende dingen. Als ik iets zie wat mij inspireert, dan maak ik een notitie op mijn telefoon. Dat kan een plant zijn, of een bijzondere lichtinval. Deze serie is geïnspireerd door het countrygevoel, dat ik zag bij Ilse de Lange. Samen met de fotograaf en stylist hebben we dat thema verder uitgewerkt. Zowel de haarkleuren, de verlichting, kleding en accessoires zijn afgestemd op het countrygevoel. Alles moet kloppen."

"Op één dag worden vier verschillende modellen gestyled en op de foto gezet. We zijn van 's ochtends vroeg tot 's avonds bezig geweest. Het is hard werken, vooraf train ik om goed voorbereid te zijn. Het lastigste kapsel was het hoge, opgestoken haar. Daar zijn we minstens vier uur mee bezig geweest. Het is helemaal echt, we hebben geen kunsthaar gebruikt."

Het werk van kapster doet de Goereese iedere dag met veel plezier. "Elke keer als er iemand in de stoel komt zitten, doe je je uiterste best om die persoon zo mooi mogelijk te maken. Het grootste compliment is als een klant na afloop in de spiegel kijkt en de ogen zelfverzekerd gaan stralen. Dan heb je als kapper je werk goed gedaan."

Nieuw zeegras voor Grevelingenmeer

Zeegras uit Sylt wordt gebruikt voor het Grevelingenmeer © Laura Govers

REGIO - Rijkswaterstaat is deze week gestart met het zaaien van groot zeegras in het Grevelingenmeer. Samen met Staatbosbeheer en Natuurmonumenten maakt Rijkswaterstaat zich sterk om de waterkwaliteit van de Zeeuwse Wateren te verbeteren. Het herintroduceren van zeegras zorgt volgens de organisaties voor een ecologisch impuls omdat er als het ware een oase onder water wordt gevormd en daarmee een belangrijke paai- en schuilplaats voor het onderwaterleven.

Met de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd de verbinding tussen deze zeearm en de Noordzee afgesloten. Het Grevelingenmeer werd zoeter, waarna maatregelen zijn genomen om weer voldoende zout water in te laten. Zeegras kon deze verandering niet aan en verdween grotendeels uit het Grevelingenmeer. Omdat zeegras noodzakelijk is voor een rijk en gevarieerd leefmilieu voor planten en dieren, is in 2016 op kleine schaal begonnen met het inzaaien van zeegras. Deze pilot sloeg goed aan en er was voor het eerst in 15 jaar weer zeegras te vinden in het Grevelingenmeer. Deze week worden op drie nieuwe locaties in het Grevelingenmeer een miljoen zaden in de kale zandbodem gebracht. De zaden zijn afkomstig van planten uit de Duitse Waddenzee. Vorig jaar hebben vrijwilligers de zaden geoogst die nu worden gebruikt in het Grevelingenmeer.

Het zaaien gebeurt onder water, waarbij de onderzoekers liggend op een vlot met een verlengde kitspuit de zaadjes in de bodem brengen. Uiteindelijk moeten er zeegrasvelden ontstaan die zichzelf in stand houden. Om te weten te komen wat de sleutelfactoren voor succesvol zeegrasherstel zijn, worden de uitzaai-experimenten gekoppeld aan onderzoek. Samen met Staatsbosbeheer, Radboud Universiteit en The Fieldwork Company werkt Rijkswaterstaat nauw samen om het zeegras terug te brengen naar de Zeeuwse Wateren.

Cursus assertiviteit

MIDDELHARNIS - Kwadraad maatschappelijk werk start met een cursus assertiviteit.

Durf je niet te zeggen wat je werkelijk vindt? Zie je op tegen recepties of vergaderingen? Ben je bang om niet aardig gevonden te worden? Of durf je geen kritiek te geven of voel je je snel schuldig?

Tijdens de assertiviteitscursus leer je beter voor jezelf opkomen. Je oefent met technieken die helpen om te gaan met meningsverschillen en conflicten en met waardering en kritiek.
Wat leer je in de cursus?
In de assertiviteitscursus krijg je inzicht in je eigen gedrag en ontwikkel je meer zelfvertrouwen. In de groep wissel je ervaringen uit, je krijgt oefeningen en huiswerkopdrachten en schriftelijke informatie. Je bepaalt zelf in welk tempo je werkt en welke oplossingen je kiest.
Wat komt in de cursus aan bod?
Voorbeelden van onderwerpen die waarmee we oefenen zijn: nee zeggen; eigen keuzes kunnen maken en beslissingen nemen; kritiek geven en ontvangen; je mening geven; conflicten op assertieve wijze hanteren; contact maken; inzicht hebben in het eigen gedrag en het effect daarvan op anderen.

De cursus is bestemd voor mannen en vrouwen ouder dan 18 jaar die assertiever willen worden.

De cursus start op dinsdag 15 mei a.s. van 19.30 tot 21.30 uur in gebouw De Dillenburg; Juliana van Stolberglaan 19 te Middelharnis. Opgeven kan via www.kwadraad.nl; of via 088 900 4000.
Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden.

Vlaggetjesdag Stellendam is zaterdag 7 juli

STELLENDAM – Tijdens de algemene ledenvergadering van de Vissersvereniging Zuidwest, afgelopen zaterdag in De Zeemeeuw op de Stellendamse Buitenhaven, is een breed scala aan lopende projecten aan de orde gesteld. In het onderdeel educatie en communicatie twee belangrijke ijkpunten. Zo wordt dit jaar Vlaggetjesdag Stellendam en Dag van de Nederlandse Visserij gehouden op zaterdag 7 juli. Het Nederlands Visbureau is, net als twee jaar geleden, de nationale organisatie die aan het roer staat van dit nationale evenement, in combinatie met Vlaggetjesdag Stellendam. Het Visbureau wordt daarin bijgestaan door Vissersvereniging Zuidwest en UFA.

Door Jaap Ruizeveld

Voor de vele activiteiten in de Week van de Goereese Vis is gekozen voor de periode 31 augustus tot 8 september 2018. Bij de Vissersvereniging Zuidwest is het secretariaat overgedragen van Yvet Lupgens aan Mariska van der Linde.

Actuele onderwerpen

Voorzitter Hans Juch kon in zijn terugblik op 2017 enerzijds wijzen op goede vangsten en prima visprijzen, hetgeen veel vertrouwen gaf voor het nieuwe jaar. Echter anderzijds dienden zich aan het eind van 2017 rond de ontwikkelingen met betrekking tot een mogelijk verbod op pulsvisserij flinke zorgen aan. Uiteraard kwamen ook andere actuele zaken aan de orde. Zoals de aanlandplicht en de Brexit. Yvet Lupgens presenteerde het voorlopige programma van Vlaggetjesdag. Tijdens de vergadering werd de vernieuwde website van Vlaggetjesdag gelanceerd. (www.vlaggetjesdag-stellendam.nl). Verder waren er gastpresentaties van Bopp van Dessel (ProSea) over de visserijkenniswebsite Vistikhetmaar.nl en Job Schot gaf een uiteenzetting over activiteiten van EMK (Eendracht Maakt Kracht).

Een 10 voor verkeersveiligheid

DEN BOMMEL - Afgelopen woensdag 28 maart was het feest op CJS 't Kompas in Den Bommel. Voor de tweede maal mochten zij uit de handen van de wethouder P. Feller het label Verkeersveiligheid van SCHOOLopSEEF ontvangen. De eerste keer was de verkeersveiligheid al goed bevonden, maar deze keer helemaal uitmuntend. Het maximale aantal punten mocht worden toegekend. Oftewel, ze zijn heel goed bezig met de lessen verkeer op 't Kompas. Niet alleen in theorie, maar ook de praktijk.

Het juryrapport was dan ook lovend: Het Kompas in Den Bommel laat zien hoe een kleine school groots kan zijn in het uitvoeren van gedegen verkeersveiligheidsopvoeding. Kinderen krijgen actuele theoretische en praktische lessen met routes door het dorp. Wandelen en fietsen wordt gestimuleerd. Ouders worden betrokken en op de hoogte gehouden. Er is deelname aan meerdere netwerken en een goed contact met de wijkagent. Voortgang en actualisatie is geborgd op deze school, vandaar het advies van de adviseur om het label te verlenen met het maximaal aantal punten. De commissie is het hier van harte mee eens en verleent met 21 punten het verkeersveiligheidslabel SCHOOLopSEEF.

Natuurlijk moet dit gevierd worden. De hele ochtend stond dan ook in het teken van verkeer. Maar dan wel op een feestelijke manier. Wethouder Feller mocht op de fiets zelf uitproberen hoe de verkeerlessen op de school gegeven werden. Halverwege het speciaal voor de gelegenheid uitgezette fietsparcours, werd het label officieel uitgereikt aan Marit Molthof (voorzitter van de leerlingenraad). Later kreeg directrice Jos Koopmans ook het certificaat overhandigd, samen met een leuke verrassing van de gemeente. Er mag voor 250 euro nieuw verkeersmateriaal uitgezocht worden. Dat kan weer leuk ingezet worden om de verkeerslessen nog leuker en uitdagender te maken!

Daarna was het tijd voor de festiviteiten. De fietsen mochten versierd worden, een eigen verkeersbord ontworpen en natuurlijk mocht er ook lekker gesnoept worden van zelf versierde cake. Want dat hadden deze verkeers-kanjers natuurlijk wel verdiend. Een mooi moment om even bij stil te staan maar direct ook verder te kijken naar de volgende verkeerslessen: op naar nog meer veilige kilometers!

Stichting 'De Klup' viert jubileumfeestje

NIEUWE-TONGE – Afgelopen zaterdag vierde de Stichting 'De Klup' een gezellig feestje, vanwege het 30-jarig bestaan. Alle deelnemers waren naar camping 'De Grevelingen' in Battenoord gekomen voor een feestelijke middag met een hapje, drankje en een optreden van Circus Bolo. Gelijktijdig werd elders op het eiland gewandeld voor de jarige Stichting. Een deel van de opbrengst van de Tulpentocht is dit jaar namelijk bestemd voor De Klup. Een mooi verjaardagscadeau.

Door Mirjam Terhoeve

De Klup is sinds 1988 actief op het gebied van vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking van 18 jaar en ouder. Gedurende het hele jaar worden tal van activiteiten georganiseerd in verschillende 'Klups', waaraan men kan meedoen. De Klup is niet gebonden aan een bepaalde zorginstelling of organisatie. Iedereen van het hele eiland, thuiswonend of in een woonvoorziening, is welkom. En daar is genoeg animo voor. De Stichting telt inmiddels zo'n 88 trouwe bezoekers, die worden begeleid door 28 vrijwilligers.

"Voor alle Klups telt, dat de gezelligheid boven alles gaat", vertelt secretaris en vrijwilliger Petra de Vos. "Het is gewoon een leuke mogelijkheid om mensen te ontmoeten, buiten je werk, dagbesteding of woongroep. Het heeft geen educatief of informatief karakter. Het is puur voor de hobby. De Klup bestaat uit vijf verschillende onderdelen, dus er is altijd wel een activiteit die bij je interesses past. Zo hebben we de Bowlingklup. Iedere twee weken wordt er gebowld in De Staver. Daarnaast hebben we ook maandelijks de Kompjoeterklup in het Albeda College, de Kookklup bij Entrez en de Wandelklup. Deze vertrekt vanaf Zuidwester. Voor deze klups geldt dat mensen lid moeten zijn om mee te kunnen doen. Verder hebben we maandelijks de Soosklup in De Zwaluw. Daar kan iedereen binnenlopen en meedoen. Er is elke keer een andere activiteit. De ene maand bingo, dan weer playback, knutselen of een sjoelwedstrijd. In ons programmaboekje is te vinden wat er te doen is. Natuurlijk wordt er bij alle klups altijd gezellig wat gedronken met elkaar. De leden betalen maandelijks een bedrag aan contributie, maar bij de Soosklup is het ook mogelijk om per keer te betalen".

Geen subsidie

Dat De Klup al 30 jaar bestaat, is volgens Petra te danken aan het enthousiasme van zowel de deelnemers als de vrijwilligers. "Sommigen zijn er al vanaf het begin bij", weet ze. "Wat ook leuk is om te vermelden, is dat we helemaal zonder subsidie draaien. We hebben natuurlijk inkomsten uit de contributies, maar daarnaast zijn een aantal bedrijven en organisaties bereid ons te sponsoren door middel van geld, materialen of ruimte. Dat is natuurlijk geweldig en we zijn ze er heel dankbaar voor. Dat biedt de mogelijkheid om de contributie betaalbaar te houden voor de deelnemers. In het verleden zijn er bovendien ook evenementen geweest die onze Stichting als 'goed doel' hebben ingezet en tijdens onze feestdag gebeurt dat ook bij de Tulpentocht".

Terwijl een groot aantal lopers en fietsers zich afgelopen zaterdag in het zweet werkten tijdens die tocht, genoten de deelnemers en de vrijwilligers van een gezellig jubileumfeestje bij de camping in Battenoord. Ze werden allemaal op de rode loper ontvangen met een glas champagne. In de schuur konden er spelletjes en workshops worden gedaan. Dat alles onder het genot van een hapje, drankje en frietje. Er was muziek, er was een circus en er kon worden meegezongen met de karaoke. Kortom, het was een zeer geslaagde middag.

Deelnemers en vrijwilligers welkom

Stichting 'De Klup' hoopt nog lang door te kunnen gaan met de activiteiten. "Vrijwilligers zijn dus altijd welkom", zegt Petra tot slot. "Men hoeft geen opleiding te hebben. Enthousiasme om de deelnemers te begeleiden is het belangrijkste. Ook nieuwe deelnemers kunnen zich melden. Vooral bij de Wandelklup kunnen er nog mensen bij. Belangrijk is wel, dat je niet teveel persoonlijke verzorging nodig hebt. De vrijwilligers zijn daar, zoals vermeld, niet voor opgeleid. Wij richten ons vooral op begeleiding bij de activiteiten. Maar schroom vooral niet om je aan te melden of kijk anders eens op de Facebookpagina van Stichting De Klup".

Vrijwilligers, die zich willen aanmelden of meer informatie wensen, kunnen contact opnemen met Petra de Vos via 06-12834661.

Stefan van Kampen is gepromoveerd: "Je leert cijfertjes vertalen naar de praktijk''

MIDDELHARNIS - Stefan van Kampen (29, afkomstig uit Oude-Tonge) heeft pasgeleden zijn promotieonderzoek over de financiering van het midden- en kleinbedrijf (MKB) met succes afgerond. Daarvoor studeerde hij ook al aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. "Na mijn studie had ik de interesse om nog een promotietraject te gaan doen, onder andere omdat ik het doen van onderzoek erg interessant vind.''

Door Erwin Guijt

In 2013 is Stefan begonnen met zijn promotietraject. "Door de Erasmus werd ik uitgenodigd om een proefschrift te schrijven. Tijdens mijn studie bedrijfsfinanciering ging het vooral om de grote bedrijven, terwijl ik ook de MKB-hoek interessant vond. Daarom heb ik mij vooral gericht op de laatstgenoemde sector. Eigenlijk heb ik drie onderzoeken op dat gebied gedaan, wat uiteindelijk één proefschrift is geworden.''

Onderpand

"Voor het eerste hoofdstuk heb ik de waarde van onderpand bestudeerd, iets wat voor het MKB erg belangrijk is. Voor het onderzoek heb ik gekeken naar welke vormen van onderpand er zijn én welke daarvan het beste is. Zo heb je de vaste activa (gebouwen, machines e.d.), voorraden en als derde de debiteuren. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat je met vaste activa het makkelijkst een lening bij de bank kan krijgen. Dit omdat vaste activa relatief veel waard zijn en ze lang in bezit blijven. Bij kortetermijnleningen is voorraad vaak juist het meest geschikte onderpand'', weet Stefan.

"Het verschil tussen grote en kleine bedrijven is dat onderpand vaak nóg belangrijker is voor kleine bedrijven. De waarde van onderpand daalde echter enorm gedurende de crisis in 2008-2009, maar alleen voor kleine ondernemingen. Kleine en middelgrote ondernemingen hebben dus het meest aan onderpand, maar het kost hen ook de meeste moeite. Dat is wel zorgelijk.''

Geldschieters

"In het tweede hoofdstuk heb ik gekeken naar de financiering van bedrijven door het zogeheten leverancierskrediet, waarbij leveranciers uitstel van betaling geven. Veelal wordt beweerd dat dit een goed alternatief is voor krediet van de bank, maar hier had ik mijn twijfels over. Een van de redenen hiervoor is dat ten tijde van crisis de leverancier zelf ook het geld hard nodig heeft, waardoor deze minder snel geneigd zal zijn uitstel van betaling te geven. De conclusie was eigenlijk dat je leveranciers niet zomaar kunt zien als geldschieters.''

"Voor hoofdstuk drie heb ik gekeken naar MKB-financiering over heel Europa. Welke landen doen het goed? Hoe heeft de bankensector zich daar ontwikkeld? Hoe zit het met de wet- en regelgeving? Wat je ziet is dat wanneer er veel concurrentie tussen banken is, dit gunstig is voor het MKB: er zijn meer MKB'ers die tegen lagere rente een lening kunnen krijgen.''

Doorzettingsvermogen

De 29-jarige onderzoeker vond het een heel interessant proces om mee te maken en heeft er volgens eigen zeggen veel van geleerd. "Het gaat natuurlijk met ups en downs. Je leert specialiseren en het vertalen van cijfertjes naar de praktijk. Daarnaast moet je je conclusies kunnen verkopen en is doorzettingsvermogen ook heel erg belangrijk. Daarin heb ik ook wel een ontwikkeling meegemaakt, denk ik.''

Muf hok

Ondanks het feit dat hij goed in de materie zat, vond Stefan de dagen voor de verdediging behoorlijk spannend. "Het meest zenuwslopend is het laatste halfuur voordat de verdediging gaat beginnen. Familie en vrienden zitten dan al in de zaal, terwijl jijzelf in een aparte ruimte zit. Deze ruimte wordt ook wel het zweetkamertje genoemd.'' Lachend: "En dat klopt, is het niet vanwege de spanning, dan wel omdat het gewoon een erg muf hok is.''

Ondanks dat zijn proefschrift nu met succes is afgerond, heeft hij nog geen duidelijk carrièrepad. "Ik hoop dat ik, waar ik ook terecht mag komen, de wetenschap kan linken aan de praktijk." Momenteel werkt Stefan als financieel adviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Girlsday 2018 CSG Prins Maurits

MIDDELHARNIS - De dames uit mavo-3, met natuurkunde in hun pakket, hebben donderdag 12 april meegedaan met de zgn. Girlsday.

Girlsday is een landelijke dag waarop meisjes kennis kunnen maken met technische werkzaamheden in de beroepspraktijk. Speciaal om meisjes de kans te geven zich goed te oriënteren op hun toekomstmogelijkheden en hen te laten zien dat techniek niet altijd dat is wat zij denken dat het is.
Met 28 meisjes is de PM op bezoek geweest bij Briedé Optiek BV in Hellevoetsluis. De leerlingen hebben de werkplaats, winkel en de oogmeetruimte bekeken en er is zelfs een foto van hun iris gemaakt. Ook een bril mocht gemonteerd worden, maar het leukst was toch het passen van de brillen in de winkel. Het 1,5 uur durende programma was vol afwisseling en de meiden waren dan ook erg enthousiast. Ze hebben zo een duidelijk beeld gekregen van wat het beroep van opticien en optometrist inhoudt. De leerlingen zijn gastvrij onthaald in de winkel en alle werknemers hebben erg hun best gedaan om duidelijk te laten zien en horen wat Briedé Optiek BV allemaal doet en wat voor banen er zijn, zeker ook voor dames!

Jan van Harberden en Lynda Timmer scoren bij NK bakkerswedstrijden

Lynda Timmer en Jan van Harberden.

MELISSANT - De bekende Brood- en Banketbakkerij Van Harberden aan de Julianaweg 30 in Melissant staat zeker deze dagen extra in het middelpunt van een feestelijke belangstelling.

Door Jaap Ruizeveld

Het familiebedrijf, daterend uit 1975, nu gerund door Jan van Jan van Harberden met een professioneel team van rond 20 medewerkers, heeft alle reden om dankbaar, ontroerd en trots te zijn. Immers zoon Jan (19) en vaste kracht Lynda Timmer (22) uit Dirksland, presteerden vorige week bij de MBO-bakkerswedstrijden op de Nederlandse kampioenschappen in Wageningen op topniveau. "Dank aan allen die in de voorbereidende fase als specialisten adviezen gaven, meekeken, de producten keurden en rond hen stonden om deze prestaties mogelijk te maken", voegt Van Harberden sr. er direct aan toe.

De jury in Wageningen gaf Jan voor de uitgevoerde opdracht als zelfstandig broodbakker in de hoogste categorie, zelfs een eindscore 8.7. Bekroond met de landelijke titel, een beker en extra - in de nostalgische winkel te zien - was er nog een speciale award. Lynda verwierf met haar VOC-creatie - met eindscore 8.6 - eveneens de nationale titel. Ook zij kon de beker in ontvangst nemen. Dat het hier om vakkundige talenten gaat is duidelijk. Deelnemers aan deze kampioenschappen moeten onder hoogspanning en binnen de vastgestelde tijd (5 uur) hun opdrachten tot in perfectie uitvoeren.

Topniveau

De Nederlandse kampioenschappen worden omschreven als: "Bakkerswedstrijden op topniveau. Je moet kunnen laten zien waartoe je in staat bent. Het leidt tot indrukwekkende showstukken en heerlijke producten. De wedstrijden vormen een etalage voor het ambacht van boulangers en patissiers". En om op dat hoge level te mogen acteren, moet je eerst in talrijke regionale wedstrijden successen hebben geboekt. Jan van Harberden en Lynda Timmer legden die route - op weg naar de nationale titelstrijd - met goed gevolg af. Talrijke bekers zijn van die inzet de zichtbare bewijzen.

Je gaat er voor

Het vergt veel van de jeugdige "bakkers". Populair gezegd: Er schiet niet veel vrije tijd over.
Oefenen en nog eens oefenen. Schoolopleiding volgen (in Middelburg) en uiteraard ook actief meedraaien in de (of een) bakkerij. Maar als het "vak" je liefde heeft gekregen, dan ga je er volledig voor. Zoals bij Lynda Timmer, die oorspronkelijk voor de gezondheidszorg opteerde, maar na een bezoek aan het brood- en banketbedrijf Van Harberden definitief om was. Liefdevol gesteund en begeleid kon zij daar haar creaties ontwikkelen. En vorige week bekroond met een nationale titel.

In de genen

Bij Jan van Jan van Jan van Harberden zit het bakkersberoep duidelijk in de genen. Vader Jan hoeft over voortzetting van het vakmanschap niet ongerust te zijn. De succesvolle zoon ambieert geen andere richting, laat hij, als ik er speels naar vraag, duidelijk weten. Hij is, naast schoolbezoek, enkele dagen actief in de bakkerij van vader en ook in een bakkersbedrijf in Oud-Beijerland. In Wageningen bakte Jan vorige week dinsdag een zestal desembroden in 2 verschillende modellen en creëerde drie soorten croissants (ongevuld, zoet en hartig). Lynda koos voor een, op een geprinte landkaart, creatie uit de VOC-tijd. Compleet met figuren en uiteraard een schatkist. Ingrediënten o.a. marsepein, chocolade en amandelen. Zij vertelt het reuze naar haar zin te hebben bij het bakkersbedrijf Van Harberden. "Ik leer hier veel, de sfeer onderling is fijn en ik krijg de kans om, naast mijn schoolopleiding, veel mogelijkheden uit te testen".

Kom kijken

Wil men de pronkstukken bewonderen? U bent uitgenodigd. De creaties staan op een tafeltje in de nostalgische winkel van Brood- en Banketbakkerij Van Harberden. Een bezoek aan deze winkel aan de Julianaweg in Melissant is in deze feestelijke periode extra aantrekkelijk, gelet op de vele aanbiedingen. (Zie ook de advertentie in deze krant).

Ook voor Arco Luime uit Ouddorp nationale titel

Arco Luime.

OUDDORP - Trots en een feestelijke stemming ook aan het Smalle Einde 6 in Ouddorp bij de familie Luime. Immers de achttienjarige Arco behaalde in de klasse Uitvoerend brood- en banketbakker afgelopen dinsdag eveneens de nationale titel. Zijn ouders waren net op tijd in Wageningen om de prijsuitreiking bij de (MBO) Stichting Jeugdvakwedstrijden 2018 bij te wonen. Zij waren destijds niet ingelicht dat Arco bij regionale voorwedstijden in Bergen op Zoom de eerste plaats had veroverd en misten toen de huldiging. Maar deze landelijke prijs, dat was toch wel een stapje hoger.

Door Jaap Ruizeveld

Met een eindscore van 8.6, een oorkonde, een beker, medaille en getooid met het lint met opschrift: 'Kampioen van Nederland' kan Arco terugzien op een mooi eindresultaat. Binnen de vastgestelde tijd van 5 uur produceerde hij in zijn opdracht 12 stuks klein gevuld brood met Zwitserse room en kersen alsmede 12 driehoekjes met amandelspijs en amarena-kers (ontpitte in suikersiroop ingelegde zure kers). Die driehoekjesvorm verdient nog toelichting. Arco wilde geen ronde vorm, maar juist driehoekjes produceren. En die vorm werd hulpvaardig (aangeleverd) ontworpen door Smalle Einde-buurman Cor Luime.

Stageblokken

Het jeugdige talent volgt na afloop van de studierichting VMBO (Voeding) bij Edudelta in Middelharnis zijn schoolopleiding nu op mbo-niveau bij Scalda in Middelburg. Hij is tweedejaars. Als alles goed blijft gaan, zijn de vervolgstappen de komende jaren dan via het certificaat zelfstandig bakker naar leidinggevende mogelijkheden. Arco Luime loopt stage bij Brood- en Banketbakkersbedrijf De Visser in Dirksland. Daarvoor mocht hij in een stageperiode actief zijn bij Echte Bakker Akershoek in Ouddorp. Zijn begeleider in Dirksland, Lau de Visser, is blij voor Arco met dit succes. "Hij heeft er veel voor geoefend. Beschikt over vakkennis. Ik kijk er dus niet vreemd van op dat hij de titel behaald heeft. Als stagebegeleider kan je adviseren en zie je dat schoolopleiding en praktijkervaring samenvloeien. Hij heeft het verdiend als je zo met je 'vak' bezig bent".

Leergierig

Kommer Akershoek omschrijft Arco als een leergierige jongen die er voor gaat. Dat bleek tijdens een stageblok. In de praktijk ziet en leert hij items die hij oppikt en die hij kan inpassen in zijn schoolopleiding. Hij brengt overigens menig uurtje door in de banketbakkerij in onze vestiging aan de Hoenderdijk. Op deze wijze groeit ook daar zijn ervaring. Het bakkersvak zit weer in de lift, geeft Kommer aan. Dat komt zeker door de uitzendingen (campagne) van Heel Holland Bakt. Jongeren vinden het toch leuk om van grondstoffen iets moois, iets lekkers te maken. Slotvraag: Waar komt de liefde voor het bakkers-en banketbakkersberoep vandaan? "Ik heb zelf altijd deze richting gewild en heb daar mijn plezier in", zegt Arco Luime.

Lentefair bij Landwinkel 't Zand

DEN BOMMEL – Zaterdag 21 april is er Lentefair bij Landwinkel 't Zand bij Den Bommel.

Anton en Corina Lokker hebben een akkerbouwbedrijf met vollegrondsgroenten en telen aardbeien, buiten en in de tunnelkassen. Vader en moeder Lokker hebben daarvoor 30 jaar een landbouwbedrijf gerund. In 2003 is het stokje overgedragen aan Anton.

In 2004 is het bedrijf verplaatst naar een nieuwe boerderij aan de Lageweg 6. Er werd gestart met intensieve teelt en in augustus 2006 werd Boerderijwinkel 't Zand geopend. De producten van eigen teelt werden aangevuld met groenten, fruit, boerenkaas, zuivel, vlees en streekproducten.
In 2008 sloot men zich aan bij coöperatie Landwinkel. Het assortiment is daarbij nog aantrekkelijker geworden. Veel producten zijn eigen teelt, zoals de Bommelse aardbeien van april tot en met oktober. In het seizoen worden er ambachtelijk glutenvrij softijs en milkshakes getapt.

Om het tienjarig bestaan van de Landwinkel te vieren, houdt men zaterdag 21 april a.s. van 09.00 tot 17.00 uur een Lentefair voor jong en oud. Er is veel te proeven en te beleven. Voor meer info, zie www.landwinkeltzand.nl of kijk op Facebook. Het adres is Lageweg 6, 3258 LK Den Bommel.

Oud ontmoet jong op peuterspeelzaal 'De Hummelhoek'

DIRKSLAND – Maandagmiddag 9 april kreeg peuterspeelzaal De Hummelhoek in Dirksland 4 bewoners van verzorgingshuis Geldershof op bezoek.

De leidsters Ellen van Antwerpen en Petra Biesheuvel vonden het een leuk idee de bewoners van Geldershof een keer uit te nodigen op de peuterspeelzaal. Waarom? De leidsters brengen zo de peuters in contact met ouderen. En voor de ouderen zorgt het contact met de kinderen voor ontspanning en gezelligheid. Het is leuk om te zien dat de bewoners van Geldershof zo genieten van de gewone dagelijkse dingen die peuters doen, zoals tekenen, blokken bouwen en voorgelezen worden. En de peuters hebben genoten van de extra aandacht van de 'opa's' en 'oma's'.
De leidsters zochten contact met de dagbestedingscoach Denise en zij was ook meteen enthousiast. Zo konden de bewoners gezellig kennis komen maken met onze peuters. Er werd gezamenlijk gegeten en (koffie) gedronken, natuurlijk was er iets lekkers voor bij de koffie. De kinderen konden daarna laten zien hoe goed zij konden gymmen. Als afsluiting werden er nog een aantal leuke liedjes gezongen. De kinderliedjes die de bewoners van Geldershof nog kenden, zongen ze vrolijk mee. De bewoners, de juffen en de peuters hebben van deze gezellige middag genoten.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 30 april a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,-, inclusief koffie of thee.

DIRKSLAND

Breicafé Klein Parijs

Donderdag 19 april is er weer breicafé 'Klein Parijs'. Breng u eigen brei- of haakwerkje mee en kom genieten van de gezelligheid. Als u even niets hebt opstaan, dan is er de gelegenheid om mee te breien voor een goed doel. Momenteel wordt er gewerkt aan een mooie lapjesdeken. We zien u graag van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1. Het breicafé is om de week op donderdag. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Lezing 'Varens'

Op dinsdag 24 april geeft Harry Voskam voor Groei & Bloei een lezing over varens. Varens komen, behalve op de polen, overal op aarde voor en hebben de meest bijzondere vormen aan genomen. Van millimeters groot tot tientallen meters hoog. Levend onder water tot in de droogste woestijnen. Groeiend in ijskoude tot soms zelfs in gloeiend hete gebieden. Met kleuren, niet alleen groen, maar soms ook rood tot pimpelpaars. Tijdens deze interessante lezing zal een presentatie worden vertoont over deze bijzondere planten. De lezing wordt gehouden in 'Oostdam', Jongkoenstraat 1, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Toegang is gratis voor leden, niet-leden betalen € 3,50.

Oranjebingo

Op donderdag 19 april wordt weer een Oranjebingo georganiseerd in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. De zaal gaat om 19.00 uur open en men start om 19.30 uur.

MELISSANT

Koffieochtend

Woensdag 18 april is er weer een koffieochtend in De Melishof. Bakker Van Harberden is uitgenodigd en gaat iets vertellen over de geschiedenis van de bakkerij in Melissant. De aanvang is om 10.00 uur en het eindigt rond 12.00 uur.

Gezamenlijke maaltijd 55+

Op woensdag 25 april is er een gezamenlijke maaltijd voor 55+ers in de Melishof. Deze keer worden er heerlijke pasta's klaargemaakt met diverse sauzen. Inloop begint om 17.15 uur. De maaltijd begint om 17.30 uur. Opgeven kunt u bij Elly en Dirk Spahr van der Hoek, tel. 602411.

MIDDELHARNIS

Kleedjesmarkt

Woensdagmiddag 25 april organiseert Daltonschool De Vliegers aan de Kastanjelaan een kleedjesmarkt met mooie koopwaar en een kraam vol lekkernijen. De markt is van 13.00 tot 14.00 uur, de kleedjes worden neergelegd van 12.30 tot 13.00 uur. De opbrengst van de eetkraam komt ten goede aan de school.

Lunch PGGO

Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) organiseert weer de jaarlijkse lunch, verzorgd door de leerlingen van het Edudelta College te Middelharnis. Tijdens de lunch kunt u met elkaar en met het bestuur van het PGGO ervaringen uitwisselen of gewoon gezellig praten. De lunch is op donderdag 19 april van 12.00 tot 13.30 uur (kwart voor 12 deuren open). Komt u a.u.b. niet te vroeg i.v.m. de lessen, die nog gegeven worden. Adres: Edudelta College te Middelharnis. De ingang is via de Secretaris Nijghstraat. Partners en mantelzorgers zijn vanzelfsprekend ook welkom. Eigen bijdrage voor deze lunch: 6 euro per persoon. U kunt u opgeven voor deze lunch bij: Wil Noteboom, telefoon: 485256, e-mail: wilnoteboom@hotmail.com. Meer info: www.pggo.nl.

Opbrengst collecte

De Jonge Spartaan heeft de afgelopen week, de week van 1 april t/m 7 april, voor het 11e jaar gecollecteerd voor het Fonds Gehandicaptensport. Vanuit de vereniging, die onder andere in hun doelstelling hebben sociale betrokkenheid, waren dit jaar 37 collectanten actief om met de collectebus de bijdrage op te halen. De opbrengst van de collecte was het mooie bedrag van 2.902,- euro. De Jonge Spartaan bedankt weer alle collectanten voor hun inzet namens het Fonds Gehandicaptensport.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Op zaterdag 21 april is er van 10.00 tot 16.00 uur weer schuurverkoop van veel voorwerpen uit grootmoeders tijd, zoals petroleumstellen, zinken voorwerpen, koffiemolens, vele emaille voorwerpen en nog veel meer. Koffie en thee gratis. De verkoop is van 10.00 tot 16.00 uur en wordt gehouden aan de Groeneweg 35. Meer info: 0187-651638.

OUDDORP

Spullen voor Amaliafair

Voor de Amaliafair van peuterspeelzaal 'Amalia' is men op zoek naar rommelmarktspullen. Geen meubels of knuffels. Heeft u nog verkoopbare spullen die u niet gebruikt, dan kunt u die zaterdag 21 april tussen 10.00 en 12.00 uur inleveren bij de Kon. Beatrixschool, ingang Wilhelminaweg. Bent u deze morgen verhinderd, dan kunt u de spullen ook nog inleveren op zaterdag 26 mei. Voor vragen kunt u contact opnemen met Hanneke Klepper, 0630847940.

Uurtje zingen

In de tijd tussen Pasen en Pinksteren, die 50 dagen duurt, is er weer een zangavond in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente. "We zingen - in aansluiting op het feest dat we begin deze maand opnieuw mochten vieren - liederen over de opgestane Heer. Daarnaast zingen we een aantal Psalmen, omdat daarin heenwijzingen te vinden zijn naar de komst van Christus in de wereld en Zijn verlossend en verzoenend werk voor de mensheid", aldus de organisatie. Het zingen wordt begeleid met orgelspel. Het geheel duurt een uur en is aan het begin van de avond gepland, zodat andere activiteiten ook nog mogelijk zijn. Zaterdag 21 april, Dorpstienden 3, 19.30-20.30 uur.

Reisje bij 55+ club

Woensdag 25 april is het weer tijd voor het jaarlijkse reisje van de 55+ club. Om 12.30 uur vertrekt de bus bij de Dorpstienden in Ouddorp. Rond 18.00 uur is de bus weer terug en is er een warm en koud buffet in de Dorpstienden. De bestemming is nog een verassing, maar het wordt vast weer een gezellige dag. U hoeft deze keer niet uw bord en bestek mee te nemen voor het buffet. U kunt ook alleen deelnemen aan het buffet, de kosten hiervoor bedragen € 14,-. Graag van tevoren aanmelden, dit kan bij Joke van Dam, tel.: 0187 682319. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, tel.: 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Woensdag 2 mei is er een presentatie over de Tweede Wereldoorlog.

OUDE-TONGE

Braderie

Op zaterdag 21 april is er van 10.00 tot 18.00 uur voor het eerst een braderie in het centrum van Oude-Tonge georganiseerd. De organisatie is in handen van Evenementenorganisatie Corne uit Roosendaal. De braderie is in de Kerkring, Voorstraat en het plein aan de Kaai. Daar komen leuke marktkramen te staan. Er zijn diverse kraampjes met food, drinks en allerhande, alsook een trampoline en draaimolen. Indien er mensen zijn die zelf ook graag aan de braderie willen deelnemen, er zijn nog steeds plaatsen vrij. Voor meer inlichtingen hieromtrent kan men op volgende site reageren: http://www.evenementenorganisatiecorne.nl of bellen met 06-17734162. Op de dag zelf is er nog een mogelijkheid om u in te schrijven aan de stand. Inschrijven kan dan tussen 8.00 en 9.00 uur.

Goederen voor Uzon

Zaterdag 21 april houdt de werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente in Oude-Tonge een inzameling van goederen voor Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare spullen in ontvangst te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid ervan of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Concert Vooruit

Op zaterdag 19 april a.s. organiseert Fanfareorkest Vooruit haar jaarlijkse voorjaarsconcert en het orkest wil het blije, lichte, fijne lentegevoel tot uiting brengen door een mooi en zeer gevarieerd programma te laten horen. Naast de lichte, vrolijke en populaire stukken speelt het orkest uiteraard ook wat serieuze werken. Ook het gezamenlijke opleidingsorkest bestaande uit muzikanten van de verenigingen uit Oude-Tonge, Den Bommel en Ooltgensplaat, bekend onder de naam 'Boost' zet haar beste muzikale beentje voor. De toegang is gratis. Het concert wordt gehouden in CBS De Bron. Aanvang 19.30 uur.

Breicafé

Woensdagavond 9 mei is het Breicafé weer geopend. Het Breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Het Breicafé is geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Het concept Breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee (kosten € 1,25). Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN (0187) 483366 of e-mailen naar m.kieviet@zijngo.nl.

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55-plussers van Achthuizen op woensdag 9 mei een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10.

SOMMELSDIJK

Superbingo

Zaterdag 28 april is er een superbingo van de O-G-O, de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. De kaartjes zijn net zo duur, maar de prijzen zijn verhoogd. De bingo wordt om 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55 gehouden. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes voor € 6,50 gespeeld. Daarnaast nog negen extra prijsjes en in de pauze verkoop van twee extra rondes, allebei € 1,00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Scootmobieltocht PGGO

Op 24 april start het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee weer met de eerste scootmobieltocht van dit seizoen. Het vertrekpunt is bij Sportcomplex De Staver. De start is 13.30 uur en men eindigt om 17.00 uur weer bij De Staver. Kosten zijn € 4,- per persoon. Zorg voor een volle accu, een flesje water en een goed humeur. Opgeven bij Elly Sonneveld: elly1947@hotmail.nl of tel. na 18.00 uur: 0187-845077 of bij het secretariaat: pggoinfo@gmail.com.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Brandweerwedstrijd

Op zaterdag 21 april wordt er in Stad aan 't Haringvliet een provinciale 112-vaardigheidstoets georganiseerd, dit in samenwerking met de brandweer van Stad aan 't Haringvliet. Dit zijn brandweerwedstrijden voor teams uit heel Zuid-Holland. Om 7.45 uur start het eerste team uit Katwijk. De wedstrijd is voor iedereen toegankelijk en zo opgezet dat alle werkzaamheden goed kunnen worden bekeken. Tien korpsen tonen hun vaardigheden. Hiermee kan een goede indruk worden verkregen van het werk van de brandweer. Hoe branden worden geblust en mensen in nood worden gered. Bezoekers kunnen zich melden bij dorpshuis 't Trefpunt, aan de Oranjelaan in Stad aan 't Haringvliet. Hier kan onder het genot van een kopje koffie informatie verkregen worden over de wedstrijd en de locatie. Iedereen is welkom vanaf 7.30 uur en de wedstrijd duurt tot ca. 18.00 uur. Om 18.30 uur zal in 't Trefpunt de prijsuitreiking plaatsvinden.

Buutenhavenmarkt bij de Visafslag

STELLENDAM - Voor zaterdag 21 april wordt voor de negende keer de Buutenhavenmarkt op het terrein naast de visafslag van Stellendam georganiseerd.

De Buutenhavenmarkt is een gezellige rommelmarkt in maritieme sfeer. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij een bassin met modelboten. Bij de viskraam kunt u terecht voor diverse soorten gebakken vis, gerookte vis, haring, enz.
Op ons gezellige terras met zicht op de Noordzee kunt u eventjes uitrusten en iets nuttigen, zoals diverse drankjes, snacks, snoep, patat of hamburgers, om daarna de rest van de markt te bekijken, want er is nog veel meer! Vanuit 50 marktkramen bieden wij u versgebakken oliebollen, cake, taarten, koekjes, zoutjes, advocaat, vele soorten boerenkaas, groente en fruit, zelfgemaakte jam en zoet-zuur, diverse creatieve producten zoals kaarten, handgemaakte spullen, sokken, etc., en diverse plantjes en buitengoed. De zendingscommissie verkoopt verse snijbloemen en diverse rollen snoep ten behoeve van de zending.

Voor de kinderen zijn er leuke activiteiten te doen.

Parkeergelegenheid is er op het terrein bij de visafslag naast de markt en op het wat lager gelegen grasveld voor de brug. Parkeren op het grote grasveld bij de ingang en in de berm is verboden. Er kan hierop gecontroleerd worden.
Bij regenachtig weer kunt u ook gerust langskomen, de gehele markt zal dan in de visafslag plaatsvinden.

Jubilarissen Sursum Corda

DIRSKLAND - Tijdens de jaarvergadering van Christelijk Gemengd Koor Sursum Corda waren er afgelopen week twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Lijni Wielaard en Simon Kievit. Lijni was 40 jaar verbonden aan het koor en Simon 25 jaar. De jubilarissen kregen een boeket bloemen en een cadeaubon aangeboden door de voorzitter. Lijni werd bedankt dat ze altijd vanuit Melissant naar Dirksland komt om te zingen, wat ze ook met veel liefde doet al die 40 jaar. Simon werd ook bedankt voor zijn inzet voor het koor. Het bestuur hoopt dat jullie nog veel zangavonden mogen volgen en mogen zingen tot God's eer en lof.

Damascus in het Diekhuus

MIDDELHARNIS - Zaterdag 21 april, in de theaterzaal van het Diekhuus in Middelharnis, speelt hip hop band Damascus voor een breed publiek. Damascus is een collectief van drie gedreven rappers en een zangeres, ieder met een vlijmscherpe pen.

De woordkunstenaars van Damascus gingen onlangs op reis naar de Dominicaanse Republiek en kwamen terug met een vrachtlading aan inspiratie voor nieuwe liedjes en indringende spoken words. In hun voorstelling spelen ze dan ook een aantal gloednieuwe tracks van hun laatste album 'Nieuwe Ronde, Nieuwe Kansen.' De rappers en zangeres schudden je wakker, dagen je uit en ontroeren aan de hand van het thema 'Wie ziet mij?' Zang, rap, theater, spoken word, worship en verhalen vloeien moeiteloos in elkaar over.
Dit mag je niet missen! Meer info: www.damascushiphop.nl.

Tommy van den Hooven kampioen van Nederland judo

OUDDORP – Vorige week vond in Leek het NK plaats voor jongens en meisjes onder de 15 jaar. Via de districtskampioenschappen (3 weken geleden) had Tommy van den Hooven (14 jaar, uit Ouddorp) zich als districtskampioen weten te plaatsen voor dit nationale kampioenschap.

Tommy, trainend bij Mahorokan uit Maassluis, wist het hele seizoen al zijn toernooien waaraan hij deelnam al te winnen en was op dit NK torenhoog favoriet. En hij maakte deze favorietenrol zeker waar.
In de klasse onder de 66 kg had Tommy in al zijn partijen niet meer dan één minuut nodig om zijn tegenstander met vol punt te vloeren. In zowel de halve finale (tegen Raghunath, ZH) als in de finale (tegen De Boer, MN) was de eerste aanval al goed voor de winst. Het kampioenschap van Nederland is een terechte beloning voor hem.
Naast Tommy wist ook zijn clubgenoot Joshua de Lange (-46 kg) de titel voor zich op te eisen. Verder haalden Tobias Bosveld (-50 kg) en Phaedra Kappers (-57 kg) brons, waardoor Mahorokan kan terugkijken op een zeer succesvol verlopen Nederlands kampioenschap.

Nieuwe cursus 'Muziek met peuters'

OUDDORP – De nieuwe cursus 'Muziek met Peuters' wordt georganiseerd door het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee.

Kinderen (van 1 tot 4 jaar) maken op een zeer eenvoudige en speelse manier kennis met muziek. De kinderen leren al spelenderwijs de taal van muziek.

Er zijn vele redenen waarom ouders met hun jonge kind muziek zouden moeten maken, we noemen er vijf: Taalontwikkeling; Motoriek; Muzikaliteit; Emotie uiten en Muziek maken schept een band.

De cursus wordt gegeven door Angelique Boer, zij is sinds 2001 werkzaam in het basisonderwijs als groepsleerkracht. Tijdens haar werk als groepsleerkracht in de onderbouw heeft ze ervaren dat aandacht voor muziek en expressie steeds meer verdrongen werd. Omdat ze zelf al heel vroeg interesse toonde in en plezier beleefde aan muziek, heeft ze de cursus vakspecialist muziek gevolgd en de opleiding Muziek op schoot.

De cursus gaat van start bij een groepsgrootte van minimaal 6 en maximaal 10 kinderen en zal worden gegeven op twee tijden op donderdag in de Dorpstienden te Ouddorp.

Groep 1: 09.30 - 10.30 uur. Groep 2: 10.30 - 11.30 uur. De cursus duurt 8 weken en start na de meivakantie.

Om u aan te melden, kan het inschrijfformulier op http://muziekgebouwgo.nl/muziek-met-peuters/ worden ingevuld.

De kosten voor een (groot)ouder en een kind zijn voor deze cursus € 60,-. Maakt u gebruik van kinderopvang bij Kibeo, dan zijn de kosten voor deze cursus € 50,-

Gespreksgroep rouwverwerking

MIDDELHARNIS - Hoe verwerk je het verlies als iemand van wie je houdt overlijdt? Hoe ga je om met pijn, verdriet of boosheid?

De gespreksgroep over rouwverwerking voor volwassenen kan je helpen het verlies een plaats te geven. Hier ontmoet je anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Maatschappelijk werkers van Kwadraad begeleiden de groep. Ze helpen je omgaan met het verlies en je leven weer op te pakken.
De maatschappelijk medewerkers benoemen tijdens de bijeenkomsten onderwerpen of thema's die je kunt bespreken. Natuurlijk kun je ook je eigen vragen of onderwerpen inbrengen. De onderwerpen die bijvoorbeeld aan de orde kunnen komen, zijn:
Omgaan met familie en vrienden; Omgaan met eenzaamheid; Hoe verder zonder je dierbare? Voor wie is deze groep? De gespreksgroep is voor inwoners van Goeree-Overflakkee die iemand in hun naaste omgeving hebben verloren. Bijvoorbeeld hun partner, kind, vader of moeder of dierbare vriend.

De gespreksgroep vindt plaats in Middelharnis, gebouw De Dillenburg, Juliana van Stolberglaan 19.
Op dinsdag van 19.00-21.00 uur start men weer op 22 mei één keer per veertien dagen.
Er zijn tien bijeenkomsten. Kosten zijn er niet aan verbonden. De groep wordt begeleid door twee maatschappelijk werkers.
Wil je meer informatie over deze gespreksgroep? Neem contact met ons op via 088 900 4000 of via de website www.kwadraad.nl.

51 equipes aan de start bij de eerste Rotary GO Rally

GOEREE-OVERFLAKKEE – Er verschijnen twee gele Kevers aan de start. Evenals een Porsche 356B uit 1965, een Mercedes 170 SV uit 1953 en nog een aantal oldtimers. Die komen uit in de Vintageklasse van de Rotary GO Rally. Daarnaast telt dit nieuwe evenement de Tourklasse voor 'gewone' auto's. De Rotary GO Rally is op zaterdag 21 april. Om halfelf geeft burgemeester Ada Grootenboer de eerste startschoten op het parkeerterrein van Tieleman Keukens.

Door Kees van Rixoort

De Rotary GO Rally is een sportieve toertocht over heel Goeree-Overflakkee, ook over allerlei polderweggetjes. De deelnemers vinden hun weg via het zogenoemde bolletje-pijltje-systeem. De route staat in het routeboek dat de deelnemers bij de start ontvangen. Een equipe bestaat per auto uit een rijder en een kaartlezer. De tocht is geen wedstrijd, maar er zijn wel prijzen te winnen. En wel door onderweg de opgegeven opdracht als beste uit te voeren.
De inschrijving voor de eerste Rotary GO Rally is voorspoedig verlopen. De organiserende serviceclub wilde vijftig equipes interesseren voor de tocht. Dat is gelukt. Er verschijnt zelfs één auto meer aan de start.

Westplaat

Elke equipe betaalt inschrijfgeld. Daarnaast heeft de Rotary sponsors weten te werven voor de autotocht over het eiland. De opbrengst is bestemd voor woonvoorziening De Westplaat in Sommelsdijk. De Westplaat is een woonvoorziening van Sjaloom Zorg. Het geld van de Rotary GO Rally gaat naar de aankleding van het balkon met meubilair. Dit in aanvulling op het zonnescherm dat in januari in gebruik is genomen. Een en ander zorgt ervoor dat de bewoners in de zomer lekker van het zonnetje kunnen genieten.
Wie de deelnemende auto's, waaronder een Aston Martin, wil zien, is welkom op het parkeerterrein van Tieleman Keukens. Daar starten de equipes vanaf halfelf, steeds met een minuut tussentijd. Tussen halfeen en halftwee is de lunch bij Het Bolbaken in Herkingen en tussen halfvier en vijf uur arriveren de deelnemers bij Strandclub Zee aan de Brouwersdam voor de prijsuitreiking en de afsluitende barbecue.

Paul Kieviet concerteert in de Grote Kerk te Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op zaterdagavond 21 april aanstaande hoopt organist Paul Kieviet te concerteren in de Hervormde Kerk te Middelharnis - op koororgel en hoofdorgel - onder het thema 'Sprankelende Barok'.

Onder dit motto is een concertprogramma samengesteld dat laat horen hoe fris en levendig orgelmuziek uit de Barok is. Het hele concert cirkelt rondom de luisterrijke persoon van Johann Sebastian Bach, die ook zelf aan het eind vertegenwoordigd is met een Preludium en Fuga. Bach is tijdens het concert trouwens niet ver weg, want het programma bestaat verder geheel uit composities van mensen met wie hij op de één of andere manier connecties had. In die zin is dit dan ook het 68e Bachconcert. Een programma met verrassende tegenstellingen.

Paul Kieviet is als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente en de Chr. Ger. Kerk te Middelharnis en de Hervormde Gemeente te Sommelsdijk. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij af als docerend en uitvoerend musicus, kerkmusicus en muziektheoreticus. Hij bouwde een uitgebreide en bloeiende lespraktijk op, waarin vele leerlingen worden opgeleid tot kerkorganist of met succes meedoen aan orgelconcoursen. Aan Muziekgebouw Goeree-Overflakkee geeft hij muziektheorie. In 1985 won hij het Nationaal Orgelconcours in Leiden. Improvisatie studeerde hij bij Arie J. Keijzer en bij Klaas Bolt aan de Internationale Zomeracademie in Haarlem. Paul Kieviet heeft een breed repertoire en laat zich graag inspireren door de orgelkunst van Johann Sebastian Bach.

De toegang voor het concert dat om 20.00 uur begint, is uw gift aan de uitgang.

Het voorjaar is laat dit seizoen

Wie: Johan van der Kooij (24 jaar)
Wat: Runt samen met zijn ouders Landbouwbedrijf Van der Kooij in Sommelsdijk
Nu: Leveren van aardappels en wachten op droog weer

Op het bedrijf van familie Van der Kooij zijn ze druk bezig met de voorbereidingen om de aardappelen te kunnen poten voor aankomend seizoen. De afgelopen periode was het land te nat om er aardappels op te poten, wat al wel kan is het prepareren van het pootgoed. Het pootgoed zijn in feite de 'moederaardappels' die straks de grond in gaan om te zorgen voor mooie aardappelplanten met veel aardappels.

Johan: "We willen zo veel mogelijk kiemen op de pootaardappelen krijgen, hierbij is het juiste temperatuurverloop tijdens de bewaarperiode ontzettend belangrijk. Ook zijn we onze machines gereed aan het zetten, deze vragen tegenwoordig veel technische kennis door alle elektronica aan boord."

Zodra het een aantal dagen droog weer is, zullen we het land op gaan. Het is belangrijk dat de bodem voldoende opgedroogd is, omdat anders de zware machines van tegenwoordig de grond te veel in elkaar drukken, waardoor de planten minder makkelijk kunnen groeien. Wanneer het land echt goed opgedroogd is, zullen er weer overal in de polder omhoogstaande kiepwagens te zien zijn.

Johan legt uit: "Het land is vaak maar een korte periode in topconditie om aardappels te poten, of andere gewassen te zaaien. Daarom worden er vaak lange dagen gemaakt om alles op tijd in de grond te krijgen en er zo voor te zorgen dat de gewassen voldoende groeidagen hebben. De kneepjes van het vak zijn dus om alles precies op het juiste moment te doen. Dus het land mag niet te nat zijn, maar je wilt toch zo vroeg mogelijk aan de gang. Dit jaar hebben we een laat voorjaar, het is lang koud en nat gebleven. Vorig jaar waren we half april al klaar met aardappels poten en de andere zaaiwerkzaamheden. Nu moet het meeste werk nog gebeuren."

Ouddorpse vuurtoren herleeft in keramiek

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Sommelsdijkse kunstenares Els Keuvelaar is keramiste in hart en nieren. Voor wie binnenkomt in haar huis, valt het oog meteen op het atelier, dat bestaat uit een ruime portie glas, wat zorgt voor een indrukwekkende lichtinval. Diverse keramieken voorwerpen in verschillenden stadia van het productieproces staan hier uitgestald. Sommige helemaal af, anderen liggen klaar om te drogen of om verder in elkaar te worden gepast. Zoals de losse vijfhoekige tegels die met elkaar een kunstig tegeltableau gaan vormen.

Door Jolanda Driesse-Bosland, foto's: Els Keuvelaar

Van jongs af aan heeft Els liefde voor alles wat met handvaardigheid en kunst te maken heeft. Zo volgde ze een opleiding tot het geven van handvaardigheid en gaf ze onder meer les op het toenmalige LHNO in Middelharnis. Ze ontwikkelde door de jaren heen een speciale voorliefde voor boetseren en om deze vaardigheid verder uit te breiden, volgde ze in eerst in Rotterdam een meerjarige opleiding model en portret boetseren.

En een aantal jaren geleden schreef ze zich in voor een driejarige opleiding tot keramist aan het SBB, een onderwijsinstelling die de Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken verzorgt, in Gouda. Els deed examen en specialiseerde zich aansluitend met nog een extra verdiepingsjaar in het handvormen.

Ze boetseert graag portretten en maskers en hanteert een speciale techniek, waarbij ze plakjes klei gebruikt om voorwerpen te vervaardigen. De plakjes maakt ze aan elkaar door middel van een speciale kleislib. "Ik ben erg geïnteresseerd in architectuur en dat komt hierbij natuurlijk goed van pas. Het werken met de tegeltableaus is ook een wiskundig gebeuren en ook dat vind ik heel boeiend."

Techniek en discipline

Binnenkort vertrekt Els naar Iran om zich daar te gaan verdiepen in tegeltableaus en mozaïek. "Hier kijk ik echt naar uit. In dit land valt zo veel moois te zien, ook op het gebied van architectuur en mozaïek!" Op de vraag wie of wat haar inspireert in haar werk, hoeft Els niet lang na te denken. "Er zijn veel zaken die mij inspireren. Maar de belangrijkste inspiratiebronnen voor mij zijn mensen, technische en geometrische vormen, bepaalde bewegingen of verstilde voorwerpen in de natuur, zoals bijvoorbeeld een blok ijs en, zoals ik al eerder aangaf, de architectuur."

Keramiek was altijd een beetje een ondergeschoven kindje in de kunstwereld, aldus Els. "Tot voor kort was keramiek en het handvormen een kunstvorm die weinig aandacht kreeg in de wereld van de kunst. We zien nu een ontwikkeling waarbij keramiek steeds meer als kunstvorm wordt gezien, evenals de glaskunst."

Keramiek vereist discipline in het werken en er komt de nodige techniek bij kijken. "Soms moet een bepaald voorwerp in één keer af omdat het procedé dat vereist en je moet van tevoren goed nadenken of de afmetingen kloppen en alles in elkaar past." Ter illustratie laat Els een bouwtekening zien voor het tegeltableau, dat geheel uit vijfhoeken is opgebouwd. "Je moet hierbij vooraf heel goed rekenen." Els maakt bijna al haar mallen zelf. "Ik maak hierbij vaak gebruik van gips."

Voor het werk dat ze gaat exposeren tijdens Kunstkijk, sluit Els aan bij het thema van dit jaar: 'Water'. "Ik ben onder meer bezig met het op schaal maken van de Ouddorpse vuurtoren. De toren werd in de vroege meidagen van 1945 opgeblazen en ik ben bezig, met de originele blauwdruk van de bouwtekening als leidraad, om deze in keramiek te vervaardigen."

Fascinerend proces

Wie meer van het werk van Els wil zien, kan nu alvast terecht bij keukencentrum Tieleman. Hier exposeert ze permanent. Verder exposeerde ze haar werk in de afgelopen jaren onder meer in het Röderhuis in Goedereede en in 'De Overkant' in Ouddorp. Haar kennis draagt Els graag over tijdens de lessen keramiek, die ze geeft in haar atelier. "Ik vind lesgeven leuk en voel me ook gedreven om iets van mijn kennis over te dragen aan anderen."

Zelf hoopt ze zich in de toekomst onder meer verder te ontwikkelen in het werken met het vormen van keramieken tegels. "Hierin valt nog zoveel in te leren."

Nog een andere techniek waar Els gebruik van maakt, is het zogeheten 'pittfire'. "Bij pittfire wordt het keramiek in een ton, gevuld met hout en zaagsel, gestookt. Kleuren ontstaan door sulfaten die eerst over de stukken gegoten worden, en door het vuur zelf." Op deze manier vervaardigde Els een aantal bijzondere maskers van klei. "Je weet van tevoren nooit precies waar en hoe het hout kleur geeft aan het keramiek tijdens het bakken. Een fascinerend proces."

Het gesprek komt op het afstand kunnen doen van een kunstwerk. "Als je net bezig bent, ben je blij met elk stuk dat je maakt. Nu kan ik wel makkelijker afstand van mijn werk doen." Of er ook iets is wat ze nooit weg zal doen? "O ja, dat is het stuk dat ik voor mijn examenopdracht maakte." Els wijst op de tulpenvaas, die een prominent plekje in de huiskamer kreeg. Met een lach: "Die ga ik nooit verkopen."

Kader: KunstKijk 2018
Van 10 t/m 13 mei is de KunstKijk. Op 34 locaties op het eiland wordt er kunst geëxposeerd. Ook het werk van Els Keuvelaar is dan te zien. Kijk voor meer informatie op www.Kunstkijk.com.

Kinderen CBS Het Kompas geven concert

STELLENDAM - "Vivaldi schreef muziek, muziek met een verhaal, u kent hem allemaal…" Dit waren de beginregels van het introlied van het concert van de kinderen van de startgroep en groep 1, 2, 3 en 4 van basisschool CBS Het Kompas te Stellendam.

Zij werkten de afgelopen weken over het thema 'Vivaldi, de vier jaargetijden'. Ter afsluiting van het thema hebben ze een concert gegeven voor ouders, familieleden, bekenden van de school, uit het dorp en oudere omwonenden van de school. Dit mede in het kader van burgerschap.
De kinderen hebben een prachtig concert gegeven. Kinderen, ook via deze weg: nogmaals een hele grote opsteker namens de juffen!
De kinderen hebben gezongen over de vier seizoenen, vertelden er over en zelfs een van de leerlingen speelde een liedje op zijn viool. Prachtig!
Dit alles was niet zo mooi tot stand gekomen als 'viooljuf' Heleen de Witte de kinderen en leerkrachten hierin niet begeleid had. Juf, nogmaals: hartelijk dank!

Op vrijdagmiddag gaven de leerlingen van groep 5 t/m 8 een tweede concert ter afsluiting van de themaweek. Als echte componisten hebben zij in groepjes muziekstukjes gecomponeerd en die tijdens het concert ten gehore gebracht. Het resultaat was heel divers, van toneelstukjes tot tweestemmige liederen. De kinderen hebben verschillende muziekinstrumenten bespeeld, zoals panfluit, bugel, piano en blokfluit. Mooi om te zien hoe jullie je talenten ingezet hebben voor dit concert. Ook erg fijn dat er zoveel ouders, familieleden en bekenden het concert bezochten. De kinderen kunnen terugkijken op een mooi en leerzaam moment.

Workshop bij De Boei

OUDDORP - Dinsdag 24 april, de tweede Boeidag van deze maand, komt Elseline Prins van KnutsEls uit Stad aan 't Haringvliet een workshop geven aan De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Aanvang 13.00 uur, activiteit eindigt om 15.30 uur.

De bedoeling is om een cadeauzakje te maken; stansen uit papier, in elkaar zetten en eventueel versieren.
Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 5,- per persoon.
De confrontatie met kanker leidt vaak tot veel vragen, verdriet en gevoelens van angst en onmacht. De ziekte en de behandeling van de ziekte hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar is voor veel mensen ook emotioneel en sociaal ingrijpend. "Daarin biedt inloophuis De Boei steun. In ons inloophuis kan iedereen die met kanker is geconfronteerd terecht voor een luisterend oor, lotgenotencontact of activiteiten die gericht zijn op ontspanning en/of informatie over nieuwe onderzoeken en ontwikkelingen, zaken omtrent het hebben van kanker, dit door middel van lezingen door ter zake kundigen", aldus de organisatie.

Deze ondersteuning is nadrukkelijk niet alleen beschikbaar voor mensen die zelf kanker hebben (gehad), maar ook voor de mantelzorger, familieleden en nabestaanden die een dierbare aan kanker hebben verloren.
Vaak worden zij vergeten, terwijl voor hen de impact zeker zo erg is.

Inloophuis De Boei is open vanaf 10.00 uur. De bezoekers worden in een prettige en mooie omgeving welkom geheten door de gastvrouwen, die vaak uit eigen ervaring weten wat de impact van de ziekte is.
U krijgt een kopje koffie of thee met een versnapering. Het is mogelijk om de hele dag te blijven, dan is het handig om uw zelfgemaakte lunch mee te nemen. Mocht de afstand of het reizen met het openbaar vervoer naar De Boei een probleem voor u zijn, dan kunt u gratis gebruik maken van onze chauffeursdienst, graag wel ten laatste op maandagavond 23 april laten weten i.v.m. de planning.
Dit kan via telefoonnummer 06 22111572 of via info@deboeigo.nl.

Deelnemers van Menheerse tot Tsjechië

Onder een heerlijk voorjaarszonnetje vond afgelopen zaterdag de Tulpenwandeltocht plaats. In alle vroegte verschenen de deelnemers uit alle delen van Nederland en dit jaar zelfs uit Tsjechië en Slowakije! Na het inschrijven en het startschot van de 8-jarige Olivia, de kleindochter van medeorganisator Hans Meijer, vertrokken de deelnemers de Flakkeese polders in waar zich voorzichtig de eerste bloemen lieten zien.

Deelnemers konden kiezen uit vier afstanden: 40, 25, 17,5 en 10 kilometer. Voor fietsers was er een route uitgestippeld van 25 kilometer. De stempelposten waren onder andere bij Mastenbroek Bloembollen in Sommelsdijk, waar deelnemers zich door fotograaf Wim van Vossen op de foto konden laten zetten. De molen in Nieuwe-Tonge kon worden bezocht en bij Café de Tram speelde de harmonie Apollo. Bij modelvliegclub SDGO was het een komen en gaan van modelvliegtuigen. Bij manege Oostmoer konden bezoekers de paarden bewonderen, in Stad aan 't Haringvliet werden de deelnemers getrakteerd op een warme pannenkoek.

De organisatie bedankt iedereen die heeft meegewerkt aan het evenement. Dinsdag 15 mei om 19.30 uur worden de cheques uitgereikt aan de besturen van de goede doelen voor deze editie, namelijk Stichting Best Buddies en Stichting de Klup. Ook volgend jaar is er weer een Tulpenwandeltocht, dan iets later op zaterdag 20 april 2019. Nu maar hopen dat de tulpenvelden dan wel uitbundig in bloei staan!

Nieuw pand WireNet feestelijk geopend

Burgemeester Grootenboer tijdens de opening van het pand van WireNet. Foto: Harold Sturm

STELLENDAM – Vrijdag de dertiende: voor tal van mensen een dag die snel voorbij mag gaan, maar voor Yoran Kuiper een 'geluksdag'. Hij koos 13 april om zijn nieuwe bedrijfspand aan de Deltageul 24 in Stellendam te openen en een nieuwe bedrijfsnaam te introduceren: WireNet in plaats van Computer Service Ouddorp.

Door Kees van Rixoort

Burgemeester Ada Grootenboer was naar de Deltageul gekomen om het WireNet-pand officieel te openen. Ze wees in haar korte toespraak op het belang van jonge ondernemers die initiatieven nemen. Yoran Kuiper is daar een schoolvoorbeeld van. Toen hij vijftien jaar was – vier jaar geleden - begon hij met Computer Service Ouddorp.
Kuiper richtte zich toen vooral op service rond computers en wifi, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Het sloeg enorm aan, vooral door in te gaan op steeds andere vragen van klanten, die voor ongeveer driekwart uit het bedrijfsleven komen, in een groeiende kring rond Stellendam. "Van het één komt het ander", legt Yoran Kuiper uit. "Nog steeds houden we ons bezig met computers en wifi, maar we doen nu veel meer. Netwerken, cloud-oplossingen, VOIP, internet of things, camerasystemen, alarmsystemen, intercomsystemen, smart home/smart business… We brengen klanten zelfs in contact met een partij die zonnepaneelsystemen levert." WireNet adviseert, levert, installeert, onderhoud en voert reparaties uit.
In het nieuwe ruimere pand in Stellendam kan Yoran Kuiper alle mogelijkheden veel professioneler laten zien. Ook beschikt hij nu over een ruimte voor presentaties, cursussen of uitleg. Verder is het nieuwe, representatieve onderkomen voorzien van een kantoor, een werkplaats met magazijn en een ontvangstruimte met balie. Het zag er allemaal pico bello uit
Op vrijdag de dertiende was het een drukte van belang aan de Deltageul. Klanten, collega-ondernemers, familie, vrienden en kennissen liepen over de rode loper naar binnen om Yoran Kuiper tussen de ballonnen, hapjes en drankjes te feliciteren en het nieuwe pand te bewonderen.

Open dag bij Uitvaartverzorging M.H. van de Ven
'De mogelijkheden voor de familie zijn oneindig'

MIDDELHARNIS – Wie vroeger te maken kreeg met een uitvaartverzorger, kreeg te horen dat de uitvaart zo en zo zal plaatsvinden. Er was maar weinig te kiezen. Maar anno 2018 is de situatie heel anders. Uitvaartverzorging M.H. van de Ven wil laten zien dat er volop keuze is en dat de persoonlijke wensen van de familie centraal staan. Op zaterdag 21 april houdt Van de Ven open dag in en rond rouwcentrum Media Vita in Middelharnis.

Door Kees van Rixoort

"We organiseren een open dag om de bekendheid te vergroten en mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden", vertellen Giel van de Ven en Theo Struik, beiden uitvaartleiders. "Er is een zeker taboe rond dit onderwerp, al is dat de laatste jaren wel afgenomen. De uitvaart is beter bespreekbaar geworden." Dat de drempelvrees is afgenomen blijkt wel uit de voorgaande twee open dagen die Uitvaartverzorging M.H. van de Ven hield. Die trokken veel bezoekers naar Media Vita.
Wat is er op 21 april te zien? Voor de deur staat een klassieke Engelse rouwwagen. Daar is ook Wagemaker Marmer en Graniet te vinden. Die laat de mogelijkheden zien op het gebied van grafmonumenten. Binnen heeft Van de Ven de grote zaal, die ruimte biedt aan 150 personen, omgetoverd in een 'markt' met informatieve kramen. Aanwezig zijn Van Dis Assurantiën, een notaris van Benschop en Sterling, mediator Van den Ouden, het crematorium Hoeksche Waard, twee spreeksters, drukkerij Printwrx, een kistenmaker uit Capelle aan den IJssel, DB Jeroen de Boed voor licht en geluid, de gemeente Goeree-Overflakkee en Family Cards. In een deel van de zaal toont Van de Ven de 'kerkopstelling'. Uitvaartdiensten komen veelvuldig voor in Media Vita; ook andere uitvaartondernemingen maken gebruik van het centrum in Middelharnis.

Persoonlijk

Vanzelfsprekend is ook Uitvaarverzorging M.H. van de Ven present op de open dag. Bezoekers kunnen uitgebreid kennisnemen van de mogelijkheden die Van de Ven in huis heeft. Die mogelijkheden zijn onbeperkt, geven Giel van de Ven en Theo Struik aan. "Je kunt kiezen uit wel vijfhonderd kisten. Elke uitvaart is maatwerk. Alles draait om persoonlijke aandacht en persoonlijk contact, waar we de tijd voor nemen. Wij spreken ook niet over cliënten, maar over families. Wij verkopen geen product. Wat wij doen is echt mensenwerk. Het meedenken en adviseren moet uit je hart komen."
Beide uitvaartleiders zijn ervan overtuigd dat dit de rouwverwerking, die direct begint na het overlijden, ten goede komt. Niet voor niets krijgen ze vaak te horen: "Ik ben zo blij dat u met ons meedenkt..." Muziek, het tonen van foto's op een scherm, eten en drinken, het laten dragen van de kist door familieleden – de mogelijkheden zijn oneindig.
Media Vita beschikt naast de grote zaal over een mortuarium, drie met zorg ingerichte familiekamers en een verzorgingskamer voor de overledenen. Geheel passend bij het enorme scala aan mogelijkheden, kan Van de Ven daar ook de wens tot rituele wassing realiseren. De familiekamers zijn van buitenaf voor de familie bereikbaar met een tag, 24 uur per dag, zodat familieleden altijd hun opgebaarde dierbare kunnen bezoeken. Uitvaartverzorging M.H. van de Ven beschikt over een zwarte en een grijze auto. Niet elke familie kiest nu eenmaal voor een zwarte rouwauto…
Vermeldenswaard is nog dat Van de Ven zo groen en duurzaam mogelijk opereert. Daarom liggen er zonnepanelen op het dak van Media Vita, is er ledverlichting en wordt het pand deels elektrisch verwarmd.

Open dag

De open dag op zaterdag 21 april duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Media Vita is te vinden aan de Westelijke Achterweg 3 in Middelharnis. Het telefoonnummer is 0187 – 642428. Meer informatie: www.uitvaartverzorgingvandeven.nl.

Column

Kale kraamkamer en een gevarieerde keuken

De afgelopen weken 'landen' steeds meer kustbroedvogels in Nederland. Na hun lange tocht uit Afrika kiezen ze ons land uit om hier jongen te krijgen en groot te brengen. Dat doen zij onder andere dichtbij het Haringvliet, ook wel hét knooppunt van trekroutes voor vogels en vissen. Bijzonder toch? Wij maken onze plannen voor de zomervakantie, liefst ver weg naar de zon. En juist de trekvogels komen terug van verre warme oorden om hier, bij ons, vakantie te vieren. Nou ja, eerder te dineren en… om in vogeltermen te blijven… te foerageren.

Vorige week maakte ik een ronde op de Scheelhoek. Een afgesloten natuurgebied net achter de Marinahaven van Stellendam. Dit gebied bestaat uit een voormalig getijdengebied met zandplaten en kreken, dat nu bestaat uit een gras- en rietlandmoeras.

Buitendijks in het verlengde van de Scheelhoek liggen de Scheelhoekeilanden. Deze zijn half de jaren '90 opgespoten als broedplaats voor kustbroedvogels. Hier bevindt zich een waardevolle broedkolonie van grote sterns. Tijdens mijn rondje zag je er nog maar enkele en hoorde je vooral veel baltsende kokmeeuwen. Een week later stuurde een collega een foto toe van honderden grote sterns die hun broedplaats al hadden ingenomen op de eilanden. Het zijn de eerste, nog steeds arriveren er grote sterns in Nederland. Zij zoeken vaak de kokmeeuwen op, omdat ze zich veilig voelen bij deze 'grote broer' die net wat groter en krachtiger is. Handig. Vooral als er gevaar dreigt van een bruine kiekendief of grote meeuwen.

De grote stern broedt in enkele grote kolonies in Nederland en dus ook op Goeree-Overflakkee. Dat is vooral bijzonder omdat ze op schaars begroeide slik- en zandplaten broeden in Delta's, een zeer dynamisch leefgebied dat sinds de Deltawerken sterk is achteruit gegaan. De Scheelhoekeilanden zijn dus heel bijzonder. Wij zijn dan ook apetrots dat hun kraamkamer in ons gebied ligt! Daar moeten we wel onze stinkende best voor doen... om het hen zo aangenaam mogelijk te maken. Het is namelijk een enorme klus om de eilanden kaal te houden, want met de ligging in het Haringvliet met zoet water, groeit het binnen no time uit tot ruigtekruiden en uiteindelijk een wilgenbos.

Naast een kraamkamer is een gevarieerde keuken voor deze vogel ook een vereiste. Na zo'n intensieve tocht vanuit het verre zuiden rammel je van de honger. Ook de jonge sterns, die nog niet meteen voor zichzelf kunnen zorgen, zijn gebaat bij deze keuken. En de keuken, in het Haringvliet, ligt dus op het knooppunt van trekroutes – niet alleen van vogels – maar ook van vissen. Straks met het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen komt er een vrije doorgang van trekvissen. De overgang van zoet naar zout zorgt voor meer variatie van vis. Voor de grote stern die broedt op de Scheelhoekeilanden, maar voor vele vogels die zich aansterken voor hun terugreis naar de warmte in Afrika. Maar voor het zover is, genieten zij eerst van de 'rijkdom' hier!

Tip van de boswachter: De Scheelhoek kun je mooi overzien vanaf het uitkijkpunt in het bos Stellendam en vanaf het uitkijkpunt langs de Zuiderdiepweg. In de loop van dit jaar komen daar meerdere voorzieningen bij, zoals een uniek vogelobservatorium en een fietspad langs de zuidkant. Straks kun je de Scheelhoek van meerdere kanten beleven. Kun je niet wachten? Ga dan op zaterdag 2 juni met een natuurgids de Scheelhoek ontdekken. Aanmelden verloopt via www.natuurmonumenten.nl/goeree/agenda.

Ingestuurd

Ballet in de polder

Vorige week was Herman Maas in de polder tussen Achthuizen en Ooltgensplaat. Hij zag een stuk akker afgedekt worden met plastic. Het deed hem aan een soort ballet denken. Van dit 'ballet' heeft hij een filmpje op zijn blog gezet.

Vrijdag in de krant

Kunstzinnige herinnering aan nooddijk in Dirksland

Dominee Catsburg neemt afscheid van Stad aan 't Haringvliet