info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

17 oktober 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 17 oktober 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nieuwe-Tonge wint brandweerwedstrijd

MIDDELHARNIS - Zaterdag vond de jaarlijkse wedstrijd plaats voor de brandweerkorpsen op Goeree-Overflakkee. Alle korpsen namen deel aan de wedstrijd, behalve de ploeg van Sommelsdijk/Middelharnis, die organiseerde de wedstrijd. De brandweerwedstrijd vond plaats op het terrein van de CZAV aan de Westhavendijk. Op het terrein waren twee mensen aan het joyrijden. De ene auto reed tegen de gevel aan en vloog in brand, de andere auto reed tegen een persoon aan, die kwam knel te zitten met een slagaderlijke bloeding. Tot overmaat van ramp kreeg de traumahelikopter een motorstoring en vloog in brand. De brandweerlieden hadden dus hun handen vol om de situatie onder controle te krijgen. Op de foto wordt de 'traumahelikopter' geblust. Het team van Nieuwe-Tonge behaalde de eerste plaats, gevolgd door Ooltgensplaat en Dirksland. (Foto: Wilko van Dam, Digidamco)

Paard weer op het droge

HERKINGEN - Donderdagmiddag kwamen hulpverleners in actie, bij de Grevelingenweg was een paard in de sloot terecht gekomen. Een man en vrouw maakten een rit met paard en wagen, maar nadat de wagen een klapband kreeg, sloeg het paard op hol. Nadat het paard gekalmeerd was, sloeg het paard opnieuw op hol. Uiteindelijk belandde het paard in de sloot en raakten de man en vrouw beide gewond. De vrouw is ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. Met man en macht werd er geprobeerd om het paard op het droge te brengen, maar dit lukte niet vanwege de steile slootkant. Uiteindelijk schoot een boer te hulp met zijn verreiker, na anderhalf uur was het paard eindelijk op het droge. (Foto en tekst: Flakkeenieuws.)

Oproep na woningoverval

MIDDELHARNIS - Zondag stuurde Burgernet een bericht om 18.46 uur, met het verzoek om uit te kijken naar een man, die was weggelopen na een woningoverval in de Burgemeester Mijslaan. Iedereen in Middelharnis die zich heeft aangemeld voor Burgernet ontving het volgende bericht: "Na woningoverval Burg. Mijslaan Middelh. is weggelopen een bl. man, do.bl. haar, sp.broek, wit vest. Tips? Bel nu 112. Man niet zelf benaderen!" Even na acht uur werd de zoekactie gestopt, de man is niet aangehouden. Het politieonderzoek wordt voortgezet.

2 / 26

Agenda

Woensdag 18 oktober

GOEDEREEDE – Kinderbingo in Oostdam, van 14.00 tot 16.00 uur, voor kinderen van 6-12 jaar. Vijf rondes voor vijf euro.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDE-TONGE – Middag met foto's van Goeree-Overflakkee en mossels eten. Aanvang 14.00 uur. Informatie en aanmelden bij Nel Vervloed: 0187-642697.
STELLENDAM – Bloemstukje maken 55+ vanaf 14.30 uur in het Haegse Huus. Opgeven bij: mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653, of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411.

Donderdag 19 oktober

OUDDORP – Rommelmarkt, georganiseerd door familie v.d. Linde, van 9.00 tot 13.00 uur aan de Marijkeweg 1 in Ouddorp.

Vrijdag 20 oktober

DIRKSLAND – De Schakel. Goocheldag. Leren goochelen voor leerlingen van de basisscholen door goochelaars van Goochelclub Rotterdam. Van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

Zaterdag 21 oktober

DEN BOMMEL – Concert van de Sir Oliversband in De Bommelstee (Schaapsweg 34), met als gast de bigband BuZz uit Zundert. De toegang is gratis, inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Verkoping van gebruikte spullen, van 9.00 tot 14.00 uur in het Wagenhuis, Duivenwaardsedijk 18a. Er zijn onder andere meubels verkrijgbaar.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop, met zink, emaille en andere spullen uit grootmoeders tijd. Het adres is de Groeneweg 35. Gratis koffie en thee.
OUDDORP – Samen zingen van 19.30 tot 20.30 uur in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Herfstmarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente, van 9.30 tot 15.00 uur aan de Oudelandseweg 4.

Dinsdag 24 oktober

DIRKSLAND - Koffieochtend 't Reginahof. Alle ruimte voor ontmoeting van 10.00 tot 12.00 uur. De ontmoetingsruimte is te vinden aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.
OUDDORP – Inloophuis De Boei, van 10.00-16.00 uur in De Overkant, Dijkstelweg 33. Vanaf 13.30 uur is er een workshop herinneringsbord maken.
OUDE-TONGE – Bijeenkomst A.S.V. Vanaf 14.00 uur is men te gast bij Van Kempen Interieurs aan de Schoolstraat 28. Onderwerp 'Slapen'.

Woensdag 25 oktober

MIDDELHARNIS - Tabletcafé in de bibliotheek, van 10.00 tot 11.30 uur. De toegang is gratis.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 26 oktober

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur. Ds. W. Zondag over 'Bijbelse lessen van professor Agur'. Info: Kati Mulder, tel. 0187-482443 ('s avonds).

Vrijdag 27 oktober

SOMMELSDIJK - Flakkeese spelletjesavond in het Streekmuseum, vanaf 19.00 uur. De toegang is € 2,50.

'Kom op mannen, Napoleondingen zoeken…'

SOMMELSDIJK – "Ieuw, een dikke regenworm." Duidelijk: een archeoloog vindt niet alleen munten, kogels, aardewerk en fossielen in de bodem. Aan zo'n vondst gaat veel zoek- en graafwerk vooraf, dat ook glibberige dieren aan de oppervlakte kan brengen. Daar kwamen de elf jonge deelnemers van de archeologieworkshop wel achter toen ze onder leiding van archeoloog Silas met de metaaldetector en een schop aan de slag gingen.

Door Kees van Rixoort

De workshop voor kinderen van 8 tot 13 jaar was een onderdeel van het Maand van de Geschiedenis-programma op Goeree-Overflakkee. Er volgen er nog twee: op woensdag 18 en zaterdag 28 oktober. De eerste, afgelopen zaterdag, trok elf deelnemers, allemaal jongens. Ze kregen in het Streekmuseum in Sommelsdijk eerst het een en ander te horen over Napoleon. Dat hij ervoor zorgde dat iedereen een achternaam kreeg, bijvoorbeeld. En dat er van de soldatenuitrustingen misschien nog wel restanten zijn te vinden.

"Kom op mannen, Napoleondingen zoeken…" Die oproep bracht de archeologen in opleiding in beweging, richting een akkertje ten westen van Sommelsdijk. Daar was voor alle deelnemers een stukje land afgezet. Uiteraard kreeg het clubje gravers eerst uitleg over het gebruik van de metaaldetector. "Beweeg de schotel vlak over de bodem. Als je een signaal hoort, weet je dat er iets van metaal verborgen zit. Dan kun je gaan graven."

In tweetallen gingen ze vol enthousiasme aan het werk. De een zoeken met een detector, de ander graven met een schop. Het duurde even, maar na een tijdje waren de eerste piepjes hoorbaar. En even later kwamen de ringen, gespen, musketkogels, knopen en muntjes naar boven.

"Kijk, een nagel." "Een nagel, bah…" "Nee joh, zo noemden ze vroeger een spijker." Archeoloog Silas, die druk in de weer is om iedereen te helpen en om allerlei vragen te beantwoorden, weet wel beter: "Dit is een wroetertje om een pijp mee schoon te maken."

Pistolen werden niet gevonden, gouden hoefijzers ook niet, maar de oogst was rijk – afgezien van de regenwormen – en voor iedereen was er een zakje om de vondsten in te doen en mee naar huis te nemen.

De volgende archeologieworkshop is volgeboekt. Voor die van 28 oktober is aanmelden nog mogelijk. Bij de eerste graven de deelnemers voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog op, bij de tweede stuiten ze met de metaaldetector en de schop op dingen die na 1 februari 1953 zijn gevonden bij een van de stroomgaten.

Gerechtshof bekrachtigd in arrest eerder vonnis van Rechtbank

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Gerechtshof in Den Haag heeft afgelopen week arrest gewezen in de procedures van de gemeente Goeree-Overflakkee – Deltahout bv en Labee. Het Hof heeft daarbij het vonnis van de Rechtbank Rotterdam van 22 oktober 2014 bekrachtigd.

Door Jaap Ruizeveld

In dit vonnis van 2014 wordt zeer uitvoerig het jarenlang (in stukken al genoemd vanaf eind 2006/begin 2007) slepende geschil behandeld tussen de toenmalige gemeente Oostflakkee en de eigenaar van een bedrijfspand in Oude-Tonge. Dit al direct na de bouw van het pand, waarvoor een vergunning is verleend, maar waarbij het verboden is het bouwwerk in gebruik te geven of te nemen als het niet gereed is gemeld bij het bouwtoezicht. Geconstateerd werd, dat dit niet het geval was en dat het bouwwerk in gebruik werd gegeven voor houtbewerking.

Voortslepend

Het conflict sleepte zich via briefwisselingen, uitvoering aangezegde bestuursdwang (afsluiting pand/perceel) en kort geding voort. Aantijgingen dat de gemeente onrechtmatig zou hebben gehandeld, dat er geen rechtsgeldig collegebesluit was en dat er forse bedrijfsschade werd geleden, alles passeerde de revue, zo meldt het dossier van de Rotterdamse Rechtbank. In de behandeling van het geschil staat in datzelfde document, dat de gemeente op basis van een beschikking in mei 2007 wel degelijk gerechtigd was om de aangekondigde bestuursdwang toe te passen. Er is daarbij geen misbruik gemaakt van recht, staat er. Voor schadevergoeding is geen grondslag, zodat de vordering van het bedrijf op de gemeente wordt afgewezen. Aldus de uitleg bij de beslissing van de Rechtbank Rotterdam op 22 oktober 2014. Deze beslissing is nu door het Gerechtshof in Den Haag, op 10 oktober 2017, in arrest bekrachtigd.

Ultieme omstandigheden tijdens het DAM-X event

BROUWERSDAM - Zon en wind op de Brouwersdam zorgden afgelopen weekeind voor optimale omstandigheden voor een watersportevenement. Duizenden bezoekers genoten van alles wat er op en rondom het water te zien en te doen was op de DAM-X wedstrijden. Voor de zogenaamde fun-race in de ochtenduren van zaterdag hadden zich liefst 135 recreatieve deelnemers en 25 pro's ingeschreven. Een groot aantal planken met gekleurde zeilen raceten over het water. Het niveau bij de windsurfers was volgens insiders heel hoog. In de middag volgden de Tow-In wedstrijden. De top tien van de wereld liet daarbij spectaculaire sprongen zien. Op het podium eindigden 1. Amado Vrieswijk uit Bonaire; 2. Francesco Capuzzo (Italië); 3. Yentel Caers (België, Brouwersdam Local). Ook de toeschouwers behoefden zich niet te vervelen. Voor kinderen, jongeren en families was er van alles te doen. In waterbubbles lopen over het water en bij de boardspormarket konden er sup's en windsurfplanken worden getest. De robbentocht/vaaravontuur Grevelingen bleek een gewild evenement.

Gerrit de Jong is lijsttrekker ChristenUnie

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de algemene ledenvergadering is afgelopen week de kandidatenlijst vastgesteld - met lijsttrekker Gerrit de Jong - van de ChristenUnie voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Ook kwam er een fiattering voor het programma. De campagne zal gevoerd worden met als thema: 'Waardevol. Samen voor een mooier eiland.' Een drietal vrouwelijke kandidaten is op de plaatsen 3 en 5 en 9 gepositioneerd. De Jong is trots dat hij aanvoerder mag zijn van een lijst die vernieuwing en verjonging vertegenwoordigt. Kandidaten op de CU-lijst zijn: Gerrit de Jong (Sommelsdijk), Bert Tuk (Ouddorp), Mariëlle van den Berg (Dirksland), Conny Pipping (Oude-Tonge), Corine van Drongelen (Ooltgensplaat), Joop Kievit (Dirksland), Harry Scheermeijer (Ooltgensplaat), Stan van Heemst (Nieuwe-Tonge), Anna-Fleur Punt (Middelharnis) en Jan Meinster (Den Bommel).

Samen werken aan een veilig Goeree-Overflakkee

De ondertekenaars van de intentieverklaring.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op dinsdagavond 10 oktober 2017 ondertekenden de gemeente Goeree-Overflakkee, politie, brandweer, MKB Nederland, De Zakenpartner (DZP) en meerdere ondernemers een intentieverklaring Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Goeree-Overflakkee. Met deze ondertekening spreken de partijen de intentie uit om een KVO Goeree-Overflakkee te ontwikkelen en samen te werken om de veiligheid van personen en een ongestoord en rechtmatig gebruik van goederen en zaken op de bedrijventerreinen, winkelgebieden, recreatie en horeca te bevorderen. Een Keurmerk Veilig Ondernemen voor heel Goeree-Overflakkee is uniek in Nederland. Niet eerder heeft een volledige gemeente dit keurmerk ontvangen.

Om het keurmerk voor heel Goeree-Overflakkee te krijgen, is een goede samenwerking tussen de verschillende partijen vereist. Daarom ondertekenden de verschillende partijen met elkaar de intentieverklaring met als doel een schoon, heel en veilig Goeree-Overflakkee. Wethouder Frans Tollenaar benadrukt het belang van een goede samenwerking. "Borging van veiligheid vanuit samenwerking tussen de verschillende disciplines en partijen, komt de aantrekkelijkheid van de winkelgebieden en de bedrijfsterreinen ten goede". De ondernemers die nog niet hebben ondertekend, worden de komende week uitgenodigd om de verklaring mede te ondertekenen.

Er moeten nog wel wat stappen worden gezet om het keurmerk te kunnen ontvangen. De afgelopen maanden hebben het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) een enquête afgenomen op de bedrijventerreinen en heeft DZP dit gedaan voor de winkelgebieden. De volgende stap is een analyse van deze enquêtes en het uitwerken van een plan van aanpak. Vervolgens kan bij Kiwa een audit worden aangevraagd om het Keurmerk Veilig Ondernemen te kunnen ontvangen.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Er is een KVO voor winkelgebieden (KVO-W) en een KVO voor bedrijventerreinen (KVO-B). Het keurmerk is ontwikkeld om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen. Ondernemers in winkelgebieden en bedrijventerreinen kunnen het niet alleen. Gemeente, politie en brandweer ook niet. Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. Het keurmerk is eigenlijk een handleiding voor lokale ondernemersverenigingen, gemeente, politie en brandweer voor het organiseren van samenwerking en het denken over veiligheid. Het geeft aan hoe deze partners hun lokale projecten kunnen invullen. Hiermee werken het bedrijfsleven en de overheid gezamenlijk aan het voorkomen van criminaliteit.

De ondertekening van de intentieverklaring vond plaats in de Week van de Veiligheid. Een bewuste keuze, omdat deze hele week in het teken staat van veiligheid. De gemeente Goeree-Overflakkee gebruikt deze week om samen met de politie veiligheid bij ondernemers en inwoners extra onder de aandacht te brengen.

Goeree-Overflakkee in top 100

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het eiland staat dit jaar opnieuw in de top 100 van sustainable destinations, naast bestemmingen zoals de Azoren en Australië. Goeree-Overflakkee staat in deze top 100, omdat het eiland eerder dit jaar de Quality Coast Platina ontving vanwege haar uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid. Goeree-Overflakkee staat op de derde plaats wereldwijd in de Quality Coast ranking. Goeree-Overflakkee heeft duurzame ambities en is in 2020 geheel energieneutraal. Het eiland loopt voorop in duurzame energieopwekking en werkt aan innovatieve oplossingen voor energieopslag, zoals het opslaan van energie in waterstof. Ook in de recreatiesector vinden duurzame ontwikkelingen plaats. Zo zijn er diverse horecagelegenheden en accommodaties die hun eigen duurzame energie opwekken. Daarnaast staan de stranden bij Ouddorp en diverse jachthavens bekend om hun schone en veilige zwemwater, een mooie natuur, goede sanitaire voorzieningen en een gezond milieu. Het strand bij de Brouwersdam is dit jaar zelfs uitgeroepen tot schoonste strand van Zuid-Holland.

Gift Hanse Staalbouw aan KNRM

STELLENDAM - Hanse Staalbouw uit Nieuwerkerk vierde in september haar 110-jarig bestaan. Het feest ging o.a. gepaard met een avond voor genodigden en een succesvolle Open dag. De genodigden en de bezoekers werden gevraagd om geen cadeaus mee te nemen, maar in plaats daarvan een gift over te maken voor de KNRM. Vorige week werd, namens alle relaties, het totaalbedrag van €10.000,- middels een cheque overhandigd aan de KNRM. Jochem de Jonge (Hanse Staalbouw) reikte de cheque uit aan schipper Eric Rodenhuis van de KNRM.

Beter Wonen in de startblokken voor bouw 27 appartementen Sjaloom Zorg

Het te realiseren Sjaloomgebouw.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Maandagmiddag ondertekenden drs. J.C.Moerland, voorzitter van Bestuur CuraMare, en T. Bakelaar (voorzitter) en G. Moerkerk (secretaris) van de Woningbouwvereniging Beter Wonen in Goedereede, de akte, waardoor het mogelijk wordt dat de woningbouwcorporatie samen met Sjaloom Zorg 27 zogenaamde Nul-op-de-Meter appartementen kan realiseren op het terrein van Zorgcomplex De Vliedberg in Ouddorp. Het feestelijk moment vond plaats in het kantoor van notaris Benschop (Benschop & Sterling Netwerk Notarissen) aan de Markt in Goedereede.

Door Jaap Ruizeveld

Het gaat om een project dat in twee lagen wordt uitgevoerd. Zeven appartementen krijgen een oppervlak van 40 m2 en twintig van ongeveer 50 m2. In het gebouw worden voorzieningen opgenomen zoals een ontmoetingsruimte en een zusterpost. Omdat het complex wordt gerealiseerd bij De Vliedberg, is eigenlijk sprake van een versterking van het zorghart in de dorpskern Ouddorp. Blijdschap is er bij het bestuur van de woningbouwcorporatie dat het complex nu van de grond komt.

In het Notariskantoor tekenden drs. Moerland (CuraMare) en de bestuursleden Bakelaar (voorzitter) en Moerkerk (secretaris) namens Beter Wonen de acte.

Lang geduurd

Het heeft in de voorbereidingstijd lang geduurd. Twee jaar geleden is dit project al aangemeld. Maar er moest gewacht worden op toestemming van het College Sanering Zorginstelling voor de verkoop van het grondperceel aan Beter Wonen. Uiteraard is er nu ook blijdschap bij Sjaloom Zorg en niet in de laatste plaats bij de gegadigden voor de appartementen. Het betreft toekomstige bewoners - met een beperking - die zelfstandig kunnen wonen. Zij zijn inmiddels in een tweetal informatiebijeenkomsten bijgepraat.

Realisering in 2018

De komende maanden zullen - in opdracht van CuraMare - de 10 leegstaande woninkjes aan de Vliedberglaan worden gesloopt. Volgens het bestuur van Beter Wonen kan de bouwstart van de 27 appartementen in het tweede kwartaal van 2018 plaatsvinden, waarna de oplevering aan het eind van dat jaar wordt gepland. Beter Wonen is trots om juist dit project te mogen realiseren, omdat het past bij de doelgroep waarop men zich richt en waarvoor men - tot nu toe - nog niet kon bouwen.

NOM-woningen

Met het bouwen van Nul-op-de-Meter appartementen (NOM-woningen) draagt Beter Wonen mede bij aan het realiseren van het Energieakkoord, dat inhoudt dat alle huizen in 2050 energieneutraal moeten zijn. NOM-woningen (All Electric) krijgen bij 'normaal' energieverbruik geen energienota. Elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. Beter Wonen noemt de locatie waarop het project Sjaloom Zorg (direct bij De Vliedberg) wordt gebouwd extra bijzonder. Immers, het biedt de mogelijkheid voor jongeren en ouderen om met elkaar in contact te komen. Ook wijst de woningcorporatie op de betaalbare huur die wordt gehanteerd.

Samen iets doen

Drs. Moerland, Bestuursvoorzitter CuraMare, is blij dat de bouwontwikkeling van de 27 appartementen voor Sjaloom Zorg, met de ondertekening van de grondverkoop, nu in een stroomversnelling is gekomen. "Samen iets doen voor de gemeenschap", dat is onze leidraad, zegt hij. Na het Spectrum in Stellendam, Westvoorne in Goedereede en Schelphoekje in Ouddorp, wordt dit nu een vierde project. De bestuursvoorzitter heeft veel waardering voor alle maatschappelijk betrokkenen die samen laten zien wat er tot stand gebracht kan worden.

Kringloopwinkel Woord en Daad geopend

MIDDELHARNIS – "Gedenkwaardig". Dit woord stond centraal in het openingswoord dat de voorzitter van de Stuurgroep, Jaap Mackloet, uitsprak bij de opening van de Woord en Daad Kringloopwinkel. Hij doelde hiermee op de vele activiteiten die gemoeid waren voordat de winkel geopend kon worden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Donderdagavond was er een bijzonder moment voor de Kringloopwinkel aan de Zernikeweg 43 in Middelharnis. Na een intensieve periode van voorbereiding door heel veel vrijwilligers, was daar het officiële moment om de winkel te open, zodat de verkoop kon beginnen. Dit alles ten bate van een project van Woord en Daad. Jaap Mackloet stond stil bij hoe het begon. Twee dames, Lia Wilstra en Carien Korteweg, wilden zich inzetten voor Woord en Daad en spullen verkopen voor deze organisatie die werkt onder armen op de wereld. Na contact met anderen en met het centrale kantoor van Woord en Daad, kwam men op het idee om een kringloopwinkel te beginnen. Er werd een Stuurgroep gevormd, vrijwilligers gezocht en een onderkomen voor de te realiseren winkel gevonden.

Uit de toespraak van Jaap Mackloet blijkt dat vanaf het begin het idee voor de realisatie van een kringloopwinkel een breed draagvlak had. Veel vrijwilligers en sponsoren lieten blijken het initiatief een warm hart toe te dragen en daar is de stuurgroep natuurlijk heel dankbaar voor. De opbrengst van de kringloopwinkel is bestemd voor ondersteuning van een Macamadamia notenplantage in Mozambique, een project van Woord en Daad. Deze notenplantage levert 'vruchten' aan een hele gemeenschap: werk, inkomen, voeding, een goede gezondheidszorg en op termijn onderwijs. De 1000 hectare metende plantage zal de komende jaren worden uitgebreid en daar draagt de opbrengst van de Kringloopwinkel een steentje bij. De initiatiefnemers weten zich in al hun activiteiten afhankelijk van God en daarom las Mackloet een gedeelte uit Filippensen 2 en ging hij voor in gebed.

Landelijke organisatie

Namens de landelijke organisatie Woord en Daad was Rina Molenaar aanwezig. Zij bracht de felicitaties van de organisatie over en vertelde van de groei van de kringloopwinkels van Woord en Daad in Nederland. Momenteel zijn er al meer dan twintig van deze winkels actief voor de projecten van Woord en Daad. Mevrouw Molenaar schetste hoe de inmiddels overleden mede-oprichter I. 't Lam van Woord en Daad nogal wat bedenkingen had over het verschijnsel 'kringloopwinkel', maar nadat hij zich op 92-jarige leeftijd door mevrouw Molenaar langs verschillende winkels had laten rondrijden en daar de sfeer had geproefd, was hij overtuigd van het nut van deze nieuwe vorm van fondsenwerving. "U staat in een mooie traditie met als doel mensenlevens te redden", aldus mevrouw Molenaar.

De ingang van de winkel was gebarricadeerd met lege bananendozen en aan de vele vrijwilligers was het de taak om elk een doos weg te trekken en zo de winkel te openen. Aan Corien en Lia was de eer om als eersten de geopende winkel te betreden. De Kringloopwinkel is een deel van een bedrijfspand gevestigd aan de Zernikeweg in Industrieterrein Oostplaat. De verkoopruimte is een hal waar allerlei goede spullen ter verkoop worden aangeboden. Van meubels tot klein huisraad. Verder zijn er aparte hoeken met kleding, plus paskamers en een flinke boekenafdeling.

In kader: Openingstijden
De winkel is geopend op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Het adres is Zernikeweg 43, tel. 0187-701106, of 0187-484806. E-mail: kringloopwinkelmiddelharnis@gmail.com. www.woordendaad.nl/winkels.

Eenzijdig ongeval op Brouwersdam

OUDDORP - Bij een eenzijdig verkeersongeval aan de Grevelingezijde van de Brouwersdam, afgelopen vrijdag in het begin van de middag, is een vrouwelijke bestuurder van een Ford Ka gewond geraakt. Rijdend vanuit de richting Ouddorp in Zeeuwse richting raakte ze met haar rechterwielen in de berm, waarna ze de macht over het stuur verloor en met haar auto dusdanig ongelukkig terecht kwam dat haar voertuig behoorlijk gehavend raakte en ze zelf dusdanig verwond raakte dat aanvankelijk de traumaheli voor hulpverlening besteld werd. Bij nader inzien kon deze echter weer worden afbesteld. Wel moest de brandweer de bestuurster uit haar benarde positie bevrijden, waarna ze naar het Erasmus Medisch Centrum naar Rotterdam werd gebracht. Over de oorzaak van het ongeval was nog niets bekend. (Foto: Joop Pijl)

Lezing over luchtwachttorens

SINT-PHILIPSLAND - Sandra van Lochem, historisch geograaf, houdt zich al enkele decennia bezig met de geschiedenis van het Korps Luchtwachtdienst. Zij houdt binnenkort een lezing over luchtwachttorens.

Het Korps Luchtwachtdienst was actief in heel Nederland. Het korps kende zogenaamde luchtwachters, die op speciaal gebouwde torens en -posten tussen 1951 en 1964 het luchtruim observeerden met het oog op indringende Russische vliegtuigen. Via een oproep, onder andere in Eilanden-Nieuws, kwamen foto's boven tafel van de torens op de Kraaijenberg te Bergen op Zoom, in Krabbendijke, Scherpenisse en Anna Jacobapolder. Ook kwamen foto's ter beschikking van de gebouwde posten op het CHV-gebouw te Steenbergen, de suikerfabriek te Dinteloord en een WOII-bunker te Ouddorp op Goeree-Flakkee. Tevens meldden zich ook oud-luchtwachters met hun herinneringen. Voor de heemkundekring 'Philippuslandt,' die ook zijn inbreng had in de zoektocht, vormt dit aanleiding om Sandra van Lochem uit te nodigen voor een lezing over het korps en in het bijzonder over voormelde torens en -posten in de regio op dinsdag 7 november aanstaande.
De lezing wordt gehouden in het jeugdgebouw naast de Hervormde Kerk aan de Schoolstraat te Sint-Philipsland. De lezing begint om 19.30 uur en duurt anderhalf uur. Er zijn ook oud-luchtwachters aanwezig. De toegang is gratis. Meer informatie kan worden gevonden op de website www.luchtwachttorens.nl en van de heemkundekring 'Sint-Philipsland.nl'.

Jubilarissen in de thuiszorg

Van links naar rechts: Elly Lugtenburg, Willy Plug en Alet Elzes.

SOMMELSDIJK – Op vrijdag de dertiende was het precies dertien jaar geleden dat in de regio Middelharnis de thuiszorg van CuraMare van start ging. Daar ging het echter niet in de eerste plaats om tijdens het jubileumfeest dat de medewerksters een dag eerder in De Staver vierden. Wel om de jubilarissen Willy Plug, Elly Lugtenburg en Alet Elzes. De eerste was 25 jaar in dienst, de andere twee 12,5 jaar.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Teamleider Riny Duine kwam met lovende woorden voor de drie: "Het medemenselijke, begeleidende, discretie, jullie eigenheid, expertise, niet te vergeten jullie flexibiliteit, ja, al die competenties, talenten bezittend en die in te kunnen en mogen zetten, zodat hulpvragers zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen -–wat inderdaad de wens is van 90 procent van de cliënten – dat is jullie drive en kracht. Wij zijn jullie dankbaar voor jullie dienstbaarheid." Voor de jubilarissen waren er cadeaus, bloemen en een feestje met collega's: eerst bowlen, daarna eten. CuraMare thuiszorg is er voor mensen die thuis zorg en verpleging nodig hebben of herstellend zijn na een ziekenhuisopname.

Huiskamerconcert Stichting Volharding

DIRKSLAND - Genieten van een exclusief huiskamerconcert en ook het evangelisatiewerk van Stichting Volharding ondersteunen? Dat kan! Op zaterdag 11 november 2017 zullen de Sommelsdijkse pianisten Eline de Gast en haar vriend Ruben Plazier plaatsnemen achter de piano en hun gasten twee keer 45 minuten verrassen met hun muzikale kwaliteiten.

Eline de Gast (1994) is onlangs cum laude afgestudeerd aan het conservatorium en treedt regelmatig op als solist, kamermusicus en begeleider in de grote concertzalen van Nederland. Ruben Plazier (1998) studeert momenteel klassiek piano aan het conservatorium van Rotterdam. Hij is regelmatig te horen via de media, waaronder op Radio 4.

Het huiskamerconcert wordt georganiseerd door Stichting Volharding. Stichting Volharding wil arrestanten en gedetineerden in aanraking brengen met een boodschap van hoop en toekomstperspectief, vanuit de overtuiging dat alleen het geloof in Jezus Christus echte hoop en toekomst biedt. Daarom verspreiden we gratis boeken met opbouwende levensverhalen van ex-criminelen en Bijbels in veel verschillende talen.

De entree voor het huiskamerconcert bedraagt € 50,- per persoon, de opbrengst komt volledig ten goede aan het werk van Stichting Volharding. Daarnaast is er die avond de mogelijkheid om een extra gift te doneren. Voor het concert aan de Westhavendijk 43 te Dirksland is een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar. U bent welkom vanaf 19.30 uur, het concert vangt aan om 20.00 uur. U kunt zich per mail opgeven bij Matthijs Guijt, m.guijt@outlook.com.

Rectificatie

In het artikel over Oppasservice Madelief, in de krant van dinsdag 10 oktober, zijn een paar vervelende fouten geslopen. De naam van de geïnterviewde is Jessica van der Hoek in plaats van Jessica van den Hoek, haar leeftijd is 20 in plaats van 19 jaar. De naam van de organisatie is Oppas Madelief, in plaats van Oppasservice Madelief.

Traditionele schippers hijsen de zeilen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Strijden om de felbegeerde titels van 'beste, snelste en slimste schipper 2017', daar draait het om tijdens het jaarlijkse zeilevenement Blue Peter Hardzeildagen. Vanaf gisteren vindt het driedaagse zeilspektakel van platbodemjachten plaats. Van maandag 16 oktober tot en met woensdag 18 oktober zullen 17 klassieke gaffelgetuigde/platbodem zeilschepen het Grevelingenmeer in een klassieke sfeer omtoveren. Dit jaar wordt het zeilevenement voor de 11e keer georganiseerd. Kijk voor meer informatie op: www.bluepeterhardzeildagen.nl.

Woonhoeve De Schaapskooij: een droom die uitkomt

Marinus en Marianne Kooijman voor het voormalige Rabobankkantoor dat, als alles volgens plan verloopt, Woonhoeve De Schaapskooij wordt.

STELLENDAM – Gisteren – maandag 16 oktober - kregen Marinus en Marianne Kooijman de sleutel van de voormalige Rabobankvestiging aan de Voorstraat in Stellendam. In het gebouw hopen ze hun droom te verwezenlijken door een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking te creëren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Marinus en Marianne werken al jaren in de zorg. Al lang speelden ze met de gedachte om 'voor zichzelf' te beginnen. Ze onderzochten verschillende mogelijkheden en uiteindelijk viel hun oog op het pand van de voormalige Rabobank. Nadat ze het gebouw samen met een bouwkundige hadden bekeken en de financiële mogelijkheden onderzocht, namen ze de beslissende stap om tot de aankoop van het gebouw over te gaan. De aankoop verliep vlot, evenals de vergunningverlening door de gemeente.
Met het in bezit krijgen van de sleutel van het gebouw, komt voor Marinus en Marianne "een droom uit". Die droom is een kleinschalige woonproject te realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit onder de naam 'Woonhoeve De Schaapskooij'. Als alles volgens plan verloopt, zullen ze afscheid nemen van hun huidige werkgever.

Verbouwing

Na de sleuteloverdracht begint het grote karwei. Het gebouw moet natuurlijk flink onderhanden genomen worden, want van de kantooromgeving moeten appartementen worden gemaakt. Het plan is om op de begane grond acht zit-/slaapkamers met een keukentje te maken. Daarnaast komen er twee grote badkamers en een aantal toiletten, waaronder een invalidentoilet. In de grote benedenruimte wordt ook nog een gezamenlijke woonkeuken en woonkamer gecreëerd. De bovenverdieping en de zolder wordt het privéverblijf voor het gezin Kooijman.
Uit het gesprek met Marinus en Marianne blijkt dat ze er alles aan willen doen om een veilige omgeving te scheppen waarin respect is voor elkaar, waardoor een ieder zich thuis zal voelen.

Financieel plan

Er is natuurlijk een financieel plan gemaakt en het blijkt dat het gewenste aantal van acht bewoners een goede financiële basis zal zijn. De inkomsten worden verkregen uit het Persoons Gebonden Budget (PGB) van de toekomstige bewoners.

Na de drukte van de verbouwing waarvan Marinus en Marianne een deel zelf voor hun rekening nemen, zal de drukte volgen van hun bijzondere gezin, dat uitgebreid zal worden met acht personen. Ze realiseren zich – ook vanuit hun werkervaring – dat het een heel intensieve tijd zal worden, want ze zijn natuurlijk 24 uur per dag aanwezig omdat de toekomstige bewoners aandacht, begeleiding en gezelligheid nodig hebben. "Het wordt druk, maar je krijgt er heel veel voor terug, want het is dankbaar werk".

Marinus en Marianne doen hun werk mede vanuit hun geloofsovertuiging en 'Woonhoeve De Schaapskooij' heeft een protestants christelijke achtergrond. Wel benadrukken ze dat iedereen welkom is, maar aan bewoners en familie wordt wel gevraagd de christelijke identiteit met de daarbij behorende normen en waarden te respecteren.

In eerste instantie zullen ze samen de verzorging van de bewoners voor hun rekening nemen. Wel zullen ze gebruikmaken van invalkrachten of vrijwilligers. Als alles volgens plan verloopt, zal in het voorjaar van 2018 de eerste bewoner worden verwelkomd.

Zowel Marinus als Marianne zijn onder de indruk van hoe vlug en soepel de aankoop en vorming van de plannen is verlopen. "We zijn tot nu toe overal in geholpen en hebben daarom ook vertrouwen voor de toekomst".

Wie meer informatie wil over het project kan terecht op www.woonhoevedeschaapskooij.nl.

INGEZONDEN: Samen Sterk

In maart 2018 mogen we weer naar de stembus om onze nieuwe gemeenteraad te kiezen. De politieke partijen zijn achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen. Voor de gemeente Goeree Overflakkee is de verwachting dat er drie of vier lokale partijen zullen deelnemen.

Deze partijen zijn niet vertegenwoordigd in de landelijke politiek en daardoor niet gebonden aan allerlei partijpolitieke principes. Zij kunnen zich daardoor volledig richten op de belangen van onze eigen gemeente en haar inwoners. Dat maakt dat er tussen deze partijen weinig tot geen principiële verschillen kunnen bestaan. Wat zou het dan toch mooi zijn als deze lokale partijen hun krachten zouden bundelen. Zodat zij, tijdens de aankomende verkiezingen en de jaren daarna, zoveel sterker zullen staan in hun politieke streven om op te komen voor de lokale samenleving. Samen sta je nu eenmaal sterker en kun je zoveel meer bereiken. Aan de toenemende versnippering in de landelijke politiek, kunnen we als burger misschien niet zoveel doen. Maar laten we dan in ieder geval in onze eigen gemeente laten zien dat samengaan mogelijk is en een toegevoegde waarde heeft.

Voor ons als burger zal veel duidelijker zijn waar deze ene grote lokale partij voor staat. En zij zal daardoor ook allerlei zwevende kiezers en niet-stemmers aan zich kunnen binden. Kortom, meer duidelijkheid en belangenbehartiging voor ons, meer stemwinst en zeggenschap voor deze gebundelde partij.

Wat voor de lokale partijen een stap voorwaarts zou zijn, geldt ook voor de diverse christelijke partijen in onze gemeente. Het uitgangspunt van al deze partijen is het Woord van God. Dat is dan ook de verbinding waar het om gaat. De huidige verschillen die maken dat men is versplinterd, komen voort uit menselijke invulling en beleving en zijn dus niet per definitie Bijbels. In Gods Woord staat niets over onderscheid in een beetje gelovig, iets meer of heel erg gelovig. Ook hier zou het voor onze samenléving dan ook een duidelijke meerwaarde hebben als de christelijke partijen samengáán. En zij aan zij de belangen van de christelijke inwoners gaan vertegenwoordigen.
Wel voorzie ik een probleem voor díe lokale en christelijke politici die meer hechten aan het pluche dan aan de belangen van de inwoners. Als persoonlijke belangen zoals status en financiële vergoeding zwaarder wegen dan het algemeen belang dan zal een samengaan van partijen voor deze volksvertegenwoordigers een pijnlijke stap zijn. Zij lopen namelijk het risico om hun pluchen zetel dan aan iemand anders te moeten afstaan. Echter voor de kiezers gaat het er niet om WIE hen vertegenwoordigt maar HOE hun belangen worden behartigd. Het gaat ons om politieke integriteit en daadkracht.

We hebben in Nederland het voorrecht om te mogen stemmen. Gezamenlijk bepalen we in maart 2018 wie onze gemeente de komende jaren mag gaan besturen. Laat je stem dus niet verloren gaan!
Piet van Zielst
Sommelsdijk

Avond van de Geschiedenis met Annegreet van Bergen

MIDDELHARNIS - Traditiegetrouw staat oktober in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'Geluk'. Op Goeree-Overflakkee wordt er toegespitst op gebeurtenissen in de jaren '50, '60 en '70, met als ondertitel 'Toen was geluk heel gewoon'.

Op woensdagavond 25 oktober is auteur Annegreet van Bergen te gast in Het Rondeel. Haar boek 'Gouden jaren' – een kroniek over het leven in de jaren '60 en '70 – staat deze avond centraal.

'Gouden jaren' vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider? 'Gouden jaren' staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto's. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Boekhandel Van der Boom is deze avond aanwezig met een boekentafel, zodat je een boek kunt aanschaffen en laten signeren. De feestdagen komen eraan, dus… wie weet een leuk cadeautje.
De avond wordt gehouden op woensdag 25 oktober om 20.00 uur in Het Rondeel in Middelharnis. De toegang is € 7,50.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo

Woensdag 1 november organiseert A.S.V. een bingo in Achthuizen in de FIOS kantine. Zaal open 13.30 uur. Aanvang 14.00 uur. De kosten zijn € 5,00, incl. een kopje koffie/thee. 5 rondes + 1 extra ronde. Iedereen is welkom.

DIRKSLAND

Herfstbingo

Donderdag 19 oktober wordt weer de grote herfstbingo gehouden in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. Er zijn tal van geldprijzen te winnen. De hoofdprijs is € 200,-. De deelnemers worden deze avond ontvangen met warme chocomelk met slagroom. Na de pauze is er een lekker hapje. De zaal is open vanaf 18.45 uur en men begint om 19.30 uur.

Hervormingsavond

Zaterdag 28 oktober is er een hervormingsavond, die wordt georganiseerd door de Ger. Gemeente. Student G.P. van Nieuw Amerongen verzorgt een lezing over 'Luthers ontdekkingen in de Romeinenbrief.' Ook kinderkoor Iuventa uit Dirksland verleent medewerking aan de hervormingsavond. Aanvang 19.00 uur.

GOEDEREEDE

Kinderbingo

De herfstvakantie nóg leuker maken voor de kinderen? Dat kan! Op woensdag 18 oktober organiseert Oranjevereniging Goedereede namelijk een te gekke kinderbingo in Oostdam. Kinderen van 6 t/m 12 jaar zijn welkom van 14.00 tot 16.00 uur. Voor 5 rondjes bingo betaal je 5 euro per kind. En wie weet gaan ze dan wel naar huis met een leuke prijs.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Vrouwenavond LEeF

Op zaterdag 4 november 2017 organiseert LEeF (Ladies Event Flakkee) weer een interkerkelijke vrouwenavond. Het thema dit jaar is 'Dank aan Hem'. Er wordt in samenwerking met Wilmi van Kempen en Els Hartog een creatieve workshop verzorgd. De vrouwenavond is in Dirksland (Oost Havendijk 10). De avond begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en is rond 21.30 uur afgelopen. Kaarten á € 20,- zijn te koop bij Boekhandel Akershoek (Ouddorp) en Boekhandel v.d. Boom (Sommelsdijk). Meer informatie over LEeF is te vinden op de Facebookpagina: www.facebook.com/vrouwendagGO.

HERKINGEN

Najaarsverkoping

Zaterdag 28 oktober is er van 10.00 tot 13.30 uur een najaarsverkoping, de opbrengst is bestemd voor de Zending Gereformeerde Gemeenten. Het adres is Onderlangs 6. Het aanbod bestaat onder andere uit: nieuwe en tweedehands boeken, hoeden, schoonmaakspullen, tassen, fotokaarten en allerlei lekkernijen. Er is ook een rommelkraam en er zijn verschillende kinderactiviteiten, zo kunnen ze zelf een chipsspiraal draaien.

MIDDELHARNIS

Tabletcafé

Wil je meer uit je tablet halen? Wil je bijvoorbeeld weten hoe je e-books kunt lezen op je tablet? Kom langs in het Tabletcafé! Daar delen bezoekers hun ervaringen en wisselen tips uit. Ook wanneer je (nog) geen tablet hebt, ben je van harte welkom een kijkje te nemen in het Tabletcafé. Tip: neem je tablet mee! Het tabletcafé is op woensdag 25 oktober van 10.00-11.30 uur, de toegang is gratis.

Verkoop tweedehands kleding

Op zaterdag 21 en 28 oktober is de kledingschuur geopend van 9.00 tot 15.00 uur. Er is voor ieder wat wils. Dames-, heren- en ook kinderkleding is er in vele maten. De kleding is gesorteerd en gestreken en ziet er nog als nieuw uit. De kledingschuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis in het verlengde van de Steneweg. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk PKN.

NIEUWE-TONGE

Bingo

Donderdag 26 oktober is er in 'Ons Dorpshuis' te Nieuwe-Tonge een gezellige middag voor 55-plussers. Er worden vijf rondjes bingo gespeeld met een bakje koffie en een drankje erbij en daarna, rond 17.00 uur, wordt er een warme maaltijd geserveerd. Dit alles kost € 10,-. Iedereen is van harte welkom vanaf 14.30 uur en het duurt tot ongeveer 18.30 uur. De zaal gaat om 14.00 uur open. U kunt zich telefonisch opgeven tot en met 20 oktober bij Saar Bruggeman: 0187-651925 of Lenie Mackloet: 0187-651564, bij voorkeur tussen 18.00 en 19.00 uur.

OUDDORP

Inloophuis De Boei

Dinsdag 24 oktober is inloophuis De Boei weer geopend, de locatie is De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. De Boei is een plek waar gelegenheid wordt geboden om met ervaren gastvrouwen, lotgenoten en hun familie of vrienden te praten over wat het hebben van kanker met u doet en met uw naasten. Waar u vragen kunt stellen. Horen hoe anderen ermee omgaan, wat zijn hun ervaringen na een chemo, medicatie of een bestraling? Waar u uw verhaal kwijt kunt of kunt delen hoe u alles ervaart. Deze keer wordt er vanaf 13.30 uur een workshop georganiseerd, waarbij deelnemers een herinneringsbord van stof maken. Deelnemers moeten zelf een stuk stof (60 x 80 cm) meenemen en bijvoorbeeld knopen of linten die speciale herinneringen oproepen. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van vijf euro. Graag vooraf aanmelden via info@deboeigo.nl of 06-22111572. Dit laatste nummer kan ook worden gebeld door mensen die problemen hebben om vervoer te regelen en gebruik willen maken van de chauffeursdienst.

Collecte Bartiméus Sonneheerdt

In ons land zijn duizenden blinde en slechtziende kinderen die - net als hun leeftijdsgenootjes - dromen over later. Omdat ze ook DJ willen worden, of muzikant, of zwemkampioen. Daar moeten ze wel éxtra hard voor knokken. Daarom collecteert Vereniging Bartiméus Sonneheerdt van 23 t/m 28 oktober in Ouddorp om geld in te zamelen voor onderwijs en onderzoek.
Dit jaar gaat de opbrengst van de collecte specifiek naar een interactief lespakket, waarmee kinderen met de oogaandoening CVI aan meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld kunnen werken, de ontwikkeling van digitaal onderwijs voor kinderen met een visuele en verstandelijke beperking, en een onderzoek om uveitis (inwendige oogontsteking) bij kinderen beter te behandelen. Meer informatie: steunBartimeus.nl.

Samen zingen

Zaterdag 21 oktober kan er van 19.30 tot 20.30 uur weer een uurtje samen gezongen worden. Het gaat om Psalmen en Johannes de Heer liederen en het wordt gehouden in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden.

Herfstmarkt

Op zaterdag 21 oktober organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente uit Ouddorp een gezellige markt t.b.v. het aflossingsfonds van hun kerkgebouw. Deze markt is van 9.30 tot 15.00 uur en vindt plaats bij de fam. Hoek, Oudelandseweg 4 in Ouddorp. Naast de bekende oliebollen en kibbeling, zijn er vele andere artikelen te koop. Zo zijn er tweedehands boeken, groente en fruit van Landwinkel Keizer, boerenkaas van kaasboerderij Van Schaik, bloembollen, kinderkleding van 'La Fleur', div. snoepsoorten en kruiden, waarvan de gedeeltelijke opbrengst is voor 'Adullam'. Natuurlijk is er ook koffie met wat lekkers en er is patat verkrijgbaar.

Psalmzangavond

Op zaterdag 28 oktober organiseert de zangcommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp een psalmzangavond in de Eben-Haëzerkerk, Diependorst 18a. De avond begint om 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.15 uur. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur. Na afloop is er gelegenheid een kop koffie te drinken in het verenigingsgebouw. Daar zal ook een verkooptafel van de bovenstemgroep zijn. Er zullen psalmen gezongen worden rondom het thema 'Reformatie'. De psalmen worden ingeleid door ds. D. Zoet en omlijst met bovenstem door Vereniging Bovenstem uit Ouderkerk a/d IJssel. Organist is Arie van der Vlist. De opbrengst van de collecte zal bestemd worden voor het werk van Jantina Bucur-Mastenbroek in Roemenië.

OUDE-TONGE

Grote bingo

Vrijdag 27 oktober organiseert A.S.V. een grote bingo bij Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 25 in Oude-Tonge. Zaal open 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur. De kosten zijn € 7,00, incl. een kopje koffie/thee. 9 rondes + 1 extra ronde. Iedereen is welkom.

Inzameling Uzon

Zaterdag 21 oktober houdt de werkgroep Uzon een inzameling van goederen voor de zustergemeente in Uzon. Van 9.30 tot 11.30 uur staan de vrijwilligers klaar om uw schone, goed bruikbare spullen in ontvangst te nemen. Het inzameladres is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Twijfelt u aan de bruikbaarheid ervan of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

OOLTGENSPLAAT

Bingo OFB

Op vrijdag 20 oktober wordt in de kantine van v.v. OFB aan de Sportlaan weer de maandelijkse bingo gehouden. Deelnemers worden welkom geheten met een gratis kopje koffie of thee bij binnenkomst. Er kunnen veertien ronden worden gespeeld voor € 8,-. De aanvang van de bingo is om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur.

500 jaar Reformatie

Op zaterdagavond 28 oktober zal er een herdenkingsavond gehouden worden in Ooltgensplaat n.a.v. 500 jaar Reformatie. Deze avond wordt door de 4 kerken van het dorp georganiseerd en zal in het kerkgebouw van de Ger. Gemeente aan de P. Biggestraat gehouden worden. De invulling voor deze avond zal bestaan uit samenzang, gedichten, verhaal voor de kinderen en een overdenking door ds H.G. v.d. Ziel. Jong en oud zijn van harte uitgenodigd! De avond begint om 19.30 uur. Na afloop kan er er wat worden gedronken in de zaal van de kerk.

Kledinginzameling

Maandag 30 oktober is er een kledinginzameling voor Oekraïne. Kleding kan in gesloten zakken of dozen tussen 19.00 en 19.30 uur worden ingeleverd bij familie Saarloos, Weesmolenstraat 4.

SOMMELSDIJK

'Mooi Weer' bij O-G-O

De Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee organiseert op donderdagmiddag 26 oktober in de zaal van 'De Zwaluw' aan de Sperwer 55 te Sommelsdijk een ouderwets gezellige voorstelling voor senioren, die wordt gegeven door de theatergroep 'Mooi Weer.' In hun voorstelling verwelkomen zij u in een oud-Hollandse keuken, waar de keukenkast gevuld is met lekkernijen. Neemt u met ons plaats 'Aan de Keukentafel' en geniet van 'liedjes van toen,' want aan deze tafel wordt muziek geserveerd! Intussen kletsen we bij over die goeie ouwe tijd. Over grappige nieuwsfeiten uit de krant van vroeger, over bekende gezelschapsspelen en over de leukste radio- en televisieprogramma's. Pak een stoel en schuif gezellig aan. De zaal is open vanaf 13.00 uur en de start is om 13.30 uur. Kosten voor deze middag bedragen voor leden van de O-G-O € 10,-, en dat is dan inclusief de koffie of thee bij binnenkomst. Ook niet-leden zijn van harte welkom, maar die betalen dan € 15,- per persoon. Aanmelden bij Marrie Breeman: 0187-484559, of: 06-1305 8237. Kosten kunnen worden overgemaakt op de bankrekening van de O-G-O: NL15RABO 0307 4304 21.

Spelletjesavond

Op vrijdagavond 27 oktober wordt de Maand van de Geschiedenis in het Streekmuseum afgesloten met een Flakkeese spelletjesavond in het Streekmuseum. Iedereen is welkom. Van Mens-erger-je-niet tot Ganzenbord en van Domino tot Stap Op. Na een spelletjesparcours wordt er afgesloten met een potje Flakkeese Bingo, waar leuke prijzen bij te winnen zijn. Aanvang 19.00 uur, toegang € 2,50.

Bingo

Woensdag 25 oktober is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee de O-G-O. De bingo is om 13.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open vanaf 13.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast nog negen extra prijsjes. In de pauze de verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Open speelmorgen PSZ 'Prinses Amalia'

OUDDORP - Op dinsdag 24 oktober organiseert christelijke peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' in Ouddorp weer een open speelmorgen.

Peuters zijn samen met hun ouder(s)/begeleider(s) van harte welkom om de sfeer eens te proeven. De inloopmorgen is van 9.30 tot 11.00 uur. Voor u als ouder(s)/begeleider(s) staat de koffie en thee klaar, terwijl uw kind lekker binnen en/of buiten kan spelen. Heeft u op voorhand al vragen, bel gerust naar 0187-687983 of b.g.g. 0187-680646. We hopen u te mogen ontmoeten op Margrietweg 6 (ingang via de Wilhelminaweg).

4x4 evenement brengt 3000 euro op voor KiKa

Noud en zijn moeder Sandra reden een rondje mee in een Toyota.


GOEREE-OVERFLAKKEE – Toyota-dealer en automobielbedrijf Flakkee uit Dirksland hield voor de tweede keer het Toyota 4x4 event op het strand in Ouddorp. De donatiepot die bij de inschrijfbalie stond, leverde aan het eind van de dag 3000 euro op voor KiKa.

De organisatoren Niek Cornelissen en Roy Zoon zetten samen met de andere vrijwilligers een prachtig parkoers uit van 2 kilometer lang op het Ouddorpse strand. Het evenement was gratis voor Toyota-rijders. Maar bij de inschrijfbalie stond een donatiepot voor KiKa. Daarin kon iedereen naar eigen inzicht zijn 'inschrijfgeld' doneren. Door de ruim negentig Toyota-rijders die zich hadden ingeschreven, werd er veel gedoneerd. Daarnaast doneerde het 4WD magazine 250 euro aan KiKa. Aan het einde van de dag stond de teller op 2440 euro. De directeur van Toyota Flakkee, Gertjan Kalis, kwam langs bij de KiKa-stand en vertelde dat Toyota Flakkee het bedrag zal aanvullen tot 3000 euro. Ambassadeur Kees Witte: "Wat een super bedrag weer voor KiKa".

Speciale gast

Speciale gast tijdens de middag was de 4-jarige Kanjer Noud uit Middelharnis. Noud heeft acute lymfatische leukemie (ALL) sinds juli 2016. Noud is als het goed is eind juli 2018 uitbehandeld en ondergaat tot die tijd nog wekelijks chemotherapie. Ondanks alles doet Noud het geweldig en kan hij naast de vele ziekenhuisbezoeken ook nog gewoon kind zijn en genieten. Samen met zijn broer Timo en zijn ouders Sandra en Steef mocht hij meerijden met een terreinauto. Noud zei na een rondritje dat hij een beetje 'dronkelig' was van al het gehobbel en gedraai.

Bedankt

Kees Witte, onze KiKa-ambassadeur die samen met KiKa-smurf Piet Ploos van Amstel weer een geweldige dag voor KiKa heeft beleefd: "Ik wil Toyota Flakkee en hoofdsponsor Bosman Schadeherstel, alle deelnemers en al die mensen die mee hebben geholpen om deze prachtige dag ten behoeve van KiKa te organiseren, super bedanken."

Grevelingenweek start met buitenlesdag

REGIO - Vrijdag 13 oktober was het zover. De Buitenlesdag Grevelingen als start van de Grevelingenweek 2017. Zowel op Goeree-Overflakkee als op Schouwen-Duiveland werd de Buitenlesdag Grevelingen georganiseerd voor de groepen 5 en 6 van de lokale basisscholen. 's Morgens kwamen OBS Stellegors uit Stellendam en OBS De Regenboog uit Ooltgensplaat en 's middags de Prins Johan Friso uit Herkingen en OBS De Pannenbakker uit Nieuwe-Tonge. Met vier scholen was het programma volgeboekt, een mooi resultaat.

Gedurende 2,5 uur zijn de kinderen veel te weten gekomen over de Grevelingen. De les bestond uit een tocht met de excursiekar over de Slikken van Flakkee, onder leiding van boswachter Piet van Staatsbosbeheer, en het uitvoeren van allerlei opdrachten op het strandje aan de Grevelingen. Enthousiaste IVN-natuurgidsen hielpen de kinderen hierbij. Opdrachten over wieren, planten, het onderwaterleven, schelpen en vogels. De kinderen kregen allemaal een boekje mee om de antwoorden en resultaten in op te schrijven. Het eerste boekje werd uitgereikt door wethouder Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee, waarmee hij symbolisch de Grevelingenweek opende.

Het speuren langs de waterkant, met de schepnetjes aan de slag, onderwater kijken, 'voorzichtig' proeven van sommige wieren en eetbare planten, het spotten van vogels en het op naam brengen van de schelpen, de kinderen vonden het allemaal even leuk. Het krabben vangen was ook een groot succesnummer. Met een touwtje en een stukje spek lieten de krabben zich goed vangen. Sommigen durfden de krab zo op te pakken en anderen vonden het toch best een beetje spannend. De tocht over de Slikken van Flakkee viel in de smaak. De Fjordenpaarden, Heck-runderen en reeën lieten zich goed zien. De eerste groep had zelfs het geluk een zeearend in de lucht te zien zweven. En die zie je niet iedere dag! Op de Slikken van Flakkee hebben zo'n 77 kinderen een onvergetelijke buitenles gehad. Een mooiere start van de Grevelingenweek had de organisatie dan ook niet kunnen wensen.

De Grevelingenweek is een jaarlijks terugkerend evenement met tal van activiteiten in en rondom het Grevelingenmeer. Zie voor de Grevelingenweek 2017:https://www.vvvzeeland.nl/nl/collecties/grevelingenweek/.

Kinderboekenweek: Bibbers in je buik

GOEDEREEDE - In de afgelopen weken werd op basisscholen de jaarlijks kinderboekenweek gevierd. Voor de christelijke scholen was het thema 'Bibbers in je buik; je hoeft niet bang te zijn, want God is bij je.' Het doel van de kinderboekenweek is als altijd om in het onderwijs nog meer dan anders bezig te zijn met lezen, kennis te maken met nieuwe boeken rond een thema en samen plezier te beleven met boeken en lezen. Lezen is immers het raam naar de wereld en neemt je mee op wonderlijk mooie en spannende avonturen.

Op de Eben Haezerschool te Goedereede Havenhoofd is een prachtige moderne schoolbibliotheek. Een actieve groep ouders zet zich onder begeleiding van een specialist van de regionale bibliotheek hiervoor in. In de schoolbibliotheek was een knutselmiddag voor de kinderen. Natuurlijk ontbrak de boekenmarkt niet en veel kinderen gingen met een nieuw of tweedehands boek voor een koopje weer naar huis. Leerlingen uit de bovenbouw lazen voor aan de kleuters. De kinderboekenweek werd geopend met het boek De Gruffalo; dit vrolijke prentenboek gaat over een muisje dat aan alle kanten bedreigd wordt, maar op een slimme manier haar angsten overwint. Door leerlingen van groep 5 en 6 werd dit boek voor alle kinderen van de school uitgespeeld. Natuurlijk hadden de kinderen hier veel plezier mee!

Tot slot is er altijd de voorleeswedstrijd. Voor een volle zaal met kinderen lazen tien enthousiaste voorlezers uit groep 7 en 8 uit hun favoriete boek. Ook is er altijd een deskundige jury. Dit jaar was juf Fienna Diepenhorst de voorzitter van de jury. Samen met bibliotheekmoeders en Levi Dekker, de voorzitter van de kinderraad, hadden zij de moeilijke opgave om de voorleeskampioen van de Eben Haezerschool te kiezen. Cornelius Bezuijen uit groep acht werd kampioen! Hij las prachtig voor uit het boek 'Blauwe plekken' van Anke de Vries. Cornelius zal de school vertegenwoordigen op de volgende eilandelijke voorleesronde later in het jaar.

Ruigte en struikgewas verwijderen in duingebied

OUDDORP - Vanaf 17 oktober vervolgt Natuurmonumenten het onderhoud in het duin bij Westhoofd op de kop van Goeree. Het onderhoud is vergelijkbaar met eerdere werkzaamheden bij de vuurtoren, strand Noord en het Springertduin. Het gaat om het verwijderen van oprukkend ruigte en struikgewas. Doel is het behoud van een gevarieerd duinlandschap met bijbehorende typische planten en dieren. Het werk moet deze winter zijn afgerond.

Het weghalen van een deel van het struikgewas in dit duingebied gebeurt met machines. De ruigte en struiken worden versnipperd en afgevoerd. Het werk is uiterlijk begin maart 2018 gereed. Dan begint het broedseizoen voor de vogels en dan moet de rust worden gegarandeerd.

Variatie

De duinen waar het onderhoud plaatsvindt, liggen tussen de vuurtoren en het Vrijheidsduinpad. In de afgelopen tientallen jaren is door verschillende oorzaken de oppervlakte ruigte en struiken drastisch toegenomen. Een typisch gevarieerd duinlandschap voor Goeree verdwijnt daarmee. Ook de rijkdom aan planten- en diersoorten die zo kenmerkend is voor dit gebied, wordt bedreigd. Geholpen door een provinciale bijdrage uit de zogenoemde PAS-regeling, kan Natuurmonumenten dit onderhoud verrichten.

Flora en fauna

De afwisseling van open duingraslanden en struikgewas staat garant voor een rijk duinleven. Reeën, zandhagedissen en vogelsoorten als de roodborsttapuit en nachtegaal zijn afhankelijk van zo'n gevarieerdheid. Datzelfde geldt voor een hele reeks libellen, dag- en nachtvlinders en planten. Je kunt hierdoor met recht spreken van een stukje topnatuur. En het is nog te zien ook vanaf het wandelpad dat langs het gebied loopt. De afgelopen tien jaar heeft Natuurmonumenten veel ervaring opgedaan met extra onderhoud in de duingebieden op Goeree, Voorne en elders aan de kust. In de praktijk blijkt dat er al heel snel hervestiging plaatsvindt van de typische duinnatuur.

Stille krachten achter de krant

De verspreiders in hun nieuwe werkkleding. (V.l.n.r.) Wennie van Moort, Piet van Moort die assisteert op drukke dagen, Basti Vroegindeweij en Piet Koert.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Twee keer in de week staan ze klaar om de kranten naar de bezorgers te brengen vanaf Sommelsdijk. De verspreiders van Eilanden-Nieuws zijn de stille krachten achter de krant. Tussen de bedrijven door vertellen ze over hun ervaringen.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Alle drie hebben ze een eigen route vaste route. Wennie van Moort doet het midden van het eiland, Basti Vroegindeweij bezorgt de kranten op de kop van het eiland en Piet Koert rijdt twee keer in de week naar Oostflakkee om de nieuwe editie rond te brengen.

Drie uur bezig

Het werk is in de loop van de jaren wel zwaarder geworden. Letterlijk, want er zitten steeds vaker bijlagen bij de krant, waardoor er meer moet worden gesjouwd. Samen leveren ze de krant af op totaal zo'n 70 adressen. Een klus waar ze ongeveer drie uur per keer mee bezig zijn. Wennie van Moort brengt al zeven jaar kranten naar de bezorgers. "Het is leuk werk om te doen, je maakt regelmatig een praatje hier en daar, want je leert de mensen wel kennen in de loop van de jaren."

Basti Vroegindeweij is de enige dame in het gezelschap, ze vertelt dat ze per keer tussen de 60 en 70 kilometer rijdt. "Je bent lekker bezig en het is een ontspannen rondje. Ik vind het fijn dat ik van niemand afhankelijk ben. In december doe ik het twaalf en half jaar en ik vind het nog steeds leuk om te doen."

Vers van de pers

Piet Koert is een 'ouwe rot' in het krantenvak. Al vanaf 1982 verspreid hij de kranten, tussen het inladen van de kranten door haalt hij herinneringen op. "Vroeger werden de kranten hier nog gedrukt, dan draaiden de persen nog als we aankwamen om de kranten op te halen. De kranten waren letterlijk vers van de pers. In die tijd moesten we ze nog zelf aftellen per bezorger en bundelen met een touwtje." Toen er nog geen huis-aan-huiseditie was en er alleen twee abonnee-edities waren, was de oplage een stuk lager dan vandaag de dag. Koert: "Zeker op dinsdag is het een pittig karwei. Maar het is een fijn gevoel als alle bezorgers weer op tijd hun kranten hebben ontvangen."

Presentatie polderkatern Oude- en Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE – Sociëteit Rethorica presenteert op vrijdagavond 20 oktober een boekje over de agrarische geschiedenis van Oude- en Nieuwe-Tonge. Dit katern is het tweede in de serie 'Blik op de Agrarische Geschiedenis van Goeree-Overflakkee'.

Door Kees van Rixoort

In het polderkatern gaan de auteurs in op het ontstaan van de polders, de afwatering, de verkaveling, de landbouw en de producten, de bewoners en de architectuur van de boerderijen. Ook de staking van landarbeiders in 1923 en de cichoreiteelt plus -verwerking komen aan bod. Drie opvallende boerderijen, met een bijzonder verhaal, zijn uitgelicht in het polderkatern: Bouwlust aan de Oudelandsedijk, de Stee van Waare aan de Magdalenadijk en Nooitgedacht aan de Duivenwaardsedijk.

De redactie heeft nooit gepubliceerd fotomateriaal – onder andere uit familiealbums – ontdekt en een plaats gegeven in het boekje. Verder is er ruimte voor bijvoorbeeld een bekendheid als gravin De Chambure, die eigenaar was van boerderij Bouwlust, de familie Gebraad, die behalve boeren ook een predikant voortbracht, en de molenaarsfamilie Van Schelven.

Het tweede polderkatern van Sociëteit Rethorica is vanaf vrijdag 20 oktober te koop voor 10 euro. De presentatie in Ons Dorpshuis, die dag vanaf 19.00 uur (inloop), is gratis toegankelijk. Op het programma staan ook twee lezingen die met de landbouw te maken hebben. David Goekoop, voormalig agrariër en dijkgraaf, spreekt over de omslag van de oude naar de nieuwe landbouw. Daarna is het de beurt aan Sandra de Weert, deskundige op het gebied van biologische gewasbescherming, die het thema 'hoe maak je de agricultuur puur natuur?' zal aansnijden.

Veel animo voor duurzaamheidscongres

GOEREE-OVERFLAKKEE - De raadsagenda bood donderdag aan het college, portefeuillehouder Van der Vlugt, gelegenheid om een preview te presenteren over het congres en de beurs die op 8 en 9 december in en rond De Staver in Middelharnis worden georganiseerd onder het thema Energy Island. Een duurzaamheidscongres waarvoor 2100 uitnodigingen zijn verzonden en waarvoor talrijke invloedrijke en deskundige sprekers en inleiders zijn aangetrokken.                        

Door Jaap Ruizeveld

Vier thema's komen aan de orde: Innovatieve zorg, Food, Duurzaam Wonen en Bouwen en Duurzame mobiliteit. Jaap Smit, commissaris van de Koning, zal zijn visie geven op de duurzaamheidsinsteek van het eiland. Maarten Steinbuch (hoogleraar TU Eindhoven) richt zich op mobiliteit, Bernard Wientjes over de toekomst van duurzaam bouwen en o.a. Steven van Eck (voorzitter RAI) over het waterstofproject. Goeree-Overflakkee zou hiervoor de proeftuin kunnen zijn. Gebouwen in de directe omgeving van De Staver zullen voor programmaonderdelen worden ingeschakeld. Er komen op de beurs 58 stands. De belangstelling voor congres en beurs is erg groot. Het bedrijfsleven doet volop mee, gaf de wethouder aan. Er komt een ruime communicatiecampagne, waarbij ook de eilandelijke media wordt betrokken. Een vrije inloop bij geprogrammeerde sessies maakt de toegankelijkheid voor een ieder mogelijk.

Let op met 'valse' munt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Eén van onze lezeressen kreeg een muntstuk in handen dat ze had ontvangen als een twee euromunt. Toen ze dit geldstuk weer uit wilde geven, bleek dat het geen euromunt was, maar een betaalmiddel uit Thailand: 10 baht. Deze munt is echter veel minder waard, maar € 0,25. Het materiaal waarvan de munt is gemaakt zou ongeveer € 0,08 zijn. Er zijn meerderen die met een dergelijke munt zijn geconfronteerd. Een waarschuwing is dus op zijn plaats. Het muntstuk is nauwelijks te onderscheiden van de twee euromunt. Het is iets minder in gewicht en een fractie dunner.

Pleidooi hanteren voorzorgsprincipe

GOEREE-OVERFLAKKEE – Steeds meer onderzoek bevestigt de mogelijke gezondheidsrisico's van mobiele -en draadloze telefoons, zendmasten, Wifi en andere elektromagnetische velden. Dit was de kernboodschap die mevrouw Krouwel uit Melissant donderdag presenteerde als inspreker bij de raadsvergadering. Zij deelde een poster uit aan de de politici en aan het college. De inspreekster vroeg de gemeente het zogenoemde voorzorgsprincipe toe te passen. De overheid heeft de plicht haar burgers te beschermen tegen risico's voor de gezondheid en zij dient zich ook bezig te houden met beleid om gezondheid te bevorderen. Bijvoorbeeld door inzet van informatieve communicatie. Mevrouw Krouwel wees op eerder toegezonden brieven over dit onderwerp. Nieuwe technologieën moeten niet zomaar kunnen worden toegepast zolang de risico's niet zijn vastgesteld. Onze jeugd is extra kwetsbaar en wordt al van jongs af aan blootgesteld aan meer straling dan ooit, stelde de inspreker. (Jaap Ruizeveld)

Veel winnaars bij bingo De Zonnebloem

OUDE-TONGE - De Zonnebloem afdeling Oost Flakkee heeft op woensdagmiddag 10 oktober in de SWO in Oude-Tonge weer een gezellige bingo georganiseerd. De vrijwilligers hadden hun best gedaan mooie prijzen te verzamelen en dat is gelukt! De deelnemers maakten onder andere kans op een fruitmand, verzorgingspakketten, flessen wijn en levensmiddelenpakketten. Na een welkom met een kopje koffie of thee en een lekker plakje cake ging de eerste van vijf rondes van start. Opperste concentratie bij de meer dan 35 deelnemers om als eerste 'Bingo' te kunnen roepen. Hilariteit ten top toen er in de tweede ronde vijf mensen tegelijk bingo hadden.

Vijf rondes en heel wat winnaars verder was er als afsluiting een loterij waarbij een prachtige klok met het logo van De Zonnebloem te winnen viel. Ook hier een gelukkige winnaar die de klok een mooi plekje gaat geven. De Zonnebloem kijkt terug op een geslaagde middag, waarbij het gezellig samen zijn centraal stond. Deze bingomiddag was één van de laatste activiteiten van De Zonnebloem Oost Flakkee. Per 1 januari gaan de afdelingen Oost- en West Flakkee samen verder als de afdeling Goeree-Overflakkee. De bingo zal zeker ook onderdeel uitmaken van het programma voor 2018, we verwelkomen u graag.

Nieuwe vrijwilligers gezocht

De Zonnebloem is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Lijkt het u leuk om een bijdrage te leveren aan de activiteiten die we organiseren om mensen met een lichamelijke beperking een fijne ervaring te geven? Neem dan contact op via telefoonnummer 06-4170 4546, of stuur een e-mail naar zb.ago@ziggo.nl. Meer informatie over De Zonnebloem staat op www.zonnebloem.nl.

Ontmoetingsdagen Exoduskerk met koopjes- en snuffelmarkt

SOMMELSDIJK - Vrijdagavond 3 november en zaterdag 4 november staat de Exoduskerk, Dorpsweg 97 te Sommelsdijk, weer in het teken van de jaarlijkse 'Ontmoetingsdagen', met een grote koopjes- en snuffelmarkt. Het bruist twee dagen lang van de activiteiten. Op vrijdagavond en zaterdag worden er oliebollen verkocht en op zaterdag is er ook versgebakken vis. In de kerk is een grote koopjes- en snuffelmarkt, met o.a. een groot assortiment tweedehands Tupperware-producten, huishoudelijke apparatuur, audio, kleinmeubelen, antiek en curiosa, speelgoed, glaswerk en bloempotten. Nieuw is de 'gadgetkraam' vol grappige en originele artikelen. In de 'blauwe kamer' vindt u een selectie van kunst en antiek. Schilderijen, etsen, zilverwerk en keramiek. Exclusief is de veiling van een studie van Louis Royer. Deze wordt op zaterdag geveild om 15.00 uur. De boekenmarkt is veelzijdig en uitgebreid en hoort tot één van de grootste van Goeree-Overflakkee. Daarnaast is er tweedehands kleding, een handwerkkraam, etenswaren, een enveloppenkraam en zijn er verschillende activiteiten voor de jeugd. Vrijdagavond staan er kapsters klaar om bezoekers te knippen. Er is nog meer te doen, kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.exoduskerk.nl. De opbrengst is bestemd voor twee goede doelen en het onderhoud van de pastorie. De openingstijden zijn op vrijdagavond 3 november van 19.00-21.30 uur en zaterdag 4 november van 10.00 tot 16.00 uur.

Concert Cui orkest met Hebreeuwse melodieën

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onder muzikale leiding van dirigent Arie Stolk geeft het Cui orkest zaterdagavond 28 oktober weer een concert op Goeree-Overflakkee. In de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden 3 in Ouddorp wordt, met medewerking van het professionele Trio tot de Derde, een indrukwekkend Klezmer muziekprogramma vertolkt. Het trio bestaat uit viool, klarinet en accordeon. Naast klassieke Klezmer-melodiën worden werken gespeeld van componisten die Hebreeuwse muziek uit de Balkan uitgewerkt hebben. De Jiddische benaming klezmer vindt zijn oorsprong in Oud-Hebreeuwse woorden kley (werktuig) en zemer (musiceren).

Door Jaap Ruizeveld

Het concert begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De entreeprijs (inclusief koffie/thee) is 15 euro. Jongeren tot 16 jaar kunnen gratis het concert bijwonen. Cui Orkest is een kamerorkest met rond 25 leden. De meesten van hen zijn woonachtig op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Er zijn ook leden die van ver daarbuiten komen. Het orkest is ontstaan uit het Cui-ensemble dat werd opgericht in april 1979 in Brielle. Het eerste stuk dat zij vertolkten was van César Cui, een Russische componist, naar wie zij zich hebben vernoemd. Naast een eigen concert, dat meestal in het voorjaar op Voorne-Putten plaatsvindt, wordt medewerking verleend aan culturele evenementen in de regio. De repetities van het orkest vinden, onder leiding van dirigent Arie Stolk, plaats in Nieuwenhoorn.

Jiddisch                                                                                                                                        

Jan Kees Prins uit Ouddorp, jarenlang voorzitter, medewerker en ondersteuner bij organisaties, geeft een korte uitleg bij het concert op 28 oktober. "Het woord klezmer werd oorspronkelijk gebruikt in de Joodse cultuur in Oost-Europa als aanduiding voor een muzikant die de instrumentale bruiloftsmuziek speelde. Dat betrof naast dansmuziek ook rituele muziek voor bij de huwelijksceremonie en luistermuziek voor bij de maaltijd. Vanaf de heropleving van het muziekgenre eind jaren 1970 werd klezmer de benaming voor de muziekstijl. Soms wordt ook de term 'Jiddische muziek' gebruikt," geeft Prins aan. "Van oudsher werden vooral snaarinstrumenten zoals viool, cello en contrabas en een klein cimbalom ingezet. Later kwamen daar klarinet, accordeon of piano bij. Typisch voor klezmer is de expressieve melodie, die zowel opgewekt kan klinken als tegelijk weemoedig. Een mooie omschrijving is 'lachen met tranen'. Dit komt doordat er in de vroege Joodse muziektraditie vooral religieuze vocale muziek was".

Info                                                                                                                                                        

Reserveren kan via info@cuiorkest.nl. Informatie is te vinden op www.cuiorkest.nl.

Gemeente organiseert cursus Omgaan met Geld

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 16 november start de vierwekelijkse cursus Omgaan met Geld. Het is een laagdrempelige cursus voor iedereen die graag wat meer inzicht in zijn financiën heeft en hier wat ondersteuning bij kan gebruiken. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Als je een eigen inkomen hebt, moet je goed nadenken over je geld. Je kan leuke spullen kopen, maar het is belangrijker om geld te hebben voor huur, energiekosten, ziektekostenverzekering en eten. Geld lenen is niet slim. Je hebt dan een schuld die je weer terug moet betalen. Vaak is het beter om pas iets leuks te kopen als je er voor gespaard hebt. Maar hoe doe je dat? Waarom moet je een administratie bijhouden? En hoe doe je dat? En maak je wel gebruik van alle toeslagen waar je recht op hebt? Dit zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens de cursus. Daarnaast worden er ook tips gegeven om zuiniger te leven.

De cursusdata zijn: 16, 23 en 30 november en 7 december. De cursus is van 10.00 tot 11.30 uur en wordt georganiseerd in het gemeentehuis in Middelharnis. Aanmelden kan tot woensdag 1 november via het digitale aanmeldformulier, www.goeree-overflakkee.nl/omgaanmetgeld. Er kunnen maximaal vijftien mensen deelnemen aan de cursus.

Voor meer informatie over de cursus kan men contact opnemen met Pauline Kootstra, consulent schuldhulpverlening, via e-mail schuldhulpverlening@goeree-overflakkee.nl of door te bellen met het algemene telefoonnummer 14 0187.

Voor de tiende keer Nederlands Kampioen

OUDDORP - Op zaterdag 30 september won Jaap van Splunter uit Ouddorp het Nederlands Kampioen Behendigheid Bus in Staphorst. De wedstrijd bestaat uit een mix van praktijk en theorie. De buschauffeur licht toe: "Het praktijkgedeelte bestaat uit allerlei verschillende proeven. Zo moesten we proberen zo stipt mogelijk voor de stopstreep te stoppen en werd er gemeten hoeveel centimeter er over was. Er moest daarnaast worden ingeschat tussen welke breedte de bus door zou kunnen rijden en ook fileparkeren en de slalom waren onderdeel van de praktijktoets." Uiteindelijk behaalde de Ouddorper de hoogste score van alle deelnemers. Bijzonder is dat Van Splunter dit jaar voor de tiende keer het NK op zijn naam heeft geschreven.

Fysiotherapiepraktijk Moniek van Gilst: kleinschalig, up-to-date en compleet

Moniek van Gilst (rechts), Annebelle Breen en Dane Heijnsbroek.

MIDDELHARNIS – Fysiotherapiepraktijk Moniek van Gilst telt drie fysiotherapeuten. Die hebben alle drie hun specialisaties. Daarmee biedt de praktijk, die is gevestigd in Medisch Centrum Middelharnis (de voormalige Rabobank aan de Langeweg), een totaalpakket. En dat terwijl de kleinschaligheid van de praktijk aantrekkelijk is voor de patiënt

Door Kees van Rixoort

Het pakket van Fysiotherapiepraktijk Moniek van Gilst bestaat uit Algemene Fysiotherapie, Manuele Therapie, Fysiotherapie voor kinderen, Revalidatie, Oncologie Fysiotherapie, Medische Groepstrainingen, individuele sportbegeleiding, Bekkenfysiotherapie, Ademtherapie, Dry Needling, Lasertherapie en Medical Taping. Mensen met medische klachten – zoals hartfalen, longaandoeningen of diabetes –, die (weer) willen gaan sporten, kunnen bij de praktijk terecht om onder begeleiding in een klein groepje aan de slag te gaan. Dit heet FysioSport.

De drie fysiotherapeuten die deze therapieën, trainingen en begeleiding verzorgen zijn Moniek van Gilst, Annebelle Breen en Dane Heijnsbroek. De specialisaties van Annebelle zijn Manuele Therapie en Handtherapie. Moniek houdt zich meer bezig met bijvoorbeeld Fysiotherapie voor kinderen en Oncologie Fysiotherapie (werken aan de conditie en de fitheid tijdens en na de behandeling van kanker). En Dane is gespecialiseerd in onder andere Dry Needling: het opheffen van 'knopen' in spieren.

"Wij volgen elk jaar bijscholing. Daardoor blijven we up-to-date en kunnen we constant kwaliteit bieden", zegt Moniek van Gilst, die haar praktijk tien jaar geleden aan de Sperwer in Sommelsdijk startte en inmiddels drie jaar is te vinden in Medisch Centrum Middelharnis. Daar beschikken de fysiotherapeuten over vier behandelkamers en een ruime oefenzaal met onder andere cardio-apparaten.

Fysiotherapiepraktijk Moniek van Gilst werkt nauw samen met verscheidene andere zorgverleners, zoals huisartsen, Buurtzorg, sportcentrum Bfit, diëtiste Lilly Heijnen, psychologen en praktijken voor podotherapie en voetreflextherapie. Meerdere partners/zorgverleners zijn gevestigd in hetzelfde gebouw als de fysiotherapiepraktijk. "Dat is een groot voordeel, de lijntjes zijn heel kort." De samenwerking met sportcentrum Bfit in Middelharnis bestaat onder meer uit het begeleiden van sporters die, bijvoorbeeld na een operatie, wat extra aandacht nodig hebben.

Onderscheidend

Wat Fysiotherapiepraktijk Moniek van Gilst, naast het totaalpakket en de intensieve samenwerking, onderscheidend maakt, is de kleinschaligheid. "We zijn met z'n drieën. Dat is een klein team en dat is onze kracht. We kennen elkaar goed, er is een prettige sfeer en de patiënten krijgen persoonlijke aandacht, de volle 25 of 30 minuten dat ze hier zijn. Wij gaan niet de administratie doen terwijl jij op een roeiapparaat bezig bent. Hier voel je je absoluut geen nummer", aldus het drietal.

Bij Walhout Wonen is de collectie altijd actueel en trendy

ZIERIKZEE – Landelijk wonen. Met die leus presenteert Walhout Wonen zich aan het publiek. Wie de interieurzaak in Zierikzee bezoekt merkt dat deze vlag de lading dekt. Het sfeervolle, landelijke wonen komt in de 3000 vierkante meter grote showroom duidelijk naar voren.

"De industriële trend is aan het landelijk wonen toegevoegd", zegt Coert Walhout, die de zaak vijftien jaar geleden startte. "Net als alle andere trends die te mixen zijn met landelijk wonen. Door de regelmatige beursbezoeken en inkopen blijft de collectie actueel en trendy. Daarnaast zijn er natuurlijk de basis-klassiekers."

Walhout biedt het complete plaatje. Naast het indrukwekkende assortiment meubelen is er een groot en gevarieerd aanbod aan onder meer vloeren, gordijnen, verlichting, karpetten en woonaccessoires. Een zeer uitgebreide collectie wandlijsten geeft veel sfeer in de showroom.

De website van Walhout Wonen is pas vernieuwd en wordt regelmatig aangevuld. Niet om de complete collectie te presenteren, maar om de klant een beeld te geven van wat de zaak te bieden heeft. "Om de sfeer te proeven kun je beter naar de showroom komen", zegt Coert Walhout. "We vinden contact met de klant belangrijk. Bij de ver- en aankoop van nieuwe meubelen hoort een goed gevoel. Wij denken graag mee en bouwen aan de relatie met onze klanten. Vanuit het vertrouwen gaan we met het interieur aan de slag."

De klanten zien bijvoorbeeld dat Walhout tegenwoordig ook een aansprekende collectie relaxfauteuils in de showroom heeft. En zeker niet alleen voor een ouder publiek. Walhout laat iedereen – ook jongere generaties – relaxen in zijn of haar eigen stijl. Het afgelopen jaar is de collectie relaxfauteuils met mooie uitstraling voor het wonen van nu flink uitgebreid, ook met een eigentijdse industriële vormgeving.

"Elke stoel is persoonlijk aan te passen naar ieders smaak. Kies zelf het materiaal, de kleur, de poot, de bediening – noem maar op. Ook zijn alle relaxfauteuils verkrijgbaar met accu. Dan heb je dus geen last meer van los slingerende snoeren", zegt Coert Walhout. "Een schot in de roos. Ook omdat we maatwerk kunnen leveren in zitdiepte en hoogte. We merken dat deze nieuwe trend een jonger publiek aanspreekt."

Betrouwbare kwaliteit

Relaxfauteuils voor een jonger publiek, het past bij de interieurzaak in Zierikzee om die in de showroom te zetten. Walhout: "We zijn altijd op zoek naar iets origineels, iets met karakter. Die mogelijkheid hebben we omdat we niet bij een landelijke formule zijn aangesloten. Wij stellen onze eigen collectie zorgvuldig samen uit het aanbod van leveranciers die betrouwbare kwaliteit leveren. Er is steeds wat nieuws te zien. Bij ons is het altijd woonmaand."

Nieuw zijn bijvoorbeeld ook de Easy Clean-meubelstoffen, die eenvoudig zijn schoon te maken en super slijtvast zijn. Te verwerken op een groot deel van de collectie zitmeubelen. Nog iets nieuws bij Walhout Wonen: de interieurzaak start binnenkort met een 'tweede kans'-afdeling. Hier kan het publiek terecht voor prima occasion-meubelen. Dit naast de outlet, waar Walhout showroommodellen aanbiedt om ruimte te maken voor de nieuwe collecties. Tegen prijzen die vaak zijn gebaseerd op 'zelf afhalen' of 'laten bezorgen tegen betaling' (zie ook de outletpagina op de website).

Reden des te meer om eens bij Walhout Wonen te gaan kijken. De zaak, die kan pronken met veelal snelle levertijden en veel service, is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag.

<kader> Collectie voor elk publiek

De bovenverdieping van Walhout Wonen is ingericht voor kleinere beurzen. Hier staan merken als Urban Sofa, Tower living, MySons en By-Boo, naast outlet-artikelen. De begane grond is ingericht met meubelen van hoogwaardige kwaliteit en in veel gevallen ook maatwerk. Hier en daar is de scheiding tussen boven en beneden minder scherp. Het kan immers ook leuk zijn om te mixen.

Beweegprogramma van Stichting ZIJN in beweegtuin

Alle toestellen zijn afgestemd op 55-plussers en maken het voor iedereen mogelijk om op zijn of haar niveau te bewegen. De oefeningen hebben een positief effect op motoriek, conditie, kracht en coördinatie. Om de oefeningen aan te leren, kunt u deelnemen aan het beweegprogramma van Stichting ZIJN. Dit programma wordt elke woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur aangeboden en begeleid door een gediplomeerd sportdocente. Na het uurtje bewegen kunt u een kopje koffie drinken in het restaurant van Nieuw-Rijsenburgh. Dan is beweging niet alleen gezond, maar ook gezellig! Bij slecht weer worden de oefeningen gedaan in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis.
De kosten bedragen € 2,50 per keer, inclusief een kopje koffie. U kunt zich aanmelden bij Stichting ZIJN, tel. 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl of gewoon langskomen op woensdagochtend.

Mantelzorgcompliment

Heeft u een mantelzorger? En verleent deze persoon zorg aan u voor langere tijd (langer dan drie maanden), onbetaald, in eigen tijd en minimaal acht uur per week? Dan kunt u een aanvraag indienen voor de Mantelzorgcompliment.

Zorgvragers die in de gemeente Goeree-Overflakkee wonen, kunnen nu een Mantelzorgcompliment voor hun mantelzorger aanvragen. Dit jaar ontvangt de mantelzorger VVV bonnen. De gemeente Goeree-Overflakkee verstrekt het compliment als de mantelzorger voldoet aan de voorwaarden.

Onder 'mantelzorg' wordt alle extra zorg en hulp verstaan die, min of meer geregeld, uit liefde of sympathie aan iemand gegeven wordt. Het gaat hier om vaardigheden en activiteiten die de ander niet (goed) meer zelf kan doen of nooit zal kunnen doen. Het Mantelzorgcompliment is niet bedoeld voor huisgenoten die gebruikelijke zorg verlenen.
De zorgvrager mag maar één Mantelzorgcompliment weggeven per jaar en moet een inwoner zijn van de gemeente Goeree-Overflakkee, de mantelzorger mag wel buiten de gemeente wonen.

Om in aanmerking te komen voor een Mantelzorgcompliment, moet de mantelzorger geregistreerd zijn bij het Steunpunt Mantelzorg van de Stichting ZIJN. Als dat nog niet het geval is, moet de mantelzorger zich laten registreren vóórdat deze aanvraag wordt ingediend. Dat kan eenvoudig via www.zijngo.nl/mantelzorg/inschrijfformulier-mantelzorger of door contact op te nemen met Stichting ZIJN, via telefoonnummer (0187) 48 24 00 (optie 1 in het keuzemenu) of e-mail: receptie@zijngo.nl.

U kunt deze waardering over het jaar 2017 vanaf 1 september tot 1 november 2017 digitaal aanvragen bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Na deze datum wordt uw aanvraag niet meer in behandeling genomen. Het formulier moet worden ingevuld uit naam van de zorgvrager.
Op 10 november is de jaarlijkse 'Dag van de mantelzorg'. De gemeente streeft er naar om het Mantelzorgcompliment rond deze dag uit te reiken.

Ouddorps Mannenkoor Obadja zingt op Reformatie-Zangavond in Strijen

OUDDORP/STRIJEN - Op zaterdag 21 oktober wordt er een Reformatie-Zangavond gehouden in de Grote of Sint-Lambertuskerk in Strijen (Kerkstraat 48). Deze avond begint om 19.30 uur.

Het Christelijk Mannenkoor Obadja uit Ouddorp o.l.v. Jan Bezuijen zal medewerking verlenen aan deze avond. Organist is Johan van Wijk. Hij zal ook de samenzang begeleiden. Joline Sperling bespeelt de harp.
De spreker op deze avond is ds. J.C. de Groot uit Dordrecht. Het thema waar hij over hoopt te spreken is: 500 jaar Reformatie 1517-2017. "Het welbehagen van de HEERE zal door Zijn hand voorspoedig zijn". De opening van de avond wordt verzorgd door ds. C. Doorneweerd.

De toegang is gratis. Er wordt een collecte gehouden voor de onkosten van deze avond.

Polivak in gesprek met wethouder Van der Vlugt

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 19 oktober 2017 van het radioprogramma Polivak op RTV Slogo is er een gesprek van onze verslaggever Jan van Gurp met Arend-Jan van der Vlugt, wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee. Met hem zal worden gesproken over het terugkijken en het vooruitkijken van het bestuur van de gemeente en hoe hij daarin staat. Verder eilandmarketing uiteraard, duurzaamheid, windmolenproblematiek, onkruidbestrijding en de verantwoordelijkheden van de burger. Het is zeker aan te raden naar deze uitzending te luisteren waarin deze enthousiaste wethouder voluit aan het woord is.
Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'radioprogramma gemist' op www.rtvslogo.nl.

Vrijwilligers werken aan nieuwe Melishof

Overwinteringsplek voor vleermuizen

Vrijdag in de krant