info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

22 augustus 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 22 augustus 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

28e editie van de Omloop Goeree-Overflakkee geslaagd!

MIDDELHARNIS - Vrijdagavond werd het startschot gegeven voor de 28e Omloop van Goeree-Overflakkee. Een grote belevenis voor velen. Ook deze keer waren er verschillende afstanden waaraan de ervaren of minder ervaren wandelaars mee konden doen. De belangstelling was groot dit jaar, de organisatie kon maar liefst een stijging van het deelnemersaantal van 25% van vorig jaar in de boeken zetten. Deze foto, gemaakt door Jaap Peeman, laat de drukte zien bij de start op vrijdagavond. Nieuw was dit jaar de 20 km-afstand die naar Goedereede leidde. Daar werden de lopers aan het eind van de avond feestelijk onthaald. Elders in deze uitgave van Eilanden-Nieuws meer aandacht voor dit sportieve evenement.

Jeugdattracties in Herkingen

HERKINGEN - Afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag werd er door de dorpsraad van Herkingen een attractiepark opgezet voor de jeugd op het terrein van L.J. van der Velde Watersport.

Dit werd opgezet als alternatief voor het huttendorp, wat helaas niet door kon gaan wegens gebrek aan vrijwilligers. Door het vooruitzicht van slecht weer, werd er ook nog een grote loods door L.J. van der Velde Watersport beschikbaar gesteld om attracties binnen te plaatsen en om hierin verdere activiteiten te laten plaatsvinden. Er stonden diverse opblaastoestellen opgesteld, waar de kinderen zichtbaar van genoten. Woensdagmiddag werden er door buurtsport Goeree-Overflakkee nog activiteiten opgezet, donderdag was er kinderyoga en op vrijdag een grote sjoelbak en een levend ganzenbordspel en als afsluiting nog een patatje. De jeugd heeft dan ook deze drie dagen ontzettend genoten. Men kan dan ook terugzien op een zeer geslaagd evenement. De dorpsraad bedankt alle medewerkers en bedrijven die de mogelijkheid geboden hebben om dit te doen slagen. Een extra bedankje is er voor L.J. van der Velde Watersport voor het beschikbaar stellen van hun terrein en de loods.
Foto's en een filmpje kunt u bekijken op www.herkingen.eu.

Huisartsenpraktijk Den Bommel

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vele keren is er in de gemeenteraad gesproken over het moeizame proces om te komen tot behoud van de huisartsenpraktijk in Den Bommel. De laatste vragen over de ontwikkeling werden door de VKGO-fractie gesteld in de vergadering van 18 mei. Ressorterend onder de portefeuille van wethouder Markwat, gaf zijn collega De Jong toen aan dat het proces inderdaad te lang heeft geduurd, maar dat er een overeenstemming in zicht was. Als knelpunten werden toen genoemd de ruimtelijke procedure, het parkeervraagstuk en de kostenverdeling. Inmiddels zijn er afspraken gemaakt om de problematiek op te lossen. Het stuk grond ten zuiden van de Bommelstee, aan de Mauritshof, wordt verkocht aan de huisartsenpraktijk, om daar een nieuwe vestiging te realiseren. Burgemeester en wethouders stemmen hiermee in, op basis van voorgaande afspraken, zoals onder andere aanpassing van openbare ruimte. (Jaap Ruizeveld)

Auto van de dijk

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Dat autorijden na het bewandelen van de Omloop (110 km) niet altijd even verstandig is, kwam een bestuurder van een auto achter. Ondanks dat hij een slaapplaats had geregeld in Den Bommel is hij niet aangekomen. De man viel tijdens het rijden in slaap op de Tilsedijk en reed frontaal op een boom. Hij is voor controle meegenomen naar het ziekenhuis in Dirksland. Gelukkig bleek het letsel mee te vallen, aldus de politie.

2 / 26

Agenda

Woensdag 23 augustus

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00-16.30 uur.

Donderdag 24 augustus

GOEDEREEDE – Goeree Creatief. Partycentrum Oostdam tussen 19.00 en 22.00 uur. Kosten € 1,-. Meer info: 06-31000604.
OUDDORP – Concert van Cor Ardesch in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,- per persoon, gratis toegang voor kinderen (t/m 15 jaar).
GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00-16.30 uur.
STELLENDAM – Haegse Huus, Bingomiddag 55+. Aanvang 14.15 uur.

Vrijdag 25 augustus

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDE-TONGE – Bingo ASV Oostflakkee. Aanvang 19.30 uur. Kosten € 7,- per persoon. Stichting ZIJN Bernhardstraat.

Zaterdag 26 augustus

OOLTGENSPLAAT - Nazomermarkt t.b.v. Huisvestingsfonds HHG. Terrein fam. Okker, Stoofstraat 26, tussen 9.00 en 14.30 uur.
ACHTHUIZEN – Tentoonstelling over huisvlijt in de Ouwe Stee, Schaapsweg 25 te Achthuizen. Van 10.30 tot 16.00 uur, entree € 2,50.
OUDDORP - Inloopconcert in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Vanaf 11.00 uur bespeelt dominee De Haan uit Zaamslag het orgel.
DIRKSLAND – Dorpswandeling, o.l.v. gids door Dirksland. Start 11.00 in met rondleiding in Hervormde Kerk. Eind om 13.00 uur in Restaurant 't Anker.
GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE – Zomerconcert Carillon Goereese toren van 15.00 tot 16.00 uur door Hylke Banning
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O. Aanvang 19.30 uur Wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55.

Maandag 28 augustus

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00 – 16.30 uur

Dinsdag 29 augustus

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00 – 16.30 uur
DIRKSLAND - Koffieochtend 't Reginahof. Alle ruimte voor ontmoeting van 10.00 tot 12.00 uur. De ontmoetingsruimte is te vinden aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.

Woensdag 30 augustus

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00 – 16.30 uur
OUDE-TONGE – Barbecue 55+ bij het Infocentrum

Donderdag 31 augustus

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 11.00 – 16.30 uur

Vrijdag 1 september

MIDDELHARNIS – Autisoos. 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49.
GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00-16.30 uur.

Zaterdag 2 september

LANGSTRAAT – Fietspuzzeltocht. Start tussen 9.15 tot 9.30 uur.
MELISSANT – Verkoping t.b.v. De Schutse van 10.00 tot 15.00 uur in de Melishof.
OUDDORP – Middagconcert van zangkoor Jeduthun in de Dorpskerk, Weststraat 2.
OUDDORP – Goede doelenmarkt op het kerkterrein van de Hervormde gemeente van 10.00 tot 16.00 uur.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00 – 16.30 uur

Een boek brengen, een boek halen en even bijpraten aan de grote tafel

Drie van de vier bibliotheekdames van de bieb in Melissant.

MELISSANT – Thrillers, romans, streekromans, kookboeken, boeken over het koninklijk huis, veel kinderboeken, zelfs legpuzzels. De bibliotheek in De Melishof is goed gesorteerd. Naast al dat leesvoer is er bovendien gezelligheid te vinden. Aan de grote tafel tussen de boekenkasten is er volop ruimte voor een praatje, een kopje thee en desgewenst een passend leesadvies. Allemaal gratis.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

In een ver verleden kwam de bibliobus naar Melissant. Nadat die was wegbezuinigd konden de mensen uit het dorp terecht bij de christelijke bibliotheek. Maar toen die er ook mee stopte, was het gedaan met het uitlenen van boeken. Pogingen om een Leespunt, een kleine dependance van de regionale openbare bibliotheek, naar het geitendorp te halen, waren toen al gestrand. Wie boeken wilde lenen moest naar Middelharnis.
Tot een zestal dorpsbewoners het initiatief nam om weer een bibliotheek te starten in De Melishof. Bijna twee jaar geleden, op 21 september 2015, gingen de deuren voor het eerst open. En sindsdien is dat elke maandagmiddag van drie tot vijf uur het geval.

Vier biebdames

Vandaag, de tweede maandag van augustus, staat de theepot op tafel en hebben de bibliotheekdames bezoek van vier bezoekers. Een man heeft een boek van Karen Slaughter gescoord en zit, samen met zijn vrouw, gezellig te kouten met Magda Bramsen, Mieke van Turenhout en Elza Vijfhuizen. De vierde biebdame, Adri Weeda, is er vandaag niet. Een vaste klant komt binnen, zegt gedag en loopt linea recta naar de kast met thrillers. Hij zet een paar meegebrachte boeken in de kast en haalt er een paar uit, stopt ze in een tas en vertrekt weer.
Een boek brengen en een boek halen, dat is het principe in deze bibliotheek. Mieke van Turenhout houdt het wel in de gaten. "In het begin kwamen ze weleens drie echt oude boeken omruilen voor de nieuwste thrillers. Dat kan niet meer." Immers: de collectie moet wel aansprekend blijven en geen dumpplaats worden voor boeken die niemand nog leest. Bij tijd en wijle gaan de minder geliefde titels naar Goed voor Goed. Pas nog een flinke stapel encyclopediebanden. Wie gebruikt die naslagwerken immers nog in het Wikipedia-tijdperk?

Verse aanvoer

Het opbouwen van de collectie was twee jaar geleden geen enkel probleem. In een vloek en een zucht stonden de kasten in het Melishof-zaaltje vol. Bekenden en onbekenden brachten zakken vol boeken. Vervolgens is er wekelijks verse aanvoer via het haal-en-brengsysteem, zodat er altijd weer nieuwe verrassingen in het assortiment zijn te vinden. Dubbele titels gaan de verkoop in: 50 cent per stuk, drie voor een euro.
De bezoekersaantallen variëren, vertellen de biebdames. "De ene keer zijn er vijftien, maar de laatste drie weken trekt de bibliotheek zes of zeven mensen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de vakantietijd. Kinderen zien we niet veel. Jammer, want we hebben een mooie collectie kinderboeken en lezen is goed voor iedereen."

Sociale functie

De dames hopen meer bezoekers te trekken, oud en jong. Zeker nadat De Melishof later dit jaar een fikse opknapbeurt heeft gekregen en nog meer het sociale middelpunt van het dorp zal zijn. Wie graag leest en geen zin heeft om steeds veel geld uit te geven aan nieuwe boeken, weet de weg naar de bieb nu al goed te vinden. Niet vreemd: het lenen is gratis, de uitleentermijn is onbeperkt (behalve bij trilogieën en populaire boeken over het koninklijk huis) en de bibliotheek heeft duidelijk een sociale functie. Het uiteindelijke doel is vervat in de leuze die de initiatiefnemers nu al twee jaar gebruiken: Heel Melissant Leest.

Jurriën van Kooten nieuwe dirigent DEV

STELLENDAM - Chr. Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' uit Stellendam heeft na het vertrek van Corné de Geus een nieuwe dirigent gevonden.

Jurriën van Kooten zal vanaf 1 september de dirigent van het koor zijn. Jurriën is geen onbekende binnen de 'koorwereld.' Hij is als zanger en dirigent verbonden aan meerdere koren op Goeree-Overflakkee. Het koor hoopt op dinsdag 5 september de repetities weer te hervatten. Eerst zal het nog een oude afspraak nakomen en op donderdag 31 augustus, nog onder leiding van Corné de Geus, meewerken aan een muziekavond in de Chr. Geref. Kerk aan de Hoflaan in Middelharnis, waaraan ook de bekende organist André Knevel en de panfluitiste Liselotte Rokyta zullen meewerken.
Na een aantal weken rust gaan de mannen van het koor, nu onder leiding van Jurriën van Kooten, weer een aantal liederen instuderen waarin de lof van de HEERE wordt bezongen. Niet alleen liederen die al eerder zijn uitgevoerd, maar ook nieuwe nummers worden ingestudeerd. Inmiddels zijn de eerste uitvoeringen, o.a. in de Adventstijd en waarvan enkele op uitnodiging, alweer gepland. Al met al voldoende momenten om te laten horen hoe het mannenkoor zingt van de grootheid van de HEERE. Het mannenkoor zingt uitsluitend Nederlandstalige liederen, omdat het op die manier aan het publiek duidelijk kan maken waarover wordt gezongen. Verstaanbaar zingen is dan ook een opdracht aan alle mannen. Het mannenkoor wil uiteraard nieuwe leden verwelkomen. Lijkt het u leuk om met een mannenkoor te zingen, kom dan eens luisteren op één van de repetieavonden, iedere dinsdag van 19.45 tot 21.30 uur in Hervormd verenigingsgebouw 'De Rank' aan de Bosschieterstraat in Stellendam. Het mannenkoor is niet per se op zoek naar geschoolde zangers. Iedereen die wil zingen tot Gods eer is welkom. Ook de leeftijd maakt niet uit. Weet u van harte welkom. Wilt u meer weten over het koor, neem dan eens een kijkje op de website van het koor: www.mannenkoordooreendrachtverbonden.nl. U kunt daar ook enkele nummers van het koor beluisteren, die eerder op cd zijn opgenomen.

Leerlingen vieren huwelijk van hun juf mee

MELISSANT - Vrijdag 11 augustus is juf Margré Plas van School met de Bijbel 'De Regenboog' uit Melissant getrouwd met haar Bert Koers. Verschillende leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 zijn mee geweest naar de kerk en stonden daarna klaar bij Partycentrum 'Zoet of Zout' om hen te feliciteren. "Een prachtig bruidspaar, een mooie locatie en schitterend weer".

Muziekgebouw GO heeft nog plaats voor nieuwe leerlingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Muziekgebouw 'Goeree-Overflakkee' gaat van start voor het schooljaar 2017/2018 en is toegankelijk voor iedereen die de wereld van de muziek wil ontdekken.

Vanaf eind augustus starten de instrumentale en vocale lessen, met een breed aanbod op het gebied van klassiek, jazz, pop, harmonie, fanfare en brassband. Het Muziekgebouw heeft haar eerste succesvolle schooljaar achter de rug en heeft instrumentale/vocale lessen gegeven aan ruim 400 leerlingen.
Deze leerlingen hebben les genomen op één van de instrumenten van het veelkleurig palet, dat door een team van ongeveer 30 vakbekwame docenten wordt aangeboden.

Iedereen die in het schooljaar 2017/2018 muzieklessen wil gaan volgen, is meer dan welkom bij het Muziekgebouw. Het Muziekgebouw is zodanig ingericht, dat de plaatsing van de leerlingen heel flexibel is; er zijn allerlei lesvormen – waaronder strippenkaarten – mogelijk en er is nog ruim plaats!
Voor meer informatie, tarieven en aanmelding: zie www.muziekgebouwgo.nl.
Omdat er al veel drukte is rondom het Muziekgebouw GO en het voor de docenten vaak een hele puzzel is om goede lesroosters te maken, vragen wij iedereen die geïnteresseerd is om snel te reageren. Bent u geïnteresseerd in activiteiten en evenementen van het Muziekgebouw GO, word dan vooral lid van onze Facebookpagina: www.facebook.com/muziekgebouwgo.

Muziekgebouw GO

Het Muziekgebouw GO wil midden in de samenleving van Goeree-Overflakkee staan; een samenleving waar al van oudsher heel veel muziek te horen is op allerlei gebied.
Het is toegankelijk voor iedereen die zich (verder) wil ontwikkelen op een instrument of in zang.
Binnen het Muziekgebouw wordt het samen muziek maken gestimuleerd, waarbij gedacht kan worden aan ensembles, koren, harmonie- en fanfareorkesten en brassbands.
Het doel van de Muziekcarrousel is om op alle basisscholen de kinderen een goede startkwalificatie op het gebied van de muziek mee te geven, zodat hopelijk heel veel kinderen hun hele leven met veel plezier gaan spelen en zingen.

Repetities Jong Dameskoor Shira hervat

MIDDELHARNIS – Vanaf 30 augustus starten de repetities van Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman. Dames die kennis willen maken met het koor, worden uitgenodigd om de twee open repetitie avonden te bezoeken, nl. die op 30 augustus (deze repetitie is in de Hervormde Kerk te Middelharnis) en op 13 september in 'De Hoeksteen' te Middelharnis.

Men is op zoek naar nieuwe leden, naar gemotiveerde jonge dames die graag zingen en studeren, en staan voor een uniek repertoire. De repetities worden gehouden van 19.30 tot 21.30 uur op verschillende locaties in Middelharnis. Meer informatie is te vinden op de website van het koor: www.dameskoorshira.nl.
De eerstvolgende uitvoering vindt plaats op zaterdag 21 oktober in de Hervormde Kerk te Middelharnis, m.m.w. kinderkoor Jedaja o.l.v. Cindy de Ronde en Jong Dameskoor Jedaja o.l.v. Kees Deurloo uit Nieuwerkerk en panfluitensemble Muzica.
Daarna zal er op 8 december een Kerst-cd presentatieconcert zijn in de Hervormde Kerk te Middelharnis, m.m.w. Kinderkoor Kadosj, Jeugdkoor Hadar en Goerees mannenensemble o.l.v. Berdien Dekker.
In december worden drie kerstconcerten gegeven, voor deze concerten wordt een kerstproject gestart. "Je studeert 5 repetities mee en zingt dan mee met het Groot Zeeuws Dameskoor in Middelharnis, Terneuzen en Goes". Meer informatie hierover kunt u vinden op onze website www.dameskoorshira.nl.

Gemengd zangkoor Apollo start met repetities

NIEUWE-TONGE - Zingen als therapie? Zo gek is dat niet. Zingen is gezond voor lichaam en geest. Als je zingt, vergeet je even de dagelijkse beslommeringen. De repetities van het koor Apollo starten donderdagavond 24 augustus van 20.00 tot 22.00 uur in Ons Dorpshuis. Iedereen is van harte welkom om eens te kijken en luisteren.

Als je zingt komen er verschillende hormonen vrij, waaronder endomorfines en oxytoxines. Je gaat je energieker en vrolijker voelen. Zingen versterkt ook je immuunsysteem en voorkomt verkoudheden en griep. Door de antistoffen die je aanmaakt, wordt je beschermt tegen virussen. Door de buikademhaling tijdens het zingen krijg je gezonde longen. Een mooi bijkomend effect is dat zingen je concentratie verhoogt en je geheugen verbetert.
Vanaf augustus repeteert het koor voor het jaarconcert in november. In december worden twee kerstconcerten gegeven. Het repertoire is heel uitgebreid. Volksliedjes, bekende songs uit musicals en Nederlands kleinkunstliedjes. Het koor staat onder leiding van de enthousiaste Marlous Smit jr. De sfeer is goed en gezellig. Nieuwkomers, vrouwen én mannen, zijn van harte welkom. Meer info: Rie Timmer: 0187651244, of Maria Evers: 0648016661.

Rommelmarkt Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - Op zaterdag 26 augustus a.s. wordt de jaarlijkse rommelmarkt georganiseerd van de Gereformeerde gemeente te Nieuwe-Tonge. Naast tweedehands artikelen zijn er boeken te koop, is er een terras, waar koffie gedronken kan worden met wat lekkers. Verder is er patat, hamburgers, snacks, gebakken vis, groente en fruit en diverse lekkernijen van de bakker. Daarnaast worden er bloemen en planten verkocht, kaas van kaasboerderij van Schaik uit Stellendam en zijn er hobbymaterialen te koop.

Jong en oud kunnen op de markt envelop trekken en maken daarmee kans op prachtige prijzen. Tot slot is het mogelijk om gratis en vrijblijvend een vergelijking te laten maken van uw energierekening. De locatie van de rommelmarkt is de Oranjestraat in Nieuwe-Tonge. De markt wordt gehouden van 09:00 - 14:30 uur.

Mireille Corver neemt voorzittersfunctie over in eilandelijk coördinatieteam Rode Kruis

Titania overhandigt de voorzittershamer aan Mireille. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na ruim vijf en een half jaar draagt Titania Poort, officieel per 1 september, het voorzittersstokje van het Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee over aan Mireille Corver. Het is één van de mutaties die plaatsvinden in het eilandelijke coördinatieteam, waar Marieke de Vos de functie van penningmeester zal invullen. "Je moet niet te lang op een positie blijven zitten", zegt Titania, die vol overtuiging en vertrouwen haar jongere collega aan de slag ziet gaan.

Door Jaap Ruizeveld

In de afgelopen periode is er bij het Rode Kruis op Goeree-Overflakkee veel gebeurd. Vier autonome afdelingen, Goedereede e.o, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, kwamen samen onder één aangestuurd eilandelijk coördinatieteam. Titania is blij dat dit project, waarin veel energie is gestoken, succesvol kon worden afgerond. Dit mede dankzij de positieve inzet en medewerking van coördinatoren en vrijwilligers. Zij werd daarmee de eerste voorzitter. Mireille (41) functioneerde beroepsmatig vanuit haar administratiekantoor al een drietal jaren als penningmeester. Toen ze hoorde dat Titania als voorzitter wilde stoppen, gaf zij aan deze post, dan vanuit de positie van vrijwilliger, wel te ambiëren. Dat krijgt dus nu zijn beslag. "Leuk om te doen en fijn dat je iets voor de samenleving kan betekenen", zegt ze.

De vrijwilliger

Mireille Corver mag dan een 'overkanter' zijn, ze woont inmiddels al 15 jaar in Dirksland. Bescheiden geeft ze aan: "Ik heb uiteraard nog niet zo'n netwerk opgebouwd als Titania, maar ik hoop - in goede samenwerking - het coördinatieteam dat onder het districtsbestuur valt, te kunnen positioneren. Na de periode waarin bestuurlijk veel zaken moesten worden geregeld, zal nu het accent gelegd kunnen worden op de inzet/taken van de vrijwilligers. Daarnaast het eilandelijke Rode Kruis meer in de schijnwerper te plaatsen door gebruik te maken van communicatiemiddelen, de social media. Aandacht moet worden besteed aan een gezonde financiële basis waarbij de jaarlijkse collecte en de ondersteuning door bedrijven en instellingen bij activiteiten onmisbaar zijn, stelt Mireille. Het bezoeken van evenementen, op de werkvloer. Zelf zien en volgen hetgeen vanuit het Rode Kruis wordt geboden, is een andere pijler.

Zelfredzaamheid

Titania geeft aan dat het moment van overdracht van haar functie ook past in de ontwikkeling van de organisatie. Het is nu een goed lopende afdeling. Met goede coördinatoren. Er is een drive en bereidwilligheid om problemen gezamenlijk op te lossen. Er is cohesie. Vanuit de locaties West en Oost kan met een eigen groep vrijwilligers worden ingespeeld op aanvragen voor ondersteuning bij activiteiten en evenementen. Wij kunnen voldoen aan de aanvragen Een ander aandachtspunt blijft de EHBO-opleiding. Belangrijk zijn ook de goede contacten met de gemeente Goeree-Overflakkee, stelt de scheidende voorzitter. Zij wijst tenslotte op het convenant dat is gesloten met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voor wat betreft het inschakelen van het Rode Kruis bij noodhulp, bijvoorbeeld bij een evacuatie en bij bevolkingszorg. Mevrouw Poort blijft bij het Rode Kruis betrokken. Zij zal zich richten op het aspect Zelfredzaamheid en dan speciaal op workshops en informatiebijeenkomsten.

Mevrouw Van Dorsser (101): 'Ik mag niet mopperen, er is ook niets te mopperen'

Mevrouw W.M. van Dorsser-Kloosterman met haar dochter en schoonzoon en wethouder Daan Markwat. 

Mevrouw Van Dorsser (101): 'Ik mag niet mopperen, er is ook niets te mopperen'

DIRKSLAND – "Lang zal ze leven, lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria…" De net 101 jaar geworden mevrouw W.M. van Dorsser-Kloosterman kreeg dat feestlied te horen uit de monden van haar dochter en schoonzoon, wethouder Daan Markwat, buurvrouw Ella en de verslaggever van Eilanden-Nieuws. Ze glunderde. En deed dat nog een keer toen haar dochter een opname van hetzelfde lied liet horen, maar nu gezongen door haar achterkleinkinderen. "Hieperdepiep hoera."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Mevrouw Van Dorsser is op 8 augustus 1916 – midden in de Eerste Wereldoorlog – geboren in Arnhem. Ze groeide op in de Turfstraat, in het centrum van de stad, waar haar ouders een winkel in koloniale waren runden. Een deel van het werk bestond uit het branden van koffiebonen. In de zaak was ook de Arnhemse Stoomkoffiebranderij gevestigd.
Ze ontmoette haar latere man tijdens het zeilen in Loosdrecht en ging na haar trouwen met hem in Utrecht wonen. Hij werkte daar als ingenieur bij staalfabrikant Demka. Van Dorsser kwam al vroeg te overlijden. Toen mevrouw Van Dorsser 94 was verhuisde ze vanuit Utrecht naar Vroonlande in Dirksland. Voor de verzorging, de mooie woonlocatie, waar ook haar schoonzus woonde, en de nabijheid van haar dochter en schoonzoon, die in Maasdam wonen.
"Ik heb het hier heel goed", zegt ze tegen de wethouder, die haar namens de gemeente Goeree-Overflakkee kwam feliciteren. "Het is best uit te houden." Mevrouw Van Dorsser heeft niets te klagen op haar vergevorderde leeftijd, al vindt ze het wel jammer dat ze haar loopje naar haar overleden schoonzus moet missen. Sjoelen en bridgen doet ze niet meer, want "aan alles aan komt een eind", zoals ze zegt. Dat geldt ook voor autorijden, waar ze mee gestopt is toen ze 95 was. "Ik mag niet mopperen, er is ook niets te mopperen."

Uitgelaten

Toen ze vorig jaar 100 jaar werd, vertelde ze dat ze zonder medicijnen door het leven gaat. Dat is in het afgelopen jaar niet veranderd. Opzienbarend voor iemand van die leeftijd. Ze kan genieten van een ritje in haar rolstoel door de prachtige tuin van Vroonlande. Voor de grap zegt ze dan dat ze uitgelaten wordt. Verder heeft ze elke dag de krant onder handbereik, evenals de Libelle en de Privé, en kijkt ze veel tv. "Ik houd alles bij."
Haar verjaardag vierde ze dit jaar op 17 augustus, de verjaardag van haar dochter. Zij is haar enige kind. Als de wethouder vraagt hoeveel kinderen ze heeft, steekt ze direct één wijsvinger de lucht in. Verder is ze grootmoeder van twee kleinkinderen en overgrootmoeder van vijf achterkleinkinderen.
Na de thee met gebak, het feestlied voor de jarige, een praatje over vroeger en nu, gaan de wethouder en de verslaggever weer op stap. Vlak voor het weggaan geeft de 101-jarige nog even aan hoe ze in het leven staat: "We gaan vrolijk verder."

Jeduthun: een koor voor jong en oud

MIDDELHARNIS - De vakantie is weer voorbij, ook voor de zangers van Jeduthun, het christelijk gemengd koor uit Middelharnis. Met veel enthousiasme gaat men weer beginnen op donderdag 24 augustus, want binnenkort staat de eerste uitvoering al weer gepland op 2 september op de Boerenlanddag in Ouddorp. Ook gaat het koor al snel beginnen met het instuderen van het kerstrepertoire. Het koor bestaat uit ongeveer 85 leden tussen de 23 en 93 jaar. "Bijzonder toch, dat jong en oud samen zingen met als doel God groot te maken in ons lied. Jeduthun staat onder de bezielende leiding van dirigent Jan Wisse. Graag nodigen wij u/jullie uit om met ons mee te zingen. Van harte welkom iedere donderdagavond om kwart voor acht (19.45 uur) in De Hoeksteen, Ring 13 in Middelharnis", aldus de organisatie.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Gemengd Koor Excelsior

Het Gemengd Koor Excelsior hervat op woensdag 30 augustus a.s. weer haar repetities in het verenigingsgebouw De Schakel aan de Beatrixlaan 31; aanvang 19.45 uur. Ondanks een mooi ledenaantal, is het leuk als er toch weer wat vernieuwing bij komt. Het koor, de oudste culturele vereniging van Goeree-Overflakkee, staat bekend om het mooie uitgebreide repertoire; dus zowel klassiek, musicals en evergreens als pop. Het koor staat onder leiding van Meike Warmoeskerken en pianist Janno den Engelsman. Voorlopig gaat men eerst weer wat werken ophalen en beginnen we langzaam aan het kerstrepertoire. Er staan drie kerstconcerten op het programma: in Ebbe en Vloed Oude-Tonge, Vroonlande Dirksland en de ASVO in Oude-Tonge. Heeft u interesse om langs te komen? Er ligt een gastmap klaar.

GOEDEREEDE

Goeree Creatief

Op donderdag 24 augustus is er weer de maandelijkse creatieve avond in het partycentrum Oostdam te Goedereede. Een ieder is weer welkom met eigen handwerk tussen 19.00 en 22.00 uur. De kosten voor deze avond zijn € 1,-. Voor meer informatie kunt u bellen naar 06-31000604.

MIDDELHARNIS

Kaartmiddag O-G-O

Zaterdag 2 september is er een kaartmiddag van de O-G-O, de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. De middag is in het wijkcentrum aan de Doetichemsestraat 27. Aanvang 13.30 uur en de zaal is open om 13.00 uur. De kosten zijn € 3,- en bij binnenkomst een gratis kopje koffie/thee. Aan het eind van de middag is er een verloting.

OOLTGENSPLAAT

Nazomermarkt

Op zaterdag 26 augustus wordt weer de jaarlijkse verkoping en rommelmarkt georganiseerd, waarvan de opbrengst is bestemd voor het huisvestingsfonds van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ooltgensplaat. Wat is er te koop? Verse snijbloemen, handwerkartikelen, fotokaarten, groente en fruit, slaatjes, oliebollen, lekkere Zeeuwse bolussen, gebak en koekjes. Boerenkaas van de fam. Van Schaik uit Stellendam (winnaar in 2016). In de koffiehoek kunt u terecht voor een kopje koffie, thee of fris met wat lekkers erbij. Vers gebakken vis, poffertjes, broodje hamburger. Verder is er een grabbelton en cadeautjesmolen voor de kinderen en een enveloppenstand met mooie prijzen. Ook zijn er 2 leuke acties: win een fiets of mooie boodschappenmand. Op de ruim gesorteerde rommelmarkt kunt u snuffelen bij de kramen met servies, keukenspullen, gereedschap, boeken en tweedehands kleding. De markt wordt gehouden op het terrein van de fam. Okker, Stoofstraat 26, tussen 9.00 en 14.30 uur.

OUDDORP

Goede doelenmarkt

Zaterdag 2 september zal op het kerkterrein van de Hervormde Gemeente Ouddorp (Weststraat 2) van 10.00 tot 16.00 uur een goede doelen-/minimarkt gehouden worden. Deze dag zal een aantal goede doelen zich presenteren en over hun werk vertellen. Er zullen ook oliebollen gebakken en verkocht worden. In de koffiehoek kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie/thee met een oliebol of een heerlijk kopje soep met een vers belegd broodje. Verder zullen er fotokaarten, sieraden e.d. te koop zijn. 's Morgens en 's middags is er een inloopconcert, Musica Sororum en Chr. Gem. Koor Jeduthun zullen hieraan meewerken.

OUDE-TONGE

Barbecue 55+

De Plaatselijke Commissie van de Stichting ZIJN te Oude-Tonge organiseert op woensdag 30 augustus a.s. een gezellige barbecue in en bij het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. De aanvang is 16.00 uur. De kosten zijn € 11,50 per persoon. Aanmelden voor 25 augustus a.s. met vooruitbetaling van € 2,50. Aanmelden bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam en adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Tel. Nel Vervloed: 642697.

Sporten met ASV

Vanaf donderdag 7 september gaat men, na twee maanden vakantie bij ASV Oostflakkee, weer wekelijks sporten. Dit vindt plaats van 9.15 tot 10.15 uur bij Sportschool Dynamic Motion aan de Tramweg 25. Inlichtingen bij Lenie van den Berge, telefoon: 642590. Kosten: slechts € 17,50 per maand, inclusief koffie/thee na afloop.

Fietsdag ASV

Woensdag 6 september gaat men bij ASV Oostflakkee weer fietsen. Het vertrek is om 10.00 uur vanaf Ebbe en Vloed naar Nieuwe-Tonge. Er is koffie/thee met appeltaart bij Eetcafé De Tram. Na de koffie/thee gaat de tocht via Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel naar MFC 't Centrum in Ooltgensplaat, waar de lunch is. Ter afsluiting wordt een ijsje genuttigd bij Landwinkel 't Zand. De kosten voor deze dag zijn € 13,50 voor leden en niet-leden betalen € 18,00. Opgeven bij Herman, donderdag 31 augustus van 18.00 t/m 21.00 uur. Telefoon: 630098 of per mail: asvo@telfort.nl. Bij slecht weer wordt het woensdag 13 september.

Fietspuzzeltocht vanuit Langstraat

LANGSTRAAT - Op zaterdag 2 september organiseert de stuurgroep van de Ned. Herv. Kerk in Langstraat weer een prachtige fietspuzzeltocht door het mooie landschap van Oostflakkee. Vanouds een gezellige tocht met een bijzondere ontspannen sfeer met een afstand van ongeveer 25 km.

De start van deze fietstocht is van 9.15 tot 9.30 uur, vanaf de Ned. Herv. Kerk te Langstraat (1 km. voorbij Achthuizen). De aankomst is ca. 12.00 uur. Halverwege is er een stop met koffie, thee of frisdrank. Bij terugkomst wacht een fijne maaltijd met soep en broodjes in de kerkgebouw. De kosten zijn slechts € 5,- p.p. met een maximum van € 15,- per gezin. De opbrengst van de fietstocht is bestemd voor het onderhoud van het kerkgebouw. In verband met de lunch en de koffie, graag even van tevoren aanmelden. Dat kan bij Piet Leroy: 665804 / piet.leroy@planet.nl of bij Dirk Bal: 632059 / dirk.bal@kpnplanet.nl.
Voor de winnaar is er weer een taart en wisselbeker beschikbaar.

Vakantiebijbeldag rondom Luther

DIRKSLAND - In de Gereformeerde Gemeente van Dirksland is dinsdag 15 augustus de jaarlijkse Vakantiebijbeldag gehouden. Ongeveer 100 kinderen hebben geluisterd naar een vertelling rond het thema Maarten Luther. Dit thema werd gekozen omdat dit jaar 500 jaar Reformatie herdacht wordt. Daarna hebben de kinderen met elkaar geknutseld en gezellig gegeten. De dag werd door de weersomstandigheden wat eerder dan gepland afgesloten door ds. K. Boeder. "We zien terug op een mooie dag. Veel Dirkslandse bedrijven hebben een gift gegeven om deze dag mogelijk te maken. Ook waren er weer veel vrijwilligers die deze dag hebben geholpen. Het Vakantiebijbeldagteam is hen daar zeer dankbaar voor!" aldus het team.

Muzikantjes gezocht in Ouddorp

OUDDORP - Zaterdag 9 september is er Muziek- en Kunstdag in Ouddorp. Rond de ring vindt u natuurlijk weer de mooiste kunstwerken van diverse kunstenaars. De muzikale omlijsting deze dag wordt verzorgd door Brassband Concordia.

Niet alleen de Brassband treedt die dag op, ook de dweilband is van de partij en natuurlijk willen we ook de jeugd volop aan de beurt laten komen. Een optreden door het leerlingenorkestje, een optreden van onze blokfluitgroepen en we willen graag ons slotconcert beginnen met hulp van jeugdige muzikantjes.

Dus… bespeel je een instrument, blokfluit, gitaar of wat dan ook en heb je altijd al eens met een orkest mee willen spelen? Geef je op. Rond 15.30 uur willen we graag een paar liedjes samen met jullie spelen, zoals 'Kortjakje', 'Lied van Europa' en 'Motorpech'. Lijkt je dat leuk? Neem contact op met info@concordia-ouddorp.nl of via de website www.concordia-ouddorp.nl, dan kunnen wij je de muziek vast doorsturen. We hopen op een reuze groot orkest.

Bespeel je geen instrument en wil je dat wel eens proberen? Kom dan ook. Er zijn die dag allerlei instrumenten aanwezig in het dorp, die je gewoon eens mag proberen. Je vindt ons bij de kraam bij het Museum, Raad en Polderhuis.

Dinsdag 22 augustus starten we weer met een nieuwe blokfluitgroep. Ook daar is nog plaats. Kom gerust langs. De lessen zijn van 17.30-18.00 uur in de Dorpstienden in Ouddorp.

Open Huis en expositie Quilt aan Zee in 'De Overkant'

OUDDORP - Op vrijdag 1 en zaterdag 2 september is 'De Overkant' omgetoverd tot een expositieruimte met quilts. Quilts afkomstig en gemaakt door cursisten van cursusgeefster Marianne Knöps. Natuurlijk is er ook werk van Marianne zelf en tevens van Ted Storm. Ted Storm is een beroemdheid in de wereld van de quilts. Marianne is er best trots op dat er werk van de internationaal bekende quiltster kan worden geëxposeerd. Op deze dag kunt u ook kennismaken met het cursusaanbod van Marianne met haar initiatief Quilt aan Zee. De toegang is natuurlijk gratis. Hartelijk welkom in 'De Overkant,' Dijkstelweg 33 te Ouddorp op vrijdag en zaterdag 1 en 2 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Open Doors-sponsorwandeling: Women walk for Women

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 16 september vindt rond Nieuwe-Tonge een sponsorwandeling plaats. De opbrengst is bestemd voor vervolgde christenen in India.

Vooral christelijke vrouwen hebben het zwaar, omdat zij door hun familie worden mishandeld of verbannen vanwege hun geloof. Vaak hebben ze geen opleiding genoten en zijn ze werkloos en arm.
De sponsorloop wordt georganiseerd door Women to Women, het vrouwennetwerk van Open Doors. Open Doors biedt christenvrouwen in India onder meer beroepsstrainingen. Daarnaast helpt Open Doors hen om bijvoorbeeld een bedrijfje op te starten.
De wandeling start om 9.30 uur. De afstanden zijn 5, 8 of 12 kilometer en worden rondom Nieuwe-Tonge uitgezet. Hoewel het vooral vrouwen zijn die vrouwen steunen, zijn mannen ook welkom op deze wandeling.
Ook meelopen voor dit goede doel? Meld u aan via website OpenDoors - https://www.opendoors.nl/Nieuwe-Tonge/ - of neem contact op met Anda van Immerzeel via anda-a@hotmail.com of 06-51087402. Op de website kan men alles lezen over opgave deelname en sponsoring. Wie niet meeloopt kan - ook via de website - iemand sponsoren. "Er is geen vast sponsorbedrag vereist, laat het een bedrag zijn dat je met een rijk gebaar kunt geven", aldus de organisatie.

Voetbalinstuif bij DBGC

OUDE-TONGE - Op zaterdag 26 augustus is er weer een voetbalinstuif bij s.v. D.B.G.C. voor de JO13, JO11, JO9 en Mini-pupillen. De instuif zal worden gehouden van 10.00 tot 12.00 uur (aanwezig 9.30 uur).

Op deze instuif zal door de jeugdtrainers een parcours van diverse voetbalonderdelen in elkaar worden gezet. Jongens en meisjes van 4 tot 12 jaar kunnen aan deze instuif deelnemen.
De jeugd vanaf 7 jaar en ouder speelt op zaterdag wedstrijden in competitieverband. Het doel is om iedereen met plezier op een afgestemd niveau lekker te laten voetballen en spelenderwijs de basistechnieken van het voetbal aan te leren en verder te ontwikkelen.
De 4- 5- en 6-jarigen trainen elke zaterdag op ons sportpark van 10.00 tot ca. 11.00 uur. Het gaat bij de mini-pupillen in de eerste plaats om plezier en balgevoel te krijgen. De mini-pupillen spelen zaterdags beurtelings een aantal toernooitjes op Goeree-Overflakkee.
Naast het voetballen vermaakt s.v. D.B.G.C. de jeugd ook met sport- en speldagen, jeugdkamp, toernooien, enz. Wie denkt voetballen leuk te vinden, mag dit 3 maanden gratis proberen. Vind je het na drie maanden nog steeds leuk en besluit je te blijven voetballen, dan betaal je de normale jaarcontributie.
De deelname aan de instuif is gratis en geheel vrijblijvend en voor iedere deelnemer is er een gratis consumptie. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Jan Pieterse: 0187-642282 / 06-51209358, of met Jean-Pierre Vervloed: 06-83225787.

Mandoline-orkest Estampida zoekt nieuwe leden

GOEREE-OVERFLAKKEE Mandoline-orkest Estampida is een heel enthousiast orkest, dat al sinds 1982 met elkaar muziek maakt. De muziek bestaat uit semi klassiek. De bezetting bestaat uit mandoline, mandola, gitaar en mandoloncello.

Dit jaar staat de mandoline centraal. "Heb je zin om dit instrument te gaan bespelen? Schroom niet, kom gewoon langs, dan laten wij horen en zien hoe dit instrument klinkt. Je kunt dit instrument ook goed gebruiken bij begeleiding van clubs, etc. Het is een heel melodieus instrument", aldus het bestuur.
Bij het orkest is het mogelijk om les te krijgen hoe je een dergelijk instrument moet bespelen. Ook is men op zoek naar een nieuw lid met een contrabas. De repetities zijn iedere dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur in het wijkgebouw, Doetinchemsestraat 27, 3241 AA in Middelharnis. De start is dinsdag 5 september. Info: 0187482322 of gerdadevrij@gmail.com.

Met het openbaar vervoer naar Nederland

Voor Kevin (34) uit België was het de eerste keer dat hij meedeed aan de Omloop. Wel loopt hij in België vaker; de dodentocht (100 km) heeft hij al verschillende keren met succes gedaan. Enigszins uitgeput zakt hij op een stoeprandje neer. Wat vond hij van de tocht? "Amai. Zwaar, zwaar. Het was een zwaar parcours met wind, regen en lange stukken.''

"Ik heb wel wat geoefend, maar het was toch moeilijk. Volgend jaar ga ik sowieso wel iets met een tocht doen. Maar of ik dan de Omloop ga doen, weet ik niet. Ik denk zelf eerder aan de Kennedymars. Aan de vrijwilligers lag het in ieder geval niet; die waren volgens Kevin de vrolijkheid zelve. "Goede, vriendelijke medewerkers.'' Mede daarom zou hij het iedereen aanraden om de tocht te lopen. Kevin zit in een Facebookgroep van wandelaars met 3000+ leden, waar hij een klein verslagje met foto's gaat plaatsen. "Wie weet wat er van komt…''

Kevin is speciaal voor de Omloop met het OV naar Nederland gereisd. Met een vermoeide grijns: "Toen heb ik vanaf Breda nog de verkeerde trein gepakt ook. Ik moest naar Rotterdam, maar pakte die naar Roosendaal.'' Gelukkig kwam alles nog op z'n pootjes terecht en kon hij de 110 met succes uitlopen.

"Voorzieningen en vrijwilligers perfect''

Johan Boshuizen ("De tachtig voorbij…'') uit Spijkenisse heeft de dertig kilometer gelopen. "Dit was mijn eerste keer.'' De tocht was zwaar, vond hij. "De dam langs het Haringvliet is een lang, saai stuk, waar het erg ongelijk is. Daar kun je geen tempo maken.'' Desondanks haalde Boshuizen de finish. Wat daar een rol in gespeeld zou kunnen hebben, is dat de vitale senior iedere zaterdag 35 á 40 kilometer loopt. "Dat moet je bijhouden, hè? Anders kom je er niet, zeker niet op mijn leeftijd. Als je het lopen een keer overslaat, kun je dat merken.''

Qua tijd viel de tocht hem mee. "Ik had gerekend op drie uur. En het is nu… tien over half drie.'' Toch denkt hij niet dat hij de tocht volgend jaar niet weer gaat lopen. "Het is alleen maar lopen over dijken. Maar de voorzieningen en vrijwilligers waren perfect; niets op aan te merken! Dus misschien toch ooit nog een keer…''

"Meer dan normaal uitgevallen''

Vrijwilliger André Admiraal (50) heeft meegeholpen met de 110. In het verleden heeft hij de Omloop al vijf keer succesvol uitgelopen. Door een blessure aan zijn knie lukt dat hem nu niet meer, maar hij blijft betrokken.

"Het weer was niet heel positief. Het was fris, winderig en er was af en toe een flinke bui. De voorbereidingen gistermorgen waren ook in de regen en vanmorgen om half vijf was er een buitje. Maar dat deed niets af aan de geweldige sfeer, ook onderling. Een half woord tussen de collega's is genoeg. Op welke post je dan ook bent, het is geweldig. Veel positieve feedback dus.''

Admiraal was chauffeur van een busje, wat gesponsord werd door een plaatselijke aannemer. Hij zag aan deze Omloop verschillende nieuwe, positieve dingen. "Zo is de post bij de Slikken naar het begin verplaatst. Dan hoeven de wagens niet meer het gebied in. Anders verblinden ze de lopers nog wel eens. Ook is de twintig kilometer nieuw, wat lopen is van hier naar Goedereede. Dat was een succes.''

Of hij het gevoel had dat er veel mensen zijn uitgevallen? Hij raadpleegt zijn collega even. "We hebben het gevoel dat er dit keer iets meer dan normaal zijn uitgevallen. Waarschijnlijk te wijten aan het weer. Maar al met al was het weer een mooi evenement.''

Geen spoor van vermoeidheid

Waar verschillende lopers bijna instorten of haast weggedragen moesten worden, is er bij Arco de Wit (27) geen spoortje van vermoeidheid te merken. En dat terwijl hij toch de volle 110 heeft gelopen. Breed lachend: "Het was mijn eerste keer, maar het valt eigenlijk reuze mee. Natuurlijk heeft iedereen wel eens zware momenten, maar dan moet je een knop omzetten en doorlopen. Bij uitgang Slikken in de stromende regen ga je eigenlijk teveel nadenken, waardoor je pijntjes gaat voelen.''

"Ik begin in m'n kisten, maar die heb ik na 4 à 5 kilometer uitgedaan en ben verder gegaan op sportschoenen.'' Arco deed mee omdat een vriend van hem nog iemand zocht om mee te lopen, omdat iemand anders op het laatste moment had afgezegd. Hij hoefde niet lang na te denken en stemde toe. Zonder training. "Wel sport ik veel. Maar ik weet niet of je hier echt goed voor kunt trainen. Het ging in ieder geval prima.''

De breedgeschouderde Menheersenaar vindt dat eigenlijk iedereen die op het eiland woont de Omloop een keer moet lopen. Voor zichzelf is hij er nog niet zeker van of hij het volgend jaar weer gaat doen. "Het is in ieder geval niet: nooit weer. Ik heb er wel een redelijke animo voor. Zeker bij de start zag het er gaaf uit, zo met z'n allen.''

Nieuw elan bij Omloop Goeree-Overflakkee


Op deze pagina's een aantal indrukken van de Omloop 2017. Het Omloopbestuur laat bij monde van Arna de Wit weten dat deze Omloop een groot succes is geweest. Er namen ruim 1.300 lopers deel aan het jaarlijkse wandelevenement.
Vanwege de weersomstandigheden, harde wind en soms wat regen, was deze Omloop behoorlijk zwaar. Vooral langs het strand was de Omloop zwaar en ook de gang over de Slikken loog er niet om.
Het viel het Omloopbestuur op, dat er dit jaar veel jongeren aan de Omloop hebben meegedaan en dat geeft de organisatie nog meer vertrouwen voor de toekomst. Ook waren er veel nieuwe gezichten; een teken dat de Omloop weer meer aantrekkingskracht krijgt. Opvallend was de grote deelname aan de 20 km-tocht naar Goedereede. "Dit was een groot succes en het geeft een grote onderlinge band als er dorpen bij worden betrokken".
Kijkend naar het 'nieuwe enthousiasme' van de deelnemers, oud en jong, kan Arna tot tevredenheid constateren dat "de Omloop weer nieuw elan heeft gekregen".

Eerste Goereeloop: "Twintig kilometer is ver zat, hoor"

Met loeiende sirenes en blauwe zwaailampen rijdt de crashtender voor de lopers uit. Boven de lopers wappert de Goereese vlag, de rasechte Goereeër Kees den Eerzamen draagt de driekleur helemaal naar Goedereede. Onderweg klappert de vlag in de stevige wind. Een verslag van de eerste editie van de Goereeloop.

Tijdens de evaluatieavond van de Omloop zei Kees den Eerzamen tegen het bestuur: "Als jullie een tocht organiseren van Middelharnis naar Goedereede, zorg ik voor honderd lopers." "Ik kneep hem daarna we even, want ik wilde eigenlijk 50 zeggen," vertelt hij onderweg. Uiteindelijk is zijn belofte ruimschoots waargemaakt, aan de eerste editie van de Goereeloop hebben 350 lopers meegedaan. Doordat de start van de Goereeloop tegelijk is met de 110 en de Kennedymars, vertrekken er in één keer zo'n 750 lopers vanaf het Diekhuusplein.

Het waait stevig op de buitendijken tussen Middelharnis en Stellendam. De briefjes met de lopersnummers wapperen in de wind. In het hoge gras ligt een eenzame, afgewaaide pet. Een loper zegt tegen een kennis: "Ik ga even achter die 'brede rik' van jou lopen, dan zit ik in het 'zuchtje'." Rokers hebben het lastig op het eerste stuk. Een jongen duikt met zijn aansteker helemaal voorover in zijn jas, de harde wind maakt het bijna onmogelijk om een sigaret aan te steken.

Richting de Scheelhoek ontstaat er een discussie over powerbanks tussen twee wandelaars. De ene loper heeft een powerbank die continu is aangesloten op zijn smartphone, volgens de ander is dat nergens voor nodig. Een loper uit Haaksbergen heeft er een reis van vier uur opzitten met het openbaar vervoer om voor het eerst deel te nemen aan de '110'. Hij heeft al vaker deelgenomen aan lange afstandswandelingen, maar onderschat de Omloop niet. "Het wordt zeker geen walk in the park." Er staan nog meer uitdagingen op stapel, volgend jaar doet hij mee met de halve marathon op de Chinese muur."

In de Stellendam vismijn is het dringen geblazen voor de appels, broodjes en het drinken. De meeste lopers zitten nog vol energie en gaan na een korte stop gelijk weer door richting het Havenhoofd. Daar knetteren de vlammen in de vuurkorven. Kinderen bieden enthousiast lekkernijen aan. "Wilt u een lekkere winegum?" De jongen loopt een stukje mee met een wandelaar die 'nee' zegt. "Weet u het zeker, hoeft u echt niet?"

Een groepje jongeren vertelt elkaar onderweg verhalen over de Omloop. "Hij moest toen echt zittend de trap af de dag na de Omloop," vertelt één van hen. Kees den Eerzamen heeft al een flink aantal keer meegedaan met de Omloop. Hij vertelt dat hij een keer samen liep met een man uit Boskoop. In Stellendam zei die man dat zijn schoen niet lekker zat, toen hij zijn schoen uitdeed zat er een kam in om je haar mee te doen. Daar had hij al vanaf Ooltgensplaat mee gelopen…"

De finish van de 20 kilometer is op de Markt in Goedereede. Al vanaf grote afstand is de muziek te horen. Er zijn veel mensen op de been om de lopers een warm onthaal te geven. Er wordt gejuicht en geklapt alsof de lopers over de finish van de Tour de France komen. Kees den Eerzamen wordt als een held onthaald met zijn Goereese vlag. Hij heeft de driekleur weer thuisgebracht.

Een vrouw zegt, met de medaille om haar nek: "Twintig kilometer is ver zat, hoor. Als je de 110 doet, moet je dat keer vijf doen. Mij niet gezien." Haar Omloop zit er op, andere lopers gaan de nacht in, die zijn nog maar net begonnen.

Laatste van serie beiaardconcerten

GOEDEREEDE – Zaterdag 26 augustus wordt op de beiaard van de toren van Goedereede het laatste beiaardconcert gegeven van de zomerserie.

Het concert, dat tussen 15.00 en 16.00 uur wordt gehouden, wordt verzorgd door Hylke Banning.
Hylke Banning, geboren in 1961 te Leeuwarden, kreeg ruim tien jaar in Sneek orgelles van Dirk S. Donker. Hij studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit Twente. Toen hij op de campus van de universiteit te Enschede arriveerde, ontdekte hij de klokken van de campusbeiaard. Bijna negen jaar lang kreeg hij daar beiaardles van Karel Borghuis. Op 1 mei 1992 is hij zijn leermeester opgevolgd als stadsbeiaardier van Oldenzaal. Hij studeerde ook aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Arie Abbenes, stadsbeiaardier van onder meer Utrecht en Eindhoven.
Van 1994 tot 2000 was Banning secretaris van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging en bijna 10 jaar lid van de redactie van 'Klok en Klepel' (het verenigingsblad van de NKV). Verder was hij van 1996 tot 2008 secretaris van de Beiaard Wereld Federatie (WCF).
Hij werd enkele malen uitgenodigd voor een serie beiaardconcerten in de USA.
Sinds 2012 is hij werkzaam bij Trans Link Systems, het bedrijf achter de OV-chipkaart. In zijn vrije tijd zingt hij als tenor bij Kamerkoor Canteklaer in Enschede. Ook is hij webmaster van o.m. klokkenspel.org (NKV), carillon.org (WCF), canteklaer.nl en plechelmusbasiliek.nl.

Van Dijk Techniek zoekt deelnemers Duurzame Dag

MIDDELHARNIS – Voor zaterdag 9 september organiseert Van Dijk Techniek een Duurzame Dag op hun bedrijf aan de Oost Havendijk 46a.

"Ondernemers op Goeree-Overflakkee zijn dagelijks bezig met de verduurzaming van hun eigen vakgebied. Niet alleen intern, maar juist ook extern voor nieuwe businesskansen. Op de Duurzame Dag willen we deze initiatieven een speciaal podium geven. Tevens willen we onze kennis delen met bewoners van Goeree-Overflakkee. We willen een bewijs leveren dat duurzaamheid een positieve bijdrage levert aan onze omgeving, de toekomst en veelal besparend werkt op de korte en lange termijn", aldus de mensen van Van Dijk Techniek.

Om deze dag tot een duurzaam succes te maken, vraagt het bedrijf deelname van duurzame ondernemers. "We zoeken duurzame partners die tijdens deze dag willen deelnemen in de vorm van een stand, presentatie of workshop. Combinaties zijn ook mogelijk en bespreekbaar. Van Dijk Techniek is verantwoordelijk voor de volledige organisatie van het evenement. Wel vragen we u als eventueel deelnemende ondernemer na te denken over een financiële bijdrage, zodat we vooraf aan het evenement media-uitingen kunnen verspreiden. Op de dag zelf zouden we graag een hapje en drankje willen verzorgen, zowel voor de ondernemers als bezoekers".
Meer info via pim@vandijk-techniek.nl en/of 0187-820200.

Met verpleegkundige in de wijk naar cliënten van CuraMare Thuiszorg

MIDDELHARNIS – In de vijfde en laatste reportage over CuraMare, zorg met hart en ziel op Goeree-Overflakkee, besteden wij aandacht aan de Thuiszorg. Na bezoeken aan de woonzorgcentra in Oude-Tonge (Ebbe & Vloed), Ouddorp (De Vliedberg), Sommelsdijk (Nieuw Rijsenburgh) en Dirksland (Geldershof), nu afsluitend met de thuiszorg vanuit het team regio Middelharnis/Sommelsdijk e.o. Ik mag deze morgen mee met Gerdien Kamp, verpleegkundige in de wijk. Zij haalt mij op in het regiokantoor, waar teamleider Riny Duine mij vooraf al helder heeft verteld over het aanbod dat CuraMare Thuiszorg, in goede afstemming en samenwerking, geeft aan mensen die op zorg, verpleging en hulp zijn aangewezen.

Riny Duine met verpleegkundigen/medewerksters Thuiszorg regio Middelharnis/Sommelsdijk.

Door Jaap Ruizeveld

Riny Duine is teamleider zorg CuraMare Thuiszorg, regio Middelharnis/Sommelsdijk, omvattend ook de kernen Stad aan 't Haringvliet en Nieuwe-Tonge. Dit regiokantoor bevindt zich in de Nieuwstraat in Middelharnis, naast één van de trappen naar D'n Diek. Tussen de 35 en 40 personen zijn hier in de wijken aan de slag. CuraMare Thuiszorg kent op het eiland ook teams in de regio's Oostflakkee, Dirksland en Goedereede en buiten Goeree-Overflakkee nog op Voorne-Putten. De inzet/taken hebben betrekking op wijkverpleging, persoonlijke verzorging, medisch specialistische verpleging, hulp in het huishouden, hulpmiddelen en persoonsalarmering. Er wordt nauw samengewerkt met familieleden van de cliënten en met mantelzorgers, met zorgverleners van ziekenhuizen (waaronder Van Weel-Bethesda in Dirksland), huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Wie doet wat en waar gaat het over?

Intakegesprek

Gerdien Kamp, verpleegkundige in de wijk, bezoekt mevrouw Huybrechts.
Thuiszorglocatie Middelharnis/Sommelsdijk e.o. in de Nieuwstraat (Foto: CuraMare).

De wijkverpleegkundige voert het intakegesprek. Zij komt bij een cliënt langs om te bespreken welke zorgvragen er zijn en of er zorg of verpleging nodig is. Zij stelt de indicatie vast. Bij persoonlijke verzorging gaat het om alledaagse handelingen. Zoals hulp bij opstaan en naar bed gaan, douchen en aan- en uitkleden. In afstemming met de huisarts kan de thuiszorg ook hulp bieden bij het geven van een injectie of bijvoorbeeld hulp met een infuus. Bij medisch specialistische verpleging gaat het om bijvoorbeeld sondevoeding, verpleging bij een complexe wond e.d. Als het te zwaar wordt om zelf het huis schoon te houden, dan kan huishoudelijke hulp worden aangevraagd bij de gemeente Goeree-Overflakkee (WMO-loket). De gemeente bepaalt of men recht heeft op deze hulp en schakelt vervolgens CuraMare Thuiszorg in. Deze zorg wordt alleen op het eiland aangeboden. Men dient voor huishoudelijke hulp een eigen bijdrage te betalen. Met de persoonsalarmering van CuraMare kan de cliënt in geval van nood met één druk op de knop van de pols- of halszender hulp inroepen. Bij persoonsalarmering zijn er twee varianten. Sociale alarmering, waarbij een van de contactpersonen wordt gewaarschuwd, en professionele alarmering, waarbij een medewerker van CuraMare wordt ingeschakeld.

Op bezoek

De verpleegkundigen in de wijk hebben elk een route, vertelt Riny Duine, juist op het moment dat Gerdien Kamp het kantoor binnenloopt. Gerdien bezoekt deze morgen negen cliënten. Mevrouw Huybrechts is één van hen. Ze is geboren in Dinteloord. Woont al vele jaren in haar sfeervolle woning aan de Kerkring in Middelharnis. Ik ontmoet een uiterst positieve, vriendelijke en gastvrije vrouw die, ondanks de zware lichamelijke problemen, zich bewonderenswaardig als een doorzetter/vechter toont. Al vier jaar staat zij bij het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam op de lijst voor een longtransplantatie. Nu komt er vermoedelijk licht aan het eind van de 'wachttunnel', geeft ze optimistisch aan. Mevrouw Huybrechts is dankbaar voor de verpleging en huishoudelijke ondersteuning die zij thuis krijgt. Vooral is ze blij met de vertrouwde gezichten die over de vloer komen. Die alles al weten. Dat het in vakantietijd wat anders is, daar heeft ze begrip voor. Gerdien heeft inmiddels mevrouw Huybrechts geholpen bij het douchen. Zet gelijk haar boterhammen op tafel. Maakt aantekeningen in haar map Zorgleefplan Thuis. Praat over enkele details en stelt wat vragen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat zij ook - professioneel - een blik werpt in de woonruimte of er eventueel nog wat gedaan of geregeld kan worden. Daarna neem ik afscheid van mevrouw Huybrechts. Het is goed hoor, verzekert ze mij bij het vertrek. Terug in de auto van Gerdien naar de Thuiszorglocatie aan de Nieuwstraat, waar inmiddels collega's, aan het eind van hun routes, ook binnen komen.

Motivatie

Desgevraagd zegt Gerdien Kamp dat zij het fijn vindt om zorg te kunnen geven aan hulpvragende medemensen. "Je bouwt een vertrouwensband met hen op. Je komt letterlijk en figuurlijk (thuis) bij hen binnen. Je deelt gevoelens. Biedt een luisterend oor. Het centrale uitgangspunt is daarbij dat de cliënt centraal staat. Hij of zij bepaalt zelf de regie. Ieder mens is hierin uniek. Dat is het mooie in ons werk. Je kunt veel voor hen betekenen". Het onderling uitwisselen van expertise, over en weer met collega's visies delen, vindt Gerdien belangrijk.

Preventief

Aan een van de wanden van het Thuiszorgkantoor aan de Nieuwstraat prijkt de tekst: "In het midden van de moeilijkheden ligt de kans". CuraMare teamleider regio Middelharnis/Sommelsdijk e.o. Riny Duine haakt daar op in. Ze is al heel lang als leidinggevende in de zorg op het eiland actief, waarvan de laatste 15 jaar in de thuiszorg. "Preventief werkzaam zijn. In samenwerking, samenspraak en afstemming een bijdrage mogen leveren aan de kwaliteit van leven van onze cliënten. Dat is voor elke cliënt anders en vraagt om flexibiliteit in professioneel betrokken handelen. Zorg bieden op het juiste moment en op de juiste plek," zegt Riny. Ik sla nog even de brochure open van CuraMare Thuiszorg, waar staat: "Wij zorgen er voor dat u die hulp krijgt op de momenten die passen bij uw levensritme. Een toegankelijk zorgaanbod, zodat cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, zo kort mogelijk in het ziekenhuis kunnen zijn, of zo comfortabel mogelijk in één van de hotelkamers in de woonzorgcomplexen kunnen wonen". Ik heb het in deze serie over CuraMare, in de vier centra en bij de Thuiszorg positief vastgesteld. Ervaren medewerkers die 24 uur per dag, 7 dagen in de week, voor cliënten klaar staan.

Zandstad: leren van verdronken dorp op het strand

GOEREE-OVERFLAKKEE – Dat de Watersnood van 1953 nog altijd een enorme impact heeft op Goeree-Overflakkee, weet iedereen. Maar hoe geef je bijna 65 jaar na de Ramp de basisschooljeugd daar iets van mee? En hoe breng je ze het belang van bijvoorbeeld dijken en sluizen bij? KunstPlus had een creatief idee en Stichting Podium Goeree-Overflakkee heeft dat uitgewerkt tot een aansprekend project: Zandstad.

Door Kees van Rixoort

Het schoolproject gaat na de zomervakantie van start op twee basisscholen: Eben-Haëzer in Goedereede-Havenhoofd en Buten de Poorte in Goedereede. Zandstad is bedoeld voor de leerlingen van groep 7. Dat zijn er in Goedereede-Havenhoofd en Goedereede in totaal 44. Later, zo is de bedoeling, gaan andere basisscholen op het eiland aanhaken, waardoor Zandstad een echt eilandelijk project wordt.
De 44 leerlingen gaan op 18 of 19 september naar het strand, naar Paal 10 om precies te zijn. Daar maken ze een dorp of een stad van zand. Dit aan de hand van wat er eerder in de klas is bedacht en uitgewerkt op een plattegrond. Ook is er al van alles verzameld om de huisjes op het strand te versieren. Let op: alleen biologisch afbreekbare versieringen zijn welkom in Zandstad, want er mag uiteraard geen blijvende vervuiling op het strand achterblijven. De begeleiding is in handen van kunstenaars van KunstPlus.
Het dorp komt achter een dijkje of een wal. Als het klaar is, wordt de dijk doorgestoken of komt de vloed eroverheen. Het gevolg is een Watersnood, zoals in 1953, met verdronken dorpen. Van deze ingrijpende gebeurtenis wordt een film gemaakt, die later, tijdens de les op school, dient om er verder over te praten. En om wat op te steken over het wonen nabij het water.

Aansluiting

Het project Zandstad sluit aan bij verschillende lessen op de basisschool. Denk aan aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, natuur en milieu en creatieve vakken. Vanuit Goedereede ligt het voor de hand het dorpje te bouwen op het strand, maar elders op het eiland zijn andere locaties ook geschikt. Het kan zelfs in een grote zandbak.
Aan Zandstad zijn allerlei activiteiten gekoppeld, zoals een excursie naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, een bezoek aan het Streekmuseum in Sommelsdijk, het componeren van een lied, het maken van gedichten en het leren van een ballet. Dit laatste onder leiding van Marina Baykova.
De leerlingen van Eben-Haëzer en Buten de Poorte werken van september tot januari 2018 aan het project. In januari, vlak voor de herdenking van de Ramp, is de première van de film in De Houten Kaap (Ouddorp Duin). Dan treden de kinderen ook op en laten ze zien wat ze hebben geleerd. "Daarna wordt Zandstad aangeboden aan de andere basisscholen op Goeree-Overflakkee", zegt Mirjam Bentvelzen, voorzitter van KunstPlus. "Afhankelijk van het beschikbare budget kunnen ze ook onderdelen van Zandstad afnemen. Via het project gaat de Watersnood meer leven voor kinderen - realistisch, maar niet zo beladen – en leren ze wat het belang is van goed watermanagement."
Stichting Podium Goeree-Overflakkee coördineert het project en financiert het deels. Verder is er ondersteuning – financieel of in natura – van onder andere de gemeente Goeree-Overflakkee, de eilandelijke VVV, het Paul van Hessenfonds, het Watersnoodmuseum, het Streekmuseum, restaurant Paal 10, De Houten Kaap, de reddingsbrigade en Teunis Aleman, die het strand egaliseert en de zeer belangrijke zandwal voor het dorp bouwt.

Eiland Goeree-Overflakkee gepromoot bij wielrenners GO-Classic!

GOEREE-OVERFLAKKEE - In september wordt de vijfde editie van de GO-Classic gereden over Goeree-Overflakkee. In het kader van eilandpromotie wordt richting deelnemers en potentiële deelnemers dit jaar voor het eerst informatie over het eiland Goeree-Overflakkee verspreid. Daarnaast maken wielrenners kans op een midweek of weekend weg in één van de beachlodges bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam.

De GO-Classic is 5 jaar geleden voor het eerst georganiseerd en viert dit jaar haar lustrum. Inmiddels doen dit jaar naar verwachting tussen de 1000 en 1500 wielrenners mee. Ruim de helft van de wielrenners komt van buiten het eiland. Een mooie kans om Goeree-Overflakkee in al haar facetten breed onder de aandacht te brengen.

Unieke beachlodge aan de Grevelingen

Alle wielrenners die dit jaar meedoen aan de GO-Classic maken kans op een arrangement voor twee personen in één van de beachlodges aan de Brouwersdam. Zij kunnen een midweek of weekend genieten in een uniek strandhuisje direct aan de Grevelingen! Om kans te maken op deze leuke prijs, hoeven zij alleen maar hun leukste trainingsfoto te delen op de Facebookpagina van de GO-Classic (@GoereeOverflakkeeClassic) onder vermelding van #eilandgo en #brouwersdam.
Een mooie gelegenheid voor eilanders en niet-eilanders om Goeree-Overflakkee eens op een andere manier, vanuit een beachlodge, te leren kennen! Het arrangement wordt beschikbaar gesteld door het Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam.
Na de GO-Classic wordt via Facebook bekendgemaakt wie het arrangement heeft gewonnen.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over deelname aan de GO-Classic op de website www.go-classic.nl. Meer informatie over de beachlodges bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam is te vinden op www.brouwersdam.nl. Kijk voor meer informatie over Goeree-Overflakkee op www.goeree-overflakkee.nl. Like ons op Facebook: Eiland Goeree-Overflakkee of volg ons op Twitter en Instagram: @EilandGO.

Eerste repetitieavond Christelijke Oratorium Vereniging Laudando

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na de vakantie beginnen op woensdag 23 augustus de repetities weer van de Christelijke Oratorium Vereniging 'Laudando'.

De naam van dit koor is inmiddels een bekend en vertrouwd begrip binnen muzikaal Goeree-Overflakkee. Via dit koor hebben velen de afgelopen jaren kunnen genieten van de prachtige koormuziek van grote componisten als Mendelssohn en Bach. Voor de koorleden van dit mooie koor is het een prachtige uitdaging om deze koormuziek in te studeren en vervolgens met passie en bezieling uit te voeren. De deskundige leiding van dirigent Rinus Verhage staat garant voor een prima kwaliteit van de uitgevoerde koorstukken.

Aan u de vraag om uw rol van toehoorder in te ruilen voor een actieve bijdrage als koorlid. U zult de saamhorigheid ervaren die leidt tot bezieling en passie om de prachtige muziek te beleven en te doorleven. Sopranen, alten, tenoren en bassen: iedereen wordt van harte uitgenodigd om zijn/haar bijdrage te leveren aan COV 'Laudando'. Er wordt op woensdagavond gerepeteerd in de Emmaüskerk te Middelharnis. Adres: Kon. Julianaweg 64. Wilt u meer informatie, wilt u eens komen mee repeteren, wilt u eerst eens komen luisteren? Vanaf 19.45 uur start de repetitie. We willen u graag begroeten en u thuis laten voelen binnen dit koor.
Wilt u vooraf contact opnemen, dan kunt u een mail sturen naar het secretariaat: secretaris@covlaudando.nl, of bellen naar 0187 48 22 59.

Nieuw elan terug in De Gouden Leeuw

Christoph en Donja maken een nieuwe start. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEDEREEDE – Terug van weggeweest op één van de meest sfeervolle - zelfs unieke plekjes - op de Kop van Goeree. Christoph (45) en Donja Röder hebben het bekende hotel De Gouden Leeuw op de Markt in het stadje Goedereede verfrissend en met een nieuw elan weer op de kaart gezet. Na een grondige en tegelijkertijd zorgvuldige verbouwing, met behoud van het authentieke sfeervolle karakter, is een bezoek aan het bekende horecapand uitdagend en verrassend.

Door Jaap Ruizeveld

Aan alle aspecten die een kort of langer verblijf in De Gouden Leeuw zo aantrekkelijk maken is ruim aandacht besteed. In de vernieuwde keuken zorgt chef-kok Rene Pronk, de vroegere maestro van het sterrenrestaurant van Jamie Olivers in Amsterdam, voor culinaire hoogstandjes met veel eigen basisproducten. Afgaand op de beoordelingen van bezoekers wordt hier topkwaliteit geboden. Ruim 76% spreekt in superlatieven. Van uitstekend tot heel goed. Christoph en Donja Röder hebben gekozen voor een nieuw concept. Een kleine kaart. Vis, vlees en vegetarische producten. Vers, seizoensgebonden. Duidelijk de lokale inbreng presenterend. Populair gesteld: kaas en melk van de boer. Gevarieerd.

Onderscheidend zijn

Gastvrijheid en vriendelijkheid. " Het moet een beleving zijn voor onze bezoekers en gasten om weer bij ons binnen te komen", stelt Christoph. Met een klein team willen wij zoveel als mogelijk is zelf op de 'werkvloer' aanwezig zijn. Gericht met onze gasten in persoonlijk contact zijn. Een relatie opbouwen. Communiceren, herkenbaar zijn. Daarbij de privacy van de bezoekers respecterend. Als je dan het signaal krijgt dat je in die aanpak onderscheidend bent en je in service, prijs-kwaliteit verhouding goed scoort, dan is dat een extra stimulans om op die ingeslagen weg voort te gaan. Steeds blijven zoeken naar verbeteringen. Onze menukaart wordt elke zes weken gewijzigd. Dat houdt het ook spannend.

Als vanouds

Christoph is al 15 jaar eigenaar/exploitant van hotel De Gouden Leeuw in Goedereede. In 2016 koos hij tijdelijk voor andere prioriteiten. Het horecapand werd toen verpacht. Even was er daarna een onzekere, wat moeilijke periode, geeft hij aan. Maar al snel nam hij in het tweede kwartaal van dit jaar het besluit om het ondernemerschap in De Gouden Leeuw samen met partner Donja weer op te pakken. Met een vernieuwend concept een frisse herstart te maken. Die piketpalen zijn inmiddels gezet en passanten zagen weer de uitnodigende open deur van dit historische pand. Mond-tot-mond reclame gaat dan snel en bezoekers en gasten melden zich als van ouds.

Mogelijkheden

Onze accommodatie omvat nu 45 plaatsen. Daarnaast zijn kleine partijen, bedrijven en instellingen in de bekende zalen (Pauskamer) hartelijk welkom voor hun bijeenkomst, vergadering of gezellig uitje. Het is mogelijk om met de chef kok afspraken te maken over een menu arrangement, voegt Christoph er tenslotte aan toe. De Gouden Leeuw, met het sfeervolle buitenterras op de Markt in Goedereede, is dagelijks geopend van 11.00 tot 24.00 uur. Op maandag gesloten. Info: www.hoteldegoudenleeuw.com.

Vrijdag Lichtjes-Fietstoer

OUDDORP - Op vrijdag 25 augustus start om 21.30 uur, vanuit 't Blaeuwe Huus, de Ouddorpse Lichtjes-Fietstoer.

In de brievenbussen van bewoners langs de route wordt één dezer dagen een brief bezorgd met het vriendelijke verzoek om tuinen, gevels en straten, sfeervol te gaan verlichten. Opgenomen in de route zijn o.a.: Wittestraat, een klein deel van de Havenweg, de 'kleine' en de 'grote' Kelderweg, de Oudelandseweg (tot aan de Dorpsweg), een deel van 'Welgelegen', (eerst de Hoofdlandseweg en dan rechtsaf de Maerenseweg). Bij twijfel of versierd of meegefietst kan worden, kan natuurlijk altijd worden gebeld met de VVV (0187-681789).
De opbrengst van dit altijd gezellige VVV-evenement gaat naar Brassband Concordia uit Ouddorp. Jaarlijks verzorgt deze muziekvereniging o.a. in eigen dorp vele muzikale bijdragen tijdens evenementen. Voor de avond-optredens hebben de muzikanten professionele, zogenaamde 'concertlampjes' nodig. Leuk hoor; dit jaar dus een muzikale start!

Vorig jaar werd op de avond van de Lichtjes-Fietstoer ook het 'Boerenbal' gevierd. Het 'Boerenbal', de trekkerbehendigheidswedstrijden, zijn nu een week later (op 1 september). Toch zijn ook tijdens deze Lichtjes-Fietstoer weer enkele feestelijk verlichte trekkers langs de route opgesteld.
Deelname kost € 2,50 p.p. en is incl. een 'lichtje' en een gezonde traktatie (beiden: op=op!).
Deelnemers die hun fietsen achter op de auto meebrengen en willen parkeren, verwijzen we graag naar parkeerterrein 'Dorpstienden' in het centrum van Ouddorp.

Winnaars ontvangen prijzen Bouwcenter Esselink

V.l.n.r.: Fam. Slingerland, Kees Hartman, dhr. en mevr. Kooijman, dhr. Wijk.

MIDDELHARNIS - Afgelopen juni werd de volledig vernieuwde showroom van Bouwcenter Esselink feestelijk geopend. Tijdens de Open Huisdagen maakten alle bezoekers kans op prachtige prijzen. Na trekking door oud-notaris mr. C.N. Schuring werden de prijswinnaars bekend gemaakt.

De hoofdprijs - een complete en stijlvolle Sensum-badkamer - is gewonnen door de heer en mevrouw Kooijman uit Sommelsdijk. De tweede prijs - een prachtig Sensum-badmeubel - ging naar de familie Slingerland uit Oosterland. De derde prijs - een hoogwaardige Sensum-douchedeur - werd gewonnen door de heer Wijk uit Melissant. Verrast en enthousiast ontvingen de winnaars hun prijs van Kees Hartman, hoofd Showroom.

Sensum is de naam van het eigen merk badkamers en tegels van Bouwcenter Esselink. Het merk Sensum staat voor kwaliteit, actualiteit en CO2-neutraal geproduceerde materialen. Naast vele tientallen badkameropstellingen, vind je in de toonaangevende showroom van Bouwcenter Esselink een grote collectie tegels en natuursteen, sfeerverwarming en deuren. In het exterieurdeel van de showroom, het Bouwatelier, kunnen keuzes worden gemaakt uit een enorm aanbod aan gevelstenen, dakpannen, gevelbekleding en kozijnen.

Klassieke motorfietsen in schuur van Het Hof

DIRKSLAND – In de schuur van Het Hof in Dirksland zijn zaterdag 26 augustus antieke, klassieke motorfietsen te zien. Daarnaast staan er in het wagenhuis, recht tegenover de schuur, brommers uit de jaren zestig en zeventig.

De motoren en brommers zijn van meerdere eigenaren en vormen samen een aantrekkelijke collectie. De expositie is opgezet door Kees van Rumpt senior (Garage Hessellink in Dirksland). Het gaat om circa twintig klassieke motorfietsen en zo'n tien brommers van ongeveer een halve eeuw geleden.
De collectie is te bezichtigen tussen 10.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. De schuur van Het Hof is te vinden aan de Stationsweg 14 en bereikbaar via het grindpad naast Cura Vita, een onderdeel van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Voetbalseizoen voor de jeugd bij Flakkee weer begonnen

MIDDELHARNIS - Nu de scholen weer zijn begonnen, is ook het voetbalseizoen bij voetbalvereniging Flakkee weer gestart.

De trainingsavonden voor de jongste leden zijn maandag, dinsdag en donderdag. Elk team heeft de mogelijkheid om twee keer per week te trainen. De allerkleinsten, de Mini-Pupillen, trainen elke zaterdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur op een speciaal vernieuwd en veilig kunstgrasveldje. Daarnaast doen de oudste Mini-Pupillen ook weer mee aan de eilandelijke competitie. Het eerste seizoen behoeft er bij de Mini-Pupillen van Flakkee geen lidmaatschap te worden betaald. Ook krijgen alle leden, in tegenstelling tot veel andere verenigingen, geheel gratis een tenue, trainingspak en tas ter beschikking.
Verder worden er voor de jeugdleden naast het voetbal nog verschillende leuke activiteiten georganiseerd, zoals een groot thuistoernooi, bingo, spelletjes- en sportmiddag, voetbalclinic, bezoek eredivisie wedstrijd en een FIFA 17 toernooi. Ook kan er dit seizoen bij de jongste teams weer worden gestreden om de Flakkee Hypotheken Penaltybokaal.
Wilt u meer weten, kom dan geheel vrijblijvend een keer langs, kijk op de site van MSV & AV Flakkee, of bel 06-25080769. Vanzelfsprekend mag er ook geheel vrijblijvend meerdere keren worden meegetraind, of kom gewoon een keer kijken.

Mèkkerstee bio geitenkaas wint drie keer goud!

OUDDORP - Bij de International Cheese Awards in Engeland zijn twee biologische geitenkazen van de Mèkkerstee bekroond met goud. Dit keer de geitenkaas met fenegriek, maar ook de nieuwe variant, biologische geitenkaas met truffel.

De Mèkkerstee geitenkaas met fenegriek is al zolang deze kaas gemaakt wordt, een succes. Meerdere keren is deze kaas op Hollandse bodem bekroond met mooie prijzen. Dit jaar dus ook in Engeland. In twee categorieën heeft deze kaas goud gewonnen. De jury bepaalde daarmee dat de geitenkaas met fenegriek dus de lekkerste kaas was van alle andere kazen die ingeschreven waren in beide categorieën. Geitenkaas met fenegriek is een uitstekende combinatie die nooit verveelt! Gecombineerd met het smedige zuivel dat een Mèkkerstee kaas kenmerkt, is dit echt een topper!
Niet alleen de geitenkaas met fenegriek blijkt een perfecte combinatie te zijn, maar ook geitenkaas met truffel blinkt uit in smaak. In het klassement beste biologische kaasspecialiteiten werd deze bijzondere kaas nummer 1 van alle ingezonden kazen in dit klassement! In deze kaas zijn biologische truffels toegevoegd, zonder kunstmatige aroma's. De smaak is puur natuur en heel toegankelijk! De verwachting is dat deze kaas ook een echte blijver wordt in het assortiment van de Mèkkerstee.
De International Cheese Awards is een jaarlijkse keuring in Nantwich (Engeland). Dit is de grootste kaaskeuring ter wereld. Ongeveer 27 landen strijden hier voor een gouden, zilveren of bronzen plak in ca. 380 categoriën. Dit jaar waren er ca. 5600 kazen ingezonden van over de hele wereld. Een groot en zeer bekwaam jurypanel, die bestaat uit zuivelspecialisten en mensen met een horeca achtergrond, onderwerpen alle ingezonden kaas aan een stevige keuring, waarin de kaas voornamelijk gekeurd wordt op smaak en textuur.

Dag van de Zwemsport

Inge de Bruijn verzorgde in 2015 de zwemclinic in de Staver, op de foto samen met de succesvolle Schotejil zwemster Elize Tanis

SOMMELSDIJK - Zaterdag 26 augustus a.s. start het nieuwe zwemseizoen 2017/2018 met een eilandelijk zwem-evenement in Recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk.

Op deze dag zullen namens de KNZB 3 nationale topzwemmers een aantal clinics geven aan de wedstrijdzwemmers van zc De Schotejil (Middelharnis/Sommelsdijk), zc De Stelle (Stellendam) en zc De Gooye (Dirksland). Onder leiding van Maarten Brzoskovski (Nederlands recordhouder op de 400 meter vrije slag), Esmee Vermeulen (Nationaal kampioene op de 400 meter vrije slag) en Marrit Steenbergen (Europees jeugd kampioene 100 meter vrije slag), worden verschillende trainingsprogramma's afgewerkt.
De wethouder Sportzaken, Gerrit de Jong, geeft om 13.00 uur het startschot voor deze 'Dag van de zwemsport'. Om 17.00 uur eindigt het officiële programma. Aansluitend is er voor alle aanwezigen de mogelijkheid met de topzwemmers gefotografeerd te worden en/of een handtekening in ontvangst te nemen. De toegang is gratis.