info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

27 september 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 27 september 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Gouden RTM-feest in museum

De vier auteurs van het jubileumboek met oud-burgemeester Gerard van Velzen die het eerste exemplaar kreeg uitgereikt. (Foto: Edward Bary)

OUDDORP – Met een spetterend hoogtepunt, de toekenning van de Koninklijke erepenning, kon zaterdag op het terrein van de RTM op de Punt in Ouddorp, het vijftigjarig jubileumfeest van het trammuseum Stichting voorheen Rotterdamsche Tramweg Maatschappij worden bekroond. Dat niet alleen. Loco-burgemeester Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee maakte bekend dat hij aan twee RTM-vrijwilligers een Koninklijke onderscheiding mocht uitreiken. De heer J.C de Bruin uit Rotterdam werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en de heer E. van der Reiden uit Den Briel ontving de versierselen behorend bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door Jaap Ruizeveld

Het jubileumfeest omvatte overigens nog een topper. Dat was de presentatie van het Jubileumboek Van Oud naar Goud, samengesteld door vier vrijwilligers in hart en nieren, Mark Grootendorst, Jan de Bruin, Cor Boelhouwers en Eric van der Reiden. Het eerste exemplaar van het gouden boek was voor oud-burgemeester Gerard van Velzen van de voormalige zelfstandige gemeente Goedereede. Hij zette zich destijds bestuurlijk keihard in om de verhuizing van het RTM-complex vanuit Hellevoetsluis naar Ouddorp mogelijk te maken. Niet met een tramlijn van strand Noord naar De Punt, de eerste gedachten, maar wel met een succesvolle invulling met een lijn vanuit de remise / het museum, over de Brouwersdam tot een eindhalte vlakbij Scharendijke op Schouwen.

Lees verder op pagina 13

Goeree-Overflakkee op 50PlusBeurs

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeente Goeree-Overflakkee presenteerde zich vorige week op de 50PlusBeurs in Utrecht. In de 'Goeree-Overflakkee mijn eiland' stand konden bezoekers meer informatie krijgen over het eiland Goeree-Overflakkee, als prachtige bestemming voor een korte of langere vakantie, een dagje uit of als plek om heerlijk te kunnen wonen. De stand werd bijzonder goed bezocht.

Er was veel interesse voor Goeree-Overflakkee onder de bezoekers. Zo'n 1500 geïnteresseerden schreven zich in voor de nieuwsbrief van Goeree-Overflakkee mijn eiland. De digitale nieuwsbrief, met informatie over Goeree-Overflakkee, evenementen en activiteiten, wordt vier tot zes keer per jaar verstuurd.

Vlaggetjesspel

Goeree-Overflakkee organiseerde op woensdag 21 september bovendien het vlaggetjesspel. Ruim 110 bezoekers deden mee aan het spel. Zij leerden op een leuke manier meer over het eiland Goeree-Overflakkee. Het spel werd twee keer gespeeld, de winnaars van beide spellen waren heel blij met hun prijs: een geheel verzorgde dag op Goeree-Overflakkee.
De overige deelnemers kregen na afloop sowieso 'de smaak van het eiland' mee in de vorm van een zakje met Kruukplaetjes en een Z-card. De Z-card is een handig pocketformaat plattegrond van het eiland met verwijzing naar diverse hotspots en evenementen en activiteiten.

Nu al resultaat

Deelname aan de 50PlusBeurs werpt nu al zijn vruchten af. Zeehondenopvang en Expo A Seal verwelkomde eind vorige week al de eerste bezoekers naar aanleiding van de beurs. En ook Camping 't Anker had de eerste telefoontjes al binnen van mensen die de 'Goeree-Overflakkee mijn eiland' stand eerder die week hadden bezocht.

Gezamenlijk initiatief

Het eiland Goeree-Overflakkee werd vertegenwoordigd door het promoteam Goeree-Overflakkee, Geitenboerderij De Mekkerstee, Vakantiepark aan zee De Klepperstee, VVV Goeree-Overflakkee, Camping 't Anker, Tieleman Keukens, het RTM Museum en Zeehondenopvang en Expo A Seal.

Peuterspeelzaal Prinses Amalia bestaat 10 jaar

OUDDORP – Op vrijdag 30 september staat men bij Peuterspeelzaal Amalia stil bij het tienjarig jubileum.

Iedereen kan langskomen tussen 16.30 en 19.30 uur aan de Margrietweg 6. Er is dan van alles te doen, zoals spelletjes, een springkussen en de brandweer is aanwezig. Verder is er eten en drinken te koop.

2 / 26

Agenda

Vrijdag 30 september

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 1 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
MIDDELHARNIS - Zaterdag 1 oktober Fietsverlichtingsactie van 10.00 tot 12.00 uur in pand Goed voor Goed, Simon Stevinweg 47-49 Middelharnis.
MIDDELHARNIS - Bijeenkomst rondom Stichting Ontmoeting. Spreker Eef Grinwis van Ontmoeting. Aanvang 19.30 uur, zaal achter Chr. Geref. Kerk aan de Hoflaan.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Koor- en samenzangavond t.b.v. Stichting Woord en Daad. Medewerkenden Het Delta Mannen Ensemble, Christelijk Gemengd Rehobôthkoor. Eben Haëzerkerk HHG Ouddorp. Aanvang 19.30 uur. Kerk open vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis, er is wel een collecte.
OUDDORP – Rommelmarkt, van 10.00 tot 13.00 uur aan de Marijkeweg 1.
OUDDORP – Boerderijfair, van 9.00 tot 15.30 uur aan de Steneweg 2. De opbrengst is voor SMA de wereld uit.
OUDDORP – Vogels tellen, van 8.00 tot 12.00 uur op de Brouwersdam.
STELLENDAM – Verkoop in de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Koor- en samenzangavond in de Rehobôthkerk. M.m.v. Jong Mannenkoor Jubilate, Korendijks mannenkoor en mannenkoor Thelillim o.l.v. Lennert Knops. Arie v.d. Vlist bespeelt het orgel en de piano en Maria Knops de harp. Aanvang 19.30 uur. Collecte t.b.v. HHG Nieuwe-Tonge.

Donderdag 6 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND- Bijeenkomst voor stomadragers, van 10.00 tot 12.00 uur in Onder de Wiek, Ring 57. Gratis toegang, aanmelden is niet nodig.

Vrijdag 7 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
MIDDELHARNIS - Sprokkelmarkt Emmaüskerk aan de Koningin Julianaweg van 18.30 tot 21.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 8 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
HERKINGEN – Crea- en hobbymarkt, van 10.00 tot 15.00 uur in Ons Huis, Kaaidijk 26. Gratis toegang.

Nieuwbouw De Nieuwe Gooye bereikt hoogste punt

Het hijsen van de vlag onderstreept het bereiken van het hoogste punt. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Voor de huidige in aanbouw zijnde fase van nieuwbouwplan De Nieuwe Gooye in Dirksland, werd onlangs het hoogste punt bereikt. De eerste van in totaal 27 woningen gingen er onder de kap en dat werd gevierd. Projectontwikkelaar, aannemer en toekomstige bewoners waren hiervoor maandagmiddag bij elkaar gekomen op de bouwplaats en wethouder Daan Markwat was uitgenodigd om samen met aannemer Hans Boogert de vlag te hijsen.

Door Hans Villerius

Vier jaar geleden ging de eerste bouwfase voor de geheel nieuwe woonwijk De Nieuwe Gooye van start, aan de rand van Dirksland Zuid. In totaal driehonderd woningen zouden er gaan verrijzen, wat destijds hier en daar de vraag deed rijzen of dat aantal niet wat veel was voor een dorp als dit. "Nee", wist projectontwikkelaar Dingeman van Es, van Estate Invest, toen al. En ook vorige week maandagmiddag onderstreepte hij dat 'nee' nog eens. "Ruim tweehonderd woningen zijn er inmiddels gerealiseerd en nog steeds is er vraag naar. De nieuwste bouwfase, fase Oost, is inmiddels ook al op komst", zo gaf hij aan. Het succes is te danken aan meerdere factoren, legde hij uit. "Het is hier een heel mooie wijk om in te wonen, met mooie architectuur, mooie materialen en een mooi straatbeeld, waarin voor groenvoorziening aandacht is en geld voor wordt uitgetrokken. Het is dan ook geen twaalf-in-een-dozijn wijk. Woningen voor jongeren en levensloopbestendige woningen, je vindt ze hier allemaal. En die gemengde wijken, dat zijn de leukste, het zijn wijken die leven", aldus Van Es.
Wethouder Daan Markwat, zelf woonachtig in Dirksland Zuid, heeft het verrijzen van de nieuwe woonwijk voor zijn ogen zien gebeuren. Het betekende wel dat de wijde blik vanuit z'n woning verdween, "maar waar nieuwbouw optimaal wordt ingepast bij wat er al is, zoals dat hier gebeurt, is dat helemaal geen ramp", sprak hij als "ervaringsdeskundige", zoals hij zich in dit verband noemde. "Door het ontstaan van woonwijk De Nieuwe Gooye is het aanzicht van Dirksland vanuit de richting Herkingen heel fraai geworden!", vindt hij. De wethouder complimenteerde de projectontwikkelaar met het bouwen naar behoefte, zoals Estate Invest dat telkens doet. "Het verklaart het geheim van hun succesvolle bouwprojecten."
Aannemer Hans Boogert van Bouwbedrijf Boogert te Oosterland is ook heel tevreden met dit "bijzondere bouwproject", zoals hij 't noemde. "Met z'n ambachtelijke kwaliteiten en veel oog voor detail is dit de mooiste nieuwe woonwijk van Goeree-Overflakkee en eígenlijk van héél Nederland! Bovendien: met het realiseren van deze wijk bereiken wij de honderdvijftigste woning die we op Goeree-Overflakkee voor Estate Invest bouwen!" Met een eerste paalslag in april dit jaar, het leggen van de eerste verdiepingsvloer de maand erop en het leggen van de eerste kap deze maand, sprak Boogert over een voorspoedige ruwbouw. "In de woningen waar de kap op is gelegd, kan nu met de afbouw worden begonnen. "We verwachten dat we in februari aanstaande de sleutels aan u kunnen overhandigen. Dus nog heel even geduld", zo sprak hij richting de toekomstige bewoners.
Daarna wachtte hem en de wethouder maandagmiddag nog de eer om de vlag naar het hoogste punt te hijsen, de vlaggen van Estate Invest en van Bouwbedrijf Boogert, waarna alle aanwezigen smakelijk onthaald werden met fris en een portie friet, op de zonovergoten bouwplaats.

Nominatie iScholenPrijs 2016 voor RGO-docent Martin Ringenaldus

MIDDELHARNIS - Docent Martin Ringenaldus is genomineerd voor de iScholenPrijs 2016. De jury selecteerde Ringenaldus uit vele nominaties en schreef het volgende over deze docent Duits van de RGO:

"Martin is op de Regionale Scholengemeenschap GoereeOverflakkee (RGO) docent Duits en is al jaren bezig met het afstemmen van zijn onderwijs op de individuele leerling. Hij maakt hierbij gebruik van allerlei vormen van ICT. Belangrijkste hulpmiddel is voor hem BookWidgets. Met behulp daarvan maakt hij een breed assortiment aan digitale opdrachten, die hij onderling aan elkaar verbindt tot een groot lessenpakket. Zo heeft hij een grammatica- en examentrainer ontwikkeld, die samen met andere instructiefilms vrij beschikbaar op zijn website www.bijlesduits.org staan. Ook geeft hij in 2vmbo Duitse les zonder gebruik van cijfers! Er wordt alleen formatief getoetst, en de toetsjes geven hem inzicht welke leerling op welke manier aangestuurd of begeleid moet worden. Al deze ervaring en kennis deelt hij graag via bijeenkomsten en sociale media met zijn collega's."

Tijdens de iScholenDag in Amersfoort op 29 september a.s., het eerste lustrum van de iSG, wordt voor de derde keer de iScholenPrijs uitgereikt. De iScholenPrijs gaat naar een docent die in het afgelopen schooljaar een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van ICT-toepassing in het onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld het schrijven van een eigen digitaal boek zijn, of het maken van apps en ander lesmateriaal. Het kan ook zijn dat een docent het docententeam flink op weg geholpen met manieren om de devices in de klas te gebruiken. "Kortom: een docent die zich dit jaar heeft ingezet om de toepassing van ICT in de klas naar een hoger niveau te brengen, en daarbij een groot voorbeeld heeft gesteld", aldus de organisatoren.

Fietsverlichtingsactie op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERLFAKKEE Vervang jij een kapotte fietslamp meteen? Maar liefst 4 op de 10 fietsers doet dat niet (aldus TNS NIPO Publieksonderzoek Fietsverlichting). Toch is het heel belangrijk om dat snel te fiksen. Met goede verlichting daalt de kans op een aanrijding in het donker met wel 20 procent. Daarom komt op Goeree-Overflakkee de ANWB Lichtbrigade verschillende keren in actie.

In de maanden oktober en november organiseert de ANWB Lichtbrigade meer dan 2.500 acties door het hele land op basisscholen en middelbare scholen, clubs en verenigingen. Het Repair Café vindt het belangrijk dat spullen naar behoren functioneren en iedereen veilig over ons eiland kan fietsen. Helemaal in de wintertijd als de dagen korter worden. Daarom organiseren de vrijwilligers een Fietsverlichtingsactie op zaterdagochtend 1 oktober tijdens de repairdag bij Goed voor Goed in Middelharnis. En op woensdagmiddag 26 oktober kun je in Oude Tonge bij Goed voor Goed langskomen om je fiets te laten controleren en eventueel repareren.

Meer weten over deze acties? Kijk op www.repaircafemiddelharnis.nl Op jouw school of vereniging, of als vrijwilligers van een buurthuis ook een Fietsverlichtingsactie organiseren? Alle informatie vind je op anwb.nl/lichtbrigade

Eigenzinnige schilders in Sommelsdijk

SOMMELSDIJK- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Donderdagavond 6 oktober start kunsthistoricus Frank Swagemakers een avondcursus over drie eigenzinnige schilders in de cursus "Meesters in de kunst, op eigen wijze". De cursus bestaat uit drie donderdagavonden van 19:30-21:30. De cursusdata zijn: 6 en 20 oktober en 3 november in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Meer info: R. Zoomers 06 – 41365591 of mailen naar info@kcego.nl. Zie ook www.kcego.nl.

Voortzetting ambtsperiode predikant Hervormde Gemeente Ouddorp

OUDDORP – Destijds is de predikant van de Hervormde Gemeente (Dorpskerk aan de Ring) van Ouddorp op basis van een tijdelijk contract van vier jaar aangesteld. Deze week (29 september 2016) loopt dit contract ten einde. Voor de kerkenraad en de kerkrentmeesters was dat aanleiding om begin dit jaar met de hogere kerkelijke organen gesprekken te voeren om verlenging van het contract te bewerkstelligen.

In dit overleg bleek dat er geen uitzondering op de kerkordelijke bepaling wordt gemaakt, zodat dus niet tot een verlenging met een tijdelijk karakter kan worden overgegaan. Aan het Regionaal College voor de Behandeling van Beheerszaken is echter wel in overweging gegeven om in de bijzondere situatie waarin de Hervormde Gemeente Ouddorp verkeert toch een solvabiliteitsverklaring af te geven om de staande predikant voor onbepaalde tijd te kunnen benoemen.

Verklaring

In een recente persverklaring staat: "Met verwondering, blijdschap en dankbaarheid hebben de kerkelijke colleges van de Hervormde Gemeente Ouddorp inmiddels genoemde solvabiliteitsverklaring mogen ontvangen. Het is Gods trouw en liefde, Die voor Zijn gemeente zorgt. Hem komt alle lof, dank en eer toe. In de kerkenraadsvergadering van 22 september is besloten het dienstverband van ds. C. van den Berg voor onbepaalde tijd voort te zetten". Voor partijen betekent dit een voortzetting van de ambtsperiode van de predikant. Zonder dat de omzetting van het contract een nieuwe wachtperiode voor het beroepbaar zijn van de predikant met zich meebrengt. Naast het gemeentewerk blijft ds. Van den Berg ook werkzaam voor de Gereformeerde Zendingsbond, alwaar hij in Roemenië lesgeeft aan de theologische opleiding en met zijn gezin gevangenispastoraat verleent.
(Jaap Ruizeveld)

Geniet van de Flakkeese Akkerranden

GOEREE-OVERFLAKKEE - De akkerranden staan er nu nog prachtig bij. Dus mocht u de komende dagen nog een rondje op de fiets willen maken, grijp uw kans en trek de polder in! In de omgeving van Oude-Tonge, Herkingen, Dirksland, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet staan de randen nog volop in bloei met de hoge zonnebloemen als zonnige blikvanger.

De bloemenranden dienen meerdere doelen. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. In de rand mag namelijk geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Hierdoor is er minder kans dat deze stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.

De bloemenranden trekken tevens nuttige insecten aan. Insecten zoals roofkevers en gaasvliegen zijn natuurlijke vijanden van insecten die schade aan de landbouwgewassen kunnen veroorzaken. Bijen, hommels en vlinders, die een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van gewassen, vinden in de randen voedsel. Typische akkervogels, zoals de putter en de veldleeuwerik, foerageren graag in de randen en vinden er een schuilplaats. Op deze manier leveren de randen een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in het agrarisch landschap. En natuurlijk leveren de bloemenranden prachtige plaatjes op. Vele recreanten genieten tijdens hun fiets- of wandeltocht dan ook van de kleurenpracht in onze polders.

Namens het Agrarisch collectief Zuid-Hollandse Eilanden coördineert de Agrarische natuurvereniging In Goede Aarde het project 'Flakkeese Akkerranden'. De deelnemende akkerbouwbedrijven ontvangen een vergoeding voor het beschikbaar stellen en onderhouden van de bloemrand. Deze vergoeding wordt betaald met subsidie van de provincie Zuid-Holland en waterschap Hollandse Delta.

Aanschaf van het bloemzaad en het inzaaien van de randen wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van onze sponsoren; Coöperatie Deltawind, Mol Agrocom, Comgoed BV, ABN AMRO, Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee, LTO Noord afdeling G-O, TTW teeltadviesbureau en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Deze financiële ondersteuning is van essentieel belang. Zonder het vertrouwen van de sponsoren geen bloeiende akkerranden op Goeree-Overflakkee. Mocht u interesse hebben om ons te sponsoren? Iedere bijdrage is welkom. U kunt hiervoor contact opnemen met Anne Marijke Elema via amelema@hetnet.nl.

Stroopwafelverkoop voor het werk van ds. G.J. Blankers in Kobani

MIDDELHARNIS – Vanaf - vrijdag 30 september - vindt er tijdens de openingstijden van de Bibliotheek van de Hersteld Hervormde Gemeente te Middelharnis/Sommelsdijk, Olympiaweg 44, een verkoping plaats van stroopwafels en stroopkoeken ten bate van het werk van ds. G.J. Blankers in Kobani (Syrië).

Kobani is het grensstadje dat ten koste van zware offers maandenlang stand wist te houden tegen de terreur van de Islamitische Staat. Via ds. Blankers wordt er concrete hulp verleend, zoals de distributie van petroleumkachels met petroleum voor de winter, babyvoeding, pampers, voedsel, kleding, etc. Daarnaast verleent hij pastorale zorg aan zwaar getroffenen in dit van de buitenwereld afgesloten gebied.
Dit werk is volledig afhankelijk van de opbrengst van actie en giften. De Stichting Bright Spot of Hope is in het leven geroepen om gelden bijeen te brengen om dit werk mogelijk te maken. De stroopwafels en stroopkoeken zijn van premiumkwaliteit. Per pakje kosten ze € 2,20 en per 3 pakjes € 6,-. De openingstijden van de bibliotheek zijn 14.00-16.00 uur en 19.00-20.30 uur. De stroopwafels en koeken kunnen ook telefonisch besteld worden bij de fam. Hollaar, tel.0187 487474, Anjerstraat 15 te Sommelsdijk of via email: c.hollaar2@chello.nl. Als er verenigingen zijn die ook stroopwafels willen verkopen, dan kunnen die eveneens contact opnemen met de familie Hollaar. De Stichting Bright Spot of Hope heeft als doel het bijeenbrengen van de benodigde gelden om het werk van ds. Blankers blijvend mogelijk te maken. De Stichting draagt zorg voor het levensonderhoud van ds. Blankers en het financieel mogelijk maken van de aankoop van hulpgoederen en het verrichten van transporten van hulpgoederen naar dit gebied. Wie het werk van ds. Blankers wil steunen kan een gift overmaken naar NL82 RABO 0168451204.

Bidstond Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdagavond 29 september wordt een bidstond georganiseerd. De bedoeling van deze bidstond is dat de christenen van Goeree Overflakkee zich verootmoedigen voor God. Iedereen is welkom, jong en oud.

Predikanten uit verschillende kerken zullen een bijdrage leveren aan deze avond. De volgende sprekers verzorgen een onderdeel: ds. J.C. Breugem (opening); ds. A. van Wijk: Generatie op generatie (gezin, school, ouderdom etc.); ds. G.R. Procee: moreel verval (euthanasie, abortus, ontkerkelijking etc.); ds. C. van den Berg: geweld in de wereld (christenvervolging, aanslagen, oorlog etc.); ds. A. ten Brinke: Israël en de wederkomst van de Heere Jezus Christus.

Er worden korte meditaties gehouden. De meditaties en het gebed worden afgesloten met samenzang. Locatie: Hervormde Kerk te Sommelsdijk. Aanvang: 19.45 uur.

Kerkdienst verzet

OUDDORP - De voor woensdag 28 september aangekondigde kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente in Ouddorp, waarin ds. J.J. Tanis zou voorgaan, is verzet. De dienst is verzet naar donderdag 29 september, aanvang 19.30 uur.

Samen 70 jaar juffrouw Corry

ACHTHUIZEN - In oktober zijn ze samen 70 jaar juffrouw Corry, of Corrie, bij Peuterspeelzaal 'De Bengeltjes' in Achthuizen. Corrie Winkels neemt hiervan 40 jaar voor haar rekening en haar nichtje Corry Zuijdijk de overige 30. Een mooi jubileum, wat hun dorpsgenoten niet zomaar voorbij willen laten gaan. Immers, bijna iedereen in het dorp heeft ooit met de juffen te maken gehad. Ofwel als peuter of als ouder/grootouder van een peuter. Daarom werden ze vorige week in het zonnetje gezet en verrast met een mooie brandweerwagen voor op het speelpleintje. Iets wat al vele jaren op hun verlanglijstje stond.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Alle verenigingen in Achthuizen droegen een financieel steentje bij om de brandweerauto aan te kunnen schaffen. De juffen zijn er enorm blij mee. "We sparen hier al heel lang voor en nu staat hij er gewoon", zeggen ze. "In één woord, geweldig. De kinderen zijn er niet vanaf te krijgen".
Het hindert niet, dat er geen echte sirene op zit of heuse brandweerslangen. Ze maken het geluid zelf wel en in hun verbeelding zien ze de slangen levensecht voor zich. Eén van de kinderen waarschuwt de juf zelfs, dat ze de verkeerde slang heeft gepakt om te blussen.
"Kijk, dat is nou zo mooi van dit werk", reageert Corry Zuijdijk. "De openheid en onbevangenheid van de kinderen. Dat verveelt nooit, ieder kind heeft wel iets unieks en daarom blijft het leuk. Deze dertig jaar zijn dan ook voorbij gevlogen. Nooit ben ik met tegenzin hiernaar toe gekomen. Eerder met tegenzin naar huis gegaan".

Geen herhalingen

Ook Corrie Winkels ziet haar werk op de peuterspeelzaal niet als baan, maar veel meer als hobby. "Het is zo dankbaar om te doen. Je krijgt zoveel terug van de kinderen". Dat ze ook in haar vrije tijd veel voorbereidend werk doet, deert haar niet. "Joh, daar denk ik niet eens over na", lacht ze. "Ik ga 's avonds gewoon lekker zitten zoeken, tekenen en knippen. Stilzitten kan ik toch niet. Regelmatig werken we met een thema, zoals nu weer voor dierendag. Dan probeer ik altijd iets origineels te verzinnen". Op de vraag of de inspiratie na al die jaren dan niet opraakt, is het antwoord stellig. "Nee hoor, als ik iets zie wat we al hebben gedaan, dan geef ik daar gewoon een andere draai aan en je hebt weer wat nieuws. Voor zover ik weet, zijn we nooit in herhaling gevallen".

Locaties

Corrie Winkels begon op de peuterspeelzaal in 1976. "Die werd toen nog gerund door de zusters uit het oude klooster", vertelt ze. "Toen ik mijn zoon Richard bracht, werd gevraagd of ik af en toe handje mee wilde helpen, omdat de zusters ermee wilden stoppen. Dat leek me wel wat. Samen met Willy Huisman, Toos Huibrechtse en Jannie Bravenboer hebben we het opgepakt. Later ben ik samen met Willy verder gegaan. Tien jaar later kwam Corry Zuijdijk haar dochter naar de peuterspeelzaal brengen en omdat Willy wilde stoppen, namen Corry en Rita van Weerden bij toerbeurt haar taak over. Rita is inmiddels ook gestopt, maar wij zijn er nog steeds samen".
Eind jaren negentig werd het klooster verkocht en moest de peuterspeelzaal uitwijken naar een andere locatie. Dat werd het Buurthuus. Een mooie grote ruimte, maar de spullen moesten elk dagdeel worden uitgestald en na afloop weer worden opgeruimd. Na vijf jaar kregen 'De Bengeltjes' een eigen gebouwtje achter de voetbalwei. Op een mooie verkeersvrije locatie.

Grootste wens

Corrie Winkels heeft inmiddels alle benodigde papieren in huis om de peuterspeelzaal te leiden. Corry Zuijdijk doet het werk als vrijwilligster. Hoewel ze niet graag op de voorgrond treedt, vindt ze het toch leuk dat hun inzet wordt gewaardeerd door de dorpsgenoten. "Je blijft ook altijd juffrouw Corry", zegt ze. "Ook nu de peuters van toen al volwassen zijn, noemen ze je vaak nog zo. Ik ben de kleine juffrouw Corry en Corrie is de grote juffrouw Corrie. Zo houden de kinderen ons uit elkaar. Nee hoor, het is niet verwarrend voor ze". "Integendeel", voegt ze er lachend aan toe. "Als ze 'juffrouw Corry' roepen, dan is er altijd wel een van ons die reageert. Ach, we zijn ook helemaal op elkaar ingespeeld na al die jaren. Een blik is meestal al genoeg, om te weten wat de ander bedoelt".
Voor beide juffen geldt dan ook, dat ze dit werk nog vele jaren willen blijven doen. "Momenteel is de groep even niet zo groot, maar er komt weer een groot aantal kindjes aan", weten ze. "Zolang onze gezondheid het toelaat blijven we doorgaan. Maar wat we vooral hopen, is dat de peuterspeelzaal zal blijven bestaan in Achthuizen. Er zijn hier al zoveel voorzieningen verdwenen, maar dit gebouwtje op dit geweldige plekje willen we heel graag tot in lengte van jaren behouden, dat is onze grootste wens".

Alzheimer afdeling GO/HW neemt afscheid van drie bestuursleden

De scheidende bestuursleden worden toegesproken door regiocoördinator JoAn Reijnhoudt: v.l.n.r.: Cor Besuijen, Krijn de Leeuw en Nella van der Sluis. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Het was 21 september jl. Wereld Alzheimerdag. Op uiteenlopende wijze wordt jaarlijks op die datum aandacht gevraagd voor de ziekte Alzheimer en de impact daarvan voor zowel degene die de ziekte heeft als voor diens naasten. Ook afdeling Goeree-Overflakkee/Hoekse Waard van de vereniging Alzheimer Nederland gaf in vulling aan de dag door voor mensen die aan de ziekte lijden een dag te organiseren die min of meer als uitstapje bedoeld is.

Door Hans Villerius

De dag vond plaats in 't Prieel van Recreatiecentrum De Staver te Sommelsdijk. Naast een aantal gezellige activiteiten, zoals koffie met wat lekkers, bingo, een gezamenlijke maaltijd en verhalen van vroeger door Pau Heerschap, stond ook een wat officiëler onderwerp op het programma: het afscheid van drie bestuursleden van Alzheimer afdeling Goeree-Overflakkee. Het waren Cor Besuijen, Nella van der Sluis en Krijn de Leeuw die, met gezamenlijk 46 jaar bestuurservaring, hun bestuurlijke taken 'inleverden' en ook daar werd deze dag even bij stilgestaan. Op het podium in 't Prieel werden ze in het zonnetje gezet door Dick van Soelen namens de eilandelijke afdeling en door JoAn Reijnhoudt, coördinator regio Zuidwest van Alzheimer Nederland. Zij typeerde Cor Besuijen, die de afdeling nieuw leven inblies na een reorganisatie bij de landelijke vereniging, als een vriendelijke reus en statige voorzitter, een goedlachse en eerlijke man, die zich twintig jaar lang voor de vereniging heeft ingezet en menigmaal op de bres sprong voor mensen met dementie. Krijn kreeg de complimenten omdat hij altijd als eerste binnen de regio de halfjaar- en jaarcijfers van de afdeling bij haar inleverde. En Nella noemde ze een stille kracht, die binnen het afdelingsbestuur zeer betrokken was. In de vacatures die ontstaan zijn door het vertrek van Krijn en Nella is inmiddels voorzien. Maar voor de voorzittersfunctie wordt nog een vrijwilliger gezocht. Wie interesse heeft kan contact opnemen met het secretariaat: tel. (06) 20055053, e-mail alzgo38@gmail.com.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55-plussers van Achthuizen op woensdag 28 september een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 28 september zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,75, dat is inclusief 2x kopje koffie/thee. Bezoekers moeten hun eigen materiaal meenemen. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Voor informatie kan er contact worden opgenomen met Carla Gebraad: (0187) 61 13 97.

DIRKSLAND

Bijeenkomst stomadragers

Op donderdag 6 oktober 2016 organiseren de stomaverpleegkundigen van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en de Stomavereniging regio Zuid-Holland een inloopochtend voor stomadragers, hun partners en overige belangstellenden. In een ontspannen sfeer lotgenoten ontmoeten en van gedachten wisselen over het leven met een stoma. Er is volop ruimte om onderwerpen zoals bijvoorbeeld vakantie, werk, sport of voeding ter sprake te brengen. Medische vragen kunnen aan de stomaverpleegkundigen gesteld worden. De bijeenkomst is 6 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in Onder de Wiek, Ring 57 in Dirksland. De inloop is gratis, aanmelden is niet nodig.

Breicafé

Op donderdag 29 september is het breicafé van 10.00 tot 12.00 uur in de Reginahof 1. Bezoekers kunnen een eigen brei- of haakwerkje meenemen en genieten van de gezelligheid en de creativiteit van de andere bezoekers. Er kan ook worden meegewerkt aan een lapjesdeken voor het goede doel. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. Het breicafé is om de week op donderdag.

Koffieochtend

Het Careyn Activiteiten Centrum 't Reginahof te Dirksland organiseert een koffieochtend voor een ieder die het fijn vindt om met elkaar koffie te drinken en op deze manier andere mensen te ontmoeten. Naast een gezellig praatje, is er gelegenheid een spel te spelen. In overleg met elkaar is het mogelijk om iets creatiefs te doen. Deze keer zijn belangstellenden van harte welkom op maandag 3 oktober van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 (achter de apotheek). Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

GOEDEREEDE

Oud papier

Aanstaande zaterdag wordt er oud papier opgehaald in Goedereede en op het Havenhoofd. Graag voor 8.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Huishoudelijk karton kan ook worden aangeboden.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Opbrengst collecte

Van 11 tot en met 17 september is er door vrijwilligers van het Prinses Beatrix Spierfonds gecollecteerd. Er is € 927,64 opgehaald in Goedereede en € 2980,49 in Ouddorp voor onderzoek naar spierziekten. "De inzet van onze vrijwilligers is onmisbaar. De collectanten en donateurs maken mogelijk dat het fonds in het komende jaar meer onderzoek naar spierziekten kan financieren", aldus Joanna van Drongelen, hoofd collecte- & vrijwilligersorganisatie Prinses Beatrix Spierfonds. "Hebt u de collectant gemist, maar wilt u toch nog een bijdrage overmaken? Dat kan via giro 969 of sms SPIER naar 4333 (eenmalig € 1,50)."

Interview Binic Vreugde

In de uitzending van donderdag 6 oktober 2016 van Polivak op RTV SLOGO spreekt verslaggever Jan van Gurp met het raadslid Binic Vreugde van VKGO. Er wordt met hem gesproken over een diversiteit aan onderwerpen, waarbij ook aan de orde komt dat hij niet langer fractievoorzitter is. Ook wordt gesproken over de verhouding tussen zijn fractie en de SGP, waarin zij het vertrouwen hebben opgezegd. Ook komen de vele moties welke door zijn partij worden ingediend en de achtergronden daarvan ter sprake. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'programma gemist'.

Uitstapje K-Dootje

Om het 10-jarig jubileum te vieren zijn de mensen van K-Dootje een dagje uit geweest. De organisatie bedankt, mede namens de cliënten, de volgende partijen voor hun medewerking: RTM Ouddorp, Eeterij de Ring en Werelds aan het Strand in Ouddorp. En ook de Stichting Vrienden van Sjaloom Zorg.

HERKINGEN

Crea- en hobbymarkt

Op zaterdag 8 oktober is er in Ons Huis een crea/hobbymarkt van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Er zijn verschillende creatieve hobby's vertegenwoordigd, zoals het maken van kaarten, sieraden, tassen, breien/haken, leuke cadeau' s en nog veel meer. Bezoekers kunnen hier ideetjes opdoen, leuke cadeaus kopen en materialen aanschaffen. Tevens zijn er diverse demonstraties. Verenigingsgebouw 'Ons Huis', Kaaidijk 26 te Herkingen. Voor verdere info: Yvonne Mol, tel. 06-23187838 of mail: info@onshuisherkingen.nl, www.onshuisherkingen.nl.

MIDDELHARNIS

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 1 oktober is er weer een goedereninzameling voor Roemenië. Het inzamelpunt is de loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Tussen 9.30 en 11.30 uur staan de vrijwilligers klaar om hulpgoederen voor Roemenië in ontvangst te nemen. Er is vooral behoefte aan de volgende zaken: goed functionerende nette koelkasten en ander bruikbaar witgoed. (Warme) kleding voor dames, heren en kinderen. Ongebruikt incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is. Rollators, rolstoelen en andere hulpmiddelen. Ook (klein) meubilair, (kinder)bedden en (kinder)stoelen kunnen worden ingeleverd. De huis-aan huiscollecten van afgelopen zomer hebben in totaal ruim € 7800,- opgeleverd. De organisatie vindt dat een prachtig bedrag en bedankt alle gevers.

Studieavonden Daniël

Bij het horen van de naam Daniël denken veel mensen aan het verhaal over Daniël in de leeuwenkuil. Maar het boek Daniël omvat veel meer. In Daniël 12:4 lezen we: 'Maar gij, Daniël, houd de woorden verborgen, en verzegel het boek tot de eindtijd; velen zullen onderzoek doen, en de kennis zal vermeerderen'. Het boek Daniël is geen eenvoudige opgave, maar een uitdaging om Gods wil te verstaan. In het Diekhuus zijn er acht studieavonden. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 11 oktober en begint om 20.00 uur. De avonden zijn eens per maand, de tweede avond is 8 november.

Bingo gaat niet door

In verband met de jaarlijkse bingoavond van KIKA in De Staver, gaat de bingoavond van het Wijkcentrum 8 oktober niet door. De organisatie hoopt op een grote opkomst bij de bingo voor Kika. De eerstvolgende bingo in het Wijkcentrum is woensdag 19 oktober.

Het witte eiland?

Zaterdag 1 oktober geeft mijnheer Grinwis, woordvoerder van stichting 'Ontmoeting', een presentatie. Het thema is de vraag of Flakkee nog steeds 'het witte eiland' is. Tijdens de bijeenkomst wordt er verteld over de veldwerkers op Flakkee, is er een interview met iemand die door de veldwerkers is geholpen en de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik komen ter sprake. De bijeenkomst is vanaf 19.30 uur in de zaal achter de Chr. Ger. Kerk, Hoflaan 41 te Middelharnis. Toegang vrij, er zal gecollecteerd worden voor het werk van de veldwerkers.

NIEUWE-TONGE

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 7 oktober een bingoavond in Ons Dorpshuis. Er zijn tien rondes en een superronde. De zaal gaat om 19.00 uur open, de bingo begint om 19.30 uur.

Herfstmarkt Apollo

Muziekvereniging Apollo in Nieuwe-Tonge zal op zaterdag 22 oktober 2016 een herfstmarkt organiseren - De 'Muzikale notenmarkt!' De herfstmarkt zal omlijst worden door muziek, waarbij de markt geopend wordt met een optreden van de harmonie. Ook de slagwerkgroep van Apollo verleent haar medewerking. De gehele dag zullen verschillende muzikanten een optreden verzorgen. Verder zijn diverse zaken te koop en is er genoeg gelegenheid om de innerlijke mens te versterken, zoals kruukplaatjes, hamburgers, verse friet, enzovoort. Daarnaast zijn kinderen ook van harte welkom, ze kunnen onder andere komen 'Stormen!' De herfstmarkt is 22 oktober in Ons Dorpshuis te Nieuwe-Tonge. Van 9.30 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

OOLTGENSPLAAT

Inzameling

Donderdagavond 29 september wordt er in Ooltgensplaat oud papier ingezameld, de opbrengst is voor de zending. De organisatie verzoekt om het papier gebundeld op de straat te zetten. De inzameling start om 17.30 uur.

OUDDORP

Rommelmarkt

Zaterdag 1 oktober is er weer een rommelmarkt aan de Marijkeweg 1 in Ouddorp. De rommelmarkt is van 10.00 tot 13.00 uur.

Actie voor clubkas WFB

Voetbalclub WFB uit Ouddorp doet mee aan de Nationale Voetbalactie van de VriendenLoterij. Een landelijk initiatief waarmee voetbalclubs structureel geld op kunnen halen vanuit hun achterban. Op maandag 3 en dinsdag 4 oktober bellen leden van voetbalclub WFB andere clubleden en hun aanhang met de oproep mee te spelen met de VriendenLoterij. De helft van ieder verkocht lot komt direct ten goede aan de clubkas van voetbalclub WFB. De VriendenLoterij verdeelt tijdens de Nationale Voetbalactie 10.000 euro onder de 5 voetbalclubs die tijdens de actie de meeste loten verkopen.

Themadienst

Zondag 2 oktober is er een themadienst in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3 te Ouddorp. De dienst begint om 9.30 uur. Het thema is deze maand: 'Buigen om recht te doen'. Ieder jaar in oktober vieren duizenden kerken Micha Zondag. Wereldwijd lijden tallozen door armoede, onrecht en uitbuiting van de schepping, terwijl de Bijbel ons in honderden teksten oproept om goed en recht te doen en te zorgen voor onze naasten. Ook in Nederland staan dan honderden gemeenten stil bij gerechtigheid. Met medewerking van het Gospelkoor. Voorganger is ds. Edwin de Jong.

Boerderijfair

De familie en vrienden van zevenjarige Jasmijn organiseren dit jaar voor de 5e keer een boerderijfair voor 'SMA de Wereld Uit!' Door haar ziekte worden de spieren van Jasmijn steeds slapper en zit zij in een rolstoel. Er is nog geen geneesmiddel voor SMA, maar er wordt al wel onderzoek naar gedaan. Door nu geld in te zamelen kan er meer onderzoek worden gedaan en komt genezing steeds dichterbij. Naast de taartenbakwedstrijd is er op de fair van alles te koop en te doen. Geniet van een kopje koffie of thee met een stukje taart of een Ouddorpse wafel. Koop verse groenten, gebakken vis, broodje hamburger, patat, fruit, jam, cake, koekjes, appeltaarten, kaar of planten. Verder zijn er veel leuke hebbedingetjes, fotokaarten, sieraden en rommelmarktspullen te koop. Ook kun je je haar laten knippen/invlechten of op de foto bij Desiree en nog veel meer leuke dingen. De kinderen kunnen ook nog een ritje maken met paard en wagen. De Boerderijfair wordt zaterdag 1 oktober gehouden van 9.00 tot 15.30 uur in en rondom de schuur op de Steenweg 2 in Ouddorp, vlakbij het viaduct bij de haven. De actie kan ook worden gesteund door een donatie op https://sma.spieractie.nl/actie/jasmijn-tanis-4.

Taartenbakwedstrijd

Het hoogtepunt van de Boerderijfair is de taartenbakwedstrijd. Iedereen kan meedoen aan deze wedstrijd. Deelnemers worden gevraagd om voor 9.00 uur hun taart te brengen. Vervolgens worden de taarten gekeurd door een deskundige jury, er wordt zowel naar smaak als naar uitstraling gekeken. De winnaar krijgt een leuke prijs. De taarten worden per punt verkocht, waarvan de opbrengst ook geheel naar het goede doel gaat. Iedereen die mee wil doen kan zich aanmelden bij jannekewestdijk@hetnet.nl.

Vogeltrek kijken

De vogeltrek komt aan het begin van de herfst echt op gang. Vanuit het noorden van Europa trekken vogels massaal door ons land, op zoek naar een goede plek om te overwinteren. Tienduizenden vogelaars over heel Europa trekken er zaterdag 1 oktober a.s. op uit om zoveel mogelijk vogels te zien en te tellen. Hun activiteiten maken deel uit van de Euro Birdwatch van BirdLife International. Ook de Vogelwerkgroep van het NLGO (Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee) neemt deel aan deze dag. Op de Brouwersdam (het begin aan de zeezijde van Ouddorp) wordt druk geteld. De Vogelwerkgroep van het NLGO is van 8.00 tot 12.00 uur paraat om de overvliegende vogels te tellen. Vorig jaar kwam er een zeldzame Bladkoning voorbij

OUDE-TONGE

Poteravond

Vrijdag 21 oktober is er een poteravond in de Grutterswei. Tijdens de avond wordt lekker eten gecombineerd met zwoele muziek. De zaal is open vanaf 17.00 uur, aanvang 17.30 uur. De kosten voor de avond zijn € 15,- p.p. voor niet- leden € 20,-. Opgeven kan bij Lenie op donderdag 13 oktober van 18.00 t/m 21.00 uur, tel. 642590, of per mail: anbo.oostflakkee@upcmail.nl.

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge van Stichting ZIJN organiseert voor alle 55- plussers van Oude-Tonge op woensdag 28 september een gezellige bingomiddag met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge.

SOMMELSDIJK

Sporten hartpatiënten

De sportvereniging voor hartpatiënten is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld een stent of pacemaker hebben. Iedereen die een schriftelijk bewijs van goedkeuring van de behandelend cardioloog of internist kan laten zien, mag lid worden. Ook partners van hartpatiënten zijn van harte welkom. De vereniging sport twee keer per week in De Staver. Op maandag van 18.30-19.30 uur en op donderdag van 18.15-19.15 uur. De lessen worden gegeven door een gediplomeerd sportdocente. Het eerste half uur wordt standaard ingeruimd voor conditietraining. De oefeningen zijn zeer divers en worden gedaan op muziek. Het tweede half uur van de training wordt de gelegenheid gegeven om badminton te spelen of te volleyballen. Er is altijd medische begeleiding aanwezig. Belangstellenden zijn van harte welkom om een keer te komen kijken. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Rita van den Nieuwendijk, 0187 -484108.

Knutselmiddag

Woensdagmiddag 28 september kan er worden geknutseld bij wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer 55 in Sommelsdijk. Het thema is 'Vrij knutselen'. Er is veel knutselmateriaal aanwezig, dus kinderen kunnen zich lekker uitleven. Het knutselen is van 14.00 tot 15.30 uur, de entree is € 2,-. Dat is inclusief drinken en een snoepje.

Breiclub De Zwaluw

Breiclub De Zwaluw is elke dinsdagmiddag creatief bezig aan de Sperwer 55 in Sommelsdijk. Breiclub De Zwaluw is niet alleen voor breiers, maar ook voor hakers en kaartenmakers. De breiclub is van 13.30 tot 15.30 uur. Voor meer informatie: Jannie v.d. Veer, 0187-486872.

STELLENDAM

Creatieve middag 55+

Donderdag 6 oktober organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN een leuke creatieve middag! Belangstellenden zijn van harte welkom in het Haagse Huus te Stellendam. Deze middag worden er mooie kaarten gemaakt. De aanvang is 14.30 uur, de zaal is open om 14.15 uur. De kosten zijn € 3,50, dit is inclusief materiaal, thee/koffie. Het is handig om een klein puntig schaartje mee te brengen. Opgeven kan bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411. Ook belangstellenden van buiten Stellendam zijn welkom.

Opbrengst collecte

De collecte voor het Prinses Beatrix Spierfonds 2016 heeft in Stellendam opgebracht 1.241,39 euro. De organisatie bedankt alle gevers en vrijwilligers.

Kinderkoor Mwangaza in Ouddorp

OUDDORP - Begin september zette het (wees)kinderkoor 'Mwangaza' opnieuw voet op Nederlandse bodem. De Uganda Child Care Foundation haalt ze voor de vijfde keer naar Nederland. Een jubileum dat samenvalt met het 12,5 jarig jubileum van de stichting zelf. En daarom belooft de Light!-tour dit jaar een dubbel feest te worden.

Kinderkoor 'Mwangaza' bestaat uit 20 (wees)kinderen afkomstig uit Oeganda; De Parel van Afrika. Ook dit keer komen de kinderen uit Rakai: 'de vergeten provincie' in het zuiden van Oeganda. Een regio gekenmerkt door de gevolgen van Aids; gebukt onder armoede en hopeloosheid. Kijk voor meer informatie op www.uccf.nl.
Het woord 'Mwangaza; komt uit het Swahili en betekent: 'stralend licht'. En dat doen ze: alle 20! Elk optreden is een kans om hun verhaal te vertellen. Een podium om te getuigen van verandering; hoop. Een verhaal waarin een donker verleden werd omgebogen naar een toekomst vol 'licht'.

Een optreden van 'Mwangaza' is een belevenis. De zang, dans, traditionele Afrikaanse drums en kleding is een unieke combinatie; een feestje op het podium. De puurheid van de kinderen en oprechtheid van hun verhaal zal ook dit keer vele harten raken. Geniet van 20 kinderen die hun licht laten schijnen vanaf het podium. Schitter mee en mis het niet!

Het concert vindt plaats in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp op woensdag 28 september 2016 van 19.00 tot ca. 21.00 uur (met pauze). Zaal open om 18.30 uur, toegang gratis, collecte voor het werk van de Uganda Child Care Foundation.

Sluit je aan bij het buurtpreventieteam

SOMMELSDIJK - Sinds kort is Goeree-Overflakkee een buurtpreventieteam rijker, Sommelsdijk heeft namelijk een eigen team gekregen. Straten worden veiliger en de nachten worden stiller, zo hoopt men.

Dit kan natuurlijk alleen als er genoeg mensen zijn die ´s avonds willen patrouilleren. "Op dit moment hebben we 34 mensen die zich hebben aangesloten bij het Buurtpreventieteam van Sommelsdijk", zegt Leonard Hoek, de oprichter van de groep. "Dat zijn al aardig wat mensen, maar met meer mensen hebben we ook net iets meer ruimte om een rooster te maken".

Sommelsdijk is voor de buurtpreventie verdeeld in drie groepen; zuid, midden en noord. "Voor zuid hebben we op dit moment 25 mensen, in midden wonen er acht van het team, onder wie er één gaat patrouilleren in noord, aangezien daar nog maar 1 persoon van het team woont, dus daar hebben we echt nog meer mensen voor nodig", legt Leonard uit.

"Als we er nog ongeveer tien mensen bij zouden kunnen krijgen zou dat al geweldig zijn, dan hoeft iedereen namelijk maar één keer per week een rondje te doen", zegt Leonard. "Het is de bedoeling dat in elk gebied twee mensen samen een rondje lopen. Dat zijn zes mensen per avond, zeven dagen in de week. Dus als er nog tien extra mensen zich aanmelden, dan zou je met een paar uurtjes per week het dorp veiliger kunnen maken".

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft pennen, notitieblokjes, hesjes en zaklampen gedoneerd om het werk iets makkelijker te maken. "Maar het is heel simpel, doe niets wat je niet wilt. Je moet niet iets zeggen als je er niet volledig achter staat of als je bang bent voor de reactie die je zou kunnen krijgen. Als je een situatie niet vertrouwt kun je altijd het alarmnummer bellen, dan handelen zij het af", aldus Leonard Hoek.

Aanmelden voor het Buurtpreventieteam van Sommelsdijk kan door een e-mail te sturen naar buurtpreventiesommelsdijk@gmail.com of bel naar 06 15 88 27 56.

Feestelijke opening en open dag bij COAS Software Systems
Softwareontwikkelaar met klantobsessie

Evert de Blok (links) en Janco Tanis van COAS.

MIDDELHARNIS - In betrekkelijke stilte is COAS Software Systems vorig jaar vanuit Stellendam naar Middelharnis verhuisd. Het bedrijf is nu gevestigd op de bovenverdieping van het Rabobankantoor aan de Langeweg. Nu alles is ingericht en de dertig medewerkers hun draai hebben gevonden op hun nieuwe werkplek, is het tijd voor een feestelijke opening. Die is gepland op vrijdag 30 september. Een dag later houdt COAS Software Systems open dag.

Door Kees van Rixoort

"De opening op vrijdag is bedoeld voor klanten en relaties", zegt Evert de Blok, oprichter van het bedrijf. "Dan doen we tevens een initiële donatie in het instrumentenfonds van fanfareorkest De Hoop. Ook het Rabobank Cultuurfonds doneert dan. Het is de laatste actie van Jan de Waard, die afscheid neemt als directievoorzitter van Rabobank Het Haringvliet. Met de nieuwe instrumenten kan De Hoop leerlingen van de basisscholen kennis laten maken met het maken van muziek."
Wie op zaterdag 1 oktober de open dag bezoekt kan kennismaken met COAS Software Systems en het nieuwe bedrijfspand bewonderen. De Blok: "We hebben een filmpje laten maken over het gebouw, dat heel energiezuinig is. We hebben hier twee keer zoveel ruimte als in Stellendam, maar de energiekosten zijn hetzelfde." Medewerkers lopen rond om vragen te beantwoorden en uitleg te geven over wat het bedrijf doet en de manier waarop het te werk gaat. "Er is wat te eten en te drinken, en iedere bezoeker krijgt een aardigheidje. Voor de kinderen is er een ijskar."

Het is niet de allereerste keer dat COAS Software Systems een open dag houdt. Maar de vorige keer is wel bijna twintig jaar geleden: in 1997, toen het bedrijf verhuisde naar het vorige pand. Dat was bedrijfspand nummer drie, als we de zolderkamer van Evert de Blok, waar alles begon in 1987, niet meetellen. Vanaf 1989 was het bedrijf gevestigd in de voormalige meubelfabriek in Stellendam. Twee jaar later kwam al de verhuizing naar een nieuw gebouwd pand, dat na enkele jaren alweer te klein was, wat resulteerde in de verhuizing van 1997. Achttien jaar later zegde COAS Software Systems Stellendam vaarwel. COAS Business Systems, dat hardware als computers, kopieerapparaten, printers en telefoontoestellen verkoopt, verhuisde niet mee naar Middelharnis. Daar werken vijf medewerkers.

Jongensboek

De start van COAS lijkt op een jongensboek. De Blok studeerde informatica en liep stage bij Lever Vlaardingen, het latere Unilever. Hij moest een voorstel maken voor een urenregistratiesysteem. Op basis van de specificaties kwam een leverancier met een offerte, waarop de stagiaire opmerkte dat hij het systeem ook zelf zou kunnen leveren. Maak maar een offerte, was de reactie van Lever. Die werd goedgekeurd, waarna Evert de Blok zijn eigen bedrijf oprichtte en, naast zijn studie, met zijn broer Bas aan de slag ging.

"Bij Unilever zijn we nooit meer weg geweest. We kregen steeds meer opdrachten, bijvoorbeeld ook voor het laboratorium. We werken al dertig jaar voor Unilever en zijn preferred supplier." Een van de eerste personeelsleden die De Blok aantrok was Janco Tanis. Hij zou voor drie maanden voor Unilever gaan werken, maar het werd drie jaar. Later, in 2005, werd Tanis directeur van COAS Software Systems.
Naast Unilever is Mars een grote opdrachtgever van COAS Software Systems. Jullie doen toch wat met computers, was ruim twintig jaar geleden de vraag van Mars. Nu werken De Blok, Tanis en hun medewerkers in twintig Mars-fabrieken, tot Zuid-Afrika en Egypte toe. Andere COAS-klanten komen uit het midden- en kleinbedrijf, veelal eigenwijze startups die software op maat nodig hebben om het bedrijf efficiënter te laten opereren of om als dienst aan hun klanten te leveren. De diversiteit is enorm.

In alle gevallen – of het nu om een multinational gaat of om een klant uit het midden- en kleinbedrijf – geldt dat de service perfect moet zijn. "Als de software niet werk, valt een fabriek stil of kan een hele afdeling of zelfs een heel bedrijf niet werken. Dat kost kapitalen", zegt Janco Tanis. COAS Software Systems sluit service level agreements met klanten om snel en adequaat aan de slag te kunnen gaan als er onverhoopt iets misgaat.
Maar daaraan vooraf gaat natuurlijk het leveren van softwareoplossingen, die standaard software niet – of onvoldoende – kan bieden. Daar is COAS Software Systems goed in. Hoe dat komt? Door klantobsessie te hebben – de term is van Evert de Blok. "Het belang van de klant komt op de eerste plaats, dan het bedrijfsbelang van COAS, dan het teambelang en dan, als laatste, het eigen belang", zegt Tanis. "Wij voelen ons verantwoordelijk. Als er een probleem is, lossen we het op."

Inlevingsvermogen

Een ander sterk punt is dat COAS Software Systems in staat is software te ontwerpen die past bij vandaag, maar ook bij de uitdagingen van morgen. Niet voor niets is er software van het bedrijf die al twintig jaar meegaat. Dat is heel uitzonderlijk. Inlevingsvermogen is ook een belangrijke eigenschap van COAS-medewerkers: ze snappen in korte tijd haarfijn wat de opdrachtgever wil en zijn bovendien een graag geziene sparring partner. "Onze mensen zijn allround. Wie de belofte doet, doet ook uit de uitvoering. Dat maakt dat er een grote betrokkenheid is."
Interessant? Ga tijdens de open dag, op 1 oktober, eens kijken op de bovenste etage van het Rabobankgebouw in Middelharnis. Wie weet heeft COAS Software Systems nog nieuwe medewerkers nodig…

Onderscheidingen voor vrijwilligers RTM-museum

Overweldigende belangstelling vanuit Amsterdam tot Noorwegen, Jos Beermans, Rob Visser en Adriaan van Nis. (Foto: Wim van Vossen Fotografie).

Vervolg van de voorpagina

Belangstelling

Het scherm met de tekst "Welkom donateurs en gasten" (met koffie en een traktatie van Echte bakker Akershoek) in de tramremise had blijkbaar vooraf al weerklank gevonden, want de belangstelling voor deze Donateursdag, de afronding van alle feestelijkheden in het gouden jubileumjaar, was overweldigend. Begrijpelijk, want aan welke bezoeker je het ook vraagt, 'De RTM zit in hoofd en handen' en als er dan iets te vieren valt, dan dien je daarbij te zijn. Van heinde en ver was men naar Ouddorp afgereisd. Fanaten in de uiterst positieve zin van het woord. Zoals de 81-jarige Jos Beermans uit Amsterdam, jarenlang bestuurde hij treinstellen op de metrolijnen. Samen met zijn vriend Rob Visser (72) ook uit de hoofdstad, die de RTM al in zijn hart sloot toen hij als kleine jongen bij een tante in Rotterdam-Zuid logeerde en daar de trams naar de eilanden zag passeren. Van nog verder weg kwam de 74-jarige heer Van Nis uit Noorwegen. Hij was destijds kort depotchef bij de RTM in Hellevoetsluis. Hij combineerde nu zijn verblijf in Nederland speciaal met dit bezoek aan het festijn in Ouddorp.

Loco Gerrit de Jong, stichtingsvoorzitter Roel Sparrenboom met erepenning en de onderscheiden vrijwilligers Jan de Bruin (ridder) en Erik van der Reiden(lid) in Orde van Oranje Nassau. (Foto: Wim van Vossen Fotografie).

Bijzonder

Met applaus werden de woorden van loco-burgemeester De Jong begroet toen hij de Koninklijke erepenning voor het RTM-Trammuseum aankondigde en vervolgens de penning aan stichtingsvoorzitter Roel Sparrenboom overhandigde. Het is ook best bijzonder. Je moet in aanzien staan en je plaats veroverd hebben. Op ons eiland zijn slechts drie verenigingen en instellingen die dit ereteken in ontvangst mochten nemen: Fanfareorkest De Hoop, Gemengd Koor Excelsior en Damvereniging Denk en Zet. Loco-burgemeester De Jong feliciteerde de RTM met het gouden feest, maar ook met de fantastische inzet van alle vrijwilligers die, onder leiding van het stichtingsbestuur, deze publiekstrekker op de kaart hebben gezet. "De ontwikkelingen hier, op een unieke locatie, passen perfect in de items in de Erfgoedlijn. Het originele RTM-materieel is niet alleen voor vernietiging behoed, maar in perfecte conditie letterlijk weer op de rails gezet. Vrijwilligers zijn het cement in onze samenleving. Wij zijn daar dankbaar voor", aldus De Jong.

Onderscheidingen

Na een historische inleidingsfilm, welkom door stichtingsvoorzitter Sparrenboom met een korte intro over de verdiensten van het totale vrijwilligerskorps op alle onderdelen van het RTM-Trammuseum, kon de schijnwerper geplaatst worden op de uitreiking van de onderscheidingen. Jan de Bruin uit Rotterdam begon in 1972 bij de RTM als opleider en examinator. Hij draagt verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het materieel. Leidt jongeren op en geeft cursussen aan belangstellenden om stoker en machinist te worden op de stoomlocomotieven. Dit niet alleen voor de RTM, maar ook voor andere spoorwegorganisaties. Hij schreef een aantal boeken over spoor-en tramhistorie en is - zoals gemeld - één van de auteurs van het jubileumboek 'Van Oud naar Goud'. Dat alles gewaardeerd in de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eric van der Reiden (Brielle) is al vanaf midden zeventiger jaren archivaris van de museumstichting. Hij beheert het RTM-archief in Sommelsdijk en is betrokken bij het digitaliseren van documenten. Daarnaast zet hij zich in bij het restaureren en het schilderwerk van het materieel. Dat alles ook nog gecombineerd met baanonderhoud en als conducteur op de trams. Het kleurrijk geïllustreerde boekwerk 'Van Oud naar Goud' (248 pagina's), uitgeverij Liquilair in Rosmalen, is in het RTM-museum en in boekhandels op het eiland te verkrijgen (44,50 euro).Dat is inclusief een bijgeleverde dvd, de geluidsfilm 'De Eilandentram' en historische geluidsopnamen uit 1955 en 1961.

Verbetering wateraanvoer Middelharnis

De boring bij Middelharnis (Foto: Hollandse Delta/Peter Kolk)

MIDDELHARNIS – Waterschap Hollandse Delta verbindt twee sloten in Middelharnis met elkaar via een gestuurde boring op de kruising Oudelandsedijk/Industrieweg.

Vorige week is het waterschap begonnen met het maken van een verbinding tussen de twee peilgebieden. De waterstand in deze gebieden verschilt 60 centimeter.
De verbinding tussen deze gebieden bestaat uit een ondergrondse leiding met een doorsnede van een meter. Vanwege het verschil in waterstand komt er ook een automatische stuw.
De leiding passeert de Oudelandsedijk bij de rotonde. Het ingraven van een leiding op deze drukke weg zou leiden tot veel verkeershinder. Daarom heeft Hollandse Delta gekozen om de leiding te boren. Het verkeer ondervindt dan geen hinder.
De ondergrondse verbinding is bijna 50 meter lang. Vier afzonderlijke buizen van 12 meter lang worden telkens aan elkaar gelast. Naar verwachting is de boring voor het weekend klaar.

Wateraanvoerplan

De nieuwe leiding moet zorgen voor een betere aanvoer van zoet water naar het oostelijk deel van Middelharnis. De kwaliteit van het water zal hierdoor sterk verbeteren. Het is een van de laatste schakels uit het wateraanvoerplan Middelharnis, dat voortkomt uit het 'Waterplan Goeree-Overflakkee' van waterschap en gemeente.

De dochter van de molenaar is 101 geworden

STELLENDAM – Ze is geboren in de Eerste Wereldoorlog, maakte de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp mee, was getuige van de komst van de televisie, de groei van het autoverkeer en de ontsluiting van het eiland. Ja, in meer dan een eeuw maak je heel wat mee. To van den Heuvel-Bergers bereikte zaterdag 24 september de gezegende leeftijd van 101 jaar. Voor de gemeente Goeree-Overflakkee reden genoeg om locoburgemeester Gerrit de Jong naar Stellendam te zenden om haar te feliciteren en een bloemstuk te overhandigen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

To vindt het heerlijk, al die belangstelling op haar verjaardag. Haar zus, dochter, kleindochter en achterkleindochter, twee journalisten en de locoburgemeester zijn er. Ze geniet er zichtbaar van. Sowieso houdt ze van mensen om zich heen. Haar woning aan de Azaleastraat is vaak net een zoete inval. To heeft veel vrienden en kennissen en iedereen kan komen binnenwaaien. "Dat geeft wat leven in de brouwerij", zegt De Jong. To: "Heb je 't door…"

To is geboren in Goedereede. "Ik ben de dochter van de molenaar", zegt ze. Boven haar stoel hangt een schilderij van de molen om de herinnering levend te houden. Dat is voor de 101-jarige overigens geen moeilijke opgave, want ze is nog altijd helder van geest en kan veel oplepelen over vroeger. Bijvoorbeeld hoe je naar Rotterdam reisde. "Met het trammetje naar Middelharnis. Dan de boot naar Hellevoetsluis en dan weer een ander trammetje naar Rotterdam. Naar de Rosestraat."

Voor iemand die meer dan honderd verjaardagen heeft gevierd is het wel bijzonder dat ze nog zelfstandig woont. In haar huis in Stellendam, waar ze in de jaren zeventig vanuit Rotterdam-West kwam wonen, krijgt ze zes keer per dag zorg thuis. Bovendien komt elke dag haar zus van 87, die dicht in de buurt woont, op bezoek. Om het avondeten te verzorgen en voor de gezelligheid. De twee zussen kunnen het reuze goed met elkaar vinden.

Heel af en toe komt To nog buiten, bijvoorbeeld om naar de kapper te gaan in de rolstoel. Lopen doet ze niet meer. Maar dat ze tot bijna haar honderdste verjaardag kon lopen is echt een wonder. Sinds haar vijftigste moet ze een heup missen. De medici zeiden dat ze niet meer zou kunnen lopen. Maar het lukte To toch, zelfs de trap op en af. Toch leek het haar beter om niet langer in het appartementencomplex in Rotterdam te blijven wonen. Met haar man en dochter verhuisde ze naar Stellendam. Terug naar Goeree-Overflakkee. Helaas kwam haar man, die eerst een transportbedrijf in Ouddorp runde en later een sigarenwinkel in de Maasstad, al snel te overlijden. Hij was nog maar 61 jaar. To, al 37 jaar weduwe, draagt zijn trouwring om haar hals.

Het is een mooie dag, 24 september. "Het is meestal mooi weer op mijn verjaardag", zegt de jarige, "of het onweert." To is er goed aan toe, al zijn haar gehoor en gezichtsvermogen wel wat minder geworden. "Ik kan wel lezen, maar ik zie niet veel." Volgens haar familie, die veel mensen van hoge leeftijd telt, is ze gezond en zelden moe. Zelfs zegt ze: "Ik mag niet klagen, hoor, en dat doe ik niet ook. Nee, niet zeuren." Dan is het voor de locoburgemeester tijd om te gaan. To: "Heb je nog meer klanten?"

Vijf eilandelijke Muskathleten voor het goede doel naar Indonesië

De vijf Muskathleten, v.l.n.r.: Corné Stroober, Willem Jan Struik, Jaco Wolfert, Rick Struik en Imke de Ruiter.

DIRKSLAND – Berichtten we afgelopen voorjaar over een groepje jongemannen dat in Oeganda meedeed aan een Muskanthlon voor het goede doel, één van de deelnemers is zich opnieuw klaar aan het stomen voor het leveren van een fysieke prestatie, voor hetzelfde goede doel als een halfjaar geleden, alleen nu gericht op hulpverlening in een ander land. Het is Willem Jan Struik die samen met vier vrienden zich op hebben gegeven en voor aan het bereiden zijn voor deelname aan een Muskathlon in Indonesië, waar ze op 7 oktober volgend jaar naar hopen te vertrekken.

Door Hans Villerius

Een paar maanden nadat hij in Oeganda de pittige prestatie neerzette van 42 kilometer hardlopen, toen hij daar meedeed aan een Muskathlon ten behoeve van het goede doel, ging 't bij Willem Jan Struik uit Dirksland opnieuw borrelen. Na heel even het gevoel te hebben gehad dat 't welletjes was geweest – een jaar lang voorbereiden, trainen, sponsors werven, enz., én natuurlijk de zware prestatie leveren waar 't op aankomt – kwam toch al gauw het enthousiasme weer terug. En in gesprekken met wat vrienden over z'n ervaringen in Oeganda bleken die er óók warm voor te lopen om zo'n onderneming aan te gaan. In korte tijd waren vijf man 't erover eens: bij gezondheid doen we over een jaar, in oktober 2017, mee aan een Muskathlon. Opnieuw met Compassion als goede doel, maar nu gericht op hulpverlening in Indonesië.

Acties

Naast Willem Jan zijn het Imke de Ruiter, Corné Stroober, Rick Struik en Jaco Wolfert, die inmiddels volop in de voorbereidingen zitten voor hetgeen ze zich ten doel hebben gesteld: niet alleen hardlopend of fietsend een fysieke uitdaging aan te gaan – Imke en Corné 120 kilometer op de fiets, de andere drie 42 kilometer hardlopend – maar ook om per man € 10.000 mee te brengen als ze volgend jaar in Indonesië landen. Met z'n vijven dus € 50.000 en da's geen geringe opgave. Daarom zijn ze, naast fysiek trainen, ook hard bezig om door middel van sponsoring en diverse acties de nodige gelden bijeen te krijgen.
De eerste actie die op stapel staat is het verkopen van oliebollen en appelbeignets, elke zaterdag in oktober in of bij vier supermarkten op het eiland: binnen in Coop Van den Houten te Melissant en buiten bij Jumbo Sperling te Ouddorp, Coop Van Luijk te Dirksland en Plus Slingerland te Middelharnis. De eerste verkoopdag is dus a.s. zaterdag al. De jongemannen bemensen zelf de verkoopkramen, die ze geheel gesponsord krijgen door Partyservice Mierop te Ouddorp. En natuurlijk hopen ze dat ze een overweldigend afname zullen hebben. Zou ook niet verwonderlijk zijn, want de lekkernijen worden gebakken door Bakkerij Koese. Jaco werkt daar zelf en het bruinbakken van allerlei lekkers is er zijn professie, dus kwaliteit verzekerd. Mooi is dat Bakkerij Koese als hoofdsponsor de bakkerij en de machines, het vet en de olie om niet beschikbaar stelt en bakkerijexpertisecentrum en grondstoffenleverancier AB Mauri alle benodigde grondstoffen. Jaco zelf steekt er z'n vrije tijd in om de vele duizenden oliebollen en appelbeignets te bakken. Per saldo zijn de producten dus geheel gesponsord en kan daardoor de verkoopopbrengst geheel naar het goede doel. De oliebollen kosten € 0,85 per stuk, zes voor € 5 en dertien voor € 10. De appelbeignets kosten € 1,35 per stuk.
Daarnaast kunnen voor hetzelfde goede doel via de website www.israel-wijn.nl wijnpakketten worden besteld. De samengestelde pakketten kennen drie uitvoeringen: klein, middel en groot, en bevatten alle drie kwaliteitswijnen uit Israël.

Facebook

Natuurlijk timmeren de vijf Muskathleten flink aan de weg voor hun deelname aan de Muskathlon en voor de acties die ze daarvoor op touw zetten. Vooral de Facebookpagina Team-Muskathlon-Flakkee is daarbij belangrijk. Langs deze weg ondervinden de mannen inmiddels al veel enthousiaste support, zeggen ze. Zelfs van mensen die ze helemaal niet kennen.
Op de Facebookpagina komt ook een filmpje waarin de mannen zich presenteren: wie zijn wij en waarom doen we dit? "Wij hebben het hier allemaal zo goed", legt Jaco op voorhand al uit. "Het is mooi als we vanuit onze rijkdommen uit kunnen delen aan hen die nauwelijks iets hebben. God verwacht dit ook van ons, het is ook onze christelijke taak", zegt Jaco. "We hopen naar twee Indonesische eilanden te gaan, Bali en Soemba, vertelt Willem Jan. "De mensen daar wonen en leven primitief en moeten 't met een jaarsalaris doen van € 45. Met onze inzet wordt een bijdrage geleverd op het gebied van ontwikkelingswerk in de meest brede zin van het woord." Willem Jan somt op waar het geld dat ze hopen mee te brengen aan besteed zal worden. Medische zorg. Voorlichting aan kind en ouders over hygiëne, voeding en verzorging. Gezonde maaltijden. Lichaamsbeweging. (Vak)onderwijs. Huiswerkbegeleiding. Boeken en spelletjes in het klaslokaal. Lichaamsbeweging. Geestelijke vorming, bijvoorbeeld door zondagschool of Bijbelstudie, enz.
"Als wij terugkomen uit Indonesië willen we de Facebookpagina in standhouden en overdragen aan teams die ná ons aan een Muskathlon voor Compassion mee willen doen. Een vorm van estafette, zou je kunnen zeggen. Voor wie het stokje van ons overneemt is de pagina er dan al en het aantal volgers ook.

Sponsoren

Wie de vijf mannen financieel wil steunen in hun actie kan dat doen via www.muskathlon.nl. Even zoeken op deelnemer en de rest wijst zichzelf.
Daarnaast is er de mogelijkheid om in Indonesië kindjes te sponsoren voor € 33 per maand. Voor elk kind dat via één van de muskathleten wordt gesponsord, vertaalt Compassion dit op diens naam als € 1.000 die naar Indonesië wordt meegebracht. Wie op deze manier wil steunen wordt verzorgd contact op te nemen met Jaco Wolfert, e-mail jacowolfert@hotmail.com, tel. 0624113766, óf kijk op www.compassion.nl.

Koor- en samenzangavond ten bate van de stichting Woord en Daad

OUDDORP - Op zaterdag 1 oktober a.s. hopen het Delta Mannen Ensemble en het Christelijk Gemengd Rehobothkoor medewerking te verlenen aan een koor- en samenzangavond, die zal worden gehouden in de Eben Haëzerkerk van de Hersteld Hervormde Gemeente in Ouddorp, ten bate van de Stichting Reformatorische Hulpactie Woord en Daad.

Het Delta Mannen Ensemble uit Ouddorp heeft maximaal twintig mannenstemmen. De koorleden zijn afkomstig van Goeree-Overflakkee en de omliggende eilanden. Hun repertoire bevat zowel Nederlandse als anderstalige liederen (psalmen en gezangen).
Het Ensemble staat onder leiding van dirigent Dinant Struik en de organist is Jan Rozendaal. Verder verleent violiste Rebecca van Zandwijk haar medewerking.
Van het Christelijk Gemengd Rehobôthkoor van de Hersteld Hervormde Gemeente Sommelsdijk/Middelharnis komen de koorleden uit de reformatorische kerken op Goeree-Overflakkee. Het koor zingt vierstemmig en het repertoire bestaat uit Nederlandstalige liederen: psalmen, geestelijke en vaderlandse liederen. De dirigent is Marinus van Slooten en het orgel wordt bespeeld door Rik Melissant.
De opening en de sluiting zal worden verzorgd door ds. D. Zoet, predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente te Ouddorp, die ook een meditatie zal houden.

De Stichting Woord en Daad wil door het (mede) uitvoeren van projecten voor armoedebestrijding in ontwikkelingslanden ook de verspreiding van het Evangelie ondersteunen. Zij is daartoe actief op het gebied van onderwijs, arbeid en inkomen en basisvoorzieningen (gezondheid, water en landbouw).Het comité Woord en Daad Goeree-Overflakkee organiseert jaarlijks diverse acties om middelen bijeen te brengen die ten goede komen aan de door Woord en Daad ondersteunde projecten.Tijdens de zangavond zal daarom een collecte worden gehouden en zijn ook sponsors benaderd om een bijdrage te leveren in de kosten van de organisatie. De opbrengst zal, na aftrek van de kosten, worden besteed voor het jaarthema 2016 van Woord en Daad: 'Cashew, de noot aan de man!' In het kader van dit thema vragen wij uw steun voor de productie en verwerking van cashewnoten in Benin en Burkino Faso. Dit om zo boerengezinnen en fabrieksarbeiders te helpen aan een baan. Door de uitvoering van dit project kan worden voorzien in werkgelegenheid en inkomen voor duizenden gezinnen.

Door deze avond te bezoeken kunt ook u hieraan uw bijdrage leveren. De aanvang is 19.30 uur en de kerk is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Vijf themabijeenkomsten over het ouder worden

Het initiatiefteam, ds. Edwin de Jong en de dames Carla Tuk en Jobje Hoek-Van Poortvliet.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zingeving en Beleving. Onder deze mooie titel verwijzend naar oud zijn of oud worden, organiseert de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp een vijftal informatieve middagbijeenkomsten waarin professionele inleiders vanuit hun beroepservaring onderwerpen presenteren die te maken hebben met praktische en concrete vraagstukken over gezondheid en palliatieve zorg, maatschappelijke zorg en Wmo, testament en nalatenschap, vragen bij het levenseinde en zingeving en spiritualiteit. Wethouder Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee start de serie op maandagmiddag 10 oktober. Hij is inleider bij het onderwerp Maatschappelijke Zorg en Wmo.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

In de bijeenkomsten wordt een breed scala van thema's besproken dat in de praktijk vaak niet is ingevuld. Of niet naar wens duidelijk is geregeld. Er is in de workshops alle ruimte voor interactie. Stel uw vragen. Waar kan men als oudere bij geholpen worden? Wat kan specifiek voor u van toepassing zijn? Voor deze - gratis - informatieve bijeenkomsten is een ieder hartelijk uitgenodigd. Wees welkom. Laat u actueel en gericht bijpraten en informeren over de voortdurend wisselende details. Bent u op de hoogte van de meest actuele veranderingen? Wat kan het voor u betekenen? Voel het als een steun in uw rug bij beslissingen die u wilt nemen. Het kan geestelijke rust brengen als u zelf tijdig onderwerpen geregeld hebt. Dat geldt voor alle thema's die in deze vijf workshops aan de orde zullen komen. Het respectvol bespreekbaar maken van punten die de doelgroep - ouderen - raken. Daar gaat het om. Met een insteek vanuit ieders eigen overtuiging en levensopvatting.

Vooruitschuiven

Het initiatief tot deze themabijeenkomst komt van ds. Edwin de Jong van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Bij zijn bezoeken aan en gesprekken met ouderen komen regelmatig vraagstukken aan de orde waaruit blijkt dat men daar (nog) geen stappen voor heeft ondernemen. Los van de schroom die er soms is om er over te praten, worden knellende problemen over toekomstige huisvesting en bijvoorbeeld het inschakelen van hulp bij gezondheidsklachten, vooruit geschoven. Zaken zijn niet geregeld op de wijze die de man of vrouw zelf wil. In acute situaties geeft dit extra zorgen. In de huidige maatschappij blijkt regelmatig dat ouders dan niet als een - vanzelfsprekendheid - terug kunnen vallen op de inzet van hun kinderen. Vaak wonen die niet in dezelfde plaats en hebben eigen drukke werkzaamheden.

Informatie aanreiken

De predikant deelde zijn bevindingen met pastoraal werker Carla Tuk en Jobje Hoek-Van Poortvliet vanuit het ouderenwerk. Ook zij signaleerden deze vraagstukken in de praktijk. In individuele gesprekken en ook bij bijvoorbeeld 55 plus-bijeenkomsten. "Daar ben ik nog te jong voor, om me er nu al druk over te maken", is een citaat. In gezamenlijk overleg werd het zinvol geacht een vijftal verschillende aspecten rondom het ouder worden te laten belichten. Laagdrempelig. Toegankelijk voor iedereen. Bijeenkomsten die mensen willen helpen. Gerichte informatie aanreiken waardoor het mogelijk kan zijn om duidelijker keuzes te kunnen maken. Gebleken is dat het negeren van het "ouder worden" oorzaak kan zijn van problemen.

Eigen insteek

Het is duidelijk dat er - bijvoorbeeld - fantastisch werk wordt verricht in de Thuiszorg. Maar weet men op de cruciale momenten waarvoor men hulp kan verwachten?. Er is de laatste tijd zoveel veranderd op het gebied van het sociaal domein, waar de gemeentelijke overheid de taken van het rijk heeft overgenomen. Wie kan worden geraadpleegd en ingeschakeld?. Ieder kan een eigen weg kiezen. Eigen verantwoordelijkheid invullen. Maar is dat ook helder vastgelegd voor de naaste, de direct betrokkenen. Dat is belangrijk. Als er niets geregeld is, moeten anderen de beslissingen nemen. Denk daarbij aan de fase van het levenseinde. Een testament. Nalatenschap. Zijn er afspraken gemaakt? In droeve omstandigheden kan onduidelijkheid tot extra verdriet leiden.

Hogere leeftijd

Wij zien dat mensen ouder worden. We mogen daar dankbaar voor zijn. Maar het betekent ook dat met het stijgen van de leeftijden gezondheidsproblemen, klachten, toenemen. Wat wilt u daarbij / daarover met uw huisarts delen?. Een ander aspect is dat steeds meer mensen er de voorkeur aangeven om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen (in levensbestendige huisvesting). Wat kan dan wel. Wat kan niet? Op veel van deze vragen hoopt de organisatie dat de uitgenodigde themadeskundigen een antwoord aanreiken. U in de gelegenheid stellen daarop door te praten.

Info en aanmelden

Heeft u belangstelling?. Dan is het prettig als u zich aanmeldt. Dat kan bij Carla Tuk (06.28956210), info@taanzee.nl of bij Jobje Hoek-Van Poortvliet (0187 681780), j.hoekvanpoortvliet@upcmail.nl . Uiteraard kunt u aan hen nadere informatie vragen. De bijeenkomsten op onderstaande datums, zijn steeds van 14.30 – 16.00 uur (inloop vanaf 14.15 uur) en worden gehouden in de Ontmoetingsruimte Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp. U bent van harte welkom. Er zijn aan deelname geen kosten verbonden en voor een kopje koffie / thee wordt gezorgd.

Programma

De vijf themamiddagen over de uitdagende aspecten van het ouder worden zijn:                

Maandag 10 oktober: Maatschappelijke zorg / Wmo. Inleider wethouder/portefeuillehouder sociaal domein, de heer Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Maandag 14 november: Thema Testament en nalatenschap. Inleider oud-notaris Leo de Kooning

Maandag 16 januari 2017: Gezondheidszorg en palliatieve zorg. Inleider oud-huisarts Jan Baks.

Maandag 13 februari: Informatie rond te nemen stappen bij levenseinde / overlijden. Inleider de heer Krijn Breen, begrafenisondernemer.

Maandag 13 maart: Zingeving en spiritualiteit. Inleider ds. Edwin de Jong.

'Uw zorg onze zorg' bijeenkomst Adviesraad Sociaal Domein

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hoe hebt u al die veranderingen in de zorg, thuiszorg, mantelzorg, dagopvang, jeugdzorg, participatie ervaren? Ineens minder huishoudelijke hulp, minder uren dagopvang, jeugdzorg die drastisch werd gewijzigd, een tegenprestatie leveren omdat u voor uw inkomen afhankelijk bent van de gemeente.

"Nu is er eindelijk een mogelijkheid om uw verhaal te vertellen, om uw stem te laten horen" aldus de Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee.

Op 1 januari 2015 zijn belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de zorgverleningswetgeving.

De transitie van Awbz naar Wmo en Zorgverzekeringswet

De Awbz is deels overgegaan naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 via de Wmo verantwoordelijk voor ondersteuning en begeleiding van hun inwoners. Het beschermd wonen valt nu ook onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Goeree-Overflakkee. Wijkverpleging, op behandeling gerichte GGZ, behandeling/revalidatie bij een zintuiglijke beperking en een groot deel van alle persoonlijke verzorging, komen in het basispakket van de zorgverzekering. 5% van de mensen krijgt verzorging vanwege cognitieve problemen. De verzorging van deze groep is overgeheveld naar gemeenten.

Transitie van de jeugdzorg

Gemeenten hebben een jeugdhulpplicht: kinderen tot 18 jaar ontvangen de hulp die nodig is. Kinderen die op grond van ernstige beperkingen hun verdere leven 24-uurs zorg of permanent toezicht nodig hebben, houden aanspraak op de Wet langdurige zorg (Wlz).

De Participatiewet

Het doel van de Participatiewet is om meer mensen, ook diegenen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De wet richt zich op de doelgroepen van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW), de Wajong en de Wet werk en bijstand (WWB). Delen van de laatste twee wetten zijn opgegaan in de Participatiewet. De gemeente is dus verantwoordelijk geworden voor mensen die ondersteuning nodig hebben om te kunnen werken. De Participatiewet geeft de gemeenten een aantal instrumenten om te zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking een plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden. De belangrijkste zijn loonkosten­subsidie en beschut werk. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over extra banen.

De stelselwijzigingen zijn erop gericht dat:

mensen sneller geholpen worden bij zorg- of ondersteuningsvragen; mensen zorg en ondersteuning krijgen die zoveel mogelijk aansluit op hun persoonlijke (thuis)situatie, mogelijkheden en sociale netwerk; mensen die anderen zorg of hulp (willen) bieden, daarvoor alle ruimte en steun krijgen; de omvang en de kosten van de verzorgingsstaat beperkt worden.

De Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee (voorheen Wmo-Adviesraad Goeree-Overflakkee) wil graag weten wat dit allemaal voor u betekent heeft. "Natuurlijk vangen we regelmatig signalen op, zowel positief als negatief, maar nu willen we het graag eiland-breed horen. We willen graag op een rijtje zetten wat de gevolgen van de decentralisaties voor u als inwoner van Goeree-Overflakkee zijn, om daarna de gemeente een goed advies te kunnen geven op die punten waar het beleid nodig bijgestuurd moet worden. Vanzelfsprekend gaan we geen namen doorgeven, maar alleen knelpunten, positieve gevolgen, of broodnodige beleidswijzigingen".

"Laat daarom uw stem horen op maandag 3 oktober 2016 in het Diekhuus te Middelharnis. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur, sluiting 21.15 uur. Spreker: Mariëtte Teunissen van Zorgbelang Zuid-Holland".

Haar aandachtsgebieden zijn: Programma Aandacht Voor Iedereen, Cliëntenparticipatie Sociaal Domein, Meldpunt Zorg, Wmo en Mantelzorg.

Maand van de Geschiedenis verlegt grenzen

Het paspoort voor de jeugd.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Grenzen. Dat is het thema van de Maand van de Geschiedenis, die in oktober plaatsvindt in het hele land. Ook op Goeree-Overflakkee staan er diverse cultuurhistorische activiteiten en evenementen op het programma. Deze zijn grotendeels georganiseerd door dezelfde partijen die de eilandelijke Maand van de Geschiedenis in 2015 tot een succes maakten: Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, historische vereniging De Motte, Streekmuseum Goeree-Overflakkee en het streekarchief. Neem kennis van historische grenzen, verleg je grenzen en maak grensoverschrijdende dingen mee.

Door Kees van Rixoort

Voorproefje van de Maand van de Geschiedenis is de presentatie van het eerste polderkatern, over de polder van Sommelsdijk, op vrijdag 30 september. De presentatie van het door Sociëteit Rethorica vervaardigde boekje vindt plaats in de remonstrantse kerk te Sommelsdijk.

Herman Pleij spreekt op 12 oktober in Het Rondeel te Middelharnis over grenzen (Archieffoto Eilanden-Nieuws)

Museum

Een dag later is de officiële start van de Maand van de Geschiedenis in het Streekmuseum. Die dag, na de bijeenkomst voor genodigden in de ochtend, presenteert het museum het Erfgoedlijnen-project 'Water, het DNA van Goeree-Overflakkee' en 'Geluiden in het Streekmuseum'. Te zien is hoe het eiland leeft en overleeft met water, onder andere via een film over de ontstaansgeschiedenis van Goeree-Overflakkee. De inpolderaars ging grensverleggend te werk. Met de toegevoegde geluiden komt de geschiedenis in het museum tot leven. De entree is 5 euro en de eerste honderd bezoekers krijgen die dag een waterdichte beschermhoes voor hun mobiel cadeau. In het Streekmuseum is ook nog de gehele maand oktober de expositie 'Paaseiland op Goeree-Overflakkee' te zien. Voor de jeugd is een Paspoort samengesteld: een boekje dat de bezitter door middel van opdrachten door het museum leidt. Daarbij kan hij of zij het verleggen van grenzen tegemoet zien.
In het Ouddorps Raad- en Polderhuis is de gehele maand meer te zien over het thema 'de Romeinse grens op Goeree'. Daarnaast toont de expositie 'Ouddorpers in den vreemde' dorpelingen die emigreerden (de grens overstaken).

Groeten uit…

De bibliotheek heeft vrijwel alle basisscholen op het eiland voorzien van kleurplaten in de vorm van een ansichtkaart met 'Groeten uit…' De leerlingen kunnen niet alleen kleuren, maar ook, op de achterkant, hun verhaal kwijt over de vakantie die ze achter de rug hebben. Daarbij zijn uiteraard grenzen overschreden. Voordat de Maand van de Geschiedenis begint, worden alle ansichtkaarten verzameld. In oktober volgt een expositie in de vestigingen van de bibliotheek in Middelharnis en Ouddorp. De winnaar krijgt – met de groep waarin hij of zij zit – een gratis rondleiding door het Streekmuseum.

Tweede Wereldoorlog

Op donderdagavond 6 oktober geven Kees Stoutjesdijk en bakker Jan van Harberden uit Melissant een lezing over het reilen en zeilen van de bevolking van Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen werken ze aan een boek met verhalen over onder meer de eerste levensbehoeften, de brandstofvoorziening, de ziekenzorg, het distributiesysteem en de landbouw. Dit boek komt in april 2017 uit. Tijdens de lezing vertellen Stoutjesdijk en Van Harberden over hun zoektocht en de verhalen die ze opdoken. De lezing begint om 20.00 uur. Plaats van handeling is de Tech in Middelharnis. De entree bedraagt 5 euro (inclusief koffie of thee). Reserveren is noodzakelijk. Dat kan via k.stoutjesdijk@ww2research.nl of 06-51471389.

Herman Pleij

Op woensdag 12 oktober is Het Rondeel het decor van de Avond van de Geschiedenis. Emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij spreekt dan over het thema 'Grenzen'. Dit in de meest brede zin van het woord. De entree bedraagt 7,50 euro (inclusief koffie of thee). Kaarten reserveren kan via www.leerenbeleef.nl of aan de balie van een van de bibliotheekvestigingen.

Memories in Mud

Stichting WO2GO verzorgt op vrijdag 14 oktober een filmavond. Het publiek krijgt een documentaire te zien met de titel 'Memories in Mud' ('Herinneringen in de klei'). Regisseur en producer Raoul de Zwart, maker van deze film, is aanwezig voor een inleiding plus toelichting. De film gaat over de ruim 65 jaar lange zoektocht die de nabestaanden van twee bemanningsleden van een in Noord-Holland gecrashte Engelse bommenwerper ondernamen. Daarnaast zal Dennis Notenboom, voorzitter van WO2GO, het een en ander vertellen over vliegtuigbergingen op en rond Goeree-Overflakkee. Ook aan de orde komen toestellen die nog op Goeree-Overflakkee zouden moeten liggen en waarom die niet of misschien ooit wel geborgen worden. De filmavond wordt gehouden in de Tech te Middelharnis. De aanvang is 20.00 uur. De entree is gratis. Reserveren (verplicht) kan via info@wo2go.nl of 06- 51859641.

Criminaliteit

Op 26 oktober is het Streekmuseum open en kunnen de bezoekers een grensoverschrijdende avond tegemoet zien. Centraal staan de criminaliteit, de rechtspraak en de straffen in vroeger tijden. Waar ligt de pijngrens? De avondopenstelling is van 19.00 tot 21.30 uur.

Holland-Zeeland

Op 29 oktober is het Kerkstraatje het decor voor een toneelstuk over de grens tussen Holland en Zeeland, die ooit tussen Middelharnis en Sommelsdijk liep.


kader
Voor 'Water, het DNA van Goeree-Overflakkee' ontving het Streekmuseum subsidie van de provincie Zuid-Holland, Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Goeree-Overflakkee. Onwijs in Oude-Tonge leverde de touchscreenschermen, Beeldkracht in Stellendam maakte de filmpjes en de Stickerleverancier in Den Bommel produceerde de levensgrote afbeelding van de watersnood.

RijbewijsApp bij Stam Autorijschool

DIRKSLAND - Sinds twee jaar heeft Stam Autorijschool een gratis RijbewijsApp beschikbaar voor alle leerlingen. "Tegenwoordig kan je namelijk als rijschool niet achterblijven op de digitalisering. Vooral niet wanneer je kijkt naar het dagelijks gebruik van de smartphone in de leeftijdscategorie waarin veelal het rijbewijs wordt gehaald", aldus de mensen van Stam Autorijschool.

"De RijbewijsApp geeft veel transparantie. Met deze app ben je als leerling overal en altijd volledig op de hoogte van het verloop van de rijlessen. Het biedt je een overzicht van de gereden lessen met bijbehorende data en tijden. Je lesafspraken staan in een persoonlijke planning met dito inlogcode en zijn daarom direct binnen je handbereik via je smartphone of computer.
Ook alle financiële afwikkelingen staan overzichtelijk in een tabel en zijn volledig up to date. De facturen van de gereden rijlessen worden digitaal naar je inbox verzonden. Je betalingen worden tevens direct gekoppeld aan de verzonden factuur. Daarnaast is het mogelijk om een cc aan te maken, zodat je ouder of verzorger ook volledig op de hoogte kan zijn.
Als leuke bijkomstigheid geeft de RijbewijsApp je een half uur voor aanvang van de geplande rijles een automatisch berichtje op je smartphone; en dat is natuurlijk superhandig!"

Mee info: Bert-Jan & Gabriëlle Stam; GO Stam Autorijschool Dirksland.
www.stamautorijschool.nl / 06 53517885.

Ondernemers vieren het najaar bij Fletcher Duinzicht

OUDDORP – Naar goed gebruik hield de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee donderdagmiddag 22 september haar jaarlijkse Najaarsborrel. Was men hiervoor de laatste twee jaar te gast in Hotel-restaurant De Gouden Leeuw te Goedereede, ditmaal was Fletcher Restaurant Duinzicht te Ouddorp gastheer. Onder nazomerse zonneschijn over het knusse terras van het restaurant genoten vele eilandelijke ondernemers van een hapje en een drankje, uitstekend verzorgd door het vriendelijke restaurantpersoneel. Intussen was er alle gelegenheid om te netwerken en de collegiale banden aan te halen. Van de gelegenheid om elkaar zo, in ongedwongen sfeer, te ontmoeten en wellicht tot zaken te komen werd weer enthousiast gebruik gemaakt. (Tekst en foto's: Hans Villerius)

Informatiemarkt vergroot kennis over dementie en hoe je ermee kunt omgaan

De drukbezochte informatiemarkt 'Leven met dementie'. Foto-inzet: het zojuist verschenen signaleringskaartje 'Herken dementie'. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Mensen met dementie, mantelzorgers, professionals en leerlingen kwamen woensdag 21 september in groten getale op de informatiemarkt 'Leven met dementie' af. De markt was een initiatief van Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee, zorgverzekeraar CZ en de gemeente Goeree-Overflakkee en vond plaats in het Diekhuus te Middelharnis.

Door Kees van Rixoort

Centraal stonden vragen als 'wat is dementie?', 'hoe kunt u ermee omgaan?' en 'welke producten, diensten en nieuwe ontwikkelingen kunnen u ondersteunen?' Een zaal van het Diekhuus was ingericht als markt met kraampjes van onder meer Careyn, CuraMare, Stichting ZIJN, Alzheimer Nederland en de organiserende organisaties. En buiten was zorgboerderij De Schaapskooi aanwezig met levende have.
Maar er was meer dan een verzameling kramen met informatiemateriaal en moderne apparaten om het geheugen te testen. De bezoekers konden in twee andere zaaltjes van het Diekhuus aanschuiven voor demonstraties en workshops. Zo vertelde Ivo de Koning van Verkerk over 'zorg op afstand' door middel van domotica: hulpmiddelen die het mogelijk maken om langer zelfstandig te blijven wonen. Een fysiotherapeut, Maarten Stout gaf samen met Heleen Geelhoed een workshop 'dementie in beweging'.

Dementia-App

Ook interessant was de presentatie van de dementia-App. Pieter Hasenaar ontwikkelde de app samen met zijn broer nadat bij hun moeder de diagnose Alzheimer werd gesteld. Sindsdien is het hard gegaan. 38 gemeenten in Nederland stellen de app gratis beschikbaar. Daarnaast is er serieuze belangstelling in onder meer Mexico, Finland en Indonesië.
De dementia-App is een hulpmiddel voor mensen met dementie. Ze zien welke dag het is, hoe laat het is (op een klok met wijzers) en welke activiteiten er op het programma staan: ontbijten, groene kliko buitenzetten, medicijnen nemen… Ook bevat de app geheugenspellen en, om de herinnering levend te houden, een fotoalbum en Polygoonjournaals uit de jaren 1945-1976. Maar de app is er ook voor de mantelzorger en de zorgprofessional. Er staat bijvoorbeeld een informatiekiosk over dementie op en een logboek om de dagelijkse ervaringen in bij te houden. "De dementia-App geeft structuur aan de dag, ontzorgt de mantelzorger en heeft – essentieel – mogelijkheden om plezier met elkaar te maken", vatte Pieter Hasenaar samen.
Zorgverzekeraar CZ stelt de app gratis beschikbaar aan de verzekerden. Op Goeree-Overflakkee is een hoog percentage van de inwoners bij CZ verzekerd. Wie dat niet is, kan de app ook gratis downloaden. In dat geval betaalt de gemeente.
De gemeente Goeree-Overflakkee wil namelijk helpen "de zorg rond mensen met dementie zo goed mogelijk met elkaar te organiseren", zoals wethouder Gerrit de Jong zei tijdens de officiële opening van de informatiemarkt.

Signaleringskaartje

Voordat hij de aanwezigen een "leerzame middag en avond" toewenste, wees hij op het signaleringskaartje 'Herken dementie', dat zojuist is verschenen. Het kaartje is ontwikkeld door een werkgroep van Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee, CZ en de gemeente Goeree-Overflakkee. Het kaartje bevat tien signalen die op dementie zouden kunnen wijzen (zoals vergeetachtigheid, vergissingen in tijd, plaats en persoon, taalproblemen, onrust). Ook staat erop hoe je daar het beste mee kunt omgaan en wat je beter niet kunt doen. Tot slot bevat het signaleringskaartje het telefoonnummer van de wijkverpleegkundige. Het kaartje zal de komende tijd op Goeree-Overflakkee worden verspreid.

Vogelcentrum Goeree-Overflakkee opent op Dierendag haar deuren

STELLENDAM – Op Dierendag, dinsdag 4 oktober, opent Vogelcentrum Goeree-Overflakkee haar deuren aan het Oranjeplein in Stellendam.

Vogelcentrum Goeree-Overflakkee is ruim drie jaar geleden van start gegaan op een andere locatie van het Oranjeplein – naast Hairstyling Hélène. Nu is men aan het verhuizen naar het pand waar eerste een drogist was gevestigd.

In het nieuwe onderkomen is ook weer een heel breed assortiment: Van levend voer, droog-, nat- en diepvriesvoer voor honden, katten, knaagdieren, konijnen, vissen, vogels, reptielen tot visvergunningen, levend lokaas, lokvoer, hengelsportartikelen, allerlei honden-, katten-, knaagdieren-, vistoebehoren, verschillende soorten dierenverblijven, bodembedekkers, bestrijdingsmiddelen, vitamines enz. enz. Ook voor vogels, knaagdieren, konijnen en vissen kan men terecht bij Vogelcentrum Goeree-Overflakkee.

Nieuw op deze locatie is Volièrebouw Flakkee www.volierebouw-flakkee.nl. Hier zorgt men voor de bouw van allerlei dierenverblijven, zoals caviaflats, volières, kweekkooien, vluchten, vijverpanelen enz. Alles wordt geheel naar uw wens van duurzaam, kwalitatief hoogwaardig materiaal op maat gemaakt. Tevens zijn losse materialen voor de zelfbouwer verkrijgbaar.

Er is ook een uitgebreide aquarium- afdeling, waar u terecht kunt voor zoet-, zout- en koudwater vissen en toebehoren.

Verder is er een grote vogelafdeling met allerlei tropische vogels, wildzang en verschillende soorten parkieten.

Rondom de opening zijn natuurlijk spetterende openingsaanbiedingen.

Jack Verkamman is financieel reisleider

Jack Verkamman. Foto: Hans Villerius

(Advertorial)

"Deze zomer was ik kort met vakantie. Ook wanneer er dan klanten bellen vind ik dat niet vervelend. Ik heb enorm veel plezier in mijn werk; als ik wakker word zie ik er naar uit om weer gauw aan de slag te gaan." Jack Verkamman is gefascineerd door de financiële wereld en het bouwen van lange termijn relaties.

Na een carrière bij de Amrobank en de Rabobank is hij begin 2014 een eigen adviespraktijk gestart: Duisenburgh Vermogensregie Verkamman. De belangrijkste redenen voor deze stap waren dat hij aandacht wil blijven schenken aan zijn klanten en graag advies op maat biedt. "Bij grootbanken moet een beleggingsspecialist vaak zo'n 180 klanten bedienen. Dat wil ik niet, want dan kan ik de betrokkenheid die ik voor ogen heb niet waarmaken. Daar komt bij dat klanten bij een bank vaak te maken hebben met wisselende adviseurs." De kersverse ondernemer heeft geen moment spijt gehad van zijn overstap van de bank naar een eigen onderneming. "Nu kan ik veel meer tijd en aandacht geven aan mijn klanten, ik ken ze persoonlijk en speel pro-actief in op de financiële behoeften en mogelijkheden die zich voordoen. Dat gaat als vanzelf omdat ik met de klant meegroei en de situaties herken. Uiteraard bel ik mijn klanten altijd even op hun verjaardag om ze te feliciteren."

Verkamman is niet alleen specialist op het gebied van beleggingen, maar ook financieel planner. "Het is belangrijk om naar het complete plaatje te kijken. Dus niet alleen naar beleggingen, maar bijvoorbeeld ook naar pensioenopbouw, schenkingsplannen, testament of hypotheek. In sommige gevallen adviseer ik juist om de hypotheek af te lossen in plaats van het geld te beleggen. Dat gaat dan weliswaar ten koste van mijn toekomstige verdiensten, maar het beste advies voor de klant staat altijd voorop. Zowel met beleggen als met ondernemen wil ik niet 'even snel scoren'. Ik geloof in een doordachte visie en focus mij op langere termijn."

"Doordat ik ben aangesloten bij Duisenburgh Vermogensregie is de continuïteit uitstekend gewaarborgd en heb ik toegang tot een groot netwerk van financiële experts en duizenden beleggingstitels.

Jack Verkamman heeft een kantoor in het pand van Regiobank John. P. de Wit in Stellendam. Maar liever spreekt hij af bij mensen thuis. "Dan zijn mensen meer op hun gemak en is alle informatie bij de hand." Verkamman woont zelf in Barendrecht, maar komt erg graag op het eiland. Ik hou van de nuchtere cultuur; de recht-door-zee mentaliteit. Als hij op vrijdag op Goeree-Overflakkee is gaat hij altijd even kijken in de haven van Stellendam. "De visserij vind ik prachtig, daar liggen tenslotte mijn roots."

Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Belangenbehartiger (kader)

"Uniek is mijn dienstverlening vermogensregie. Hierbij worden, deze partijen en andere adviseurs, namens de klant door mij aangestuurd. Zo houd ik de vinger aan de pols m.b.t. de totale risico- en rendementsontwikkeling, de spreiding, de voortgang en het onderhoud. Ook onderhandel ik over de tarieven. Wij kennen de markt." Vermogensregieklanten ontvangen periodiek een helder totaalbeeld van de gehele vermogenssituatie.

Langeweg 63, Stellendam
085-4894894, 06-52525994
jmverkamman@duisenburgh.nl
www.duisenburgh.nl/verkamman

'Het Binnenhuis' krijgt nieuwe eigenaren

Links de drie bekende gezichten van 'Het Binnenhuis', rechts Bas van den Bos en Gerrit Versluis (r.). Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Het klinkt misschien wat onwennig, maar met ingang van aanstaande zaterdag is de bekende woonwinkel 'Het Binnenhuis' in Middelharnis niet meer van Julia en Jan Campfens. Decennia lang is hun naam aan Het Binnenhuis verbonden geweest, een begrip op het eiland, maar per 1 oktober hebben ze de zaak verkocht aan Bas van den Bos en Gerrit Versluis. En die zetten het bedrijf voort onder de naam 'Berg & Berg Middelharnis, uw binnenhuisadviseur'.

Door Hans Villerius

Het blijft dezelfde winkel, met hetzelfde assortiment, dezelfde kwaliteit en deskundigheid, dezelfde merken, dezelfde gezellige en ongedwongen sfeer, en Julia en Jan blijven deels ook aan Berg & Berg Middelharnis verbonden. Ze wilden 't alleen wat rustiger aan gaan doen. En die mogelijkheid deed zich voor.
Via hun collegiale netwerk kwamen Julia en Jan in contact met Bas en Gerrit. Die hebben allebei een eigen bedrijf op het gebied van woningstoffering. Bas (46) heeft in Sliedrecht een bedrijf in projectstoffering, daarvóór heeft hij als winkelverkoper in de woninginrichtingsbranche gewerkt. En Gerrit (58) heeft in Rockanje eenzelfde winkel als Het Binnenhuis in Middelharnis. Maar in het verleden werkten ze als collega's samen bij dezelfde baas. Dat ging toen al zo goed dat niet alleen de contacten zijn gebleven, maar ook spraken ze in die tijd naar elkaar uit dat ze 't mooi zouden vinden als ze ooit nog eens samen een bedrijf konden gaan runnen.
En toen kwam de winkel van Julia en Jan 'voorbij'. Het Binnenhuis en de bedrijven van Bas en Gerrit zijn aangesloten bij dezelfde inkooporganisatie. Daardoor was er van alle kanten veel herkenning, wat de weg tot overname als vanzelf baande. Samen gaan Bas en Gerrit nu 'Middelharnis' doen. "We zetten deze winkel voort op dezelfde professionele en gemoedelijke manier als Julia en Jan dat deden. De productgroepen en A-merken blijven, alleen worden wij als franchisenemers – hoewel onze winkels geheel autonoom zijn – meer gefaciliteerd vanuit de inkooporganisatie.
In de dagelijkse praktijk is 't Bas die in Middelharnis de Berg & Berg winkel gaat runnen. Eén dag in de week is Julia er ook. Jan blijft het meetwerk en het staand stoffeerwerk doen, dus de raamdecoratie, en Bas' vaste stoffeerders uit Sliedrecht zullen ook op Goeree-Overflakkee vertrouwde gezichten worden. Gerrit neemt voor Middelharnis de gehele administratieve tak van sport voor zijn rekening en doet dat vanuit zijn winkel in Rockanje. Hij is dus op de achtergrond aanwezig. Maar met z'n allen gaan ze ervoor dat het succes en de klantentevredenheid van Het Binnenhuis in Berg & Berg Middelharnis onverminderd doorgaat.

Waar stond deze Flakkeese boerderij?

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ergens op het centrale gedeelte van Flakkee moet deze boerderij hebben gestaan. Maar waar? De stee is gebouwd in het midden van de achttiende eeuw. Dat is duidelijk. De klederdracht is Flakkees. Dat is onmiskenbaar. Bekend is dat de stee ooit is bewoond door de familie Roodzant. Maar daarmee houdt de kennis op. Wie weet in welke polder of aan welke dijk de boerderij stond? Reacties naar: redactie@eilandennieuws.nl

RGO viert jaar lang 100 jarig jubileum

De RGO is trots op het logo dat Alex Spelt uit vmbo4 voor dit bijzondere jubileumjaar heeft ontworpen. Het zal gebruikt worden op alle uitingen die betrekking hebben op de jubileumactiviteiten!

MIDDELHARNIS - In september 2017 bestaat de RGO in Middelharnis 100 jaar. Komend schooljaar staat in het teken van dit jubileum.

Het startschot wordt gegeven op zaterdag 1 oktober met een fancy fair/rommelmarkt, waar van alles te beleven zal zijn: een kunstmarkt, verkoop van boeken en spellen, oude waardevolle schoolmaterialen en er zijn muzikale optredens, hapjes (er worden taarten en cupcakes verkocht) en drankjes. In de loop van het jaar worden er avonden georganiseerd die in het teken staan van 'RGO 100'. Zo zal er een extra Quiznight zijn met als thema 'De eeuw van de RGO'. Daarnaast worden er lezingen, presentaties en optredens georganiseerd. Het hoogtepunt van het jubileum zal zijn in de eerste week van september 2017. Voor de leerlingen zijn dat dagen met allerlei speciale activiteiten en festiviteiten. Het jubileumjaar wordt afgesloten met een grote reünie op zaterdag 9 september 2017.

De eerste activiteit in het kader van dit jubileumjaar, een fancy fair mét o.a. een boeken- en kunstmarkt is al snel, op zaterdag 1 oktober a.s. De jubileumcommissie wil op die dag graag een kraam inrichten met kunst, curiosa en kitsch. Denkt u aan dat oude schilderijtje dat u nog steeds op zolder bewaarde, die foto in dat kitscherige lijstje, een beeldje dat ooit ergens in een huiskamer stond, spellen waar u niets meer mee doet of kunstvoorwerpen die u wel zou willen doneren. Met onder meer de opbrengst van deze markt hoopt de jubileumcommissie van de RGO een jaar lang veel leuke jubileumactiviteiten te kunnen organiseren. De fancyfair is van 10.00 tot 16.00 uur.

Reacties, vragen, spullen?

Heeft u spullen die u zou willen aanleveren t.b.v. deze fancy fair/rommelmarkt op 1 oktober of heeft u vragen over dit jubileum, dan kunt u een e-mail sturen aan: R.Mulder@rgomiddelharnis.nl.

Namiddagconcert met Engelstalige hymns

DIRKSLAND - 'Inspirational Psalms' is de titel van het unieke concert dat COV Laudando geeft op 1 oktober in de Hervormde Kerk van Dirksland.

Bijzonder is dat het publiek de gelegenheid krijgt om samen met het koor Engelse hymns te zingen. Bij een aantal hymns zingen de sopranen een prachtige tegenstem. Het concert begint om 16.00 uur en zal rond 17.30 uur afgelopen zijn en is daarom ook geschikt voor jonge kinderen! De kerk is geopend vanaf 15.30 uur. Komt u ook meezingen en luisteren?

De toegangsprijs is beperkt gehouden; toegangskaarten voor volwassenen kosten €5,- en voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50. Als speciaal gezinstarief kun je voor € 15,- met 2 volwassenen en 3 kinderen t/m 12 jaar dit concert bijwonen. Vooraf kunt u via de website toegangskaarten bestellen met korting. Op de avond van het concert zijn de kaarten tegen normaal tarief verkrijgbaar bij de ingang van de kerk.
Op het programma staan verschillende Anthems en psalmcomposities van o.a. Purcell, Stanford, Wesley en Walmisley.
Deze middag staat onder de deskundige leiding van dirigent Rinus Verhage. Organist Wim Diepenhorst zal het koor en de samenzang begeleiden en zal de mogelijkheden van het mooie orgel in de kerk ook solo laten horen.

Zangers gezocht

Houd je van zingen en zou je graag eens een monumentaal koorwerk mee willen zingen? Dan is dit je kans! COV 'Laudando' zal samen met ROV 'Canto di Lode' uit Rotterdam het magistrale oratorium "Paulus" van F. Mendelssohn ten gehore brengen op 17 juni 2017 in de Grote Kerk van Maassluis. Nieuwsgierig geworden? Je bent vanaf 5 oktober 2016 van harte welkom om met ons mee te studeren en te kijken of je het leuk vindt. We oefenen wekelijks op woensdagavond in de Emmaüskerk, Koningin Julianaweg 64 te Middelharnis. Wil je meezingen of heb je nog vragen? Geef jezelf op of stel je vragen via secretaris@covlaudando.nl.

Gratis patat voor bewoners van Ebbe en Vloed

OUDE-TONGE – Onlangs zijn alle bewoners van Ebbe en Vloed verrast met patat en een snack. Dit werd aangeboden door Irma Prooij en Piet Eppinga van Globe Partyservice, om hun nieuwe patatkar in te wijden. Irma is naast mede-eigenaar van de nieuwe patatkar ook werkzaam in Ebbe en Vloed. Als geen ander weet ze waar de bewoners blij van worden en ontstond haar idee een gratis patatmaaltijd aan te bieden. De heer C. van de Klundert mocht het eerst zijn patat in ontvangst nemen. Met behulp van vrijwilligers was het voor iedereen genieten en een gezellig samenzijn.

SOMMELSDIJK – Op vrijdag 30 september presenteert Sociëteit Rethorica het 'Polderkatern Sommelsdijk'. Het boekje beschrijft de geschiedenis van de polder en is het eerste deel van de serie 'Blik op de agrarische geschiedenis van Goeree-Overflakkee'. De presentatie vindt plaats in de remonstrantse kerk te Sommelsdijk. Tijdens de presentatie zijn Hillebrand Ehrenburg en Marcel Meyer aanwezig om meer te vertellen over de inpolderingen in Suriname, waarvoor gouverneur Cornelis van Aerssen, eerder ambachtsheer van Sommelsdijk, opdracht gaf. Het boekje kost 8,95 euro en is verkrijgbaar bij de boekhandel.
De presentatie op 30 september begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Iedereen is welkom.

Opbrengst verkoopkar

GOEDEREEDE - Ook dit jaar stond er in de polder tussen Goedereede en Stellendam een verkoopkar. Passanten konden hier onder andere zelfgemaakte jam, aardbeien op sap, zelfgebakken cake en koekjes kopen. De verkoop heeft tweeduizend euro opgebracht. Het bedrag wordt geschonken aan Hospice Calando, Oase te Ouddorp en aan Eleos. Ook het komende seizoen worden er weer producten verkocht voor het goede doel.