info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

19 mei 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 19 mei 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Fraaie belevingstuin voor bewoners Hernesseroord

De nieuwe belevingstuin bij Haringvliet 21. Foto-inzet: Arie en twee van zijn begeleidsters verrichten de openingshandeling. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Een tuin waar bewoners kunnen genieten van kleuren, geuren, geluiden, water, maar ook van heerlijk buiten zijn. Dat is 't wat op Hernesseroord het team van Haringvliet 21 voor ogen had toen het in het kader van een team ontwikkelplan aan de slag ging om een belevingstuin te realiseren.

Door Hans Villerius

De nieuwe belevingstuin bij Haringvliet 21. Foto-inzet: Arie en twee van zijn begeleidsters verrichten de openingshandeling. Foto's: Hans Villerius

Eén van de teamleden, Yvonne van Dijk, had dit idee gelanceerd en dit werd tijdens een teamvergadering enthousiast opgepakt. De directie van Zuidwester en Stichting Zon werden benaderd voor financiering van het project, sociale werkvoorziening De Zuidhoek te Zierikzee werd gevraagd een fraai ontwerp voor de belevingstuin te maken en toen dit allemaal rond was, kon begonnen worden met het transformeren van een grasveld tot een heuse tuin. Ook een volière hoorde daarbij, wat gerealiseerd werd door Piet Bakelaar en zijn zoon Jacob. Onlangs werd de tuin voorzien van een prachtig houten tuinset, geschonken door Lijnie van der Linde uit Ouddorp, uit de opbrengst van de rommelmarkten die zij ieder jaar organiseert. En vorige week woensdagmiddag was het zo ver dat, onder een stralende zon, de belevingstuin officieel geopend kon worden. Aan bewoner Arie Rijndorp was de eer om het lint door te knippen, samen met de teamleden Astrid en Marieke, waarna – onder het genot van een hapje en een drankje, gesponsord door Cocuisine – meteen volop kon worden genoten van de prachtig aangelegde belevingstuin. Een aanwinst voor de bewoners.

Opa en Oma-dag

SOMMELSDIJK - "Heb jij ook veel aan je ouders te danken? Zijn jouw kinderen ook dol op hun gekke opa of hun zorgzame oma? Op 4 juni kun je ze daarvoor een keertje extra bedanken. 4 juni is namelijk officieel "Opa en oma dag", zo luidt de uitnodiging van het Streekmuseum.

"Dé dag dat je de grootouders van je kinderen in het zonnetje kunt zetten. Ga terug in de tijd met opa en oma en laat ze hun verhaal vertellen over hoe vroeger alles was en geef ze een bezoek aan het Streekmuseum Goeree-Overflakkkee cadeau!" Via e-mail of telefoon kunt u een tegoedbon aanschaffen voor € 10,- (exclusief bezorgkosten), zodat u een tastbaar cadeau weg kunt geven. Deze tegoedbon is vervolgens inwisselbaar in het museum en geeft toegang voor twee personen. Of geef ze een lidmaatschap van € 20,- cadeau. Daarmee helpt u ons eveneens het verhaal van de opa en oma's te vertellen. De tegoedbon of het lidmaatschap is aan te vragen via info.streekmuseum.go@kpnmail.nl of via 06-1340 5123. Ook kunt u ze kopen aan de kassa van het Streekmuseum in de Kerkstraat van Sommelsdijk.

Haringevent 2015

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 11 juni 2015 houdt Kiwanis Goeree-Overflakkee haar jaarlijkse haringparty bij Golfrestaurant Roxenisse te Melissant. Geheel ondernemend Goeree-Overflakkee wordt hiervoor uitgenodigd. Tijdens het event zal het eerste Flakkeese haringvaatje geveild worden. De opbrengst is voor de inrichting van een kinderbehandelkamer op de SEH van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De hoofdsponsor is AXXIAuto. Voor meer informatie zie www.haringevent.nl.

Veel animo voor TrekkerTrek

DIRKSLAND - Zaterdag 16 mei was het een drukte van belang in de polder bij Dirksland. De TrekkerTrek op het terrein van landbouwbedrijf De Wit trok veel bezoekers. Na een regenachtige morgen was het in de middag prima weer voor de bezoekers van het evenement. Die konden genieten van de tractoren die het tegen elkaar opnamen, oldtimers bekijken en zich verbazen over de stunts van de 'cowboys te paard'. Vanaf de flyseat hadden bezoekers uitzicht over het terrein vanaf vijftig meter hoogte. Kinderen konden terecht in de dierenweide om kennis te maken met bijvoorbeeld kippen en biggetjes. Ze konden ook met een quad rijden over een speciaal parcours. Voor vrouwen waren er verschillende activiteiten op het vrouwenplein. De organisatie bedankt alle sponsoren en vrijwilligers.

Verschijning op woensdag

In verband met Tweede Pinksterdag op maandag 25 mei verschijnt de huis-aan-huiskrant op woensdag 27 mei. Aanleveren van reguliere advertenties kan tot dinsdag 26 mei 12.00 uur. Familieberichten tot woensdagochtend 27 mei 7.30 uur.

Kerkdienst gaat niet door

DIRKSLAND - De kerkdienst die a.s. donderdagavond gehouden zou worden in de Gereformeerde Gemeente te Dirksland, waarin ds. J. van Rijswijk zou voorgaan, kan i.v.m. condoleance geen doorgang vinden.

Werkzaamheden Achthuizen

ACHTHUIZEN - Door rioleringswerkzaamheden is vanaf woensdag 20 mei 2015 het doorgaand verkeer in de Bloemstraat in Achthuizen, tussen de kruising Klimopstraat en Bommelsedijk, gestremd voor een periode van vijf weken. De werkzaamheden beginnen op de kruising met de Klimopstraat en worden vervolgens uitgevoerd richting de Bommelsedijk.

2 / 28

Donderdag 21 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 23 mei

NIEUWE-TONGE – Inleverochtend voor de rommelmarkt van de Hervormde Gemeente bij de schuur van familie Van Kempen, Oudelandsedijk 4-a (de dijk volgen langs graanhandel Van Schelven), tussen 9.00 en 11.45 uur. Info: 06 16794189.

Dinsdag 26 mei

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop om ongeveer 12.00 uur kan de zelf meegebrachte lunch genuttigd worden. Deze middag: Schilderen, vanaf 13.30 uur. Opgave: info@deboeigo.nl. Zie ook www.deboeigo.nl.

Donderdag 28 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 4 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 6 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke eerste zaterdagmorgen van de maand van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS – Inleveren spullen zomermarkt Christelijke Gereformeerde Kerk. Iedere eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 11.00 uur bij de loods aan Industrieweg 17 te Middelharnis. Meer info via activiteitencommissie@cgkmiddelharnis.nl.

Dinsdag 9 juni

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Kruidenwandeling o.l.v. Myra Terpstra. www.deboeigo.nl.

Donderdag 11 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 18 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 20 juni
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

Dinsdag 23 juni

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Dagje uit. Meer info: www.deboeigo.nl.

Donderdag 25 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje, Korteweegje 30. Elke donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 26 juni

OUDDORP – Hervormde Kerk. Zangavond met medewerking van Christelijk gemengd koor "Jeduthun" o.l.v. Jan Wisse en Christelijk Jong Gemengd Koor "Marcando" uit Nieuw Lekkerland. Aanvang 19.30 uur.

3 / 28

Wordt De Schakel Dorpshuis? Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – De plaatselijke voetbalvereniging, de fanfare, de zwemclub, de kerken – en ga zo maar door – kunnen allemaal hun zegje doen over het leefbaar en vitaal houden van hun dorp. Op basis van alle naar voren gebrachte ideeën maakt de dorpsraad een dorpsplan. De dorpsraad beheert ook het door de gemeente Goeree-Overflakkee ter beschikking gestelde geld om dit plan uit te voeren. De dorpsraad van Dirksland hoopt later dit jaar een dorpsplan te presenteren voor de periode 2016-2018.

Door Kees van Rixoort

De gemeente Goeree-Overflakkee bouwt de huidige manier van subsidiëren af. In 2017 is het afgelopen en ontvangen de verenigingen geen subsidie meer. Maar er blijft wel subsidie naar de kernen gaan, de zogenoemde kernsubsidie. Die is in de eerste plaats gericht op het leefbaar en vitaal houden van de dorpen. De gemeente geeft de kernen de ruimte om dit zelf in te vullen. De coördinatie en het subsidiebeheer zijn per kern in handen van de dorpsraad. Naast de kernsubsidies zijn er projectsubsidies. Deze kunnen verenigingen bij de gemeente aanvragen en gaan buiten de dorpsraad om.

2015

De dorpsraad heeft van de gemeente de opdracht gekregen een dorpsplan te ontwikkelen voor de jaren 2015-2018. De dorpsraad van Dirksland heeft 2015, een overgangsjaar, losgekoppeld. Het plan voor dit jaar bevat vooral lopende projecten, zoals het afronden van de survivalbaan, het realiseren van een JOP (jongerenontmoetingsplaats), het lopen van een schouw door Dirksland en het sponsoren van de herdenkingspanelen voor de Dirkslandse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook het organiseren van een Magic Day, tijdens de herfstvakantie, staat in het plan voor 2015.

2016-2018

Voor de jaren na 2015 ontwikkelt de dorpsraad een dorpsvisie. Dat doet de raad niet alleen, juist niet, maar samen met 'het maatschappelijk middenveld' in Dirksland. De verenigingen en stichtingen ontvingen een uitnodiging om ideeën over de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp naar voren te brengen. Daartoe was maandag 11 mei een bijeenkomst belegd. Een beperkt aantal vertegenwoordigers was aanwezig. Zij brachten verschillende punten naar voren die de aandacht behoeven om het dorp leefbaar en vitaal te houden. Het ontbreken van een dorpshuis wordt als een gemis gezien. Er is behoefte aan een laagdrempelige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een kaartje leggen of de biljartkeu ter hand nemen. Zo'n dorpshuis zou een redelijke huurprijs en redelijke consumptieprijzen moeten hanteren. Tijdens het overleg noemde men De Schakel als potentieel dorpshuis. Ook De Gooye kwam als optie naar voren.
Een ander punt dat in ieder geval in het dorpsplan moet komen, is de verkeerssituatie in Dirksland. Het verkeerscirculatieplan zou nog eens tegen het licht gehouden moeten worden en de handhaving van de geldende regels verdient ook de nodige aandacht.

Meedenken

De dorpsraad roept de verenigingen en stichtingen op die maandag niet vertegenwoordigd waren, alsnog met ideeën te komen. Zij kunnen aanschuiven bij de reguliere vergadering van de dorpsraad op 2 juni. Plaats van handeling is Calvin's Corner, Voorstraat 50, Dirksland. De aanvang is 20.00 uur. Aanmelden kan via www.dorpraaddirksland.nl. Schriftelijk ideeën indienen is ook mogelijk.
Een kleine week later, op 8 juni, heeft de dorpsraad een overleg met onder meer de politie, de woningbouwvereniging, ondernemers en Sjaloom Zorg. Ook zij kunnen actief meedenken over de toekomst van Dirksland.

Wat volgt is het schrijven van een dorpsvisie. Deze zal in september worden gepresenteerd en vastgesteld. Na goedkeuring door de gemeente, kan Dirksland aan de slag met de uitvoering. Met het oog daarop maakt de dorpsraad voor elk jaar een uitvoeringsplan.
De dorpsraad Dirksland is een vereniging, waarvan je lid kunt worden. Een lidmaatschap, voor het hele gezin, kost 5 euro per jaar. Het bestuur, dat nu bestaat uit Jan Leenders, Gelein Ruts en Frits Veringmeier, kan nog versterking gebruiken. Daarnaast zijn leden welkom om plaats te nemen in commissies. Er zijn commissies voor bijvoorbeeld verkeer, veiligheid, recreatie, cultuur en sport.

MIDDELHARNIS – Voor projectontwikkelaar Wonen op Flakkee én voor de kopers van de woningen van het nieuwbouwproject Havenkwartier was het vrijdagmiddag een mooi moment. Op symbolische wijze werd de eerste paal geslagen en daarmee een start gegeven aan de bouw van dit bijzondere project. En alsof 't ook als start van onderlinge saamhorigheid bedoeld was, was aan de toekomstige bewoners de eer om gezamenlijk, en handmatig, de eerste paalslag uit te voeren. Ieder met een stuk touw in handen, dat verbonden was aan een opgestelde houten hei-installatie, gingen ze het heiblok te lijf en daarmee ook de symbolische eerste paal.

Met elkaar sloegen de kopers van project Havenkwartier op symbolische wijze de eerste paal. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Door Hans Villerius

Namens de projectontwikkelaar gaf Jean-Paul Scheurleer aan met dit bouwproject te willen laten zien op welk hoog niveau Wonen op Flakkee opereert en welk werk men hiervan mag verwachten. En wethouder Marnix Trouwborst prees Scheurleer om de durf die hij toont om een project als dit op zich te nemen.

Met elkaar sloegen de kopers van project Havenkwartier op symbolische wijze de eerste paal. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Authentiek

Project Havenkwartier wordt gerealiseerd vlakbij de jachthaven van Middelharnis, tussen de Brandsteeg en het Nieuwepad. Het project omvat elf woningen: tien nieuwe woningen die geheel terug worden gebouwd in de historische stijl van de woningen die er eerder stonden en met het straatbeeld van toen. En één woning die is blijven staan, maar die geheel gerenoveerd werd. Ofwel: bouwen met de sfeer van toen, maar met alle gemakken en het wooncomfort van nu, volledig eigentijds. "We bouwen de woningen gewoon nóg 'n keer, maar dan beter", zegt Jean-Paul Scheurleer. "Wij hechten eraan om authentiek terug te bouwen wanneer dit de historische context van de omgeving ten goede komt. Want versterking van de authenticiteit van de historische kern levert voor de omgeving zonder meer een grote meerwaarde op. De historische beleving neemt nog eens toe door het terugplaatsen van onder meer muurankers en luiken van de gesloopte panden, uiteraard na een grondige opknapbeurt van deze materialen. Ook de stoepen en straatklinkers zullen de sfeer van vervlogen tijden ademen."
De tien nieuwe woningen zijn ontwerpen door architect Paulus de Jager en zullen worden gebouwd door bouwonderneming Stout.

Groen licht voor woningbouw Van Baerlestraat

DEN HAAG/NIEUWE-TONGE – De Raad van State ziet geen reden om woningbouwproject aan de Dominee Van Baerlestraat in Nieuwe- Tonge voorlopig in de ijskast te zetten, zo blijkt uit een voorlopige uitspraak.

De bewoners van de Burgemeester Overdorpstraat hadden gehoopt dat de Raad een streep door het bestemmingsplan zou zetten, onder meer omdat zij meer schaduw in de tuinen krijgen. Verder vrezen ze dat de het regenwaterriool op de erfscheiding schade zal oplopen als de nieuwe rijwoningen gebouwd worden.

De Raad stelt maandag in de uitspraak vast dat de meeste tuinen van de Overdorpstraat tussen de 30 en 35 meter diep zijn en dat enige schaduwwerking geen onoverkomelijk probleem moet zijn. Immers, ook de woningen van de Overdorpstraat liggen binnen een stedelijke omgeving en daar is enige schaduw geen onbekend verschijnsel. De kans dat de afwatering in het gedrang komt schat de Raad ook niet erg hoog in. Mocht het regenwaterriool al beschadigd raken tijdens de bouw dan zal de gemeente Goeree-Overflakkee alle schade herstellen. Met die toezegging neemt de Raad van State genoegen. Later dit jaar volgt nog een bodemzaak. Door deze uitspraak kan Woningbouwvereniging WoongoedGo in principe aan de slag. De woningbouwvereniging wil begin juli een begin maken met de bouw van 41 nieuwe woningen in de Van Baerlestraat. De oude rijwoningen zijn al gesloopt. Het grote verschil met de oude woningen is dat de nieuwe rijwoningblokken allen met de kopse kant naar de achtertuinen van de Overdorpstraatbewoners worden gebouwd.

(Persbureau Cerberus)

Kleding voor Oekraïne

OOLTGENSPLAAT - Op woensdagavond 20 mei is er weer een kledinginzameling bij fam. Saarloos, Weesmolenstraat 4 te Ooltgensplaat. De bus staat er van 19.15-19.45 uur. De kleding graag aanleveren in gesloten dozen of zakken.

Beeldhouwer Leo Vroegindeweij exposeert voor het eerst op Flakkee, zijn geboortegrond

Leo Vroegindeweij maakt een maquette van zijn installatie.

DIRKSLAND – Beeldhouwer Leo Vroegindeweij, Dirkslander van geboorte, toont een installatie in de grote schuur van het Hof in Dirksland. Publiek is welkom tijdens het Pinksterweekeinde: van zaterdag 23 mei tot en met maandag 25 mei, dagelijks van 12.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis. Het is voor het eerst dat er werk van Vroegindeweij op Goeree-Overflakkee te zien is.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Amsterdamse beeldhouwer, van wie beelden in meerdere musea en steden staan, was vorig jaar tijdens Kunstkijk in de grote schuur van het Hof. Niet alleen om kunst te bekijken, maar ook om de schuur weer te zien. In zijn jeugd was hij er vaak, want het was de schuur van het akkerbouwbedrijf dat zijn vader en later zijn broers runden. De huidige eigenaars, Joop en Jannie van Son, nodigden Leo Vroegindeweij uit om op deze voor hem zo bijzondere plek een expositie te houden. Daar gaf hij uiteraard graag gehoor aan.

Verreikers

De installatie bestaat uit twee verreikers en twee met zout gevulde bakken. "Verreikers worden op Goeree-Overflakkee gebruikt in de landbouw. Je kunt er bijvoorbeeld balen stro en veevoer mee verplaatsen. Ik wilde eerst shovels gebruiken voor mijn installatie, maar ik kwam erachter dat die hier niet veel voorkomen. Men gebruikt verreikers. Die zijn compacter en wendbaarder, en daardoor handiger in het gebruik in een stal of een schuur."
Samen met Jan Wagner, een vriend van Leo die in Dirksland woont, is de beeldhouwer op zoek gegaan naar agrariërs en loonbedrijven die hem een verreiker en een bak wilden lenen. Die vonden ze op het eiland, op één bak na, die vanuit het Gelderse Lunteren naar Dirksland komt. De Flakkeese bruikleengevers zijn Sjaak Vreeswijk en loonbedrijf Van der Sluijs en Van Zielst. De gemeente Goeree-Overflakkee gaf het zout in bruikleen.
Door de samenwerking is de expositie een Flakkees project geworden. Leo Vroegindeweij is er erg enthousiast over: "Dit laat zien hoe mensen de handen in elkaar slaan om samen iets te bereiken. Mooi om mee te maken."
Wat er met de installatie wordt bedoeld – twee verreikers met bakken zout in een historische landbouwschuur – laat de beeldhouwer over aan de bezoekers. Laat het maar op je inwerken, denk erover, praat erover met andere bezoekers, en probeer er een betekenis aan te ontlenen, of een gedachte bij te ontwikkelen. Dat is de boodschap.

Dragen

Zelf zegt Leo Vroegindeweij: "Dit is een beeld. Géén woorden." Vanzelfsprekend is er een link met Goeree-Overflakkee, zijn geboortegrond. De polder, de ruimte, de schuur. "Ik wilde iets doen met het thema 'dragen'. Dragen is een fundamenteel principe in de beeldhouwkunst. In de kerk van Dirksland heb je de wandschildering van Christophorus, de Christusdrager. Het werk is toegeschreven aan Jan van Scorel en het kwam tijdens een restauratie tevoorschijn op het moment dat ik het eiland verliet. Mijn installatie is een parallel, een knipoog. Er is een zekere verwantschap met de Christusdrager in de kerk, die op de zaterdag van mijn expositie geopend is om stil te staan bij het 600-jarig bestaan."

Zout

"Zout is een prachtig materiaal", vervolgt Vroegindeweij. "Dat komt door de kristallen en doordat het een smaakmaker is en waarde heeft: het woord salaris is ervan afgeleid." Hij haalt het inpolderen van Dirksland erbij, zeshonderd jaar geleden. Het gewonnen zout, dat als het niet was afgegraven een enorm steenzoutpakket zou hebben gevormd, zoals bij Hengelo. "Steenzout in plaats van polder", laat de beeldhouwer zijn gedachten de vrije loop. Afijn, hij hoopt erop dat alle bezoekers er hun eigen verhaal bij maken. "Er is voldoende stof om vragen op te roepen."

Het kunstwerk van Leo Vroegindeweij is tijdelijk. Drie dagen staat de installatie in de schuur aan de Stationsweg 14 in Dirksland. Daarna gaan de ingrediënten weer terug naar hun eigenaars. "Dan moet er weer mee gewerkt worden. De installatie is een ontmoeting. Een tijdelijke ontmoeting, waar je deelgenoot van kan zijn. Dit zie je nooit meer."

Burenhuwelijk

OUDDORP - Op vrijdag 8 mei zijn William Akershoek en Jannemarie Flikweert uit Ouddorp getrouwd. Geheel in stijl heeft de bruidegom die dag zijn bruid opgehaald met een VW Kever. William is al 2 jaar bezig om zijn eigen Kever te restaureren. Hij hoefde niet ver te rijden, want zijn bruid is zijn buurmeisje. Beide wonen in de Meekrapweg, de straat was dan ook prachtig versierd. De huwelijksplechtigheid was in het Raad- en Polderhuis te Ouddorp. De buren wensen William en Jannemarie veel geluk in hun woning in Dirksland.

OUDDORP - "Geest zonder grenzen", dat is het thema voor de feestelijke dienst op Pinksterochtend 24 mei 9.30 uur in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3 te Ouddorp. Het kerkkoor zal haar medewerking verlenen. Voorganger is ds. E.M. de Jong. De aanvang is om 18.30 uur.

In de avonddienst zingt het Community Gospel Choir uit Rotterdam. Het Rotterdamse Community Gospel Choir bestaat sinds 1992. Naast het plezier van zingen, is het hoofddoel waarvoor zij zich inzetten anderen in contact brengen met het Evangelie, hoofdzakelijk door middel van muziek. 2012 was voor Community Gospel Choir een bijzonder jaar, waarin zij 20 jaar evangelische muziek maken mochten vieren. Zoals vaak bij een mijlpaal zoals deze zijn er een paar dingen veranderd en is Community Gospel Choir in het nieuwe seizoen een andere weg ingeslagen. Na het vertrek van dirigent en een aantal leden is besloten om als kleiner, voornamelijk a capella, koor verder te gaan, af en toe met ondersteuning van de piano. Deze samenstelling geeft meer flexibiliteit ten opzichte van de plaatsen waar de 'boodschap' gebracht kan worden.
Op Tweede Pinksterdag 25 mei is er een Pinksterzangdienst, aanvang 10.00 uur, onder leiding van ds. E.A. van Hoof. U bent van harte uitgenodigd om deze Pinksterdiensten mee te vieren.

OUDDORP - Op vrijdag 29 mei, van 18.00 tot 20.00 uur, is er een Tabletcafé in de Ouddorpse bibliotheek. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een hapje en drankje kunnen er ervaringen en tips worden uitgewisseld met elkaar. Op deze manier leren bezoekers om meer uit de tablet te halen. Tip: neem uw tablet mee! Ook mensen die nog geen tablet hebben, maar wel geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden kunnen aanschuiven. De toegang is gratis.

Studenten Hoornbeeck College opnieuw in finale

De ondernemers van Plastyfix, met als vierde van rechts directeur Barend de Feijter. Foto: Plastifix.

GOES - Voor het tweede achtereenvolgende jaar hebben studenten van het Hoornbeeck College Goes zich weten te plaatsen voor de finale 'Beste MBO Student Company van Nederland'. De acht economiestudenten bereikten dit mooie resultaat met hun product Plastyfix, een herkneedbare plastic.

Plastyfix is voor vele doeleinden te gebruiken, bijv. als vervanger van klei in het basisonderwijs. Het product is ook geschikt voor medische toepassingen, zoals protheses. De plastic kan na verwarming in bijna elke gewenste vorm gekneed worden en wordt na afkoeling keihard. Door de plastic opnieuw te verwarmen ontstaat weer een vormbare substantie, geschikt voor hergebruik.
Tijdens de halve finale in het ABN-AMRO hoofdkantoor in Amsterdam kregen de studenten de opdracht 5 personeelsleden te werven met de juiste competenties en passend binnen hun team. Het resultaat presenteerden ze vervolgens in een pitch aan de jury, die nog ook nog wat pittige vragen voor de ondernemers in petto had.
De jury prees de studenten uit Goes om hun originele product, goed uitgewerkte ondernemingsplan en hun teamspirit. Ook de internationale ambities van Plastyfix konden op enthousiasme van de jury rekenen. De jonge ondernemers zijn namelijk in vergevorderde onderhandelingen voor een grote order uit Dubai…
De begeleider van Plastyfix, Daniel van Iwaarden, zelf oud-directeur van een Student Company, denkt dat er nog wel meer in zit: "Na twee keer een tweede plaats moeten we nu maar eens de beste van Nederland worden". De Hoorbeeck-ondernemers zullen daarvoor op 10 juni a.s. de strijd aangaan met vier andere finalisten. Voor meer info. en bestellingen kan men terecht op: www.plastyfix.nl.

Trio To be Sung in de Overkant

OUDDORP - In 2001 beginnen Fie Schouten, Eva van de Poll en Elisa Roep, alle drie afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, als trio To be Sung een geheel eigen ontdekkingstocht naar nieuw repertoire waarin de sprekende, warme klanken en expressie-mogelijkheden van hun lyrische instrumenten het meest tot hun recht komen.

Donderdag vier juni geven zij een concert in de Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Kaartjes kosten € 18,50, inclusief koffie of thee voor, en een glas wijn na het concert. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Het concert begin tom 20.00 uur.
Naast bestaande composities voert To be Sung vooral speciaal voor haar geschreven werk uit. Van over de hele wereld wordt zij benaderd door componisten, jong en oud, die geïnspireerd raken door hun bijzondere samenstelling. Haar repertoire omvat oude traditionele melodieën en hedendaagse muziek in zijn diversiteit. To be Sung ziet het als haar uitdaging onbetreden muzikale paden te volgen, waarbij zij graag aansluiting zoekt bij andere kunstvormen.
Kaartverkoop via VVV: 0187-681789. Info@vvvgoeree-overflakkee.nl.

Waardige herdenking neerstorten bommenwerper bij Kilhaven

OUDDORP – Onder zeer grote belangstelling werd zaterdag een herdenkingspaneel onthuld bij de Kilhaven. Het paneel houdt de herinnering levend aan de neergestorte Amerikaanse B-17 bommenwerper die ruim 70 jaar geleden zo'n 200 meter uit de kust bij de Kilhaven in de Grevelingen stortte.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Een van de hoogtepunten was de 'fly-past' van een B-25 bommenwerper.

Met de ceremonie langs de oever van de Grevelingen werd zaterdag tevens een maand van activiteiten afgesloten waarin werd stilgestaan bij het feit dat zeventig jaar geleden de bevrijding heeft plaatsgevonden. Eén van de grote 'trekkers' van deze festiviteiten is de Stichting WO2GO. Deze organisatie tekende ook zaterdag voor de herdenking. Aan de plechtigheid werd door een aantal mensen meegewerkt. Waarnemend burgemeester Lokker hield een toespraak evenals vertegenwoordigers van de familie van één van de inzittenden van de bommenwerper. Eén van de hoogtepunten was 'fly-past' van een B-25 bommenwerper. Ook werd een aantal duiven losgelaten. In onze abonnee-editie van aanstaande vrijdag een verslag van de herdenking.

Meer Lust dan Last op de hofstede

SOMMELSDIJK – KunstKijk is meer dan kijken naar en genieten van schilderijen, beelden, installaties en andere fysieke artistieke creaties. Alsof dat niet genoeg is, waren aan de zesde editie van het kunstzinnige evenement op Goeree-Overflakkee ook drie muzikale optredens toegevoegd. Waaronder het concert in de schuur van hofstede Lust en Last in Sommelsdijk op vrijdagavond 15 mei. Voor een uitverkochte zaal trad Oliver's Cinema op. Oliver's Cinema is het ensemble van de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans. De internationale gelauwerde jazzmuzikant liet veel van zijn kunnen horen, geflankeerd door accordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann. Soms lyrisch, soms spetterend, maar altijd tot groot genoegen van het publiek, dat aan het eind van het concert een staande ovatie overhad voor het trio. Daarna kon iedereen gesigneerde cd's kopen en in het laatste daglicht nog een blik werpen op de kunstwerken die op en rond Lust en Last waren opgesteld. Foto: Jaap Reedijk

AB Zuid-Holland koopt wegens groei nieuw pand in Stellendam

STELLENDAM - Na ruim 15 jaar verlaat de personeelsvoorziener AB Zuid-Holland het dorpse pand aan de Voorstraat in Stellendam. De veilige thuishaven wordt verruild voor een ruimer pand aan de Deltageul langs de N57. En niet zonder reden, want de organisatie groeit uit haar jasje.

De kantoormedewerkers geven aan dat zij wel even moeten wennen aan de nieuwe situatie. ''Het lekkere brood van Bakkerij Bleumink gaan we zeker missen. Dessalniettemin is de oorzaak van de verhuizing iets om trots op te zijn. Onze organisatie groeit en dat geeft ons energie.''

Vakmensen gezocht

Bij organisatiegroei hoort ook personeelsuitbreiding. AB Zuid-Holland is onder andere op zoek naar een ervaren, energieke én gedreven accountmanager die het commerciële team in Stellendam komt versterken. De accountmanager komt te werken in een mensgerichte en dynamische organisatie die met name bekend staat om het uitzenden en detacheren van vakmensen voor in de agrarische en aanverwante sectoren. De vraag naar vakkundig en flexibel personeel, voor zowel seizoenspieken als voor langere perioden, blijft stijgen. Opdrachtgevers vinden het belangrijk om een samenwerking met een betrouwbare partij aan te gaan. Aangezien AB Zuid-Holland aan beide vragen kan voldoen, blijft de organisatie verder groeien.
Naast een accountmanager zoekt AB Zuid-Holland ook andere collega's, zoals medewerkers voor in de techniek, bouw, groenvoorziening, loonwerk en akkerbouw. Werk jij graag buiten, hecht je waarde aan persoonlijke ontwikkeling en voel jij je thuis in een nuchtere organisatie? Solliciteer dan direct via de website! Op www.abzuidholland.nl staat de uitgebreide functieomschrijving van de accountmanager en andere vacatures.

Boeiende presentatie over historie en raadsels rond 600 jaar kerk Dirksland

Aan de grote muurschildering boven de torenuitgang zal zaterdag 23 mei eveneens aandacht worden besteed. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Dat de Hervormde kerk te Dirksland één van de mooiste historische kerkgebouwen van Goeree-Overflakkee is, zal menigeen bekend zijn. Dat deze kerk volgend jaar 600 jaar oud is, is waarschijnlijk minder algemeen bekend. En dat 't dít jaar 600 jaar geleden is dat de aanzet werd gegeven om tot de bouw van deze kerk te komen, zal vermoedelijk nóg minder bekend zijn. De historische feiten liegen er echter niet om. En in bijzonder samenwerkingsverband wordt momenteel vanuit meerdere invalshoeken gewerkt aan een boeiende en verrassende presentatie, die op zaterdagmiddag 23 mei zal worden gegeven in het zes eeuwen oude kerkgebouw van Dirksland.

Door Hans Villerius

De presentatie wordt niet gegeven in de vorm van een lezing, maar als een soort drieluik rond zeven informatieve banieren rondom zeshonderd jaar dorpskerk Dirksland. Na een openingswoord door ds. Theo Pleizier zullen in drie 'blokjes' drie verschillende sprekers ingaan op deelthema's. Martina Westdorp belicht het ontstaan van kerk en dorp, met de kerk als centrale plek daarin. Jos Toes vertelt over de symboliek die het eeuwenoude kerkgebouw rijk is. En Cathy Westdorp gaat op zoek naar een antwoord op verscheidene vragen en raadsels die nog bestaan rond de bouw en verdere ontwikkeling van het kerkgebouw, én ze onthult misverstanden die hierover bestaan. Tussen de blokjes door verzorgen Anton Weenink en Bart-Jaap de Bakker bijpassende muzikale intermezzo's op zowel klavecimbel als op het historische orgel in deze kerk, waarvan eveneens nog veel onduidelijk is met betrekking tot zijn afkomst. Door deze totaalaanpak ontstaat een levendige en frisse presentatie over zeshonderd jaar plaatselijke geschiedenis, waarbij alle betrokkenen een verbondenheid met Dirksland kennen, inclusief vormgever Jan Markestein, die de lay-out en de productie van de banieren verzorgt die deze dag achterin de kerk zullen hangen en die bij andere gelegenheden – bijvoorbeeld Open Monumentendag – opnieuw gebruikt kunnen worden.

Aan de grote muurschildering boven de torenuitgang zal zaterdag 23 mei eveneens aandacht worden besteed. Foto: Hans Villerius

Ontstaan

De presentatie van 23 mei gaat in op de stichting van zowel de kerk als van het dorp Dirksland. Om de polder Dirksland te bedijken was het voorwaarde dat er in de nieuwe polder allereerst een kerk gebouwd zou worden. Het ontstaan van de Dirkslandse kerk hangt dus ten nauwste samen met het ontstaan van het dorp.
Het was in het najaar van 1415 dat, onder genoemde voorwaarde, toestemming verleend werd om de gorzen van Dirksland te bedijken. Al een jaar later, dus in 1416, waren zowel de aanleg van een ringdijk als de bouw van een kerk gerealiseerd. Al op zeer oude kaarten is te zien hoe de groei van het dorp zich ontwikkelde tot een geijkt dorpspatroon: bebouwing, met de kerk in het midden.

Vragen en raadsels

Intussen bestaan er tot op de dag van vandaag echter nog diverse vragen, mysteries en zelfs misverstanden rondom diverse aspecten van de kerk, haar bouw en verdere ontwikkeling. Over de vroege bouwgeschiedenis van de kerk, maar ook over de eerste eeuwen daarna, is in openbare archieven namelijk weinig te vinden. Op diverse vragen en mysteries zal tijdens de presentatie worden ingegaan. En de organisatie hoopt dat naar aanleiding hiervan naderhand vanuit de aanwezigen handvatten worden aangereikt die leiden tot beantwoording van vragen of tot oplossing van raadsels. Bijvoorbeeld de vraag of de indrukwekkende fresco van de Heilige Christoforus in de kerk daadwerkelijk geschilderd werd door Jan van Scorel, zoals wel wordt aangenomen, of toch niet? En wie zijn het die in de kerk werden begraven, en wie op het kerkeiland? Van wanneer dateert de kerktoren eigenlijk? En wanneer heeft de kerk haar huidige gedaante gekregen? Deze en nog meer andere vragen wachten na zeshonderd jaar nog altijd op een antwoord.

Symboliek

Daarnaast herbergt de kerk van Dirksland een rijkdom aan symboliek. Getallensymboliek bijvoorbeeld. Of de ligging van de kerk, oost-west gericht. Of verscheidene gaaf gebleven grafzerken in de kerkvloer. Of het koor van de kerk, dat duidelijk herinnert aan de Rooms-Katholieke periode van het kerkgebouw. Jos Toes, initiatiefnemer van deze middag, zal op deze en andere zaken zal tijdens de presentatiemiddag breder ingaan.
De organisatie van de bijeenkomst is een bijzondere samenwerking, waarbij meerdere initiatieven min of meer toevallig samen zijn gevloeid. Het resultaat is deze dynamische bijeenkomst, die gratis toegankelijk is en waar iedereen welkom is. De kerkdeuren gaan om 13.00 uur open. Het programma duurt van 13.30-15.00 uur. Tussen genoemde tijdstippen zullen de kerkdeuren gesloten worden, opdat het programma niet verstoord wordt door mensen die komen of gaan. Na afloop is er nog een half uur gelegenheid om koffie te drinken of de banieren te bekijken en het kerkgebouw te bezichtigen.

Kunstproject

Aansluitend is er, op loopafstand van de kerk, nog een bijzonder kunstproject, 'de Installatie', te bezichtigen van beeldend kunstenaar Leo Vroegindeweij, die in de historische schuur van Het Hof – waar Leo vroeger als jongen nog heeft gespeeld – een aparte creatie zal tonen waarin, eveneens, veel symboliek is verwerkt. Ook hier is iedereen welkom.

Inloophuis De Boei krijgt high tea cadeau

OUDDORP – Elke tweede en vierde dinsdag van de maand houdt Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee een inloopdag. Mensen die te maken hebben (gehad) met kanker kunnen hier terecht voor een informatief, creatief of ontspannend programma en niet in de laatste plaats ook voor lotgenotencontact. Tijdens de laatstgehouden bijeenkomst, dinsdag 12 mei jl., werden de gasten verrast met een overheerlijke en prachtig gepresenteerde high tea, die ze cadeau kregen van De Snoeperij te Dirksland. Dit omdat de Snoeperij deze maand vijf jaar bestaat. De Snoeperij is een authentiek, knus en sfeervol winkeltje op de Straatdijk, waar niet alleen snoep wordt verkocht, uit glazen potten, maar waar ook genoten kan worden van een kopje koffie of thee met dagelijks versgebakken taart of cake, van diverse andere kleine gerechten of van een high tea. Met uitzondering van het snoep worden alle lekkernijen in eigen keuken gemaakt. Eigenares Erica Groenendijk heeft een warm hart voor haar medemens, zeker wanneer die het moeilijk hebben. En vanuit die betrokkenheid is 't dat ze vorige week dinsdag i.v.m. het eerste lustrum van haar winkeltje – die meteen haar grote hobby is – de gasten van De Boei in de culinaire watten legde. En die hebben daar ontzettend van genoten. Met dank aan Erica! (Tekst en foto's: Hans Villerius)

19 / 28

DIRKSLAND

Speeltuin De Flierefluiter opent seizoen

Op vrijdag 22 mei opent speeltuin de Flierefluiter aan de Philipshoofjesweg in Dirksland weer de deuren. Tijdens deze opening is er popcorn, schminken en een springkussen. Vanaf de opening is de speeltuin elke woensdag- en vrijdagmiddag open van 13.00 tot 16.30 uur.

GOEDEREEDE

Rommelmarkt

Elk jaar wordt op de zaterdag voor Pinksteren een rommelmarkt gehouden rondom de haven van Goedereede. Deze rommelmarkt wordt georganiseerd door de Hervormde Gemeente te Goedereede en de opbrengst is voor het goede doel. Het goede doel is dit jaar IJM. International Justice Mission is een non-profit mensenrechtenorganisatie die wereldwijd recht verschaft aan slachtoffers van slavernij, seksuele uitbuiting en andere vormen van gewelddadige onderdrukking. De rommelmarkt van zaterdag 23 mei is van 9.00 tot 16.00 uur en er is weer van alles te vinden. Naast gebruikte spullen, brocante, handwerk, kaarten, bloemen en planten, kaas, groente en fruit, is er verse vis, heerlijke oliebollen en friet, pannenkoeken, eigen gebakken koekjes, cake en nog veel meer. Bent u moe, dan kunt u op het terras uitrusten en genieten van een kopje koffie, fris en iets lekkers. Ook aan kinderen is gedacht. Er is o.a. een lollybak, enveloppen trekken, een springkussen en er kan een ritje worden gemaakt met de open brandweerauto.

HERKINGEN

Proeverij en rondleiding Aspergeboerderij

Bij Aspergeboerderij Van der Velde wordt a.s. zaterdag 23 mei een Proeverij gehouden. Tussen 11.00-14.00 uur kunt u de volgende dingen proeven: groene asperges met nieuwe aardappelen, bladerdeeghapjes met asperges, pure sappen van 's Lands Beste, aspergesoep en Hollandse aardbeien. Voor de kinderen zijn er spel- en knutselactiviteiten in de schuur. En om 14.00 uur start er een rondleiding naar het aspergeland, met uitleg door de boer. Adres: Peuterdijk 59 nabij Herkingen.

LANGSTRAAT

Inleveren rommelmarktspullen

Voor de rommelmarkt in en nabij de Keet aan de Beatrixstraat 22 in Langstraat op 20 juni a.s. (van 10.00 tot 15.00 uur) kunnen kan men nog spullen gebruiken. Bruikbare kleding kan ingeleverd worden bij Bep Grielen, Langstraat 8b, Langstraat, tel. 0187 630940. Speelgoed, huisraad of andere zaken kunt u brengen op zaterdag 30 mei, tijdens de 'soos-middag' van 15.30 tot 17.30 uur. Dit kan ook op vrijdagavond 19 juni van 19.00 tot 21.30 uur. Of bel om een afspraak te maken naar Jeanet Leroy, tel. 0187 632846. Bijna alles is welkom, behalve grote meubels, computers, audio- en videoapparatuur.

MIDDELHARNIS

Verkoop tweedehands kleding

In het centrum van Middelharnis wordt zaterdag 6 juni (Havendag) vanuit een schuur aan de Oostelijke Achterweg tweedehands kleding verkocht ten behoeve van de Exoduskerk. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan. De kledingschuur bevindt zich op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis. De openingstijden zijn van 9.00 tot 15.00 uur. Mocht u niet in de gelegenheid zijn deze zaterdag een geheel nieuwe garderobe aan te schaffen, dan is er ook de mogelijkheid om zaterdag 20 juni tijdens de rommelmarkt van de Prinses Marijkestraat uw slag te slaan.

Rommelmarktspullen gezocht

Voor de verkoping t.b.v. gehandicaptenzorgorganisatie De Schutse is men op zoek naar rommelmarktspullen. Geen grote meubelen en grote elektrische apparaten. Spullen kunnen opgehaald worden. Tel.: 0187 482017.

Inzameling Zomermarkt

Wie overbodige spullen heeft kan deze schenken de Zomermarkt Middelharnis. Als u in Middelharnis of Sommelsdijk woont bestaat er deze keer de mogelijkheid om de spullen thuis op te laten halen op donderdagavond 21 en 28 mei en donderdagavond 4 juni. Heeft u spullen staan waar u graag vanaf wilt en bent u niet in staat deze zelf te bezorgen op zaterdag 6 juni aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Die kan dit laten weten. Stuur een mail naar: zomermarkt@cgkmiddelharnis.nl zodat er contact met u kan worden opgenomen. Of bel 0187 483537 of 0630551409. Let op: Geen koel- en vrieskasten en groot meubilair.

OUDDORP

Pinksteruitvoering

Op vrijdag 22 mei hoopt Christelijk Mannenkoor Obadja een Pinksteruitvoering te geven in de Doopsgezinde Kerk te Ouddorp. Het koor staat onder leiding van dirigent Jan Bezuijen en het geheel wordt opgeluisterd met diverse instrumenten zoals dwarsfluit, hobo, harp en natuurlijk orgel en piano als begeleidingsinstrumenten. De toegang is gratis, wel is er een collecte voor de onkosten.

Auto- en fietspuzzeltocht

Voor maandag 25 mei, Tweede Pinksterdag, organiseert de activiteitencommissie t.b.v het fonds kerkbouw weer een auto- en fietspuzzeltocht over de kop van het eiland. Start en finish bij Eben Haezer, Preekhillaan 3 te Ouddorp. Autopuzzeltocht € 12,50 per auto, fietspuzzeltocht € 3,00 per deelnemer, met een maximum van € 15,00 per gezin. Prijzen zijn inclusief koffie/fris bij de rustpost onderweg, welke is geopend tot 17.30 uur. Inschrijven tussen 14.30 en 15.30 uur. Na afloop kunt u tegen betaling, tot circa 18.30 uur, frites/snacks en een ijsje nuttigen.

Kinderconcert De Hoop

Fanfareorkest De Hoop neemt u op vrijdag 29 mei vanaf 19.30 uur mee op een keizerlijke reis naar nederigheid. Het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer' wordt muzikaal vertolkt en het verhaal wordt verteld door Geerte Rijpma. Het concert vindt plaats in sport- en zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp. De toegang is gratis. In de week voor het concert werken alle basisscholen op de kop van Goeree aan dit thema via een door Geerte Rijpma gemaakte les. Ook kinderopvang Kibego sluit aan bij dit thema. De peuters en de kinderen die naar de BSO van Kibego gaan, werken daar dus ook aan het thema. Het kinderconcert vormt de afsluiting van dit thema waarbij alle kinderen samen met hun ouders van harte welkom zijn.

Bazar De Vliedberg

Directie en bewoners van De Vliedberg kijken terug op een geslaagde bazar. Zij willen dan ook graag allen bedanken die aan het slagen van deze dag hebben meegewerkt. Bloemenschuurtje, Kapsalon Erika, Fam. Pikaart met tuinmachines, Jeanette Fotokaarten, De Mèkkerstee, Anneleen met fruit, visspecialist Hameeteman, Fam. Van Schaik met kaas, Caroline Kievit, Fam Pikaart met cake en diverse creatieve dingen, Loes van Lenten met schilderijen, Kees Grinwis met gerookte vis, Firma De jonge, De Brug modeservice, Monique Pijl met workshops, Firma Goemaat, Woninginrichting Hameeteman, Van der Bok Speelwaren, Aleman aardappelhandel, Van Splunder met bloemen, pedicure Marieke, De korenbloem, Foto Hameeteman, Bloemensuper, Jumbo Sperling, Ziezazo mode, Bruna, Apotheek Ouddorp, Attent supermarkt, Molen De Hoop, Meuleman Instalatie en Viskil Bloemen. Verder alle vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt om de bewoners te laten genieten van een gebakken visje, geschonken door de GO 46. De opbrengst is € 1.685,-.

Zomerfair Prinses Amalia

Zaterdag 23 mei zal de jaarlijkse zomerfair worden gehouden ten bate van de Christelijke Peuterspeelzaal Prinses Amalia. Er is weer van alles te koop, zoals kaas, groente & fruit, jemako, verse stroopwafels, sieraden, fotokaarten, bloemen, landelijke en nostalgische artikelen, hamburgers, oliebollen en gebakken- en gerookte vis. U kunt uw haar laten knippen en/of op laten steken. Ook de kleedjesmarkt met leuke spulletjes ontbreekt deze dag niet. De verkoping wordt gehouden in de ring (rond de dorpskerk) van Ouddorp. U bent van harte welkom van 9.00 tot 15.00 uur,

OUDE-TONGE

Rommelmarkt Ebbe en Vloed

De Vrienden van Ebbe en Vloed houden op zaterdag 23 mei weer de jaarlijkse rommelmarkt. Er is o.a. verkoop van boeken, grote en kleine meubelen, kleding, spellen en verschillende huishoudelijke spullen. Ook verkoop van oliebollen, hamburgers en gebakken vis. Tevens kunnen er enveloppen getrokken worden en is er een team aanwezig die de toertocht Giro di Kika gaan rijden: zes dagen op de fiets door de Italiaanse Alpen. De opbrengst is voor Kika. 's Middags is er een optreden van Adolfs koor uit Den Bommel en de jeugd van OKK.

Open Schuur Houweling Meubelen

Zaterdag 23 mei wordt er weer Open Schuur gehouden bij Houweling Meubelen aan Langeweg 41-a. U kunt van 10.00 tot 16.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, allerlei huisraad, brocante, enz. Tegelijk kunt u een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen enz.

SOMMELSDIJK

Bingo in De Sperwer

Zaterdag 30 mei is er bingo in De Sperwer. Aanvang 19.30. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Kopje koffie of thee is gratis. Er zijn negen extra prijsjes gratis.

Jaarmarkt

Zaterdag 30 mei zal weer de jaarmarkt plaatsvinden vanuit de Hervormde kerk te Sommelsdijk. Van 09.30 tot 15.30 uur is men welkom in de ring rond de Hervormde kerk, waar diverse activiteiten te doen zijn. Onder andere: grote rommel- en boekenmarkt, verkoop van dames en kinderkleding, bloemen en planten. Dit jaar kunt u uw bloempotten meenemen en laten opmaken met perkplanten en accessoires. Voor de inwendige mens verkoopt men gebakken vis, patat, pannenkoeken en andere lekkernijen. Er zijn ook dit jaar weer leuke prijzen te winnen bij onder andere het rad van avontuur en andere verlotingen, waaronder een fiets. Daarnaast is er voor de kinderen genoeg te doen op het speelplein, met o.a. een springkussen en poppenkast. De opbrengst van de jaarmarkt zal besteed worden aan zendingswerk in Congo, dat vanuit de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk wordt ondersteund. Daarnaast is de overige opbrengst voor een camerasysteem in de kerk zodat de erediensten ook online te volgen zijn met beeld en geluid.

STELLENDAM

Fietstocht voor 55+

Op donderdag 28 mei organiseert de activiteitencommissie van Stichting ZIJN Stellendam een fietstocht. Vertrek is van af Het Haegse Huus te Stellendam rond 10.30 uur en men verwacht om ongeveer 16.30 uur weer terug te zijn. De route loopt richting Rockanje, Tenellaplas, Door de duinen van Voorne richting Oost-Voorne naar Brielle. Hierna wordt teruggekeerd naar Stellendam. De afstand ligt tussen de 45 en 50 km. Onderweg zijn er voldoende rustmomenten. De deelnemers dienen zelf te zorgen voor een lunchpakket, e.d. Voor de fietstocht kunt u zich opgeven bij: Mevr. M. van Oostenbrugge (tel. 0187 491653) en/of bij: Mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek (tel. 0187 602411). Ook belangstellenden van buiten Stellendam zijn welkom.

Concert in het teken van Hemelvaart en Pinksteren

Jong Dameskoor Shira

Ouddorp - Zaterdag 23 mei 2015 organiseert Jong Dameskoor Shira een concert. Hieraan werken ook kinderkoor Kadosj uit Goedereede en Chr. Mannenensemble Goeree mee. De avond staat in het teken van Hemelvaart en Pinksteren.

De vaste koororganist Joost van Belzen zal de koor- en samenzang begeleiden op het orgel. Jong Dameskoor Shira zal muziek van de nieuwste CD gaan zingen. Het koor werkt mee aan een opname met koren van Peter Wildeman. Naast het Halleluja van Handel zingt het koor ook Nederlandstalige Psalmen en geestelijke liederen zoals: "Psalm 122, Waar vind ik rust? Psalm 106, Psalm 86 en het lied Bidden. Ook duo '4 handen' zal twee intermezzi verzorgen. Joost van Belzen en Peter Wildeman hebben een speciale jubileum-cd gemaakt: Beautiful (10 jaar duo '4 handen') op twee vleugels en The Amsterdam Orchestra o.l.v. Robert Cekov. Deze zullen ze tevens presenteren tijdens het concert. De nieuwe cd is dan één week oud. Kinderkoor Kadosj en Chr. Mannenensemble Goeree staan beide o.l.v. Berdien Dekker. Ze hebben ook net een CD opgenomen, dus het repertoire zit er goed in. Hun pianist Martin Kolff zal hen begeleiden op de vleugel. Ook is er deze avond ruimte voor Pinksterpsalmen en -liederen.
De kooravond zal plaatsvinden in de Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp, Dorpstienden 3. De aanvang is om 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Tijdens deze avond zal er gecollecteerd worden voor Hulp vervolgde Christenen (HVC). Daarnaast is de entree vanaf 12 jaar € 6,- en tot 12 jaar € 2,50. Reserveren is wenselijk, dat kan via www.peterwildeman.nl. Dameskoor 'Shira' zou zich graag versterken met vrouwelijke leden, zowel alt als sopraan. Voor meer informatie zie de website van het koor: www.dameskoorshira.nl.

Voor de vijfde keer op pad op Tweede Pinksterdag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Even op adem komen. Genieten van de schoonheid van natuur en cultuur, van het weidse landschap en de bloeiende berm, van een goed gesprek of een gezellige ontmoeting. Voor de vijfde keer is er op Tweede Pinksterdag een inspirerende wandeling op ons eiland. Elk jaar wandelen er rond de 300 mensen een pad van het ene dorp naar het andere dorp, waarbij steeds een ander dorp wordt gekozen. Dit jaar gaat de wandeling van Goedereede naar Ouddorp.
De start is tussen 14.00 en 14.30 uur in de Hervormde Kerk van Goedereede (Kerkpad 1). Terwijl de beiaardier Pinksterliederen speelt op het carillon van de Goereese Toren kunnen deelnemers zich met een kopje koffie of een glaasje fris voorbereiden op de tocht. In Ouddorp worden de wandelaars ontvangen bij de Hervormde kerk met een High Tea. Deelname is geheel gratis en er is vervoer retour naar de startplek voor chauffeurs. Er is ook apart een programma voor kinderen met een puzzelspeurtocht, springkussen en spelletjes.
Er is een prachtige route uitgezet door de hervormde gemeenten van Goedereede en Ouddorp. Om de zinnen te verzetten krijgen de deelnemers onderweg zo nu en dan iets aangeboden, ter inspiratie. Kerkelijk of niet-kerkelijk, gelovigen en zoekers, iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen en elkaar ontmoeten. Het Pinksterpad wordt georganiseerd door de Classicale Evangelisatiecommissie Goeree-Overflakkee. Voor vragen of info: www.pinksterpad.nl of d.hoolwerf@kpnmail.nl.

De Morgenster is naam voor kerkzaalruimten

Het doorprikken van ballonnen.

OUDDORP - Een feestelijk en dankbaar moment, vrijdagmorgen bij en in de dorpskerk van de Hervormde gemeente aan de Ring in Ouddorp.

Aan de buitenzijde van het kerkgebouw mochten meisjes en jongens van de zondagschool, onder leiding van C. Grinwis, één voor één ballonnen doorprikken om het doek vrij te maken waarachter het naambord voor nieuwe ruimten werd onthuld. Oud-kerkenraadslid (ouderling) Mosselman uit Ooltgensplaat bleek met zijn naamvoorstel "De Morgenster" tot de gewenste presentatie-uiting te zijn gekomen. Ds. C. v.d. Berg interpreteerde de naam als het Licht (de Heere Jezus). "Dat dit Licht in het donker mag schijnen". In de nieuwe ruimten kunnen verenigingen hun bijeenkomsten houden. Tevens is het een goede locatie voor kinderopvang tijdens erediensten en o.a. het houden van catechisatiesamenkomsten. Terwijl aan de ene zijde van de kerk vrijdag de onthullingsplechtigheid plaatsvond werd op het voorterrein de jaarlijkse (drukbezochte fair) georganiseerd.

Kinderen van de Zondagschool HG Ouddorp bijeen voor de onthullingshandeling.

'Van Korteweg naar Langeweg'

STELLENDAM - Duisenburgh Vermogensregie Verkamman verhuist, maar blijft in Stellendam… Na een tijdelijk onderkomen in bedrijfsverzamelgebouw 'De Kortenaer' aan de Korteweg verhuist het vermogensadviesbedrijf Duisenburgh Vermogensregie Verkamman naar het Financieel adviescentrum aan de Langeweg 63, eveneens te Stellendam. Het directe telefoonnummer 06-52525994 blijft ongewijzigd.

Jack Verkamman van Duisenburgh Vermogensregie Verkamman: "Hoewel onze dienstverlening 100% onafhankelijk is, is het voor onze klanten plezierig om op één adres terecht te kunnen voor verschillende specialismen van de financiële dienstverlening zoals bankzaken, verzekeringen, beleggingen, financiële planning, enz. Zo kunnen we onze particuliere en zakelijke klanten dichtbij en optimaal van dienst zijn. Wij kijken verder dan alleen beleggen..."
Bel voor een afspraak: Jack Verkamman, Vermogensspecialist DSI/FFP. Kantoor: Langeweg 63 te Stellendam. Telefoon: 06 52525994. www.duisenburgh.nl/verkamman.

NIEUWE-TONGE - Maandag 18 mei start Schotgroep Aannemingsbedrijf B.V., in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee, met wegwerkzaamheden in de Ds. van Baerlestraat in Nieuwe-Tonge. De asfaltverharding in de van Baerlestraat wordt verwijderd en er wordt een nieuwe riolering gelegd. Hierdoor is de Ds. van Baerlestraat afgesloten voor alle verkeer vanaf de Kerkstraat tot aan de Weistraat. De nog bewoonde woningen zijn met een platenbaan bereikbaar voor voetgangers. Nadat de riolering is gelegd, wordt er een tijdelijke bouwstraat aangelegd. De werkzaamheden starten aan de zijde van de Kerkstraat en worden vervolgens richting de Weistraat uitgevoerd. De nieuwe riolering wordt aangesloten op de Kerkstraat, daarom zal ook de Kerkstraat een aantal dagen worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Naar verwachting nemen de werkzaamheden ongeveer 8 weken in beslag.

Schilderen bij De Boei

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 26 mei is er weer een inloopdag van Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee. Deze dag wordt georganiseerd voor iedereen die persoonlijk of in de naaste omgeving te maken heeft (gehad) met kanker.

Vanaf 10.00 uur staan de koffie en thee klaar weer klaar in het gebouw 'De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Rond 12.00 uur wordt de meegebrachte lunch met elkaar genuttigd. Vanaf 13.30 uur kunnen de bezoekers met elkaar gaan schilderen. Let op: dit is een andere activiteit dan hetgeen op het activiteitenrooster staat aangegeven. Opgave voor deze activiteit kan via het emailadres info@deboeigo.nl. U bent de hele dag welkom maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen een gedeelte van de dag aanwezig te zijn. Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen via het emailadres info@deboeigo.nl of via telefoonnummer 06 22111572. Meer informatie is ook te vinden op website www.deboeigo.nl of op facebookpagina www.facebook.com/deboeigo.

Ouddorpse promoveert in Amsterdam

OUDDORP - Op 22 april promoveerde Jeanine Bezuijen aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift "Governance Above the State: Explaining Variation in International Authority." In het Nederlands kan dat worden vertaald met "Bestuur boven de staat: variatie verklaren in internationale autoriteit."

Het proefschrift vergelijkt de opzet en besluitvormingsprocedures van 72 internationale organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie. Het onderzoek laat zien dat internationale organisaties in twee types voorkomen: het ene type richt zich op het oplossen van een specifiek probleem, het andere type pakt verschillende internationale problemen aan. De twee types verschillen qua opzet, besluitvormingsprocedures en ontwikkeling over tijd. De promotiecommissie was verheugd over de empirische en theoretische bijdrage van het proefschrift. De dataset die voor het onderzoek is verzameld, zal beschikbaar worden gesteld voor andere onderzoekers.
Jeanine Bezuijen werd geboren in Ouddorp. Ze studeerde Liberal Arts & Sciences aan het University College Roosevelt in Middelburg, en daarna Political Economy aan de University of Essex in Colchester (Verenigd Koninkrijk). Tijdens haar promotie-onderzoek studeerde ze een semester aan de University of North Carolina in Chapel Hill (Verenigde Staten). Jeanine Bezuijen woont in Edinburgh en werkt daar voor de Schotse overheid.

Natasja Zegers opnieuw Coiffure Award winnaar

GOEDEREEDE – Voor de vijfde achtereenvolgende keer is het Natasja Zegers-van Heest van de Goereese kapsalon Hairdreams gelukt om in de prijzen te vallen tijdens de jaarlijkse Coiffure Award. In de categorie Dames regio Zuid-Holland, Gelderland, Utrecht is ze tweede geworden. Opnieuw een prestatie van formaat, daar de jaarlijkse Coiffure Award de meest prestigieuze prijs is binnen de Nederlandse kappersbranche en een trendsettend evenement in kappersland, een wedstrijd op topniveau. Tijdens de gala-uitreiking, anderhalve week geleden in de Amsterdamse RAI, mocht Natasja zich weer tot de gelukkigen rekenen, waarmee wordt onderstreept dat zij tot de top van de Nederlandse kappers behoort.

Door Hans Villerius

Schwarzkopf Professional en Vakmagazine Coiffure hebben in 1992 gezamenlijk de Coiffure Award opgezet. In deze onafhankelijke haarmodefotografiewedstrijd strijden de beste kappers van Nederland om de felbegeerde Coiffure Awards. Alle inzendingen worden door een deskundige jury beoordeeld op de juiste combinatie van het modebeeld. Kapsel, visagie, styling en fotografie horen perfect in balans te zijn. De meer dan tweeduizend inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury.
De Coiffure Award bedoelt de kappersbranche op een nog hoger niveau te brengen en zet zich in voor de promotie van deze branche. Het winnen van een Coiffure Award betekent een gezaghebbende erkenning van inzet, kwaliteit en creativiteit, en wordt door de kappers zonder meer als 'Oscaruitreiking' gezien, en door de klant als keurmerk voor zijn of haar kapper. Natasja (foto) is dan ook weer ontzettend blij met het opnieuw door haar behaalde resultaat.

OUDDORP - Zaterdag 23 mei is er, als het droog weer is, een rommelmarkt voor Stichting Stephanos. De opbrengst is dit jaar voor een project waar drie Ouddorpse jongeren tijdens een werkvakantie aan hopen mee te werken. De rommelmarkt is van 8.30 tot 16.00 uur, het adres is Molenblok 24, Ouddorp.

DEN BOMMEL - De ANBO werft leden op de braderie in Den Bommel, die op zaterdag 30 mei wordt gehouden. Er zijn kruudplaetjes te koop en er kan worden geraden naar een mand met levensmiddelen. Kom naar de stand en maak vrienden, buren of familie lid van de ANBO. Bij elk nieuw lid € 10,- korting.

Bruiloftsfeest op de boerderij

NIEUWE-TONGE - Juf Leonora de Groot van groep 3 en 4 van de Oranje Nassauschool uit Nieuwe-Tonge is vrijdag in het huwelijk getreden met Joost van Rossum. Dit werd gevierd op de boerderij van de bruidegom, waar de kinderen ook uitgenodigd waren om te komen eten.

Op woensdag 27 mei 2015 kunnen alle kinderen van groep 1 t/m 8 gezellig knutselen in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Jullie zijn hartelijk welkom van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen: Rita Visbeen (0187 642514) of Koop en Matty Klos (0187 643622).

Kennismaken met mennen bij Manege Oostmoer

Manege Oostmoer-instructrice Romy Deul met haar aanspanning tijdens de informatie-avond 'mennen' (foto: Saskia Möhrke)

STAD AAN 'T HARINVLIET – Onlangs werd bij Manege Oostmoer te Stad aan 't Haringvliet een informatieavond gehouden over de mensport (het rijden met paard en wagen). Voor ongeveer 50 belangstellenden, jong en oud, werd de avond begonnen met een korte introductie over het nieuwe FNRS menbewijs.

Het menbewijs kan vergeleken worden met een rijbewijs voor koetsiers. De vernieuwde opleiding biedt een goede basis om veilig en vertrouwd met paard en rijtuig op de openbare weg te rijden. In de opleiding wordt aandacht besteed aan de verzorging van en omgang met het paard, het tuig en de menwagen. Vanzelfsprekend wordt er aandacht besteed aan het rijden met paard en wagen door middel van het Achenbachsysteem. De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch examen en een praktijkexamen.
Na de introductie werd er een workshop gehouden over het in-aan-en uitspannen van het paard. De belangstellenden mochten ook zelf eens proberen om al dat leer op de goede manier op het paard te leggen. Met veel geduld en zonder een stap verkeerd te doen ondergingen de paarden dit gesjor en getrek. Nadat de paarden goed voor het rijtuig stonden, werd in de binnenbak een demonstratie mennen gegeven. Aansluitend hierop liet Romy, instructrice en organisator van deze avond, met haar eigen aanspanning zien hoe je snel en veilig langs hindernissen kan rijden. En natuurlijk was er ook de mogelijkheid om een ritje met de nieuwe paardentram van manege Oostmoer te maken.
Na afloop van deze gezellige avond konden belangstellenden zich opgegeven voor menlessen of deelname aan de opleiding menbewijs. Bij voldoende belangstelling wil men in de toekomst starten met de opleiding tot het FNRS menbewijs.
Wilt u meer informatie over menlessen of over het menbewijs dan kunt u bellen naar Manege Oostmoer, tel. 0187 611242. Op de website van Manege Oostmoer en de FNRS vindt u ook informatie over de mensport en het menbewijs. (Tekst: Marianne Kranendonk, foto: Saskia Möhrke)

Speciale pinksteruitzending 'U zij de Glorie'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het christelijke verzoekplatenprogramma 'U zij de Glorie' heeft voor de pinksterdagen van 2015 een speciale aflevering van het programma opgenomen. Zondag Eerste Pinksterdag tussen 14.00 en 16.00 uur en op maandagavond Tweede Pinksterdag tussen 19.00 en 21.00 uur kan er twee uur lang worden geluisterd naar deze speciale pinksteruitzending. In het programma hoort u de liederen en gezangen die bij de pinkstertijd horen, is er een meditatie, een pinksterverhaal en worden er gedichten gelezen. Het is tijdens deze uitzendingen niet mogelijk om verzoekplaten aan te vragen.
Voor de eerstvolgende uitzending van het programma 'U zij de Glorie', op maandag 1 juni 2015, kunnen verzoeken worden ingeleverd in de bus bij de balie in De Vliedberg te Ouddorp, in Westvoorne te Goedereede en in Het Spectrum te Stellendam. Bellen naar (0187) 682630 is mogelijk tijdens de reguliere uitzendingen. Daarnaast kan worden gemaild naar uzijdeglorie@rtvslogo.nl.
Voor het programma Muzikale Hartewensen, dat op woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur wordt uitgezonden, is het in de pinksterweek wel mogelijk om verzoeken aan te vragen. Ook hiervoor kan tijdens de uitzending worden gebeld of gemaild. RTV Slogo zendt 24 uur per dag uit via de etherfrequenties FM 105.6 (west) & 105.9 (oost) en op de analoge kabel 105.9 MHz. De uitzendingen zijn ook te volgen via de livestream op de website: www.rtvslogo.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 23 mei, de zaterdag voor Pinksteren, stellen de PKN-kerken van Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet hun kerken open van 10.30 tot 15.00 uur. Iedereen kan vrijblijvend naar binnen gaan en de kerkgebouwen bekijken. In de kerk zijn vrijwilligers die de bezoekers ontvangen, koffie aanbieden en eventueel vragen kunnen beantwoorden. De kerkbesturen willen aan hun eigen leden, andere kerkgenootschappen en mensen, die nooit in een kerk komen, laten zien hoe het huidige gebouw er uit ziet en wat ze in de verschillende ruimtes doen. Er is een centraal thema: "Kerk in woord, beeld en muziek".

Elk kerkgenootschap zal op deze dag proberen dit in het eigen gebouw te laten lezen, zien en horen. In de ene kerk zal het monumentale orgel bespeeld worden; in een andere kerk liggen doop- en trouwregisters ter inzage. Aan de hand van foto- of beamerpresentaties kan kennis genomen worden van wat er in de zondagse eredienst gebeurt en van de vele andere activiteiten die plaatsvinden. Welke bijbelvertaling gebruiken ze en welke Psalmen en/of liederen zingen ze? Zijn er ook cursussen? Misschien heeft u over een bepaalde actie in de krant gelezen en kunt u daar eens naar vragen. Wat doen de kerken voor en met de jeugd? En wat voor en door de ouderen? Welke projecten lopen er in het binnen- en buitenland? Hoe wordt de naastenliefde in praktijk gebracht? Het is de kans om eens kennis te maken met vertegenwoordigers van de kerken en je vrijblijvend op de hoogte te stellen van wat er allemaal gedaan wordt door de vele vrijwilligers. De Hervormde kerken aan de ring in Sommelsdijk en Middelharnis, de Emmaüskerk aan de Kon. Julianaweg in Middelharnis, de Exoduskerk aan de Dorpsweg in Sommeldijk en Hervormde kerk in Stad aan 't Haringvliet aan de Nieuwstraat (samen met de Geref. kerk aldaar) zetten deze dag hun kerkdeuren open.

Prijswinnaar bij Albert Heijn Ouddorp

OUDDORP - Aan het begin van het aspergeseizoen startte Albert Heijn Ouddorp in samenwerking met Knorr een actie om de asperges te promoten. Klanten maakten bij aankoop van Knorrsaus kans op een originele Knorr-fiets. Vanuit de vele inzendingen werd de heer Th. v.d. Have uit Ouddorp de winnaar van deze fiets. Onlangs werd door supermarktondernemer Martin de Berg de prijs uitgereikt in de Albert Heijn vestiging te Ouddorp.

INGEZONDEN: Kunst?

Naar aanleiding van de publicatie in het EN van 12 mei jl. mijn reactie op het plaatsen van kunst (?) in de Westduinen. Dit gebied is door Natura 2000 als beschermd natuurgebied aangemerkt. Als bewoner van de Westduinweg heb ik mij nogal verbaasd bij het ontwaren van een stenen gedrocht in de duinen, ter hoogte van de Boutweg. Ik vraag me af of er ook een soort Commissie Welstand bestaat voor kunst, of wat daar voor door moet gaan.
Ik vind het horizonvervuiling en een aantasting van de ruimtelijke beleving. In gewoon Nederlands: Bespottelijk. Het "opgeplakte" plastic (het lijkt wel het deksel van een huisvuilcontainer) slaat nergens op maar het verhoogt ongetwijfeld de aaibaarheid van het object. Naar mijn mening een aanfluiting in een natuurgebied en ik begrijp de regelaar van het Zuid-Hollands Landschap niet die hier toestemming voor geeft. Ik heb maar één aanbeveling: Opruimen die handel en natuur gewoon natuur laten zijn!

L. Tanis-Tanis
Westduinweg 33, Ouddorp

Zuid-Afrikaanse liederen in kerkdienst

MIDDELHARNIS - Op zondag 24 mei zal in de Pinksterdienst in de Emmauskerk te Middelharnis een bijzonder koor medewerken. Het koor Kioso Kyowenda is een koor dat Zuid-Afrikaanse liederen zingt in originele stijl. Er wordt niet van bladmuziek gezongen. Het koor staat onder leiding van dirigent Boaventura Kouvela. Thema van de dienst is: De bruiloft komt dichtbij. De voorganger is dominee Leen Jan lingen en organiste is Anneke Abrahamse. De kerkdienst begint om 10.00 uur. Zie ook www.emmauskerkmiddelharnis.nl.