info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

3 augustus 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 3 augustus 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nieuwe plannen voor oude haven

DIRKSLAND – Achteloos achtergelaten lijkt de haven van Dirksland. Voor veel dorpelingen is het voormalige bruisende hart van het dorp een steen des aanstoots. De haven is vies, verwaarloosd en omgeven door metalen vangrails. Geen gezicht. Maar er is hoop. De gemeente gaat het Schelpenpad en de Kaai opknappen. En aansluitend daarbij zijn er mogelijkheden om het cultuurhistorische karakter van de haven nieuw leven in te blazen. Dit laatste vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die inzet op behoud en beleving van het erfgoed.

Op 24 augustus komt er een voorstel op de eilandelijke Erfgoedtafel. Als input daarvoor konden inwoners van Dirksland ideeën en suggesties lanceren tijdens de vergadering van de dorpsraad, die gisteravond plaatsvond. Er waren veel mensen op de bijeenkomst afgekomen.
Ze kwamen met bruikbare ideeën, zoals het verwijderen van de vangrails, het uitbaggeren en schoonmaken van de haven en het aanleggen van steigers, mogelijk met oplaadpunten voor elektrische boten en de optie om een hengel uit te werpen. Een pad rond de haven zou moeten uitnodigen tot een wandeling en enkele bankjes tot een moment van rust. Nostalgische lantaarnpalen zouden de haven plus omgeving moeten verlichten. Sommige bewoners zagen het al voor zich: een platbodem of ander vaartuig in de haven, waarop je misschien zelfs wat kan eten of drinken. Als de bietenkaden niet langer dienen als parkeerplaats, is het plaatje compleet.
Na het 'ophalen van informatie' bij de bewoners van Dirksland, komt er een voorstel voor de Erfgoedtafel. Die besluit op 24 augustus of het project steun verdient. Vervolgens besluit de provincie of er subsidie beschikbaar is. Begin 2017 zou er duidelijkheid moeten zijn over hoe het verder gaat met de haven van Dirksland. En drie jaar later kunnen de dorpelingen en de toeristen dan genieten van het concrete resultaat: een herstelde haven om te beleven, om de geschiedenis te ervaren en om als basis te dienen voor iets recreatiefs op het water.

De stad als podium voor kunst

GOEDEREEDE - "Art changes everything," staat er op de sweater van één van de bezoekers. Dinsdagavond zijn de Goereese Kunstdagen officieel geopend. Tot en met zaterdag kunnen bezoekers genieten van muziek, theater en kunst achter de ramen. Goedereede is deze week een openluchtgalerij.

Door Martijn de Bonte

Volgens André Kastelein van de St. Goereese Gemeenschap zetten de Kunstdagen Goedereede op de kaart. "Het is plezierig dat dit initiatief ieder jaar wordt ontplooid." Hij overhandigt Harald Jassoy de stadspapegaai van Goedereede, een zilverkleurige vogel die al vanaf de zeventiende eeuw werd doorgegeven van burgemeester op burgemeester. Daarmee heeft Jassoy een paar dagen lang de symbolische leiding over de stad.

Tijd nemen

Harald Jassoy is de 'geestelijk vader' van het kunstevenement. Hij nam achttien jaar geleden het initiatief voor de allereerste editie. "Het is bijzonder dat het evenement plaatsvindt. Ieder jaar is het weer een avontuur om de stad om te toveren tot een openluchtgalerij. Aan het publiek legt hij uit dat tijd een kostbaar goed is. "Wij hopen dat u de tijd neemt om te kijken en keuzes te maken. Geef uw tijd als cadeau aan de kunstenaar. Die heeft er veel tijd in gestopt."

>> Lees verder op pagina 3

Waverunner voor Reddingsbrigade

OUDDORP - De Reddingsbrigade in Ouddorp heeft sinds afgelopen zaterdag een Yamaha Waverunner tot haar beschikking. De Reddingsbrigade beschikt nu over twee waterscooters. Het doel van de Reddingsbrigade is om te zorgen voor veiligheid van de badgasten. Dat wordt gedaan door voorlichting, het verlenen van eerste hulp en het uitvoeren van reddingsacties.

Truckshow

OOLTGENSPLAAT - Zaterdag 6 augustus is er voor de eerste keer een Truckshow bij Paviljoen Sluishaven. Er zijn verschillende activiteiten, zoals banden wisselen, modelvrachtwagens, een springkussen, velg werpen en live muziek. Na afloop is er een barbecue. Er rijdt ieder half uur een pendeldienst tussen het parkeerterrein aan de Schaapsweg en het evenement. Bij de Truckshow is er geen parkeergelegenheid. De opbrengst van het evenement is bestemd voor Kanjerketting, een stichting die kanjerkettingen geeft aan kinderen met kanker. Bij iedere behandeling krijgen de kinderen een nieuwe kraal voor de ketting. Deelname aan de truckshow is gratis, net als de entree voor bezoekers. Er wordt geld ingezameld door middel van lotenverkoop. Deelname aan de barbecue kost € 14,50. Kijk voor meer informatie en om aan te melden met een truck of voor de barbecue op www.truckshowvoorkanjerketting.nl.

2 / 30

Agenda

Donderdag 4 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 11.00 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE - Goereese Kunstdagen, kijk voor het programma op www.kunststichtinggoedereede.nl.

Vrijdag 5 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 11.00 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE - Goereese Kunstdagen, kijk voor het programma op www.kunststichtinggoedereede.nl.
MIDDELHARNIS – Diekdag, braderie in het centrum van 12.00 tot 21.00 uur. Overdag zijn er oude ambachten en een streekmarkt, bij de muziektent is een Ibizafair.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Bloemfontein Strandloop. Start en finish bij strandpaviljoen De Zeester. Kijk voor de afstanden en tijden op www.avflakkee.nl.

Zaterdag 6 augustus

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
DIRKSLAND - Dorpswandeling, start om 10.00 uur bij de Dorpskerk.
GOEDEREEDE - Goereese Kunstdagen, kijk voor het programma op www.kunststichtinggoedereede.nl.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 10.00 tot 16.30 uur. Van 15.00 tot 16.00 uur is er een inloopconcert met Annelies Driesse (zang) en Iryna Zhynkina (piano).
GOEDEREEDE – Trekkertjesdag, van 9.00 tot 17.30 uur aan de Oostdijkseweg 23. Gratis toegang.
GOEDEREEDE - Beiaarconcert vanaf de Goereese Toren, Jan Bezuijen speelt van 12.00 tot 13.00 uur.
MIDDELHARNIS - Repaircafe, van 10.00 tot 13.00 uur bij Goed voor Goed, Simon Stevingweg 49.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Zaterdagmorgen inloopconcerten. Orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 11.00 uur. Collecte bij de uitgang. Organist: Hans Villerius.
OUDDORP - Boekenbeurs, van 9.00 tot 15.00 uur in de Gereformeerde Kerk, Dorpstienden 15.
OUDDORP - Barbershopconcert, om 16.00 uur in De Overkant. Gratis toegang.
OUDE-TONGE - Orgelconcert van Jan Bezuijen, om 15.00 uur in de Hervormde Kerk.

Maandag 8 augustus

OUDDORP – Fietspuzzeltocht van ongeveer 20 km. t.b.v. Hervormde Gemeente. Start: Dorpskerk. Info www.hervormdouddorp.nl.
OUDE-TONGE - Hervormde Kerk te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf 15.00 uur orgelconcert door Jan Bezuijen.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00 tot 16.30 uur.

Dinsdag 9 augustus

DIRKSLAND – Koffieochtend bij 't Reginahof, van 10.00 tot 12.00 uur.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00 tot 16.30 uur.

Woensdag 10 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP - Excursie over het leven op de grens van land en water. De speurtocht start om 13.30 uur bij de buitenhaven van de Brouwersdam. www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Na het NK Wielrennen was er het EK Flying Junior

STELLENDAM – Na het NK Wielrennen kon Goeree-Overflakkee opnieuw pronken met een aansprekend sportief evenement. Een Europees Kampioenschap zelfs, maar de marketing, begroting, publiciteit en bezoekersaantallen konden niet tippen aan die van het wielerevenement. Van 27 tot en met 30 juli vond het EK in de zeilklasse Flying Junior (FJ) plaats. Het 'thuishonk' van de wedstrijden op het Haringvliet was de Marina Stellendam.

Door Kees van Rixoort

Aan het EK deden bijna veertig teams mee uit zeven verschillende landen: Italië, Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Slovenië en Japan. Het laatste land kon als Aziatisch land de titel niet winnen, maar zeilers uit Japan verschenen toch op het Haringvliet, op uitnodiging. De teams – bestaande uit twee zeilers – moesten het tegen elkaar opnemen tijdens twaalf wedstrijden, waarbij ze de twee slechtste resultaten konden laten vervallen.
Slechte resultaten waren er bijvoorbeeld onder invloed van de wind, die soms venijnig de kop op stak. Bij windkracht 5 staakten verschillende FJ-zeilers de wedstrijd en bij windkracht 6 bleven verschillende boten in de haven. Vooral woensdag, 27 juli, nam de wind gedurende de dag erg toe, wat er ook toe leidde dat niet iedereen op tijd over de finish ging.

Lisa Heukels van de EK-organisatie spreekt op vrijdagochtend in het wedstrijdkantoor aan de haven van Stellendam over een prachtige plek. "Wij zijn heel tevreden. De voorzieningen zijn hier goed. Er is ook een ruimte beschikbaar om te eten of een spelletje te doen. En een mooi grasveld waar de deelnemers kunnen kamperen. Het water is zeer geschikt: het Haringvliet is groot en er kunnen behoorlijke golven ontstaan. Bovendien is er niet veel verkeer, dat door het veld vaart."

Snel en wendbaar

De Flying Junior is het kleine zusje van de Flying Dutchman. Het is een zwaardboot van 4 meter lang met trapeze en spinaker, naast grootzeil en fok. De boot is snel en wendbaar, en bovendien minder duur in aanschaf dan de grote broer. De Nederlandse FJ-organisatie telt meer dan 150 leden. Zij kunnen het hele jaar meedoen aan wedstrijden; de wedstrijdkalender is zeer uitgebreid en bevat naast de EK ook een WK, dat volgend jaar plaatsvindt in Slovenië.
Rolf en Hugo de Jong mogen zich de komende twee jaar Europees kampioen noemen. De tweede plaats was voor Hylke Sasse en Jori Vermeij, terwijl de Duitsers Thorsten Willemsen en Stephanie Tauchert als derde op de einduitslag kwamen te staan. De Japanse zeilers Ryo Takiguchi en Atsushi Yoshinaga eindigden, buiten mededinging, als achttiende.
Bracht het FJ-EK nog publiek op de been? Jawel. Een aantal belangstellenden maakte van de mogelijkheid gebruik om aan boord van een FJ te stappen en met een ervaren zeiler mee het water op te gaan.

De Nieuwe Oostdijk bereikt hoogste punt

GOEDEREEDE - Het hoogste punt bij de bouw van de woningen in De Nieuwe Oostdijk te Goedereede is bereikt. Voor dit project aan de rand van Goedereede is op 8 december 2015 de eerste paal geslagen. De bouwwerkzaamheden verlopen voorspoedig.

De kopers geven aan dat ze niet kunnen wachten om hun nieuwe woning te betrekken. Vele van hen gaan vaak tussentijds kijken om de vorderingen te zien. Koos Goekoop, een van de toekomstige bewoners, heeft voor alle kopers een informatieve Facebookpagina opgericht. Hier plaatst hij regelmatig foto's en filmpjes op waar de vorderingen van het project goed te zien zijn. Koos Goekoop: "Ik vind het zelf heel interessant om het verloop van de bouw te volgen. Ik loop dan ook graag wekelijks langs de woningen. Ik weet dat er ook kopers op afstand wonen, zoals Dordrecht en Rotterdam. Op deze manier houd ik iedereen op de hoogte van de vorderingen."

Bij de eerste woningen is het eindresultaat al goed zichtbaar. De sfeer van de authentieke woningen en de diversiteit in het gevelbeeld komt al goed naar voren. Koos Goekoop: "De tekeningen van De Nieuwe Oostdijk voorspelden al veel goeds. Nu de blokken met woningen al vorm beginnen te krijgen, zie je dat waar je op hebt gehoopt tot leven komen. De stijl van de woningen spreekt ons erg aan. Elk blok heet zijn eigen karakter", aldus de heer Goekoop.

Inmiddels zijn de meeste woningen verkocht, er zijn nog een aantal woningen en bouwkavels beschikbaar. Kijk voor meer informatie over het project op www.denieuweoostdijk.nl.

Goereese Kunstdagen geopend

Vervolg van voorpagina

Solo artiest Carlijn E. speelt in de toren op een elektrische cello en zingt "Open your window, see whats going on". (Open je raam en kijk wat er gebeurd). Jan Trompper maakt dankbaar gebruik van het beeld tijdens zijn openingswoord. "We moeten onze eigen ramen opendoen en het wereldbeeld van anderen bekijken." Op weg naar de Goereese Toren heeft hij bewust door de stad gedwaald. "Een plezierige ervaring, er is veel bravoure achter de ramen."

Moment sublime

Harold Jassoy had op de middelbare school niet veel met taal en lezen. "Tot er een keer iemand gedichten kwam voordragen. Dat raakte mij, dat was het 'moment sublime'. Sindsdien houd ik van poëzie, tenminste als het goed wordt voorgedragen." Met de Kunstdagen hoopt Jassoy bezoekers op dezelfde manier te winnen voor de kunst. "Als we maar één iemand kunnen verrassen met kunst, dan is het evenement voor mij geslaagd."

Programma

De kunstwerken staat onder andere tentoongesteld achter ramen van huizen in het centrum en in de molen en de toren. Tijdens een wandeling door het centrum is de kunst nauwelijks te missen. Tijdens het evenement is er onder andere een beiaardconcert, veel live muziek, een monoloog, een rondleiding langs de ramen en diverse workshops, voor kinderen en volwassenen. Kijk voor het programma op: www.kunststichtinggoedereede.nl.

Blauwe zone in Dirksland: wel of niet betalen?

DIRKSLAND – De parkeerdruk in het centrum van Dirksland is hoog, vooral rond het ziekenhuis. Daarom heeft de gemeente (Dirksland nog) een blauwe zone ingesteld. Binnen deze zone mag je drie uur parkeren met een parkeerschijf, althans op werkdagen tussen 7.00 en 19.00 uur. Dirkslanders die binnen de blauwe zone wonen, hebben een ontheffing. Aanvankelijk gaf de gemeente die cadeau, maar latere aanvragers moeten betalen voor hun ontheffing. Nu er vrijwel geen controle meer is in de blauwe zone, vragen bewoners zich af waarom zij moeten betalen, terwijl andere parkeerders, veelal personeel van het ziekenhuis, ongestraft hun gang kunnen gaan. Bijvoorbeeld door elke drie uur de parkeerschijf te verzetten, of zelfs dat niet. Bekeurd wordt er toch niet.
Dit probleem – aangekaart door een bewoonster van de blauwe zone met een ontheffing, die regelmatig geen ruimte heeft om te parkeren – kwam dinsdag 2 augustus op tafel bij de dorpsraad van Dirksland. De dorpsraad gaf aan daar weinig aan te kunnen doen. Controleren van de blauwe zone in het dorp heeft geen prioriteit en gebeurt nauwelijks. "Er wordt niet gehandhaafd, dus het probleem blijft", was de samenvatting van voorzitter Jan Leenders. Mogelijk biedt de opening van een nieuwe parkeerplaats voor het ziekenhuis soelaas. Ook zou er bij de ziekenhuisdirectie nog eens om aandacht kunnen worden gevraagd voor het parkeergedrag van het personeel.

Beeld Paulina van Weel komt voor ziekenhuis

DIRKSLAND – Voor de ingang van het Van Weel Bethesda-Ziekenhuis in Dirksland, komt een beeld van stichter Paulina van Weel. Het beeld van kunstenaar Joep Luijckx wordt waarschijnlijk onthuld in oktober. Het bronzen beeld is 1.20 meter hoog. Paulina, aan wie Dirksland het ziekenhuis te danken heeft omdat ze een fors bedrag legateerde, komt met haar gezicht richting dorp te staan. Luijckx heeft geen gedetailleerde weergave van Paulina gemaakt, maar meer een verbeelding. Mensen die het ontwerp hebben gezien, spreken van een zorgzame uitstraling.
Het beeld is bedoeld als blijvende herinnering aan de viering van 600 jaar Dirksland. De aanvankelijke planning was dat het op Open Monumentendag, tevens de afsluiting van het jubileumjaar, zou worden onthuld, maar dat is niet haalbaar. Zo krijgt het feest nog een tweede finale, na het vuurwerk op 10 september. Het Van Weel Bethesda-Ziekenhuis is erg in haar nopjes met de komst van het Paulina-beeld.

Bijzonder insect

Mijnheer Weesie zag op de Brouwersdam dit bijzondere insect. Het dier is ongeveer vier centimeter groot. Wie weet om welke soort dit gaat en kan er iets meer over vertellen? Reacties kunnen per e-mail worden gestuurd naar redactie@eilandennieuws.nl.

Flakkeese dames helpen in Malawi

"Welkom in Malawi." Dat is wat wij als groep Nederlanders vaak tegen elkaar zeggen bij alle indrukwekkende belevenissen die wij hier meemaken. Wij, Corina Butijn en Mattanja Bakker, zijn voor drie weken onder de pannen op het terrein van stichting Stéphanos. We maken hier van alles mee en verrichten verschillende werkzaamheden met 17 andere Nederlanders en niet te vergeten de Malawianen. Voorbeelden hiervan zijn: het organiseren van kinderwerk en het verven en opknappen van klaslokalen, weeshuisjes en overige gebouwen op het terrein. Ook buiten het terrein zijn we actief. Zo gaan we bijvoorbeeld een nieuw dak op een huisje zetten en andere werkzaamheden verrichten die hoognodig zijn voor de armste gezinnen in de buurt.

Denkt u soms ook wel eens na over het feit dat wij het zo goed hebben in Nederland? Wij, sinds dat we in Malawi zijn, steeds meer. Alles om ons heen staat namelijk in het teken van de armoede. We zien mensen uitzichtloos op de grond tegen hun huisje aanzitten. In een huisje van zo'n 6 vierkante meter wonen gerust 7 mensen. Ze zitten daar omdat ze zich bewust zijn van het feit dat ze niet meer kunnen bereiken dan te leven met de dag. Ze zijn dankbaar voor die ene maaltijd die ze op een dag hebben. Sommigen van hen zullen zich opwerken, maar het merendeel van de inwoners van Malawi is afhankelijk van de landbouw en ziet niet de mogelijkheid om dit te doen. Spullen die wij in Nederland weggooien, worden hier langs de weg en op markten verkocht. De markten zijn overvol met mensen die hun voedsel en andere producten proberen te verkopen. We zien moeders constant met hun kind op hun rug. De kleine kinderen worden op deze manier overal mee naar toe genomen. Vaak dragen de moeders hierbij een grote baal hooi, bos takken of een enorme bak met een grote hoeveelheid liters water op hun hoofd. Overal waar je kijkt zijn er kinderen die zich vermaken met het afval op de straat. Wanneer je als rijke Nederlander voorbij komt lopen, kijken lege oogjes je aan.

Ook hebben ze in de omgeving een klein aantal waterputten, waar hele gezinnen uit de omgeving gebruik van maken. De meeste mensen, waaronder kleine kinderen, moeten een stuk lopen om aan water te komen. Vervolgens dragen jong en oud grote bakken water op hun hoofd op weg naar hun huisje. Dit herhaalt zich iedere dag. Maar: Malawi wordt ook wel het 'warme hart van Afrika' genoemd. De mensen zijn dan ook erg hartelijk, enthousiast en behulpzaam. Dit hebben we gemerkt aan het ontvangst, de samenwerking met de Malawianen, de bezoeken bij projecten, het contact met de mensen op het terrein en hierbuiten en zoveel andere situaties.

Een voorbeeld hiervan: we reden in een bus richting een klein project van Stéphanos. We gingen hier naar toe om een bezoekje af te leggen en te kijken waar Stéphanos onder andere hun werk verrichten. Toen we aankwamen werden we Afrikaans ontvangen. Zo'n 50 vrouwen dansten en zongen een welkomstlied voor ons. We werden bijna de bus uitgetrokken door alle kinderen, spullen werden van ons aangepakt en mensen lieten aan alle kanten merken dat ze ons een warm welkom wilden geven.

In dit dorp wonen veel sponsorkindjes van Stéphanos. De gezinnen uit dit dorp worden financieel ondersteund door de stichting. Ook het werken aan de landbouw wordt begeleid, zodat er een grote kans is op het slagen van een goede oogst. Om dit tot een goede uitwerking te laten komen, is er uiteraard water nodig. In de buurt is dan ook een kleine vijver waar het dorp het water uit haalt. Stichting Stéphanos heeft drie pompen gesponsord, waardoor het gemakkelijker is om het water over de gewassen te verspreiden. Dit is onder andere mogelijk gemaakt door het geld dat we als groep in Nederland hebben opgehaald. Op het moment dat wij bij de inwoners waren, werd bekend gemaakt dat ze nog drie pompen gesponsord kregen. Hier waren ze erg dankbaar voor en dit lieten ze dan ook erg goed merken. God werd allereerst gedankt, er werden Afrikaanse liederen gezongen en er werd opnieuw gedanst. Mooi om de dankbaarheid te zien van deze mensen, die zoveel minder hebben dan wij en boven dit alles te zien hoe dicht ze bij God leven en God danken voor de dingen die ze wel hebben.

Groetjes uit Malawi!
Corina Butijn en Mattanja Bakker

Solar Impulse

Vliegen op zonne-energie. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Eind juli landde de Solar Impulse in Abu Dhabi, het was de voltooiing van een vlucht rond de wereld. Het geavanceerde toestel vloog over de oceanen en continenten, een tocht van 40.000 kilometer. De Solar Impulse is voorzien van 17.000 zonnecellen, die laden overdag een accu op, waardoor er ook in het donker kan worden gevlogen. Columnist Harm Jan ziet een mooie toekomst voor zonne-energie, Marloes houdt nog een slag om de arm...

Een vlucht in de Solar Impulse? Dan pas ik

Ah, het is weer zomervakantie! De tijd van lol maken, naar het strand gaan (als je een beetje geluk hebt) en op vakantie gaan naar verre exotische bestemmingen, of lekker kamperen in je achtertuin natuurlijk. Ik kom toevallig net uit Indonesië en dan weet je het wel: dan moet je dat vliegtuig een aantal keer in. En niet kort ook. Maar waar de techniek nu weer mee is gekomen, is, in mijn ogen, wel erg bijzonder.

De techniek laat het natuurlijk niet bij zonnepanelen en beeldjes die bewegen op zonlicht, nee. Er bestaat sinds kort een vliegtuig, de Solar Impulse, die vliegt op zonne-energie. Dat is natuurlijk een best wel goede ontwikkeling, een vliegtuig die duurzaam werkt! Daarnaast is het ook een logische ontwikkeling, want er komen steeds meer voorwerpen die kunnen werken op zonne-energie. En ik vind het heel erg goed dat er steeds meer duurzame spullen komen.

Maar een vlucht maken in Solar Impulse? Dan pas ik toch maar. Waarschijnlijk voel je geen verschil met de vliegtuigen waar ik al in heb gezeten. Maar het idee dat een vliegtuig werkt op energie van een object dat niet altijd aanwezig is, stelt me niet echt gerust. Ik bedoel, die beeldjes in onze vensterbank, die op zonne-energie werken, stoppen soms ook opeens met bewegen…

Om van te watertanden

Van een project als de Solar Impulse gaat een Engineering student als ik natuurlijk flink watertanden. Groene energie, self-sustainable, en het kan nog vliegen ook. De hele wereld rond zonder brandstof, alleen zonne-energie meepakken. Van zulke technologieën moeten we het hebben. Want hoewel de zon in theorie ooit op zou moeten branden, is het voorlopig één van de grootste bronnen van duurzame energie. En zoals het er nu uitziet, gaan we daar alleen maar meer mee doen. Zonnecellen worden steeds vaker toegepast en ze worden steeds efficiënter. Nu draait de meter al terug op een mooie zomerse dag, maar over een paar jaar is het waarschijnlijk al heel normaal dat je al je overgebleven energie gewoon in een dikke batterij in de kelder opslaat. Het mooiste is: die technologie bestaat al. De mensen van Tesla zitten er met hun neus bovenop. Nu nog even betaalbaar maken voor de gemiddelde middenstander en we kunnen allemaal genieten van ons zelfvoorzienend ecohuisje. Daarnaast hebben we ook van die grote velden vol zonnepanelen, die met gemak tienduizenden huishoudens aan de gang weten te houden. Die hebben ook hun voordelen en nadelen. Allereerst hebben we dan iets nuttigs waarmee we die gortdroge woestijnen vol kunnen zetten. Die gaan toch alleen maar groter worden met de opwarming van de aarde, dus dat komt mooi uit. Daarnaast wekken ze flink wat energie op, dus kunnen we weer wat dimmen met de fossiele brandstoffen.

Aan de andere kant is het ook niet zo'n gek idee om iedereen zelf verantwoordelijk te houden, of kleinere groepen zonnepanelen te plaatsen. Ongeveer 30% van de energie gaat namelijk verloren in transport en dat vermindert sterk als de boel op je eigen dak ligt. Daarnaast is het stukken veiliger, want als een kleine groep panelen kapot gaat, is de impact veel kleiner dan wanneer een hele plantage stilstaat. Dus misschien toch ieder voor zich. Maar laten we ze dan wel even doorzichtig maken en in de ramen verwerken, want zo'n donkere plaat op je oranje dakpannen staat zo sneu.

Tweet1

Fantastisch, de #toekomst van de #luchtvaart?! Op #zonneenergie de wereld over #Hetkan!
@RNTMSTR

Tweet2

Historische wereldreis op zonne-energie voltooid door Solar Impulse 2.
@GroeneCourant

Tweet3

Solar Impulse voorlopig alleen nog een inspiratiebron.
@trouw

Tweet4

Cool! De wereld rondvliegen enkel op de kracht van de zon! Het is gelukt!!!
@helgavanleur

Kernactiviteiten

Bloemfontein Strandloop

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Dorpswandeling

Zaterdag 6 augustus is er weer een dorpswandeling met een gids. Start om 10.00 uur in de Hervormde Kerk. De wandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag en wordt afgesloten met een drankje bij het Anker.

Koffieochtend 't Reginahof

Op dinsdag 9 augustus staat de deur weer open bij 't Reginahof. Bezoekers kunnen daar, onder het genot van een kopje koffie, een gezellig praatje maken of met elkaar een spel spelen. Ook is het mogelijk om, in overleg, iets creatiefs te doen. Belangstellenden kunnen vrijblijvend binnen lopen. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. De koffieochtend is van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland.

GOEDEREEDE

Oud papier

De Stichting Oud Papier 'Apollo' haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook huishoudelijk karton kan worden aangeboden. De organisatie verzoekt om het oud papier voor 8.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Tevens wil de stichting er op attenderen dat er oud papier kan worden gebracht naar de container bij parkeerterrein het Hofje, dit uitsluitend tussen 8.00 en 17.00 uur.

Beiaardconcert

Zaterdag 6 augustus, tijdens de Goereese Kunstdagen, is er een beiaardconcert vanaf de Goereese Toren. Jan Bezuijen, de stadsbeiaardier van Goedereede, speelt van 12.00 tot 13.00 uur een gevarieerd programma. Met werken van onder andere Jef Denijn, R. Barnes en Sverre Eftestøl. Jan Bezuijen is in 1954 geboren in Ouddorp. Hij kreeg zijn eerste muziekonderwijs van zijn vader. Zie voor meer gegevens: www.janbezuijen.nl.

MIDDELHARNIS

Repair Café

Zaterdag 6 augustus is er van 10.00 tot 13.00 uur een Repair Café in kringloopwinkel Goed-voor-Goed aan de Simon Stevinweg 49, op het industrieterrein te Middelharnis. Vrijwilligers staan klaar om te helpen met het repareren van kapotte spullen.

Leesgroep

Veel mensen die graag lezen hebben te weinig mogelijkheid om over de gelezen boeken te praten. Zij zouden graag deel uitmaken van een leesgroep. Binnen Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zijn daarom, in samenwerking met stichting Senia (www.senia.nl), diverse leesgroepen ontstaan. Verdeeld over het jaar lezen de deelnemers een aantal boeken. Deze worden vervolgens gezamenlijk besproken tijdens de bijeenkomsten van de leesgroep. Het nieuwe Leesgroepenseizoen gaat in september weer van start. Het komend seizoen zijn er nog plaatsen beschikbaar bij de Leesgroep in Middelharnis, die komt bijeen op woensdagavond om 19.30 uur. Wilt u meer informatie of heeft u interesse om zich aan te sluiten bij een Leesgroep? Stuur dan een email naar lpelt@bzhd.nl of neem contact op met uw vestiging.

OUDDORP

Boekenbeurs

Op zaterdag 6 augustus van 9.00 tot 15.00 uur organiseert de Gereformeerde Kerk Ouddorp een boekenbeurs. De locatie is het kerkgebouw aan de Dorpstienden 15 te Ouddorp. De opbrengst is bestemd voor de Gereformeerde Kerk Ouddorp.

Fietspuzzeltocht

Op maandag 8 augustus is er een fietspuzzeltocht van ongeveer 20 km t.b.v. Hervormde Gemeente Ouddorp door Ouddorp en omstreken. Startlocatie: Dorpskerk Hervormde Gemeente, Weststraat 2 te Ouddorp. Starten is mogelijk tussen 19.00 uur en 19.30 uur. Deelname: € 2,50 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar € 2,-. Onderweg is er wat lekkers te eten en te drinken.

Vuurwerk- en Lasershow

Op zaterdag 13 augustus om 22.30 uur is er op Strand Oosterduinpad ter hoogte van Strandcafé De Zeester een spectaculaire Vuurwerk- en Lasershow. Deze 'Sound & Light Lasershow' is een wervelende lichtshow ondersteund met prachtige muziek. Die combinatie zorgt voor unieke taferelen op het Ouddorpse strand. Met fantastische lasereffecten en de meest schitterende beelden in laservormen is een spektakel absoluut gegarandeerd! De show kan het beste worden bekeken door op het strand te gaan zitten. Bezoekers kunnen parkeren aan het einde van de Oosterweg.

Bloemfontein Strandloop

Vrijdag 5 augustus is de 32e editie van de Bloemfontein Strandloop. De start en finish is bij Strandpaviljoen De Zeester, ter hoogte van Strand Noord (Oosterweg). Het programma begint om 18.30 uur met de jeugdloop over 500 m. voor kinderen t/m 9 jaar. Om 18.40 uur is het de beurt aan de jeugd van 10 t/m 15 jaar, zij strijden in 1 km om de prijzen. Het inschrijfgeld voor beide jeugdlopen bedraagt € 2,50. Vervolgens zal om 19.30 uur het startschot klinken voor de wedstrijd over 10 km en de prestatieloop van 4,5 km. Voor alle deelnemers is een attentie, de prijsuitreiking is direct na afloop bij de strandtent. Het inschrijfgeld voor de 4,5 km bedraagt € 6,00 en voor de 10 km € 8,00. Inschrijven kan tot een half uur voor de start in de strandtent. Kijk voor meer informatie op www.avflakkee.nl, of neem contact op met Wendy Tieleman (0187-481412).

Scootmobieltocht PGGO

Op 11 augustus organiseert het Platform Gehandicaptenbeleid GO weer een mooie scootmobieltocht. Onderweg is er een Meet en Greet met de scootmobielclub van Schouwen Duiveland. De tocht start om 13.30 uur vanuit de Dorpstienden in Ouddorp en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Ook mensen die mee willen fietsen zijn welkom. De route is 20 á 25 kilometer. De kosten bedragen € 2,50 per persoon. Opgeven bij Elly Sonneveld: 845077, of bij het secretariaat: PGGOinfo@gmail.com. De organisatie geeft de deelnemers het volgende advies: "Zorg voor een volle accu,een flesje water en een goed humeur."

Zomerbingo's

Brassband Concordia organiseert op dinsdag 9 en 12 augustus de zomerbingo's in het M.F.G. de Dorpstienden te Ouddorp. Aanvang: 20.00 uur en de zaal is om 19.30 uur open. Er worden 8 ronden gespeeld, 2 superronden en 1 hoofdronde.

Expositie 't Blaeuwe Huus

Mevrouw Andrea Geerts exposeert de hele maand augustus met haar schilderijen in het VVV-kantoor/Blaeuwe Huus in Ouddorp. Geerts is Brabantse van geboorte en woont vanaf 1980 in Kamperland (Zeeland). Haar hobby is schilderen en ze zit al 20 jaar op de schilderclub, stichting werkgroep kunstzinnige vorming Noord-Beveland o.l.v. Diana Capello Stevens. Ze schildert ook al ruim 7 jaar in de wintermaanden in Thailand. De expositie is in augustus te bezichtigen op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Barbershop concert

Zaterdag 6 augustus is er in De Overkant een gratis toegankelijk Barbershop concert. Barbershop muziek is een vorm van close harmony, a capella zingen zonder instrumenten. Dit concert met uitleg begint om 16.00 uur. Bezoekers kunnen ook gelijk de nieuwe expositie in De Overkant bekijken. Dit keer staat 'het landschap' centraal. Er zijn werken van o.a. Frits Linneman, Abdel Farahi en Henry Brand. Een bijzondere collectie met het centrale thema 'My beloved landscape'. De Overkant is in Ouddorp, aan de Dijkstelweg 33.

OUDE-TONGE

Orgelconcert

Komende zaterdag 6 augustus is de Hervormde Kerk van Oude-Tonge te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen er uitgebreide informatie krijgen. Om 15.00 uur geeft Jan Bezuijen een concert op het Frobeniusorgel. Hij speelt werken van Bach, Brunckhorst, Eftestøl, Reger, Sløgedal, Wesley en Walther. Jan Bezuijen is op ons eiland geen onbekende. Hij is naast dirigent, ook organist te Ouddorp, Goedereede en Stad aan 't Haringvliet en beiaardier van het carillon in Goedereede.

SOMMELSDIJK

Proef en beleef

Proef en beleef het leven van begin 1900 op donderdagmiddag 11 augustus tijdens een rondleiding door het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en ervaar de 'levende geschiedenis'. Telefoon was er alleen voor de rijken. Een leven waarin iedereen nog in klederdracht naar school, werk en kerk ging. De rondleiding start om 14.00 uur in de Kerkstraat van Sommelsdijk. De kosten bedragen € 7,50 euro per persoon, inclusief koffie en wat lekkers. Kinderen betalen € 5,-. Ook is het mogelijk de rondleidingen als cadeau weg te geven. Opgeven kan via info@streekmuseum.nl of 06-52153169.

STELLENDAM

Goedereninzameling

Op vrijdag 5 augustus 2016 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië. De inzameling is van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

John Knox | 29

De hervormer van Schotland

'Graag, Roger, ja, dat moet je beslist doen, hoor, dan ga ik erheen. Maar nu moet ik naar huis. Moeder zal ongerust worden als ik zo lang wegblijf. Zo gauw ik kan, kom ik het boekje brengen! Kijk eens aan', zegt hij lachend, terwijl hij naar buiten stapt, 'je hoeft niet te vragen of ik mijn tijd verpraat heb. De pony heeft al zijn hooi al op.'
Vlug rijdt Jack weg en vrolijk komt hij thuis. Hij is blij dat hij iemand gevonden heeft, die het met hem eens is en met wie hij over dominee Knox kan praten. Hij stapt de huiskamer binnen en roept vrolijk: 'Dag moeder, daar ben ik weer! Roger zal de volgende week …'
Maar verder komt hij niet, want op de tafel ziet hij een boekje liggen, dat hij gelijk herkent. Het is het boekje, dat dominee Knox hem had gegeven. Bij de tafel zit zijn vader met een gezicht om bang van te worden.
'Ken jij dat boekje?' vraagt Gregory Mac Tomkins, terwijl hij de brochure omhoog houdt.
'Ja ... ja, vader, dat boekje heb ik van dominee Knox gekregen. Ik kreeg het als een aandenken aan onze reis en aan het avontuur met de stier.'
'Zo, zo, een aandenken! En waarom heb je het dan niet aan ons laten zien? Als jij iets van iemand krijgt, mag je het toch zeker wel aan je vader en moeder laten zien?'
'Ik dacht dat het een ketters boekje zou zijn.'
'Zo, dácht jij dat? Zeg maar gerust, dat jij het wist, want die Knox heeft het zelf geschreven. Het is dus door en door ketters. En daarom stopte jij het onder het stro van je bed. Een domme plaats overigens, want toen ik vanmorgen Bill opdroeg om vers stro in je bed te doen, vond de knecht het en kwam er direct mee bij mij. Ik heb het ding meteen in het vuur willen gooien, maar moeder wilde dat niet.'
'O nee, vader, doet u dat niet!' smeekt Jack. 'Leest u het eerst eens, misschien staat er veel in wat u mooi vindt!'
'Ketterse rommel vind ik niet mooi! Heb jij het soms gelezen?'
'Nee, vader ... dat wil zeggen, ja, vader, enkele bladzijden, maar het is zo moeilijk. Ik kan het niet allemaal begrijpen. Maar ik vond het leuk, omdat ik de man die het schreef goed ken en omdat hij mij gered heeft.'
'Nou, Gregory, daarin heeft de jongen gelijk', komt moeder Ellen er nu tussen. 'Ik zei ook al: het boekje verbranden is het laatste wat je doen moet. Als aandenken aan die merkwaardige avond is het toch heus wel aardig.'
'Maar vrouw, hoe kun je dat nu zeggen? Het is een boekje van de grootste ketter, die Schotland kent. Wou je dat nog aardig noemen?'
'Nou ja, ik kan begrijpen dat Jack het graag aanpakte en veel kwaad zal het hem heus niet gedaan hebben. Hij heeft het nog niet eens helemaal gelezen.'
'Dat zegt hij tenminste!'
'Dat is zo, vader, ik lieg niet tegen u!' zegt Jack fel.
'Maak dat je wegkomt, jongen. Ik zou je met mijn rijzweep willen afranselen, maar ik laat het om je moeder!'
Jack maakt dat hij wegkomt. Jammer toch, dat Bill nu net vanmorgen vers stro in zijn bed moest doen, denkt hij. Als dat nu een paar dagen later was gebeurd, had hij het boekje veilig naar de oude Roger kunnen smokkelen. Die goede man kan het boekje nu ook niet lezen. En dat wil hij juist zo graag.
Maar door al zijn narigheid heen, houdt hij toch dit lichtpuntje in het oog, dat hij in de oude linnenwever een vriend heeft gevonden. Hij is van plan zo vaak hij daar kans voor krijgt naar Roger te gaan om met hem te praten over dominee Knox. Fijn dat Kingley hem waarschuwen zou als hij wist, dat Knox in de buurt zou preken. Dan hoopt hij erheen te gaan. Dat is hij vast van plan.
De woorden die de dominee met hem sprak, kan hij maar niet vergeten. Hij voelt dat die echt waren. Daar zat geen bedrog achter. Maar ja, vader, vader is zo fel tegen al wat ketters is. Wat is dat toch verschrikkelijk jammer! Zo denkt Jack over de moeilijkheden waarin hij verkeert en hij kan niet bedenken, hoe hij hier ooit weer uit zal komen.
Bidden, dat kan hij doen. Niet tot de heiligen, maar tot de Heere Jezus. En dat zal hij doen ook. Heel beslist!

Ralph wordt boer

Als er aan de deur van haar huisje wordt gerammeld, gaat vrouw Balfour zelf opendoen. Ze schrikt als ze daar een vreemde kerel ziet staan. Maar als die man zegt: 'Dag Sib, hoe gaat het met jou en met de kinderen?' begrijpt zij opeens wie daar voor haar staat.
'Ralph!' schreeuwt zij, 'ben je het werkelijk?'
'Ja, ja, God zij geprezen, Sib, ik ben weer terug.' Dat is voorlopig alles wat hij zeggen kan.
Overstelpt door aandoening vallen man en vrouw elkaar om de hals. Wat een weerzien, na tien jaren van lange, bange scheiding. Sib pakt Ralph bij de hand en neemt hem mee naar binnen.
'Mary', zegt Sib, 'kind, kijk eens, hier is je vader, hij is weer terug.'
Mary, die bij de tafel bezig is met naaiwerk, kijkt even op, maar zij is niet zo enthousiast als haar moeder. Zij heeft het beeld van haar vader nog voor zich, zoals hij er tien jaar geleden nog uitzag.
Maar tien jaar slavendienst op de galeien hebben Ralph oud gemaakt en ze herkent haar vader niet meer. Ze was ook nog maar een klein meisje, toen Ralph werd weggevoerd.
'Weet u dat wel zeker, moeder?' vraagt ze kalm.
'Maar kind, hoe kun je daaraan twijfelen? Je vader, ik zou hem toch uit duizenden herkennen. Eerst keek ik ook wel wat vreemd op, maar toen ik zijn stem hoorde, twijfelde ik geen ogenblik meer. Kom, geef je vader eens een kus.'

Met raad en daad

Aanvulling Rangen

Vorige week stond er in deze rubriek een vraag en antwoord over het verloop van militaire rangen bij de landmacht. Daarin stond dat er in andere landen één-, twee-, drie- en viersterren-generaals zijn. Mijnheer Grinwis wees de redactie erop dat dit ook in Nederland het geval is.

Joden- of Davidster

Mijnheer Van der Meer reageerde op de vraag en het antwoord over de Joden- of Davidsster: "In de reeks 'Met raad en daad' in de krant van woensdag 27 juli 2016 wordt een vraag gesteld betreffende het historisch zijn van de Joden- of Davidsster. Bij het antwoord worden twee soorten door elkaar gehaald. De Davidsster is inderdaad 6-puntig door de twee tegenover elkaar gestelde gelijkzijdige driehoeken. De andere ster, die 'in één beweging kan worden getrokken zonder de pen van het papier op te lichten' is een meerpuntige ster die alleen vanaf 5 punten te maken is, met uitzondering van de sterren die 4 punten hebben of een veelvoud van 3 hebben. Die laatste serie heeft steeds een veelvoud hiervan met elke driehoek apart getekend.
Die in één lijn getrokken sterren zijn altijd magisch geweest, zeker als je geen kijk hebt op hoe dit tot stand komt. Hoe groter je de diameter van de ster maakt, hoe meer punten je het kan geven. Het komt doordat de punten scherper zijn dan die van een gelijkzijdige driehoek, altijd minder dan 60 graden."

Mierenoverlast

Ik heb een gazon van ca. 100 m2. Dat moet worden vervangen, maar er zitten wel 20 mierenhopen in. Ik heb weleens mierendood gebruikt, maar daar knapt het gras ook niet van op. Op een gegeven moment vliegen ze uit, maar ze komen in elk geval ieder jaar weer terug en het worden steeds meer hopen. De vraag is: hoe kom ik hier vanaf en als dat al mogelijk is, hoe voorkom ik het in de toekomst? Want ze zitten ook onder het tegelpad. "Hun werklust is een voorbeeld voor het mensdom, maar toch had ik ze liever niet in het gazon".

Waarschijnlijk zijn er in al die jaren tientallen mierennesten in het gazon gesticht, zodat u diverse bruidsvluchten thuisbezorgd krijgt. U moet dus naarstig op zoek gaan naar de nesten in uw omgeving en die grondig uitroeien. Nesten kunt u o.a. aantreffen in bloembakken, onder tegels en in borders. Ondiep liggende nesten kunt u begieten met kokend water en bij minder goed bereikbare door er een flinke lading daarvoor geschikt insecticide in te spuiten. Bind dan wel een natte doek voor neus en mond. Een aantal nesten kunt u vinden door de loop of vlucht van de mieren te volgen. Voorts kunt u de rest van het jaar de in en uit lopende mieren verdelgen met een zelf eenvoudig te maken middeltje. Haal bij de drogist een ons (fijne) borax en een half ons bloem van zwavel (ofwel zwavelpoeder). Vermeng die heel goed met 1 ons poedersuiker en strooi dat bij droog weer 's avonds uit waar de mieren geregeld lopen. Herhaal dit enkele avonden. Als er later nog eitjes uitkomen, strooit u opnieuw zo'n mengseltje uit in de loop van de dan binnendringende mieren. Houd wel uw kinderen en huisdieren ver van de plaatsen waar u dit goedje deponeert. Wees verder zo verstandig, nergens etensresten en kruimeltjes te laten liggen. Verder kunt u nog afrikaantjes, goudsbloemen of tomatenplanten in uw tuin planten, want mieren houden niet van de geur van die planten en blijven er in den regel ver vandaan. Een mierennest onder een stoep verdwijnt soms als u een paar tenen verse knoflook onder een tegel legt. Besprenkelen met petroleum wil ook helpen. Verder zijn er plantaardige middeltjes in de handel die niet doden, maar de mieren doen verhuizen.

Langstlevende testament

In 1969 hebben mijn vrouw en ik een testament op langstlevende laten opmaken voor de roerende en onroerende goederen. Nu hebben we inmiddels geen onroerend goed meer. De vraag is nu: is het testament nu nog rechtsgeldig? Moeten we een nieuw testament laten opmaken?

Veranderingen in de bezittingen maken het testament niet ongeldig. U hoeft het testament dus niet te laten veranderen, het testament blijft gewoon rechtsgeldig.

Uit de oude doos

Geldgebrek stagneert opknapbeurt Oost-Voorgors

De voorgenomen aanleg van riolering op het Oost-Voorgors is een van de werken die op het ontbreken van financieringsmiddelen moet afstuiten, ook al is de tegenwoordige situatie aldaar naar de bevinding van B. en W. onhoudbaar voor de bewoners en de gehele omgeving. Het huishoudelijk afvalwater van de oneven genummerde woningen wordt namelijk naar een sloot achter deze woningen afgevoerd. Om daarin verandering te brengen, zouden deze woningen moeten worden aangesloten op een nieuw te leggen riool met een doorsnede van 40 cm dat uitmondt in een te bouwen riool-gemaaltje welk gemaaltje het rioolwater dan via een persleiding in het bestaande riool in de Prinses Marijkestraat zal moeten brengen. Ook de riolering van de Waterweg en omgeving zouden erop moeten worden aangesloten.

Dit artikel werd eerder geplaatst in Eilanden-Nieuws van 3 augustus 1971.

Weerbericht

Weekendweer belooft prima te worden

De komende dagen blijft het eerst nog vrij wisselvallig, maar daarna keert het mooie weer terug. Delen van Zuidwest-Nederland en België waren tot afgelopen dinsdag opvallend droog. Er was duidelijk sprake van een regentekort en de akkerbouwers spraken ook echt van droogteperikelen. Inmiddels is in deze regionen een flinke plas water gevallen, zodat de meeste droogte is verlicht.

Op de Eilanden viel het wel mee met de droogte op de nog opvallend groene grasvlakten. Tot vrijdag blijft het nog periodiek wisselvallig in onze contreien met kans op enkele losse buien. De naweeën van een depressie die de regen van betekenis op dinsdag bracht, blijven nog even. Zeker op woensdag en eigenlijk tot en met donderdag is de buienkans dus nog aanwezig hier. Daarna zien we een ferme uitloper van het Azorenhoog tot over onze omgeving reiken met een snelle stabilisatie op vrijdag en tijdens het weekend. Een weersverbetering is dan ook het directe gevolg.

Er komen flinke opklaringen vanaf vrijdag en de temperatuur loopt op, vooral zaterdag en zondag. Met maxima die al richting de 22 graden lopen moeten we toch al rekening houden op zondagmiddag. Daarbij zal de zon waarschijnlijk uitbundig schijnen, zodat het zomerplaatje alweer bijna compleet is.
De luchtsoort waarin we ons dan zullen bevinden is schoon en droog vanuit het noordwesten. Het horizontale zicht zal dan ook uitstekend worden en soms kan men wel tot 75 kilometer ver kijken.

In de aankomende week kan dat mooie zomerweer nog een aantal dagen voortduren. Daarna zullen er ongetwijfeld weer enige verstoringen komen in de vorm van wat buien of een regenperiode. De fase rond 10 augustus zou een overgangsmoment kunnen betekenen naar mogelijk onbestendiger weer.
Toch zie je vaak dat de zomer in augustus een wat meer volwassen stadium bereikt en dat de drukverdeling wat vlakker wordt. Daardoor krijgen oceaanstoringen automatisch al minder kans om door te stromen tot de Noordzeeregio. Een sublieme zomerse fase maakten we mee in augustus 1997 met welhaast mediterrane condities.

Tenor Koos en 'leuk sopraantje' Mien al zeventig jaar getrouwd

SOMMELSDIJK – Tijd is een vreemd fenomeen. Je woont ruim twaalf jaar op een prachtige plek aan de Isaac da Costastraat, maar het lijkt niet meer dan twee jaar. Tenminste, in de ogen van de bijna 91-jarige Koos Dekker. Afgelopen maandag, 1 augustus, was hij zeventig jaar getrouwd met Mien Dekker-Struik, die vier maanden ouder is en eerder dit jaar al 91 is geworden. Zeventig jaar is lang, maar tijd blijft een vreemd fenomeen. Het leven flitst voorbij. 'Wat de toekomst brengen moge', daar gaat het volgens Koos en Mien om.

Het jubilerende echtpaar stond maandagmiddag een receptie te wachten, waar misschien wel honderdvijftig mensen op af zouden komen. "Misschien zingen we 'Wat de toekomst brengen moge' wel", blikte Koos Dekker vlak voor de bijeenkomst vooruit. "Dat is het mooiste lied." Op dat moment was wethouder Daan Markwat op bezoek om de felicitaties namens de gemeente Goeree-Overflakkee over te brengen en een brief van koning Willem-Alexander te overhandigen. Wie zeventig jaar getrouwd is krijgt immers koninklijke gelukwensen.
Tijdens zo'n bezoek komt uiteraard ook het verleden aan bod. Zo kregen de wethouder en de journalisten te horen dat Koos en Mien elkaar ooit ontmoetten op het gemengd zangkoor in Melissant. Koos – woonachtig in Nieuwe-Tonge, maar op dat moment geëvacueerd in Melissant – zag Mien – uit Herkingen – en dacht: "Dat is een leuk sopraantje…"

Zingen zijn ze blijven doen, ook na het huwelijk op 1 augustus 1946 in het gemeentehuis van Nieuwe-Tonge, al ontwikkelde Mien zich wel van sopraan tot alt. Koos bleef altijd tenor. Ook nu zingt hij zijn partijtje nog mee in Jeduthun. Verder biljart hij regelmatig en is hij al vijftig jaar lid van damvereniging Denk en Zet. Koos mocht zich drie keer damkampioen van Flakkee noemen. Zijn vrouw Mien maakt graag kruiswoordpuzzels en probeert elke dag een ommetje te wandelen. Haar zangcarrière heeft ze beëindigd.
Koos, die op 90-jarige leeftijd nog autorijdt, doet de boodschappen. Ook verzorgt hij grotendeels het huishouden in het appartement, dat het echtpaar zelfstandig bewoont. Het is een prachtige plek, omgeven door groen en bovendien zeer veilig. Buiten is een onderhoudsvriendelijk terras van niet geringe omvang, waar een groot deel van de dag de zon schijnt. "Dit is het mooiste plekkie", zegt Koos.

Niet lang voordat hij in 1946 in het huwelijk trad, moest hij van de Duitsers naar de omgeving van Hamburg om te werken. Koos weet er nog veel over te vertellen. Dat hij vreselijke honger had en tabak wilde ruilen voor een paar knollen, wat mislukte. Dat hij met een gewicht van 90 pond terug kwam uit Duitsland. Dat hij vervolgens naar Nederlands-Indië moest, maar dat wist af te wenden door zich te laten afkeuren.

Tulpen

Koos verdiende de kost door zijn vader te helpen op het kleine boerenbedrijf dat hij had. "Een koetje of zes en wat land." Later begon hij voor zichzelf in de bloembollen. Eerst gladiolen, maar later steeds meer tulpen. "Met 6,5 hectare tulpen was ik een van de grootste telers van het eiland. Nu hebben ze honderd hectare of meer… En dat terwijl het ons veel meer werk kostte."
Koos en Mien hebben een dochter, drie kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Web van herinneringen

"Mijn herinneringen weven een ingewikkeld web. De ene dag houden ze mij gegijzeld zodat ik niets kan beginnen, de andere dag drijven ze me tot plannen die wellicht niet altijd goed voor me zijn. "
Jane Kirkpatrick schreef een historische roman over herinneringen en de ijzersterke greep waarmee nare of traumatische ervaringen ons in de greep kunnen houden.

Eliza Spalding, dochter van een zendelingenechtpaar in de Verenigde Staten, verliest op dertienjarige leeftijd haar moeder. "Ik was dertien en had nog geen idee van dat oude wonden niet altijd vanzelf genezen. Nare ervaringen moet je niet verstoppen, maar je moet ze je blijven herinneren, je moet ze filteren door liefde en hun scherpe pijn transformeren." De dood van haar moeder rijt oude wonden open en geeft ruimte aan het boven drijven van diep weggestopte herinneringen. Op zolder vindt Eliza een oud dagboek van haar moeder en na het lezen beseft ze dat haar eigen herinneringen niet het hele verhaal vertellen over die ene gebeurtenis die haar leven voorgoed veranderde... Vier jaar voor de dood van haar moeder werd Eliza ontvoerd en was ze getuige van een gruwelijk bloedbad in het dorp, aangericht door de Cayuse, een indianenstam. Een wekenlange gijzeling van onder meer haar schoolklas volgt. Eliza is meertalig opgevoed en wordt door de indianen aangesteld als tolk. Ze moet, als negenjarige, onderhandelen tussen de gijzelaars en gijzelnemers, Uiteindelijk wordt de gijzeling door de in het gebied aanwezige Britten beëindigd, maar Eliza is inmiddels zwaar getraumatiseerd.

Schaamte en schuld

Ze probeert vervolgens de chaos in haar gedachten te bedwingen door dwangmatig orde te scheppen in haar leefomgeving.
Haar moeder, Eliza Spalding sr, houdt in deze periode een dagboek bij waarin ze over haar schaamte- en schuldgevoelens schrijft vanwege het feit dat ze haar kind niet kon beschermen tegen deze vreselijke gebeurtenis. Ze is het zeer oneens met haar man als hij besluit om hun dochter Eliza te laten getuigen in de rechtbank van Oregon City tijdens het proces tegen de verdachte indianen.
In haar dagboek geeft moeder Eliza, naast de beschrijving van de diepgewortelde schuldgevoelens naar haar dochter, een indringend beeld van haar leven als zendelinge en getuigt ze van haar diepe genegenheid en respect voor de Nez Perce, het gastvrije indianenvolk waar ze samen met haar man, op verzoek van de indianenstam zelf, het evangelie brengt.
Na de dood van haar moeder ontvlucht Eliza haar hardvochtige vader door op 17-jarige leeftijd met dorpsgenoot Andrew Warren, een gokker die regelmatig te diep in het glaasje kijkt, te trouwen. Eliza ontdekt dat ook Warren een diep weggestopte gebeurtenis uit het verleden met zich meedraagt. Schaamte verhindert hem al jaren om te belijden wat hij op zeventienjarige leeftijd misdeed. De bekentenis van Andrew schept een nieuwe band die de echtelieden dichter bij elkaar brengt. Tot Andrew, moe van alle regels en bepalingen waaraan veehouders zich moeten houden in de buurt van Brownsville, zich wil vestigen in de buurt van Waiilatpu, om zo een nieuw leven op te bouwen. Opnieuw gaan oude wonden open; zal Eliza het op kunnen brengen haar man te volgen naar de plek waar ze vreselijke herinneringen aan heeft?

Ontrafelen

Het verhaal van de beide Eliza's laat zien wat (overlevings)schuldgevoel en schaamte teweeg brengt. Alle leden van het gezin Spalding lijden zwaar onder de dramatische gebeurtenissen in Waiilatpu. Eliza beseft dat alle leden van haar familie gevormd zijn door die koude novemberdag in 1847. Maar ze leert ook dat beklemmende herinneringen uit het verleden kunnen genezen door ze effectief te ontrafelen en onder ogen te zien.
'Web van herinneringen' is een aangrijpend verhaal over de impact van traumatische gebeurtenissen uit het verleden, over schaamte- en schuldgevoelens en over de kracht van vergeving. Door anders - lees barmhartiger - te leren kijken naar zichzelf, leert Eliza om milder naar haar medemens te kijken. Dit betekende overigens niet dat alle raadsels, pijn en onrecht werden opgelost.
Verder is deze, op waargebeurde feiten gebaseerde, roman interessant voor hen die meer willen weten over de veelbewogen geschiedenis van de verschillende indianenstammen die in de negentiende eeuw het westen van de Verenigde Staten bevolkten. De schrijfster gaat daarbij het leed en onrecht dat deze stammen door onder meer Europeanen werd aangedaan niet uit de weg. Ondanks dat leed en moeite hen niet werd bespaard, lopen de woorden uit Psalm 23 als een rode draad door het leven van moeder en dochter Spalding: "Al ging ik in een dal der schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij; Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij."
Van de hand van de schrijfster verscheen in 2015 'Leatitia's appelboom'.

Web van herinneringen
Jane Kirkpatrick
2016, uitgeverij Mozaiek
398 blz., € 19,90
ISBN 9789023 996750

"Wie loopt wordt honderd"

GOEREE-OVERFLAKKEE - De één loopt op klompen, de ander heeft een pleister op zijn teen. De groep met fanatieke Flakkeese lopers is net terug van de Nijmeegse Vierdaagse. De broers Leen en Gerrit Wielhouwer, Jaap en Anneke Jongejan en Job Mijs schuiven aan om te vertellen over hun sport. Ze hebben volop wandelverhalen en ja, ook wat blessures. Vandaar die klompen, schoenen dragen is nog te pijnlijk.

De wandelvrienden (v.l.n.r.): Job Mijs, Gerrit Wielhouwer, Anneke en Jaap Jongejan. Leen Wielhouwer staat niet op de foto.

Door Martijn de Bonte

Dit jaar was de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. De wandelgroep vindt het een bijzonder evenement. Jaap Jongejan: "Je loopt soms met duizenden mensen om je heen en dan hoor je alleen maar het geluid van de 'zoevende' schoenen…" Slapen doen ze op een camping van acht voetbalvelden groot, die vol staat met kamperende wandelaars. De eerste avond is het nogal luidruchtig, maar als de week vordert wordt het steeds stiller. Gerrit Wielhouwer: "Dan kan je er om half tien 's avonds een speld horen vallen."

Vroeg uit de veren

Een aantal lopers van de vriendengroep ging al om twee uur 's nachts uit de veren om op tijd te kunnen starten. De anders pas later, om vijf uur… Op weg naar het startpunt kwamen ze dan de studenten tegen die na de Vierdaagse feesten richting hun bed vertrekken. Anneke Jongejan: "Soms ligt er weleens één langs de kant van de weg te slapen."

Tijdens de Vierdaagse liepen de wandelaars met een T-shirt van Goeree-Overflakkee, mijn eiland. Op de achterkant staat reclame voor de Omloop. "Daar kregen we behoorlijk wat reacties op," vertelt Job Mijs. "Soms zeiden mensen: 'Dus jullie komen uit Zeeland'. Die moesten we dan even corrigeren." Er waren ook wandelaars die zeiden: "Oh ja, de Omloop. Misschien ga ik daar nog wel voor inschrijven." En andere mensen vroegen wat de Omloop eigenlijk precies is. "Iedere dag kreeg ik toch wel zo'n 20 reacties."

110 procent fit

"De Omloop is pittig. Je moet echt doorbijten. Voor de Omloop moet je 110 procent fit zijn." "Maar", relativeren de lopers "vroeger was het zwaarder. Toen liep je in de Slikken echt nog door het water. Dan moest je na de Slikken droge schoenen aandoen om verder te kunnen. En in het begin liep je nog veel meer grasdijken, door de aanleg van de fietspaden is de route nu minder zwaar dan vroeger. Maar het strand blijft zwaar hoor. Wandelen is echt een sport." En dan lachend: "Het zit tegen topsport aan…"

Jaap Jongejan heeft de Omloop 7 keer gedaan. "Ik maakte als toeschouwer een keer een praatje met een kennis die meeliep, toen dacht ik: 'Als hij het kan, dan kan ik het ook'." Het jaar daarop liep hij voor de eerste keer de 110. "Ik kwam meer dood dan levend over de finish." Zijn vrouw Anneke vult aan: "Het lukte je niet eens meer om de douchebak in te stappen." Job Mijs vertelde dat hij op een zondag na de Omloop ergens naar toe ging op zijn fiets. "Ik durfde niet af te stappen, want ik was bang dat ik dan niet meer op mijn fiets zou komen."

De laatste keer dat Jaap Jongejan de Omloop liep is alweer een paar jaar geleden. "Er was net een kleinkind geboren en ik wilde laten zien dat je als opa de Omloop uit kunt lopen. Dat is gelukt."

Ieder weekend op pad

De groep loopt bijna ieder weekend wel een wandeltocht. Bijvoorbeeld in Tholen, Rotterdam en andere plaatsen. Anneke Jongejan: "Je bent buiten in de natuur en je ziet dingen die je anders niet ziet. En het is gezond. Wie loopt wordt honderd. Als ik een week niet gelopen heb, dan voel ik me schuldig." Onderweg praten ze heel wat af. Wat er wordt besproken? Gerrit Wielhouwer: "Dat is loperspraat, dat blijft onder de wandelaars."

In de loop van de jaren hebben de fervente wandelaars wel wat zaken zien veranderen bij de Omloop. Job Mijs: "Nu loopt iedereen met een mobieltje en weet iedereen precies waar de lopers zijn. Daardoor is er minder publiek, dat al lang van te voren staat te wachten. En vroeger was 80% van de lopers afkomstig van Goeree-Overflakkee en 20% van de deelnemers kwam van de overkant. Nu is dat precies andersom."

Korte pauzes nemen

Gerrit Wielhouwer zegt dat Job Mijs de fanatiekste loper is van het stel: "Die wil altijd zijn tijd verbeteren. Job Mijs beaamt dat: "Rust zit niet in de genen, ik neem ook altijd maar korte pauzes. Daar kan je tijd mee winnen." Leen Wielhouwer is ook van het stevig doorstappen. "Eén keer kwam ik al om kwart voor twaalf over de finish van de Omloop."

Leen Wielhouwer loopt dit jaar voor de 23ste keer mee met de Omloop. Hij weet wel wat het mooiste stuk is van de Omloop. "Vanaf het Havenhoofd naar de finish. Dan heb je het weer gehaald." Job Mijs is nog geblesseerd van de Nijmeegse Vierdaagse en zegt dat hij dit jaar niet meedoet met de Omloop. "Dat zeg je altijd," zeggen de anderen. "Het is nog niet zover. Uiteindelijk sta je toch weer bij de start..."

Bijbelse boodschap, vriendschap en ondersteuning voor zeelieden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Seamens's Christian Friend Society (SCFS) Rotterdam is een kleine organisatie die in het grote havengebied zendingswerk verricht. Het reikt de hand aan de bemanning van zeeschepen die deze grootste haven van Europa aandoen. Dagelijks varen er zo'n 100 zeeschepen de Rotterdamse havens binnen. Op ieder schip werkt een bemanning. Zeelieden van rond de 80 nationaliteiten. De wereld komt naar Rotterdam. Zeelieden zijn een vergeten groep. Zij zijn soms wel 10 maanden per jaar op zee, waardoor ze geïsoleerd en vaak eenzaam zijn. De mannen brengen een groot offer om te kunnen zorgen voor hun gezinnen thuis.

Vijf Filippino's in de messroom, samen met Felix Heinrichs.

Door Jaap Ruizeveld

Met haar werk wil SCFS de liefde van Jezus Christus in woord en daad aan de zeelieden overbrengen. Vijf dagen in de week reizen Felix Heinrichs (port chaplain) en zijn team af voor een bezoek aan schepen die voor korte tijd (lossen/laden van goederen) op de Maasvlakte of andere Rotterdamse havens zijn afgemeerd. Eilanden Nieuws volgde een dag het werk van Felix Heinrichs uit Dirksland. Port chaplain is vrij vertaald veldprediker. Een evangelist die pastorale/geestelijke zorg biedt.

Opslagdepot                                                                                

De bulk carrier Ludolf Oldendorff op de Maasvlakte
De Bijbel wordt in alle rust toch opgehaald.

Ik heb voor vertrek naar de Rotterdamse havens afgesproken bij de woning van Felix (36) aan de Forsythia-straat in een nieuwbouwwijk van Dirksland. Daar woont hij sinds twee jaar met zijn vrouw en 3 kinderen (zoon en 2 dochters). De dagindeling is zorgvuldig opgebouwd en begint bij het opslagdepot in een boxenlocatie in Dirksland. Hij haalt er Bijbels, diverse boeken, tijdschriften en brochures op om aan boord uit te delen. Het opslagdepot is gevuld met een indrukwekkend aantal Bijbels, schriftuur en magazines in tientallen talen. Veel in het Engels, maar ook in het Russisch, Roemeens tot bijvoorbeeld het Turks.

Gebeden                                                                                 

Op weg naar de Maasvlakte vertelt Felix zijn levensloop en zijn geloofsontwikkeling. Hij is geboren in Duitsland. Zijn ouders waren actief in het uitdragen van het geloof. Als zendelingen waren zij o.a. ruim vier jaar werkzaam in Pakistan. Hun activiteit sprak hem op jeugdige leeftijd al aan. Dat wilde hij ook doen. Die interesse is steeds meer gegroeid. "Ik voelde een relatie met Jezus. Ik heb veel gebeden: Heer wil mij leiden", zegt Felix. Terug in Duitsland maakte hij eerst zijn school af en doorliep vervolgens een theologische opleiding. De port chaplain vertelt: "In intense gebeden heb ik gevraagd: "Wat voor werk zou ik mogen doen?" Het onderwerp kreeg concreter vorm toen ik een boek van mijn moeder kreeg over zeelieden. Een groep die vaak eenzaam is. Het raakte me intens. In Hamburg kreeg ik de gelegenheid om een maand stage te lopen bij een organisatie die zich inzette voor het brengen van vriendschap, de boodschap van Jezus Christus en het ondersteunen van de bemanning van zeeschepen. Het paste. Ik voelde me thuis bij de zeelieden".

Naar Rotterdam                                                                                

"Ik hoorde dat er in Rotterdam iemand (Ruud Kuijer) al vele jaren met dit werk in de havens daar bezig was. Ik legde contact. Ik mocht komen en heb tien maanden in zijn team stage gelopen. Het bevestigde mij meer en meer dat dit de weg was die ik mocht gaan. Ik heb het werk van Ruud overgenomen en de SCFS opgezet. Een stichting niet gebonden aan één kerkelijke organisatie. Interkerkelijk. Door het brede werkterrein evangelisch te beschouwen. Met Wout de Vries uit Vlaardingen is de organisatie uitgebouwd. Nu tot een team van 2 fulltime krachten en 5 vrijwilligers.

Scheepsposities zoeken                                                                        

Via internet zoeken wij op de site waar de zeeschepen zijn en waar zij in de Rotterdamse havens liggen. Omdat veel schepen een vaste route varen, zie je ze vaak terug in de Maasstad. Je leert rederijen kennen en bezoekt op die wijze regelmatig ook dezelfde schepen. Dat betekent gelijktijdig dat je contacten en persoonlijke relaties opbouwt met bemanningsleden. Dat gaat allemaal volgens strikte regels. Voorafgaand aan een bezoek moeten Felix Heinrichs en zijn medewerkers van SCFS zich aanmelden. De eerste controle is al bij het oprijden van de terminal op weg naar het afgemeerde schip. Bij de incheck wordt de bezoekerslijst ingevuld. Paspoortgegevens worden zorgvuldig gecontroleerd. Dat geldt voor deze reportage dus ook voor uw verslaggever.

Inchecken                                                                        

Deze incheck vindt opnieuw plaats bij het betreden van het schip. Helm en jack zijn verplicht. Dan is het even wachten op een van de gezagvoerders of de kapitein om te worden begeleid naar de recreatieruimte voor de manschappen, of naar de crew-messroom. Ons bezoek geldt een mega bulk carrier aan een erts overslagterminal: De Ludolf Oldendorff (Madeira) met een 23 koppige bemanning, onder gezag van een Roemeense kapitein. Het schip is bijna 300 meter lang en heeft een diepgang van 25 meter. Voor vier tot vijf dagen ligt deze zeereus afgemeerd op de Maasvlakte. De bemanning is afkomstig uit de Filipijnen, Rusland, Roemenië, Turkije en zelfs uit Ethiopië. Naast de eigen landstaal is communicatie in het Engels, zeker in gesprekken met bezoekers, een goede benadering.

Gespreksopbouw                                                                        

Felix Heinrichs is direct na onze aankomst al aangeschoven bij enkele Filipijnse bemanningsleden. Het is boeiend te zien hoe hij de contacten legt. De gespreksinhoud opbouwt en vorm geeft. Het nodigt uit tot een dialoog. Eerst belangstellend informatief over het bemanningslid zelf en over zijn familie. Dat geeft vertrouwen. Het werkt als klankbord en wordt bevestigd in korte reacties. Vervolgens wordt de boodschap van het evangelie, van Jezus Christus, bespreekbaar gemaakt. Niet iedereen in de eetzaal voelt zich, in aanwezigheid van collega's, dan op zijn gemak. Je ziet dat aan de lichaamstaal. Soms loopt men weg. "Do you believe in God", "Take time for the Lord", "Do jou have and read the Bible". "I am not coming here to win you for my church. No, it is important that you believe in Jezus and in his message". Het zijn gerichte woorden om over na te denken. Dat gebeurt ook bij een aantal manschappen. Felix schuift van tafel naar tafel. Vraagt wat de mannen als de grootste bedreiging, het grootste probleem in de wereld, zien. Steevast komt als eerste reactie "Religion" (Godsdienst-vetes/onderlinge strijd). naar voren. Ook corruptie en de geweldsgolven worden genoemd.

Can I take the Bible?                                                                

Op een eettafel heeft Felix Bijbels (een aantal in de Filipijnse landstaal) en tijdschriften neergelegd. The Holy Bible wordt in eerste instantie vluchtig doorgekeken. Daarna teruggelegd. Manschappen verlaten vervolgens de eetzaal. Hebben blijkbaar geen behoefte om, in het zicht van collega's, het boek mee te nemen. Maar ogenblikken later komt een enkeling terug. "Can I take the Bible?" "Of course you can", is het antwoord. Dat is bemoedigend, zegt Felix. Ik zie op schepen die wij bezoeken dat er kleine bijbelstudiegroepen ontstaan. Men durft het aan om over het geloof met elkaar te praten. Dat geeft ons (SCFS) kracht om ons werk voort te zetten. Een kleinschalige bijdrage te leveren om mensen aan het denken te zetten. Om hun leven te veranderen. Daarnaast is het onze taak om zeelieden te helpen bij allerlei vragen die zij hebben. Hen desgewenst te begeleiden tijdens hun meerdaags verblijf in de haven. Want de Maasvlakte is dan – zelfs in Nederland – relatief gezien ver weg van de omliggende dorpen en de steden. Voor we van boord vertrekken en afscheid nemen (See you next time, my friend) worden er nog informatieve gegevens uitgewisseld.

Vertrouwen                                                                                

Op weg terug naar ons eiland vraag ik de port chaplain of hij - in momenten dat het niet lukt om de boodschap van het geloof over te brengen - weleens twijfelt aan zijn missie. "Het hoofddoel is en blijft het uitdragen van het evangelie. Als je daarbij geconfronteerd wordt met problemen en vragen die je niet kunt oplossen of kan beantwoorden, is dat zeker moeilijk. Maar ik geloof dat God ons niet in de steek laat. Ik vertrouw op Zijn zorg en dat Hij dit niet loslaat", zegt Felix. SCFS krijgt geen subsidies. Is afhankelijk van donaties van particulieren en instellingen en support vanuit kerkelijke gemeenten en organisaties.

Info: www.scfs-rotterdam.nl. Iban: NL 11 RABO 0114 9920 96.

Column

Spotgoedkope boodschappen

Ik heb mijn boodschappenmandje helemaal volgeladen. Drie potten pindakaas. Twee potten mayonaise. Een grote pot pastasaus. Twee pizza's. Een pakje pannenkoeken. Een verzameling kleine toetjes. Een bakje ijs. En een enorme druiventros. Ik leg alle boodschappen bij de kassa neer en denk aan mijn huishoudboekje. Wat moet dat allemaal wel niet gaan kosten? De caissière tikt driftig op haar kassa, terwijl haar scanner overuren maakt. "Hoeveel is het?" vraag ik aarzelend. Ze tikt nog even verder en kijkt me dan glimlachend aan. "Twee euro alstublieft!"

Verbijsterd kijk ik naar die enorme stapel boodschappen. "Wilt u pinnen, mevrouw?" De caissière kijkt me vragend aan. "Euhm... nee, dat zit er nog wel in," mompel ik, terwijl ik in mijn zakken naar twee euro spit. Ik overhandig haar twee euromunten en begin mijn boodschappen in te pakken. "Tot ziens!" roep ik en ik wil de winkel uitlopen. "Mevrouw!" gilt de caissière. "Uw bonnetje!" Ik neem het aan en neem me voor dat eens goed te bestuderen.

"Ik heb nu toch een goeie supermarkt gevonden," zeg ik tegen mijn man als ik met mijn volle boodschappentas de keuken inloop. "Het is er spotgoedkoop en het personeel is toch vriendelijk!" Zijn interesse is gewekt. Die van u ook? Dan zal ik het best bewaarde geheim van Ouddorp maar uit de doeken doen. U vindt de supermarkt in kwestie in de hoek van onze woonkamer, naast het dressoir en onze lieve peuter is algemeen-directeur. De boodschappen zijn spotgoedkoop en nep-geld wordt geaccepteerd.

Nu hoor ik u als nuchtere Hollander denken: er moet een addertje onder het gras zitten. Klopt. Een heel kleintje. De openingstijden zijn wat wisselvallig. De supermarkt gaat alleen open als de algemeen-directeur zin heeft en is - heel frappant - altijd dicht als de peuterspeelzaal open is. Daarnaast verkoopt de directeur dingen die ze zelf heel lekker vindt liever niet. Maar verder? Een topzaak!

Ingestuurd

Op de foto van Roeland Tanis steken de bloemen ver boven de dakgoot uit. Een zomers plaatje.

17 / 30

In de zomermaand augustus zien we veel vlinders. Een bekende struik, waar veel vlinders hun voedsel halen, is de Vlinderstruik. Op bijgaande foto's is de Citroenvlinder te zien, de Kleine vos, de Atalanta en de Gehakkelde aurelia. Deze vlinders komen regelmatig voor in onze tuinen. Als je de namen van de vlinders weet, is het nog leuker om ernaar te kijken en misschien ontdekt u zo nog wel meer soorten. Weet u hoe deze vlinders heten?

A: Gehakkelde aurelia, B: Atalanta, C: Kleine vos, D: Citroenvlinder

Sportieve senioren stappen op de fiets

GOEREE-OVERFLAKKEE - De PCOB-GO is een vereniging van en voor senioren. Onlangs organiseerde de vereniging voor de tweede keer een fietstocht. Zestig deelnemers stapten op de fiets voor een tocht van 42 kilometer.

's Morgens was de opening en start vanaf verenigingsgebouw 'De Rank' in Stellendam. Er was ruimschoots de tijd om tijdens de koffie met cake gezellig met elkaar te praten en de liefhebbers konden onder leiding van Leo Blokland de maquette van de Tabernakel in de Hervormde Kerk bezichtigen. Voor lunch fietsten de deelnemers over mooie weggetjes naar het Trammuseum aan de Punt in Ouddorp. Na de lunch splitste de groep zich in drieën. Een gedeelte bleef in het museum rondkijken, een gedeelte maakte een rit in de stoomtram en een gedeelte maakte nog wat extra fietskilometers door de duinen.

Op naar de volgende stop. Het weer werd slechter, maar nu hadden de fietsers voor de wind. Bij Strandpaviljoen Paal 10 werd nog wat genuttigd en omdat het nu flink regende, bleef de groep hier wat langer hangen. Tenslotte het laatste stuk, over de duinen, door het waterwingebied en Oostdijk, over Goedereede-Havenhoofd weer naar Stellendam.

Het eindpunt was bij Het Wapen van Stellendam, waar de fietsers doornat aankwamen. De fietstocht werd afgesloten met een warme maaltijd. De heer Breen van Het Wapen van Stellendam vond het zo sneu dat iedereen was natgeregend, dat hij een heerlijk kopje koffie met een bonbon serveerde als extraatje. De organisatie bedankt het Wapen van Stellendam voor deze geste.

Fietsmiddag ANBO op 10 augustus

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op woensdagmiddag 10 augustus organiseert ANBO Oostflakkee een fietstocht vanaf Ebbe en Vloed naar De Ouwe Stee. Hier krijgen de deelnemers koffie/thee met koek en kan de tentoonstelling Huisvlijt worden bezichtigd. Deze is ingericht door twee nichtjes van de tantes die er gewoond hebben De tantes hebben er gewoond tot de oudste 100 werd, ze waren zelfvoorzienend in al hun levensbehoeften. De nichtjes zijn erg trots op de tantes en hebben daarom de boerderij als een soort museum ingericht. Deze boerderij uit de 18e eeuw is dan ook een historisch erfgoed en zeer de moeite waard om te bezichtigen. De fietstocht vertrekt om 13.00 uur bij Ebbe en Vloed, deelname kost € 5,- voor leden en € 7,- voor niet-leden. Opgeven voor 6 augustus bij A. Kamp, tel. 642076. Bij slecht weer wordt de fietstocht verschoven naar woensdag 17 augustus.

Vakantie Bijbel Feest in Sommeldijk

Sommelsdijk - Op dinsdag 16 en woensdag 17 augustus organiseert de Herv. Gemeente van Sommelsdijk het Vakantie Bijbel Feest. Het feest is dit jaar in het Edudelta College aan de Schoolstraat in Middelharnis. Dit jaar is het thema 'Aan tafel'. Aan tafel eet je met elkaar. Samen eten is gezellig en als je met elkaar aan tafel zit leer je elkaar goed kennen. Aan tafel deel je lief en leed. Samen eten verbindt. Ook dit jaar hopen we weer veel te gaan zingen met elkaar, te luisteren naar Bijbelverhalen, gave dingen te knutselen en heel veel leuke spellen te spelen. De dagen zijn van 10.00 tot 15.00 uur voor alle basisschoolleerlingen. Voor tieners (vanaf de brugklas) is er op dinsdagavond 16 augustus een speciale tieneravond. Tieners zijn samen met hun vrienden van harte welkom vanaf 17.30 uur.

Zondag 21 augustus vanaf 10.00 uur wordt er in de kerk aan het Marktveld nogmaals stilgestaan bij het thema. Bij goed weer na de kerkdienst, wordt er samen iets gedronken onder de kerktoren.

Aan tafel in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - In Oude-Tonge wordt de Vakantie Bijbel Club georganiseerd in een tent aan de Melkweg. Op 16 en 17 augustus wordt er gezongen, geknutseld, geluisterd en gegeten. Alle kinderen van 4-12 jaar zijn welkom om aan te schuiven, de tent wordt dit jaar een heus restaurant. Op de geheel vernieuwde website www.vbcoudetonge.nl staat alle actuele informatie en de tijden. Op de website staat ook het themalied, zodat kinderen thuis alvast kunnen oefenen. Ook dit jaar is er weer een wedstrijd: ontwerp je eigen restaurant! Teken of knutsel je eigen restaurant, natuurlijk inclusief originele naam en menukaart. Je kunt je creatie inleveren op de dagen zelf, in de tent. De winnaar wordt op woensdag 17 augustus bekendgemaakt.

Esselink levert weer belangrijke bijdrage aan huizenbouw in Bangladesh

MIDDELHARNIS – Ze hebben het weer geklaard in Frankrijk, het 32 leden tellende team van de Esselink Groep te Middelharnis: fietsend of lopend de berg Galibier bedwingen en daarbij per deelnemer minstens € 1.000 meebrengen voor het goede doel: het bouwen van huizen voor arme gezinnen in Bangladesh. Hiervoor organiseerde de Reformatorische hulpstichting Woord en Daad, in samenwerking met Wereldfoundation, voor de vierde maal de sponsorloop 'Fiets of Loop voor een Huis'. Die werd zaterdag 16 juli jl. gehouden, in het plaatsje Valloire, in de Franse Alpen.

Tekst: Hans Villerius/Foto's: p.r.

In totaal 207 deelnemers gingen die dag in de benen of in de wielen om, hetzij individueel hetzij in teamverband, de 2645 meter hoge berg Galibier in de Franse Alpen te 'nemen'. Dat waren er ruim 140 minder, ofwel veertig procent, dan vorige keer. Het Esselink Team maakte vijftien procent uit van het totale deelnemersaantal en bracht maar liefst 68.000 euro binnen. Dat is ruim 22 procent van de totaalopbrengst van € 302.642, die vorig jaar trouwens nog 578.237 euro bedroeg. Niettemin kunnen met deze opbrengst maar liefst 303 stormvaste huizen worden gebouwd, want voor iedere 1000 euro sponsorgeld wordt, met behulp van microkrediet dat voor dit doel wordt verstrekt, één woning gerealiseerd. Met hun deelname aan de sponsoractie droegen de fietsers en lopers dus figuurlijk een steentje bij voor betere huizen in Bangladesh. En om dit te symboliseren, namen ze allemaal een DUPLO steentje mee de Galibier op en bouwden ze daarvan op de top gezamenlijk een huis.

Armoedespiraal doorbreken

Wereldfoundation werkt sinds 2007 nauw samen met Woord en Daad om huizenbouwprojecten te realiseren. Ook in Bangladesh, één van de dichtstbevolkte landen ter wereld, met 166 miljoen inwoners. Bijna een derde van de bevolking moet met minder dan één dollar per dag rond zien te komen. Grote armoede dus, onder andere veroorzaakt door overbevolking en natuurrampen die het gebied jaarlijks teisteren. Door grote overstromingen raken talloze mensen hun 'huizen' kwijt – provisorische onderkomens van bamboe, leem en golfplaat. Graag wil Wereldfoundation hier de helpende hand bieden en de armoedespiraal doorbreken door het voor bewoners mogelijk te maken huizen te bouwen die lang meegaan en allereerst bestand zijn tegen het natuurgeweld. Daarnaast moeten de huizen slechts weinig onderhoudskosten en goede drinkwater- en sanitaire voorzieningen hebben. Bovendien betekent een deugdelijk huis niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook een betere gezondheid, meer veiligheid, een betere economische ontwikkeling en een beter menswaardigheidsgevoel.

Galibier bedwingen

Innerlijk geraakt door dit mooie project, maar ook graag de uitdaging aangaand een fysieke inspanning te leveren voor genoemd doel, namen de 32 leden van het Team Esselink deel aan de sponsortocht. Natuurlijk na eerst de nodige voorbereidingen te hebben getroffen, zoals veel trainen, zorgen voor een goede uitrusting en voldoende proviand, maar zéker ook voor het nodige sponsorgeld.
De berg Galibier is alleen te bereiken als één van de bergpassen Col du Télégraphe of Col du Lautaret is bedwongen – één van de zwaarste Alpencols in de wielersport, met hellingen die een stijging kennen van 6,6 tot 7%. Als via de bergpassen de Galibier is bereikt, wacht hier een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9, op het laatst zelfs oplopend tot 8,5% en tegen de top zelfs ruim 10%.
Voor de fietsers van Fiets voor een Huis zijn er vijf routeopties, in lengte variërend van 36 tot 138 km. Voor de meest fanatieke fietsers wacht de uitdaging een hoogteverschil van 1.924 meter te overbruggen. En voor de wandelaars is de route in totaal 18,5 km lang, waarbij een hoogte van 1.200 meter moet worden beklommen. Ook voor de wandelaars wordt de tocht, die over een ruw pad gaat, gaandeweg steiler.

Prijzen voor Esselink Team

"De weersomstandigheden in Valloire waren zaterdag de 16e prima", blikt Teus van Dieren namens het Esselink Team terug. "Donderdagmiddag lag de Col nog in de mist. De temperatuur was toen twee graden en er lag nog sneeuw. Vrijdag werd het weer al veel beter. Maar zaterdag was het een stralende wolkeloze dag, een feest om daar in de schitterende natuur te lopen of te fietsen."
Bauke Mollema is Ambassadeur van Fiets voor een Huis. Vorig jaar was hij onverwacht persoonlijk aanwezig en reed hij de hele dag mee. Dit jaar kon hij er niet bij zijn omdat hij moest "werken": zoals bekend reed hij in deze tijd de Tour de France. Daarom was er een andere bekende Nederlander uitgenodigd: meervoudig Olympisch, Wereld en Europees kampioene Ireen Wüst. Ze reed zaterdag zelf ook mee en reikte 's avonds de prijzen uit.
Teus van Dieren: "Het Esselink Team behaalde het hoogste bedrag van alle deelnemende groepen en won daarmee een van shirts van Fiets voor een Huis, die persoonlijk door Bauke Mollema was gesigneerd. Deze trofee krijgt een plaats in de showroom van de Esselink Groep.
Daarnaast behaalde een deelnemer van het Esselink Team, Marco Tanis uit Ouddorp, de hoogste score voor de geldwerving per deelnemer. Marco bracht in totaal € 13.500 bij elkaar. Hij is werkzaam bij het internationale bedrijf Boskalis. Daar wordt ook geld beschikbaar gesteld voor hulpverlening en goede doelen, binnen het project Zafira Producer Project Incentive Program. In dit kader werd aan ons project, Fiets voor een Huis, een bedrag van € 12.300 toegewezen. Voor dit initiatief en het resultaat kreeg Marco in Valloire een beker uitgereikt."

Belangeloos inzetten

Initiatiefnemer Gerald Holtvlüwer van de actie Fiets of loop voor een Huis kijkt tevreden terug op het zo pas gehouden evenement. "Ik vind het fantastisch dat zovelen zich belangeloos inzetten om ervoor te zorgen dat het evenement elk jaar weer een enorm succes wordt. Zo zorgen we met elkaar voor een thuis voor gezinnen in Bangladesh. Op 9 september 2017 zal de jubileumeditie van Fiets of Loop voor een Huis plaatsvinden in Frankrijk. We kijken er weer naar uit!"

Zie voor meer informatie over Fiets of Loop voor een Huis www.fietsvooreenhuis.nl of www.facebook.com/fietsvooreenhuis.

Neem en Lees

Psalmen met uitleg

Naast 'De Bijbel met uitleg' is bij De Banier ook 'Psalmen met uitleg' verschenen. In een zwarte, mooie en stevige uitgave. Onder ISBN nummer 9.789.462.788.121; de prijs is € 9,95. Niet alleen de Psalmen, maar ook de belijdenisgeschriften zijn van uitleg voorzien. Zo krijgen we een begrijpelijke versie van onze aloude geschriften en de Psalmen. Een enkel voorbeeld, hoe de uitgever te werk is gegaan, te beginnen bij Psalm 1.

Welzalig: oprecht gelukkig
Der bozen raad: beraadslaging van de goddelozen
Noch: en ook niet
Samenrotten: met kwade bedoelingen samenkomen
Bepeinst: overdenkt
Betracht: naleeft
Onverwelkte: onverdorde
Bladen : bladeren
Gaat hem wel: gaat goed met hem
Gelukt: lukt
Gewis: zeker
In 't gericht: in het oordeel.

Ook bij de Heidelbergse Catechismus, de Nederlandse geloofsbelijdenis en de Dordtse Leerregels is de tekst van uitleg voorzien. We nemen artikel 1 van de N.G.B., waar sprake is van een enig God: een enig = één, ongedeeld. Eenvoudig = enkelvoudig, onzienlijk = onzichtbaar. Bij de D.L. nemen we hoofdstuk 1, artikel 1: ongelijk = onrecht; de bezoldiging = het loon. Bij de formulieren en gebeden is geen uitleg gegeven. Nu we een Bijbel met uitleg tot onze beschikking hebben, is dit Psalmboek met uitleg een goede aanvulling. Zeker ook voor onze jonge mensen, die niet vertrouwd zijn met allerlei zeventiende-eeuwse woorden. Maar ook voor onze ouderen kan dit boekje zijn diensten zeker bewijzen. Denkend aan de woorden van Filippus aan de kamerling: 'Verstaat gij ook, hetgeen gij leest?' Al is het de Heilige Geest, Die ons in alle waarheid leidt, toch kan dit 'hulpmiddel' ons bijstaan in het begrijpen van de Psalmen en belijdenisgeschriften.

Met Christus opgewekt

'Met Christus opgewekt', door dr. W. van Vlastuin, is verschenen bij de Banier onder ISBN nummer 9.789.462.785.694 en kost € 9,95.
Deze uitgave is o.a. ontstaan uit de prekenserie die de auteur heeft gehouden na Pasen en voor de zomer van 2015, met als tekst Kolossenzen 3:1: 'Indien u dan met Christus bent opgewekt, zo zoekt de dingen die boven zijn, waar Christus is zittend aan de rechterhand van God'. We moeten geen letterlijke weergave verwachten van de gehouden prekenserie, want dr. Van Vlastuin heeft ook andere facetten van de Bijbelse boodschap naar voren laten komen. De test uit Kolossenzen vormt wel een venster om naar de kern van de Bijbelse boodschap te kijken.

Wat is de bedoeling van de schrijver met deze uitgave? Vanuit het heilsfeit van de opstanding van Christus de kernen van het christelijk geloof te laten oplichten. Hij raadt aan om door meditatie zich te oefenen in de kernen van het christelijk geloof. Om zo ons te wapenen tegen de ontwikkelingen in de wereld van de moderne media, in het bijzonder tegen internet. Hij wijst er ook op, dat onze wereld er niet veiliger op wordt en dat we met elkaar bezig zijn de aarde uit te putten en onszelf te vergiftigen. Hij gaat ook niet voorbij aan de economische crisis, gevoelens van onzekerheid op kerkelijk en geestelijk gebied en de snelle afval van het christelijk geloof. Bij alle discussie op diverse terreinen is het nodig om ons te concentreren op kernboodschap van het christelijk geloof. Welke kernen zijn volkomen zeker? Onze tijd (de 21e eeuw) is niet bepalend voor het christelijk geloof, maar moet boven de tijd verheven zijn. Uitgangspunt moet zijn de doordenking van het christelijk geloof vanuit de opstanding van Christus.

Aan de inhoudsopgave is duidelijk te zien wat Van Vlastuin met deze uitgave beoogd.
Christus is opgestaan, Christus' opstanding verkondigt het kruis, een venster buiten de wereld, Christus op Mohammed? Met Christus opgewekt, vergeving van zonden in Jezus' Naam (belijdenis van schuld en verwachting), Heil in Christus (wijsheid, vernieuwing, zachtmoedigheid, gemeenschap met de drie personen), de huiveringwekkende keerzijde, leven in de dood, is het leven voor mij? Deel aan de triomf, waarom klinkt er een vernieuwing? Waar is boven? De vermaning, zoeken, de gekroonde Jezus zien, burgers van de hemel, tussen schepping en herschepping, naar de wederkomst, de grote doorbraak en God alles in allen.

Uit het hoofdstuk 'God alles in allen' het volgende citaat: Als God alles is, zijn wij dan niets? Kan dat wel? Wordt dan de mens niet weggedrukt? God is alles in allen. Het 'in allen' geeft aan dat Gods schepselen niet worden weggedrukt. Hier doet het heerlijke geheim voor dat het alles van God het geluk voor een mensenhart is. Zolang God niet alles is, zijn wij niet gelukkig. Alleen in God komen de behoeften van ons hart tot vervulling'.

Meditatie

Een vreemde godsdienst

En ú moge de Heere doen toenemen en overvloedig maken in de liefde tot elkaar en tot allen, zoals ook wij dat zijn tot u. (1 Thess. 3 vers 12).

De gelovigen in Thessalonica beantwoorden haat met liefde.
Er is blijdschap in tegenspoed.
Het zijn vredestichters.
Ze oefenen geduld in verdrukking.
Vijandschap wekt hun vriendelijkheid op.
Worden ze gescholden, dan volgt er een zegen.

Liefde is de kérn van het evangelie!
Liefde realiseert zich in het werkwoord 'liefhebben'.
En ú moge de Heere doen toenemen in die liefde! (vs. 12a)

Aan wie schrijft de apostel?
Aan de (on)gelovigen in Thessalonica.
Aan de (on)gelovigen op het schiereiland Goeree-Overflakkee.
Iederéén wordt aangesproken.
Vers 12 gaat over u en míj, lezer(es).
En ú moge de Heere doen toenemen en overvloedig maken in de liefde.

Liefde kun je niet maken. Ze wordt geboren. Ze is er of ze is er niet.
Liefde is een geschenk van de Heilige Geest.
Als er iets is, wat groei behoeft, is het wel 'de liefde'.
Lezer(es), dat wij daarin rijper worden. (2 Thess. 1 vers 3).

Goeree-Overflakkee heeft behoefte aan rijpe, geoefende kinderen van God.
De gelovigen in Thessalonica hebben elkaar niet uitgezocht.
Ze hebben - in sociaal opzicht - weinig overeenkomsten.
Ze komen uit alle lagen van de bevolking.

Wat hen samenbindt? Liefde.
Waar liefde woont… gebiedt de Heer Zijn zegen…..
O wee, als de liefde ontbreekt.
Wee, de kerk, waar de liefde ver te zoeken is.
Zijn wij op onze (geestelijke) plek?
De kerk is géén club. De kerk is een bruid.
Alleréérst aantrekkelijk voor haar Bruidegom, Christus.

Maar is ze óók aantrekkelijk voor de wereld?
De gemeente van Christus is er voor God én voor de medemens.
Wij houden de blijde boodschap toch niet voor onszelf?
Er is schreeuwend behoefde aan praktisch christendom. Wat dat is?
liefhebben. Niet alleen de huisgenoten van het geloof, óók de niet-gelovigen.
Tot elkaar én tot allen! (Vers 12).

Jezus zegt: Wandel als kinderen van het licht.
Je moet éérst het donker in, om een licht te kunnen zijn.
Hoe je een lichtdrager wordt?

Door het geloof in de Heere Jezus.
Je gaat vanzelf wandelen in de liefde.
Liefde is de éérste vrucht van de Geest. (Gal. 5 vers 22).

Liefde bouwt bruggen tussen mensen die van elkaar af staan.
Wanneer wij over liefde spreken, hebben wij het over het hart van God.
God is liefde.
Zonder liefde zijn wij geen navolger van Jezus Christus.

Je kunt wel bewéren dat je de HEERE lief hebt…
Het echte bewijs dat wij kind van God zijn, is hoe wij omgaan met broeders en zusters én met de ongelovige naaste.
Iemand denkt: sorry, maar die achterbakse persoon, kán ik niet liefhebben.
Er is teveel gebeurd. Ik ben te diep gekwetst.

Geachte lezer(es), ook ík weet hoe moeilijk het is, om een vijand lief te hebben. Toch gaat het om de grondhouding.
De vraag is: hebben wij de juiste grondhouding?

Weet de moreel verdorven wereld om ons heen nog wel wat liefde is?
Weet de kérk nog wat liefde is?
Weet jíj het? En u?

Het kan niet bestaan, dat je aan iemand een hekel hebt en dat je het daarbij láát.
En ú moge de Heere doen toenemen en overvloedig maken in de liefde. (vers 12)

Liefde is geen karaktertrek, liefde is een gezindheid.
Wanneer de Heilige Geest Zijn liefde uitstort in je hart, ga je met andere ogen naar een onsympathiek persoon kijken.
Liefde zoekt zichzelf niet.
Liefde zet het belang van de ander op de eerste plaats.
De liefde doet ons vriendelijk zijn.
Of je die ander nu graag mag of niet.

Gods Zoon sterft voor vijanden. (Rom. 5:6 en 8).
God leert ons liefhebben, zoals Hij. God leert ons vergeven, zoals Hij.
Gelijk Christus ons heeft liefgehad, zijn wij schuldig(!) de ander lief te hebben.
Mensen waar ik mij aan irriteer, dat zijn genadetrainers.
Deze personen plaatsen mij tegenover Jezus bereidheid te vergeven.
Juist wanneer mensen het er naar maken om hen niet lief te hebben, groeit de liefde dwars door de beproeving heen.

Heb ik voldoende lief?
Maken u en jij het verschil in kerk en/of maatschappij?
Wanneer je geworteld bent in de liefde, kún je niet verborgen blijven.
Anderen worden door jouw christelijke levenswandel (aan)getrokken en voor Christus gewonnen.

HEERE, laat mij een goede reuk (hemelse parfum) van U verspreiden. Dan krijgt U de eer en wordt de naaste gered en gezegend!

OUDDORP
Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur prop. J.K. Abbink - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. M.C. Tanis - Geref. Kerk 9.00, 10.30 en 18.30 uur ds. K.J. Bijleveld - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur ds. A. Schreuder - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. A. Snijders, 11.15 uur Duitstalige dienst en 18.30 uur ds. A.M. Langhout - Vakantiekerkdienst RCN Toppershoedje, Strandweg 4, 10.00 uur mevr. H.J. Pors-Ris


GOEDEREEDE
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. ten Brinke en 18.30 uur ds. P.F. Bouter - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik en 18.00 uur ds. R. van Kooten


STELLENDAM
Herv. Gem. 10.00 uur ds. P.L. de Jong en 17.00 uur dhr. R. van Heiningen - Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. C. Oorschot - Geref. Kerk 10.00 uur dhr. K. Baas en 18.30 uur (geen dienst)


MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. M.W. Muilwijk - Geref. Kerk 9.30 uur ds. mevr. C. Inkelaar-de Mos - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst


DIRKSLAND
Herv. Gem. 10.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden en 18.00 uur ds. H.J. Lam - Ger. Gem. 10.00 uur ds. P. Blok en 18.00 uur leesdienst - Ziekenhuis 14.30 uur ds. Th.W.H. van der Heijden


HERKINGEN
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.A. Floor en 18.00 uur ds. L. Quist - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk en 18.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. de Jong en 18.00 uur ds. W. Westland - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. K.J. Kaptein en 17.00 uur ds. L. Groenenberg - Lukaskapel 10.00 uur ds. G.C. de Jong en 14.30 uur prop. H. Boele - Exodusgemeente 10.00 uur ds. R. Silvis (bed. H.A.) - Remonstrantse Gem. 10.00 uur ds. J.F. Klijnsma - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. K. Tanis


MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 10.00 uur br. R. van Heiningen en 18.00 uur prop. H. Boele - Geref. Kerk 10.00 uur ds. H. Hessels en 17.00 uur ds. J.W. Stam - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. G.J.N. Moens - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur br. Kuijper en 17.00 uur br. Van Dieren - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. J. den Ouden


NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Vuuren en 18.00 uur prop. H.E. Veldhuizen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur (nog niet bekend) - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst


OUDE-TONGE
Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Wouters en 18.00 uur prop. W. Braaksma - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur pastor H.J.P. Scheermeijer - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur dhr. D. Gerrets


STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 10.00 uur ds. H.J. Catsburg en 18.00 uur ds. W. Markus - Geref. Kerk 10.00 uur ds. J.A. van Rootselaar


DEN BOMMEL
Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Snaterse en 18.00 uur prop. T. Beekman - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W. van Haften en 18.00 uur ds. J.A. van Rootselaar


OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 9.30 uur ds. P. Vermaat en 18.00 uur ds. G.C. de Jong - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 15.30 uur ds. M.W. Muilwijk - Geref. Kerk 9.30 uur ds. P.C. Koster en 18.00 uur ds. J.C. van Westenbrugge - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur leesdienst


LANGSTRAAT
Herv. Gem. 10.00 uur prop. A.L. Kornaat


Extra diensten

MELISSANT - Ger. Gem. dinsdag 9 augustus 19.30 uur ds. M. Mondria
OUDDORP - Hersteld Herv. Gem. woensdag 10 augustus 19.30 uur ds. B. Reinders
OUDDORP - Ger. Gem. woensdag 10 augustus 19.30 uur ds. C. van Ruitenburg
HERKINGEN - Ger. Gem. woensdag 10 augustus 19.30 uur ds. J. IJsselstein
OUDE-TONGE - Ger. Gem. woensdag 10 augustus 19.30 uur ds. P.D. den Haan

Ethiek

SGP betaalt zorg wel uit

Ziekenhuizen krijgen tot 80 procent van de door hen geleverde zorg niet uitbetaald. De SGP maakt zich daar grote zorgen over en wil dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.Onduidelijkheden bij de financiering zorgen ervoor dat er, als een patiënt nog klinisch wordt behandeld, geen vergoeding is voor zorg in de laatste levensfase. Hierdoor is het risico aanwezig dat palliatieve teams in ziekenhuizen stoppen met het aanbieden van palliatieve zorg aan niet-kankerpatiënten.

Verbetervoorstellen

De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en de Nederlandse Internistenvereniging hebben verbetervoorstellen gedaan aan de Nederlandse Zorgautoriteit. Die heeft de voorstellen naast zich neergelegd en wil pas in het jaar 2018 met een oplossing komen.

Niet wachten

De fractieleider, de heer Van Der Staaij, dringt er daarom in gestelde schriftelijke Kamervragen bij minister Schippers van Volksgezondheid op aan om 'op de kortst mogelijke termijn' de financieringsregels aan te passen. Het probleem kan op deze manier uit de wereld worden geholpen. Fijn dat de SGP zich hiervoor inzet.

Inloopconcert Dorpskerk Ouddorp

OUDDORP - Zaterdag 6 augustus is er om 11.00 uur een inloopconcert in de Dorpskerk van de Hervormde Gemeente te Ouddorp. Hans Villerius uit Dirksland speelt onder andere werken van: Krebs, Bach, Beethoven en De Lange. De toegang is gratis, er wordt gecollecteerd. De kerk is zaterdag voor bezichtiging open tot 15.30 uur. Volgende week zaterdag zal ds. M.J. Schuurman uit Oldebroek een inloopconcert verzorgen.

Orgelconcert Stijn Hanssens

BROUWERSHAVEN - Op dinsdag 9 augustus is het 5e orgelconcert in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven door de Vlaamse organist Stijn Hanssens. Hij is een groot promotor van het orgel en de orgelcomposities van zijn eigen streek. In Brouwershaven speelt hij dan ook uitsluitend Vlaamse orgelwerken, van onder andere Flor Peeters en Kristiaan Van Ingelgem.

Stijn Hanssens (1982) volgde zijn professionele muzikale opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2005 behaalde hij het diploma van 'Meester/Master in de Muziek: Orgel', aangevuld met het aggregaatsdiploma. Hij zette zijn studies verder en behaalde in het voorjaar van 2008, na een recital volledig gewijd aan 19e en vroeg 20e-eeuwse symfonische orgelmuziek en de creatie van een eigen werk, met Grootste Onderscheiding het Specialisatiediploma orgel. Hetzelfde jaar werd zijn compositieopleiding cum laude met een Meestergraad bekroond. Hij is organist van de Koninklijke O.L. Vrouwekerk te Laken en de St. Pieterskerk te Jette. Regelmatig verleent hij zijn medewerking aan concerten als begeleider of als solist.Sinds 1 oktober 2015 is hij directeur van de Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans te Halle.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor studenten, inclusief consumptie na afloop. Onder de 12 jaar gratis. De verrichtingen van de organist worden geprojecteerd op de muur. Het volgende concert in de Brouwse Orgelzomer is op 16 augustus en wordt gegeven door Arno van Wijk.

Concertagenda 2016

Zaterdag, 9 juli t/m 13 augustus

Hervormde Kerk – Oude Tonge. Iedere zaterdagmiddag een inloopconcert. Toegang: gratis. Aanvang: 15.00 uur.

Zaterdag, 6 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Orgelconcert door Hans Villerius, Dirksland. Toegang gratis, collecte. Aanvang: 11.00 uur.

Donderdag, 11 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Orgelconcert door Rien Donkersloot, Rotterdam. Entree: 8 euro, kinderen gratis. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag, 13 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Orgelconcert door Ds. M.J.Schuurman, Oldebroek. Toegang gratis, collecte. Aanvang: 11.00 uur.

Zaterdag, 20 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Orgelconcert door Ds. C.J. Droger, Vlaardingen. Toegang gratis, collecte. Aanvang: 11.00 uur.

Donderdag, 25 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Orgelconcert door Paul en Auke Kieviet, Middelharnis. Entree: 8 euro, kinderen gratis. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag, 27 augustus

Hervormde Kerk – Ouddorp. Orgelconcert door Ds. M.J. Middelkoop, Middelharnis. Toegang gratis, collecte. Aanvang: 11.00 uur

Maandag, 29 augustus

Chr. Ger. Kerk – Middelharnis. Onder het thema, 'U dank bewijzen' zal de zevende Mannenzangavond op Goeree-Overflakkee dit jaar gehouden worden op zaterdag 12 november. De mannenzang staat onder leiding van Corné de Geus. Medewerking verlenen de organisten Wiljan de Geus en Pieter Heykoop. Het doel is geld inzamelen voor een couveuse met reanimatiefunctie voor de kinderafdeling van het ziekenhuis. De repetitieavonden zijn op de maandagen: 29 augustus, 19 september, 3 oktober, 17 oktober, 24 oktober, 7 november. De aanvang is om 20.00 uur. Opgeven voor deelname aan het tweestemmige mannenzangkoor: door een mail te sturen naar mannenzanggo@hotmail.com , of door te bellen naar secretaris Siemen de Geus, tel. 0187 652390.

Zaterdag, 24 september

Hervormde Kerk – Oude-Tonge. Orgelconcert door de eigen organisten Rinus Verhage en Hans van Heemst. Toegang: gratis, collecte. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdagavond, 24 september

Hervormde Kerk - Middelharnis. Het 63e Bachconcert van Paul Kieviet. orgelconcert door Paul Kieviet, met als thema 'Orgelmuziek uit vier eeuwen'. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag, 1 oktober

Hervormde Kerk – Dirksland. De Chr. Oratorium Vereniging 'Laudando' uit Middelharnis o.l.v. Rinus Verhage geeft een concert van Engelse psalmen en hymns. Organist: Wim Diepenhorst. Aanvang: 16.00 uur.

Zaterdag, 29 oktober

Hervormde Kerk – Ouddorp. Zangavond met medewerking van het Kinderkoor 'Kadosj', het Jeugdkoor 'Hadar' en het Mannenensemble 'Goeree' o.l.v. Berdien Dekker. Met meditatie. Toegang is gratis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag, 29 oktober

Hervormde Kerk – Oude-Tonge. Orgelconcours en orgelconcert. Aanvang 9.00 uur.

Vrijdag, 11 november

Rehobothkerk – Sommelsdijk. Concert uitgaande van de St. Mannenzang Goeree-Overflakkee met organist Pieter Heykoop. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 12 november

Rehobôthkerk - Sommelsdijk. Een avond met CD-opname van de Stichting Mannenzang Goeree-Overflakkee. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag, 12 november

Hervormde Kerk – Dirksland. Het Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Rinus Verhage geeft een concert met als thema 'Corners'. Orgel: Wim Diepenhorst. Aanvang: 20.00 uur.

Zaterdag, 12 november

Ger. Gemeente – Ooltgensplaat. Concert van het Chr. Ouddorps Mannenkoor o.l.v. Dinant Struik. Orgel: Willem den Boer. Entree gratis. Collecte voor de kerkbouw. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 17 december

Hervormde Kerk – Ouddorp. Zangavond m.m.v. het Christelijk gemengd koor 'Laudate Dominum' o.l.v. Jan van Seters en het Christelijk gemengd koor 'Jeduthun' o.l.v. Jan Wisse. Met meditatie. Toegang is gratis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag, 17 december

Hervormde Kerk – Middelharnis. Het Oratoriumkoor Zuid West Nederland voert Het Weihnachts-Oratorium van J.S Bach uit. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 17 december

Rehobôthkerk – Sommelsdijk. Kerstzangavond met het Chr. Gemengd Rehobôthkoor m.m.v. het kinderkoor 'Tot Zijn eer' o.l.v. Corné de Geus. Orgel: Johan van Wijk; hobo: Martin van Moort; harp: Astrid van Rossum en viool: Marike Pieterse. Algehele leiding: Ds. Kaptein. Aanvang: 19.00 uur.

Zaterdag, 17 december

Hervormde Kerk - Stad aan 't Haringvliet. Kerstzangavond door Soli Deo Gloria uit Stad aan`t Haringvliet o.l.v. Henk Oosthoek m.m.v. Annemarie Huizer en haar fluitgroep. Piano: Kees Villerius. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag, 24 december

Hersteld Hervormde Kerk – Ouddorp. Concert van het Christelijk Ouddorps Mannenkoor en het Delta Mannen Ensemble, beide o.l.v. Dinant Struik. Orgel: Willem den Boer en Jan Rozendaal. Meditatie: Ds. Zoet. Entree gratis, collecte voor de kerkbouw.

Zaterdag, 24 December

Hervormde Kerk - Middelharnis. Kerstzangavond met 'Jeduthun' o.l.v. Jan Wisse. Organist: Hans van Heemst. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 18 maart 2017

Hervormde Kerk – Dirksland. Het Vocaal Ensemble Magnificat houdt een Choral Evensong met medewerking van het Prins Maurits schoolkoor. De toegang is gratis. Aanvang: 17.00 uur.

Zaterdag ,18 maart 2017

Eben Haëzerkerk - Ouddorp. Het Christelijk Ouddorps Mannenkoor o.l.v. Dinant Struik zingt voor Stephanos. Orgel: Willem den Boer, toegang gratis. Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag, 13 mei 2017

Hervormde Kerk – Dirksland. Een mannenkoorconcert. Het Mannenkoor 'De Gouwestem' o.l.v. Martin Mans en het Delta Mannen Ensemble o.l.v. Dinant Struik zingen voor Calando. Orgel: Jan Rozendaal; viool: Rebecca van Zandwijk. Toegang gratis. Aanvang: 19.30 uur.

<Kader> Concerten aanmelden

Deze rubriek is bedoeld voor kerkconcerten op Goeree-Overflakkee. Het doel is om de spreiding van de concertavonden te bevorderen. Een concert aanmelden kan door tijdig de gegevens door te geven aan dhr. Van Hoorn. Aanmeldingen voor deze rubriek vinden plaats door middel van formulieren, die kunnen worden aangevraagd via 06-13179216 of jvanhoorn@wxs.

Professor Frank Bruggeman onderzoekt de werking van levende cellen

Prof. dr. F.J. Bruggeman.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Frank Bruggeman, opgegroeid in Sommelsdijk, aanvaardde op 29 juni het ambt van hoogleraar Interdisciplinary Life Sciences, University Research Chair, aan de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen en aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. De oratie die hij bij die gelegenheid uitsprak was getiteld 'Hoe je van een bacterie chocola kunt maken'. Eilanden-Nieuws sprak prof. dr. F.J. Bruggeman.

Door Kees van Rixoort

Wat is uw link met Goeree-Overflakkee?

"Ik ben er geboren en heb er tot aan mijn studietijd gewoond."

Hoe kijkt u terug op die tijd?

"Met heel veel goede herinneringen. Ik heb dit altijd een leuke tijd gevonden; de school, de voetbalvereniging AVV Flakkee, de stranden, het landschap. Ik denk hier met weemoed aan terug."

Komt u er nog wel eens?

"Ik kom er regelmatig omdat mijn ouders er nog wonen en omdat ik het leuk vind. Ik racefiets vaak over het eiland naar mijn ouders of ik ga met mijn vriendin voor een kopje koffie naar het strand in Ouddorp."

Is het eiland veranderd?

"De dorpen zijn inderdaad erg veranderd, er is veel nieuw gebouwd, sinds mijn vertrek begin jaren 1990. Maar verder is het eiland hetzelfde gebleven, qua karakter. Wat mij wel opvalt is dat veel van de hoge bomen langs de polderwegen zijn gekapt, dat geeft toch een andere uitstraling dan vroeger."

Waarschijnlijk hebt u het eiland verlaten om te gaan studeren. Welke studie en waar?

"Ik heb in Delft biotechnologie gestudeerd aan de HR&O (Hogeschool Rotterdam en Omstreken), vervolgens biologie aan de Universiteit van Leiden, en vervolgens mijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit te Amsterdam."

Hoe ziet uw carrière tot nu toe er verder uit? Wat voor werk bent u gaan doen?

"Ik ben inmiddels professor in de Interdisciplinaire Levenswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam binnen een talentenprogramma dat University Research Chair (URC) heet (vertaald Universitair Onderzoek Leerstoel). Na enkele korte omzwervingen in het buitenland (Verenigde Staten en Engeland), een korte aanstelling aan de Universiteit van Amsterdam en het Centrum voor Wiskunde en Informatica (het CWI te Amsterdam) ben ik weer teruggekeerd naar de Vrije Universiteit. Eerst als universitair hoofddocent met een aanstelling tot gasthoogleraar (professor) bij Wiskunde, met als opdracht de wiskunde en de systeembiologie aan elkaar te verbinden, en nu ben ik dus URC-professor aan de VU. Ik heb het zeer naar mijn zin. We zijn recent verhuisd naar een nieuw onderzoeksinstituut."

Wat is het mooie van dat werk?

"Het mooie van dit werk is dat ik de werking van levende cellen kan onderzoeken, waaruit ons lichaam bestaat. Ook onderzoek ik bacteriën. Ik doe dit vanuit een vrij fundamenteel perspectief, waarbij ik wiskunde, natuurkunde en biologie combineer. Tevens vind ik het leuk om jonge mensen op te leiden, zowel studenten als promovendi, die na een periode van vier jaar onderzoek de graad doctor (dr.) verkrijgen."

Dan de oratie in verband met de aanvaarding van het hoogleraarschap. Welke leerstoel en wat houdt die in? Wat is het nut voor de samenleving?

"De leerstoel heet Interdisciplinary Life Sciences — interdisciplinaire levenswetenschappen — en dit gaat om het combineren van de verschillende disciplines, zoals wiskunde en natuurkunde, om de werking van levende cellen te snappen. Je kunt denken aan de wijze waarop zij groeien, hoe wij hen benutten in de biotechnologie en hoe we ziekteverwekkende bacteriën beter kunnen bestrijden in de geneeskunde."

Wat is kort samengevat de strekking van uw oratie? Kun je van een bacterie chocola maken?

"De strekking van mijn oratie is op welke wijze we de werking van levende cellen, ik nam als voorbeeld bacteriën, kunnen begrijpen door gebruik te maken van experimenten, theorie en wiskundige modellen. Een dergelijk begrip dient te leiden tot een aanpak die ons in staat stelt om het gedrag van bacteriën te sturen door hun moleculaire bestanddelen aan te passen en te beïnvloeden, door bijvoorbeeld hun groeiomgeving te veranderen — je kunt dan denken aan nutriënten voor groei of antibacteriële stoffen (zoals antibiotica). Voor een dergelijk begrip is het belangrijk dat we de moleculen in levende cellen, die grote interactienetwerken vormen die in de tijd veranderen, identificeren die belangrijk zijn voor specifiek celgedrag, zoals groei en ziekteverwekking. Met de uitspraak of we van een bacterie chocola kunnen maken, bedoelde ik dus in dit verband of we hen in principe helemaal kunnen begrijpen, zodat wij hun gedrag kunnen voorspellen op basis van onze kennis en of wij dit gedrag op een gewenste wijze kunnen beïnvloeden. Ik ben ervan overtuigd dat we dit kunnen, weliswaar pas over enkele tientallen jaren, maar we zijn duidelijk op weg daar naartoe."

PvdA Goeree-Overflakkee bezoekt Bergkamen (D)

GOEREE-OVERFLAKKEE - In 2015 is er een uitwisseling tot stand gekomen tussen de PvdA-afdeling Goeree-Overflakkee en de SPD-afdeling Bergkamen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Bestuurders van de zusterpartij in de voormalige mijnstad zochten anderhalf jaar geleden contact met het PvdA op ons eiland. Tijdens vakanties in onze regio hadden politici uit het Roergebied kennis gekregen van de ontwikkelingen rond duurzaamheid op ons eiland. Hoewel er in Duitsland ook veel ontwikkelingen gaande zijn rond duurzame energie en duurzaam bouwen, was men zeer verrast door het feit dat Goeree-Overflakkee in 2020 geheel energie neutraal zal zijn. En dat niet alleen door het plaatsen van windmolens. Vorig jaar heeft een afvaardiging uit Bergkamen talloze projecten op ons eiland bezocht.

Zelf stoeit men in de Duitse 'Kohlenpot', zoals een deel van het Roergebied genoemd wordt, met het sluiten van de kolenmijnen en de gevolgen ervan. In Bergkamen verdienden in de vijftiger en zestiger jaren zo'n 15.000 mijnwerkers hun brood. Om voor al deze mensen nieuw werk te vinden, werden allerlei projecten ontwikkeld. Tijdens een tweedaags tegenbezoek werden raadsleden en afdelingsbestuurders van de PvdA rondgeleid in een gebied zo groot als Goeree-Overflakkee. Ook Bergkamen is een fusiegemeente van 6 voormalige gemeenten. Bergkamen heeft ook ongeveer 50.000 inwoners.

De ontvangst in Bergkamen was groots en hartverwarmend. 's Morgens kregen de gasten uit Nederland door de burgemeester een ontbijt aangeboden en gaf burgemeester Roland Schäfer een presentatie over de economische en politieke ontwikkelingen in zijn gemeente. Van PvdA fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn kreeg de heer Schäfer een Goeree-Overflakkee-tas met lokale producten en een aandenken aan de gemeente Goeree-Overflakkee aangeboden. Na het ontbijt bezocht een gezelschap van 20 partijgenoten de nieuw aangelegde jachthaven in een zijkanaal van de Lippe. Burgemeester Schäfer had dit project ooit doorgezet, tegen de wil van de oppositie in. Nu blijkt de jachthaven al bijna te klein door de grote vraag naar ligplaatsen. Na de jachthaven werd een bezoek gebracht aan een biogasinstallatie, waar mest wordt omgezet in gas en daarna in elektriciteit. Daarna begaf het gezelschap zich naar een reconstructie van een Romeinse legerplaats uit circa 10 jaar voor Christus. Met een bezoek aan het mijnbouwmuseum werd de opkomst en de teloorgang van de kolenwinning in Bergkamen, over een periode van nog geen 80 jaar, bekeken.

Het bezoek aan het raadhuis was zeer indrukwekkend. De raad van Bergkamen telt 44 raadszetels, waarvan 29 voor de SPD. Een absolute meerderheid dus. De fractiekamer is net zo groot als de hele raadzaal van Goeree-Overflakkee. Fractievoorzitter Bernd Schäfer stelde een aantal leden van zijn fractie voor en legde uit hoe de plaatselijke politiek in zijn werking gaat. Afsluitend maakte het gezelschap kennis met Landtag afgevaardigde Rüdiger Weiss. Het gezelschap is door de heer Weiss uitgenodigd om volgend jaar een bezoek te brengen aan de Landtag in Düsseldorf.

Vijf procent van de tarwe is geoogst

GOEREE-OVERFLAKKEE - De afgelopen periode is de tarweoogst goed op gang gekomen. In het gehele werkgebied zijn de eerste percelen inmiddels gedorst, ongeveer 5% van het totaal aan tarwe. Niet alle percelen zijn rijp en het huidige bewolkte weer versnelt het rijpingsproces niet. Van de rijpe percelen zijn de vochtgehaltes heel acceptabel en onder de 16%. De nog aanwezige jeugdige korrels doen het vochtgehalte in de bewaring aanvankelijk nog wat oplopen, waardoor snel en intensief beluchten aan de orde is. Dat stelt de coöperatie CZAV in een persbericht.

De kwaliteit van de tarwe is op basis van de hectolitergewichten goed te noemen, hoewel deze wel onder het meerjarig gemiddelde liggen, met jammerlijke uitschieters naar beneden. Dit levert een grote spreiding op. De eerste berichten over de opbrengsten geven duidelijk aan dat deze ruim (tot 15%) onder het gemiddelde van de laatste jaren liggen. De DON waardes, een maat voor schadelijke mycotoxines, blijven nog net onder de maximaal toegelaten norm. Zoals het er nu uitziet, hebben de aantastingen van fusarium en sneeuwschimmel wel geresulteerd in een grote opbrengstdaling, maar minder in de vorming van mycotoxines. Daarnaast hebben het beperkte wortelstelsel en de hevige buien er aan bijgedragen dat de korrelvulling niet volledig is geweest.

Naast graanoogsten spelen in diverse gewassen actualiteiten die de aandacht van de teler en de teeltadviseur niet los laten. Voorbeelden zijn tripsen in uien die in deze tijd en onder de huidige moeilijke groeiomstandigheden voor een fikse schade kunnen zorgen. De kiemremming in uien en aardappelen vraagt om een kritische afweging, waarbij vitaliteit van het gewas, gewasontwikkeling, weersvoorspelling, afzetstrategie en bewaarduur allemaal een rol spelen. Eén regenbui kan de situatie in het veld weer in een heel andere positie brengen, maar telers blijven alert, zo merkt de CZAV uit de vragen die op onze adviseurs afkomen.

Zodra de graanpercelen geoogst zijn, starten de telers met voorbereidingen voor het nieuwe seizoen door aan de bodem te werken. Egaliseren, draineren, organische stof aanwenden en groenbemesters inzaaien zijn dan aan de orde. Met de juiste groenbemester wordt ook organische stof toegevoegd, mineralen vastgelegd en aaltjes bestreden, een tastbare vorm van duurzaam bodembeheer. Tevens kunnen de groenbemesters voorzien in de vergroeningseisen gesteld door de overheid. De aanvoer van organische (vaste) mest kan vlot verlopen, mede omdat gebruikers al vroeg in het seizoen hun bestellingen hebben laten uitleveren. Voor het uitrijden van vloeibare mest is er altijd maar beperkt tijd in deze periode en het tijdig doorgeven van bestellingen voorkomt teleurstellingen.
De stikstofmarkt is ten opzichte van het voorjaar gedaald. Van deze gunstige marktsituatie maken momenteel veel telers gebruik door in onze voorkoop meststoffen te bestellen en op voorraad te nemen in big bags. Dit betekent extra drukte op het kunstmestbedrijf met de aanvoer van de verschillende meststoffen per schip en het verpakken ervan in big bags.

Speuren naar stranddieren

Kom woensdagmiddag 10 augustus naar de Brouwersdam en ontdek samen met de boswachter welke dieren er leven op de grens van land en water. Tijdens deze speurtocht zijn we ruim een uur in de weer met schep en schepnet bij de Duinen van Goeree. Deze activiteit is een aanrader voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar. Wat zit er eigenlijk in het ondiepe water zo vlak bij het strand? We gaan in het ondiepe water vissen en laten ons verrassen! De vangsten verzamelen we in een grote doorzichtige bak: samen gaan we dan uitzoeken hoe alle gevangen dieren heten, wat ze eten, hoe ze leven. Maar we kijken ook welke geheimen de zee op het strand heeft neergelegd. Schelpen en al het andere aanspoelsel. De gids is gelukkig een echte zeekenner!

Aanmelden


Als je mee wilt met deze activiteit is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl/agenda) of bij VVV Ouddorp aan Zee, telefoon (0187) 68 17 89. We starten om 13.30 uur bij de Buitenhaven van de Brouwersdam. Twee uur later zijn we daar weer terug. Leden van Natuurmonumenten betalen € 4,- , niet-leden betalen € 7,- en kinderen t/m 12 jaar betalen € 2,-.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F1, gereden op zaterdag 30 juli 2016 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan't Haringvliet. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.
Marith v. Barneveld, Ginger, 238 pnt; Elin Buijs, Dopette, 237 pnt; Odile v.d. Pijl, Doddle, 236 pnt; Rachel Marteijn, Balou, 235 pnt; Shannon Arensman, Magic, 234 pnt; Sanne Grinwis, Magic, 234 pnt; Claartje v.d. Pijl, Glory, 234 pnt; Sanne de Berg, Spiky, 232 pnt; Tess Keuvelaar, Balou, 229 pnt; Marisa Beeke, Kelly, 224 pnt; Madelon v. Horssen, Sterre, 222 pnt; Luna Roedolf, Magic M, 220 pnt.