info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

21 juli 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 21 juli 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

GO-elektro gaat van start

OUDDORP – "Hebben jullie er zin in?" Het antwoord op de vraag van wethouder Tollenaar aan Wsw- en Wwb medewerkers was donderdag eenduidig: "Ja natuurlijk". Alweer voor de vierde keer sinds de start van het project in 2011 op De Klepperstee, zijn de medewerkers dit zomerseizoen actief met een uitgebreide dienstverlening aan toeristen, recreanten, maar zeker niet in de laatste plaats ook aan de eigen eilandbewoners. Onder een goede begeleiding zetten zij zich in op controle en bij het schoonhouden van parkeerterreinen. Schenken aandacht aan de sanitaire voorzieningen en ondersteunen bij het verhuurproject van elektrische scooters. De gemeente biedt hiermee een extra service aan de strandgasten op de Kop van Goeree en de Ouddorpse stranden.

Door Jaap Ruizeveld

De voormalige brandweerkazerne, bereikbaar via de ingang aan de Molenweg, is twee maanden de uitvalsbasis voor alle activiteiten. "Een prima locatie, centraal gelegen in het dorpscentrum", gaf de wethouder aan. "Met ruimten waar onderhoud kan worden gepleegd. Waar de verhuuractiviteit kan plaatsvinden en het is een voor klanten gemakkelijk te bereiken onderkomen. Zoveel gele shirts met daarop de tekst 'Kan ik u helpen', doen mij goed om te zien. Jullie hebben in het veld voor de gemeente een oog- en oor functie. Geweldig dat jullie dit project willen uitdragen en daar inhoud aan willen geven".

Toegevoegde waarde

"GO mijn eiland" krijgt met jullie werk een toegevoegde waarde. Dat wordt op al die plekken waar jullie aanwezig zijn steeds goed zichtbaar. Uiteraard ook bij het verlenen van hand- en spandiensten onderweg, als zich een pechgeval voordoet, of gewoon wanneer men jullie naar een bestemmingsplek vraagt. Voor onze medewerkers is het ook een plezierige werkervaring", zei wethouder Tollenaar, die de eer genoot om als eerste met een elektrische scooter door een gespannen lint te mogen rijden en daarmee symbolisch het project presenteerde voor de start. Politie, VVV Goeree-Overflakkee en gemeentefunctionarissen woonden het evenement bij.

Huur mij nu

Onder de slogan "Huur mij nu", kan men gebruik maken van de elektrische scooters. Milieuvriendelijk, recreatief en leuk en volgens de brochure aan te bevelen voor een groepsuitje, een coole rit of gewoon een romantisch tochtje. Bij het kantoor van VVV-Goeree-Overflakkee (Bosweg Ouddorp) kan men de administratieve handeling verrichten en de scooter bijvoorbeeld in de oude brandweerkazerne aan de Molenweg vervolgens ophalen. Dagelijks van 09.00-17.00 uur is er dienstverlening in genoemde kazerne. In de brochure staan adressen vermeld waar, als dat nodig zou zijn, een 'oplaad-punt' is aangebracht. Bij schade of pech kan de hulpdienst worden ingeschakeld: 06 51 13 48 77.

Kosten

Voor een dagdeel (vanaf 12.00-17.00 uur) geldt een tarief van 30 euro (dat is inclusief WA-verzekering). Een hele dag (van 09.00-17.00 uur) is - inclusief - 45 euro. Voor andere tijden, midweek/weekend of een volle week gelden uiteraard andere tarieven. Huurlocaties worden vermeld op www.go-elektro.nl of men kan het VVV-kantoor raadplegen. Voor het scooterprojecten is een aantal voorwaarden van kracht. Zoals: voor het huren van de scooter moet een borgsom worden betaald (gepind). Dit bedrag wordt bij het inleveren van de scooter teruggegeven of -gestort. Het kilometergebruik is vrij. En er mag maar één volwassen persoon op de scooter plaatsnemen.

Drie weken één Eilanden-Nieuws op woensdag

SOMMELSDIJK - De komende drie weken zal Eilanden-Nieuws eenmaal per week verschijnen. De edities van dinsdag en vrijdag zullen daarbij worden samengevoegd tot één uitgave, die op woensdag huis-aan-huis wordt verspreid. Deze zomeredities verschijnen op de woensdagen 29 juli, 5 augustus en 12 augustus. Lezers van de huis-aan-huisuitgave kunnen zo kennismaken met de abonneekrant en haar rubrieken die op vrijdag verschijnt.
De afsluittijd voor (zakelijke) advertenties van deze edities is dinsdag 12.00 uur. Familieberichten kunnen tot woensdagochtend 07.30 uur worden aangeleverd.

Verschil van mening in Dorpsraad

OOLTGENSPLAAT - Onlangs is er een einde gekomen aan de samenwerking in de Dorpsraad in zijn oorspronkelijke samenstelling.

Door een verschil van mening over de uit te voeren werkzaamheden van voorzitter en secretaris heeft het voltallige bestuur van de dorpsraad besloten dat een verdere samenwerking niet meer mogelijk is. Volgens een persbericht gaan de overgebleven bestuursleden verder om zich "voor 100 % in te zetten voor ons dorp". Het bestuur zal zich gezamenlijk inspannen om alle zaken door te laten gaan. "Wij willen Bas de Vos en Harry Scheermeijer hartelijk bedanken voor hun inzet in de afgelopen twee jaar en wensen hen veel succes toe voor de toekomst", aldus het bestuur. Door het vertrek van deze beide heren zijn er vacatures ontstaan die opgevuld moeten worden. "Wij zouden wij het fijn vinden als er een verdere uitbreiding van ons bestuur kan komen. Heeft u belangstelling voor een functie in onze Dorpsraad? Wij zorgen ervoor z.s.m. een functieprofiel aan u aan te leveren."

Honderdste zeehond

STELLENDAM - Zeehondenopvang A Seal heeft afgelopen zaterdag de honderdste zeehond opgevangen. Nummer honderd is een jonge zeehond, een zogenaamde huiler, die werd gevonden bij Hoek van Holland. A Seal startte een jaar geleden en wordt momenteel verbouwd. In oktober gaat de zeehondenopvang weer open voor publiek.

2 / 18

Agenda

Donderdag 23 juli
OUDDORP – Fotopresentatie door natuurfotograaf Jan Baks in De Overkant. Aanvang 19.30 uur. Kaartverkoop via VVV-Ouddorp: 0187-681789. Zie ook www.janbaks.nl

Zaterdag 25 juli
OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Anton Weenink.
GOEDEREEDE – Rommelschuurtje, geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Varkensmarkt 4, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente. Ook is er gebakken vis te koop.
SOMMELSDIJK - Bingo in De Zwaluw, Sperwer 55. Zaal open 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.
STELLENDAM – Verkoop verse gebakken of gerookte vis bij Jachthaven Marina Stellendam, t.b.v. Stichting ALS, van 11.00 tot 18.00 uur.

Maandag 27 juli
MELISSANT - Bakkerij van Harberden. Workshop Flakkeese bolussen bakken van 19.00 uur tot 21.00 uur. Deelname kost € 20,- per persoon. Vooraf reserveren is verplicht. Bel hiervoor naar 0187-601619 of 0187-602525.

Dinsdag 28 juli
OUDDORP - Fietstocht over de kop van Goeree t.b.v. Diaconaal gastenhuis de Oase. Start bij Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27, Ouddorp. Route: 22 km. Inschrijven van 18.30 tot 19.00 uur. Kosten € 2,50 p.p., max. € 10 per gezin.
OUDDORP – Summerfair Toppershoedje. Meer info: boot@rcn.nl of hoogwerf@rcn.nl

Donderdag 30 juli
OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Organist: Abram Bezuijen.
GOEDEREEDE – Rommelschuurtje, geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Varkensmarkt 4, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente.

Vrijdag 31 juli
OUDE-TONGE – Bingo ANBO in gebouw ZIJn, Bernhardstraat 35. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 1 augustus
OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Kees Villerius
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloop centrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.

Donderdag 6 augustus
GOEDEREEDE – Rommelschuurtje, geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Varkensmarkt 4, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente.

Zaterdag 8 augustus
OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Jan Bezuijen.

Donderdag 13 augustus
OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Organist: Wim Diepenhorst.

Zaterdag 15 augustus
OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Martien de Vos.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Een uurtje zingen van 19.30 tot 20.30 uur.

Marieholm-schepen weekeind te gast in Oude-Tonge voor zeilwedstrijd

De schepen in de haven van Oude-Tonge.

OUDE-TONGE – Liefst 15 boten van de Nederlandse Marieholm Vereniging brachten vanaf donderdag een meerdaags bezoek aan de haven van Oude-Tonge. Gastvrij onthaald door de plaatselijke Watersportvereniging en met medewerking van de havenmeester, kregen de gasten uitstekende ligplaatsen bij de Kaai toegewezen. Een nautisch spektakel dat de haven van Oude-Tonge sfeervol op de kaart zette. Tegen het decor van de vrijdagse weekmarkt was het helemaal een leuk gezicht.

Door Jaap Ruizeveld

De NMV is een vereniging met rond 250 leden. Veel leden bezitten een Marieholm IF of een M26. Voor een leek is het verschil zichtbaar door 2 of 3 raampjes. De NMV organiseert zeilevenementen, wedstrijden, tochten, clinics en excursies. Alles gericht op het in stand houden van de fraai gelijnde zeewaardige Marieholm schepen, het zeilplezier en de veiligheid op het water. Het driedaags zomerevenement is het hoogtepunt in het verenigingsjaar. Oud (waarnemend)-burgemeester Kleijwegt, wonend in Hellevoetsluis, is één van de NMV-leden. Hij had zijn komst met zijn Marieholm-boot naar ons eiland aangekondigd, maar bleek niet op de deelnemerslijst te staan.

Passie

De NMV is opgericht in 2001 en brengt Marieholmers met een zelfde passie op een leuk wijze met elkaar in contact tijdens door haar georganiseerde zeil- en walevenementen. Belangrijk zijn de goede sfeer en de gezelligheid. Alsmede de mogelijkheid om steeds beter te leren zeilen met de Marieholm door kennis- en ervaringsuitwisseling en het deelnemen aan wedstiijden.

Kijken bij collega

Oude-Tonge was dit jaar uitgekozen als thuisbasis voor het driedaagse zeilevenement. Eerder deed men Enkhuizen, Muiden en daarvoor Colijnsplaat aan. Vanaf de Krammer werd het weekeind tussen de betonning gevaren, door de Krammerse Slikken naar de Keersluis en vandaar terug naar de haven van Oude-Tonge. Vrijdagmorgen werd de start enkele uren uitgesteld vanwege sterke windkracht. Dit gaf, na de briefing, de booteigenaren de gelegenheid om ook eens bij collega's op bezoek te gaan en aan boord te kijken hoe men eigen details had aangebracht. Voorzitter Michel Zandbergen en wedstrijdsecretaris Hans Verdel waren lovend over de faciliteiten die de NMV in Oude-Tonge kreeg. Om de onderlinge band te benadrukken, werd zelfs een gezamenlijke barbecue georganiseerd.

Job Roozemond beste Palingroker

De zeven prijswinnaars bij de Ouddorpse Palingrookwedstrijd 2015 met organisator Kees Grinwis en kleindochter Joliza. Tweede van links de bokaalwinnaar Job Roozemond.

OUDDORP – Job Roozemond mag zich kampioen 2015 noemen van de jaarlijkse Palingrookwedstrijd die inmiddels alweer voor de vijfde keer in Ouddorp werd georganiseerd. Op de gastvrij ter beschikking gestelde ruimten bij de familie Hameeteman aan de Dorpsweg deden de deelnemers zaterdag hun uiterste best om in het bezit te komen van de bokaal, die, evenals de andere prijzen, beschikbaar was gesteld door cafetaria 't Hoekje. Een deskundige jury met Krijn Jan v.d. Velde, Bram Sperling en Kees van Dam, beoordeelde het eindresultaat. Ook nu was er weer een stand van Kika (Kinderen Kankervrij) neergezet waar men steun aan deze instelling kon betuigen.

Door Jaap Ruizeveld

Een aantal jaren bleef organisator Kees Grinwis zijn mede gegadigden net voor in de eindklassering. Nu echter oordeelde de jury dat Job Roozemond met een score van 94 zijn naaste concurrenten Kees Grinwis (92) en Jan Abresch (89.5) voor bleef. Verder in de prijzen vielen Hans Bakelaar (85), Cor Punt en Jan Jaap Struik (elk 83) en Ab Janssen met 82 punten.

De jury beoordeelde het product op uiterlijk/kleur (uitwendig), uiterlijk/kleur (inwendig), smaak algemeen en zoutgehalte. Bij uiterlijk/kleur uitwendig haalde Roozemond liefst 30 punten. Vishandel Sperling zorgde voor de vis-aanlevering.

Aantal attracties

Het jaarlijkse Palingrookfestijn in Ouddorp biedt naast de competitieve rookwedstrijd ook talrijke andere attracties en informatieve stands. Ook konden bezoekers lokale producten inkopen, zoals aardappelen, uien en eieren. De demonstraties vis roken waren ook dit keer vrij uitgebreid met paling, zalm, tong, makreel, snoekbaars en o.a. zeebaars en poon. Aangelokt door het fraaie zomerweer, maakten talrijke bezoekers gebruik van deze manifestatie om een kijkje te nemen en ook natuurlijk om te proeven. De heer en mevrouw Van Delft uit Gorinchem, al vijftien jaar toerist in Ouddorp op camping De Klepperstee, waren één van de eerste bezoekers van de palingrookwedstrijd. Zij lieten zich informeren over wat er allemaal bij een dergelijke wedstrijd komt kijken en waren zo geïnteresseerd, dat zij ook bij de prijsuitreiking aanwezig waren.

STELLENDAM – Zaterdag 25 juli is er verkoop van vers gebakken en gerookte vis op het terrein van Jachthaven Marina Stellendam. De visverkoop wordt gesponsord door verschillende bedrijven. De opbrengst is bestemd voor de Stichting ALS. ALS is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij.

De verkoop start om 11.00 en duurt tot 18.00 uur. De Jachthaven Marina Stellendam is te vinden aan de binnenhaven aan de Deltaweg.

MELISSANT - Op donderdag 23 juli om 19.30 uur is er een kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente in Nederland. Ds. A. van Voorden hoopt voor te gaan, er is bediening van de Heilige Doop en openbare belijdenis.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee gaat zich samen met bibliotheek Zuid-Hollandse Delta inzetten voor laaggeletterden. Daarbij is de hulp van Taalvrijwilligers heel belangrijk! De komende maanden wordt onder begeleiding van de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een Taalnetwerk opgezet met diverse instanties.

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat is één op de negen volwassenen. Laaggeletterden beheersen de basisvaardigheden (lezen, schrijven, spreken, luisteren, rekenen en digitale vaardigheden) onvoldoende om zich goed zelfstandig te kunnen redden in de maatschappij. Ze kunnen bijvoorbeeld hun (klein)kinderen niet voorlezen, niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer en hebben moeite met het invullen van werkbriefjes of andere formulieren.

Taalvrijwilliger

Als taalvrijwilliger kunt u mensen helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Taalvrijwilligers kunnen, na het volgen van een cursus aan de slag op verschillende onderdelen:

Taalsupporter

u beantwoordt uiteenlopende vragen, helpt in een organisatie of werft vrijwilligers en cursisten

Voorlezer

u kunt bij mensen thuis voorlezen of een leesgroepje begeleiden

Taalmaatje

u helpt een cursist of ondersteunt een trainer bij de lessen

Taalcoach

u helpt een cursist of een groepje cursisten bij het beter leren lezen en schrijven, u kunt zelf ook nieuwe lessen ontwikkelen die u vervolgens uitvoert en u beschikt over ervaring als docent of coach in het onderwijs

Taaltrainer

u kunt zowel cursisten begeleiden als taalvrijwilligers ondersteunen bij hun werkzaamheden, u beschikt over onderwijservaring en hebt bij voorkeur ervaring met laaggeletterden

Als taalvrijwilliger volgt u een kosteloze training. De basistraining bestaat uit vier dagdelen. In de training leert u hoe u de cursist het beste kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven. De training start in september (in bibliotheekvestiging Middelharnis).

Aan de slag als Taalvrijwilliger?


Heeft u interesse om de kosteloze training te volgen en als Taalvrijwilliger aan de slag te gaan? Vul dan het formulier in op www.bzhd.nl of stuur een email naar gschellevis@bzhd.nl

Hockeyclub doet mee aan internationaal toernooi

GOEREE-OVERFLAKKEE - De veteranen van HCGO hebben deelgenomen aan het HCL Luxery Vintage Toernooi in Luxemburg Stad. Teams uit Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Engeland, Belgie, Luxemburg en Nederland namen deel aan het hockeytoernooi. Het was een mooi toernooi en feest waar de deelnemers veel ervaring hebben opgedaan. De HCGO heeft met de deelname aan het toernooi twee goede doelen gesteund in Luxemburg Stad, waaronder een kinderziekenhuis. HCGO heeft het afgelopen seizoen laten zien een vitale familieclub te zijn dat met vol vertrouwen uitkijkt naar het komende seizoen. Met het toernooi in Luxemburg als inspiratie wordt er voorzichtig gedacht aan een mooi hockeyfeest in 2017. Dat is het eerste lustrumjaar van de hockeyclub op G-O.

HERKINGEN - In de eerste week van de vakantie werd in Herkingen de vakantiebijbelweek gehouden. Er kwamen ongeveer 60 kinderen naar de tent die was omgebouwd tot bouwplaats. De kinderen hoorden de verhalen van de schepping, koning Hizkia en de verlamde man die weer kon lopen. 's Ochtends werd er door de jongste groep hard gewerkt aan de knutsels en werd er gekeken naar de poppenkast. Ook werd er veel gezongen. De oudste groep heeft veel gelachen om de bouwvakkers die de bouwplaats op stelten zetten tijdens het toneelstukje. Deze groep had de laatste avond een fotospeurtocht, waarin ze onder andere een groepsfoto's mochten maken die met het thema 'de bouwplaats' te maken had. De vakantiebijbelweek werd, onder het genot van iets lekkers, afgesloten door met z'n allen alle liedjes te zingen. Daarbij was er de belangstelling van gemeenteleden, ouders en opa's en oma's.

Leontien van Moorsel (links) zal ook deze keer weer meerijden.

Organisatie verwacht 1.500 deelnemers

MIDDELHARNIS – Ook dit jaar wordt weer de GO-Classic gehouden. Op zaterdag 12 september zal op het Beneden Zandpad in Middelharnis het startschot worden gegeven voor hét wielerevenement dat van Goeree-Overflakkee een wielereiland heeft gemaakt. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.

Door Adri van der Laan

Voor het derde jaar op rij zal in september de GO-Classic worden verreden. Ruim drie jaar geleden nam een aantal leden van Rotaryclub Goeree-Overflakkee het initiatief voor het wielerevenement. Met een grote dosis enthousiasme en weinig ervaring werd samen met oud-wereldkampioen wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel een omvangrijk evenement opgezet. Dat niet alleen het doel had om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen, gezamenlijk een uitdaging aan gaan en ons mooie eiland op de kaart te zetten, maar ook het inzamelen van geld voor goede doelen. Naast aansprekende lokale doelen is het belangrijkste goede doel de Leontien Foundation. De organisatie van Leontien Zijlaard, die actie voert om een Leontienhuis te bouwen. Een huis dat 'onderdak' wil bieden aan mensen met een eetstoornis en hun naasten. Inmiddels is dit doel gerealiseerd en kon Koningin Maxima het huis in Zevenhuizen twee weken geleden openen.

Jan Verhage van Rotaryclub Goeree-Overflakkee, en nauw bij de organisatie betrokken, geeft aan dat het aantal deelnemers ieder jaar groeit. "Het eerst jaar schreven zich ongeveer 600 deelnemers in, vorig jaar waren dit er al 1.000 en we mikken dit jaar op 1.400 á 1.500 fietsers". De verwachting is dat dit jaar weer bekende Nederlandse sporters mee zullen doen. Zo heeft het team van wielrenner Michael Boogerd, Team Roompot, toegezegd mee te zullen rijden en ook een ploeg van oud-Olympiërs van verschillende sporten zal aanwezig zijn. Natuurlijk zal Leontien Zijlaard en het team van haar man Michael Zijlaard eveneens bij de start verschijnen.

Niet alleen professionals

Ondanks dat een aantal bekende sporters in de pedalen zal klimmen, benadrukt Jan Verhage dat de 'gewone' racefietsers welkom zijn, want er zijn verschillende afstanden. De sportieve fietsers, waarvan er veel in de regio zijn, kunnen kiezen voor de langere route van 150 km. Deze route loopt voor een deel over de kop van Schouwen-Duiveland. Daarnaast is er de route van 115 km en een route van 70 km. "Het is zeker geen wedstrijd", aldus de Verhage. "Het blijft een toertocht waaraan iedereen mee kan doen".

Goede doelen

Dit jaar zal voor het laatst zijn dat Leontien Zijlaard aan het evenement verbonden is, omdat er de afspraak was dat zij voor drie jaar 'de kar zou trekken'. Maar de Rotary verwacht dat haar betrokkenheid nog wel wat langer zal duren.
Naast het werk van Leontien heeft men dit jaar nog een ander, maar dan internationaal doel: Eco-waterproject Thambarawa. Dit is een project dat de landelijke Rotary-organisatie ondersteunt in Sri Lanka. Het gaat daar om een deugdelijke watervoorziening voor de plaatselijke boeren.

GO-Classic wordt door verschillende bedrijven gesponsord, de namen hiervan zijn te vinden op de site www.go-classic.nl Rabobank Het Haringvliet is hoofdsponsor van het evenement. Directeur Jan de Waard zal dan ook het startschot op zaterdag 12 september lossen en waarschijnlijk ook meerijden.

Naast de sponsors maken vele vrijwilligers het mogelijk dat het evenement kan worden houden. "Zonder hen zou het natuurlijk niet mogelijk zijn". Er moet veel aan beveiliging onderweg worden gedaan, zoals het regelen van het verkeer en als het nodig is moet ook snel EHBO ter plaatse zijn.

De catering wordt verzorgd door leerlingen van het Edudelta College uit Middelharnis. Zij zorgen voor het (VIP)-ontbijt en de pastamaaltijd. De leerlingen ontvangen hier extra studiepunten voor.

Inschrijven

Wie aan de GO-Classic mee wil doen, kan zich via de website www.go-classic.nl inschrijven. Er is een standaardpakket voor € 12,-. Voor dit bedrag krijgt men eten en drinken bij de ravitailleringsposten. Dan is er een luxe-pakket voor € 15,-. Men krijgt dan ook een pastamaaltijd aangeboden. Het VIP-arrangement voor € 150,-. Deze deelnemers starten de tocht dan samen met Leontien van Moorsel en beginnen de dag met een ontbijt bij de startlocatie. Leontien zal tijdens het ontbijt aanwezig zijn en uitleg over de route geven. Ook bedrijven kunnen zich voor dit arrangement inschrijven.
Rondom het vertrek en de finish zal er veel te doen zijn op en rondom het Diekhuusplein, dus wie niet in de gelegenheid is mee te fietsen kan daar toch iets van de sfeer proeven.

Eerste paal nieuwbouw bedrijfshal Van Wijk Installaties & Constructies

GOEDEREEDE - De eerste paal van een bouwproject is een mijlpaal voor de ondernemer. Maandag 13 juli was zo'n mijlpaal voor eigenaar Martin van Wijk van Van Wijk Installaties & Constructies BV. Onder het toeziend oog van familie en werknemers verrichte Martin samen met twee dochters de officiële handeling. Met het slaan van de eerste paal is de bouw gestart van een modern en vooral duurzaam gebouw, wat geheel energieneutraal wordt.

Dat past bij het bedrijf dat o.a. actief is op het gebied van energiebesparende installaties. De uitbreiding is een ideale gelegenheid om de laatste technieken toe te passen. De gemeente Goeree-Overflakkee wil het eiland in 2020 energieneutraal hebben. Met het nieuwe bedrijfspand zal Van Wijk vooruitlopen op deze doelstelling. Martin denkt dat er nog heel wat energiebesparende maatregelen te nemen zijn. Niet alleen in woningen, maar vooral in gebouwen zoals scholen, kantoorpanden en winkels. "Hier wordt vaak niet goed omgegaan met energie." Ook voor bestaande woningen komen steeds meer oplossingen om veel energie te kunnen besparen. Bijvoorbeeld pv panelen, Hybride-systemen, zonneboilersystemen en warmtepompen. De laatste jaren is Van Wijk uit zijn jasje gegroeid en komt het bedrijf ruimte tekort. Het bestaande pand is alweer twintig jaar oud en is hard toe aan een facelift. De oplevering staat gepland voor mei 2016.

Grote prijs Slagerij Van Zuidland voor Jaap Jongejan

GOEREE-OVERFLAKKEE - Postduivenliefhebbers zijn grofweg in te delen in twee groepen. Bij de eerste groep vliegen de duiven korte tot middellange vluchten, wel zo'n 15 tot 20 wedstrijden per jaar. De andere, ongeveer even grote groep richt zich op de langere afstanden. Uiteraard veel minder vluchten; slechts 2 á 3 per jaar. De vlucht met de grootste afstand is Barcelona, bijna 1200 km. Het winnen van deze vlucht is voor deze coaches het hoogst haalbare. De créme de la créme uit Noord-Frankrijk, België, Duitsland en Engeland doet mee aan deze wedstrijd. De duiven moeten direct na de lossing de Pyreneeën over en dan door het Rhonedal naar huis, bij een stevige oostenwind volgen ze meestal de koelere kustlijn. Natuurlijk worden op deze vlucht alleen oersterke duiven ingekorfd, die bewezen hebben dergelijke zware omstandigheden aan te kunnen.

Jaap Jongejan had een paar duiven speciaal voorbereid op deze marathonvlucht. Zijn duif, de 2001-1700831, kwam als winnaar uit de bus. Jaap Jongejan wint hiermee de Grote Prijs van Slagerij Zuidland. Op bijgaande foto feliciteert Lau van Zuidland de winnaar met het behaalde resultaat. Met het winnen van deze klassieker is een grote wens van Jaap Jongejan in vervulling gegaan.

Kernactiviteiten

GOEDEREEDE

Gebakken vis bij 't Rommelschuurtje

't Rommelschuurtje aan de Varkensmarkt 4 te Goedereede is zaterdag 25 juli geopend van 10.00 TOT 14.00 uur. Een ieder is van harte welkom om te snuffelen tussen alle leuke spullen. Ook voor een gebakken visje kunt u deze dag daar terecht. Tevens kunnen er spullen worden ingeleverd voor de verkoop. Naast zaterdag 25 juli is 't Rommelschuurtje tot en met donderdag 6 augustus elke donderdag geopend van 9.30 uur tot 12.30 uur. De opbrengst komt ten goede aan de Hersteld Hervormde Gemeente te Goedereede.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Ouderen achter de PC

Op 9 september start de ANBO Midden- en Westflakkee weer de PC Cursus 'Ouderen achter de PC'. Deze keer is het een vervolg op de basiscursus. De cursus wordt gehouden bij de Rabobank Het Haringvliet, Rottenburgseweg 25 in Middelharnis. De cursus duurt negen middagen van 14.00 uur tot 16.30 uur. Iedereen kan deelnemen. De kosten voor leden zijn € 60,-. Niet-leden betalen € 75,-. Voor nadere informatie en/of deelname kan men bellen naar 06-20631663 of mbalen2@gmail.com

NIEUWE-TONGE

MS Fonds zoekt coördinator collecteweek

Het Nationaal MS Fonds zoekt een coördinator in Nieuwe-Tonge voor de collecteweek in november. De coördinator is het aanspreekpunt voor de collectanten, is verantwoordelijk voor het verspreiden van de collectebussen en maakt een wijk- of straatindeling. Wie hieraan mee wil werken kan contact opnemen met het Nationaal MS Fonds, tel. 010-591 98 39, pamela@nationaalmsfonds.nl of via www.nationaalmsfonds.nl

OUDDORP

Natuurfotopresentatie

Donderdagavond 23 juli zal Jan Baks door middel van een fotopresentatie, beelden laten zien over de natuur in de Grevelingen. Aan de hand van beelden wordt een vaartocht gemaakt over dit grootste zoutwatermeer van Europa. Er wordt een bezoek gebracht aan de eilanden, zoals Hompelvoet, de Veermansplaat, Dwars in de Weg, de Stampersplaat en Markenje. Verder worden gebieden bezocht die aan de rand van de Grevelingen liggen, zoals de Preekhilpolder en de Slikken van Flakkee. Ook komen er veel vogels voor in dit gebied, zoals de Middelste Zaagbek. De Delta is de enige broedplek in Nederland van deze vogel. Jan Baks zal het laatste nieuws vertellen over de Grote Stern. Ieder jaar zorgt deze vogel voor veel spannende momenten: komt hij wel of komt hij niet naar zijn broedplek in de Grevelingen. De presentatie begint om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp telefoon: 0187-681789. Kijk ook op www.janbaks.nl voor foto's over Goeree-Overflakkee.

Summerfair Toppershoedje

Dinsdag 28 juli wordt op RCN Toppershoedje een 'Summerfair' met braderie en rommelmarkt georganiseerd. Naast een uitgebreid activiteitenprogramma voor de kinderen is er een optreden van 'Shantykoor Buitengaats' uit Zwijndrecht. De organisatie biedt de mogelijk om op deze Summerfair goederen te verkopen. Dit kan door een kraam te huren welke verzorgd wordt door de organisatie van de braderie: Markt- en organisatiebureau Funmarkt. Tarieven Kraamhuur (verzorgd door Funmarkt); Kraamhuur gehele dag: € 50,-; Kraamhuur goede doelen (in overleg): gratis. De opbrengst moet dan geheel voor het goede doel. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via Nina Boot, email: boot@rcn.nl of Roland Hoogwerf hoogwerf@rcn.nl.

OUDE-TONGE

Bingo ANBO

Vrijdag 31 juli is er een grote bingo in het gebouw van ZIJN aan de Bernhardstraat 35. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur. Er worden negen rondes gespeeld voor € 7,00 met gratis koffie en mooie prijzen. De volgende bingo wordt gehouden op vrijdag 4 september.

SOMMELSDIJK

Bingo in De Zwaluw

Zaterdag 25 juli bingo is er om 19.30 uur weer bingo in De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Koffie of thee is gratis. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50 per ronde. Daarnaast zijn er negen gratis prijsjes.

Werkzaamheden in bossen bij Herkingen, Ooltgensplaat en Stellendam

GOEREE-OVERFLAKKEE - De komende maanden wordt er volop boswerk uitgevoerd in de bossen bij Herkingen, in het Ooltgensplaatse Bos en in het Stellebos. In de bossen bij Herkingen gaat het om de dunning van populierenvakken. In het Ooltgensplaatse Bos worden populieren, essen- en eikenvakken gedund. In het Stellebos worden de dode wilgen rond het Stedin-gebouw verwijderd omdat die, als ze bij een zware storm omwaaien, de elektriciteitsvoorziening van Goeree-Overflakkee kunnen verstoren.

Bij het dunnen van bos gaat het er om de bomen die overblijven meer ruimte te geven, zodat die zich verder kunnen ontwikkelen. Positief bij het dunnen is dat het bos veel lichter wordt. De ondergroei, die bestaat uit struiken en jonge boompjes gaat daardoor veel beter groeien en bloeien. Daardoor ontstaan er betere leefomstandigheden voor reeën, vogels, vlinders en insecten.

De uitvoering van het werk begint half juli en zal ongeveer drie maanden in beslag nemen. Er wordt gestart in het Ooltgensplaatse Bos. Daarna komen de bossen bij Herkingen aan de beurt. Als laatste worden de wilgen in het Stellebos aangepakt. Staatsbosbeheer heeft de bossen nagezocht op nestholtes van spechten en horsten van roofvogels. Bomen met nestholtes of horsten worden niet gekapt

Een deel van het hout dat vrijkomt wordt te zijner tijd gechipt en zal worden geleverd aan de energiecentrale in Purmerend. Deze energiecentrale verzorgt de stadsverwarming in die stad. Op deze manier probeert Staatsbosbeheer een bijdrage te leveren aan duurzame vormen van energie. Het overige hout is verkocht als brandhout, papierhout of zaaghout. De zwaardere populierenstammen zijn het meest geschikt om pallets of kisten van te maken.

Prachtig pand voor Bezuijen Bemiddeling en de Hypotheekshop Ouddorp

Van links naar recht: Angelique van der Valk, Jan Bezuijen, Daisy van Wetten en Henk Daalhuizen. Floris Admiraal ontbreekt op de foto.

OUDDORP – Bezuijen Bemiddeling is verhuisd naar een nieuw pand. Het is fris, modern, ruim en prima gelegen: aan de Hoenderdijk 7a, midden in het centrum van Ouddorp. Op dat adres is nu ook de Hypotheekshop Ouddorp te vinden.

Door Kees van Rixoort

Bezuijen Bemiddeling, dat sinds 1 april 2004 bestaat, was voorheen gevestigd aan de Koolweg. Daar had Jan Bezuijen een kantoor naast zijn woonhuis. Toen hij zijn huis verkocht, moest hij ook uitzien naar een ander bedrijfspand. Dat vond hij dus aan de Hoenderdijk. "Hier zat makelaardij De Reus. Die is ermee gestopt. Het pand heb ik overgenomen, inclusief de te koop staande panden", vertelt Bezuijen. "Het ging mij om het plekje, midden in het prachtig opgeknapte centrum van Ouddorp. Bijna iedereen die het dorp in gaat, komt langs Bezuijen Bemiddeling. Het is een fantastisch punt. Kijk, voor de deur hebben we een strandtuintje gemaakt. Dat is uiteraard een verwijzing naar de stranden van Ouddorp. We krijgen er leuke reacties op."

Extra service

Van het oude pandje bleven alleen de vier muren en het dak over. De rest is allemaal nieuw: een prachtig kantoor, dat vier keer zo groot is als het vorige pand aan de Koolweg. De Hypotheekshop Ouddorp is er ook gevestigd. "Dat is een extra service voor de klant. Die kan onder hetzelfde dak laten uitzoeken of de woning past binnen zijn portemonnee", aldus Jan Bezuijen.

De Hypotheekshop Ouddorp geeft onafhankelijk advies. "Wij zijn onpartijdig", zegt directeur Henk Daalhuizen. "We doen zaken met ongeveer veertig geldverstrekkers. Op basis van onafhankelijkheid en transparantie zoeken we de beste hypotheekoplossing voor de klant. Maar we bieden ook financieel maatwerk als het om verzekeringen, pensioenen en belastingen gaat." De Hypotheekshop bedient heel Goeree-Overflakkee, het is de enige op het eiland.

Daalhuizen heeft ook Hypotheekshops in Middelburg, Koudekerke, Goes en Zierikzee. "We zijn aangesloten bij de grootste adviesorganisatie van Nederland. Er zijn in totaal honderdzestig Hypotheekshops", aldus Henk Daalhuizen. Trots vertelt hij dat zijn zaak vorig jaar is uitgeroepen tot beste Hypotheekshop van Nederland. Dit op basis van klantwaardering, externe audits en marktaandeel.

Aan de Hoenderdijk 7a heeft de Hypotheekshop Ouddorp een eigen ingang en een eigen spreekkamer. Daalhuizen: "We zijn naar Ouddorp gekomen, omdat onze manier van werken past bij de kwaliteit van Bezuijen en de manier waarop Bezuijen met zijn klanten omgaat. Er heerst hier een aangename gemoedelijkheid en je merkt dat de lijntjes kort zijn." Jan Bezuijen voegt daaraan toe, dat voor hem en zijn personeel eerlijkheid, oprechtheid en bereikbaarheid centraal staan.

Bij Bezuijen Bemiddeling helpt een klein team bij de koop of verkoop van een woning. Naast Jan Bezuijen bestaat het team uit Angelique van der Valk, Daisy van Wetten en Floris Admiraal. Momenteel heeft Bezuijen Bemiddeling circa driehonderdvijftig woningen in de verkoop. Het aanbod is zeer gevarieerd – van vakantiewoningen en starterswoningen tot villa's – en is vooral te vinden op de kop van het eiland. Op de rest van Goeree-Overflakkee heeft Bezuijen Bemiddeling in de eerste plaats exclusieve objecten in portefeuille.

Bezuijen Bemiddeling is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.30 uur. Zaterdag op afspraak. Buiten kantooruren is Bezuijen telefonisch bereikbaar (behalve op zondag). Meer informatie: www.bezuijenbemiddeling.nl.

Op de Ouddorpse weekmarkt is het Verkeerscirculatieplan het gesprek van de dag

Extra kraamruimte voor Vos Groenten en Fruit, die zijn aardbeien aan de vrouw en man bracht.

OUDDORP - Met zeventien kramen in het hoogseizoen is de weekmarkt in Ouddorp voor eilandbegrippen groot. Na Sommelsdijk (met 22 kramen) staat het op een stevige tweede plaats. Maak een rondwandeling met gemeentelijk marktmeester Jan van Nimwegen langs de kramen en vraag het de kooplieden en de bezoekers: Niemand die de markt een overbodige voorziening vindt. Integendeel. Men koestert de markt. Piet Dammers van de kazenkraam noemt de Ouddorpse markt gezellig. Hij kent heel veel van zijn 'vaste klanten' en dat is omgekeerd ook het geval. "Dat geeft een binding", voegt hij er aan toe. Eventjes snel weer aan de slag om de rij klanten te helpen. Daarna in de gelegenheid ook een commerciële opmerking te maken: "Het verkoopt hier goed".

Door Jaap Ruizeveld

Dat de marktmeester het bekende gezicht op de markt is, wordt ook deze ochtend bevestigd. Men kent "Jantje". Even een kort gesprek hier. Even een vraag beantwoorden over de verschuldigde financiën daar. Hij gaat correct maar soepel om met kleine kwesties. "Je moet geen zaken op de spits drijven," zegt hij. "Belangstelling tonen is erg belangrijk. Hoe gaan de zaken?"

Een kleurrijke entree in de Weststraat is met deze bloemen gegarandeerd.
Kaasboer Piet op de Ouddorpse markt.

Beurs

Even een stukje geschiedenis ophalen: Elf jaar geleden startte de weekmarkt in Ouddorp. In het verleden was er op donderdag Beurs op de Ring. Daar werden rond en in café-restaurant Akershoek vooral landbouwproducten verhandeld. Vele jaren ook kleinvee (biggen) en soms andere dieren. Branches veranderden. Daarom is de Beurs van destijds niet te vergelijken met de huidige weekmarkt met al zijn kramen. Is dit de blijvende formule, of kunnen er nog veranderingen komen? Wellicht uitbreiding met branches die nu nog niet vertegenwoordigd zijn en die men mogelijk mist. Gelijk vragen aan bezoekers en dan de optelsom neerleggen: "Gereedschappen, snoep, wenskaarten, hobby-artikelen en ondergoed/lingerie". Dus toch nog een wensenlijstje.

Uitbreiding?

"Kunnen er kramen bij komen met één of meer van de genoemde producten?" "Ik sluit dat niet uit", zegt Jan diplomatiek. Hij is voorzichtig. Het is immers niet duidelijk op welke gefaseerde wijze het Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2 wordt ingevuld en uitgevoerd. Een raadsbesluit valt pas begin september. Autoluw maken of afsluiten dorpskern. Het is nog onzeker. Je kan daar niet op vooruitlopen met plannetjes. Even vragen aan autochtone marktbezoekers. Unaniem vinden zij dat de gemeentebestuurders eerst de parkeerproblemen maar eens moeten oplossen. Dan pas de Ring aanpakken. En het omdraaien van de verkeersrichting op de Achterweg lijkt 5 van de 7 ondervraagden overigens geen goed idee. Het VCP houdt de gemoederen van de Ouddorpers bezig. Dat blijkt uit reacties.

Vertrouwen

Bij de stand van Mulder-Barendregt (snijbloemen) is het druk. "Vanaf het begin van de markt zijn we er bij geweest", zegt Mulder. Hij noemt de Ouddorpse markt een goede markt. Sfeervol. Zij kunnen dat zeker inschatten en vergelijken, want in de week staan zij ook met de kraam in Waalwijk en Zevenbergen. Vos Groenten en Fruit, landelijk onderscheiden, heeft het, zo vertellen medewerkers, ook best naar hun zin op de Ouddorpse Ring. "Wekelijks bekende gezichten. Dat geeft aan dat men vertrouwen heeft in onze kwaliteitsproducten".

Sympathie

Aan de Stationsweg bij het bekende cafetaria Plaza 't Hoekje wordt het terras in gereedheid gebracht. Het belooft een warme zomerdag te worden en dan strijken marktbezoekers, die toch eventjes buiten de Ring vertoeven, ook hier graag neer voor een consumptie. Piet Bezuijen, penningmeester Ouddorpse Ondernemers Vereniging, draagt de markt sympathie toe. "Het is een trekpleister. Het versterkt ook de vestigingen van lokale ondernemers. Het hoort erbij. Ik hanteer hierbij graag de uitspraak van mijn vader, die stelde dat wij als ondernemers in de winterperiode met goede kwaliteit onze boterham moeten verdienen. In het hoogseizoen, de zomermaanden, volgt dan wel het beleg".

Naar het museum

Bij het voormalige Raad- en Polderhuis aan de Kerkstraat komt bestuurslid Coby Nolet juist naar buiten. In gezelschap van Grinwis sr, vader van Mark, die als verzamelaar militaria een imposant particulier oorlogsmuseum op een zolderverdieping aan de Dorpsweg heeft ingericht. Grinwis neemt regelmatig eventjes poolshoogte rond de inbreng in het tentoonstellingsdeel over 70 jaar herdenking Wereldoorlog 2. Op dinsdagen is het museum - juist vanwege de weekmarkt in de Ring - van 10.00 tot 14.00 uur - geopend, vertelt Coby. Juist die middag zet het bestuur een handtekening in het Raad- en Polderhuis voor de toekomstige huisvesting van de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, die nu nog aan de Hofdijksweg zetelt. "Bezoekers van het dorpscentrum, zeker toeristen, zijn bij hun rondwandeling over de markt sneller geneigd ook ons museum binnen te lopen. Het versterkt elkaar en dat is voor alle partijen belangrijk", geeft mevrouw Nolet aan.

Representatie

"Een dorp met een weekmarkt leeft", zegt Dirk Pijl, raadslid CDA, die met zijn echtgenote eventjes de enclave Goeree-Havenhoofd heeft verlaten voor een bezoek aan de markt. Hij is ook nog in gezelschap van naaste familieleden. Een plezierig uitje dus. Wat wil je nog meer? Dirk zegt: "Het één ondersteunt het ander." Kooplieden en ondernemers slaan de handen in elkaar en zorgen gezamenlijk voor een attractief gebeuren dat veel bezoekers trekt. Inwoners uit de eigen kern en bewoners vanuit andere omliggende dorpen brengen er hun wekelijks bezoek. Zij waarderen de marktvoorziening. Ze kennen de kooplieden. In Ouddorp heeft de markt uiteraard ook een extra aantrekkingskracht op de vele toeristen die de Kop van Goeree als hun vakantieplek kiezen of daar veelvuldig dagen en weekends doorbrengen. De sfeer is goed. Je hoort alom dat het op de markt gezellig is. Een sociale ontmoetingsplaats. Ook is er de mogelijkheid om even op één van de vele terrasjes te zitten. Weekmarkten representeren onze gemeente".

Knus en rust

Dat valt blijkbaar in de smaak, ook bij de toeristen, waaronder veel Duitse gasten. Met touringcars aangekomen uit Münster, Oberhausen en Kleeve. Op doorreis naar Zeeland een stop in het "schöne dorf" Ouddorp. Maar ook kris kras uit Nederland komen de toeristen naar de badplaats. Van Medenblik tot Venlo en heel veel uit de regio Rotterdam-Rijnmond. "Knus, overzichtelijk, vriendelijk. Het straalt rust uit", zijn hun spontane reacties.

Toeristendagen

En dan het fenomeen van de Toeristendagen in badplaats Ouddorp. Dit jaar zijn er nog 2 en wel op de woensdagen 29 juli en 12 augustus. De eerste van het seizoen, vorige week, was alweer een groot succes. Het is een grote braderie met meer dan 100 kramen en standplaatsen. Het jaarlijkse evenement, dat massale belangstelling trekt, wordt in en rond de Ring georganiseerd door de Stichting Promotie Kop van Goeree. In deze stichting zijn o.a. VVV-Goeree-Overflakkee en verschillende ondernemersverenigingen actief. "Hier heb ik geen gemeentelijke bemoeienis mee", stelt Van Nimwegen.

Eerst de Vierdaagse, dan de Omloop

Nijmegen, de zevenheuvelenweg.

SOMMELSDIJK – Cor van Nimwegen (67) loopt dit jaar zijn vijftiende Omloop. Hij kijkt ernaar uit, zegt hij. Maar eerst de Vierdaagse van Nijmegen, editie negenennegentig. Vier keer veertig kilometer. "Een goede voorbereiding voor de Omloop, want je hebt die 160 kilometer wel in de benen."

Door Kees van Rixoort

Van huis uit is Cor niet zo'n loper. Het begon pas te kriebelen toen zijn broer Jan een keer aan de Omloop meedeed. "Ik verzorgde hem, ik stond met water aan de dijk. Toen dacht ik: dat ga ik ook eens doen."

Omloop 2014: Cor van Nimwegen met kleindochter Yfke in Den Bommel.

Cor ging trainen. Eerst rondjes om het dorp, daarna verder én tochten van 30, 40 kilometer. "Als je voorbereiding niet goed is, ga je helemaal kapot. Als je de Omloop gaat lopen, weet je totaal niet wat je te wachten staat. De eerste keer niet, maar alle keren daarna ook niet. Geen Omloop is hetzelfde. De omstandigheden zijn altijd anders. Ik heb 's nachts met 25 graden 's gelopen – dan koel je totaal niet af -, maar een paar jaar geleden ook door een laag regenwater van 20 centimeter. Vroeger liep je veel over grasdijken, maar nu is bijna alles asfalt. Ja, dat gaat veel sneller."

"Opgeven doe je niet"

Van Nimwegen kent de Flakkeese dijken als zijn broekzak, want die had hij tot zijn pensionering in beheer als medewerker van het waterschap. Inmiddels heeft hij de Tocht der Tochten veertien keer gelopen. Steeds tot het eind. "Opgeven doe je niet. Ik heb er zelfs nooit aan gedacht. De Omloop is elke keer weer een uitdaging. Dat vind ik het mooie."

Alles draait om een goede voorbereiding. "Je moet voldoende kilometers in de benen hebben. Tussen september en april loop ik gemiddeld 40 kilometer per week en vanaf april 50 kilometer per week. Ik ga 's morgens van zeven tot tien uur, dan heb je de hele dag nog voor je."

Belevenis

Die voorbereiding is niet alleen voor de Omloop, want Cor loopt dus ook de Vierdaagse. Dit jaar doet hij voor de negende keer mee. In het begin liep hij vier keer vijftig kilometer, maar de laatste jaren vindt hij vier keer veertig kilometer wel genoeg. "De Vierdaagse is ook een uitdaging, maar totaal anders. Je loopt vier dagen, steeds veertig kilometer. Dat is in principe moeilijker dan één keer 110 kilometer. Je moet elke keer opnieuw opstarten. De eerste dag is de kwaaiste, de tweede de kortste, de derde de zwaarste en de vierde de langste. De Vierdaagse is een belevenis. De hele stad Nijmegen leeft, het is overal feest. Soms is het zo erg dat ik m'n vingers in mijn oren stop…"

Na de Vierdaagse volgt een weekje vakantie in Nijmegen, op dezelfde camping waar hij tijdens het wandelevenement staat. Na een paar weken volgt dan de Omloop. Ook een evenement van formaat, vindt Cor. "Het strand, de nacht met al die als kerstbomen versierde lopers… Ik kijk ernaar uit. Of ik een voorkeur heb voor de Omloop of de Vierdaagse? Nee, ze zijn heel verschillend, maar allebei een geweldige belevenis. Volgend jaar de honderdste Vierdaagse…"

Deelnemers derde fietstocht maken kennis met onverwachte zaken

Zo'n 65 deelnemers begonnen in de motregen aan de derde Eilanden-Nieuwsfietstocht.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De derde Eilanden-Nieuws fietstocht startte vanuit een druilerig Stellendam. Dit is het verslag van een deelnemer. "De startplaats was bij het Wapen van Stellendam waar zich, ondanks (mot)regen, toch zo'n 65 fietsers verzameld hadden. Dhr. Teun Bakker van de OZO vertelde dat (een deel van) het inschrijfgeld bestemd is voor de vrijwillige brandweer in de Oekraïne. Dat werd met applaus begroet. Even was er nog twijfel bij de organisatoren of de fietstocht wel door kon gaan, maar gelukkig kon Hans Bruggeman het startsein geven."

"Voorzien van een heerlijke koek en een flesje water gingen we op weg. Vanuit Stellendam onder de N57 door waar we richting Slikken gingen. Een moerasgebied waar je alleen maar vogels hoort en waar we heckrunderen en konikpaarden in de verte zagen lopen. Een prachtig weids natuurgebied van ong. 650 ha groot. Toen we vlak bij Herkingen waren, stond een mevrouw met kennis van de Slikken op ons te wachten. Zij vertelde ons op boeiende wijze over het gebied. De liefhebbers kunnen ook een keer met een huifkar mee het gebied in. Toen verder door de polder naar TBP electronics. Hier werden we met koffie en thee onthaald, waarna we in het auditorium een prachtige videopresentatie met uitleg kregen van de directeur, dhr. Ton Plooij, over wie en wat TBP is. Uitgerust stapten we weer op de fiets richting Stellendam. Even na Dirksland stond dhr. Hameeteman op een brug ons op te wachten om één en ander te vertellen over de rattenvangst op Flakkee. Er worden per jaar zo'n vierhonderd beverratten en muskusratten gevangen. Hij vertelde dat je beverratten kunt eten. In België wordt het waterkonijn genoemd. De vraag van dhr. Hameeteman was wie dat wel eens gegeten heeft. Er gingen weinig handen de lucht in… Daaruit bleek dat de beverrat bepaald niet als een delicatesse gezien wordt. Toen de laatste kilometers naar het 'Wapen van Stellendam', waar we tegen kwart over vijf weer arriveerden. De regenkleding hoefden we gelukkig niet te gebruiken. De deelnemers bedanken degenen die de rit hebben uitgezet, de mensen die bij het oversteken van wegen hebben geassisteerd en de EHBO-man, die gelukkig niet in actie behoefde te komen."

Harold Sturm van het Eilanden-Nieuws overhandigt de cheque t.w.v. 300,- aan dhr. Bakker van OZO.

Stichting Kledingbeurs KLEINe P@RIJS opgericht

Het bestuur van Stichting KLEINe P@RIJS.

DIRKSLAND - Al een aantal jaren organiseert de oudercommissie van peuterspeelzaal de Hummelhoek in Dirksland tweemaal per jaar een tweedehands kinderkledingbeurs. Een beurs waar mensen kleding inleveren waarbij de helft van de opbrengst voor de inleveraar is, de andere helft komt ten goede aan de peuterspeelzaal.

De peuterspeelzaal heeft besloten om te stoppen met het organiseren van deze kledingbeurzen als geldinzamelingsactiviteit. Daar het in de loop van de jaren steeds groter is geworden, steeds meer kleding inneemt en verkoopt, meer vrijwilligers nodig heeft en meer ruimte nodig is en een hoop tijd in beslag neemt.

De stichting

Een aantal enthousiaste vrijwilligers die zich met de kledingbeurs hebben beziggehouden zijn naar mogelijkheden gaan zoeken om deze succesformule, zonder de peuterspeelzaal als organisator, in stand te kunnen houden.

Dit heeft geresulteerd in de oprichting van Stichting Kledingbeurs KLEINe P@RIJS. Een stichting - de naam zegt het al - die kledingbeurzen organiseert waar tweedehands kleding wordt verkocht voor een kleine prijs. De opbrengst van deze verkoping komt ten goede aan maatschappelijke projecten die het welzijn van de kern en de bevolking van KLEINe P@RIJS (Dirksland) bevorderen.

Goede doelen

Naast het schenken aan maatschappelijke doelen binnen de dorpskern Dirksland, draagt de stichting bij aan duurzaamheid door kleding een tweede leven te geven. En biedt het gezinnen met een kleine beurs, maar ook voor de snuffelaar, de mogelijkheid om op een betaalbare manier aan leuke kleding te komen.

Ook worden diverse plaatselijke/eilandelijke goede doelen voorzien van de niet verkochte kleding, die inleveraars niet retour willen. Denk hierbij aan de gezinsvervangende tehuizen, gezinnen in crisissituaties of projectgroepen die zich bekommeren om het welzijn van mensen in andere landen.

En niet onbelangrijk; de inleveraars van de kleding verdienen de helft van wat hun kleding heeft opgebracht.

Beurs

Op vrijdag 25 september organiseert de stichting een tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in Dirksland. De opbrengst van deze beurs komt ten goede aan de beide basisscholen OBS De Inktvis en CBS Prins Maurits in Dirksland.
Hiervoor kunt u goede en schone kinderkleding voor de herfst/winter en speelgoed inleveren.
De kleding en speelgoed wordt in de week voorafgaand aan de kledingbeurs op beide basisscholen ingezameld en geprijsd.
De beurs wordt gehouden in zorgcentrum Geldershof te Dirksland.
De helft van de opbrengst is voor de inleveraar en de andere helft voor de stichting welke het zal uitkeren aan de basisscholen in Dirksland. Als inleveraar heb je de keus om de niet verkochte kleding weer terug te ontvangen of deze te schenken aan goede doelen in de buurt.

Houd de kranten en de website www.kledingbeursdirksland.nl als ook onze Facebookpagina kledingbeursdirksland in de gaten om op de hoogte te zijn van data, locatie en verdere informatie.

Dorpsraad Dirksland heeft extra handen nodig Veel projecten én activiteiten in kader 600 jaar Dirksland

DIRKSLAND – Er staat heel wat op stapel in Dirksland. De dorpsraad heeft tal van projecten in de steigers staan. Bovendien bestaat het dorp in 2016 zeshonderd jaar. Dat zal gepaard gaan met meerdere feestelijke activiteiten. De dorpsraad is een aanjager en een coördinator. Om een en ander in goede banen te leiden en uit te voeren, zijn mensen nodig. De dorpsraad, die bestaat uit drie personen, doet een oproep aan de inwoners van Dirksland om zich aan te melden en mee te helpen.

Door Kees van Rixoort

Zoals bekend bouwt de gemeente Goeree-Overflakkee de huidige manier van subsidiëren af. In 2017 is het afgelopen en ontvangen de verenigingen geen subsidie meer. Maar er blijft wel subsidie naar de kernen gaan, de zogenoemde kernsubsidie. Die is in de eerste plaats gericht op het leefbaar en vitaal houden van de dorpen. De gemeente geeft de kernen de ruimte om dit zelf in te vullen. De coördinatie en het subsidiebeheer zijn per kern in handen van de dorpsraad. Naast de kernsubsidies zijn er projectsubsidies. Deze kunnen verenigingen bij de gemeente aanvragen en gaan buiten de dorpsraad om.

Dorpsplan

De dorpsraad heeft van de gemeente de opdracht gekregen een dorpsplan te ontwikkelen voor de jaren 2015-2018. De dorpsraad van Dirksland heeft 2015, een overgangsjaar, losgekoppeld. Het plan voor dit jaar bevat vooral lopende projecten, zoals het afronden van de survivalbaan, het realiseren van een JOP (jongerenontmoetingsplaats), het lopen van een schouw door Dirksland en het sponsoren van de herdenkingspanelen voor de Dirkslandse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook het organiseren van een Magic Day, tijdens de herfstvakantie, staat in het plan voor 2015.

Voor de jaren na 2015 ontwikkelt de dorpsraad een dorpsvisie en per jaar een leefbaarheidsplan. Dat doet de raad samen met 'het maatschappelijk middenveld' in Dirksland. Verenigingen en stichtingen hebben hun ideeën over de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp naar voren kunnen brengen. Jaarlijks is er ruim 12.000 euro beschikbaar voor Dirksland. De dorpsraad beheert dat geld. Er zijn plannen om in Dirksland een dorpshuisfunctie te realiseren, waar bewoners terecht kunnen voor een potje biljart, het leggen van een kaartje of het drinken van kopje koffie met elkaar. Ook denkt de dorpsraad bijvoorbeeld aan het opzetten van een telefooncirkel en bezigheden voor mensen met een beperking in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

Draagvlak

De dorpsraad brengt veel werk met zich mee. Voorzitter Jan Leenders en secretaris Gelein Ruts klagen daar niet over. Ze zijn, samen met penningmeester Frits Veringmeier, graag actief voor het welzijn in hun dorp. Maar, geven ze aan, het is hard nodig dat het draagvlak groter wordt. "We hebben mensen nodig die wat willen doen, die de handen uit de mouwen steken en een activiteit aan de gang willen houden. Daarnaast kunnen we extra bestuursleden gebruiken, die willen meedenken. Liefst ook vrouwen en jongeren. Het is liefdewerk, oud papier, maar er zit wel een verplichting aan vast."

Aanmelden

Mensen kunnen zich aanmelden via de website van de dorpsraad: www.dorpsraaddirksland.nl, of via telefoon 0187 - 602584. De dorpsraad vergadert elke eerste dinsdag van de maand vanaf 20.00 uur in Calvin's Corner, Voorstraat 50, Dirksland. Voor bestuursfuncties komen alleen leden in aanmerking; de dorpsraad is een vereniging. Het lidmaatschap kost 5 euro per jaar (voor een gezin).

Bijna 80.000 kinderboeken voor Het Vergeten Kind

MIDDELHARNIS - De landelijke actie van Bruna voor Het Vergeten Kind heeft een geweldig resultaat opgeleverd. In totaal zijn bij de winkels van de keten maar liefst 80.000 kinderboeken ingeleverd in het kader van 'Vergeten boeken voor vergeten kinderen'. Ook Bruna Middelharnis heeft meegedaan. Tientallen enthousiaste klanten hebben bijgedragen aan de inzameling.

Heleen van Esbroek van Bruna Middelharnis heeft heel veel boeken in ontvangst mogen nemen. "Wij willen alle klanten en iedereen die heeft gereageerd en meegedaan zeer hartelijk bedanken! Zij hebben het mogelijk gemaakt dat kinderen in vaak sobere opvanglocaties in Nederland voortaan ook afleiding kunnen vinden in het lezen van boeken. Samen mogen we echt enorm trots zijn op dit geweldige resultaat."

In juni hebben Bruna en Het Vergeten Kind een oproep aan het publiek gedaan om ongebruikte kinder- en stripboeken in te leveren bij een winkel van de keten. De respons was enorm, ook bij Bruna Middelharnis. Van oma's van boven de 80 die hun oude boeken kwamen brengen tot kinderen die speciaal hun boekenkast hebben opgeruimd, van groothandels tot (school)bibliotheken, in heel het land zijn mensen in actie gekomen. Sommigen hebben een paar boeken ingeleverd, maar ook zijn complete collecties bij Bruna terechtgekomen.

Algemeen Directeur van Bruna Fred Zeegers reageert ook opgetogen op het resultaat: "We wisten eigenlijk van te voren niet goed waar we rekening mee moesten houden, want een initiatief als dit is nog nooit genomen. 80.000 boeken, het gaat alle verwachtingen te boven! Veel dank allemaal."

Ruim 3100 dozen gevuld met de boeken staan nu nog op zo'n honderd pallets opgeslagen bij het Centraal Boekhuis. Het Vergeten Kind overlegt met de opvanglocaties en organiseert binnenkort samen met Bruna een aantal vrijwilligersdagen om de boeken uit te zoeken en te verdelen. Daarna worden ze, afgestemd op de behoefte, naar verschillende locaties gebracht.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F1, gereden op zaterdag 18 juli 2015 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan't Haringvliet. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.

Emy Schobben, Murphy, 244 pnt; Jacintha v. Putten, Sproet, 242 pnt; Mila Wessels, Silly, 241 pnt; Jitske Lugtenburg, Storm, 240 pnt; Manou Braber, Ginger, 239 pnt; Vera Goudswaard, Glory, 239 pnt; Marije Bruggeman, Sonja, 239 pnt; Milou Zuijdijk, Ginger, 238 pnt; Naomi Kievit, Button, 237 pnt; Layra Kuckelkorn, Lady, 236 pnt; Sidney Wessels, Magic, 236 pnt; Denise v. Peenen, Glory, 235 pnt; Kirsten Jongejan, Silly, 235 pnt; Maud de Gier, Noortje, 234 pnt; Aisha Sofia Nobels, Sterre, 233 pnt; Jorn Hekkema, Glory, 232 pnt; Anne v. Es, Noortje, 230 pnt; Kristel Franke, Snoopy, 230 pnt; Marescha Bakkeren, Sonja, 229 pnt; Femke Lugtenburg, Guus, 226 pnt; Meike Agema, Glory, 224 pnt.