info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

16 februari 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 16 februari 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Goeree-Overflakkee in de bres voor een vitale jeugd

Wethouder Gerrit de Jong en JOGG regisseur Ellen Jansen hebben zojuist het JOGG gemeentebordje ontvangen van Andre van Schaveren (l). Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – 'Samen naar een gezonde jeugd'. Zo heette de presentatie die afgelopen donderdagmiddag werd gehouden tijdens een bijeenkomst in de aula van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis. Vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties waren hier samengekomen om na te denken over het vraagstuk hoe je overgewicht bij jongeren terug kunt dringen. Anders benaderd: hoe je jongeren (weer) gezonder leert leven.

Door Hans Villerius

Als gastheer opende rector Adam van Heest van de Prins Mauritsschool de bijeenkomst. Vanuit de eigen school kon hij vertellen hoe hier al een 'gezonde jeugd project' is gerealiseerd door de aula van de school mede te gaan gebruiken als gezonde kantine. Een kantine mag het predicaat gezond voeren als 75 procent van het aanbod voldoet aan het criterium gezond. Die slag heeft de Prins Maurits gemaakt en schoolleerlingen worden zelf ook betrokken bij het bereiden en verkopen van. Op die manier zijn ze meteen bewust met gezonde voeding bezig.

Overgewicht

Bekend is dat jongeren – maar dat geldt evenzeer voor ouderen – lang niet zo vitaal zijn als ze zouden moeten zijn, en ook zouden kunnen zijn. In plaats daarvan zie je veel overgewicht. De oorzaak hiervan ligt voor het belangrijkste deel in de manier van leven, zo viel vorige week in de Prins Mauritsschool te beluisteren.

>> Lees verder op pagina 15

Eerste huissleutels dorpsvernieuwing Nieuwe-Tonge overhandigd

NIEUWE-TONGE – Van de dorpsvernieuwing die Woongoed GO momenteel in het hart van Nieuwe-Tonge realiseert, in het Tûûndurp, kregen afgelopen donderdagmiddag 11 februari de eerste bewoners hun nieuwe huissleutels uitgereikt.

Tekst en foto: Hans Villerius

In de Weistraat worden de eerste woningen opgeleverd, zodat deze straks betrokken kunnen worden. Tijd dus om hiervan de sleutels aan de bewoners te overhandigen, een moment om even een formeel tintje aan te geven. De wijk die de straten Weistraat, Tuinstraat, Ds. Van Baerlestraat, Brandweerplein, Helicoptèreplein en kleine gedeeltes van de Kerkstraat omvat, wordt geheel geherstructureerd. Omdat daarbij meteen gewerkt wordt aan kwaliteitsverbetering, vormt het gehele project een stuk dorpsvernieuwing voor Nieuwe-Tonge. Dit wordt, zo is de bedoeling, in een periode van twee jaar en in drie fasen uitgevoerd, waarna in totaal 41 nieuwe, energiezuinige en betaalbare sociale huurwoningen zullen zijn gerealiseerd voor de doelgroepen starters, senioren en gezinnen.

GOEDEREEDE - Vrijdag 4 maart zal er door Piet Westhoeve en André Kastelein weer een klapstoelconcertserie in monumentale panden rond het haventje van Goedereede georganiseerd worden. In bijzondere woonhuizen zullen door onder meer een conservatoriumdocent en een Franse chansonnier prachtige uitvoeringen worden verzorgd.

De ontvangst, met koffie, is in de toren vanaf 18.45 uur. Om 19.30 uur starten de uitvoeringen in de woonhuizen. Door betaling van € 25,- aan de balie in de toren kunt u op 4 verschillende locaties 4 uitvoeringen bijwonen. Op een van de locaties krijgt u een consumptie aangeboden en na afloop van de concerten is er nog een nazit met een meet-en-greet met de musici in de toren.
U kunt zich alleen aanmelden op zaterdag 20 februari aanstaande vanaf 12.00 uur (de website wordt dan geopend) via www.klapstoelconcert.nl.

2 / 24

Agenda

Donderdag 18 februari

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
MIDDELHARNIS – Lezing De Motte. Oude Raadhuis, Raadshuisstraat 1. Aanvang 19.30 uur. Lezing door Pieter Prins: 'De Belgische Opstand van 1830'.

Vrijdag 19 februari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
BRUINISSE – Lady's Shopping Day bij Magnolia Bloemen & Woonaccessoires, van 9.30 tot 21.30 uur. www.magnolia-bruinisse.nl

Zaterdag 20 februari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – 'Een uurtje zingen'. Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente. Van 19.30 tot 20.30 uur.

Maandag 22 februari

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Hoeksteen aan de Kerkring. Aanvang 19.45 uur. Ds. G.J. Post uit Nieuwpoort. Thema: 'De gemeenschap der heiligen'.

Dinsdag 23 februari

OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: Keramiek. www.deboeigo.nl

Donderdag 25 februari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 26 februari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 27 februari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 3 maart

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 4 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Dirksland viert zeshonderdste verjaardag

DIRKSLAND – Op 17 maart krijgen leerlingen van de basisscholen in Dirksland een bijzondere les. Die gaat over zeshonderd jaar Dirksland. 'Leraar' Jos Toes neemt de leerlingen mee naar buiten en vertelt over de geschiedenis van het dorp aan de hand van wat ze onderweg tegenkomen. Daarna volgt het maken van tekeningen en verhalen over het thema '600 jaar Dirksland, toen en nu'. De 'buitenlessen' vormen in feite de aftrap van de festiviteiten in het kader de zeshonderdste verjaardag van het dorp. De echte, officiële aftrap is op 27 april, Koningsdag.

Door Kees van Rixoort

De dorpsraad van Dirksland, uitgebreid met enige extra commissieleden, hebben het programma samengesteld. De festiviteitenkalender, die tot Open Monumentendag doorloopt, heeft voor iedereen wel wat te bieden.

De officiële opening is op Koningsdag, woensdag 27 april. Burgemeester Ada Grootenboer zal de symbolische aftrap verrichten. Daarna is er een openingsconcert van diverse koren nabij de apotheek en komt het publiek demonstraties van oude ambachten tegen tussen de kramen van de Oranjemarkt.

Van 27 april tot en met 10 september zijn er tekeningen van Rien Poortvliet en van basisschoolleerlingen te zien op een kunstroute. Langs de route staan schildersezels met daarop tekeningen die een beeld geven van de historie van Flakkee in het algemeen en die van Dirksland in het bijzonder. De basis hiervan wordt gevormd door het boek 'Langs het tuinpad van mijn vader' van Rien Poortvliet.

Foto's

Voorts, gedurende dezelfde periode, zijn er fototentoonstellingen te zien in De Geldershof, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het activiteitencentrum van Careyn (Reginahof). In mei is in het ziekenhuis een expositie van De Motte te zien: archeologische bodemvondsten op de plek van het ouderlijk huis van Paulina van Weel.

In de maanden mei, juni, augustus en september kunnen belangstellenden zich iedere eerste zaterdag laten rondleiden door het dorp. De wandeling, onder leiding van gids Jos Toes, duurt tweeënhalf uur en leidt de deelnemers langs locaties in het dorp die van betekenis zijn geweest voor de ontwikkeling van Dirksland. De start is steeds om 10.00 uur aan de kerkring.

Op 21 mei lezen leerlingen van De Inktvis en de Prins Maurits hun gedichten en verhalen over '600 jaar Dirksland, toen en nu' voor. Daarnaast vertelt Jos Toes over de geschiedenis van het dorp. Ook zijn er optredens van Fiori Musicali en Anton Weenink. Dit programmaonderdeel vindt plaats in de dorpskerk, waar tevens banieren over de geschiedenis van Dirksland zijn te bewonderen. Die dag is er ook een kofferbakmarkt op het terrein van Den Hertog.

Op 10 en 11 juni zijn er presentaties over de geschiedenis van Dirksland – met behulp van foto's en dia's – in De Geldershof en Vroonlande. Op 25 juni houdt de Gereformeerde Gemeente de jaarmarkt. Die krijgt een '600 jaar Dirksland'-tintje. Rinus van Dam verzorgt die dag rondleidingen langs historische plaatsen in het dorp en WO2GO zal zich die dag ook niet onbetuigd laten.

Orgelestafette

De Dirkslandse organisten Anton Weenink, Martin Mans en Hans Villerius spelen op 27 augustus tijdens een orgelestafette in de dorpskerk. Het thema van deze estafette is '600 jaar muziek op het eiland'.

De afsluiting van het feestelijke programma is op 10 september, Open Monumentendag. Het publiek kan, naast de jaarmarkt van de Nederlands Hervormde Kerk en de bezichtiging van kerk plus toren, dan een flashmob van muziekkorpsen en een afsluitend vuurwerk tegemoet zien.

Mooiste straat

In de periode 27 april-10 september kunnen bewoners van Dirksland meedoen aan een wedstrijd: De Mooist Versierde Straat. Een jury, bestaande uit leden van de dorpsraad, zal de resultaten beoordelen en de winnende straat krijgt een prachtige boom als hoofdprijs.

Publicaties

In Eilanden-Nieuws is eind november 2015 al een artikel verschenen over de uitgifte van de bedijking van Dirksland (in november 1415). Er volgen dit jaar nog drie artikelen over Dirksland in de vijftiende eeuw. Daarnaast verschijnt komende zomer in de diverse eilandelijke kranten een selectie uit het schetsboek van Dirksland 'Door de jaren heen'. Historische vereniging De Motte wijdt het jaarlijkse themanummer van tijdschrift 'De Ouwe Waerelt' aan Dirksland. Dit nummer verschijnt in de maand september.

De grote lijnen van het programma zijn bekend. Hier en daar zijn nog aanvullingen mogelijk. Zo is er een lezing over de bedijking van Dirksland in voorbereiding, worden wellicht nog enkele optredens toegevoegd en zijn de eerste stappen gezet op weg naar een tentoonstelling van historische foto's uit het archief van Piet de Man in de grote schuur van het Hof van Dirksland.

Ouddorpers in actie voor vluchtelingen in Irak

OUDDORP - Honderdduizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten zoeken hun heil in Europa. Miljoenen anderen hebben die mogelijkheid niet. Zij verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen in de regio. Een groep inwoners van Ouddorp begint voor deze mensen een hulpactie.

Het Midden-Oosten wordt al jaren geteisterd door een reeks hevige conflicten. Miljoenen mensen zijn op de vlucht. De situatie gaat veel mensen aan het hart. Vorig jaar zamelden verschillende kerken in Nederland kleding in. De actie was een groot succes: 16 trailers vol hulpgoederen zijn naar Irak verzonden. De spullen zijn daar verspreid onder tienduizenden vluchtelingen, ongeacht herkomst, religie of etniciteit.

Omdat hulp nog steeds hard nodig is, wordt een nieuwe actie gestart. Ditmaal worden er hygiëneproducten en basislevensmiddelen ingezameld. Voor de actie wordt samengewerkt met kerken in Irak en Nederlandse hulporganisaties. Een Iraaks transportbedrijf verzorgt het transport tegen een sterk gereduceerd tarief.

Leden van de Gereformeerde Gemeente te Ouddorp hebben besloten mee te doen aan deze actie. Alle overige kerken in Ouddorp en de christelijke basisschool Kon. Beatrix zijn direct bereid gevonden om zich hierbij aan te sluiten. Ouddorpers die een steentje bij willen dragen aan de actie, kunnen van 29 februari tot en met 5 maart onderstaande producten inleveren tijdens kantooruren bij de Mèkkerstee, Hofdijksweg 34 te Ouddorp.

Persoonlijke hygiëne

Shampoo voor kind en volwassene; babyzeep; tandpasta voor kind en volwassene; tandenborstels; maandverband; vaseline; borstel/kam/elastiekjes/haarverzorging; bodylotion.

Schoonmaakmiddelen

Vochtige schoonmaakdoekjes; groene zeep; vaatdoeken; kledingwasmiddel.

Levensmiddelen

Rijst; suiker; olijfolie; krenten.

Diversen

EHBO materialen: pleisters/verband/ontsmettingsmiddel; naaisetje; ondergoed kind en volwassene; luiers per pak.

Ook is er dringend behoefte aan sponsors! Mocht u deze actie financieel willen steunen, dan is dat mogelijk door uw gift over te maken op rekeningnummer NL52 INGB 0000 3074 47 t.n.v. Bijzondere Noden te Woerden onder vermelding van hulpactie Ouddorp. Uw gift is aftrekbaar voor de belasting.

Meer informatie is te verkrijgen via: hulpouddorp4irak@gmail.com en www.bijzonderenoden.nl

Dabarwerk in de zomervakantie?

OUDDORP – "Geef je vrije tijd inhoud met Dabar!". Met deze slogan werft Dabar teamleden voor werk op de campings.

Dabar staat voor evangelisatie- en recreatiewerk op een camping ergens in Nederland. Met een team leeftijdsgenoten verzorg je twee weken recreatieprogramma's voor kinderen, jongeren en ouderen. "Je bent in woord en daad getuige van Gods liefde. Deelname is gratis, de ervaring onbetaalbaar!" aldus de organisatie. De minimumleeftijd voor Dabar is 17 jaar en men is op zoek naar jongeren voor het Dabarteam op camping De Klepperstee in Ouddorp, voor de periode van 23 juli tot en met 6 augustus 2016 en van 6 augustus tot en met 20 augustus 2016. Enthousiast? Neem dan voor meer informatie contact op met Bettine de Dreu (bettine.dedreu@gmail.com) of Joline van Gurp (joline862504@hotmail.com). Kijk ook eens op www.dabarwerk.nl.

Samen bingoën en sporten tegen kanker

Peter Vroegindeweij (links op de fiets) en Arie Rommelse (rechts) te midden van enkele medewerkers van Sportievia, die laten zien wat er op 12 maart te doen is in de sportschool. Foto: Kees van Rixoort

MIDDELHARNIS – Peter Vroegindeweij en Arie Rommelse gaan op 2 juni fietsend de Alpe d'Huez bedwingen. Peter is van plan de Franse berg zes keer te beklimmen, Arie vier keer. Het Flakkeese duo wil de sportieve prestatie leveren voor Alpe d'HuZes, in de strijd tegen kanker dus. Om het nodige sponsorgeld bijeen te brengen organiseren Vroegindeweij en Rommelse twee evenementen: een bingoavond in Stad aan 't Haringvliet en een groot sportevenement bij Sportievia in Middelharnis.

Door Kees van Rixoort

De bingoavond is op vrijdag 4 maart in Het Trefpunt in Stad aan 't Haringvliet. De zaal wordt belangeloos ter beschikking gesteld voor het goede doel. Tal van ondernemers doneren bovendien bingoprijzen. Het Trefpunt is vanaf 19.00 uur open. Om 20.00 uur is de eerste van tien bingorondes. Meedoen kost 12,50 euro. Vroegindeweij en Rommelse: "Komt allen. De opbrengst is voor het goede doel: kankerbestrijding. Je maakt kans op mooie prijzen en je hebt nog een gezellige avond ook."

Acht dagen later, op zaterdag 12 maart, staat het sportevenement bij Sportievia op het programma. Onder het motto 'Samen sporten tegen kanker' heeft iedereen de gelegenheid mee te doen aan een sessie spinning, XCore, yoga, crossfit of kickboksen. De kosten zijn 15 euro per sessie. En ook nu is de opbrengst volledig bestemd voor de strijd tegen kanker. De sportieve dag begint om 8.30 uur. Een halfuur eerder is de zaal open. Burgemeester Ada Grootenboer verzorgt de officiële opening van het evenement.

De formule met verschillende sporten – in plaats van bijvoorbeeld alleen spinning – is volgens Vroegindeweij en Rommelse uniek. Naast Sportievia, dat de sportschool op 12 maart ter beschikking stelt en enthousiast meewerkt aan het initiatief voor Alpe d'HuZes, is er een groot aantal sponsors. "We hebben bijvoorbeeld Plus Slingerland bereid gevonden om drankjes, bananen en krentenbollen te doneren. Dat betekent dat de verzorging van de sporters goed is." Tijdens het evenement staat er een fiets in Sportievia, waarop bezoekers zelf kunnen ervaren hoe het is om de Alpe d'Huez te beklimmen.

Deelnemers, die 15 euro inschrijfgeld betalen, krijgen de vraag om zo mogelijk ook nog 25 euro sponsorgeld bijeen te sporten. Opgeven voor 'Samen sporten tegen kanker' kan tot en met 28 februari via info@sportievia.nl. "We hebben al flink wat aanmeldingen. Het loopt goed." Sponsoring is daarnaast mogelijk via de website van Alpe d'HuZes: www.opgevenisgeenoptie.nl. Peter en Arie hebben op die site een eigen profielpagina.

Het tweetal is eerder op de fiets gestapt voor het goede doel. In 2014 beklommen ze de Mont Ventoux voor de strijd tegen de ziekte MS. Ook toen organiseerden ze het een en ander om iets terug te doen voor de sponsors. Het benefietconcert trok de meeste aandacht, maar er was bijvoorbeeld ook nog een wijnproeverij.

Het idee om de Mont Ventoux te beklimmen kwam destijds bij Peter Vroegindeweij vandaan. Hij ging op zoek naar sponsors en vond Arie Rommelse, die een autobedrijf heeft in Middelharnis, meteen bereid om te doneren. Bovendien gaf hij aan ook voor het goede doel te willen gaan fietsen. Zo gingen ze samen de berg op. En nu, op 2 juni 2016, dus weer, zij het een andere berg, en voor een ander goed doel.

Drijfveer

Peter Vroegindeweij: "Mijn drijfveer? Ik heb zelf kanker gehad en ben volledig genezen. Ik ben gezond en graag sportief bezig. Daarnaast wil ik me graag inzetten voor andere mensen. De opbrengst van Alpe d'HuZes gaat naar onderzoek. Kijk, als er toen geen onderzoek was gedaan, had ik hier niet gezeten. Er sterven nog veel mensen aan kanker, maar er worden ook successen behaald in de strijd tegen die ziekte. Elk stapje dat we kunnen zetten is een stapje in de goede richting. Ik ben verknocht aan het wielrennen. Als je dat kunt combineren met een goed doel, dan is het alleen maar mooier. Via zo'n evenement in Sportievia breng je het belang van de strijd tegen kanker bovendien onder de aandacht." Arie Rommelse is het daar helemaal mee eens: "Ik heb een eigen bedrijf. Daar wil ik de gang in houden door te sporten en in goede conditie te blijven. Maar nog belangrijker is het dat ik wil fietsen voor mensen die dat niet meer kunnen."

Beide wielrenners zijn hard aan het trainen om de klus in de Franse Alpen aan te kunnen. Ze trainen drie keer per week en rijden ook regelmatig in de Ardennen of Limburg. "Straks, in de aanloop naar 2 juni, moeten we rond de 250 kilometer per week fietsen om de uitdaging aan te kunnen."

Extra sportprogramma tijdens de sportvakantieweek De Staver

SOMMELSDIJK - Sport, bewegen en bovenal er plezier in ondervinden, is erg belangrijk voor kinderen. De Staver en StEM slaan de handen ineen om een zeer uitnodigend programma te organiseren.

Door de samenwerking tussen Stichting Evenementen Middelharnis/Sommelsdijk (StEM) en De Staver is er volgende week extra veel te beleven tijdens de voorjaarsvakantie in De Staver.

Van 22 t/m 26 februari kan je elke dag tussen 11.00 en 16.00 uur voor maar € 5,00 de gehele dag zwemmen, bowlen en sporten, waaronder zaalvoetbal (onder leiding van Merijn), badmintonnen, tafeltennissen en lekker springen op het springkussen.
Naast dit programma organiseert de StEM een plusprogramma op woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 februari.

Woensdag 24 februari

Op woensdag 24 februari is het Prieel omgebouwd tot een mini Legoworld en kleiparadijs, zodat je lekker kan spelen met de duizenden legostukjes of de bergen foamklei. Zo kan je tussen 13.00 en 16.00 uur de mooiste creaties maken. Ook zal er deze dag een echte legobouwwedstrijd gehouden worden, waarbij de gekozen winnaar een leuk legopakket geschonken krijgt van de organiserende partijen.

Donderdag 25 februari

Op deze dag kan je deelnemen aan een dansclinic/streetdance. In twee blokken van een uur krijg je professionele les van Balletstudio Marina Bykova. Lekker sportief bezig zijn en je bewegen op muziek! Kom gezellig dansen tussen 11.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur.

Vrijdag 26 februari

Op deze laatste dag is de feestdag voor de kids.

Super Opkikkerdag

Brian geniet bij het meerijden op een pantservoertuig

GOEREE-OVERFLAKKEE – Stichting Opkikker en Stichting Chocolate Lovers sloegen afgelopen vrijdag de handen in een om ruim 50 familieleden met een langdurig ziek kind uit de provincie Zeeland en omgeving in het zonnetje te zetten. Even vergeten dat je gezondheidsproblemen hebt en genieten van ontspanning en plezier. Dat gebeurde allemaal in Middelburg op een super Opkikkerdag.

Door Jaap Ruizeveld

Een welkome afleiding in het dagelijks bestaan vol met periodieke ziekenhuisbezoeken, spanningen en onzekerheden. Brian Hameeteman uit Ouddorp (10) was één van de genodigde deelnemertjes aan deze Opkikkerdag. Het pedagogisch en maatschappelijk werk van het Rotterdamse Sophia-ziekenhuis vond dat hij met zijn vader en moeder die ontspanning verdiende. Er waren in Middelburg diverse activiteiten georganiseerd. Van meerijden op stoere pantservoertuigen tot het meehelpen bij de brandweer en het burgemeester zijn. Aan het eind van de dag traden artiesten op.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Bingo 55+

Het bestuur van Stichting Zijn 55+ Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 25 februari mee te doen met een gezellige bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 3,50. De bingo wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34.

DIRKSLAND

Breicafé Reginahof

Breien is iets voor oude mensen die, al breiend in hun schommelstoel, naar buiten kijken. Dacht u dat? Nee hoor, breien is leuk. Breien ontspant, wat je maakt is uniek. Het is voor alle leeftijden. Steeds meer mensen nemen hun breinaalden ter hand en maken de mooiste creaties. Met elkaar aan de slag gaan, van elkaar leren en ideeën uitwisselen. Ondertussen een kopje koffie en een praatje. Lijkt het u leuk om elkaar op deze manier te ontmoeten? Kom dan op dondermorgen 18 februari van 10.00 tot 12.00 uur naar de Reginahof 1 Dirksland. Voor meer informatie, mail joke.vandijk@careyn.nl. Telefoon: 06-53861647 op dinsdag en donderdag.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Weerbaarheidstraining Moedige Moeders

De Weerbaarheidstraining van Moedige Moeders gaat weer van start op 7 maart. De training bestaat uit vijf bijeenkomsten en is bestemd voor ouders en/of familieleden die te maken hebben met verslaafden. Meer info en inschrijving: www.moedigemoedersgo.nl, tel.: 06-25295021.

Cursus Mantelzorgers

"Heeft u de voortdurende zorg voor een naaste, kunt u nauwelijks tijd vinden voor uzelf? Met een kort maar krachtig cursusprogramma biedt Stichting Zijn u de kans om nieuwe inzichten op te doen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken om met de situatie om te gaan op een manier die bij u past. Zo kunt u er zowel zijn voor de ander alsook goed voor uzelf zorgen en voorkomen dat u overbelast raakt", aldus de mensen van Stichting Zijn. Na de goede ervaringen met dit programma eind vorig jaar wordt deze cursus opnieuw aangeboden. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is de eerste bijeenkomst op maandagmiddag 29 februari in het wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat te Middelharnis (van 13.15 tot 15.15 uur). Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Er wordt een éénmalige bijdrage in de kosten gevraagd van 37,50 euro. Voor meer informatie of aanmelding kunt u terecht bij Stichting Zijn: c.vermeulen@zijngo.nl of 0187-483366.

HERKINGEN

Potermaaltijd

Zaterdag 27 februari is er een potermaaltijd bij JV de Landman. De maaltijd wordt gehouden aan de Peuterdijk 59. Inloop: 17.30 uur, start maaltijd 18.00 uur. Kosten: € 10,- volwassenen, € 5,- kinderen, max. € 30,- per gezin. De opbrengst is bestemd voor de strijd tegen kinderuitbuiting/prostitutie. Aanmelden: tel. 664919 of jevdvelde@yahoo.com

MIDDELHARNIS

Bingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk houdt op woensdagmiddag 24 februari een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Iedereen is van harte welkom op deze middag in het Wijkcentrum. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de eerste ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De negen ronden bingo kosten € 4,50, inclusief de koffieronden. En wegens succes, ook weer een vluggertje met grote prijs voor € 1,-. Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

NIEUWE-TONGE

Erwtensoep

Heeft u ook zin in verse erwtensoep? Wegens groot succes wordt de erwtensoepactie dit jaar herhaald door vrouwenvereniging 'Rhodé' van de Gereformeerde Gemeente te Nieuwe-Tonge. De opbrengst is bestemd voor Deputaatschap Bijzondere Noden, project: 'Noodhulp Nepal'. Circa 1 liter voor € 4,-. Tevens is er ook bruine bonensoep verkrijgbaar voor dezelfde prijs. U kunt uw bestelling doorgeven vóór zaterdag 20 februari aan Joriene van Heinsberg of Sandra Kos (tel. 651741, 785861, actierhode@gmail.com). Dan wordt uw bestelling op zaterdag 27 februari tussen 10.00 uur en 12.00 uur bezorgd. Zie voor meer informatie over het goede doel: www.bijzonderenoden.nl.

Schuurverkoop

Zaterdag 20 februari is er van 10.00 tot 16.00 uur schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd: emaille, zink, fornuizen, enz. Gratis koffie/thee. Groeneweg 35 Nieuwe-Tonge, telefoon: 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Grote bingo

Op vrijdag 26 februari wordt er een grote bingo georganiseerd in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Aanvang 14.00 uur. Voor één boekje betaalt u € 4,-; voor twee boekjes € 7,-. Natuurlijk zijn er leuke prijzen te winnen. Er is ook nog een verloting, waardoor de kans op een leuke prijs nog groter wordt. Voor informatie kunt u bellen naar Ati Verwoerd, 06-40701181.

OUDDORP

Bowlen 55+club

Op woensdag 24 februari gaat de 55+ club een middag bowlen in Hellevoetsluis. Om 13.30 uur is het vertrek vanaf de Dorpstienden met auto's naar het bowlingcentrum. De prijs voor deze middag is € 10,00 voor koffie, een appelflap en huur van de baan. Wie mee wil, kan zich aanmelden voor 22 februari bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam, tel. 0187 682319. Vermeld u er even bij of u met eigen vervoer gaat of mee wilt rijden. Op woensdag 2 maart is er een voorjaarsbingo bij de club. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, tel. 0187 483366.

Opbrengst collecte Hersenstichting

In Ouddorp is in de week van 1 t/m 6 februari gecollecteerd voor de Hersenstichting. Deze collecte heeft het mooie bedrag van € 1.597.86 opgebracht. Dit is ruim € 500,- meer dan vorig jaar. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. De Hersenstichting bedankt gevers en collectanten. Heeft u de collectant gemist? Uw gift is altijd welkom op gironr. 860 in Den Haag. www.hersenstichting.nl

Spullen voor rommelmarkt

Vorig jaar is door heel veel regen de oogst in Malawi helemaal weggespoeld. Nu is er juist een grote droogte, zo groot dat er niets meer groeit. Daarom wil het rommelmarktcomité van de markt op zaterdag 30 april voor een gedeelte aan de mensen in Malawi besteden. De markt wordt gehouden aan de ring rond de kerk in Ouddorp. Heeft u nog bruikbare spulletjes die u niet meer nodig heeft en die u graag bestemd voor het doel, dan kunnen die ingeleverd worden. De spullen kunnen gebracht worden bij familie De Winter, Hermansweg 17, telefoon: 681197.

Voorjaarsfair De Gornet

Tijdens het Hemelvaartweekend op vrijdag 6 mei van 9.00-15.00 uur zal de voorjaarsfair van peuterspeelzaal De Gornet weer gehouden worden. Na het succes van vorig jaar, kunt u de fair bezoeken in de ring van Ouddorp. Een fair waar diverse activiteiten georganiseerd worden, o.a. rommelmarkt, marktkramen, kleedjesmarkt, verloting met mooie prijzen, suikerspin, springkussen en diverse kinderactiviteiten. U kunt een kraam huren (4 meter breed) voor € 20,- of een kleedje op de kleedjesmarkt voor € 5,- (ongeveer 3 meter breed). Net zoals de voorgaande jaren mag u ook andere spullen dan speelgoed en kinderkleding verkopen. Denk hierbij aan een leuke hobby, zoals sieraden maken, home decoratie of iets anders, dan heeft u nu de kans om ze te verkopen. U kunt zich inschrijven tot 15 april. Voor meer informatie over de voorjaarsfair en kraam of kleedjesverhuur, kunt u 's avonds na 20.00 uur contact opnemen met Daniëlle, 06-10372111. Wie nog rommelmarktspullen heeft kan deze inleveren op vrijdag 8 april, vrijdag 15 april, vrijdag 22 april en vrijdag 29 april van 8.30 tot 9.30 uur aan de Marijkeweg 7a bij de familie Aleman. A.u.b. geen witgoed, meubels, kleding en audio/pc-spullen.

Rommelmarkt

Zaterdag 20 februari is er weer rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde Zuidweg 3, Ouddorp industrieterrein richting haven, van 8.30 tot 12.00 uur. Men is ook nog op zoek naar mensen om de kassa te draaien. U kunt bellen naar: 06-26032013.

OUDE-TONGE

Werkgroep Uzon

Zaterdag 20 februari is er weer inzameling van goederen door de werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente (PKN) voor haar zustergemeente in Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein). Vanaf 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om uw schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Oud Hollandse spellen

Woensdag 23 februari Begint de ANBO afd. Oostflakkee weer met de eerste Oud Hollandse spellen. Om 17.00 uur een kop erwtensoep, en dan zijn er de pannenkoeken. De kosten van de middag zijn € 10,00 p.p. Opgeven bij Lenie, tel 642590, op dinsdag 16 februari van 18.00 t/m 21.00 uur of per mail: anbo.oostflakkee@upcmail.nl. Aanvang: 14.00 uur. Zaal open: 13.30 uur.

SOMMELSDIJK

Bingo van de O-G-O

Op vrijdag 26 februari is er een bingo om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. Zaal is open vanaf 19.00 uur. Koffie/thee gratis. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50 totaal. Daarnaast 9 gratis prijsjes. In de pauze 2 x een extra rondje voor € 1,00 per ronde.

Sobere Maaltijden

Zoals elk jaar organiseert de Oecumenische Werkgroep Goeree-Overflakkee weer de sobere maaltijden, ook wel bekend als "soepmaaltijden" in de 40 dagentijd. De eerste maaltijd wordt gehouden op dinsdagavond 16 februari. Daarna op 23 februari, 1, 8, 15 en 22 maart. De maaltijden vinden plaats in de Exoduskerk, Dorpsweg 97 in Sommelsdijk, op dinsdagavond van 18.30 tot 19.15 uur. De maaltijden bestaan uit een vegetarische, goed gevulde soep en brood. U wordt verzocht een soepkom en lepel mee te nemen. Het geld dat u met uw eigen maaltijd uitspaart, wordt besteed aan twee goede doelen. Dit jaar zijn dat: Broeder Guillaume in Bangladesh en Geusje's Stee in Nieuwe-Tonge. Broeder Guillaume is een broeder uit Taizé die in Bangladesh veel goed werk doet voor de jeugd. Wanneer u "googelt" kunt u op internet mooie reisverhalen vinden. Zorgboerderij Geusje's Stee in Nieuwe-Tonge biedt dagopvang aan kinderen met een beperking of een specifieke hulpvraag. De Oecumenische Werkgroep nodigt u uit om op dinsdagavond samen te eten en na te denken over de 40 dagentijd. U kunt zich digitaal opgeven via secretariaat@owgo.nl.

STELLENDAM

Opbrengst collecte Hersenstichting

Van 1 tot 6 februari vond in Stellendam de Hersenstichtingcollecte plaats. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Deze enthousiaste inzet heeft € 929,34 opgeleverd. Deze wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Collectanten en gevers worden hartelijk dankgezegd. Uw gift is altijd welkom op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting, Den Haag. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting.nl.

Toerustingsavond Gereformeerde Bond

NIEUWE-TONGE – De afdeling Goeree-Overflakkee van de Gereformeerde Bond houdt haar jaarlijkse toerustingsavond in Nieuwe-Tonge.

De opening van de bijeenkomst is in handen van de voorzitter van de regionale afdeling, ds. M.J. Middelkoop. Aansluitend zal prof. dr. J. Hoek een referaat houden met als titel: 'Vreemde wereldburgers'. De organisatie licht het referaat toe: "Christenen hebben in deze wereld een dubbelrol. Ze zijn vreemdelingen onderweg naar een hemels vaderland én wereldburgers met een verantwoordelijkheid op aarde. De aarde is ondanks de gebrokenheid immers Gods schepping, waarvoor mensen mogen zorgen en waarin zij mogen leven. Het is duidelijk dat christenen een voorlopige verblijfsvergunning hebben. Dat ze wel in de wereld zijn, maar niet van de wereld. Dat betekent dat zij zich niet moeten terugtrekken. Ze mogen juist midden in de maatschappij staan om te getuigen van Gods liefde en met bewogenheid omzien naar hun medeburgers".

Na de pauze is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Iedereen is van harte welkom. Er wordt een collecte gehouden ter bestrijding van de kosten.

De avond wordt gehouden op dinsdag 23 februari in het Hervormd Centrum Elim. De aanvang is 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst wordt om ongeveer 21.45 uur afgesloten.

Europa Kinderhulp dreigt kwetsbare kinderen 'nee' te moeten verkopen

ROTTERDAM - Steeds minder mensen melden zich bij Europa Kinderhulp aan als vakantieouder. De stichting maakt zich zorgen, omdat zij deze zomer voor het eerst in haar meer dan 55-jarig bestaan mogelijk 'nee' moet zeggen tegen honderden kinderen uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Oekraïne, België en Nederland.

'Ik vrees het scenario van afgelopen zomer', zegt Joël Batenburg, woordvoerder van Europa Kinderhulp in Zuid-Holland en Utrecht. 'Het is ons toen ternauwernood gelukt om 1277 kinderen geplaatst te krijgen. In mei vorig jaar kwamen we nog zo'n 200 gezinnen te kort. Een slotoffensief in de lokale media heeft ons toen gered'.

Kort verblijf

Batenburg: 'We timmeren in onze provincies op alle mogelijke manieren aan de weg en aan het enthousiasme van onze 275 vrijwilligers ligt het niet. Maar het lijkt of steeds minder mensen de tijdelijke veilige haven kunnen zijn die deze kinderen zo hard nodig hebben. Het gaat hier om kinderen die dagelijks te maken hebben met zorgelijke omstandigheden. De gezinnen waaruit zij komen kampen met sociale of financiële problemen. Hun ouders dreigen er door ziekte of werkloosheid aan onderdoor te gaan. Of zij zijn juist druk bezig zijn om zich met hun gezin uit de problemen te werken. Een kort verblijf bij een vakantiegezin betekent voor deze kinderen even op adem komen. En dat is hard nodig'.

Profiel vakantieouders

Over het profiel van vakantieouders zegt Richard Visser, voorzitter in de beide regio's: 'De kinderen komen voor een periode van ruim 2 weken. Dat lijkt lang, maar die tijd is nodig om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen. In principe kan iedereen vakantieouder worden. Belangrijk is om liefdevolle aandacht aan een kind te besteden. Liefde, structuur, regelmaat: daar gaat het om. Wij kijken bij onze vakantieouders niet naar godsdienst, nationaliteit, culturele achtergrond of politieke voorkeur'.

Wil je iets kunnen betekenen voor deze kinderen, meld je dan via de website: europakinderhulp.nl of per mail: info@europakinderhulp.nl Op de site staan ook de data van de kinderreizen deze zomer. Liever direct en rechtstreeks contact met een medewerker/vrijwilliger van Europa Kinderhulp bij u in de buurt? Dat kan via carolien.macare@europakinderhulp.nl of joel.batenburg@europakinderhulp.nl

Feestje van Woongoed GO en huurders Rijks HBS

MIDDELHARNIS - Onlangs heeft Woongoed GO, samen met de huurders van de Rijks HBS, het 10-jarig jubileum gevierd met een heerlijke high tea. Alweer 10 jaar is het mooie monumentale pand, de Rijks H.B.S. gelegen aan de Burgemeester Mijslaan in Middelharnis, in het bezit van Woongoed GO. Destijds zijn er ruime appartementen gecreëerd in het bestaande pand en is een nieuw gedeelte bijgebouwd in dezelfde stijl. Momenteel is er een royaal appartement beschikbaar. Meer informatie staat op de website www.woongoedgo.nl.

Watersportvereniging Flacquee steunt Stichting Sailing Kids

Op de foto, v.l.n.r. Gijs-Jan Wieringa, Annelies Blom en Corné Peeman.

MIDDELHARNIS - In de loop van het jaar 2015 heeft watersportvereniging Flacquee geld ingezameld ter ondersteuning van de Stichting Sailing Kids. Deze stichting organiseert gratis vakantieweken op een zeilschip voor (lichamelijk) ernstig/chronisch zieke kinderen, samen met hun ouders, broertjes en zusjes. Er zijn ook gratis zeiltochten voor zieke jongeren. Zij kunnen samen met een goede vriend of vriendin meevaren.

Tijdens deze tochten is altijd deskundige hulp van een arts en een verpleegkundige aan boord. Zij worden bijgestaan door een aantal vrijwilligers.

Voorzitter Corné Peeman legde bij de overhandiging van de cheque ter waarde van € 1500,= uit hoe dit bedrag bijeen was gebracht. Na een lezing die in het voorjaar door de heren Gijs-Jan Wieringa en Coerd de Heer was gehouden, besloot het bestuur van WV Flacquee de Stichting Sailing Kids te steunen. Zo voer een twintigtal schippers met ondernemers van Goeree-Overflakkee en werd de eigen bijdrage voor maaltijden in het clubhuis enigszins verhoogd, zodat er aan het einde van het jaar een mooi bedrag kon worden genoteerd.

Voorzitter Annelies Blom bedankte namens Stichting Sailing Kids watersportvereniging Flacquee hartelijk voor deze financiële ondersteuning.

Het bestuur van watersportvereniging Flacquee heeft voor 2016 weer een dergelijk goed doel op het oog. Ook deze keer zal er een link zijn met de watersport.

Groen van Prinstererschool maakt werk van meer en beter muziekonderwijs

Muziek en muziekinstrumenten, voor groot en klein. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Voor de Groen van Prinstererschool te Middelharnis was het dinsdagmiddag 9 februari zowel een muzikaal als een bijzonder moment toen de school de start beleefde van het project 'Muziekimpuls'. Dit drie jaar durende project beoogt meer en breder muziekonderwijs op alle basisscholen. Voor scholen die hierin willen investeren is er de subsidieregeling 'Impuls muziekonderwijs' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Samen met nog één andere school is de Groen van Prinsterer tot nu toe de enige school in de provincie die als zgn. Vroege Starter hiermee aan de slag gaat.

Door Hans Villerius

Om al dit schooljaar een impuls te geven aan het muziekonderwijs zijn er landelijk vijftien basisscholen geselecteerd die een vroege start maken met Muziekimpuls. Kunstgebouw Zuid-Holland heeft hiervoor in de provincie twee scholen benaderd, één in stedelijk gebied en één in plattelandsgebied. Vanuit connecties die de Groen van Prinstererschool al met Kunstgebouw Zuid-Holland had, werd de Middelharnisse school door Kunstgebouw gevraagd om als plattelandsschool mee te doen als Vroege Starter binnen het project. Daarnaast zijn er nog 13 basisscholen in het land die op deze manier hun muziekonderwijs op een hoger niveau gaan tillen. Met daarbij de bedoeling dat ze meteen inspiratie zullen bieden voor andere scholen. Iedere school zal vanuit de eigen visie en met de mogelijkheden van de eigen culturele omgeving invulling geven aan Muziekimpuls. Rode draad is echter een groot enthousiasme om muziek een stevige plek in het onderwijs te gaan geven.

Tijdens de aftrap van het project Muziekimpuls. Foto's: Hans Villerius

Beter leven

Goed cultuuronderwijs is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen, voor hun eigen creativiteit, maar ook voor de creativiteit van de samenleving als geheel. Binnen de samenleving bestaat groot draagvlak voor cultuureducatie in het algemeen en voor meer en beter muziekonderwijs in het bijzonder. Onderzoek toont aan dat muziek maken een positief effect heeft op de schoolprestaties van kinderen. Ook draagt het bespelen van een instrument bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen en bevordert het discipline en doorzettingsvermogen. Samen muziek maken geeft kinderen niet alleen veel plezier, maar leert ze ook rekening houden met anderen en stimuleert de ontwikkeling van sociale- en emotionele vaardigheden. "Muziek geeft een beter leven", zo heeft neuropsycholoog Erik Scherder het eens verwoord.

Ambitie

De grote wens van de Groen van Prinstererschool is dan ook om al haar 185 leerlingen te laten zien wat muziek voor hen kan betekenen én om hen met hoofd, hart en handen muziek te laten beleven. Daarom wil de school een flinke impuls geven aan muziekonderwijs en neemt ze graag deel aan het project Muziekimpuls. "Op school wordt al wel wat met muziek gedaan, maar het kan breder en professioneler", zegt directeur Ankie van Wageningen van de Groen van Prinstererschool. "We willen het muziekonderwijs naar een hoger plan tillen en leerlingen kennis laten maken met muziek in de breedste zin van het woord. We krijgen hiervoor een subsidie van € 5.000, maar ook de school zelf moet er eenzelfde bedrag in investeren. We doen dat echter graag."

Deskundigheidsbevordering

Leerkrachten krijgen de komende jaren meer kennis en vaardigheden aangereikt, trainingen die verzorgd worden door Kunstgebouw, om hun muzikale vaardigheden te vergroten, om muziek te leren inzetten bij de dagelijkse routines in de groep, om muziek te laten aansluiten bij de andere vakken. Muziekexperts gaan bij de muzieklessen helpen. De lessen zullen bestaan uit zingen, ritmische patronen verkennen, componeren en improviseren, muziekinstrumenten bespelen en naar muziek luisteren. Leerlingen bezoeken verschillende muziekpodia. Ook leren zij zelf muziekpresentaties houden tijdens projectweken en tijdens het werken met thema's.

Aftrap

In het project Muziekimpuls wordt gezocht om binnen- en buitenschools muziekaanbod aan elkaar te verbinden. Daarom zal de Groen van Prinstererschool samenwerken met Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo te Middelharnis, die naast de school is gevestigd. De muziekvereniging geeft al jaren kennismakingslessen. En ook toen vorige week in Middelharnis de aftrap werd gegeven aan Muziekimpuls, leverde Sempre Crescendo daar een bijdrage aan, samen met Muziekschool Goeree-Overflakkee. Hiervan gaven docenten diverse workshops, zowel in gebouw 'De Notenkraker' als in de Prins Maurits scholengemeenschap, die graag voor deze muzikale happening een lokaal en de aula beschikbaar stelde.
Tijdens de workshops maakten de basisschoolkinderen kennis met blokfluit, dwarsfluit, viool, harp, trompet en diverse soorten slagwerk, zoals pauk, xylofoon en marimba. Maar ook kwamen ze spelenderwijs in aanraking met aspecten als ritme, toon maken en concentreren. Nadat de workshops klaar waren, was er het moment dat alle groepen van de Groen van Prinstererschool tijdens een soort concert lieten horen wat het resultaat was van wat deze middag was geleerd. Ook ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden waren hiervoor uitgenodigd en de aula van de Prins Mauritsschool zat stampvol, zo veel belangstelling was er. Als dit toonaangevend mag zijn, staat nu al vast dat drie jaar Muziekimpuls een succes wordt!

Zie voor meer informatie www.cultuurparticipatie.nl. En zie voor een filmpje www.eilandennieuws.nl.

'Interessante en amusante avond over het puberbrein'

Johan Cahuzak

MIDDELHARNIS – Op woensdag 17 februari organiseert de RGO een avond over het puberbrein. Rik Roelfzema, docent psychologie, heeft een zeer amusant en boeiend verhaal over de manier waarop jongeren omgaan met keuzes. De tweede helft van de avond kunnen bezoekers kiezen uit een stuk van Johan Cahuzak of een workshop Mediawijsheid. Johan Cahuzak zal een verhandeling houden over jongeren en verkeer, waarbij hij met de nodige humor een heel serieus onderwerp bespreekbaar weet te maken. Docent en teamleider Menno Meerbach zal een workshop geven over mediawijsheid; hoe zorg je dat je kind online wat weerbaarder wordt?

De avond vindt plaats in de aula van de RGO, Koningin Julianaweg 54. Het programma start om 19.00 uur en duurt tot 21.30 uur.

Aanmelden voor deze avond kan via de website van school: www.rgomiddelharnis.nl.

Dorpsraad Stellendam officieel opgericht

De Dorpsraad van Stellendam bij het raammonument aan de haven.

STELLENDAM - Eind december is met de ondertekening van de oprichtingsakte bij de notaris 'Dorpsraad Stellendam' een feit geworden.

Vanaf maart 2015 zijn een aantal inwoners aan de slag gegaan met een dorpsraad in Stellendam. Na een aantal maandelijkse overleggen, is op 11 juni 2015 een inwonersavond gehouden, waar flink wat belangstelling voor was. Op deze inwonersavond zijn zeer veel waardevolle punten aangedragen door de aanwezigen. Met deze vragen is de dorpsraad ook aan de slag gegaan. Echter moest er in de tussentijd ook nog van komen dat we officieel de Dorpsraad van Stellendam werden. Uiteindelijk is na een zorgvuldige afweging gekozen voor de Stichtingsvorm. Officieel is daarom ook de naam van de dorpsraad 'Stichting Dorpsraad Stellendam'.

Wie maken er momenteel deel uit van de dorpsraad? Dat zijn de volgende Stellendammers: Diana Warnaar, Haagsestraat 44, als secretaris, Lian van der Schelde, Gladiolenpad 13, Kayleigh van Marion, Voorstraat 22, als 2e secretaris, Wim Hansen, Narcissenpad 44, Adrie Tieleman, Langeweg 56, als penningmeester en voorzitter Peter Klink, Azaleastraat 49. Men is nog op zoek naar een zevende bestuurslid, dus wie interesse heeft kan zich aanmelden.

Afgelopen maanden is de Dorpsraad druk bezig geweest met het raammonument nabij de Oude Haven van Stellendam, plannen met betrekking tot skatebaan-ijsbaan bij het busstation, plannen voor het opknappen fietstunneltje onder de Eendrachtsdijk en het opstellen van een concept dorpsvisie voor Stellendam.

Voor de komende tijd staat het volgende op het programma: "Komende maanden willen we graag in gesprek gaan met een aantal verenigingen, zijn we van plan om een dorpsschouw te organiseren, willen we een tweede inwonersavond organiseren, hopen we de dorpsvisie af te maken en een leefbaarheidsplan voor 2016 op te stellen. Al met al nog werk en uitdaging genoeg. Als u als inwoner van Stellendam nog goede ideeën, suggesties en/of opmerkingen heeft voor ons dorp, dan horen wij die graag. U kunt ze bij ons door de brievenbus doen, op Facebook zetten of doorgeven via de mail", aldus de mensen van de Dorpsraad.

"We gaan met z'n allen voor een goede leefstijl en een preventieve aanpak. We gaan JOGG hier uitrollen"

Vervolg van de voorpagina

Onvoldoende gezonde voeding, te veel dik makende maagvullers en te weinig lichaamsbeweging zorgen ervoor dat jongeren een weinig vitale start hebben voordat ze het maatschappelijke leven ingaan.

Leefomgeving

Steeds meer gezondheids- en maatschappelijke instellingen maken zich daar zorgen om. En het is bureau JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) dat hier inmiddels een item van heeft gemaakt om mee aan de slag te gaan. Niet om rechtstreeks te werken aan gewichtsverlies bij jongeren, maar primair om te bevorderen dat zo veel mogelijk partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van jongeren in verbinding komen met elkaar en samen gaan werken in het creëren van een leefomgeving waarin het voor jongeren een aantrekkelijke, makkelijke en vanzelfsprekende keuze wordt om gezond(er) te leven. "Dat vereist niet alleen een verandering in de omgeving van jongeren, maar ook een verandering in inzicht, bewustzijn en houding", zo gaf namens bureau JOGG Andre van Schaveren donderdagavond aan. De presentatie 'Samen naar een gezonde jeugd' die hij verzorgde nam dan ook een prominente plek in tijdens de bijeenkomst in de Prins Maurits, waar Van Schaveren wethouder Gerrit de Jong ook een 'gemeentebord' overhandigde. Een soort straatnaambord dat symbool staat voor het feit dat de gemeente Goeree-Overflakkee meewerkt met het JOGG en nu dus een 'JOGG-gemeente' is.

Lokaal

"Het vraagt alleen wel politiek-bestuurlijk draagvlak om hier concreet invulling aan te geven", zo liet Van Schaveren tijdens zijn presentatie weten. "De bereidheid moet er zijn om erin te investeren. Daarnaast is het onmisbaar dat er een politiek-private samenwerking komt en dat preventie en zorg met elkaar worden verbonden." Ook wees hij op het belang van het inzetten van marketingtechnieken om de jongeren zelf "te verleiden" tot gezond gedrag. "JOGG richt zich op een lokale aanpak", benadrukte Van Schaveren, "en integraal, als een keten rondom gezonde jeugd". Door middel van themacampagnes zal speciale aandacht worden gevraagd voor items die ertoe doen als het gaat om een gezonde leefwijze. Bijvoorbeeld voldoende water drinken en lichaamsbeweging hebben, scholen en verenigingen stimuleren gezonde kantines te hebben, of een campagne die zich richt op het eten van voldoende verse groenten en fruit. Door op deze manier te werk te gaan, is in Dordrecht het overgewicht onder jongeren na verloop van tijd met 20 procent gedaald. En dat zou ook op Goeree-Overflakkee – die de 86e gemeente is die met JOGG meedoet – haalbaar moeten zijn. "Het feit dat er in totaal inmiddels 100 JOGG gemeenten zijn, geeft aan dat hier veel draagvlak voor is. We willen het verder uitbreiden, borgen en zorgen dat er resultaten komen!" aldus Van Schaveren, die daarbij aangaf dat het JOGG binnen de keten "bakken ondersteuning" biedt, kennisdeling, materialen, middelen, advies en begeleiding.
Te midden van de samenwerkende partijen in de lokale samenleving is er één functionaris, Ellen Jansen, die vanuit de gemeente als JOGG regisseur de verbindingen zoekt te leggen. Dat zal beginnen met het committeren van verenigingen om mee te doen. "Zij zijn heel belangrijke instrumenten in de leefomgeving van jongeren. Daarnaast is de gemeente een belangrijke partner om mee te denken, te faciliteren en eventueel financieel te ondersteunen", zo gaf Van Schaveren aan.

Brainstormsessie

Ook de gemeente Goeree-Overflakkee vindt het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien en heeft aangehaakt bij JOGG. "We hebben dit inmiddels in het gemeentelijk beleid opgenomen en er een plan van aanpak voor gemaakt", liet wethouder De Jong tijdens de bijeenkomst weten. "We gaan met z'n allen voor een goede leefstijl en een preventieve aanpak. We gaan JOGG hier uitrollen".
Samen met maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld vanuit onderwijs, kinderopvang en sport, maar ook met het bedrijfsleven, wil de gemeente nu nadenken over hoe dit op Goeree-Overflakkee het best aangepakt kan worden. Tal van organisaties waren daarom uitgenodigd om tijdens de bijeenkomst van vorige week donderdag hierover na te denken en om tot vervolgstappen te komen.
Dat gebeurde tijdens een brainstormsessie, waarbij in groepsverband en vanuit verschillende invalshoeken nagedacht werd over diverse thema's die aan het onderwerp gerelateerd zijn. Wat binnen de groepen besproken was, werd aansluitend plenair naar voren gebracht. Opgemerkt werd bijvoorbeeld dat vanaf het twaalfde levensjaar signalering van overgewicht bij jongeren ontbreekt. Dat niet alleen jongeren, maar zeker ook de ouders betrokken moeten worden. Dat voorleven en enthousiasmeren heel belangrijk is. En ook dat er niet moraliserend moet worden opgetreden, maar inspirerend, coördinerend en in samenwerking met elkaar. "Faciliteer, mobiliseer en enthousiasmeer!" zo verwoordde één van de sprekers het.

Gave en opgave

In een korte reactie, ter afsluiting van de bijeenkomst, maakte wethouder De Jong duidelijk dat een en ander niet aan dovemans oren was gezegd. "We pakken het op. De gemeente heeft er een rol in. Gezondheid is een gave, maar ook een opgave. Ik denk dat we dáármee verder kunnen!"

Voorontwerp bestemmingsplan Hoge Pad/Oosterweg Ouddorp

De woningen aan het Hoge Pad. (Foto: Jaap Ruizeveld)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tot en met 8 maart ligt in het gemeentehuis in Middelharnis het voorontwerp-bestemmingsplan Hoge Pad/Oosterweg in Ouddorp ter inzage. De woningbouwvereniging Beter Wonen (Goedereede) is bezig met de herstructurering van haar woningbestand. In Ouddorp worden (en voor een deel zijn al) aan het Hoge Pad/Oosterweg, tussen Beatrixweg en Bernhardweg 30 huurwoningen gesloopt en deze zullen worden vervangen door maximaal 57 nieuwe huurwoningen. Omdat er bij nieuwbouw van een andere stedenbouwkundige opzet sprake is, past dit niet binnen het huidige bestemmingsplan Stad Goedereede en dorpsgebied Ouddorp 2012.

Door Jaap Ruizeveld

De ontwikkeling omvat de bouw van genoemde 57 woningen. Sprake zal zijn van een nieuwe opzet, passend in de omgeving en rekening houdend met het realiseren van openbaar groen en het behouden van schurvelingen. Uit de planopzet blijkt dat 35 woningen met de voorgevel gericht worden op het Hoge Pad. De overige 23 huizen zijn voorzien aan een te ontwikkelen plein of komen aan schurvelingen. De rijenwoningen variëren daarnaast van 3 aaneengebouwde woningen tot maximaal zes aaneengebouwde huizen.

Type huizen

Daarbij wordt onderscheid gemaakt in het type huizen. In totaal zijn er 19 seniorenwoningen voorzien en het restant zijn rijenwoningen . Bij alle woningen komen voor- en achtertuinen met berging in de achtertuin. De hoogte van de woningen varieert. Woningen die nabij schurvelingen komen, krijgen een maximale goothoogte van 3 meter. Dit is passend op de locatie en om de schurvelingen te accentueren, meldt het plan, en ook om een geleidelijke overgang te bereiken van natuur naar wonen.

Parkeerplaatsen

Op dit moment zijn de twee-onder-een-kapwoningen in het zuiden al gesloopt. Met de sloop van de woningen in het noorden wordt begonnen zodra de nieuwe huurwoningen in het zuiden zijn gerealiseerd. In totaal zijn er in het plangebied 115 parkeerplaatsen opgenomen. Het Hoge Pad en Oosterweg (parallelweg) blijven ook in de toekomst éénrichtingsweg, vanaf de Beatrixweg in te rijden. Langzaam verkeer wordt van beide richtingen toegestaan.

Skills Talents Kampioenen

De Zuid-Hollandse kampioenen Skills Talents in de categorie Bouwtechniek - v.ln.r. Job Goedegebuur, Stefan Mierop, Johan Kroon, Corstian Dijkgraaf.

MIDDELHARNIS - Op 11 februari 2016 waren leerlingen van Edudelta College Middelharnis in actie tijdens de Zuid-Hollandse kampioenschappen Skills Talents. Dit zijn teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo'ers. Door middel van selectiewedstrijden kunnen deelnemers zich plaatsen voor het provinciaal kampioenschap, waar je een ticket kunt verdienen voor het Nederlands kampioenschap.

Edudelta College Middelharnis was tijdens de provinciale kampioenschappen met drie teams vertegenwoordigd. Zij gingen de strijd aan in de categorieën Bouwtechniek, Elektrotechniek en Horeca. Het team 'Bouwtechniek', bestaande uit Johan Kroon, Stefan Mierop, Corstian Dijkgraaf en reserve Job Goedegebuur, sloegen de plank zeker niet mis! Zij toonden hun talent en vakmanschap aan de vakjury en pakten daarmee overtuigend de kampioenstitel!
Er was sterke concurrentie voor het team 'Elektrotechniek'. De deelnemers Jordy Kreeft, Michel Lobbezoo en Twan Havelaar zetten hun beste beentje voor en behaalden onder hoogspanning toch een mooie 3e plaats! Zij kunnen terugkijken op een mooi kampioenschap.

Het team 'Horeca' was vertegenwoordigd door Daphne Wagenmans, Juanita van Dam, Joelle Buth en reserve Leona Troost. Zij hadden de smaak goed te pakken en waren de keukenprinsessen van de dag! Zij lieten met veel talent hun culinaire hoogstandjes aan de vakjury zien. Tot in de kleinste details werkten ze alles perfect af. Daarmee pakten ook zij de kampioenstitel!

De kersverse Zuid-Hollandse kampioenen Skills Talents in de categorie Horeca - v.l.n.r. Leona Troost - hier niet in beeld - Joelle Buth, Juanita van Dam en Daphne Wagenmans in actie.

Het Edudelta College in Middelharnis heeft hiermee twee tickets vergaard voor het Nederlands kampioenschap Skills Talents, dat op 24 maart 2016 wordt gehouden bij Deltapark Neeltje Jans in Zeeland.

Het Zuid-Hollands kampioenschap Skills Talents in de categorie 'Voertuigentechniek' zal 15 februari a.s. plaatsvinden op het Edudelta College in Middelharnis. Natuurlijk zal een team van Edudelta College vertegenwoordigd zijn. Ook zij gaan de strijd aan om een ticket te bemachtigen voor het Nederlands kampioenschap.

Volg ook dit kampioenschap en moedig de talenten aan via www.facebook.com/EdudeltaCollegeMiddelharnis en www.twitter.com/EdudeltaECM of ga naar www.edudelta.nl
Foto's en tekst: Caroline Rijpkema

In dit jaar kunt u aangifte doen vanaf 1 maart tot 1 mei. Mensen die meer tijd nodig hebben kunnen verlenging aanvragen. Dan moet de aangifte voor 1 september 2016 worden ingediend. Er zijn verschillende veranderingen ten opzichte van de belastingaangifte over 2014. De adviseurs op deze pagina zijn op de hoogte van alle actuele regels en staan klaar om te helpen met het doen van de belastingaangifte.

Nieuwe zorgaanbieder BuurtzorgT op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Per 1 februari is Goeree-Overflakkee een nieuwe zorgaanbieder rijker. Buurtzorg is uitgebreid met een BuurtzorgT team. BuurtzorgT is een initiatief van psychiater Nico Moleman, die in samenwerking met Jos de Blok van Buurtzorg Nederland in 2013 een BuurtzorgT heeft opgericht. Het is een landelijke organisatie met dezelfde visie als Buurtzorg. De T staat voor thuis in psychiatrische zorg. Dat betekent dat BuurtzorgT ambulante zorg levert, behandeling bij de cliënt thuis. Elk team van BuurtzorgT heeft een eigen psychiater die in staat is om te diagnosticeren en medicatie voor te schrijven, hierdoor zijn de lijnen met de behandelaars erg kort. Psychiater Jolien Tuijl is werkzaam bij het team GO.

Goeree-Overflakkee is het 12e team van BuurtzorgT en biedt gespecialiseerde zorg bij volwassenen vanaf 18 jaar met matige tot ernstige psychische en psychiatrische problematiek. Na onderzoek is gebleken dat er op het eiland behoefte is aan deze gespecialiseerde zorg aan huis. De hulpverleners van BuurtzorgT GO komen van het eiland, ze spreken dezelfde taal en begrijpen de cultuur. Dat werkt drempelverlagend. Vanzelfsprekend behandelen de hulpverleners van BuurtzorgT elke situatie vertrouwelijk en volgens de Privacywet!

Marja Spuij en Bettina Hollaar zijn de oprichters van het team BuurtzorgT op Goeree-Overflakkee. Zij zijn ervaren behandelaars in de geestelijke gezondheidszorg en werken vraag- en systeemgericht. Dat wil zeggen dat zij uitgaan van de hulpvraag van de cliënt. Het gezin en de naasten worden bij de behandeling betrokken, omdat de problematiek van de cliënt vaak doorwerkt op de naaste omgeving. Er wordt ook gekeken of het netwerk versterkt kan worden, zodat de cliënt in de toekomst kan terugvallen op zijn eigen sociale netwerk. Het doel is uiteindelijk om de draagkracht en de zelfredzaamheid van de cliënt te vergroten, zodat zelfstandig functioneren in de maatschappij weer mogelijk wordt.

Huisartsen zijn een belangrijke schakel in de geestelijke gezondheidszorg en BuurtzorgT wil nauw samenwerken met de huisartsen op het eiland, zodat de lijnen van hulpverlening ook met hen kort is. BuurtzorgT GO streeft ernaar om geen wachttijden te hebben voor behandeling. Te vaak zijn er nog lange wachttijden voordat de cliënt geholpen wordt. Hierdoor kan de situatie verergeren. BuurtzorgT levert direct zorg aan huis, zodat grotere problemen, zoals bijvoorbeeld een opname, voorkomen kunnen worden.

Heeft u last van psychische of psychiatrische klachten? Voor begeleiding en/of behandeling van BuurtzorgT heeft u een verwijsbrief van de huisarts nodig. Voor informatie kunt u of uw huisarts contact met ons opnemen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Telefoonnummer: 06-125 39 682. Mailadres: goereeoverflakkee@buurtzorgt.nl. Voor meer informatie kunt u ons ook vinden op de site: www.buurtzorgt.nl.

Praktijkklassen CSG Prins Maurits Middelharnis geven afval het nakijken

MIDDELHARNIS - Leerlingen die praktijkonderwijs volgen op CSG Prins Maurits in Middelharnis weten precies hoe ze het (zwerf)afvalprobleem op het eiland moeten aanpakken. Ter afronding van het gastlesproject '(Zwerf)afval als uitglijder' van de Stichting Milieu Dichterbij presenteerden zij op 2 februari in verschillende teams hun voorstellen aan hun leraren en klasgenoten. Rector Adam van Heest en Edwin van Balen-van Franeker, beleidsmedewerker milieu bij de gemeente Goeree-Overflakkee, luisterden geboeid toe.

Het team van Vera en Dominique vindt het erg als afval zomaar op straat gegooid wordt. Het plastic komt in de zee en is daar schadelijk voor de dieren en het koraal. Beter is om het afval te scheiden en te recyclen. Daarvoor moet je het eerst sorteren. Dan kun je de grondstoffen weer hergebruiken, dat is beter voor de natuur. 'Onze mooie natuur is namelijk niet hermaakbaar', luidde de boodschap van deze dames.
Justin had een mooi plan gemaakt voor afvalbakken, waarin je afval kunt scheiden.
Het groepje van Lieke uit praktijkklas 1A vindt afval op straat maar rommelig, het geeft ergernis en een onveilig gevoel. De teamleden zijn van mening dat iedereen gewoon zelf haar of zijn troep in de afvalbak moet doen: "We hebben een opdracht vanuit de Bijbel om goed voor de aarde te zorgen, dit heet 'goed rentmeesterschap'". Lieke's groepje vond informatie op de website www.bewaardeschepping.nl

Posters

Rector Adam van Heest vroeg aan de leerlingen of zij een plan hadden om de school en de omgeving van de school schoon te houden. Daar wisten de jongeren wel antwoord op: de bakken 'opleuken' en op die manier zwerfafval opvangen. Daarnaast zijn ze graag bereid posters te ontwerpen, die op de digiborden in de aula getoond kunnen worden. Zo roepen ze alle leerlingen op om hun afval in de prullenbak te deponeren. Verder denken zij dat meer lessen over het onderwerp (zwerf)afval zeker zullen helpen. En dat de school afval moet gaan scheiden. Edwin van Balen-van Franeker, beleidsmedewerker milieu bij de gemeente Goeree-Overflakkee, woonde voor de eerste keer een eindpresentatie bij van het gastlesproject 'Scholen voor Duurzaamheid' over afval van de Stichting Milieu Dichterbij. Hij nodigde de jongelui uit om een kijkje te komen nemen bij de gemeentelijke milieustraat. Daar voelden de leerlingen wel voor.

De praktijkklassen hebben ook een schoonmaakactie gehouden rond de school. De leerlingen verzamelden daarbij 18,5 kg afval in nog geen uur tijd. Dit leverde complimenten op van de buren. De docenten Andrea Klink en Mariëlle van den Berg zijn zeker van plan om vaker opruimacties te houden, want een schone omgeving blijft schoner, is hun overtuiging.

De leerlingen beleefden zichtbaar veel plezier aan het lesproject. Al is het best spannend om een presentatie te houden voor de leerlingen van de andere klas en de gasten. Dit project krijgt zeker een vervolg op CSG Prins Maurits.

De Stichting Milieu Dichterbij verzorgt milieulesprojecten op scholen op Goeree-Overflakkee in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Mooie prestatie bij landelijke stedenontmoeting voor de jeugd van Bowling Vereniging Middelharnis

MIDDELHARNIS - Zaterdag 30 januari was de landelijke finale van de stedenontmoeting in Hoofddorp. Alle beste teams in de provinciale voorronde in de categorieën pupillen (t/m 12 jaar), aspiranten (t/m 15 jaar) en junioren (t/m 18 jaar) die 1e waren geworden (de pupillen) of die door hun goede prestatie extra geplaatst waren (de aspiranten) gingen voor een podiumplaats om stedenkampioen van Nederland te worden.

Een hele spannende dag dus, vooral voor de pupillen die als 2e geplaatst waren en voor de 2e keer op een rij als 1e geëindigd waren in de provincie Zuid-Holland. Aangezien de meeste pupillen volgend jaar doorstromen naar de aspiranten, was het erg leuk om een podiumplaats te winnen bij de pupillen en dat maakte het extra spannend. Maar de concurrentie was heel groot…
Om 12.30 uur was het tijd voor de pupillen en de aspiranten om te starten. Het team wat bij de pupillen als 1e geplaatst was (Haarlemmerliede) had heel erg hoge games gegooid die ochtend, dus de druk was hoog voor de pupillen.
De aspiranten (Thomas, Olav, Stephan, Roy en Daniël) gooiden goed, maar de andere teams gooiden jammer genoeg nog wat beter en ze eindigden op een verdienstelijke 7e plaats met 1791 pins.
De pupillen (Emma, Lizzy, Rick en Wessel) gooiden in de 1e game erg hoog, zelfs nog hoger dan het team dat als 1e geplaatst was, maar het was zo hoog, dat het normaal gesproken te hoog was om vast te houden voor het pupillenteam. Emma en Wessel mochten een game rusten en Esmee en Jasper kwamen erbij. Er werd weer goed gegooid, maar te weinig om in de buurt van de 1e plaats te blijven. De 3e game kwamen Emma en Wessel er weer bij om Lizzy en Rick weer bij te staan. Deze game werd er weer iets hoger gegooid, maar te weinig om weerstand te bieden aan het andere team voor de 1e plaats. Maar de 2e plaats was misschien toch nog wel haalbaar…
Bij de prijsuitreiking was de spanning hoog. Hadden ze de kampioenen van vorig jaar verslagen (Tilburg) en hadden ze de 2e plaats bereikt? En ja hoor… De pupillen van Bowling Vereniging Middelharnis hadden hun verdiende 2e plaats behaald met 1857 pins.

Regio-avond Hervormde vrouwen Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 31 maart wordt de jaarlijkse regio-avond van de Hervormde vrouwen gehouden. De organisatie is in handen van Vrouwenvereniging 'Niet in eigen kracht' uit Herkingen.

Op deze avond spreekt Dinie Stortenbeker uit Dordrecht over: 'Een bakje troost! Of is er meer?'
"We hoeven maar de krant te lezen en we staan al gelijk in de realiteit van het leven. Maar ook dichter bij huis, wellicht in uw gezin, familie, in de kerk, op uw werk, enz.
lijkt het wel of de verhalen van moeite en verdriet altijd de overhand hebben. Niemand van ons ontkomt daar aan, immers ieder huisje heeft zijn kruisje, wordt er dan gezegd. Maar hoe gaan we daar voor onszelf mee om? Waar en bij wie zoeken we troost, of delen we onze moeite- en ook onze vreugdevolle momenten mee? Hoe leven we ons leven en waar leven we voor? Ook als christenvrouwen in onze relatie met God? Hoe spreekt de Bijbel over al deze zaken in ons leven?" Deze onderwerpen komen op die avond aan bod.

De avond wordt gehouden in de Hervormde Kerk van Herkingen. De aanvang is om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is de kerk open en staat de koffie klaar. Opgeven voor 24 maart 2016 bij: Francien Keizer: mailadres: francienkeizer@outlook.com

Dagbesteding bij Geusje's Stee

NIEUWE-TONGE Op woensdag, donderdag en vrijdag biedt de Geusje's Stee Dagbesteding aan voor mensen met een beperking en/of oudere mensen.

Het aantal deelnemers per groep kan variëren tot ongeveer 6 personen per dag. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en behoeften van de individuele cliënt.
De cliënten volgen een dagprogramma, waarbij er voor sommigen (voor zover dit binnen de mogelijkheden ligt) naartoe gewerkt wordt om te komen tot een begeleide werkkring binnen een instelling of een bedrijf.
"Ons uitgangspunt is dat de cliënten dagelijks plezier beleven aan hun werkzaamheden. We proberen deze aan te bieden op hun eigen niveau", aldus de mensen van Geusje's Stee.

Er zijn tal van mogelijkheden: meewerken in de moestuin, het maken van leuke (kraam)cadeautjes en home decoratie, de verkoop in de Geusje's Hut, het bakken van taarten, koekjes, etc. en huishoudelijke werkzaamheden, maar ook het verzorgen van de dieren, waaronder de paarden (hokken verschonen en paarden borstelen).

Binnenkort gaat men ook beginnen met dagbesteding voor ouderen. Bij de activiteiten die worden aangeboden wordt rekening gehouden met de samenstelling van de groep, de achtergrond en de interesses van de cliënten. Speciale aandacht wordt geschonken aan het bevorderen van de zelfredzaamheid van de cliënten en het behouden van aanwezige vaardigheden.

Een greep uit het aanbod aan activiteiten van de dagopvang voor de ouderen: het gezamenlijk lezen van de krant; activiteiten gericht op geheugentraining; (ouderwetse) gezelschapsspellen; creativiteitsactiviteiten, waaronder schilderen en handenarbeid, breien (al deze zelfgemaakte spullen kunnen in de blokhut verkocht worden); muziek luisteren en zingen; voorlichting gericht op het zo lang mogelijk zelfstandig wonen.

Meer info: Zorgboerderij Geusje's Stee, Korteweegje 52, Nieuwe-Tonge 06-47482144, www.geusjesstee.nl geusjesstee@live.nl

INGEZONDEN:
Blijft Ouddorp mooi en rustig? Het is aan u als bewoner!

Wij, burgers van Ouddorp en verdere belangstellenden van het eiland van Goeree-Overflakkee, vinden dat het bouwen aan de kust van Ouddorp en de aangrenzende landerijen moet stoppen.

Het tast in ernstige mate de natuur en landerijen aan.
Het tast in ernstige mate de openheid van het landschap aan.
Het tast de cultuur en identiteit van de bevolking aan.
Het tast in hoge mate de zondagsrust aan
En het bevordert een 7 x 24-uurseconomie.

Naam:

Straat:

Postcode:

Woonplaats:

Retouradres: J. Klijn, Zeebrekersweg 18, 3253 VS Ouddorp (voor 01-03-2016).

E-mail: j.klijn3@chello.nl

Voetbalplaatjesgekte op het eiland

GOEREE-OVERFLAKKEE - Nadat Mirjam en haar vriend boodschappen hadden gedaan en afgerekend bij de PLUS supermarkt, werden ze buiten opgewacht door zo'n twaalf jongens die hun ogen begerig richtten op de plaatjes in de handen van Mirjam's vriend. Als schoolmeester wist hij wel een goede manier om de afbeeldingen uit te delen. "Een bekend dilemma voor veel Plusmarktbezoekers, denk ik: aan welk handje geef ik de voetbalplaatjes?" Ingezonden door Mirjam van Dis, geredigeerd door Julian Villerius.