info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

6 oktober 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 6 oktober 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Start Maand van de Geschiedenis

De opening van de expositie én de kick-off van de Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee bestond onder meer uit het fabriceren van een nieuw Laantje van Middelharnis, het schilderij van Hobbema, dat te zien is in Londen (National Gallery).

SOMMELSDIJK – Van Elco Brinkman staat er een jeugdfoto. Als klein ventje loopt hij aan de hand van zijn vader, de burgemeester van Stad aan 't Haringvliet. De ambtsketting ligt erbij. Even verderop hangt de 'mantel der liefde' van Richard Groenendijk en is de olympische plak van Aad van den Hoek te zien. Er zijn krantenknipsels van Ab Klink, een Gouden Strop van Tomas Ross, de fiets waarop wielrenner Koos Moerenhout tijdrijsuccessen boekte, en ga zo maar door. De expositie 'Eiland van Dromen' is zaterdag 3 oktober geopend in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De expositie zoomt in op eilanders die nationale bekendheid hebben gekregen. Louis Bouwmeester is ook zo iemand. Willem Walraven, Cornelis Verolme, Toine van Peperstraten, Youri Zoon, Pauline van Weel en nog tal van anderen komen aan bod. Het aardige van de expositie is dat niet alles bij elkaar staat, maar in het héle museum, tussen de vaste collectie. Coureur Arie Luijendijk is terug te vinden bij een boerenkar…

De expositie 'Eiland van Dromen' is een onderdeel van de eilandelijke invulling van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Thema dit jaar is 'Tussen Droom & Daad'. Goeree-Overflakkee sluit daarbij aan met een expositie in de bibliotheek te Middelharnis over niet gerealiseerde projecten. Zoals de megastad die de Rotterdamse burgemeester Thomassen op Goeree-Overflakkee voor zich zag, het Flakkeese vliegveld en de brug via Tiengemeten. Op 14 oktober houdt Hans Goedkoop in Het Rondeel een lezing over het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Een week later is de afronding van het project voor de basisscholen op Goeree-Overflakkee. De leerlingen kregen de gelegenheid om te kleuren, te dichten en verhalen te schrijven. Op 21 oktober worden de winnaars bekendgemaakt. De eilandelijke Maand van de Geschiedenis is een initiatief van historische vereniging De Motte, bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekarchief Goeree-Overflakkee en het Streekmuseum.

'Eiland van Dromen' is de hele maand oktober te zien in het Streekmuseum. Eilanden-Nieuws heeft samen met het Streekmuseum vier bekende eilanders geselecteerd, van wie in de komende vier vrijdagkranten een portret verschijnt. Het gaat om schrijver Tomas Ross, roeister Annemarieke van Rumpt, toneelschrijver Maarten Vonder en politicus Henk van Rossum.

Vrouw (84) overlijdt na aanrijding

DIRKSLAND - Een 84-jarige vrouw op de fiets kwam zaterdagmiddag om het leven na een aanrijding met een auto.

Het ongeluk gebeurde rond 14.30 uur op de Philipshoofjesweg in de polder van Dirksland. De bejaarde vrouw werd op haar fiets geraakt door een personenauto. De hulpdiensten waren snel aanwezig, maar de vrouw was helaas niet meer te redden. Zondag zou ze 85 worden.

De bestuurster van de auto, een 27-jarige vrouw uit Dirksland, is aangehouden voor verhoor. De Philipshoofjesweg was enige tijd afgezet voor verkeer. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de aanrijding. (Bron: Politie.nl)

Hoera, de juf trouwt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Juf Martine van Splunder van de Prins Johan Frisoschool is getrouwd met Gilbert de Ronde. Alle kinderen van de groepen 3, 4, 5 en 6 waren aanwezig bij de kerkdienst en de kinderreceptie in Ouddorp. Vooraf hadden de kinderen uit deze groepen meegewerkt aan een fotoreportage, van kapper tot champagne. Alles werd vooraf vastgelegd op de gevoelige plaat met steeds een wisselend (kinder-)bruidspaar. Tijdens de trouwdag is er een heus trouwalbum aan het bruidspaar overhandigd met alle foto's. Het bruidspaar was erg verrast, want de kinderen hadden niets laten merken van de plannen, dat is best lastig als de juf vier dagen per week op school is. Tijdens de kinderreceptie moest het bruidspaar hard werken en werden zij beloond met een prachtige Le Creuset pan.

Aanmelden activiteiten 55+ krant

SOMMELSDIJK - Eind oktober geeft Stichting ZIJN in samenwerking met Eilanden-Nieuws weer de 55+ krant uit. Deze uitgave verschijnt twee keer per jaar. Organisaties die activiteiten organiseren voor de doelgroep 55+ kunnen activiteiten aanmelden via redactie@eilandennieuws.nl. Dit geldt dan voor activiteiten die in het laatste kwartaal van 2015 en het eerste van 2016 plaatsvinden.

Inschrijving Waterpoortloop geopend

OOLTGENSPLAAT - De inschrijving voor de Waterpoortloop, een nieuwe wandeltocht door drie provincies, is geopend. Deelnemers kunnen kiezen uit vier verschillende afstanden: 110, 80, 40 en 20 kilometer. Op de website www.boog-ooltgensplaat.nl staat meer informatie en kan er nu al worden aangemeld voor de 110 en 80 kilometer. Het maximum aantal inschrijvingen voor de twee langste afstanden is 200 deelnemers. Als het maximum aantal is bereikt, wordt er gewerkt met een wachtlijst. Als het maximum aantal niet wordt behaald, kan er ook op de dag zelf worden ingeschreven. Deelname aan de 110 km kost € 26,00, de 80 km € 23,00. Dat is inclusief verzorging op de eigen posten, een consumptiebon op de binnenrusten en een pastamaaltijd.

Vleermuis in de klas

GOEDEREEDE - Op donderdag 1 oktober is de dierenambulance gekomen voor een vleermuis in een klaslokaal van basisschool Buten de Poorte. De aanwezige kleuters werden in een ander lokaal ondergebracht, waarna de vrijwilligers van de dierenambulance het ongedeerde dier met een schepnet wisten te vangen. De vleermuis werd buiten op een veilige plek geplaatst, maar niet voordat de kinderen vanachter het raam een blik op dit mooie dier konden werpen. De vrijwilligers maakten hierna gelijk van de gelegenheid gebruik om de schoolklas te vertellen wat een dierenambulance voor dieren in nood kan betekenen. Onder luid applaus van de kinderen vertrok de ambulance naar de volgende oproep.

2 / 20

Agenda

Dinsdag 6 oktober

DIRKSLAND – Werkplaats Aannemersbedrijf Verburg, Onwaardsedijk 2. Verkoping van beenmode, textiel en kinderkleding van Kleding-voor-kinderen van 13.30 tot 16.30 uur. De opbrengst is bestemd voor De Schutse, zie www.deschutse.nu.

Donderdag 8 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 10 oktober

MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk - Cantateconcert Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden. Monumentendag. Programma: Cantates van Bach, m.m.v. Orion Ensemble. Aanvang 20.00 uur.
SOMMELSDIJK – Hervormde Kerk. Muzikale avond ten bate van het werk van Willem en Joanne Folmer in Congo. Aanvang 19.00 uur.

Dinsdag 13 oktober

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Open leeskring, bespreking van het boek 'De logeerkamer'. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Donderdag 15 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Derde Wereld-bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Zaterdag 17 oktober

OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

Maandag 19 oktober

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Hoeksteen aan de Kerkring. Aanvang 19.45 uur. Ds. D.W. Tuinier uit Waarde. Thema: 'Verdeeldheid in de kerk, een aanklacht'.

Donderdag 22 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Dinsdag 27 oktober

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Deze dag organiseert Nely Both een kledingverkoop. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: In gesprek met psycholoog Nel Borst. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Donderdag 29 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.|
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Nieuw materieel voor Ouddorpse Reddingbrigade

De sleuteloverdracht op het strand voor de post van de ORB. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Op het strand voor de post van de Ouddorpse Reddingbrigade (ORB) vond vrijdagmorgen 2 oktober de overdracht plaats van twee nieuwe voertuigen. Eén waarmee de brigademedewerkers met spoed over het strand kunnen en één waarmee ze met nóg meer spoed zich over 't zeewater kunnen verplaatsen.

Door Hans Villerius

Het vorige materieel heeft zo'n zeven á acht jaar dienst gedaan. Strand en zee als werkterrein vergen echter veel van machines en apparatuur, zodat er nodig weer nieuw moest komen: een strandreddingvoertuig en een waterscooter.

Nieuwste technieken

Het strandreddingvoertuig wordt voornamelijk ingezet bij ongevallen op het strand en bij patrouilles. Daarnaast is het voertuig geschikt voor lancering van een waterscooter of een klein reddingvaartuig. Met een waterscooter kunnen heel dicht onder de kust reddingsacties worden uitgevoerd. Beide voertuigen zijn van het merk Yamaha en werden geleverd door Mechanisatie Centrum Flakkee te Stad aan 't Haringvliet. Ze zijn voorzien van de nieuwste technieken en al het nodige zit erop. Voor het strandvoertuig zijn dat onder andere een 700 cc sterke motor, vierwielaandrijving, hoge en lage versnelling, sirene, blauw zwaailicht en oranje knipperlicht geïntegreerd in één lichtbak bovenop. De waterscooter is voorzien van veel elektrotechniek, vaarbediening met de stuurgrepen, de mogelijkheid om te remmen in het water, voorzieningen om een reddingsplank achterop mee te nemen en met de 1100 cc motor kan een topsnelheid worden bereikt van 80 km/u.

Overdracht

"De ORB zorgt voor veiligheid op het strand, dat zowel in de zomer als in de winter voor heel veel mensen een enorme trekpleister is", sprak burgemeester Ada Grootenboer vrijdagmorgen bij de overdracht van de nieuwe voertuigen. "Maar de ORB doet meer: ze geeft aan strandbezoekers voorlichting over veiligheid en tijdens strandevenementen heeft ze ook een toezichthoudende functie. In haar werk heeft ze goed materieel nodig, dat vandaag wordt vernieuwd. Ik vind het mooi dat dit door een lokale ondernemer werd geleverd, maar ik hoop dat jullie het niet veel nodig zullen hebben…"
Dat gezegd hebbende mocht ze uit handen van de leverancier de sleutels van beide nieuwe voertuigen in ontvangst nemen, om deze direct weer door te geven aan de mensen van de ORB. Daarmee was de overdracht een feit en werd het strandvoertuig meteen even uitgeprobeerd.

ORB

De ORB is aangesloten bij Reddingbrigades Nederland en heeft een toezichthoudende en dienstverlenende taak voor mens en dier in de ruimste zin van het woord. Het gebied dat ze bewaakt betreft de badstranden 't Flaauwe Werk en het Noordzeestrand aan de Brouwersdam. Hier beschikt ze over twee strandreddingposten. Haar taak heeft ze van de gemeente Goeree-Overflakkee uitbesteed gekregen in het kader van de openbare orde en veiligheid.

Lammetjes in het najaar...

OOLTGENSPLAAT - Nooit of hoogstzelden komt het voor dat een schaap in het najaar lammetjes ter wereld brengt. Maar bij Adrie en Corrie Neels in Ooltgensplaat wel. Die konden hun ogen en oren dan ook niet geloven, nadat in de nacht van vorige week woensdag op donderdag 23 en 24 september in één van hun schuren twee lammetjes waren geboren: een zwartje en een witje.

Tekst en foto: Hans Villerius

Pas de vrijdag erop ontdekte Adrie het jonge spul in het weitje achter hun schuren, hoewel hij achteraf moet bekennen in genoemde nacht hetzelfde gerucht gehoord te hebben als altijd te beluisteren valt wanneer er lammetjes worden geboren. Dit via de babyfoon waarmee het binnenverblijf van de schapen is verbonden met de slaapkamer van Adrie en Corrie. En ook dochterlief had donderdags al opgemerkt lammetjesgeblaat gehoord te hebben, maar dat werd natuurlijk als onmogelijk van de hand gewezen. Totdat Adrie vrijdag tot z'n stomme verbazing met eigen ogen twee kleintjes met heftig zwiepende staartjes in de wei bij 't moederschaap zag drinken.
Op 31 januari jl. had ze al gelammerd en dat doet volgens Adrie een schaap maar één keer in een jaar. Daarna is in augustus jl. de ram weer bij het schaap geweest, voor lammetjes in januari volgend jaar. Maar kennelijk heeft niemand in de gaten gehad dat in april de ram nogmaals z'n best heeft gedaan. Of de geboorte van de lammetjes nu als supervroeg of superlaat geduid moeten worden, weten Adrie en Corrie dan ook niet precies. Corrie noemt 't vroeg, Adrie speelt op safe en houdt 't gewoon op zeldzaam. In ieder geval is 't een mooie 'act', zo in de aanloop naar Dierendag!
Voor de komende weken, waarin de dieren overdag nog buiten zijn, wil Adrie in de wei een verblijfje realiseren waarin ze terecht kunnen als het kouder wordt of wanneer 't regent. Na zo'n vier á vijf weken hebben de kleintjes zoveel weerstand dat ze wel wat kunnen hebben. Niettemin halen Adrie en Corrie om acht uur 's avonds het vee weer naar binnen. Het schapen houden is een hobby voor ze. In totaal hebben ze er een stuk of vijf, plus de lammetjes. "Als de 'r' in de maand zit, zijn de schapen vruchtbaar, weet Adrie. Bovendien is dit ras, de Bruine Swifter sowieso, erg vruchtbaar. Maar wat we hier nu hebben, dat zie je nooit!" Overigens is dit schaap altijd al een bijzonder exemplaar geweest, vertelt Adrie. "Het is er één van een vierling, wat op zich al heel bijzonder is. En ze groeide nog extreem hard ook, toen ze klein was. Als haar lammetjes ook van die bijzonderheden hebben, kunnen we dus nog aardig wat van ze verwachten..."

Inbeslagname materiaal en hoge boete voor notoire visstropers

MELISSANT - Twee in Duitsland woonachtige notoire visstropers zijn zaterdagavond aangehouden nabij het viswater van het Zuiderdiep in Melissant. Ze bleken over de gehele breedte van het water een net te hebben uitgezet.

Een alerte BOA van Sportvisserij Nederland tipte rond 18.30 uur de politie over de twee mannen die met een rubberboot en veel materiaal het water opgingen. Ze bleken bij de gewaarschuwde politie bekend als fervente stropers. Agenten hielden de 'werkzaamheden' van de mannen met een verrekijker in de gaten. Omstreeks 20.50 uur kwamen de mannen van 42 en 46 aan de kant en werden ze aangehouden. In samenwerking met de NVWA en het Team Milieu van de Dienst Regionale Recherche, is door de Politie van Basisteam Haringvliet een onderzoek ingesteld.

'Staand want'

Twee agenten gingen met de rubberboot van de verdachten het Zuiderdiep op en constateerden dat de mannen over de gehele breedte van het water, zo'n vijftig meter, een 'staand want' hadden uitgezet. Dat is een visnet dat rechtstandig in het water gezet wordt. Langs zwemmende vissen raken in dit net verstrikt en dat bleek al het geval, zo constateerden de agenten. Zo bleek ook nog dat de mannen achter de bekleding van hun auto nog een staand want hadden verstopt.

Boete en inbeslagname

In overleg met de OVJ van het Functioneel Parket zijn de stropers een boete opgelegd van 2500 euro. Hun rubberboot en al het staand want is in beslag genomen en wordt vernietigd. De vrouw van één van de stropers kwam uit Keulen om de boete te voldoen. De mannen konden daarna op zondagavond mee terug naar Duitsland.

HHG Ooltgensplaat koopt Groene Kruisgebouw

OOLTGENSPLAAT - De Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) te Ooltgensplaat gaat het Groene Kruisgebouw aan de Lindenlaan kopen. Vorige week stemde de commissie toezicht en financiën in de Hersteld Hervormde Kerk in met een geldlening voor de gemeente. Hierdoor kan de gemeente tot aankoop overgaan.

Het pand van het Groene Kruis blijft bestaan. Er wordt onder meer een kerkzaal ingericht die ruim genoeg is voor de 60 gemeenteleden (van wie 33 belijdende leden en 27 doopleden). Er komen maximaal honderd zitplaatsen in de kerkzaal, vertelt scriba ing. C. Okker. Verder krijgt de kerk een consistoriekamer en een ruimte voor de crèche. Op de eerste verdieping van het pand kan een zaal worden gerealiseerd voor clubs en jongerenwerk.
De kosten voor aankoop en verbouwing zijn begroot op zo'n 300.000 euro. Op 1 maart 2016 opent de kerk haar deuren, zo is de verwachting.

In de kerkbode roept de kerkenraad de gemeente op een steentje bij te dragen aan het gereedmaken van het Groene Kruisgebouw. "Als de Heere het ons geeft, zal het groene kruis veranderen in een ander kruis, een geheiligd kruis", aldus de kerkenraad.
(Bron: RD)

OUDDORP - Keurslager Floresteijn is gestart met het volledig vervangen van haar kipassortiment door het Gildehoen. De kipproducten liggen onder het merk Keurklasse in de winkel.

Het Gildehoen is afkomstig van het langzaam groeiend Hubbard ras. Steeds meer veehouders sluiten zich aan bij het Gildehoen-concept om de uitdaging aan te gaan om met minder medicijnen gezonde kippen te houden. De kippen krijgen 100 procent plantaardig voer, dat voor 70 procent uit granen bestaat. Tijdens de controlerondes wordt er extra graan gestrooid om het scharrelen te stimuleren. Balen stro zorgen voor extra afleiding. De dieren beschikken 24 uur per dag over voer en water. De bezetting in de stal is laag. Door de extra ruimte die de kuikens hebben, vertonen ze veel speels gedrag in de stal. De dieren leven in daglicht en ze beschikken over scharrel- en speelmateriaal, waardoor hun actieve gedrag wordt gestimuleerd. Door de kippen meer tijd en leefruimte te geven om op te groeien, zijn ze minder gevoelig voor gezondheidsproblemen. Dit levert vitale, sterke, gezonde kippen op. Het gebruik van antibiotica is in het Gildehoen-concept zeer laag. Een van de doelstellingen is het gebruik ervan te reduceren tot nul. Deze doelstelling is inmiddels in zicht. Keurslager Floresteijn heeft zich bewust aangesloten bij het Gildehoen-concept en zal er de komende jaren naar toe werken, dat zijn assortiment alleen nog uit Gildehoen-producten bestaat. Naast het Gildehoen zijn uiteraard ook nog steeds de biologische kip en de scharrelkip in het assortiment opgenomen. Keurslager Floresteijn zet met deze overgang weer een revolutionaire stap in haar streven om de consument beter, bewuster, duurzamer en gezonder te laten genieten.

Geslaagde lege flessenactie door Merijn Kooijman

GOEREE-OVERFLAKKEE - Merijn Kooijman had op school het Jeugdjournaal gekeken en daar werd gesproken over de vluchtelingen en de zorgen die erbij zijn. Dit raakte hem wel erg. Hij wilde ook wel wat voor die mensen betekenen. Hij is toen een actie begonnen met lege flessen ophalen langs de deuren. Mensen deden er spontaan aan mee, hij werd er erg enthousiast van. Ook op zijn verjaardag, een weekje later, heeft hij mensen gevraagd flessen mee te nemen. Uiteindelijk heeft de actie het mooie bedrag van € 77,55 opgebracht. Dit bedrag is overgemaakt naar stichting Open Doors, t.a.v. extra noodhulp, speciaal voor de vluchtelingen.

600 jaar Dirksland: programma staat in de steigers

Tijdens '600 jaar Dirksland' is er ook een orgelestafette.

DIRKSLAND – Tentoonstellingen, rondleidingen, concerten, een filmavond, wie weet een optreden van "een bekende cabaretier". Dat alles – en nog meer – kunnen de bewoners van Dirksland volgend jaar tegemoet zien. Het dorp bestaat dan 600 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Liefst voor en door zoveel mogelijk Dirkslanders.

Door Kees van Rixoort

Het programma staat in de steigers. Hier en daar is nog wat uitwerking en invulling nodig. Daarom roept de werkgroep 600 jaar Dirksland – bestaande uit bewoners, leden van de Dorpsraad en vertegenwoordigers van de gemeente – Dirkslanders op om actief mee te denken en mee te doen. De plannen werden dinsdag 22 september gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Dorpsraad Dirksland. Het zou mooi geweest zijn: een ponton in het haventje van Dirksland, waarop een illusionist koning Willem-Alexander tevoorschijn tovert. Maar dat krijg je nooit voor elkaar, zei Gelein Ruts, die de plannen voor de viering van 600 jaar Dirksland presenteerde. Daarom is er na het dagdromen een werkgroep gevormd, die een wat realistischer programma in elkaar heeft gezet.

Het programma gaat zich afspelen tussen Koningsdag en Open Monumentendag. De opening is bewust op Koningsdag gepland, want dan zijn er veel mensen op de been in Dirksland. Die dag is er in ieder geval een concert – waarin het Flakkeese volkslied een rol zal spelen – en een toespraak van de burgemeester. Dorpelingen krijgen de gelegenheid gedichten en verhalen voor te lezen en twee Dirkslanders steken de draak met het dorp in voorbije tijden. Fiori Musicali geeft een concert en op het terrein van Den Hertog is een 'kofferbakmarkt'. In de kerk is een presentatie te zien over 600 jaar kerk en 600 jaar Dirksland.

Kunstroute

De werkgroep wil een kunstroute door het dorp creëren, het liefst langs werken van Rien Poortvliet, die de omgeving herkenbaar in beeld heeft gebracht in zijn boek 'Langs het tuinpad van mijn vaderen'. Mocht dit niet lukken, dan kunnen schildersezels met oude foto's in het dorp worden geplaatst. Kinderen van de basisscholen krijgen de vraag of ze een schilderij, tekening of collage willen maken en achter het raam zetten. Zo krijgt de kunstroute nog meer cachet. De schilderijen of foto's en de creatieve producten van de kinderen zijn de gehele feestperiode te zien: van eind april tot begin september.

Op het programma staan verder fototentoonstellingen in bijvoorbeeld het ziekenhuis, de Geldershof en het activiteitencentrum van Careyn. Iedere eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door Dirksland onder leiding van een gids. In de Geldershof en Vroonlande zijn filmavonden en/of diavoorstellingen gepland. De jaarmarkt van de Gereformeerde Gemeente sluit ook aan bij het dorpsjubileum. Als de avond met de bekende cabaretier doorgaat – dat is nog niet zeker – dan zal De Gooye ongetwijfeld uitverkocht zijn, zo is de verwachting. Zeker omdat hij tijdens zijn voorstelling "iets speciaals" gaat doen.

600 jaar Dirksland wordt ook gevierd met een orgelestafette, met onder anderen Martin Mans en Anton Weenink, en een tentoonstelling van oude voertuigen. De afsluiting op 10 september valt gelijk met Open Monumentendag en de jaarmarkt van de Hervormde Kerk. De werkgroep voegt er muzikale optredens, oude ambachten in actie en een afsluitend vuurwerk aan toe. Ruts sloot zijn presentatie af met de oproep aan de bewoners van Dirksland om mee te doen met de verdere invulling, uitwerking en uitvoering van het programma. Gert-Jan van der Valk, directeur van FidesWonen, meldde dat de corporatie een leefbaarheidsbudget heeft, waaruit financiële bijdragen komen voor goede ideeën. Overigens bestaat een van de rechtsvoorgangers van FidesWonen volgend jaar honderd jaar: woningbouwvereniging Dirksland werd in 1916 opgericht.

Mogelijk verschijnt volgend jaar een special van 'De Ouwe Waerelt', historisch tijdschrift voor Goeree-Overflakkee, over 600 jaar Dirksland. Eerder verscheen een special over Goedereede, dat in 2012 vierde dat het zevenhonderd jaar stadsrechten had.

Pelgrims doen Goeree-Overflakkee aan

De pelgrims in Middelharnis. Ze hebben net hun wandeltocht afgerond. De fietsers moesten op dat moment nog binnenkomen.

MIDDELHARNIS – Normaal lopen of fietsen ze naar Santiago de Compostella, als pelgrims. Maar zaterdag 3 oktober kwamen circa zestig leden van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob naar Goeree-Overflakkee. De wandelaars liepen 16 kilometer, de fietsers fietsten 60 kilometer.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het Genootschap van Sint Jacob wil de belangstelling voor de pelgrimstocht, in heden en verleden, vergroten en verdiepen. De leden wisselen ervaringen uit en helpen wandelaars, fietsers en zelfs ruiters die naar Santiago de Compostella (Noord-Spanje) willen gaan. Bijvoorbeeld door ze informatie te geven over routes en slaapplaatsen.

Het genootschap telt 13.000 leden. De afdeling Rotterdam, die loopt van Gouda tot Goeree-Overflakkee, heeft er ongeveer 1.100. Een stuk of zeven leden wonen op Goeree-Overflakkee. Daar vond dus de halfjaarlijkse bijeenkomst plaats die de afdeling van het genootschap organiseert om elkaar te ontmoeten.

De bijeenkomst bestond, heel toepasselijk, uit een tocht. De wandelaars, ongeveer vijftig, liepen van het patronaatsgebouw van de Rooms-Katholieke kerk in Middelharnis naar Dirksland. Daar bezochten ze de oude dorpskerk en kregen ze het een en ander te horen over het zeshonderd jaar oude gebouw. Na een rustpauze bij restaurant Het Anker wandelden ze verder naar het Sas van Dirksland en van daar weer terug naar Middelharnis. De fietsers maakten een tocht van 60 kilometer, naar de kop van het eiland en weer terug.

"Hoe het is bevallen, hier op Flakkee? Uitstekend. Het weer was geweldig en de omgeving is anders; dit kom je niet vaak tegen. Goeree-Overflakkee is een mooi eiland, helemaal niet saai. In Frankrijk en Spanje loop je door landschappen die veel saaier zijn", zegt Aart Ligthart, die samen met zijn vrouw Mieke regiocontactpersoon is van het genootschap. Hij heeft de wandeltocht naar Santiago de Compostella meerdere keren afgelegd. "Het is een spirituele ervaring. Je komt erachter dat de wereld groter is dan jezelf en je kunt onderweg genieten van heel veel cultuur. Maar zo'n pelgrimstocht is ook zwaar; je loopt iedere dag en het is bij elkaar 2.600 kilometer." Marjan Blümer, die de administratie van de regio Rotterdam voor haar rekening neemt en het ook naar haar zin heeft gehad op Goeree-Overflakkee, komt met een mooie omschrijving van pelgrimeren: "Bidden met je voeten."

Na het lopen en het fietsen waren er verfrissende dranken en lekkere broodjes in het patronaatsgebouw. Maar vooruit, eerst wilden de pelgrims nog wel even met z'n allen op de foto.

Vogelaars tellen trekvogels op de Brouwersdam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Als het woord "Bladkoning!" valt, draaien alle vogelaars zich razendsnel om in de richting van het zeldzame vogeltje. Op de Brouwersdam staan vogeltellers op zaterdagmorgen vanaf zonsopkomst tot twaalf uur trekvogels te tellen. Met verrekijkers en telescopen worden de overvliegende vogels geteld. Soms is er wat discussie: "Zijn het nu vinken of toch kneutjes?"

Door Martijn de Bonte

Zaterdag was de EuroBirdwatch, een internationale vogelteldag. In Nederland waren er op meer dan honderdvijftig plaatsen vogeltellers actief. Alle gegevens worden verzameld op www.trektellen.nl, de resultaten van dit jaar worden vergeleken met voorgaande jaren. Op die manier ontstaat er een goed beeld van de vogelstand in Nederland en Europa.

"Twee grote gele", zegt een teller tegen Frans Lokker, die alle resultaten invult in een schrift. Het is een vakterm voor de grote gele kwikstaart, vogels die met een golvende vlucht richting het zuiden trekken. Geluiden zijn de beste manier om kleinere vogels te herkennen. Door veel te 'vogelen' weten de vogelaars al na een paar geluidjes welke vogel er overvliegt. Zo maakt de grote gele een ander geluid dan de witte kwikstaart.

Verschillende roodborstjes

De vogelaars vertellen enthousiast over de vogeltrek. In deze tijd van het jaar zijn het vooral vogels die van het noorden naar het zuiden trekken. Allemaal soorten die de kou ontvluchten en in warmere streken overwinteren. Een opvallend verschijnsel is dat sommige vogelsoorten in Nederland het hele jaar voorkomen, terwijl ze toch wegtrekken. Het roodborstje bijvoorbeeld trekt in het najaar vanaf Nederland naar het zuiden, maar de lege plaatsen worden weer opgevuld met roodborstjes uit Scandinavië die juist in Nederland overwinteren.

Robbin van Dijk tuurt door z'n telescoop richting het noorden. Hij heeft op zijn lijst met vogels die hij op Flakkee heeft gezien al zo'n honderdzestig soorten staan. "Maar daar kunnen er nog wel wat bij. Het geeft iedere keer weer een kick als je een nieuwe soort spot." Robbin vindt het boeiend om ringen af te lezen van vogels, door middel van kleurcodes en nummer zijn individuele vogels te herkennen. Op een website voert hij dan uit waar hij de bewuste vogel heeft gezien. Vorig jaar zag hij een lepelaar bij het Rammengors, twee dagen later spotte een vogelaar dezelfde vogel in Zuid-Frankrijk.

Ruim tweeduizend vogels

De vogelaars staan bovenop de dijk, aan beide kanten van het fietspad. Een groepje wielrenners fietst tussen de vogelaars door. De achterste wielrenner roept: "Hoeveel hebben we er al?" Zonder het antwoord af te wachten trappen ze verder richting Zeeland. Het antwoord is dat er zaterdagmorgen 38 verschillende soorten zijn waargenomen, in totaal zijn er 2241 vogels geteld. De bladkoning is de meest bijzondere soort die is gespot, de spreeuw is met 1281 exemplaren de meest getelde vogelsoort. Er zijn ook twee ijsvogels waargenomen, maar die waren niet bezig met de trek.

George Tanis is een jeugdige vogelaar. De liefde voor vogels is hem met de paplepel ingegoten, zijn vader Krijn is ook een fervent natuurliefhebber. George vertelt dat veel mensen vogelen zien als een 'ouwe ventenhobby'. Maar hij weerspreekt dat beeld, vogelen is een hobby voor iedereen, van 8 tot 88 jaar. "Er komt steeds meer jeugd bij."

Permanente bewoning aan de orde tijdens de raadsvergadering

GOEREE-OVERFLAKKEE – Fractievoorzitter Rein Osinga (VVD) heeft aan het college / portefeuillehouder Markwat, in de gemeenteraad van afgelopen donderdag, mondelinge en schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp Permanente bewoning recreatiewoningen. Daarbij legde Osinga het accent op het feit dat de fractie verwacht dat het college in alle opzichten een verantwoorde wijze van aanpak van de problematiek voorstaat en uitvoert bij "illegaal bewonen van recreatiewoningen". Van de zijde van het college mocht, zo geeft de VVD-fractie aan, na een raadsbesluit van oktober 2014, een terughoudende opstelling worden verwacht. Dit zou volgens de uitgebreide informatie van de VVD, gepresenteerd op 1 oktober in de volksvertegenwoordiging, niet het geval zijn.

Door Jaap Ruizeveld

Sterker: "De wijze waarop het college de controles laat uitvoeren, o.a. door gebruik te maken van een particulier bedrijf, jaagt bewoners de stuipen op het lijf. Bij menig bewoner wordt de wijze van uitvoering ervaren als een klopjacht. In een individueel geval betrof dit zelfs een bewoner van de Ventjager in Ooltgensplaat die in het bezit was en is van een persoonsgebonden beschikking, afgegeven door de voormalige gemeente Oostflakkee in 2012. De VVD-fractie zou van tenminste twee bewoners van andere parken signalen hebben ontvangen dat deze bewoners slapeloze nachten hebben omdat regelmatig de surveillancewagen van de afdeling Handhaving, zich in de parken ophoudt. Een bewoonster durfde zelfs haar oprit niet op te rijden omdat de auto van Handhaving voor haar woning geposteerd stond.

Gefaseerd

De VVD stelt toelichtend dat in genoemde raadsvergadering van 16 oktober 2014 de fracties instemmend reageerden op het door de Rekenkamer gepresenteerde onderzoeksvoorstel, aangepast na overleg met en voorzien van commentaar van de auditcommissie. Het onderzoek zou in twee fasen worden uitgevoerd. Eerst het historisch perspectief en het daarbij van kracht zijnde beleid van de vier voormalige zelfstandige gemeenten. Daarna een onderzoek naar het huidige - en gewenste - beleid dat recht doet aan de positie van de huidige bewoners.

Verbazing

Groot is de verbazing van de VVD-fractie dat het college het op begin januari 2013, van toepassing voor de nieuwe gemeente verklaarde handhavingsbeleid van de voormalige gemeente Goedereede en Dirksland, momenteel kennelijk met prioriteit heeft opgepakt. Nadrukkelijk zij vermeld dat dit geen raadsbesluit was maar een collegebesluit.

Volgens de besluitenlijsten van het college van 8 en 15 september 2015, zijn over dit onderwerp zes besluiten genomen tot het opleggen van een dwangsom, één voorstel tot het intrekken van een dwangsom en één verlening van toestemming tot bewonen van een recreatiewoning. Zorgvuldig omgaan met de aanpak van het onderzoek is dringend gewenst geeft de VVD-fractie aan omdat alleen al het onderwerp bewoners "rillingen op de rug gaat bezorgen".

Excuses

Portefeuillehouder Markwat zegde namens het college aan fractieleider Osinga en aan de raad toe de gestelde vragen over Permanente bewoning recreatiewoningen schriftelijk te zullen beantwoorden. Ook bleek dat de VVD een correcte opmerking had gemaakt ten aanzien van de actie van de gemeente bij een bewoner van de Ventjager die in het bezit is van een persoonsgebonden beschikking (PGB). Markwat gaf aan dat hier niet correct was opgetreden. Hij bood hiervoor excuses aan.

Wagemaker Marmer & Graniet BV bestaat 30 jaar

MIDDELHARNIS - Wagemaker Marmer & Graniet BV bestaat 30 jaar. Op 23 en 24 oktober 2015 zal aan dit jubileum aandacht geschonken worden door het organiseren van een open dag.

Het familiebedrijf Wagemaker is opgericht in 1985 vanuit een kleine schuur in Nieuwe-Tonge. Nu, 30 jaar later, is het bedrijf een toonaangevende leverancier van natuursteenproducten, zoals grafmonumenten, toepassingen voor de bouw en keukenbladen. Tegenwoordig is het bedrijf gevestigd op het bedrijvenpark 'Oostplaat' te Middelharnis. Wagemaker Marmer & Graniet BV beschikt over een moderne bedrijfshal, uitgerust met de modernste natuursteenbewerkingsmachines. Wagemaker Marmer & Graniet BV is te vinden aan Pascal 6 in Middelharnis. Zie ook: www.corwagemaker.nl

Vier Flakkeese vrouwen gaan lopen tegen moderne slavernij

Van links naar rechts: Geke van Gurp, Jeanne-Marij van der Veer, Mirjam Visser en Willemienke Bal.

MIDDELHARNIS – Dat mannen zich via Stichting De 4e Musketier inspannen voor wereldwijde gerechtigheid, is bekend. De mannen zoeken een mix van fysieke inspanning en geestelijke inhoud, bijvoorbeeld door te mountainbiken, wandelen of hard te lopen voor goede doelen. Maar waarom zouden vrouwen dat niet doen, vroegen vier Flakkeese dames zich af. Ze trokken de stoute schoenen aan en gaven zich op voor de volgende Muskathlon. Het geld dat ze in Griekenland en Bulgarije bijeen hopen te lopen, 40.000 euro, gaat naar A21, een organisatie die strijdt tegen mensenhandel.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Muskathlon van 2015 trok ongeveer 275 deelnemers. Ze liepen en fietsten in Griekenland, Tanzania, Oeganda, Israël, de Palestijnse gebieden, Jordanië en Kenia. De opbrengst van deze "ultieme uitdaging op een bijzondere plek" was 3 miljoen euro. Dat geld is bestemd voor de allerarmsten op de aarde, vervolgde christenen en slachtoffers van moderne slavernij. Gerechtigheid, daar gaat het om bij De 4e Musketier.
Aan de Muskathlon van 2016 doen in ieder geval vier vrouwen mee. Het zijn Willemienke Bal uit Dirksland, Geke van Gurp uit Gouda, Jeanne-Marij van der Veer uit Oude-Tonge en Mirjam Visser uit Middelharnis. Een Flakkees initiatief, want Geke van Gurp heeft op het eiland gewoond en zou er graag willen terugkeren.
Het vriendinnengroepje, deels ook nog familie van elkaar, wijst Mirjam Visser aan als "aanstichtster". Maar tijdens het interview blijkt al gauw dat ook de anderen zich gestimuleerd voelden om mee te doen aan de Muskathlon. De een doordat de echtgenoot al een keer meedeed, een ander na een radiopraatje van 4e Musketier-oprichter Henk Stoorvogel en weer een ander na het lezen van het tijdschrift Musk Magazine. Het bezoeken van een informatieavond over de Muskathlon was het laatste zetje dat nodig was om daadwerkelijk in actie te komen.

Uitdaging

"Mensen in nood helpen. Niet alleen door geld te geven aan goede doelen, maar ook door zelf op te staan en samen iets te doen", omschrijft Jeanne-Marij haar motivatie én die van de andere drie loopsters. "Het is een hele uitdaging, want het doel is om per persoon 10.000 euro sponsorgeld in te zamelen."
Er zijn heel wat acties bedacht om dat doel te realiseren. Zoals het benaderen van bedrijven, familieleden en bekenden, het verzamelen van statiegeldbonnetjes in diverse supermarkten, het verkopen van boeken en het geven van presentaties over A21, het goede doel waar het viertal voor loopt. Op de Prins Maurits komt een gesponsorde nachtmarathon en de onlangs opgerichte stichting We GO Together is bezig een evenement te organiseren, waarvan de opbrengst ook naar A21 gaat. De dames zijn er zeker van dat die 40.000 euro binnen komt, al is wel enige creativiteit vereist. De Muskathlon is in mei 2016, dus er is nog tijd.
Willemienke, Geke, Jeanne-Marij en Mirjam gaan lopen in Bulgarije en Griekenland. "Het is een loop over 21 kilometer. We zijn goed in training, maar het zal best zwaar worden. Eind mei is het best warm in die streken, bovendien is het gebied vrij heuvelachtig."

Actueel

De locatie is zorgvuldig uitgekozen door de organisatoren van de Muskathlon. Hier worden veel meisjes geronseld door mensenhandelaars en naar andere landen gevoerd, veelal om als prostituee geld op te brengen. "Het is heel actueel", zegt Willemienke, "want er zijn daar nu ook veel vluchtelingen. Ook een kwetsbare groep die gemakkelijk uitgebuit wordt. De mensenhandelaars liggen op de loer en lokken je met mooie praatjes mee: je krijgt geld, je gaat in een kapsalon werken… Maar alles wordt afgepakt en meestal beland je in de prostitutie. Het is bizar wat er gebeurt. Het kan je zusje of je vriendin overkomen… Het is niet een ver-van-mijn-bed-show."
A21 strijdt op vier manieren tegen mensenhandel: voorkoming, bescherming, vervolging en samenwerkingsverbanden. Er zijn bewustwordingsprogramma's en opvanghuizen. De organisatie vervolgt handelaren en werkt samen met lokale autoriteiten en andere organisaties om informatie te verzamelen en zo slachtoffers te identificeren en te redden.
Veelal zijn het vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel. Daarom is het mooi dat vier Flakkeese vrouwen zich nu inspannen om daar wat tegen te doen. "Wij willen die vrouwen een stem geven. Ja, vrouwen voor vrouwen." Nu nog hard trainen. En geld verzamelen.

Zie www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers voor de persoonlijke pagina. Via die pagina zijn ook donaties mogelijk.

Nieuwe kalender te koop voor Calando

GOEREE-OVERFLAKKEE - Eind deze week zal de huis-aan-huis verkoop van de nieuwe Goeree en Overflakkee kalender weer van start gaan. De kalender is geïllustreerd met de mooiste foto's van ons eiland. De foto's zijn gemaakt door de bekende fotografen Bram van Broekhoven uit Dirksland en Jaap Peeman uit Sommelsdijk.

De kalender is al jaren een begrip op het eiland. Er wordt door veel mensen naar uitgekeken. Het unieke van de kalender is, dat naast de recent gemaakte foto's oude foto's zijn afgebeeld, die de nieuwe foto's in een historisch perspectief plaatsen. Naast de beide foto's is op ieder blad ruimte beschikbaar voor het maken van afspraken en aantekeningen. Verschillende mensen vonden de oude kalender een maatje te groot. Daarom is dit jaar gekozen voor een wat kleinere, vierkante kalender. Er zal voor deze kalender makkelijker een plekje aan de muur gevonden worden.

Opnieuw is een ouderwetse rijksdaalder van iedere verkochte kalender bestemd voor hospice Calando te Dirksland. Calando is voor haar voortbestaan nog deels afhankelijk van subsidies, giften en legaten. U koopt dus niet alleen een kalender voor uzelf, maar u draagt tevens een steentje bij aan Calando! De kalender wordt huis aan huis te koop aangeboden. Tevens is de kalender te vinden in de boekhandels Van der Boom, Bruna, Akershoek en in het wolwinkeltje aan de Koolweg 10A in Ouddorp. De kalender kan ook telefonisch worden besteld, bel hiervoor naar 0187-483071 of 0187-483465. De prijs van de kalender is verlaagd van 8,50 naar 7,95 euro. De organisatie van de kalender is nog op zoek naar verkopers, zie voor meer informatie de advertentie in deze krant, of bel naar 06-51002889.

Evangelie Gemeente Flakkee 45 jaar

OUDE-TONGE - Evangelie Gemeente Flakkee viert haar 45-jarig bestaan. "Een gezegende periode om vol dankbaarheid op terug te kijken", aldus het bestuur van de gemeente. Het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 oktober zal voor de EGF een feestelijk weekend worden.

Dit jaar is het 45 jaar geleden dat er een start werd gemaakt met bijeenkomsten op de zondag. Twee dagen met activiteiten voor de gemeente, vrienden, buren en belangstellenden aan de Emmastraat 24 in Oude-Tonge.

De Evangelie Gemeente Flakkee komt samen op een prachtige locatie aan de Emmastraat in Oude-Tonge. De gemeente, die dit jaar 45 jaar bestaat, heeft op zaterdag 10 oktober een boeiend programma georganiseerd voor de kinderen. Om 11 uur is er voor de kinderen poppenkast en daarna een workshop 'schminken'. Zaterdagmiddag wordt er een 'high tea' georganiseerd, met de mogelijkheid om het mooie kerkgebouw te bezichtigen en kennis te maken met de gemeente.

Zondagmiddag om 14.30 uur is er een samenkomst met als thema 'Dankbaarheid', waarin de heer Dick van Steenis voor zal gaan met het Woord. Dick van Steenis heeft aan de wieg van de gemeente gestaan begin jaren '70. Voor veel gemeenteleden is het een weerzien, ontmoeting en herkenning.
De gemeente is ontstaan vanuit de Opwekkingsperiode in de jaren '50 van de vorige eeuw. Op het Malieveld in Den Haag werden campagnes gehouden, waar velen tot geloof kwamen. In deze periode ontstond de charismatische en Pinksterbeweging in Nederland. "Feitelijk een voortzetting van het bijbelboek Handelingen, waarin de Heilige Geest werd uitgestort. Het begin van een wereldwijde beweging die tot in deze tijd voortduurt".

De organisatie van deze feestelijke bijeenkomst is in handen van de Evangelie Gemeente Flakkee. De bijeenkomst start op zaterdag 10 oktober om 11.00 uur en vindt plaats in het gebouw van de Evangelie Gemeente Flakkee, Emmastraat 24a, 3255 BE Oude-Tonge.
De bijeenkomst op zondag 11 oktober start om 14.30 uur. De programmering van deze ochtend is terug te vinden op www.evangeliegemeenteflakkee.nl

Goeree-Overflakkee

Eerste avond RealTime

Zaterdag 10 oktober is er weer een jongerenavond in Edudelta aan de Langeweg 107 in Middelharnis/Sommelsdijk. De avonden werden vorig seizoen door veel jongeren bezocht en de organisatie hoopt ook dit jaar weer op jullie komst. De spreker van de eerste avond is ds. A. ten Brinke uit Goedereede. Hij zal spreken over het thema: 'Seksualiteit in het licht van de eeuwigheid'. Ds. Ten Brinke zegt het volgende: 'In mijn jeugd was seks een onderdeel van het menselijk leven. Tegenwoordig groeien kinderen op in een verseksualiseerde samenleving. Jongeren worden leugens voorgehouden. Het is belangrijk daar tegenwicht aan te bieden. De Bijbel wijst ons de Weg.' Inloop 19.15 uur, start 19.45 uur.

ACHTHUIZEN

Bingo Zonnebloem

Woensdag 21 oktober wordt er door de Zonnebloem Achthuizen een bingomiddag gehouden. Er worden vijf rondes gespeeld voor € 5,-. Deelnemers ontvangen een lootje voor de gratis verloting in de pauze. De zaal van het Buurthuus gaat om 13.30 uur open. De bingo start om 14.00 uur.

DIRKSLAND

Rommelmarkt in de Victoriahal

Zaterdag 10 oktober wordt weer de maandelijkse rommelmarkt gehouden in de Victoriahal van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

Informatiebijeenkomst diabetische voet

Op 13 oktober organiseert het Wond Expertise Centrum van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een informatiebijeenkomst voor mensen met diabetes (suikerziekte). De avond staat in het teken van diabetes en de diabetische voet. Ongeveer 2 tot 5 procent van de mensen met suikerziekte heeft een chronische wond aan de voet. Tijdens de bijeenkomst leggen wond- en diabetesverpleegkundigen uit wat diabetes is en welke gevolgen dit kan hebben voor de gezondheid. De wondverpleegkundigen geven een demonstratie vaatonderzoek en wondbehandeling. Ook krijgen de bezoekers uitleg over de mogelijkheden van schoenaanpassingen bij een diabetische voet. Tijdens de avond zijn er diverse informatiekramen en kunnen bezoekers een gratis voetscreening laten doen. Het volledige programma is te vinden op www.vanweelbethesda.nl/voorlichting/voorlichtingsbijeenkomsten

GOEDEREEDE

De Korenbloem bij VVRG

Dinsdag 13 oktober is Lenie Tanis van 'De Korenbloem' te Goedereede te gast bij de Vereniging Vrouwen Rondom Goeree. Deze avond begint om 20.00 uur. Vergeet niet een snoeischaar en mesje mee te nemen. Opgeven is NIET meer mogelijk, maar u bent van harte welkom om de avond bij te wonen en gezellig een praatje te maken en natuurlijk de kunstwerkjes in wording te bekijken. Ook niet-leden mogen komen. Zij kunnen de sfeer proeven van deze vereniging. Voor meer informatie over deze en andere avonden van de VVRG kan gebeld worden met 0187-493205 of 0187-494256. De volgende avonden voor 2015 zijn 10 november 'Jumbo' en 15 december 'Kerstavond'.

Tuingereedschap

Vanavond, dinsdag 6 oktober, geven 'De Tuinheren' voor Groei & Bloei een presentatie over tuingereedschap. Zij zullen u alles over onderhoud en slijpen van tuingereedschap, zoals snoei- en knipscharen, bijbrengen. U kunt uw eigen tuingereedschap meebrengen, dat dan door de Tuinheren nagekeken of geslepen wordt. Er is ook hoogwaardig tuingereedschap te koop. De presentatie wordt gegeven in MFC Oostdam, Jongkoenstraat 1. Aanvang 20.00 uur. Toegang is gratis voor leden van Groei & Bloei en niet-leden betalen € 3.50.

MELISSANT

Tweedehandsspullen gevraagd

Vrouwenvereniging Tabitha van de Hersteld Hervormde Gemeente van Melissant is op zoek naar kleine tweedehandsspulletjes en tweedehandshoeden voor de verkoping die binnenkort wordt gehouden. Deze kan u inleveren bij mevr. Leijdens-Karzijn, Nolleweg 10, tel. 0187-603998.

Boek voor een boek

Iedere maandagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur kunt terecht in de Melishof om een boek te ruilen voor een ander boek. Heeft u een boek in de kast staan en u leest dit niet meer? Breng het mee naar de bieb in de Melishof en ruil het voor een ander boek. Het geruilde boek kunt u zelf houden en weer een ander boek van uzelf meebrengen naar de bieb. Zo wisselt de collectie iedere keer. Het is voor volwassenen en kinderen. Het ruilen is ook tevens een sociaal gebeuren; je kunt met elkaar van gedachten wisselen over een boek of zomaar een praatje maken.

MIDDELHARNIS

Bingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk houdt op woensdagmiddag 21 oktober een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de 1e ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De negen ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Meer info? Bel dan met 483366.

Alzheimer café

In het Alzheimer café, Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, is er op woensdag 7 oktober een uitleg over Het Odensehuis; een ontmoetingsplek voor mensen met dementie en hun naaste. Gastspreker is mevr. R. Los. Het programma is van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK

Opbrengst KWF-collecte

De opbrengst van de afgelopen KWF-collecte die elke eerste week van september wordt gehouden is € 6.747,18 voor Middelharnis/Sommelsdijk. Gevers en collectanten worden dankgezegd. Wie dit goede doel ook wilt steunen, kan zich als collectant aanmelden bij www.KWF.com.

NIEUWE-TONGE

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 16 oktober een bingoavond in Ons Dorpshuis, waarbij een ieder van harte welkom is. Er worden tien rondes en één superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open. De bingoavond begint om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Kinderboekenweekfeest

Donderdag 15 oktober houdt OBS De Regenboog een feestavond ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. Van 18.00 uur tot 19.00 uur kan men bij de school aan de Weesmolenstraat terecht om de kinderen bezig te zien. Alle groepen hebben een proefje of proefjes. In elk lokaal kunnen de bezoekers genieten van de mooie werkjes die de kinderen gemaakt hebben. In de hal kunnen boeken gekocht worden. Hier heeft Bruna voor gezorgd. Verder is er ook een hapje en een drankje.

Verkoping vrouwenvereniging

Zaterdag 10 oktober is er een verkoping van de vrouwenvereniging. Deze wordt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur aan de Van Weelstraat 1. Men kan er terecht voor allerlei creatieve spulletjes, pindakransen, (kerst)kaarten, vers gebrande noten, sieraden en cadeauartikelen. Verder appelflappen, oliebollen, bolussen, worstenbroodjes, puddingbroodjes, eierkoeken en nog meer lekkers. Deze dag kunnen de bezoekers een foto van zichzelf, de kinderen of het hele gezin laten maken. Er is ook een workshop voor kinderen. Voor mooie vintage spullen kunt u in het kringloop winkeltje terecht.

Breicafé

Donderdag 8 oktober a.s. is er Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd, 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Sjoelcompetitie 55+ club

Op woensdag 14 oktober organiseren de vrijwilligers van de 55+ club in Ouddorp een sjoelcompetitie. Vanaf 14.00 uur is men welkom in de Dorpstienden om de krachten te meten met de andere bezoekers. Er zijn leuke prijsjes te winnen. De kosten bedragen € 2,- inclusief een kopje koffie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN, 0187 483366. E-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Woensdag 21 oktober kan er een herfststukje gemaakt worden.

OUDE-TONGE

Jubileumconcert

Zaterdag 10 oktober organiseert het Chr. Gem. Koor 'Com nu met Sangh' een jubileumconcert in de Hervormde Kerk. Het koor bestaat 55 jaar en dat wordt met dit concert gevierd. Het thema is 'Danklied voor de Heer'. Medewerking verlenen: Krimpens Mannenkoor uit Krimpen a/d IJssel, o.l.v. Hans van Blijderveen, Chr. Gem. Koor Com nu met Sangh uit Oude-Tonge o.l.v. Mariëlle Klavers. Koperensemble: Vooruit uit Oude-Tonge. Soliste: Margreet v. Maanen uit Oude-Tonge. Hoboïste: Jolanda den Houter uit Krimpen a/d IJssel. Organisten: Anton Weenink en Arie v/d Vlist. Dhr. J. van Nieuwaal verzorgt de meditatie. De samenzang is onder leiding van Anton Weenink. Aanvang 19.30 uur, de kerk gaat open om 19.00 uur. Bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.

SOMMELSDIJK

Informatieavond 'Wet werk en zekerheid'

Er verandert veel op het gebied van werk en zekerheid. Veel mensen maken zich daar zorgen over. De nieuwe wet Werk en Zekerheid (WWZ) regelt onder andere de hervormingen van het ontslagrecht, transitievergoeding, de flex bepalingen en de aanpassingen in de WW. Arjan Aarts, vakbondsconsulent bij CNV Vakmensen zal informatie verstrekken over de veranderingen die doorgevoerd worden. De informatieavond wordt gehouden op donderdag 8 oktober om 20.00 uur in de Exoduskerk, Dorpsweg 97. Iedereen, ook niet-leden, zijn welkom. Deelname aan deze bijeenkomst is gratis. Wel graag per e-mail aanmelden: p-bolkenbaas@kpnplanet.nl

Knutselen De Zwaluw

Woensdag 14 oktober is er een knutselmiddag voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar. De middag begint om 14.00 en is om 15.30 afgelopen. Entree € 2,-, inclusief een snoepje en wat te drinken. De bingo wordt gehouden aan de Sperwer 55.

STELLENDAM

Verkoop kibbeling en lekkerbekjes

Zaterdag 10 oktober is er kibbeling- en lekkerbekjesverkoop op het Oranjeplein van 8.00 tot 14.00 uur. De opbrengst is bestemd voor de Stichting Stéphanos. Deze organisatie werkt onder weeskinderen in Malawi en Zambia. De vis wordt geleverd door Vishandel Sperling.

Inloop Caleido

Vanaf oktober zal inloop Caleido ook geopend zijn op de dinsdag. Elke dinsdag en donderdag bent u van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom voor ontmoeting, kopje koffie, creatieve activiteiten, tuinwerkzaamheden, lunch, enz. Er is ook een vraag- en aanbodservice, waarbij wordt gekeken naar wat u kunt betekenen voor de ander en wat de ander kan betekenen voor u. Tevens kunt u er terecht voor het inleveren van uw nette en gewassen kleding. De kleding is bestemd voor een goed doel. De inloop wordt gehouden in 'De Rank' aan de Bosschieterstraat 2.

Onbezorgd ouder worden, hoe doe je dat?

Veel belangstelling tijdens het Ouderenevent in het Diekhuus. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – In het Diekhuus in Middelharnis vond vorige week dinsdag het ouderenevent 'Onbezorgd Ouder Worden' plaats. Een veelzijdig programma kwam daarbij aan bod, met allerlei aspecten die met ouder worden te maken hebben. Verschillende sprekers in de Rabobankzaal plus een infomarkt in de gang van het Diekhuus reikten de oudere bezoekers, die in groten getale waren gekomen, een veelheid aan informatie aan waar ze hun voordeel mee kunnen doen.

Door Hans Villerius

Onbezorgd ouder worden, als de behoefte aan zorg toeneemt maar de ouderenzorg versoberd wordt en de meeste zorg thuis verleend moet gaan worden, hoe moet dat, hoe gaat dat, wat komt daarbij kijken? Het noopt tot nadenken, zeker in een tijd waarin de vergrijzing toeneemt, legde organisator Christa van Dieren uit. Zo is er een serie bijeenkomsten ontstaan, speciaal voor ouderen, waarin over deze vragen wordt nagedacht. Tijdens de bijeenkomsten vorige week dinsdagmiddag en dinsdagavond in het Diekhuus stond het thema 'Wonen en Zorg' centraal.

Als eerste spreker ging Cor Hameeteman, voorzitter van WMO-adviesraad Goeree-Overflakkee, in op 'Onbezorgd wonen'. "Hoe krijgt u dat voor elkaar? Hoe en met wie regel je dat?" Hameeteman heeft uitgezocht welke mogelijkheden er op het eiland zijn om als (zorgbehoevende) oudere zelfstandig te blijven wonen. Belangrijk is dat daarbij keuzes worden gemaakt, zo gaf hij aan. Wáár wil je wonen: dichtbij je kinderen, dichtbij winkels? Bij het maken van een keuze dienen naast de eigen wensen zeker de eigen mogelijkheden/beperkingen te worden meegenomen. Voor (onbezorgd) wonen hebben senioren op het eiland drie mogelijkheden. Ze kunnen terecht bij een woningbouwvereniging, die woon/zorgcomplexen hebben. Ze kunnen kiezen voor particuliere initiatieven, zoals momenteel de projecten Flakkeehuis en Zorghuys Flakkee worden voorbereid. Of ze kunnen eigen initiatieven ontplooien, zoals een mantelzorgwoning of mantelzorgunit. "Regel het allemaal wel op tijd", zo beklemtoonde Hameeteman.
Op het eiland blijken nogal wat adressen te zijn waar men terecht kan wanneer dingen geregeld moeten worden. Verschillende ondernemers gaven daar dinsdagmiddag uitleg over toen ze als spreker optraden. Leon Blokland bijvoorbeeld, die met zijn bedrijf Zelpro adviseert en ondersteunt op het gebied van (ver)bouw of aanpassing van woningen. Hij ging in op wanneer en op welke wijze je je woning zorgproof kunt maken, hetzij door eenvoudige aanpassingen, hetzij door slimme apparaten aan te brengen, hetzij door toepassing van domotica. "Het is verstandig om hier tijdig mee aan de slag te gaan, als u nog fit bent, want beperkingen komen soms ineens", zo benadrukte ook hij.
Iets anders waarover nagedacht moet worden is wie de bevoegdheid heeft/krijgt om zaken te regelen/te behartigen wanneer je dat zelf niet meer kunt. Hierover sprak Sandra Spoon van Spoon notarieel advies en nalatenschapsplanning. Zij ging in op het nut van de volmacht en van het testament.
Christa van Dieren, van Organieq, ging vervolgens in op de mogelijkheden die zij als professional organizer biedt om te ondersteunen bij allerhande zaken die geregeld of bijgehouden moeten worden, van verhuizing tot administratie en van internetbankieren tot het op orde houden van de e-mailbox. Het is haar professie om flexibel en snel van dienst te zijn, erop gericht dat mensen zo snel mogelijk de draad weer zelfstandig op kunnen pikken wanneer even niet meer lukte.
Ook Adviesgroep De Vogel was met een spreker vertegenwoordigd. Daan Moerkerk ging in op de wijzigingen in de zorgverzekering die de Miljoenennota vorige maand met zich meebracht. "Bij het kiezen van de juiste zorgverzekering willen wij mensen helpen een zo goed mogelijke keuze te maken."
Namens Uitvaartverzorging Kieviet legde Pim Kieviet uit hoe een uitvaart voorbereid kan worden, welke invulling gegeven kan worden aan een afscheidsdienst, welke mogelijkheden er zijn om op te baren, voor rouwvervoer en om het lichaam te bestemmen: begraven, cremeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap. "Voor al deze dingen geldt: denk erover na, stel een wensenlijst samen en geef daarbij aan wat u precies bedoelt, zodat uw wensen niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn en straks anders worden uitgevoerd."
Als laatste spreekster deed Mariët Walter, van Stichting Zijn, uit de doeken voor welk breed aanbod ouderen bij deze stichting terecht kunnen, voor ouderenadvies tot mantelzorgondersteuning, van formulierenbrigade tot de inzet van vrijwilligers. "Onze inzet is om mensen en organisaties te activeren en te verbinden, waarbij iedereen meetelt en meedoet. Om het welzijn in de samenleving te bevorderen, gebruikmakend van de eigen sociale omgeving."

Met tussendoor enkele muzikale optredens door Timon en Judith van Dieren op resp. piano en fluit en een bezoek aan de diverse stands over bijvoorbeeld vermogensplanning, thuiszorg of relatiebemiddeling was er voor de ouderen van het eiland heel wat informatie verkrijgbaar en hadden ze een gezellige middag.
"We zijn een heleboel te weten gekomen, dingen waar we echt wat mee kunnen en anders nooit hadden geweten", zo reageerde een echtpaar desgevraagd. "We zijn blij dat deze bijeenkomsten georganiseerd worden!"

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 30 september 2015 hebben de teams van de basisscholen Eben Haëzerschool uit Goedereede-Havenhoofd en de Prins Mauritsschool uit Dirksland een prachtige dag beleefd, waar ontmoeting, inspiratie, maar zeker ook professionalisering centraal stond. Beide scholen, die landelijk erkenning kregen voor het behaalde resultaat van hun ontwikkeltrajecten met School aan Zet (www.schoolaanzet.nl), ontvingen deze dag een fantastische masterclass over de zeven eigenschappen van Stephen Covey. In de morgen werden de teams van beide scholen diepgaand meegenomen in het gedachtegoed van Stephen Covey door één van de experts van School aan Zet, Wijbe Douma. Van het 'pro-actief' zijn tot en met 'de zaag scherp houden' werden met voorbeelden en werkvormen uitgediept. In de middag zijn de teams creatief aan de slag gegaan met de zeven eigenschappen, onder inspirerende leiding van beeldend kunstenaar Mirian Zimmerman. Zo kon de opgedane kennis meteen in de praktijk worden gebracht en hebben de teams op een bijzondere manier kunstzinnig samengewerkt in de heerlijke omgeving van tuincafé 'De Overkant' in Ouddorp.

VBGO Najaarsborrel in Duitse sfeer

GOEDEREEDE – Naar goed gebruik hield de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee donderdagmiddag 1 oktober haar jaarlijkse Najaarsborrel. Evenals vorig jaar waren de eilandelijke ondernemers hiervoor te gast in Hotel-restaurant De Gouden Leeuw te Goedereede. Een prachtige sfeervolle ambiance om te netwerken en de collegiale banden aan te halen. Dit onder het genot van een uitstekende culinaire verzorging door uitbater Christoph Röder en zijn mensen. Daarbij eerde Röder zijn geboorteland Duitsland door zijn gasten te voorzien van hapjes, drankjes en bediening in Duitse sfeer. En omdat het fraai najaarsweer was, met een laagstaande middagzon die de prachtige gevels aan de zuidzijde van de historische haven in warme gloed zette, werd het ondernemersevent buiten gehouden, op het terras aan de Markt. Veel ondernemers maakten weer van de gelegenheid gebruik om elkaar zo, in ongedwongen sfeer, te ontmoeten én wellicht tot zaken te komen.

Tekst en foto's: Hans Villerius

'Onderwijs is van belang voor innovatieve ondernemers'

Het promotieteam Goeree-Overflakkee is een voorbeeld van verbinding tussen onderwijs, overheid en ondernemers.

MIDDELHARNIS – Silicon Valley, dat associeer je direct met computers. Rotterdam met de haven. En Eindhoven met licht. Maar hoe zit het met Goeree-Overflakkee? Wat is – met een duur woord – de propositie van ons eiland? Duurzame energie, misschien? Visserij? Agricultuur? Of nog wat anders, iets wat we nog helemaal niet weten? "Het begint bij een keuze", zei Mike Dreisch, secretaris van de Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee (FOGO), tijdens de derde TechNet-bijeenkomst, vorige week woensdag in Middelharnis. "Zet jezelf goed neer. Dat geeft ook trots bij de bewoners. Ze gaan pronken met hun omgeving."

Door Kees van Rixoort

Met alleen een 'propositie' red je het niet. Volgens Dreisch is ook innovatie nodig. "Het modernste vissersschip ter wereld is hier ontwikkeld. Alles is slimmer gemaakt", gaf hij er meteen een eilandelijk voorbeeld bij. Maar er moet meer gebeuren. "Daarbij heeft het onderwijs een duidelijke rol. Het kan vandaag beginnen. Zo is het in Silicon Valley ook gegaan. We moeten vroeger met Engels beginnen en patenten creëren. Daar heb je meer hoogopgeleide mensen voor nodig." Dat was een boodschap die goed paste bij wat TechNet wil: meer verbinding creëren tussen ondernemers, onderwijs en overheid, de drie o's.

Volgens de FOGO-secretaris is het eenvoudig: propositie, een betere concurrentiepositie, meer productie, hogere salarissen, meer banen en meer welvaart hangen met elkaar samen. Dit geheel is bovendien een goed wapen tegen demografische krimp, dat toch een beetje als een zwaard van Damocles boven de regio hangt.

Jong Ondernemen

De TechNet-kring Goeree-Overflakkee had Mike Dreisch niet voor niets uitgenodigd. Hij is ook coach van een groepje havo-leerlingen van de Prins Maurits, die het vak Jong Ondernemen volgen. "Zij zetten een eigen onderneming op. Het start met een goed idee. Dan schrijven ze een ondernemingsplan en verkopen ze aandelen. Het gaat draaien. Deze jonge mensen zijn echt aan het ondernemen."

Tijdens de bijeenkomst waren er twee vmbo-leerlingen van de RGO, die ook met Jong Ondernemen bezig waren geweest. In hun eigen schoolgebouw – daar kwam de TechNet-kring bijeen – vertelden ze over hun handel in fleecedekens. "We hebben goed verkocht en winst gemaakt", zei de leerlinge die directeur van de onderneming was. "Er gaat natuurlijk ook wel eens wat mis, maar daar leer je van."

Het was een van de best practices die de verbinding tussen de 3 o's concretiseren en die de bezoekers van de bijeenkomst moesten inspireren. Een ander voorbeeld was het promotieteam Goeree-Overflakkee. Dat is van de grond gekomen op initiatief van de gemeente, samen met leerlingen van de Prins Maurits, de RGO, Albeda en Edudelta. Het team is opgezet om de naamsbekendheid van Goeree-Overflakkee te vergroten en meer mensen naar het eiland te trekken. Niet alleen om er te komen recreëren, maar ook om er te wonen en te werken. De leerlingen hebben veel ontwikkeld, waaronder een kaart van het eiland met alle trekpleisters en evenementen, en de campagne om leden van het promotieteam te werven. Doordat de kaart kortingsbonnen van ondernemers bevat, is er een duidelijke link tussen de drie o's.

Álle ondernemers

En zo waren er meer voorbeelden. De TechNet-bijeenkomst trok aardig wat bezoekers, maar de ondernemers waren wel in de minderheid. Vertegenwoordigers van de andere twee o's waren in groteren getale present. De hoop is erop gericht dat meer ondernemers het belang inzien van een betere afstemming met het onderwijs en de overheid. De aanduiding TechNet mag anders doen vermoeden, maar álle ondernemers zijn welkom. Op 16 maart 2016 is er een nieuwe kans. Dan staat er een bezoek bij een eilandelijke ondernemer op het programma.

"Kom uit je hok en zoek elkaar op", zei Adrie Krielaart, regiodirecteur van Edudelta op Goeree-Overflakkee. "Het TechNet-platform wil breed in de samenleving staan." Wethouder Frans Tollenaar, die heel toepasselijk zowel over onderwijs als over economie gaat, onderschreef die boodschap met de woorden: "Verbinding is essentieel." Mike Dreisch voegde daaraan toe dat de FOGO het nu nog druk heeft met andere zaken – bedrijventerreinen bijvoorbeeld – maar straks hét aanspreekpunt is als het onderwijs en de overheid verbinding zoeken met de eilandelijke ondernemers. "Hartelijk welkom."

Kamerkoor Da Lui Cantiamo zoekt leden

OUDDORP - Christelijk kamerkoor "Da Lui Cantiamo", dat betekent 'Van Hem zingen wij' is een vocaal ensemble dat bestaat sinds 2011. Het ensemble bestaat momenteel uit 2 sopranen, 3 alten, 2 tenoren en 2 bassen. Het is een interkerkelijke groep uit verschillende woonplaatsen. De koorleden hebben veel plezier in het gezamenlijk zo mooi mogelijk vertolken van het evangelie. De muzikale leiding is in handen van de enthousiaste en zeer kundige dirigent Jurriën van Kooten uit Stellendam. Het repertoire omvat van klassiek tot en met modern, maar ook de Psalmen, gezangen en geestelijke liederen. Er is medewerking verleend aan diverse uitvoeringen.

Tot voor enige tijd bestond het ensemble uit twaalf leden. Door verschillende omstandigheden is dat ingekrompen naar de huidige omvang. Een groep van negen personen is echter kwetsbaar, zeker als mensen door werk of andere omstandigheden soms niet aanwezig kunnen zijn tijdens repetities of uitvoeringen. Daarom is het koor op zoek naar nieuwe leden. Mensen die graag zingen worden uitgenodigd voor een kennismaking en natuurlijk om mee te zingen. Een geschoolde zangstem is geen vereiste. De repetities zijn op dinsdagavond van 20.00 uur tot 21.30 uur in de Hervormde Kerk aan de Weststraat in Ouddorp. Voor aspirant-leden geldt een wederzijdse proefperiode van vier weken. Na die periode wordt deelname aan het kamerkoor in overleg met de dirigent door beide partijen afgestemd. Belangstellenden zijn dus van harte welkom op dinsdagavond. Voor meer informatie kan er gebeld worden naar: 06-22661064.

Nieuwe cursussen Bureau Jip

DIRKSLAND - In dit nieuwe seizoen heeft Bureau Jip een aantal nieuwe cursussen die juist ook voor volwassenen zijn bedoeld. Hieronder volgt een overzicht:

'De emotionele eter'

Omgaan met stress en ook nog je gewicht beheersen? Ben je al die diëten en afslankpillen zat? Eet je juist te weinig? Wil je graag de regie weer in eigen hand?

Ga ontdekken hoe het is om weer te genieten van een heerlijke maaltijd. In deze tijd vol stress is het zo verleidelijk om gauw, gauw en steeds weer te eten, heel vluchtig, ongezond en zonder plezier.

In een groep van hoogstens zes personen komt men acht keer bij elkaar. De kosten zijn € 160,- voor acht bijeenkomsten (mag in gedeelten betaald worden). En als je iemand meeneemt krijg je 20% korting. De cursussen worden gehouden aan Korteweegje 49, Dirksland. Datum: 20 november 2015 (eerste keer, de andere data worden in overleg vastgesteld).
Opgave bij Elly van Driel, 06-48734230 of elly@bureaujip.nl

'Cursus gescheiden opvoeden'

Na een scheiding wil je de kinderen weer een fijn gezinsleven bieden. Dat vraagt een omschakeling van jou en de andere partijen. Zo'n omschakeling is vaak best lastig en daarbij kun je de hulp van Bureau Jip inschakelen. In de training 'Gescheiden opvoeden' geven Bureau Jip en de andere groepsdeelnemers je handvatten, waarmee je gemakkelijker het verleden los kunt laten, de andere ouder in zijn of haar waarde kan laten en je je alleen of samen met je nieuwe partner en de kinderen kunt richten op de toekomst.
Tijdens de cursus krijg je praktische oefeningen van de coaches. Het effect van deze oefeningen bespreek je met de andere ouders en je praat met elkaar over opvoeden en scheiden. Tijdens elke bijeenkomst richten we ons op een bepaald onderwerp. Bijv. kinderen en echtscheiding, positieve communicatie, signalen van kinderen herkennen en begrijpen, het samengestelde gezin.

Voor wie is deze lotgenotencontactgroep?

Deze is voor alle gescheiden ouders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en in samenwerking met lotgenoten bereid zijn met enige zelfreflectie te komen tot nieuwe inzichten en gedrag.

Datum: 22 oktober 2015, 20.00 uur (de andere 3 keer in overleg). Plaats: Korteweegje 49, 3247 BH Dirksland. Kosten € 80 euro, ex-paren en partners krijgen 20% korting. Opgave via de mail: info@bureaujip.nl

Bingo levert € 3500,- op voor KiKa

SOMMELSDIJK - In het nieuwe Prieel van De Staver heeft KiKa, met medewerking van De Staver, een superbingo georganiseerd voor KiKa. De bingo heeft het mooie bedrag opgeleverd van € 3500,-. "Het is een superbedrag", volgens KiKa-ambassadeur Cees Witte, die nu zelf aan het revalideren is. Volgend jaar gaan De Staver en KiKa opnieuw een actie organiseren voor KiKa.

Verkoopkar voor goede doelen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ook dit jaar stond er in de polder tussen Goedereede en Stellendam een verkoopkar. Passanten konden hier onder andere zelfgemaakte jam, aardbeien op sap, zelfgebakken cake en koekjes kopen. De verkoop heeft tweeduizend euro opgebracht. Het bedrag wordt geschonken aan Hospice Calando, Oase te Ouddorp en aan Eleos. Ook voor het komende seizoen zijn er weer plannen voor een verkoopwagen. De organisatie bedankt alle kopers van de producten.

OOLTGENSPLAAT – Mede dankzij het mooie weer, is het evenement 'Palingroken voor KiKa' succesvol verlopen.

Het evenement werd gehouden op de Galathese haven, ook wel Sluishaven genoemd. Gerard van Houwelingen uit Papendrecht en mede-organisatoren, Niels en Hanna IJzerman, Hans Bal van Paviljoen 'Sluishaven' en Piet Platteeuw, mochten het mooie bedrag van € 883.50,- overhandigen aan Kees Witte, ambassadeur van KiKa. Alle standhouders worden bedankt dat ze hun complete opbrengst aan KiKa hebben geschonken.

De zieke 4-jarige Pheline Theunisse uit Dordrecht overhandigde de 1e prijs, een mooie grote wedstrijdbeker, aan de winnaar, de heer Dirk Preesman, die met zijn gerookte paling de hoofdprijs in de wacht sleepte.

Nadat om ongeveer 18.00 uur de prijzen waren uitgereikt en iedereen was bedankt, kon er genoten worden van een heerlijke BBQ met live muziek, wat een welkome afsluiting was, volgens de organisatie. Een complete foto-presentatie is te vinden op www.facebook.com/palingroken voor kika