info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

15 november 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 15 november 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Haringvlietsluizen Rijksmonument

Minister Jet Bussemaker overhandigt het bordje en de aanwijzing tot monument aan directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat.  

STELLENDAM – Grachtengordel, Rijksmuseum, Sint-Jan. Aan dit illustere rijtje Rijksmonumenten, slechts drie voorbeelden uit een enorme lijst, zijn gisteren, 14 november, de Haringvlietsluizen toegevoegd. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam speciaal naar het kantoor van Rijkswaterstaat naast het complex om de aanwijzing als beschermd monument en het bijbehorende bordje te overhandigen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De aanwijzing van de Haringvlietsluizen als monument komt 45 jaar na de officiële opening voor het wegverkeer door koningin Juliana en minister Willem Drees jr. Dat was op 15 november 1971, vijftien jaar nadat de bouw van het sluizencomplex was begonnen. Gisteren kregen de bezoekers van de feestelijke bijeenkomst historische beelden te zien van die opening – een oude bus bracht de koningin en de minister vanuit Hellevoetsluis naar de sluizen – en van de jarenlange werkzaamheden die daaraan voorafgingen.

De Haringvlietsluizen behoren tot een dertiendelig ensemble, dat na de watersnoodramp van 1953 is gerealiseerd om het land te beschermen tegen de zee. Daarnaast had de aanleg een veel betere ontsluiting van de eilanden in de zuidwestelijke delta tot gevolg, en de aanwezigheid van zoet water voor de land- en tuinbouw.

Huzarenstukje

Architectuurhistorica Jacqueline von Santen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertelde het verhaal over de bouw van de Haringvlietsluizen in kort bestek. "Men bouwde vanuit een bouwput op open zee. Een huzarenstukje", aldus Von Santen, die ook het fenomeen van de nabla-liggers aansneed. "Liggers in de vorm van een nabla, een Egyptisch snaarinstrument, en omgekeerd een delta."

Lees verder op pagina 6

Aantal slachtoffers in verkeer blijft stijgen

GOEREE-OVERFLAKKEE- Bij het aanbieden van de Verkeersveiligheidsmonitor 2015 stelt het college van b. en w. dat dit registratie-document over enkele jaren een belangrijk richtinggevend hulpmiddel wordt voor het gemeentelijk verkeersveiligheidsbeleid. Hoewel de registratie na 2014 sterk is verbeterd en de monitor 2015 een realistisch beeld geeft van de verkeersveiligheid op Goeree-Overflakkee is het nog niet raadzaam jaarcijfers met elkaar te vergelijken en daaruit conclusies te trekken. De enige overeenkomst betreft het aantal verkeersdoden. En niet het aantal ongevallen dat heeft plaatsgevonden.

Door Jaap Ruizeveld

In 2015 waren er 70 personen bij een verkeersongeluk betrokken. Kijkend naar 2014 (toen 48) is het aantal slachtoffers in het verkeer dus verder toegenomen naar 70. Een direct aanwijsbare oorzaak voor deze stijging is niet gegeven. In algemener zin wordt gesteld dat de rijsnelheid een belangrijk aandachtspunt is en dat bestuurders zich tijdens het rijden vaak met andere zaken bezig houden. Dit leidt tot onoplettendheid en of inschattingsfouten. De vier dodelijke slachtoffers in 2015 vielen op de Kabbelaarsbank/Ouddorp, in de polder op de Philipshoofjesweg, de Tilsedijk tussen Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel en op rijksweg N59.

Geen black spots

Nagegaan is of er concentraties van ongevallen zijn. Dit blijkt niet het geval. De ongevallen zijn verspreid gebeurd over heel het eilandelijk gebied. Uit de monitor zijn geen zogenaamde black spots naar voren gekomen. Belangrijk aandachtspunt is de kruising Rottenburgseweg/Doetinchemstraat in Middelharnis waar regelmatig ongelukken met vaak materiële schade plaatsvinden. Deze kruising zal in het VCP Middelharnis-Sonmelsdijk op veiligheid en vormgeving worden onderzocht.

2 / 22

Agenda

Woensdag 16 november

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 16.30 uur.
MELISSANT – Koffieochtend in De Melishof. Aanvang 10.00 uur. Info: 0187-602411.

Donderdag 17 november

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.
DEN BOMMEL – Bingo in de Bommelstee voor 55+-ers. Aanvang 14.00 uur.

Vrijdag 18 november

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OUDDORP – Tabletcafé, van 15.00 tot 16.30 uur in de bibliotheek.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 19 november

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
HERKINGEN – Wintermarkt, van 10.00 tot 15.00 uur in Ons Huis.
HERKINGEN – Najaarsverkoping zendingsvereniging, van 10.00 tot 13.30 uur in het zaaltje achter de kerk, Onderlangs 6.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Koor- en samenzangavond in kerk Ger. Gemeente. Aanvang 19.30 uur.
OUDE-TONGE – Verkoping in gebouw van de HHG aan de Lindelaan 4. tussen 9.00 en 13.00 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Sinterklaasintocht, vanaf 14.00 uur in de haven.
STELLENDAM – Om 13.00 uur komt Sinterklaas aan in de oude haven.

Woensdag 23 november

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 16.30 uur.

Donderdag 24 november

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND – Ouderendag van Stichting Bejaardenwerk Dirkland. Opgeven via Geldershof 0187-602055.
GOEDEREEDE – Verenigingsgebouw Oostdam. Goeree Creatief. Een ieder is welkom met zijn of haar werkstuk, breien, haken of ander werkstuk. Tussen 19.00 en 22.00 uur. Elke vierde donderdag van de maand.
OUDDORP - Bijeenkomst over mediawijsheid voor ouders van kinderen van 0-4 jaar. Vanaf 19.30 uur in de bibliotheek. Aanmelden op www.leerenbeleef.nl.
OUDDORP – Winterfair in de Vliedberg van 15.00 tot 20.30 uur. Gratis toegang.

Vrijdag 25 november

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.

'Zeg nee tegen gifstof alcohol'

Kinderarts Marieke Bax van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Grappig, hoor: een peuter die een slok neemt uit het bierflesje van zijn opa. Maar pas op. Alcohol is een grote boosdoener, een regelrechte bedreiging voor het lichaam, zeker als dat nog jong en volop in ontwikkeling is. De leeftijdsgrens die geldt voor het mogen kopen van alcohol, 18 jaar, is goed. Maar ook hypocriet, vindt kinderarts Marieke Bax. "De hersencapaciteit ontwikkelt zich tot 23, 25 jaar." Over de gevaren van alcoholgebruik geeft ze op 17 november een lezing in Het Diekhuus. Dit in samenwerking met de Moedige Moeders. De avond begint om 20.00 uur.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Marieke Bax is kinderarts in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, waar sinds eind 2014 een alcoholpoli is gevestigd. De poli is opgezet naar het voorbeeld van de Delftse polikliniek voor Jeugd en Alcohol, inclusief het systeem van nazorg – met onder andere een nacontrole binnen zes weken – dat daar is ontwikkeld voor jongeren die in het ziekenhuis zijn gebracht met een alcoholvergiftiging. Naast Marieke Bax verleent ook kinderpsycholoog Thijs van Dijk van Lucertis zorg in de alcoholpoli van het Dirkslandse ziekenhuis.

Verontrustende cijfers

Tussen januari 2014 en augustus 2016 zijn in totaal 56 jongens en meisjes in de leeftijd van 13 tot 18 jaar met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht. Verontrustende cijfers, vindt kinderarts Bax. "Dat is er één in de twee weken. Er zitten vier kinderen van 13 jaar tussen, allemaal meisjes. In totaal gaat het om 55 procent jongens en 45 procent meisjes. De meeste komen van Goeree-Overflakkee: 28 van de 56. Van Voorne-Putten kregen we er 20 en de rest is afkomstig van Schouwen-Duiveland."

Marieke Bax gebruikt het woord alcoholintoxicatie, wat zoveel betekent als vergiftiging door alcoholgebruik. In de volksmond hebben we het over comazuipen of binge drinken. Dan blijft het dus niet bij één glas bier, Bacardi ("zeer populair"), shotje of zoete, verraderlijke mixdrank. Een vergiftiging ontstaat doorgaans vanaf een promillage van 1,5. Ter vergelijking: een jeugdige mag bij 0,2 procent niet autorijden en een volwassene mag dat niet vanaf 0,5 procent.

Effect onvoorspelbaar

Stevig alcoholgebruik dus. Bij hoeveel glazen het mis gaat is echter moeilijk vast te stellen. "Het effect van alcohol op een lichaam in ontwikkeling is onvoorspelbaar. Wat je vaak hoort is: ik had niks door en boem, het was gebeurd", zegt Marieke Bax, die eraan toevoegt dat dit een gevolg is van de nog niet afgeronde neurologische ontwikkeling. "Volwassenen merken het eerder, maar bij jeugdigen werkt het 'registratieorgaan' nog niet goed. Dan komen er geen uitwendige signalen en kan het in één klap mis gaan. Dat maakt het zeer zorgelijk. Andere factoren die meespelen zijn of je gewerkt hebt en moe bent, of je hebt gegeten en of er andere middelen zijn gebruikt. Bij een 13-jarige kan één glas al genoeg zijn."

Een opvallend gegeven uit de cijfers van januari 2014 tot augustus 2016 is verder dat het drinken vooral buiten op straat of bij vrienden gebeurt. Slechts 7 van de 56 vergiftigingen vonden hun oorsprong in een horecagelegenheid. Het is duidelijk dat 13- tot 18-jarigen de alcohol niet in de winkel kopen, maar dit laten doen door vrienden. Soms krijgen ze het zelfs van ouders of andere familieleden. De conclusie van Marieke Bax: "Het verhogen van de leeftijdsgrens van 16 tot 18 heeft niets opgelost. Het effect van die maatregel is nul."

Spannende situaties

Alcohol is een gifstof. Mensen kunnen eraan overlijden, al is dat in de Dirkslandse alcoholpoli nog niet gebeurd. Wel is het soms nodig iemand met spoed naar de intensive care in het Sofia kinderziekenhuis te brengen. "Je maakt echt spannende situaties mee. Als medicus sta je eigenlijk met de handen op je rug bij een alcoholvergiftiging. Lage temperatuur, tot wel 33,9, lage bloedsuiker, lage bloeddruk – artsen weten wel hoe ze dit moeten oplossen, maar door de alcohol is het lichaam voor een groot deel resistent voor interventies. Dat maakt alcohol zo'n gruwelijke gifstof. Echt een griezel."

De gifstof, zo zullen de bezoekers van de Moedige Moeders-avond in Het Diekhuus te horen krijgen, zorgt in de eerste plaats voor hersengebreken. Daarnaast tast alcoholgebruik nierfuncties en leverfuncties aan. Kinderarts Bax spreekt over "aanwijsbare problemen voor de toekomst" van jeugdigen die zich te buiten gaan aan alcoholgebruik. Denk aan geheugenproblemen en problemen op school. "Heel eng is ook dat meisjes die alcohol drinken een gemakkelijke prooi zijn voor seksueel misbruik."

Wees bewust

De boodschap van Marieke Bax is daarom: zeg nee tegen alcohol als je nog geen 18 bent. Wees bewust van de gevaren, ook als opa zijn kleinkind een slok laat nemen uit zijn bierflesje. En ook als je boven de 18 bent. Zeker als de hersencapaciteit nog volop in ontwikkeling is. "Het is heel belangrijk dat iedereen doordrongen is van de gevaren."

Edudelta College Middelharnis gaat voor gezondheid en bewegen

Esli van Eekelen van Sport team GO(midden) overhandigt het certificaat aan Dhr. Mulder, Mevr. Leijten, Dhr de Ridder & Dhr. Prins van het Edudelta College Middelharnis.

MIDDELHARNIS - Na afgelopen jaar het certificaat 'Gezonde kantine' te hebben ontvangen, is ook het certificaat 'Sporten en bewegen' binnen voor het Edudelta College Middelharnis. Dit certificaat is een onderdeel van " Het gezonde school certificaat". Dit certificaat staat voor het streven naar een actieve levensstijl waarbij sporten en bewegen centraal staat met daarbij aandacht voor gezonde voeding.

Het Edudelta College staat voor goede kwaliteit van de lessen L.O. (Lichamelijke Opvoeding) met daarbij aandacht voor sportieve activiteiten in en buiten school. Samen met de inzet van verenigingen, JAC en Sport team GO tijdens sportdagen en sportactiviteiten, probeert het Edudelta College leerlingen aan te sporen om meer in beweging te komen. Tijdens sportdagen en sportmiddagen wordt er al samengewerkt, het Edudelta College hoopt dit in de aankomende jaren te behouden en verder uit te breiden.
Naast de leerlingen zijn er ook voor docenten activiteiten om in beweging te komen. Gedurende het schooljaar zijn er sportmiddagen voor docenten waarbij verschillende sporten aan bod komen. Deze middagen staan onder leiding van de L.O. docenten.

Esli van Eekelen van Sport team GO(midden) overhandigt het certificaat aan Dhr. Mulder, Mevr. Leijten, Dhr de Ridder & Dhr. Prins van het Edudelta College Middelharnis. (foto)

'Meedoen is belangrijker dan winnen'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zoals we al verschillende keren in deze krant hebben geschreven over het Groot Dictee geldt voor dat 'Meedoen belangrijker is dan winnen'. Al is natuurlijk winst in een categorie wel meegenomen.

Door Adri van der Laan

Het is een intussen traditie geworden in de maand november: Het Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Volgende week donderdag 24 november zal een groot aantal deelnemers aan het dictee weer het hoofd buigen om een klein aantal zinnen foutloos op papier te krijgen. Toen ik een paar jaar geleden na lang aarzelen voor het eerst deelnam aan het Dictee dacht ik niet dat ik een hoge prestatie zou leveren. En die verwachting kwam uit. De tweede keer - vorig jaar - was het Dictee volgens de routiniers wel heel erg moeilijk. Vooral in vergelijking met de dictees van voorgaande jaren. Toch viel mijn resultaat mee, het zat iets onder het gemiddeld aantal fouten van mijn mede-dicteeschrijvers en dat leverde toch wel wat voldoening.

In gesprekken met de organisatie van het evenement komt tussen de regels door steeds naar voren 'meedoen is belangrijker dan winnen'. En dit is zo. Een aantal jaren geleden was ik niet zo gecharmeerd om mee te doen aan het Dictee. Het leek me saai en deed me herinneren aan de dictees van de lagere school. De spelling was toen voor mij niet zo'n groot probleem. Mijn grootste zorg betrof het dictee enigszins netjes in te leveren, want het schrijven met een in inkt gedoopte kroontjespen was voor mij als linkshandige geen geringe prestatie.

Met de balpen die volgende week donderdag wordt gebruikt behoort bovengenoemd probleem tot het verleden. Toch kan ik het motto van 'meedoen is belangrijker dan winnen' wel onderschrijven, al zou ik natuurlijk wel bij de eerste tien willen eindigen. De ervaring van anderen is dat het meedoen aan het Groot Dictee óók verrassend gezellig is. Allereerst is er de spanning voor de eerste regel wordt voorgelezen en vervolgens word je gegrepen door het verhaal en verrast door de moeilijke woorden die er bestaan. Van sommigen heb je geen idee hoe je ze schrijft. Een andere verrassing is dat je plotseling gaat twijfelen over hoe je 'gemakkelijke' woorden ook al weer spelt.

Na het dictee volgt de ontlading en samen met je medeschrijvers bespreek je het Dictee. Ondertussen wordt er natuurlijk genoten van de gezellige sfeer, geholpen door de hapjes en drankjes. En dan natuurlijk de einduitslag. De correctoren hebben hun werk gedaan en je krijgt het Dictee weer terug. Gelukkig anoniem! Alleen de winnaars in de verschillende categorieën worden bekendgemaakt. Maar die zijn dan ook apetrots. Trots was ik ook toen ik twee jaar geleden ontdekte dat ik maar 35 fouten had….

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 24 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement regelmatig over het dictee. Het Groot Dictee Goeree-Overflakkee 2016 vindt plaats in de aula van de Prins Maurits, aan de Koningin Julianaweg 57 in Middelharnis. De zaal is open vanaf 19:00 uur. U kunt zich inschrijven door een mailtje te sturen naar rotaryclubgoereeoverflakkee@gmail.com. Deelname kost € 15,- aan inschrijfgeld en daarnaast verwacht men van de deelnemers een bedrag van € 20,-- als bijdrage voor het goede doel. U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL97RABO0341620475 (ten name van Rotaryclub Goeree-Overflakkee, o.v.v. Groot Dictee) of contant betalen aan de zaal.

Bingo O-G-O

SOMMELSDIJK - Vrijdag 25 november is er weer bingo om 19.30 uur in het wijkgebouw de Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 19.00 uur en de koffie/thee is gratis. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6.50 per ronde totaal. Daarnaast zijn er 9 extra prijsjes en in de pauze 2x een extra ronde van € 1.00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Rectificatie kerkdienst

OUDE-TONGE – In Eilanden-Nieuws van vrijdag 11 november werd een kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente in Ouddorp aangekondigd voor donderdag 17 november. Maar dit was niet correct. Het gaat om een kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente in Oude-Tonge. Deze dienst van a.s. donderdag begint om 19.30 uur en de voorganger is ds. C.J. Meeuse.

"De Haringvlietsluizen horen bij onze identiteit..."

Vervolg van de voorpagina

"Nederland is water en waterveiligheid. Dat zit in ons DNA", zei minister Jet Bussemaker, die een indrukwekkend betoog hield over veiligheid en identiteit. Toen ze de aanwijzing als erfgoed van nationaal belang en het markeringsbordje tevoorschijn haalde om aan Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, te overhandigen, zei ze tegen hem: "Nu moet je nóg beter zorgen voor de Haringvlietsluizen."

Een trotse Dronkers memoreerde dat de Deltawerken drie jaar geleden al tot de meest prestigieuze waterbouwwerken ter wereld zijn uitgeroepen. "Reden genoeg om er zuinig op te zijn."Hij vergeleek de Haringvlietsluizen met stormvloedkeringen als de Oosterscheldekering en de Maeslantkering, die hij omschreef als 'luxepaarden', tegenover het kersverse Rijksmonument dat als kraan van Europa dagelijks in beweging is. Dronkers keek ook vooruit naar 2018, wanneer de sluizen op een kier gaan en alsnog een soort stormvloedkering worden.

Vertegenwoordigers van de gemeenten Hellevoetsluis en Goeree-Overflakkee, die ongeveer evenveel van het sluizencomplex tot hun grondgebied mogen rekenen, waren aanwezig om de feestelijke bijeenkomst op te luisteren. Voor Goeree-Overflakkee waren dat burgemeester Ada Grootenboer en wethouder Gerrit de Jong. "De Haringvlietsluizen horen bij onze identiteit. Een mooi object in onze gemeente dat we graag willen delen met meer mensen", aldus de burgemeester. Wethouder De Jong zei kansen te zien voor een vernieuwde Haringvliet Expo in combinatie met recente ontwikkelingen als de vestiging van een restaurant en de zeehondenopvang A Seal en als onderdeel van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Wie weet herleven ooit oude tijden toen, tijdens en vlak na de bouw van de Haringvlietsluizen, de Expo 150.000 bezoekers per jaar trok en Spido vanuit Rotterdam dagtochten organiseerde om de aanleg van dichtbij te bekijken.

Bingo SVIK

DIRKSLAND - Stichting SVIK organiseert op donderdag 17 november een bingo in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Schuurverkoop

NIEUWE-TONGE - Zaterdag 19 november van 10.00 tot 16.00 uur is er schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit Grootmoederstijd: emaille, zink, keulse potten, fornuizen en nog veel meer. Gratis koffie of thee. De verkoop wordt gehouden aan de Groeneweg 35 bij Nieuwe-Tonge. Meer info: 0187-651638.

Eilandmarketing, de stand van zaken, deel 2
Schoolgaande jeugd promoot Goeree-Overflakkee

V.l.n.r. Adrie Krielaart, Maureen van Leeuwen en Pieter Brandwijk. Maureen van Leeuwen: "We denken eraan om in 2017 ook het basisonderwijs te gaan betrekken bij Eilandmarketing. Scholen die geïnteresseerd zijn kunnen zich bij mij melden."

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ooit zijn de agrarische school en de ambachtsschool tot stand gekomen met medewerking van agrarische en technische bedrijven die baat hadden bij goed opgeleid personeel. Daarna groeiden onderwijs en ondernemers langzaam maar zeker uit elkaar. Maar aan die gescheiden werelden is een eind gekomen. Onderwijs en ondernemers werken weer nauwer samen. En de derde o, de overheid, doet volop mee. Dat is bijvoorbeeld te zien bij Eilandmarketing.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

"De verbinding van de drie o's is belangrijk. We wilden vanaf het begin ook nadrukkelijk het onderwijs betrekken bij Eilandmarketing", zegt Maureen van Leeuwen, die zich in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee met Eilandmarketing bezighoudt. "Toen het idee ontstond om een promotieteam op te zetten, is er contact gezocht met de CGS Prins Maurits, het Edudelta College, de RGO en het Albeda College. Dat was in december 2014. We hebben er met elkaar over doorgepraat en dat bleek heel succesvol. Vanuit Eilandmarketing is het goed dat we de jeugd meenemen in het overbrengen van eilandtrots door het promoten van Goeree-Overflakkee. Met het betrekken van het onderwijs bij Eilandmarketing hopen we dat de leerlingen op latere leeftijd minder snel geneigd zijn het eiland te verlaten om elders te gaan wonen. Puur door al vroeg de eilandtrots te ontwikkelen. We willen nieuwe mensen aantrekken en daarbij uiteraard onze huidige bewoners behouden."

De scholen waren direct geïnteresseerd. Adrie Krielaard (Edudelta College): "Wij zagen gelijk een verbinding met ons onderwijsaanbod. Het past perfect in ons profiel toerisme en recreatie en binnen de gedachte dat er meer verbinding tussen de drie o's moet zijn. We moeten af van dat hokjesdenken, je hebt elkaar nodig." Pieter Brandwijk (CGS Prins Maurits): "Door te netwerken, verbinding te maken met je omgeving, werk je aan belangrijke competenties. Dit zie je in de projectlessen van de onderbouw en bij het verrijkingsvak en het profielwerkstuk in de bovenbouw. De maatschappelijke stage bestaat formeel niet meer, maar ook in de vorm van een burgerschapsstage kun je leren en een bijdrage aan je omgeving leveren."

Begin 2015 kreeg het promotieteam vorm in een aantal sessies waarin leerlingen van de vier scholen van alles uitdokterden en ontwikkelden. Promotiemateriaal, een leus, de werving van leden voor het promotieteam – en ga zo maar door. Vanaf het voorjaar ging het promotieteam, dat voor de helft uit leerlingen bestaat, naar evenementen op en buiten het eiland om over Goeree-Overflakkee te vertellen. Inmiddels zijn er bijna 10.000 contacten, die allemaal een nieuwsbrief ontvangen. "We hebben dit jaar ook op de 50-plusbeurs gestaan", zegt Maureen van Leeuwen. "Volgend jaar is het promotieteam iets minder op het eiland te vinden en iets meer op evenementen waar Goeree-Overflakkee nog niet zo bekend is. We denken ook aan Duitsland en België. Ook leuk en leerzaam voor de leerlingen."

De samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers heeft al tot meer geleid dan alleen het promotieteam. Gastlessen, stages en het organiseren van een banenmarkt bijvoorbeeld. En onderzoek: havoleerlingen van de CGS Prins Maurits die onderzoek doen voor het team Eilandmarketing en voor de herinrichting van de aula van het Edudelta College. "Die beweging is echt gaande", zegt Pieter Brandwijk. "Dat is onderwijs in een realistische context. Zo komen leerlingen in aanraking met de echte wereld."

Adrie Krielaart: "Mensen aanspreken is een leerproces. In het begin kan het best spannend zijn. Maar je ziet dat leerlingen het snel oppakken: op onze open dagen melden dezelfde leerlingen zich aan om uitleg te geven aan bezoekers."

Twee trofeeën

Dat de Eilandmarketing van Goeree-Overflakkee, mede door de inzet van de schoolgaande jeugd, niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit het feit dat er twee trofeeën in het gemeentehuis staan. In januari kwam de Citymarketing Award, een publieksprijs, naar Middelharnis en in juni de Citymarketing Trofee, een juryprijs. Een belangrijke reden voor de jury om Eilandmarketing de prijs te geven was dat het onderwijs een actieve rol speelt in de promotie. "De gemeente, ondernemers, de VVV, het onderwijs – alle partijen doen mee en daar maken wij het verschil", aldus Maureen van Leeuwen. "De link met het onderwijs heeft meegeholpen om twee prijzen te winnen. Hoewel het natuurlijk niet in de eerste plaats om die prijs gaat. Waar het om draait is dat we Goeree-Overflakkee op de kaart zetten, zodat het eiland een groeiregio blijft."

Dat is ook weer goed voor het onderwijs, beamen Adrie Krielaart en Pieter Brandwijk. "Als de bevolking krimpt, heeft dat direct gevolgen voor de leerlingenaantallen en komt het volledige onderwijsaanbod onder druk te staan." Daarvan is ook door de promotieactiviteiten van de jeugd voorlopig nog geen sprake.

Kerst-Doelenconcerten Deo Cantemus

ROTTERDAM - Deo Cantemus geeft dit jaar vier uitvoeringen: Twee op een zaterdag: 10 en 17 december (aanvang: 14.00 uur) en twee op een dinsdag: 13 en 20 december (aanvang: 20.00 uur).

De algehele leiding berust niet langer bij Cor de Haan, die dit vele jaren gedaan heeft, doch vanwege zijn leeftijd gestopt is, maar nu bij Hans van Blijderveen, de bekende dirigent van het Krimpens mannenkoor.
Medewerking wordt verleend door het Chr. Gemengd koor 'Asaf' uit Papendrecht; het interkerkelijk koor 'Les Chantres' uit Papendrecht en het Chr. Krimpens Mannenkoor.
Solisten zijn: André de Jager (orgel); Maria den Hertog (mezzosopraan); Noortje van Middelkoop (panfluit); André van Vliet (piano) en het orkest: l'Orchestra Particolare.

Kaarten: € 25.- en 29.- (incl. plaatsbespreking, programmaboekje, garderobe, koffie), kinderen tot 15 jaar € 10.- korting, te bestellen via e-mail: kaartverkoop@deocantemus.nl of tel. 06-43556415/06-40400343.

Zaterdag komt Sinterklaas naar Stellendam

STELLENDAM - Zaterdag 19 november zal Sinterklaas met z'n Pieten Stellendam weer bezoeken.

De Ondernemersvereniging heeft er weer alles aan gedaan om jullie en Sinterklaas met z'n Pieten een gezellige middag te bezorgen. Sinterklaas zal dit jaar welkom geheten worden door Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. De bemanningsleden van de KNRM hebben beloofd Sinterklaas rond 13.00 uur weer veilig in de oude haven van Stellendam te brengen. Muziekvereniging de Hoop zal voor de Muzikale klanken zorgen tijdens de rondgang door het dorp op weg naar het Haegse Huus. Sinterklaas heeft Pieten vooruitgestuurd die komen helpen in de Knutselfabriek, van 2 tot 4 uur vrijdag. Ook zijn er op de scholen weer kleurplaten uitgedeeld die je in de Sint brievenbus bij Plus Tessemaker kan gooien als deze af is. Misschien is er wel een leuke prijs die door Sinterklaas persoonlijk wordt overhandigd. Mocht je geen kleurplaat hebben gekregen of je wil een nieuwe, dan kun je die bij de infobalie van de Plus afhalen. Dit jaar draait het bij de aankomst om letters, nee geen chocoladeletters, maar echte letters. Tot aan de intocht is er een speurtocht uitgezet in Stellendam, de Letterpiet heeft 8 letters verstopt en als je de oplossing weet dan kun je die op je kleurplaat invullen.

Serie Eilandmarketing

Sinds enige tijd zijn de gemeente, verschillende bedrijven en organisaties aan de slag met Eilandmarketing. Er worden initiatieven ontplooid om Goeree-Overflakkee op verschillende manieren 'in de markt' te zetten. In een artikelenserie besteedt Eilanden-Nieuws aandacht aan de ervaringen en de resultaten van Eilandmarketing. Vandaag de tweede aflevering.

Jaarverslag De Boei 2015 toont kwetsbare financiële positie

Stichtingsbestuurvoorzitter Wim Bron.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Inloophuis De boei Goeree-Overflakkee is er trots op dat het al meer dan 10 jaar op dit eiland kan bijdragen aan de psychosociale ondersteuning aan patiënten met kanker en hun naasten en nabestaanden. Door lotgenotencontacten, ontspanning en o.a. themabijeenkomsten, onder leiding van professioneel getrainde gastvrouwen leren onze gasten hun eigen kracht te hervinden. Hun leven weer op te pakken waardoor vaak verwijzing naar het reguliere psychotherapeutische circuit voorkomen kan worden. Dit stelt bestuursvoorzitter Wim Bron in zijn inleiding tot het Jaarverslag 2015 van het inloophuis.

Door Jaap Ruizeveld

"Ook in 2015 is ons werk weer mogelijk gemaakt door de niet aflatende inzet van de coördinator en vrijwilligers die als gastvrouw en coördinator werkzaam zijn. Drie nieuwe gastvrouwen konden worden verwelkomd. Door cursussen en trainingen wordt hun professionaliteit gehandhaafd. Dankbaar zijn wij voor donaties en bijdragen van sponsoren. Helaas blijft de financiële positie erg kwetsbaar. Steeds dreigt een noodzakelijke vermindering van de hoogwaardige en professionelere kwaliteit. Dit door een tekort aan financiële middelen", geeft de bestuursvoorzitter aan.

Nog niet haalbaar

"Plannen zoals uitbreiding van de openingstijden en bijvoorbeeld een inloopavond zijn hierdoor niet mogelijk. Uitbreiding van de activiteiten op de afdeling Oncologie van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland is vooralsnog niet haalbaar. Wij hopen ook de komende jaren de steun van velen te mogen ontvangen om in ieder geval op het huidige niveau te kunnen blijven functioneren", geeft Bron aan.

Brede vrijwillige inzet

Aan creatieve activiteiten en wensen ontbreekt het niet. Zo blijkt uit het jaarverslag. Er is een tevredenheidsonderzoek gehouden onder de gasten. Dat leverde een zeer positieve uitslag op. Er is een haal- en brengservice gestart voor gasten die moeilijk op eigen gelegenheid het Inloophuis aan de Dijkstelweg in Ouddorp (gebouw De Overkant) kunnen bezoeken. Allemaal mogelijk dankzij de inzet van vrijwilligers. Er zijn ver gevorderde plannen om aan het Landelijk Registratie Systeem te gaan meewerken. Ontwikkeld in opdracht van IPSO en in de toekomst verplicht. De geleverde zorg wordt dan meer inzichtelijk. Voorzichtig is ook begonnen, als de patiënt dat wil, met het afleggen van een huisbezoek aan personen die uit het ziekenhuis ontslagen zijn en een drempel voelen om het inloophuis te bezoeken. Dankbaar is het inloophuis met de intensieve contacten met de Stichting Vrienden van De Boei Goeree-Overflakkee. Deze stichting poogt het inloophuis met sponsoractiviteiten te ondersteunen. Samenwerking levert een nieuw communicatieplan en een vernieuwde website op. Dit onder leiding van extern bureau Simester.

Jubileumjaar

In het jubileumjaar 2015 kon door oprichter Marja den Eerzamen, in het bijzijn van veel bezoekers, genodigden en belangstellenden een boom 'ter nagedachtenis' in de tuin bij de Overkant worden geplant. Een activiteit mogelijk gemaakt door een gemeentelijke subsidie. Wij danken, en zijn zeer erkentelijk voor de geweldige en niet aflatende inzet van onze medewerkers, gastvrouwen en coördinator, schrijft Wim Bron.

Gerichte functie

Uit het coördinatoren-jaarverslag blijkt dat 60 verschillende personen het inloophuis bezochten. Als gast en of als belangstellende. Er wordt een breed overzicht geboden van de activiteiten die in 2015 zijn uitgevoerd. Er waren ook zogenoemde verwenmomenten mogelijk. Dit in de vorm van voetmassages verzorgd door pedicures die de opleiding voor oncologie voetverzorging volgden. Gewezen wordt op de functie van de inloopdagen bij De Boei. Een luisterend oor, het opvangen van signalen en het ondersteunen waar mogelijk is. De privacy van de gasten is strikt gewaarborgd. Uitgangspunt is dat de gasten niet als patiënten maar als gasten worden gezien en dat ze niet met medelijden maar met medeleven tegemoet worden getreden. (info@deboeigo.nl)

Verse gebakken vis

NIEUWE-TONGE – Op zaterdag 19 november wordt er door mensen van de Hersteld Hervormde Gemeente weer verse vis gebakken. Vanaf 09.30 tot 12.30 uur kan men voor gebakken schol en schar terecht bij de schuur van de familie van Kempen aan de Duivenwaardseweg 7 in Nieuwe-Tonge.

Gebakken vis kost € 1,- per stuk, 6 voor € 5,- en ongebakken vis kost € 0,50 per stuk. De opbrengst komt ten goede aan de Hersteld Hervormde Gemeente.

Snertloop

MIDDELHARNIS - Zaterdag 19 november kunnen belangstellenden hardlopen en wandelen voor Carina Saarloos, zendelinge in Mali. Na afloop is er voor iedereen een heerlijke kop erwtensoep.

Start wandelaars 5 km 11.30 uur; 10 km 10.30 uur; 15 km 9.30 uur.
Hardlopers 5 km 12.00 uur; 10 km 11.00 uur; 15 km 10.30 uur. Rond 12.30 is iedereen terug voor een kop soep.
Inschrijfgeld: 10 euro per persoon, 5 euro per kind of 25 euro per gezin, alle opbrengst voor het goede doel.
Opgeven bij : leontineverolme@gmail.com

Succesvol Ouddorps marktkraam-concept leidt al tot een tweede vestiging in Tholen

Uitreiking landelijke JMK Blog Award 2016, manager Peter Grinwis, winnares Lesley v.d. Langhuis en eigenaresse Jouw Marktkraam Nederland, Karin Sambrink.

OUDDORP - Het - jouw marktkraam - concept dat op diverse locaties in het land is uitgerold, blijkt een spreekwoordelijk commercieel 'gat in de markt'. Bij het hoofdkantoor in Leeuwarden staan inmiddels tientallen franchisevestigingen geregistreerd en het aantal groeit. Vijf maanden geleden (in juni) opende franchiseondernemer Martin de Berg - in een groot deel van de voormalige ruimte van zijn oude Albert Heijn-vestiging aan de Molenblok in Ouddorp, exclusief voor het eiland Goeree-Overflakkee, ook een fysieke marktplaats. Met succes. De 135 kramen zijn doorlopend verhuurd en inmiddels is, op uitnodiging van de gemeente Tholen in dit Zeeuwse stadje, ook daar een fysieke vestiging opgebouwd en geopend met 100 kramen. Manager Peter Grinwis is aanspreekpunt. Hij runt met een aantal medewerkers de beide locaties in Ouddorp en Tholen.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

"Het concept slaat aan. De omzet verwondert ons. Ook in deze rustige periode van het jaar melden particulieren en bedrijven zich om een kraam te huren. De belangstelling is groter dan wij hadden ingeschat", vertellen De Berg en Grinwis. Daarom wordt ook ingezet op een uitbreiding van de ruimte in Ouddorp met 50 kramen en een 4-tal units van 10-15 m2. Geschikt om wat grotere voorwerpen neer te zetten. Daarmee lijkt de expansiemogelijkheid voor de Ouddorpse franchiseondernemer nog niet uitgeput. Want hoewel hij geen details over de locatie wil noemen, is de komst van een derde vestiging in de regio waarschijnlijk.

Shop in shop

"Er is duidelijk vraag naar dit marktkraam-concept. Het is een shop in shop-gedachte die aantrekkelijk kan zijn voor kleine ondernemers. Zij kiezen voor deze formule omdat de huur van panden in een aantal gevallen een te zware last wordt. Op termijn is dat economisch- en financieel niet meer op te brengen. Een andere groep die interesse toont zijn startende ondernemers. Dit alles naast de blijvende aantrekkingskracht voor particulieren om hun spulletjes te presenteren en te laten verkopen. Te noemen valt ook dat een aantal ondernemers deelname aan het marktplaatsconcept als onderdeel beschouwen van hun marketing. Bijvoorbeeld met de presentatie van out-let artikelen die uit het assortiment of uit hun winkelcollectie zijn gehaald".

In Tholen

"Wij doen het goed in Ouddorp. Dat blijkt uit informatie van de franchisegever in Leeuwarden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat wij gevraagd zijn of wij belangstelling hadden voor ook een vestiging in Tholen. Het gemeentebestuur van dit Zeeuwse stadje had inlichtingen ingewonnen in Leeuwarden voor het opzetten van een marktkraamconcept. Er zijn vervolgens contacten gelegd. Wij vonden snel een geschikt pand (oude supermarktruimte) en ruim twee weken geleden kon de vestiging met 100 kramen al worden geopend.

Succesvol project

Grappig is dat een gemeentelijke functionaris (Economische Zaken) uit Tholen, die hier op het Goeree-Overflakkee woont, een artikel in Eilanden Nieuws had gelezen over "jouw marktkraam" in Ouddorp. Dit succesvolle project wilde hij graag, afgestemd met het lokale bestuur, ook in Tholen laten realiseren", vertellen De Berg en Grinwis. Inmiddels zijn er daar 2 vrouwelijke medewerkers aangetrokken en voert Peter het management. Via de moderne media en gemiddeld 2 keer per week een bezoek, onderhoudt hij de contacten. Over belangstelling is niet te klagen. Uiteraard vanuit de eigen gemeente maar ook nu al kraamhuurders uit Bergen op Zoom en bijvoorbeeld Halsteren. Recent was er in Leeuwarden een landelijke franchisedag waar het marktkraamconcept in al haar facetten en mogelijkheden is besproken. De formule wordt doorontwikkeld en organisatorische details krijgen extra aandacht. Wellicht in de toekomst met nog grotere (XXL) – eenheden.

Drive

Je blijvend in de markt zetten. Dat is de drive van franciseondernemer De Berg. Manager Grinwis wijst daarbij op de service die verleend wordt aan beheerders van webshops die artikelen voor verkoop aanbieden. Men kan die artikelen vervolgens bij ons afhalen en ook betalen. Nog een leuk item was er donderdagmiddag 10 november toen in de Ouddorpse vestiging de prijs werd uitgereikt aan de winnaar van de landelijke JMK-blogwedstrijd. De award 2016 ging naar Lesley v.d. Langhuis uit Hellevoetsluis. Bij de prijsuitreiking door de eigenaresse van JMK (hoofdvestiging Leeuwarden), met als cadeau een bijzondere camera en een 2-weken gratis marktkraam ter verloting) waren ook de grootouders uit Rockanje en vader van Lesley uit Ouddorp aanwezig. Vooral de wijze van schrijven en de betrokkenheid van de vele volgers waren doorslaggevend voor het toekennen van de prijs.

Actie

Er is ook nog een kortingsactie, geeft Grinwis aan. Wie deze novembermaand een kraam huurt voor 5 weken krijgt één week cadeau. Dus 5 voor de prijs van 4. Breng eens een bezoek aan de marktplaats nodigen De Berg en Grinwis uit. Zie dan de attracties in de kramen. Met lokaal, landelijk en zelfs internationaal aanbod. Zoals de Spaanse inbreng via Saskia en Klaas Hameeteman", zegt de franchiseondernemer.

Hoe werkt het?

Heb je spullen die je wilt verkopen? Dan kun je dus jouw eigen marktkraam huren en inrichten. Particulieren betalen 25 euro huur per weekcontract. Men is zelf verantwoordelijk voor de gehuurde stand. Voor bedrijven is de huurprijs 35 euro per week. Bij langere contracten gelden gestaffelde prijzen. De gekochte artikelen worden aan de centrale kassa afgerekend. De volledige verkoopopbrengst is voor de huurder. Binnen 10 dagen na beëindiging van het huurcontract wordt het geld op de account van de huurder gestort. Info op facebook en www.jouwmarktkraamouddorp.nl

Brasserie 't Vingerling in de Lekker500

MIDDELHARNIS - Brasserie 't Vingerling in Middelharnis is voor het eerst bekroond met een vermelding in de Lekker500. Het toonaangevende magazine waarin elk jaar de beste restaurants van Nederland worden opgenomen. Nooit eerder brachten de rapporteurs van Lekker een bezoek aan 't Vingerling, maar afgelopen zomer was het dan zover. Brasserie 't Vingerling is het enige vermelde restaurant op Goeree-Overflakkee.


Eigenaresse Eveline Kern: "Eten bij Brasserie 't Vingerling moet een feestje zijn. De vermelding in de Lekker500 is een bevestiging dat we goed bezig zijn. Ik ben heel erg trots op ons team, want dit hebben we met elkaar weten te bereiken."
Kern was verrast dat haar restaurant dit jaar werd beoordeeld door Lekker. "Het magazine lag al in de winkels, voordat wij het goede nieuws via via te horen kregen. De afgelopen dagen hebben we ontzettend veel positieve reacties ontvangen van gasten en collega's."

Sfeervol uit eten

Eveline Kern is al 25 jaar betrokken bij 't Vingerling. Op 15-jarige leeftijd werkte Eveline al bij haar ouders. Negen jaar later, na haar opleidingen te hebben afgerond en een jaar in het buitenland te hebben gewerkt, kon ze zich volledig richten op 't Vingerling. 'De Bras', zoals dit restaurant in de volksmond ook wel wordt genoemd, is gevestigd aan de sfeervolle haven van Middelharnis. De inrichting van het restaurant is recent vernieuwd, evenals de keuken.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Bingo voor 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 17 november a.s. mee te doen met een bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,00. De bingo wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34.

DIRKSLAND

Start to Swim

Vanaf 14 januari gaat 'Start to Swim' weer beginnen voor mensen die beter borstcrawl willen zwemmen. Bijvoorbeeld voor triatleten die met het zwemonderdeel nog veel tijd verliezen. Het zijn negen trainingen op zaterdagochtend van 07.30 uur tot 08.30 uur in zwembad de Gooye te Dirksland. Aansluitend kunnen de deelnemers gratis meedoen aan de zwemloop van Dirksland op zaterdag 18 maart, waarbij men individueel of met een duo 500 meter zwemmen en 5 kilometer hardlopen aflegt. De kosten voor de 10 trainingen bedragen € 40,-. Maximaal 20 deelnemers. Meer informatie en inschrijving via zwemloopdirksland@gmail.com.

Traditionele Ouderendag

Op donderdag 24 november organiseert de Stichting Bejaardenwerk Dirksland, al weer voor de 28e keer, de jaarlijkse Ouderendag in Zorgcentrum Geldershof in Dirksland. Deze gezellige dag is bedoeld voor alle oudere inwoners uit de dorpen Dirksland, Herkingen en Melissant. De dag begint om 10.00 uur met de opening door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Daarna verzorgt de KNRM een levendig verhaal over het werk van de KNRM, ondersteunt met filmbeelden. Dan is er bingo, vergezeld van een drankje en gevolgd door een broodmaaltijd met soep en kroket. Het middagprogramma begint om 13.15 uur met nog meer bingo en dan start de theatergroep "Mooi Weer " met haar voorstelling , "Waar blijft de tijd". Rond 16.30 uur wordt de dag afgesloten. De kosten van de lunch bedragen € 7,-- per persoon. Gezien de beperking van de zaal, opgeven bij Geldershof via 0187-602055. Let op Vol=Vol.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Schoenendoosactie

De Schoenendoosactie wordt ook dit jaar weer gehouden. In de schoenendoos kunnen we allerlei spulletjes stoppen zoals knuffels, schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. Niet alleen kinderen maar ook tieners en ouderen kunnen een doos versieren en vullen Schoenendozen kunnen tot 18 november 2016 worden ingeleverd bij de Bibliotheek aan de Raadhuisstraat in Ouddorp of bij Fam. Westhoeve, Molentienden 80 te Ouddorp of via de beide peuterspeelzalen en Chr. Basisschool Kon. Beatrix. Ook kunt u inleveren bij de Gereformeerde Kerk Ouddorp, Doopsgezinde Gemeente en de Hervormde Gemeente. Inleveradres voor de Hervormde Gemeente is Raadhuisstraat 9 in Ouddorp. In Goedereede mogen dozen ingeleverd worden in Partycentrum Oostdam tijdens openingstijden (als het licht brandt). Woont u in Stellendam dan kunt u de dozen inleveren bij Profinan Advies Noorthoek, Keijzerstraat 16c. In Middelharnis doet de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt mee en kunt u de dozen inleveren bij de Fam. Vreeke, Oost Krakeelstraat 12 of Fam. Visser, Anna Bijnspad 25 in Sommelsdijk of in de kerk. Voor iedere schoenendoos wordt een bijdrage van € 5,- gevraagd voor transport- en organisatiekosten. Voor informatie wat er in een doos mag en voor het downloaden van o.a. het boy/girl-label kunt u terecht bij www.actie4kids.org of bellen naar de Fam. Westhoeve, telefoonnummer 06-22864506.

MELISSANT

Koffieochtend in Melishof

Woensdag 16 november is er weer een koffieochtend in de Melishof. Deze ochtend staat in het teken van spelletjes met elkaar doen, zoals Rummikub, sjoelen, e.d. Er kan ook zelf een spel worden meegenomen. De aanvang is 10.00 uur en de ochtend eindigt rondo 12.00 uur. De entree bedraagt: € 2,75 dit is inclusief koffie/thee met wat lekkers. Meer info: Dirk Spahr v.d. Hoek, tel 602411.

OOLTGENSPLAAT

Koor- en samenzangavond

Zaterdag 19 november wordt er een Koor- en Samenzangavond gehouden in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Ooltgensplaat, van Weelstraat 1. Het Christelijk Ouddorps Mannenkoor zingt deze avond o.l.v. Dinant Struijk, organist is Willem den Boer. De opening, meditatie en sluiting wordt verzorgd door ds. P.D. den Haan. De toegang is gratis en er wordt een collecte gehouden voor het bouwfonds Ger. Gem. Ooltgensplaat. Aanvang half 8.

Verkoping

Zaterdag 19 november a.s. wordt er een verkoping gehouden in het kerkgebouw van de HHG aan de Lindelaan 4. Verkoop van tweedehandskleding, handwerkartikelen, decoratie, speelgoed, bloemen, groente en fruit, fotokaarten, koekjes, boterkoek en cake. Van bakkerij ten Hove: worstenbroodjes, bolussen en oliebollen. U kunt een mooie boodschappenmand winnen of meedoen met het gewicht raden van een rollade, ook is er gedroogde worst te koop. In de koffiehoek is men welkom voor koffie of thee , ook is er weer verse tomatensoep en broodjes hamburger. De verkoping is tussen 9.00 en 13.00 uur.

OUDE-TONGE

Goederen voor Uzon

Zaterdag 19 november is er een inzameling van goederen voor de zustergemeente van de Hervormde Gemeente Oude-Tonge Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan uw linkerhand waar ons bord aan de weg staat. Van 9.30 uur tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Sint Nicolaasfeest ANBO

Op woensdag 23 november houdt de ANBO Oostflakkee haar Sint Nicolaasfeest in De Grutterswei. De aanvang is 14.00 uur, de zaal is open vanaf 13.30 uur. De kosten voor de middag zijn € 7, -. Er is een muzikale Sint Nicolaasbingo, aan de hand van 'liedjes van vroeger'. Opgave bij Lenie tel. 642590 donderdag 17 november tussen 18.00 en 21.00 uur of per mail anbo.oostflakkee@upcmail.nl

Jeugdmiddag

Op woensdag 16 november is er een Sinterklaasmiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De jeugd is welkom van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen 0187-642514 of Koop en Matty Klos 0187-643622.

Bingo ANBO Oostflakkee

Op vrijdag 25 november is er een grote bingo in het gebouw van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 35. Negen rondes voor € 7, - met gratis koffie en mooie prijzen + extra geldronde voor € 1,-. De zaal is open om 19.00 uur. De aanvang is 19.30 uur. Het is bestemd voor leden en niet-leden.

SOMMELSDIJK

Verkoping

Vrouwenvereniging 'Liefde vindt werk' van de herv. gemeente houdt woensdag 23 november haar jaarlijkse verkoping. Er is deze dag van alles te koop, o.a. handwerkartikelen, kaas, groente en fruit, pannenkoeken, oliebollen, advocaat, (kerst)kaarten enz. U kunt inschrijven op mooie prijzen. De kinderen kunnen enveloptrekken en er zijn leuke, kleine cadeautjes te koop. Elseline Prins is aanwezig met leuke zelfgemaakte knuts(els). Adrie Peekstok kunt u deze dag informeren over de vakantieweken die de Hervormde Vrouwenbond organiseert. U kunt gezellig koffie/thee/fris drinken met iets lekkers erbij. Vita Nova aan de Van Aerssenstraat is geopend van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Creamiddag

Woensdagmiddag 16 november kan de jeugd van 8 t/m 12 jaar weer creatief aan de slag bij Wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk. De dames van de breiclub leren je haken, breien punniken en nog meer. Het begint om 14.00 en is om 15.30 afgelopen. Het kost € 2 inclusief limonade en een snoepje

Bingo

Zaterdagavond 19 november is er bingo bij Wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk. Er worden 8 gewone rondjes, een geldronde en een superronde gespeeld. De inpakpieten hebben zich uitgeleefd op de prijzen. Zaal open 19.30 en aanvang 20.00 uur. Voor iedereen is er een chocoladeletter.

Wintermarkt Nieuw Rijsenburgh

Op woensdag 23 november is er een wintermarkt in de hal van Nieuw Rijsenburgh. Er is van alles te koop en te nuttigen. Kramen met handwerkartikelen gemaakt door de cliënten, bibliotheek met boeken, gebak, snoep, toiletartikelen, zelfgemaakte kaarten, fruit, kaas, tassen, sieraden, handdoeken, plantjes en accessoires voor binnen en buiten en Kika-(kerst)beren. De schildervereniging is tijdens de markt actief aan de slag met hun schilderijen en bij de ingang ontbreekt vers gebakken frites en kibbeling niet. De markt wordt gehouden tussen 10.00 en 16.00 uur.

STELLENDAM

Verkoop

Zaterdag 19 november is er weer verkoop vanuit de container in de tuin bij de Gereformeerde Kerk. De verkoop begint om 10.00 en duurt tot 12.00 uur.

Klazina de Bakker schrijft Flakkeese petuten

SOMMELSDIJK – Welke wederwaardigheden kan een Flakkeese moeder meemaken? Klazina de Bakker heeft ze 'op z'n Flakkees' opgeschreven en gebundeld.

Haar verhalen verschijnen onder de titel 'Flakkeese petuten, beslommeriengen van een huusmoeder'. Ze waren eerder te lezen op haar blog, maar zijn op veler verzoek nu ook op papier beschikbaar.

Klazina schrijft al sinds haar jeugd verhalen en gedichten. De laatste jaren is ze meer in het Flakkeese dialect gaan schrijven, geïnspireerd door alledaagse gebeurtenissen, waarin ze de lezer op humoristische en soms ontroerende wijze weet mee te nemen. "Door mijn petuten op te schrijven, kan ik ze beter onthouden èn relativeren," aldus Klazina.

De verhalenbundel wordt officieel overhandigd op zaterdag 19 november 14.00 uur bij Boekhandel Van der Boom te Sommelsdijk. Hier zal het boekje ook te koop zijn. Andere verkooppunten zijn Kievit Copy & Multimedia te Middelharnis en Klazina's eigen website www.flakkeesepetuten.nl.
Het boek verschijnt onder ISBN978-90-826160-0-2 en kost €9,95

Wethouder Tollenaar bij RTV Slogo

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 17 November van Polivak op RTV Slogo is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met wethouder Tollenaar. In het gesprek wordt er gesproken over actuele onderwerpen zoals de sluiting van het Inspiratiecentrum Brouwersdam en wordt er teruggekeken naar de bewonersavond die onlangs werd gehouden in Ouddorp over de onrust over het bouwen op de kop van het eiland. Ook zijn portefeuillewerkzaamheden komen aan bod en reageert wethouder Tollenaar op de vraag waarom sommige raadsleden hem wantrouwen. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'Programma gemist'.

Fantasy World

SOMMELSDIJK - Fantasy World staat garant voor een 'spetterend concert' in Het Prieel van het Recreatiecentrum De Staver, dat de Koninklijke Muziekvereniging Sempre-Crescendo op 19 november aanstaande gaat uitvoeren. De jeugd zal tijdens dit concert nadrukkelijk voor het voetlicht treden. Het opleidingsorkest en het fanfareorkest zullen zowel individueel als gezamenlijk nummers ten gehore brengen. Op het programma staan onder andere The Witch and The Saint, Lord of the rings en McArthur Park. De aanvang van het concert is 19.30 uur en de toegang is gratis.

Boekenplezier Prins Johan Frisoschool

HERKINGEN - Afgelopen woensdag 9 november heeft schrijver Hans Mijnders de Prins Johan Frisoschool te Herkingen met een bezoek vereerd. Dit was nog naar aanleiding van de boekenmaand en omdat we lezen in Herkingen super tof en belangrijk vinden. De heer Mijnders vertelde hoe hij tot schrijven is gekomen. Dat een brief uit 1998 (hij had hem nog bij zich) de aanleiding was om een verhaaltje op te sturen naar uitgeverij Den Hertog. En dat heeft hij geweten: 38 boeken staan er nu op zijn naam en meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. Veel lezers weet hij te boeien en zo ook in Herkingen. Er werd al een nieuw boek aangekondigd, speciaal voor de jongens! Veel boeken werden aangeschaft en de gelukkige eigenaren zagen hun boek verfraaid worden met een felbegeerde handtekening. "Kortom: een indrukwekkend verhaal en vooral: stimulans voor het lezen van die heerlijke verhalen!" aldus de schoolleiding.

Politieke beschouwing begroting 2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – In onze abonnementen vrijdageditie is zoals gebruikelijk het verslag van de gemeenteraad opgenomen. Omdat de Begrotingsbehandeling 2017 veel artikelen opleverde, is een deel van de politieke beschouwingen in deze dinsdag-editie geplaatst. Veelbelovend en prettig noemde Rein Osinga (fractie VVD) in zijn beschouwing donderdagavond dat de begroting evenwichtig tot stand is gekomen. Dat er nieuwe zaken kunnen worden opgepakt en dat de lokale belastingen zoals afgesproken in het coalitieakkoord slechts trendmatig zijn verhoogd met zelfs een kleine verlaging van de rioolbelasting.

Door Jaap Ruizeveld

Het ambitieuze Smart Water-project een gedurfde, gezamenlijke aanpak, waarin de Federatie van Ondernemersverenigingen het voortouw neemt. Osinga wees vervolgens op de uitspraak van de Hoge Raad ten aanzien van de recreatieparken die onder het woningtarief OZB gaan vallen, hetgeen voor de gemeente negatief kan uitvallen. Verheugd is de fractie over de groene cijfers in de jaar- en meer jaren rekeningen. De inzet van 800.000 euro uit de bestemmingsreserve Sociaal Domein behoeft een opmerking. Nu blijkt dat er geld op deze post overblijft lijkt een iets ruimhartiger omgaan met de regeling op zijn plaats. Niet hoopgevend noemde Osinga de ontwikkelingen bij nv Delta. Nu rijkssteun uitblijft zullen de aandeelhouders de rekening gepresenteerd krijgen. Zorgen zijn er ook over de financiële ontwikkeling bij de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs. Al jarenlang zijn er tekorten en is het eigen vermogen aanzienlijk geslonken. Het Bedrijvenpark Oostflakkee blijft ook voor de VVD een zorgenkindje. De fractie hoopt dat met de slogan Bouwend aan nu en later daadwerkelijk invulling kan worden gegeven aan het realiseren van nieuwe woningen en daarmee ook het aantrekken van nieuwe bewoners voor het eiland.

Gered door de gong                                                                                                                        

Willy Heintjes (fractie VKGO) memoreerde dat de uitkering uit het gemeentefonds een prettig windje in de rug bleek en dit keer gunstig is uitgevallen. Een sluitende begroting maar alleen in 2017 door 8 ton euro uit de geoormerkte post Sociaal Domein te halen. VKGO wijst op de thuiszorg-medewerkers die onder grote druk staan. De ziekteverzuimcijfers zijn aanzienlijk hoger dan het gemiddelde. De fractie vindt dat hier een maatschappelijke verantwoordelijkheid ligt voor het college. Aandacht voor het menselijk aspect. Voorgesteld wordt met een drempel van 2 uur te starten zodat er in alle rust door de thuiszorg aan een schoon huis kan worden gewerkt. Ook wordt gevraagd om meer ruimte voor de respijtzorg. Zorgen zijn geuit over het ziekteverzuimpercentage bij de gemeentelijke organisatie. Waarom is er nog geen knelpuntennotitie aangeboden? Kritisch oordeelt de fractie over de buitendienst en haar medewerkers. De mannen beschikken over afgeschreven materiaal, kunnen hun werk niet goed doen en deze aspecten geven in de begrotingen een vertekend beeld. Het totale bedrag aan leges gaat omhoog constateert VKGO. Daarbij zitten ook de leges van de windmolens. Maar wij missen de revenuen uit de wind in het meerjarenoverzicht, aldus Heintjes. Er is meer geld te halen uit het winddossier herhaalt de fractie. Zeker in de Noordrand. Afsluitend stelt de fractie dat informatie ontbreekt over beschikbare bedragen vanuit de IRP's. Waar worden die aanbesteed of krijgt de gemeente amper nog iets?.

Meer Respijtzorg                                                                                                                                

Op de Dag van de Mantelzorg besteedde Robert van Papeveld (CDA-fractie) een belangrijke passage van zijn beschouwing aan het Sociaal Domein. Aan de mantelzorgers en hun zware taken. Als blijkt dat het voor hen niet is in te vullen dienen wij klaar te staan om deze zorg tijdelijk over te laten nemen door anderen. Nu bieden wij respijtzorg voor maximaal 3 etmalen per week. Conform de beleidsregels. Het CDA vindt dit te beperkt. Wil de mantelzorger de nodige rust geven. Daarom wil men verruiming van de mogelijkheid om 1 keer per jaar maximaal 7 etmalen aaneengesloten respijtzorg te bieden. Financiële dekking hiervoor is het reguliere wmo-budget. De eenmalige onttrekking uit de reserve sociaal domein om de begroting sluitend te maken is verdedigbaar stelt de fractie. Onderwerpen worden benoemd die in moties vervolgens aan de orde zijn gesteld. Zoals voor het Inspiratiecentrum Brouwersdam en voor de mogelijkheid om identiteitsbewijzen vanuit de gemeente aan aanvragers op te sturen. Daarmee een bezoek aan het gemeentehuis onnodig te maken. Het gezamenlijk optrekken met de ondernemers in het Smart Water-project is ook voor het CDA een positieve ontwikkeling. Het biedt kansen. Opgenomen in de economische transitiemonitor. De inzet van het college in deze economische innovatie juist de fractie toe. Tenslotte noemde Van Papeveld de parkeervoorzieningen centrum Ouddorp en duurzaamheid. De fractie vindt de Goudsmiene niet de meest logische parkeerplek en adviseert het college ook te kijken naar de voormalige locatie van de Rabobank-vestiging. In samenwerking met wellicht de nabij gelegen kerk zijn hier wellicht ook parkeermogelijkheden. Het college wordt tenslotte gestimuleerd in haar ambities om de gemeente in 2020 energieneutraal te laten zijn. De inspanningen ook op het gebied van duurzaamheid zijn niet gering, stelt het CDA.

LiVastGO officieel geopend

SOMMELSDIJK – LiVastGO is geopend. Na een start vanuit de thuissituatie, enkele jaren geleden, en de recentelijke verhuizing naar het pand Langeweg 19-b in Sommelsdijk, vond afgelopen vrijdagmiddag officieel de opening plaats van het makelaarskantoor van Ton en Dineke van der Linden. In onze editie van vorige week dinsdag was al een artikel over dit nieuwe makelaarskantoor te lezen. Rond halfvijf vrijdagmiddag werd de openingshandeling verricht. Een karweitje dat voor kleindochter Nina (5) en kleinzoon Fynn (7 maanden) was weggelegd. Samen werden ze door dochter Heidi (26) met de LiVastGO bakfiets naar de plaats van handeling gebracht. De kleine Fynn zal 't allemaal nog niet zo hebben begrepen, maar Nina des te meer. Zij mocht het lint voor de deuropening doorknippen, waarmee ze meteen een wolkje rode en witte ballonnen de lucht in liet. Daarna was er tijdens een open huis gelegenheid om kennis te maken met de kersverse makelaar en zijn nieuwe bedrijf. Van die gelegenheid maakten veel belangstellenden gebruik. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Wijnproeverij bij KoffiePLUS

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en ANBO Midden- en West-Flakkee hebben de krachten gebundeld en bieden maandelijks een activiteit aan. Dit kan een inspirerende lezing, boeiende voorstelling of creatieve workshop zijn. De middagen worden afwisselend gehouden in de bibliotheekvestigingen in Middelharnis en Ouddorp. Natuurlijk wordt er altijd een kopje koffie/thee geschonken.

Op donderdagmiddag 24 november staat de KoffiePLUS-middag gepland in de Bibliotheek in Middelharnis (Kerkepad 11). Deze middag is Fred Lorsheid, eigenaar van "Wijndomein de 4 Ambachten" uit Simonshaven te gast. Hij zal een lezing geven over zijn Wijndomein. Bijzonder dat het mogelijk is om in Nederland een kwalitatief zeer goede wijn te produceren! Er is natuurlijk na de lezing voldoende gelegenheid om alle wijnen uitgebreid te proeven.
Plaatsen reserveren voor deze KoffiePLUS-middag kan via www.leerenbeleef.nl en aan de balie in de vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. € 5,- per persoon is de entree. De inloop is vanaf 13.30 uur en het prgramma begint om 14.00 uur.

Inwonersavond Dorpsraad Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - De dorpsraad van Nieuwe Tonge nodigt iedereen uit om de inwonersavond op dinsdag 22 november 2016 in Ons Dorpshuis bij te wonen.

Op deze avond zal kernwethouder dhr. D. Markwat het woord voeren en ons onder meer informeren over wonen in Nieuwe-Tonge. Dit met het oog op het op te richten wozoco en de woningbouw in ons dorp.
Verder hoopt dhr. R Villerius, beleidsadviseur verkeer en vervoer, ons bij te praten over de plannen rond de oversteek van de Molendijk met de N215, het zo befaamde knooppunt op Den Tram.

Aangezien er nieuwe ontwikkelingen zijn rond windpark Battenoert is dhr. L. Seriese, beleidsmedewerker duurzaamheid, bereid gevonden ons deze avond bij te praten over alle op stapel staande plannen.
Verder komen er nog tal van onderwerpen aan bod, die deze avond tot een interessante avond maken.
Deze avond kunt u ook uw vragen en opmerkingen kwijt aan de dorpsraad en aan onze gasten. Daarom worden alle inwoners van Nieuwe-Tonge opgeroepen deze avond te bezoeken. De aanvang begint om 19.30 uur en de inloop is vanaf 19.00 uur.

Ruilmiddag voetbalplaatjes De Jonge Spartaan

MIDDELHARNIS - "Mag ik misschien jouw voetbalplaatjes?" "Heb jij de leider van de vrouwen 1 dubbel?" Het kan je bijna niet zijn ontgaan. Veel leden van De Jonge Spartaan proberen om hun voetbalplaatjes album vol te krijgen. Tot en met zaterdag 19 november krijg je bij je boodschappen in de Agrimarkt voetbalplaatjes. Om er voor te zorgen dat iedereen een vol album heeft, organiseert De Jonge Spartaan op zaterdag 19 november van 11.00 tot 15.00 uur een ruilmiddag. Neem al je dubbele plaatjes en je album mee, zodat iedereen alle plaatjes bij elkaar kan verzamelen. Heb je nog geen album? Dan kun je die tijdens deze middag ook ophalen in de kantine. Supermarkt manager Richard Ouweneel komt tijdens deze ruildag naar Spartacus. En dat zal niet met lege handen zijn… Komt en ruil!

Beëindiging verkoop voor Adullam

DEN BOMMEL – H. Berkenbosch uit Den Bommel laat weten dat er per 1 december gestopt wordt met de verkoop van lingerie t.b.v. Adullam. Dus ook géén verkopingen meer. Een ieder die de stichting met aankopen gesteund heeft wordt bedankt. Er kan nog tot 1 december besteld worden via 0187 611933.

Komt er een tocht van Middelharnis naar Goedereede?
Omloop haalt mooi bedrag op voor het Sophia

Abraham Maliepaard ontvangt een bronzen beeldje van voorzitter Willem-Jan Kom. Maliepaard zamelde 15.000,- in voor het Sophia Kinderziekenhuis. Rechts, Arna de Wit, secretaris van de Omloop.

MIDDELHARNIS - "Ik ben er even stil van. Bedankt namens alle patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis," zegt Carol Smit van de Vrienden van het Sophia. De Omloop heeft dit jaar € 22.500,- opgebracht voor het goede doel. De voorzitter van de Omloop blikt terug op een geslaagde editie: "Er was veel te doen in de dorpen, veel publiek langs het parcours en we kregen veel enthousiaste reacties van de deelnemers."

Tekst en foto: Martijn de Bonte

De route ging dit jaar voor het eerst door Goedereede. Ondanks de regen was het feest in het stadje. Iemand in de zaal stelt voor om een extra tocht op te zetten, die start in Middelharnis en eindigt in Goedereede. "Daarvoor krijg ik wel honderd deelnemers op de been, die kunnen dan na de finish lekker feesten." Voorzitter Willem-Jan Kom van de Omloop reageert enthousiast. "Als jullie zorgen voor de finish, zorgen wij voor de rest. We gaan het er in ieder geval over hebben als bestuur."

Mogelijk komt er een tocht die finisht in Goedereede.

Stempel halen

Dat lopers fanatiek zijn blijkt wel uit de deelnemer die vanuit Middelburg naar de slotavond van de Omloop is gekomen bij Tieleman Keukens. Na de finish was hij vergeten om één van zijn twee wandelboekjes te laten stempelen. Speciaal voor de stempel en handtekening is hij naar Middelharnis gekomen. Of hij de Omloop nog een keer gaat doen? "Nee, ik loop alle tochten maar één keer." Met de stempel op zak vertrekt hij weer richting Zeeland.

Winnaars

De Omloop is niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. De winnaar van de kleurplatenwedstrijd is … uit Dirksland, zij wint een cadeaubon van € 250,- voor Breeman Tweewielers in Oude-Tonge. De basisscholen op het eiland hebben dit jaar bijna tienduizend euro bij elkaar gelopen. De helft van het geld is voor de school, de andere helft voor het goede doel. Per leerling heeft CBS Het Kompas het hoogste bedrag bij elkaar gelopen. Voor die prestatie krijgt de hele school taart aangeboden. Een belangrijk aandeel werd geleverd door Noa Hokke uit groep 5, zij haalde ruim zeshonderd euro op voor het goede doel. "Bijna iedereen heeft gegeven," geeft ze als verklaring voor het hoge bedrag. Als dank voor haar inspanning mag ze met de hele klas kibbeling eten bij Visspecialist Hameeteman.

Live verslag

Dit jaar heeft RTV Slogo voor het eerst live verslag gedaan van de Omloop, er was een uitzending van meer dan 24 uur op de lokale televisiezender. Voorzitter Kom: "Daar komt behoorlijk wat bij kijken, maar ouderen vinden het hartstikke leuk. Iemand zei: 'Ik zat naar de finish te kijken en toen was het opeens twaalf uur, de volgende dag ben ik vroeg uit bed gegaan om weer verder te kijken'."

Voor het Sophia

De Lions Goeree-Overflakkee hebben met verschillende teams deelgenomen aan de estafette. Met hun inspanningen hebben ze vijfduizend euro bij elkaar gelopen voor het goede doel. Op woensdag 9 november overhandigde president Johan Arensman van de Lions een cheque aan de organisatie van de Omloop. De heer Maliepaard uit Stad aan 't Haringvliet is de loper die het hoogste bedrag bij elkaar heeft gelopen. Hij zamelde maar liefst € 15.000,- in. Hij ontvangt een bronzen beeldje van het Sophia Kinderziekenhuis. "Nu de schouders eronder voor volgend jaar," zegt hij energiek. Dan loopt hij de Omloop voor 25ste keer.

Kader: Aanmelden

De Omloop is in 2017 op 18 en 19 augustus. Inschrijven kan vanaf 1 januari op de nieuwe website: www.dewandeltocht.nl. Op 10 en 11 maart is de Waterpoortloop, een goede trainingstocht voor deelnemers aan de Omloop.

Bordeauxrood als themakleur

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het bruidspaar Pleun en Anneke van Herwijnen trouwde op donderdag 10 november in de raadszaal in Middelharnis. De een komt uit de Alblasserwaard, de ander uit de Hoekse Waard. Ze vestigen zich nu samen in Dirksland, daar vond ook de kerkelijke bevestiging van het huwelijk plaats. Opvallend was de themakleur: bordeauxrood en de vier bruidskinderen. De bruiloft was een spannende ervaring voor bruidskinderen: Ardin, Mirthe, Estelle en Ralph. Het buffet en de receptie vonden plaats in Restaurant De Grevelingen.

MIDDELHARNIS – Tijdens de slotavond van de Omloop is de winnaar van de kleurplatenwedstrijd bekend gemaakt. De jury vond de tekening van Josephine Aarnoudse (11 jaar) het mooist. Zij heeft een waardebon van 250 euro gewonnen voor een fiets van Loekie of Sparta bij Breeman Tweewielers in Oude-Tonge. Josephine zit op CBS Prins Maurits in Dirksland, ze nam niet alleen deel aan de kleurplatenwedstrijd, maar ook aan de Kinderomloop. Met rugnummer 5011 liep ze de tocht van vijftien kilometer.

Rabobank Cultuurprijs voor Blast

De winnaars met hun onderscheidingen. In het midden saxofoonkwartet Blast dat de Cultuurprijs won.

SOMMELSDIJK – Donderdagmiddag was Het Prieel van De Staver de plaats waar 'gestreden' werd om de Rabobank Cultuurprijs. Een zevental genomineerden toonden hun kwaliteiten voor een matig gevulde zaal. De Cultuurprijs was voor Saxofoonkwart Blast.

Tekst en foto Adri van der Laan

De gastvrouw bij het culturele treffen was, oud-RTV Rijnmond-medewerkster Karin Ingelse. Zij verving de bekende Gregor Bak die vanwege familieomstandigheden de middag niet kon leiden.
Eén keer in de twee jaar organiseert de Rabobank de uitreiking van de Cultuurprijs Goeree-Overflakkee. Dit jaar strijden podiumkunstenaar in twee categorieën: jong talent van 12 tot 21 jaar en de talent van 21 jaar en ouder. Verder werd de publieksprijs uitgereikt in de afgelopen tijd heeft het publiek een stem kunnen uitbrengen via internet. Bijna tweeduizend mensen hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.
Directievoorzitter Renata Brabander van Rabobank Het Haringvliet onderstreepte het belang van de Cultuurprijs die door haar voorganger Jan de Waard was ingesteld. Zij kondigde aan dat over twee jaar letteren en poëzie centraal zal staan.

De genomineerden voor de Rabobank Cultuurprijs waren het mannenkoor Amazing Singers, kamerkoor Fiori Musicali, saxofoonkwartet Blast en mandolineorkest Estampida.
Voor de Rabobank Jongtalentprijs waren genomineerd: Stefan Droger (monoloog), Joline Sperling (harp) en het Samenwerkingsorkest Oostflakkee.

Nadat alle genomineerden hun kunnen hadden gepresenteerd maakte de jury de uitslag bekend. Voor de bekendmaking gaf wethouder Gerrit de Jong aan het erg belangrijk te vinden dat er op Goeree-Overflakkee aandacht is voor een breed cultuuraanbod. "Met de Rabobank Cultuurprijs willen we letterlijk een podium scheppen waarop mensen kunnen laten zien wat ze in huis hebben". Renata Brabander, directievoorzitter Rabobank Het Haringvliet, vertelde dat samenwerking in onze gemeenschap een groot goed is: "de Rabobank Cultuurprijs is hiervan een prachtig voorbeeld. De Rabobank wil graag een partij zijn die op maatschappelijke terreinen samenwerkt".
De Rabobank Cultuurprijs is gewonnen door Blast. Dit saxofoonkwartet is gevormd uit leden van Fanfare De hoop.

Er was ook een prijs voor jong, aanstormend talent. Deze prijs werd glansrijk gewonnen door Joline Sperling, die een prachtig stuk ten gehore bracht op haar harp. Juryvoorzitter Ben Cartens complimenteerde haar met haar uitzonderlijk mooie spel waarbij "haar aanwezigheid verdween en er alleen nog maar de harp was".

Publieksprijs

Naast de Rabobank Cultuurprijs en de Jongtalentprijs werd ook de Rabobank Publieksprijs uitgereikt. Voor de Rabobank Publieksprijs kon tot en met woensdag 9 november gestemd worden op de zeven genomineerden. Met 23 procent van de stemmen bleek het optreden van het Samenwerkingsorkest Oostflakkee de meeste stemmen van het publiek te hebben ontvangen.

De jury maakte bekend dit jaar nog een extra prijs te willen toevoegen. Stefan Droger kreeg voor zijn monoloog de Aanmoedigingsprijs voor jongtalent.

Collecte opbrengst Brandwondenstichting

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de week van 10 tot 16 oktober heeft de landelijke collecte van de brandwondenstichting plaats gevonden. Op Goeree-Overflakkee zijn weer vele collectanten langs de deur gegaan en hebben het volgende geld binnengebracht. In Achthuizen-Langstraat: 424,14 euro. In Dirksland: 1500,00 euro. In Goedereede: 973,06. In Herkingen: 315,85 euro. In Middelharnis: 1277,76 euro. Ooltgensplaat 678,88 euro. In Ouddorp werd in samenwerking met de brandweer en jeugdbrandweer 2289,09 euro opgehaald. Ook mochten zij bij de Jumbo staan om te collecteren. In Stad aan 't Haringvliet werd door 6 collectanten 365,25 euro opgehaald. In Oude-Tonge werd 310,29 euro opgehaald. En in Sommelsdijk 1780,44 euro. De brandweer van Sommelsdijk heeft 372,57 euro bij elkaar gecollecteerd. En in Stellendam is in samenwerking met de brandweer 1281,64 euro binnen gehaald. In Den Bommel en Nieuwe-Tonge is helaas niet gecollecteerd omdat daar geen coördinatoren waren. Helaas was de opbrengst iets minder dan de afgelopen jaren, maar de brandwondenstichting kan met tevredenheid terugkijken. Ook omdat zich op de 112-dag van 17 september er 32 nieuwe collectanten zich hebben aangemeld. In sommige gemeentes zijn nog wel nieuwe collectanten en coördinatoren nodig. Voor meer informatie: www.brandwondenstichting.nl.

Uitslag natuurquiz NLGO

OUDDORP – Natuur- en landschapsbescherming Goeree-Overflakkee stond weer met een stand op de Visionbeurs. Het was volgens de organisatie "een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met velen die de stand aandeden o.a. over natuur, landschap, recreatie e.d. Zo was er ook veel aandacht voor het burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust wat wij van harte ondersteunen."

Er was ook een natuurquiz waar velen aan mee hebben gedaan. Hieronder de vragen en de antwoorden:

1. Hoe heten de zaden van varens? Antwoord: Sporen;
2. Welke boom heeft een witte schors? Antwoord: Berk;
3. Welke mug steekt, mannetje of vrouwtje? Antwoord: Vrouwtje;
4. Welke ziekte wordt overgedragen door de teek? Antwoord: Lyme;
5. Hoe heet deze vogel? Antwoord: IJsvogel;
6. Hoe heet deze klimplant? Antwoord: Klimop;
7. Hoe heet het tijdschrift van NLGO? Antwoord: Sterna.

Uit de vele goede antwoorden zijn twee winnaars getrokken: Frans Almekinders uit Herkingen en Julian Tanis uit Ouddorp.
Mee over de vereniging is te vinden op www.nlgo.nl

Winterfair in Kameraadhuis

SOMMELSDIJK - Gezellig en sfeervol. Dat is de Winterfair die vrijdag 25 november wordt gehouden in het Kameraadhuis in Sommelsdijk.

Van 15.00 tot 21.00 uur is iedereen welkom in het pand van christengemeente Lachai Roï aan de Antoon Coolenstraat 11 (achter Visser Meubelen). Thuis koken is niet nodig op die dag, want er is heerlijke gebakken én gerookte vis, soep en patat te koop. Natuurlijk kunnen bezoekers er ook terecht voor koffie met wat lekkers.
Daarnaast is er ruimschoots de gelegenheid om rond te neuzen bij de kraampjes met tweedehands spullen en kleding, leuke cadeautjes en heerlijk geurende badproducten.

Voor de kleintjes is een veilige kidscorner ingericht waar ze zich niet zullen vervelen, terwijl de volwassenen zichzelf kunnen trakteren op een beautybehandeling door Catolijne Tieleman.

Ook zijn er die middag en avond twee mini-workshops biblejournaling van Els Hartog. Biblejournaling is eigenlijk op een creatieve manier bezig zijn met én in Gods Woord. Voor meer info en aanmelden:www.elshartog.nl/miniworkshop. Het is ook mogelijk om bij haar die dag een mooie bijbelhoes te bestellen, dus neem een bijbel mee voor de goede maat.

Winnaars Bloem- en Groencentrum Ouddorp

OUDDORP – Tijdens de Visionbeurs hield Bloem- en Groencentrum Ouddorp een bloembollenraadactie. De bezoekers van de stand moesten het aantal bloembollen raden die in een vaas zaten. De bollen hadden het formaat 'anemoon tot amaryllus-bol'. Maar liefst 241 deelnemers deden mee met schattingen die varieerden van 76 tot 10.000 stuks. Uiteindelijk was het nog heel spannend, omdat er meerdere inzendingen dicht bij het goede antwoord zaten. Jan Booij uit Middelharnis heeft exact het goede aantal geraden van 410 stuks en is hiermee de gelukkige winnaar van de cadeaubon twv € 75. Op de foto krijgt hij de prijs overhandigd van Daisy van Dijk, medewerkster van Bloem- en Groencentrum Ouddorp.

Flakkeese dollar, GO-geld of toch Deltaduit

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het is te interessant om te laten liggen," Monique Sweep wil graag aan de slag met een lokale munt op Goeree-Overflakkee. In andere gebieden en steden in Nederland is er al lokaal geld ingevoerd. In de praktijk blijkt dat er daardoor meer geld wordt uitgegeven in de eigen regio en er dus minder geld verdwijnt naar de 'overkant'. Dat zorgt voor meer omzet in de kassa van lokale ondernemers.

Door Martijn de Bonte

"Het eiland is een mooi afgebakend gebied, waar veel mensen elkaar kennen en vertrouwen. Daarom is Goeree-Overflakkee erg geschikt voor een lokale munteenheid. Het lijkt me leuk om te kijken of het hier werkt." Succesvolle voorbeelden zijn de Sardex op Sardinië, Bristol Pounds en dichter bij huis: BredaGeld.

Sweep vertelt enthousiast hoe het werkt. De lokale munteenheid is volledig virtueel, er komt dus geen munt- of briefgeld in omloop. Deelnemers krijgen een bankrekening en een bijbehorende bankpas. Daarmee kunnen ze met lokale munten betalen. Bijvoorbeeld bij de bloemist, supermarkt of fietsenmaker. Die kan het geld gebruiken om het personeel, de rekening van lokale leveranciers, of de aanslag van de gemeente te betalen. Iedere Flakkeese dollar, GO-munt, of hoe de munteenheid ook gaat heten is altijd hetzelfde waard als één euro. De munt kan worden gezien als een lokale euro, die alleen op Goeree-Overflakkee kan worden uitgegeven. Sweep: "Omdat het geld digitaal is kan het als 'opdracht' meekrijgen dat het eerst een paar maanden lokaal moet rouleren voordat het weer terug geruild kan worden naar gewone Euro's."

Innovatievelingen

Het idee is niet nieuw, de organisatie Circuit Nederland heeft een stappenplan gemaakt om de munt in te voeren. De Triodos bank zorgt voor de financiële kant van het verhaal. Het concept won eerder al de innovatieprijs van de bankensector. Sweep: "Het is niet zomaar een leuke hobby. In verschillende Nederlandse plaatsen is er al een lokale munteenheid ingevoerd." Om verder te komen is Sweep op zoek naar enthousiaste innovatievelingen die het leuk vinden om zich te verdiepen in de mogelijkheden voor een lokale munteenheid.

De naam staat nog niet vast. Sweep: "Ik vind Deltaduit wel een mooie term, maar dat is wel een beetje egoïstisch. Wij zouden als Deltawind de invoering wellicht kunnen aanjagen door een gedeelte van de jaarlijkse rente in de lokale munteenheid uit te keren aan onze leden. Geld moet rollen, het liefst in de eigen omgeving. Een lokale munt kan echt iets toevoegen aan de gemeenschap."

Shankini praktijk voor natuurgeneeskundige behandelingen

GOEDEREEDE – Sinds juni is Shankini, praktijk voor natuurgeneeskundige behandelingen in Goedereede gevestigd.

"Voel je je moe, heb je last van slapeloosheid, is je energie op of heb je andere geestelijke of lichamelijke problemen en kom je er maar niet vanaf?
Maak dan een afspraak", legt Marianne van Eelen uit. "Je kunt dan ervaren hoe je op een andere manier van je klachten verlost kan worden."
Marianne helpt bij het opsporen van de oorzaak van de klacht en behandelt met cranio-sacraaltherapie, coaching, mediumschap en het laten stromen van de energie.
Sinds 2007 was Shankini gevestigd als fulltime praktijk in Breda en nu is de overstap gemaakt naar het mooie Goedereede. De plek waar de zeelucht meehelpt aan de behandelingen.
Marianne behandelt mensen met de meest uiteenlopende klachten en is tevens gediplomeerd kindercoach.
Kijk voor meer informatie op www.shankini.nl of neem contact op via info@shankini.nl of bel 06 41158320.

Prijsuitreiking kleurwedstrijd RegioBank Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Op vrijdag 4 november is de prijsuitreiking geweest van de kleurwedstrijd bij RegioBank in Ooltgensplaat. Ook dit jaar zijn er weer veel mooie en creatieve kleurplaten ontvangen. Kleuren, plakken, versieren; alles werd gebruikt om een prijswinnende kleurplaat te kunnen inleveren. Het viel voor de jury niet mee om een keuze te maken, maar het is toch gelukt. Zo is tweede prijs, een Drone, gewonnen door Gerben van der Veer en heeft Nienke Provily de eerste prijs, een Spacescooter, gewonnen. Daarnaast zijn er nog vijf kleurplaten beloond met kaartjes voor het jeugdtheater 'het Nut van Tantes' tijdens de culturele week in Ooltgensplaat.

Inwonersavond Dorpsraad Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - De dorpsraad van Nieuwe Tonge nodigt iedereen uit om de inwonersavond op dinsdag 22 november 2016 in Ons Dorpshuis bij te wonen.

Op deze avond zal kernwethouder dhr. D. Markwat het woord voeren en ons onder meer informeren over wonen in Nieuwe-Tonge. Dit met het oog op het op te richten wozoco en de woningbouw in ons dorp.
Verder hoopt dhr. R Villerius, beleidsadviseur verkeer en vervoer, ons bij te praten over de plannen rond de oversteek van de Molendijk met de N215, het zo befaamde knooppunt op Den Tram.
Aangezien er nieuwe ontwikkelingen zijn rond windpark Battenoert is dhr. L. Seriese, beleidsmedewerker duurzaamheid, bereid gevonden ons deze avond bij te praten over alle op stapel staande plannen.
Verder komen er nog tal van onderwerpen aan bod, die deze avond tot een interessante avond maken.
Deze avond kunt u ook uw vragen en opmerkingen kwijt aan de dorpsraad en aan onze gasten. Daarom worden alle inwoners van Nieuwe-Tonge opgeroepen deze avond te bezoeken. De aanvang begint om 19.30 uur en de inloop is vanaf 19.00 uur.

Fietsverlichtingscontrole bij Repaircafé

OOLTGENSPLAAT - Repaircafe Ooltgensplaat stelt de jeugd weer in de gelegenheid om de fietsverlichting te laten controleren.

Het repaircafe Ooltgensplaat organiseert op zaterdag 19 november de tweede fietsverlichtingscontroledag. De dag wordt gehouden in de Weesmolenstraat 12 te Ooltgensplaat.

Niet alleen de schoolgaande kinderen zijn welkom, maar een ieder is welkom. Daarnaast kunt u natuurlijk ook gewoon met uw andere kapotte spullen komen. Het Repaircafé is open van 10.00 tot 13.00 uur.

Feest op s.b.o. De Wegwijzer

Nadat Dolf Klooster en Piet Robijn het nieuwe logo hadden onthuld, hesen Klooster en twee leerlingen De Wegwijzervlag. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Op s.b.o. De Wegwijzer in Middelharnis hadden de kinderen, hun ouders en de leerkrachten afgelopen vrijdag een feestje. Het schoolplein is vernieuwd en werd anders ingericht én de school heeft een nieuw logo. En dat werd gevierd.

Door Hans Villerius

De nieuwe inrichting van het plein houdt vooral verband met de indeling ervan, het toewijzen van pleingedeelten naar dat de kinderen het 't liefst gebruiken, zonder elkaar tot last te zijn. Leerlingen die graag ravotten kunnen dat doen op een daarvoor aangewezen deel, terwijl kinderen die liever gezellig chillen dit op een ander pleindeel kunnen doen. Dat werkt in de praktijk best plezierig, zo blijkt. In combinatie met de aanpak van het plein werd ook het logo van de school vernieuwd. Het vorige was al wat ouder en raakte gedateerd, dus werd ook dat meteen opgepakt. En vrijdag was het tijd om aan dit alles een officieel, maar vooral ook feestelijk, tintje te geven.
Nadat kinderen, hun meesters en jufs, maar ook ouders en grootouders op het plein verzameld hadden, rond de klok van negen, werd eerst een toepasselijk lied gezongen. "Iedereen is anders, niemand is als jou. Iedereen is anders, dat is nou eenmaal zo. Iedereen is anders, jij bent jou en ik ben mij. Iedereen is anders: Wegwijzer!" In het lied klonk ook door dat God 't zo gemaakt heeft: iedereen anders. En dát allemaal laat het nieuwe logo van de school prachtig zien: kinderen groot en klein en in verschillende kleuren, waarvan hun armen naar Boven wijzen. Een ontwerp van Elise Tanis.
Na het zingen van het lied werd het nieuwe logo op de muur van de school onthuld. Aan schooldirecteur Dolf Klooster en bestuursvoorzitter Piet Robijn was de eer om twee gordijntjes die voor de gelegenheid voor het logobord gehangen waren opzij te schuiven. En daarna mochten de oudste en de jongste leerling, samen met de directeur, op het plein de vlag hijsen, natuurlijk met het nieuwe logo erop.
De rest van de dag wachtte een feestelijk programma, met vooral veel spelletjes en het nodige lekkers.

Symbolische quilt voor hospice Calando

Janneke Koningswoud toont de pas ontvangen quilt. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Het Dirkslandse hospice Calando werd onlangs bedacht met een fraaie quilt. Er hangen al wel enkele van dergelijke fraaie kunstzinnige handwerken, als wandversiering, maar dit nieuwe kleed werd geschonken met een speciale bestemming.

Door Hans Villerius

"De quilt verbeeldt de vier jaargetijden. Daarmee symboliseert het niet alleen de levensgang van het jaar, maar ook de gang in ieder mensenleven", legt algemeen directeur Janneke Koningswoud van hospice Calando uit. "Elk seizoen kent een donkere periode, kenmerkend voor de tijd dat iemand in Calando verkeert. Al zijn er soms ook mooie momenten, waar de lichte perioden symbool voor staan. Deze quilt is aangeboden om passend bij de omstandigheden te gebruiken, en dat zullen we zeker doen". Enkele dames op Goeree-Overflakkee die quilten als hobby hebben, maar verder liever anoniem blijven, hebben het fraaie kleed gemaakt en hospice Calando heeft het met dankbaarheid in ontvangst genomen.

Met de Kunstbus naar The Messiah

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta rijdt met enige regelmaat de Kunstbus voor om een uitstapje te maken naar een bijzondere tentoonstelling of voorstelling.

Op zaterdagmiddag 17 december rijdt de Kunstbus naar de Laurenskerk in Rotterdam waar de middaguitvoering van The Messiah kan worden bijgewoond. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands onder leiding van Pieter Jan Leusink neemt u mee naar de tijd van Händel. Tijdens de uitvoering wordt gebruik gemaakt van authentieke instrumenten en wordt teruggegrepen naar de opstelling die Händel ook gebruikte bij de première in Dublin: 15 zangers in lijn opgesteld, violen, celli, contrabas, trompet en pauken. Deelnemers aan dit Kunstbus-arrangement hebben een aantal privileges: De gereserveerde VIP-plaatsen zijn recht voor het podium gesitueerd zodat er een uitstekend zicht is op de dirigent en het orkest. Daarnaast is er ook een speciale gastheer beschikbaar die de Kunstbusdeelnemers via een aparte zij-ingang in de kerk binnenlaat en begeleidt naar de zitplaatsen. Voor de ingang van de kerk wachten hoeft dus niet.

De Kunstbus heeft als opstapplaatsen: Stellendam, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse. Toegangskaarten reserveren voor deze Kunstbus (en ook alle andere geplande excursies) kan aan de balie in de Bibliotheek of via www.leerenbeleef.nl

Dubbel feest bij jarig Fanfareorkest De Hoop

STELLENDAM - In het seizoen 2016-2017 viert Fanfareorkest de Hoop haar 120-jarig jubileum. Een jaar lang wordt dit gevierd met bijzondere concerten en activiteiten.

Ter voorbereiding op het Jubileumconcert van 26 november aanstaande, heeft in het weekend van 21 en 22 oktober een studieweekend plaatsgevonden. Onder leiding van dirigent Arie Stolk, en in de aanwezigheid van componist Harrie Janssen en tekstschrijver/verteller Frans Limburg, is deze dagen gewerkt aan de compositie 'Goeree-Overflakkee'. Dit werk is ter ere van het jubileum speciaal geschreven voor De Hoop en zal in het komende jubileumjaar op diverse plaatsen in het land worden uitgevoerd.
Op zaterdag 22 oktober werden, aansluitend aan dit studieweekend, twee jubilarissen gehuldigd onder het genot van een high tea.
Geerte Rijpma en Sandra Voorend-van Bergen zijn beide 25 jaar muzikant. Geerte speelt in het orkest sopraansaxofoon, heeft in het verleden blokfluit- en AMV-lessen gegeven bij De Hoop en is tevens bestuurslid bij het Muziekgebouw. Sandra speelt euphonium en is daarnaast al vele jaren bestuurslid bij De Hoop.

De beide dames zijn door medemuzikanten toegesproken met leuke weetjes en anekdotes en hebben een Oorkonde van Verdienste (van de Zuid-Hollandse Bond van Muziekverenigingen) ontvangen voor hun jubileum.
Het Jubileumconcert wordt gehouden op zaterdag 26 november 2016 in de Dorpstienden in Ouddorp. Kaarten zijn verkrijgbaar via de leden van het orkest en via tickets@fanfaredehoop.nl of de website www.fanfaredehoop.nl. Tevens vindt u hier de concertagenda voor het hele seizoen 2016-2017.

Advertorial
Een toost op 2017, natuurlijk in Het Prieel

SOMMELSDIJK - Dat de grote zaal van de Staver, Het Prieel, zich uitstekend leent voor een geslaagd feest is bekend. Een concert, beurs, trouwrij of lifestyle event… wat is er niet tot een succes gemaakt in Het Prieel.

Maar eist u dat de Staver ook uw bedrijf een podium biedt? Voor bijvoorbeeld een op maat georganiseerde nieuwjaarsreceptie met medewerkers of relaties. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus begin het nieuwe jaar goed en breng een toost uit op weer een geslaagd jaar, onderneem en bel de Staver op 0187 483306. Wij schenken alvast een glaasje voor u in…

All-in bowlen in november

De Staver heeft in november 2016 een sportieve kortingsactie, als je een uur komt bowlen krijgt u een lekkere korting op een spareribs menu met drank i.c.m. bowlen! Bel snel 0187 - 483306 en boek een bowlingbaan met menu (vraag naar de voorwaarden).

Bouw uw eigen feestje

Een feest in de Staver hoeft niet veel te kosten. Een geslaagd evenement in het imposante theater Het Prieel kunt u al boeken vanaf €200. Geheel naar eigen wens vult u, met het "All you can party"- concept, versnaperingen en entertainment aan. Kijk eens op hun website of bel voor meer informatie.

Uw brengen uw wensen op smaak

Lekker nagenieten van een activiteit in de Staver is een geslaagd recept voor particulier en bedrijf. Met culinaire arrangementen, die op maat worden samengesteld, presenteren zij luxe koud- en warm buffetten, diners, high-tea of proeverij voor iedereen. De Staver brengt al uw wensen op smaak met een eerlijke prijs.