info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

28 februari 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 28 februari 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nuon wil energielandschap aanleggen

Impressie van een energielandschap.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdagavond heeft de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee het bestemmingsplan voor het Windpark Haringvliet (deelgebied zuid) goedgekeurd. Dat betekent dat voor Nuon de seinen op groen staan om het windpark te realiseren. Het park, dat bestaat uit zes windmolens, komt tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. Daarnaast onderzoekt Nuon samen met de gemeente of het gebied rondom de windmolens kan worden ingericht als energielandschap.

De windmolens van Windpark Haringvliet leveren samen 18 MW, dat is acht procent van de totale doelstelling van Goeree-Overflakkee. De windmolens mogen niet hoger zijn dan 150 meter, daarom hoeft er geen verlichting op de turbines te worden geplaatst. Nuon bereidt de komende maanden de bouw van het windpark voor. Zo moet er nog subsidie worden aangevraagd en zal een openbare aanbesteding worden opgestart voor onder meer de aanschaf van de turbines. Daarna kan een definitief investeringsbesluit worden genomen. "Zonder tegenslag zal het windpark in 2019 in gebruik worden genomen", aldus Sven Kamphues van Nuon.

Energielandschap

Nuon en de gemeente willen daarnaast onderzoeken of het gebied rond de windmolens in te richten is als "energielandschap". Nuon wil hierin windmolens combineren met zonnepanelen omdat wind en zon elkaar goed aanvullen. Projectmanager Sven Kamphues van Nuon: "Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon. En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard. Een prima combinatie dus. Goeree-Overflakkee is hard op weg om een echt Energy Island te worden!" Om bij te dragen aan de stabiliteit van het energienet wil Nuon ook batterijen plaatsen in dit energielandschap. Die zijn bedoeld om de duurzame stroom op te slaan bij minder vraag dan aanbod van duurzame energie. Dit om te voorkomen dat de duurzame stroom onbenut blijft.

Windfonds

Een deel van de opbrengst van het windpark draagt Nuon af aan een Windfonds. Het gaat om € 0,50 per MWh. Projectmanager Sven Kamphues van Nuon: "Per jaar gaat dat bij windpark Haringvliet om circa € 30.000. Met dit fonds kunnen projecten op het eiland gefinancierd en ondersteund worden. Bewoners in het gebied kunnen straks voorstellen doen voor projecten."

In de gemeenteraad stemde een ruime meerderheid in met het voorstel voor de windmolens. Alleen de fracties van Eiland van Vrijheid, VKGO en Fractie Maliepaard stemde tegen het bestemmingsplan.

Hoe gaat het met de Ceres?

Archieffoto van de voormalige cichoreidrogerij Ceres.

OUDDORP – Het lijkt of er niet veel gebeurt met de voormalige cichoreidrogerij Ceres in Ouddorp, maar achter de schermen is er van alles gaande. Eigenaar BPD (voorheen Bouwfonds) is in overleg met partijen om de Ceres te gaan uitbaten. Het gaat zowel om lokale partijen als om partijen van buiten.

Door Kees van Rixoort

De Ceres restaureren en een nieuwe bestemming geven is een ingewikkelde klus. Een groot project, dat BPD gefaseerd moet aanpakken. Eerder is het pand wind- en waterdicht gemaakt. Daarvoor is een subsidie van de provincie Zuid-Holland gebruikt, die in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee is verstrekt.

De stap daarna vergt ook weer het nodige geld. BPD, dat wellicht bereid is voor te financieren, is daartoe in overleg met twee partijen. Gedacht wordt aan een invulling met horeca en voorzieningen op het recreatieve vlak. Daarbij gaat de gedachte vooral uit naar 'slechtweervoorzieningen', waaraan op Goeree-Overflakkee veel behoefte is.

Het laten vervallen van de Ceres tot een ruïne, een idee dat een kunstenaar lanceerde, lijkt niet de eerste optie voor de toch onzekere toekomst van de cichoreidrogerij.

Wilde achtervolging

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zondagmiddag rond 13.30 uur kwam er bij de politie een melding binnen van een inbraak aan de Stratensweg in Sommelsdijk. Voor de politie ter plaatse kwam waren de drie inbrekers vertrokken in een kleine auto. Op de N215 kwamen andere agenten het voertuig tegen, waarna ze de achtervolging inzetten. Bij de achtervolging reden de verdachten door bermen en over privéterrein in de richting van Middelharnis. De wilde achtervolging eindigde in een hoop met houtsnippers. De verdachten renden vervolgens weg. De politie kon twee van de drie verdachten oppakken, die zijn naar het politiebureau in Spijkenisse gebracht voor verder onderzoek.

2 / 22

Agenda

Woensdag 1 maart

MIDDELHARNIS – Alzheimercafé. Wijkcentrum Doetinchemsestraat 27. Aanvang 19.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OUDDORP – Presentatie van mevrouw Strik-van Lenten over het werk van Mbuma-Zending, vanaf 19.30 uur in verenigingsgebouw Eben-Haëzer.
OUDDORP – Springfeessie met springkussens, stormbaan en oud-Hollandse spelletjes. Van 10.00 tot 16.00 uur in de Dorpstienden. Entree €2,50 per persoon, € 5,- voor drie dagen.
OUDDORP – Lezing bij de 55+club over Clini Hidi in Ethiopië, hier wordt onder andere verloskundige hulp geboden. Aanvang 14.00 uur in de Dorpstienden.
OUDE-TONGE – Themamiddag van het Rode Kruis over zelfredzaamheid bij A.S.V. Oostflakkee. Locatie st. ZIJN, Bernhardstraat 25, deelname kost € 5,-. Aanmelden bij Lenie tel 642590 of kees.lenie@telfort.nl.
OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. Aanvang 20.30 uur in Aktivia aan de Kerking.

Donderdag 2 maart

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
OUDDORP – Springfeessie met springkussens, stormbaan en oud-Hollandse spelletjes. Van 10.00 tot 16.00 uur in de Dorpstienden. Entree €2,50 per persoon, € 5,- voor drie dagen.

Vrijdag 3 maart

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Bingo in 't Trefpunt. www.stadaantharingvliet.nl

Zaterdag 4 maart

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
SOMMELSDIJK – Bingo van de ouderenvereniging, inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur. 11 rondes voor € 6,50.
MIDDELHARNIS – Repaircafé bij Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49. Van 10.00 tot 12.30 uur.
STELLENDAM – Containerverkoop in de tuin van de Gereformeerde Kerk. De verkoop is van 10.00 tot 13.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 uur tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Open dag Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee en Streekarchief. Centraal staat stamboomonderzoek. Dwarsweg 40. Toegang en deelname zijn gratis. Voor informatie en aanmelden workshop contact opnemen via info@genealogieflakkee.nl

Dinsdag 7 maart

OUDE-TONGE – Bijbelstudie over de eindtijd met Frank Ouweneel, vanaf 19.30 uur bij de Evangelie Gemeente Flakkee. Emmastraat 24 A, de toegang is gratis.
DIRKSLAND – Reginahof. Koffieochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Woensdag 8 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
ACHTHUIZEN – Bingo 55+. Aanvang 13.30 uur. Kosten: € 4,- p.p. Buurthuus, Kloosterstraat.
DIRKSLAND – Reginahof. Bingo-avond, verzorgd door Careyn Activiteiten Centrum. Aanmelden via mon.vanhuizen@careyn.nl of 06-53861647.

Waterpoortloop wordt een begrip

Wandelaars op Goeree-Overflakkee. Foto: Archief Eilanden-Nieuws

OOLTGENSPLAAT – Ruim voor het evenement zijn alle 200 startplaatsen voor de wandeltochten van 80 en 110 kilometer al vergeven. Er is zelfs een flinke wachtlijst met wandelaars die alsnog mee willen doen. De Waterpoortloop op 10 en 11 maart is hard op weg om een begrip te worden in de wandelsportwereld.

Door Martijn de Bonte

Mede-organisator Ton Korteweg stopt veel tijd en energie in het wandelevenement: "De oostkant van het eiland heeft ontzettend veel te bieden. Daarom wil ik zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met Ooltgensplaat en omgeving. Deze hoek verdient het om in de aandacht te staan. Daarnaast beleef ik zelf veel plezier aan de wandelsport, dat wil ik graag delen met andere mensen." Samen met ongeveer 45 vrijwilligers zorgt hij ervoor dat alles wordt geregeld voor de wandelaars. "Bij de tweede editie zijn de kinderziektes er wel uit. Mensen die het leuk vinden om als vrijwilliger aan de slag te gaan kunnen zich melden via de website."

Buitenlandse belangstelling

Opvallend is dat een kwart van de deelnemers voor de lange afstanden uit het buitenland komt. We hebben veel Belgen en een enkeling uit Duitsland en Engeland. Ton Korteweg: "De Belgen houden van de ruimte en het water in onze omgeving. Die komen hier graag wandelen." De populariteit van de tocht valt ook te verklaren doordat er in de eerste maanden van het jaar nauwelijks tochten zijn voor lange-afstandswandelaars.

De routes zijn grotendeels vergelijkbaar met vorig jaar. Maar hier en daar zijn er wijzigingen, deelnemers zien deze editie weer andere plekken dan vorig jaar. Zo lopen de wandelaars dit jaar de vesting van Willemstad helemaal rond, passeren Fort de Hel en krijgen soep in Fort Sabina. De start is dit jaar in 't Centrum aan de Weesmolenstraat. Ton Korteweg is blij dat Tamara's horeca het evenement omarmt. "Ook de plaatselijke supermarkt, gemeente, Waterpoort, de speculaasfabriek en andere organisaties dragen een steentje bij. Daar zijn we erg blij mee."

Volle maan

Het concept van de Waterpoortloop is dat wandelaars kennismaken met het Waterpoortgebied. Wandelaars zijn de hele tocht in de buurt van het water, ze lopen daarbij door drie provincies: Zuid-Holland, Brabant en Zeeland. De deelnemers van de 80 en 110 kilometer starten op vrijdagavond en lopen de hele nacht door. Ton Korteweg: "Dit jaar is het volle maan, dus dan kunnen de lopers 's nachts wat zien onderweg."

Kader: Tochten van 20 en 40 kilometer

Voor de tochten van 20 en 40 kilometer zijn er routes uitgestippeld rondom Ooltgensplaat. Lopers komen langs verschillende natuurgebieden en krijgen eten en drinken bij de wandelposten. Deelname aan de tocht van 20 kilometer kost € 4,-, er kan worden gestart tussen 10.30 en 11.00 uur. De route van 40 kilometer start tussen 9.00 en 11.00 uur, deelname hieraan kost € 5,50. Aanmelden en betalen kan bij de start in het multifunctioneel centrum aan de Weesmolenstraat 12. Parkeren kan bij het centrum en rondom het voetbalterrein.

Plannen voor windmolens aangepast

GOEREE-OVERFLAKKEE - In Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge is de komst van extra windmolens het gesprek van de dag. Vorige week maakte de gemeente bekend dat de plannen zijn aangepast, er zijn drie windmolens geschrapt. Dat betekent dat het plan voor Battenoert nu bestaat uit de bouw van zes nieuwe windmolens. Drie aan de kant van Nieuwe-Tonge en drie aan de andere kant van de N59 bij Oude-Tonge. Op de kaart zijn de locaties aangegeven met gekleurde stippen.

Met het aangepaste plan willen de Burgemeester en wethouders tegemoet komen aan de weerstand die leeft onder de bevolking. Daarnaast had de gemeenteraad verzocht om een alternatief te zoeken voor met name de buitenste twee windmolens, die het dichtst bij de dorpskernen zouden komen. Wethouder Frans Tollenaar geeft uitleg: "Doordat we als gemeente de regie hebben behouden, is het mogelijk om maatwerk te leveren. Zo komt er geen luchtvaartverlichting, zijn er ruimere afstanden tot de woonkernen, komen er minder windmolens en is er een langere afdracht aan het Windfonds. Door de gevoerde gesprekken met de initiatiefnemers heeft het college bereikt dat de dichtstbijzijnde windmolen op 1.400 meter van Nieuwe-Tonge komt te staan en aan de kant van Oude-Tonge op 1.700 meter. Dit was eerst 900 meter voor Nieuwe-Tonge en 1.400 meter voor Oude-Tonge. Een flink grotere afstand dan de wettelijke regels, waarbij 450 meter van de bebouwde kom als richtlijn wordt aangehouden", aldus wethouder Frans Tollenaar. "We snappen de emotie van de inwoners en weten dat zij liever nog minder molens zien verschijnen. Echter is dat naar mijn beleving geen haalbare optie. We hebben een uitvoerig voortraject doorlopen om te komen tot de huidige plaatsingsgebieden en hebben ook nog te maken met de druk van de provincie Zuid-Holland en het Rijk".

Een veel genoemd protestpunt is dat de molens van Windpark Krammer ook in de omgeving van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge staan. De plannen voor windpark Krammer zijn definitief en kunnen dus ook niet meer gewijzigd worden. Dit windpark staat niet op het grondgebied van de gemeente Goeree-Overflakkee, maar valt onder de gemeente Schouwen-Duiveland. Op 14 februari is de eerste heipaal geslagen. De planning is dat de 34 windmolens van windpark Krammer in 2019 allemaal draaien.

De plannen voor Battenoert liggen vanaf 2 maart zes weken lang ter inzage op het gemeentehuis. In deze periode kunnen belanghebbenden hun zienswijzen indienen. Daarnaast organiseert de gemeente in maart een inloopavond, de datum hiervan is nog niet bekend.

In het spoor van de watersnood

GOEREE-OVERFLAKKEE – Recent is een route verschenen langs 23 belangrijke plekken op Goeree-Overflakkee die herinneren aan de watersnoodramp van 1953. De route, die met de fiets (of de auto) te volgen is, begint bij de Brouwersdam en eindigt bij de Volkerakdam. Tussen die twee locaties komt men langs plekken als Stellendam, Herkingen, het Gat van Sieling, Battenoord, Oude-Tonge en Galathese Haven.

Door Kees van Rixoort

De route is gratis te downloaden als app Naar Toen (izi.TRAVEL). Die bevat historische beelden, video's en geluidsfragmenten. Ook is er een boekje, dat verkrijgbaar is bij de VVV, Museum Ouddorp en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Het boekje bevat ook zes ansichtkaarten en kortingsbonnen, bijvoorbeeld voor een gesigneerd exemplaar van het boek 'Oosterschelde windkracht 10' van Jan Terlouw.

Een vergelijkbaar boekje bevat een route langs 27 verhalen in en rond Nieuwe-Tonge: 'Ooggetuigen van de watersnood'. Aan bod komen de verslagen van onder meer Kees Luchtenburg, Co en Klaas Tanis en J.L.Th. Huijsen. Wederom zijn er ansichtkaarten – bijvoorbeeld van de ondergelopen kerkring van Nieuwe-Tonge – en kortingsbonnen toegevoegd.

De watersnoodroutes, die aansluiten bij het fietsroutenetwerk, zijn ontwikkeld in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en gesubsidieerd door de provincie Zuid-Holland. De routes zijn onderdeel van een groter project, waartoe ook het opleiden van watersnoodambassadeurs (die wandelroutes lopen met belangstellenden) en de Kunstkruimels (tegels die de hoogte van het water in 1953 markeren in Stellendam en Ooltgensplaat) behoren.

Actie Rode Kruis 'Tulp voor Hulp'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Deze week wordt landelijk en op Goeree-Overflakkee de actie 'Tulp voor Hulp' ten bate van het Rode Kruis georganiseerd. Rode Kruisvrijwilligers zijn op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart aanwezig bij Albert Heijn-filialen op het eiland om informatie te geven over de tulpenactie, noodhulp en ook over andere Rode Kruisactiviteiten. Van iedere bos tulpen die verkocht wordt (herkenbaar aan de Tulp voor Hulp hoes), gaat één euro naar het Rode Kruis in Nederland. De hulporganisatie besteedt de opbrengst van de tulpenactie aan noodhulp. Om bij noodsituaties en calamiteiten in eigen land zo goed mogelijk hulp te kunnen verlenen, worden nieuwe hulpverleners (vrijwilligers) gezocht die na een goede opleiding ingezet kunnen worden bij iedere calamiteit. Het Rode Kruis verleent in Nederland hulp bij noodsituaties zoals bij grote ongelukken, een ontruiming of bij extreem weer. Ook is er inzet en ondersteuning bij evenementen, zoals bij de Nijmeegse Vierdaagse. Vrijwilligers zijn getraind om in geval van calamiteiten de professionele hulpdiensten te ondersteunen met medische assistentie of met de evacuatie en opvang van slachtoffers. Zo hielpen vorig jaar vrijwilligers van het noodhulpteam mee bij het treinongeluk in Winsum.

Goederen voor Roemenië

Zaterdag 4 maart 2017 is de loods van de Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis weer geopend. Tussen 09.30 en 11.30 is er gelegenheid om hulpgoederen voor Roemenië af te geven.

Waar is behoefte aan:

Natuurlijk altijd aan overtollige (warme) kleding. Zowel dames- heren- en kinderkleding, inclusief jassen, mutsen wanten en sjaals. Graag wel schoon en in nog bruikbare staat; Huishoudelijke artikelen, vooral alles wat in de keuken gebruikt kan worden, maar b.v. ook kop en schotels, borden e.d.; Overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is; Klein meubilair, bedden en (kinder)stoelen kunnen eveneens gebracht worden.

Natuurlijk bij voorkeur in goede staat en onbeschadigd. Zoals altijd is er in de loods ook weer de verkooptafel, en staat er bij de ingang een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Meer info:

0187-484228, 0187-486377 of info@oosteuropa-werkgroep.nl. www.oosteuropa-werkgroep.nl

Kerkdiensten

Biddag - Woensdag 1 maart

OUDDORP
Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. G. van Manen

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 19.00 uur ds. L. Groenenberg - Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. C. van Ruitenburg

DIRKSLAND
Ger. Gem. 10.00 en 19.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN
Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. J.M.D. de Heer

MIDDELHARNIS
Ger. Gem 9.30 uur ds. J.M.D. de Heer, 14.30 uur ds. J.W. Verweij en 19.00 uur ds. S. Maljaars

NIEUWE-TONGE
Ger. Gem. 14.30 uur ds. G. Bredeweg en 19.00 uur ds. A.J. Gunst.

OUDE-TONGE
Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. F. Mulder

OOLTGENSPLAAT
Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. M. Mondria

Blauwhelm: soldaat tussen twee vuren

Ben Hameeteman met zijn blauwe baret en de onderscheidingen.

OUDE-TONGE – Twee weken geleden ontvingen vier veteranen afkomstig van het eiland het draaginsigne 'Nobelprijs VN-militairen'. Eén van deze blauwhelmen, Ben Hameeteman uit Oude-Tonge, vertelt over zijn belevenissen als Unifil-militair op de grens van Libanon en Israël.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de Vredesmachten van de VN. Deze VN-troepen traden op als er bestanden waren gesloten tussen oorlogvoerende partijen. Nederland heeft hier een bijdrage aangeleverd. Voor ons land was dit was voornamelijk in de kader van Unifil. De soldaten van deze vredesmacht moesten het bestand tussen Israël en de Palestijnen in Libanon controleren. Vanuit Nederland hebben ongeveer 9.000 mensen tussen 1979 en 1985 bijgedragen aan deze vredesmacht, Ben Hameeteman was één van hen.

Op de vraag of hij trots is op het draaginsigne dat hoort bij de Nobelprijs voor de Vrede, die ruimt 28 jaar geleden werd uitgereikt, aarzelt hij even. Dit komt omdat het is niet zo spontaan gegaan want de veteranenorganisaties hebben er op aan moeten dringen voordat de penning werd uitgereikt. "Maar ik zie het toch als een soort van erkenning en waardering van ons werk voor Unifil. Want toen wij in die tijd terugkwamen werden we toch een beetje met de nek aangekeken en nu bevestigt die speld toch dat ons werk is gewaardeerd. Dus wel een beetje trots".

Ben Hameeteman vertelt dat hij een half jaar op de bestandslijn tussen Libanon en Israël zijn werk heeft gedaan. Het was bij het dorpje Majdal Zoun. "Door de burgers van dat dorp zijn wij altijd vriendelijk en gastvrij ontvangen", herinnert Ben. De omstandigheden in het gebied waar ze hun werk moesten doen waren niet zo 'vriendelijk'. De Unifilsoldaten zaten op een berghelling aan de Palestijnse kant en op de helling tegenover hen zat het Israëlische leger. Palestijnen probeerden soms over te steken om bermbommen te leggen of aanslagen te plegen. De Israëli's lieten zich ook niet onbetuigd. Ben noemt voorbeelden van hoe de goedgetrainde soldaten eveneens de bestandslijn overstaken en samenwerkten met de militie van majoor Haddad.

Niet zonder risico

Het werk van de Unifil-militairen was niet zonder risico. Zo herinnert Ben zich dat hij nog maar kort in zijn 'luisterpost' op de berghelling zat en hij in het donker op zijn – verlicht – horloge keek hoe laat het was. "Plotseling werd er geschoten en ik zag de lichtspoormunitie op me afkomen. De Israëli's schoten gericht op ons". Sinds zijn verblijf in Libanon is zijn kijk op de strijd tussen Israël en de Palestijnen voor hem in een ander daglicht komen te staan. "Ik was opgevoed met de gedachte dat Israël 'goed' was en dat de Palestijnen allemaal terroristen waren". Voor hem was de werkelijkheid anders. "De acties van de Palestijnen waren altijd een reactie op activiteiten van Israël".

Ondanks de gevaren waarin hij meermalen, als infanterist heeft verkeerd, kijkt hij met plezier terug op dat half jaar in Libanon. "De kameraadschap was groot". Natuurlijk waren er gevaarlijke en minder prettige ervaringen, maar deze situaties verstevigen de onderlinge band. Ben was boordschutter op een YP (een pantserwagen). Hij lacht: "Ik had het geluk dat het de YP van de compagniescommandant was. Want die is verwarmd". Zijn collega's moesten in een onverwarmd voertuig rijden.

Met een uitzending als dienstplichtig militair naar het buitenland had hij geen rekening gehouden. "Ik ben er ingerold. Bij de keuring voor militaire dienst had ik aangekruist dat ik wel naar het buitenland wilde, maar dit wist ik niet meer. Er was nog gelegenheid om er vanaf te zien, maar dat heb ik niet gedaan". En daar heeft hij geen spijt van gehad, ondanks dat hij 'heftige' dingen heeft meegemaakt.

De opleiding in Assen was streng en er was ook een stevige screening, "als je niet in het plaatje paste werd je overgeplaatst". Na terugkomst in Nederland had Ben graag bijgetekend als 'Technische Specialist' voor rijinstructeur. De opleiding had hij al achter de rug, maar hij kwam niet door de medische keuring heen. Na een aanrijding met zijn brommer was zijn knie volgens de keuringsarts niet meer in orde. "Toen hadden ze mij niet meer nodig".

Soms wordt er nog wel eens een reünie georganiseerd waar 'de oude verhalen' nog worden opgehaald. Het doet hem dan weer goed om de 'makkers' van toen weer te ontmoeten.

De oud-Unifiller heeft geen akelige dingen overgehouden aan zijn verblijf in Libanon. Dit is bij sommige van zijn vroegere kameraden wel anders. Hij kent nog een collega die lijdt een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Een aandoening die heel nare gevolgen heeft, vooral in de psychische en sociale sfeer.

Dat Ben geen vervelende gevolgen heeft gehad aan zijn Unifiltijd komt omdat hij alles goed van zich af heeft kunnen praten. "Doordat er een plunjebaal van mij was verdwenen moest ik daarom noodgedwongen in mijn Unifil-outfit met blauwe baret rondlopen. En juist daarom kreeg ik veel vragen en kon ik steeds weer mijn verhaal vertellen en kon ik alles wat ik heb meegemaakt van me af praten. Iemand zei wel eens tegen mij 'dat is heel goed voor je geweest'. En ik geloof inderdaad dat dit me goed heeft gedaan".

Na zijn militaire diensttijd werkte Ben op de röntgenafdeling van het ziekenhuis in Dirksland. Daarna werkte bij een woningbouwvereniging en als sportverslaggever bij de Zierikzeesche Nieuwsbode. Momenteel werkt Ben Hameeteman als senior communicatieadviseur bij de gemeente Strijen.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55-plussers van het dorp op woensdag 8 maart een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,- per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10.

DIRKSLAND

Koffieochtend 't Reginahof

Dinsdag 7 maart staat de deur weer open bij 't Reginahof. Bezoekers kunnen in een ontspannen sfeer, onder het genot van een kopje koffie, andere mensen ontmoeten of eventueel een spel spelen. Men kan vrijblijvend binnenlopen. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. De koffieochtend is van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.

Bingoavond

Het Careyn Activiteiten Centrum organiseert voor woensdag 8 maart een bingoavond aan 't Reginahof (achter de apotheek). Er zullen vijf ronden worden gespeeld. De kosten hiervan bedragen: € 6,- inclusief koffie. Aanvang: 19.30 uur. Wilt u deelnemen aan deze avond dan kunt u zich aanmelden voor vrijdag 3 maart. Dit kan via mon.vanhuizen@careyn.nl of via tel.: 06 538 616 47. Een briefje door de brievenbus kan ook.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Peter Feller bij Polivak

In de uitzending van donderdag 2 maart van Polivak is een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met de nieuwe VVD-wethouder Peter Feller te horen. Er zullen tal van onderwerpen tijdens het gesprek naar voren komen. Wie wil meeluisteren, kan dit doen door om 19.00 uur af te stemmen op RTV Slogo. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling is op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "programma gemist". Meer info via www.rtvslogo.nl

Peuterochtenden in Bibliotheek

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert peuterochtenden voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers. De eerstvolgende peuterochtenden vinden plaats op woensdag 15 maart in de bibliotheekvestiging van Ouddorp, op woensdag 22 maart in bibliotheekvestiging Middelharnis en op woensdag 29 maart in bibliotheekvestiging Oude-Tonge van 09.30 uur tot 11.00 uur. Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers zijn welkom. De toegang is gratis, maar wel graag van tevoren aanmelden: telefonisch, aan de balie van de bibliotheekvestiging of via de website www.leerenbeleef.nl.

Museum Plus Bus

Stichting ZIJN heeft een uitnodiging ontvangen van de Museum Plus Bus. De museum plus bus heeft ten doel de toegankelijkheid van het nationaal erfgoed in de Nederlandse musea te vergroten. Op 21 maart kan men met de Museum Plus Bus naar het Gemeentemuseum in Den Haag. Deelname is gratis, dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. De lunch kunt u zelf meenemen of u kunt gebruik maken van de lunch mogelijkheid naast het museum. De lunch bestaat uit: twee belegde zachte broodjes, één krentenbol, koffie en thee, melk en karnemelk en kost € 9,00 per persoon. Vertrek 09.45 uur vanaf het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Rond 17.00 uur hoopt men weer terug te zijn. Rollators en rolstoelen kunnen mee in de bus. Aanmelden kan tot 1 maart 2017: telefoonnummer (0187) 64 13 44 of via e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl

GOEDEREEDE

Oud papier

GOEDEREEDE – De Stichting Oud Papier Apollo haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Het papier en huishoudelijk karton dient vanaf 8.30 uur goed gebundeld buiten te worden gezet. Oud papier kan ook zelf gebracht worden in de container op parkeerterrein Het Hofje. Dit graag tussen 8.00 en 17.00 uur.

MIDDELHARNIS

Inleveren rommelmarktspullen

Op zaterdag 4 maart is er weer de mogelijkheid voor het inleveren van spullen voor de rommelmarkt. De Schuur in de Van Pallandtpolder is geopend van 9.00 tot 11.30 uur. Wie niet in de gelegenheid is spullen te komen brengen, kan deze laten ophalen. Neem contact op met 0187-680755, Martin Meijer of 0187-487124. Routebeschrijving: Komende vanaf de Zuidelijke Randweg in Middelharnis richting het industrieterrein gaat u bij de rotonde rechtdoor en rijdt u op de Industrieweg. Volg deze tot aan het einde en dan gaat u rechtsaf en volgt u de borden richting de Jonge Spartanen. Blijf rechtdoorrijdend en aan het einde van de weg kan u niet anders dan linksaf volg deze weg en u rijdt vanzelf de boerderij op. De rommelmarkt wordt georganiseerd door de Restauratie- en Activiteiten Commissie van de HHG.

Feiten en fabels bij autisme

Voor 9 maart organiseren de contactgroep autisme GO en MEE Zuid-Hollandse Eilanden een thema-avond over feiten en fabels bij autisme. De bijeenkomst start om 19.30 uur en wordt gehouden in Het Baken, Oost-Voorgors 52 in Middelharnis. Aan de hand van een presentatie met onder andere korte filmpjes, praktijkvoorbeelden en (wetenschappelijke) info, bespreekt men feiten en fabels over autisme. Er is gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. De thema-avond is gratis toegankelijk. Meer informatie en aanmelden: Caroline Lanser, autisme@meezhe.nl of tel.: 06-14302315.

Alzheimercafé

Het Alzheimercafé wordt gehouden op woensdag 1 maart in het het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. Het thema is "Zorg voor thuis geregeld". Communiceren met de 'dementia-App'; digitale informatie voor mantelzorgers & naaste familie. Als deskundige zal dhr. P. Hasenaar dit toelichten. Verder is er een informatief blok met de gemeente. Het gesprek gaat o.a. over toewijzing van zorg. Hiervoor is uitgenodigd mw. M. Jansen. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen. Vanaf 19.00 uur Inloop. Programma van 19.30 tot 21.00 uur.

Repair Café

Op zaterdag 4 maart is er weer Repair Café van 10.00 tot 12.30 uur in kringloopwinkel Goed-voor-Goed, Simon Stevinweg 49, industrieterrein Middelharnis. Wilt u meer informatie: www.repaircafemiddelharnis.nl. Gelijktijdig kan dan een bezoek worden gebracht aan de kringloopwinkel waar een grote verscheidenheid aan gebruikte en in zeer goede staat verkerende huishoudelijke goederen worden verkocht. Men verwacht zaterdag de 750e reparatie aan te pakken. Voor de bezoeker die samen met de vrijwillige reparateur deze 750-ste klus komt klaren, ligt een duurzaam aardigheidje te wachten.

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheekvestiging Middelharnis vindt plaats op woensdagochtend 8 maart, vanaf 10.00 tot 11.30 uur. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet te halen. TIP: neem uw tablet mee. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven. De toegang is gratis.

OOLTENSPLAAT

Breicafé

Donderdag 9 maart is er Breicafe van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

NIEUWE-TONGE

Rommelmarktspullen

Op 24 juni houdt de Hervormde gemeente weer een rommelmarkt. Men is op zoek naar spullen hiervoor. Deze spullen kunnen worden ingeleverd voor de verkoop op de rommelmarkt. Ook goede spullen uit grootmoeders tijd of antiek kunt u altijd inleveren. De opbrengst is voor het onderhoud van de dorpskerk aan de Kerkring. Boeken, kleding, gereedschap, huishoudelijke artikelen, fietsen, klein meubelen, "we kunnen het als het van goede kwaliteit is zeker gebruiken", aldus de organisatie. U kunt het inleveren bij de schuur van fam van Kempen aan de Oudelandsedijk 4A te Oude-Tonge. (bij van Schelven de dijk op) of bij Hervormd Centrum Elim Zuiddijk 19 te Nieuwe-Tonge. De inleverdatums zijn zaterdag 11 mrt, 15 april, 13 mei en 10 juni, tussen 9.00 en 11.30 uur. Als het niet mogelijk om het zelf te brengen kunt u bellen naar Wim Meijer, 06-16794189.

OUDE-TONGE

Gebedssamenkomst

Iedere eerste woensdag van de maand komt men in Oude-Tonge samen met mensen uit verschillende kerken om samen te bidden. Het samen bidden wordt heel zegenrijk ervaren: "Gebed is het onderhouden van de relatie met God. Tijd apart zetten om te spreken tot God". Hoe wordt de gebedssamenkomst ingevuld? Men start om 20.30 uur in de bovenzaal van Aktivia (Kerkring) Er wordt geopend met een stukje uit de Bijbel, soms aangevuld met een stukje uit een boekje. Daarna wordt er gedankt de zegeningen die we ontvangen en de nood van de wereld en ons dorp opdragen aan God. "U bent er vrij in om hardop te bidden of in stilte mee te bidden. Rond 21.15 wordt er afgesloten". De data van samenkomst zijn: 1 maart, 5 april, 3 mei, 7 juni en 5 juli.

Open Schuur

Zaterdag 4 maart wordt er weer Open Schuur aan de Langeweg 41a. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante. Tevens kan er een kijkje worden genomen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen enz.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Bingo

Op vrijdag 3 maart is er weer Bingo op Stad. Aanvang 20.00 uur in 't Trefpunt, Oranjelaan 14, Stad aan 't Haringvliet. Meer info op www.stadaantharingvliet.nl

Vrijwilligers gezocht

Op zaterdag 11 maart gaat men de buitenruimte van 't Trefpunt flink aanpakken. Schuren en schilderen van houten banken en tafel(tjes), plantenbakken maken, nieuwe beplanting, het realiseren van een overkapping (stormvaste parasol), onkruid verwijderen, gras maaien, zijn de karweien. Als het minder gunstig weer is zal er - ook in het kader van NL Doet binnen geklust worden. "Wij zoeken nog een leuke groep vrijwilligers (sporters, collega's, vrienden, familie) die ons deze dag ondersteunen. Leuk uitje met zijn allen: voor koffie/thee, soep en broodjes wordt gezorgd", aldus de organisatie.

STELLENDAM

Zeeuwse Sien

Zeeuwse Sien komt bij De Stellevrouwen op donderdag 9 maart. De avond wordt gehouden in het Haegse Huus. De aanvang is 19.30 uur. Zowel dames als heren zijn welkom deze avond. Voor de leden is de avond gratis. Niet-leden betalen € 7,-. Dit is inclusief koffie.

Goederen voor Roemenië

Vrijdag 3 maart 2017 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

High-tea 55+

Donderdag 9 maart organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een high-tea middag. De bezoekers kunnen dan weer genieten van lekkere kleine hapjes met diverse soorten thee. Ondertussen kunnen er kleine quizzen gespeeld worden o.a. zoek de spreekwoorden en gezegdes uit de tekening. De aanvang is: 14.30 uur. De zaal van het Haegse Huus is open vanaf. De entree is € 5,-, Opgeven - graag voor 7 maart - kan bij Mevr. M. van Oostenbrugge, tel: 491653; of bij: Mevr. E.S. Spahr vd Hoek, tel: 602411. Belangstellenden van buiten Stellendam, zijn ook van harte welkom.

Kiprolladeverkoopactie

Voor zaterdag 11 maart organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam een verkoopactie van verse kiprollade. U kunt ze in twee maten bestellen: 500 gram voor € 4,50 en 1000 gram voor € 8,50. Bestellingen kunnen worden doorgegeven t/m zaterdag 4 maart a.s. (tussen 18.00 en 20.00 uur) via telefoonnummer 492714. Op zaterdagmorgen 11 maart a.s. kunt u tussen 9.00 en 10.30 uur uw bestelling afhalen bij de familie Oosters, Azaleastraat 35.

Containerverkoop

Zaterdag 4 maart is er weer een verkoop vanuit de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. De verkoop is van 10.00 tot 13.00 uur.

Edudelta heeft Skills Talents

MIDDELHARNIS - Alle profielen van het Edudelta College Middelharnis zijn met een team kampioen geworden op de provinciale kampioenschappen Skills Talents.

De jaarlijkse Skills Talents wedstrijden zijn weer losgebarsten. Dit zijn teamvakwedstrijden voor vierdejaars vmbo'ers die hun talenten tonen aan vakjury's in elf verschillende vakrichtingen. De voorselecties vinden plaats op eigen school en mag het winnende team door naar het provinciaal kampioenschap. Alleen de provinciale kampioenen mogen door naar het Nederlands kampioenschap Skills Talents, dat dit jaar wordt gehouden in de RAI Amsterdam op 16 maart.
Het Edudelta College Middelharnis doet elk jaar mee aan deze Skills Talents wedstrijden. Elk jaar tonen nieuwe teamleden hun talenten aan vakjury's, ieder in hun eigen vakgebied. Zo ook dit jaar én niet zonder succes! Met maar liefs zes vakteams, van de elf, is Edudelta College Middelharnis vertegenwoordigd op het Nederlands kampioenschap in de RAI Amsterdam. De vakteams zullen niet alleen individueel strijden voor de hoogste eer, maar ook voor hun provincieteam Zuid-Holland Hawks. Het is echter nog nooit eerder in de geschiedenis van de Skills Talents voorgekomen dat één school zo sterk vertegenwoordigd is.
Zes teams zijn door naar het Nederlands kampioenschap Skills Talents in de RAI in Amsterdam! Zes vakteams uit de zes profielen die het Edudelta College Middelharnis in haar brede aanbod vmbo aanbiedt. Daarmee toont Edudelta weer meer dan eens aan dat het echte vakmanschap begint op het Edudelta College Middelharnis. Edudelta, die onlangs nog is uitgeroepen tot 'Superschool' van Nederland en beste AOC van Nederland is dan ook super trots op de behaalde resultaten van haar leerlingen!
www.edudelta.nl (Tekst: Caroline Rijpkema)

NLdoet actie in de Scheelhoek door NLGO

STELLENDAM - Zaterdag 11 maart is er weer de landelijke NLdoet dag. Ook de Vereniging voor Natuur en Landschapsbescherming Goeree Overflakkee (NLGO) doet hieraan mee.

In de Scheelhoek te Stellendam gaat de werkgroep terreinbeheer de opslag langs het Haringvliet weghalen. Door deze opslag is er geen ruimte meer voor de kustbroedvogels. De Scheelhoek is eigendom van Natuurmonumenten. "Een mooie kans om de Scheelhoek ook eens van binnenkant te zien en tegelijk lekker in de natuur te werken. We verzamelen in de werkschuur van Natuurmonumenten in de Scheelhoek om 8.30 uur en hopen om 13.00 uur weer te stoppen", aldus de mensen van NLGO. Verplicht aanmelden op de site www.nldoet.nl locatie Stellendam –Scheelhoek. Daar staat ook de exacte locatie. Verdere inlichtingen bij Kees van t Zelfde 485566 Of Cees Appel 681105. Foto: Jan Baks

Evaluatie NK Wielrennen is koude douche voor gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Van trots en nog eens trots tot uitspraken over een Jip en Janneke-niveau." De gemeenteraad kwam met een eindeloze rij vragen over de evaluatie van het NK Wielrennen. Te horen was: "Nauwelijks te begrijpen. Sterk overtrokken euforische publiciteitswaarden. Summier en onvoldoende informatief. Is dit werkelijk alles? Er is duidelijk werk aan de winkel." Met ook al in het vooruitzicht dat een fractie aangaf dat de beoordeling – in de vergadering op 16 maart - niet mals zal zijn. Het is een samenvatting van de reacties die donderdagavond aan de orde kwam in de beeldvormende fase van de gemeenteraad bij de presentatie van het Evaluatierapport over het NK-Wielrennen. Het evenement dat in juni 2016 op ons eiland plaatsvond. Onze krant besteedde vorige week dinsdag al aandacht aan de inhoud van het evaluatierapport.

Door Jaap Ruizeveld

Zelden kwam de kloof in interpretatiebeleving zo scherp op tafel. De gemeente steekt - via het ingeschakelde pr-bureau - de loftrompet op over de marketingimpact. "Het eiland is fantastisch op de kaart gezet. Het saamhorigheidsgevoel is sterk ontwikkeld. Een fantastisch, schitterend wielerfestijn". De opvatting van raadsfracties is echter dat geschetste waarden en successen eerst maar eens moeten worden aangetoond. Met deze inhoud van het beperkte evaluatierapport kan men niet uit de voeten. De vraag is nu of het verantwoord is om nog eens veel geld uit te geven aan onderzoek.

Nulmeting ontbrak

Het NK op het eiland was een groot evenement. Met aandacht in de media. Iedereen deed zijn en haar uiterste best. Maar beperkte know how, geen nulmeting, onduidelijkheid in onderlinge afspraken en voortdurend oplopende kosten bleken bepalend. Tot zelfs een kritisch moment dat liquide financiële middelen niet voorhanden waren. Afblazen of extra subsidie. Het was allemaal aan de orde. Het organiseren van een zo grote wedstrijd met marketingaspecten had een betere, gedegen voorbereiding vereist.

Inspreken

Namens het organiserende stichtingsbestuur was de heer Zwanenburg donderdag inspreker in de raadsvergadering. Hij beklemtoonde veelvuldig zijn trots over het wielerfestijn. De kracht van het eiland. Eén team samen met de gemeente. Succesvol. De ondersteunende support. De inzet van vrijwilligers. De toon was gezet. Het NK had nog beter gekund als er niet op 3 locaties maar vanaf één centraal punt was gewerkt. Als er hogere cateringopbrengsten waren binnengekomen. Als er meer toeschouwers waren geweest in Oude-Tonge en op de Brouwersdam en als de KNWU haar afspraken was nagekomen.        

Irritatie

De meeste fracties stoorden zich aan het euforistische promoting gehalte in het evaluatierapport. Mediawaarde berekend op 1,2 miljoen. Ja, dat geld zou je kwijt zijn geweest als je bij de Ster en bladen advertentietijd en ruimte zou hebben ingekocht. Maar is dat - als - relevant? Eijkenduijn (PvdA) vroeg zich verbijsterd af of dit summiere weinig informerende document nu alles was. "Moesten wij hier zolang op wachten?" Hij lanceerde - evenals collega-politici - een reeks vragen die niet in de vergadering beantwoord konden worden. Het college zal dit werk nu schriftelijk uitvoeren. Slootweg (SGP) wilde geen extra geld meer uitgeven voor een onderzoek hoe het allemaal is verlopen. Hij vroeg concreet naar realistische cijfers en bedragen. Hij had zijn twijfels bij de gepresenteerde mediawaarde van bureau Dietz.

Expertise ontbrak

Ook Heintjes (VKGO) wilde geen extra geld besteden aan een vervolgevaluatie. Geef antwoorden op hoofdlijnen. Hij miste in het rapport inzicht in wie, wat, wanneer momenten. Onderbouwing ontbreekt. Duidelijke informatie is nodig. Toon het aan. Er was een financieel overschot aangekondigd. Waar was dat op gebaseerd? Maliepaard (fractie Maliepaard) vond dat de presentatie veel gebakken lucht bevatte. Wees open en eerlijk. Laat een goed beeld zien met meer informatie. Van Alphen (EVV) waardeerde het getoonde initiatief voor het organiseren van het Kampioenschap van de wind. Helaas ontbrak de benodigde expertise. Wees ingetogen en terughoudend. Er is nog werk aan de winkel. VVD (Osinga) was wel tevreden over het festijn en de impact voor de gemeente. Het eiland is goed op de kaart gezet. De Rover (ChristenUnie) stelde voor de vele vragen te filteren. Kom met de hoofdthema's. Bij de start van de organisatie had een nulmeting niet mogen ontbreken.

Faciliterend

Wethouder De jong sprak waarderend over de vrijwilligersinzet en de support van alle betrokken partijen. Hij gaf aan dat de gemeente verantwoordelijkheid draagt. De gemeente had in het proces een faciliterende rol. Raadsvragen, zoals bijvoorbeeld over het crediteurenakkoord, ressorteren onder de organisatie van de stichting. Op 16 maart velt de raad een eindoordeel. Tussentijds moeten veel vragen van schriftelijk antwoord worden voorzien.

Kees van der Staaij (SGP) op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 2 maart kleurt Goeree-Overflakkee oranje. Op deze dag bezoekt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij Goeree-Overflakkee.

Tijdens het werkbezoek zal hij 's morgens een bezoek brengen aan het Innovatiecentrum voor de visserij te Stellendam. 's Middags zal de delegatie aanwezig zijn op zorgboerderij 'de Mèkkerstee' om zich op de hoogte te stellen van dit unieke concept. In een avondbijeenkomst zal lijstduwer Mark Brouwer spreken over één van de speerpunten van de SGP: Veiligheid.
De SGP wil met het bezoek het belang van innovatieve visserij onderstrepen en wil zich voluit inzetten voor deze bedrijfstak. Zo pleit de SGP in haar verkiezingsprogramma niet voor niets voor een minister van landbouw en visserij.

Mèkkerstee

Op zorgboerderij de Mèkkerstee zal de delegatie bijgepraat worden over de manier waarop de Mèkkerstee mensen voorbereid op (terugkeer naar) betaald werk in de samenleving. Om dit doel te bereiken wordt er ook intensief samengewerkt met Sjaloom Zorg. In het middagprogramma is er ruimte om met aanwezig publiek in gesprek te gaan.

Bijeenkomst

'Geef mij en mijn mannen en vrouwen nu eerst goede schoenen, een goede helm, een goed pak en voldoende munitie!' Dat zegt marinier en kandidaat-kamerlid voor de SGP Mark Brouwer. Hij wil minstens 3 miljard voor Defensie. In een interactieve avondbijeenkomst zal hij hier nader toelichting op geven. Iedereen is op donderdag 2 maart van harte welkom vanaf 19.30 uur in een zaal van de Ger. Gemeente aan de Mozartsingel 2 te Dirksland.

Atletiek, ook voor jou

MIDDELHARNIS - 1 november 2016 was de start van het project "Atletiek, ook voor jou!". Voor de opstart van "Atletiek, ook voor jou!" hebben AV Flakkee en stichting Zuidwester vanuit de "Sportimpuls" een subsidie ontvangen waarmee de opstartkosten kunnen worden gedekt.

Met het project "Atletiek, ook voor jou!" wil men de sport- en beweegparticipatie en -intensiteit van mensen met een verstandelijke beperking vanaf 6 jaar op Goeree-Overflakkee structureel verhogen. Ook wil men de kinderen met ontwikkelingsachterstand en of gedragsproblemen de mogelijkheid bieden om een sport te gaan beoefenen binnen de atletiekvereniging.
Bewegingsagogen vanuit stichting Zuidwester zullen bij de start van het project het sportaanbod bij AV Flakkee gaan verzorgen i.s.m. trainers vanuit deze vereniging. Tijdens het project verschuift de leiding van de groepen steeds meer van de professional naar de vrijwilliger. Aan het eind van de projectperiode zal het aangepaste sportaanbod zonder professionele ondersteuning worden voortgezet en zullen de deelnemers als lid van de vereniging structureel sportief actief blijven.

In de eerste twee maanden van 2017 zijn er drie kennismakingslessen atletiek gegeven tijdens de gymlessen op de scholen Het Kompas, De Wegwijzer en De Ark door de sportcombinatiefunctionaris van de gemeente Goeree Overflakkee en hun stagiair Nino Wielaard, en de bewegingsagogen Arjan van Gurp en Ilvia Witte van stichting Zuidwester.
Het doel van de kennismakingslessen was dat de kinderen de diverse atletiekonderdelen leerde kennen en ze zelf konden ervaren. Na afloop van de kennismakingslessen hebben de kinderen een enquête over de lessen ingevuld en daaruit bleek dat bijna alle kinderen de lessen als erg leuk hebben ervaren. Meerdere kinderen gaven zelfs aan dat ze buiten schooltijd ook graag de sport atletiek zouden willen beoefenen. En dat is ook de bedoeling van het project "Atletiek, ook voor jou!".
Voor kinderen van speciaal basisonderwijs is het soms best lastig om een sport uit te kiezen die bij ze past. Veelal worden ze niet goed begrepen door trainers/sters en de andere kinderen waar ze samen mee sporten.

Met het project willen men in samenwerking met professionele bewegingsagogen van stichting Zuidwester en trainers van AV Flakkee kinderen met ontwikkelingsachterstand en of gedragsproblemen, of een verstandelijke beperking de kans bieden om in groepjes te gaan sporten met kinderen die net als zij op een SBO school of een ZMLK school zitten.

Vanaf woensdag 29 maart zullen er wekelijks trainingen gaan plaatsvinden op het sportpark van AV Flakkee in Middelharnis, voor kinderen welke op een SBO school zitten. Ook zal er een groep opgestart gaan worden voor kinderen met een verstandelijke beperking. Leeftijd is bij beide groepen vanaf 6 jaar. Voor beide groepen zal de training om 18.00 uur beginnen en tot 19.00 uur duren.

Bij interesse of voor meer informatie over de twee atletiekgroepen welke gaan starten op 29 maart: atletiekookvoorjou@gmail.com

Wandel mee met de Nationale Diabetes Challenge!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De gemiddelde zorgkosten voor iemand met diabetes bedroegen in 2013 ruim € 9.200. Dit zijn kosten terwijl er een effectief en gratis medicijn beschikbaar is: beweging. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. En toch blijft in beweging komen voor veel mensen moeilijk.

Zorggroep Haringvliet doet mee aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Vanuit twee locaties op het eiland is het mogelijk om aan te sluiten en mee te wandelen.
Huisartsenpraktijken Westplaat en Kop van 't Eiland doen mee met NDC. De NDC is een wandelevenement dat bedoeld is om de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Het doel is om vanaf april in 16 tot 20 weken te trainen naar een afsluitende vierdaagse in september. Tijdens wekelijkse wandelingen wandelt een zorgverlener van de praktijk mee. Tijdens de afsluitende vierdaagse wandelt men 5, 10, 15 of zelfs 20 km. De vierde dag van die vierdaagse komen de deelnemers samen op Sportcentrum Papendal om daar de slotafstand te wandelen op het NDC Festival.
Huisartsenpraktijk Kop van 't Eiland organiseert een informatiebijeenkomst over NDC op dinsdagavond 28 maart a.s. om 19.00 uur op de praktijk in Ouddorp, Dorpstienden 3a.
Op woensdagavond 29 maart a.s. om 19.00 uur organiseert Huisartsenpraktijk Westplaat de informatiebijeenkomst op de praktijk in Sommelsdijk, Antoon Coolenstraat 110.
Iedereen die interesse heeft is van harte welkom. De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door sport en beweging. In 2016 bracht de NDC ruim 2600 mensen met diabetes in beweging. De stichting van de oud Olympisch volleybalkampioen wil dat aantal dit jaar verdubbelen.
Meer weten over bewegen met diabetes? Kijk op www.bvdgf.org. www.nationalediabeteschallenge.nl/wandelgroepopdekop
www.nationalediabeteschallenge.nl/wandelgroepwestplaat

Geslaagde pupillen scheidsrechters bij De Jonge Spartaan

MIDDELHARNIS – Onlangs hebben negen jongens en zeven meisjes uit de jeugd van De Jonge Spartaan hun diploma 'Pupillenscheidsrechter' gehaald. De cursus bestond uit twee avonden.

Zowel de eerste als de tweede avond begon met een korte theoretische introductie gevolgd door de praktijk; namelijk zelf fluiten. Iedere cursist floot 10 minuten van een J-O11 of J-O9 wedstrijd. Degenen die niet aan de beurt waren kregen een opdracht mee om de scheidsrechters te beoordelen.
Verder werden uiteraard de spelregels doorgenomen en werd er ook aandacht besteed aan 'ouders langs de lijn'.

Na twee leerzame avonden konden alle deelnemers het KNVB certificaat in ontvangst nemen. Zowel de eerste als de tweede avond begon met een korte theoretische introductie gevolgd door de praktijk; namelijk zelf fluiten. Iedere cursist floot 10 minuten van een J-O11 of J-O9 wedstrijd. Degenen die niet aan de beurt waren kregen een opdracht mee om de scheidsrechters te beoordelen. Verder werden uiteraard de spelregels doorgenomen en werd er ook aandacht besteed aan 'ouders langs de lijn'.De Jonge Spartaan bedankt docent Colin Prooi voor het geven van de cursus.

Stemmen Boomsma's gezocht

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bandjes, video's, cassettes – alles is welkom. Als de gebroeders Boomsma er maar op staan, vooral hun stemmen. De Boomsma's spelen immers een belangrijke rol in het project Verdrinkend land van Stichting WO2GO.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Jaap Reedijk

Verdrinkend land is een project over de inundatie van Goeree-Overflakkee in 1944-1945. De Duitse bezetter liet het land onderlopen om het de geallieerden onmogelijk te maken te landen. Dit had grote gevolgen. Niet alleen moesten talloze bewoners van Goeree-Overflakkee een evacuatieadres zoeken, maar ook kon er op de vruchtbare akkers niets meer groeien, wat een versterkend effect had op de voedselschaarste en mede leidde tot de Hongerwinter.

WO2GO wil de herinnering aan de inundatie nieuw leven inblazen. Uitgangspunt hierbij is het boek 'Verdrinkend land' van de gebroeders Boomsma, dat vol foto's van het geïnundeerde eiland staat. Het project bestaat uit een fiets-/autoroute met een app, een website, een lesprogramma, een herinneringspunt in het weeghuisje te Stad aan 't Haringvliet, emaillen borden met foto's en informatie in alle ondergelopen dorpen en buurtschappen en het realiseren van een stukje nooddijk. Eilandbewoners bouwden in 1944 in een week tijd een nooddijk om het gebied ten westen van Middelharnis, Sommelsdijk en Dirksland droog te houden.

Over de Boomsma's is heel veel materiaal beschikbaar. Beeldend kunstenaar Jaap Reedijk werkt er al jaren mee en maakte eerder bijvoorbeeld het Boomsmamonument op het Vingerling in Middelharnis. Wat in alle documentatie echter ontbreekt, zijn de bewegende beelden en de stemmen van de gebroeders. En die stemmen zijn nu net nodig voor het WO2GO-project. Het is namelijk de bedoeling dat de Boomsma's geïnteresseerden gaan rondleiden door het geïnundeerde gebied. Een stemimitator is al beschikbaar.

Maar nu de echte stemmen nog. Vandaar de oproep van Jaap Reedijk en WO2GO: bent u in het bezit van bandjes, video's, cassettes waar de gebroeders Boomsma op staan, neem dan contact op met Reedijk via jaap@jaapreedijk.com of 0613933417 of met WO2GO, Dennis Notenboom, d.notenboom@wo2go.nl of via het contactformulier op de website www.wo2.nl. Alles wordt gedocumenteerd en u krijgt de originelen weer terug.

Verdrinkend Land is een project van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. De provincie Zuid-Holland trekt er subsidiegeld voor uit.

FF Happy Fashion is blij met Jouw Marktkraam

OUDDORP – In Jouw Marktkraam in Ouddorp valt het verkooppunt van FF Happy Fashion gelijk op. Pal naast de ingang staat het houten speelgoed, een handgemaakte kinderkeuken en ook sjaals, tassen en accessoires uitgestald.

Houten speelgoed komt volgens Astrid Fister van FF Happy Fashion steeds meer in zwang. "Het is duurzaam en het ziet er ook nog eens leuk uit in huis. We hebben leuke dingen voor kinderen van nul tot tien jaar. Ons speelgoed komt uit Nederland en Duitsland en is van goede kwaliteit. In onze werkplaats op de eerste etage maken we zelf kinderkeukens, kasten, plantenbakken en andere producten van steigerhout. We maken alles op maat, pas hebben we een kinderkeuken van twee meter lang gemaakt voor een kinderdagverblijf."

In het verkooppunt is ook dameskleding te vinden en sieraden. "We hebben leuke, hippe dingen, die heel betaalbaar zijn. Ook voor een origineel cadeautje kunnen mensen bij ons terecht. Alle producten die we verkopen in Jouw Marktkraam zijn nieuw. Al producten zijn ook online te bestellen via www.ff-happy-fashion.nl."

Steeds drukker

Asrid is blij met Jouw Marktkraam. "Dit is voor ons een goede plek om onze spullen aan te bieden. We zijn huurders vanaf het begin en we merken dat er steeds meer bezoekers komen en er ook steeds meer wordt verkocht. Met het toeristenseizoen voor de deur wordt het alleen maar drukker. Ook in de tweede vestiging van Jouw Marktkraam in Tholen bieden we onze spullen aan. In Ouddorp wordt momenteel gewerkt aan een forse uitbreiding van Jouw Marktkraam, de feestelijke opening is op zaterdag 1 april. We doen ons best om het samen met de andere aanbieders gezellig te maken. "

Jouw Marktkraam

In Jouw Marktkraam kan iedereen ruimte huren om zelfgemaakte of nieuwe producten aan te bieden. Doordat er tientallen aanbieders zijn is er in de 'markthal' een leuk en gevarieerd aanbod. Bezoekers kunnen er slagen voor een cadeautje, kleding, servies, horloges en nog veel meer. Jouw marktkraam is gevestigd aan de Molenblok 6 en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Gemeente en Youz organiseren training Open & Alert

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee en Youz organiseren voor professionals op het gebied van alcohol- en drugspreventie in de jeugdhulpverlening, LVB-settings (licht verstandelijke beperking en verslaving), Jeugd-GGZ en Jongerenwelzijn een training Open & Alert.

Het doel van Open & Alert is problematisch alcohol- en drugsgebruik bij jongeren te voorkomen. Het stimuleert organisaties tot een open houding tegenover alcohol en drugs en de jongeren die dit gebruiken. Tegelijkertijd stimuleert het programma tot een alerte aanpak van problemen door dit gebruik.

De training wordt gegeven in Bestuurscentrum Het Rondeel, Dwarsweg 40 in Middelharnis. Op dinsdag 6, 13 en 20 juni vindt de bijeenkomst plaats van 13:00 tot 16:00 uur. Na drie tot zes maanden volgt een follow-up bijeenkomst.

Registerpunten

Actieve deelname aan een volledige Open & Alert levert twee registerpunten op voor de vrije ruimte – in het kader van de beroepsregistratie in het BAMw – van maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers en sociaal agogen. Voor het behalen van een certificaat dient u bij alle drie de bijeenkomsten aanwezig te zijn.

Meer informatie

Heeft u interesse of vragen, dan kunt u een e-mail sturen aan Anne Fish-van Middelkoop van Youz: a.middelkoop@youz.nl. Vermeld in de e-mail uw naam, uw werkgever en uw functie.

Ledenvergadering Oranjevereniging

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Op donderdagavond 2 maart is er een algemene ledenvergadering in het clubgebouw van Watersportverenging Flaquee aan het Vingerling.

Tijdens deze vergadering zal het bestuur terugkijken naar Koningsdag 2016 en de plannen van Koninginnedag 2017 toelichten. Geïnteresseerden zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom. Het bestuur is nog op zoek naar personen die hand- en spandiensten willen verlenen of die eventueel zitting in het bestuur willen nemen.
Natuurlijk draait het om woensdag 27 april. Want dan is het weer zo ver. Het centrum van Middelharnis zal op Koningsdag 2017 weer bol van de kinderactiviteiten staan, met gezellige muziek op het Diekhuusplein en de kofferbakmarkt onder aan D'n Diek. Het bestuur is weer volop bezig met de voorbereidingen om er net zo'n groot succes van te maken als voorgaande jaren.
Voor leden van de Oranjevereniging zijn alle activiteiten gratis. Want dankzij de jaarlijkse steun van deze mensen, de medewerking van de gemeente en de vele sponsoren is het ieder jaar weer mogelijk om de kofferbakmarkt, vrijmarkt voor kinderen en heel veel andere activiteiten voor jong en oud te organiseren.

Marijn Nap loopt sponsormarathon in Indonesië

Marijn Nap gaat 60 kilometer hardlopen.

OUDDORP - In oktober van dit jaar loopt Marijn Nap uit Ouddorp een muskathlon van 60 km in Indonesië voor Stichting Compassion. Hij wil hiermee minimaal € 10.000,- euro ophalen voor kinderen die leven in strikte armoede. Sponsoren zijn dan ook van harte welkom.

Een muskathlon is een sponsormarathon, die wordt georganiseerd door de christelijke mannenbeweging De 4e Musketier. De Musketiers lopen en fietsen in oktober in Indonesië. Dit land is onder velen bekend van de prachtige stranden, het lekkere eten en het mooie weer. Maar slechts een kleine elite profiteert van dit toerisme. De keerzijde van Indonesië is de extreme armoede waaronder miljoenen mensen gebukt gaan. Er heerst enorm veel corruptie en onrecht. "Wij willen de mensen in Indonesië graag steunen via deze mooie uitdaging", aldus de 4e Musketier.
Samen met de christelijke organisatie Compassion wil men in dit gebied een verschil gaan maken. Compassion investeert het sponsorgeld in projecten voor arme moeders, baby's en kinderen. Deze organisatie helpt in Indonesië de meest kwetsbare gezinnen, via lokale kerken. Kinderen die een sponsor krijgen, kunnen daardoor naar school en worden sociaal, emotioneel en geestelijk gevormd en krijgen medische zorg en aanvullende voeding. Alle kinderen horen ook over Jezus' liefde voor hen.

Grote uitdaging

"Ik vind het geweldig dat ik mij met zo veel deelnemers kan inzetten voor mensen die het moeilijk hebben. Het zal zwaar worden in Indonesië. Met een veel warmer klimaat en andere omstandigheden dan in Nederland wordt de marathon een enorme opgave. Maar ik ben al volop aan het trainen. We hopen in totaal één miljoen euro op te halen waarmee we veel kinderen, moeders en baby's kunnen helpen. Dat zou toch geweldig zijn?" aldus Marijn. Vooral de extreme armoede waarin kinderen leven raakt Marijn diep en "daarom begin ik langzaam maar zeker te beseffen dat elke opgehaalde euro het verschil maakt voor een kind in Indonesië. Dat is toch fantastisch om daar aan mee te helpen?"

In kader bij artikel:

Wilt u Marijn sponsoren?

Dat kan door te doneren op zijn persoonlijke pagina: www.muskathlon.com/deelnemers (Vul bij naam in: Marijn). Er worden ook al diverse actie gehouden ten bate van de sponosormarathon. U kunt bijvoorbeeld boterkoeken bestellen via www.marijnnap.nl, of de speciaal bedachte goede doelen-snack, de wrap mexicano komen eten bij Eterij de Ring in Ouddorp. De opbrengst daarvan gaat volledig naar de Muskathlon. Ook bedrijven kunnen sponsoren, hun logo komt dan pontificaal op zijn tenue.

Potgrondactie Scouting Jan Joosten

OUDDORP - Ook dit jaar houden de Explorers van scouting Jan Joosten uit Ouddorp voor de vijfde maal de jaarlijkse potgrondactie, de opbrengst is bestemd voor het zomerkamp. De potgrond is van het merk Culvita, een bekend potgrondmerk dat ook te vinden is bij de betere hovenier. Een zak Culvita potgrond van 40 liter kost €3,50 en drie zakken voor een tientje. Dit is vergelijkbaar met de winkelprijs, maar met als groot verschil dat de Scouting de zakken gratis thuisbezorgd. Er zal dit jaar geen huis-aan-huis verkoop plaatsvinden. De bestellingen worden geleverd op de kop van het eiland, van Ouddorp t/m Stellendam. De bestelling kan op vrijdagavond 10 of 17 maart worden thuisbezorgd. Bestellen kan via www.potgrond.janjoosten.nl, of bel naar 06-51214553.

Expositie 'Het dorpje Doel'

SOMMELSDIJK – De expositie 'Het dorpje Doel' wordt van 8 maart tot en met 3 mei getoond in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35.

Doel is een polderdorpje in België dat veranderde in een spookstadje. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Daar zijn jaren van strijd aan vooraf gegaan.
Omdat de overheid de haven wilde uitbreiden werden de bewoners gedwongen om te vertrekken. Overal in het dorp kom je leuzen tegen die de strijd tot uitdrukking brengen.
De wanhoop en het verdriet zijn er uit af te lezen.
Doel telt nog enkele bewoners die doorgaan met vechten tegen de plannen van de overheid. Maar na jaren leegstand is de aftakeling van de huizen begonnen.
Vandalen hebben in de afgelopen jaren de huizen kapot gemaakt en de muren bespoten met graffiti. De muurschilderingen waren aanvankelijk bedoeld als kunst die de huizen moest beschermen maar is ontaard in een hoop lelijke tags en rommel.
Marga Jansen en Wilma Schrier zijn meerdere keren in Doel geweest om er te fotograferen. Bij de foto's die zij daar hebben genomen heeft Gerda Boevé gedichten gemaakt. Samen willen Gerda, Marga en Wilma een indruk geven in woord en beeld van de gebeurtenissen in Doel.
De expositie is te bezichtigen na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur.

'Gaan voor Goeree-Overflakkee'

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland verlengden op 21 februari hun samenwerking met nog eens vier jaar. Het doel is om samen de sociale en economische vitaliteit van Goeree-Overflakkee te ontwikkelen en te versterken. De voortzetting van deze samenwerking vertaalt zich in een gebiedsprogramma voor het eiland voor de periode van 2017 tot en met 2020: Gaan voor Goeree-Overflakkee.

De gemeente en de provincie bundelden al vanaf 2012 tot en met 2016 hun krachten in het Integraal Ruimtelijk Programma (IRP) Goeree-Overflakkee om het eiland een extra impuls te geven. Deze succesvolle samenwerking bood vooral meerwaarde bij complexe processen waarbij verschillende externe partijen, zoals de provincie en de gemeente betrokken waren. Daarom hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee besloten om hun samenwerking voor vier jaar te verlengen, dat is dus voor de periode van 2017 -2020. Het doel is om samen te zorgen voor: Het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving en het versterken van recreatie en toerisme. Het stimuleren van innovatie in visserij, landbouw, recreatie en zorg. Het realiseren van duurzame energie en fungeren als proeftuin voor innovaties. En het verbeteren van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid.

Nieuwe netwerken

De provincie en de gemeente weten elkaar inmiddels goed te vinden. Er zijn tal van netwerken opgericht om samen met overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties de beoogde doelen te bereiken. Voorbeelden van netwerken zijn de landschapstafels Haringvliet en Landbouw, de erfgoedtafel Goeree-Overflakkee, Smart Water, Waterpoort, Energy Island en de Duurzaamheidsalliantie.

Smart Water en N59

Nieuw is de samenwerking tussen de Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee (FOGO), onderwijs en overheden om de economische visie van de FOGO 'Smart Water' uit te werken. Ook startte onlangs onder leiding van de provincie het onderzoek naar 'Energy Highway N59'. In dit plan werken provincies, gemeenten en het bedrijfsleven samen om de N59 om te vormen tot een duurzame, goed functionerende en veilige weg die belangrijk is voor de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee.

Themadienst: 'God zet jou in'

OUDDORP - Op zondag 5 maart vindt er in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp weer een bijzondere themadienst plaats.

Spreker in deze dienst is ds. Jurjen ten Brinke, voorganger van Hoop voor Noord, een multi-culturele kerk in Amsterdam-Noord. Daarnaast is hij ook ambassadeur van Tear, een organisatie die zich samen met de kerken richt op de allerarmsten in deze wereld, zonder onderscheid te maken naar etnische afkomst, religie, geslacht of politieke overtuiging.
Het thema van de dienst is: 'God zet jou in bij Zijn Wonder'. "Aan de hand van het bekende verhaal van de vijf broden en de twee vissen zal ds. Ten Brinke ons meenemen in het wonderlijke werken van God – en de rol die wij daarin spelen", aldus de organisatoren.
"De themadiensten bieden ruimte voor een creatieve invulling van de dienst om te prikkelen tot nadenken. Laat jezelf verrassen! Dit is in het bijzonder een dienst om andere mensen voor uit te nodigen". Aanvang van de dienst: 09.30 uur.

Carola Schouten naar het eiland

MIDDELHARNIS - ChristenUnie zet zich in voor een schonere buurt. Zaterdag 4 maart wordt er zwerfafval geruimd. De mensen van de ChristenUnie zijn te vinden op plekken waar zwerfafval te vinden is en steken de handen uit de mouwen.
Wie wil komen helpen is welkom tussen 10.00 en 11.00 uur in de bospaadjes te Sommelsdijk (parkeren hoek Rozenlaan/Groen Zoom Sommelsdijk) en tussen 11.00 en 12.00 uur in het centrum van Middelharnis, start Diekhuusplein.
Voor meer informatie, mail: contact@christenuniego.nl
Tweede Kamerlid en nummer twee op de lijst, Carola Schouten zal deze morgen een bezoek brengen tussen 11.00 en 12.00 uur.

Anders eten in het wijkcentrum

MIDDELHARNIS - Het ouderenwerk van Stichting ZIJN organiseert op woensdag 15 maart een etentje in het Wijkcentrum van Middelharnis.

Deze keer geen stamppotten of snert maar een Syrische maaltijd, bestaande uit o.a. soep, kip, rijst en groenten. Misschien anders klaar gemaakt dan u gewend bent, maar erg lekker.
Hussam Karkas gaat de maaltijd bereiden, hij maakt verschillende gerechten met voor elk wat wils. Om 17.00 uur bent u van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Er is een beperkt aantal plaatsen en vol is vol dus wees er op tijd bij. De prijs voor deze maaltijd bedraagt € 10,- , opgeven voor 7 maart bij het Wijkcentrum tel. 0187 483366 of e-mail m.kieviet@zijngo.nl

Trainer Wiljan Vloet geeft voetbalclinic

OUDDORP - CDA-kandidaat Wiljan Vloet geeft woensdag 1 maart een voetbalclinic aan ongeveer dertig jeugdspelers van voetbalvereniging WFB in Ouddorp. Wiljan Vloet is nu nog de hoofdtrainer van FC Den Bosch en was in het verleden onder meer verbonden aan ADO Den Haag, Sparta Rotterdam, Roda JC, NEC en was Hoofd Opleiding bij PSV.
De voetbalclinic begint op woensdag 1 maart om 16.00 uur bij vv WFB in Ouddorp en zal ongeveer drie kwartier duren. Na afloop kunnen de spelers, (groot)ouders, vrijwilligers en toeschouwers met Wiljan Vloet in gesprek over politiek, sport en vrijwilligerswerk. Ook het CDA Goeree-Overflakkee is hierbij aanwezig en draaien na de clinic tot ongeveer 18:00 uur bardienst bij de voetbalclub. Iedereen is van harte uitgenodigd om bij deze activiteit aanwezig te zijn.

Vierkorenconcert

Op vrijdag 17 maart a.s. is er weer het jaarlijkse Vierkorenconcert in de Grutterswei te Oude-Tonge. Aan dit traditionele concert wordt weer medewerking verleend door de gemengde zangvereniging Advendo Ooltgensplaat, gemengde zangvereniging Apollo Nieuwe-Tonge, gemengd koor Excelsior Dirksland (organisator) en Mannenkoor Ons Koor Sommelsdijk. De koren brengen u weer een mooi afwisselend zangprogramma van ca. 20 minuten per koor met daarin één Nederlandstalig lied. Tot slot zingen alle koren en het publiek met elkaar samen het refrein van Thank you for the Music van ABBA. De kaarten á 7,50 euro kunnen aan de zaal gekocht worden of evt. bij de leden van de koren. Het concert begint om 19.45 uur en de zaal van de Grutterswei is open om 19.15 uur.

Ingezonden: Welgelegen en de Pauwestee

Waarom blijft de boerderijwoning van Welgelegen in Ouddorp wel behouden en de Pauwestee tussen Dirksland en Melissant niet? De wil is er niet! De wil is er niet!! De wil is er (nog) niet!!!

P. Lodder, Sommelsdijk

Ps. Valt ons historisch en tastbaar erfgoed niet binnen eilandmarketing? Na de pastorie in Stellendam nu ook de Pauwestee in Dirksland? Het college van B&W en de raadsbemanning van het schip der gemeente lijkt op 'garrelkoers' (zwabberkoers) te varen.

Een lachebek als afvalbak

MIDDELHARNIS - De pro-klassen 1A, 1B en 1C van het CSG Prins Maurits in Middelharnis hebben in februari het gastlesprogramma 'Afval = grondstof' van de Stichting Milieu Dichterbij gevolgd. Op woensdag 22 februari sloot het project af met presentaties van alle 50 leerlingen. Sam, Giuliano en Leendert oogstten veel succes met hun 'smiley-afvalbak'.

De leerlingen van de eerste klassen pro-onderwijs kregen 3 ochtenden les van gastdocente Lily Venema van de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) over afval scheiden, afval voorkomen en zwerfafval. "Afval is grondstof", vertelde Lily, en ze legde uit wat grondstoffen zijn: materialen, zoals ijzererts, die uit de bodem worden gehaald. Lily las een verhaal voor over Sarah, het meisje dat in een luchtballon de hele wereld over reist en ziet hoe de producten die mensen gebruiken, worden gemaakt. De leerlingen begrepen dat voor de productie van een op het oog eenvoudig conservenblikje heel veel natuur overhoop wordt gehaald. En als dat blikje leeg is, wat gebeurt er dan mee? Vaak belandt het als zwerfafval in de natuur in plaats van in de afvalbak. De jongeren voerden ook een dierenopdracht uit, waarbij ze op de website van het Wereld Natuur Fonds ontdekten welke dieren bedreigd worden en waardoor. Regels als 'Ruil je rijk', dat je net zo goed kunt lenen of delen, 'Oud is goud', dat het kopen van gebruikte spullen het milieu spaart en goedkoper is, en 'Kijk uit!", dat je goed je ogen moet open houden bij alles wat je koopt, kwamen aan bod in de gastles over duurzaamheidsregels.

Best zenuwachtig

De dag dat het gastlesproject werd afgesloten, waren de leerlingen best zenuwachtig. Want Adam van Heest, de rector, kwam luisteren en er waren ook twee dames van de gemeente Goeree-Overflakkee aanwezig, Lilian Kreemer en Anneke Kagchelland. Maar het presenteren voor dit gezelschap ging de leerlingen heel goed af, zag Lily Venema tot haar genoegen. Dominique en Isabel beten in klas 1B het spits af. Zij hadden goed opgelet tijdens de gastlessen, want ze wisten precies hoe je afval moet scheiden en wat er gebeurt met de aparte afvalstromen. Gescheiden afval is weer grondstof, maar het is nog beter om spullen langer te gebruiken, legden ze uit. Andere leerlingen kwamen met tips om afval te voorkomen door bijvoorbeeld broodtrommels en harde plastic flesjes te gebruiken in plaats van weggooizakjes en -pakjes. De rector vond dit een heel goed idee en beloofde alvast te gaan sparen voor drinkflessen van school en een watertappunt.

'Nee-Nee'-stickers

"Plastic soep is linke soep", vonden Cindel en Vera. Want afval in zee is 'echt wel' schadelijk voor dieren. Hoe voorkom je dat troep op straat en ten slotte in zee belandt? Met 'Nee-Nee'-stickers, bijvoorbeeld. Daarmee wordt minder papier voor folders verspild, reclames zijn immers ook op internet te zien. Om duurzamer te leven, noemden leerlingen ook: minder eten weggooien, minder stroom gebruiken en meer nadenken. Met die laatste suggestie waren Lilian Kreemer en Anneke Kagchelland in hun nopjes, want dat is wat de gemeente graag wil: dat jongeren nadenken over duurzaamheid en afval.

Meer afvalbakken en vooral leuke afvalbakken was een veel ingebrachte oplossing. De mooiste leuke afvalbak was bedacht door Sam, Giuliano en Leendert. Het drietal showde zijn prototype, waarbij een smiley ( ? ) verschijnt als de afvalbak opengaat. Een fantastisch idee dat misschien de wereld een beetje schoner maakt. Rector Adam van Heest gaat uitzoeken of deze 'lachebak' echt gemaakt kan worden.

Met de bus naar de EO jongerendag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 10 juni wordt de EO-Jongerendag gehouden, met dit keer als thema 'Fear not'. De reserveringslijnen voor kaartjes zijn open. Kijk voor info en reserveren op http://www.eo.nl/beam/evenement/eojongerendag

Ook dit jaar wil men weer samen met de bus vanaf Goeree-Overflakkee naar Arnhem gaan. Aanmelden kan via eojdbusgo@gmail.com onder vermelding van je voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres en opstapplaats.
Er kan gekozen worden uit de volgende opstapplaatsen: Ouddorp (bushalte Preekhillaan); Goedereede (busstation Vissersweg); Stellendam (busstation nabij Brielsestraat/Korteweg); Melissant (bushalte aan de Provinciale weg); Dirksland (bushalte Schelpenpad); Sommelsdijk (bushalte Samaritaan); Middelharnis (bushalte Doetinchemsestraat); Nieuwe Tonge (Tramlijnweg bij tankstation Nelisse); Oude Tonge (busstation); Schaapsweg (bushalte).
De exacte opstaptijden worden doorgegeven per email in de week voor het evenement. De bus start om ongeveer 9.30uur in Ouddorp. 's Avonds nadat het gehele programma van de Jongerendag is afgelopen vertrekt de bus weer richting het eiland, daar hoopt men voor 24.00 uur weer te arriveren. Wie samen met iemand anders in de bus wil zitten, moete wel dezelfde opstapplaats af te spreken en: op tijd aanmelden.
De kosten € 19,-. Dit bedrag kan overgemaakt worden op IBAN nr. NL13RABO 035.12.64.272 ten name van Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp onder vermelding van naam en EO Jongerendag. Zodra het bedrag ontvangen is, is de plaats in de bus gereserveerd.
Voor nadere informatie kun je gebruik maken van bovengenoemd mailadres of eventueel bellen naar 0187-682393 of 06 48462692.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F1 op Manege Oostmoer, is als volgt:

Groep 1. Fleur Kuiper, Lady, 238 pnt; Lotte Noteboom, Dopette, 236 pnt; Yara Schaeken, Dopette, 234 pnt; Sophie Molenaar, Ginger, 232 pnt; Lieve Pabbruwee, Sonja, 232 pnt; Charlotte v.d. Meer, Silly, 231 pnt; Julia v.d. Hoog, Button, 229 pnt; Lana Slabbekoorn, Sproet, 228 pnt; Julie Schnetz, Ricky, 228 pnt; Marit v. Groningen, Sonja, 228 pnt; Nynke Buurveld, Noortje, 227 pnt; Luna Diepenhorst, Glory, 226 pnt; Elyne v. Biert, Dynamite, 219 pnt.
Groep 2. Zita Lokker, Doddle, 238 pnt; Ilse v. Loo, Doddle, 237 pnt; Chelsea v. Heest, Button, 237 pnt; Renzo Franke, Balou, 236 pnt; Demi Gunnewegh, Ginger, 233 pnt; Sammy den Boer, Sproet, 231 pnt; Annelot v. Rijswijk, Ricky, 229 pnt; Caitlin Troost, Ginger, 229 pnt; Susanne v. Brussel, Sonja, 228 pnt; Edy de Rover, Ricky, 227 pnt; Thijn v. Rijswijk, Silly, 226 pnt; Sophie Oudenes, Sterre, 221 pnt.

Vrijdag in de krant

Het geheim van mandolineorkest Estampida

Armoede op Goeree-Overflakkee