info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

18 september 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 18 september 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Uien, hooi en erfgoed bewaren

OUDDORP – Met het omhoog draaien van de kap van de hooiberg, vrijdagmiddag 14 september, is een grote operatie afgerond: het restaureren en conserveren van de uienren of juunrenne en de hooiberg die voorheen bij boerderij Welgelegen aan de Hazersweg in Ouddorp stonden. Het ensemble is nu als cultureel erfgoed te bewonderen bij De Overkant, aan de Dijkstelweg in Ouddorp.

Lees verder op pagina 9.

Koninklijke onderscheidingen voor brandweermannen

De brandweermannen van links naar rechts : Kees Bechtum, Bram Kieviet, Peter Koppenaal.

DIRKSLAND - Vrijdagavond zijn de heren Kieviet, Koppenaal en Bechtum uit Dirksland benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De drie brandweermannen van de blusgroep Dirksland kregen tijdens hun afscheid de onderscheiding uitgereikt door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Bram Kieviet verlaat na 24 jaar de vrijwillige brandweer. Hij is in 1994 in dienst getreden en heeft de benodigde papieren gehaald. Bram begon als brandwacht en is inmiddels opgeklommen tot coördinerend bevelvoerder.
Peter Koppenaal heeft zich ook ruim 24 jaar ingezet voor de vrijwillige brandweer. Hij is begonnen als brandwacht en heeft zich opgewerkt tot brandwacht 1e klas, en later ook hoofdbrandwacht.
Kees Bechtum verlaat na 32 jaar de vrijwillige brandweer. Ook hij is begonnen als brandwacht, later brandwacht 1e klas en hoofdbrandwacht. Daarnaast was hij de laatste jaren eerste pompbediende en verantwoordelijk voor de voertuigen.
Door hun lange staat van dienst hebben zij veel kunnen betekenen voor de bevolking van Dirksland en ver daarbuiten als ze werden ingezet om assistentie elders in de regio te gaan verlenen.

2 / 28

Agenda

Woensdag 19 september

OUDDORP – Fietstocht 55+ Club. Start 14.00 uur. Graag van tevoren aanmelden, dit kan bij Joke van Dam, tel.: 0187 682319.

Donderdag 20 september

DIRKSLAND - Spelletjesmorgen in het inloophuis "de oude bieb" aan de Kapoenstraat 2. Spelletjes zoals rummikub, scrabble, yahtzee enz. Vrije inloop vanaf 9.30 uur tot 12.00 uur.

Zaterdag 22 september

DIRKSLAND – Rommelmarkt van 10.00 tot 15.00 uur. Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a.
DIRKSLAND - 9-maandenmarkt, CuraVita, Stationsweg 22, 10.00 tot 15.00 uur.
OUDDORP - 'Vrouwen lopen voor Vrouwen' t.b.v. Stichting De Hoop en Terwille. Aanmelden voor de tocht kan individueel of in teamverband via de website: www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl.
OUDDORP – Interkerkelijke jongerenavond op jeugdzolder Doopsgezinde gemeente, vanaf 19.30. Onderwerp: 'Ben ik wel uitverkoren' voor 12 jaar of ouder.
MIDDELHARNIS – Kledingverkoop aan de Oostelijke Achterweg van 9.00 tot 15.00 uur. Opbrengst t.b.v. de Exoduskerk.
NIEUWE-TONGE – Ledenvergadering Oranjevereniging 'Ring van Oranje'. Aanvang 19.30 uur in Ons Dorpshuis.
SOMMELSDIJK – Bingo-avond in De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 19.30 uur. Organisatie: O-G-O.
STELLENDAM – Visverkoopactie Roemenië comité. Op het Oranjeplein, vanaf 8.00 uur.

Maandag 24 september

DIRKSLAND – Bijzondere ledenvergadering Oranjevergadering, bestuur wordt vervangen. Restaurant 't Anker, inloop vanaf 19.45 uur, start 20.00 uur.

Woensdag 26 september

OUDDORP – Mosselavond in de Dorpstienden, vanaf 17.00. Opgeven: 55+ club in Dorpstienden, of tel.: 0187 682319.
OUDE-TONGE – 55+ Bingo Infocentrum, Bernhardstraat 27 vanaf 14.00 uur.

Donderdag 27 september

GOEDEREEDE – Goeree Creatief in partycentrum Oostdam. Meer informatie op oostdam@sr-go.nl of via telnr. 0187-492321.
MIDDELHARNIS - Mantelzorgcafé. Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang 13.30 uur.
SOMMELSDIJK – Cursus Geestelijke Vorming in de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur. Spreker ds. K. ten Klooster, thema: 'Prediking van de verzoening'. Het cursusgeld bedraagt € 15,- voor de gehele cursus, of € 3,50 per avond. Meer info: Nelleke Bakker, 0187-486383.

Vrijdag 28 september

OUDDORP – Patioconcert Wyatt Easterling en Miss Clementine. New Inn, Raadhuisstraat 19 Ouddorp. Vanaf 20.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Chinees voor 55+. Vanaf 17.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Aanmelden bij Ati Verwoerd 06-40701181, voor 21 september.

Zaterdag 29 september

HEKINGEN – Start seizoen JV de Landman. Vanaf 19.30, Peuterdijk 59.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
STELLENDAM - Cakeverkoop HHK Beth-El, van 9.00 tot 10.30 uur.

Eerste Oogcafé geopend met hondenkluif

MIDDELHARNIS - Afgelopen donderdag was de officiële opening van het Oogcafé in het Wijkcentrum van Middelharnis. Initiatiefnemer Leo Wessel, die zelf slechtziend is, opende niet met een voorzittershamer of schaar en lint, maar met de kluif van zijn hulphond.

Tekst en foto: Lars Jacobusse

"Het Oogcafé is echt bedoeld om ervaringen uit te wisselen als lotgenoten" vertelt Leo. Leo is cliënt bij Visio en woont op Goeree-Overflakkee. Hij zag ruimte voor een initiatief op het gebied van lotgenotencontact op het eiland en richtte het Oogcafé op.
Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk dat dit geen gewone bijeenkomst is. Rond een tafel zitten blinden en slechtzienden. Een vrouw schenkt koffie aan met een piepertje dat aangeeft wanneer het kopje vol zit. De blinde vriendin van Wessel heeft banaan-chocolade muffins gebakken.

De 'voorzitter' begint met een klein toespraakje. "Mijn vriendin en ik dansen; bij een gewone vereniging waar we de enigen met gezichtsproblemen zijn, welteverstaan. Er kan veel meer dan je denkt. De mogelijkheden die je hebt als je blind of slechtziend wordt zijn echt heel groot. Ik zie mensen schilderen, boetseren, beeldhouwen, echt van alles wat."
Een oudere vrouw wil weten hoe ze de overstap van een 'oude' naar een digitale TV moet regelen bij KPN. Meteen barst het gesprek los en er worden enthousiast ervaringen en adviezen uitgewisseld. Leo Wessel heeft op een gegeven moment zijn kluif nodig om op de tafel te slaan en zijn introductie voort te zetten.

Komend seizoen

"Het komende seizoen gaan we stap voor stap allerlei items behandelen; dingen waar we in het dagelijks leven tegenaan lopen maar ook dingen waarmee we nieuwe mogelijkheden voor onszelf verkennen." Hij maakt zijn praatje gauw af en daarna is het algauw een kakofonie van gesprekken.

Officieel is het Oogcafé gelieerd aan Visio, een organisatie voor blinden en slechtzienden. Bij Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen ook bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering.

Medewerkers van Visio kijken naar wat wél kan in plaats van wat níét kan. Het vizier staat altijd gericht op resultaat, samenhang en betrouwbaarheid. Visio realiseert met een persoonlijke en passende aanpak tevreden cliënten. Respect voor de cliënt en haar keuzes en de kwaliteit van zijn of haar leven staan voorop.

Het Oogcafé voor Goeree-Overflakke wordt iedere tweede donderdag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur én iedere vierde donderdag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur gehouden in Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis.

Groen schoolplein feestelijk in gebruik genomen

DEN BOMMEL- Onder een stralend zonnetje werd afgelopen donderdagmiddag het vernieuwde schoolplein van CBS 'Het Kompas' in Den Bommel in gebruik genomen. Het woord plein is eigenlijk niet juist, want de buitenruimte rondom de school bestaat niet langer meer uit enkel tegels, maar uit veel groen, gras, bomen en struiken met daartussen tal van leuke attributen, waarmee de kinderen zich onder, maar ook buiten schooltijd prima kunnen vermaken. "Een plein, niet alleen voor onze leerlingen, maar voor alle kinderen uit Den Bommel", aldus directrice Jos Koopman.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De realisering van het groene plein sluit perfect aan bij de doelstelling van de school. Sinds drie jaar is Het Kompas een officiële Jenaplanschool, onderdeel van de Kindwijs scholengroep. Dit betekent dat in de school leerlingen, ouders en leerkrachten met elkaar samenwerken aan een optimale ontwikkeling van alle leerlingen, vanuit een liefdevolle basis van veiligheid en welzijn.

Samenwerking

Samenwerking was dan ook het sleutelwoord bij het ontwikkelen van het plein. "De leerlingen hebben sinds begin dit jaar meegedacht over het ontwerp en over de speelmogelijkheden", vertelt directrice Jos Koopman. "Ze hebben zelf en samen met ouders, grootouders en deskundigen meegeholpen met de aanleg van het plein en het planten van struiken en bomen. En dat soms in de zinderende hitte afgelopen zomer. Een groot compliment aan allen, die hun steentje hebben bijgedragen. We hebben nu een speelgebied, dat past bij het karakter van de school. Alle seizoenen komen voorbij op het plein. Door de bessen, de bloemen, het fruit, maar ook door de insecten, die huizen in het insectenhotel.

Vrij toegankelijk

Tussen het groen zijn tal van leuke speelattributen geplaatst. Zo is er een glijbaan, een reuzeschommel, een zandbak en een heus verkeersplein. "Kortom voor ieder wat wils", vervolgt de directrice in haar toespraak. "Niet alleen voor onze eigen leerlingen, maar ook voor de kinderen van Kibeo, die hier verblijven en natuurlijk de leerlingen van OBS Ollie B. Bommel. Deze aangrenzende school vatte alles heel sportief op. Zij mogen bij ons komen spelen en wij mogen bij hen komen voetballen. Het plein blijft ook altijd toegankelijk. Zo kunnen de kinderen van Den Bommel ook na schooltijd en op de vrije woensdagmiddag hier heerlijk komen spelen in een veilige omgeving. Het plein is financieel mogelijk gemaakt door sponsoracties, koekverkoop, inzameling van lege flessen, een wandeltocht en de giften door diverse betrokken partijen. We zijn daarvoor heel dankbaar. Toch wil ik een persoon speciaal benoemen en dat is Joyce Geluk. Zij is als coördinator vanaf het begin heel nauw betrokken geweest bij de realisering en heeft ontzettend veel werk verzet".

Appelboom

Ook bedankte ze Miranda de Vette en Bianca van Broekhoven. Aan deze laatste moeder de eer om samen met Job, Heidi, Tom en Britt de openingshandeling te verrichten. Dat deden ze door samen een appelboom te planten. Na deze taak konden de kinderen naar hartenlust gebruik maken van de speelattributen en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.
Ook in de toekomst blijven de kinderen en hun ouders nauw betrokken bij het plein. Samen zullen ze het onderhoud gaan verzorgen. Er was echter iets, wat de directrice helemaal was vergeten en dat was een gieter. Deze kreeg ze dan ook cadeau van de leerlingen. Ook Kibeo kwam met een mooi present. De kinderen hadden gezamenlijk een maquette gemaakt van het vernieuwde plein en dat krijgt natuurlijk een ereplaats in de school.

Nominaties bekend voor Dorpsherstelprijs 2018

SOMMELSDIJK – Tijdens Open Monumentendag, afgelopen zaterdag, heeft de stichting Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) de nominaties voor de Dorpsherstelprijs 2018 bekendgemaakt. Het gaat om vijf particuliere en vijf zakelijke genomineerden. De stichting reikt de prijzen in beide categorieën uit op vrijdag 2 november.

Met de Dorpsherstelprijs wil SMB verfraaiingen van het dorpsgezicht belonen en onder de aandacht brengen van het publiek. Meestal gaat het om gebouwen die passen in de historische bebouwing, maar ook bijvoorbeeld kunstwerken dingen mee. De genomineerde objecten staan in de voormalige gemeente Middelharnis, dus in de kernen Sommelsdijk, Middelharnis, Nieuwe-Tonge en Stad aan 't Haringvliet. De laatste twee Dorpsherstelprijzen dateren van 2009 en 2013.
Het is deze keer voor het eerst dat SMB met twee categorieën werkt. Uit de eerder bekendgemaakte longlist van tien genomineerde objecten zijn nu per categorie vijf nominaties voor de prijs geselecteerd. Wie uiteindelijk met de Dorpsherstelprijzen naar huis gaan, bepaalt de jury, die bestaat uit het college van regenten van de organiserende stichting. De feestelijke uitreiking is op 2 november op de Menheerse Werf in Middelharnis.

Particulier

In de categorie particulier maken de volgende objecten kans op de prijs: het tot tandartsenpraktijk verbouwde woonhuis annex café aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis, een garage met berging aan de Dijkstraat in Sommelsdijk, een tot woonhuis en meubelmakerij omgebouwde landbouwschuur met wagenhuis aan de Dorpsweg in Sommelsdijk, een herbouwde dorpsboerderij aan de Ring in Middelharnis en een gerenoveerde en uitgebreide noodwoning uit 1946 aan de Ringstraat in Sommelsdijk.

Zakelijk

In de categorie zakelijk heeft SMB de volgende objecten genomineerd voor de Dorpsherstelprijs 2018: drie nieuwe woningen aan de Christiaan de Vrieslaan in Middelharnis (op de plaats waar voorheen een kerkgebouw stond), het project Brandsteeg op de voormalige gemeentewerf te Middelharnis, de gerestaureerde woningen uit circa 1890 aan de voormalige Rijkshaven in Middelharnis, het RTM-ensemble van perron, kaartenhuisje en aanlegsteiger op het Havenhoofd van Middelharnis en de vijf 'schuurwoningen' op de hoek van de West-Krakeelstraat en de Westelijke Achterweg in Sommelsdijk.

Verkoop tweedehands kleding

MIDDELHARNIS - In het centrum van Middelharnis wordt zaterdag 22 september vanuit een schuur aan de Oostelijke Achterweg tweedehands kleding verkocht ten behoeve van de Exoduskerk. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan. Ook andere accessoires zoals sieraden, sjaals e.d. zijn aanwezig om een complete kledingset te kunnen kopen. De schuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis in het verlengde van de Steneweg. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan Exoduskerk PKN. De verkoop is tussen 9.00 en 15.00 uur.

Mevrouw Braber erelid: Zestig jaar 'Vrouwen van Flakkee'

DIRKSLAND – Vorige week dinsdag vierde de vereniging 'Vrouwen van Flakkee', kortweg VVF, haar 60 jarig jubileum. Tijdens een feestelijke middag en avond werd teruggeblikt op de afgelopen jaren en met een knipoog werd vooruitgeblikt op de toekomst. Speciale aandacht was er voor mevrouw A. Braber – Van Vliet uit Dirksland. Zij is lid van het eerste uur en heeft in de afgelopen jaren veel voor de vereniging betekend. Het huidige bestuur vond het daarom passend om haar tijdens deze jubileumavond te benoemen tot erelid.

Door Mirjam Terhoeve

In 1958 nam mevrouw Penning samen met andere dames het initiatief om de 'Vereniging voor Huisvrouwen van Dirksland' in het leven te roepen. De officiële oprichting vond plaats in café Vermeulen en de vereniging telde meteen al zo'n 30 leden. Tweemaal per maand kwamen de dames bijeen in verenigingsgebouw Animo. De doelstellingen werden beschreven in de statuten. Zo was de vereniging opgericht om waardering te uiten aan de huishoudelijke taken van de vrouw en verder om ze te zien als verantwoordelijk lid van de samenleving. Ook het bevorderen van de saamhorigheid werd genoemd. De Huisvrouwenvereniging was onderdeel van de NVVH en groeide in de loop der jaren gestaag. Later werd de naam gewijzigd in Huisvrouwenvereniging Dirksland en ging men als zelfstandig orgaan verder. Tegenwoordig telt de Vereniging, die sinds 2015 de naam 'Vrouwen van Flakkee' draagt, zo'n 138 leden, afkomstig van het hele eiland.

Gezelligheid

"De doelstellingen zijn gebleven, maar we spreken tegenwoordig niet meer over huisvrouwen", vertellen de huidige voorzitter Lenie van leeuwen en secretaris Lenie Boeter. "De vereniging is altijd met de tijd meegegaan, maar de gezelligheid is gebleven. Niet voor niets tellen we al jarenlang een gelijkblijvend ledenaantal. Een groot aantal dames komt al vele jaren. Het is zelfs nog voorgekomen, dat we een stop hadden. Dat was in de tijd, dat we nog bijeenkwamen in het Achterdorp. Dat was een kleine ruimte bij de brandweer. Later hebben we enkele jaren in de Victoriahal gehuisd en tegenwoordig maken we gebruik van 'De Schakel'."

Gevarieerd programma

Maandelijks is er een leuke, gezellige of informatieve avond. "Tijdens die bijeenkomsten kunnen we altijd wel rekenen op zo'n 90 tot 100 leden", vervolgen de dames. "Meestal nodigen we een of meerdere gasten uit. Dat is heel divers. Het kan een lezing zijn over een actueel thema, of er komt iemand spreken over gezondheid, het koningshuis, een hobby, noem maar op. Ook staan er regelmatig optredens door koren, een muzikant of cabaretier op het programma. Daarnaast organiseren we af en toe een extra avond. Zo is er binnenkort een modeshow, met medewerking van winkels uit de regio. Het seizoen wordt ieder jaar afgesloten met een geheel verzorgde dagtocht".

Jubileumfeest

Het bestuur heeft het de laatste tijd behoorlijk druk gehad met het organiseren van de jubileumavond. "Dat was ontzettend leuk om te doen", verzekeren de beide Lenie's. "We hebben een enthousiast bestuur en iedereen heeft daarin een eigen taak. Samen hebben we er een mooi feest van gemaakt. We hadden een heerlijke barbecue, een optreden van theatergroep Linquenda en met het bestuur hebben we de avond afgesloten met een rollatordans. Dit met een knipoog naar de toekomst. De leden vonden dat allemaal erg leuk. Op deze avond wilden we ook graag mevrouw Braber in het zonnetje zetten. Ze is al 60 jaar lid en heeft veel voor de vereniging gedaan. Ze heeft diverse bestuursfuncties vervuld en ook veelvuldig gesponsord in de tijd, dat ze nog een mode- en interieurzaak runde. We vonden dat ze zeker een bloemetje had verdiend en daarnaast hebben we haar benoemd tot erelid".
De dames hopen dat de vereniging nog tot in lengte der jaren zal voortbestaan. "Daarvoor moet er wel wat verjongd worden", weten ze. "Nu varieert de leeftijd van 50 tot 88, maar we hopen ook jongere dames te mogen verwelkomen. Graag zelfs. Zoals vermeld bieden we maandelijks een erg gevarieerd programma, wat geschikt is voor jong en oud. Het lidmaatschap kost slechts 30 euro per jaar, dat is inclusief alles, behalve het kopje koffie en de dagtocht. Wie twijfelt, mag altijd een avond vrijblijvend langskomen. Ook kan men een kijkje nemen op onze gelijknamige facebookpagina. Wees welkom".

Mooie attractie erbij

Vervolg van de voorpagina

Door: Kees van Rixoort

Peter Grinwis, initiatiefnemer van De Overkant, toonde zich tijdens het 'onthullingsfeestje' erg blij met de aanwinst in de fraaie tuin vol fruitbomen achter de uitspanning. "De restauratie is uiterst zorgvuldig gedaan: meer dan perfect uitgevoerd. Als er één woord geldt voor dit project dan is het volharding. Vrijwilligers hebben hier heel veel tijd in gestoken. Ik ben er diep van onder de indruk. Als je die in elkaar gezakte hooiberg had gezien, dan zou je nu zeggen: hoe hebben ze het voor elkaar gekregen?", aldus Grinwis.
Voordat hij deze woorden over de aanwezigen uitstrooide, hadden sponsoren van het project de kap van de hooiberg een stuk omhoog gedraaid bij wijze van symbolische handeling. Dat gebeurde door drie groepjes, want de kap rust op drie hoge poten. Onder de kap kwam een informatiepaneel tevoorschijn. Een tweede paneel met uitleg is aangebracht in de juunrenne, die luttele meters verderop staat.

Hoogste tijd

De juunrenne is een vrij uniek bouwwerk. Er zijn er nog maar een paar bewaard gebleven, in Ouddorp, terwijl heel Zuidwest-Nederland er in het verleden mee bezaaid was. Na de komst van mechanisch koelingen was opslag van uien in juunrennes niet meer nodig en verdwenen deze bouwwerken massaal onder de slopershamer. "Het was de hoogste tijd om deze juunrenne te redden", aldus Thijs Loosjes van de stichting die het behouden en conserveren van de juunrenne van boerderij Welgelegen op zich nam.
En van de hooiberg van diezelfde boerderij. De hooiberg, bedoeld voor het bewaren van hooi, was in 1929 geplaatst door de firma Haring. Dit bedrijf bouwde honderden hooibergen in Nederland. Ze zijn herkenbaar aan het hoedje met windwijzer en jaartal helemaal bovenop. Ook hooibergen zijn niet meer in zwang, sinds het hooi wordt bewaard in grote plastic balen, ook wel 'olifantendrollen' genaamd. Het hijswerk van de hooiberg van Welgelegen was nog in orde. De golfplaten op het dak waren echter zo ver vergaan, dat de stichting deze allemaal moest vernieuwen.
Loosjes: "De juunrenne was er om uien te bewaren voor later. De hooiberg was er om hooi te bewaren voor later. En de Stichting Juunrenne is er om dit erfgoed te bewaren voor later."

Vrijwillige uren

De stichting is zes jaar bezig geweest om het ensemble van Welgelegen te redden. Volgens bestuurslid Jan Verbiest zijn er, naast de professionele inzet van onder andere Bouwbedrijf P. van den Boogert, circa duizend vrijwillige uren in het project gestoken. Ook noemden hij en stichtingsvoorzitter Jaap van der Slik de sponsoren die de grote operatie mogelijk hebben gemaakt, onder meer in geldelijke bijdragen, acties en kortingen. "Voilà, het resultaat."
De Overkant heeft er met de juunrenne en de hooiberg een mooie attractie bij. Wellicht zijn er wel lezingen of concertjes te geven en creatieve of feestelijke bijeenkomsten te houden onder de omhoog gedraaide kap. In ieder geval is er begin oktober al een keer een huwelijksvoltrekking. Er zijn slechtere locaties om je huwelijk te beginnen…

Bestuur Stichting Volharding achter de tralies

REGIO - Bijna is het zover! Het bestuur van Stichting Volharding verdwijnt, samen met een aantal andere betrokkenen voor 24 uur achter slot en grendel. Van 28 op 29 september laten ze zich opsluiten in de Koepelgevangenis van Arnhem. Met deze actie halen ze geld op voor Stichting Volharding.

Het is de missie van Stichting Volharding om arrestanten en gedetineerden (opnieuw) in aanraking te brengen met Gods liefde voor deze wereld. Vergeving. Genade. Bekering. Geloof. Leven met Jezus. Een nieuw begin. Hoop. Toekomstperspectief. Eeuwig leven. Daarom worden kosteloos Bijbels en christelijke lectuur (net name getuigenissen van ex-criminelen) aangeboden in bijna alle Nederlandse politiecellencomplexen en een toenemend aantal gevangenissen. Ook zijn vele vrijwilligers actief in het ondersteunen van protestantse erediensten in Belgische gevangenissen.

Wilt u deze actie en het werk van Stichting Volharding ondersteunen? Maak dan uw gift over op rekeningnummer Rabobank NL68RABO0342085336 t.n.v. Stichting Volharding o.v.v. Sponsoractie Koepelgevangenis. U kunt ook een toezegging doen via de website www.stichtingvolharding.nl/doneren. Uw gift wordt dan vanzelf geïncasseerd. Wanneer u Stichting Volharding volgt via Facebook, blijft u op de hoogte van deze actie.

Deze week collecte Nierstichting

MIDDELHARNIS - Ruim 60.000 vrijwilligers collecteren van 16 tot en met 22 september in heel Nederland tijdens de collecteweek van de Nierstichting. Ook in Middelharnis gaan veel enthousiaste collectanten op pad. Alle bijdragen helpen om onze droom voor nierpatiënten – nierziekten kunnen genezen - te realiseren. En dat is hard nodig, jaarlijks overlijdt één op de zes dialysepatiënten.

"Werken je nieren niet, dan ga je dood. Dit klinkt misschien hard, maar is helaas wel de realiteit", zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. "Dit jaar is de Nierstichting 50 jaar actief. En in die tijd hebben we heel wat dromen kunnen realiseren. Door te durven én te doen. Zo hebben we dialyse bereikbaar gemaakt voor iedereen, is thuisdialyse mogelijk geworden en ontwikkelen we nu de draagbare kunstnier." Maar nog steeds is er die harde werkelijkheid. Dialyseren is loodzwaar. Jaarlijks overlijden 1.000 dialysepatiënten. "Onze ultieme droom is dat we nierziekten kunnen genezen. En dat gaat ons lukken, mede dankzij de inkomsten uit de collecte."

Collecte essentieel

De Nierstichting krijgt geen structurele financiële steun van de overheid en is afhankelijk van giften en donaties. "De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting", benadrukt Anita Corbeau collectecoördinator van de Nierstichting in Middelharnis. "Iedere bijdrage aan de collecte helpt om nierpatiënten hun leven terug te geven." Dat kan alleen dankzij de inzet van collectanten en steun van donateurs. Draag ook bij en help nierziekten genezen. Geef aan de collectant of doneer direct via www.nierstichting.nl.

De Boei: Internationale week van de Voetreflex

OUDDORP - Inloophuis de Boei heeft op dinsdag 25 september Helena Rodenrijs van voetreflexzonetherapie Goedereede uitgenodigd. Aanvang 13.00 uur. U vindt het inloophuis aan de Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp.

Zij zal samen met Tosca van Slooten een lezing geven over voetreflexzone massage en hoe de voeten te behandelen bij het hebben van kanker. Na de lezing kunt u zelf ervaren wat voetreflexzonetherapie inhoud.
Voetreflexzonetherapie/massage is een vorm van manuele therapie die uitgaat van de gedachte dat de voeten in het klein een weergave zijn van ons lichaam. Reflexologie is het masseren van bepaalde punten op de voeten die in verbinding staan met een orgaan of een deel van het lichaam waarin de energiedoorstroming is geblokkeerd, door het stimuleren van die punten wordt de blokkade losgemaakt en kan de energie weer stromen. Op die manier wordt het zelf genezend vermogen en de immuniteit ondersteund. Bij de diagnose kanker staat je hele leven op zijN kop. De schrik zit er goed in en worden de dagen beheerst door afspraken met artsen, oncologieverpleegkundigen en ondergaat men in veel gevallen een therapie. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat Voetreflexologie een pijnstillend effect kan hebben bij patiënten met (uitgezaaide) kanker. Geen vervoer of niet kunnen reizen met Openbaar vervoer, neem contact op om gebruik te maken van de gratis chauffeursdienst: mobiel 06 22111572 of via de mail info@deboeigo.nl. Bezoek de Faceboek pagina; St.Inloophuis de Boei Goeree-Overflakkee.

Weer een geslaagde bingo voor Kika

De winnaar van de Midweek Landall Greenparks is Frank Landstra uit Oude-Tonge met Kika-ambassadeur Kees Witte (Foto: PR)

SOMMELSDIJK - Ruim 180 mensen vulden zaterdagavond 15 september de tennishal van De Staver in Sommelsdijk. En dat allemaal voor KiKa. Want het is geen gewone bingo, want de gehele opbrengst van de avond gaat naar KiKa.

KiKa-ambassadeur Kees Witte en zijn Kika-smurfen zijn de hele dag bezig geweest om de zaal in te richten om er een gezellige avond van te maken. Tijdens de zevende editie van de KiKa-bingo waren er wederom veel mooie prijzen te winnen. "De prijzen waren allemaal beschikbaar gesteld door het bedrijfsleven op Goeree-Overflakkee, dat weer helemaal Kika-oranje is gekleurd," vertelt Kika Kees.
De prachtige opkomst zorgde voor veel gezelligheid. Er is gelachen, maar nog belangrijker; er is geld opgehaald voor het goede doel. "We hebben met deze bingo een prachtig bedrag opgehaald, er is namelijk € 4.025,85 bij elkaar gespeeld," vertelt Witte trots. "Ik wil graag alle sponsoren bedanken voor hun bijdrage aan deze KiKa-bingo. We zijn een klein eiland maar met grote daden. Geweldig! Bedankt namens KiKa en de kinderen voor wie we het doen!"
Ook vertelt Kees dat hij nu 10 jaar ambassadeur van Kika is en hij nog niet zo'n jaar heeft meegemaakt als 2018. "We zitten nu half september," zegt hij, "en we zitten nu al over 100.000 euro, wat ben ik dankbaar en trots op iedereen die hier aan mee heeft geholpen om dit geweldige bedrag voor Kika op te halen."

Leven in de polder (15) Jaarlijkse kwaliteitscontrole

Na bijgekomen te zijn van zes keer alle aardappelen en uien, vijf keer de wortelen en twee keer de suikerbieten te hebben beregend is het nu voor ons nog aanpoten om de jaarlijkse controle voor Global Gap. Hier komt nog bij dat dit jaar voor het eerst de Planet Proof Milieukeur wordt voorbereid.

Deze controles worden vereist door de supermarkten. Planet Proof Milieukeur is een strengere keur ontwikkeld door o.a. Greenpeace samen met de retail.
Wij kwamen goed door de controles, maar tot onze stomme verbazing blijft de beloofde beloning uit en worden er goedkopere niet gecertificeerde aardappelen van ver ingevoerd zonder milieukeur.
Deze inspecties vergen voor ons als ondernemers drie volle dagen voorbereiding want alle aankopen en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en drijfmest moeten goed geregistreerd staan en aan de wettelijke eisen voldoen anders volgen er boetes. Verder moet het materiaal gekeurd worden en de maximale norm voor de hoeveelheid stikstof en fosfaat per gewas gecontroleerd.
De keuringen en de voorbereidingen hiervoor kost veel geld, maar we willen niet klagen want ook in andere sectoren heeft men te maken met administratieve lasten. Overigens is de keuring van eind augustus voor ons positief verlopen.

De eerste aardappelen gaan alweer de schuur in en worden na één week alweer opgehaald.
Inspectie van de administratie.

Naam: Maatschap van Es-Van Nederpelt
Wat: Akkerbouwbedrijf
Wie: Laurens en Netteke
Waar: Middelharnis

Buurtbemiddeling, iets voor u?!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het is fijn wonen op Goeree-Overflakkee, maar soms botert het niet tussen bewoners. De meeste mensen ervaren een goed contact met de buren als een belangrijk onderdeel van hun woongenot. Of het nu gaat om een vriendschappelijk contact, een praatje over de heg, een pakketje aanpakken of elkaar groeten, er zijn allerlei vormen van burencontact.

Als buren elkaar niet goed liggen en daardoor met elkaar in gesprek gaan lastig is, als het contact stroef loopt, of als er al ruzie is, kunnen de getrainde vrijwilligers van buurtbemiddeling vaak uitkomst bieden. Bemiddelaars vinden het fijn als buren weer beter met elkaar overweg kunnen en ervaren vaak ook veel persoonlijke voldoening: "Ik vind het altijd heel leuk om met mensen in gesprek te gaan om te trachten een oplossing te bereiken of het gesprek met elkaar weer op gang te brengen. Het geeft mij energie als ik merk dat mensen weer prettiger naast elkaar wonen. Voor mij is het bemiddelen een ultieme uitdaging met fijne diepgaande gesprekken. Buurtbemiddeling heeft me veel gebracht aan ervaring in gesprekstechnieken en mensenkennis tijdens mijn ontmoetingen." Spreekt jou dit ook aan? Dan ben je van harte welkom ons team te komen versterken. Je hebt geen speciale opleiding of ervaring nodig, na de (verplichte) training kun je aan de slag. De komende training bestaat uit vijf avonden, op 3, 10, 17, 31 oktober en 7 november. Wie vragen heeft of zich aan wil melden kan contact opnemen met via 06 - 4300 6669, mail: info@gobb.nl. www.gobb.nl.

Internationaal diner in Vic smaakt naar meer

DIRKSLAND – Het idee ontstond in de Victoriahal. Iemand zei: ik zou weleens willen dineren met vluchtelingen die hier wonen. Goed idee, dacht de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK), misschien kunnen we wel een groepje mensen op de been brengen voor zo'n maaltijd. Waar haal je de vluchtelingen, beter gezegd statushouders, vandaan? Het eilandelijke Vluchtelingenwerk zal wel raad weten. Van het een kwam het ander en het resultaat was een internationaal diner met ongeveer 180 bezoekers.

Door: Kees van Rixoort

Dirkslanders en statushouders, samen aan tafel, genoten van een maaltijd met tal van heerlijke gerechten uit het Midden-Oosten. Hussam Karkas en zijn vrouw, Syrische vluchtelingen die in Middelharnis een nieuwe toekomst vonden, stonden twee hele dagen in de keuken om alles tot in de puntjes voor te bereiden.

Maar het ging niet alleen om het culinaire. Misschien nog wel belangrijker was de ontmoeting tussen Nederlanders en nieuwkomers. "Na de nodige ontberingen verdien je de status, krijg je huisvesting en moet je gaan integreren. Daar zijn prima programma's voor, ontwikkeld door verschillende overheden, professionele organisaties en vrijwilligers. Maar wij, van de SVIK, denken dat integreren gewoon begint bij de contacten met je omgeving, de mensen uit je straat, in de wijk", zei Joop van Son, bestuurslid van de organiserende stichting, voorafgaand aan het diner in de Victoriahal.

"Vanavond is een mooi begin. Eten en in gesprek gaan met iemand die je niet kent." Die wens kwam zeker uit tijdens het multiculturele samenzijn. Aan elke tafel ontstonden geanimeerde gesprekken. Dat smaakt naar meer, vonden verscheidene enthousiaste bezoekers. Als het aan de SVIK ligt blijft het niet bij deze ene maaltijd.

De toegang was gratis. De gemaakte kosten zijn gedekt vanuit het SVIK-initiatief Mi Mekaore, dat is bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen en te laten omzien naar elkaar. Het internationale diner sluit naadloos bij die doelstelling aan. Een tevreden Van Son, daags na het aansprekende evenement: "Het was hartstikke druk, en dat was de bedoeling ook. Voor vijf of zes euro per persoon zijn er tweehonderd contacten ontstaan. We kunnen met voldoening terugkijken op dit diner."

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

Op 10 oktober vanaf 13.30 uur is er een 55+ bingomiddag in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Kosten: €4,- p./p.

Kaartmiddagen

8 oktober en 1 oktober vanaf 13.30 uur is er kaartmiddag in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. U kunt jokeren of klaverjassen. Kosten: € 4,- p./p.

DEN BOMMEL

Koppelklaverjasavond

4 oktober van 19.30 tot 22.30 uur is er een koppelklaverjasavond in Bommelstee, Schaapsweg 34. Voor verdere info: Carla Gebraad telefoon 0187 61 13 97.

DIRKSLAND

Kookgroep

Het Careyn Activiteiten Centrum heeft het voornemen om een 55+ kookgroep op te starten. Op maandag 8 oktober om 10.00 uur in 't Reginahof Reginahof 1 gaat de organisatie in gesprek met belangstellenden over hoe dit te organiseren. Voor meer informatie of aanmelden: joke.vandijk@careyn.nl of 06 538 616 47 of 06 21741712. Vermeld hierbij uw naam en telefoonnummer of mailadres.

Rommelmarkt

Zaterdag 22 september begint er een nieuw rommelmarktseizoen met een rommelmarkt van 10.00 tot 15.00 uur in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Voor 22 oktober en 10 november nog een paar plaatsen vrij.

9-maandenmarkt

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of ben je net bevallen? Bezoek dan de 9-maandenmarkt op zaterdag 22 september van 10.00 – 15.00 uur bij verloskundig centrum CuraVita, Stationsweg 22. Kom je met de auto? Dan kan je het beste parkeren op het grote parkeerterrein op de Mozartsingel in Dirksland.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Opbrengst collecte KWF

De collecte van het KWF 2018 heeft in Dirksland, Herkingen en Melissant, € 4.904,35 opgebracht. De collecte van het KWF 2018 heeft in Stellendam € 1.062,42 opgebracht. In Ouddorp bedroeg dit €3284.69. Alle gevers en collectanten worden hartelijk bedankt. Wilt u zich volgend jaar ook inzetten voor KWF? Meld u aan via vrijwilligers@kwf.nl

Oranjevereniging

De Oranjevereniging Dirksland houdt 24 september een bijzondere ledenvergadering in Restaurant 't Anker. Aanvang 20.uur, inloop vanaf 19.45. Na diverse oproepen om nieuwe bestuursleden is het de Oranjevereniging Dirksland gelukt om nieuwe bestuursleden te vinden en zal het volledige bestuur vervangen gaan worden.

HERKINGEN

Jouw zaterdagavond!

Ben je tussen de 12 en 18 jaar? Kom je graag in contact met leeftijdgenoten? Gezelligheid, goede gesprekken, sportieve activiteiten en ook zo nu en dan de handen uit de mouwen steken?! Je bent welkom op zaterdagavond op de boerderij aan de Peuterdijk 59 te Herkingen. We beginnen om 19.30 uur en sluiten om 22.00 uur af. De avonden t/m december zijn: 29 september, 13 oktober, 3 november, 24 november en 15 december. Deze avonden worden georganiseerd door JV de Landman. Info: https://www.facebook.com/JVdeLandman/

Quiltbee

Iedere dinsdag bent u welkom op de quiltzolder van Bep Bazen voor een gezellig middagje quilten. Altijd al zin gehad om te leren quilten of om het weer op te pakken? Hier kan het op een gezellige ontspannen manier. Denk aan een traditionele quilt, of met borduurwerk erin verwerkt. Leer een quilt te maken van je eigen stamboom, of versierd en gemaakt met lintjes en verschillende technieken vouwwerk. Bel voor het maken van een afspraak of meer informatie: 06-2282923

MELISSANT

Bakworkshop

Maandag 24 en dinsdag 25 september vanaf 19.00 uur, is er een najaarsworkshop bij Bakkerij van Harberden, aan de Julianaweg 30. U leert om een gevuld briochebrood, roomboter amandelstaaf en iets van marsepein te maken. €20,- p./p.

MIDDELHARNIS

Bingo

13 oktober, vanaf 19.00 is er een bingo-avond in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. Kosten: vanaf €7,- incl. koffie/thee.

Creaclub

Het ouderenwerk van Stichting ZIJN wil donderdagmorgen 18 oktober een creaclub gaan starten in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Donderdagmorgen van 10.00 uur tot 12.00 uur kunt u terecht om gezellig samen te breien, haken, borduren of te maken wat u wilt. Per maand kost het € 5,50 incl. een kopje koffie of thee. Donderdag kan er ook eventueel om 12.00 uur een patatje en/of snack gegeten worden. U bent van harte welkom in het Wijkcentrum. Aanmelden kan bij het ouderenwerk: tel.nr. 483366 of e-mail m.kieviet@zijngo.nl

Kaarttoernooi

6 oktober vanaf 13.00 uur is er een open kaarttoernooi, in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. Hier zijn jong en oud welkom om hun spelvaardigheid in het jokeren en klaverjassen met elkaar te meten. Voor meer informatie kunt u bellen met het Wijkcentrum, tel. 0187-483366.

Sjoelclub

Stichting ZIJN wil 12 september in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 starten met een sjoelclub. Naast het sport- en spelelement staat gezelligheid en een praatje voorop. Iedereen die het leuk vindt om een potje te sjoelen is welkom op woensdagmiddag om 14.00 uur. Per maand kost het € 5,50 incl. koffie of thee. Wilt u graag meedoen aan deze sjoelmiddag meldt u dan aan bij Stichting ZIJN, telefoonnummer 0187-483366 of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl

OOLTGENSPLAAT

Opbrengst markt

De nazomermarkt die 8 september door de HHK werd gehouden, heeft €5595,- netto opgebracht. De fiets is gewonnen door Tinie Kagchelland, de boodschappenmand door Rianne de Lange.

Breicafé

Op donderdag 11 oktober a.s. is er Breicafe van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd 06-40701181.

OUDDORP

Interkerkelijke Jongerenavond

Zaterdagavond 22 september, vanaf 19.30 begint op de jeugdzolder van de Doopsgezinde gemeente het nieuwe seizoen met een stevig onderwerp: Ben ik wel uitverkoren? Een vraag waar jullie soms over nadenken maar geen duidelijk antwoord op hebben. Uitverkiezing: Misschien vind je het wel een heel beladen woord. Wat zegt de Bijbel hierover? Samen denken we na over deze vragen en daarnaast is er tijd genoeg om met elkaar te chillen. Ben je 12 jaar of ouder? Van harte uitgenodigd!

Mosselavond

Woensdag 26 september vanaf 17.00 uur is het weer tijd voor de traditionele mosselavond van de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp. Prijs n.n.b. want afhankelijk van de mosselprijs. Als u geen mossels lust, is er voor €10,- een salade. U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam: tel. 0187 682319, graag voor 24 september. U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten.

Inloopochtend peuterspeelzaal

Op 16 oktober houdt peuterspeelzaal "De Gornet", Dorpstienden 5 van 09.00 tot 10.00 uur te Ouddorp een inloopochtend. Dit betekent dat de deuren wijd open staan voor alle belangstellenden, maar in het bijzonder voor de ouders van kinderen in de leeftijd vanaf 1,5 jaar. Deze ochtend zijn leidsters en leden van de Ouderraad aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom vanaf 09.00 uur tot 10.00 uur. De koffie staat klaar!

OUDE-TONGE

Breicafé

10 oktober van 19.30 tot 21.30 uur is het breicafé weer geopend in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Heeft u nog vragen dan kunt u bellen met Stichting ZIJN (0187) 483366 of e-mailen naar m.kieviet@zijngo.nl.

Bingo 55+

Woensdag 26 september vanaf 14.00 uur is er 55+ Bingo in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Kosten: € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge.

Rijbewijskeuringen

Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen op 8 oktober en 12 november bij Stichting Zijn, Bernardstraat 27 medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen. Telefonisch: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen: www.regelzorg.nl. Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 40,00. Voor automobilisten tot 75 jaar is het tarief € 60,00. Voor de keuring is een Gezondheidsverklaring nodig, verkrijgbaar bij de meeste gemeenten, het CBR of Regelzorg.

STELLENDAM

Cakeverkoop

Zaterdag?29 september tussen 9.00 en 10.30 uur organiseert de HHK (Beth-El kerk) een verkoopactiviteit m.m.v. cakebakkerij Van der Spoel. Er is keuze uit 3 soorten cake: roombotercake, marmercake (425 gram) en boluscake (375 gram). De cake kost € 3,50 per stuk en 2 stuks voor € 6,-. De bestellingen kunnen telefonisch doorgeven tot en met 22 september a.s. tussen 18.30 en 20.00 uur via de mail diana_kievit@hotmail.com.

Visverkoopactie

22 september houdt het Roemenië comité van Stellendam een visverkoopactie vanaf 8.00 uur op het Oranjeplein te Stellendam. De opbrengst zal worden gebruikt voor de transportkosten naar Roemenië.

Christelijk Gemengd Rehobôthkoor Sommelsdijk viert 10-jarig bestaan

SOMMELSDIJK - Het interkerkelijk Christelijk Gemengd Rehobôthkoor te Sommelsdijk is in 2008 opgericht. Dit jaar bestaat het koor dus 10 jaar.

In verband met het tienjarig jubileum wordt er zaterdagavond 13 oktober in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk een jubileumavond gehouden.
Tijdens de koorzangavond zal vanzelfsprekend het Rehobôthkoor o.l.v. Flip Markwat te beluisteren zijn, maar ook het indrukwekkende Christelijk Mannenkoor Con Forza uit Woerden o.l.v. Willem Nijhof, en een combinatie van het kinderkoor Kadosj, het jeugdkoor Hadar en Mannenensemble Goeree uit Goedereede o.l.v. Berdien Dekker. Daarnaast zullen verschillende musici de jubileumavond opluisteren met hun instrumenten.

Het belooft een mooie avond te worden. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen.

De Rehobôthkerk vindt u aan de Olympiaweg, nummer 44 te Sommelsdijk. De jubileumavond begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Kika zoekt opslagruimte

GOEREE-OVERFLAKKEE - Per 1 november raakt KiKa Goeree-Overflakkee haar huidige opslag voor de plasticdoppen, kroonkurken, lege blikjes, cartridge en oude mobieltjes kwijt. Kees Witte zoekt daarom een nieuwe opslagruimte. Met de ingezamelde goedereen is ongeveer € 7.000,- euro voor KiKa opgehaald, maar ook de lokale verengingen die meededen met de actie voor de kroonkurken werden financieel gesteund.
"Het zal heel jammer zijn als wij nood gedwongen moeten stoppen met deze mooie actie om dat we geen opslagruimte meer hebben. Dus vrienden help ons alstublieft met het zoeken aan een nieuwe opslagruimte. Het liefst in de omgeving van Middelharnis/Sommelsdijk", aldus Kees Witte. Hij is bereikbaar via 06-33778717 of per mail kees@kika-goeree-overflakkee.nl

Cursus Geestelijke Vorming op andere locatie

MIDDELHARNIS - Donderdagavond 27 september zal er weer een avond zijn in het kader van de Cursus Geestelijke Vorming. Ds. K. ten Klooster zal spreken over 'Prediking van de verzoening'. De avonden worden vrijwel altijd gehouden in de Rehobôthkerk maar deze keer is de plaats de Chr. Gereformeerde Kerk aan Hoflaan. De bijeenkomsten zijn van 19.45 tot 21.30 uur. Het cursusgeld bedraagt € 15,- voor de gehele cursus, of € 3,50 per avond, inclusief koffie en uittreksel van de lezing. Neem voor meer informatie 's avonds contact op met Nelleke Bakker, 0187-486383.

A Seal opent tentoonstelling Plastic Soup

STELLENDAM - A Seal zeehondenopvang Stellendam opent i.s.m. Stichting Doe Mee Verlos De Zee op dinsdag 18 september een tentoonstelling over het thema Plastic Soup.

Aan de hand van een foto en film expositie, lokaal gejut afval en een speciale speurtocht worden de bezoekers meegenomen in de problematiek van plastic zwerfafval in de zeeën en oceanen. Ook is er veel aandacht voor oplossingen en initiatieven om de gevolgen van deze 'Plastic Soup' terug te dringen.

A Seal benaderde Stichting Doe Mee Verlos De Zee, om een onderdeel van de expositie te verzorgen. De stichting is jaren geleden op het strand van De Kwade Hoek bij Goedereede begonnen met het verwijderen van afval. Al snel kwam werd er de eerste jutbak geplaatst om het aangespoelde afval in te kunnen gooien. De jutbakken zijn inmiddels langs de volledige Nederlandse kustlijn te vinden en dit initiatief inspireert vele strandbezoekers om een steentje bij te dragen aan het schoon houden van onze stranden en zeeën. Deze expositie laat goed zien wat er zoal aan plastic afval gevonden wordt op de lokale stranden zoals de Kwade Hoek. De organisatie hoopt hiermee de bezoekers te stimuleren om ook wat afval op te rapen en de jutbakken te gaan gebruiken.

Het thema 'Plastic Soup' is het derde thema in de reeks educatieve thema's die A Seal dit jaar aan de bezoekers aanbiedt. 'Ook tijdens dit thema zal de zeehond een centrale rol spelen en belichtten we de gevolgen van plastic in de leefomgeving van deze dieren. Het thema dient als een verbreding van de reeds bestaande educatie en informatie die de bezoeker bij A Seal kan vinden', aldus Marlies de Kraauw, teamleider Expo bij A Seal. De expositie is ook de gehele maand oktober te bezoeken.

Voor meer informatie: www.aseal.nl

Wedstrijd team springen

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De uitslag van de wedstrijd 'team springen', gereden op zaterdag 8 september in Manege Oostmoer, is als volgt:

1e plaats. Team Balans: Chatal Hazebroek, Amaretto; Bernadette Grootscholten, Zanne; Noa Meisma, Donder; Janique Schut, Zandigo.
2e plaats. Team 2. Cynthia v.d. Waal, Nevado; Naomi Kievit, Snowy; Aliza Jumelet, Cappuccino; Zoë v.d. Lubbe, Speedy.
3e plaats. Team BS. Jade Klok, Golden Times; Rosalinde Vijfvinkel, Zoran; Mylene Blokker, Floor; Desiré Vroegindeweij, Bodi.
4e plaats. Team4Fun. Yoni Hoekstra, Infinity; Anne Kok, Timo; Douwe Avezaat, Wouda's Moonlight; Naoufal Tanouti, Fee.
5e plaats. Team Oranjeruiters. Malou Elenbaas, Bart; Kim Leijten, Beauty; Lucia Schreuders, Surprise; Caroline Breure, Wiske.
6e plaats. Team Schouwse Ruiters. Evelien Vogelaar, Breakdancer; Esra Nelisse, Bertje; Bodil v. Toor, Touch; Mariska v. Dijke, Bert.
7e plaats. Team 8.Debby v.d. Made, Sparky; Bo v. Ree, Wimpie; Britt v. Dam, Zigane; Renate Kieviet, Snowy.
7e plaats. Team Barbie. Shirley Smaal, Mr. Ed; Anouk v.d. Lubbe, Noortje; Lisa Pegels, Diego; Lisa Knops, Wimpie.
7e plaats. Team HV Jumpers. Denise Verolme, Dorine; Jacintha v. Putten, Speedy; Julia Kalle, Arco; Rosa Mijnders, Dorine.
10e plaats. Team Bollywollys. Carlijn Sala, Tinka. Irene v. Dijke, Luna; Thamara Dangerman, Lorna.
10e plaats. Team Chilly Pepers. Nadine Buskop, Jesse; Susan de Berg, Jaro XXV; Nienke Waaijer, Rosie; Dorinde Joppe, Abbey.
12e plaats. Team 5. Milan de Baat, Miss Mee; Marit Grinwis, Luna; Isa Romsom, Lorna; Jasmijn de Leeuw, Zigane.
12e plaats. Team Rode Ruiters. Tamara Uil, Violeta; Willemijn v.d. Boom, Cappuccino; Veronique de Veij, Diego; Julia Mullenders, Tinka.

Column

Volg de vogeltrek in oktoberVolg de vogeltrek in oktober

Boerenzwaluwen zouden in de herfst in de modder wegkruipen en daar in het voorjaar weer uitkomen. De koekoek zou 's winters veranderen in een sperwer. Tja, eigenlijk weten we nog niet zo lang wat vogeltrek inhoudt. Feit is dat vogeltrek vooral in de maand oktober heel zichtbaar is.

Wonend op Goeree-Overflakkee zit je goed als je vogeltrek wilt beleven. Vogeltrek is namelijk in het najaar het meest duidelijk langs de kust. Dat komt omdat langs de kust de vogeltrek wordt gestuwd. Neem de kaart van Europa maar eens voor je. Realiseer daarbij dat miljoenen vogels uit Noord en Oost Europa hun winterkwartier in Afrika hebben. Hun instinct volgend vliegen ze daarom in Zuidwestelijke richting. Landvogels vermijden het vliegen over zee. Gevolg: zodra zij de kuststrook bereiken gaan ze die volgen. In de praktijk betekent dit dat over het continent sprake is van een heel breed front van vogels en langs de kust een hele smalle baan met juist een grote vogeldichtheid. Dit noem je gestuwde trek. Dit geldt ook voor zeevogels die vanuit het noorden zuidwaarts gaan. Zij vliegen via de Noordzee en vermijden juist het vliegen over land; hun trek wordt ook gestuwd langs de kust!

Het blijft wonderlijk hoe al die vogels hun bestemming ver zuidelijk weten te vinden. Zeker als je beseft dat de eerstejaars vogels, die dit jaar uit het ei gekropen zijn, vaak eerder de trek beginnen dan de oudere. Dit bewijst dat de trekrichting in de genen is vastgelegd en dus niet wordt aangeleerd. Uit onderzoek blijkt dat vogels tijdens hun leven wel veel leren over het landschap onderweg: waar zijn veilige stopplaatsen, waar is geschikt voedsel te vinden en welke landschapselementen kan ik gebruiken bij mijn navigatie. Het is een harde leerschool… de jonge en nog onervaren vogels betalen een hoge tol. Veel van hen overleven het eerste jaar niet en keren in het voorjaar niet terug.

Bij de meeste vogelkenners gaat het hart in de nazomer al wat sneller kloppen. Vanaf eind juni is er bijvoorbeeld al vogeltrek te zien! De eerste groepen jonge spreeuwen vertonen zich dan. Maar ook wadvogels uit het hoge noorden wiens broedsel is mislukt zijn al terug. Maar de echte piek valt toch in oktober. Op dagen met de juiste omstandigheden kun je op de Kop van Goeree in een dag tijd wel tienduizenden landvogels zien langskomen. Leeuweriken, lijsters, vinkachtigen, kwikstaarten, kauwen, duiven en nog veel meer: soms kom je ogen en oren tekort en vliegen ze rakelings langs je heen. Roofvogels zoals de sperwer, die van deze trekvogels leven, volgen de trek op de voet. Reden genoeg om met je verrekijker erop uit te gaan!

Chantal van Burg

Regioavond Mars voor het Leven

MIDDELHARNIS - De stichting Schreeuw om Leven zet zich in vóór het leven. Het leven, door God gegeven. Jaarlijks organiseert deze stichting de Mars voor het Leven in Den Haag in de maand december.

Donderdagavond 27 september is er een regioavond in Middelharnis. De avond zal een gevarieerd programma bieden en verschillende sprekers zullen het woord voeren. Zo zal er een terug/vooruit blik gegeven worden van de mars. Ook praktijkverhalen komen aan de orde. Een buddy zal haar ervaringen vertellen. De avond wordt gehouden in de kleine aula van de Prins Maurits Scholengemeenschap, Koningin Julianaweg 57, 3241 XB Middelharnis.
Wilt u graag meer weten van het werk van de stichting Schreeuw om Leven, of van de Mars voor het Leven? Op deze avond heeft u de gelegenheid uw vragen te stellen. De avond begint om 19:45 uur (inloop vanaf 19:30 uur). In de pauze is er ruimte voor ontmoetingen en gesprekken. Er zal een collecte worden gehouden voor de onkosten van deze avond en voor het werk van Schreeuw om Leven.
Voor meer informatie over de regioavond of over andere dingen kunt u contact met ons opnemen via marsvoorhetlevengo@gmail.com.
Het comité hoopt velen te ontmoeten op de regioavond 27 september en/of 8 december bij de Mars voor het Leven in Den Haag.

Ingestuurd

Gratis dieren-fotoshoot bij Jouw Marktkraam Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op 26, 27 en 28 september organiseert Jouw Marktkraam Middelharnis in samenwerking met Bart Buurmeester Photograpy een bijzondere dieren-fotoshoot. Laat dan uw huisdier op de gevoelige plaat vastleggen. Leuk voor dierendag. U bent van harte welkom op deze dagen van 9.30-17.00 uur.

"De speciale tarieven voor de fotoshoot vindt u op de facebookpagina. Jouw Marktkraam is een hele leuke winkel. Heb je spullen waar je niets meer mee doet? (bijvoorbeeld kleding, speelgoed, huishoudelijke artikelen, interieurspullen of zelfgemaakte spullen) Huur dan een kraam bij ons en wij verkopen het voor je. De volledige opbrengst is voor jou!! Je betaalt ons alleen een laag bedrag voor het huren van een kraam", aldus medewerkers Viktor Kauffman en Jacolien Kok. "Jouw Marktkraam heeft elke dag nieuwe kraampjes met nieuwe spullen... heel erg leuk om ook even rond te snuffelen".

Gratis fotoshoot

Wilt u in aanmerking komen voor een gratis foto op canvas? Start dan deze dagen met de huur van een kraam (voor minimaal 2 weken), dan ontvangt u van Jouw Marktkraam een foto op canvas 20x30 cm t.w.v. 13,50 geheel gratis! Jouw Marktkraam Middelharnis is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9.30 – 17.00 uur.

Familie Okker gaat 'Netwerk van hoop' bouwen in Senegal

Het gezin Okker. (Foto: GOlife-fotografie)

DEN BOMMEL - De koffers zijn nog niet gepakt, maar de familie Okker uit Den Bommel hoopt binnen enkele maanden wel te vertrekken. Allereerst wordt Den Bommel ingeruild voor een voorstad van Parijs en over zo'n 10 maanden hopen ze zich te vestigen in het West-Afrikaanse Senegal. Grote veranderingen liggen er dus in het verschiet voor Jowan en Lieneke Okker-van Dis en hun drie kinderen Mozes, Phebe en Alef. Graag vertellen ze van hun plannen die ze als roeping van God ervaren.

Door Adri van der Laan

In de decembermaand van dit jaar hoopt de familie Okker het eiland te verlaten om gehoor te geven aan de roeping om "dienstbaar te zijn aan hun naasten in Afrika". Hun uiteindelijke standplaats zal Senegal zijn. In dit land, een voormalige Franse kolonie, is de voertaal Frans en daarom wordt er vanaf december een taalstudie gevolgd in de buurt van Parijs. Zij blijven daar tot in de zomer van 2019 om vervolgens in juli te vertrekken naar Dakar, de hoofdstad van Senegal.
Het is voor hen beiden een heel proces geweest voordat ze tot het besluit kwamen om naar Senegal te gaan. Het verlangen om te dienen in het buitenland was er al enige jaren. Toch zijn ze niet roekeloos ergens ingestapt. Ze bleven actief wachten totdat duidelijk zou zijn waar God hen zou kunnen gebruiken. In 2016 hebben ze als gezin een Bijbelschool in Zuid-Afrika gevolgd. Dit heeft hun roeping versterkt. Ze oriënteerden zich bij diverse zendingsorganisaties en kwamen in contact met CAMA Zending. Een organisatie die als doel heeft om onder elk volk een gemeente van Christus te verwezenlijken.
Verschillende sporen liepen dood totdat de missie in Senegal om de hoek kwam kijken. Aldaar is een internationaal team van de CAMA actief in diverse taakgebieden: de agrarische, medische en economische sector, het onderwijs en ondersteuning van de lokale kerk. Jowan past met zijn achtergrond als manager projecten in de olie- en gasindustrie goed in het team dat zich richt op de hoger-opgeleiden in Dakar door middel van een businesscentrum.

Trefpunt

Vorig jaar heeft Jowan een bezoek gebracht aan het CAMA-team in Dakar (Lieneke kon vanwege haar zwangerschap niet mee) en dat bezoek heeft het gevoel van roeping sterk bevestigd. Jowan komt te werken in een businesscentrum, een trefpunt voor zakenmensen. Deze zakenmensen staan aan het hoofd van kleinere maar ook grotere bedrijven. In het businesscentrum worden professionele trainingen gegeven in bedrijfskunde op het gebied van leiderschap, strategie, financiën, etc. Een van de taken van Jowan wordt om het businessbedrijf te professionaliseren en nieuwe relaties aan te gaan en te onderhouden. "Er bestaat al een netwerk, maar het is onze taak om dit 'netwerk van hoop verder uit te breiden". Zakenmensen uit Amerika – en Jowan hoopt op termijn ook uit Nederland – komen een aantal weken naar Dakar om daar voor hun collega ondernemers in Senegal workshops en seminars te verzorgen. Het is niet de bedoeling om die bedrijven alleen maar meer te laten verdienen, maar vooral ook het creëren van gezonde ondernemingen waar goede zorg voor personeel en werkgelegenheid centraal staat zodat dat dit een positieve uitwerking heeft richting de samenleving. Tijdens het werk in het businesscentrum worden er langdurige relaties aangegaan met Senegalezen om op die manier het Leven, wat in Christus Jezus te vinden is, te delen. Naast het werk in het businesscentrum zullen Jowan en Lieneke ook actief zijn op andere terreinen zoals evangelisatie onder onbereikte bevolkingsgroepen in de buurt van Dakar. Lieneke zal zich in het begin voornamelijk richten op de zorg voor hun kinderen en wanneer ze eenmaal in Dakar gesetteld zijn, zal er ook voor haar een taak zijn binnen het CAMA-team.
Ondanks dat ze zich geroepen weten voor hun taak in Afrika is het naderend afscheid van de familie en vrienden een ingrijpend gebeuren. De kinderen gaan naar een andere school; eerst in Frankrijk en later in Dakar. En ook de contacten met de achterblijvers in Nederland zullen voornamelijk digitaal verlopen.

Ondersteuning

Wie door CAMA Zending wordt uitgezonden dient zelf voor een achterban en inkomen te zorgen. Ze worden uitgezonden door hun thuisgemeente CG De Rots in Middelharnis. Ze hopen dat ook ondernemers in Nederland in het project zullen participeren. Omdat ze volledig afhankelijk zullen zijn van giften, is de familie Okker druk bezig met het werven van fondsen. Een taak waarbij ze ondersteund worden door hun Thuisfrontcommissie.

Presentatieavond

Op woensdagavond 26 september willen Jowan en Lieneke voor belangstellenden meer vertellen over hun plannen en bediening. Een ieder die hier graag iets over wil zien en horen kan terecht in Het Diekhuus om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Meer info over het werk en het geven van giften kan men vinden via de website www.okkernotes.com

Donderdag: Schoolbrengdag: Kom lopend of fietsend naar school!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 20 september is het weer Schoolbrengdag. Een dag waarop SCHOOL op SEEF en de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) Goeree-Overflakkee ouders oproepen om hun kinderen lopend of fietsend naar school te brengen. Door de auto te laten staan, zijn ouders goed en duurzaam bezig met de gezondheid van hun kinderen. Daarnaast dragen ze bij aan de verkeersveiligheid rondom school, het milieu en de verkeersvaardigheid van hun kinderen. En het is leuk om te doen!

Uit onderzoek blijkt dat fietsen en lopen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen die veel bewegen, blijken beter te presteren op vaardigheden als lezen en rekenen. Door lopend of op de fiets naar school te gaan, begint een kind fit en alert aan de dag. Daarnaast doet een kind ervaring op met verschillende verkeerssituaties en vergroot het zijn of haar verkeersvaardigheid.

Deelname scholen

Meerdere basisscholen op Goeree-Overflakkee doen mee aan de Schoolbrengdag. Tijdens deze dag besteden zij ook in de lessen aandacht aan verkeersveiligheid, milieu en gezondheid. Scholen kunnen zich nog steeds aanmelden om deel te nemen aan de Schoolbrengdag via www.schoolopseef.nl/schoolbrengdag. Als 20 september voor een school niet uitkomt, dan kan de Schoolbrengdag ook op een andere dag in dezelfde week of de aangrenzende weken worden georganiseerd. Vermeld dit dan op het aanmeldformulier.

Wedstrijd

Scholen die zich hebben aangemeld voor Schoolbrengdag, kunnen meedoen met een wedstrijd. De school die het mooiste en meest creatieve dagverslag maakt van de schoolbrengdag-activiteiten op school, maakt kans op een cheque van vijfhonderd euro om te besteden aan verkeerseducatie. Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op www.schoolopseef.nl/schoolbrengdag.

SCHOOL op SEEF

De Schoolbrengdag is een initiatief van SCHOOL op SEEF, hèt programma in Zuid-Holland voor een goede aanpak van verkeersveiligheid en verkeerseducatie aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Daarnaast sluit het aan bij de visie 'Maak een punt van nul verkeersslachtoffers'.
Het programma SCHOOL op SEEF wordt op Goeree-Overflakkee uitgevoerd door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) en de RPV Goeree-Overflakkee.

GO Administratie ontzorgt kleine zelfstandigen en particulieren

MIDDELHARNIS - Onlangs is er een nieuw Administratiekantoor gestart in Middelharnis met de naam GO Administratie.

GO Administratie is een initiatief van Jaqueline van Heest. Zij richt zich in haar dienstverlening vooral op kleine zelfstandigen, zzp-ers (ook zzp-ers in de zorg èn in het onderwijs), mkb-ers en particulieren. Zij wil zich volop inzetten voor haar missie: het ontzorgen van vooral de ondernemer wat betreft hun financiële administratie, belastingzaken en verder verplichtingen. Zo kan de ondernemer zich helemaal focussen op de onderneming, op datgene waar hij/zij in uit blinkt. Zo werkt GO Administratie samen met de ondernemer aan een goede & gezonde onderneming.

Ervaring

Jaqueline van GO Administratie heeft ruim 30 jaar ervaring als administratief medewerker in het bedrijfsleven en als assistent-accountant bij meerdere accountantskantoren. Zij heeft in deze jaren veel kennis en ervaring op kunnen doen wat betreft administraties van onder andere kleine zelfstandigen, zzp-ers en mkb-ers uit een diversiteit aan branches. Tevens heeft ze diverse vakgerichte studies gevolgd en behaald.

Omdat GO Administratie erg klein is ontvangt u een persoonlijke, vertrouwelijke benadering en een directe betrokkenheid van hun kant. Hierdoor zijn er korte lijnen en kunnen ze een zeer goede service verstrekken. Tijdens een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek worden de wensen van de ondernemer en de mogelijkheden van GO Administratie samengebracht, waarna een op maat gemaakte offerte aan de ondernemer verstrekt wordt, zodat van tevoren duidelijk is waar men aan toe is.

Samenwerkingsverband

Om een zo compleet mogelijk pakket aan dienstverlening te kunnen verstrekken is Jaqueline van GO Administratie een samenwerkingsverband aangegaan met andere zzp-ers, namelijk een accountant, een fiscaal jurist, een salarisadministrateur en een pensioenadviseur. Aangezien zij en de andere zzp-ers uit het samenwerkingsverband vanuit huis werken en daardoor zeer lage overheadkosten hebben (geen pand, geen personeel) werken ze tegen zeer scherpe en concurrerende tarieven.

Jaqueline van GO Administratie wil u op een flexibele manier van dienst zijn. Naast het verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting voor particulieren kan zij ook de complete administratie van uw onderneming op zich nemen. Als u zelf al een gedeelte van de werkzaamheden verzorgt kan zij ook aanvullend van dienst zijn. Zij controleert dan periodiek uw administratie en begeleidt u in het proces. Als u gebruik maakt van specifieke (branche) software is maatwerk uiteraard ook mogelijk.

U kunt voor de volgende dienstverlening bij GO Administratie terecht:
- Administratieve hulp: het verzorgen, begeleiden en controleren van uw financiële administratie en het verzorgen van uw aangifte omzetbelasting;
- Jaarwerk: het samenstellen en het bespreken van de jaarrekening, het verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting en eventueel van de aangifte vennootschapsbelasting;
- Salarisadministratie: het periodiek verwerken van alle salarismutaties van de werknemers wanneer dit voor uw onderneming van toepassing is;
- Advies: voor alle voorkomende adviesvragen op financieel, fiscaal en bedrijfseconomisch gebied kunt u bij ons terecht.

GO Administratie is vooruitstrevend, modern en innovatief. Door moderne softwaretoepassingen te omarmen kunnen zij u beter van dienst zijn. GO Administratie werkt volledig digitaal en bij voorkeur in de cloud.
Jaqueline van GO Administratie kijkt er naar uit om met u in contact te komen en samen met u te werken aan een goede & gezonde onderneming.

Bent u inmiddels geïnteresseerd geworden? Bezoek de website www.go-administratie.nl voor verdere informatie. Verdere contactgegevens: 06-40133999; E-mailadres: info@go-administratie.nl. Adres: Prins Bernhardlaan 116, 3241 TA Middelharnis.

Rabobanken willen krachten bundelen

V.l.n.r.: Henk Scheele, voorzitter raad van commissarissen Rabobank Het Haringvliet, Bart van Rijsbergen, voorzitter raad van commissarissen Rabobank Voorne-Putten Rozenburg, schudden elkaar de hand op een goede samenwerking.

REGIO - Om de kwaliteit van de financiële dienstverlening te versterken, is het voornemen om Rabobank Het Haringvliet en Rabobank Voorne-Putten Rozenburg samen te voegen tot één krachtige Rabobank", zo laat de bank weten in een persbericht.

Recent ondertekenden de voorzitters van de raden van commissarissen en de directie een intentieverklaring. Hiermee uiten zij het voornemen om samen te gaan per 1 januari 2019. De ledenraden zijn hierover geïnformeerd en nemen medio november een besluit over het voorstel tot samengaan.

Klaar voor de toekomst

Door samen verder te gaan als één lokale bank is men beter in staat kennis, kunde en kwaliteit te bundelen. "Zo ontstaat er meerwaarde voor de klant. Met elkaar kunnen wij actief inspelen op de wensen van verschillende klantgroepen, juist in het tijdperk van de digitale ontwikkelingen. Tegelijkertijd blijven wij in de regio sterk betrokken als maatschappelijke bank", aldus de bank.

Veel raakvlakken

De keuze voor Het Haringvliet en Voorne-Putten Rozenburg is logisch omdat zij meerdere raakvlakken hebben en er potentieel is om te groeien. Op onderdelen werken de banken nu al samen omdat ze geografisch dicht bij elkaar liggen. Er zijn veel aanknopingspunten in de regio om voor klanten en hun omgeving nog meer te kunnen betekenen.

Nieuwe dienst Fit & Fysio Dirksland
Een goed werkplekadvies houd je gezond en fit

DIRKSLAND – Werknemers blijven tot op steeds hogere leeftijd aan de slag. Hoe blijven zij duurzaam inzetbaar in een levensfase waarin de lichamelijke belastbaarheid veelal minder wordt? Meer algemeen: hoe staat het ervoor met de gezondheid op de werkvloer? Een werkplekadvies kan duidelijkheid scheppen en een beeld geven van mogelijke verbeteringen. Werkplekadvies is een nieuwe dienst van Fit & Fysio Dirksland.

Door Kees van Rixoort

Fit & Fysio Dirksland heeft twee medewerkers in dienst die gecertificeerd zijn om werkplekadviezen uit te brengen. Binnenkort gaan ze bij een groot financieel bedrijf van start om alle werkplekken door te lichten.
Netty Westhoeve van Fit & Fysio Dirksland legt uit hoe het in zijn werk gaat: "We beginnen met een workshop. Daarin gaat het om vragen als: hoe werkt het lichaam, wanneer en waarom krijg ik pijn, wat is negatieve en positieve stress, hoe richt ik mijn werkplek in, hoe ziet een goede zithouding eruit? Daarnaast geven we beweegadviezen en uitleg over dagelijkse oefeningen en ontspanning. Na de workshop gaan we naar de werkplekken. Dan bekijken we onder meer de inrichting van de werkplek, de zithouding, de afstand tot de computer en vragen we de werknemer of hij of zij regelmatig opstaat, oefeningetjes doet, een wandelingetje maakt. Hoe is het met de spierspanning, is er sprake van pijn, hoe ga je om met werkstress?" Wat volgt is een inventarisatie van eventuele knelpunten en een schriftelijke terugkoppeling met algemene adviezen en adviezen per individuele werkplek.

Zitten

Volgens Netty Westhoeve zijn dit essentiële zaken om duurzaam inzetbaar te zijn. Ze noemt zitten 'het nieuwe roken'. "62 procent van de Nederlanders zit gemiddeld meer dan 5,5 uur per dag. Dat is het hoogste percentage in Europa. Dat heeft natuurlijk alles te maken met onze kenniseconomie. Zitten is slecht voor de gezondheid. Aandacht voor een goede zithouding en voldoende beweging tussendoor is daarom belangrijk. Het houdt de werknemer gezond en fit." Overigens is de zithouding belangrijker dan de stoel.
Fit & Fysio Dirksland geeft – in combinatie met werkplekadvies of los daarvan – ook leefstijladvies. Dat is bijvoorbeeld gericht op gewichtsbeheersing, stoppen met roken en beweging. Fit & Fysio Dirksland werkt daarbij samen met een voedingsconsulente.
Vanaf 1 januari 2019 zit leefstijladvies in de basisverzekering en is er dus een vergoeding voor door de zorgverzekeraar. De voorwaarden zijn nog niet precies bekend en kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Om daarover meer duidelijkheid te geven, is er eind oktober een informatieavond. Meer concrete gegevens (wanneer, waar, hoe laat) volgen zodra deze bekend zijn.
Voor Fit & Fysio Dirksland zijn werkplekadviezen en leefstijladviezen passende uitbreidingen van het dienstenpakket. Netty Westhoeve: "Fitheid blijkt steeds belangrijker te zijn. Alles is gericht op zelfredzaamheid en voorkomen van gezondheidsproblemen. Daar passen bijvoorbeeld ook onze krachttrainingen en valtrainingen bij, evenals de fitheidstesten en de trainingen voor mensen met chronische lage rugpijn of nekpijn."

Twee gratis mini-concerten in de Overkant

OUDDORP - De Overkant houdt van verrassingen en diversiteit. Daarom werkt ze graag mee aan aardige initiatieven. Zaterdag 22 september is er zo'n 'aardige' zaterdagmiddag.

Het vocaal Ensemble Cappella Constancis treedt op de in de Overkant. Dit ensemble uit Schoonhoven zal stukken ten gehore brengen uit West Side Story, muziek van Strauss en Operadelen van o.a. Verdi. De Toegang is gratis, en aanmelden hoeft niet. De mini-concerten beginnen om 14.30 uur en om 15.30 uur. Nog achtergrondinformatie is te vinden op: http://www.cappella-constancis.nl Tezamen met deze twee mini-concerten kunt u de laatste expositie bekijken en/of de gerestaureerde Hooiberg en Juunrenne. De Overkant is in Ouddorp aan de Dijkstelweg 33.

10 Jaar De Kievit Mode in Ouddorp

OUDDORP - Tien jaar geleden vestigde De Kievit Mode zich in Ouddorp. Ondertussen is men twintig collecties verder en nog steeds aan het schaven en verfijnen.

Het interieur wordt ook regelmatig aangepast. Er zijn veel trendsettende mnerken in huis zoals bij de dames 10 Days, Penn&INK N.Y, Mos Mosh, Summum, Moscow, Nick, Cavallaro, Woden, en is er voor de moderne klassieke vrouw het merk Claudia Strater. Bij de heren zijn het de merken Meyer, Pierre Caroin, Gant, Cavallaro, No Excess, Carter&Davis en Falke.

"Het verveelt nooit", vertellen de huidige eigenaren Tamara en Erwin. "Sterker nog, we vinden het vak steeds leuker worden, dat komt ook omdat het steeds een beetje losser en moderner mag. Maar het belangrijkste blijft de service en de aandacht voor de klant. Want met mensen werken is het leukste wat er is".
Aanstaande zaterdag 22 september gaat men een feestje bouwen en worden de klanten extra getrakteerd. Zo krijgt iedereen 10 % korting en een mooie limited gouden jubileum tas. Natuurlijk gaan de bubbels niet ontbreken.

De Kievit Mode is open van 9.30 tot 17.00 uur.

Muziek op reis is weer begonnen

MIDDELHARNIS – Met een optreden door het Shantykoor 'Op Volle Kracht' in Brasserie Dok 16, ging afgelopen vrijdag de tweede editie van 'Muziek op reis' van start. Dit project van de 'Vrienden van Zuidwester' bestaat uit 42 muzikale optredens verspreid over 42 dagbestedingen, woningen en locaties van Zuidwester. Op vrijdag 5 oktober wordt de reis op Goeree-Overflakkee afgesloten met een optreden van het Flakkees piratenkoor, ook weer in Dok 16.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Vorig jaar organiseerden de Vrienden van Zuidwester voor het eerst een muzikale reis. Muziek op Reis is een drie weken durende muzikale trektocht door alle regio's van Zuidwester die heel Zuidwest Nederland omvatten en ook een deel van Noord-Brabant. De eerste reis in 2017 bleek een enorm succes. Reden dus voor een herhaling. Dit jaar doet de trektocht 42 plaatsen aan en bereikt zo 65 dagbestedingen en woningen. De muzikanten treden zowel op in zaaltjes voor een groter publiek, maar ook bij cliënten thuis als solist of met een klein gezelschap. De muzikale optredens zijn door de cliënten van Zuidwester zelf gekozen. Het optreden van het Shantykoor was in ieder geval een goede start van de reis. De aanwezige cliënten genoten zichtbaar van de muziek en sommigen zongen enthousiast de liedjes mee.

Veel voldoening

"Het was weer een hele organisatie om alle optredens in te plannen en aan alle wensen te kunnen voldoen", vertelt bestuurslid Joop Hamelink. "In januari zijn we begonnen met de voorbereidingen en met het werven van gelden. Gelukkig kunnen wij een beroep doen op allerlei fondsen, die projecten voor mensen met een beperking willen financieren. We zijn dus erg blij en dankbaar, dat het ook dit jaar weer is gelukt. Als je ziet hoe de mensen ervan genieten, dan geeft dat ontzettend veel voldoening. Daar doen we het voor. Er is nu zelfs alweer gevraagd door Zuidwester of het volgend jaar weer kan. En dat gaan we uiteraard proberen".

Vriendendagen

"De Stichting organiseert overigens niet alleen de muzikale reis", vervolgt Hamelink. "Jaarrond zijn er tal van activiteiten tijdens de, zo genoemde, 'vriendendagen', die de cliënten veelal zelf mogen uitkiezen. Dat kan een dagje varen zijn, een barbecue of naar een pretpark. Wij proberen net dat extraatje te bieden, waar anders geen geld voor is. Op de website en Facebookpagina van de Vrienden van Zuidwester is alles te vinden over de doelstellingen, de activiteiten en ook het overzicht van alle optredens de komende drie weken. Mensen, die zich aan willen sluiten bij het bestuur zijn van harte welkom om zich aan te melden. We kunnen altijd extra hulp gebruiken, zeker van wat jongere mensen, zodat de activiteiten tot in lengte van jaren door kunnen gaan."

Ontwerp inrichtingsplan Markt en Noordzijde Haven Goedereede gereed

GOEDEREEDE - Op woensdag 19 september organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee een derde en laatste informatieavond over de herinrichting Markt en Noordzijde Haven Goedereede. Tijdens deze avond presenteert de gemeente het ontwerp inrichtingsplan met twee parkeeralternatieven langs Noordzijde Haven. Doel van de avond is een keuze te maken uit beide alternatieven.

De Markt en de Noordzijde Haven in Goedereede zijn toe aan een opknapbeurt. De bestrating is toe aan vervanging en de groeiomstandigheden van de bomen zijn onvoldoende. De gemeente Goeree-Overflakkee wil dit moment aanpakken om de ideeën en wensen van omwonenden, ondernemers en andere betrokken partijen mee te nemen in de herinrichting. Dit met als doel een mooie en aansprekende inrichting te realiseren, waarvoor draagvlak is bij alle partijen.

Informatieavond

In juli 2018 zijn tijdens een tweede informatieavond twee concept inrichtingsplannen gepresenteerd. Op basis van de input van de aanwezigen en de reacties op het online platform BUURbook, is een ontwerp uitgewerkt met twee parkeeralternatieven. Parkeren langs de hele Noordzijde Haven of alleen parkeren langs de Noordzijde Haven waar aan beide kanten woningen staan. Het doel van de avond is om een keuze te maken uit beide alternatieven. Daarnaast wil de gemeente deze avond gebruiken om ideeën en wensen op te halen over het parkeerbeleid op de Noordzijde Haven.
De informatieavond is op woensdag 19 september van 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en vindt plaats in verenigingsgebouw De Ark, Kerkpad 2 in Goedereede.

Online platform

Om mee te praten over, of ideeën kenbaar te maken voor de herinrichting van de Markt en Noordzijde Haven in Goedereede, is een online platform www.goedereede.buurbook.nl ingericht. Onder het kopje 'De plannen' is het ontwerp te vinden en kan men reageren op beide parkeeralternatieven. Op BUURbook is ook de voortgang van het proces te volgen.

Jaarprogramma Chr. Vrouwenbond Goeree bekend

De Christelijke Vrouwenbond Goeree heeft als grondslag Gods Woord op elk levensterrein. Voor het seizoen 2018/2019 is er een gevarieerd programma samengesteld, men komt eens in de maand bij elkaar om elkaar in ontspannen sfeer te ontmoeten. Er wordt begonnen met een kopje koffie en geluisterd naar een inleiding uit de Bijbel, elke maand wordt er iemand uitgenodigd om te spreken of iets te laten zien of wordt er een activiteit georganiseerd.

Het jaarprogramma voor het komende seizoen is bekend en ziet er als volgt uit:
- 20 september: Bakker J. van Harberden
- 18 oktober: Lezing door dhr. M Stout, fysiotherapie
- 15 november: Presentatie over het leven van Maarten Luther door familie Kieviet
- 13 december: Kerstviering m.m.v. mannenkoor Door Eendracht Verbonden
- 17 januari: Lezing/workshop over organiseren in huis door mevr. C. Dieren
- 14 februari: Jaarvergadering
- 14 maart: Mevr. M. Nelis, reis door Afrika
- 18 april: Paasviering, m.m.v. mevr. J. Kieviet en Joline Sperling, harp
- 16 mei: Lezing over W.G. van der Hulst door mevr. A. Fokker

Alle vrouwen vanaf 18 jaar zijn van harte welkom.

De eerste avond, donderdag aanstaande, komt bakker van Harberden vertellen over zijn bakkerij. Het is een ambachtelijke bakkerij waar de producten nog echt achter de winkel worden gebakken in eigen ovens. Aanvang 20:00 uur in het verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de secretaresse, mevr. J. Tanis-Nuij: tel. 0187-683223.

Succesvolle start zwemseizoen voor z.c. De Schotejil

REGIO -In Papendrecht kwamen de wedstrijdzwemmers van De Schotejil prima uit de startblokken in hun eerste wedstrijd van zwemseizoen 2018-2019. In totaal werden ca. 40 ereplaatsen bereikt, vele persoonlijke records gezwommen en was er een clubrecord voor Xander Vis op 200m schoolslag (1e in 2.32.36) bij jongens onder 16 jaar (Jeugd).

Gouden medailles waren er voor Jorian Tanis bij de senioren op resp. 50m vlinderslag (28.33) en 200m rugslag (2.16.35). David Kievit won bij de senioren de 100m en 200m schoolslag (resp. 1.10.94 en 2.31.35) en Jacob Mackloet werd 1e op 200m wisselslag (2.20.41). Bij de jongste meisjes Junioren zwom Dominique Overduin naar het goud op resp. 50m rugslag (40.34) en 100m schoolslag (1.34.39) . Phaedrea Meijer zwom bij de oudste Junioren naar de 1e plaats op 200m schoolslag (2.59.78). In de categorie meisjes Jeugd werd Nienke Mierop 1e op 200m schoolslag in 3.00.27 evenals Aisha Nobles op 50m vrij (31.46). Bij de jongens Jeugd won Xander Vis ook de 200m wisselslag (2.28.59). Bij de Minioren categorie zwom Floris Tanis naar de snelste tijd op resp. 50m rugslag (36.78), 50m vrij (31.18) en 100m vrij (1.10.93). Meyke van Nimwegen, eveneens Minioren zwemster, won resp. 100m vlinderslag (1.27.85) en 100m vrij (1.15.75).
Vermeldenswaardig is verder de tijd van Daphne v.d. Slik met een p.r. van 20 seconden op 100m vlinderslag (1.42.96).

Column

De rijdende rechter in uniform

U kent het programma wel op de publieke omroep waar een rechter ter plaatse de meest uiteenlopende zaken oplost. Zaken die nog het best geschaard kunnen worden onder de noemer 'burenruzie'. De meest uiteenlopende problemen, van centimeters grond tot ongedierte en vallende bladeren, passeren de revue.
Soms vol begrip voor de ene partij of stom van verbazing over de starheid van de ander volg ik het programma met enige regelmaat. Waarom? Eerlijk gezegd voor een stukje entertainment maar ook omdat het zoveel raakvlakken heeft met mijn werk.
Zelfs het advies heb ik al een aantal maal gegeven, "U zou de rijdende rechter eens moeten bellen, die geeft direct uitsluitsel."
Want ook wij hebben veel te maken met alle varianten van onenigheid over een geparkeerde auto, de buitenlamp die aanspringt, de vuilcontainer die scheef staat of de muziek die te hard staat.

Soms is het met één gesprek opgelost en hebben de betrokken partijen alle begrip voor de ander. Oorzaak van het probleem? Simpelweg niet het gesprek aan durven gaan. Want daar gaat het vaak fout, niet praten met elkaar. Het lijkt wel of sommigen bang zijn een medebewoner vriendelijk te vragen over welke vorm van overlast dan ook.
De vaak gehoorde reactie is dan ook, "Waarom hebt u niet gezegd dat u daar last van heeft? Nooit bij stil gestaan." Het is uiteraard in veel gevallen helemaal geen opzet om tot overlast te zijn voor wie dan ook. Mensen hebben het vaak niet eens door.

Helaas kom ik ook de andere kant tegen. De structurele pesterijen die het leven van een persoon of heel gezin bijna onmogelijk maakt. Bewoners die bevend van angst thuiskomen na een dag werken, wat zou er nu weer vernield zijn?
Nachten wakker liggen omdat die buurman/vrouw zijn/haar muziek te hard zet en gewoon lak heeft aan alles en iedereen.
De weg naar een oplossing is vaak lang als één van de partijen niet wil meewerken.
Laat dit soort situaties daarom niet te lang lopen voordat u actie onderneemt.
De gemeente Goeree-Overflakkee biedt buurtbemiddeling aan voor als u er zelf niet uitkomt en een gesprek steeds uitloopt op niets. Wacht niet tot één van de partijen radeloos is of de woede zo groot is dat bemiddelen geen zin meer heeft.
Als u een woning huurt kan de woningbouwvereniging u hier ook bij helpen.

Uiteindelijk woont u toch naast elkaar en daar verander je niet snel iets aan. Dus ga in gesprek met elkaar over overlast voordat de frustratie de overhand neemt en blijf in gesprek.

Arjan Aarnoudse

Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee presenteert nieuwe website

SOMMELSDIJK – Op 21 september presenteert Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee met trots haar nieuwe website. De stichting, die sinds 2017 zeven accommodaties op het eiland exploiteert, wil hiermee het scala aan mogelijkheden, agendapunten en samenwerkingen onder de aandacht brengen. Een gebruiksvriendelijke website met veel ruimte voor alle locaties en mogelijkheden is het resultaat.

Vanuit de historie heeft SRGO maar liefst zeven websites: een voor elke accommodatie. De adressen zijn bewaard gebleven, maar er is een geheel nieuwe site gerealiseerd. De website laat zowel Stichting SRGO zien, als alle individuele locaties en alle daarbij behorende mogelijkheden.

"SRGO kan, wil en doet veel. Dankzij het gevarieerde aanbod hebben we nu een website die twee kanten op werkt." Aldus directeur Lesly Wolters. "Je wil bijvoorbeeld een vergadering organiseren. Je kunt dan eenvoudig zien op welke plaatsen op Goeree-Overflakkee je terecht kunt. Je kunt je ook oriënteren wat er allemaal op één bepaalde locatie te doen is (bijvoorbeeld sporten, zwemmen en horeca in de Gooye). Zo kan iedereen vinden wat hij/zij zoekt."

De website is voorzien van een uitgebreide agenda, heldere informatie over het sportprogramma, samenwerkingen en contactgegevens. De komende tijd zal de website verder ingevuld worden met informatie over het zwemlesprogramma en andere activiteiten.

Bezoek de website via www.sr-go.nl of via één van de zeven accommodatie-websites. Om de nieuwe website te vieren, heeft de stichting een leuke actie opgezet. Ga langs bij jouw dichtstbijzijnde locatie en haal de flyer op!

Ingestuurd

Strand van Ouddorp

Petra de Vries maakte deze van het 'Strange van Oudurp'.