info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

23 mei 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 23 mei 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Verzamelgebouw gaat in vlammen op

OUDE-TONGE - In de nacht van zaterdag op zondag is even na middernacht brand uitgebroken in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Stationsweg. In het pand waren geen personen aanwezig toen de brand uitbrak, het gebouw moet als verloren worden beschouwd. In het pand waren onder andere Focus Health & Fitness, een autohandel en een tegeloutlet gevestigd. Tijdens de brand was er sprake van een flinke rookontwikkeling, doordat de wind niet richting het dorp stond was er weinig overlast voor de omwonenden. De brandweer wist te voorkomen dat de brand naar de achtergelegen loods oversloeg. Uiteindelijk was de brand om half zes onder controle. (Foto: Wilko van Dam)

Autogebruik terugdringen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente wil dat ouders vaker de fiets nemen als ze kinderen naar school brengen en zo het autogebruik rondom scholen stevig terugdringen. De gemeente Goeree-Overflakkee start op CNS Zomerland, de Pannebakker, JC van Gent en de Daltonschool met Cycling4School. Het idee achter Cycling4School is dat de kinderen als ambassadeurs hun ouders aanzetten om hen vaker te voet of per fiets naar school te brengen. Hiermee sparen ze samen punten, waarmee de scholen verkeersveiligheidsacties verdienen. Ofwel: samen sparen voor de school van je kinderen. Cycling4School start op 29 mei 2017 op Goeree-Overflakkee en heeft een looptijd van twee weken. Meer informatie staat op www.cycling4school.nl.

Gewijzigde afsluittijden

In verband met Hemelvaartsdag - donderdag 25 mei - zijn de afsluittijden voor het aanleveren van advertenties voor de abonneekrant van vrijdag 26 mei aangepast. Sluitingstijd voor de zakelijke advertenties is woensdagmiddag 24 mei om 15.00 uur. Familieberichten kunnen tot vrijdagmorgen 26 mei, 7.30 uur worden aangeleverd.

2 / 26

Agenda

Vrijdag 26 mei

SOMMELSDIJK - Kunstverkoopdag in de Exoduskerk aan de Dorpsweg, van 11.00 tot 21.00 uur.
MIDDELHARNIS – Spartaanse Open Dag bij sportcomplex De Spartaan. Voor voetballiefhebbers van 4 t/m 13 jaar. Aanvang 9.30 uur, einde 12.30 uur. Opgeven via evenementen@dejongespartaan.nl.
OUDDORP – Voorjaarsfair De Gornet van 9.00 tot 15.00 uur aan de Ring en Weststraat.
OUDDORP – Snuffelmarkt t.b.v. van de Hervormde Gemeente van 9.00 tot 16.00 uur op het terrein van de Hervormde Kerk.
OUDE-TONGE – Grote bingo bij Stichting ZIJN, Bernhardstraat 25. Aanvang 19.30 uur. Entree 7,-.

Zaterdag 27 mei

SOMMELSDIJK – Kunstverkoopdag in de Exoduskerk aan de Dorpsweg, van 10.00 tot 16.00 uur.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
OUDDORP – Kimonfair van 9.00 tot 15.00 uur aan de Dijkstelweg 18 in Ouddorp.
OUDDORP – Rommelmarkt Gereformeerde Kerk in de Ring van 9.00 tot 16.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Visverkoop t.b.v. 'Op de Bres tegen MS'. Tussen 11.00 en 14.30 uur. Camping de Grevelingen, Havenweg 1.

Woensdag 31 mei

OUDE-TONGE – Knutselen voor Vaderdag van 13.30 tot 15.00 uur. Bernhardstraat 27. Opgeven via Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

Donderdag 1 juni

DIRKSLAND - Bingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Vrijdag 2 juni

MIDDELHARNIS – Autisoos. 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49.
NIEUWE-TONGE – Bingoavond, verzorgd door Wijkgroep in Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 3 juni

MIDDELHARNIS – Repair Café, bij Goed voor Goed, Simon Stevinweg 47-49. Vanaf 10.00 uur. Na 12.15 uur geen grote reparaties meer. Einde: 13.00 uur. www.repaircafemiddelharnis.nl.
OUDE-TONGE – Rommelmarkt Ebbe en Vloed.

Woensdag 7 juni

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. Aanvang 20.30 uur in Aktivia aan de Kerking.
OOLTGENSPLAAT - Breicafé van 19.30 tot 22.30 uur. 't Centrum, Weesmolenstraat.

Zaterdag 10 juni

NIEUWE-TONGE – Inleveren spullen rommelmarkt Hervormde Kerk. Van 9.00 tot 11.30 uur in schuur fam. Van Kempen, Oudelandsedijk 4A te Oude Tonge (bij Van Schelven de dijk op), of bij Hervormd Centrum Elim. Meer info: 06-16794189.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.

Donderdag 15 juni

DIRKSLAND - Bingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Feestelijk moment bij WSV Goeree

OUDDORP – Een feestelijk moment zaterdagmiddag bij Watersport Vereniging Goeree, waar Ed van Wijk en Piet Sperling bij het clubgebouw aan de Ouddorpse haven de Blauwe Vlag konden hijsen. Bij de start van het nieuwe seizoen was dit het gewenste cadeau voor de inspanningen die de afgelopen maanden zijn verricht om de haven te kunnen laten voldoen aan de criteria zoals o.a. perfecte voorzieningen, veiligheid, schoon en klantvriendelijkheid. Er is veel vernieuwd. De steigers liggen er goed bij, de glooiing is opgeknapt en het haventje oogt met de vele schepen weer aantrekkelijk. Het is de eerste keer dat Watersportvereniging Goeree de Blauwe Vlag in de wacht weet te slepen. (Door: Jaap Ruizeveld)

Problemen met luchtkwaliteit in zwembad De Staver

SOMMELSDIJK - Is er voor (intensieve) sporters in zwembad De Staver een gezondheidsrisico voor wat betreft problemen met de luchtkwaliteit? Deze klemmende vraag kwam donderdag in de raad centraal op tafel, bij de bespreking van antwoorden van het college op fractievragen van VKGO over de gang van zaken rond de nieuwe stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO). In een brief naar leden van zwemvereniging Schotejil schrijft De Staver dat er een volledig geautomatiseerd systeem is dat niet goed functioneerde, waardoor er onvoldoende buitenlucht in het zwembad kwam. Wethouder De Jong zegt dat er inderdaad een probleem is en dat hij hierover door de voorzitter van het stichtingsbestuur is ingelicht. "Als er risico's zijn, dan zijn er adequate maatregelen nodig om die te aan te pakken."

Door Jaap Ruizeveld

Anders gezegd, als het niet veilig is dan zal het college actie ondernemen om handhavend op te treden. Dat is gebruikelijk in dit soort zaken en dat kan - in het uiterste geval - mogelijk leiden tot sluiting van het bad. Dit is op dit moment echter niet aan de orde". De wethouder verwacht dat het stichtingsbestuur zorgvuldig passende actie en inzet onderneemt om het luchtkwaliteitsprobleem te verhelpen. VKGO-woordvoerder Heintjes zei dat er onrust is. SRGO heeft over het gesignaleerde probleem bij zwembad De Staver een brief verzonden aan leden van de zwemvereniging. Het raadslid wil kennis kunnen nemen van stukken waarin meetresultaten zijn vermeld.

Reactie

Lesly F. Wolters, directeur SRGO, heeft het raadsdebat van donderdag gevolgd. Gevraagd naar een korte reactie zegt hij: "Het bad voldoet aan de eisen van de wet. Daarover geen twijfel. Dit wordt periodiek gecontroleerd. Zwemwater wordt overeenkomstig met de wet dagelijks gecontroleerd en maandelijks verplicht gecontroleerd door een instantie, zoals in ieder zwembad. Er zijn klachten van met name gebruikers die intensief aan wedstrijdtraining doen. Deze klachten worden zeer serieus genomen. Naar aanleiding hiervan heeft De Staver diverse metingen en onderzoeken verricht. Hieruit is gebleken dat er aanwijzingen zijn, waardoor mogelijk de klachten kunnen ontstaan en per saldo - na nieuw onderzoek - kunnen worden verholpen. De Staver is hiervoor in gesprek met diverse specialisten, de omgevingsdienst en als groot gebruiker Zwemvereniging De Schotejil. Samen wordt aan een oplossing gewerkt".

Communicatie

In een brief aan leden van de zwemvereniging geeft De Staver inzicht in de problematiek en de stappen die gezet worden om tot oplossingen te komen. De laatste tijd zijn er - onregelmatig - problemen gesignaleerd met de luchtkwaliteit. De Staver beschikt over een volledig geautomatiseerd systeem, dat helaas negatieve effecten sorteerde. Dit werd veroorzaakt doordat de ventilatie op sommige momenten niet goed werkt. Er komt dan te weinig buitenlucht in het zwembad. Dit euvel is aangepakt. De Staver biedt, naar aanleiding van de klachten, excuses aan voor een 'incidentele menselijke fout': door een verkeerde handmatige instelling kwam er te weinig verse lucht binnen. Wij doen er alles aan om de luchtkwaliteit op orde te krijgen. Tijdens trainingen van de zwemvereniging zullen wij alles nauwlettend volgen. Mocht een en ander niet goed functioneren, dan zullen wij, voordat de luchtkwaliteit te ver terugloopt, maatregelen treffen".

Band afluisteren

Het agendapunt, de college beantwoording op vragen van de fractie over SRGO, was niet alleen bij VKGO, maar ook bij de PvdA (Keuker) aanleiding om ongenoegens te uiten over de gang van zaken binnen de nieuwe stichting waarin sinds 1 januari 2017 de exploitatie en beheer van de zwembaden en gemeentelijke accommodaties zijn ondergebracht. Zo zou de invulling van functies, bij gelijke kwaliteit en geschiktheid van de kandidaten, niet kerngericht (voor wat betreft de accommodaties Dorpstienden Ouddorp en Grutterswei Oude-Tonge) zijn toegepast. Deze oprekking van bestuur zou met deze insteek wel zijn aangegeven. Hierover kwam donderdagavond geen duidelijkheid. De verslagband zal nog eens worden beluisterd. Ook misten beide sprekers een jaarplan, een begroting en inzicht in de geldstromen. Vragen bleven bestaan omtrent de melding dat de ingeboekte bezuinigingsopdracht van 200.000 euro bij de harmonisatie van zwembaden en accommodaties was gerealiseerd.

Niet gelukkig

Wethouder De Jong toonde zich niet gelukkig met de opmerkingen uit de raad. "Het doet me een beetje pijn." Hij vroeg om vertrouwen voor de aanpak van de nieuwe stichting. De prestatie-afspraken zijn bovendien nog niet volledig ingevuld. Gun de stichting enige tijd en rust in deze opstartfase. Uiteindelijk kwam er de toezegging dat er na de zomervakantie een evaluatiedossier naar de raad komt. Eerder al krijgen de fracties een eerste proeve van een jaarplan, waarin overigens getallen staan die niet meer kloppen. Maar voor uitvoering van de controlerende taak van de raad kon de wethouder dit verzoek niet naast zich neerleggen.

Fietstoertocht 'Stop Brouwerseiland'

OUDDORP - Zaterdag 27 mei organiseert 'Stop Brouwerseiland' een fietstoertocht voor jong en oud rondom de Brouwersdam, de tocht is niet bedoeld voor wielrenners. Inschrijven kost € 1,- en kan in Ouddorp, Scharendijke of Renesse. Er kan worden gestart tussen 11.00 en 13.00 uur. Inschrijven kan op parkeerterrein strandopgang 'Flaauwe Werk' bij Ouddorp. Ga naar het kruispunt Vrijheidsweg/Westerweg en dan doorrijden naar de grote 'P' voorbij Landal en de Spar. De route is ongeveer 35 km (stempelen bij controleposten); onderweg de route inkorten is mogelijk. De finish is op dezelfde plek als de startplaats, er kan worden gefinisht tot 16.00 uur. Mensen die onderweg mee willen doen met de puzzel moeten een potlood of pen meenemen. Iedereen met de juiste oplossing dingt mee naar een ludieke beloning. Kijk voor meer informatie op www.stopbrouwerseiland.petities.nl.

Slikken van Flakkee: 'hotspot' in Zuidwestelijke Delta

MELISSANT – Wethouder Frans Tollenaar, voorzitter van het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta, zette vrijdag het hek van de Slikken van Flakkee open. Hij werd hierbij geassisteerd door afgevaardigden van de aannemer, de provincie en Staatsbosbeheer. Met het openen van dit hek werd de gebiedsontwikkeling Slikken van Flakkee officieel afgerond en ligt er een landschap voor natuur- en rustminnend publiek gereed. Hiermee is de Slikken van Flakkee een 'hotspot' in de Zuidwestelijke Delta geworden. In onze abonnee-editie van vrijdag een verslag en een impressie van het gebied. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Allemaal geslaagd voor Jeugd EHBO

OUDDORP – Op de Koningin Beatrixschool te Ouddorp zijn alle 46 leerlingen die in het achterliggende seizoen de cursus Jeugd EHBO A hebben gevolgd hiervoor geslaagd. Dinsdagmorgen 16 mei kregen ze hun diploma's uitgereikt en traditiegetrouw gebeurde dat tijdens een leuke ochtend, die voor de geslaagden toepasselijk in het teken stond van het verlenen van eerste hulp.

Tekst en foto: Hans Villerius

Verschillende vrijwillige ouders, al of niet voorzien van kunstig nagemaakte griezelig enge wonden, waren in de hal van de school en in één van de lokalen aanwezig. Ze fungeerden als 'slachtoffer', bij wie de geslaagden hun kennis nog eens in praktijk konden brengen. Bijvoorbeeld iemand in de stabiele zijligging brengen, of op de juiste wijze het juiste verband aanbrengen op een flinke wond. Ook was er een tafel waar de kinderen konden zien hoe levensechte wonden nagemaakt kunnen worden. Al jarenlang wordt op de Koningin Beatrixschool op deze wijze de afsluiting 'gevierd' van de jeugd EHBO-lessen op school, op de ochtend waarop de kinderen hun diploma uitgereikt krijgen uit handen van schooldirecteur Bram Ruit. Elke keer als hij één van de leerlingen naar voren riep om het diploma in ontvangst te nemen klonk er een luid "Heuj!!" uit de kelen van de 46 geslaagden. En natuurlijk was er een woord van dank en een hartelijk applaus richting het team vrijwilligers van EHBO Ouddorp, dat al jaren de EHBO-lessen op school verzorgt. Als er kinderen zijn die zich verder willen bekwamen als EHBO-er, dus door willen gaan voor het B-diploma, dan kan dat. Ze kregen hiervoor een folder mee naar huis om daar nog even over na te kunnen denken. "Het diploma dat je nu hebt gehaald is twee jaar geldig, dus ga er mee door, anders komt er niks van terecht!", riep Ruit de kinderen toe.

Dertig dagen vasten en gebed voor moslims: de Ramadan

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 27 mei begint de tijd voor vasten en gebed van de moslims: de Ramadan. De belangrijke vastenmaand voor mensen uit de moslimwereld zal beginnen op 27 mei a.s. en duurt tot 25 juni. Christenen willen in deze speciale tijd ook gericht gaan bidden voor moslims wereldwijd.

"Het hoofddoel is dat de mensen die de Heere Jezus Christus niet persoonlijk kennen Hem zullen leren kennen als hun persoonlijke Verlosser. Want alleen bij Jezus Christus is vergeving van zonden te vinden!" aldus de organisatoren.
Ook op het eiland heeft een aantal mensen uit verschillende kerken het voornemen om 30 dagen te gaan bidden voor de moslimwereld. Men hoopt dat meerdere christenen zich zullen aansluiten.
Voor meer informatie kunt u mailen naar het volgende emailadres: ruud@famrkuijer.nl of bellen met 06-250 48576 (dit kan tot 6 juni), daarna kunt u contact opnemen met aeknops@kliksafe.nl of bellen met 06-13396816.
Hier kunt u ook terecht voor het aanvragen van een gebedsgids.

Hieronder volgen enkele adressen van kerken waar men in de maand van de Ramadan wil samenkomen.
De tijden zijn op elke plaats van 20.30-21.15 uur. De namen en telefoonnummers van contactpersonen staan erbij vermeld.

29 mei: Den Bommel, Gereformeerde Kerk, Molendijk 26 - Janielle - 06-4017 2109.
31 mei: Oude-Tonge, Evangeliegemeente Flakkee, Emmastraat 24a - Harry Scheermeijer - 06 5392 8923.
6 juni: Dirksland, PKN-gemeente, Ring 2 - Nel - 06-5519 3344.
8 juni: Sommelsdijk, De Rots, p/a fam. Rink, Patrijsstraat 32 - fam. Rink - 0187-483374.
13 juni: Oude-Tonge, PKN Aktivia, Ring 18 - Jacob Jan Dogterom - 06- 2244 5630.
20 juni: Sommelsdijk, HHK Rehoboth, Olympiaweg 44 - Pieter Kieviet - 06- 1105 1137.
22 juni: Middelharnis, Verenigingsgebouw De Hoeksteen, Ring 13 - Pieter Boeter - 06-1041 6328.
25 juni: Den Bommel, Verenigingsgebouw 'Bij de Bron', Voorstraat 25 - Ariette - 06- 5101 5649.

29e Avondvierdaagse Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT – Van maandag 29 mei t/m vrijdag 2 juni a.s. wordt weer de Avondvierdaagse georganiseerd. Ook dit jaar heeft men weer gekozen voor vijf avonden.

De afstanden zijn: 2 ½ km, 5 km en 10 km.
De start vindt op maandag/dinsdag/vrijdag plaats vanaf: C.B.S. 'De Hoeksteen'.
De start vindt op woensdag/donderdag plaats vanaf: O.B.S. 'De Regenboog'.
U kunt meewandelen door betaling van het startgeld ten bedrage van € 5,00. Betalen bij inschrijven.
De start is steeds tussen 18.00 en 18.30 uur (voor vrijdag, zie onder). Van tevoren opgeven kan in de scholen. Opgeven bij de start van de Avondvierdaagse kan natuurlijk ook.
Op vrijdagavond kan men een broodje knakworst + drinken voor € 0,50 kopen. De opbrengst hiervan is ook bestemd voor het goede doel.
Voor het goede verloop van wandelavonden heeft men ook mensen nodig die als controlepost willen meewerken. Opgeven kan bij Corrie Neels (632653); bij Ton van Putten (632346) of op de scholen bij Jolanda (De Hoeksteen) of meester John (De Regenboog). U kunt zich nu ook, als controlepost, aanmelden via de computer: avondvierdaagseooltgensplaat@hotmail.com. Wilt u dan wel vermelden op welke dagen u aanwezig kunt zijn?
Op vrijdagavond wil men proberen om het binnenkomen van de wandelaars met muziek te laten plaatsvinden. Daarom worden op die dag de vertrektijden aangepast, zodat de 2½ km, de 5 km en de 10 km ongeveer gelijk binnenkomen.
De 10 km vertrekt gewoon om 18.00 uur. De 5 km vertrekt om 18.30 uur. De 2½ km vertrekt om 19.00 uur. (Mocht het anders zijn, dan hoort/ziet u het wel op school).

Zanguitvoering Obadja

STAD AAN 'T HARINGVLIET – 'Door de dood naar het leven…' is het thema van de zanguitvoering die Christelijk Mannenkoor Obadja uit Ouddorp op 27 mei hoopt te verzorgen in de Hervormde Kerk in Stad aan 't Haringvliet.
Onder leiding van dirigent Jan Bezuijen en met medewerking van organist Johan van Wijk en harpiste Joline Sperling neemt men de bezoekers mee door het kerkelijk jaar 2017. Door middel van koorzang, samenzang, gedichten en declamatie hoopt men van Passie, via Pasen en Pinksteren naar Hervorming te gaan.
De avond begint om 20.00 uur, de kerk zal vanaf 19.30 uur open zijn. Er zal een collecte worden gehouden t.b.v. het kerkgebouw waarin men optreedt.

Edudelta College scoort tijdens Skills Talents 2017

MIDDELHARNIS – Het Edudelta College te Middelharnis heeft unieke resultaten behaald tijdens de landelijke vakwedstrijd Skills Talents 2017. Zowel tijdens de provinciale voorronde als tijdens het Nederlands Kampioenschap. En dat werd afgelopen vrijdagavond gevierd met een etentje uit eigen keuken.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Ieder jaar doet het Edudelta College te Middelharnis mee met de Skills Talents, bedoeld voor laatstejaars vmbo-leerlingen. En elk jaar sleept het Edudelta College kampioenschappen in de wacht. Ditmaal waren de prestaties echter uitzonderlijk. Na de voorrondes op school en daarna per provincie presteerde de Middelharnisse school zo goed dat maar liefst zes vakteams, allen Zuid-Hollandse kampioen geworden, zich kwalificeerden voor de landelijke finale. Per provincie mogen hier elf teams naartoe. Van Zuid-Holland kwam ditmaal dus meer dan de helft van één en dezelfde school, van Goeree-Overflakkee. Nooit eerder kwam dit voor. En tijdens het Nederlands Kampioenschap behaalden twee vakteams van Middelharnis een podiumplaats: het team Horeca behaalde de eerste plaats, goud, en werd op zijn vakgebied Nederlands kampioen, met zelfs veertig punten voorsprong op nummer 2. Het team Bouw, Wonen en Interieur uit Middelharnis won brons en bemachtigde dus een derde plaats. En dan te bedenken dat in totaal niet minder dan 8.000 leerlingen door heel Nederland meededen aan de Skills Talents 2017 en dat het er altijd nog 345 waren die aan het Nederlands kampioenschap deelnamen, medio maart jl. in de RAI te Amsterdam. Tijdens de wedstrijden werden de deelnemende leerlingen niet alleen beoordeeld op het eindproduct, maar ook op de wijze waarop ze het eindproduct neerzetten en de manier waarop daarbij wordt samengewerkt.

Skills Talents diner

Vanzelf waren de succesvolle Edudelta leerlingen reuze in hun schik met de behaalde prestaties, maar ook de school zelf, directie en docenten, waren beretrots. En directeur Adrie Krielaart wilde daar graag, als blijk van waardering, als compliment en als beloning, iets tegenover zetten. Dat werd een gezamenlijk etentje op school, een Skills Talents diner, met de winnende leerlingen en hun ouders, en natuurlijk ook de docenten die bij de vakwedstrijd betrokken waren. Want natuurlijk, het zijn de leerlingen die hun vakbekwaamheid op zo'n hoog niveau hebben neergezet, maar het zijn de docenten die hen op dat niveau gebracht hebben. Het etentje werd een driegangenmenu, precies hetzelfde menu als waarmee het Middelharnisse team Horeca Nederlands kampioen was geworden. Alleen nu niet door henzelf bereid en geserveerd, maar door de derdeklas leerlingen, voor wie dit een uitstekende leeropdracht vormde om in 't echt een restaurant 'neer te zetten'.

Waardering en trots

Aan het begin van het diner sprak directeur Krielaart zijn trots en waardering uit over wat de leerlingen én docenten van 'zijn' school hebben bereikt. Dat het Edudelta College telkens zo goed scoort tijdens de vakwedstrijden, heeft volgens hem enerzijds te maken met de mentaliteit en de persoonlijke instelling van de eilandbewoner, anderzijds door de kleinschaligheid van de school en de begeleiding en betrokkenheid van de docenten. "Bovendien valt ook gasten die op school komen steeds weer de positieve sfeer op die hier heerst, ook vanwege de houding die de leerlingen aannemen. En recentelijk noemde zelfs Elseviers Weekblad het Edudelta College een superschool, vanwege de jaarlijkse scores die worden behaald. Toch is 't voor mij niet in de eerste plaats de cijfertjes waar 't om gaat, maar om hoe je je als leerling inzet", zo sprak Krielaart. "Leerlingen zijn sowieso onmisbaar: zonder hen draait de samenleving eenvoudigweg niet."
Ook burgemeester Ada Grootenboer was aan de maaltijd genodigd en zij gaf daar graag gehoor aan. Een gedeelte van de maaltijd was zij aanwezig, om op die manier ook háár waardering uit te spreken en haar trots dat Goeree-Overflakkee zúlk en zóveel talent heeft. "Over de jeugd wordt nogal eens negatief gedaan", zo zei zij, "maar hier is het bewijs dat 't anders is. Ga zo door!"

Polivak in gesprek met Jan Zwerus

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 25 mei van Polivak op RTV SLOGO is er een gesprek tussen verslaggever Jan van Gurp met Jan Zwerus, Statenlid Provincie Zuid-Holland voor de PVV.

Eerst zal de heer Zwerus zich aan de luisteraar voorstellen als inwoner van Dirksland en als zoon van wijlen dominee Zwerus van de Ger.Gem. in Middelharnis. In die periode de watersnood meegemaakt op het eiland. Een scala aan onderwerpen zal de revue passeren. Men zal het hebben over zijn drive om in de politiek te gaan, zijn ambities, de inhoud van zijn portefeuille. Ook zal uitgebreid worden gepraat over de positie van de PVV in Goeree-Overflakkee. Tijdens de laatste verkiezingen was deze partij in grootte de derde partij dus rijp voor de raadsverkiezingen van 2018. Of het zover zal komen hangt van een aantal factoren af. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19:00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9:00 uur en via "programma gemist".

Zonne-energie opwekken op het dak van een ander

Gert-Jan van Veen tussen de zonnecollectoren.

GOEDEREEDE – Duurzame energie opwekken door een investering die geld opbrengt. Het kan door zonnepanelen op je dak te leggen. Gert-Jan van Veen wilde dat ook, maar omdat zijn huis midden in Goedereede staat, ging het feest niet door. In het beschermd stadsgezicht zijn zonnepanelen niet toegestaan. Van Veen was echter niet voor één gat te vangen. Het resultaat is het collectieve zonnedak dat dit jaar verschijnt op de grote gemeenteschuur aan de Provincialeweg in Goedereede. Op de bijna 500 panelen kunnen 25 tot 30 geïnteresseerden intekenen.

Door Kees van Rixoort

Dit is mogelijk door de Postcoderoosregeling van de overheid. Deelnemers aan lokale collectieve zonnedaken hoeven – net als bij zonnepanelen op eigen dak – geen energiebelasting te betalen over de stroom die ze opwekken voor hun eigen elektriciteitsverbruik. De deelnemers moeten wel wonen in de 'postcoderoos' rond het zonnedak, in dit geval Goedereede. Dat betekent dat bewoners van Goedereede, Ouddorp, Stellendam, Melissant en Dirksland kunnen meedoen door één of meer zonnepanelen aan te schaffen.

Een andere voorwaarde is dat de deelnemers een coöperatie oprichten. Dat heeft initiatiefnemer Gert-Jan van Veen gedaan in samenwerking met Eneco, dat overal in het land collectieve Zonnehubs realiseert. Verder is duurzame energieopwekker Deltawind betrokken als promotor. De gemeente Goeree-Overflakkee, die een energieneutraal eiland in 2020 als ambitie heeft, stelt het dak van de gemeenteschuur beschikbaar.

Van Veen heeft de Zonnehub Goedereede vorige week gepresenteerd tijdens een openbare vergadering van de stadsraad. Hij merkte dat er veel belangstelling is voor een collectief zonnedak. "Voor mensen die duurzame energie willen opwekken binnen het beschermd stadsgezicht is dit een uitkomst. Het gaat in Goedereede om 250 adressen die geen zonnepanelen op hun dak mogen hebben. Maar ook voor mensen die zonnepanelen niet mooi vinden of een dak op het noorden hebben is dit een goede oplossing. Bewoners van een huurwoning kunnen ook meedoen", aldus de initiatiefnemer. "Ik noem het groene stroom om de hoek."

Aanmelden

Op het Goereese dak komen 487 panelen met een aanschafprijs van 275 euro per stuk. Wie ook duurzame energie wil opwekken én geld wil besparen op zijn energierekening, kan zich aanmelden voor het collectieve zonnedak. Dat is mogelijk via Deltawind en Eneco.

"Ik ben positief gestemd", zegt Gert-Jan van Veen over zijn initiatief. "De investering op de panelen geeft een positief rendement van 5,7 procent op jaarbasis en je bent goed bezig voor het milieu. Als er veel belangstelling is, zou er een fase 2 kunnen komen. Mogelijkheden genoeg; als je een rondje wandelt zie je heel veel vierkante meters dak die naar het zonlicht liggen te lachen."

Deltawind en de gemeente Goeree-Overflakkee hebben al een zonnedak gerealiseerd in Ooltgensplaat. Het dak in Goedereede is nummer twee in de eilandelijke rij. In Dirksland zou het dak van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zonne-energie aan omwonenden en bewoners va omliggende postcodegebieden kunnen gaan leveren.

Kerkdiensten Hemelvaartsdag

Donderdag 25 mei

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Zoet en 19.00 uur ds. B. Reinders - Geref. Kerk 10.00 uur ds. T. Meijer - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 10.00 uur ds. J. de Haan

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Hoolwerf - Geref. Kerk 10.00 uur ds. G. den Hartogh

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 9.30 uur ds. D. Sikkema - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 9.00 uur ds. K. Timmerman - Ger. Gem. 10.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN

Herv. Gem. 9.30 uur ds. B.J. van Assen - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. L. Groenenberg - Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong- Exodusgemeente 10.00 uur ds. R. Reuben, Oeganda (Engelstalig met NL-vertaling)

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 9.00 uur ds. M.J. Middelkoop- Geref. Kerk 10.00 uur ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 9.30 uur student E.J. Boudewijn - Chr. Geref. Kerk 9.30 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur ds. Van Zwol – CG De Rots (Diekhuus) 10.00 uur R. Visser jr.

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. P. van der Kraan

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Vuuren - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 9.30 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 10.00 uur dhr. J. Anninga

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 9.30 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 10.00 uur mw. M. Riedijk

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. H.G. van der Ziel - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur drs. J. Reehorst

Glutenvrij softijs en milkshakes bij Landwinkel 't Zand

DEN BOMMEL - Nu is er ook heerlijk ambachtelijk glutenvrij softijs en milkshakes te koop bij Landwinkel 't Zand. Eigen teelt fruit wordt daarbij gebruikt. Speciaal voor de zomermaanden nu ook op vrijdag tot 21.00 uur geopend. Landwinkel 't Zand is te vinden aan de Lageweg 6 bij Den Bommel. Telefoon: 0187 - 612300.

Ds. Edwin De Jong neemt afscheid van Doopsgezinde Gemeente Ouddorp

Dominee De Jong met zijn vrouw en dochters tijdens de receptie afgelopen vrijdag. Foto: Wim van Vossen Fotografie

OUDDORP - Met een receptie voor leden, vrienden en genodigden op vrijdagavond en een bijzondere eredienst op zondagmiddag, nam ds. Edwin de Jong als voorganger afscheid van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Zeven jaar diende hij deze kerkelijke gemeente, destijds als opvolger van predikant Johannes Smink, die deze gemeente ruim 23 jaar leidde. De familie De Jong kwam toen over uit Frankfurt am Main. Met ingang van 1 juni treedt ds. Karel van Wijngaarden aan als de nieuwe voorganger bij de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Ds. De Jong zal vanaf de zomermaanden aantreden als parttime voorganger van Stroom, een christelijk (missionair) project in het hart van Amsterdam. Stroom is ontstaan vanuit de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, maar is al een aantal jaren een zelfstandige gemeenschap. Het bestaat uit jongeren die op zoek zijn naar nieuwe vormen in het geloof om op deze manier mensen aan te spreken die niet naar een traditionele kerk gaan. Het gezin De Jong (Edwin, Annabel en de kinderen Tanita en Franka) zal voor een korte overbruggingstijd verhuizen naar Stellendam.

Goddelijke onbekende

Voor de afscheidsdienst van ds. De Jong bestond zondag veel belangstelling. Vertegenwoordigers van lokale- en regionale kerken waren daarbij aanwezig. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Ineke van Erkelens (orgel), Jan de Wit (piano) en Tabea Lanzke (fluit) en medewerking werd verleend door het DGO-Gospelkoor, Tom Coomans (gedicht) en Jo Tanis presenteerde de schriftlezing over Markus 1:16-20. "Toen Jezus langs het Meer van Galilea liep". Ds. De Jong had als thema voor de dienst gekozen: 'De lokroep van het Goddelijke onbekende'. Afscheid heeft iets dubbels. Je hebt elkaar in de afgelopen jaren leren kennen en je raakt aan elkaar verkocht. Maar het Werk van God stopt niet bij het vertrek van een predikant. Het gaat verder. Dat geldt voor beide partijen. Een ontdekkingstocht naar het Goddelijke onbekende. Ds De Jong droeg 'symbolisch' het stokje dat gebruikt wordt bij het lezen van de Thora, over aan zijn opvolger Karel van Wijngaarden. Met wensliederen en zijn eigen keuze voor 'Amazing Grace' werd de dienst beëindigd.

Kerkenraad

Peter Maliepaard vertolkte namens de kerkenraad de gevoelens van de gemeente. Hij wees op de eigen invulling van de bijeenkomsten door de predikant en de vele initiatieven die in themadiensten, communicatievormen, jeugd- en gezinsdiensten tot uiting kwamen. Hij wenste het gezin Gods zegen toe en overhandigde namens de gemeente een cheque. Dit werd omlijst door bloemen en een herinneringsboek. Ook kinderen vanuit de jeugdgroepen lieten zich niet onbetuigd: vertolkend met open handen, open hart naar een nieuwe start. Voordat De Jong in Amsterdam aantreedt, wil hij eerst samen met zijn vader het ruim 500 km lange Pieterpad lopen. De intrededienst van de nieuwe predikant ds. Karel van Wijngaarden is zondagmiddag 25 juni in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp.

De KunstKijk breidt dit jaar de route uit naar Ouddorp

OUDDORP - De KunstKijk breidt dit jaar de route uit naar Ouddorp. In voorgaande jaren waren vooral de dorpen in het midden van het eiland vaste stek voor de steeds populairder wordende KunstKijk. Dit jaar kunnen kunstliefhebbers genieten van vele verschillende exposerende kunstenaars en leuke activiteiten en optredens in De Overkant en bij Ouddorp Duin. KunstKijk 2017 wordt gehouden van 24 t/m 28 mei. Kijk voor alle activiteiten op www.kunstkijk.com. Alle 30 KunstKijk locaties zijn deze dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Speciaal voor scholieren zijn de locaties op woensdag 24 mei al geopend vanaf 10.00 uur.

In De Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp, exposeren: Conny Koster, Erik Sok, Joep Luyckx, Maria van Ewijk, Marjolein Markink, Sarette Bakelaar. Bij park Ouddorp Duin aan de Westerweg exposeren: Anja van den Abeele, Edy van den Abeele, Frans Rentink, Henk Petermeijer, Marian Kastelein, Marja Bergwerff, Marleen van Arendonk. Hieronder volgt het programma van de Kunstkijk in Ouddorp:

Programma

Woensdag 24 mei
9.00-11.30 uur: Ouddorp Kunstduin! - Houten Kaap; Leerlingen van Basisschool De Westhoek starten met een recordpoging vlaggen maken. Iedereen kan bij de Houten Kaap een feestelijk vlaggetje maken en buiten ophangen. Lukt het om een kunstduin met 250 vlaggetjes te maken? 10.00-17.00 uur: Reizende linoleumdrukkerij 'Art To Take' - Strandplein voor de Houten Kaap.

Donderdag 25 mei
11.00-17.00 uur: Reizende linoleumdrukkerij 'Art To Take' - Strandplein voor de Houten Kaap; 11.00 en 13.30 uur: Muziekoptredens van Jacqueline Edeling - Houten Kaap. 11.00-17.00 uur: Vlaggen maken voor de recordpoging! – Houten Kaap;

Vrijdag 26 mei
11.00-17.00 uur: Vlaggen maken voor de recordpoging! – Houten Kaap. 11.00-17.00 uur: Uitleg over het maken van sieraden via de verloren was methode – De Overkant.

Zaterdag 27 mei
11.00-17.00 uur: Vlaggen maken voor de recordpoging! Houten Kaap; 14.00, 15.00 en 16.00 uur: Optreden Gerard Cleton (van Yesterday's Papers), De Overkant.

Kimon-fair in Ouddorp

OUDDORP - Zaterdag 27 mei wordt voor de tweede keer de Kimonfair georganiseerd. Van 9.00 tot 15.00 uur is een ieder welkom aan de Dijkstelweg 18.

Wat kunt u zoal vinden op de markt? Een rommelmarkt en een heerlijk terras waar u even uit kunt rusten om iets te drinken met wat lekkers. Verder worden er groente en fruit verkocht, bloemen en perkplantjes, broodjes en andere lekkernijen van bakkerij Akershoek en schoonmaakspullen van Jemako. Zij verkopen ook verzorgingsproducten van Aloë Vera. Adullam zal er zijn met snoep en kruiden, Van Schaik met heerlijke boerenkaas, Boekhandel Akershoek met boeken en cd's. En niet te vergeten de creatieve kraam met leuke potjes en flessen, zelfgemaakte babyspulletjes en fotokaarten van Posthuys. Daarnaast is er nu ook patat met snacks, broodje hamburger en oliebollen.
De opbrengst van de fair is voor het werk van Jantina in Roemenië. Dit keer valt haar verlof samen met de fair. Dus u zult Jantina met haar gezin vast en zeker wel ontmoeten.
Tot ziens op onze gezellige Kimon-fair!

Sponsor gezocht?

Men is nog op zoek naar een sponsor voor de marktkramen. Bent u degene, die daarvoor een bedrag over heeft? Laat dit dan aan ons weten via hometeamsperanta@hotmail.com.

Fidget Spinner Evenement voor kinderen

MIDDELHARNIS - Onder kinderen heerst momenteel de nieuwste rage: de Fidget Spinner. 'Fidget spinners' zijn kleine dingen die in je handpalm passen. In het midden zijn er kogellagers die je tussen je duim en middenvinger houdt. Om het speeltje te doen draaien, moet je met een andere vinger een zetje geven aan een van de drie uitstulpingen. Dat zorgt ook voor een zoemend geluid. Met de Fidget Spinner kun je stoere trucs doen. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert een Fidget Spinner Evenement waar kinderen elkaar nieuwe trucjes kunnen leren. Op zaterdagmiddag 27 mei tussen 14.00 en 15.30 uur in de bibliotheek in Middelharnis. Deze middag leren de kinderen vooral nieuwe trucjes van elkaar en proberen we onze Spinner-techniek te verbeteren. Aanmelden voor de Fidget Spinner Events kan aan de balie in de bibliotheek of via www.leerenbeleef.nl. Gezocht: een Fidget PRO (een trucjes-expert). Ben jij een Fidget PRO die leuke trucjes kan met de Fidget Spinner en wil je dit demonstreren aan de andere kinderen? Stuur dan een email naar gschellevis@bzhd.nl.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 29 mei a.s. een sjoelmiddag. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee.

DIRKSLAND

Koffieochtend

Samen koffie drinken en anderen ontmoeten, dit kan in 't Reginahof op 30 mei. De deuren van de ontmoetingsruimte aan Reginahof 1 staan open van 10.00 tot 12.00 uur.

Bingo SVIK

Stichting SVIK organiseert op donderdag 1 juni een bingo in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

GOEDEREEDE

Stilte- en bezinningswandeling

Donderdagavond 1 juni a.s. organiseert Goedereede Counseling een stilte- en bezinningswandeling in het waterwingebied bij de Hondsweg in Goedereede. Start is om 19.00 uur nabij de Theetuin De Halve Maan. Dit is het derde jaar dat er een stilte- en bezinningswandeling op deze plaats wordt georganiseerd. Uit de reacties van de deelnemers blijkt dat er voldaan wordt aan de behoefte aan stilte en reflectie. Weg uit de hectiek van de dag, genieten van de prachtige schepping van God. Goedereede Counseling heeft deze wandeling uitgezet in het duinwaterwingebied achter de Theetuin De Halve Maan. De afstand is maximaal 4 kilometer. U kunt zich aanmelden via de e-mail: krientje@goedereedecounseling.nl of bij Willy Koppenol, telefoon: 06 22331819. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met aanvullende informatie. www.goedereedecounseling.nl.

Zomerbridge

De Bridgeclub Ouddorp organiseert weer de zomerbridge. Van 29 mei t/m 28 augustus is iedereen welkom met een partner. Er wordt gespeeld op maandagavond om 19.15 uur en de entree is € 3,00 per persoon. De bridge wordt gehouden in Verenigingsgebouw Oostdam.

MIDDELHARNIS

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheekvestiging Middelharnis vindt plaats op woensdagochtend 31 mei. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet halen. TIP: neem uw tablet mee. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden, bent u van harte welkom om aan te schuiven. De toegang is gratis. Het Tabletcafé is van 10.00 tot 11.30 uur.

Repair Café

De eerstvolgende repair-ochtend van het Repair Café op Goeree-Overflakkee is op zaterdag 3 juni op locatie Middelharnis. Maandelijks is daar een vrijwilligersteam aanwezig dat ook kleding- en fietsreparaties aanpakt. Dit naast het doormeten en waar mogelijk herstellen van kleine huishoudelijke apparaten, speelgoed, lampen, etc. Elk van de nu ruim 1200 teams wereldwijd heeft een andere werkwijze. Zo laat men in Middelharnis de reparatie van mobiele telefoons en tablets bewust over aan de jonge ondernemers in de gemeente, die zich daarin gespecialiseerd hebben. Elders staat een Repair Café daar wellicht wel voor open. Meer info: www.repaircafeGO.nl.

Autisoos

Vrijdag 2 juni vanaf 19.00 tot 21.00 uur is het weer tijd voor de vierde soosavond in de kantine van Goed voor Goed (Kringloopcentrum) aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis. De toegang voor deze avond bedraagt € 2,-. Verfrissende consumpties zijn tegen betaling van € 0,50 verkrijgbaar. Het Jeugd Ondersteuningsteam (JOT) heeft, met ondersteuning door ouders en vrijwilligers, een Autisoos opgezet. De soos heeft de naam Let's GO-AUT! gekregen en is bedoeld voor jongeren met (kenmerken van) autisme in de leeftijd van 13-20 jaar. Let's GO AUT! ondersteund deze jongeren om hun sociale netwerk te vergroten en in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Opgeven kan via info@lets-go-aut.nl.

Spartaanse open dag

Op 26 mei (de dag na Hemelvaartsdag) vindt op het complex Spartacus van De Jonge Spartaan de Open Dag plaats. Iedereen die van voetbal houdt, is op deze dag van harte welkom. Tijdens deze ochtend zullen trainers en spelers van het 1e elftal van De Jonge Spartaan een voetbalclinic verzorgen voor alle voetballiefhebbers van Goeree-Overflakkee in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar. Wil je kennismaken met voetbal of speel je al voetbal en wil je graag deelnemen aan de Open Dag, stuur dan een mail met daarin je naam, leeftijd en eventueel de club en het team waarin je speelt naar evenementen@dejongespartaan.nl om je in te schrijven. Vriendjes en vriendinnetjes zijn ook van harte welkom. De dag begint om 9.30 uur en zal rond 12.30 uur afgelopen zijn. Deelname is gratis!

NIEUWE-TONGE

Collecte Longfonds

De collecte voor het Longfonds, die gehouden werd van 8 t/m 13 mei in Nieuwe-Tonge, heeft het mooie bedrag van € 1.197,04 opgebracht.

Bingo-avond

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 2 juni a.s. een bingoavond. Deze wordt gehouden in 'Ons Dorpshuis'. Iedereen is van harte welkom op deze avond. Er worden tien rondes en een superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open. De bingoavond begint om 19.30 uur.

Visverkoop

Zaterdag 27 mei wordt op de camping De Grevelingen aan de Havenweg 1 in Nieuwe-Tonge visverkoop georganiseerd voor het goede doel: 'Op de bres tegen MS'. Tussen 11.00 en 14.30 uur wordt er verse vis voor u gebakken. Oud-visser Jaap Tanis van de GO 38 en GO 48 brengt vis mee van zijn schip en van collega's en zorgt belangeloos voor het bakken van deze lekkernij. Het goede doel, strijd tegen MS, ondersteunt de inzet om de kwaliteit van leven voor een MS-patiënt aanzienlijk te vergroten.                                                                                

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 8 juni a.s. is er Breicafe van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Snuffelmarkt

Vrijdag 26 mei, van 9.00 tot 16.00 uur, wordt de jaarlijkse snuffelmarkt gehouden, dit t.b.v. de Hervormde Gemeente Ouddorp. De snuffelmarkt wordt gehouden op het kerkterrein van de Dorpskerk. U kunt deze dag snuffelen tussen de bruikbare tweedehandsspullen, boeken, sieraden, speelgoed, tweedehandskleding, brocante, eigen gebakken koekjes, cake, kaas van de kaasboerderij, diverse bakkersproducten, gebakken vis, wafels, patat en nog veel meer. Dit jaar is het ook mogelijk om op de foto te gaan, na afloop van de fotoshoot krijgt u alle foto's mee op usb-stick. Voor meer info zie www.hervormdouddorp.nl.

Opening The Old Smuggler

Woensdag 24 mei wordt The Old Smuggler, Proeflokaal, Pub en Slijterij door de burgemeester, mevrouw Grootenboer, geopend tussen 16.00 en 16.30 uur. Alle belangstellenden zijn welkom aan de Achterweg 22 te Ouddorp.

OUDE-TONGE

Houweling meubelen

Zaterdag 27 mei wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge bij Houweling Meubelen aan de Langeweg 41a. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, enz. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

Grote bingo

Voor vrijdag 26 mei organiseert de ASVO Oostflakkee een grote bingo bij Stichting Zijn aan de Bernhardstraat 25. Aanvang 19.30 uur. De kosten zijn € 7,- met gratis koffie. 9 rondes + 1 extra ronde. Iedereen mag deelnemen.

Jeugdmiddag

Op woensdag 31 mei is er knutselen voor Vaderdag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De kinderen zijn welkom van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten: € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

Rommelmarkt Ebbe en Vloed

De vrienden van Ebbe en Vloed houden op zaterdag 3 juni a.s. hun jaarlijkse rommelmarkt. O.a. verkoop van boeken, grote en kleine meubelen, kleding, spellen en verschillende huishoudelijke spullen. Ook verkoop van oliebollen, hamburgers en gebakken vis. Daarnaast kunt u enveloppen trekken en meespelen met het Rad van Fortuin. Om 14.00 uur zal er een optreden zijn van het Bruinisser Visserskoor en van de jeugd van OKK.

SOMMELSDIJK

Spreker uit Oeganda

Op Hemelvaartsdag spreekt Reuben Byomuhangi uit Oeganda in de Exoduskerk. Byomuhangi is directeur van het diaconale bureau van de Anglicaanse kerk in Oeganda. Dit bureau is sterk gericht op de verbetering van water en sanitatie in het zuidwesten van Oeganda en heeft een grote op impact op het leven van tienduizenden mensen. De kerk in Sommelsdijk ondersteunt hem. De aanvang van de dienst is 10.00 uur.

Bibliotheek gesloten

De bibliotheek van de Rehobothkerk is op vrijdagmiddag gesloten i.v.m. een begrafenis. 's Avonds is de bibliotheek weer open op de normale tijd.

Zonovergoten meidenclinic

MIDDELHARNIS - Op 10 mei organiseerde voetbalvereniging De Jonge Spartaan een meidenclinic, voor meisjes en dames vanaf 6 jaar. Op een zonovergoten Spartacus zijn er door de trainers en speelsters van de damesteams verschillende oefeningen uitgezet over twee velden. Na het indelen van de teams is er met veel enthousiasme, plezier en beleving deelgenomen aan de oefeningen. De oefeningen stonden voornamelijk in het teken van kennismaken met voetbal, plezier beleven en samenspelen.

De clinic werd uiteindelijk afgesloten met een penaltyreeks waarbij elk team iemand mocht uitkiezen die een penalty mocht nemen op de keepster van de dames van De Jonge Spartaan. Er hebben maar liefst 85 meiden deelgenomen van verschillende leeftijdscategorieën. Vele vrijwilligers hebben het mogelijk gemaakt om er een geslaagde avond van te maken. Vrouwenvoetbal wint aan populariteit en De Jonge Spartaan is trots dat zij hieraan kunnen bijdragen. De Jonge Spartaan heeft inmiddels meer dan honderd actieve vrouwelijke leden, verspreid over alle leeftijdscategorieën. Meiden die ook willen voetballen zijn van harte welkom bij De Jonge Spartaan.

Kijk voor meer informatie op: www.dejongespartaan.nl.

Gift voor woongroepen De Vliedberg

OUDDORP - Wat begon als een zoektocht naar een nieuw servies voor een van de woongroepen van De Vliedberg, eindigde in de schuur bij Lijnie van der Linde. Zij verzorgt regelmatig rommelmarkten en de opbrengsten daarvan wil ze graag besteden aan goede doelen.

"Toen ze hoorde dat wij een servies zochten voor de woongroep, bood ze spontaan aan om alle zeven woongroepen een bedrag te schenken. Van deze gift mocht ieder team zelf bepalen wat daar voor gekocht werd, als het maar een toegevoegde waarde had voor onze bewoners en een kwaliteitsverbetering op de woongroepen. Alle teams van de zeven woongroepen gingen hier creatief mee aan de slag en het was verrassend om te zien hoe iedere groep hier zijn eigen invulling aan gaf om deze gift zo mooi en goed mogelijk te besteden voor onze bewoners. Het resultaat was: een nieuwe sjoelbak, koffiezetapparaat, mixer, een boerenbont servies, rode wc-brillen speciaal voor pg bewoners, tot een kippenhok compleet met kippen. We willen daarom ook Lijnie namens alle collega's en bewoners van de woongroepen van De Vliedberg bedanken voor dit prachtige gebaar!" aldus de mensen van De Vliedberg.

Zevende wandeling Pinksterpad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Even op adem komen. Genieten van de schoonheid van de natuur, van een goed gesprek of een gezellige ontmoeting. Samenwerkende kerken van Goeree-Overflakkee organiseren voor de zevende keer een geheel verzorgde wandeling op Tweede Pinksterdag. Ditmaal wandelt men van Oude-Tonge naar Nieuwe-Tonge.

Elk jaar wandelen er rond de 350 mensen een pad van het ene dorp naar het andere dorp. Dit keer dus van Oude-Tonge naar Nieuwe-Tonge. De officiële start is om 13.30 uur in de Hervormde Kerk te Oude-Tonge. Vanaf 13.00 uur kunt u genieten van kunst in de kerk en kunt u zich met een kopje koffie of een glas fris voorbereiden op de tocht. U kunt kiezen tussen twee afstanden: 5 km (de kinderroute) of 9 km. Tijdens de wandeling krijgen de deelnemers zo nu en dan iets ter inspiratie aangeboden. Voor kinderen is er ook van alles te doen tijdens de route, op de rustplaats en bij het eindpunt. Het parcours is toegankelijk voor buggy's en rolstoelen. Bij het eindpunt staat er voor alle wandelaars iets te eten en drinken klaar en er zijn enkele kraampjes. Er is voor de chauffeurs vervoer terug naar het beginpunt. Deelname is gratis, bij het eindpunt staat een giftenbus voor de onkosten.
Kerkelijk of niet-kerkelijk, gelovig of niet gelovig, iedereen is van harte welkom! Het Pinksterpad wordt georganiseerd door de Eilandelijke Evangelisatie Commissie PKN, samen met de plaatselijke evangelisatie commissies van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. Voor vragen of informatie kunt u terecht op www.pinksterpad.nl of via bettine.dedreu@gmail.com.

Lezersactie Eilanden-Nieuws
Bach in Volle Vaart door Fiori Musicali

MIDDELHARNIS - Het goed bezochte concert van Fiori Musicali rond de Passietijd is nog kort geleden, maar er wordt door het koor alweer stevig gerepeteerd voor het komende concert op zaterdag 27 mei in de Hervormde Kerk aan de Ring in Middelharnis.

Het koor heeft zich gestort op feestelijke muziek van J.S. Bach. Het Himmelfahrts-oratorium, een Lutherse mis en de Pinkstercantate 'O ewiges Feuer'. Drie werken die zich mooi laten voegen in het liturgisch kerkjaar, maar ook zonder kerkelijke achtergrond staat deze muziek voor diepe levensvreugde. Het Orion Barokorkest begeleidt het koor en dat maakt het geheel nog feestelijker. Vier zangsolisten worden ingezet. Twee jonge aanstormende talenten, Vera Hiltbrunner sopraan en Gerben van der Werf contratenor. Maar ook twee locale talenten uit het koor, Paul Kieviet tenor en Sietse van Wijgerden bariton (tevens dirigent) laten zich horen.

Een vrolijke Bach, veel licht, veel blijdschap. De Hemelvaart wordt bezongen in het gelijknamige oratorium (Bach Werke Verzeichnis 11). Veel minder vaak uitgevoerd dan het monumentale Weihnachtsoratorium of de Mattheus en Johannes Passies, veel korter, maar ook zeker de moeite waard om mee kennis te maken. In het openingskoor wordt de opgetogen toon gezet door de sprankelende opwaartse versieringen in het thema. Het oratorium heeft zoals gebruikelijk een verteller, die de delen met recitatieven verbindt. De aria's 'Ach, bleibe doch, mein liebster Leben' en 'Jesu, deine Gnadenblicke' zijn van onaardse schoonheid, de sfeer is contrastrijk ingetogen. Bach heeft hier de begeleiding van laagte ontdaan, zodat de muziek de luisteraar lijkt op te tillen.
De mis in A majeur BWV 234, ook wel Lutherse mis genoemd, is gecomponeerd in 1738. Bach hergebruikte materiaal uit eerdere composities, destijds een gangbare praktijk. In de negentiende eeuw werd er op deze zogenaamde parodieën nogal neergekeken, omdat in die tijd juist het oorspronkelijke en unieke van kunst hogelijk werd gewaardeerd. Toch was dit hergebruik van zijn eigen composities zeker geen gemakzucht van Bach. De zorgvuldige herplaatsing van tekst kostte hem waarschijnlijk meer tijd dan het componeren van nieuw werk. Het was een manier om composities een nieuw leven in te blazen, zodat ze de tand des tijds langer konden doorstaan.
Het derde stuk, Cantate BWV 34, verwijst naar Pinksteren. 'O ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe'. Pauken en trompetten, de heldere toonsoort D majeur in de twee hoekstukken, feestelijker kan het haast niet. Ook hier als contrast een ingetogen alt-aria, die gerekend wordt tot de mooiste aria's van Bachs hand.

Kaartverkoop via de site www.fiori-musicali.nl.

Met bon € 2,50 retour aan de kassa in de kerk.

Diëtiste Lilly Heijnen weet raad met alle vragen over voeding

Diëtiste Lilly Heijnen.

SOMMELSDIJK – Wie vragen heeft over voeding, kan sinds begin mei terecht bij de nieuwe vestiging van Diëtheek in Sommelsdijk. Diëtiste Lilly Heijnen heeft antwoorden op alle voedingsvragen en biedt elke cliënt persoonlijke begeleiding. Diëtheek is een organisatie met vestigingen in het hele land. Er waren al vestigingen in Zeeland, nu is ook Goeree-Overflakkee voorzien.

Door Kees van Rixoort

Bij de diëtiste komen allerlei vragen over tafel. Ze kunnen gaan over darmklachten, een te hoog cholesterolgehalte, voedselovergevoeligheid, diabetes, ondervoeding of overgewicht. Maar ook wie verantwoord vegetarisch wil eten, advies wil hebben voor slecht etende peuters of meer wil weten over gezonde voeding tijdens de zwangerschap kan bij Lilly Heijnen terecht.

Maatwerk

"Het is heel breed", vat de diëtiste samen. "Maar in alle gevallen geldt dat ik een persoonlijk dieetadvies of leefstijladvies geef. Geen mens is immers hetzelfde. Daarom moet elk advies aansluiten bij de persoonlijke leefsituatie van de cliënt. Op maat. Behalve over voeding kan dat ook gaan over bijvoorbeeld bewegen, slapen en ontspanning."

Volgens Lilly Heijnen zijn er allerlei adviezen en diëten van internet te plukken, maar is het aanbod zo overweldigend dat het vrijwel niet te doen is om de zoektocht te besluiten met dé vondst. "Ik kan mensen wegwijs maken en helpen vinden wat past bij de eigen mogelijkheden. Aan symptoombestrijding heb je niet veel, wel aan het aanpakken van de oorzaken. Goede begeleiding is ook heel belangrijk, want voedingsadviezen opvolgen kan gepaard gaan met vallen en weer opstaan."

Specialisaties

Bij de nieuwe vestiging van Diëtheek – te vinden aan de Sperwer 1, bij Fysiopraktijk Moniek van Gilst – is iedereen die advies en begeleiding nodig heeft op het gebied van voeding aan het goede adres. Lilly Heijnen is sinds 1993 diëtiste, na een vierjarige hbo-opleiding, en is dus zeer ervaren. Ze is bovendien gespecialiseerd als orthomoleculair therapeut en als vitaminespecialist. Diabetes mellitus met koolhydraatbeperkte voedingsadviezen en 'vrouwen en hormonen' zijn andere specialisaties.

In de praktijk komen jong en oud voor advies en begeleiding. Is het niet mogelijk naar de Sperwer te komen, dan kan Lilly Heijnen ook aan huis komen. Een afspraak maken kan via telefoon 088 4253600 of e-mail klantcontact@dietheek.nl. Dit is mogelijk met of zonder verwijzing van een arts. Dieetadvies is een onderdeel van het basispakket.

Lilly Heijnen is vol enthousiasme begonnen in Sommelsdijk. "Het mooie van mijn werk is mensen hun mogelijkheden te laten zien en een advies te geven waarmee ze gezonder in het leven staan. Elk stapje in de goede richting is er één."

Gemeenteraad en college op de mountainbike

MIDDELHARNIS - Op vrijdagmiddag 12 mei 2017 had een delegatie van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders een werkbezoek met als thema Sportstimulering. Hierbij bracht de groep in Middelharnis een bezoek aan korfbalvereniging Good Luck, het Johan Cruyff court en De Meerpaal bij Stichting Zuidwester en fietsten de raads- en collegeleden op de mountainbike met MTB Flakkee.

De kantine van korfbalvereniging Good Luck in Middelharnis is de eerste kantine op het eiland die het predicaat 'gezonde sportkantine' gaat aanvragen. De gezonde kantine is een van de actiepunten van de JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht)-regisseur, die de gemeente rijk is. Het credo dat de gezonde keuze weer normaal moet worden, staat hierbij centraal.
Op deze locatie kreeg de delegatie verder uitleg over het gemeentelijke sportbeleid en de activiteiten van het gemeentelijke sportteam. Penningmeester Irene van Peperstraten van Good Luck vertelde over deze tweehonderd leden tellende korfbalvereniging en benoemde de activiteiten die zij organiseren naast het reguliere korfbal. Voorbeeld hiervan is het schoolkorfbaltoernooi dat jaarlijks wordt georganiseerd en waaraan kinderen uit zes kernen op het eiland deelnemen.

Gemeentelijk sportbeleid

Het sportbeleid is een van de pijlers van het stimuleren van een gezonde leefstijl en is breder dan sporten alleen. Beleidsadviseur sport, Rick Postema, lichtte dit voor de raadsleden toe. Hij benoemde de integrale aanpak met andere beleidsvelden om een gezondere leefstijl te stimuleren. Het stimuleren van sport in de gemeente en het mogelijk maken van sporten voor iedereen, zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Om dit te kunnen realiseren worden vele projecten en activiteiten georganiseerd, waarin het sportteam vaak een rol heeft.

Sportteam

Het gemeentelijke sportteam bestaat uit vijf personen die zich bezighouden met allerlei sportieve initiatieven en activiteiten. Dit varieert van buurtsportaanbod en eilandelijke sportcompetities, tot activiteiten in samenwerking met sportverenigingen en onderwijsondersteuning.

Zuidwester

Bewegingsagoge Ilvia Witte ontving de groep bij het Johan Cruyff court, op het terrein van Stichting Zuidwester. Op het veld voetbalden cliënten met jongeren uit het dorp, waar ook de raads- en collegeleden een balletje mee trapten.
Mevrouw Witte vertelde over de belangrijke functie die het voetbalveldje heeft voor de integratie van de cliënten onder leeftijdsgenoten. Verder leidde zij de groep rond in de sportzaal (De Meerpaal) waar cliënten zeer uiteenlopende vormen van beweging wordt aangeboden. Ook toonde zij het zwembad, dat eveneens een belangrijk instrument is in de bewegingstherapie. Om het gebruik van dit bad door derden te stimuleren is de Facebookpagina 'Bewegingsagogie Zuidwester' opgestart.

MTB Flakkee

Bij Brasserie Dok16 ontving een groep fietsers van MTB Flakkee de raads- en collegeleden. Op het terrein van Hernesseroord heeft MTB Flakkee een parcours aangelegd met mooie (diepe) bochten, greppels en heuvels waarover gefietst kan worden met een mountainbike. René Vis informeerde de raads- en collegeleden namens MTB Flakkee over de routes die inmiddels gerealiseerd zijn in Oude-Tonge, Middelharnis en Dirksland. Ook vertelde hij over het werk dat verricht moet worden tot een route helemaal klaar is. De raads- en collegeleden verkenden stukjes van de vijf kilometer lange, slingerende route door het groen en sloten daarmee het werkbezoek af.

Twee maal 25-jarig jubileum op Eben-Haëzerschool

GOEDEREEDE HAVENHOOFD – Het was afgelopen vrijdag onbetwist een feestdag op de Eben-Haëzerschool te Goedereede Havenhoofd. Twee juffen vierden er hun 25-jarig jubileum: juf Corine Zuurmond-Soeteman en juf Jolanda Tanis-Tanis. Allebei zijn ze een kwarteeuw zowel aan het onderwijs als aan de christelijke basisschool van Goedereede Havenhoofd verbonden. Dat wil zeggen: juf Corine afgelopen september en juf Jolanda komende maand september.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Corine en Jolanda kenden elkaar al voordat ze naar de Pabo gingen, ze zijn niet alleen collega's maar ook vriendinnen, en als bevriende collega's zaten ze vrijdagmorgen op het feestpodium in de centrale hal van de school, waar ze te midden van alle leerlingen uitbundig in het zonnetje werden gezet. Natuurlijk waren ook de kleuters daarbij, feestelijk versierd, want daar staan Corine en Jolanda allebei voor de klas. Met z'n allen deden ze vrijdag leuke dingen: aan de hand van foto's oude herinneringen ophalen, de jubilerende juffen toezingen, ze tegoed doen met verschillende cadeaus, workshops sport, karate, karikatuurtekenen, shampoo maken en bloemschikken. Eerder in de week zijn ze met de hele school naar de dierentuin geweest in Rotterdam, naar Blijdorp. En voor de feestdag, vrijdag, werden beide dames thuis opgehaald met een retro-Eend. Voor alle kinderen, meesters en juffen was er halverwege de ochtend een minitompouce met daarop een eetbare foto waar juf Corine en juf Jolanda samen op staan, zodat zij ter gelegenheid van vrijdagochtend ook nog eens lekkere meiden waren. En 's middags waren er suikerspinnen. Voor personeel en kinderen was 't een meer dan geslaagde dag.

Quilt brengt € 207,- op voor KiKa

HERKINGEN - Als ambassadeur van KiKa heeft Kees Witte zaterdagochtend in Theetuin De Bongert in Herkingen de trekking van de verloting van de quilt mogen doen. De quilt is gemaakt door de dames van de Bep Bazen Quiltgroep uit Herkingen en net als voorgaande jaren hebben zij de quilt beschikbaar gesteld voor de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). De quilt bracht het mooie bedrag op van € 207,-. Mevrouw Willy Hoogendijk is de gelukkige winnares geworden. Bep Bazen en de dames van de Quiltgroep worden door Kees Witte 'super bedankt' namens KiKa.

Bijeenkomst over Rouw en Verlies
"Goed geregeld is al half werk"

Er was veel belangstelling voor de themabijeenkomst Rouw en Verlies.

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Goed geregeld is al half werk. Voorkom daarmee problemen voor nabestaanden. Neem de regie en gun jezelf rust. Anticipeer op verlies." Indringende woorden van Klaas-Jan Rodenburg van het landelijk steunpunt Rouw en Verlies op de informatiebijeenkomst die zaterdagmorgen over dit thema werd georganiseerd door Rabobank Het Haringvliet. Ruim 125 belangstellenden kwamen naar de Prins Mauritsschool in Middelharnis om zich daar, met maatschappelijk direct betrokken inleiders, te verdiepen in al datgene dat rond een levenseinde zich openbaart. Dat niet alleen. Om ook te luisteren naar een emotioneel ervaringsverhaal en naar zorgvuldig gepresenteerde zakelijke adviezen en inzichten in geldende regels.

Door Jaap Ruizeveld

Het overlijden van een dierbare, een partner, brengt emotionele pijn met zich. Er ontstaat stress. Het lijkt dat je niets meer kunt. Toch moet de nabestaande verder. Je moet in de rouw het verdriet kunnen toelaten. Een plaatsje geven en dat is een zware opgave. Dan is het belangrijk dat er mensen om je heen staan. Dat er goede afspraken en wensen zijn vastgelegd. Immers, er komt zoveel, in een kort tijdsbestek, op de nabestaande(n) af. Met een ondertekend levenstestament en/of testament is er duidelijkheid. Er kan dan gehandeld worden op een wijze zoals de overledene dat wel of juist niet wilde.

Levenstestament

Naast deze persoonlijke aspecten zijn er de zakelijke items die afgewikkeld moeten worden. Twee medewerksters van het Klant Contact Centrum schetsten de rol van de gemeente bij een overlijden. De contacten met de uitvaartverzorger. Informatie over begraven en cremeren. Over algemene- en particuliere graven. De melding dat op het eiland geen graven geruimd worden. En hoe om te gaan met wensen voor het plaatsen van gedenktekens op de 13 gemeentelijke begraafplaatsen op Goeree-Overflakkee. Notaris Rien Jan Benschop gaf op heldere wijze de betekenis en inhoud van een testament aan en van, vooral de laatste jaren in opkomst, het levenstestament. Het regelen van zaken als de opsteller er nog is, maar bijvoorbeeld dat zelf daarna niet meer kan (dementie).

Voer de regie

Voer de regie, gaf ook de notaris aan. Zorg dat bij partner of kind(eren) wachtwoorden bekend zijn. Regel volmachten. Wie verzorgt de financiële zaken? Is het duidelijk welke medische beslissingen genomen kunnen en mogen worden? Een uiterst gevoelig onderwerp, dat spanningen kan oproepen. Hoe kan voorkomen worden dat er (onnodig) belastingen rond schenkingen en rond het erven betaald moeten worden? Kijk naar vrijstellingsregelingen en benut die. Informeer ook naar de zogenoemde papieren schenking. Vaak wordt dit alles in vertrouwen en in goed overleg afgesproken. Maar het moet wel vaststaan. Hierdoor kan onenigheid worden voorkomen. Het gaat om maatwerk.

Actueel en nuttig

Voor de bezoekers van de informatiebijeenkomst over Verlies en Rouw was er ruime gelegenheid zich te oriënteren bij een aantal uitvaartorganisaties, bij de inleiders en uiteraard bij de organisatoren van het evenement Rabobank Het Haringvliet. Met enkele forumvragen, o.a. over de status van bankrekeningen, kon dagvoorzitter Jan Verhage de actuele en nuttige infobijeenkomst afsluiten. Met in gedachten de woorden van Mieke van Turenhout: "Bij het overlijden van je partner staat je leven plots op zijn kop. Je bent door verdriet overspoeld. In die fase kan je niet in je eentje alles regelen".

INGEZONDEN: Loopbruggetje in Dirksland wordt gesloopt


Het artikel 'Loopbruggetje wordt gesloopt' in Eilanden-Nieuws van afgelopen vrijdag bracht bij mij herinneringen boven van zo'n 70 jaar terug. Het bruggetje over de Boezem en het aansluitende paadje vormde toen de verbinding voor fietsers en wandelaars tussen de Secretarieweg en de Boezemweg. Daarbij moest de toen nog aanwezige tramdijk worden overgestoken. Het paadje scheidde de groentetuin 't Hof met de daarop aanwezige hokjes van mijn grootvader, brugwachter Hen(drik) de Leeuw, in twee delen. Deze grond was destijds eigendom van de RTM. Het was bij elkaar een flink stuk tuingrond dat werd gespit (soms ook wel geploegd met een paard en een wentelploegje), ingezaaid en beplant door mijn ooms Leen en Jaas de Leeuw. Met de passanten vond vaak een levendige discussie plaats over de geteelde groente. "Je andïevie staet d'r môoj bie", "Hei-j-al nieuwe gegeete?" (nieuwe aardappelen). Op de foto staat mijn grootmoeder (Daatje de Leeuw-Vijfhuizen), die wat kroppen andijvie uit de tuin haalt. De groentetuin was voor mij en mijn broer verboden terrein, maar op het paadje en op het bruggetje mochten we wel spelen.

De tramdijk, de brugwachterswoning van mijn grootouders, de tuin, ze zijn al lang verdwenen, het is nu goeddeels onderdeel van het parkeerterrein van het ziekenhuis. Ook het historische loopbruggetje gaat verdwijnen, de nieuwe ligt er al. Was dit laatste nodig? De looproute vanaf de parkeerplaats naar het ziekenhuis is iets korter. Veiliger? Ook in de nieuwe situatie moet de Boezemweg worden overgestoken. Mooier?

J.C. Mulder
Stad aan 't Haringvliet

Sloop Margrietflat Dirksland

DIRKSLAND - De Margrietflat in Dirksland wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwe grondgebonden seniorenwoningen.

Het is altijd een naar gezicht: het slopen van een appartementengebouw. Vanaf eind 2016 stond de flat aan de Margrietlaan in Dirksland leeg en inmiddels is de sloper druk bezig om het gebouw af te breken. Toch bijzonder, als we op het bord wat altijd in de hal van het complex heeft gehangen, lezen: "Dit bejaardencentrum, tot stand gekomen door eendrachtige samenwerking tussen gemeentebestuur, woningbouwvereniging en burgerlijke instelling maatschappelijke zorg te Dirksland en met financiële medewerking van de beide plaatselijke kerken in gebruik genomen op 15 november 1965". Tijden veranderen en het complex en de appartementen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Eigenaar FidesWonen start daarom half november met de bouw van grondgebonden woningen op het vrijkomende stuk grond. Zij verwachten in de zomer van 2018 daar nieuwe huurders te kunnen verwelkomen. Bijzonder aan deze nieuwe woningen is dat het duurzame Nul op de Meter woningen worden. Zonder gasaansluiting en volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie. Dus weer helemaal op de toekomst gericht.

13-jarige Nienke de Deugd brengt piano-Cd uit voor Open Doors

Nienke de Deugd laat de sponsorlijst zien waarmee zij en andere Havo 2-leerlingen deze weken mee langs de deur gaan. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Een prachtig initiatief is het van de 13-jarige Nienke de Deugd uit Stellendam, Havo 2-leerling van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis, om "haar talenten in te zetten om anderen te verrijken", zo verwoordde docent Marcel Vercammen het vorige week vrijdag. Toen werd Nienkes initiatief gepresenteerd en ging de promotieactie ervoor van start: de verkoop van de piano-Cd die Nienke volspeelde en waarvan de verkoopopbrengst ten goede komt aan het goede doel: Open Doors.

Door Hans Villerius

Als liefhebberij heeft Nienke pianospelen. Ze doet dat niet alleen heel graag, maar ze heeft er ook duidelijk talent voor. Vanaf haar 9e jaar heeft ze pianoles bij Karin van Toor te Stellendam. En is het al een gave wanneer iemand vanaf bladmuziek een muziekinstrument bespeelt, het is nog een extra gave als je daarop ook uit het hoofd weet te spelen. En dat talent kreeg Nienke ook. Al improviserend, over bekende psalmen en gezangen, heeft ze recentelijk een Cd opgenomen. Of beter gezegd: zijn er muziekopnames gemaakt toen ze, in een duidelijk eigen stijl, op een vleugel in de Doopsgezinde Kerk te Ouddorp, eigen bewerkingen over de liederen speelde die te beluisteren zijn op de Cd die binnenkort onder de titel 'My Hiding Place' verschijnt.
Nadat Nienke een Open Doorsavond bezocht, was ze onder de indruk van wat ze zag en hoorde over onderdrukte christenen en over het werk dat stichting Open Doors ten behoeve hiervan verricht. Graag wilde Nienke hier een bijdrage aan leveren, binnen de mogelijkheden die ze daarvoor heeft, en daarvoor bleek haar pianospel een uitstekend middel. Namens Interclassic Music te Tholen maakte Peter Wildeman de Cd-productie graag mogelijk en na het maken van de opnames wordt momenteel hard verder gewerkt aan het produceren van deze geluidsdrager.
Op de Prins Mauritsschool te Middelharnis vonden ze het initiatief van Nienke zo aansprekend dat de school graag de support ervan op zich nam en er een leerlingenopdracht aan verbond. Vandaar de Cd-promotiebijeenkomst van afgelopen vrijdagmorgen, in aanwezigheid van klasgenoten van Nienke en andere leerlingen, enkele docenten en natuurlijk Nienkes ouders. Tijdens de bijeenkomst was namens stichting Open Doors ook Johan van Dam te gast, om te vertellen over het werk dat de stichting doet en over de christenvervolging in diverse landen, met een toespits op het land Soedan, omdat aan de hulpverlening aldaar de verkoopopbrengst van Nienkes Cd ten goede komt. Van Dams presentatie werd omlijst met enkele piano-improvisaties door Nienke. Aan het eind van de ochtend kregen de leerlingen van Havo 2 een sponsorlijst mee naar huis waarmee ze langs familie, vrienden, bekenden en natuurlijk nog veel meer mensen kunnen om de komende vier weken te proberen zo veel mogelijk Cd's te verkopen. Hun inzet voor het goede doel telt mee voor de maatschappelijke stage die de leerlingen te vervullen hebben. De Cd kost € 15. De directie van de PM heeft meteen twaalf Cd's besteld. Wie geen leerlingen met een bestellijst aan de deur krijgt, kan de Cd ook bestellen bij Nienke zelf, via haar mailadres cdnienke@gmail.com of door een persoonlijk Facebookberichtje naar haar te sturen. Op 8 juli a.s. is er een presentatieconcert in de Grote Kerk te Middelharnis, voor iedereen gratis toegankelijk. Dan wordt de totaalopbrengst van de sponsoractie bekend gemaakt.

Zon, trekkers en gezelligheid

DIRKSLAND - Na twee jaar wachten was het 20 mei eindelijk weer zover: de TrekkerTrek Familiedag. Voor de vijfde keer op rij werd TrekkerTrek Familiedag georganiseerd bij Landbouwbedrijf De Wit in Dirksland. Met een heerlijk zonnetje en veel bezoekers was het, volgens de organisatie, een zeer geslaagd evenement.

De TrekkerTrek Familiedag is een evenement voor het hele gezin. Naast de TrekkerTrek, waar het natuurlijk allemaal mee begonnen is, waren er nog tal van activiteiten te beleven. Er was onder andere een ruim opgezet kinderdorp met allerlei activiteiten voor verschillende leeftijden. De vrouwen hoefden zich niet te vervelen op het Vrouwenplein, met modeshows, workshops, kraampjes en demonstraties. Op het Mannenplein moest de rodeostier getemd worden, de meeste mannen lukte het niet om te blijven zitten. Ook was er spijkerbroek hangen en de Kop van Jut. En er waren special acts tijdens het evenement. Bertje Doperwtje is vast niet onopgemerkt gebleven bij de ingang. Met zijn gitaar, groene shirt en grappige songs kon je hem niet missen. Politiehondenvereniging PHV de Verdedigers gaven een leuke demonstratie met hun honden. De mystery act, het stuntvliegtuig, was voor vele een leuke verrassing. De stunts leverden toch wel wat reacties op: "Is dit een stunt of stort hij nou echt naar beneden?!" en "Hee, kijk dan! Hij vliegt een hartje". De volledig uitverkochte Pulling Party was ook een succes. De coverband 'De Hottub Heroes' speelde goede nummers en DJ Littel draaide vrolijke plaatjes uit de jaren negentig!

De organisatie bedankt alle vrijwilligers voor hun inzet tijdens en rond het evenement. "En natuurlijk onze sponsoren, met name onze hoofdsponsors DeltaRent en Landbouwbedrijf De Wit. Zonder hen was het niet mogelijk dit geweldige evenement te organiseren." De foto's zijn in de loop van de week te bekijken op www.trekkertrekflakkee.nl, of op de Facebookpagina.

92-jarige Dogterom heeft Tesla Powerwall
"Wel een beetje met m'n tijd meegaan, hè!"

Op de tablet worden de resultaten bekeken. Foto: Twan de Veer

SOMMELSDIJK - "Kijk, de batterij is nu aan het opladen! De zonnepanelen produceren 3 Kilowatt, ons verbruik is 0,5 Kilowatt, dus er gaat 2,5 de batterij in. Afgelopen maand was het niet zulk heel mooi weer, maar dít zijn de dagen: zon! Je ziet 'm zó vollopen." De Sommelsdijkse oud-huisarts Dogterom en zijn schoonzoon Arnold Cazander kijken op de CrowdNett App. Deze is verbonden aan de Tesla Powerwall, die sinds januari in de bijkeuken van het pittoreske huis hangt. Schoonzoon Arnold helpt, want Eneco's oudste energiepionier leest zelf alleen nog door een enorm vergrootglas.

Tekst: Eneco, fotografie: Twan de Veer

"Zo las ik in het Eilandennieuws dus ook voor het eerst over CrowdNett. Wij hebben 24 zonnepanelen, want ja, ik heb een vooruitstrevende vrouw hè. Jaqueline was het die drie jaar geleden maar door bleef zeuren: "Die moeten wij hebben!" Net zo lang tot ik zei: "Nou, vooruit dan maar." En die panelen leverden zóveel! Alleen het opslaan van de energie was nog een dingetje. Eneco kwam mooi op tijd met dit aanbod. Duurzaamheid interesseert ons. En als je 92 bent, moet je natuurlijk wel een beetje met je tijd meegaan, hè. Ik belde gelijk mijn schoonzoon Arnold om eens mee te kijken, want dat leek me wel wat: zo'n ding." Arnold knikt: "Mijn schoonvader wekte ook gelijk mijn interesse. Dus ik zei: "Weet u wat: ik neem er ook eentje. Dan gaan we het samen ontdekken..."

De heer Dogterom met zijn kleinzoon Arnold Cazander bij de Tesla Powerwall. Foto: Twan de Veer

"Het mooie van CrowdNett vind ik het laten samenwerken van mensen die zien dat je met z'n allen zoden aan de dijk kunt zetten. Bij vrienden vergelijk ik CrowdNett altijd met Über: die heeft de meeste taxiritten zonder auto's te bezitten. Of AirBNB, met de meeste hotelkamerreseveringen zonder dat het ook maar één hotel heeft. Zo kan Eneco hofleverancier of regisseur worden van energie zonder kolencentrales…"

"Het is geweldig om dit mee te maken," vult meneer Dogterom aan. "Mijn eigen grootvader keek z'n ogen nog uit toen hier de eerste fiets over de dijk reed. En wij produceren nu onze eigen stroom. Dat had ik niet aan hem uit kunnen leggen." Hij pakt de iPad erbij. "Hoe doen we het nu?" Schoonzoon Arnold wijst aan: "Als je vanavond gaat koken, dan komt de stroom alleen uit de Powerwall. Die is nu 67,4 % vol. En kijk: de elektriciteitskast doet nul komma nul. Dus de familie Dogterom is volledig zelfvoorzienend."

Meneer Dogterom lacht: "Nou, jullie kunnen wel naar huis gaan, Eneco." Maar hij voegt er gelijk aan toe: "Nee hoor, we zijn juist benieuwd naar de volgende stappen. Zo hoop ik dat ze het voor elkaar krijgen om meerdere batterijen serie te schakelen. Dan kunnen we steeds langer zonder elektriciteitsnet. En gaan de batterijgebruikers ook nog onderling verbonden worden? Zo kunnen we af en toe energie die we zelf niet gebruiken, weggeven aan mijn kinderen en kleinkinderen. Dat lijkt me mooi."

Kader: Wat is Eneco CrowdNett?
Elektriciteitsnetwerken kampen met fluctuaties doordat vraag en aanbod van elektriciteit continu veranderen. Die pieken en dalen worden nu nog opgevangen door kolencentrales. Door zoveel mogelijk Tesla Powerwalls op elkaar aan te sluiten in Eneco CrowdNett nemen particulieren die rol over!

"Ik zal u niet als wezen achterlaten…"

SOMMELSDIJK - Op woensdag 31 mei 2017 van 19.30 tot 20.30 uur wordt er een bijeenkomst belegd in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. Men hoopt in deze bijeenkomst met gebed, zang en korte overdenkingen stil te staan bij de verwachting die men heeft van het werk van de Heilige Geest in het persoonlijk leven en in de gemeente.

Deze samenkomst is voorbereid door de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Middelharnis, de Hervormde Kerk van Middelharnis en de Hervormde Kerk van Sommelsdijk.
"De woorden boven dit stuk zijn uit Johannes 14:18. Jezus sprak deze woorden tot Zijn discipelen met het oog op de komst van de Heilige Geest, die komen zou na Zijn Hemelvaart".
De zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren wordt daarom ook wel de Weeszondag genoemd. Voor de discipelen echter is deze periode een tijd van uitzien naar die 'Andere Trooster'. Ze doen dit door bijeen te zijn, samen te bidden en te verwachten.

"In de kerk van Zuid-Afrika worden in deze dagen zogenaamde Pinkster-bid-uren gehouden. Gebedsbijeenkomsten waarbij vooral de nadruk ligt op het werk van Christus en van de Geest.
Wij hoeven de geschiedenis niet over te doen. God heeft Zijn Geest reeds gegeven. Maar juist de tijd tussen Hemelvaart en Pinksteren is zo'n aangewezen tijd om te bidden voor een rijke werking van de Heilige Geest in ons leven. Zoals in de adventsweken wordt uitgezien naar het Kerstfeest, naar de geboorte van Christus, wordt in het Pinkster-bid-uur uitgezien naar Pinksteren en de doorwerking van de Heilige Geest.
Iedereen wordt hiervoor van harte uitgenodigd. Bij goed weer zal er na de bijeenkomst gelegenheid zijn in de tuin van de kerk onder het genot van koffie/thee/fris elkaar te ontmoeten", aldus de organisatoren.

Visie sanering woningbouwlocaties bestemmingsplannen vastgesteld

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met de stemmen van de fracties Maliepaard en VKGO tegen, aanvaarde de gemeenteraad afgelopen week het collegevoorstel om in te stemmen met de Nota van zienswijzen sanering woningbouwlocaties bestemmingsplannen Goeree-Overflakkee en stelde vervolgens de visie daarop vast. De visie beoogt niet nu al tot daadwerkelijke sanering over te gaan, maar is gericht om mogelijke ontwikkeling te realiseren. Het is niet gewenst dat de komende jaren geen kansrijke bouwplannen in uitvoering kunnen worden genomen omdat onbenutte plancapaciteit dit in de weg staat, zo stelde het college in het raadsvoorstel.

Door Jaap Ruizeveld

C. Grinwis (SGP) was blij met de visie. Met een zorgvuldige aanpak komt er nu schot in de zaak. Het biedt mogelijkheden voor de leefbaarheidsverbetering in de kleine kernen. Van der Meer (VVD) sprak van een positief effect. Er komt beweging in bouwplannen. Hij vroeg aandacht voor de saneringen en goed overleg met indieners van zienswijzen. Pijl (CDA) stelde dat met deze nota de woningbouw op locaties weer in beweging komt. Volgens de woordvoerder is met zienswijzen correct omgegaan. Pipping (ChristenUnie) vond de nota een goed onderbouwd document, waarin de mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen centraal zijn gesteld. Het raadslid vroeg aandacht voor locaties in Oude-Tonge. "Daar zijn nog veel inbreimogelijkheden: faciliteer deze. Zet de locatie Molenpolder op een zijspoor," adviseerde hij het college.

Kernen

Grinwis (PvdA) zei dat bouwen voor het eiland belangrijk is om gewenste huisvesting te kunnen aanbieden. Oude plannen die niet worden opgepakt moeten nieuwe ontwikkelingen niet kunnen tegenhouden. Ook de PvdA vroeg extra aandacht voor de locaties in Oude-Tonge. Maliepaard (fractie Maliepaard) zag in de visie geen ontwikkelingen ontstaan in de kleine kernen in het oostelijk deel van het eiland. "Uitsluitend in twee of drie grotere kernen. College, stuur hier. Laat de ontwikkeling niet aan de markt over," zei hij. Heintjes (VKGO) gaf aan dat de visie een centralisatie van woningbouw schept die het meest aantrekkelijk is voor de projectontwikkelaar. "Dat zijn nu eenmaal de locaties bij en in de centrumkernen. Vitale Kernen staat voor leefbaarheid en vitaliteit in alle kernen. De provincie zegt dat eerst de plannen uitgevoerd moeten worden die op de plank liggen. Maar is dat niet een zaak van de gemeente? Besturen college, niet alleen faciliteren daar waar het eenvoudig is om te ontwikkelen. Saneren wordt in de toekomst de doodsteek voor veel kernen. Geen ontwikkelaar die nog een strategische grondpositie aankoopt binnen veel kernen." Wethouder Markwat zei dat sanering van de ijzeren planvoorraad nodig is om kansrijke initiatieven in het woningbouwprogramma te kunnen faciliteren en dat aan initiatiefnemers van te saneren locaties een wachttermijn moet worden geboden.

90 jaar Akershoek Fietsen

OUDDORP – De exacte datum is niet meer te achterhalen, maar feit is dat dit jaar Akershoek Fietsen, Dorpsweg 27 te Ouddorp negentig jaar bestaat. Voor de derde generatie die dit bedrijf runt, de 48-jarige Kees Akershoek, reden om bij stil te staan. Werd lange tijd gedacht dat 1938 het oprichtingsjaar was, bij de Kamer van Koophandel bleek het in 1927 te zijn geweest dat Kees' opa Willem Akershoek zich als ondernemer inschreef, zodat 2017 het 90-jarig bestaan betekent.

Door Hans Villerius

In een schuurtje bij zijn ouderlijk huis startte Willem Akershoek zijn bedrijfsactiviteiten: reparatie van fietsbanden en -verlichting, maar ook de verkoop van fietsen. Toen hij in 1938 trouwde en met z'n vrouw aan de Dorpsweg ging wonen, verhuisden de werkzaamheden mee, die zich daar steeds verder uitbreidden. Naast verkoop en reparatie van (brom)fietsen kwam er ook een taxibedrijf bij en een tankstation. Zelfs spijkers werden verkocht, en gasflessen. Later kwamen twee zoons van Willem in het bedrijf en namen zij dit in 1969 van vader over. Maar tot op hoge leeftijd is Willem er actief gebleven. Kees weet nog goed dat opa tot op z'n 86e taxi heeft gereden. Nu richt het bedrijf zich alleen nog op het fietsenwerk – dus verkoop, onderhoud en reparatie – en de verkoop van gasflessen en petroleum. De andere werkzaamheden zijn in de loop der jaren afgestoten.

Oudste tak

De eerste winkel van Akershoek aan de Dorpsweg werd in het toenmalige woonhuis gerealiseerd. Na aanvankelijke uitbreiding, zowel in de breedte, in de diepte als in de hoogte, werd de woning in 1995 afgebroken en verrees op dezelfde plek de huidige twee verdiepingen tellende showroom. Die werd later nog uitgebreid toen een aangrenzend winkelpand bij de winkel werd getrokken. Hier werden fietsbenodigdheden en fietskleding verkocht. Dat pand is inmiddels afgestoten en staat weer geheel op zichzelf. Vijf jaar geleden nam Akershoek Derk's Fietsen te Sommelsdijk over, gevolgd door overname van een bedrijfspand op bedrijventerrein Oostplaat te Middelharnis, waar de Sommelsdijkse vestiging van Akershoek naartoe verhuisde. De derde generatie Akershoek, gevormd door drie neven, waar Kees er één van is, splitste vorig jaar het bedrijf. Daarbij zette Kees de oudste tak voort: de winkel in Ouddorp, die dit jaar dus het negentigjarig bestaan bereikt.

Toeristisch gebied

"In onze winkel merk je duidelijk dat je hier middenin een toeristisch gebied zit", vertelt Kees. "Het zijn overwegend stads- en toerfietsen die hier verhandeld worden. De sportieve markt bedienen we ook wel, zelfs met topmerken als Pinarello racefietsen en Haibike sportfietsen, maar driekwart van onze verkoop betreft toch elektrische fietsen. Daarnaast hebben we een uitgebreide fietsenverhuur en een flink assortiment gebruikte tweewielers."

Aftersale

"Wat nieuwe fietsen betreft, leveren we uitsluitend die merken waarvan niet alleen de fiets van goede kwaliteit is, maar waar ook de aftersale in orde is, zodat we wanneer nodig na verkoop van een fiets díe service kunnen verlenen die je moet kúnnen geven. Daarom verkopen wij wat gewone fietsen betreft alleen de merken Koga, Batavus, Sparta en Trek. En ook kinderfietsen hebben we in het assortiment. Weliswaar zit daar zit nauwelijks verdienste op, maar toch wil je dat klanten ook hiervoor bij je terecht kunnen."

Winkel van het jaar

Met een team van drie vaste medewerkers is Akershoek Fietsen zo al decennialang een begrip in de omgeving, niet alleen van Ouddorp, maar op het hele eiland. Want op basis van klantenbeoordelingen is Akershoek Fietsen te Ouddorp bij de Tweewielerwinkel van het Jaar verkiezing 2017 met een gemiddeld cijfer van 8,8 uitgeroepen tot Tweewielerwinkel van het jaar binnen de gemeente Goeree-Overflakkee!

Positieve belangstelling voor Koos Moerenhout Classic

Deelnemers voor de start in Steenbergen, links Aad van den Hoek. ©KoopsFoto

GOEREE-OVERFLAKKEE - Volgens de weersvoorspelling kon er hier en daar een regenbui vallen. Dit heeft er toe geleid dat zaterdag 13 mei minder dag inschrijvingen waren voor de zevende Koos Moerenhout Classic dan voorgaande jaren. De voorinschrijvingen waren echter hoger. Dit betekent dat er in totaal bijna 2000 mensen van start zijn gegaan vanaf de markt in Steenbergen voor een van de vier afstanden van de zevende KMC. De organisatie van de Koos Moerenhout Classic is uiterst tevreden over het vlotte verloop van een mooie dag. De populairste afstand was dit jaar de 130 km over Goeree-Overflakkee, de Philipsdam/Oesterdam en Brabantse Wal. Deze afstand werd ook door Koos Moerenhout zelf gereden, samen met Nederlands Kampioen bij de dames, Anouska Koster en een keur aan oud-profrenners, zoals Aad van den Hoek. Anouska was onder de indruk van de belangstelling die de KMC geniet. "Zoveel mogelijk mensen laten genieten van fietsen, dus gezond bezig zijn, in een mooie omgeving, dat is wat de KMC nastreeft," benadrukte Koos Moerenhout. "Als organisatie zijn we uiterst tevreden met het resultaat. Zeker omdat de weersvoorspellingen aanvankelijk niet bijster goed waren. Ik vind het ieder jaar weer geweldig om te zien dat zo veel mensen een plezierige dag beleven aan de KMC."

Workshop Natuurfotografie

Op dit moment bloeien er veel wilde planten en orchideeën. Een goed moment om je te leren hoe je mooie natuurfoto's maakt. Zaterdag 3 juni is er een workshop natuurfotografie van Jan Baks. Deelnemers gaan fotograferen in de heemtuin en in de duinen en het strand. Aan de orde komt het gebruik van een groot of klein diafragma. Hoe werkt een macrolens en hoe werkt een telelens? Wat is de witbalans? De cursisten leren om een mooie foto te maken van bloemen en planten met een mooie vage achtergrond. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op: www.janbaks.nl.

Prijsuitreiking bij Van der Bok Schoenen

OUDDORP - Bij Van den Bok Schoenen zijn de promodagen van de Beauty & Wellness sandaal goed verlopen. Van der Bok: "De promodagen zijn succesvol verlopen, we hebben veel klanten laten ervaren wat lekker lopen is en voorzien van advies. Klanten konden kennismaken met Xsensible, een Nederlandse merk dat revolutionaire beauty & wellness schoenen maakt, die zijn gebaseerd op de traditionele houten Japanse balansslipper. Dankzij het blokje onder de zool komt het lichaam vanzelf in haar natuurlijke balans. Onlangs ontving de prijswinnaar van de promodagen een paar gratis stretch walkers."

Vrijdag in de krant

Marina Markus gaat naar Uganda

Dorp in Beeld: Nieuwe-Tonge