info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

21 november 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 21 november 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Duinlandschap in woonzorgcomplex

OUDDORP - Op een gesloten afdeling in zorgcentrum De Vliedberg stonden regelmatig bewoners bij de deur omdat ze naar buiten willen, terwijl dat niet kan zonder begeleiding. Om aan die gevoelens een creatieve oplossing te geven, de belemmering om te vormen tot beleving van een sfeervolle omgeving, is de deur functioneel onderdeel gemaakt van een metersgroot duinlandschap. In vijf dagen schilderde kunstenaar Paul Louis Kalishoek de Ouddorps duinen, inclusief vuurtoren. De medewerkers zijn blij met het resultaat en de deur is gevoelsmatig geen belemmering meer.

Werkzaamheden brug

STELLENDAM - In verband met werkzaamheden door Rijkswaterstaat aan de ophaalbrug in de Deltahaven is deze afsloten van woensdag 22 november 2017 22.00 uur tot donderdag 23 november 2017 05.00 uur. Omleidingsroutes staan ter plaatse aangegeven. Fietsers worden door verkeersregelaars over de brug begeleid.

Stadsoverleg

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Donderdag 30 november om 19.30 uur is er weer een Stadsoverleg in het Trefpunt. Bezoekers worden bijgepraat over de het nieuwbouwproject Havenstadt. Er is voorlichting over het leefbaarheidsplan en bewoners kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden voor het dorp. Alle bewoners zijn welkom.

Renovatie rioolgemaal

ACHTHUIZEN - Waterschap Hollandse Delta start met de renovatie van het rioolgemaal in de Bloemstraat in Achthuizen. Het rioolgemaal in Achthuizen verzamelt het rioolwater van Achthuizen en omgeving en pompt dit door naar de rioolwaterzuivering in Oude-Tonge. Hier wordt het vervuilde rioolwater schoongemaakt en geloosd op het Volkerak.

2 / 26

Agenda

Woensdag 22 november

DEN BOMMEL - Breicafé in Bommelstee, Schaapsweg 35. Inloop is van 19.00 tot 22.00 uur. Meer info: Carla Gebraad 611397.
OUDE-TONGE – Jeugdmiddag voor alle kinderen van de groepen 1 t/m 8 in Inforcentrum aan de Bernhardstraat 17, van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten 4,- euro. Aanmelden voor 27 november bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3 of tel.: 0187-642697.
OUDDORP – Sjoelcompetitie 55+ vanaf 14.00 uur in Dorpstienden.
SOMMELSDIJK – Sint in De Zwaluw. Kinderen gaan leuke dingen doen. Aanvang 14.00 uur. Entree 2,- euro.

Donderdag 23 november

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg. Aanvang 1945 uur. Ds. P. den Ouden over 'U dan die gelooft is Hij dierbaar'. Info: Kati Mulder, tel. 0187-482443 ('s avonds).
DIRKSLAND – Bijeenkomst Longpunt. Aanvang 14.00 uur in Onder de Wiek, Ring 57. Meer info via haringvliet@longpunt.longfonds.nl

Vrijdag 24 november

MELISSANT – Mijndershal. Flakkeesfrisfeest. Aanvang 21.30 uur. Leeftijd 12 tot 17 jaar. Voor kaartjes: https://dutch-festival-bv.bookingapp.nl/flakkees-fris-feest-part-2 Zie sociale media: @flakkeesfrisfeest
OOLTGENSPLAAT – Familiefair met kramen en modeshow, van 16.00 tot 18.00 in 't Centrum, Weesmolgenstraat 12.

Zaterdag 25 november

DIRKSLAND – Winterfair Hervormde Kerk. In de Ring van 11.00 tot 19.00 uur.
OUDDORP – Winterfair in het centrum van Ouddorp, tussen 10.00 en 16.00 uur.
OUDDORP – Wintermarkt in Gereformeerde Kerk aan Dorpstienden 15, van 9.00 tot 16.00 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Kerstmarkt in het Trefpunt.
OOLTGENSPLAAT – Sinterklaasintocht om 14.00 uur in de haven. Meer info: info@oranjeverenigingooltgensplaat.nl of 06-55832254.
HERKINGEN – Gehaktballenactie bij het Scharrelloodsje. Bestellingen: 0620112015 of 0621714850.
MELISSANT – Herfstmarkt in Ontmoetingskerk aan de Nieuweweg 11 van 10.00 tot 15.00 uur.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
STELLENDAM – Sinterklaasintochtg vanaf 13.00 uur in de oude haven.
MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk aan de Ring. Ein Deutsches Requiem, J. Brahms, m.m.v. kamerorkest en soli voor bas en sopraan. Aanvang 20.00 uur. www.fiori-musicali.nl
NIEUWE-TONGE – Verkoop gebakken vis, van 9.30 tot 12.30 uur. Duivenwaardsedijk 7.

Maandag 27 november

ACHTHUIZEN – Sjoelmiddag in het Buurthuis, Kloosterstraat 10. Aanvang 13.30 uur. Organisatie: Stichting ZIJN.

Dinsdag 28 november

DIRKSLAND - Koffieochtend 't Reginahof. Alle ruimte voor ontmoeting van 10.00 tot 12.00 uur. De ontmoetingsruimte is te vinden aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.
STELLENDAM – Muskathlon Roadshow vanaf 19.00 uur. Plaats: pand WebNL, Deltageul 101. Info en opgave: www.muskathlon2018/roadshow
DEN BOMMEL - Breicafé in Bommelstee, Schaapsweg 35. Inloop is van 19.00 tot 22.00 uur. Meer info: Carla Gebraad 611397.
OUDE-TONGE – Open middag voor ouderen en alleenstaanden. Verenigingsgebouw Aktivita aan de Kerkring. Vanaf 14.00 uur. Vervoer bellen vanaf 13.45 uur naar Aktivia 642550.

"Kunnen we de Omloop een keer andersom lopen?"

Medewerkers van het Sophia Kinderziekenhuis zijn blij verrast met het bedrag dat lopers bij elkaar hebben gelopen.

MIDDELHARNIS - De Omloop heeft dit jaar bijna veertigduizend euro ingezameld voor het goede doel. Tijdens de slotavond afgelopen donderdag werd de cheque overhandigd aan medewerkers van het Sophia Kinderziekenhuis.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Tijdens de bijeenkomst wordt er volop teruggeblikt naar het wandelevenement. In totaal hebben er ongeveer 1.200 lopers meegedaan aan het evenement. Dat is een behoorlijke groei, die is mede te danken aan de nieuwe Goereeloop, de tocht van 20 kilometer van Middelharnis naar Goedereede. Daaraan namen 350 lopers deel. "Een mooi aantal," zegt voorzitter Willem Jan Kom. "Wat mij betreft organiseren we die tocht volgend jaar weer. Misschien gaan we er dan een lichtjestocht van maken, waarbij deelnemers allemaal versierd zijn met verlichting. Dan starten we wat later op de avond en wordt het extra bijzonder." Maar hij houdt nog een slag om de arm: "Ik moet het eerst nog met het bestuur bespreken."

Improviseren

Tijdens de Omloop in augustus was er met name 's nachts veel regen en wind. Dat zorgde ervoor dat er een aantal lopers last kreeg van onderkoelingsverschijnselen. Op het strand raakte een loper onwel, die moest met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Uiteindelijk viel het gelukkig mee, de loper mocht de volgende dag weer naar huis. Kom: "Ongeveer zeventig procent van de deelnemers is geoefend en goed voorbereid. De andere dertig procent schrijft zich op het laatste moment in. Dat zijn de mensen die het meest kans hebben om in de problemen te komen." Het bestuur moet ieder jaar improviseren. "Een week voor de Omloop werd de dorpsraad in Den Bommel opgeheven, terwijl die activiteiten zouden organiseren voor de lopers. Dan moet je zelf even opschalen."

De heer Warnars van de Koninklijke Wandelbond Nederland vertelt dat wandelen in de lift zit. Steeds meer mensen zien de voordelen voor de gezondheid en daarom zijn er steeds meer zorgverzekeraars die het stimuleren om te wandelen. In de provincie Zuid-Holland zijn er ongeveer 100 wandeltochten per jaar, dat zijn er dus gemiddeld twee per week. De bestuurder legt uit dat tochten met veel entertainment onderweg populair zijn. "Daar komen in sommige gevallen duizenden mensen op af." De ruim 300 deelnemers aan de 110 kilometer op Goeree-Overflakkee vindt hij een mooi aantal voor een lange afstandstocht. "Er zijn niet veel van dit soort hele lange tochten, dus de Omloop heeft zeker toegevoegde waarde."

Fles Goereese port

Maureen van Leeuwen zet zich in voor eilandmarketing en wil Goeree-Overflakkee nog beter op de kaart zetten. "We ondersteunen de Omloop, omdat dit evenement past bij wat het eiland is. Samen met de organisatie kijken we wat nodig is. We hebben bijvoorbeeld ondersteuning geboden voor de communicatie om meer lopers van buiten het eiland te trekken. Ons doel is om het eiland meer bekendheid te geven en de mensen op het eiland trots te maken op wat we hier hebben." Kees Tanis stapt tijdens de bijeenkomst spontaan naar voren met een fles port. De inwoner van Goedereede wil de mensen van de Omloop bedanken voor de Goereeloop. "Als Goeree hebben we er van genoten."

Dit jaar is er zeventien duizend euro meer opgehaald dan vorig jaar. Dat is te danken aan de nieuwe mogelijkheden voor lopers om op een eenvoudige manier geld in te zamelen via e-mail en social media. Voorzitter Willem Jan Kom: "Mijn dochter deed mee met de Kinderomloop, ze had een actiepagina aangemaakt om geld in te zamelen. Toen we dat via WhatsApp doorstuurde naar vrienden en kennissen had ze in no-time iets van tweehonderd euro ingezameld. Zo makkelijk gaat het dus."

Jongere generatie

De individuele loper die het meeste geld heeft ingezameld is Abraham Maliepaard uit Stad aan 't Haringvliet. Ondanks perikelen met zijn gezondheid begon aan zijn 25ste Omloop, helaas moest hij bij Ooltgensplaat opgeven. Hij vertelt dat hij in de loop van de jaren ruim 250.000 euro heeft ingezameld voor de goede doelen van de Omloop. "Ik hoop dat de jongere generatie het overneemt." In de praktijk zijn er ook kinderen die langs de deuren gaan om geld in te zamelen. Noah Hokke uit Den Bommel haalde het meeste geld op van alle leerlingen: ruim vijfhonderd euro. De groep-zesser ontvangt een ambassadeursspeldje van het Sophia Kinderziekenhuis, oorkonde, vvv-bon en mag met haar hele klas gaan bowlen in De Staver.

In de zaal wordt er hardop nagedacht over de toekomst van de Omloop. "Kunnen we de tocht niet een keer andersom lopen?" vraagt iemand. De voorzitter geeft aan dat dit lastig is qua organisatie. "Maar we gaan het meenemen, ik vind het wel een leuk idee voor de dertigste editie."

Volgend jaar is de Omloop op 24 en 25 augustus, dat is de 29ste editie van het wandelevenement. Zie voor meer informatie www.dewandeltocht.nl.

Wandschildering in woongroep: Van belemmering naar beleving

De fraaie belevingswand in woongroep 107. Schilder Paul Louis Kalishoek en verzorgenden Anja Werry, Gerdien Tanis en EVV (Eerst Verantwoordelijk Verzorgende) Cornelia Mastenbroek. (midden). Foto: Wim van Vossen

OUDDORP - "Wij werken hier allen met passie en liefde voor onze bewoners. Een eigen regie, respect en kwaliteit in de laatste levensfase. Dat is wat wij onze bewoners willen bieden en in aanpak hopen uit te stralen". zegt Eerst Verantwoordelijk Verzorgende Cornelia Mastenbroek over haar team van 8 verzorgenden in woongroep 107 in (CuraMare) Woonzorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp. Dit past in het kader van het project 'Waardigheid en trots' waar men invulling geeft aan het onderwerp 'Vrijheid en eigen regie'.

Door Jaap Ruizeveld

"Vanuit die insteek werd nagedacht over mogelijkheden om de toegangsdeur die tot voor kort binnen de woongroep als gesloten, als een belemmering werd ervaren, via een metamorfose om te vormen in een beleving. Jacco Vos (projectmedewerker) en ons team van woongroep 107 opperden het idee om die toegangsdeur deze nieuwe functie te kunnen geven. Paul Louis Kalishoek van atelier Fantastic Visions uit Melissant, plaatsgenoot van Jacco, werd met het idee benaderd en er was direct een klik".

Duingebied Vuurtoren

Het moest een afbeelding, een presentatie zijn van het landschap op de Kop van Goeree, centraal gericht op Ouddorp. Voor kunstenaar Kalishoek een kolfje naar zijn hand. Geboren bij het duinlandschap in Rockanje en al jaren eilandbewoner op Goeree-Overflakkee werd het een gezicht op het duingebied bij de Ouddorpse vuurtoren. Met inzoomend scherpe zich onderscheidende details. Dieren en vogels. In vijf dagen veranderde Paul Louis de kale wand tot een aansprekend beeldbepalend kunstwerk. Voor een bezoeker is de toegangsdeur in dit schilderproject - in eerste instantie - nauwelijks te ontdekken. "Dan is de missie dus geslaagd", reageerde de vriendelijke kunstenaar.

Andere keuze

Over belangstelling tijdens zijn werkzaamheden had hij, samen met de trouwe hond Thor, niet te klagen. Bewoners van de woongroep kwamen regelmatig een kijkje nemen. Voor bezoekers was het een verrassende ontwikkeling. En dan te weten dat de eerste suggestie vanuit het verzorgende team uitging van een heel ander onderwerp: Een hek in het landschap met dieren. Maar met het voorstel van de kunstenaar, het dynamische, levendig duinlandschap bij de vuurtoren, was iedereen snel overtuigd.

Werk in uitvoering

Paul Louis maakte tijdens zijn projectwerk in feite onderdeel uit van de woongroep. Dat gaf een extra band, een contact met en in de woongroep. Omdat de verf nog moest droegen op het moment van mijn bezoek hing er nog even het briefje "Werk in uitvoering" maar dat is snel daarna verwijderd om het laatste stukje van 'de belemmering' in een definitieve beleving te veranderen. "Wij als team zijn blij met het resultaat", zegt Cornelia Mastenbroek. "Trots ook dat het project uitgevoerd kon worden, als een verbeterpunt in de zorg zonder dwang. Met dank natuurlijk aan Paul Louis Kalishoek maar ook aan locatiemanager Waardigheid en trots, Piet Metske, en Jacco de Vos (projectmedewerker) voor zijn support bij de voorbereiding. In woongroep 107 worden 8 bewoners verzorgd. Vijf dames en drie heren, waaronder één echtpaar. In leeftijden vanaf 80 jaar".

Fantastic Visions

Paul Louis Kalishoek heeft in de afgelopen jaren een groot aantal spraakmakende projecten in binnen- en buitenland gerealiseerd. Waaronder opdrachten van de gemeente Rotterdam, huisdecoraties in het Archeon, op cruiseschepen, bij de entree Paleis van Justitie Utrecht, Grandhotel Krasnapolsky, exposities in Italië en in eigen land o.a. in het BrantsKennis- en cultuurmuseum in Tilburg. Ook is hij betrokken bij het inrichten van zalen met kleuradviezen en het scheppen van sfeer en harmonie. Bijvoorbeeld levensgrote Paaseilandbeelden. Zijn atelier is aan de Molendijk/Bouwdijk in Melissant. Info: www.fantasticvisions.nl.

Ondernemend onderwijs op CSG Prins Maurits

MIDDELHARNIS – Vorige week was het weer de Global Entrepreneurship Week. Een week die wereldwijd in het teken staat van ondernemerschap, in verband waarmee dan talloze evenementen worden gehouden om ondernemende mensen aan elkaar te verbinden. Maar ook om jongeren te prikkelen tot innovatie en ondernemerschap. Ook CSG Prins Maurits te Middelharnis geeft hier invulling aan en in dat kader werd vorige week woensdag een netwerkbijeenkomst gehouden met onder andere eilandelijke ondernemers en leerlingen. Voor hen hield clinical professor Thomas Blekman (foto) een lezing over het thema 'Effectuation'. Lees een uitgebreid artikel in onze (abonnee-)editie van a.s. vrijdag 24 november. (Foto: Hans Villerius)

Kampvuuravonden Buutengeweun en Zus&zo

DIRKSLAND - Vrijdag 1 december is het weer zover: De laatste Buutengeweune kampvuuravond van 2017 voor de mannen.

Spreker is Johan van Ooijen die een korte studie zal houden. Het onderwerp is 'Verbonden zijn met Christus'. Men hoopt op deze avonden ook 'verbonden te zijn met elkaar' aldus het organiserende Buutengeweun. Naast de ontmoeting met elkaar is er het kampvuur met een hapje en een drankje. Vanaf 20.00 uur zijn de mannen welkom aan de Philipshoofjesweg 79 Dirksland.

Zus&zo

Op vrijdag 24 november organiseert Zus&zo een kampvuuravond speciaal voor vrouwen. Dit is een gezellige avond om elkaar te ontmoeten. "Lekker vuurtje, bakkie koffie en een hapje en drankje. Op de kampvuuravond is er een spreekster die iets zal delen uit Gods Woord en uit haar leven", aldu de organisatie. Ook deze avond wordt gehouden aan de Philiphoofjesweg 79 Dirksland, aanvang 20.00 uur. De avonden zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Meer info en opgave zie: www.buutengeweun.nl

Geslaagde oliebollenverkoop Woord en Daad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 11 november hebben veel kinderen en verschillende ouders(vrijwilligers) zich ingezet voor de jaarlijkse oliebollenverkoop ten behoeve van Woord en Daad.

Het resultaat mag er zijn: Verdeeld over het hele eiland zijn weer zo'n 12.500 (2500 zakken) oliebollen verkocht. Kinderen, zeer bedankt voor jullie enthousiaste hulp. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de chauffeurs die jullie hebben begeleid en degenen die het vervoer hebben verzorgd van de inpakplaats naar de gemeentelijke distributiepunten.
Ook zij die hiervoor gratis een vervoermiddel ter beschikking hebben gesteld, is men zeer erkentelijk. "Dank ook aan de jongelui van de Hervormde Jeugdvereniging in Middelharnis en andere vrijwilligers die zelfs een deel(tje) van hun nachtrust hebben opgeofferd om te helpen bij het inpakken. Gezien de beperkte tijd waarin dit moest plaatsvinden is dit een extra compliment waard. Daarnaast danken wij iedereen die oliebollen hebben gekocht en daarmee ook het doel waarvoor de opbrengst is bestemd: "Cashew, de noot aan de man", hebben gesteund. De netto-opbrengst is ongeveer € 4.300,-. Een prachtig resultaat!", aldus de organisatie.
Met deze opbrengst zullen projecten die onder het jaarthema vallen worden gesteund.

Pepernotenmarkt

MIDDELHARNIS - Op initiatief van Stichting Hart van Goeree Overflakkee zal komende zaterdag 25 november een Pepernotenmarkt worden georganiseerd. Dit is eerste keer dat deze markt met veel kraampjes wordt georganiseerd onder aan D'n Diek in Middelharnis.

Daarnaast is er van alles te beleven voor kinderen. Zo is er een draaimolen, bungee jump en kunnen de ze terecht in het Pietenhuis (in het Diekhuus) waar van alles te beleven is. Behalve op de markt kunt u natuurlijk ook terecht bij meer dan 120 winkels van City Center Goeree Overflakkee, waar de ondernemers mooie cadeaus en verrassingen voor de feestdagen hebben.
Ondertussen heeft u een grote kans dat u de "Zwarte Piet Nar" met zijn accordeon tegen komt, die mooie verhalen weet te vertellen of natuurlijk Sinterklaas en zijn Pieten die deze middag op D'n Diek en op deze markt ook een rondje doen.

Chocoladeletter speurtocht

Op de kramen en in de etalages van de winkel zijn er deze dag "chocoladeletters" verstopt. Bij de kraam van Hart van Goeree Overflakkee zijn formulieren verkrijgbaar waarop je deze letters kan invullen. Als je het formulier voor 5 uur op deze kraam weer in levert maak je kans op diverse lekkere prijzen waaronder 4 kilo pepernoten!
Kortom dankzij de samenwerking tussen Hart van Goeree Overflakkee, organisatiebureau Koolen & Koolen, City Center Goeree Overflakkee en Ladies Circle Goeree Overflakkee valt er deze dag weer van alles te beleven in Middelharnis.

Uitslag postduivententoonstelling PV De Luchtbode

HERKINGEN - Afgelopen vrijdag en zaterdag is er weer de jaarlijkse postduivententoonstelling gehouden in het clubgebouw van P.V.de Luchtbode te Herkingen.

Er waren op beide avonden veel bezoekers uit Herkingen en duivenmelkers van de andere duivenverenigingen uit de regio. Ook was er weer een bonnenverkoop die vooraf op toppigeons stonden en in de zaal kon men nog bieden op deze bonnen die gezamenlijk een mooi bedrag opbrachten.

De kampioenen van de tentoonstelling zijn geworden:
In de Vliegklasse: Oude Doffers P.C. van Alphen; Oude Duivinnen M. v.d. Ochtend; Jonge Doffers P. van Moort (Schoonste vliegduif); Jonge Duivinnen: P.van Moort.

In de showklasse: Oude Doffers: D. Alberts (schoonste showduif); Oude Duivinnen P. Voogd; Jonge Doffers D. Alberts; Jonge Duivinnen P.Voogd.
De uitslag van de grote verloting is no: 1364, 1839, 1023, 1168, 1544, 1290, 1574,1447 en 1343.
Prijzen kunnen afgehaald worden bij C.Logmans (669762)

Voorlichting over gezondheid bij De Boei

OUDDORP - Voor de vierde dinsdag van de maandag, 28 november, hebben de gastvrouwen en de coördinatoren van de Boei Arda Joppe uitgenodigd om voorlichting te geven over gezondheid.

Deze middag begint om 13.30 uur op de vaste locatie van De Boei: de Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp.
De Boei een inloophuis waar u iedere 2de en 4de dinsdag van de maand meer dan welkom bent, even weg van de chemo en de bestralingen, de gesprekken met artsen en oncologie verpleegkundigen. Praten met anderen of juist alleen maar genieten van het kopje koffie of thee, luisteren en helemaal niets te hoeven zeggen. De wetenschap dat er op deze plek begrip voor u is en voor de situatie waarin u zich bevindt. Is de afstand of het vervoer er naar toe een probleem voor u, dan kunt u gebruik maken van de chauffeursdienst, bellen naar 06 22111572.
Geïnteresseerden zijn welkom vanaf 10.00 uur. De koffie en thee staan dan klaar. Wie wil blijven om de lezing bij te woning wordt aangeraden om zelf een lunch mee te brengen.

Arda Joppe begeleid (als voedingsdeskundige) mensen naar een gezonde leefstijl op basis van gewone, natuurlijke voeding. Zij is aangesloten bij het BGN, dus vergoeding via ziektekostenverzekering is mogelijk.

Inschrijving Waterpoortloop geopend

OOLTGENSPLAAT - Op 9 en 10 maart 2018 is de derde editie van de Waterpoortloop. Een wandeltocht rond het Volkerak-Krammer van 20, 40, 80 of 110 kilometer. Op vrijdag 9 maart start de route van 110 km. om 22.00 uur en de 80 km. om 23.00 uur. De inschrijving voor deze afstanden is geopend op: www.waterpoortloop.nl. De 40 km. start 10 maart om 9.00 uur en de 20 km. om 10.00 uur. Start en eindpunt is MFC 't Centrum aan de Weesmolenstraat te Ooltgensplaat. Ook start er een 40 km. in Brabant op Fort Sabina om 9.00 uur. Hier wordt de inschrijving verzorgd door Stichting Suikerstad Sportief uit Dinteloord. De Flakkeese 40 km. en de Brabantse 40 km. lopen tegen elkaar in en worden met het Waterpoortpontje het Volkerak overgezet. Inschrijven voor de 40 en 20 km kan bij de start (zowel in Dinteloord als Ooltgensplaat).

Zaterdag Ouddorpse Winterfair

OUDDORP - Op zaterdag 25 november a.s. zal voor de zesde keer een Winterfair worden gehouden in het gezellige winkelcentrum van Ouddorp. Een sfeervolle themamarkt met ongeveer 40 kramen.

Vorig jaar beviel het Sinterklaas en Piet heel goed om een groot gedeelte van de Winterfair-dag in het centrum aanwezig te zijn. Om 10.00 uur zullen zij deze feestelijk openen en daarna zullen zij de eerste kinderen helpen met hun gevulde schoen te vinden in het Ouddorpse Raad- en Polderhuis. Tot en met 24 november kunnen kinderen hier (tijdens de openingstijden van de bibliotheek) al hun "schoen zetten". Tot 12 uur kunnen de kinderen hun gevulde schoen op komen halen.

Het belooft een leuke dag te worden met o.a. activiteiten voor de kinderen zoals springkussens, bobsleebaan en een ijsbaan.
Het culturele programma van de dag wordt verzorgd door Shantykoor "Op volle kracht" en de pietenband van Brassband Concordia.
En natuurlijk komen de Ouddorpse ondernemers naar buiten met hun speciale aanbiedingen voor de komende feestmaand. De diverse horecagelegenheden verzorgen graag de inwendige mens met erwtensoep, glühwein, warme chocolademelk en ander lekkers.

SGP-afdeling Goeree-Overflakkee met jongeren in top kandidatenlijst

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ook de kandidatenlijst van de gemeentelijke afdeling van de SGP op Goeree-Overflakkee is deze week nu bekend gemaakt. Dit met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018. De lijst omvat 47 kandidaten vanuit de dorpskernen op het eiland, in leeftijd variërend van 19 tot 67 jaar. Kees van Dam, huidig SGP-fractieleider in de gemeenteraad, was al eerder gekozen om als lijsttrekker te functioneren.

Door Jaap Ruizeveld

Na Kees van Dam volgen er op de lijst vijf nu reeds zittende raadsleden: 2. Peter Grinwis (Ouddorp), 3. Hendrik Herweijer (Dirksland), 4.Rien van der Boom (Sommelsdijk), 5. Corné Grinwis (Ouddorp) en 6.Pieter Breederveld (Goedereede). "Met deze formatie blijft binnen de fractie kennis op alle dossiers geborgd", schetst de SGP. "Daarnaast is er ruimte geboden aan jongeren om politiek actief te worden", stelt Kasper Nipius, voorzitter van de gemeentelijke afdeling. Het verkiezingsprogramma is eind van deze maand afgerond en wordt dan aan lijsttrekker Van Dam overhandigd.

Jongeren

In de top 15 van de kandidatenlijst staan drie jongsten. Op 7. Simon van der Tang (23 jaar) en op 12.Sander Nipius (21 jaar) beiden uit Ooltgensplaat. Terwijl de jongste kandidaat Erwin Guijt uit Nieuwe-Tonge (19 jaar) op plaats 13 prijkt. Twee huidige raadsleden Gert Slootweg (Middelharnis) en Martin Wilstra (Nieuwe-Tonge) ontbreken op de lijst, terwijl Adrie van Gurp (Ooltgensplaat) plaats 27 inneemt. Gert Slootweg heeft - ondanks verzoeken tot heroverweging - besloten zijn politieke functie in de volksvertegenwoordiging in 2018 te beëindigen. Hij was liefst 12 jaar wethouder in de voormalige gemeente Middelharnis en 11 jaar SGP-raadslid respectievelijk in Middelharnis en Goeree-Overflakkee. Daan Markwat (huidig wethouder) bezet vooralsnog plaats 14.

Eerste vijftien

De top 15 van de SGP-lijst: 1. Kees van Dam, 2. Peter Grinwis, 3. Hendrik Herweijer jr, 4. Rien van der Boom, 5. Corné Grinwis en 6. Pieter Breederveld. Vervolgens 7. Simon van der Tang (Ooltgensplaat), 8. Peter Kieviet (Sommelsdijk), 9. Peter Klink (Stellendam), 10. Ad Anker (Dirksland), 11. Adriaan Kasteleijn (Ouddorp), 12. Sander Nipius (Ooltgensplaat), 13.Erwin Guijt (Nieuwe Tonge), 14. Daan Markwat (Dirksland) en 15. John de Geus (Sommelsdijk).

CU-kandidatenlijst voor verkiezingen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de algemene ledenvergadering van de ChristenUnie is recent de kandidatenlijst definitief vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Ook kwam er een fiattering voor het programma. Zoals eerder gemeld is Gerrit de Jong aangewezen als lijsttrekker. De campagne zal gevoerd worden met als thema: Waardevol. Samen voor een mooier eiland. De eerste drie vrouwelijke kandidaten zijn op de plaatsen 3 en 5 en 9 gepositioneerd.

Door Jaap Ruizeveld

De Jong is trots dat hij aanvoerder mag zijn van een lijst die vernieuwing en verjonging vertegenwoordigt. Kandidaten op de CU-lijst zijn: 1. Gerrit de Jong (Sommelsdijk), 2. Bert Tuk (Ouddorp), 3. Mariëlle van den Berg (Dirksland), 4.Conny Pipping (Oude-Tonge), 5. Corine van Drongelen (Ooltgensplaat), 6. Joop Kievit (Dirksland), 7. Harry Scheermeijer (Ooltgensplaat), 8. Stan van Heemst (Nieuwe-Tonge), 9. Anna-Fleur Punt (Middelharnis), 10. Jan Meinster (Den Bommel),11. Eric-Jan Troost en 12. Elma Tanis-Keyzer. De lijst telt 34 kandidaten.

PvdA presenteert kandidatenlijst

GOEREE-OVERFLAKKEE – Tijdens de algemene ledenvergadering hebben de PvdA-leden afgelopen woensdag de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 vastgesteld. De lijst telt 22 kandidaten. Er is een gelijke verdeling tussen vrouwen en mannen. Al eerder was Jaap Willem Eijkenduijn (huidig PvdA-fractieleider in de volksvertegenwoordiging Goeree-Overflakkee) als lijsttrekker aangewezen.

Door Jaap Ruizeveld

De kop van de lijst ziet er als volgt uit: 1. Jaap Willem Eijkenduijn, 2. Petra 't Hoen (Oude-Tonge), 3. Cees Grinwis (Stellendam) en 4. Peter Keuker (Dirksland). Deze vier kandidaten hebben nu al zitting in de raad. 5. Janneke Padmos (Ouddorp), 6. Frans Daalmeijer (Ooltgensplaat), 7. Hannie Vermeulen (Middelharnis),8. Jorn van Rij (Ouddorp), 9. Hannie Stuurman (Middelharnis),10.Jan Trompper (Sommelsdijk), 11. Rietje Koole (Middelharnis), 12. Frank Boerboom (Ooltgensplaat) en 13.Dorien Kickert (Ouddorp). Als lijstduwers zijn bekende namen geplaatst zoals 21. Bert Kleingeld (Sommelsdijk) en 22. Greet de Kooning-Hommes (Goedereede).

Ingestuurd: Waterstof is een groene leugen

Tijdens de raadsvergadering van 12 oktober jongstleden is er gesproken over het gebruik van waterstof als brandstof voor de vervoerssector en als brandstof voor verwarming. Om waterstof te maken heb je erg veel energie nodig. Bij de productie van waterstof gaat 75% van deze benodigde energie verloren, het rendement is dus erg laag. Ook de materialen die je bij verbranding nodig hebt zijn erg duur je moet dan al gauw denken aan keramische materialen. Bedenk dat de verbrandingstemperatuur van waterstof 2100 graden Celsius is. De smelttemperatuur van aluminium (gebruikt bij productie van motorblokken en pannen) is 660 graden Celsius.
Nu de benodigde energie, ik neem als voorbeeld het nog te bouwen tankstation Greenpoint. Voor het elektrolyse proces is per etmaal net zoveel elektriciteit nodig als het jaarlijks verbruik van vijf gezinnen.

Wanneer je dit milieuvriendelijk wilt doen heb je ongeveer 11 hectare aan zonnepanelen nodig. Ook de brandstoftank die je nodig hebt is van zwaar kaliber,deze weegt 400 kg voor een personenauto,laat staan het reservoir voor een bus of vrachtwagen. Het gas wordt hier opgeslagen onder een druk van 200 atmosfeer. Voor het vervoer van industrieel verkregen waterstof is een heel streng protocol ontwikkeld. Niet door de bebouwde kom, tunnels mogen niet worden gebruikt, enzovoort. Voor het gebruik van motorbrandstof heeft de wegenverkeerswet een uitzondering gemaakt, het is gewoon toegestaan. Bedenk eens dat er brand in een tunnel ontstaat ,je krijgt dan taferelen zoals, met de destijds met waterstof gevulde zeppelin de Hindenburg.

Nu het gebruik van waterstof gemengd met aardgas. Hier is een proef mee gedaan op Ameland. Een mengsel van 30% waterstof en 70% aardgas. Hiervoor zijn compleet nieuwe verbrandingstoestellen ontworpen en geïnstalleerd. Hoe bedoel je, een kleine aanpassing van de verbrandingstoestellen. Het mengen van beide gassen vraagt weer heel dure apparatuur. De te gebruiken materialen zijn van hoogstaande kwaliteit. Waterstof heeft een nare gewoonte en dat is dat het in atomaire toestand graag tussen de moleculen van staal gaat zitten,hierdoor ontstaan blaasjes in het materiaal. Over het resultaat is weinig bekend gemaakt.

Moraal,van dit verhaal. Loop niet blind achter de verkondigers van deze groene leugen aan. Maak eens een kostenbaten-analyse en grijp niet te gemakkelijk naar een beest wat we subsidie noemen.

Jan Mastenbroek, Sommelsdijk
maste371@planet.nl

Arianda Phaff wordt directeur Webego bv

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bij Webego bv, de zelfstandige onderneming die vanuit de achtergrond van de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) en Participatiewet (PW) activiteiten ontplooit, staat een directiewisseling voor de deur. Huidig directeur Henk van Oostenbrugge zal worden opgevolgd door mevrouw Arianda Phaff.

Door Jaap Ruizeveld

Een en ander heeft te maken met de nieuwe organisatiestructuur en nieuwe directie die sinds oktober van dit jaar bij de gemeente Goeree-Overflakkee in werking is getreden.
De directie wordt gevormd door Wim van Esch (algemeen directeur), Peter Kalkman en mevrouw Arianda Phaff. Zij is in haar functie als directeur verantwoordelijk en aanspreekpunt voor onder meer de teams Werk & Inkomen en Passend Werk. De functie van directeur Webego ligt in het verlengde hiervan. Het directeurschap is overigens pas formeel nadat het is behandeld in de aandeelhoudersvergadering en mevrouw Phaff is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als directeur Webego.

Passende plaats

Bij Webego zijn meer dan 270 mensen werkzaam om getraind te worden voor een passende plaats op de arbeidsmarkt of die een passende arbeidsplaats binnen Webego hebben. De onderneming is 100% eigendom van de gemeente Goeree-Overflakkee en is aangesloten bij de koepelorganisatie Cedris. (landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie). Webego richt zich op de ontwikkeling van arbeidsvaardigheden van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zoals mensen met een Wsw-indicatie, een Wajong-uitkering of een WW-uitkering. Ook personen die door een ziekte hun oorspronkelijke werk niet meer kunnen uitvoeren. Zij kunnen bij Webego een re-integratietraject Poortwachter volgen.

Doelstelling

Nog iets concreter gesteld: De doelstelling is om mensen door te laten stromen naar reguliere arbeid of als dat niet mogelijk is mensen een beschutte werkplaats te bieden. Daarbij staan zowel de individuele capaciteiten van de medewerkers als de belangen van commerciële klanten centraal. Om dit te realiseren zijn er (zo meldt de eigen site) bij Webego teams binnen en buiten actief. Binnen wordt ervaring opgedaan met werkzaamheden als inpakwerk, techniek, reparatie, schoonmaak en administratie. Dit werk is afgestemd op een reguliere omgeving. Hierbij onderscheidt Webego zich, omdat de arbeidsvaardigheden worden ontwikkeld in een gevarieerde werkomgeving. Bij het buitenwerk wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn om de arbeidsvaardigheden van de medewerker te ontwikkelen als opstap naar een reguliere baan buiten de onderneming.

Sintbingo met snert

OOLTGENSPLAAT - Op dinsdag 5 december is er voor de 55-plussers van Ooltgensplaat een gezamenlijke maaltijd en een Sintbingo. Om 12.30 uur wordt de erwtensoep geserveerd en de bingo begint ongeveer om 14.00 uur. U bent welkom in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Kosten 1 boekje € 4,00, 2 boekjes € 7,00 en de maaltijd kost € 7,50. U kunt zich opgeven voor 2 december a.s. bij Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Flakkeese tulpen in New York

GOEREE-OVERFLAKKEE - De reisbloggers Hannah en Nick – geboren en getogen op Goeree-Overflakkee – reizen de wereld over voor hun reisblog Salt in our Hair. In samenwerking met EilandMarketing Goeree-Overflakkee en de VVV maakten zij een blog, vlog en sfeerfilm over het eiland waar ze zijn opgegroeid. Onder de titel 'Goeree-Overflakkee The Beauty of Home' ging vorige week het eerste filmpje viral. In slechts een week tijd werden met de filmpjes, blogs en posts meer dan 394.000 mensen bereikt.

Ook plaatsten veel mensen – veelal inwoners en vaste bezoekers – van Goeree-Overflakkee leuke en positieve reacties op social media na het zien van de filmpjes en/of het lezen van de blog! Maar Hannah en Nick ontvingen ook veel positieve reacties van hun fans en volgers van over de hele wereld. "De reacties van onze volgers waren boven verwachting positief. Er werd veel naar de locaties gevraagd en kregen reacties als 'Wauw, er is dus meer dan Amsterdam!'. Daarnaast maakten en posten de twee al wel eens eerder mooie foto's van het eiland. Eén van hun foto's, gemaakt van het tulpenveld van Vido Fleur in Den Bommel is zelfs door het bedrijf GoPro uitgekozen voor één van hun campagnes. De foto is op dit moment te bewonderen op grote billboards in New York. "Het is erg leuk om te zien dat juist 'mijn' tulpenveld te bewonderen is aan de andere kant van de wereld", zegt Pieter Dogterom van Vido Fleur enthousiast.

De blog is online te bekijken via saltinourhair.com klik op 'Netherlands'. De sfeerfilm en vlog zijn te zien op het YouTube-kanaal van Salt in our Hair: 'The beauty of HOME' en 'Island Roadtrip'.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 29 november (en niet op 22 november) a.s is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.00 - 22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief twee kopjes koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Neem voor informatie contact op met Carla Gebraad 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Winterfair

Op zaterdag 25 november organiseert de Hervormde Gemeente een Winterfair. Van erwtensoep en glühwein tot tierelantijnenkraam met winterdecoraties en een rommelmarkt. Voor de kinderen zal er een ijsbaan zijn. Ook kunnen bezoekers deze dag op de foto. Van harte welkom aan De Ring in Dirksland van 11.00 tot en met 19.00 uur.

GOEDEREEDE

Goeree Creatief

Op 23 november is er weer de maandelijkse creatieve avond in partycentrum Oostdam te Goedereede. Een ieder is weer van harte welkom met eigen handwerk tussen 19.00 uur en 22.00 uur. De workshop van deze avond is cupcakes versieren. Deze avond wordt er ook Sinterklaas gevierd met elkaar. Bel voor meer informatie naar: 06-31000604.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Brandwondencollecte

In de week van 9 tot 15 oktober heeft weer de landelijke collecte voor de Brandwondenstichting plaatsgevonden. Ook op Goeree-Overflakkee zijn er weer vele collectanten langs de deur gegaan om geld in te zamelen, zodat er nieuwe behandelmethodes ontwikkeld kunnen worden. In Ouddorp werd 2100,52 euro opgehaald. Op zaterdag 14 oktober mocht men weer bij de Jumbo binnen collecteren en toen werd er 372,85 euro gegeven. In Sommelsdijk bracht de collecte 2070,40 euro op. De brandweer ging langs de deuren in de Westplaat en haalde daar 290,18 euro op. Mooie resultaten. Helaas kon er niet alle gemeentes gecollecteerd worden bij gebrek aan coördinatoren. De organisatie hoopt dat daar volgend jaar wel mensen voor gevonden worden.

HERKINGEN

Gehaktballenactie

Zaterdagmorgen 25 november worden er bij het Scharrelloodsje in Herkingen overheerlijke gehaktballen verkocht. Het is ook mogelijk om de gehaktballen/worsten ingevroren mee te nemen. Bestellingen kunnen worden doorgegeven aan Netty 06-20112015 of Aagje 06-21714850. De actie draagt bij tot de instandhouding van onze Hervormde kerk. Ook het Scharrelloodsje is deze ochtend open.

MELISSANT

Herfstmarkt

Op zaterdag 25 november a.s. wordt in de Ontmoetingskerk in Melissant een gezellige herfstmarkt gehouden, met verkoop van kaarten, crea-artikelen, boeken, goede spullen bij de Euromarkt. Daarnaast is er een verloting (waarvoor nog loten verkrijgbaar zijn) met prachtige prijzen zoals elektrische apparaten, levensmiddelen- en badpakketten enz. Veel leuke prijzen zijn te winnen bij het enveloppen trekken. De inwendige mens wordt niet vergeten, want er worden kruudplaetjes, oliebollen, soep, broodjes, patat, frikandellen en gebakken vis verkocht, en natuurlijk koffie met iets lekkers erbij; ook is er een kleine rommelmarkt. Dus voor elk wat wils, op 25 november in de Ontmoetingskerk aan de Nieuweweg 11 in Melissant. De herfstmarkt wordt gehouden van 10.00 tot 15.00 uur en rond 14.30 uur zal dan de trekking van de verloting plaatsvinden.

Winterverkoping

Vrijdag 1 december is er een winterverkoping, georganiseerd door de activiteitencommissie van de HHK te Melissant. De verkoping wordt gehouden rondom De Poort aan de Voorstraat van 15.30 uur tot 20.00 uur. Hier kunnen bezoekers terecht voor lekkere gebakken vis, oliebollen, hamrollades, erwtensoep, boerenkaas, banketstaven, stollen, diepvriesappeltaarten maar ook voor enveloptrekken, mandenraden of speelgoed, FM parfum/schoonmaakspullen, zakken fruit en de vrouwenvereniging is ook aanwezig met diverse spullen en kerstkaarten. Binnen kunt u een lekkere kom erwtensoep eten of een lekkere kop koffie of chocolade melk met een olie bol /stukje banketstaaf kopen.

MIDDELHARNIS

Bonisa-avond

Op 12 januari is er in Middelharnis een Bonisa-zendingsavond gepland met een Chinese spreker. Hij zal vertellen over zijn leven en werk. Er wordt eerst een Chinees buffet gehouden en daarna vertelt hij zijn verhaal. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen houdt men de avond in de aula van de Prins Maurits, of in de Hoeksteen. Kosten buffet: volw € 15,-, kind 4-12 € 7,50 en middelbare scholieren € 10,- I.v.m. de bestelling bij het restaurant graag opgeven voor 5 januari bij middelharnis@bonisa.nl of telefonisch 0187 487450 of 061078811. Voor inlichtingen kan men daar ook terecht. Wilt u niet komen eten maar wel komen luisteren? Welkom! Maar laat u het dan ook even weten.

Cursus Geestelijke Vorming

Op donderdagavond 23 november om 19.45 uur in de Rehoboth-kerk is er weer een avond in het kader van de Cursus Geestelijke Vorming. De lezing zal worden verzorgd door Ds. P. den Ouden uit Katwijk aan Zee. Het onderwerp dat hij zal inleiden is: 'U dan die gelooft is Hij dierbaar'.

NIEUWE-TONGE

Gebakken vis

Op zaterdag 25 november wordt, zoals elk jaar, weer verse vis gebakken. Vanaf 9.30 tot 12.30 uur kan men voor gebakken schol en schar terecht bij de schuur van de familie van Kempen aan de Duivenwaardseweg 7 in Nieuwe Tonge. Gebakken vis kost € 1,- per stuk, 6 voor € 5,- en ongebakken vis kost € 0,50 per stuk.

OOLTGENSPLAAT

Sinterklaasintocht

Zaterdag 25 november komt Sinterklaas om ongeveer 14.00 uur aan de in haven. De pietenband van muziekvereniging burg. W.M. van der Harst zal de aankomst muzikaal ondersteunen. Na ontvangst en een rondrit door Ooltgensplaat zal men de Sint en zijn pieten zo rond 15.00 uur ontvangen in MFC 't Centrum voor een gezellige middag met de kinderen. Alle kinderen van Ooltgensplaat zijn van harte welkom. Om 16.00 uur neemt Sinterklaas afscheid. Voor meer informatie stuur een mailtje naar info@oranjeverenigingooltgensplaat.nl of neem contact op met 06-55832254.

OUDDORP

Sjoelcompetitie 55+

Woensdag 22 november organiseren de vrijwilligers van de 55+ club in Ouddorp een sjoelcompetitie. Belangstellenden zijn vanaf 14.00 uur van harte welkom in de Dorpstienden om uw krachten te meten met de andere bezoekers. Er zijn leuke prijsjes te winnen. De kosten bedragen € 2,- inclusief een kopje koffie. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of stichting ZIJN 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Woensdag 29 november is er een gezellige Sinterklaasmiddag bij de club.

Wintermarkt Gereformeerde Kerk

Als u op 25 november de Ouddorpse Winterfair bezoekt loopt u dan ook eens bij de Gereformeerde Kerk naar binnen aan de Dorpstienden 15. Daar wordt van 09.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse wintermarkt gehouden. "We verkopen mooie kerstdecoraties, antiek en curiosa, glaswerk, boeken, kerstkaarten, tweedehands kleding etc. etc. Op bepaalde tijden wordt het orgel bespeeld. Wij serveren gratis koffie met koek", aldus de organisatie.

Sinterklaasmiddag 55+

Woensdag 29 november organiseert de 55+ club een Sinterklaasmiddag. Adri Bijl, voormalig wijkagent komt vertellen over lief en leed tijdens zijn vroegere werk. Verhalen met een lach en een traan. In de pauze kan er gesnoept worden van Sinterklaaslekkernijen en worden de meegebrachte cadeautjes uitgedeeld en uitgepakt. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. De entree bedraagt € 3,50 en een cadeautje van € 3,00. De cadeautjes worden verdeeld onder de bezoekers, dus maak er iets leuks van. Graag van tevoren aanmelden i.v.m. de aankoop van het snoepgoed. Dit kan bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319. Woensdag 6 december is er een wijnproeverij bij de club. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam of Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Opbrengst rommelmarkt

De rommelmarkt die door Van der Linde Rommelmarkten werd georganiseerd tijdens de winterfair van Zorgcentrum De Vliedberg heeft het mooie bedrag van € 481,75 opgebracht. De organisatie bedankt iedereen die spullen gebracht of gekocht heeft.

OUDE-TONGE

Jeugdmiddag

Op woensdag 22 november is er een Sinterklaasmiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De kinderen zijn welkom van 13.30 - 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen 0187-642514 of Koop en Matty Klos 0187-643622.

Sinterklaasmiddag 55+

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert voor alle 55- plussers van Oude- Tonge op woensdag 29 november een gezellige Sinterklaasmiddag. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. De kosten zijn € 4,00 per persoon i.v.m. Sint Surprise Bingo aanmelden voor 27 november bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam en adres in de bus gooien. Tel.nummer Nel Vervloed 642697.

Open middag

Op dinsdag 28 november wordt een open middag voor ouderen en alleenstaanden gehouden in verenigingsgebouw Aktivia, Kerkring. Bezoekers worden ontvangen met een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Wanneer u niet zelf kunt komen, dan belt u rond 13.45 uur naar Aktivia (642550). U wordt dan thuis opgehaald en later ook weer thuisgebracht. Tijdens zo'n gezellige middag zijn er bezoekers die spelletjes doen. Er kunnen ook boeken over vroeger gelezen worden. Vanaf 14.00 uur is men welkom, om 16.00 uur wordt er weer opgeruimd.

SOMMELSDIJK

Kids Care

Na een overweldigend succes afgelopen februari dit jaar is het team Kids Care, alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de tweede editie van onze tweedehands kinderkleding beurs. Deze HIPPE beurs vindt plaats op vrijdag 2 februari 2018 in het Prieel van de Staver. Ook dit keer zal minimaal de helft van de opbrengst worden gedoneerd aan de kinderafdeling van het 'van Weel Bethesda' ziekenhuis in Dirksland. De andere helft (of 40% wanneer u de kleding retour wilt) is voor de aanbieder van de kleding. Naast de aangeboden kleding/speelgoed zal er weer een verloting plaatsvinden met mooie prijzen, zijn er diverse ondernemers met nieuwe kleding tegen een scherpe prijs en is er een kinderhoekje met leuke activiteiten en gekwalificeerde opvang. Heeft u nog kinderkleding/speelgoed dat prima een tweede ronde mee kan, bewaar het dan en meldt u nu al aan op ons mailadres: kidscarekledingbeurs@gmail.com.

Sint in De Zwaluw

Woensdagmiddag 22 november komt de Sint en zijn Pieten naar Wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk. Deze middag gaan de kinderen tal van leuke dingen doen, maar er moet thuis ook geknutseld worden, want er is een kijkdooswedstrijd. Maak er wat moois van en neem de doos mee. Verder zijn er veel andere activiteiten. De middag begint om 14.00 en is om 15.30 weer afgelopen. Entree is € 2,- inclusief alles. Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt door Kraamcentrum DAT.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Kerstmarkt

Zaterdag 25 november om 14.00 uur is het Trefpunt in Stad al in kerstsferen. Op de jaarlijkse kerstmarkt is van alles te verzamelen voor 'onder de boom'. Bezoekers worden ontvangen met heerlijke glühwein of warme chocolademelk. Er is lekkere winterkleding en accessoires en leuke hebbedingetjes voor elk interieur. Puur geluk, A3enne, M&Y fashion en hoveniersbedrijf Kik staan met kramen vol moois. Natuurlijk wordt ook de inwendige mens niet vergeten, even bijkomen van al het snuffelen en shoppen? Dat kan onder het genot van een oliebol en andere lekkernijen.

STELLENDAM

Surprisemiddag 55+

De activiteiten commissie van de stichting ZIJN afd. Stellendam organiseert op donderdag 30 november een gezellige sinterklaasmiddag. De aanvang is: 14.30 uur en de zaal is open van 14.15 uur. De locatie is: Het Haagse Huus in Stellendam. De entree is € 2,-. Hiervoor krijgen bezoekers een lekkere kop chocolademelk en wat lekkers erbij. Voor deze middag vraagt de organisatie aan bezoekers om een klein cadeautje (niet duurder dan € 4,-) te kopen en mee te brengen. U kunt dat natuurlijk leuk verpakken; het pakje wordt d.m.v. een lootje verloot. Het nummer van het lootje zit in een leuk verhaal verstopt. De volgende activiteit is op donderdag 7 december, dan wordt een bezoek aan Intratuin in Numansdorp gebracht. Het vertrek met auto's is rond 13.00 uur. Wie er bereid is om te rijden kan zich aanmelden via mevr. M.v. Oostenbrugge; tel: 491653, of bij: Mevr. E.S. Spahr vd Hoek; tel: 602411. Ook voor de suprisemiddag kan men zich daar opgeven.

NLGO zoekt vrijwilligers voor Natuurwerkdag

OUDDORP - Mensen die zin hebben om lekker in de natuur aan de slag te gaan kunnen zaterdag 25 november hun hart ophalen. Dan is de Natuurwerkdag van de Natuur en Landschaps Vereniging Goeree-Overflakkee (NLGO). De activiteiten zijn in Ouddorp, in het natuurgebied De Enden aan de Oosterweg, eigendom van Natuurmonumenten. Dit is een nieuw natuurgebied wat tussen de buitenduinen en de Middelduinen ligt. Voorheen werden hier aardappelen en uien verbouwd. De bedoeling is zaterdag de opslag van de els te verwijderen. Er is veel werk te verrichten, iedereen die iets voor het behoud van de natuur­elementen wil doen of eens lekker buiten bezig wil zijn is welkom. Handgereedschap is aanwezig. De Natuurwerkdag start om 8.30 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur. De Enden zijn te bereiken via de provinciale weg rich­ting Ouddorp, afslag "Stranden", dan de Oosterweg uitrijden tot het grote parkeerterrein bij het strand. Kijk voor meer informatie op www.nlgo.nl, of neem contact op met Kees van t Zelfde 485566 of Cees Appel 681105.

.

KiKakanjer Ruben

STELLENDAM - Woensdagmiddag 15 november ging Kees Witte, de KiKa-ambassadeur op de koffie bij Petra Moyses in Stellendam. De reden was dat haar zoon, de 10-jarige Ruben een superleuke actie heeft bedacht en uitgevoerd voor KiKa. Ruben heeft namelijk op een stukje grond van zijn vader sierkalebassen gezaaid. Nadat deze groot genoeg waren heeft hij ze verkocht voor KiKa. Hij heeft er veel werk aan gehad tijdens het groeiproces. Op sommige dagen zat hij met zijn klompen vast in de modder. Vanwege de modder heeft ze de kalebassen een voor een met een spons schoongemaakt voordat ze in de verkoop gingen. Hij vond het zo leuk om deze voor Kika te verkopen dat hij zelfs met de kruiwagen langs de deuren ging om ze te verkopen. Ook heeft hij de directrice van zijn school zover gekregen om kalebassen te kopen. Hij was zo enthousiast dat ze geen nee tegen hem kon zeggen. KiKa Kees vindt het helemaal top wat Ruben heeft gedaan en bedankt hem namens KiKa.

Tonnie van Peperstraten
Greenpoint Holland-Zeeland: uniek project

Tonnie van Peperstraten.

Greenpoint Group is één van de partners van Energy Island. Een unieke organisatie die is ontstaan op initiatief van Tonnie van Peperstraten. Op de beurs zal vooral het binnenkort te ontwikkelen Greenpoint tankstation centraal staan.

Tonnie van Peperstraten is agrariër en makelaar in agrarische bedrijven en grond. Daarnaast is hij de initiator van Greenpoint Holland-Zeeland. Dit Greenpoint zal worden gebouwd naast de afslag Oude-Tonge van de N59. Het project heeft een lange tijd van voorbereiding gehad, maar, volgens Van Peperstraten, zal het tankstation in mei van het volgend jaar worden geopend. De bouw start op 6 januari.

Het wordt een duurzaam tankstation waar niet alleen alle fossiele brandstoffen (behalve LPG) verkocht zullen worden. Het bijzondere van Greenpoint Holland-Zeeland is dat er naast deze reguliere brandstoffen ook twee vormen van aardgas worden aangeboden: CNG (een gasvormige brandstof) en een variant die vloeibaar is gemaakt (LNG). Verder zijn er op het te bouwen station twee oplaadpunten voor hybride en elektrische auto's. Op het station zal door elektrolyse waterstof als brandstof voor personenauto's, bussen, tractoren en vrachtwagens worden gemaakt. Ook zal waterstof gebruikt worden voor de opslag van zonne-energie en windenergie in waterstof.

Van vervoersbedrijf Connexxion heeft Tonnie van Peperstraten al de toezegging dat er een aantal bussen op de waterstof, die bij Greenpoint getankt worden, gaan rijden. Hij verwacht dat ook transportbedrijven vrachtwagens op waterstof zullen laten rijden. De exploitatie van het tankstation is in handen van Greenpoint Fuels. Dit is een samenwerkingsverband waarin Van Kessel Olie uit het Brabantse Milheeze en Van Peperstraten op fiftyfifty-basis zijn betrokken. Op de beurs zullen vooral de innovatieve producten van de Greenpoint Group worden getoond aan de belangstellenden. Daarnaast zullen tankpassen worden verkocht voor zowel bedrijven als particulieren waarmee men op zoveel mogelijk tankstations terecht kan.

In de komende tijd zullen nog meer facetten van het Greenpoint ten uitvoer worden gebracht. Er zal een restaurant met vergaderruimte en een shop worden gerealiseerd. Het bijzondere hiervan is dat alle elektrische apparatuur op zonne-energie draait. Het Greenpoint in Oude-Tonge staat in nauw contact met het akkerbouwbedrijf van Tonnie van Peperstraten. Zo wordt het water dat opgevangen wordt bij de nabijgelegen boerderij ook gebruikt voor het Greenpoint, auto's en tractoren kunnen met dat water gewassen worden. Bij het landbouwbedrijf wordt ook energie opgewekt en deze energie die overblijft wordt eveneens gebruikt bij het Greenpoint.

De planvorming voor het Greenpoint Concept heeft lang geduurd, maar Van Peperstraten verwacht dat men volgend jaar aan de realisatie van de verschillende projecten kan beginnen. In de stand van Greenpoint zullen de bezoekers over alle facetten van Greenpoint Concept worden voorgelicht.

Zie ook www.greenpointgroup.nl of www.vanpeperstraten.nl

Nuon wil klimaatslimmer leven mogelijk maken

Het Nuon Solar Team.

Een van de deelnemers van Energy Island (8 en 9 december in De Staver) is energieproducent Nuon, een onderdeel van het Zweedse Vattenfall.

Gijsbert J. Siertsema, directeur communicatie van Nuon, legt uit waarom duurzaamheid een belangrijk thema is voor het bedrijf en hoe dat concreet tot uiting komt. Ook vertelt hij waarom Nuon deelneemt aan Energy Island en wat het publiek kan verwachten tijdens dit evenement.

Is duurzaamheid een belangrijk thema voor Nuon? Waarom?

Duurzame energieproductie.

"Het produceren van energie heeft impact op het milieu en de omgeving waarin we leven. Het is dan ook onze verantwoordelijkheid om de negatieve gevolgen hiervan zo veel mogelijk te beperken. Voor Nuon, als onderdeel van Vattenfall, is duurzame energievoorziening uitgangspunt van onze bedrijfsvoering: het gezamenlijk mogelijk maken van een klimaatslimmer leven. Onze doelstelling is om binnen één generatie klimaatneutraal te zijn. Daarbij is het belangrijk om de balans te vinden tussen betrouwbaarheid van levering, betaalbaarheid van energie en een zo duurzaam mogelijke energieproductie."

Hoe komt dat concreet tot uiting?

"Dit doen we door af te stappen van fossiele bronnen en over te stappen op CO2-vrije energiebronnen waar mogelijk. Daarnaast maken we slim gebruik van restwarmte en innoveren we met verschillende opslagmogelijkheden voor wind- en zonne-energie."

Waarom participeren jullie in Energy Island?

"Wij helpen de gemeente Goeree-Overflakkee graag met het bereiken van haar ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Zo werken wij zelf aan het invullen van een energielandschap in de Pallandtpolder. Wij realiseren daar zes windturbines, een zonnepark en maken de opslag van duurzame energie in batterijen mogelijk. De omgeving kan mee profiteren van deze projecten, want een deel van de opbrengst staan we af om andere duurzame energieprojecten in dezelfde omgeving te kunnen realiseren."

Wat kunnen we tijdens dit evenement van uw organisatie verwachten?

"Wij zijn aanwezig op de beurs en presenteren daar onze producten voor duurzame energie. Ook geven wij workshops met als thema 'hoe ontwikkel je een energielandschap?' en 'hoe komt stroom van de windmolen uit uw stopcontact?'"

Klassieke bruiloft

MELISSANT - Veel Flakkeescher dan de bruiloft van Sjaak Treur en Marline van Harberden wordt het niet. Dit stralende stel trouwde in de Toren van Goedereede, de daggasten werden ontvangen bij de versierde molen in het stadje. Marline is de dochter van de bakker in Melissant, de bakkerij was een van de locaties voor de fotoreportage. Als trouwauto koos het bruidspaar voor een prachtige eend, vrolijk versierd met bloemen. Het feestelijke gebak was natuurlijk gemaakt in de bakkerij van de Melissantse familie. (Fotoreportage: Arjo van der Graaff)

Vis van de maand: Hollandse garnaal

Orange garnalen zijn wat groter dan gewone Hollandse garnalen.

"Als ik zeg Hollandse garnalen weet iedereen op het eiland waar ik het over heb," zegt Arjanne van Visspecialist Hameeteman. "In België worden ze ook wel de grijze garnaal genoemd. Het zijn kleine doorschijnende garnalen, die in de Noordzee worden gevangen. Na de vangst worden ze direct aan boord gekookt in zeewater. Ze kleuren dan roze-grijs. Tegenwoordig zitten bij de vangst van de Hollandse garnalen ook wat grotere Orange garnalen, die ook wel ringspriet garnaal wordt genoemd. Deze garnaal is ontzettend lekker, onze klanten zijn er erg enthousiast over. Deze maand mijn favoriete gerecht met Hollandse garnalen: we gaan aan de slag om garnalentruffels te maken.

Recept: Garnalentruffels

Ingrediënten

Bemanning van de OD3 aan het werk. Foto: Nederlands Visbureau.

100 gram Hollandse garnalen
150 gram roomkaas
1 eetlepel fijngesneden bieslook
50 gram fijngehakte pistachenootjes

Bereiding

1. Meng de garnalen met de roomkaas en de helft van de bieslook.
2. Breng het mengsel op smaak met zout & peper.
3. Vorm het garnalenmengsel tot balletjes.
4. Wentel de balletjes rondom door de pistachenootjes en het restje bieslook.
5. Laat de garnalen truffels op een schaal opstijven in de koelkast.

Eet smakelijk!

Najaarsconcert Oratoriumkoor Arte Vocale

Arte Vocale geeft zaterdag een concert in Dirksland.

DIRKSLAND - Zaterdag 25 november geeft Arte Vocale een concert in de Hervormde Kerk in Dirksland, aanvang 20.15 uur. Er worden werken uitgevoerd van Peteris Vasks (Dona Nobis Pacem), Arvo Pärt (The Deer's Cry) en Antonín Dvorák (Mis in D majeur).

Naast Oratoriumkoor Arte Vocale verlenen de volgende kleinkoor solisten hun medewerking: sopranen Elisabeth van Leeuwen en Alida Blokland, alten Uzonka Sólyom en Elise Houtman, tenoren Dirk van Wingerden en Jaap Bron en bassen Klaas Fraanje en Janko Fraanje. Paul Kieviet bespeelt het orgel, de uitvoering staat onder leiding van dirigent Hans Houtman.

Oratoriumkoor Arte Vocale

Oratoriumkoor Arte Vocale (voorheen Zuid-West-Nederland) is opgericht op 27 december 2001 en gevestigd te Middelharnis. Het koor heeft 43 leden. In haar 14-jarig bestaan heeft het koor, met haar dirigent, al meerdere grote klassieke werken op haar naam geschreven, zoals de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, het Requiem van Mozart en het Requiem van Verdi. Arte Vocale zingt klassieke muziek, met de nadruk op grotere koorwerken uit het oratorium repertoire. Er wordt naar gestreefd jaarlijks drie concerten te geven, waaronder elk tweede jaar een uitvoering van een van de grote klassieke koorwerken. Eenmaal in de twee jaar wordt een koor/concertreis naar het buitenland georganiseerd. Onder andere in 2012 Rome en in 2014 Budapest.

Repetities

De repetities worden eenmaal per week gehouden op woensdagavond van 19.45 uur tot 22.00 uur in verenigingsgebouw De Hoeksteen, Ring 15 te Middelharnis. Iedereen is van harte welkom deze repetities vrijblijvend bij te wonen om kennis te maken met het koor. Neemt u daarvoor graag van te voren contact op via 06-21913954.

Lid worden

Aspirant-leden kunnen in principe twee weken vrijblijvend de repetities bijwonen. Aan de hand van hun stem krijgen zij door de dirigent in samenspraak met de voorzitter een vaste plaats in het koor toegewezen. Indien voor een betreffende partij een ledenstop is afgekondigd kan men op een wachtlijst worden geplaatst. Op dit moment is er bij alle stemsoorten plaats.

Dirigent

Vanaf januari 2017 is Hans Houtman de vaste dirigent van Oratoriumkoor Arte Vocale. Tevens is Hans is als dirigent verbonden aan het Hervormd Kerkkoor Hoornaar en Hervormd Kerkkoor Dubbeldam (Dordrecht). Hans Houtman (1976) studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome. In 2002 studeerde hij cum laude af bij Ben van Oosten. In 2007 deed hij mee aan het Internationaal Orgelconcours "Orgel ohne Grenzen" in 3 Europese landen (Luxemburg, Frankrijk en Duitsland), wat hem de 3e prijs opleverde.

Programma

Peteris Vasks schreef zijn eerste compositie schreef hij toen hij 8 jaar oud was. Vasks zette 'Dona nobis pacem' (geef ons vrede) op muziek in 1996. De tekst bestaat alleen uit deze drie woorden, deze drie woorden waren genoeg om weer te geven wat Vasks wilde zeggen. Antonín Leopold Dvorák werd in 1841 geboren in Tsjechie, in een klein dorpje valkbij Praag. Zijn vader was slager-herbergier en als oudste zoon was Antonin voorbestemd om zijn vader op te volgen. Maar de vioollessen die hij van de dorpsonderwijzer kreeg, bevielen zo goed, dat hij 1857 als muziekstudent naar Praag trekt. Hij groeit uit tot een bekende componist. Arvo Pärt (1935) is een Estse componist. Hij is een van de belangrijkste hedendaagse componisten van sacrale muziek. In 2003 ontving hij de Contemporary Music Award. In 2008 ontving hij de Deense Léonie Sonning-prijs.

Kader: Kaarten

Kaarten in de voorverkoop € 10,00 (scholieren € 7,50) zijn verkrijgbaar via de website en telefonisch via telefoonnummer 0187- 485424. Aan de kerk voorafgaand aan het concert € 12,50.

Kamerkoor Fiori Musicali zingt Brahms en Bennett

MIDDELHARNIS - Kamerkoor Fiori Musicali o.l.v. Sietse van Wijgerden bereidt zich voor op een spraakmakende uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms op 25 november in de Hervormde Kerk aan de Ring, Middelharnis. Dit geweldige werk wordt door koren meestal uitgevoerd met pianobegeleiding, maar Fiori Musicali koos, voor het eerst op Goeree-Overflakkee, voor de versie met kamerorkest. Strijkers, blazers en niet te vergeten pauken. Fiori Musicali zingt ook nog twee werken van R.R. Bennett, met alleen cellobegeleiding. De geëxposeerde kunstwerken van Foke Stribos, geïnspireerd op het thema Hooglied van de Troost, zorgen voor een extra dimensie.

Vorig jaar heeft Fiori Musicali Ein Deutsches Requiem in deze setting al succesvol uitgevoerd in de grote kerk van Woudrichem, en nu wordt de gelegenheid met beide handen aangegrepen om het thuispubliek in vervoering te brengen. Solisten zijn sopraan Jacqueline Meijer en bariton Berend Eijkhout, die Noël Casteleyn wegens ziekte vervangt. Ook het Berlage Kamerorkest verleent medewerking aan het concert.

Groots en meeslepend

Johannes Brahms (1833-1897) is een van de grote romantische componisten. Na de dood van zijn moeder in 1866 componeerde hij Ein Deutsches Requiem, een zevendelig oratorium over lijden en troost. Hij maakte daarbij gebruik van Lutherse Bijbelteksten. Brahms had het stuk achteraf liever het "Requiem van de Mens" willen noemen. Het stuk beweent niet de doden, maar troost de achterblijvers. Het openingsdeel heeft als tekst: Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen getroost worden. In deel 5 zingt de sopraan samen met het koor een wiegende melodie, Ik wil u troosten, zoals iemand zijn moeder troost. Het zesde deel is het meest heftige. De dood wordt uitgedaagd: Dood, waar is uw prikkel? Graf, waar is uw overwinning? , de muziek raast naar een magistraal hoogtepunt. Het zevende deel, het slotdeel, is berustend, en vlijt zich als twee warme armen om de luisteraar.

Veelzijdige componist

Naast Brahms zingt Fiori Musicali ook nog een eigentijds werk van de Britse componist Richard Rodney Bennett (1936-2012). Hij componeerde in alle denkbare hedendaagse muziekstijlen. Bijvoorbeeld filmmuziek voor de kaskraker Four Weddings and a Funeral. Met het geld dat o.a. dit werk hem opleverde kon hij zich naar eigen zeggen permitteren "de muziek te schrijven die ik wil schrijven". De compositie "A farewell to arms" voor koor en cello behoort vast en zeker tot deze laatste categorie. Bennett koos twee 17de eeuwse gedichten. Het eerste handelt over wapenen die worden omgesmeed tot vredelievende objecten. Een helm wordt een bijenkorf, in het heft van een zwaard wordt een spinnenweb gebouwd. In het tweede gedicht kijkt een oude man terug op zijn heldhaftige jeugd, en vertelt hij zijn jongens over plicht, geloof en liefde.

Niet te missen

Koor, solisten, orkest en kunstwerken. Het zorgt voor een bijzondere combinatie en een uniek concert. Fiori Musicali nodigt iedereen van harte uit om dit concert bij te wonen. De kerk biedt ruimte aan veel publiek. Reserveren is niet nodig, maar kan eventueel via 06-25055891. Het concert is op zaterdag 25 november 2017 in de Hervormde Kerk, Ring 15, Middelharnis. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Kaartverkoop aan de kerk voorafgaand aan het concert. De toegangsprijs is € 17,50 inclusief koffie in de pauze. Kinderen tot 12 jaar gratis!

Kader maken met uitkniprand: Korting voor lezers van Eilanden-Nieuws
Tegen inlevering van deze bon ontvangt u
€ 2,50 korting op de toegangsprijs.

Thijs van Leer en Wybe Kooijmans in concert Met Hart en Ziel

Wybe Kooijmans

DIRKSLAND - Op zaterdag 2 december is het concert Met Hart en Ziel in de Hervormde Kerk te Dirksland. De opbrengst komt ten goede aan de woongroepen voor demente bejaarden in de zorgcentra van Curamare.

De bekende dwarsfluitist Thijs van Leer speelt tijdens het concert, met begeleiding van Wybe Kooijmans op de vleugel, werken uit zijn brede repertoire. Daarnaast zal Wybe Kooijmans het Kunckel orgel bespelen. Thijs van Leer is bekend geworden in 1973 met de LP Introspection wat hij maakte met Rogier van Otterloo en Letty de Jong en waarmee Nederland kennismaakte met de licht klassieke Muziek. Na Introspection volgde nog vele andere LP's en CD's in diverse muziekstijlen.

Wybe Kooijmans is hoofdorganist van de Grote Kerk te Naarden en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Witte-orgel (1862). Hij studeerde orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Bernard Bartelink en volgde enige malen de masterclass voor interpretatie en improvisatie bij Jean Guillou. Wybe Kooijmans geeft regelmatig orgelconcerten in binnen- en buitenland en is een vaste begeleider van Thijs van Leer.

Thijs van Leer

Joline Sperling zal op haar pedaalharp als soliste optreden. Naast de instrumentale werken is er samenzang en wordt er door dominee J. de Jong een meditatie uitgesproken. De kaarten voor deze avond kosten € 12,50 en zijn verkrijgbaar bij Boek- en Muziekhandel van der Boom en bij de ingang van de kerk. De kerk is open om 19.00 uur, het concert begint om 19.30 uur.

Anton Weenink 25 jaar kerkorganist in Dirksland

Anton Weenink heeft zojuist de zilveren insigne in ontvangst genomen.

DIRKSLAND – Tijdens een gemeenteavond van de Hervormde gemeente (PKN) te Dirksland, afgelopen woensdagavond, werd de Dirkslandse organist Anton Weenink gehuldigd omdat hij 25 jaar als organist aan deze kerkelijke gemeente verbonden is. Uit handen van kerkrentmeester Johan van der Welle kreeg hij de zilveren insigne van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN met bijbehorende oorkonde uitgereikt.

Door Hans Villerius

Tijdens een korte toespraak merkte Van der Welle op dat Anton Weenink (geb. 1969) uit een muzikaal gezin komt en dat hij twaalf jaar jong was toen hij in zijn woonplaats Barendrecht op de muziekschool orgelles kreeg. Hij volgde lessen bij de Delftse organist Bas de Vroome en werd al op jonge leeftijd organist van de Gereformeerde Kerk in Barendrecht. Nadat hij naar Goeree-Overflakkee verhuisde werd hij in 1992 organist in de Nederlandse Hervormde Kerk te Dirksland, waar hij sinds het vertrek van de toenmalige organist Krijn Kieviet, drie jaar geleden, eerste organist is. "In totaal hebben wij vijf organisten, maar het College van Kerkrentmeesters houdt er geen voorkeur op na", zei Van der Welle. "Allemaal hebben ze hun eigen stijl en dat is maar goed ook." Hij bedankte de jubilerende organist voor zijn inzet al die jaren. Een inzet die hij omschreef als "vol overgave heb je 25 jaar lang de gemeentezang op het orgel begeleid, tot eer van God". Weenink zelf wees echter van zich af. "De dank is allereerst aan God." Hij wees erop dat kerkorganist zijn inhoudt dat je niet zomaar wat muziek maakt, maar dat je dienstbaar bent aan de opbouw van de kerkelijke gemeente. "Maar ik hoop dit nog in lengte van jaren te mogen blijven doen!"

Eilanden-Nieuws prijs Vision beurs gaat naar Willy Venneman

OUDDORP – Tijdens de laatstgehouden consumentenbeurs 'Vision', op vrijdag en zaterdag 3 en 4 november jl., konden weer diverse prijzen worden gewonnen. Ook in de stand van Eilanden-Nieuws. Daar konden bezoekers raden naar het aantal exemplaren Eilanden-Nieuws in een stevig gevulde fietstas. Heel wat mensen gingen de uitdaging aan om een gooi te doen. En een van hen gooide vrijwel raak: mevrouw Willy Venneman-Grinwis uit Ouddorp. Ze zat er slechts één exemplaar naast.

Door Hans Villerius

Er zaten 272 kranten in de fietstas, Willy zette in op 273 en werd daarmee winnaar van een prachtige Acer tablet, een Iconia One 10. Voor de geïnteresseerden: het apparaat heeft een Androïd 6.0 besturingssysteem, 1 GB werkgeheugen, een 10,1 inch IPS scherm en 16 GB intern geheugen. Deze prijs werd gesponsord door Yoran Kuiper van Computer Service Ouddorp, die er ook nog een 32 GB SD-geheugenkaartje bij deed, zodat de prijs die Willy Venneman in ontvangst mocht nemen een waarde vertegenwoordigd van in totaal zo'n € 250. En daar was natuurlijk flink mee in haar schik. "Ik zei tegen m'n man: 'kom, ik ga naar de Vision beurs. Ik ga bij Eilanden-Nieuws weer het aantal kranten in de fietstas raden want ik wil die tablet winnen…' Dat was maar gekheid natuurlijk, maar nu heb ik 'm nog ook!" Voor Computer Service Ouddorp is 't trouwens de laatste maand dat het bedrijf zo heet. Het verhuist binnenkort naar de Deltageul, op het bedrijventerrein te Stellendam en gaat dan verder onder de naam WireNet. Daar horen we binnenkort ongetwijfeld meer over.

Winterse sferen in Dirksland

DIRKSLAND – Na vele jaren was er in september voor het eerst geen jaarmarkt in Dirksland. Maar de hervormde gemeente, die de jaarmarkt altijd organiseerde, komt met een mooi alternatief: een winterfair op zaterdag 25 november.

Door Kees van Rixoort

Het was altijd een ijkpunt in het jaar. Tweede zaterdag van september, gelijktijdig met Open Monumentendag: de jaarmarkt van de hervormde gemeente in Dirksland. In 2017 is voor het eerst in lange tijd met die traditie gebroken. De commissie die de jaarmarkt organiseerde kwam erachter dat er minder 'rommel' te verhandelen was en dat er die dag tal van andere activiteiten plaatsvinden, die ook aantrekkingskracht hebben op de jaarmarktvrijwilligers. Dat er minder spullen te verhandelen zijn, heeft onder andere te maken met de groei van het aantal kringloopwinkels en thuisverkopers.

De commissie zocht een nieuw concept en kwam uit op de winterfair. Het doel is niet veranderd: zichtbaarheid van de kerkelijke gemeente in het dorp, geld inzamelen voor zendingswerkers en uitdrukking geven aan het idee van samen gemeente zijn. Wat ook niet is veranderd is dat de kerk weer de nodige – veelal stille – sponsors heeft weten te interesseren. En dat het evenement circa zestig vrijwilligers op de been brengt.

IJsbaan

Trekker van de winterfair, die van 11.00 tot 19.00 uur duurt, is de kunstijsbaan achter Onder de Wiek. Wie het ijs op wil betaalt 1 euro. Geen schaatsen? Geen probleem, die zijn beschikbaar. Er is ook een sneeuwmachine, die, evenals de koek-en-zopietent met onder meer erwtensoep en braadworst, zal bijdragen aan de wintersferen. Dat geldt ook voor de vuurkorven en verlichting op de fair.

Bezoekers van de winterfair kunnen zich laten fotograferen. Het resultaat krijgen ze mee op een USB-stick, waarmee een leuke en persoonlijke kerstkaart te fabriceren is. Naast meerdere lekkernijen – zoals wafels, oliebollen, vis, koek, kaas en kruukplaetjes – is er een groot aanbod van tweedehands spullen en vintage producten. Liefhebbers van (tweedehands en nieuwe) boeken kunnen ook hun hart ophalen. Uiteraard is de dameshandwerkkring ook weer van de partij en staat er een verloting op het programma. Bij het Rad van Avontuur is de hoofdprijs een iPad.

Kinderen kunnen meedoen aan een knutselworkshop. De jongeren die naar Servië gaan om vrijwilligerswerk te doen, geven tijdens de fair bekendheid aan hun initiatief. Nieuw – in vergelijking tot de jaarmarkt – is dat er kramen richting De Oude Bieb komen te staan. Dit omdat De Oude Bieb ook geopend is, en dus een onderdeel van de fair Het is de bedoeling van de faircommissie om in het voorjaar van 2018 een voorjaarsfair te organiseren. Zo telt Dirksland dan in plaats van één jaarmarkt twee fairs.

Winnaars prijsvraag Vision Beurs John. P. de Wit

OUDDORP - Tijdens de Vision Beurs 2017 kon in de stand van John P. de Wit Assurantiën en RegioBank kantoor Stellendam geraden worden hoeveel kilo geld er in de emmer zat. Matthijs Oosters zat heel dicht bij het juiste gewicht van 19,2 kilo. Maandag 13 november heeft hij zijn prijs van € 250 in ontvangst genomen. "Matthijs nogmaals van harte gefeliciteerd!", aldus de mensen van John P. de Wit.

Winnaars Vision Foto Hameeteman

Manon Hameeteman uit Ouddorp was de gelukkige winnaar van de verloting bij de stand van Foto Hameeteman op de Vision beurs. Zij won een Samsung Blu Ray speler.

WebNL en Beeldkracht samen in aansprekend bedrijfsgebouw

STELLENDAM – Hoe grootse plannen plotseling kunnen veranderen, maar toch grootse plannen blijven en vervolgens groots worden uitgevoerd, daarvan zijn de bedrijven WebNL en Beeldkracht in Stellendam het bewijs. Was het twee jaar geleden nog de bedoeling om de voormalige oude boerderij Koornlust, net buiten Stellendam, te transformeren tot een hypermodern bedrijfsgebouw in een markante historische jas, als gezamenlijk onderkomen voor beide bedrijven, intussen is zo'n onderkomen gerealiseerd. Alleen niet in een historische omgeving, maar in een volslagen eigentijdse setting. Én zo veel mogelijk met behoud van de aanvankelijke plannen. Eigenaar Pieter Struik vertelt erover tijdens een rondleiding door zijn nieuwe bijzondere bedrijfspand.

Tekst en foto's: Hans Villerius

De verhuizing van het vorige naar het nieuwe pand had als het ware lopend gekund, zo dichtbij bleven ze. Ze gingen naar het naastgelegen pand aan de Deltageul. Met aan de kant van de N57 een meanderende muur die in de donkere uren door telkens veranderende kleuren wordt verlicht, waardoor het geheel iets futuristisch heeft. En met binnenin een industriële look, zij het met onverwacht verrassende hoekjes die verre van industrieel zijn. Dat laatste kan zeker van de sanitaire ruimten worden gezegd. Maar laten we bij het begin beginnen. Bij de entree dus.

Resethokje

Zoals we dat van Pieter Struik gewend zijn, hanteerde hij bij de inrichting en aankleding van zijn nieuwe bedrijfsgebouw, uitgesproken ideeën als uitgangspunt. Dat merk je meteen al bij binnenkomst, waarbij je vanuit het alledaagse leven komend, je plotsklaps achter de coulissen van een theaterruimte waant. Je loopt er niet tegen een paar luxe glasdeuren aan waardoorheen je verder naar binnen gaat, maar je kijkt niet verder dan een zwart gordijn, dat je eerst opzij moet schuiven. "Zo'n binnenkomst doet wat met je", legt Pieter uit. "Het is een soort resethokje. Het haalt je meteen uit je gedachtensleur en doet je beseffen dat je bij een bijzonder bedrijf binnenkomt, met inderdaad een hoog studiogehalte."

Beleving

Maar er valt meer op. Ben je na binnenkomst de zwarte gordijnen gepasseerd, dan stap je geen hal of soortgelijke ontvangstruimte binnen, maar een heuse bistro. Geen horecagelegenheid voor het dorp, maar gewoon de bedrijfskantine waaraan een heel bijzondere invulling werd gegeven en waar binnenkort zelfs een parttime kok aan de slag gaat om er de inwendige mens van medewerkers en klanten te voorzien van allerlei goeds en lekkers. Maar ook dient deze ruimte als plek waar 'binnen' en 'buiten' elkaar kunnen ontmoeten, waar het om gezelligheid en beleving gaat. En als hub waar bijvoorbeeld studenten of zzp'ers neer kunnen strijken om rustig te werken.

Transparant

Verder het weidse gebouw in kijkend, met z'n betonlookvloer, zie je zowel links als rechts en dieper het interieur inkijkend diverse werkruimten. Allemaal met glazen wanden afgescheiden van de enorme centrale werkvloer, zodat het één transparant geheel blijft. Zelfs het hart van het bedrijf, de serverruimte, vergunt iedereen die interesse heeft in instrumententorens met talloze snoertjes en knipperende lichtjes een vrije blik door het dikke glas naar al dat kostbaars dat daar veilig achter staat opgesteld.

Enige in Nederland

Ook op de benedenverdieping zetelt de afdeling, de enige in Nederland, waar binnen één week een website wordt gerealiseerd, als klanten dat willen. In vijf werkdagen tijd, van maandag t/m vrijdag, gaat 't hier van wens van de klant tot en met het lanceren van de site. De klant is heel de week aanwezig en is dus zelf onderdeel van het proces. Samen met een projectleider, designer, internet- en contentmarketeer, programmeur(s) en andere professionals die het project tot een succes maken. Achterin is een tribune gebouwd van waaraf een flinke groep mensen het resultaat kan bekijken.

Dafje en minicamping

Maar er is nog veel meer dat opvalt en dat de creatieve geest van Pieter verraadt. Op de bovenverdieping bijvoorbeeld. Je ziet 'm vanaf beneden als staan: een oud geel Dafje. Een collectors item? Nee, het staat er als ruimte waarin je rustig een telefoongesprekje kunt voeren. Intussen wordt het autootje ook gebruikt wanneer een paar collega's even wat met elkaar willen bespreken. Gewoon in een heel andere setting en het moet gezegd: het ding zit nog prima ook.
En nog zoiets, ook op de bovenverdieping. Wie verwacht daar een oud caravannetje met een kunstgrasveldje ervoor met een paar tuinstoelen en een paar stevige schommels erbij? Ook dat is niet uit de lucht gegrepen, maar het werkt. "Wanneer je als team ergens een oplossing voor moet bedenken is dit er een ideale manier voor: in een ontspannende omgeving er met elkaar over brainstormend, terwijl de één op de schommel heen en weer wiegt, de ander in de tuinstoel zit en weer een ander in de deuropening van de caravan, of juist met z'n allen ín de caravan zittend, het levert de mooiste ideeën op!", weet Pieter.

Analyseren

Vlak naast deze 'minicamping' vallen ook de creative studio's op, met hun organisch gevormde grote bureaus met stoere houten bureaubladen. En een eindje verder de strakke grote bureaubladen die aan stevige kettingen zijn opgehangen. En om niet meer te noemen: een heuse glijbaan, voor wie liever de trap naar beneden mijdt.
En dan nóg iets. 'Labs' staat op de ruimte vermeld. "Hier observeren we voor klanten die minder goed werkende websites hebben het kijkgedrag van bezoekers van hun website", legt Pieter uit. "We registreren allerlei gegevens die voor ons heel belangrijk zijn, tot de manier toe hoe de muis wordt verschoven. Daar halen wij van alles uit en analyseren dan precies wat er aan zo'n site schort."

Exclusiviteit

Helemaal af is het gebouw, dat 1 september jl. in gebruik genomen werd, nog niet. Op de benedenverdieping wordt nu nog gewerkt aan de realisering van een zeer grote studioruimte voor het maken van foto- en filmopnames. Niet alleen het eigen bedrijf Beeldkracht, maar ook andere bedrijven die studioruimte nodig hebben, kunnen er in de toekomst gebruik van maken.
En ja, toch nog even de toiletruimten: die zijn op zich al een bezoek waard, zelfs als je niet moet. Het mag duidelijk zijn: in alles laat het nieuwe pand zien wat WebNL, samen met Beeldkracht, aan originaliteit, creativiteit en exclusiviteit in huis heeft. En dat was nu net de bedoeling!

Extra bijeenkomst 'Thema-middag Dementie'

MIDDELHARNIS - Op dinsdagavond 14 november vindt in de bibliotheek in Middelharnis een thema-avond over dementie plaats. Dan wordt onder andere de film 'Het doet zo zeer' van Heleen van Royen vertoond. Let op: deze avond is uitverkocht. I.v.m. grote belangstelling is er een extra Thema-middag gepland op donderdagmiddag 30 november.

In 'Het doet zo zeer' schetst Heleen van Royen een portret van haar moeder, bij wie beginnende dementie is geconstateerd.
Het is een portret van zeer dichtbij: Heleen bedient de camera grotendeels zelf. In een periode van ruim een jaar volgt ze haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken. Moeilijke beslissingen over verhuizen, over euthanasie en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af. Een liefdevolle, herkenbare, pijnlijke en vaak bijzonder grappige ode aan het leven, met dank aan Heleens moeder, mevrouw Breed.
Aanmelden voor deze middag kan via www.leerenbeleef.nl of aan de balie in de bibliotheek.
Bibliotheekvestiging Middelharnis | Donderdag 30 november | 14.00-16.00 uur | Toegang € 5,00.

De Thema-middag Dementie wordt georganiseerd in het kader van de Geheugenbibliotheek, die sinds enige tijd gevestigd is in de bibliotheek in Middelharnis. In de Geheugenbibliotheek, samengesteld door de Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee, zijn boeken over dementie en hulpmiddelen die het leven van mensen met dementie makkelijker maken te vinden.
Iedere eerste dinsdagmiddag van de maand is er van 14.00-15.00 uur een spreekuur Dementie in de bibliotheek in Middelharnis. Hier kan iedereen terecht met vragen op het gebied van dementie.

INGEZONDEN:
"Waar zijn we mee bezig?" (2)

Een aantal bewoners van Goeree-Overflakkee maakt zich zorgen om de gevolgen van straling. De werkgroep zet in een ingezonden brief hun zorgen op een rij.

"Onlangs heeft Technologie T-Mobile op het Amsterdamse Leidseplein de eerste 5G-antenne van Nederland in gebruik genomen. De mast verwerkt liefst zes keer meer gegevens dan de huidige antennes. Met deze antenne wil T-Mobile alvast ervaring opdoen met het supersnelle 5G, dat over enkele jaren, vanaf 2020, de huidige 4G-netwerken moet vervangen.
Dankzij deze ene antenne kunnen met gemak driehonderd mensen tegelijk Netflix streamen op hun smartphone in plaats van vijftig eerst, wordt er verteld door een netwerkspecialist. Mensen, mensen, mensen, waar zijn we mee bezig?

Weet men dan niet dat op 13 september jongstleden door 180 wetenschappers en doktoren verdeeld over 36 landen een moratorium is aangevraagd voor het uitrollen van een 5G netwerk? 5G is alleen effectief over korte afstanden en dringt niet goed door door solide materiaal. Daardoor zullen er meer antennes nodig zijn. Wil men 5G op volle schaal implementeren, dan zullen er om de 10 tot 15 huizen antennes nodig zijn, wat weer zal leiden tot een voor ons burgers onontkoombare verdere verhoogde blootstelling aan straling. Dat dit risico's voor de gezondheid met zich mee brengt, is al in talrijke onderzoeken aangetoond.

Waarom trekt de Nederlandse overheid zich niets aan van al die onderzoeken en oproepen tot voorzichtigheid? Want bovenstaande oproep staat niet op zichzelf. De Nederlandse overheid laat zich hierin leiden door het advies van de Gezondheidsraad. Deze Raad zegt: er is niet voor 100% aangetoond dat straling van mobiele telecommunicatie schadelijk is voor de gezondheid, dus het is niet nodig maatregelen te nemen.

Het mag dan zo zijn dat 4 van de 10 onderzoeken, vaak ook nog gesponsord door telecombedrijven, geen schadelijk effect aantonen (6 van de 10 dus wel!), maar wat nu als er na 60 jaar, want zolang heeft het bij asbest geduurd, eindelijk voor 100% is aangetoond dat het wel degelijk schadelijk is? Dan zijn vooral onze kinderen en eventuele kleinkinderen de dupe van dit beleid. Dan zijn zij jarenlang blootgesteld aan straling die dus uiteindelijk voor 100% schadelijk blijkt te zijn. Moeten/willen wij zo lang wachten?

Is het niet veel verstandiger om het voorzorgsprincipe toe te passen, zoals in andere landen ook gehanteerd wordt? Andere landen zeggen: er is niet voor 100% aangetoond dat deze nieuwe technieken veilig zijn, dus we nemen voorzorgsmaatregelen. Dect-telefoons en dect-babyfoons worden bijv. verboden doordat zij grote hoeveelheden straling afgeven, wifi en mobieltjes worden in scholen verboden, stralingslimieten worden naar beneden bijgesteld, er wordt voorlichting gegeven, etc. etc. Zulke maatregelen verwachten wij ook van een Gezondheidsraad. Zij zou de gezondheid van ons burgers als hoogste goed voor ogen moeten hebben, maar het lijkt er echter helaas op dat financieel economische belangen zwaarder wegen.
In 2015 zien we in Nederland in vergelijking met 1990 een verdubbeling van het aantal nieuwe kankergevallen En die zien we niet alleen bij de oudere populatie van 45+, maar ook bij jonge kinderen. De sterfte aan kanker in Europa bij mensen onder de 65 jaar is in Nederland het hoogst! Voor boven de 65 staan we op de tweede plaats!

In Nederland zien we ook de hoogste zendmast dichtheid per inwoner ter wereld. Ook de toegestane hoeveelheid straling is één van de hoogste ter wereld. De WHO heeft mobieltjes ingedeeld bij mogelijk kankerverwekkend. Ons lijkt het alle reden om het voorzorgsprincipe te hanteren en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Denkt u er ook zo over, richt u zich dan tot uw volksvertegenwoordiger en vraag om in Nederland met onmiddellijke ingang het voorzorgsprincipe te hanteren en de Nederlandse bevolking te informeren over de gevaren van de draadloze techniek. Met z'n allen moet het lukken!"

Voor meer informatie: www.StopOverdosisStraling.nu of www.stopumts.nl.

Akkie Krouwel, Melissant
Jan Mastenbroek, Sommelsdijk
Klaas van der Velde, Sommelsdijk

(Werkgroep 'ter bewustwording van gezondheidsrisico's van straling van mobiele communicatie')

Postduivententoonstelling PV De Trekvogels


OUDDORP - Evenals voorgaande jaren organiseert P.V. De Trekvogels weer haar jaarlijkse postduivententoonstelling in het m.f.g."Dorpstienden" te Ouddorp en wel op vrijdag 24 en zaterdag 25 november.

Er zijn zowel bevlogen als onbevlogen duiven te bezichtigen in diverse klassen. Ook telt deze tentoonstelling mee voor de ZEEBRA competitie, hieraan doen de mooiste showduiven van Nederland mee.
Zaterdagavond vindt de prijsuitreiking plaats en worden een aantal bonnen verkocht van de beste liefhebbers uit de regio. Deze zijn geschonken door: diverse kampioenen van Goeree-Overflakkee, Zuid Holland, Zeeland en Noord Brabant.
Zie ook www.toppigeons.nl waar de duiven kunnen worden ingezet. Aanvang verkoop ongeveer 22.00 uur.
Ook zijn er weer fraaie prijzen te winnen met het Rad van Avontuur, verloting inhoud boodschappenwagen en andere attracties. Verder kunt u drie halve varkens en een kerstkalkoen winnen, of de waarde hiervan, de uitslag wie hier de winnaar van is wordt zaterdagavond bekend gemaakt.
De zaal is open op vrijdag van 19.00 tot 22.30 uur en zaterdag van 16.30 tot 22.30 uur, de toegang is gratis. Bent u geïnteresseerd in de duivensport en u wilt eens wat meer weten over deze prachtige hobby praat eens met een van de aanwezige leden, of neem contact op met onze secretaris C.M.Grinwis Hermansweg 16 3253BG Ouddorp tel.0187-681690.

Vrijdag in de krant

Interview over erfgoed op het eiland