info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

15 mei 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 15 mei 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Glimmende trucks in Stellendam

STELLENDAM - Afgelopen zaterdag was de jaarlijkse Truckshow van de Chauffeursvereniging Flakkee in de Stellendamse buitenhaven. De glimmende trucks stonden keurig in gelid opgesteld, blinkend in het felle zonlicht. Bezoekers konden niet alleen spiksplinternieuwe modellen bewonderen, maar ook oldtimers. Andere ingrediënten van het evenement zijn de chauffeursmarkt, decibeltest en kinderattracties. En natuurlijk de contacten tussen de chauffeurs, die urenlang kunnen praten over hun truck en het chauffeursleven. (Foto: Wilko van Dam)

Jongens helpen ouder stel op weg

GOEREE-OVERFLAKKEE - Anneke Bleijenberg zegt dat er vaak gemopperd wordt over de jeugd van tegenwoordig, maar zelf wil ze de jeugd graag in het zonnetje zetten. "Ze hebben ons fantastisch geholpen."

Haar man John kreeg vorige week woensdagavond een niersteenaanval en moest net voor middernacht met spoed naar het ziekenhuis. Vanaf de camping bij Oude-Tonge vertrokken ze richting Dirksland, maar er waren twee problemen. Het eerste was dat de verlichting van de auto niet werkte, het tweede dat ze het ziekenhuis niet precies wisten te vinden. Op de weg richting Middelharnis kwam er een auto achter ze rijden, die duidelijk maakte dat ze moest stoppen. Toen ze bij de rotonde bij Middelharnis stopten, stapten er twee 'jonge knullen' uit, die vroegen wat er aan de hand was. Toen ze haar verhaal had gedaan, zeiden ze: "Blijf maar rustig, het komt goed." De ene jongeman stapte bij haar in de auto om de weg te wijzen, de ander reed er met de auto achteraan omdat de verlichting niet werkte. Zo kwamen ze snel aan bij het ziekenhuis. Daar ging het stel naar de eerste hulp, terwijl de jongens de auto nakeken. Die was juist die dag bij de garage geweest en daar waren ze vergeten om een schakelaar om te zetten, dus het probleem met de verlichting hadden ze snel opgelost. Daarna overhandigden ze de sleutel van de auto en vertrokken weer.

Mevrouw Bleijenberg. "We hebben ze wel bedankt, maar ik wil ze graag nog een borrel aanbieden. Dus ik hoop ze via de krant te kunnen bereiken en dan zijn ze van harte welkom voor een drankje bij ons op de camping." Het telefoonnummer is op te vragen bij de redactie.

Geboorteseizoen

STELLENDAM - Het geboorteseizoen van de gewone zeehond komt eraan. Bij zeehondenopvang A Seal is er daarom vanaf 14 mei gedurende vier weken aandacht voor het thema 'voortplanting'. In het centrum leren bezoekers van alles over dit onderwerp. Daarnaast neemt A Seal deel aan de gezamenlijke campagne van de zeehondenopvangcentra in Nederland 'Maak van een gezonde zeehondenpup geen wees!' Waarbij het publiek uitdrukkelijk wordt gevraagd om de dieren vooral tijdens de zoogtijd rust en ruimte te geven.

Vrouw raakt man kwijt

REGIO - De politie deed vorige week verslag van een incident waarbij een vrouw tijdens een ronde fietsen haar man is kwijtgeraakt. Of de politie even wil zoeken, is haar vraag. Na onderzoek blijkt manlief gewoon in de tuin te zitten. De politie stelt droogjes: "De communicatie kan beter."

2 / 28

Agenda

Woensdag 16 mei

MELISSANT – Koffiemiddag 55+. Bezoek aan Faunapark Flakkee. Aanmelden hiervoor via 0187-602411, tot 15 mei.
MIDDELHARNIS – Cursus Computervaardigheden in de bibliotheek, van 9.30 tot 11.30 uur. Aanmelden via www.leerenbeleef.nl aan de balie van de bibliotheek.

Donderdag 17 mei

STELLENDAM – Hervormde Kerk, Bosschieterstraat. Synagoge-zang met medewerking van het Mannenkoor Nieuwerkerk. Het koor zingt uit het Amsterdamse Chazzanoet, het liedboek met Hebreeuwse teksten en muziek uit de Joodse Oost-Europese traditie van synagoge-zang. Aanvang 19.30 uur.
GOEDEREEDE – Lezing over Corrie ten Boom voor de CVB Goeree. Aanvang 20.00 uur in verenigingsgebouw Oostdam. Meer info: 0187-683223.
OOLTGENSPLAAT - Breicafé in 't Centrum aanvang 19.30 uur. Meer info: 06-40701181.
OOLTGENSPLAAT – Bingo-avond in de OFB-kantine. Aanvang 20.00 uur.
MIDDELHARNIS – Informatieavond diabetes. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden via w.broekhuis3@upcmail.nl of telefonisch via 06-50201063.
DEN BOMMEL – Bingo 55+ in De Bommelstee. Aanvang 14.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo in de Victoriahal aan de Phlipshoofjesweg. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 19 mei

NIEUWE-TONGE – Inleveren rommelmarktspullen. Zowel bij Elim, Zuiddijk 19, als in de schuur van de fam. Van Kempen aan de Oudelandsedijk 4A te Oude-Tonge. U heeft vast nog van alles wat u niet meer gebruikt en kunt missen. Als het niet mogelijk is om zelf te brengen, bel dan: 06-16794189.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van 10.00 tot 16.00 uur aan de Groeneweg 35. Meer info: 0187-651638.
SOMMELSDIJK – Feest van de Vrijheid in de Kerkstraat en op het Marktveld, diverse activiteiten vanaf 10.00 uur.
OUDDORP – Zangdienst, met als thema Pinksteren, van 19.30 tot 20.30 uur in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente.
OUDDORP - 't Rommelschuurtje is weer open. Nu in de kas aan de Dorpsweg 5. Van 9.30 tot 14.00 uur.
OUDE-TONGE – Rommelmarkt Ebbe en Vloed.
OOLTGENSPLAAT – Mei-fair van 9.00 tot 13.00 uur t.b.v. de Hervormde Kerk, op het plein bij Eltheto.

Maandag 21 mei

ACHTHUIZEN – Juundag van 10.00 tot 17.00 uur.

Dinsdag 22 mei

GOEDEREEDE – Goeree Creatief in Oostdam tussen 19.00 en 22.00 uur. Kosten: 1 euro.

Woensdag 23 mei

DEN BOMMEL - Breicafé in de Bommelstee. Aanvang 19.30 uur. Meer info: 0187-611397.
DIRKSLAND – Voorjaarsconcert Amicitia. Naast de fanfare speelt ook het jeugdorkest Amicitia 4 Kids. Grote zaal Geldershof. Aanvang 19.30 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo-avond O-G-O. 13.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw aan de Sperwer.

Prijswinnaars Koningsdagpuzzels

1. J. de Jong uit Herkingen wint een Gratis APK bij Auto Wisse.

Deze prijs wordt u aangeboden door Auto Wisse.

2. Mevr. A. Knoope uit Den Bommel wint een cadeaubon t.w.v. € 25,-, te besteden bij De Nollestee.

Deze prijs wordt u aangeboden door Zorgkwekerij De Nollestee.

3. Mevr. S.J. van Driel uit Dirksland wint een tegoedbon t.w.v. € 25,- van Melaard Parket.

Deze prijs wordt u aangeboden door Melaard Parket.

4. Mevr. B. Klepper uit Ouddorp wint een gevulde tas van Jouw Marktkraam t.w.v. € 25,-, + 1 maand gratis standhuur.

Deze prijs wordt u aangeboden door Albert Heijn & Jouw Marktkraam.

5. K. van Walsem uit Sommelsdijk wint 2 vrijkaarten.

Deze prijs wordt u aangeboden door Deltapark Neeltje Jans.

De betreffende bedrijven nemen zelf contact op met de winnaars om de prijzen te overhandigen.

Zaterdag: Feest van de Vrijheid

SOMMELSDIJK - Zaterdag 19 mei 1945 was een bijzondere dag voor Goeree-Overflakkee. Op deze dag was er een feestelijke ontvangst georganiseerd voor de Geallieerde Troepen die meehielpen met de bevrijding van Nederland. In het kader van bovenstaande bijzondere historische feiten wordt zaterdag 19 mei Het Feest van de Vrijheid georganiseerd.

De dag begint om 11.00 uur met een aubade. Er zijn kraampjes, oude legervoertuigen en radiografisch bestuurbare legervoertuigen. Ga op de foto met een soldaat en rijd mee met de legervoertuigen door Middelharnis en Sommelsdijk. Er vinden orgelconcerten plaats in de Ned. Herv. Kerk. Dorst gekregen? Neem plaats op het terras van Solaes voor een Flakkees biertje of op het terras van het Streekmuseum. Breicafé Steekje Los maakt Bevrijdingsballen en Bevrijdingslijstjes. Bezoekers mogen mee breien en haken. In het museum worden oude filmbeelden vertoond en is er de vernieuwde expositie van WO2GO in aanbouw. Gedurende de dag worden ook lezingen gegeven in het Streekmuseum door militair historicus Johan van Doorn over het einde van de oorlog op Goeree-Overflakkee en de capitulatie van Duitsland. De organisatie is in handen van WO2GO, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Breicafé Steekje Los en Streekmuseum GO, mede mogelijk gemaakt door Gemeente Goeree-Overflakkee. Meer informatie of het programma is te vinden op de websites van de organiserende partijen.

Aspergewandeltocht op 9 juni

HERKINGEN - Op 9 juni wordt er vanaf de Aspergeboerderij in Herkingen een aspergewandeltocht georganiseerd. De opbrengst van de tocht is bestemd voor Hospice Calando te Dirksland. Er worden twee routes uitgezet. Deelnemers kunnen kiezen tussen 5 km of 15 kilometer. De routes lopen langs het aspergeland, door de mooie polders en over de dijken. De organisatie zorgt onderweg voor lekkere hapjes, bij de finish ontvangen de deelnemers een kleine lunch op de aspergeboerderij en een kleine attentie. De tijden zijn voor de route van 5 km: inloop 9.45 uur, start 10.00 uur en voor de route van 15 km: inloop 9.15 uur, start 9.30 uur. De kosten zijn voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 en voor 13 jaar en ouder € 7,50. Opgeven kan tot 6 juni, aanmelden kan via: info@aspergeboerderij.com, bel 0187-603301 of stuur een berichtje via Facebook: Aspergeboerderij Van der Velde. Het adres is Peuterdijk 59, 3249 AW Herkingen.

'Goeree-Overflakkee is een kunstzinnig eiland'

Eén van de 34 locaties waar kunst werd getoond was de 'Schuur van Son' in Dirksland. Foto: Anne-Marie Vermaat

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens het jaarlijkse evenement KunstKijk vorige week, konden liefhebbers van kunst hun hart ophalen. Op 34 locaties op Goeree-Overflakkee kon er kunst worden bewonderd. Van schilderijen tot sculpturen en van glaswerk tot fotografie. Daarnaast werd er op veel plaatsen muziek gemaakt. Het epicentrum van het evenement was 't Centrum in Ooltgensplaat, daar was ook de officiële opening, die werd bezocht door 165 mensen. Bijzondere locaties waren dit jaar bijvoorbeeld VP Motorsport in Sommelsdijk, Molen De Windvang en Ouddorp Duin.

Aan de KunstKijk was een wedstrijd verbonden voor amateurkunstenaars, met als thema 'Water'. Het publiek kon stemmen op het beste kunstwerk. Het groepswerk 'Vis' van basisschool De Regenboog in Ooltgensplaat behaalde de eerste plaats in de categorie jeugd. Bij de volwassenen kreeg het kunstwerk van Lenie Musters het hoogste aantal stemmen. Volgens de organisatie was het niveau van de ingestuurde kunstwerken hoog. "Goeree-Overflakkee is eigenlijk een heel kunstzinnig eiland."

Avondvierdaagse Stellendam

STELLENDAM - Ook dit jaar organiseert Vereniging Oranjefeest Stellendam (V.O.S.) wederom de avondvierdaagse in Stellendam. Dit jaar zal het evenement plaatsvinden van dinsdag 29 mei t/m vrijdag 1 juni.
U kunt 2,5 km, 5 km of 10 km lopen. De start is iedere avond tussen 18.30 en 18.45 uur bij het Haagse Huus, Haagsestraat 4-A en finishen bij 't Wapen van Stellendam, Voorstraat 1.
Inschrijven kan, bij voorkeur vooraf online via http://www.vos-web.nl/avond-4-daagse of bij Euronics Jaap Boone Witgoed, Oranjeplein 2-4. Inschrijven kan ook op de eerste avond bij de start, maar houdt u dan wel rekening met wachttijden.
Inschrijfgeld voor leden bedraagt € 4,- (op vertoon van lidmaatschapkaartje) en voor niet-leden € 6,-.
Kijk ook op www.vos-web.nl voor actuele informatie over de avondvierdaagse en onze andere activiteiten.

Flakkeese uutdruksels op onderzetters

SOMMELSDIJK - 'Wat un prol bin joe!' en 'Joe oentekringe!' Dit is slechts een greep uit een twintigtal unieke nieuwe onderzetters, die speciaal voor het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn gemaakt.

De uitdrukkingen zijn alle in het dialect van Goeree-Overflakkee. Wil je iets leuks op tafel hebben? Een origineel cadeau geven? Of een eilandsouvenir meenemen? Vanaf zaterdag 19 mei zijn de onderzetters te koop bij het Streekmuseum in Sommelsdijk.
De onderzetters kosten per stuk € 2,-, drie voor € 5,- en zes voor € 10,-. Bij aanschaf van zes onderzetters ontvangt u er een gratis houten opbergdoosje bij. Met de opbrengst van deze onderzetters wil het museum werken aan educatieve projecten om aan jong en oud eilandverhalen te vertellen.
Voor nadere informatie: info@streekmuseum.nl.

Onduidelijkheid Menheerse Havendag

MIDDELHARNIS - Deze week moet er meer duidelijkheid komen over de Menheerse Havendag op 1 en 2 juni. Vorige week maakte de organisatie, die het evenement de afgelopen jaren heeft georganiseerd, in een persbericht bekend dat het evenement niet doorgaat, vanwege een tekort aan financiële middelen. De gemeente reageert daarop met een bericht waarin staat dat de betrokkenen nog met elkaar in gesprek gaan en dat er deze week wordt overlegd met de organisatoren om te bespreken welke obstakels een mooi evenement als de Menheerse Havendag nog in de weg staan...

Rommelmarkt/verkoping voor familie Bijkerk

OUDDORP - Op zaterdag 19 mei organiseert de Thuisfrontcommissie van fam. Bijkerk-Voogd, namens de Stichting Zendingsondersteuning Suriname, voor de achtste keer een rommelmarkt/verkoping op het terrein van Bloem- en Groencentrum Ouddorp, Dijkstelweg 28a. U bent van harte welkom van 10.00 tot 14.30 uur.

Wat is er te koop? Advocaat, bloemen en planten, boeken, boerenkaas, bolussen, eierkoeken en oliebollen, cake, fruit, jam, fotokaarten, koekjes, outlet kleding, vers gebakken vis, kibbeling en poffertjes, pannenkoekmeel, rommelmarktspullen, speelgoed, houtsnijwerk. De koffie met iets lekkers staat klaar en breng ook een bezoek aan de verkooptafel van de Thuisfrontcommissie met cadeauartikelen, fotokaarten en snoeprollen.

Het gezin Bijkerk woont sinds juli 2011 in Suriname, in de hoofdstad Paramaribo. Als piloot en programmamanager is Andy werkzaam voor MAF-Suriname. Het is zijn taak om (medische) vluchten naar het binnenland te verzorgen en hij heeft op deze wijze de gelegenheid om contacten te leggen en over Gods Woord te spreken. Jacoline geeft Bijbels onderwijs aan Indiaanse vrouwen in het binnenland en verzorgt de Bijbelstudie in de vrouwengevangenis in Paramaribo.
Het zendingsondersteunend werk van de fam. Bijkerk is geheel afhankelijk van giften uit Nederland, die welkom zijn op rekeningnummer NL03RABO0160887208 t.n.v. SZOS te Oud-Alblas.

Voor meer informatie, zie www.szos.nl.

Nieuwe aanmeldingen Vrolijke Fluiters

MELISSANT - De Vrolijke Fluiters hebben met de uitvoering in april hun seizoen afgesloten. In de komende periode kunnen nieuwe leerlingen zich inschrijven voor het nieuwe seizoen dat start na de zomervakantie.

De Vrolijke Fluiters Club, professioneel muziekonderwijs in Melissant, wordt gevormd door enthousiaste blokfluitleerlingen in de leeftijd van 7-11 jaar.
Er wordt gebruik gemaakt van aantrekkelijk lesmateriaal en diverse muzikale spelletjes. Binnen de lessen is ook aandacht voor een juiste houding en ademhaling. En natuurlijk wordt het seizoen, dat loopt van september tot mei, afgesloten met een echt Vrolijke Fluiters optreden in Melishof. Kinderen die blokfluit willen leren spelen en noten willen leren lezen kunnen zich aanmelden.
Bel voor meer informatie naar 0187-602620 of stuur een e-mail naar ajdelange@kpnmail.nl. Ook voor dwarsfluit-, hobo-, fagot-, klarinet- en saxofoonles kan contact worden opgenomen.

Geneefse en Hebreeuwse Psalmen

STELLENDAM - Op donderdag 17 mei is er een bijzondere zang- en kooravond om 20.00 uur in de Hervormde Kerk te Stellendam.

Het mannenkoor uit Nieuwerkerk a/d IJssel, onder leiding van Gerard Lange, laat Hebreeuwse liederen horen. Psalmen in het Hebreeuws, zoals ze in de synagoge gezongen worden, worden afgewisseld met de Geneefse Psalmen zoals we die in de kerk zingen. Het is de week voor Pinksteren, voor Joden Sjavoeot/Wekenfeest. De Joods-religieuze liederen en de samenzang zullen in dat teken staan. Het koor zingt vooral uit het 'Amsterdamse Chazzanoet' (1990, het liedboek samengesteld onder redactie van prof. dr. Hans Bloemendaal, de beroemde opperchazzan uit Amsterdam). Teksten en muziek stammen uit de Oost-Europese traditie van de Joodse (Askenazische) geloofsgemeenschap. Alle liederen kunnen gevolgd worden met een vertaling op de beamer. De avond is vrij toegankelijk, er zal een collecte gehouden worden ter bestrijding van de onkosten. "We zien uit naar een mooie zangavond. Synagoge-zang is het waard om gehoord te worden", aldus de organisatie.

Wandelmars in Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - Voor vrijdag 15 juni organiseert 'Stichting Ons Dorpshuis', in samenwerking met een aantal actieve Nieuwe-Tongenaars, voor de twaalfde keer een wandelmars. De afstanden waaruit gekozen kan worden zijn 5 10 en 15 kilometer. De routes liggen in en om het mooie Nieuwe-Tonge.

De plaatselijke Spar supermarkt Klapmuts zorgt voor een leuke verrassing tijdens de loop. En na afloop is er voor iedere deelnemer een mooie medaille.
De start is om 18.30 uur bij 'Ons Dorpshuis', Korteweegje 14 in Nieuwe-Tonge. Voor deelname kunt u zich vanaf 18.00 uur laten inschrijven. De kosten bedragen € 2,50, ongeacht het aantal kilometers dat men loopt.
Vooraf inschrijven voor deze mooie tocht is ook mogelijk op de beide basisscholen van het dorp, op donderdag 7 juni om 12.30 uur. De kosten zijn dan € 2,00.
Voor de liefhebbers is er deze keer een fotothema: 'Wie maakt dit jaar de leukste, grappigste of gekste foto?' Hiermee is een leuke attentie te winnen.

Evaluatiemiddag 55+ club

OUDDORP - Woensdag 23 mei wordt het 55+ clubseizoen traditiegetrouw afgesloten met een evaluatiemiddag in de Dorpstienden.

Vanaf 14.00 uur bent u van harte welkom om met ons van gedachten te wisselen over de activiteiten van het afgelopen seizoen. Wat vond u leuk, wat minder geslaagd en wat heeft u gemist? Stichting ZIJN vindt uw mening heel erg belangrijk en gebruikt de suggesties voor het samenstellen van het programma voor volgend seizoen.
Ria Akershoek heeft een leuke quiz gemaakt om uw geheugen wat op te frissen Het belooft een gezellige middag te worden, waarbij u herinneringen op kunt halen en uw mening kunt geven.
De entree is gratis, maar we vinden het fijn wanneer u zich van tevoren aanmeldt. Dit kan bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam, tel.: 0187 682319.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN: 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Vijf generaties

GOEREE-OVERFLAKKEE - 7 maart van dit jaar werd Jack van Wageningen geboren, als vijfde in de generatie van zijn moederskant. Niet alledaags! Als oudste draagt zijn betovergrootmoeder, Maartje Huizer-Hogerwerf (96), Jack van Wageningen, 10 weken oud. Zijn moeder, Karolien van Wageningen-van der Veer (23), staat links vooraan. Rechts vooraan de moeder van Karolien, Maartje van der Veer-Kalle (49), dus de oma van Jack. In het midden staand, overgrootmoeder Gijsbertje Kalle-Huizer (72). Jack is het eerste kindje van Karolien en Jaap van Wageningen.

Opvallende plek verkeersbord

MIDDELHARNIS - Het is een opmerkelijk gezicht. Bij de ingang van Middelharnis op de Oudelandsedijk zijn zowel links als rechts van de weg waarschuwingsborden aangebracht over de plaatsnaam heen. Een opvallende plek voor deze borden, zegt één van onze lezers. De borden zijn ondertussen weer verwijderd.

In de Eendracht komt na restauratie gereviseerde maalderij uit De Plaat

DIRKSLAND – Nog tot juli staat de molen van Dirksland, de Eendracht, in de steigers. Er is een grote onderhoudsbeurt nodig. Als die is uitgevoerd, komen gereviseerde werktuigen uit de voormalige maalderij van Ooltgensplaat in de molen. Interessant voor het publiek, dat dan kan zien hoe het werk in een molen van circa honderd jaar geleden eruitzag.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De onderhoudsbeurt van De Eendracht was al in april begonnen, maar de Molenstichting Goeree-Overflakkee had met de officiële start gewacht tot zaterdag 12 mei. Dat was immers de Nationale Molendag. De onthulling van het bouwbord aan de Vroonweg vond plaats in aanwezigheid van onder anderen de molenaar, bestuurders van de Molenstichting, personeel van Molenmakerij Herrewijnen en adviseur en directievoerder Wim Herrewijnen.

De onderhoudsbeurt van de Dirkslandse korenmolen bestaat uit het vernieuwen van de kap door het aanbrengen van nieuwe leitjes. Deze zijn van red ceder en kunnen volgens Wim Herrewijnen zeker een halve eeuw mee. Daarnaast staat er restauratie en gedeeltelijke vernieuwing van de stelling, de omgang, op het programma. Dit is nodig omdat de stelling is aangetast door zwam. Tegelijk krijgt de stelling de oorspronkelijke grootte weer terug. Bij de restauratie in het begin van de jaren tachtig is de stelling verkleind, waarschijnlijk om financiële redenen, wat de molenaar sindsdien minder werkruimte oplevert. Daar komt dus nu een einde aan.

Ooit is de maalinrichting van de molen van Ooltgensplaat in De Eendracht geplaatst. Straks, na de afronding van de restauratie, komt er meer vanuit Ooltgensplaat naar Dirksland. Het is de inventaris van de voormalige maalderij, die de ervan van de laatste molenaar van Ooltgensplaat, Landheer, aan de Molenstichting heeft geschonken.

Maalproces

"In deze molen heeft ook zo'n maalderij gestaan", vertelde bestuurslid Toon Lambregts van de Molenstichting in Dirksland. "Het leek ons dus passend om de gereviseerde werktuigen uit Ooltgensplaat, zoals elevatoren en een graanmixer, hier te plaatsen. Zo kunnen we eind dit jaar aan bezoekers laten zien hoe een molen vroeger werkte, inclusief het maalproces, met werktuigen van toen. Ook interessant voor leerlingen van de basisscholen."

De werkzaamheden die nu aan de gang zijn kosten in totaal 115.000 euro. De provincie Zuid-Holland neemt daarvan 40.000 euro voor zijn rekening. Dat is de maximale subsidie die de provincie verstrekt voor groot onderhoud aan molens. Daarnaast betaalt het Prins Bernhard Cultuurfonds 15.000 euro. De rest van het bedrag is, op enkele giften na, afkomstig van de gemeente Goeree-Overflakkee, die voor grotere ingrepen zes jaar lang 30.000 euro extra ter beschikking stelt aan de Molenstichting.

Op Nationale Molendag was er dus in Dirksland volop aandacht voor het materiële erfgoed dat de molens vormen en daarmee bijdragen aan de identiteit van het eiland. Daarnaast vroeg Corstiaan Kleijwegt, voorzitter van de Molenstichting, aandacht voor het immateriële erfgoed: de molenaars. "En ook daarvoor is onderhoud nodig. Dat kan door nieuwe vrijwillige molenaars op te leiden. Ze zijn welkom om dit mooie vak te gaan uitvoeren."

Eerste mini marathon Menvereniging

Op zaterdag 12 mei is door Menvereniging Vier in Een uit Ouddorp de eerste mini marathon van het zomerseizoen georganiseerd. Het was een geslaagde dag, met prachtig weer en enthousiaste deelnemers. In de categorie enkelspan trekpaarden werd Hans Maljaars eerste, bij de enkelspan paarden werd Paul Huizer eerste, in de categorie tweespan pony's behaalde Jacqueline Berg een eerste plaats, bij de enkelspan pony's werd Martine Campfens eerste en in de categorie tweespan paarden Robin van Egmond. Ook verscheen Bas Metske met zijn tandem aan de start en behaalde hiermee een eerste plaats. De prijzen zijn mede mogelijk gemaakt door Bouwbedrijf Bloemfontein en Goemaat Glas. De volgende wedstrijd wordt gehouden op 2 juni, meer info via www.menverenigingvierineen.nl. Foto gemaakt door Pieter van Es.

Fietstocht naar Nieuwe-Tonge met het mantelzorgcafé

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 31 mei is er weer 'mantelzorgcafé'.

Deze middag start men om 13.30 uur mét de fiets vanaf het Diekhuusplein voor een mooi tochtje richting Faunapark Flakkee in Nieuwe-Tonge. Hier neemt men een kijkje op het park en wordt er een kopje koffie of thee gedronken. Om 15.00 uur fietsen de deelnemers weer naar het Diekhuus. Mocht het niet mogelijk zijn om mee te fietsen, dan kunt u ook met de auto naar het Faunapark rijden. De fietsende mantelzorgers zullen daar om ongeveer 14.00 uur aankomen.

Voor deze middag wordt een bijdrage gevraagd van € 5,-. Dit is inclusief een bakje koffie/thee in het park. Graag opgeven als u aanwezig wilt zijn, ook als u op eigen gelegenheid naar het park gaat. Dit kan via de mail m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: (0187) 64 13 44. Bij slecht weer gaat de fietstocht én het bezoek aan het park niet door. Er is dan om 13.30 uur een gezellige koffie/theemiddag met Tea Topics in het Diekhuus.
Na de zomervakantie is het mantelzorgcafé weer op donderdagmiddag, nl. 27 september, 25 oktober en 29 november.

Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee.
Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen, organiseren wij bijeenkomsten. "Wij hopen u te ontmoeten op de activiteit, mede ter ondersteuning van uw taak als mantelzorger", aldus de stichting.

216 wielrenners in de benen voor Vrienden van Carmen Classic

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag was de Vrienden van Carmen Classic. Een fietsroute van 100 kilometer over Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. De start en finish waren bij M. van Zanten Zand- & Grindhandel in Middelharnis. De opbrengst is volledig bestemd voor goede doelen. In 2015 overleed Carmen Kievit uit Sommelsdijk op 25-jarige leeftijd aan een hersentumor. Haar vrienden organiseren evenementen en nemen deel aan wielertochten om geld in te zamelen. Van de totale opbrengst gaat 70 procent naar de Stichting Stop Hersentumoren en 30 procent is bestemd voor een wisselend, maar wel aan kankerzorg gelieerd doel. Voor 2017 was dat het Familiehuis Daniel den Hoed. Vorig jaar haalden de vrienden van Carmen in totaal ruim € 23.000,- op. Dit jaar is de afdeling Oncologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland als tweede goede doel verbonden aan de activiteiten van Stichting Vrienden van Carmen. Kijk voor meer informatie op www.vriendenvancarmen.nl. (Foto: Wilko van Dam)

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 28 mei een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00, inclusief koffie of thee.

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 23 mei a.s. is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Voorjaarsconcert Amicitia

Woensdag 23 mei organiseert Muziekvereniging Amicitia een voorjaarsconcert. Tijdens dit concert zal de fanfare, onder leiding van Jan van Dam en het jeugdorkest Amicitia 4 Kids, onder leiding van Karla Lenstra, te horen zijn. Beiden zullen een zeer divers repertoire laten horen, waarmee u zich in voorjaarssferen zult begeven. Het concert wordt gehouden in de grote zaal van De Geldershof te Dirksland. De zaal gaat om 19.00 uur open en het concert zal om 19.30 uur aanvangen. De toegang is gratis.

Bingo

Donderdag 17 mei is er weer bingo in de Victoriahal met mooie geldprijzen. De zaal gaat om 19.00 open en de ballen starten om 19.30 uur.

GOEDEREEDE

Lezing Corrie ten Boom

Voor de C.V.B. 'Goeree' houdt op donderdag 17 mei mevrouw J. van Rijn een lezing over Corrie ten Boom. Generaties lang was de familie Ten Boom in leven en werk dienstbaar aan de mensen die ze ontmoetten, hun huis werd een open huis voor iedereen die hulp nodig had. Aanvang 20.00 uur in het verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede, alle vrouwen zijn van harte welkom. Meer inlichtingen: tel. 0187-683223.

Goeree Creatief

Op dinsdag 22 mei is er weer de maandelijkse creatieve avond in partycentrum Oostdam. U bent weer van harte welkom met uw eigen handwerk tussen 19.00 en 22.00 uur. De kosten voor deze avond zijn € 1,-. De workshop macramé voor deze avond is al vol, de tweede workshop van deze avond is kabels haken. U kunt hier gratis bij aanschuiven. Op 26 juni is er weer een workshop macramé en een workshop schilderen, waar u zich alvast voor op kunt geven. Meer informatie op oostdam@sr-go.nl of via telnr. 0187-492321.

LANGSTRAAT

Rommelmarkt

Op zaterdag 9 juni organiseert de belangenvereniging Langstraat, van 10.00 tot 15.00 uur, weer een oergezellige rommelmarkt. Dit vindt plaats in en nabij het verenigingsgebouw 'De Keet' aan de Beatrixstraat 22 in Langstraat (één kilometer voorbij Achthuizen). De opbrengst van deze markt is bestemd voor het onderhoud van het verenigingsgebouw. Heeft u nog overtollig speelgoed, huisraad of andere zaken op zolder of in de schuur staan? We nemen het graag in ontvangst. Bijna alles is welkom, behalve grote meubels, computers en grote tv's. U kunt dit nog brengen op vrijdagavond 8 juni vanaf 19.00 tot 21.00 uur. Wat kunt u verwachten op de rommelmarkt: uiteraard veel rommelmarktspullen, maar ook kleding, enveloppen trekken, sjoelen en een grabbelton. Verder de boodschappenmand (raden naar het bedrag) en groenten, zoals radijs, sla, komkommer, enz. Voor de kinderen is er een springkussen en een 'schmink-hoekje'. Natuurlijk is er ook aan de inwendige mens gedacht en is er volop te drinken en te eten. Er is ruime parkeergelegenheid achter 'De Keet'.

MIDDELHARNIS

Spullen voor Jaarmarkt

Op zaterdag 19 mei, van 10.00-11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om de kleding en andere goede spullen in ontvangst te nemen bij De Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis of aan de Lorentz 1. De spullen zijn bestemd voor de Jaarmarkt.

Computervaardigheden

Voor wie graag meer met de computer en internet wil doen, maar niet goed weet hoe het werkt of waar je moet beginnen, is er de cursus 'Klik & Tik'. Tijdens deze cursus begin je bij het begin. En dan gaan we stap voor stap verder. Je leert typen, e-mailen en gaat het internet op. Ook leer je sociale media gebruiken. Je volgt de cursus zelfstandig en in je eigen tempo, met behulp van het cursusboek van Klik & Tik en stap voor stap filmpjes. Gemiddeld heb je 14 lessen nodig om de cursus te voltooien. Begeleiding, laptop en koptelefoon zijn tijdens de lessen aanwezig. Bibliotheek Middelharnis, woensdag 16 mei van 9.30 tot 11.30 uur. Prijs € 15,- voor het werkboek. Aanmelden via www.leerenbeleef.nl of aan de balie in de Bibliotheek.

NIEUWE-TONGE

Inleveren spullen

Zaterdag 19 mei staat men weer klaar om spullen te ontvangen. Zowel bij Elim, Zuiddijk 19, als in de schuur van de familie Van Kempen aan de Oudelandsedijk 4a te Oude-Tonge (bij Van Schelven de dijk op), kunt u de spulletjes afgeven. Er is nog voldoende ruimte om alles op te slaan. Goede tweedehands spullen, nieuwe spullen, men kan alles gebruiken. Losse meubelonderdelen en grote bankstellen liever niet. Op 16 juni is de laatste kans om de spullen in te leveren. Als het niet mogelijk om het zelf te brengen, kunt u bellen naar Wim Meijer: 06-16794189.

Schuurverkoop

Op zaterdag 19 mei is er van 10.00 tot 16.00 uur een schuurverkoop. Veel voorwerpen uit grootmoeders tijd, zoals petroleumstellen, zinken voorwerpen, koffiemolens, vele emaille voorwerpen zijn er te koop. Koffie en thee is gratis. De verkoop is aan de Groeneweg 35. Meer info: 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Mei-fair

Van 9.00 tot 13.00 uur wordt er een Mei-fair gehouden t.b.v. de Hervormde Kerk op het plein bij Eltheto. Er wordt tweedehands kleding, boeken en speelgoed verkocht. Verder allerlei lekkers van de bakker, home- en groendecoratie en vele andere artikelen. Ook verse patat en snacks.

Bingo-avond

Op vrijdag 18 mei wordt weer de maandelijks bingo-avond gehouden in de kantine van v.v. OFB aan de Sportlaan. Tijdens deze laatste bingo-avond van het seizoen worden deelnemers welkom geheten met een gratis kopje koffie of thee bij binnenkomst. Er kunnen veertien ronden gespeeld worden voor € 8,-. En natuurlijk wordt er deze avond weer voor mooie prijzen gespeeld. Aanvang bingo om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

OUDDORP

't Rommelschuurtje

Zaterdag 19 mei gaat 't Rommelschuurtje weer open. Niet langer aan de Varkensmarkt 4 te Goedereede, maar nu in de kas aan de Dorpsweg 5 te Ouddorp. U bent van harte welkom om te komen snuffelen tussen alle spulletjes. Tevens kunt u die dag spullen inleveren voor de verkoop. We zijn geopend van 9.30 tot 14.00 uur. Daarna is 't Rommelschuurtje van donderdag 24 mei tot en met donderdag 9 augustus elke donderdag geopend van 9.30 tot 12.30 uur. De opbrengst komt ten goede aan de Hersteld Hervormde Gemeente van Goedereede. Van harte welkom aan de Dorpsweg 5 te Ouddorp.

Auto- en fietspuzzelrit

De activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp organiseert een auto- of fietspuzzelrit op Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei. Inschrijven kan tussen 14.30 en 15.30 uur bij Eben-Haëzer, Preekhillaan 3. Onderweg is er een stop waar u koffie/thee of fris krijgt aangeboden. Na afloop kan er in Eben-Haëzer tot 18.00 uur tegen betaling een ijsje of frites en snacks worden genuttigd. Op deze manier kan er gezellig worden nagepraat over de tocht. De kosten zijn € 3,- p.p. voor de fietstocht met een maximum per gezin van € 15,-. Voor de autorit betaalt u € 12,50 per auto. De opbrengst is voor het aflossingsfonds van de Hersteld Hervormde Gemeente.

Kimon-fair

Op zaterdag 26 mei wordt voor de derde keer de Kimonfair georganiseerd. Van 9.00 tot 14.00 uur bent u van harte welkom aan de Dijkstelweg 18. Dit kunt u er vinden: een rommelmarkt en een heerlijk terras waar u even uit kunt rusten om iets te drinken met wat lekkers. Verder worden er groente en fruit verkocht, bloemen en perkplantjes, broodjes en andere lekkernijen van de bakker, schoonmaakspullen van Jemako, verzorgingsproducten van Aloë Vera, etc. Adullam zal er zijn met snoep en kruiden, Van Schaik met heerlijke boerenkaas, Boekhandel Akershoek met boeken en cd's. En de creatieve kraam met leuke potjes, flessen en fotokaarten van Posthuys. Daarnaast is er nu ook patat met een frikandel, hamburger of heerlijke vis. De opbrengst van de fair is voor het werk van Jantina in Roemenië.

Spullen voor Kimon-fair

Voor de Kimon-fair op zaterdag 26 mei kunt u uw rommelmarktspullen inleveren bij fam. Mastenbroek, Dijkstelweg 18. Als er niemand thuis is, kunt u het in het tuinhuis zetten. Helaas kan er geen meubilair, computers en kleding aangenomen worden.

OUDE-TONGE

Rommelmarkt Ebbe en Vloed

Zaterdag 19 mei is er weer de jaarlijkse rommelmarkt op het terrein van het verzorgingstehuis Ebbe en Vloed. Zoals gewoonlijk is er weer een groot assortiment van allerlei tweedehands spullen die aangeboden worden. Ook dit jaar weer veel attributen voor verzamelaars. Verder zijn er tal van kraampjes met lekkernijen, zoals gebakken vis, oliebollen, hamburgers, koffie, cake, etc. Ook zal het Rad van Fortuin niet ontbreken, met mooie prijzen zoals vleespakketten, levensmiddelenmanden en tal van andere mooie prijzen.

SOMMELSDIJK

Bingoavonden O-G-O

Woensdag 23 mei is er een Bingo van de Ouderenvereniging de O-G-O. Om 13.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. We spelen 9 rondes voor € 3,50. Daarnaast nog 9 gratis prijsjes. En in de pauze is er verkoop van 2 extra rondes voor € 1,00 per ronde. Daarna hebben we nog een verloting. Op zaterdagavond 26 mei is er ook een bingo-avond en wel om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie /thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes voor € 6,50 gespeeld. Daarnaast nog 9 extra prijsjes. En in de pauze is er verkoop van 2 extra rondes voor € 1,00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Muzikale avond

Zaterdag 26 mei a.s. gaan de deuren van de Nederlands Hervormde Kerk te Stad aan 't Haringvliet weer open voor een muzikale avond. Anne Marie Huizer zal solo spelen op panfluit met begeleiding van het orgel. Piet Bechthum zal het orgel bespelen. Hij begeleidt de fluitisten, de samenzang en hij zal ook een orgelsolo verzorgen. Samenzang van bekende liederen is deze avond een groot onderdeel van het programma. De opening en sluiting van deze avond is in handen van dhr. L.G. de Deugd. De kerk is open om 19.00 uur en de aanvang is om 19.30 uur.

STELLENDAM

Fietstocht

Donderdag 24 mei organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een mooie fietstocht. Hiervoor gaat men richting Voorne-Putten. De route gaat langs mooie dijkjes en landweggetjes naar Brielle en Oostvoorne. Via Rockanje keert men terug naar Stellendam. Vertrek is vanaf het Haegse Huus om 11.00 uur en rond 16.30 uur hoopt men weer terug te zijn. De tocht heeft een lengte van ongeveer ongeveer 40-45 km. Daarna wordt er gezamenlijk gegeten in het Haegse Huus. Voor onderweg dient u zelf voor een lunchpakket te zorgen, enz. Wilt u alleen mee komen eten, dan is dat ook mogelijk. De kosten zijn € 10,- voor de maaltijd, inclusief één drankje. Opgeven kunt u bij: mevr. M. v. Oostenbrugge; tel: 491653 of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek; tel: 602411. Dit kan tot 24 mei. Bij slecht weer gaat de tocht uiteraard niet door, wel de maaltijd in het Haagse Huus. Aanvang: 17.00 uur. Bij opgave ook een telefoonnummer opgeven. Ook belangstellenden van buiten Stellendam zijn van harte welkom.

Inloophuis De Boei organiseert wandeling door De Kleistee

OUDDORP - Op dinsdagmiddag 22 mei, aanvang 13.30 uur, wordt er door inloophuis De Boei een wandeling georganiseerd onder begeleiding van Krijn Tanis, een deskundige natuurgids die vertelt over de bijzondere flora en fauna van De Kleistee. Trek uw wandelschoenen aan en loop mee. De wandeling begint vanaf De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Er zijn geen kosten aan verbonden.

De Kleistee is een gebied dat nog de kenmerken heeft van een oud cultuurlandschap en een oud duinlandschap en waar deze oude landschapskenmerken nog waar te nemen zijn: haaygemeten, woeste grond dus, een restant van een schurveling, eigenlijk de enige die nog zichtbaar in het Ouddorpse landschap overgebleven is, en haogten, zandwallen om de akkertjes. De Kleistee ligt ten westen van Ouddorp en is te bereiken via ingang aan de Dirkdoensweg. Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) is sinds 1997 de pachter van het gebied. Het is een gebied met hooggelegen zandgronden en ook vind je er zandwallen en graslanden. De eikvaren en (korst)mos komen er voor op de zandwallen, zoals ook tandjesgras, vogelpootjes en stijve ogentroost in de graslanden.
Inloophuis De Boei is een huis om gewoon even in-te-lopen! Een plek om op verhaal te komen of je verhaal te vertellen. Alles is erop gericht om je te laten ervaren hoe je ondanks je ziekte midden in het leven kunt blijven staan. Hoe je daarin de balans kunt (her)vinden. Je bent heel hartelijk welkom voor een gesprek, zomaar een kopje koffie, informatie of ontspannende activiteiten.

Partners, familieleden en vrienden van mensen met kanker kunnen eveneens met hun vragen en ervaringen in het Inloophuis terecht, want ook voor hen heeft de situatie immers ingrijpende gevolgen.
Inloophuis De Boei is open vanaf 10.00 uur. Mocht de afstand of het openbaar vervoer een probleem voor u zijn, dan kunt u gebruik maken van de gratis chauffeursdienst. Inloophuis De Boei is te bereiken via de website; info@deboeigo.nl of via 06 22111572.

'Geen dag zonder Bach'

OUDDORP - Zaterdag 26 mei wordt door oratoriumkoor Arte Vocale een concert gegeven dat in het teken van 'Geen dag zonder Bach' staat.

De werken van Johann Sebastian Bach die uitgevoerd worden, zijn cantate BWV 17: 'Wer Dank opfert, der preiset mich', cantate BWV 93: 'Wer nur den lieben Gott lässt walten' en van G.F. Händel: 'Laudate pueri Dominum' HWV 237. Het koor en orkest staan onder leiding van gastdirigent Niels Kuijers, met medewerking van het Barok Consort 'Musica Aeterna' en op het kistorgel speelt Hans Houtman. De solisten zijn sopraan Linde Schinkel, tenor Adrian Fernandes en bas Janko Fraanje.
Kaarten zijn te reserveren via de website www.oratoriumkoor-arte-vocale.nl of telefonisch via 0187-485424. Kosten in de voorverkoop € 15,00. Aan de kassa € 17,50. Studenten € 10,00 en jeugd tot 16 jaar gratis. Adres: Doopsgezinde Kerk, Dorpstienden 3, Ouddorp. Aanvang 20.15 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur, met gelegenheid tot koffiedrinken.

Pinkstermarkt te Goedereede

GOEDEREEDE - Elk jaar wordt op de zaterdag voor Pinksteren een grote rommelmarkt gehouden rondom de haven van Goedereede. Deze rommelmarkt wordt georganiseerd door de Hervormde Gemeente te Goedereede en de opbrengst is geheel voor het goede doel.

De goede doelen zijn dit jaar Mercy Ships en SDOK. De rommelmarkt is van 9.00 tot 16.00 uur en er is weer van alles te vinden: gebruikte spullen, brocante, handwerk, kaarten, bloemen en planten, kaas, groente en fruit, verse vis, oliebollen en friet, pannenkoeken, eigen gebakken koekjes, cake en nog veel meer. Ook is er een terras om te genieten van een kopje koffie, thee, fris en iets lekkers. Voor kinderen is er een lollybak, een springkussen en kleine dieren. Ook kan er een ritje gemaakt worden met een echte brandweerauto.

XSARUS op nummer 2 in lijst beste e-commerce bureaus van Nederland

MIDDELHARNIS - Een klein feestje afgelopen vrijdagochtend bij XSARUS. Rond een uur of 9.00 's morgens werd bekend dat het e-commerce bureau op nummer 2 staat in de lijst van beste e-commerce bureaus van Nederland. De lijst wordt jaarlijks gepubliceerd door het belangrijkste Nederlandse online business tijdschrift Emerce. Dit jaar kwam de lijst voor de 13e keer uit. Vorig jaar betrad XSARUS de lijst op de derde plaats. Dit jaar dus een plaats hoger.

Paul Kieviet, CEO XSARUS: "We zijn ontzettend blij met deze notering. Het bevestigt onze toppositie in de markt en die is dit jaar opnieuw gestegen. Een erg mooi resultaat."

Beslissers, werkzaam op het gebied van online marketing, ICT en e-business, beoordelen de prestaties van leveranciers van diensten in de e-business en marketingbranche in het afgelopen jaar. Overigens heet de lijst 'Emerce 100', maar bestaat deze allang niet meer uit slechts honderd bedrijven. Dit jaar zijn maar liefst 630 vermeldingen opgenomen. Het toont maar weer aan dat de e-businessmarkt groeiend is. Een vermelding in de lijst komt overigens niet zomaar tot stand: er is een minimale respons per bedrijf – en dus naamsbekendheid – voor nodig om überhaupt in de lijst opgenomen te kunnen worden. Hierdoor is een vermelding in de lijst al een prestatie op zich.

Paul: "Dat maakt onze nummer 2 positie nog waardevoller. Het is erg mooi om te zien dat wij als Flakkees bedrijf zo'n landelijke naamsbekendheid hebben opgebouwd in onze branche. Dat we daarnaast door onze klanten en businesspartners zo hoog gewaardeerd worden, is iets waar we erg blij mee zijn."

Dat XSARUS hard aan de weg timmert is wel duidelijk. Inmiddels is het e-commerce bureau aan De Hofjes in Middelharnis gegroeid naar 70 medewerkers en verwacht XSARUS ook dit jaar, zoals voorgaande jaren, te groeien met zo'n 10 tot 15 medewerkers. Dat zijn niet enkel de puur technische functies. Projectmanagers, Implementatie Consultants en sinds kort ook trainees zijn bij XSARUS van harte welkom. Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Raadpleeg dan zeker www.werkenbijxsarus.nl voor alle openstaande vacatures.

Opening van de expositie in Galerie Cent van 't Blad

GOEDEREEDE - De opening van de expositie van beeldend kunstenaar Hans-Jürgen Fulland en zijn vriend Harald Jean Jassoy vond vorige week plaats onder prachtige weersomstandigheden.

Ondanks dit mooie weer, wat normaal gesproken minder bezoekers naar de galerie zou trekken, was er veel kunstminnend publiek aanwezig bij de officiële opening. De sfeer was bewust familiair gehouden en onder het genot van een drankje werden de bezoekers uitgenodigd om met beide kunstenaars in gesprek te gaan.

De verscheidenheid van de kunstenaars - Hans-Jürgen is beeldhouwer en Harald is schilder - maar ook de inhoud, maakt het geheel een boeiende expositie. Door de vragen van de bezoekers werden de kunstenaars uitgedaagd om verdiepend op het werk in te gaan. Er zijn o.a. werken te zien over de bunkers in Frankrijk, die onderdeel uitmaakten van de 'Antlantik Wal', maar ook een serie van 'Poppies', de klaprozen, die Engeland aan de Eerste Wereldoorlog herinneren, die dit jaar 100 jaar geleden beëindigd werd. Genoeg stof tot nadenken en reflecteren.
"Boeiende verhalen, prachtige werkstukken, maken een bezoek aan de galerie, die ook deel uitmaakt van de Kunstkijk, meer dan waard", aldus Harald Jean Jassoy.

Vrijwilligers gezocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting ZIJN zoekt vrijwilligers die regelmatig of incidenteel een paar uurtjes de hulpvrager willen helpen of de mantelzorger willen ontlasten door degene waar voor gezorgd wordt gezelschap te houden. Wij zijn erg blij dat er mensen zijn die vrijwilligerswerk willen doen. Zonder hen zou de Stichting niet kunnen bestaan. Wilt u wat tijd vrijmaken om een ander te helpen, dan kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, Doetinchemsestraat 27 3241 AA Middelharnis, contact: 0187-641344 - email: a.hogenbirk@zijngo.nl

Regio Dirksland

Stichting ZIJN is op zoek naar een vrijwilliger/vrijwilligster in de omgeving van Dirksland het leuk vind om af en toe op een op een lief hondje te passen als meneer en mevrouw naar het ziekenhuis gaan. Het hondje kan absoluut niet alleen zijn. Het gaat alleen om aanwezigheid en niet om het hondje uit laten.

Algemeen Vrijwilligerssteunpunt

Stichting ZIJN is altijd op zoek naar mensen die zich willen inzetten bij niet zorg gerelateerde vragen. Denk aan vrijwilligers in de groenvoorziening, bij een voetbalclub, bij de RTM, bij A seal zeehondenopvang Stellendam, bij de wereldwinkel, bij de zorgboerderij enz.
Nely de Vos van het vrijwilligerssteunpunt brengt vraag en aanbod van het vrijwilligerswerk bij elkaar. Het is belangrijk dat vrijwilligers op de juiste plaats terecht komen en voldoening halen uit hun werk. Hierdoor blijven ze vrijwilligerswerk doen en dat hebben we nodig. Door een goed inzicht te krijgen in de wensen van de vrijwilliger proberen we met alle informatie een juiste match te maken. Op maandag- en donderdagmorgen is Nely aanwezig, zij kan ondersteuning bieden bij het vinden van vrijwilligerswerk bij andere organisaties. Tel. 0187 640420 of e-mail tpunt@zijngo.nl. Ook op de website www.govoorelkaar.nl kunt u vrijwilligerswerk vinden of uw werkzaamheden aanbieden.

Mini marathon PSC de Dijkgraaf

OUDDORP - Zaterdag 19 mei a.s. organiseert PSC de Dijkgraaf een spectaculaire Outdoor Mini-marathon die rond 1 uur van start zal gaan. Een professionele parcoursbouwer heeft een mooi vaardigheidsparcours met twee hindernissen samengesteld. De deelnemers die dit parcours met zo min mogelijk fouten en een snelle tijd afleggen, mogen zich de winnaars van dit spectaculaire men onderdeel noemen.

Er zijn deelnemers te zien van jong tot oud en van hobby tot wedstrijd menners. Op deze dag kunt u ook kennis maken met de Manege en snuffelen in de winkel waar zowel voor de menner als ruiter prachtige paardensportartikelen te koop zijn. We geven 30% korting op alle dekens en daarnaast zijn er vele andere leuke aanbiedingen. Ook bedanken wij deze dag de sponsors van Stichting Vierspan Zuid- Holland, deze Stichting promoot en stimuleert de mensport. Edwin van der Graaf zal rond 16.00 uur een mooie presentatie met zijn vierspan verzorgen.

INGEZONDEN:
Sporthal Oude-Tonge: ere wie ere toekomt

Mirjam Terhoeve schreef een uitgebreid artikel in Eilanden-Nieuws over de sporthal - nu Grutterswei - in Oude-Tonge. Helaas had zij niet de beschikking over betrouwbare informatie (maar zij treft geen blaam). Vandaar deze rectificatie/aanvulling.

Het idee van een nieuwe sportzaal in Oude-Tonge werd geboren op de Openbare Lagere School in Oude-Tonge, waarvan Jan Haak toen hoofd was. De initiatiefnemer was dus niet de Stichting LOS, zoals in het artikel stond. Haak nam contact op met burgemeester Van der Harst, die het wel een goed idee vond. Heel belangrijk was het contact dat Jan Haak legde met Henk Pellikaan, een oude voetbalvriend van hem. Deze Henk Pellikaan had al meer sporthallen gebouwd voor een redelijke prijs. Hij verstrekte belangrijke informatie, ook wat betreft de financiering. Al gauw werd een comité gevormd, bestaande uit o.a. de voorzitters van de plaatselijke sportverenigingen, de directeur gemeentewerken en de voorzitter van de Stichting LOS. Ook maakte de consulent lichamelijke opvoeding voor de scholen deel uit van de club, niet onbelangrijk, omdat hij de goedkeuring moest geven voor het onderwijsgebruik. De rijksuitkering voor gymlokalen bleek bijna voldoende te zijn om de financiering rond te krijgen, reden voor de gemeenteraad om snel, binnen een paar maanden, akkoord te gaan. Het was zelfs mogelijk om een zgn. verende Bruynzeelvloer aan te leggen (nog steeds de enige op Goeree-Overflakkee). De gemeente werd eigenaar van het gebouw en de Stichting LOS kreeg het beheer. Oude-Tonge was trots en Middelharnis jaloers, maar daar kwam een paar jaar later ook een Pellikaanhal. U bent nu volledig ingelicht.

J. Reyntjes, Oude-Tonge

Zes organisaties collecteren voor Oranje Fonds in Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op Goeree-Overflakkee wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. Zes organisaties uit Goeree-Overflakkee doen deze week mee aan de Oranje Fonds Collecte. Met de opbrengsten steunen zij projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Zuid-Holland. Daarnaast kunnen zij hiermee hun eigen organisaties draaiende houden.

In Nederland zijn veel mensen die om verschillende redenen niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld omdat zij geen sociaal netwerk hebben en eenzaam zijn, in armoede leven of een beperking hebben. Het Oranje Fonds vindt dat niemand zich buitengesloten zou moeten voelen en steunt projecten die mensen met elkaar verbinden. Verenigingen en stichtingen zorgen voor die verbinding. Daarom gaan zij tijdens de Oranje Fonds Collecte langs de deuren om geld op te halen. Een overzicht van alle organisaties die in Goeree-Overflakkee meedoen met de Oranje Fonds Collecte is te vinden via www.oranjefonds.nl/waar-wordt-gecollecteerd.

Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan een eigen doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra's doen voor hun doelgroep of hun vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale projecten in Zuid-Holland. Denk hierbij aan projecten die eenzame mensen koppelen aan een maatje of die mensen met schuldenproblematiek helpen hun financiën weer op de rit te krijgen.

Zomerzangavond Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - In de Hervormde Kerk van Nieuwe-Tonge zal er zaterdag 2 juni een zomerzangavond worden gehouden met als thema: 'Biddend verlangen'.

Het is de eerste keer dat een dergelijke avond wordt georganiseerd en daarom hopen de organisatoren op een mooie opkomst. Deze avond zal er gespeeld worden op trompet, door Evert en Mattijs Doorten en op de panfluit speelt Lydia Stroober. De zang zal op het orgel worden begeleid door Jasper van Dalfsen en Martine Exalto. "Het orgel van de kerk leent zich hier uitstekend voor. Het is een prachtig Blank-orgel met een mooie klank", aldus de organisatoren.
De avond begint om 19.00 uur en zal ongeveer een uurtje duren. De kerk is open vanaf 18.30 uur. Het programma bestaat uit het zingen van Psalmen en andere geestelijke liederen. De toegang is vrij, bij de uitgang zal een collecte worden gehouden die bestemd zal zijn voor de kerk.

Den Bommel 3 in het nieuw gestoken

DEN BOMMEL - Het derde elftal van VVDB is door Ene Dental, Knoop Bouwadvies en Qbiq voorzien van prachtige poloshirts. Er zijn ook nieuwe voetbalshirts, gesponsord door Ene Dental, in gebruik genomen. De spelers en de technische staf willen bij deze de sponsoren hartelijk bedanken voor de mooie kleding.

Vrouwenontbijt met zendelinge voor Bonisa zending

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 26 mei zal er een vrouwenontbijt gehouden worden.

Er komt dan een zendelinge uit Zuid-Oost Azië op bezoek, die zal vertellen over 'vrouw en moeder in Azië'. Tevens is het bedoeld ons toe te rusten in onze Nederlandse situatie. Het ontbijt begint om 9.00 uur en wordt om ongeveer 11.00 uur afgesloten. "U krijgt een heerlijk ontbijt en er is tijd om elkaar te ontmoeten en om vragen te stellen aan onze gastspreker", aldus de organisatie.
De kosten zijn slechts € 10,- en de opbrengst is voor zendingswerk in Azië. Het ontbijt wordt gehouden in 'De Hoeksteen' aan de Ring in Middelharnis. Opgeven graag voor Pinksteren, 19 mei, bij Wilma van Heiningen: 06-19078811 of via mail: bonisa@middelharnis.nl.

Kiwanis levert speeltoestellen op basisscholen

Albert Schweizer

GOEREE-OVERFLAKKEE - Al geruime tijd is de Kiwanis afdeling Goeree-Overflakkee bezig om alle 33 basisscholen op het eiland te voorzien van een nieuw speeltoestel op het schoolplein, met als doel de kinderen meer te laten bewegen. Belangrijk voor de vitaliteit en gezondheid van de jeugd.

Vanwege de omvang van het project, en de daaraan verbonden kosten, heeft Kiwanis twee jaar lang al haar acties voor het goede doel – het welzijn van het kind – in het teken van dit speeltoestellenproject gezet. Via de jaarlijkse activiteiten als o.a. het Haringevent, het Eindejaarsgeschenk en de Barrelrun Off Road Edition, is geld ingezameld. Meerdere toestellen, veelal pannakooien, zijn inmiddels geplaatst en in gebruik genomen. Ook zijn er scholen die het speelaanbod hebben uitgebreid met een avonturenpad en knikkertegels. De volgende scholen zijn in willekeurige volgorde op de foto's te zien *: Prins Johan Friso School in Herkingen, OBS De Molenvliet in Stad aan 't Haringvliet, OBS De Westhoek in Ouddorp, De Ark in Middelharnis, CBS De Bron in Oude-Tonge, CNS Zomerland in Stellendam, CBS Het Kompas in Stellendam, School met de Bijbel in Sommelsdijk, School met de Bijbel De Regenboog in Melissant, CBS Albert Schweizer in Stad aan 't Haringvliet, OBS De Regenboog in Ooltgensplaat en CBS Bosseschool in Middelharnis.

Bosseschool
CNS Zomerland
CBS Het Kompas
De Ark
De Bron
Johan Friso School
Molenvliet
OBS De Regenboog
Regenboog Melissant
School met de Bijbel
Westhoek

'We zijn enorm trots op het eindresultaat, om alle 33 basisscholen in 2 jaar tijd te voorzien van een extra bewegingsmogelijkheid voor kinderen. Zonder de inzet van onze leden en bijdragen van onze sponsoren was ons dit niet gelukt. Nogmaals hartelijk dank aan ieder die dit mogelijk heeft gemaakt!' aldus voorzitter van Kiwanis Goeree-Overflakkee Jaco van Oostenbrugge. 'We hopen dat heel veel kinderen hier veel plezier aan beleven en nog gaan beleven!'

*De scholen die niet zijn genoemd zijn, zijn in de afgelopen 2 jaar al eerder in de lokale media verschenen met een artikel en foto of volgen nog.

Column

De B van ballen of beleven…

Naast boswachter ben ik ook gewoon echtgenote, moeder én huisvrouw. Ik denk dat ik vast niet de enige ben om te zeggen dat het soms knap lastig is om die ballen in de lucht te houden. Ook tijdens een meivakantie. Voorop staat dat de kids een leuke vakantie hebben, maar het werk gaat ook door.

Het voorjaar staat in het teken van diverse natuurexcursies. Dus moet tijdig de informatie naar de krant. Soms volgt hier een interview uit. RTV Slogo Radio vroeg mij om afgelopen zaterdag in het programma 'Goedemorgen Goeree-Overflakkee' iets te vertellen over de vroege natuurexcursie in de Kwade Hoek op 26 mei. Daar komen die 'ballen in de lucht houden' weer om de hoek kijken. Samen met manlief en kinderen waren we een weekendje in Brugge. "Tuurlijk", zei ik tegen de journalist. "Ik maak wel wat tijd om iets te vertellen in de uitzending!" Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens een bezoek aan het Historium aan de oude markt, bel ik met de journalist. Tja, en dan loop je dus het risico dat je als luisteraar een kinderstemmetje hoort roepen: "Mama, met wie ben je aan het bellen?"

Voordat ik bij Natuurmonumenten ging werken, had ik Tiengemeten een aantal keren bezocht. Maar mijn kinderen waren nog niet eerder op het eiland geweest. Inmiddels zijn we helemaal ondergedompeld in OERRR en zoekt mijn oudste dochter zelf de activiteiten op waar ze heen wil. Speelnatuur stond voor de meivakantie bovenaan haar lijstje. Dus varen wij op een zonnige dag naar Tiengemeten met één belangrijk doel: van de modderglijbaan af! Eenmaal in Speelnatuur zeg ik nog: "Gaan jullie maar eerst". Helaas, daar kom ik niet mee weg. Het wordt me nog net niet met modder ingewreven, maar een boswachter beleven, moet zelf van de glijbaan. Dus ga ik met mijn dochters mee naar boven, tel tot drie en glij door de modder het water in. En ik moet eerlijk bekennen, dat is echt gaaf, of nee, dat is gewoon OERRR! Dus voor iedere ouder die Speelnatuur bezoekt, geen gemaar… roetsj, zelf die modderglijbaan af en denk vooral niet aan hoe je straks de modder uit je zwembroeken spoelt. Even geen ballen in de lucht, maar gewoon beleven!

Ingestuurd

Op het nippertje tussen de tulpen

Hemelvaartsdag 2018. In Achthuizen gingen de kinderen van de families Dogterom en hun neefje en nichtjes uit het Veluwse Wezep middenin een bollenveld op de foto. Dat was net op tijd, want de gele tulpen werden diezelfde avond nog gekopt. Het was genieten in deze vakantieweek op het mooie Flakkee. Van links naar rechts: Nienke, Maaike, Joanne, Marijn, Anne en Jarno. Ingestuurd door Bert Monster.

Vrijdag in de krant

Tweede aflevering serie Oud & Wijs Hans Verduijn uit Ouddorp

Hoe denken ze bij de provincie over Goeree-Overflakkee?
Interview met gedeputeerde Han Weber