info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

15 maart 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 15 maart 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Opschaling Windpark Battenoert afgerond

Directeur Monique Sweep, wethouder Frans Tollenaar en coöperatievoorzitter Anne Verhey bij de multitouchtafel.

NIEUWE-TONGE - Gistermiddag was het dubbel feest in de kantine van voetbalvereniging NTVV. Onder 'de rook' van het vernieuwde Windpark Battenoert werd de voltooiing van de vernieuwing van het park gevierd. Tevens vierde de producent van de windturbines Enercon dat zij hun 1000e megawatt in Nederland hebben gerealiseerd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

"Een stoer staaltje techniek", noemt Anne Verhey, voorzitter van de Coöperatie Deltawind, de exploitant van het Windpark Battenoert. Het Windpark Battenoert is in de afgelopen jaren geheel vernieuwd. De oude zeven molens zijn afgebroken en er voor in de plaats zijn vier reusachtige nieuwe turbines gebouwd. Deze windmolens met een tiphoogte van bijna 150 meter leveren ongeveer 40 miljoen kWh, op genoeg voor zo'n 11.000 huishoudens. Vier keer zoveel meer dan de productie van het oude park. "Het is een mooie dag voor alle 2.000 leden van Deltawind", aldus Anne Verhey. Toch zijn er wat donkere wolken voor de organisatie. Anne wees in dit verband op de lage energieprijzen, waardoor de exploitatie van het windpark niet altijd rendabel dreigt te zijn.
De eer voor de officiële opening van Windpark Battenoert was deze middag voor wethouder Frans Tollenaar. Met het starten van een presentatie op een multitouchtafel van Onwijs opende de wethouder symbolisch het park.
De heer Tollenaar memoreerde in het kort het beleid van de gemeente bij het creëren van windparken. De gemeente Goeree-Overflakkee streeft er naar om bij de uitvoering van de door de provincie opgelegde taken, de regie zelf in handen te houden. Tevens wordt geprobeerd om hierbij een zo groot mogelijk draagvlak onder de inwoners van de gemeente creëren.

Stralende eerste Waterpoortloop!

OOLTGENSPLAAT - Een vuurspuwer spuwt vlammen uit. De lopers zetten zich in beweging en stappen de pikdonkere nacht in. De Waterpoortloop is begonnen. De wandelaars lopen door het centrum van Ooltgensplaat richting Brabant.

Foto: Arie de Lint

Aan de tochten van 80 en 110 kilometer nemen zo'n 180 wandelaars deel. Ze lopen langs de Hellegatsplaten in de richting van Willemstad. Na de start in het Fort Prins Frederik is de volgende grote wandelpost weer een fort: Fort Sabina in Willemstad. Deelnemers krijgen er een kop dampende soep aangeboden van Waterpoort.

Voor het vertrek zijn de lopers toegesproken door initiatiefnemer Ton Korteweg. Hij bedankt de Rotterdamse Wandelsport Vereniging (RWV), die veel spullen heeft uitgeleend en de organisatie met raad en daad ter zijde heeft gestaan. Ook de Omloop en de vele vrijwilligers werden bedankt.

De tocht gaat via de Dintelse Gorzen en het sluisje bij de Steenbergse Vliet naar de tweede grote binnenrust: Dorpshuis 'De Stelle' in de Heen. Daar wacht de lopers een heerlijke pastamaaltijd en een warme ontvangst door de Brabantse vrijwilligers, die zicht enthousiast inzetten voor de tocht.

Organisator Ton Korteweg: "Het weer was perfect. Mooi helder, maar wel koud. Tegen de morgen was het een graadje of vier onder nul. Bij de lange afstanden zijn er elf lopers uitgevallen. Dat valt wel mee voor zo'n pittige tocht." Achteraf blikt hij terug op een geslaagde tocht. "Er was veel enthousiasme. Er is zelfs een Flakkeëenaar speciaal uit Spanje teruggekomen om deel te nemen aan de Waterpoortloop."

Voorlopig geen noodopvang

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) heeft de gemeente Goeree-Overflakkee laten weten voorlopig geen gebruik te maken van de aangeboden locatie voor noodopvang van vluchtelingen.

Burgemeester Grootenboer sprak in haar toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie over de mogelijke komst van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen op Goeree-Overflakkee: "We treffen als gemeente momenteel voorbereidingen voor een locatie die bedoeld is als meer langdurige noodopvang van vluchtelingen op Goeree-Overflakkee." De gemeente heeft het COA een aanbod gedaan voor een locatie waar gedurende een jaar honderd vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Het COA heeft laten weten de aangeboden locatie niet geschikt te vinden voor noodopvang, omdat zij pas bij een minimum aantal van 300 vluchtelingen een locatie als rendabel beschouwen. Het college heeft het COA geïnformeerd dat de aangeboden locatie voor wat betreft duur en omvang de hoogst haalbare optie is op Goeree-Overflakkee. De gemeente Goeree-Overflakkee doet vooralsnog geen alternatief aanbod en treft momenteel geen verdere voorbereidingen voor de eventuele opvang van vluchtelingen op het eiland. De gemeente maakt niet bekend welke locatie aangeboden is.

2 / 24

Agenda

Dinsdag 15 maart

DIRKSLAND - Verkoping van beenmode, kinderkleding (www.kleinenklassiek.nl) en stoffen van 19.00 tot 21.15 uur in de werkplaats van Aannemersbedrijf Verburg, Onwaardsedijk 2 t.b.v. 'De Schutse' - gehandicaptenzorg.

Donderdag 17 maart

SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: ds. D.W. Tuinier. Onderwerp: 'Heiligmaking, noodzakelijk tot zaligheid'. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 18 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 19 maart

DIRKSLAND – Hervormde Kerk. Concert 'Redemption', uitgevoerd door Gospelkoor In Touch. Aanvang 20.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
NIEUWE-TONGE - Inleveren rommelmarkt spullen aan de Oudelandsdijk 4A te Oude-Tonge of Hervormd Centrum Elim aan de Zuiddijk 19 te Nieuw-Tonge van 9.00-11.45 uur.
OUDDORP – Een uurtje zingen van 19.30-20.30 uur in de Doopsgezinde Kerk. Collecte voor Oekraïne.

Maandag 21 maart

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Hoeksteen aan de Kerkring. Aanvang 19.45 uur. Ds. L.A. den Butter uit Culemborg. Thema: 'De heiligheid van God'.
MIDDELHARNIS - Korte Jaarvergadering PCOB, Pesach en Pasen. Aansluitend broodmaaltijd met karakter van Pasen. Aanvang nog niet bekend. De Hoeksteen aan de Kerkring.

Dinsdag 22 maart

OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: bloemschikken o.l.v. Dineke van Katwijk. www.deboeigo.nl.
MIDDELHARNIS – Lezing De Motte. Oude Raadhuis, Raadshuisstraat 1. Aanvang 19.30 uur. Lezing door Wim Visser: 'De acta van de classis Brielle 1574-1623 als spiegel van de samenleving.

Donderdag 24 maart

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Meer activiteiten rondom de Omloop

"Maak tien diepe kniebuigingen, hou je neus dicht en adem rustig door het rietje." Die opdracht geeft kinderarts Harm Tiddens aan de zaal tijdens de presentatieavond van de Omloop. Het kleine rietje zorgt ervoor dat het maar nauwelijks mogelijk is om voldoende zuurstof in te ademen. Dat is exact het gevoel dat kinderen met een longprobleem dagelijks ervaren. De opbrengst van de Omloop 2016 is bestemd om onderzoek te doen, waardoor kinderen in de toekomst letterlijk meer lucht krijgen.

Door Martijn de Bonte

Het concept voor de 27ste Omloop is niet gewijzigd. Ook in 2016 starten de deelnemers tijdens het een-na-laatste weekend van augustus, 19 en 20 augustus, in het centrum van Middelharnis. Het goede doel is voor de tweede keer op rij het Sophia Kinderziekenhuis, de opbrengst is specifiek bestemd voor het kinderthoraxcentrum. Kinderarts Tiddens legt uit dat het doel is om de MRI-scan geschikter te maken voor kinderen en ook om patiënten met ingewikkelde problemen levenslang te volgen. Op die manier wordt er informatie verzameld om toekomstige patiënten beter te kunnen helpen.

Knuffelaap

Om geld in te zamelen voor het goede doel, worden er dit jaar nieuwe middelen ingezet. Zo komt er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe website voor de Omloop. Daarop kunnen deelnemers zich eenvoudig inschrijven en direct afrekenen met iDEAL. Voor iedere loper wordt automatisch een sponsorpagina aangemaakt. Door die online te delen kunnen kennissen, vrienden en familie eenvoudig doneren. En er is dit jaar een schattige knuffelaap te koop voor € 9,95, de opbrengst is geheel bestemd voor het Sophia Kinderziekenhuis. De organisatie is hiervoor nog op zoek naar winkeliers die de knuffels willen aanbieden. Een vrouw in de zaal zegt ad rem: "Ik ken veel winkeliers op D'n Diek, die ga ik vragen om de aapjes te verkopen."

Het inschrijfgeld voor de lange afstanden is dit jaar verlaagd. Daar staat tegenover dat lopers bij het inschrijven moeten aangeven of ze gebruik willen maken van de warme maaltijden onderweg. Bij Herkingen is een soepmaaltijd beschikbaar. Voor de maaltijden moet bij het inschrijven een paar euro extra worden betaald. De organisatie weet op die manier precies hoeveel maaltijden er ingekocht moeten worden, dat voorkomt verspilling.

Tocht voor scootmobielen

Voor sponsors is er een nieuwe mogelijkheid om een wandelpost te adopteren. De naam van de sponsor wordt verbonden aan de post, die mag de wandelpost aankleden en er eventueel activiteiten organiseren. Dit jaar is er, naast de verschillende wandeltochten, ook weer een tocht voor mensen met een scootmobiel.

Voorzitter Willem Jan Kom vertelt enthousiast over nieuwe plannen voor dit jaar. "We willen graag na de finish van de Kinderomloop een kindervoorstelling met clown Jopie organiseren in het Diekhuus. En we zoeken wandelaars die het leuk vinden om op het eiland oefentochten te organiseren voor de deelnemers aan de Omloop. En we willen graag meer evenementen rondom de Omloop."

Culturele uitbreiding

Aan dat laatste punt wordt al hard gewerkt. Het bestuur van de Omloop en de gemeente slaan de handen ineen om tijdens het weekend van de Omloop allerlei activiteiten te organiseren. Het doel is een culturele uitbreiding van het evenement. Dorpsraden en Oranjeverenigingen worden uitgenodigd om activiteiten op te zetten, de gemeente stelt een budget beschikbaar om de uitvoering handen en voeten te geven. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Hugo Verweij van de gemeente Goeree-Overflakkee. Voorzitter Kom: "De Omloop moet van heel Flakkee zijn."

De inschrijving voor de Omloop is geopend. Aanmelden kan op www.dewandeltocht.nl.

Motorrijders gaan in de wielen voor hospice Calando

Pieter van der Kamp (l.) en Kees Smit, de organisatoren van de Calandotoer. Foto: p.r.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zo'n kleine maand geleden is het van start gegaan en nu al lijkt 't een enorm succes te worden: een sponsortocht ten bate van hospice Calando te Dirksland. Niet te voet of op de fiets, maar ditmaal een variant met de motorfiets. Nadat op Facebook het initiatief wereldkundig werd gemaakt, blijkt 't zeer gewaardeerd te worden en kwamen al gauw de sponsorbedragen binnen. De organisatoren Kees Smit en Pieter van der Kamp hebben er zin in en hebben hooggespannen verwachtingen van de Calandotoer, zoals de sponsormotortocht heet.

Door Hans Villerius

Kees en Pieter hebben elkaar in Calando ontmoet. Pieter werkt daar al zo'n twee jaar als vrijwilliger en Kees kwam er toen zijn moeder in het hospice opgenomen werd en hier tot aan haar overlijden liefdevol en met alle toewijding verzorgd werd. Kees was zo onder de indruk van de wijze waarop verpleegkundigen en vrijwilligers in het hospice zich inzetten voor de patiënten, maar ook voor hun familie, dat hij hier graag iets voor terug wilde doen. Als fervent motorliefhebber zet hij regelmatig motortoertochten uit en graag zou hij op die manier geld bijeen willen brengen voor Calando. Bij vrijwilliger Pieter vond hij hiervoor meer dan een belangstellend oor, want ook Pieter is verknocht aan motorrijden. Uiteindelijk besloten ze samen een motorsponsortocht voor Calando te gaan organiseren en daarmee traden ze zo'n vier weken geleden naar buiten.

Drie etappes

Zaterdag 23 april a.s. is de dag waarop de tocht gereden zal worden. De start is op het parkeerterrein van Tieleman Keukens. Hét kookeiland van Nederland stelt voor dit goede doel graag zijn parkeerterrein ter beschikking. In lunchroom Inside, in het keukencentrum, genieten de motorrijders eerst van een bak koffie, met gebak dat geheel gesponsord wordt door Bakkerij Akershoek te Ouddorp. Na een eerste etappe gereden te hebben, staat in gebouw 'De Ark' te Goedereede nogmaals koffie, thee en limonade gereed, gesponsord door de Goereese supermarkt OnzeSupermarkt.com. De tweede etappe gaat over een deel van Schouwen-Duiveland, waarna in Ouddorp de lunch zal worden genuttigd, bij Werelds aan het Strand. De laatste etappe voert richting Ooltgensplaat. Aan het eind van de toertocht hebben de motorrijders in totaal zo'n tweehonderd kilometers asfalt onder hun banden door laten gaan.

Support

Deelnemers betalen € 15,- inschrijfgeld. Dit wordt voor een groot deel gebruikt om daarmee de te maken onkosten te betalen, in hoofdzaak de lunch tijdens de toerdag. Wat na aftrek van de kosten overblijft, gaat rechtstreeks naar het goede doel. Daarnaast wordt aan deelnemers gevraagd zich te laten sponsoren, zodat een mooie slotopbrengst kan ontstaan.
Maar ook bedrijven worden benaderd om een steentje bij te dragen, en dankbaar en blij ondervinden Kees en Pieter hoe groot de support en vrijgevigheid is voor hun initiatief. Wie voor meer dan € 50,- sponsort, krijgt als dank een vermelding op de Facebookpagina Calandotoer.
Daarnaast kan voor € 15,- een speciale Calandotoer mok worden gekocht, met daarop afgebeeld het Calandotoer logo. Wie zo'n mok aanschaft – dat kan bij VP Motorsport te Sommelsdijk of via calandotoer@gmail.com – steunt daarmee voor € 10,50 eveneens de actie. En via hetzelfde mailadres is iedere motorrijder welkom om zich aan te melden om zaterdag 23 april aan te sluiten. Voor het goede doel.

Bloemschikken bij De Boei

OUDDORP - Op 22 maart is er weer een inloopdag van Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee. Deze dag wordt georganiseerd voor iedereen die persoonlijk of in de naaste omgeving te maken heeft (gehad) met kanker. Vanaf 10.00 uur staat de koffie en thee klaar in gebouw 'De Overkant', Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Rond 12.00 uur wordt de zelf meegebrachte lunch genuttigd en vanaf 13.30 uur gaat men bloemschikken onder leiding van de gastvrouw Dineke van Katwijk. Hiervoor moet worden meegenomen: plat dinerbord, mesje, snoeischaar. De kosten bedragen € 5,-. Opgeven kan via emailadres info@deboeigo.nl. Meer info via info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. Meer informatie is ook te vinden op onze website www.deboeigo.nl of onze Facebookpagina www.facebook.com/deboeigo.

"Tot volgend jaar"

Vervolg van voorpagina

De zonsopkomst voorspelt een prachtige dag. De wandelaars lopen over de Philipsdam naar de boerderij van Arie de Lint in Oude-Tonge, dat is de derde grote rustpost. De wandelaars worden er ontvangen met muziek, een Flakkeese bolus en een warm drankje.

Op zaterdag starten de wandeltochten van 20 en 40 kilometer, daaraan hebben ongeveer 140 mensen deelgenomen. Ze starten bij het Fort in Ooltgensplaat en maken kennis met bijzondere plekken op Flakkee.

De laatste etappe is het stuk naar het Fort in Ooltgensplaat. Aan het begin van de middag arriveerden de eerste langeafstandswandelaars bij de finish. Ze zijn enthousiast over de verzorging door de vrijwilligers en het natuurschoon onderweg. Veel wandelaars zeggen na afloop: "Tot volgend jaar."

Veroordeling na brand tijdens Nieuwjaarsnacht

ROTTERDAM/DIRKSLAND – De Rotterdamse rechtbank heeft de 25-jarige Dirkslander M. van der V. veroordeeld voor het afbranden van een loods aan de Spuikolk in Dirksland in de Nieuwjaarsnacht van dik een jaar geleden. 240 uur werkstraf en negen maanden voorwaardelijke celstraf kreeg hij opgelegd.

Een andere Dirkslander (21) werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De brand legde niet alleen de loods in de as, maar leidde ook tot ontruiming van twaalf omliggende woningen vanwege rookoverlast. Ook was men bang voor vrijkomend asbest. Burgemeester Jan Pieter Lokker van Goeree-Overflakkee ging in de bewuste nacht zelf poolshoogte nemen aan de Spuikolk.

Van der V. zegt dat hij op de bewuste avond wel rond liep met colaflessen gevuld met benzine en een stevig stuk in zijn kraag, maar dat alle benzine terecht is gekomen op het vreugdevuur even verderop aan de Spuikolk. Hij zegt niets te maken te hebben gehad met de afgebrande loods die tot een schadepost van 1,5 tot 2 ton heeft geleid. Maar er zijn getuigenverklaringen tegen hem, en hij zou eerder bij de politie belastend over zichzelf hebben verklaard. De schadeclaim van 126.000 euro die de eigenaar van de loods, Eilanden BV, tegen verdachte indiende, werd door de rechtbank 'te ingewikkeld' gevonden om in de strafzaak mee te nemen. Als het bedrijf nog iets van het schadebedrag wil terugzien - er was geen brandverzekering afgesloten voor de loods - dan moet Eilanden BV naar de burgerlijke rechter stappen.

Verdachte erkende vrijdag wel dat hij enkele weken voor de Nieuwjaarsnacht een plaatsgenoot een klap in zijn gezicht heeft gegeven. Volgens hem was die plaatsgenoot van plan om hem te gaan slaan na een uit de hand gelopen woordenwisseling over een partijtje voetbal, maar was hij net even eerder met zijn klap. De Dirkslander zag zijn klap als 'zelfverdediging' maar daar dacht de rechtbank anders over. De rechtbank legde wegens brandstichting en mishandeling dezelfde straf op als het Openbaar Ministerie had geëist. (Persbureau Cerberus)

Nieuw jongerenkoor op het eiland

GOEREE-OVERFLAKKEE - Loïs, dat is de naam van het nieuwe jongerenkoor op het eiland. Het complete koor staat onder leiding van Peter Wildeman, er wordt al gerepeteerd in Oud-Beijerland, Sliedrecht en Gouda. En vanaf 1 september ook in de Chr. Ger. Kerk van Middelharnis. Het koor op Goeree-Overflakkee zingt zowel gezamenlijk met de jongerenkoren uit de andere plaatsen als afzonderlijk.

Belangstellenden van 15 tot 45 jaar kunnen zich aanmelden voor de eerste repetitie. De dirigent wordt Rik van der Veer uit Herkingen, een jonge dirigent van 18 jaar, die zin heeft om te starten met een ploeg jongeren. Het interkerkelijk jongerenkoor zingt psalmen, geestelijke liederen en vaderlandse liederen. Met kerst gaat het koor een Nederlandstalig kerstoratorium te zingen, dat is bewerkt door Mark Brandwijk en Peter Wildeman. Maandag 19 december wordt deze uitgevoerd in Middelharnis, samen met Jong Dameskoor Shira en Jeugdkoor Hadar.

Er worden nog leden gezocht voor de werkgroep/bestuur van de afdeling Loïs op Flakkee! Een ieder die een steentje wil bijdragen kan zich melden, dat kan bij Klaas Jan Roggeveen via info@jongerenkoorlois.nl. Meer informatie over het totaalkoor Loïs is te vinden op de website www.jongerenkoorlois.nl.

Viva la vida! Nieuwe expositie Anne-Marie Vermaat

OUDE-TONGE - Van 19 maart tot en met 7 mei exposeert Anne-Marie Vermaat haar bijzondere foto's in Galerie KunstPlus aan het Dabbehof 40 in Oude-Tonge. De feestelijke opening is op zaterdag 19 maart om 16.00 uur. Voor de expositie in Galerie KunstPlus exposeert zij met foto's waarbij muziek hoort die zij mooi of bijzonder vindt. Dat kan zijn door de tekst of alleen door de melodie en/of de sfeer van de muziek. Pierre Venant zal enkele nummers tijdens de opening vertolken. Hij begeleidt zijn zang op piano en gitaar. De expositie is gratis te bezichtigen.

Anne-Marie Vermaat is een nieuw lid van KunstPlus en daar zijn we heel blij mee. Het is toch altijd weer verrassend hoeveel kunsttalent Goeree-Overflakkee heeft. Anne-Marie fotografeert al van jongs af aan. Toen zij in 1999 lid werd van de fotoclub De Rarekiek werd zij een professional. Zij heeft het liefst mensen en/of dieren voor haar lens. Zij fotografeert veelal intuïtief. Maar ook met een voorop gesteld plan, waar dan weer een serie uit voortkomt. Anne-Marie is actief in nationale en internationale foto-organisaties, zoals de Rotterdamse video en smalfilm Liga en de landelijke FIAP (Federation Internationale de L'Art Photographique). Dat zij haar sporen in de fotografie inmiddels ruim heeft verdiend, blijkt wel uit haar 'excellence' en 'master' onderscheidingen van de FIAP. In 2015 heeft zij de Bondsmeester Klasse MBK-titel behaald.

Anne-Marie timmert hard aan de weg. Er staan foto's van haar in de scheurkalender van 2016 van National Geographic, en de Groots Rotterdam scheurkalender van 2016. Ook staan haar foto's in het boek 'The other 100' van GIFT met foto's van Schorem.

Theeproeverij in De Overkant

OUDDORP - Een kopje thee; het lijkt zo vanzelfsprekend, maar er zit een wereld achter. Theespecialiteitenwinkel Le vieux Village organiseert samen met De Overkant een theeproeverij. Woensdagavond 23 maart kunt u kennisnemen van de kunst van thee zetten en de wereld daarachter. Natuurlijk wordt er geproefd van de verschillende soorten thee en krijgt u interessante achtergrondinformatie. Tevens zijn er diverse hapjes. Bijwonen van deze avond kost € 7,50. Opgeven kan in de winkel van Le Vieux Village aan de Boompjes 8 te Ouddorp op dinsdag en zaterdag, of bel 0646010189. De theeproeverij is in De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp.

Tijdens de Natuurwerkdag worden er wilgen geknot.

OUDDORP - Lekker buiten aan de slag gaan? Kom dan naar de Natuurwerkdag van de Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO). Op zaterdag 19 maart worden er weer onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan natuurele­menten. Deze activi­teiten worden georga­niseerd door de werk­groep terrein­be­heer van de vereni­ging. Zaterdag is de laatste actiedag voor dit seizoen.

De activiteiten zijn deze keer aan de Hofdijkseweg te Ouddorp. De bedoeling is om de wilgen bij de volkstuintjes weer te knotten. Op deze actiedag kan NLGO weer veel hulp gebruiken. Een ieder die iets voor het behoud van deze natuurelementen wil doen of eens lekker buiten bezig wil zijn, kan daar zaterdag bij helpen. De werkzaamheden starten om 8.30 uur. Er is voldoende gereedschap aanwezig. De Hofdijkseweg is te bereiken via de Provincialeweg. Rij richting de stranden en dan de rotonde rechts, dit is de Hofdijkseweg. Voor meer informatie kan er worden gebeld naar: 681105 of 485566. www.nlgo.nl.

Open avond Joyfull Voices

Altijd al willen zingen in een klein ensemble? Dan is dit een uitgelezen kans! Joyfull Voices is op zoek naar versterking van het ensemble. Het damesensemble is opgericht in 2011 en bestaat uit een groepje enthousiaste zangeressen. Ze delen de liefde voor opwekking, geestelijke liederen en klassieke muziek. Het doel is zingen voor Hem en tot Zijn eer! Daarnaast vinden de dames gezelligheid en een open sfeer heel belangrijk .

Belangstellenden zijn welkom om een keer te komen kijken en mee te zingen. De repetitieavonden zijn om de 14 dagen op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Het ensemble zingt afwisselend in de Chr. school te Nieuwe-Tonge en in verenigingsgebouw 'De Rank' te Stellendam. Op maandag 21 maart is er een open avond in de Chr. school te Nieuwe-Tonge, Korteweegje 7. Bekijk voor meer informatie de Facebookpagina van Joyfull Voices en kom vooral kennis maken en de sfeer proeven! Er kan ook worden gemaild voor meer informatie: joyfullvoices@hotmail.com.

Bingo SVIK

Donderdag 17 maart is er bingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Kerkdienst gaat niet door

MELISSANT - De dienst van de Gereformeerde Gemeente van a.s. woensdagavond, waarin ds. J. van Belzen zou voorgaan, kan wegens omstandigheden niet doorgaan.

Rabobankmedewerkers en CDA'ers actief op De Kleistee

GOEREE-OVERFLAKKEE - In het kader van NLdoet waren er vrijdag en zaterdag er in het hele land veel activiteiten. Velen staken de handen uit de mouwen om karweien te klaren bij instanties of organisaties die daar zelf niet aan toe konden komen. Ook op het eiland was men hierbij heel actief. Op deze pagina een kleine greep uit die activiteiten.

Op bijgaande foto een forse groep die aan de slag ging op De Kleistee in Ouddorp. Mensen van Rabobank Het Haringvliet en het CDA waren onder leiding van 'De Vliegende Brigade' actief in het gebied. Men nam de snoeischaar en soms zwaarder materiaal ter hand om de houtkanten op te schonen, zodat er weer meer ruimte komt voor groei van meerdere soorten planten en struiken. De hulp is een welkome aanvulling op het werk van De Vliegende Brigade, een groep natuurbeschermers die volop actief is bij het onderhouden van de natuur op verschillende plaatsen op het eiland.

SGP-fractie start jaarthema met vrijwilligerswerk

Wethouder, fractieleden en SGP-jongeren aan de slag bij 'De Oase'.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de SGP-Actiedagen zette de SGP zich landelijk in door middel van het doen van vrijwilligerswerk. Ook de SGP-fractie van Goeree-Overflakkee was zaterdag 12 maart actief aan de slag. Dit keer bij twee instanties: Logeerhuis 'De Mantelienge' en Diaconaal gastenhuis 'De Oase', beiden in Ouddorp. Het was tevens op Goeree-Overflakkee de start van het jaarthema van de SGP: 'Samenleven is een wérkwoord'.

Met de SGP-Actiedagen (SGP DOET) zette de SGP zich partijbreed in tijdens NL Doet. Het is de eerste keer dat de partij dit grootschalig aanpakt. In het kader van het jaarthema 'Samenleven is een wérkwoord' vraagt de SGP aandacht voor nut en noodzaak van het doen van vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers

Fractiesecretaris Peter Grinwis: 'Vrijwilligers worden wel het cement van de samenleving genoemd en zijn onmisbaar. Op beide locaties werd wel duidelijk hoe vrijwilligers elke dag in de weer zijn en naastenliefde in de praktijk brengen. De SGP waardeert de inzet van alle vrijwilligers enorm.' Om dit te onderstrepen zette de SGP-fractie, evenals vorig jaar, zich samen in met de wethouder en een aantal SGP-jongeren om praktisch vrijwilligerswerk te doen.

De Mantelienge

Op het logeerhuis 'De Mantelienge' werd gewerkt in de tuin, zochten de SGP-ers het hogerop om de dakkapel met rolluiken schoon te maken en werd een berging van een nieuwe verflaag voorzien. Het logeerhuis is er om thuis verblijvende gehandicapten tijdelijk onderdak te bieden en zo de ouders gelegenheid te geven even op adem te komen. De vestiging is onderdeel van Adullam en zal eind 2016 worden samengevoegd met de locatie Zuiderheim in Puttershoek.

De Oase

Bij het diaconaal gastenhuis 'De Oase' in Ouddorp werden de SGP-ers aan het werk gezet om sloopwerkzaamheden te verrichten aan carport en kippenhok. Daarnaast ontving de fractie uitleg over het gastenhuis. Bestuurslid Klepper is regelmatig te vinden bij De Oase: 'Bij De Oase zijn ongeveer 50 vrijwilligers betrokken. De Oase voorziet duidelijk in een behoefte, gezien de wachtlijst van 5-7 weken.' Hij schetste voor de SGP-ers de geschiedenis van De Oase en de nieuwe accommodatie Eb & Vloed. 'De Oase is een kleinschalig verblijf voor gasten die psychisch en/of lichamelijk uit balans zijn en toe zijn aan een herstelperiode. De Oase is een oord van rust, structuur, ontspanning en bezinning en heeft een landelijke functie', aldus coördinator Aart van Wolfswinkel.

NL doet bij Ollie B. Bommel

DEN BOMMEL - Dit jaar neemt de Ollie B. Bommelschool op initiatief van Peter Hoendervangers, ouder van de Ollie B. Bommelschool en (G)MR-lid, deel aan NL doet. Met behulp van de financiële ondersteuning en alle vrijwilligers, sponsoren, ouders, opa's en oma's en Alize Mulder van de gemeente Goeree Overflakkee, krijgen alle lokalen een fris en vrolijk kleurtje. De leerlingen van de Ollie B. Bommel zijn al wat bedrijvigheid in de school gewend. Het bestuur van de school, SOPOGO, is begin dit jaar al begonnen aan een verbouwing binnen de school. Zo heeft de buitenschoolse opvang een plek gekregen in de school, is er een mooie nieuwe teamkamer en keuken gerealiseerd en zijn de gangen en hal geschilderd. Daar bovenop wordt het gebouw ook nog eens voorzien van een nieuwe vloer. Met de hulp van NL doet en de vele handen is de school nog meer een plek geworden waar alle kinderen met plezier naar toe gaan.

LesautoRent houdt rijscholen mobiel

DIRKSLAND – "Een mooie waardering na veel en hard werken en een bevestiging dat ik op de goede weg zit", zegt Joost Boeter, als hij de vraag krijgt wat hij vindt van zijn nominatie voor de Jonge Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee. Het is hard gegaan: nog maar twee jaar geleden startte Boeter zijn bedrijf LesautoRent. Het is gevestigd in een kantoorpand aan de Watertoren in Dirksland, maar de dienstverlening van LesautoRent reikt tot in alle hoeken van Nederland. "Hier vindt alleen de organisatie, de planning en de communicatie plaats. Alles wat ik nodig heb is een goede internetverbinding, een bureau en mijn laptop."

Joost Boeter (24) volgde de hbo-opleiding small business and retailmanagement aan de Hogeschool Rotterdam. "Tijdens mijn studie liep ik stage bij autoschadeherstelbedrijf Bosman in Middelharnis. De opdracht was om rijscholen in geval van schade te voorzien van een vervangende lesauto. Toen ik mijn stage had afgerond, heb ik mijn eerste onderneming opgezet: RijschoolmetSchade.nl. Ik deed hetzelfde als bij Bosman, maar dan online en voor negentig autoschadeherstelbedrijven in Nederland. Meer omzet voor de deelnemende schadeherstellers en een vervangende lesauto voor de rijscholen, een mooie win-win."

Het liep goed, maar de focus veranderde. Boeter kreeg steeds meer vragen van rijscholen om een lesauto te huren of te leasen. Bijvoorbeeld omdat ze hun schade bij een ander bedrijf lieten herstellen, of omdat een auto door onderhoud tijdelijk niet beschikbaar was. Dat was voor de jonge ondernemer het sein om de bakens te verzetten. Hij ging lesauto's verhuren en leasen.

"Ik startte LesautoRent en studeerde daarop af aan de Hogeschool Rotterdam. Met Hertz, de grootste autoverhuurmaatschappij ter wereld, kwam ik tot samenwerking en in maart, april 2014 ging ik echt van start." LesautoRent is dus min of meer toevallig ontstaan. "Vaak hoor je dat je als startende ondernemer op zoek moet naar het geniale idee, het gat in de markt, de nieuwste billion dollar company. Maar ik zeg: Ga gewoon aan de slag. Zorg dat je plezier hebt in dat wat je doet, werk hard en wees creatief. Links- of rechtsom, als je dat weet vol te houden, kom je er wel."

Voordeliger

De dienstverlening van LesautoRent bestaat uit drie onderdelen: verhuur, shortlease en lease. "Rijscholen die pech hebben aan een auto, kunnen bij ons een vervangende lesauto huren. Ze kunnen de auto bezorgen op locatie, of de klant kan de auto ophalen op één van de elf locaties, verspreid in Nederland. Shortlease is bedoeld voor rijscholen die tijdelijk extra capaciteit nodig hebben. Lease is onze core business. Steeds meer rijscholen leasen een vaste leswagen voor één of meerdere jaren. Dat heeft veel voordelen voor de rijschool: ze hoeven geen grote investering te doen en wij ontzorgen de rijschool van A tot Z op het gebied van mobiliteit. Ze krijgen een kant-en-klare lesauto inclusief de wegenbelasting, lesautoverzekering, onderhoud en winterbanden. Alles is standaard inbegrepen. Een leaseauto is voor een rijschool voordeliger dan een eigen auto. De lesauto is het belangrijkste gereedschap van een rijschool. LesautoRent zorgt ervoor dat rijscholen hun beroep kunnen uitoefenen en altijd mobiel blijven."

De onderneming van Joost Boeter kon in korte tijd groeien dankzij Google en veel mond-tot-mondreclame. Rijscholen uit heel Nederland weten het bedrijf uit Dirksland te vinden. "Ook door samenwerking konden we zo groeien. We hebben Hertz als leverancier van de auto's en Fleetport als wagenparkbeheerder met elf locaties in het land. Samenwerking is het sleutelwoord", zegt Boeter, die eraan toevoegt dat het ook heel belangrijk is om elke dag met een glimlach naar je werk te gaan. Dat lukt heel goed. "Dit is fantastisch om te doen."

Genomineerden voor Ondernemersprijzen bekendgemaakt

GOEREE-OVERFLAKKEE – Enkele maanden geleden is de selectie begonnen voor de Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee 2016. Vorige week werd bekend welke zes bedrijven genomineerd zijn voor de titel 'Ondernemer GO 2016' of 'Jonge Ondernemer GO 2016'.

De deskundige en onafhankelijke jury heeft alle aangemelde bedrijven bezocht en gekeken wie genomineerd kon worden voor één van de prijzen. Woensdag 9 maart zijn de volgende genomineerden bekendgemaakt:

Voor de Jonge Ondernemersprijs GO 2016:

LesautoRent uit Dirksland;
Mteck BV uit Stellendam;
Werelds aan het Strand uit Ouddorp.

Voor de Ondernemersprijs GO 2016:

Glascentrum J. Goemaat uit Goedereede;
Lambert Kozijnen uit Oude-Tonge;
Maatschap Mulder uit Melissant.

Op donderdagavond 21 april worden, tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Prieel van De Staver, de winnaars van de beide titels bekendgemaakt.
In aanloop naar de prijsuitreiking worden de zes genomineerden bezocht door de juryleden. Zij voeren uitgebreide gesprekken met de directies van de genomineerde bedrijven. De bevindingen van de juryleden vormen een belangrijke bijdrage bij het bepalen van de winnaars. Bij de aanwijzing van de winnaars heeft ook 'het publiek' een stem. Op korte termijn is er de mogelijkheid om digitaal een stem uit te brengen op één van de genomineerden. Zodra hierover meer bekend is, wordt dit via diverse media bekendgemaakt.

In Eilanden-Nieuws verschijnen de komende weken interviews met de genomineerden.

De organisatie van de verkiezing voor de Ondernemersprijs GO 2016 is in handen van Rabobank Het Haringvliet, gemeente Goeree-Overflakkee, FOGO en Eilanden-Nieuws.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Samen bidden

Zondag 20 maart willen de christenen in Den Bommel samenkomen om met elkaar te bidden. Iedereen die mee wil bidden is welkom, het is niet van belang of bezoekers lid zijn van een kerk of niet. De bijeenkomst start om 19.30 uur in 'Bij de Bron', Voorstraat 25.

Paasfeest

Op Tweede Paasdag is er een Paasfeest in de Hervormde Kerk. Het thema is: 'Weet je dat de lente komt?' Er wordt medewerking verleend door de kinderclub, zondagsschool en muziekgroep. Aanvang om half 10 in de Hervormde Kerk. Na afloop is er luxe koffie, thee en fris in 'Bij de Bron'. Iedereen is van harte welkom!

DIRKSLAND

Tweedehands kinderkleding en speelgoed

Stichting kledingbeurs KLEINe P@RIJS houdt op vrijdag 1 april van 15.30 tot 17.30 uur en van 19.00 tot 21.30 uur een tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs. De locatie is zorgcentrum Geldershof, Poldersweegje 2 in Dirksland, de entree is gratis. De helft van de verkoopopbrengst wordt geschonken aan beide basisscholen in Dirksland. De andere helft is voor de mensen die kleding en/of speelgoed hebben ingeleverd. Mensen die kinderkleding of speelgoed te koop aan willen bieden, kunnen dit inleveren op maandag 21 en dinsdag 22 maart van 8.15 tot 11.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. De inleverpunten zijn CBS Prins Maurits, Begonia 1 en OBS De Inktvis, Hondsgalgweg 5 in Dirksland. De volgende spullen kunnen worden aangeboden: mooie voorjaar- en zomerkleding maat 50 t/m 176, jassen, schoenen, binnen- en buitenspeelgoed en babyartikelen. Neem voor vragen contact op met Nellie Koppenaal: 06-34539865 of via kledingbeursdirksland@gmail.com.
Deelnemers kunnen er na afloop van de beurs voor kiezen om de niet verkochte kleding/speelgoed terug te nemen of deze te schenken aan lokale goede doelen.
Meer informatie staat op www.kledingbeursdirksland.nl.

Koffieochtend Reginahof

Het Careyn Activiteiten Centrum 't Reginahof te Dirksland, organiseert een koffieochtend voor een ieder die het fijn vindt om met elkaar koffie te drinken en op deze manier andere mensen te ontmoeten. In overleg met elkaar spelen we een spel of doen we iets creatiefs. Dit alles in een ongedwongen sfeer. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. Belangstellenden zijn van harte welkom op dinsdag 22 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.

GOEDEREEDE

Voorjaarsverkoping Tabitha

Als de weersomstandigheden het toelaten, wordt er op zaterdag 19 maart een voorjaarsverkoping gehouden. De verkoping van vrouwenvereniging Tabitha is van 9.00 tot 15.00 uur bij de Levensbron, op de hoek van de Varkensmarkt en de Doelweg. Er is een uitgebreid assortiment met onder andere: versgebakken kibbeling, oliebollen, boerenkaas van de kaasboerderij, groenten en fruit, zelfgebakken cake en koekjes, voorjaarsbloemen en planten, nieuw speelgoed. Er wordt ook veel handwerk aangeboden, zoals gebreide sokken, slabben, vlaggetjes van stof en nog veel meer. Er kunnen nog steeds DE punten worden ingeleverd. Tijdens de voorjaarsverkoping kan het bestelde Paasbrood worden opgehaald. Er kan ook koffie en fris worden gedronken, terwijl er wordt geluisterd naar het orgelspel. De opbrengst is voor kerk en een diaconaal doel.                                                                                                                

MELISSANT

Predikant beroepen

Door de Hersteld Hervormde Gemeente van Melissant is een beroep uitgebracht op kandidaat G.T. van Appeldoorn uit Breukelen. Op woensdagavond 16 maart hoopt hij in een Dienst des Woords voor te gaan, aanvang 19.00 uur.

Paasstukjes maken en high tea

Woensdag 23 maart is er een Paasmiddag in de Melishof te Melissant. Deelnemers gaan aan de slag met het maken van een Paasstukje en na afloop is er een heerlijke high tea. Deze middag komt in de plaats van de reguliere koffieochtend. Aanmelden kan tot 20 maart bij Dirk Spahr v.d. Hoek, tel 602411. Deelnemers betalen € 3,50 per persoon, dit is inclusief materiaal en de high tea. De middag is van 14.00 tot 17.00 uur in de Melishof. Deelnemers moeten de volgende zaken meenemen: een mooi bakje/schaaltje, een snoeischaar of scherp mes, takjes en ander groen en eventueel (eigen) versiermateriaal met betrekking tot Pasen. Heren zijn ook van harte welkom, zij kunnen een kaartje leggen en/of sjoelen.

Informatie over rugby

Op zaterdag 19 maart vindt er in café De Gouden Leeuw in Melissant een informatieavond plaats van 'Rugby op Flakkee'. Een groep vrienden is bezig met het opzetten van een rugbyteam op Goeree-Overflakkee en wil aan geïnteresseerden uitleg geven over het spel en daarna gezamenlijk een live rugbywedstrijd bekijken. De avond begint om 20.00 uur, is gratis en voor iedereen toegankelijk. Meer informatie op de Facebookpagina van 'Rugby op Flakkee'.

MIDDELHARNIS

Week van het geld

Eigenz, de ambulante begeleiding van Zuidwester, organiseert in de Week van het Geld een speciale avond voor cliënten. Allereerst wordt er met elkaar soep gegeten om elkaar beter te leren kennen. Daarnaast kan er een 'geld-type-test' gedaan worden, op die manier kan er worden ontdekt wat de manier van geld uitgeven is. Er is ook een activiteit waarbij er wordt nagedacht over het besteden van leefgeld en er worden ervaringen uitgewisseld. "Wellicht krijg je handige tips, om beter uit te komen met je leefgeld." Iedereen die op zichzelf woont en begeleiding krijgt van Eigenz is uitgenodigd. Kom op 17 maart naar het Steunpunt bij de kringloopwinkel Goedgekeurd aan het Beneden Zandpad 11a in Middelharnis en doe mee. Meer informatie is telefonisch te verkrijgen: 06-83649610.

Aangepaste kerkdienst

Zondag 20 maart is er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor 'mensen met een beperking'. Deze dienst zal plaatsvinden in de Chr. Geref. Kerk te Middelharnis. In deze dienst hoopt voor te gaan ds. G.R. Procee. De aanvang is om kwart vòòr drie. Iedereen is van harte welkom en de organisatie hoopt dat velen deze dienst willen bijwonen.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 19 maart is er een schuurverkoop met meer dan 500 artikelen uit Grootmoederstijd, zoals emaille, zink en fornuizen. De verkoop is van 10.00 tot 16.00 uur aan de Groeneweg 35 te Nieuwe-Tonge. Er is gratis koffie en thee voor bezoekers. Bel voor meer informatie naar 0187-651638.

Voorjaarsfair Oranje Nassauschool

Op 16 maart houden de leerlingen van de Oranje Nassauschool een gezellige voorjaarsfair. Er is van alles te koop, o.a. tweedehands boeken, speelgoed, tweedehands kleding, crea artikelen. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Er zijn pannenkoeken, wafels en diverse belegde broodjes. Daarnaast is er soep, koffie, thee, frisdrank en ambachtelijk schepijs. Voor de kinderen is er een springkussen en worden er op het schoolplein spelletjes georganiseerd. De fair is van 11.00 tot 15.00 uur.

Jaarconcert Apollo

Op zaterdag 9 april 2016 zal het jaarconcert van Muziekvereniging Apollo plaatsvinden in samenwerking met Popkoor The Blue Stocking Singers. Tevens zal Maarten Prins op saxofoon en Raphael van Gemerden op xylofoon deze avond muzikaal verrijken. De deuren openen om 19.30 uur, het concert start om 20.00 uur.

OOLTGENSPLAAT

Openhuis Hersteld Hervormde Kerk

Na een periode van drie maanden intensief verbouwen, door professionals en vrijwilligers, neemt de Hersteld Hervormde Gemeente van Ooltgensplaat haar eigen kerkgebouw in gebruik. De officiële ingebruiknamedienst wordt gehouden op vrijdag 18 maart 2016. Deze dienst begint om 19.30 uur en zal worden geleid door de consulent, ds. H. de Greef uit Nieuwe-Tonge. Deze dienst is voor de eigen gemeenteleden en genodigden. Op zaterdagmorgen houdt de gemeente een open ochtend en is een ieder van harte welkom om het kerkgebouw te komen te bezichtigen. Het openhuis is van 10.00 tot 12.00 uur, het adres is Lindelaan 4. Er is ook gelegenheid om een kopje koffie te drinken.

Paasmaaltijd en bingo

In Ooltgensplaat is er op vrijdag 18 maart een gezellige middag voor 55-plussers. De middag begint om 15.00 uur met de bingo en rond 17.00 uur volgt de maaltijd. Eén bingoboekje kost € 4,00, twee boekjes € 7,00. De maaltijd kost € 12,00. Bij deelname aan de maaltijd aanmelden bij Ati Verwoerd: 06-40701181. De bijeenkomst is in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat.

OUDDORP

Voorjaarsmandje maken

Op woensdag 23 maart worden er voorjaarsmandjes met bloembollen gemaakt bij de 55+ club. De bijeenkomst start om 14.00 uur in de Dorpstienden. Bezoekers moeten zelf een mandje meenemen met een doorsnede van 34 cm en een hoogte van 10 à 15 cm. De prijs bedraagt € 10,-, dat is inclusief een kopje koffie of thee. Graag vooraf aanmelden, dit kan tot maandag 21 maart i.v.m. de aanschaf van de materialen. Aanmelden kan bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam, tel. 0187 682319. Op 30 maart is er een modeshow bij de club. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Stichting ZIJN, tel. 0187 483366 of per e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Passie- en Paasconcert

Op zaterdag 19 maart hoopt het Chr. Gemengd Koor Laudate Dominum een Passie- en Paasconcert te geven in de Hersteld Hervormde Kerk van Abbenbroek. Ds. A.A.F. van de Weg zal de avond leiden. Verder werken Andrea Grinwis - dwarsfluit - en Krijn Padmos - orgel - mee. De Bijbellezingen worden muzikaal onderstreept door koor, dwarsfluit en orgel. Jan van Seters heeft de muzikale leiding. Een ieder wordt van harte uitgenodigd om het concert bij te wonen. De toegang is gratis. Er zal wel een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten. De avond begint om 19.30 uur en de kerk is 19.00 uur open. Het adres van de kerk is Kerkplein 11, Abbenbroek.

Presentatieavond zending

Woensdag 23 maart is er een zendingsavond in verenigingsgebouw Eben-Haëzer. De avond start om 19.30 uur, zodat ook kinderen aanwezig kunnen zijn. Bezoekers worden meegenomen op 'zendingsreis' naar Mbuma in het Afrikaanse Zimbabwe. Er wordt verteld over het werk in en rond het zendingsziekenhuis. Anja Voogd vertelt over het werk dat ze in de zomervakantie van 2015 heeft gedaan op het Mbuma zendingsterrein. Ze heeft de leidinggevenden van de zondagsschool getraind en geholpen met het organiseren van een Vakantiebijbelweek.

Paasconcert Doopsgezinde Kerk

Op 18 maart verzorgt het Christelijk Mannenkoor Obadja uit Ouddorp, onder leiding van dirigent Jan Bezuijen, een Paasconcert in de Doopsgezinde Kerk te Ouddorp. Medewerking zal verder worden verleend door Christelijk Kinderkoor Kadosj, Christelijk Jeugdkoor Hadar en het Christelijk Mannenensemble Goeree, allen uit Goedereede en allen onder leiding van dirigente Berdien Dekker-van Willigen. Johan van Wijk neemt de begeleiding op het orgel voor zijn rekening. Martin Kolff zal de vleugel bespelen. De meditatie zal worden gehouden door dhr. A.W. Bruggeman. Het concert start om 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Er zal gecollecteerd worden ter bestrijding van de onkosten.

Standhouders gezocht

Er worden standhouders gezocht voor de braderie op zaterdag 7 mei 2016 op het terrein van vv WFB uit Ouddorp. Deze braderie is 25 jaar lang een drukbezochte rommelmarkt geweest. De organisatie wil een nieuwe opzet gaan hanteren. De hele dag door zal er vertier zijn voor jong en oud door middel van een springkussens en muziek. Tevens zal er een voetbaltoernooi voor de jongste jeugd georganiseerd worden. De braderie is van 9.00 tot 16.00 uur, de entree is gratis. Een kraam zal 30 euro gaan kosten. Belangstellenden kunnen contact opnemen via: evenementen@vvwfb.nl.

OUDE-TONGE

Bingo

De ANBO organiseert op woensdag 23 maart een bingo bij Fa. Kroon, tapijt, vinyl en gordijnen. De bingo start om 14.00 uur, deelname kost € 5,- per persoon. Het adres is Energiebaan 2 in Oude-Tonge. Bezoekers kunnen tijdens de middag ook rondkijken in de zaak. Voor vervoer kan er contact worden opgenomen met Bram Kamp: 0187- 642076.

Goedereninzameling

Zaterdag 19 maart worden er goederen ingezameld voor de kerkelijke gemeente in Uzon. Goederen kunnen van 9.30 tot 11.30 uur worden ingeleverd aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Gevraagd wordt schone en goed bruikbare kleding. Bij twijfel over de bruikbaarheid van spullen kan er vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur contact worden opgenomen met dhr. A. Klem, het telefoonnummer is 0187-641304. Ook voor het ophalen van spullen kan er contact worden opgenomen. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

Bingo in De Zwaluw

Op woensdag 30 maart is er een bingo in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. Aanvang 13.30 uur, de zaal is open om 13.00 uur. De koffie /thee is gratis.
Er worden 9 rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast zijn er nog 9 extra prijsjes en er is een verloting. De toegang is gratis.

Bingo

Zaterdag 19 maart is er bingo bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. Er worden 11 ronden gedraaid, waarin leuke prijzen te winnen zijn. De zaal gaat om 19.30 uur open en de bingo start 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Kindermiddag.

Woensdagmiddag 23 maart is er een knutselmiddag voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. Wat er gemaakt wordt is een verrassing. Er worden verschillende creaties gemaakt. De eerste vijftig kinderen die binnen zijn gaan iets anders maken dan de anderen. Kom gerust langs met vriendjes en vriendinnetjes. Het kost € 2,50 inclusief limonade en een snoepje. Hulp is altijd welkom.

Lampionnenoptocht

Vrijdag 25 maart is er lampionnenoptocht bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. Aanvang 18.45 en start lichtjestour 19.00 uur. Iedereen is welkom en deelname is gratis. Lampionnen zijn verkrijgbaar voor € 2,50. Sluit aan en neem vriendjes en vriendinnetjes mee.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Muzikale avond

Op zaterdag 2 april verzorgt de Delta Swing Band uit Hellevoetsluis een optreden in het Trefpunt. Zoals de naam al zegt, zullen zij swingende muziek spelen. De band bestaat uit 17 mensen, die allemaal even enthousiast zijn. Iedereen is van harte welkom! De avond begint om 20.00 uur, de toegang bedraagt € 7,50.

STELLENDAM

Oliebollenverkoop

Zaterdag 19 maart organiseert het Roemenië Comité van de Hersteld Hervormde Kerk te Stellendam een oliebollenverkoopactie. Vanaf 8 uur staat er een verkoopkraam op het Oranjeplein. Met de opbrengst van deze actie hoopt de organisatie een gedeelte van de kosten van het transport naar Roemenië te dekken, dat staat gepland voor begin april.

Ballen voor nieuwe leden Flakkee

MIDDELHARNIS - Onlangs ontvingen de vier nieuwe Mini-Pupillen Timo, Otis, Abdi en Mees van voetbalvereniging Flakkee een mooie bal.

Bij Flakkee loopt er al enkele weken een actie waarbij nieuwe leden een bal en een cadeaubon om gratis pannenkoeken te gaan eten bij 't Majoortje te Middelharnis krijgen. Verder kregen zij ook nog een mooie tas en trainingspak van de vereniging. De kleding wordt in vergelijking met andere verenigingen kosteloos ter beschikking gesteld. Daarnaast hoeft er het eerste seizoen bij de Mini-Pupillen van Flakkee geen contributie te worden betaald. Verder worden er naast het voetbal nog verschillende leuke activiteiten georganiseerd. Onlangs brachten de jeugdleden ook nog een bezoek aan FC Oss in de Jupiter League, waar ze aan de hand van de spelers van FC Oss en Jong Ajax het veld op mochten.

Bowlingteam Bosseschool is kampioen van Nederland

Boy, Rick, Joost en Lars (in groene shirts) met de grote kampioensbeker.

MIDDELHARNIS - Met grote overmacht is het bowlingteam The Spareribs van de Bosseschool afgelopen zaterdag 12 maart in Eindhoven Nederlands kampioen schoolbowlen geworden.

Het team met Rick Peeman, Joost Karels, Boy Hoogmoed en Lars Mastenbroek gooiden met 1818 punten bijna 400 punten meer dan de nummer twee, De Toermalijn uit Zwijndrecht. In de voorrondes deden 470 teams uit het hele land mee. De 72 beste teams hebben in het bowlingcentrum van Eindhoven gestreden om de enorme beker. Met de hoogste score die zij in de voorronde hadden gegooid, werd het Bosseschool-viertal vooraf al geducht door de andere teams. De zenuwen werden goed in bedwang gehouden en de jongens wierpen de ballen eerst in de halve finale en daarna in de finale beter dan ooit.

Met een gemiddelde van 121,20(!) per game mag dit een superprestatie genoemd worden. Het tweede team, The Bowlingchicks werd 13e van Nederland, wat ook een geweldige prestatie genoemd mag worden. Met grote trots hebben heeft team The Spareribs de supergrote wisselbeker in ontvangst genomen en keerden zij als kampioenen terug naar Middelharnis. Grote waardering verdient de Bowling Vereniging Middelharnis voor de wijze waarop zij de voorrondes heeft georganiseerd en de teams hebben voorbereid en begeleid tijdens de finalewedstrijden! Op maandagmorgen 14 maart is het bowlingteam gehuldigd op het schoolplein en zijn zij toegezongen door de andere kinderen van de Bosseschool.

16 / 24

Johan van Broekhoven, de initiator van Concert@School. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Met een knipoog naar de naam Concert@Sea wordt op de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (PM) te Middelharnis een nieuw muzikaal evenement ontwikkeld: Concert@School. Die naamvariant is overigens de enige 'link' naar eerstgenoemd concert, want het Concert@School wordt een puur klassiek concert, met een uniek concept zoals op het eiland nog niet eerder werd gezien. En nee, het is geen grap, maar de datum waarop het evenement wordt gehouden is vrijdag 1 april a.s.

Door Hans Villerius

Het is één van de medewerkers van de PM, Johan van Broekhoven, die het initiatief bedacht. "We hebben hier zoveel collega's die op niveau musiceren, dat ik dacht: waarom doen we daar niet méér mee?'" vertelt Johan, die vanwege z'n muzikale verleden en opleiding zelf professioneel musicus genoemd kan worden. "Het leek me mooi wanneer we als school een muzikaal evenement zouden organiseren, een concert bijvoorbeeld, met daaraan als kernwaarden verbonden: er moet kwaliteit geleverd worden, het moet samenbindend zijn en er moet een goed doel aan worden verbonden." Het idee om met de muzikale collega's een klassiek concert te geven, met gratis entree, maar met een collecte voor het goede doel, werd op school warm ontvangen. "Vanuit de Prins Maurits zoeken we heel bewust verbindingen te leggen met onze 'buitenwereld', de samenleving waar we middenin staan en waar we onderdeel van zijn", legt rector Adam van Heest uit. "Als school 'neem' je veel van de samenleving, van de ouders, maar door een prachtig concert aan te bieden, met een opbrengst voor het goede doel, kunnen we ook wat teruggeven."

Carrouselconcert

De opzet van het voor de eerste maal te houden Concert@School is op het eiland uniek. Vanuit een school die in de regio een centrale plek inneemt, verzorgen collega's voor het publiek een hoogwaardig klassiek concert, breed gericht – zowel instrumentaal als vocaal, zowel solistisch als in ensembleverband – en verdeeld over twee concertlocaties. Na een centrale start in de aula van de PM, zal én in de aula én in de tegenover de school gelegen Emmaüskerk geconcerteerd worden. Na drie kwartier wordt een pauze gehouden, waarin de bezoekers van het aulaconcert zich naar de kerk begeven en andersom. Na de pauze gaat deel twee van het concert van start. Ook drie kwartier lang. Op beide locaties wordt het concertprogramma twee maal uitgevoerd, zodat aan 't eind van de avond de gewisselde luisteraarsgroepen het complete programma hebben meegemaakt. Een heus 'carrouselconcert' dus. Aan het eind van het evenement is er in de aula van de PM een centrale afsluiting, waarbij alle meewerkende musici bij elkaar komen om een gezamenlijk optreden te verzorgen. Daarna kan er nog worden genoten van een hapje en een drankje. Het geheel bedoelt een ongedwongen karakter te hebben.

Veelzijdig

Er zal op diverse instrumenten worden gemusiceerd – dwarsfluit, hoorn, orgel, piano en viool, én er wordt vocale muziek ten gehore gebracht, zodat een veelzijdig geheel ontstaat. Op het programma staan werken van zowel 'oude schrijvers' als hedendaagse componisten. Muziek van Bach, Chopin, Corelli, Dvorák, Haydn en Mozart zullen worden vertolkt, maar ook een eigen compositie van Johan van Broekhoven. Als solisten treden op Johan van Broekhoven, Marianne van Dijke, Hans van Heemst, Jan van Luik, Hester van der Male en Margriet van Wingerden, de één instrumentaal, de ander vocaal.
Vermeldenswaard is zeker ook het optreden van een samengesteld personeelskoor, dat uit geoefende zangers bestaat en onder de aloude bezielende leiding van muziekdocent Mar van der Veer optreedt. Mar van der Veer is voor één dag in de week terug als muziekdocent op de PM, nadat hij in 2014 wegens gezinsomstandigheden afscheid nam.

Nieuwe traditie

Op de PM zijn ze razend benieuwd naar het succes van deze eerste editie van Concert@School. Iedereen is welkom en er wordt zeer veel belangstelling verwacht. Voor een goed verloop van de organisatie wordt het op prijs gesteld als luisteraars van tevoren even laten weten dat ze willen komen. Dat kan via de mail: info@csgpm.nl. Er is inloop vanaf 19.45 uur. Het concert begint om 20.00 uur. En als het evenement inderdaad een succes blijkt, zou dit de eerste stap kunnen zijn voor een nieuwe waardevolle traditie op de PM.

Albert van Holten 25 jaar aan Bouwcenter Esselink verbonden

Albert van Holten (2e van links) tussen de directieleden van Bouwcenter Esselink.

MIDDELHARNIS – Tijdens een personeelsbijeenkomst van Bouwcenter Esselink werd stilgestaan bij een jubileum. Deze keer was het Albert van Holten, die 25 jaar aan het bedrijf verbonden was.

Hoewel Albert de man niet is om in het middelpunt van de belangstelling te staan, nam directeur Taco van Dieren de gelegenheid waar om bij de "bijzondere mijlpaal" stil te staan.
Aan de hand van foto's werd stilgestaan bij de loopbaan van de jubilaris bij Esselink. Hierbij ontbraken natuurlijk ook niet de persoonlijke anekdotes, die op humoristische wijze werden gepresenteerd.
Op 25 februari kwam Albert in dienst bij het bedrijf als assistent systeembeheerder. Onder leiding van Ko Nelis groeide hij binnen het bedrijf. Hij werd later systeembeheerder en werd de plaatsvervanger van 'financiële man' Ko Nelis. En na het vertrek van Nelis werd hij verantwoordelijk voor de financiën. Om voldoende kennis hiervoor te vergaren, volgde hij vele cursussen en trainingen. Taco van Dieren prees Albert voor de "bijzonder integere manier waarop hij deze verantwoordelijkheid altijd heeft genomen".

Harde werker, loyaal, kritisch zijn de typeringen die bij Albert passen en vooral bij dat laatste kon de genuanceerdheid wel eens achterblijven. "Je kunt het nu eenmaal niet hebben dat we hier fouten maken".

"Al die jaren heb je veel werk verzet, maakte je dagen die doorgaans behoorlijk langer dan 8 uren waren, en was je bereikbaar of beschikbaar als er wat moest gebeuren of als we vragen hadden. En dat is nog steeds zo! Je vind het leuk om mee te denken over het beleid en de koers van de organisatie. Je denkt breed mee in het management en je beperkt je daarbij niet tot je eigen afdeling", aldus Taco van Dieren.

Dingen vernieuwen en verbeteren is Albert op het lijf geschreven. Nu er een nieuwe taakverdeling is opgezet en Albert meer taken in de automatisering gaat doen, kunnen deze eigenschappen nog meer uit de verf komen, aldus Taco van Dieren.

Ondanks de drukte van zijn baan, heeft Albert ook nog tijd om zich op andere terreinen in te zetten, zoals het werk voor de Stichting OZO.

"We hopen dat je in de toekomst goede en gezonde jaren als medewerker en collega in ons midden mag beleven. Samen met Jacqueline en jullie kinderen wens ik je van harte Gods zegen toe voor de toekomst", aldus Taco van Dieren.

Als blijk van waardering ontving Albert een oorkonde namens de branchevereniging HIBIN en enkele cadeaus van de directie en medewerkers.

Albert bedankte aan het eind van de avond voor de fijne samenwerking, zeker ook met de collega's. "Mede dankzij jullie collegialiteit kon ik hier 25 jaar met plezier mijn werk doen en mijn inzet geven. Bovenal dank ik God, Die me al die jaren krachten en gezondheid gaf om voor dit mooie bedrijf te werken."

Samen sporten in de strijd tegen kanker

MIDDELHARNIS – Zaterdag vond bij Sportievia het sportevenement plaats waarbij er samen gesport is in de strijd tegen kanker.

Deelnemers konden kiezen uit diverse sporten zoals: spinning, xcore, yoga en kickboksen. Burgemeester Ada Grootenboer gaf de aftrap voor dit sportevenement. In haar toespraak gaf ze aan het zeer te waarderen dat zoveel sporters zich sportief inzetten in de strijd tegen kanker. Met ruim 60 deelnemers is er de hele ochtend flink gesport. Zo was er bij het kickboksen een gastles van Gunther van Baelen (Belgisch en Europees kampioen). De opbrengst van het evenement is bijna € 4.700,-. Dit bedrag komt geheel ten goede aan Alpe d'HuZes, waar het geld word ingezet voor onderzoek naar betere genezingskansen van kanker.

De organisatie dankt alle sporters voor hun deelname en ook Sportievia voor het beschikbaar stellen van de sportschool, incl. alle instructeurs, verder Plus Slingerland uit Middelharnis, die heeft gezorgd voor de nodige krentenbollen, fruit, sportdrank en water.

Verder worden alle bedrijven die het sportevenement en daarmee gelijk Alpe d'HuZes steunen, bedankt: De Jong Verpakkingen uit de Lier, Van Welsenis Projectstoffering, Brasserie 't Vingerling, Melaard Parket, Massagepraktijk Extreme, Garage Ton Buijs, Schipper Electrotechniek, Drukkerij Rooij en Van der Velde, Verwers Auto's, Juwelier Kern, Brilcentrum Keuvelaar, Van Nimwegen Reclame, Blue Denim, Fleuren Compost, van Estrik Buitenruimte, De Noorder (glas en kozijnen), Unito Sports, MCR-Retailminds, Behang- en Schildersbedrijf Olofsen, Autobedrijf Diepenhorst, Tuinzorg De Graaf, Studio V. Architecten, Cazander Medical, Snackbar Diekmeester, Spuiterij Van Lint, Hegro Agri Service, Franje Onions, 7Camicie, Loonbedrijf Guiljam, De Goudsmid, Snackbar Maarten en Van Klinken Uienhandel BV.
Vorige week bracht de bingo in het Trefpunt in Stad aan 't Haringvliet € 1.048,- op.

Naast deze sponsoractie is er ook de mogelijkheid om te sponsoren via de website van Alpe d'HuZes. Dit kan via de website www.opgevenisgeenoptie.nl. Via de zoekoptie 'sponsoren en deelnemers' komt men bij het team Arie Rommelse en Peter Vroegindeweij terecht en is er de mogelijkheid om te sponsoren.

'De Zuikertuin' wordt mijn ding, zegt Cynthia van Delft

Het nieuwe pand aan de Molenblok 2 (Foto: Jaap Ruizeveld)

OUDDORP - Twee jaar geleden gaf projectontwikkelaar en ondernemer Eelco van Delft (Van Delft Vastgoed BV) aan het toen leegstaande pand Molenblok 2 in Ouddorp een passende upgrading te geven. Geen moderne bouwstijl, maar een object dat traditioneel zou aansluiten bij de entree van het dorpscentrum richting Hoenderdijk/Boompjes. Investeren in een bestaand pand, passend bij de omgeving met een innovatieve uitvoering. Met op de begane grond ruim 135 m2 bruto vloeroppervlak voor een winkeleenheid en op de verdieping twee appartementen.

Door Jaap Ruizeveld

Dit alles op een goede zichtlocatie, met parkeermogelijkheid (Dorpstienden) in de directe omgeving. Nadat de vergunning was verleend, is de afgelopen maanden het oude pand gesloopt en via nieuwbouw een metamorfose gerealiseerd. De appartementen zijn verkocht en nog deze maand zal ook de winkeleenheid worden ingericht, waarna, rond Pasen, de opening plaatsvindt van 'de Zuikertuin', een woonwinkel met accessoires. Cynthia van Delft koos voor deze naam als goede herinnering aan een vakantiebezoek aan Curaçao, waar deze naam een landgoed siert.

Cynthia en Phillis in de te openen styling-woonwinkel. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Contacten

Cynthia Rodrigues Monteiro, de 42-jarige echtgenote van Eelco van Delft, zal er de scepter zwaaien. Dat doet zij overigens in nauwe samenwerking met en afstemming op de 51-jarige Phillis uit Hellevoetsluis. Beide dames hebben bedrijfsmatig al jarenlang contact met elkaar en nu doet zich de unieke mogelijkheid voor om enerzijds de krachten te bundelen, vakkennis te delen en anderzijds de woonwinkel met accessoires op de kaart te zetten en te promoten. Phillis was lange tijd actief in de keukenbranche, maar had toch heimwee naar de woonbranche. Zij zal dan ook straks in de winkel te vinden zijn.

Gevarieerd beeld

"Ja, het wordt echt mijn ding", zegt Cynthia. "De ambitie om tot de woonwinkel te komen is in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Zoiets groeit uit de vele contacten die je onderhoudt, de affiniteit met en in de woonbranche. Dat gebeurt met het uitdragen van het merk 'Riviéra Maison'. Dat niet alleen. Ook hebben wij naast ons vastgoedbedrijf een facilitair bedrijf opgezet, waar projecten met inrichting en styling worden ingevuld. Het één ondersteunt het ander. Het maakt een totaalproduct mogelijk. De komende dagen wordt hard gewerkt om de inrichting en styling uit te voeren. Omdat wij in Ouddorp over een opslagruimte beschikken, kan in de winkelunit steeds een goed gevarieerd beeld worden gepresenteerd van diverse mogelijkheden. Daar heb je meubels voor nodig. De schijnwerper wordt daarnaast gericht op accessoires.

Tijden

"Wij streven er naar de winkel op 25 maart, nog voor het Paasweekeind, te kunnen openen. Er moet nog het een en ander worden geregeld, maar het gaat lukken. Wat openingstijden betreft, gaan wij voorlopig uit van: op werkdagen (dinsdag tot en met zaterdag) van 9.30 tot 17.30 uur. Op maandag zullen wij gesloten zijn. De tijden kunnen overigens nog afgestemd worden met collega-ondernemers in de directe omgeving van ons pand. De komende dagen brengen wij een en ander met definitieve informatie in de publiciteit", stelt Cynthia.

Kiwanis G-O schenkt € 5.500 aan Villa Pardoes

Kiwanisclub Goeree-Overflakkee overhandigt de cheque aan Villa Pardoes. Foto: Hans Villerius

MELISSANT – De laatstgehouden eindejaarsactie die Kiwanis Goeree-Overflakkee hield, in december jl., heeft weer een prachtige opbrengst bijeengebracht voor het goede doel: € 5.500. Een cheque ter waarde van dit bedrag werd vorige week dinsdagavond in restaurant Roxenisse te Melissant overhandigd aan twee dames die daar namens het goede doel de gift in ontvangst namen, Villa Pardoes te Kaatsheuvel.

Door Hans Villerius

"Eigenlijk kunnen we 't niet maken om na zo'n succesvolle eerste keer het er bij te laten zitten…" Dat zei Caroline van Kempen vorig jaar namens de eilandelijke Kiwanisclub, nadat die toen voor de eerste keer een grootschalige eindejaarsactie had gehouden, die zeer succesvol uitpakte. En inderdaad werd ook afgelopen december volgens dezelfde formule een eindejaarsactie gehouden, waarvan de opbrengst zelfs die van de vorige keer overtrof.

Eindejaarsactie

Ging 't die vorige keer om biologische Schotse Zalmzijde die binnen het bedrijfsleven aan de man gebracht werd om in de aanloop naar Kerst aan relaties cadeau te doen, ditmaal was het Pork Wellington – een soort varkenshaas in krokant bladerdeeg, geleverd en gesponsord door Slagerij Van Zuidland te Dirksland – waar de actie om draaide. Bedrijven die ervoor kozen om dit als eindejaarsgeschenk voor relaties te bestellen, hoefden weer alleen hun bestellingen en bezorgadressen aan Kiwanis door te geven, al of niet met een wenskaart erbij, en de rest zou Kiwanis opnieuw geheel verzorgen, dus inclusief het bezorgen van de bestelling. Ofwel: een stukje ontzorgen van de ondernemers.
De voorverkoop ging in september al van start. Hiervoor hebben de leden van de eilandelijke Kiwanisclub bedrijven persoonlijk benaderd. Omdat ze een aanzienlijk verkoopaantal wilden behalen, richtte de verkoop zich niet alleen op Goeree-Overflakkee, maar op heel Nederland. Er werden weer circa vierhonderd bestellingen geplaatst, vanuit het noorden van het land tot het zuiden toe. Het product ging in een fraaie verpakking met daarin een isolatiebox waarin het vlees buiten de koeling zes uur lang goed blijft. Op de bezorgdag, vlak voor Kerst, stond voor dag en dauw weer een leger vrijwilligers en leden van de eilandelijke Kiwanisclub paraat om de hele dag af en aan te rijden. Een hele operatie, die overigens weer gesmeerd liep.

Villa Pardoes

De opbrengsten van de acties van Kiwanis gaan altijd naar een goed doel waarbij het kind centraal staat. Dikwijls een doel op het eiland, maar soms ook erbuiten, zoals deze keer.
Villa Pardoes is een vakantieverblijf voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die ernstig of levensbedreigend ziek zijn. Zij én het hele gezin waartoe ze behoren, worden een gratis vakantieweek aangeboden op het park van Villa Pardoes te Kaatsheuvel, vlak naast De Efteling. Nog niet zo lang geleden is het gehele complex vernieuwd en uitgebreid. Omdat de wachttijden opliepen tot een half jaar, werd de capaciteit met 50 procent vergroot van 8 huisjes naar 12, zodat de wachttijd nu zo'n 2 á 3 maanden is. Terwijl vakantie vieren voorop staat – met voorzieningen als een 'Bubbelparadijs', een Snoezelkamer, een centrale huiskamer en een centraal terras – is het bijzonder dat Villa Pardoes ook medische zorg direct achter de hand heeft. Niet met eigen artsen of behandelaars in dienst, maar wel met ziekenhuizen en artsen uit de nabije omgeving, waarop meteen een beroep kan worden gedaan zodra dat nodig is. In totaal zijn 140 vrijwilligers actief bij Villa Pardoes, dat het verder geheel moet hebben van giften en donaties. Aangezien voor één week vakantie voor een gezin € 2.000 neergeteld moet worden, toonden de dames van Villa Pardoes zich vorige week wát blij met de steun die ze van de eilandelijke Kiwanisclub kregen. "Hiervan kunnen twee gezinnen even heerlijk een week iets anders aan hun hoofd hebben dan een omgeving van dokters en ziekenhuizen. Fantastisch, hartelijk dank hiervoor!"

Krijn Breen gaat verder als zelfstandig uitvaartverzorger

Krijn Breen. Foto: Desirée van Halewijn.

GOEDEREEDE – Na zeventien jaar ervaring in de uitvaartverzorging is Krijn Breen uit Goedereede per 1 maart jl. zelfstandig uitvaartondernemer geworden. Op de kop van het eiland is hij al jaren bekend als uitvaartleider, een functie die hij bij enkele andere ondernemers heeft vervuld. Het besluit van z'n laatste werkgever om Goeree-Overflakkee uit het verzorgingsgebied te laten vervallen, bracht Krijn (52) ertoe de stap te zetten in eigen omgeving als zelfstandig uitvaartverzorger verder te gaan.

Door Hans Villerius

"Zóveel mensen weten je hier te vinden wanneer een van hun dierbaren is overleden, en dan moet ik zeggen: 'Sorry, maar wij helpen u niet meer'. Dat kán toch niet?" zo legt Krijn in anderhalve zin uit waarom hij de stap zette. "Ik wil niets liever dan de mensen hier blijven helpen. Ze rekenen er gewoon op dat je er bent. En wat is er dan – ondanks de droevige omstandigheden – mooier dan dat je voor de overledene en samen met de nabestaanden een afscheid kunt verzorgen dat geheel beantwoordt aan de wensen van de overledene en/of van hen die achterbleven? Als ze naderhand tegen je zeggen dat 't precies is geweest zoals ze bedoelden, dan weet ik: Krijn, híer doe je 't voor! De mensen bijstaan in die moeilijkste periodes en dat ze daarin met alle gerustheid zo'n uiterst belangrijk stuk zorg aan je uit handen kunnen geven. Dit werk doe je echt vanuit je hart."
Krijn verzorgt het afscheid van overledenen, ongeacht de geloofsovertuiging van overledene of nabestaanden. Dus zowel begrafenissen als crematies. "Dat is hun persoonlijke keus", zegt Krijn. "Daar ga ik als uitvaartverzorger niet tussen staan. Zowel de één als de ander moet geholpen worden."
Verder wijst Krijn erop hoe waardevol het is als mensen van tevoren er al over hebben nagedacht, en dit hebben vastgelegd, wat hun wensen zijn met betrekking tot hun uitvaart. "Dat schept voor iedereen duidelijkheid en houvast op het moment dat de dingen geregeld moeten worden. Voor een geboorte wordt alles al geruime tijd vooraf in gereedheid gebracht, en terecht. Met het oog op overlijden zou het eigenlijk niet anders moeten zijn", weet Krijn uit ervaring.
Voor alles wat met de verzorging en het afscheid van de overledene te maken heeft, ook voor het vastleggen van de wensen hieromtrent en om nog bij leven hierover advies te krijgen, is Uitvaartverzorging Krijn Breen beschikbaar, dag en nacht bereikbaar via de telefoonnummers 0187 844848 en 06 80040862 of via de mail: info@krijnbreenuitvaartverzorging.nl. Zie binnenkort voor meer informatie www.krijnbreenuitvaartverzorging.nl.

Levendig Oostdam spil in 'Goeree groeit'

Verenigingsgebouw Oostdam aan de Jongkoenstraat in Goedereede.

GOEDEREEDE – 'Goeree groeit' is het thema dat verenigingsgebouw Oostdam gebruikt om de eenheid onder de inwoners van Goedereede en de betrokkenheid van de 'nieuwkomers' bevorderen. Tegelijk dient het verenigingsgebouw weer een levendig 'dorpshuis' te worden. Aan het eind van deze maand en begin volgende maand zijn er veel activiteiten. Beheerster Elza Feller vertelt er enthousiast over.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De eilandelijke verenigingsgebouwen hebben het niet gemakkelijk. Veel van deze gebouwen lijden een kwijnend bestaan. Vernieuwing is nodig, maar kost veel geld en de gemeente beraadt zich over de toekomst van deze gebouwen.

In veel kernen worden initiatieven ondernomen om de verenigingsgebouwen weer een facelift te geven. Dit is ook het geval in Goedereede. Het ruim veertig jaar geleden gebouwde verenigingsgebouw kreeg een paar jaar geleden Wils Flohil als beheerder. Hij heeft deze taak voor een groot deel overgedragen aan Elza Feller. Zij wil Oostdam weer nieuw leven inblazen, maar eerst dient het gebouw een frisse presentatie te krijgen. Elza en haar team hebben hiervoor al verschillende activiteiten ontplooid. Zij legt uit dat zij in augustus van vorig jaar begonnen is om het gebouw flink onder handen te nemen. Vrijwilligers namen de verfkwast ter hand om de donkere muren onder handen te nemen met – gesponsorde – verf. Verder werden er wat aanpassingen gedaan aan het meubilair, zo werd er zelfs een heuse kerkbank gekocht bij een kringloopwinkel, die een mooi plaatsje in ontvangsthal kreeg.

Na deze activiteiten werd in november het 'vernieuwde' Oostdam aan de Goereeërs en andere belangstellenden gepresenteerd. "Iedereen mocht langskomen en de verenigingen die gebruik maakten van Oostdam kregen elk een kraampje waar ze zichzelf mochten presenteren". Dit bleek een goed idee te zijn en velen maakten van de gelegenheid gebruik om eens bij Oostdam binnen te kijken. "Dit was ook de bedoeling, want ons streven is dat iedere Goereeër minstens één keer bij ons binnen moet zijn geweest", aldus de bevlogen Elza Feller.

Dit jaar wil Elza bekijken wat voor mogelijkheden er zijn om Oostdam meer in de 'picture' te krijgen. Daarnaast wil men de band onder de Goereeërs versterken en met anderen weer verbanden leggen. Terwijl de Koninklijke Fanfare Apollo haar oefenavond houdt, wijst Elza op het programma dat is samengesteld rondom de presentatie van het 'vernieuwde' Oostdam. Het thema is 'Goeree groeit'. Elza legt uit dat Goedereede door regelmatige nieuwbouw groeit: er komen nieuwe bewoners en Oostdam is dan de plaats waar men nieuwe kennissen op kan doen. Het programma (zie kader) biedt voor elk wat wils. En dat is ook de bedoeling volgens Elza. "Oostdam is er voor iedereen".

Verschillende verenigingen komen regelmatig bij elkaar in het verenigingsgebouw. Maar voor een goede exploitatie is dit niet voldoende. Daarom worden er ook steeds meer andere bijeenkomsten, zoals familiefeesten, vergaderingen en andere evenementen georganiseerd. Er zijn verschillende zalen van diverse groottes beschikbaar. Zo kan er een verjaardag met een klein aantal bezoekers worden ontvangen, maar ook bruiloften en andere feesten.

Gemeentewapen

Op het voormalige gemeentehuis van Goedereede hangt nog steeds het gemeentewapen. "Iemand benaderde me met het idee dit of wapen geen mooi plaatsje zou kunnen krijgen in Oostdam". Elza was enthousiast hierover en gelukkig was ook de gemeente Goeree-Overflakkee akkoord. Daarom zal één van de wethouders zaterdagochtend tijdens een feestelijke afsluiting van de week het wapen officieel onthullen.

Tijdens alle activiteiten van het 'Goeree groeit'-programma zal er in de kleine zaal gelegenheid zijn om een foto te laten maken. "De portretten, zonder naam, worden later gepresenteerd in een album. Het is de bedoeling dat alle Goereeërs – en zij die zich Goereeër voelen - geportretteerd worden".
Met de activiteiten hopen de mensen van Oostdam het gebouw een echt 'dorpshuis' te laten worden.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden voor activiteiten, neem contact op! mfcoostdam@gmail.com of 06-31000604.

Verstandig beleggen (deel 7)

STELLENDAM – Zoals in mijn onze vorige column al is aangekondigd, informeer ik u deze keer graag over de opbouw van een effectenportefeuille.

Voorafgaand

Voordat we daadwerkelijk aan de slag gaan met het opbouwen van uw effectenportefeuille, is het van belang een aantal zaken helder te hebben. Allereerst is het van groot belang om een risicoprofiel vast te stellen.

Dit 'kompas' geeft de verhouding aan van het risico dat past bij u als belegger ten opzichte van het gewenste rendement. Overeenkomstig deze vaststelling kan een degelijk beleggingsadvies worden opgesteld voor de opbouw van de portefeuille en het onderhoud hiervan.        

Om samen met u een goed risicoprofiel te kunnen vaststellen, brengen wij de gehele financiële positie helder in kaart (vermogen, inkomen, fiscaal, doelstellingen, speciale wensen, risicohouding, looptijd, gezinssituatie enz.). Op deze manier kunnen we samen de juiste beslissingen nemen bij de opbouw van de portefeuille. In sommige situaties adviseren wij om juist niet te beleggen in effecten; de uiteindelijke oplossingen moeten immers passen bij de klant en zijn doelstellingen. In mijn eerdere columns (Verstandig beleggen deel 3 en deel 4) informeerde ik u reeds over 'doelen bereiken' en 'doelen bepalen'.

Strategische en tactische portefeuilleverdeling

Wanneer het risicoprofiel is vastgesteld zal de portefeuille conform worden opgebouwd.

Bij een defensief risicoprofiel zal de verhouding tussen defensieve 'vastrentende waarden' (zoals cash en obligaties) en rendementsgerichte 'zakelijke waarden' (o.a. aandelen en onroerend goed), anders zijn dan bij een offensief risicoprofiel.

Voorbeeld strategische vermogensverdeling bij Duisenburgh Vermogensregie:

Risicoprofiel         vastrentende waarden | zakelijke waarden

Zeer offensief                 100%                                         0%                        

Defensief                 75%                                 25%

Neutraal                 50%                                 50%

Offensief                 25%                                 75%

Zeer offensief                         0%                                 100%

Dit is de zogenaamde 'strategische' (basis)verdeling. Wanneer daar aanleiding voor is, bijvoorbeeld vanwege onze visie op de economische toestand in de wereld, dan zullen onze portefeuilles, binnen vooraf bepaalde bandbreedtes, tactisch afwijken van het bovenstaande. Wij spelen dus actief in op de economische ontwikkelingen.

De vermogensverdeling (assetmix) is de meest belangrijke keuze die kan worden gemaakt bij beleggen. Uiteindelijk bepaalt deze keuze zo'n 80 – 90% van het rendement en risico!

Nog meer spreiding

De volgende stap is zorgen voor de juiste spreiding binnen het risicoprofiel. Hierbij denken we aan spreiding over bedrijven/overheden, sectoren, regio's, kredietrisico's (ratings), looptijden enz.

Thema beleggen

De opbouw van een effectenportefeuille ook 'thematisch' worden benaderd. Denk hierbij aan:

  • 'Inkomen' Wanneer er behoefte is aan inkomen uit vermogen, zal de portefeuille daar zo goed mogelijk op worden afgestemd. Beleggingen vinden dan plaats in aandelen, obligaties en onroerend goed, die zorgen voor inkomsten uit bijvoorbeeld rente, dividend of huur.

- 'Duurzaam' Met duurzaam beleggen investeert u in ondernemingen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en goede financiële vooruitzichten hebben.

Laat u eerlijk voorlichten door een bank-onafhankelijk adviseur, het gaat immers om uw belang!

In mijn volgende columns wil ik u graag informeren over het onderhoud, de tips en de valkuilen. Wanneer u voor de komende edities bepaalde 'verzoeknummers' heeft m.b.t. beleggen of financiële planning, zie ik uw reactie graag per e-mail.

+ LOGO s.v.p. ondertitelen met: Méér dan alleen beleggen

Jack Verkamman, DSI senior vermogensadviseur en financieel planner

Telefoon: 06-5 2525 994
Email: jmverkamman@duisenburgh.nl
Website: www.duisenburgh.nl/verkamman
Kantoor: Financieel adviescentrum: Langeweg 63, Stellendam

Afspraak bij u thuis, zaak of kantoren te Sint-Annaland en Stellendam.

6 dagen per week beschikbaar, ook 's avonds!

Het bovengenoemde is uitdrukkelijk geen beleggingsadvies voor uw persoonlijke situatie. Derhalve kunnen hier geen rechten aan worden ontleend. Raadpleeg een onafhankelijk adviseur.

'Goeree-groeit'-programma:

Woensdag 30 maart van 10.30 tot 11.30 uur: peuterochtend. Alle peuters met hun moeders en/of vaders zijn van harte welkom. De 'buren' van de peuterspeelzaal komen natuurlijk ook op bezoek. Er zal door Caroline Melissant een verhaaltje gelezen worden uit het door haar zelf geschreven boek 'Walter en de poes'.

Woensdag 31 maart vanaf 14.00 uur: knutselmiddag voor kinderen van de basisschool. Er wordt o.l.v. 'met Patries' een leuk ... gemaakt.

Woensdag 31 maart van 19.00 tot 21.30 uur: avond met 'Koninklijke Fanfare Apollo'. Gezellige muziekavond. De kinderen van groep 7 en 8 van de beide basisscholen zullen tussendoor een wedstrijd dirigeren. Er is een echte jury en... wie wint mag een stuk dirigeren op Koningsdag. Hierbij worden ook alle bewoners van Westvoorne uitgenodigd en opgehaald.

Donderdag 31 maart van 17.30 tot 21.30 uur: stadskantine. Koks van Gasterij 't Sas, De Gouden Leeuw en Oostdam bereiden een maaltijd. Deelname kost € 12,50. Opgeven kan bij één van de bedrijven. De avond wordt afgesloten met een 'Krezie' bingo m.m.v. enkele Klokkedieven.

Vrijdag 1 april van 9.30 tot 12.00 uur: Crea-workshop receptenboekje maken/workshop bloemschikken o.l.v. 'De Korenbloem'. Eigen werkje meebrengen, zoals breien of haken.

Vrijdag 1 april van 16.30 tot 19.00 uur: ondernemersborrel

Vrijdag 1 april van 20.30 tot 23.00 uur: wijnproeverij m.m.v. Gall & Gall.

Zaterdag 2 april van 10.30 tot 12.00 uur: afsluitende feestelijke ochtend, met een toespraak van de wethouder, het onthullen van het wapen, verhalen van Goereeërs die hier langere of kortere tijd wonen en de stadsraad stelt zichzelf voor.

22 / 24

Beter leren door het te doen - in het echt op de Prins Maurits

MIDDELHARNIS – Hoe leer je het beste? Uit een boek, zou je zeggen. Dat geldt inderdaad voor veel leerlingen. Maar niet voor allemaal. Op het praktijkonderwijs, afgekort pro, leer je vooral op een andere manier: in de praktijk. "In het echt", zegt Ton Sies, teamleider van de pro-afdeling van de Prins Maurits in Middelharnis, de enige school op Goeree-Overflakkee met zo'n afdeling. "Pro-leerlingen leren beter door te doen. Als ze van school komen zijn ze klaar voor de maatschappij."

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

"Pro-onderwijs is bedoeld voor jongeren met een IQ tussen 55 en 80. Zij krijgen les tot het jaar waarin ze achttien worden", vertelt Sies. "Een diploma geven we ze niet, dat mag niet van de minister. Wij leren ze vaardigheden op vier gebieden: wonen, werken, vrije tijd en burgerschap. Het is de bedoeling dat ze aan het eind van de rit zo ver zijn dat ze op die vier gebieden goed kunnen functioneren in de maatschappij." De leerlingen – meestal zijn het er tussen de zestig en de zeventig – komen van heel Goeree-Overflakkee, maar ook wel van Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland. Een deel heeft eerst speciaal onderwijs gevolgd.

"Op de pro-afdeling van de Prins Maurits krijgen ze zes jaar praktijkonderwijs. Dan zijn ze achttien en gaan ze werken. Bijna honderd procent stroomt uit naar werk of via Entree naar het mbo." Daar mag de school in Middelharnis trots op zijn, want zo'n hoog percentage wordt elders in den lande vrijwel nooit gehaald. Zo gaat 50 procent van de pro-leerlingen in Middelharnis naar het mbo, terwijl de landelijke score 25 procent is.

Hoe ziet dat pro-onderwijs er nu uit? De Prins Maurits heeft de opleiding verdeeld in drie fases. Elke fase duurt twee jaar. Aan het begin krijgen de leerlingen vooral les van de eigen mentor, dat geeft een veilig gevoel. Er zijn praktijklessen op het gebied van techniek, groen, zorg en welzijn en economie. Daarnaast krijgen de leerlingen theorielessen. Stage lopen ze tijdens deze fase intern, op school, en bestaat uit bijvoorbeeld magazijn-, balie- en schoonmaakwerk. Maar ook het zelfstandig wonen – op de pro-afdeling is voor dat doel een kamer ingericht – en het oriënteren op stage en werk komen dan al aan bod.

PraktijkLeren

Na twee jaar, bij de aanvang van fase 2, krijgen de leerlingen te maken met een grote verandering. Dan gaat het PraktijkLeren van start. De leerlingen kiezen twee sectoren waarin ze verder gaan: techniek, groen, zorg en welzijn en economie. In de derde fase ronden ze de opleiding uiteindelijk af in één sector.

"We hebben voor elke sector een externe partner, waar de leerlingen stage lopen: Woongoed Goeree-Overflakkee voor de sector techniek, Zuidwester voor de sector groen, Nieuw Rijsenburgh voor zorg en welzijn en de Wereldwinkel voor economie. Die partners ondersteunen het project door begeleiding te geven, maar ook door echte opdrachten aan te leveren. De theorie slaan we niet over, maar brengen we juist in de praktijk tot leven, bijvoorbeeld door een veiligheidscertificaat te halen, én in de klas, als er, om maar wat te noemen, extra rekenen of Engels nodig is."

De pro biedt ook mogelijkheden om meer te weten te komen over schilderen, installatietechniek, metaal bewerken, fietsen repareren et cetera. Daarvoor kunnen ze terecht in een hal die de Prins Maurits huurt van Webego. Daar zijn docenten en vrijwilligers om de leerlingen de weg te wijzen en te helpen oriënteren. Het bijzondere – uniek in Nederland – is dat de Prins Maurits dit PraktijkLeren combineert met de praktische sectororiëntatie (PSO) van vmbo-leerlingen. Zo leren de verschillende type leerlingen ook van elkaar. "Pro-leerlingen hebben hier een voorbeeldrol als ze al wat geleerd hebben. Ze helpen vmbo'ers. Dat is goed voor het zelfvertrouwen", zegt Sies.

Spannend

"Het mooie is dat de leerlingen bijvoorbeeld bij Woongoed echt in de praktijk leren hoe ze cement moeten maken, een betonvloer storten of een muur stuken. In de Wereldwinkel etaleren ze en helpen ze klanten. In Nieuw Rijsenburgh zorgen ze op een woongroep echt voor bewoners en doen ze spelletjes met ze. Veel andere scholen proberen de praktijk na te bootsen, maar bij ons gaan de leerlingen echt bij een bedrijf werken. Echter kun je het niet maken. Hoewel het ook wel spannend kan zijn als het echt wordt. Er kan bijvoorbeeld iemand overlijden als je in Nieuw Rijsenburgh bent… Of, ander voorbeeld, het kan koud zijn als je buiten een stoepje aan het straten bent…"

Eén ding is duidelijk: de vorm die de Prins Maurits aan het pro-onderwijs heeft gegeven werkt. De cijfers liegen niet. Maar, zegt Ton Sies, "we moeten het blijven uitleggen en de resultaten laten zien." Want het beeld dat je alleen goed kunt leren uit een boek zit wel diep. Op de pro in Middelharnis weten ze wel beter.

<Kader>

De winkel is mijn passie, de band met de klanten is voor mij heel belangrijk! Samen met mijn man Hans Hameeteman en ons enthousiaste team runnen wij onze viswinkel met eetgelegenheid. Daarnaast ben ik de trotse moeder van onze zoon Brian. In mijn columns in het Eilanden-Nieuws wil ik een inkijkje geven in het reilen en zeilen in de viswinkel.

Over enkele weken bestaat onze winkel alweer een jaar, ongelooflijk hoe snel het eerste jaar voorbij gevlogen is. Natuurlijk maken wij een opsomming na zo'n eerste jaar van alle dingen die goed en boven verwachting zijn gegaan, maar zeker ook van de dingen die anders moeten of verbeterd kunnen worden! Elke 6 á 7 weken praten wij met ons team over verbeterpunten en mogelijke vernieuwingen. Ons team heeft het afgelopen jaar kei- en keihard gewerkt, niets was hun te veel! Echt een team om trots op te zijn!

Het voorjaar is zichtbaar aangebroken, de narcissen bloeien, bloesem aan de bomen en er schijnt een heerlijk voorjaarszonnetje! Mensen zijn gelijk weer vrolijk bij het voelen van de voorjaarszon, zo zaten afgelopen weekend de eerste gasten alweer op het terras te genieten van een lekkere gebakken visje en van smakelijke oesters!

Komende weken introduceren wij onze nieuwe producten, zoals de visfondue! Dit wordt de nieuwe trend van 2016! Gezellig samen met familie of vrienden vis fonduen. Natuurlijk hebben wij dit zelf ook uitgeprobeerd met een deel van ons team.

Gezellig met z'n allen aan tafel waar twee fonduepannen stonden en natuurlijk de lekkerste vissoorten. Zelfs oesters kwamen op tafel. De mensen die normaal geen oesters eten, vonden de oesters uit de fondue om te smullen. Zoals u waarschijnlijk al weet, bieden wij met ons brede assortiment een tal van mogelijkheden voor fondue, gourmet en natuurlijk de BBQ.

Ook voor de komende Paasdagen bieden wij u de lekkerste producten. Binnenkort hebben wij enkele leuke acties, zodat ook u kunt genieten van de visfondue. Dus hou de krant en onze Facebookpagina goed in de gaten!

Voor nu wens ik u goede Paasdagen en geniet van de voorjaarszon!

Succesvolle volleybalinterland Jong Oranje in De Staver

SOMMELSDIJK - Hoe zou het zijn om een interland naar Goeree-Overflakkee te halen? Dat was het idee waarmee begin 2015 contact werd gezocht met de landelijke volleybalbond. Na meer dan een jaar wachten was het afgelopen zaterdag 12 maart zover.

Recreatiecentrum De Staver stond bol van het volleybal en VC Intermezzo zette haar beste beentje voor om de organisatie van deze volleybalinterland tot een succes te maken. Het werd een oefenwedstrijd tussen meisjes van Jong Oranje en Jong Tsjechië in het kader van het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap dat in april gehouden gaat worden.

De wedstrijd begon vooraf met het nodige ceremonieel. Eerste scheidsrechter Lennart de Jonge begeleidde de jeugd van VC Intermezzo voor de diverse rollen van die avond. De ballenkinderen, dweilers en tellers mochten namelijk door de jeugd van de vereniging worden geleverd. Ook de lijnrechters en de administratieve taak van schrijver waren Intermezzoleden. Het werd dan ook een oranje avond met een blauw (intermezzo-)randje. Tien minuten voor het begin van de wedstrijd betraden de speelsters samen met de jongste jeugd van Intermezzo het veld voor de volksliederen. Leden van muziekvereniging Sempre Crescendo begeleidden de volksliederen onder het omhoog houden van de vlaggen van Tsjechië en Nederland. Het gevoel van een heuse interlandwedstrijd ontstond.

De wedstrijd begon voor beide partijen onwennig met diverse missers. Maar al snel ging het niveau omhoog en konden mooie aanvallen en blokkeringen worden bewonderd. Het publiek beantwoordde dit met gejuich, gejoel en het lawaai van uitgedeelde handklappers. Daarbij nog opgeteld de opzwepende muziek tussen de punten door van de DJ en speakersduo Wim van Mourik en Edwin van Os maakte dat de sfeer er goed in kwam. Doordat het veld als center-court was opgesteld, kon het publiek ook goed de soms onmogelijke duikballen zien en de emoties van gelukte of soms ook mislukte acties. Gedurende vier sets hielden de dames van Nederland en Tsjechië elkaar goed in evenwicht. Standen van 30-28 in de eerste set en een verloren vierde set van Nederland met 29-31 bevestigden dit. De eindstand was uiteindelijk 3-1 in het voordeel van Nederland.

De ruim 500 bezoekers hebben dan ook een voortreffelijke avond voorgeschoten gekregen. Er was hoogstaand volleybal en een gezellige sfeer, die het volleybal op de kaart deed zetten. Complimenten waren er van scheidsrechter De Jonge voor de Intermezzojeugd die een rol binnen de wedstrijd had: "Daar kan menig eredivisievereniging een voorbeeld aan nemen". Als sluitstuk ging de volleybaljeugd met de teams van Jong Nederland en Jong Tsjechië op de groepsfoto.Volleybalvereniging Intermezzo kijkt met tevredenheid terug op dit evenement. Complimenten zijn er in de samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee en Recreatiecentrum De Staver. Er is nieuw elan gekweekt binnen de vereniging, die hopelijk gaat zorgen voor nog meer leden en een toegroeien naar een hoger speelniveau van de teams.

(Foto: Bert Spits Fotografie)

INGEZONDEN
Goedkope reclame van de moderne molenaars

Wat fijn voor de 'Molenstichting Goeree-Overflakkee' dat ze 2810 euro mocht ontvangen van Deltawind. Zo kunnen verhalen over de positieve effecten van stroom opwekkende windmolens nog mooier klinken. En ik begreep uit de woorden van Anne Verhey, dat deze moderne molens nog mooi zijn ook. In Eilanden-Nieuws van 1 maart jl. denkt ze hardop "dat er een tijd komt dat men onze molens ook niet lelijk vindt". Ach, denk ik dan, het is niet alleen een kwestie van smaak. Mogelijk speelt er ook, pardon: vooral, steeds een fors belang mee. Zo zijn er de toevallige landeigenaren die bovenmatig kunnen incasseren als ze een of meer turbines op hun land mogen plaatsen. Ze staan in de rij, en dat snap ik wel. Leden van Deltawind denken meer voor hun spaarcenten te zullen ontvangen dan wanneer ze het aan de bank lenen. Ambtenaren, belast met de voortgang van de ons door de overheid opgedrongen windopdracht hebben een professioneel belang.

Maar de om- en inwonenden van de windparken worden niet zo blij als mw. Verhey als ze deze 'trotse' (haar woord) apparaten zien en horen draaien. Ik zou deze mevrouw willen vragen hoe blij ze denkt te worden als ze zelf dicht bij deze prachtige molens komt te wonen. Ook zou ik willen vragen hoeveel molens zij maximaal op ons eiland acceptabel vindt. Is er een bovengrens in haar optiek en hoe hoog zouden molens eigenlijk mogen worden? Nog hoger dan 145 m? Of zijn dat akelige vragen? Bevat het sinistere rapport van de provincie 'Zuid-Holland op St(r)oom', waarbij dit eiland vol gezet wordt met honderden molens een nastrevenswaardig duurzaam vergezicht?

Op het gebied van onze energievoorziening staat veel te gebeuren. Het kan niet blijven zoals het is. Er zijn genoeg redenen voor. Klimaatverandering door ongeremde CO2-uitstoot, afhankelijkheid van leveranciers van fossiele energie in politiek instabiele regio's, vervuilende winningsmethodes van olie, kolen en gas, om er een paar te noemen. Dat het roer om moet, wordt algemeen erkend. Daarom willen we veranderen in de richting van 'groen' en 'duurzaam'. Maar we zien nu dat ineens van alles het etiket groen of duurzaam krijgt, ook als het om op z'n minst twijfelachtige zaken gaat.

Ik denk dat ik mw. Verhey en andere belanghebbenden maar niet moet vragen naar nut en noodzaak van al die landschapsvervuilende molens. Dan moeten we ons gaan afvragen - en berekenen! - of we, met het zo zwaar leunen op windenergie, wel op de goede weg zitten. Of we met deze techniek het gebruik van fossiele energie en de uitstoot van CO2 - mondiaal gezien - significant kunnen terugdringen. Het zou wel eens een compleet verkeerd pad kunnen zijn waarop we ons nu bevinden. Sommigen beweren, dat Duitsland met zijn 'Energiewende' en al die daar reeds geplaatste molens zo voorop loopt. Maar als het inzicht eindelijk doorbreekt dat dit niet de juiste weg is, dan keert alles om. Koplopers zijn dan ineens op grote achterstand geplaatst en de achterlopers hebben een voorsprong, omdat zij niet ongelooflijk veel kapitaal in het verkeerde alternatief hebben gestoken, en op tijd hebben gezien, dat betere methoden van energieopwekking op doorbreken staan.

Ik hoop dat er een tijd komt dat men dit gaat inzien, en dat mensen zich niet langer laten beïnvloeden door de goedkope promopraat van de windlobby. Hoe meer turbines ons landschap gaan ontsieren, hoe meer de ogen van de mensen zich zullen openen.

Denkend aan Holland zie ik zeer grote molens massaal in oneindig laagland staan

rijen ondenkbaar grote turbines als torens van Babel aan de einder staan. (vrij naar Marsman

En over de royale gift van Deltawind aan de 'Molenstichting Goeree-Overflakkee' wil ik nog opmerken, dat ik gemakkelijk 2810 euro kan inzamelen bij mensen die al die "trotse" molens op ons eiland niet zien zitten en liever nooit zien staan, als ze met hun gift plaatsing van alle molens die er nog niet zijn, kunnen voorkomen.

H. Has Bestuurslid 3MO (MegaMolens-MegaOverlast) Langstraat 72 Achthuizen