info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

11 juli 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 11 juli 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Creatieve opknapbeurt tunneltje

STELLENDAM – Maandagochtend werd de laatste hand gelegd aan het opknappen van de binnenkant van het tunneltje dat onder de weg door het Spuipad met de Eendrachtsweg verbindt. Het tunneltje lag er niet zo florissant bij en bij de Dorpsraad Stellendam leefde al een tijdje het idee om het tunneltjes eens een opknapbeurt te geven. Men kwam in contact met Marjolein Klapwijk van Atelier Schildersgeluk in Stellendam. Zij ging aan de slag, samen met jonge leerlingen van haar schildersklas. Het resultaat mag er zijn en wordt misschien wel een toeristische trekpleister voor Stellendam. Op de foto poseren de kinderen met Marjolein bij de kunstwerken in het tunneltje. In onze abonneekrant van vrijdag meer over dit initiatief. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Breed gedragen weerstand tegen optreden rapper

OUDDORP – Vorige week schreef een aantal kerken en organisaties van de kop van het eiland een brief aan de uitbater van De Kreek in Ouddorp. Zij spreken in deze brief hun verontrusting uit over het optreden van Jebroer in De Kreek. Een artiest die volgens samenstellers niet alleen een godslasterlijk repertoire heeft, maar tevens door het propageren van drank- en drugsgebruik, een ontwrichtende invloed op de samenleving heeft.

Door: Adri van der Laan

De woordvoerders van de ondertekenaars van deze brief aan de horecaondernemer zijn ds. D. Zoet van de Hersteld Hervormde Gemeente uit Ouddorp en zijn collega van de Gereformeerde Kerk ds. W.J. van de Griend. De brief is ondertekend door alle kerken van de kop van het eiland: De twee Gereformeerde kerken, de drie Hervormde gemeenten, de drie Hersteld Hervormde kerken uit de drie dorpen. Daarnaast de Gereformeerde Gemeente uit Ouddorp en het bestuur van de Rooms Katholieke kerk. Verder zetten de Dorpsraad van Ouddorp en de Ondernemersvereniging Ouddorp evenals de School met de Bijbel 'Koningin Beatrix' uit Ouddorp hun handtekening onder het schrijven, waar tot nu toe nog geen reactie op is ontvangen.

De aanleiding voor de brief aan De Kreek zijn de berichten dat een optreden van rapper Jebroer op woensdag 19 juli in De Kreek zal zijn. In de brief legt men de bezwaren uit die men tegen deze artiest heeft. "In de teksten en bijbehorende clips wordt God, Jezus en het christelijk geloof bespottelijk gemaakt". Jebroer spot bijvoorbeeld met het kruis en het avondmaal. Deze 'vreselijke boodschap' wordt door de samenstellers van de brief als 'kwetsend en Godslasterlijk' ervaren. In de brief worden ook teksten van de rapper geciteerd uit bijvoorbeeld 'Ik ben een kind van duivel'.

Gezamenlijk optreden

De predikanten Van de Griend en Zoet leggen uit wat hen gedreven heeft tot het opstellen van de brief. Dominee Zoet geeft aan dat er voor gekozen is om gezamenlijk op te treden tegen de schokkende boodschap van de rapper die "alle perken te buiten gaat". "En dan gaat het niet alleen om christenen die hier tegen reageren, maar ook niet-christenen vinden dit veel te ver gaan".

Lees verder op pagina 3.

Elektronisch afval

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raadsfractie CDA (mevrouw Both) heeft het college schriftelijk vragen gesteld over de afgifte van e-waste (elektronisch afval, elektrische toestellen en apparaten) bij de milieustraten op het eiland. Uit benchmark onderzoek 2016 blijkt dat de gemeente lager scoort dan andere Wecycle gemeenten. Gevraagd wordt welke stappen het college wil ondernemen om de score dit jaar al hoger te laten uitkomen. "Het past in het beleid van een gemeente die afvalhergebruik en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft om zoveel mogelijk recycling toe te passen," stelt de fractie. Daarom is het teleurstellend dat de gemeente Goeree-Overflakkee 4.2 kg/inwoner scoort in deze benchmark. Het CDA hecht er veel waarde aan om via de weg van recycling een bijdrage te leveren aan het hergebruik van afvalstoffen en het restafval te reduceren. (Door Jaap Ruizeveld)

2 / 22

Agenda

Dinsdag 11 juli

DIRKSLAND – Koffieochtend in 't Reginahof van 10.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 13 juli

OUDDORP – Concert van Gerben Budding in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,- per persoon, gratis toegang voor kinderen (t/m 15 jaar).

Vrijdag 14 juli

OOLTGENSPLAAT – Afsluiting 55+-seizoen met barbecue. Aanvang 16.00 uur in 't Centrum, kosten 12,-. Opgeven bij Ati Verwoerd: 06-40701181.
MIDDELHARNIS – Eerste Diekdag. Naast de Braderie geeft Manege Oostmoer demonstraties en organiseert rondritjes.

Zaterdag 15 juli

OUDDORP - Inloopconcert in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Vanaf 11.00 uur bespeelt dominee Baan uit Vlissingen het orgel.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van voorwerpen en van emaile, zink, e.d. Groeneweg 35. Meer info: Jan Nijssen, 0187-651638.
DIRKSLAND – Dorpswandeling, o.l.v. gids door Dirksland. Start 11.00 uur met rondleiding in Hervormde Kerk. Einde om 13.00 uur in Restaurant 't Anker.

Woensdag 19 juli

SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O in De Zwaluw aan de Sperwer 55. Start 13.30 uur.

Zaterdag 22 juli

OUDDORP – Niet-ritmische Psalmzangavond met bovenstem, inloop vanaf 19.30 uur in de Eben-Haëzer Kerk, Diependorst 18a. Organist is Pieter Heykoop. Gratis toegang, collecte voor Steunfonds Israël.
OUDDORP - Inloopconcert in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Vanaf 11.00 uur bespeelt dominee Den Boer uit Sliedrecht het orgel.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
STELLENDAM – Palingrookwedstrijd bij Marina Stellendam aan de Deltahaven. Start 9.00 uur. Meer info: johanvn@live.nl.

Donderdag 27 juli

OUDDORP – 'Vierhandig' Concert met Abram Bezuijen en Jee Yong Park in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,- per persoon, gratis toegang voor kinderen (t/m 15 jaar).

Vrijdag 28 juli

OUDDORP – Zomeravondconcert in kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Medewerkenden: Jan Teeuw orgel, Hugo v.d. Meij vleugel en Jolanda v.d. Wege panfluit. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 29 juli

OUDDORP - Inloopconcert in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Vanaf 11.00 uur bespeelt de heer De Bie uit Huizen het orgel.

Vrijdag 4 augustus

MIDDELHARNIS – Autisoos. 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49.

700 mensen bezoeken Open dag windmolens

Bezoekers krijgen tekst en uitleg bij de windturbines

Nieuwe-Tonge - Het is mooi weer op de Open dag bij de windmolens te Battenoord. Het zonnetje schijnt vrolijk over de malende molens. Een bandje speelt vrolijke deuntjes. De tap met water (in citroen, sinaasappel en muntsmaak) voorziet in een grote behoefte. Vrolijk gelach weerklinkt vanaf de hoek met het speelkussen.

Tekst en foto: Erwin Guijt

De dag staat helemaal in het teken van duurzaamheid. Zo rijden er 'groene' Tesla's rond. De gebruikte stroom voor het evenement komt van een groene aggregaat, die werkt op zonnepanelen. Bezoekers kunnen zelf groene energie bij elkaar fietsen. Alles staat ook in het teken van Vandebron. Van de plantenbakken tot de shirtjes, van de schijfjes van vier-op-een-rij tot duurzame tassen.

Een enthousiaste medewerker die al drie jaar bij Vandebron werkt, zegt dat er ongeveer 700 mensen de middag hebben bezocht. "Het is druk, en dat is mooi om te zien.'' Op het kleine pleintje bij een van de windmolens is een markt gebouwd, waar van alles te zien en te doen is.

Kijkje nemen

Langs het (eco-)toilet gaat de weg verder naar de laatste windmolen van de rij. Intussen wordt op geestdriftige wijze uitgelegd waarom deze dag georganiseerd is. "Over het algemeen staan dingen als windenergie best wel ver van mensen vandaan. Wij willen de abstractie ervan wegnemen, en mensen hier zelf een kijkje laten nemen. Dan komt het toch veel dichterbij de mensen. Er zijn hier mensen van heel het eiland.''

Monique Sweep, directeur van Deltawind, houdt een praatje over duurzame energie en de rol van Deltawind daarin, even verderop geeft haar collega Andries Middelbos in de deur van een windturbine op levendige wijze uitleg over de technische aspecten van windmolens. Het twintigtal bezoekers dat voor hem staat luistert geboeid.

Tekst en uitleg

Een handvol van de jeugdige Vandebron medewerkers rent ijverig heen en weer. Dan weer om tekst of uitleg te geven aan een bezoeker, dan weer om iemand van de pers een glazen flesje met helder bronwater aan te bieden.

De meeste bezoekers zijn positief. Wel klinkt er ergens een kritische noot: "De verdeling van de windmolens op het eiland is niet goed geregeld. De kop en de onderkant van het eiland is een wereld van verschil'', zegt een bezoeker. "Mensen snappen te weinig dat de windmolens een politiek spel is'', zegt een ander. Maar er zijn ook veel positieve geluiden. "Nu zijn de windmolens tenminste van ons'', zegt een trotse investeerder van Deltawind.'' Of zoals een andere bezoeker op z'n Flakkees zegt: "Noe mok oak es kieke 'oar. Die dingen staen zo dicht bie mun huus, noe mok ze ziehe oak.''

Dorpsraden niet blij met debat Windpark Battenoord

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het was flink doorbijten voor de bezoekers op de publieke tribune tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Diverse belangrijke dossiers moesten nog worden behandeld. Met centraal het debat over de winddossiers Battenoord en Oostflakkee. Ruim na middernacht viel de hamer en ook toen werd besloten om het voorstel Geurverordening Dirksland naar eind augustus te verschuiven. Zoals gebruikelijk besteedde onze krant in de vrijdageditie zeer uitgebreid aandacht aan de debatten. Winddossier Oostflakkee kon door naar de oordeelfase. Battenoord werd een anderhalf uur durend politiek woordengevecht. Het onderwerp komt terug in de raad van 31 augustus.

Door Jaap Ruizeveld

Een motie van de PvdA om nog een zelfde onderzoek te houden als in de quickscan N59 werd uitgevoerd voor plaatsingsmogelijkheid turbines, nu dan gericht op polder Diederik, werd verworpen. Alle gegevens zijn bekend en nieuw onderzoek zou niets aan extra informatie opleveren, was samengevat de reactie van de tegenstemmers. Boven de debatten hing het verzoek (opnieuw bepleit door de insprekers) van de dorpsraden Oude- en Nieuwe-Tonge en stichting Mallemolens om over Battenoord nog geen besluit te nemen, maar eerst te wachten tot met de bouw van de turbines bij de Krammersluizen duidelijk zou zijn welke visuele gevolgen een en ander voor de eilandbewoners zou opleveren.

Provincie

Daarnaast was er een brief van gedeputeerde Weber, die aan gaf dat de provincie de locatie N59 zeer weinig kansrijk en op grond van eerdere afweging ook ongewenst acht. De doorlooptijd zou aanzienlijk meer tijd vergen, waardoor de realisatie van de tussen provincie en gemeente bij overeenkomst gemaakte afspraken ernstig in gevaar komt. Daarbij heeft de provincie ook gemeld dat locaties die binnen het huidige provinciale beleid passen (de huidige VRM-locaties) alle nodig zijn om tot realisatie van de afgesproken windopgave (225 MW in 2O20) te komen.

Reactie

Na het verwerpen van de genoemde motie was er, zo stelden de insprekers van de dorpsraden en stichting in een reactie, sprake van onbegrip over het politieke debat. Zij vinden dat er een kans verloren gaat voor een faire open discussie over windenergie en de plaatsingslocaties. "De hoop, misschien wel tegen beter weten in, is dat de raad na het zomerreces in tweede instantie meer luistert naar de bewoners en niet alleen verwrongen vasthoudt aan procedures. Met een huidige uitstraling wordt de burger, de kiezer in Oude- en Nieuwe-Tonge, niet bereikt. Het betekent een vervreemding tussen overheid en burger", zo luidde de gezamenlijke reactie.

"Je kunt de brief zien als een wake-up call"

Vervolg van voorpagina

Dominee Van de Griend vindt dat dergelijke optredens tegen het christelijke karakter van Ouddorp ingaan en hij snapt dan ook niet dat De Kreek dergelijke artiesten op laat treden. Door de brief tekenen we samen bezwaar aan, maar tegelijk zouden we ook graag met de mensen van De Kreek in contact komen om hier over te praten".
Dominee Zoet vindt dat door de teksten de strijd tussen licht en duister geconcretiseerd wordt. Schokkend is dat zelfs jonge kinderen de tekst van 'Ik ben een kind van de duivel' al meezingen. De boodschap van de rapper van 'wanhoop en dood' staat lijnrecht tegen over de boodschap van de kerk van 'hoop en leven'.
De beide predikanten hebben niet alleen hun zorgen dat 'hun' jeugd met de kwalijke artistieke uitingen wordt geconfronteerd, maar "het past ook niet binnen de samenleving op het eiland en daarbuiten. De geest die uit de teksten spreekt werkt ontwrichtend voor de hele samenleving".

Labiel

De predikanten beseffen dat ze 'de wereld' niet buiten het dorp kunnen houden, maar het optreden in De Kreek gaat dan toch wel te ver. "Jebroer zegt zelf dat je zijn teksten over de duivel en de dood moet zien als een metafoor. Maar als je labiel bent en je de teksten wel letterlijk neemt dan kan het verschrikkelijke gevolgen hebben", aldus ds. Van de Griend.
In de vorige week gehouden raadsvergadering heeft de SGP-fractie al gevraagd of het college alle mogelijkheden zou kunnen benutten dit optreden te verbieden. De burgemeester heeft aangegeven in overleg te gaan met de ondernemer. De predikanten hopen dat het optreden geschrapt zal worden.

Breed draagvlak

De actie heeft een breed draagvlak gekregen op het westelijk deel van het eiland en uit het gesprek met de predikanten blijkt dat hiervoor gekozen is om waar het kan zoveel mogelijk samen te werken en de mensen bewust te maken van de gevaren die duidelijk aanwezig zijn bij het optreden van artiesten als Jebroer. "Want ook hierin hebben we elkaar nodig". Ze weten niet hoe het verder gaat, maar "je kunt de brief zien als een wake-up call waarvan we hopen dat het gesprek op gang wordt gebracht binnen de gezinnen, als het gaat om de muziekkeuze.

Verder hebben ze hun zorgen over de toenemende overlast die men weer van De Kreek ervaart, men ziet in het uitgaansleven een omgekeerde beweging, want voorheen trok jeugd uit Ouddorp naar Renesse en nu rijdt er een speciale bus vanuit Renesse naar De Kreek. En 'toestanden zoals in Renesse' wil men in Ouddorp juist voorkomen. Het past volgens hen ook niet bij het karakter van Ouddorp als familiebadplaats.
Tegenover het Reformatorisch Dagblad heeft eigenaar Rob Vereijken laten weten dat hij het optreden van rapper Jebroer het liefst zou annuleren, maar dat daaraan een flink prijskaartje hangt.

Boerderijfair bij Landwinkel Keizer druk bezocht

STELLENDAM – Het was zaterdag een ideale dag voor buitenactiviteiten en die waren er dan ook volop in de regio. Eén van deze publiekstrekkers was de Boerderijfair, die gehouden werd op het terrein van Landwinkel Keizer. Velen genoten die dag van tal van producten van agrarische afkomst. Daarnaast was het ook Open Imkerijdag. Bijenhouders lieten iets van hun hobby zien en vertelden erover. Daarnaast waren er tal van andere activiteiten, zoals een kleedjesmarkt en verschillende kraampjes, waarmee men ook dit jaar weer bewees dat de Boerderijfair een gezellige familiedag is. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Jaap Vos uit Middelharnis ontvangt Koninklijke Onderscheiding

NUMANSDORP - De heer Jaap Vos uit Middelharnis werd zaterdag 8 juli 2017 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee reikte de Koninklijke Onderscheiding uit in Numansdorp.

Jaap Vos zette zich meer dan 30 jaar belangeloos in voor de Numansdorpse zwemclub ZPC Numansdorp. Hij verzorgt twee keer per week de training en hij zorgt voor alle administratieve zaken zoals inschrijvingen, organisatie, aanvragen wedstrijden, secretariële ondersteuning bij thuiswedstrijden, puntentelling, competitie, enzovoorts.
In zijn hoedanigheid als trainer heeft hij vele jonge talenten opgeleid en mede door zijn stuwende kracht is de relatief kleine zwemclub een gekende speler in district Zuid-Holland. Jaap is een zeer bescheiden persoon die altijd op de achtergrond blijft en het clubbelang, maar ook het belang van de zwemmers, geruisloos dient. Hij wordt dan ook door alle clubleden op handen gedragen.
Door de drukte op zijn werk heeft hij aangegeven na 30 jaar te willen stoppen met zijn vrijwillige werkzaamheden voor de zwemclub.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman bracht in haar toespraak naar voren dat Jaap Vos met zijn persoonlijkheid en inzet een grote sociale bijdrage levert aan de samenleving.

Beiaardconcerten 2017

GOEDEREEDE - Ook dit jaar organiseren De Stichting Goereese Gemeenschap en de gemeente Goeree-Overflakkee weer beiaardconcerten.

Zaterdag 15 juli wordt de beiaard in de toren bespeeld door Auke de Boer, beiaardier van Dokkum, Assen en Groningen. Het concert is tussen 15.00 en 16.00 uur.

Op het programma staat:

1. Preludium;
a. My Lady Carey's Dompe ( ca. 1525) Anonymus; Prelude for Ira Schroeder, Ronald Barnes (1927-1997); Divisions upon an Italian Ground, Robert Carr (1685-niet bekend); Hollandtsche Schouburg en plugge dansen Servaas de Konink (1653-1701); Boer en boerin aan't spinnewiel; Boer met d' Eyer mandtie; Rigodon van Joris Langbeen, de dronken Switser; Vriesche Boer.

2. een Weense klassieker it de Cassation in G majeur: deel 3 Allegro, Leopold Mozart (1719-1787);
3. Nederlandse muziek: Suite voor beiaard, Wouter Paap (1908-1981); Bourrée – Cavatina – Gavotte – Rigaudon - Rondeau.
4. A break: Bert Keampfert Medley; Bert Kaempfert (1923-1980),                
5. Geestelijk lied: a. Be Thou My Vision (Slane), Geert D'hollander (*1965); b. Wachet auf, ruft uns die Stimme, Johann Sebastian Bach (1685-1750); c. Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ.                        
6. Romantische Ballet Muziek: a. Sylvia ou la Nymphe de Diana (1876), Léo Delibes (1836-1891), scherzettino Pizzicati; b. Slavonic Dance opus 72 no. 2, Antonin Dvorak (1841-1904).
7. Tot slot: a. On the San Antonio River (for carillon) Robert Byrnes (1949-2004); b. Cent milles chansons (1968), Michel Magne (1930-1984) c. My Way Claude François (1939-1975) .

Auke de Boer        

Auke de Boer (Drachten 1954) studeerde orgel bij Jan Jongepier en beiaard bij Bernard Winsemius. Verder koordirectie, kerkmuziek en schoolmuziek.
Hij is muziekdocent aan het c.s.g. Liudger te Drachten. Daarnaast is hij organist aan de Grote Kerk (Martinuskerk) te Dokkum en geeft hij cursussen Kerkmuziek. Verder is hij stadsbeiaardier in Dokkum en Groningen op de Martinitoren en de Academietoren van de Rijksuniversiteit.
Auke de Boer gaf recitals in binnen- en buitenland, o.a. in Amerika, Canada en Japan, Nagasaki, Huis ten Bosch. Hiervoor maakte hij arrangementen voor de daar aanwezige automatische carillons. In 1993 won hij een prijs op het Internationale Beiaardconcours te Venlo.

Scootmobieltocht met PGGO

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee organiseert weer een scootmobieltocht.

Men heeft voor dinsdag 18 juli weer een tocht uitgezet. Dit keer in de omgeving van Stellendam. Te rijden afstand is ongeveer 20 á 25 km. Partners zijn ook welkom. Vertrek is om 13.30 uur, Damweg bij de carpoolplaats. Graag van te voren aanmelden bij Elly via de mail: elly1947@hotmail.nl, tel. 0187-845077, of via de e-mail van het secretariaat: PGGOinfo@gmail.com.

"Houd rekening met het weer, pas kleding aan op de weersituatie. Accu's goed op spanning, flesje water mee, mobiel en een goed humeur!" aldus de organisatie.
Meer informatie www.toegankelijkflakkee.nl.

Palingrookwedstrijd

OUDDORP – Zaterdag 15 juli is het weer zover. Op het terrein bij de woning aan de Dorpsweg 20 wordt de jaarlijkse Ouddorpse palingrookwedstrijd gehouden. Een leuk evenement dat de moeite waard is om in deze vakantieperiode te bezoeken en de inzet van de palingroosters te volgen en er informatie over te krijgen. Tussen 8.00 en 16.00 uur is een ieder van harte welkom. Er zijn demonstraties en er is verkoop van makreel, zalm, tong, haai, paling, forel, zeebaars en poon. Een heerlijke proeverij. Ook worden er diverse groenten, fruit en eieren verkocht. Ook kan men de stand van Kika (Kinderen Kankervrij) bezoeken en daaraan support geven.

Kraam Bonisa Zending op Braderie

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 14 juli is er weer braderie in het centrum van Middelharnis. Zoals ieder jaar is op deze braderie een kraam van Bonisa Zending aanwezig.

U kunt terecht voor de ondertussen beroemde kruukplaetjes, zendingsboeken, prachtige 'Posthuijs' kaarten, Chinese cadeauartikelen. Ook verkoopt men weer de overheerlijke boerenkaas en andere zuivelproducten van kaasboerderij 'De Westplaat'. Naast de babykaasjes worden er dit jaar voor het eerst ook losse stukken kaas gesneden. De opbrengst van de verkoping is bestemd voor het zendingswerk in China. China is een land waar veel christenen het moeilijk hebben. Toch mag de verkondiging van het Woord doorgaan! Voor info en bestellingen: Wilma van Heiningen. Tel.nr.: 06 1907 8811.

Kerkelijk nieuws

De afgelopen periode hebben drie predikanten hun beroep aangenomen naar een kerkelijke gemeenschap op Goeree-Overflakkee.

Ds. G. Pater heeft het beroep van de Gereformeerde Gemeente te Ouddorp aangenomen. Ds. Pater komt uit Ridderkerk en heeft gediend te Opheusden, Oud-Beijerland en Ridderkerk. Met de komst van ds. Pater heeft de Gereformeerde Gemeente voor het eerst sinds 1930 weer een predikant.

De Hervormde Gemeente te Oude-Tonge is verblijd met de komst van ds. M Kreuk. De gemeente was sinds het vertrek van ds. Van 't Hof in 2014 vacant. Ds. Kreuk was woonachtig in Noordhorn-Saaksum en eerder diende hij de Hervormde Gemeente in Wilsum.

Ds. Kos uit Hardinxveld-Giessendam heeft het beroep van de Hersteld Hervormde Gemeente te Middelharnis-Sommelsdijk aangenomen. Die gemeente was vacant sinds het vertrek van ds. Kaptein, afgelopen januari. Ds. Kos was eerder predikant te Giessendam, Neder-Hardinxveld en Sliedrecht.

Juffrouw Monique is getrouwd!

OUDE-TONGE - Juffrouw Monique Geldof, leerkracht op Openbare Basisschool Het Startblok, is op 01-07-2017 in het huwelijk getreden met haar Jeroen Springvloet Dubbeld. De kinderen van haar eigen groep 8 mochten op zaterdag bij de plechtigheid aanwezig zijn en hebben de ceremonie dus helemaal live meegemaakt. Maar alle andere kinderen van Het Startblok wilden natuurlijk ook de bruid en bruidegom bewonderen, dus herhaalde het pasgetrouwde stel de gebeurtenis. Zo kon het gebeuren dat alle kinderen van het Startblok het prachtige paar feestelijk verwelkomden op het schoolplein met bogen, ballonnen, bellenbaas en rijst. Meester Tammo deed in de rol van bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand de huwelijksplechtigheid nogmaals over, compleet met speech, ja-woord, ringen en getuigen. Daarna werden de tortelduifjes door elke groep verrast met een liedje, aardigheidje of liefdesquiz. Op het plein werden nog mooie foto's van het schitterende en stralende bruidspaar te midden van alle Startblokjes gemaakt. Tot slot kregen de kinderen nog een lekkernij mee naar huis. Het was een onvergetelijke ochtend voor juffrouw Monique en haar Jeroen, maar ook voor de kinderen van het Startblok.

Basisscholen Ooltgensplaat wandelen voor KIKA

OOLTGENSPLAAT - Aan het begin van de sportweek op maandag 12 juni hebben kinderen van beide scholen van Ooltgensplaat, OBS De Regenboog en CBS De Hoeksteen, een sponsorwandeltocht gehouden in en rond het dorp. Wethouder de Jong opende deze gezamenlijke wandeltocht met een startschot en kinderen van groep 1 t/m groep 8 gingen op pad. Van te voren was er al heel wat geld bij elkaar gebracht door de kinderen, want een belangrijk doel van de wandeling was het door sponsoring bij elkaar brengen van geld voor het kinderkankerfonds KIKA. Op woensdag 5 juli kon een cheque met het geweldig bedrag van € 1.376,19 worden overhandigd aan dhr. Kees Witte, de vertegenwoordiger van KIKA op Goeree-Overflakkee. Leerlingen van beide scholen werden betrokken bij deze overhandiging. "Een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen de scholen voor een belangrijk doel!" aldus de schoolleiding.

Zomercursus 'Plezier op school'

MIDDELHARNIS – Kwadraad maatschappelijk werk start een zomercursus 'Plezier op school', dit is een tweedaagse zomercursus voor aanstaande brugklassers die op de basisschool gepest werden of andere problemen hadden in de omgang met leeftijdgenoten.

De cursus helpt het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van deze kinderen te vergroten, zodat zij een goede start kunnen maken op het voortgezet onderwijs en het risico op herhaling van deze problemen verkleind wordt.
De cursus is op donderdag 17 en vrijdag 18 augustus 2017, van 9.00-16.30 uur. Locatie: Juliana van Stolberglaan 19, Middelharnis. Eigen bijdrage: € 20,00 (werkboek). Informatie en aanmelden via de website www. kwadraad.nl of telefoon 088 900 4000.

Top weekend voor Kika-Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen weekend heeft het team van Kika-G-O weer een super mooi weekend gehad voor Kika. Afgelopen vrijdag stond het team tijdens de Nachtmarkt in Middelharnis en daar was de opbrengst € 342,50 en tijdens de nachtmarkt in Hellevoetsluis heeft men € 73,90 opgehaald. Maar de topdag had het team op de Jaarmarkt in Herkingen. Ook kwam daar op deze dag een pas getrouwd paar langs de Kikastand. Ze kregen bij de stand een in de bruidsjurkkleur bijpassende Kikabeer aangeboden. Het was een gezellige Jaarmarkt met een super mooie opbrengst voor Kika: € 599,75. Al die bedragen opgeteld was het weer een weekend van € 1015,25 voor onderzoek naar kinderkanker. Iedereen die mee heeft geholpen om dit bedrag bijeen te krijgen, worden bedankt namens Kika en de kids waarvoor de acties worden gevoerd.

BeachAlert op Ouddorpse stranden

OUDDORP - Ook dit jaar organiseren de politie van het basisteam Haringvliet en de Ouddorpse Reddingsbrigade BeachAlert op de stranden van Ouddorp. Zij vragen strandbezoekers mee te doen en zo de veiligheid op de Ouddorpse stranden te vergroten. Meedoen kan eenvoudig door de gratis politie app te downloaden.

In de gratis politie app is een BeachAlert chatfunctie ingebouwd die alleen werkt op en rond het strand van Ouddorp. Via deze chatfunctie kunnen strandbezoekers contact zoeken met de hulpdiensten. De reddingsbrigade en politie sturen dagelijks berichten via BeachAlert. Het kan gaan om het verzoek om mee uit te kijken naar een vermist kind, dier of verdachte personen of voertuigen. Daarnaast sturen de hulpdiensten informatie over weer, verkeer en bijvoorbeeld gevaarlijke stromingen langs het strand. BeachAlert is actief tussen 9.00 en 18.00 uur. De chatfunctie is niet bedoeld voor noodgevallen. Dan blijft altijd het advies: Bel 1-1-2!

Meedoen

Strandbezoekers kunnen eenvoudig meedoen via de politie app. Dit is de gratis app van en over de politie, die te vinden is in de appstore en playstore en beschikbaar is voor Ios en Android. Wie op een stranddag even in de politie app kijkt, doet gelijk mee. De chat werkt alleen op en rond de stranden van Ouddorp (zie voor het werkingsgebied bijgevoegde afbeelding). BeachAlert is actief tussen 9.00 en 18.00 uur. De reddingsbrigade en de politie kunnen een bericht sturen aan iedereen in het gebied. Strandbezoekers kunnen door op de banner van BeachAlert te klikken zelf via de chat een reactie geven aan de politie en reddingsbrigade.

Pilot

BeachAlert is een pilot van de Nationale Politie in samenwerking met de Ouddorpse Reddingsbrigade en ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee. De pilot start op 8 juli en duurt tot 8 september. In deze periode wordt getest of het gebruik van de chatfunctie de veiligheid op en rond de stranden kan bevorderen. Geeft de pilot een positief resultaat, dan wordt BeachAlert ook op andere stranden ingezet.

Geslaagd beachvolleybaltoernooi

MIDDELHARNIS - Donderdag 6 en vrijdag 7 juli stond het Diekhuusplein in het teken van het beachvolleybal. VC Intermezzo had in samenwerking met sponsor Adviesgroep De Vogel een beachvolleybal tweedaagse georganiseerd.

Donderdag waren twee Jong Oranje volleyballers naar Goeree-Overflakkee gekomen om een clinic te geven aan de jeugd van 12 tot 17. Er dreigde een weerspelbreker te komen, maar gelukkig kwam het onweer na afloop. De jeugd kwam ruim aan bod met leuke oefeningen op het gebied van beachvolleybal. Jeugd, de Jong Oranjespelers en organisatie spreken over een geslaagd evenement. Vrijdag speelden 15 teams om de felbegeerde wedstrijdbeachvolleybal in twee poules. Overzichtelijk ingedeeld in hoog en laag. Zo was er beachvolleybalplezier voor de ervaren speler en voor de volleyballer die af en toe eens balt op het strand of de camping. Vrijdag was de zon gul aanwezig en had De Vogel DJ Tim mee genomen. Hij zorgde voor een vrolijke muzieknoot onder het spelen. Dit werd door de deelnemers hooggewaardeerd. Na drie wedstrijden gespeeld te hebben, waren er kruisfinales en uiteindelijk een finale. Bij de hoge poule speelden Gisteren ging het beter tegen TZN. Het werd een spannende pot, waar het laatstgenoemde team met nieuwkomer Erik Phillips verrassend won. Bij de andere poule won het team met de originele teamnaam 'Gratis bier' bij de wedstrijdtafel van het team 'Ball busters'. Beiden kregen van de vertegenwoordiger van De Vogel een wedstrijdbal. Al met al een geslaagde avond, waar organisator Onno Bal namens VC Intermezzo en sponsor De Vogel volgend jaar graag een vervolg op wil geven.

De Zeeuwse Missjes in 't Blaeuwe Huus

OUDDORP - De kleurrijke Zeeuwse meisjes, gemaakt door illi graphics, vormen deze maand de vrolijke expositie in 't Blauwe Huus in Ouddorp.

Ilse en Liesbeth zijn grafische vormgeefsters en bedenken sinds 2010 vanuit hun thuiskantoor op Zuid-Beveland origineel drukwerk in allerlei vormen. Zij zorgen voor creatieve oplossingen voor bedrijven en particulieren.
Daarnaast hebben zij een eigen Zeeuwse Collectie van 'De Zeeuwse Missjes', een moderne versie van het Zeeuwse meisje. Hiervan zijn o.a. kaarten, shoppers, canvassen, fietstassen, stempels en krafttape verkrijgbaar via diverse verkooppunten in Zeeland.

De expositie in 't Blaeuwe Huus, Bosweg 2 in Ouddorp, is te bezoeken op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Dorpswandeling met gids

De dorpsraad Dirksland organiseert op 15 juli en 12 augustus een dorpswandeling in de kern van Dirksland. Het ontstaan van het dorp wordt uitgelegd en er vindt een wandeling plaats langs een aantal markante punten in het dorp. Op deze punten staan schilderijen van Rien Poortvliet opgesteld die een inkijkje geven hoe het dorp er in het verleden uitzag. De start is om 11.00 uur met een rondleiding in het historische kerkgebouw. Om ongeveer 13.00 uur sluit men de wandeling af met een Flakkeese lunch in restaurant 't Anker. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden. Indien er aan de lunch en bijbehorende drankjes wordt deelgenomen, zal € 10,- in rekening worden gebracht.

MIDDELHARNIS

Wafels voor Trans Word Radio

Tijdens de Menheerse Diekdagen worden er op de braderiedagen van 14 en 21 juli 2017 weer wafels gebakken t.b.v. Trans World Radio (TWR). De wafels worden volgens een oud Menheers recept vers gebakken en kosten € 1,- per stuk. U vindt de TWR wafelbakkraam op D'n Diek naast de winkel van Buijsse Mode, Zandpad 24, Middelharnis.
TWR is een internationale onafhankelijke radiozendingsorganisatie. TWR zendt radioprogramma's uit in meer dan 200 talen en dialecten. De programma's kunnen dagelijks worden ontvangen door miljoenen mensen in 160 landen. Hiervoor maakt TWR gebruik van meer dan 2.000 zendlocaties, waaronder naast middengolf-, kortegolf-, en langegolfzenders, ook FM stations, satellietuitzendingen, kabel netwerk- en internetuitzendingen. TWR zendt wereldwijd uit vanaf 14 zendstations.
Zie ook www.transworldradio.nl.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Op zaterdag 15 juli is er weer een grote schuurverkoop aan de Groeneweg 35 bij Nieuwe-Tonge. Zoekt u iets van email, zink of andere voorwerpen uit grootmoeders tijd, dan kunt u daar terecht. De toegang is gratis, evenals koffie of thee. De verkoop is van 10.00 tot 16.00 uur. Er is ruime parkeergelegenheid. Meer info: Jan Nijssen, 0187-651638.

OUDDORP

Zomeravondconcert

Op vrijdag 28 juli wordt in het kerkgebouw van de Doopgezinde Gemeente, Dorpstienden 3, een zomeravondconcert gegeven door Jan Teeuw: orgel, Hugo v.d. Meij: vleugel en Jolanda v.d. Wege: panfluit. Jan Teeuw is organist van de Grote Kerk te Rotterdam Overschie, en geeft concerten in Nederland en daarbuiten. Hugo v.d. Meij bespeelt al van jongs af aan de vleugel en is dirigent van een aantal mannenkoren en een gemengd koor. Jolanda v.d. Wege is panfluitiste, geeft les en is ook dirigente van diverse koren. Samen met Jan Teeuw maakte zij vorig jaar een concerttournee door Duitsland. Ook voor 2018 staat een concertreis in de planning. De avond begint om 20.00 uur. De toegang is vrij, maar er is wel een collecte ter dekking van de onkosten.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Woensdag 19 juli is er een bingo van de O-G-O. Deze start om 13.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast nog negen gratis prijsjes en in de pauze verkoop van twee extra rondes voor € 1,00 per ronde. Daarna is er een verloting. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

STELLENDAM

Palingrookwedstrijd

Op zaterdag 22 juli wordt er bij Marina Stellendam aan de Deltahaven 61 een palingrookwedstrijd gehouden. De wedstrijd begint om 9.00 uur en de prijsuitreiking zal rond 15.30 uur plaatsvinden. Een gedeelte van de opbrengst en de sponsoring van Maaskant Shipyards en Marina Stellendam gaan naar KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij). Iedere wedstrijdroker krijgt aan het begin van de dag 6 gemerkte palingen. Deze moeten gezouten en gerookt worden en aan het eind van de dag worden er per roker 3 palingen ingeleverd. Vervolgens gaat de jury de winnaar bepalen op basis van uiterlijk, zoutgehalte, kleur, smaak, enzovoort. Bent u iemand of kent u iemand die paling kan roken, meld u dan aan via johanvn@live.nl om u op te geven voor de wedstrijd. Het gaat niet om de competitiestrijd, maar er wordt een gezellige dag van gemaakt voor het goede doel!

Hotel Akershoek hoort bij de beste 100 terrassen van Nederland

OUDDORP - Dit jaar organiseerde Misset Horeca al weer voor de 10e keer de Terras Top 100. Hotel Akershoek schreef dit jaar voor de 1e keer in en behaalde de 67e plaats in deze felbegeerde Top 100.

De inschrijving voor de Terras Top 100 startte dit jaar in januari op de Horecava. Tot en met maart 2017 schreven bijna 400 terrassen zich in, waarop de 1e ronde van start ging.
In de eerste ronde gingen de mystery guests van Mystery Review op pad. Zij bezochten en beoordeelden alle terrassen. 125 gingen er uiteindelijk door naar ronde 2. En het niveau was hoog. Wie onder de 8,9 scoorde, viel af. In ronde 2 ging de vakjury op pad. Deze bestond dit jaar uit 23 personen, uiteenlopend van oud-winnaars tot bedrijfsleiders van topterrassen, horecajournalisten en -adviseurs.

Nadat de vakjury haar rapporten had ingeleverd werd de top-100 opgemaakt. Vakjury-scores tellen voor 80 procent mee, mystery visits voor 20 procent. 100 bedrijven gingen uiteindelijk door naar de Terras Top 100 2017.

Een steeds populairder wordende prijs binnen de Terras Top 100 is de publieksprijs. De vraag is daarbij altijd: wie weet zijn achterban het best te mobiliseren? Hotel Akershoek behaalde hierbij de 15e plaats.

Lees hieronder het verslag van de Misset Horeca: "Met een voormalige winnaar van de Terras Top 100 in het dorp, is de competitie fors voor Hotel Akershoek. In 2011 won strandpaviljoen Paal 10, maar dat bedrijf doet inmiddels niet meer mee met de Terras Top 100, omdat de ondernemers in de jury hebben plaatsgenomen.

Akershoek heeft een gezellig aandoend terras, zowel tegen de gevel als aan de overkant van de weg. Bomen bieden sfeer en schaduw, het meubilair ziet er verzorgd uit met fijne kussens die uitnodigen te gaan zitten. De bestelde koffie en gebak komen vlot, al moet het jurylid wel zelf om iets bij de koffie vragen. Het is een mooie dag en dus druk, wat voor de medewerkers weinig ruimte laat voor een praatje. Maar vriendelijk en voorkomend zijn ze wel. Kees en Leni van der Bok namen het hotel in 1986 over, toen nog met zestien kamers, inmiddels zijn het er acht. Ze hebben een wat klassiek, maar o zo fijn bedrijf in dit knusse hoekpand". Bron: Misset Horeca (uitgave 3 juli 2017).

Natuurliefhebbers maken zich zorgen over de gierzwaluw

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gierzwaluw, die van eind april tot eind juli in ons land is, broedt veelal onder oude dakpannen, op het dakbeschot. Omdat veel huiseigenaren hun daken renoveren, raken de vogels hun vertrouwde broedplek kwijt, ook op Goeree-Overflakkee. Daarom doen de vogelwerkgroep van de Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) en Gierzwaluwbescherming Nederland de oproep om bij dakrenovaties rekening te houden met de gierzwaluw.

Door Kees van Rixoort

De gierzwaluwen, die de rest van het jaar in het oosten en zuidoosten van Afrika leven, weten hun nest feilloos te vinden. Zijn de oude dakpannen echter in de tussentijd vervangen door nieuwe, die veel dichter tegen elkaar aan liggen, dan hebben de vogels geen toegang meer tot hun nest, dat tijdens de dakrenovatie overigens meestal ook is verwijderd. Zonnepanelen doen er ook geen goed aan.

Arie-Jan Prins, die sinds 2011 in de oude kern van Sommelsdijk woont, heeft de teruggang met eigen ogen kunnen aanschouwen. "De aantallen zijn in de loop der jaren afgenomen. Het is beduidend minder geworden, ik denk wel dertig procent." Prins vraagt in zijn directe omgeving aandacht voor het lot van de gierzwaluw. Hij vertelt dat zijn verhaal weerklank vindt en dat huiseigenaren met dakrenovatieplannen rekening willen houden met de broedvogel.

Er zijn namelijk oplossingen voorhanden. Zoals speciale dakpannen die het voor de vogels mogelijk maken onder het pannendak te komen, of isolatiedakpannen waaruit het roostertje is verwijderd om de vogels een opening te bieden. Prins hoopt op subsidie van de gemeente.

Een belangrijk advies is voorts om geen oude daken met nesten te renoveren tijdens het broedseizoen. De broedende gierzwaluw, een beschermde vogel, mag niet gestoord worden. Van eind augustus tot eind maart zijn de zomergasten weg, dus dan is het geen probleem om te isoleren, nieuwe pannen te leggen, een dakkapel te realiseren of zonnepanelen te laten installeren. Mits het nest vanaf april weer te vinden is door de vogel die zeer 'locatietrouw' is.

Krijn Tanis, voorzitter van de vogelwerkgroep van NLGO en eilandelijk contactpersoon van Gierzwaluwbescherming Nederland, geeft graag adviezen aan huiseigenaren die met hun dak aan de gang willen. Hij is te bereiken via e-mail vw@nlgo.nl. Meer weten? In de krant van afgelopen vrijdag stond een uitgebreid artikel over gierzwaluwen.

Fotopresentatieavond Jan Baks 'Natuur in de Delta'

OUDDORP - Jan Baks, natuurfotograaf, woonachtig in de gemeente Goedereede, maakt prachtige foto's van o.a. Goeree-Overflakkee.

Op donderdagavond 20 juli zal Jan Baks u, door middel van een fotopresentatie, beelden laten zien over de natuur in de Delta. Hij neemt u mee op een virtuele vaartocht via de Biesbosch naar het Haringvliet richting de zee. Onderweg komen we langs het eiland Tiengemeten, de Slijkplaat, de Scheelhoek en passeren de Haringvlietsluizen.
Buitengaats zien we het Quackjeswater, de duinen, de Kwade Hoek en de Voordelta. Wat is er bekend over de plannen aan de noordrand van het Haringvliet, wat men het droomfonds noemt?
Marijke van de Staak, projectleider van de nieuw te bouwen Spiekkoepel (een observatiehut in het Haringvliet, om vogels te kijken) zal aanwezig zijn om tijdens de presentatie de laatste ontwikkelingen te vertellen.
Zij werkt aan dit project namens Vogelbescherming, WNF,Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en Ark aan dit project. Zij is in dienst bij Vogelbescherming.
Tijdens de presentatie komen de bezoekers op hun route ijsvogels, zwanen, zilverreigers, de grote stern, de blauwborst en veel andere vogels tegen. In de duinen zijn planten die daar groeien en in de Voordelta zijn de zeehonden.
Na de pauze is er een serie met muziek over de Kroeskoppelikaan.
Houdt u van de natuur en wilt u graag hierover geïnformeerd worden, dan wordt deze avond van harte aanbevolen. De presentatie begint om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp, telefoon: 0187-681789.
Kijk ook op www.janbaks.nl voor foto's over Goeree-Overflakkee.

Stichting van der Linde's Rommelmarkt schenkt rolstoelfiets aan Zuidwester

MIDDELHARNIS - Dinsdag 27 juni kon het geluk van een aantal Zuidwester cliënten, die op het terrein Hernesseroord wonen, niet op! Er werd namelijk een rolstoelfiets afgeleverd. De rolstoelfiets werd overhandigd aan de cliënten en begeleiders van dagbestedingslocatie Want B van Zuidwester en is geschonken door Stichting van der Linde's Rommelmarkt.

Lijnie van der Linde is de initiatiefnemer van dit mooie gebaar. Zij houdt al elf jaar iedere zaterdag een rommelmarkt in een loods in Ouddorp. De opbrengsten hiervan gaan altijd naar een goed doel. Dit keer belde ze Zuidwester, regio Goeree-Overflakkee, op om te vragen of er behoefte was aan een rolstoelfiets. Natuurlijk was die behoefte er! Via Jeanet Soldaat, werkzaam op de woning Haringvliet 21 op Hernesseroord, kwam ze terecht bij dagbestedingslocatie Want B. Want B is een dagbestedingslocatie voor cliënten met een ernstig meervoudige beperking. Die waren gelijk zeer enthousiast.

Dinsdagmiddag 27 juni was het dan zover. De cliënten en begeleiders hadden de boel mooi versierd voor deze feestelijke gelegenheid. Terwijl de cliënten buiten in een kring zaten te wachten, kwam de bus met daarin de nieuwe rolstoelfiets aangereden. Toen de fiets eenmaal uit de bus was, wilden de cliënten direct een proefritje maken. Iedereen was ontzettend blij met de fiets.
Hanneke Bin, medewerkster dagbesteding bedankt Lijnie van der Linde voor de mooie fiets.

Niet-ritmische Psalmzangavond

OUDDORP - In de Hersteld Hervormde Eben-Haëzerkerk aan de Diependorst wordt voor zaterdag 22 juli een niet-ritmische Psalmzangavond met bovenstem georganiseerd. De organist is Pieter Heykoop. Aanvang zangavond is 19.30 uur, dus niet 20.00 uur, zoals eerder werd aangekondigd. De toegang is vrij. Er is wel een collecte t.b.v. Evangelieverkondiging en diaconale hulp in Israël. Zie www.steunfondsisrael.nl.

Afzien op Mount Everest

Kinderen van CBS Het Kompas luisteren aandachtig naar het verhaal van bergbeklimmer Jaco Ottink.

STELLENDAM - ''Durf te dromen'', zo start bergbeklimmer Jaco Ottink zijn verhaal. Om te vervolgen: ''Wat is jouw droom?'' Verschillende vingers vliegen de lucht in. ''Niet meer naar school!'', roept de een. ''Geen rekenen meer!'', roept de andere. Vervolgens kijken ze met ontzag naar de man voor de klas als die vertelt dat hij geboren is in Nederland, maar ook al in Singapore en Australië heeft gezeten en nu is neergestreken in Polen. Het belooft een interessant uurtje te worden op basisschool CBS Het Kompas in Stellendam.

Tekst en foto: Erwin Guijt

''Alles begint bij de voorbereiding. Je kunt niet zomaar even de Mount Everest oprennen'', is een van de eerste dingen die Jaco de kinderen van groep 4 tot en met 8 meegeeft. En hij kan het weten. Jaco heeft de zeven hoogste bergen ter wereld bezocht, op zeven continenten, met zeven verschillende culturen. Hij bezoekt de school naar aanleiding van een werkstuk van Gideon. Jaco is op zijn 16e al begonnen met klimcursussen in Zwitserland. ''Wat is het doel van een bergbeklimmer eigenlijk?'' vraagt hij aan de klas. De antwoorden variëren van ''de top halen'' tot ''niet vallen''.

IJsbijl

Jaco legt uit dat de top halen niet het belangrijkste is; je moet ook nog terug. ''De meeste ongelukken gebeuren op de terugweg. Je moet je concentratie bewaren tot je weer veilig in het basiskamp bent. Als je gaat voetballen ben je er ook nog niet als je in de pauze met 1-0 voorstaat. Dan moet je juist nog de energie hebben om de wedstrijd tot een goed einde te brengen.'' En natuurlijk hoort daar ook een stukje materiaal bij, zo showt hij een fikse ijsbijl. ''Wow'', laat een leerling zich ontsnappen.

De ijsbijl is niet het enige wat mee de berg op moet. Voor de beklimming van de Mount Everest moesten ze voor tien weken voedsel meenemen. Dat houdt in; 6000 eieren, 600 kg pasta, 1200 Snickers en Marsen en 10 kilometer touw. Daarbij komen nog 60 zuurstofflessen van 8 kilo per stuk. Gelukkig hoeven de expeditieleden dat niet allemaal zelf te tillen, de tocht naar boven wordt begeleid door sherpa's en yaks.

Zuurstofmasker

Qua hygiëne kan Jaco geen gouden bergen beloven. ''Zo kunnen we maar één keer per week douchen.'' "Bah", verzucht een meisje op de eerste rij. ''Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk aan hygiëne te doen. Zo wassen we altijd onze handen als we de eettent ingaan. De geur nemen we dan maar voor lief.'' Het meisje op de voorste rij lijkt nog niet overtuigd.

''Het is erg belangrijk om elkaar te steunen bij het bergbeklimmen. Je bent één team, hoewel je allemaal anders bent. Dat kan best wel eens moeilijk zijn als je humeur bergafwaarts gaat. Maar je hebt elkaar wel nodig tijdens de moeilijke bergbeklimming. Het moeilijkste is nog wel het gebrek aan zuurstof. Probeer maar eens een zomervakantie lang door een rietje te ademen.'' Dat vereist wel training. Hoe hoger je komt, hoe moeilijker het wordt. Als de bergbeklimmers eenmaal boven de wolken zitten, moeten ze een zuurstofmasker op. En veel drinken: ''Elke 1000 meter moet je 1 liter water drinken.''

Lichaam

Dan volgt er nog een verhaal dat leerlingen de haren ten berge laat rijzen. ''We waren nog op ongeveer een uurtje van de top en toen zagen we opeens een lichaam langs de ijshelling rollen, dat in een kloof zo groot als deze school verdween. Dan sta je daar op duizenden meters hoogte en dan moet je in een paar seconden een beslissing nemen.'' Met open mond zit een jongen in een blauw shirt te luisteren. ''Uiteindelijk viel het gelukkig mee; het was een soort slaapzak met armen en benen dat naar beneden viel…''

Allemaal succesvol

Tegen een korte spanningsboog van de leerlingen loopt de spreker in ieder geval niet aan. De hele zaal leeft mee met de avonturen van de bergbeklimmers. Er volgt ook nog een motiverend gedeelte. ''Jullie zijn allemaal succesvol. Hoewel je dat misschien niet altijd denkt, ga je wel vooruit. Je moet doelen stellen die elke keer net iets verder liggen. Mijn doel is om 1 miljoen mensen mijn verhaal te vertellen en te motiveren.''

Dan gaat de bel. Leerlingen zwermen als bijen om Jaco heen om een handtekening en een foto. Dan vliegen ze het lokaal uit, nog onder de indruk van het verhaal. En dan weten ze nog maar het topje van de ijsberg.

Laura Wensink start uitvaartonderneming

STELLENDAM - Laura Wensink uit Stellendam startte vorige week met haar eigen uitvaartonderneming: Wensink Uitvaartzorg, hiermee is zij één van de jongste uitvaartondernemers op het eiland.

Door Adri van der Laan

Laura Wensink is een paar maanden geleden met haar gezin in Stellendam komen wonen. In het verleden is zij stewardess geweest en het bleek dat 'dienstbaar zijn voor anderen' haar ambitie was. Na het volgen van verschillende cursussen ging haar voorkeur uit naar een baan in de uitvaartzorg, boven een baan in de luchtvaart.

Een keus voor de uitvaartzorg ligt voor een jonge vrouw niet zo voor de hand, maar voor Laura ligt dat toch anders. Zij wil graag iets betekenen voor mensen in moeilijke situaties, zoals rondom uitvaarten. "Meestal is die periode hectisch voor de familie en juist dan wil ik ze op een betrokken en warme manier bijstaan. Er moeten dan in korte tijd heel veel dingen geregeld worden en dat wil ik dan volledig voor mijn rekening nemen". Door haar leeftijd en het feit dat er maar weinig vrouwelijke uitvaartverzorgers op het eiland zijn, wil zij graag de meerwaarde van haar uitvaartonderneming laten zien." Ondanks dat er veel collega-ondernemers in de uitvaartzorg zijn, hoopt ze op vernieuwende wijze service te bieden en met heel veel persoonlijke aandacht zich te onderscheiden.

Tijdens haar opleiding heeft Laura bij verschillende uitvaartondernemers in de regio en op andere plaatsen in het land stage gelopen. Het is haar opgevallen dat vooral bij grote ondernemingen in het land het er bij uitvaarten nogal 'koel en zakelijk' aan toe gaat. Soms komen er wel drie verschillende uitvaartverzorgers van dezelfde onderneming bij de mensen aan huis. "Dit wil ik zeker niet", geeft ze aan. "En daarom doe ik zoveel mogelijk zelf rondom een begrafenis of crematie".

Niet nadrukkelijk aanwezig

Tijdens haar werk zal Laura zowel voor als achter de schermen actief zijn, "maar ik zal zeker niet te nadrukkelijk aanwezig zijn. Laura heeft ook bij een uitvaartondernemer op het eiland stage gelopen, waarmee de contacten goed zijn. Ze wil in de toekomst als het nodig is een helpende hand uitsteken als er bij collega's geholpen moet worden. "Misschien is samenwerken dan ook mogelijk". Voorlopig zal Laura Wensink nog vanuit haar woonhuis werken.

Kijk voor meer informatie op: www.wensinkuitvaart.nl. Het e-mailadres is: info@wensinkuitvaart.nl, het telefoonnummer is: 06-40220455.

Veel belangstelling voor opening voorzieningen Ouddorp Duin

Volgens de organisatie bezochten ruim 3000 mensen de festiviteiten.

OUDDORP - Bijzonder groot was zaterdag de belangstelling, op de eerste dag van de regionale zomervakantie, bij de officiële opening van het strandplein, foyer en theater alsmede het restaurant Bij Marc. Dat alles vond plaats aan de Westerweg op de locatie Ouddorp Duin. Met een aantrekkelijke act, het ontpoppen van een rups tot vlinder, werd figuurlijk aangegeven dat deze nieuwe voorziening gezien moet worden als 'het begin' van een ontwikkeling. Een vanuit de stichting Elk-Weer-Voorzieningen Ouddorp, in samenwerking met partners, uit te rollen en nader actueel in te vullen toeristisch-recreatief programma. Dat in de zomermaanden. Daarnaast in het jaar een educatief en cultureel aanbod voor alle bewoners op het eiland. Rode draad en doelstelling daarbij het met elkaar verbinden van beide doelgroepen.

Door Jaap Ruizeveld

Voorafgaand aan het openingsmoment konden gezinnen en speciaal de kinderen genieten van muziek en de talrijke attracties en spelletjes die voor hen waren georganiseerd. Ponyrijden, schminken en het beklimmen van de uitzichttoren waren favoriet. Bij een dergelijk groot evenement moet ook aan kleine details zorgvuldig aandacht worden besteed. Zo stond het Lifesaver-team van Irene Drenth paraat met de EHBO-post en zorgde de Security ook in deze drukte voor het veilige vakantiegevoel. Naast bewoners en recreanten waren er talrijke genodigden op deze Open Dag afgekomen. Nieuwsgierig wat er allemaal gepresenteerd werd. Zij konden netwerken in de foyer en vervolgens in het nieuwe theater de metamorfose waarnemen van een – tot voor kort – kale ruimte. Nu omgetoverd tot een uitnodigende plek (120 plaatsen) waar cultuur, educatie en ontspanning worden geprogrammeerd.

Stap voor stap

Alexander den Hollander, voorzitter van de stichting Elk-Weer-Voorzieningen Ouddorp Duin en manager/projectleider beheer en onderhoud Simone Baaijens, gaven inzicht in de werkzaamheden die vooraf zijn gegaan aan de opening, benadrukten de steun van hoofdsponsoren (Klaas Bruins Slot en De Klepperstee) en andere sponsors. Benoemden de verstrekkers van subsidiegelden. Dat alles was nodig om dit project mogelijk te maken. Met veel instanties is en wordt samengewerkt. We beginnen en stap voor stap zal het worden uitgebouwd, was het credo.

Uitwaaier

Er was de presentatie van het infoblad Uitwaaier, dat maandelijks (in 3 talen) actueel alle evenementen publiceert in Ouddorp, maar ook eilandelijk. Ook door de VVV gezien als een waardevolle actuele aanvulling op de jaarkalender De Blaeuwe Stapper. Er was de melding dat de postcode voor Ouddorp-Duin – LX – zal blijven herinneren aan de recreatie-initiatiefnemer voor de gebiedsontwikkeling, de helaas overleden Ludovic den Hollander. De website ouddorp-duin.nl/doen, ging van start en bij het restaurant Bij Marc meldden zich de eerste gasten voor een hapje, een drankje en een gezellige avondmaaltijd.

Aanvulling

Verbinding maken met allen en samenwerken. Met een breed voorzieningenpakket gericht op bewoners en toerist/recreant. Daar gaat het om, zeiden stichtingsvoorzitter en projectleider. Namens het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee gaf wethouder Frans Tollenaar acte de préséance. "Een geslaagd project, zeker een goede aanvulling op de elk-weer-voorzieningen op ons eiland", zei Tollenaar. (In onze krant van 4 juli hebben wij ruim aandacht besteed aan het tot stand komen van het project, de programmering en de afzonderlijke voorzieningen en mogelijkheden). Live muziek op het plein, diverse shows een lichtact rondden het avondprogramma af.

Stichting Wheels promoot alternatieve vervoermiddelen voor mindervaliden

OUDDORP - Aan het strandplein (Westerweg) in Ouddorp Duin kan men sinds vorige week ook gebruik maken van een fietsenverhuurmogelijkheid. Op zich een passende en gewaardeerde voorziening, zeker voor huurders en gebruikers van de aangrenzende strandvilla's en centraal dichtbij andere recreatieparken. Maar tijdens het openingsfeest afgelopen weekeind bleek nog een opvallende andere faciliteit zich aan te dienen. Dat is de stichting Independent Wheels, die als missie heeft de mindervalide mens te informeren over alternatieven in de mobiliteitsvoorziening.

Door Jaap Ruizeveld

Bob Besselink is voorzitter van de stichting die ondersteuning geeft op het gebied van vergoedingsaanvraag, keuze in vervoermiddel en gebruikstraining. De stichting kan ook als leverancier optreden. Deze leveringen zijn kostenneutraal, zonder winstoogmerk, vertelt de voorzitter in de 'Rent a cycle' locatie aan het strandplein. Dat is de commerciële tak. Wheels staat daar los van. Landelijk heeft de stichting contacten met inmiddels 80 mindervaliden die gebruik maken van alternatieve vervoermiddelen zoals de Ninebot en Segway. Het voordeel van deze vervoermiddelen ten aanzien van rolstoel en of scootmobiel is dat de doelgroep niet behoeft te zitten, maar kan staan, zegt Besselink. "Die mogelijkheid is tot nu toe nog onderbelicht. Wheels wil daar verandering in aanbrengen en promoot dit dan ook. Uit reacties van gebruikers van genoemde vervoermiddelen blijkt dat men staande ook prettiger met de omgeving kan communiceren. Stichting Independent Wheels, 'staan en gaan waar je wilt', heeft een bestuur dat uit 3 personen bestaat. Naast voorzitter Bob Besselink, oprichter en uitvoerende, zijn dat Jan-Piet Paap en Herbert Schouten.

Contact opnemen

Belangstellenden kunnen via 06-54791816 direct contact opnemen met de Wheelsvoorzitter. In het gesprek (interview) worden alle facetten doorgenomen die voor de aanvrager gericht van toepassing kunnen zijn. Zoals het ziektebeeld, de progressie daarvan en het alternatieve vervoermiddel dat in dat concrete geval het best zou kunnen passen. In het gesprek maak ik al een scan van de mogelijkheden, geeft Besselink aan. Er kunnen daarna afspraken worden gemaakt voor een demo. In het Ouddorpse meetingpoint aan het strandplein in Ouddorp Duin is men voor een eerste informatie uiteraard ook welkom.

Deelnemers Kaai Culinair gezocht

OOLTGENSPLAAT - Zaterdag 26 augustus aanstaande is het weer zover in Ooltgensplaat: Kaai Culinair wordt dan voor de derde keer georganiseerd.

Enthousiaste amateurkoks zetten u weer een menu van zeven smakelijke gerechten voor, waarbij tevens onder het genot van een bijbehorend drankje genoten kan worden van de muziek van Trio Gehoorgangsters. Het zeven-gangen menu kost € 29,50 en de mogelijkheid bestaat om tegen betaling een bijbehorend wijnarrangement te kiezen. Vanzelfsprekend is er ook wijn per glas, frisdrank en bier te koop.

Het motto van komende Open Monumentendag: boeren, burgers en buitenlui, zal ook van toepassing zijn op Kaai Culinair. De ingrediënten voor de gerechten komen veelal van eilandelijke producenten en worden zo veel als mogelijk ecologisch geteeld. Er wordt daarmee een brug geslagen naar de burgers en vanzelfsprekend zijn ook de buitenlui van harte welkom op deze culinaire reis door de wereld van smaken, kleuren en geuren. Ook voor vegetariërs wordt gezorgd. De avond wordt afgesloten met een DJ, die natuurlijk ook verzoeknummers zal draaien. De avond begint om 17.00 uur op de Mestkaai te Ooltgensplaat.

Er is plaats voor maximaal 75 deelnemers en vol is vol!! U kunt zich aanmelden via info@boog-ooltgensplaat.nl. Zie ook de website van Stichting Boog, www.boog-ooltgensplaat.nl, voor meer informatie.

'Veel waardering voor gesloten afdeling'
Ondernemer Mostert organiseert concert om geld in te zamelen

Cor Roon, Roel Mostert en Corné de Geus (v.l.n.r.) organiseren samen een bijzonder concert.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Toen zijn moeder moest worden opgenomen op een gesloten afdeling in Nieuw Rijsenburgh, was dat een hele stap voor ondernemer Roel Mostert uit Stellendam. Hij zag van dichtbij hoe de zorg voor mensen met dementie met handen en voeten wordt gegeven bij CuraMare. Nu is hij druk bezig met het organiseren van een concert om geld in te zamelen om speciale projecten mogelijk te maken binnen de gesloten afdelingen, maar ook als waardering voor hen die de zorg verlenen.

Door Martijn de Bonte

Mostert: "Mijn moeder was een bekende persoon in Vlaardingen, ruim 40 jaar was ze verloskundige geweest en ze heeft in al die jaren ruim 25 duizend baby's ter wereld gebracht." Aan het einde van haar leven had ze zelf zorg nodig, na een periode van intensieve verzorging is ze vorig jaar overleden. "Van dichtbij heb ik gezien hoe ontzettend goed er gezorgd wordt voor de mensen op de gesloten afdelingen. Als ik in de loop van de morgen daar binnen liep, dan rook het heerlijk naar een vers bereide maaltijd, er wordt dagelijks vers gekookt voor de bewoners. En de verzorgenden bleven glimlachen, ook als ze iemand voor de zoveelste keer moesten verschonen op één dag. Moeder leefde er als een koningin. In de media wordt er vaak breed uitgemeten hoe slecht het gaat met de ouderenzorg, maar ik heb alleen maar positieve ervaringen en veel bewondering voor het werk op de gesloten afdelingen."

Als ondernemer zet hij dat gevoel om in actie. Eerder al was hij betrokken bij het project waarbij er een foto van een oude voordeur wordt gemaakt, die op de deur van de kamer van de bewoners met dementie wordt geplakt. Op die manier hebben ze opeens weer hun eigen, vertrouwde plekje. Na de Goede Spullen Markt in Stellendam reed hij na afloop even naar de afdeling waar zijn moeder woonde om de overgebleven oliebollen te brengen voor de bewoners.

Op dit moment is Mostert druk bezig met een nieuw plan om geld in te zamelen voor extra projecten op de gesloten afdelingen van CuraMare. Dat heeft alles te maken met zijn liefde voor muziek, Mostert zingt in de bovenstemgroep van de Mannenzang Goeree Overflakkee. Op 2 december organiseert hij een concert in de Dorpskerk van Dirksland. Enthousiast vertelt hij dat de bekende dwarsfluitist Thijs van Leer komt musiceren. Het wordt een avond met de bovenstemgroep Goeree-Overflakkee en er is ruimte voor samenzang. Na aftrek van de kosten is de gehele opbrengst bestemd voor projecten op de gesloten afdelingen van CuraMare op het eiland. Mostert is nog op zoek naar sponsoren die een donatie willen doen voor de kosten van onder andere de verlichting en geluidstechniek.

Samen met dirigent Corné de Geus en voorzitter Cor Roon van de stichting Mannenzang Goeree Overflakkee is hij nu al druk in de weer om alles tot in de puntjes te regelen. "Ik wil dat als we de deur dicht doen na het concert, we elkaar aankijken en zeggen: Dit was geweldig!"

Helpt u mee aan het fairtrade maken van Goeree-Overflakkee?

GOEREE-OVERFLAKKEE - Fairtrade betekent eerlijke handel; boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten en werken onder menswaardige omstandigheden. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee wil hieraan bijdragen. Bij een 'Fairtrade Gemeente' werken horeca, winkels, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners samen aan bewustwording én het gebruik van fairtrade.

De sleutel tot succes voor de aanvraag van het keurmerk 'Fairtrade Gemeente' ligt bij deelnemende partijen uit de samenleving èn een nog op te richten werkgroep. Deze werkgroep zorgt er als stimulerende kracht voor de promotie van fairtrade binnen de gemeente en dat bedrijven, winkels en organisaties hun assortiment controleren en aanpassen om aan de voorwaarden te voldoen. Er zijn momenteel al 78 gemeenten met het gemeentelijke keurmerk 'Fairtrade Gemeente'.

Voorwaarden 'Fairtrade Gemeente'

Om 'Fairtrade Gemeente' te worden, zijn er deelnemende bedrijven nodig èn een actieve werkgroep die bedrijven, winkels en organisaties betrekt, controleert en hierover rapporteert: Er is een lokale werkgroep actief en deze voert actief campagne; Zes supermarkten hebben minimaal tien fairtrade producten over meerdere afdelingen; Twee recreatiewinkels, vier horecagelenheden en twee overige winkels hebben meerdere fairtrade producten; Vier bedrijven en acht maatschappelijke organisaties schenken fairtrade koffie en thee; Acht bedrijven/winkels dragen actief bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Welke enthousiaste inwoner of ondernemer wil een actieve werkgroep vormen of hieraan deelnemen? En welke bedrijven willen fairtrade producten in hun assortiment opnemen?

Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Joël Eichler, beleidsadviseur Economische Zaken via e-mail; j.eichler@goeree-overflakkee.nl of telefonisch via het algemene telefoonnummer 14 0187. Bij voldoende respons wordt een werkgroep geformeerd en onderzocht of het keurmerk kan worden behaald.

Taiko trommelspelers op Molendag Goeree-Overflakkee

GOEDEREEDE – Tijdens de zaterdag gehouden eilandelijke Molendag waren de molens open voor het publiek. Naast het bezoeken van de molens waren er ook activiteiten op de verschillende molenerven. Bij molen De Windvang in Goedereede was een groep Taiko trommelspelers actief.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Wat hebben trommelaars te maken met malende molens? Molenaar Wim de Vries liet het antwoord op deze vraag in het midden, maar de leider van de Taiko trommelaars, Henk Thomas uit Hellevoetsluis gaf meer duidelijkheid. Hij is zelf ook molenaar en kent Wim de Vries goed ook draait hij wel eens op de molen van Goedereede. En zo is het dus gekomen. Zaterdag bleek dat de combinatie zo gek nog niet was. De draaiende wieken en de forse slagen van de trommelaars combineerden goed. Er was die middag veel publiek afgekomen op het evenement omdat een westenwindje ervoor zorgen dat regelmatig de trommelklanken zich ver over het stadje verspreiden.

Henk Thomas, die dus twee hobby's combineert legt uit dat Taiko (dikke trommel) de oorsprong heeft in Japan, de karate-achtige bewegingen verklaren dit ook. Het bespelen van de trommels zo zagen we zaterdag gebeurt met het hele lijf "van je grote teen tot je pink", aldus de omschrijving.

In Nederland groeit de interesse voor Taiko. Er zijn twintig groepen die deze vorm van muziek maken beoefenen. Henk Thomas geeft aan dat voor het meedoen met een Taiko-groep een klein beetje muzikaal gevoel moet hebben en natuurlijk is vooral het ritmegevoel heel belangrijk. Taiko is natuurlijk ook goed voor de lichamelijke conditie, want er is kracht nodig om de instrumenten te bespelen.

Wie enthousiast geworden is van Taiko kan cursussen gaan volgen. Henk Thomas geeft graag meer info via 06-23472480 of email: h.thomas3@upcmail.nl

Ouddorpse Toeristendagen volgende week van start

OUDDORP - De schoolvakanties zijn begonnen en in Ouddorp draait het evenementenprogramma van de Stichting Kop van Goeree op volle toeren.

Op woensdag 19 juli, 2 augustus en 16 augustus zullen de Ouddorpse Toeristendagen plaatsvinden van 8.30-18.00 uur. Een gezellige braderie met meer dan 130 kramen en standplaatsen, die overal in en rondom het centrum te vinden zijn. Dit jaar zijn er ook diverse leuke activiteiten voor kinderen.
Parkeren: Tijdens de Toeristendagen kan er ook worden geparkeerd op het parkeerterrein van Voetbalver. WFB aan de Hofdijksweg 46 te Ouddorp. Uniek pendelvervoer van dit parkeerterrein (vanaf 9.49 uur), maar ook vanaf de reguliere bushaltes aan de Vrijheidsweg naar het marktterrein (centrum) en tegelijkertijd een mooie rondrit met een historische RTM-bus (laatste vertrek 16.50 uur).

Polivak in gesprek met Maas Koese


GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 13 juli van het radioprogramma Polivak op RTV SLOGO is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met Maas Koese, raadslid van de ChristenUnie.

De heer Koese is op donderdag 6 juli jl. beëdigd als raadslid. Hij is in de plaats gekomen van het vertrokken raadslid en fractievoorzitter van de Christen Unie, Ron de Rover. Met hem zal worden gesproken over zijn verwachtingen en ambities voor deze, voor hem, korte raadsperiode. Met name vastgoed en financiën hebben zijn bijzondere belangstelling. In het verleden was hij al lid van de raad van de voormalige gemeente Goedereede. Doet hij als gepensioneerde ook nog andere dingen dan het zijn van steunfractielid van de ChristenUnie? Uiteraard zal er ook gesproken worden over het vertrouwen van de burger in de politiek en de afstand tussen burger en politiek. Al met al meer dan voldoende reden om af te stemmen op dit programma.

Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19:00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9:00 uur en via radioprogramma gemist op www.rtvslogo.nl

Opening Christoffel wandelroute

SOMMELSDIJK – Zaterdagmiddag 29 juli wordt de Christoffel wandelroute geopend. Hierbij is een ieder hartelijk welkom.

De openingsbijeenkomst wordt gehouden op de Hofstede Lust en Last aan de Kokseweg 4 bij Sommelsdijk.
Deze wandelroute is een route over 'de bloemdijken van Flakkee' in de polders tussen Dirksland en Sommelsdijk.
Het project is een product van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, de Provincie Zuid-Holland heeft een subsidie hiervoor beschikbaar gesteld. Staatsbosbeheer heeft ook meegewerkt aan de route. De vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming (NLGO) heeft het project uitgevoerd.

Zaterdag 29 juli staat vanaf 14.00 uur de koffie met wat lekkers klaar in de boomgaard van Heijn Mijs. Er zullen beelden, gemaakt door Jan Baks, van het gebied worden getoond en boswachter Wicher Pen vertelt iets over de betekenis van de dijken voor de natuur. Hein Mijs zal het een en ander vertellen over zijn jeugd in dit gebied.
Vervolgens is er een ingekorte wandeling langs de dijk naar het bord en wordt onderweg de oude grens Holland/Zeeland gepasseerd. Na terugkomst is er een hapje en een drankje in de boomgaard.

Open Doors Sponsor 'Walk for Women'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Honderden vrouwen uit Nederland en Vlaanderen lopen in september mee met 'Women walk for Women'. De sponsorwandelingen worden via Open Doors regionaal door vrouwen georganiseerd; ook op ons eiland, en wel op zaterdag 16 september, er zijn drie routes: 5, 8 en 12 km.
Dit jaar is de opbrengst bestemd voor christenen in India die te maken hebben met vervolging. "Zet de datum vast in je agenda, dan kun je deze zomer sponsors zoeken en je conditie inlopen", aldus de organisatoren. Meer info op www.OpenDoors.nl/Nieuwe-Tonge/.

Opvallende vlinder gespot

MIDDELHARNIS - Bij de ijsbaan aan het Oost Voorgors in Middelharnis spotte Jeanette Doorn van Jeanette Fotografie deze opvallende vlinder. Het is volgens haar een mannetje van het Icarusblauwtje, een kleine vlindersoort die in heel Nederland voorkomt. De vlinder leeft vooral op kruidenrijke graslanden en in bloemrijke wegbermen.

Vrijdag in de krant

Deo Cantemus zingt in Nieuw-Rijsenburg