info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

10 augustus 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 10 augustus 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Ongeval op duinpad

OUDDORP - Maandag hebben de Lifeguards van de Reddingsbrigade assistentie verleend toen iemand hard ten val was gekomen op een duinpad. Omdat de locatie van het incident niet duidelijk was bij de meldkamer, gingen de Lifeguards op zoek in de duinen. Na een paar minuten werd de melder gevonden bij de strandovergang bij strandtent C-Side. Na onderzoek is het slachtoffer met de ambulance gealarmeerd, die heeft het slachtoffer vervoerd naar het ziekenhuis in Dirksland. Bij de zoekactie werd de 'brambulance' ingezet, een hulpvoertuig met een ambulance- en een brandweerdeel.

Vuurwerk- en Lasershow

OUDDORP - Op zaterdag 13 augustus om 22.30 uur is er op Strand Oosterduinpad ter hoogte van Strandcafé De Zeester een spectaculaire Vuurwerk- en Lasershow. Deze 'Sound & Light Lasershow' is een lichtshow, die wordt ondersteund met prachtige muziek. Die combinatie zorgt voor unieke taferelen op het Ouddorpse strand. Met fantastische lasereffecten en de meest schitterende beelden in laservormen is een spektakel absoluut gegarandeerd! De show kan het beste worden bekeken door op het strand te gaan zitten. Bezoekers kunnen parkeren aan het einde van de Oosterweg.

Elfstrandentocht voor kitesurfers

GOEREE-OVERFLAKKEE - In september of oktober vindt voor de eerste keer een kitesurfmarathon plaats van 'Hoek tot Helder'. De organisator Kite 4 Charity is een stichting die zich inzet om geld op te halen voor de Hartstichting. Met deze 130 km lange ultramarathon van Hoek van Holland tot Den Helder zamelen zij geld in voor onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Tijdens de tocht van 130 kilometer zijn de deelnemers een volle dag op zee en varen onder andere langs de stranden van Ouddorp. De tocht wordt georganiseerd op een moment dat de wind het toelaat. Toine de Klerk van Kite 4 Charity: "Vanwege de afstand en het heroïsche karakter van deze tocht, kunnen we zeggen dat de legendarische Elfstedentocht er een zusje bij heeft. Kortom, de Elfstrandentocht is geboren!"

2 / 26

Agenda

Donderdag 11 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 11.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Donderdagavond-orgelconcerten in de Dorpskerk, Weststraat 2. 20.00 uur. Organist Rien Donkersloot. Entree € 8,-, tot en met 15 jaar gratis.
OUDDORP - Scootmobieltocht van PGGO, start 13.30 uur bij de Dorpstienden. Opgeven bij Elly Sonneveld: 845077 of PGGOinfo@gmail.com.
SOMMELSDIJK - Rondleiding 'Proef en beleef het leven rond 1900'. Vanaf 14.00 uur in het Streekmuseum in de Kerkstraat. www.streekmuseum.nl.

Vrijdag 12 augustus

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 13 augustus

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
GOEDEREEDE – Zomermarkt HHG in landelijke sfeer. Van 9.00 tot 15.30 uur op een weiland bij Hondsweg 27a in Oostdijk.
GOEDEREEDE – Beiaardconcert Frans Haagen van 16.00 tot 17.00 uur vanaf de Goereese toren.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Zaterdagmorgen inloopconcerten. Orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 11.00 uur. Collecte bij de uitgang. Organist: ds. M.J. Schuurman.
OUDDORP – Vuurwerk- en lasershow, vanaf 22.30 uur op het strand Oosterduinpad.
OUDE-TONGE - Hervormde Kerk te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf 15.00 uur orgelconcert door Floris van Gilst.
OUDE-TONGE – Open schuur bij Houweling Meubelen, van 10.00 tot 16.00 uur, Langeweg 41A.
STELLENDAM – Verkoop in de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Maandag 15 augustus

DIRKSLAND – Huttendorp bij speeltuin De Flierefluiter, gratis voor alle basisschoolleerlingen.

Dinsdag 16 augustus

DIRKSLAND – Huttendorp bij speeltuin De Flierefluiter, gratis voor alle basisschoolleerlingen.
GOEDEREEDE – Vakantie Spel Week. Van 9.30 tot 12.00 uur voor kinderen van groep 1-7. Kinderen vanaf groep 7 zijn welkom om 19.00 uur.
SOMMELSDIJK – Vakantie Bijbel Feest bij het Edudelta College in de Schoolstraat, van 10.00 tot 15.00 uur voor basisschoolleerlingen, vanaf 17.30 uur voor tieners.
OUDE-TONGE – Vakantie Bijbel Club in de tent aan de Melkweg. www.vbcoudetonge.nl.

Woensdag 17 augustus

DIRKSLAND – Huttendorp en rommelmarkt bij speeltuin De Flierefluiter.
GOEDEREEDE – Vakantie Spel Week. Van 9.30 tot 12.00 uur voor kinderen van groep 1-7. Kinderen vanaf groep 7 zijn welkom om 18.30 uur.
MELISSANT – Huttendorp op het speelveldje, van 9.30 tot 16.30 uur.
SOMMELSDIJK – Vakantie Bijbel Feest bij het Edudelta College in de Schoolstraat, van 10.00 tot 15.00 uur voor basisschoolleerlingen.
OUDE-TONGE – Vakantie Bijbel Club in de tent aan de Melkweg. www.vbcoudetonge.nl.

12 uur lang bingoën op de camping

OUDDORP - Het is topdrukte op de vakantieparken en campings op het eiland. Heel veel toeristen kiezen voor een eigen daginvulling. Bezoeken evenementen (zo was er vorige week een mega belangstelling voor de Tweede Toeristenmarkt in Ouddorp), genieten op de stranden, fietsen en wandelen door kustgebied en polders of maken gebruik van de VVV-informatie om er met het hele gezin lekker eilandelijk op uit te trekken. Ook voor parkmanagers en vriendenverenigingen is het alle hens aan dek om voor hun gasten aantrekkelijke activiteiten te organiseren.

Door Jaap Ruizeveld

RCN (Recreatie Centra Nederland) Toppershoedje aan de Strandweg in Ouddorp spande donderdag de kroon met het presenteren van een 12 uur durende bingo-marathon. Over belangstelling voor dit evenement hadden manager Roland Hoogwerf en Cor Mazer, voorzitter van de vriendenvereniging Toppershoedje, niet te klagen. Tientallen campinggasten, maar ook vaste bezoekers, zelfs uit Zeeuws-Vlaanderen, hadden zich voor dit gebeuren aangemeld. De marathon werd met korte pauzes, een lunch en diner onderbroken. Voor een buitenstaander nauwelijks te bevatten, maar zelfs in de avonduren was het enthousiasme bij de deelnemers nog niet verdwenen. "Een kwestie van inspiratie en snel reageren", fluistert een van de deelnemers, terwijl zij gepresenteerde nummertjes op haar boekje controleert.

Evenementen                                                                                                                                

De 71-jarige voorzitter van de vriendenclub is blij met het succes. "Wij organiseren veel evenementen, zoals bijvoorbeeld fietstochten, autoritten tot zelfs een dansclinic". Al 25 jaar is hij, met echtgenote, vaste zomergast in Ouddorp. Eerst op de Groene Weide en nu alweer 10 jaar op RCN Toppershoedje. Vanuit zijn woonadres in Rijswijk en na een arbeidzaam leven als bedrijfsleider bij supermarkten en de aardappel-, groente-en fruithandel, verkoos hij Ouddorp vanwege de rust en het prachtige landschap. Wij voelen ons hier ingeburgerd. Wij hebben het reuze naar ons zin", zegt hij.

Gezelligheid                                                                                                                                        

Dat gevoel ervaart ook mevrouw Scholte (68) uit Barendrecht op deze camping. Samen met haar dochter stipt zij zorgvuldig de nummertjes aan in deze bingo-marathon. Wat haar drijft om aan dit uren durende spel mee te doen? "Gezelligheid. Misschien ook een beetje verslaving". "Bingo!" klinkt het ineens. Een fortuinlijke dame laat haar kaart controleren. Het is correct. Met een prijs (flesjes wijn) zet zij zich weer aan een van de tafels. Wie weet lukt het nog een keer...                

Aanleg faunapassage onder Rijksweg N59

De locatie van de faunapassage is gemarkeerd met een geel vlak.

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het weekeind van 16 tot en met 19 september zal er een faunapassage worden aangelegd onder de N59 ten westen van knooppunt Hellegatsplein nabij Den Bommel. Het is een tunnel (duiker) die bestaat uit prefab units van 2 meter bij 1.25 meter. Mochten weersomstandigheden het geplande werk niet mogelijk maken, dan wordt uitgeweken naar het weekeind van 23 tot en met 26 september. Tijdens de werkzaamheden is de N59, inclusief de parallelbaan, afgesloten.

Door Jaap Ruizeveld

Het college van dijkgraaf en heemraden van het Waterschap Hollandse Delta (Ridderkerk) heeft vergunning verleend voor het realiseren van de faunapassage die gericht is op diersoorten zoals otter, ringslang, waterspitsmuis, hermelijn, gewone pad, steenmarter, rosse woelmuis, bunzing en egel. De werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van het meerjarenprogramma Ontsnippering. Door de uitbreiding van de infrastructuur (wegen, spoor- en vaarwegen) zijn veel natuurgebieden versnipperd. Het gebruik van wegen heeft nadelige effecten op de natuur, zoals barrière-vorming, het vergt faunaslachtoffers en er is verstoring, vervuiling en verdroging van de natuur.

Weer verbinden

Om deze versnipperde gebieden weer met elkaar te verbinden is het Landelijk Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) opgesteld om hier concreet uitvoering aan te geven. De regionale diensten van Rijkswaterstaat en de regio's van ProRail zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van deze projecten aan de rijks infrastructuur.

Nachtmarkt in Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Aanstaande vrijdag 12 augustus organiseert Hart van Goeree-Overflakkee een nachtmarkt in het centrum van Sommelsdijk. Van 14.00 tot 23.00 uur is er een braderie in de Voorstraat, Marktveld en de Enkele Ring. Naast kramen zijn er ook oude ambachten en andere activiteiten.

Het evenement is een 'terugblik' naar de 'Holle Bolle dagen', die in het verleden werden gehouden. Ook op deze nachtmarkt zijn er leuke aanbiedingen te vinden. Kinderen kunnen naar hartelust deelnemen aan diverse attracties en ze kunnen zich laten schminken. Het streekmuseum is tijdens de nachtmarkt geopend voor publiek. Hier kunnen bezoekers genieten van een kopje koffie, kruukplaetje en de traditionele Flakkeese stroopbrok en kennismaken met het leven op Goeree-Overflakkee rond 1900. Om het geheel nog meer sfeer te geven, zult u op de braderie ook mensen tegenkomen die flaneren in de klederdracht. Ook zal 'De Banjoman' een gezellig deuntje ten gehore brengen.

Belangstellenden die een kraam willen huren kunnen contact opnemen met Koolen en Koolen Evenementen: 013-5801514.

Paulina-expositie toont tot nu toe onbekend portret

DIRKSLAND – Paulina van Weel, telg uit een invloedrijke familie, is een belangrijke persoon in de geschiedenis van Dirksland. Niet in de laatste plaats omdat ze het ziekenhuis mogelijk heeft gemaakt. Aan zo'n persoon kun je niet zomaar voorbijgaan als het 600-jarig bestaan van Dirksland wordt gevierd. In het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is daarom een interessante expositie rond het ouderlijk huis van Paulina van Weel te zien.

Door Kees van Rixoort

De expositie is samengesteld en vormgegeven door Dirkx, een klein gezelschap bestaande uit Jan Markestein, Cathy Westdorp en Martina Westdorp. Zij werken al jaren samen op cultuurhistorisch terrein, zij het niet onder die naam. De samenwerking begon in 2001 met de Schetsboeken van de gemeente Dirksland – het vijfde en laatste Schetsboek viel bij iedere inwoner van Dirksland, Herkingen en Melissant in de bus – en resulteerde op Open Monumentendag 2014 in een serie informatieve banieren over de geschiedenis van Het Hof van Dirksland. Bij dit laatste was ook de Werkgroep Archeologie van De Motte betrokken. De banieren van Het Hof – ze hingen in de grote schuur en het wagenhuis van Het Hof – kregen een vervolg. Besloten werd om als Dirkx verder te gaan op eigen rekening en verantwoording. Zo werden in 2015 voor de dorpskerk twaalf banieren gemaakt die de geschiedenis van de polder en het dorp Dirksland belichten.
"Als we het de moeite waard vinden en het gevoel hebben dat we er met plezier aan kunnen werken, belichten we een onderwerp uit de geschiedenis van Dirksland. We gaan projectmatig te werk."

Vitrine in het ziekenhuis

Nu, anno 2016, viert Dirksland het 600-jarig bestaan. Dat was voor Dirkx de aanleiding om aandacht te besteden aan Paulina van Weel, die het met haar legaat mogelijk maakte om een ziekenhuis in het dorp te vestigen.
Het ouderlijk huis van Paulina van Weel stond op de Heul, tegenover de Voorstraat. Daar zijn in 1999 bodemvondsten gedaan door De Motte. De vondsten zijn schoongemaakt en gerestaureerd door een groepje onder leiding van Rias Olivier. Dit na een cursus aardewerkrestauratie. In 1999 en 2000 stond in deze krant een serie van dertig artikelen over de opgraving en de bewoningsgeschiedenis van het huis.
Afgelopen winter was de Werkgroep Archeologie bezig om de bodemvondsten van de Heul klaar te maken voor overdracht aan het provinciaal archeologisch depot in Alphen aan den Rijn. Toen ontstond het idee om er, in verband met het 600-jarig bestaan van Dirksland, iets mee te doen in het ziekenhuis. Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis was enthousiast en Dirkx werkte het idee verder uit. Daar is de komende maanden een expositie te zien. Het Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis stelde een vitrine beschikbaar.
In de vitrine staan bodemvondsten, geen bodemschatten. Het zijn gebruiksvoorwerpen uit een langere periode, die begint rond 1600. Er zijn ook voorwerpen uit de periode dat Paulina op de Heul woonde, maar het is niet bekend of zij die zelf heeft gebruikt.
Over het leven van Paulina van Weel is weinig bekend. Wat bekend is, staat in een artikel van de hand van Eva Lassing, dat in 2008 verscheen in De Ouwe Waerelt. De expositie verwijst naar dit artikel.

Portret

Tot voor kort waren er maar twee portretten van Paulina van Weel bekend. Daar is sinds kort een derde bijgekomen. Het is een krijttekening van Paulina als dame op leeftijd. Het portret dook op in het Stadsarchief Rotterdam. Cathy Westdorp deed de ontdekking na een zoektocht op internet. Paulina, zo bleek, schonk in 1925 een portret van haar broer David, oud-wethouder en gemeenteraadslid van Rotterdam, en deed daar een portret van haarzelf en twee zilveren kandelaars bij. Het portret van haar broer was bestemd voor het archief, de kandelaars voor de raadkamer in het stadhuis. Het Rotterdamse archief gaf toestemming om het tot nu toe onbekende portret tijdens de expositie in het ziekenhuis te laten zien.
Dus: grijp uw kans en bezoek de expositie. Na binnenkomst door de hoofdingang: route 52 rechtsaf de gang in, bij het trappenhuis.

Inleveren kleurplaten Omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor de zomervakantie zijn er huis-aan-huis kleurplaten verspreid met daarop Sophietje van het Sophia Kinderziekenhuis. Het Rotterdamse Kinderziekenhuis is dit jaar het goede doel van de Omloop. Kinderen die deelnemen aan de kleurplatenwedstrijd kunnen een Loekie kinderfiets winnen. Er kan ook een taart worden gewonnen voor de hele klas, of kibbeling en frites eten bij Visspecialist Hameeteman. Op de kleurplaat staat het adres vermeld waarnaar de tekening kan worden opgestuurd.

Opvallende krabschaar

OUDDORP - Bij vishandel Sperling zagen ze onlangs iets bijzonders. De schaar van deze krab ziet er heel anders uit dan normaal. De krab is gevangen door de GO-20.

Boete voor moeilijke woorden

Tadzjikistan is een lekker moeilijk woord voor galgje. In het land, dat onder andere grenst aan Kirgistan en Oezbekistan, is een boete ingevoerd voor journalisten die moeilijke woorden gebruiken. Volgens Gavkhar Sharifzoda, het hoofd van de taalcommissie, kiezen sommige journalisten per dag wel tien woorden die onbegrijpelijk zijn voor regelmatige lezers, kijkers of luisteraars. "Op die manier doen ze de normen van de officiële taal geweld aan", aldus Sharifzoda. Erwin en Erik geven hun mening over dit opmerkelijke boetefenomeen.

Medische termen zijn abracadabra

"Komt u maar verder, mevrouw!" Ik roep mijn lotuspatiënt binnen. Ik stel me netjes voor. Mevrouw is onwel geworden en heeft daarbij een lelijke smak gemaakt. Ze is doorgestuurd om een scan te laten maken. We maken haar gereed en ik zeg: "Ik ga zo dadelijk een intraveneuze injectie met contrastvloeistof bij u toedienen om eventuele pathologie beter te zien". Verdwaasd kijkt ze me aan. "Ik begrijp niet wat je nu allemaal zegt hoor!" Dom van mij, helemaal vergeten! De dagelijkse termen die ik gebruik op mijn werk, is voor mijn patiënt allemaal abracadabra! En zo zijn er duizend en één voorbeelden waar de communicatie even vastloopt omdat een van beide partijen de terminologie niet begrijpt. En dat gebeurt vaker dan dat je denkt! Zo ook op school. Tijdens een college Medische Vakken (college over allerlei ziektebeelden en dergelijke) gaan die vingers flink omhoog om te vragen wat al die moeilijke termen eigenlijk betekenen. Haar hulp is meer dan eens vriendelijk welkom. Met enige uitleg zijn beide partijen geholpen. Maar je kan ook helemaal de andere kant opslaan. In een land waarvan je de naam bijna niet kan uitspreken gaan ze journalisten beboeten die te veel moeilijke woorden in hun artikelen hanteren. Zouden ze dat in Nederland ook moeten gaan invoeren? Ik ben er fel tegen. Ik moet er niet aan denken volgende week een boete namens het Eilanden-Nieuws te ontvangen omdat ik te moeilijke woorden gebruikt heb in mijn column…

Niet alles hoeft in Jip-en-Janneketaal

Het veroorzaakte nogal wat consternatie. Op een bepaald epoque kwam het zelfs tot een collisie tussen taalfreaks en laaggeletterden. Wat is er gebeurd? Een journalist heeft een boete gekregen omdat hij teveel moeilijke woorden gebruikte in zijn artikelen. En daar ben ik het absoluut niet mee eens en daar wil ik ook enige explicatie bij geven. Het hebben van een ruime vocabulaire zie ik niet als ambetant, maar eerder als een elementair gegeven. Het gaat de monotonie van een tekst tegen en het versterkt het idiosyncratische gehalte van de tekst. In teksten moeten verschillende woordkeuzen gehandhaafd worden om de tekst ravissant en sprankelend te houden. Anders gaat een tekst snel vervelen en blijven mensen er stoïcijns onder. Verder mag er van mij best wel wat niveau in een tekst zitten. Niet alles hoeft in Jip-en-Janneketaal. Mensen mogen ook best wel even nadenken wat er nu eigenlijk staat. Kijk, dat moet ook weer niet gechargeerd worden, maar zo af en toe een enigszins onbekend woord is wel uitdagend. Laat die grijze cellen maar werken.

Als ik die journalist was zou ik recalcitrant zijn en de volgende keer gewoon weer artikelen schrijven die congruent zijn aan mijn persoonlijke stijl. Ik hoop overigens dat voor die lumineuze houding enige adhesie is. Anders zou de zaak nog wel eens kunnen escaleren. Want zonder gekheid, als wij moeilijke woorden gaan boycotten zie ik er wel doemscenario's met desastreuze gevolgen van komen, zoals de afkalving van de taal. En dat dat proces dan net zolang doorzet tot enkel de conservatieve elite (het schuim der natie) nog woorden als ''bilateraal'' hanteert. Daarom: laten we vasthouden aan moeilijke woorden en zo de taal niet laten verloederen. Overigens heb ik wel enig respect als u aan deze laatste woorden bent toegekomen, en het lezen hiervan niet hebt geprocastineerd.

Tweet1

Een nieuwe vorm van censuur in Tadzjikistan: moeilijke woorden vanaf nu verboden!
‏@DictatorNacht

Tweet2

Aaah help, moeilijke woorden, hier ben ik niet klaar voor, essays schrijven in de vakantie moet verboden worden.
@itsdyzzie

Tweet4

90 euro boete voor het gebruik van te moeilijke woorden in Tadzt...Tzatziki... Tadzjikistan
@MPVoller

Tweet3

Jip en Janneke grijpen de macht! En ze wonen in #Tadzjikistan, terwijl dat toch best een moeilijk woord is.
@gevoel

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

In de voormalige boerderij De Ouwe Stee is de tentoonstelling Huisvlijt te zien. Op de bijzondere locatie kan de sfeer van vroeger worden geproefd. Bezoekers maken kennis met het werk van twee tantes. Zij woonden samen met elkaar op de boerderij. Zij hebben beiden tot de oudste 100 werd op de boerderij gewoond en waren zelfvoorzienend in al hun levensbehoeften. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. De tentoonstelling is op alle zaterdagen in augustus en op 3 en 10 september geopend. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur, behalve op 27 augustus, dan is de expositie tot 13.00 uur. En eventueel op afspraak: tel. 06-37164048, of e-mail: info@ouwestee.nl. De entree is € 1,50 per persoon, er kan ook iets worden gedronken bij De Ouwe Stee.

DIRKSLAND

Hutten bouwen

Speeltuin de Flierefluiter in Dirksland is van 15 tot en met 19 augustus weer dé plaats waar alle jonge huttenbouwers terecht kunnen. In deze week vindt de jaarlijkse Dirkslandse huttenweek weer plaats. De SVIK organiseert het evenement. Iedereen kan gratis meedoen. Alle basisschoolleerlingen zijn welkom om te komen bouwen, maar zeker ook voor een week vol plezier. Niet alleen bouwen, maar ook knutselen, spelen, sporten en kookactiviteiten staan op het programma. Zelfs een logeermomentje en dropping kunnen de deelnemers dit jaar weer tegemoet zien. De afsluiting van de feestelijke week is vrijdagavond. De finale van het programma is dan een vreugdevuur, waarbij iedereen welkom is. Meer informatie of vragen: info@svik.nl, 06-53637479 of 06-51962131.

Rommelmarkt

Op woensdag 17 augustus is er op het terrein van de huttenweek (zie bovenstaand bericht) een rommelmarkt. De deelnemende kinderen van de huttenweek vullen de markt met kleedjes en ook zijn er verschillende particuliere kramen met tweedehands spullen.

Concert Martin Mans

Zaterdag 27 augustus geeft Martin Mans een orgelconcert in de Hervormde Kerk van Dirksland. Het is een verrassingsconcert, zonder vast programma. De organist speelt de stukken die het publiek vraagt. Het concert begint om 20.00 uur, de toegang is € 10,- per persoon, voor kinderen tot 12 jaar is het gratis.

Wandelclub

Voor mensen die vaak binnen zitten, maar er eigenlijk op uit willen is er de wandelclub. De groep drinkt eerst een kopje koffie in 't Reginahof en maken daarna een wandeling van ongeveer 5 kilometer. Er loopt regelmatig een wandelcoach mee. De eerstvolgende wandeling is op woensdag 17 augustus, van 10.00 tot 12.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden, alleen voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd. Voor informatie en opgave: j.eck@chello.nl of joke.vandijk@careyn.nl. Telefoon: 06-53861647.

GOEDEREEDE

Zomermarkt

Zaterdag 13 augustus is de jaarlijkse zomermarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente van Goedereede. De markt is van 9.00 tot 15.30 uur en wordt gehouden op het weiland nabij Hondsweg 27a in de Oostdijk (tussen Ouddorp en Goedereede). De markt met maar liefst 50 kramen is geheel in landelijke sfeer. Er zijn veel eigen gemaakte producten, groente en fruit, boerenkaas, vaste planten en mooie boeketten, grote rommelmarkt, tweedehands boeken, tweedehands kleding en hoeden, lingerie, heel veel handwerkartikelen, mooie fotokaarten, drop en snoep, enz. De houtdraaier geeft een demonstratie of maak zelf een mooie kaart tijdens de workshop. Natuurlijk is er ook vers gebakken vis, haring, een oliebol of wafel, een broodje hamburger, een ijsje en koffie/thee met taart. Om 11.00 uur is er een veiling. Voor de kinderen is er een springkussen, de sjoelbak, spijker slaan en er kan een rondrit met paard en wagen worden gemaakt. Parkeren is gratis.

Vakantie Spel Week

'Aan tafel.' Dat is het thema van de Vakantie Spel Week in Goedereede. Op 16, 17 en 18 augustus zijn er allerlei activiteiten voor kinderen. Kinderen van groep 1 tot 7 zijn welkom op dinsdag en woensdag van 9.30 tot 12.00 uur en op donderdag tot 12.30 uur. Inschrijven kan vanaf 9.15 uur (gratis). De Vakantie Spel Week wordt gehouden in de witte tent aan de Jongkoenstraat. Zit je in groep 8, of ben je al ouder? Dan kan er worden aangeschoven bij het avondteam. De activiteiten beginnen op dinsdag om 19.00 uur, woensdag om 18.30 uur en donderdag om 15.00 uur. Op donderdagavond schuift Matthijs Vlaardingenbroek 'Aan tafel!' Hij zal de avond vullen met een kindervoorstelling over het VSW thema. Iedereen is van harte welkom, jong en oud. De avond is van 19.00 tot 20.30 uur. Voor meer informatie van de activiteiten rond de tent (Amerikaans buffet, zing-in en ontbijt) zie www.hervormdgoeree.nl en de Facebookpagina van de Hervormde Kerk Goedereede.

Beiaardconcert

Zaterdag 13 augustus bespeelt Frans Haagen de beiaard van Goedereede. Het concert van de stadsbeiaard van onder andere Kampen en Rijssen is van 16.00 tot 17.00 uur. Haagen speelt onder andere werken van Bach, Doles, Bizet en Gomez.

MELISSANT

Huttendorp & Zomerfeest

Op woensdag 17, donderdag 18 en vrijdag 19 augustus organiseert Oranjevereniging Melissant voor de vierde keer het jaarlijkse Huttendorp op het speelveldje in Melissant. Kinderen van 4 t/m 13 jaar kunnen mee komen bouwen, het huttendorp is geopend van 9.30 tot 16.30 uur. Meedoen? Aanmelden kan d.m.v. een briefje met je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, leeftijd en of je een vrijwilliger meeneemt, in te leveren bij Fabiusstraat 6 in Melissant. Deelname is € 10,- per kind en dit kan worden voldaan bij de start op woensdag 17 augustus tussen 9.00 en 10.00 uur op het speelveldje in Melissant. Vrijdag 19 augustus zullen de hutten aan het eind van de middag beoordeeld worden door de jury, en de bouwers van de hut die het mooist is, winnen een prijs! Vanaf 17.00 uur wordt het evenement afgesloten met een vreugdevuur en hapjes en drankjes. Meer informatie: www.facebook.com/oranjeverenigingmelissant.

MIDDELHARNIS

PC Cursus voor ouderen

Op woensdag 7 september 2016 starten er een vernieuwde basiscursus 'Omgaan met de pc'. Onderdelen van de cursus zijn:
Windows 10, Office 2010, Picasa, internet, e-mail en internetbankieren. De cursus is bedoeld voor mensen die weinig of niets van de computer afweten en gaat in een begrijpelijk tempo. De locatie voor de cursus is het leercentrum van het Seniorweb in de Rabobank aan de Rottenburgseweg 25. Duur van de cursus is 9 weken, de lessen zijn op op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur, De kosten bedragen voor leden van de ANBO € 60, -, niet-leden betalen € 80,-. Voor meer informatie en om aan te melden kan er contact worden opgenomen via: 06 20631663, of mbalen2@gmail.com.

OOLTGENSPLAAT

Galathese Havendag

Zaterdag 27 augustus is van 10.00 tot 17.00 uur de Galathese Havendag bij Paviljoen Sluishaven. Er kan worden gevaren op een RIB-boot, er zijn helikoptervluchten, springkussens, een piratenkoor, een markt en nog veel meer. Tijdens de Havendag is er een palingrookwedstrijd, de opbrengst is voor KIKA. Deelname aan de palingrookwedstrijd kost € 15,-. Neem voor meer informatie contact op: g.v.houwelingen@gmail.com of 06-81032901. Om een kraam te huren kan er contact worden opgenomen met eXperia Events: info@experiaevents.nl of 06-24737011. Booteigenaren worden van harte uitgenodigd deze dag met hun boot in de Galathese haven aan te meren en hier te overnachten. Reserveren is mogelijk via 0187 - 63 94 18 of info@paviljoensluishaven.nl

Huttendorp

In de laatste week van de schoolvakantie kunnen kinderen weer timmeren op het terrein achter het park De Ventjager. Kinderen van de basisschool zijn van harte welkom van dinsdag 16 t/m vrijdag 19 augustus. Dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Een dagkaart kost € 3,- en een weekkaart kost € 10,-. Dag- en weekkaarten zijn te koop bij de ingang van het Huttendorp. Deelnemers moeten zelf een hamer meenemen en een emmer of bakje voor de spijkers. Op vrijdagavond zal de enorme stapel hout wat 's morgens nog het huttendorp was, onder toeziend oog van de vrijwillige brandweer in brand worden gestoken. Iedereen is welkom voor dit spektakel, de toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op Facebook 'Huttendorp Ooltgensplaat', of bel naar 06-55832254.

OUDDORP

Baroque bicolore

Donderdag 25 augustus is er een concert met barokmuziek in De Overkant, Dijkstelweg 33. Sonja Gruijs en Laura Hölzenspies bespelen de klavecimbel en blokfluit. Het concert start om 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten € 15,00, dat is inclusief koffie of thee en een glas wijn na het concert. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de balie van de VVV Ouddorp, tel. 0187-681789.

Tesla op de Mekkerstee

Op 23 en 24 augustus strijkt de Zomertour van Tesla neer bij de Mekkerstee in Ouddorp op Goeree-Overflakkee. Bezoekers kunnen er terecht voor het laatste nieuws over de volledige elektrische auto en hoe er roadtrips gemaakt kunnen worden met de Superchargers en Destination Chargers. Geïnteresseerden wordt de mogelijkheid geboden om zowel Model S als Model X te ervaren. Voor het maken van een testrit kan er worden aangemeld op http://bit.ly/2aynuYt.

Zomermarkt HHG

Op zaterdag 20 augustus organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente in Ouddorp opnieuw haar jaarlijkse zomermarkt. De opbrengst is bestemd voor het aflossingsfonds. De markt vindt plaats op het terrein van vishandel Sperling aan de Hazersweg 77 tussen 9.00 en 15.00 uur. In verband met de ruimte wordt er verzocht om gebruik te maken van de ingang aan de Stoofweg, daar is ook voldoende ruimte om uw auto te parkeren. Op de markt staan ongeveer 50 kramen met voor elk wat wils, zoals: nieuwe en tweedehands boeken, gebruikte spullen, gerookte en gebakken vis, groente en fruit, crea artikelen, kaarten, stoffenkraam, hoeden en oliebollen. Tevens is er een terras waar wat kan worden gedronken of gegeten en zijn er voor de kinderen div. activiteiten. Om 11.00 uur is er een gezellige Amerikaanse veiling. Tevens zal op deze dag weer de historische RTM bus 'De Wasbeer' zijn rondjes rijden door de mooie omgeving van Ouddorp.

Inloopconcert Dorpskerk

Zaterdag 13 augustus wordt er om 11.00 uur in de Dorpskerk van de Herv. Gem. een inloopconcert gegeven door ds. M.J. Schuurman uit Oldebroek. Hij zal o.a. werken ten gehore brengen van J.G. Herzog, J.S. Bach, M. Reger en J. Rheinberger. De toegang is gratis, er is wel een collecte. De kerk is geopend voor bezichtiging open tot 15.30 uur. Volgende week zaterdag hoopt ds. C.J. Droger uit Vlaardingen een inloopconcert te verzorgen.

OUDE-TONGE

Kerk geopend

Komende zaterdag, 13 augustus, is de Hervormde Kerk te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen uitgebreide informatie krijgen. Om 15.00 uur geeft Floris van Gils een concert op het Frobeniusorgel. Hij speelt werken van Bach, Van Noordt en Hindemith. Floris van Gils (Dirksland, 1996), is opgegroeid in Langstraat (Achthuizen). Hij is oud-leerling van Paul Kieviet, studeert Theologie in Amsterdam en combineert dit met de studie orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Open Schuur

Aanstaande zaterdag, 13 augustus, is er weer Open Schuur aan de Langeweg 41A. Belangstellenden kunnen van 10.00 tot 16.00 uur binnenstappen in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop en schotels, huisraad, brocante, enzovoort. Er kan ook een kijkje worden genomen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken en stoelen.

SOMMELSDIJK

Bingo De Zwaluw

Zaterdagavond 13 augustus en 27 augustus is er een bingo van de O-G-O om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 19.00 uur, de koffie/thee is gratis. Er worden 9 rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast zijn er 9 gratis prijsjes en in de pauze 2x een extra ronde van € 1,- per ronde. Ook op woensdagmiddag 17 augustus is er een bingo van de O-G-O, aanvang 13.30 uur, de zaal is open om 13.00 uur. Er zijn 7 rondes voor € 3,50. Daarnaast zijn er nog 9 gratis prijsjes, in de pauze is er twee keer een extra ronde voor € 1,00 per ronde. Er is ook een verloting. De toegang is gratis.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Kaarten musical 'Mel Dale'

Op donderdag 1 september is op de Kaai in Stad aan 't Haringvliet de try-out van de musical over het leven van Mel Dale. Vrijdag 2 en zaterdag 3 september zijn de uitvoeringen, alle voorstellingen starten om 20.30 uur. De musical gaat over het leven op 'Stad' van 1925 tot 2004. Schoenmaker Mel Dale maakt zijn visie op de gebeurtenissen duidelijk door middel van beelden en zijn zeer korte teksten. Er doen meer dan veertig inwoners van het dorp mee aan deze openluchtvoorstellingen tijdens de Melweek, waarin nog tal van andere activiteiten plaats vinden. Kaarten kosten 5 euro per persoon en zijn dagelijks te koop tussen 17.00 en 19.00 uur. De verkoopadressen zijn: Wilma van Bergen, Zweedsestraat 10, Ellen Mastenbroek, A.van Puttenstraat 19 en Greet en Herman Maas, Molendijk 4, allen in Stad aan 't Haringvliet.

STELLENDAM

Bingomiddag 55+

De afdeling Stellendam van de Stichting Zijn organiseert op donderdag 18 augustus een bingomiddag. Er zijn verschillende prijsjes te winnen. De aanvang is 14.30 uur, de zaal is open om 14.15 uur. De bingo vindt plaats in het Haagse Huus. De entree is € 4,-, dit is inclusief kopje koffie/thee. Aanmelden kan bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411.

TIENGEMETEN

Zomerfestival

Vrijdagavond 19 en zaterdag 20 augustus is het zomerfestival 'Terug naar Tiengemeten'. Er zijn zowel dagkaarten als festivaltickets te koop. Alle tickets zijn inclusief bootretour. Vrijdag zijn de optredens van 16.00 tot 23.00 en zaterdag van 14.00 tot 23.00 uur. Wie een ticket voor twee dagen heeft kan tussendoor met de boot naar het eigen bed, maar er kan ook op het eiland worden gekampeerd. Vrijdagavond is het eigentijds Hollands wat de klok slaat. Zaterdagavond spelen onder andere Projekt Rakija (Oost-Europese feestmuziek) en de The Cosmic Carnival. Dagkaarten vanaf € 29,- Festivaltickets tot 1 april € 55,-) Campingtickets incl. ontbijt vanaf € 35,-. Kijk voor meer informatie en tickets op www.terugnaartiengemeten.nl.

Huifkartocht

Beleef natuureiland Tiengemeten vanuit een huifkar! Op zaterdag 13 augustus vertrekt de huifkar drie keer vanuit de haven van Tiengemeten. Boer Piet vertelt onderweg verhalen over het eiland. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vanuit de haven van Nieuwendijk. Na aankomst op het eiland staat de huifkar klaar voor een rit van ongeveer anderhalf uur. Aansluitend vaart de pont terug, maar je kunt ook langer op het eiland blijven. Kijk voor de tarieven en om aan te melden op www.nm.nl/agenda.

Natuur in de Grevelingen

OUDDORP - Op donderdagavond 18 augustus zal natuurfotograaf Jan Baks in De Overkant een fotopresentatie geven over de natuur in de Grevelingen. Met een drone zijn er foto's en filmbeelden van de eilanden gemaakt. Bezoekers maken een vaartocht over het grootste zoutwatermeer van Europa en bezoeken de eilanden, zoals Hompelvoet, de Veermansplaat, Dwars in de Weg, de Stampersplaat en Markenje. En ook de Preekhilpolder en de Slikken van Flakkee komen in beeld. Maak kennis met fjordenpaarden, heckrunderen en Schotse hooglanders. Ook de unieke flora komt aan bod, zoals de vele orchideeën en de Parnassia. Op Hompelvoet is de groeiplaats van de herfstschroeforchidee. In 2015 werden er meer dan 42.000 exemplaren van deze zeer zeldzame orchidee geteld.

Ook komen er veel vogels voor in dit gebied, zoals de middelste zaagbek. De Delta is de enige broedplek in Nederland van deze vogel. Vanuit de lucht bezoeken we de Voordelta. Jan Baks zal het laatste nieuws vertellen over de grote stern, een vogel waar we trots op mogen zijn. Ieder jaar zorgt deze vogel voor veel spannende momenten: komt hij wel of komt hij niet naar zijn broedplek in de Grevelingen? In het najaar zien we al jaren flamingo's in de Grevelingen en de zeekraal prachtig rood kleuren op de Slikken.
Na de pauze is er een serie met muziek: 'Een nieuwe morgen op Goeree-Overflakkee'. Ook wordt een korte film vertoond, waarin beelden zijn opgenomen vanuit de lucht met een drone met camera.

De presentatie begint om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp, telefoon: 0187-681789.
Kijk op www.janbaks.nl voor foto's van Goeree-Overflakkee.

Houtwesp op de Brouwersdam

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de krant van vorige week woensdag stond een oproep voor meer informatie over het insect op de foto. Er kwamen verschillende reacties van lezers, waaronder enkele van kenners. Hoogstwaarschijnlijk betreft het een houtwesp, met de Latijnse naam Sirex juvencus. Een wesp die voornamelijk in dennenbossen leeft, de larven zitten in dennenhout en kunnen het hout beschadigen.

"Er moet gewoon een vierbaansweg komen"

"Het wordt alleen maar erger," verzucht transportondernemer Visbeen uit Nieuwe-Tonge. "Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte en de nieuwe A4 komt er steeds meer verkeer over het eiland. Jaren geleden heb ik al geroepen dat het de verkeerde kant op gaat. Het is in het belang van het hele eiland om de verkeersproblemen op de N59 en andere doorgaande wegen aan te pakken. De vertraging kost gewoon zwaar geld voor bedrijven."

Door Martijn de Bonte

Een belangrijk gegeven is dat de N59, die op het eiland loopt vanaf knooppunt Hellegatsplein tot de Grevelingendam, een rijksweg is. Dat wil zeggen dat Rijkswaterstaat de weg beheert en de minister van Infrastructuur en Milieu het uiteindelijk voor het zeggen heeft. De gemeente en de provincie zijn dus niet bevoegd om zelf iets te doen aan de N59.

Motie verworpen

Net voor de Tweede Kamer op reces ging werd er gestemd over een motie, daarin stond kort samengevat: 'De N59 is een belangrijke verkeersader, die steeds meer (vracht)verkeer te verwerken krijgt. Overheden en bedrijven dringen erop aan om op korte termijn de verkeersveiligheid en de doorstroming op orde te brengen. Ze zijn ook bereid om hier financieel aan bij te dragen. Daarom wordt de regering verzocht om op korte termijn werk te maken van de N59 tussen de Schaapsweg en Hellegatsplein. Daarbij gebruik makend van de voorfinanciering door betrokken overheden.'

De motie van de Kamerleden Bisschop (SGP), Van Helvert (CDA) en Bruins (CU) werd niet aangenomen. Dat betekent dus geen officieel verzoek vanuit de Tweede Kamer richting de minister om de N59 op korte termijn aan te pakken.

Bij transportbedrijf Jan de Bakker in Den Bommel is de conclusie duidelijk: "We hebben hier verschillende werkgroepen over de vloer gehad. Maar het lijkt of ze na een bezoek weer over gaan tot de orde van de dag. De N59 is onveilig, zeker doordat mensen er inhalen. Daarnaast staan de chauffeurs die meestal de hele week van huis zijn op vrijdagmiddag vast als ze het eiland op willen komen via de N59. Onze mening is dat er gewoon een vierbaansweg moet komen tot Oude-Tonge."

Gespreksonderwerp

De woordvoerder van Rijkwaterstaat verwijst als antwoord op vragen over de N59 naar datgene wat minister Schultz van Haegen eerder heeft gezegd over het aanpakken van de weg. De minister stelt dat er regelmatig wordt gesproken over de N59 en dat er vanuit de Tweede Kamer meerdere moties zijn ingediend over het onderwerp. Ze erkent dat de wens van de regio om de weg aan te pakken groot is.

Niet onveilig

De reden dat de weg nog niet wordt aangepakt komt in het betoog duidelijk naar voren. Kort samengevat: De weg is qua verkeersveiligheid niet onveiliger dan vergelijkbare N-wegen. En wat betreft de bereikbaarheid bestaat er "op basis van de gegevens van het ministerie van Infrastructuur en Milieu landelijk gezien geen prioriteit om deze weg aan te pakken." Als laatste noemt de minister dat de bodem van het Infrastructuurfonds echt in zicht komt.

Vierbaansweg

De gemeente erkent de problemen met de N59 en laat desgevraagd weten dat er wordt gestreefd naar een robuuste en zo efficiënt mogelijke aanpak. "Naar onze mening is dat een 2 x 2 weg met gescheiden rijbanen (op het weggedeelte tussen de Haringvlietbrug en Oude-Tonge)." Het doel van de gemeente is duidelijk, maar het punt is dat het Rijk het voor het zeggen heeft.

Daarom stelt de gemeente: "Wat wij wel kunnen doen, is de noodzaak tot het verbeteren van de N59 door middel van lobbyen onder de aandacht blijven brengen. Dat zullen we – samen met andere overheden en belangenorganisaties – ook zeker doen!" In juni heeft wethouder Trouwborst samen met andere belanghebbenden een petitie aangeboden aan de Kamercommissie.

Voorfinanciering

De minister geeft aan tot 2028 niet over financiële middelen te beschikken om de N59 aan te pakken. Daarom heeft de gemeente voorfinanciering aangeboden. Dat wil zeggen dat de gemeente samen met de provincie het geld voor het aanpakken van de weg beschikbaar stelt. De gemeentewoordvoerder geeft uitleg: "Wij hebben de minister aangeboden de verbeterkosten (tot stel 2030) voor te financieren. We moeten dan wel de toezegging krijgen, de kosten op dat moment terug te ontvangen. Ons aanbod heeft meerdere voordelen. Ten eerste beschikken we veel eerder over een veilige weg. Statistisch gezien kunnen hiermee 18 verkeersdoden worden voorkomen. Het tweede voordeel betreft de bereikbaarheid die aanzienlijk zal verbeteren. Ten derde betekent ons aanbod een besparing voor de rijksbegroting, want door de jaren heen zullen de verbeterkosten alleen maar toenemen."

De reactie van de minister op de voorfinanciering is kort en bondig: "Op het voorstel tot voorfinanciering van de regio kan het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet ingaan. Op de begroting is hier immers geen budget voor beschikbaar."

Lichtpuntje

Is er dan helemaal geen concreet plan om de weg, die in de volksmond 'dodenweg' wordt genoemd, aan te pakken? Er lijkt een klein lichtpuntje: Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt aan maatregelen om de N59 en ook de N57 in 2020 te laten voldoen aan het veiligheidsniveau van drie EuroRAP-sterren, onder andere door de aanleg van rotondes. Het kostenplaatje daarvan is 18 miljoen euro. De woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt desgevraagd dat de voorbereiding om de bovengenoemde werkzaamheden in 2020 uit te voeren nog niet zijn opgestart.

Geen woorden voor

Bij ondernemer Visbeen is de moed in de schoenen gezonken. "Ik heb jaren geleden al in een projectgroep gezeten, daarna zijn er nog allerlei andere initiatieven geweest. Er zijn al allerlei plannen geweest om bijvoorbeeld het kruispunt bij de Schaapsweg aan te pakken. Maar er gebeurt niks. Terwijl de weg echt niet meer van deze tijd is. Eigenlijk heb ik er geen woorden voor."

Lange weg te gaan voor verbeteren N59

GOEREE-OVERFLAKKEE – De N59 is een veelbesproken onderwerp. Er gebeuren ieder jaar meerdere ongelukken op de weg tussen Oude-Tonge en de Haringvlietbrug. In tien jaar tijd zijn er veertien mensen omgekomen. In de volksmond wordt de rijksweg soms 'de dodenweg' genoemd. Daarnaast zorgt de weg voor veel vertraging, de N59 wordt regelmatig genoemd tijdens de filemeldingen op de radio. Vrijwel iedereen op het eiland, van politici tot ondernemers, is het er over eens dat de weg moet worden aangepakt. Toch lijkt er nog een lange weg te gaan voor de eerste schop in de grond gaat. Net voor het zomerreces heeft de Tweede Kamer een motie verworpen om de N59 op korte termijn te verbeteren. (Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat/Joop van Houdt)

>> Lees meer op pagina 13

"In anderhalf uur lagen er 37 vissen in de boot"
Ouddorpers vissen op kabeljauw in Noorse natuur

Het schilderachtige Fjordsenter bij Vangshylla.

OUDDORP – Ze kenden elkaar al geruime tijd. Ontmoetten elkaar regelmatig. Ieder vanuit zijn eigen werkkring. Twee Ouddorpse ondernemers en vrienden (Henk en Kees) die toen onder het 'timmeren', soms bij het werken aan een gezamenlijke klus, allerlei gesprekken voerden. Over de passie van de één voor het vissen op kabeljauw in Noorwegen. Over hun gedeelde liefde voor dit Scandinavische land, dat bol staat van imponerende natuur. Het moment van de uitnodiging lag dus voor de hand: Zou het ook iets voor jou zijn om mee te gaan op kabeljauwvangst? Het bevestigende antwoord liet niet op zich wachten. In september 2015 was de eerste gezamenlijke trip. Dit jaar - in de zomermaand juni – kwam er een vervolg.

Door Jaap Ruizeveld

Het verhaal verteld door Kees Mierop (60), zelfstandig aannemer en timmerman uit de Kelderweg. Voor het tweede jaar ging hij met Noorwegenkenner Henk van Antwerpen (57) uit de Westerweg, (o.a. actief in de onderhoudsdienst bij Werelds aan het strand Punt-West), naar Vangshylla in Noorwegen. Voor een tiendaagse vistocht op kabeljauw. Vanuit Skarnsundet Fjordsenter, populair bij sport- of noem het ook hobbyvissers. Met een zeewaardige boot met buitenboordmotor, dieptemeter en andere benodigde faciliteiten. Dat alles in en tegen een onmetelijke fascinerende Fjordennatuur. "Je moet het gezien hebben. Beschrijven schiet te kort. In een indrukwekkende sfeer van rust en stilte valt alle drukte van je normale maatschappelijke activiteit van je af. Je bent één met die natuurpracht", zegt Kees Mierop. In hun verblijf is er via Wifi wel communicatie mogelijk.

Elke vaartocht levert een rijke oogst op.
Kees Mierop met 2 Polakken (kabeljauw).
Henk van Antwerpen met één van de vangsten.

Auto of vliegtuig

Vangshylla ligt in de regio Nord-Trondelag. Dat is niet ver van de Poolcirkel. Op de wereldkaart - over de oceaan gezien - ligt het gebied op de hoogte van IJsland. "Toen wij er in juni waren merkte je geen verschil in licht tussen dag en nacht. Je zou het kunnen vergelijken met het licht op een regenachtige dag in Nederland. Toch wordt je levensritme niet verstoord. Je gaat gewoon op tijd naar bed", vertelt Kees. "De reis naar en van Vangshylla hebben wij vorig jaar met de auto gemaakt. Dit keer met het vliegtuig. Een flink verschil. Met de auto ben je 3 keer 12 uur onderweg. Rijden en rusttijden meegeteld. Eerst naar de kop van Denemarken. Dan overvaren naar Oslo en vervolgens rijden naar Vangshylla. Met een lijnvlucht vanaf Schiphol naar Trondheim, een prachtige treinverbinding naar station Ruhr en dan nog een kwartiertje met de auto gaat het comfortabeler en veel sneller natuurlijk. Er zijn 3 vluchten per dag vanaf Schiphol naar Trondheim".

Respecteren

"Je moet bij het autorijden, zeker in de het donker, extra opletten. Attent zijn. Allerlei dieren staan er langs de kant van de weg. Een eland wil je natuurlijk niet op je auto hebben. Indrukwekkend als die dierenogen je aankijken. Dassen steken over. Schapen lopen ineens voor je op de weg. Je rijdt bij dat alles toch meer gespannen. Henk heeft in de loop der jaren een kennissenkring opgebouwd in het Noorse. Hij heeft er een vaste stek. Als de eigenaren weg zijn zorgt hij zelfs voor de huurders van het appartement. Hij kent het fjordengebied. Sterker gezegd: hij is er kind aan huis. Hij is gids en informant voor bezoekers. Het fijne van onze vriendschap is dat wij elkaar respecteren en waarderen. Er valt nimmer een onvertogen woord. Dat is prettig, want je bent direct op elkaar aangewezen. Henk bestuurt altijd onze boot. Dat is zijn kwaliteit. Hij kent het gebied. Thuis, in het appartement - na een vistocht - is Henk ook de kok. Ik richt me op het fileren van de gevangen kabeljauw. Zo zijn de werkzaamheden in harmonie verdeeld", zegt Kees Mierop. Interesse voor het vissen en de vis had hij al op jeugdige leeftijd. Met zijn vader ging hij naar De Punt in Ouddorp om daar met een flesje, een draad en aas naar tongetjes of bot te hengelen. Kees werkte later ook vele jaren op vrijdag als sorteerder in de Stellendamse Visafslag.

Geen aas

"Je hoeft niet ver in het fjordengebied te varen om succesvol op kabeljauw te kunnen vissen. Ook houdt bijna geen weertype de vissers aan de kant. Overal zijn in hammen, eilandjes, beschutte plekken. Als je zo aan beide zijden tussen bergmassieven en oevers vaart, kan je nauwelijks bedenken dat er diepten zijn oplopend tot wel 500 meter. Maar je dieptemeter geeft het aan. Onvoorstelbaar. Een vaartocht naar het open zeewater zou uren duren. Dat komt er niet van. Onze boot was 6 bij 2 meter. Met zijn tweetjes ga je de klus klaren. Voor het vangen wordt de motor uitgezet. Je werkt met een pulker. Een stuk ijzer en daar onder een ankertje. De kabeljauwen zijn er gek op. Wij gebruiken geen aas. De vissen hebben een enorme kracht. De hengel trekt zich krom. Dan moet je de slip er opzetten zodat de vis 'weg' kan. Lengte krijgt. Het begin van het gevecht om de vis aan boord te krijgen. Dat is ingewikkeld. Soms ben je minutenlang bezig voor de vis in de boot is. Je voelt of het een grote of wat kleinere vis is. Je moet oppassen dat de draad niet breekt".

Topper

"Onze topper was dit keer dat wij in anderhalf uur liefst 37 kabeljauwen vingen. Haalde je een kabeljauw op, zwom een andere er nog achteraan. De vissen worden in een viskist gelegd. Aan land gaat deze kist in de auto naar het appartement. Daar laat je de vis een nachtje 'besterven'. De volgende dag begint het fileren. Netjes alles vervolgens in plastic zakjes en dan invriezen. Je stapelt op tot de doos vol is. Insealen in plastic. Het blijft dagen goed. Als we met de auto gaan, nemen we een diepvriezer mee. En thuis in Ouddorp? Je deelt uit aan de kinderen, aan vrienden en kennissen en je neemt er uiteraard ook zelf een lekkere hap van".

Vooruitblik

Tijdens ons interview is Kees Mierop nog 'niet online'. Anders gezegd: hij herstelt van een medische ingreep. Noodzakelijk was dat omdat hij door zijn bedrijfswerkzaamheden een pees in zijn schouder bijna had afgescheurd. Een brace moet dat herstel mede bevorderen. De optimistische aannemer/timmerman kijkt overigens alweer vooruit. Tijdelijk uitgeschakeld, maar graag zou hij volgend jaar, zo rond de periode rond Hemelvaartsdag 2017, opnieuw met Henk naar Noorwegen afreizen. Dat alles moet nog wel besproken worden. Zijn drive is, zo blijkt duidelijk uit ons gesprek, sterk aanwezig. Hij ziet het alweer voor zich: stevig in het pak in de boot en de hengels in het water. Misschien gaan wij dan met de auto naar Vangshylla. Henk heeft er hengels en alle benodigdheden liggen en met diens ervaring is het voor Kees Mierop een uitdaging die hij wel aandurft.

Column

Lees de borden

Een klein beetje bekend met de geschiedenis van ons mooie eiland ben ik wel. De interesse voor en de daaropvolgende kennis van de 'kleine' geschiedenis van onze omgeving heb ik pas na de geschiedenislessen op school gekregen. De met verve vertelde verhalen door mijn ouders, grootouders en andere familieleden brachten het lokale verleden tot leven. Het (wan)gedrag van plaatselijke notabelen en de 'gewone man' was veelal een dankbare bron voor anekdotes tijdens verjaardagen. Ook het werken bij Eilanden-Nieuws bepaalt mij regelmatig bij de geschiedenis van de regio. Publicaties van De Motte gaan verder terug en heb ik deels ook gelezen. Ongeveer veertig jaar geleden heb ik zelfs één keer aan een 'bodemverkenning' meegedaan door deze vereniging, bij laag water, in de buurt van Ooltgensplaat. Maar niet alleen door het lezen van boeken kan ik - en ook u - de historie van de omgeving eigen maken. Dit kan ook door het lezen van informatieborden. Ik dacht hieraan in de vakantie toen ik in een oud stadje - Hattem - zo'n bord bestudeerde en mijn gezelschap verraste met kennis over de Dijkpoort en het ernaast gelegen huisje waar in vervlogen jaren de gemeentelijke vroedvrouw huisde. Het vertrouwen in mijn historische kennis steeg verder toen ik vertelde over het huis van patriot Daendels een eindje verderop. Eerder in mijn vakantie had ik ook al bewondering geoogst toen ik in Gouda aanwees waar de eerste bebouwing van deze stad was begonnen. Langs mijn neus weg vroeg ik een eindje verder aan een Gouwenaar wat die aparte straatstenen met 'willekeurige' letters in de straat naast de Lutherse Kerk betekenen. Hij moest het antwoord schuldig blijven. Met enige nonchalance legde ik uit dat dit de beginletters zijn van Luthers' 95 stellingen. Had ik natuurlijk eerder al op een infobord bij de kerkdeur gelezen. Ik ga dit kunstje op het eiland ook doen. Ik heb voor de lezers dan ook één advies: lees de borden... en vertel het verder. Het verleden is te interessant om ongelezen te laten.

Ingestuurd

Klaasje van den Nieuwendijk stuurde een zomerse vakantiefoto naar de redactie.

17 / 26

De kleinste boer van Goeree-Overflakkee levert elke dag 32 liter melk aan de deur

DEN BOMMEL – René Sauren molk tot voor kort ongeveer 2200 liter melk per dag bij veeboeren in de omgeving. 's Morgens een liter of 1200, 's avonds nog eens 1000 liter. Daar is sinds begin juli een plasje melk van zo'n 32 liter per dag bijgekomen. Sauren is namelijk zelf ook boer geworden. In de wei naast zijn huis – 0,6 hectare groot – lopen twee koeien: een moeder en een dochter. De moeder is in haar eentje verantwoordelijk voor de melkproductie. In de stal is nog een dartel kalf van een paar weken. Daarmee komt de veestapel in totaal op drie koeien.

Door Kees van Rixoort

"Dit is kleinschalig, hobbymatig, naast mijn agrarische werk bij andere boeren", zegt Sauren. "Maar ik zou wel willen groeien, zodat we er op termijn misschien zelfstandig van kunnen leven." Hij vertelt dat hij altijd al zelf koeien wilde houden en dat zich een unieke kans voordeed toen het huis aan de Lageweg, vlak bij Zuidzijde, te koop kwam, inclusief een lapje grond. "De vorige bewoner was boer en vrachtwagenchauffeur. Op een gegeven moment is hij gestopt met boeren en kon mijn schoonvader, die ook boer is, zijn grond erbij pachten. Toen hij ging verhuizen, vroeg hij aan mijn schoonvader of een van zijn kinderen misschien belangstelling had voor zijn boerderijtje…"

Het werd dus schoonzoon René, die het melkveebedrijfje samen met zijn vrouw Janiëlle runt. Hij melkt de koeien, 's ochtends vroeg en laat in de middag, en zij zorgt voor de koeling en de verkoop. Ook maakt ze producten van de rauwe melk. "Je kunt er veel mee doen", zegt Janiëlle. "Ik heb er al boter en slagroom van gemaakt. Daarnaast is het te verwerken tot bijvoorbeeld crème fraîche, kwark, ijs en verse kaas." Het is een toekomstdroom om dit soort melkproducten later ook aan de man te brengen.
De melk is heerlijk romig. Puur en veelzijdig, is de leus die René en Janiëlle ervoor bedacht hebben. Wie een glas wil drinken, moet de melk wel eerst koken. Van pasteuriseren en steriliseren, zoals in de melkfabriek, is namelijk geen sprake aan de Lageweg. Dat is voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit overigens geen reden om de kleinschalige verkoop van rauwe melk te verbieden. De melk van koe Antje, de bruidskoe van René en Janiëlle, gaat voor 50 cent per liter over de toonbank.

Voedsel-drive-in

De eerste klanten hebben de weg al gevonden naar het erf van de familie Sauren. Dat is wel te begrijpen, want in de onmiddellijke omgeving kun je nog veel meer verse producten kopen. De Landwinkel zit iets verderop, de buren verkopen aardappelen en uien, in Zuidzijde kan het publiek terecht voor verse eieren en in de Tilse Schuur voor groente, en wat meer richting Den Bommel zit een fruitteler met een verkooppunt. "Het lijkt wel een voedsel-drive-in", zegt René. Die kan nog meer inhoud krijgen als het melkveebedrijfje gaat groeien. "Je hebt tegenwoordig minimaal tachtig melkkoeien nodig om een goed inkomen te krijgen. Maar ik ben met vijfentwintig koeien en een baantje erbij ook gelukkig", aldus de kersverse veeteler, die ongetwijfeld de kleinste keuterboer van Goeree-Overflakkee is. "Uitbreiden is echter moeilijk op het eiland. Het valt niet mee om hier aan grond te komen."

Dat René melkkoeien blijft houden, staat vast. "Ik vind koeien interessanter dan een tractor; voor akkerbouw ben ik niet geschikt. Een koe leeft en beweegt. Je stopt er als boer energie en liefde in en je krijgt er een prachtig product voor terug: melk. Sommige mensen zeggen dat ik een hobbyist ben, maar ik voel me echt boer. Het punt is: waar ben je tevreden mee? Ik ben gelukkig met mijn drie koeien. Ze zijn mijn trots."

Neem en lees

Bestemming bereikt

Ds. P. den Butter, emeritus predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken, schreef een indrukwekkend boek over hemel en hel, onder de titel: Bestemming bereikt, hemel of hel en de reis daarheen. Het verscheen onder het ISBN nummer 9.789.033.127.496 en het kost € 23,90. Het is een paperbackuitgave van Den Hertog uitgeverij.

Het is een terechte opmerking, die gebezigd wordt: in ons leven zijn we allen op reis. In de prediking wordt hier de nodige aandacht aan besteed. Het is niet om het even wat de bestemming van onze reis is. Trouwens, de werkelijkheid van hemel of hel kunnen we met ons voorstellingsvermogen nauwelijks bevatten. Maar in Gods Woord, in het bijzonder in de woorden van Christus Zelf, worden we niet in het ongewisse gelaten over de twee eindbestemmingen. Een vraag die bij ons opkomt: wordt in de kerk heden ten dage wel voldoende aandacht besteed aan die bestemming, of zijn we eenzijdig op de reis zelf betrokken en raakt de eindbestemming op de achtergrond of zelfs helemaal buiten ons blikveld?

Dominee Den Butter weet op pastorale wijze de Bijbelse boodschap m.b.t. de eeuwige eindbestemming door te geven. Hij is er van overtuigd, dat we de Bijbelse boodschap tekortdoen en onszelf schade toebrengen als de bestemming van onze reis ons niet helder voor ogen staat.

We luisteren naar de auteur zelf in het hoofdstuk: Waarom dit boek? "Meestal mocht ik publiceren over boeken of gedeelten van boeken uit de Bijbel, meest van historische aard, waar ik een verklaring voor zocht en waaruit ik dan een aantal toepassingen maakt naar de tijd waarin wij leven. Bij zulke stoffen voelde ik me thuis en het was daarom mijn eigen voornemen om in die lijn voort te gaan. Het is echter anders gegaan… Het boek dat u nu in handen hebt, is ontstaan uit een verzoek van de uitgever. Deze had namelijk geconstateerd dat er maar heel weinig geschreven wordt over onze eeuwige bestemming…

In vroeger tijden was dat anders. Toen verscheen geregeld iets waarin de schrijver aandacht vroeg voor hemel en de hel… Na enig speurwerk moet gezegd worden dat hemel en hel in de prediking ook heel wat minder aan de orde worden gesteld dan vroeger het geval was. Over de hemel wordt nog wel eens gepreekt, hoewel het niet erg vaak gebeurt, maar over de hel hoort de gemiddelde kerkganger vrijwel nooit, of het moest zijn in een enkele losse opmerking…

Toen de uitgever mij benaderde, kon ik niet anders dan toestemmen omdat hier een duidelijk manco was geconstateerd. De oorzaak van het manco was snel gevonden. Ons leven is duidelijk op de aarde gericht en dat wat er na dit leven volgt, hebben we uit het oog verloren. De wereldse mentaliteit houdt geen halt bij de kerkdeuren. Helaas hebben vele kerkgangers, die de kerkdiensten op zondag bezoeken vrijwel uitsluitend belangstelling voor ons verblijf op aarde."

Na enige aarzeling om aan dit boek te beginnen, kwam ds. Den Butter tot de conclusie, dat de boodschap van hemel en hel verkondigd moet worden. Omdat God het belangrijk genoeg vond om deze boodschap in Zijn Woord bekend te maken. Daarom wilde hij zich niet onttrekken om deze boodschap door te geven, zij het wel met de nodige voorzichtigheid. Tussen de beschrijvingen over de twee eindbestemming door heeft de auteur de ruimte genomen om historische gebeurtenissen te gebruiken ter illustratie van wat de wegen zijn, wie de wandelaars op die wegen zijn en wat er van de bestemming gezegd kan worden.


Sommige van die passages kregen een meditatief karakter en zijn daarom met een ander lettertype weergegeven. Ds. Den Butter eindigt zijn inleiding als volgt: "Wat ik mij voortdurend voor ogen zocht te stellen, was het voornemen dat ik had voordat ik aan het boek begon: om niets anders te doen dan mensen te dienen met een eerlijke weergave van wat de Bijbel zegt over twee bestemmingen die eeuwig zijn. U en ik zijn immers alleen gebaat bij een eerlijk luisteren naar wat de Heere zegt. Zo alleen kan ons werk dienstbaar zijn aan Gods eer."

Het boek is opgedeeld in drie delen: Vertrekpunt, Onderweg en Bestemming.

Daarom dit boek!

Andrew Bonar zei eens tegen zijn vriend Robert Murray McCheyne dat hij over de hel gepreekt had. Mc Cheyne vroeg hem toen: Heb je dat zonder tranen kunnen doen? Het zou nog niet zo slecht zijn voor zowel de prediker als de hoorder als de hemel wat meer verkwikte en de hel wat meer verschrikte. Waarom dit boek, was de vraag aan het begin. Het antwoord zal uit het bovenstaande duidelijk zijn. Daarom dit boek!

Een bijzonder boek, dat ons allen aangaat! We zijn op reis, maar waar zal de reis eindigen? Maar twee wegen, geen derde weg! Eeuwig wel of eeuwig wee. Neem, lees en doe er u winst mee!

Meditatie

Gemengd Koor

Loof de HEERE, alle heidenvolken; prijst Hem alle natiën. (Psalm 117:1).

Koorzang wordt door de meeste mensen gewaardeerd. Vooral wanneer het een geoefend koor betreft. Of het nu uit kinderen, jongelui, mannen of vrouwen bestaat, zang doet wat met je. Mooi om te luisteren, nog mooier om zélf te zingen.

De menselijke stem (vox humana) is het meest natuurlijke instrument waarmee je God kunt eren. Er zijn kleine en grote koren. Hoe zou een wereldwijd koor klinken? Een koor, waarin miljarden tongen jubelen voor de HEERE God? Dat is nauwelijks voor te stellen.

En toch, dit koor is in wording. Psalm 117 roept ons op om mee te zingen. Het is geen vrijblijvende oproep. Het is ook geen advies. Het is opdracht.
Deze aansporing geldt dus óók ons, bewoners op het Zuid-Hollandse eiland.
Psalm 117 bestaat uit twee verzen. We lezen over twee eigenschappen van de HEERE: goedertierenheid en trouw. (vs. 2)

Goedertierenheid komt - in de Hebreeuwse tekst - heel dicht bij liefde en genade.
Terwijl wij voor deze woorden helemaal niet in aanmerking komen. Wij hebben Zijn liefde en genade niet verdiend. Wij hebben Zijn liefde en genade verspeeld door onze zonden.

Gelukkig neemt God het initiatief. Hij zoekt de mens op, waar die zich bevind (wij worden gevonden!) Adam, waar ben je? Hij zoekt nog steeds zondaren en zondaressen. Dat blijft Hij doen, totdat Hij terug komt.
De eigenschap 'trouw', kan in het Hebreeuws óók 'waarheid' beteken.
Elke verplichting en belofte komt de HEERE na. Hij blijft trouw aan Zichzelf. Hij kán niet ontrouw zijn. Ik zal nooit herroepen hetgeen Ik eenmaal heb gesproken. (Psalm 89)
Is dat geen lofzang waard? (Psalm 117 is nog maar een kleintje).

De HEERE wil geprezen worden in de binnenkamer, maar óók in het openbaar. Als wij gaan slapen, ontwaken andere gelovigen elders op deze aarde. Zo wordt de lofzang gaande gehouden.
De vraag die nu naar je toekomt: zing ik al mee in dit wereldwijde koor? Ik zal de HEERE zingen in mijn leven. Ik zal mijn God Psalmen zingen, terwijl ik er nog ben. (Psalm 104).

Gód is toch wel het voorwerp van mijn aanbidding? Niet alleen in de kerk, toch óók in de maatschappij?
In het graf zingt niemand de lof van de HEERE. (Psalm 88).
Zonder beperking zullen wij Hem prijzen. Serafs (engelen die de heiligheid van God bejubelen) gaan ons daarin voor.

Er is een eeuwigheid nodig om de daden van de HEERE te bezingen. Looft de HEERE, mijn ziel en vergeet geen van Zijn weldaden. (Psalm 103). Is Zijn Zelfovergave niet de gróótste weldaad? Op de laatste dag van de geschiedenis (dag van oordeel) getuigt de ware christen: ik zal eeuwig zingen (zonder te stoppen) van Gods goedheid. (Psalm 89).

Hoe vaak zingen gelovigen deze Psalm in de kerk…
De opdracht Hem te prijzen geldt alle volken, talen en naties.
Ook jullie, lezers van deze meditatie, krijgen een dringende oproep om mee te doen. Ik schrijf: dringend. Niet dwingend, want we moeten het zelf willen. Daarom moet je wil worden omgebogen! Dat werkt de Heilige Geest.

Laten we beseffen: God loven kan uitsluitend door het gelóóf in Jezus Christus. Het gaat ook altijd gepaard met een godzalige (dat is een christelijke) levenswandel.
Zijn er nog, die mee willen zingen in het wereldwijde koor en die daar openlijk voor durven uitkomen?
In het wereldkoor zijn alle culturen en tradities vertegenwoordigd.

Ik geloof één heilige, algemene, christelijke kerk. (art. 9 Apostolische. Geloofsbelijdenis).

Alle eer aan Jezus Christus. Halleluja!

Ethiek

Mensen in nood

Door de terreuraanslagen in Duitsland en Frankrijk staat het hele vluchtelingenprobleem weer nadrukkelijk in de aandacht. Hebben we er goed aan gedaan om al die mensen toe te laten in de Europese landen? Het gaat soms om mensen uit islamitische landen en daar kunnen ook mensen tussen zitten met hele verkeerde bedoelingen. De praktijk heeft dat inmiddels wel bewezen.

Laten we ronduit erkennen dat er in de islam gewelddadige elementen zitten. Laten we ook erkennen dat de meeste terreurplegers moslim zijn. Op dat punt hebben de tegenstanders van de toelating van vluchtelingen een duidelijk punt waar we niet gemakkelijke overheen moeten lopen. Mensen met verkeerde bedoelingen moeten we zeker weren.

Maar we weten ook dat het best lastig is om uit de stroom ontheemden de verkeerde elementen te herkennen. Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak. Ook burgers die vreemde zaken signaleren zullen die moeten doorgeven aan de politie. We moeten zeker niet naïef zijn rond het hele probleem van vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daar zitten lastige kanten aan.

Dat neemt echter niet weg dat het gaat om duizenden mensen die in nood verkeren. Bijna dagelijks verdrinken er tientallen mensen in de Middellandse Zee. Deze mensen zijn op de vlucht om hun vege lijf te redden. Of ze zijn op zoek naar een plek zonder oorlog en geweld. Dat is de overgrote meerderheid van alle vluchtelingen. Het heeft daarom geen pas om die mensen maar de deur te wijzen. Mensen die dat zeggen, denk aan de PVV, zeggen eigenlijk dat deze mensen maar in hun ellende om moeten komen. Verdronken mensen hebben kennelijk voor hen geen betekenis.

Het gaat bij vluchtelingen om mensen in nood. Vaak zit de dood hen op de hielen en hebben de mensen al allerlei traumatische ervaringen achter de rug. Mensen zijn door God geschapen. Ze dragen het beeld van God. En daarom kunnen en mogen christenen zich niet aan deze nood onttrekken. De Kaïnsgestalte: "Ben ik mijns broeders hoeder", past een christen niet. Daarom heeft mevrouw Merkel, bondskanselier In Duitsland, het grootste gelijk van de wereld als ze voortgaat op de ingeslagen weg. Laten we deze dappere vrouw steunen en voor haar bidden. Het is te hopen dat er meer van dergelijke staatslieden gevonden worden. Het zou tot zegen van de wereld kunnen zijn. Ruim 70 jaar na WO II horen we andere geluiden aan de oostgrens. Het nieuwe Duitsland is onze steun volop en voluit waard.

OUDDORP
Herv. Gem. 9.30 uur ds. J. Lohuis en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. A.C. Uitslag - Geref. Kerk 9.00 en 10.30 uur ds. H.P. de Goede en 18.30 uur ds. L. Kruger - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. M. Mondria - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. E. van Hoof, 11.15 uur Duitstalige dienst en 18.30 uur pastor H. van Dam - Vakantiekerkdienst RCN Toppershoedje, Strandweg 4, 10.00 uur mevr. B. de Waal

GOEDEREEDE
Herv. Gem. 10.00 uur ds. D. Jongeneel en 18.30 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. R. van Kooten en 18.00 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM
Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. van Ginkel en 17.00 uur ds. R.W. van Mourik - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur kand. P.D .van den Boogaard en 18.00 uur ds.
G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 10.00 uur ds. E.C. Vreugdenhil en 18.30 uur (geen dienst)

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 18.00 uur ds. C. Oorschot - Geref. Kerk 9.30 uur ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 10.00 en 15.30 uur ds. P. Mulder - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DIRKSLAND
Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. de Jong en 18.00 uur prop. M. Hameete - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. K. Boeder - Ziekenhuis 14.30 uur dhr. J. Keuning

HERKINGEN
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.P. Voets en 18.00 uur prop. P.D. Teeuw - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. J. Kooij en 18.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 10.00 uur ds. R.W. van Mourik en 18.00 uur ds. C. Doorneweerd - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 17.00 uur ds. K.J. Kaptein - Lukaskapel 10.00 uur ds. H.J. Lam en 14.30 uur ds. J. de Jong - Exodusgemeente 10.00 uur ds. Steenstra - Remonstrantse Gem. 10.00 uur (geen dienst) - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. E. Struik

MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.J. van Middelkoop en 18.00 uur ds. M.J. van Oordt - Geref. Kerk 10.00 uur mevr. ds. A.H. Tamminga en 17.00 uur ds. W.A. Boer - Ger. Gem. 9.30 (bed. H.D.) en 18.00 uur ds. G.J.N. Moens - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur ds. B van Zuijlenkom en 14.30 uur ds. J. Ophoff - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. R. Visser

NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. W. Arkeraats en 18.00 uur ds. A.P. Voets - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur (nog niet bekend) en 18.00 uur kand. W.F. 't Hart - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 15.00 uur ds. G.J.N. Moens

OUDE-TONGE
Herv. Gem. 10.00 uur prop. G.J. Anker en 18.00 uur prop. M. Bil - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 18.00 uur ds. P. Mulder - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur dhr. J. Lekkerkerk - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur dhr. A. Nederlof

STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.A. Boon en 18.00 uur ds. G.C. de Jong - Geref. Kerk 10.00 uur ds. K.H. Waterlander

DEN BOMMEL
Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Ouwendijk en 18.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 10.00 uur dhr. J. Anninga en 18.00 uur ds. L.J. Versteeg

OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Vuuren en 18.00 uur ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk en 15.30 uur eerwaarde heer J. Lankhaar - Geref. Kerk 9.30 uur ds. R. Luijk en 18.00 uur dhr. Antes - Ger. Gem. 9.30 uur ds. A.J. Gunst en 14.30 uur ds. P.D. den Haan

LANGSTRAAT
Herv. Gem. 10.00 uur prof. dr. W. Balke


Extra diensten

OUDDORP - Ger. Gem. woensdag 17 augustus 19.30 uur ds. S.W. Janse
MIDDELHARNIS - Ger. Gem. woensdag 17 augustus 19.30 uur ds. W.J. Karels
OUDE-TONGE - Ger. Gem. woensdag 17 augustus 19.30 uur ds. J. van Belzen

Zomerorgelconcert Rien Donkersloot

OUDDORP - Donderdag 11 augustus om 20.00 uur geeft Rien Donkersloot uit Klaaswaal een zomerorgelconcert op het Van Vulpen orgel in de Dorpskerk van Ouddorp. Hij zal o.a. werken ten gehore brengen van M. Weckmann (1616-1674); G. Muffat (1653-1704); J.S. Bach (1685-1750) en W.A. Mozart (1756-1791). De entree bedraagt € 8,- per persoon, kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis toegang. Rien Donkersloot is in 1985 geboren te Rotterdam. Van zijn spel verschenen vier cd's, die in de pers zeer positief werden ontvangen. Meer informatie is te vinden op www.riendonkersloot.nl. Het volgende zomerorgelconcert is op 28 augustus, dan spelen Paul en Auke Kieviet uit Middelharnis. Daarnaast is de Dorpskerk t/m 10 september op zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur geopend en is er om 11.00 uur een inloopconcert.

'Honderd jaar worden, dat gaat vanzelf'

De jarige mevrouw Van Dorsser, samen met locoburgemeester Tollenaar en haar dochter en schoonzoon. De vlag voor Vroonlande is speciaal voor haar gehesen. 

DIRKSLAND – "Kom ik nu in de krant?" Jazeker, als je 100 jaar bent geworden, is er alle reden voor een artikel en een foto. Mevrouw W.M. van Dorsser-Kloosterman vierde maandag 8 augustus haar honderdste verjaardag. In haar appartement in Vroonlande, waar ze nu een kleine zes jaar woont, kreeg ze bezoek van locoburgemeester Frans Tollenaar. Hij wenste haar geluk namens de gemeente Goeree-Overflakkee en overhandigde haar een prachtig bloemstuk. 's Morgens was er al feest gevierd in een vrij volle recreatiezaal. Dat leverde de jarige een rijke oogst aan cadeautjes, kaarten en bloemen op.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Mevrouw Van Dorsser, die van haar Friese moeder de voornaam Wiepkje kreeg, is in 1916 – midden in de Eerste Wereldoorlog – geboren in Arnhem. "Ik ben een Arnhems meisje." Ze groeide op in de Turfstraat, in het centrum van de stad, waar haar ouders een winkel in koloniale waren runden. Een deel van het werk bestond uit het branden van koffiebonen. In de zaak was namelijk ook de Arnhemse Stoomkoffiebranderij gevestigd. Mevrouw van Dorsser weet het nog precies. Ook herinnert ze zich de toren in de buurt. Van dat bouwwerk heeft ze een schilderij aan de wand van haar appartement hangen.
Ze ontmoette haar latere man tijdens het zeilen in Loosdrecht en ging na haar trouwen met hem in Utrecht wonen. Hij werkte daar als ingenieur bij staalfabrikant Demka. "Hij zat vooral in het roestvrij staal." Van Dorsser kwam al vroeg te overlijden. Zijn vrouw, die dus al vele jaren als weduwe door het leven gaat, verhuisde later van de wijk Oog in Al naar Welgelegen, een complex voor zelfstandig wonende 50-plussers.

Toen ze 94 was, leek het beter te verhuizen naar Vroonlande, waar meer verzorging is, waar twee familieleden woonden en wat bovendien niet al te ver verwijderd was van Maasdam, de woonplaats van haar dochter en schoonzoon. Ze reed op dat moment nog auto. Vóór de verhuizing naar Dirksland koos ze bestemmingen als Bilthoven, Zeist en Lage Vuursche. Maar op Goeree-Overflakkee wist ze niet waar ze naartoe moest rijden. Dus stopte ze met autorijden.

In Vroonlande woont ze met veel plezier. "Het is goed wonen hier, ik heb geen klagen. Heimwee? Nee. Ik heb het hier goed, hoor." Tot voor kort was ze nog actief aan de bridgetafel en achter de sjoelbak, maar daar is de 100-jarige mee gestopt. "Aan alles komt een eind", lacht de moeder van een dochter, grootmoeder van twee kleinkinderen en overgrootmoeder van vijf achterkleinkinderen.
Hoe ze zo oud geworden is? "Ach, dat gaat vanzelf. Honderd jaar worden: ik kan me het niet voorstellen, maar het is wel zo. Ik heb er niks voor gedaan. Ik mag van geluk spreken. Ja, hier zit een ouwe taaie…" Dat is een feit. Mevrouw Van Dorsser loopt nog, zij het met een rollator, en is nog goed bij de tijd. Ze volgt het nieuws via de krant en de tv. Soms rijdt ze met haar dochter nog een rondje in de auto. Maar het meest bijzondere komt nu: ze gebruikt geen enkel medicijn. "Geen pijn, geen medicijn", zegt ze. Ja, dan heb je als 100-jarige zeker recht op een stukje in de krant…

Hildegard

Soms heb je een boek te pakken dat je in één adem uit moet lezen. 'Hildegard', de nieuwe roman van Irma Joubert, is zo'n boek. Vanaf de eerste bladzijde houdt deze meesterverteller je in de vaste greep om je pas veel later, ver na het lezen van de laatste bladzijde, weer los te laten.

Hildegard vlucht in 1904 met haar adellijke ouders vanuit Rusland naar Königsberg, een stad in Oost-Pruisen in Duitsland. Haar vader is bonthandelaar van beroep en weet het familiefortuin in de jaren die volgen aardig op peil te houden. Hildegard wordt in haar kinderjaren liefdevol verzorgd door een nanny. Als blijkt dat Hildegard zich teveel hecht aan de oudere dame, wordt de vrouw ontslagen en mag Hildegard geen afscheid van haar nemen. Een tekenend voorval voor de uitermate kille omgeving waarin Hildegard opgroeit.

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt neemt Hildegard dienst als vrijwilliger in het hospitaal. Al jong leert ze de verschrikking van de oorlog van dichtbij kennen. Na de Grote Oorlog trouwt ze, onder druk gezet door haar vader en tegen haar zin, met een vooraanstaande Berlijnse chirurg met wie ze samen twee zoontjes en een dochtertje krijgt. Een leven vol pracht en praal in de meest vooraanstaande kringen van Berlijn kan niet verhinderen dat Hildegard zich ontstellend eenzaam voelt in haar huwelijk. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vertrekken haar man en zoons naar het front en blijft Hildegard achter met haar dochtertje Esther. Volledig op zichzelf aangewezen moet Hildegard zien te overleven in het door bombardementen en honger geteisterde Berlijn. De dood blijkt heel dichtbij en Hildegard zit letterlijk op de puinhopen van haar leven.

Toekomst

De bittere verliezen die Hildegard lijdt maken haar des te resoluter om alles in het werk te stellen haar kleuterdochter te beschermen, als het moet met haar eigen leven. Met deze gedachte in haar achterhoofd neemt ze een moedige beslissingen om voor zichzelf en haar dochtertje een nieuwe toekomst op te kunnen bouwen. Deze beslissing brengt haar na een maandenlange reis vol ontberingen in Zuidwest-Afrika, waar haar een ontstellende boodschap staat te wachten. Op de vlucht voor de traumatische herinneringen aan de oorlog en de pijn van het gemis van haar dierbaren, neemt haar leven na dertig jaar alsnog een volslagen verrassende wending.

Irma Joubert beschrijft op een meeslepende en empathische manier de levensgeschiedenis van een berooide vrouw die op de puinhopen van haar leven veel twijfels en onzekerheid kent, maar ondanks dit alles een ontroerende moed en doorzettingsvermogen toont. Haar geloof wordt zwaar beproefd, maar ondanks dat ervaart ze dat haar Verlosser leeft. Deze historische roman schotelt de lezer een flinke portie geschiedenis voor en toont overtuigend aan dat de schrijfster zich zeer goed heeft ingelezen en voorbereid op het schrijven van het eerste deel van deze trilogie. Haar arbeidzame verleden als docente geschiedenis verloochend zich niet, toch wordt de minutieuze en nauwgezette wijze waarop de schrijfster de diverse verbanden in de wereldgeschiedenis uiteenzet nergens té gedetailleerd.

Voor de liefhebbers van de boeken van Irma Joubert reden genoeg om reikhalzend uit te kijken naar het tweede deel in de serie. De Zuid-Afrikaanse Irma Joubert (1947) doceerde geschiedenis aan de universiteit en schrijft historische romans, die over de hele wereld hun weg vinden naar de fans van haar werk.

Hildegard
Irma Joubert
2016, uitgeverij Mozaiek
480 blz., € 22,50
ISBN 9789023 994961

Esmay (10) loopt in de eerste plaats voor het goede doel

Klaasjan, Sandra en Esmay Rentes uit Dirksland. 

DIRKSLAND – Ze heeft al 26 sponsors. Samen zijn die goed voor 90,71 euro. Maar dat bedrag zal zeker nog groeien; het werven van sponsors is nog niet afgerond. Met haar zelfgemaakte poster gaat Esmay Rentes langs de deuren. "De Omloop begint. Steun Sofia Kinderziekenhuis. Voornamelijk voor hartpatiëntjes. Sponsor mij en u helpt Sofia Kinderziekenhuis. De Omloop! Esmay", staat er op de poster. Ze denkt minimaal 100 euro bij elkaar te lopen, straks tijdens de Kinderomloop. Vorig jaar had ze ook al een respectabel bedrag voor het goede doel: 99,50 euro.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het goede doel is haar drijfveer. Kinderen helpen, ervoor zorgen dat ze niet doodgaan. Het is ook haar enige drijfveer, want 15 kilometer lopen, tja, dat is niet de favoriete bezigheid van Esmay. "Ik heb een hekel aan lopen", zegt ze. "Ik doe aan de Omloop mee voor het goede doel." Ze mag lopen niet heel erg leuk vinden, sportief is ze wel degelijk. Esmay voetbalt en zat tot voor kort ook op turnen. Haar muzikale talent kan de 10-jarige Dirkslandse kwijt op de blokfluit.

Als baby

De Omloop is een constante in haar leven. Als baby van negen maanden liep ze – in de draagzak – al met haar vader mee. Toen ze drie jaar was, deed ze de Kinderomloop voor het eerst. Daarna was het elk jaar prijs, op één keer na toen de familie Rentes net op vakantie was. "Ik weet mijn eerste Omloop nog", zegt Esmay. "Ik ging op de grond zitten en zei: ik ga niet verder." Haar moeder wist haar toch te bewegen de tocht te vervolgen: aan de finish staan opa en oma met een cadeautje.
Tijdens een andere Omloop moest Esmay naar de EHBO-post nadat ze in het grind was gevallen en daar een open hand en kapotte knieën aan over had gehouden. Vorig jaar had ze graag een teddybeer gewonnen, als beloning voor de eerste binnenkomer van de Kinderomloop. Maar dat mislukte net. "Het is geen wedstrijd, je moet wandelen", zegt moeder Sandra.
Voor een weinig enthousiaste wandelaar wordt de komende tocht een aardige opgave. Het is namelijk de eerste keer dat Esmay de Omloop van 15 kilometer gaat lopen. Van Hernesseroord naar Stad aan 't Haringvliet, en weer terug. De vorige edities hoefde ze slechts 5 kilometer te overbruggen.

Dat het min of meer vanzelfsprekend is dat Esmay de Omloop steeds weer loopt, is niet vreemd. Het grootste wandelevenement van Goeree-Overflakkee staat elk jaar op de familiekalender. Haar oudere broer Timo liep tot de editie van vorig jaar ook altijd mee. Klaasjan, haar vader, begon ooit, in 1999, met de estafette. Terwijl haar moeder een jaar eerder al de vader van een schoonzusje begeleidde.
Een loopster is Sandra niet, maar een organisator des te meer. Nadat haar werkgever, die in het Omloopbestuur zat, haar had gevraagd de boekhouding te doen en te notuleren, nam het aantal activiteiten rond de Omloop alleen maar toe. Ze deed de PR, stelde – samen met Klaasjan – het draaiboek samen, zorgde voor bestellingen, organiseerde de Kinderomloop, bemande de CPO ("het crisiscentrum"), wierf vrijwilligers en bestuursleden, smeerde de broodjes, en ga zo maar door. Klaasjan sloot gewoon aan met werkzaamheden voor onder meer de opbouw van posten, het ophangen en verwijderen van vlaggen en sponsorborden en de catering.

In 2009 was het mooi geweest. Toen stopte Sandra met haar werkzaamheden voor de Omloop. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds drie jaar zorgt de moeder van Esmay voor de organisatie rond de deelnemertjes van de Prins Mauritsschool in Dirksland: informeren, inschrijven, sponsorformulieren verstrekken, een kleurplatenactie regelen en, op de Omloop zelf, tasjes, rugnummers en – aan de finish, samen met de directeur van de Prins Mauritsschool – snoepzakken uitdelen.
Dit jaar doen er 28 leerlingen van de Dirkslandse christelijke basisschool mee aan de Kinderomloop van 5 kilometer en 18 aan die van 10 kilometer langer. Samen met de scholieren van andere basisscholen op het eiland lopen ze een sponsorbedrag van vele honderden euro's bij elkaar. De helft van de opbrengst gaat naar het goede doel, de andere helft is voor de scholen. Mooi meegenomen.

Groot feest

Ook mooi meegenomen is dat de Kinderomloop altijd gezellig is. "Een groot feest voor de kinderen", zegt Sandra Rentes. "Het begint al bij de start als de kinderen met Ab van der Valk opwarmdansjes doen. Dan komt er een clown die de lopertjes wegschiet met een confettikanon. Onderweg krijgen ze gezond fruit en lekkere snoepjes en aan de finish worden er meestal bloemen uitgedeeld, krijgen ze een zakje snoep én een medaille op het podium. Achteraf ontvangen ze ook nog een certificaat. Iedereen krijgt aandacht en iedereen wordt behandeld als een echte loper. Met rugnummer en al…"

Meedoen?

Aanmelden voor de Kinderomloop kan online tot vrijdagmorgen 19 augustus. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op www.dewandeltocht.nl. Last-minute inschrijven kan bij de start zelf op Hernesseroord. Deelname aan de 15 kilometer kost € 5,-, de 5 kilometer kost € 2,50 per persoon.

<Kader>

Winnaar The Voice Kids

Esmée Schreurs, de winnaar van talentenjacht The Voice Kids, geeft een optreden tijdens de Omloop. Voordat op vrijdagavond om 19.00 uur het startschot wordt gegeven zingt de jeugdige ster vanaf het podium op het Diekhuusplein. Rondom de start en finish zijn er allerlei muziekoptredens, er worden gedichten voorgedragen en nog veel meer.

Esmee Schreurs was in één klap beroemd toen ze dit jaar de talentenjacht The Voice Kids won. Voor de start van de Omloop geeft ze vanaf 18.30 uur een optreden vanaf het podium op het Diekhuusplein. De 13-jarige zangeres uit Almelo zingt zowel Nederlandse als Engelstalige liedjes. Welke er precies op de setlist staan wil ze nog niet verklappen, maar ze zingt in ieder geval 'A moment like this' en 'Kon ik maar even bij je zijn'. Dat zijn de liedjes die ze tijdens de finale van The Voice heeft gezongen.

Esmee heeft het druk. Ze heeft zeker aan het einde van de zomervakantie veel optredens. Ze vertelt dat ze nog steeds wel zenuwachtig is voor een optreden: "Maar na het eerste liedje is het vooral genieten. Ik wil bij de Omloop laten zien wat ik kan. Ik hoop dat mensen het leuk vinden om naar te luisteren en fan van mij worden."

Esmee houdt zelf meer van hardlopen dan van wandelen. "Ik denk dat ik niet zover zou kunnen lopen, ik heb veel respect voor de wandelaars die 110 kilometer lopen."

John Knox 30

De hervormer van Schotland

Mary doet wat moeder haar beveelt, maar erg van harte gaat het niet.
Ralph is intussen gaan zitten. Zijn oude stoel staat nog op hetzelfde plaatsje, waar hij altijd stond. 'Maak jij nu eens gauw wat eten voor je vader klaar, Mary', zegt Sib. 'De goede man zal wel honger hebben.'
'Dat heb je goed, Sib, ik heb honger als een wolf, want ik heb een lange reis achter de rug.'
'Dat geloof ik graag', zegt zijn vrouw, 'maar wat zie je er slecht uit. Och, dat is ook geen wonder, tien jaar op de galeien. Stakker, hoe heb je het uitgehouden?'
'God heeft me bewaard, Sib!' zegt Ralph ernstig. 'Ja, het is vreselijk geweest. En toch ben ik dankbaar voor die galeistraf.'
'Hoe is het mogelijk? Hoe kun jij nu dankbaar zijn voor die vreselijke straf, Ralph?'
'Dat zal ik je vertellen, Sib. Op de galeien heb ik de Heere Jezus leren kennen, zoals Hij werkelijk is: de Zaligmaker van zondaren, de enige, volkomen Zaligmaker.'
De vrouw kijkt haar man vragend aan. Is dat nu dezelfde man, die voor een handvol geld de oude dominee Wishart had verraden? De man, die alle ketters haatte? Ze begrijpt er niets van.
Ralph ziet haar vragende blik en hij begrijpt dat hij zijn vrouw een verklaring schuldig is. 'Kijk, vrouw, dat zal ik je gauw vertellen. Eerst zat ik op de galeien naast een oude man, die voor zijn geloof moest boeten. Hij stierf als een christen. Op zijn plaats kwam toen een ander te zitten. En laat dat nu uitgerekend dominee John Knox zijn.'
'Wat zeg je daar? Kwam dominee Knox naast jou terecht? Hoe voelde jij je toen wel, Ralph?'
'Eerlijk gezegd, was ik helemaal niet op mijn gemak, Sib. Ik was bang dat hij heel lastig voor me zou worden als hij wist wie ik was. Maar dat viel alles mee. Hij sprak er met geen woord over. Wel vertelde hij over het Evangelie en over de dwalingen van onze kerk en, nou ja, ik zal je later alles weleens uitvoeriger vertellen, maar het eind was, dat ik een ketter werd. Ja, laat ik nu dat lelijke woord maar eens gebruiken. Op die akelige galeibank, met de zware ketting aan mijn benen, heb ik God gedankt, Sib. Gedankt, vrouw, omdat ik naast Knox mocht zitten. Hij heeft me de goede weg gewezen en ik ben er een gelukkig mens van geworden, o lieve Sib, ik kan het je niet zeggen hoe rijk ik wel ben!'
Sib staat op en omhelst haar man. 'Wel, lieverd!' zegt ze, 'wat ben ik daar blij om, we zijn nu pas echt één, want hoor eens, Ralph, de kinderen en ik horen allang bij de hervormden!'
'Wat zeg je me nu? Sib, is dat waar?'
'Zo is het, Ralph, en niet anders.'
'O Heere', zucht de galeislaaf, 'dat is bijna te veel tegelijk!'
Dan komt Mary weer binnen. 'Wat doen jullie raar', zegt ze een beetje geërgerd.
'Raar? Mary, laat ik het jou maar gelijk vertellen: vader is één van de onzen!'
Nu verandert Mary als een blad aan een boom. Ze zet het bord soep op tafel en komt naar haar vader toe. Ze geeft hem een stevige kus en zegt: 'O vadertje, wat is dat fijn! Zojuist was ik niet zo erg blij met uw komst, want ik was bang voor …'
'Voor de verrader, wil je zeggen?' vraagt Ralph.
'Misschien wel', zegt Mary zacht.
'Maar Mary, dat is nu allemaal voorbij. O, hoe zullen we God genoeg danken?'
'Zeg vrouw', begint Ralph nu opeens, 'ik ben blij dat ik jullie gezond heb teruggekregen, maar waar is Pim eigenlijk?'
'Pim? O, dat is waar ook, die beste jongen zouden we helemaal vergeten. Hij werkt bij James Clipton, die Gereformeerde boer, je kent hem toch nog wel?'
'Nou of ik hem ken', zegt Ralph, 'ik heb heel wat kalveren voor hem weggebracht.'
'Nou, James is bij ons gekomen, toen jij nog maar net weg was en hij bood aan om Pim op de boerderij te nemen. Dat was prachtig, want anders had ik niet geweten hoe wij aan de kost moesten komen.'
'En is hij daar al die tijd geweest?'
'Al die tijd heeft Pim daar het brood voor ons verdiend. James zorgde voor brandhout, nu en dan een stukje vlees en fruit. O, de Heere heeft het goed met ons gemaakt, we hebben nooit gebrek hoeven te lijden. Toe, Mary, het is niet zo heel ver, loop gauw naar Clipton en vertel dat vader teruggekomen is!'
Ralph en Sib hebben genoeg bij te praten en voor zij het weten stormt Pim het huisje binnen.
'Clipton komt u morgen opzoeken, vader', zegt Pim, als de eerste begroeting voorbij is. 'Hij heeft nog een en ander met u te bespreken.'
'Goed, Pim', zegt Ralph, maar zijn hart beeft. O jongens, denkt hij, die oude James zal mijn verraad nog niet vergeten zijn. Het is zo'n felle Calvinist. Er kan morgen nog weleens wat zwaaien, als hij komt.
Sib probeert zijn bezwaren weg te praten, maar Ralph blijft erbij, dat Clipton vast en zeker de rekening met hem zal komen vereffenen.
Pim is uitgegroeid tot een flinke, sterke, jonge man, ziet Ralph tot zijn vreugde.
Alle drie beklagen ze vader om het hardst, omdat hij op die galeien zoveel heeft moeten lijden. Maar Ralph wil van dat geklaag niets weten. Hij wimpelt het weg en zegt voortdurend, dat hij God elke dag dankt voor die galeien, omdat hij daar de Heiland heeft gevonden. Dominee Knox is het middel in Gods hand geweest.

De volgende dag komt James Clipton werkelijk opdagen. Ralph schrikt er toch van als hij de oude boer ziet binnenkomen.
Maar het valt allemaal geweldig mee. Clipton praat nergens over. Hij had al van Pim gehoord, wat er met Ralph was gebeurd op de galeien en hij spreekt daarover zijn grote blijdschap uit.

Met raad en daad

Bramenjam

Bij ons groeien veel bramen, ik zou er jam van willen maken. Hoe doe ik dat en hoe kan ik de jam het beste bewaren?

Veel moeders maakten heerlijke bramenjam volgens het volgende recept. Voor elke kilo vruchten is 750 gram suiker nodig. Zet de bramen op met zeer weinig water in een wijde pan met deksel en laat de bramen langzaam zacht worden. Dan het deksel eraf en onder af en toe roeren de massa in laten koken tot u ongeveer 2/3 van de inhoud over hebt. Nu de suiker toevoegen en 15 minuten door laten koken, terwijl u af en toe roert. Vindt u de jam te zoet, dan neemt u als de jam de juiste dikte heeft de pan van het vuur en roert er wat citroensap doorheen. Als een druppel jam op een koud bord na afkoeling niet meer uitvloeit, is de dikte goed. Het mengsel zo nodig afschuimen. Daarna in reeds goed schoongemaakte potjes overbrengen en dadelijk afsluiten met cellofaan of dun plastic, vastgehouden door een elastiekje. Plak een etiket op elk potje met datum en jaartal. Zorg wel voor de juiste verhouding van suiker en vruchten, want te veel suiker geeft kans op versuikering. De jam kan het beste in de koelkast of in de kelder bewaard worden.

Vitamientjes

Ik drink iedere dag een glas bosbessensap. Nu wil ik graag weten hoeveel en welke vitaminen in dit sap zitten. Ik wil dit graag weten omdat men zegt dat je toch nog sinaasappels moet gebruiken.

In bosbessen zit per 100 gr, 10 mg vitamine C, in sinaasappels 40 mg per 100 gr. Door het persen gaat wat vitamine C verloren door oxidatie met de lucht. U schrijft dat u sinaasappels niet kunt verdragen, u zult dus meer bosbessensap moeten drinken vergeleken met sinaasappelsap om dezelfde hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Verder zijn deze vruchten vergelijkbaar wat de voedingswaarde betreft.

Biertje in de ruimte

Onlangs las ik in de krant dat het effect van alcohol in de ruimte veel groter zou zijn dan op aarde. Hoe is dat te verklaren?

Wat voor velen bekend is uit de duikerswereld, geldt ook hier. Als men heel diep gedoken heeft, moet men heel langzaam omhoog komen om te voorkomen dat er stikstofbellen in de bloedbaan ontstaan. Oftewel: bij sterk veranderende luchtdruk komen stoffen in een eigen voorkeursvolgorde vrij uit het bloed en ander lichaamsvocht. In grote vliegtuigen (en ook bij ruimtevluchten) heerst er in de verblijfsruimte een veel lagere luchtdruk dan de normale aardse luchtdruk. Alcohol is een stof die veel eerder verdampt dan water en we kunnen ons heel goed voorstellen dat onder die omstandigheden het effect van de alcohol veel groter is dan op de aarde.

Witte vlieg

In onze granaatappelplant zit witte vlieg. Hoe krijgen we ze weg?

Witte vliegen bevinden zich soms ongemerkt in grote aantallen aan de onderkant van bladeren. Zowel de volwassen dieren als de nimfen zuigen sappen uit bladeren en stengels, hierdoor gaan de bladeren verwelken. In warme streken zijn deze insecten het gehele jaar door schadelijk, in koelere streken zijn ze voornamelijk schadelijk in kassen en op kamerplanten. Evenals de bladluizen scheiden ze honingdauw af. Men kan de insecten bestrijden met een oliehoudend sproeimiddel. Hiervoor kunt u terecht in een tuinwinkel.

Kruiden bewaren

In mijn groentetuin heb ik verschillende kruiden staan zoals venkel, tijm en lavendel. Kunt u me zeggen hoe ik ze het beste kan bewaren?

De beste manier om de geur en de smaak zo veel mogelijk te bewaren is in het algemeen het invriezen. Doe dit zo snel mogelijk na de inkoop of de oogst. Teelt u zelf kruiden, dan oogst u ze op het moment dat ze de meeste geur en smaak hebben, dat is vlak voor de bloei. De beste tijd om te plukken is 's morgens vroeg, voordat de zon opkomt. U plukt net zoveel als u wilt invriezen. Na de kruiden voorzichtig gewassen en gedroogd te hebben, kunt u de kruiden in hun geheel invriezen. Maak kleine bosjes en verpak deze in speciale diepvrieszakjes. U kunt ook diepvriesbakjes nemen of aluminiumfolie. Ook kunt u de kruiden geknipt of gehakt invriezen. Leg de geknipte of gehakte kruiden in ijsbakjes en vul deze met water. Laat het geheel bevriezen tot ijsblokjes, haal de blokjes eruit en verpak deze in een grote diepvrieszak. Sluit de zak zorgvuldig en leg de zak in de diepvriezer. Het is aan te bevelen om de naam van het kruid en de datum op een etiketje op de zak te zetten.

Uit de oude doos

Monumentale poort in Dirksland door vrachtwagen gehavend

Een van de monumentale gemetselde palen van de toegangspoort naar boerderij 'Boomvliet' van de fam. Van Es aan het Korteweegje te Dirksland heeft het vorige week af moeten leggen tegen de kracht van een zware vrachtwagen. Met een duw van de laadbak bereikte de wagen meer dan de tand des tijds in enkele eeuwen vermocht te doen, het bovenste stuk stortte naar omlaag. Gelukkig bleef het daarin gemetselde familiewapen van het geslacht Van Dussen gespaard en kon het nog puntgaaf worden geborgen. De poort valt onder bescherming van Monumentenzorg en zal - overigens op kosten van dhr. Van Es - weer worden hersteld. De palen en het bruggetje dateren van 1668. ln die tijd heeft er op de plaats waar nu 'Boomvliet' staat een jachtslot gestaan, eigendom van de eerder genoemde familie Van Dussen. De huidige boerderij is van 1698. Het bedrijf werd weliswaar aangepast, maar aan de poort mocht niets worden veranderd. Anno 1971 is dat een geweldige handicap, omdat de poort met de huidige grote landbouwmachines slechts met de grootste voorzichtigheid gepasseerd kan worden, met enkele machines zoals grote combines is dat helemaal uitgesloten.

Dit artikel werd eerder geplaatst in Eilanden-Nieuws van 10 augustus 1971.

Weerbericht

Eerst flinke buien en zeer koel, later belangrijk warmer

Er zit interessant weer aan te komen op de middellange termijn. Waarschijnlijk wordt het na de zeer koele dagen die we tot zaterdag houden, een vijftiental graden warmer rond 16 of 17 augustus. Eerst lijkt het weer wel op vroege herfst met de buien van met name woensdag en donderdag. Pittige buien vanaf de Noordzee kunnen dan wind en regen geven waarbij het soms maar 14 graden is op de thermometer. Voor het gevoel is het dan slechts een graad of 10 op de camping of in de tuin.

Doordat het zeewater voor de westkust flink is opgewarmd, wordt het buiten de buien om nog 18, of 19 graden als de zon even flink meewerkt. Tussen de buien door schijnt uiteraard de zon op de Eilanden en dan is het eigenlijk best aardig weer te noemen gedurende enige uren.

Richting het weekend wordt de buienactiviteit geleidelijk onderdrukt en zien we een uitloper van het Azorenhoog naderen. In het komende weekend wordt het stabieler en ook minder koel met name. We zien op zondag een hogedrukgebied pal boven Nederland arriveren. Het weer laat zich daarbij wel raden: droog, meest zonnig en een temperatuur die tot 20 graden of iets meer oploopt. Ideaal weer voor de vakantievierders in Zuidwest-Nederland, temeer daar er ook niet veel wind meer staat.

Het vervolg is aantrekkelijk voor de echte zomerliefhebbers. Genoemd hogedrukgebied breidt zich uit tot over de Noordzee en Scandinavië, waardoor een noordoostenwind ontstaat. Daarmee wordt steeds warmere lucht aangevoerd richting de Benelux. De maxima komen dan ook uit tussen de 25 en 30 graden rond 16-17 augustus. Mogelijk kan het nog warmer worden als een depressie op de oceaan de stroming naar het zuiden laat draaien. Dan kan hete lucht via Spanje en Frankrijk arriveren. Dan worden zonder pardon hoogste temperaturen gerealiseerd van wel 32 of 33 graden landelijk! Maar eerst maar die paar dagen ronduit zomers (vakantie)weer gaan beleven, zou ik zeggen.

Kunstzinnige placemats voor Week van de Goereese Vis

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Week van de Goereese Vis werkt dit jaar samen met beeldend kunstenares Mirian Zimmerman. Zij maakt samen met leerlingen van OBS Stellegors in Stellendam bijzondere placemats.

Mirian Zimmerman, beeldend kunstenaar en docent, verzorgt al vele jaren onder de naam Atelier Galathea beeldende projecten voor het basisonderwijs. De Week van de Goereese Vis is voor haar een goed aanknopingspunt voor een beeldend project met het onderwerp vis. Basisschoolleerlingen van OBS Stellegors uit Stellendam wordt gevraagd aan het begin van het nieuwe schooljaar ontwerpen te maken voor placemats. Het ontwerp moet kleurrijk en van een vis of een zeedier zijn. Van de mooiste ontwerpen worden placemats gemaakt. De placemats worden aangeboden aan de restaurants die deelnemen aan De Week van de Goereese Vis en een Goerees vismenu serveren. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan het goede doel De Klup Goeree-Overflakkee.

Visserij promoten

De organisatie van de culinaire week wil door samen te werken met Mirian Zimmerman de visserijsector en het product vis vanuit een ander perspectief laten zien en onder de aandacht brengen. De Week van de Goereese Vis staat in het teken van culinair en cultureel genieten van vis op je bord tot visserij gerelateerde activiteiten op Goeree-Overflakkee voor het hele gezin. Het evenement heeft als doel, de lokale vis en Stellendamse garnalen aan zo veel mogelijk inwoners, toeristen en consumenten smakelijk te serveren bij de horeca op Goeree-Overflakkee. Ook wordt gevierd dat het seizoen van de Stellendamse garnalen gestart is. De derde editie is van vrijdag 2 september tot en met zaterdag 10 september.

Houd de website www.weekvandegoereesevis.nl en facebook.com/weekvandegoereesevis in de gaten voor het volledige culinaire en culturele programma.

Wim Huizer wint Grote Prijs Slagerij van Zuidland

DIRKSLAND - Een jaar postduivensport kent verschillende seizoenen. In januari wordt begonnen met het kweken van jonge duiven, van april tot september zijn de wedstrijden en in het najaar ruien de duiven; ze vernieuwen hun verenkleed. In februari worden dus de meeste jonge duiven geboren. Hun vliegopleiding begint al in juni. Om de oriëntatie aan te scherpen, worden eerst een paar korte wedstrijden gehouden. Ze moeten het oriënteren als het ware oefenen, vergelijk het maar met het opladen van een accu. Deze week werden ze naar Menen gebracht, vlakbij de Franse grens op een afstand van hemelsbreed 124 kilometer. Dankzij een windje op de staart koerste het peloton met een snelheid van 90 kilometer per uur op huis aan. Een duif van Wim Huizer uit Nieuwe-Tonge arriveerde ruim voor de kopgroep met een voorsprong van bijna 4 minuten. Precies 1 jaar geleden won een broer van deze duif ook de eerste prijs op dezelfde losplaats, het was één van de acht eerste prijzen die de jonge duiven van Wim in dat jaar bij elkaar vlogen. Nu dus weer een overwinning. Hiermee is hij de terechte winnaar van de Grote Prijs Slagerij van Zuidland uit Dirksland.

Opening nieuw skatepark in het Vliedpark

MIDDELHARNIS - Op 20 augustus zal de opening plaatsvinden van het nieuwe skatepark in het Vliedpark te Middelharnis. Tijdens het evenement zal er een grote skatewedstrijd plaatsvinden voor jong en oud. Daarnaast is er een muziekpodium, waar live bands zullen optreden.

Er is ook een sportmarkt waar kennis kan worden gemaakt met diverse sporten en waar jonge kunstenaars hun kunstwerken exposeren. Het evenement is op zaterdag 20 augustus van 12.00 tot 20.00 uur, om 13.00 uur zal de officiële opening plaatsvinden. Daarna zijn er skatewedstrijden in twee leeftijdscategorieën: 6 t/m 12 jaar en 12 t/m 100 jaar. Bij de skatewedstrijden zullen er prijzen te winnen zijn. Het Vliedpark is gelegen onderaan de 'berg' van Middelharnis.

Aanmelden

Inschrijven voor de wedstrijden kan via het e-mailadres: openingskateparkhetvlietpark@gmail.com.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proeven F3 en F4, gereden op zaterdag 6 augustus 2016 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan 't Haringvliet.

Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210. Proef F3. Jorn Hekkema, Doddle, 246 pnt; Marije Bruggeman, Sonja, 232 pnt; Bo v. Ree, Disney, 231 pnt; Keisha v. Run, Spiky, 228 pnt; Kristel Franke, Glory, 225 pnt; Kirsten Jongejan, Tinka, 225 pnt; Charyva v.d. Klooster, Magic, 225 pnt; Maren Baron, Noortje, 216 pnt.
Proef F4. Jacintha v. Putten, Ginger, 236 pnt; Anne v. Es, Ginger, 233 pnt; Sanne Tanis, Spiky, 228 pnt; Anouk Vogelaar, Daisy, 224 pnt; Vera Goudswaard, Tinka, 217 pnt; Vera v. Kalken, Glory, 215 pnt.