info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

13 december 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 13 december 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Maak Nederland Onbeperkt

Maurits Emmen en Rilana.

MIDDELHARNIS – 'Eigen vervoer, zodat we een dagje weg kunnen.' 'Computercursus.' 'Respect hebben voor elkaar en met respect behandeld worden.' 'Meer uitstapjes.' Er waren al heel wat wensen op de grote kaart geplakt toen vrijdagmiddag 9 december de publiekscampagne Nederland Onbeperkt van start ging in brasserie Dok16 op het terrein van Hernesseroord. En er kwamen nog meer post-its bij, onder andere van wethouder Gerrit de Jong, die de start kwam opluisteren.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Maak Nederland Onbeperkt. Om deze oproep draait de publiekscampagne van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). "We vragen twee jaar lang extra aandacht voor het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking", zei campagne-panellid Maurits Emmen bij de kick-off. "Zo onbeperkt mogelijk door het leven gaan, daar gaat het om. De toegankelijkheid is er wel, maar het kan altijd beter. We willen verder. Daarom vragen we aan de mensen met een beperking: wat zouden jullie willen bereiken in je eigen omgeving, wat zouden jullie doen om de toegankelijkheid te verbeteren?"

Rilana had de eer het startsein te geven. Ze plakte haar wens op het bord tussen de andere post-its: 'Ik wil meer bezoek, niet alleen in het weekend, maar ook door de week.' Vervolgens gaf ze Maurits Emmen een cadeau.

Daarna was het de beurt aan wethouder De Jong. Hij sprak van een goed initiatief en voegde daar een wens op het bord aan toe: een Onbeperkt Goeree-Overflakkee. "Op Goeree-Overflakkee uitmunten door excellente zorg. Bij Zuidwester, maar ook bijvoorbeeld in het ziekenhuis en in de ouderenzorg. Daar gaan we voor. Dat is mijn droom voor een Onbeperkt 2017 op Goeree-Overflakkee. Geen grenzen, maar één aansluitend zorgnetwerk, dat moeten we realiseren."

Lees verder op pagina 7

2 / 26

Agenda

Woensdag 14 december

DEN BOMMEL – Workshop Kerststukken maken bij Kringloopwinkel Gebruikt als Nieuw om 13.00 en 19.00 uur. De kosten zijn € 27,50 per persoon. Aanmelden via info@gebruiktalsnieuw.nl of 06-81215629.
DEN BOMMEL – Kerstzangavond met het St. Adolfskoor in de Gereformeerde kerk, aanvang 19.30 uur.
MIDDELHARNIS – Weihnachts-Oratorium deel, 1, 3, en 6 van J.S. Bach. Aanvang 20.00 uur , zaal open 19.30 uur. Toegangsprijs € 15 en onder de 16 jaar € 7.50. Hervormde Kerk aan de Ring van Middelharnis. Info; www.ookzwn.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 16.30 uur.
SOMMELSDIJK – Hervormde Kerk – Kerstconcert door het Amazing Grace Choir o.l.v. dirigent Peter Wildeman. Het wordt een Festival of Nine Lessons and Carols. Aanvang 19.30 uur. Kaarten reserveren via www.peterwildeman.nl

Donderdag 15 december

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – KoffiePlusmiddag, vanaf 14.00 uur in de bibliotheek. Er wordt een kerstarrangement gemaakt. Deelname kost € 20,-, aanmelden via www.leerenbeleef.nl of bij de balie.

Vrijdag 16 december

DIRKSLAND – Kerstconcert Sursum Corda in de Hervormde kerk, aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
NIEUWE-TONGE – Winterfair, van 14.00 tot 21.00 uur bij zorgboerderij Geusje's Stee aan het Korteweegje 52.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 17 december

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
DEN BOMMEL – Kerstmarkt in De Bommelstee, van 11.00 tot 19.00 uur.
GOEDEREEDE - Verenigingsgebouw Oostdam. Pau Heerschap vertelt verhalen tijdens het Goerees ontbijt op 17 december. Opgeven kan via 06-31000604 of mfcoostdam@gmail.com kosten 10,- p.p.
NIEUWE-TONGE – Volkskerstzang, aanvang 19.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur in de Dorpskerk. M.m.v. muziekvereniging Apollo.
OUDDORP – Zangavond met Chr. Gem. Koor Laudate Dominum en chr. gem. koor Jeduthun in de Dorpskerk van de Hervormde Gemeente. Aanvang 19.30 uur. www.hervormdouddorp.nl
OUDDORP - Er is weer een 'uurtje samen zingen' van psalmen en Johannes de Heerliederen. Van 19.30 tot 20.30 uur in de het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Kerstconcert zangvereniging Advendo, aanvang 20.00 uur in de gymzaal van 't Centrum.
SOMMELSDIJK – Hervormde Kerk. Kerstconcert kinderkoor 'de Jonge Lofstem o.l.v. Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet. Aanvang 19.00 uur.

Dinsdag 20 december

OUDE-TONGE - Kerstconcert door Lucas Kramer, door Lucas Kramer, Pearl Joan Jozefzoon en Forever Worship. Toegang € 5,-. Hervormde Kerk Oude-Tonge. Aanvang 20.00 uur.
STELLENDAM -Kerstuitvoering in de Hervormde Kerk, aanvang 19.30 uur.

Woensdag 21 december

OUDDORP – Kerstviering van de 55+club in de Dorpstienden, vanaf 13.45 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 16.30 uur.

Opnieuw dodelijk ongeval N59

Zuidzijde - Op de N59 heeft zich vrijdagmiddag 9 december tegen kwart over twee opnieuw een dodelijk verkeersongeval voorgedaan.

Tekst en foto: Hans Villerius

Ter hoogte van Zuidzijde was door nog onbekende oorzaak een personenauto, komend uit de richting Oude-Tonge, op de verkeerde weghelft gekomen en daar frontaal op een vrachtwagencombinatie gebotst. De bestuurder van de personenauto, een 45-jarige man uit Oisterwijk, kwam daarbij om het leven. Het slachtoffer zat bekneld in zijn voertuig. Voor hulpverlening kwamen naast de ambulancedienst meerdere brandweereenheden en de traumaheli ter plaatse, maar voor hem mocht hulp niet meer baten. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd. Tussen de kruisingen bij Oude-Tonge en Schaapsweg is de N59 tot begin van de avond in beide richtingen afgesloten geweest. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Grote Eindejaars Schuurverkoop

NIEUWE-TONGE - Zaterdag 17 december wordt bij de familie Nijssen een grote 'Eindejaars Schuurverkoop' gehouden.

Van 10.00 tot 16.00 uur kunt u oude tijden beleven met veel emaille voorwerpen uit grootmoeders tijd, zoals petroleumstellen, broodtrommels, zand-zeep-soda rek, evenals koffie-thee-suiker, kruidenkastjes, keulse potten, zinken voorwerpen, lepelrekken, oliekannen, olielampen, koffiemolens, fornuizen, enz.

Ook zijn er kramen, met voor elk wat wils, tegen betaalbare prijzen, zoals: kerstartikelen; beeldhouwen; houtdraaien; Curiosa en Brocante; nuffelkramen; Kika met beren en walnoten; gebruikte fietsen; tweedehands boeken. Kinderen kunnen zich laten schminken.

Bovendien is, gezien het succes van de vorige keer, Albert Boersma met zijn palingrookkraam uitgenodigd. Verder is Kaasboerderij De Westplaat aanwezig met kaas en andere zuivelproducten.

Dit alles onder het genot van koffie/thee of erwtensoep. Toegang is gratis en er is ruime parkeergelegenheid. De verkoop wordt gehouden aan de Groeneweg 35, Nieuwe-Tonge. Meer info: 0187-651638.

Opfriscursus Verkeer

OUDDORP – Wie zijn of haar kennis omtrent de verkeersregels en -tekens wil opfrissen, kan terecht bij de Opfriscursus Verkeer, die binnenkort weer in Ouddorp wordt gehouden.

De organisatie van de cursus, waarvoor zich altijd veel deelnemers aanmelden, is in handen van het bestuur van Veilig Verkeer afdeling Ouddorp.

Op twee cursusavonden zal de heer J. de Zeeuw, adviseur Verkeersonderwijs VVN, deze cursus verzorgen. De heer De Zeeuw zal op een heldere wijze voorlichting geven over verkeersregels en verkeerstekens. Er zullen veel verkeerssituaties aan bod komen 'van voetganger tot automobilist'.

De kosten voor deze Opfriscursus bedragen € 15,- per persoon. Het afdelingsbestuur organiseert deze cursussen om de verkeersveiligheid van de deelnemers en van andere verkeersdeelnemers te verbeteren.

De avonden dat de cursus wordt gegeven zijn de dinsdagen 10 januari en 24 januari 2017. Ze beginnen om 19.30 uur en worden rond 22.00 uur afgerond.

Opgeven voor deze cursus kan via de bestuursleden van de afdeling: K. Hameeteman, 0187-682824; J. Hollaar, 0187-681816 of A. van Huizen, 0187-682427.

Achtergrond campagne

Het motto van de VGN-campagne Nederland Onbeperkt is 'Zo ver zijn we gekomen. En we willen door.' Mensen met een beperking doen meer mee in de samenleving. Het VN-verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een beperking dat Nederland onlangs heeft bekrachtigd, onderstreept dit. Toch zijn er nog veel drempels. Soms gaat dat letterlijk om het niet kunnen betreden van een gebouw. Soms zijn er niet te nemen barrières bij het volgen van een opleiding of vinden van werk. In de campagne vertellen mensen met een beperking wat het voor hen betekent om mee te kunnen doen. Dat gebeurt onder andere op de website, Facebook, Twitter en Instagram.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.nederlandonbeperkt.nu.

Kerstdiner voor mensen die 'alleen door het leven gaan'

MIDDELHARNIS – Mevrouw Christiane Stoutjesdijk nodigt op 21 december mensen uit aan de Kersttafel. De uitnodiging betreft mensen die alleen door het leven gaan. De leeftijdscategorie waar de uitnodiging op gericht is valt tussen de 25 en 60 jaar.
Er is plaats voor tien personen. Dus vroegtijdig aanmelden voor wie zeker wil zijn van een plaatsje is nodig. De kosten bedragen € 10,- per persoon. De aanvang is om 17.00 uur. De maaltijd eindigt om ongeveer 21.00 uur.
Tijdens het Kerstdiner van drie gangen zal gesproken worden over een Kerstthema.

Opgeven kan bij mevrouw Ch. J. Stoutjesdijk, Langeweg 78, 3241 KA Middelharnis, telefoon: 0187-848077. Mensen die uit de regio afkomstig zijn mogen zich aanmelden.

Zelfstandig wonen maar wel beschermd

Vervolg van de voorpagina

Voordat de kick-off ten einde kwam en iedereen op de kerstmarkt kon gaan snuffelen, brachten Mark en Michael nog hun wensen voor het voetlicht. De laatste: "Zelfstandig wonen, maar wel beschermd." En Mark: "De cliënt zoveel mogelijk zijn eigen leven laten leiden en stimuleren om alles eruit te halen wat erin zit."

Post-its met 'Nederland Onbeperkt betekent voor mij…' kunnen nog tot 15 december op de grote kaart in Dok16 worden geplakt. Het management van Zuidwester, tijdens de start vertegenwoordigd door Natasja Baroch, gaat zich er hard voor maken om wensen gerealiseerd te krijgen.

Eerste rugbywedstrijd gespeeld

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Afgelopen zaterdag schreven de rugbyers van E.F.R.C. Eilanders geschiedenis door de eerste rugbywedstrijd op Goeree-Overflakkee te spelen. Na de aftrap door wethouder Gerrit de Jong knalden de mannen er meteen stevig in. Tegenstander WRC-Te Werve 2 door een aantal blessures en verplichtingen van spelers voor hun eerste team aangevuld met spelers van de Eilanders namen brutaal de leiding maar Leendert Maliepaard zorgde met een mooie break voor de gelijkmaker en de eerste Eilanders try op eigen bodem. De mannen van coach Jan Schaap zetten goed druk maar zagen de tegenstander uit Den Haag toch weer de leiding nemen voordat winger Chiem van Woerkom met een prachtige run over 40 meter de ploegen weer gelijk zette. De conversie werd door captain Niek Verkerk verzilverd waardoor met een 12-10 stand gerust werd.

Ondanks het druilerige weer waren er zo'n 100 toeschouwers op de wedstrijd in Stad aan 't Haringvliet afgekomen die ook de tweede helft met volle teugen genoten van de keiharde tackles, mooi uitgevoerde line-outs en het aanvalsspel van beide partijen. De gasten hadden in de tweede helft het betere van het spel en door twee try's van Eilandersspelers Joost van Niel en David Bijloo namen ze de voorsprong. De Eilanders knokten voor elke meter en zagen hun werk beloond door nog een try van Chiem van Woerkom, maar WRC-Te Werve scoorde nog een keer en met rake conversies van wederom gastspelers aan hun kant, Joost Kastelein en Bart Knape trokken ze toch aan het langste eind en werd de eerste rugbywedstrijd op ons eiland afgesloten met een 17-29 overwinning voor de gasten in het zwart.

Deze historische wedstrijd die live verslagen werd door RTV Slogo heeft zeker indruk gemaakt bij het publiek en de Eilanders mogen de komende weken zeker rekenen op nieuwe mensen op de trainingen dinsdag op het Concordiaveld in Middelharnis en op vrijdag bij SNS in Stad aan 't Haringvliet.

Is De Windvang van 1791 of 1719?

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op de nieuwste uitgave van De Ouwe Waerelt, het blad van historische vereniging De Motte, staat een foto van korenmolen De Windvang in Goedereede. De molen is namelijk onderwerp van een intrigerende vraag: is het bouwwerk gesticht in 1791 of 1719? In De Ouwe Waerelt staat het relaas van een opzienbarende ontdekking.

Verder is er aandacht voor de Maatschappij 't Nut van het Algemeen in het Oude-Tonge van de negentiende eeuw. De kop van het eiland is vertegenwoordigd met een artikel over de kunstschilder die in de jaren vijftig kunstwerken vervaardigde voor de gerestaureerde raadzaal van het Ouddorps gemeentehuis. Opvallend in dit verhaal is dat er weinig nieuws onder de zon is: in de discussie binnen de gemeenteraad komen onderwerpen aan de orde die ook de huidige politiek nog bezighouden, te weten bezuiniging en zorg over zaken die verdwijnen.

De Ouwe Waerelt bespreekt de handelsuitgave van het proefschrift van Wim Visser over de acta van de classis Brielle in de late zestiende en de vroege zeventiende eeuw. De lezer krijgt ook een artikel voorgeschoteld over de kerktoren van Stad aan 't Haringvliet, evenals een bijdrage die ooit gepubliceerd is in een jaarboek van het Wetenschappelijk Genootschap voor Goeree-Overflakkee over het Kerkstraatje in Sommelsdijk, en een artikel over een walvisstranding.

Pau Heerschap schreef zijn laatste voorwoord voor De Ouwe Waerelt. Na 48 voorwoorden en na het voorzitterschap van De Motte te hebben overgedragen, gaat de redactionele voorzittershamer naar Arjen Diepenhorst. Heerschap blijft wel redactielid. "Die activiteit zou ik niet graag willen missen, want het was altijd een waar genoegen om steeds weer in goede harmonie samen een nummer te maken", schrijft hij. "Eigenlijk was er nooit iemand voorzitter, een aflevering ontstond steeds spontaan, zelfs zonder een vooropgestelde agenda."

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon 0187 - 488155, e-mail j.both@goeree-overflakkee.nl.

Resultaten Schotejil

MIDDELHARNIS - De Junioren en Jeugd zwemmers van De Schotejil uit Middelharnis hebben in Barendrecht een prima toernooi gezwommen tijdens het Junioren/Jeugd Circuit van de KNZB. Samen met PCG uit Gorinchem, ZOB'66 uit Oud Beijerland en ZPG H&L uit Barendrecht werd een pittig programma afgewerkt. De Schotejillers kwamen in nagenoeg alle finales aan de start, waarbij uiteindelijk in series en finales ruim 35 ereplaatsen werden behaald. Er werden bovendien vier clubrecords gezwommen door Julien Tanis op resp. 100m vlinderslag (1.16.65), 200m rugslag (2.38.91), 100m vrij (1.01.24) en 100m rugslag (1.13.85).

De 100m vlinderslagfinale bij de jeugd was duidelijk een Schotejil aangelegenheid, getuige een compleet Schotejil podium met David Kievit (1.05.60), Aron Paasse (1.08.37) en Jacob Mackloet (1.09.39). In de Juniorencategorie won Luuk Kieviet (1.10.23). Tamara de Ruiter werd 2e bij de meisjes in 1.18.07. Nagenoeg hetzelfde beeld gaf de 200m schoolslag met een 1e en 2e plaats voor resp. David Kievit (2.37.52) en Jorian Tanis (2.37.65) bij de jongens en een 1e en 3e plaats bij de meisjes voor resp. Lieske Zijlstra (2.55.59) en Manon Middelbos (3.05.67). De Juniorencategorie had een 100m rugslagfinale op het programma, waarbij Luuk Kieviet en Julien Tanis met resp. 1.13.74 en 1.13.85 succesvol waren met allebei een 1e plaats in hun categorie. Lyke Buscop werd 3e bij de meisjes in 1.26.80.

Behalve series en finales waren er tussendoor ook nog aparte programma's. Op 50m vrij zwommen Jorian Tanis (25.37), Aron Paasse (26.76) en Jacon Mackloet (27.11) naar de plaatsen 1-2-3. Bij de meisjes deden Lieske Zijlstra (29.78), Lotte Tillema (29.97) en Manon Middelbos (29.97) hetzelfde. Later op 100m wisselslag waren Aron Paasse (1.06.33) en Jacob Mackloet (1.07.80) goed voor goud en zilver. Lieske Zijlstra won bij de meisjes (1.13.58). De twee juniorencategorien zwommen 100m vrij met 1e plaatsen voor Luuk Kieviet (59.70) en Julien Tanis (1.01.24). Opnieuw werd ook op dit nummer Lyke buscop 3e in 1.15.67.

Knappe prestaties waren er tenslotte op 200m rugslag voor Lyke Buscop (3.02.29), Aisha Nobels (3.09.45) en Yente van Wensen (3.09.72). Ook op 100m vrij zwom Yente van Wensen (1.19.60) een dik p.r.

Kerstuitvoering in het Diekhuus

MIDDELHARNIS - Vrijdagavond 16 december is er een avond vol kerstmuziek, verzorgd door leerlingen van het Muziekgebouw GO. Van statige Weihnachtscantates tot swingende 'sleigh bells in the snow', iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en alle stijlen komen aan bod.

Lisette van den Broek, Marijke Nieuwenweg en Piet Westhoeve geven hun leerlingen zo de kans om uitgebreid te laten horen wat ze hebben geleerd en u heeft een mooie gelegenheid om met het hele gezin van hun prachtige klanken te genieten. Bovendien zal de avond feestelijk worden afgesloten met een optreden van het Gemengd Ensemble onder leiding van Wim Soeters. Maar liefst 13 dwarsfluitleerlingen, van beginner tot vergevorderd en in allerlei combinaties, passeren de revue. De zangers laten de bezoekers genieten van kerstliederen en duetten uit verschillende stijlperiodes. Er werken enkele gevorderde pianoleerlingen mee aan het concert. Het Gemengd Ensemble sluit de avond feestelijk af met 'Pastorale' van Corelli en 'The Fool On The Hill'. Wim Soeters, naast dirigent ook succesvol arrangeur van dit ensemble, heeft bovendien twee kersliedjes bewerkt voor de jeugdige dwarsfluitisten, die daardoor mee kunnen spelen in het orkest. En natuurlijk mag het publiek meezingen! Het concert is op vrijdag 16 december in de Rabobankzaal van Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis. Aanvang 19.00 uur. Toegang gratis. Voor meer informatie: www.muziekgebouwgo.nl of de facebookpagina.

Marathonbingo

DIRKSLAND - Donderdag 29 december wordt weer de marathonbingo in de Victoriahal aan Philipshoofjesweg 57a gehouden. Natuurlijk wordt er weer gezorgd voor iets lekkers te eten. Dit is gratis als u alle ronden meespeelt. Speelt u minder ronden mee en wilt u wel mee eten, dan betaalt u daar € 10,- per persoon voor. De bingo begint om 16.00 uur en de deuren gaan open om 15.00 uur. Opgeven kan tot en met zaterdag 24 december bij een van de volgende telefoonnummers: 493186 of 487170 of 0620213165.

Start Smokkelwandelroute

OUDDORP - Vrijdagavond 16 december, vanaf 18.30 uur, wordt in Ouddorp een wandelroute georganiseerd waarvan de opbrengst volledig bestemd is voor steun aan het Prinses Beatrix Spierfonds. Een heuse smokkelroute in het donker over verharde- en niet verharde paden. Lengte ongeveer 7,5 kilometer. Een leuk evenement voor jong en oud. Kinderen kunnen zonder inschrijfkosten meelopen. Alleen de ouders betalen 5 euro per persoon. Let op: De start van deze wandeltocht is - in tegenstelling tot eerdere berichtgeving - bij slijterij The Old Smuggler aan de Achterweg 22. De finish is bij Zalencentrum Dorpstienden (Kraaiennest) in Ouddorp.

Uitslag verloting v.v. De Putter

OUDDORP – Hieronder volgt de uitslag van de verloting op de tentoonstelling van VV De Putter. 1e prijs 3798, 2e prijs 4958, 3e prijs 4408, 4e prijs 4399, 5e prijs 4040, 6e prijs 3747, 7e prijs 3808, 8e prijs 4364 prijzen afhalen. Mevr M. Westdijk Beatrixweg 12 3253 BB Ouddorp 0187682282.

Spullen voor jaarmarkt

MIDDELHARNIS - Zaterdag 17 december is er weer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de herv. gemeente Middelharnis in te leveren bij de Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis. Van 10.00 -11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om ze in ontvangst te nemen. Het is ook mogelijk spullen af te leveren op het industrieterrein aan de Lorentz 1.

Rommelmarkt Van der Linde

OUDDORP - In de loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, industrieterrein richting haven, wordt zaterdag 17 december en woensdag 21 december weer rommelmarkt gehouden. Er is geheel nieuwe voorraad. De markt is open van 10.00 tot 14.00 uur.

Intensieve samenwerking Rabobank met De Hypotheekshop

Henk Daalhuizen en Richard van Maurik.

OUDDORP - De Hypotheekshop Ouddorp gaat samenwerken met Rabobank Het Haringvliet. Rabobank komt hiermee tegemoet aan de wens van de klant om meer hypotheken via het intermediair te verkopen. Voor De Hypotheekshop is het brede productaanbod van toegevoegde waarde.

Richard van Maurik, directeur Particulieren en Private Banking bij Rabobank Het Haringvliet: 'Verkoop van hypotheken via het intermediair komt tegemoet aan de wens van onze klanten. Mensen die een woning kopen kunnen nu ook een hypotheek van de Rabobank afsluiten bij De Hypotheekshop. Een tussenpersoon is een zeer goede aanvulling op ons eigen kantorennetwerk en onze eigen online kanalen. Daarnaast is het zo dat een tussenpersoon het brede productenpalet van Rabobank graag in het aanbod opneemt. De Hypotheekshop is een goede en gedegen partner, die past bij de ambities en het kwaliteitsniveau van de Rabobank. De verkoop van hypotheken via deze partner is niet van invloed op ons huidige aanbod via de eigen verkoopkanalen.'

Henk Daalhuizen, eigenaar van De Hypotheekshop in Ouddorp en erkend hypotheekadviseur, is blij met de samenwerking en het brede productaanbod van Rabobank . 'De keuze voor een hypotheek maak je niet zomaar. Het moet goed zijn én blijven, ook voor de toekomst. Als onafhankelijke hypotheekadviseur vinden wij het belangrijk om onze klanten zo breed mogelijk te kunnen adviseren. Rabobank is een A-merk op het gebied van hypotheken. We zien het daarom als een toegevoegde waarde voor onze klanten dat we nu ook hypotheken van Rabobank kunnen aanbieden en zien uit naar de samenwerking.'

School met de Bijbel Koningin Beatrix werkt duurzaam

OUDDORP – Onlangs was het een drukte van belang bij de Milieustraat van Goedereede. De groepen 3 en 4 van de School met de Bijbel Koningin Beatrix uit Ouddorp werken sinds de herfstvakantie over thema 'duurzaamheid'. Afval scheiden, warme truien en windenergie. De leerlingen weten er alles van en hebben zelf ook afval opgeruimd in het dorp. Als afsluiting van het project brachten zij een bezoek aan de Milieustraat. Daar kwamen de kinderen van alles te weten over het sorteren en recyclen van afval. Ook gingen alle leerlingen op de grote 'weegschaal'. De groepen 4 wogen samen 1800 kilo en de groepen 3 1200 kilo. Toen het tijd was om naar huis te gaan stond er een leuke verrassing voor hen klaar: een minicontainer!

Gratis bootcampen in Stellendam

Sindy is ook betrokken bij de bootcamp in Hellevoetsluis.

STELLENDAM - Gratis sporten met een hoge funfactor. Dat is het concept van de bootcamp, die Sindy van de Ree volgend jaar start in Stellendam. "Ik wil graag iets doen voor mijn dorp en sporten brengt mensen bij elkaar."

Door Martijn de Bonte

De bootcamp is bedoeld voor mensen van 18 tot 50 jaar. Iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau, de sportieve activiteiten zijn voor zowel fanatieke sporters als mensen die normaal gesproken niet aan sporten toekomen. Na een oproep op Facebook heeft Sindy al veertien aanmeldingen binnen. Niet alleen uit Stellendam, maar ook uit Ouddorp en andere plaatsen. Sindy legt uit: "Iedereen die mee wil doen mag meedoen, dus ook mensen die uit andere plaatsen komen. Er zijn verder geen verplichtingen, je kan gratis meedoen en bent niet verplicht om iedere week te komen. Het is en blijft ook in de toekomst gratis."

Sindy van de Ree gaat de bootcamp samen met haar man geven.

Haar motivatie is dat Sindy uit eigen ervaring weet dat sporten goed is voor je lichaam, zeker in combinatie met gezonde voeding. "Het is 20 procent training en 80 procent voeding." De lessen geeft ze samen met haar man. Met de groep gaan we dan door het dorp heen en doen overal sportieve activiteiten in de buitenlucht. Dus het is ook nog eens goed voor de veiligheid in het dorp. Mijn man werkt bij de garage, daardoor zijn oefenen met autobanden ook een optie." De bootcamp is buiten en gaat in principe altijd door. "Als het noodweer is wordt er een binnenlocatie gezocht om te kunnen sporten. Desnoods schuif ik alle stoelen opzij in onze woonkamer." Sindy: "Maar als het alleen maar regent gaan we gewoon buiten sporten. We zijn niet van suiker."

Sindy werkt zelf drie dagen in de week als bloemist, daarnaast is ze, zoals ze het zelf zegt: 'Promotor van een gezond ontbijt'. Een goed begin van de dag is belangrijk, ik verkoop ook voedingsproducten die bijdragen aan de gezondheid. De enthousiaste Sindy heeft nog een heleboel toekomstplannen: "In de zomer kunnen we misschien een barbecue organiseren. En als de deelnemers het leuk vinden kunnen we meedoen met sportieve evenementen zoals de Ladiesrun in Rotterdam of Viking Run. Bij de bootcamp kan je socializen en werken aan je gezondheid. Het lijkt me leuk als vrienden elkaar iedere week ontmoeten bij de bootcamp, dat is leuker dan samen thuis hangen."

Aanmelden

De eerste bootcamp is op donderdag 5 januari. De bootcamp is vanaf die datum iedere week op donderdagavond van 19.15 tot 20.45 uur. Deelname is gratis, wel graag vooraf aanmelden, dat kan via 06-10541074. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina '24 Fitclub Stellendam'.

Sopogo-directeuren bezoeken de Ollie B. Bommelschool

DEN BOMMEL - Vrijdag 25 november brachten de directeuren van alle SOPOGO scholen een bezoekje aan OBS Ollie b Bommel. De school heeft de afgelopen tijd een nieuwe weg ingeslagen op het gebied van onderwijs. Het team van de Ollie B. wilde dit graag aan de overige scholen presenteren.

Het team heeft de omslag gemaakt naar adaptief en gepersonaliseerd onderwijs. Gepersonaliseerd leren is een leerproces waarbij leerlingen op hun eigen wijze en in hun eigen tempo werken aan de leerdoelen. Per vak, leerinhoud of onderdeel wordt afhankelijk van de prestaties en voorkeuren van de leerling een op de leerling aangepast programma voor herhaling, verdieping en/of verrijking aangeboden. De leeromgeving moet hierbij de leerlingen uitdagen om zichzelf te ontplooien, te werken in het eigen tempo en is meer gericht op samenwerking met anderen.

Zaakvakonderwijs

Ook is de school gestart met het aanbieden van geïntegreerd zaakvakonderwijs in zogeheten Zaakvak Ateliers (groep 5 t/m 8). Eveneens werkt het team net als bij de basisvakken rekenen, taal etc. ook bij de zaakvakken niet meer vanuit de verschillende methodes maar vanuit doelen/ leerlijnen. De projecten in de ateliers geven ruimte om variatie in opdrachten aan te brengen, om zodoende meer aan te sluiten bij meerdere intelligenties. Leerlingen leren op die manier belangstelling te hebben voor de wereld om hen heen, ze leren deze gemotiveerd te onderzoeken en daarin taken uitvoeren, waarbij ze gebruik maken van informatie, strategieën en vaardigheden en ze leren reflecteren op hun eigen handelen.

Het thema van het atelier wat momenteel centraal staat is Reizen en dat hebben de directeuren in de brede zin van het woord kunnen ervaren. Zo werden zij bij binnenkomst ontvangen door de beveiliging, werden er diverse mensen gefouilleerd en moesten ze hun paspoort tonen bij de douane. Na een mooie en indrukwekkende introductie van juf Nadja konden de directeuren de leerlingen aan het werk zien en op die manier een duidelijke indruk krijgen van het werken in ateliers.

Winnaar decemberactie bij De Goudsmid

MIDDELHARNIS – De gelukkige winnares van de decemberactie van vorige week bij De Goudsmid was Mevrouw Steketee. Zij had op haar briefje aangegeven heel graag een zilveren schakelarmband te willen winnen en tot haar grote verbazing heeft zij deze nog gewonnen ook. Ze was dan ook blij en verrast. "Wilt u ook zo verrast worden met een mooi sieraad van Rosa di Luca? Dat kan. U heeft nog drie weken om kans te maken op een door u uitgekozen sieraad uit onze folder van Rosa di Luca. Mocht u deze folder niet hebben ontvangen dan kunt u deze uiteraard in de winkel ophalen", aldus De Goudsmid. Hij dankt de vele enthousiaste deelnemers voor hun inzet en kijkt uit naar de komende weken om weer nieuwe winnaars blij te mogen maken.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Kerstzangavond

Voor woensdag 14 december organiseert het St. Adolfskoor een Kerstzang- en samenzangavond in de Gereformeerde kerk van Den Bommel. Aanvang 19.30 uur. Het koor staat onder leiding van Jeroen Molthoff met muzikale begeleiding van Hans Kamerling. Soliste Nadia Vroegindeweij.

Kerstmarkt

Op zaterdag 17 december 2016 organiseren De Bommelstee en eXperia Events een eigentijdse kerstmarkt in De Bommelstee te Den Bommel. De markt is van 11.00 uur tot 19.00 uur. Bij binnenkomst ontvangen alle bezoekers gratis een glaasje Glühwein. Voor de kinderen zal dit een warme chocomel zijn. Het aanbod van deze markt is zeer divers. U kunt hierbij denken aan prachtige handgemaakte glassieraden, dames en herenkleding, woondecoratie, kerststukjes, poppenkleding, oriflame en KIKA beren maar ook streekproducten, zuivel, noten, kerstpakketten en oliebollen. Ook kunt u een kerst fotoshoot laten doen. De foto's kosten 2 euro per stuk en drie voor 5 euro. Wij hebben nog een aantal kramen beschikbaar voor deze kerstmarkt. Voor meer informatie of een inschrijfformulier kunt u mailen naar: info@experiaevents.nl of belt u naar: 06-24737011

DIRKSLAND

Kerstconcert Sursum Corda

Het koor Sursum Corda hoopt vrijdag 16 december o.l.v. Kees Villerius haar jaarlijks kerstconcert te geven in de Ned. Herv. Kerk aan de Ring te Dirksland. Aan deze avond werken mee uit Ouddorp het Chr. vocaal en instrumentaal ensemble Ad Gloriam Deï o.l.v. Jan Bezuijen. De Bovenstemgroep Mannenzang G-O. o.l.v. Corné de Geus. Een solistisch optreden door Nicole Kieviet. Het geheel zal o.l.v. Anton Weenink worden begeleid door orgel en piano. De toegang is vrij. Er wordt een collecte gehouden t.b.v. Hospice Calando. De avond begint om 19.30 uur.

GOEDEREEDE

Kerstzangdienst

Vrijdagavond 23 december zal er in Hersteld Hervormde kerk 'De Levensbron' te Goedereede een kerstzangdienst worden gehouden. Het kinderkoor 'Kadosj', het jeugdkoor 'Hadar' en het Christelijk mannenensemble 'Goeree' hoopt aan deze avond de medewerking te verlenen. De koren staan onder leiding van Mevr. B. Dekker-van Willigen. De koren zullen worden begeleid op de piano door dhr. M. Kolff, op de cajon door B. Soeteman en op de fluit en hobo door M. van Moort. De meditatie zal worden verzorgd door Drs. J.W. van Estrik. De samenzang zal worden begeleid op het orgel door dhr. M. ten Cate. Er zal een collecte worden gehouden voor de stichting ZOA, en met name voor de noodhulp in Mosul. De toegang is vrij. De aanvang is om 19.00 uur. De kerk is open vanaf 18.30 uur. De ingang van de kerk is aan de Doelweg.

MIDDELHARNIS

Kerstmaaltijd voor alleenstaanden

Het ouderenwerk van Stichting ZIJN gaat in samenwerking met Buurtzorg 2e kerstdag 26 december weer een maaltijd organiseren. Vanaf 10.30 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee met iets lekkers. De maaltijd zal uit drie gangen bestaan en wordt weer afgesloten met een kopje koffie of thee. De middag duurt tot ongeveer 14.30 uur. Kosten € 10,00 incl. koffie/thee en een consumptie. U kunt zich voor 16 december opgeven bij het Wijkcentrum van St. ZIJN, Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Tel.nr. 483366 of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl

Kerstconcert 'Ons Koor'

Maandagavond 19 december verzorgt Mannenkoor 'Ons Koor' opnieuw haar traditionele jaarlijkse kerstconcert in de Emmaüskerk te Middelharnis. Evenals voorgaande jaren zal het koor ondersteund worden door een muzikant van klasse, dit jaar de heer Bert van den Brink, grootmeester op piano, orgel en accordeon. Behalve optredens met veel van de meest bekenden uit de wereld van muziek – Toots Thielemans, Cor Bakker en vele anderen - is Bert docent Jazz Piano op het conservatorium van Utrecht wat ongetwijfeld een swingend accent aan ons concert zal geven. 'Ons Koor' staat onder leiding van degene die deze samenwerking mogelijk heeft gemaakt, onze eigen super dirigente en pianiste Marjan Fey. Vanaf 19.30 uur bent u welkom in de kerk aan de Kon. Julianaweg, het concert zal een aanvang nemen om 20.00 uur en ca. 1,5 uur duren. De toegang is gratis maar na afloop wordt een bijdrage ter bestrijding van de kosten op prijs gesteld.

NIEUWE-TONGE

Winterfair Geusje's Stee

Op vrijdag 16 december organiseert zorgboerderij Geusje's Stee een Winterfair. Er zijn diverse kramen met onder andere tweedehands boeken, zelfgemaakte cadeautjes, zelfgemaakte tassen, kerststukjes, tweedehands kleding etc.Ook voor de kinderen zijn er diverse activiteiten te doen, zoals lootjes trekken, diverse spelletjes en bij mooi weer kunnen de kinderen een rondje op een pony doen of een rondje meerijden in een zijspan. Op deze dag worden er ook olie- bollen, appelbeignets en andere lekkere dingen gebakken. Rond kwart 19.15 uur zullen de Blue Stocking Singers voor ons optreden. De opbrengst komt geheel ten goede aan de zorgboerderij. De winterfair is van 14.00 tot 21.00 uur. Geusje's Stee is te vinden Korteweegje 52. 0187-769 013 / 06-474 821 44 www.geusjesstee.nl

OOLTGENSPLAAT

Kerstconcert

De gemengde Zangvereniging Advendo is dit jaar aan de beurt het kerstconcert in Ooltgensplaat te organiseren. Het koor heeft zich verzekerd van medewerking van alle koren uit Ooltgensplaat en de muziekvereniging van der Harst. De koren Just4Fun en Jehoshua verlenen vocale medewerking en de muziekvereniging van der Harst zal kerstliederen ten gehore brengen die bij iedereen goed in het gehoor liggen. de muziekvereniging zal ook de samenzang begeleiden. Het concert vindt plaats in de omgevormde gymzaal van 't Centrum op zaterdag 17 december. Aanvang 20.00 uur. Er is geen pauze, maar na afloop van dit concert zal er voldoende gelegenheid zijn om elkaar in de kerstsfeer te ontmoeten. De avond is gratis toegankelijk en de koffie wordt u aangeboden door de organiserende vereniging.

OUDDORP

Kerstviering 55+ club

Woensdag 21 december organiseert de 55+ club een kerstmiddag in de Dorpstienden in Ouddorp. Om 13.45 uur bent u van harte welkom om te luisteren naar het mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' uit Stellendam. Er is een kerstverhaal en koffie met wat lekkers. De club vraagt een eigen bijdrage in de vorm van een collecte. Graag van tevoren aanmelden, dit kan bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319. Op 28 december zijn er geen activiteiten. Op 4 januari is er een nieuwjaarsreceptie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Kerstkransen maken bij 55+club

Op woensdag 14 december kunt u een kerstkrans maken bij de 55+ club in de Dorpstienden. Om 14.00 uur bent u van harte welkom om gezellig te knutselen en een kopje koffie of thee te drinken. De kosten bedragen € 10,00 inclusief materiaal en kopje koffie. Graag zelf een snoeischaar en mesje meenemen. U kunt zich opgeven bij Joke van Dam tel. 0187 682319. Woensdag 21 december wordt er kerst gevierd bij de 55+ club. Deze middag begint om 13.45 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel. 0187 483366 of e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Zingend naar Kerst

Zingend naar Kerst is het thema van een zangavond die op zaterdag 17 december wordt georganiseer. Het Christelijk gemengd koor "Laudate Dominum" o.l.v. Jan van Seters en het Christelijk gemengd koor Jeduthun o.l.v. Jan Wisse verlenden medewerking. De zangavond wordt gehouden in de Hervormde kerk Ouddorp (Weststraat 2). Er zal een meditatie gehouden worden. De aanvang is 19.30 uur. Er is een collecte voor de onkosten.

OUDE-TONGE

Lichtjesspeurtocht

Op Kerstavond, zaterdag 24 december, wordt er in Oude-Tonge een lichtjesspeurtocht georganiseerd voor alle kinderen t/m 12 jaar. Om 19.00 uur is iedereen van harte welkom in Diakonia, Kolfweg 1. Je loopt in kleine groepjes een route en krijgt een opdracht mee. De tocht duurt niet lang, dus ook de kleinste kinderen zijn welkom. Aan het einde van de speurtocht staat er warme chocolademelk klaar voor iedereen.

SOMMELSDIJK

Kerstbingo O-G-O

Vrijdag 23 december is er een bingo van de O-G-O om 19.30 uur in het wijkgebouw de Zwaluw, Sperwer. Deelnemers krijgen een kerstpresentje. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de koffie/thee is gratis. Er worden elf rondes gespeeld € 6.50 totaal. Daarnaast zijn er negen extra prijsjes en in de pauze twee keer een extra ronde van € 1,-. De toegang is gratis.

Kerstconcert 'De Jonge Lofstem'

Zaterdag 17 december houdt kinderkoor 'De Jonge Lofstem' een Kerstconcert. Het koor staat onder leiding van Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet en wordt begeleid door een muziekgroep met piano, dwarsfluit en gitaar, deze keer aangevuld met viool. Het thema van dit koorseizoen is Kribbe-Kruis-Kroon. Met het Kerstconcert gaat het vooral om "Kribbe"; in D.V. 2017 volgt met het Paasconcert deel 2 van het thema. Zoals altijd is er ook veel samenzang. Er wordt een collecte gehouden. De avond begint om 19.00 uur in de Hervormde kerk van Sommelsdijk en duurt ongeveer een uur.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Kerstavond

De zendings- en evangelisatiecommissies van de Gereformeerde Ichtusgemeente en de Hervormde gemeente organiseren een Kerstavond op zaterdag 24 december. De avond wordt gehouden in de Hervormde kerk, aan de Nieuwstraat 27. Aanvang 19.30 uur, de kerk gaat 19.15 uur open. Medewerking: Muziekgroep, Woodstrings. Sopraanzangeres, Marlotte van 't Hof. Organist, Marco van 't Hof. Na het zingen is er onder genot van een glaasje Glühwein of warme chocolademelk gelegenheid om na te prante. Bij de uitgang zal een collecte worden gehouden voor de onkosten van deze avond. Via www.kerkomroep.nl kan er thuis mee geluisterd worden.

STELLENDAM

Kerstverrassingsmaaltijd bij Caleido

Op woensdag 14 december is men vanaf 17.00 uur welkom voor een heerlijke maaltijd incl. muzikale omlijsting. Deze avond is bestemd voor jong en oud. Bij Inloop Caleido kan men zich laten verrassen en zo in de kerstsfeer te komen. Caleido is te vinden aan de Bosschieterstraat 6 in Stellendam. Kosten 5 euro en opgeven verplicht. Inloopcaleido@gmail.com / 06-23506507.

Kerstnachtdienst

De kerstnachtdienst wordt gehouden in de Gereformeerde kerk van Stellendam. In deze dienst, die in samenwerking met de Hervormde Gemeente wordt gehouden, worden Nederlandstalige liederen gezongen. Ds. Van de Griend houdt de meditatie en Jos 't Mannetje bespeelt het orgel. Muzikale medewerking wordt verleend door de Amazing Singers o.l.v. Mario Riedijk. De dienst begint om 22.00 uur. Vanaf 21.45 uur is er samenzang.

Kerstuitvoering

Dinsdag 20 december zal in de Hervormde kerk aan de Bosschieterstraat in Stellendam een kerstuitvoering worden gegeven. Aan deze avond werken mee: Gemengd koor "Laudate Dominum" uit Goedereede, o.l.v. Jan van Seters Kinderkoor" Tot Zijn eer" uit Sommelsdijk, o.l.v. Corné de Geus, met begeleiding van Wiljan de Geus; Chr. Mannenkoor "Door Eendracht Verbonden" uit Stellendam, o.l.v. Corné de Geus, met begeleiding van Marian van Oostenbrugge en Wiljan de Geus op orgel en piano. Dhr. M. Diepeveen zal de opening, de meditatie en de sluiting verzorgen. Na afloop is er voor een ieder koffie of thee met krentenbrood in, het naast de kerk gelegen, verenigingsgebouw "De Rank". De aanvang is 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Er wordt geen entree gevraagd, maar er is wel een collecte voor de onkosten.

Sfeervol Kerstconcert Fanfareorkest Vooruit

DEN BOMMEL - Het is al een aantal jaren een goede gewoonte van fanfareorkest Vooruit om in de laatste weken van het jaar een mooi Kerst- of eindejaarsconcert te organiseren. Ook dit jaar wil het orkest deze nog jonge traditie een plek geven op de kalender.

Daarom organiseert Fanfareorkest Vooruit op zaterdag 17 december a.s. in CBS De Bron een heel bijzonder en sfeervol Kerstconcert. Het programma bestaat natuurlijk uit de mooiste kerstmuziek, dat ten gehore zal worden gebracht door diverse muziekgezelschappen. Want naast het fanfareorkest treedt het Opleidingsorkest onder leiding van Machiel de Kruijf nog op, een orkest bestaande uit jonge enthousiaste muzikanten. Dit opleidingsorkest is ook actief binnen het Samenwerkingsorkest Oostflakkee. Een jongerenensemble, bestaande uit drie jeugdleden, Annelies van Heemst op sopraansaxofoon, Celia Meijer op bugel en Aron Visscher op bariton en het saxofoonkwintet Sax'a'holic gaan eveneens een aantrekkelijk kerstprogramma ten gehore brengen. Het muzikale hoogtepunt wordt natuurlijk verzorgd door fanfareorkest Vooruit onder leiding van Gert van der Weide. Het Kerstconcert begint om 19.30 uur.

Kerstavond Gereformeerde Gemeente

DIRKSLAND – Op zaterdag 17 december wordt weer de jaarlijkse kerstzangavond gehouden in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente.

Medewerking wordt verleend door de volgende koren: Dirkslands Mannenkoor, kinderkoor "Iuventa" uit Dirksland, en de bovenstemgroep. De samenzang wordt begeleid door Rik van der Veer. Voor de kinderen wordt een vertelling gehouden.

De collecte van deze avond zal bestemd zijn voor de evangelisatie te Merksem. De avond begint om 19.00 uur, de kerk is open vanaf 18.30 uur. (Adres: Mozartsingel 2).

Groot Flakkees Kerstconcert

MIDDELHARNIS - Op maandag 19 december geeft het Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman en organist Joost van Belzen een kerstconcert in de Hervormde kerk te Middelharnis.

Medewerking aan deze avond wordt verleend door Jongerenkoor Loïs o.l.v. Peter Wildeman en Jeugdkoor Hadar o.l.v. Berdien Dekker, Pianist Martin Kolff en Fluit/hobo Martin van Moort uit Goedereede. Ook zal Annemarith Boone deze avond nog een pianosolo verzorgen van haar nieuwste CD: "The Gift".
Jong Dameskoor Shira telt nu ca. 60 leden en repeteert in Zeeland en Goeree-Overflakkee. Het driestemmig dameskoor heeft een kerstoratoriom ingestudeerd van Jospeh M. Martin bestaande uit 9 liederen. Enkele solisten zijn Elise Hout, Cindy de Ronde en Janneke den Herder.
Jongerenkoor Loïs zal een eerste impressie van het nieuwe kerstoratorium:" het kerstverhaal, gearrangeerd door Mark Brandwijk ten gehore brengen. Solisten zijn Christian Bazen en Esther Ijzelenberg. Daarnaast zal Tenira Sturm als soliste te horen zijn! Jeugdkoor Hadar zal met m.m.v. mannenensemble Goeree, enkele Nederlandstalige kerstliederen zingen.
Dit kerstconcert is ten bate van JBGG, Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. Algehele leiding van deze avond wordt verzorgt door Dhr. L.A. Kroon .
19.15 uur. Kaartverkoop vindt plaats bij de ingang van de kerk of via de website www.peterwildeman.nl. De toegang bedraagt €7,50 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen tot 12 jaar, met een gezinsmaximum van € 20,00.

Volkskerstzang bij de muziektent

MIDDELHARNIS - Op 16 december 2016 is er een 'Volkskerstzang' in de muziektent aan het Beneden Zandpad. De aanvang is 18.30 uur. Iedereen is van harte welkom om met elkaar ruim een half uur Advent- en Kerstliederen te zingen. De begeleiding wordt verzorgd door een afvaardiging van Sempre Crescendo. Dit samenzijn wordt georganiseerd door de PKN-kerken in Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan het Haringvliet. De samenzang is op vrijdagavond. De winkels zijn open. "Het is donker. Wij zijn allemaal druk bezig met de voorbereidingen voor Kerst. Met deze samenzang willen we ons daar muzikaal bij aansluiten. Er staan elf liederen op het programma", aldus de organisatie. De teksten van de liederen worden uitgedeeld.

Gebedssamenkomst Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Donderdag 15 december hoopt men weer samen te komen om te bidden in Activia aan de Kerkring in Oude-Tonge. "Voel je welkom om ook een keer (mee) te komen bidden vertrouwend op de kracht van het gebed. (kerkelijke)achtergrond is niet belangrijk", aldus de organisatie. Let op: de samenkomst begint deze keer om 19.30 uur.

Oliebollenactie Fanfareorkest Vooruit

OUDE-TONGE - Fanfareorkest Vooruit uit Oude Tonge introduceerde twee jaar geleden een verkoopactie van zelfgebakken oliebollen. Deze actie sloeg zo goed aan, dat besloten is ook dit jaar oliebollen te gaan verkopen. Het bijzondere van de actie zit eigenlijk in het feit dat al de te verkopen oliebollen het product zijn van eigen maak, een product dat voorgaande jaren heel duidelijk aansloeg. De (smaak) reacties waren altijd zeer lovend.

Dit jaar worden de oliebollen verkocht op vrijdag 30 december a.s. De verkoop vindt plaats op de hoek van het Stoofplein en de Arendsstraat en start om 08.30 uur 's-morgens.
De verkoopkraam zal de hele dag bemand zijn tot 18.00 uur. Deze overheerlijke bollen kosten 50 cent per stuk. Uiteraard zullen er voor de liefhebbers ook oliebollen zonder krenten en rozijnen verkrijgbaar zijn.
Ook kunt u vooraf een bestelling plaatsen via fanfareorkestvooruit@gmail.com , zodat u zeker weet dat u kunt genieten van deze heerlijke oliebollen.
De opbrengst van de actie is bestemd voor het instrumentenfonds van Fanfareorkest Vooruit.

Kerstsamenkomst Bommelstee

DEN BOMMEL - Op Kerstavond, zaterdag 24 december wordt om 19.30 uur een Kerstsamenkomst gehouden in de Bommelstee. De kinderen van het dorp geven hun medwerking. De aanvang is 19.30 uur. De Bommelstee is open vanaf 19.00 uur. Het adres is Schaapsweg 34.

Het Huis van Jansen naar zichtlocatie op D'n Diek

Ter gelegenheid van de opening van haar nieuwe makelaarskantoor presenteert Danielle Jansen de verhuisspecial van haar eigen glossy. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Na haar start in mei 2014 als zelfstandig makelaar heeft makelaarskantoor Het Huis van Jansen een prachtige groei doorgemaakt en heeft het zich een plaats verworven als gerenommeerd makelaarskantoor op het eiland. Een mijlpaal in het groeiproces was vorige week donderdagmiddag, toen eigenaar Danielle Jansen haar nieuwe kantoor opende aan het Zandpad in Middelharnis. Dat deed ze met het presenteren van een eigen glossy: Het glossy van Jansen.

Door Hans Villerius

In het jaar 2000 kwam de Brabantse Danielle Jansen (43) naar Goeree-Overflakkee. Ze vond er werk in de makelaardij, volgde daarin de nodige opleidingen en deed in de loop der jaren veel ervaring op. Vanaf 2004 werkte Danielle bij makelaarskantoren in Sommelsdijk en Middelharnis en de afgelopen vier jaar taxeerde en adviseerde zij voor een samenwerkingsverband. Ook bouwde ze een mooi netwerk aan relaties op, wat goed van pas kwam toen ze later zelfstandig makelaar werd. Inmiddels is ze gecertificeerd Register-makelaar-Taxateur, is ze actief in aan- en verkoop van onroerend goed en in het maken van taxaties én heeft ze in de persoon van Mareille de Gast sinds juli jl. één medewerkster in dienst.
"Elke dag doe ik met ontzettend veel plezier m'n werk en ik ben er nog steeds trots op dat ik twee en een half jaar geleden de stap heb gezet om voor mezelf te beginnen", zei Danielle donderdag bij de opening van haar nieuwe kantoor aan Zandpad 114. Ze wilde altijd al graag naar D'n Diek en is blij dat dit ook gelukt is. "Ik ben supertrots op dit pand, een zichtlocatie. Net als in mijn vorige kantoor wilde ik ook hier een huiselijk klimaat, en dat is weer helemaal gelukt." Op het gebied van interieurstyling heeft Danielle zeker ook visie, zodat het interieur van haar nieuwe kantoor duidelijk haar eigen stempel draagt: een mix van modern en klassiek, van zwart en wit en van chique en eenvoud. "Hier hopen we met veel klanten goede gesprekken te mogen hebben", gaf Danielle aan, "want onze klanten dáár doen we 't voor! Dankzij hen kunnen we dit pand openen. Daarom verspreiden we volgende week als dank huis aan huis een speciale glossy, ter gelegenheid van onze verhuizing." Met het presenteren van die verhuisspecial en het heffen van het glas werd donderdagmiddag kwart voor vijf het nieuwe Huis van Jansen voor geopend verklaard.

Waardebon van RegioBank

MIDDELHARNIS – Harm en Stacey kregen vorige week een felicitatie van RegioBank voor hun nieuwe huis. Bij de felicitaties kregen zij ook een gewonnen waardebon van RegioBank. Deze interieurprijs geeft recht op een interieuradvies. Onderdeel van de Open Huizen Dag campagne, waarbij klanten langs konden komen voor een oriënterend hypotheekgesprek. Wim van Dis van RegioBank Middelharnis overhandigt de bon aan Harm en Stacey.

Wanhopig, teleurgesteld,verbijsterd en verbaasd!

MELISSANT - De voorzitter van de Dorpsraad van Melissant Klaas Kuipers kan niet begrijpen "waarom iemand de kerstboom die uit Denemarken komt, vernielt! Het is ook een klap in het gezicht van alle vrijwilligers die zich inzetten om er een echte feestmaand van te maken. Terwijl velen zich inzetten om Melishof te maken tot een bruisend en gezellig dorpshuis, zaagt iemand moedwillig dikke takken af van onze kerstboom! Alle feestelijkheden gaan gewoon door! We laten ons niet uit het veld slaan en hopen dat we verder niet te maken krijgen met vandalisme!"

Nog steeds geen financieel inzicht NK Wielrennen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bijna een half jaar na het evenement NK Wielrennen 2016 op Goeree-Overflakkee (18-25 juni) is de organisatie er nog steeds niet in geslaagd om de financiële afwikkeling te presenteren.

Door Jaap Ruizeveld

Burgemeester en wethouders hopen dat het in januari 2017 lukt. Dan zal de gemeenteraad, die al eerder gevraagd heeft naar een evaluatienotitie en verantwoording van het evenement, worden ingelicht. Bij de behandeling van dit onderwerp is aan de gemeenteraad destijds toegezegd dat in de maand oktober de informatie op tafel zou komen.

In de afgelopen weken is regelmatig gesproken over de financiële afwikkeling van het evenement. Maar het lukt de Stichting NK Wielrennen nog niet om de definitieve cijfers te presenteren. Men is nog in gesprek met crediteuren over de hoogte van de factuur en de geleverde diensten en prestaties. Daarnaast moet ook de afwikkeling met de belastingdienst nog plaatsvinden, geeft het college aan in een informatieve raadsbrief.

Ontheffing gevraagd woonplaatsvereiste

GOEREE-OVERFLAKKEE - De wethouders Marnix Trouwborst en Frans Tollenaar hebben de raad gevraagd hen opnieuw voor de periode van een jaar ontheffing te verlenen van de verplichting om in de gemeente Goeree-Overflakkee te gaan wonen. De redenen voor het verzoek liggen in een aantal persoonlijke omstandigheden. Donderdagavond 15 december besluit de gemeenteraad op dit verzoek. De invoering van het dualisme in 2002 opende de mogelijkheid om wethouders van buiten de gemeente te benoemen. Hoewel het veelal niet vooropgezet een doel is van een politieke partij komt het in ons land vaker voor.

Winnaars decemberactie Ondernemersvereniging Ouddorp

OUDDORP – Op de foto's de winnaar van de decemberactie van de Ondernemersvereniging Ouddorp. De prijswinnaar hebben cadeaubonnen van € 50,- ontvangen. De uitreiking van week 48 vond plaats bij Foto Hameeteman en de uitreiking van week 49 bij Van der Bok Schoenen. Hieronder de winnaars: Week 48: Fam. Bal-Voogd; Fam. van Splunter; Fam. Aleman; Fam. Dekkers; Fam. Grinwis. Week 49: Fam. Hameeteman; Fam. Witte; Fam. van Splunder; Fam. Nelis; Fam.Grinwis.

Informatieavond uitbreiding Windpark Battenoert

NIEUWE-TONGE – De Dorpsraad Nieuwe-Tonge organiseert voor maandag 19 december een informatieavond over de uitbreiding van Windpark Battenoert. Aan de avond zullen de volgende personen meewerken: wethouder F. Tollenaar, Andries Middelbos van Deltawind, Frans de Jong van Eneco en Lennard Seriese van de gemeente Goeree-Overflakkee. De aanvang is 19.00 uur en de zaal is geopend vanaf 18.30 uur. De bijeenkomst wordt gehouden in Hervormd centrum Elim - Zuiddijk 19.

Bingo SVIK

DIRKSLAND - Stichting SVIK organiseert op donderdag 15 december een bingo in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Informatieavond windmolenpark druk bezocht

Gezicht op windpark Krammer (links en midden achter) en op windpark Battenoert vanuit Oude-Tonge. Midden onder in het beeld het dak van de sporthal en de witte plek links in beeld is de OBS De Bron. Windpark Anna-Wilhelminapolder komt links hiervan. (Bron Actiecomité)

OUDE-TONGE – Ruim 160 inwoners uit de dorpen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge en een tiental raadsleden hadden zich vorige week woensdag verzameld in CBS De Bron om zich voor te laten lichten over de plannen omtrent de uitbreiding van windpark Battenoert en de komst van windpark De Krammer en windpark Anna-Wilhelmina polder. De avond was georganiseerd door het onlangs opgerichte actiecomité, bestaande uit omwonenden van het eerst genoemde park. Het comité heeft als doel de dorpsgenoten bewust te maken van de omvang van deze parken en ze op te roepen om bezwaar in te dienen. "Het is vijf voor twaalf", aldus het actiecomité.

Door Mirjam Terhoeve

Het grote aantal belangstellenden overtrof de verwachtingen. "We zien nu dat het leeft bij de mensen", zei Adrie Kom in zijn welkomstwoord. "Het is een beetje laat, maar gelukkig nog niet té laat. De vergunningen moeten nog worden afgegeven en dus is het nog mogelijk om bezwaar aan te tekenen. Het is de bedoeling dat medio december/januari de vergunningaanvraag door de initiatiefnemers Eneco en Deltawind wordt ingediend. Hierop volgt de publicatie en in februari 2017 is er wederom een informatieavond. Als alles volgens plan verloopt wordt in de zomer van 2017 het bestemmingsplan vastgesteld".

Dit zijn de huidige vier molens van Battenoert. Daar komen er nog negen bij.

Windmolens rondom

Ies Hartog woont dicht bij het huidige windpark Battenoert en is een van de initiatiefnemers van deze avond. Middels een presentatie gaf hij uitleg over de plannen. "Op Goeree-Overflakkee moet 225 MW windenergie op land gerealiseerd worden. De gemeente heeft de regie omtrent de plaatsingsgebieden. In de afgelopen jaren zijn diverse locaties onderzocht en zo kwam men onder andere uit op uitbreiding van windpark Battenoert van vier naar dertien windmolens en de realisatie van windpark Anna-Wilhelminapolder ten oosten van Oude-Tonge. Waar men echter geen invloed op had, was windpark Krammer ten zuiden van ons. Dit komt op Zeeuws grondgebied en zal maar liefst 34 windmolens tellen van 185 meter hoog, voorzien van verlichting. Hoewel het park dus niet op ons eiland gebouwd wordt, hebben wij hier wel zicht op. Hoeveel molens er precies in de Anna-Wilhelminapolderkomen is nog niet helemaal duidelijk. Wat echter wel duidelijk is, is dat Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge rondom tussen de molens komen te liggen". "Nee, ik ben niet tegen windenergie", benadrukte Hartog, "maar er komen simpelweg teveel molens en ze komen bovendien te dicht bij de dorpen". Om zijn woorden kracht bij te zetten had hij een animatie gemaakt van hoe de omgeving er uit zal komen te zien, als alle molens klaar zijn.

We staan met 6-0 achter

"In 2014 waren de plannen er al", vervolgde Hartog, "maar blijkbaar was er zowel bij de bevolking, als bij de raadsleden, nog niet het besef, welke invloed deze zouden hebben op de leefomgeving van onze dorpen. Er is heel snel een besluit genomen en er hebben slechts enkelen geprotesteerd. Dit in tegenstelling tot de inwoners van Den Bommel en Stad aan het Haringvliet, die er wel vlug bij waren om verplaatsing van de molens af te dingen. Tijdens de inwonersavond van de Dorpsraad Oude-Tonge vorige maand, heb ik dit verhaal ook gedaan en toen bleek dat heel veel mensen toch schrokken van de plannen. Helaas kunnen we niets meer doen aan Windpark Krammer, dat boek is dicht, maar heel misschien nog wel aan de uitbreiding van windpark Battenoert. We staan 6-0 achter, maar de wedstrijd is nog niet afgelopen. Dus ik roep iedereen op om zo snel mogelijk bezwaar aan te tekenen".
Tot voor kort bleef het akelig stil vanuit Nieuwe-Tonge. Ies Hartog vermoedt dat ook daar maar weinig mensen in de gaten hadden wat er gaat gebeuren. "Alle procedures zijn waarschijnlijk wel netjes verlopen, maar de voorlichting naar de bevolking toe had beter gekund. Dat komt mede door het ontbreken van een goede en door iedereen te bekijken visualisatie. (zoals bij andere windprojecten elders in het land). Die visualisatie is er wel bij Deltawind. Die mogen we even zien en dan gaat het kastje weer dicht. En zodoende is zoiets nu pas beschikbaar door de inspanningen van omwonenden".

Extra bijeenkomst

Raadslid Rein Osinga, inwoner van Battenoort gaf eveneens een korte toelichting. "Drie jaar geleden werd gekozen voor deze locaties en er is inderdaad nauwelijks protest gekomen vanuit Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge, waardoor de plannen voor Battenoert zijn vastgesteld. Wel heeft de gemeente duidelijke grenzen aangegeven, al zijn die in de loop der tijd enigszins naar het oosten verschoven. Het enige wat rest is dat beide dorpen de krachten bundelen. Samen kun je wellicht invloed uitoefenen op het raadsbesluit. Al moet men daar geen al te hoge verwachtingen van hebben. Wel is er vorige week een motie aangenomen, waarbij de buitenste twee molen wellicht zullen vervallen of worden verplaatst".

Inmiddels hebben de beide dorpen de krachten gebundeld en ook vanuit de zaal werden initiatieven getoond. Mensen willen graag meedenken, en hun expertise aanbieden om zo te proberen het tij alsnog te keren
Tot slot riepen zowel Ies Hartog als Anne-Karin Guijt van de Dorpsraad Nieuwe-Tonge, iedereen op om een formulier in te vullen en deze aan de raad te sturen. Mevrouw Guijt kondigde verder aan, dat er op 19 december nogmaals een bijeenkomst is in Nieuwe-Tonge omtrent dit onderwerp. Dan zullen ook wethouder Frans Tollenaar, Andries Middelbos van Deltawind, Frans de Jong van Eneco en Lennard Seriese van de gemeente Goeree-Overflakkee aanwezig zijn. De avond begint om 19.00 uur in Hervormd centrum Elim aan de Zuiddijk 19. Inloop vanaf 18.30 uur.

Mensen, die niet aanwezig waren, maar ook een formulier willen invullen, kunnen een mail sturen aan i.p.hartog@planet.nl

Met het Rehobôthkoor naar Salem

Het was voor de bewoners van het Chr. Verzorgingshuis 'Salem' in Ridderkerk een bijzondere avond. Ze werden in de gelegenheid gesteld om naar het Rehobôthkoor uit Sommelsdijk te luisteren en heerlijk met het koor de voor hen zo bekende psalmen en liederen te mee zingen.

Met een bus – en op eigen houtje – waren de zangers en hun supporters gegaan. De enorme zaal, waarin een prachtig tweeklaviers pijporgel staat, zat afgeladen vol met mensen in rolstoelen, die door voornamelijk vrijwilligers binnen gebracht waren. 'Salem' is daar rijk aan, vernamen we, het heeft meer vrijwilligers dan bewoners . Dat zal de verzorging in deze tijd van bezuiniging bíjzonder ten goede komen. Onder de bewoners troffen we ook Janco Belder, de beroemde concertorganist, nog aan, die aan een ernstige spierziekte lijdt. Hij genoot zichtbaar van het spel van de 17-jarige Rik Melissant, waarin een groot musicus schuil gaat, wat ook bleek uit het gemak waarmee hij het voor hem vreemde orgel bespeelde. We ontmoetten er ook nog een paar Flakkeeënaars. Voor hen was het een dubbel genoegen dit mee alles te maken. Eén van hen nam nog de gepaste vrijheid om tijdens het zingen aan de voorzitter te vragen of de dirigent, Marinus van Slooten, die een prachtige stem heeft 'wat de toekomst brengen moge' solo wilde zingen; een verzoek, waaraan hij graag voldeed.

Het repertoire van het koor bestond uit overwegend bekende liederen, zoals ' Maranatha', gecomponeerd door de nieuwe dirigent van Deo Cantemus, Hans Blijderveen; 'Psalm 25' van Marcel van de Ketterij; 'De dwaas zegt in zijn hart…' en 'Vertrouwen' van Pieter Stolk; 'Wees mij genadig Heer' van Wim van Gaalen; ' Als 't bazuingeschal des Heeren' van Henk van der Maten en 'Psalm 42' van Klaas Jan Mulder. Allemaal liederen met – zoals de voorzitter dat noemde – een rijke geestelijke inhoud. Deze bijzondere avond werd besloten met 'Wat de toekomst brengen moge' van Johan Bredewout door koor en dirigent. Steeds na twee liederen van het koor, volgde er samenzang. Het was een belevenis om dit in deze omstandigheden mee te maken.

We zouden tekortschieten als we de bijdrage van de dwarsfluitist Martin van Moort zouden vergeten. Zijn begeleiding maakte indruk. Helaas ontbrak van hem een solonummer. Het koor mag terugzien op een bijzonder nuttig bestede avond. Met voldoening werd de thuisreis aanvaard.

J. VAN HOORN

Baan Catharinenburg Melissant biedt unieke indoorgolf attractie

Leo van Bennekom en Ewoud Gebraad op één van de indoor- golfbanen met simulator in Melissant. Foto: Wim van Vossen Fotografie

MELISSANT – Wat afgelopen jaar als een voorzichtig experiment is ontwikkeld, wordt vanaf deze week volledig in de markt gezet. Zorgvuldig is aan een, voor het eiland en de regio uniek evenement Indoorgolf gewerkt. Updates zijn aangebracht en de golfsimulators zijn geprogrammeerd. Op golfbaan Catharinenburg aan de Bouwdijk in Melissant, het thuishonk van golfclub Roxenisse, is een ieder van harte welkom om in de zogenoemde zwarte schuur en in de instructie- en ontvangstruimte (golfstudio) van T'Time. op één of meerdere banen te spelen. Golfleraar (pro) Leo van Bennekom en Ewoud Gebraad, penningmeester van golfclub Roxenisse, zijn trots deze nieuwe activiteit nu te kunnen presenteren.

Door Jaap Ruizeveld

De vier indoorbanen bieden niet alleen voor de leden van de golfclub een extra mogelijkheid om, naast de par 3 en 18 holes buitenbaan individueel of in teamverband te spelen. Er wordt voor belangstellenden zelfs een competitie georganiseerd. Daarnaast is de nieuwe faciliteit duidelijk opgezet voor een bredere doelgroep. Een ieder die het leuk vindt om indoor golf te spelen, bijvoorbeeld gewoon een uurtje met vrienden of in gezinsverband, is van harte uitgenodigd, benadrukken Gebraad en Van Bennekom. Golf spelen is een aangenaam tijdverdrijf. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Er zijn bijzondere business clinics en club/driver/putter fitting sessies. Bedrijven en ondernemingen kunnen banen huren voor een bedrijfsuitje. En niet in de laatste plaats, wordt met dit fenomeen een loot toegevoegd aan de eilandelijke 'Elk-weer voorziening". Wij zullen dit graag als een attractie voor het komend jaar bij de VVV Goeree-Overflakkee en op andere locaties kenbaar maken".

Dichtbij huis

Professionele ondersteuning en of advies is overigens desgewenst steeds aanwezig. De deelnemer kiest het programma dat hij of zij wil spelen. Je kan voor één of meerdere heuse golfbanen - all over the world - kiezen. Honderdvijftig mogelijkheden voor de mooiste 18 holesbanen. Een fameuze baan in Amerika? Geen probleem. Je gaat er met het programma in de simulator naar toe. Geen vlieg- of reiskosten. Gewoon dichtbij huis op ons eiland Goeree-Overflakkee op de locatie in Melissant. Heb je eigen clubs, dan kan je die gebruiken. Zo niet dan krijg je ze aangereikt door de begeleiders van het indoorgolf evenement.

Informatie

Om teleurstelling te voorkomen dat bijvoorbeeld de indoor banen zijn vol geboekt, is het noodzakelijk je wel aan te melden op welke dag en op welk tijdstip je wilt spelen. Dat kan via info@catharinenburg.nl. Wil je eerst informatie? Bel 0187 605060 (de shop op Catharinenburg) of zoek contact met golfpro Van Bennekom 06 53967738 of info(a) teetime.nl. In principe kan er gespeeld worden tussen 09.00 en 21.00 uur. Tijdaanpassingen zijn te regelen. De baanhuur is 15 euro per uur. Het maakt niet uit of je alleen wilt oefenen en spelen of dat je met meerdere personen komt. Het is een plezierig uitje. Voor ouders met kinderen? Geen probleem. Je krijgt een scorekaart en kunt met de computergegevens direct je vorderingen zien. De geslagen afstand, de wijze waarop je hebt geslagen, de snelheid, de richting noem maar op.

Abonnement

Golf heeft in onze sportfaciliteiten op het eiland een steeds vastere plek veroverd vertellen Leo en Ewoud. De Catharinenburg met de 18 holesbaan en de steeds meer populair geworden par 3 baan (kleine baan) trekken wekelijks een groot aantal enthousiaste sporters. En voor niet-leden is het zeker een uitnodiging om er eens een kijkje te nemen. Een aantrekkelijke shop en een goed restaurant maken het aanbod compleet. Vraag naar de faciliteiten om bijvoorbeeld tot 31 maart 2017 een indoor-abonnement (150 euro) te nemen. Ook is er een combinatie mogelijk met het spelen op de buitenbanen als men in het bezit is van een VGB-bewijs. Informeer naar de kosten. Misschien is het ook leuk om enkele professionele instructielessen te volgen.

Bouw mee aan het grootste voedselpakket van Flakkee

De heren Weeda en Slingerland bij Plus Slingerland. Foto: Wim van Vossen Fotografie

MIDDELHARNIS - Plus Slingerland en de voedselbank in Middelharnis slaan de handen in één om ook in december maand voor mensen te zorgen die, door wat voor reden dan ook , hulp nodig hebben.

Afgelopen dinsdag is de actie gestart en ook deze week krijgt dit nog een vervolg. Klanten kunnen deze week producten kopen en deze vervolgens doneren aan de voedselbank. De voedselbank heeft een lijstje met producten samengesteld waar behoefte aan is. Plus speelt hierop in om juist op deze producten 10% korting te geven. De lijstjes liggen op de tafel bij het inmiddels gestaag groeiende voedselpakket. Het doel is om het grootste voedselpakket van Flakkee te bouwen geeft Andre Slingerland aan. Ook de leveranciers zijn hiervoor benaderd en de eerste toezeggingen zijn inmiddels binnen.

A.s. weekend is de voedselbank in de winkel aanwezig om de actie nog meer kracht bij te zetten. De voedselbank is zeer blij met de opgezette actie. "We hebben veel artikelen nodig om het groeiende aantal klanten van de voedselbank te blijven voorzien van de eerste levensbehoefte. Een dergelijke actie als deze geeft een enorme impuls aan onze voedselvoorraad. Op deze manier kan iedereen eenvoudig een steentje bijdragen aan het verzachten van het leed in de wereld geeft dhr. Weeda, voorzitter van de voedselbank", aan. Zaterdag 17 december om 16.00 uur zal het voedselpakket overgedragen worden aan de voedselbank.

Kerstzang rond de grote boom in Melissant

MELISSANT – In Melissant, op het pleintje bij De Melishof, is vanaf woensdag 14 december al veel kerstsfeer, als de lichtjes in de grote kerstboom branden. Maar die sfeer is maandagavond 19 december ongetwijfeld nog intenser. Dan vindt daar, bij de boom, de kerstzangavond plaats.

Vanaf klokslag 19.00 uur klinken er bekende kerstliederen. Ze worden ten gehore gebracht door zangkoor Advendo uit Ooltgensplaat, het musicalkoor Happy Together uit Spijkenisse, het Kinderkoor uit Melissant en fanfareorkest Tot Nut en Genoegen. Iedereen is welkom om te luisteren of uit volle borst mee te zingen. Het pleintje voor De Melishof is voor de gelegenheid aangekleed met een aantal vuurkorven. Na afloop is er voor iedereen gratis warme chocolademelk.

De kerstzangavond is een onderdeel van het indrukwekkende decemberprogramma dat de Dorpsraad Melissant, de Oranjevereniging en de Stichting Melishof hebben samengesteld in samenwerking met onder andere de Activiteiten Commissie en de plaatselijke brandweer. De hele maand, tot de nieuwjaarsreceptie op 4 januari, is er van alles te doen voor jong en oud.

De opbrengst van de activiteiten die de hele maand in Melissant plaatsvinden is bestemd voor goede doelen. Zo zamelt het dorp Lego in voor de kinderafdeling van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Na afloop van het decemberprogramma, dat doorloopt tot de nieuwjaarsreceptie op 4 januari, brengen de schoolkinderen uit Melissant het speelgoed naar het ziekenhuis.

Daarnaast kunnen kinderen uit het dorp wensen in de grote kerstboom bij De Melishof hangen. Een selectie van die wensen zal worden vervuld. Tot slot kunnen drie adressen in het dorp, waar een steuntje in de rug welkom is, een mooi kerstpakket tegemoet zien. Dit is een anonieme actie.

Vier meisjesteams VC Intermezzo nieuwe shirts dankzij sponsor IC automatisering

SOMMELSDIJK - De meisjes van Volleybalclub Intermezzo gaan mee met de tijd. Intermezzo's nieuwe sponsor Jan Groen van IC automatisering maakte dit mogelijk door shirts te financieren die passen in deze tijd.

Mouwloze shirts met het logo voorop. Manon Brooshoofd, coördinator Technische Commissie Jeugd bij VC Intermezzo is heel blij met de moderne frisse uitstraling die de teams nu hebben. Meisjes A en Meisjes C2 wonnen gelijk hun wedstrijd. Samen met penningmeester Arjo Wesdorp werd de overeenkomst bekrachtigd met een handtekening. Beiden spreken de wens uit een fijne samenwerking aan te gaan. En het meisjesvolleybal op Goeree Overflakkee hier mee een positieve stimulans te geven.

Naast de meisjes speelden de dames recreanten hun wedstrijden. Dames 1 speelde thuis tegen Spirit 1 en dames 2 speelde in Barendrecht tegen Spirit 2. Dames 1 speelde sterk en met een goede service, scherpe verdediging wisten ze alle punten in Sommelsdijk te houden, 4-0 voor VC Intermezzo. Dames 2 speelde sterk tegen Spirit 2. De teams waren aan elkaar gewaagd, wat resulteerde in een 2-2 gelijkspel.

Winterdag Streekmuseum

SOMMELSDIJK - Zaterdag 17 december organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee de jaarlijkse Winterdag. Van 11.00 uur tot 17.00 UUR wordt de Kerkstraat in Sommelsdijk omgetoverd in een winterse sfeer anno 1900. Een ieder kan binnen op de foto in de antieke arrenslee of kan poseren met de veldwachter die door de straat zal lopen.

Het Streekmuseum opent, evenals vorig jaar, weer zijn deuren. Binnen is er de mogelijkheid uzelf, uw kinderen of het hele gezin gratis te laten fotograferen in de oude Flakkeese arrenslee of met mensen in klederdracht.

Leden van Ensemble Eeuwkant zijn aanwezig in traditionele Flakkeese klederdracht uit die tijd aanwezig; Pau Heerschap zal in klederdracht enkele voordrachten houden in het dialect; en Anne-Karin Guijt zal als juffrouw optreden in het schoolklasje. Tevens worden diverse muzikale klanken ten gehore gebracht in het Streekmuseum en in het Kerkstraatje. Blazers, zangers en instrumenten zijn die dag aanwezig en zullen op diverse tijden hun klanken laten horen.

Om de kinderen "zoet" te houden, wordt in het winkeltje op de begane grond snoep verkocht. Aan het versterken en verwarmen van de inwendige mens is ook gedacht. Er is warme chocolademelk en glühwein in overvloed en er wordt verse erwtensoep verkocht. Ook rijdt er een paardentram tussen de Staver en de Kerkstraat van Sommelsdijk.

Entree voor leden is gratis. Niet leden mogen voor slechts 2,50 naar binnen. Het programma:
11.00u Wim Visser speelt op harmonium,11:45u worden Christmas Carols gezongen, 14.00u Optreden mandolineorkest Estampida, 15:00u Optreden Oecumenisch koor en 15.45u Optreden leden Sempre Crescendo. Advies is half uur voor aanvang aanwezig te zijn, aangezien het een wat flexibel programma is.
Oude tijden herleven in het erfgoedmuseum van Goeree-Overflakkee.

Overhandiging boek 'Lobby for Land'

Ronald Paul COO Rotterdams Havenbedrijf en auteur Dirk Koppenol (rechts). 

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vrijdagmiddag 9 december overhandigde Dirk Koppenol in het World Port Center te Rotterdam zijn boek" Lobby for Land" over het besluitvormingsproces voorafgaand aan de realisatie van de Tweede Maasvlakte.

Dit gebeurde aan de COO van het Rotterdamse Havenbedrijf Ronald Paul. Koppenol deed 4 jaar onderzoek naar de Rotterdamse havenlobby en interviewde meer dan dertig direct betrokkenen zoals ministers, hoge ambtenaren en havendirecteuren. In het boek beschrijft hij de Rotterdamse lobby voor havenuitbreidingen in de periode 1945-2008 en hoe en onder welke omstandigheden deze succesvol was. Hij concludeert onder andere dat juist in periode van economische depressie de haven grote overheidsinvesteringen naar zich toe weet te trekken. Onze krant besteedde eerder dit jaar al aandacht aan de promotie van Dirk Koppenol, wiens ouders in Goedereede wonen. Zijn vader is plaatsvervangend griffier/ raadsadviseur bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Het onderzoek van Dirk – vastgelegd in het boek Lobby for Land – kreeg afgelopen week landelijke- en regionale aandacht omdat het inzicht biedt in de tumultueuze bestuurlijke besluitvorming op weg naar en rond de realisering van het Rotterdamse megaproject Aanleg Tweede Maasvlakte. Het boek Lobby for Land is nu verkrijgbaar. (Jaap Ruizeveld)

Drie kerstconcerten Excelsior

DIRKSLAND - Het gemengd koor Excelsior uit Dirksland heeft dit jaar drie kerstconcerten op de agenda staan.

Op woensdag 14 december geeft het koor een concert voor de bewoners van de Hooge Caemer aan de Sperwer te Sommelsdijk.
Op zaterdag 17 december a.s. is er weer het traditionele driekoren-kerstconcert in de Exoduskerk aan de Dorpsweg te Sommelsdijk. Aan dit concert wordt samengewerkt met het gemengd koor Apollo uit Nieuwe-Tonge en het mannenkoor Ons Koor uit Sommelsdijk. Tevens is er weer een muzikaalintermezzo met een fluitiste. De kaarten voor dit concert kosten 2,oo euro voor de koffie en een kerstversnapering. Aanvang concert 20.00 uur, zaal open 19.45 uur; u kunt wel al eerder in de foyer wachten. De kaarten zijn verkrijgbaar bij Assurantiekantoor van Loo uit Dirksland, Zomerstraat (tijdens kantooruren) en bij de familie Hollaar aan de Halsjuk 5 te Sommelsdijk (486915) en bij de familie Graafland aan de Zuidelijke Achterweg 10 te Nieuwe-Tonge. Naast de Engelse Chrismass-carols is er ook weer veel samenzang van de bekende kerstliederen. Aan de zaal van de Exoduskerk is slecht beperkte kaartverkoop van de overgebleven kaarten van de voorverkoopadressen. Dus als u geen teleurstelling wilt neem dan contact op met deze adressen.
Op woensdag 21 december is er een kerstconcert voor de bewoners van de Vroonlande te Dirksland.

Helpen het eiland meer bekend te maken

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Goedemorgen. Ik ben van het promotieteam Goeree-Overflakkee. Op ons eiland, in Zuid-Holland en dicht bij steden als Rotterdam en Antwerpen, is het fijn recreëren, wonen en werken. Wat vindt u ervan als ik u iets meer over ons eiland vertel aan de hand van deze tas?" Dat kun je als bezoeker van een evenement of een beurs te horen krijgen. Wie meer over dat toch wel onbekende eiland te weten wil komen, gaat op de uitnodiging van het promotieteam in en ontvangt de gewenste informatie. Mondeling én schriftelijk (in de tas die je ontvangt in ruil voor een e-mailadres, dat gebruikt wordt om een nieuwsbrief over Goeree-Overflakkee te verzenden).

Door Kees van Rixoort

Het promotieteam telt ongeveer twintig personen. De jongste is 15, de oudste in de zeventig. Vooral vrouwen voelen zich aangetrokken tot het promoten van het eiland in deze vorm. Niet alle twintig leden van het team komen tegelijk in actie. Per evenement gaat een 'delegatie' van zes tot acht promotors duidelijk herkenbaar de straat op.

Fleur Mackloet (19) en Joke de Vries (66) zijn vanaf het begin, twee jaar geleden, lid van het promotieteam. Fleur: "We kregen een presentatie over het promotieteam op school – ik zit op het Albeda – en toen kwam ook de vraag naar voren of je vrijwilliger wilde worden. Ik dacht gelijk: wat een leuk initiatief, ik wil graag helpen om het eiland meer bekend te maken." Ze was de enige in haar klas. "Ik heb wel geprobeerd ook andere leerlingen enthousiast te maken, maar de meesten hebben het te druk met school, sport en een bijbaantje. Als je op zaterdag moet voetballen of werken, dan wordt het lastig om er met het promotieteam op uit te trekken."

Visitekaartje

Joke de Vries kreeg een e-mail van collega's van vroeger – ze werkte bij de gemeente Oostflakkee. 'Ze zoeken vrijwilligers om het eiland te promoten, dit is echt iets voor jou', was de boodschap. "Het leek me leuk. Na een sollicitatiegesprek – je bent toch een soort visitekaartje van het eiland – kon ik aan de slag. Ik ben geboren en getogen op Goeree-Overflakkee en heb er, ook door mijn werk voor de gemeente, veel kennis over in huis. Ik heb altijd het positieve van het eiland naar voren gebracht en daar ga ik als lid van het promotieteam gewoon mee door. Er is tijd en belangstelling om Goeree-Overflakkee positief op de kaart te zetten."

In het eerste jaar liep het promotieteam vooral veel evenementen op het eiland zelf af. Daar komen wel bezoekers van buiten, zoals Duitse toeristen, maar ook veel eilanders. Die weten echter vaak al dat er een zeehondenopvang is, dat je het pontje vanuit Sluishaven naar Brabant kunt nemen en dat je zo heerlijk kunt wandelen en fietsen op Goeree-Overflakkee. Daarom is het promotieteam daarna meer de vleugels gaan uitslaan aan 'de overkant'. Het is de bedoeling om dat volgend jaar verder uit te bouwen.

Vereisten

"Je moet een brede belangstelling hebben voor het eiland en het positieve willen uitdragen", zegt Joke als de vraag op tafel komt aan welke vereisten een lid van het promotieteam moet voldoen. "Je moet de mogelijkheden op het gebied van wonen, werken en recreëren onder de aandacht brengen. Op het NK Wielrennen zeg je: nu bent u hier om naar topsport te kijken, maar kom nog eens terug om verder te kijken. Ik probeer zelf ook alles te bekijken: A Seal, het faunapark in Nieuwe-Tonge, de campings en bed and breakfasts… En ik fiets veel. Het is hier zó mooi om te fietsen. Rijd eens van Herkingen naar Sluishaven: prachtig!"

Fleur draagt een andere vereiste aan: "Je moet zelf initiatief willen nemen en spontaan zijn. Zo houd je de mensen geïnteresseerd. Je moet je kunnen geven én beleefd blijven. De eerste keer vond ik het best spannend, maar je bent die grens snel over en dan vertel je gemakkelijk je verhaal. In Rotterdam was het overigens wel lastig om mensen aan te spreken, daar lopen zó veel verschillende promotieteams rond…"

Zowel Joke als Fleur ervaart de promotieactiviteiten als heel plezierig, ook door de contacten tussen jong en oud in het team zelf. "Je bent allemaal geïnteresseerd in het eiland en vertelt er met trots over. De onderlinge sfeer is gemoedelijk en goed. Je leert ook van elkaar", zegt Fleur.

De leus 'Goeree-Overflakkee, Mijn Eiland' blijkt goed gekozen, want, zegt Joke de Vries, "dat is ook mijn slogan. En het is ook echt zo: als we zijn weggeweest en we rijden het eiland weer op, zeg ik altijd: 'Zo, we bennen weer thuus.' Het is de rust, het gemoedelijke onder elkaar, het vertrouwen…" Ook dat maakt dat ze doorgaat in het promotieteam. Al is het soms vermoeiend, zo'n hele dag op je benen staan, ze zou het niet willen missen. Dat geldt ook voor Fleur, maar zij zet er binnenkort toch een punt achter: "Ik ga een hbo-studie doen en dan heb ik minder tijd over. Helaas."

Caleido verzorgt Kerstdiner in Stellendam

STELLENDAM – Op Eerste Kerstdag zullen de deuren van De Rank aan de Bosschieterstraat open staan om ruimte te bieden voor deelnemers aan het Kerstdiner. Caleido, het samenwerkingsverband tussen Stichting Sjaloomzorg en de hervormde gemeente, tekenen voor de organisatie.

Door: Adri van der Laan

Caleido is een initiatief van Stichting Sjaloomzorg en de hervormde gemeente van Stellendam. Ruim twee jaar geleden heeft men het initiatief genomen om een inlooplocatie in Stellendam te creëren. Volgens de ambulante begeleiders van Sjaloomzorg Lydia van de Kreeke, Willem van der Stelt en Jolanda Schol is het project een succes. Elke dinsdag en donderdag staan de deuren van verenigingsgebouw De Rank vanaf 10.00 uur open om mensen te ontvangen die op zoek zijn naar ontmoeting. Naast dat er samen gegeten wordt, worden er ook een aantal activiteiten georganiseerd. Sociaal contact neemt hierbij een belangrijke plaats in.

Het organiseren van een kerstdiner sluit haarscherp aan bij de doelstellingen van Caleido. Men wil mensen die daar behoefte aan hebben uit hun – meestal niet zelfgekozen – isolement halen. Want het blijkt dat in betrekkelijk kleine kernen als in Stellendam en de dorpen rondom deze plaats, toch nog wel een aantal mensen te kampen hebben met eenzaamheid. Dit kan door familieomstandigheden, echtscheiding, ziekte, burnout of om welke andere reden dan ook zijn. "Liefdevol met familie of vrienden de kerst doorbrengen is er dan meestal niet bij", legt Lydia van de Kreeke uit. En daarom biedt Caleido deze gelegenheid. Het is niet de eerste keer dat een dergelijk Kerstdiner wordt georganiseerd. Vorig jaar bezochten ongeveer 25 mensen de maaltijd en men verwacht dat dit jaar dit aantal wordt overtroffen. Willem van der Stelt benadrukt dat zowel de activiteiten van Caleido als het Kerstdiner 'laagdrempelig' van opzet is. Iedereen is dan ook van harte welkom, ook mensen van andere dorpen.

Na de kerkdienst

De Rank is open, direct na de kerkdienst op Eerste Kerstdag vanaf ongeveer half twaalf 's ochtends. Desgewenst kunnen de deelnemers aan het diner de kerkdienst, die om 10.00 uur begint, bijwonen. Momenteel is een aantal vrijwilligers druk bezig met de voorbereidingen van de maaltijd en deze vrijwilligersactiviteit is juist voor een project als Caleido heel belangrijk. In de afgelopen jaren is gebleken dat velen uit Stellendam en omgeving het project een warm hart toedragen. Want veel vrijwilligers werken wekelijks mee met Caleido. Van hun gevarieerde diensten – van in de tuin werken tot het helpen bij naai- en verstelwerk – wordt dankbaar gebruik gemaakt.

De Kerstmaaltijd zal in de vorm van een gourmet gepresenteerd worden.Tijdens de maaltijd is er alle ruimte om elkaar te ontmoeten. Deelname is gratis en opgeven is niet verplicht. Voor informatie kunt u contact opnemen met Lydia van de Kreeke 06-23506507 of inloopcaleido@gmail.com ook kan de facebookpagina worden geraadpleegd. Als er mensen zijn die een vervoersprobleem hebben kunnen dit laten weten.

Documentaire 'Kerst aan het front'

MIDDELHARNIS - Op vrijdagavond 23 december vertoont stichting WO2GO al weer de laatste documentaire voor dit jaar. Ook deze filmavond belooft weer een hele bijzondere editie te worden. Deze keer staat kerstfeest in het oorlogsjaar 1944 centraal. Vrede op aarde leek verder weg dan ooit, want op dat moment ging men er vanuit dat de Tweede Wereldoorlog nog ongeveer een jaar zou gaan duren. Voor miljoenen Europeanen was december 1944 een tijd van ongekende angst, honger en wanhoop. Duitse steden kregen zware aanvallen te verduren, aan de frontlinies werd in alle hevigheid gevochten en in concentratiekampen verloren velen hun leven.

In de documentaire 'Kerst aan het front' van de EO, worden een zestal indrukwekkende verhalen verteld die zich afspelen rond de kerst van 1944; Amerikaanse en Duitse troepen leggen in de Ardennen onder druk van een boerenvrouw gezamenlijk hun wapens neer om de oorlog een paar uur te vergeten. In concentratiekamp Flossenburg loopt een vluchtpoging van zes gevangenen fataal af. In het kleine Duitse boerendorpje Bellersheim lijkt de oorlog aan een de meesten voorbij te gaan, echter vlak voor kerstmis raakt een Duitse familie alles kwijt…
Op deze filmavond die zo dicht op kerstmis valt, denkt stichting WO2GO ook aan de inwendige mens. Banketbakkerij van Helden uit Middelharnis trakteert namelijk in de pauze alle bezoekers op een overheerlijke verse oliebol! Daarnaast is er na de film ook nog de gelegenheid om wat te drinken en na te praten, waarbij de stichting zal zorgen voor een kleine versnapering.

Het programma voor deze avond:

20:00 – 20:20 Militair historicus Johan van Doorn levert andermaal een bijdrage voor deze editie van de WO2GO filmavond. Hij geeft een uitleg over de frontsituatie in Zuid-Nederland tijdens de kerst van 1944. Uiteraard krijgt daarbij dat deel van de frontlijn die grensde met Goeree-Overflakkee specifieke aandacht.
20:20 – 20:50 documentaire 'Kerst aan het front' deel 1
20:50 – 21:10 pauze met overheerlijke, verse oliebol van banketbakker Van Helden
21:10 – 21:40 documentaire 'Kerst aan het front' deel 2
21:40 – 22:00 Dennis Notenboom van WO2GO blikt kort terug op het jaar 2016 en vertelt verder over de ideeën en plannen die er bij WO2GO zijn voor het komende jaar 2017.
22:00 – 23:00 Napraten

De filmavond wordt gehouden op vrijdagavond 23 december in de zaal van de Technische school aan de Schoolstraat 9A in Middelharnis en duurt van 20:00 uur tot ongeveer 23:00 uur met de inloop vanaf 19:30 uur. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij de stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641.

INGEZONDEN
Kloof

Vandaag de dag wordt er veel gesproken over de toenemende kloof tussen politiek, bestuur en burger. Ik kan er al jarenlang over meepraten en kreeg recent een wel heel kras voorbeeld op mijn bord.

B&W Goeree-Overflakkee publiceerden onlangs in de krant dat zij vergunning verleenden op Oud & Nieuw aanstaande voor de zogenaamde 'vreugdevuren' op Goeree-Overflakkee (een 'stookontheffing' noemen ze dat). Ik besloot als burger bezwaar aan te tekenen tegen het verlenen van deze ontheffing op één specifieke locatie, omdat ik zwaar tegen het publiek faciliteren van vandalisme ben. Jaar in jaar uit was het de afgelopen keren raak, met enorme financiële schade als gevolg. De burger krijgt uiteraard de rekening gepresenteerd.

Naar aanleiding van mijn bezwaarschrift nodigde de burgemeester mij uit voor een gesprek. Dat is zeker een sympathieke geste, maar lost het probleem niet op. De burgemeester deelde mijn grote zorgen over het vandalisme, zit eigenlijk met de handen in het haar en probeert middels deze 'vreugdevuren' het vandalisme nog enigszins hanteerbaar te houden. Politie en brandweer hebben er die nacht de handen vol aan. Zover zijn we al inzake jong en oud die niet met hun handen van openbaar bezit willen afblijven.

Mijn bezwaarschrift werd in behandeling genomen door de bezwaarschriftencommissie en ik moest 'indien gewenst' een verbod bij de rechter aanvragen, omdat het bezwaarschrift 'geen opschortende werking heeft'. Kosten: minimaal 168 euro (nog exclusief eventuele advocaat). Over een juridische drempel gesproken.

En o ja, de 'vreugdevuren' vinden met Oud & Nieuw plaats, maar de bezwaarschriftencommissie kon mijn bezwaar op zijn vroegst pas behandelen… eind januari! De koe is al verdronken als men nog eens gaat praten over het dempen van de put. Stel dat die commissie mij in het gelijk zou stellen, wat dan? Gek dat mensen nog zo weinig vertrouwen hebben in bestuur en politiek. Heel vreemd allemaal.

LUCAS HARTONG
Sommelsdijk.

Avond van de Wiskunde bij RGO

MIDDELHARNIS - De zesde avond van de wiskunde heeft als thema 'bijzondere getallen'. Nu zijn er de voor de hand liggende getallen als nul, één, pi en e, maar deze avond wordt in het bijzonder stilgestaan bij getallen die vernoemd zijn naar wiskundigen.

Zo zal het gaan over Harshad en Kaprekar getallen en de constante van Kaprekar. Maar dan blijkt ook nog dat een breuk als 1/7 bijzondere eigenschappen heeft. Natuurlijk komen allerlei eigenschappen van het getal 100 aan bod. Immers deze avond valt in het honderdste schooljaar van de RGO. Voor de 'gevorderde bezoeker' is er de uitleg waarom je pi niet als een breuk kunt schrijven.

De avond van de wiskunde vindt plaats op vrijdag 16 december in het schoolgebouw van de RGO aan de Julianaweg in Middelharnis. Vanaf half acht is iedereen welkom. De avond begint om acht uur. En zoals in alle voorgaande jaren: kennis van wiskunde is niet nodig. "Maar, zo garandeert wiskundedocent Swier Garst, je zult je weer wel verbazen."

Waardevolle informatie

Beste Flakkeeënaers en anderen,

Over de response n.a.v. mijn advertentie in juni 2016 - oproep info over mijn moeder (E.P. van IJzerlooij / 1920 - 2016) - ben ik zeer tevreden. Verbazingwekkend dat velen haar nog kennen. Ik wil u bedanken voor de mails, telefoontjes en brieven. Een van deze brieven was anoniem. En juist daarin stond veel lezenswaardige en voor mij emotionele informatie. Ik ben daar echt blij mee. Gaarne kom ik met de briefschrijver/ster in contact om samen nog verder te praten. Verdere informatie blijft natuurlijk welkom.

Met vriendelijke groeten,

Mr. J.J. Klem
Kepplerplein 34
2562 VD Den Haag
070 - 3 46 75 93
conneklem@hotmail.com