info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

4 april 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 4 april 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Duizenden mensen nemen kijkje bij de boer

GOEREE-OVERFLAKKEE - Twee Aziatische dames maken met hun smartphone filmpjes van een koe die staat te genieten van de een knalgele ronddraaiende borstel. Ze kunnen hun ogen niet geloven. Kinderen scheuren rond op traptrekkers en de boer geeft uitleg over het omzetten van koeienmest naar 'groen gas', dat kan worden gebruikt om honderd huizen te verwarmen. Als klap op de vuurpijl wordt er een kalfje geboren. De boerderij van familie Ras is één van de bedrijven waar bezoekers een kijkje konden nemen op Tweede Paasdag.

Kijk voor de fotoreportage op pagina 22.

Meisje lastiggevallen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een 15-jarige meisje uit Middelharnis is dinsdag 13 maart op de Industrieweg in Middelharnis van haar fiets getrokken en met fiets en al meegenomen in vermoedelijk een busje. De politie zoekt getuigen! Het slachtoffer reed op klaarlichte dag om 15.15 uur over de Industrieweg, vlakbij de rotonde. Volgens haar verklaring is zij op dat moment van haar fiets getrokken en ongeschonden rond 16.00 uur in Ooltgensplaat op de Mariadijk achtergelaten. Daar zag zij een zwart busje hard wegrijden, mogelijk is die erbij betrokken. Het meisje kan zich van de tussenliggende tijd niets herinneren.

Iets gezien?

De politie is direct na de melding een onderzoek gestart. Zo zijn er camerabeelden opgevraagd, is er een passantenonderzoek verricht bij de Industrieweg en een buurtonderzoek bij de Mariadijk in Ooltgensplaat gehouden. Om meer duidelijkheid te krijgen over dit incident, is de politie op zoek naar getuigen. Heeft u tips, bel dan met 0900-8844 of via 0800-7000. U kunt ook gebruik maken van het tipformulier.

Rectificatie oudste inwoner

In de krant van vorige week dinsdag stond dat mevrouw Ras uit Sommelsdijk de oudste inwoner is van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zij werd op 17 maart 105 jaar oud. Helaas is er een vergissing begaan. Nu is 105 jaar oud een enorm respectabele leeftijd, maar nu blijkt mevrouw M.L. van Leeuwen-Uijtdebroek uit Dirksland zelfs twee maanden ouder te zijn! Zij vierde al in januari al haar 105e verjaardag! Beiden nogmaals van harte gefeliciteerd!

2 / 32

Agenda

Woensdag 4 april

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de Kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.
OOLTGENSPLAAT – Bingo in verenigingsgebouw 't Centrum Aanvang 14.00 uur. Organisatie: A.S.V. Oostflakkee

Donderdag 5 april

DIRKSLAND – Bijeenkomst Longpunt voor iedereen met een longziekte. Van 14.00 tot 16.00 uur aan in Verenigingsgebouw Onder de Wiek, Ring 57.
DIRKSLAND – Sponsorbingo in De Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs aan de Reginahof van 10.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Zendingsavond met ds. Blankers. Verenigingsgebouw Eben Haëzer, Preekhillaan 3, aanvang 19.30 uur.

Vrijdag 6 april

MIDDELHARNIS - Personeel Prins Maurits presenteert: Concert@School. Muziek van o.a. Bach, Beethoven, Haydn, Mozart. Aula CSG Prins Maurits, Kon. Julianaweg 57, Middelharnis. Toegang gratis, collecte voor Établissement Daniël. Aanmelden via: info@csgpm.nl

Zaterdag 7 april

DIRKSLAND – Verkoping vrouwenverenigingen Ger. Gemeente bij de kerk van 10.00 tot 14.00 uur.
MIDDELHARNIS – Actiemiddag bij Sionskerk aan de Landbouwweg, van 14.00 tot 18.00 uur. Veel activiteiten en gelegenheid om te eten.

Maandag 9 april

DIRKSLAND – Infoavond Reuma Patiënten Vereniging Goeree-Overflakkee in Restaurant Van Weel-Bethesdaziekenhuis. Aanvang 19.30 uur.

Dinsdag 10 april

GOEDEREEDE – Vereniging Vrouwen rondom Goeree. Diavoorstelling over India en Nepal door Kees Terlouw. Verenigingsgebouw Oostdam. Aanvang 19.30 uur.

Donderdag 12 april

DIRKSLAND – Inloopochtend stomadragers. Onder de Wiek, Ring 57 van 10.00 tot 12.00 uur.
STELLENDAM – Kaarten maken 55+ in het Haagse Huur. Aanvang 14.30 uur. Opgeven kunt u bij: mevr. M. v. Oostenbrugge; tel: 491653, of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek; tel: 602411.

Vrijdag 13 april

SOMMELSDIJK – Workshop Autisme in verenigingsgebouw Via Nove. Kosten: 15 euro. Aanmelden via www.autismecoachingsusiane.nl
NIEUWE-TONGE – Bingo-avond in Ons Dorpshuis, georganiseerd door de Wijkgroep. Aanvang 19.30 uur.


A Seal: "Opvang zeehonden blijft nodig"

Dierenartsassistent Vincent en vrijwilligster Klazien dienen een zieke zeehondenpup sondevoeding toe.

STELLENDAM – Onlangs liet de overheid onderzoek doen naar de opvang van zeehonden. Een daartoe ingestelde wetenschappelijke commissie concludeerde dat het opvangen van zeehonden niet noodzakelijk is om de soort in stand te houden en soms juist schadelijk kan zijn. Opvangcentra moeten dus terughoudend zijn bij het opvangen en terugzetten van zieke en gewonde dieren. Karola van der Velde, bedrijfsleider van A Seal in Stellendam, onderschrijft het rapport. "Ook wij vinden dat we terughoudend te werk moeten gaan en niet teveel moeten ingrijpen in het natuurlijk verloop. Stoppen met opvangen is echter geen optie, dat blijft nodig in deze regio".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Karola heeft het uitgebreide rapport helemaal doorgenomen en vindt dat er veel goede standpunten in staan. "De praktijk is echter iets anders", legt ze uit. "Volgens de commissie mogen we voortaan alleen dieren opvangen die door menselijk toedoen, bijvoorbeeld verstoring, een net, touw of aanvaring met een boot, gewond zijn geraakt. Dit om de populatie stabiel te houden. Maar dat is hier eigenlijk al prima in orde, er is genoeg aanwas en genoeg sterfte. Wat hier echter wel gebeurt, is dat zieke, vermoeide of gewonde dieren op het strand liggen en dus bijna altijd door mensen worden gezien. Met als gevolg dat die mensen ons meestal meteen bellen. Ook als er eigenlijk niets bijzonders aan de hand is. Maar als er wordt gebeld, reageren we wel altijd, want je kunt op afstand niet goed inschatten hoe de situatie is. Wij hebben daartoe een aantal gespecialiseerde mensen op de stranden aan het werk, de vrijwilligers van de EHBZ, die de situatie samen met ons zorgteam goed kunnen beoordelen. Dan bepalen we of de zeehonden echt opgevangen moeten worden, of dat ze alleen even tot rust moeten komen".

Overwogen beslissing

"Een gewond dier, wat bijvoorbeeld in de buurt van drukke toeristische plaats ligt, halen we altijd op", gaat Karola verder. "Zo'n dier kun je daar gewoonweg niet laten liggen. Onze eigen dierenarts beoordeelt of het te behandelen is, of dat het misschien verlost moet worden uit zijn lijden. Het is eigenlijk per geval anders. Ook zieke, meestal heel jonge zeehondenpups worden opgevangen. De dierenarts kijkt het na en neemt dan de overwogen beslissing of er een behandeling volgt. Het gaat veelal om longwormen. Dieren die behandelbaar zijn, blijven hier en worden opgeknapt, maar niet tot elke prijs. Volgens het rapport moet ook opvang van die zeehonden met longwormen worden beperkt. De commissie zegt dat het behandelen van zeehonden tegen deze ziekte de natuurlijke balans uit de zeehondenpopulatie haalt. Ernstig zieke dieren mogen wel uit hun lijden worden verlost. De vraag tot hoever je kunt gaan is dus heel moeilijk te beantwoorden. Wie bepaalt dat uiteindelijk en hoe zit het dan met die balans? Daar geeft het rapport geen antwoord op en dus zou er extra onderzoek moeten komen".
"Wat wij zelf vooral heel belangrijk vinden, is dat er goede voorlichting komt aan de bezoekers van de stranden over de zeehonden. Hier in het centrum willen we dat verder uitbreiden, maar ook op de stranden zelf zou er meer informatie moeten komen. Veel mensen maken graag foto's of selfies met de aangespoelde zeehonden. Ze zien er natuurlijk heel schattig en aaibaar uit, maar zijn dat absoluut niet. Ze zijn enorm sterk en kunnen behoorlijk bijten. Ons advies is dan ook om altijd afstand te bewaren, het dier niet aan te raken en gewoon te wachten tot de deskundigen gearriveerd zijn".

Gemeentelijke bijdrage

Bijna gelijktijdig met het verschijnen van het rapport, kwam ook de mededeling dat de gemeente Goeree-Overflakkee een bedrag van 175.000 euro wil steken in A Seal. "Dat leek heel erg tegenstrijdig", lacht Karola, "maar is het niet hoor". Het geld wordt dan ook zeker niet besteed aan het vermeerderen van de opvangcapaciteit. In principe is het strand van de gemeente en ook is het aan hen om voorlichting en informatie te geven. Wij spelen hier graag een rol bij. Het geld gaan we dan ook besteden aan de genoemde voorlichting en educatie en er zijn plannen om A Seal uit te breiden tot een educatief centrum, waar bezoekers geruime tijd kunnen verblijven.
Daarnaast willen we betrokken blijven bij het onderzoek naar de zeehond en zijn natuurlijke omgeving. Vergeet verder niet dat A Seal een particulier initiatief is, wat zichzelf moet bedruipen. Om ons werk te kunnen doen, zijn wij afhankelijk van vrijwilligers, sponsoren, donateurs en ook van het aantal bezoekers. De entreegelden komen allemaal ten goede aan de zorg voor de dieren".

Ambassadeursfunctie

Aan bezoekers heeft A Seal in ieder geval geen gebrek. Sinds de oprichting in juli 2014 zijn er al heel wat geweest. "Vorig jaar in 2017 telden we maar liefst 65.000 bezoekers", zegt Karola tot slot. "Dat is natuurlijk geweldig. A Seal is een leuke slechtweervoorziening in deze regio. Kinderen kunnen hier een leuke middag beleven. We onderzoeken of we in de toekomst nog een nadere samenwerking met Rijkswaterstaat kunnen aangaan, wat hier naast zit. Daarbij vervullen we eveneens een soort van ambassadeursfunctie. Als mensen hier weggaan, vragen ze vaak wat er nog meer te doen is op het eiland en dan verwijzen we ze graag naar de winkels van Ouddorp of Middelharnis, het Streekmuseum, de flamingo's, het Faunapark, de slikken van Melissant en de Ventjager bij Ooltgensplaat. Kortom, wij denken dat A Seal een mooie aanwinst is voor Goeree-Overflakkee. Niet alleen voor de zeehonden, maar ook voor de bewoners en de bezoekers".

Alle informatie over A Seal is te vinden op www.aseal.nl.

Ziekenhuis heeft kinderzwerfboekstation

DIRKSLAND - Op 28 maart zijn in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en de polikliniek in Hellevoetsluis officieel kinderzwerfboekstations in gebruik genomen. Ambassadeurs van het kinderzwerfboekstation Caroline Kuiper en Elisah van der Stelt en kinderambassadeur Mikai van der Stelt waren bij de officiële ingebruikname aanwezig.

Boeken lezen is leuk en belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Voor lezen is namelijk het hele brein nodig: de waarneming, de taal, het redeneren, het geheugen, de aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Ook prikkelt lezen de verbeeldingskracht. Vanaf nu hoeven kinderen bij een bezoek aan het ziekenhuis of de polikliniek in Hellevoetsluis zich niet te vervelen. In het zwerfstation staan boeken voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Het fijne van het zwerfstation is dat het boek aan het einde van het bezoek niet teruggezet hoeft te worden als het nog niet uit is.

Hoe werkt het zwerfstation?

Lees het boek uit en plaatst het terug of leg het op een plek waar veel kinderen komen zodat zoveel mogelijk kinderen gratis boeken kunnen lezen. Ieder boek heeft een zwerfcode. Met deze code is op www.kinderzwerfboek.nl te lezen waar een boek is geweest. Kinderen die boeken hebben die zij niet meer lezen kunnen zij in het station plaatsen en registeren. Via internet is de zwerftocht van het boek te volgen. Voor een kind is het spannend om te zien waar hun boek naartoe gaat en als ouders is het leuk om met het kind te lezen en het gesprek aan te gaan waar het boek is.

Dominee Pater verbonden aan Ger.Gem Ouddorp

OUDDORP - Op woensdag 28 maart is ds. G. Pater als predikant verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Ouddorp.

De bevestigingsdienst heeft plaatsgevonden om 14.30 uur, in die preek is dominee Boeder uit Dirksland voorgegaan. 's Avonds heeft de intrededienst plaatsgevonden. De kerkdiensten werden gehouden in de Eben Haëzerkerk van de Hersteld Hervormde Gemeente. Eerder was ds. Pater als predikant verbonden aan de gemeente van Ridderkerk, Opheusden en Oud-Beijerland. Dominee Pater is de eerste eigen dominee voor de Ouddorpse gemeente, die in 1930 is gesticht. Vanwege de kleinschaligheid van de gemeente werd in het verleden een aantal beroepen uitgebracht in combinatie met andere Gereformeerde Gemeenten op het eiland, in de eerste jaren samen met de Gereformeerde Gemeenten van Herkingen en van Middelharnis/Sommelsdijk, later enkele malen met Melissant. De kerkelijke gemeente in Ouddorp telt circa 190 leden, waarvan er bijna honderd belijdend lid zijn en bijna 90 dooplid. Er zijn op het eiland nu twee Gereformeerde Gemeenten met een eigen predikant, dat zijn Ouddorp en Dirksland.

Conferentie van de Vrienden van dr. H.F. Kohlbrugge

VIANEN - De conferentie van de Vrienden van dr. H.F. Kohlbrugge zal zijn op zaterdag 14 april 2018 a.s. in de Grote Kerk van Vianen.

De conferentie begint om 13.00 uur. De kerk is geruime tijd daarvoor open. Sprekers op deze middag zijn: dr. B.J. Spruyt uit Gouda (De pedagogiek van Eduard Bohl, schoonzoon van dr. H.F. Kohlbrugge) en dr. H. Klink uit Hoornaar (Don Giussani - de Italiaanse geestverwant van dr. W. Aalders over geloof en opvoeding).
De algehele conferentie staat onder leiding van ds. G.C. Bergshoeff, Hervormd predikant te Scherpenzeel. Ook na de conferentie, die om 16.00 uur eindigt, is er gelegenheid tot ontmoeting.

Jongerenavond Ouddorp

OUDDORP - "Het wonder van het kruis. De lijdensweken zijn voorbij, zeven weken hebben we stil gestaan bij het lijden en sterven van Jezus. En toch zijn deze gebeurtenissen van blijvende betekenis voor ons. Elke dag, elk moment, heeft 'Golgotha' impact op ons leven. Of het Goede Vrijdag is of niet. We zullen zien dat Jezus niet iets dramatisch is overkomen, maar dat God Zelf de Regisseur van elk detail was. En hoe wonderlijk 'het kruis' is. Voor de Jood was het een ergernis, voor de Griek een dwaasheid. Maar je zult ontdekken dat het ook perfect en geniaal is", aldus de uitnodiging voor de jongerenavond op zaterdag 7 april in de jeugdzolder van de Doopsgezinde Kerk. Over bovenstaand onderwerp zal met elkaar gesproken worden. De avond begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

Chineesbuffet bij 55+ club

OUDDORP - Woensdag 11 april is het weer tijd voor het jaarlijkse Chinees buffet van de 55+ club in Ouddorp. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden om te genieten van diverse Chinese gerechten. De kosten bedragen €14,00 U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319 graag voor 9 april. U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten. Woensdag 18 april is er een notaris bij de club voor een informatiemiddag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN tel. 0187 483366 of e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Renovatie kerkgebouw Ger. Gemeente Melissant

MELISSANT - De komende periode wordt het kerkgebouw van de Ger. Gemeente in Melissant gerenoveerd. Vanwege de werkzaamheden zullen de kerkdiensten, met ingang van aanstaande zondag, tijdelijk worden gehouden in het kerkgebouw van de Ger. Gemeente in Nederland, het adres van die kerk is Binnenweg 20 in Melissant. De werkzaamheden gaan naar verwachting ongeveer vier maanden duren.

Bingo Vereniging Oranjefeest Stellendam


STELLENDAM - Vrijdag 6 april organiseert Vereniging Oranjefeest Stellendam haar jaarlijkse bingo. Tien rondes worden gespeeld, met als slot een superronde met vele mooie prijzen deze zijn mogelijk gemaakt door vele sponsoren. De bingo zal worden gehouden in 't Haagse Huus te Stellendam. Zaal open om 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur. Meer info op de facebookpagina of www. vos-web.nl.

Verkeerde jas meegenomen?

NIEUWE-TONGE -Tijdens het concert van Urker visserskoor Crescendo afgelopen zaterdag, is er een verkeerde jas meegenomen. Het betreft een zwarte herenjas, merk st. Oliver, maat 52. in de kerk is een jas blijven hangen. Wie de jas heeft, kan contact opnemen met G. Kwakernaak: 06-23345858, of info@kwekerijdehalvemaan.nl.

Zangdienst met Joyfull Voices

STELLENDAM - Zondagavond 8 april om 18.30 uur is er in de Geref. Kerk in Stellendam een zangdienst m.m.v. damesensemble Joyfull Voices uit Goedereede o.l.v. J. van Seters.
Ds. W.J. van de Griend zal hier teksten en korte toelichtingen bij geven.

Nieuw speeltoestel voor De Flipjes

OUDDORP - Speeltuin De Flipjes is vorige week woensdag open gegaan maar vanwege de kou en vooral de regen viel die dag vooral letterlijk in het water. Zaterdag was het anders: kinderen uit Ouddorp en van ver daarbuiten speelden naar hartenlust op de pas opgeknapte speeltoestellen. Later in de middag kwam daar nog een gloednieuw speeltoestel bij: de 'Boomtoppenloop'.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De afgelopen weken was het voor de bestuursleden en voor een aantal andere vrijwilligers van De Flipjes een drukke tijd geweest. Het was bijna april en dan is het gebruikelijk dat Speeltuin De Flipjes haar poorten weer opent. Na de wintersluiting moest het terrein weer opgeknapt worden en de toestellen weer 'speelklaar' worden gemaakt voordat het nieuwe seizoen begint.
De seizoenstart van de speeltuin had dit jaar wat extra aandacht nodig want zaterdag werd een nieuw speeltoestel in gebruik genomen. In de afgelopen tijd werd een 'boomtoppenloop' geplaatst. Via touwen en netten kunnen de kinderen zich langs verschillende torens voortbewegen. Iets wat natuurlijk heel goed bij de speeltuingebruikers in de smaak viel. Voor dat het zover was moest het toestel natuurlijk officieel geopend worden.
Normaal gesproken worden dergelijk officiële handelingen verzorgd door de kernwethouder. Maar deze keer was burgemeester Ada Grootenboer bereid gevonden om de 'eerste klim' te verrichten. Raadslid Dirk Pijl die, in de directe nabijheid van De Flipjes is opgegroeid en daarom een groot deel van zijn kinderjaren binnen de hekken van De Flipjes heeft doorgebracht, had een goed woordje bij de burgemeester gedaan.

Applaus

Onder het toeziend oog van een groot aantal kinderen, bestuursleden en vrijwilligers prikte zij een aantal ballonnen lek, waardoor de toegang tot de 'Boomtoppenloop' vrij kwam, zodat zij als eerste het toestel kon proberen. Maar voordat ze dit deed sprak ze haar waardering uit voor De Flipjes die al bijna 65 jaar - zonder subsidie - ieder jaar weer opnieuw veel kinderen en hun ouders weten te vermaken. En dat vond ze een applaus waard. Vervolgens beklom zij het nieuwe speeltoestel wat ongetwijfeld veel kinderen haar het komende seizoen na zullen doen.
Na het officiële moment kregen de kinderen allemaal een gratis ijsje aangeboden door het bestuur van De Flipjes. Ondanks het frisse weer was hier ook veel belangstelling voor.

Meer info is te vinden op www.speeltuindeflipjes.nl

Stemmen voor de Clubkas Campagne

GOEREE-OVERFLAKKEE - Rabobank Het Haringvliet zet de Rabobank Clubkas Campagne in als dé manier voor verenigingen en stichtingen om geld in te zamelen voor hun clubkas.

Met de clubkasactie blijft de bank de clubs in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee ondersteunen en stelt hiervoor een bedrag van 75.000 euro beschikbaar. Dit jaar hebben 341 lokale verenigingen en stichtingen zich aangemeld voor deelname aan de actie. Nu zijn de leden van de bank aan de beurt.


Leden stemmen


Tussen 27 maart en 10 april 2018 kunnen de leden van Rabobank Het Haringvliet hun stem uitbrengen op de club die naar hun mening een extraatje verdient. Dit stemmen kan uitsluitend met een persoonlijke stemcode, die rond 27 maart bij leden in de brievenbus valt. Elk lid mag drie stemmen uitbrengen, waarvan maximaal 2 stemmen op dezelfde club. Alle verenigingen en stichtingen die stemmen krijgen, ontvangen in mei een financiële bijdrage voor de clubkas. De hoogte van het bedrag hangt af van het aantal stemmen dat de club heeft ontvangen. Bent u lid van Rabobank Het Haringvliet? Help dan uw favoriete clubs en stem! Want iedere stem is geld waard.

Vijf gecertificeerde buurtbemiddelaars voor Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op woensdag 28 maart heeft Bert Brand, teamleider Veiligheid en Handhaving, namens burgemeester Ada Grootenboer-Dubbeldam, aan de eerste buurtbemiddelaars op Goeree-Overflakkee hun certificaat Buurtbemiddeling uitgereikt. Zij hebben succesvol de basistraining Buurtbemiddeling afgerond en zijn inmiddels volop aan het bemiddelen.

Hoe los je problemen of ruzies met je buren op? Snel de huisbaas bellen is vaak niet de juiste weg. Zelf het gesprek aangaan helpt meestal wel. Maar als dat niet lukt, kan Buurtbemiddeling Goeree-Overflakkee uitkomst bieden. Daar werken vrijwilligers die speciaal zijn getraind om bij conflicten en ruzies te bemiddelen. Zowel in overlastsituaties tussen volwassenen als tussen jongeren en ouderen.
Buurtbemiddeling is er voor bewoners die problemen of ruzie hebben met hun buren. Of het nu gaat om lawaai, overlast door kinderen of huisdieren, rommel, pesterijen, een gespannen situatie, problemen in het portiek of irritatie over heggen, bomen of schuttingen, Buurtbemiddeling Goeree-Overflakkee kan ingeschakeld worden als buren er zelf niet uit komen.

Hoe werkt het?

Buurtbemiddeling Goeree-Overflakkee leidt vrijwilligers op tot bemiddelaar. De bemiddelaars helpen buren met onderlinge problemen er samen uit te komen. Hoe? Door met de buren erover te praten en hen te helpen naar elkaar te luisteren en een eigen oplossing te vinden. De bemiddeling is dus geen kwestie van wie er wint of het meest zijn recht haalt. Een bemiddeling is succesvol als de betrokken bewoners naar huis gaan met een oplossing of afspraken waarover ze beiden tevreden zijn.

Bemiddelaars gezocht

Ons team kan versterking goed gebruiken! Woont u op Goeree-Overflakkee? Wilt u zich voor een paar dagdelen per maand inzetten voor uw gemeente of in uw wijk? Kunt u goed luisteren en staat u open voor andere mensen? Bent u bereid om een gratis training Buurtbemiddeling te volgen?

Neem dan contact op met ons via telefoon 06-4300 6669 of mail naar info@gobb.nl. www.gobb.nl.

Woningmarkt: Goeree-Overflakkee is regionale stijger

REGIO - De vraag op de woningmarkt breidt zich nadrukkelijk steeds verder als een olievlek uit. De druk op gemeenten rondom de grote steden neemt daarmee steeds verder toe. Zo staan de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Delft, Leiden en Lansingerland hoog genoteerd in de lijst van top-40 meest populaire gemeenten. Het aantal woningtransacties in Nederland steeg in het afgelopen jaar met 13%, tot een historisch aantal van 241.830 woningen. Ook de gemiddelde koopsom nam met 8% toe van €244.000 tot €263.000. Ten opzicht van andere gebieden in Zuid-Holland scoort de woningmarkt op het eiland goed. Dat laat de Hittekaart 2018 zien van Bouwfonds Property Development (BPD), die de sterke en zwakke gebieden op de woningmarkt jaarlijks in kaart brengt.

De top-3 van populaire gemeenten blijft dit jaar ongewijzigd: 1. Amsterdam, 2. Utrecht, 3. Den Haag. De Hittekaart 2018 laat zien dat de druk op de woningmarkt weer verder is toegenomen ten opzichte van recordjaar 2017. In tegenstelling tot vorig jaar, kleuren kleinere plaatsen rondom grote steden nu donkerrood. Dit geldt voor bijvoorbeeld de stadsregio Arnhem en de Brabantse stedenrij. Daarentegen neemt de druk iets af bij wat meer 'geïsoleerde' steden zoals Groningen, Enschede en Maastricht. Grensgemeenten die Nederland verbinden met het buitenland (Roosendaal, Enschede, Venlo en Roermond) scoren ook hoog op de hittekaart. De rol van de aanwezigheid van goede infrastructuur is van oudsher bepalend voor de meerwaarde van een woonregio: en ook worden alle kansrijke gemeenten verbonden door belangrijke verkeersaders.

Meer ontwikkelen

Desirée Uitzetter, directeur Gebiedsontwikkeling bij BPD, licht de resultaten toe: "Het staat onomstotelijk vast; de druk op de grote steden is zo hoog dat dit zich in rap tempo als een olievlek uitbreidt naar aangrenzende gemeenten. De Randstad breidt zich uit. In een aantal steden kookt het aanbod zelfs droog, zowel in de bestaande voorraad als in de nieuwbouw. Het aantal transacties loopt voor het eerst sinds jaren terug. Dit is zorgelijk vooral voor woningzoekenden, we zien namelijk dat de prijsplafonds bereikt zijn in de gebieden met de hoogste druk. Dat geeft aan dat het echt 5 voor 12 is geweest. Het is hoog tijd dat de betrokken partijen – overheid, woningcorporaties, beleggers, bouwers en gebiedsontwikkelaars – gezamenlijk investeren in zorgvuldige ingrepen die de druk snel en adequaat verlichten. Want de huidige druk maakt, samen met de aanhoudende huishoudensgroei en een migratieoverschot – mede veroorzaakt door de aantrekkende kenniseconomie - dat er de komende jaren nog volop woningen moeten worden toegevoegd aan de groeiende regio's. We moeten er gezamenlijk voor zorgen dat wonen voor iedereen betaalbaar en beschikbaar blijft."

Interactieve kat voor bewoners Ebbe en Vloed

OUDE-TONGE - Onlangs overhandigden leerlingen van OBS Het Startblok in Oude-Tonge een interactieve kat aan de bewoners van Ebbe en Vloed.

Interactieve dieren zijn robotdieren. Ze 'gedragen' zich als een echt dier, reageren op geluid en aanraking, maken geluid en hebben zelfs een hartslag. Bewoners zien een robotdier als een echte vriend. Het dier geeft gezelligheid en plezier omdat het reageert op de bewoner. Daarmee helpen ze ook tegen onrust en eenzaamheid.
Juultje en Finn bedachten de naam Timmy. Samen met hun klasgenootjes brachten zij Timmy naar zijn nieuwe huis. 'We hebben sneeuwpopjes gemaakt en verkocht en van dat geld konden we een kat kopen' vertelden ze trots.
Timmy is het eerste adoptiedier in Ebbe en Vloed. Verzorgende Ciska Rexwinkel is enthousiast over zijn komst. 'We zijn blij dat hij er is. De bewoners hebben al een mooi plekje voor hem gereserveerd op de stoel bij het raam. Zodra ze de kat zien reageren ze positief. Voor hen is het een echte kat.' En inderdaad, na een vrolijke miauw van Timmy reageerde een mevrouw vertederd: 'Ach, kom maar liefje!'.

Adoptieprogramma

Diverse bewoners op de woonzorglocaties van CuraMare genieten al van een interactieve kat, dankzij het door CuraMare ontwikkelde adoptieprogramma voor interactieve dieren.
Met het programma 'adopteert' een bewoner of een woongroep gratis een interactieve kat of hond. Het dier blijft van het adoptieprogramma, zodat zij vraag en aanbod goed op elkaar kunnen afstemmen.
Particulieren, bedrijven en goede doelen worden betrokken om de toenemende vraag naar deze bijzondere dieren te vervullen. Er is keuze uit een witte, rode of grijze kat en een goudblonde pup. Het adoptieprogramma is er voor alle cliënten van CuraMare Thuis- en Ouderenzorg.

Meer weten over het adoptieprogramma? Kijk dan snel op https://www.curamare.nl/adoptieprogramma

Goeree in de Romeinse tijd

GOEREE-OVERFLAKKEE – Wie meer wil weten over de verre geschiedenis van Goeree, kan zijn hart ophalen in De Ouwe Waerelt, historisch tijdschrift voor Goeree-Overflakkee. Het aprilnummer, dat op het punt van verschijnen staat, bevat een artikel over Goeree in de Romeinse tijd.

De Romeinse tijd op Goeree is beschreven aan de hand van de resultaten van twee archeologische onderzoeken. Deze dateren van 1959/1960 en 1982/1983, en vonden plaats aan de Klaverseweg in de polder Oude Oostdijk. Het artikel gaat ook in op de vraag of er ooit een Romeins schip op Goeree is gevonden.
Helemaal aan de andere kant van het eiland staat het zeventiende-eeuwse raadhuis van Ooltgensplaat.
Dat is onlangs aangekocht door het Welzijnsfonds Oostflakkee met de intentie het te renoveren en daarna onder meer beschikbaar te stellen voor culturele activiteiten. Voor de redactie van De Ouwe Waerelt was deze actie de aanleiding om de geschiedenis van dit bijzondere pand eens uit te diepen.

Verder bevat het tijdschrift artikelen over een archeologische verkenning aan de Weststraat in Ouddorp, de uitwatering van Oude-Tonge in de loop der tijd en de visserij van Middelharnis en de Duinkerker kapers tijdens de Negenjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog. De Ouwe Waerelt is weer rijk geïllustreerd en voorzien van columns en verenigingsnieuws.

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon 0187 - 488155, e-mail j.both@goeree-overflakkee.nl.

Hairstyling Hélène in Stellendam erkend ANKO-haarwerkspecialist

Hélène en Léon Troost. Foto: Wim van Vossen Fotografie

STELLENDAM – Hairstyling salon Hélène aan het Oranjeplein 14 - 16 in Stellendam, presenteert zich in het twintigjarig bestaan met specialisatie en expertise op diverse onderdelen. Hélène en Léon Troost en hun team professionals bieden de klant creatieve ideeën. Met persoonlijk advies wordt samen bepaald wat goed staat. Kappers worden daarom steeds vaker hairstylisten genoemd geeft Léon aan. Met de Beauty (web) winkel, workshops (visagie, modelleren, opsteken en metamorfose) heeft de salon zich stevig op de kaart gezet. Maar er is meer: Bruidkapsels en de Barbershop, make-up, huid-en haarverzorging, met inzet van de nieuwste technieken op het gebied van föhnen en o.a. epileren.

Door Jaap Ruizeveld

Met haarwerken, pruiken en extensions heeft Hairstyling Hélène in Stellendam zelfs de afgelopen maanden een unieke positie veroverd. Het is in de regio en op het eiland de enige erkende ANKO- haarwerkspecialist. Een toegevoegde vaardigheid waar wij trots op zijn vertelt Léon. "Met professionaliteit, deskundigheid en kwaliteit en een absolute privacy-garantie, bieden wij de mogelijkheid om haarproblemen op te lossen. Last van blijvende kaalheid of tijdelijke haaruitval? Wij kunnen er, in goed overleg met betrokkene, voor zorgen dat men weer met een mooi kapsel door het leven kan".

Privacy

Voor dit specialisme heeft salon Hairstyling Hélène in Stellendam een afzonderlijke ruimte met voorzieningen ingericht. Na een afspraak wordt in alle rust het intakegesprek gevoerd. De wensen besproken. Er worden adviezen gegeven en mogelijkheden doorgenomen. Wat past er? Het is uiterst persoonlijk. Immers elke cliënt is uniek is. Wij streven naar het aanmeten van het perfecte haarwerk en letten dan vooral op de kwaliteit van pasvorm (wij maken een mal), haar, vezel en kleur. Wij werken met uiteenlopende vormen van vervangend haar om de eigen haarsoort zo goed mogelijk te benaderen". Belangrijk, want als een vrouw of man er goed uitziet betekent het dat hun zelfverzekerdheid wordt onderbouwd. Ook zorgen wij voor een goede begeleiding. Dat kan zich uitstrekken, afhankelijk van de te verrichten werkzaamheden, over een periode van één tot meerdere weken. Nogmaals beklemtoont hij het privacy-aspect.

Vragen

"Wij hebben genoemde haarwerkspecialisme toegevoegd omdat wij in de loop van de tijd regelmatig vragen kregen over het onderwerp kaalheid en of tijdelijke haaruitval. Je gaat dan nadenken. Zoeken naar mogelijkheden om te kunnen inspelen in het oplossen van de als verdrietig ervaren gevoelens. Met het volgen van opleidingen konden wij er op inspelen. Nieuwe technieken bieden mogelijkheden. Extensions, vorm van plakken, geven zekerheid. Zonder zorgen deelnemen aan sport, zwemmen en of andere activiteit. Met haarstukjes. Kleur naar keuze, lengte van 'echt haar ' daarop afgestemd.

Erkend

Léon wijst op het keurmerk ANKO-haarspecialist. Dit geeft aan dat de diensten, vaardigheden en producten voldoen aan alle eisen om als erkend haarwerker te mogen functioneren. Dat wordt regelmatig getoetst. De verworven certificaten /diploma's blijven alleen op deze wijze geldig. Daar komt nog bij dat erkende haarwerkspecialisten werken volgens algemene voorwaarden. Zij zijn aangesloten bij alle zorgverzekeraars en bij de Geschillencommissie. Dit biedt zekerheid en duidelijkheid", zegt Leon Troost.

Info@hairstylinghelene.nl / o.a. ook Facebook en YouTube / tel. 0187 491 556. Zie acties en openingstijden van maandagmiddag tot en met zaterdagochtend. Speciale attractie: Kindersalon / kinderspeelhoek.

'Vragenuur' in Inloophuis De Boei

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor donderdag 10 april heeft Inloophuis De Boei rustend huisarts Ton Jansen uitgenodigd.

"Uit gesprekken met onze gasten blijkt dat er behoefte is om antwoord te krijgen op allerhande zaken die te maken hebben met kanker. Zaken die wellicht door de specialist in het ziekenhuis zijn verteld, maar die je duidelijker uitgelegd wil krijgen. Zaken waar je zomaar tegenaan loopt tijdens je ziekte, behandeling. De gelegenheid bij uitstek om antwoorden te krijgen. U bent de vragensteller, de ene vraag zal leiden naar de andere, u bepaalt wat er besproken zal worden.
Met de kennis en de ervaring die Ton Jansen heeft opgedaan in al die jaren en zijn vertellend vermogen, zal het beslist een boeiende middag worden", aldus de mensen van De Boei.
De middag begint om 13.00 uur en eindigt om 16.00 uur, entree is gratis. Vanaf 10.00 uur is men welkom in De Boei. aan de Dijkstelweg 33 te Ouddorp (De Overkant).
Onze gastvrouwen staan klaar voor u met een kopje koffie of thee en een kleine versnapering.

"Nu de dagen weer gaan lengen en het wat warmer wordt, is het heerlijk om ook in de tuin te zitten, genietend van de rust of wandelend door de tuin. U kunt uw verhaal kwijt in ons inloophuis als u daar behoefte aan heeft, aan een van de gastvrouwen, of uw ervaringen delen met lotgenoten. Als u ons bezoekt, is het niet zo dat u moet praten, er wordt gelegenheid geboden, echter niets hoeft, het mag en kan. Aanwezig zijn en genieten van even in een andere omgeving te zijn. Weer jezelf zijn, even niet de patiënt", aldus De Boei. Voor wie een hele dag wil blijven, is het handig om een lunch mee te nemen.
Het kan een afstand zijn van uw huis naar De Boei, daarom kunt u kosteloos gebruik maken van onze chauffeursdienst. Wel graag van tevoren bellen naar 06-22111572. Voor meer informatie bezoekt u www.deboeigo.nl.

Kampvuuravond met Dick Pieterman

DIRKSLAND – Vrijdagavond 6 april organiseert mannenbeweging Buutengeweun weer de kampvuuravond.

Vanaf 19.45 uur zijn de mannen weer welkom aan de Philipshoofjesweg 79 tussen Melissant en Dirksland. Een korte overdenking uit de Bijbel, deze keer verzorgd door Dick Pieterman en daarna een goed gesprek onder het genot van een hamburger en een drankje. Dit alles in een ontspannen sfeer. Op de kampvuuravonden zijn alle mannen van harte welkom, ook mannen die niet aan een kerk of geloofsgemeenschap zijn verbonden. Opgeven – vanwege de catering – via www.buutengeweun.nl.

Nieuwe voorzitter monumentencommissie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Meer dan 15 jaar was Maarten Raaijmakers voorzitter van de Gemeentelijke monumentencommissie. Vorige week heeft hij de voorzittershamer overgedragen aan Niels Drijvers. Volgens Raaijmakers is er meer aandacht voor monumentaal erfgoed dan 15 jaar geleden. De commissie geeft deskundig en onafhankelijk advies aan het College. In de krant van aanstaande vrijdag een interview met de komende en de gaande man over de eilandelijke momumenten.

Presentatie over vlinders in het Diekhuus

De Atalanta is één van de vlindersoorten die in Nederland voorkomt. Foto: Jan Baks

MIDDELHARNIS - Op donderdag 12 april is de algemene ledenvergadering van de NLGO in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis. De zaal is open om 19.00 uur. Koffie en thee bij ontvangst. De avond begint met een presentatie door Kars Veling van de Vlinderstichting, met als thema: 'Middelharnis door vlinderogen.'

Kars is allrounder en ecoloog. Hij werkt al sinds de beginjaren bij de Vlinderstichting en is in de loop der tijd bij heel veel projecten betrokken geweest. Als persvoorlichter treedt hij regelmatig naar buiten als het gezicht van de Vlinderstichting. Kars is verder nauw betrokken bij de jaarlijkse vlindertellingen, zie http://www.vlindermee.nl/. Vorig jaar werd de Atalanta het meest gezien in Nederland.

De NLGO heeft al veel werkgroepen, zoals de vogelwerkgroep, de plantenwerkgroep, de kerkuilenwerkgroep, de werkgroep terreinbeheer, de werkgroep planologie, de werkgroep OKRR (Ouddorp Kust Ruimte Rust) en wil nu ook een werkgroep vlinders gaan starten. Heeft u belangstelling? Ook als u (nog) geen lid bent van de NLGO, bent u van harte welkom om deze presentatie bij te wonen.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Bingo 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 19 april a.s. mee te doen met een gezellige bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,00. De bingo wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34.

DIRKSLAND

Inloopochtend stomadragers

Op 12 april organiseren de stomaverpleegkundigen van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en de Stomavereniging regio Zuid-Holland een inloopochtend voor stomadragers, hun partners en overige belangstellenden. In een ontspannen sfeer lotgenoten ontmoeten en van gedachten wisselen over het leven met een stoma. Er is volop ruimte om onderwerpen zoals bijvoorbeeld vakantie, werk, sport of voeding ter sprake te brengen. Medische vragen kunnen aan de stomaverpleegkundigen gesteld worden. Door zowel stomadragers als hun partners worden deze bijeenkomsten vaak als zinvol en positief ervaren. Ook uw partner is dus van harte welkom. De ochtend wordt gehouden in Verenigingsgebouw Onder de Wiek aan de Ring 57 van 10.00 tot 12.00 uur. De inloop is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Vereniging Vrouwen rondom Goeree

Voor de avond van dinsdag 10 april wordt er bij de Vereniging Vrouwen rondom Goeree een diavoorstelling gegeven door Kees Terlouw. Het onderwerp is "Op een motor naar het dak van de wereld". Deze reis begint in de hoofdstad van India, New Dehli. Samen met zijn vriend maken ze op twee gehuurde motoren een avontuurlijke reis naar het dak van de wereld. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen € 5,- entree.

Sponsorbingo

Donderdag 5 april wordt weer de sponsorbingo gehouden in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57. Er zijn allerlei mooie prijzen van verschillende sponsoren. De hoofdprijs is de vaatwasmachine, beschikbaar gesteld door Electro World Van der Heijden in Dirksland. De zaal gaat om 18.45 uur open en de ballen worden gestart om 19.30 uur.

Breicafé Klein Parijs

Op donderdag 5 april is er weer breicafé 'Klein Parijs.' Breng u eigen brei- of haakwerkje mee en kom genieten van de gezelligheid en de creativiteit van mede-breisters en -haaksters. Als u even niets hebt opstaan, dan is er de gelegenheid om mee te breien voor een goed doel. Het breicafé is geopend van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Infoavond Reuma

De Reuma Patiënten Vereniging Goeree-Overflakkee nodigt leden, maar ook belangstellenden, uit voor een infoavond op 9 april in het restaurant van het Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland. De reumatoloog D.R. Kotzebue geeft een presentatie over jicht. Iedereen die belangstelling heeft, kan vanaf 19.30 uur binnenkomen. Er staat koffie klaar. De aanvang is om 19.45 uur.

MIDDELHARNIS

Open rugbytraining

Zaterdag 7 organiseert de Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders een open rugbytraining voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Onder leiding van ervaren coaches en samen met kinderen van andere rugbyclubs uit de buurt, kunnen stoere jongens en meiden kennismaken met deze leuke teamsport, waarbij respect, kameraadschap en discipline hoog in het vaandel staan. De training begint om 10 uur en duurt tot half 12. Geïnteresseerden kunnen zich om kwart voor tien melden bij het clubhuis aan de Oostplaatseweg 1 in Middelharnis.

Actiemiddag

Op het terrein van de Sionskerk aan de Landbouwweg wordt zaterdag 7 april een actiemiddag georganiseerd. De middag is van 14.00 tot 18.00 uur. De opbrengst van deze middag is bestemd voor de jeugdwerkactie 'Geloofwaardig onderwijs in Nigeria, Pakistan en India'. Er zijn tal van activiteiten, zoals een sponsorloop voor -12, buitenactiviteiten voor +12/+16. Er kan een ritje met een brandweerauto worden gemaakt, verder kan men verkleedfoto's maken en is er een autopuzzelrit. Er zijn ook verschillende spelletjes en een maaltijd 50+. Verder zijn er verschillende kraampjes waar wat gegeten kan worden.

Bingoavond

De bingocommissie van het Ouderenwerk van Stichting ZIJN houdt op zaterdag 14 april een bingoavond voor jong en oud. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De 12 ronden bingo kosten u € 7,00, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor € 1,00. En, wegens succes weer een vluggertje met grote prijs voor € 1,00. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

Repair Café

Op zaterdag 7 april is het Repair Café actief in de locatie, Goed voor Goed Kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis van 10.00 tot 13.00 uur. U kunt hier terecht met bijna alle kleine (u moet het zelf kunnen dragen) huishoudelijke producten. De vakkundige monteurs zijn goed ingericht om u te helpen met repareren. Telefoon of pc worden niet gerepareerd. Combineer uw reparatie met een heerlijke lunch en uw dag kan niet meer 'stuk'.

NIEUWE-TONGE

Inleveren spullen rommelmarkt

Zaterdag 14 april staat men weer klaar om spullen te ontvangen voor de Hervormde Gemeente. Zowel bij Elim aan de Zuiddijk 19 als in de schuur van de familie Van Kempen aan de Oudelandsedijk 4A te Oude-Tonge (bij Van Schelven de dijk op), kunt u de spulletjes afgeven. U heeft vast nog van alles wat u niet meer gebruikt en kunt missen. Ook goede spullen uit grootmoeders tijd, boeken, kleding, gereedschap, huishoudelijke artikelen, fietsen, kleine meubelen of antiek kan men goed gebruiken. Ook is er nog op 19 mei en 16 juni de mogelijkheid om spullen in te leveren. Als het niet mogelijk is om het zelf te brengen, kunt u bellen naar Wim Meijer: 06-16794189.

Bingo-avond

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 13 april a.s. een bingo-avond in Ons Dorpshuis. Iedereen is welkom. Er worden tien rondes en een superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open en de bingo begint om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Chinees eten 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN 55+ Ooltgensplaat nodigt de 55-plussers uit om op vrijdag 20 april mee te doen met een heerlijke Chinese maaltijd. Vanaf 17.00 uur bent u welkom in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Kosten € 13,00 voor de maaltijd en € 1,00 voor de verloting (3 lootjes). Aanmelden bij Ati Verwoerd: 06 40 70 11 81, vóór vrijdag 13 april.

Rommelmarkt

Op zaterdag 14 april is er weer de jaarlijkse rommelmarkt rond het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Van Weelstraat 1. "Kom gerust eens kijken, of kom gezellig een bakkie doen", aldus de organisatie. Naast de rommelmarkt is er groente en fruit, lekkers van de bakker, snoep, vers gebakken pinda's en noten, kaas, perk- en pootplantjes en haarspeldjes. Slagerij Buth is er weer met diverse producten. U kunt uw gereedschap meenemen om te laten slijpen. Voor de kinderen is er een leuk spel bedacht, waarmee een mooie prijs te winnen is. Natuurlijk kunt u blijven eten: poffertjes, soep, kibbeling of friet. Verder is snuffelschuur Alles Wisselt ook geopend. De markt is van 9.00 tot 14.00 uur.

OUDDORP

Dialezing door ds. Blankers

Door de Zendingscommissie en Evangelisatiecommissie van de HHG in Ouddorp is een dialezing georganiseerd over het werk onder vluchtelingen in Syrië. Ds. Blankers hoopt het één en ander te vertellen over zijn werk in Syrië. Hij biedt pastorale hulp en deelt hulpgoederen uit onder de mensen in Syrië die op de vlucht zijn. Onder ernstige omstandigheden moeten deze mensen zien te overleven, hun gezinnen en families vaak verscheurd. Wat kunnen wij voor hen doen, wat weten wij over hun leven of denken we er liever niet over na? De dialezing vind plaats op donderdag 5 april in verenigingsgebouw Eben Haezer, aanvang 19.30 uur, Preekhillaan 3 in Ouddorp.

Oase Fair

Zaterdag 14 april wordt voor het vierde jaar op rij weer de Oase Fair georganiseerd. Deze voorjaarsfair wordt georganiseerd door de activiteitencommissie van De Oase. Een evenement met ruim 45 kramen. Er zijn diverse activiteiten voor jong en oud. Er is een restauranthoek voor een lekkere maaltijd of koffie en thee. Voor elk wat wils! Het is overdekt; van regen en kou heb je geen last. De opbrengst is bestemd voor de uitbreiding van Diaconaal gastenhuis De Oase in Ouddorp. In De Oase kan men gedurende een aantal weken terecht voor rust en herstel. Als het leven om een adempauze vraagt. Momenteel wordt De Oase verbouwd. In het najaar verwacht men De Oase te heropenen. Dan is het een gastenhuis voor twaalf personen. De fair wordt gehouden bij Kwekerij Klepper aan de Oudelandseweg 27 van 9.30 tot 16.00 uur. www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl.

OUDE-TONGE

Themamiddag A.S.V. Oostflakkee

Op dinsdag 17 april wordt er een themamiddag gehouden door A.S.V. Oostflakkee. Het thema is 'Wat leeft er zo al in de duinen?' Er wordt een presentatie gegeven door Jan Berrevoets van natuuropnamen. De middag wordt gehouden in De Grutterswei en begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 5,-, incl. koffie/thee.

SOMMELSDIJK

Voorjaarsconcert De Jonge Lofstem

Zaterdag 14 april geeft kinderkoor 'De Jonge Lofstem' zijn jaarlijkse voorjaarsconcert. Het koor staat onder leiding van Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet en wordt begeleid door een muziekgroep met piano, gitaar en dwarsfluit. Speciale gast deze avond is Martin van Moort. Hij zal verschillende liederen meespelen op de hobo. Ook staat er een muzikaal intermezzo op het programma. Naast de koorzang is er ook veel ruimte voor samenzang. Aan het einde van de avond, die ongeveer een uur duurt, zal een collecte gehouden worden. De aanvang is om 19.00 uur en het concert wordt gegeven in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk.

STELLENDAM

Kaarten maken 55+

Voor donderdag 12 april organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een leuke middag. Er kunnen twee mooie kaarten gemaakt worden. Ook al bent u niet zo handig in knippen en plakken; hulp wordt geboden. De aanvang is 14.30 uur. De zaal is van 14.15 uur open. De middag wordt gehouden in het Haagse Huus. Kosten: € 3,50, dit is inclusief het materiaal, koffie/thee. Opgeven kunt u bij: mevr. M. v. Oostenbrugge; tel: 491653, of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek; tel: 602411. Belangstellenden van buiten Stellendam zijn ook van harte welkom.

Goederen voor Roemenië

Op vrijdag 6 april houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

De Bijbel lezen met Joodse ogen en oren

OUDDORP - Donderdagavond 12 april hoopt ds. L.J. Lingen een presentatie te houden met als thema: De Bijbel lezen met Joodse ogen en oren. De aanvang is 19.30 uur in de Gereformeerde Kerk, Dorpstienden 15 te Ouddorp.

De Bijbel is niet te verstaan zonder de Joodse context. Welke is die dan? We maken kennis met de geschriften waarin de verhalen en discussies staan opgetekend van Joodse Rabbijnen. Ook gebruiken en beelden uit die tijd halen we voor het voetlicht. Het zal blijken dat bepaalde passages in het Nieuwe Testament dan wellicht beter verstaanbaar worden. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de uitlegkunde van de Bijbel en parels wil ontdekken in Bijbelse verhalen, zal dit een verrijking kunnen zijn. Aan de hand van een Powerpoint-presentatie worden woorden en beelden zichtbaar gemaakt. Hartelijk welkom op donderdag 12 april in de Gereformeerde Kerk van Ouddorp. De kerkzaal is open om 19.00 uur. Voor verdere informatie kunt u een bericht sturen naar ds. W.J. van de Griend, e-mail: wjvdgriend@upcmail.nl.

Damtoernooi CBS De Hoeksteen weer een groot succes

OOLTGENSPLAAT - De afgelopen weken hebben 26 kinderen van CBS De Hoeksteen uit Ooltgensplaat voor het tiende jaar tegen elkaar gedamd om de titel 'Damkampioen van de school.'

Vanaf januari hebben ze op maandagmiddag, onder leiding van meester Jan Willem, na schooltijd bijna iedere week laten zien hoe goed ze kunnen dammen.
Iedere ronde werd ook duidelijk dat er thuis, maar ook door opa's, oma's, ooms en tantes, druk geoefend werd.

Het damniveau van de kinderen steeg per ronde en dat leverde spannende potjes op. Vooral in de fase na de poulewedstrijden werd de spanning hoger en werden er meer remises behaald.

Uiteindelijk bleven er 8 spelers over. Ook zij gingen weer een spannende strijd met elkaar aan, uiteindelijk werd Jona Huijer uit groep 7 de 'Schooldamkampioen.' Hij kreeg de beker voor de eerste prijs en hij mag ook de wisselbeker op zijn kamer zetten. Tweede werd Sjaak-Jan Nipius uit groep 8 (die 2 jaar geleden als groep 6 leerling heel knap 8e werd), derde Tygo de Waal uit groep 7 en vierde Dewi van Dam uit groep 8.

Op de 5e plaats eindigde Reijn Provily uit groep 7, op de 6e plaats Jada van Drongelen uit groep 6, op de 7e plaats Jasper Griffioen uit groep 8 en op de 8e plaats eindigde Jamie Molendijk uit groep 5. Heel knap van Jaimy, want voor het eerst uit de historie van onze dam-/schaaktoernooien wint iemand uit groep 5 een beker!)

Alle kinderen uit de top 8 kregen ook een beker mee naar huis. De andere kinderen kregen als herinnering een vaantje mee. Al met al een geslaagd Schooldamtoernooi.

'Volkstuinen' zoeken nieuwe gebruikers

SOMMELSDIJK - Aan de Molenweg te Sommelsdijk heeft vereniging Klein Grondbezit Sommelsdijk een complex 'Volkstuinen', ook wel 'Hoven' genoemd. Een aantal van deze tuinen zoekt nog een nieuwe gebruiker (een enkele met schuurtje).
De tuinen hebben een oppervlakte van 200 m2 en 400 m2.

"U hebt nu de kans om op korte afstand in uw woonomgeving over een volkstuin te beschikken. Het tuinencomplex ligt in het (blijvend) landelijk gebied van Sommelsdijk. Tuinieren is genieten van je eigen groente en fruit en is tevens een gezonde manier van bewegen", aldus de mensen van Klein Grondbezit Sommelsdijk. Voor informatie en verhuur kunt u contact opnemen met de secretaris, Bram Grit, tel.: 0187-483253. e-mail: kleingrond.sd@chello.nl. Zie ook www.kleingrondbezitsommelsdijk.nl.

Vertrouwd gezicht terug bij Saers Optiek

MIDDELHARNIS – Bij Saers Optiek in Middelharnis is een bekend en vertrouwd gezicht teruggekeerd. Het is Petra Saers, die de zaak twee jaar geleden verliet om als zzp'er in de optiekbranche aan de slag te gaan buiten Goeree-Overflakkee. "Ik miste de contacten met de klanten op het eiland", verklaart ze haar terugkeer. Gedurende vijftien jaar runde Petra Saers samen met Kees Verweij de zaak aan het Zandpad.

Door Kees van Rixoort

Vanaf half februari is Petra Saers parttime in de zaak van Saers Optiek aanwezig. "Ik zie veel klanten van toen weer terug. Ik merk dat het wordt gewaardeerd." Ze werkt er twee dagen in de week, samen met Bas Moerkerken, Robbin Meenderman en Arco Meenderman. De eerste is hbo-optometrist en contactlensspecialist, de tweede opticien mbo 4 en de derde mbo-opticien, mbo-optometrist en contactlensspecialist. Petra Saers is hbo-optometrist.

Oogzorg

Uit deze opsomming blijkt al dat optometrie een belangrijke rol speelt bij Saers Optiek. Een optometrist voert een oogonderzoek uit om eventuele oogafwijkingen op te sporen. Het grote voordeel is dat klanten op een snelle manier de oogzorg krijgen die ze nodig hebben. "Bij afwijkingen sturen wij via de huisarts door naar een oogarts of andere specialist. Hierin onderscheiden wij ons van de prijsvechters in de optiek op tv en verkoop via internet", zegt Petra Saers. "Huisartsen kunnen patiënten in specifieke gevallen doorverwijzen naar de optometrist. Dat verkort de wachtlijsten bij de oogartsen."

Het gediplomeerde personeel kan met speciale apparatuur, waaronder een OCT-scan, zeer gedetailleerd diverse oogaandoeningen onderzoeken. Denk aan glaucoom (te hoge oogdruk) en maculadegeneratie (veroudering van het netvlies). Ook diabetespatiënten weten de weg naar Saers Optiek te vinden, namelijk voor de jaarlijkse oogcontrole.

Optometrisch onderzoek, contactlensaanpassingen, een uitgebreide oogmeting – het is allemaal mogelijk. Daar komt nog bij dat Saers Optiek een omvangrijk assortiment van monturen in huis heeft van onder andere Lindberg, Henry Julien, RayBan, Serengeti Face A Face en Kinto.

Geschiedenis

Saers Optiek is al meer dan honderd jaar een begrip op Goeree-Overflakkee. Een eeuw geleden ging de eerste generatie Saers al met een bakfiets met brillen over het eiland. In 1920 werd de bakfiets vervangen door een T-Ford en opende Saers een winkel in Sommelsdijk. In deze winkel kon men ook terecht voor bijvoorbeeld klokken, trouwringen en trouwreportages. De derde generatie Saers opende in de jaren 80 een optiekwinkel in Middelharnis. Na diverse verbouwingen groeide de zaak uit tot een gespecialiseerde opticien, waar alles draait om oogzorg, service en kwaliteit. Petra Saers is de vierde generatie.

Zaterdag 8 september
GO-Classic kwalitatief hoogstaand wielerevenement

Van links naar rechts: Flip Bokelaar, Jan van der Slik, Renata Brabander, Bram Cornelissen en Jan Verhage.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vorige week zette Renata Brabander, directievoorzitter van Rabobank Het Haringvliet, haar handtekening onder een contract. Hiermee wordt de bank ook dit jaar weer hoofdsponsor van de GO-Classic. Het wielerevenement dat weer in september wordt gehouden. De voorbereidingen voor de zesde editie zijn in volle gang.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Zaterdag 8 september zal Middelharnis en een groot deel van Goeree-Overflakkee weer in het teken staan van de GO-Classic. Het wielerevenement - dat is ontstaan als sportieve activiteit vanuit de Rotary Goeree-Overflakkee - trekt ieder jaar meer bezoekers. Dit komt volgens de organisatoren omdat de GO-Classic een begrip is geworden bij de toerrijders in ons land, maar ook in landen er omheen. De kwaliteit van de tocht heeft hier alles mee te maken, zo leggen de mensen van de Rotary uit. Bram Cornelissen, Jan van der Slik, Flip Bokelaar en Jan Verhage van deze serviceorganisatie, zijn heel blij met de goede waardering die het evenement steeds weer opnieuw krijgt van de deelnemers. De tocht heeft ook een goede naam bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Na de vierde editie kreeg GO-Classic drie sterren van de NTFU toegewezen en dat was de hoogste waardering. "Bij de beoordeling worden verschillende zaken gekeurd, zoals de veiligheid, de voorzieningen, de bewegwijzering en de totale organisatie. Dit jaar heeft NTFU een nieuwe ranking ingevoerd. De toekenning van sterren heeft plaatsgemaakt voor andere termen. GO-Classic heeft nu de kwalificatie 'Extra goed geregeld' meegekregen en dat is hetzelfde hoogste niveau als drie sterren. Daar zijn we best wel trots op", verzekert Jan Verhage. De mensen van GO-Classic leggen uit dat deze hoge kwalificatie vooral te danken is aan de passie en het enthousiasme van de vele vrijwilligers die zich bij de voorbereiding en op de dag zelf voor de volle honderd procent inzetten om het evenement in goede orde te laten verlopen.

Sponsoring

De hoofdsponsor van het evenement is ook dit jaar weer Rabobank Het Haringvliet. Directievoorzitter Renata Brabander zette vorige week haar handtekening onder het sponsorcontract. Ze legt uit dat de Rabobank niet ieder jaar automatisch de hoofdsponsor is van het evenement. "We bekijken dit ieder jaar opnieuw, maar we gaan geen contract voor een aantal jaren aan", legt ze uit. Wel geeft ze aan dat de bank een band heeft met GO-Classic. Renata is zelf ook een fietsliefhebber en daarom heeft ze vorig jaar, na het lossen van het startschot, ook de kortste route meegereden. In de afgelopen jaren heeft een aantal klanten van de bank, meestal medewerkers van bedrijven, in groepen aan de GO-Classic deelgenomen. De Rabobank heeft dit altijd sterk gestimuleerd. Deze keer gaat men ook de medewerkers van de bank oproepen aan de tocht mee te doen. Naast de bank zijn er nog een groot aantal sponsoren van bedrijven en organisaties.

Goede doelen

De organisatie van GO-Classic heeft ook dit jaar weer een aantal goede doelen waarvoor men 'op de fiets stapt'. Vorig jaar was het laatste jaar dat de Leontien Foundation het grote sponsordoel was. Het contract met oud-wereldkampioen Leontien Zijlaard-van Moorsel, die bij het opzetten van de tour veel advies heeft gegeven, is afgelopen. Dit jaar zijn het de volgende goede doelen die vanuit de opbrengst van de tocht gesteund worden: De Speultuun bij Hernesseroord, een internationaal hulpverleningsdoel van de Rotary en de Hersenstichting, waarvoor het wielrennersteam 'De Vrienden van Carmen' op het eiland actief zijn.

In de route is in de komende editie weinig veranderd, er is alleen een kleine aanpassing in de route over Schouwen. Bij Ouddorp is een nieuwe pauzepost ingericht. Ook de start- en finishplaats is hetzelfde: het Beneden Zandpad voor het Diekhuusplein. De start is op zaterdagochtend tussen half negen en half tien en er kan weer ingeschreven worden in het Edudelta College aan de Schoolstraat. Hier zal ook het ontbijt worden geserveerd aan de VIP-deelnemers.

In kader :

Voorinschrijving

Wie mee wil doen met de GO-Classic kan zich vanaf nu al voor het evenement inschrijven. Per 1 april is de nieuwe website www.go-classic.nl in de lucht. Er kan dan worden ingeschreven op één van de drie routes met de bekende afstanden: 70 km over het middendeel van het eiland, de 115 km route die langs de randen van het eiland loopt en de route van 150 km die via de Brouwersdam voor een deel over de kop van Schouwen is uitgezet. Op de website staan ook meer bijzonderheden over de toertocht.

Bijna 2.500 bezoekers Paashow Tieleman Keukens en Automotions Knöps

MIDDELHARNIS – Tieleman Keukens en Automotions Knöps blikken uiterst tevreden terug op de dit weekeinde georganiseerde Paasshow. De 'grootste' keuken- en autoshow van Zuidwest Nederland, in combinatie met een enerverende consumentenbeurs, heeft geresulteerd in een kleine 2.500 bezoekers.

'Ideaal weer'

"Middelharnis stond dit weekeinde weer glansrijk in de schijnwerpers", vertellen Vincent Versaevel (Tieleman Keukens) en Jan van Dijk (Automotions) "De weersomstandigheden waren ideaal voor het bezoeken van een show die sinds jaar en dag een groots karakter kent". Niet alleen de inwoners van Goeree-Overflakkee en haar omliggende eilanden wisten de weg naar Middelharnis te vinden, maar consumenten uit het gehele land (o.a. Naaldwijk, Sprundel, Badhoevedorp en Elburg) togen naar het 'centrum' van Goeree-Overflakkee. "Het gezamenlijke concept blijkt gewoon hét spreekwoordelijke schot in de roos. Een compleet dagje uit voor het hele gezin."

35 standhouders

Ook de vele standhouders (méér dan 35!) op de consumentenbeurs zijn uiterst content over de organisatie en het verloop tijdens de showdagen. Naast auto's en keukens was er een ruimschoots aanbod in o.a. nieuwbouwwoningen, sieraden, mode, zonwering, fietsen en elektronica. "Allen ondernemers met een lokale achtergrond, dus kwaliteit en zekerheid is gewaarborgd." Daarnaast kregen ook de goede doelen (Kika en Stichting Bartiméus) de nodige aandacht. "Op naar de 52e editie op 20 en 22 april 2019."

Het eiland rond tijdens Kijk bij de Boer

Fotoreportage: Wilko van Dam

6. Familie Kastelein is vanuit de dorpskern van Sommelsdijk verhuisd naar een nieuwe stalen woning aan de Poppendamseweg. Op het bedrijf worden verschillende landbouwgewassen geteeld.

Er zijn naar schatting zo'n tienduizend mensen die het evenement hebben bezocht. Miranda de Mik: "Het evenement is heel positief verlopen, ondanks de regen." De dag startte met een boerenontbijt in de schuur van familie Van der Velde in Herkingen. Het ontbijt was al een week van te voren uitverkocht, er schoven zo'n 170 mensen aan om te genieten van Flakkeese producten. Andere hoogtepunten waren de escaperoom op het bedrijf van familie Kastelein. Kinderen moesten opdrachten doen om het mysterie van de paardendief te ontrafelen. Dit was populair, want er stond een flinke rij kinderen te wachten om mee te kunnen doen. Het was op sommige plekken ontzettend druk, alleen al bij de familie Ras in Den Bommel waren er vierduizend bezoekers. Ook op andere locaties was het erg druk, zoals bij Manege De Dijkgraaf in Ouddorp. Kinderen mochten er zelf op een pony rijden en bezoekers konden meerijden met de huifkar en genieten van de demonstraties. De organisatie is blij dat alles - ondanks de drukte - vlekkeloos is verlopen. "Mensen komen echt van heinde en verre naar Goeree-Overflakkee. Kijk bij de Boer is een mooie promo voor het eiland."

4. In de stal bij Familie Bree in Dirksland staan 120 melkkoeien die per jaar 1.320.000 liter melk produceren.
1. De dag startte met een boerenontbijt in Herkingen.
1. De schuur van familie Van der Velde was goed gevuld met 169 deelnemers.
5. In Herkingen waren er rondleidingen door korenmolen De Dankbaarheid.
8. Bij molen de Bommelaer konden bezoekers pannenkoekenmeel aanschaffen, uiteraard zelfgemalen.
7. Op de boerderij van familie Ras zorgen de 250 melkkoeien samen voor 7.500 kubieke meter mest. Dat wordt gebruikt om groen gas te produceren. Het is genoeg om 0,5 procent van Goeree-Overflakkee te voorzien van groen gas.
7. Vanaf een loopbrug kunnen de koeien worden bekeken.
9. Bij Maatschap Schenk stond er een lange rij voor de frietkraam met verse patat.
9. De nadruk ligt bij dit bedrijf op de teelt van aardappels.
3. Bij Akkerbouwbedrijf De Wit bij Dirksland mochten bezoekers schapen drijven.
2. Het was een drukte van belang bij Manege De Dijkgraaf in Ouddorp. Er was onder andere een demonstratie met een vierspan.
2. In Ouddorp konden bezoekers meerijden met de historische bus van de RTM.

Kunstproeven Exoduskerk

SOMMELSDIJK - Op zaterdag 14 april wordt in de Exoduskerk in Sommelsdijk een expositie gehouden van het werk van atelier Kunstenmaker.

Een kleurrijke tentoonstelling van schilderijen en kunstobjecten. Het werk kent een grote variëteit aan materialen en technieken. Atelier Kunstenmaker is een collectief van kunstenaars van GO, die net iets anders in de samenleving staan. Daardoor ervaren zij beperkingen, maar zeker niet in hun kunst.
Drie dagen in de week werken zij in hun atelier en worden daar professioneel begeleid. De Exodusgemeente wil graag deze kunstenaarsgroep een podium geven om hun kunst te exposeren.

U kunt hun werk bewonderen en de mogelijkheid is er ook om kunst aan te kopen. Hartelijk welkom in de Exoduskerk van 10.00 tot 16.00 uur.

Themadag in Tholen

THOLEN - De commissie themadagen van de Bond van Herv. Mannenverenigingen op Ger. Grondslag en de Bond van Chr. Geref. Mannenverenigingen belegt op zaterdag 14 april een regionale themadag in het verenigingsgebouw 'De Wingerd', Nieuwe Pad 1 te Tholen.

Op die dag, waar een ieder welkom is, staat het thema 'Wees Stil' centraal. De sprekers zijn ds. A.D. Fokkema uit Kerkwerve (Stil zijn voor God) en ds. E. Gouda uit Nieuw-Lekkerland (Wachten op Hem).
Inloop: 9.30 uur; aanvang: 10.00 uur; sluiting: 14.00 uur.
In de middagpauze wordt er voor een lunch gezorgd. Opgave via e-mail: Themadagmannentholen@kpnmail.nl. Of per telefoon: 0187 657106, dhr. G. van Asperen.
Voor parkeren, zie: www.hervormdegemeentetholen.nl.
De toegang is gratis. Er is wel een collecte voor de onkosten.

Seminar over profetie

OUDE-TONGE - Zaterdag 14 april aanstaande zal er in Evangelie Gemeente Flakkee te Oude-Tonge een seminar zijn over profetie in de gemeente. Het onderwijs wordt gegeven door Corinne de Groot. De uit Frankrijk afkomstige Corinne dient samen met haar man Arthur als voorgangersechtpaar in de Evangelische gemeenschap Ichtus te Etten-Leur. Corinne is een veel gevraagd spreekster en geeft onderwijs over profetie in het binnen- en buitenland. De volgende vragen komen aan de orde: profetie vanuit Bijbels perspectief en hoe verstaan we profetie in onze tijd? Wat betekent profetie voor mij persoonlijk en hoe gaat dat profeteren? Hoe herken je de stem van God in profetie? Het seminar start om 10.00 uur met inloop vanaf 09.30 uur. Kosten zijn € 10,- per persoon, dat is inclusief lunch. Locatie: Evangelie Gemeente Flakkee – Emmastraat 24a te Oude-Tonge. Bel voor meer informatie 0187- 663650.

'Nieuwe wegen' in blauwdruk

OUDDORP - In de expositie 'Nieuwe wegen' toont Annelies Snijders de hele maand april een serie blauwdrukken, ook wel cyanotypie genoemd.

Haar eerste kennismaking met de blauwdruk techniek was enkele jaren geleden tijdens de KunstKijk route bij 'Atelier Havenhoofd' in Middelharnis. Annelies haar interesse werd gewekt om eens iets ander te doen met haar digitale foto's, zonder gebruik te hoeven maken van een doka. Zij volgde een workshop cyanotypie bij hetzelfde atelier, gegeven door kunstenaars Renate van Opdorp en Monique van Wensveen. In deze workshop werden vooral de creatieve mogelijkheden belicht van het maken van een cyanotypie. Daarnaast leerde Annelies dat een cyanotypie (blauwdruk) een fotografisch proces is, waarbij na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk ontstaat. Deze techniek werd vroeger (19e eeuw) gebruikt om op een eenvoudige manier bouwtekeningen te kopiëren.

Annelies, enthousiast geworden door de mogelijkheden van de cyanotypie in de kunst, schafte de nodige materialen aan en ging daarna zelf thuis aan de slag, wat onder andere resulteerde in de prachtige serie blauwdrukken die in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor, Bosweg 2 in Ouddorp, te zien zijn van 3 april t/m 28 april 2018.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur en zaterdag van 09.00-16.00 uur (uitgezonderd feestdagen). U bent allen van harte welkom om deze expositie te komen bezoeken!

Meer informatie over de techniek en het werk van Annelies kunt u vinden bij de expositie in 't Blaeuwe Huus, op de website www.atelierhavenhoofd.nl en/of via Annelies Snijders, info@snijdruk.nl.

Uitslag springwedstrijd

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Hieronder volgt de uitslag van de springwedstrijd gereden op maandag 2 april 2018, Tweede Paasdag, in Manege Oostmoer

Rubriek 30 cm. 1. Denise Verolme, Fernando; 2. Julia Kalle, Salerno; 3. Zoë v.d. Lubbe, Salerno; 4. Jacintha v. Putten, Wimpie; 4. Annemieke Bouwmeester, Doddle; 6. Sharon Dierks, Arco; 7. Aedin Kroos, Wimpie; 8. Rosa Mijnders, Zigane; 9. Britt v. Dam, Tinka; 10. Zoë Wielaard, Arco; 11. Irene v. Dijke, Rody.
Rubriek 40 cm. 1. Tamara Uil, Fernando; 2. Gabriëlle Slager, Odette; 3. Anouk Spui, Dorine.
Rubriek 50 cm. 1. Cynthia v.d. Waal, Nevado; 2. Lisa Knops, Abbey; 3. Nienke Waaijer, Rosie; 4. Johan Bubbert, Snowy; 5. Isaura v. Dalen, Sunny Sunshine D.
Rubriek 60 cm. 1. Anaïs Jenny, Browny; 2; Isa Romsom, Odette; 3. Nienke Waaijer, Daisy.
Rubriek 70 cm. 1. Mylène Blokker, Floor.
Rubriek 80 cm. 1. Desiré Vroegindeweij, Bodi; 2. Rosalinde Vijfwinkel, Zoran.
Rubriek 90 cm. 1. Johan Bubbert, Currefeaus.
Rubriek 100 cm. 1. Yvonne v. Dis, Emilinda.

Polivak in gesprek met politici van verschillende partijen over coalitiebesprekingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 5 april is er weer een nieuwe aflevering van Polivak te beluisteren bij RTV Slogo Radio. Deze uitzending staat volledig in het teken van de coalitiebesprekingen.

Politiek verslaggever Jan van Gurp is in gesprek gegaan met politici van de lokale politieke partijen over de formatie van een nieuw college, dat gevormd moet gaat worden na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart jl.
Wat zijn de mogelijkheden? Kan het huidige college weer opnieuw een termijn aangaan? Of is de SGP moreel verplicht om eerst met de grote winnaar van de verkiezingen, Vitale Kernen Goeree-Overflakkee, om de tafel te gaan zitten? Waar gaat de voorkeur naar uit van de verschillende partijen? En welke partijen zullen waarschijnlijk oppositie gaan voeren? Eén ding is zeker, na de verkiezingen zijn de verhoudingen binnen de gemeenteraad flink veranderd en de grote vraag blijft: welke partijen mogen deze komende raadsperiode het beleid in de gemeente Goeree-Overflakkee bepalen?
De uitzending op donderdag 5 april is vanaf 19.00 uur.

Een studie over het boek Ruth

DIRKSLAND - Op maandag 9 april houdt Dick Pieterman een studie over het Bijbelboek Ruth.

"Het boek Ruth is een parel van genade in het Oude Testament. Het verhaal gaat over mensen die op de vlucht zijn voor hun problemen en een vrouw die vlucht in de armen van God en daarin grote genade vindt. Ruth, een vrouw zonder God, buiten het verbond, zonder hoop in de wereld, wordt geënt op het volk van God en wordt één van de voorouders van Jezus Christus!" De avond is onderdeel van een cursus. "Deze cursus is een uitdaging om je schuilplaats in Hem te zoeken en niet langer te vluchten voor je problemen, maar te vluchten in de armen van de God van alle genade. Er is een plaats in Gods hart voor jou en in Hem kan je herstel en een hoopvolle toekomst vinden. Kortom; een schitterende studie, waarin u Gods hart zal leren kennen en ontmoeten."

Hoewel de studie georganiseerd wordt door Mannenbeweging Buutengeweun, zijn zowel mannen als vrouwen welkom. De studie wordt gegeven in het kantoor van Van Dongen Transport, Vlakbodem 1 in Dirksland. De aanvang is 20.00 uur. Deelname is gratis, wel wordt er een een collecte gehouden voor een bijdrage in de onkosten. Aanmelden via www.buutengeweun.nl.

De Ramp door de ogen van fotografen

Ed van Wijk, Nederlands Fotomuseum

REGIO - Op dit moment is de fototentoonstelling 'De Ramp in focus' te zien in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De tentoonstelling bestaat uit zeventig originele foto's van fotografen Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Eva Besnyö, Ed van Wijk, Aart Klein, Kees Molkenboer en Dolf Kruger. In de jaren vijftig ontstond een kentering van persfotografie naar documentaire fotografie, waarvan de fotoregistratie van de watersnoodramp één van de eerste voorbeelden is. Uit onderzoek is gebleken dat veel bekende Nederlandse fotografen die destijds nog aan het begin van hun carrière stonden, direct na de ramp naar de plek des onheils zijn afgereisd om fotografisch verslag te doen. Bij velen van hen is de voor hun typerende stijl van fotograferen in die series terug te zien. Uit de complete reeks van de betreffende fotografen is een nieuwe selectie gemaakt, waarbij het documentaire karakter zichtbaar wordt. Het boek wordt aangeboden in de museumwinkel en via de webshop van het museum. Kijk voor meer informatie op www.watersnoodmuseum.nl.

Ed van der Elsken, Nederlands Fotomuseum
Dolf Kruger, Nederlands Fotomuseum

Les in de buitenlucht is goed voor concentratie

Nationale Buitenlesdag wordt in in heel Nederland georganiseerd. Foto: Jessica de Lepper

GOEREE-OVERFLAKKEE - Volgende week dinsdag is het Nationale Buitenlesdag. Op deze dag, een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie, krijgen leerlingen op meer dan 2100 scholen buiten les. Op het eiland wordt er volgens de website op vier scholen buiten les gegeven op 10 april. Dat zijn: OBS Buten de Poorte in Goedereede, OBS D'n Tuun in Middelharnis, OBS De Pannebakker in Nieuwe-Tonge en de Ollie B. Bommel school in Den Bommel.

Uit nieuw onderzoek van DUO blijkt dat op steeds meer scholen in Nederland buitenles gegeven wordt. En dat is goed nieuws, want een uitdagende buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas.

Nationale Buitenlesdag

Met de Nationale Buitenlesdag willen Jantje Beton en IVN leerkrachten stimuleren om meer naar buiten te gaan. Niet alleen om buiten te spelen, maar juist ook om buiten te leren. Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten. Dit jaar hebben zich opnieuw meer scholen aangemeld dan vorig jaar; steeds meer scholen en ook beleidsmakers zien de toegevoegde waarde van buitenles en gaan ermee aan de slag.

Steeds populairder

DUO heeft 1000 leerkrachten gevraagd naar hun ervaringen rond buitenlessen. Daaruit blijkt dat 89% vaker buitenles wil geven. Daarbij verwacht 92% (op lange termijn) leeropbrengsten bij kinderen. Van de leerkrachten is 75% van mening dat buitenles een meerwaarde biedt ten opzichte van alleen binnen lesgeven. Buitenlessen zijn leuk, leerzaam én laagdrempelig en in de praktijk leidt dat dan ook tot steeds meer buitenles voor kinderen tijdens schooltijd. Van alle leerkrachten geeft 30% inmiddels minimaal een keer per maand buiten les.

In Zuid-Holland zijn 1250 basisscholen. Daarvan doen er 350 mee aan de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 10 april. In 2017 waren dit er nog 240. De stijging van het aantal deelnemende scholen past in een landelijke trend waarbij steeds meer aandacht komt voor les buiten het klaslokaal.

Beter presteren door buiten leren

Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft onderzocht dat niet alleen buiten spélen, maar ook buiten léren positieve effecten heeft op kinderen. Kinderen presteren beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Door buitenles hebben kinderen de mogelijkheid om zelf dingen uit te zoeken, op een andere manier samen te werken en meer te bewegen. En meer beweging op school helpt. Sterker nog, gebrek aan beweging remt juist de cognitieve ontwikkeling. Daarnaast heeft alleen al de blootstelling aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht een positief effect op het leer- en concentratievermogen van kinderen.

Regio-kampioenschap voor Schotejil

MIDDELHARNIS - Zaterdag 31 maart heeft zwemclub De Schotejil uit Middelharnis op overtuigende wijze het kampioenschap behaald in de B-poule van de KNZB Regio competitie in Papendrecht. De Schotejillers behaalden 25 ereplaatsen en zwommen 4 clubrecords. Na het veiligstellen twee weken geleden van plaatsing in de landelijke A-klasse in Alblasserdam, is De Schotejil met het behalen van dit kampioenschap volgend seizoen ook weer terug op het hoogste regionale niveau.

Tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag bleek dat De Schotejil over een sterk collectief beschikt. Zo werden drie van de vier estafette gewonnen, waarbij er bovendien twee goed waren voor een clubrecord. De 4x50m vrij voor jongens en meisjes tot 15 jaar werd gewonnen door Nienke Mierop, Julien Tanis, Lotte Tillema en Xander Vis in 1.52.70. Hiermee werd een clubrecord uit 2001 ruim verbeterd. In dezelfde categorie bleek ook de 4x50m wisselslag goed voor een clubrecord. Dit maal waren Lieske Zijlstra, Xander Vis, Tamara de Ruiter en Julien Tanis met 2.07.28 het snelst. De derde estafette die werd gewonnen was de 8x 50m vrij voor senioren. Hierop zwommen Lotte Middelbos, Aron Paasse, Lotte Tillema, David Kievit, Manon Middelbos, Jacob Mackloet, Nienke Mierop en Luuk Kieviet in 3.40.96 overtuigend naar de winst.

Op de persoonlijke nummers won Manon Middelbos de 200m vrij in een clubrecord (2.17.07) en was er een verrassende tijd op 100m rugslag (1.11.87) voor Marjon van Kempen, die hiermee het clubrecord van Esmee Koedoot uit 2009 verbeterde. Verdere gouden medailles waren er voor Lauren Kalle op 100m schoolslag (1.28.64) en 50m rugslag (35.56) evenals voor Julien Tanis op 100m vlinderslag (1.10.32) en 100m schoolslag (1.17.02). Phaedra Meijer won de 100m schoolslag in een knappe 1.21.28. Bij de minioren/junioren meisjes won Thalia Meijer tenslotte de 50m rugslag (37.00).

Communicatie & zelfvertrouwen

MIDDELHARNIS - We hebben dagelijks te maken met andere mensen. Soms lopen gesprekken vanzelf, soms niet. Je kent vast wel voorbeelden van situaties waarin je heel goed in staat bent om duidelijk te vertellen hoe je over iets denkt of wat je zou willen. Echter, vaak kennen we ook situaties waarbij dit minder goed lukt. Je voelt je daar meestal niet prettig bij en het kan je onzeker maken of zorgen dat je je te vaak aanpast. Waar ligt het aan dat je je bij de ene persoon of situatie sterk voelt en in andere gevallen juist kan blokkeren? Wat helpt je om ook in lastiger situaties jezelf te blijven en om je te kunnen uiten? Hoe kom je voor jezelf op zonder de ander te kwetsen? In drie middagen krijg je meer inzicht in hoe communicatie in elkaar steekt en breid je vaardigheden uit. Je leert patronen herkennen die goed contact in de weg staan. Je leert ook hoe je deze patronen kunt doorbreken en hoe je met zelfvertrouwen een assertieve houding kunt ontwikkelen. Tevens kan je daarmee jouw persoonlijke effectiviteit verbeteren. Als je iets herkent in het voorgaande en het maakt je nieuwsgierig, meld je dan aan. Het programma wordt aangeboden in het wijkcentrum van Stichting ZIJN, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis. De organisatie is in handen van Yvonne Groenendijk. Het programma vindt plaats op woensdag 25/4, 16/5 en 13/6 2018. Van 13.30 tot 16.30 uur. Voor meer informatie of aanmelding kunt u terecht bij Stichting ZIJN, mw. C. Vermeulen, telefoon: 0187-483366, of c.vermeulen@zijngo.nl.

FC Barcelona speelt tegen Real Madrid in Middelharnis

De winnaars.

MIDDELHARNIS - Vrijdagmiddag werd bij voetbalvereniging Flakkee de Flakkeese Koppel Cup georganiseerd.

In vier landenpoules werd gestreden om deze Cup. Zo namen Ajax en Feyenoord en FC Barcelona en Real Madrid het tegen elkaar op. Voordat het toernooi begon, werden er door alle spelers eerst heerlijke pannenkoeken van 't Majoortje te Middelharnis gegeten. Om 13.15 uur was het dan zover en kon het spektakel losbarsten. Op 8 veldjes werd door de 34 teams, 68 spelers, gestreden om ieder punt. Ook bij verlies konden er punten worden behaald, de doelpunten tot een bepaald maximum telden namelijk ook mee.

In de poule van Nederland was het een spannende strijd tussen FC Utrecht en Excelsior. FC Utrecht, Abdullah Karkas en zijn vriendje Senna van Brussel, wisten deze poule uiteindelijk te winnen met 41 punten. In de poule van Engeland werd Fullham (Milan Troost met Jarno Breen) 1e met 38 punten, voor Tottenham Hotspur.

In de poule van Italië werd Verona (Jasper Robijn met Jort Kleingeld) 1e, kort gevolgd door As Roma en Atalanta. De poule van Spanje werd gewonnen door Real Madrid met Milo van den Ouden en Stijn Spruijt. Naast de felle strijd die werd geleverd, was er ook veel plezier en sportiviteit. Ter bevordering daarvan waren er ook twee bekers voor het sportiefste team. Deze prijs ging naar Excelsior met de spelers Casper Oei en Djarfin.

Column

De auto-dokter

Het menselijk lichaam is een geweldig bijzonder ding. Het kan absurd knappe dingen, het zit oneindig complex in elkaar en je beleeft er de mooiste avonturen mee. Niet voor niets ben ik er als dokter dus dagelijks weer verwonderd over. En niet voor niets leg ik graag en gretig aan de mensen uit hoe ze er vanbinnen uit zien. Waar precies de lever ligt, hoe de darmen rondslingeren en hoe het hart maar blijft kloppen. Met pen, papier en verbazend weinig tekentalent probeer ik de ene na de andere patiënt te laten zien wat er precies allemaal gebeurt in zijn of haar lijf en hoe we misschien wat kunnen oplossen. Google-images is een vriend tijdens het spreekuur en mijn anatomische atlassen slijten sneller dan mijn schoenen.

Maar of dat nou zin heeft… Regelmatig blijk ik me tot dovemansoren te richten en wil men niet per se weten waar nierstenen zich vormen of voedingssappen ontspringen. Wonderlijk! Wie wil er nu niet weten waar zijn of haar klieren zitten of hoe nagels ingroeien. Onbegrijpelijk! U komt toch niet alleen op spreekuur om beter te worden? Toch ook wel om te weten te komen hoe poep precies gemaakt wordt en waarom oorsmeer soms in de weg blijft zitten?

Soms blijk ik dus heel andere interesses te hebben dan mijn patiënten. Ik herinner me nog goed dat ik in opleiding was en mijn eerste talgcyste weggesneden had. Trots wilde ik hem aan de patiënt meegeven op sterk water; om thuis te laten zien. Die had daar helemaal geen oren naar! Apart, hoor. Zijn blik doet me nu denken aan de blik die ik over me krijg als de verzekeringsman me enthousiast voorrekent hoe duur mijn polis wordt. Het interesseert me heus wel, maar ik word er niet direct warm van. Blij dat ik zijn beroep niet gekozen heb. Gelukkig heb ik meer verstand van geneeskunde.

En patiënten zijn net zoals ik: blij dat ze niet hoeven te kijken als ik mijn injectienaald in de aanslag heb. Ieder zijn ding. Ik haal de staalsplinter uit de vinger van de automonteur en hij de kapotte bougie uit mijn motor. Als hij me uitlegt wat hij precies gedaan heeft, doe ik net alsof ik weet wat een 'krukas' is. Dat schijnt het hart van mijn automotor te zijn. Dus… Dus eigenlijk best heel interessant! Het hart! Begrijpend schudden we elkaar de hand. Ik en de auto-dokter.

Ingestuurd

Blikvanger

Deze oude boom is een echte blikvanger. Nog even en de bomen kleuren weer groen. Janneke Troost maakte de foto en schrijft erbij: "Lente in de Prinsessenlaan in Sommelsdijk."

Vrijdag in de krant

Bijlage over nieuwkomers op het eiland

Waar komen ze vandaan? - Interviews - tips om in te burgeren