info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

17 november 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 17 november 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Havenkanaal Oude-Tonge weer goed bevaarbaar

Na de baggerwerkzaamheden is de haven van Oude-Tonge weer goed bereikbaar.

OUDE-TONGE - De Sint en zijn Pieten konden afgelopen zaterdag met een gerust hart het havenkanaal van Oude-Tonge invaren. Vorige week werd het kanaal namelijk vanaf de buitensluis tot aan de binnensluis flink uitgebaggerd. Maar liefst 1125 m3 modder werd eruit gehaald en verscheept naar Empel, Noord Brabant. De vaardoorgang is verdiept van 1.40 meter naar de wenselijke 2.10 meter. Niet alleen de Sint was hier blij mee, maar zeker ook de lokale watersportvereniging, die het initiatief nam voor het uitbaggeren.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

"Het uitbaggeren van het havenkanaal was heel hard nodig", vertelt Ton van der Wielen, voorzitter van de Watersportvereniging. "Het had al veel eerder moeten gebeuren, maar wegens geldgebrek werd het steeds uitgesteld. Het havenkanaal is eigendom van de gemeente, maar wij als vereniging pachten het water vanaf de sluis tot aan de kom. Gelukkig hebben wij nu samen met de gemeente genoeg geld bij elkaar kunnen krijgen om het werk uit te laten voeren.
Vorige week maandag werd gestart met het uitbaggeren en vrijdag was het klaar. De vaardiepte was nog maar 1.20 tot 1.40 meter en dat terwijl zo'n 2.00 tot 2.10 meter wenselijk is om alle passanten binnen te kunnen laten varen. Het was nu zelfs zo erg, dat de sluisdeuren niet eens meer dicht konden. We konden het ook wel merken aan het aantal bezoekers aan onze haven. Het 'praatje' dat Oude-Tonge slecht te bereiken is, gaat snel hoor, onder botenbezitters. Maar gelukkig is dat nu voorlopig weer voorbij".

Economisch belang

Hoewel het havenkanaal dus gepacht wordt door de watersportvereniging, was de gemeente toch bereid om mee te betalen aan het baggerwerk. "Ja, natuurlijk", vindt Ton. "De haven van Oude-Tonge vervult een belangrijke toeristische functie voor het dorp. Jaarlijks krijgen wij hier zo'n 2500 boten. Dat betekent zo'n 4000 overnachtingen en zo'n 7000 bezoekers. Daar vaart het dorp letterlijk en figuurlijk wel bij. We hebben door een bureau laten uitzoeken wat dat nou eigenlijk opbrengt. Die kwamen op een gemiddelde van 30 euro per persoon. Dus reken maar uit, dat is ongeveer 210.000 euro per jaar, dat wordt uitgegeven in het economisch verkeer hier. En dan reken ik niet eens de dagjesmensen. Ook dat zijn er, volgens het bureau, gemiddeld 800, die ook nog eens 20 euro per persoon uitgeven. Dus een goed bereikbare haven is in het belang van het dorp, maar zeker ook van de gemeente.

Blauwe vlag

Ton van der Wielen is duidelijk trots op de haven en de vereniging. "Nou en of", zegt hij. "We hebben een goed team van vrijwilligers, dat zorgt voor het onderhoud van de steigers, de elektriciteitsaansluitingen en de sanitaire voorzieningen. Er is een prachtig clubgebouw. Alles ziet er tiptop uit. We hebben niet voor niets de blauwe vlag hier hangen. De eisen daarvoor zijn streng, maar elk jaar weten we er weer aan te voldoen. Maar eerlijk, het is toch ook een mooie haven met het mooiste havenkanaal van Europa, zo werd eens gezegd, en je kan je boot aanleggen vlak bij de winkels en de horecagelegenheden. Dat is toch ideaal. Overigens zijn er maar liefst zeven havens op het eiland, dus in één gemeente, met een blauwe vlag en dat is zelfs een wereldrecord.

De watersportvereniging is blij dat de haven weer goed bereikbaar is. Over een aantal jaren zal alles, dus ook de kom, weer grondig moeten worden aangepakt. Tot die tijd houden de vrijwilligers van de vereniging alles weer keurig bij en de vaarroutes vrij. "Hopelijk wordt aan de overkant van het clubgebouw, het braakliggend terrein, ook eens wat gedaan. Dat zou helemaal mooi zijn", zegt Ton tot slot. "Maar daar hebben wij helaas geen invloed op".

Lintje voor 'muzikaal orakel' Zweerus

NIEUWE-TONGE – In Ons Dorpshuis te Nieuwe-tonge hield de plaatselijke muziekvereniging Apollo haar jaarconcert. Een evenement dat ieder jaar weer veel belangstellenden trekt. Maar ditmaal droeg het een speciaal karakter, omdat dirigent Gert Zweerus z'n 60-jarig jubileum had bij Apollo. En ter ere daarvan werd hij tijdens dit jaarconcert benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman speldde de jubilaris de bijbehorende versierselen op.

Door Hans Villerius

Al sinds 1955 is Zweerus lid van Apollo. In 1957 werd een drumband samengesteld uit tamboerleerlingen die les hadden van Gerts vader, Marinus. Die leerde de drumbandleden, die geen noot konden lezen, vele marsen uit het hoofd te spelen. Gert geeft vele kinderen muziekles in verschillende dorpen op het eiland, geheel op vrijwillige basis. Met groot enthousiasme weet hij mensen te motiveren. Hij betaalt zelfs de zaalhuur, zo gedreven is hij om jongeren iets te leren. Verder was hij dirigent van Muziekvereniging E.M.M. uit Den Bommel, was hij oprichter en dirigent van jeugdgroep 'The Young Music Makers' en oprichter en instructeur van de drumband aldaar. Door zijn komst naar E.M.M. in 1968 bloeide de vereniging op en breidde het ledental fors uit. In 2013 werd hij hier benoemd tot eredirigent.
Ook van Koninklijke Fanfare Apollo Goedereede is Gert al meer dan 25 jaar lid. Naast zijn lidmaatschap zet hij zich in voor de opleiding van de slagwerkleerlingen. Hij heeft vele leerlingen het roffelvak bijgebracht en op hoog niveau afgeleverd. De kwaliteitsverbetering die het slagwerk heeft doorgemaakt kan dan ook volledig op zijn conto worden geschreven. "Gert, jouw visie en ervaring is onmisbaar voor Goeree-Overflakkee. Je wordt dan ook met recht 'het muzikale orakel van het eiland' genoemd!", zei de burgemeester voordat ze de jubilaris decoreerde.

Vrachtwagen in de sloot

STELLENDAM - Afgelopen vrijdag is er een vrachtwagen in het water terecht gekomen naast de N215, ter hoogte van Stellendam. De bestuurder kon zelf uit de vrachtwagen klimmen, de persoon is wel voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Met een kraan is de vrachtwagen uit de sloot getakeld.

Slotavond Omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 19 november is de slotavond van de Omloop. Tijdens de bijeenkomst wordt de laatste editie van de Omloop geëvalueerd, worden de sponsorbedragen bekendgemaakt en worden personen met de hoogste sponsoropbrengst in het zonnetje gezet. Betrokkenen bij de Omloop worden uitgenodigd om de avond bij te wonen. De slotavond start om 19.30 uur in het restaurant Werelds In-Side bij Tieleman Keukens.

Debatavond in Dirksland

DIRKSLAND - Vrijdagavond 20 november is er een avond van de SGP-kiesvereniging, het boek 'Voor religie en vrijheid' staat centraal. De auteur van het boek is de bekende historicus en publicist dr. Bart Jan Spruyt. In het boek heeft hij teksten bijeengebracht uit de gehele christelijke traditie, die de periode vanaf de Middeleeuwen tot de 21e eeuw omvat.

Die teksten maken duidelijk dat het christelijk geloof een doorslaggevende rol gespeeld heeft bij het ontstaan van onze rechtstaat en democratische orde. De inhoud van dit boek zal centraal staan tijdens de avond, dhr. Spruyt geeft een samenvatting van het boek. Als opponent zal dhr. G. Slootweg optreden. De docent geschiedenis aan de Prins Maurits te Middelharnis en SGP-raadslid verzorgt een korte inleiding. De inleiders zullen daarna met elkaar debatteren, het debat staat onder leiding van mr. D.J.H. van Dijk, eerste Kamerlid van de SGP. Uiteraard mogen de aanwezigen aan het debat deelnemen. De avond begint om 19.30 uur in de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Mozartsingel. Iedereen is van harte welkom.

2 / 20

Agenda

Woensdag 18 november

MIDDELHARNIS – Lezing over Constantijn Huijgens door Pau Heerschap. Van 19.30 tot 21.30 uur in het Oude Raadhuis. De toegang is € 5,- per persoon, reserveren is verplicht: 06-41365591.
GOEDEREEDE - Jaarlijkse verkoping Vrouwenvereniging Bidt en Werkt. Tijd: van 9.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Adres: Kerkpad 2 te Goedereede t.o. kerk.

Donderdag 19 november

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 20 november

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.
STELLENDAM – Lezing over Goereese vissersschepen in oorlogstijd in het Haagse Huus. Lezing start om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Entree is gratis, wel graag reserveren: info@wo2go.nl of 06-51859641.

Zaterdag 21 november

OUDDORP – Hervormde Kerk. Zangavond met medewerking van Christelijk Gemengd Koor 'Laudate Dominum'. o.l.v. Jan van Seters. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Uurtje zingen in de Doopgezinde Kerk, van 19.30 tot 20.30 uur. Het adres is Dorpstienden 3 in Ouddorp.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.
STELLENDAM – Intocht van Sinterklaas, om 13.00 uur in de oude haven.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop met artikelen uit grootmoeders tijd, emaille, zink, Keulse potten en fornuizen. Gratis koffie en thee. Van 10.00 tot 16.00 uur. Groeneweg 35 Nieuwe-Tonge, 0187651638.

Maandag 23 november

MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Hoeksteen aan de Kerkring. Aanvang 19.45 uur. Ds. N.M. Tramper uit Delft. Thema: 'De Kerk in het Midden-Oosten'.

Dinsdag 24 november

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Fotoworkshop o.l.v. Niranyana.. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl
DIRKSLAND – Reginahof. Koffieochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Ruimte voor ontmoeting, spel of iets creatiefs.

Woensdag 25 november

SOMMELSDIJK – Sinterklaas is van 14.00 tot 16.00 uur in 'De Zwaluw', Sperwer 55 in Sommelsdijk. De entree is € 2,-, dat is inclusief drinken en wat lekkers.

Donderdag 26 november

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Donderdag 3 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 27 november

HERKINGEN – Potermaaltijd bij 'Ons Dorpshuis'. Onbeperkt poters, spek en garnituur eten. De kosten zijn € 15,-, deur open vanaf 18.00 uur. Opgeven voor 21 november via de mail: info@onshuisherkingen.nl of bij Yvonne Mol: 06-23187838.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

DialooGO brengt jongeren in gesprek over vluchtelingenproblematiek

Leerlingen in de raadzaal tijdens de plenaire bespreking. Inzet: de organisatoren van DialooGO 2015, v.l.n.r.: Aad Hoek, Marjolein Beuling en Ton Jansen. Foto's: Julian Villerius

MIDDELHARNIS - Sinds 2012 brengt Stichting DialooGO jaarlijks mensen bij elkaar om nieuwe inzichten te creëren en begrip te krijgen voor visies van anderen. Een jaar later organiseerde de stichting ook een dialoogbijeenkomst voor scholieren. Vrijdag was er in Het Rondeel voor de derde keer op rij zo'n sessie voor honderd leerlingen van de middelbare scholen RGO en CSG Prins Maurits en de twee locaties van het Albeda College. Het gespreksthema voor deze morgen was: 'Vluchteling - eigen hachje eerst?'

Door Julian Villerius

"Actueler dan dit onderwerp op het eiland had het niet kunnen zijn", aldus Ton Jansen van Stichting DialooGO. Ongeveer drie maanden voordat de dialoogbijeenkomst plaatsvond, werd al over het onderwerp nagedacht. In die tijd werd het vluchtelingenprobleem erg actueel. In samenwerking met docenten van de deelnemende scholen is het onderwerp 'Vluchteling - eigen hachje eerst?' vastgesteld.

Actueel

Dat dit onderwerp samenvalt met de tijdelijke opvang van tachtig vluchtelingen in Recreatiecentrum De Staver te Middelharnis is toeval. Aad Hoek van de stichting: "Het was actueel, maar ik denk dat het ook inhoudelijk heel goed past bij een dialoogbijeenkomst, juist omdat er rondom dit onderwerp veel verschillende visies mogelijk zijn. Voor een deel van de leerlingen zijn dat ook onbekende visies die ze op dat moment voor het eerst horen. En dat is precies de opzet van De Dialoog: dat je probeert mensen een bredere visie te laten krijgen. Niet zozeer elkaar willen overtuigen, maar naar elkaar willen luisteren is belangrijk."

Groepsgesprekken

De dialogen werden gevoerd in tien groepen met elk een gespreksleider. De groepen zaten verspreid over de eerste verdieping van Het Rondeel. In elke gespreksgroep werden dezelfde fasen gevolgd. In de eerste fase maakten de scholieren kennis met elkaar en met het onderwerp. De tweede fase richtte zich op persoonlijke ervaringen rond het thema en er werden twintig stellingen besproken. Gedurende de derde fase werd gebruikgemaakt van afbeeldingen om een ideaalbeeld betreffende het thema te verwoorden. Zo werd een afbeelding van een geopende schelp gezien als symbool van hoop: hoop voor vluchtelingen op een beter bestaan. In de vierde en laatste fase werd besproken hoe de eerste stappen in de richting van de geschetste ideaalbeelden kunnen worden gezet.

Plenair

Na de groepsgesprekken werd in de raadzaal van Het Rondeel een plenaire bespreking gehouden. Onder leiding van Marjolein Beuling deelden de tien verschillende groepen hun conclusies met elkaar. Hierbij werd ook officieel gebruikgemaakt van de microfoons, wat het geheel een nóg meer officiële beleving gaf.
Er werden veel visies gedeeld en opmerkelijke uitspraken gedaan. Iedere groep concludeerde dat het helpen van vluchtelingen goed is. De verschillende meningen over 'eigen hachje eerst' werden duidelijk geuit. Een deel was het daar mee eens, maar de anderen zeiden juist dat je eerst de mensen moet helpen en laten integreren. "Europa moet de oorlog stoppen, anders houdt de vluchtelingenstroom niet op. Als die oorlog nog enkele generaties duurt, kun je de nakomelingen van de vluchtelingen moeilijk terugsturen. Er moet een vorm van inburgering zijn, de mensen moeten zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur en deze niet willen veranderen." Een andere opmerkelijke uitspraak: "Eerst zorgen voor een stabiele samenleving, want je kunt mensen niet helpen als je zelf hulp nodig hebt."

Positief

Aanvankelijk zou burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman de ochtend afsluiten, maar in verband met overleg rondom het verblijf van de vluchtelingen op het eiland, kon zij niet aanwezig zijn. Desondanks heeft Aad Hoek de afsluitende bijeenkomst als heel positief ervaren. "De leerlingen hebben heel mooi verwoord welke visies allemaal mogelijk zijn op dit probleem."

Zie ook het filmpje op www.eilandennieuws.nl.

Rethorica sluit jubileumjaar af met Jan Terlouw en boekpresentatie

Jan Terlouw.

SOMMELSDIJK – Sociëteit Rethorica bestaat vijfhonderd jaar en heeft dit jubileum groots gevierd in 2015. Op donderdag 26 november is de feestelijke afsluiting van het jubileumjaar in De Staver (Prieel). De sociëteit pakt uit met een gevarieerd programma, waarin de bekende schrijver en oud-politicus Jan Terlouw een hoofdrol speelt. Tijdens de avond, die gratis toegankelijk is, presenteert Rethorica ook een boek over de geschiedenis van Sommelsdijk.

De datum voor de slotavond van het jubileumjaar is goed gekozen. 26 november 1515 was namelijk de dag dat Rethorica is gesticht als rederijkerskamer. Later veranderde het karakter van Rethorica. Eerst werd het een schutterij en na de afschaffing van dit fenomeen ontstond de sociëteit zoals we die nu kennen. Het eeuwenoude gezelschap houdt zich vooral bezig met cultuur en cultuurhistorie, het verspreiden van kennis daarover en het bevorderen van de instandhouding daarvan.

Ook tijdens de feestelijke afsluiting op 26 november komen deze aspecten naar voren. Jan Terlouw houdt een inleiding over het belang van het geschreven woord in de huidige digitale wereld. Daarnaast spreekt hij over de wonderlijke overgang van natuurkundige naar schrijver. Terlouw (1931), opgeleid tot natuurkundige, ontwikkelde zich tot een politicus en schrijver van naam. Als politicus van D66 (toen nog D'66) was hij lijsttrekker, fractievoorzitter, minister, vicepremier en senator. Hij was ook enige tijd commissaris van de koningin in Gelderland. Tegelijkertijd schreef hij een imposant oeuvre van (vooral) jeugdboeken bij elkaar. Bekende titels zijn 'Oorlogswinter', 'Koning van Katoren' en 'Oosterschelde windkracht 10', waarin een rol voor Goeree-Overflakkee is weggelegd. De laatste jaren schrijft Terlouw thrillers met zijn dochter Sanne.

De schrijver ontvangt in Sommelsdijk het eerste exemplaar van het boek 'Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk in 55 en 1 verhalen'. Het boek, geschreven door Rethorica-lid en streekarchivaris Jan Both, behandelt de historie van Sommelsdijk vanaf de eerste naamsvermelding tot de nieuwbouw van de Westplaat. Het boek, een speciale uitgave in verband met het vijfhonderdjarig bestaan van Rethorica, telt circa 140 pagina's en is rijk geïllustreerd. Het is voor € 12,50 te koop.

Tijdens de slotavond in De Staver zijn voorts enkele optredens geprogrammeerd. Leerlingen van de RGO maken het publiek deelgenoot van de resultaten van hun 'Rethorica-project'. En zangeres Clementine Volker brengt frisse folkmuziek ten gehore. Dat doet ze samen met twee muzikanten. In De Staver is ook een fotoverslag te zien van de evenementen die Rethorica eerder dit jaar organiseerde, zoals de historische markt en de onthulling van twee kunstwerken bij de Sommelsdijkse haven.

De feestelijke afsluiting van het jubileumjaar op donderdag 26 november begint om 20.00 uur. Inloop in De Staver vanaf 19.30 uur.

Vernieling bushokje en verdachte van diefstal

Het vernielde bushokje aan het Beneden Zandpad.

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 november werd de ruit van een bushokje gelegen aan het Beneden Zandpad te Middelharnis vernield.

Een ieder die informatie heeft over de dader of daders van deze vernieling wordt verzocht via telefoonnummer 0900-8844 contact opnemen met politie Goeree-Overflakkee.
Mocht u om redenen alleen anoniem uw informatie kwijt willen kunt u bellen met meld misdaad anoniem via nummer 0800-7000.

Aanhouding

In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 november werd in Dirksland een 21 jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van het ontvreemden van elektriciteitskabel. De man is ingesloten op het bureau van politie te Spijkenisse voor verhoor en nader onderzoek.

Winnaars geurraadsel Boekhandel Akershoek

OUDDORP – De Kinderboekenmaand bij Boekhandel Akershoek was een groot succes.

Er waren drie actieboeken rond het thema: 'Weet je?': Prentenboek 'Prins Eduardus Edje Eipedje', schrijver Bram Kasse (onderbouw), 'Een kleverig raadsel', schrijver Simone Foekens (middenbouw) en 'Over een proef met rauwe eieren & een zwembad vol chocola' (bovenbouw).

Aan de hand van het thema van de kinderboekenmaand 'Weet je?' werd er in de boekhandel een geur verspreid, die door kinderen en volwassenen geraden kon worden. Lenno v.d. Bok en Jan van Wijk hebben de geur geraden! (De goede geur was de bosgeur, die gerelateerd is aan het nieuwe boek van Simone Foekens: 'Een kleverig raadsel'). Woensdagmiddag 7 oktober mochten kinderen in de winkel komen helpen.

Elk jaar tijdens de kinderdag mogen kinderen een middag in de winkel komen helpen, maar deze is niet doorgegaan en daarom hebben we dit nu tijdens de kinderboekenmaand gedaan. Zaterdagmiddag 10 oktober konden de kinderen een portret van zichzelf laten tekenen door illustrator Daan van Oostenbrugge.

Karen Witemeyer bezoekt Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Zaterdag 21 november is de schrijfster Karen Witemeyer op bezoek bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk.

Karen Witemeyer is een auteur met een grote voorliefde voor de 19e eeuw. "Ik heb altijd al van historische romans gehouden en vooral de 19e eeuw is een van mijn favoriete tijdperken. Al sinds ik in Texas woon, wilde ik mijn verhalen hier plaats laten vinden, die zich zouden afspelen in de late jaren van 1800. Rond 1880 was er sprake van grote veranderingen, de Indianen werden niet meer aangevallen en men was bezig een spoorweg aan te leggen door de centrale en westelijke gebieden van de staat Texas. Er ontstonden nieuwe steden en families kwamen in beweging, het perfecte scenario voor het decor van mijn verhalen." En daar heeft ze gebruik van gemaakt, zo blijkt uit haar romans: 'Geknipt voor elkaar', 'Hoofd in de wolken', 'Het geheim van de smid', 'Strootjesbruid', 'Buitgemaakt' en 'De koppelaarster'.

Karen hoopt dat lezers door haar verhalen even weg kunnen dromen naar een andere wereld. "Ik wil hen een korte ontsnapping bieden uit de stress van het normale leven door hen mee laten leven met de romantische avonturen van de personages in het verhaal, waardoor lezers redenen vinden om te glimlachen. Ik weet dat de meeste van mijn lezers al christen zijn en daarom hoop ik bovenal dat mijn verhalen hen bemoedigen, hen uitdagen om te groeien in hun geloof, of hen misschien gewoon herinneren aan de dingen waarvan ze al weten dat ze de waarheid zijn.

Bent u niet in de gelegenheid en wilt u toch een gesigneerd exemplaar van het zojuist verschenen boek 'Het najagen waard', dan kunt u dit telefonisch of per mail doorgeven. Boekhandel Van der Boom, Voorstraat 41, Sommelsdijk. Tel. 0187-482614.

Taalliefhebber Altink is klaar voor het Groot Dictee

Peter Altink tijdens het dictee in 2014. Foto: Archief Eilanden-Nieuws.

'Opzichzelfstaand', dat vindt Peter Altink een leuk bijvoeglijk naamwoord. Veel mensen schrijven 'op zichzelf staand', maar de betekenis verklapt eigenlijk al dat het één woord is. Dicteeliefhebber Altink neemt donderdagavond deel aan het Groot Dictee. Voor de achtste keer. "Ik kijk ernaar uit."

Door Martijn de Bonte

Op tafel staat de driedelige Dikke Van Dale, daarnaast ligt het nieuwe Groene Boekje, boven op '5000 venijnige dicteewoorden'. Altink is freelanceredacteur. Letters en leestekens zijn het gereedschap waarmee hij teksten schrijft en redigeert. In zijn vrije tijd doet hij mee aan dictees. "Het helpt om scherp te blijven en het is leuk om te doen. Taal is echt een levend iets."

Taco's en burritos

In het dagelijks leven komt de taalkenner geregeld taalfouten tegen. "Maar als ik bijvoorbeeld op Facebook fouten tegenkom, zal ik die nooit corrigeren. Als ik een schuur timmer, vind ik het ook niet fijn als een timmerman uitlegt dat het anders had gemoeten." De taalliefhebber stoort zich wel aan taalfouten in officiële uitingen. Dus valt hem in de supermarkt op dat taco's met een 's wordt geschreven, terwijl burritos zonder apostrof wordt geschreven op de Wereldgerechten van Knorr. "Raar dat ze dat fout doen, maar het smaakt er niet minder om." Altink heeft het idee dat er tegenwoordig meer taalfouten worden gemaakt dan vroeger.

Blinde vlek in regelgeving

Peter Altink is vooral geïnteresseerd in de systematiek van taal. De dicteeliefhebber wil niet alleen weten hoe je bepaalde woorden schrijft, hij wil vooral graag weten waarom dat zo is. Wat betreft het schrijven van meervouden van Franse woordgroepen, ontdekte hij een blinde vlek in de regelgeving. De taalliefhebber schreef er een column over met de titel: 'Twee cafés crème en drie cafés noirs, alstublieft'. In het fonkelnieuwe Groene Boekje is er gelukkig meer duidelijkheid gekomen over deze Franse meervouden.

Naast het dictee in Middelharnis bezoekt Altink weleens andere dictees in de regio. De dicteewereld omschrijft hij als een mannenbolwerk en de meeste deelnemers zijn al wat ouder. "Maar er zijn ook jonge vrouwen die deelnemen aan dictees." Zijn eerste dictee was een universiteitsdictee tijdens zijn studie Nederlands. Dat was gelijk al een succesvolle exercitie: "De eerste of de tweede keer, dat weet ik niet meer precies, heb ik het dictee gewonnen."

Avondje uit

"De taalregels doornemen op de gratis website woordenlijst.org," geeft Altink als advies aan andere deelnemers. "En oefenen op www.beterspellen.nl." Het dictee in Middelharnis vindt hij een leuk avondje uit. "Er is een hapje en een drankje en je kunt er redelijk gemakkelijk een gesprek aanknopen met een andere deelnemer."

"De maker van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee, dhr. Kastelein, doet het hartstikke goed. Het is echt een verhaal met een kop en een staart. Een klassiek dictee." De deelnemer van het eerste uur heeft gehoord dat het dictee dit jaar over een actueel thema gaat. "Vluchtelingen," gokt Altink. Hij heeft voor de zekerheid woorden als Eritreeërs en nikab opgezocht. De dicteeliefhebber is klaar voor de taalstrijd!

Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 19 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Dit is de laatste aflevering van een artikelserie. Deze week twee deelnemers in beeld: Peter Altink en Jorien Andries. Kijk voor meer informatie op de pagina met activiteiten op www.rotary.nl/goereeoverflakkee.

Corrector Jorien Andries doet nu zelf mee aan het dictee

Jorien Andries: "Ik vind het heel spannend."

OUDE-TONGE – Kado, dat is natuurlijk fout. Je hoort cadeau te schrijven. Als Jorien Andries het fout gespelde woord tegenkomt, in een winkel of zo, dan kan ze het niet laten er wat van te zeggen. "Dan kijken ze je aan of je niet goed bij je hoofd bent. Tja, zo'n taalgek ben ik nou, al vind ik mezelf wel irritant als ik erover begin." Jorien Andries doet donderdag 19 november voor het eerst mee met het Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Maar ze is er al veel langer bij betrokken.

Door Kees van Rixoort

"Ik ben vanaf het begin corrector geweest. Heel leuk om te doen. De sfeer is altijd positief en de organisatie van het dictee is professioneel. Alles is goed geregeld", zegt de docente Nederlands aan de Prins Maurits. "We werken altijd met een grote groep correctoren; veel docenten, maar ook wel familie en vrienden. Per persoon kun je in een half uur tijd twee dictees nakijken. Soms is het best lastig. Als er twijfels zijn bij het corrigeren, komt het Groene Boekje erbij. Het gebeurt ook wel dat André Kastelein (de samensteller en voorlezer van het dictee, red.) nog op vandale.nl moet kijken of een woord goed gespeld is. Zo kwamen we erachter dat kieviten ook gespeld mag worden als kievieten. Het corrigeren is belangrijk. De beste worden wel twee of drie keer nagekeken voordat de uitslag bekend wordt gemaakt."

Niet bang voor afgang

Voor Jorien Andries ziet het Groot Dictee er dit jaar heel anders uit. Ze gaat voor het eerst niet corrigeren. Want ze doet zelf mee, in de nieuwe categorie 'docenten'. Een clubje docenten van de Prins Maurits neemt het op tegen een aantal collega's van de RGO. "We willen natuurlijk wel graag winnen. Ik vind het heel spannend. De verschillen zullen niet heel groot zijn. De verwachtingen? Ik denk dat sommige vwo-leerlingen het beter doen dan de docenten. Die zijn soms zó goed." Bang voor een afgang is de docente niet. "André Kastelein heeft ons gerustgesteld. Zelf heeft hij bij een vergelijkbaar dictee ook gerust twintig fouten. Ik hoop dat er niet te veel buitenlandse woorden in staan."

Liefde voor taal

Jorien Andries is graag met taal bezig. Als juf op de basisschool begon dat al en daarna, toen ze docente Nederlands werd én dyslexieconsulente, is het alleen maar toegenomen. "Alle facetten van het Nederlands interesseren me. Ik wil de kinderen graag liefde voor taal bijbrengen. Met taal kun je meer en het is fijn als je goed kunt spellen. Natuurlijk heb je spellingcontrole op je computer, maar die haalt lang niet alles eruit." De liefde voor taal heeft ze in ieder geval aan haar zoon Niek kunnen doorgeven. Hij werd vorig jaar tweede bij het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal.

Donderdag gaat het gebeuren. Doet Jorien Andries nog wat om goed beslagen ten ijs te komen? "Ik lees de eerste hoofdstukken van het Groene Boekje nog een keer door. Daar staan alle regels en uitzonderingen op een rijtje. Wat zou je verder kunnen doen? Oude dictees lezen? De dagelijkse opdrachten van Beter Spellen doen misschien? Nou, die zijn niet echt moeilijk. Als het dictee dat niveau heeft, gaat het wel goed."

Doe mee!

Ook mensen die nog niet hebben ingeschreven kunnen alsnog meedoen. Aanmelden kan voor de start van het dictee. Donderdagavond start het dictee om 19.30 uur in de aula van de RGO, Koningin Julianaweg 54 in Middelharnis. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Deelname kost € 15,- per persoon, er wordt van deelnemers verwacht dat ze minimaal € 20,- sponsorgeld meenemen.

Investeren in kracht van de samenleving

Archieffoto van de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bij de partijpolitieke presentaties in de raad van donderdagavond, kon alleen de fractie Maliepaard geen statement afleggen. Fractieleider Rob Maliepaard moest om gezondheidsreden zich afmelden. Omdat een aantal effecten van in de begroting opgenomen projecten voor VKGO niet helder zijn, stemde deze fractie als enige tegen de vaststelling. De raadsfractie van het CDA bij monde van Robert van Papeveld was blij dat de uitvoering van het coalitieakkoord op schema ligt en er met de structureel sluitende begroting geen extra lastendruk voor de inwoners nodig is. Onder de paraplu van "we kunnen en moeten van goed naar beter", stipte Van Papeveld decentralisaties in het Sociaal Domein aan.

Door Jaap Ruizeveld

Een jaar overziend zijn gevreesde ernstige problemen uitgebleven en het college is in control, aldus het CDA. Toch moet goed worden geluisterd naar signalen uit de bevolking. Overbodige rompslomp moet worden weggewerkt. Het college wordt gevraagd om PGB-aanvraagprocedures - naar de menselijke maat - te beoordelen. In een tweede aspect schonk de fractie aandacht aan de kracht van de samenleving. Er is al veel gebeurd. Ondernemers werken samen in de FOGO, A Seal is mogelijk gemaakt en Eilandmarketing wordt opgepakt, bijvoorbeeld met initiatieven als Trots Op Flakkee. De kracht van de samenleving uit zich ook in de vele vrijwilligers die actief zijn in verenigingen, stichtingen, kerken en dorpsraden. Zij zijn van onschatbare waarde. Wij moeten hen koesteren en stimuleren. Het signaal van dorpsraden dat zij moeite hebben met de rol die hen wordt toegekend in het verstrekken van subsidies, moet door het college serieus worden opgepakt. Het kan immers voor dorpsraden een afbreukrisico vormen. De stelling van het CDA is: investeer in de kracht van de samenleving en in draagvlak voor de plannen. Dat is nooit verspilde moeite. Zo is de weg van Goed naar nog Beter. Als derde item schonk de fractie aandacht aan Levensloopbestendigheid, waarin de Blijverslening werd genoemd. Over dit onderwerp komt het college eind eerste kwartaal 2016 met een raadsvoorstel.

Effecten onduidelijk

Windmolens en woningen liggen elkaar niet goed. Met deze uitspraak wees Willy Heintjes (fractie VKGO) op de ontwikkeling van de Noordrand. Vitale Kernen is verbaasd over de besteding en verdeling door de gemeente van gelden binnen de Integraal Regionaal Programma's. Geld om de sociaal economische vitaliteit van ons eiland te verbeteren: 1.3 miljoen naar de Kop van het eiland, slechts 4 ton naar het middendeel en 125.000 euro naar de oostzijde. Vragen over de effecten van deze projecten zijn - zonder inhoud - beantwoord. VKGO waarschuwt dat op termijn de Provinciale aandacht zich weer van het eiland afwenden. Nog even ruziën over de noordrand, maar als de molens er staan kan project Goeree-Overflakkee worden afgesloten. De fractie heeft ook kritiek over de besteding van gereserveerd geld voor eilandmarketing. Wanneer de raad een motie aanneemt over het organiseren van een congres over duurzaamheid, ga dan niet een energiefestival organiseren dat 72000 euro kost, los van ambtelijke uren, stelt VKGO. Economische effecten van o.a. baggerwerk haven Goedereede en oude haven Stellendam (kosten richting 1 miljoen euro) worden niet aangetoond, terwijl er geen euro gereserveerd is voor het baggeren van de haven Middelharnis en dat levert wel een aantoonbare economische bijdrage op. VKGO constateert ook, dat er geen geld is vrijgemaakt voor het veilig maken van de wegen, met name de 30 km zones. En dit terwijl verkeersongevallencijfers aantonen dat het niet goed gaat. Positief is de fractie over de blijvend geoormerkte gelden sociaal domein en over de begrotingsapp.

Ik heb er niks mee

Aat van Alphen (Eiland van Vrijheid) levert regelmatig op originele wijze zijn inbreng. Hij had bij de voorbereiding op de begroting zich afgevraagd welke vergelijkbare ontwikkeling zich heeft voorgedaan sinds de tijd dat hij 44 jaar geleden voor het eerst als raadslid deelnam aan een begrotingsvergadering. Hij was er toen niet kapot van. Was dat veranderd? "Toen in de prachtige oude raadzaal van Middelharnis. Als lid van een viermans-fractie mocht hij een enkel aspect voor het voetlicht brengen. "Ik werd geacht ergens tegen te zijn. Waarom is me nog steeds een raadsel, maar we zaten zoals dat heette in de oppositie. En je moest wat. Toen ik het woord kreeg, keek de burgemeester mij aan met een soort genadeloze ironie. Het eerste litteken op mijn politieke ziel. Het was nog de tijd dat de begroting nagenoeg per bladzijde werd behandeld", zei Van Alphen. "Nu, zoveel jaren later, is de begroting drastisch veranderd. Alles is ingesteld om het raadslid van dienst te zijn. Om het zo inzichtelijk mogelijk te maken. Maar ik heb er niks mee. Het is en blijft een opeenhoping van cijfers en dwarsverbanden. Geef mij maar de dingen van alle dag: geurcirkels en kwetsbare zandwallengebieden. Daarin voel ik me thuis. Bovendien mag er, zoals afgesproken, niet worden beschouwd. Misschien had ik anders wel gevraagd waarom er nog steeds geen analyse is van onze gemeente, zodat je kunt meten of het schaarse geld wel optimaal wordt ingezet. Of de vraag aan het college gesteld of publieke taken wel in goede handen zijn van private partijen. Niets van dit alles", zei Van Alpen.

Nieuw op Goeree-Overflakkee:
Klein HandelsGebouw, plek waar flexwerk en handel samenkomen

Op de benedenverdieping van het Klein HandelsGebouw is het aangenaam werken in vintage sferen. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Een nieuw initiatief op het eiland, dat naar alle waarschijnlijkheid in een heuse behoefte zal voorzien, is de start van het Klein Handelsgebouw te Sommelsdijk. Een plaats waar flexwerkplekken, vergader- en trainingsruimten worden aangeboden, een plek waar ondernemers producten kunnen presenteren of etaleren, een locatie waar ruimte is om elkaar te ontmoeten en om te netwerken. Kortom, een centrum waar handel en werken – in de breedste zin van het woord – samenkomen. Het kreeg de naam Klein HandelsGebouw.

Door Hans Villerius

Door heel Nederland kom je ze tegen: werklocaties op ongebruikelijke plekken. In koffiebars, lunchrooms, voormalige pakhuizen of bedrijfslocaties. Ze bieden het groeiende bestand zelfstandigen en thuiswerkende professionals de gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten. Of de eenzaamheid van de keukentafel te verruilen voor een inspirerende plek. Alles wat deze mensen nodig hebben is wifi, stroom en koffie.
Op het eiland was zo'n gelegenheid er nog niet, hoewel daar ook hier al langere tijd behoefte aan is. Eén van degenen die deze behoefte kent is Monique Cooijman. Zij was het ook die op zoek ging naar mogelijkheden om op Goeree-Overflakkee zo'n plek te realiseren. En ze bleek niet de enige. Ook Miggy Broer, Bauke van der Goot en Meijk van Nimwegen liepen met zulke ideeën en al doende kruisten hun paden elkaar. Ze besloten gezamenlijk verder op te trekken om aan dit initiatief concrete invulling te geven. Via één van hen kon over een royale ruimte worden beschikt: het voormalige GGN-kantoor aan de Sint Joris Doelstraat in Sommelsdijk. In samenwerking met de eigenaren hiervan, die het initiatief van de vier enthousiast ontvingen, kon een en ander worden verwezenlijkt. Vanaf februari dit jaar zijn ze in hun vrije tijd aan de slag gegaan om het hele pand geschikt te maken voor wat ze voor ogen hadden. En op 5 oktober jl. kon een daadwerkelijke start worden gemaakt met het Klein HandelsGebouw, zodat ook Goeree-Overflakkee nu een flexibele werk- en vergaderlocatie heeft en men hiervoor dus niet meer van het eiland af hoeft.

Laagdrempelig

De gehele inrichting en aankleding van het gebouw – overwegend in vintagesfeer – geeft het Klein HandelsGebouw een laagdrempelige sfeer. En zo is het precies ook bedoeld. Naast spullen die gekregen zijn of hergebruikt zijn, zijn de ruimten in het gebouw hoofdzakelijk voorzien van meubels en woonaccessoires van eilandelijke leveranciers die deze hier etaleren. Stoelen met kussentjes erop, bijvoorbeeld, sieren niet alleen de inrichting maar zijn meteen ook te koop. Bewust of onbewust weerspiegelt het de gedachte om handel en werken hier samen te laten komen. Maar ook het tarief voor gebruik van het Klein HandelsGebouw laat zien dat de voorziening laagdrempelig van opzet is: het ligt beduidend lager dan wat hiervoor in de stad wordt gehanteerd. "We willen wel graag uit de kosten komen, maar hoeven er niet echt aan te verdienen", licht Monique toe. "We doen dit gewoon naast ons dagelijks werk en vinden het vooral fijn dat er nu zo'n voorziening op het eiland is."

Inspirerend huis

Naast het bieden van een flexibele werk- of vergaderplek ligt er nog een andere ambitie achter het initiatief van het Klein HandelsGebouw. "Het is ook onze insteek om een community te vormen. Om mensen, lokale professionals, bij elkaar te brengen", legt Monique Cooijman uit. "Dat kunnen ondernemers zijn en zzp'ers, maar evengoed thuiswerkers of mensen in loondienst. Voor alle werk- en handel gerelateerde activiteiten waarvoor men van het Klein HandelsGebouw gebruik wil maken, bieden wij graag ruimte en mogelijkheden, zodat deze locatie in Sommelsdijk, die al een aantal jaren leegstaat, weer een levendige plek wordt in het centrum van het dorp. Een plek om te verbinden, te ontmoeten, om de werkende mens en handel samen te laten komen." Er zijn er al die hier dankbaar gebruik van maken. Sommigen hebben hier zelfs een vaste plek. Zoals de bovenste van de drie verdiepingen, die in gebruik is als yogaruimte. "We verwachten zeker nog meer belangstelling", zegt Monique. "Gebruikers kunnen zelf met ideeën komen voor welke activiteit ze van deze locatie gebruik willen maken. In principe kan alles, als het maar binnen het concept past. We zouden het heel mooi vinden als de gebruikers, onze community leden, hier uiteindelijk een inspirerend huis van weten te maken!"

Open dag

Zaterdag 7 november hield het Klein HandelsGebouw een open dag. "Het was een mooi moment!", blikt Monique terug. "We hebben vele positieve reacties gekregen! De mix van zakelijke connecties, buurtgenoten, deelnemers aan de open yogales, vrienden en familie zorgden voor een goede sfeer. Na maanden van hard werken en een voorzichtige start in oktober was dit een mooi markeringspunt om iedereen te bedanken en te vieren dat we open zijn!"
Zie voor openingstijden, tarieven en meer informatie www.kleinhandelsgebouw.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zoals uitgebreid in onze vrijdageditie is gepubliceerd, stelde de gemeenteraad donderdagavond de begroting 2016 vast. Een structureel sluitend document dat zonder extra bezuinigingsmaatregelen voor de inwoners kon worden gepresenteerd. De raadsfracties waren blij met dit resultaat. Zij deelden complimenten uit aan college en samenstellers. Maar het vaststellingsmoment is ook per definitie dé gelegenheid om politieke statements te geven. Accenten bepaald. Wat kan er beter? Waar liggen risico's op de loer? Blijft het financiële klimaat overeind? En niet in de laatste plaats: hoe investeer je in de relatie overheid-burger? In twee artikelen een samenvatting van kern- en aandachtspunten in de politieke beschouwingen. De inhoud van betrokken moties is al in onze vrijdagkrant weergegeven.

Door Jaap Ruizeveld

Naast het signaleren van risico's en het effectief daarop inspelen, vroeg SGP-fractieleider Kees van Dam aandacht voor een dalende reservepositie en een afnemend (10 miljoen) weerstandsvermogen van de gemeente. Doorgevoerde bezuinigingen hebben her en der pijn gegeven, maar deze insteek was noodzakelijk om te komen tot een gezonde financiële bedrijfsvoering. Het bieden van maatwerk is en blijft noodzakelijk. Oog hebben voor de kwetsbaren en de mantelzorgers bij wie de druk soms onacceptabel hoog oploopt. Ook voor de jeugd in het kader van jeugdzorg. Laat vooral de jongeren die hulp nodig hebben niet verdwalen in wachtlijsten en ongecoördineerde processen. Ook is maatwerk nodig in de verschillende kernen met hun eigen dynamiek, mogelijkheden en identiteit. College, ga in gesprek met dorpsraden. Schep duidelijkheid in kern-, projectsubsidies en leefbaarheidsfondsen. Werk klantgericht. Niet alleen digitaliseren, maar investeer ook en juist in het persoonlijke contact. Van Dam nodigde de partijen in de raad uit om ook in het nieuwe begrotingsjaar vooral met elkaar op te trekken. "Verschillen mogen en moeten er wellicht zijn. Toch dienen wij in deze een gezamenlijk doel: het welzijn van al onze inwoners, waarbij met name de ouderen, jongere mensen en de kwetsbare groepen ons hard nodig hebben".

Waardering

VVD-fractieleider Rein Osinga blikte nog even terug naar de begroting 2015. Dat document kenmerkte zich door de uitvoering van de vele bezuinigingsopdrachten. Gezegd moet worden, die waren hier en daar best fors en zij hebben dan ook hun sporen nagelaten. Sporen die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. Als voorbeelden noemde Osinga de ingrijpende herstructurering van het muziekonderwijs en de harmonisering en differentiatie van de tarieven van de toeristenbelasting. "Wij zijn als coalitiepartner er trots op dat het uitgangspunt in het coalitieakkoord om geen (lokale) belastingen te verhogen (uitgezonderd dan de trendmatige), bij de samenstelling van de begroting 2016 overeind is gebleven. Respect en waardering voor het gepresenteerde dossier". Toch toonde de VVD nog enige aarzeling om de begroting vast te stellen. Is het reëel te verwachten dat de bezuinigingsvoorstellen op de posten Personeel en Vastgoed in de periode 2017-2019 gehaald worden? Loopt e.e.a. op schema volgens de geplande inboeking? Na een bevestigend antwoord van portefeuillehouder Trouwborst, waren er geen beletsels meer voor de fractie om met de begroting in te stemmen.

Meer respect en banen

Oppositiepartij PvdA wil meer aandacht voor de inwoners en minder rendement denken. Meer respect en meer banen voor de kleine man. Actief en effectief, stelde fractieleider Jaap Willem Eijkenduijn. De partij signaleert dat zaken in het sociale domein: WMO, verenigingsleven, kunst, sport en cultuur verschralen, verarmen. Niet innovatief zijn. Er wordt niet geïnvesteerd in maatwerk bij de participatiewet en iedere herstructurering, denk aan de muziekscholen en de bibliotheken, begint met veel onvrede. Eilandmarketing lijkt een succes, maar kan dat goed zichtbaar gemaakt worden? Hoeveel bedrijven zijn er in de gemeente bij gekomen? Wij zien juist bedrijven vertrekken. Als reactie zei portefeuillehouder Tollenaar dat hij een lijstje met zeker wel 10 bedrijven kon toezenden van vestigingen. Toch handhaafde de fractie haar eerdere oproep. Werf actief bedrijven voor de werkgelegenheid. Destijds is gesteld dat via staand beleid gewerkt wordt. "We zijn nu halverwege deze coalitieperiode. Maken de balans op. Wat is er terecht gekomen van dit 'staand beleid'? De enige organisatie die we erbij gekregen hebben, is een zeehondenopvang", zei Eijkenduijn. In een viertal moties op diverse beleidsvelden werden kernpunten van de fractie verwoord. De PvdA vindt dat in het door het college gevoerde beleid de balans doorgeslagen is.

Balans zoeken

Woordvoerder Joop Kievit, namens de ChristenUnie, stelde dat het gemeentebestuur scherp en oplettend moet zijn en blijven. De fractie dringt aan om, waar mogelijk, minder te lenen, waardoor de schuldenpositie van de gemeente kan afnemen en er verder gebouwd kan worden aan een sterke financieel gezonde gemeente. Zoeken naar de noodzakelijke balans. Er is waardering dat de afspraken in het coalitieakkoord haalbaar zijn gebleken, realistisch en niet tot extra lastendruk voor de burgers leiden. Accent wordt gelegd op de harmonisatie binnen het sociaal domein. Als gekeken wordt naar andere gemeentes, gaat er hier veel goed. Wij zijn een lerende organisatie, die stuurt op beleid en financiën en waar nodig is en onderbouwd kan worden, reparaties in de begroting uitvoeren kan. Aandacht voor alle lagen van de bevolking is blijvend vereist. Er gezamenlijk iets van maken, daar staat de gemeente voor. Zonder medewerking van alle instanties en partijen kan het niet.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Koffie-ochtend Reginahof

Dinsdag 24 november van 10.00 uur tot 12.00 uur is er een Koffieochtend bij 't Reginahof. U kunt andere mensen ontmoeten, een spel of iets creatiefs, u kunt het met elkaar invullen. Dit alles in een in een ongedwongen sfeer. Voor de koffie wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Bijeenkomst voor Reumapatiënten

De Reuma Patiëntenvereniging Goeree-Overflakkee houdt op maandag 23 november een bijeenkomst in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Er is een spreker van de Mediq Apotheek. Er wordt uitleg gegeven over de nieuwe medicijnen voor reuma en ook over het gebruik hiervan. Ook komen de eigen bijdragen en de prijzen en merken aan de orde. De aanvang is 19.45 uur, de koffie en thee staan klaar.

Bingo SVIK

DIRKSLAND – Donderdag 26 november is er bingo in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 25 november is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,50, dit is inclusief tweemaal een kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn of haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom. Voor informatie kan men terecht bij Carla Gebraad: 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

GOEDEREEDE

Verkoping 'Bidt en Werkt'

Morgen, woensdag 18 november, hoopt vrouwenvereniging Bidt en Werkt haar jaarlijkse verkoping te houden. Tijd: van 9.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Te koop: handwerken, babyartikelen, speelgoed en grabbelton. Er is een boekentafel. Tevens zijn er oliebollen, speculaas, fruit en kaas te koop. Opbrengst is voor kerk en diaconale doeleinden. Adres: Kerkpad 2 te Goedereede t.o. kerk.

HERKINGEN

Potermiddag

Op vrijdag 27 november organiseert de activiteitencommissie van Ons Huis een potermiddag, u kunt dan onbeperkt overheerlijke poters, spek en garnituur eten. Kosten € 15,00 (dit is inclusief twee consumpties). Vanaf 18.00 uur is de deur open. Opgeven graag vóór 21 november via de mail: info@onshuisherkingen.nl of bij Yvonne Mol. Telefonisch: 06-23187838

MELISSANT

Herfstmarkt

Zaterdag 21 november wordt in de Ontmoetingskerk in Melissant een gezellige herfstmarkt gehouden. Met verkoop van kaarten, crea-artikelen, boeken, goede spullen bij de Euromarkt en tweedehands kleding. Daarnaast is er een verloting (waarvoor nog loten verkrijgbaar zijn) met als hoofdprijs een geldprijs. Verder prachtige prijzen zoals levensmiddelenpakketten, cadeaubonnen, enz. Veel leuke prijzen zijn te winnen bij het enveloppen trekken. De inwendige mens wordt niet vergeten, want er worden kruudplaetjes, oliebollen, soep, broodjes, saté en gebakken vis verkocht en natuurlijk koffie met iets lekkers erbij. Verder rebuspuzzels, een raadopdracht en een tentoonstelling van een verzameling kerststallen. Dus voor elk wat wils, op 21 november in de Ontmoetingskerk aan de Nieuweweg 11 in Melissant. De herfstmarkt wordt gehouden van 10 tot 15.00 uur en rond 14.30 uur zal dan de trekking van de verloting plaats vinden.

MIDDELHARNIS

Ontmoetingsavond Janneke Slegh

Janneke Slegh, afkomstig uit Sommelsdijk en werkend onder kinderen in Uganda, is op verlof in Nederland. Donderdagavond 26 november is er een ontmoetingsavond in het gebouw van het Albeda College (Sjem) aan de Kon. Julianaweg. De avond begint om 20.00 uur. Janneke gaat jullie bijpraten over haar belevenissen in Amecet. Aan de hand van (film)beelden over de kinderen die ze als verpleegkundige mag verzorgen en waar ze "Gods liefde aan door mag geven". Ook zal ze haar persoonlijke ervaringen om als zendeling te leven delen. Verder zal de avond heel informeel zijn.

NIEUWE-TONGE

Ledenvergadering Oranjevereniging

Op woensdag 25 november om 19.30 uur wordt in 'Ons Dorpshuis' de Ledenvergadering van de Oranjevereniging Ring van Oranje gehouden. Het Koningsfeest wordt geëvalueerd, de financiën doorgenomen en men richt zich weer op de komende Koningsdag op woensdag 27 april 2016. Er zijn weer veel vrijwilligers nodig. Zij kunnen zich tijdens de vergadering opgeven. Wie niet aanwezig kan zijn, maar wel graag mee wil helpen, kan dit mailen naar ringvanoranje@gmail.com. Men is ook bereikbaar via Facebook: 'Ring van Oranje' of telefonisch: Jacqueline van Dijk, 632931, Maria Evers, 652330 of 06 4801 66 61, Elsbeth Knöps, 651525.

OOLTGENSPLAAT

Aankomst Sint

Zaterdag 21 november zal Sinterklaas in de haven arriveren om ongeveer 14.00 uur. Dit gebeurt onder leiding van muziekvereniging Burg. W.M. van der Harst. Na de ontvangst is er een rondrit en tussen 15.00 en 16.00 uur ontmoet Sint de kinderen van Ooltgensplaat in 't Centrum.

Repaircafé Ooltgensplaat gaat verhuizen

Zaterdag 21 november start het Repaircafé Ooltgensplaat in een nieuwe locatie. Fort Prins Frederik gaf wat problemen voor wat de bereikbaarheid betreft. Het Repaircafé wordt nu gehouden in 'Het Centrum' aan de Weesmolenstraat 12. Elke derde zaterdag is men open van 10.00 uur tot 13.30 uur. Het Repaircafé heeft dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Men is op zoek naar mensen die handig zijn in het repareren van elektrische apparaten en dames die kleding kunnen en willen herstellen. Gastvrouwen en -mannen zijn van harte welkom. Opgeven kan via repaircafeooltgensplaat@gmail.com. Meer info via www.repaircafe.nl

OUDDORP

Winterfair in 'De Vliedberg'

In de Zorgcentrum 'De Vliedberg' wordt donderdag 26 november een Winterfair gehouden. Hierbij is een ieder hartelijk welkom tussen 15.00 tot 20.30 uur. Er is verse patat, erwtensoep en er zijn oliebollen. Verder is er houten woondecoratie, bloemendecoratie en nog veel meer.

Uitslag natuurquiz op de Vision

OUDDORP - NLGO was met een stand vol natuur aanwezig op de Vision. Door middel van een powerpoint presentatie was te zien waar NLGO zich mee bezig houdt. Veel bezoekers namen deel aan de natuurquiz. De juiste antwoorden zijn als volgt. Welke vogel is dit? Blauwe reiger. Welke sluizen gaan in 2018 op een kier? Haringvlietsluizen. Hoe heet deze struik? Hulst. Welke vogel hoort niet in dit rijtje? Grote stern, Dwergstern, Fuut, Visdief. Dat is de Fuut. De uitkomst van de rebus is: Maak van uw tuin een vogelparadijs. Opvallend was dat veel mensen niet wisten dat de afgebeelde vogels de Blauwe Reiger was, terwijl die hier van oorsprong voorkomt. De Kleine en Grote Zilverreiger zijn spierwit en zijn sinds de jaren '80 op het eiland te zien zijn. De prijswinnaars zijn: M. van Rossum-Valk uit Stellendam en A. Lagerwerf uit Middelharnis. Zij hebben een mezenkast gewonnen. De vereniging houdt regelmatig lezingen over de natuur en organiseert daarnaast excursies. Er zijn ook verschillende werkgroepen actief waaraan iedereen kan deelnemen. Verder geeft de vereniging het natuurblad "Sterna"uit. Kijk voor meer informatie op: www.nlgo.nl.                

Infomiddag over revalidatie

Op woensdag 18 november heeft de 55+ club Ria Lagendijk van Sport- en Bewegingscentrum Goedereede uitgenodigd voor een infomiddag. Ze gaat iets vertellen over de revalidatie na een heup- of knieoperatie. Ze laat de bezoekers tevens zien hoe ze, door hun spieren te versterken, met minder belemmeringen oud kunnen worden en nog op hoge leeftijd actief kunnen blijven. Na afloop is er gelegenheid vragen te stellen. Om 14.00 uur begint het in Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, tel. 0187-483366. Op 25 november is er een creamiddag bij de club.

Oliebollenactie 'Prinses Amalia'

Zaterdag 21 november hoopt de Chr. Peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' uit Ouddorp weer de jaarlijkse oliebollenactie te houden. De verse oliebollen zullen vanaf 8.00 uur verkocht worden op het parkeerterrein bij Jumbo Sperling en binnen bij Albert Heijn v.d. Berg. De opbrengst komt volledig ten goede aan de peuterspeelzaal.

Wintermarkt Gereformeerde Kerk

Wie op 28 november de Ouddorpse Winterfair bezoekt, kan ook naar binnen lopen bij de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden 15. Daar wordt van 9.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse wintermarkt gehouden. Er worden kerstdecoraties, antiek en curiosa, boeken, kerstkaarten, tweedehands kleding en dergelijke verkocht. Regelmatig wordt ook het orgel bespeeld. Er wordt gratis koffie met koek geserveerd.

OUDE-TONGE

Sinterklaasmiddag 55+

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert voor alle 55- plussers van Oude-Tonge op woensdag 25 november een Sinterklaasmiddag. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De kosten zijn € 4,00 per persoon. Van tevoren aanmelden via telefoonnummer 0187 64 13 44 of via e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl

Goederen inzamelen voor Uzon

Zaterdag 21 november is er weer inzameling van goederen voor de zustergemeente in Uzon van de Hervormde Gemeente uit Oude-Tonge. Het inzameladres is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein). Vanaf 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om uw schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

Sint bezoekt 'De Zwaluw'

Woensdagmiddag 25 november komen de Sint en zijn Pieten bij Wijkvereniging 'De Zwaluw' aan de Sperwer 55. Deze middag wordt er een Pietenparcours gehouden en komt de Sint op bezoek. Balletstudio Marina Bykova komt een optreden geven met haar leerlingen. Wie ook iets aan de Sint wil laten zien, kan mailen naar wijkverenigingdezwaluw@gmail.com. Iedereen is welkom. Entree € 2,- inclusief een glaasje limonade en wat lekkers. Het begint om 14.00 uur en is om 16.00 uur afgelopen.

STELLENDAM

Sinterklaas komt zaterdag in Stellendam

Aanstaande zaterdag om ongeveer 13.00 uur komt Sinterklaas aan in de oude haven. De Sint wordt welkom geheten door door wethouder Arend Jan v.d. Vlugt. Sinterklaas heeft beloofd dat ook Opa Piet, de Spaarpiet, de Ordepiet en de Schoonmaakpiet meekomen. Na de aantocht vertrekt Sinterklaas naar het Pietenhuis. Op de vrijdag voor de intocht kan er worden geknutseld in 't Haegse Huus. De kinderen worden geholpen door een aantal Pieten om wat moois te maken voor de intocht.

Creatief bij Caleido

Op donderdag 19 november zal er bij Inloop Caleido weer een creatieve activiteit worden georganiseerd: het maken van een kralenhanger. Er zijn geen kosten aan verbonden. De Inloop is elke dinsdag en donderdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Een ieder is dan welkom aan de Bosschieterstraat 6 (verenigingsgebouw De Rank). Een ieder kan er terecht voor koffie/thee, een praatje, meehelpen in de keuken, buitenactiviteiten, creatieve activiteiten. Tevens kan men schone en nette kleding inleveren.

Sintmiddag 55+ met high tea

De activiteitencommissie van de Stichting ZIJN, afdeling Stellendam, organiseert op donderdag 26 november een Sintmiddag met high tea. Hiervoor wordt een ieder uitgenodigd! Ook belangstellenden buiten Stellendam zijn van harte welkom. Het is de bedoeling om een cadeautje mee te nemen voor een ander. Dit mag niet meer kosten dan ongeveer € 3,00 tot € 3,50. Tijdens de middag worden de pakjes door middel van lootjes verdeeld onder de aanwezigen. Er kan natuurlijk ook een surprise van gemaakt worden. De entree bedraagt € 4,50. De zaal is open om 14.15 uur en de aanvang is 14.30 uur. Plaats: Haagse Huus te Stellendam. Opgeven bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411. Graag voor 24 november.

Hoog in de bergen komen essentiële vragen aan de orde

Op pad op grote hoogte.

SOMMELSDIJK – Boven op een Zwitserse berg, in de stromende regen, met je voeten in de blubber, daar leer je jezelf beter kennen. Én kom je erachter wat God van je vraagt. Peta Grootenboer en Leontine Verolme uit Sommelsdijk kunnen erover meepraten. Ze maakten in september een karakterweekend van Arise mee. Weken later zijn ze er nog vol van. "Je leert ook dat vrouwen meer kunnen dan ze denken."

Door Kees van Rixoort

Arise is de zusterorganisatie van De 4e Musketier. Letterlijk zusterorganisatie, want Arise activeert vrouwen, terwijl De 4e Musketier een mannenaangelegenheid is. Het doel is in beide gevallen hetzelfde: je inspannen voor wereldwijde gerechtigheid via een mix van fysieke inspanning en geestelijke inhoud.

Leontine Verolme, Erwin Grootenboer en Peta Grootenboer (v.l.n.r.) doen mee aan de Muskathlon 2016.

De 4e Musketier is al enige tijd actief. De stichting organiseert karakterweekenden voor mannen en timmert ook met de Muskathlon aan de weg: wandelen, hardlopen of mountainbiken voor goede doelen. Waarom doen alleen mannen dit, vroegen vrouwen, onder wie Peta Grootenboer, zich af.

De Muskathlon was al langer voor vrouwen. De karakterweekenden niet. Dat was de eerste keer. Ongeveer tegelijkertijd ontstond Arise en niet veel later was de organisatie van het eerste karakterweekend door en voor vrouwen een feit. Plaats van handeling: even ten zuiden van het Zwitserse Zürich.

"Rugzak op, tentje mee en vier maaltijden. Dat is het concept. Daar moet je het mee doen. Je route bepaal je aan de hand van een kompas en een klein kaartje. Op een berg, stapje voor stapje. We hadden geen idee waar we waren. Onderweg krijg je allerlei opdrachten. Een krachtprestatie is het niet. Dit doet iets met je, met de groep, met jezelf", blikken de Sommelsdijkers terug op het karakterweekend in september. In totaal waren er 116 vrouwen, van wie veertig Nederlandse. Het gezelschap was onderverdeeld in groepen. Het groepje van Peta en Leontine bestond uit tien Flakkeese vrouwen, vrijwel allemaal leden van christengemeente De Rots.

Elkaar helpen

"Je hebt elkaar hard nodig, bijvoorbeeld als je er een keer doorheen zit. Of als je de opdracht krijgt een rivierbedding te doorkruisen zonder natte voeten. Dan moet je elkaar wel helpen", zegt Peta. "De eerste dag van het weekend ging het om de vraag: wie mag ik zijn. De tweede dag stonden de vier g's centraal: God, gezin, gemeente en gerechtigheid."

"Op vrijdagavond hebben we eerst een heel stuk gelopen. Daarna was er een moment van bezinning aan de rand van een bergmeer: wat wil je hier laten wat de voortgang zou kunnen belemmeren? Het was er heel stil, zo stil dat je met God kon praten. We lieten onze zorgen achter. Daarna glibberden we over de koeienvlaaien naar de plaats waar we onze tenten op moesten zetten."

De tweede dag bestond uit 9,5 uur lopen door dat majestueuze landschap. Al wandelend kwamen essentiële vragen aan de orde: wie mag je zijn in Christus, hoe let je op anderen, wie ben je als vrouw en als moeder, welk doel heb je voor de komende periode in je leven? "Hoog op de berg stond een kruis. Daar konden we stenen bij leggen. Die stenen symboliseerden de dingen die je bij Christus wil neerleggen. Daar vierden we ook het avondmaal. Het regende, maar de hemel brak open en iedereen zag het dal. Kijk naar het kruis en niet naar je omstandigheden, dat was voor ons de les voor de komende jaren."

Muskathlon

De derde dag, stonden de vier g's centraal. Kleine teksten, samengesteld door "de Zwitserse meiden", vormden de basis voor gesprekken over God, gezin, gemeente en gerechtigheid. Bij de laatste g kwam uiteraard de Muskathlon aan de orde: het sportieve evenement, op verschillende plaatsen in de wereld, dat is gericht op het bevorderen van gerechtigheid.

Voor Peta Grootenboer en Leontine Verolme is het een duidelijke zaak: Peta gaat de volgende Muskathlon, in mei 2016, lopen, samen met haar zoon Erwin en haar loopmaatje Leontine Verolme. In Oeganda, voor Compassion. "Kinderen redden uit de armoede", omschrijft ze het goede doel van de halve marathon. "De schouders eronder, want we moeten alle drie 10.000 euro meenemen. Hoe we dat bedrag bijeen krijgen? Bijvoorbeeld door op 5 december, tijdens de decembermarkt op het Diekhuusplein, onder andere vis en tweedehands boeken en kleding te verkopen. En door op 6 februari een benefietconcert in het Diekhuus te houden."

30.000 euro, dat is niet niks. Maar het drietal ziet er niet tegenop om dat bedrag bijeen te sprokkelen. "We gaan iets doen dat eigenlijk niet kan. Maar we gaan het doen omdat de mensen voor wie we dit doen in omstandigheden leven die niet kunnen. We weten zeker dat we verrassende dingen gaan meemaken tijdens onze acties. De Muskathlon zelf wordt ook zwaar. Afzien om mee te maken wat de kinderen voor wie je loopt alle dagen meemaken, daar gaat het om. Je zweet betekent meer dan je geld."

Het karakterweekend in Zwitserland was in ieder geval een mooi opmaat. De beproeving, de manier waarop je was teruggeworpen op jezelf en je groep. Hoe je zicht kreeg op je eigen grenzen én hulp ontving om die te passeren… Tegen dat alles konden de neerstortende regen, de blubber, het spekgladde paadje en de twee doorwaakte nachten niet op.

Meer informatie: www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers en www.arise-switzerland.com.

CD voor burgemeester Grootenboer

De burgemeester neemt de nieuwe CD in ontvangst.

SOMMELSDIJK - Even was het onzeker of het jubileumconcert van Op Volle Kracht wel door zou gaan: er kon geen gebruik gemaakt worden van het Prieel. Toen bekend werd waarom: de opvang voor een machteloze groep vluchtelingen, hebben de directie van de Staver, gemeente Goeree-Overflakkee en Op Volle Kracht de handen ineengeslagen en de tennishal omgebouwd tot een waar theater.

Zaterdag 14 november hoorden 350 enthousiaste shantyliefhebbers voor de pauze een aantal liederen van de nieuwe CD. Voor het eerst zong shantykoor Op Volle Kracht in het Frans het vrolijke lied Allons à Messine. Na de verschrikkelijke terreurdaad in Parijs had dit lied een dubbele betekenis. Ook uit respect, sympathie en oprecht medeleven met het Franse volk, de vele slachtoffers en hun nabestaanden werd dit lied deze avond gezongen.

Na de pauze reikte de contente voorzitter de nieuwe CD uit aan onze burgemeester mevrouw Ada Grootenboer. Beiden waren het er over eens, dat met deze CD de doelstelling om Goeree-Overflakkee nog meer op de kaart te zetten, weer is bereikt.

Vervolgens werd o.l.v. dirigent Ton Warmenhoven de samenzang ingezet met veelal Hollandse liederen. Hollands Glorie, Aan het Noordzeestrand, Ketelbinkie, Vissers van Capri, het Vissersmeisje, de lichtjes van de Schelde: ze kwamen allemaal langs varen via speciale projectieschermen. Iedereen kon meezingen. Dat werd dan ook uit volle borst gedaan!

De voorzitter van het koor Dick Sperling kondigde tijdens de avond aan dat CD 3 in combinatie met CD 2, dit jaar te koop zijn voor slechts €12,50. een speciale prijs in verband met het 12 ½ jarig bestaan. Zie website www.opvollekracht.nl.

Druk bezochte Vuur & Vlamdagen bij Bouwcenter Esselink

Het showroomteam van Bouwcenter Esselink.

MIDDELHARNIS – Vrijdag en zaterdag waren de Vuur & Vlamdagen bij Bouwcenter Esselink. Warm, gezellig en druk was het in de sfeervol ingerichte showroom, waar veel haarden brandend waren opgesteld. De komende weken zal de showroom nog in dezelfde sfeer blijven.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Kees Hartman, hoofd van de showroom van Bouwcenter Esselink, geeft graag een rondleiding tussen de verschillende sfeervolle haarden en kachels. Hij herinnert zich nog dat men bij Esselink, zo'n 25 jaar geleden, begon met de voorloper van de Vuur & Vlamdagen. "We tilden diverse haarden naar boven in ons toenmalige bedrijfspand aan de Molenweg te Middelharnis. Er werd een advertentie in de krant geplaatst en het werd zowaar druk!"

Vanaf die tijd kreeg de consument steeds meer oog voor de verschillende mogelijkheden van sfeerverwarming. Er kwam meer behoefte aan een gezellige warmtebron waar men omheen kon zitten. Stoken met een open haard was geen optimale oplossing. Zo'n 80% van de geproduceerde warmte verdween in de schoorsteen. Daarnaast produceert een open haard veel fijnstof.

In de loop der jaren zijn er verschillende soorten warmtebronnen bij gekomen. Zo zijn er de voor- en inzethaarden, de vrijstaande en hangende haarden, op hout of gas gestookt. De huidige generatie gasgestookte haarden zijn bijna niet meer te onderscheiden van echt houtgestookte haarden.

Daarnaast zijn er de steeds populairder wordende elektrische sfeerhaarden, die een sfeervolle aanblik geven in de woonkamer. Bij deze haarden is de installatie erg gemakkelijk, een stopcontact is voldoende.

Wie zich wil oriënteren op het gebied van sfeerhaarden of -verwarming kan terecht in de showroom van Bouwcenter Esselink en zich laten verrassen door het uitgebreide assortiment. Voor ieder budget is er een mogelijkheid. Het plaatsen en aansluiten van een haard is geen enkel probleem en kan desgewenst ook via Bouwcenter Esselink verzorgd worden.

Vlecht voor Stichting Haarwensen

Vorige week doneerde Arjanne Braber haar vlecht aan Stichting Haarwensen. Dit is haar verhaal: "Vorige week was voor mij belangrijk: de kapster kwam. Dat is natuurlijk helemaal niet zo bijzonder, maar deze keer ging de kapster wel iets heel spannends doen: mijn lange haar kort afknippen. Ik wil erg graag wat voor anderen betekenen. Maar omdat ik gehandicapt ben, is dat wel eens een beetje lastig. Toen ik las over Stichting Haarwensen, dacht ik: Dat kan ik wel. Kinderen die kanker hebben verliezen door de kuren al hun haar. Als je je vlecht opstuurt naar Stichting Haarwensen, maken zij er een pruik van, zodat de kinderen er niet heel de tijd aan hoeven te denken dat ze ziek zijn.

Ik heb mijn haar lang laten groeien. Daar moest ik wel erg lang haar voor sparen, natuurlijk. Want je moet een vlecht inleveren van minimaal 30 centimeter. Mijn moeder heeft mijn haar opgemeten, het was eindelijk lang genoeg. De kapster heeft mijn haar geborsteld en gevlochten. Nou, het was wel even spannend hoor, als de kapster dan echt de schaar in je haar zet. Maar de vlecht ging eraf! We hebben hem in een envelop gedaan en opgestuurd naar Stichting Haarwensen. Deze week kreeg ik een brief van Stichting Haarwensen dat de vlecht goed is aangekomen. En dat ze hem gaan gebruiken om er een mooie pruik van te maken. Stichting Haarwensen is erg blij met de vlecht, want als ze de vlechten niet zouden krijgen, zou het veel te duur worden om pruiken te maken. Ik ben blij dat ik deze zieke kinderen op een eenvoudige manier kon helpen!"

OOLTGENSPLAAT - Woensdag 11 november was het dan eindelijk zover, de winnaars van de kleurwedstrijd mochten hun welverdiende prijzen in ontvangst nemen op het kantoor van de Regiobank. Dit jaar heeft men weer veel mooie en vooral creatieve kleurplaten ontvangen. Kleuren, plakken, versieren; alles werd gebruikt om een prijswinnende kleurplaat te kunnen inleveren. Na uitvoerig overleg werden er drie winnaars gekozen. Zo werd de derde prijs gewonnen door Emily van Rossum, de tweede prijs werd in de wacht gesleept door Marit Okker. De eerste prijs werd gewonnen door Jarno Rijbroek. Daarnaast werden er nog tien kleurplaten beloond met kaartjes voor de kindervoorstelling ''de Gebroeders Kist'' tijdens de culturele week in Ooltgensplaat.

MIDDELHARNIS - Notaris Schuring van Schuring & Benschop Netwerk Notarissen heeft vrijdag 13 november jl. zijn 40.000ste akte getekend.

Sjaak Voogd wint stuntstep

OUDDORP - Tijdens de jaarlijkse Vision Beurs in Ouddorp stond er bij de stand van John P. de Wit Assurantiën/RegioBank Stellendam een grote glazen pot, gevuld met gouden (chocolade)munten. De opdracht was: 'Raad het geldbedrag in de glazen pot en win een stuntstep'. Van de ruim 200 deelnemers die een gokje hadden gewaagd, was het Sjaak Voogd uit Ouddorp die het uiteindelijke geldbedrag van € 2.423,50 het dichtst wist te benaderen. Hij is hiermee de gelukkige winnaar van de stuntstep! Inmiddels heeft hij zijn prijs in ontvangst genomen. Voor meer informatie over de bank-, hypotheek- en verzekeringsproducten kan er contact worden opgenomen. De koffie staat klaar! John P. de Wit Assurantiën, Langeweg 63, 3251 LH Stellendam. Telefoonnummer 0187-491755. Email info@johnpdewit.nl.

INGEZONDEN:
De sprookjesachtige bevolkingsgroei op Goeree-Overflakkee

Vorige week was door een technische onvolkomenheid een deel van dit 'ingezonden' weggevallen. Daarom wordt het nog een keer in zijn geheel geplaatst.

Afgelopen zomer kwam het bericht in de publiciteit dat de omvang van de bevolking van Goeree-Overflakkee weer gaat groeien, 2,5 tot 5% in de komende jaren (d.w.z. tot 2025). Het bericht verscheen in de Provinciale Zeeuwse Courant (7 juli jl.), het blad Binnenlands Bestuur (7 juli jl.) en, als ik me goed herinner, ook in Eilanden-Nieuws. De wethouders Van der Vlugt en Trouwborst waren in hun nopjes met de nieuwe cijfers, die gepubliceerd waren in het weekblad Elsevier. Ook op de gemeentelijke website valt het bericht nog terug te vinden met een afbeelding uit het Elsevier-artikel erbij (http://www.goeree-overflakkee.nl/portal/overzicht-nieuwsberichten_43553/item/cbs-goeree-overflakkee-groeit-weer_80716.html#titel80716). Ondanks de onwaarschijnlijkheid van het bericht, ging ik er aan voorbij, totdat het pasgeleden weer de aandacht trok door een vermelding in een regiobijlage van het Reformatorisch Dagblad (16 oktober jl.). Daar werd het verhaal door wethouder Van der Vlugt herhaald: "Medio dit jaar meldde het CBS zelfs dat we tegen alle verwachtingen in de komende jaren 2,5 tot 5 procent gaan groeien." "Gouden jaren" staan het eiland te wachten. Voor zover ik weet, zijn deze beweringen nog onweersproken.

Eerst het artikel in Elsevier. Ik verwachtte een min of meer gedegen artikel aan te treffen over de demografische ontwikkeling van Nederland, waarin ook iets stond te lezen over het eiland. Maar niets daarvan. Na enig zoeken vond ik de zojuist genoemde afbeelding in het nummer van 13 juni jl. en het betreffende artikel heet "Valkuilen voor starters". Over Goeree-Overflakkee staat geen letter te lezen. Wel staat er in de marge van het artikel een kaartje van Nederland afgedrukt en daaruit wordt dan de conclusie getrokken dat de bevolking van Goeree-Overflakkee de komende jaren 2,5 tot 5% gaat groeien. Maar die conclusie is onjuist. Het kaartje toont Nederland verdeeld in 40 zgn. COROP-gebieden. Het is een wat verfijndere indeling dan de provinciale indeling van Nederland en het CBS werkt al sinds jaar en dag met de COROP-indeling. Goeree-Overflakkee is ingedeeld in COROP-gebied Groot-Rijnmond. Voor elk COROP-gebied is een procentuele bevolkingsgroei tot 2025 bepaald en die 40 getallen zijn in grootteklassen gegroepeerd. De verwachte bevolkingsgroei ligt voor Groot-Rijnmond tussen de 2,5 en 5% en dat is iets anders dan de bewering dat de bevolking met (minimaal) 2,5 en (maximaal) 5% zal toenemen.

Hoeveel die verwachte bevolkingsgroei voor Groot-Rijnmond precies is, valt gemakkelijk te achterhalen op de voortreffelijke website van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat in samenwerking met het CBS de prognoses heeft samengesteld (zie www.pbl.nl). Voor Groot-Rijnmond valt dan een prognose voor 2015-2025 van 3,37% te berekenen en inderdaad, dat valt in de klasse 2,5-5%.

Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. Groot-Rijnmond is in demografisch en sociaal-geografisch opzicht bepaald geen homogeen gebied. Zo valt de gemeente Rotterdam er ook onder. Het ligt dan ook voor de hand om eens te kijken naar de gegevens op gemeentelijk niveau. Ook die zijn op dezelfde website moeiteloos te achterhalen. De geprognotiseerde bevolkingsgroei voor Goeree-Overflakkee tot 2025 komt uit op 1,26% en die voor heel Nederland op 3,69%. Het eiland blijft dus qua bevolkingsgroei achter ten opzichte van die van heel Nederland. Of we dat moeten betreuren is natuurlijk een andere vraag. Als bijzonderheid meld ik nog, dat de gehele geprognotiseerde groei voor rekening komt van de voormalige gemeente Middelharnis (nogmaals: volgens het CBS en het PBL). De rest van het eiland wordt in totaliteit geconfronteerd met een qua omvang stationaire bevolking.

Het is en blijft een voorspelling. Of die uitkomt zal de tijd leren. De groei kan hoger uitvallen, maar ook lager of zelfs negatief worden. Maar de bewering dat het CBS een groei voorspelt van 2,5-5% is echt een sprookje.

W.G. VISSER
Sommelsdijk

Plaatweg is ongeschikt geworden voor autoverkeer

Onlangs over de heringerichte Plaatweg gereden, de weg die de kernen Melissant en Stellendam verbindt. Wat een ergernis! Over een stukje weg van zo'n 4,5 km zijn 6 hindernissen in het midden van de weg aangebracht ('bobbels'), met paaltjes aan weerszijden en dan ook nog eens 5 keer een verhoging over de breedte van het hele wegdek (verkeersdrempels). Deze verhogingen zijn aangebracht op plaatsen waar een andere weg op de Plaatweg uitkomt, en zijn nog niet het ergst. Maar die bobbels…

En dat allemaal in het kader van duurzaam veilig 60 km/uur. Dit stukje weg dat deze twee kernen verbindt is nu voor autoverkeer totaal ongeschikt geworden. En 60 km/uur haal je sowieso niet, omdat je voortdurend moet remmen om over die bobbels heen te kunnen rijden en om geen schade aan je auto te krijgen. De Plaatweg was een overzichtelijke weg, waar je ook best 80 km. per uur kon rijden. Waarom moest dit van het Waterschap veranderd worden in een weg waar je maar 60 km. per uur mag rijden?

Voor die enkele fietser die zich in de zomer op deze weg waagde? Was er niet een andere oplossing voor die paar fietsers te bedenken, bijvoorbeeld door ze over de Langeweg te sturen? Fietst ook heel wat rustiger. Deze weg is mijns inziens nu een veredeld fietspad geworden (hoewel ik hier als fietser nog steeds niet graag zou willen fietsen), waarbij de automobilisten blijkbaar het onderspit moeten delven. Duurzaam veilig? Ik geloof er niets van. Wat mij betreft is het nu een duurzaam ONveilig ingerichte weg geworden, getuige ook de nu al diverse kapotgereden nieuwe paaltjes.

Verder mag er ook wel eens een bord 'verboden in te halen' komen te staan ter hoogte van de kruising Plaatweg/Kraaijenissedijk, omdat het voor onbekenden niet duidelijk is dat er tegenliggers aan kunnen komen, omdat het zicht op tegemoetkomend verkeer belemmerd wordt door het omhoog gaan van de weg. Heel jammer dat het Waterschap van ons belastinggeld deze weg op deze manier om zeep heeft geholpen.

Akkie Krouwel-Plantenga

GOEREE-OVERFLAKKEE - KunstReis organiseert aanstaande zaterdag 21 november een busreis naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daar is de tentoonstelling Munch: Van Gogh te bezichtigen. De kosten voor de busreis zijn € 35,- per persoon. Dat is inclusief koffie met gebak en een lezing in de bus, die wordt gegeven door docent kunstgeschiedenis Esther Kranendonk. De entree van het museum is niet inbegrepen, de entree bedraagt € 17,00, met een museumkaart is de entree gratis. Kijk voor meer informatie op www.kunstreis.eu, om aan te melden kan er worden gemaild naar info@kunstreis.eu of gebeld naar 06-21913954. Het vertrekschema is als volgt: Ouddorp busstation Preekhillaan, 7.15 uur. Zierikzee busstation Grachtweg, 7.45 uur. Oude Tonge busstation, 8.15 uur. Schaapsweg, 8.25 uur. Heinenoord busstation, 8.45 uur. Deelnemers zijn weer thuis tussen ca. 18.00 en 19.00 uur.

Postduivententoonstelling De Trekvogels

OUDDORP - Komend weekend: vrijdag 20 en zaterdag 21 november is de jaarlijkse postduivententoonstelling van postduivenvereniging De Trekvogels. De tentoonstelling is in de Dorpstienden, er zijn zowel bevlogen als onbevlogen duiven te bezichtigen in diverse klassen. Ook telt de tentoonstelling mee voor de ZEEBRA competitie, hieraan doen de mooiste showduiven van Nederland mee.

Zaterdagavond vindt de prijsuitreiking plaats en worden een aantal bonnen verkocht van de beste liefhebbers uit de regio. Deze zijn geschonken door diverse kampioenen in de regio. Kijk op www.toppigeons.nl voor meer informatie. De verkoop start om 22.00 uur. Met het Rad van Avontuur, verloting inhoud boodschappenwagen en andere attracties kunnen er prijzen worden gewonnen. Er kan ook een half varken of een kerstkalkoen worden gewonnen, of de waarde hiervan. Zaterdagavond worden de winnaars bekendgemaakt.

Bezoekers zijn welkom om de tentoonstelling te bezoeken. De zaal is open op vrijdag van 19.00 tot 22.30 uur en zaterdag van 16.30 tot 22.30 uur, de toegang is gratis. Belangstellenden kunnen meer informatie krijgen over de duivensport, de leden vertellen graag over hun hobby. Er kan ook contact worden opgenomen met

Bent u geïnteresseerd in de duivensport en u wilt eens wat meer weten secretaris Grinwis, telefoonnummer 0187-681690.