info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

23 augustus 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 23 augustus 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Meer deelnemers Omloop

Enthousiaste deelnemers voor de start van de Kinderomloop.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Dit jaar waren er bij de Omloop honderd deelnemers meer dan vorig jaar. Na een stevige bui op vrijdagavond was het verder goed wandelweer. De aangepaste route door Goedereede, Ooltgensplaat en Den Bommel viel in de smaak bij de lopers. De organisatie kijkt terug op een geslaagde 27ste editie.

Door Martijn de Bonte

Bij de start zingt Esmee Schreurs en lanceert Trots op Flakkee haar derde magazine. TOF is gratis verkrijgbaar op verschillende distributiepunten. Na het startschot van Liza van de Kreeke gaan de lopers op weg. "Kom op hé, je kunt het," roept een oudere man tegen een jonge knul die met een grijns op zijn gezicht aan zijn tocht begint.

Gezellig Goedereede

Dit jaar liepen de wandelaars voor het eerst dwars door Goedereede. De Markt staat vol met mensen die de lopers enthousiast aanmoedigen, er is live muziek en de Hollandse driekleur glimt in de regen. "Het is jammer dat je er zo doorheen bent," zegt een loper. Een andere wandelaar zegt: "Dit hadden ze jaren eerder moeten doen." De gezelligheid in Goedereede valt in de smaak. Bij Westhoeve staat een man met een grote koelbox te wachten op de lopers. Een andere bezoeker vraagt: "Zit daar de doping in?"

Meer uitvallers

Op vrijdagavond krijgen de wandelaars een stevige bui 'op hun dak', verder blijft het droog. De temperatuur is ideaal voor wandelaars, maar ze moeten het wel opnemen tegen een sterke wind. Bij de 110 kilometer is dit jaar bijna één op de vijf wandelaars uitgevallen. Dat percentage van 20 procent ligt hoger dan voorgaande jaren, toen was het 15-16 procent. De organisatie denkt dat de harde bui en daarna het stuk over het strand heeft gezorgd voor meer uitvallers. Twee wandelaars moesten tijdens de Omloop door de hulpdiensten naar het ziekenhuis worden gebracht.

Routewijzigingen

In Oude-Tonge was er dit jaar voor het eerst een cultureel ontbijt. Ruim 140 mensen schoven aan voor een ontbijtje. Iets verderop staan dames pannenkoeken te bakken voor de lopers. "Zonder pakjes en zakjes en gebakken met roomboter." In Ooltgensplaat was de rustpost in multifunctioneel gebouw 't Centrum, door de wijziging in de route liepen de deelnemers dit jaar door het dorp heen. In Den Bommel was er Woord en Kunst in de Bommelstee. Voor het gebouw was er een stempelpost voor de lopers. De dames die de kaartjes knippen en de lopers voorzien van eten en drinken vinden het "hartstikke leuk" dat de Omloop nu echt door het dorp gaat. "Zo kunnen we het dorp promoten". Een wandelaar die aan komt lopen zegt: "In Den Bommel geen rommel."

In Stad hadden de dorpsbewoners weer uitgepakt. Lopers werden warm onthaald met een ereboog en vrolijk lied. Een mevrouw zegt enthousiast: "Geweldig, wat doen jullie dat leuk." Ondertussen zingen de Stadtenaren: "Je gaat het redden, want je bent een kei."

Lees meer op pagina 6, 14 en 15.

Ook dit jaar weer Groot Dictee GO

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ook dit jaar zal er weer een Groot Dictee Goeree-Overflakkee worden georganiseerd. Het Dictee wordt gehouden op donderdag 24 november in aula van de Prins Mauritsscholengemeenschap. De organisatie is, evenals de vorige dictees, in handen van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee. Meer informatie volgt later via deze krant.

Activiteiten Galathese Haven

OOLTGENSPLAAT - Zaterdag 27 augustus zijn er allerlei activiteiten bij de Galathese Haven. Palingrokers tonen hun kunsten tijdens de palingrookwedstrijd, er kan worden meegevaren met een snelle RIB-boot, een kijkje worden genomen bij de modelbouwers, of een helikoptervlucht worden gemaakt. Kinderen kunnen zich laten schminken, een ritje maken in de vrachtwagen en zich uitleven op het springkussen. Het Flakkees Piratenkoor zal in de middag een aantal optredens verzorgen. Verder is er een kleine markt en zal het Repaircafé aanwezig zijn. De dag wordt afgesloten met een barbecue. Hiervoor kan worden aangemeld bij Paviljoen Sluishaven.

Boeken, bankzaken en bodemschatten

Het contract wordt getekend.

OUDDORP – "Samenwerking en vernieuwing van culturele voorzieningen. Die beleidsdoelstelling van de gemeente is behaald. Dit is een uitstekende combinatie op een bijzonder mooie locatie in het hart van Ouddorp." Dat zei wethouder Gerrit de Jong maandagmiddag over de samenwerking van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Museum Ouddorp en de Rabobank in het Raad- en Polderhuis, dat prachtig gerenoveerd is en op 1 september de deuren opent voor het publiek.

>> Lees verder op pagina 6.

2 / 20

Agenda

Woensdag 24 augustus

OUDDORP – Zomertour van Tesla op de Mekkerstee.

Donderdag 25 augustus

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OUDDORP – Donderdagavond-orgelconcerten in de Dorpskerk, Weststraat 2. 20.00 uur. Organisten: Paul en Auke Kieviet. Entree: € 8,- vanaf 16 jaar.
OUDDORP - Concert Baroque bicolore vanaf 20.00 uur in De Overkant, Dijkstelweg 33. Kaarten bij de VVV in Ouddorp.
GOEDEREEDE – Verenigingsgebouw Oostdam. Goeree Creatief. Een ieder is welkom met zijn of haar werkstuk, breien, haken of ander werkstuk. Tussen 19.00 en 22.00 uur. Elke vierde donderdag van de maand.

Vrijdag 26 augustus

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT - Inleveren rommelmarktspullen voor de rommelmarkt van de HHK, die op 10 september wordt gehouden van 18.30-19.30 uur. Stoofstraat 26.

Zaterdag 27 augustus

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
DIRKSLAND – Orgelconcert van Martin Mans, aanvang 20.00 uur. Toegang: € 10,-.
MIDDELHARNIS – Eerste editie GO Color, meer informatie op www.gocolor.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OOLTGENSPLAAT - Galathese Havendag van 10.00 tot 17.00 uur bij Paviljoen Sluishaven.
OUDDORP – Zaterdagmorgen inloopconcerten. Orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 11.00 uur. Collecte bij de uitgang. Organist: ds. M.J. Middelkoop.
STELLENDAM – Verkoop in de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Woensdag 31 augustus

DIRKSLAND - Open repetitieavond Dirkslands Mannenkoor van 20.00 tot 22.00 uur in de zaal van de Geref. Gemeente aan de Mozartsingel.

Donderdag 1 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.

Vrijdag 2 september

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT - Inleveren rommelmarktspullen voor de rommelmarkt van de HHK, die op 10 september gehouden wordt: van 18.30-19.30 uur. Stoofstraat 26.

Skatevoorziening Het Vliedpark officieel geopend

MIDDELHARNIS – Het heeft een tijdje geduurd, maar zaterdag kon eindelijke de nieuwe skatevoorziening aan Het Vliedpark worden geopend.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Zaterdag gonsde de skatevoorziening Het Vliedpark, direct onder 'de berg' ten noorden van Middelharnis, van bedrijvigheid. Verschillende demonstraties en wedstrijden, georganiseerd door de gebruikers van het park, markeerden de officiële opening van de skatevoorziening. Aan wethouder Gerrit de Jong was de eer om het park officieel te openen. In zijn toespraak herinnerde De Jong zijn toehoorders aan de lange voorbereidingstijd van het project. De skatevoorziening op het Rubensplein moest verdwijnen en men ging op zoek naar een andere plaats. Uiteindelijk werd voorziening ingepast in het park in de nabijheid van 'de berg'. Ondanks dat het proces, volgens De Jong, er een is geweest vol voetangels en klemmen, was hij toch trots dat er nu op deze plaats de voorziening kon worden geopend. Hij complimenteerde alle betrokkenen met het resultaat, hij noemde hierbij ook de jongeren die eerst op het Rubensplein actief waren.

Boerenlanddag, Boerenbal en VVV Lichtjes-Fietstoer

OUDDORP – Zaterdag 3 september zal in het centrum van Ouddorp voor de 18e keer een Boerenlanddag worden gehouden. Op vrijdag 2 september is er weer een gezellig Boerenbal en later op de avond zal de VVV Lichtjes-Fietstoer ook langs een aantal feestelijk verlichte trekkers worden geleid.

De Ouddorpse Boerenlanddag op zaterdag 3 september staat geheel in het teken van de agrarische sector. Naast diverse kramen met agrarische producten zoals aardappelen, sjalotten, kalebassen, bloemen, kaas, etc. zijn er ook vele andere kramen te zien met artikelen verwant aan de landbouwsector. Om 10.15 uur wordt de Boerenlanddag officieel geopend op het pleintje voor het Raad en Polderhuis.
Op de ring zelf zullen ook authentieke tractoren worden opgesteld; zij 'spelen' deze dag natuurlijk de hoofdrol! Van de twee echte 'Trekker-trek-trekkers' die tentoongesteld staan, zullen af en toe de motoren worden gestart!
De vrijdag ervoor – 2 september – is er een boerenbal met trekkerbehendigheidswedstrijden en de VVV Lichtjes-Fietstoer.
De Lichtjes-Fietstoer start om 21.30 uur bij 't Blaeuwe Huus (Bosweg 2, Ouddorp: ingang parkeerterrein). Dit jaar helemaal al in de sfeer van de Boerenlanddag, omdat op diverse locaties langs de route ook verlichte trekkers staan opgesteld. Bewoners langs de route zullen nog een verzoekje in de brievenbus ontvangen om woning/tuin/straat met lichtjes te versieren.
Deelname kost € 2,50 p.p. en is inclusief een leuk lampje en iets lekkers voor onderweg. De opbrengst van de Fietstoer is dit jaar bestemd voor Hospice Calando in Dirksland.

Zaalvoetbaltoernooi

OUDDORP – Vrijdag 26 augustus wordt er in Ouddorp een zaalvoetbaltoernooi georganiseerd in sporthal 'De Dorpstienden'.

Er hebben zich 12 teams ingeschreven, dus er zal voldoende strijd om de eerste plaats zijn. Het wedstrijdprogramma start om 17.45 uur en de zaal is open om 17.15 uur. De teams worden opgedeeld in 4 poules van 3 en de groepswedstrijden zullen 13 minuten duren, waarna de nummers 1 en 2 van elke poule doorgaan naar de kwartfinale.

Achtereenvolgens worden de halve finales, troostfinale en tenslotte de strijd om plaats 1: de finale, gespeeld. Publiek is uiteraard van harte uitgenodigd om de wedstrijden te komen bekijken op de tribune en er is gelegenheid om een hapje en drankje te doen. Deze voetbalavond wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsors. Dit soort toernooien zullen in de toekomst vaker worden georganiseerd, dus houd de Facebookpagina 'Zaalvoetbaltoernooi Ouddorp' in de gaten. Voor verdere info en vragen kan een privéberichtje worden gestuurd op Facebook of men kan de vragen stellen aan de organisatie komende vrijdag tijdens het toernooi.

Kampvuuravond Buutengeweun met Henk Stoorvogel

DIRKSLAND – Vrijdagavond 2 september organiseren de mannen van Buutengeweun weer een kampvuuravond. Het betreft een bijzondere kampvuuravond, daar tijdens de avond mannen van alle kampvuuravonden van de Eilanden (Goeree-Overflakkee en de Zeeuwse eilanden) samenkomen. Henk Stoorvogel, de oprichter van de 4e Musketier, zal deze avond spreken.

Aanmelden is, gezien de grote opkomst die verwacht wordt, verplicht en kan op de website van Buutengeweun: www.buutengeweun.nl. Hier staat ook meer info over het adres en de aanvangstijd.
Bij een kampvuuravond kan men – volgens de organisatie – denken "aan een lekker groot vuur, een barbecue en een groep mannen die in de buitenlucht onder het genot van een biertje (of wat anders) goede gesprekken met elkaar hebben".

Stellendamse verenigingen krijgen springkussen

STELLENDAM – Afgelopen vrijdag, tijdens het Huttendorp, heeft de Dorpsraad Stellendam een springkussen overhandigd aan alle verenigingen van de kern Stellendam. De Dorpsraad heeft in samenwerking met Vereniging Oranjefeest Stellendam het springkussen aangevraagd voor de jongere kinderen binnen het dorp. De bekostiging van het springkussen is mogelijk gemaakt vanuit het kerngebonden budget van Stellendam, wat de gemeente ter beschikking heeft gesteld voor activiteiten. Het springkussen is geschonken aan alle verenigingen binnen de kern Stellendam en kan voor een kleine onkostenvergoeding gebruikt worden. Het beheer van het springkussen is overgedragen aan Vereniging Oranjefeest Stellendam.

Nieuwe aanbieder van ouderenzorg gestart op Goeree

GOEREE-OVERFLAKKEE - ZorgMies Nederland-Regio Goeree-Overflakkee heeft onlangs haar deuren geopend onder leiding van Nicolette Udink. Regio Goeree is opgestart vanuit de franchiseformule ZorgMies Nederland en is gespecialiseerd in particuliere thuiszorg voor ouderen.

Nicolette Udink vertelt over haar initiatief: "Ik ben al twintig jaar actief op Goeree in de mobiele verkoop van klassieke damesmode en bezoek daarmee verzorgingshuizen en dienstencentra. Toen ZorgMies op mijn pad kwam, vond ik dat een mooie gelegenheid om het dienstenpakket uit te breiden met hulp en aandacht op maat voor ouderen in deze voor mij bekende en geliefde regio."


Niemand hoeft eenzaam te zijn

Nederland telt 2,9 miljoen mensen van 65 jaar en ouder. Meer dan de helft van hen is alleenstaand en vaak eenzaam. "Niemand hoeft eenzaam te zijn", is de overtuiging van ZorgMies Nederland. "Er zijn genoeg mensen die het heerlijk vinden om ouderen een leuke dag te bezorgen. Dat zijn onze ZorgMiesen. Een ZorgMies biedt voornamelijk gezelschap en een luisterend oor. Daarnaast kan zij of hij boodschappen doen, koken, helpen met huishoudelijk werk of in de tuin. Een bezoek aan het theater, gezellige wandeling maken, samen de krant uitpluizen of lekker zwemmen, alles is mogelijk!" zegt Nicolette.
"Onze dienstverlening is aanvullend op die van de reguliere thuiszorg. Wij maken tijd voor het kopje koffie, het praatje, het persoonlijke contact. De kleine dingen die het leven leuker maken. En dat op het tijdstip dat de zorgvrager dat graag wil."
Kijk voor meer informatie op www.zorgmies.nl of bel met Nicolette Udink via telefoonnummer 0187 78 25 60.

Oratoriumkoor start repetities

MIDDELHARNIS - Het Oratoriumkoor Zuid West Nederland, kortweg OOKZWN, gaat op woensdag 24 augustus weer van start met het repeteren.

Gerepeteerd wordt er in het zaaltje naast de RK Kerk aan de Langeweg 48a te Middelharnis, op woensdagavond van 19.45 tot 22.00 uur, met een korte pauze tussendoor. Het Oratoriumkoor is een gemengd koor en bestaat uit 43 leden, maar kan zeker nog wel wat extra leden gebruiken. Mocht u altijd al eens in een koor hebben willen zingen, kom dan gerust eens langs. Het repertoire bestaat uit klassieke muziek.
Wilt u eerst het koor eens zien en/of horen zingen, dan kan dat op zaterdag 10 september aanstaande, op Open Monumentendag. Dan verzorgt het koor een lunchconcert van ongeveer een half uur in de Ned. Herv. Kerk te Middelharnis. Gezongen worden dan werken uit Dido en Aeneas van Henry Purcell en delen uit Alexander's Feast van Händel.
Verder staat in december van dit jaar een uitvoering van het Weihnachtsoratorium gepland op woensdagavond 14 december. Hiervoor zoekt het koor nog projectzangers, vooral tenoren en bassen, maar sopranen en alten zijn ook van harte welkom. Het koor staat onder deskundige leiding van Bas van Houte.
Mocht u geïnteresseerd zijn, kom gerust eens een repetitieavond bijwonen. Het repertoire is prachtig en naast het oefenen wordt ook het gezellig samenzijn belangrijk gevonden. Voor meer informatie kunt u een kijkje op de website nemen: www.ookzwn.nl of contact opnemen met de voorzitter, R. van Dijk. Tel: 601210.

PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Door leden van PV De Reisduif werden de volgende wedvluchten gevlogen.

J33 Pt. St. Maxence; 20-08-2016; gelost: 08.30 uur; deelnemers: 7; Duiven: 178; Weer: zuid west 3.

J. van Alphen (11/26) 1 7 13 19 20 21 25 32 34 39 41; P. van Moort (13/38) 2 3 4 5 10 12 15 16 18 24 26 28 33; Yvonne en Cor Kleijn (2/20) 6 22; M.A. van Nimwegen (7/22) 8 9 14 17 31 44 45; Comb. v.d. Sluys (9/23) 11 23 27 29 30 35 36 40 42; Appel Vis van Heemst (3/36) 37 38 43.

N33 Moeskroen-Menen; 20-08-2016; gelost: 9.20 uur: deelnemers: 16; duiven: 406.

Verburg-Hoekman (23/85) 1 3 4 10 11 13 14 17 39 45 51 54 55 70 71 73 76 77 78 79 90 92 93; J. van Alphen (25/43) 2 5 6 7 8 15 24 27 28 30 31 36 40 44 46 49 56 57 80 81 82 94 96 99 102; Yvonne en Cor Kleijn (14/20) 9 12 16 20 25 29 35 42 43 48 62 64 68 85; Comb. v.d. Sluys (9/15) 18 19 23 50 60 61 75 86 91; J. de Blok (9/16) 21 38 63 65 74 84 87 100 101; P. van Moort (10/16) 22 26 32 34 37 41 52 53 59 72; M.A. van Nimwegen (7/12) 33 58 67 69 83 88 89; H. Rosmolen (2/42) 47 66; C. Looy (2/15) 95 98; Appel Vis van Heemst (1/38) 97.

Kerkdienst gaat niet door

MELISSANT – De kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente, die donderdag 25 augustus zou worden gehouden en waarin ds. R.A.M. Visser uit Apeldoorn zou voorgaan, gaat wegens verhindering van de predikant niet door.

INGEZONDEN: Omloop 2016

Beste lezers, Graag wil ik jullie als Flakkeënaeren nog even mee terug nemen naar een fantastisch verlopen Omloop 2016. De Omloop, waar ik sinds een aantal jaren mijn steentje in bij mag dragen, het is een evenement als geen ander. Een evenement van en door eilandbewoners. Want zonder inzet van een ieder, van bestuur, organisatie, vrijwilligers, Rode Kruis, ondernemers, de gemeente, Oranjeverenigingen en sponsoren, zou de Omloop zoals we die vandaag de dag kennen niet mogelijk zijn.

Afgelopen weekend was het dan zover. Na drukke weken van plannen, voorbereiden, contacten leggen, zaken doornemen en informatie van voorgaande jaren optimaliseren, zijn we er met zijn allen in geslaagd om er een groot feest van te maken. Zaterdag heb ik veel wandelaars, eilandgenoten, bezoekers en anderen gesproken en er werd keer op keer gezegd: "Wat was Goedereede gezellig". Ook werd veelvuldig de vergelijking gemaakt met Nijmegen: "Het leek de vierdaagse wel". En daar mogen we allemaal trots op zijn, want daar doen we het uiteindelijk allemaal voor; een gezellig evenement waar iedereen het naar zijn zin heeft en kan genieten van ons mooie eiland in al zijn diversiteit. Ook een veel gehoorde leus was: "Wat was de nieuwe rustpost in Ooltgensplaat geweldig, wat een lieve en fijne mensen ook daar". Dit jaar voor het eerst ging de route in Ooltgensplaat langs MFC 't Centrum; een mooie nieuwe locatie, waar veel mensen zijn wezen kijken en waar ook veel lopers en bezoekers razend enthousiast over waren. Maar ook andere dorpen en vrijwilligers hadden hun uiterste best gedaan om de lopers en alle bezoekers te motiveren, te vermaken en waar mogelijk een duwtje in de rug te geven. Zo waren in Den Bommel en Stad allemaal leuke initiatieven geregeld, van muzikale gedichten en stoepkrijt door kinderen tot een heuse ereboog met dropveterpresentjes. Maar ook dorpen als Oude-Tonge, waar onder muzikaal genot gezamenlijk ontbeten kon worden en waar heerlijk verse en smakelijk geurende pannenkoeken werden gebakken voor de wandelaars.

Ik, als deel van de organisatie, ben erg verheugd om dit soort initiatieven te zien en vooral ook om te horen hoe ontzettend deze gewaardeerd worden door alle lopers en bezoekers. En ik hoop vurig dat de volgende editie, de 28ste Omloop die op vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus 2017 valt, minstens net zo geweldig wordt. Maar liever hoop ik natuurlijk op een nog groter en mooier evenement. Maar ik wil van deze gelegenheid ook nogmaals gebruikmaken om een ieder die zich zo vol inzet en betrokkenheid bij de Omloop heeft meegeholpen, nogmaals hartelijk te bedanken. Want uiteindelijk moeten we het samen doen. Samen zorgen we voor een uniek evenement op ons mooie eiland en zonder jullie enthousiasme, inbreng, medewerking en vooral goede sfeer zou de Omloop bij lange niet zo geslaagd zijn geweest. Dus allemaal bedankt en tot volgend jaar!

Johan Kreeft

Huurcontract Ouddorps Raad- en Polderhuis getekend

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Maandagmiddag was het officiële moment: de ondertekening van het huurcontract tussen de gemeente, eigenaar van het Raad- en Polderhuis, de bibliotheek en vertegenwoordigers van Museum Ouddorp en de Rabobank, die onderhuurders worden. Dit gebeurde op een schilderachtige locatie: in de tuin van het VVV-kantoor in Ouddorp.

De samenwerking van bibliotheek en museum komt voort uit het beleid van de gemeente Goeree-Overflakkee, dat samenwerking en vernieuwing van culturele voorzieningen nastreeft en daarmee tevens een bezuiniging op de subsidiegelden realiseert. De boekencollectie, die iets uitgedund is, en museale objecten gaan elkaar aanvullen in het Raad- en Polderhuis. Zo mogelijk sluit het museum bijvoorbeeld aan bij het thema van de Kinderboekenweek. De medewerkers van de bibliotheek kunnen straks ook iets vertellen over de collectie van Museum Ouddorp, de nieuwe naam van Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis, en de geschiedenis van de kop van het eiland. Als er geen vrijwilliger van het museum aanwezig is, is dat wel zo handig. Het museum is in de nieuwe situatie veel vaker open: tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Bovendien is de toegankelijkheid voor mensen die slecht ter been zijn sterk verbeterd.

Bijzonder is dat ook de Rabobank, die al een tijdje vruchteloos op zoek was naar een andere locatie in Ouddorp, in het vernieuwde Raad- en Polderhuis is te vinden. Er komt een eerste aanspreekpunt met één medewerker. Een nieuw fenomeen voor de Rabobank, landelijk gezien, en daarom een proef. Voor hypotheek- of andere diepgaandere gesprekken zijn andere faciliteiten voorhanden, ook in hetzelfde pand. De apparaten, waaronder de pinautomaat, verhuizen niet mee naar de nieuwe locatie. Dat is in een Rijksmonument als het uit 1904 daterende Raad- en Polderhuis geen optie. Daarom komen de apparaten nu op de parkeerplaats van de voormalige vestiging van de bank in Ouddorp. Wat er met dat pand gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Alle aanwezigen spraken maandagmiddag over een onverwacht samenwerkingsverband van partijen die elkaar mooi kunnen aanvullen. Boeken, bankzaken en bodemschatten (plus tal van andere historische objecten): een combinatie met toekomstmuziek en een realistische invulling van het gemeentelijke beleid.

Gouden bruiloft met (Brandewijn)straatfeest…

OOLTGENSPLAAT - Afgelopen vrijdag 19 augustus was het echtpaar Kroon-de Pee uit Ooltgensplaat 50 jaar getrouwd. Ter ere van dit heuglijke feit hadden alle bewoners uit de Brandewijnstraat en omringende buren een straatfeest met barbecue georganiseerd.
De verrassing was compleet. Zelfs een bruidstaart ontbrak niet. Het echtpaar Kroon-de Pee woont ook al 50 jaar in de Brandewijnstraat en staat model voor het spreekwoord: "Beter een goede buur dan een verre vriend".

Help Anne-Nel en José naar de overkant voor A Seal

Anne-Nel en José (beide vrijwilligers bij A Seal) gaan op 3 september meedoen aan de Haringvlietoversteek. Dit is een zwemtocht van 3 km. Beide zijn ze niet erg getraind, maar ze hopen binnen de twee uur de overkant te bereiken. Dit doen ze voor de zeehonden bij A Seal. Hier zoeken zij dan ook sponsors voor. Wilt u hen en de zeehonden steunen? (Het geld komt geheel ten goede aan de zorg voor de zeehonden). Maak dan nu uw bijdrage over op NL08 RABO 0113 2182 14 t.n.v. Anne-Nel Breen, onder vermelding van: Hvo A Seal.

"Het eiland is heel erg cute"

"Het eiland is heel erg cute"

"Het eiland is ongekend mooi," concludeert Jan van der Plas. Met een blauwe rugtas en een stevige wandelstok loopt de krasse zeventiger het eiland rond. "Het is hier heel mathematisch aangelegd, het lijkt wel of alles is schoongeharkt. Er is geen vierkante meter onbenut. En allemaal mooie huizen. Ik vind het eiland heel erg cute."

De enthousiaste wandelaar strooit tijdens zijn rustpauze in Oude-Tonge gul met superlatieven. "De Omloop is waanzinnig leuk, in Goedereede was het één groot feest. En hier verderop staan dames pannenkoeken te bakken. Tegen een vriend zei ik op z'n Marsmans: 'Denkend aan Goeree-Overflakkee zie ik drie stippen op oneindige dijken gaan.' Eerst was ik niet van plan om mee te doen, maar het begon toch weer te kriebelen. De mensen hier vind ik ontzettend vriendelijk en de organisatie is perfect. Ze willen het je echt naar de zin maken. Als ik mijn koffie op heb, vragen ze gelijk of ik nog een bakje wil.

"Doordat ik deze keer alleen loop, heb ik veel aanspraak, ik ben een stuk met een groep jongelui meegelopen. Op die manier leer ik de autochtonen kennen." Van der Plas komt zelf uit de Krimpenerwaard. "Tijdens de Omloop krijgt iedereen een dull moment. Ik dacht dat ik in de verte bussen zag rijden, maar het bleken wandelaars te zijn. Was ik gewoon aan het hallucineren."

"Op het strand lever je een gevecht met de elementen, maar de hele Omloop is een gevecht met jezelf. Het is fenomenaal."

Ouddorpse ondernemers werken ook in Zeeland samen

OUDDORP – Een samenwerking die over en weer als zeer succesvol wordt ervaren is het Ouddorpse (winkel)plein 215: bij elkaar gevestigde ondernemers die samen optrekken om te zorgen voor een aantrekkelijk winkelaanbod. Sinds 1 juni jl. zijn twee samenwerkende middenstanders van Plein 215 op vergelijkbare manier ook in Scharendijke actief. Het zijn de Bloemensuper en Visspecialist Hameeteman. Samenwerken loont, zo vinden ze.

Door Hans Villerius

De twee winkeliers uit de badplaats aan déze kant van de Brouwersdam hebben aangehaakt bij een winkelconcept dat gestalte kreeg in de badplaats aan de andere kant: Scharendijke. Hier opende Plus supermarkteigenaar Michel Fennet per 1 juni jl. aan de Boutlaan een winkelproject met daarin onder één en hetzelfde dak een Plus supermarkt, drogist, boekhandel, agentschap voor ING en PostNL, slijterij, winkel in huishoudelijke artikelen, plús een bloemist en een vishandel. Met dien verstande dat de vishandel vooralsnog niet binnen- maar buitenshuis is gevestigd, in een grote kraamwagen. Het zijn respectievelijk de Ouddorpse Bloemensuper en Visspecialist Hameeteman die door Fennet benaderd werden om deel te nemen in het concept. En beide hebben daar 'ja' op gezegd, zodat ze sinds begin deze maand naast Ouddorp hun bedrijfsactiviteiten ook in het Zeeuwse dorp hebben en hun samenwerking uitbreidt tot over de provinciegrens. En allebei zijn ze heel enthousiast over het winkelconcept daar, met een voor klanten heel compleet assortiment én een bijzonder stukje winkelbeleving. Tussen de supermarkt en de andere winkels zit een soort afscheidingswandje, hoewel niet echt afsluitend. De overige ondernemers zijn met hun handelswaar in één ruimte te vinden, een soort Rotterdamse Markthal, maar dan in 't piepklein. Ruim tweeduizend vierkante meter winkelplezier, met eromheen een berg parkeergelegenheid. De Bloemensuper is hier dagelijks geopend. Eigenaar Fabian Oostvogels zal in 't begin best veel in Scharendijke aan 't werk zijn, om er de winkel goed op te zetten; in Ouddorp zal hij zelf daarom even iets minder aanwezig zijn. Visspecialist Hameeteman is er van donderdag t/m zaterdag geopend, met medewerkers die er op toerbeurt zullen werken.

Kader: Winactie met koeltassen

Visspecialist Hameeteman heeft een nieuwe verpakkingslijn in gebruik genomen. Deze week liggen de nieuwe koeltassen voor het eerst in de winkel. Klanten die voor meer dan € 25,- besteden ontvangen een gratis koeltas. Om de introductie te vieren is er donderdag 25 augustus een actie in Ouddorp. Er worden 50 koeltassen verstopt in het hele dorp, in iedere tas zit een tegoedbon. De eerste tien personen die met hun koeltas naar de winkel komen ontvangen een grotere prijs.
Arjanne Hameeteman geeft uitleg over de nieuwe verpakkingen. "We hebben gekozen voor milieuvriendelijke verpakkingen, vrijwel alle verpakkingen zijn van karton. We gebruikten eerst veel plastic en daar wilden we wat aan doen. Samen met een fabrikant hebben we onze eigen verpakkingen ontwikkeld." Haring en verse vis wordt standaard verpakt met een koelelement, die klanten zelf weer opnieuw kunnen gebruiken. Handig om mee te nemen, bijvoorbeeld voor een dagje naar het strand. "Daar krijgen we ontzettend veel reacties op van klanten. Zeker voor klanten van buiten Ouddorp is het handig dat ze de haring gekoeld mee naar huis kunnen nemen. Bij Visspecialist Hameeteman willen we blijven vernieuwen, niet alleen met producten, maar ook met de verpakkingen."

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Drie jeugdleden halen muziekdiploma

In juni en juli hebben drie jeugdleden van Muziekvereniging Amicitia het HaFaBra A-examen met goed gevolg afgelegd. Angela Wielaard en Loran Koppenaal, beiden op alt saxofoon, hebben op 28 mei hun theorie examen afgelegd en op 11 juni hebben zij het praktijkexamen met goed gevolg afgelegd. Angela heeft 44 punten behaald en Loran 42 punten.
Tobias Koppenaal heeft zijn theorie examen op 21 mei gehaald en zijn praktijkexamen op 9 juli. Tobias speelt hoorn en heeft 45,5 punten behaald.
Loran en Tobias, broers en beiden 15 jaar, zijn in september 2009 begonnen met de AMV cursus bij Amicitia. Daarna zijn zij beiden op respectievelijk de alt saxofoon en hoorn gaan spelen. Beiden spelen al enkele jaren mee met het jeugdorkest Amicitia 4 Kids en zijn met dit orkest ook al een paar keer mee geweest naar een festival. Ook spelen zij beiden mee met de fanfare.
Angela is 14 jaar en is in augustus 2011 begonnen met de AMV cursus bij Amicitia. Ook zij is na deze cursus overgestapt op de alt saxofoon. Angela heeft een poosje meegespeeld met het jeugdorkest Amicitia 4 Kids, maar is daar door drukte op school mee gestopt.
Angela en Loran hebben les van Anton de Lange. Tobias volgt zijn lessen bij de dirigent van de fanfare, René Bogaarts.
Het theoriegedeelte van het HaFaBra examen bestaat uit een aantal onderdelen, zoals het muziektheoretisch inzicht en het luister- en schrijfdictee. Voor het praktijkgedeelte hebben de drie leden diverse muziekstukken gespeeld, waaronder een etude en een voordrachtstuk. Ook hebben zij duetten gespeeld met de docent/cd-begeleiding. Het praktijkgedeelte wordt onder andere beoordeeld op toon, aanzet, klankkwaliteit, zuiverheid, ritmiek, samenspel en nuancering. Ook wordt er iets op het eerste gezicht gespeeld, zowel melodisch als ritmisch.
Lijkt het u ook leuk om mee te spelen in onze fanfare, jeugdorkest of slagwerkgroep? Kom dan eens kijken op één van onze repetitieavonden. De slagwerkgroep repeteert op maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Het jeugdorkest op woensdagavond van 18.15 tot 19.15 uur en de fanfare heeft haar repetitie op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Wij zijn echt op zoek naar nieuwe leden, zowel leerlingen als mensen die al een slag- of blaasinstrument bespelen. De repetities beginnen weer vanaf maandag 22 augustus. Meer informatie kunt u vinden op onze website www.amicitia-muziekvereniging.nl.

Gemengd Koor Excelsior weer van start

Het verenigingsleven komt ook weer op gang; zo ook het Gemengd Koor Excelsior uit Dirksland. Op woensdag 31 augustus begint de repetitie weer in De Schakel, Beatrixlaan te Dirksland om 19.45 uur tot 22.00 uur. En zoals bij de meeste verenigingen kan men ook bij Excelsior nieuwe leden gebruiken. Het eerste concert staat gepland op donderdag 8 september vanwege het evenement Dirksland 600 jaar. Samen met Sursum Corda wordt een concert gegeven in de Ned. Hervormde Kerk van Dirksland, in samenwerking met Woord en Kunst.

Openingstijden 't Lôôsje verruimd

Snuffelmarkt 't Lôôsje verruimt vanwege het succes haar openingstijden. Nieuwe openingstijden van de snuffelmarkt die te vinden is aan de Spuikolk 6, zijn: elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagmorgen van 9.00-12.00 uur. Website: www.tloosje.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Dagreis Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee

De tweede dagreis van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee in 2016 voert naar de Tweede Maasvlakte, de Euromast en de Pannenkoekenboot. Woensdag 21 september vertrekt men om 10.00 uur vanaf het parkeerterrein van Keukencentrum Tieleman in Middelharnis. Er wordt een rondvaart op de Future Ferry op de Tweede Maasvlakte gemaakt. Tijdens de rondvaart van ruim een uur vertelt een ervaren Futurelandvoorlichter u het verhaal van de Maasvlakte 2. Dit onder het genot van een kopje koffie met appeltaart. Tussen 12.00 en 13.30 uur kunt u dan rondkijken in het informatiecentrum Futureland en daar voor eigen rekening een broodje of iets anders nuttigen. Om 13.30 uur volgt er een rondrit over de dijk van de Maasvlakte en gaat men richting de Euromast in Rotterdam. Daar kunt u Rotterdam en omgeving van bovenaf bewonderen. Om 16.00 uur gaat het gezelschap aan boord van de Pannenkoekenboot. Tijdens een rondvaart door het Rotterdamse havengebied kunt u in een ongedwongen sfeer genieten van het pannenkoekenbuffet. Om 17.15 uur vertrekt men weer richting Middelharnis. Men verwacht om 18.30 uur weer aan te komen. De kosten voor deze dagreis bedragen voor leden € 50,- en voor niet-leden € 60,-. U wordt verzocht direct na aanmelding de kosten over te maken op bankrekening NL15RABO0307430421 ten name van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. Aanmelden bij Marrie Breeman: 0187-484559 of 06-1305 8237 of via ons mailadres: info@o-g-o.nl. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Als iemand op 21 september direct lid wordt van onze vereniging betaalt dit nieuwe lid € 58,- en is dan voor de rest van 2016 gratis lid van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee.

Wmo-Adviesraad

Tijdens een bijeenkomst van de Wmo-Adviesraad Goeree-Overflakkee zal de gemeente uitleg geven over het Kern- en Buurtgericht werken binnen de gemeente. Deze openbare bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 30 augustus in de raadszaal in het Rondeel te Middelharnis en begint om 19.00 uur. Behalve deze presentatie wordt er door de adviesraad o.a. een aantal zakelijke punten afgewerkt en gesproken over verschillende beleidsplannen op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Ook wordt er gesproken over de door de gemeente nieuw op te richten Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee en wat de gevolgen daarvan zijn voor de huidige adviesraad. Bent u ook nieuwsgierig naar hoe de gemeente het Kern- en Buurtgericht werken gestalte wil geven of wilt u meer weten over wat de Wmo-Adviesraad doet, dan bent u dinsdag 30 augustus om 19.00 uur van harte welkom. Kijk voor de volledige agenda van de bijeenkomst op www.wmo-go.nl

MELISSANT

Muzieklessen van start

In Melissant gaan vanaf september de blokfluit- en dwarsfluitlessen weer beginnen. De nieuwe leerlingen op de blokfluit gaan vol enthousiasme kennismaken met dit instrument en het notenschrift. Bij de al gevorderde Vrolijke Fluiters worden de bekende lesboeken weer opengeslagen, evenals de mappen met leuke aanvullende liedjes. Ook voor de dwarsfluitleerlingen is het tijd voor een uitbreiding van het repertoire!
Bij zowel de blokfluit- als de dwarsfluitles is nog plaats voor enkele leerlingen, dus wees er snel bij. Voor informatie kunt u terecht op telefoonnummer 0187-602620 of e-mailadres a.lange81@chello.nl. Tevens kunt u hier een aanvraag doen voor het stemmen van uw piano.

MIDDELHARNIS

GO 112-dag

Na de succesvolle nachtmarkt in Sommelsdijk op 12 augustus, staat op zaterdag 17 september alweer een nieuw evenement in de planning. Op deze dag organiseert stichting Hart van Goeree-Overflakkee, in samenwerking met BL Veiligheid, de 'GO 112-dag' in Middelharnis. Zaterdag 17 september zal het Spuiplein van Middelharnis gevuld staan met heel veel verschillende partijen/diensten die met uw veiligheid te maken hebben. Zo zullen onder andere brandweer, politie, ambulance, Kenbri Firefighters, hondenbrigade, het sigma-team en nog vele andere partijen acte de préséance geven en diverse demonstraties verzorgen. Het definitieve programma zal binnenkort bekend gemaakt worden via de website en Facebook van Hart van Goeree-Overflakkee.

Basiscursus fotografie

Op zaterdag 10 september wordt er weer een basiscursus fotografie in het Diekhuus in Middelharnis gegeven. De cursusdag is van 9.00 tot 15.30 uur. Heeft u een digitale spiegelreflexcamera (of een andere camera die handmatig ingesteld kan worden) en heeft u het idee dat er meer uit gehaald kan worden? Fotografeert u altijd op de automatische stand, maar zou u graag meer controle willen hebben over het eindresultaat? Dan is de basiscursus fotografie wat voor u. In deze cursus worden de basisbegrippen van de fotografie aangeleerd. Er wordt aandacht besteedt aan onder andere diafragma, sluitertijd, iso, scherpstelling en compositie. Deze cursus is geschikt voor de beginnende fotograaf met een bij voorkeur digitale spiegelreflexcamera of een andere camera die handmatig ingesteld kan worden. Er wordt gestart met een theoretisch gedeelte en daarna wordt het geleerde in de praktijk gebracht. Doordat het maximale aantal deelnemers 8 personen is, is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Er zijn al een aantal aanmeldingen binnen voor 10 september. Ook op 8 oktober, 12 november en 10 december worden er basiscursussen gegeven. Naast de basiscursus worden er ook cursussen voor avondfotografie gegeven. Kijk voor meer informatie op de website. Inschrijven kan via de website www.el-foto.nl.

Spullen inleveren Jaarmarkt

Zaterdag 27 augustus is er weer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de Herv. Gemeente Middelharnis in te leveren bij De Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis of aan de Lorentz 1. Van 10.00-11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om ze in ontvangst te nemen.

NIEUWE-TONGE

Rommelmarkt

Op zaterdag 27 augustus wordt er weer de jaarlijkse rommelmarkt gehouden bij de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Nieuwe-Tonge. De markt is van 9.00 tot 15.00 uur. Er zijn zo'n 12 kramen met rommelmarktspullen, variërend van boeken, keukengerei en speelgoed tot potten en vazen en nog veel meer. Verder is er een uitgebreid terras waar u koffie kunt drinken met wat lekkers erbij. Voor de kinderen is er een springkussen en een grabbelton. Verder kan jong en oud een envelop trekken met kans op prachtige prijzen.

OOLTGENSPLAAT

Inzamelen rommelmarktspullen

Vrijdagavond 26 augustus en 2 september a.s. kunt u weer bruikbare spullen inleveren voor de rommelmarkt van de Hersteld Hervormde Kerk, die gehouden wordt op zaterdag 10 september. Wij zijn op zoek naar speelgoed, serviesgoed, keukenspullen, boeken en dergelijke (geen grote meubels). U kunt inleveren van 18.30-19.30 uur, Stoofstraat 26.

OUDDORP

Inloopconcert Dorpskerk Ouddorp

Zaterdag 27 augustus wordt er om 11.00 uur in de Dorpskerk van de Herv. Gem. te Ouddorp een inloopconcert door ds. M.J. Middelkoop uit Middelharnis gegeven. Hij zal o.a. werken ten gehore brengen van Johann Ludwig Krebs (1713-1780); Johann Sebastian Bach (1685-1750); Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901) en Otto Dienel (1839-1905). De toegang is gratis, er wordt gecollecteerd. De kerk is verder voor bezichtiging open tot 15.30 uur. Volgende week hoopt het Chr. Gemengd Koor Jeduthun uit Middelharnis vanaf 13.30 uur een inlooppresentatie te geven.

Minimarkt tijdens Boerenlanddag

Tijdens de Boerenlanddag op zaterdag 3 september zal er rondom de Dorpskerk een minimarkt zijn, van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze markt zijn er onder andere verse oliebollen, boeken, sieraden, brocante en andere spullen te koop. Verder kunt u een kopje koffie of thee drinken op het terras. Ook zullen er deze dag goede doelen aanwezig zijn, zij zullen u het goede doel presenteren.

OUDE-TONGE

BBQ 55+

De Plaatselijke Commissie van Stichting ZIJN van Oude-Tonge organiseert op woensdag 31 augustus een lekkere en gezellige barbecue in en bij het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. De aanvang is 16.00 uur. De kosten zijn € 11,50 per persoon. Aanmelden voor 26 augustus a.s. met vooruitbetaling van € 2,50.

Grote bingo ANBO

Op vrijdag 26 augustus is er een grote bingo in het gebouw van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 35 te Oude-Tonge. Negen rondes voor € 7,- met gratis koffie en mooie prijzen, plus een extra geldronde voor € 1,-. Zaal open om 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur. Het is bestemd voor leden en niet-leden.

STELLENDAM

Visverkoopactie

Op zaterdag 27 augustus organiseert het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Kerk te Stellendam een visverkoopactie op het Oranjeplein. Vanaf acht uur 's morgens staan de visbakkers klaar om u van diverse soorten gebakken vis te voorzien. De opbrengst van deze actie zal ook gebruikt worden om de transportkosten en de kosten voor de distributie van hulpgoederen in Roemenië te financieren.

Brassband 'Concordia' zoekt muziektalentjes

OUDDORP - Brassband 'Concordia' uit Ouddorp zoekt voor september muziektalentjes, want dan wordt er weer gestart met blokfluitlessen.

Wie van de kinderen na de zomervakantie naar groep 4 (of hoger) gaat van de basisschool, mag meedoen. De lessen worden verzorgd door Mariska Koek op dinsdagavond in de Dorpstienden in Ouddorp. De leerlingen krijgen een half uurtje per week les en verder zijn er natuurlijk ook veel optredens, op het dorp, bij de Dol Dwaze Kinderdag, in De Vliedberg, enz.

De lessen gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen. Meer info op www.concordia-ouddorp.nl voor veel leuke foto's van 'Concordia Kids'. Als leerlingen liever meteen op een instrument van de Brassband willen spelen, dan kan dit. Meer informatie is te verkrijgen via Ina Mierop, 0187-681057, of e-mail naar inamierop@hotmail.com of Mariska Koek koek@texmod.nl.

'Ons Koor' hervat repetities

SOMMELSDIJK - Mannenkoor 'Ons Koor' is na de zomervakantie onder leiding van Marjan Fey weer enthousiast begonnen aan een nieuw seizoen. Na een geweldig jubileumjaar gaat het mannenkoor wederom bijzondere concerten tegemoet en daarbij zijn nieuwe zangers zeer welkom.
Voor oktober staat al een Korenfestival in Dordrecht op het programma. In de decembermaand zal het Mannenkoor o.a. een Trappenhuis-concert verzorgen in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland. Niet te vergeten het jaarlijks Kerstconcert, dit jaar met medewerking van de blinde pianist/organist en accordeonist Bert van den Brink. 'Ons Koor' oefent elke maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur afwisselend klassieke en lichte koorwerken in het verenigingsgebouw naast de Rooms-Katholieke Kerk, Langeweg 50 te Sommelsdijk. "Mannen, kom eens luisteren en zing mee tijdens een repetitieavond. Wees welkom", aldus het koorbestuur. Voor meer informatie, zie onze website of mail naar secretaris@mannenkooronskoor.nl.

Tien jaar VakantieBijbelWeek in Ouddorp

OUDDORP - Vorige week is door de Hersteld Hervormde Gemeente weer de VakantieBijbelWeek gehouden. Het was een jubileumjaar, want de VakantieBijbelWeek werd voor de tiende jaar gehouden.

"Ik zeg ulieden, dat er alzo blijdschap zal zijn in den hemel over één zondaar die zich bekeert", zo luidt de tekst uit Lukas 15:7a. Tijdens de VakantieBijbelWeek hebben de kinderen en de vrijwilligers deze tekst aangeleerd.
"Tien jaar lang gebeden en Bijbelse verhalen gehoord. Tien jaar teksten uit de Bijbel geleerd, psalmen en liederen gezongen en met elkaar geknutseld. Het thema 'feest' mochten we tijdens de afgelopen VBW met elkaar gedenken", aldus de organisatie.
De eerste dag is verteld over het Pascha, de uittocht uit Egypte (Exodus 12). Het volk Israël werd verblijd dat ze uit Farao's hand werd verlost. Het bloed van het Lam mocht aan de deurposten gestreken worden. Achter de Heere Jezus mocht het volk schuilen. De tweede dag klonk het verhaal uit Daniël 5, over Béltsazar en zijn feest. Zij waren blij, totdat er een hand op de muur schreef: "MENÉ, MENÉ, TEKEL, UPHARSIN". Niemand wist wat die letters betekenden, alleen de God van Daniël. "Geteld, geteld, gewogen, verdeeld". Die nacht is het eeuwigheid voor de koning geworden. De laatste dag werd een gelijkenis behandeld over de koninklijke bruiloft uit Mattheüs 22:1-14. De gasten werden uitgenodigd voor het feest, maar weigerden te komen. De uitnodiging van het Evangelie gaat naar velen, maar de meesten verachten deze roep. "Want velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren."
De organisatie mag terugzien op gezellige dagen. De kinderen, maar ook al de vrijwilligers hebben zichtbaar genoten. Thema's over feest, zoals geboorte, verjaardag, bruiloft, zwemdiploma, zomer-/barbecuefeest en Koningsdag werden uitgewerkt door de kleuters. De oudere kinderen maakten bouwwerken uit de afgelopen tien jaren, zoals boten, trekkers, huisjes, strandtenten, brandweerauto's, enz. Op donderdagavond zijn al de mooie knutsel- en bouwwerken van de kinderen tentoongesteld. Er toonden velen hun belangstelling. "Dat de Heere Zijn onmisbare zegen aan deze VBW wil schenken", zo is de wens van de organisatoren. (Foto: K. Grinwis)

Open repetitie-avond Dirkslands Mannenkoor

DIRKSLAND - Het Dirkslands Mannenkoor hoopt weer te beginnen met de repetities en wel op D.V. 31 augustus 2016.

Traditiegetrouw zal dit weer een open avond zijn, waar mannen vanaf 15 jaar welkom zijn om de sfeer van een mannenkoorvereniging te proeven. Naast een stukje gezelligheid wordt er ook hard gewerkt aan de uit te voeren muziekstukken. Dirigent Frans Cornet (die daarvoor helemaal uit Alphen aan de Rijn komt…) geeft zo tussendoor nog aanwijzingen hoe de zangtechniek verbeterd kan worden. Dit alles onder begeleiding van de organist Jan Hoek. In dit najaar hoopt men uitvoeringen te geven in onder meer Heusden en Ridderkerk en in Dirksland. Meer informatie kunt u vinden op www.dirkslandsmannenkoor.nl of bellen naar secretaris Marcel Wagenaar: 0187-684433.

U bent welkom in de kerk van de Ger. Gemeente aan de Mozartsingel 2 te Dirksland op 31 augustus 2016 om 20.00 uur.

Collecte Stichting Werkgroep Oost-Europa

Gedeelte van het interieur van ons winkeltje in Uioara met de spullen uit Flakkee.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De jaarlijkse huis-aan-huiscollecte van de Stichting Werkgroep Oost-Europa Middelharnis, in bovengenoemde dorpen, zal plaatsvinden in de weken 34 en 35, van 22 augustus tot 3 september.

Regelmatig hebt u in deze krant verslagen van de hulp van de werkgroep aan de arme Roemeense bevolkingsgroepen kunnen lezen.

Het hoofdproject ligt zo'n zestig kilometer ten zuiden van de grote universiteitsstad Cluj-Napoca, in het zigeunerdorpje Uioara. Het is inmiddels al vijf jaar geleden dat de werkgroep aldaar een tweedehands winkel heeft geopend, wat in een grote behoefte voor de arme mensen voorziet. Alles wat in die winkel te koop wordt aangeboden tegen een zeer geringe prijs komt van Flakkee. De laatste jaren worden ook allerlei meubelstukken verkocht in Uioara, die daar vanuit twee grote loodsen aan de man worden gebracht. De werkgroep is de bevolking van het eiland heel dankbaar voor al de spullen die maandelijks in de loods in Middelharnis worden gebracht. Zonder die aanvoer en zonder uw financiële bijdrage (transporten kosten veel geld) zou men niet in staat zijn zoveel voor de mensen in Uioara en omgeving te doen.

In dit vertrek slapen vader, moeder en acht kinderen.

In 2015 konden tien grote transporten naar Roemenië worden gebracht. Uit diverse reacties blijkt dat velen in de loop der jaren vertrouwen in onze stichting hebben gekregen en dat zou men graag zo willen houden. Dat vertrouwen is mede tot stand gekomen doordat de mensen op het eiland weten dat de stichting kleinschalig is en we alleen met vrijwilligers werken (dus geen dure directeur in dienst hebben) en onkosten tot een minimum weten te beperken.

Wilt u meer weten? Dat kan! Kijk dan eens op de website www.oosteuropa-werkgroep.nl. Bekijk de foto's en lees de verslagen, dan begrijpt u nog beter waarvoor de collectant bij u langs komt. Stelt u hem of haar a.u.b. niet teleur? Wilt u liever een gift overmaken, die u van uw belastingaangifte kunt aftrekken? Het banknummer is: NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. O-Europa te Middelharnis.

Voor het inleveren van goederen zoals kleding, schoeisel, huishoudelijke spullen, speelgoed, fietsen, kinderwagens, meubels, enz., maar ook brillen en medicijnen (mits nog lang houdbaar), kunt u iedere eerste zaterdagmorgen van de maand tussen 9.30-11.30 uur terecht in de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Hebt u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met dhr. Baan (603051), dhr. Hoogmoed (601519), of dhr. Kardux (486436). Zij staan u graag te woord.

Zomer 2016 muzikaal afgesloten door Vocaal ensemble Magnificat

ZIERIKZEE - Vocaal ensemble Magnificat, onder leiding van Rinus Verhage, voelt zich vereerd op 3 september 2016 de serie zomerconcerten in de nieuwe kerk te Zierikzee te mogen afsluiten. Het slotconcert bevat een gevarieerd programma. U wordt meegenomen op de klanken van het 5 delen tellende 'Lux Aeterna' van M. Lauridsen (1943), waarin het licht centraal staat. Het koor zal ook het bekende stuk 'Jesu Meine Freude' van J.S. Bach (1685-1750) uitvoeren. Er is gekozen voor 'This is the day', gecomponeerd door J. Rutter (1945) om het slotconcert feestelijk af te sluiten. Wim Diepenhorst zal het koor begeleiden op het Kam & van der Meulenorgel. Een unieke gelegenheid om de Nieuwe Kerk te Zierikzee van binnen en van buiten te bezichtigen. Het concert begint om 16.00 uur en de toegang is vrij.

Een flitsende start van het schooljaar

MIDDELHARNIS - Vandaag en morgen zijn de brugklassers op het Edudelta College wel héél bijzonder begonnen met hun schoolloopbaan! Geen lessen Wiskunde of Nederlands, maar skiën en snowboarden in Rucphen.

Geen lesrooster, maar een indeling in workshops naar keuze! Zó kunnen ze hun eigen kleding ontwerpen onder leiding van een costumière, koken en bakken met een echte kok/bakker, lekker bewegen in een sportparcours en muziek maken met een heuse DJ met een gitarist uit een band.
Alle leerlingen krijgen hun eerste 'Kanjertraining' van hun eigen mentor met vertrouwensoefeningen, samenwerkingsoefeningen, gesprekken en rollenspelen. Er is een puzzeltocht rondom de twee schoolgebouwen, waarin ze de omgeving en de school met alle afdelingen leren kennen. Deze dagen worden morgen afgesloten met een groots warm en koud buffet. De ijscokar 'De Oude Snoepert' zal het toetje verzorgen. Deze tweedaagse is om elkaar, de docenten en de gebouwen op een leuke manier te leren kennen.
Zó kunnen de kinderen vol vertrouwen en met veel plezier het nieuwe schooljaar starten! (Tekst: Flora Groenendijk)

Actie voor KiKa door De Trekvogels en De Zaffels

OUDDORP - Postduivenvereniging De Trekvogels en motorclub De Zaffels uit Ouddorp organiseren een postduivenvlucht voor de stichting 'Kinderen Kankervrij', die bij goed weer op 27 augustus wordt gevlogen vanuit uit Peronne of anders een week later.

Vooral bij kinderen is het heel belangrijk dat dit onderzoek in een vroeg stadium kan plaatsvinden om de juiste behandelingen te kunnen uitvoeren om een jong leven te kunnen redden. Toch staan de artsen nog vaak machteloos en verliezen het gevecht omdat de wetenschap onvoldoende inzicht en middelen heeft om de ziekte juist in beeld te brengen. De beide organisaties kunnen het onderzoek ondersteunen via KiKa, via de hulp van een aantal sponsoren kan een mooi prijzenpakket worden aangeboden. Per liefhebber is er maar 1 prijs te winnen en er zijn maar liefst 23 prijzen.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden in het clublokaal van P.V. De Trekvogels op zaterdag 24 september 2016 om 16.30 uur. Info verkrijgbaar bij C.M. Grinwis, Hermansweg 16, 3253 BG Ouddorp, tel. 0187-681690 of e-mail: c.grinwis@chello.nl.

Diabetespatiënten lopen de Omloop

Het team van de Bas van Goor Foundation. Derde van rechts is Wim in 't Veld.

Sporten is goed voor mensen met diabetes. Om dat te laten zien, namen verschillende diabetespatiënten deel aan de Omloop. André Feenstra liep de 110 kilometer, de andere diabetespatiënten liepen als team de estafette. Ze liepen namens de Bas van Goor Foundation, de voormalige prof-volleyballer liep zelf ook mee, vanaf Stad aan 't Haringvliet tot de finish.

Wim in 't Veld nam deel aan het estafetteteam. "We kennen elkaar van de Iceland Challenge, een zevendaagse wandeltocht voor diabetespatiënten. Op de televisie was er een serie te zien over het evenement. Mensen met diabetes, zowel type I als type II hebben veel baat bij bewegen. De bloedsuiker wordt stabieler, er is minder medicatie nodig en het helpt tegen overgewicht. Door te sporten verbetert de kwaliteit van leven van iedereen met diabetes." Voor de start van de Omloop zit de groep op het terras bij lunchroom Croissy. "Eén op de zestien mensen heeft diabetes, dus er zitten hier op het terras zeker nog meer diabetespatiënten."

De Bas van Goor Foundation stimuleert daarom allerlei wandelgroepen in het hele land. "Goeree-Overflakkee is nog een blinde vlek op de kaart. Diabetespatiënt in 't Veld woont zelf op Schouwen-Duiveland, waar een actieve wandelgroep is ontstaan. "Ik hoop dat er op Goeree-Overflakkee ook mensen opstaan om een wandelgroep op te zetten. Dat kunnen zowel zorgverleners zijn als mensen die diabetes hebben."

Tijdens het wandelen is het belangrijk om regelmatig de bloedsuikerspiegel te testen. Wandelaar In 't Veld legt uit dat hij tijdens de Omloop iedere tien kilometer een druppeltje bloed afneemt om een test uit te voeren. Door de inspanning daalt de suikerspiegel, door middel van voedsel en suiker kan deze worden gecorrigeerd. "Ik heb tijdens de Omloop totaal zo'n veertig kilometer gelopen, dat was goed te doen. De Omloop is een hele ervaring."

Zaterdag 15 oktober is de afsluiting van de Diabetes Challenge in Apeldoorn. Deelnemers maken een wandeling door de paleistuinen, er zijn drie afstanden: 5, 10 en 20 kilometer. Kijk voor meer informatie op www.nationalediabeteschallenge.nl. Mensen die meer willen weten over het opzetten van een wandelgroep kunnen contact opnemen met Wim in 't Veld. Zijn telefoonnummer is 06-53532400.

Chauffeur van de uitvallersbus

"Er worden steeds meer uitvallers opgehaald door familieleden. Vroeger zat de uitvallersbus regelmatig helemaal vol. Nu vervoer ik hooguit tien lopers per jaar." Nico van Alphen uit Nieuwe-Tonge rijdt als vrijwilliger met de uitvallersbus. Tussen het sjouwen met eten en drinken bij Post Westhoeve neemt de vrijwilliger even de tijd om te vertellen over zijn taken. "De meeste lopers die uitvallen zijn wel opgelucht dat ze gestopt zijn. In de bus bied ik ze een luisterend oor. Er zijn een paar punten waarop veel lopers uitvallen, dat is als ze van het strand afkomen en bij Herkingen. Als de lopers eenmaal over de helft zijn, dan gaat het op moed verder. Ik breng de lopers terug naar Middelharnis, maar als ze in de buurt wonen breng ik ze soms gelijk naar huis. Ik werd een keer gevraagd, dat is minimaal vijf jaar geleden, sindsdien ben ik vrijwilliger. Het is hartstikke gezellig, ieder jaar kom ik dezelfde mensen tegen." Het is half twaalf, bij Westhoeve wacht iedereen op de eerste lopers. Van Alphen gaat na een maaltijd weer de nacht in, om het kruispunt af te zetten voor de lopers. Tot zaterdagavond 19.00 uur is hij in touw.

De Omloop is vaste prik

Annie Admiraal en Edwin Nobels zorgen voor het transport van de tassen.

"Sommige lopers hebben een klein tasje, bij andere vraag je jezelf af of ze drie weken op vakantie gaan." Annie Admiraal uit Ouddorp vertelt over de tassenservice voor de lopers. Samen met de neef van haar man, Edwin Nobels uit Stellendam, zorgt ze dat de tassen van de lopers klaarstaan bij iedere hoofdpost.

Dit jaar vervoert de organisatie 126 tassen voor de lopers van de 110 kilometer. Als we een loper aan zien komen, kijken we gauw naar het nummer en pakken de tas alvast." Om het overzichtelijk te houden, staan de tassen gesorteerd. Er staan lange rijen met startnummer 0-100, 100-200, enzovoort. Na Westhoeve worden de tassen van de eerste groep deelnemers alvast naar Herkingen gebracht, als de laatste loper Westhoeve is gepasseerd gaat de tweede zending naar Herkingen.

"Er is een harde kern van wandelaars bij de Omloop. Als die in Middelharnis hun tas komen inleveren zeggen ze: "Ben je er weer? De Omloop is vaste prik, er gaat een groot kruis door dit weekend in de agenda." De hele familie is betrokken. Zo bemant dochter Carine de centrale post op het Diekhuusplein. En er is in de familie nog een verkeersregelaar, masseur en chauffeur. Haar man heeft de Omloop al verschillende keren gelopen.

Vorig jaar was een man uit Friesland vergeten om bij de post in Ooltgensplaat zijn tas bij het bord 'Tassen uit' te zetten. Toen hij bij de finish kwam, stond zijn tas nog in Ooltgensplaat. De loper dreigde door die vertraging niet meer met het openbaar vervoer naar huis te kunnen reizen. Edwin bracht de man daarom snel naar Ooltgensplaat om zijn tas op te pikken en vervolgens ook nog naar Oud-Beijerland, zodat de man daar op de bus kon stappen. Het bagageduo heeft hart voor de Omloop.

"Tijdens de Omloop gebeurt er weinig"

Politiemannen Prinsen (links) en De Vogel.

"Het is altijd een gezellige dienst," vertellen de politiemannen Prinsen en De Vogel. "We doen de begeleiding van de verkeersregelaars, we maken regelmatig een praatje met de jongens." Daarnaast nemen we een kijkje bij de verschillende posten." Of er veel calamiteiten zijn? "Tijdens de Omloop gebeurt er weinig tot niks."

Het duo is allebei politievrijwilliger. Leen Prinsen gaat al 38 jaar lang op stap als politieman, eerst naast zijn werk als schilder en nu hij met pensioen is, wel zo'n vijfhonderd uur per jaar. Bij de Omloop is hij al 22 of 23 keer in touw geweest. Hij herinnert zich nog een vrouw van dik in de zeventig die jaren geleden deelnam aan de Omloop. Ze was net over de finish gestapt in Ooltgensplaat. "Die vrouw vertelde dat ze in Achthuizen woonde en terug naar huis ging lopen. De volgende dag ging ze wandelend heen en weer naar familie in Steenbergen om daar een kopje koffie te drinken..."

De politievrijwilligers volgen een uitgebreide opleiding en mogen hetzelfde als een gewone agent. De Vogel, die in het dagelijks leven roostermaker is op de Prins Maurits, vertelt dat hij graag iets wil betekenen voor de maatschappij. "En het geeft ook een kick. Bijvoorbeeld toen we een illegale party ontdekten bij de Slikken van Flakkee." Allebei zijn ze graag betrokken bij het wandelevenement. "De Omloop is een mooi evenement van en voor het eiland."

Walter had last van de wind

"Niet achter een balletje aanrennen, dit is het echte werk." Met een brede grijns komt Walter den Herder over de finish. Hij heeft de tocht van 55 kilometer uitgelopen. Waarom hij meedoet? "Voor het goede doel, ik heb in totaal € 550,- bij elkaar gelopen. De Omloop is een soort verslaving geworden, ik heb een kruisband gescheurd, maar ik blijf gewoon meedoen." Eerder liep hij al verschillende andere afstanden van de Omloop. Zaterdagmorgen stapte hij al om half vier uit bed om kranten te bezorgen in Oude-Tonge, daarna kon hij gelijk door naar het startpunt. Walter vond de tocht dit jaar zwaar door de harde wind. "Vanaf Oude-Tonge begon de ellende." Hij viert de finish met een biertje op het Diekhuusplein, daarna gaat hij thuis in de sauna en dan in het bubbelbad. "Heerlijk!"

"We wilden graag iets leuks doen in Oude-Tonge," vertelt Peter Wagemaker. "Voor het dorp en voor de lopers van de Omloop." Dit jaar was er voor de eerste keer een cultureel ontbijt op het plein naast de haven. Ruim 140 mensen schoven aan voor een gratis ontbijt.

Iedere ontbijtsessie start met ochtendgymnastiek, een activiteit waar vooral de kinderen gretig gebruik van maken. Terwijl de bezoekers en lopers aan de tafels zitten, vliegen de jongedames een stukje verderop door de lucht. Het is het optreden van de gymvereniging in Oude-Tonge. Ook de Twirlvereniging Vivace en de Grevelinger Musikanten verzorgen een optreden. Even verderop klinken de klanken van draaiorgel De Kleine Victoria.

Peter Wagemaker is de voorzitter van Twirlvereniging Vivace en heeft het initiatief genomen voor de activiteiten. "De laatste week kwamen er nog een heleboel aanmeldingen binnen voor het ontbijt. We krijgen veel reacties. 'Er gebeurt wat,' zeggen veel mensen." Met het ontbijt is er ruim € 230,- opgehaald voor het Sophia Kinderziekenhuis. "Onze insteek is om volgend jaar weer zoiets te organiseren."

Voetbalseizoen voor de jeugd bij Flakkee weer begonnen

MIDDELHARNIS - Nu de scholen weer zijn begonnen, is ook het voetbalseizoen bij voetbalvereniging Flakkee weer gestart.

De trainingsavonden voor de jongste leden zijn maandag, dinsdag en donderdag. Elk team heeft de mogelijkheid om twee keer per week te trainen. De allerkleinsten, de Mini-Pupillen, trainen elke zaterdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur op een speciaal kunstgrasveldje.
Daarnaast doen de oudste Mini-Pupillen ook weer mee aan de eilandelijke competitie. Het eerste seizoen behoeft er bij de Mini-Pupillen van Flakkee ook geen lidmaatschap te worden betaald.

Overigens krijgen alle leden, in tegenstelling tot veel andere verenigingen, geheel gratis een tenue, trainingspak en tas ter beschikking. Verder worden er voor de jeugdleden naast het voetbal nog verschillende leuke activiteiten georganiseerd, zoals een groot thuistoernooi, bingo, spelletjes- en sportmiddag, voetbalclinic, tentenkamp, bezoek eredivisiewedstrijd en een FIFA 16 toernooi. Ook kan er dit seizoen bij de jongste teams weer worden gestreden om de Flakkee hypotheken penaltybokaal.
Wilt u meer weten, kom dan geheel vrijblijvend een keer langs, kijk op de site van MSV & AV Flakkee of bel 06-25080769. Vanzelf mag er ook geheel vrijblijvend meerdere keren worden meegetraind of kom gewoon een keer kijken.

Paul en Auke Kieviet verzorgen zomerorgelconcert

OUDDORP - Donderdag 25 augustus om 20.00 uur hopen Paul en zijn zoon Auke Kieviet uit Middelharnis een zomerorgelconcert op het Van Vulpenorgel in de Dorpskerk van Ouddorp te geven. Zij zullen o.a. werken ten gehore brengen van J.S. Bach (1685-1750); M. Weckmann (1616-1674); W.A. Mozart (1756-1791) en J.P. Sweelinck (1562-1621). Onder de werken zijn er enkele die vierhandig gespeeld zullen worden. Entreekosten: € 8,00 p.p. vanaf 16 jaar.

Paul Kieviet (1964) heeft aan het Rotterdams Conservatorium gestudeerd. De hoofdvakken Orgel (Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus,1989) bij Arie J. Keijzer en Bernard Winsemius, Kerkmuziek bij Barend Schuurman en Theorie der Muziek bij Jan Kleinbussink, Peter-Jan Wagemans en Ludwig Otten. Sinds 1984 is hij vaste bespeler van het Meere-orgel (1821) in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk, en daarnaast vanaf 1990 van het drieklaviers Leeflang-orgel (1952) in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Ook is hij organist van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Middelharnis.

Auke Kieviet (2000) heeft vanaf zijn vijfde jaar les van zijn vader. In 2012 is hij winnaar op het Orgelconcours voor amateurs in Oude-Tonge geworden en in 2014 en 2016 heeft hij de wisselbeker op het Jeugdsolistenconcours in Melissant gewonnen. Auke werkt mee aan concerten in Middelharnis, Sommelsdijk, Oude-Tonge, Rotterdam, Maassluis, Ouddorp en Utrecht. Behalve orgel speelt Auke klavecimbel en piano. Auke is één van de organisten van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Middelharnis.

De entreekosten zijn € 8,00 per persoon. Kinderen t/m 15 jaar hebben gratis toegang. Daarnaast is van 16 juli t/m 10 september de Dorpskerk op zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur open en worden er om 11.00 uur inloopconcerten gegeven.

Zaterdag is de eerste editie van GO Color

MIDDELHARNIS - Zaterdag 27 augustus is de allereerste editie van GO Color. Deelnemers leggen een loop af van 5 kilometer, de route start in het centrum van Middelharnis. Onderweg wordt er kleurpoeder over de lopers gestrooid.

Het gaat bij GO Color niet om als eerste over de finish komen, maar om de lol. Er zijn al honderden aanmeldingen, dus alle ingrediënten voor een mooi feestje zijn aanwezig. Deelname kost € 18,50 voor volwassenen en € 8,50 voor kinderen. De opbrengst is bestemd voor A21, een organisatie die strijdt tegen mensenhandel. Meld snel aan op www.gocolor.nl.

De 'warme harten' van Hart van Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 20 augustus was het zover: een tweetal bestuursleden van HvGO ging op stap met drie 'lekkere warme harten' om diverse mensen te verrassen.

Op de nachtmarkt van 12 augustus stond de stichting met een kraam waar mensen aan konden geven wie ze een 'warm hart' toedroegen en waarom ze dat deden.
Een actie waar vele mensen even aan moesten wennen… was het echt gratis? Zat er geen addertje onder het gras? "Ja hoor, het is echt gratis", is meerdere keren genoemd door de vrijwilligers van HvGO.
En langzaamaan kwamen er briefjes met namen in de grote glazen pot die daarvoor klaar stond.

Hart van Goeree-Overflakkee wil met deze actie laten zien dat ze niet alleen maar een stichting zijn die allerlei leuke evenementen organiseert, maar juist ook een stichting wil zijn die op deze manier laat zien het Hart op de juiste plaats te hebben zitten. En dat dan specifiek voor de inwoners van het gehele eiland Goeree Overflakkee.

Voor deze tak van de stichting zoekt men nog vrijwilligers die allerlei leuke acties weten te verzinnen en kunnen organiseren. "Heeft u een 'warm hart' voor uw medemens en wilt u graag iets betekenen voor de inwoners van ons eiland? Neem dan de stap om contact met ons te zoeken. Wij komen namelijk graag met u in gesprek!" aldus de organisatie.
Uit de ruim 30-tal warme harten die in de glazen pot terecht waren gekomen, heeft het bestuur een drietal verhalen gekozen die hun harten hebben geraakt.
Deze mensen zijn afgelopen zaterdag verrast met een overheerlijke taart van banketbakkerij Van Helden.
Zo ging de eerste taart naar de Dorpsraad van Dirksland. Een inwoner van Dirksland droeg haar warme hart toe aan deze raad, die rond het 600-jarige bestaan van Dirksland zoveel activiteiten heeft georganiseerd. De voorzitter heeft de taart in ontvangst genomen en ging de hele raad voor diezelfde avond nog uitnodigen om dit lieve gebaar gezamenlijk op te eten.

De tweede taart kwam terecht bij dhr. Ploos. Hij heeft 2,5 jaar geleden het leven van zijn vrouw gered door snel te handelen toen het niet goed ging met haar. Als hij dat niet gedaan had, was hij nu weduwnaar geweest. Zijn vrouw wilde op deze manier haar dankbaarheid nogmaals tonen.
De derde taart was door meerdere mensen opgedragen voor de fam. Van der Valk. Zij maken als gezin een zeer zware tijd door, doordat hun zoon ernstig ziek is. Ze waren diep ontroerd dat zoveel mensen hun dit 'warme hart' wilden geven. En zoals één van de aanvragers genoemd had, was dit 'zonnestraaltje' in dit gezin helemaal op zijn plek.
De organisatie wil alle mensen die hun hart hebben laten spreken en even aan hun naasten gedacht hebben bedanken voor hun deelname. Er zullen vaker acties volgen: meer info en reacties via www.hartvangoereeoverflakkee.nl.

Ouwe Waerelt-special over Dirksland valt bij alle Dirkslanders door de bus

DIRKSLAND - Dit jaar viert Dirksland de zeshonderdste verjaardag. Daarom is het septembernummer van historisch tijdschrift De Ouwe Waerelt geheel gewijd aan de geschiedenis van de polder en het dorp Dirksland. Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Goeree-Overflakkee is het mogelijk om alle inwoners van Dirksland een exemplaar van De Ouwe Waerelt te bezorgen. Zij kunnen het blad in de loop van september in de bus verwachten.

De special van De Ouwe Waerelt beschrijft niet de gehele geschiedenis van Dirksland. Wel belicht de redactie een aantal onderwerpen uit de historie, waaronder een aantal minder bekende. Zo komt, naast de inpoldering, het bodemarchief aan de orde. Ook is er aandacht voor de ingewikkelde grenzen tussen Dirksland, Melissant en Sommelsdijk. De volkstelling van 1839 geeft een interessant beeld van de bevolking van toen. Onder welke omstandigheden woonde en leefde de bevolking en hoe was het werk verdeeld? Veel mensen weten niet dat het ziekenhuis in Dirksland eigenlijk bestaat uit twee ziekenhuizen: Van Weel en Bethesda: één en toch twee, twee en toch één.
In De Ouwe Waerelt vertellen oudere Dirkslanders hun persoonlijke verhaal over de tijd van vroeger. Hoe het was om te wonen en te werken in het dorp van toen met een Straatdijk vol winkels en winkelend publiek, het komen en gaan van schepen in de haven, het beslaan van paarden in de travaille en het zwemmen bij het Dirklandse Sas. Ook is er een bijdrage met fragmenten uit de geschiedenis van de Dirkslandse dorpskerk. Een artikel over het stripverhaal 'Dirk uit Dirksland' en een speciale editie van De Jonge Waerelt – met verhalen, gedichten en tekeningen van jonge Dirkslanders – maken De Ouwe Waerelt compleet.

Presentatie

Deze bijzondere editie van De Ouwe Waerelt wordt gepresenteerd op 9 september. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst van De Motte in de dorpskerk, die begint om 19.30 uur (inloop 19.00 uur). Tijdens de bijeenkomst, gepresenteerd door Pau Heerschap en in- en uitgeleid door voorzitter Arjen Diepenhorst van De Motte, zijn naast de presentatie van het themanummer korte lezingen te horen over de opzet van het dorp en recente archeologische bodemvondsten. Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door Anton (klavecimbel) en Marije Weenink (dwarsfluit).

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Dat geldt – als het om de special over de Dirkslandse geschiedenis gaat – ook voor alle inwoners van Dirksland. Het blad is voorts te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon: 0187-488155, e-mail: j.both@goeree-overflakkee.nl.

INGEZONDEN:
Wie damt er mee?

Maandag 12 september is het weer zover.
De dammers van Denk en Zet zien er na een periode van rust naar uit weer van start te gaan. Dammen op maandagavond in de Staver is gezond en gezellig. Het is een sport, waarbij je je hersens traint; niet al op jeugdige leeftijd wordt afgeschreven, maar die je tot in je negentigste kunt blijven beoefenen. Het is een sport die je fris houdt, je moet er bij denken, er komen geen gemene trucjes bij voor, ook geen venijnig natrappen, geen gele en rode kaarten, wel een beetje inzet. Er is eigenlijk maar één probleem: je kunt er niet rijk mee worden, maar daar geven dammers niet om, ze zijn niet materialistisch ingesteld. Het gaat bij hen om de sport, niet om het geld.
Denk en Zet telt leden die al 40 jaar en nog langer lid zijn.
We kijken met z'n allen uit naar wat nieuwe leden, huisdammers en/of huisdamsters.
Oude dammers vallen af, nieuwe komen er haast niet bij, terwijl we weten dat er op Flakkee heel wat huisdammers wonen. We hopen dat er zich wat van die mensen aanmelden. Ga niet van de gedachte uit, dat er op Denk en Zet alleen maar profs in het dammen lid zijn.
We zijn gaarne bereid om mensen die zich met deze prachtige denksport nog wat willen gaan bezig houden – met behulp van een ervaren dammer – op weg te helpen.
Wie aarzelt, maar graag wil weten hoe alles reilt en zeilt, is hartelijk welkom in de voorzaal van de Staver te Sommelsdijk op maandagavond, 5 september om acht uur. Dan houden we onze jaarvergadering, Daar komen allerlei zaken aan de orde, daar kun je een indruk krijgen hoe alles reilt en zeilt. Precies een week later begint de competitie.
De damavond is voor de spelers een avond waarop wordt teruggezien en vooruitgekeken.
Hebt u het besluit al genomen, of hebt u nog vragen, laat dat dan even weten aan Jan van den Ouden, Grijsoord 2 te Oude-Tonge, telefoon: 641569, of via de email: janvandenouden@chello.nl
Er is geen leeftijdsgrens, niet naar beneden en ook niet naar boven. We hopen: Tot ziens!

J. VAN HOORN, jvanhoorn@wxs.nl

VC Intermezzo start trainingen seizoen 2016-2017

MIDDELHARNIS - Na een zomervakantie waar verschillende leden actief en passief zich bezig hielden met beachvolleybal (met o.a. het geslaagde Marflex Beachvolleybaltoernooi op het Diekhuusplein en het regenachtige toernooi in Rockanje), start het indoorseizoen 2016-2017 voor volleybalclub Intermezzo.

Vanaf 22 augustus wordt er weer getraind. Volleybal is op de Olympische spelen door de Nederlandse bijdrage weer goed op de kaart gezet. Het damesteam speelde boven verwachting en zat dicht bij een medaille. Bij het beachvolleybal waren de heren sterk vertegenwoordigd en was er een mooie bronzen medaille voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Is jouw nieuwsgierigheid gewekt voor volleybal? Kom kennis maken bij VC Intermezzo, je kunt een keer vrijblijvend mee trainen, voor je de beslissing neemt lid te worden. Volleybal kan van jong tot oud beoefend worden bij VC Intermezzo. Er is een jeugdafdeling, seniorenafdeling en een afdeling voor recreatief volleybal. Op de website vcintermezzo.nl kun je onder de tab 'teams en trainingen' de dagen en tijden vinden van de verschillende trainingen. VC Intermezzo is ook actief op Facebook. Wil je telefonisch informatie over de mogelijkheden, dan kun je bellen met de secretaris, mevrouw Erna Vogelaar, via 0187-484981.