info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

10 juli 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 10 juli 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Vlaggetjesdag weer druk bezocht

STELLENDAM - Duizenden mensen wisten zaterdag weer de weg te vinden naar het Stellendamse havengebied. Voor de bezoekers was het hoogtepunt van de dag weer de traditionele vlootschouw die door burgemeester Grootenboer werd afgenomen. Ze deed dit vanaf het vlaggenschip de GO 23. Veel van de bezoekers wisten een plaatsje te bemachtigen op één van de visserschepen en genoten van het prachtige uitzicht. Dit alles onder ideale weersomstandigheden. In de ochtenduren werd door het Nederlands Visbureau ter gelegenheid van de Dag van de Nederlandse Visserij een bijeenkomst gehouden waarop verschillende sprekers, waaronder minister Schouten, hun visie gaven op de plaats van de visserij in de duurzame voedselketens. Uitgebreid werd stil gestaan bij wat er samen gedaan kan worden tegen voedselverspilling. In onze abonneekrant van aanstaande vrijdag volgt een verslag van deze bijeenkomst. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Goeree-Overflakkee heeft het schoonste strand van Nederland

Henk Stel (teamleider buitendienst), Leen Breeman (teamleider buitengroepen district Oost en West), Huib Klink (opzichter district West), Arend-Jan van der Vlugt (wethouder) en Hélène (Stichting Nederland Schoon).

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het is Goeree-Overflakkee gelukt, donderdag ontving het op Vlieland de hoogste waardering in de Schoonste Stranden Verkiezing. Het strand in Ouddorp op Goeree-Overflakkee valt in de categorie zeer schoon. Een primeur, want Goeree-Overflakkee heeft daarmee voor de eerste maal het schoonste strand van heel Nederland! In 2016 en 2017 werden het strand van Ouddorp al uitgeroepen tot schoonste strand van Zuid-Holland.

Tijdens de feestelijke uitreiking op donderdag 5 juli 2018 bij 't Badhuys op Vlieland, nam wethouder Arend-Jan van der Vlugt samen met teamleiders van de buitendienst de eerste prijs in ontvangst. "We werken met allerlei partijen intensief samen om de prachtige stranden op Goeree-Overflakkee zo schoon mogelijk te houden voor onze gasten. Geweldig om te zien dat deze inzet wordt beloond met de hoogst mogelijke waardering, namelijk het schoonste strand van Nederland!" aldus een trotse wethouder Arend-Jan van der Vlugt. De Schoonste Stranden Verkiezing is een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon. ANWB-inspecteurs bepalen welk strand het schoonste van Nederland is.

Wijkagent plotseling overleden

MIDDELHARNIS - Zaterdagochtend is Bert Hulzebosch op 51-jarige leeftijd als gevolg van een hartstilstand overleden. Bert Hulzebosch was werkzaam als wijkagent van Middelharnis binnen het basisteam. Hij werd thuis aangetroffen na een hartstilstand. Het bericht heeft de collega's diep geschokt.
Er is een gedenkplaats voor Hulzebosch ingericht in de hal van het politiebureau aan de Olympiaweg 40 in Sommelsdijk. Dit kan op woensdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Hier kan ook het condoleanceboek worden getekend.

Gevaarlijk spel

MIDDELHARNIS - Vorige week hebben de politie en BOA's van de gemeente drie jongens op heterdaad betrapt die vanaf het sluisje bij het Havenhoofd de haven in sprongen. Zij zijn doorverwezen naar bureau Halt. De politie schrijft: "Wij proberen jongeren inzicht te laten krijgen in het gevaar wat het springen van de sluis voor hen en voor het overige waterverkeer kan veroorzaken. Het is levensgevaarlijk. De actie zal daarom binnenkort worden herhaald."

2 / 28

Agenda

Donderdag 12 juli

OUDDORP - 't Rommelschuurtje, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede. In de kas aan de Dorpsweg 5, van 9.30 tot 12.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt in loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
STELLENDAM – Wijnproeverij voor World Servants. Opgeven via annevanwijngaarden@gmail.com. Adres: Deltageul 7.

Vrijdag 13 juli

OOLTGENSPLAAT – Afsluiting seizoen 55+ Stichting ZIJN met een barbecue. Aanvang 16.00 uur in 't Centrum. Kosten € 12,-. Opgeven voor 6 juli bij Ati Verwoerd: 06-40701181.
OUDDORP – Rommelmarkt in loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDE-TONGE – Barbecue A.S.V. Oostflakkee bij Tonnie Buijs aan de Magdalenadijk 9. Opgeven bij h.zonneveld39@hotmail.com of 0187-630098, tussen 19.00 en 21.00 uur.

Zaterdag 14 juli

OUDDORP – Kringloopmarkt in de Ring. Organisatie Doopsgezinde Gemeente.
OUDDORP – Rommelmarkt in loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Snuffelmarkt aan de Dorpsweg 39a, van 9.00 tot 15.00 uur.
HERKINGEN – Jaarmarkt Herkingen. Ook het Scharrelloodsje is de hele dag geopend.

Dinsdag 17 juli

HERKINGEN – Vakantiebijbelweek. Van 10.00 tot 12.00 uur. In tent naast De Fontein aan de Scharloodijk. Kinderen vanaf 4 jaar (t/m groep 4) van 10.00 tot 12.00 uur.
HERKINGEN – Vakantiebijbelweek. Van 19.00 tot 21.00 uur. In tent naast De Fontein aan de Scharloodijk. Kinderen die na de vakantie naar groep 5, 6, 7, 8 of naar de brugklas gaan.

Woensdag 18 juli

HERKINGEN – Vakantiebijbelweek. Van 10.00 tot 12.00 uur. In tent naast De Fontein aan de Scharloodijk. Kinderen vanaf 4 jaar (t/m groep 4) van 10.00 tot 12.00 uur.
HERKINGEN – Vakantiebijbelweek. Van 19.00 tot 21.00 uur. In tent naast De Fontein aan de Scharloodijk. Kinderen die na de vakantie naar groep 5, 6, 7, 8 of naar de brugklas gaan.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O. Aanvang 13.30 uur in Wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55.

Donderdag 19 juli

HERKINGEN – Vakantiebijbelweek. Van 10.00 tot 12.30 uur. In tent naast De Fontein aan de Scharloodijk. Kinderen vanaf 4 jaar (t/m groep 4) van 10.00 tot 12.00 uur.
HERKINGEN – Vakantiebijbelweek. Van 19.00 tot 21.00 uur. In tent naast De Fontein aan de Scharloodijk. Kinderen die na de vakantie naar groep 5, 6, 7, 8 of naar de brugklas gaan.
OUDDORP - 't Rommelschuurtje, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede. In de kas aan de Dorpsweg 5 van 9.30 tot 12.30 uur.

Scholieren bouwen skelter om tot elektrisch voertuig

DIRKSLAND – Voor een project van hun school de Prins Maurits hebben Jan-Jaap Bom, Martijn Baan, Stefan van Gurp, Matthijs Verburg en Jaap de Vos een elektrische skelter gebouwd. Hun doel was de weg te laten zien van het ombouwen van een simpele skelter tot een elektrisch voertuig.

Tekst en foto: Erwin Guijt

De focus van het project lag op duurzaamheid. De jongens hebben dit in relatie gezien tot mobiliteit en met behulp van de docent natuurkunde hebben ze berekeningen gemaakt en het een en ander uitgezocht. Nadat ze een zelf aangedreven voertuig hadden gemaakt, wilden ze deze ook nog verduurzamen. Dit viel echter nog niet mee. De zonnepanelen bleken in eerste instantie te groot, waardoor het gevaarte moest worden omgebouwd. Gelukkig bleek Bouwcentrum Esselink bereid om het hout te sponsoren. Daarnaast hadden de vijf ook hulp van Navito Energy Solutions die de zonnepanelen sponsorden, Berg & Berg die hielp met de cel aan de binnenkant en tot slot de school, die de rest van de kosten voor hun rekening nam.

Het resultaat mag er dan ook zijn. Met een volle accu kan er 50 minuten gereden worden, met 23 kilometer per uur als topsnelheid. Het gevaarte weegt 95 kilo, is zo'n twee meter lang en bijna een meter breed. Twee docenten krijgen de eer om de wagen te onthullen, wat ze met verve doen. De beide felle lichten van de elektrische skelter priemen door het schemerdonker van de verduisterde schuur waarin de presentatie plaatsvindt. In deze eindpresentatie lichten de bouwers het een en ander toe. De dingen die goed gingen worden besproken, maar ook de dingen die minder gingen. Een van de jongens nuchter: "De planning kon beter. We staan hier niet voor niets na de jaarsluiting te presenteren.'' Tot slot moet er natuurlijk even een proefritje gemaakt worden. Met luide knallen schiet het ding over het erf. De teamleider van de jongens raadt aan hiermee verder te gaan. Wellicht dat ze de skelter voor hun profielwerkstuk 'slim' kunnen maken? Enfin, daar hebben ze nog de hele vakantie voor om over na te denken. De 9,5 voor dit project hebben ze in ieder geval binnen.

Gezondheidscentrum Ooltgensplaat officieel geopend

OOLTGENSPLAAT – Normaal gesproken gaan veel mensen niet graag naar de dokter of onder behandeling. Donderdag 5 juli bezochten veel inwoners van Ooltgensplaat (en omstreken) toch geheel vrijwillig het gezondheidscentrum. Dit had te maken met het feit dat op die dag de feestelijke opening van het centrum plaatsvond.

Tekst en foto: Erwin Guijt

In het gloednieuwe gezondheidscentrum zijn een hele waslijst aan hulp- en zorgverleners geherbergd. Op de begane grond huizen de huisarts, fysiotherapie en de apotheek. Op de eerste verdieping zijn onder andere Careyn thuiszorg, buurtzorg, Centrum voor Jeugd en Gezin, verloskundigen, podotherapie, ergotherapie, logopedie en een diëtiste te vinden. Kortom, vrijwel alle zorg onder één dak. Een kijkje binnen leert dat ondanks de grote verscheidenheid aan disciplines, het gebouw toch royaal in ruimte en modern oogt.

Een van de initiatiefnemers neemt het woord. Hij is volgens eigen zeggen onder de indruk van het grote aantal aanwezigen, namelijk zo'n 200 mensen. Hij verhaalt dat, toen de huisartsenpost te klein werd en er gezocht werd of het wellicht mogelijk zou zijn om met meerdere zorgdragers in één pand te gaan, eigenlijk iedereen – los van elkaar – gelijk heel enthousiast reageerde. Hij bedankt dan ook alle betrokken voor de vlotte samenwerking.

Ook burgemeester Grootenboer, die aanwezig is om de officiële opening te verrichten, verhaalt over de geschiedenis die er aan de opening vooraf ging. Voor het gebouw, waarin eerst de Rabobank gevestigd was, was veel interesse vanuit verschillende partijen. Daarnaast was het pand te groot voor enkel de huisartsen. Gelukkig waren meerdere zorgdragers bereid om onder één dak te gaan, waardoor in het voorjaar van 2017 gestart kon worden met de herbouw – of eigenlijk nieuwbouw. De burgemeester is blij dat de maatschappelijke functie van het gebouw gebleven is en noemt het een meerwaarde voor de oostkant van het eiland. In het bijzonder natuurlijk voor de inwoners van Ooltgensplaat, die door dit pand zorg dichtbij huis hebben gekregen.

Na alle complimenten, maar vooral haar waardering te hebben uitgesproken, opent zij samen met de kinderen van een van de huisartsen het informatiebord buiten. Hierna kunnen geïnteresseerden nog een kijkje nemen in het pand en staat er voor een ieder een hapje en een drankje klaar. "Geweldig resultaat!'' steekt een bezoeker zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

Huwelijk in Ouddorps dialect

OUDDORP - Op 22 juni trouwden Corné Grinwis en Mieneke Grinwis. Zij heet nu dus Grinwis-Grinwis. De huwelijksvoltrekking door Pau Heerschap was in het Ouddorpse dialect en vond plaats op het Ouddorpse strand. Zowel de bruid als de bruidegom heeft vroeger Eilanden-Nieuws bezorgd. Een familielid vertelt dat de moeder van vrachtwagenchauffeur Corné weleens heeft gezegd dat hij niet uit huis mocht als hij geen vrouw van Ouddorp zou trouwen en op Ouddorp zou blijven wonen. Dat is dus helemaal goed gekomen. Veel Ouddorpser dan deze bruiloft wordt het niet zo snel... Foto: Marion Meyer Fotografie

Beiaardconcert Bauke Reitsma in Goereese toren

GOEDEREEDE - De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert, in samenwerking met de Stichting Goereese Gemeenschap, een serie beiaardconcerten. Zaterdag 14 juli is Bauke Reitsma aan de beurt. Hij zal de beiaard bespelen tussen 14.30 en 15.30 uur.

Bauke Reitsma is stadsbeiaardier van Almere, Baarn en Weesp. Samen met Gerda Peters vormt hij het Almeers Beiaardduo. Naast reguliere (markt)bespelingen geeft Bauke als beiaardier concerten in binnen- en buitenland. Hij trad op in Nederland, België, Frankrijk, Ierland en Litouwen, waar hij recent gastbeiaardier was in het Pazaislio (Zomer Muziek) Festival. Hij gaf daar concerten op de carillons te Vilnius en Kaunas. In het kader van het festival werkte hij samen met collega-beiaardiers en met de Friese beeldend kunstenaar en componist Joop Visser. Tijdens het concert van zaterdag klinkt daarom ook muziek rond Litouwen. Bauke volgde zijn beiaardiersopleiding aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Bernard Winsemius, Jacques Maassen, Frans Haagen en Henk Verhoef. Bauke is tevens werkzaam als kerkmusicus in de St. Vituskerk in Hilversum en de H. Nicolaaskerk in Eemnes en hij is de vaste organist van de Algemene Begraafplaatsen van de stad Utrecht. Meer over de beiaardier is te vinden op www.baukereitsma.nl.

Stedentrip Jeruzalem

GOEREE-OVERFLAKKEE - Reisleider Jaap Mackloet hoort van verschillende deelnemers aan Israëlreizen dat ze de tijd in Jeruzalem te kort vinden, omdat er zoveel is te zien.

Voor mensen die uitgebreid Jeruzalem willen bekijken, biedt Jaap een mogelijkheid om begin november een trip te maken van maandag t/m zaterdag.
Voor deze reis is er geen vast programma, in overleg met de reisleider wordt een programma samengesteld. De stad Jeruzalem is het middelpunt van het land Israël. Door velen zelfs het religieuze, culturele en historische centrum van de wereld genoemd. In deze stad hoef je je dan ook geen moment te vervelen. Ga er zelf op uit of ontdek samen met de reisleider al het moois wat Jeruzalem te bieden heeft.
Als er voldoende belangstelling is, volgt een informatieavond met de deelnemers. Opgave kan via: jmackloet1@kpnplanet.nl.

Openingstijden dienstapotheek

GOEREE-OVERFLAKKEE – In antwoord op vragen van de SGP-raadsfractie over openingstijden van de dienstapotheek Dirksland, deelt het college mee dat in 2014 door CZ afspraken zijn gemaakt over de openingstijden van de eilandelijke apotheken. Hierbij is de avondopenstelling tot 22.00 uur geregeld. Er is geen informatie bij de apotheek bekend over (verdere) beperking van de openingstijden. Gewezen wordt op het aspect dat het ziekenhuis niet als - verkapte - apotheek aan niet bij hen opgenomen patiënten medicijnen mag verstrekken.

Door Jaap Ruizeveld

Omdat uit inlichtingen van apothekers en Paulina.nu niet blijkt dat er een verslechtering van de zorgverlening op het eiland plaatsvindt en dat medicijnuitgifte zo optimaal mogelijk verloopt, acht het college het niet nodig op dit moment met zorgverzekeraars, huisartsenpost en apotheek over dit onderwerp in overleg te treden. Uit eerder contact met Paulina.nu kwam naar voren dat medicijnverstrekking gedurende 24 uur per dag, 7 dagen per week een beter alternatief is, maar dat is momenteel niet mogelijk, gezien het budget en ook kijkend naar personele mogelijkheden.

Veel belangstelling voor project Thuishaven in Stellendam

STELLENDAM - Woensdag 4 juli was de Start Verkoop van nieuwbouwproject Thuishaven. Onder grote belangstelling werd het project gepresenteerd. De 15 energie-neutrale woningen werden getoond met hun plattegronden en bijbehorende prijzen. Al even voor zessen stonden de eerste mensen enthousiast voor de deur.

Tijdens deze avond was projectontwikkelaar Bouhuisen Groep uit Naaldwijk aanwezig om te informeren over het project. Met de makelaars van Van Rossum makelaardij kon direct een afspraak gemaakt worden voor de verkoop van de huidige woning en met de adviseurs van John P. de Wit Assurantiën kon een vrijblijvend en informatief gesprek gevoerd worden over de financiële mogelijkheden. Van beide opties werd veel gebruik gemaakt. Dit heeft geresulteerd in een succesvolle avond: er staan zes woningen onder optie!

Het unieke project met diverse soorten woningen in verschillende prijscategorieën bestaat in fase 1 uit twee-onder-een kapwoningen, herenhuizen en eengezinswoningen. Er is gekozen voor een speels verband waardoor de woningen onderling verschillen, maar toch met elkaar dezelfde uitstraling hebben. Meer informatie staat op www.woneninthuishaven.nl, of is verkrijgbaar via Van Rossum Makelaardij.

Oproep: 'Overweeg andere locatie voor brandweerkazerne'

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raadsfractie Eiland van Vrijheid heeft vragen gesteld over het voornemen van het gemeentebestuur om de huidige brandweerkazerne aan de Hofdijksweg in Ouddorp te gaan vervangen en dat, na overleg met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, afbraak en bouw nieuwe kazerne op de huidige locatie wordt voorgestaan. Deze locatie zou na afweging van opties zijn gepositioneerd. De brief is opgenomen in de lijst Ingekomen stukken bij de vergadering van donderdag 12 juli.

Door Jaap Ruizeveld

De EVV-fractie (Van Alphen / Van der Meer) geeft een andere locatie in overweging en wel op een perceel ten zuiden van tankstation De Haan nabij de randweg Oosterweg. Dit zou een optimale vestigingsplek zijn met goede uitvalsbasis. Snelle bereikbaarheid vanuit dit punt naar alle richtingen. Naar het centrumgebied en noordelijk richting de recreatieparken via de Vrijheidsweg. Zuidelijk naar Brouwersdam en Port Zélande, de nieuwe woonwijken en Havengebied en naar N 57 voor eventuele ondersteuning richting Goedereede.

Onderzoek hogere snelheid kruispunt N57 Goedereede

GOEREE-OVERFLAKKEE – Rijkswaterstaat district Zee en Delta stelt een onderzoek in naar de mogelijkheid om de maximale snelheid op de N57 bij de verkeerslichten in Goedereede (kruispunt Vissersweg / Dammenweg) te kunnen verhogen naar 80 km. Het onderzoek zal overigens nog enige tijd in beslagnemen nemen omdat er bij invoering van deze verhoogde snelheid mogelijk sprake kan zijn van geluidsoverschrijding. Dit antwoordt het college van b. en w. op een raadsvraag van de fractie ChristenUnie

Door Jaap Ruizeveld

Fractieleider Tuk had de vraag gesteld gelet op het zeer grote aantal bekeuringen dat op dit kruispunt (met verkeerslichten) wordt geregistreerd. Gemiddeld 170 overtredingen per dag. Oorzaak kan zijn onduidelijkheid in bebording dat op die locatie de snelheid van 80 naar 50 km moet worden teruggebracht. De CU vroeg om goede aanduidingen, een betere signalering. In beide richtingen op de N57 zijn flitskasten geplaatst die de overschrijding van de maximale snelheid vastleggen.

Signaleringsbord

Het college heeft zich met dit heikele punt gewend tot Rijkswaterstaat, die in eerste instantie aangaf dat de bebording langs de N57 voldoende is omdat de weggebruiker twee keer een verkeersbord passeert met daarop 50 km. Het gemeentebestuur heeft aangedrongen op een signaleringsbord dat er geflitst wordt bij overschrijding van de maximale snelheid en het negeren van rood licht. Eind vorige maand (juni) zijn er verkeersborden geplaatst met daarop het symbool dat er geflitst wordt, maar deze borden zijn toen niet opgehangen conform afspraak tussen gemeente en Rijkswaterstaat. Er is inmiddels door deze dienst opdracht verstrekt om de borden te plaatsen nabij de flitskast en niet 200 meter verder langs de N57.

Park Zeedijk: 77 recreatiewoningen in polder bij Herkingen

Impressie van één van de drie type villa's.

HERKINGEN – Nabij de Slikken van Flakkee en de kreek de Oude Dee is Park Zeedijk in ontwikkeling. Het park van 5 hectare groot zal uiteindelijk 77 recreatiewoningen bevatten. Van de drie type villa's die er komen, staat er nu van elke één exemplaar, zodat potentiële kopers een beeld kunnen krijgen van de mogelijkheden. Voordat het eerste verkoopweekend, op 14 en 15 juli, een feit is, zijn de eerste woningen al verkocht.

Door Kees van Rixoort

Park Zeedijk is een initiatief van familie Van der Vlugt, die ook landschapscamping De Vlugtheuvel in Stellendam en camping De Vrijheid in Ouddorp runt. Marlies van der Vlugt: "Het is vanuit het akkerbouwbedrijf in Stellendam begonnen met kamperen bij de boer. In 2005 kregen we een vergunning voor een landschapscamping en die hebben we gerealiseerd. Het is een landelijk gelegen camping met grote plaatsen. Alles draait om rust, ruimte en duurzaamheid. In de regio zijn we de enige met het gouden duurzaamheidskeurmerk Green Key." Op De Vlugtheuvel zijn chalets, toercaravans, campers en tenten te vinden.

"In 2013 hebben we camping De Vrijheid, bij de vuurtoren van Ouddorp, gekocht. Deze camping met chalets en appartementen is helemaal op het strand gefocust en trekt een ander type gasten. Een mooie aanvulling op De Vlugtheuvel dus. Ook hier is kwaliteit ons motto. Daarom hebben we camping De Vrijheid up-to-date gemaakt."

Kwaliteitsslag

Met de ontwikkeling van Park Zeedijk aan de Peuterdijk in Herkingen heeft familie Van der Vlugt een volgende stap gezet. Marlies van der Vlugt: "Wat je vandaag de dag ziet is dat er ook gasten zijn die kiezen voor een plek wat verder op het eiland. Met het oog daarop hebben wij in 2016 de Johannahoeve gekocht. Het was een verouderde camping, waar het nodige aan moest gebeuren om een kwaliteitsslag te maken. Met de kennis en ervaring die we inmiddels wel hebben opgebouwd én het materieel van het landbouwbedrijf zijn we aan de slag gegaan om de infrastructuur volledig te vernieuwen. Ook hebben we de natuur als het ware naar binnen gehaald op Park Zeedijk."

Op het nieuwe park is in principe ruimte voor 115 recreatiewoningen. Maar omdat familie Van der Vlugt heeft gekozen voor grote kavels – 400 vierkante meter of meer – komen er uiteindelijk niet meer dan 77 villa's. "We gaan ook hier voor kwaliteit en beleving", zegt Marlies van der Vlugt. Ze roemt de locatie, die inderdaad mooi en zeer rustig gelegen is nabij natuurgebieden en de Grevelingen. De golfbaan in Melissant en de jachthaven van Herkingen zijn ook dichtbij.

Op het park staan nu demo's van de drie typen villa's die te koop zijn. Er zijn verschillen in grootte – voor vier of zes personen – en indeling, maar wat de woningen verbindt zijn de aansprekende architectuur en de duurzame materialen. Het dak is verzwaard, zodat er zonder problemen zonnepanelen op kunnen worden geplaatst. Twee typen zijn voorzien van twee badkamers.

Iets unieks

Kopers kunnen kiezen uit tal van opties en ook gebruikmaken van de aangeboden meubelpakketten. Marlies van der Vlugt: "Elk type woning heeft iets unieks. Bij de ene is dat de doorkijk-openhaard, bij de andere typen de openslaande tuindeuren in de slaapkamer en het kookeiland."

Park Zeedijk moet zich in drie fasen gaan ontwikkelen. Het middenstuk is nu gereed voor bebouwing. Dat is fase 1. Daarna volgen nog twee bouwfasen, met als laatste het oostelijke deel van het terrein. "We verwachten dat het park in twee, drie jaar tijd is afgerond." Kopers kunnen hun vakantiewoning voor eigen gebruik houden, maar ook aanbieden voor de verhuur.

Volgens Marlies van der Vlugt is Park Zeedijk een verrijking van het aanbod aan recreatievoorzieningen op Goeree-Overflakkee. "Ook heeft het een meerwaarde voor de middenstand en horeca in de omgeving", zegt ze. Logisch, want de mensen die hun vakantie komen doorbrengen op het nieuwe park moeten ook boodschappen doen en wat eten of drinken.

<kader> Verkoopweekend

Op 14 en 15 juli is er op Park Zeedijk, Peuterdijk 50 in Herkingen, een verkoopweekend. Belangstellenden zijn welkom van 13.00 tot 18.00 uur. Meer informatie: 06-57574738.

Plantenbakken voor 'soepele' buurtbewoners

MIDDELHARNIS - Al bijna een jaar lang wordt er gebouwd om het 'gat' in de winkeldijk op te vullen. Als alles volgens plan verloopt, wordt het project in oktober opgeleverd. De samenwerking tussen de bouwers en de buurtbewoners verloopt goed. Als dank voor de medewerking sponsort De Kok Bouwgroep plantenbakken voor de wijk. Bewoner Alize Mulder en voorman Kees Overbeeke vertellen er meer over.

Door Martijn de Bonte

Het is een uitdagende klus. Bouwen tegen een dijk aan, tussen twee bestaande gebouwen in en dat allemaal in een gebied waar veel mensen wonen en winkelen. De voorman vertelt dat het vooral lastig is dat er weinig plek is om materialen op te slaan. Gelukkig kunnen we in overleg met de gemeente en buurtbewoners een aantal parkeerplaatsen gebruiken. Iedere werkdag zijn er tussen de 20 en 25 werklui bezig om 11 appartementen, een winkel en een parkeergarage te realiseren. De Kok Bouwgroep heeft drie vestigingen in Brabant met in totaal 170 personeelsleden, de medewerkers komen uit Brabant, Zeeland en ook Goeree-Overflakkee.

Buurtbewoner Alize Mulder en voorman Kees Overbeeke werken goed samen.

Het 'gat' in de bebouwing ontstond door een grote brand in mei 2015. De bouw gebeurt in opdracht van projectontwikkelaar Estate Invest. Het linkergedeelte vanaf de dijk, dat nog minder ver is, wordt in opdracht van een andere opdrachtgever gedaan, daarvoor doet De Kok Bouwgroep alleen de ruwbouw.

Het is een project dat de aandacht trekt. Regelmatig staan er mensen vanaf D'n Diek te kijken naar de werkzaamheden. En er komt iedere dag een oudere man een praatje maken, vertelt Overbeeke. Het is onvermijdelijk dat de bouw voor overlast zorgt voor de mensen in de buurt. Zo wordt er regelmatig gevraagd aan de mensen in de buurt om hun auto verderop te parkeren, zodat er ruimte is voor een kraan. Overbeeke: "Dat gaat eigenlijk altijd goed. De mensen werken echt met ons mee." Alize Mulder, die aan de Singelkade woont, vertelt dat het naast de wegafsluitingen ook regelmatig stoffig is door de werkzaamheden.

Dus trok ze de stoute schoenen aan en vroeg aan de uitvoerder of het bouwbedrijf plantenbakken wilde sponsoren voor haar buurt. Zo gezegd, zo gedaan. Dus nu fleuren felgekleurde geraniums de wijk op. "Leuk voor in de krant," aldus de enthousiaste buurtbewoner. "Dit is positief nieuws."

Videocontact met leerlingen in India is inspiratiebron voor sponsorloop

GOEREE-OVERFLAKKEE - Armoede en ongelijkheid zijn voor veel leerlingen een ver-van-mijn-bed-show. Begrijpelijk, want meestal komen ze alleen met het thema in aanraking via lessen, voorlichting of media. Dat kan anders, dachten ze op de Prins Maurits. "We brengen leerlingen uit twee werelden met elkaar in contact'."

Aan het woord is coördinator Internationalisering, dhr. Klippel. "Je wilt als school je leerlingen het maximale bieden. Dat kan het beste door een project waarin veel leeraspecten samenvallen. Onderwijs in een realistische context, uitdagend, internationaal en ook nog eens leuk en leerzaam: dat was de uitdaging die we zijn aangegaan". Leerlingen uit vwo 3 konden intekenen voor de ICIN-module (International Class India and The Netherlands). Meetings vonden plaats in een Engelstalige, digitale ClassRoom. Tien Nederlandse leerlingen werden gekoppeld aan tien leeftijdsgenoten, leerlingen van de VEDA-school in Chilakaluripet, India. Acht weken lang hadden ze een uur per week video-contact, één op één. "Het had iets weg van een callcenter, maar oogde veel levendiger. Je zag de emotie op de gezichten van de leerlingen. Schitterend!"

Organisatie

Gelijk tijdens de eerste meeting ontstond een klik tussen de Indiase en Nederlandse leerlingen. Hoewel ze met elkaar in gesprek zouden gaan over thema's als water, kunst en vervuiling, bestond een groot gedeelte uit social-talks. Veel aspecten van het dagelijks leven bleken zo totaal anders; niet alleen door de cultuurverschillen, maar vooral door de welvaartsverschillen. Daarom kwamen de leerlingen uit vwo 3 al snel met het initiatief om iets te willen doen voor de leeftijdsgenoten met wie ze hadden gesproken. "Ineens praat je dan met een leeftijdgenoot die 's morgens vanuit een sloppenwijk naar school komt en daar na schooltijd weer terug naar toe gaat. Echt bizar! We wilden echt iets doen, maar wat?" aldus een van de leerlingen. Het plan ontstond om een sponsorloop te houden voor de VEDA-school. Er vonden gesprekken plaats met stichting RRDF, die als mediator kan fungeren om de geldstroom tussen beide scholen te beheren. Een belangrijke reden om te kiezen voor deze stichting is dat ze hun belofte "100% van uw gift naar India" waarmaken. "Heel transparant en motiverend".

Activiteit

Toen duidelijk werd dat de leerlingen een sponsorloop zouden gaan houden, gingen ze nog een versnelling hoger. Er werden activiteiten opgetuigd, routes uitgezet, sponsoren gezocht, een filmpje opgenomen in India, leerlingen bezochten een benefietavond belegd door RRDF. Zodoende kwamen ze in contact met andere donateurs van RRDF. Op 22 juni liepen driehonderd leerlingen die zich hadden laten sponsoren het bedrag van exact 6.000 euro bij elkaar. In overleg met RRDF hebben de vwo-leerlingen gekozen voor het project Clever Kids van RRDF. Daarbij worden arme, getalenteerde leerlingen uit sloppenwijken gestimuleerd door te leren op de VEDA-school. "Omgerekend kunnen we een hele klas leerlingen aan onderwijs helpen. Voor hen hebben we het gedaan. Zij hebben toch recht op dezelfde kansen als wij?" Dhr. De Blok nam de cheque namens RRDF in ontvangst. Zijn reactie? "Echt super, hartverwarmend. Namens de Clever Kids: hartelijk dank!"

Meer informatie staat op https://www.rrdf.nl/csgpm.

Zaterdag grote Boerderijfair en Open Imkerijdag bij Landwinkel Keizer

STELLENDAM - Aanstaande zaterdag 14 juli is er van 9.30 tot 15.30 uur bij Landwinkel Keizer veel te beleven. Een grote Boerderijfair, oude ambachten, kleedjesmarkt en rondleidingen naar de bijenkasten.. Een gezellig uitstapje voor het hele gezin.

De Boerderijfair biedt voor elk wat wils. Doordat Keizer aangesloten is bij de coöperatie Landwinkel, bieden ze op de fair producten aan vanuit de streek. Er is een grote diversiteit aan kramen. 100% Ouddorp, Brocante, Carmen's Kitchen, Van der Boom Boeken, een kraam van Adullam, verse bloemen van kwekerij Luime, mooie handgemaakte fotokaarten, Poldergoed, Huizer Witjes, John Rietdijk voor al uw klussen, Schaik kaas, de Dutch Cranberrygroup, de Nollestee, Aloë Vera producten, Hollandse kersen, aardbeien, noten, visser Grinwis met heerlijk vers gerookte paling, Bakkerij Van Harberden… Het is allemaal aanwezig! Naast dit alles is er de gelegenheid om kennis te maken met producten uit de landwinkel. Proef de zelfgemaakte rabarberwijn, probeer de productlijn van Your Well op basis van zeewier uit de Oosterschelde... en proef een scala aan 100% pure sappen deze dag! Uiteraard is er ook een kraam met bijenproducten en heerlijke honing uit eigen imkerij.

Activiteiten

Bij aankomst staat er meteen een grote landbouwmachine opgesteld, wie wil hier nu niet bij op de foto? Kinderen kunnen met vers fruit hun eigen gebakje maken en zich vermaken op het grote springkussen. In het weiland kunnen ze rondjes op een pony rijden. In theetuin 'Keizershof' is de mandenmaker bezig en zien bezoekers hoe het weverswiel werkt (kinderen mogen het ook zelf proberen). Daarnaast worden er boterbabbelaars bereid, die bezoekers mogen proeven! Verder vindt u op het terrein bij Landwinkel Keizer een gezellige kleedjesmarkt. Nieuw dit jaar is een rondleiding door een echte boer! Kinderen kunnen kennismaken met het ontstaan van de gewassen, de groei en het oogsten. De groenten die ze bekijken, worden verkocht in de Landwinkel.

Rondleidingen

Duik in de fascinerende wereld van de bijen en ga met imker Ad Keizer mee naar de bijenkasten! Bijen maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Deze dag kunnen bezoekers zich verdiepen in de fascinerende wereld van deze diertjes. U krijgt antwoord op vragen als: Wat doet een imker en waarom word je imker? Hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk? Er wordt uitleg gegeven over de werksters, darren en de koningin. We nemen een kijkje in een bijenvolk, op zoek naar de koningin! Ook worden er diverse demonstraties gehouden en tips gegeven over hoe u uw tuin of balkon bijvriendelijk kan inrichten en hoe u kunt helpen om de bijenstand te verbeteren. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met een imker en het houden van honingbijen. Het advies voor bezoekers is om geen parfum op te spuiten. Overigens is de kans klein om gestoken te worden, zodat ook kinderen zich kunnen verwonderen over deze prachtige dieren! Er zijn ook een aantal beschermkappen aanwezig voor mensen die bang zijn om gestoken te worden. De rondleiding is gratis.

Uiteraard is er de gelegenheid om gezellig in de theetuin wat te drinken.. Ook ontbreekt de verzorging van de innerlijke mens niet. De boerin staat weer klaar in de keuken om u te verwennen met vers gebakken taart. Gebakken vis, gerookte paling een patatje zijn ook verkrijgbaar, net als een lekker ijsje. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig en de fair is ook toegankelijk voor mindervalide mensen. Er is een pinautomaat aanwezig. Landwinkel Keizer is te vinden aan de Damweg 1a. Tussen de fietsknooppunten 60-66 en 41-71. Kijk voor meer informatie op www.landwinkelkeizer.nl of www.bijenhouders.nl.

Beachvolleybaltoernooi en clinic op het Diekhuusplein

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 13 juli organiseert VC Intermezzo het traditionele beachvolleybaltoernooi op het Diekhuusplein in Middelharnis.

Het plein zal voor de gelegenheid weer omgetoverd worden tot een echt zandstrand! Het toernooi start om 18.00 uur en staat open voor leden en niet-leden, iedereen vanaf 16 jaar (A-jeugd en senioren) kan meedoen. De teams bestaan uit 3 spelers, waarvan minimaal 1 vrouw en minimaal 1 man. Schrijf je voor 10 juli in met een team, waarbij je kunt kiezen tussen hoog of laag niveau. Het inschrijfgeld is 15 euro per team. Info en opvragen inschrijfformulier via balop16@gmail.com.

Beachvolleybal Clinic voor de jeugd

Lijkt het je leuk om kennis te maken met beachvolleybal en een training te krijgen van een echte pro? Dat kan op donderdagavond 12 juli, de avond vóór het beachvolleybaltoernooi. Want dan organiseert VC Intermezzo voor de jeugd van 10-16 jaar (B en C-jeugd) een beachvolleybal clinic onder leiding van Michiel Ahyi, 19-jarig toptalent en speler van Jong Oranje. Iedereen is welkom, ook als je geen lid bent van VC Intermezzo. De clinic start om 18.40 uur en eindigt om 21.00 uur, locatie Diekhuusplein Middelharnis. Inspelen kan vanaf 18.00 uur. Deelname aan de clinic is gratis, maar vol=vol. Geef je daarom snel op via jtc.vcintermezzo@hotmail.com.

Meer informatie over het Beachvolleybaltoernooi en de clinic kun je vinden op www.vcintermezzo.nl of via facebook.com/vcintermezzo.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Wandelingen door Dirksland

DIRKSLAND - Op zaterdag 21 juli en 18 augustus worden er weer rondwandelingen in Dirksland georganiseerd. Gedurende twee uur wordt de ontstaansgeschiedenis van het dorp en de oude historische kerk uitgelegd. Het ontstaan van het dorp en de kerk zijn nauw aan elkaar verbonden. De rondwandeling start om 13.30 uur in de Hervormde Kerk aan de ring in Dirksland. Na het bezoek aan de kerk is er een korte wandeling door het dorp waarbij, naast het bezichtigen van beeldbepalende panden, ook de Joodse begraafplaats wordt aangedaan. Vervolgens is het ziekenhuis van Dirksland in de wandeling opgenomen. In het ziekenhuis wordt het ontstaan nader uitgelegd aan de hand van oude foto's en voorwerpen die in vitrines geplaatst zijn. We sluiten de wandeling, onder het genot van een drankje, af in de schuur van het Hof van Dirksland. Ook deze historische plaats wordt nader toegelicht. Deelname is gratis.

GOEREE-OVERFLAKKEE

In de maand juni van 2020 zal een reünie worden georganiseerd van de MULO te Pernis. Een ieder die geboren is in de jaren 1950 t/m 1952 en daar op school gezeten heeft, kan zich aanmelden via de onderstaande e-mail adressen. Klassenfoto's en informatie zijn zeer welkom. Aanmelden onder vermelding van telefoonnummer en e-mail-adres naar: joopsnel@hotmail.com, b.ruizevelddewinter@chello.nl, of wwaal@chello.nl.

HERKINGEN

Scharrelloodsje

Tijdens de jaarmarkt in Herkingen op 14 juli is het Scharrelloodsje de hele dag geopend.

Vakantiebijbelweek

Op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 juli is er weer de Vakantiebijbelweek, die georganiseerd wordt door de Hersteld Hervormde Gemeente en de Hervormde Gemeente. Er is voor kinderen van alle leeftijden veel te doen. De kinderen vanaf 4 jaar (t/m groep 4) zijn welkom op dinsdag en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur en donderdag van 10.00 tot 12.30 uur. Donderdag wordt er gegeten. Kinderen die na de vakantie naar groep 5, 6, 7, 8 of naar de brugklas gaan, zijn welkom op dinsdag en woensdag van 19.00 tot 21.00 uur en donderdag van 18.00 tot ongeveer 21.00 uur. Donderdag wordt er gegeten om ongeveer 18.00 uur. Donderdagavond zijn alle ouders, opa's, oma's, buren en belangstellenden welkom om alle liedjes nog een keer samen te zingen. De Vakantiebijbelweek wordt gehouden in de tent naast De Fontein aan de Scharloodijk. De kosten zijn € 1,- per dag. Het thema van de Vakantiebijbelweek is 'Zoek het uit!'

MIDDELHARNIS

Muzikaal Menheerse Avondmarkt

Vrijdag 13 juli organiseert Stichting Hart van Goeree Overflakkee voor de tweede keer 'Muzikaal Menheerse Avondmarkt'. Deze zal plaatsvinden op de Voorstraat en de havenkom van Middelharnis. Tijdens deze grote braderie krijgen lokale muzikanten en talenten de kans om op diverse plekken hun muzikale talenten te laten horen. "Dus ben je benieuwd wat het publiek van Goeree-Overflakkee van je talenten vindt, of wil je meer bekendheid genereren voor je band of muziekvereniging, meld je dan aan via info@hartvangoereeoverflakkee.nl," aldus de organisatie. Het muzikale aanbod tijdens deze dag zal heel divers zijn, want ondertussen hebben zich niet alleen twee violisten (Tygo en Arwen) aangemeld, maar zal er ook een akoestisch optreden worden verzorgd door de band Baneham, bestaande uit Pepijn (zang), Jeroen (drums) en Bas (gitaar) en zullen ook de dames van Sax'a'holic uit Oude-Tonge hun vrolijke klanken laten horen.
Natuurlijk zijn er ook diverse kinderattracties aanwezig, zoals een draaimolen, mini cars en bungee trampoline. En is er voor deze avond op het Diekhuusplein een volleybaltoernooi georganiseerd door Intermezzo.
Op de website www.hartvangoereeoverflakkee.nl en de Facebookpagina staat meer informatie.

OUDDORP

Vierdaagse rommelmarkt

In een andere ruimte van de loods van Bouwbedrijf Van der Linde aan de Zuidweg 3, is weer een nieuwe voorraad rommelmarktspullen klaargezet. Daarom is er een vierdaagse rommelmarkt van woensdag t/m zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Snuffelmarkt

Zaterdag 14 juli is er Snuffelmarkt aan de Dorpsweg 39a. De markt begint om 9.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Er is verkoop van tweedehands spullen, speelgoed, kleding, kinderkleding en vaste planten. Er is ook de mogelijkheid om te genieten van een kopje koffie/thee met taart.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Woensdag 18 juli is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. Om 13.30 uur is de aanvang in wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open vanaf 13.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast zijn er nog negen extra gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. Vervolgens is er een verloting.

Bingo op zaterdag

Zaterdag 21 juli is juli is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. Om 19.30 uur is de aanvang in wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De koffie /thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast nog negen extra prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Zomerzangavond

In de vroege zaterdagavond kan men terecht voor een uurtje zingen. Tussen 19.30 en 20.30 uur kan men 'samen zingen'. Er zullen dan psalmen en Johannes de Heer-liederen gezongen worden met orgelbegeleiding in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente. Deze 'zomerzangavond' is in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente en wordt gehouden op zaterdag 21 juli.

Vrijwilligers gezocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting ZIJN zoekt vrijwilligers die regelmatig of incidenteel een paar uurtjes de hulpvrager willen helpen of de mantelzorger willen ontlasten door degene waar voor gezorgd wordt gezelschap te houden. Wij zijn erg blij dat er mensen zijn die vrijwilligerswerk willen doen. Zonder hen zou de Stichting niet kunnen bestaan. Wilt u wat tijd vrijmaken om een ander te helpen, dan kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, Doetinchemsestraat 27, 3241 AA Middelharnis, telefoonnummer (0187) 48 33 66, toets 5.

Regio Oude-Tonge

Stichting ZIJN is op zoek naar een vrijwilliger/vrijwilligster in de omgeving van Oude-Tonge die het leuk vindt om op 3 hondjes te passen als mevrouw moet worden opgenomen in het ziekenhuis. De hondjes kunnen absoluut niet alleen zijn. Voor meer informatie kunt u bellen met Marja van der Welle: (0187) 483366, toets 5.

Den Bommel

In het kader van mantelzorg zoeken we voor een meisje van 14 jaar, die in bijzondere omstandigheden verkeert, iemand die af en toe wil ondersteunen na schooltijd. Het gaat om af en toe een uurtje en het ondersteunen zou ook 's avonds kunnen.

Stellendam

Voor een mevrouw van 74 jaar zoeken we iemand die het gezellig vindt om bij mevrouw op visite te gaan en bij mooi weer een klein rondje met haar te lopen. Mevrouw loopt niet makkelijk, maar wil graag naar buiten. Mevrouw kan goed fietsen en zou doet dit ook graag met iemand willen doen.


Stichting ZIJN

Laudando zingt 2490 euro bij elkaar voor Calando

V.l.n.r. Bram Grit, John Kremers (met cheque), Angeline van der Perk en Rien Abramse.

DIRKSLAND – 'Laudando zingt voor Calando' heeft 2490 euro opgebracht. Drie bestuursleden overhandigden de cheque met dat bedrag erop op woensdag 4 juli aan bestuurder John Kremers van Calando.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het twintigjarig jubileum van hospice Calando was voor de christelijke oratoriumvereniging Laudando de aanleiding om een benefietconcert te organiseren. Dit omdat er al lange tijd een warme band is tussen Laudando en Calando. Het koor was te zien en te horen tijdens jubileumconcerten van het hospice en ook tijdens de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomsten.

Het benefietconcert was op zaterdag 30 juni in de Nederlandse Hervormde kerk te Dirksland. Ondanks het warme weer waren er circa honderddertig bezoekers naar het concert gekomen. Zoals gebruikelijk stond het koor onder leiding van dirigent Rinus Verhage.

Laudando had diverse sponsors weten te werven voor het concert. Daarnaast was er aan het eind van de uitvoering een collecte onder de bezoekers. Zowel sponsors als bezoekers trokken ruimhartig de beurs. Dat leidde tot een fraaie opbrengst – na aftrek van de kosten – van 2490 euro.

De bestuursleden Bram Grit, Rien Abramse en Angeline van der Perk van Laudando overhandigden de cheque aan John Kremers, die recent Janneke Koningswoud opvolgde als lid van de raad van bestuur. Kremers, die in korte tijd al kennis heeft kunnen nemen van het enorme draagvlak voor Calando in de samenleving, was blij met het bedrag. Hij zei het te gaan besteden aan de inrichting van de serre en een airco.

195 senioren met Rode Kruis voor de 11e keer op bootreis

GOEREE-OVERFLAKKEE – Liefst 195 senioren uit de gemeente Goeree-Overflakkee maakten op dinsdag 26 juni hun opwachting voor de bootreis die het Rode Kruis, afdeling Goeree Overflakkee, in de personen van Kees en Mineke Pikaart organiseerden.

Het waren ouderen vanaf 50 jaar die in de ochtenduren in de Stellendamse buitenhaven opstapten aan boord van het luxe partyschip Marlina van Rederij Fortuna bv (Spijkenisse) voor een tocht over het Haringvliet, langs Tiengemeten, Haringvlietbrug, Hollands Diep, Willemstad Moerdijkbruggen, Nieuwe Merwede, Langs de Hollandse en Brabantse Biesbosch, Werkendam, Gorinchem, naar Woudrichem. Hier bleef men anderhalf uur aangemeerd om van boord te gaan.
Een prima mogelijkheid, in het bijzonder voor rolstoelers en voor senioren die zonder hulp en begeleiding niet gemakkelijk meer een dag er op uit kunnen trekken. Het Rode Kruis-team, met gespecialiseerde zorg- en hulpverleners en een aantal vrijwilligers, stond de hele tocht gereed om desgevraagd assistentie en ondersteuning te verlenen van de afdeling Goeree-Overflakkee van het Rode Kruis.
Dankzij de volgende sponsoren kon deze dag zo'n succes worden: Kommer Akershoek en Jumbo Ouddorp voor het lekkers bij de koffie en thee, Eilanden-Nieuws voor de berichtgeving in de krant en Rijkswaterstaat voor het beschikbaar stellen van het terrein en hun aanlegsteiger.

Natuur in de Delta

OUDDORP - Op donderdagavond 19 juli zal Jan Baks, door middel van een mooie fotopresentatie, beelden laten zien over de natuur in de Delta. Hij neemt u mee op een virtuele vaartocht via de Biesbosch naar het Haringvliet, richting de zee.

"Onderweg komen we langs het eiland Tiengemeten, de Slijkplaat, de Scheelhoek en passeren we de Haringvlietsluizen. Buitengaats zien we het Quackjeswater, de duinen, de Kwade Hoek en de Voordelta. Zoals u waarschijnlijk wel weet, gaan in september de Haringvlietsluizen op een kier. Welke veranderen brengt dat te weeg in de omliggende natuurgebieden? En wat is er bekend over de plannen aan de noordrand van het Haringvliet, het zogeheten Droomfonds? We komen op onze route heel veel vogels tegen, onder andere ijsvogels, zwanen, zilverreigers, de grote stern en de blauwborst. In de duinen kijken we naar de planten die daar groeien en in de Voordelta bezoeken we de zeehonden", aldus de organisatie. Na de pauze is er een serie met muziek over de bloeiende duinen van Goeree.

Houdt u van de natuur en wilt u graag hierover geïnformeerd worden, dan wordt deze avond van harte aanbevolen. De presentatie begint om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp, telefoon: 0187-681789.
Kijk ook op www.janbaks.nl voor foto's over Goeree-Overflakkee.

Zomerorgelconcert Paul Kieviet

OUDDORP - Donderdag 12 juli om 20.00 uur wordt op het Van Vulpen orgel in de Dorpskerk van Ouddorp een orgelconcert gegeven door Paul Kieviet (1964) uit Middelharnis. Met het thema: 'Noord-Duitse orgelbarok' brengt hij orgelwerken van Weckman, Reinken, Hanff, Buxtehude, Böhm en Bruhns ten gehore. De entree bedraagt € 8,00 per persoon vanaf 16 jaar. Het volgende concert, wat gehouden wordt op donderdag 26 juli a.s., wordt Sietze de Vries (1973) uit Niezijl verwacht.

Daarnaast is vanaf 14 juli tot medio september de Dorpskerk op zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur open en kan de maquette van de tabernakel worden bezichtigd. Verder zullen verschillende predikanten om 11.00 uur een inloopconcert geven. Zaterdag 14 juli a.s. wordt ds. G.J. Baan uit Vlissingen verwacht en op 21 juli a.s. ds. M.F. van Binnendijk uit Rotterdam.

Taxateur Molendijk maandag 23 juli in Ouddorp

OUDDORP - Mensen die een zeldzaam boek, handschrift, (staten)bijbel of oude atlas in hun bezit hebben, kunnen deze op maandag 23 juli later taxeren door taxateur Arie Molendijk. Hij taxeert van 13.00 tot 16.00 uur in Hotel Duinzicht aan de Oud Nieuwlandseweg 13. Naast boeken taxeert hij ook documentatiemateriaal uit de oorlog, oude brieven, foto's, ansichtkaarten en prenten.

Meer dan 1800 taxatiedagen heeft de Rotterdamse taxateur inmiddels op zijn naam staan. Hij is niet alleen bekend in Nederland, maar werkt ook in Canada, de Verenigde Staten, Australië, enzovoort. De taxaties zijn zo mogelijk gebaseerd op de opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen. Jarenlang werkt hij samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd kostbare bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling.

De taxaties vinden alleen plaats tijdens de taxatiedagen, dus niet via foto's of bij mensen aan huis. Kosten voor een taxatie zijn € 5,- voor één tot ca. tien boeken. De taxatiekosten van grotere partijen/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot 50 euro. Dan gaat het soms om dozen vol met echt waardevolle boeken, die bijvoorbeeld wel € 1800,- waard zijn. Bezoekers krijgen uitleg over de meegebrachte boeken, bij boeken met een waarde van boven de 200 euro kan er een taxatierapport worden opgesteld. Kijk voor meer informatie op www.molendijkboeken.nl, of bel naar 06-27177625.

Leven in de polder (14)
'Wij zijn blij met zoet water uit het Haringvliet'

Teler Arjen Bevelander legt uit: "Het klimaat verandert langzaam en daardoor veranderen ook de seizoenen. Het weer wordt grilliger. Als het regent, valt er meer water in één keer en ook droge periodes duren langer. Daardoor is het belangrijk om over voldoende zoet water te beschikken om de groente te beregenen. Het water dat wij gebruiken is afkomstig uit het Haringvliet. Zonder dit water zouden wij geen groente, kruiden, bloembollen en andere gewassen meer kunnen telen op het eiland."

Arjen Bevelander (36)
Tuinderij Bevelander in Achthuizen
Druk bezig met oogsten en beregenen

Het beregenen lijkt simpel, maar ook voor die werkzaamheden zijn 'groene vingers' onmisbaar. De groenteteler geeft uitleg: "Als er overdag wordt beregend, kan het water als een spiegel werken, waardoor het felle zonlicht wordt weerkaatst en de planten 'verbranden'. Ook belangrijk is de hoeveelheid water die wordt gegeven. Het is beter om iedere vijf dagen 15 millimeter te geven dan in een keer 25 millimeter, het heeft geen zin om meer water te geven dan de grond vast kan houden. Het verschilt per gewas hoeveel water er wordt vastgehouden, dus daarom is kennis van de verschillende gewassen belangrijk."

Het water geven kan door middel van een waterkanon, of een buis met een sprinklersysteem. Het buizensysteem is duurder en vergt meer inspanning, maar heeft als voordeel dat het water egaal wordt verdeeld. Een waterkanon wordt beïnvloed door de wind, waardoor er op de ene plaats meer water komt dan op de ander. Al met al is het hard werken voor de agrariërs op het eiland om ervoor te zorgen dat er ondanks de droogte straks weer volop aardappels en groente in de schappen liggen.

Nieuw evenement 'Goeree op Wielen'
'Sport is voor iedereen'

De initiatiefnemers, v.l.n.r.: Vincent Keijmel, Elza Feller en Dennis Zwarts.

GOEDEREEDE – Dinsdag 17 juli – in de eerste week van de schoolvakantie - zal een deel van de kop van het eiland in het teken staan van 'bewegen op wielen'. Een nieuw laagdrempelig evenement waarvan de initiatiefnemers hopen dat het een vervolg zal krijgen, "want bewegen is goed voor iedereen".

Door: Adri van der Laan

Elza Feller, beheerder van SRGO locatie Oostdam, Vincent Keijmel van SRGO Dorpstienden en Dennis Zwarts van Sportteam GO vormen het team dat het initiatief heeft genomen voor 'Goeree op Wielen'. Elza vertelt dat Oostdam, in tegenstelling tot de meeste andere verenigingsgebouwen op het eiland, geen sportaccommodatie heeft. Toch vindt ze sport en bewegen heel belangrijk en daarom is ze op het idee gekomen om een 'beweeg-evenement' in Goedereede te organiseren. Samen met Dennis en Vincent heeft ze een uniek programma opgesteld voor dinsdagavond 17 juli. De start van de programmaonderdelen is Oostdam aan de Jongkoenstraat, maar een groot deel van de activiteiten zal zich afspelen op Goedereede-Havenhoofd, waar verschillende sportieve activiteiten zullen plaatsvinden.

De initiatiefnemers zijn enthousiast over 'Goeree op Wielen', dat uit drie onderdelen bestaat. De activiteiten zijn laagdrempelig van opzet. Zodat er voor heel jong en heel oud wel iets te doen valt. Hierbij is het de bedoeling dat de deelnemers zoveel mogelijk gebruik maken van zelf meegebrachte wielen. Zo kan men deelnemen aan een foto-puzzeltocht door Goedereede, waarvan het vertrek is tussen 18.30 en 20.00 uur. "Dit is een activiteit die heel geschikt is voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of voor ouders met kinderen in een buggy of wandelwagen", legt Elza uit. Zowel start- als eindpunt zal in Oostdam zijn.

Zelf meegebrachte wielen

Een ander onderdeel is een tocht waarbij van 'zelf meegebrachte wielen' nog meer sprake is. Dit is een tocht voor skaters, rolschaatsers, skeelers, steppers, maar ook voor kinderfietsen. Auto's, segway's en cyboards zijn niet toegestaan. Deze tocht van 5 km gaat naar Goedereede-Havenhoofd. Daar is in nauwe samenwerking met Buurtvereniging 't Hôôd een actief programma opgezet. Bij deze tocht is een helm verplicht, deze kan als het nodig is gratis geleend worden bij de start om 18.30 uur in Oostdam. Op het Havenhoofd is op het terrein langs de haven een gezellig terras ingericht. Maar er is ook een springkussen en men kan deelnemen aan verschillende sportieve activiteiten. In samenwerking met 't Wapen van Stellendam zijn er bootjes beschikbaar, waarmee men gratis kan varen in de haven en over een stukje van het Zuiderdiep. Het belooft een gezellige gebeurtenis te worden op 't Hôôd, zo verwachten de organisatoren. De organisatoren gaan er vanuit dat zij die 'op wielen' naar het Havenhoofd komen ook schoenen meenemen voor de activiteiten.

Fietstocht

Verder is er voor die avond een fietstocht uitgezet van 25 kilometer. Deze tocht, die start om 18.30 uur bij Oostdam, maakt een rondje over de Kop van Goeree. Vanwege de verwachte recreatiedrukte wordt het centrum van Ouddorp niet aangedaan, maar zal de tocht door de mooie natuur rond Ouddorp en Goedereede gaan. Onderweg kan men even uitrusten en deelnemen aan de georganiseerde activiteiten op Goedereede-Havenhoofd.

Omdat de organisatoren van het evenement het 'in beweging brengen van mensen' heel belangrijk vinden, is 'Goeree op Wielen' heel laagdrempelig opgezet. Mensen van Goeree en van andere plaatsen van het eiland en natuurlijk de recreanten zijn allen van harte welkom, "want sport is voor iedereen". Bij succes zal er zeker later een herhaling van 'Goeree op Wielen komen'.
Opgeven is niet nodig en deelname is gratis. De organisatoren benadrukken dat 'Goeree op Wielen' niet georganiseerd kon worden zonder de medewerking van SRGO Oostdam, Buurtvereniging 't Hôôd en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Als de weersomstandigheden ongunstig zijn, wordt er uitgeweken naar dinsdag 24 juli.

Voorbereidingen GO-Classic in volle gang

De start van de GO-Classic op een archieffoto van vorig jaar.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De voorbereidingen van de GO-Classic zijn in volle gang. Het organiserend comité geeft graag nog wat nader uitleg over het traditionele wielerevenement dat tijdens het eerste weekend van september wordt gehouden.

Wie mee wil doen, kan zich aanmelden via de voorinschrijving op de website www.GO-classic.nl. Het evenement wordt al een aantal jaren gehouden tijdens de tweede zaterdag van september. Dit jaar zal dus op zaterdag 8 september het evenement worden verreden. Start en finish is op het Diekhuusplein en heel de dag door zal het plein in het teken staan van het wielerevenement. GO-Classic is geen wielerwedstrijd, maar iedereen kan meedoen aan één van de tochten. De routes van de verschillende tochten zijn uitgezet door de mooie natuur van Goeree-Overflakkee en een klein stukje Schouwen-Duiveland. Deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden: 70 km, 115 km of 150 km. Op verzoek van diverse deelnemers is de route van de 150 km voor het grootste deel aangepast, meer natuur en afwisseling in de route.

Zowel onderweg als bij de start en finish zijn veel voorzieningen voor de fietsers - die naar verwachting ook dit jaar weer afkomstig zijn uit het hele land - getroffen. Zo is er een bewaakte fietsenstalling naast het Diekhuusplein. Voor en na de tocht kunnen de soms dure fietsen daar veilig gestald worden. Wie wil douchen, kan dit bij De Staver doen.
Onderweg zijn er een aantal pauzeposten. Pauzepost 4 is dit jaar niet bij de Reddingsbrigade bij Ouddorp, maar bij De Houten Kaap. Natuurlijk is er duidelijke bewegwijzering langs de route.

Hoewel er aan de tocht geen wedstrijdelement is verbonden, valt er dit jaar wel iets te winnen. Wie de mooiste GO-Classic herinnering deelt op de Facebookpagina, kan een 'super leuk' geschenk krijgen: een weekendverblijf in een beachlodge bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Via de Facebookpagina van GO-Classic kan men ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes rondom het evenement.

De opbrengst van de GO-Classic komt dit jaar ten goede aan drie goede doelen: Vrienden van Carmen, Stichting D'n Speultuun en de Rotary Foundation.

De organisatie van de GO-Classic is in handen van de stichting GO-Classic. Deze stichting maakt deel uit van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee.

De organisatie van de GO-Classic, de stichting GO-Classic, is vanaf de eerste editie van de GO-Classic lid van de NTFU. De NTFU hanteert voor de toertochten van haar leden een kwaliteitssysteem, waardoor elke erkende tocht aan bepaalde basiseisen moet voldoen. Bij de GO-Classic ligt de lat hoger dan het basisniveau: de GO-Classic voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en is daarom gekwalificeerd als 'Extra Goed Geregeld'. De deelnemers aan de GO-Classic zijn er daarom van verzekerd dat de toertocht voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van organisatie, route-aanduiding en veiligheid.

Meer informatie en inschrijven via www.GO-classic.nl.


'Drone met camera is mooie aanvulling op mijn werk'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een bewolkte, maar warme zomeravond op Goeree-Overflakkee. Gezellig op een terrasje, buiten bij het eigen huis of gewoon in het dorp of de polder. In de lucht gebrom. Niet van een vliegtuig dat de laatste kilometers aflegt naar Rotterdam The Haque Airport of de daling al inzet naar Schiphol Amsterdam. Nee, bijna ieder kent inmiddels het sonore zoemende geluid. Het is van een drone die dichtbij het luchtruim doorklieft. Soms net boven een laag hangend wolkendek. Of op nauwelijks honderd meter hoogte.

Drone opname van het Havenkanaal van Dirksland bij Het Sas.

Door Jaap Ruizeveld

Evenals het mobieltje en social media niet meer weg te denken zijn uit het levenspatroon van jongeren en senioren, zo lijkt de laatste jaren de opmars van de drone niet te stoppen. Waren voorheen de kosten voor aanschaf van het op afstand bestuurbare luchtvaartuigje nog torenhoog, nu zijn er voor particulieren aanbiedingen die tot enkele tientjes beperkt blijven. Voor de betere drone moet wel duizend of meer euro worden neergeteld.

Impact

Wim van Vossen in actie met zijn drone op Noordzeestrand Brouwersdam.
Het Grevelingenmeer vanuit de lucht. Foto's: Wim van Vossen

De drone. In het Groot woordenboek van de Nederlandse taal (Van Dale) slechts beschreven in een korte verklaring: "Een op afstand bestuurd vliegtuigje". Maar deze drone heeft, naast een louter verklarende tekst, ook impact op het dagelijks leven. Het Reformatorisch Dagblad besteedde recent nog enkele pagina's aan het fenomeen onder de titel "Blik van boven". Een drone met camera, bestuurd door particulieren die geen certificaat bezitten, kan enerzijds gezien worden als gluren over de schutting. Anderzijds kunnen er, bij overtreding van bijvoorbeeld hoogtevoorschriften, zeer gevaarlijke situaties ontstaan. De luchtvaart maakt zich hierover - na een aantal incidenten - duidelijk zorgen. Meer duidelijkheid in regelgeving en controles zijn bij particulier (de consument) gebruik van de drone daarom niet uit te sluiten.

Nieuwe loot

Mogelijkheden bij het gebruik van een drone met camera zijn spannend. Het biedt, gericht op een beperkte oppervlakte/ruimte directe mooie beelden. Bijvoorbeeld bij een sportevenement, een straatfestiviteit of voor een privé-activiteit. Zomaar een willekeurige opsomming. In dit artikel willen wij het accent leggen op de beroepsmatige, zakelijke kant van het gebruik van drones. Aan de hand van een gesprek met beroepsfotograaf Wim van Vossen (43) uit Dirksland. Na een gedegen cursus in Almere legde hij daar succesvol een examen af, waarmee hij zich in mei certificeerde voor het gebruik van een drone met camera. Een interessante nieuwe loot aan zijn werkzaamheden. Op het eiland is Wim bekend door zijn foto's en videografie in de agrarische sector, LTO, voor het vastgoed, voor bedrijven, overheid en kranten, zoals Eilanden-Nieuws.

Stukje historie

Van Vossen leverde in de negentiger jaren van de vorige eeuw een foto van een brandweeractiviteit in bij de toenmalige hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws Aart Grinwis. Wim was ter plaatse van de calamiteit. Maakte foto's en liet die snel ontwikkelen. Zo ging dat nog in die tijd. Hij stopte de foto's in een envelop en bezorgde ze thuis bij Grinwis in Middelharnis. Het werd het begin van blijvende contacten met onze krant. Mede door mond op mond reclame kon een eilandelijk netwerk worden opgebouwd. Fotografie werd van hobby zijn beroep. Zijn eerder onderhoudswerk voor de technische dienst (elektronica) en zijn wiskundelessen op de Prins Mauritsschool waren met de groeiende fotojob niet te combineren. Hij moest een keuze maken en besloot als professioneel fotograaf een eigen bedrijf te starten.

Wat wel en niet

Met zijn drone (gewicht 1.4 kg) met camera - en in het bezit van certificaten en hanterend alle voorgeschreven regels - zijn en blijven er veel items die Wim als beroepsfotograaf en -videograaf in acht moet nemen. Het voorafgaande traject begon na zijn genoemde cursus en het verkrijgen van het Certification of Completion for ROC-light. De registratie, het bewijs van inschrijven, het PH-nummer op de drone en het regelen van de verzekering. Vervolgens de vergunningaanvraag bij het ministerie en dan wachten op de beschikking van dit ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die 16 mei werd ontvangen. Dan kan je met jouw drone aan de slag. Als je de regels in acht neemt, zegt Wim. Er gelden geboden en er zijn verboden. De drone mag niet hoger vliegen dan 120 meter. Stedelijk gebied (aaneengesloten bebouwing), is verboden. Je mag ook niet boven grote groepen mensen vliegen. Voor hulpdiensten gelden er ontheffingen.

Veiligheid

Je moet je drone bij de vlucht kunnen blijven zien. Dat is begrijpelijk. Want vliegen met drones kan gevaarlijk zijn. De afstand van piloot tot de drone mag maximaal 100 meter zijn. En over gevaar gesproken: er zijn landelijk incidenten gemeld dat consumenten hun drones naar een hoogte van één kilometer of hoger stuurden. Dat is onverantwoord en ongeoorloofd, gaf recent ook de luchtvaartsector aan. "Bij een opdracht ga ik voor safe. Hanteer veiligheid. Ik controleer of het toestel luchtwaardig is. Werkt alles? Zijn de accu's goed geladen? Kort samengevat: je plant het hele gebeuren. Je let op of er een vliegtuig of helikopter in de lucht is. Zo ja, dan wacht ik. Je weet dat de drone altijd ondergeschikt is aan het vliegverkeer. Je houdt je ook strikt aan de beperkingen. Geen drone met camera boven havens, dorpskernen en bedrijvenlocaties. In het kader van Natura 2000 zijn er ook beperkingen. Zonder ontheffing mag er - bijvoorbeeld - niet boven de Slikken van Flakkee worden gevlogen. Dat er toch in genoemde gebieden dronefilmpjes worden gemaakt, dat is mij bekend. Ik doe dat niet. Als een overheid of bijvoorbeeld Staatsbosbeheer van genoemde gebieden een opname wil hebben, dan kan dat alleen met een ontheffing op zak van de opdrachtgever". Desgevraagd zegt Wim van Vossen: "De drone is een heel mooie aanvulling op mijn werk".

Accordeonles op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Hoeksche Waards Accordeonorkest NLS uit Klaaswaal bestaat uit een B-orkest (opleidingsorkest) onder leiding van Paula van Wanrooy en een A-orkest onder leiding van Anny van Wanrooy.
NLS voldoet graag aan de vraag om accordeon/keyboardles te verzorgen op 'Flakkee'. Als er voldoende aanmeldingen zijn, zal er een start worden gemaakt met de lessen. Zowel jongeren als volwassenen zijn van harte welkom.
De lessen worden gegeven door de dirigent/docent van het Hoeksche Waards Accordeonorkest, Paula van Wanrooy. De locatie is de consistorie van de Gereformeerde Kerk in Den Bommel aan de Molendijk.
Wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met onderstaande personen: Liesbeth Broer, tel.: 0187-631330, e-mail: liesbethbroer9@kpnmail.nl of Rinie van den Akker, tel.: 0186-652358, e-mail: burgakker@ziggo.nl.

Twirlvereniging Vivace 30 jaar

OUDE-TONGE - Afgelopen zaterdag, 7 juli 2018, heeft Twirlvereniging Vivace haar 30-jarig bestaan gevierd. Dertig jaar geleden, op 16 februari 1988, is Vivace opgericht en vandaag de dag bestaat deze bruisende vereniging nog steeds. Aanleiding genoeg om daar een feestdag aan te wijden.

Na maandenlange voorbereiding was het afgelopen zaterdag dan zover. Alle leden verzamelde zich in Achthuizen voor een feestelijk programma. Er is gestart met een workshops dans, de leden hebben genoten en na uur intensief trainen is er een leuke dans ontstaan. Na wat lekkers door naar de volgende workshop, drama. Ook hier hebben we met zijn allen van genoten. Aan het einde van de middag stond een speurtocht op het programma. Tijdens de speurtocht hebben de leden opdrachten gedaan en een leuk spandoek gemaakt. Dit spandoek gaat mee op wedstrijden. Er is ook afscheid genomen van Karin Wagenmaker. Jarenlang heeft zij zich ingezet voor de vereniging, waarvoor ze hartelijk wordt bedankt. Vivace is altijd op zoek naar nieuwe leden! Bent u nieuwsgierig geworden naar onze vereniging? U kunt contact opnemen via twirlverenigingvivace@hotmail.com.
Een kijkje nemen op de training? Ook dat is mogelijk. Vanaf 28 augustus wordt elke dinsdagavond getraind vanaf 18.30 tot 20.30 uur in de Grutterswei in Oude-Tonge.

Start zomerserie

Deze zomer bezoekt correspondent Jaap Ruizeveld mensen die bijzondere activiteiten doen. In de eerste aflevering fotograaf Wim van Vossen, die sinds kort professioneel fotografeert met een drone. Daar komt heel wat bij kijken...

Aanmoedigingsprijs voor Mi Mekaore in Dirksland

V.l.n.r.: Arco Hoekman (SVIK), Jan Trompper (REZO) Nicole Gierman, Conny Bakker en Joop van Son (Mi Mekaore).

DIRKSLAND – Mi Mekaore is in de prijzen gevallen. Het project preventie en vroegsignalering in Dirksland kreeg de aanmoedigingsprijs van het Regionaal Zorgoverleg (REZO) Goeree-Overflakkee. Secretaris Jan Trompper reikte de prijs, een fraai beeldje, vorige week donderdag uit. Eerder ging de prijs van netwerkvereniging REZO naar De Mekkerstee (2015) en zorgtuinderij De Nollestee (2016).

De prijsuitreiking volgt op de derde Eilandtour, die REZO op 28 juni hield. Ruim dertig medewerkers van maatschappelijke organisaties gingen die dag in vier personenbusjes op pad om kennis te maken met het maatschappelijk aanbod van wonen, welzijn en zorg op Goeree-Overflakkee.

Op het programma stonden bezoeken aan Zuidwester (project Goede en Veilige Nachtrust), het team Jeugd en Gezin van de gemeente, het samenwerkingsverband Passend Onderwijs en Agathos Hulpverlening. Het Platform Gehandicaptenbeleid G-O zorgde voor leerzame ervaring: een ritje op de winkeldijk in de rolstoel. In het Wijkcentrum informeerde Stichting ZIJN over eenzaamheid en de ontmoetingsactiviteiten die de stichting organiseert om tot nieuwe sociale contacten te komen. Op Tuinderij Bevelander en Zorgkwekerij De Nollestee kregen de deelnemers van de Eilandtour meer te horen over begeleid werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook De Vliedberg in Ouddorp (project Waardigheid en Trots) en zorgboerderij De Schaapskooi in Den Bommel kregen bezoek.

De aanmoedigingsprijs voor het meest aansprekende initiatief ging na een stemming onder de deelnemers van de Eilandtour naar Mi Mekaore. Het project is bedoeld om tot een gemeenschap te komen waarin mensen elkaar ontmoeten en omkijken naar elkaar. Vrijwilligers van de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) runnen het project, onder ander door inloopbijeenkomsten in de Victoriahal te organiseren. Er zijn ook professionals van Stichting ZIJN en Kwadraad betrokken. Die zijn daar laagdrempelig te benaderen.

Mi Mekaore is een pilot op initiatief van de gemeente. In april 2018 was de start. Tijdens de inloopbijeenkomsten is er een presentatie van foto's uit de jaren '70, toen Mi Mekaore nog vanzelfsprekend was. Ook is er een klaverjasclubje ontstaan en trekt het project de aandacht via een maandelijkse column in het Eilanden-Nieuws. Na de zomerstop beginnen in september de inloopbijeenkomsten weer. Mogelijk is het project ook in andere kernen op Goeree-Overflakkee toe te passen.

"Er is geen uitgebreid juryrapport", zei Jan Trompper bij de uitreiking van de prijs. "Maar dit project kwam er wel uit als een initiatief dat aanmoediging verdient. Of een pluim. Dat heeft ook te maken met de gunfactor. Op professionele intuïtie hebben de deelnemers van de Eilandtour bepaald welk project er in hun ogen op dit moment het meeste toe doet." De ontvangers van de trofee voelden zich zeer vereerd.

REZO

Netwerkvereniging REZO verbindt medewerkers en organisaties in de maatschappelijke branches wonen, welzijn, zorg en hulpverlening op Goeree-Overflakkee. REZO begon in 1997, toen maatschappelijke organisaties in eilandelijk verband wilden nadenken over wonen, zorg en welzijn. Tegenwoordig is netwerkvereniging REZO actief als organisator van de Eilandtour en brede kennisbijeenkomsten waar maatschappelijke initiatieven worden gepresenteerd. Meer informatie: www.rezo-goeree-overflakkee.nl.

De REZO-trofee is een verbronsd beeldje van Corry Ammerlaan. Het stelt 'een bloeiende samenwerking voor kleurrijke personen' voor. Dat past goed bij de diversiteit van maatschappelijke initiatiefnemers – groot en klein – op Goeree-Overflakkee en de netwerkgedachte van REZO.

Column

Stille armoede, ook in onze regio

Steeds meer mensen moesten aankloppen bij maatschappelijk werk, ouderen- of jeugdzorg, sociale uitkeringen of kregen ondersteuning vanuit de kerk. En steeds vaker bleken kinderen de dupe te worden van deze stille ramp. Drie maaltijden op een dag is bij sommige gezinnen zelfs eerder een uitzondering dan regelmaat.

Natuurlijk zijn er vangnetten op financieel gebied d.m.v. allerlei toeslagen en zijn er bijdragen t.b.v. schoolkosten en sport en cultuur. De drempel is voor sommige gezinnen echter erg hoog om hier gebruik van te maken. De invloed die dit thuis heeft, tussen hun veilige vier muren, ziet men niet.

Door armoede raken veel gezinnen in isolement. Ze kunnen niet mee participeren in de samenleving. Vaak ontstaan er veel spanningen en er is veel stress, doordat er schulden ontstaan met soms echtscheidingen tot gevolg. Wat natuurlijk weer zijn weerslag heeft op de kinderen.

Met de vakantietijd in het vooruitzicht, is het voor veel kinderen moeilijk om te zien dat vriendjes en vriendinnetjes lekker op vakantie gaan, terwijl zij thuis moeten blijven. De kinderen waar normaal mee gespeeld wordt, zijn dan vaak niet thuis. Eenzaamheid en verveling slaan toe.

Voor mensen die dit jaar geen geld hebben om op vakantie te gaan, heeft Stichting Buurtcampings meer dan 20 locaties in Nederland omgetoverd tot vakantiecampings. Op deze campings is iedereen welkom en leren mensen van alle leeftijden en achtergronden elkaar kennen. Er is plaats voor betalende gasten, vrijwilligers en mensen die om financiële redenen anders niet op vakantie kunnen. De buurtcampings worden georganiseerd door buurtbewoners en ondersteund door stichting 'de Buurtcamping'. Het doel van de campings is om de groeiende kloven in de samenleving te overbruggen en buurtbewoners bij elkaar te brengen. Iedereen is gelijk en iedereen heeft het recht om te kunnen genieten tijdens de vakanties. Voor meer informatie, kijk op www.buurtcamping.nl.

Zowel kinderen als ouders praten niet graag over hun problemen, omdat ze zich er ongemakkelijk over voelen of zich er zelfs voor schamen. Hulp vragen of aannemen is vaak niet gemakkelijk. Omdat de school en/of andere instanties vaak niet op de hoogte zijn, komt hulp niet op gang. En hoeft er bij veel van deze gezinnen maar weinig te gebeuren of de boel loopt helemaal vast en de problemen worden vaak vele malen groter.

Ook in uw omgeving zijn er mensen die deze strijd strijden. Je zult het niet van hen horen, maar meestal is er wel een sein waardoor je dit merkt. Sluit niet uw ogen, maar steek uw hand eens uit. Deel je kennis of menselijkheid. Vroegtijdig signaleren of helpen kan het verschil maken. En niet voor even, maar voor de rest van iemands leven.

Geschreven door: Nicole Gierman

Bronvermelding: stichting Buurtcamping

In blauw kader i.p.v. standaardtekst.

Vanaf deze week houden we bij Mi Mekaore ook vakantie. In september gaan de deuren weer open en bent u weer van harte welkom in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg in Dirksland.

Wandelen naar De Kleistee

OUDDORP - Op de donderdagen 19 juli en 16 augustus wordt er een wandeling georganiseerd vanuit het Raad- en Polderhuis aan De Kleistee.

Natuurgebied De Kleistee in Ouddorp is een gebied waar een aantal oude landschapskenmerken nog waar te nemen zijn: haaymeten, woeste grond dus, een restant van een schurveling, eigenlijk de enige die nog zichtbaar is gebleven in het Ouddorpse landschap, en haogten, en dat zijn zandwallen om de akkertjes. Voorafgaand aan de wandeling o.l.v. een gids wordt in de raadzaal van het museum/de bibliotheek meer uitleg gegeven over het gebied (ook aan de hand van de mini-expo).
Inloop vanaf 13.00 uur in het Raad- en Polderhuis, Raadhuisstraat 4, Ouddorp. Vertrek wandeling om 14.15 uur. Prijs: € 3,50 p.p. (incl. koffie/thee). Reserveren (en betalen) is mogelijk via en bij de bibliotheekbalie in het Raad- en Polderhuis en de VVV in Ouddorp.

Column

Verjaardagen

Mensen vragen vaak: 'Als huisarts is het zeker wel heel vervelend dat op verjaardagen iedereen medische vragen aan je gaat stellen? Zit je zeker de hele tijd consultjes te doen?' Nou… dan kennen ze mijn familie nog niet. Ik ben na mijn geboorte namelijk in de familie geïntroduceerd als baby en nadat ik kleuter was geworden en zelfs al naar de grote school ging, werd ik heus al een hele grote jongen. Maar om nou te vertrouwen op het oordeel van Joost, die heus al een hele grote jongen is, dat gaat mijn ooms en tantes wat te ver. Bovendien weten mijn ooms en tantes toch alles al beter dan de gemiddelde ooms en tantes, dus hen maak je niets wijs. Zij weten zelf wel hoe het zit met de reumatische knie van de buurman of de cholesterolwaarden van de postbode.

Ik probeer soms wel eens voorzichtig om mijn bescheiden ideetjes over hardnekkig eczeem of platvoeten voor het voetlicht te brengen. Maar dan blijkt meestal dat mijn tante een zalfje kent dat beter is dan 'wat dokters voorschrijven' of een therapeut die alle tennisellebogen kan genezen. Als ik dan toch probeer om mijn boekenwijsheid te etaleren, draait het regelmatig uit op een klein college waarin me geleerd wordt hoe men vroeger kwalen als jicht en netelroos behandelde met trekzalf en een natte theedoek. 'En dat werkte altijd!' Toen ik mijn eind-thesis over de behandeling van pseudo-kroep af had, zei mijn vader 'Stomen werkt het beste, dat hebben we met jou ook gedaan'. En ik leef nog, dus tsja.

Nadat ik afgestudeerd was en patiënten van vlees en bloed tegenover me kreeg, verbaasde het me dat ze wat ik zei aannamen voor zoete koek. Het blijkt namelijk dat mensen die naar de dokter gaan echt iets willen weten over zichzelf. Dat is in mijn familie heel zeldzaam, die weten alles al. Die weten ook meer van geld dan de boekhouder en meer van auto's dan de monteur.

En als er dan toch eens een tante op me af komt om me een sproet te laten zien en vraagt: 'Dat is toch niks?', dan ben ik natuurlijk enorm vereerd. Eindelijk word ik serieus genomen. Eindelijk is er geen vooroorlogse behandeling of oudtante die een schaduw over me dreigt te werpen. Ik word voor vol aangezien. Een doorbraak! En om dan te zeggen: 'Oh, dat is maar een sproet', dat zou zonde zijn…

Ingestuurd

Droogte

Bastiaan Veldkamp stuurde deze foto in van de strijd van de boeren tegen de droogte. "Zo wordt het leed hopelijk een beetje verlicht en toch positief besproeid", aldus de fotograaf.

Vrijdag in de krant

Jongeren geven hun mening over energiedrankjes

Toespraak Minister Schouten tijdens Dag van de Nederlandse Visserij