info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

27 juni 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 27 juni 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Luistertuin bij Goereese toren geopend

Het publiek luistert naar de carillonklanken van Jan Bezuijen.

GOEDEREEDE – Een aantal donateurs en bestuursleden van de Stichting Goereese Gemeenschap was vrijdag getuige van de ingebruikname van de opening van doorgang naar de 'luistertuin' bij de toren. In de luistertuin kan vanaf nu rustig en vrijwel ongestoord van de carillonklanken worden genoten. Al heel lang leeft bij de Stichting Goereese Gemeenschap - de beheerder van de Goereese toren - de wens om een speciale plaats te creëren waar het publiek in alle rust kan genieten van het carillonspel. Vrijdagavond was het zover dat stichtingsvoorzitter André Kastelein de sleutel in het slot van de nieuwe glazen deuren kon steken om de toegang tot de luistertuin te ontsluiten en hiermee kwam weer iets van de verbinding terug tussen de toren en de Hervormde Kerk van Goedereede.

Lees verder op pagina 3.

Ouddorpse Brandweerdag

OUDDORP - De ring van Ouddorp zal op zaterdag 1 juli a.s. weer 'brandweer-rood' gekleurd zijn. Op deze dag zal namelijk de jaarlijkse Brandweerdag worden georganiseerd. Het wordt wederom een leuk evenement voor jong en oud.

Voor kinderen van alle leeftijden, eventueel geholpen door ouders, is het mogelijk om een brandweerdiploma te behalen. Een aantal stoere brandweertaken moet worden uitgevoerd, zoals 'een brandweerslang uitrollen', 'een brand blussen', 'een huisdier bevrijden' en meerijden in een echte brandweerauto.

Op deze dag zal ook voorlichting worden gegeven over brandveiligheid en het meten van gevaarlijke stoffen; een minder bekende, maar zeer belangrijke brandweertaak. Er zijn verschillende hulpverleningsvoertuigen te bezichtigen en er worden diverse demonstraties uitgevoerd.

De Ouddorpse Brandweerdag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt georganiseerd door blusgroep Ouddorp i.s.m. de St. Kop van Goeree en m.m.v. Defensie, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de Gezamenlijke Brandweer en Kenbri Fire Fighting.

Brand na blikseminslag

DIRKSLAND - Donderdagmiddag sloeg de bliksem in de nok van een woning aan de Havelozeweg in Dirksland. De bewoners kwamen met schrik vrij, de brandweer was snel ter plaatse om te blussen. De nieuwbouwwoning heeft flinke schade opgelopen.

2 / 32

Agenda

Woensdag 28 juni

OUDDORP – Rommelmarkt Van der Linde in De Vliedberg tussen 10.00 en 16.00 uur.
OUDDORP – Zomerfair De Vliedberg van 10.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 29 juni

DIRKSLAND - Marathonbingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.
OUDDORP – Concert in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Aanvang 20.00 uur, gratis toegang, er is wel een collecte. Met organist Jan Bezuijen en Martin van Moort op dwarsfluit en hobo.
OUDDORP – Rommelmarkt aan de Marijkeweg 1, van 9.00 tot 13.00 uur.
STELLENDAM – Barbecue Caleido in De Rank aan de Bosschieterstraat. Aanvang 17.00 uur. Opgeven via: 06-23506507 of inloopcaleido@gmail.com.

Zaterdag 1 juli

DIRKSLAND - Marathonbingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 15.00 uur en de zaal is open vanaf 15.00 uur. Opgeven via 0187-493186, 487170 of 06-20213165.
STELLENDAM – Rommelmarkt, georganiseerd door de IJsclub. Er zijn ook andere activiteiten voor kinderen en een springkussen. Toegang is gratis. IJsbaan achter de bushalte aan de Eendrachtsweg. Van 9.00 tot 15.00 uur.
STELLENDAM – Visverkoop t.b.v. Herst. Herv. Gem. van 8.00 tot 13.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt bij Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.

Maandag 3 juli

GOEDEREEDE – Bezichtiging Hervormde Kerk tussen 14.00 en 16.30 uur.

Dinsdag 4 juli

GOEDEREEDE – Bezichtiging Hervormde Kerk tussen 14.00 en 16.30 uur.

Woensdag 5 juli

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. Aanvang 20.30 uur in Aktivia aan de Kerking.
OUDE-TONGE – Themamiddag ASV in De Grutterswei. Aanvang 14.00 uur.
GOEDEREEDE – Bezichtiging Hervormde Kerk tussen 14.00 en 16.30 uur.

Donderdag 6 juli

GOEDEREEDE – Bezichtiging Hervormde Kerk tussen 11.00 tot 16.30 uur.

Vrijdag 7 juli

MIDDELHARNIS – Autisoos. 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS – Pop-up Kunstverkoop op het Plein bij Entrez, Eendrachtsstraat 45-47.
OUDE-TONGE – Barbecue A.S.V. Oostflakkee bij Tonnie Buijs, Magdalenadijk 9. Opgeven via 630098 of asvo@telfort.nl.
GOEDEREEDE – Bezichtiging Hervormde Kerk tussen 14.00 en 16.30 uur.

Zaterdag 8 juli

STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
ACHTHUIZEN – Zomerbos vanaf 14.00 uur. Aanmelden bij Nicole Legierse, Patronaatstraat 11.
GOEDEREEDE – Bezichtiging Hervormde Kerk tussen 14.00 en 16.30 uur.

Bewoners, ouders en begeleiders klussen samen in en rond Salem

DIRKSLAND – Snoeien, schoonmaken, kasten ordenen, ramen zemen, een wand verven. Er is altijd wel een klus te doen in en rond het huis. Bij woonlocatie Salem van Sjaloom Zorg maakten ze er één dynamische dag van: de Grote Klusdag. Afgelopen zaterdag waren bewoners, hun ouders, vrijwilligers en begeleiders druk aan het klussen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Salem, een voormalige pastorie aan de Voorstraat in Dirksland, vierde eerder dit jaar het 12,5-jarig bestaan van de locatie in de huidige hoedanigheid. In het huis met twaalf appartementen wonen jongeren met een licht verstandelijke beperking en een psychiatrische diagnose. Om het jubileum te vieren bezochten ze in maart Naturalis in Leiden en zagen daar met eigen ogen de onlangs uit Amerika overgekomen T. Rex.

Het idee kwam op om ook nog wat voor de ouders te organiseren. Een barbecue bijvoorbeeld. Maar, vond Gerda Pieters, een van de ouders, het is misschien veel beter om iets op te zetten waaraan ook bewoners en begeleiders hun steentje kunnen bijdragen. Een klusdag bijvoorbeeld. "Met en voor bewoners", zegt ze terwijl in de tuin van Salem meerdere mensen actief zijn met snoeien, plantjes poten, tegels leggen en de nieuwe chillplek van een dakje voorzien.

Driehoek

Een kluscomité heeft de dag grondig voorbereid. Naast Gerda Pieters telde dat comité nog drie leden: Toon Vellekoop, eveneens een ouder, begeleidster Karin Voogd en bewoner Joël van Assen. "We vind het bij Salem belangrijk om in de driehoek te werken", zegt Karin Voogd. "De driehoek bestaat uit cliënten, ouders en begeleiders. In de driehoek werken we samen. Dat is de basishouding bij Salem. Het is fijn dat de lijntjes kort zijn."

Zo'n dertig klussers waren zaterdag in de weer. Na het snoeien van een boom voor het huis, konden de ramen en de luiken weer eens goed worden schoongemaakt. Achter het huis was ook het nodige snoeiwerk, naast het leggen van een straatje, het vergroten van de fietsenstalling en – een grote wens van de bewoners – het realiseren van een chillplek: een overkapping met loungebanken en een fraaie buitenkachel. Andere leden van het klusteam zorgden voor eten en drinken tussendoor en na afloop voor een welverdiende barbecue in de zomerproof gemaakt tuin. Het benodigde materiaal kon worden aangeschaft dankzij een sponsorbedrag van de Vrienden van Sjaloom Zorg.

Volgens Gerda Pieters en Karin Voogd was de klusdag halverwege al een geweldig succes. Aan het eind van de ochtend waren heel veel klussen uitgevoerd, in een heel plezierige onderlinge sfeer. En toen was er nog een paar uur te gaan… "Dit was de eerste klusdag, maar misschien niet de laatste", aldus Gerda Pieters.

In de tuin is het carillon uitstekend te horen

André Kastelein bij de doorgang naar de luistertuin.

Vervolg van de voorpagina.

Voordat de genodigden naar het carillonspel van Jan Bezuijen konden gaan luisteren, gaf André Kastelein een overzicht van de geschiedenis van de kerk. Het kerkelijk leven in Goedereede begon kort nadat men stadsrechten kreeg.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Er werd een kapelletje aan de huidige Catharinastraat gebouwd en gewijd aan de Heilige Catharina. De welvaart nam toe en daarom werd een kerk gebouwd op de tegenwoordige plaats. Aanvankelijk waren toren en kerk aan elkaar verbonden, maar door verval als gevolg van de economische teruggang werd het tussenstuk afgebroken en was er geen verbinding meer met de toren. Verschillende restauraties aan toren en kerk hebben het geheel weer wel een mooi aanzien gegeven, maar de verbinding tussen beide gebouwen is nooit meer hersteld. Met de ingebruikname van de luistertuin is er weer een klein stukje verbinding tot stand gekomen. En het was dan ook met enige trots dat de Stichting Goereese Gemeenschap vrijdag de luistertuin in gebruik kon nemen.

Groen licht

Vijf jaar geleden heeft de Stichting al het plan opgevat om een luistertuin te creëren. Het was niet zo gemakkelijk om vergunning voor het maken van de doorgang te krijgen, maar uiteindelijk kreeg men toch groen licht van de Rijksgebouwendienst. De doorgang is gemaakt waar vroeger ook al een doorgang was, maar deze is afgesloten tijdens de eerdere restauratie, dus aan de oorspronkelijke structuur is geen afbreuk gedaan. Via de doorgang - van glazen deuren - komt men op de ruimte tussen de toren en de kerk. Vanaf deze plaats zijn de carillonklanken uitstekend te horen. Volgens musicus Piet Westhoeve, die ook bij de opening aanwezig was, is het een ideale plaats, omdat geluid vooral goed klinkt als het van boven naar beneden gaat en dat was ook vrijdagavond goed te horen toen stadsbeiaardier Jan Bezuijen het carillon liet klinken.

Kerkhof respecteren

De luistertuin is gecreëerd op een deel van het oude kerkhof, waar ook nog een aantal grafzerken liggen. André Kastelein verzekert dat de rust van het kerkhof gerespecteerd zal worden. Momenteel zijn er nog geen zitplaatsen, maar men verwacht dat er binnenkort mooie banken zullen worden geplaatst.

Financiering

De kosten van 'de doorbraak' bedragen ongeveer € 25.000,-. Dit bedrag werd bijeengebracht door bijdragen van de donateurs, een gift van de Rotary (de opbrengst van het Groot Dictee van vorig jaar) een bijdrage van afvalverwerker AVR en een subsidie van de voormalige gemeente Goedereede. Van deze gemeente ligt er nog een toezegging dat bij een eventueel tekort, er nog een bedrag beschikbaar is van € 2.000,-.

De luistertuin is alleen te bereiken via de ingang van het Torenmuseum en natuurlijk alleen geopend als de beiaard wordt bespeeld.

Hennepkwekerij op natuureiland

OUDE-TONGE - Zaterdag 24 juni heeft de politie, samen met Natuurmonumenten en Staatbosbeheer, een hennepplantage opgerold. De planten stonden op een natuureiland in de Krammerse Slikken, een gebied in de omgeving van Oude-Tonge. In totaal stonden er 316 hennepplanten. De planten zijn, in overleg met de Officier van Justitie, door de dienst domeinen ter plaatse vernietigd en afgevoerd.

Leerlingen pro/vmbo organiseren zomerpicknick Nieuw Rijsenburgh

SOMMELSDIJK – Vorige week organiseerden leerlingen van de Pro/Vmbo van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits een zomerpicknick voor bewoners van Nieuw Rijsenburgh. In de afgelopen tijd hebben deze leerlingen gewerkt bij het zorgcentrum en dan vooral bij de woongroepen. Als afsluiting van dit project werd de picknick gehouden. De bewoners genoten onder meer van de smoothies en de door de leerlingen gebakken pannenkoeken. Door het werk op Nieuw Rijsenburg heeft een aantal leerlingen ervaring opgedaan in de zorg en ze denken dat ze in de toekomst op zoek gaan naar een baan in de zorg. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Veel interesse voor collectieve zonnedaken

Gert-Jan van Veen voor de gemeenteschuur in Goedereede. (Foto: Eneco)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er is veel interesse voor de collectieve zonnedaken (zogenoemde 'ZonneHubs') op Goeree-Overflakkee. De Gemeente heeft twee daken ter beschikking gesteld voor inwoners die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen plaatsen. Initiatiefnemer en inwoner van Goedereede, Gert-Jan van Veen, krijgt veel belangstellende vragen uit zijn omgeving over hoe het precies werkt. Daarom wordt er volgende week voor zowel het dak in Ooltgensplaat als in Goedereede een informatieavond gehouden, waar geïnteresseerden terecht kunnen voor een persoonlijke toelichting en beantwoording van hun vragen.

Zelf zonne-energie opwekken, op een dak in de buurt. Met de 'postcoderoosregeling' van de overheid mogen 'opwekkers' via een dak in de buurt profiteren van belastingkorting, net als bij zonnepanelen op hun eigen dak. Voor verdere toelichting en beantwoording van eventuele vragen organiseren Gert-Jan, Coöperatie Deltawind, Gemeente Goeree-Overflakkee en ZonneHub van Eneco™ daarom volgende week voor beide locaties een informatieavond.

Informatieavonden

Belangstellenden kunnen volgende week terecht voor een informatieavond. Voor het zonnedak op verenigingsgebouw 't Centrum in Ooltgensplaat is dit op maandag 3 juli in het Diekhuus in Middelharnis. Aan dit zonnedak kunnen inwoners van Ooltgensplaat, Achthuizen/Langstraat, Zuidzijde, Den Bommel, Oude-Tonge, Stad aan 't Haringvliet en Middelharnis meedoen. Voor het zonnedak op de Gemeenteschuur in Goedereede wordt op donderdag 6 juli een informatieavond georganiseerd. Deze wordt 'op locatie' bij de Gemeenteschuur zelf georganiseerd, zodat men direct het dak waar de panelen komen te liggen kan bekijken. Aan deze 'ZonneHub' kunnen inwoners van Goedereede, Ouddorp, Stellendam, Melissant of Dirksland meedoen. Aanvang voor beide avonden is om 19.30 uur met een presentatie. Aansluitend is er tot 21.00 uur alle gelegenheid om vragen te stellen.

Aanmelding en reserveren

Aanmelding vooraf is niet verplicht, maar wel wenselijk. Graag een e-mail sturen naar: zonnedaken@deltawind.nl met vermelding welke avond u wilt bij wonen. Mocht het zonnedak in de tussentijd 'uitverkocht' zijn, dan komt de avond te vervallen en ontvangt u hiervan persoonlijk bericht. Meer informatie staat op www.zonnehub.nl/goedereede en www.zonnehub.nl/ooltgensplaat.

Uitreiking certificaten cursus Theologische Vorming Gemeenteleden

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdagmorgen, 17 juni, hebben in De Hoeksteen te Middelharnis een twaalftal deelnemers aan de cursus Theologische Vorming Gemeenteleden uit handen van de cursusleider ds. A.L. Molenaar hun certificaat verkregen. De cursisten, die afkomstig zijn uit de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, Tholen, Walcheren en Zuid-Beveland hebben deze toerustingscursus, gericht op verdieping van de kennis van de Bijbel en de Belijdenisgeschriften, drie jaar lang met veel plezier en toewijding gevolgd. Het aankomende seizoen start de cursus op 2 september a.s. om 9.30 uur opnieuw. Informatie is te vinden op www.cursustvg.nl. Op de foto 11 van de 12 deelnemers met hun 4 docenten en de cursussecretaris.

Zomeravondconcert Fanfareorkest Vooruit

OUDE-TONGE - Donderdag 29 juni sluit fanfareorkest Vooruit het muzikale seizoen af met een swingend concert samen met alle jeugd en kinderen van de basisscholen die hebben meegedaan met de workshops.


Tijdens dit concert speelt het fanfareorkest en het opleidingsorkest, maar de nadruk van dit concert ligt op de jeugd van Vooruit en op de kinderen van basisscholen die hebben meegedaan aan workshops. Tonny Smeets, zelf enthousiast baritonsaxofoniste, heeft een grote groep blokfluitleerlingen opgeleid en door slagwerkers/muzikanten van Vooruit zijn drumlessen gegeven. Vanuit het muziekgebouw zijn er op diverse basisscholen proeflessen gegeven op verschillende koperinstrumenten. Bij deze lessen hebben muzikanten van Vooruit graag en enthousiast hun medewerking verleend. Op deze avond laten al deze talenten horen wat zij hebben geleerd en vooral laten zij zien hoe leuk het samen muziek maken is.
Het orkest staat deze avond onder leiding van Machiel de Kruijf. Dit jeugd/kinder/zomeravondconcert begint om 19.00 uur in CBS De Bron aan de Melkweg nr. 75 (bij mooi weer buiten).

Zomerfair De Vliedberg

OUDDORP - Woensdag 28 juni is er van 10.00 tot 16.00 uur een gezellige Zomerfair in De Vliedberg. Er is een springkussen voor de kinderen, gebakken vis, fotokaarten, allerlei snuisterijen, eigen gemaakte jam, kaas, verse koekjes en cake, de breiclub verkoopt spulletjes en heeft een loterij, en uiteraard is er nog veel meer te beleven. Een ieder is van harte welkom.

Grinwis Deuren en Kasten in andere handen

GOEDEREEDE - Maart en Nellie Grinwis van Grinwis Deuren en Kasten uit Goedereede hebben het bedrijfspand aan de provincialeweg te Goedereede verkocht. Ze gaan van hun welverdiende pensioen genieten. De Novoferm garagedeuren activiteiten en maatwerkkasten zijn over gedaan aan Quist Garagedeuren en kasten aan de Weststraat 49 in Ouddorp. Maart en Nellie Grinwis: "Wij wensen Vincent en Andrea goede zaken toe." Wat betref de deuren heeft zoon Peter een deel van de activiteiten overgenomen. Zijn bedrijf Grinwis Totaal Deuren is gewestigd aan de Watertoren 24 in Dirksland. Het echtpaar zegt tot slot: "Wij willen iedereen bedanken voor de samenwerking en klandizie in de afgelopen 25 jaar."

Corporatie Beter Wonen start bouw eerste Nul op de Meter-woningen

Gerrit van der Sluis (langstwonend aan het Hoge Pad / Oosterweg) en manager wbv. Michel van Golberdingen verrichtten maandagmiddag de bouwstart handeling NOM-woningen

OUDDORP – Een feestelijk moment voor de gemeente Goeree-Overflakkee, de woningbouwvereniging Beter Wonen en niet in de laatste plaats voor de toekomstige bewoners. Maandagmiddag werd met het leggen van een onderdeel van een verdiepingsplafond in de aanbouw van één van de 57 zogenaamde NOM (Nul op de Meter) - woningen, het startsein gegeven voor de eerste fase (met 34 woningen) van dit duurzame bouwproject. Ontwikkeld door Dura Vermeer Bouw Zuid en te realiseren aan het Hoge Pad en de Oosterweg in Ouddorp. Trots en blij toonden wethouder Daan Markwat en Teun Bakelaar, voorzitter wbv. Beter Wonen, zich bij deze bouwstart.

Door Jaap Ruizeveld

Een happening die plaatsvond in de achtertuin van een woning aan de Hermansweg en waarvoor genodigden, onder wie collega-woningbouwcorporaties, zich graag hadden aangemeld. Maar niet alleen in Ouddorp ook in Stellendam zet Beter Wonen zich in om betaalbare, duurzame en kwalitatief goede woningen te realiseren. Dat gebeurt daar aan de Meidoornstraat in een project met 14 NOM-huizen (6 kleine eengezinswoningen en 8 levensloopbestendige woningen). In Ouddorp gaat het in totaal om 11 kleine eengezinshuizen, 13 eengezinswoningen en 33 levensloopbestendige woningen. Aan de Hoge Pad zullen in november de eerste opleveringen al plaatsvinden.

Transitie

"Beter Wonen staat aan de vooravond van een transitie van haar woningen. In de loop der jaren is de gezinssamenstelling veranderd. Er worden andere eisen gesteld aan het wonen. Mensen worden ouder en blijven langer alleen. De vraag naar levensloopbestendige woningen is explosief gestegen", zei Bakelaar. "Daarnaast zijn er afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs dat de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal moet zijn. Een streven dat het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee voor het eiland overigens al in 2020 wil realiseren". Enthousiast vertelde de voorzitter dat Beter Wonen graag een voortrekkersrol wil vervullen en dat de projecten in Ouddorp en Stellendam de eerste ZEN (Zeer Energie Neutraal) woningen zijn passend in het landelijk gesloten Lenteakkoord.

Prestatiecontracten

"Wij hebben als woningbouwvereniging afgesproken voortaan alleen nog NOM-woningen te bouwen. Door het afsluiten van prestatiecontracten en de bouwer verantwoordelijk te maken voor de kwaliteit, denken wij betere huizen te kunnen realiseren tegen een lagere kostprijs, gezien over de gehele exploitatie. Hoe lager het energieverbruik, hoe meer de woonlasten in de hand kunnen worden gehouden. Daarbij gaan we uit van het vragen van een Energieprestatievergoeding (EVP). De NOM-woningbewoners krijgen bij een "normaal" energieverbruik geen energierekening. Bij deze woningen wordt het gebouw gebonden energiegebruik (ventilatie, verwarming en warmtapwater) als het huishoudelijk energiegebruik gecompenseerd door elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen op het eigen dak. Bij extreem energiegebruik is er wel een na-rekening. Ook aan de bestaande woningvoorraad zal zorgvuldig aandacht worden besteed, onder andere met een compleet isolerende schil", stelde Teun Bakelaar. Nederland is op weg naar een gasloze samenleving. In die opgave en uitdaging neemt Beter Wonen haar verantwoordelijkheid.

Herontwikkeling

Adjunct-directeur Pieter Luitjes, ontwikkelaar Dura Vermeer Bouw Zuid, was blij met de projecten in Ouddorp en Stellendam. "Wij kunnen deze NOM- uitdaging aan. Straks zullen er bijna 200 mensen hier aan meewerken". Wel noemde Luitjes nog een zorgpunt dat verbeterd dient te worden. Dat is de communicatie met omwonenden. Daarop zal worden ingezet verzekerde hij. Wethouder Markwat wees op het belang van de herontwikkeling van de gebieden. Een verbetering van het leef- kwaliteit voor de bewoners en een verbetering van de duurzaamheid. Dat alles passend in de gemeentelijke insteek van een energieneutraal eiland in 2020. De ambities zijn hoog. Belangrijk zijn in de woningbouw de prestatieafspraken die met de corporaties zijn en worden gemaakt. De gemeente zal in procedures faciliteren en legesaanpassingen bezien".

Meedoen met de Omloop? Start nu met trainen

Deelnemers aan de Kinderomloop vorig jaar.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op vrijdag 18 augustus om 19.00 uur klinkt het startschot voor de Omloop. De organisatie timmert stevig aan de weg, er staan flink wat veranderingen op stapel voor de 28ste editie. Een overzicht van de plannen.

Nieuwe afstand

Dit jaar is er voor het eerst een wandeltocht van 20 kilometer, die start vrijdagavond in Middelharnis, de finish is een paar uur later op de Markt in Goedereede. De lopers vertrekken samen met de grote groep deelnemers van de 110 en 80 kilometer vanaf het Diekhuusplein. Een uitgelezen kans om kennis te maken met het fenomeen Omloop, voor de meeste mensen is de afstand goed te behappen. Bij twijfel is het verstandig om vooraf alvast wat wandelkilometers te maken. In Goedereede organiseert de Oranjevereniging feestelijke activiteiten. Daarover binnenkort meer in deze krant.

Geld inzamelen via website

Via de nieuwe website www.dewandeltocht.nl kunnen deelnemers zich eenvoudig laten sponsoren voor het goede doel. Dat is dit jaar opnieuw het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Met het geld dat de wandelaars bij elkaar lopen wordt er onderzoek gedaan naar levensbedreigende hartritmestoornissen bij kinderen. De teller van online donaties staat al op ruim 6600 euro.

Gezamenlijke start

Vrijdagavond om 19.00 uur starten er drie afstanden tegelijk. De 110, 80 en 20 kilometer. Hiermee kunnen alle deelnemers aan deze afstanden de sfeer proeven, er gaan honderden mensen tegelijk op pad. De tocht van 80 kilometer wordt ook wel de Kennedymars genoemd. Deze wandeltochten zijn ontstaan doordat de Amerikaanse president John F. Kennedy zich afvroeg of zijn officieren voldoende conditie hadden om binnen 20 uur vijftig mijl te lopen. In de jaren '60 werd de eerste Nederlandse Kennedymarsen georganiseerd.

Overzicht afstanden

Deelnemers kunnen kiezen uit de volgende afstanden: 110, 80, 55, 30, 20 en 15 kilometer. Daarnaast is er de Kinderomloop, waarbij er kan worden gekozen uit 5 of 15 kilometer. De tocht van 110 kilometer kan ook in estafetteverband worden gelopen. Daarbij wisselt een team van drie lopers elkaar regelmatig af.

Training

De Omloop start over ruim zeven weken, dat betekent dat deelnemers nog even de tijd hebben om te trainen voor het wandelevenement. Belangrijk is om de training rustig op te bouwen en toch flink wat kilometers te maken. Volgens experts is het belangrijk om voor de 110 kilometer minimaal 400 kilometer te trainen. Daar staat tegenover dat er ieder jaar ook wandelaars deelnemen die vrijwel zonder training de finish halen. Maar zonder training is de kans op blessures of uitval vele malen groter. Met of zonder training, de Omloop is ieder jaar weer een uitdaging voor de deelnemers.

Ga voor meer informatie en om aan te melden naar www.dewandeltocht.nl of like 'De Omloop GO' op Facebook.

De Bever Verhuur startte seizoen

OUDDORP – De Bever Verhuur startte onlangs het nieuwe seizoen met een open dag. Ds. W.J. van de Griend hield een overdenking.
"Laat al mijn werk gezegend zijn en geef mijn arbeid zin. Laat in mijn huis uw vrede zijn en zegen mijn gezin.

Geef mij vandaag de rust en kracht voor elke taak die op mij wacht. Dat ik mij niet voor niets vermoei; breng alles wat ik doe tot bloei."


Deze passage komt uit 'Gebed voor de werkdag' (Sela) en sloot nauw aan bij het doel van de dag om de Start Seizoen 2017 op een zinvolle manier te openen. Verrassend element hierbij was de rol van de kleinkinderen Didier en Migueia en werkneemster Esmee van De Bever Verhuur. Ze kwamen alle drie naar voren om Bijbelverzen voor te dragen. Die gingen over de positie, houding en visie op het werk bij De Bever. Overdenking en bezinning kwam tevens tot uiting bij het luisteren naar de woorden van predikant ds. W.J. van de Griend, die inging op overdenkingen uit het leven of duiding bood over de interpretatie van psalmen in de hedendaagse samenleving. Zo ging hij bijvoorbeeld in op de sabbat en het begrip rust als zeldzaam verschijnsel in de hectische hedendaagse samenleving. Af en toe koppelde hij gekozen liederen, passages of verzen ook aan de reden van samenkomst; De Bever Verhuur als bedrijf en de opening van een nieuw rijseizoen in 2017.

Nieuw-Zeelandse brassband bezoekt het eiland

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 8 t/m 30 juli vindt in Kerkrade het Wereld Muziek Concours plaats. De National Brassband of New Zealand en de bijbehorende Kapa-Haka dansgroep zullen hier zowel aan de opening in het Parkstad Limburg Stadion, als aan de concertwedstrijd in de Rodahal in de kampioensdivisie deelnemen. Ze komen echter niet alleen voor het WMC naar de andere kant van de wereld gevlogen.

Vijfenvijftig jaar geleden, in 1962, bestond Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam 65 jaar. De Brassband of New Zealand, destijds eveneens met Kapa-Haka dansgroep, bezocht Stellendam in het kader van dat jubileum. Nu Fanfareorkest De Hoop haar 120-jarig jubileum viert is het, dankzij diverse sponsoren, gelukt deze zelfde brassband opnieuw naar Stellendam te laten komen.
Op 4 juli, dinsdagmiddag, zullen de brassband en Kapa-Haka dansgroep, in samenwerking met het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee en alle 32 basisscholen van het eiland Goeree-Overflakkee, een speciaal concert voor kinderen verzorgen. Dit concert is de muzikale afsluiting van het eerste jaar 'Muziekcarrousel' op alle basisscholen. Het concert is dan alleen toegankelijk voor alle basisschoolleerlingen van Goeree-Overflakkee.
Op 5 juli, de woensdagavond, vindt dan een galaconcert plaats, eveneens in de Dorpstienden in Ouddorp. Dit concert zal een voorproefje zijn voor het optreden van de brassband en de dansgroep in het daaropvolgende weekend op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.
David Brenner, solo-trombonist van het New-Zealand Symphony Orchestra, komt als solist mee tijdens deze concertreis. Tijdens het concert in Ouddorp zal onder andere de wereldpremière zijn van een nieuw werk van Peter Graham.
De brassband is samengesteld uit de beste muzikanten van Nieuw-Zeeland. De brassband brengt een zeer gevarieerd programma, met als bijzondere act optredens van traditionele Maori dansen door de Kapa-Haka dansgroep.
Dit concert is iets heel bijzonders.
Het concert op woensdagavond 5 juli begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Verkeersveiligheidsdag 2017 Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Op vrijdag 30 juni 2017 bezoeken ongeveer 105 leerlingen van basisscholen in Oude-Tonge, Achthuizen en Ooltgensplaat de Verkeersveiligheidsdag Goeree-Overflakkee. Rondom en in Hotel-Restaurant 'Lely' worden de hele ochtend verschillende activiteiten georganiseerd waarbij leerlingen bewust worden gemaakt van de gevaren die zij kunnen lopen in het verkeer. De nadruk ligt daarbij op 'zelf ervaren' en het eigen verkeersgedrag.

De leerlingen kunnen hun fietsvaardigheden oefenen op een parcours op hun vooraf gecontroleerde fiets. Daarnaast voeren zij opdrachten uit rondom het thema alcohol en drugs in het verkeer. Ook geeft het Nederlands Instituut Verkeersveiligheid een demonstratie van de remweg van een auto. De verkeerskennis wordt getest tijdens een quiz en de kinderen brengen een bezoekje aan een vrachtwagen.

De Verkeersveiligheidsdag 2017 wordt georganiseerd in opdracht van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) van Goeree-Overflakkee. De RPV voert jaarlijks onder het motto 'Maak Van De Nul Een Punt' verschillende verkeersveiligheidsprojecten uit voor alle leeftijden, zoals lesmodules in het Voortgezet Onderwijs, scootmobiel-cursussen en de Praktijkdagen Jonge Automobilisten. Hiermee streeft de RPV naar 0 verkeersslachtoffers.

Geslaagde wandelmars Nieuwe-Tonge


NIEUWE-TONGE - Vrijdag 23 juni was er voor de elfde keer op rij een wandelmars in en om Nieuwe-Tonge. Vele lopers gingen bij Ons Dorpshuis, na het gezamenlijk aftellen, van start. De deelnemers konden kiezen uit drie afstanden: 5,10 en 15 kilometer.

Na een hele warme week, met temperaturen van rond de 30 graden, was het gelukkig deze dag goed wandelweer met het kwik op 22 graden. De wandelaars hadden onderweg nog verkoeling door het beregenen van de akkers, dat door de harde wind zelfs over de wandelpaden kwam.
Maar Spar Klapmuts verzorgde de lopers pas echt perfect. Jan en Ina reikten de lopers een ijsje én een flesje drinken uit. Dit werd dankbaar in ontvangst genomen.
Onderweg kwamen de deelnemers langs verschillende stempelposten en op onoverzichtelijke plaatsen waren er verkeersregelaars ingezet. Bij aankomst werden de wandelaars verwelkomd door muziek van muziekvereniging Apollo. Onder het genot van een drankje kon er nog gezellig uitgerust en nagepraat worden in Ons Dorpshuis.
De organisatie kan weer terugkijken op een hele mooie avond, wat mede mogelijk is gemaakt door alle betrokken vrijwilligers. Als u nog eens na wilt genieten, kijk dan op de Facebookpagina van S.S.S.: https://www.facebook.com/gymnastiekverenigingsss voor een kleine foto impressie.

Zomerzangavond in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 30 juni 2017 wordt er een 'zomerzangavond' gehouden in de Hervormde Kerk van Middelharnis.

De opzet is een gevarieerde liederenkeuze van christelijke liederen die gezongen worden binnen de PKN-kerken in Middelharnis en Sommelsdijk. De keuze van de liederen is dit jaar gebaseerd op het jaarthema van de PKN: 'Deel je leven'.

Inloop vanaf 19.30 uur in de Hervormde Kerk van Middelharnis. Om 20.00 uur begint de samenzang. Die zal ongeveer drie kwartier duren. Er is een programmaboekje, waarin alle liederen zijn opgenomen. Organist Rob Soeteman zal de begeleiding verzorgen. De toegang is vrij. Na de zangavond is er koffie of thee en kan nog worden nagepraat. De organisatie is in handen van de PKN-kerken Middelharnis en Sommelsdijk.

Zomerzangavond bij Bloemenhandel Klepper

OUDDORP - Zaterdag 1 juli hoopt het 'Christelijk Ouddorps Mannenkoor' weer haar traditionele Zomerzangavond te houden. Dit jaar al voor de negende keer.

De locatie is zoals gebruikelijk de loods van Bloemenhandel Klepper aan de Oudelandseweg 27 te Ouddorp. Naast het C.O.M. onder leiding van Dinant Struik, zal ook het jong dameskoor Shira van Peter Wildeman aanwezig zijn. Willem den Boer zal het orgel bespelen. Er zal een korte meditatie worden gehouden door ds. D. Zoet uit Ouddorp. De collecte is bestemd voor de zending van de Hersteld Hervormde Kerk. Het wordt een mooie, gevarieerde avond, waarin ook ruimte is voor samenzang. Gezien de grote opkomst van vorig jaar, zal er weer voor voldoende zitplaatsen worden gezorgd. Dus schroom niet, iedereen is hartelijk welkom. De aanvang is 19.30 uur en de loods gaat om 19.00 uur voor u open. Na afloop kunt u nog gezellig napraten onder het genot van een kopje koffie.

Polivak in gesprek met Cornelis Visser

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 29 juni van Polivak op RTV Slogo is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met Cornelis Visser, burgemeester van de gemeente Katwijk. Van Gurp is afgereisd naar Katwijk om met hem een gesprek te hebben. De heer Visser is een geboren Stellendammer en heeft al veel ervaring in het politiek bestuurlijke gebeuren. Op 18 mei jl. is hij als burgemeester beëdigd en daarvoor was hij burgemeester in Twenterand. In een door de gemeente uitgegeven persverklaring staat o.a. dat Visser een echte burgemeester is en een boegbeeld voor de gemeente. Zijn achtergrond en zijn ervaring geven de gemeenteraad alle vertrouwen dat hij goed zal passen in de Katwijkse samenleving, als verbinder over grenzen van levensbeschouwingen, dorpen en politieke partijen heen.

Estate Invest tekent intentieovereenkomst met gemeente Brielle

Dhr André Schoon (wethouder gem. Brielle), dhr. Wim Lakerveld (gem. Brielle), dhr. Richard Ariëns (architect Ziggurat), dhr Roelf Knoop (gem. Brielle) en dhr Dingeman van Es (Estate Invest).

BRIELLE - Op 21 juni is de intentieovereenkomst tussen gemeente Brielle en Estate Invest getekend. Estate Invest gaat de nieuwbouwontwikkeling 'De Rugghe' realiseren. Het project is gesitueerd aan de Nicolaas Pieckstraat en de Mgr. Smitstraat in de wijk Rugge te Brielle.

De Rugghe bestaat uit 26 ruime en betaalbare eengezinswoningen en twee urban villa's met in totaal 42 appartementen, allen in zowel het huur- als koopsegement. Het ontwerp van de nieuwbouwontwikkeling komt van de hand van architect Richard Ariëns van architectenbureau Ziggurat te Heenvliet.
Estate Invest en de gemeente Brielle kijken uit naar een prettige samenwerking. Geïnteresseerden in het project kunnen zich aanmelden via de website: www.estateinvest.nl. De aanwijzing geschiedt op datum van aanmelding als geïnteresseerde.

Mavo-leerlingen winnen landelijke Vakkanjer prijs

Donderdag 15 juni was een spannende dag voor mavo-2 en mavo-3 leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (PM) te Middelharnis. Als regionale finalisten van Vakkanjers gingen zij naar Utrecht voor de grote landelijke finale. Vakkanjers is een ontwerpwedstrijd waarbij de leerlingen kennismaken met de verschillende kanten van techniek en daarbij vaardigheden leren, zoals samenwerken en presenteren. Esmay, Lydia en Carina van Vakkanjer Scout uit een mavo-2 klas en Fleur, Mariët, Kayleigh en Gisette van Vakkanjer Explorer uit mavo-3 waren de finalisten van dit jaar.

De meiden van Scout hoorden bij de tien beste van de ruim 1000 deelnemende scholen en waren al tweede geworden bij de regiofinale in Eindhoven. De dames van Explorer hadden de eerste prijs gewonnen bij het eindevenement van alle mavo-3 leerlingen in januari op de PM.
De presentaties werden gegeven voor een professionele jury in een gigantische bedrijfshal. Het zag er allemaal zeer indrukwekkend uit. Een groot podium, vakfotografen, honderden andere leerlingen, filmploegen, ga er maar eens aan staan om daarvoor te presenteren.
Zowel de dames van Scout als van Explorer presteerden weer groots. Ondanks de spanning, die er zeker was, kwamen de meiden heel goed voor de dag en hebben ze hun product heel goed neergezet.
De dia voorruit van de Scouts viel deze keer niet in de prijzen, maar meedoen was voor hen toch een geweldige ervaring.
De laptoptas van de Explorer dames won een tweede prijs. Hun creatief bedachte en gemaakte tas van oude etuis trok veel belangstelling. Niet alleen de jury vond het een prachtig idee, ook ontwerpers die het evenement bezochten waren onder de indruk. Al met al een dag om trots op terug te kijken.

'Vaste openingstijden' voor Repair Café

MIDDELHARNIS - Ruim 5 jaar al wordt er één keer per maand samen gerepareerd in Middelharnis. Bekwame vrijwilligers helpen bezoekers hun kapotte spullen weer bruikbaar te maken. Sinds Goed voor Goed medio 2013 onderdak aanbood aan deze groep helpende handen, vindt het Repair Café plaats op de eerste zaterdagochtend van de maand.

Toch is dat niet voor iedereen die de locatie kent meteen duidelijk. Het Kringloopcentrum aan de Simon Stevinweg heeft zelf immers veel ruimere openingstijden. U kunt daar gebruikte goederen kopen van woensdag t/m zaterdag, inzameling en verwerking hiervan gebeurt zelfs 6 dagen per week. Uw eigen spullen ter reparatie aanbieden kan dan niet, hoe zit dat precies?
Repair Café Middelharnis/Goeree-Overflakkee is geen onderdeel van Stichting Goed voor Goed. Het is een zelfstandig team binnen het netwerk Repair Café International. Eén van de idealen is om repareren weer tot een logische optie te maken, daarom betrekken we de eigenaar van het artikel zo veel mogelijk bij wat we doen. Inleveren en later ophalen is sowieso niet aan de orde.
Natuurlijk wilt u het defecte product snel weer in gebruik nemen, geen repairdag missen. Daarom zijn we erg blij met het spandoek dat we van sponsor Deltawind kregen en wat we permanent zichtbaar hebben opgehangen. 'Vaste openingstijden' dus. Ook in de zomermaanden houden we de eerste zaterdag aan. U kunt 1 juli en 5 augustus alvast noteren om naar ons Repair Café te komen.

Stijn Mol legt succesvol A-examen af

DIRKSLAND – In juni heeft Stijn Mol, lid van Muziekvereniging Amicitia, het HaFaBra A-examen met goed gevolg afgelegd. Eerst heeft hij zijn theorie-examen gedaan en twee weken later het praktijkexamen. Hij heeft in totaal 44,45 punten gehaald.

Stijn is op 30 september 2014 bij Amicitia begonnen met de AMV-cursus. Deze heeft hij op 31 juli 2015 afgesloten met een certificaat. Toen Stijn aan de AMV-cursus begon, had hij het er al over om op trombone te gaan spelen. Dit is hij na de AMV-cursus dan ook gaan doen. Op 1 augustus 2015 is hij trombonelessen gaan volgen bij onze koperdocent Ralf Goddrie. Ook toen de lessen zijn overgegaan naar het Muziekgebouw G-O bleef Stijn zijn lessen van Ralf krijgen.
Stijn deed het zo goed, dat hij vanaf 1 mei 2016 ook al mee ging spelen bij het jeugdorkest Amicitia 4 Kids. Dit doet hij met heel veel plezier.
Op 5 juli geven de fanfare en Amicitia 4 Kids een zomeravondconcert op de Kattewacht (parkeerplaats achter het Reginahof) in Dirksland. Stijn doet dan ook mee. Dit is tevens de laatste muziekavond voor de zomervakantie. Het concert begint om 19.30 uur en gaat alleen door bij goed weer.
Lijkt het u ook leuk om mee te spelen in onze fanfare, jeugdorkest of slagwerkgroep? Kom dan eens kijken op één van onze repetitieavonden. De slagwerkgroep repeteert op maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Het jeugdorkest op woensdagavond van 18.15 tot 19.15 uur en de fanfare heeft haar repetitie op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Men is op zoek naar nieuwe leden, zowel leerlingen als mensen die al een slag- of blaasinstrument bespelen. De repetities beginnen weer vanaf maandag 21 augustus. Meer informatie kunt u vinden op www.amicitia-muziekvereniging.nl.

Prins Johan Frisoschool voert actie voor kinderafdeling

HERKINGEN - Op de Prins Johan Frisoschool in Herkingen wordt elk jaar actie gevoerd voor een goed doel en voor de eigen school. De school organiseert een sponsorloop, verkoopt kruidnoten en collecteert tijdens de kerstviering.

In het afgelopen jaar werd het mooie bedrag van € 3.245,50 binnengehaald. De helft van het bedrag wordt door de school besteed aan speelmateriaal en boeken; de andere helft was het afgelopen jaar voor de kinderafdeling van het ziekenhuis in Dirksland.
Afgelopen vrijdagmiddag mochten Joan, Yasha, Xanne en Joost samen met juf Nagtegaal naar de kinderafdeling om dit bedrag symbolisch te overhandigen. Daar werden ze allerhartelijkst ontvangen met een heerlijk ijsje en gingen ze op de foto met het verplegend personeel.
Vanuit het ziekenhuis ontving de school het bericht: 'Heel, heel hartelijk bedankt!'

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Zomerbos

Zaterdag 8 juli is er vanaf 14.00 uur 'Zomerbos' voor de kinderen. Dit wordt georganiseerd door de Jeugdgroep Achthuizen. Voor de activiteiten kan men zich opgeven per groep van maximaal zes personen. Een zelfgeschreven briefje kan hiervoor worden ingeleverd bij Nicole Legiers, Patronaatstraat 11, Achthuizen. De kosten zijn € 3,- per persoon en dit bedrag dient betaald te worden bij inschrijving. Iedereen die meeloopt wordt verzocht om te betalen, ook de begeleiding. Doe het geld in een envelop of zakje, dus niet los in de brievenbus. Er is geen leeftijd om mee te doen. Het thema van het Zomerbos is 'Kinderseries'.

GOEDEREEDE

Oud papier

De Stichting Oud Papier Apollo haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kan weer worden aangeboden. Graag voor 8.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Wie papier bij de container aan parkeerterrein het Hofje wil brengen, wordt verzocht om dit te doen tussen 8.00 en 17.00 uur. Dit om overlast te voorkomen.

Bezichtigen kerk

Van 3 juli t/m 9 september is de 300 jaar oude kerk van de Hervormde Gemeente, Kerkpad 3, open voor bezichtiging. U kunt de kerk bezoeken van maandag tot en met zaterdag tussen 14.00 en 16.30 uur. Op donderdag van 11.00 tot 16.30 uur.

MIDDELHARNIS

Goederen voor Roemenië

Zaterdag 1 juli is er weer de maandelijkse inzamelmorgen van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. De loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis is geopend tussen 9.30 en 11.30 uur. Voor de laatste keer vóór de zomervakantie kunt u uw hulpgoederen bij ons afgeven. Er is grote behoefte aan huishoudelijke artikelen, zoals kopjes, schotels, gebruiksvoorwerpen voor de keuken, enz. Speelgoed en schone knuffels zijn ook welkom, de kinderen kijken er naar uit. Ook oude brillen, medicijnen en incontinentiemateriaal kunt u brengen. De week daarop hoopt men een vrachtauto vol te laden, die daarna vertrekt naar Roemenië. Er staat er bij de ingang de bekende verkooptafel en een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. Er is in de maand augustus geen inzamelochtend. Vragen? Mail naar info@oosteuropa-werkgroep.nl, of bel 484228 of 603051.

Inleveren rommelmarktspullen

Op zaterdag 1 juli is er weer de mogelijkheid voor het inleveren van spullen voor de rommelmarkt. De schuur is geopend van 9.00 tot 11.30 uur en is te vinden op de boerderij in de Van Pallant Polder te Middelharnis. Verder is er elke 1e zaterdag van de maand de mogelijkheid uw rommelmarktspullen in te leveren. Als u niet in de gelegenheid bent om de spullen te komen brengen, dan kunt u voor het ophalen contact opnemen met 0187-680755, Martin Meijer, of 487124.

Autisoos Let's GO AUT!

Vrijdag 7 juli vanaf 19.00 tot 21.00 uur is het weer tijd voor een gezellige soosavond in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum) aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis. De toegang voor deze avond bedraagt € 2,-. Verfrissende consumpties zijn tegen betaling van € 0,50 verkrijgbaar. Het Jeugd Ondersteuningsteam (JOT) heeft, met ondersteuning door ouders en vrijwilligers, een Auti-soos opgezet. De soos heeft de naam Let's GO AUT! gekregen en is bedoeld voor jongeren met (kenmerken van) autisme in de leeftijd van 13-20 jaar. Let's GO AUT! ondersteunt deze jongeren om hun sociale netwerk te vergroten en in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Heb je interesse? Opgeven kan via info@lets-go-aut.nl.

Kunstverkoop

Vrijdag 7 juli is er een Pop up Kunstverkoop op het plein bij Entrez aan de Eendrachtsstraat 45-47. Er is kunst te koop vanaf kleine prijsjes. Lunchroom en cadeauwinkel Entrez is vrijdagavond en zaterdag natuurlijk ook geopend.

OOLTGENSPLAAT

Alles Wisselt open op Oeltgendag

Zaterdag 1 juli zal Alles Wisselt de hele dag geopend zijn tijdens Oeltgendag, van 9.00 tot 16.00 uur. "Komt u eens langs en kijk op uw gemak eens rond. Er staat gratis koffie voor u klaar! U kunt ons vinden aan de Van Weelstraat 1, tegenover slagerij Buth", aldus de organisatie.

OUDDORP

Rommelmarkt bij zomerfair

Op woensdag 28 juni zal Van der Linde rommelmarkten bij de zomerfair in De Vliedberg aanwezig zijn tussen 10.00 en 16.00 uur. De rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde aan de Zuidweg zal dan gesloten zijn. Op donderdag 29 juni zal er rommelmarkt zijn aan de Marijkeweg 1 met weer andere spullen, van 9.00 tot 13.00 uur. Zaterdag 1 juli is er weer rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.

OUDE-TONGE

Themamiddag A.S.V.

A.S.V. Oostflakkee houdt op woensdag 5 juli een themamiddag van Drogisterij Van Loon uit Oude-Tonge. In een drogisterij zijn veel producten en verschillende soorten geneesmiddelen. Deze middag staat de Fytotherapie of plantaardige geneeswijze centraal. Toos Hoogduine van Arkopharme, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in kruidengeneesmiddelen. De middag wordt gehouden op 5 juli in De Grutterswei, Willemstraat 14. Aanvang: 14.00 uur. De kosten van de middag zijn € 5,-.

Barbecue A.S.V.

A.S.V. Oostflakkee organiseert een barbecue bij Tonnie Buijs aan de Magdalenadijk 9. Dit is op vrijdag 7 juli. De kosten zijn € 15,00 p.p.+ 1 consumptie, de rest van de consumpties voor eigen rekening. Niet-leden betalen € 17,50. Het vervoer moet u zelf regelen. Opgeven bij Herman, dinsdag 27 juni van 18.00 tot 21.00 uur. Tel.: 630098 of per mail: asvo@telfort.nl.

SOMMELSDIJK

Bibliotheek vrijdag gesloten

De bibliotheek van de Rehobôthkerk is vrijdag 30 juni 's avonds gesloten in verband met het afscheid van ds. Schinkelshoek.

STELLENDAM

Rommelmarkt IJsclub

Zaterdag 1 juli organiseert de IJsclub van Stellendam een rommelmarkt met leuke andere activiteiten, zoals een kinderhoek met springkussen, enz. De markt is van 9.00 tot 15.00 uur en wordt gehouden op de ijsbaan achter de bushalte aan de Eendrachtsweg. De toegang is gratis.

Visverkoop

De Hollandse Nieuwe zijn weer aan de wal. Daarom organiseert de Activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente zaterdag 1 juli de jaarlijkse visverkoopactiviteit. Dit jaar verkoopt men naast haring ook gebakken lekkerbekjes en kibbeling. Deze verkoop vindt plaats op het Oranjeplein van 8.00 tot 13.30 uur.

Kinderdienst

Zondagmorgen 2 juli a.s. wordt er een kinderdienst gehouden in de Hervormde Kerk aan de Bosschieterstraat 2 te Stellendam. De aanvang van de dienst is 10.00 uur en ds. D. Hoolwerf zal voorgaan. Het thema van deze dienst is 'Redding'. Herman van de Hel komt iets vertellen over zijn ervaringen met het redden van bootvluchtelingen in de Middellandse Zee. Tijdens de dienst is de collecte dan ook bestemd voor Stichting Bootvluchteling. Het is een dienst voor alle kinderen, maar speciaal voor jongens en meiden die binnenkort afscheid nemen van de basisschool. Dus mocht je in groep 8 zitten, je bent van harte welkom. Na de dienst is er koffie/thee of fris met wat lekkers erbij.

MELISSANT - Heeft u ook wel eens graag zelf bolussen willen bakken? Dat kan ook dit jaar weer tijdens de workshop die Bakkerij van Harberden uit Melissant organiseert. U kunt onder professionele begeleiding heerlijke bolussen bakken en uw familie bij thuiskomst verwennen.

De kosten voor deze avond zijn 20 euro per persoon. Aan het eind van de avond ga je naar huis met 20 verse bolussen en alle bakkersgeheimen die we je deze avond hebben verklapt.
De workshop wordt georganiseerd op dinsdag 11 juli van 19.00 uur tot 21.00 uur in de bakkerij aan de Julianaweg 30 te Melissant.
Het is verplicht voor deze avond te reserveren op telefoonnummer 0187-601619 of 0187-602525. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij.

Vakantie Bijbel Club – (T)op Survival!

OUDE-TONGE – Op 11 en 12 juli is aan de Melkweg in Oude-Tonge weer de Vakantie Bijbel Club het thema is (T)op Survival!

"Ben je weleens OP SURVIVAL geweest? Misschien ging je wel door het bos, de polder of door de bergen. Alleen of samen met anderen een avontuurlijke tocht maken is leuk en spannend. Maar je moet wel goed voorbereid zijn, voor je op pad gaat. Vergeet vooral je routekaart en je kompas niet! Daarop staan de weg en de richting die je moet gaan. Neem ook een stevig touw mee, en een verrekijker en vergeet ook vooral je water niet. Je kunt niet zonder. Zo wordt jouw avontuurlijke tocht een echte TOPSURVIVAL!", aldus de organisatie.
Tijdens de Vakantie Bijbel Dagen gaan de kinderen ook op Survival. "Op die tocht ontdekken we dat ons hele leven op een survival lijkt. Die tocht kunnen we niet alleen maken, we hebben elkaar nodig. Maar het allerbelangrijkste is dat we Jezus nodig hebben, als onze gids".
Dus… ben je tussen 4 en 12 jaar en kom je uit omgeving Oude Tonge? Zorg dan dat je erbij bent! Op de geheel vernieuwde website www.vbcoudetonge.nl vindt je alle actuele informatie en tijden. Ook kun je hier het themalied vinden zodat je alvast thuis kunt oefenen. Ook dit jaar is er weer een wedstrijd: Knutsel je eigen kijkdoos met survivalbos. Je kunt je creatie inleveren op de dagen zelf, in de tent. De winnaar wordt op woensdag 12 juli bekend gemaakt.

VC Intermezzo sluit seizoen af met Beachvolleybal op het Diekhuusplein

MIDDELHARNIS - Na een seizoen indoorvolleybal kijkt VC Intermezzo terug op een seizoen met ledengroei, twee kampioenen, dames recrea 1 en meisjes C1, één degradant uit de eerste klasse dames 1 en vooral competitief volleybal met spelplezier van jeugd tot senioren en recreanten. Het Beachvolleybal seizoen wordt traditioneel geopend met het 'De Vogel Beachvolleybaltoernooi'. Adviesgroep De Vogel uit Middelharnis heeft zijn naam verbonden aan dit toernooi voor 3x3 gemengde teams op laag- en hoog niveau. Het toernooi vindt plaats op 7 juli vanaf 18.00 uur op het Diekhuusplein. Teams kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier wat via de mail op te vragen is. Mail hier voor naar: balop16@gmail.com. Er is ook beachvolleybal voor de jeugd. Dit vindt een dag eerder plaats, op 6 juli, vanaf 18.30 uur. Zij krijgen iets bijzonders aangeboden, namelijk een clinic verzorgd door de Jong Oranjespelers Ricardo Hofman, Noah Alerts, Stef Hofman en Max Nieuwstadt. Dit beloofd een volleybaltraining op hoog niveau te worden met verschillende oefeningen, waar met plezier veel van geleerd kan worden. De clinic is voor jongeren van 12 t/m 17 en ook zij kunnen zich opgeven via: balop16@gmail.com.

Menheerse Avondmarkt

MIDDELHARNIS - Voor vrijdag 7 juli organiseert Stichting Hart van Goeree Overflakkee voor het eerst 'De Muzikaal Menheerse Avondmarkt.' Deze zal plaatsvinden op de Voorstraat en de havenkom van Middelharnis.

Tijdens deze grote braderie wil men lokale muzikanten en straatmuzikanten de kans geven om op diverse plekken hun talenten te tonen. Dus ben je benieuwd wat publiek van Goeree-Overflakkee van je talenten vindt of wil je meer bekendheid genereren voor je band of muziekvereniging, meld je dan aan via info@hartvangoereeoverflakkee.nl.

Stichting Hart van Goeree Overflakkee creëert en ondersteunt evenementen op Goeree-Overflakkee en met name Middelharnis/Sommelsdijk, met het doel de aantrekkelijkheid en leefbaarheid voor inwoners en toeristen te bevorderen. We proberen met zoveel mogelijk partijen samen te werken om zo gezamenlijk deze doelstelling te bereiken", aldus het stichtingsbestuur. "De vrijwilligers van HvGO werken het liefst met zoveel mogelijk mensen en partijen samen, dus heeft u nog ideeën of wilt u meehelpen, laat het ons dan weten via info@hartvangoereeoverflakkee.nl. Kent u een bedrijf dat ons wil helpen Middelharnis/Sommelsdijk de aantrekkelijkheid en leefbaarheid te verbeteren of die aan de markt willen deelnemen, laat het ons weten. Daarnaast kunt u ook persoonlijk 'hartsvriend' of 'hartvriendin' worden om onze activiteiten te ondersteunen".
Via www hartvangoereeoverflakkee.nl vindt u meer informatie.

Huifkartochten Tiengemeten

TIENGEMETEN – Op zaterdag 8 juli vertrekt de huifkar vanuit de haven van Tiengemeten. De huifkartocht gaat langs de mooiste plekjes op het natuureiland. Een gids van Natuurmonumenten gaat mee en vertelt onderweg verhalen over het eiland. De huifkartocht voert langs de unieke natuur van Tiengemeten, waar het wemelt van de vogels. Vergeet dus de verrekijker niet. Ook zul je Schotse hooglanders zien.

Wie mee wil, dient vooraf aan te melden. Dit kan via de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten (onder het kopje activiteiten). De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur en 12.00 uur vanuit de haven van Nieuwendijk. Na aankomst op het eiland staat de huifkar klaar voor een rit van ongeveer anderhalf uur. Aansluitend vaart de pont terug, maar je kunt ook langer op het eiland blijven. Als deze tochten vol raken, dan komt er ook nog een huifkartocht om 14.30 uur, waarvoor je dan de pont van 14.00 uur kunt nemen (of eerder). De huifkartocht kost voor leden van Natuurmonumenten € 12,50, niet-leden betalen € 17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 11,00 en € 15,00. Kinderen van OERRR betalen € 11,00. Dit is exclusief de kosten voor de pont.

RGO viert 100-jarig bestaan

Eén van de bands - Bear Valour - met oud-leerlingen, die tijdens de feestdagen zal spelen.

MIDDELHARNIS – Het einde van het schooljaar is bijna bereikt en toch kijkt de 100-jarige RGO nu al reikhalzend uit naar het nieuwe schooljaar én naar de grote reünie met oud-leerlingen en oud-collega's. Op 1 september bestaat de school officieel 100 jaar en dan wordt het jubileum echt groots gevierd.

Op zaterdag 9 september is de grote RGO 100 jaar-reünie. Veel mensen hebben zich hier al voor aangemeld via www.rgomiddelharnis.nl. De school verwacht in de komende weken nog veel meer mensen die aanwezig willen zijn bij de reünie. Alle betrokkenen kunnen zich aanmelden. Vanaf 12 uur 's middags is er op school de gelegenheid tot een weerzien met alle oud-leerlingen en oud-docenten. Er zullen op deze middag 'generatiegroepen' worden gevormd. Bezoekers van de reünie ontvangen het jubileumboek. De organisatie hoopt dat veel bezoekers van 's middags ook 's avonds de feestavond zullen bezoeken. Voor 'overblijvers' zal er een buffet worden geregeld. Wellicht gebeurt dit in school en anders in De Staver. Hier zal 's avonds het grote jubileumfeest plaatsvinden. In de tennishal van De Staver vinden optredens plaats van diverse (school)bands die geheel of gedeeltelijk bestaan uit oud-leerlingen van de school.

Arwin Troost is al maanden bezig met de 'line up' van de feestavond. Hij heeft contact gezocht met bands en bandleden van wie de 'roots' op de RGO liggen. En met resultaat! Op het programma staan diverse bands die zullen zorgen voor een vrolijk feest.

Voor genodigden

Voorafgaand de reünie is er op vrijdagmiddag 8 september een officiële bijeenkomst voor genodigden. Op die middag zal ook het boek '100 jaar RGO' verschijnen met bijdragen van oud-leerlingen, collega's en oud-collega's. Op deze dag zullen er geen lessen zijn.

Jubileumweek

Natuurlijk zijn er ook voor alle huidige leerlingen van de RGO activiteiten om een eeuw openbaar onderwijs te vieren. Het nieuwe schooljaar begint al na twee weken les met een jubileumweek, van maandag 4 tot en met vrijdag 8 september, voor alle leerlingen met bijzondere lessen, sport, cultuur, excursies, workshops en een groot schoolfeest op donderdagavond 7 september. Deze jubileumweek wordt voorafgaande aan de officiële receptie op vrijdagmiddag en de reünie op zaterdag gehouden.

Het programma van de jubileumweek is te vinden op de website van school: www.rgomiddelharnis.nl.
Via de website van school kan men zich ook aanmelden voor de reünie op zaterdag 9 september. De entreeprijs voor de reünie is afhankelijk van de hoeveelheid onderdelen waaraan men deelneemt. De bedragen staan op de website. Voor degenen die alleen 's avonds komen en geen interesse hebben in het (prachtige) jubileumboek is de entree 10 euro.

Dagtocht met RTM-bus, tramrit en musea

SOMMELSDIJK - In samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert het RTM-museum een complete dagtocht op de donderdagen 6, 13 juli en 3 augustus naar de musea op Goeree-Overflakkee.

De RTM museumbus vertrekt 's morgens om 09:00 uur vanaf busstation Heinenoord en rijdt langs diverse opstapplaatsen (A29 Numandsdorp, A59 Schaapsweg, Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge) naar het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk.
Daar wordt u welkom geheten door mensen in klederdracht en is er koffie met grootmoeders appeltaart. Aansluitend is er een rondleiding met levende geschiedenis. Proef en beleef op verrassende wijze het leven van begin 1900. Na het museumbezoek wordt er een lunch geserveerd in het schuttersgebouw De Doele. Vervolgens rijdt de RTM-museumbus naar het RTM-museum op de kop van Goeree voor een bezoek aan het RTM-museum en een stoomtramrit.

De prijs van deze dagtocht is slechts € 44,00 per persoon, alles inbegrepen. Voor meer informatie over opstapplaatsen en tijden: www.rtm-ouddorp.nl. Inschrijven voor een van deze dagtochten, liefst per e-mail: flakkeemin100@gmail.com, of telefonisch 06-20082503.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F2, gereden op zaterdag 24 juni in Manege Oostmoer is als volgt.

Caitlin Troost, Ginger, 250 pnt; Danique Hagoort, Sproet, 237 pnt; Fleur Kuiper, Noortje, 237 pnt; Julia v. Beusichem, Sonja, 236 pnt; Renzo Franke, Balou, 236 pnt;Ilse v. Loo, Doddle, 236 pnt; Mila Wessels, Doddle, 235 pnt; Lotus v. Bodegom, Tnka, 234 pnt; Demi Gunnewegh, Doddle, 234 pnt; Lieve Pabbruwee, Sonja, 233 pnt; Robine v. Burg, Sproet, 233 pnt; Susanna v. Brussel, Sonja, 232 pnt; Sidney Wessels, Sproet, 232 pnt; Daphne Abresch, Glory, 232 pnt; Edy de Rover, Magic M, 231 pnt; Nienke Jordaan, Ginger, 231 pnt; Roos v. Bodegom, Tinka, 229 pnt; Lieke v. Vugt, Spiky, 227 pnt; Caroline Bouwmeester, Doddle, 227 pnt; Kiki Natte, Sonja, 226 pnt; Yara Schaeken, Button, 225 pnt; Peter Witvliet, Doddle, 225 pnt.

Bijzonder natuurfenomeen

Nee, het is geen trucage. Het water bij de Brouwersdam geeft echt licht op deze foto. Tijdens een zwoele, korte zomernacht vorige week legde fotografe Ellen van den Doel zeevonk vast in de Noordzee. In combinatie met de fonkelende Melkweg levert dat een schitterende foto op. Zeevonk is een piepklein, eencellig diertje, het ziet eruit als een doorzichtig ballonnetje met een staart. De zeevonk licht op bij beweging, het is daarom meestal alleen te zien in de branding. In het vlakke water bij de Brouwersdam rende de fotografe eerst door het water heen om de zeevonk 'aan te zetten'. Het verschijnsel komt regelmatig voor in de Noordzee, vooral tijdens warme, zonnige periodes. De officiële naam van zeevonk is Noctiluca scintillans, dat betekent letterlijk 'flitsend nachtlichtje'. (Foto: Ellen van den Doel)

Enthousiaste ondernemers starten met Challenge Circular Economy Rabobank

ALBLASSERWAARD - Op woensdag 14 juni ontmoette een groep enthousiaste ondernemers elkaar op het kantoor van Rabobank Alblasserwaard-Vijfheerenlanden voor de kick-off van de Circular Economy Challenge van de Rabobanken in Zuid-Holland Zuid.

Rabobank werkt samen met KPMG en MVO Nederland om de circulariteit in het bedrijfsleven verder aan te jagen. De bank organiseert dit jaar diverse Circular Economy Challenges voor bedrijven met circulaire ambities. In de Challenge worden de circulaire kansen voor de regio in kaart gebracht en worden de ondernemers gefaciliteerd met onder meer een bedrijfsscan en workshops.
"Heel mooi dat wij hier in Zuid Holland Zuid starten met deze groep enthousiaste bedrijven! Veel ondernemers willen graag circulair ondernemen, maar weten niet goed hoe. We helpen ze graag op weg. Na deelname aan de Challenge weet de deelnemer wat ze concreet kunnen doen in hun bedrijf en in hun keten. En daarmee worden ze een voorbeeld voor anderen", vertelt Martijn Spijk, directievoorzitter van Rabobank Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.
Ook Chris van der Ree van Bluealp doet mee aan de Challenge. Bluealp houdt zich bezig met de ontwikkeling van een technologie waardoor plastic kan worden omgezet in dieselolie. "Recyclen is mijn levenswijze", vertelt Chris van der Ree. "Wij zijn er bij Bluealp van overtuigd dat we de wereld een stukje beter kunnen maken door te recyclen. Door mee te doen aan de Challenge verwacht ik een stuk verder te komen in het uitvoeren van onze circulaire ideeën."

Regioscan brengt circulaire kansen in beeld

Rabobank heeft een regioscan laten uitvoeren om de circulaire kansen in beeld te brengen. Regio Zuid-Holland Zuid biedt veel van deze kansen. Er zijn veel energie- en grondstofintensieve bedrijven actief, die economisch een belangrijke rol spelen. Daarnaast zijn er al veel partijen actief die krachten en kennis bundelen tussen het bedrijfsleven, onderwijs en overheden om de circulaire economie steeds een stapje dichterbij te brengen. Het complete rapport wordt in het najaar door de Rabobank gepresenteerd.

Instappen

Ondernemers die interesse hebben in de Circular Economy Challenge of meer over het onderwerp willen weten, zijn van harte welkom om zich nog in te schrijven of meer informatie op te vragen bij de lokale Rabobank.
Rabobank Alblasserwaard-Vijfheerenlanden; Rabobank Drechtsteden; Rabobank Het Haringvliet
Rabobank Merwestroom; Rabobank Ridderkerk-Midden-IJsselmonde; Rabobank Voorne-Putten Rozenburg.

'Samen, samen, samen – dat is de Zomerborrel'

MIDDELHARNIS – Even leek het weer roet in het eten te gooien. Maar na wat gedonder, een paar bliksemflitsen en een korte hevige bui, trok de lucht weer open en kon de Zomerborrel zich net als de vorige vier edities ontwikkelen tot een geanimeerd en gezellig netwerkevenement. Het is onderhand een mooie traditie: ondernemers van Goeree-Overflakkee die elkaar aan het begin van de zomer onder het genot van een drankje en andere versnaperingen ontmoeten aan de haven van Middelharnis.

Door Kees van Rixoort, foto': Organisatie Zomerborrel

"We stonden met een man of honderd onder de grote parasols toen het begon te regenen", blikt Jan Peter Robijn anderhalf uur later terug op de start van de Zomerborrel. Later, toen het onweer voorbij was, zwol het aantal bezoekers aan tot meer dan tweehonderdvijftig. Het terras voor brasserie 't Vingerling stond bijna helemaal vol. En er hadden nog meer netwerkende ondernemers kunnen zijn, want de aanmeldsite was gesloten nadat het maximum van tweehonderdvijftig bezoekers was bereikt. "Iemand belde mij en vroeg: wat kost het als ik mag komen? Dat geeft wel iets aan", aldus Steef Visser, die vijf jaar geleden samen met Jan Peter Robijn het initiatief nam om de Zomerborrel voor de eerste keer te organiseren.

Robijn: "Ik hoorde van Steef Visser dat Visser & Visser iets wilde organiseren voor de klanten op Goeree-Overflakkee. Wij, Adviesgroep De Vogel, hadden hetzelfde idee. Toen hebben we het samen opgepakt en de eerste Zomerborrel georganiseerd. In een leuke entourage, aan de haven van Middelharnis." Visser: "We waren ervan uitgegaan een man of vijftig op de been te brengen… Maar ook de eerste Zomerborrel was al drukbezocht. Zo'n succes hadden we niet verwacht."

Vitaal eiland

Beide initiatiefnemers vinden dat het niet voor de hand ligt dat een financieel adviseur en een accountantskantoor samen een Zomerborrel organiseren. Maar tevens komt hierbij het idee achter het evenement goed naar voren: eilandelijke bedrijven samenbrengen. Grote bedrijven, maar ook kleine en zzp'ers. Breng je die – en bijvoorbeeld ook de wethouder – met elkaar in contact, dan is dat goed voor de economie. Robijn: "En als het goed gaat met de economie, dan is dat goed voor de bewoners, de ondernemers, onze bedrijven en onszelf. Een vitaal eiland, daar gaat het om."

Visser: "Iedereen is hier aan het netwerken. Er komen ook echt koppelingen tot stand. Samen, samen, samen – dat is de Zomerborrel. Mensen kijken ernaar uit, ze zeggen dat ze de volgende al in de agenda zetten. Ja, dit evenement staat wel. Eigenlijk hebben we heel simpel iets neergezet. Ik ben er best trots op."

Jan Peter Robijn tot slot: "Het is ook gewoon gezellig. Je hoort ondernemers ook over heel andere dingen praten dan over ondernemen. Lekker een beetje ontspanning, zo vlak voor de zomervakantie…" Dan begeven hij en Steef Visser zich weer naar het volle terras, waar het netwerken in volle gang is. Boven de parasols schijnt de zon.

'Mensenmens' Koos Goedegebuur nam afscheid van Esselink Groep

Koos Goedegebuur met het silhouet dat later op de gevel werd geplaatst.

MIDDELHARNIS – Naast de opening van de vernieuwde showroom stond er vrijdagmiddag nog een belangrijk punt op het programma van de bijeenkomst bij Bouwcenter Esselink. Het afscheid van commercieel-directeur Koos Goedgebuur. Ook werd zijn opvolger Geerd Simons welkom geheten.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Commercieel-directeur Koos Goedegebuur heeft, na 42 jaar aan Bouwcenter Esselink verbonden te zijn geweest, zijn loopbaan bij het bedrijf beëindigd. Directeur Taco van Dieren stond in een toespraak stil bij het afscheid van Goedegebuur. Hij kenschetste het scheidend directielid met drie woorden: 'Visie, Verbinding en Bezieling'.
Koos heeft op een prettige manier samengewerkt met de vorige directeur Teus van Dieren. Hun gezamenlijke visie heeft de groep gemaakt voor wat het nu is. 'Honderd jaar de tijd vooruit' was het thema van de viering van het 100-jarig bestaan van het bedrijf "en Koos was hiervan de grote aanjager", benadrukte Taco van Dieren. Hij verzekerde dat Koos niet bleef steken in oude patronen, maar steeds aansloot bij veranderingen. Van Dieren noemde de vele veranderingen, aanpassingen en verbouwingen die onder leiding van Koos zijn gepasseerd. "Koos keek verder dan dozen schuiven…" Hij had vooral ook aandacht voor de klanten. Het hoogtepunt van Koos' directeurschap was de opening van het huidige pand in 1999.
Taco prees de verbindende kracht van Koos, die hij geen solist noemde. Hij noemde verder de ontwikkeling van het Plan Havenkanaal, waarbij binnen het bedrijf ruimte werd gemaakt om ook de woningen te verkopen. "Dit was de voorloper van nieuwe projecten". Een voorbeeld van hoe hij partijen en mensen met elkaar verbindt.

Mensenmens

Taco noemde Koos een 'mensenmens'. Hij had veel bezieling en hij zocht altijd naar de vraag achter de vraag en in zijn enthousiasme spoort hij mensen aan en, als het nodig is, stuurt hij ook bij. Koos Goedegebuur werd nog vele jaren leven in gezondheid toegewenst met zijn familie, onder Gods zegen.

Koos kreeg een silhouet aangeboden dat later op de gevel van het bedrijf 'tussen de mensen' werd aangebracht.

In een kort woord dankt de scheidend directeur voor de vele goede woorden, die hij soms wel wat overdreven vond. "We hebben met elkaar dit mooie bedrijf mogen opbouwen. De 42 jaar zijn omgevlogen en ik ben dankbaar dat God mij hiervoor de krachten heeft gegeven om er aan mee te werken." Koos verzekerde dat hij nooit met tegenzin naar het werk was gegaan en hij prees de samenwerking met de collega's. Samen de verantwoording en beslissingen nemen stond bij hem hoog in het vaandel en daar dankt hij allen voor die hem hiervoor in de gelegenheid hebben gesteld.

"Delen is vermenigvuldigen. Samen zijn we sterk, nu en in de markt van de toekomst. We hebben elkaar nodig," was de raad aan zijn collega's. Voor de directieleden onder zijn gehoor had hij ook nog een advies: "Vergeet nooit: 'Het grootste kapitaal van je bedrijf staat niet op de balans, maar zijn je medewerkers".
Koos Goedegebuur maakte van de gelegenheid gebruik om aan zijn opvolger Geerd Simons 'de sleutel naar succes' te overhandigen.

Scootmobielaanhuis.nl neemt tijd voor de klant
- advertorial -

REGIO - Scootmobielaanhuis.nl is een jong, professioneel bedrijf dat in Hellevoetsluis is begonnen, maar inmiddels flink is gegroeid. Naast een groeiende reputatie in de regio, geniet het bedrijf nu ook landelijke bekendheid. De belofte van Scootmobielaanhuis.nl is 'De beste kwaliteit scootmobielen tegen de laagste prijzen'. Klanten kunnen scootmobielen kopen, leasen of huren. Scootmobielaanhuis.nl is inmiddels uitgegroeid tot een complete zorgwinkel, waar mensen voor al hun zorgmiddelen terecht kunnen. Denk hierbij aan wandelstokken, rolstoelen, rollators, enzovoort en daarbij strevend naar de laagste prijzen van Nederland. Persoonlijke aandacht bij de aanschaf hiervan staat voorop, want iedere klant heeft een andere zorgvraag en daarom wordt er écht de tijd voor de klant genomen.

Het complete assortiment is te bekijken op de websites, maar omdat persoonlijk contact soms prettiger is, kunnen klanten doordeweeks én in het weekend terecht voor vragen. Bovendien zijn klanten welkom in de showroom voor een uitgebreide uitleg en eventueel een proefrit. Kan de klant niet naar de showroom komen? Zoals de naam al aangeeft is dat geen probleem, dan komen medewerkers gewoon bij de klant thuis met hun producten.

Bekijk de websites, bezoek op afspraak de showroom of bel voor meer informatie:
www.scootmobielaanhuis.nl | www.zorgmiddelenaanhuis.nl | www.trapliftaanhuis.nl
0181-850439 | Christiaan Huygensweg 6, 3225 LD Hellevoetsluis

Bouwcenter Esselink opent 'Showroom van de toekomst'

Koos Goedegebuur (links) en wethouder Daan Markwat 'breken' de grondig vernieuwde showroom open.

MIDDELHARNIS – Honderden genodigden waren donderdag bijeen op het terrein vóór het pand van Bouwcenter Esselink. De opening van de grondig vernieuwde showroom was de feestelijke reden van het samenzijn. Daarnaast werd er die middag afscheid genomen van commercieel directeur Koos Goedegebuur en er was alle ruimte voor netwerken.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Het was een bijzondere dag voor Bouwcenter Esselink, want na een gedegen voorbereiding was het donderdag zover dat de vernieuwde showroom officieel kon worden geopend. De vele genodigden konden zien hoe de 'gewone showroom' in de afgelopen tijd een metamorfose heeft ondergaan en nu een 'Bouwatelier' is geworden.

De bijeenkomst voor de officiële opening op het voorterrein van het bedrijf vergde enige improvisatie, want juist op het moment dat de eerste spreker het woord voerde onderbrak – na enkele weken droogte – een flinke onweersbui het samenzijn en moesten de ongeveer 400 aanwezigen een onderkomen zoeken in de centrale hal van het bedrijf. Nu biedt die hal voldoende ruimte en kon de trap als spreekgestoelte worden gebruikt en vanaf die trap voerde Kees Hartman, hoofd showroom van het bedrijf, het woord. In het kort liet Hartman de geschiedenis van de showroom van Esselink passeren. Hij vertelde in zijn toespraak iets over de vele veranderingen die de showroom in de afgelopen jaren heeft ondergaan. Dit handelde vanaf de tijd toen hij nog als jongetje in de jaren zestig van de vorige eeuw meeging met een familielid. 'Stenen en dakpannen', dat was toen de inhoud van de showroom. Met de komst van de vorige directeur, Teus van Dieren, werd het fenomeen showroom bij het bouwmaterialenbedrijf verder ontwikkeld. De eerste showroom mat ongeveer 8 vierkante meter. De nieuw geopende showroom is vele malen groter. In deze ruimte is een grote collectie beeldbepalende bouwmaterialen te zien, zoals stenen, dakpannen, gevelbekleding en kozijn. Dit is natuurlijk voor de professionele bouwers. Verder is er het interieurgedeelte, waar alles is te vinden op het gebied van sfeerverwarming en een grote collectie badkamers, tegels en natuursteen.

Steeds weer opnieuw werd de inrichting aangepast aan de wensen van de consument, maar ook aan de trends die op dit terrein eveneens aan veranderingen onderhevig waren. Omdat er ook verandering is gekomen in het bestedingspatroon van de consumenten, moesten niet alleen de 'verkopers' zich aanpassen, maar ook de margestructuur van de leveranciers moest herzien worden. Kees Hartman sprak zijn respect uit voor de leveranciers die hun adviesprijs tijdig aan hebben gepast. Het resultaat is dat grote en niet uit te leggen prijsverschillen in vergelijking met internet tot het verleden behoren. De invoering van deze transparante prijzen zullen de marges wel verkleinen.

Het is een 'showroom van de toekomst' geworden, aldus Kees Hartman, maar deze showroom moest wel de sfeer uitstralen die er altijd is geweest. Dynamisch, maar wel met behoud van sfeer die er altijd is geweest, waar op een ontspannen manier de keuzes gemaakt kunnen worden. De drie uitgangspunten voor de nieuwe showroom waren: Landelijk, klassiek en modern. Er is veel ruimte voor "persoonlijke aandacht voor en interesse in de klant. "Wij zijn er van overtuigd dat dit centraal moet blijven", aldus Hartman, die zijn grote waardering uitsprak richting zijn collega's voor hun inzet bij de realisering van de showroom.

"We hebben deze stap gezet omdat we het volste vertrouwen hebben in u, bouwvakkers en projectontwikkelaars. Zonder u hadden we nooit zover gekomen. Daarom zien we de toekomst vol vertrouwen tegemoet", aldus de Kees Hartman richting de vele afnemers van het bedrijf.

Publiciste en spreekster Daniëlle de Jonge sprak over de klant van nu en in de toekomst. Met tal van voorbeelden uit de praktijk gaf zij een voorbeeld van de veranderingen die er zijn geschied in de branche, waarbij het vooral aandacht voor de klanten betreft. Klantwaardering is heel belangrijk.

Wethouder Daan Markwat feliciteerde het bedrijf met de opening van de showroom. Hij onderstreepte het belang van het bedrijf in het kader van de werkgelegenheid. Hij noemde de duurzaamheidsambitie van de gemeente. "Daar hebben we Esselink bij nodig", aldus de wethouder. Hierbij is het belangrijk om samen te werken. Na de felicitatie van de wethouder zorgde hij samen met de scheidend directeur Koos Goedegebuur ervoor dat met wat 'breekwerk' 'de showroom van de toekomst' voor het publiek toegankelijk werd.

29 / 32

Bevestiging en intrede ds. Van Wijngaarden
"In de gemeente van Jezus Christus staan wij zij aan zij"

Ds.Karel van Wijngaarden zijn echtgenote Ingeborg en dochters Anne en Eva en zoon Thijs.

OUDDORP – Zondagmiddag is ds. Karel van Wijngaarden uit Zwijndrecht bevestigd als de nieuwe predikant van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Een feestelijke eredienst omlijst met Gospelkoor- en samenzang. Met een kindermoment, een indrukwekkende muzikale improvisatie van de Messiah van Händel en met een liturgie die in drie delen was geformeerd: God brengt de gemeente samen, de bevestiging en de intrede van de nieuwe predikant. "Breng ons samen, één in Uw naam, ieder is welkom", kreeg deze middag extra betekenis door Ellen Both, tolk gebarentaal uit Hardinxveld-Giessendam, die het Gebarentaalkoor Open Handen uit Dordrecht bij en in deze dienst begeleidde.

Door Jaap Ruizeveld

Ds. Van Wijngaarde gaf op de vraag van liturg ds. Edwin de Jong: "Bent u in de kracht van Gods Geest bereid om als leraar en herder de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp in vrijmoedigheid te dienen" als antwoord: "Ja ik ben bereid", waarna de gemeente deze vraag met nagenoeg gelijke woorden bevestigde. Voorafgaand hield dochter Anne van Wijngaarden de Schriftlezing uit Lucas 5 (1-11), waarin Simon Petrus, Jacobus en Johannes door Jezus worden geroepen Hem te volgen. De overdenking van collega en vriend ds. Jelte Alma (over Lucas 5:10a) sloot hier op aan. "Jezus zei tegen Simon: "Wees niet bang, voortaan zal je mensen vangen".

De Net-werker

Ds. Van Wijngaarden hield bij zijn intrede een verkondiging met als thema 'De Net-werker'. "God heeft een doel met ons leven. Willen wij Hem gehoorzamen? Welke rol speelt Jezus in ons leven? Niet de wijsheid van een netwerker is belangrijk. Speelt zelfs geen enkele rol. Jezus is de regisseur. Wij moeten voor Hem keuzes durven maken. In de gemeente van Jezus Christus staan wij zij aan zij". De predikant schetste hoe, ook nu, God mensen roept. In zijn slotwoord dankte hij voor de Goddelijke Roepstem."Met mijn vrouw naast mij mag ik nu de Heer en deze gemeente dienen. Daar zie ik naar uit", zei Van Wijngaarden.

Sleutels

Namens de Kerkenraad had Annelies Snijders aan het begin van de dienst de talrijke genodigden, onder wie ds. Johannes Smink en zijn vrouw, familie en vrienden van het gezin Van Wijngaarden, leden en vrienden van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp en belangstellenden verwelkomd. Zij leidde ook de traditionele handeling met het aanreiken van de sleutels van het kerkgebouw. De collecte in deze dienst werd gehouden ten bate van de Stichting 'Op de bres tegen MS'.

Feestelijk karakter

Het feestelijk karakter van deze bevestigings- en intrededienst kwam op ingetogen wijze tot uiting in het grote aantal liederen dat in de liturgie was opgenomen, waaronder 'Groot is Uw trouw, o Heer, mijn God en Vader', 'Zegen mij op de weg die ik moet gaan', 'O Heer die onze Vader zijt' en 'Ere zij aan God de Vader'. Het slotlied 'Ik voel de winden Gods vandaag', wordt daarbij als een vast Doopsgezind eerbetoon aan God beschouwd. Als musici verleenden Piet Westhoeve en Ineke Erkelens hun medewerking. Aan het eind van de bijeenkomst spraken mevrouw Hermine Dekkers, voorzitter Doopsgezinde Gemeente Dordrecht (en Ring ZW-Nederland) en wethouder Gerrit de Jong van de burgerlijke gemeente Goeree-Overflakkee, welkomstwoorden voor ds. Van Wijngaarden en zijn gezin op het eiland. De wethouder hoopte op een goede samenwerking in zaken van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

7 tips om inbrekers buiten de deur te houden tijdens je vakantie

Koffers gepakt, auto volgeladen. Heerlijk een paar weken op vakantie. Nog een laatste rondje door het huis. De vaatwasser leeg. Gas en lichten uit, ramen en deuren op slot… Check, check, dubbelcheck en dan met een goed gevoel op vakantie! Tot je een paar weken later heerlijk uitgerust thuiskomt en je hele huis overhoop is gehaald. Een inbraak! Jaarlijks overkomt dit zo'n 15.000 vakantiegangers. Moet je dan maar niet meer op vakantie gaan? Of had je het kunnen voorkomen?

Een oplettende dief constateert heel snel of iemand niet thuis is. Doordat post en kranten zich zichtbaar opstapelen in de brievenbus of op de deurmat bijvoorbeeld. Of keurig gesorteerd in het zicht op tafel liggen. Ook valt het al snel op als er 's avonds maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer branden en de lamellen ook overdag potdicht zijn. Allemaal signalen dat de bewoners weg zijn. Een inbreker heeft zodoende alle tijd om zich toegang tot je huis te verschaffen en de spullen waar je zo aan gehecht bent, mee te nemen. De armband die je van je oma hebt gekregen of je laptop met alle foto's van de (klein)kinderen om maar eens wat te noemen!

Slechte sloten

Je huis duidelijk onbewoond achterlaten, vergroot de kans op inbraak. Die vindt in de meeste gevallen plaats via de achterzijde, bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een 'makkie' is of dat het een zware klus gaat worden. Meestal kiest hij voor de makkelijkste optie. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: er zijn heel veel mensen voor langere tijd van huis. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 70 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft dat een inbreker met schroevendraaier en tang binnen 1 minuut binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar jouw waardevolle spullen.

Jongeren zijn slordiger

Onderzoek onder 1100 respondenten, in opdracht van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, toont aan dat de jongere generatie (<30 jaar) in verhouding tot andere leeftijdsgroepen slordiger is als het gaat om het afsluiten van deuren en ramen. Een kwart van hen doet deuren en ramen niet op slot, 12% laat de ramen zelfs gewoon openstaan. Ouderen (>60 jaar) zijn duidelijk voorzichtiger en regelen vaak het een en ander voor ze op vakantie gaan. Ze laten bijvoorbeeld regelmatig kranten en post weghalen en vragen hun buren om een oogje in het zeil te houden.

7 tips voor een veilig gevoel

Voor alle leeftijdsgroepen geldt: Maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken zeven eenvoudige tips voor je:

  1. Plak een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/ deurmat regelmatig te legen. Leg de post niet in stapeltjes op tafel, maar uit het zicht, in een kast bijvoorbeeld.
  2. Berg juwelen en andere kostbaarheden op, natuurlijk in een gecertificeerde kluis.
  3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter 's avonds aanhebt en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan.
  4. Doe je je lamellen of gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je overdag en 's avonds wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker stiekem naar binnen, dan kan hij niet de complete ruimte overzien.
  5. Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.
  6. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden en post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent. Of stel je privacy-instellingen van Facebook zodanig in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.
  7. Doe de inbraakpreventiecheck via www.inbraakmislukt.nl

Vaartocht langs sluizen, inclusief brunch

NIEUWENDIJK - Vaar zaterdag 8 juli mee met gastheer Huib Bijl en zijn salonboot de Heicondias. Tijdens deze tocht van 3,5 uur vaart men vanaf Nieuwendijk, tegenover Tiengemeten, naar één van de kroonjuwelen van de Deltawerken: de Haringvlietdam die Voorne Putten verbindt met Goeree-Overflakkee. Geniet ondertussen van een heerlijke brunch! Meld je wel vooraf aan voor deze activiteit op www.nm.nl/tiengemeten.

In 2018 gaat een van de Haringvlietsluisdeuren een klein stukje open. Een feest voor trekvissen als zalm, zeeforel paling en bot. Maar ook vogels profiteren hiervan. Een gids van Natuurmonumenten vaart mee en vertelt meer over de unieke natuur van de Zuidwestelijke delta. En ondertussen kun je genieten van een heerlijke brunch.

We varen over het Haringvliet langs prachtige natuurgebieden zoals het eiland Tiengemeten, de Korendijkse Sllikken, Scheelhoek en de Slijkplaat. Het watervogelleven is indrukwekkend. Onderweg zie je massa's vogels die op zoek zijn naar voedsel of nestelen op de afgelegen eilandjes in het Haringvliet. Een fantastisch gezicht!

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten (onder het kopje activiteiten). De boot vertrekt om 12.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.30 uur zijn we terug. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten € 35,50, niet-leden betalen € 40,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 28,00 en € 33,00. Een kind van OERRR betaalt € 28,00. Kijk voor meer informatie op www.nm.nl/tiengemeten.

Open Dag Informatiecentrum

BROUWERSDAM – "Staatsbosbeheer zorgt voor de natuurgebieden en de gronden van de Nederlandse staat, kortom: ons natuurerfgoed", aldus de organisatie. Sinds half mei 2017 gebeurt dat ook vanuit ons Informatiecentrum De Grevelingen, het markante gebouw op de Brouwersdam met de unieke uitkijktoren. "Het gebouw vormt de verbinding tussen Zuid-Holland en Zeeland en is dan ook een uitstekende plek om onze huidige werkzaamheden uit te voeren en onze toekomstplannen te verwezenlijken. Wij beschermen en ontwikkelen de natuur en werken graag samen met anderen aan duurzame initiatieven, waarvan zoveel mogelijk mensen kunnen genieten."
De organisatie nodigt iedereen uit om een kijkje te komen nemen. Ondernemers kunnen onderzoeken of hier kansen zijn. Toeristen, dagjesmensen en inwoners van Goeree-Overflakkee/Schouwen-Duiveland kunnen rondkijken in het Informatiecentrum en de toren beklimmen om kilometers in het rond te kijken. Op de Open Dag zorgt Staatsbosbeheer voor informatie over Staatsbeheer en de gemeenten, ook voor vrolijkheid met springkussens voor de jongsten en klederdrachten voor de wat ouderen en heel veel daartussenin. De Open Dag is op zaterdag 8 juli van 10.00 tot 17.00 uur. Het Informatiecentrum is te vinden aan de Brouwersdam, Binnenzijde 25, 3253 MN Ouddorp. De toegang is gratis.

Dressuur pony's

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proeven F3 en F4, gereden op zaterdag 17 juni Manege Oostmoer, was als volgt:

Proef F3. Iris v. Noord, Raisy, 237 pnt; Ymke v. Laere, Spiky, 236 pnt; Marith v. Barneveld, Ginger, 235 pnt; Merel v. Noord, Raisy, 234 pnt; Sofie v. Schelven, Disney, 234 pnt; Joelle v.d. Doel, Balou, 233 pnt; Denise v. Peenen, Gabanna, 232 pnt; Roos v. Schelven, Rody, 231 pnt; Sanne de Berg, Wimpie, 228 pnt; Tess Keuvelaar, Button, 228 pnt; Anna v. Aken, Ginger, 225 pnt.
Proef F4. Amy Mijnders, Doddle, 248 pnt; Claartje v.d. Pijl, Glory, 239 pnt; Emma Kemner, Ginger, 239 pnt; Odile v.d. Pijl, Doddle, 237 pnt; Kaylen Schaeke, Spiky, 235 pnt; Jessica Zeeman, Spiky, 231 pnt; Rachel Marteijn, Balou, 231 pnt; Anne v. Leeuwen, Storm, 230 pnt; Shannon Arensman, Gabanna, 229 pnt; Layra Kuckelkorn, Rody, 227 pnt; Zoe Stehouwer, Tinka, 227 pnt; Danique v. Oosterhout, Gabanna, 225 pnt; Anne v.d. Veer, Dorine, 223 pnt; Rachel de Jong, Iwan, 221 pnt; Naomi Schouten, Magic M, 211 pnt.

Wedvluchten PV De Reisduif

SOMMELSDIJK - E25 Bourges 24-06-2017; gelost: 9. 00 uuur; deelnemers: 10; duiven: 139; weer: zuid west regen.

Yvonne en Cor Kleijn (7/20) 1 8 14 20 23 26 35; M.A. van Nimwegen (10/16) 2 4 5 6 13 15 16 21 22 32; Hoekman-Verburg (4/28) 3 7 12 29; P. van Moort (7/17) 9 11 17 19 27 28 31; J. van Alphen (2/6) 10 33; J. de Blok (2/6) 18 25; Appel Vis van Heemst (2/19) 24 30; D. Maliepaard (1/8) 34.

SOMMELSDIJK - J25 Duffel 24-06-2017; gelost: 08. 00 uur; deelnemers: 10; duiven: 411; weer: zuid west regen harde wind.

J. van Alphen (24/49) 1 2 12 17 20 21 32 33 39 40 50 51 52 55 59 60 70 78 79 85 86 96 100 103; P. van Moort (15/47) 3 18 42 43 44 45 46 48 68 72 76 81 87 89 98; Hoekman-Verburg (18/89) 4 15 16 34 35 36 41 49 53 54 58 65 71 73 84 88 90 95; M.A. van Nimwegen (15/36) 5 6 7 8 9 22 37 38 47 56 57 62 82 91 99; Jochem Blonk (5/21) 10 19 23 80 83; Yvonne en Cor Kleijn (2/16) 11 74; J. de Blok (8/32) 13 14 27 67 92 93 94 97; P.G. van den Boogert (9/66) 24 25 26 28 29 31 64 66 69; D. Maliepaard (7/29) 30 61 63 75 77 101 102.

SOMMELSDIJK - V25 Duffel 24-06-2017; gelost: 08. 00 uur; deelnemers: 10; duiven: 92; weer: zuid west regen harde wind.

Comb. v.d. Sluys (6/11) 1 2 4 9 10 11; Yvonne & Cor Kleijn (4/13) 3 8 18 21; Cor en Yvonne Kleijn (2/10) 5 23; J. de Blok (3/11) 6 13 20; J. van Alphen (1/4) 7; M.A. van Nimwegen (3/5) 12 14 22; Hoekman-Verburg (3/16) 15 17 19; Appel Vis van Heemst (1/11) 16.

Vrijdag in de krant

Interview met vertrekkend raadslid Ron de Rover.

Bij de krant: Zomerse puzzelbijlage