info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

23 september 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 23 september 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

GOvoorelkaar, digitaal platform voor hulpvraag en -aanbod

Burgemeester Ada Grootenboer plaatst haar hulpaanbod op GOvoorelkaar en neemt daarmee nieuwe website officieel in gebruik. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – In woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh te Sommelsdijk vond woensdag 17 september een bijeenkomst plaats waarbij een nieuwe website werd gelanceerd: www.GOvoorelkaar.nl. De site bedoelt een centrale plek te zijn waarbij hulpvraag en hulpaanbod in de vorm van vrijwilligerswerk elkaar tegenkomen, zodat in de toekomst, waarin iedereen meer op elkaar raakt aangewezen, vraag en aanbod beter en sneller bij elkaar kunnen komen.

Door Hans Villerius

Er vinden veel veranderingen plaats in de samenleving: bezuinigingen, nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van zorg en de ontwikkeling naar een participatiesamenleving. Al deze veranderingen samen zorgen ervoor dat we naar een samenleving gaan waarin we meer omzien naar elkaar. De vraag om meer vrijwilligers wordt daarom ook steeds groter. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft de handen ineen geslagen met een groot aantal organisaties die werken met vrijwilligers, om samen te bekijken hoe vraag naar en aanbod van vrijwilligerswerk op het eiland op een eenvoudige manier bij elkaar gebracht kunnen worden. Het resultaat van deze samenwerking is de website www.GOvoorelkaar.nl.

Vrijwilligersplatform

De nieuwe site is een digitaal vrijwilligersplatform, waarop vraag naar en aanbod van vrijwillige hulp bij elkaar worden gebracht. Iedereen kan wel eens wat hulp gebruiken. Eenmalig of voor langere tijd. Hulpvragen zijn zeer divers. Te denken valt aan hulp bij vervoer, gezelschap tijdens een kopje koffie of begeleiding van een kind met een beperking. Ook verenigingen, kerken of scholen kunnen wel wat ondersteuning gebruiken bij een activiteit. Op GOvoorelkaar kunnen ze allemaal hun hulpvraag plaatsen. Daarnaast zijn professionele organisaties aangesloten bij GOvoorelkaar, zodat alle relevante organisaties en mensen samen kunnen werken om hulpvragen op de beste manier in te vullen. GOvoorelkaar.nl bedoelt dan ook dé vindplaats te zijn voor vrijwilligers op Goeree-Overflakkee en dé verbindende schakel tussen mensen met een hulpvraag, vrijwilligers en professionals op Goeree-Overflakkee. En de gemeente wil met GOvoorelkaar de vrijwillige inzet en ondersteuning van mantelzorgers stimuleren.
Op woensdag 17 september werd de website gelanceerd, in de ontvangstruimte van Nieuw Rijsenburgh, toen burgemeester Ada Grootenboer de site officieel in gebruik nam door zich hierop als vrijwilliger aan te melden en er live een hulpaanbod op te plaatsen.

Lees verder op pag. 6.

Knöps viert platina jubileum BOVAG

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Garage Knöps BV is dit jaar 75 jaar lid van brancheorganisatie BOVAG. Om dit heugelijke feit luister bij te zetten, kregen algemeen directeur Herman de Blok en verkoopleider Twan van der Made op dinsdag 16 september uit handen van accountadviseur Jan Pieter van der Meulen van BOVAG Autodealers een officiële oorkonde.

Knöps staat bij BOVAG al sinds 1939 te boek als een alom gewaardeerd autobedrijf dat synoniem is aan kwaliteit, betrouwbaarheid en garantie. "Zo'n prachtige prestatie verdient speciale aandacht en waardering", aldus Van der Meulen. "Wij zijn blij met zulke trouwe leden. Immers, zonder leden die de kernwaarden op zo'n loyale manier uitdragen zou het merk BOVAG niet zo sterk zijn. Zekerheid en vertrouwen zijn twee zaken die voor de koper van een auto van groot belang zijn. De auto die je koopt, nieuw of gebruikt, moet gewoon goed zijn en en de service perfect. De merkdealerbedrijven die zijn aangesloten bij BOVAG kunnen en moeten dit vertrouwen en deze zekerheid bieden. Dat is ook de reden dat ze al 75 jaar lid zijn".
"Het is de kunst om met de tijd mee te gaan", zegt De Blok. "In 75 jaar is de wereld van de automobiliteit behoorlijk veranderd en dat doet een groot beroep op de flexibiliteit van de organisatie. Knöps heeft altijd tijdig op veranderingen in de markt ingespeeld en plukt daar nu de vruchten van. Een trouwe klantenkring en het 75-jarig lidmaatschap van BOVAG zijn daar het mooiste bewijs van!"

Paulina Van Weel patiëntvriendelijkheidsprijs

DIRKSLAND - De Cliëntenraad van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis behartigt de belangen van de cliënten van dit ziekenhuis. Klantvriendelijkheid is daar een belangrijk onderdeel van. Om patiënten hierover mee te laten praten heeft de Cliëntenraad in 2009 de Paulina Van Weel patiëntvriendelijkheidsprijs in het leven geroepen. Een prijs die eens in de vijf jaar wordt uitgereikt aan een verpleegkundige, medewerker, arts, afdeling of vrijwilliger die het afgelopen jaar een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het welzijn en het belang van de patiënten. Deze keuze wordt gemaakt door de patiënt die in het ziekenhuis heeft gelegen of de polikliniek heeft bezocht. Ook medewerkers kunnen een collega voordragen. Tot 1 oktober kunt u uw stem uit brengen via het voordrachtsformulier op www.vanweelbethesda.nl onder Cliëntenraad/Paulina van Weel patiëntvriendelijkheidsprijs. Hier is ook meer informatie te vinden over de prijs.

Stem op de N215

GOEREE-OVERFLAKKEE - De ANWB heeft met behulp van een speciale meetwagen de veiligheid van provinciale wegen onderzocht op inrichting van de weg, bijvoorbeeld: is er een verharde berm en voldoende middenruimte tussen jou en je tegenligger? De N215 is naar aanleiding van het onderzoek aangemerkt als een onveilige weg. Op de website www.anwbveiligewegen.nl staat meer informatie en kan worden gestemd op de meest onveilige provinciale weg. De ANWB stapt met deze informatie naar de provincie. Naast stemmen is het mogelijk om uw mening te geven over de N215.

2 / 22

AGENDA

Woendag 24 september

OUDDORP – Bezoek de expositieruimte, het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 25 september

OUDDORP – Twee thematentoonstellingen: '75 jaar Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4, van 10.00 tot 14.00 uur.

Vrijdag 26 september

HERKINGEN - Scharrelloodsje, van 9.30 uur tot 12.00 uur. Naast de Hervormde Kerk aan de Scharloodijk.
OUDDORP – Oefen-marathonwedstrijd met paard en wagen, vanaf 10.00 uur. Meer info vierineen@gmail.com.
OUDDORP – Demodag kaarten maken met nieuwste materialen, van 10.00 tot 16.00 uur bij Jorbeau Kreatief, Weststraat 9.
STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven, van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.
GOEDEREEDE - Open Huis Hoeve Kortstaert. Van 10.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.hoevekortstaert.nl.

Zaterdag 27 september

DIRKSLAND - Burgje's Brocante van 11.00 tot 16.00 uur een schuurverkoop, Paulina van Weellaan 2.
GOEDEREEDE – Toren beklimmen van 13.30 tot 16.30 uur aan Kerkpad 9.
GOEDEREEDE – Open atelier 'Expositie lanschappen van Goeree-Overflakkee' Hans Holieslager, van 10.300 tot 17.300 uur, Pieterstraat 22. Ook op afspraak geopend.
OUDDORP – Expositie van mevrouw Santifort in 't Blaeuwe Huus, Bosweg 2, van 9.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Bezoek de expositieruimte, het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Twee thematentoonstellingen: '75 jaar Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4, van 14.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Theetuin, excursie naar 'de Kleistee' en bezichtigen van Francis Mean & Clemens Briels in 'de Overkant, Dijkstelweg 22, van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis.
OUDDORP – Open werkplaats/galerie 'Parels van Goeree', van 13.00 tot 17.00 uur, Westduinweg 11.
OUDDORP – Bingo op camping De Magneet, Klarebeekweg 11, van 20.00 tot 23.00 uur.

Maandag 29 september

GOEDEREEDE – Nordic walken, onder begleiding door de prachtige natuur van Goeree, van 10.30 tot 11.30 uur, Hondsweg 13. Deelname uitsluitend mogelijk na aanmelding, 0187-498555 of info@therapie-goeree.nl.
OUDDORP – Expositie van mevrouw Santifort in 't Blaeuwe Huus, Bosweg 2, van 9.00 tot 17.00 uur.
OUDDORP – Expositie in Galerie-atelier ''t Ooilam' (J. Van Damme-Acryle&Aquarel), uitgang parkeerterrein Dorpstienden. Dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur.

Dinsdag 30 september

GOEDEREEDE – Bezichtig de 300 jaar oude Dorpskerk van de Hervormde Gemeente, Kerkpad 3. Dit kan de gehele maand op maandag t/m zaterdag tussen 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag 11.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Geitenboerderij de Mekkerstee, open van dinsdag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (leuk om te zien!).
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (ring) van Ouddorp, van 8.30 tot 15.00 uur.
OUDDORP – Twee thematentoonstellingen: '75 jaar Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4, van 10.00 tot 14.00 uur.

Woensdag 1 oktober

OUDDORP - Expositie van Hanneke Keuning in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor, van 9.00 tot 17.00 uur, Bosweg 2.
OUDDORP – For Sail Herfst Boatshow van 10.00 tot 17.00 uur, steiger K in Marina Port Zelande. Toegang gratis. Meer informatie 0111-676131.
OUDDORP – Bezoek de expositieruimte, het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Geitenboerderij de Mekkerstee, open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (leuk om te zien!).

Barrelrun haalt € 10.000,- op voor huifbedrijden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Netwerken, geld inzamelen voor het goede doel en plezier maken. Dat zijn de drie ingrediënten van de Barrelrun. Een evenement waarbij teams op pad gaan in een oude auto, die hooguit vijfhonderd euro mag kosten. De Barrelrun wordt georganiseerd door Kiwanis Goeree-Overflakkee, de deelnemers komen niet alleen van het eiland maar ook uit Zeeland en andere delen van Zuid-Holland.

Door Martijn de Bonte

Jaco van Oostenbrugge, van JD Repair in Stellendam, is één van de initiatiefnemers van het evenement. Nadat hij had deelgenomen aan een Cheap Car Challenge elders in het land, was hij erg enthousiast over het fenomeen. Samen met andere leden van Kiwanis heeft hij vervolgens de Barrelrun opgezet. Hij vertelt dat de tweede editie goed is verlopen, op één na hebben alle barrels de eindstreep gehaald.
Deelnemers vinden hun barrel op Markplaats of bij een autohandelaar. Het lukt de deelnemers om voor weinig geld bijzondere auto's op de kop te tikken. Een gele jeep, een oude taxi, een buitenlandse politiewagen en dikke BMW's zijn een greep uit de deelnemende auto's. De auto moeten voorzien zijn van apk en verzekering, verder mogen deelnemers zich uitleven op het 'pimpen' van hun auto, zolang dit binnen de regels van de wet blijft.
"Drie erg leuke dagen," vat een deelnemer de Barrelrun samen. Het evenement startte donderdagmorgen bij Tieleman Keukens. Na een ontbijt zijn de barrels in optocht vertrokken richting België, de eerste 'opdracht' was paintballen in Rijkevorsel. Daarna vervolgde de tocht richting Gent, het eindpunt voor donderdag. Vrijdag is de bonte optocht verder gereden richting Maastricht, onderweg was er een wijnproeverij en een survivalkamp. De overnachting vond plaats in één van de grotten. Vanaf Maastricht zetten de barrels koers richting Melissant.
"Dit had ik nooit verwacht," zegt Hans Koldijk sr. als hij de cheque met daarop het bedrag van tienduizend euro in ontvangst neemt. Het geld wordt gebruikt om mensen met een lichamelijk handicap te laten bewegen en op die manier klachten als spasmen en obstipatie te verminderen. De huifbed is een stalen constructie, waarbij er over de ruggen van de paarden een zeil is gespannen. De cliënt op het zeil ontspant door de bewegingen, de warmte van de paarden en de sfeer.
Aan de Barrelrun is een originaliteitsprijs verbonden. Nummer twee was het team van de Sinke groep. Het team van Xsarus ging er uiteindelijk met de prijs vandoor. Hun Volvo stationwagen viel op doordat deze van boven tot onder was beplakt met bosgrond en voorzien van boomstammetjes. Van Oostenbrugge, die de prijs uitreikt, voegt er aan toe: "Maar ik vond de witte Mercedes met de Arabieren in lange gewaden ook erg leuk."


Na afloop staan de barrels in slagorde opgesteld bij het eindpunt, een aantal exemplaren hebben hier en daar wat deuken opgelopen. Kinderen spelen bovenop de auto's. Een man zegt met een brede lach tegen de ventjes: "Dat moet je thuis bij papa's auto ook gewoon doen."

<kader> Sponsors
De Barrelrun wordt mogelijk gemaakt door sponsoring van diverse bedrijven. Hoofdsponsor van de tweede editie was Hanse Staalbouw, verder leverden Visser & Visser en adviesgroep De Vogel een belangrijke bijdrage aan het evenement. Daarnaast waren nog diverse andere sponsoren die hun steentje hebben bijgedragen aan de Barrelrun.

Mol Agrocom feliciteert maatschap Van Kempen met vaktitel

Jan van Vugt feliciteert namens Mol Agrocom Pieter van Kempen (r) met het behalen van zijn vaktitel. Foto: Hans Villerius

OUDE-TONGE – Pieter van Kempen van Akkerbouw/loonwerkersbedrijf Van Kempen te Nieuwe-Tonge is op 10 september jl. in Biddinghuizen uitgeroepen tot 'Beste Gewasbeschermer 2014'. Deze titel ontving hij door mee te doen aan de verkiezing voor deze titel, georganiseerd door vakblad Boerderij. De 110 deelnemers moesten een vragenlijst invullen over onder andere herkenning van ziekten, plagen en onkruiden, de veiligheidsvoorschriften en het beperken van drift. Van deze 110 deelnemers werden de vijf beste kandidaten bezocht door de jury. Bij dat bezoek kwamen onderwerpen aan de orde als veilig opslaan van middelen, het toepassen van en het omgaan met middelen en restvloeistof en kwam de omgang met omwonenden aan bod.

Door Hans Villerius

Akkerbouw/loonwerkersbedrijf Van Kempen besteedt veel zorg aan de toepassing van middelen op het veld, rekening houdend met de weersomstandigheden en het moment van de dag. Maar ook aan de handelingen op het erf, rond het omgaan met restvloeistof en het schoonspuiten, wordt veel aandacht besteed. Een overdekte stalling en spoelplaats is bijna gereed. Zowel vader als zoon is zich terdege bewust van de belangrijke wisselwerking met omwonenden. Het bedrijf houdt goed rekening met hen en geeft zijn volle medewerking om zaken uit te leggen die spelen bij gewassen vrij te houden van ziekten en plagen en de daarbij noodzakelijke ingrepen. De jury koos Maatschap Van Kempen, bestaande uit vader Piet en zoon Pieter, als het bedrijf dat aan bovengenoemde zaken veel aandacht besteedt.
Jan van Vugt van Mol Agrocom te Oude-Tonge komt al jarenlang bij maatschap Van Kempen op het bedrijf. Hij adviseert vader Piet en zoon Pieter van Kempen op het gebied van inzet van gewasbescherming en meststoffen. Mol Agrocom is trots op zulke klanten. "Het is onze missie om de beste agrariërs nog beter maken in het laten groeien van hun gewassen en het verhogen van hun bedrijfsrendement. Uiteraard met oog voor hun omgeving. Dan is het schitterend als een klant dan zo'n vaktitel wint!", zei Jan van Vugt, die namens Mol Agrocom Pieter van Kempen maandagmorgen een presentje overhandigde. Daarvoor klauterde Pieter graag even de aardappelrooier uit, toen hij bij landbouwer Jaap Dogterom bezig was de aardappelen te oogsten.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zuid-Holland gaat experimenteren met het openbaar vervoer op de Zuid-Hollandse eilanden. Volgens de plannen mag het kleinschalige OV niet te vaak rijden en te goedkoop worden. GroenLinks maakt zich ernstige zorgen over de effecten van de plannen op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van het OV in de regio. De partij staat achter het principe van het experiment. OV-woordvoerder Berend Potjer: "Het opdelen in groot- en kleinschalig OV moet leiden tot efficienter vervoer, minder lege bussen en betere dienstverlening. Hartstikke goed natuurlijk."

Toch heeft GroenLinks grote zorgen. Potjer: "Het is een nieuwe aanpak en geldt direct voor tien jaar. Dat vereist dus een zorgvuldige voorbereiding, want als je een fout maakt, zit je daar tien jaar aan vast." Dat laatste dreigt nu te gebeuren. Terwijl het plan voor de kleinschalige OV nog wordt uitgewerkt met de gemeenten zet de provincie het grote OV al op de markt. Hierdoor beperkt de provincie de mogelijkheden van het kleinschalige OV.
Potjer: "Het experiment zou in het belang van de reiziger moeten zijn, maar volgens de huidige plannen mag de grote vervoerder straks de vervoerders van het kleinschalige OV verbieden vaak te rijden of goedkoper te rijden. GroenLinks heeft het provinciebestuur om uitleg gevraagd en zij gaf aan dat zij dit had gedaan in het belang van de grote vervoerder." GroenLinks en PvdA hebben het onderwerp op de agenda van de Statencommissie gezet om de zorgen te bespreken. Potjer: "Hopelijk vinden meer partijen dat het belang van de reiziger voorop moet staan."

Mooie opbrengst actie Hart voor Sophia

GOEREE-OVERFLAKKEE - De actie van de nieuwe stichting Hart voor Sophia (Rotterdams kinderziekenhuis) die begin deze maand is gehouden heeft het mooie bedrag opgeleverd van 8600 euro. Zaterdag 6 september werd enerzijds vanuit (start) Stellendam een oldtimertour en anderzijds een grootse barbecue in Ouddorp voor het goede doel georganiseerd. Zaterdag 4 oktober komt de stichting nog een keer in actie. Dan met een zangavond in de stadskerk van Goedereede. Medewerking verlenen kinderkoor Kadosj, mannenensemble Goeree en vrouwenkoor Joyfull Voices. Er wordt ook een verkoop van artikelen gehouden. De opbrengst gaat weer geheel naar het Sophia kinderziekenhuis. Er is inmiddels ook een dvd van de oldtimertocht beschikbaar (4,95 euro). De dvd is te bestellen via info@stichtinghartvoorsophia.nl of 06-20920068.

OUDDORP – Op dinsdag 15 augustus 2014 zijn de luxe Duinvilla's, onderdeel van Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht, vlakbij het mooie strand van Ouddorp in de verhuur gegaan. De Duinvilla's zijn te huur voor een week, weekend of midweek en bevinden zich pal achter Hotel-Restaurant Duinzicht en op loopafstand van het strand. De 150 m² grote villa's zijn uitgerust voor acht personen en beschikken over onder andere vier slaapkamers, een royale huiskamer, een terras en tuin en een eigen parkeerplaats. De Duinvilla's zijn uitermate geschikt om er op een prachtige locatie even tussen uit te gaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de receptie van Hotel-Restaurant Duinzicht via 0187-680000 of info@fletcherhotelduinzicht.nl.

DIRKSLAND - Op Donderdag 25 September is er een bingo bij S.V.I.K. in de Victoriahal te Dirksland. De bingo start om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Er worden tien ronden gespeeld, waaronder twee superronden.


'Samen maken we van G-O de zorgzaamste gemeente van Nederland!'

Vervolg van voorpagina

De lancering van GOvoorelkaar was een feestelijk getinte bijeenkomst, waarbij meerderen hun zegje deden over het hoe en waarom van dit initiatief. Als eerste sprak wethouder Gerrit de Jong van Maatschappelijke Zaken.

Krachten bundelen

Hij wees op de impact straks van de Wet maatschappelijke ondersteuning, zowel voor de gemeente als voor wie zorg nodig heeft. "We zullen met elkaar het saamhorigheidsgevoel moeten versterken en hulp moeten bieden waar dat nodig is. Op Goeree-Overflakkee hebben we hiervoor zeker een warm bad staan, maar er is ook de tendens waarbij we het allemaal steeds drukker krijgen en we niet zo graag meer langdurige 'verplichtingen' aangaan om op vrijwillige basis ons ergens aan te verbinden. Verder hebben we op het eiland, gelukkig, heel wat instanties die veel vrijwilligerswerk doen, maar de structuren hebben nog veelal de blik in zichzelf geslagen. Het wordt nodig om ons meer het algemeen belang te richten en daarvoor de krachten te bundelen. De website GOvoorelkaar is daar een hulpmiddel voor. Het maakt zichtbaar waar ondersteuning nodig is. De site is gekoppeld aam de landelijke site 'Zorgvoorelkaar', waar de eilandelijke site 'GOvoorelkaar een variant op is: Goeree-Overflakke voor elkaar, aandacht voor elkaar en ervoor gaan! Laten we gebruik van de site gaan maken!", zo riep de wethouder op.

Beginpunt

Namens de landelijke organisatie Zorgvoorelkaar gaf ook Matthijs Huis in 't Veld een korte toelichting bij de totstandkoming van zijn regionale evenknie GOvoorelkaar. "Nederlanders zullen in de toekomst meer voor elkaar moeten gaan zorgen. Al vijf miljoen mensen in ons land doen vrijwilligerswerk, maar in de toekomst zullen acht op de tien dat moeten gaan doen. Drie jaar geleden stonden wij als landelijke organisatie voor de uitdaging dit te stimuleren. Een website die hulpaanbod samenbindt en inzichtelijk maakt waar hulp gevraagd wordt, kan daar heel nuttig bij zijn. Een site is echter slechts beginpunt, er zal ook mee aan de slag gegaan moeten worden!", benadrukte hij.
Aansluitend toonde Astrid van der Steen, eveneens van Zorgvoorelkaar, hoe de site eruitziet en gaf ze tekst en uitleg bij hoe deze werkt. "De site is te gebruiken door zowel particulieren als organisaties. Laten we met elkaar de website laten leven en van website naar community gaan!", zo riep ook zij op.

Wereldervaring

Maar ook voor leerlingen van het voortgezet onderwijs is de site nuttig. En Pieter Brandwijk van C.S.G. Prins Maurits vertelde waarom. Hij deed dat mede namens de RGO en het Edudelta College. Hoewel de maatschappelijke stage is afgeschaft, zo legde hij uit, blijft het belang van zo'n stage groot. Al sinds 2006 is de Prins Maurits actief in het hulp bieden door zo'n 20 leerlingen aan ouderen in het verzorgings/verpleeghuis. Daar is hulp bij allerlei activiteiten ontzettend nodig. En voor de leerlingen is het heel waardevol om "wereldervaring" op te doen, eigenschappen bij zichzelf te ontdekken, real life in contact met anderen te komen en erachter te komen welk soort activiteiten wel of niet bij je passen, met het oog op je beroepenoriëntatie. Vandaar dat burgerschapstage, in totaal 15 uren, toch verplicht wordt gesteld. "Daarvoor is het voor de leerlingen ontzettend handig dat er nu een website is waarop ze kunnen nagaan waar hulp nodig waarvoor ze zich in kunnen zetten."

Goed gevoel

Meteen daarop gaf een viertal leerlingen aan hoe waardevol ze zelf de maatschappelijke stage vonden. "Vrijwillig iets voor een ander doen, geeft een heel goed gevoel." "Ik ben blij zoiets gedaan te hebben. Je bent niet alleen met of voor jezelf bezig, maar ook met en voor anderen. Dat geeft heel veel waardering." "Ik heb ervaren dat het goed is voor je sociale vaardigheden en je verantwoordelijkheidsgevoel. Je leert organiseren, communiceren en goed samenwerken. Goed dat we dit gedaan hebben." Het zijn enkele veelzeggende uitspraken uit de praktijk zoals leerlingen het ondervonden.
En burgemeester Ada Grootenboer was het helemaal met die jongens en meiden eens, zo reageerde ze aan 't eind van de bijeenkomst. "Het geeft inderdaad een heel goed gevoel om iets voor een ander te doen, en dat sentiment zullen we in de toekomst meer met elkaar moeten gaan kennen. Want zonder burgerparticipatie stort de maatschappij ineen." Met het plaatsen van een eigen hulpaanbod op de nieuwe website nam ze deze officieel in gebruik, de wens en verwachting uitsprekend: "goed voorbeeld, doet goed volgen!"

Eilandelijke conferentie voor leerkrachten van christelijke basisscholen

OUDDORP - Op woensdag 1 oktober wordt op de Prinses Beatrixschool te Ouddorp de tweede conferentie van het PC basisonderwijs gehouden. De conferentie is bedoeld voor alle leerkrachten van de Christelijke basisscholen op het eiland en zal naar verwachting worden bezocht door circa 240 leerkrachten. Naast de leerkrachten zijn er tijdens de conferentie ook genodigden uit het landelijke onderwijsveld aanwezig. Net als de succesvolle eerste eilandconferentie op in 2012 staat ook deze dag in het kader van ontmoeting, inspiratie en professionalisering. Het motto 'Van een Eiland naar een Wij- land' blijft staan, met als ondertitel 'Met elkaar verbonden in veelkleurig vakmanschap'.

De conferentiewerkgroep wordt gevormd door een bevlogen groep van vier directeuren die vanuit passie voor het vak bouwen aan de kwaliteit van het onderwijs. Waar mensen elkaar ontmoeten komen ontwikkelingen op gang. Na de positieve evaluatie van de conferentie van 2012 zijn het afgelopen schooljaar verdiepende cursussen aangeboden zodat alle leerkrachten zich verder konden ontwikkelen in het door hen zelf gekozen vakgebied. Zo ontstaat motivatie van binnenuit en komt de opgedane kennis praktisch terug op alle scholen. Gemotiveerde eigen keuze vanuit een innerlijke drive om te leren is hierbij van groot belang. Tijdens de studiedag voelen de leerkrachten zich met elkaar verbonden in de passie voor hun vak en de liefde voor de kinderen waarmee zij elke dag werken. In het kader van het bieden van 'Passend Onderwijs' aan alle kinderen is het belangrijk dat leerkrachten de juiste gereedschappen in hun onderwijskoffer hebben om dit te verzorgen voor hun leerlingen.

Elkaar verstaan

De studiedag van 1 oktober heeft als thema "elkaar verstaan". Rondom dit thema worden 12 workshops aangeboden waarvan de deelnemers er twee mogen kiezen. Er wordt onder andere geleerd over verschillende leerstructuren en de werking van het kinderbrein, het geïnspireerd vertellen van verhalen, kinderboeken en het belang van de schoolbibliotheek, maar ook hoe lessen begrijpend lezen boeiend gemaakt kunnen worden door het gebruik van een smartboard en tablets in de klas. De openingsrede op deze dag zal verzorgd worden door prof. Luc Stevens. Centraal staat de vraag: 'Leraar wie ben je?' Dit is ook de titel van één van zijn boeken.

Prinses Laurentien

Na de lunchpauze zal Prinses Laurentien van Oranje alle aanwezigen toespreken over de Missing Chapter foundation en de rol van onze kinderen als belangrijke bewoners en leiders van onze wereld van de toekomst. Wat hebben de kinderen van nu nodig om later als volwassenen in een altijd veranderende wereld een goede en duurzame inbreng te kunnen hebben. De centrale vraag is hoe kunnen leerkrachten daar als professionals op inspelen?

Masterclass directeuren

De kinderen, waar het allemaal over gaat, zullen op deze inspirerende dag niet ontbreken. Zang en muziek is een taal die ons allen verbindt! De kinderen zullen de conferentie op een waardige en hartverwarmende manier afsluiten. Voorafgaand aan de masterclass is er op 30 September een masterclass voor alle directeuren van christelijke basisscholen op het eiland. In deze masterclass, die gegeven wordt door onderwijsadviseur Frank Cuppers van 'Onderwijs maak je samen' wordt het Nederlandse basisonderwijs in een internationaal perspectief gezet. Ook zullen de directeuren met elkaar in gesprek gaan over hoe zij voor de toekomst samen kunnen zorgen voor kwalitatief hoogstaand en ook duurzaam onderwijs op alle scholen.

Ingezonden:

Plan voor Muziek op het Diekhuusplein

Er speelt een plan door mijn hoofd om op het Diekhuusplein een hele zaterdag muziek te maken. Er zijn vast wel leerlingen van de muziekschool en andere docenten, mensen die in clubjes spelen of die lid zijn van harmonieorkesten en met mensen van andere eilanden willen samenspelen. Misschien is het een aardig idee om iedereen dit dat wil op te laten treden. Ik kan dat natuurlijk niet alleen, dus roep ik hierbij iedereen op die hier ook aan mee wil werken om te reageren. Op deze manier kan er een fijne dag muziek worden gemaakt en kunnen er meer mensen kennismaken met deze uitzonderlijk fijne hobby. Ik ben zelf amateur, maar er zijn hopelijk beroepsmensen die hierin ook een mogelijkheid zien om de muziek in het algemeen te promoten. Ik wacht in spanning de reacties af.

L. HISSCHEMÖLLER-VAN DER VALK
Tel. 0187 484034

Leerlingen van Paul Kieviet geven concert in Hervormde Kerk

MIDDELHARNIS - Vrijdagavond 26 september zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een orgelconcert worden gegeven. Aan de drie klavieren van het Leeflang-orgel zullen twaalf organisten van Flakkee en omstreken een programma uitvoeren. De organisten zijn leerlingen van Paul Kieviet.

"Na de restauratie van het orgel, vorig jaar, is het een uitstekend medium geworden voor het vertolken van orgelmuziek uit verschillende stijlen. Dat blijkt dan ook uit het programma: naast veel barokmuziek ook galante muziek van Krebs en Mozart, koraalmuziek van Bolt en neo-barokke werken van Distler en Micheelsen. Al blijft Bach wel met stip op één…", aldus Paul Kieviet. De toegang is gratis. De aanvang is om 20.00 uur. De organisten zijn: Liesbeth Steur, Robert Bestman, Liene van der Made, Daan van Seters, Jabin de Geus, Krijn Padmos, Johan van der Valk, Auke Kieviet, Hubèrt Westdorp, Maps Hameeteman, Wim Visser en Hans van Heemst.

Familiebedrijven op GO
Het Binnenhuis, Middelharnis

Het Binnenhuis presenteert zich met de leus 'de betere woninginrichting sinds 1920'. Over de geschiedenis valt heel veel te vertellen, maar Jan Campfens en zijn zus Julia – die het bedrijf samen runnen met Jans vrouw Janny – hebben het liever over nu en straks. Duidelijk: Het Binnenhuis is klaar voor de toekomst.

In november 2006 verhuisde Het Binnenhuis van het Zandpad naar het huidige pand aan het Gedempt Kanaal 105. Aanvankelijk voor een jaar, maar bijna acht jaar later is de gerenommeerde interieurzaak daar nog steeds te vinden. In die periode is er wel wat veranderd. Ten eerste hadden de economische omstandigheden enige invloed op de aanschaf van luxe artikelen, waaronder de raamdecoratie (en gordijnen) en vloeren (behalve van hout en steen) van Het Binnenhuis. Ten tweede sprong de waterleiding boven het winkelpand, met een overstroming op 13 mei 2014 als gevolg.
Voor Jan en Julia Campfens was dit de aanleiding om de bakens te verzetten. Van de nood een deugd te maken, kun je ook zeggen. "Natte voeten werken verfrissend. We hebben alles vernieuwd. Fris, het nieuwste van het nieuwste. Gericht op de toekomst."
De bovenverdieping, waar Het Binnenhuis de producten in showkamers toonde, is weg. Dat heeft te maken met een verandering bij het winkelend publiek. "Klanten hebben zich veel meer georiënteerd als ze hier komen. Ze weten vaak al wat ze willen. Wij zijn daar dus minder tijd aan kwijt. Vroeger was je soms wel een halve dag met een klant bezig. Dat is niet meer. Men wil vooral zien wat we te bieden hebben", vertellen Jan en Julia. Het assortiment is niet veranderd. "We zijn rijk gesorteerd: van klassiek tot modern. Dat zijn we altijd geweest."
Een tweede belangrijke verandering is dat Het Binnenhuis veel meer samenwerkt met collega-bedrijven, in plaats van alles zelf uit te voeren. Een goed voorbeeld is Nieuw Rijsenburgh, waar Het Binnenhuis de appartementen samen inrichtte met Van Welsenis Projectstoffering, Visser Meubelen en Kroon Oude-Tonge. "We benutten elkaars capaciteiten. Gezamenlijk sta je sterker."
De zaak is in 1920 aan het Zandpad gesticht door de opa van Jan en Julia Campfens. Zij namen Het Binnenhuis – de naam is in de jaren vijftig geïntroduceerd – in 1989 over van hun vader en moeder. Bijna een eeuw na de oprichting is er veel veranderd. Denk alleen al aan de website en Facebook, bijgehouden door Martine, de dochter van Jan en Janny.
Wat gebleven is, is het streven naar perfectie, de liefde voor het vak en het nakomen van afspraken. "Wat wij doen is geen werk, maar een manier van leven."

Klooster's Bouwbedrijf, Ouddorp

Isoleren, energie bezuinigen – bijna iedereen is er tegenwoordig mee bezig. Het lijkt hét onderwerp van deze tijd. Maar Klooster's Bouwbedrijf in Ouddorp is er al vijfendertig jaar in gespecialiseerd. Isoleren zit in de genen van dit familiebedrijf, net zoals renovatie en nieuwbouw.

Maarten van der Klooster, zoon van een Ouddorpse timmerman, startte het bedrijf in 1979. Maarten hield zich vooral bezig met spouwmuurisolatie en het plaatsen van onderhoudsvrije kunststof kozijnen en isolerend glas. Voor dak- en vloerisolatie konden klanten ook vanaf het begin bij hem terecht. Het harde werken werd beloond, mede omdat Van der Klooster was aangesloten bij de inkooporganisatie Isoplan.
De zaak was de eerste tien jaar gevestigd aan de Molenweg. Bij het bedrijf van Maartens broer. Zijn twee broers – de een had een metselbedrijf, de ander een timmerbedrijf – leverden zo nodig personeel. Er is gestart met twee personeelsleden. Tegenwoordig zijn het er vier.
Toen de activiteiten bleven groeien, was er een nieuw bedrijfspand nodig. Het kwam op het industrieterrein van Ouddorp, in 1989. Later is er nog een loods bij geplaatst. Helemaal ideaal was het niet, daarom bouwde Van der Klooster in 2000 een nieuw pand aan dezelfde weg: de Stoofweg. Maartens zoon Jan-Cees was toen al drie jaar in het bedrijf actief. Hij is een van de vennoten. Zijn vader en moeder zijn de andere twee. Moeder, de vrouw van Jan-Cees en zijn zus assisteren waar nodig in het bedrijf.
"Ik ben spelenderwijs in het bedrijf opgegroeid", zegt Jan-Cees. "Als ik uit school kwam ging ik helpen balken sjouwen of latten naar binnen dragen. Mijn vriendjes zagen het als werken, maar ik als spelen." Ook zijn zoons Matthijs (11) en Ruben (9) dragen nu al op hun manier hun steentje bij.
Nog altijd is Klooster's Bouwbedrijf gespecialiseerd in isolatie en het plaatsen van kunststof kozijnen en beglazing. Een hoofdactiviteit die er in de loop der jaren bijgekomen is, is het renoveren en bouwen van woningen en bedrijfsgebouwen. Bouwkundig tekenen heeft het bedrijf ook in huis, evenals het renoveren van keukens. "Dakrenovaties en isolatie kunnen wij gemakkelijk combineren."
De klantenkring strekt zich uit van Vlissingen tot Rotterdam en Tilburg. Ook woningcorporaties maken gebruik van de diensten van Klooster's Bouwbedrijf, evenals gemeenten. In Zeeland zijn veel panden voorzien van geluidsisolatie. Maarten en Jan-Cees benadrukken de vertrouwensband met hun opdrachtgevers en de bewezen kwaliteit van de producten waarmee ze werken.
Ondanks de economische crisis gaan de zaken goed. "We hebben veel zegen mogen ontvangen."

Van Aerssenhuis wellicht in andere handen

Het Van Aerssenhuis, met naast de voordeur de niet alledaagse 'Te Koop' banner. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK - Een van de bekendste historische panden van Sommelsdijk is ongetwijfeld het Van Aerssenhuis aan de Voorstraat, eens eigendom van de rijkste man van Nederland in het begin van de 17e eeuw: Cornelis van Aerssen, Heer van Sommelsdijk. Als telg van een adellijke familie had hij hier zijn residentie.

Door Hans Villerius

Sinds 1996 woont er opnieuw een Cornelis. Naast de liefde voor zijn vrouw Ineke en hun kinderen, houdt Cees van Duijn merkbaar van het Van Aerssenhuis. In de achttien jaar dat de familie van Duijn op Voorstraat 31-33 woont en er eerder ook werkte, is er in de twee huizen in de Voorstraat en het achterliggende koetshuis onvoorstelbaar veel geïnvesteerd. Het pand is, voornamelijk in eigen beheer, grondig gerestaureerd. De luister die het van oorsprong al bezat, is extra versterkt door de gebruikte materialen en de aandacht die aan details is besteed.
De vroegere rijkdom is tastbaar aanwezig in de woonkamer, met de enorme haardpartij, voorzien van houtsnijwerk tot plafondhoogte. Dit plafond, op vier en een halve meter hoogte, is een en al ornament. Hetzelfde, maar dan kleurrijk beschilderd, geldt voor de lange gang, die het grote en het kleinere huis van elkaar scheidt. De immense eiken balken op de bovenverdieping dragen niet alleen de vloeren, maar vertellen stilzwijgend hun verhaal, dat tot eeuwen ver terug voert. De grote besloten tuin achter het huis ademt de sfeer van een grote, stille stadstuin, met oude bomen en struiken, waarbij je je niet direct in de bewoonde wereld waant. Het koetshuis, helemaal achter in de tuin en eveneens een royaal pand, is voor het grootste deel gerestaureerd en straalt vooral door eenvoud.
Wie op deze plek woont, leeft in een bijzondere omgeving met ongekende allure.
Wie een monumentenpand bezit, heeft iets dat het koesteren waard is. Zo heeft Van Duijn het destijds ook gekocht. "Wonen en werken in een monument van dit kaliber is genieten, maar je neemt ook de zorg ervoor op je schouders. Er komt een moment dat je die zorg weer aan een ander overdraagt." Dat laatste zei Van Duijn in een interview vier jaar geleden. En dat moment lijkt nu aangebroken...
Wie langs het pand komt, valt meteen een bijzonder 'bord' op naast de voordeur. Een stijlvolle banner, die vertelt: 'Het Van Aerssenhuis is te koop'. De bewoners willen kleiner gaan wonen: het nest raakt leeg, er wordt niet meer vanuit het pand gewerkt, huispersoneel is er niet meer, kortom, het moment "dat een ander de zorg overneemt" is daar. "Een pand als dit, is nooit af, een nieuwe eigenaar staat voor dezelfde uitdaging als ik en zal zijn eigen stempel drukken", zegt Cees van Duijn. "Het pand heeft een ruime bestemming en is voor veel functies in te richten. Wonen en werken, het kan hier allemaal. We willen het Van Aerssenhuis graag in zijn geheel aan een nieuwe eigenaar over dragen. Iemand die het pand omarmt", benadrukt hij, "want het is om van te houden!"
Er hangt duidelijk iets in de lucht: het Van Aerssenhuis is bezig een nieuwe eigenaar te krijgen.

Zuidwester start nieuw Leercentrum

De openingshandeling van het nieuwe Leercentrum. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – In het Albeda College te Middelharnis vond donderdag 18 september de officiële lancering plaats van het Leercentrum Zuidwester. Binnen deze (digitale) leeromgeving kunnen potentiële medewerkers, cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers van Zuidwester terecht met al hun vragen over opleiding, leren en ontwikkeling. Wethouder De Jong opende op symbolisch wijze het Leercentrum met een druk op de knop, samen met enkele anderen van Zuidwester, waarna er gelegenheid was om rond te kijken en informatie in te winnen over de mogelijkheid tot leren en het volgen van cursussen.

Door Hans Villerius

De ontwikkeling van nieuwe wetten brengt veel veranderingen met zich mee, die gevolgen hebben voor medewerkers in de zorg en een andere manier van kijken vragen richting zorg en zorgvrager. Stichting Zuidwester speelt hierop in door een Leercentrum te starten waarin medewerkers, cliënten, hun ouders/verzorgers en vrijwilligers terecht kunnen voor allerlei vragen op het gebied van zorg- en hulpverlening. Dit komt de deskundigheid en professionaliteit ten goede. Dat zei donderdagmiddag Hans Waardenbrug, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zuidwester. "Er was al wel een Opleidingencentrum, maar dat moest anders. Daar is invulling aan gegeven door het nieuwe Leercentrum. Hierin wordt het opleidingenpakket uitgebreider, er komen opleidingen op maat, op de plek waar men die opleidingen ontvangen wil, dus niet alleen op school maar ook op locatie. Het Leercentrum bedient meerdere doelgroepen en zal zich nog verder ontwikkelen, dit in samenwerking met andere betrokken partners."
Naast de lancering van de digitale leeromgeving werd deze middag een bijzondere samenwerking gevierd. Sinds de start van het nieuwe schooljaar, maakt Zuidester voor haar In-Company MMZ opleiding en de praktijklessen, gebruik van de lokalen van het Albeda College aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis. Docenten van het Zadkine College zullen daarbij de nodige praktijklessen en inhoudelijke modules aan de leerlingen aanbieden. Volgens Zuidwester een unieke samenwerking, waarbij drie onderwijsinstellingen gebruik maken van elkaars kwaliteiten.

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een informatieve brief aan de gemeenteraad, naar aanleiding van het eindrapport dat de Dienst Landelijk Gebied heeft uitgebracht aan de gemeente over Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat (Eilanden Nieuws publiceerde dit document eerder al deze maand) geven b. en w. haar visie op de te volgen stappen.

Door Jaap Ruizeveld

Zoals gemeld was de behoefte om gesprekken te voeren met bewoners. eigenaren en recreanten op het Fort ontstaan na het besluit van de voormalige gemeente Oostflakkee om de vestingruimte en de vestingwal vrij te maken van niet historische bebouwing. Alsmede de bebouwing aan de 'voet' en in de 'punt' te legaliseren.
Nu uit de gesprekken weliswaar de noodzaak, maar ook de behoefte blijkt om van het Fort opnieuw een recreatieve verblijfplaats te maken die door velen (op en buiten het Fort) gewenst wordt, is het voor het college duidelijk dat het niet verstandig is dit via een rechtlijnige handhavingsactie te realiseren. Daarom zal in vervolggesprekken zoveel mogelijk rekening worden gehouden met persoonlijke voorkeuren van betrokkenen omtrent de aspecten verplaatsen, vertrekken of mogelijk op dezelfde plaats blijven. Daarbij is overleg met de huidige hypotheekhouder en met eventuele belangstellende kopers onontbeerlijk. In de brief geeft het college aan dat zij de raad van de verdere ontwikkelingen op de hoogte zal houden. Wat echter geen uitstel kan lijden is het handhavend optreden op het gebied van (brand) veiligheid en toegankelijkheid. Dat heeft voort de gemeente een duidelijke prioriteit.

Boek van zendeling Heyboer over zijn werk op Borneo

DIRKSLAND – "Wondergebied" in de jungles van Borneo. Dat is de titel van het boek dat Ronny Heyboer heeft geschreven over zijn leven als zendeling op Borneo en de opbouw van Living Waters, een dorp voor verwaarloosde kinderen. Zaterdag 13 september overhandigde de schrijver het op de jaarmarkt in Dirksland aan Corrie en Piet Vogelaar.

In het jungledorp wonen 550 kinderen. Corrie Vogelaar: "Ze krijgen eten en drinken, en mogen naar school. Het belangrijkste is dat ze het evangelie te horen krijgen. De wens van Ronny is om uiteindelijk duizend kinderen op te vangen in Living Waters."
Corrie en Piet zijn al acht keer op Borneo geweest om Heyboer te helpen in Living Waters. In totaal zijn er in acht jaar tijd al vijftien mensen uit Dirksland naar Borneo geweest én nog eens drie inwoners van andere Flakkeese dorpen. In januari 2014 waren Peter en Sonja Koppelaar, Martha Droogers en Piet en Corrie Vogelaar in Living Waters. De mannen hebben de zondagsschool geverfd, de dames deden schoonmaakwerk en knipten, plakten en kleurden met de kinderen. "De kinderen hebben veel liefde nodig, want ze hebben veel meegemaakt", zegt Corrie. "Een arm om hun heen doet wonderen. Het is een gezegend project. Januari 2015 hopen we weer te gaan." Ook Marloes van Rixoort heeft plannen om volgend jaar naar Borneo te gaan. Met het oog daarop houdt ze in het najaar een boekenmarkt in Dirksland. De opbrengst is voor het goede doel.
Wie meer wil weten over dit project, kan dat vinden in het boek van Ronny Heyboer, dat voor 14,95 euro te koop is bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk en bij familie Vogelaar, Philipshoofjesweg 34 te Dirksland. Er zijn ook Engelse, Indonesische en Chinese vertalingen van het boek.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op vrijdag 26 september 2014 bezoeken ruim 400 leerlingen van basisscholen uit Dirksland, Herkingen, Melissant en Sommelsdijk de Verkeersveiligheidsdag Goeree-Overflakkee. Rondom en in Sportcomplex De Gooye in Dirksland worden de hele dag verschillende activiteiten georganiseerd waarbij leerlingen bewust worden gemaakt van de gevaren in het verkeer. De nadruk ligt daarbij op 'zelf ervaren' en het eigen verkeersgedrag. Wethouder Marnix Trouwborst geeft om 8.30 uur het startsein.

De leerlingen kunnen hun fietsvaardigheden oefenen op een parcours, met een zogenaamde Rausch-bril leggen zij een dronkenmans-test af en het Nederlands Instituut Verkeersveiligheid geeft een demonstratie van de remweg van een auto. Ook krijgen de kinderen voorlichting rondom opvallend landbouwverkeer door leerlingen van de agrarische mbo-opleiding van het EduDeltaCollege en Wellantcollege. Onder begeleiding van een docent laten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de leerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo'n groot voertuig wel en niet kan zien. Het project Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) werd vorig jaar in Ouddorp samen met Cumela Nederland en gedeputeerde Ingrid de Bondt gelanceerd en is sindsdien zeer succesvol.

De Verkeersveiligheidsdag wordt georganiseerd in opdracht van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) van Goeree-Overflakkee. De RPV voert jaarlijks verschillende verkeersveiligheidsprojecten uit voor alle leeftijden zoals lesmoduels in het Voortgezet Onderwijs, SCOOT-mobielcursussen en de Praktijkdagen Jonge Automobilisten.

MIDDELHARNIS - Op woensdag 24 september om 20.00 uur houdt de atletiekvereniging AV Flakkee haar jaarlijkse coopertest, die is ook toegankelijk voor niet-leden. De coopertest is een testmethode om de conditie te testen. Dit doet men aan de hand van een tabel. Deze tabel houdt rekening met de leeftijd en het geslacht en geeft aan de hand van de afgelegde afstand aan of de conditie zwak, matig, voldoende, goed of uitstekend is. Iedere deelnemer krijgt na afloop een certificaat met de afgelegde afstand en de beoordeling.

Iedere deelnemer legt gedurende 12 minuten in zijn of haar eigen tempo een bepaalde afstand af. De afstand wordt genoteerd en aan de hand van een tabel kan worden vastgesteld hoe het met de conditie gesteld is. De coopertest wordt gehouden op woensdag 24 september op de baan van de atletiekvereniging AV Flakkee in Middelharnis. Alle deelnemers worden verzocht op 19.30 uur aanwezig te zijn. Zij doen dan eerst een warming-up onder leiding van een van de gediplomeerde looptrainers van de AV Flakkee. Na de coopertest volgt de cooling down. Na afloop en ter herinnering ontvangt men een certificaat met daarop de gelopen afstand en een beoordeling van de conditie. De deelnemers hoeven zich niet van tevoren op te geven. Dit kunnen ze doen voor aanvang van de warming up van de coopertest . Deelname is gratis.

Wil je informatie over de AV Flakkee bekijk dan de site van de AV Flakkee: www.avflakkee.nl.

KERNACTIVITEITEN

ACHTHUIZEN

Bingo Zonnebloem

Op woensdag 22 oktober is er weer een bingomiddag in het Buurthuus (Fios-kantine) aan de Kloosterstraat. De aanvang is om 13.30 uur en er wordt om 14.00 uur begonnen met de bingo. Er worden vijf rondes gespeeld voor € 3,50.

DIRKSLAND

Burgje's Brocante

Zaterdag 27 september is er van 11.00 tot 16.00 uur een schuurverkoop aan Paulina van Weellaan 2 te Dirksland: Burgje's Brocante.

Opbrengst collecte KWF

De collecte van het KWF 2014 heeft in Dirksland € 3.850,13 euro opgebracht. In Melissant werd € 1.040,65 euro opgehaald en in Herkingen € 889,57 euro. Alle gevers en collectanten worden hartelijk bedankt. Wie de collectant heeft gemist kan alsnog een gift overmaken op giro 26000 ten name van KWF Kankerbestrijding in Amsterdam. Wilt u volgend jaar ook collecteren voor KWF, dan kunt u zich aanmelden via www.kwfkankerbestrijding.nl.

Laatste zomeravondconcert Amicitia

Woensdag 24 september geeft de fanfare van Muziekvereniging "Amicitia" het laatste zomeravondconcert van dit seizoen. Dit concert wordt gegeven bij de Victoriahal in Dirksland. Onlangs heeft de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) twee instrumenten aan Amicitia geschonken. Ook bestaat SVIK dit jaar 40 jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft Amicitia voor de locatie bij de Victoriahal gekozen. Op 1 november gaat de fanfare naar een festival in Ridderkerk. Hiervoor is dit concert een mooie try-out voor de te spelen muziekstukken. Naast deze werken zal de fanfare een gevarieerd programma ten gehore brengen. De aanvang is om 19.30 uur. Bij slecht weer vindt het concert in de Victoriahal plaats.

GOEDEREEDE/OUDDORP

Opbrengst collecte Spierfonds

De opbrengst van de onlangs gehouden collecte voor het Prinses Beatrix Spierfonds heeft in Goedereede € 887,82 opgebracht en in Ouddorp € 2865,79. Alle gevers en collectanten worden hartelijk bedankt. Wie de collecte heeft gemist en toch een gift wil geven kan dit doen op giro 969 ten name van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Open Huis Hoeve Kortstaert

Op 26 en 27 september houdt Hoeve Kortstaert weer Open Huis met antiek en brocante, conserven en nog veel meer. Er zijn ook andere deelnemers, o.a. 'Hout in Huis&Tuin en 't Binnenwerk. Open van 10.00 tot 17.00 uur. Parkeergelegenheid in de tuin. Oostdijkseweg 39 Goedereede. Zie ook www.hoevekortstaert.nl en FaceBook.

HERKINGEN

Scharrelloodsje

Zaterdagochtend 27 september is het 'Scharrelloodsje' in Herkingen weer geopend. Vanaf 9.30 uur is men welkom om rond te snuffelen en aan te schuiven voor een kop koffie. Er is veel binnengekomen. Het Scharrelloodsje, naast de Hervormde kerk aan de Scharloodijk is tot 12.00 uur geopend. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van de Hervormde kerk in Herkingen.

MELISSANT

Uitslag ballonnenwedstrijd

Afgelopen Koningsdag, zaterdag 26 april, lieten de kinderen in Melissant hun oranje ballonnen op tijdens de aubade, in de hoop deze een hele verre tocht te laten maken. Enkele ballonnen vlogen direct al in de bomen bij 'Vollenhoven' maar konden door wat geklauter toch losgemaakt worden en hun vlucht vervolgen. Nu, bijna vijf maanden verder, is er maar één kaartje teruggekomen. Helaas was de windrichting dus niet helemaal optimaal en zullen heel veel ballonnen zijn gaan zwemmen… Het ene kaartje is nog geland vóórdat het in het water van de Noordzee belandde, namelijk in 's-Gravenzande. Automatisch is er dus ook één winnares: Fay Edel uit Melissant! Een leuk prijsje is door Oranjevereniging Melissant bij haar bezorgd.

MIDDELHARNIS

Evangelisatieavond

Vrijdagavond 10 oktober zal er in de zaal van het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Middelharnis een evangelisatieavond gehouden worden. De heer Krijgsman hoopt iets te laten zien en te vertellen over 'Evangelisatie in Amsterdam'. Hij is werkzaam in het Bijbelcentrum "Simon de Looier".

Hartpatiënten sporten weer

Hartpatiënten krijgen vaak het advies meer te bewegen. De Sportvereniging Hartpatiënten Goeree-Overflakkee biedt daartoe al 25 jaar een goede gelegenheid. Na de gebruikelijke zomerstop komen haar leden weer tweemaal in de week bijeen in Sportcomplex De Staver. Onder leiding van een enthousiaste sportdocente wordt door middel van sport- en speloefeningen gewerkt aan de conditie. Het zijn gevarieerde lessen met vooraf een warming-up. De tweede helft van de les is een halfuurtje volleybal of badminton. Ook partners van hartpatiënten kunnen meedoen. Beiden zijn van harte welkom op maandag tussen 18.30 en 19.30 uur en donderdag van 18.15 tot 19.15 uur. Voor meer informatie kunt u terecht bij de secretaris, mevr. Elly Veltkamp, tel. 0187485320, of raadpleeg www.shp-goeree-overflakkee.nl.

High Tea voor mantelzorgers

Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseren zij bijeenkomsten, zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft en daarmee de zorg kan volhouden. De eerstvolgende zal zijn op dinsdag 30 september a.s. een High Tea in het Diekhuus te Middelharnis, van 13.30 tot ongeveer 15.30 uur. Alle mantelzorgers zijn van harte welkom op deze high tea. Graag aanmelden als u wilt deelnemen. Mocht u nog niet geregistreerd staan als mantelzorger dan kunt u dit aangeven bij het aanmelden. Aanmelden voor deze middag kan t/m uiterlijk vrijdag 26 september via tel. 0187 483366 of via e-mail c.vermeulen@zijngo.nl. Deelname is gratis.

Tabletcafé in de Bibliotheek

Zaterdag 27 september van 13.30 tot 15.30 uur organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, vestiging Middelharnis, een Tabletcafé. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet te halen. Tip: neem uw tablet mee. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven.

OOLTGENSPLAAT

Oud papier

Donderdagavond 25 september wordt vanaf 17.30 uur het oud papier voor de zending weer opgehaald. Graag het papier goed gebundeld gereed zetten.

OUDDORP

Crea-club 55+ club

Op woensdag 1 oktober is er soos bij de 55+ club. Tijd voor een kopje koffie, een praatje of een spelletje. Ook de crea-club gaat weer van start. Onder begeleiding van Aat Pikaart kunt u een fles met touw omwikkelen en decoreren. De kosten voor een grote fles zijn € 3,50 die voor een kleine € 2,50. U kunt zich opgeven bij Joke van Dam, tel. 0187 682319. Aanvang 14.00 uur in Dorpstienden. Ook het koersballen gaat weer van start. Belangstellenden kunnen langskomen voor een kijkje. Woensdag 8 oktober kunt u weer mosselen eten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, tel. 0187 483366.

Nieuwe Cursus EHBO

Het nieuwe cursusseizoen voor de EHBO staat weer voor de deur. Naast de herhalingslessen wil men ook weer (bij voldoende deelname) een nieuwe opleiding aanbieden. Eind oktober start een eenheidscursus EHBO. Hierbij leert u de levensreddende handelingen, inclusief het bedienen van de AED. Daarnaast krijgt u een stukje verbandleer. Medio februari wordt de cursus afgerond met een officieel erkend diploma. Deze cursus (ca. 12 lessen) wordt verzorgd op maandag- of dinsdagavond. De herhalingslessen zijn gepland op dinsdagavonden. Verder kunt u bij de vereniging terecht voor opleidingen, c.q. herhalingslessen van Jeugd-B (12- tot 15-jarigen), EHBO aan kinderen (voor verzorgers en/of begeleiders van kinderopvang), cursus alleen bestemd voor het bedienen van de AED en de reanimatietraining en ook voor het doen van een examen na een opleiding via internet, het zgn. e-learning. Heeft u interesse in één van deze opleidingen of heeft u vragen hierover, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de vereniging, tel. 0187-683861, of via d.pikaart@hetnet.nl.

Psalmzangavond met tegenstem

Na het organiseren van enige Psalmzangavonden in de Eben Haëzerkerk van Ouddorp met diverse bovenstemgroepen is het de bedoeling om op 22 november een Psalmzangavond te organiseren met een samengestelde mannen tegenstemgroep uit de regio. Er zullen vier oefenavonden gehouden worden om de bovenstem of tegenstem in te studeren. Deze avonden zijn op dinsdag 21 oktober, dinsdag 4 november, dinsdag 11 november en vrijdag 21 november in het verenigingsgebouw of in de Eben Haëzerkerk te Ouddorp van 20.00 tot 22.00 uur met tussentijds een koffiepauze. Onder leiding van Dinant Struik en organist Willem den Boer zullen de Psalmen ingestudeerd en uitgevoerd worden. Kosten zijn € 10,00 voor de vier avonden inclusief de muziek en de koffie. Op deze oefenavonden zijn mannen vanaf 16 jaar van harte welkom. De Psalmzangavond op 22 november is uiteraard voor iedereen toegankelijk. Er zal op die avond ook beurtzang plaatsvinden (dames apart, heren apart) Ds. Zoet hoopt deze avond de opening, een korte meditatie en de sluiting te verzorgen. De collecte op deze avond is bestemd voor het diaconaal gastenhuis de Oase in Ouddorp (www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl). Voor opgave, vragen of informatie kunt u contact opnemen met de zangcommissie van de HHG te Ouddorp, Wim Westhoeve, tel. 0187 683904, e-mail w.westhoeve@kliksafe.nl.

OUDE-TONGE

Bingo ANBO

De ANBO Oostflakkee organiseert voor vrijdag 26 september een grote bingo. Locatie stichting ZIJN aan de Bernhardstraat. Start om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Negen rondes voor € 6,50 en een extra ronde voor € 1,- Het is voor leden en niet-leden.

SOMMELSDIJK

Vredesdienst

Deze week is de jaarlijkse vredesweek. Daarom wordt zondag 28 september een vredesdienst georganiseerd door de Oecumenische Werkgroep. Ditmaal wordt de dienst gehouden in de Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk met als speciale gast een medewerker van PAX. Iedereen, zonder kerk of van welke kerk ook, is van harte uitgenodigd deze vredesdienst mee te maken. Tijdens deze viering zal de heer Edwin Ruigrok van Pax (voorheen Pax Christi) het één en ander vertellen over zijn eigen ervaringen uit zijn werkpraktijk. Hij woonde en werkte van 1989 tot 2007 in Afrika (Rwanda, Botswana en Zuid-Soedan) en Azië (Jemen en Bhutan). Sinds 2003 werkt hij voor PAX als identiteitsmedewerker. PAX is de grootste vredesorganisatie in Nederland en werkt in een 15-tal conflictgebieden in de wereld met vele lokale partners. Ook zet PAX zich in voor internationale afspraken over wapenhandel en productie. Op vrijdagavond 26 september om 19.30 uur vind er in de Exoduskerk, Dorpsweg 97 te Sommelsdijk een sing-in plaats om een aantal liederen die tijdens de Vredesdienst worden gezongen, te oefenen.

Bingo in Den Hoogen Caemer

Zaterdag 27 september is er een bingo in De Hoogen Caemer aan de Sperwer. Aanvang19.30 uur. Kopje thee/koffie gratis.

Breiclub De Zwaluw

Aan Sperwer 55 is Breiclub De Zwaluw weer begonnen. Dit is op dinsdagmiddag van 13.30-15.30. U kunt eigen werk meenemen, maar er is altijd wel iets aanwezig waar u gebruik van kunt maken. Voor € 1,50 kunt u naar binnen en krijgt u een kopje koffie of thee.

STELLENDAM

Kibbeling en Lekkerbekjes

Zaterdag 27 september is er van 8.00 tot 15.00 uur weer een visverkoopactie op het Oranjeplein te Stellendam. Deze actie wordt georganiseerd door de vrouwenvereniging van de Herst. Herv. Gem. Zij nodigt u van harte uit om deze heerlijke lekkernijen te kopen bij haar viskraam. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Herst. Herv. Gem.

Opbrengst collecte Spierfonds

De collecte voor het Prinses Beatrix Spierfonds in Stellendam bracht het bedrag van 1.314,80 euro op.Namens het Spierfonds worden collectanten en gevers hartelijk dank gezegd.

VBGO brengt bedrijfsbezoek aan Camping Grevelingen

BATTENOORD – Voor de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee was het vorige week donderdag weer tijd voor haar tweejaarlijkse bedrijvenbezoek. Daarbij zet één van de leden de deuren van zijn of haar bedrijf open en presenteert de gastheer/vrouw de onderneming aan de overige leden van de vereniging. Ditmaal was men te gast bij Camping Grevelingen te Battenoord. Eigenaar Jeroen Buijs vertelde zijn gasten een en ander over de ontstaansgeschiedenis van de camping en gaf ze een rondleiding over het terrein.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Al eeuwenlang, sinds 1690, is op deze plek de familie Buijs gevestigd. Ze hadden er een agrarisch bedrijf. De jaren zeventig van de vorige eeuw wezen echter uit dat op termijn onvoldoende overlevingskansen voor het landbouwbedrijf over zouden blijven, zodat besloten werd er een camping bij te gaan doen. Daarmee werd in 1973 gestart. Met niets werd begonnen, maar Camping Grevelingen werd zo'n succes dat de landbouwactiviteiten konden worden beëindigd en men zich volledig kon gaan richten op het exploiteren van een professionele camping. Die bestaat intussen al weer 41 jaar, in totaal goed voor driehonderd vaste plaatsen plus honderd toeristenplekken. Met een bibliotheek, een visvijver, centraal gas, 16 ampère en internet heeft Camping Grevelingen veel voorzieningen. Daarnaast is er een centrale ruimte, waar spelletjes worden georganiseerd en waar wat kan worden gedronken. "Er heerst hier altijd een gezellige ongedwongen sfeer", zegt Jeroen Buijs. "Voor veel caravaneigenaren is het hier als het ware hun tweede thuis". Vorig jaar werd Camping Grevelingen uitgeroepen tot 'Leukste vakantiepark van Zuid-Holland'. Het is ook niet voor niets dat er gezinnen zijn die hier al veertig jaar komen. Zo'n 35 vaste plekken worden ingenomen door inwoners van Goeree-Overflakkee. De camping is open van half maart tot 1 november en trekt vooral gasten uit de regio, op ongeveer één uur reisafstand.
Daarnaast heeft het familiebedrijf een caravanhandel, die inmiddels negen verschillende merken levert. "In de loop der jaren zijn de caravans complete woningen geworden", zegt Jeroen. "En je kunt ze net zo compleet of luxe uit laten voeren als je maar wilt." Hij levert caravans door heel Nederland en verzorgt daarbij ook het opstellen en afwerken ter plekke. "Wij hechten eraan topservice te verlenen."
Het starten van een camping en caravanhandel is dus een goede zet geweest. Wat de familie Buijs wel zorgen baart is de komst van zo veel meer windmolens naar het eiland. "Recreatie en windmolens gaan niet samen, ondanks dat dit wel wordt geroepen", zo gaf Jeroen aan. "Maar ja, tegenhouden doen we 't niet…"

Buitenlandse pers krijgt de smaak van Flakkee in het vizier

Luisteren en proeven wat de smaak van Flakkee inhoudt. Foto's: Hans Villerius

Vorige week schreven we over de Week van de Goereese Vis, die de week ervoor gehouden werd. Een week die bedoelde de visserij en de daaraan gerelateerde bedrijven en activiteiten op de Kop van Goeree in het zonnetje te zetten. Een stukje Eilandmarketing, waarbij ook het streekeigen product flink wordt gepromoot. En wat kun je dan beter doen dan proberen overal vandaan de pers naar het eiland te halen, zodat die verder kan vertellen wat voor specifieks Goeree-Overflakkee te bieden heeft? Dat gebeurde dan ook vorige week. In het kader van de Week van de Goereese Vis was een speciaal programma in elkaar gezet om schrijvende, fotograferende en filmende journalisten kennis te laten maken met het eiland, zowel op het gebied van duurzaamheid als op culinair vlak.

Door Hans Villerius

Een eiland met ambities. Een eiland van goede smaak en van veel groene initiatieven. Zo werd het vorige week gepresenteerd tijdens een persreis door het gebied. Een afwisselend programma was samengesteld waarmee, verspreid over heel Goeree-Overflakkee, allerlei facetten werden belicht van waar het eiland zich mee onderscheidt.
Op Goeree-Overflakkee worden veel producten verbouwd, geteeld en gevangen. Meer dan elders in het land staat 'biologisch' en 'duurzaam' daarbij hoog in het vaandel. Momenteel is men bezig het streekeigen product goed op de kaart te zetten en te vermarkten.
Maar ook op het gebied van duurzame ontwikkeling en energieneutraliteit steekt Goeree-Overflakkee landelijk gezien er met kop en schouders bovenuit. We hoeven maar te spreken over de ontwikkeling van een getijdencentrale, Greenpoint Holland-Zeeland, het Ecohotel Punt West, de ambitie van de gemeente om in 2020 energieneutraal te zijn - of misschien zelfs eerder. Of over wat er al is, zoals het zonnepark, het project Energieke Regio, maar ook de duurzame vismethodes van de Stellendamse vissers, de schone en veilige stranden en jachthavens waarmee het eiland al diverse onderscheidingen in de wacht sleepte. Over dit alles heeft het eiland richting de Randstad of verder het land in zeker een verhaal te vertellen, namelijk: 'wij hebben op veel terrein ontzettend veel te bieden!'
Daarom werd de Week van de Goereese Vis, mede in het kader van de Eilandmarketing, aangegrepen om dit in breder perspectief te plaatsen en het eiland te presenteren aan een persgezelschap, waarvoor zich ca. vijftien deelnemers hadden aangemeld, waaronder opvallend veel culinaire pers afkomstig van ons zuiderbuurland.
Voor hen vormden in deze week de dinsdagavond en de woensdag de persreis. De dinsdagavond werd benut om in strandpaviljoen Brouw aan de Brouwersdam kennis te maken met vier agrarische bedrijven, die tekst en uitleg gaven bij de streekproducten die van hun bedrijf komen en waarmee meteen een driegangen diner was samengesteld dat de aanwezige persmensen werd aangeboden.
Ook wethouder Arend-Jan van der Vlugt was daarbij aanwezig om een en ander te vertellen over de gemeente Goeree-Overflakkee en welke ontwikkelingen hier momenteel spelen.

Eiland van...

"Een mooi eiland in de Zuidwestelijke Delta", zo gaf Van der Vlugt aan, "dat na de herindeling per 1 januari 2013 van vier gemeenten getransformeerd werd tot één gemeente, die 48.000 inwoners telt, waarin 3.050 bedrijven zijn gevestigd en waar 2.500.000 toeristische overnachtingen worden geboekt."
In het kort kwamen de ontstaansgeschiedenis, de cultuur en het karakter van het eiland voorbij, met daarbij vanzelf ook aandacht voor de strijd tegen het water. Maar ook dat Goeree-Overflakkee zich kenmerkt als eiland van transport. Als eiland van land- en tuinbouw, waaronder zowel kleinschalige (en karakteristieke bloemzaad)teelt op de kop van het eiland als megabedrijven waarin veel innovatieve technieken worden toegepast. Als eiland van visserij, waarbij ook veel innovatieve en duurzame technieken worden gebruik. Als eiland van recreatie en toerisme. Als eiland van zorg en welzijn. En als eiland van bedrijvigheid, met ook hier megaondernemingen.
Verder dat via het Integraal Ruimtelijk Programma de gemeente een samenwerking heeft met de provincie om, nu de gemeentelijke herindeling een feit is, circa twaalf projecten van de grond te helpen krijgen. En dat het streven is om van de toegangswegen N57 en N59 vierbaanswegen te maken. Uiteraard passeerden op het gebied van duurzaamheid ook de icoonprojecten Getijdencentrale en Greenpoint Holland-Zeeland. En ook de diverse kwaliteitsonderscheidingen die het eiland in de wacht sleepte, kwamen voorbij. Evenals het tweede zeehondencentrum van het land, dat recentelijk in Stellendam werd geopend en waarin momenteel tien zeehonden verblijven om weer op krachten te komen. En er werd aangegeven hoe in het kader van de Eilandmarketing al diverse prominenten – zoals het Koningspaar, prins Carlos en Jan-Peter Balkenende – naar Goeree-Overflakkee kwamen om met eigen ogen te zien wat hier momenteel op meerderlei gebied ontwikkeld wordt. "En natuurlijk hopen we dat u, als pers, een mooi verhaal over ons mooie eiland en onze mooie gemeente zult gaan schrijven", zo eindigde de wethouder zijn presentatie.

Bedrijfspresentaties

Ook gastheer Gydo van der Wal, eigenaar van strandpaviljoen Brouw, waar het gezelschap deze avond werd ontvangen, vertelde een en ander over zijn bedrijf, dat een combinatie is van strandpaviljoen, kitesurfschool en van waaruit wind- en watersportactiviteiten plaatsvinden, waaronder zomer- en surfkampen voor de kinderen. "Zodoende hebben we hier veel doelgroepen, die allemaal door het zand aan elkaar verbonden worden."
Vervolgens waren het eierhandel De Baar te Zuidzijde, Westhoeve Potatoes te Ouddorp, Flyshootfish te Stellendam en de Mèkkerstee te Ouddorp die zich presenteerden en in het kort vertelden over de bijzonderheden van hun activiteiten en hun producten.

Streekdiner

Echter, niet alleen in woord en beeld, maar ook op tafel en op de borden kon kennis worden gemaakt met de producten van genoemde bedrijven. De chefkok van Brouw had een zeer smakelijk driegangen diner samengesteld dat bereid was met uitsluitend streekproducten, zo veel mogelijk afkomstig van de bedrijven die zich deze avond presenteerden. Van een witte wijn (Pinot Blanc) van wijnboerderij 'De Kleine Schorre' uit Dreischor tot Rode Poon uit de Noordzee, van eiergerechtjes tot lamsoor en van frites van Westhoeve tot diverse soorten geitenkaas van de Mèkkerstee. En tot slot een stevige bak koffie met echte Ouddorpse Kruidenbitter.
De smaak was gemaakt en voor velen proefde het naar meer. En er kwám meer: de andere dag volgde aflevering twee van 'kennismaken met Flakkee'.

Meer hierover in onze editie van a.s. vrijdag 26 september.

18 / 22

13-jarige Natasja Groen schrijft 'Ponygeheim'

Een trotse Natasja Groen met haar eerste boek.

MIDDELHARNIS - Vorige week verscheen haar eerste boek bij Boekscout Yo en daar is Natasja Groen best trots op. En dat mag ook wel als je als 13-jarige je eerste zelfgeschreven boek mag presenteren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Als je als hobby's paarden en schrijven hebt dan kan het niet anders of je schrijft een boek dat over paarden gaat. En zo is het bij Natasja Groen uit Middelharnis gegaan. Al vanaf haar zevende jaar is ze bijna altijd al met 'pen en papier' in de weer. Ze schreef gedichten en opstellen en ze deed al vroeg mee aan een schrijfwedstrijd bij een drogisterij, waar ze geweigerd werd vanwege haar jonge leeftijd.
Ze heeft zelf nog geen paard, maar als het even kan en als school en schrijven het toelaten is ze in de buurt van paarden en pony's te vinden.

'Zomaar'

Natasja legt uit dat het schrijven van een boek eigenlijk 'zomaar' is gegaan. Ze schreef regelmatig kleine stukjes en uiteindelijk heeft ze deze stukjes aan elkaar 'geplakt'. Zo is het een boek van 136 pagina's geworden.
Ze stuurde het manuscript naar uitgeverij Boekscout Yo. Dit is een uitgeverij, speciaal voor jongeren, die gratis boeken uitgeeft als ze over voldoende kwaliteit beschikken. Na wat kleine aanpassingen ging de uitgeverij akkoord en vanaf vorige week heeft de jonge schrijfster de eerste exemplaren in handen. De boeken worden op bestelling gedrukt. Zo loopt men geen risico dat men met veel onverkochte boeken blijft zitten.
De hoofdpersoon in Ponygeheim is Lisa. De manege waar ze reed is gestopt en ze mist haar lievelingspony Donna heel erg. Als ze in een schuurtje een pony vindt, besluit ze voor hem te zorgen. Op een ponykamp maakt Lisa veel nieuwe vriendinnen. Met Dreamer, de pony die ze verzorgt, en haar vriendinnen is het erg gezellig. Toch is Lisa af en toe best verdrietig, want ze mist Donna nog steeds. Samen met haar zus Merel zijn ze vastbesloten om Donna te vinden, maar Lisa vraag zich af of dat ooit nog gaat lukken…
"Mijn droom is uitgekomen", geeft Natasja aan en ze is heel benieuwd of haar boek de weg naar de lezers zal weten te vinden. Overigens heeft ze al een tweede boek in gedachten, dat ook weer over paarden zal gaan.
De paperback Ponygeheim telt 136 pagina's en kost € 16,75. ISBN: 978.94.0221.076.7 Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Van der Boom te Sommelsdijk of via www.boekscout-yo.nl.

Geslaagde Vakantie Bijbel Week

OUDDORP - De laatste week van de zomervakantie waren ook dit jaar weer heel veel kinderen met de leiding en de vrijwilligers in Ouddorp samengekomen voor de Vakantie Bijbel Week. Ondanks de weersomstandigheden, die minder gunstig waren dan voorgaande jaren, mag toch worden terugzien op heel fijne dagen. "Wat een voorrecht dat, terwijl in heel veel landen Christenen worden vervolgd en kinderen moeten vluchten, ruim 150 kinderen drie dagen in alle rust en vrede konden samenkomen en mochten horen naar het Woord van God", zo blikt de organisatie terug.

Het thema dat de leiding voor dit jaar had uitgekozen was: 'een Huis om in te wonen'. Dit erd uitgewerkt in drie aansprekende Bijbelvertellingen. De kinderen luisterden met aandacht naar de gelijkenis van de dwaze en de wijze bouwer, de geschiedenis van Zachéüs, tegen wie Christus zei: Ik moet heden in uw huis blijven, en de hemelvaart van Elia. Hij ging naar Huis om altijd bij de Heere te zijn.
Ook werd er rond het thema geknutseld. Elk kind mocht werken aan zijn of haar eigen huis. In korte tijd verrezen er prachtige bouwwerken. Er waren er die werkten aan een iglo, een indianentent, een boomhut, een krot uit een krottenwijk. Woningen die wij zo niet kennen. Met de houten woonhuizen, de flatgebouwen, en nieuwbouwhuizen werd steeds dichter bij huis gekomen. Het was mooi om zoveel kinderen met zoveel begeleiders en begeleidsters enthousiast aan het werk te zien. En het resultaat mocht er zijn!
Donderdag, nadat er met elkaar was gegeten, was er de afsluitingsavond waarin alles wat die dagen gemaakt was heel mooi werd tentoongesteld. Veel ouders en grootouders en andere belangstellenden kwamen kijken. Na afloop kregen alle kinderen hun eigen bouwwerk mee naar huis. (Foto: K. Grinwis)

Heleen Buth presenteert nieuw kinderboek in 'De Snoeperij'

POORTVLIET/DIRKSLAND - Deze maand verschenen er veel nieuwe boeken op de kinderboekenmarkt. Een boekje uit die grote stapel was weer het schrijfresultaat van de van Flakkee afkomstige kinderboekenauteur, Heleen Buth-Villerius. Ze woont al weer zes jaar buiten het eiland, maar leeft middels onze krant mee met het wel en wee van de Flakkeënaars. En laat op haar beurt ook de eilandbewoners delen in haarbezigheden, nu deze maand haar elfde kinderboekje, getiteld 'Hebbes!' verscheen bij uitgeverij Den Hertog. Heleen, die in 1992 haar eerste boekje schreef, zal het nieuwste exemplaar presenteren op woensdag 1 oktober bij De Snoeperij aan de Straatdijk te Dirksland. Eigenaar Erica en Heleen kennen elkaar al langer en hopen zo op een leuke middag voor alle partijen, niet in het minst de jeugd, die het boekje op deze middag ook kan aanschaffen, compleet met handtekening van de auteur. Mochten kids het boekje inmiddels hebben, dan mogen ze ook om een handtekening komen. Daarnaast is er een grabbelton. En natuurlijk is er in De Snoeperij allerlei lekkers te koop, koffie, thee, en lekkere cupcakes. Iedereen is deze middag welkom, van half twee tot vijf uur.

Lezing Spektakel op de slaapplaats

Grote zilverreigers worden in steeds grotere aantallen geteld en veroveren nu ook de Nederlandse delta. Foto: Albert de Jong

SOMMELSDIJK - Waarom slapen vogels samen en waar doen ze dat in de omgeving van Goeree-Overflakkee? Op donderdagavond 25 september geeft Albert de Jong van Sovon een lezing over vogels die gezamenlijk slapen, zoals steltlopers en ganzen. Leden van vogelwerkgroep Goeree-Overflakkee tellen al jaren verschillende vogels op slaapplaatsen. Een deel van de avond gaat over deze tellingen.

Zo'n 80 vogelsoorten hebben de eigenschap dat ze 's avonds samenkomen om te slapen. Bekende voorbeelden zijn ganzen, steltlopers en zilverreigers. Het vertrek van en naar de slaapplaatsen levert vaak spectaculaire taferelen op. Vogelaars die meedoen aan het telproject van Sovon Vogelonderzoek Nederland gaan in de schemering op pad om deze slaapplaatsen op te zoeken en de vogels te tellen. Tijdens de lezing bespreekt Albert de Jong resultaten van deze tellingen en laat hij videobeelden van het spektakel op de slaapplaats zien. Ook legt hij uit hoe je mee kunt doen aan zo'n telling. De lezing op 25 september begint om 20 uur en vindt plaats in Het Koetshuis, Van Gorcumstraat 22 te Sommelsdijk. De toegang is gratis. Iedereen die geïnteresseerd is in vogels is van harte welkom.

OUDDORP - In het politieke programma Polivak wordt de komende weken, afwisselend met de raadsvergadering van de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee, veel politieke informatie gegeven.

In de uitzending van donderdag 24 september kunt u luisteren naar een gesprek met raadslid Henk van der Meer die namens de VVD binnen de gemeenteraad actief is. Hij is door voorkeurstemmen in de raad gekomen en wat betekent dat nu voor zijn positie binnen de fractie en binnen de raad? Daarnaast word er o.a. gesproken over de zondagsopenstelling, de volkshuisvesting binnen de gemeente en het realiseren van één woningbouwcorporatie.

In het tweede uur zal er aandacht zijn voor het eilandelijke zorgdebat dat op 6 oktober wordt georganiseerd door de PvdA waarbij ook staatsecretaris van sociale zaken, Jette Klijnsma, aanwezig zal zijn. De organisatie vertelt inde studio over het hoe en waarom van dit debat en zal meer informatie geven over inhoud van het debat.

Donderdag 2 oktober zal de uitzending in het teken staan van de gemeenteraadsvergadering. Vanaf half 8 zal er rechtstreeks geschakeld worden naar het bestuurscentrum Het Rondeel waarna de gehele raadsvergadering wordt uitgezonden. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "programma gemist" op http://www.rtvslogo.nl/

Raad gaat zich uitspreken over stedenband met Ladek Zdroj

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een stedenband tussen Goeree-Overflakkee en Ladek Zdroj in het zuidwestelijk deel van Polen, komt als gespreksonderwerp op de agenda van de gemeenteraad. De politici kunnen dan aangeven of zij de uitgangspunten onderschrijven die het comité voor deze stedenband heeft geformuleerd in een notitie die deze maand aan de fracties is aangeboden, samen met de bijlage Overdrachtsdocument vanuit de voormalige gemeente Goedereede. Een datum van bespreking wordt nog nader vastgesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Burgemeester Grootenboer gaf dit als conclusie aan na een toelichting en informatie van de voorzitter van het Ladek-comité, Harrie Scholtens, op de notitie. De voormalige gemeente Goedereede ging in mei 2001 een officiële stedenband aan met Ladek Zdroj. In april 2013 besloot het college van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee in principe ook in te stemmen met het aangaan van de stedenband. Een comité werd verzocht de mogelijkheden te onderzoeken en uit te werken en met concrete voorstellen te komen. In de gemeentebegroting is hiervoor een bescheiden bedrag van 2500 euro opgenomen. Het comité bestaat uit Harrie Scholtens, Jan-Kees v.d. Klooster (jeugdbrandweer), de raadsleden Henk v.d. Meer en Petra 't Hoen alsmede Helma Hilders.

Concrete vragen

Voorzitter Scholtens vraagt de raad om in te stemmen met de uitgangspunten van de notitie van het comité, het document te onderschrijven en de Poolse gemeente Ladek Zddroj hiervan in kennis te stellen. Na een reactie vanuit deze stad vervolgens een beperkte delegatie vanuit college en raad te formeren om in Ladek de stedenband met de gemeente Goeree-Overflakkee officieel te bekrachtigen. Verder in te stemmen dat het comité als organisator van gemeentelijke activiteiten en ervaringspunt kan optreden voor verenigingen, scholen, brandweer en andere instanties. Tenslotte akkoord te gaan met het meer zichtbaar maken van de stedenband door een informatieve website.

Contacten

In vogelvlucht wordt aangegeven welke contacten er inmiddels zijn (of zijn geweest) op het terrein van o.a. onderwijs (CBS-school Goedereede-Havenhoofd), brandweer Ouddorp, cultuur (Goedereede) en sport (WFB-evenement). In een stedenband is geen plaats voor het organiseren van snoepreisjes. Wel om contacten te leggen, elkaars cultuur te beschouwen, informatie uit te wisselen en kennis te delen over vertegenwoordigende democratie. Het 'buiten de deur' en over de grens kijken is wederzijds een goede zaak. Het comité vindt dat er talrijke activiteiten ontplooid kunnen worden die door verenigingen en/of particulier initiatief zelf verder moeten worden opgepakt maar waarbij het comité een adviserende rol kan vervullen. Ook geeft het comité aan dat zij contacten kan leggen met de Rotaryclub Goeree-Overflakkee om contacten die er bestonden weer op te pakken om het bedrijfsleven in Ladek een impuls te geven en zienswijzen aan te reiken over economische ontwikkelingen.

Oorsprong

De oorsprong van de stedenband voert terug naar 1997 toen in het gebied rond Ladek in Polen rivieren overstroomden en zorgden voor veel schade en overlast. Via het toenmalige Overlegorgaan Goeree-Overflakkee (OGO), waarvan de gemeente Goedereede op dat moment het voorzitterschap vervulde, werd besloten om 48.000 gulden (een gulden per inwoner) voor een hulp-projectplan beschikbaar te stellen. Met dit geld zijn toen drie bruggetjes hersteld die voor het lokale verkeer van groot belang waren. De contacten werden verbreed naar o.a. het aandachtsveld brandweer. Er kwam een uitwisseling tussen de jeugdbrandweerkorpsen van Ouddorp en Ladek en in natura zijn twee brandweerauto's (Ouddorp en Stad aan 't Haringvliet) en een vuilniswagen die hier vervangen werden, overgedragen. Ook was er een stageplek van enkele weken van de gemeentesecretaris uit Ladek bij de toenmalige gemeente Goedereede.

Prominente rol Manege Oostmoer bij Horse Event Deurne

STAD AAN 'T HARINGVLIET/DEURNE - In het Nederlands Hippisch Centrum in het Brabantse Deurne kwam afgelopen weekend heel paardenminnend Nederland bijeen tijdens Horse Event. Een grootschalig driedaags en jaarlijks evenement, waarbij Manege Oostmoer in wisselende disciplines alle jaren van de partij is geweest. Dit jaar was er een wel heel prominente rol voor de Stadse vijfsterren FNRS-manege.

Tekst: Myra Lugthart

"Twee dagen achter elkaar is er vanaf ons terrein een flinke delegatie aan Horse Event-deelnemers en hun supporters vertrokken", vertelt Henk Kieviet (mede-eigenaar Manege Oostmoer - red.). "Nieuw dit jaar was dat er ook pony's van ons meereisden naar Deurne. De eerste pony die de trailer op mocht, was Noortje. Noortje was door mijn dochter Annick opgegeven voor een landelijke wedstrijd van paardentijdschrift 'Penny': 'De liefste manegepony van Nederland'. En laat Noortje nu als een van de drie finalisten eindigen! Penny had mooie prijzen voor de finalisten: er werd een touringcar beschikbaar gesteld, plus voor alle buspassagiers toegangskaarten voor Horse Event. Er konden dus heel veel fans met Noortje mee en die fans droegen bovendien nòg een prijs van Penny, speciale roze Penny t-shirts met de naam van Manege Oostmoer en de foto van onze Noortje erop. De hele groep kwam 's avonds enthousiast terug uit Deurne, heel tevreden met de derde plaats die Noortje heeft behaald."

Mounted Games

"Verder kregen de bezoekers van Horse Event iets nieuws voorgeschoteld", vervolgt Henk. "We hebben met acht amazones en acht pony's voor groot publiek een demonstratie 'Mounted Games' mogen geven. Voor Manege Oostmoer een vast programmaonderdeel, dat bij ons al 36 jaar met Hemelvaartsdag op de kalender staat. In de beginjaren was het een spel dat in het programma van de vroegere Nederlandsche Pony- Paardenclub was opgenomen, maar in de loop der jaren is het blijkbaar op alle maneges in Nederland verdwenen. Er is dit jaar toevallig iemand uit Duitsland geweest die zowel bij de KNHS als de FNRS navraag heeft gedaan naar 'mounted games'. En nu blijkt dat Manege Oostmoer de énige manege in Nederland is die deze speldag nog organiseert! Mounted Games is zo'n leuke afwisseling voor zowel manegeruiters als de rijdieren, dat Horse Event vond dat iedereen weer kennis zou moeten maken met deze spelmogelijkheid. Mijn broer Adrie (mede-eigenaar Manege Oostmoer - red.) heeft bij Horse Event uitleg gegeven en er, samen met onze vier zonen en zijn vaste team vrijwilligers, voor gezorgd dat het publiek een mooi beeld kreeg van alle spelattributen en -elementen. En de amazones en pony's gaven met elkaar een mooie show weg, luid aangemoedigd door de supporters. Het zou voor manegeruiters in het hele land erg leuk zijn als collega-manegebedrijven deze speldag weer op de agenda gaan zetten!"

FNRS Springcompetitie

"Ook hadden we een springteam afgevaardigd", zegt Henk. "In Deurne vond de FNRS Springcompetitie plaats en we vonden het leuk om daar met Manege Oostmoer aan mee te doen. Voor ons en de pony's een eerste keer en onze deelnemers gingen er met een 'verkennende' instelling naartoe. Nienke Waaijer, Shirley Smaal en Yvonne van Dis hebben Manege Oostmoer voor groot publiek heel goed vertegenwoordigd en prima scores neergezet! Het was zo geslaagd, zowel voor deelnemers als pony's die er ook duidelijk plezier aan beleefden, dat we wellicht volgend jaar weer voor de FNRS Springcompetitie inschrijven!"

"Heel leuk was ook de deelname aan Horse Event van een van onze pensionklanten, Marleen Soeteman", aldus Henk. "Zij had ingeschreven voor een wedstrijd van Bit Magazine, een tijdschrift voor paardenliefhebbers. Het ging om het allereerste nationale kampioenschap vlechten. Marleen is met haar Fries Renske royaal door de landelijke voorrondes gekomen en mocht tijdens Horse Event als een van de vijf finalisten haar kunsten aan het grote publiek vertonen. De creatie die zij van Renske's prachtige lange manen had gemaakt, bleek goed voor de eerste prijs. Marleen mag zich Nationaal Kampioen Vlechten noemen!"

Open Dag

"Overigens: op zaterdag 27 september a.s. houden we bij Manege Oostmoer open dag", kondigt Henk aan. "We bestaan dan 36 jaar. Alle onderdelen die hierboven beschreven zijn - en nog veel meer! - zullen daar terugkomen. We hebben heel de dag door veel leuks te bieden aan het publiek, er is een zeer gevarieerd programma. Iedereen is van harte uitgenodigd!"

bij de foto:

Manege Oostmoer bij Horse Event in Deurne. Vanaf linksboven met de klok mee: Demonstratie Mounted Games met vooraan Vanity Monnee op Dorine (foto: Myra Lugthart). Nederlands Kampioen Vlechten 2014: Manege Oostmoerpensionklant Marleen Soeteman met haar Renske (foto: Myra Lugthart), springteam met vlnr Nienke Waaijer op Disney, Yvonne van Dis op Margarita, instructrice Esja Moggré en Shirley Smaal op Rody (foto: Mignon van Heemst) en Manegepony Noortje finalist Penny-wedstrijd 'Liefste manegepony van Nederland (foto: archief Manege Oostmoer)

TechNet Bedrijvenkring voor tweede keer bijeen

MIDDELHARNIS – Wat betekenen technologische ontwikkelingen voor de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs? Over deze vraag gaat de tweede bijeenkomst van TechNet Bedrijvenkring Goeree-Overflakkee.

De bijeenkomst, getiteld 'Duurzaamheid & Innovatie onderwijs, overheid en ondernemers', vindt plaats op donderdag 25 september in de aula van CSG Prins Maurits in Middelharnis. Tijdens de bijeenkomst wordt tevens teruggeblikt op wat er al is bereikt bij het stimuleren van leerlingen op het gebied van techniek. Ook is er een vooruitblik op het borgen en verbreden hiervan.
Duurzaamheid en innovatie zijn de thema's. De eenentwintigste eeuw vraag om 'skills' als samenwerken, kennisconstructie, creativiteit en ict-vaardigheden. Hoe speelt het onderwijs hierop in? De gemeente Goeree-Overflakkee behandelt onder meer vraagstukken als: wat voor eiland willen we zijn, hoe gaat ons eiland eruitzien en wat vraagt dit van de (regionale) arbeidsmarkt? Ondernemers weten als geen ander dat duurzaamheid en innovatie dé begrippen zijn voor bedrijfsvoering op de langere termijn.
De bijeenkomst begint om 17.00 uur (inloop 16.45 uur). Sprekers zijn onder andere wethouder Frans Tollenaar (onderwijs en economische zaken), bestuurder Renata Voss van het Albeda College en wethouder Arend-Jan van der Vlugt (eilandmarketing). Bèta Mentality verzorgt een presentatie van de beroepen van de toekomst. Ondernemers en leerlingen komen aan het woord en er is volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten. De bijeenkomst duurt tot 21.00 uur.