info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

22 maart 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 22 maart 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Sluiproute wordt duurzaam veilig

GOEREE-OVERFLAKKEE – Over niet al te lange tijd gaat Waterschap Hollandse Delta aan de slag met een aantal wegen op de oostelijke helft van Goeree-Overflakkee, om deze duurzaam veilig in te richten. Met een geplande start van de werkzaamheden op 7 april a.s. zullen de Oudelandsedijk tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet, de Tilsedijk tussen Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel, alsmede de Groeneweg/Lageweg tussen de Tilsedijk en de kruising Schaapsweg nabij Den Bommel worden aangepakt. Ofwel de 'sluiproute' tussen Middelharnis en Schaapsweg. Het waterschap en de uitvoerend aannemer, Aannemingsmaatschappij Van Gelder uit Nieuw Vennep, hielden donderdag jl. een inloopavond in Het Trefpunt te Stad aan 't Haringvliet om belangstellenden te informeren over de op stapel staande werkzaamheden. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Lees verder op pag. 6 >>

Onacceptabel

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kees van Dam (SGP) uitte in de raadsvergadering donderdagavond zijn grote ongerustheid over het schadebedrag tijdens de afgelopen jaarwisseling in de gemeente. De schade is ongehoord en absoluut onacceptabel. Dit moet beperkt worden, gaf hij aan. Burgemeester Grootenboer deelde de opmerkingen. Dit dient niet meer te gebeuren. Met goede handhaving enerzijds en afspraken rond stookcontainers zal hierop worden ingezet.

Huwelijksaanzoek op niveau

GOEREE-OVERFLAKKEE - De molenaarszoon uit Ouddorp heeft op zaterdag 12 maart de molenaarsdochter uit Goedereede ten huwelijk gevraagd. Het aanzoek was spectaculair, tijdens een rondvlucht boven het eiland was het metersgrote aanzoek op het strand duidelijk zichtbaar: "Lieve Naomi, wil je met me trouwen?" Vrienden van Niels hadden de vraag op het strand 'geschreven'. De molens waren speciaal voor dit bijzondere moment allebei versierd met vlaggetjes. En het antwoord op de vraag? Dat was een volmondig "Ja!"

2 / 36

Agenda

Dinsdag 22 maart

OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: bloemschikken o.l.v. Dineke van Katwijk. www.deboeigo.nl
MIDDELHARNIS – Lezing De Motte. Oude Raadhuis, Raadshuisstraat 1. Aanvang 19.30 uur. Lezing door Wim Visser: 'De acta van de classis Brielle 1574-1623 als spiegel van de samenleving.'

Woensdag 23 maart

MIDDELHARNIS – Info-avond over het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Spreker Lucas Hartong. Diekhuus, aanvang 19.30 uur.

Donderdag 24 maart

DIRKSLAND – Snuffelmarkt Het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 25 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 26 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Maandag 28 maart

GOEREE-OVERFLAKKEE – Kijk bij de Boer, agrarische bedrijven stellen hun deuren open voor bezoekers.

Donderdag 31 maart

DIRKSLAND – Sponsorbingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt Het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 1 april

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 2 april

DIRKSLAND – Snuffelmarkt Het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 7 april

DIRKSLAND – Snuffelmarkt Het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 8 april

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 9 april

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Rommelmarkt aan de Sperwer. Prijzen van de tafels: € 7,50. Opgave via Dieuwertje Damen: d.damen@hotmail.com of bij Gerda van der Waal: maart.vdwaal@upcmail.nl
MIDDELHARNIS – Concert COV Laudando in Hervormde Kerk. Aanvang 20.00 uur. De kerk is open. vanaf 19.30 uur. De toegang is voor volwassenen 15 euro en voor jongeren tot en met 15 jaar 7,50 euro.

Dinsdag 12 april

OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: gezichtsverzorging o.l.v. Anne Marie Hazensberg. www.deboeigo.nl.

Donderdag 14 april

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt Het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Geanimeerde TechNet-bijeenkomst

Martijn Goemaat geeft een rondleiding.

GOEDEREEDE – Informatie verzamelen, een gastles, een bedrijfsbezoek, een techniekevenement, een open dag of voorlichtingsbijeenkomst, een meeloopdag of een stage – er zijn tal van mogelijkheden om leerlingen van het voortgezet onderwijs in contact te brengen met ondernemers. Ze zijn samengebracht in een handzaam mapje met de titel 'Eerste Hulp bij Techniekoriëntatie'. Voor alle deelnemers van de TechNet-bijeenkomst, vorige week woensdag bij Goemaat Glas in Goedereede, was een exemplaar beschikbaar. Ter inspiratie.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

TechNet Goeree-Overflakkee doet er alles aan om de aansluiting tussen het onderwijs – vooral het technisch onderwijs op het vmbo en het mbo – en het bedrijfsleven te verbeteren. Ook de gemeente speelt een rol in dit proces. Overheid, onderwijs en ondernemers – de drie o's moeten meer met elkaar verbonden raken.

Een goede manier om dat voor elkaar te krijgen is elkaar ontmoeten. Dat gebeurt tijdens de TechNet-bijeenkomsten. Nadat eerder drie scholen gastheer waren geweest van deze bijeenkomsten, was het nu de beurt aan Jan en Martijn Goemaat van Goemaat Glas. Ze ontvingen de deelnemers in hun bedrijf in Goedereede, waar ze glas en kunststof kozijnen produceren. Het bedrijf telt in totaal drie vestigingen en produceert ook aluminium kozijnen. Er werken 55 mensen. De bezoekers van de TechNet-bijeenkomst kregen een rondleiding langs het hightech machinepark en zagen een bedrijf dat constant in ontwikkeling is en met innovatieve producten komt. Zoals het kunststof kozijn, dat vrijwel niet te onderscheiden is van zijn houten soortgenoot en daarbij een hoge isolatiewaarde heeft, geschikt voor woningen met nul op de meter.

Goemaat Glas, zo bleek, heeft een aardige link met het onderwijs. Er lopen altijd stagiaires vanuit het technisch onderwijs op de werkvloer, maar op het gebied van managementondersteuning heeft het bedrijf ook geregeld stageplekken.

Leskisten

In de bedrijfshal konden de bezoekers ook kennisnemen van een aantal concrete projecten die leerlingen en bedrijfsleven bij elkaar brengen. Zoals het promotieteam Goeree-Overflakkee. Zoals het maken en samenstellen van drie leskisten voor de kinderboerderij van Hernesseroord door leerlingen van het Edudelta College. Zoals de bedrijfsbezoeken, onder andere bij Goemaat Glas, die onderwijsassistent-studenten van het Albeda College organiseerden voor leerlingen van een aantal basisscholen.

En zoals de ontwikkeling van drijvende recreatiewoningen door drie havo-5-leerlingen van de RGO. Het drietal presenteerde een duurzame woning met een eigen moestuin, dus zelfvoorzienend, en zonnepanelen, dus zelf energie opwekkend. Ze hadden ook al een plaats in gedachten, tussen Ouddorp en Hompelvoet, en uitgerekend dat zo'n woning 372.000 euro gaat kosten. Ze zochten nog investeerders. Wie weet was er een geïnteresseerde ondernemer in het publiek. Wat de drie leerlingen in ieder geval wel binnen hebben, is een zeer fraai cijfer voor hun project. Hun leraar Bert Bannink, die tijdens de TechNet-bijeenkomst iets vertelde over het geïntegreerde schoolvak Natuur, Leven en Technologie, kon niet anders geven dan een tien.

Contacten

Ondernemers, docenten, leerlingen en medewerkers van de gemeente kregen de oproep om contacten te leggen en in ieder geval met de gegevens van twee anderen weer op pad te gaan. Zo moeten de drie o's op Goeree-Overflakkee steeds dichter bij elkaar komen en op elkaar aansluiten. Hopelijk met weer veel nieuwe bedrijfsbezoeken, gastlessen, stages et cetera. Die vervolgens in september, tijdens de volgende TechNet-bijeenkomst, kunnen worden gepresenteerd. Het liefst weer met een eilandelijke ondernemer als gastheer.

Schoolkinderen leren historisch Dirksland kennen

DIRKSLAND – Met rondleidingen voor scholieren langs historische plaatsen in het dorp is donderdag 17 maart de viering van 600 jaar Dirksland van start gegaan. Officieus, want de officiële aftrap is op Koningsdag. Dan komt burgemeester Ada Grootenboer naar het dorp om het symbolische startsein te geven. In Dirksland zijn verscheidene initiatieven op touw gezet, die veelal aansluiten bij bestaande activiteiten, zoals Koningsdag en Open Monumentendag. Het programma ontvouwt zich tot half september en heeft voor iedereen wel wat te bieden.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het begon dus vorige week met de schoolkinderen. Leerlingen van beide basisscholen, De Inktvis en Prins Maurits, kregen een rondleiding door het dorp en kwamen op diverse locaties reproducties van schilderijen van Rien Poortvliet tegen. Bijvoorbeeld bij de hoefstal aan de Voorstraat en bij de haven. De kinderen kregen het een en ander te horen over de geschiedenis van deze locaties.

Hans Kalle legde bijvoorbeeld bij de hoefstal uit waar deze voor diende en hoe de hoefsmid deze gebruikte. Ook vertelde hij iets over het voormalige hotel, naast de voormalige smederij, waar veelal handelslieden overnachtten in de tijd dat een reis naar Goeree-Overflakkee geen kleinigheid was, en over het witte huis op de Heul.

Bij de haven stond een schilderij van Rien Poortvliet van het aangezicht van deze plek vóór 1970. Er was een kaai, er lagen schepen in de haven en er waren pakhuizen. Een groot verschil met de huidige situatie, die Jos Toes samenvatte met "de teloorgang van de haven". De kinderen zagen het ook: vangrails langs de haven, geen schepen meer, verwaarloosde steigers en een spuikom die een heel andere bestemming heeft gekregen: van bedrijventerreintje.

Toes vertelde ook dat hij een gesprek had gehad met wethouder Van der Vlugt over de haven. Die zag wel mogelijkheden om het ooit bruisende hart van Dirksland meer cachet te geven. Bijvoorbeeld door de vangrails langs de hagen te verwijderen en de steigers op te knappen. Wie weet komt er ook ooit weer een mooie oude schuit te liggen…

Kan functie cultuurnetwerker financieel behouden blijven?

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad boog zich donderdagavond over het beleidsplan Erfgoed en Cultuur 2016-2020. Een nieuw beleidsplan, dat de oude versie Meer-jaren Cultuurparticipatie Goeree-Overflakkee (2010-2012) zal vervangen. Met de aanbieding van het concept geeft het college invulling aan een raadsmotie van mei 2015 om een cultuurbeleidsplan op te stellen of te actualiseren. Tevens om inzicht te geven in de subsidiestromen en in de personele bezetting van dit werkterrein.

Door Jaap Ruizeveld

Bij dit laatste punt komt het (financieel) onderzoek aan de orde naar mogelijkheden om de functie van cultuurnetwerker te kunnen behouden. De cultuurnetwerker heeft een brede werkervaring, inhoudelijke kennis en kan bogen op een groot draagvlak bij de culturele partners, schrijft het college aan de Culturele Raad. Tot nu toe werd een salarisdeel betaald uit een provinciale regeling, maar die stopt op 1 januari 2017. Wellicht is er ruimtelijke invulling via de matchingregeling Rijksregeling impuls sport en cultuur om een deel van de kosten daar onder te brengen.

Advies Culturele Raad

Dit onderwerp was – in een overvolle raadsagenda - in de beeldvormende fase geplaatst. Over het concept van de nota kreeg het college een gedegen advies van de Culturele Raad. Dit heeft tot aanpassingen in de tekst geleid. Andere aandachtspunten van de Culturele Raad zal het college in de toekomstige beleidsontwikkeling en in de evaluatie van MOOI betrekken. Het dagelijks bestuur heeft de Culturele Raad dit schriftelijk geantwoord. Daarin stelt het college dat zij content is met de constructieve inbreng. Evenals de waardering over de structuur en de werkbaarheid van de programmalijnen. In de brief geven b. en w. aan dat de uitwerking van het beleid met enthousiasme, warmte en aandacht voor details wordt uitgevoerd. Vermeld wordt tenslotte nog, dat de ingestelde werkgroep in 2015 een bedrag van 15.000 euro vrijmaakte voor de ontwikkeling van een duurzaam muziekgebouw. Dit voor specifieke ondersteuning.

Reacties

Eijkenduijn (PvdA) stipte in deze eerste bespreekronde het item co-financiering aan, dat nagenoeg niet meer mogelijk is. Hoe wordt cultureel ondernemerschap ingevuld? Kunnen dorpsraden worden belast met cultuurbeleid, daar waar het grensoverschrijdende details betreft? Evenals Tuk (CU) vroeg de PvdA-fractievoorzitter aandacht om de 'cultuurnetwerker' in stand te houden. Duidelijk werd, dat als de huidige regelingen vervallen, niet meer kunnen worden gebruikt, het voortzetten van deze functie geld kost.                

"Nú gaan we 't doen!"

In rood het traject dat binnenkort duurzaam veilig zal worden ingericht.

Vervolg van voorpagina

De inloopavond in Het Trefpunt werd druk bezocht. Het gaat immers om een grotere veiligheid op genoemde wegen. We weten niet anders dan dat vooral de Oudelandsedijk en de Tilsedijk gedeelten zijn waarop regelmatig verkeersongevallen plaatsvinden, niet zelden met ernstige afloop. Genoemde wegen worden druk gebruikt, niet alleen voor bestemmingsverkeer naar Den Bommel of Stad aan 't Haringvliet en de buitengebieden, maar ook maken velen – inclusief vrachtverkeer, gebruik van dit traject als sluiproute tussen de kruising Schaapsweg/N59 en Middelharnis. Velen gaat de verkeersveiligheid hier dus aan.

Door Hans Villerius

Al jaren liggen er verbeterplannen gereed, maar uitvoering ervan werd tot op heden vooruitgeschoven, zo gaf tijdens de inloopavond de waterschapswoordvoerder aan. "Als overheidsinstantie zijn wij er verantwoordelijk voor dat op onze wegen de weginrichting veilig is. Voordat er opnieuw sprake van wordt dat het duurzaam veilig inrichten van deze wegen nogmaals uitgesteld wordt, hebben wij gezegd: nu gáán we 't doen."

Veiligheidsmaatregelen

Wát er dan gedaan wordt legde de aannemer uit. Op alle vier genoemde wegen zal de maximum toegestane snelheid 60 km/u worden en zal door een andere belijning op het asfalt de rijbaan optisch smaller worden. Dat ontmoedigt om met hogere snelheden te rijden. Bovendien zullen de splitsingen en kruisingen verhoogde plateaus krijgen, zodat op die punten de rijsnelheid vanzelf omlaag gaat. Slechte plekken in het asfalt zullen meteen worden opgeknapt. Daarnaast zal vanaf de kruising Schaapsweg een vrij liggend fietspad worden aangelegd langs de Groeneweg en de Lageweg, tot waar aan de Lageweg al een fietspad ligt; het nieuwe zal hierop aansluiten.

Dáár waar het hoort

De verbeterplannen werden tijdens de inloopavond door belangstellenden overwegend positief ontvangen. Minder enthousiast zijn vrachtwagenchauffeurs, voor wie drempels in de weg – en dus ook plateaus – een doorn in het oog zijn: met de zware voertuigen kunnen deze bulten slechts langzaam rijdend genomen worden. Met name chauffeurs van transportbedrijven op bedrijventerrein Oostplaat te Middelharnis gaven daarom aan niet voor deze maatregelen te zijn. De woordvoerder van het waterschap begrijpt hun bezwaren, maar nuanceert dit meteen. "We willen het verkeer graag dáár brengen waar het behóórt te rijden. Bestemmingsverkeer naar Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet gaat vanzelf bij Den Bommel de N59 af. Maar verkeer naar Middelharnis, ook het vrachtverkeer, wordt via de N215 afgewikkeld en hoort eenvoudig dáár te rijden."

Planning

Het is de bedoeling dat 7 april a.s. de werkzaamheden van start gaan. Bezwaarschriften tegen de plannen kunnen dit eventueel nog vertragen. Het is echter de bedoeling om het karwei binnen zo kort mogelijke termijn te realiseren. Daarom zal na de start op volle kracht worden gewerkt, met werkdagen van zestien uren, van 06.00 tot 22.00 uur, verdeeld over verschillende ploegen. Intussen zal het verkeer worden omgeleid, waarvoor momenteel de laatste afstemming nog plaatsvindt. Het hele werk zal in circa vier fasen en in zes weken tijd worden uitgevoerd, zodat eind mei voortaan over een duurzaam veilig ingericht traject kan worden gereden.

Koninklijke Onderscheiding voor Wim van Putten tijdens viering 15-jarig jubileum De Jonge Spartaan

MIDDELHARNIS – Zaterdag stonden de leden van voetbalvereniging De Jonge Spartaan stil bij het 15-jarig bestaan van de vereniging. Tijdens de bijeenkomst ontving vrijwilliger Wim van Putten een Koninklijke Onderscheiding.

Interim-voorzitter John Troost hield ter gelegenheid van de jubileumviering een toespraak. Hij ging terug in de tijd en liep in het kort de geschiedenis van de vereniging na. De geschiedenis begon met het moment dat 82 personen de voorkeur gaven aan een poging om een zaterdagvereniging op te richten. De naam werd De Jonge Spartaan en men startte met 300 leden. De kernwaarden waren: Sportieve Plicht, Saamhorigheid en Sociale Betrokkenheid.
"15 jaar De Jonge Spartaan is iets om eens goed bij stil te staan. Het bestuur heeft dan ook een jubileumcommissie ingesteld, welke een reeks van activiteiten heeft georganiseerd", aldus Troost. Zo is er een blijvende foto-expositie en op woensdag 8 juni vindt er een wedstrijd plaats tussen het eerste elftal en Oud Feyenoord. Dit wordt met een feest afgesloten.

Er is ook een speciale editie van het clubblad verschenen. Het eerste exemplaar werd overhandigd door Leen Blok aan Wim van Putten.

Voor Van Putten was er nog een verrassing op deze avond, want burgemeester Ada Grootenboer was aanwezig en zij overhandigde hem een Koninklijke Onderscheiding. Wim van Putten is al ruim 42 jaar vrijwilliger. Van 1974 tot 2001 was hij vrijwilliger bij MSV & AV Flakkee in Middelharnis en vanaf 2001 bij de Jonge Spartaan in Middelharnis. Hij wordt omschreven als een uiterst gedreven, onbaatzuchtig en toegewijd voetballiefhebber, die zich inzet voor de vereniging in het geheel, maar ook voor het individuele lid.

Bij MSV & AV Flakkee was Wim van Putten vele jaren bestuurslid. Daarnaast was hij jarenlang trainer van junioren- en pupillenteams en van het tweede elftal. Ook maakte hij deel uit van de jeugdcommissie en was hij initiatiefnemer en coördinator van de in 1976 gestarte en nog steeds bestaande Superstar-competitie.

In 2001 werd hij een van de oprichters van voetbalvereniging De Jonge Spartaan. Hier was hij tot 2008 bestuurslid. Hij heeft veel bijgedragen aan de totstandkoming, onderhoud en beheer van de voor voetbal noodzakelijke infrastructuur. Eerst op het terrein van de Zuidwester en daarna aan de Oostplaatseweg. Inmiddels is hij 71 jaar en nog dagelijks te vinden op 'zijn' voetbalwei als terreinbeheerder.

"Zijn kennis, visie en ervaring is onmisbaar voor Voetbalvereniging De Jonge Spartaan. Met zijn inzet vervult hij dan ook een voorbeeldfunctie voor anderen, aldus burgemeester Ada Grootenboer.

Goemaat Glas is genomineerd

Provincialeweg 14, Goedereede | T 0187-492648 | www.goemaatglas.nl

Jan (links) en Martijn Goemaat.

GOEDEREEDE - Goemaat Glas slaat zijn vleugels steeds verder uit. Het bedrijf met vestigingen in Goedereede, Roosendaal en Goes is toonaangevend op het gebied van glas, kunststof en aluminium kozijnen. Sterk punt is dat bedrijf zelf produceert. Op maat. Dat heeft de markt in de gaten. Daarom kloppen niet de minste opdrachtgevers bij Goemaat Glas aan. Zoals Rotterdam The Hague Airport, waar het bedrijf de gevels van de nieuwe aankomsthal bouwt. Museum Vlaardingen, waar alles in eigen beheer is gerealiseerd, van monumentaal glas tot ingewikkelde gevels en van glazen balustrades tot brandwerende kozijnen. De gevels, balustrades en aluminium kozijnen van tachtig recreatiewoningen aan het Veerse Meer. De renovatie van 186 recreatiewoningen in Westkapelle. En ga zo maar door.

Het is hard gegaan met Goemaat Glas. Het bedrijf begon in 1987 als eenmanszaak. Jan Goemaat kocht glas en kunststof kozijnen kant-en-klaar in om ze vervolgen te leveren en te plaatsen. Een kleine dertig jaar later is het een zaak met drie vestigingen en zesenvijftig man personeel. Goemaat Glas, nu geleid door Jan en zijn zoon Martijn, koopt niet meer kant-en-klaar in, maar produceert zelf kunststof kozijnen en glas. Dat gebeurt met behulp van een ultramodern machinepark, dat de laatste jaren flink is gegroeid.

"Wij zijn gespecialiseerd in gevels. In de breedste zin van het woord", vertellen Jan en Martijn. "Van te verbouwen woningen tot projectmatige nieuwbouw, inclusief utiliteitsbouw, worden onze producten toegepast. We zijn gegroeid doordat we zelf produceren en zo een slag hebben kunnen maken op het gebied van kwaliteit en flexibiliteit. We kunnen snel schakelen en dus ook vlot inspelen op wat de markt vraagt."

Goemaat Glas, dat de leuze 'glashelder' hanteert, heeft drie takken die samen een totaalpakket voor de gevel omvatten. Naast glas, voor interieur en exterieur, gaat het om kunststof en aluminium kozijnen. Het glas en de kunststof kozijnen produceert het bedrijf in Goedereede, de aluminium kozijnen (en andere producten als veranda's, gevels en daken) in Roosendaal. De derde vestiging van Goemaat Glas bevindt zich in Goes en is een specialist in kozijnen, serres, overkappingen in kunststof en aluminium en beglazing. Op alle drie de locaties is een showroom. Daarnaast bevoorraadt het bedrijf een dealernetwerk en levert het halffabricaten aan de industrie.

Het bedrijf is constant bezig met het verder ontwikkelen van de producten. Zowel qua vorm en uiterlijk als qua isolatiewaarde. Zo zijn de kunststof kozijnen – Goemaat Glas presenteert ze als Goemaat Kozijnen – nauwelijks te onderscheiden van hun houten soortgenoten en is de isolatiewaarde zo hoog, dat ze zonder problemen toepasbaar zijn in een woning met nul op de meter. Daar komt nog als voordeel bij dat een Goemaat Kozijn vrijwel geen onderhoud vergt. "Ik kan deze kozijnen op elke hoek van de straat kwijt", geeft Jan Goemaat de populariteit van dit product aan.

Wie constant aan het ontwikkelen is en innovatieve producten op de markt brengt, moet ook investeren. Goemaat Glas doet dat. Het machinepark is breed en geavanceerd. Vorig jaar is in Goedereede nog een nieuwe machine geplaatst, die het bedrijf speciaal in Italië heeft laten bouwen. En nieuwe investeringen staan alweer op stapel.

Meer en meer wordt het bedrijf gezien als partner van bouwers, VVE's, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Een partner die voorafgaand aan een bouwproject adviseert en meedraait in het bouwteam. Dat versoepelt het proces.

Het is het succesverhaal van de timmerman die voor zichzelf begon en zijn bedrijf liet uitgroeien tot een innoverende producent van kwaliteitsproducten en al diverse keren is genomineerd voor ondernemersprijzen. Hoe dat lukte? Door een goed oog voor de markt te hebben, door gecontroleerd te investeren en betrouwbaar te zijn. "Gewoon normaal blijven doen en te werk gaan als een goed rentmeester."

De genomineerden voor de Ondernemersprijs G-O 2016 zijn bekend. De Jonge Ondernemersprijs: LesautoRent uit Dirksland; Mteck BV uit Stellendam; Werelds aan het Strand uit Ouddorp. Ondernemersprijs: Glascentrum J. Goemaat uit Goedereede; Lambert Kozijnen uit Oude-Tonge; Maatschap Mulder uit Melissant. Op donderdagavond 21 april worden, tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Prieel van De Staver, de winnaars van de beide titels bekendgemaakt. Op korte termijn is er de mogelijkheid om digitaal een stem uit te brengen op één van de genomineerden. Zodra hierover meer bekend is, wordt dit via diverse media bekendgemaakt.

De organisatie van de verkiezing voor de Ondernemersprijs GO 2016 is in handen van Rabobank Het Haringvliet, gemeente Goeree-Overflakkee, FOGO en Eilanden-Nieuws.

L'Ambiance: sfeervol avondje heerlijk tafelen

Jordi Bos (links) en Leander Kattestaart zijn klaar voor de opening van l' Ambiance.

MIDDELHARNIS – Vandaag, dinsdag 22 maart, gaat restaurant l'Ambiance open. Het restaurant, dat te vinden is aan de pittoreske haven van Middelharnis, in het pand waar voorheen 't Kofjekokertje was gevestigd, heeft vorige week proefgedraaid en is er helemaal klaar voor om de gasten te ontvangen voor een sfeervol avondje heerlijk tafelen.

Door Kees van Rixoort

Restaurant l'Ambiance is een droom die Leander Kattestaart en Jordi Bos realiseren. Ze kennen elkaar al enige tijd en werkten nauw samen in een restaurant in Willemstad. Leander in de keuken en Jordi in de bediening, allebei in een leidinggevende functie. Leander Kattestaart, de chef-kok van l'Ambiance: "Het is een droom om voor jezelf te beginnen in een zaak met je eigen smaak en je eigen combinaties op het bord."

"We draaien al wat jaren mee", zegt Jordi Bos. "Ook samen. We dachten: we gaan onze krachten bundelen in een nieuw restaurant. Wat ze in Willemstad kunnen, kunnen wij ook." En misschien wel beter, oppert de journalist. Maar daar zeggen de uitbaters van het nieuwe restaurant niet zomaar ja op. Al willen ze met l'Ambiance wel iets neerzetten, dat de toets der kritiek gemakkelijk kan doorstaan en, sterker nog, de gasten iets extra's biedt dat op Goeree-Overflakkee nog niet voorhanden was. Leander Kattestaart woont in Middelharnis en weet zeker dat er voldoende eilandelijk publiek is dat de sfeer en de kwaliteit van het restaurant zal weten te waarderen.

"Wij gaan met amuses werken, en friandises bij de koffie. Er komen menu's van drie tot zes gangen. Daarnaast kunnen gasten à la carte eten. We hebben vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en vier desserts op de kaart. Per seizoen variëren we. We houden de kaart bewust klein, dan kunnen we optimaal aandacht aan de gerechten besteden", zegt de chef-kok.

Beleving

Zijn collega en mede-eigenaar Jordi Bos, die de bediening in l'Ambiance onder zijn hoede heeft: "Een avondje lekker tafelen, met een mooie, gevarieerde wijnkaart erbij – daar gaat het om. En om de beleving: de aandacht aan tafel, de entourage. Wij hebben een passie voor horeca en zijn in staat dat over te brengen op de gasten. Je zou kunnen zeggen dat we een beetje vakidioten zijn."

Het interieur van de zaak aan het Vingerling is sinds eind januari, toen Kattestaart en Bos de sleutel kregen, finaal op de schop gegaan. In het monumentale pand, met voor de deur een terras met circa vijfendertig plaatsen, is een uitgebalanceerde mix van modern en klassiek te zien. De kleuren zijn warm en het licht is aangenaam.

Vandaag gaat het dan gebeuren. De deuren van l'Ambiance gaan open en het publiek kan kennismaken met de sfeer en de keuken. De eigenaren hebben er veel vertrouwen in dat die kennismaking geheel naar genoegen zal zijn. Bos: "Wij hebben ons voorgenomen: blijf bij jezelf, blijf bij waar je goed in bent, dan komt het succes vanzelf." Kattestaart: "Waar we goed in zijn? Creativiteit in de keuken, mooie smaakcombinaties realiseren. Met bekende ingrediënten iets verrassends doen. Zonder dure termen te gebruiken, dat schrikt af. Onze keuken is klassiek Frans, maar we voegen ook gerust risotto toe, of sushi. Invloeden uit allerlei delen van de wereld dus."

Dat de eigenaren hebben gekozen voor de naam l'Ambiance is niet vreemd. "Dat betekent sfeer. Wij vinden dat alles moet kloppen: het eten, de bediening, maar ook de sfeer", zegt Jordi Bos. "Als het eten en de bediening kloppen en de sfeer niet, dan ga je het niet redden. Het moet gezellig zijn, niet stijfjes, een heerlijk avondje uit."

SOMMELSDIJK - Vrijdag 18 maart organiseerde VC Intermezzo, in samenwerking met hoofdsponsor Rabobank Het Haringvliet, het Bedrijven Volleybaltoernooi in Recreatiecentrum De Staver. Aan de vierde editie namen 20 bedrijventeams deel. Er speelden dit jaar 14 teams in de poule met weinig volleybalervaring en 6 teams in de poule hoog. Het was dan ook gezellig druk in de sporthal. Niet alleen met de teams die de wedstrijden bekeken van hun 'rivalen', maar ook veel toeschouwers die hun collega's wilden zien winnen. En er werd dan ook flink gestreden om de overwinningen.

De wisselbekers van de nummers 1 van beide poules in 2015 moesten voorafgaand aan het toernooi worden ingeleverd door de winnaars: Xsarus in de poule laag en Gemeente Goeree-Overflakkee in de poule hoog. Aan het einde van dit toernooi kon slechts één van de twee teams de wisselbeker wederom mee naar huis nemen: Gemeente Goeree-Overflakkee. Zij behaalden wederom de eerste plaats en konden zowel Marcel Bal Makelaardij en Marflex achter zich laten. Xsarus heeft de wisselbeker voorbij moeten laten gaan aan het team van RGO Middelharnis, die op hun beurt Eilanden-Nieuws en Cerfix Constructies op de nummer 2 en 3 zag eindigen.

Na afloop van het toernooi is er door de deelnemers nog gezellig nagepraat en geborreld tot in de late uurtjes. V.C. Intermezzo feliciteert de bekerwinnaars en bedanken alle deelnemers van het bedrijventoernooi en hoofdsponsor Rabobank Het Haringvliet voor het mooie toernooi.

SGP afdeling Goedereede geeft toelichting op recreatieve plannen

OUDDORP - De plaatselijke afdeling van de SGP in Goedereede komt op woensdag 30 maart bijeen. Dit zal de eerste bijeenkomst zijn voor deze afdeling, die per 1 januari van vereniging is omgevormd naar afdeling. Alle leden van de SGP zijn van harte welkom om 19.30 uur voor het huishoudelijk gedeelte.

De rol van de afdeling is anders dan van de vereniging. Insteek is om de politiek dichter bij de inwoners/leden te brengen. Het kan dan ook niet mooier dat de eerste bijeenkomst in het teken staat van de (recreatieve) ontwikkelingen in het gebied van de afdeling. Al in 2014 werden deze ontwikkelingen in een bijeenkomst gedeeld. Inmiddels zijn deze plannen voor een kwaliteitsslag in uitvoering.

Welkom

Om 20.30 uur start de afdeling met een openbaar gedeelte. Daarvoor is de SGP-fractie uitgenodigd om een nadere toelichting te geven op de diverse recreatieve ontwikkelingen op de Kop van Goeree.
Naast een presentatie zal er gelegenheid zijn om in gesprek te gaan met fractieleden. De bijeenkomst wordt gehouden in het verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer', aan de Preekhillaan 3 te Ouddorp.

Paasjubel Stellendam

STELLENDAM - Voor de vierde keer is er de Paasjubel in Stellendam. "Het is een geweldige ervaring om bij het opkomen van de zon bekende Paasliederen te zingen. Een gebruik dat we kennen van de christenen uit de vroege kerk. Rond 200 na Christus lezen we al over christenen die met Pasen bij zonsopgang bij elkaar kwamen om te zingen. Het is ook een feest van de vrouwen die zelfs voor de zon was opgekomen naar het graf van Jezus gingen om dan te ontdekken dat Hij is opgestaan. Staat u een keer mee vroeg op?" aldus ds. Hoolwerf. Aan de 'Oude Haven' (bij de molen) wordt er om 7.00 uur verzameld (denk om de zomertijd) op Eerste Paasdag. Er wordt ongeveer een half uurtje gezongen en er komen steeds meer zangers bij!

Logopediepraktijk Sperling vestigt zich in Gezondheidscentrum Ouddorp

Logopediepraktijk Sperling vestigt zich in Gezondheidscentrum Ouddorp

OUDDORP – Na eerst een aantal jaren praktijk aan huis te hebben gehad, werd 't voor logopediste Steffie Sperling te Ouddorp meer en meer tijd voor een werk- en praktijkruimte buitenshuis. En die vond ze. Sinds 1 februari jl. is ze gevestigd in het Gezondheidscentrum aan de Wilhelminaweg in Ouddorp en ze is heel blij met haar nieuwe praktijkruimte daar.

Door Hans Villerius

Steffie (36) geniet van haar werk. Ze houdt ervan om met mensen om te gaan en als logopediste doet ze niet anders, van zo'n beetje de jongste tot de oudste mensen toe. Maar als je praktijk aan huis houdt, is de verleiding groot om er buiten de praktijkuren ook te gaan zitten werken, de administratie te verzorgen bijvoorbeeld. En met opgroeiende kinderen is dat niet altijd even fijn. Bovendien miste Steffie het dat ze in haar praktijk thuis geen contact had met collega's om mee samen te werken. Niet alleen voor de gezelligheid, maar als zorgverleners onder één dak kun je ook aanvullend zijn voor elkaar. Toen ze de mogelijkheid kreeg om in het Gezondheidscentrum intrek te nemen, besloot ze dat te doen. "In een centrum profileer je je praktijk ook beter dan wanneer je alleen zit", zegt ze. Per 1 februari verhuisde haar praktijk naar Wilhelminaweg 14 en Steffie is uiterst content met haar nieuwe werkruimte en -omgeving.

Brede doelgroep

"In 2004 ben ik afgestudeerd", vertelt Steffie over haar loopbaan. "Ik studeerde in Nijmegen. Met de opleiding die je daar krijgt, kun je je als logopedist zowel in Nederland als in Duitsland vestigen." Vanwege haar Duitse komaf – wat aan haar uitspraak overigens op geen enkele manier te beluisteren valt – vond ze 't fijn om in beide landen aan de slag te kunnen. Maar het werd Nederland. In Hellevoetsluis en in het ziekenhuis in Dirksland liep ze stage. Ze kwam vervolgens bij een logopedistenpraktijk in dienst, een praktijk die ze in 2007 overnam, zodat ze sindsdien als zelfstandig logopedist werkzaam is.
Ze geeft alle soorten logopedische therapie. "Ik help mensen van alle leeftijden", vertelt Steffie. "Baby's die de eerste dagen na de geboorte geen slikkracht hebben of niet goed zuigen. Kinderen die je begeleidt met praten, hoe ze hun tong en lippen gebruiken. Dat gebeurt zowel hier in de praktijk als op de scholen. Maar ook volwassenen horen tot de patiëntengroep. Bij problemen met hun stem bijvoorbeeld, doordat ze de stembanden niet juist gebruiken. Of wanneer mensen niet goed ademen, waardoor er sprake kan zijn van hyperventilatie. En ouderen die een beroerte hebben gehad en hulp nodig hebben bij het weer leren praten. Ik heb echt een mix van patiënten en ik vind 't heel fijn om zo'n brede doelgroep te kunnen helpen."
Wie meer informatie wil kan kijken op www.sperlinglogopedie.nl, mailen naar steffie@sperlinglogopedie.nl of bellen naar 06 55955071.

Jeanet Tanis. Foto: My Objective.

Door Hans Villerius

Jeanet Tanis, zij is de enthousiaste en drijvende kracht achter dit bijzondere makelaarskantoor. Bijzonder, want huizen verkopen doen zij en haar drie medewerksters niet. De bedrijfsactiviteiten richten zich vooral op een aspect dat vóór het kopen van een huis van belang is: aankoopbegeleiding en taxatie. Dáárin is Jeanet gespecialiseerd en dát doet ze ook het liefst.
Het was 8 maart tien jaar geleden dat Jeanet voor zichzelf begon, in Spijkenisse. Na twee jaar breidde haar werkgebied zich uit naar Goeree-Overflakkee, waar ze zelf ook woont. Inmiddels is ze in heel Zuid-Holland Zuid actief. En sinds 2011 heeft ze haar kantoor aan Varkensmarkt 11 in Goedereede; een woonhuis dat, met behoud van authentieke details, omgetoverd is tot sfeervolle werkruimte.

Verliefdheid

Wie met Jeanet aan tafel zit, heeft een gezellige gesprekspartner tegenover zich bij wie de passie voor haar vak aan alle kanten eraf straalt. En bevlogen vertelt ze erover.
"Taxaties zijn verplicht bij het kopen van een huis, aankoopbegeleiding niet. Maar meer dan menig huizenkoper vermoedt is aankoopbegeleiding wel zeer waardevol! Als je als adspirantkoper een huis bekijkt dat heel erg bij je in de smaak valt, ontstaat er dikwijls een soort verliefdheid waarbij je jezelf – ongemerkt – afsluit voor minpunten die aan de woning (kunnen) zitten. Het gevolg is dat je naderhand met dingen te maken kunt krijgen waarop je eerder alert had kunnen zijn en bij aankoop al op had kunnen anticiperen. Als aankoopbegeleidend makelaar ben ik ervoor om dergelijke dingen vroegtijdig te onderkennen en er de potentiële koper objectief en onpartijdig over te adviseren."

Begeleiden

Nadat klanten voor de eerste keer een woning hebben bekeken – zelfstandig, dus zonder Jeanet erbij – gaat Jeanet wél mee als na de eerste bezichtigingsronde een woning zo in de smaak valt dat klanten er verder mee willen. "Ik ga dan de woning samen met de klant bekijken. Alleen doe ik dat met een technisch oog. Zitten er voldoende groepen in de meterkast, zodat straks bij gebruik van bijvoorbeeld de vaatwasser niet de stoppen springen en er alsnog kosten gemaakt moeten worden om er groepen bij te laten zetten? Hoor ik, tikkend op het tegelwerk, geen loszittende tegels die uit de muur kunnen rollen en naderhand gerepareerd moeten worden? Valt de druk van de waterleiding niet weg als ik twee kranen openzet? Al dergelijke dingen bekijk ik nauwkeurig voor de klant en spelen een rol als we naar de verkopend makelaar gaan om, met het oog op de verkoopprijs, erover te onderhandelen. Ook mogelijke juridische aspecten rond een woning houd ik tegen het licht en er wordt een redelijke waardebepaling gemaakt van de (ver)koopprijs. Verkoopprijs en vraagprijs zijn namelijk niet hetzelfde. Zo kan een woning een vraagprijs hebben van bijvoorbeeld honderdvijftienduizend euro, terwijl vanwege technische gebreken de verkoopprijs niet meer dan honderdduizend bedraagt. Dat is een prijsverschil dat ik voor m'n klanten verdien en dat het vaste tarief dat ik daarvoor in rekening breng ver overstijgt!", legt Jeanet uit. "Daarnaast komt er nog zoveel kijken dat geregeld moet worden bij het kopen van een huis. Aandachtsgebieden en werk dat ik de klant allemaal uit handen neem. In het hele proces neem ik ze als het ware bij de hand en begeleid ik ze van stap tot stap, vanaf de bezichtiging van de woning tot en met het moment dat koopakte bij de notaris passeert. Ook zien we erop toe dat het onroerend goed, zowel binnen als buiten, netjes wordt overgedragen."

No deal, no pay

En alleen dán krijgen klanten een factuur van Jeanet wanneer het daadwerkelijk tot een deal komt, want ze werkt volgens het principe 'no deal, no pay'. Komt er geen overeenstemming tot stand, dan is al Jeanets werk voor niets geweest. "Dat is dan míjn risico", zegt ze, "maar dat vind ik altijd nog beter dan wanneer klanten aan mij een rekening moeten betalen terwijl er geen woning gekocht is. Ook als ik zie dat klanten een woning beter niet kunnen kopen of dat nog getwijfeld wordt of dít nu hét huis is waar klanten van dromen, zeg ik gewoon tegen ze: 'doe het nog maar niet'. Ondanks dat ik er dan zelf geen verdiensten aan overhoudt. Want een eerlijke begeleiding en een eerlijk advies gaat voor mij bóven alles! Tevreden klanten, die straks gelukkig zijn met hun gekochte woning, dáár doen we 't voor!"
Wie meer wil weten, kan kijken op www.tanismakelaardij.nl.

Zingt u ook mee met het Dirkslands Mannenkoor?
'Zingen met mond én hart'

DIRKSLAND/DORDRECHT - Luther zei eens: "Zingen is twee keer bidden". Het Dirkslands Mannenkoor probeert daaraan vorm te geven door de tekst (de inhoud) en de muziek (de vorm) te oefenen. Het koor staat sinds 1996 onder leiding van Frans Cornet uit Alphen aan den Rijn. Een ervaren en bijzonder enthousiaste dirigent, die het koor niet alleen bekwaam leidt, maar ook weet te inspireren. De begeleiding is in handen van Jan Hoek, een talentvolle organist uit Ouddorp.

Tijdens de tweewekelijkse repetitieavonden wordt er gewerkt aan een goede ademhalingstechniek en verbetering van de stemvorming. Daarnaast is er ruimte voor ontmoeting en gezelligheid. Deze avonden vinden plaats in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland, centraal gelegen op Goeree-Overflakkee. Dat blijkt wel uit plaatsen waar onze zangers vandaan komen: naast diverse plaatsen van het eiland ook Numansdorp, Spijkenisse, Hendrik-Ido-Ambacht, Zuidland, Scherpenisse en Krimpen a/d IJssel.

Mannen vanaf 15 jaar zijn van harte welkom op het koor. Iedereen mag als gast vrijblijvend een repetitieavond bijwonen. Meer informatie kunt u vinden op www.dirkslandsmannenkoor.nl.

In de loop van het bestaan heeft het Dirkslands Mannenkoor diverse cd's opgenomen, zodat u vanuit een makkelijke stoel kunt genieten van de verscheidenheid aan liederen die het koor zingt.
Hoogtepunten zijn de zangavonden ten bate van goede doelen. Plaatsen waar wij uitvoeringen hebben gegeven zijn onder meer de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam, St. Janskerk Gouda, alsook in kerken in Werkendam, Zaamslag, Capelle aan de IJssel en Kapelle (in Zeeland), maar ook op ons eiland.

De avond op 28 maart 2016 (2e Paasdag) is er zo één: het Dirkslands Mannenkoor hoopt dan samen met het Samengestelde Gemengd Koor o.l.v. Hugo v.d. Meij, een unieke uitvoering te geven met bekende en minder bekende Paasliederen en Psalmen in de Grote Kerk te Dordrecht ten bate van het Shaare Zedek Ziekenhuis in Jeruzalem. De opbrengst van de collecte komt ten goede aan de uitbreiding van de spoedeisende hulpafdeling.

Info

Jong en oud wordt uitgenodigd om in deze prachtige kerk met vele koorleden en gasten de Psalmen en liederen mee te zingen. De toegang is vrij. Kerk open: 19.00 uur. Aanvang programma: 19.30 uur. Parkeermogelijkheid: parkeergarage Spuihaven aan de Spuiboulevard op enkele minuten lopen van de Grote Kerk.

Een jaar Plein 215: de formule werkt

OUDDORP – De officiële opening was in augustus 2015, maar in feite bestaat Plein 215 nu een jaar. Op 26 maart ging Visspecialist Hameeteman open en een dag later was het de beurt aan de Bloemensuper. De andere drie ondernemers die aan het plein in Ouddorp zijn gevestigd zijn Jumbo Sperling, Visrestaurant Hameeteman en Fietsverhuur Ouddorp. Nu, een jaar later, kan er maar één conclusie zijn: de formule van Plein 215 werkt. Steeds meer klanten, ook steeds meer van buiten Ouddorp, weten het plein te vinden.

Tekst: Kees van Rixoort

Die formule is kort samengevat dat vijf ondernemers de handen ineen hebben geslagen en hun krachten hebben gebundeld. Dat komt terug in de naam, Plein 215, die deze locatie in Ouddorp vorig jaar kreeg. Coen Sperling van Jumbo Sperling zei destijds: "Twee handen ineengeslagen door vijf ondernemers. We doen het immers met elkaar, we doen het samen. Over een jaar, of al eerder, zegt iedereen: Plein 215, daar moet je zijn."

Zijn stellige verwachting is zeker uitgekomen. "We bieden samen een totaalpakket en versterken elkaar. Dat lukt goed. Mensen doen hier boodschappen, kopen een bloemetje en eten wat of nemen vis mee. Van het publiek krijgen we veel positieve reacties", zegt Arjanne Hameeteman van Visspecialist Hameeteman. Fabian Oostvogels van de Bloemensuper beaamt dat: "Ik hoor vaak dat Plein 215 een compleet en gemoedelijk winkelgebied is. Alles zit hier bij elkaar." Coen Sperling: "Een sterk punt is ook de grote parkeerplaats, die we nog verder willen vergroten en klantvriendelijker laten ogen."

De ondernemers hebben samen al verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een kerstproeverij en een kerstpakkettenavond, en zijn van plan deze samenwerking verder gestalte te geven. Arjanne Hameeteman: "We zien dat de samenwerking goed werkt: vis van ons, wijn van Jumbo, een mooi bloemstuk van de Bloemensuper…" Er staat het komend seizoen, tot oktober, elke maand iets op stapel op Plein 215. Het begint op 30 april met Oudhollandse spelen. "We hebben ook plannen om bepaalde producten te gaan presenteren. Of een goede-doelenmarkt te houden", zegt Coen Sperling. De gezamenlijke markt die de ondernemers in De Vliedberg hielden, krijgt ook een vervolg.

De ondernemers blijven bezig met noviteiten en trekken daarmee meer mensen naar Plein 215. Coen Sperling merkt het sinds zijn supermarkt is uitgebreid met een Pick Up Point (waar je via internet bestelde boodschappen kunt afhalen) en Fabian Oostvogels sinds hij ook bruidswerk levert. En Visspecialist Hameeteman gaat het merken nu er visfondue is toegevoegd aan het assortiment. "Deze week hebben we ter introductie een actie. We verloten twee fonduestellen, allebei met een vispakket, helemaal compleet", zegt Arjanne Hameeteman, verwijzend naar de Facebookpagina van Visspecialist Hameeteman.

Bestemmingsplan Ouddorp Duin opnieuw oordeelvormend terug

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een raadsbrief, omvattend vijf pagina's aan reacties en antwoorden, heeft het college gereageerd op de stortvloed van vragen vanuit de politieke fracties in de eerste gespreksronde over het vast te stellen bestemmingsplan Ouddorp Duin. Donderdagavond kwam in de raad nog meer duidelijkheid op tafel, maar toch onvoldoende om het document naar de besluitfase te kunnen geleiden. Veel zorgen blijven er, ondanks toelichting van wethouder Tollenaar, of de ondernemers in de dorpskern hinder gaan ondervinden van de (kleinschalige) detailhandel in het plangebied. De ontwikkelingen in de badplaats moeten in balans worden gebracht en naar nieuwe projecten zal extra kritisch worden gekeken. De grens lijkt bereikt, geven fracties aan.

Door Jaap Ruizeveld

Er klonk een roep om goede communicatie en informatie aan de bewoners, die van het gemeentebestuur meer inzicht vragen over de vele projecten die in uitvoering en ontwikkeling zijn. En die gevoelens vertolkten ook de fracties. Helderheid. Anderzijds ook niet weglopen van de besluiten die in het verleden zijn genomen en waarvoor men als bestuurder de verantwoordelijkheid draagt. De kust is ons kroonjuweel. Het is uniek zijn, onderschreven superlatieven, maar met de landschappelijke invulling is niet iedere fractie gelukkig. Een kritische noot was er, dat nog niet alle vragen correct waren afgehandeld.

Zorgvuldig

Tollenaar verzekerde de raad dat de projecten zorgvuldig worden uitgevoerd. Er komen in het plangebied Ouddorp Duin beperkte toevoeging van voorzieningen/detailhandel. Niet massaal, dat willen wij niet, daar hoeft men niet bang voor te zijn. Zorgvuldig inpassen, dat gebeurt er. Duidelijkheid is er in de notitie van het college aan de raad, met toegevoegde antwoorden op gestelde vragen over het aantal appartementen dat in het plan komt. Het maximum oppervlak dat voor recreatiewoningen mag worden gebruikt, is niet vastgelegd. In het bestemmingsplan Klepperduinen, waarin de appartementen waren voorzien, mogen in totaal 494 recreatie-eenheden verrijzen, waaronder vakantieappartementen.

Weinig zin

In de huidige situatie zijn er 50 camperplaatsen en 40 standplaatsen voor stacaravans. Daarnaast komen er ongeveer 230 bungalows. Er blijven 184 eenheden over, waar in de praktijk vrijwel geen ruimte voor is. Het planologisch verschuiven van eenheden naar het nieuwe bestemmingsplan heeft daarom weinig zin, zo stelt het college. De eenheden die zijn toegestaan in bestemmingsplan Klepperduinen kunnen toch niet meer worden gerealiseerd.

Presentatie in 'De Overkant': De Grote Schoonmaak In Mijn Hoofd…

In het programma 'De Grote Schoonmaak In Mijn Hoofd'… geeft Saskia Hameeteman-Blanker haar Levenstips door. Levenstips, waarmee iedereen zijn of haar hoofd nog vóór de lente krijgt opgeruimd.


"De lente komt er aan, inclusief De Grote Schoonmaak.
Wanneer de lente in aantocht is, krijg ik last van lentekriebels.
Alles krijgt een grote beurt, mijn hele huis moet Spik en Span.

Lente staat voor een nieuw begin.
Dat wat vies, dor en dood leek, komt langzaam weer tot leven.
De lenteregen wast alles weer schoon en fris.
Behalve in mijn hoofd…
In mijn hoofd is het vaak een kómen en gaan van gedachten.

En dat zijn niet altijd de meest fraaie gedachten…

Waar komen ze vandaan?

Maar belangrijker nog dan dat:

Waar leiden ze naar toe?
En hoe kan ik dat leren beheersen?
Dat geheim zou ik graag met u en jou delen…"

De presentatie wordt gehouden in 'De Overkant', Dijkstelweg 33, 3253 TA Ouddorp. Dinsdag 22 maart, aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs 5,- euro, inclusief koffie.
Kaarten via VVV Ouddorp 0187 – 681789 of via info@vvvgoeree-overflakkee.nl

Knöps officieel mobiliteitspartner NK Wielrennen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De organisatie van het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee is verheugd te kunnen mededelen dat de Knöps Groep uit Middelharnis als 'officieel mobiliteitspartner' haar medewerking gaat verlenen gedurende het wielerspektakel op Goeree-Overflakkee. "Met het evenement willen we historie schrijven op Goeree-Overflakkee en dan is de inzet van lokale partners een onmisbare schakel", vertelt voorzitter Bert Zwanenburg enthousiast. "Met Knöps als officieel partner is de ontzorging van de mobiliteit in vertrouwde handen". De diverse Opel-modellen zullen voor verschillende doeleinden worden ingezet. De voertuigen zullen actief tijdens de koersen te bewonderen zijn, maar zullen ook een belangrijke hospitality-rol vervullen. "Met ons veelzijdige aanbod gaan we aan elke wens een passende invulling geven", vult directeur Herman de Blok aan. "Met elkaar en voor elkaar gaan we er een geweldige beleving van maken". Met welke voertuigen Knöps de mobiliteit gaat invullen? "Dat valt aanstaand weekend reeds te ervaren tijdens onze Paasshow", besluit Herman de Blok.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 23 maart zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in de Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30 tot 22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Breicafé Klein Parijs

Op donderdag 31 maart staan de deuren van het breicafé Klein Parijs weer open. "Bent u een ervaren breister of haakster of wilt u de fijne kneepjes van deze creatieve bezigheid leren? Loop eens binnen", aldus de organisatie. Het breicafé is open van 10.00 tot 12.00 uur en wordt gehouden aan de Reginahof.

GOEDEREEDE

Lezing over Corrie ten Boom

Dinsdagmiddag 29 maart wordt er een contactmiddag gehouden in verenigingsgebouw 'De Ark', Kerkpad 2. Mevrouw Jannie van Rijn uit Bodegraven is als spreekster uitgenodigd voor deze middag. Zij houdt haar lezing over het leven en werken van Corrie ten Boom. Ds. Ten Brinke opent deze middag met een meditatie. Een ieder die belangstelling heeft, wordt van harte uitgenodigd. De bijeenkomst begint om 14.30 uur. Vragen? Tel. 0187-491529 (Adriana den Hertog).

HERKINGEN

Scharrelloodsje

Op zaterdagmorgen 26 maart kunt u weer in het Scharrelloodsje terecht. Het schuurtje is geopend van 9.30 tot 12.00 uur. In de Fontein worden tweedehands boeken verkocht en is er tweedehands kleding te koop. De opbrengst van het Scharrelloodsje komt geheel ten goede aan de instandhouding van de Hervormde Kerk in Herkingen.

Avond over associatieverdrag

Woensdag 23 maart is er een infoavond aangaande het aankomende referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Gastspreker is Lucas Hartong uit Sommelsdijk, voormalig Europarlementariër. Alle belangstellenden van harte welkom in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang 19.30 uur. Toegang is gratis.

MELISSANT

Voorjaarskledingbeurs

Peuterspeelzaal 'De Bezige Bijen' te Melissant organiseert weer de welbekende voorjaarskledingbeurs. Deze keer op vrijdag 8 april van 19.00 tot 22.00 uur in verenigingsgebouw Melishof, Binnenweg 59. Er is een PIN-kassa aanwezig. Inleveren van voorjaarskleding - graag schoon en in goede staat -, accessoires en speelgoed kan op maandag 4 april op bovenstaand adres en wel op de volgende tijden: van 9.00 tot 11.00 uur, van 13.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 20.30 uur. 40% van de opbrengst komt ten goede aan de peuterspeelzaal. Wanneer u onverkochte kleding, speelgoed etc. terug wenst, is dit 50%. Alle overige onverkochte spullen gaan na afloop naar een goed doel. Sokken, ondergoed en curiosa kunt u niet inleveren. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u bellen met de peuterspeelzaal: 06-86 82 04 70.

MIDDELHARNIS

Bingoavond

De bingocommissie van het Ouderenwerk houdt op zaterdag 9 april een bingoavond voor jong en oud. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De 12 ronden bingo kosten u € 7,00, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor € 1,00. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

OOLTGENSPLAAT

Zangavond

Zaterdagavond 26 maart zal er een zangavond gehouden worden met als thema 'Stille zaterdag, tussen kruisiging en opstanding'. Tevens zal tijdens deze avond een korte presentatie gegeven worden van de afgelopen Oekraïnereis door de groep. Muzikale begeleiding: Marcel Saarloos: orgel en Cock Mijs en Erica Veldhuizen: dwarsfluit. Locatie: verenigingsgebouw Elthato te Ooltgensplaat. Aanvang: 19.45 uur.

Verkoping

Woensdag 23 maart wordt van 14.00 tot 16.00 uur door de vrouwenvereniging Martha een voorjaarsverkoping gehouden. D&M Fashion komt met een mooie collectie dames- en kinderkleding. Daarnaast kan men er ook terecht voor o.a kaarten, cadeauartikelen, kraamcadeaus, thee- en koffiepakketjes, voorjaarsbakjes en handwerkspullen, o.a gehaakte baretten en kussens. Voor de inwendige mens zijn er lekkere roombotercakes, appelflappen en puddingbroodjes. Voor de kinderen is er een workshop met als thema 'voorjaar'. De kosten hiervan zijn 2,50 euro. Ondertussen kunt u terecht in de koffiehoek. De verkoping wordt gehouden in de zaal van de kerk, Gereformeerde Gemeente, Van Weelstraat 1.

Bingoavond

Op vrijdag 25 maart is er weer een bingoavond. In de Kantine van v.v. OFB. Een ieder is welkom en men wordt ontvangen met een gratis kopje koffie of thee. De aanvang van de bingo is om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

OUDDORP

Modeshow 55+

Na het succes van voorgaande jaren, organiseren de vrijwilligers van de 55+ club ook dit jaar weer een modeshow. Deze keer met voorjaars- en zomermode. Op woensdag 30 maart showen de dames en heren van deze club kleding van Zie Za Zo mode en schoenen van Van der Bok. De make-up en het haar worden verzorgd door Marvellous. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden in Ouddorp, de entree bedraagt € 5,- inclusief een kopje koffie met wat lekkers. Opgeven kan bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam, tel. 0187 682319. Woensdag 6 april is er een streekmiddag bij de club.

Rommelmarkt voor Stephanos

Bij droog weer is er zaterdag 26 maart een rommelmarkt, t.b.v. Stichting Stephanos. De markt is van 8.30 tot 16.00 uur en wordt gehouden aan Molenblok 24.

OUDE-TONGE

Feestavond

ANBO Midden en West en ANBO Oost-Flakkee organiseren voor zaterdag 9 april een feestavond. Er werkt een orkest aan mee dat bestaat uit twee accordeonisten, een drummer en een gitarist en drie zangeressen. De avond wordt gehouden in De Grutterswei. Inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Ontvangst met koffie en cake gratis. Entree € 10,- p.p. te betalen aan de zaal. In de pauze Rad van Avontuur. Iedereen is welkom (lid of geen lid van de ANBO). Aanmelden voor Oost-Flakkee via 0187-642590, Anbo.oostflakkee@upcmail.nl; Aanmelden voor M & W Flakkee via 06 2063 1663 of mbalen2@gmail.com.

Bingo O-G-O

Zaterdag 2 april is er een bingo om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw aan de Sperwer 55. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De koffie/thee is gratis. Er worden elf 11 rondes voor € 6,50 totaal gespeeld, daarnaast 9 gratis prijsjes en in de pauze 2 x een extra rondje voor € 1,00 per ronde.

Bingo Zonnebloem

Op woensdag 30 maart houdt de Zonnebloem een bingomiddag. Deze middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. De middag begint om 14.00 uur. Er worden vijf rondes gespeeld en de deelnemers krijgen twee keer koffie met cake en één drankje in de pauze. De kosten voor deze middag zijn € 4,00 per persoon. Voor inlichtingen kunt u bellen met mw. Kagchelland, tel. 642414.

Lokaal FNV Delta Noord

Op 1 april 2016 (is geen grap) houdt de vakbond FNV Delta Noord (bestaand uit de eilanden Goeree-Over?akkee, Tholen en Schouwen-Duiveland) een algemene ledenvergadering, vanaf 19.30 tot ongeveer 22.00 uur in de „Grutterswei", Willemstraat 14, 3255 BS te Oude Tonge. Ter sprake komt: Wat staat ons te wachten in het gebied van lokaal FNV Delta Noord in 2016? Wat voor speerpunten heeft het FNV volgend jaar? Welk vakbondswerk willen we graag gaan uitvoeren in 2016? Hoe kan het lokale netwerk hier een goede rol bij spelen? Thema deze avond: Het AOW-gat. Ook zullen de nieuwe bestuursleden van Lokaal FNV Delta Noord aan u voorgesteld worden. Deze avond is voor alle leden en geïnteresseerden. Meer info: fnvdeltanoord@gmail.com

SOMMELSDIJK

Zingen voor Israël

Onder het motto 'Zingen voor Israël' organiseert de Stichting Christenen voor Israël te Nijkerk een koor- en samenzangavond op zaterdag 16 april 2016 in de Hervormde Kerk in Sommelsdijk, Marktveld 13. Aanvang: 19.00 uur. Muzikale medewerking wordt verleend door Kinderkoor 'De Jonge Lofstem' uit Sommelsdijk onder leiding van Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet. Het koor zingt met begeleiding van een combo, bestaande uit André van der Beek, piano; Jacoline Dubbeldam en Hanna van den Boogert, dwarsfluit; John Kieviet en Mirian Kieviet, gitaar. Naast koorzang zal er ook veel samenzang zijn. Leo Pronk bespeelt hierbij het orgel. Pim van der Hoff, vicevoorzitter van Christenen voor Israël, zal een meditatie houden. Iedereen is van harte welkom. De toegang is vrij, wel zal er een collecte worden gehouden voor het project 'Breng de Joden thuis'. Er is gelegenheid om producten uit Israël te kopen en er zal een (kleine) boekentafel zijn.

Rommelmarktspullen inleveren

De voorbereidingen voor de "Ontmoetingsdagen" van de Exoduskerk zijn weer in volle gang. Deze zijn op vrijdagavond 4 en zaterdag 5 november 2016. Nu het langzaam weer voorjaar begint te worden en de eerste grote schoonmaak van het jaar gaat plaats vinden, vraagt men om spullen apart te houden. De eerste inleverdatum voor de rommelmarktspullen vind plaats op: zaterdag 2 april. Tussen 9.00 en 11.00 uur kan men terecht bij de Exoduskerk aan de Dorpsweg 97 te Sommelsdijk. De spullen graag aanleveren in handzame dozen zijn ingepakt, zodat wij zij goed gestapeld kunnen worden. Geen grote meubelen of oude beeldbuis / computerschermen. De belangstelling gaat uit naar goede, schone en verkoopbare spullen. Eveneens vraagt de commissie van de Ontmoetingsdagen naar goede en schone kleding voor de kledingbeurs. Voor vragen: Ronald v. Reede 06-22 03 02 15 of Leen van Sliedrecht 06-20 59 13 95.

STELLENDAM

Kiprolladeverkoop

Zaterdag 2 april organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam een verkoopactie van verse kiprollade. U kunt ze in twee maten bestellen: 500 gram voor € 4,50 en 1000 gram voor € 8,50. U kunt uw bestelling telefonisch doorgeven t/m zaterdag 26 maart (tussen 18.00 en 20.00 uur) via telefoonnummer 492714. Op zaterdagmorgen 2 april a.s. kunt u tussen 9.00 en 10.30 uur uw bestelling afhalen bij de familie Oosters, Azaleastraat 35 te Stellendam.

Volkstuinen beschikbaar

Aan de Voorstraat te Stellendam, achter de huisartsenpraktijk, heeft de volkstuinvereniging 'Stellendam' een volkstuinencomplex. Er zijn nog een aantal tuinen te huur met een oppervlakte van 150 vierkante meter. Tuinieren is een leuke en gezonde hobby en levert eigen aardappelen, groente en fruit op. Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met de secretaris, Co Nagtegaal, 06-13650043 of J.Nagtegaal51@upcmail.nl.

Passie- en Paaszang

Op zaterdag 26 maart organiseert Chr. Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' in de Hervormde Kerk van Stellendam een Passie- en Paaszangavond. De aanvang is 19.30 uur, de toegang is vrij (collecte voor de onkosten). De medewerkenden aan deze avond zijn: Chr. Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' uit Stellendam, o.l.v. Corné de Geus met begeleiding van Marian van Oostenbrugge op het orgel; Chr. Gemengd Koor 'Jeduthun' uit Middelharnis, o.l.v. Jan Wisse met begeleiding van Willem den Boer op het orgel. De meditatie wordt verzorgd door ds. C. Gielen. De algehele leiding deze avond is in handen van Corné de Geus. Naast koorzang is er uiteraard ook ruimte voor samenzang.

STELLENDAM

Buutenhavenmarkt

De voorbereidingen voor de Buutenhavenmarkt op 30 april in Stellendam zijn inmiddels in volle gang. Dit jaar zijn er twee inleveravonden: maandag 25 april en dinsdag 26 april van 18.30 tot 20.30 uur in de loodsen van de familie Brinkman aan de Buitenhaven (Mr. Snijderweg te Stellendam). "Dus als u met de voorjaarsschoonmaak bezig bent, zet uw mooie tweedehandsspulletjes apart en kom eind april op de inleveravonden bij ons langs", aldus de organisatie. Er zijn weer veel kramen die gevuld moeten worden, dus is men op zoek naar tweedehands boeken, keukenspullen, curiosa, glaswerk, servies, gereedschap, lampen, speelgoed, elektra en natuurlijk ook kleding, hoedjes, sjaaltjes, baby- en kinderkleding, enz. Men neemt geen hele grote spullen, zoals meubels aan. De markt wordt verzorgd door de Activiteitencommissie Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam.

Geslaagde Zwemloop 2016

DIRKSLAND - Zaterdag 19 maart was de veertiende editie van de zwemloop Dirksland. De deelnemers moesten vroeg op, want de eerste serie startte al om 07.35 uur.

Er deden 44 deelnemers mee, waarvan 10 duo's. Zij zwommen eerst 500 meter in het zwembad van Sportcomplex De Gooye, gevolgd door 5 kilometer hardlopen. Bij de heren was de strijd om het goud spannend. Jordi Schaaf won in 27.44 net voor Eric Peeman (27.54) en Pim van Strien (28.01). Bij de dames waren de verschillen groter. Daar won Petra Dijkman met ruime voorsprong in 35.12, gevolgd door Maartje Melissant (37.33) en Jojanneke Struik (39.37). Bij de duo's was het met overmacht winst voor Aron Paasse en Maikel Peeman (23.16). Als tweede eindigde Ramon van Huizen en Andre Melissant (25.18) en derde werden Amanda Schaaf en Ruben Vroegindewei in 27.03.
Ook van de Start to Swim zijn er vijf deelnemers gestart, met als snelste heer Rinus van Stee (36.03) en als snelste dame Sandra Breederveld (40.05).
Bij de jeugd, halve afstand, werd Larissa Schaaf eerste in 21.07. Een tel later kwam Wendy Visser binnen. Bij de duo's wonnen Lieke Franzen en Nienke van Veen (beide nog maar 8 jaar!) in 22.49.

Volkstuinseizoen

OUDE-TONGE - Het is weer druk op de volkstuinen in Oude-Tonge. Het mooie weer is weer begonnen, dus vol goede moed hebben de volkstuinders in Oude-Tonge weer een begin gemaakt met de voorjaarswerkzaamheden. "De winter was niet erg gezellig, maar de natuur heeft zich weer hersteld en dat is een goede reden om weer lekker buiten bezig te zijn. De tuinen lagen te wachten om weer bewerkt te worden, om straks weer de heerlijkste groenten en aardappelen aan de liefhebbers te schenken, Wat is er lekkerder dan groente te eten uit je eigen tuin? En wat is er fijner dan een bloemetje dat je zelf hebt opgekweekt?" aldus één van de volkstuinhobbyisten. Wie ook zin heeft om samen met anderen deze hobby te beoefenen, kan zich aanmelden bij A. Kamp, tel. 0187-642076. Wie geen ervaring heeft in het tuinieren, krijgt gratis advies van de medetuinders. En… een tuin kunt u huren voor nog geen 30 euro.

Speeltuin 'De Flipjes' weer open

OUDDORP - Vanaf woensdag 23 maart, is speeltuin 'De Flipjes' weer geopend en kunt u, samen met uw kinderen, weer volop genieten van de vele speeltoestellen zoals schommels, wippen, trampolines, glijbanen, klimtoestellen, enz.

Openingstijden: van 23 maart t/m 23 april: woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Goede Vrijdag 25 maart van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Tweede Paasdag 28 maart van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Woensdag 27 april (Koningsdag) is de speeltuin gesloten.

Meivakantie van 25 april t/m 7 mei:                                                

Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.                

Voor verdere openingstijden zie: www.speeltuindeflipjes.nl. Entree € 1,50 per persoon per dag. De speeltuin is te vinden aan de Prins Hendrikweg 36.

Woord en Daad bedankt vrijwilligers

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 12 maart hebben veel kinderen en verschillende ouders (vrijwilligers) zich weer ingezet voor de jaarlijkse krentenbrodenverkoop voor Woord en Daad.

Soms was het wel wat improviseren, omdat het op het laatste moment net niet ging zoals was gedacht. Er zijn ruim 2500 krentenbroden verkocht.

"Kinderen die de krentenbroden hebben verkocht, zeer bedankt voor jullie enthousiaste hulp. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de chauffeurs die jullie hebben begeleid en degenen die de verkoop in West-Flakkee hebben gecoördineerd.

Daarnaast danken wij een ieder die krentenbroden heeft gekocht en daarmee ook het doel waarvoor de opbrengst is bestemd, een project in het kader van het jaarthema van Woord en Daad: 'Cashew, de noot aan de man!', heeft gesteund. De netto-opbrengst is ongeveer € 4.300,- (inclusief giften). Een prachtig resultaat!" aldus de organisatie.

Actie voor Congo tijdens 'Kijk bij de Boer'

SOMMELSDIJK - Op Tweede Paasdag zijn er bij de familie Groeneveld aan de Boerenweg in Sommelsdijk verschillende activiteiten in het kader van 'Kijk bij de Boer'. Er wordt ook aan anderen gedacht. Er is op het erf een stand van het ThuisFrontTeam van Willem en Joanne Folmer-van Spronsen.

Joanne, afkomstig uit Sommelsdijk, is samen met haar man Willem in oktober 2014 uitgezonden naar de Democratische Republiek Congo in Centraal-Afrika. De uitzending gebeurde door de Hervormde Gemeente Sommelsdijk, in samenwerking met de Gereformeerde Zendingsbond en de Maranathakerk in Rotterdam-Zuid. Willem en Joanne zijn allebei arts en hebben eerst gewerkt in een ziekenhuis in Nyankunde. Momenteel bereiden ze zich voor op de volgende stap, een ziekenhuis in Itendey. Om goed te kunnen communiceren met de bevolking hebben ze de afgelopen maanden een cursus Swahili gevolgd. Willem en Joanne hebben het verlangen om in de medische hulpverlening een getuige te zijn van Jezus Christus en Hem te volgen door de mensen te dienen.

Het gezin Folmer heeft in Nederland een zogenaamd ThuisFrontTeam (kortweg TFT). Dit team is de verbinding tussen Congo en het thuisfront. Willem en Joanne woonden voor hun vertrek naar Congo in Rotterdam. Daarom is het TFT samengesteld uit mensen uit Sommelsdijk en Rotterdam. Eén van de taken van het TFT is het inzamelen van gelden om de uitzending mede te bekostigen. Er is een vaste kring van sponsoren en deelgenoten (meelevende kerkelijke gemeenten). Verder worden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo werd bijvoorbeeld in het afgelopen najaar een muzikale avond georganiseerd in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. Jong en oud musiceerde voor en met elkaar en door de luisteraars werd een mooi bedrag bijeengebracht.

Het ThuisFrontTeam is blij met de uitnodiging van de familie Groeneveld om op Tweede Paasdag aanwezig te zijn. Het team verkoopt koffie, thee en fris met iets lekkers erbij. Voor de stevige trek is er patat met een snack en pannenkoeken. Ook kan er een rondrit met een paard en wagen gemaakt worden. De opbrengst is voor het werk van Willem en Joanne. Om u een indruk te geven van wat Willem en Joanne doen, is er een foto-/filmpresentatie. Het team hoopt op een grote opkomst. 'Kijk bij de Boer' is op Tweede Paasdag van 10.00 tot 16.00 uur.

'12 uurtje' en receptentas bij 'Kijk bij de Boer'

Ook voor de kinderen wordt het genieten bij 'Kijk bij de Boer'. Foto: Wilko van Dam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Nog maar een week en dan is het Tweede Paasdag. Bijna traditiegetrouw wordt ook 'Kijk bij de Boer' weer georganiseerd. Voor de zesde keer bent u welkom om bij een divers aanbod aan agrarische bedrijven te gaan kijken, beleven en proeven.

Op ieder deelnemend bedrijf is er de mogelijkheid om voor de lunch een '12 uurtje' rugtas te kopen voor slechts € 3,50.
Deze stevige lunch, aangevuld met een pakje drinken en een stuk fruit, is verpakt in een leuke rugtas met het logo van 'Kijk bij de Boer' erop gedrukt. Dus niet alleen een lekkere lunch, maar ook een blijvend aandenken aan een gezellige dag op het platteland.

Proef bij de Boer en Receptentas

Op Goeree-Overflakkee is een breed aanbod aan producten die lokaal geteeld worden of op dit mooie eiland geproduceerd worden.
'Kijk bij de Boer' wil u dit graag laten zien en proeven. In samenwerking met het Ouddorps café/restaurant In d' Groene Lanteern zijn er twee gerechten bereid. De 'Goereese Uiensoep' en het 'Flakkees broodje eiersalade' zijn op diverse bedrijven te proeven. De eiersalade wordt deze dag geserveerd op een Flakkees geteeld witlofblaadje.

Wilt u deze gerechten zelf een keer maken? De recepten en de lokale producten zijn verpakt in een rugtas van 'Kijk bij de Boer' en voor slecht € 3,50 te koop op de bedrijven. Met slechts een aantal extra ingrediënten die meestal bij iedereen in het keukenkastje staan, maakt u zelf deze smakelijke gerechtjes nog eens.

'Gouden Eieren'

Als u een van deze rugtassen koopt, dan heeft u niet alleen een lekkere lunch of een leuk recept gekocht, maar u kunt ook nog eens een mooie prijs winnen.
In beide varianten van de rugtassen is een 'GOUDEN EI' verstopt. Vindt u een van deze 'GOUDEN EIEREN', dan wint u een waardebon t.w.v. € 75,- van café/restaurant In d' Groene Lanteern te Ouddorp. Ga een dagje naar het mooie Ouddorpse strand en sluit de dag af met een diner in In d' Groene Lanteern.
De tassen worden mede mogelijk gemaakt door deze sponsoren:                

Auto Wisse: investeer je in goed licht, dan investeer je in jezelf

Jan en Marjan in hun prachtig uitgelichte werkplaats van hun garagebedrijf. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Het is voor Auto Wisse, gevestigd aan de Spuikolk in Dirksland, zó'n geslaagde investering geweest dat ze 't richting collega-ondernemers wel van de daken zouden willen roepen: vervang in je werkruimten conventionele verlichting door led-verlichting, incl. bijbehorende armatuur, en je leeft helemaal op! Niet zozeer omdat de levensduur ervan zoveel langer is, het de helft minder stroom verbruikt en omdat je er een bijdrage mee levert aan duurzaamheid, hoewel dat allemaal natuurlijk ook helemaal waar is, maar vooral omdat de helderheid, het prachtige stralen en de kleurtemperatuur van het led-licht zodanig is dat 't je hele welbevinden ten goede komt als je erin werkt.

Door Hans Villerius

Afgelopen december hebben Jan en Marjan Wisse zo veel mogelijk in hun garagebedrijf de conventionele tl-verlichting vernieuwd, zowel de buislampen als de lichtbakken waarin deze zitten. Bij wijze van proef werden eerst tien lichtbakken vervangen, maar dat gaf zo'n wow-effect dat subiet de hele werkplaats in het led-licht moest komen. Zo'n dertig nieuwe bakken zijn er inmiddels aangebracht. "Het led-licht benadert een heel eind het gewone daglicht en het is zoveel helderder, aangenaam verspreid en fijn van kleur", zeggen Jan en Marjan, "dat het de beleving van je werk en van de omgeving waarin je bezig bent, ontzettend ten goede komt. Je voelt je er gewoon veel beter in, het is plezieriger voor je ogen en zelfs voor je geest!" "Natuurlijk", zegt Jan, "de kostenbesparing die 't geeft, bovenop de zonnepanelen die we enkele jaren geleden al hebben laten leggen, is ook fijn, maar ik heb 't vooral gedaan voor het licht zelf." Ook klanten – ze komen alleen al voor een APK-keuring inmiddels uit Capelle aan den IJssel – valt 't op dat het bedrijf deze 'upgrade' heeft ondergaan. "Eigenlijk zou je collega-ondernemers ook een zoveel aangenamere werkomgeving gunnen", zeggen Jan en Marjan. De boodschap is duidelijk: investeer je in goed licht, dan investeer je in jezelf.

Schoolkinderen op bezoek bij Bakkerij Van Harberden

MELISSANT - Een paar weken geleden zijn de kleuters van de rode groep van de Prins Mauritsschool in Dirksland aan de slag gegaan rondom het thema 'feest'. Met heel wat verschillende feesten in het vooruitzicht, waaronder natuurlijk ook het 125-jarig jubileumfeest van deze school in april, lag dit wel enigszins voor de hand. Bij een feest hoort toch wel een lekkere taart… en zo kwam het dat ze op dinsdagmiddag 8 maart op bezoek gingen bij bakker Van Harberden in Melissant. Nou ja… bezoek! Al gauw bleek dat de kleuters toch echt de handen uit de mouwen moesten steken en zelf aan de slag konden. Ze hebben veel lekkere dingen gemaakt en bakten de langste taart van Melissant.

Van basisschool Het Kompas uit Stellendam gingen wel 57 kinderen een lentebroodje bakken en een eierkoek versieren. Want de kinderen van de startgroep, groep 1, 2, 3 en 4 van het Kompas in Stellendam werkten over de bakker. En daar hoort eigenlijk wel een bezoekje aan de bakker bij.

Beide scholen bedanken de bakker voor de leerzame, productieve en fijne middag.

Het was scheppen geblazen op landelijke Compostdag

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het was scheppen geblazen zaterdagmorgen 19 maart op de Milieustraten in Middelharnis en Goedereede. Op de landelijke Compostdag konden inwoners gratis onverpakt compost ophalen. Een cadeautje van de gemeente Goeree-Overflakkee en Indaver Nederland als waardering voor geleverde inzet bij het gescheiden aanleveren van organisch afval. Al jaren bieden de inwoners groente- en tuinafval (gft) en groenafval (snoeihout, takken en gras) gescheiden aan. Met aanhangwagentjes, met tonnen, maar ook gewoon - amateuristisch - met plastic zakken, kwamen bewoners naar de gemeentelijke Milieustraten om een voorraadje compost in te slaan voor moes- of bloementuin of voor grotere grondoppervlakten. Door de belangstelling slonk de compostberg al vrij snel. Het advies om er op tijd bij te zijn (want op=op) was goed bekend bij de 'vroege scheppers'.

Pasen: Een nieuw begin!

"Ik hoop dat ze de Kerst haalt," zeggen mensen weleens over iemand die ernstig ziek is. Dat wordt eigenlijk nooit gezegd over Pasen. In de beleving van veel mensen is het Paasfeest minder groot dan het Kerstfeest. Het is bijvoorbeeld geen gebruik dat alle familieleden bij elkaar komen met Pasen en ook uitgebreide diners horen vooral bij het Kerstfeest.

Op de keper beschouwd is dat opmerkelijk. Voor christenen is het Paasfeest minstens zo belangrijk als het Kerstfeest. De opstanding van de Heere Jezus uit het graf betekent redding voor zondaren en een overwinning van de dood. Pasen is het moment om stil te staan bij dit heilsfeit. De dood is niet het einde, maar een nieuw begin.

Met Pasen kondigt ook de natuur een nieuw begin aan. De merels fluiten het hoogste lied en de voorjaarsbloeiers steken de kop op. De natuur ontwaakt, het nieuwe groeiseizoen gaat van start. Het is feest: Paasfeest.

Gezegende Paasdagen!

Passieconcert 'Da Lui Cantiamo'

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Op 26 maart 2016 geeft het Christelijk Kamerkoor 'Da Lui Cantiamo' uit Ouddorp een Passieconcert in de Nederlands Hervormde Kerk van Stad aan 't Haringvliet. De aanvangstijd is 20.00 uur, de kerk is geopend vanaf 19.30 uur. De organisatie is in handen van het koor. Er zullen door het overwegend a capella zingende koor van 8 personen onder leiding van dirigent Jurriën van Kooten werken ten gehore worden gebracht van componisten als M. Praetorius, L. Bourgeois, F. Anerio, M. Franck en S. Calvisius. Ook zal er gelegenheid zijn tot samenzang uit de lijdensgezangen.

De muzikale begeleiding zal verzorgd worden door Jan Bezuijen, organist van de kerk. Hij hoopt ook een orgelsolo te verzorgen van een compositie van J.S. Bach. Ds. H.J. Catsburg hoopt de meditatie te verzorgen. Er zal gecollecteerd worden, waarbij we de opbrengst willen schenken aan de Hervormde Gemeente van Stad aan 't Haringvliet, ten behoeve van het in stand houden van het oude en zo mooi klinkende kerkgebouw.

Het koor 'Da Lui Cantiamo' bestaat uit twee sopranen, twee alten, twee tenoren en twee bassen. Dit betekent dat de groep sterk op elkaar is aangewezen en kwetsbaar is voor ziekte of afwezigheid. Het koor is dan ook op zoek naar uitbreiding, waarbij de ideale situatie zou zijn dat iedere partij uit vier personen zou bestaan. Belangstellenden zijn welkom op de wekelijkse repetitie op dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in de Hervormde Kerk in de ring van Ouddorp.

Composities van Bach op de Goereese beiaard

GOEDEREEDE - Johann Sebastiaan Bach is de meest diepzinnige componist uit de barok. Het is een vrijwel onuitputtelijke bron van inspiratie voor muzikanten door de tijd heen. In de 'Stille week' voorafgaand aan Pasen, zal beiaardier Jan Bezuijen op woensdag 23 maart verschillende Koralen en Aria's uit de Mattheus en Johannes Passion op het carillon van Goedereede ten gehore brengen en uit de Hohe Messe het Agnus Dei. Deze muziek is bewerkt voor beiaard en het lijkt alsof Bach deze muziek voor dit instrument geschreven heeft.

De aanvang van deze bespeling is van 18.30 uur tot 19.15 uur. Aansluitend is er in de Hervormde Kerk een moment van bezinning.

Maak kennis met het vernieuwde RTM

Op Tweede Paasdag is de opening van het jubileumseizoen van de RTM, het trammuseum viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Bezoekers kunnen kennismaken met het vernieuwde museum. De tram vertrekt op Tweede Paasdag om 11.45, 13.30 en 15.30 uur. Het museum bevindt zich aan de voet van de Brouwersdam (G.C. Schellingerweg 2, 3253 MC) aan de Ouddorpse zijde en is te bereiken door de Grevelingenzijde te kiezen net voor dat men de dam oprijd. Er is voldoende parkeerruimte aanwezig.

Tip van de expert

Langs een border is het lastig om de straat mooi schoon te houden. Als het regent spoelt de aarde al snel op de stenen en ontstaan er vlekken. Dat kan worden opgelost met een simpel geultje van 3 à 4 cm diep. Op die manier blijft het straatwerk netjes en groeit er minder onkruid in de voegen tussen de stenen.

Paaseilandexpositie ludiek geopend met eierrace en Roggeveens verhaal

SOMMELSDIJK – Met onder andere een postume voordracht van Jacob Roggeveen en een eierrace op het Marktveld, is de expositie Paaseiland op Goeree-Overflakkee in het Streekmuseum zaterdag 19 maart op ludieke wijze geopend. Centraal staat een Paaseilandbeeldje dat in de jaren zeventig in Ouddorp is opgegraven in een tuin.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

De expositie is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, historische vereniging De Motte en het Streekarchief Goeree-Overflakkee, waaraan ook nog Sociëteit Rethorica, Ensemble Eeuwkant en Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis bijdragen leverden. De samenwerking is een vervolg op een eerdere vruchtbare coöperatie tijdens de Maand van de Geschiedenis, in oktober 2015. En, zo kwam zaterdag duidelijk naar voren, zal weer een vervolg krijgen tijdens de volgende Maand van de Geschiedenis, waarin het thema 'Grenzen' centraal staat.

Voor het Streekmuseum Goeree-Overflakkee was het een vroege opening van het seizoen. Ging het museum in Sommelsdijk voorheen altijd per 1 mei open, dit jaar was dat aanmerkelijk vroeger. Het had in het Paasweekend kunnen zijn, ook gelet op de expositie waarmee het museum nu uitpakt, maar het werd dus 19 maart. Wel waren diverse genodigden op hun Paasbest naar de officiële opening gekomen.

Over het Paaseilandbeeldje uit Ouddorp doen verschillende verhalen de ronde. Rias Olivier van De Motte vertelde zaterdag nog het meest betrouwbare verhaal. Over het beeldje dat uit zee gevist moet zijn door een Ouddorpse visser, die het meenam naar zijn huis aan de Visserstraat, waar hij het gebruikte om een afdakje te verzwaren, en over de verhuizing van het kleinood naar de Cichoreilaan, waar het uit de grond kwam toen de buurman aan het graven was voor een fundering van een schuur bij zijn huis. Die buurman, Jaap Verduijn, is nog altijd de eigenaar van het beeldje, dat hij, nadat wetenschappelijk was vastgesteld dat het afkomstig is van Paaseiland, in bruikleen gaf van het Museum Ouddorps Raad- en Polderhuis. Verduijn was zaterdag een van de mensen die de officiële opening van de expositie verrichtte.

Roggeveen

Een ander verhaal over het Paaseilandbeeldje kwam uit de mond van Jacob Roggeveen, die het eiland ontdekte tijdens een zeereis in opdracht van de West-Indische Compagnie (WIC). De ontdekkingsreiziger vertelde dat je op Paaseiland wordt doodgegooid met die beeldjes. Letterlijk, om zo in contact te kunnen komen met je voorouders. Een van de Paasmannen kwam mee terug naar Goeree-Overflakkee en veranderde zijn naam in Peeman. Pas op, was de waarschuwing van Roggeveen, want er zou zo rond Pasen zomaar een Peeman kunnen aanbellen met de vraag hem dood te gooien met een beeldje. Op het schip was die vraag van zijn voorzaat beantwoord met een worp in zee. Dat beeldje zou later opgevist zijn…

Een fantasievol verhaal, met veel smaak gebracht door Wim van Ham, dat volgens voorzitter Rinus van Dam van het Streekmuseum niet waar is. Hij had een andere variant op het herkomstverhaal: een zeeman zou het beeldje op Paaseiland hebben gekocht voor zijn verloofde, maar het overboord hebben gegooid toen de marconist hem in het zicht van de haven kwam melden dat zijn verloofde de relatie had verbroken.

Het mysterie is nog niet helemaal opgelost, maar zeker is dat het beeldje, dat nu het middelpunt is van een kleine maar fraaie expositie in het Streekmuseum, afkomstig is van Paaseiland. Het is een miniatuuruitgave van de grote beelden die daar staan én van het zelfde materiaal gemaakt: basaltlava.

Vogelman

Voorafgaand aan de opening van de expositie vond nog een eierrace plaats op het Marktveld. Degene die zijn lepel met ei het snelst over de finish bracht, mocht zich Vogelman noemen. Net zoals de jongeman die op Paaseiland het eerst een ei van de grote stern van een belendend eiland had weten te halen. Het was Arjen Diepenhorst, toekomstig voorzitter van De Motte, die de tooi op kreeg en als Vogelman samen met Jaap Verduijn en Rias Olivier het doek mocht wegtrekken voor het bord met de aankondiging van de expositie.

Het samenwerkingsproject behelst meer dan de expositie Paaseiland op Goeree-Overflakkee, die tot eind september duurt. Kinderen kunnen tijdens workshops beeldjes maken, die een plaats krijgen in het museum. En op 12 april komt professor Jan Boersema naar Goeree-Overflakkee om een lezing te houden over Paaseiland. Plaats van handeling is Het Rondeel. De entree bedraagt 5 euro.

Op Pasen ontdekt

Het Paaseiland dankt zijn naam aan het feit dat het op Pasen is 'ontdekt'. Het eiland kreeg de naam Paasch-Eyland toen Jacob Roggeveen op 5 april 1722 het eiland aandeed met drie schepen.

'Pasen geeft troost, houvast en richting aan je leven'

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Kerst leent zich bij uitstek voor een gedicht. Heel wat dichters, al dan niet met een religieuze achtergrond, hebben verzen over de geboorte van Jezus geschreven. Maar hoe zit het met Pasen? "Het lijkt erop dat Pasen wat ondergesneeuwd is", zegt Jolanda Holleman, dichter in Stad aan 't Haringvliet. "Pasen is zo'n mooi feest, maar er is niet veel over geschreven. Het accent ligt op Kerst, niet op Pasen. Jammer, het is goed om te belichten dat de dood is overwonnen, ook in een gedicht."

Jolanda Holleman.

Nu valt het bij Jolanda Holleman nog mee. Toen ze eens goed ging kijken in de grote berg gedichten die ze tot nu toe heeft geschreven, kwam ze diverse Paasgedichten tegen. Of gedichten over de aanloop naar het Opstandingsfeest, of over de gevolgen daarvan. Maar daarover later, eerst iets over de dichtgeschiedenis van Jolanda Holleman.

"Van jongs af aan maak ik al gedichten", vertelt ze op een zonnige ochtend in maart. "Op de lagere school kwamen mijn gedichten altijd in de schoolkrant, zo'n gestencild blaadje. De andere kinderen vonden dat niet zo leuk; ik stond er altijd in. Daarom maakten ze er opmerkingen over en suggereerden dat gedichten schrijven raar was. In het vervolgonderwijs heb ik er een tijdje niet veel aan gedaan, al was en ben ik wel altijd bezig met taal. Woordgrappen, spelen met taal, daar houd ik van. Bij familiegelegenheden maakte ik wel altijd een gedicht. Toen mijn vader vijftig werd, bijvoorbeeld. Maar heel veel schreef ik niet."

Verdieping

Dat veranderde toen Jolanda vanaf 2007 erg veel meemaakte in de familie en te maken kreeg met een burn-out. "Toen ben ik er echt goed voor gaan zitten. Ik heb altijd veel in mijn hoofd – hele flarden, het komt me maar zo aanwaaien – en dat zet ik op papier. Daarom heb ik altijd een notitieblokje bij me. Ik ben met moeite, dood en duisternis geconfronteerd. Dat heeft wel een verdieping in mijn gedichten teweeggebracht. En een besef wat van waarde is. Dichten geeft energie."

Aangemoedigd door haar familie, ging Jolanda haar gedichten op een christelijke gedichtensite plaatsen. Er staan er inmiddels een paar honderd op van haar hand. Onder elk gedicht kunnen lezers een reactie plaatsen. De gedichten op de site zijn gerubriceerd op thema's als angst, verdriet, geboorte, rouw en psychologische zaken.

Ze maakt soms gedichten in opdracht. Zo vroeg iemand haar een vers te dichten over kinderloosheid. "Over dat onderwerp was nog nooit iets gedicht", zegt de moeder van twee dochters. Ook schreef ze een gedicht voor een gastpredikant met faalangst. "Als ik zoiets hoor, ga ik erover nadenken – ik denk veel, dat hoort bij me – of erover lezen. Ik verdiep me erin." Wat daarna volgt – het dichten – is spannend, geeft Jolanda aan. "Je schrijft over tere dingen. Daar moet je niet lomp mee omgaan, ik wil geen mensen kwetsen, maar hoop en troost geven. Dat is de bedoeling."

In 2007, toen het dichten een impuls kreeg, ontstond ook de eilandelijke dichterskring de Reizende Dichters. Jolanda deed direct mee. Ze heeft er nooit spijt van gekregen, want het lidmaatschap levert vruchtbare ontmoetingen op. "Het is plezierig om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Het inspireert, je krijgt ideeën aangereikt en je treedt op tijdens literaire cafés. Het eerste optreden was verschrikkelijk spannend. Maar de presentator, destijds mijn huisarts, maakte grappen en dat maakte me rustig. Nog steeds heb ik spanning bij een optreden. Maar naarmate ik het vaker ben gaan doen, ben ik de microfoon meer en meer als een vriend gaan zien. Ik heb niet zo'n harde stem; hij zorgt ervoor dat mensen mijn teksten verstaan. Je deelt iets heel teers met je publiek. Je stelt je kwetsbaar op, dan merk je dat mensen zich ook openen… Wat blijft is dat je niet iets kunt schrijven dat iedereen mooi vindt."

Twee klokhuizen

De thema's die Jolanda aanroert in haar verzen zijn heel divers. Ze schreef over alledaagse onderwerpen als spiegeleieren bij het ontbijt of twee klokhuizen. Toch komt er in haar gedichten ook de nodige psychologie voor. Over mensen die beschadigd zijn. Over lijden. Ze schrijft veelal in de ik-vorm, "om de tekst dicht bij de mensen te brengen. Ze kunnen hun eigen naam invullen. Dat verkleint de afstand tussen de anderen en mezelf. Dat is mijn filosofie."

Jolanda is christen en in haar kerk actief als pastoraal medewerker. "Luisteren is belangrijk, veel moeilijker dan praten", vertelt ze over dat werk. "Mensen komen soms met hele zware zaken. Als je zelf geen windkracht 8 tegen heb gehad, is het moeilijk om mensen met windkracht 7 tegen te begeleiden. Echt luisteren en dan troost aanreiken vanuit de Bijbel, daar gaat het om."

Ze dicht ook vaak aan de hand van Bijbelteksten. "Ik lees een tekst en ga daarover nadenken. Hoe is het gegaan, waarom, wat wordt er bedoeld? Dat kan tot een gedicht leiden." Over Kerst heeft ze er veel gemaakt. Maar ook over Pasen zijn er verzen. "Pasen maakt me ontzettend blij: Jezus is opgestaan, de dood heeft niet het laatste woord. Dat geeft veel troost, houvast en richting aan je leven. Jezus is opgestaan en het leven gaat door. Daarom kan ik elke ochtend vanuit Zijn opstandingskracht mijn taken weer oppakken. De lijdenstijd is een donkere tunnel, om stil van te worden, en die mondt uit in het Licht van Pasen. Het lege graf. Er is toekomst, God blijft niet hameren op het verleden. Ik heb veel gedichten geschreven over de vreugde in God. Het is mooi en bemoedigend om het Licht aan elkaar door te geven, te delen met anderen wie Jezus voor je is."

Opvallend is dat de gedichten van Jolanda Holleman heel helder zijn. Geen moeilijke taal of ingewikkelde gedachten. Bijna niet-poëtisch. "Ik heb een hekel aan vaagheid", verklaart ze haar concrete gedichten. "Sommige mensen houden van abstract, maar ik wil het helder verwoorden. Dat is mijn schrijfstijl."

Meer gedichten van Jolanda Holleman zijn te vinden op www.gedichtensite.nl. De website van de Reizende Dichters is http://oogo.cultuurpleingo.nl/.

<Kader 1>

Blij!!

De toekomst is geopend
de Heer is opgestaan
wij mogen alle dagen
in Zijn voetspoor gaan.
Vier met ons het Paasfeest
en deel hoe blij je bent
omdat Hij leeft en ook jou
zo teder bij name kent.

Jolanda Holleman

<Kader2>

Van goede vrijdag naar stille zaterdag

Niet alleen Zijn handen
waren doorboord
maar ook mijn hart
door Zijn blik
vol Liefde.
Zo intens
als ik nog
nooit gezien had.

Hij sprak:
"het is volbracht"
en vastgenageld
stond ik
bij het kruis
geraakt
tot op de bodem
van mijn bestaan.

Zijn voeten -opgetild
onder de vloek-
gaven mij grond
onder de voeten.
Ik ging op weg,
Zijn woorden herhalend
fluisterzacht:
"het is volbracht"

Vanaf die dag
is niets hetzelfde,
ik heb gezien!!
maar dít maakt
het verschil:|
éérst zag Hij mij,
o, wonder van genade
…en ik word stil.

Jolanda Holleman

Paasshow: Beleef 't in Middelharnis!

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK – Wie 'Paasshow' zegt, denkt aan de showdagen die de Knöps Groep, Tieleman Keukens en Tuincentrum Graka al sinds vele jaren gedrieën organiseren en elk jaar vele bezoekers naar Middelharnis trekt. Ook dit jaar worden er weer duizenden verwacht, die tijdens de feestdagen graag een uitje hebben óf gericht interesse hebben in een keuken, auto, mooie tuin óf die graag een bezoekje brengen aan de sfeervolle consumentenbeurs. "Beleef 't in Middelharnis", zeggen de organiserende ondernemers.

Met de 49e editie van de Paasshow onderstreept Tieleman Keukens des te meer haar slogan 'Het kopen van een keuken moet een feest zijn!' De keukenspecialist uit Middelharnis pakt groots uit met de allerlaatste keukentrends en noviteiten voor 2016. Zo zijn de apparatenlijnen van Siemens, Pelgrim, Miele, Atag en Bora doorgevoerd met de nieuwste technologieën in keukenapparatuur. "De showroom is het afgelopen jaar flink vernieuwd, er staan veel nieuwe keukens opgesteld in iedere prijsklasse. Wij willen hiermee laten zien dat ieder segment kan slagen bij ons", vertelt Jan Tieleman enthousiast. "Dit jaar worden de segmenten 'woon', 'landelijk' en 'modern' extra uitgelicht.

De traditionele consumentenbeurs is ook dit jaar gevarieerd en vernieuwend. ATAG en Miele Nederland zullen hun nieuwe lijnen tonen (met veel lekkers) en Dekker Zevenhuizen komt haar nieuwste aanrechtbladen demonstreren. En er valt nog veel meer te genieten van culinaire hoogstandjes en noviteiten bij Bora, Werelds In-Side Lunchroom (met binnenterras), WijnenWereld (wijnproeverijen), Quooker (gratis montage tijdens onze showdagen) en TeaTag. Het beauty, wellness en lifestyle gedeelte van de show wordt verzorgd door Vive, BeingStyle, Keuvelaar, Herbalife Goeree-Overflakkee, Meaningful Presents, Yvonne's fotokaarten en Crystal Sands. Op gebied van interieur & wonen kunt u terecht bij Studio Architecture en Pol Passend Wonen. De show kent als absolute primeur de start van de verkoop 'Oude Werf' door Estate Invest. Silky Sounds en Erwin Grootenboer verzorgen het muzikale entertainment (live). Kika Goeree-Overflakkee en RopaRun GO vertegenwoordigen de goede doelen tijdens de show van 2016. Er is voor de kinderen volop vertier in de Kinderbioscoop, in het Playstation Centre en in de speelhoeken.

Knöps Groep

De Knöps Groep heeft een absolute primeur tijdens de showdagen: de nieuwe Opel Astra. Car of the Year 2016. "Met de prestigieuze overwinning van de nieuwe Opel Astra als 'Auto van het Jaar 2016' betitelen wij onze traditionele autoshow tijdens het Paasweekeinde dit jaar als 'Show of the Year' ", vertelt Herman de Blok trots. "Het bijzondere aan onze autoshow is het zeer gevarieerde en uitgebreide aanbod."

Onder klanten die brandstof tanken bij Shell-tankstation 'De Ronde Boom' wordt een leuke voorjaarsattentie beschikbaar gesteld. De sfeervolle consumentenbeurs is divers. Van fietsen (Kassteele), steigerhouten meubelen (Verkerke Buitenleven), zonwering (Sunstore), aanhangwagens (Van Wijk), tuinmachines en gereedschappen (ROGO) tot aan audio/video (Van der Heijden). Als goed doel is voetbalvereniging SNS uit Stad aan 't Haringvliet present, die dit jaar het 70-jarig jubileum viert en ter plekke kruukplaetjes verkoopt. In samenwerking met Opel Nederland is autocoureur Timo van de Marel aanwezig met zijn speciale Opel ADAM Rally.

Tuincentrum Graka

"De lente begint en dus verplaatsen we ons van de woonkamer naar de tuin, serre of veranda", zegt Hein-Jan van der Kamp van Tuincentrum Graka. "Iedereen heeft weer zin om naar buiten te gaan en verheugt zich op de lange zomerse avonden. Het tuincentrum staat daarom vol met voorjaarsbolletjes, viooltjes, camellia's en primula's. Naast Tuincentrum Graka is er Birdcenter Graka, met wel 140 soorten vogels, voeder, accessoires en het nodige voor dierverzorging. En tijdens de Paasshow zijn er volop voordeeltjes die meegepakt kunnen worden. "Uiteindelijk hebben wij de lente in de aanbieding, en dat is het mooiste wat er is!" vindt Hein-Jan. "Vrolijke bloemen, heerlijke geuren. We zijn er helemaal klaar voor."

Openingstijden

De openingstijden van de Paasshow zijn op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart van 10.00-18.00 uur en op maandag 28 maart van 10.00-17.00 uur. De toegang tot de Paasshow is gratis, evenals parkeren, waarvoor voldoende gelegenheid is.

Zwanen, Jan Baks

Zwanen zijn onze grootste watervogels. Ze hebben een strenge en koninklijke houding, soms zijn ze dreigend naar andere vogels. Ze eten veel waterplanten en hebben daardoor hun kop vaak onder water. In het begin van het jaar versterken ze hun band door bepaalde bewegingen, een soort balts. De hartvormige figuur, zoals op deze foto, zou je een uiting van romantiek kunnen noemen.

De laatste tijd zijn er wat vervelende berichten verschenen in de media door ongeoorloofde en niet deskundige jachtpartijen i.v.m. vermeende schade, die ze aan zouden richten. Respect hebben voor onze medemens vinden we normaal, maar laten we dit respect dan ook hebben voor alle dieren en vogels in onze leefomgeving.

Kerkdiensten stille week

Dinsdag 22 maart

MIDDELHARNIS - Geref. Kerk 19.30 uur Avondgebed (Emmaüskerk)
SOMMELSDIJK - Exodusgemeente 19.30 uur Avondgebed (Emmaüskerk)

Woensdag 23 maart

MIDDELHARNIS - Geref. Kerk 19.30 uur (Avondgebed (Exoduskerk)
SOMMELSDIJK - Exodusgemeente 19.30 uur Avondgebed (Exoduskerk)

Donderdag 24 maart (Witte Donderdag)

OUDDORP – Geref. Kerk. 19.30 uur ds. W.J. van de Griend (dienst in Stellendam) - Doopsgezinde Gem. 19.30 uur ds. E. de Jong (bed. H.A.)
STELLENDAM – Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.J. van de Griend (bed. H.A.)
MIDDELHARNIS - Geref. Kerk 19.30 uur ds. L.J. Lingen (Emmaüskerk, bed. H.A.)
SOMMELSDIJK - Exodusgemeente 19.30 uur ds. L.J. Lingen (Emmaüskerk, bed. H.A.) - Remonstrantse Gem. 19.00 uur ds. J.F. Klijnsma

Vrijdag 25 maart (Goede Vrijdag)

OUDDORP - Herv. Gem. 19.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. K.J. Kaptein en 19.00 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.J. van de Griend - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem.19.30 uur ds. E. de Jong
GOEDEREEDE - Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.30 uur ds. J.W. van Estrik
STELLENDAM- Herv. Gem. 19.00 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.J. van de Griend (gezamenlijke dienst in Ouddorp)
MELISSANT- Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur kand. J. Lankhaar - Geref. Kerk 19.00 uur ds. mevr. D. Sikkema - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst
DIRKSLAND- Herv. Gem. 14.30 uur ds. D. Hoolwerf (Vroonlande, bed. H.A.) 15.45 uur ds. D. Hoolwerf (Geldershof, bed. H.A.) en 19.00 uur ds. H.J. Lam (bed. H.A.) - Ger. Gem. 19.00 uur ds. K. Boeder
HERKINGEN - Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst
SOMMELSDIJK - Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 19.00 uur (nog niet bekend) - Lukaskapel 19.00 uur ds. T.W. van Bennekom - Exodusgemeente 19.30 uur ds. R. Silvis (Exoduskerk) - Remonstrantse Gem. 19.00 uur - Lachai-Roï Gem. 19.00 uur dhr. K. Tanis
MIDDELHARNIS - Herv. Gem. 19.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 19.30 uur ds. R. Silvis (Exoduskerk) - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Chr. Geref. Kerk 19.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 19.30 uur ds. C. van Zwol - CG De Rots, Diekhuus, 19.00 uur: Ruben Visser
NIEUWE-TONGE - Herv. Gem. 19.00 uur ds. P. van der Kraan - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. H. de Greef - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst
OUDE-TONGE - Herv. Gem.19.00 uur ds. A. Belder - Ger. Gem.19.00 uur leesdienst
STAD a/h HARINGVLIET - Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 19.30 uur dhr. J. Anninga
DEN BOMMEL - Herv. Gem. 19.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 19.30 uur ds. J. van Westenbrugge
OOLTGENSPLAAT - Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur kand. M. Diepeveen - Geref. Kerk 18.00 uur ds. B.J. Oldenhuis - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst
LANGSTRAAT - Herv. Gem. 19.00 uur prop. J.J. Steketee

Zaterdag 26 maart (Stille Zaterdag)

OUDDORP - Doopsgezinde Gem. 19.30 uur ds. E. de Jong
MIDDELHARNIS - Geref. Kerk 21.30 uur ds. R. Silvis (Paaswake, Exoduskerk)
SOMMELSDIJK - Exodusgemeente 21.30 uur ds. R. Silvis (Paaswake, Exoduskerk)

Elise Hout wil geld inzamelen voor HVC.

SOMMELSDIJK – Elise Hout uit Sommelsdijk heeft, samen met dirigent Peter Wildeman, het initiatief genomen om een cd op te nemen met psalmen en geestelijke liederen. De opbrengst van de cd is deels bestemd voor de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). Elise is op zoek naar meisjes in de leeftijd van 8 tot 20 jaar die willen meezingen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De eerste aanmeldingen zijn al binnen. "Voornamelijk vanuit de familie. Daarnaast heeft mijn nichtje flyers met mijn oproep om mee te zingen verspreid op haar school", vertelt Elise. Ze zegt te hopen op ongeveer dertig aanmeldingen. "Ik had ook een solo-cd kunnen maken, maar afwisseling is beter. Daarom ga ik een aantal liederen zingen met de meisjes én een aantal liederen met Jong Mannenkoor Salomo. Verder komen er nog wat instrumentale stukken op de cd." Wat de titel van de cd zal zijn, is nog niet bekend. De cd, waarop onder andere ook een bewerking van psalm 25 komt, gaat 15 euro kosten.

Een deel van de opbrengst gaat naar HVC. Dat geldt ook voor de donaties van sponsors die het cd-project van Elise financieel ondersteunen. HVC zet zich in voor vervolgde christenen in de hele wereld. "Nu doen ze veel werk onder vluchtelingen. Een heel goed doel en erg actueel", verklaart Elise de keuze van het goede doel waarvoor ze gaat zingen. "Ik ben zelf christen en dan is het mooi om voor een christelijk goed doel in actie te komen. Daarnaast vind ik het heerlijk om te zingen, ter ere van God." Het is de bedoeling om na alle voorbereidingen, waaronder het werven van meisjes die willen meezingen, de cd op woensdagmiddag 6 juli op te nemen in de Grote Kerk te Middelharnis. Op diezelfde locatie vindt op zaterdag 17 september de cd-presentatie plaats. Dan zijn er ook optredens van Jong Dameskoor Shira, waar Elise deel van uitmaakt, kinderkoor Kadosj en jeugdkoor Hadar. Bij die gelegenheid is de cd te koop. Daarna is hij ook te bestellen via de website van Peter Wildeman en bij Elise Hout.

Het is de eerste keer dat Elise – in het dagelijks leven verpleegkundige in Nieuw Rijsenburgh – een dergelijk project uitvoert. "Het is best spannend en het brengt veel werk met zich mee. Ik heb bijvoorbeeld heel veel mails naar bedrijven gestuurd. Een aantal heeft zich al gemeld als sponsor. Daar ben ik heel blij mee, maar meer sponsors zijn uiteraard welkom." Ook meisjes die willen meezingen zijn welkom. Ze kunnen zich aanmelden via e-mail elisehout1995@hotmail.com of telefoon 06 29250877.