info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

2 februari 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 2 februari 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

GO herdenkt watersnoodramp 1953

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op vier plekken op het eiland werd gisteren stilgestaan bij de watersnoodramp van 1953, nu 63 jaar geleden. Ieder jaar wordt op Goeree-Overflakkee stilgestaan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in die 1 februarinacht, waarin zovele levens op het aller onverwachts werden afgesneden en talloze huizen en boerderijen werden weggevaagd. Niet minder dan 1796 mensen verloren het leven, ca. 47.000 dieren kwam om. Zo'n 3.000 woningen en 300 boerderijen werden geheel verwoest, daarnaast raakten nog eens circa 400.000 woningen en 3.000 boerderijen meer of minder beschadigd. In het hele rampgebied werd Oude-Tonge het zwaarst getroffen: 305 inwoners van het dorp vonden de dood. Traditiegetrouw vond ook ditmaal in Oude-Tonge de rampherdenking 's morgens plaats, op de Begraafplaats Watersnoodramp 1953 aan de Heerendijk, samen met de kinderen van de basisscholen. 's Avonds vonden herdenkingen plaats in Stellendam, Nieuwe-Tonge en Den Bommel. In onze (abonnee-)editie van a.s. vrijdag 5 februari leest u de verslagen van herdenkingen. Op de foto een beeld van de herdenking gisterenmorgen in Oude-Tonge. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Toch nog tv-reportage over onveiligheid N59

GOEREE-OVERFLAKKEE - Twee keer, op donderdagavond en vrijdagavond, bleef de door SBS6 toegezegde televisiereportage over de onveiligheid van rijksweg 59 tussen Hellegatsplein en Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee, achterwege. Na herhaaldelijke contacten kwam de uitzending uiteindelijk dan toch zaterdagavond als onderdeel van het tv-programma Hart van Nederland, alsnog in beeld.

In de uitzending een dringende emotionele oproep van de heer Van Bergen, die blijvend ernstig letsel opliep bij een verkeersongeluk op de N59, waarbij destijds ook dodelijke slachtoffers waren te betreuren. De auto waarin de heer Van Bergen zat werd frontaal geschept door een tegenligger die op de verkeerde weghelft reed. In een kort interview met VKGO-raadslid Johan de Vos, benadrukte deze opnieuw de onveiligheid van de weg en vroeg dringend om snelle maatregelen. Hij wees ook op de motie die in de gemeenteraad over dit onderwerp is aangenomen. Uitgerekend zaterdag vond alweer het volgende verkeersongeluk met letsel plaats op de N59.

Watersnoodmuseum krijgt status Kennis- en Herinneringscentrum

Kranslegging namens het Watersnoodmuseum, Karla Peijs, Els Dekker en Piet Vreeswijk. Foto Jaap Ruizeveld

OUWERKERK – Minister Schulz (Infrastructuur en Milieu) heeft aan het watersnoodmuseum in Ouwerkerk de status verleend van Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953. Dit vanwege het belang van het museum als plaats van herinnering aan deze ramp. Karla Peijs, bestuursvoorzitter van het museum, is bijzonder vereerd met de erkenning. "Het ondersteunt onze ambitie om het verhaal van de ramp levend te houden. Ook om te laten zien dat Nederland zich sinds 1953 wereldwijd ontwikkelde tot een waternatie". "Fantastisch is het", vertelde directeur Louwerse. "Een erkenning voor het museum en de vrijwilligers. Midden vorig jaar dienden wij onze visie in en nu al met dit resultaat".

Door Jaap Ruizeveld

Met de erkenning hoopt het museum de komende jaren een aantal belangrijke taken verder te kunnen invullen. Er voor te zorgen dat de jaarlijkse herdenking van de watersnood van 1 februari 1953 ook voor toekomstige generaties gehouden wordt. Verder de kennis van de ervaringen met de ramp vastleggen en delen met het publiek in aansprekende projecten, zoals het Oral-History project, waarin op beeld de verhalen van overlevenden en getuigen van de ramp worden opgenomen. Activiteiten worden ook gericht op het ontwikkelen van een digitaal museum en het inzetten van virtuele middelen om de bezoekers kennis te laten nemen en te laten ervaren wat in ons land en de rest van de wereld wordt gedaan als het om waterveiligheid gaat.

Lees verder op pagina 7

2 / 26

Agenda

Donderdag 4 februari

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 5 februari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 6 februari

DIRKSLAND – Choral Evensong, door Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Rinus Verhage en het CSG Prins Maurits Schoolkoor o.l.v. Marco van 't Hoff. Hervormde Kerk Dirksland. Organist Paul Kieviet. Thema 'Abide with me'. Aanvang 17.00 uur. Toegang: gratis. www.kamerkoormagnificat.nl
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente. Mannendag Goeree-Overflakkee. Spreker Jan Pool.
Aanvang 9.30 uur. www.mcgo.nl
MIDDELHARNIS – Het Diekhuus. Benefietconcert voor Uganda. Aanvang 19.00 uur. Entree € 10,-. Reserveren via www.hetdiekhuus.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
GOEDEREEDE - Concert Koninklijke fanfare Apollo in Oostdam. Aanvang 19.30 uur

Dinsdag 9 februari

OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: Keramiek. www.deboeigo.nl

Donderdag 11 februari

SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: ds. J. Westerink. Onderwerp: 'Erfgenamen van God'. Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
GOEDEREEDE – Westvoorne. Geheugenbibliotheek. Van 9.30 tot 11.30 uur. Meer info: 06 83678417 of een e-mail sturen naar info@ketenzorgdementie-go.nl

Vrijdag 12 februari

SOMMELSDIJK - Concert door Kees Alers (dwarsfluit), Erica Veldhuizen-van der Welle (dwarsfluit) en Johan van Wijk (orgel) in de Hervormde Kerk. Aanvang: 20.00 uur, entree gratis. Collecte is bestemd voor Hospice Calando te Dirksland.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 13 februari

OUDDORP – Koor- en samenzangavond voor stichting Stéphanos, met het Chr. Ouddorps Mannenkoor en het Chr. Gemengd Rehobothkoor. Vanaf 19.30 uur in de Eben Haëzerkerk, Diepenhorst 18a. Deuren open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Belevenissen Cornelis Kieviet in WO 2 in boek samengevat

Opa Cornelis Kieviet krijgt het eerste boekwerkje van schrijver Gert Koese. Vriend Herbert Tanis zorgde voor de beeldredactie. Foto: Wim van Vossen Fotografie

SOMMELSDIJK - Zaterdagmiddag was het zover. In aanwezigheid van een grote familieschare, kinderen, klein- en achterkleinkinderen, ging voor de 94-jarige Cornelis Kieviet zijn lang gekoesterde wens in vervulling. De presentatie van 'zijn' boekwerkje met als titel "Wonderlijk geleid", geschreven door Gert Koese. Een overzicht van gebeurtenissen die Cornelis Kieviet meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Door Jaap Ruizeveld

In het boek accenten op zijn verblijf als dwangarbeider in Duitsland, waar hij in Spellen en omgeving Dortmund onder andere spoorlijnen moest repareren die door geallieerde vliegtuigen werden gebombardeerd. In december 1944 was Kieviet samen met veel inwoners van het eiland bij een razzia opgepakt en naar het Ruhrgebied gebracht.

Bijzonder moment

Behalve familieleden waren als prominente genodigden ds. S. Maljaars (Gereformeerde Gemeente Middelharnis) en Rien van der Boom (SGP-gemeenteraadslid Goeree-Overflakkee) aanwezig. De zaal in Woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburg was bijna te klein om alle belangstellenden te herbergen. "Het was dan ook een bijzonder moment", vertelde Herbert Tanis, die aangaf hoe het boek tot stand was gekomen. "Op verjaardagen werd vaak over de belevenissen van 'opa' in de Tweede Wereldoorlog gesproken. Er waren eerder al dagboeknotities uitgebracht, maar het chronologische verhaal in boekvorm ontbrak. Zou dat er toch van komen?

Aan de slag

Herbert Tanis trok de stoute schoenen aan om zijn boezemvriend Gert Koese, nu twee jaar geleden, te vragen of hij het boek zou willen schrijven. Een bundeling van de verhalen die opa Kieviet regelmatig aan zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen had verteld. In de maanden april en mei van het afgelopen jaar ging Koese aan de slag. Zes avonden sprak hij met Cornelis Kieviet. Maakte aantekeningen en zorgde dat er geluidsopnamen kwamen. De auteur plaatste de interviews in een wat breder veld, waardoor er een lezenswaardig overzichtelijk verhaal ontstond.

Geleid

Met een voorwoord in het boekje van Cornelis Kieviet zelf. In korte bewoordingen stipt hij verdriet, geloof en dankbaarheid aan als aspecten bij zijn veilige terugkeer op 23 mei 1945. "Ik mocht door de wonderlijke leiding van de Heere thuiskomen", zegt de krasse opa, daarbij wijzend op de boektitel: "Wonderlijk geleid". Een jongere broer van hem, Beschier, toen 18 jaar, was in 1943 al in Duitsland te werk gesteld. Hij is daar in Kassel overleden. In het boek wordt aandacht besteed aan de herbegrafenis van Beschier in 1951 in Sommelsdijk.

Ontsnapt

Aan tafel vertelt hij mij met zachte stem dat hij in 1945 in Duitsland niet bevrijd werd, maar met zijn zwager Bas Stander uit het kamp wist te ontsnappen. Na een zwerftocht werden zij uiteindelijk door Amerikaanse troepen opgepikt. Na een verblijf in een tijdelijk kamp (vakantiepark) kon, na het eind van de oorlog in Nederland, de weg naar huis, naar Goeree-Overflakkee, worden ingezet. Nog één keer is Cornelis Kieviet naar Duitsland teruggegaan.. Dat was in 2008, samen met zijn kleinzoon Jaco. Ze bezochten de plaatsen waar 'opa' gewerkt had. Veel herkenningspunten waren niet meer terug te vinden. Maar ondanks de vermoeiende reis was Cornelis Kieviet blij om nog even terug te zijn geweest op die plekken waar zijn herinneringen lagen. Zichtbaar gelukkig nam Kieviet zaterdag het boekwerk in ontvangst in zijn huidige leef- en woonomgeving Nieuw Rijsenburg. Nog even voegt hij me toe: "Ik was vroeger witlofkweker en loondorser". Dan weet je dat ook.

Informatie

Het boekje ' Wonderlijk geleid'. Samenstelling: Gert Koese; beeldredactie: Herbert Tanis. Vormgeving en druk: Drukkerij Kranse Sommelsdijk. Verkrijgbaar bij Van der Boom Boeken en Muziek, Voorstraat Sommelsdijk. Prijs: 9,95 euro.

All4One Jeugddienst met Mattheus van der Steen

SOMMELSDIJK - Mattheus van der Steen, evangelist en voorganger van House of Heroes in Harderwijk , komt zondagavond 7 februari naar Goeree-Overflakkee voor de All4One Jeugddienst.

De organisatie van All4One, de jongerentak van Christengemeente Lachai-Roï in Middelharnis kijkt er vol spanning naar uit. De avond begint om 20.00 uur in het Prieel van recreatiecentrum De Staver. "Mattheus gaat spreken wat de Heer op z'n hart legt.

Maar voor wie Mattheus beter kent, weet dat de rode draad in zijn leven het delen van Jezus' liefde is. Hoe kunnen jongeren op dit eiland Jezus weerspiegelen, omzien naar elkaar, Gods liefde delen? Het belooft een inspirerende avond te worden", aldus de organisatie.

Door de jaren heen zijn de All4One jeugddiensten een begrip op Goeree-Overflakkee geworden. Elke eerste zondag van de maand komen zo'n 250 tot 300 jongeren samen om God te zoeken in aanbidding en te luisteren naar een inspirerende spreker. Onder anderen Martin Koornstra, Willem Ouweneel en Kees Kraayenoord stonden al op het podium.

ZIJN zoekt netwerkcoaches

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting ZIJN is op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten als netwerkcoach. Deelnemers volgen een korte cursus bij de stichting, waarna ze aan het werk gaan met mensen die hun netwerk willen versterken of anderen meer bij de zorg willen betrekken.

Hulpvragers kunnen minder vaak terecht bij de formele zorg en vrijwilligers kunnen niet alles opvangen, dus steeds meer mensen zullen een beroep moeten gaan doen op hun netwerk.
Voor het coaching traject wordt gebruik gemaakt van de techniek: "natuurlijk een netwerkcoach" van Mezzo. Aan de hand van concrete stappen wordt er gewerkt naar een duidelijk doel. De coaches komen regelmatig bij elkaar om hun ervaringen en inzichten te delen onder leiding van een trainer van Stichting ZIJN.
Wilt u investeren in uw talenten en u inzetten voor een ander binnen een klus met een kop en een staart? Komt u dan vrijblijvend naar de informatiebijeenkomst op woensdag 17 februari om 19.00 uur in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis.
Voor aanmelding en informatie kunt u terecht in het Wijkcentrum. Tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

RGO-Meidenteam Economie en Ondernemen valt in de prijzen

MIDDELHARNIS – Onlangs deden drie leerlingen van de RGO Middelharnis, Pooja Bishesar, Denise Giljam en Liza Vijfhuizen, mee aan Skills Talents. Dit zijn de teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo'ers in vakmanschap. In elf wedstrijden kunnen leerlingen laten zien wat ze in hun mars hebben.

Leerlingen uit de hele provincie strijden tegen elkaar tijdens het provinciaal kampioenschap. Het vakteam dat wint, kwalificeert zich voor de nationale finale! De RGO-meiden wonnen bij Economie en Ondernemen en gingen met de beker naar huis! Op 11 februari strijden nog drie scholen om de titel en dan wordt bekend of het RGO-team ook naar de finale mag.

Watersnoodmuseum voorziet in een behoefte

Vervolg van voorpagina

Maandagmorgen (1 februari) was er een korte plechtigheid bij het Watersnoodmuseum. Namens het college van b. en w. van de gemeente Schouwen-Duiveland legde burgemeester Rabelink naast de caissons een krans. Namens het museum legden bestuurslid Karla Peijs en de Goeree-Overflakkee-vrijwilligers Els Dekker (Sommelsdijk) en Piet Vreeswijk (Nieuwe-Tonge) een krans. De burgemeester hield een toespraak, gevolgd door een voordracht van de 11-jarige Noa Dekkers uit Dreischor, in haar functie van kinderburgemeester. Met het blazen van de Taptoe, de minuut stilte en het zingen van coupletten van het Wilhelmus werd de officiële plechtigheid afgerond. Vanuit Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee woonde een groot aantal belangstellenden dit jaarlijkse herinneringsmoment bij.

Meer bezoekers

Het Watersnoodmuseum is in 2001 door vrijwilligers gestart op de plek waar in 1953 de grootste dijkdoorbraak plaatsvond. De opening vond plaats door de toenmalige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat mevrouw Monique de Vries. Het museum - dat gevestigd is in betonnen caissons waarmee het laatste gat in de dijk destijds is gedicht - blijkt in een behoefte te voorzien: het levend houden van de herinnering aan de ramp die in Zuid-Holland, West-Brabant en Zeeland ruim 1800 mensen het leven kostte. De bezoekersaantallen stijgen jaarlijks. In het afgelopen jaar wisten 85.000 mensen uit binnen-en buitenland het museum te vinden. Nog altijd wordt het museum grotendeels door vrijwilligers gedragen, ondersteund door een kleine professionele staf onder leiding van directeur en operationeel manager Siemco Louwerse.

De Interval tweede bij landelijke Publieksprijs

OOLTGENSPLAAT - De gasten die in 2015 de landelijk gelegen vergaderlocatie in de polder tussen Ooltgensplaat en Achthuizen hebben bezocht, hebben met de toegekende reviews en cijfers ervoor gezorgd dat De Interval 2e is geworden met de Landelijke Publieksprijs Meetinglocaties van 2015, in de categorie 'kleine locaties'. Maandag 25 januari jl. werd de prijs officieel uitgenodigd door Marco Kole van Meetingreview.

'Ik ben erg trots dat ik deze prijs gewonnen heb', vertelt Anneke van Doorn, eigenaresse van de locatie. 'De locatie bestaat nog maar één jaar en we hebben nu al zo'n mooie prijs gewonnen'.

"Als er gasten van buiten het eiland komen, reageren zij altijd heel positief. Zij zijn onder de indruk van de rust en de ruimte die hier nog op het eiland is. 'Leuk om te merken dat ik het eiland via deze manier ook een beetje op de kaart zet', zegt Anneke.

De publieksprijs wordt toegekend aan de hand van de reviews van gasten en de cijfers die worden toegekend. En voor 2016 zal Anneke er alles aan doen om haar gasten tevreden te stellen en als dat De Publieksprijs van 2016 oplevert, dan is dat mooi mee genomen. 'Het belangrijkste voor mij zijn mijn gasten. Als die tevreden zijn, ben ik dat ook!'

AMSTERDAM - Op zaterdag 13 februari 2016 gaat KunstReis per luxe touringcar naar het oorspronkelijk als stadhuis gebouwde Paleis op de Dam met een rondleiding over haar rijke geschiedenis.

Voor het bezoek aan het paleis wordt er koffie met gebak gebruikt in het prachtige vlakbij gelegen Grand Café De Beurs van Berlage. Daar kunt u genieten van de wanden met tegeltableaus van Jan Toorop. Een unieke en sfeervolle locatie!

De Beurs van Berlage en het paleis liggen op loopafstand (100 m.) van elkaar midden in het centrum van Amsterdam. Zowel de Beurs als het paleis zijn rolstoeltoegankelijk.

Aanmelden het liefst per mail info@kunstreis.eu of 0621913954 Wilt u doorgeven: of u een museumkaart heeft, uw opstapplaats en uw mobiele nummer voor die dag,

Kosten:

€ 42,00 exclusief entree € 10,00 (met een museumkaart is de entree gratis) inclusief busreis, koffie met gebak en rondleiding door het paleis

Vertrekschema:
Ouddorp busstation Preekhillaan                 7.15 uur
Zierikzee busstation Grachtweg                 7.45 uur
Oude Tonge busstation                                 8.15 uur
Schaapsweg                                                 8.25 uur
Heinenoord busstation                                 8.45 uur
We zijn ca. 18.00/19.00 uur weer thuis

www.kunstreis.eu

Robuust watersysteem

BARENDRECHT - De SGP en ChristenUnie-vertegenwoordiging in Waterschap Hollandse Delta willen dat het watersysteem in het gebied van dit waterschap wordt getoetst aan nieuwe klimaatscenario's. SGP-fractievoorzitter De Jong, die in de Verenigde vergadering van 28 januari 2016 ook namens de ChristenUnie het woord voerde, stelde: 'Regelmatig worden we geconfronteerd met extreme buien van 90-100 mm. Het watersysteem is hier niet op berekend. Dat betekent dat we niet bij de pakken kunnen neerzitten'. De Jong wees n.a.v. de evaluatie wateroverlast in augustus 2015, er nog eens op dat SGP en ChristenUnie in een eerdere motie ook al aandacht gevraagd hebben voor deze problematiek.

Koor- en samenzangavond voor Stéphanos

OUDDORP - Voor de stichting Stéphanos wordt een koor- en samenzangavond georganiseerd op zaterdag 13 februari.

Medewerking wordt verleend door het Christelijk Ouddorps Mannenkoor, o.l.v. Dinant Struik en organist Willem den Boer en het het Christelijk gemengd Rehobothkoor, o.l.v. Ab Vroegindeweij met organist Johan van Wijk.

Ook zal er samenzang zijn. De meditatie wordt verzorgd door Ds. Zoet. De avond wordt gehouden in de Eben-Haëzerkerk, Diependorst 18a. De aanvang is 19.30 uur. Kerk open om 19.00 uur. De toegang is vrij. Er is wel een collecte voor de Stichting Stéphanos.

Ivo Opstelten spreekt in Stellendam over belang van binnenhalen topsportevenementen

STELLENDAM – Een groot gezelschap ondernemers van heel Goeree-Overflakkee was donderdagmiddag 28 januari bijeen in restaurant Zoet of Zout te Stellendam. Op initiatief en onder de paraplu van de Federatie van Ondernemers Goeree-Overflakkee (FOGO) waren ze uitgenodigd, en ook gekomen, vele leden van de diverse ondernemersverenigingen op het eiland. Zowel om te netwerken tijdens de Winterborrel van de FOGO als om te luisteren naar wat oud-minister en oud-burgemeester Ivo Opstelten aan bestuurlijk en ondernemend Goeree-Overflakkee kwam vertellen.

Tijdens de FOGO-bijeenkomst met Ivo Opstelten in Stellendam. Foto's: Hans Villerius

Door Hans Villerius

Opstelten was door de FOGO en door het bestuur van het Nederlands Kampioenschap Wielrennen 2016 Goeree-Overflakkee gevraagd om te komen spreken over 'De economische impact van sportevenementen'. Als voormalig burgemeester van Rotterdam is hij betrokken geweest bij het binnenhalen van grote sportevenementen, dus kan hij uit de praktijk vertellen over waarom dit voor een stad of streek zo belangrijk is, wat het doet met een regio, haar inwoners en het bedrijfsleven. En als liefhebber van de wielersport, zo zei hij, nam hij die uitnodiging graag aan.

Doelstellingen

"Als je ervoor gaat om sportieve evenementen binnen te halen, dan moet je dat met elkáár doen", zo benadrukte Opstelten. "Ook moet je dit niet door een bestuur laten doen of hiervoor naar een overheid kijken, maar je moet het zélf doen."
"Vraag jezelf ook af: waaróm wil je het? Daarvoor is het nodig dat je doelstellingen hebt. Goeree-Overflakkee hééft die", wist Opstelten en hij wist ze feilloos op te noemen. "Goeree-Overflakkee wil hét fietseiland van Nederland worden. Daar formuleer je een scherpe ambitie mee met een nationale uitstraling. Daarnaast wil Goeree-Overflakkee een evenement organiseren om ondernemers en inwoners nóg dichter bij elkaar te brengen. Verder wil het eiland de topsport en de breedtesport met elkaar in verbinding brengen. Én Goeree-Overflakkee wil in 2016 dé sportgemeente van Nederland worden. Vier goede formuleringen dus en bij zulke doelstellingen maakt het dan eigenlijk verder niet uit of je nu het NK binnenhaalt of de Tour."
Rotterdam had destijds ook vier vergelijkbare doelstellingen, die vanuit de bevolking zelf vandaan kwamen, zo legde Opstelten uit. "Men wilde genieten van topsport, daarnaar kijken, en dat past ook op dit eiland."

Promotie

"Onderschat vooral niet", zo vervolgde de spreker, "wat het binnenhalen van topsportevenementen met zich meebrengt aan promotie. Nog lang niet iedereen weet wat Goeree-Overflakkee is en te bieden heeft. Je moet er continue hard aan werken om dit verder te brengen en daar is zowel eilandmarketing als sportmarketing een topmiddel voor."
Verder wees Opstelten op de economische spin off. "De lokale economie wordt erdoor gesteund. Natuurlijk moet je erin investeren en daar helder in zijn, maar het komt in veelvoud naar je economie terug."
"Daarnaast is het heel belangrijk dat je met elkaar laat zien – bestuurders, ondernemers, organisatoren – dat je dit kúnt en in huis hebt, het vlekkeloos neerzetten van een topsportevenement op Goeree-Overflakkee. Vanzelf trekt het ook meer toeristen naar je gebied die liefhebber zijn van fietsvakanties. De provincies Zuid-Holland en Zeeland staan bekend om de combinatie wind, zee, onbeschutte en rechte wegen, wat prima fietsingrediënten zijn voor een uitdagend wedstrijdverloop en waarom dit gebied ook wereldberoemd is."
"Het is ook een prima gelegenheid om duurzaamheid in al z'n geledingen te promoten. En er zal heel veel media op afkomen. Ik vind het dan ook enorm knap en ik wil u ervoor complimenteren, dat u dit voor elkaar krijgt. Ook dat u als eiland afgedwongen hebt dat het evenement niet op zondag maar op zaterdag plaatsvindt, want dat hóórt hier gewoon zo."
"Tenslotte is het heel goed dat Goeree-Overflakkee de courts heeft gehad om dit te gaan doen én dat u als ondernemers natuurlijk ja zegt op wat je hier krijgt aangeboden. Breng uw commerciële positie scherp in beeld. Wat hier straks gebeurt, is ook van belang voor Rotterdam en voor beide provincies Zuid-Holland en Zeeland. Zorg er met elkaar voor dat je dit voor elkaar krijgt. Daarbij wens ik u ontzettend veel succes!"
Om zijn enthousiasme voor het houden van het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee te houden te onderstrepen, maakte Opstelten meteen van de gelegenheid gebruik om zich aan te melden als prijsuitreiker. "Zit u straks verlegen om iemand die, bijvoorbeeld bij de dames, de derde prijs uitreikt? Ik waarschuw u: als u mij vraagt, dan zeg ik ja!"

Wij

Het appèl om gezamenlijk zich in te spannen voor het welslagen van het NK Wielrennen op Goeree-Overflakkee klonk overigens ook al eerder op de middag, tijdens het welkom- en openingswoord van FOGO-voorzitter Steef Visser. "Goeree-Overflakkee komt meer en meer op de kaart. We hebben een gemeentebestuur en ondernemers met visie naar de toekomst. Grote projecten worden niet gemeden, maar juist gezocht. Vorige week hebben we de Publieksprijs Netwerk Citymarketing Award gewonnen tijdens de dag van de Citymarketing in Leiden. De mededingers waren Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Veenendaal. En wie wint de prijs? Goeree-Overflakkee! Daarbij speelt 'wij' een heel grote rol. Eilandmarketing in je eentje doen, dat gaat niet. En een NK Wielrennen door alleen een bestuur laten organiseren, is totaal onmogelijk. Daarvoor is nodig: 'wij!'. Vandaar ook de oproep aan alle ondernemers van Goeree-Overflakkee: doe mee met het NK Wielrennen, doe mee om er een doorslaand succes van te maken. Het is goed voor de sportiviteit, goed voor de onderneming en goed voor ons eiland. En mét elkaar gaat 't lukken!"

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Actiedag/koffieochtend

Woensdag 10 februari, vanaf 10.00 uur, is iedereen van harte welkom op de actiedag/koffieochtend, waar men elkaar onder het genot van een bakje koffie of thee kan ontmoeten. Voor vervoer kan gezorgd worden. Heeft u/jij een hulpvraag voor in de middag of op een ander moment, of wilt u zelf hulp aanbieden? Dan horen de organisatoren dat graag. De ochtend wordt gehouden in 'Bij de Bron', Voorstraat 25, naast de Herv. Kerk. Contactpersonen zijn Jeanet en Jaap-Jan Ras: 0615423934 of Ariëtte Hage: 0187-494911

DIRKSLAND

Rommelmarkt Victoriahal

Zaterdag zaterdag 6 februari is er weer de maandelijkse rommelmarkt in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. De aanvang is 10.00 uur en om 15.00 uur wordt de rommelmarkt gesloten. Toegang is gratis.

Breicafé Reginahof

Breien is iets voor oude mensen die, al breiend in hun schommelstoel, naar buiten kijken. Dacht u dat? Nee hoor, breien is leuk. Breien ontspant, wat je maakt is uniek. Het is voor alle leeftijden. Steeds meer mensen nemen hun breinaalden ter hand en maken de mooiste creaties. Met elkaar aan de slag gaan, van elkaar leren en ideeën uitwisselen. Ondertussen een kopje koffie en een praatje. Lijkt het u leuk om elkaar op deze manier te ontmoeten? Kom dan op dondermorgen 18 februari van 10.00 tot 12.00 uur naar de Reginahof 1 Dirksland. Voor meer informatie, mail joke.vandijk@careyn.nl. Telefoon: 06-53861647 op dinsdag en donderdag.

Natuurmonumenten in de Reginahof

Woensdag 17 februari wordt door Natuurmonumenten een presentatie gehouden in de Reginahof. Deze presentatie geeft met beelden, geluiden en filmpjes een overzicht van al het mooie dat te zien en te horen is in de Hollandse natuur. Talrijke dia's belichten het gevarieerde leven in flora en fauna. De lepelaars, de oehoe, de zwarte stern en de duikende ijsvogel en talrijke andere kruisen uw pad. U maakt kennis met de hemelgeit, die naar beneden duikt, met de futen, die hun pinguïndans uitvoeren. Ook diverse ontwikkelingsprojecten, zoals het restaureren van beken, het aanpassen van het Haringvliet, de Voornse duinen en de Nieuwkoopse plassen passeren de revue. De avond begint om 19.30 uur. Men vraagt een bijdrage in de kosten van € 3,50, incl.koffie/thee. Aanmelden - graag voor 15 februari - kan via de mail: joke.vandijk@careyn.nl of tel.: 06-53861647.

GOEDEREEDE

Jaarvergadering IJsclub

Het bestuur van de IJsclub Vooruit Goedereede nodigt haar leden uit voor het bijwonen van de jaarvergadering, die gehouden zal worden op vrijdag 11 maart in het clubgebouw aan de Hoofddijk. Aanvang 20.00 uur.

Oud papier

De Stichting Oud Papier 'Apollo' te Goedereede haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al het huishoudelijk karton kunt u hierbij aanbieden. Graag goed gebundeld voor 8.30 uur gereed zetten. Tussen 8.00 en 17.00 uur kan er ook oud papier gebracht worden bij de container op het parkeerterrein Het Hofje.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Weerbaarheidstraining

Binnenkort start Moedige Moeders weer met de weerbaarheidstraining. De eerste avond zal zijn op maandagavond 7 maart in het Wijkcentrum te Middelharnis. De training is bedoeld voor ouders die kampen met kinderen en hun verslaving. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op de website: www.moedigemoedersgo.nl

MIDDELHARNIS

Benefietconcert

Zaterdag 6 februari wordt in de Rabobankzaal van Het Diekhuus een benefietconcert gehouden voor Uganda. WatchEls, Sir Oliversband en Integendeel verzorgen deze avond een optreden. Entree € 10,-. Reserveren kan via www.hetdiekhuus.nl

Zaterdag Repaircafé

Door de gereedschapsactie van de Agrimarkt zijn de technische duizendpoten van het Repaircafé toegerust met moderne gereedschappen. Hiermee kunnen zij u nog beter van dienst zijn. Ook de naaisters popelen om weer met 'raad en draad' terzijde te staan. Enthousiasme en gezelligheid zijn de steekwoorden in het Repaircafé Middelharnis. Het Repaircafé wordt elke eerste zaterdag van de maandag gehouden van 10.00 tot 13.00 uur. Het wordt gehouden in Kringloopwinkel Goed-voor-Goed aan de Simon Stevinweg 49, industrieterrein. Spullen die niet meer gerepareerd kunnen worden, gaan na inleveren in de milieustraat, om zo punten te sparen voor de landelijke actie 'Wecycle'. De 25 best scorende gemeenten in Nederland kunnen daarmee een bonus verdienen.

Inzamelen goederen Roemenië

Evenals voorgaande jaren hoopt de Oost Europa Werkgroep ook dit jaar weer verschillende transporten met hulpgoederen te zenden naar Roemenië. Dit ten behoeve van de armste bewoners daar. Ook dit jaar kan iedereen weer helpen. In februari hopen we ons eerste transport weer te laden. Zoals altijd is de eerste zaterdag van de maand, deze keer zaterdag 6 februari, de loods aan de Industrieweg 17 weer geopend. Tussen half 10 en half 12 kan men er terecht. Zoals vanouds kunnen de volgende spullen weer worden gebracht: (warme) kleding, huishoudelijke artikelen, keukenartikelen, speelgoed, overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is. Ook (klein) meubilair is welkom, zoals kasten, bergmeubels, tafel en stoelen en bedden (natuurlijk wel in goede, nog bruikbare staat). Bij de ingang van de loods staat een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. De opbrengst van de verkooptafel in de loods helpt natuurlijk ook om de transportkosten laag te houden. Vragen? Bel 484228, 603051 of 486377 of mail naar: info@oosteuropa-werkgroep.nl

Topstukken van het Prado

Op zaterdag 6 februari om 14.00 uur geeft Esther Kranendonk van KunstReis een lezing over enkele topstukken van het Prado Museum in Madrid. Een aantal werken van het Prado wordt uitgelicht over de periode van 1500 tot 1800, waarbij Spaanse, Vlaamse en Italiaanse meesters de revue passeren met namen als Velàzquez, El Greco, Goya, Titiaan, Rubens en Rogier van der Weyden. Koning Philips II van Spanje was zeer geïnteresseerd in kunst en heeft Vlaamse werken naar Spanje gehaald, die op deze manier in het Prado terecht zijn gekomen. Ieder schilderij geeft ook inzicht in de tijd waarin het gecreëerd is. Na afloop is er voor geïnteresseerden gelegenheid om te praten over de reis naar Madrid van 12 t/m 15 april. Aanmelden gewenst, via de website van de bibliotheek www.leerenbeleef.nl of aan de balie van de bibliotheek. Kosten: € 2,50 inclusief koffie/thee. Meer info op www.KunstReis.eu, tel. 0621913954.

Haal het beste uit jezelf

"Sta je er weleens bij stil wat geluk voor jou betekent, waar je nu echt blij van wordt? Iedereen wil uiteindelijk gelukkig zijn. Hoe we dat nastreven verschilt per persoon. Wat we hierin belangrijk vinden, ligt ook aan de tijd waarin we leven. Door de eeuwen heen is hier verschillend tegenaan gekeken, afgaand op uitspraken van belangrijke mensen in het verleden…Ontdek in deze lezing hoe je krachtig in het leven kunt staan en voldoening haalt uit de dingen die je doet!" aldus de organisatoren van de lezing die wordt gehouden door coach Yvonne Groenendijk - http://www.y-challenge.nl/ De lezing wordt gehouden op zaterdag 13 februari in de bibliotheek van Middelharnis. De aanvang is 13.30 uur, toegang € 7,50 voor niet-leden en € 5,- voor leden. Aanmelden via www.leerenbeleef.nl of aan de balie in de Bibliotheek.

Jaarvergadering Vrouwenvereniging Matthanja

Vrouwenvereniging Matthanja van de Hersteld Hervormde Gemeente Middelharnis-Sommelsdijk houdt 9 februari 2016 haar jaarvergadering. Voor deze avond is de stichting Winstuitverlies uitgenodigd om te komen spreken over hun werk. De stichting Winstuitverlies is er voor degene met of hersteld van kanker en hun echtgeno(o)t(e), kinderen, familie, vriend(in), nabestaanden en andere betrokkenen die steun en troost zoeken in Gods Woord bij de ingrijpende, levensbedreigende ziekte kanker. Stichting Winstuitverlies wil een aanvulling zijn op en naast de reguliere kankerverenigingen staan die veel nuttige informatie over kanker geven en lotgenotencontact bieden, maar er voor kiezen 'religieus neutraal' te blijven, door niet te wijzen op de enige Troost in leven en sterven na de ingrijpende boodschap en gevolgen bij kanker. "Stichting Winstuitverlies wil ook hen die ongetroost verder leven na de boodschap 'U heeft kanker' en de goede God niet kennen te wijzen op de Ware Troost(er), de Heere Jezus Christus, in leven en in sterven" De avond wordt gehouden in de Rehobôthkerk en begint om 20.00 uur.

OUDDORP

Themadienst 'Wat is wijs?'

Op 7 februari om 9.30 uur vindt de tweede themadienst van 2016 plaats in de Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp. De titel is 'Wat is wijs?' "We kennen allemaal de uitdrukking 'uilskuiken'. Een uilskuiken is iemand die niet heel wijs is of geen wijze dingen doet. Soms is het veel makkelijker om te zeggen wat niet wijs is, dan om te zeggen wat wel wijs is. Toch gaan we in deze dienst op zoek naar wijsheid", aldus de organisatie. De leidende tekst is de korte gelijkenis van Jezus over een wijs mens die een huis bouwt op de rots (Matt. 7:24-27). Het gospelkoor zorgt voor muzikale ondersteuning. De voorganger is ds. Edwin de Jong.

Dienst voor belangstellenden

Zondag 7 februari is de morgendienst van de Gereformeerde Kerk een dienst voor belangstellenden. Ds P.H. Zaadstra uit Kockengen zal hierin voorgaan. Het thema in deze dienst is: "Goed voorbeeld?" naar aanleiding van 2 Samuël 18: 9-15 en 2 Samuël 18:24-19:1. Muzikale medewerking wordt verleend door koor The Message uit Bruinisse onder leiding van Mario Riedijk, met op de piano Samiel Deurloo. Zij zingen Nederlandse en Engelstalige gospelliederen en zijn met ongeveer 30 leden. Regelmatig verlenen zij hun medewerking in kerkdiensten en in verzorgingstehuizen. De aanvang is 10.00 uur.

SOMMELSDIJK

Rommelmarkt De Zwaluw

Voor zaterdag 9 april organiseert Wijkgroep De Zwaluw, in samenwerking met de Bewonerscommissie van 'Den Hoogen Caemer', een rommelmarkt. De markt wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur aan de Sperwer. Wie deel wil nemen aan deze markt, kan zich opgeven via Dieuwertje Damen: d.damen@hotmail.com of bij Gerda van der Waal: maart.vdwaal@upcmail.nl. De prijzen van de tafels bedragen € 7,50.

Cursus Geestelijke Vorming

Donderdag 11 februari hoopt ds. J. Westerink uit Urk voor de Cursus Geestelijke Vorming te komen spreken over het onderwerp 'Erfgenamen van God'. De bijeenkomst, waarbij iedereen welkom is, begint om kwart voor acht in de zaal van de Rehobôthkerk. Het cursusgeld bedraagt € 3,50 per avond, inclusief koffie en uittreksel. Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij Kati Mulder, tel. 0187-482443.

Creamiddag voor de jeugd

Woensdag 10 en 24 februari, 9 en 23 maart is er een creamiddag voor de jeugd van 8-12 jaar bij wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk. De jeugd kan leren breien en haken en er worden pompoenen gemaakt. De middag is van 14.00 tot 15.30 uur. Entree € 2,- inclusief materialen, een glaasje drinken en een snoepje.

Knutselen voor Valentijn

Woensdagmiddag 10 februari kan de jeugd tussen 4 en 12 jaar knutselen voor Valentijn bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk.Wat er wordt gemaakt is nog een verrassing. De middag begint om 14.00 uur en is 15.30 uur afgelopen. De kosten zijn € 2,-, inclusief wat te drinken en een snoepje.

Bingo

Zaterdagavond 21 februari is er bingo bij wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. Er worden elf ronden gedraaid met veel variatie en leuke prijzen. De zaal is om 19.30 uur open en de bingo begint om 20.00 uur.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Standhouders gezocht

Op vrijdag 22 april is er weer een Lentefair in 't Trefpunt. Om deze avond tot een succes te maken, is men op zoek naar enthousiaste standhouders. Enkele thema's zijn: Gezondheid & wellness, mode & accessoires, beauty, wonen & decoratie, koken & bakken, sport & vrije tijd, wijnen & high tea-en, enz. De kosten voor een kraam (twee tafels) zijn € 10,-. Aanmelden vóór 12 april 2016 via administratietrefpunt@upcmail.nl.

STELLENDAM

Goedereninzameling voor Roemenië

Op vrijdag 5 februari houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

De Boei is actief op 4 februari, Wereldkankerdag

DIRKSLAND - 4 februari is de jaarlijks terugkerende Wereldkankerdag. Wereldwijd werken organisaties samen om het bewustzijn rondom kanker te vergroten. Ook in Nederland bundelen vele organisaties hun krachten en worden tientallen speciale activiteiten georganiseerd, die allemaal eenvoudig te vinden zijn op de speciale website www.wereldkankerdag.nl

De medewerkers van de Boei Goeree-Overflakkee, inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten, gaan bloemen uitdelen aan patiënten in het Van Weel-Bethesda ziekenhuis te Dirksland. Hiermee wordt mensen een hart onder de riem gestoken en wordt het bestaan van het inloophuis onder de aandacht gebracht. Het inloophuis is er voor alle mensen die met de ziekte kanker te maken hebben en biedt een luisterend oor en lotgenotencontact. Zie verder : http://www.deboeigo.nl

4 februari is door de Union for International Cancer Control (UICC) uitgeroepen tot Wereldkankerdag. Wereldwijd staan mensen die dag stil bij kanker om zo het bewustzijn rondom kanker te vergroten. Er wordt aandacht gevraagd voor het belang van (onderzoek naar) preventie, vroegontdekking, diagnose en behandeling. Daarnaast is het ook de dag om het belang te benadrukken van een goede kwaliteit van leven voor mensen die kanker hebben of hebben gehad.

Op de speciale website www.wereldkankerdag.nl wordt ook bekendheid gegeven aan tientallen speciale activiteiten op 4 februari, Wereldkankerdag. Via een interactieve landkaart vindt men eenvoudig de data, tijden en locaties van bijvoorbeeld open dagen van oncologische afdelingen van ziekenhuizen, inloophuizen en psycho-oncologische centra, speciale toneel- en muziekvoorstellingen en andere activiteiten. Ook staan nascholingen voor zorgprofessionals vermeld.

De deelnemende en samenwerkende organisaties zijn KWF Kankerbestrijding, IPSO, Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Leven met Kanker, Integraal Kanker Centrum Nederland, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Radboud UMC, VUmc Cancer Center, Stichting Pijn bij Kanker, Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie, Kanker Onderzoeksfonds Limburg, Care for Cancer, Kanker in Beeld, en V&VN.

De Boei Goeree-Overflakkee is voor haar voortbestaan volledig afhankelijk van giften. Voor de sponsoring van de bloemen wordt zorggedragen door Auperlé Bloemen te Oude-Tonge, waarvoor dank.

Kennismakingsmiddag Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee

SOMMELSDIJK – Voor donderdag 25 februari organiseert de O-G-O vanaf 14.00 uur (zaal open 13.30 uur) een kennismakingsmiddag in de Sperwer.

Deze middag staat in het teken van met elkaar kennismaken en kennismaken met de nieuwe vereniging. Na het openingswoord van de voorzitter, zal het muzikaal duo 'Dance On' de aanwezigen vermaken. Na de pauze met verloting zal informatie worden gegeven over de vereniging. Aan het einde van de middag is de trekking van de verloting en is er een stamppot. Leden van de O-G-O betalen € 5,- per persoon en niet-leden zijn natuurlijk ook van harte welkom, maar betalen dan € 10,- per persoon. Dit te betalen bij binnenkomst aan de zaal van het wijkgebouw De Zwaluw aan de Sperwer 55 te Sommelsdijk. Tijdig aanmelden is belangrijk, dit kan bij Marrie Breeman: 0187-484559 of 061305 8237 of via de mail: a.breeman71@upcmail.nl

Bijbelstudie leiderschap bij Lachai-Roï

SOMMELSDIJK - Christengemeente Lachai-Roï begint deze week met een Bijbelstudie over de vijfvoudige bediening. In zes woensdagavonden wordt deze Bijbelse manier van leiderschap in de gemeente uit de doeken gedaan.

In de Bijbel wordt gesproken over vijf bedieningen: apostelen, profeten, evangelisten, herders en leraren. Er is lange tijd weinig aandacht voor geweest, maar de laatste jaren lijken gemeenten wereldwijd de vijfvoudige bediening opnieuw te ontdekken. De evangelische gemeente Lachai-Roï, die op zondag samenkomt in het Prieel van de Staver, zit op dit moment middenin deze ontdekkingsreis. Iedereen die interesse heeft in dit onderwerp - ook van buiten de gemeente - wordt uitgenodigd om mee op reis te gaan en deze studies te volgen.
"We zijn ervan overtuigd dat als we de gemeente laten functioneren op basis van deze bedieningen, er meer en meer kracht vanuit zal gaan, omdat het Gods manier is", aldus voorganger Kees Tanis. De studies zijn gepland op 3 en 17 februari, 2 en 30 maart, 13 april en 11 mei. Locatie is het Kameraadhuis, Antoon Coolenstraat 11 in Sommelsdijk. Aanvang: 20.00 uur.

OBS J.C. van Gent bij vrijlating Joep

SOMMELSDIJK/RENESSE - Op 13 november is een jong, ziek zeehondje gevonden op het strand van Wijk aan Zee. Het zeehondje is naar A Seal in Stellendam gebracht. Een aantal leerlingen van de J.C. van Gent doneert elke maand een bedrag voor A Seal. Met deze gelden is 'Joep' geadopteerd. Joep is liefdevol behandeld tegen longwormen. Hij knapte zienderogen op. Inmiddels was hij zo ver in gewicht toegenomen, dat hij gezond weer terug kon naar zee. Zaterdag 23 januari jl. heeft Joep dan ook, onder grote belangstelling, zijn vrijheid terug gekregen in Renesse. Jop en Julia, twee leerlingen van OBS J.C. van Gent, mochten de kist openen. Joep kroop langzaam van het strand naar het water en verdween al gauw in de golven.

Op de foto kiest 'Joep' het ruime sop. Op de inzet Jop en Julia. Aan hen was de eer om de kist te openen waardoor 'Joep' de vrijheid kreeg.

Wethouder Tollenaar opent windpark Hellegatsplein

De openingshandeling. Links vooraan wethouder Tollenaar.

HELLEGATSPLEIN - Donderdag 28 januari 2016 was wethouder Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee aanwezig bij de officiële opening van het Windpark Hellegatsplein in Ooltgensplaat. Samen met Richard Klatten, directeur van Qurrent, en enkele leden van het windpark, drukte wethouder Tollenaar als officiële handeling op een knop, waarna de windmolens gingen draaien. De nieuwe windmolens wekken genoeg groene stroom op om 8.000 woningen een jaar lang van stroom te voorzien. Daarnaast zorgen de molens dat er 7.000 ton CO2 minder per jaar in de lucht terecht komt.

In zijn toespraak sprak wethouder Tollenaar zijn waardering uit voor Qurrent en haar leden. "Het is mooi om te zien hoeveel mensen participeren in dit windpark en hoe groot de betrokkenheid is". Ook stond hij stil bij de unieke locatie van het park. "Het is een windpark waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. Door de unieke locatie naast de N59, aan het water en op het uiterste puntje van Goeree-Overflakkee, zie je duurzaam Goeree-Overflakkee verder vorm krijgen als je het eiland op- en afrijdt." Uiteraard stond Tollenaar ook nog stil bij de windopgave die er ligt voor de gemeente Goeree-Overflakkee. 'Met de ingebruikname van dit windpark is het begin van onze windopgave gerealiseerd. Daarnaast draagt het park bij aan onze ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn", aldus wethouder Tollenaar.

Hapdag Mondzorg Dogterom voor Hockeyers

MIDDELHARNIS – Onlangs heeft de sponsorcommissie van Hockeyclub G-O in samenwerking met Mondzorg Dogterom een "Hapdag" georganiseerd. Leden van HCGO konden op deze dag tegen een gereduceerd tarief een mondbeschermer op maat laten maken. HCGO werd hiermee ook nog gesponsord, voor elk gemaakt bitje kreeg de vereniging € 5,00 voor in de clubkas. Deze professionele mondbeschermer werd gemaakt door het Tandtechnisch Laboratorium Elysee Dental. Het happen vond plaats bij Mondzorg Dogterom aan de Koningin Julianaweg 40 te Middelharnis. De leden konden kiezen uit verschillende kleuren. Er werden ook meerkleurige beschermers gemaakt.

De eerste hapdag was een succes! De leden waren erg enthousiast, zij merkten gelijk het comfort van de goedpassende mondbeschermer. De mondbeschermer zit goed vast rondom de tanden en kiezen. Hierdoor wordt de mondbeschermer beter gedragen dan de niet-individuele beschermer die in de meeste sportwinkels te koop zijn. Deze laatste worden vaak uitgedaan tijdens het sporten, omdat praten en ademen moeilijk is. Het gebit loopt daarmee een risico en is op dat moment niet goed beschermd tijdens het hockeyen (trainen en wedstrijden) Onlangs heeft de medische commissie van de Nederlandse hockeybond, naar aanleiding van een zeer ernstig gebitstrauma tijdens een hockeywedstrijd, geadviseerd om mondbeschermers verplicht te stellen. Letsels van de gebitselementen en de kaken kunnen met mondbeschermers worden voorkomen. Een individueel vervaardigde mondbeschermer gemaakt door de tandarts biedt veruit de beste bescherming. Daarnaast hebben deze mondbeschermers een hoog draagcomfort, doordat ze perfect passen. Ze worden vervaardigd door een tandtechnisch laboratorium op een gipsmodel, nadat een tandarts een gebitsafdruk heeft gemaakt.

Mondzorg Dogterom wenst de leden van HCGO veel hockeyplezier toe en hoopt dat de mondbeschermers trouw gedragen worden tijdens het hockeyen!

Drie Michelinsterren sieren zijn loopbaan
Voormalig topkok Jan Klein kookt in Ouddorpse Beachclub 't Gorsje

Jan Klein met zoon Roeland.

OUDDORP – Vrijdag 5 februari komt voormalig sterrenkok Jan Klein (66) op uitnodiging van eigenaar Pieter v.d. Kruk naar Beachclub 't Gorsje in Ouddorp, om daar eenmalig een demonstratie te presenteren van zijn kunnen op culinair gebied met een uitgebreid 5 gangen midwinter-menu. Ongetwijfeld een show die zal laten zien waarom Jan Klein in de periode 1990-2014 in drie verschillende restaurants een zo fel begeerde Michelinster verdiende. Het werd steeds een regionaal vermaarde locatie. Een familiebedrijf met Jan Klein achter het fornuis, bijgestaan door zoon Roeland en Lies Klein als gastvrouw.

Door Jaap Ruizeveld

Is die wetenschap op zich al een trekker van formaat, het wordt uniek te weten dat het hier om een geboren en lange tijd getogen inwoner van Ouddorp gaat. Klein stond lange tijd in de lijst van Nederlands top-chefs. Naast grote namen als Paul Fagel (Arsenaal), Robert Kranenborg, Fred Mustert, Julius Jaspers en Erik van Loo (Parkheuvel). Een gesprek met Jan Klein is een genoegen. Hij is bescheiden, maar wel trots op zijn successen. In 2014 kwam er een voortijdig eind aan zijn reeks culinaire - met Michelinsterren bekroonde - carrière.

Vakmanschap

Klein is aan de Vrijheid (het westen van Ouddorp) geboren. Woonde ook nog enige tijd aan de Oude Nieuwlandseweg. Zijn vader werkte bij de toenmalige EMGO. Na de lagere school bezocht hij de ULO in Stellendam. Hij was bij inschrijving de eerste leerling. Aansluitend maakte hij enkele omzwervingen. Behaalde vakdiploma's en volgde drie wintercursussen om aanvullende getuigschriften te krijgen, zodat hij als zelfstandige ondernemer aan de slag kon gaan. Het was het begin van een gelauwerde levensfase waarin hij in drie restaurants, respectievelijk in Zwijndrecht, in Hendrik-Ido-Ambacht en in Rijsoord/Hermitage er steeds in slaagde om een Michelinster in de wacht te slepen. Dat alles getuigde van vakmanschap. Ook van ondernemerskwaliteiten. Immers bij het overstappen van de ene naar de andere locatie nam Klein steeds een pand over en begon op de nieuwe stek opnieuw met zijn culinaire creaties.

Erkenning

"De Michelinster is een mooie erkenning", geeft hij aan. Zeker als je als kok er in totaal drie verwerft zie je het als wat een Award of Oscar-onderscheiding is in andere branches. Daar ben je blij om. Het komt onverwacht. De eerste keer dat ik het hoorde, dacht ik nog aan een grap. Je kan je er immers niet op voorbereiden. Je weet niet wanneer de deputatie in je restaurant komt. Doorlopend een goede prestatie neerzetten is derhalve een must. Inderdaad zie je dat na publicaties over de toegekende Michelinster de belangstelling voor het restaurant toeneemt. Je zet het restaurant op de kaart. Dat gold destijds in veel grotere mate dan nu, omdat er in de loop der jaren veel restaurants zijn bijgekomen. De concurrentie werd groter.

Voortijdig einde

Medio 2014 kwam er een voortijdig eind aan de imponerende loopbaan. De economische crisis had al geruime tijd een stempel gedrukt op het aantal bezoekende gasten. Ook de vestiging van een hotel en een ander restaurant op korte afstand van het restaurant Hermitage in Ridderkerk/Rijsoord beïnvloedden de bezoekersaantallen. Een ontwikkeling die snel om zich heen greep. De omzet haalde geen rendabele cijfers meer. "Daar kwam bij dat ons restaurant was gevestigd in een groot en monumentaal pand. Als huurder waren wij verantwoordelijk voor het onderhoud. De kosten namen sterk toe. Je zag het aankomen. Het was geen leuk vooruitzicht. Het was niet anders. Medio 2014 moesten wij de spreekwoordelijke stekker er uit trekken. Er was in eerste instantie een koper, maar die haakte af na een verdubbeling van de verkoopwaarde na taxatie. Zoon Roeland had inmiddels een langgekoesterde wens in vervulling gebracht en vertrok naar het Portugese Quinta do Lago, waar hij als executive chef in een viersterren resort werkt.
Wij zijn er al twee keer op bezoek geweest", vertelt Klein.

Flammkuchen

Lies en Jan Klein (echtpaar kreeg 4 kinderen) wonen nu in het huis van zoon Roeland in Rijsoord (Ridderkerk). Jan ondersteunt het werk van zoon Alex bij het importeren van Flammkuchen. Een tarte flambée is een gerecht uit de Elzas, de Palts en Baden. De tarte flambée heeft een bodem van dun brooddeeg die met crème fraîche, uien en reepjes spek is belegd. Vrijdag 5 februari zal Jan, desgevraagd, in Beachclub 't Gorsje nog een keer, nu met een 5 gangen midwinter-menu, zich manifesteren. Een culinaire prestatie neerzetten waarvoor reeds veel belangstelling bestaat. Een happening in samenwerking met het Chileense wijnhuis Casa Silva. Wil je er bij zijn, dan is snelle aanmelding geboden. (Beachclub 't Gorsje, Brouwersdam 2 Ouddorp, tel. 0187 684612).

FNV lokaal Delta Noord nieuwe naam voor lokaal netwerk van FNV-bonden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds 1 januari van dit jaar zijn in Nederland alle leden van de vakbonden FNV Bouw, FNV Bondgenoten, Abvakabo en FNV Sport samengebracht in Lokaal FNV. Lokaal FNV Delta Noord is daarmee sinds 1 januari 2016 de nieuwe naam voor deze vakbonden op de eilanden Schouwen-­Duiveland, Tholen en Goeree-­Overflakkee.

Op 1 april 2016 zijn er de eerste officiële verkiezingen voor het bestuur van Lokaal FNV Delta Noord. Elk lid van de voormalige vakbonden FNV Bouw, FNV Bondgenoten, Abvakabo en FNV Sport krijgt hierover bericht via e-­mail of brief en kan zich aanmelden als kandidaat voor het nieuwe bestuur. Mochten leden op 10 februari nog geen bericht hebben gehad, dan is het verzoek dit te melden via fnvdeltanoord@gmail.com, of telefoon 06 2998 3813.

Tijdens de verkiezingsavond wordt een toelichting gegeven op het zogenaamde AOW­ gat. Het AOW ­gat is een te overbruggen financieel nadeel voor mensen die eerder gestopt zijn met werken. Een spreker geeft alle belangrijke informatie en beantwoorden alle vragen. Aan de orde komt verder de toekomst van de nieuwe vakbond FNV lokaal Delta Noord. Welke speerpunten heeft de FNV voor het volgend jaar? Welk vakbondswerk willen we graag gaan uitvoeren in 2016? Hoe kan het nieuwe lokale netwerk hier een goede rol bij spelen?

Voor ondersteuning van hun leden heeft de vakbond vraagbaken, tegenwoordig FNV consulenten geheten. Zij hebben de volgende spreekuren:

Schouwen­-Duiveland

Eerste donderdag van de maand.

Locatie: MFC Zierikzee, De Huijbertstraat 35, 4301 LB te Zierikzee.

Aanmelden via e­mail: fnvdeltanoord@gmail.com of telefoonnummer 06 5160 8324.

Goeree-­Overflakkee

Derde maandag van de maand.

Locatie: Diekhuus, Beneden Zandpad 7, 3241 GA te Middelharnis.

Aanmelden per e­mail: fnvdeltanoord@gmail.com of telefoonnummer 06 2998 3813.

Tholen

Neem voor een afspraak contact op met één van de consulenten via e­-mailadres fnvdeltanoord@gmail.com of via telefoonnummer 06 5160 8324.

WIA en WAO zaken

Voor WIA­ en WAO­zaken is er een aparte consulent voor alle eilanden. Neem hiervoor contact op via e-­mail fnvdeltanoord@gmail.com of telefoonnummer 06 2998 3813.

OUDDORP - Bent u opa of oma geworden? Misschien hoopt u dat dit een keer gaat gebeuren? Bent u als opa of oma voor kinderen in uw kerk of omgeving? Wat is uw invloed op de jongste generatie? Mag u 'nee' zeggen als u wordt gevraagd als vaste oppas? Dit en allerlei andere zaken komen aan de orde op de thema-avond Opa's en Oma's.

De lezing wordt verzorgd door Anne Groeneboer-van der Vlist van stichting Koinonia. Deze lezing vindt plaats op woensdag 17 februari van 19.30 tot 21.30 uur in Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3, 3253 AS Ouddorp. Aanmelden bij: Annelies Snijders, 0187-601726 of anneliessnijders@kpnplanet.nl

Groot Samengesteld Koor en Orkest naar Parijs o.l.v. Cees het Jonk

Dirigent Cees het Jonk.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op veler verzoek organiseert dirigent Cees het Jonk opnieuw een koorreis naar Parijs. Velen herinneren zich nog de prachtige concertreizen met deze inspirerende dirigent naar de Europese hoofdsteden. Omdat veel koorleden hebben aangegeven graag nog eens met hem een koorreis te willen maken, heeft hij van harte toegezegd zijn medewerking hieraan te willen verlenen. Tijdens de reis naar de lichtstad van Europa worden concerten gegeven in o.a. de Eglise de la Madeleine en de Eglise St. Etienne.

Ter voorbereiding op deze koor- en orkestreis wordt een aantal keer in Nederland gerepeteerd. Deze repetities vinden plaats in Hardinxveld-Giessendam op een aantal zaterdagochtenden. Op de generale repetitie ontmoet u ook uw organist Peter Wildeman en pianist Joost van Belzen. Zij verlenen hun muzikale medewerking tijdens de concerten in Parijs. In Parijs verblijft u in een goed middenklasse hotel op basis van halfpension. Naast de concerten, organiseren we mooie dagprogramma's. Zo gaat u o.a. naar de top van Tour Montparnasse en maken we een boottocht over de Seine.

Koorfolder

Voor deze koor- en orkestreis wordt een aparte koorfolder uitgegeven. U kunt deze folder gratis aanvragen om bijvoorbeeld uit te delen aan familie, vrienden of geïnteresseerden. Hoe meer deelnemers meegaan, hoe mooier de concerten zullen klinken. Vraag de gratis koorfolder aan via info@goedideereizen.nl of kijk bij www.goedideereizen.nl/brochures De reis is van 12 tot en met 14 mei.

Alle informatie kunt u lezen op de website van Goed Idee Reizen. Ook kunt u bellen met het kantoor van deze christelijke reisorganisatie: 0172-725000.

Aanmelden voor Jeugdsolistenconcours Melissant

Een archieffoto van het jeugdsolistenconcours van vorig jaar.

MELISSANT - Iedereen die op de concoursdatum - 16 april - hoogstens 18 jaar is, kan zich vanaf nu inschrijven voor het jeugdsolistenconcours dat dit jaar plaats zal vinden op zaterdag 16 april aanstaande. Zoals altijd vindt het concours plaats in de Melishof te Melissant.

Het concours is al sinds 1964 een begrip op het eiland Goeree-Overflakkee en omstreken. Het podium voor jonge muzikanten, van kleine instrumenten als de blokfluit, tot grote instrumenten als het orgel en de piano. Voor solisten en combinaties, voor vele jonge muzikanten het eerste contact met het podium en de mogelijkheid om podiumervaring op te doen, precies waar het concours voor is bedoeld. Een podium dat jonge muzikanten wil stimuleren en motiveren. Een podium dat ruimte biedt aan zowel de jongeren die al een aantal jaren muziek maken en tot de gevorderden mogen worden gerekend, maar ook voor hen die nog niet zo lang bezig zijn.

Samenwerking met HaFaBra een feit

Dit jaar geven zelfs vier deskundige juryleden een professioneel rapport af aan elke deelnemer, waarin naar een aantal specifieke rubrieken wordt gekeken zoals: toonkwaliteit en zuiverheid, interpretatie, techniek, ritmiek en muzikale uitvoering. Het extra jurylid is aangedragen door de muziekverenigingen (HaFaBra) en zij hebben samen met de organisatie van het jeugdsolistenconcours concrete stappen gezet om het concours ook voor de jonge orkestleden een uitdagend podium te laten zijn.

Het concours is voor een groot deel afhankelijk van sponsoren die het concours een warm hart toedragen en mede het belang inzien tot instandhouding van dit zo belangrijke podium voor jonge muzikanten. Ook dit jaar kan op een mooie bijdrage rekenen vanuit het bedrijfsleven en particulieren. De juryleden zijn: Margreeth de Jong, Laura Holzenspies, Jacqueline Dekker en Jan van den Eijnden.

Vanaf nu kunnen deelnemers zich aanmelden via de officiële website. De inschrijving moet uiterlijk 16 maart aanstaande via de website zijn gedaan. Het webadres is: www.jeugdsolistenconcours.nl
De inschrijfkosten zijn € 15,-. Er is plaats voor maximaal 70 deelnemers. Wees er dus op tijd bij.

Viool en piano in het Diekhuus

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 5 februari, aanvang 19.30 uur, is er weer een uitvoering van de Muziekschool Goeree-Overflakkee in het Diekhuus te Middelharnis. Er treden verschillende leerlingen met viool en piano op. Leerlingen die samen met hun docenten Heleen de Witte en Piet Westhoeve een mooi programma hebben ingestudeerd. De toegang is gratis.

Een greep uit het viool-aandeel: Adriaan van Wezel speelt een meilied en roodborstje, of in de oorspronkelijke tekst Long, Long Ago. Tygo v.d. Waal vertolkt op zijn altviool de Gavotte van Mignon. Dit is een stukje uit een Franse opera-comique en geschreven door A. Thomas in 1866. Rosaly Soeteman laat u genieten van een Gavotte van Lully. Men gaat er eigenlijk vanuit dat deze gavotte geschreven is door de Franse gambaspeler Marais. Verder speelt Margriet Baelde twee menuetten; deze zijn geschreven door Petzold en opgedragen aan Bach. De zusjes Renske en Ellis van 't Geloof spelen op viool en piano het Minuet in G van Bach. Tenslotte spelen Anna Onderdelinden en Judith Soeteman het dubbelconcert in a van Vivaldi; zeer vrolijke muziek!

Het piano-aandeel: De pianobijdrage bestaat uit een tiental leerlingen. Zij vormen een doorsnee van de pianolespraktijk: beginners en 'debutanten op het concertpodium'. Alieke de Jonge en Ruth de Waard spelen leuke stukjes uit de methodes samen met hun docent. De gevorderden en vergevorderden Anne Co de Jonge, Rosalie Baelde en Gerjanne Vroegindewei spelen: River flows in you van Yiruma, Pirates of the Carribean en Hello van Adele.

Schoolkinderen te gast in Goereese Toren

Beiaardier Jan Bezuijen geeft nadere uitleg aan de kinderen.

DIRKSLAND/GOEDEREEDE - In groep 2/3 van de CBS Prins Maurits in Dirksland werken de kinderen over het thema 'klokken en de tijd'.

Op donderdagmiddag 28 januari gingen ze met elkaar naar een wel heel bijzondere klok: de torenklok van Goedereede. Beiaardier Jan Bezuijen was daar om al hun vragen te beantwoorden en een mooi concert te geven op het carillon van Goedereede. Dit was een bijzondere ervaring. Na een grote klim, met als beloning een prachtig uitzicht over Goedereede, wisten de kinderen hoeveel klokken er zijn in deze toren, hoe dik de muren zijn, hoe je op het carillon kunt spelen en wisten ze meer over de geschiedenis van deze toren. En bovendien waren ze een prachtig leermoment rijker.

Eigen kracht en burgerkracht slaat aan in Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Het lijkt er op dat de inwoners van Ooltgensplaat zich inmiddels realiseren dat ze als mens naar elkaar om moeten gaan kijken.

Op initiatief van de Dorpsraad Ooltgensplaat is in 2014 een pilot gestart, "Eigen Kracht en Burgerkracht". Dit betekent niet meer en niet minder, dan dat we iets over moeten gaan hebben voor elkaar, "dat we omkijken naar onze buur, dat er gekeken wordt naar mensen die eenzaam zijn of naar mensen die wat extra hulp nodig hebben en ga zo maar door".

Inmiddels ontstaat vanuit de inwoners zelf regelmatig een idee en wordt de Dorpsraad ingeschakeld om hen hierbij te ondersteunen en te faciliteren. In 2015 is vanuit dit initiatief een nieuwe pilot gestart, de "Extra Handen". Deze pilot was bedoeld om jezelf ook daadwerkelijk in te zetten voor een ander. Niet alleen signaleren, maar ook zelf de handen uit de mouwen steken als dat nodig is. De Dorpsraad Ooltgensplaat heeft inmiddels een groot vrijwilligersbestand waar zij uit kunnen putten. Het Welzijnsfonds Oostflakkee heeft de Dorpsraad Ooltgensplaat daarom gehonoreerd met een aanzienlijk bedrag om deze initiatieven verder uit te kunnen bouwen. Hiervoor is de Dorpsraad hen enorm dankbaar. We zullen ervoor zorgen dat dit bedrag terugkomt naar de inwoners door nieuwe ideeën te realiseren.

Daarnaast zijn op zaterdag 23 januari 2016 drie vlaggenmasten bij de entree van het dorp in gebruik genomen. De Dorpsraad wilde al lang de ingang van het dorp opfleuren en aantrekkelijker maken voor inwoners en bezoekers. Na een schenking van Fides Wonen voor één van de drie vlaggenmasten, zijn de vlaggen gehesen van de Dorpsraad Ooltgensplaat en van Waterpoort. Deze vlaggenmasten zijn niet bedoeld voor commerciële uitingen van ondernemers, maar voor evenementen voor het dorp die onze sociale bindingen ten goede komen, zoals de Oeltgendag en de Eventsweek. De Dorpsraad Ooltgensplaat wil haar dank uitspreken naar Fides Wonen voor hun financiële bijdrage!

"Heeft u een goed idee voor onze inwoners, dan kunt u dit melden bij de Dorpsraad Ooltgensplaat! Wij zullen u in deze proberen te ondersteunen en zullen onderzoek plegen naar de haalbaarheid en indien mogelijk zullen wij uw idee ook proberen faciliteren," aldus de mensen van de Dorpsraad.

Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis blikt terug op 2015

MIDDELHARNIS - Terugkijkend op 2015 spreekt de Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis hartelijke dank uit aan al die mensen op het eiland, van 'Oost-Flakkee tot aan Ouddorp aan de zee", die het mogelijk hebben gemaakt regelmatig goederen naar de projecten in Roemenië te vervoeren.

Met regelmaat vertrokken de transporten naar Roemenië. Vorig jaar klonk in het jaarverslag een dankbaar geluid vanwege de hoeveelheid transporten. Het waren er vijf. Dat was nog niet eerder gebeurd. Afgelopen jaar vertrokken zelfs tien grote trailers met elk 90 kuup aan goederen naar onze projecten in Roemenië. Dat alles was mogelijk doordat zo veel mensen van ons eiland en ook van buiten ons eiland allerhande goederen naar de loods aan de Industrieweg te Middelharnis brachten. Als dit niet zou worden gebracht, dan kon er natuurlijk ook geen transport worden georganiseerd. "Daarom is een woord van dank aan u zeker op zijn plaats. Maar boven dit alles uit gaat onze dank naar de Heere, Die alles zo heeft bestuurd. Zijn zegenende handen over ons werk stemmen tot grote dankbaarheid.

Belangrijk om te weten is, dat we u de garantie geven dat al de geschonken goederen op de juiste adressen aankomen. In Roemenië heeft de stichting net buiten het dorp waar we werkzaam zijn, enkele grote loodsen waar de goederen uit Holland worden opgeslagen, gesorteerd en voor onze tweedehands winkel in Uioara klaargemaakt", aldus de mensen van de werkgroep. Tegen de tijd van Kerst worden elk jaar voedselpakketten uitgereikt. Zo heeft b.v. de molenaar van de molen De Hoop, Teun van der Bok, 500 kilo tarwebloem geschonken en dat niet voor het eerst, nee, dat doet hij al vele jaren. Ja, soms kon hij wel 1000 kilo geven. Ook voor 2016 heeft Teun reeds een toezegging gedaan. Woorden van dank niet alleen aan bovengenoemde personen, maar ook aan bedrijven en winkels die ons verrasten met allerhande goederen, waaronder veel nieuwe kleding.

Collecten 2015

De collectanten hebben hun best gedaan. Verschillende jongelui van het Voortgezet Onderwijs konden via hun school burgerschapstagepunten in ontvangst nemen door voor onze stichting te collecteren. Fijn jongelui, dat jullie wilden collecteren. Doe je weer mee in dit jaar? Dat collecteren zin heeft, blijkt uit de opbrengst. Ooltgensplaat € 482,89; Achthuizen € 105,10; Langstraat € 129,51; Oude-Tonge € 1031,92; Den Bommel € 411,53; Zuidzijde € 26,26; Middelharnis-Sommelsdijk € 3579,59; Nieuwe-Tonge € 749,99; Stad aan 't Haringvliet € 473,24; Dirksland € 2049,82; Herkingen € 473,68; Melissant € 400,04; Goeree Havenhoofd € 255,75; Ouddorp € 1922,51; Goedereede € 746,35; Stellendam € 1163,81. Bij elkaar opgeteld: € 14.001,99.

Voor meer info over de organisatie of het organiseren van een voorlichtingsavond, kan men bellen naar de voorzitter, dhr. J. v.d. Made (484228), dhr. Baan (603051), dhr. Hoogmoed (601519) of dhr. Kardux (486436).
Hebt u de collectant gemist en/of wilt u nog een gift(je) overmaken? Giften zijn aftrekbaar bij de belastingdienst. Het banknummer is: NL 97 RABO 03420 07 408 t.n.v. Stichting O-Europa Middelharnis.
Ook is er op de website meer info te vinden: www.oosteuropa-werkgroep.nl

In de abonnee-editie van vrijdag 5 februari komt een volledig verslag met foto's van 2015 te staan.

AV Flakkee organiseert 22e Schipper Electro Grevelingencross

GREVELINGENDAM - Zaterdag 13 februari zal de Grevelingendam opnieuw het decor vormen voor de Schipper Electro Grevelingencross. Deze wedstrijd is de zesde in de Zeeuwse Crosscompetitie. Met alleen de Kustcross in Vlissingen nog te gaan, zal het klassement zo goed als beslist worden.

De organiserende vereniging is AV Flakkee. De Flakkeese atleten hopen voor eigen publiek sterk te lopen. Het programma start om 12.30 uur met de pupillen A en B. Om 13.00 uur komen de C- en D-junioren in actie en om 13.40 uur zal de korte cross 2,5 km van start gaan. Om 14.10 uur klinkt het startschot voor het slotstuk, de lange cross, 8 km verdeelt over vijf ronden. Het parcours is relatief snel, lange rechte stukken over kort gras met een paar kleine heuveltjes. De wind heeft vrij spel en deze variabele factor kan het nog best pittig maken.

Inschrijven kan t/m 10 februari via www.avflakkee.nl, na-inschrijving is mogelijk tot een half uur voor de start van het betreffende onderdeel. Het inschrijfloket bevind zich binnen bij Paviljoen Meerzicht. De tarieven zijn als volgt: pupillen € 2,-, junioren € 2,50, overig € 4,-. Trimmers (niet lid van atletiekvereniging): pupillen € 3,50, junioren € 4,50, overig € 7,-. Na inschrijving pupillen € 3,50, junioren € 4,50 en overige categorieën € 7,-. Voor de eerste drie in elke categorie zijn prijzen, alle deelnemers krijgen bij de finish een herinnering uitgereikt.

Douche- en kleedruimte is beperkt beschikbaar, Surfshop Meerzicht heeft enkele douches ter beschikking gesteld, op het crossterrein zijn hier muntjes voor verkrijgbaar. Voor verdere inlichtingen kunt u terecht op de website of via Kees van 't Zelfde (0187-485566) en Wendy Tieleman (0187-481412).

Sophie de Jonge verbreekt twee nationale records

STELLENDAM - De 13-jarige Sophie de Jonge uit Stellendam is tijdens de Nederlandse Kampioenschappen wedstrijdzwemmen voor Junioren en Jeugd in Amsterdam voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot best presterende junior meisje in haar leeftijd! Deze prestigieuze prijs ontving Sophie vanwege de 10 medailles die ze won en het verbreken van twee Nationale records. De tijden die Sophie zwom, zijn aanscherping van vele clubrecords van hoofdklasse vereniging WVZ. Daarnaast waren de races goed voor een verbetering van Sophie haar persoonlijk beste tijden. Sophie zwom een ijzersterk toernooi en verbrak met haar race op de 200 m schoolslag het Nederlands Juniorenrecord, welke tevens kampioenschapsrecord was. Enkele uren later leverde ze als startzwemster van het gouden WVZ estafette team op de 4x100 m. vrije slag een belangrijke bijdrage aan wederom een verbetering van het Nederlands record Jeugd. Naast deze twee gouden record races behaalde Sophie Nationaal goud op de 200 m. vrije slag, 400 m. vrije slag, 50 m. schoolslag, 100 m. schoolslag en de loodzware 400 m. wisselslag. Zilveren medailles op de 50 m. vrije slag, 100 m. vrije slag en de 200 m. wisselslag zorgden voor een waardering als beste allround zwemmer in de jaargang 2002. Tien Nationale medailles is een buitengewoon prachtige prestatie van deze jonge Flakkeese zwemster. Sophie traint sinds januari iedere dag bij het KNZB trainingscentrum in Den Haag. In dit nieuwe Regionale Trainings Centrum zwemmen namens de KNZB de beste talenten uit Zuid-West Nederland. Haar vertrouwde trainster en RTC bondscoach Karin van Straaten begeleidde Sophie tijdens dit toernooi.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Hieronder volgt de uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proeven F9 tot en met F20 en paarden. De proeven werden zaterdag gereden in Manege Oostmoer.

Proeven F2, F8 en F9. Marit Grinwis, Fernando, 238 pnt; Daphne v.d. Waal, Nevado, 231 pnt; Amber Edelbloedt, Glory, 229 pnt; Aaliyah v. Dalen, Darwin, 226 pnt; Peter Witvliet, Doddle, 219 pnt.
Proeven F10, F11 en F13. Mandy Popyus, Candy, 224 pnt; Marit Huizer, Black Jack, 224 pnt; Esmée Dirksen, Rody, 222 pnt; Daphne v. Zwienen, Doddle, 221 pnt; Dorinda Joppe, Fernanco, 220 pnt.
Klasse B, proeven 3 en 4. Milan de Baat, Sky, 196 pnt; Mignon v. Heemst, Apart, 194 pnt; Milan de Baat, Sky, 191 pnt; Mignon v. Heemst, Apart, 187 pnt; Marleen Soeteman, Meiske, 180 pnt.