info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

12 juli 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 12 juli 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Vijftig jaar De Klepperstee

Een overzicht van het jubileumfeest zaterdag op De Klepperstee. (Foto: Klepperstee)

OUDDORP – Afgelopen zaterdag vierde Het Vakantiepark aan Zee, De Klepperstee aan de Vrijheidsweg in Ouddorp, haar vijftigjarig bestaan. Een zeer druk bezochte feestelijke bijeenkomst op het park waarin uiteraard het gouden jubileum, zeker ook voor de vele vaste gasten, in alle geledingen aan de orde kwam. Hoogtepunt vormde de presentatie van het Dikke Doewe boek.

Door Jaap Ruizeveld

Sinds 2008 is De Klepperstee een familiebedrijf. Wat in 1966 begon met een eenvoudige camping op een simpel veldje (met Ludovic en Alexander den Hollander als beheerders) groeide uit naar een spraakmakend - 45 hectare groot - park. Tot zelfs één van de grootste recreatieparken in ons land. Onderscheiden met prijzen, zoals in 2012 de Recron-ondernemersprijs voor Drive-In Camperpark. Een jaar later bekroond met de ANWB-Innovatie award. Vanaf de zeventiger jaren, tot eind 2014, stond De Klepperstee onder de directie-leiding van Ludovic den Hollander. Na zijn onverwacht overlijden in november van dat jaar, kwam er begin 2015 een driehoofdige leiding met Jeroen den Hollander (34) in de functie van directeur en met zijn zus Anna de Blok-Den Hollander en Mirjam de Wit in het management.

Kwaliteitsverbetering

Ludovic den Hollander was een gedreven ondernemende ontwikkelaar, die met tomeloze inzet en energie vele jaren moest 'strijden' om zijn visie voor vernieuwing, kwaliteitsverbetering, uitbreiding van toerisme en recreatie en het creëren van economische groei op de Kop van Goeree te kunnen realiseren. Voeg daar onmiddellijk innovatie aan toe. De Klepperstee (met ook de Magneet) is een CO2-neutraal vakantiepark. Het bedrijf nam hiertoe het initiatief. Samen met partner Deltawind kon een park met 2950 zonnepanelen op 1.3 ha grond worden aangelegd. In de loop der jaren volgden succesvolle mijlpalen. Zoals in 2011 de opening van het Drive-In Camperpark ten noorden van De Klepperstee. Veel ambities kregen overigens pas na verloop van langdurige procedures gestalte. Zo werd bijvoorbeeld voor het project Strandresort Ouddorp Duin - tegenover De Klepperstee - al in 1974 een vergunning aangevraagd. Het duurde tot 2010 voordat het groene licht voor ontwikkeling werd verkregen.

Lees verder op pagina 17

Foutloos verkeersexamen afgelegd

De geslaagden poseren met hun diploma samen met wethouder Trouwborst.

MIDDELHARNIS – Een tiental leerlingen, afkomstig van verschillende basisscholen uit de gemeente, werd donderdagmiddag in het zonnetje gezet omdat ze hun verkeersexamen foutloos hebben afgelegd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In de kantine van het gemeentehuis was het donderdag aan het eind van de middag een drukte van belang. Een aantal kinderen met hun ouders en leerkrachten waren uitgenodigd voor een belangrijk moment.

In de afgelopen maanden heeft een groot aantal kinderen van de basisscholen op het eiland hun verkeersexamen afgelegd. Tien van deze leerlingen hebben zowel het theoretische als praktische deel van het examen foutloos afgelegd. En dat is een 'knappe prestatie', verzekerde wethouder Marnix Trouwborst, want hij was de gastheer voor de geslaagden. De wethouder was blij dat hij bij dit feestelijke moment aanwezig kon zijn en hij prees naast de kinderen ook de scholen en de vrijwilligers van de afdelingen van Veilig Verkeer Nederland die bij de organisatie van de examens hebben geassisteerd.

Lees verder op pagina 6

Raadsverslagen

In deze huis-aan-huiskrant staan veel raadsverslagen. Normaal gesproken staan die in onze abonnee-editie van vrijdag, maar door een technische storing bij onze correspondent konden de stukken niet in de vrijdagkrant worden opgenomen. Wie op de hoogte wil blijven van het werk van de gemeenteraad, kan zich natuurlijk altijd abonneren op onze vrijdageditie.


2 / 22

Agenda

Vrijdag 15 juli

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Zaterdag 16 juli

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
STELLENDAM – Verkoop van goede, gebruikte spullen. Vanuit de container van Geref. Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Zaterdagmorgen inloopconcerten. Orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 11.00 uur. Collecte bij de uitgang. Organist: ds. C.D. van Alphen.
OUDDORP – Uurtje samen zingen in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente van 19.30 tot 20.30 uur.
OUDE-TONGE - Hervormde Kerk te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf 15.00 uur orgelconcert door Jan van Dijk.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
MIDDELHARNIS – Onbeperkt pannenkoeken eten voor het goede doel. Volwassenen: € 5,-; kinderen t/m 12 jaar € 3,50. Huygens 57. www.werkgroepzegveld.nl.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van 10.00 tot 16.00 uur. Spullen uit grootmoeders tijd. Groeneweg 35. 0187-6516.

Maandag 18 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Dinsdag 19 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
Woensdag 20 juli
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo in De Zwaluw van O-G-O, Sperwer 55. Aanvang 13.00 uur.

Vrijdag 22 juli

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt t.b.v. Stichting Stephanos. Van 8.30 tot 15.30 uur aan de Molenblok 24.

Zaterdag 23 juli

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Zaterdagmorgen inloopconcerten. Orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 11.00 uur. Collecte bij de uitgang. Organist: ds. H.H. de Haan.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDE-TONGE - Hervormde Kerk te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf 15.00 uur orgelconcert door Hans Villerius.
SOMMELSDIJK – Bingo De Zwaluw, Sperwer 55. Vanaf 19.00 uur.

Duizend euro voor Repair Café Middelharnis

Wethouder Daan Markwat overhandigt de cheque aan de mensen van het Repair Café.

MIDDELHARNIS - Woensdag was er een mooi moment voor de vrijwilligers van het Repair Café Middelharnis. Wethouder Daan Markwat overhandigde hen een cheque van € 1.000,-. Het bedrag was afkomstig van de Wecycle-inleveractie die in de eerste helft van dit jaar werd gehouden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Van 1 januari tot 1 mei van dit jaar werd de landelijke Wecycle-inleveractie gehouden. De gemeente Goeree-Overflakkee was één van de deelnemende gemeenten aan de actie. Inwoners van de gemeente die tijdens de actie afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen inleverden op één van de milieustraten konden punten sparen. Zowel de inleveraars als de gemeente maakten kans op een prijs. De actie was succesvol verlopen, want bij de landelijke actie behaalde de gemeente de vijfde plaats en kreeg daardoor van de organisatie € 1.000,-. Dit bedrag diende ten goede te komen aan een lokaal doel. De gemeente koos ervoor om het bedrag te schenken aan het Repair Café Middelharnis.

Het café is gevestigd in één van de panden van Goed voor Goed aan de Simon Stevinweg in Middelharnis en daar overhandigde wethouder Markwat woensdag de cheque aan de vrijwilligers van het Repair Café.
Daan Markwat legde uit dat de gemeente ervoor heeft gekozen om de cheque aan het Repair Café te geven omdat dit aansluit bij de actie van Wecycle en het streven van de gemeente naar duurzaamheid. Hij prees het werk van de vrijwilligers van het Repair Café, die er alles aan doen om kapotte apparaten te repareren. Hij verzekerde dat het belangrijk is dat men zuinig met de grondstoffen om dient te gaan en dat het daarom belangrijk is om niet zomaar allerlei apparaten weg te gooien. Verder onderstreepte de wethouder het belang van het sociale component: het samen bezig zijn in de werkplaats. Hij verwacht dat het Repair Café een goede bestemming voor het bedrag heeft.

De heer Bakker van Repair Café Middelharnis legt uit dat het bedrag zeker een goede bestemming zal krijgen. Hoewel men wel kleine bijdragen ontvangt van mensen die hun apparaat ter reparatie aanbrengen, worden er ook kosten gemaakt. Er moet soms speciaal gereedschap worden aangeschaft om moderne apparaten te kunnen repareren. Daarnaast worden er kosten gemaakt als er naar landelijke bijeenkomsten wordt gegaan.
Wie een apparaat ter reparatie wil aanbieden, kan daarvoor iedere eerste zaterdag van de maand tussen 10.00 en 13.00 uur terecht in de ruimte bij Goed voor Goed. Een ruimte die wordt gedeeld met een schildersclub.
Het Repair Café wordt druk bezocht. Per zaterdagochtend komen er wel zo'n 25 á 30 mensen langs met een apparaat en de vraag of het nog gerepareerd kan worden. De vrijwilligers doen er alles aan om de storing op te lossen en in veel gevallen lukt dit ook. "Soms repareren we een apparaat en dan wil de klant dit toch niet meer hebben. Dan geven we het aan Goed voor Goed en krijgt het toch nog een functie", aldus de heer Bakker.

Gereedschap

Naast specialistisch gereedschap heeft het Repair Café Middelharnis natuurlijk ook gewoon gereedschap nodig. Onlangs kon er bij de Agrimarkt via Agrisneltank gespaard worden voor gereedschap. Volgens de vrijwilligers van het Repair Café hebben hier veel mensen aan mee gedaan en kon er een behoorlijke partij gereedschap worden aangeschaft. De 'repareerders' waren hier natuurlijk heel erg blij mee.

Kunstgrasvelden niet tijdig gereed

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met verve presenteerde de voorzitter van voetbalvereniging DVV'09 donderdag in het inspreekdeel van de raad zijn teleurstelling en frustratie dat de voetbalverenigingen DVV'09 en DBGC uit Oude-Tonge nagenoeg zeker, zo niet, bij het begin van het nieuwe voetbalseizoen kunnen beschikken over kustgrasvelden.

Door Jaap Ruizeveld

Bij de besluitvorming tot harmonisatie van onderhoud en huur voetbalvereniging eerder dit jaar, zag het er allemaal nog rooskleurig uit. Gemeente en clubs zetten, na een lang traject van gesprekken en overleg, toen in op aanleg van 16,5 kunstgrasvelden, te realiseren op het eiland. Dit alles gezien als een kwaliteitsimpuls.

Bij de voetbalverenigingen DBGC en DVV'09 staat het water aan de lippen door een ernstig tekort aan speel- en trainingscapaciteit. Dat werd door de gemeente ook onderschreven en daarom zouden deze clubs prioriteit krijgen bij de uitvoering van het kunstgrasveldenproject. Maar twee maanden voor de start van de nieuwe competitie is er nog een schop de grond ingegaan. Het aanbestedingstraject is opgeschort. En daar ligt de bottleneck. Bij DVV'09 alleen al zijn 500 leden aangewezen op volledig ontoereikende veldaccommodaties, ook nog zonder verlichting voor het trainingsgebeuren. Wethouder Trouwborst begreep de frustratie, zegde toe aan oplossingen te werken. Zorgvuldigheid rond de aanbesteding, het voorkomen van zelfs elke mogelijk suggererende vorm van belangenverstrengeling, het lag er allemaal aan ten grondslag. Vanuit de raad werd om compensatiemaatregelen gevraagd. Dit is heel triest, vertolkte mevrouw 't Hoen (PvdA) de gevoelens van collega's.

Voor dit dossier en de toegezegde prioriteit voor DVV'09 en DBGC is het letterlijk het uur U.

Pleidooi woningbouw dorpskern Achthuizen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voorzitter De Jonge van de Dorpsraad Achthuizen meldde zich in korte tijd voor de tweede keer als inspreker bij de raad.

Door Jaap Ruizeveld

Dit naar aanleiding van het agendapunt Visie sanering woningbouwlocaties en woningbouwprogramma's die lopen tot respectievelijk 2020 en vervolgens tot 2030. Het agendapunt werd overigens van de gesprekslijst afgevoerd omdat nog niet alle betrokken instanties schriftelijk over het visiedocument waren ingelicht.

Saneren en bouwen

Het pleidooi van de dorpsraad-voorzitter was simpel. Laat Achthuizen meegroeien met de ontwikkeling die eilandbreed plaatsvindt en dat met de bouw van woningen voor alle leeftijdsgroepen. Voor Achthuizen zou er niets beschikbaar komen. Van Alphen (EVV) informeerde of aan de dorpsraad weleens is verteld welke mogelijkheden er zijn voor woningbouw. Dat was blijkbaar niet het geval geweest. Wethouder Markwat schetste de weg die de gemeente moet volgen bij de woningbouw. Het bouwen (toch een redelijk beperkt aantal) enerzijds en het saneren anderzijds. Nauwlettend gevolgd door de hogere provinciale overheid. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden, gaf de wethouder aan. Kom in actie met een project. Het is een uitdaging aan ontwikkelaars om daaraan mee te werken.

Motie snippergroen krijgt geen voldoende steun

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voorafgaand aan bespreking in de oordeelfase van het Meerjarenperspectief Grondbedrijf 2016 had mevrouw 't Hoen (PvdA) al een motie aangekondigd over het onderwerp snippergroen. Met alleen support van de VKGO-fractie haalde deze motie het dus niet. Gepleit werd om tot nader order niet meer over te gaan tot verkoop van snippergroen en restpercelen. Voorts in overleg met het presidium een bijeenkomst te agenderen voor de raad, waarin de kaders voor verkoop nader beschouwd kunnen worden en de raad de mogelijkheid te bieden aanvullende kaders te stellen.

Incident?

Aanleiding voor de motie is - maatschappelijke onrust - rond verkoop van openbaar groen (250 m2) in de kern Oude-Tonge. Wethouder Trouwborst gaf overigens aan dat het mandaat voor het verkopen van snippergroen/restpercelen is ingetrokken. In genoemd geval in Oude-Tonge zijn er, ondanks heldere kaders, fouten gemaakt, gaf hij aan. Enkele fracties wilden toch toelichting of hier nu sprake was van een systeemfout. Was dit een incident? De portefeuillehouder zei dat het in de meeste gevallen goed gaat en ook is gegaan. Even overwoog Van Gurp (SGP) een schorsing aan te vragen voor intern beraad. De VVD was daartoe ook genegen. Maar na twee ronden discussie over al dan niet te ruime kaders en uitleg van de wethouder, bleef het bij gemaakte opmerkingen en had de meerderheid van de fracties geen behoefte om de motie te steunen. (Jaap Ruizeveld)

Aanvulling geslaagden Penta College

SOMMELSDIJK - Bij de vermelding van de geslaagden van het Penta College Jacob van Liesveldt werden twee namen niet vermeld. Het gaat om Iris Osseweijer uit Ouddorp: zij slaagde voor 4 Mavo en Rob de Blok uit Goedereede: hij slaagde voor 6 Atheneum tweetalig.

Esselink team klaar voor de start

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 16 juli gaat het weer gebeuren, in het Franse Valloire: de actie Fiets/Loop voor een Huis. Vanaf dit dorp, dat op 1400 meter hoogte ligt, gaan de deelnemers aan de actie te voet of op de fiets weer van start om de Col van de berg Galibier te bereiken, die op 2640 meter hoogte ligt. Ook van de Esselink Groep doet, met 32 deelnemers, weer een team mee en dat is er helemaal klaar voor om a.s. zaterdag een fysieke topprestatie te leveren voor het goede doel dat aan de actie verbonden is: de bouw van huizen in Bangladesh. Van de ruim tweehonderd deelnemers uit het hele land die aan de actie meedoen, vormt het Esselink team de grootste groep. Dertien van hen bedwingen de Galibier per fiets, negentien gaan lopend. En bracht het Esselink team vorig jaar al een bedrag van € 54.500 bijeen, dit jaar is dat € 65.600. Dit betekent dat voor 66 gezinnen in Bangladesh een huis kan worden gebouwd. "Wat is het mooi om zowel actief als sportief bezig te zijn en gelijktijdig op deze wijze de naaste te mogen helpen. De Esselink Groep gaat ervoor!" geeft het enthousiaste team aan, dat al staat te popelen om van start te gaan.

Fractievragen SGP over slib op het Noorderstrand

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op vragen van de SGP-raadsfractie over de problematiek van de hoeveelheid slib op het strand in Ouddorp, geeft het college van b. en w. aan dat dit najaar de Recreatievisie wordt opgesteld. Onderdeel hiervan is de strandvisie, waarbij aandacht wordt besteed aan de problemen van het slib op het strand. Het slib is een natuurverschijnsel dat, afhankelijk van storm en stromingen, los komt vanuit de zee. Dit is niet prettig voor burgers, strandgasten en de strandpaviljoenhouders.

Daarom is jaarlijks een budget beschikbaar van 25.000 euro voor het maken van oversteekplaatsen, zodat strandbezoekers het slib kunnen mijden. Met het aanleggen van deze oversteekplaatsen wordt in het voorjaar zo lang mogelijk gewacht, omdat stormen en de sterke stroming de oversteekplaatsen kunnen verwoesten. Dat de natuur grillig is, blijkt dit jaar bij het noodweer van de maand juni. Het slib verplaatst zich in de loop van de tijd richting de Kwade Hoek. Dit natuurverschijnsel is niet te beïnvloeden, schrijft het college.

Goede kennis van de verkeersregels is belangrijk

Vervolg van de voorpagina

De wethouder onderstreepte het belang van goede kennis van de verkeersregels, want ook hier geldt dat "we in theorie wel weten hoe het moet, maar de praktijk lastiger is". De kinderen kregen van de gemeente Goeree-Overflakkee een cadeaubon en een herinneringsplaatje van Veilig Verkeer Nederland. Tijdens de bijeenkomst deed wethouder Trouwborst een oproep aan vooral de ouders van de kinderen om ook als vrijwilliger toe te treden tot de afdelingen van Veilig Verkeer Nederland.

De volgende leerlingen legden foutloos het verkeersexamen af:

OBS De Westhoek Ouddorp:
Phaedra Meijer, Mats van der Pol, Zita Lokker en Myrthe Kok.

OBS Stellegors Stellendam:
Britt van Oudenaren.

OBS De Inktvis in Dirksland:
Milou den Hartog en Kyra Kot.

School met de Bijbel in Sommelsdijk:
Elvira den Hoed en Nellieke Troost.

CBS Groen van Prinstererschool in Middelharnis:
Jonas Westerbeke

Maak kennis met het christelijk geloof

DIRKSLAND – Op woensdag 7 september start er een nieuwe Alpha-cursus in Dirksland. De cursus is bestemd voor iedereen die kennis wil maken met het christelijk geloof of het geloof wil opfrissen. Het is niet alleen leerzaam en verrijkend, maar ook een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.

De vragen die ter sprake komen zijn bijvoorbeeld: 'Is er meer?' 'Wie is Jezus?' en: 'Hoe leidt God ons?' Wekelijks komt de groep bij elkaar. De cursus start met een gezellige maaltijd. Na het eten luisteren de deelnemers naar een boeiende inleiding over het christelijk geloof. Daarna wordt er (in kleine groepjes) doorgepraat. Tijdens de gesprekken is er veel ruimte voor het bespreken van persoonlijke vragen. De eerste avond is een startavond. Iedereen die geïnteresseerd is kan dan vrijblijvend kennismaken met de Alpha-cursus. Wel graag vooraf even aanmelden bij één van de contactpersonen. In Nederland is de Alpha-cursus twintig jaar geleden geïntroduceerd. 210.000 Nederlanders deden de cursus. De Alpha-cursus in Dirksland wordt verzorgd door leden van de Hervormde Gemeente. De cursus wordt gegeven in 'Onder de Wiek.'
Meer weten of aanmelden? Neem dan contact op met Leo Markwat: 0187-890179 of Lidy Mol: 0187-602146, of stuur een e-mail naar alphateamdirksland@gmail.com. Kijk voor meer informatie en verhalen van deelnemers op www.alpha-cursus.nl.

Gezocht: Vierdaagse lopers

GOEREE-OVERFLAKKEE – De organisatie van de Omloop is op zoek naar deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse, die mee willen werken om de Omloop op de kaart te zetten. In samenwerking met de gemeente zijn er speciale T-shirts gemaakt waarmee de Flakkeese deelnemers hun eiland en de Omloop kunnen promoten. Er is ook een ludieke actie bedacht, waaraan deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse mee kunnen doen. Lopers die de Omloop willen promoten of meer willen weten, kunnen zich melden bij de secretaris: Arna de Wit. E-mail: secretariaat@omloop.com, of per telefoon: 06 - 30600575.

Fit4Fun van Sjaloom Zorg is al in de stemming voor GO Color

DIRKSLAND – Als voorproefje van de GO Color, op zaterdag 27 augustus, werd er donderdagavond in de Voorstraat te Dirksland al flink met kleurpoeder gesmeten. Aan de color run doet een team van Sjaloom Zorg mee. Bovendien bezet Sjaloom Zorg een van de kleurpunten, waar de deelnemers onderweg onder kleurpoeder worden bedolven. Bij Salem, de vestiging van de zorgorganisatie in de Voorstraat, was de voorpret duidelijk zichtbaar.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De GO Color is een initiatief van Stichting GO Together, die in 2015 is opgericht om geld voor goede doelen in te zamelen via publieksacties. Het eerste goede doel is stichting A21, een organisatie die strijdt tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. De stichting beoogt ook een bijdrage te leveren aan de gemeenschap op Goeree-Overflakkee én de promotie van het eiland.

De GO Color is een fun event. De deelnemers lopen of rennen een parcours van vijf kilometer door Middelharnis. Start en finish zijn op het Spuiplein, achter D'n Diek. Onderweg krijgen de deelnemers op vijf punten kleurpoeder over zich uitgestort. Dit zijn punten in de vorm van een sluis, aangekleed door vijf sponsors van GO Color. Sjaloom Zorg is dus een van die sponsors.

Van de opbrengst van GO Color gaat 80 procent naar stichting A21. 10 procent is bestemd voor nader te bepalen goede doelen op Goeree-Overflakkee en de resterende 10 procent komt in een potje voor nieuwe activiteiten van stichting We GO Together.

Wandeltocht

Na de kleurrijke gebeurtenis en het poseren in de Voorstraat in Dirksland volgde een sportieve inspanning: een wandeltocht naar woonlocatie Vollenhoven in Melissant. De tocht is de tweede activiteit die is opgezet door Fit4Fun, een comité dat sinds juni aan de slag is gegaan. Het comité, dat bestaat uit cliënten, medewerkers en vrijwilligers, organiseert activiteiten met en voor cliënten met een beperking. Niet alleen cliënten van Sjaloom Zorg zijn welkom; iedereen kan meedoen.

Het gaat bij Fit4Fun om gevarieerde activiteiten: bewegen en gezonde kwaliteit van leven staan hoog in het vaandel, maar ook gezelligheid en 'het mogen zijn zoals je bent' zijn aspecten die niet ontbreken. Fit4Fun heeft een programmaboekje gemaakt, maar maakt de activiteiten ook zichtbaar via Facebook en een website.

Daar gingen ze dan, van Dirksland naar Melissant, in hun nieuwe Fit4Fun-shirts. Het heldere blauw van de shirts was hier en daar nog zichtbaar…

Zwemvereniging De Gooye krijgt toch projectsubsidie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Twee brieven die elkaar hebben gekruist. Het leverde verwarring op in de raad. Op de lijst van 'Ingekomen stukken' stond een brief van het bestuur van zwemvereniging De Gooye in Dirksland aan het college van b. en w. en de gemeenteraad, waarin wordt gesteld dat zv. De Gooye, gezien de huidige ervaringen, geen vertrouwen heeft in het beleid dat de gemeente voert ten aanzien van projectsubsidies. Dat is de ene kant van het verhaal. Anderzijds de reactie van wethouder De Jong op raadsvragen dat de aangevraagde subsidie van De Gooye - op basis van waarderingspunten - toch is verleend en in een gemeentelijke brief is verwoord.

Borstcrawl

In de brief op de raadsagenda ('Ingekomen stukken') schrijft de zwemvereniging dat zij zich, geheel in het gedachtegoed van de gemeente, sterk heeft gemaakt om extra inkomsten te verwerven om de vereniging in stand te kunnen houden. Hiertoe is in november 2015 een projectsubsidie-aanvraag ingediend voor personen die zich willen bekwamen in de borstcrawl-techniek.

Geen reactie

Deze activiteit was gekoppeld aan de deelname aan de jaarlijkse zwemloop. Elf hardloop-atleten deden hieraan mee. Met extra trainingen na de zwemloop is dit project in april afgesloten. Buiten de ontvangstbevestiging van eind november 2015 heeft de gemeente niets van zich laten horen en vandaar dit schrijven, stelde De Gooye. De gemeente heeft eenzijdig besloten de subsidie met ingang van januari 2017 geheel af te bouwen en in infobijeenkomsten gepromoot om project- en/of kernsubsidies aan te vragen. Het bestuur van de zwemvereniging zegt teleurgesteld dat de gemeente geen enkele moeite heeft gedaan om de zwemvereniging te informeren over de ingediende subsidieaanvraag. Een schrijven dat de gemeentelijke reactie heeft gekruist, volgens de portefeuillehouder. De subsidie is alsnog toegekend. (Jaap Ruizeveld)

Grote zomerzangavond tijdens Diekdagen

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 15 juli wordt er een 'zomerzangavond' gehouden in de Grote Kerk van Middelharnis. Iedereen is van harte welkom om een uur lang te komen zingen.

De opzet is een gevarieerde liederenkeuze van christelijke liederen die gezongen worden binnen de gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland in Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet. Dit zijn de Hervormde Gemeenten van deze drie plaatsen, de Emmaüskerk in Middelharnis, de Ichtuskerk in Stad aan 't Haringvliet en de Exoduskerk in Sommelsdijk.

Deze PKN-gemeenten hebben het initiatief genomen om veel mensen de gelegenheid te geven samen te zingen. Zodat met bezieling de woorden en melodieën mogen klinken van prachtige liederen. En wat is er mooier om daar uw/jouw stem aan toe te voegen.

De Diekdagen beginnen dit jaar op 15 juli. Aansluitend op de braderie bent u/ben jij vanaf 20.00 uur van harte welkom in de Hervormde Kerk aan de Ring in Middelharnis. Er is een programmaboekje, waarin alle liederen zijn opgenomen. Organist Paul Kievit zal de begeleiding verzorgen. Er zijn geen kosten aan deze avond verbonden en er is een vrije in- en uitloop.
Het wordt zeer op prijs gesteld als u/jij na afloop nog na blijft onder het genot van een drankje.
Laat die avond uw/jouw gezicht zien. Maar laat vooral uw/jouw stem horen!

De PKN-kerken in Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan ''t Haringvliet ontmoeten elkaar in SaGe-verband (samenwerking gemeenten). Binnen SaGe wordt kennis gedeeld en worden gezamenlijke activiteiten als de Open Kerkdag op Pinksterzaterdag 2015 en de komende zomerzangavond georganiseerd.

Concerten Hervormde Kerk Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Tijdens de zomervakantie is de Hervormde Kerk iedere zaterdag te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. De ingang bevindt zich tegenover de Voorstraat. Er is uitgebreide informatie aanwezig. Deze dagen worden van 15.00 tot 16.00 uur afgesloten met een concert op het Frobeniusorgel, een in de orgelwereld geroemd instrument, waarvan we dit jaar het gouden jubileum vieren. Ook op Monumentendag (10-09) staat dit gepland. Zaterdag geeft de oud-organist van Oude-Tonge, Jan van Dijk, het concert.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Mantelzorgcursus

Als mantelzorger is het vaak een hele opgave om de zorg voor iemand anders te organiseren en altijd klaar te staan. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel en sociaal heeft u te maken met een veeleisende situatie. Dit roept vragen op waar u misschien niet altijd meteen de antwoorden op heeft. Soms kan het uitzichtloos lijken en kunt u zich eenzaam voelen. Stichting ZIJN organiseert dit najaar weer een cursus voor mantelzorgers. In deze cursus merkt u dat u niet alleen bent. Situaties verschillen, maar ieder zoekt naar wegen om zo goed mogelijk hiermee om te gaan. Geef uzelf de kans om de eigen kracht te versterken en op peil te houden, zodat u ook zoveel mogelijk kunt genieten van de goede dingen en momenten die er zijn. Op donderdag 8 september is er van 13.30 tot 15.00 uur een informatiebijeenkomst voor mantelzorgers die deelname aan de cursus overwegen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk. Dit kan bij Stichting ZIJN per mail: c.vermeulen@zijngo.nl of telefonisch: 0187 483366.

GOEDEREEDE

Goeree Creatief

Donderdag 14 juli - van 19.00 tot 21.00 uur - is er weer Goeree Creatief. Een extra avondje voor de vakantie met het thema croppen. Er kan (na opgave via mfcoostdam@gmail.com) een workshop worden gevolgd á € 5,00. Ook is er een mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met uw eigen kaartenmakerij. Oostdam is te vinden aan de Jongkoenstaat 1 te Goedereede.

MIDDELHARNIS

Bonisa zending op Diekdag

Vrijdag 15 juli zal de eerste Diekdag in Middelharnis zijn. Zoals ook in het verleden, zal er nu een grote kraam worden ingericht voor Bonisa zending. Er is van alles te koop, zoals prachtige zendingsboeken, fotokaarten, Chinees handwerk, boerenkaas, zuivelproducten en natuurlijk ook de inmiddels breed bekende kruukplaetjes. De opbrengst wordt gebruikt om het zendingswerk in China te ondersteunen. Loop daarom de kraam niet voorbij, maar kom even kijken/kopen. Uiteraard mag u ook in gesprek gaan over het zendingswerk. U kunt kruukplaetjes van tevoren bestellen op tel. 487450 of 0619078811.

Onbeperkt pannenkoeken eten

Zaterdag 16 juli is iedereen welkom om onbeperkt pannenkoeken te komen eten voor het goede doel. Volwassenen: € 5,-. Kinderen (t/m 12 jaar): € 3,50. De opbrengst is voor de bouw van de dokterspost in Roemenië. Vanaf 16.30 tot 20.00 uur. Laat ondertussen uw auto wassen! Adres: 3241 LR, Middelharnis, Huygens 57. www.werkgroepzegveld.nl.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 16 juli is er van 10.00 tot 16.00 uur schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd: emaille, zink, Keulse potten, fornuizen en nog veel meer. Gratis koffie of thee. De verkoop wordt gehouden aan de Groeneweg 35 te Nieuwe-Tonge. 0187-651638.

OUDDORP

Expositie

Het echtpaar Joop van Leeuwen en Barbera van Leeuwen-Lugthart heeft van de schilderkunst hun hobby gemaakt en schildert naar voorbeelden van de Meesters van de Haagse School. Joop schildert de winterlandschappen en ijsgezichten. Barbera schildert strandtaferelen en bloemen. Joop behaalde in 1996 een eerste prijs op de Kunstexpo. De gehele maand juli exposeren zij een aantal van hun schilderijen in het VVV-kantoor/Blaeuwe Huus, Bosweg 2 in Ouddorp. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Ook is een kleine collectie schilderijtjes 'Vuurtorens van de Nederlandse kust en strandtafereeltjes' te koop bij 'Jouw Marktkraam' in Ouddorp.

Dienst voor belangstellenden

Zondag 17 juli is de avonddienst in de Gereformeerde Kerk te Ouddorp aan de Dorpstienden weer een dienst voor belangstellenden. De eigen predikant, ds. W.J. van de Griend, zal hierin voorgaan. Muzikale medewerking wordt verleend door Liesbeth Keijzer en kerkkoor 'Canticum'. Liesbeth zal solo, maar ook samen met 'Canticum' enkele liederen zingen. Ook is er samenzang met koor en gemeente. Het thema in deze dienst is: 'Gebed en Toewijding'. De aanvang is 18.30 uur.

Natuur-fotopresentatie

Op donderdagavond 21 juli zal natuurfotograaf Jan Baks u, door middel van een fotopresentatie, beelden laten zien over de natuur in de Grevelingen. Met een drone zijn er foto's en filmbeelden van de eilanden gemaakt. Zo kan men per foto of film een vaartocht over dit grootste zoutwatermeer van Europa maken en een bezoek brengen aan de eilanden, zoals Hompelvoet, de Veermansplaat, Dwars in de Weg, de Stampersplaat en Markenje. Ook worden de Preekhilpolder en de Slikken van Flakkee bezocht. Ook komen er veel vogels voor in dit gebied, zoals de Middelste Zaagbek. De Delta is de enige broedplek in Nederland van deze vogel. Vanuit de lucht bezoekt men de Voordelta. En Jan Baks zal u het laatste nieuws vertellen over de Grote Stern, een vogel waar we trots op mogen zijn. Ieder jaar zorgt deze vogel voor veel spannende momenten: komt hij wel of komt hij niet naar zijn broedplek in de Grevelingen? De presentatie begint om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp, telefoon: 0187-681789. Kijk ook op www.janbaks.nl voor foto's over Goeree-Overflakkee.

Uurtje zingen

Zaterdag 16 juli is er een 'uurtje samen zingen': Psalmen en Johannes de Heer-liederen in de Doopsgezinde Kerk. Allen hartelijk welkom, van 19.30-20.30 uur.

Rommelmarkt

Bij droog weer wordt zaterdag 16 juli rommelmarkt gehouden t.b.v. Stichting Stephanos. De markt is van 8.30 tot 15.30 uur aan de Molenblok 24.

OUDE-TONGE

Fietsuitje 55+

Stichting ZIJN, plaatselijke commissie Oude-Tonge, gaat op woensdag 27 juli een fietstocht maken met alle 55-plussers uit Oude-Tonge en rond 17.00 uur wordt er poffertjes gegeten. Er wordt verzameld om 13.00 uur bij het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De kosten zijn € 9,00 per persoon. U bent tussen 16.00 en 17.00 uur van harte welkom om alleen poffertjes te komen eten, kosten € 4,50. Graag met voorafbetaling van € 2,50. Opgeven bij Stichting ZIJN, Bernhardstraat 27, telefoon: 0187 64 13 44.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Zaterdag 23 juli is er bingo van de O-G-O om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw aan de Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur, de koffie/thee is gratis. Er worden negen rondes gespeeld voor € 6,50 totaal. Daarnaast negen gratis prijsjes en in de pauze tweemaal een extra ronde van € 1,00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Bingo op woensdag

Woensdag 20 juli is er bingo van de O-G-O om 13.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw aan de Sperwer 55. De zaal is open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast negen gratis prijsjes en in de pauze tweemaal een extra ronde voor € 1,00 per ronde. Verder is er nog een verloting. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Joshi van Veen spreekt in Exoduskerk

Op zondag 17 juli is ds. Joshi van Veen (1986) uit Elburg de voorganger in de Exoduskerk. Joshi is een landelijk bekende, interkerkelijke voorganger in zowel PKN-, Evangelische-, als Migrantenkerken. Verder is hij werkzaam op het gebied van marketing en muziek. Hij streeft ernaar een Bijbelgetrouwe boodschap over te brengen met de volgende ingrediënten: eenvoudig en duidelijk taalgebruik; dynamische presentatie; praktische handvatten voor het dagelijks leven. De dienst begint om 10.00 uur. Na de dienst kan er nagepraat worden onder het genot van koffie, thee of limonade. De Exoduskerk is te vinden aan de Dorpsweg 97a.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Dorpsraad bij RTV SLOGO

In de uitzending van donderdag 14 juli van Polivak op RTV SLOGO is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met Piet Diepenhorst en Stella Braber. Zij zijn voorzitter en secretaris van de Dorpsraad Stad aan 't Haringvliet. Met hen wordt gesproken over nut en noodzaak van de dorpsraad, de doelstellingen die gehanteerd worden en de visie. Verder spraken ze met elkaar over de acties die zij hebben ondernomen, waarbij aan de orde kwam de situatie rondom de Tilsedijk. De brieven en de antwoorden aan en van het Waterschap. De herinrichting van de Molendijk, de woningbouw, de herinrichting van de haven en de sterke en zwakke kanten van het dorp. Ook de communicatie met het gemeentebestuur was onderwerp van gesprek. Al met al genoeg redenen om af te stemmen op dit interessante gesprek. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'programma gemist'. Heeft u een politiek onderwerp dat u onder de aandacht wil brengen bij de inwoners van Goeree-Overflakkee? Of bent u politiek geïnteresseerd en wilt u meewerken aan het programma Polivak als bijvoorbeeld technicus of redactiemedewerker? Geef dit dan door via polivak@rtvslogo.nl.

Mandolineorkest in financiële zorgen

Mandoline-orkest Estampida op een archieffoto tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie.

Mandolineorkest in financiële zorgen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Marco Ludemann, dirigent van het mandoline-orkest Estampida, heeft in een brandbrief aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Grootenboer, de zorgen van het orkest geuit dat het voortbestaan van Estampida in gevaar komt door de stapsgewijze verlaging van de gemeentelijke subsidie van 2347 euro naar het nul-niveau in januari 2017.

Door Jaap Ruizeveld

Zonder subsidie lukt het niet. Ondanks verschillende contributieverhogingen en verwoede pogingen sponsoren aan het orkest te binden, kampt het orkest met een structureel begrotingstekort van ruim 30 procent. Als enig mandolineorkest op het eiland nemen wij een unieke plaats in, vermeldt de brief. En: "Cultuur is wat ons onze identiteit geeft. Het maatschappelijk belang van muziek kan niet genoeg worden benadrukt".

Jubileum

Op 25 maart 2017 hoopt het mandolineorkest Estampida haar 35-jarig bestaan met een jubileumconcert te vieren. "Zonder support dreigt dit dan het laatste concert te zijn", luidt de inhoud van de brief. Omdat het schrijven was vermeld op de lijst 'Ingekomen stukken' bij de raad, kwamen er fractievragen van PvdA en VKGO. Wethouder De Jong gaf aan dat er een gesprek is geweest met het orkest. Daarbij is duidelijk aan de orde geweest het aspect dat verenigingen zich moeten inspannen om hun bestaan te kunnen voortzetten zonder gemeentelijke subsidie. Inzetten op jeugdige aanwas. Wellicht voor Estampida een mogelijkheid een rol te kunnen spelen (binnen) het Muziekgebouw. De fracties gaven aan dat de gemeente heeft gezegd dat verenigingen met een maatschappelijke betekenis niet dienen te verdwijnen, maar dat dan - en nu - naar oplossingen moet worden gezocht.

Motie SGP over veiliger N59 verworpen

DEN HAAG - Een van de meest onveilige wegen is de N59, met name het gedeelte over het eiland Goeree-Overflakkee. Vanwege het grote aantal ernstige ongelukken, mede door de toename van het vrachtverkeer, staat deze weg bekend als de 'dodenweg'.

De SGP wil aan die onveilige situatie die nu al jaren duurt, een eind maken. Een motie van SGP-kamerlid Bisschop, mede ingediend met het CDA, dringt aan op snelle maatregelen die de verkeersveiligheid op de N59 verhogen om zo het aantal ongelukken te verminderen. Dat kan als plaatselijke overheden het rijk daarbij helpen door het geld dat hiervoor nodig is voor te financieren. De motie is echter verworpen. Naast de SGP stemden ook SP, D66, groep Kuzu/Ozturk, CU, CDA en de groep Bontes/Van Klaveren voor de motie. De overige partijen stemden tegen.

Jongste kleuters verrassen juf Marjolijn en Marc

MIDDELHARNIS - Vrijdag 8 juli was het feest op de Bosseschool in Middelharnis. Juf Marjolijn Bosland van de vissengroep, de jongste kleutergroep, stapte in het huwelijksbootje met Marc Schippers. Het bruidspaar werd op het plein verwelkomd door een klas vol kleine bruidjes en bruidegommetjes. De kinderen vormden een mooi versierde erehaag en zongen een speciaal ingestudeerd lied. Vervolgens werd het bruidspaar verrast met mooie (geknutselde) cadeaus en kregen de kinderen een cupcake en limonade. Marjolijn en Marc waren aangenaam verrast door de inbreng van de enthousiaste kinderen. Na het maken van een paar foto's vertrok het bruidspaar en werden ze uitgezwaaid door alle kinderen van de vissengroep

Beiaardconcert door Jan-Geert Heuvelman

GOEDEREEDE – Zaterdag 16 juli tussen 16.00 en 17.00 uur wordt er weer een beiaardconcert gehouden op de beiaard van de toren van Goeedereede.

Zaterdag bespeelt de stadsbeiaardier van Lochem, Jan-Geert Heuvelman, de beiaard.
Jan-Geert Heuvelman studeerde hoofdvak orgel bij Reitze Smits aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast heeft hij schoolmuziek gestudeerd aan het conservatorium Artez te Zwolle. In juni 2015 rondde hij zijn masterstudie beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Frans Haagen af. In dezelfde maand won hij de tweede prijs op het internationaal beiaardconcours te Goes. Als tweede hoofdvak volgde hij lessen koordirectie bij Rob Vermeulen.

Hij is vaste bespeler van het Van Eeken-orgel in de Noorderkerk te Rijssen. Als beiaardier is hij de vaste bespeler van de Eijsboutsbeiaard in de Gudulatoren te Lochem, waar hij de wekelijkse bespelingen verzorgt. Ook speelt hij beiaardconcerten op diverse plaatsen in het land. Zo speelde hij o.a. in het Festival Oude Muziek te Utrecht.
Hij is docent muziek op het Van Lodenstein College te Amersfoort. Hij is ook verantwoordelijk voor diverse vocale en instrumentale ensembles op deze school.
Sinds 2007 is hij als dirigent verbonden aan het Vocaal Ensemble Rijssen en vanaf 2011 aan het jongerenkoor Sjaloom te Rijssen. Sinds 2013 is hij lid van de Cultuur Advies Raad in Rijssen. Daarnaast is hij ook actief in de Stichting Muziek in de Brusselzaal.

Voor meer informatie, zie www.jgheuvelman.nl.

Er is wél werk op Goeree-Overflakkee voor young professionals

Netwerken bij Xsarus.

MIDDELHARNIS – Misvatting: op Goeree-Overflakkee is geen hooggekwalificeerde baan te vinden. Voor young professionals is geen plaats. De jongerenraad van Rabobank Het Haringvliet heeft het initiatief genomen om tegen dit imago te strijden. Het klopt namelijk niet. Via project Netwerkt laat de jongerenraad jongeren kennismaken met bedrijven die interessant kunnen zijn voor hbo'ers en mbo'ers. Vorige week donderdag was de eerste netwerkborrel bij Xsarus in Middelharnis.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

En wat kregen de circa vijftig jongeren daar te horen van directeur Paul Kieviet? "Wij hebben mooi werk en veel werk. Meer dan we aankunnen. Xsarus is voortdurend met werving en selectie bezig. Ik zou zeggen: als u zo direct gaat netwerken, spreek onze mensen aan!"

Xsarus is in zestien jaar tijd gegroeid van een bedrijfje op een zolderkamer tot een succesvolle onderneming met 55 medewerkers. Het bedrijf is actief op het gebied van e-business en e-commerce en ontwikkelt bijvoorbeeld webshops voor retailers, maar ook de software die nodig is voor het beheer van productinformatie, het magazijn en de vrachtwagenbewegingen. Het bedrijf in Middelharnis werkt met een jong team. De meeste medewerkers zijn tussen de 24 en 33 jaar oud. Het zijn web developers, web designers, consultants, online marketeers en relatiebeheerders. Ze wonen in een brede kring rond Middelharnis, tot Middelburg, Breda, Hendrik-Ido-Ambacht en Brielle toe.

Handig om te weten dat Flakkeese professionals dicht in de buurt dus kansen hebben op een interessante baan. Naast Xsarus zijn er nog veel meer bedrijven op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard die de net afgestudeerden wat te bieden hebben. De jongerenraad van de Rabobank wil vier keer per jaar een netwerkborrel organiseren bij interessante bedrijven. Het eerstvolgende bezoek is in november aan de Mars-fabriek in Oud-Beijerland.

Uit de regio

Een van de bij Netwerkt betrokken leden van de jongerenraad is Anouk Mourits uit Oud-Beijerland. "Wij willen bedrijven op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard combineren met jongeren uit de regio. Vaak gaan jongeren studeren in bijvoorbeeld Rotterdam en daar ook wonen en werken. Wij willen met Netwerkt laten zien dat er op de eilanden superleuke bedrijven zijn met kansen voor jongeren. Wij zeggen: kijk eens in je omgeving. Toen we Xsarus benaderden voor de eerste netwerkborrel, waren ze gelijk enthousiast."

Wethouder Frans Tollenaar, die onder meer onderwijs en economie als portefeuille heeft, was ook aanwezig op de eerste netwerkborrel. Hij onderstreepte het belang van initiatieven als Netwerkt en vertelde de jongeren dat er veel innovatie op Goeree-Overflakkee is. "Er gebeurt ontzettend veel op het eiland, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Dat moet tot een flow leiden richting hoogwaardige werkgelegenheid. De gemeente wil graag voorwaarden scheppen, samen met de ondernemers. Dat doen we voor jullie. Wij willen jullie graag op het eiland houden."

Verordening adviesraad sociaal domein

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raad kon zich donderdagavond een beeld vormen van het voorstel om de Verordening adviesraad sociaal domein Goeree-Overflakkee vast te stellen.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeente heeft behoefte aan één adviesorgaan, dat in staat is binnen het sociaal domein samenhang te zien en de gemeente gevraagd en ongevraagd integraal te adviseren. Dit op beleid- en op uitvoeringsniveau en op het gebied van jeugdhulpverlening In de argumentatie stelt het college dat het van belang is open te staan voor opmerkingen over de wijze waarop de gemeentelijke dienstverlening op het terrein van de Participatiewet plaatsvindt. Inspreker Hogchem, voorzitter van de Cliëntenraad WWB, pleitte er voor het verordening voorstel in deze opzet niet over te nemen. Hij wilde de mogelijkheid openhouden om, als in eerste instantie er bij de gemeentelijke organisatie geen bevredigend resultaat kon worden bereikt, de gemeenteraad het laatste woord zou hebben. In een presentatie lichtte hij zijn standpunt toe.

Op hoger niveau

De drie decentralisaties, de Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet geven op dit moment geen samenhangende advisering, vermeldt het gemeentelijk dossier. De Wmo-adviesraad is ingesteld door de gemeente en adviseert over het Wmo-beleid. Jeugdhulpverlening is sinds 2015 een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Tot nu toe was hiervoor nog geen adviesorgaan in het leven geroepen. De Cliëntenraad WWB is ingesteld door de gemeente. Deze raad adviseert op het gebied van de Participatiewet. Dit geldt voor zowel de verstrekking van uitkeringen als toeleiding naar werk. De nieuwe werkwijze zal enige tijd vergen alvorens de adviezen kwalitatief op een beoogd hoger niveau uitkomen. Het voorstel heeft geen financiële consequenties. Dit omdat het totaal aan middelen dat tot nu toe aan de verschillende adviesraden is verstrekt beschikbaar blijft voor de adviesraad sociaal domein en de cliëntenraad Participatiewet.

Waar komt de lekkerste friet vandaan?

De familie Van Kempen. Foto: Judith de Lange Fotografie

OUDDORP - Op één van de beste gronden van Goeree-Overflakkee worden de frietaardappelen geteeld voor Snackbar Lekkerrr aan de Boompjes in Ouddorp. Deze gronden bevinden zich in de buurt van Nieuwe-Tonge bij de familie Van Kempen.

De pootaardappelen komen van het eigen bedrijf of worden ingekocht onder toezicht van N.A.K. Het pootgoed gaat februari/maart de grond in. Het rooien gebeurt vanaf half augustus tot begin oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. De aardappelen, bestemd voor Snackbar Lekkerrr, zijn van het ras Agria. De pootaardappelen van dit ras worden allemaal zelf geteeld door familie Van Kempen.

De aardappelen worden gesorteerd op grootte. Daarna worden ze opgeslagen in de daarvoor ingerichte cellen. Ze worden los gestort en d.m.v. luchtventilatie en verwarming in de winter op de juiste temperatuur gehouden. De aardappel mag niet kouder worden dan 6°C om het zetmeel in de aardappel niet te verstoren, hetgeen juist zo belangrijk is voor dat knapperige frietje

Voordat de aardappels tot frietjes worden gesneden, wordt het zetmeelgehalte gecontroleerd. Wanneer deze waarde in orde is bevonden, worden de aardappelen voor Snackbar Lekkerrr gewassen en gesneden tot 11 mm dikke frietjes. Daarna worden ze vacuüm getrokken, zonder gebruik van conserveringsmiddelen. Dit hele proces gebeurt dagelijks. Het is een vers en eerlijk product.

"Samen met de familie Van Kempen zorgen wij ervoor dat het hele proces zo goed mogelijk verloopt onder de meest ideale omstandigheden. Dit heeft geleid dat we op een gedeelde 6e plaats van Nederland zijn geëindigd met de AD Friettest 2016. Vanzelfsprekend hopen wij dit resultaat volgend jaar te evenaren of liefst te verbeteren. Door dit succes hebben wij onlangs extra ovens aangeschaft om aan de vraag te kunnen voldoen", aldus de mensen van Snackbar Lekkerr aan de Boompjes 19 in Ouddorp.

Ruben Poel loopt dag mee op Politieacademie

ROTTERDAM/SOMMELSDIJK – Het was een bijzondere dag voor de 20-jarige Ruben Poel uit Sommelsdijk. Afgelopen donderdag vertrok hij samen met zijn moeder in alle vroegte naar de Politieacademie in Rotterdam. Eén dag zou hij met de studenten van de academie meedoen en het werd de dag van zijn leven.

Op de schietbaan.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Ruben weet zich altijd al aangetrokken door alles wat met veiligheid te maken heeft. En dan in het bijzonder tot de mensen die dag en nacht voor onze veiligheid in touw zijn. Zo is hij regelmatig in de Sommelsdijkse brandweerkazerne te vinden en rijdt nu en dan met de brandweerauto mee. Natuurlijk mist hij geen 'politieprogramma' op de tv en gestoken in 'uniform' leeft hij met programma als 'Wegmisbruikers', 'Overtreders' en andere series mee. Hij heeft ook een keer een open dag van Flikken Maastricht bijgewoond. Nog niet zo lang geleden was hij te gast bij de Marechaussee op Schiphol. Bij al deze momenten heeft Ruben enorm genoten.

Een dag meelopen bij een politieopleiding was nog niet voorgekomen. En dat zou hij graag willen. In een brief, die hij samen met zijn zus Rebekka had opgesteld, schreef hij een verzoek aan de Politieacademie in Rotterdam. Graag zou hij natuurlijk politieagent zijn geworden, maar hij is realistisch. In zijn verzoek aan de academie gaf Ruben aan dat hij praktijkonderwijs heeft gevolgd en nu bij de Albert Heijn en bij de School met de Bijbel werkt en dat hij snapt dat hij vanwege zijn beperking niet in aanmerking komt om een politieopleiding te volgen. "Maar ik zou toch graag een dagje op de opleiding meekijken. Het zou de dag van mijn leven zijn", zo luidde zijn verzoek. "En dat verzoek maakte zoveel indruk op ons, dat we Ruben hebben uitgenodigd", legt Jacqueline Molter van de Politieacademie uit.

Tussen de collega's.
De politiemotor maakte ook veel indruk bij Ruben.
Klaar voor de dienst.
De Mercedes voor 'bijzondere opdrachten'.
Het blijven stoere plaatjes.

Afspraak

De afspraak was vlug gemaakt en donderdag werd Ruben welkom geheten op de Rotterdamse Politieacademie en vanaf de briefing tot aan de afronding aan het eind van de middag liep hij de lessen met zijn tijdelijke klasgenoten mee. Hij werd hiervoor speciaal in een politie-uniform gestoken en was zo niet te onderscheiden van zijn medestudenten. En zo werd het een dag om nooit meer te vergeten.

Hij draaide alle lessen mee en nam de lesstof met plezier tot zich. Natuurlijk is er op de Politieacademie ook veel praktijk en dat leverde mooie plaatjes op. Vanuit het klaslokaal was de gang naar de schietbunker, waar Ruben een aantal schoten mocht lossen met een echt dienstwapen. Natuurlijk was Ruben al op de hoogte van de verschillende merken pistolen en natuurlijk mochten de hulzen mee naar huis.

Na de schietbaan was het tijd voor het rollend materieel. Hij mocht plaatsnemen in een Mercedes voor bijzondere opdrachten, op een politiemotor en natuurlijk een 'gewone' politieauto. Natuurlijk moesten bij al deze voertuigen de zichtbare en hoorbare signalen aan.

De mensen van de Politieacademie behandelden Ruben als een gewone collega en dat had zeker een ontspannen uitwerking op de jonge Sommelsdijker. Zijn moeder kon hem met een gerust hart een dagje overgeven aan 'de sterke arm' in Rotterdam. De foto's bij dit artikel geven een indruk van deze bijzondere dag voor Ruben Poel.

Deze dag was niet alleen voor Ruben bijzonder, ook voor de studenten - en ook leeftijdsgenoten van Ruben - van de academie. Zij waren onder de indruk van de komst van Ruben en zij realiseerden zich dat de kansen die zij krijgen niet zo vanzelfsprekend zijn. "Er was wederzijds respect en bewondering. Ontroerend", aldus Ria, de moeder van Ruben.

Door zijn omstandigheden mist Ruben vriendschappen, zijn zus Rebekka trekt vaak met hem op en doet veel met hem. Zij is zijn enige en beste vriendin. Maar ook door zijn contacten met de verschillende veiligheidsdiensten en ordebewaarders worden zijn contacten met de samenleving zeker versterkt.

Directeur Jeroen den Hollander: "Investeren en innoveren en kwaliteitsslagen maken"

Het personeel van De Klepperstee met het boek. Tweede van links is Jeroen den Hollander. Foto: Wim van Vossen Fotografie

OUDDORP - Tussen alle activiteiten door lukt het om Jeroen den Hollander zijn verhaal over De Klepperstee te laten vertellen. Dat is boeiend, want er gebeurt veel. "Wil ons vakantiepark blijven voldoen aan de actuele wensen van de gasten, dan is doorlopend investeren en innoveren noodzakelijk. Steeds zetten wij ons in om kwaliteitsslagen te maken. Na alle aandacht voor en rond het Resort Ouddorp Duin richten wij onze pijlen nu weer op De Klepperstee. We zorgen ervoor dat wij de komende jaren op alle onderdelen up to date zijn en blijven. Met verbeteringen op ons vakantiepark steeds een stukje vooruit blijven lopen. Faciliteiten waarin wij sterk hebben geïnvesteerd zijn o.a. de internetvoorziening (met de aanleg van een glasvezelkabel), de groenvoorziening en de verzorgdheid van het park. Wij krijgen daar veel complimenten over", vertelt Jeroen.

Door Jaap Ruizeveld

Vakantiepark De Klepperstee kan op een doorlopende belangstelling van gasten rekenen. Ook internationaal. Bij het toeristisch kamperen bijvoorbeeld zijn er al meer Duitse gasten dan Nederlanders, terwijl de nu nog relatief kleine groep Belgen jaarlijks flink stijgt. Jeroen wijst op de veranderingen in het 'verblijf' op het park. Kwam men vroeger voor lange periodes van een aantal weken, nu zie je de trend van korte vakanties. Een weekeind of last minutes. Het online-boeken is favoriet. Ook meldt men zich aan onze balie. Wij spelen op alle ontwikkelingen in", zegt de directeur.

Nieuwe invullingen

"Dat Ouddorp, de Kop van Goeree, als toeristisch-recreatieve badplaats al vele jaren een belangrijke plaats inneemt, mag bekend zijn. Het blijkt ook uit de interesse om zich als koper te melden voor chalets en vakantiewoningen. Kijk daarvoor nog even terug naar het Strandresort Ouddorp Duin (aan de overzijde van de Vrijheidsweg) waar alle 122 eenheden zijn verkocht. Zoals bekend zijn vorige maand in de eerste fase al 64 woningen opgeleverd. Recreatieve voorzieningen zo dicht bij elkaar, dat vraagt om afstemming en biedt anderzijds nieuwe mogelijkheden en combinatie-invullingen. Zeker nu de centrumvoorziening in het strandresort gereed is. Zo kan onze supermarkt op De Klepperstee verdwijnen. Kleinschalige aankopen, het plezier om bijvoorbeeld een ijsje te kunnen kopen of frisdrank te bestellen, blijft op het park. Dat kan straks vanuit één centraal nieuw gebouw dat wij willen ontwikkelen. Waarin dan alle disciplines - met de receptiebalie - kunnen worden gehuisvest. De huidige afzonderlijke gebouwen maken dan plaats voor een nieuwe invulling van de vrijkomende ruimten. De planvoorbereiding hopen wij in 2017 te kunnen afronden".

Cijfers

Directie en management, gesteund door een team van 16 vaste medewerkers en een twintigtal vakantiekrachten, bundelt de krachten om alle onderdelen van het park in goede banen te leiden. Het zijn indrukwekkende cijfers: 500 camping-jaarplaatsen voor stacaravans, 200 seizoenplaatsen en 100 camperplaatsen en nog eens 300 kampeerplaatsen. Dit laatste item gaat - gelet op de marktvraag - veranderen. Dit aantal plaatsen wordt kleiner. Het kamperen zoals het vroeger was, dat komt niet meer terug".

Overstap

Jeroen den Hollander was in zijn (nog jongere) jaren wel eens aan de slag als vakantiewerker op De Klepperstee. Gedurende lange tijd richtte hij zich echter op activiteiten in fotografie en film. Woonde in Amsterdam en Rotterdam. Toch zocht hij iets anders. Toen een vaste medewerker op De Klepperstee vertrok, maakte hij met zijn gezin de overstap naar Ouddorp. Hij woont nu met vrouw en 3 kinderen in de historische Ridderstee. Jeroen vertelt: "Ik heb met mijn vader 5 jaar intensief samengewerkt. Ik leerde er de facetten van het vak. Een eigen beslissing, want zijn vader zei altijd: "Je moet iets doen waar je gelukkig van wordt". In oktober 2014 vroeg zijn vader aan Jeroen of hij hem wilde opvolgen als directeur. Een maand later is Ludovic den Hollander plotseling overleden. "Ik ben ontzettend trots op het bedrijf dat mijn vader heeft achtergelaten", zegt Jeroen, die in januari 2015 officieel directeur werd.

Onderscheiden

"Wij willen ons duidelijk onderscheiden. Met faciliteiten en voorzieningen, met kwalitatieve uitstraling. Als je iets doet, doe het dan goed: dat zit in onze genen. Voor elke leeftijdsgroep, ouderen en uiteraard de kinderen. Een voorbeeld? Zo hebben wij een animatieteam geïntroduceerd dat elk weekeind en in de schoolvakanties kinderen actief creatief bezighoudt. Zowel op onze Klepperstee als in het Duinresort. Een fulltime medewerker coördineert de activiteiten. Dit met een groep assistenten. Nieuwe speelvoorzieningen, een crossbaan en een trampoline, krijgen straks een vaste plaats in het centrumgebied. Ik voel me erg op mijn plek hier en ben blij met de support die ik krijg vanuit het management en gesteund door de inzet van een fantastisch team medewerkers. Ons familiebedrijf ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet", besluit Jeroen den Hollander.

Het dikke Doewe Boek

Een elk-weer-boek voor het hele gezin. Het dikke Doewe boek. Een boek over Goeree-Overflakkee, ter ere van het gouden jubileum van De Klepperstee. Te zien in het licht van eilandmarketing. Niet zo verwonderlijk. Jeroen den Hollander is namelijk, naast zijn directiefunctie op De Klepperstee, ook voorzitter van de VEERO en van de eilandelijke VVV. "Wij wilden een boek maken voor regenachtige dagen om in te lezen, te puzzelen, te kleuren en te knutselen. Ook een boek voor zonnige dagen. Badplaats Ouddorp heeft in ons land overigens de meeste zonuren. In zijn voorwoord schrijft de directeur: "Het is een elk-weer-boek geworden voor op het strand, in de caravan, bij het vogelspotten en voor na de barbecue. Een boek vol tips en inspiratie om er op uit te trekken. Alles heeft in het boek een plaatsje gekregen". Een aantal items genoemd: mooie fotoreportages (Jan Baks), tips voor de vakantieganger, Goeree-Overflakkee als fietseiland, het cultuur snuiven, kitesurfen (Youri Zoon), de Slikken van Flakkee, de Kwade Hoek, het dierenleven, A Seal, smikkelen op het eiland, bijdrage van TOF (Trots op Flakkee), het dialect en uiteraard de ontwikkeling van het toerisme en de recreatie in Ouddorp door de jaren heen. Daarnaast talrijke individuele bijdragen. Dit alles samengesteld naar het idee van Simone Baaiijens (ook teksten) en Jeroen den Hollander. Redactie: Daniëlle van den Heuvel en design: SFA Print. Het boek is vanaf vandaag te koop bij o.a. de VVV, Bruna, Albert Heijn en natuurlijk De Klepperstee in Ouddorp. Eilandbreed worden nog verkooppunten toegevoegd. De prijs is 14,95 euro. Bestellen kan ook online, zie www.dikkedoeweboek.nl.

Klepperstee

UniekDating geeft mensen met beperking zicht op een relatie

Carola van Oostende, datingcoach voor Goeree-Overflakkee en Zeeland.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Iemand om samen mee te fietsen of een filmpje te kijken. Of een relatie mee te beginnen. Hoe vind je een geschikte date, iemand met wie je je leven zou willen delen of zomaar een vriendschap? Voor veel mensen valt dat nog niet mee. Zeker niet als er een vorm van autisme of een licht verstandelijke handicap in het geding is. Maar er is voor deze doelgroep een betrokken, betrouwbare en deskundige partner: relatiebemiddelingsbureau UniekDating.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

UniekDating is een landelijke organisatie, ooit in Drenthe opgericht onder de vleugels van Stichting MEE, maar later verzelfstandigd. Vanuit Groningen is UniekDating als een olievlek over Nederland verspreid. In tal van regio's zijn datingcoaches actief die de match begeleiden. Sinds vorig jaar is er een coach op Goeree-Overflakkee: Carola van Oostende. Ze is ook actief binnen de provincie Zeeland.

Carola, die werkt bij Sjaloom Zorg, kwam met UniekDating in aanraking toen een van haar cliënten aangaf graag een vriendje te willen. Een reguliere datingsite is voor mensen met autisme of een licht verstandelijke handicap niet dé manier. Daarom ging Carola zoeken. Ze vond UniekDating en zag dat de dichtstbijzijnde datingcoach in Rotterdam te vinden was. Er kwam een match tot stand. "Via de datingcoach van UniekDating heeft mijn cliënt een tijd een vriendje gehad. Ik heb haar vanuit mijn werk begeleid", vertelt Carola.

Ook op Goeree-Overflakkee

"Een gaaf initiatief. Ik dacht: we moeten op Goeree-Overflakkee ook een datingcoach hebben." Dat werd ze zelf. Meerdere mensen hebben zich inmiddels aangemeld bij UniekDating. Het zijn tot nu toe uitsluitend mannen die een relatie zoeken via het bemiddelingsbureau. Vrouwen uit de regio hebben zich nog niet aangemeld. Volgens Carola heeft de geringe belangstelling in de eerste plaats te maken met onbekendheid. Ze wil UniekDating meer onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld via dit artikel, maar ook via het bezoeken van instellingen voor mensen met een beperking en misschien een feestelijke dag in samenwerking met het Albeda College. Verder roept ze Flakkeese vrouwen die op zoek zijn naar een relatie op om zich aan te melden.

Wie zich aanmeldt – dat kan via www.uniekdating.nl – krijgt een intakegesprek met de datingcoach. Het vervolg is een profiel op de site met een leuke foto en de ontvangst van inloggegevens. Die geven toegang tot de profielen en foto's van anderen die via UniekDating op zoek zijn naar een relatie of vriendschap. Contact komt tot stand na het klikken op de interesseknop: een hartje. Vervolgens begeleidt de datingcoach de eerste afspraak.

"Begeleiding is belangrijk voor deze doelgroep", zegt Carola. "Zeker in de beginfase. Op deze manier geef je mensen met een beperking de kans om een relatie te beginnen. Dat is een verrijking van je leven. Bedenk dat 85 procent van de doelgroep geen vrienden of relatie heeft en dus altijd alleen is. Via UniekDating kan dat veranderen. Er zijn in heel Nederland al veel goede ervaringen opgedaan; echte succesverhalen."

Inschrijven kan vanaf 18 jaar. De kosten bedragen 12,95 euro per maand. Meer informatie: www.uniekdating.nl. Wie vragen heeft, kan deze mailen naar uniekdatingcarola@gmail.com of info@uniekdating.nl.

SPAR Klapmuts biedt Online Bestelgemak

NIEUWE-TONGE - SPAR Klapmuts start deze week met de Online Bestelgemak service.

"We willen het onze klanten nog makkelijker maken door de mogelijkheid te bieden om de boodschappen online te bestellen. De klant kan ervoor kiezen de boodschappen thuis geleverd te krijgen of ze zelf op te halen in de winkel", licht Jan Klapmuts, eigenaar van SPAR Klapmuts, toe. Aan de service zijn geen extra kosten verbonden. Bestellen bij nieuwetonge.spar.nl is laagdrempelig. Er is geen minimum bestelbedrag en bij bestellingen vanaf € 50,- worden de boodschappen gratis thuisbezorgd.

Het aanbieden van de online service sluit naadloos aan bij de ambitie van SPAR om de winkel voor dagelijks gemak te zijn. De relevantie van een SPAR winkel in de buurt neemt toe. Los van het aanbod dagelijkse boodschappen (met o.m. brood van de warme bakker, echte SPAR Helden in het vlees assortiment en ruime keuze in a.g.f) zorgen de zelfzorg medicijnen, de stomerij service en de Eet Smakelijk! maaltijdservice ervoor dat consumenten hun dorp of buurt niet meer uit hoeven.

Betrokkenheid

De SPAR online bestelservice maakt het klanten nóg gemakkelijker. De online bestelde boodschappen kunnen zowel in de winkel worden afgehaald als worden thuisbezorgd. De (vertrouwde en bekende) SPAR ondernemer of één van zijn of haar medewerkers komt de boodschappen afleveren. Betrokkenheid met de lokale bevolking staat bij een SPAR voorop en bezorging aan huis, in de kantine of bij het bedrijf draagt daaraan bij.

Eet Smakelijk!

Naast het bestellen van dagelijkse en dagverse boodschappen, kan ook het Eet Smakelijk! assortiment online worden besteld. Deze unieke en makkelijke maaltijdservice voor mensen die zelf niet (meer) kunnen of willen koken, past in het totaalpakket dat van SPAR de winkel voor dagelijks gemak maakt. SPAR draagt daarmee bij aan de leefbaarheid in buurten en dorpen.
Met de maaltijdservice biedt SPAR een breed en gevarieerd assortiment aan van verse kant en klaarmaaltijden, inclusief natriumbeperkte en gemalen maaltijden, verschillende wisselmenu's, salades, soepen en nagerechten.

Tentoonstelling Huisvlijt

ACHTHUIZEN - Vanaf zaterdag 18 juni is de tentoonstelling Huisvlijt te zien in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Op de bijzondere locatie kan de sfeer van vroeger worden geproefd. Bezoekers maken kennis met het werk van twee tantes. Zij woonden samen met elkaar op de boerderij. Zij hebben beiden tot de oudste 100 werd op de boerderij gewoond en waren zelfvoorzienend in al hun levensbehoeften. De tentoonstelling is ingericht door twee nichtjes. Die vertellen: "Wij zijn trots op onze tantes en dit willen wij graag delen met andere mensen. Daarom hebben wij de boerderij ingericht als een soort museum, voor ons een historisch erfgoed ter ere van onze tantes. Dit alles op een boerderij uit de 18e eeuw met historische elementen."

Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. De tentoonstelling is op alle zaterdagen in de maanden juli en augustus en op 3 en 10 september. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur, behalve op 27 augustus, dan is de expositie tot 13.00 uur. En eventueel op afspraak: tel. 06-37164048, of e-mail: info@ouwestee.nl. De entree is € 1,50 per persoon, er kan ook iets worden gedronken bij De Ouwe Stee.

Bosman Schadeherstel gecertificeerd nieuwe Focwa Standaardnorm Categorie 2

Arie Bosman (rechts) ontvangt uit handen van Jeroen Smith van de Focwa het certificaat. Links calculator André Jacobs.

MIDDELHARNIS – Onlangs is Bosman Schadeherstel Middelharnis gecertificeerd voor de nieuwe Focwa Standaardnorm Categorie 2, 'Complex schadeherstel'.

Focwa, de brancheorganisatie voor de schadelherstelbedrijven, heeft een nieuwe normering voor schadeherstel geïntroduceerd. Er zijn twee categorieën: De eerste is 'Cosmetisch herstel' en de tweede categorie is 'Complex schadeherstel'. Deze laatste norm is een zware nieuwe norm, omdat de auto's steeds complexer worden. Verder is deze categorisering nodig om de fabrieksgarantie van de autofabrikanten te blijven behouden en om de veiligheid van de auto na schadeherstel te kunnen waarborgen. Bosman Schadeherstel is heel blij dat ze deze certificatie binnen heeft.

De Focwa Standaard werd in februari gelanceerd tijdens het Focwa-jaarcongres. In deze kwaliteitsstandaard moet kwalitatief herstel zijn geborgd – met gebruikmaking van speciaal goedgekeurde onderdelen. Het herstel moet geschieden volgens de richtlijnen van de fabrikant of onderzoekscentra die zijn aangesloten bij RCAR. Dekra en Kiwa auditeren de schadeherstellers, en wie de regels overtreedt krijgt een rode kaart.
Onlangs overhandigde Jeroen Smits van de Focwa het certificaat aan calculator André Jacobs en Arie Bosman van het schadeherstelbedrijf uit Middelharnis.

De mensen van Bosman zijn blij met het certificaat. Het geeft voor zowel de klanten als de autofabrikanten de zekerheid dat het herstel van de schade bij Bosman in goede handen. www.bosmanschadeherstel.nl

MIDDELHARNIS - Tijdens de drukbezochte Menheerse Havendag op 4 juni was er in de stand van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee de gelegenheid om in historische kledij, compleet met Keuvel en Keurs, op de foto te gaan. Meer dan honderd mensen hebben zich laten fotograferen in klederdracht. Ronald de Koning en Jantine Huizer verzamelden de meeste 'likes' op de Facebookpagina van het Streekmuseum. Daarmee zijn zij winnaar van de exclusieve Flakkeese High Tea. De Flakkeese High Tea wordt geheel in stijl verzorgd door vrijwilligers van het Streekmuseum in het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk.

VC Intermezzo tevreden over Marflex beachvolleybal

MIDDELHARNIS - Voor de tiende keer organiseerde volleybalclub Intermezzo een beachvolleybalevenement. Na een aantal jaren beachvolleybal op het strand van Ouddorp koos de vereniging voor het vertrouwde Diekhuusplein, met een nieuwe formule. In plaats van één avond was het een meerdaags toernooi van dinsdag t/m vrijdag. En werden er kampioenschappen in gevoerd.

Samen met gemeente Goeree-Overflakkee en Marflex bestaan vanaf heden de Open Flakkeese Kampioenschappen Beachvolleybal. VC Intermezzo en haar partners kijken tevreden terug naar een geslaagd toernooi. Dinsdag speelden de dames, woensdag de mix-en herenteams. Donderdag was een leuke clinic en demonstratie beachvolleybal voor de jeugd, verzorgd door toptalenten Loladina Zwaanswijk, Noa de Bruin, Pleun Ypma en Puk Stubbe van Beachvolleybal Team Nederland. Zij zijn de talenten op het gebied van Beachvolleybal in Nederland en komen uit in het BTN-jeugd Oranjeteam. De deelnemers aan de clinic zijn veel wijzer geworden en het publiek was onder de indruk van de demonstratiewedstrijd. Vrijdag waren de finalewedstrijden die spectaculair beachvolleybal opleverden. Britt van Beveren deelde namens Marflex de prijzen (een beachvolleybal) uit aan de eerste Flakkeese kampioenen (TOB team, Zandspringers bij de heren en Krak & Mik en Smashgirls bij de dames). Op de website en de Facebookpagina van VC Intermezzo zijn fotoverslagen te zien van het beachvolleybalevenement. VC Intermezzo gaat nog niet helemaal op zomerreces. Incidenteel zal er gebeacht worden en 25 juli wil men een uitzwaaioefenwedstrijd bezoeken in Rotterdam van het Nederlands damesteam, dat mee doet aan de Olympische spelen in Rio.

Uitslagen wedvluchten PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Hieronder volgende uitslagen van de wedvluchten van PV De Reisduif Sommelsdijk.

A27 Albi 08-07-2016; gelost: 13. 00 uur; deelnemers: 8; duiven: 70, weer: west noord west.

Cor en Yvonne Kleijn (5/10) 1 2 5 15 17; Mariska v.d. Made (3/6) 3 8 9; P. van den Boogert (4/8) 4 7 13 14; D. Maliepaard (1/6) 6; Com. Grinwis (3/5) 10 12 18; P.G.I. v.d. Boogert (2/22) 11 16.

A27 Albi 08-07-2016; gelost: 13. 00 uur; deelnemers: 5; duiven: 55; weer: west noord west

Cor en Yvonne Kleijn (5/10) 1 2 4 10 12; P. van den Boogert (5/8) 3 6 8 9 14; D. Maliepaard (1/6) 5
P.G. van den Boogert (3/22) 7 11 13;

J27 Oudenaarde 09-07-2016; gelost: 9. 15 uur; deelnemers: 12; duiven: 276; weer: zuid west.

P. van Moort (19/44) 1 2 10 12 14 15 17 23 32 37 39 40 41 47 51 52 55 61 67; Appel Vis van Heemst (8/49) 3 4 21 24 42 46 53 56; M.A. van Nimwegen (7/25) 5 6 19 26 45 50 66; J. de Blok (6/31) 7 16 59 60 63 65; J. van Alphen (12/32) 8 9 13 20 25 34 35 36 43 48 54 68; Comb. v.d. Sluys (7/25) 11 18 29 30 31 38 69; Yvonne en Cor Kleijn (5/28) 22 33 44 49 62; D. Maliepaard (3/15) 27 57 58; Cor en Yvonne Kleijn (1/7) 28; H. Rosmolen (1/2) 64

E27 Chateauroux 09-07-2016; gelost: 07. 00 uur; deelnemers: 13; Duiven: 110; weer: Weer: zuid west

M.A. van Nimwegen (7/15) 1 6 8 15 20 24 27; J. de Blok (4/11) 2 4 5 7; Verburg-Hoekman (2/6) 3 18; Yvonne en Cor Kleijn (1/10) 9; J. van Alphen (4/10) 10 12 13 21; P. van Moort (5/10) 11 14 17 25 26; Appel Vis van Heemst (1/6) 16; J.K. Hoekman (3/26) 19 22 28; Comb. v.d. Sluys (1/6) 23.

V27 Oudenaarde 09-07-2016; gelost: 09. 15 uur; deelnemers: 12; duiven: 149; weer: zuid west.

Yvonne en Cor Kleijn (14/22) 1 4 5 6 12 14 23 25 27 28 29 34 36 37; M.A. van Nimwegen (7/8) 2 9 16 17 18 21 30; Verburg-Hoekman (4/11) 3 22 31 32; Cor en Yvonne Kleijn (9/17) 7 8 10 11 15 24 33 35 38; J. van Alphen (1/3) 13; Appel Vis van Heemst (3/27) 19 20 26.

J27 Oudenaarde 09-07-2016; gelost: 09. 15 uur; deelnemers: 12; duiven: 276; weer: zuid west

P. van Moort (19/44) 1 2 10 12 14 15 17 23 32 37; 39 40 41 47 51 52 55 61 67; Appel Vis van Heemst (8/49) 3 4 21 24 42 46 53 56; M.A. van Nimwegen (7/25) 5 6 19 26 45 50 66; J. de Blok (6/31) 7 16 59 60 63 65 J. van Alphen (12/32) 8 9 13 20 25 34 35 36 43 48 54 68; Comb. v.d. Sluys (7/25) 11 18 29 30 31 38 69; Yvonne en Cor Kleijn (5/28) 22 33 44 49 62; D. Maliepaard (3/15) 27 57 58; Cor en Yvonne Kleijn (1/7) 28; H. Rosmolen (1/2) 64

60-jarigen welkom in het Streekmuseum

SOMMELSDIJK - De Vereniging Streekmuseum Goeree-Overflakkee is in 1949 opgericht. De eerste jaren werden op verschillende plaatsen op het eiland tentoonstellingen georganiseerd. In 1955 kon het museum twee gerestaureerde pandjes aan het prachtige Kerkstraatje in Sommelsdijk inrichten. In de loop der jaren is de tentoonstellingsruimte van het museum fors uitgebreid, doordat naastgelegen pandjes door de gemeente werden gerestaureerd en aan het museum beschikbaar werden gesteld. Inmiddels wordt hard gewerkt het museum waar mogelijk te moderniseren zonder dat de oude charme van het museum verloren gaat.

Op 18 juli 1956 werd het museum officieel geopend. Het Streekmuseum heeft nu zestig jaar een eigen huisvesting. Jaarlijks telt het museum duizenden bezoekers. Om de 60-jarige huisvesting aan het Kerkstraatje te vieren is voor alle mensen die in 1956 zijn geboren en reeds zestig jaar zijn of dit jaar zestig worden, het museum dit seizoen vanaf 18 juli a.s. gratis toegankelijk.

Wafels voor Trans World Radio op Diekdagen

MIDDELHARNIS - Tijdens de Menheerse Diekdagen worden er op de braderiedagen van 15 en 22 juli 2016 weer wafels gebakken t.b.v. Trans World Radio (TWR). De wafels worden volgens een oud Menheers recept vers gebakken en kosten € 1,- per stuk. U vindt de TWR wafelbakkraam op D'n Diek naast de winkel van Buijsse Mode, Zandpad 24, Middelharnis.

TWR is een internationale onafhankelijke radiozendingsorganisatie. TWR zendt radioprogramma's uit in meer dan 200 talen en dialecten. De programma's kunnen dagelijks worden ontvangen door miljoenen mensen in 160 landen. Hiervoor maakt TWR gebruik van meer dan 2.000 zendlocaties, waaronder naast middengolf-, kortegolf-, en langegolfzenders, ook FM stations, satellietuitzendingen, kabel netwerk- en internetuitzendingen. TWR zend wereldwijd uit vanaf 14 zendstations.
Het is de missie van TWR om, door middel van radio en andere media, de wereld te bereiken met het Evangelie van Jezus Christus, zodat levens blijvend veranderd worden. TWR ondersteunt hierbij de lokale kerken bij het uitvoeren van de zendingsopdracht zoals de Heere Jezus die gaf in Mattheüs 28:19.
Op dit moment kunnen de TWR radioprogramma's door ca. 85% van de wereldbevolking worden ontvangen. Voor een aanzienlijk deel van de wereldbevolking zijn de uitzendingen van TWR de enige mogelijkheid om naar Gods Woord te luisteren.
TWR zendt niet alleen haar eigen programma's uit, maar ook programma's van protestants christelijke organisaties en kerken. Meer informatie kunt u vinden op www.transworldradio.nl.