info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

28 december 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 28 december 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Zonnepanelen aangesloten op hoogspanningsnet

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vorige week heeft Sunstroom twee zonneparken in gebruik genomen. De parken in de polder bij Ooltgensplaat en in het buitengebied van Melissant hebben in totaal meer dan 168.000 zonnepanelen. De parken hebben in totaal 44 miljoen euro gekost en leveren stroom voor ruim 16.000 huishoudens. Voor de zonneparken is meer dan 300 kilometer aan kabels gebruikt en 800 omvormers. De realisatie van de zonneparken is een belangrijke stap in de richting van een energieneutraal eiland in 2020.

Man overleden

MIDDELHARNIS - Op zondagmorgen 23 december 2018 is er een overleden man aangetroffen in het water langs de Oosthavendijk in Middelharnis. Zuidwester stelt in een persbericht: "We betreuren het ten diepste te moeten melden dat het om een cliënt van Zuidwester gaat. De cliënt woonde op het terrein Hernesseroord in Middelharnis. Uit onderzoek is gebleken dat het om een noodlottig ongeval gaat. Alle betrokkenen zijn op de hoogte gebracht. We wensen alle nabestaanden en betrokkenen heel veel sterkte toe."

Mishandeling

MIDDELHARNIS - Drie zeventienjarige jongens liepen vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag fikse verwondingen op. Na het verlaten van een horecagelegenheid aan het Vingerling zijn ze door een groep onbekende mannen mishandeld. Toen ze rond twee uur naar buiten liepen, werden ze aangevallen. De slachtoffers liepen onder meer losgeslagen tanden en hevig bloedende neuzen op. Ze hebben geen idee waarom de onbekenden het op hen hadden gemunt. Ze waren die avond ook niet bij conflicten betrokken geweest. De politie onderzoekt de mishandeling en komt graag in contact met getuigen. Neem contact op via 0900-8844, een anonieme tip geven kan via 0800-7000, of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Bewoners Vliedberg naar Strandclub Zee

OUDDORP - Vrijdag 21 december zijn de bewoners van de Vliedberg getrakteerd op een gezellige middag bij Strandclub Zee aan de Brouwersdam. 'Samenzijn en genieten', dat stond centraal deze middag. In samenwerking met veel lieve en betrokken vrijwilligers waaiden de bewoners van de Vliedberg uit bij Strandclub Zee. De hard wind (windkracht 7) maakte het uitje aan zee compleet. Onder het genot van een advocaatje met slagroom en veel ander lekkers genoten de bewoners van deze gezellige middag. 'Om zo warm te worden ontvangen doet een mens goed', aldus een bewoonster. Deze middag werd mogelijk gemaakt door Strandclub Zee in samenwerking met Taxi Donkersloot, Taxi Overgaauw, Poffers aan Zee, Groen- en Bloemcentrum Ouddorp en koor Cantatricum.

2 / 60

Agenda

Zaterdag 29 december

OUDE-TONGE – Oliebollenactie t.b.v. fanfare Vooruit. Vanaf 8.30 uur op het Stoofplein. Vooraf bestellen kan via fanfareorkestvooruit@gmail.com

Maandag 31 december

GOEDEREEDE – Oliebollenactie voor Hersteld Hervormde Gemeente van 9.00 tot 12.00 uur aan de Middelweg 2 te Goedereede. Er kan ook besteld worden via hg.slingerland@kliksafe.nl
OUDDORP – Oliebollenverkoop kerk Hervormde Gemeente (ingang via Hoenderdijk). Start verkoop 8.00 uur einde 11.30 uur.

Woensdag 2 januari

SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O in De Sperwer vanaf 13.30 uur.

Donderdag 3 januari

DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs. Aanvang 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.
DIRKSLAND – Nieuwjaarsbingo met een nieuwjaarsborrel. In de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.
MELISSANT – Nieuwjaarsreceptie Melishof. Aanvang 19.00 uur. Organisatie: Stichting De Melishof.
STELLENDAM – Nieuwjaarsbingo 55+ in het Haagse Huus. Org. Stichting Zijn. Opgeven bij 491653 of 602411.

Vrijdag 4 januari

GOEDEREEDE – Kinderbingo in Oostdam. Organisatie: Oranjevereniging. Van 14.00 tot 16.00 uur. Speciaal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Zaterdag 5 januari

OUDE-TONGE – Mijlenloop en Wandelmars, georganiseerd door Tennisvereniging Het Westrak. Meer info: 0650201063 of w.broekhuis@upcmail.nl
MIDDELHARNIS – Kaartmiddag O-G-O in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Aanvang 13.00 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 19.00 uur.

Dinsdag 8 januari

SOMMELSDIJK - 'Koffie met een Cop', georganiseerd door wijkagent Erwin van Trigt. Binnenlopen voor een praatje met de politie tussen 16.00 en 17.00 uur. In gebouw Wijkgroep De Zwaluw, Sperwer 55.

Woensdag 9 januari

OUDDORP – Nieuwjaarsreceptie 55+ club in Dorpstienden. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden via 0187-682319.
OUDE-TONGE – Nieuwjaarsreceptie Algemene Senioren Vereniging in de Grutterswei van 14.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 10 januari

SOMMELSDIJK – Cursus Geestelijke Vorming in de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur. Spreker jeugdwerkleider Steven Middelkoop, hema: 'De kerk en jongeren, jongren en de kerk'. Het cursusgeld bedraagt € 15,- voor de gehele cursus, of € 3,50 per avond. Meer info: Nelleke Bakker, 0187-486383.

Vrijdag 11 januari

DIRKSLAND – Kampvuuravond Mannenbeweging Buutengeweun. Vanarf 19.45 uur zijn de mannen welkom. Ruimte voor ontmoeting, hapje drankje en gezelligheid. Adres Philipshoofjesweg 79 (in de polder). www.buutengeweun.nl

'Koffie met een Cop' in Sommelsdijk

Erwin van Trigt hoopt dat veel mensen om een ‘bakkie’ komen tijdens ‘Koffie met een Cop’.

SOMMELSDIJK - De wijkagenten op het eiland doen er alles aan om op een laagdrempelige manier in contact te komen met mensen in de wijk. Wat is dan een mooiere gelegenheid om dit ook onder het genot van een 'lekker bakkie' te doen? Wijkagent Erwin van Trigt heeft koffie klaar op dinsdag 8 januari in wijkgebouw De Zwaluw.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Zoals we al eerder in Eilanden-Nieuws berichtten, is Erwin van Trigt sinds kort de nieuwe wijkagent in Sommelsdijk. Hij en zijn collega's willen graag met zoveel mogelijk bewoners van hun werkgebieden in contact komen. 'Koffie met een Cop' biedt hiervoor een uitstekende gelegenheid. Het is een idee dat oorspronkelijk in Amerika is ontstaan en met succes in de praktijk gebracht. Ook in Nederland zijn er op verschillende plaatsen al goede ervaringen mee op gedaan. Het is de bedoeling dat burgers op een ontspannen manier, onder het genot van een kopje koffie, in gesprek kunnen gaan met hun wijkagent. Erwin van Trigt legt uit dat iedereen welkom is tijdens het gesprek, waarbij allerlei zaken die voor de bewoners van de wijken van belang zijn aan de orde kunnen komen. Dit kan gaan om buurtproblemen, zoals structurele overlast die door de burgers wordt ervaren. Dit zou bijvoorbeeld hinder van hangjongeren kunnen zijn, maar ook geluidsoverlast of gedrag van ouderen. "Maar ook het regelmatig te hard rijden in bepaalde straten of ander gevaarlijk verkeersgedrag kan ter sprake komen".

Ontspannen manier

Wijkagent Van Trigt vindt het belangrijk om met de bewoners van zijn werkgebied in contact te komen. "De politie weet ook niet alles en soms gebeuren er dingen in de buurt die wij toch wel graag willen weten en om dat te bereiken kan het koffiemoment een belangrijk middel zijn". Overigens is het niet de bedoeling van de wijkagenten dat burgers 'agentje gaan spelen' en mensen aan gaan geven. Via 'Koffie met een Cop' wil men bereiken dat burgers op een ontspannen manier met de wijkagent in gesprek gaan. Zo kunnen gevoelens van onveiligheid ter sprake komen, maar ook andere zaken die men graag eens wil overleggen met een agent. Het politiebureau in Sommelsdijk heeft de laatste jaren maar beperkte openingstijden gekregen en ondanks dat het mogelijk is om een afspraak te maken met een de wijkagent, is dat voor veel burgers toch een stap te ver. Overigens is het koffiegesprekje niet bedoeld voor het doen van aangifte, dat gebeurt nog gewoon via het bureau. Wel kunnen er zaken aan de orde komen waar nog eens verder over moet worden doorgesproken. "Dan maken we een afspraak om eens op het politiebureau langs te komen". Wat er tijdens het gesprek onder koffie aan de orde komt, wordt natuurlijk ook gedeeld met de collega's.

De wijkagenten proberen ook op andere plaatsen zichtbaar en aanspreekbaar te zijn. Zo wordt tijdens koop- of uitgangsavonden regelmatig de fiets gepakt. De drempel om één van de agenten dan aan te spreken wordt dan lager.

Erwin van Trigt hoopt dat 'Koffie met een Cop' succesvol zal zijn. Ook andere wijkagenten hebben al een 'koffiemoment' georganiseerd en gaan dit in de komende weken voortzetten. Houd hiervoor de social media, zoals Facebook, in de gaten, want er zijn verschillende platformen waarop de politie actief is.

'Koffie met een Cop'

De wijkagent van Sommelsdijk, Erwin van Trigt, organiseert 'Koffie met een Cop' op dinsdag 8 januari tussen 16.00 en 17.00 uur. Hij mag hiervoor de ruimte van Wijkgroep De Zwaluw gebruiken. Het adres is Sperwer 55 in Sommelsdijk. De meest rechtse ingang van het complex.

Visserijraad schroeft vangstquota omlaag

STELLENDAM - De Europese Visserijraad heeft afgelopen week in Brussel een akkoord bereikt over het vangstquotum voor 2019. De meeste quota vallen lager uit dan dit jaar. "Het korten op de vangstquota wil niet per definitie zeggen dat het slecht gaat met de visbestanden, maar juist dat de visbestanden goed in de gaten worden gehouden", zegt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.

Door Jaap Ruizeveld                                                                                                                                

Daar voegt Nooitgedagt aan toe: "Aankomend jaar is de quota niet de grootste zorg van de Nederlandse vissers. We maken ons vooral zorgen of we het vangstquotum überhaupt kunnen opvissen met een naderende Brexit, de bouw van windmolenparken op zee en de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van het pulstuig."

Bestanden                                                                                                                                        

De toegestane maximale vangsthoeveelheid (TAC) voor schol in de Noordzee, een belangrijk bestand voor de Nederlandse visserij, daalt met 12%. De inzet van minister Schouten voor het tongbestand was een zogeheten roll-over (gelijk aan voorgaand jaar).Toch is er in Brussel een verlaging van 20% vastgelegd. Volgens onderzoekers zit het zeebaarsbestand nog ver onder het veiligheidsniveau en blijven strenge maatregelen nodig. Op basis van de MSY-benadering met een lage visserijsterfte is in 2019 het vangstadvies van zeebaars 1789 ton, waarbij het paaibestand mogelijkheid heeft om verder te groeien. Boomkorkotters mogen 400 kilogram per 2 maanden aanvoeren en kotters die vissen met flyshoot of twinrig mogen 210 kilogram per maand aanvoeren. "De Nederlandse delegatie heeft gezorgd voor grote opluchting voor onze kleinschalige staandwantvissers. Zij dreigden namelijk een stuk van hun visserij kwijt te raken, maar mogen in 2019 toch 1400 kilogram zeebaars aanvoeren", geeft Nooitgedagt aan.

Zonnepanelen geplaatst op Doopsgezinde kerk

OUDDORP - Al enige tijd was het de wens van de Doopsgezinde kerk aan de Dorpstienden om zonnepanelen aan te schaffen en te laten zien dat ook deze kerkelijke gemeente duurzaam en milieubewust in de samenleving wil staan. Op de voorjaarsvergadering van 2018 gaven de leden akkoord voor deze investering van € 24.000,-. Daarna is de Taakgroep Facilitair aan de slag gegaan om een goede installateur te vinden. De zonnepanelen zijn nu geplaatst en zij doen hun werk uitstekend.

Door Jaap Ruizeveld

Op het moment van bestellen was ongeveer 90% van het benodigde bedrag ontvangen en/of toegezegd. Inmiddels is het totale kostenbedrag gerealiseerd. Dat dit bedrag zo snel bij elkaar gespaard is, komt mede omdat 50% van de zonnepanelen gefinancierd kon worden met een gift van de "Stichting Fonds van wijlen Dr. Jacobus van Zanten". Afhankelijk van het aantal uren zon en de intensiteit van de zon, is de verwachting dat de zonnepanelen op jaarbasis ongeveer 22.000 kWh elektrische energie opwekken. Als deze verwachting uitkomt, wordt er rond 83% van het jaarlijks elektrische verbruik opgewekt. Dit zou dan jaarlijks een besparing in energiekosten van € 2.300,- geven.

Bijbelstudie Romeinenbrief

DIRKSLAND - Maandag 7 januari start er weer nieuwe Bijbelstudieserie. Deze keer worden de studies verzorgd door Johan van Ooijen. Er komen verschillende onderwerpen tijdens de studies aan de orde, zoals: wat betekent behoud voor een ieder die gelooft? Kan er een zeker weten zijn van je behoudenis? Wat is gerechtvaardigd door geloof? Wat is buiten de wet om gerechtigheid Gods? Is er een uitverkiezing en wat betekent dit voor mij? De avonden zijn voor iedereen bestemd: niet-gelovig, zoekende of gelovig. "Deze studie zal zeker bijdragen aan jouw groei en een groot deel van jouw vragen beantwoorden", zo is de verwachting van de organisatie: het team Buutengeweun. Meer Info op www.buutengeweun.nl/agenda. De datums van de studies zijn op 7, 21 en 28 januari; 11 en 25 februari; 11 en 25 maart; 1, 8 en 15 april. De studies worden gehouden in een ruimte van Van Dongen Transport, Vlakbodem 2 in Dirksland. De avonden beginnen om 19.45 uur.

Eilanden-Nieuws oudejaarsdag gesloten

SOMMELSDIJK - Maandag 31 december zijn het kantoor en de redactie van Eilanden-Nieuws gesloten. Ook in de eerste week van het nieuwe jaar verschijnt er maar één krant - huis-aan-huis - en wel op vrijdag 4 januari. Afsluittijden: advertenties: donderdag 3 januari 12.00 uur; familieberichten: vrijdag 4 januari 7.30 uur.

Oplossingen Kerstpuzzels

In de kersteditie van Eilanden-Nieuws stonden drie verschillende puzzels. Dit zijn de correctie oplossingen. De kruiswoordpuzzel op pagina 32 heeft als uitkomst: stamboekpaard. De oplossing van de woordzoeker op pagina 49 is afwasmachine. De doorloper op pagina 73: energiebedrijf.

'KiKa Kees' doet een stapje terug

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Ik heb me tien jaar keihard ingezet voor KiKa, maar het gaat niet meer," zegt Kees Witte eerlijk. "Ik stop er niet mee, dat zou ik echt niet kunnen, maar het wordt tijd dat ik wat minder hooi op mijn vork neem."

Door Sam Fish

De KiKa-ambassadeur van Goeree-Overflakkee kampt met een longemfyseem. "Ik heb nog maar 28 procent longinhoud," vertelt hij. "Als ik op een braderie heb gestaan, dan ben ik drie dagen bezig met bijkomen." Het besluit om het wat rustiger aan te doen komt niet helemaal uit het niets. "Vier maanden geleden ben ik opa geworden. Het kleine meisje is geweldig en ik wil nog heel lang van haar kunnen genieten. Als ik blijf doorgaan zoals ik dat de afgelopen jaren heb gedaan, dan gaat dat niet lukken."

Voor een hoop KiKa-activiteiten hoeft er niets te veranderen. Veel dingen zijn door de jaren heen al overgenomen door 'zijn' KiKa-smurfen, zoals hij zijn vrijwilligers liefkozend noemt. "Ik heb een aantal KiKa-smurfen die heel veel doen," vertelt Kees. "De Nieuwjaarsduik, de Haringvlietloop, de Obstakelrun, dat zijn allemaal evenementen die KiKa-G-O in samenwerking met stichting Topkeepers organiseert. Daar ben ik niet fysiek mee bezig, dat wordt door anderen opgezet. En de bingo's blijven ook gewoon doorgaan, want ik kan maanden van tevoren al beginnen met het ophalen van de prijzen. Er zal dus voor het grote publiek niet veel veranderen, ik ben alleen niet meer altijd overal te zien."

Wat Kees nog wel zelf blijft doen is het in ontvangst nemen van cheques. "Dat doe ik vanuit mijn rol als ambassadeur en dat blijf ik ook doen. Sportverenigingen, scholen en bedrijven vinden het hartstikke leuk om hun actie af te ronden met het overhandigen van zo'n cheque aan een ambassadeur. Ik heb daar alleen de afgelopen jaren enorm veel omheen gedaan," legt Kees uit. "Die cheques blijf ik dus gewoon ophalen. KiKa leeft enorm, hier op Goeree-Overflakkee. Verenigingen en bedrijven bellen mij op om te zeggen dat ze weer willen doneren. Dat voelt enorm goed. Het is dan ook heel moeilijk om een stapje terug te doen. Ik wil me heel graag inzetten voor de zieke kinderen, maar het is op dit moment nog moeilijker om op dit tempo door te gaan."

"We hebben met KiKa Goeree-Overflakkee een geweldig jaar achter de rug," vertelt Kees. "We hebben alleen dit jaar al ruim 130.000 euro opgehaald en we zijn nog niet klaar. Misschien halen we zelfs de 131.000 wel..."

Nieuwjaarsduik

KiKa is er in 2019 gewoon weer vroeg bij met de Nieuwjaarsduik op het havenhoofd in Middelharnis, op 1 januari. Inschrijven kan vanaf 12.00 uur en om 14.00 uur gaat iedereen het water in. Meedoen kan al voor € 5,- per persoon, dit is inclusief een warme Unox muts en een warming up van Budokai Senshi.

Therapeutisch rijden met een huifkar

Leo de Kooning, Marja Dur, Anne van Dijk en Hans Kolwijk met de paarden Ben en Mary. Foto: Wim van Vossen

OUDDORP - Bestuursleden en enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee (SHGO) verzorgen elke maandagmorgen op het Hippisch Centrum Ouddorp (PSC De Dijkgraaf) aan de Hofdijksweg huifbedritten voor cliënten van Zorgcentrum Zuidwester Middelharnis, voor Sjaloomzorg Dirksland en op aanvraag voor particulieren. Huifbedrijden is een aparte vorm van hippotherapie. Een ontspannen manier om meervoudig lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten te laten bewegen. Dit vermindert klachten als obstipatie en spasmen. Landelijk is huifbedrijden in 1990 begonnen in Bennekom en heeft zich daarna in beperkte mate over het land verspreid.

Door Jaap Ruizeveld

Het zijn ritten met een speciaal ontwikkelde staalconstructiewagen, getrokken door twee getrainde (Tinkers) paarden. Deze dieren (met de namen Ben en Mary) hebben een fijn onderdak op de Ouddorpse gastlocatie van Edwin van der Graaf en Anne van Dijk. "Sinds 2010 verzorgen wij deze activiteit", vertelt penningmeester Hans Kolwijk. Hij weet zich in het stichtingsbestuur gesteund door voorzitter Anne van Dijk, secretaris Klaas Grinwis en vaste support van vrijwilligers, zoals Leo de Kooning (al vanaf 2011) en Marja Dur.

De wagen staat klaar voor een huifbedrit in de manege.

Baat

Tijdens het huifrijden in de overdekte manegebak van PSC De Dijkgraaf liggen de cliënten op een doek, voorzien van kussens en dekens. Zo voelen zij de golvende bewegingen en de warmte die de paarden uitstralen. In de brochure van de Stichting staat vermeld dat mensen met een dwarslaesie, epilepsie of reuma, maar ook zij die revalideren baat kunnen hebben van de ritten. Hans Kolwijk geeft aan dat er 4 tot maximaal 5 cliënten op de maandagochtend begeleid kunnen worden. De tijdsduur per rit is (therapeutisch verantwoord) 20 minuten. Voor de twee vaste en getrainde paarden is het ook een flinke inspanning. Immers, zij zijn doorlopend in actie.

Maandagmorgen

Anne en Hans noemen de professionele tillift waarmee de cliënt op het huifbed komt. Leo assisteert daarbij als liftboy. Marja staat bij de rit op de treeplank en houdt nauwgezet alle bewegingen in de gaten. Vanuit haar opleiding in de psychiatrie is dat een extra zorgwaarborg. En natuurlijk zijn er de koetsiers, Hans Kolwijk en Chris Melissant, die de wagen in de binnenmanege in goede banen leiden. Hoewel dit liefdevolle werk op volledig vrijwillige basis dus al een aantal jaren wordt aangeboden en verzorgd, blijkt de bekendheid van het fenomeen naar buiten toe eigenlijk te gering. Daarom nodigt het bestuur van de Stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee belangstellenden uit op de maandagmorgen, globaal tussen 10.00 en 12.00 uur, eens een kijkje te komen nemen op het Paarden Sport Centrum De Dijkgraaf in Ouddorp. Dan krijgt men een goede indruk van het werk en kan men zelf, vanuit de kantine in het complex, zien hoe zinvol en nuttig de ritten voor en met de cliënten zijn. "Men is van harte welkom", zegt Kolwijk, die volledig bevoegd is voor deze activiteit.

Gastvrijheid

Het SHGO-bestuur is bijzonder dankbaar met de gastvrijheid die PSC De Dijkgraaf biedt. Want het zal duidelijk zijn dat er flinke kosten gemaakt moeten worden. Denk alleen al aan het 'huisvesten' in de stallen en de verzorging van de beide Tinkers op het complex aan de Hofdijksweg. Een 5-sterren gastlocatie, geeft Kolwijk aan. Voor cliënten buiten de genoemde instellingen geldt een tarief van 50 euro per rit. De stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee is een Anbi-instelling.

Vrijwilligers

De cliënten van de Zuidwester en van Sjaloom worden in een busje gebracht. Piet en Lambert zijn de chauffeurs. Zij helpen ook mee om de rolstoelen in de binnenmanage op het plateau te rijden. Samen een inzet voor de medemens. Ja, het is dankbaar werk. Het kan dan niet in woorden worden uitgedrukt, maar je ziet aan de gelaatsuitdrukking van de cliënten dat zij het prettig vinden. Een glimlach. Daar doe je voor. Het is hen zo gegund. Zijn er vrijwilligers die de stichting willen helpen? Kom en meld je aan. Informatie en contact: www.shgo.nl en info@shgo.nl en www.pscdedijkgraaf.nl en info@pscdedijkgraaf.nl.

Nieuwjaarskampvuuravond Buutengeweun

DIRKSLAND - Vrijdag 11 januari organiseert mannenbeweging Buutengeweun de eerste kampvuuravond van het nieuwe jaar. Het thema van deze avond is 'Verwachting'. Met elkaar wordt er nagedacht over 'Wat verwacht jij van 2019...?'
Daarnaast is er alle gelegenheid om de ander een mooi jaar toe te wensen, of zelf bemoedigd worden. Het vuur brandt in ieder geval. Vanaf 19.45 uur is er koffie, thee, warme chocomel en een koud biertje met barbecue.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Breicafé

Ook in 2019 is een ieder weer welkom in Breicafé Klein Parijs. "Breng u eigen brei- of haakwerkje mee en kom genieten van het samenzijn. Bent u nog nooit geweest, dan is dit misschien het moment om eens sfeer te komen proeven", aldus de organisatie. Het eerste breicafé van het nieuwe jaar is op donderdag 3 januari van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1. Het breicafé is om de week op donderdag. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Nieuwjaarsbingo

Donderdag 3 januari is er de nieuwjaarsbingo met een nieuwjaarsborrel en een lekker hapje en natuurlijk weer hele mooie geldprijzen. De zaal gaat om 18.45 uur open en de ballen starten om 19.30 uur in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a.

GOEDEREEDE

Oliebollenactie

Vrouwenvereniging 'Tabitha' organiseert op maandag 31 december een oliebollenactie. De bollen worden gebakken en verkocht aan de Middelweg 2 bij de familie Slingerland. Er zijn ook enkele verkooptafels, met onder andere appelbeignet, advocaat, jam, aardbeien op sap, cake, koekjes, zakjes drop, fotokaarten, etc. De verkoping is van 9.00 tot 12.00 uur. U kan ze ook bestellen via de e-mail: hg.slingerland@kliksafe.nl. 10 oliebollen voor € 7,50 en de appelbeignets zijn € 1,50 per stuk. De opbrengst is voor de Hersteld Hervormde Gemeente te Goedereede.

Kinderbingo

Op vrijdag 4 januari 2019 is het tijd voor de kinderbingo van Oranjevereniging Goedereede! Deze gezellige middag vindt plaats in de Oostdam in Goedereede van 14.00 tot 16.00 uur. Er wordt een bedrag van 5 euro per kind voor vijf rondjes feestelijke kinderbingo gevraagd. Het festijn wordt speciaal georganiseerd voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

MELISSANT

Optreden Way Beyond

Op zaterdag 19 januari treedt de Flakkeese Band Way Beyond op in de Melishof. De kaartverkoop is reeds gestart. Kaarten kunnen op donderdagavond gekocht worden in Melishof of bij Leo Melissant auto, Watertoren 17 in Dirksland. De entree bedraagt € 10,-. Zaal open 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.

Nieuwjaarsreceptie

Donderdag 3 januari is er in de Melishof een nieuwjaarsreceptie. Hierbij is iedereen van harte welkom om samen te proosten op het jaar 2019. Dit onder het genot van een hapje en een drankje. De aanvang is 19.00 uur. Einde rond 20.30 uur. De organisatie is in handen van Stichting De Melishof.

MIDDELHARNIS

Kaartmiddag O-G-O

Zaterdag 5 januari wordt er een kaartmiddag gehouden in het het wijkcentrum aan de Doetichemsestraat 27. De organisatie is in handen van O-G-O. De aanvang is om 13.30 uur en de zaal is open om 13.00 uur. De kosten zijn € 3,- en bij binnenkomst is er een gratis kopje koffie/thee.

NIEUWE-TONGE

Oliebollen en appelbeignets

De oliebollen en appelbeignets worden weer gebakken volgens het vertrouwde recept en met de juiste kwaliteit. Ze kunnen besteld worden bij de fam. H. van Strien, tel.: 651238, of bij fam. R. Kom, tel.: 652128, of per mail: r.kom@hetnet.nl tot en met zaterdag 29 december 15.00 uur. Op maandag 31 december kunt u deze afhalen in Herv. Verenigingsgebouw 'Elim' aan de Zuiddijk 19, vanaf 9.30 tot ongeveer 11.30 uur. Mogelijk ook losse verkoop van oliebollen (€ 0,75) en appelbeignets (€ 0,75). Deze actie gaat uit van de Hervormde Gemeente van Nieuwe-Tonge en de opbrengst is voor het onderhoud van de monumentale kerk.

OUDDORP

Oliebollenverkoop

Maandag 31 december verkoopt de Hervormde Gemeente in Ouddorp (ingang via Hoenderdijk) weer overheerlijke oliebollen. De verkoop start om 8.00 uur en gaat door tot 11.30 uur. De oliebollen kosten 0,70 cent per stuk en u koopt er 6 voor 4 euro. De oliebollen kunt u deze ochtend ook proeven tijdens een heerlijke kop koffie.

Nieuwjaarsreceptie 55+

Nieuwjaarsreceptie

Woensdag 9 januari is er de nieuwjaarsreceptie bij de 55+ club in de Dorpstienden. Men is welkom vanaf 14.00 uur om elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar over te brengen. Er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje en een leuke presentatie. Graag van tevoren aanmelden i.v.m. de inkoop. Dit kan bij de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp of bij Joke van Dam, tel.: 0187 682319. Woensdag 15 januari kunnen er weer poters gegeten worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, tel.: 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

OUDE-TONGE

Oliebollenactie 'Vooruit'

Al enkele jaren bakken leden van Fanfareorkest Vooruit uit Oude-Tonge overheerlijke oliebollen, die ze rechtstreeks of online verkopen voor de zeer schappelijke prijs van 75 cent per stuk. Deze door Vooruit gebakken oliebollen zijn een begrip in Oude-Tonge en omgeving. Een groeiende schare liefhebbers meldt zich elk jaar bij het verkooppunt of bestelt oliebollen online. Ze zijn dan ook wel echt heel erg lekker en ze worden gebakken met liefde en toewijding. Uiteraard zullen er voor de liefhebbers ook oliebollen zonder krenten en rozijnen verkrijgbaar zijn. De opbrengst van de actie is bestemd voor het instrumentenfonds van het orkest. De oliebollen worden verkocht op zaterdag 29 december a.s. De verkoop vindt plaats op de hoek van het Stoofplein en de Arendsstraat en start om 08.30 uur 's morgens. De verkoopkraam zal de hele dag bemand zijn tot 16.00 uur. Vooraf bestellingen plaatsen kan via fanfareorkestvooruit@gmail.com. Deze actie wordt gesponsord door: Constructiebedrijf Abresch, DB Future Events, Felsbourg Badcultuur, Jumpzz, Lambert Kozijnen B.V. , Outdoor Westvoorne, VDO Advocatuur en Mediation.

Nieuwjaarsreceptie A.S.V.

De Algemene Senioren Vereniging (A.S.V.) houdt haar nieuwjaarsreceptie op woensdag 9 januari. De receptie 'met een hapje en een drankje' wordt gehouden in De Grutterswei van 14.00 tot 16.00 uur.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Woensdag 2 januari is er een bingo van de O-G-O. De bingo vindt plaats vanaf 13.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast nog negen gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. Daarna is er nog een verloting. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Zaterdagbingo O-G-O

Zaterdag 5 januari is er een bingo van O-G-O. Aanvang 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De koffie /thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes voor € 6,50 gespeeld. Daarnaast nog negen gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

STELLENDAM

Nieuwjaarsbingo 55+

Donderdag 3 januari organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN een gezellige Nieuwjaarsbingo. Naast de bingo wordt er ook op het nieuwe jaar geproost onder het genot van een heerlijk hapje en drankje. De aanvang is 14.30 uur; de zaal is open vanaf 14.15 uur. De bingo wordt gehouden in Het Haagse Huus te Stellendam. Entree: € 4,-. Opgeven bij mevr. M. van Oostenbrugge, tel.: 491653; of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411. Opgeven kan tot en met 2 januari.

Stichting OZO Wie adopteert een bewoner van Rehoboth?

Janneke Voogd trakteert op een stroopwafel in Rehoboth.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting OZO verleent al tientallen jaren hulp aan de allerarmsten in het westelijk deel van Oekraïne. Het centrum van waaruit deze hulp wordt verricht is het verzorgingshuis Rehoboth, waar een aantal arme en hulpbehoevende bejaarden hun dagelijkse verzorging ontvangen.

Door: Adri van der Laan

Tanja Troost en Janneke Voogd van Stichting OZO vertellen graag iets over een deel van het hulpverleningswerk dat ze graag onder een breed publiek bekendheid willen geven. Stichting OZO is jaren geleden ontstaan uit een groep mensen van Goeree-Overflakkee die hulpverleningstransporten verzorgden richting het Hongaars sprekende deel van de bevolking van Oekraïne. Ze waren onder de indruk van de nood die ze daar tegenkwamen en besloten de hulp op een meer constructieve basis te gaan geven. Door heel veel hulp vanuit hun achterban, die voornamelijk afkomstig is van het eiland, kon er een bejaardentehuis worden gebouwd, dat de naam Rehoboth kreeg. Al een flink aantal jaren krijgt een groep van ongeveer 20 á 30 bejaarden hier hun dagelijkse verzorging en onderdak. Naast een verzorgingshuis is Rehoboth ook het centrum van het andere werk dat in die regio wordt gedaan door Stichting OZO (Onderlinge Zorg Oekraïne). Vanuit dit centrum wordt door de Oekraïense medewerkers van Stichting OZO het boerderijproject verzorgd en ook de zorg voor het onderhoud van gezinnen - onder meer via het uitdelen van voedselpakketten en andere hulp - in de regio rondom het verzorgingshuis.

Tanja met één van de bewoners.

Adoptie

De bewoners van Rehoboth worden liefdevol verzorgd door de Oekraïense medewerkers. Meestal hebben zij weinig familie of bekenden waar ze regelmatig bezoek van krijgen. Overigens zijn ze niet eenzaam, want Rehoboth is ook een heel sociaal centrum, waar veel dingen met elkaar worden gedaan. Tanja en Janneke zijn regelmatig in Oekraïne op bezoek geweest en het viel hen op hoe meelevend de bewoners waren met de privésituatie van de OZO-mensen. Deze meelevendheid brachten Tanja en Janneke op het idee om een adoptieprogramma op te starten. Ze willen hiermee de band versterken tussen mensen van het eiland en de bewoners van Rehoboth.

Kosten

Het adopteren van een bewoner van Rehoboth kost € 25,- per maand. Tanja en Janneke realiseren zich dat dit een flink bedrag is, wat niet iedereen op kan brengen. Ze raden in dat geval dan ook aan om gezamenlijk als familie of collega's mee te doen met het adoptieplan. Wie een van de ouderen adopteert, kan ook corresponderen met deze bewoner en men wordt ook op de hoogte gehouden van het wel en wee van hem of haar.
Het gaat natuurlijk niet alleen om een emotionele band te krijgen met een van de bewoners, want financiële adoptie is een belangrijke manier om bij te dragen in de kosten van de verzorging van de ouderen. Vooral in deze tijden van politieke crises in Oekraïne zijn de kosten voor het dagelijks levensonderhoud daar heel hoog geworden en dat geldt natuurlijk ook voor de exploitatie van het verzorgingshuis. Op de site van de Stichting: www.stichting-ozo.nl kan alle informatie over het adoptieplan worden gevonden. Wie interesse heeft, kan een bewoners uitzoeken op de site.
De beide bestuursleden hopen dat veel mensen aan zullen haken bij het adoptieproject, zodat veel ouderen een menswaardige behandeling kunnen krijgen in Rehoboth. Overigens wil dit niet zeggen dat aan ouderen die niet gesponsord worden minder zorg wordt verleend, want ieder krijgt dezelfde zorg. Van de opbrengst van het adoptieplan wordt eten, medicatie, medische zorg en het verblijf in Rehoboth bekostigd.

Bekendmaking Clubkampioenen Schotejill

De bekerwinnaars van de clubkampioenschappen 2018.

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 december zijn de uitslagen en bekerwinnaars bekend gemaakt van de Clubkampioenschappen 2018. Tijdens de prijsuitreiking werden behalve de clubkampioenen ook de winnaars van de Boomsma Bokalen gehuldigd. Daarnaast werden ook de resterende KNZB-prestatie medailles bekend gemaakt.

Voorafgaand aan de officiële prijsuitreiking werd nog stilgestaan bij de bestscorende deelnemer aan de Sinterklaasactie. Dat was Evy de Bonte, die een superbedrag aan Sinterklaas lekkernijen had verkocht ter ondersteuning van de zwemclub.
De Boomsma Bokalen zijn wisselprijzen die worden uitgereikt aan zwemmers met de grootste tijdsverbetering per zwemslag voor jongens en meisjes. Op de schoolslag waren er bij de meisjes twee zwemsters die op de honderdste van een seconde nauwkeurig dezelfde tijd hadden. Dit waren Laura Paasse en Sophie Franzen. Aangezien Sophie Franzen ook op de vlinderslag succesvol bleek, gingen tot ieders tevredenheid toch beide meisjes met een Boomsma Bokaal naar huis. Bij de jongens was de beker voor Jens Kooijman. Op de vrije slag waren de bokalen voor Evy van Nimwegen en Sem Jongejan, en op de rugslag voor Melanie v.d. Made en opnieuw Sem Jongejan. Op de vlinderslag bij de jongens was de beker voor Tijn v.d. Voordt.
Vervolgens was het de beurt aan de clubkampioenen van 2018. Onder 8 jaar waren hier Famke Franzen en Syb Boerema de winnaars, terwijl onder 10 jaar de bekers naar Meyke van Nimwegen en Erik Korpershoek gingen. In de categorie tot 12 jaar kwamen resp. Eva v.d. Slik en Floris Tanis als besten uit de bus. Onder 14 jaar waren Lyke Buscop en Daniel 't Mannetje het snelst op de vier wedstrijdslagen. Onder 16 jaar waren dit Lieske Zijlstrea en Jens Kooijman. Bij de senioren ging de eer resp. naar Lotte Middelbos en Aron Paasse. Overall wonnen Meyke van Nimwegen en Floris Tanis de wisselbekers van de 50m nummers. Lieske Zijlstra en Aron Paasse waren de besten op de 100m nummers.
Tijdens deze prijsuitreiking werden ook nog 4 KNZB-prestatie medailles bekend gemaakt. Laurens Kalle en Xander Vis kregen de medaille in brons voor top-10 noteringen in hun jaargang. Hetzelfde gold voor Aisha Nobels en Leyla Oversluizen.

Christine van Wageningen verruilt Rabobank voor gemeente Goeree-Overflakkee

Christine van Wageningen hier nog in de Rabobankvestiging aan de Rottenburgseweg.

MIDDELHARNIS – Christine van Wageningen maakt een opvallende carrièreswitch. Bijna 35 jaar heeft zij de directeuren van de Rabobank bijgestaan als directiesecretaresse, maar met ingang van 1 januari a.s. gaat zij werken bij het Bestuurssecretariaat van de gemeente Goeree-Overflakkee in de functie van bestuursassistente van de nieuwe wethouder Tea Both.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Hoewel Christine van Wageningen niet altijd direct met klanten van de Rabobank in contact kwam, behoort zij toch tot één van 'de gezichten' van de bank op het eiland. 35 jaar geleden begon zij bij de bank als directiesecretaresse. Maar naast haar werk op kantoor was zij regelmatig te vinden op ledenbijeenkomsten en evenementen waarbij de Rabobank was betrokken. Ondanks dat ze een heel leuke baan heeft bij de bank, heeft ze toch besloten om te kiezen voor een andere werkkring. Christine geeft aan dat ze, vanwege de reorganisatie en de totstandkoming van de nieuwe bank Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, niet weg had gemoeten. "Maar mijn functie zou wel gaan veranderen. Daar komt ook nog bij dat ik een paar dagen per week in Heinenoord werk en hoewel het ook daar gezellig is, vind ik de files niet zo leuk".

'Supertijd'

Christine vertelt dat ze "een supertijd" heeft gehad bij de bank waar ze deel heeft uitgemaakt van veel mooie, maar ook verdrietige momenten. Zij begon 35 jaar geleden bij de toenmalige Rabobank Middelharnis als secretaresse van directeur De Kreij en vervolgens passeerden heel veel directeuren van de bank. Ter gelegenheid van haar afscheid heeft ze het nog even nageteld, en het blijkt dat zij in totaal maar liefst 19 directeuren (waaronder ook interim-directeuren) heeft meegemaakt. De directieleden kwamen en vertrokken, maar Christine was toch de constante factor. Hoewel het 35 geleden is dat zij bij de bank kwam te werken, heeft zij niet exact 35 jaar daar gewerkt, want het was een aantal jaren minder. Ongeveer drie jaar is zij 'ertussen uit' geweest. Dit was halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw. Vanwege gezinsomstandigheden wilde ze minder gaan werken, maar dat was toen niet mogelijk bij de bank. Zij vond toen werk bij Den Hollander Advocaten, waar ze secretaresse werd van meneer Den Hollander senior. Toen deze plotseling op hoge leeftijd overleed, kwam er een eind aan haar betrekking. Na wat werk als uitzendkracht werd ze gebeld door de heer Coremans, toenmalig directeur van Rabobank Middelharnis en hij vroeg of Christine toch weer bij de bank terug wilde komen, want het was toen mogelijk om parttime te gaan werken. Christine reageerde positief en zo was ze weer terug.
In haar 'banktijd' heeft ze een flink aantal reorganisaties meegemaakt in de afgelopen jaren en ook daardoor is er natuurlijk veel veranderd in die tijd. Ze kijkt terug op een heel fijne tijd en ze realiseert zich dat ze ongetwijfeld de dagelijkse contacten met de collega's zal gaan missen. "Het is een supermooie bank, waar ik altijd met heel veel plezier heb gewerkt", zo verzekert Christine. Zij spreekt dan ook de wens uit dat Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden een mooie bank zal gaan worden, waar klanten graag bankieren en medewerkers met veel plezier zullen werken.

Gemeente

Ze had al een tijdje terug bij de gemeente gesolliciteerd, toen men iemand voor het Bestuurssecretariaat vroeg, "maar die functie was voor 36 uur en dat wil ik niet". Dus ging ze ervan uit dat het niets zou worden. "Maar een paar weken later werd ik gebeld en dezelfde functie, weliswaar voor een andere wethouder, werd aangeboden voor 28 uur en dat was wat ik zocht". Ze weet dat het een hele stap zal zijn om over te stappen van de bank naar de gemeente, maar ze verwacht dat ze het wel vlug gewend zal zijn. De kennismaking met het team waar binnen ze bij de gemeente zal gaan werken, heeft Christine als heel positief ervaren. "Het gevoel was goed en dat vind ik wel belangrijk, want je moet wel een klik met elkaar hebben". Die klik is er ook met Tea Both. Zij kennen elkaar al vanuit de tijd dat Tea ledenraadslid was bij de Rabobank en Christine kijkt daarom vol vertrouwen uit naar haar nieuwe werkkring, waar ze met ingang van het nieuwe jaar in dienst zal treden.

Compleet podium KDO-Sport turnsters

REGIO - Zaterdag 15 december schitterden de turnsters van KDO-Sport tijdens de districtswedstrijd in de eigen hal. Ze verschenen netjes in de trainingspakken gesponsord door Auto Koese Sommelsdijk.

Vroeg in de morgen stonden de pupillen 1 al scherp gefocust op de wedstrijdvloer. Ze namen het op tegen leeftijdsgenootjes van diverse clubs uit Zuid-Holland. Nicole Rijsdijk eindigde op een keurige 6e plaats en Feline Plune won met een top wedstrijd goud! De pupillen 2 begonnen minder strak op balk, maar knalden op de andere toestellen. Faye Kil werd 10e, Sanne v.d. Welle won brons en Evie de Ruiter zilver! Bij de jeugd 1 had Nienke van Veen last van een knieblessure en pasten we haar oefeningen aan. Totaal onverwacht won ze nog zilver. Emmalie Wu turnde haar droomwedstrijd en pakte het goud! De jeugd 2 turnsters turnden ook goede oefeningen. Quinty Spel behaalde een nette 5e plaats, Bridget Peters won brons, Saskia van Erk zilver en Mara Doornhein maakte het KDO-Sport podium compleet met goud! Bij de junioren gingen Rowan Kiela en Stephanie Engels op brug de mist in, maar ze gaven niet op. Rowan behaalde de hoogste balk score en Stephanie liet voor het eerst een goede overslag streksalto zien op vloer. Bij Naomi Groenendijk en Roxy van Dijk ging de balk niet vlekkeloos, maar op de andere toestellen lieten ze mooie vorderingen zien. Naomi werd 10e, Roxy 8e, Rowan 5e, Stephanie 4e en bikkel Lisa van der Wagt goud! Met maar liefst 9 medailles en 4 kampioenen kijken we trots terug op de behaalde resultaten. Op 16 en 17 februari verdedigen de KDO-Sport turnsters hun titels in Amsterdam. Na de tweede districtswedstrijd wordt de doorstroming bekend gemaakt.

'Boeren en tuinders zijn cruciaal in de energietransitie'

MIDDELHARNIS – Zegt de datum 18 april u iets? Misschien is het uw verjaardag of trouwdag. Maar het is in ieder geval ook de dag dat Nederland alles wat de aarde geeft voor een heel jaar – van 1 januari tot 31 december dus – al heeft verbruikt. De rest van het jaar putten we de aarde uit. In 1970 was er nog evenwicht tussen wat de aarde geeft en wat wij nemen. Voor de hele wereld is de evenwichtsdag 2 augustus. Dat betekent dat alle wereldbewoners nu 1,7 aarde per jaar nodig hebben. Dat gaat niet goed. Daarom is het nodig om het evenwicht te herstellen. Dat kan door duurzamer te consumeren en produceren. Ook in de landbouw, die daar erg mee bezig is, zo bleek tijdens een door LTO Noord en PJ Flakkee georganiseerde avond.

Door Kees van Rixoort

Het was Hens Gunneman die tijdens deze avond – op donderdag 13 december in het gebouw van de Rabobank in Middelharnis – met de evenwichtsdatum van 18 april kwam. Natuurlijk om de urgentie van duurzaamheid te onderstrepen. Gunneman is werkzaam bij patatfabrikant Farm Frites.

Zestig oogsten

Onze voorraden olie, gas en steenkool zijn eindig. Over 180 tot 300 jaar is alles op als we niets veranderen. Dat betreft de steenkool. De olie is in 43 tot 60 jaar op en het gas in 61 tot 100 jaar. "Nog zestig oogsten te gaan. Daarna is het op", luidde de confronterende conclusie van Gunneman.

Farm Frites zet, om dit scenario te helpen voorkomen, in op hernieuwbare energie. Zo moet er bij Hellevoetsluis een zonnepark van de fabrikant komen en is er in het Belgische Lommel een biogasinstallatie. Farm Frites heeft, vooruitlopend op wetgeving, de ambitie om een duurzame partner te zijn in de keten van aardappelteler tot consument. Gunneman: "In 2050 willen wij een honderd procent klimaatneutrale fabriek zijn."

Daar zijn investeringen voor nodig. Wie gaat dat betalen? "De consument", liet de zaal horen. Voor Farm Frites is het nog geen uitgemaakte zaak. "We kijken hoe we onze investeringen kunnen vermarkten en of er alternatieve verdienmodellen zijn", zei Hens Gunneman. "Samen zoeken we hoe we een duurzame keten kunnen krijgen."

Trekkers op waterstof

Waterstof kan de verduurzaming vooruit helpen, zo gaf Jaco Reijerkerk van Ekinetix aan. Van het gas af en alles elektrisch maken is namelijk geen afdoende oplossing. Waterstof is door het huidige aardgasnet naar de verbruiker te transporteren. "De aardgasstructuur een tweede leven geven", noemt Reijerkerk dat. "En dat blijkt goed te kunnen." Hij ziet voor de landbouw wel een toekomst weggelegd met trekkers die op waterstof rijden. "New Holland heeft er al een gebouwd." Daarnaast noemde hij bodemverbetering, opwekking van energie en precisielandbouw als opties om naar een klimaatneutrale en innovatieve landbouw te komen.

"Er valt heel wat te verduurzamen", zei Sander Peeters, die de interessante bijeenkomst van LTO Noord en PJ Flakkee aftrapte met een lezing getiteld '0-emissie in de landbouw'. Peeters is in dienst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die innovaties stimuleert op het gebied van duurzame, hernieuwbare energie en aan kennisspreiding doet.

Rendabel

Peeters: "Er blijven kansen liggen, terwijl er rendabele businesscases zijn te realiseren in de landbouw." De landbouw is, zij het in mindere mate dan de industrie en de 'gebouwde omgeving', verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Denk aan CO2, maar ook aan methaan en lachgas. Methaan vooral in de veehouderij (uitrijden mest) en lachgas in de akkerbouw (rottende gewassen). De glastuinbouw is een grote verbruiker van fossiele brandstoffen, hoewel het toepassen van WKK-installaties (warmtekrachtkoppeling) voor een daling zorgt. Op het platteland zie je ook steeds meer zonnepanelen, windmolens, biomassa-installaties, houtsnipperketels en bio-LNG-tanks.

"Het gaat de goede kant op – na 2008 is het hard gegaan –, al is er nog een grote slag te maken om de agrisector schoon en energiezuinig te maken", aldus Peeters. "Boeren en tuinders zijn cruciaal in de energietransitie. 35 procent van de landbouwers doet al aan opwekking van duurzame energie." Er zijn verschillende stimuleringsmaatregelen om investeringen en exploitatie interessant te maken, naast fiscale maatregelen.

Goed imago

Behalve dat ze financieel interessant zijn, bezorgen duurzame investeringen de boer ook een goed imago, betoogde Sander Peeters, en heeft hij meer kansen om 'preferred supplier' te worden. Mag je een meerprijs vragen voor duurzame landbouwproducten? Dat mag zeker, maar de realiteit van vandaag is dat enkele inkooporganisaties de prijs dicteren. "Dat zou doorbroken moeten worden", aldus Peeters. "Steeds meer consumenten zijn bereid om meer te betalen voor duurzame producten. Je ziet ook local to local-initiatieven ontstaan."

Dat 18 april de Nederlandse evenwichtsdatum blijft, ligt niet voor de hand. Maar het evenwicht van 1970 opnieuw bereiken, dat zal nog een forse inspanning vergen.

Naturalisatie drie inwoners Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Elk jaar is het op 15 december Nationale Naturalisatiedag. Omdat deze datum dit jaar op een zaterdag viel, vond de ceremoniële bijeenkomst dit keer op maandag 17 december 2018 plaats. Drie inwoners uit de gemeente Goeree-Overflakkee kregen op deze dag de Nederlandse nationaliteit nadat zij de eed, of de belofte hadden afgelegd.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman verwelkomde de inwoners en hun familieleden in het gemeentehuis. Onder het genot van een kopje koffie maakten de aanwezigen kennis en sprak burgemeester Grootenboer hen toe. Na een gesprek over rechten en plichten die aan het Nederlanderschap verbonden zijn, legden de drie inwoners de verplichte verklaring van verbondenheid af.
Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit waarbij men stil staat bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. De inwoners leggen een verklaring van verbondenheid af en krijgen een besluit van verlening van Nederlanderschap.

Nieuwe mogelijkheden

Vanaf het moment dat het Nederlanderschap is verkregen, kunnen de inwoners gebruik maken van mogelijkheden als stemmen, een Nederlands paspoort aanvragen en ook in andere landen van de Europese Unie wonen en werken.

De drie nieuwe Nederlanders zijn afkomstig uit Kosovo, de Filipijnen en Irak. Tijdens een speciale naturalisatieceremonie overhandigde burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman aan de drie inwoners de besluiten van Nederlanderschap. Daarnaast ontvingen de inwoners een attentie voor een feestelijke afsluiting van de ceremonie.
De burgemeester feliciteerde de aanwezigen van harte en wenste ze veel geluk en plezier toe in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Robert en Laura ontpoppen zich als dichter en illustrator

Robert Jaworski en Laura van Helden presenteren hun dichtbundel samen met burgemeester Ada Grootenboer (foto Jaap Reedijk).

MIDDELHARNIS – Voor Robert Jaworski is een droom werkelijkheid geworden. En voor Laura van Helden ook. Samen hebben ze de dichtbundel 'Ontpopt' gerealiseerd. Robert schreef de gedichten, Laura maakte de bijbehorende illustraties en de cover. Het trotse duo presenteerde de bundel op donderdag 20 december, in bijzijn van onder anderen burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Met z'n drieën signeerden ze de eerste drie exemplaren.

Door Kees van Rixoort

De presentatie vond plaats in een volle kantine van Goed voor Goed. Zowel Jaworski als Van Helden is medewerker van Goed voor Goed. De eerste houdt zich onder meer bezig met computers, terwijl de tweede vooral creatief aan de slag is voor het bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen biedt.

Stilte verbeelden

Laura beschilderde al verscheidene piano's. Björn Noordzij van Goed voor Goed bracht haar samen met Robert om zijn gedichten van illustraties te voorzien. "Soms was dat best moeilijk", zegt Laura tijdens de presentatie van het fraaie eindresultaat. "Robert had bijvoorbeeld een gedicht over stilte. Hoe verbeeld je dat? Het is uiteindelijk een schommelstoel geworden."
Ze kijkt terug op een goede samenwerking met de dichter. "Robert is heel eerlijk." Zo was de tekening voor de cover in zijn ogen niet in één keer goed. Laura zegt te hopen op een voortzetting van de samenwerking. Ook heeft ze ideeën voor het maken van een stripboek.
Robert begon vijf jaar geleden met dichten. "Heel plotseling", vertelt hij. "Ik had pauze op de dagbesteding en in één keer kwam mijn gedicht Passie eruit. Het stond ergens online in de cloud. Ik raakte het kwijt, maar gelukkig vond ik het terug."

Iets diepgaands

Na Passie is Robert doorgegaan met dichten. Hij zegt dat hij zijn gevoelens er goed in kwijt kan. "In een gedicht kun je iets diepgaands echt goed uitdrukken. Ik schrijf puur op gevoel. Als ik geen gevoelens heb, dicht ik niet." Over de samenwerking met Laura is hij heel positief. Op de vraag of ze de inhoud van zijn gedichten goed getroffen heeft in haar tekeningen, zegt hij: "Ik denk dat we elkaar goed getroffen hebben. Zonder Laura zou het boek geen beeld hebben."
Of er nog een dichtbundel komt, weet Robert niet. In 'Ontpopt' staan in feite alle gedichten die hij tot nu toe geschreven heeft.
De bundel is gemaakt met steun van onder meer Goed voor Goed (vooral Björn Noordzij), diverse sponsors en Catherine van Vliet van het eilandelijke dichtersgenootschap De Reizende Dichters. Tijdens de feestelijke presentatie waren er alleen inkijkexemplaren. Vanaf 2 januari is 'Ontpopt' als hardcover te koop voor 14,90 euro.

Twee pareltjes

Volgens Björn Noordzij past het uitgeven van een dichtbundel perfect in waar Goed voor Goed voor staat. "Wij zijn allemaal iedere dag bezig om het beste uit onszelf te halen. Ook kijken we waar we kunnen groeien. Bijvoorbeeld door de droom van Robert waar te maken: een bundel met gedichten en tekeningen. Dit is ook een inspiratie voor anderen: ga ervoor, het is voor elkaar te krijgen."
Burgemeester Ada Grootenboer sloot bij die woorden aan: "Als je echt iets wil, lukt het met mensen die om je heen staan." Tegen Robert en Laura: "Jullie hebben met veel doorzettingsvermogen een droom gerealiseerd. Samen hebben jullie iets prachtigs gemaakt waar je trots op kunt zijn. Bij Goed voor Goed vind je pareltjes, zowel tussen de spullen als bij de mensen. Jullie zijn twee van die pareltjes."

Deelnemers lichtjestocht lopen meer dan 3.000 euro bij elkaar

De uitreiking van de cheque in de Victoriahal. 

DIRKSLAND – Marjolijn Westerink-Mak, ambassadeur van het Sophia Kinderziekenhuis, maakte een figuurlijke diepe buiging en viel daarna stil. Ze was diep onder de indruk van het bedrag dat de lichtjestocht in Dirksland had opgebracht: 3010,25 euro. Vervolgens kreeg ze de cheque overhandigd met de mededeling dat het bestuur van de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) het bedrag nog naar boven zal afronden.

Door Kees van Rixoort

Het fenomeen lichtjestocht ontstond vorig jaar als uitvloeisel van de lichtjesactie voor het Sophia Kinderziekenhuis. Bij de ingang van het ziekenhuis staat in december al vele jaren een grote kerstboom, waarin sponsors lichtjes kunnen kopen. De opbrengst is uiteraard voor Sophia. Dat geldt ook voor de lichtjestochten die in 2017 als extra sponsoractiviteit naast de lichtjesactie zijn ontstaan.
De SVIK zag op Facebook dat er lichtjestochten voor dit goede doel worden georganiseerd en dacht: dat gaan we ook doen, dat is echt wat voor ons. De initiatiefnemers benaderden beide basisscholen in Dirksland en kinderopvang Kibeo met de vraag of ze zouden willen meedoen. Iedereen reageerde direct positief. Muziekvereniging Amicitia was bovendien graag bereid om de tocht door Dirksland aan te voeren.
Het resultaat was een lichtjestocht op 12 december met heel veel toeloop. De tocht van 3 kilometer door het dorp trok tussen de 250 en 300 deelnemers. De kinderen liepen met een lampion, kant-en-klaar uit de winkel of zelfgemaakt naar een voorbeeld uit het pakket van Sophia, waarin bijvoorbeeld ook lampjes en sponsorlijsten zaten.

Iets groots

"Het begon als een klein idee, maar het is echt iets groots geworden", zei Nicole Gierman van de SVIK vlak voor de overhandiging van de cheque in de Victoriahal. Ze prees de deelname van beide basisscholen, Kibeo en Amicitia en noemde ook "een lieve mevrouw uit het dorp" die voor alle deelnemertjes een snoepzak beschikbaar had gesteld. "En we hebben een opbrengst waarvan we alleen maar konden dromen", waarna de cheque met het mooie bedrag tevoorschijn kwam en de ambassadeur boog, stil werd en uiteindelijk uitriep: "Fantastisch!"
Het geld gaat, samen met de opbrengsten van de andere lichtjestochten, naar de ontwikkeling van een app. Deze is bedoeld om de patiëntjes in het Sophia Kinderziekenhuis te helpen met hun gevoelens om te gaan. Marjolijn Westerink-Mak: "De kinderen kunnen verdrietig of somber zijn als ze in het ziekenhuis liggen. De app vraagt bijvoorbeeld hoe het gaat, wat ze aan het doen zijn, of ze zich vervelen. Na het antwoord komt er direct actie, zoals praktische tips. Niet algemeen, maar toegespitst op het kind. Op maat dus." Met de cheque vanuit het kleine Dirksland in de hand zegt ze tot slot: "Die app gaat er wel komen."

Jong Dameskoor Shira opent deuren in nieuw seizoen

REGIO - Jong Dameskoor Shira start op maandag 7 januari met haar eerste open repetitie. Jonge dames van 15-45 zijn welkom om deze repetitie mee te maken. Het koor zingt tot driestemmige geestelijke muziek. Voor dit seizoen staan er mooie concerten op de rol. Zo zingt men in de Geertrudiskerk van Bergen op Zoom, de Grote Kerk van Dordrecht, op ons eigen eiland in Ouddorp en Middelharnis (met de Urkers). Ook werkt het koor mee tijdens het bekende 'zingen in de zomer' op Urk. Naast een aantal mooie paasliederen werkt het koor mee aan een cd-opname. De dirigent is Peter Wildeman en de organist/pianist is Joost van Belzen. Het koor zingt altijd een mooi, vernieuwend repertoire, maar zingt ook de eeuwenoude psalmen. De sfeer is erg goed en tijdens de open repetitie worden nieuwe gezichten van harte welkom geheten. We proberen laagdrempelig te beginnen in het nieuwe jaar. Om 19.30 uur is de inloop in De Hoeksteen, Ring 13 in Middelharnis. www.dameskoorshira.nl.

Soroptimistclub Goeree-Overflakkee reikt cheque uit voor School for Justice

GOEREE-OVERFLAKKEE – Onlangs reikte Aleid Drexhage, presidente van de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee, een cheque uit van € 11.000 aan Rita Schillemans van Free a Girl. Daarmee steunen de Flakkeese soroptimisten het project 'School for Justice', dat Free a Girl samen met Soroptimistclubs in Nederland heeft opgezet.

Free a Girl is een Nederlandse organisatie, opgericht door Arjan Erkel, die zich wereldwijd inzet voor het bevrijden van meisjes uit de prostitutie. Free a Girl biedt deze meisjes een veilige haven en een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. In de afgelopen 10 jaar heeft Free a Girl meer dan 4000 meisjes uit Aziatische bordelen bevrijd!
De School for Justice is een uniek opleidingsprogramma van Free a Girl. Het universitair programma leidt meisjes - die bevrijd zijn uit de kinderprostitutie - op tot advocaat of officier van justitie. Met dit innovatieve programma vecht Free a Girl wereldwijd tegen kinderprostitutie en de hoge straffeloosheid. De studentes kunnen ervoor zorgen dat daders van kinderprostitutie in eigen land effectief bestraft worden. Na hun afstuderen heeft ieder meisje de skills om bij te dragen aan het veranderen van het systeem, niet bang te zijn daders voor de rechter te brengen, gemeenschappen mondiger te maken en slachtoffers te inspireren, net als zijzelf.

Vooraf aan de uitreiking van de cheque presenteerde Rita Schillemans met trots de bereikte resultaten. Sinds april 2017 is € 200.000 door actie van Nederlandse soroptimisten opgehaald. School for Justice draait in India én Nepal. De volgende stap is een School for Justice in Brazilië. Zoals Rita bevlogen zei: "We moeten met z'n allen zeggen: kinderprostitutie de wereld uit. Het zou prachtig zijn als de Soroptimisten dat voor elkaar krijgen."

"Wij zijn er trots op ons steentje aan School for Justice bij te dragen," sprak Aleid Drexhage namens de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee. "We vertrouwen erop dat deze studentes hun bijdrage gaan leveren aan de noodzakelijke cultuuromschakeling in India".

Met de uitreiking van de cheque rondt de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee haar inzet voor School for Justice af. In de afgelopen twee jaar werden voor dit project de filmavonden in het Diekhuus en het evenement Lekker Nazomeren georganiseerd. De grote belangstelling bij deze activiteiten resulteerde in dit mooie bedrag. Waarvoor dank.

De Soroptimistclub Goeree-Overflakkee zet zich door middel van tweejarige projecten in voor het verbeteren van het leven en de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd. Begin 2019 kiezen de Soroptimisten een nieuw tweejarig project dat aansluit op de aandachtsgebieden van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland: educatie, empowerment van vrouwen, geweld tegen vrouwen, voedselzekerheid en gezondheid en duurzaamheid.

Opfriscursus verkeer

OUDDORP – Ook deze winter organiseert de afdeling Ouddorp van Veilig Verkeer Nederland weer een 'opfriscursus verkeer' in Dorpstienden.

Deze cursus is voor iedereen die zijn of haar kennis van de verkeersregels en verkeerstekens op wil frissen. Volgens de mensen van de afdeling Ouddorp van Veilig Verkeer Nederland voorziet deze cursus iedere jaar weer in een behoefte. "De verkeersdrukte neemt ieder jaar weer toe en er is ook steeds sprake van nieuwe regelgeving. Het kan dan soms van levensbelang zijn om goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels en over hoe men zich op een veilige manier kan gedragen in het verkeer".

Twee avonden

De cursus bestaat uit twee avonden en de voorlichting wordt verzorgd door de heer J. de Zeeuw, Adviseur Verkeersonderwijs van Veilig Verkeer Nederland. Hij zal op een heldere wijze uitleg geven over de verschillende verkeerstekens en -regels. Het afdelingsbestuur benadrukt dat de cursus niet alleen gericht is op autobestuurders, maar ook voetgangers, fietsers, scootmobielers, snorfietsers en brommobielers zijn verkeersdeelnemers en hebben zich aan regels te houden. "Verkeersveiligheid van de deelnemers en van anderen zal door deelname aan de cursus zeker verbeterd worden".
De kosten voor deze twee avonden verkeersonderwijs bedragen € 15,- per persoon. De avonden worden gehouden op de dinsdagen 8 januari en 22 januari 2019 en, zoals gebruikelijk, is men te gast in verenigingsgebouw Dorpstienden. De avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur.

Er is altijd veel belangstelling voor deze cursus, maar er is ook een maximum aantal deelnemers. Daarom wordt belangstellenden aangeraden om zich spoedig op te geven. Dit kan bij K. Hameeteman: 0187-682824; J. Hollaar: 0187-681816 of A. van Huizen: 0187-682427.

Kerstmaaltijd op Koningin Beatrixschool

OUDDORP - Donderdagmiddag 20 december vond er een kerstmaaltijd plaats op de Koningin Beatrixschool in Ouddorp. De leerlingen van groep 8 hebben alles helemaal zelf georganiseerd. Er kwamen ongeveer 50 mensen die uitgenodigd waren door de leerlingen. De maaltijd werd gesponsord door bakkerij Dam, bakkerij Akershoek, slagerij Floresteijn, Jumbo Sperling, Hartje Holland en verenigingsgebouw Eben-Haëzer. De leerlingen hadden een dag van tevoren soep gemaakt en die soep werd op de dag zelf geserveerd. De gasten werden verwelkomd door de leerlingen en ondertussen konden ze genieten van pianospel. Verder was er een quiz over Goeree-Overflakkee en een presentatie met foto's van vroeger en nu. Op het einde werd er nog een gedicht voorgedragen. Het was een hele leuke en gezellige middag.

Eerste Kerstdiner-bingo voor KiKa groot succes

MIDDELHARNIS - Ruim 50 mensen vulden zaterdagavond 15 december de aula van RGO Middelharnis, waar voor de eerste keer een Kerstdiner-bingo werd georganiseerd door RGO Middelharnis, in samenwerking met KiKa-Goeree-Overflakkee, en dat allemaal voor KiKa. Want het was niet alleen een diner-bingo, alle opbrengst van de avond gaat ook nog eens naar het goede doel Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Door Teun Koote en leerling Tamara Uil van de RGO werd er 's middags hard gewerkt in de keuken om het warme en koude buffet klaar te maken voor de deelnemers van de bingo.
KiKa-ambassadeur Kees Witte en zijn KiKa-smurfen zijn in de middag bezig geweest om de aula aan te kleden en alles klaar te zetten om er een gezellige avond van te maken. Tijdens de eerste editie van de Kerstdiner-bingo waren er wederom vele mooie prijzen te winnen. Kees vertelde dat er ook een supermooi initiatief was op deze avond. Hij kreeg een paar weken geleden een mail van 'Jan Snoep en eetkramen' en hij schreef: "Helaas zijn er velen onder ons die met een minimaal inkomen (en soms zelfs nog met minder) rond moeten komen. Wat in de decembermaand heel moeilijk en soms zelfs niet haalbaar is. Nu lijkt het ons leuk om gezinnen een Kerstdiner-bingo cadeau te geven."
Op deze avond kregen vier gezinnen een superleuke avond, die betaald werd door Jan Soep en eetkramen. "Dit vind ik echt super mooi", aldus KiKa-Kees.
Er werd die avond € 1.974,65 bij elkaar gespeeld en er kwam nog een leuke verrassing, want toen de cheque vertoond werd, werd door Mark van Dijk geroepen: "Vul het maar aan tot € 2.000,-", vertelt Witte trots. "Ik wil graag alle sponsoren bedanken voor de hun bijdrage aan deze KiKa-bingo. We zijn een klein eiland, maar met grote daden", aldus Kees Witte.

INGEZONDEN:
Compliment voor AH Middelharnis

Dinsdag 18 december 2018 bij de AH in Middelharnis:
We hadden als gezin net een week vakantie er op zitten. Op vakantie twee zieke (lees: spugende) kinderen gehad. Kinderen bij thuiskomst weer beter (dachten we). Dinsdag begon moeders de vrouw ook te spugen, dus papa vluchtte even met de tweeling om een boodschap.
Er was bij de AH een (kerst)tafel aangezet met allerlei lekkernijen waar je aan mocht schuiven en (gratis) mocht eten en drinken. Kinderen een soesje met chocolade eten, sappie en bakkie erbij. Al met al, tijdverdrijf tijdens het boodschappen doen.
Aan tafel schoven allemaal mensen/oudjes aan. Het personeel voorzag ons van drinken en zelfs de filiaalmanager kwam erbij staan. Gezellige boel.
Toen ik aan mijn dochter vroeg of ze het soesje met chocolade lekker vond, schudde ze haar hoofd. Ik maakte nog een foto van haar en twee seconden later ging het mis. Horrorscenario nr 1. Mijn dochter spuugde de (hoek van de) tafel onder, incl. haar kleren, jas en schoenen.
De reden dat ik dit stukje schrijf en een compliment wil maken naar het (vaste) personeel van de AH en filiaalmanager, is het vervolg op het spuugincident. Er was totaal geen paniek, alles werd direct netjes opgeruimd, eigenlijk merkte niemand in de winkel en rondom de tafel er iets van. Bij het weggaan kregen de kinderen zelfs nog een gratis (chocolade) cadeau.

Hierbij de welverdiende complimenten van een klant!
Leuk, even boodschapje doen bij de AH...

J. Melaard
Middelharnis

Problemen oplossen met de 3D-printer

Prototype van een onderdeel, gemaakt door 3D-link.

Kapotte onderdelen die je als consument zo door de 3D-printer kunt laten maken. En dan ook nog voor een toegankelijke prijs. Heel simpel gezegd is dat wat het bedrijf 3Dlink doet. Een bezoek aan een bijzondere spin-off van Esselink Groep.

Door Lars Jacobusse

Een middelgrote GAMMA-vestiging, in een provinciestad ergens in Nederland. Aan de balie komen regelmatig klanten met kapotte spullen. Meestal moet de GAMMA op zo'n moment nee-verkopen. Er is niet een machientje dat nieuwe exemplaren van kapotte spullen uitspuugt. Tenminste, dat was altijd zo. Maar binnen het bedrijf zijn een paar slimme techneuten die verder kijken dan hun neus lang is en besluiten dat ze daar iets aan willen doen. Sinds kort is er een nieuwe techniek op de markt: 3D-printen. Waarom zou je niet gewoon een 3D-printer in de winkel zetten, een apparaat waarmee heel veel onderdelen één op één kunnen worden nagemaakt?

Teus-Jan van Dieren (links) en Dennis Sturm, de ondernemers van 3D-link.

Met Eiffeltorens kan je niks

"Het beeld dat je iets even inscant en dat het een minuut later uit de printer rolt, is veel te kort door de bocht," zegt Dennis Sturm, de man die dit idee mede werkelijkheid heeft gemaakt. Samen met Teus-Jan van Dieren bedacht hij 3Dlink. "Er zitten vaak wel wat vijven en zessen tussen, eer iets echt uit de printer rolt." Dat nam niet weg dat ze een paar jaar geleden genoeg potentie voor hun idee zagen. "In die tijd had je vooral van die Eiffeltorentjes die uit de 3D-printer rolden, het was een gadget," legt Teus-Jan van Dieren uit. "Maar dat was dan ook het enige. Wij wilden iets concreets met 3D-printen doen, waar particuliere consumenten wat aan hebben."

"In het begin werd de techniek wel wat overschat. Binnen een paar jaar zouden we allemaal een 3D-printer in huis hebben. Bij Eindhoven bijvoorbeeld, zou er een compleet huis neergezet worden, dat uit de printer was gerold. Het wordt iedere keer aangekondigd, maar het staat er nog steeds niet."

De gekste aanvragen

Wel zijn er inmiddels wat meer bedrijven die actief zijn met 3D-printen. "Maar we zijn eigenlijk nog steeds uniek met een concept dat met deze techniek toegankelijke diensten biedt voor consumenten." Dennis Sturm is met 3Dlink gevestigd bij GAMMA Goes en beheert daar de 3D-printer van 3Dlink: "Het is een shop-in-shop idee." Dennis is in zijn vrije tijd al veel bezig met modeltreinen en vindt techniek leuk. Nu krijgt hij de gekste aanvragen, waarop hij zijn kennis en creativiteit kan loslaten. Er was iemand die de deurgrepen van een oude Citroën na wilde maken. De originele exemplaren waren compleet versleten. Het was van een speciaal zacht materiaal. Dat materiaal kan je niet gebruiken, maar de vorm en uitstraling die het krijgt met 3D-printen, is exact hetzelfde als het origineel," legt hij uit. "En ook bijvoorbeeld een magnetron die niet meer werkt dankzij één kapot onderdeel, kan vaak worden hersteld door een 3D-geprint onderdeel te gebruiken."

Om te demonstreren wat er mogelijk is en gewoon 'omdat het kan', hebben de heren zichzelf gescand en verkleinde standbeeldjes geprint. In het kantoor van Teus-Jan van Dieren staat een vitrine met daarin meerdere poppetjes. Van een eind is duidelijk te zien dat het om figuurtjes van hemzelf gaat. De gelijkenis is bijna eng. "Dit is niet het soort producten dat wij maken. Het is een demonstratie van wat zou kunnen," lacht hij.

Ingewikkelder dan het lijkt

Zelf doen ze er wat luchtig en bescheiden over, maar met deze techniek kan dus echt heel veel. "In feite kun je alles maken," geven ze beiden aan. "Maar het kan snel erg duur en complex worden, de vraag is of je dat ervoor over hebt. Wij hebben in het begin gekozen om ons te richten op de vragen van de gewone consument." Die positionering had een reden. 3D-printen is ingewikkelder dan het vaak op het eerste gezicht lijkt, legt Dennis uit. "We kregen bijvoorbeeld een aanvraag van een hogeschool. Ze hadden een maquette van een gebouw ontworpen. Of wij die even konden printen. Maar ze hadden een tekening gemaakt met platte vlakken. Dat betekent dus dat de muren veel te dun zijn."

Ze zijn begonnen vanuit de gedachte om er vooral voor consumenten te zijn. Maar ze hebben inmiddels ook volop bedrijven als klant. "Pas kreeg ik de vraag van een scholengemeenschap, of we bepaalde sluitingen konden maken voor kluisjes. Het moest hufterproof en de fabrikant leverde niks. Dat hebben we gedaan," geeft Dennis aan. Ook was er een bedrijf dat machines bouwt voor de voedselindustrie, dat een bepaald wokkelvormig onderdeel had bedacht. "Het lukte hen niet om het te tekenen, laat staan te ontwerpen. Daar ben ik flink ingedoken en uiteindelijk hebben we het kunnen printen," zegt Dennis.

Yes3D

Naast 3Dlink hebben ze inmiddels een tweede bedrijf opgezet dat zich bezighoudt met 3D-printen. "Ontwerpers hebben allerlei dingen gemaakt die wij met de printer kunnen produceren." Dennis en Teus-Jan wijzen op een paar glazen lampenkappen met een bijzonder dessin. De producten zijn te vinden en bestellen op yes3d.nl. Hier kan de consument zijn eigen 3D-geprinte lamp samenstellen.

Voor de toekomst ziet 3Dlink veel potentie. "Als het bij het grote publiek meer bekend wordt wat wij doen, kunnen we grote sprongen maken." Ook de techniek staat niet stil. "Wie weet verdwijnt het onderdelenmagazijn en wordt alles straks geprint." Het is duidelijk dat deze ondernemers veel creativiteit hebben, maar ook de kennis om hun ideeën waar te maken.

Van Wijk Installaties & Constructies doet overname

GOEDEREEDE - Met ingang van 1 november 2018 heeft Van Wijk Installaties & Constructies te Goedereede Installatiebedrijf Vroegh & Hobbel uit Oostvoorne overgenomen. Eigenaar Martin van Wijk is zeer content met deze overname. "Door de samenwerking van beide bedrijven kunnen we onze dienstverlening verder uitbouwen en ons versterken in de markt in Zuid-Holland en Zeeland."

Vroegh & Hobbel is een installatiebedrijf met 13 werknemers die hoofdzakelijk werkt op Voorne Putten. De werkzaamheden bestaan uit traditioneel loodgieterswerk, alle voorkomende installatiewerkzaamheden en daarbij behorende duurzame warmtepomp systemen. De opdrachtgevers zijn zowel particulieren, aannemers als woningbouwverenigingen. Met de overname worden de werkzaamheden uitgebreid met o.a. airconditioning, dakdekkerswerkzaamheden en systemen voor zonne-energie.

Van Wijk Installaties & Constructies werkt nu vanuit Goedereede met een team van ruim 30 werknemers in de regio Zuid-Holland en Zeeland. Zij zijn actief in de woning-, utiliteits-, industriebouw en al sinds de oprichting in 1900 gevestigd in Goedereede.

Oud en Wijs Theo Kamerling: "De hele winkel is eigenlijk één grote etalage geworden"

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Kersttijd is traditioneel een tijd van gezellig verlichte winkelstraten en mooie kerstetalages. Theo Kamerling (1939) uit Stad aan 't Haringvliet vindt het reuze gezellig. Vroeger hing er in zijn winkel - een miniwarenhuis aan de Nieuwstraat met allerhande huishoudelijke artikelen, bloemen en planten, speelgoed, tijdschriften en rookwaar - ook altijd zo'n fijne sfeer in december. Kamerling sloot zijn winkel in december 2001. "Ik stond voor de keus: of mee met de nieuwe tijd en vernieuwen, of stoppen. De euro zou in 2002 worden ingevoerd. Ik besloot toen voor mezelf, dat ik daar allemaal geen zin meer in had. Ik had in 1974 ook al eens eerder op dat punt gestaan en toen voor vernieuwing gekozen. Ik vond het nu welletjes."

Tekst en foto: Pauline Hof

Aanvankelijk begon Theo Kamerling bij zijn vader en oom in de zaak. "We deden het met zijn drieën. Ik wilde al mijn hele leven de handel in, dus het was eigenlijk wel logisch dat ik ook in de zaak zou gaan werken. We verkochten levensmiddelen. Het was hard werken. Je moet niet op uren kijken. Bijvullen, nakijken, administratie, bezorgen; er is altijd van alles te doen. In 1966 had de familie een grote stap genomen. De zaak was verhuisd van de Molendijk naar de Nieuwstraat. Vier huisjes en een slop waren verbouwd tot een groot pand. Zo hadden ze de eerste zelfbedieningszaak in de omgeving. In 1974 overleed heel plotseling zijn vader, Joost Kamerling. Een klap, niet alleen privé, maar ook voor de winkel. "Negen maanden later overleed ook nog mijn oom. Het was nogal wat. Opeens stond ik helemaal alleen voor het hele spul. Het was een keuzemoment: stoppen of doorgaan. Het werd doorgaan. Mijn zus en mijn moeder sprongen meteen bij. Mijn moeder heeft uiteindelijk tot haar 87e jaar in de winkel gewerkt."

Schroom

Ik ben toen bij de Kamer van Koophandel langsgegaan om te vragen wat ze van mijn plannen vonden. Ik vond de verkoop van levensmiddelen te bewerkelijk. Dat zou ik in mijn eentje, zonder mijn vader en oom, nooit aankunnen. We merkten bovendien dat de tijden veranderden. Er kwam een Euro Discount in Oude-Tonge en een Jac Hermans supermarkt in Sommelsdijk. Het werd stiller in de winkel. De omloopsnelheid van de producten werd lager. Artikelen gaan over de datum. Je moet steeds meer weggooien. Ik had daarom bedacht dat ik het assortiment wilde veranderen. Ik wilde nieuwe producten voor de omgeving brengen; huishoudelijke artikelen, bloemen en planten, speelgoed en tijdschriften. De medewerker van de Kamer van Koophandel vond het een goed idee, maar hij adviseerde er ook rookwaar en snoep bij te nemen. Als mensen schroom hebben de winkel binnen te komen, konden ze altijd een zakje snoep kopen. Ik moet zeggen, dat had hij goed gezien!"

Inkopen

De winkel liep, ook al had Kamerling best wel eens zorgen. "Zeker in het begin. De start was best moeilijk. Ik heb er zelfs nog tijdelijk bij gewerkt in de bewaking in Rotterdam. Ik draaide nachtdiensten om wat bij te verdienen, zo'n twee keer in de week. Als ik thuiskwam, ging ik douchen en meteen door de winkel in. Dat was natuurlijk niet vol te houden. Weet je, mijn vader zei altijd: 'Van hard werken ga je niet dood.' Daar had hij gelijk in. Stress is vaak het grootste probleem." Theo's dagen waren lang en druk. Een deel van het assortiment kon op pijl gehouden worden door vertegenwoordigers, die bij hem langskwamen. Voor andere artikelen bezocht hij groothandels in Veenendaal, Bergen op Zoom of Goes. Dat alles na sluitingstijd van zijn eigen winkel. Het inkopen was één, maar dan was er nog het inladen, terugrijden en lossen. "Ik was vaak 's avonds laat thuis, maar om vijf uur, half zes stond ik alweer in de winkel om de artikelen te prijzen. Alles moest zo snel mogelijk de schappen in."

Plezier

Theo heeft altijd veel plezier in zijn werk gehad. Elk seizoen had zijn charme. Theo hield van de zomers. "Ik vond het fijn dat we dan een heleboel spullen buiten konden zetten. Dat gaf meer ruimte. We hielden ook altijd een plantenmarkt in het voorjaar. Heel leuk was dat. Ook december was altijd leuk. In november hadden we een Sinterklaasetalage, met heel veel speelgoed. Zodra de Sinterklaas voorbij was, maakten we snel de kerstetalage. Wij hadden in de winkel ook altijd een klein kerstboompje staan. Het was in die kerstperiode altijd heel gezellig en gemoedelijk. De tijden zijn wel veranderd. Ik mis de saamhorigheid van toen toch wel een beetje. Iedereen wenste elkaar fijne kerstdagen en vrede op aarde. Tegenwoordig is er weinig vrede meer." In de winkel werden kerstversieringen verkocht, lichtjes natuurlijk en heel veel kerstballen. "En ook altijd kerstbomen, echte hè", vervolgt Kamerling. "Die betrok ik dan van een collega in Oude-Tonge. In het brede slop naast de winkel stonden ze dan allemaal opgesteld. Ik had er zeker 50 tot 60 staan. Het waren drukke tijden, want wie dat wilde, kreeg 's avonds zijn kerstboom ook nog thuisgebracht."

Kauwgom

Na het sluiten van de winkel is Theo welgeteld een week thuis geweest. Tijd om in een zwart gat te vallen had hij niet, want Huig de Kreij bood hem direct een baan aan. "Ik was pas 62, dus op zich wilde ik best nog wat doen. De Kreij had drank- en snoepautomaten op verschillende locaties staan, op scholen en in De Staver. Ik moest ervoor zorgen dat ze dagelijks werden bijgevuld. Als er storingen waren, moest ik die ook verhelpen. Nou, dat was nogal eens, want er werd door de jeugd vaak gerotzooid met die machines. Dan gooiden ze kauwgom of paperclips in het muntvak en dan deed hij het niet meer. Je moet eens weten hoe vaak ik die muntsorteerder uit elkaar gehaald heb." Op zijn 75e is hij gestopt.

Valentijn

Theo werkte hard, trouwde nooit en woonde bij zijn moeder tot zij overleed. Dat hij op latere leeftijd, op zijn 69e, de liefde nog zou vinden, lag misschien niet in de lijn der verwachting, maar het gebeurde wel. Inmiddels is hij alweer tien jaar samen met Nelie Visbeen. Aan de muur van hun woonkamer hangen mooie foto's van het gelukkige stel. Ze leerden elkaar al kennen tijdens de feesten rond de viering van 500 jaar Nieuwe-Tonge in 1961. Ze verloren elkaar uit het oog en volgden ieder hun eigen levenspad. Toen Theo hoorde dat Nelie weer alleen was, besloot hij de stoute schoenen aan te trekken en stuurde haar een brief met Valentijn. Theo Kamerling lacht. "We doen echt alles samen. Dat vinden we gezellig. We gaan graag winkels kijken, in Goes of Middelburg. Ik lees graag, dus ik ben gek op boekwinkels. Natuurlijk kijk ik dan ook meteen naar de voorraden en de presentaties, dat doe ik automatisch. Vandaag de dag maken ze geen echte etalages meer. Sommige winkels hebben niet eens meer een etalage; de hele winkel is eigenlijk één grote etalage geworden. Alles draait om presentatie. Ook gaat tegenwoordig alles met computers. Klanten hebben vaak thuis al op internet gekeken om zichzelf te informeren, voor ze naar een winkel gaan." Kamerling zucht: "Ach, alles is zo anders dan toen. Ze prijzen niet meer. Er wordt gescand. Het is allemaal zoveel moderner geworden." Vlak na de sluiting in 2001 heeft Kamerling de winkel best nog even gemist. "Maar ja, je moet op een gegeven moment gewoon verder gaan en niet meer over piekeren, denk ik altijd. Die episode is voorbij en komt nooit meer terug. Ik denk dat ik er net op tijd mee gestopt ben. Veel artikelen spreken de mensen nu niet meer aan. Zo'n winkel als ik had, zou in deze tijd in Stad niet meer lopen."

Voor de serie Oud & Wijs bezoekt Pauline Hof senioren, die met hun ervaring van toen hun licht laten schijnen op zaken van nu. In de twaalfde aflevering: Theo Kamerling uit Stad aan 't Haringvliet.

GO Jongerenavond organiseert Oud & Nieuw Gala

GOES – Het is op zaterdag 29 december a.s. op een paar weken na precies een jaar geleden dat GO Jongerenavond haar eerste avond hield. Een initiatief van Jaco Wolfert en Leendert van Rossum om jongeren een supergezellige gelegenheid te bieden om elkaar te ontmoeten. Aanvankelijk alleen in Ouddorp, maar inmiddels wordt de GO Jongerenavond ook in Goes gehouden, in Het Postkantoor. Het eerstkomende gala-evenement dat op agenda staat, is zaterdagavond 29 december a.s. in Goes, in de toplocatie van Het Postkantoor, Grote Markt 14.

Een gala zal het zijn. "Leuk als de jongens en meiden dan in gala komen, maar een vereiste is dat natuurlijk niet. Stijlvol of gewoon netjes is ook goed. Het belangrijkste is dát ze er zijn", geven Jaco en Leendert aan.

Fantastisch

Jaco en Leendert hebben er duidelijk weer ontzettend zin in. Alle jongeren van 17 tot en met 35 jaar zijn hartelijk welkom. De entree bedraagt slechts € 5,- entree per persoon. De aanvang is om 21.00 uur. Er is voldoende gelegenheid om gratis de auto te parkeren. En vanzelf is iedereen hartelijk welkom! Zie voor meer info www.go-jongerenavond.nl of kijk op www.facebook.com/GOJongerenavond of op Instagram: gojongerenavond.

Column

Botsende wereldbeelden

De straat glimt van de regen, de kerstverlichting doet een wanhopige poging om toch nog wat te maken van de verregende zaterdag. In de snackbar is het rustig. Een tiener zit met een blikje cola aan de bar, zonder zijn blik van zijn telefoon af te wenden eet hij traag een frietje met mayonaise. Achter het dampende frituur houdt een jongeman alles nauwlettend in de gaten. Hij heeft vlot kapsel en een vrolijke babbel. Hij zou net zo goed in een chique restaurant passen als in deze dorpssnackbar.

Als er met stevige passen een oudere dame met een streng gezicht binnenstapt, vraagt hij vrolijk: "Alles goed vandaag?" "Ja", zegt de vrouw kortaf. En daarna: "Nou nee, eigenlijk niet." Er volgt een uitgebreid verhaal over een kapotte stofzuiger en iets anders wat mis is gegaan. De jongen is er niet van onder de indruk: Maar verder gaat het dus wel goed? De vrouw lijkt bijna te zwichten voor zoveel positiviteit, maar zegt dan: "Nou, vind je het niet genoeg ellende voor één dag?"

Ze bestelt een kleine friet en een kroket. De jongen vraagt of ze een gewone kroket wil, of een speciale volgens oma's recept. "Die vind ik zelf veel lekkerder." "Nou, doe die dan maar," zegt ze zonder een spoortje enthousiasme. Als ze even later met haar bestelling vertrekt, zegt de jongen vrolijk: "Geniet ervan en een fijne avond." Zonder iets te zeggen slaat de vrouw de deur dicht en stapt de regen in. Dat komt niet meer goed vandaag. De snackbarmedewerker laat zich niet uit het veld slaan. Er stapt weer iemand binnen: "Heeft u een leuke dag gehad?" vraagt hij vriendelijk. Ik krijg opeens zin in het nieuwe jaar. Op naar een optimistisch 2019!

Ethiek

Weer een jaar…

Het jaar 2018 is al bijna weer geschiedenis geworden. In de laatste dagen van het jaar kijken we vaak terug en maken we de balans op. Sommigen denken dat we in een hele slechte tijd leven. En dat het mogelijk nog slechter zal gaan. Anderen kijken er anders tegenaan. Wat valt er aan het slot van het jaar te zeggen?

Er zijn mooie en moeilijke momenten in het leven. Er zijn ook dingen die niet goed gaan. Toch mogen we wel beginnen met verwondering en dankbaarheid. Kijk, ik weet best dat er problemen zijn. Je hoeft er de krant maar oppervlakkig voor te lezen. Er is criminaliteit, armoede en ziekte. Ook de moraal wordt er niet beter op. Maar toch moeten we beginnen met verwondering over het vele goede wat we hebben ontvangen en steeds weer ontvangen. Wij leven in een deel van de wereld waar grote overvloed is aan alles. We hebben eten, drinken, gezondheid en vrijheid. Dingen waar vorige generaties alleen maar van konden dromen. Het is bijna niet te zeggen wat we in onze tijd hebben. Laat ik één ding noemen. Ongeveer 500 jaar geleden werden er in ons land per jaar ongeveer 100 mensen op honderdduizend vermoord. Vandaag de dag is het nog niet eens één persoon per jaar. Ook dat laatste is erg, maar het is veel erger geweest. We leven vandaag de dag in één van de meest veilige delen van de wereld. Ook historische gezien. Laten we dergelijke zaken opmerken en waarderen. De vrijheid die we bijvoorbeeld hebben om de Heere naar Zijn Woord te dienen moeten we niet gering achten. Kortom, er zijn veel goede dingen.
Er zijn ook dingen die zorgen geven. Onlangs werd duidelijk dat het proces van ontkerkelijking gewoon en waarschijnlijk versterkt voortgaat. Rond 80% van de mensen in ons land komt vrijwel nooit meer in de kerk. Die mensen horen dus niet meer van Gods goede geboden. Ook zullen er in de komende tijd kerken worden afgebroken. Vooral in de grote kerken in ons land neemt het aantal betrokken leden drastisch af. Dat is iets om erg verdrietig over te worden. We leven in een welvarende land, maar ook in een land zonder God, geloof en kerk. De Bijbel is voor veel mensen, vooral jongeren, een volstrekt onbekend boek geworden. Ook zijn feestdagen bekend vanwege de vrije dagen, maar over de christelijke achtergrond is bar weinig in de samenleving bekend. Bidden en vasten zijn zaken die gelinkt worden aan islamieten. Dat de christelijke kerk op dit punt ook een boodschap heeft, is voor velen volstrekt onbekend. Het zijn zaken om diep over na te denken. Een land en een volk zonder God heeft ten diepste geen toekomst.
Het einde van het jaar brengt ook bij de toekomst. Er is een mooi lied over wat de toekomst brengen moge, mij geleid des Heeren hand. Voor de toekomst worden allerlei onderzoeken gedaan. Recent is er bijvoorbeeld een klimaatwet door de Tweede Kamer aangenomen. In deze wet ligt de veronderstelling dat mensen het klimaat kunnen beïnvloeden. Ik denk dat daar over getwijfeld kan worden. We moeten inderdaad het milieu niet te veel belasten. We moeten ook zuinig zijn met energiebronnen. Maar het is hoogmoed om te denken dat wij het klimaat zouden kunnen regelen. De kosmische krachten zijn zo groot dat we daar denk ik niet aan kunnen beginnen. Er is echter een andere verwachting. Het einde van het jaar brengt ons bij God en Zijn beleid. Stap voor stap werkt God naar het grote doel van Zijn Schepping. Er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waarop gerechtigheid woont. Dat is een gefundeerd uitzicht voor de toekomst. Dat is echte hoop voor een arme wereld.

Ds. W. Visscher

Dagboeken

Wie nog geen dagboek of meditatiebundel heeft uitgezocht, krijgt de mogelijkheid uit vier boeken een keus te maken: 'Het levende Brood' (dagboek bij de Bijbel van ds. I. Kievit), 'De enige Toevlucht' van ds. A.J. Gunst ( 52 meditaties), 'Dorst naar God' (meditaties over Psalmen), van ds. B. van der Heiden en 'De HEERE is mijn deel' van Octavius Winslow (31 overdenkingen). Voor elk wat wils. Gevarieerd, maar allen inhoudsvol. Zij zullen hun weg naar de lezers zeker vinden.

Het levende Brood

'Het levende Brood' is een verzameling uit de meditaties die ds. Kievit als eindredacteur schreef voor het Gereformeerd Weekblad. De samensteller is R.F. Rebel. Dit dagboek is een vervolg op 'Dagelijks Manna'. Wat is het verschil met het vorige dagboek? De stukjes per dag zijn aanmerkelijk korter en lezen gemakkelijker. Maar aan de inhoud is niet tekort gedaan. Dominee Kievit heeft zelf geschreven wat het zeggen wil: 'Ik ben het Brood des levens'.
… Dit is Brood dat leeft en Brood dat leven geeft. Wonderlijk Brood dus. In Christus is het leven. Hij de Fontein van het levende water, ook het levende Brood. Alles wat Hij is en geeft, dat leeft en geeft leven. Hij vervult alles met leven, waar Hij Zichzelf schenkt.'
De hervormde predikant Izaäk Kievit (1887 – 1954) had een vooraanstaande positie in hervormd-gereformeerde kring. Hij heeft bijna 30 jaar de gemeente van Baarn gediend. Ook buiten zijn eigen kring was veel waardering voor Kievits werk.

ISBN nr. 9.789.033.129.483; Prijs € 18,50

Dorst naar God

'Dorst naar God' zijn meditaties over de Psalmen van de hand van ds. B. van der Heiden. In het Woord vooraf schrijft de auteur dat er een onlosmakelijke liefdesband tussen Gods kinderen en de Psalmen ligt. De Psalmen zijn de reisliederen van Sion. Waar de Heere geestelijk leven geboren doet worden, komt ook een diepen verbondenheid met de Psalmen. Luther noemt de Psalmen een Bijbel in het klein. De Psalmen geven een blik in het hart van de kinderen Gods. Je zou het boek der Psalmen een geestelijke apotheek kunnen noemen, waarin de geneesmiddelen te vinden zijn tegen elke zielenkwaal. Het gouden abc van Gods kinderen. Wat vinden de geestelijke pelgrims er dan in? Hun strijd, hun leven, hun vragen, maar ook hun verwondering en hun aanbidding. Dominee wenst dat dit boek mag dienen tot uitbreiding van Gods Koninkrijk, maar ook tot geestelijk nut van de lezers. De meditaties beginnen bij Psalm 1, vervolgens Psalm 4, 22, 23, 27 en de laatste meditatie handelt over Psalm 146. Van Psalm 91 staan twee meditaties over 'Een veilige Schuilplaats'. Hij eindigt, hoe kan het ook anders met een Psalm (9:2): Uw Naam zal door mijn psalmgezangen, O Allerhoogste, lof ontvangen.
Van harte aanbevolen! Ds. B. van der Heiden is emeritus predikant in de Gereformeerde Gemeenten.

ISBN nr. 9.789.033.129. 469; Prijs € 13,90

De enige Toevlucht

'De enige Toevlucht' is een verzameling van 52 meditaties van ds. A.J. Gunst, voor elke week één. In deze eenvoudige, aansprekende meditaties is rekening gehouden met het kerkelijk jaar. Ze lenen zich heel goed om wekelijk te lezen, persoonlijk of in gezinsverband. Ze zijn trouwens ook goed te gebruiken bij een weekopening en -sluiting. De inhoud van de cover wil ik u niet onthouden:
… De waarachtige bekering is Gods werk. Als het Gods werk niet was, werd er nooit één mens zalig. Aan de andere kant ligt op ons de eis en de plicht te vragen om bekering en vernieuwing van ons hart. En nu doet de Heere het ooit om ons gebed. Hij is ons niets verplicht. Maar Hij doet om Christus' wil. De zaligheid ligt alleen in Hem, buiten Wie God een verterend Vuur is. Dat wordt al meer geleerd op de school van vrije genade. Christus is voor Zijn Kerk de enige Toevlucht voor tijd en eeuwigheid.
Ds. A. J. Gunst (1941) is emeritus predikant in de Gereformeerde Gemeenten. Hij diende de gemeenten van Terneuzen, Tholen, Benthuizen en Nieuwerkerk (ZLD). Neem en lees.

ISBN nr. 9.789.033.129.261; Prijs € 14,90

De HEERE is mijn Deel

'De HEERE is mijn Deel' van Octavius Winslow (1808 – 1878), de achtste zoon van Thomas Winslow en Mary Winslow – Forbes. Zijn moeder is bekend geworden door haar geschriften. Octavius heeft enkele gemeenten gediend in Amerika en Engeland.
Waarom het aantal van 31? Oorspronkelijk had hij ze bedoeld voor 31 dagen, een hele maand dus. Ze zijn dan ook wel aangegeven met dag 1, dag 2, enzovoort. Wat is het middelpunt in deze overdenkingen? De Zaligmaker, Jezus Christus in Zijn vele hoedanigheden ten gunste van degenen die Hem liefhebben en volgen. Hij is hun Deel, hun Hoop, hun Meester, ja, hun alles en in allen.
De titel van deze bundel is genomen uit Klaagliederen 3 : 24:
'De HEERE is mijn Deel, zegt mijn ziel, daarom zal ik op Hem hopen'.
Winslow heeft zelf een woord vooraf geschreven. In november 1870 schreef hij het volgende:
Hij vertrouwt erop dat deze bladzijden iets van een zwakke afspiegeling zullen bieden van de onnaspeurlijke rijkdom van Christus. Daarop mag de zwakste ziel, de ziel die in het donker verkeert, maar wel in Christus gelooft en Christus liefheeft, met een persoonlijke aanspraak komen, en zeggen: Alles is van mij, want ik ben van Christus, en Christus is van God.

ISBN nr. 9.789.033.129.452; Prijs € 12,50

Kerkdiensten - Zondag 30 december 2018

OUDDORP
Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. van den Berg en 18.00 uur ds. A.J. Molenaar - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. C.M. Buijs - Geref. Kerk 10.00 uur ds. De Vreugd en 18.30 uur ds. W.J. van de Griend - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. G. Pater - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. K. van Wijngaarden en 18.30 uur dhr. H. Pollema

GOEDEREEDE
Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.J. van Assen en 18.30 uur ds. L.W. den Boer - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A.A.F. van de Weg en 18.00 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM
Herv. Gem. 10.00 uur prop. J. Speksnijder en 19.00 uur prop. T. Overbeeke - Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. Joh. Post - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W.J. van de Griend en 18.30 uur geen dienst

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. W. Schinkelshoek en 18.00 uur ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 9.30 uur ds. D. Sikkema - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 15.30 uur ds. G. Pater - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DIRKSLAND
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A.L. Molenaar en 18.00 uur ds. A. Slingerland - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. K. Boeder - Ziekenhuis 14.30 uur ds. C. Oorschot

HERKINGEN
Herv. Gem. 10.00 uur ds. P.M. van 't Hof en 18.00 uur ds. P.D. Teeuw - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. M. Diepeveen en 18.00 uur kand. G.K. Terreehorst - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur ds. M. Blok

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 10.00 uur ds. D. Boers en 18.00 uur ds. F. Hoek - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. P. Verhaar en 16.00 uur kand. G.K. Terreehorst - Lukaskapel 10.15 uur ds. H.J. Catsburg en 14.30 uur prop. H. Boele - Exodusgemeente 10.00 uur ds. J. de Visser - Remonstrantse Gem. 10.00 uur geen dienst - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. A. de Landmeter

MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 10.00 uur ds. C. Doorneweerd en 18.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden - Geref. Kerk 10.00 uur mevr. M. Maris-Nisse en 17.00 uur geen dienst - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. M. Blok - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur ds. G.E. Messelink en 17.00 uur br. T.J. van Dieren - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. R. Visser sr. - Samenkomst Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, 15.30 uur br. W. Hoogendijk

NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. B.L.P. Tramper en 18.00 uur ds. P.M. van 't Hof - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. Kos (bed. H.D.) en 18.00 uur ds. C. Oorschot - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur ds. K. Boeder

OUDE-TONGE
Herv. Gem. 10.00 uur prop. G.F. Willemsen en 18.00 uur ds. H.J. Catsburg - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur pastor H.J.P. Scheermeijer - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur dhr. A. van Ooijen

STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 10.00 uur ds. T.W. van Bennekom en 18.00 uur ds. G.C. de Jong - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W.A. Boer

DEN BOMMEL
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. ten Brinke en 18.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 10.00 uur dhr. J. Anninga

OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Hoolwerf en 18.00 uur ds. B.F. Bakelaar - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. G.K. Terreehorst en 15.30 uur kand. J. Kooij - Geref. Kerk 9.30 uur ds. J.C. van Westenbrugge en 18.00 uur ds. H. Klink - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur leesdienst

LANGSTRAAT
Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.F. Bakelaar

Kerkdiensten - Maandag 31 december 2018: Oudejaarsdag

OUDDORP
Herv. Gem. 19.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.00 uur ds. H. de Goede - Ger. Gem. 19.00 uur ds. G. Pater - Doopsgezinde Gem. 16.30 uur Duitstalige dienst en 19.30 uur ds. K. van Wijngaarden

GOEDEREEDE
Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM
Herv. Gem. 19.00 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. C. Oorschot - Geref. Kerk 19.00 uur ds. W.J. van de Griend

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 19.00 uur ds. D. Sikkema - Ger. Gem. 19.00 uur - Ger. Gem. in Ned. 19.00 uur

DIRKSLAND
Herv. Gem. 19.00 uur ds. K. Timmerman - Ger. Gem. 19.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN
Herv. Gem. 17.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 18.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 19.00 uur prop. H. Boele - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. Kos - Exodusgemeente 19.00 uur ds. J. de Visser (dienst in de Emmaüskerk)

MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 19.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 19.00 uur ds. L.J. Lingen (dienst in Exoduskerk) - Ger. Gem. 17.00 uur ds. K. Boeder - Chr. Geref. Kerk 19.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 19.00 uur ds. C. van Zwol - CGM De Rots, Diekhuus 19.00 uur dhr. R. Visser jr.

NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. C. Gielen - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE
Herv. Gem. 19.00 uur ds. M. Kreuk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk nog niet bekend

DEN BOMMEL
Herv. Gem. 19.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 19.00 uur dhr. J. Anninga

OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 19.00 uur ds. G.J. Anker - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.G. van Tilburg - Geref. Kerk 19.00 uur Oudejaarsdienst - Ger. Gem. 16.30 uur ds. M. Blok

LANGSTRAAT
Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. de Lange

Kerkdiensten - Dinsdag 1 januari 2019: Nieuwjaarsdag

OUDDORP
Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W.J. van de Griend - Ger. Gem. 9.30 uur ds. G. Pater - Doopsgezinde Gem. 10.00 uur ds. K. van Wijngaarden (bed. H.A.)

GOEDEREEDE
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM
Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. M. Diepeveen - Geref. Kerk 10.00 uur geen dienst

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Ger. Gem. 10.00 uur - Ger. Gem. in Ned. 10.00 uur

DIRKSLAND
Herv. Gem. 10.00 uur ds. K. Timmerman - Ger. Gem. 10.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. van Vuuren - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. van Wijk- Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.W.J. Guis - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. Kos – Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong

MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 10.00 uur ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst - Chr. Geref. Kerk 9.30 uur ds. G.R. Procee

NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 10.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. P.C. Hoek - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. M. Kreuk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 10.00 uur prop. A. van Kralingen

DEN BOMMEL
Herv. Gem. 9.30 uur ds. B. de Borst

OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.J. Anker - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. J. Kooij - Geref. Kerk 10.00 uur ds. J.H. Becker - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst

Joke Verweerd – Snoeitijd (4)

In haar dunne, witte nachthemd staat ze opnieuw voor het halfopen raam. Donker zijn de contouren van de bomen, de populierenhaag komt al weer in blad en de afstand naar de sterren lijkt oneindig. Haar oren op scherp, zoals altijd; ze hoort het aanslaan van de generator in het koelhuis. Het kraken van de mand van Pollux in de keuken. De wind in het jonge blad. Misschien zelfs Chiel die zich omdraait, maar dat kan ook inbeelding zijn.
Het bed is koel; ze klemt het rolkussen tegen haar buik. De slaap komt sneller dan ze dacht.

Een paar uur later haalt het gekrabbel van Pollux aan de slaapkamerdeur haar uit de sinds jaren terugkerende angstdroom. Geschrokken en bezweet schiet ze rechtop. Het is Chiel niet. Het is Pollux; ze weet het meteen. Hij doet dit eigenlijk alleen wanneer het gaat onweren. Dat kan niet, in dit seizoen onweert het hier zelden. Nog duizelig van de droom stapt ze uit bed om de deur open te maken. Hij heeft haar dit keer gered van de nachtmerrie en de migraine die daar meestal op volgt. Hij mag daarom wel binnenkomen, het is goed om niet alleen te zijn nu. Pollux legt zich met een zucht naast het bed op het gele kleed. Scheel kijkt hij naar haar op. Wie is er bestand tegen hondenogen? Vooruit dan maar. 'Je hoeft je nergens druk om te maken,' zegt ze bestraffend, 'hij komt weer terug.'
Pollux' staart roffelt zacht tegen de zijkant van het bed en ze weet dat hij op zijn manier terug zal praten als ze nog langer tegen hem praat. Ze wendt haar blik af en het roffelen wordt trager en trager. Pollux rolt op zijn zij. Dan is het weer stil; het trage, diepe ademen van de hond maakt haar rustiger.
Ze schudt haar kussen opnieuw op. Niet aan de droom denken, niet terugzakken. Haar handen strelen over haar buik. De pijn van de herinnering zit altijd daar. Het beurse, het lege. Het komt dit keer omdat Chiel weggaat. Hoe verder weg Chiel is, hoe meer het verleden haar terugzuigt.
Ze moet maar niet meer in slaap vallen nu. Meijlanden is ver en niemand weet hoe lang hij wegblijft. Meijlanden. Het oude statige huis met de naam op de dakrand. Haar voorstelling is de combinatie van wat Chiel ervan vertelde en de plaat in het fotoboek in de boekenkast. Maar vooral de foto van Catharina. Van zijn ouders heeft Chiel geen foto. Dat hij nu naar zijn moeder wil, dat is goed. Wie denkt dat hij los van zijn wortels kan leven, houdt zichzelf voor de gek. Effi weet het maar al te goed.
Toen Chiels vader stierf, was Chiel te laat. Hij was aanwezig bij de begrafenis, met vijf dagen was hij terug. Drie van de vijf dagen onderweg en maar ruim een etmaal ter plekke. Somber en moe stond zijn gezicht. Alsof hij ziek was, uitgeput – hoe kon een mens zo aftakelen in een paar dagen? Effi weet het nog, ze was nog maar een paar jaar op Gold Apple Garden. Ze had Chiel nooit gezien als een kwetsbaar mens. Hij was gelijkmatig, rustig en leek met weinig toe te kunnen. Maar toen hij terugkwam en zijn ogen zo anders stonden, leek hij ineens weerloos. Minder de baas, niet zo afstandelijk en onafhankelijk. Eenzaam. Is dat het begin geweest van wat er toen tussen hen is begonnen te groeien?
Nu gaat hij terwijl zijn moeder nog leeft; misschien wordt het een afscheid. Chiels moeder is kortgeleden tachtig geworden. Dat is voor Nederlandse begrippen nog niet zo heel oud. Bijna nergens worden mensen zo oud als in Holland. Maar waarom zou Catharina anders bellen? Het is nu zijn eigen keuze om te gaan.

Chiel heeft het niet zo op zijn vaderland, maar hij houdt van Meijlanden, al praat hij er niet vaak over. Holland is een landje waar elke stap wordt geregistreerd. De mensen weten er alles van elkaar, zegt Chiel. 'Stiekem' is een echt Hollands woord en stiekem is iedereen, maar niets blijft geheim. En wat de mensen ervan vinden is bij elk voorval het belangrijkste. Wat krom en scheef is, moet naar buiten toe recht lijken.
Als Chiel te veel whisky drinkt, spreekt hij dit soort raadsels. Dat gebeurt zelden, maar op zo'n moment stelt ze dan ook de vragen die ze anders binnenhoudt. Waarom hij daar weggegaan is. Het antwoord was trouwens een nieuw raadsel. Die nacht vergeet ze nooit, toen ze zijn vrouw geworden en zijn huishoudster gebleven was.
Dat er niets wezenlijk veranderd was, had ze wel begrepen toen het licht werd en zij zich, onzeker met de situatie, slapend had gehouden. Hij had even op de rand van haar bed gezeten en toen was hij weggelopen. Nog geen vijf minuten later, toen haar hand nog de warme plek naast haar koesterde, was de grote tractor langs het raam gereden.
Die morgen stond hij ineens achter haar in het kantoor. 'Als dit gevolgen heeft...' zei hij ongemakkelijk.
Ze was hem in de rede gevallen. 'Dit heeft geen gevolgen.'
'Als dit gevolgen heeft, ben ik voor minstens vijftig procent verantwoordelijk. Ik wil dat je dit goed beseft, Effi.'
'Het heeft geen gevolgen, definitief níét!' Ze had haar ogen neergeslagen omdat ze bang was dat hij daarin de nachtmerrie zou zien. Nooit eerder was ze bang geweest dat het aan haar te zien was.
Chiel bleef kijken, ook toen ze demonstratief de computeruitdraai weer naar zich toe trok. De cijfers van de geschatte opbrengst waren vaag geworden en in elkaar overgevloeid. 'Ik ben onvruchtbaar,' had ze gezegd. Stug, ze hoorde het zelf.
'Hoe weet je dat?'
Ze had haar stoel met een kras achteruitgeschoven. Dit moest van haar blijven, Chiel zou het niet begrijpen. Ze had immers een streep gezet onder het verleden? Ze was het kantoor uitgevlucht.

Met raad en daad

Dagelijkse vertraging

Is het waar, dat onze aardbol steeds langzamer om haar as gaat draaien? En waarom wordt de dag van 24 uur dan niet langer?

Onze dag is door de eeuwen heen inderdaad iets langer geworden. Dat kan men nu berekenen, omdat de sterrenkundigen onder onze oeroude voorvaderen heel nauwkeurig de zonnetijd in hun woonplaats bijhielden. Dat is de tijd die gemeten werd naar de stand (de zgn. uurhoek) van de zon. Gezien een Fenicisch kleitablet met het verslag van een zonsverduistering op 5 maart van het jaar 1223 voor Christus, is onlangs becijferd dat onze dag in die meer dan 32 eeuwen elke honderd jaar 1,6 milliseconde langer is geworden.

Aan de loop

Ik ben 69 en loop dagelijks zo' n 5 km, maar oudere vrouwen raden het af, omdat zij met versleten knieën tobben. Wat raad u mij aan?

Lichaamsbeweging kan de botontkalking wat afremmen en buitenlucht stelt de huid van armen en benen in staat met behulp van de zon geregeld vitamine D aan te maken en dan kan met behulp van uw hormonen uw beendergestel beter op peil blijven. Het gaat echter niet om het aantal kilometers, maar om de beweging van uw spieren, het dieper ademhalen, enige inspanning en daardoor verwijden van de bloedvaten, en als de zon schijnt, wat zonnestraaltjes op deels blote armen of benen. Daar slijten de knieën niet van. Dat komt eerder door trappen lopen met zware boodschappentassen of andere overbelasting van die gewrichten.

Kaat Mossel

Op een Schevenings terras kregen we van de zomer een 'Kaat Mossel' en dat was een schaal ijs met slagroom en echte advocaat. Maar vanwaar die rare naam?

Tijdens de jarenlange twisten tussen patriotten en prinsgezinden werkte Catharine Mulder als stadskeurmeesteres van de mosselen in Rotterdam. Daar zette zij vanaf 1783 als 60-jarige Oranjeklant geregeld demonstraties op touw tegen de patriottische regenten. Dat leidde meer dan eens tot bloedige botsingen en soms tot brandstichting en plundering. Politieke tegenstanders scholden haar uit voor 'Kaat Mossel'. In een geruchtmakend proces kwam het tot de eis: geseling, brandmerking, 10 jaar tuchthuis en levenslange verbanning uit Rotterdam en Schieland. Maar de schepenbank wees dit alles af en het Hof heeft ook geen vonnis willen wijzen. In 1787 werd zij vrijgelaten en in haar functie hersteld, maar toen de Fransen ons land in 1795 hadden bezet, konden de patriotten hun gram halen en is de door hen zo gehate Kaat Mossel alsnog ontslagen. Ze stierf in 1798 in grote armoede. Haar bijnaam bleef in gebruik voor vrouwen met een grote mond.

De eerste tram

Waar reed de eerste tram, in Amsterdam of in Rotterdam?

Tussen Den Haag en Scheveningen reden op 25 juni 1864 de eerste paardentrams, in juli gevolgd door twee andere Haagse lijnen. Op 3 juni 1875 ging de Amsterdamse Omnibus Mij met de eerste paardenomnibuslijn van start. De Rotterdamse Tramweg Mij begon op 1 juni 1879 met de exploitatie van acht paardentramlijnen. Elektrische trams reden pas vanaf 14 augustus 1900 in Amsterdam.

Uit de oude doos

Nieuwe Noordzeekotter G.O. 15 een uitstekend schip

De nieuwe Noordzeekotter, 'Cornelis Marinus', de G.O. 15 van dhr. M. Lokker te Goedereede, is zaterdagmorgen, na de gehouden proefvaart, door de kenners een uitstekend schip bevonden. Met een aantal belangstellenden aan boord maakte het schip een tocht over het Haringvliet, tijdens welke vaart het door dhr. Piet Padmos aan de eigenaar werd overgedragen. Schipper is de 24-jarige zoon Kees van de fam. Lokker, die daarmee een grote verantwoordelijkheid heeft gekregen, want het schip kost dik door de miljoen…!
Het ontwerp van de kotter is van de scheepswerf Velthuis b.v. te Zuidbroek (Gr.), het casco werd vervaardigd op scheepswerf Ferus Smit te Foxhol. De hoofdaannemer, machinefabriek Padmos b.v. te Bruinisse en sinds kort ook te Stellendam, maakte het schip visklaar. Er werd een motor ingebouwd van het type Stork 8 FBHD 240, van 900 PK bij 750 omw. per min. Er werd een Hotli straalbuis aangebracht. Alle moderne apparatuur is aan boord en op de riante 'brug' aanwezig. Zelfs is er een scherf-ijsmachine waarmee ijs gemaakt kan worden voor het bewaren van de vis.

Weerbericht

Tot begin 2019 hogedrukgebieden aan zet

Op 20 december jongstleden schreef ondergetekende dat de inmiddels voorbije maand december 2018
uiteindelijk zo'n 3 graden boven de norm zou gaan uitkomen als we op 31 december de temperatuurbalans opmaken. Afgerond was de laatste maand van het afgelopen jaar inderdaad een kleine drie graden te zacht op de Eilanden. In 2015 maakten we het nog bonter met een positieve afwijking van zo'n 6 graden.
Het jaar 2018 als geheel dat slechts twee te koude maanden kende, was 'natuurlijk' uitzonderlijk warm.
Vanaf Kerst oogden de weerkaarten boven het noorden en noordwesten van Europa al enigszins winters.
We zien dat diverse weermodelkaarten geschetst voor de eerste week van januari met een opvallend sterk hogedrukgebied op de proppen komen boven Schotland richting IJsland, terwijl de lage druk, inclusief veel kou op hoogte, vooral wordt ingetekend boven Scandinavië en de Baltische Staten.
Het is de bedoeling dat deze 'noorderkou' via Scandinavië in zuidelijke richting moet gaan uitstromen waarbij de vraag nog is of Nederland ook een schampschot gaat meekrijgen van deze luchtsoort.
De hoofdmoot van de Scandinavische bel kou is namelijk vooralsnog gericht op het oosten van Europa waarbij Nederland steeds op de grens lijkt komen te liggen van de 'echte' kou.
Momenteel blijft dit nog even de kwestie in de periode tot pakweg 4-5 januari. We geraken wel in een wat 'koelere' fase de eerste januaridagen, waarbij het nog steeds mogelijk is dat die verrassende vleug winterse lucht uit het hoge noorden nog even tot boven Nederland kan uitstromen.
Het noordoosten/oosten van Nederland heeft uiteraard de beste papieren om iets meer van de winterse invloed mee te pakken. In de doorgaans mildere zuidwesthoek van het land wordt dat allemaal lastiger.
De kans op enkele winterse buien met stofhagel of wat (natte) sneeuw is niet uit te sluiten vanaf 2 januari.
De zon is er soms even bij en de wind waait meest uit noordwest tot noordoost. De verzachting zal echter al weer vrij rap gaan volgen als het hogedrukgebied boven onze omgeving wegzakt. Dan wordt weer als vanouds ruimte gegeven aan luchtinstroom via de Noordzee.
Tot de jaarwisseling is het meest droog, rustig en opvallend zacht weer met maxima richting de 10 graden.
Veel zon is er niet en wolkenvelden bepalen het weerbeeld meestentijds op de Eilanden.

Voor jou gelezen: Wereld vol gevaar

Vuurwerk! Ben jij een liefhebber of hou je er helemaal niet van? In beide gevallen kun je dit boek lezen. Eigenlijk zou iedereen dit moeten lezen.

Een aansprekend boek, geschreven door Lianne Biemond. Eerder schreef ze de boeken: 'Wereld van verschil' en 'Wereld aan de overkant'. Dit nieuwe deel bevat twee verhalen, die zich op dezelfde dag afspelen. Daniël en Richard in Nederland. Kishan in India. Een heel verschillende leefwereld. Maar tegelijk zie je ook de overeenkomst. Vuurwerk is voor beide 'kanten' een groot gevaar.

India: Al heel vroeg in de ochtend gaat Kishan, samen met zijn vriend Jabbar op weg naar zijn werk. Ondanks dat ze hard moeten werken en ze maar weinig te eten krijgen, zijn ze erg blij met hun baantje. Nu kunnen ze zes dagen per week hun eigen geld verdienen in de vuurwerkfabriek. Ze plakken rotjes op lange wikkels en rollen die op. Ze draaien lontjes, vouwen doosjes en stoppen daar netjes lucifers in. Gelukkig hoeft Kishan geen 'kopjes' van lucifers meer te maken. Dat was vervelend werk. Zijn ogen gingen branden en na verloop van tijd deed zijn keel ook pijn. Moe en ziek voelde hij zich toen. Nee, dat wil hij niet meer. Hij zal extra hard werken, zodat hij wel op deze afdeling kan blijven. Nederland: Voor Daniël is de laatste schooldag voor de kerstvakantie aangebroken. Wanneer zijn moeder hem wakker maakt, ruimt ze meteen wat kleding op, die op zijn kamer ligt. Ze vindt daarbij een aansteker. Daniël heeft wat uit te leggen. Wat moet hij met die aansteker? Al snel blijkt dat hij vuurwerk af wil steken met Richard. Zijn moeder is het er absoluut niet mee eens en wijst hem op de gevaren. Dat hij samen met Richard een megaknaller wil gaan maken vertelt hij natuurlijk niet. Zelfs zijn klasgenoten Koen en Sander wijzen in de pauze op de milieuvervuiling door vuurwerk. Maar dat maakt ook niet genoeg indruk. Ze laten zich niet van hun plan weerhouden. Ze spreken die middag af bij Lizz. Daar is een leuk schuurtje met genoeg ruimte om een spelletje te doen of iets anders… Voor hij weggaat spreekt zijn moeder hem nog aan: 'Daniël, ik wil nog even terugkomen op ons gesprek van vanmorgen (…) Papa en ik willen je echt niet met vuurwerk zien,' gaat ze verder. We hebben het daar al eerder over gehad en je weet heel goed hoe we daar over denken.'
Die middag gaat het mis… Heel erg mis. In India en in Nederland.

India:

'Ggr rommeldebom...' Langzaam zwelt het geluid van een laag, donker gerommel aan. Onheilspellend. Het geluid gaat weg en komt weer terug. Dan rommelt het niet alleen meer, nee, het fluit, het jankt en piept intens. Kishan fluistert zacht voor zich uit: 'Dit is geen onweer. Er is iets mis. Er is iets mis. Heel erg mis.'
'Het is vuurwerk!' gilt een overslaande jongensstem…

Nederland:

De megaknaller is bijna klaar. Als laatste laat Richard Daniel nog één klein rotje in de buis proppen. Gewichtig vertelt hij dat het lintje van dit laatste rotje gebruikt kan worden om de megaknaller aan te steken. Dan pakt hij de hamer en tikt het rotje een stukje naar beneden. Een steekvlam schiet onder de hamer vandaan naar het dak van het schuurtje. De hamer zelf vliegt vanuit Richards hand omhoog en komt met een klap weer op de werkbank neer. De bovenkant van de buis scheurt open. Vonken schieten in het rond.
'KLAAWAAMM!'
Daarna is het stil
Oorverdovend stil.

Je zult dit boek in één keer uit willen lezen. Je oelt het verdriet van Kishan om zijn vriend Jabbar. Hij denkt dat Jabbar niet meer leeft. Je begrijpt de schrik en de pijn bij Daniel, die blind lijkt te zijn en van Richard, die zijn handen heeft verwond. Bijzonder dat de schrijfster je 'slechts' één dag meeneemt in het verhaal van de jongens en je daarmee zoveel leert. Hopelijk begrijp je na het lezen van dit boek nog beter dat vuurwerk niet geschikt is voor kinderhanden. De schrijfster geeft zelf in haar nawoord aan dat het verhaal over Kishan verzonnen is, maar dat de situatie helaas op waarheid berust. Veel jongens en meisjes werken in de vuurwerkindustrie.
Elk jaar opnieuw levert dit veel slachtoffers op, met name onder kinderen. Het boek besluit met een brief aan kinderen van www.vuurwerkmanifest.nl. Een organisatie die zich inzet om het aantal slachtoffers van vuurwerk te verminderen. Een prachtig en spannend geschreven boek, dat je aan het denken zet! Het ziet er kleurrijk uit en de voorkant nodigt uit om ook de binnenkant snel te bekijken. Achterin het boek is ook een lijst met moeilijke woorden uit India opgenomen.

Prijs: €9,50
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789033129100
Uitgeverij: Den Hertog

Column

God komt, het wordt spannend

Iedereen vierde weer Kerstfeest. Maar soms is het leven nooit meer hetzelfde. Er is zoveel gebeurd dat je met Kerst alleen maar terugdenkt aan die nachtelijke uren. Het liefste wat je had moest je loslaten. Het was onmogelijk en toch gebeurde het. De herinneringen blijven. Soms zijn die ook heel kostbaar. Je koestert warme herinneringen aan dierbare mensen.

En dan sta je ineens op de grens van een nieuw jaar. Is al het oude dan voorbij? Sommige wonden helen maar langzaam. Het nieuwe jaar lijkt weinig perspectief te brengen. De dagen zijn donker, de nachten lang. Niemand weet wat God brengt in het nieuwe jaar. En toch? We vierden toch niet voor niets Kerstfeest?

Weet u wat ik steeds meer ontdek in de ontmoeting met mensen? Dat zij liever God op een afstand willen houden. Het wordt wel heel spannend als Hij je leven binnenkomt. Je wordt uit je eigen comfortzone weggehaald en ineens gaat een Ander je leven bepalen. Je weet je geen raad. Alle zekerheden schijnen op te houden, want de grootste zekerheid was dat je alles zelf geregeld had.

Ik zie mensen langs komen. Het zijn mensen van allerlei afkomst en soort. Uit eigen dorp hoor ik er die zo teleurgesteld zijn in de kerk. Er zijn fouten gemaakt en dat lijkt onvergefelijk. Een 'mooie' reden om alles de rug toe te keren. Ook God, want Hij moet het doen zoals wij willen dat Hij het doen zal. Punt uit.

Vorige week vroeg een vriend: "Mag ik langs komen?" Uiteraard, een vriend wijs je nooit de deur. "Ik breng een vluchteling uit Iran mee," zo ging hij verder. Ook goed natuurlijk. Ze stonden aan de deur. Ik zag een glans in de ogen van die man. Zijn leven was totaal veranderd. Hij was christen geworden. Maar hij moest een dure prijs betalen. Hij belandde in de gevangenis, verloor zijn bedrijf met 300 man personeel en had geen woning meer. Van de ene dag op de andere!

"Kun je dit wel aan?" zo vroeg ik hem? "O ja," zei hij. "Ik ben zó gelukkig. God kwam in mijn leven. Nu ontmoet ik zelfs nog meer landgenoten die christen zijn geworden; en ik heb mijn vrouw en kinderen nog."
O ja, dat vergat ik bijna. Hij had ook 76 stokslagen gehad.

Ons christendom is te comfortabel geworden.
Jezus Christus komt zó terug. Nog even.
Dan zal het erom spannen.

Dominee Van den Berg

Versierde bomen in Den Bommel

DEN BOMMEL - In Den Bommel staan er weer twee grote kerstbomen te pronken. Nadat de dorpsraad weer gezorgd had voor de plaatsing van de bomen en de lichtjes, hebben de leerlingen van OBS Ollie B. Bommel weer hun uiterste best gedaan om mooie zelfgemaakte versieringen te maken. Vrijdag hebben alle leerlingen van de basisschool, als startsein voor de kerstvakantie, gezamenlijk de gekleurde ballen en slingers een mooi plekje gegeven in beide bomen.

Ingestuurd

Voetstappen in het zand

Op Eerste Kerstdag geen voetstapjes in de sneeuw, maar wel voetstappen in het zand op het strand van Ouddorp. Ingestuurd door Petra de Vries.

Buurburgemeesters: Gesprek tussen de burgemeesters van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland

De burgemeesters in een geanimeerd gesprek bij de open haard. Foto: Wim van Vossen

GOEREE - OVERFLAKKEE - Kort voor de jaarwisseling. Een ongedwongen moment in een sfeervolle omgeving nabij de Ouddorpse Noordzeekust. Met de burgemeesters van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Ada Grootenboer-Dubbelman en Gerard Rabelink geven een inkijkje in hun werkzaamheden. Delen - als goede buren - hun liefde en trots voor hun gemeente. Talrijke overeenkomsten. Soms met een aanpak die in accenten anders wordt ingevuld. "Onze eilanden zijn eigenlijk een broer en zus, een tweeling. Lijken op elkaar. Er is veel dat ons bindt. Kijk naar onze geografische ligging in het Deltagebied. Een twee eenheid. We hebben een uitgebreid gemeenschappelijke gebied. Werken goed samen", zegt Ada Grootenboer. Collega Rabelink is het daar volledig mee eens.

Lees verder op pagina 5.

"Je zult hier burgemeester mogen zijn"

Door Jaap Ruizeveld

"De verbinding ligt direct al op de Brouwersdam waar jaarlijks het Concert at Sea wordt georganiseerd", zegt Gerard Rabelink. "Ook hier zie je duidelijke afspraken. Er is voortdurend constructief overleg. Andere voorbeelden hier aan toevoegend zijn de gemeenschappelijke inzet voor een veiliger N59 met een betere doorstroming, de ontwikkelingen rond het Grevelingenmeer; de doorlaat in de Brouwersdam en als het lukt gelijktijdig daarin de getijdencentrale. We zitten samen in het P 10 - overleg met de grootste plattelandsgemeenten in het land. En hebben beiden een zeer zware windopgave - met verstrekkende gevolgen - voor de kiezen gekregen.

Trots

"Ja, ik ben heel trots op Schouwen-Duiveland" zegt Rabelink." Op bijeenkomsten wil ik bij het voorstellen graag de laatste in de rij zijn. Collega's hoor je dan zeggen dat zij de mooiste gemeente vertegenwoordigen. Dan zeg ik: Jullie mogen niet jokken. Schouwen-Duiveland is de mooiste eilandgemeente. Met prachtige historische steden Zierikzee en Brouwershaven. Met zeven jachthavens, brede stranden en onder andere het mooiste bosgebied van Zeeland". Ada Grootenboer zet daar direct 'haar pion' tegenover: "Ook ik ben super trots. Als ik vanuit de Randstad het eiland oprijd dan denk ik altijd 'Je zult hier burgemeester mogen zijn'. Zo mooi is Goeree-Overflakkee. Kijk naar de diversiteit. Zichtbaar bij onze inwoners, in de dorpen, in de natuur". Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee vormen de groene oase in de zuidwestelijke delta, voegt Rabelink er aan toe. Superlatieven van 'eerste burgers' die zoals in de eilandcultuur dan speels wordt gezegd 'overkanters' zijn. Beiden komend uit West-Brabant.

Bewonerscontacten

De burgemeesters hebben een inhoudsvolle portefeuille met veel beleidsvelden en taken. Met daarin centraal Openbare orde, integraal Veiligheidsbeleid en Handhaving. Zijn voorzitter van het dagelijks bestuur (het college van B. en W) en van de gemeenteraad. Behartigen belangen en onderhouden contacten op het gebied van regionale- en bestuurlijke samenwerking. Is er dan nog ruimte voor contacten met de eilandbewoners. Het antwoord laat aan duidelijkheid niets te wensen over. "Ik beschouw het contact met de inwoners als het belangrijkste", geeft Gerard Rabelink aan. Bij feestelijke omstandigheden, maar ook bij droevige aspecten: Het overlijden van een kind of bij een verkeersongeluk. Met mensen op straat praten. Als er iets gebeurd is. Of gewoon over wat hen bezighoudt. Als burgemeester ben je de spin in het web in de contacten op je eiland.

Eilanditeit

Ada Grootenboer vertolkt haar insteek: "Die contacten zijn niet alleen heel belangrijk, ik vind ze ook heel leuk en investeer graag daarin. Het is de taak van een burgemeester om juist die verbinding te leggen. Tussen bestuur en de mensen waarvoor je je inzet. Bij bezoeken krijg je gelegenheid de mensen beter te leren kennen. Hun verhalen te horen. Het biedt anderzijds de mogelijkheid aan hen te vertellen wat het gemeentebestuur doet. 'Eilanditeit', het doet iets met de inwoners. Na de herindeling zie je dat juist het eilandgevoel een bindende factor is. De dorpen zijn divers. Niet met elkaar te vergelijken. Toch hebben ze allemaal iets met het eiland. Ik leer veel van de bezoeken. Hoor ouderen vertellen hoe het vroeger was. Je ontmoet ook de kinderen en wat mij opvalt is dan dat ook daar die gebondenheid aan het eiland tot uiting komt". Gerard Rabelink bevestigt het.

Kinderburgemeester

Niet alles is gelijk. Zo kent Schouwen-Duiveland een kinderburgemeester. Begeleid door twee raadsleden. Gerard Rabelink koestert dat optreden. "Ja, ik spreek hem of haar, het wisselt jaarlijks, aan met "waarde collega". Hij of zij gaat mee naar activiteiten en gebeurtenissen. Een leuk voorbeeld? Onlangs bracht het Koninklijk paar een werkbezoek aan Schouwen-Duiveland. Dan is de kinderburgemeester daarbij. De kers op de taart natuurlijk. De kinderburgemeester spreekt namens alle kinderen." Ada Grootenboer haakt in. "Op Goeree-Overflakkee is hierover ook gesproken. De raad vond het onderwerp inhoudelijk te beperkt. Participatie van jeugd is heel belangrijk maar men wil het breder bekijken. Als burgemeester leg ik graag contacten met de jeugd. Evenals op Schouwen-Duiveland zijn er bij ons schoolbezoeken, komen leerlingen naar de gemeente. Er wordt verteld wat het gemeentebestuur doet. Grappig detail, de ambtsketen blijkt een magisch fenomeen."

Samen optrekken

Dat gebeurt bij diverse projecten. Voor de N59. Inzet om daar een veiliger route te kunnen realiseren. Met minder ongelukken en minder slachtoffers. Het is daarnaast in het belang van beide eilanden en van de Randstad dat wij ook de doorstroming daar verbeteren. Juist in het licht van de economische ontwikkeling is dat een prioriteit. We gaan voor 2 x 2 banen. Er wordt gewerkt aan een bestuursovereenkomst. Welke maatregelen zijn uiteindelijk haalbaar? De ruimte is er. Laten we niet langer wachten. (Kort na dit interview brachten Rijkswaterstaat, de provincies Zuid-Holland en Zeeland en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland een gezamenlijk persbericht uit waarin werd gemeld dat de eerste concrete maatregelen zijn uitgewerkt om de verkeersveiligheid en de doorstroming op de N 59 te verbeteren en de weg duurzamer te maken. Zo wordt onderzoek gedaan naar het scheiden van de rijbanen op het traject Hellegatsplein - Schaapsweg met een geleiderail en naar het aanpassen van de kruising N 59 - Schaapsweg. Ook nodigen de samenwerkende overheden weggebruikers uit om mee te denken over een betere verkeersdoorstroming op het Hellegatsplein).

Projecten

Andere items waar beide eilandgemeenten met elkaar over nadenken zijn: Kwaliteitsverbetering Grevelingenmeer, doorlaat in de Brouwersdam en de getijdencentrale. Zo zie je dat de eenduidigheid er van afdruipt geeft Rabelink aan. Ada Grootenboer stelt: "Het zou een gemiste kans zijn als beide duurzaamheidsprojecten niet gelijktijdig (planning 2024) worden gerealiseerd. We kijken daarbij niet alleen naar Rijk en provincie maar ook naar Europa voor dit unieke project. We trekken samen op." Wat misschien helpt bij de besluitvorming is, zo stellen de burgemeesters optimistisch, de toezegging van de Koning dat hij, in het kader van watermanagement, dan graag de openingshandeling van de getijdencentrale verricht.

Aandachtspunten

Niet alles kan aan de orde komen. Enkele brede portefeuille- overstijgende punten. Na de herindeling (2013) slaagde Goeree-Overflakkee er in, met forse bezuinigingen, een begrotingstekort van 13 miljoen euro om te buigen naar een sluitende meerjarenbegroting vanaf 2020. Ook Schouwen-Duiveland (vanaf 1997) werkte toe naar een positief saldo. Altijd blijven opletten. De raden zijn de baas om de vinger aan de pols te houden. Er gebeurt veel op Schouwen-Duiveland en op Goeree-Overflakkee. "Bij de bezuinigingen heeft onze raad er nog 1 miljoen extra structureel aan toegevoegd om nieuw beleid mogelijk te maken", geeft Ada Grootenboer aan. Het is altijd zoeken naar een evenwicht.

Van krimp naar groei

Verheugend is dat het gelukt is om een dreigende krimpregio om te buigen naar groei op Goeree-Overflakkee. We hebben daar sterk op ingezet. Met eilandmarketing. Profiel Energy-Island. Extra bouwprogramma's. Het is op Goeree-Overflakkee goed wonen, net onder de Randstad. Vanaf 2015 is de lijn positief omgebogen. Het inwonertal is met dertienhonderd gegroeid. Op korte termijn wordt verwacht Goeree-Overflakkee 50.000 inwoners telt. "Dat is wel een flink verschil met Schouwen-Duiveland", zegt Rabelink. "Wij groeien niet. Wij zitten wellicht te ver van de Randstad af om een dergelijke groei te kunnen realiseren. Ons inwonertal ligt ook lager."

Handhaven

Ander punt: de politie. Afgesproken is om in de toeristische zomermaanden op en rond de Brouwersdam en Renesse / Ouddorp menskracht en een voertuig gezamenlijk in te zetten. Het is dit jaar al ingevoerd en is prima bevallen. Dat heeft mooie resultaten opgeleverd. Ook de samenwerking van BOA's in elkaars gebied dient te worden genoemd. "Op het vlak van handhaving hebben wij op Schouwen-Duiveland forse professionele stappen gezet" zegt Rabelink. "Wij zijn een voorbeeld in Zeeland. Samenwerking met Goeree-Overflakkee heeft prioriteit." "Wij pakken op onze manier dit onderwerp ook stevig aan" stelt Ada Grootenboer.

RTM-tramlijn

Een uniek RTM-trammuseum in Ouddorp met spoor over de Brouwersdam. Een topattractie. Met nog ongeveer 700 meter te gaan tot een eindstation in Scharendijke op Schouwen-Duiveland. Uniek in Nederland. Burgemeester Rabelink zegt op persoonlijke titel: "Ik onderschrijf dat het mooi zou zijn als de twee eilanden via deze tramlijn met elkaar verbonden zouden kunnen worden. Het geeft een meerwaarde in ons gemeenschappelijk gebied. Voor die laatste paar honderd meter spooraanleg moet uiteraard wel draagvlak en financiële support zijn. Het is bekend dat de stichting RTM realisering van de verbinding als haar grote wens heeft. Hier geldt dat de raad van Schouwen-Duiveland veel prioriteiten kent die men in de dorpen wil realiseren. Als men genoemd punt belangrijk vindt dan komt het aan de orde. Ik ben overigens - mede naar aanleiding van de vragen in dit gesprek en de RTM-wens - bereid om het onderwerp in het college te brengen en de mogelijkheden te bespreken."

Wachten op uitspraak

Er zijn veel onderwerpen waar beide eilanden bij betrokken zijn of op inzetten. Zout en zoet water bijvoorbeeld. Goeree-Overflakkee streeft naar een energie-neutraal eiland in 2020. Schouwen-Duiveland heeft dat vooralsnog voor 2040 gepland. Maar dat zou eerder kunnen zijn. Samen wachten de gemeenten op de uitspraak van de Raad van State over de ontwikkeling van het project Brouwerseiland. Dan zijn er de stappen die gezet moeten worden in het kader van de klimaatverandering. Het heeft voortdurend onze aandacht zeggen de burgemeesters. Er is overleg met veel partijen over de te treffen maatregelen.

Nieuwjaarswens

Tot slot van ons gesprek komt weer de eilandtrots op de voorgrond en daarbij passen nieuwjaarswensen. Gerard Rabelink: "In liefde bouwen aan ons eiland 'Schouwen-Druivenland' met representatieve toppers als wijn, mosselen, oesters en Oosterschelde kreeft". Ada Grootenboer: "Blijven samenwerken aan een mooi duurzaam Goeree-Overflakkee waar mensen veilig en gelukkig kunnen en willen wonen. Met pareltjes zoals de Stellendamse garnaal, de nog te onbekende roze oester in de Grevelingen en de rabarberchampagne".

Buurgemeente

Twee eilanden in de zuidwestelijke delta. Buren. Met elkaar verbonden door Brouwersdam en Grevelingendam en verder met sluizen en bruggen naar overige eilanden en het vaste land: Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Geografisch liggend in twee provincies, Zuid-Holland en Zeeland. Met vuurtorens, cultureel erfgoed, historische stadjes, havenkanalen, visserij, landbouw en treffende overeenkomsten in identiteit. Geliefd bij toeristen en recreanten om de prachtige natuur en de schone brede stranden van Ouddorp naar Haamstede en Renesse. Delend in een gezamenlijk verdriet door de Watersnoodramp 1953. Met als landmark het Kennis- en Herinneringsmuseum Ouwerkerk maar ook op de vele plaatselijke begraafplaatsen op beide eilanden. Bruisende energie om zich representatief en toekomstgericht te profileren. Raakvlakken. Waar trekt men bestuurlijk samen op? Wat zijn verschillen? De twee eilandburgemeesters vertellen er over in dit interview in Fletcher Hotel Duinzicht Ouddorp.

Kotter loopt vast voor haven Stellendam

8 februari 2018

De TX-38 (Texel) met de scheepsnaam 'Branding 4' liep vast in het Slijkgat, terwijl het onderweg was naar één van de werven voor onderhoud. Vanwege de ondiepte weken verschillende kotters uit naar andere havens om hun vis aan wal te brengen. (Foto: C. Hameeteman)

EU stemt tegen pulsvisserij

16 januari 2018

Het was een stevige klap voor de visserijsector in Stellendam en andere Nederlandse vissersplaatsen: het verbod van de Europarlementariërs op pulsvisserij. Ook in Stellendam zijn er veel kotters uitgerust met de pulstechniek, waardoor er met minder brandstof en schade aan de bodem op platvissen kan worden gevist.

65 jaar na de watersnoodramp

1 februari 2018

Vijfenzestig jaar na de Watersnoodramp is de herinnering aan deze tragische gebeurtenis nog lang niet uitgewist. Integendeel, de belangstelling voor de Ramp en haar gevolgen lijkt alleen maar toe te nemen. In Nieuwe-Tonge werd een nieuw monument onthuld om de slachtoffers te herdenken.

Belangstellenden bezoeken nieuwe kerk

3 maart 2018

De Hersteld Hervormde Gemeente in Stellendam nam tijdens een speciale dienst op 27 maart de nieuwe Bethelkerk in gebruik. Al eerder, op zaterdag 3 maart, mochten de gemeenteleden en belangstellenden een kijkje nemen in het gebouw. Daarvoor was veel belangstelling. De kerk telt 340 zitplaatsen.

Fris begin van 2018

1 januari 2018

Het is even afzien, maar dan kun je wel zeggen dat je het jaar bent begonnen met een verfrissende nieuwjaarsduik. Bij Ouddorp doken mensen in de Noordzee en bij Middelharnis in het Haringvliet.

Werkzaamheden verbetering N215 van start

14 februari 2018

"Al jarenlang hebben we het erover gehad. Nú gaat 't gebeuren!" Met die woorden gaf wethouder Feller de aftrap voor de werkzaamheden om de doorgaande weg N215 over het eiland te verbeteren.

Watersnoodramp door de bril van nu

3 februari 2018

Begin februari opende burgemeester Ada Grootenboer de spannende nieuwe toevoeging aan wat het streekmuseum te bieden heeft: de Watersnood door de bril van nu. Zet een Virtual Reality-bril op en onderga de desastreuze nacht van 1 februari 1953. (Foto: Magda Korthals)

Zelf de puls voelen

1 februari 2018

In Stellendam bezochten Europarlementsleden het innovatiecentrum voor de visserij. Daar konden ze zelf voelen wat voor schok de puls veroorzaakt.

Schaatspret in de voorjaarsvakantie

1 maart 2018

Tijdens de voorjaarsvakantie kon er op een paar plaatsen geschaatst worden, zoals de Singelkade in Middelharnis. Veel officiële ijsbanen konden niet open, de harde wind gooide roet in het eten.