info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

26 juni 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 26 juni 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Vanaf woensdagmiddag is de natuurspeeltuin geopend

MIDDELHARNIS - Vanaf woensdagmiddag 14.00 uur kunnen kinderen ravotten, klauteren en verstoppen in de nieuwe natuurspeeltuin naast het Havenhoofd. Tijdens de opening krijgt de getijdenspeelplaats de definitieve naam, die is gekozen uit de namen die kinderen hebben ingestuurd. De ruige speeltuin bestaat onder andere uit een modderglijbaan, touwbrug, tunnel en stapstenen. Het project is mogelijk gemaakt door het Droomfonds. Foto: Wilko van Dam

Dorpskrachtprijs voor Bommelbeach

DEN BOMMEL - Het project Bommelbeach, waarbij het strandje van Den Bommel is uitgebreid en opgeknapt, heeft de Dorpskrachtprijs 2018 in de wacht gesleept. De dorpskrachtprijs wordt uitgereikt door de stichting Zuid-Hollandse Vereniging van Kleine Kernen. De andere twee projecten die werden genomineerd zijn ook allebei op Goeree-Overflakkee.

De afgelopen jaren heeft de Dorpsraad van Den Bommel en Zuidzijde samen met de werkgroep Bommelbeach en vele inwoners van het dorp gewerkt aan een fikse opknapbeurt en uitbreiding van het Bommelse strandje. Volgens de jury wordt Bommelbeach een pareltje voor het dorp. Naast lovende woorden van de jury, ontving de dorpsraad ook een geldprijs van zeshonderd euro. De tweede prijs behaalde Ooltgensplaat met de Kinderacademie. Achthuizen werd derde met de plannen voor de sportkooi voor kinderen.

Netwerken op het Vingerling

Ondernemers en bestuurders ontmoeten elkaar op de Zomerborrel.
>> Pagina 28 en 29.

Onvermoeibare inzet voor palliatieve zorg maakt Janneke Koningswoud tot ereburger

Eerste ereburger van Gemeente Goeree-Overflakkee Janneke Koningswoud - ten Hove uitgereikt door burgemeester Ada Grootenboer.

BRUINISSE – Diverse cadeaus – waaronder een vliegticket, een beeld voor in de tuin van Calando en een cheque voor het hospice – had Janneke Koningswoud al ontvangen, toen burgemeester Ada Grootenboer, als laatste in een rijtje sprekers haar nog iets exclusiefs kwam brengen: geen koninklijke onderscheiding, want die had de scheidend algemeen directeur van Calando eerder al een keer ontvangen, maar het ereburgerschap van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Tekst Kees van Rixoort, foto: Wim van Vossen

Het overhandigen van de penning en het opspelden van de versierselen waren de apotheose van het symposium '20 jaar Calando: van Pionier naar Professional' die, in combinatie met de afscheidsreceptie van Janneke Koningswoud, op donderdag 21 juni plaatsvond in Restaurant Grevelingen. De gedecoreerde is de eerste ereburger van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Burgemeester Grootenboer prees de inzet van de scheidend directeur voor haar inzet voor de palliatieve zorg, op Goeree-Overflakkee en in heel Nederland. "U bouwde hospice Calando op van niets tot wat het nu is geworden. Zonder uw bijdrage zou het landelijke hospicewerk niet op het huidige niveau zijn. U heeft u onvermoeibaar met overgave, liefde en respect ingezet voor uw naaste", aldus de burgemeester.

In de uren daarvoor waren al die activiteiten uitgebreid aan de orde geweest in een vierluik over de zorg in het hospice. Achtereenvolgens kwamen de lichamelijke aspecten, de psychosociale aspecten, de geestelijke verzorging en de verpleegkundige aspecten aan bod en was er ook ruimte voor de geschiedenis van Calando, dat op 1 juli 1998 startte als derde hospice van Nederland en zich vervolgens ontwikkelde tot een professionele organisatie.

Professionaliering

"Janneke Koningswoud maakte zich sterk voor de professionalisering van de palliatieve zorg. Wij maakten de opbouw van een vak mee", zei dr. Paul van der Velden, die samen met onder anderen Janneke Koningswoud aan de wieg stond van Calando. Hij zoomde in op de ontwikkeling van de pijnbestrijding. "Een enorm complex probleem dat niet alleen lichamelijk is. Je hebt ook psychische pijn, emotionele pijn en sociale pijn, juist bij kankerpatiënten in de laatste levensfase." Van der Velden had ook het aantal foto's van cheque-overhandigingen aan Calando-directeur Janneke Koningswoud in de krant geteld: het waren er meer dan vijfhonderd in twintig jaar tijd.

José van Nus-Stad, maatschappelijk werker van hospice Kuria in Amsterdam, memoreerde Koningswouds vele landelijke activiteiten op het gebied van de palliatieve zorg. "We zagen je overal, je was nooit te beroerd om vanuit Dirksland het hele land in te trekken."

Professor en predikant Mart-Jan Paul, die ook bij de oprichting van het hospice in Dirksland was betrokken, ging ook in op die landelijke activiteiten, met name de inspanningen om de palliatieve zorg erkend te krijgen en te professionaliseren. Hij noemde de diepe motivatie van Janneke Koningswoud om zich daarmee bezig te houden, vanuit een "roeping".

Volgens hoogleraar palliatieve zorg Saskia Teunissen, die in de geboortefase van Calando zorgde voor de verpleegkundige trainingen, heeft Janneke Koningswoud "een slijpsteen aangereikt om dingen te doen die we eerder niet voor mogelijk konden houden". Een vliegwiel, een voortrekker, die veel meer heeft bereikt dan de aanwezige symposiumbezoekers hadden kunnen bedenken, aldus Saskia Teunissen.

Jan van den Broek, voorzitter van de Raad van Toezicht van Calando, noemde het brede draagvlak en de goede huisvesting van het hospice, naast de perfect functionerende organisatie en het ontbreken van financiële zorgen. "Jij was Calando", zei hij richting Koningswoud. "Je hebt het hospice op een hoog niveau weten te brengen." Ook Van den Broek ontkwam er niet aan haar landelijke activiteiten te noemen en het resultaat daarvan: de palliatieve zorg staat hoog op de politieke agenda, ook van het huidige kabinet.

Mededogen

Voordat de burgemeester het woord nam en de receptie kon beginnen, had Janneke Koningswoud zelf het voorlopige laatste woord. Het uitgangspunt voor haar werk voor de palliatieve zorg, was mededogen met de ongeneeslijk zieke, zo maakte ze duidelijk. Ze noemde het een voorrecht om zo betrokken te mogen zijn geweest in levens op het meest kwetsbare moment. "Het doel is het welbevinden van de patiënt, en dat mag nooit uit het oog worden verloren", aldus Janneke Koningswoud. "Het valt me zwaar om afscheid te nemen en los te laten, maar mijn passie voor de palliatieve zorg blijft."

VR-Film Streekmuseum genomineerd voor Gouden Kalf

SOMMELSDIJK - Afgelopen donderdag heeft het Nederlands Film Festival bekend gemaakt dat de Virtual Reality beleving van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee kans maakt op het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2018. Een vakjury koos de VR-vertelling over de noodlottige stormnacht naast negen andere producties. De beleving werd beoordeeld op artistieke waarde, impact en innovatieve verhaalvorm. De winnaar wordt op vrijdag 5 oktober tijdens het L'OR Gouden Kalveren Gala bekend gemaakt.

Regisseur Kuba Szutkowski van Studio Maslow is blij verrast door de selectie: "Werken met acteurs in roomscale virtual reality is echt een experiment geweest. We zijn blij met de erkenning die deze selectie met zich meebrengt." De Virtual Reality-film werd gemaakt in opdracht van Streekmuseum Goeree-Overflakkee om 65 jaar na dato het verhaal van de ramp op een hedendaagse manier te vertellen. Museumbestuurder Bertrand van den Boogert: "VR Watersnoodramp 1953 is een ingrijpende manier om terug te kijken naar het verleden. Het is letterlijk de ramp terugkijken door de bril van nu. Als museum leggen we ons toe op het vertellen van eilandverhalen en de selectie van onze VR-beleving zal ons daar ook nationaal bij helpen." De VR-beleving werd in februari van dit jaar al gepresenteerd voor het grote publiek, maar is op een aantal punten wat aangepast.

De VR-beleving werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Naast de subsidie van de provincie Zuid-Holland werd ook subsidie ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Goeree-Overflakkee. De VR-beleving is dagelijks te bekijken in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Voor de openingstijden, zie www.streekmuseum.nl.

Flakkeese havenkanalen op de werelderfgoedlijst?

MIDDELHARNIS – Honderd procent uniek Flakkees zijn ze niet, de havenkanalen. Schouwen-Duiveland en Voorne-Putten, om twee omringende eilanden te noemen, hebben er ook twee. Maar wat wél uniek zou kunnen zijn is de hoeveelheid havenkanalen op Goeree-Overflakkee. Mogelijk komt er een cultuurhistorisch onderzoek naar dit fenomeen.

Door Kees van Rixoort, foto: Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee

Stichting Podium zou het onderzoek willen laten uitvoeren, mogelijk als stageopdracht door hbo-studenten civiele techniek in combinatie met een onderzoeksbureau. Uiteindelijk zouden de havenkanalen – in totaal negen op Goeree-Overflakkee, waaronder enkele verdwenen exemplaren – op de werelderfgoedlijst van UNESCO kunnen belanden, is de ambitie van Stichting Podium, naast bijvoorbeeld het voormalige eiland Schokland en de molens van Kinderdijk.

"Eén molen is prachtig, maar een hele sliert maken de molens van Kinderdijk wereldberoemd", zegt Mirjam Bentvelzen van Stichting Podium. "Waarom zouden ook de unieke havenkanalen dat niet kunnen worden?" Mocht het onderzoek doorgaan, mocht het uitwijzen dat Flakkee uniek is op dit gebied en mocht dan ook nog UNESCO meewerken, dan kan Goeree-Overflakkee veel meer toeristen tegemoet zien.

Nu is het onderzoek nog een aanvraag in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Tijdens de vergadering van de Erfgoedtafel op 20 juni kwamen meer aanvragen op tafel. Later dit jaar maakt de provincie Zuid-Holland een afweging. Daarna valt een besluit over de bestemming van het subsidiegeld dat voor 2019 beschikbaar is.

Andere aanvragen zijn er voor het verder opknappen van de oude havens van Stellendam en Ooltgensplaat en het veranderen van de peekaaien in Dirksland van parkeerplekken in recreatieve locaties met een verwijzing naar de historie. In Oude-Tonge zou langs de oostzijde van het havenkanaal een natuurwandelpad moeten komen, met trekvlot over de kreek halverwege.

Daarnaast is er een aanvraag voor het restaureren van de doorlaten van de spuisluizen in de van oorsprong zeventiende-eeuwse haven van Middelharnis. Ook ligt er een aanvraag voor de tweede recreatiefase van het fort in Ooltgensplaat. Die bestaat onder andere uit het herstellen van het dak van de geschutstoren, inclusief de borstwering en de schietgaten, en de nodige vernieuwing van houten deuren en luiken.

Ceres

De stormachtig gegroeide bierbrouwerij Solaes is het huidige pand in Sommelsdijk in korte tijd ontgroeid. Een mogelijke nieuwe locatie is de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp. Het complex is eigendom van BPD. Momenteel is er onderzoek gaande naar de haalbaarheid van de Ceres als Solaes-locatie met brouwerij en proeflokaal in combinatie met een restaurant en eventueel een ambachtelijke winkel en een B&B. Mogelijk is er nog een informatiecentrumpje over de cichoreiteelt aan toe te voegen. Alle betrokkenen blijken enthousiast, maar of er daadwerkelijk haalbare kansen liggen is pas over enkele weken duidelijk. Er is wel vast een subsidieaanvraag gedaan.

VVV

Naast aanvragen voor erfgoedonderwijs, communicatie, vrijwilligers op het gebied van erfgoed, een bezoekersplatform bij de MD10 en wandelroutes langs oude kreken, is er een aanvraag voor een bijdrage aan de omvorming van de VVV: van informatiebalie naar eigentijds inspiratiepunt. Dat moet leiden tot meer beleving van het gebied, met extra aandacht voor het cultureel erfgoed van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Begrijpelijke beleidsstukken van de provincie

REGIO - Veel beleidsstukken van de provincie Zuid-Holland zijn moeilijk leesbaar. Lange zinnen, moeilijke woorden en veel herhalingen zorgen daarvoor. Dit terwijl de provincie graag wil dat burgers actief meelezen en meedenken. GroenLinks wil daarom dat beleidsstukken voortaan in begrijpelijke taal worden opgesteld. Statenlid Anneloes van Hunnik: "Iedereen heeft baat bij leesbare beleidsstukken. Burgers kunnen makkelijker meelezen en misverstanden worden ook bij ons als Statenleden voorkomen. En daarmee krijgen de ambtenaren die de stukken schrijven ook meer eer van hun werk!" GroenLinks zal daarom tijdens de vergadering van 27 juni voorstellen dat beleidsstukken voortaan in B1 niveau worden opgesteld. Dat houdt in: korte zinnen en eenvoudig Nederlands.

Zeiltjes & Zo uit Dirksland sponsort nieuwe huif aanhanger Rode Kruis

SOMMELSDIJK - Vrijdag 15 juni sponsorde firma Zeiltjes & Zo uit Dirksland een nieuwe huif voor de aanhanger van het Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee.

Vanwege een tekort aan aanhangers had coördinator Piet Jansen van de afdeling samen met zijn zoon Peter een frame op een aanhanger gemaakt. Om de inhoud van de aanhanger te beschermen tegen weersomstandigheden, heeft Piet Zeiltjes & Zo benaderd om te informeren of zij een huif op dit frame wilden sponsoren.

Piet: "Deze mensen waren gelijk enthousiast om dit te sponsoren en hebben dit prachtig gemaakt. Het Rode Kruis gebruikt deze aanhangers voor het vervoeren van het materiaal van en naar evenementen en nu hoeft dat niet alleen maar te gebeuren als het droog is, maar kunnen we ook in de regen onze spullen vervoeren. We zijn hier ontzettend blij mee! Rode Kruis Goeree-Overflakkee bedankt Zeiltjes & Zo voor deze prachtige huif. We hopen hier nog jaren plezier van te hebben."

Hennepkwekerij in Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Maandagmorgen heeft de politie op Goeree-Overflakkee een hennepkwekerij aangetroffen in de garage van een bungalow in Sommelsdijk. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor na een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem. Bij de woning roken de politieagenten een sterke henneplucht en stelden een nader onderzoek in. In de aangrenzende garage van een bungalow werden 164 volgroeide hennepplanten aangetroffen. De bewoner is als verdachte aangehouden. Een fraudespecialist van Stedin constateerde dat de stroom illegaal werd afgetapt en heeft de stroom afgesloten en de kwekerij is ontmanteld en vernietigd.

Kerkdienst

OUDE-TONGE - Donderdag 28 juni wordt er een kerkdienst gehouden bij de Gereformeerde Gemeente in Oude-Tonge. Voorganger is ds. J. Schipper. Aanvang 19.30 uur.

Goeree-Overflakkee Runners halen 35.000 euro op

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na een succesvolle Roparun voor beide teams, hebben de Goeree-Overflakkee Runners in totaal 35.000 euro aan sponsorgeld opgehaald. De deelnemers spreken dan ook hun enorme dank uit aan alle inwoners en sponsoren die een bijdrage hebben gegeven. "Zonder jullie hadden we dit mooie bedrag niet kunnen doneren. Hier kunnen veel kankerpatiënten mee geholpen worden", aldus de teamcaptains Annedien Thomassen-Akkerman en Raymond Noordermeer.

Fair van peuterspeelzaal 'De Gornet'

OUDDORP - Onlangs organiseerde peuterspeelzaal 'De Gornet' een gezellige fair in de ring van Ouddorp. Men kon lekker snuffelen tussen de vele kramen en kleedjes met allerhande artikelen. Daarnaast was er voor de kinderen ook van alles te doen, zoals een springkussen, schminken en grabbelen. Tijdens deze fair viel er ook voldoende te winnen.

Fam. Reus won een jaar lang gratis sporten van sportvereniging De Kriekel, fam. Van der Meijden heeft het tuinbankje van Steigerhouthandel.nl gewonnen en Dennis Hameeteman ging er met de boodschappenkar van AH De Berg vandoor. Daarnaast is ook nog een mooie boodschappentas van Jumbo Sperling verloot. Janny Meijer was de gelukkige winnaar.
Naast deze drie hoofdprijzen hebben nog meer verschillende bedrijven in omstreken prachtige prijzen gesponsord, hierdoor zijn veel mensen in de prijzen gevallen. We hebben genoten van deze prachtige dag en willen bij deze alle vrijwilligers, ouders en sponsoren hartelijk bedanken voor hun hulp. Zonder u was deze dag niet mogelijk geweest!
Wilt u graag meer informatie over peuterspeelzaal De Gornet of wilt u uw peuter inschrijven, dan kan dat via peutereiland.nl of heeft u vragen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met één van de leidsters op 06-86820467.

34e TV Menheerse Open Tennistoernooi

MIDDELHARNIS - De zomer is begonnen en dat betekent dat er weer volop getennist kan worden op de verschillende Open Tennistoernooien in de regio. Van 8 tot en met 15 juli organiseert TV Menheerse de 34e editie van het AXXI Open TV Menheerse.

Dit jaar staat het toernooi niet alleen in het teken van mooi tennis en gezelligheid, ook wordt stilgestaan bij het 50-jarig jubileum van de vereniging. Op zaterdag 7 juli start het toernooi met een reünie voor leden en oud-leden. Behoort u tot deze categorie? U bent van harte welkom vanaf 16.00 uur voor een hapje en een drankje.


Inschrijven

Inschrijven voor het toernooi kan tot en met maandag 2 juli via toernooi.nl. Ook dit jaar wordt gespeeld op basis van actuele speelsterkte. Zo wordt iedereen op zijn eigen niveau ingedeeld en kunnen ook leuke schema's voor beginners gemaakt worden. Beginnende speler? Schroom niet dan om in te schrijven! Inschrijven kan voor de onderdelen herenenkel, damesenkel, herendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel. Het is ook mogelijk om in twee verschillende onderdelen in te schrijven.
Nog geen lid van een tennisvereniging en lijkt het je leuk om het een keer te proberen? Kijk dan op de website van TV Menheerse (www.tvmenheerse.nl) voor de verschillende mogelijkheden.
Vragen? Mail naar opentoernooi@tvmenheerse.nl.

Voetbalvereniging Flakkee doneert bedrag aan KiKa

MIDDELHARNIS - Tijdens de druk bezochte familiedag bij voetbalvereniging Flakkee werden, net als aan het einde van de vorige seizoenen, alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Dit waren vaak niet alleen woorden van danken, maar ook in gebaar, door middel van een cadeaubon uit te reiken. Door de vereniging werd in overleg met de vrijwilligers besloten om ook dit jaar het bedrag te schenken aan KiKa. Kees Witte mocht van jeugdvoorzitter Peter Dale een bedrag van 300 euro in ontvangst nemen. Kees werd onder luid applaus bedankt voor het fantastische werk dat hij doet.

Winnaars Flakkee Hypotheken Penaltybokaal bij Flakkee

MIDDELHARNIS - Het hele seizoen streden de kinderen van de jongste teams bij voetbalvereniging Flakkee om de felbegeerde Flakkee Hypotheken Penaltybokalen.

Alle penalty's die na de wedstrijden genomen werden, telden mee voor dit klassement. Per team werd gestreden om een bokaal. Ook voor de Mini-Pupillen was er een bokaal. Na de training mochten alle kinderen namelijk een penalty nemen. Nick Horseling en Jasper Robijn waren de winnaars bij de JO11 teams. Bij de JO9-1 was de strijd het spannendst.
Stef Breevoort won echter zijn bokaal al voor het derde seizoen op rij. Hij eindigde met 1 rake penalty meer net voor Thomas Polder.
De overige penaltybokalen werden gewonnen door Yarno Versluis (JO9-2), Finn de Weerd (JO8-1), Dylan Plandsoen (JO8-2) en Mats Grootenboer (MP).
De bokalen werden afgelopen zaterdag tijdens de druk bezochte familiedag uitgereikt aan de winnaars.
Naast de strijd om de penaltybokaal, zijn er bij Flakkee gedurende het hele seizoen vele leuke andere activiteiten voor de jeugd, zoals een bingo, Koppel Cup, FIFA toernooi, ballenactie en een bezoek aan een eredivisie wedstrijd.

Vlag Sommelsdijk te koop

SOMMELSDIJK - Eind juni krijgen de bewoners van de historische kern van Sommelsdijk een brief van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee met de vraag of ze de Sommelsdijkse vlag willen kopen.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert samen met Hart van Goeree-Overflakkee, Stichting Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) en Sociëteit Rethorica vrijdag 17 augustus in de historische kern van Sommelsdijk wederom de Holle Bolle Dag. Een gezellige braderie van 14.00 tot 23.00 uur met een historische tint. De braderie dankt haar naam aan de bijnaam van de mensen die wonen in Sommelsdijk; Sommerdiekse Holle Bolle.
Tijdens Holle Bolle Dag wil de organisatie, ter verhoging van de sfeer, vragen de Sommelsdijkse vlag uit te hangen.
Heeft u interesse in de aanschaf van een vlag? De vlaggen worden door een gespecialiseerd bedrijf in mooie kwaliteit geleverd en zijn er vanaf 25 euro.
De vlag is afgeleid van het wapen dat al in de 18e eeuw voor Sommelsdijk gebruikt werd. De vlag heeft diagonaal geel en blauwe banen.

Wilt u ook eigenaar worden van de echte Sommelsdijkse vlag? De vlag is te bestellen tot 7 juli via de website: www.streekmuseum.nl/vlag. Na uw bestelling ontvangt u een factuur van onze administratie en is de vlag begin augustus op te halen in de Kerkstraat van Sommelsdijk.

A Seal Stellendam ontwikkelt lespakket voor basisscholen

STELLENDAM - A Seal Zeehondenopvang en Expo heeft voor schooljaar 2018–2019 een uniek lespakket ontwikkeld voor basisscholen in de regio. Het programma bestaat uit een gratis gastles van een medewerker van A Seal.

Tijdens deze Natuur en Milieu Educatie les, die geschikt is voor midden- en bovenbouw, staat de zeehond centraal. Leerlingen onderzoeken de onderwerpen anatomie, de voedselketen en de kenmerken van zeezoogdieren met behulp van speciaal ontwikkelde educatiematerialen en spellen. Ook heeft A Seal de handen ineen geslagen met busmaatschappij Contiki, zodat de scholen het lespakket uit kunnen breiden met een educatief schooluitje bij A Seal en Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Tijdens de excursie bij A Seal zullen de leerlingen de zeehonden in levenden lijve ontmoeten en leren over de verschillende zeehondensoorten en hun bijzondere zintuigen. In het Streekmuseum wordt ingegaan op de geschiedenis van de zeehond in Nederland, waarbij de zeehondenjacht ook aan bod komt.
Met deze gastles en het schooluitje wil A Seal leerlingen uit de regio een leerzame en leuke ervaring bieden. Marlies de Kraauw, Teamleider Expo bij A Seal, zegt hierover: "De kinderen op de basisscholen in onze omgeving delen hun directe leefomgeving met de zeehond. Wij willen ons dus graag inzetten om kennis over deze dieren over te brengen. Ook kun je de zeehond niet los zien van onderwerpen als milieu, duurzaamheid en natuur, dus deze laten wij ook spelenderwijs aan bod komen."

Eerste Kaoifestival in Oude-Tonge

Tijdens de weekmarkt kunnen bezoekers op de Kaai terecht om inkopen te doen.

OUDE-TONGE – Op zaterdag 7 juli vindt voor het eerst een heus muziekfestival plaats op de Kaai in Oude-Tonge. De organisatie is in handen van muziekvereniging Vooruit. Vooruit geeft zelf, onder leiding van dirigent Gert van der Weide, een optreden, maar daarnaast zijn er ook gastoptredens van muziekverenigingen uit de buurt, zoals Die Grevelinger Musikanten, jeugdorkest Boost en de Sir Oliversband. Het festival begint om twee uur en duurt tot ongeveer acht uur. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om dit gratis festival te komen bezoeken.

Door Mirjam Terhoeve

Oude-Tonge heeft een prachtig gerenoveerd kaaiplein. Toch wordt er, behalve tijdens de weekmarkt, de jaarlijkse Koningsdag en het omloopontbijt, weinig gebruik van gemaakt. "En dat is zonde", vond de Dorpsraad. Deze nam dan ook contact op met Vooruit om eens te bezien of er iets georganiseerd kon worden voor jong en oud. De muziekvereniging ging daar graag in mee en vormde een werkgroep, bestaande uit Tonny Smeets, Coby van Nieuwenhuijzen en Corry Maliepaard, die de organisatie op zich nam.

Tijdens de Omloop is er een cultureel ontbijt op de Kaai.

Muzikale workshop

In de aanloop naar het festival heeft de werkgroep al kunnen rekenen op veel enthousiaste reacties en medewerking van diverse instanties. "Iedereen die we benaderden vond het erg leuk dat er weer eens wat te doen zou zijn op de Kaai", vertellen de dames. "We hebben daarom een programma opgesteld voor jong en oud en voor ieder wat wils. Onze eigen dirigent Machiel de Kruijff leidt niet alleen het jeugdorkest Boost, maar ook de Sir Oliversband uit Den Bommel. Zodoende hadden we al snel drie mooie optredens voor ons programma. Daarnaast hebben we Die Grevelinger Musikanten gevraagd en ook wilden we de scholen erbij betrekken. Het festival begint dan ook met een muzikale workshop voor alle basisschoolleerlingen. Op donderdag 5 juli gaan we al een beetje oefenen op de scholen en op zaterdag kunnen de kinderen dan wellicht na de workshop op de Kaai, meedoen met het jeugdorkest Boost, wat bestaat uit muziekleerlingen van Oude-Tonge, Den Bommel en Ooltgensplaat. Dus we hopen dat er veel kinderen mee komen doen om twee uur, en al kan je geen noten lezen, dat is geen enkel probleem".

Open podium

Om drie uur start het fanfareorkest met haar concert. Ook dit orkest stapt een beetje uit de comfortzone, want er is voor deze gelegenheid samenwerking gezocht met zangeres Nouschka Hagens. "Het wordt iets anders dan men van ons gewend is, maar het wordt zeker erg leuk om naar te kijken en te luisteren", verzekeren de dames. "Om 16.15 uur is het dan de beurt aan het jeugdorkest, met hopelijk de medewerking van de kinderen die de workshops hebben gevolgd. Om ook lokaal talent en muzikanten de kans te geven om voor een publiek te spelen, is er tussen 17.15 en 18.00 uur een kleinkunstpodium beschikbaar. Iedereen die muziek kan en wil maken is welkom om op te treden. Het maakt niet uit wat het is, muziek of zang met of zonder instrument. Liefst wel even vooraf aanmelden, zodat we de tijd een beetje kunnen indelen".
Voor de nodige variatie zijn ook Die Grevelinger Musikanten uitgenodigd. Zij zullen vanaf 18.00 uur acte de présance geven met Oostenrijkse muziek. Het festival wordt afgesloten door de Sir Oliverband, die rond 19.00 uur zal starten met optreden.

Ondersteuning

De werkgroep is ervan overtuigd dat er een leuk en afwisselend programma is samengesteld. "Zoals vermeld, hebben we kunnen rekenen op heel veel medewerking van onder andere de gemeente. Die hielp ons met de vergunningen en met tal van tips om de dag goed te laten verlopen. Ook de Dorpsraad, de Stichting Podium en diverse bedrijven wilden ons financieel of materieel ondersteunen. Hotel Lely staat klaar om eenieder van een hapje en drankje te voorzien en Jeroen de Boed zorgt voor het podium, de geluidsinstallatie en wat stoelen, zodat ook mensen die wat minder goed ter been zijn de optredens kunnen bijwonen. Kortom, we zijn er helemaal klaar voor. Alleen het weer zou roet in het eten kunnen gooien. Dus we hopen op een mooie zonnige dag en natuurlijk heel veel publiek.
Mensen die gebruik willen maken van het open podium, kunnen zich aanmelden via kaoifestival@gmail.com.

Wandelen in Dirksland op elk niveau

DIRKSLAND - Op donderdag 28 juni start er in Dirksland om 19.00 uur een nieuwe wandelgroep voor iedereen die van wandelen houdt.

Dit is iedere donderdagavond van 19.00-20.00 uur. Er wordt vertrokken vanaf Fysiotherapie Van den Berg aan de Vroonweg 10 in Dirksland. Deelname is gratis. De wandelgroep is een samenwerking van Fysiotherapie Van den Berg, Stichting ZIJN, huisartsenpraktijk H.C. Graafland, huisartsenpraktijk A. Baelde, huisartsenpraktijk J.A. Kooij en BENU Apotheek Dirksland. Meer informatie over deze wandelgroep kunt u krijgen bij: (0187) 20 30 40 (fysio Van den Berg) of (0187) 48 33 66 (Stichting ZIJN). Ook kunt u uw vragen stellen via info@fysiotherapievandenberg.nl of t.nieuwpoort@zijngo.nl.
Voor wandelaars die minimaal 5 km kunnen wandelen, is het tevens mogelijk om aan te sluiten bij de bestaande wandelgroep van de Reginahof in Dirksland. Iedere woensdagochtend van 10.00-12.00 uur.

Dakloze jongeren bij de Nacht Zonder Dak

DEN BOMMEL - Jongeren laten het veld bij de boerderij van fam. Ras dinsdagavond 18 juli in een grote krottenwijk veranderen.

De beide kerken van Den Bommel organiseren de 'Nacht Zonder Dak', waarbij zo'n 15-20 jongeren in zelfgebouwde hutten van karton en plastic de nacht door gaan brengen. Met deze actie halen ze geld op voor straatjongeren in Bolivia, Kenia en India, die hun nacht altijd op deze manier moeten doorbrengen. De actie Nacht Zonder Dak is een initiatief van de christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie Tear. De opbrengst van deze actie is bestemd voor projecten die Tear steunt in Bolivia, Kenia en India. Deze projecten helpen straatjongeren een toekomst op te bouwen door het geven van onderdak, begeleiding en onderwijs. Tijdens de Nacht Zonder Dak kunnen de deelnemers genieten van een afwisselend programma. Door de Nacht Zonder Dak hebben jongeren de mogelijkheid om daadwerkelijk iets te doen voor leeftijdsgenoten die dagelijks op straat leven. Jongeren die mee willen doen, kunnen zich opgeven bij Marieke Ras, tel. 06517 48 649 / Ariëtte Hage, tel. 06510 156 49 of per e-mail: jeugdwerkdenbommel@gmail.com. Daarnaast moet je ook jezelf aanmelden op de site www.nachtzonderdak.nl/doe-mee/den-bommel.

Jouw Marktkraam Middelharnis steunt gehandicapte sporters

MIDDELHARNIS - Op dinsdag 19 juni reikte Viktor Kauffman van Jouw Marktkraam Middelharnis een cheque uit t.w.v. 250 euro voor gehandicapten sporters op Goeree-Overflakkee. Dit was de opbrengst van de afgelopen periode vanuit de goede doelen kraam. De cheque werd in ontvangst genomen door de heer De Jong, voorzitter van de stichting aangepast sporten Goeree-Overflakkee.

"Heb je een (web)shop en een overschot aan gloednieuwe items? Puilen jouw kasten uit met spullen die te mooi zijn om zomaar weg te doen, maar die je eigenlijk niet meer gebruikt? Ben je een creatieve doe-het-zelver met bijzondere DIY-producten? Bij Jouw Marktkraam verkoop je je producten aan heel Nederland. En de opbrengst, die is voor jou. Op deze manier brengen we veel unieke spullen bij elkaar. Een winkel om gezellig te snuffelen", zegt Ester Griffioen, een van de vaste medewerkers.

Nieuw doel

Bij Jouw Marktkraam kun je je eigen gemaakte of tweedehands spullen verkopen. Na het huren van een kraam zijn er veel mensen die de overige spullen voor het goede doel afgeven. Het nieuwe goede doel is Stichting inloophuis 'De Boei' Goeree-Overflakkee. Deze Stichting organiseert iedere 2e en 4e dinsdag van de maand van 10.00-16.00 uur een inloop met activiteiten voor mensen die persoonlijk of in hun naaste omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. Informatie leest u verder op: www.deboeigo.nl.
Jouw Marktkraam Middelharnis is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9.30-17.00 uur.

35e keer grote Zomermarkt in Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - Ook dit jaar is er weer een grote Zomermarkt in en rondom Hervormd Centrum Elim aan de Zuiddijk 19 te Nieuwe-Tonge, van 9.00 tot 14.30 uur op zaterdag 30 juni.

Het is al jarenlang de laatste zaterdag in juni dat er een dergelijke markt georganiseerd wordt. De markt, met tussen de 30 en 40 kramen, wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers uit de Hervormde Gemeente van Nieuwe-Tonge.

Er is van alles te koop van spullen uit grootmoeders tijd, tweedehands kleding, een grote hoeveelheid boeken en allerlei spullen die je op een rommelmarkt kunt verwachten. Er zijn ook kramen met allerlei lekkers, van oliebollen tot kruudplaetjes, van gebakken vis, haring tot pannenkoeken en Oud-Hollandse wafels. Ook ontbreken de kramen met cadeautjes, aardappelen, groente en fruit, plantjes, crea-artikelen, bakartikelen en kaarten niet.
Natuurlijk kunt u genieten van een heerlijke maaltijd van gebakken patat met een lekkere snack.
Verspreid over de markt kunt u meedoen met verschillende activiteiten om iets te winnen, zoals een Rad van Avontuur en diverse raadvellen.
Dit jaar zijn er ook een aantal nieuwe kramen, een kraam met schoonmaakartikelen, snoep, worst, kaas, noten en allerlei andere lekkernijen.
En als extra feestelijke actie worden er kaartjes verloot voor een vlucht met een heteluchtballon met vertrek uit Nieuwe-Tonge. Wilt u verzekerd zijn van een plaatsje? Er zijn ook enkele kaartjes te koop, hierover kunt u contact opnemen met Wim van Wageningen: 06-55892311.
Omdat de markt voor de 35e keer georganiseerd wordt, is het tweede kopje koffie of thee gratis en is er voor iedere bezoeker een leuke verrassing.

Recreatiegym 'De Kriekel' uit Ouddorp in de prijzen

DIRKSLAND - Zaterdag 9 juni werden er springwedstrijden georganiseerd door GV. Olympia in Dirksland. Ook De Kriekel deed mee 32 deelnemers, 2 jeugdgroepen en 2 juniorgroepen. Alle vier de groepen hebben fantastisch gepresteerd deze morgen. Ze mochten maar liefst met 12 prijzen huiswaarts keren. Kriekel 1 jeugd was 3x 1e, kriekel 2 jeugd 2x 2e en 1x 3e, Kriekel 3 junior 2x 2e en 1x 3e en als laatste Kriekel 4 junior 3x 1e.

Eilandelijke teams succesvol bij Baltic Sea Circle

AMSTERDAM - Dit weekend kwamen er drie teams van Goeree-Overflakkee over de finish, van de Baltic Sea Circle, in Amsterdam. De teams hadden mee gedaan met de rit van 8500 km in 18 dagen en het bezoeken van 11 landen. De teams hadden de opdracht een goed doel te vinden en daar geld voor in te zamelen. De 3 teams uit Goeree-Overflakkee waren het K-G-O-Rally Team van Cor en Julia van Helden, die voor de Vrienden van Carmen reden, 166% Vol van Cees en Marion Rossen, die voor KiKa reden en PeterJan Kuiper en Paul Witberg, die voor het kinderzwerfboek reden. "Een geweldige rit was het en de sponsoren hartelijk dank dat ze dit mede hebben mogelijk gemaakt", aldus de deelnemers.

Selectie De Jonge Spartaan in het nieuw!

MIDDELHARNIS - De selectie van De Jonge Spartaan traint komend seizoen, dankzij hoofdsponsor Adviesgroep De Vogel, in mooie nieuwe trainingspakken. De selectie hoopt wederom op een succesvol voetbalseizoen. De Jonge Spartaan bedankt Adviesgroep De Vogel voor het verzorgen van de nieuwe trainingspakken.

Van 'lelijk eendje' tot knalrode Porsche
Fotoreportage Wilko van Dam

STELLENDAM – Eerst samen op pad om een mooie route te rijden, daarna de auto's opstellen in de Voorstraat waar bezoekers aan de Midzomermarkt de oldtimers kunnen bewonderen. Dat is het concept van de Midzomermarkt Oldtimerrit. Afgelopen zaterdag was de vijfde editie en verzamelden de oldtimerliefhebbers 's morgens bij pallethandel Van Oostenbrugge. Na een bakje koffie en een tompouce deden de deelnemers wat ze het liefste doen. Samen met andere hobbyisten toeren en genieten...

Benefietconcert: Laudando zingt voor Calando

DIRKSLAND - Zaterdagmiddag 30 juni geeft COV Laudando een concert in de Hervormde Kerk van Dirksland ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Hospice Calando. De medewerkers en vrijwilligers van het Hospice verlenen met veel betrokkenheid palliatieve zorg en het is heel bijzonder dat deze mensen dit werk met zoveel liefde en betrokkenheid doen.

COV Laudando weet zich al jaren verwant aan Calando, doordat ze verschillende keren heeft meegewerkt aan lustrumconcerten en een muzikale bijdrage levert aan de jaarlijkse herdenkingsdiensten van Calando. Vandaar dat dit concert in het teken staat van het jubileum van Calando en het afscheid van directeur Janneke Koningswoud.
Onder leiding van dirigent Rinus Verhage zingt het koor van Pachelbel de prachtige koraalcantate 'Was Gott tut, das ist wohlgetan'; twee gevoelige werken van Mendelssohn, waaronder het motet 'Verleih uns Frieden'; twee delen uit het Requiem van Fauré: het wondermooie 'Pie Jesu' en 'Agnus Dei'. Daarnaast nog twee werken van de Engelse componisten Wesley en Stanford. Het concert sluit af met het magistrale motet 'Ich lieg und schlafe ganz mit Frieden' van J.C.F. Bach; een van de zonen van de grote Bach. De keuze van de muziekstukken heeft alles te maken met het mooie en ook emotioneel zware werk dat in Calando wordt verricht. De teksten spreken van het verdriet en leed hier op aarde en de vrede en rust die bij God te vinden is en die verkregen wordt door het geloof in Jezus Christus.
Het koor wordt op het orgel begeleid door de organist Wim Diepenhorst. Hij zal daarnaast ook enkele orgelwerken laten horen. De sopraan Marlotte van 't Hoff verzorgt de sopraansoli in verschillende werken. Al met al een prachtig programma dat op zaterdagmiddag gratis te beluisteren is! Na afloop is er een collecte bij de uitgang die uiteraard bestemd is voor Hospice Calando. Sponsoren van dit concert zijn o.a. Abbo Advocaten, WEA, Bouwcenter Esselink, Vrienden van Huib Roskam en de Stichting Paul van Hessenfonds en verder nog andere sponsoren. Door deze bijdragen kan de volledige opbrengst van de collecte direct ten goede komen aan Calando. Het concert begint om 16.00 uur en duurt ruim een uur. Jong en oud is van harte welkom op dit bijzondere concert!

Cd-opname Jong Dameskoor Shira

Middelharnis – Jong Dameskoor Shira zal op 30 juni haar derde cd gaan opnemen. Het koor zal deze cd o.l.v. Peter Wildeman samen met het nieuw opgericht 'Mannenensemble Shira' en met m.m.v. Kinderkoor Jedaja o.l.v. Cindy de Ronde uit Dreischor opnemen in de koorkerk van Tholen. Ook diverse musici zullen hieraan meewerken.

Diverse musici zullen hieraan meewerken: Joost van Belzen op de vleugel, Jan Rozendaal op het orgel, Frank Zuidijk op de trompet en Martin van Moort op de fluit. Ook zullen de solistes Elise Hout en Cindy de Ronde te horen zijn. Kortom; een veelzijdige cd. Het idee om een mannenensemble op te richten voor deze cd kwam van dirigent Peter Wildeman. Het leuke van dit ensemble is dat het in eerste instantie is geformeerd met mannen van echtgenotes, broers en/of vaders van het Dameskoor zelf. Daarnaast zijn er wat mannen aangeschoven van Mannenkoor Salomo om het ensemble tot een geheel te vormen, ook zij staan o.l.v. Peter Wildeman. Samen zullen wij onder andere het prachtige lied 'Dank zij U, Heer' van Händel 4-stemmig opnemen. De verdere invulling van de cd zal bestaan uit prachtige bewerkingen van Psalmen en Gezangen.

Het Jong Dameskoor Shira telt ondertussen zo'n 45 leden. Vanaf 15 jaar ben jij/bent u van harte welkom. Het koor studeert in de Hoeksteen of Christelijke Gereformeerde Kerk te Middelharnis, maar ook in Atelier 31 te 's Gravenpolder. Nieuwe leden zijn natuurlijk op beide locaties welkom. Verder informatie is te vinden op ww.dameskoorshira.nl.

De cd-presentatie zal op 29 september a.s. plaatsvinden in de Sint-Adriaanskerk te Dreischor. Noteert u deze datum alvast in de agenda.
Alvast de cd bestellen kan via info@dameskoorshira.nl.

Muziek is cool, doe ook eens mee!

De vertelster en de echte dirigent.

SOMMELSDIJK - Met een muzikale voorstelling hebben leerlingen van de School met de Bijbel onlangs in de Exoduskerk kennisgemaakt met het mandoline orkest Estampida.

Ouders, opa's, oma's, broertjes en zusjes konden luisteren naar wat de leerlingen de laatste drie weken hadden ingestudeerd. Mieke, de vertelster, heette iedereen hartelijk welkom en stelde het orkest muzikaal voor: eerst begon mijnheer Gert de slagwerker, daarna de eerste mandolines, de gitaren, de bas, de tweede mandolines en als laatste de mandola's.

De nepdirigent.

Maar wij missen nog iemand, vertelde Mieke. Wie het weet mag het zeggen. En ja hoor, er kwamen verschillende vingers omhoog: de dirigent natuurlijk! Maar waar was die? Iedereen roepen en toen kwam de glazenwasser binnen, die hoorde muziek en hard roepen om de dirigent.
"Hebben jullie geen dirigent? Boffen jullie even, want ik ben dirigent. Dat zie je toch wel aan mijn dirigeerstok?" De kinderen zagen het wel: het was helemaal geen dirigeerstok, maar het waren wel attributen van de glazenwasser. Hij kreeg van de vertelster het dirigeerstokje van de echte dirigent. Hij hield het stokje helemaal verkeerd vast. Uiteindelijk moest de nepdirigent met de billen bloot: "Het spijt me, maar het leek me zo leuk om eens een orkest te dirigeren…"
Waarop een van de kinderen het eens mocht proberen. Daarna vertelde Mieke een spannend verhaal van een meisje dat in haar droom een reis naar de maan maakte samen met haar knuffels. Het was een interactief verhaal. De kinderen mochten klappen en schreeuwen en het orkest maakte het met muziek heel spannend!
Daarna zongen de kinderen liedjes zoals 'Twee emmertjes water halen.'
Na het zingen mochten ze nog meedoen met 'Muziek is cool, doe ook eens mee!'
Als afsluiting speelde het orkest nog een stuk van Robert Schulz, 'Children's Game'.
Na een voldaan blij gevoel gingen de kinderen weer terug naar school en het orkest weer naar huis, nadat de directeur van de school het orkest bedankte en uitnodigde om deze samenwerking in de toekomst nog eens te doen en dan met een andere muzikale voorstelling natuurlijk!

Zomerzangavond bij de fa. Klepper in Ouddorp

OUDDORP - Zaterdag 30 juni hoopt het 'Christelijk Ouddorps Mannenkoor' weer haar inmiddels traditionele Zomerzangavond te houden.

De locatie is zoals gebruikelijk de loods van Bloemenhandel Klepper aan de Oudelandseweg 27 te Ouddorp. Naast het C.O.M. o.l.v. dirigent Dinant Struik, zal ook het Christelijk gemengd Jeduthun koor uit Middelharnis, met dirigent Jan Wisse, een bijdrage leveren. Willem den Boer zal het orgel bespelen. Ds. D. Zoet uit Ouddorp zal een korte meditatie houden. Kortom, een heel mooi gevarieerd programma, waar iedereen van harte welkom is. De collecte is bestemd voor de zending van de Hersteld Hervormde Kerk. Gezien de grote opkomst van vorig jaar, zal er weer voor voldoende zitplaatsen worden gezorgd. De aanvang is 19.30 uur en de loods gaat om 19.00 uur voor u open. Het belooft weer een mooie avond te worden, waar wij u van harte voor uitnodigen.

Langer zelfstandig blijven met hulp van Home Instead

Marijke Douw en Sander Bierkens van Home Instead Thuisservice Zuid-Hollandse Eilanden.

MIDDELHARNIS – Vóór de officiële opening op zaterdag 23 juni waren de eerste aanvragen al binnen bij Home Instead Thuisservice Zuid-Hollandse Eilanden. Een duidelijk teken dat er ook op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten behoefte is aan ondersteuning en begeleiding thuis. Ondersteuning en begeleiding die erop gericht is om zo lang mogelijk veilig en vitaal zelfstandig te kunnen blijven wonen, ook als het moeilijker wordt.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Home Instead Thuisservice Zuid-Hollandse Eilanden, dat gevestigd is in de Voorstraat te Middelharnis, is een initiatief van Marijke Douw en Sander Bierkens. "Home Instead is in 1994 gestart in de Verenigde Staten doordat de bedenkers grootmoeder graag in de thuisomgeving met ondersteuning wilden laten wonen, en is nu te vinden in veertien landen. Sinds 2012 ook in Nederland. Inmiddels zijn er 24 vestigingen in ons land. Wij zijn nummer 22", vertellen ze enkele dagen vóór de officiële start van de nieuwe vestiging.

Thuis

De explosieve groei van Home Instead is volgens Marijke Douw en Sander Bierkens te verklaren uit het concept waarmee de serviceorganisatie aan de weg timmert. "Home Instead biedt ondersteuning en begeleiding aan senioren in de thuissituatie. Dat is geen medische zorg. Wij geven geen medicijnen en doen niet aan wondverzorging, want wij zijn geen wijkzorg. Home Instead is een aanvulling op de wijkzorg en zorgt ervoor dat ouderen zo lang mogelijk veilig en comfortabel thuis kunnen blijven wonen. Thuis, in je eigen vertrouwde omgeving, waar je herinneringen liggen."

Aan wat voor ondersteuning en begeleiding moeten we dan denken? Dat kan van alles zijn, afhankelijk van de behoeften en wensen. Van het bereiden van maaltijden en het doen van boodschappen tot licht huishoudelijk werk en hulp bij de administratie. Van het helpen bij het opstaan en naar bed gaan tot wassen en douchen. En van samen een deel van de dag doorbrengen tot het begeleiden naar afspraken.

Regie

"Het gaat vaak om de dingen die onderdeel zijn van ieders leven, zoals samen tv kijken of een kopje koffie drinken. Even met elkaar praten. Of ervoor zorgen dat het dag-en-nachtritme terugkomt, bijvoorbeeld door de gordijnen open te doen", aldus Marijke Douw en Sander Bierkens. "Heel belangrijk is dat de klant de regie heeft en houdt. Wil die 's morgens na het opstaan eerst een kopje thee, een boterham en daarna onder de douche, dan gebeurt het ook zo. Dus niet: u gaat nu onder de douche… Wil de klant om tien uur naar bed, dan zorgen we daarvoor. We kijken altijd wat de klant nog zelf kan met onze ondersteuning. Zo bevorderen we de zelfredzaamheid."

Voor de ondersteuning en begeleiding thuis heeft Home Instead CAREGivers geworven en opgeleid. De relatie tussen CAREGiver en klant staat centraal, want het uitgangspunt van Home Instead is dat de klant altijd dezelfde persoon over de vloer krijgt. En dat kan een lange periode zijn, tot de laatste levensfase.

Mantelzorg

Home Instead stapt in het gat waar de wijkzorg vaak te weinig tijd voor heeft – de niet-medische ondersteuning en begeleiding – en waar de mantelzorg niet toereikend is. Dat laatste omdat de kinderen ver weg wonen of geen tijd hebben, omdat de mantelzorger te zwaar belast is of omdat er helemaal geen mantelzorg is.

Klanten zijn doorgaans ouderen, bijvoorbeeld met beginnende dementie, maar Home Instead kan ook iets betekenen voor anderen die het zelfstandig niet redden. Denk aan mensen met Parkinson, MS of ALS. Voor iedereen die Home Instead inschakelt is vergoeding van de kosten voor ondersteuning en begeleiding mogelijk, bijvoorbeeld uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Wet Langdurige Zorg of de Zorgverzekeringswet.

Marijke Douw en Sander Bierkens zijn ervan overtuigd dat Home Instead zal aanslaan op de Zuid-Hollandse eilanden. De eerste aanvragen zijn er al. Bovendien hebben ze andere vestigingen als voorbeeld, zoals de vestiging in Rotterdam die in drie jaar tijd een enorme groei doormaakte. "Je kunt zó veel doen en betekenen…"

Vincent Otten uit Goedereede begint zijn eigen taxibedrijf

GOEDEREEDE - Vincenttaxi.nl. Dag en nacht actief op het eiland, speciaal gericht op de Kop van Goeree-Overflakkee. Zelfstandig ondernemer Vincent Otten (44) wonend aan de Blauwe Distelstraat op het Havenhoofd in Goedereede heeft zich deze maand in de markt gezet. Met een taxibedrijf dat dag en nacht is te ontbieden. In zijn Volvo S 80 verleent Vincent graag zijn service en diensten aan passagiers die dichtbij maar ook veraf hun reisdoel hebben. Wel hanteert hij uiteraard de verplichte rusttijden.

Door Jaap Ruizeveld

Een directe doelgroep zijn de reizigers die naar en van de luchthavens van Brussel, Eindhoven, Rotterdam The Hague Airport of Amsterdam Schiphol vervoerd willen worden en liever zelf de auto thuis laten. Opgehaald voor de eigen deur. Gemakkelijker kan het niet. Met stiptheid en persoonlijke aandacht zal en wil Vincent zich presenteren. Dat geldt zeker ook voor zakelijke reizen en voor het zogenaamde horeca / disco-vervoer. Informatie en tarieven worden via 06 53573152 graag verstrekt. Of stuur een mailtje ottenvincent@hotmail.com

Opleiding

Per rit kunnen er vier personen in zijn taxi. Een half jaar geleden vond Vincent de drive om een eigen taxibedrijf op te zetten. Om uiteindelijk alle benodigde goedkeuringen te verkrijgen was er veel werk aan de winkel. Noem het maar een hindernisbaan die je volledig moet doorlopen zegt Otten. Een vergunning krijg je niet zo maar. Je moet een opleiding volgen (theorie- en praktijkdeel). Een chauffeur- en ondernemerskaart ontvangen en uiteraard zijn er technische aspecten, zoals de RDW-autokeuring en er moest een boardcomputer worden ingebouwd.

Mogelijkheden

Vincent heeft over zijn mogelijkheden als taxibedrijf met één auto goed nagedacht. Natuurlijk kan het zijn dat er in een piekuur meerdere aanvragen binnenkomen. Dan wordt dat zorgvuldig afgewikkeld geeft de Havenhoofd-ondernemer aan. Ervaring?. Voor New York Taxi – Renesse heeft hij eerder al zijn krachten ingezet. Nu alles rond is met vergunningen hoopt Vincent op een positieve, succesvolle invulling van zijn eigen taxibedrijf.

Collecte Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis

GOEREE-OVERFLAKKEE - De jaarlijkse huis-aan-huiscollecte zal binnenkort weer worden gehouden in Stad aan 't Haringvliet, Den Bommel, Zuidzijde en Langstraat. In deze dorpen zal worden gecollecteerd van maandag 2 juli t/m zaterdag 7 juli. De week daarop van maandag 9 juli t/m zaterdag 14 juli zal worden gecollecteerd in de dorpen Dirksland, Herkingen en Melissant.

De opbrengst zal besteed worden voor hulp aan de allerarmsten in Roemenië, daar, waar de stichting reeds vele jaren hulp verleent. In deze krant staat ieder jaar een verslag van de werkzaamheden. De stichting spreekt haar dank uit aan allen die dit prachtige werk ondersteunen. Er is veel schrijnende armoede en allerhande nood in Roemenië. Door de hulp van de Stichting Oost-Europa Werkgroep konden er al veel mensen worden geholpen. Vorig jaar werd een zestal grote transporten naar Roemenië uitgevoerd, in 2018 zijn er al vier keer spullen naar Roemenië gebracht en het ziet er naar uit dat er nog meerdere transporten volgen dit jaar. De dankbaarheid van de bevolking is groot.

De hulp in Roemenië wordt verstrekt aan volwassenen en kinderen. Om de hulp mogelijk te maken, wordt er gecollecteerd. De organisatie: "Stel de collectant niet teleur, zij lopen niet voor zichzelf, maar voor een goed doel. Mogen we ook dit jaar op uw steun rekenen? Wilt meer weten van ons werk, kijk dan eens op www.oosteuropa-werkgroep.nl."

Spullen inleveren

Iedere eerste zaterdagmorgen van de maand (behalve in augustus) kan men tussen 9.30-11.30 uur schone bruikbare spullen, zoals kleding, huishoudelijke goederen, dekens, klein meubilair, rollators, bruikbare fietsen, enzovoort naar de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis brengen. Een gift overmaken, dit is fiscaal aftrekbaar, kan naar banknummer NL 97 RABO 03420 07 408, ten name van Stichting O-Europa Werkgroep te Middelharnis.

Neem voor meer informatie contact op met de voorzitter, dhr. J.v.d. Made te Middelharnis, telefoon: 484228.

Column

Wie is de Grootste?

Het roept bij mij in herinnering hoe Enver Hoxha van Albanië zich erop beroemde dat Albanië in de vorige eeuw het meest atheïstische land in Europa was. En hoe ging het in Roemenië dan?

Ik herinner mij dat we in augustus 1989 een vrachtje Bijbels in het geheim hadden afgeleverd. Daarna reden we tot 2.30 uur in de morgen ver bij de plaats vandaan, om op veilige afstand in 'onze' camper te overnachten. Het was aan de oever van een rivier. Die morgen kwam een jonge man op zijn motor aangereden. Even bonkte mijn hart. "Is dit iemand van de geheime politie?" Hij bleek een jeugdleider te zijn van een dorpje aan de rivier. We kregen een warme ontmoeting. Ik vroeg hem: "Gaat dit land ook nog open voor het Evangelie?" Hij schudde zijn hoofd. Onmogelijk. Ik sloeg de Bijbel open bij Ps. 99:1: "De Heere regeert, dat de volken beven." Weer schudde hij zijn hoofd. Onmogelijk! We namen afscheid van elkaar. December dat jaar viel de grote leider Ceausescu.

Ineens schoot het door me heen: "Kon ik nu die jeugdleider nog eens ontmoeten." Onmogelijk! Geen adres, geen naam, niets. In april 1990 reisden we weer die kant op. Ik zei tegen mijn vrouw: "We gaan gewoon weer naar die rivier en ik ga in dat dorpje rondlopen." Nutteloos!

We reden van de verharde weg af naar het riviertje. Dwaas die je bent, zo'n man vindt je toch nooit meer. Ik keek in mijn spiegel, net voor we stopten. Ik zag een motor aan komen. Nee, dát kan niet! Daar kwam hij, wild zwaaiend met zijn Bijbel. Hij stopte, en sloeg zijn Bijbel open bij Ps. 99:1. Samen stonden we met tranen in de ogen. Het is tóch waar: "De HEERE regeert." Hij neigt de harten van koningen als waterbeken. Er is hoop voor Noord-Korea, ook nog voor de VS, want daar is net zo goed genoeg mis. Alleen God maakt harten zacht en teder. Hij heeft het laatste woord, omdat Hij de Eerste is. Ik zie genoeg om te leven van de verwondering.

Vrijdag in de krant

Oud & Wijs

Leentje Tanis-Redert uit Goedereede

Koster & Kerk Bram en Annie Grit van de Emmaüskerk

Ingestuurd

Jong geleerd

Leendert en José Ras uit Ouddorp schrijven bij deze foto: "Wie groot wil zijn, moet klein beginnen."