info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

8 mei 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 8 mei 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Rode Kruis dagboottocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Rode Kruis afdeling Goeree e.o./west organiseert op dinsdag 26 juni opnieuw een dagboottocht voor senioren vanaf 50 jaar voor heel Goeree-Overflakkee.

De opstapplaats is aan de binnenhaven van Stellendam, bij de steiger van Rijkswaterstaat. De boot is toegankelijk voor rolstoelen en andere hulploopmiddelen. Inschepen vanaf 8.30-9.15 uur. Om 9.30 uur vertrekt de boot. Aan boord krijgt u koffie en thee, een heerlijk diner en na de lunch, om ± 19.30 uur, zal de boot weer aanmeren in Stellendam.
De eigen bijdrage voor deze bootreis is € 75,00 per deelnemer, dit graag contant aan boord betalen. Stellendam, het Haringvliet, langs Tiengemeten, Haringvlietbrug, Hollands Diep, Willemstad Moerdijkbruggen, Nieuwe Merwede, langs de Hollandse en Brabantse Biesbosch, Werkendam, Gorinchem, (Woudrichem, hier blijven wij 1.30 uur aangemeerd liggen om van boord te gaan als u wilt).

Vervoer van en naar de haven van Stellendam dient u zelf te verzorgen.

Aanmelden kan via de telefoon: 0187-683608; Bij fam. Pikaart; Via de e-mail: kees.pikaart@gmail.com of via de post: Rode Kruis Goeree e.o., Postbus 1, 3253 ZG Ouddorp. Bij uw aanmelding dienen de volgende gegevens te worden doorgegegeven: Naam, adres, woonplaats, tel.nr., geb.datum, huisarts. Hierbij ook vermelden of u gebruik maakt van een elektr. rolstoel, duwrolstoel, rollator, stok en of u een dieet heeft (i.v.m. het eten).

Cadeautje ouderen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om ouderen die een minimum inkomen hebben een cadeautje aan te bieden in de vorm van een uitje in de eigen omgeving van Goeree-Overflakkee. Tot nog toe was het Jeugdparticipatiefonds Sport en Cultuur alleen gericht op participatie van kinderen. Het college heeft deze stap gezet in verband met de Waterbus die in de zomermaanden in de vaart is. Dit samen met andere attracties, zoals een bezoek aan A Seal en o.a. het Streekmuseum, is afgesproken dat een collectief tarief een aantrekkelijk arrangement biedt. B. en w. hopen dat er breed gebruik van gemaakt zal worden. Voor dit jaar (2018) is er bij de gemeente financiële dekking gevonden in niet aangewende middelen binnen het Sociaal Domein. (Jaap Ruizeveld)

Elfde Truckshow Flakkee

STELLENDAM - Op zaterdag 12 mei wordt voor de 11e keer de Truckshow Flakkee gehouden op het terrein van de visafslag. In totaal nemen er ongeveer 125 trucks deel aan deze truckshow. Tijdens deze dag worden er verschillende wedstrijden gehouden. Verder is er een chauffeursmarkt, er is onder andere een miniatuurbaan, vele kraampjes met spullen voor de trucks, en niet te vergeten een kinderhoek. De truckshow begint om 10.00 uur. De toegang voor dit evenement is gratis. Van 22.00 tot 23.00 uur wordt er een verlichte truck mainstreet gemaakt op het terrein van de visafslag te Stellendam. Meer info: www.chauffeursverenigingflakkee.nl.

De doden werden herdacht...

Op verschillende plaatsen op het eiland werden vrijdagavond 4 mei weer de doden herdacht. Door de jaren heen blijven deze herdenkingen zich verheugen in een grote belangstelling. Op de foto een beeld van de herdenking in Dirksland. In onze abonneekrant van vrijdag verslagen van een aantal herdenkingen.

Kantoor gesloten

Donderdag is Eilanden-Nieuws gesloten in verband met Hemelvaartsdag, vrijdag 11 mei is het kantoor van Eilanden-Nieuws vanaf 12.00 uur gesloten. Er verschijnt vrijdag wel gewoon een reguliere abonnee-editie.

2 / 24

Agenda

Woensdag 9 mei

DIRKSLAND – Woensdag 9 mei van 10.00-12.00, 15.00-16.30 en 19.30-21.00 uur verkoping baby- en kinderkleding maat 50-176. Honingeter 55 in Dirksland. Voor meer info www.mijnukkie.nl.
OUDDORP – Streekmiddag 55+. Aanvang 14.00 uur. In Dorpstienden. Aanmelden via 0187-682319.
OUDE-TONGE – Fietsmiddag. Vertrek 13.00 uur bij Infocentrum, Bernhardstraat 27. Aanmelden via 642697.
OUDE-TONGE - Breicafé in het Infocentrum, Bernhardstraat 27, van 19.30 tot 21.30 uur.
ACHTHUIZEN – Bingo 55+. Aanvang 13.30 uur. Buurthuus, Kloosterstraat 10.

Vrijdag 11 mei

SOMMELSDIJK – Woonbeurs aan de Dorpsweg 19. Van 14.00 tot 21.00 uur. Diverse bedrijven zullen laten zien waar zij sterk in zijn en wat dit voor u kan betekenen. Onder het genot van een hapje en drankje heten wij u welkom.
OUDDORP - Jaarmarkt t.b.v. Hervormde Gemeente Ouddorp in het centrum, rondom de Dorpskerk van Ouddorp. Van 9.00 tot 15.30 uur kunt u rondstruinen tussen de bruikbare tweedehands spullen, boeken, eigen gebakken koekjes en cake, sieraden, woonaccessoires en nog veel meer. Meer info: www.hervormdouddorp.nl.
SOMMELSDIJK – Concert trompettist Eric Vloeimans met Olivers Cinema. Hofstede Lust en Last aan de Kokseweg. Kaarten á 20 euro te bestellen via ericvloeimans@lustenlast.nl.
NIEUWE-TONGE – Bingo-avond in Ons Dorpshuis. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 12 mei

SOMMELSDIJK – Woonbeurs aan de Dorpsweg 19. Van 10.00 tot 15.00 uur. Diverse bedrijven zullen laten zien waar zij sterk in zijn en wat dit voor u kan betekenen. Onder het genot van een hapje en drankje heten wij u welkom.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O in gebouw De Zwaluw aan de Sperwer. De zaal is open vanaf 19.00 uur.
MIDDELHARNIS – Vrienden van Carmen Classic. 10.00 uur bij M. van Zanten Zand- en Grindhandel, Huygens 8. Start 10.00 uur. Deelname kost 12,50. Inschrijven via vcclassic@gmail.com en vanaf 8.30 uur bij de start. www.vriendenvancarmen.nl.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
STELLENDAM – Schuurverkoop aan de Meester Iman Caustraat 67. Van 10.00 tot 15.00 uur. Opbrengst voor de Hervormde Gemeente Stellendam.
DEN BOMMEL – Braderie in het dorp.
GOEDEREEDE – Zangdienst in de Hersteld Hervormde Kerk. Aanvang 19.30 uur. Medew. Christelijk Ouddorps Mannenkoor.
DIRKSLAND – Rommelmarkt in de Victoriahal. Van 10.00 tot 15.00 uur.

Maandag 14 mei

MIDDELHARNIS - Ledenmiddag PCOB in De Hoeksteen aan de Ring. Aanvang 14.00 uur. Spreker Kees Blokland. Hij vertelt over noten en zuidvruchten.

Dinsdag 15 mei

GOEDEREEDE – Lezing over 'historisch ondergoed' voor de Vereniging van Vrouwen rondom Goeree. Aanvang 15.00 uur.

Woensdag 16 mei

MELISSANT – Koffiemiddag 55+. Bezoek aan Faunapark Flakkee. Aanmelden hiervoor via 0187-602411 tot 15 mei.

Eerste collectieve zonnedak op Goeree-Overflakkee

GOEDEREEDE – Zonnehub Goedereede is een feit. Vijf jaar nadat Gert-Jan van Veen het idee kreeg voor zo'n collectief zonnedak, is het gerealiseerd en in gebruik genomen. Het officiële en feestelijke startmoment was op donderdagmiddag 3 mei in de Gemeenteschuur in Goedereede. Op het schuine dak van dit grote pand liggen 256 zonnepanelen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Van Veen woont mooi, midden in het historische centrum van Goedereede. Misschien wel het enige nadeel is dat het niet is toegestaan om zonnepanelen op het dak van de woning te leggen. En dat geldt voor veel meer panden. Monumentaal Goedereede is immers beschermd stadsgezicht.

Maar Van Veen wilde wel graag zelf energie opwekken. Hoe doe je dat? "Van nature denk ik graag in mogelijkheden", vertelde hij tijdens het zonnehub-feestje in de Gemeenteschuur. "Op zondagmiddag loop ik vaak door de polder, in deze prachtige omgeving. Mijn oog viel op de grote landbouwschuren. Ik dacht: die daken liggen te lachen naar de zon en kunnen enorm veel energie gaan leveren? Zou ik daar mijn zonnepanelen kunnen plaatsen? Tijdens deze wandelingen is het idee ontstaan van een gezamenlijk zonnedak."

Zoektocht

Op de niet altijd eenvoudige weg van idee naar uitvoering kwam er hulp van Deltawind, Eneco, de gemeente Goeree-Overflakkee en, niet in de laatste plaats, van medebewoners van het stadje die ook graag zonne-energie willen opwekken. In totaal zijn er 24 deelnemers. Gert-Jan van Veen: "Het dak was nog een hele zoektocht. Verschillende daken passeerden de revue. Uiteindelijk zijn we heel blij dat de gemeente Goeree-Overflakkee dit dak ter beschikking wilde stellen."

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt, die namens de gemeente het glas hief op het geslaagde project, trok het initiatief in het kader van 'Goeree-Overflakkee: 2020 energieneutraal'. "Vaak krijg ik de vraag hoe je de bewoners meeneemt in dat streven. Nou, je ziet overal initiatieven ontstaan, zoals hier in Goedereede." De wethouder noemde Gert-Jan van Veen de motor achter dit eerste collectieve zonnedak. "Ik ben trots dat we als gemeente kunnen meewerken aan zo'n project."

Ieder dorp

Deltawind, de coöperatie die zich inzet voor duurzame energie op Goeree-Overflakkee, ziet het zonnedak in Goedereede als een begin. Het streven is om in ieder dorp op het eiland een vergelijkbaar initiatief mogelijk te maken. Een volgend project – niet op een dak, maar drijvend – is in voorbereiding op de Nollestee in Melissant.

"Jullie hebben de aftrap gedaan", zei Monique Sweep van Deltawind. "En jullie kunnen laten zien dat het werkt, dat het kan. Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor de rest van het eiland en dat het anderen over de streep trekt om ook mee te doen."

Ook Gert-Jan van Veen riep andere eilandbewoners op om te participeren in een gezamenlijk zonnedak. "Er is nog volop ruimte. Het heeft veel voordelen: 15 jaar salderen, geen panelen op je eigen dak, geen onderhoud, bescherming van het stadsgezicht."

Postcoderoos

Zonnehubs zijn mogelijk door de Postcoderoosregeling van de overheid. Deelnemers aan lokale collectieve zonnedaken hoeven – net als bij zonnepanelen op eigen dak – geen energiebelasting te betalen over de stroom die ze opwekken voor hun eigen elektriciteitsverbruik. De deelnemers moeten dan wel wonen in de 'postcoderoos' rond het zonnedak.

Voor Eneco is het collectieve zonnedak in Goedereede nu de derde zonnehub. Eerder realiseerde de energiemaatschappij zonnehubs in Etten-Leur en Schelluinen. Het project in Goedereede is tot nu toe het grootste.

Zonnebloem: cadeautje met een boodschap

Aan het eind van de feestelijke ingebruikname van het zonnedak, overhandigde initiatiefnemer Gert-Jan van Veen een zonnebloem aan wethouder Arend-Jan van der Vlugt. Daar was over nagedacht. De boodschap: "Een zonnebloem heeft zon nodig. Gelukkig schijnt die vandaag en hopelijk in de toekomst heel veel. Maar een zonnebloem heeft ook een plaatsje in de grond nodig. En dat zou hier op het eiland nog wel eens een probleem kunnen worden. Het beleidsdoel om in 2020 energieneutraal te zijn spreekt me enorm aan. Ik ben eerlijk gezegd trots om op zo'n eiland te mogen wonen. Ik roep u dan ook op om vol in te zetten op collectieve zonnedaken en een halt toe te roepen aan het aanleggen van zonneparken op kostbare grond. Anders heeft u straks geen ruimte meer om uw zonnebloem ergens te poten!", aldus Gert-Jan van Veen.

Woonhoeve De Schaapskooij van start

De nieuwe bewoners van De Schaapskooij in de woonkamer. Links Marianne en Marinus Kooijman met tussen hen in bewoonster Jessica en rechts Pieter en Maarten tussen Danielle Esselink (rechts) en in het midden Anneke Ravenshorst de twee invalkrachten.

STELLENDAM – Dinsdag 1 mei namen de eerste drie bewoners hun intrek in Woonhoeve De Schaapskooij aan de Voorstraat in Stellendam. Een mijlpaal voor zorgondernemers Marinus en Marianne Kooijman.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Dinsdagavond was het een bijzonder moment toen de gasten van Woonhoeve De Schaapskooij de eerste bewonersvergadering meemaakten. Samen met Marianne en Marinus Kooijman en twee vrijwilligers werden de regels en afspraken van De Schaapskooij besproken en wat taken verdeeld. Hiermee kon voor de eerste drie bewoners - Jessica, Pieter en Maarten – het verblijf in hun nieuwe onderkomen beginnen. Daarna was er een rondleiding in het voormalige Rabobankkantoor aan de Voorstraat. Met trots toonden de nieuwe bewoners hun kamers die ze zelf naar hun eigen smaak hebben kunnen inrichten.
Hoewel de verbouwing nog niet helemaal klaar is, is er nu de eerste drie bewoners hun intrede hebben gedaan, een eind gekomen aan een drukke periode van bouwen en verbouwen. Binnen korte tijd verwacht men nog twee bewoners en aan het eind van de zomer hopen Marinus en Marianne dat De Schaapskooij volledig bezet zal zijn.

De gehele benedenverdieping van het gebouw is ingericht voor de bewoners. Marinus en Marianne wonen met hun kinderen op de bovenverdieping. Naast de acht kamers van de bewoners zijn er grote badkamers en een aantal toiletten. Er zijn ook twee gezellig ingerichte zitkamers waardoor er voor de bewoners alle ruimte is om elkaar te ontmoeten. De kamers zijn ingedeeld rondom een grote open ruimte waarin de keuken is en een grote ruimte die geschikt is voor gezamenlijke activiteiten. Aan de achterkant van het gebouw is een serre en een tuin.
Marinus en Marianne Kooijman gaan er alles aan doen om de bewoners een gezellige woonomgeving te bieden waarin ook de ontmoeting met elkaar een belangrijke plaats zal innemen. De nieuwe bewoners zijn in ieder geval heel enthousiast.

In september van dit jaar zal er nog een officiële opening van De Schaapskooij plaatsvinden.
Zie ook www.woonhoevedeschaapskooij.nl

Prentenboeken voor Voedselbank

Medewerkers Voedselbank en mevrouw Lijnie Akershoek.

OUDDORP – Rijk en Lijnie Akershoek van Akershoek Boekhandel aan de Hoenderdijk in Ouddorp overhandigden recent tientallen boeken aan medewerksters van de Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree-Overflakkee in Middelharnis.

Door Jaap Ruizeveld

Het was het resultaat van een spontane actie van de boekhandel. "Graag wilden wij iets doen, zodat in het voedselpakket ook nog iets anders (een aantrekkelijk cadeautje) verstrekt zou kunnen worden", vertelt Rijk.

Inzet scoort

Bij aankoop in de winkel van het kleurrijke prentenboek 'Raad eens hoeveel ik van je hou' van Sam Mc Bratney en Anita Jeram, stimuleerde de familie Akershoek de kopers nog een extra exemplaar aan te schaffen, als een cadeau voor de Voedselbank. Die inzet scoorde. Vierenveertig boeken met het verhaal over een grote en kleine haas konden zo worden ingezameld. Voeg daarbij nog een tiental andere boeken en bij elkaar een leuk moment waard voor de overdracht. Een initiatief dat goed in de smaak viel bij de vertegenwoordigers van de Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree-Overflakkee. Deze week zullen tientallen cliënten bij de Voedselbank in Middelharnis de boeken in hun pakket krijgen uitgereikt.

Vrijdag en zaterdag Woonbeurs

SOMMELSDIJK - Vrijdag 11 en zaterdag 12 mei wordt er aan de Dorpsweg 19 in Sommelsdijk een Woonbeurs gehouden.
Aan de beurs nemen de volgende bedrijven deel: Berg & Berg Middelharnis, Anton Lokker Hoveniersbedrijf, Profideur, Woodflame Houtkachels & Rookkanalen, LiVastGo, Küchen Treff Passie voor Keukens en Tekenburo- en advies Marco Droger.
De openingstijden van de beurs zijn op vrijdag 11 mei van 14.00 tot 21.00 uur. Zaterdag 12 mei is de beurs van 10.00 tot 15.00 uur geopend.

Summertime Zaterdagavond 12 mei bij GO Jongerenavond

GOEREE-OVERFLAKKEE – Eind vorig jaar ging op Goeree-Overflakkee de GO Jongerenavond van start. Een gezellige gelegenheid waar christelijke jongeren van 17 tot en met 35 jaar elkaar op een verantwoorde plek, die meteen een toplocatie is, op de zaterdagavond kunnen ontmoeten. In Werelds aan het Strand op De Punt nabij Ouddorp. Na een vliegende start de eerste keren en een enthousiaste groep jongeren die tweewekelijks de GO Jongerenavond bezoekt, gaat de organisatie er een wat andere invulling aan geven. Aanstaande zaterdag 12 mei is de eerstkomende GO Jongerenavond.

De formule blijft dezelfde. "Jongeren willen jongeren ontmoeten, op een leuke plek, met sfeer en gezelligheid. Voor christelijke jongeren, die 's zaterdagsavonds liever niet naar een discotheek of naar een kroeg gaan om elkaar te ontmoeten, is er op het eiland niet veel te beleven", zeggen de organisatoren Jaco Wolfert en Leendert van Rossum. "Daarom startten we voor de doelgroep de GO Jongerenavond. Mooi, sfeervol, goed bereikbaar en met kwaliteit. De locatie is Werelds aan het Strand bij Ouddorp. Wat frequentie betreft gaan we in het zomerseizoen alleen wel minderen. In plaats van twee keer per maand wordt de GO Jongerenavond nu één keer in de maand gehouden. Op welke datums dat is, wordt telkens via de sociale media bekendgemaakt. De entree van € 5,- per persoon blijft hetzelfde. Zie voor meer info www.go-jongerenavond.nl of kijk op www.facebook.com/GOjongerenavond of op Instagram: gojongerenavond.

Sporthal Oude-Tonge bestaat 50 jaar

OUDE-TONGE – Op 11 mei 1968 opende de toenmalige Commissaris van de Koningin, Mr. Klaassesz, de gloednieuwe sporthal aan de Emmastraat in Oude-Tonge. De opening werd feestelijk ingeluid door muziekvereniging Vooruit, gevolgd door een defilé van maar liefst 800 sporters. Nu, 50 jaar later, is er dus reden voor een feestje. Aanstaande vrijdag 11 mei zijn alle gebruikers, bezoekers en inwoners van Oude-Tonge en omstreken uitgenodigd om het glas te heffen op dit jubileum.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De eigenlijke bouw van de sporthal duurde maar 13 weken en de kosten bedroegen zo'n 450.000 gulden. In juli 1967 werd de bouw gegund en in november van datzelfde jaar werd de hal met een afmeting van 33 bij 50 meter al opgeleverd. Een zogenaamde Pellikaanhal, genoemd naar de bouwer, de heer Pellikaan, die ook bij de opening aanwezig was. Een hal met een halfrond dak met glazen panelen en een prachtige parketvloer. Zowel Pellikaan, de heer Klaassesz, alsook burgemeester Van der Harst van de gemeente Oostflakkee, waren onder de indruk dat een kleine gemeenschap in zo'n korte tijd een dergelijk groot project kon realiseren. Het was de stichting Lichamelijke Opvoeding en Sport, kortweg LOS, die op de bouw had aangedrongen. De oude gymzaal, die gebruikt werd door verenigingen, basisscholen en de Ulo, was sterk verouderd. Zij stelden voor om de bouw van de hal te realiseren op de plek van de oude school aan de Emmastraat, dat zou kostentechnisch gezien het best uitpakken. En zo werd geschied. De gemeente zou zich financieel geen bult vallen aan dit project, omdat de exploitatie helemaal rond was en er ook een huur/koop constructie werd toegepast met de Stichting LOS, die tevens de exploitatie en het beheer, in de persoon van de heer Van Kampen, op zich zou nemen. "De komst van een sporthal is een volkomen omwenteling voor het platteland op het gebied van vrijetijdsbesteding", aldus Van der Harst in 1968. Wij zien het als een plicht om de jeugd tot een goede lichamelijke opvoeding te bevorderen. Wat dat betreft zal het geïnvesteerde bedrag zich zeker terugverdienen".

Nieuw verenigingsgebouw

Na de komst van de sporthal nam het aantal leden van de sportverenigingen behoorlijk toe. In de jaren tachtig werden er plannen gesmeed om een nieuw verenigingsgebouw te realiseren. Immers het oude verenigingsgebouw aan de Schoolstraat zou in augustus 1985 worden overgedragen aan de MEAO. Het waren de wethouders Ph. van der Ree en C.L.M. de Wit, die erop aandrongen dat er spoedig een nieuw verenigingsgebouw moest komen, omdat het dorp vanaf die tijd niets meer zou hebben. Aannemer Mooijaart werd gesommeerd alle zeilen bij te zetten voor een verenigingsgebouw, dat zou worden geïntegreerd met de sporthal. Op 18 juni 1985 legde De Wit de eerste steen voor de latere Grutterswei. Van der Ree sprak de woorden: "Opdat dit gebouw zo gebruikt zal worden, dat Oude-Tonge een groeiend en bloeiend verenigingsleven tegemoet kan zien". En dat gebeurde. De komst van de Grutterswei met een aantal prachtige zalen trok veel publiek. Vele bruiloften werden er gevierd, maar ook toneelavonden, uitvoeringen, sportevenementen, beurzen en muziekavonden passeerden de revue. De Grutterswei werd hiermee een onmisbare voorziening voor Oude-Tonge en Goeree-Overflakkee.

Jubileum

Sinds 1 januari 2017 is Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO) de exploitant van het pand, tezamen met zes andere locaties op Goeree-Overflakkee. De stichting werkt er hard aan om het activiteitenprogramma uit te breiden. De tijden van florerend verenigingsleven zijn voorbij, maar er moet opnieuw leven in geblazen worden met officiële volleybalwedstrijden, ideeën voor badminton, zaalvoetbal en turnen in samenwerking met verenigingen. Het interieur heeft nog aandacht nodig, maar er is al een slag gemaakt met het creëren van optimale klantbeleving, waar SRGO naar streeft.

Voor het bijzondere jubileum van het 50-jarig bestaan van de sporthal is er op vrijdag 11 mei van 19.30 tot 22.30 uur een gezellige avond georganiseerd, waarvoor iedereen is uitgenodigd. Er zullen diverse sprekers zijn en voor iedereen is er een hapje en een drankje. De Stichting en het personeel van de Grutterswei hopen deze avond vele gasten te mogen ontvangen. Om alvast in de feeststemming te komen, kan men de komende tijd genieten van het tweede bakje koffie/drankje voor 50%.

'Mi Mekaore', met elkaar, voor elkaar

In deze column kunt u elke tweede dinsdag van de maand lezen over verschillende onderwerpen waarin we onszelf of anderen zullen herkennen. Onderwerpen die soms in een hoekje geschoven worden, maar zeker de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden. Zaken die we allemaal tegenkomen in het dagelijks leven. Waar we soms goed mee om weten te gaan, maar soms ook tegenaan lopen.

Deze column is mede ontstaan door het starten van een nieuw initiatief binnen Dirksland, 'Mi Mekaore' (met elkaar) genaamd. Die deze onderwerpen fysiek zullen ondersteunen. Het idee achter 'Mi Mekaore' is er zijn voor elkaar met hulp van elkaar. Een gezellige, hechte en respectvolle gemeenschap ondersteunen, op welke manier dan ook.

Vandaag de dag brengen we namelijk 85% van de tijd binnen door. In de wintermaanden is dit zelfs 90%. Alles speelt zich binnenshuis af. Vaak kennen we onze buren niet eens echt. Nog maar 15 jaar terug was dit het omgekeerde. Toen leefden we met elkaar, voor elkaar. Deden we samen activiteiten en kenden we de mensen om ons heen. Als er iemand hulp nodig had, stond iedereen klaar. Dit missen we allemaal weleens. Een praatje en dan niet via Whatsapp. Een hobby delen en dan niet via een Facebookpagina. Maar een plaats waar jong en oud welkom zijn en persoonlijk hun mening of interesses kunnen delen. Een plaats om samen te zijn. 'Mi Mekaore' maakt dit mogelijk. Elke woensdagmiddag en -avond staan de deuren van de Victoriahal in Dirksland open en kunt u hier geheel vrijblijvend aanschuiven om onder het genot van een kopje koffie of thee samen met anderen te zijn. Om uw passie of hobby te delen. Of om samen een potje te poolen of kaarten. Maar ook als u een schouder, een luisterend oor of een paar handige handen nodig heeft, bent u van harte welkom.

Ook is er ruimte om activiteiten, zoals workshops of tentoonstellingen voor medebewoners te organiseren. U bent van harte welkom als bezoeker, maar hulp op welke manier dan ook is van harte welkom. Met dit initiatief en deze column hopen we u binnenkort een keer welkom te heten op een van de woensdagen in de Victoriahal.

'Mi Mekaore' vindt elke woensdag plaats van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57b in Dirksland.

Deze column is geschreven door Nicole Gierman.

'Mi Mekaore' vindt elke woensdag plaats van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57b in Dirksland.

Psalmzangavond met bovenstem

THOLEN - Zaterdag 12 mei zal er een Psalmzangavond met bovenstem gehouden worden in de Grote Kerk te Tholen.

De avond zal bestaan uit samenzang van Psalmen waarbij de bovenstem zal klinken, zoals deze vanouds in Yerseke gezongen werd. Van deze avond zal een cd-opname gemaakt worden.
Ds. G.J. van Aalst hoopt de opening, meditatie en sluiting te verzorgen. Het monumentale orgel zal bespeeld worden door Pieter Heykoop. De aanvang is 19.30 uur. De toegang is vrij! Er zal gecollecteerd worden voor de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten.

INGEZONDEN: Waar draait het om…?

De windmolens op en rond Goeree-Overflakkee zijn een veelbesproken onderwerp. De meningen hierover zijn behoorlijk verdeeld. Zo zijn er mensen die zich om een of meerdere redenen gedupeerd voelen door de aanwezigheid van de turbines. Ook zijn er inwoners die de moderne windmolens gewoon foeilelijk vinden. Anderen vinden juist dat deze natuurlijke manier van energiewinning een noodzaak is voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Positieve insteek

Feit blijft dat de windturbines er zijn én blijven. We kunnen natuurlijk blijven hangen in de weerstand tegen deze groene energiebronnen. Daar helpen we onszelf echter niet mee. Negativiteit is aanstekelijk, maar… positiviteit ook! En dus kunnen we misschien beter met elkaar zoeken naar mogelijkheden om - naast energieopwekking - ook op andere vlakken winst te behalen uit onze molens.

Compensatie

Allereerst zouden we de gemeente kunnen voorstellen om de inwoners, die binnen een bepaalde straal van een windmolenpark wonen, te compenseren in hun maandelijkse energierekening. Zo hebben zij er niet alleen de lasten, maar ook wat lusten van. We moeten hun klachten serieus nemen en ook als zodanig behandelen.

Aantrekkingskracht

Daarnaast borrelt de gedachte op dat de molens in Kinderdijk al sinds jaar en dag een bijzondere attractie zijn voor veel toeristen. Nou, dat is fijn, want wij hebben er nog veel meer! En of je ze nu mooi vindt of niet. Niemand kan ontkennen dat onze windmolenparken imposant zijn om te zien. Dus wat let ons dan om ze ook op die manier te gaan benaderen.

Eilandmarketing

Samen met Schouwen-Duiveland zouden we ook ónze molens als een attractie kunnen presenteren en onderdeel maken van onze eilandmarketing. Net als bij de Neeltje Jans kunnen we bijvoorbeeld exposities en excursies organiseren om inwoners, schoolkinderen en toeristen kennis te laten maken met windenergie.

Bijzonder rijtje

Goeree-Overflakkee is bijzonder om de zee, het strand, de tulpenvelden, de slikken en nog veel meer moois. We promoten ons eiland met het TOF Magazine. We maken reclame voor ons eigen bier, ons speciale servies, onze sportieve en muzikale evenementen en alles wat er op Flakkee te zien, te kopen en te beleven is. Laten we onze windmolens gewoon aan dit rijtje toevoegen. En zo van een 'nood' een positieve deugd maken.

Piet van Zielst
Sommelsdijk

Kerkdiensten Hemelvaartsdag donderdag 10 mei

OUDDORP
Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Zoet en 19.00 uur ds. B. Reinders - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W. van de Griend - Ger. Gem. 9.30 uur ds. G. Pater - Doopsgezinde Gem. 10.00 uur ds. K. van Wijngaarden

GOEDEREEDE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM
Herv. Gem. 9.30 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. A.I. Kazen - Geref. Kerk 10.00 uur dhr. N. van Splunter

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 9.30 uur ds. mevr. J.B. Quick-Verweij - Ger. Gem. 9.00 uur leesdienst (Kerkdiensten tijdelijk in kerkgebouw Ger.Gem. in Ned., Binnenweg 20)

DIRKSLAND
Herv. Gem. 9.00 uur ds. K. Timmerman - Ger. Gem. 10.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN
Herv. Gem. 9.30 uur prop. J.J. Steketee - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. Kos - Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong - Exodusgemeente 10.00 uur prop. D. de Roest (dienst in Emmaüskerk)

MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 9.30 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 10.00 uur prop. D. de Roest - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst - Chr. Geref. Kerk 9.30 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur ds. C. van Zwol - Christengemeente De Rots in Het Diekhuus, 10.00 uur F. Henrichs

NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur en 18.00 uur - Ger. Gem. woensdag 9 mei 19.30 uur ds. A.T. Huijser (hemelvaartsdienst)

OUDE-TONGE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. M. Kreuk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 9.30 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 10.00 uur ds. P.C. Koster

DEN BOMMEL
Herv. Gem. 9.30 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 9.30 uur ds. J.H. Becker (dienst in Ooltgensplaat)

OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 9.30 uur prop. A. van Kralingen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. J. Kooij- Geref. Kerk 9.30 uur ds. J.H. Becker - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst

LANGSTRAAT
Herv. Gem. 10.00 uur dhr. T.R. Rietveld

Leven in de polder (11)

Wie: Rene Kardux (45 jaar)
Wat: Runt samen met zijn vrouw Miranda een Landbouwbedrijf en Camping Elizabeth Hoeve bij Melissant
Nu: Experimenteren met precisielandbouw

Het is momenteel zonnig en warm weer, maar een week geleden raasde er een storm over het eiland en viel er veel water. Dus moesten boeren met een schep het land op om geulen te graven, zodat het water niet in het land blijft staan. Want de meeste gewassen lopen schade op als ze te lang met hun voeten in het water staan.

De combinatie van regen en zon zorgt ervoor dat de gewassen snel groeien, maar ook het onkruid groeit razendsnel. Dus gaan veel agrariërs het land op om het onkruid te bestrijden, meestal gebeurt dat door middel van bespuiten.

Rene Kardux vertelt dat dit jaar het zaaien en planten van uien, suikerbieten en aardappelen een maand later gebeurt dan vorig jaar. Dat komt door het natte voorjaar. De Melissantse agrariër gaat mee met de tijd en is bezig met precisielandbouw. Dat wil zeggen dat er door middel van satellietbeelden en drones per plaats wordt gekeken wat er nodig is voor het gewas. Dus krijgt het ene stukje land meer kunstmest dan het ander en worden bestrijdingsmiddelen alleen gebruikt op de plaatsen waar dat nodig is.

Naast het landbouwbedrijf runnen Rene en Miranda Kardux ook camping Elizabethhoeve. Daar stonden vorige week verschillende velden blank. Dus gingen de beheerders met pompen aan de slag om de velden droog te maken en te zorgen dat de gasten weer kunnen genieten van hun kampeerplek.

Wilko van Dam viert 40-jarig dienstjubileum

Wilko van Dam, (tweede van rechts) met zijn vrouw Margo, zijn dochter Patricia en zoon Patrick op de boerderij van de familie Van Es.

NIEUWE-TONGE- Het komt tegenwoordig niet zo vaak meer voor, dat iemand zijn gehele arbeidzame leven bij dezelfde werkgever doorbrengt. Wilko van Dam (57) presteerde dit wel en sterker nog, hij wil er, zolang zijn gezondheid het toelaat, nog lang niet mee stoppen. Afgelopen woensdag was Wilko maar liefst 40 jaar in dienst bij Landbouwbedrijf Van Es in Nieuwe-Tonge. Een tijd waar hij met plezier op terugkijkt en hoopt tot aan zijn pensioen te kunnen blijven. Op naar de 50 dus.

Door Mirjam Terhoeve

Natuurlijk wist Wilko dat hij op 2 mei precies 40 jaar in dienst was bij de familie Van Es, maar wat hij niet wist, was dat zijn vrouw en kinderen 's middags gezellig langs zouden komen tijdens de koffiepauze en ook wist hij niet dat de familie Van Es gezorgd had voor een prachtige taart om erbij te serveren. Een grote verassing dus. Daarbij werd Wilko door zijn werkgevers ook nog verrast met een mooi cadeau en een etentje in het vooruitzicht met de hele zaak. Het werd dus onverwacht een feestelijk gebeuren.

Afwisselend werk

Wilko is op het eiland vooral bekend als fotograaf. Maar dat is dus eigenlijk alleen een hobby. Hij begon zijn lange carrière in de landbouw meteen na de technische school in 1978. Hier had hij geleerd voor metaalbewerker, maar hij werkte veel liever in de buitenlucht. Die kans kreeg hij bij het landbouwbedrijf van de broers Bert en Jan van Es aan De Perdamusweg net buiten Nieuwe-Tonge. "Ik hielp mee met alle voorkomende werkzaamheden", vertelt hij. "Rooien, wieden, sorteren, ploegen, noem maar op. Vaak alleen, soms ook met de broers. De tractoren in die tijd waren nog lang niet zo luxe als die van tegenwoordig. Zwaar sturen, geen airco, geen radio, maar het maakte me niet uit. Ik deed het altijd met veel plezier. Vond het ook niet erg om alleen te werken. In de winter was er veel sorteerwerk en onderhoud. In de loop der jaren zijn de technieken enorm veranderd, maar daar groei je automatisch in mee en het is ook leuk om dat allemaal mee te maken. Het was en is dus heel afwisselend werk, waar ik altijd goed mijn draai in kon vinden".

Op het brommertje

In 2000 namen de zonen van Bert en Jan het bedrijf over. Wilko bleef in dienst van de neven en huidige eigenaren Léon en Leen. Zij kennen hem al vanaf hun achtste en vijfde jaar. Het bedrijf breidde uit en is in de loop der jaren intensiever geworden. De behoefte aan personeel nam toe. Zodoende kreeg Wilko er wat collega's bij. "Hoewel ik nooit problemen heb gehad om alleen te werken of met de werkgevers, is het natuurlijk ook wel weer gezellig om collega's te hebben. Sinds vier jaar is het bedrijf actief in de tulpenbollen en ook dat bracht een groot aantal veranderingen met zich mee. Ik vind dat wel leuk, het maakt je werk afwisselend. Nee, ik heb er nooit over gedacht om iets anders te gaan doen. Al 40 jaar ga ik met plezier op het brommertje naar mijn werk en als we tot 67 door moeten werken, dan blijf ik dat gewoon doen. Wie weet haal ik de vijftig dienstjaren nog wel".
Andersom is de familie Van Es ook nog steeds erg blij met Wilko. "Hij is altijd vrolijk, actief en werkt graag. Tractor rijden, verven, opruimen, draineerbuizen opzoeken… Ploegen kan hij als de beste. Wilko vindt alles leuk. Kortom, een hele fijne betrokken medewerker, die we nog lang niet willen missen", zo luidt het commentaar. En dat mooie compliment kan Wilko in zijn zak steken.

Goeree-Overflakkee ontvangt acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 3 mei reikte de Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International 185 Blauwe Vlaggen uit voor 123 jachthavens en 62 stranden. Bij de Jachthaven Uitgeest ontving Goeree-Overflakkee maar liefst acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel; zes Blauwe Vlaggen voor jachthavens, twee Blauwe Vlaggen voor de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous en een Groene Wimpel voor de jachthaven in Middelharnis.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit 59 landen die zich inspannen op het gebied van natuur- en milieuvoorlichting.

De Groene Wimpel

In Nederland kunnen Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel die twee jaar geldig is. Een jachthaven verdient deze wimpel als zij bovenop de internationale criteria extra inspanningen gedaan heeft op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van de jachthaven. De jachthaven van Middelharnis ontving al eerder een Groene Wimpel in 2016.

Stranden en jachthavens

Naast de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous ontvingen de volgende jachthavens op Goeree-Overflakkee een Blauwe Vlag: Jachthaven van Middelharnis, Marina Herkingen, WSV Herkingen, Marina Port Zélande in Ouddorp, WSV Oude-Tonge en WSV Goeree in Ouddorp.

De Jury voor de Blauwe Vlag overhandigde donderdag 3 mei in Uitgeest acht Blauwe Vlaggen aan wethouder Arend-Jan van der Vlugt, portefeuillehouder Duurzaamheid en Innovatie: De stranden en jachthavens van Goeree-Overflakkee zijn van topkwaliteit, dat blijkt wel uit deze internationale waardering van acht Blauwe Vlaggen! Dankzij de enorme inzet van onze aannemer, jachthavenbeheerders, watersportverenigingen en medewerkers van de gemeente, is dit prachtige resultaat bereikt en kunnen onze inwoners en bezoekers van schone en veilige stranden en jachthavens genieten!

Meld je aan voor de lezersexcursie Volgerland op 14 mei

Eilanden-Nieuws organiseert samen met Natuurmonumenten een excursie door het natuurgebied Volgerland in Ouddorp. Ga op maandagavond 14 mei mee met een natuurgids en boswachter Chantal en ontdek de vogelrijkdom dichtbij huis. Start vanaf het uitkijkpunt aan de West Nieuwlandseweg in Ouddorp om 19.30 uur. Dit is de tweede weg naar links vanaf de rotonde op de N57. De excursie duurt ongeveer 2 uur. Trek goede wandelschoenen aan en neem je verrekijker mee. Aanmelden kan tot uiterlijk 11 mei via redactie@eilandennieuws.nl.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Juundag

Maandag 21 mei, op Tweede Pinksterdag, is er weer de jaarlijkse Juundag in Achthuizen. Deze dag wordt georganiseerd door de BIWA (Bijna Integrale Werkgroep Achthuizen). De Juundag is voor de eerste keer georganiseerd in 1981 tijdens de viering van 500 jaar Sint Adolfsland. Nu in 2018 is en blijft de Juundag een groot succes. Het kerkplein in Achthuizen zal weer vol staan met allerlei kramen, springkussens, grote rommelmarkt en een hap-en sappietent. 's Middags om 13.30 uur geeft het Sint Adolfskoor uit Den Bommel een concert in de kerk met haar magnifieke akoestiek of bij heel mooi weer voor de kerk op het kerkplein. De Juundag is er van 10.00 tot 17.00 uur.

DEN BOMMEL

Bingo 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 17 mei a.s. mee te doen met een gezellige bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,00. De bingo wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34 in Den Bommel.

Inzamelactie voetbal

VVDB uit Den Bommel komt in actie om geld op te halen. De voetbalclub doet mee aan de Nationale Belmaanden 2018, een initiatief van de VriendenLoterij waarmee clubs en verenigingen structureel geld op kunnen halen bij hun achterban. VV Den Bommel wil met die inkomsten graag de vervanging van een gedeelte van de verlichting op het trainingsveld realiseren. Op 14 mei van 18.30 tot 21.30 uur bellen leden van VVDB andere clubleden en hun aanhang met de oproep mee te spelen met de VriendenLoterij. De helft van ieder verkocht lot komt direct ten goede aan de clubkas van VVDB.

DIRKSLAND

Kledingverkoop

Aanstaande woensdag 9 mei is er een verkoping van baby- en kinderkleding maat 50-176, het adres is Honingeter 55 in Dirksland. De verkoop is van 10.00-12.00, 15.00-16.30 en 19.30-21.00 uur. Voor meer info www.mijnukkie.nl.

Rommelmarkt

Zaterdag 12 mei is er een gezellige rommelmarkt in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. Er zijn twee grote hallen gevuld met 80 tafels, 4 kramen en grondplaatsen. De markt duurt van 10.00 tot 15.00 uur, de toegang is gratis.

Opening speeltuin

De afgelopen maanden hebben de vrijwilligers hard gewerkt in speeltuin 'De Flierefluiter' aan de Philipshoofjesweg in Dirksland. Op 16 mei is de opening en zijn kinderen van harte welkom om te spelen. "We zijn echter nog niet helemaal klaar, want er komen nog een aantal leuke nieuwe speeltoestellen aan. Deze zullen de aankomende maanden geplaatst worden. Je kunt tijdens de opening heerlijk komen spelen en schminken en er zijn verschillende andere leuke activiteiten. De entree voor de speeltuin is na de opening gratis tot en met 6 juni. De speeltuin is daarna open op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur.

GOEDEREEDE

Lezing historisch ondergoed

Op dinsdag 15 mei verzorgt Wietse van Houten uit IJlst een lezing bij de Vereniging Vrouwen rondom Goeree. Het thema is historisch ondergoed. Als oud-directeur van een textielimport-groothandel kan Van Houten veel verhalen vertellen over ondergoed. Hij start zijn verhaal in het jaar 1850 en eindigt in 2005. In de tussenliggende jaren komen alle ondergoed gerelateerde artikelen aan bod, elk met een verhaaltje. U bent van harte welkom op dinsdag 15 mei in Oostdam te Goedereede, aanvang 20.00 uur. Niet-leden zijn ook van harte welkom, zij betalen € 5,- p.p. Dit is de laatste avond voor dit seizoen. 18 september start het nieuwe seizoen met een cabaretavond. Voor informatie over deze avond en de verdere avonden van VVRG, kan men bellen met Riet van Ommeren: 0187-493205.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Vrienden van Carmen Classic

Op zaterdag 12 mei wordt de vierde Vrienden van Carmen Classic gefietst. Deze toertocht gaat over Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en is ongeveer 100 kilometer. Het geld dat wordt opgehaald met deze tocht komt ten goede aan Stichting STOPhersentumoren en dit jaar gaat 30% van de opbrengst naar de afdeling oncologie in ziekenhuis Dirksland. De route zal ook langs het ziekenhuis gaan dit jaar. De start is om 10.00 uur bij M. van Zanten Zand- en Grindhandel, Huygens 8 in Middelharnis. Deelname kost € 12,50, er kan vooraf worden ingeschreven via vcclassic@gmail.com en vanaf 8.30 uur op de dag van de toertocht bij het startpunt. www.vriendenvancarmen.nl

Busvervoer EO jongerendag

Op zaterdag 26 mei is de EO-Jongerendag. Vanaf Goeree-Overflakkee is er busvervoer naar het evenement in Arnhem. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar eojdbusgo@gmail.com, onder vermelding van je voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres en opstapplaats. Er kan worden gekozen uit de volgende opstapplaatsen: Ouddorp (bushalte Preekhillaan), Goedereede (busstation Vissersweg), Stellendam (busstation nabij Brielsestraat/Korteweg), Melissant (bushalte aan de Provinciale weg), Dirksland (bushalte Schelpenpad), Sommelsdijk (bushalte Zuid), Middelharnis (bushalte Doetinchemsestraat), Nieuwe-Tonge (Tramlijnweg bij tankstation Nelisse), Oude-Tonge (busstation), Schaapsweg (bushalte). De exacte opstaptijden krijgen deelnemers in de week voorafgaand aan de Jongerendag door per e-mail, de bus start om circa 9.30 uur in Ouddorp. 's Avonds, nadat het gehele programma van de Jongerendag is afgelopen, vertrekt de bus weer richting het eiland en hoopt de organisatie voor 00.00 uur weer terug te zijn in Ouddorp. Het busvervoer kost € 19,-, dit bedrag kan men overmaken op IBAN nr. NL13RABO 035.12.64.272 ten name van Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp, onder vermelding van je naam en EO-Jongerendag. Mail voor meer informatie naar eojdbusgo@gmail.com of bel naar 0187-687529.

MELISSANT

Koffiemiddag 55+

Woensdag 16 mei is er in plaats van een koffie-ochtend een koffiemiddag. Dit is tevens de laatste koffie-ochtend/-middag van het seizoen. Als afsluiting gaan de bezoekers naar Faunapark Flakkee te Nieuwe-Tonge. Deelnemers wordt gevraagd om zoveel mogelijk samen te carpoolen. Na een rondgang over het dierenpark, wordt er aldaar koffie of thee gedronken met iets erbij. De eigen bijdrage hiervoor is € 5,-. Graag aanmelden hiervoor bij Dirk Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411, tot 15 mei. Wilt u tevens aangeven of u zelf kunt rijden? Verzamelen bij de Melishof, Melissant: 13.00 uur. vertrek: 13.15 uur.

MIDDELHARNIS

Rommelmarkt

Zaterdag 9 juni is de jaarlijkse rommelmarkt in de Prinses Marijkestraat, van 9.00 tot circa 15.00 uur. Het is de twaalfde editie van de markt waarbij buren een rommelmarkt organiseren in hun straat. Voor meer informatie of deelname kan men contact opnemen met Wil Alberts, telefoonnummer: 0187-612680.

Informatieavond diabetes

De Diabetesvereniging Nederland organiseert op 17 mei 2018 een informatieavond in het Wijkcentrum, Doetichemstraat 27 te Middelharnis. De thema's van deze avond zijn: 'Ontwikkelingen op het gebied van diabetes en voeding'. Dr. Jan Dirk Holters zal de ontwikkelingen rond diabetes schetsen en Willie Bennik, diëtiste, zal stilstaan bij voeding, o.a. koolhydraatarm en een ketogeen dieet. De inloop op deze avond is om 19.30 uur, het programma vangt aan om 20.00 uur. De avond wordt afgesloten met een vragenrondje, hiervoor is ook diabetesverpleegkundige aanwezig. Iedereen is welkom, dit geldt ook voor familie, vrienden en iedereen die interesse heeft voor diabetes. De toegang is gratis. Aanmelden via Willem Broekhuis, e-mail: w.broekhuis3@upcmail.nl of telefonisch op nummer: 06-50201063.

Ledenmiddag PCOB

Op maandagmiddag 14 mei 2018 hoopt PCOB-Goeree-Overflakkee weer een ledenmiddag te houden in verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis. Aanvang: 14.00 uur. Vergoeding voor de onkosten: € 2,-. Deze middag zal oud-Flakkeeënaar Kees Blokland in ons midden zijn. Hij is directeur en mede-eigenaar van een bedrijf dat handelt in noten en zuidvruchten. "Ik wil u graag meenemen in de wereld van noten en zuidvruchten, waar ze vandaan komen, hoe ze verwerkt worden en uiteindelijk bij uw supermarkt verkocht worden. Een wereldreis!"

Sjoelen

Stichting ZIJN wil iedere woensdagmiddag een sjoelmiddag gaan houden in het Wijkcentrum. De middag begint om 13.30 uur. Naast het sport- en spelelement staat gezelligheid en een praatje voorop. Iedereen die het leuk vindt om een potje te sjoelen is welkom. Wilt u graag meedoen aan deze sjoelmiddag, meld u dan aan bij Stichting ZIJN. Wilt u nadere inlichtingen, dan kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, Marion Kieviet, telefoonnummer: 0187-483366.

NIEUWE-TONGE

Inleveren rommelmarktspullen

Op zaterdag 12 mei is de derde mogelijkheid om spullen in te leveren voor de rommelmarkt van de H.H.K. te Nieuwe-Tonge op zaterdag 16 juni. Heeft u nog spullen die u kwijt wil? Lever ze dan in bij de schuur van fam. Van Kempen, Duivenwaardseweg 7, van 9.30-11.30 uur. Geen bedden, spiralen, crt-monitoren en wandmeubels alstublieft! Heeft u vragen of wilt u de spullen opgehaald hebben? Neem dan contact op met Paul Knöps, tel.: 0187-745004 of 06-16777904.

Bingo afgelast

De bingo op 11 mei in Ons Dorpshuis gaat niet door.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 17 mei a.s. is er van 19.30-22.00 uur breicafe in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Deelnemers moeten zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181.

Grote bingo 55+

Op vrijdag 18 mei a.s. wordt er een Grote Bingo georganiseerd in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat, aanvang 14.00 uur. Voor 1 boekje betaalt u € 4,-, voor twee boekjes € 7,-. Natuurlijk zijn er leuke prijzen te winnen. Er is ook nog een verloting, waardoor de kans op een leuke prijs nog groter wordt. € 1,00 voor 3 lootjes. Het bestuur van ZIJN 55+ heet u van harte welkom, speciaal ook diegenen uit de andere dorpen. Voor informatie kunt u bellen naar Ati Verwoerd: 06-40701181.

OUDDORP

Voorjaarsfair De Gornet

Zaterdag 19 mei van 9.00 tot 15.00 uur organiseert peuterspeelzaal 'De Gornet' een gezellige Voorjaarsfair in de ring en Weststraat van Ouddorp. Een fair met diverse activiteiten en een grote diversiteit aan kramen en kleedjes. Er is ook een springkussen, de kinderen kunnen zich laten schminken, er is een grabbelton en nog veel meer. Daarnaast worden er hotdogs verkocht. Rommelmarktspullen kunnen op maandag 14 mei van 8.30-9.30 uur worden ingeleverd aan de Marijkeweg 7a te Ouddorp. A.u.b. geen witgoed, meubels, kleding en audio/ pc spullen aanbieden.

Zangdienst

Bij de vertrouwde zangavond op zaterdag 19 mei in de Doopsgezinde Kerk staat deze maand het aanstaande Pinksterfeest centraal. Onder begeleiding van het orgel zingt men passende liederen, onder andere uit de bundel van Johannes de Heer. Van 19.30 tot 20.30 uur aan de Dorpstienden 3 in Ouddorp. Wees welkom en breng anderen mee!

Grote rommelmarkt

Elke woensdag- en zaterdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur wordt er rommelmarkt gehouden in de loods van Bouwbedrijf v/d Linde, Zuidweg 3 op het industrieterrein. Op woensdag zal de ene ruimte open zijn, en op zaterdag de andere ruimte. De opbrengst is voor diverse goede doelen.

Rommelmarkt

Zaterdag 12 mei houdt de Gereformeerde Kerk van Ouddorp van 8.00 tot 15.00 uur haar jaarlijkse rommelmarkt in de Ring en rondom de toren van Ouddorp. Er is een grote keus in tweedehands spullen, zoals boeken, huishoudelijke artikelen, speelgoed, kleding en tassen, planten, handgemaakte artikelen, antiek en brocante. Ook worden er oliebollen, vis, broodjes hamburger en beenham aangeboden. Er zijn ook leuke, betaalbare cadeautjes voor Moederdag. Er is een terras om te genieten van bijv. een kopje koffie met wat lekkers erbij. Jasmijn in actie/SMA de wereld uit is deze dag ook aanwezig met een kraam op onze markt.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Zaterdag 12 mei is er een bingo van de ouderenvereniging Goeree-Overflakkee (O-G-O). Om 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden 11 rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast nog 9 extra prijsjes. En in de pauze is er verkoop van 2 extra rondes voor € 1,00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Feestavond op 1 juni

Op vrijdagavond 1 juni organiseert de O-G-O een gezellige feestavond in 't Prieel van recreatiecentrum De Staver. Vanaf 19.00 uur is de zaal open. We beginnen de avond om 19.30 uur en denken die dan rond 23.30 uur af te sluiten. De muziek wordt verzorgd door het duo Love Shack. Zij brengen allround muziek en hebben voor elk wat wils, met aan het eind van de avond de echte feestklassiekers en meezingers voor iedereen. Kosten voor deze feestavond bedragen voor leden van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee € 10,-. Dat is dan inclusief de koffie/thee bij binnenkomst en twee consumpties met daar tussendoor een keer een rondje met hapjes. In de pauze is er een verkoop van loten en aan het einde van de avond is dan de trekking. Ook niet-leden zijn welkom, maar die betalen dan € 15,- per persoon. Aanmelden bij Marrie Breeman: 0187-484559 of 06-1305 8237, of via de mail: info@o-g-o.nl. Kosten voor 28 mei overmaken op onze bankrekening NL15RABO 0307 4304 21.

STELLENDAM

Schuurverkoop

Zaterdag 12 mei is er een schuurverkoop op de Meester Iman Caustraat 67 in Stellendam. (Parkeren kan op het Raadhuisplein). Allerhande spullen worden verkocht, zoals spulletjes uit grootmoeders tijd, potten, pannen, glaswerk, boeken, enzovoort. Als u niets nodig hebt, bent u toch welkom om gezellig een kopje koffie, thee of fris te drinken, of een praatje te maken met de andere bezoekers. De opbrengst is voor de Hervormde Gemeente te Stellendam. De schuur is open van 10.00 tot 15.00 uur.

Kiprolladeverkoopactie

Op zaterdag 26 mei a.s. organiseert de activiteitencommissie van de HHG een verkoopactie van heerlijke verse kiprollade. De kiprollade is verkrijgbaar in twee maten: 500 gram voor € 4,50 en 1000 gram voor € 8,50. Bestellingen kunnen worden doorgegeven tot zaterdag 19 mei a.s. Dit kan telefonisch (tussen 18.00 en 20.00 uur) via telefoonnummer 492714. Op zaterdagmorgen 26 mei a.s. kunt u tussen 9.00 en 10.30 uur uw bestelling afhalen bij de familie Oosters, Azaleastraat 35. Indien u niet in de gelegenheid bent uw bestelling af te halen, dan kunt u dit aangeven bij het bestellen en wordt uw bestelling vanaf 9.30 uur in Stellendam bij u thuisgebracht.

Pieterstraat in Goedereede ruimt haar zolders op

GOEDEREEDE - De inwoners van de Pieterstraat in Goedereede, het mooiste en meest gefotografeerde straatje op Goeree-Overflakkee, ruimen hun zolders op. Mooie, bruikbare en bijzondere spullen worden tijdens de grote rommelmarkt zaterdag 12 mei 2018 van 9.00 tot 15.00 uur te koop aangeboden in ruim 25 kramen in de Pieterstraat in Goedereede.

Het begon met een idee van een van de inwoners die het deelde met een buurvrouw op haar route naar de bakker en bloemenwinkel. Het idee werd enthousiast ontvangen. Inmiddels is de hele straat bezig met de grote rommelmarkt; zolders worden opgeruimd en schuren worden leeggehaald.
De Pieterstraat is een bijzonder mooi straatje met bijzonder enthousiaste en ondernemende inwoners. Geen feestelijke gelegenheid in het stadje gaat ongezien voorbij; van een straat vol vlaggetjes en oranje bloemen (potten) tijdens Koningsdag tot ouderwetse waslijnen vol ondergoed tijdens de jaarlijkse Goereese Portdagen in juni.
Maar je kunt er ook heerlijk doorheen wandelen en fietsen, genieten van een kop koffie, je dagelijkse verse brood halen en kunst bewonderen en kopen. En als je goed luistert, hoor je de mooiste klanken. Van een muzikale inwoner of het klokkenspel van de toren.

De 46e Avonddriedaagse

OUDDORP - Op 15, 16 en 17 mei a.s. organiseert Sportvereniging 'De Kriekel' voor de 46e keer de Ouddorpse Avonddriedaagse.

De natuur laat zich deze weken in mei natuurlijk op z'n mooist zien en wat is er dan leuker om samen met vrienden, buren of familie heerlijk een mooi rondje te wandelen! Ook deze keer zijn er routes van 5, 10 en 15 km en een alternatieve route voor rolstoel en kinderwagen is voorhanden! Op de laatste avond is er verkleed lopen met als thema 'Het mooiste van Ouddorp'. De eerste en tweede avond kunnen wandelaars foto's maken onder het wandelen en deze via Facebook of Instagram delen via #A3D. Degene met de mooiste foto wint de eerste A3D-fotowedstrijd beker. Op de laatste avond worden de lopers achter de Dorpstienden groots onthaald. Voor de leukst verklede wandelaars zijn er mooie prijzen te winnen!

Alle avonden zal de 5 en de 10 km starten om 19.00 uur vanaf het parkeerterrein Dorpstienden. De 15 km start alle avonden om 18.30 uur. Vooraf inschrijven is mogelijk t/m dinsdag 15 mei, tot 17.00 uur in 't Blaeuwe Huus, het VVV-kantoor aan de Bosweg 2 te Ouddorp. Deelname aan deze drie fantastische wandelavonden kost € 3,50 voor de jeugd en € 4,50 vanaf 13 jaar. Inschrijven op de 1e wandelavond zelf kan ook in de Dorpstienden. Slechts één avond wandelen is ook mogelijk en kost € 2,50. Alle deelnemers ontvangen een leuke herinnering.

Watersportvereniging Goeree neemt vernieuwde jachthaven in gebruik

Versierde boten in de vernieuwde jachthaven. Foto: Goos K. Kroeze.

OUDDORP – Voor WSV (Watersportvereniging) Goeree was er zaterdag een feestelijk moment. Met trots kon de met noestere arbeid gerenoveerde en aangepaste nieuwe jachthaven aan het Grevelingenmeer in gebruik worden gesteld. Deze (buiten)haven maakt onderdeel uit van het totale complex, naast de al eerder vernieuwde oude vissershaven. Mevrouw Den Hollander (al tientallen jaren actief lid van de vereniging en oud-bestuurslid) viel de eer te beurt om de plechtigheid in daad vorm te geven. Haar helaas overleden echtgenoot Ludovic den Hollander was jarenlang voorzitter van WSV Goeree.

Door Jaap Ruizeveld

Het heeft de nodige euro's gekost, maar dan heb je ook wat. De havens zijn nu weer up to date, toekomstgericht klaar, met drijvende steigers, en berekend op de - wellicht in 2024/2025 - terugkeer van getijverschillen bij de geplande doorsteek in de Brouwersdam.
"Ja, trots", vertelt penningmeester Ed van Wijk. "Bij ons een hechte verenigingsband. Dat geeft een leuk en warm gevoel. Zie je in commerciële jachthavens een teruggang in bezette ligplaatsen, wij hebben een wachtlijst. Dit ondanks de uitbreiding - vooral voor kleinere jachten - van het aantal ligplaatsen van 175 naar 190. Een deel hiervan is beschikbaar voor passanten.

Bettan den Hollander knipt het lint.

Waarborgfonds

Bij de uitgevoerde werkzaamheden was de inzet van vrijwilligers ook hier belangrijk. Een financieel gezond beleid, betrokkenheid van de Stichting Waarborgfonds voor de Sport voor het verkrijgen van een lening en crowdfunding, dat alles heb je als optelsom nodig om de investeringen mogelijk te maken. Bij het waarborgfonds gaat het o.a. om support bij investeringen die als doel hebben het verduurzamen van accommodaties. Die mogelijk in aanmerking kunnen komen voor subsidie en waar men een borgstelling voor kan aanvragen.

Feessie

In de Ouddorpse jachthaven, met een sfeervol clubhuis 'De Reddingsboot', is het goed toeven. Faciliteiten zoals douchen, walstroom, toiletvoorzieningen, wastafels en Wifi. Daarnaast, zeker aantrekkelijk voor bezoekers/passanten, de mogelijkheid om fietsen te huren, om snel de badplaats met het horecarijke dorpscentrum te verkennen. De (her)opening van de nieuwe haven vormt gelijk ook de start van het nieuwe watersportseizoen. Dat is elke keer uitdagend, want wie wil nu niet graag strijden om de Goeree Cup? Ook organiseert het bestuur diverse onderlinge evenementen (uitjes) waardoor de verenigingsband wordt verstevigd. Allemaal redenen dus zaterdag voor een 'Ouddurps feessie' met versierde schepen, muzikale omlijsting en een buffet.

Populair

Voortdurend alert onderhoud is voor elke jachthaven noodzakelijk. Dat komt, zo geeft Ed van Wijk aan, onder andere tot uiting in het onder de steigers aangebrachte elektrasysteem. "Het ziet er gelikt uit," vertelt hij lachend. De havens zijn met een gemiddelde diepgang tot 2.20 meter goed bereikbaar. De Grevelingen is een sfeervol meer, dat bij zeilers populair is. De vooruitzichten voor de jachthaven, waar de WSV-vereniging Goeree zoals gemeld in 1971 is opgericht, kan zich met de vernieuwde accommodatie voorzichtig gaan richten op een gouden jubileum in 2021. Zeker gestimuleerd dat de vereniging ook al een keer een blauwe vlag in de wacht sleepte.

Nieuwe showtuin bij Erf- en sierbestrating Van Gurp

OOLTGENSPLAAT – Op een paar kleine details na is het helemaal af, de nieuwe showtuin van de firma J. en J. van Gurp aan de Oudedijk 14 in Ooltgensplaat. Hans en Nel van Gurp zijn er enorm tevreden over. "Het is echt heel mooi geworden", beamen ze, "maar het is nu vooral voor onze klanten heel overzichtelijk wat wij allemaal te bieden hebben op het gebied van erf- en sierbestrating en dat is heel erg veel. Eigenlijk hebben we hier alles voor tuin en erf."

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Tegels, schuttingen, verlichting, tuin- en loungesets, grind, betonplaten, vlonders en overkappingen, het is teveel om op te noemen. Voor ieders smaak en portemonnee is er een ruime keuze om het terrein rond huis of bedrijf sfeervol of functioneel in te richten. Op Goeree-Overflakkee worden de aangekochte materialen bovendien gratis thuisbezorgd. Een extra service van de zaak, want dat staat bij de firma Van Gurp, naast garantie en klantvriendelijkheid, heel hoog in het vaandel.

Hans van Gurp begon 36 jaar geleden bij zijn oom in het dorp. Sinds 22 jaar is het bedrijf gevestigd aan de Oudedijk en runt hij het zelfstandig. Een aantal jaren geleden kwam ook broer Sam in de zaak. Nel, de echtgenote van Hans, staat de heren, waar nodig, bij met de verkoop. "We doen alleen de verkoop en levering van de materialen", vertelt ze. "Het aanleggen is aan de kopers zelf, maar als zij dit niet zien zitten, brengen we ze in contact met een hovenier of stratenmaker. Wij hebben daarvoor een aantal vaste en betrouwbare adressen, waar we ze naar door kunnen verwijzen. Dat werkt heel goed, zo is onze jarenlange ervaring".

Nieuwste trends

In de loop der jaren heeft de familie gemerkt dat er steeds meer aanbod is gekomen. "Veel mensen zien hun tuin of terras als een verlengstuk van het huis en willen daar graag wat moois van maken", weet Nel. "Dat is ook de reden dat wij ons assortiment behoorlijk hebben uitgebreid en willen inspelen op de nieuwste trends op dit gebied. Zo is er nu een ruime keuze in verlichting, tuinhuisjes, schuttingen, overkappingen en straatwerk. Men vindt hier bijvoorbeeld de gehele MBI-collectie. Dat is een kwalitatief hoogwaardig merk, met stenen en tegels die niet of nauwelijks verkleuren. Ook erg in trek zijn de Geoceramica tegels. Deze zijn eveneens kleurvast, vorstbestendig, moswerend en makkelijk schoon te houden. Uiteraard hebben we daarnaast nog als vanouds de gebakken stenen en de bekende waaltjes. Voor alles geldt dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei maten en kleuren. Voor ieder wat wils dus. Daarbij leveren we natuurlijk ook alle benodigde aanverwante zaken".

Voor ieders budget

"We verkopen alleen producten van toonaangevende leveranciers", voegt Hans er aan toe. "Denk aan Wienerbergen en Schellevis. Kwaliteit staat bij ons voorop. Zoals vermeld hebben we hier een ruime keuze voor ieders budget. We verkopen namelijk ook restpartijen. Dat zijn gewoon kwalitatief heel goede producten. Helemaal niks mis mee en daardoor scherp geprijsd. Mijn advies is dus om gewoon eens vrijblijvend langs te komen en een kijkje te nemen bij ons assortiment en meteen onze nieuwe showtuin te bewonderen. Ook op onze, binnenkort vernieuwde, website is te zien wat er zoal te koop is.'' www.erf-sierbestrating.nl

Column

Contactavond

Ik was altijd als de dood voor contactavonden. Mijn ouders gaven me een grote mate van zelfstandigheid en bleven wat afzijdig ten aanzien van mijn schoolprestaties, maar naar de contactavonden gingen ze echter wel. Vaak probeerde ik hen naar de lerares Nederlands te loodsen of naar de docent geschiedenis, maar dat mocht niet baten. "Nee, mevrouw en meneer Kastelein", zeiden die dan, "u moet niet bij ons zijn, maar bij meneer Nooitgedacht van scheikunde of bij mejuffrouw Pranger (Nomen est omen) van Duits". Nou, die bleken dan in hun lokalen voor het 10-minutengesprek van de komst van mijn ouders al op de hoogte te zijn, terwijl die op hen toch echt niet hadden ingeschreven. "U bent zeker de ouders van André?" Tja, en dan bleken 10 minuten niet voldoende. Thuis werden dan represaillemaatregelen getroffen die gelukkig meestal maar enkele dagen stand hielden.

Ik kom die reacties ook vaak tegen: "Dan moet hij z'n laptop of mobiel inleveren/van voetbal/niet meer uit in het weekend". Als ik dan een paar dagen later bij zo'n leerling informeer, blijkt hij nog een reserve mobiel te hebben of via de regenpijp 's avonds laat het ouderlijk huis te verlaten. Ik ben dan ook, gezien "mijn verleden" wellicht wat voorzichtig als ik de ouders van een of ander dondersteen op bezoek krijg. Ik denk, misschien onterecht, dat ik ook zonder de wanhoop van die ouders wel een en ander weer in het gareel krijg.

Een tijd geleden kreeg ik een ouderpaar op 10 minuten bezoek. Zij, bloednerveus en met een blosje op de wangen. "P. doet het, ondanks dat ze is blijven zitten, nog niet zo geweldig in klas 3," merkte ik eufemistisch op. "Wat, blijven zitten?" merkte de man op. Echtgenote: "Ja, dat weet je toch wel?" "Nee, mens…" Wat bleek? Ma had het voor pa verborgen gehouden in de veronderstelling - hij zat op de grote vaart - dat hij het toch niet zou bemerken. Pa was echter onverwacht een dag eerder thuis gekomen en stond er op zijn betrokkenheid bij dochterlief nu toch eens te tonen. Het gesprek met mij was verder, dat mag duidelijk zijn, van korte duur. Dat tussen hen zal wel langer dan 10 minuten hebben geduurd.

Ingestuurd

"Genietmomentje tijdens zonsopkomst vanaf een tulpenveld bij Middelharnis", schrijft Marian Baay, die deze foto instuurde.

Vrijdag in de krant

Aardappelhandel Westhoeve kiest voor duurzaam ondernemen

...

Zwerfboeken in de Grutterswei