info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

11 oktober 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 11 oktober 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Lancering Corridorplan rijksweg N59

Gedeputeerde Floor Vermeulen overhandigt aan Marnix Trouwborst en Jacqueline van Burg de eerste documenten. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op een door de oostenwind kil aanvoelende carpoolplaats aan de Schaapsweg in Ooltgensplaat, op slechts enkele tientallen meters van rijksweg N59, werd vrijdagmorgen met een persmoment de campagne gestart om de rijksweg om te vormen tot een duurzame, goed functionerende en vooral verkeersveilige weg met voldoende capaciteit.

Door Jaap Ruizeveld

Gedeputeerde Floor Vermeulen in de provincie Zuid-Holland overhandigde aan de wethouders Marnix Trouwborst (Goeree-Overflakkee) en Jacqueline van Burg (Schouwen-Duiveland) de eerste exemplaren van een plan daartoe, dat ook aan de minister wordt aangeboden. Het is het Corridorplan N59, waarin de ambities staan van de regio Zeeland en Zuid-Holland voor deze rijksweg, met daarbij aangeduid initiatieven op het gebied van duurzaamheid en schone energie.

Het Provinciaal Verkeer en Vervoer Beraad Zuid-Holland, waarvan Floor Vermeulen voorzitter is, en het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee hadden betrokken partijen en pers uitgenodigd voor de 'lancering' van de campagne om daarmee de ambities voor de aanpak van rijksweg N59 opnieuw onder de aandacht van de Tweede Kamer te brengen. De provincies Zeeland en Zuid-Holland, de Kamers van Koophandel, de eilandgemeenten, Rijkswaterstaat, Waterschap en het bedrijfsleven zijn voor het N59-project samen aan de slag om de verkeersveiligheid te vergroten en de doorstroming van verkeer te verbeteren.

Aanbod aan minister

Gedeputeerde Vermeulen gaf aan dat het afgelopen jaar het Corridorplan is uitgewerkt en nu aan de rijksoverheid kan worden aangeboden. "De minister van Verkeer en Vervoer heeft al aangegeven dat zij bereid is om een pilot te starten voor deze weg. Een toevoer- en verbindingsroute met heel veel knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid. Dat niet alleen.

>> Lees verder op pagina 7

Stadsoverleg ontevreden over aanpassingen 'Stadsedijk'

De kruising van de Vrouwtjesweg met de Lieve Vrouwepoldersedijk.

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De dorpsraad van Stad aan 't Haringvliet is ontevreden over het aanpassen van de route vanaf Middelharnis langs Stad aan 't Haringvliet naar de Schaapsweg. Op het traject is de snelheid sinds mei dit jaar verlaagd van 80 naar 60 kilometer per uur. Daarnaast heeft verkeer van rechts nu voorrang en rijden brommers en scooters over de weg.

Na een eerdere brief van het Stadsoverleg zijn de bosschages bij de kruising met Vroonweg weggehaald en zijn de verkeersborden voor bromfietsers aangepast. De dorpsraad wil graag dat er op korte termijn weer verlichting wordt geplaatst bij de kruising naar de Vrouwtjesweg. Verder schrijft het Stadsoverleg dat er drie drempels te steil zijn en daarom niet met de beoogde 60 kilometer per uur genomen kunnen worden. "Dit levert gevaarlijke situaties op."

Een ander punt dat in de brief wordt gemaakt is dat het wegdek op sommige plaatsen in een slechte staat verkeert, waardoor er water op de weg blijft staan. In de brief staat: "De aansluiting naar de Vrouwtjesweg is amateuristisch uitgevoerd. Een project op deze manier uitvoeren is niet iets waar het Waterschap trots op mag zijn."

De brieven zijn te vinden op www.stadsoverleg.nl.

2 / 22

Agenda

Donderdag 13 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
SOMMELSDIJK – Lezing Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg 44. Aanvang 19.45 uur. Spreker prof. dr. P.C. Hoek: 'Ben ik in Christus?'
DIRKSLAND – Informatiemarkt over borstkanker. Van 19.00 tot 21.30 uur. Restaurant ziekenhuis. www.borstcentrumzuidhollandzuid.nl.
OOLTGENSPLAAT - Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Info: 06-40701181.

Vrijdag 14 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 15 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP - Uurtje Samen zingen van 19.30-20.30 uur - Psalmen en Johannes de Heerliederen - in de Doopsgezinde Kerk te Ouddorp, o.l.v. Wijnand Tanis.
NIEUWE-TONGE - Schuurverkoop van 10.00 tot 16.00 uur. Meer dan 500 artikelen uit Grootmoeders tijd. Gratis koffie/thee. Groeneweg 35, Nieuwe-Tonge: 0187651638.

Dinsdag 18 oktober

DIRKSLAND – Koffieochtend Reginahof. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Woensdag 19 oktober

ACHTHUIZEN – Bingo 55+. Aanvang 13.30 uur. Buurthuus, Kloosterstraat 10.

Donderdag 20 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.

Vrijdag 21 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
OUDE-TONGE – Poteravond in de Grutterswei, aanmelden op 13 oktober van 18.00-21.00 uur via 642590. Of per e-mail: anbo.oostflakkee@upcmail.nl.

Zaterdag 22 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
NIEUWE-TONGE – Herfstmarkt van muziekvereniging Apollo, van 9.30 tot 16.00 uur in Ons Dorpshuis. Gratis toegang.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Open Dag Wijkcentrum Stichting ZIJN. Van 10.00 tot 16.00 uur.

Routebord MTB-track officieel onthuld

Wethouder Gerrit de Jong en de MTB-ers brengen een toost uit na de onthulling van het informatiebord. Foto: Wim van Vossen Fotografie

OUDE-TONGE – Onder toeziend oog van zo'n 40 mountainbikers onthulde wethouder Gerrit de Jong vorige week woensdagavond het routebord van de MTB-track in Oude-Tonge, wat is geplaatst bij het parkeerterrein van sportpark 'De Koepel'. De Jong liet vervolgens zien dat hij terecht de wethouder van sport is, door samen met de leden een deel van de route te rijden.

Door Mirjam Terhoeve

Al enige jaren zijn er op Goeree-Overflakkee een aantal MTB-tracks (routes) van zo'n vijf kilometer lang, die door enthousiaste vrijwilligers zijn aangelegd en worden onderhouden. Dit alles in goed overleg met de gemeente en grondeigenaren. Er zijn tracks in Ouddorp, Dirksland, Middelharnis en Oude-Tonge. De fietsliefhebbers die hier gebruik van maken hebben zich verenigd in een club genaamd MTB Flakkee. Een bijzondere club, want iedereen kan lid worden, maar er wordt geen contributie geheven. Enkele malen per week rijden de leden gezamenlijk hun rondje naar en door de verschillende tracks.

Vriendenclub

Leo van Driel spreekt echter niet van een sportclub, maar van een grote vriendenclub. "Iedereen kan bij ons aansluiten. Heel eenvoudig via de site. Wij vragen geen contributie, maar de deelnemers zijn wel verplicht om een helm te dragen, als ze van de tracks gebruik maken. Er is geen bestuur, maar enkele mensen treden op als commissieleden en fungeren min of meer als aanspreekpunt. Ieder dorp heeft zo zijn eigen commissie. Maar als er iets gedaan moeten worden, dan kunnen we rekenen op ieders hulp. Juist omdat we een vriendengroep zijn, hebben we altijd genoeg mensen om de tracks te onderhouden. Gezamenlijk pakken we het nodige snoei- en maaiwerk aan, maar ook creëren we zelf nieuwe obstakels door gebruik te maken van de natuurlijke materialen, die ter plaatse voorhanden zijn, zoals takken en boomstammen. Benodigde grond om heuveltjes te maken krijgen we veelal van de gemeente. Door dit alles bij elkaar is het mogelijk om zo min mogelijk kosten te maken".

Routeborden

Dit jaar heeft de club een mooi bedrag als subsidie van de gemeente gekregen om de routes uit te breiden en te verbeteren. Met daarnaast een bijdrage van sponsoren werd het bovendien mogelijk de routes uit te peilen en een startbord aan te schaffen, waarop de route te bekijken is. In Dirksland is het routebord geplaatst bij sportcomplex 'De nieuwe Gooye'. Dit bord werd niet officieel onthuld, maar fungeert sinds 5 oktober als startpunt van de trainingen. De leden zijn erg blij met de voorzieningen en hopen er nog lang gebruikt van te mogen maken. "Nu nog een onverharde verbinding tussen alle tracks, dan zou het echt helemaal compleet zijn", menen ze, maar ze zijn zich er terdege van bewust dat dit eigenlijk bijna niet te realiseren is.
Het bord in Oude-Tonge werd op 5 oktober wel officieel onthuld. Hiervoor was de wethouder van sport, Gerrit de Jong, uitgenodigd. De wethouder had zich, speciaal voor deze taak, in sportieve kledij gestoken, want na de onthulling stapte hij graag op de fiets om samen met de leden een deel van de route te rijden. Echter, voordat hij dit deed, prees hij de organisatie voor de inzet en het mooie voorbeeld van burgerinitiatief. Een initiatief, wat de gemeente graag beloonde met de genoemde subsidie. "De fietssport heeft de afgelopen jaren een flinke boost gekregen op het eiland en dit is een prachtig onderdeel ervan", zo sprak hij. Vervolgens werd het glas geheven op een mooie toekomst voor de MTB Flakkee en kon er gestart worden met de tocht.

Drie jubilarissen op kinderafdeling ziekenhuis

De drie jubilarissen, v.l.n.r.: Petra Moyses, Conny Hameeteman en Ellen de Bruine. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Op de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis was het eind vorige maand feest. Twee medewerksters waren er 25 jaar in dienst en één 12,5 jaar. En daar werd natuurlijk wel even bij stilgestaan. Petra Moyses en Ellen de Bruine waren er 25 jaar werkzaam en Conny Hameeteman 12,5 jaar. De eerste twee zijn kinderverpleegkundigen, Ellen ook Lactatiekundige, de laatste is pedagogisch medewerkster.

Door Hans Villerius

Ter gelegenheid van de jubileums waren alle medewerkers van de afdeling en ook nog wat oud-collega's, in totaal zo'n dertig vrouwen en een enkele man, opgetrommeld voor een gezellig samenzijn met elkaar. Eerst waren ze op de Lopifit actief tijdens een rondje door Ouddorps dreven, daarnawaren ze te gast in restaurant Zoet of Zout te Stellendam, om te genieten van culinaire hoogstandjes én van een kwarteeuw herinneringen, met gedichten, toneelstukjes, zingen en lachen.
Naast het doel de jubilarissen in het zonnetje te zetten, stond het samenzijn in het teken van teambuilding. Men wilde onderstrepen dat kwaliteit van zorg heel belangrijk is op de kinderafdeling, maar ook dat dit veel beter wordt bereikt als er op de werkvloer altijd ruimte blijft voor ouderwetse gezelligheid onder elkaar. "Juist dat is de kracht van ons ziekenhuis. Want door positief te investeren in elkaar komt dit ook de patiënt ten goede", zo benadrukten de collega's.

Nieuwe Goeree en Overflakkee-kalender

Tulpenveld bij Zuidzijde.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Eind deze week zal de huis-aan-huis verkoop van de nieuwe Goeree en Overflakkee kalender weer van start gaan. De kalender is geïllustreerd met de mooiste foto's van ons eiland. De foto's zijn gemaakt door de bekende fotografen Bram van Broekhoven uit Dirksland en Jaap Peeman uit Sommelsdijk.

De kalender is al jaren een begrip op ons eiland. Er wordt door veel mensen naar uitgekeken. Het unieke van de kalender is dat naast de recent gemaakte foto's oude foto's zijn afgebeeld, die de nieuwe foto's in een historisch perspectief plaatsen. Naast de beide foto's is op ieder blad ruimte beschikbaar voor het maken van afspraken en aantekeningen.
Opnieuw is een ouderwetse rijksdaalder van iedere verkochte kalender bestemd voor hospice 'Calando' te Dirksland. Calando is voor haar voortbestaan nog deels afhankelijk van subsidies, giften en legaten. U koopt dus niet alleen een kalender voor uzelf, maar u draagt tevens een steentje bij aan Calando!
De kalender wordt huis aan huis te koop aangeboden. Tevens is de kalender te vinden in de boekhandels Van der Boom, Bruna en Akershoek.
Mocht u de kalender telefonisch willen bestellen, dan kan dat natuurlijk ook: tel. (0187) 483071 of (0187) 483465. De prijs van de kalender bedraagt 7,95 euro "en dat is niet veel voor zo'n exclusieve kalender en goed doel!" aldus de initiatiefnemers.

De organisatie van de kalender is nog op zoek naar verkopers, zie ook de advertentie in deze krant of bel naar 06-5100 2889.

Luther en de reformatie bij PCOB

MIDDELHARNIS - Op maandagmiddag 17 oktober hoopt het bestuur van de PCOB-GO haar leden graag te ontmoeten voor de maandelijkse bijeenkomst. Deze middag staat in het teken van de reformatie en Luther. De aanvang is 14.00 uur en de middag wordt gehouden in De Hoeksteen te Middelharnis. Het belooft weer een interessante middag te worden en niet te vergeten: de fijne ontmoeting met elkaar. De entree is € 2,- voor de onkosten.

Verkoping vrouwenvereniging

MELISSANT - De Hersteld Hervormde Vrouwenvereniging 'Tabitha' organiseert op donderdag 13 oktober een verkoping in verenigingsgebouw 'De Poort'. Er worden handwerkartikelen aangeboden zoals: slabben, geborduurde handdoeken, gebreide sokken en handgemaakte kaarten. Er zijn ook veel cadeauartikelen te koop voor groot en klein. En ook zelfgemaakte advocaat, kruudplaetjes en lekkernijen van bakkerij van Harberden, groente en fruit, boerenkaas van kaasboerderij van Schaik, versgebakken vis, rommelmarktspullen en tweedehands boeken en hoeden. Er is koffie en thee met wat lekkers voor de bezoekers. De verkoping is van 10.00 tot 15.00 uur.

Cursus Geestelijke Vorming

MIDDELHARNIS - Donderdag 13 oktober is er een cursusavond van de Cursus Geestelijke Vorming in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk. Deze avond zal dr. P.C. Hoek een lezing verzorgen met als aansprekende titel: 'Ben ik in Christus?' De avond begint om 19.45 uur, alle belangstellenden hartelijk welkom.

Rommelmarkt

OUDDORP - Zaterdag 15 oktober is er weer rommelmarkt aan de Marijkeweg 1, van 10.00 tot 13.00 uur.

Club Carwei viert 35-jarig bestaan.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 17 september vierden de leden van autoclub Carwei hun 35-jarig bestaan. Zoveel jaar geleden vonden 'conaisseurs avant la lettre' dat er een club van liefhebbers van klassieke auto's op Goeree-Overflakkee moest komen. Ze konden toen niet bevroeden dat zoveel jaren later dit jubileum gevierd zou worden. Een groot deel van de leden was hierbij aanwezig.

Natuurlijk was er een gezamenlijke rit. Door de feestcommissie was een leuke toertocht uitgezet op het eiland Tholen. Verzameld werd bij het restaurant op de Grevelingendam. Hier kwam een groot aantal leden bijeen met hun voiture en men reed in een lange slinger naar het beginpunt: het haventje van de stad Tholen. Hier kwamen de leden die op eigen gelegenheid waren gekomen ook en na het uitdelen van een routebord en een tweetal stickers voorop de klassieke auto kon de tocht beginnen. De club kenmerkt zich doordat de leden een verscheidenheid aan merken berijden. Engels, Italiaans, Zweeds, Frans, Amerikaans en Duits, de landen waar de klassieke auto's zijn gemaakt zijn vertegenwoordigd. Merken zoals MG, Jaguar, Alfa Romeo, Peugeot, Volvo, Lotus, Austin, Chevrolette Corvette, Renault, Citroen, Triumph en BMW, om een paar te noemen, reden mee in de rit over weggetjes en dijkjes die je normaal niet rijdt van dit prachtige eiland.

Omdat de halve marathon toevallig ook die zaterdag werd gehouden, was natuurlijk voorzichtigheid geboden. Halverwege werd gestopt bij het haventje van Stavenisse, alwaar de inwendige mens werd versterkt. De tocht ging verder en eindigde op de boerderij van Wim van Heemst aan de Geldersedijk te Dirksland. Hier stond een uitgebreid Chinees/Indisch buffet klaar. Het was prachtig weer die dag en de club kan terugzien op een zeer geslaagde, prima georganiseerde jubileumdag.

Voor informatie: www.clubcarwei.nl.

Leerlingen van Paul Kieviet geven concert

MIDDELHARNIS - Op vrijdagavond 14 oktober (aanvang 19.30 uur) zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder orgelconcert worden gegeven. Aan de vier klavieren van het Leeflang-orgel en de twee van het Fama-koororgel zullen dertien organisten van Flakkee en omstreken een gevarieerd kerkmuziekprogramma uitvoeren.

Na de restauratie van het orgel, drie jaar geleden, is het een uitnemend medium geworden voor het vertolken van orgelmuziek uit allerlei stijlen. Dat blijkt dan ook uit het programma: naast barokmuziek van Bach, Walther en Böhm ook galante werken van Krebs, romantisch werk van Reger en Karg-Elert en moderner werk van onder meer Kee en Schuurman. Een ieder is natuurlijk welkom om te komen luisteren.

De volgende leerlingen werken aan het concert mee: Bart-Jan Boot - Partita over Psalm 100 - Wim van Beek (1927);
Arenda Koppelaar - 'Was Gott tut, das ist wohlgetan' - Johann Ludwig Krebs (1713-1780);
Jowan Tanis - 'Allein Gott in der Höh' sei Ehr'' - Johann Gottfried Walther (1684-1748);
Lars Roozemond - 'Freu dich sehr, o meine Seele' - Johann Ludwig Krebs;
Kees Grinwis - 'Herr Jesu Christ, dich zu uns wend' - Georg Böhm (1661-1733);
Klaas de Vos - 'O Lamm Gottes unschuldig' - Johann Sebastian Bach (1685-1750);
Hubèrt Westdorp - Psalm 119 - Anthoni van Noordt (1619-1675);
Adriaan Arkeraats - 'Allein Gott in der Höh' sei Ehr' - 'Straf mich nicht in deinem Zorn' - (uit Op. 67) -Max Reger (1873-1916) - Improvisatie over Psalm 61;
Jaco van den Berg - Partita over Psalm 77 - Piet J. Groenendijk (1948) - in memoriam Hugo Distler;

Rik Melissant - 'Ach bleib mit deiner Gnade' (uit Op. 135a) - Max Reger 'Nun danket alle Gott' (uit Choral-Improvisationen, Op. 65) - Sigfrid Karg-Elert (1877-1933);
M.J. Middelkoop - Partita over Psalm 130 - Adriaan C. Schuurman (1904-1998); Krijn Padmos - 'Jesu, meine Freude' - Johann Gottfried Walther;
Jaco Osseweijer - Den 91sten Psalm; Den 100sten Psalm (uit Psalmen voor Orgel) Cor Kee (1900-1997).

Uitvoering Evensong in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Zaterdagavond 12 november, 19.30 uur, wordt in de Rooms Katholieke Kerk in Oude-Tonge een Evensong uitgevoerd.

Het Oecumenisch Koor Goeree-Overflakkee, samengesteld uit mensen van o.a. de Emmaüskerk, Exoduskerk, Remonstrantse Kerk en Rooms Katholieke Kerk, gaat hiervoor een samenwerking aan met het koor Soli Deo Gloria uit Stad aan 't Haringvliet en de Maascantorij Rotterdam. Dit samengevoegde koor van zo'n 70 personen staat onder deskundige leiding van dirigent Henk Oosthoek, die de 3 koren ook wekelijks apart onder zijn hoede heeft.

Wat is een Evensong of Choral Evensong?

Het is de naam van een kerkdienst die in de late middag of avond wordt gehouden, waarbij het grootste deel van de dienst in een vaste volgorde wordt gezongen. Afkomst is de Anglicaanse Kerk en andere kerken in die traditie; een dergelijke dienst wordt de laatste jaren in steeds meer kerken in Nederland toegepast. Het koor zingt zowel a capella als met instrumentale begeleiding, ook is er samenzang, zodat de betrokkenheid groot is bij deze bijzondere dienst.

Organist Rob Soeteman en trompettist Hans Kom verlenen hun medewerking.
Het concert duurt ruim een uur. De toegang is gratis, hoewel een gift na afloop ter bestrijding van de onkosten op prijs wordt gesteld.
Het samengestelde koor zal in dezelfde maand de Evensong ook in de Laurenskerk te Rotterdam ten gehore brengen.

Als het u wat lijkt om mee te repeteren en te zingen met de Evensong, dan bent u van harte welkom op de repetitieavonden van het Oecumenisch Koor G-O.
Informatie hierover wordt verstrekt via het e-mailadres: jee.pee@hotmail.nl.

Geurrituelen bij De Wereldwinkel

Branden van wierook en kruiden, is een eeuwenoude traditie, zo oud als de mens en oorspronkelijk bedoeld voor religieuze doeleinden. Tegenwoordig gebruiken we ze (gewoon) om ons huis van een heerlijk aangename geur te voorzien en om je geest tot rust te laten komen.

Wierook van Gaia's incense

De wierook die je in de Wereldwinkel kan kopen zijn van het merk Gaia's incense. De kleinschalige productieruimte waar Gaia's wieroken worden gemaakt, staat in een achterstandswijk van de Indiase stad Puducherry. Het leven in dit gebied is erg zwaar en het doel van Angel is om hier zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen. Angel heeft negentien mensen in dienst, waarvan zestien vrouwen zijn. Het maakproces van wierook is van oudsher een handmatig proces. Een onderzoek van een Indiase vakbond voor vrouwen heeft hier onderzoek naar gedaan en geconcludeerd dat het ongezond is om de hele dag met de hand wierook te rollen. Denk hierbij aan ernstige klachten aan de wervelkolom en artrose. Recentelijk is de producent daarom volledig overgestapt op machinale hulpmiddelen bij het rollen van wierook. Dit zijn kleine machines ter grootte van een naaimachine die met de hand bediend en gevuld worden. De basis van Gaia's incense zijn natuurlijke houtpoeders en geen houtskool-poeder, wat bij veel wieroken wel het geval is. De ingrediënten zijn volgens de strenge standaards van de IFRA (The International Fragrance Association) gemaakt. Tevens zijn de wieroken gecontroleerd op de afwezigheid van de schadelijke stoffen benzeen en tolueen.

Palo Santo

Palo Santo is een magische boom die groeit aan de kust van Zuid-Amerika. Het hout wordt gewonnen door het sprokkelen van afgevallen takken en dode bomen. Pas na het afsterven, en na nog eens 4 tot 10 jaar rijping, krijgt het hout zijn karakteristieke werking en geur. Hierdoor heeft het geen zin om levende bomen te kappen. De producent krijgt een eerlijk loon en er worden nieuwe bomen aangeplant. De rijke geur helpt je om negatieve energie te verwijderen, waardoor je meer ruimte krijgt. Daarnaast ruikt het ook gewoon heel lekker. De Wereldwinkel verkoopt Palo Santo in de houtvorm en als huisparfum.

Wereldwinkel Goeree-Overflakkee, Zandpad 134, 3241 GX Middelharnis

Helga van Leur tijdens klimaatcollege:
'Het evenwicht is verstoord en er is nog lang geen nieuwe balans'

Charlene Hersman wint de cheque.

SOMMELSDIJK – "Wie staart er wel eens naar de wolken? Staren en fantaseren is zo goed voor je brein. Voor dingen die zwaar zijn zie je opeens een oplossing. Dus: ga staren naar de wolken en fantaseren." Bij een les horen huiswerkopdrachten en bij het klimaatcollege van Helga van Leur was dat niet anders. Ze had er nog een: "Ga na wat je belangrijk vindt in je leefomgeving, Wat behouden zou moeten blijven. Waar word je heel blij van? Is dat een dikke auto? Of toch iets anders? Vraag het ook aan je partner, je ouders, je kinderen."

Door Kees van Rixoort

Het was wel duidelijk waar weervrouw Van Leur, vrijdagavond op uitnodiging van Deltawind in De Staver, naartoe wilde. Niet voor niets sloot ze af met een oude wijsheid: 'Wij hebben de aarde niet geërfd van onze voorouders, maar te leen van onze nazaten.'

Helga van Leur poseert met een deel van het publiek.
Helga van Leur aan het woord.

In het voorafgaande klimaatcollege, dat ruim een uur duurde en begon met de leuze 'Vandaag heeft u morgen in handen', had Van Leur een duidelijk beeld geschetst van de opwarming van de aarde en de gevaren daarvan. Dat deed ze pakkend, nu en dan zeer beeldend en ook met de nodige humor en psychologische overwegingen. "Als de zon uit gaat, hoe lang duurt het dan voordat wij dat merken? Acht minuten. Dan gaat het licht uit en wordt het heel koud."

De RTL-weervrouw sneed niet alleen de zon aan, maar ook de atmosfeer die ons in leven houdt met behulp van broeikasgassen, waaronder koolstofdioxide (CO2). "Een soort deken die ervoor zorgt dat het 's nachts niet te koud wordt en overdag niet te warm." Prima, maar dan komt het: "De CO2 is tussen 1850 en nu met 45 procent toegenomen. Alsof je 80 kilo weegt en morgen wakker wordt met een gewicht van 120 kilo… Het gaat zó snel. Wat doen de oceanen, wat doen de planten? Het evenwicht is verstoord en er is nog lang geen nieuwe balans. De huidige CO2-uitstoot is de hoogste in 66 miljoen jaar tijd. Dat is wel heel veel. Ach, de aarde draait toch gewoon door? Maar je voelt op je klompen aan waar het probleem ligt: we hebben die aarde nodig. Ga je die verstoren en wordt het 80 graden warmer, dan blijft er niet veel over. Wij ook niet."

Doen we niets, dan blijven de temperaturen en de zeespiegel stijgen en zijn de gevolgen dramatisch. Van Leur, die ook de migratie als gevolg van droogte noemde, pleitte daarom voor het gebruik van milieuvriendelijke energie. "Dan kunnen we blijven genieten van de aarde." Bijna terloops liet ze zien dat er op Goeree-Overflakkee relatief veel wind is, meer dan in de Randstad bijvoorbeeld. "De wind is al heel lang onze vriend. Windmolens horizonverontreiniging? Het is maar net waar je aan gewend bent." Het eiland kreeg een pluim omdat het zo actief is op het gebied van duurzaamheid en groene energie. "Jullie zijn een voorbeeld voor de rest van Nederland."

Onze kwetsbaarheid verkleinen, dat is volgens Van Leur de sleutel voor de toekomst. "En die hebben we in eigen hand." Laat de initiatieven maar komen. Ga staren naar de wolken, ga fantaseren, ga uitvinden wat het belangrijkste is. En doe wat.

Challenge

Na het klimaatcollege, door Deltawind bedoeld om te inspireren en te stimuleren om tot actie over te gaan, ging de bijeenkomst verder met een duurzame challenge: jongeren op Goeree-Overflakkee kregen de uitdaging om met goede ideeën te komen om hun omgeving te verduurzamen. Charlene Hersman uit Dirksland won die wedstrijd met een idee om de bezorging van postpakketjes door één bedrijf te laten uitvoeren, met elektrische bestelwagens. Ze kwam op het idee toen ze vijf verschillende busjes voor de deur zag staan. "Eén bedrijf is duurzamer." Charlene won een cheque van 500 euro. De jury noemde de ondernemerskoepel FOGO als partner om het idee verder uit te werken.

Een eervolle vermelding was er voor Team Edudelta, een zestal jongens, dat gebruikt plastic wil toepassen als grondstof (draad) voor 3D-printers. Het team kreeg van de jury de tip om het plan verder te ontwikkelen en een volgende challenge weer mee te doen.

Wethouder Marnix Trouwborst: "Het is nu of nooit"

De N59 op een archieffoto.

Vervolg van de voorpagina

Ook is het een belangrijke economische ader waarvoor doorstroming van het verkeer cruciaal is. Wij willen graag dat het rijk er geld voor gaat uittrekken en met ons het plan ook verder wil uitwerken. Het is eigenlijk een aanbod aan de minister om met ons aan de slag te gaan", zei de gedeputeerde. De beide wethouders namen vervolgens de eerste versies in ontvangst.

Toelichting

Portefeuillehouder Trouwborst zei dat donderdag 13 oktober een belangrijke dag is. "Jarenlang is er, al vanuit de vorige gemeenten, geijverd om verbeteringen voor deze weg te verkrijgen. Er is geïnvesteerd in tijd en energie om dit te bewerkstelligen. Er zijn sociaal maatschappelijke argumenten aangereikt. Er is uitgebreid en diepgaand onderzoek verricht met centraal daarin de verkeersveiligheid. En al kan men cijfers op een verschillende wijze interpreteren, wij moeten helaas constateren dat er op de N59 veel dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Wij willen omvorming, verbetering van deze situatie. Daarom het huidige plan, waarin naast duurzaamheid over de volle breedte alle thema's zijn aangestipt die hier op deze weg van toepassing zijn".

We bereiken iets

"De gemeenteraden van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee zijn bereid om er gelden in te stoppen. Voorfinanciering. Ik wil de minister wel eens horen of zij er ook nu nog niet mee aan de slag wil gaan. We wachten het af", zei Trouwborst. Zijn collega Jacqueline van Burg (Schouwen-Duiveland) onderstreepte deze woorden. "De verkeersveiligheid is het allerbelangrijkste, maar de bereikbaarheid, de economische factor en de doorstroming staan hoog op onze agenda. Het gaat hier om één van onze meeste belangrijke toegangswegen". Van Burg benadrukte de goede samenwerking tussen provincies en gemeenten in het project. We gaan iets bereiken. De Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas was niet bij het lanceringsmoment aanwezig, maar vermeld werd dat ook hij het plan volledig onderschrijft.

Opnieuw

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de betrokken gemeenten, onder leiding van Marnix Trouwborst, met support vanuit de provincies, aan de bel trekken voor aandacht voor rijksweg N59. Een uitgebreide deputatie maakte toen - met rapporten en documenten onder de arm – haar opwachting bij de Vaste Kamercommissie in de Tweede Kamer. Dat leek op het eerste gezicht op een matige ontvangst. Desgevraagd zei de wethouder nu op deze reactie: "Ik onderschrijf niet helemaal de mening dat onze presentatie deze zomer matig is ontvangen. Vijf politieke fracties waren in Den Haag toen aanwezig. Alle andere partijen hebben onze rapporten gekregen. En er is vervolgoverleg geweest met woordvoerders van de beide regeringspartijen. Ook volgde nog een werkbezoek vanuit de VVD naar ons eiland en is de PvdA-fractie van aanvullende informatie voorzien. We zien dat veel tijd geld en energie is gestopt in het N59-onderwerp. Wij komen nu op het punt dat het Nu of Nooit is. En wij gaan er vanuit dat het Nu is", aldus Trouwborst.

Mogelijk gezondheidsrisico's bij gebruik rubberkorrels
Gemeentelijke aanbesteding project kunstgrasvelden nog in voorbereiding

GOEREE-OVERFLAKKEE – Landelijk, regionaal en ook op ons eiland is veel commotie ontstaan naar aanleiding van de inhoud van het tv-programma Zembla, gevolgd door perspublicaties, over de ernstige twijfels die er zijn over een rapport van het RIVM (2006) waarin wordt gesteld dat spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels geen of nagenoeg geen gezondheidsrisico's geeft. Dit terwijl uit ander extern onderzoek zou blijken dat in rubberkorrels (recyclede banden) giftige en kankerverwekkende stoffen zijn aangetroffen (zink, lood en kwik).

Door Jaap Ruizeveld

Minister Schippers van Volksgezondheid blijft vooralsnog achter het RIVM-rapport staan. Wel heeft zij aangegeven dat dit instituut op korte termijn, nog dit jaar, het eerdere onderzoek dient uit te breiden. Er een stapje bovenop moet zetten, om in een aanvullend document conclusies te onderbouwen en meer bewijzen en zekerheden aan te dragen. Behalve de minister hebben ook de GGD Rotterdam-Rijnmond en de Vereniging Sport en Gemeenten dit standpunt ingenomen. Landelijke ophef, maar ook op het eiland. Niet verwonderlijk dat afgelopen donderdag bij een presentatiebijeenkomst van de gemeenteraad over een heel ander thema: Internetverbindingen in het buitengebied, portefeuillehouder Trouwborst door veel verontrustte politieke fracties werd benaderd over de vraag hoe het gemeentebestuur staat in dit onderwerp. Concreter of er al een aanbesteding is gepland voor aanleg in 2017 van de 17 kunstgrasvelden. Dit als uitvoering van het genomen raadsbesluit.

Nog in voorbereiding

Ongetwijfeld komt in de raadsvergadering van aanstaande donderdagavond het onderwerp via mondelinge vragen ook nog wel aan de orde. De wethouder heeft op de gemeentelijke site, in een schriftelijke reactie aan de raad en in de media al uitleg verstrekt over de stand van zaken. "De gemeente volgt nauwlettend de berichtgeving en adviezen op dit gebied van instanties als KNVB, RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten en zal een verstandige keuze maken. De volksgezondheid staat daarbij voorop. De gemeenteraad heeft 5.3 miljoen euro gereserveerd voor de aanleg van kunstgrasvelden. Ik ben bereid daar 300.000 euro extra voor te reserveren als duurdere alternatieven veiliger blijken. Nogmaals benadrukt Trouwborst dat wat de gemeente betreft het RIVM leidend is. Wij zitten nog maar in de voorbereidingsfase van een aanbesteding".

Aanvullende vragen

Op vragen van onze krant stelt de gemeente: "De aanbesteding zal vermoedelijk eind van dit jaar of begin 2017 in de markt wordt gezet. De aanbesteding omvat dan, zoals in afstemming met de raad is gesteld, alle betrokken voetbalverenigingen op het eiland. DVV'09 en DBGC, die eerder zouden worden voorzien van een kunstgrasveld, worden in het totale pakket opgenomen. De kosten die deze clubs, op basis van eerdere afspraken, al hadden gemaakt bij het ombouwen van hun velden worden door de gemeente gecompenseerd, zo heeft het college besloten.

Verstandig kijken

Wethouder Trouwborst heeft in een uitzending van RTV Rijnmond gesteld dat er op dit moment nog tijd is om verstandig te kijken en te informeren wat er kan en moet gebeuren bij de aanleg van de kustgrasvelden op het eiland. Hetzij met gebruik van rubberkorrels of met andere materialen, zoals kurk en kokos of kunststofkorrels. Een beslissing is op dit moment nog niet aan de orde. De gemeente zal geen onverstandige dingen doen, zei de portefeuillehouder in de uitzending.

KNVB

Opvallend is dat de KNVB inmiddels zelf in Zeist een kunstgrasveld heeft aangelegd waarin geen rubberkorrels (recyclede banden), maar speciaal kurk en kokos is verwerkt. En dat deze zelfde bond clubs heeft geadviseerd van kustgrasvelden weer terug te gaan naar de gewone grasvelden. Een woordvoerder van de KNVB gaf in het tv-programma aan dat er twijfels zijn of het RIVM-rapport destijds wel breed en zorgvuldig genoeg is uitgevoerd om tot de door haar gepresenteerde visie van 'veilig' te komen. Inmiddels hebben hoogleraren verbonden aan universiteiten in Maastricht en Utrecht hun zorgen geuit over het destijds voor RIVM uitgevoerde onderzoek. Dit onder andere vanwege het zeer beperkte aantal deelnemers en onderzochte urinestalen. Daaruit kunnen geen conclusies worden getrokken. Zolang er onzekerheid bestaat over gezondheidsrisico's, twijfels niet onderbouwd zijn weggenomen en er onvoldoende gegevens zijn omtrent veiligheid, pleiten de hoogleraren voor terughoudendheid/niet spelen op genoemde velden. Enkele clubs in het land hebben het afgelopen weekeind voorlopig hiertoe besloten.

Handen uit de mouwen in Mozambique

Het ‘eilandelijk deel’ van het team dat naar Mozambique is afgereisd, v.l.n.r.: Herma en Gerrit Meijerink, Jos Lindemann, Leo Tanis en Jeppe Okker.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Kort geleden hebben Gerrit en Herma Meijerink uit Den Bommel de organisatie Follow Ministries opgericht. Met deze organisatie wil men een bijdrage leveren aan de gezondheidszorg in landen waar dat het meest nodig is. Zaterdag is een groep vrijwilligers vertrokken om bij Maforga Mission in Mozambique hulp te gaan verlenen.

Door Adri van der Laan

Gerrit en Herma Meijerink zien het al jaren als roeping om hun leven in dienst van hun naaste in hulpbehoevende omstandigheden te zetten. Zo hebben ze een aantal jaren gewerkt op de Africa Mercy, een schip dat in wisselende Afrikaanse havens gezondheidszorg biedt. Na beëindiging van hun werk voor Mercy Ships hebben ze zich bezonnen op wat hun taak nu verder zal zijn. Na veel gebed en overleg met elkaar en anderen hebben ze besloten om zich – vooralsnog naast hun gewone werk – in te zetten voor de opbouw van de gezondheidszorg in landen waar dit het meest nodig is. Hiervoor is de stichting Follow Ministries opgericht. Met deze organisatie werken ze aan de realisering of uitbreiding van verschillende projecten in vooral Afrika.
Follow Ministries probeert teams samen te brengen en vervolgens in te zetten bij de verschillende projecten. De teams kunnen bestaan uit vrijwilligers met verschillende kwaliteiten en achtergronden. Gezondheidswerkers, technici of mensen met ervaring in het geven van onderwijs. Hoewel Follow Ministries zich vooral richt op kortlopende projecten, is het wel de bedoeling om deze initiatieven duurzaam te maken, zodat ook in de toekomst deze hulp vrucht blijft dragen.

Zaterdag is één van de teams vertrokken vanaf Schiphol om voor een kleine drie weken de handen uit de mouwen te steken in en rondom de Maforgakliniek. Het team bestaat uit elf mensen. Naast Gerrit en Herma, zijn Jeppe Okker, Jos Lindemann en Leo Tanis afkomstig van Goeree-Overflakkee. De overige teamleden zijn vrienden en familieleden elders uit het land.

De broer van Leo Tanis, Kees (afkomstig van Goedereede-Havenhoofd), werkt al meer dan twintig jaar samen met zijn vrouw Sarah in het Maforgagebied in Mozambique. In samenwerking met andere zendelingen en hulpverleners werken zij met hun teams onder gehandicapten, gevangenen en wezen. Daarnaast verzorgen ze onderwijs aan de veelal arme kinderen in het gebied. Verder behoort ook een kliniek bij het zendings- en hulpverleningswerk.

Jan Meijerink, een zoon van Gerrit en Herma, heeft een aantal jaren terug een tijdje gewerkt als onderwijzer voor de kinderen van Kees en Sarah. Daaruit is het contact tussen de familie Meijerink en het werk in Mozambique ontstaan. Het eerste project van Follow Ministries ligt dan ook in Maforga.

Er is veel achterstallig onderhoud in het centrum. De nadruk van de activiteiten van het huidige team ligt op 'de bouw' en het plegen van achterstallig onderhoud. Zo krijgt de kliniek een slaapverblijf voor zwangere vrouwen en is er heel wat herstelwerk te verrichten. Daarnaast maken ook drie onderwijsmensen deel uit van het team. Zij gaan leerkrachten van de basisschool in Maforga ondersteunen. Dit doen ze zowel individueel als in workshops. "Kees Tanis heeft daar zoveel verantwoording dat hij teveel op zijn bord krijgt en daarom willen wij de helpende hand bieden".
Verder gaat Follow Ministries zich inzetten voor het vinden van meer geschoold personeel, de bevoorrading van de kliniek, het herstellen van de watervoorziening en de riolering. Ook is er nog een ambulance nodig voor de kliniek.

Zaterdag is het team 'afgeladen' met goederen, zoals medicijnen, gereedschap en ijzerwaren, vertrokken richting Mozambique. Ze hadden er zin in. Jos Lindemann uit Middelharnis, van beroep loodgieter, kan zijn kennis in Maforga zeker benutten. Hij heeft al eerder technisch werk gedaan aan de Africa Mercy toen het schip in het dok lag. "En nu is dit weer op mijn pad gekomen", geeft hij aan. Hij voelt zich hierin zeker door God geroepen. "Wie weet wat ik in de toekomst nog eens gaan doen…"

Ook Leo Tanis ziet er naar uit om de handen uit de mouwen te steken bij zijn broer in Mozambique en ook hij voelt zich aangetrokken tot het werk in Afrika en daarbij mensen te helpen. Dit geldt ook voor Jeppe Okker die wel zin heeft in een "ander soort vakantie". Hij vindt het mooi om uit zijn comfortzone te komen en voor andere mensen te gaan.

Uit het gesprek met de teamleden blijkt dat "liefde voor de naaste" hen drijft en zij willen in deze ook volgers van de Here Jezus zijn, "Die zelf het meest volmaakte voorbeeld van zelfopofferende liefde en compassie is geweest", aldus de mensen van Follow Ministries.

Meer info is te vinden via www.followministries.nl.

Pianist Louis van Dijk geeft concert in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Zaterdag 25 februari 2017 komt de bekende pianist Louis van Dijk naar Middelharnis. In de Hervormde Kerk komt een schitterende concertvleugel te staan waarop Louis verschillende stijlen muziek ten gehore zal brengen.

Louis van Dijk begon zijn indrukwekkende carrière met een studie piano en orgel aan het Amsterdams Conservatorium en slaagde cum laude. De inmiddels bijna 75-jarige pianist ontving maar liefst drie Edisons, negentien gouden en drie platina platen.

Het is al weer wat jaren geleden dat Louis Goeree-Overflakkee bezocht voor een concert. De organisatie is dan ook zeer verheugd dat Louis inging op de uitnodiging. Kaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar via de website tickets.huizer.com of telefonisch via 0187-600203 (bereikbaar op werkdagen van 09.00-17.00 uur). Toegangskaarten zijn 25 euro voor 1e rang en 15 euro voor 2e rang (exclusief 2,50 euro administratie- en verzendkosten). Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is geopend vanaf 19.30 uur.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55- plussers van Achthuizen op woensdag 19 oktober een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.

DIRKSLAND

Informatieavond over borstkanker

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De verwachting is dat het aantal borstkankerpatiënten de komende jaren zal stijgen. Voor hen en voor andere geïnteresseerden is er op donderdag 13 oktober van 19.00 tot 21.30 uur een informatiemarkt in het restaurant van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, onderdeel van Borstcentrum ZuidHollandZuid. Tijdens deze avond is het mogelijk om een rondleiding te krijgen over de afdeling Radiologie, is er een modeshow met lingerie en badmode, informatie over behandelingsmogelijkheden, plastische chirurgie, hoofdhuidkoeling, fysiotherapie, prothesen, haarwerken en persoonlijke verzorging. www.borstcentrumzuidhollandzuid.nl.

Koffieochtend 't Reginahof

Wie het leuk vindt om in een ontspannen sfeer andere mensen te ontmoeten en gezamenlijk een kopje koffie te drinken is welkom in de ontmoetingsruimte van 't Reginahof op dinsdag 18 oktober. Het is ook mogelijk om met elkaar een spel te spelen, of in overleg met elkaar iets creatiefs te doen. Vrijblijvend binnenlopen kan van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Appeltaart Bakwedstrijd

Op 28 september werden de zelfgebakken appeltaarten op het Careyn Activiteiten Centrum't Reginahof afgegeven. De taarten waren zeer divers aangaande smaak en originaliteit. Dat maakte het voor de jury niet makkelijk. Uiteindelijk is unaniem gekozen voor de lekkerste appeltaart van de heer Van Nimwegen. Hij mag gaan genieten van een heerlijke high tea in de Snoeperij te Dirksland. De taart van mevrouw P. Kootsra kreeg de originaliteitsprijs. Dit was een bon van de plaatselijke groenteboer, Pieter Struik. De bewoners van de Geldershof hebben genoten van de uitgedeelde taarten. Langs deze weg danken de organisatoren de deelnemers voor hun inzet en de jury voor hun deskundige jurering. Ook Pieter Struik en de Snoeperij worden dankgezegd voor de aangeboden prijzen.

GOEDEREEDE

Agenda VVRG

Het nieuw seizoen van de Vereniging Vrouwen Rondom Goeree (VVRG) is begonnen met een feestelijk tintje voor de leden. 20 september hebben zij hun 3e lustrum – 15 jaar – gevierd met een bijzonder programma over en met Oudhollandse likeuren en advocaten. Gastheer Willem Heuzinkveld uit Doetinchem heeft op een humoristische wijze de dames verteld over de geschiedenis achter deze heerlijke drankjes. Het is niet bij vertellen alleen gebleven. In de pauze en na afloop mochten de dames van alles proeven en zelf hun advocaatjes – met slagroom! – samenstellen. Na dit gezellig begin van het seizoen gaat de VVRG verder met nog drie avonden in 2016. Op 18 oktober zullen de heren Jaap Tanis en Bram Breedeveld alles vertellen over de Visserij, 15 november zal de Zendingsorganisatie 'Bonisa' een lezing geven over hun werk in China en op 13 december de gezellige kerstavond met o.a. het mannenkoor 'Obadja' uit Ouddorp. Op deze avonden zijn de kosten voor niet leden € 5,-. p.p. Informatie over de VVRG kunt u verkrijgen bij Riet van Ommeren, tel.nr: 0187-493205.

MIDDELHARNIS

Open huis in Wijkcentrum

Op zaterdag 22 oktober houdt Stichting ZIJN open huis in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. U bent tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom om een kijkje te nemen in het gebouw en deel te nemen aan de diverse activiteiten die er plaatsvinden. Er is een leuke snuffelmarkt met o.a. oude spulletjes, leuke cadeautjes en crea artikelen. In de kleine zaal kunt u kennis nemen van het wellness aanbod. De kapster, nagelstyliste, schoonheidsspecialiste en pedicure zijn aanwezig. Ook is Hippe 10 met leuke kleding aanwezig. Gert Vinke verkoopt weer heerlijke erwtensoep. Er kan ook een broodje hotdog gekocht worden. de volksdansclub geeft om 14.00 uur een demonstratie in de grote zaal. U kunt informatie vinden over het ouderen- en mantelzorgadvies, vrijwilligerswerk en de formulierbrigade. Ook de Alzheimerstichting, Stichting Reanimatie, Veilig Verkeer Nederland, Regelzorg (rijbewijskeuring), Careyn, KIKA, Y Challenge en Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee zijn aanwezig in de grote zaal. Elke bezoeker krijgt een gratis kopje koffie of thee. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN: 0187- 483366 of via e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 15 oktober is er weer schuurverkoop aan de Groeneweg 35 bij Nieuwe-Tonge. De verkoop is van 10.00 tot 16.00 uur. Te koop zijn meer dan 500 artikelen uit Grootmoeders tijd: emaille, zink, Keulse potten, fornuizen en nog veel meer. Gratis koffie/thee. Info: 0187651638.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 13 oktober is er Breicafe van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Mossels eten

Op vrijdag 14 oktober a.s. is er voor de 55-plussers van Ooltgensplaat een gezamenlijke maaltijd. Gezellig en lekker mossels of kibbeling eten in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat, vanaf 17.00 uur. Kosten € 10,00. U kunt zich opgeven bij Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Uurtje samen zingen

Zaterdag 15 oktober kan er van 19.30 tot 20.30 uur weer 'samen gezongen' worden. Dit zijn psalmen en Johannes de Heer-liederen. Het wordt gehouden in de Doopsgezinde Kerk te Ouddorp. Wijnand Tanis heeft de leiding.

Workshop Rode Kruis 55+

Op woensdag 12 oktober verzorgt het Rode Kruis een workshop 'Risico's in en om het huis' bij de 55+ club in Ouddorp. Met de workshop hoopt het Rode Kruis mensen sterker en zelfredzamer te maken in noodsituaties. Van kleine ongelukken in en rond het huis tot grootschalige rampen. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking is op de een of andere manier verminderd zelfredzaam. Het grootste deel van deze mensen woont zelfstandig. Een noodsituatie brengt voor hen een verhoogd risico met zich mee. Om zichzelf en anderen te kunnen helpen in nood is het belangrijk dan men zich bewust wordt van de risico's en weet hoe te handelen. Deze workshop is georganiseerd i.s.m. de wijkverpleegkundige. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 2,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Op woensdag 19 oktober kunt u een vogelkrans maken bij de club. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam: tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN: 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

OUDE-TONGE

Breicafé

Woensdagavond 12 oktober is het Breicafé weer geopend. Het Breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het Breicafé is geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Meer info: Stichting ZIJN: (0187) 64 13 44 of e-mailen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.

Goederen voor Uzon

De werkgroep Uzon van de Hervormde Gemeente (PKN) houdt zaterdag 15 oktober weer een goedereninzameling voor haar zustergemeente in Uzon. Het inzameladres is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan uw linkerhand waar ons bord aan de weg staat. Van 9.30 uur tot 11.30 uur staat men klaar om uw schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Ledenbijeenkomst ANBO

De ANBO Oostflakkee houdt op 19 oktober een bijeenkomst voor ANBO-leden van Goeree-Overflakkee. De bijeenkomst gaat over de vakantieweek in 2017. Reisorganisatie BTR Reizen is aanwezig voor toelichting.Ook niet leden zijn welkom. De bijeenkomst wordt gehouden in de Grutterswei. De aanvang is 14.00 uur.

Open Schuur Houweling Meubelen

Zaterdag 15 oktober wordt er weer Open Schuur gehouden in bij Houweling Meubelen aan de Langeweg 41a. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

SOMMELSDIJK

Zeeuwse Sien bij O-G-O

Op dinsdagmiddag 25 oktober zal Zeeuwse Sien een optreden geven in de zaal van wijkvereniging 'De Zwaluw' aan de Sperwer 55 te Sommelsdijk. Een middag Zeeuwse gezelligheid met een knipoog, een liedje, maar vooral een lach. Haar voorstelling is in het Zeeuwse dialect. Onvervalst Zeeuws en recht voor zijn raap. Ongeremd maakt ze uw deelgenoot van haar dagelijkse belevenissen. Of het nu over haar twee vrijgezelle broers gaat, haar huishoudentje of over het jaarlijkse busreisje van de bank. De voorstelling begint om 14.00 uur en de zaal gaat open om 13.30 uur. In de pauze is er een verkoop van loten en de middag duurt tot ongeveer 16.30 uur. Leden van De Zonnebloem en de O-G-O betalen € 7,50 per persoon. Niet-leden betalen € 12,50, te voldoen aan de zaal. Dit is inclusief de koffie bij binnenkomst en één consumptie. Als een niet-lid zich aan de zaal als lid van de O-G-0 aanmeldt, betaalt hij of zij € 7,50 en is hij of zij over de rest van 2016 geen contributie verschuldigd. Vooraf aanmelden bij Marrie Breeman, 0187-484559 of 06-1305 8237 of bij Ria Welleman, 0187-483763 of via ons mailadres info@o-g-o.nl Geef daarbij even aan of u lid bent van De Zonnebloem.

Tentoonstelling EFVV

De Eerste Flakkeese Vogelvereniging houdt in de herfstvakantie een bijzondere tentoonstelling in de aula van het Edudelta College, Langeweg 107 te Sommelsdijk. Veel vogelliefhebbers van de vereniging, maar ook van andere verenigingen, kunnen hier hun gekweekte vogels laten zien. Na het inbrengen van de vogels op dinsdag, volgt woensdag de keuring van de vogels door erkende keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. U als bezoeker bent welkom op donderdag 20 oktober, na de opening, die 20.00 uur zal plaatsvinden. Vrijdag is de tentoonstelling geopend van 13.00 tot 22.00 uur. Mocht u donderdag en vrijdag niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, dan bent u zaterdag alsnog van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Met een totaal van ongeveer 500 vogels belooft het een mooie show te worden. Behalve dat er een grote verscheidenheid aan vogels is, kunt u ook meedoen aan verschillende activiteiten waarmee mooie en leuke prijzen zijn te winnen. Ook aan een hapje en drankje zal het niet ontbreken tijdens de tentoonstelling.

STELLENDAM

Verkoop vanuit container

Zaterdag 15 oktober is er weer verkoop van goede gebruikte spullen in de container in de tuin van de Ger. Kerk in Stellendam. De verkoop is van 10.00 tot 12.00 uur.

VakantieBijbelKlub

Op 18, 19 en 20 oktober is er weer de Vakantie Bijbel Klub in Stellendam. Drie dagen lang is er alles te beleven: Knutselen, Bijbelverhalen luisteren, muziek maken, sketches, spelletjes en nog veel meer! De toegang is gratis. Het dagprogramma is voor alle kinderen van groep 1 t/m 7 van de basisschool. Op dinsdag en woensdag wordt de VBK van 13.15 tot 16.00 uur gehouden in De Rank aan de Bosschieterstraat te Stellendam. Op donderdag word er om 12.15 uur begonnen met een gezellige pannenkoekenmaaltijd, eveneens in De Rank. Inschrijven kan vanaf 15 minuten voor de aanvangstijd. Voor de tieners uit groep 8 en de eerste twee klassen van de middelbare school wordt er een avondprogramma gehouden op 18 en 19 oktober in het clubhuis De Schuur, Bosschieterstraat te Stellendam. Op dinsdag begint het programma om 19.00 uur. Er wordt dan het spannende spel 'Escape the Room' gespeeld! Op woensdag start het programma om 17.30 uur met het eten van frietjes. De avonden duren tot ongeveer 21.30 uur. Op donderdagmiddag zijn alle ouders en andere belangstellenden welkom om van 16.00-17.00 uur in De Rank te zien wat we allemaal gedaan hebben tijdens de VBK-dagen! Onder het genot van iets lekker kunt u de knutselwerkjes bekijken. Voor meer informatie of een persoonlijke uitnodiging met knutselwerkje kunt u contact opnemen met Mariëtte Versluis (0187-493724).

Succes voor Jeugdbrandweer Ouddorp

OUDDORP - Jeugdbrandweer Ouddorp is zaterdag tweede geworden op de landskampioenschappen in de gemeente Neerijnen (Waardenburg).

De twintig beste jeugdbrandweerkorpsen van Nederland kwamen zaterdag 1 oktober in actie tijdens de landelijke finalewedstrijden.
Via verschillende voorrondes konden de jeugdploegen zich plaatsen voor deze finale. De jeugdploegen zijn verdeeld in leeftijdsklassen, junioren 10 t/m 15 jaar en aspiranten 15 tot 18 jaar.
De jongste telgen van de jeugdbrandweer (junioren) kregen te maken met een in scene gezette brand bij een loods van een toeleverancier voor de landbouw (levering van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen).
In de loods stond een stofzuiger in brand en boven de brand bevond zich nog een persoon. Aan de juniorenploeg de taak om de brand te blussen en de persoon te redden.

Pau Heerschap op basisschool De Regenboog

MELISSANT - Afgelopen week is basisschool De Regenboog Melissant gestart met de Kinderboekenmaand. Hierbij volgen zij het thema van de Christelijke Kinderboekenmaand: 'Vertel nog eens'. Pau Heerschap kwam in kleding van een schoolmeester van vroeger op school. Hij vertelde grappige anekdotes over hoe het vroeger op school ging en liet allerlei dingen zien. Ook konden de kinderen vragen stellen. Komende weken staan er nog andere activiteiten op het programma. Er is een boekenmarkt waarbij boeken van Boekhandel Van der Boom verkocht worden en wordt er een kleedjesmarkt gehouden, waarbij de kinderen zelf hun boeken kunnen verkopen. Ook wordt er met de hele school een groot prentenboek gemaakt en wordt er een voorleeswedstrijd gehouden. Als afsluiting is er een voorleesontbijt.

Benefietconcert voor vrijwilligerswerk Pauline Koerst in Oeganda

SOMMELSDIJK - Op vrijdag 14 oktober is er een benefietconcert in de Hersteld Hervormde Rehobôthkerk te Sommelsdijk.

De aanvang is om 19.30 uur. Kerk is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte voor het goede doel van deze avond.
Medewerkenden zijn: Kinderkoor 'Tot Zijn eer' o.l.v. Corné de Geus; orgel/piano: Wiljan de Geus en Martien de Vos; trompet: Wilco Offermans; fluit: Joske van der Lee en Erica Veldhuizen-van der Welle. De opening, meditatie en sluiting wordt verzorgd door kandidaat M. Diepeveen uit Stellendam.
Op 27 februari 2017 vertrekt Pauline Koert naar Oeganda om als vrijwilliger mee te werken in een ziekenhuis in de hoofdstad Kampala. Het ziekenhuisje heet het Holy Cross Mission Hospital. Dit missieziekenhuis is gelegen tussen drie arme wijken in Kampala. Zij blijft daar tot 11 april.
Het ziekenhuis geeft betaalbare zorg aan degenen die iets kunnen bijdragen en gratis zorg aan degenen die dit niet kunnen. Dit ziekenhuis wordt door een orthodoxe kerk uit de USA gesponsord. Het ziekenhuis beschikt over twee ziekenzalen, een polikliniek, een bevallingskamer, een operatiekamer, een röntgenkamer (met een apparaat uit 1979), een vaccinatieruimte en een eigen laboratorium. Het ziekenhuis heeft ongeveer 2000 HIV patiënten onder controle en behandeling en verstrekt gratis medicatie aan hen. Het ziekenhuis beschikt niet over een intensive care of een speciale EHBO unit. De ambulances die aanwezig zijn kunnen slechts beperkt gebruikt worden, omdat bij reparatie de onderdelen hiervoor in Afrika niet verkrijgbaar zijn.
"Ik ga meehelpen bij dit project door als verpleegkundige te werken in het ziekenhuis. Dit houdt onder andere in dat de bevolking wordt gevaccineerd, behandeld wordt tegen HIV en dat zwangere vrouwen begeleiding krijgen tijdens de zwangerschap. Ook wordt er gezondheidsvoorlichting gegeven en vertrek ik op outreach naar de omliggende dorpen van de stad", aldus Pauline Koert.

Regionale makelaardij draagt bij aan duurzame huizenbouw in Bangladesh

Albert van Rossum (midden links) en zijn team doneren € 4.550 aan Maarten van Middelkoop van Woord en Daad. Foto: Hans Villerius

Vanuit de eigen welvaart iets meedelen aan de noodlijdende medemens, dat is het wat twee makelaars in de regio Zuidwest Nederland beweegt om, ieder kantoor op zich, financiële steun te geven aan het project 'Een huis voor een huis' van Stichting Woord en Daad. Op Goeree-Overflakkee is dat Van Rossum Makelaardij, met vestigingen in Middelharnis en in Ouddorp. En in Zeeland zet Neeskens Makelaars zich voor genoemd doel in, vanuit haar vestigingen in Goes, Tholen en Yerseke. Het resultaat van de actie tot op heden is dat maandag 3 oktober beide makelaarskantoren twee mooie bedragen aan Woord en Daad konden overhandigen: in totaal bijna tienduizend euro. De overhandiging vond plaats in Restaurant-brasserie De Vierbannen te Ouwerkerk.

Door Hans Villerius

De directeuren Albert van Rossum en Wilco Neeskens van de twee makelaarskantoren met hun medewerkers waren hier samengekomen, evenals Maarten van Middelkoop en Wim de Heer namens Woord en Daad, om van beide kanten tekst en uitleg te geven. De makelaars over hun sponsoractie, Woord en Daad over het project 'Een huis voor een huis'.

Duurzaam

Van Rossum en Neeskens kennen elkaar al langer. En allebei wilden ze, zo merkten ze tijdens onderlinge gesprekken, graag iets doen om vanuit het goede dat ze in het rijke westen genieten iets te betekenen voor de behoefte medemens. Een christelijke handreiking dus. Maar liefst iets dat raakvlak heeft met hun bedrijfsactiviteiten. Ze kwamen uit bij het project 'Een huis voor een huis' van Woord en Daad.
Namens deze hulporganisatie legde Maarten van Middelkoop vorige week uit dat Woord en Daad in dit project sinds 2007 nauw samenwerkt met Wereldfoundation om duurzame huizenbouwprojecten te realiseren; ook in Bangladesh, in India, met 166 miljoen inwoners één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Bijna een derde van de bevolking moet met minder dan één dollar per dag rond zien te komen. Grote armoede dus, onder andere veroorzaakt door overbevolking en natuurrampen die het gebied jaarlijks teisteren. Door grote overstromingen in het regenseizoen raken talloze mensen hun 'huizen' kwijt – provisorische onderkomens van bamboe, leem en golfplaat. Graag wil Wereldfoundation hier de helpende hand bieden en de armoedespiraal doorbreken door het voor bewoners mogelijk te maken huizen te bouwen die lang meegaan en allereerst bestand zijn tegen het natuurgeweld, onder andere door ze te bouwen op betonnen funderingen die hoger zijn dan het niveau tot waar het overstromingswater stijgt. Daarnaast moeten de huizen weinig onderhoudskosten hebben, binnenshuis niet vochtig zijn en over goede drinkwater- en sanitaire voorzieningen beschikken. Een deugdelijk huis betekent niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook een betere gezondheid, meer veiligheid, een betere economische ontwikkeling en – niet onbelangrijk – een beter menswaardigheidsgevoel.

Microkrediet

De bouw van een huis kost in Bangladesh € 1.500, aldus Van Middelkoop. Om de bouw te kunnen financieren verstrekken partnerorganisaties van Woord en Daad betaalbare huizenleningen – microkredieten, met een leenbedrag van € 1.500, een looptijd van zes jaar en 6% rente. Voor iedere 1000 euro sponsorgeld wordt, met behulp van microkrediet dat voor dit doel wordt verstrekt, één woning gerealiseerd. De ontbrekende € 500 wordt verkregen uit cofinanciering zoals subsidies en investeringen van bedrijven. Na zeven jaar is het geleende bedrag daadwerkelijk afgelost en kan dit geld weer worden uitgezet voor de bouw van een volgend huis. Zo kunnen dus met één bedrag meerdere huizen worden gebouwd en meerdere gezinnen worden geholpen. Ontwikkelingshulp met een groot rendement en met visie voor de lange termijn. Voor arme gezinnen is dit de enige manier om aan een deugdelijk huis te komen. Ze krijgen overigens niet zo maar een microkrediet. Ze moeten over een langere periode hebben aangetoond goed met geld en krediet om te kunnen gaan.

Enthousiast

Zowel Van Rossum Makelaardij als Neeskens Makelaars reserveren per verkochte woning een vast bedrag voor 'Een huis voor een huis'. En daar wordt heel enthousiast op gereageerd, zeggen beide makelaars. Bij Van Rossum krijgen klanten in plaats van een flesje wijn als hun woning bij de notaris 'passeert', een certificaat waarop vermeld staat dat een bedrag van € 50 naar broodarme mensen gaat die ook graag een deugdelijk huis hebben om in te wonen, maar die daar zelf nooit in kunnen voorzien. Bij Neeskens gaat het op een soortgelijke manier. Van Rossum Makelaardij heeft zo een bedrag van € 4.550 bijeen gebracht en Neeskens Makelaardij € 5.000. In de vorm van twee grote cheques werden beide bedragen vorige week aan Van Middelkoop overhandigd, die de waardedocumenten dankbaar in ontvangst nam en ze meenam naar Woord en Daad. En op hun beurt willen de twee makelaars hun klanten bedanken voor de mogelijkheid die zij gaven om dit initiatief mogelijk te maken.

INGEZONDEN:
Fiori Musicali, een uniek kamerkoor!

U weet van uzelf dat u een goede zanger bent en u houdt van een flink repetitietempo en nieuwe uitdagende muziek? U schuwt ook hedendaagse koormuziek niet?

Dan is het zeker de moeite waard om eens een repetitie bij te wonen van kamerkoor Fiori Musicali.
Dat is namelijk een koor dat absoluut uniek is: het muzikale potentieel van de zangers is hoog. Allemaal amateurzangers die muzikaal buitengewoon ontwikkeld zijn. Fiori repeteert op maandagavond in Middelharnis, en geeft regelmatig concerten op mooie locaties. (Grote kerk Gouda, Woudrichem, Middelburg, Middelharnis). Dirigent is Sietse van Wijgerden.
Fiori roept nieuwe zangers op om met hen kennis te maken.
Het repertoire van dit koor is zeer breed, men zingt van Renaissance werken tot modern, waaronder het Te Deum van A. Pärt. De groep zingt al 13 jaar grotendeels met dezelfde zangers samen, waardoor er een duidelijke klankontwikkeling heeft plaatsgevonden. Tevens is de zuiverheid een geroemd kenmerk van dit koor.

Wat nieuwe zangers vooral kan aanspreken is het fantastische niveau van deze groep, de energie die het uitstraalt. En niet te vergeten: een gezellige sfeer tijdens de repetities.
Dit alles schrikt u niet af maar spreekt u aan? Dan is het zeker de moeite waard om eens naar Flakkee af te reizen en een repetitie mee te maken, al luisterend of zingend.
Van harte uitgenodigd! De bekende componist Daan Manneke zei over Fiori: "Het koor glanst en heeft als groep een prachtige sonoriteit en tevens een scherp geslepen persoonlijke inbreng van de individuele zangers. Dat zorgt voor de 'grote' klank van dit kleine ensemble. Een juweel in ons Nederlandse koorlandschap."

Tevens was Fiori eerste prijswinnaar bij het Tenso festival, waarbij men optrad in het muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam, met muziek uit de 20e eeuw. Info: www.fiori-musicali.nl/of mail s.wijgerden@tele2.nl voor contact.

PCOB-ers op reis naar Rome

GOEREE-OVERFLAKKEE – Onlangs ging een gezelschap PCOB-ers op reis naar Rome. Het gezelschap vond een onderkomen in een klooster in de nabijheid van het Colosseum en van daaruit werden veel bezienswaardigheden in Rome bezocht, zoals de Mamertijnse gevangenis, het Forum Romanum, de Engelenburcht, enz. In Eilanden-Nieuws van vrijdag 14 oktober komt een uitgebreid verslag te staan van deze reis, geschreven door de heer J. van Hoorn. Deze groepsfoto is gemaakt door één van de deelnemers: Itie Hobbel.

Collecte Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis in oostelijk Flakkee

De slaapkamer van vader en moeder, waar ook op de grond de acht kinderen moeten slapen.

OOSTFLAKKEE - De jaarlijkse huis-aan-huiscollecte voor de Werkgroep van de Stichting Oost-Europa in de dorpen Ooltgensplaat en Oude-Tonge zal dit jaar plaatsvinden in de week van 17 tot 22 oktober.

Regelmatig hebt u in deze krant verslagen van de hulp aan de arme Roemeense bevolkingsgroepen kunnen lezen. Het hoofdproject van de Werkgroep ligt zo'n zestig kilometer ten zuiden van de grote universiteitsstad Cluj-Napoca, in het zigeunerdorpje Uioara. Het is inmiddels al vijf jaar geleden dat de werkgroep aldaar een tweedehands winkel heeft geopend, wat in een grote behoefte voor de arme mensen voorziet. Alles wat in die winkel te koop wordt aangeboden tegen een zeer geringe prijs, komt van Flakkee. De laatste jaren worden ook allerlei meubelstukken verkocht in Uioara, die daar vanuit twee grote loodsen aan de man worden gebracht.
De werkgroep is de bevolking van het eiland heel dankbaar voor al de spullen die maandelijks in de loods in Middelharnis worden gebracht. Zonder die aanvoer en zonder uw financiële bijdrage (transporten kosten veel geld) zou men niet niet in staat zijn zoveel voor de mensen in Uioara en omgeving te doen.
In 2015 konden tien grote transporten naar Roemenië worden gebracht. "Uit diverse reacties blijkt dat u in de loop der jaren vertrouwen in onze stichting hebt gekregen en dat zouden we graag zo willen houden. Dat vertrouwen is mede tot stand gekomen doordat de mensen op ons eiland weten dat we een kleinschalige stichting zijn en alleen met vrijwilligers werken (dus geen dure directeur in dienst hebben) en onkosten tot een minimum weten te beperken", aldus de organisatie.

Meer over het werk van de Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis is te vinden via www.oosteuropa-werkgroep.nl. Bekijk de foto's en lees de verslagen, dan begrijpt u nog beter waarvoor de collectant bij u langs komt. Stelt u hem of haar a.u.b. niet teleur? Wilt u liever een gift overmaken, die u van uw belastingaangifte kunt aftrekken? Het banknummer is: NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. O-Europa te Middelharnis.

Zo ziet het winkeltje in Uioara eruit. Alle spullen zijn afkomstig van ons eiland.
Achter het 'raam' van dit armoedige huis is de slaapkamer ( zie volgende foto).

Voor het inleveren van goederen zoals kleding, schoeisel, huishoudelijke spullen, speelgoed, fietsen, kinderwagens, meubels, enz., maar ook brillen en medicijnen (mits nog lang houdbaar), kunt u iedere eerste zaterdagmorgen van de maand tussen 9.30-11.30 uur terecht in de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Hebt u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met dhr. Hoogmoed (601519) of dhr. Kardux (486436). Zij staan u graag te woord.

Barrelrun levert € 10.000 op voor het goede doel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor Kiwanis Goeree-Overflakkee was het vorige week donderdag t/m zaterdag weer tijd voor haar jaarlijkse Barrelrun. Een evenement dat drie ingrediënten kent. Allereerst geld bijeenbrengen voor het goede doel, daarnaast drie dagen lang netwerken met elkaar, maar ook genieten van gezelligheid en gein.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het was de vierde editie van de Barrelrun die vorige week werd gehouden. De naam van het evenement zegt het al: deelnemers aan de run – iedereen kan zich ervoor opgeven – komen met oude auto's naar de start. De wagens mogen voor niet meer dan € 500 á € 1.000 op de kop zijn getikt, veelal via Marktplaats of bij een autohandelaar, maar ze moeten wel APK-gekeurd en verzekerd zijn. En aan de auto die het origineelst is opgetuigd, natuurlijk met in achtneming van de wettelijke voorschriften, wordt de originaliteitsprijs uitgereikt: een fraaie beker. De deelnemers – meest ondernemers, niet alleen van Goeree-Overflakkee, maar ook afkomstig uit andere delen van Zuid-Holland en uit Zeeland – gaan met hun wagens drie dagen op stap, om een programma af te werken dat de Barrelorganisatie voor ze heeft samengesteld.

Ware beproeving

Ditmaal was Fürstenau, in Duitsland, de bestemming van de Barrelrun. Daar ligt Fursten Forest, het grootste offroad/vrijetijdspark van Europa, een vierhonderd hectare groot voormalig militair oefenterrein van het Duitse leger. Liefhebbers van rijden in ruig terrein kunnen er hun hart ophalen en dat hebben de Barrelaars hier zeker gedaan. Natuurlijk vraagt zo'n terrein wel om auto's waarmee je daar uit de voeten kunt. Daarom verschenen dit jaar geen ludiek opgetuigde oude limousines op het verzamelpunt, maar uitsluitend terreinwagens. Het ene vehikel bracht allerlei geluiden voort die normaal alleen in het dierenrijk te beluisteren zijn, of ander gesnerp en gehoest, het andere brulde vele decibellen uit als flink werd gasgegeven, weer andere voertuigen waren voorzien van knipperlichten op het autodak en sommige met een hele uitdragerij van koffers bovenop. Met zulk spul gingen, na een stevig ontbijt bij Werelds aan het Strand te Ouddorp, veertien teams van twee man op pad. En natuurlijk wachtten de barrels weer een ware beproeving vanwege de krachttoeren die van de motoren gevraagd zouden worden, zodat het ook ditmaal een heuse prestatie zou zijn om met de wagens weer heel op het eiland terug te komen. Twee uitvallers waren er dit jaar. Ze hielden het niet vol en moesten worden afgevoerd. Maar verder is alles vlekkeloos verlopen.

Cheque

De Barrelrun is één van de acties die de eilandelijke serviceclub organiseert voor hét doel waar ze zich voor inzet: het welzijn van het kind. Momenteel doet de eilandelijke Kiwanis-afdeling haar best om alle 32 basisscholen op het eiland te voorzien van een speeltoestel op het schoolplein. Dit om de mogelijkheden voor sport en beweging voor kinderen te vergroten. Een flinke operatie, maar Kiwanis hoeft dit niet in haar eentje te realiseren. Daarvoor heeft ze 'Kinderen in Beweging.NU op Goeree-Overflakkee' in de arm genomen. Die instelling is momenteel dan ook als begunstigde verbonden aan de activiteiten van Kiwanis, waaronder dus de Barrelrun. Die leverde dit jaar € 10.000 op en een cheque ter waarde van dit bedrag werd zaterdag aan 't eind van de middag overhandigd aan de heren Pieter Verbrugh van Sopogo en Wim de Wit van Kindwijs, de overkoepelende organisaties voor respectievelijk het protestants christelijk basisonderwijs en het openbaar basisonderwijs op het eiland.
De cheque werd overhandigd door wethouder Arend-Jan van der Vlugt, die Kiwanis prees om haar inspanningen, zowel voor het eiland in het algemeen als voor het doel – meer beweging voor kinderen, "wat bijdraagt aan een vitaal eiland", zo zei hij. "Het past ook helemaal bij het Speelplaatsenbeleid van de gemeente Goeree-Overflakkee, dat begin volgend jaar in de gemeenteraad komt en waar we ook het onderwijs op het eiland bij zullen betrekken."

Originaliteitsprijs

In de tweede helft van afgelopen zaterdagmiddag kwamen de barrels en hun coureurs weer terug. De finish was het bedrijf JD Repair te Stellendam van Jaco van Oostenbrugge, één van de initiatiefnemers en medeorganisatoren van de Barrelrun. Hier werden de wagens weer opgesteld, onder de modder, grasplakken, of hier en daar een deuk. Op het eindpunt werd, naast het overhandigen van de cheque aan het goede doel, de winnaar van de originaliteitsprijs bekendgemaakt. Het bleek het team Sinke Groep te zijn, ondanks dat van hun wagen de radiateur eruit was geklapt en de mannen dus het nakijken hadden.
Met een smakelijke barbecue werd de vierde Kiwanis Barrelrun afgesloten. Organisatoren, deelnemers en begunstigden kunnen weer terugkijken op een geslaagd evenement, dat mede mogelijk werd gemaakt door diverse sponsorbijdragen. "Én door de echtgenotes van onze Barrelaars, die er niet moeilijk over deden om hun mannen een paar nachten af te staan. "Want zonder Barrelaars geen Barrelrun", aldus de organisatie.
En mochten er zijn die Kiwanis Goeree-Overflakkee een donatie willen doen, dan komen die bedragen momenteel ten goede aan het plaatsen van speeltoestellen op de pleinen van de eilandelijke basisscholen. Daar is héél veel geld voor nodig en daarvoor is elke extra bijdrage meer dan welkom. Zie ook www.kiwanis.nl/goeree-overflakkee. En zie voor een filmpje van de start van de Barrelrun onze Facebookpagina of www.eilandennieuws.nl.

Ontdek de onderwaterwereld met Duikgroep '84

DIRKSLAND – Na een mooie zomer met diverse buitenduiken, richt Duikgroep '84 zich weer op een nieuw zwembadseizoen. Iedere vrijdagavond worden in het zwembad van Sportcomplex 'De Gooye' in Dirksland opleidingen gegeven tot sportduiker. Wie ook wil kennismaken met de duiksport is van harte welkom voor een gratis introductieduik.

De opleidingen zijn toegesneden op de typisch Nederlandse omstandigheden. Dat zorgt ervoor dat een mooie duik niet alleen voor een verre vakantie in het buitenland is weggelegd. Naast de opleiding tot sportduiker geeft Duikgroep '84 diverse specifieke trainingen, zoals een nettentraining, reddingstraining en conditietrainingen.

Gratis introductieduik

Wie ook wil ervaren hoe het is om te duiken, is bij Duikgroep'84 van harte welkom voor een gratis introductieduik in het zwembad. Dit kan elke vrijdagavond tussen 7 oktober en 2 december. Onder begeleiding van een ervaren instructeur duik je onder en beleef je het ademen onderwater. Voor de benodigde materialen zorgt de duikclub. Kijk voor meer informatie op www.duikgroep84.nl en meld je aan via info@duikgroep84.nl of bij Teon Koote via 06 534 016 79.

Over Duikgroep '84

Duikgroep '84 heeft circa 35 leden en is lid van de NOB, de Nederlandse Onderwatersport Bond. Deze bond is al sinds 1962 actief voor de Nederlandse onderwatersport en staat met zo'n 18.000 aangesloten leden voor kwaliteit. Haal je via Duikgroep '84 je duikbrevet, dan ben je verzekerd van een internationaal erkend brevet.

Volleybal Club Intermezzo bereikt (weer) historisch hoogtepunt

Nicole Vaandering, tussen de andere CMV-leden, is verwelkomd als 200e lid bij VC Intermezzo.

MIDDELHARNIS - Het nieuwe volleybalseizoen is van start gegaan. De CMV-jeugd heeft haar eerste toernooi gehad. De overige jeugd, senioren en recreanten zijn ook voor het eerst in de competitie actief geweest.

Wat het bestuur al een tijd zag aan komen is ook gebeurd. De vereniging groeit flink en het 200e lid meldde zich aan. Nicole Vaandering, 11 jaar, had de eer om dit te doen. Tijdens de training werd door trainer en bestuurslid Theo van Biert hier bijzonder aandacht aan besteed. Sinds de roemrijke jaren zeventig was dit niet meer gebeurd. Ze kreeg een attentie om bij sponsor Unito Sports een sportoutfit aan te schaffen. De vereniging blijft ondertussen groeien en de leden 201 en 202 zijn ook een feit. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Interesse? Kijk op de website vcintermezzo.nl of informeer bij secretaris Erna Vogelaar, tel. 0187-484981.

De competitie is van start gegaan, voor het eerst ook thuiswedstrijden van reguliere teams op dinsdagavond, Heren 2 en Dames 3 gaan samen met de Dames Recrea en Heren Recrea 1 dinsdag een gezellige thuisspeelavond maken. Heren 2 won zijn wedstrijd met 3-1 van Volley Zuid 5 en Dames 3 moest de vier punten mee geven naar Lekkerkerk. Flits 3 won met 0-4. Heren Recrea 2 speelde zijn eerste thuiswedstrijd tegen RVC/Libanon'50 5 en was zeer tevreden met de 3-1 overwinning. Dames Recrea 2, een nieuw team, speelde tegen dezelfde vereniging in Rotterdam met 2-2 gelijk. Bijzonder feit bij dit team was dat John Wagemaker na vijftien jaar de organisatie van dit team (voormalig team van Sparta) stopte en overdraagt aan Ruud de Beer. De vereniging is John zeer erkentelijk voor zijn inspanningen en wenst Ruud succes. Dames 1 had haar thuisdebuut in de eerste klasse en maakte er tegen Voltena 3 gelijk een spannende wedstrijd van. Setuitslagen als 28-30 en 13-15 liegen er niet om. Trainer/coach Marc van Biert kan verder met zijn dames.

KiKa-Bingo volledig uitverkocht

SOMMELSDIJK - Megaprijzen, een uitverkochte zaal en veel gezelligheid, de perfecte ingrediënten voor een KiKa-Bingo.

Ruim driehonderd mensen vulden zaterdagavond 8 oktober een van de sporthallen van De Staver in Sommelsdijk. En dat allemaal voor KiKa. Want het is niet alleen een themabingo, alle opbrengst van de avond gaat ook nog eens naar het goede doel.

KiKa-ambassadeur Kees Witte heeft zichzelf weer overtroffen. Tijdens de vijfde editie van de KiKa-Bingo waren meer dan honderd prijzen te winnen. "Met zo veel prijzen moet je dingen gaan bedenken, dus we hebben een prijzenfestijn opgezet, een extra speelronde met meer win kansen", vertelt Kika Kees. "Dat is natuurlijk na de tien standaard rondes en de superronde".

Meer dan honderd prijzen, meer dan driehonderd gasten, dan moet het eind bedrag ook meer dan vorig jaar zijn. En dat is gelukt. "We hebben met deze bingo een prachtig bedrag opgehaald. Er is namelijk € 7016,20 bij elkaar gespeeld", vertelt hij trots. "Geweldig! Bedankt namens KiKa en de kinderen voor wie we het doen!"

CD-presentatieconcert Jan Rozendaal & Rens de Winter

OUDDORP - Op vrijdagavond 14 oktober zullen Jan Rozendaal en Rens de Winter een instrumentaal concert verzorgen op orgel en vleugel in de Doopsgezinde Kerk te Ouddorp.

Tijdens het concert wordt de nieuwe cd 'Grazioso' gepresenteerd, welke zij onlangs hebben opgenomen. Het concert bestaat uit een mix van geestelijke, klassieke en populaire muziek met bekende en mindere bekende stukken. Ook spelen de beide heren twee improvisaties over bekende thema's. Het zal een gevarieerde avond worden voor jong en oud.

Rens de Winter (1995) begon op 10-jarige leeftijd met orgellessen bij Jan van Leeuwen in Sliedrecht. Later kwamen daar ook pianolessen bij. Tot op heden volgt hij zijn piano- en orgellessen bij Leo Terlouw in Papendrecht.

Hij werkt regelmatig mee aan concerten en wordt met regelmaat gevraagd om koren in instrumentalisten te begeleiden. Rens heeft meegewerkt aan meer dan 10 cd-opnamen. Vanaf september 2016 studeert hij aan de Schumann Akademie te Utrecht.

Jan Rozendaal (1984) kreeg orgellessen van o.a. Arjan Versluis, Jan Bonefaas, Peter Eilander en Everhard Zwart. Momenteel studeert hij bij Bas de Vroome in Delft. In 2005, 2007 en 2008 was hij winnaar van het Feike Asma-concours. Hij is vaste begeleider van zes koren en wordt daarnaast regelmatig als gastbegeleider gevraagd. Als kerkorganist is hij verbonden aan drie kerkelijke gemeenten. Hij is op diverse cd's te beluisteren, met zowel koorzang als orgelspel. Voor meer informatie, zie www.janrozendaal.nl.

Scouting Jan Joosten gaat 'On Air'

OUDDORP - Ruim één miljoen scouts over de hele wereld communiceren komend weekend met elkaar tijdens de Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet (JOTA/JOTI). Zij zoeken contact via internet en radio. Alleen al binnen Nederland doen hier ruim 220 scoutinggroepen aan mee. Ook scouting Jan Joosten uit Ouddorp is dit jaar voor de vijftiende keer van de partij.

Bij hen staat het communicatieweekend op vrijdagavond 14 en zaterdag 15 oktober in het teken van communicatie en techniek. Naast het werken met de radio en internet, gaan zij aan de slag met communicatietechnieken. Scouts kunnen daarnaast bezig zijn met techniek tijdens dit weekend. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-mast is een voorbeeld waarin techniek en amateurradio samenkomen tot één activiteit. Naast het clubhuis hebben zij een mast gepionierd van palen en touw waarin de radiozendapparatuur hangt. Met behulp van een zendamateur gaan de scouts contacten leggen met andere scoutinggroepen via de ether. Scouting Jan Joosten is dit weekend bekend als het radiostation PE1RNL/J.
De Ouddorpse scouts beginnen vrijdag om 19.00 uur met het JOTA/JOTI weekend. Dan openen de welpen, scouts, explorers, en de stamleden het evenement. Om 22.00 uur is de officiële landelijke opening. Ook 's nachts zijn de oudere scouts actief met radio en internet. Op zaterdag gaan de scouts aan de slag met communicatie en techniek, zoals het solderen van een elektronicapakketje.

Wie interesse heeft, mag tijdens de JOTA/JOTI bij de scouts langskomen om een kijkje te nemen. Scouting Jan Joosten is te vinden aan de Hofdijksweg 44A. U kunt het clubgebouw vinden door rechts op het parkeerterrein van de WFB door het hek te gaan.