info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

10 april 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 10 april 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Toeristisch seizoen Port Zélande feestelijk geopend

Spectaculair schouwspel bij het Havenkantoor: De zeilbootjes van de internationale deelnemers aan de Optispring Marina Port Zélande.

BROUWERSDAM - Aan de Brouwersdam, bij Port Zélande, werd vrijdag het toeristisch seizoen op een ludieke wijze geopend. Het was ook de start van een zeilevenement. Aan wethouder Frans Tollenaar was de eer om het seizoen officieel te openen. Hij riep de recreatieondernemers op om nauw te blijven samenwerken om aan de wensen van de recreanten tegemoet te komen.

Lees verder op pagina 19

Onderwijs Edudelta onder vlag RGO

MIDDELHARNIS - Het huidige voortgezet onderwijs van het Edudelta College blijft vanaf 1 augustus 2018 onder de vlag van de RGO plaatsvinden aan de Langeweg en de Schoolstraat in Middelharnis. De lessen aan de leerlingen worden verzorgd door de eigen, vertrouwde docenten. Bovendien gaat de nieuwbouw van de Beroepscampus door zoals gepland.

Bovenstaande afspraken hebben de Regionale scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO), Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (CSG Prins Maurits), de gemeente Goeree-Overflakkee en het Edudelta College deze week bekrachtigd.

De RGO en CSG Prins Maurits zullen het vmbo elk op hun eigen wijze vormgeven. In klas 3 en 4 wordt voor de beroepsgerichte vakken met elkaar samengewerkt. Hierdoor kunnen alle profielen door beide scholen worden aangeboden en kunnen ouders en leerlingen de school kiezen die het beste bij hen past. Voor de rector van CSG Prins Maurits, Adam van Heest, is de keuzevrijheid van groot belang: "Optimale keuzevrijheid voor ouders, omdat er met ingang van het nieuwe schooljaar - en dus voor de nieuwe leerlingen - geen verschil meer is in aanbod tussen het openbaar en christelijk onderwijs. Daar waar leerlingen werken aan hun beroepsvaardigheden kunnen we elkaar vinden."

Beroepscampus

De twee scholengemeenschappen (RGO en CSG Prins Maurits) gaan samen invulling geven aan de uitvoering van de beroepsgerichte vakken in de bovenbouw. Deze vakken worden vanaf 2020 verzorgd in de Beroepscampus aan de Langeweg. De rector en bestuurder van de RGO, Arie Cové, is hier duidelijk over: "Het antwoord op de vraag hoe het vmbo-onderwijs moet worden vormgegeven is samenwerking tussen twee sterke VO-scholen met een duidelijke identiteit. Deze samenwerking maakt ook een ruime keuze in de profielen mogelijk, daarom bieden CSG Prins Maurits en de RGO alle beroepsgerichte vakken over twee jaar gezamenlijk aan. Dit is een grote winst vooral voor de leerlingen!" Ook wethouder Onderwijs, Frans Tollenaar, is blij met deze ontwikkeling. "Door het onderwijs op deze wijze vorm te geven, kunnen we opleiden in alle beroepsprofielen. Het bedrijfsleven op Goeree-Overflakkee en daarbuiten kan door dit kwalitatief goede beroepsonderwijs rekenen op goed opgeleide vakmensen."

Excellent onderwijs geborgd

Koos Samsom, bestuurder van Edudelta, is eveneens positief over het besluit: "Het uitgangspunt 'Voortzetten van het huidige onderwijs op de huidige locaties met de vertrouwde docenten' blijft gehandhaafd. Het excellente onderwijs (Edudelta College Middelharnis is Excellente School en beste AOC van Nederland) blijft op een goede manier behouden en wordt hiermee geborgd door de RGO en de gemeente. En het is goed dat over de invulling van de beroepsgerichte vakken overeenstemming is over de samenwerking tussen RGO en CSG Prins Maurits, daarvan heeft het bedrijfsleven in de regio in de toekomst veel profijt."

2 / 28

Agenda

Woensdag 11 april

OUDDORP – Chineesbuffet bij 55+ club. Dorpstienden. Vanaf 17.00 uur. Kosten 14 Euro. Opgeven kan bij Jannie van Dam, 0187-682319. Organisatie Stichting ZIJN.

Donderdag 12 april

OUDDORP – Presentatie 'De Bijbel lezen met Joodse ogen en oren' door ds. L.J. Lingen in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden 15. Aanvang 19.30 uur. Meer info via wjvdgriend@upcmail.nl
GOEDEREEDE – Presentatie over Malawi t.b.v. de Stichting Stephanos bij C.v.B. Goeree, verenigingsgebouw Oostdam, Jongkoenstraat. Aanvang 20.00 uur. Meer info: 0187-683223.
DIRKSLAND – Inloopochtend stomadragers. Onder de Wiek, Ring 57 van 10.00 tot 12.00 uur.
STELLENDAM – Kaarten maken 55+ in het Haagse Huur. Aanvang 14.30 uur. Opgeven kunt u bij: mevr. M. v. Oostenbrugge; tel: 491653, of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek; tel: 602411.
MIDDELHARNIS – Lunch Platform Gehandicaptenbeleid GO, vanaf 12.00 uur tot 13.30 uur bij het Edudelta College, ingang secr. Nijghstraat. Opgeven via 485256 of email: wilnoteboom@hotmail.com

Vrijdag 13 april

SOMMELSDIJK – Workshop Autisme in verenigingsgebouw Via Nove. Kosten: 15 euro. Aanmelden via www.autismecoachingsusiane.nl
NIEUWE-TONGE – Bingo-avond in Ons Dorpshuis, georganiseerd door de Wijkgroep. Aanvang 19.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Bingo OFB in de kantinde van OFB, Sportlaan 2. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 14 april

DIRKSLAND – Lentefair Hervormde Kerk.
DIRKSLAND – Rommelmarkt in De Victoriahal aan de Philipshoofjesweg, van 10.00 tot 15.00 uur.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
SOMMELSDIJK – RealTime-avond. Thema 'A narrow excape', door ds. P. v.d. Kraan. 19.45 uur in Edudelta, Langeweg 107.
SOMMELSDIJK - Hervormde kerk. Voorjaarsconcert kinderkoor "de Jonge Lofstem" onder leiding van Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet. Aanvang 19.00 uur.
GOEDEREEDE-HAVENHOOFD - Hôôdse Marktdag, georganiseerd door Buurtvereniging 't Hôôd 9.00 tot 15.30 uur een gezellige rommelmarkt.
OUDDORP - Oase Fair van 9.30 tot 16.00 uur. Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27, 3253 LN Ouddorp. www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl
OUDDORP – Italiaanse avondin de Houten Kaap. Aanvang 20.00 uur. Kaartjes via www.houtenkaap.nl
MIDDELHARNIS – Bingoavond voor jong en oud. Wijkcentrum Doetinchemsestraat 27. Aanvang 19.30 uur. Meer info: 0187-483366.
NIEUWE-TONGE – Inleveren rommelmarktspullen. Zowel bij Elim Zuiddijk 19 als in de schuur van de fam van Kempen aan de Oudelandsedijk 4A te Oude Tonge. U heeft vast nog van alles wat u niet meer gebruikt en kunt missen. Als het niet mogelijk is om zelf te brengen, bel dan: 06-16794189.
OOLTGENSPLAAT – Rommelmarkt rond het kerkgebouw van de Ger. Gemeente aan de Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 14.00 uur.
OUDE-TONGE – Seminar over profetie in de gemeente. Evangeliegemeente Flakkee, Emmastraat 24a. Aanvang 10.00 uur. Kosten 10,-, incl. lunch. Meer info: 0187-663650.

Stad is een atelier-galerie rijker

Frans Steginga en Yvette Jansen toosten op het nieuwe atelier. 

STAD AAN 'T HARINGVLIET – "Leuk, hoor, de stad, maar we gingen op zoek naar een ander adres, en dat vonden we in Stad." Frans Steginga en Yvette Jansen verhuisden in augustus 2016 van de grote stad Rotterdam naar het kleine dorp Stad aan 't Haringvliet. Zaterdag 7 april openden de twee kunstenaars Atelier-Galerie Yvette Jansen. Dat maakte de eerste echte voorjaarsdag extra feestelijk in de tuin vol beelden en het prachtige atelier.

Door Kees van Rixoort

"We wilden altijd al buiten wonen. Het was een vage wens naar wat we nu hebben: een bungalow met allebei een eigen atelier, in een weids landschap en niet te ver van de Randstad", vertellen Frans en Yvette vlak voordat de opening een feit is en de genodigden druppelsgewijs de Molendijk afdalen om het nieuw atelier te bewonderen.
Het bouwwerk is naar een ontwerp van Frans Steginga gerealiseerd door Pieter van Gurp, de buurman van het stel. Het is ruim en heeft een Flakkeese uitstraling door de gepotdekselde buitenmuren. In het atelier is de werkplaats van Yvette, die zich als edelsmid vooral heeft toegelegd op het maken van sieraden van goud en zilver of een combinatie van die twee.
"Goud en zilver vergaan niet, maar blijven bewaard en worden gekoesterd. Er zit vaak een persoonlijk verhaal aan, en aan het behoud daarvan wil ik graag meewerken", vertelt Yvette, die regelmatig verzoeken krijgt om 'oud' goud om te smelten en er een nieuw sieraad van te maken, vaak met een verwijzing naar het oorspronkelijke object. Daarnaast maakt ze 'eigen werk'.
Het nieuwe atelier herbergt niet alleen de werkplaats van Yvette, maar ook expositiemogelijkheden voor kunstenaars. Dat maakt het atelier tevens galerie. Er is werk te zien van Yvette en Frans, maar ook van kunstenaars die zijn aangesloten bij KunstPlus. Frans maakt realistische houtsneden en abstracte beelden van brons en hout. Ruimtelijk, ritmisch werk, waarin een zekere spanning valt te ontdekken. Zijn atelier bevindt zich achter in de tuin. Het is een loods, waarin ook Yvette werkte in de tijd dat het nieuwe atelier er nog niet was.
Frans en Yvette benadrukken dat Atelier-Galerie Yvette Jansen laagdrempelig is en dat iedereen binnen kan lopen om eens een kijkje te nemen. Ook hopen ze met hun kunstzinnige initiatief bij te dragen aan de levendigheid van Stad aan 't Haringvliet, het dorp waar ze ook zijn neergestreken omdat het in Rotterdam lastig is om een expositieruimte te realiseren. "Hier zagen we mogelijkheden door die behoorlijke lap grond achter ons huis en die handige buurman." Het resultaat bekijkend was de verhuizing van de stad naar Stad zo gek nog niet.
Atelier-Galerie Yvette Jansen is te vinden aan de Molendijk 30B in Stad aan 't Haringvliet. Van 10 tot 13 mei is het een van de KunstKijk-locaties.

Zaterdag Tulpenwandeltocht

MIDDELHARNIS - Zaterdag 14 april staat de zevende Tulpenwandeltocht door polders en over dijken rond Middelharnis weer op de agenda.

De voorbereidingen zijn in volle gang en de organisatie van de Tulpenwandeltocht verwacht - en hoopt - op veel deelnemers. De opbrengst van deze Tulpenwandeltocht is, zoals gebruikelijk bestemd voor lokale goede doelen. De goede doelen voor deze editie zijn: Stichting Best Buddies GO en Stichting De Klup GO. Laatstgenoemde stichting dit jaar ook nog eens hun 30-jarig bestaan.

De start en finish zijn zoals andere jaren bij MSV & AV Flakkee aan de Oostplaatseweg in Middelharnis. De organisatie heeft vier mooie routes vastgesteld. De te wandelen afstanden tijdens deze editie zijn: 10, 17½, 25 en 40 km. De 2 langste afstanden starten om 8.00 uur en de overige afstanden om 9.00 uur. Op veler verzoek bestaat voor de tweede keer de mogelijkheid om de route van de 25 km in de middag te fietsen, start om 13.00 uur. Deze route is ook geschikt voor scootmobielers.

Vanwege de vele verzoeken om veel tulpenvelden te mogen bewonderen worden de deelnemers aan de 10 km vanaf het terrein van MSV & AV Flakkee per bus of taxibusje vervoerd naar de Groeneweg in Nieuwe-Tonge. Vanaf daar wandelen ze o.a. door kleurrijke polders en mooie natuur naar de kantine van MSV & AV Flakkee. Stempelposten worden ingericht bij Modelvliegclub SDGO, café De Tram, Manege Oostmoer en Jachthaven Atlantica. Ook dit jaar is de 40 km weer aan de route toegevoegd. Van de in totaal 1246 deelnemers aan de vorige editie liepen er 63 de langste afstand.

Inschrijven kan alleen op zaterdag 14 april vanaf 07.30 uur in de kantine van MSV & AV Flakkee aan de Oostplaatseweg 1 te Middelharnis. Deelname bedraagt € 3,50 voor volwassenen en kinderen zijn gratis. De opbrengst van het inschrijfgeld en de sponsoring komt geheel ten goede aan de genoemde goede doelen.

Overzicht starttijden:
08.00 - 10.00 uur 25 en 40 km
09.00 - 12.00 uur 10 en 17½ km
13.00 - 14.00 uur 25 km fietsers en scootmobielers

In verband met drukte bij het parkeren wordt deelnemers uit de nabije omgeving gevraagd zo veel mogelijk op de fiets naar het evenement te komen. Deelnemers aan de fietstocht, die met auto voorzien van een fietsendrager komen, worden vriendelijk verzocht gebruik te maken van de parkeerterreinen van WEBEGO aan de Pascal 40 en de Jonge Spartaan aan de Oostplaatseweg 19 te Middelharnis.

Nadere informatie is te verkrijgen via de www.facebook.com/tulpenwandeltocht en de website van MSV & AV Flakkee (www.avflakkee.nl).

Gezellig samenkomen en de buurt leren kennen tijdens Kibeo's Burenweek

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij kinderopvangorganisatie Kibeo wordt deze maand voor de eerste keer Burenweek gevierd; een week waarbij alles in het teken staat van samenkomen met de buurt. Want een goede band met de buurt is goud waard. Daarom zet elke Kibeo vestiging van 16 t/m 20 april haar buren in de spotlights.

Liever een goede buur dan een verre vriend, zoals het spreekwoord luidt. En zo denkt Kibeo er ook over. De kinderopvangorganisatie is heel blij met alle lieve en sociale buren en dat wil ze niet onopgemerkt voorbijgaan. Tijdens de Burenweek sturen alle kinderen die bij Kibeo spelen een zelfgemaakt kaartje naar de buren, fleuren de straat op met slingers aan het hek, doen een mooie tekening door de brievenbus en organiseren een ontmoet- momentje, zoals een burenpleinfeest of gezellig samen knutselen. Een heleboel activiteiten om er een gezellige en leuke week van te maken!

Over Kibeo

Kibeo is de een van de grootste kinderopvangorganisaties in Zuidwest Nederland waar kwaliteit en flexibiliteit voorop staat. "Onze medewerkers werken elke dag met veel plezier op de 120 vestigingen verspreid over Zeeland, Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard, Dinteloord en Barendrecht. Wij kijken scherp naar de toekomst van kinderopvang. Daarom staat samenwerking bij ons centraal. Met elkaar, maar ook met andere partners, zoals basisscholen. Wij vinden dat voorzieningen moeten samenwerken om kinderen het beste en leukste aanbod te geven", aldus de organisatie.

Aanvulling: ANKO-haarwerkspecialisten

In het artikel over Hairstyling Hélène in Stellendam in de krant van vorige week woensdag staat dat deze salon de enige ANKO-haarwerkspecialist is op het eiland. Dat is niet correct. Er zijn op het eiland vijf ANKO erkende haarwerkspecialisten. Dat zijn naast de genoemde salon: Mirea Haarwerkspecialist in Herkingen, Hairstudio Bellissimo in Nieuwe-Tonge, Pruiken Service Nederland in Middelharnis en Sempre Capelli Haarwerken in Ooltgensplaat. Meer informatie staat op www.anko.nl. Hairstyling Héléne betreft het de 'nieuwe specialisatie'.

Vissers raken deel Noordzeegebied kwijt

STELLENDAM - Onrust en onvrede neemt bij de visserijsector een groeiende plaats in. Ondanks de toezegging van minister Wiebes dat hij afspraken wil maken met de visserij bij de uitrol van windparken in de Noordzee, bleek bij een kaartsessie afgelopen week bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat de geboden ruimte aan de visserij nihil is. Dit meldt de Nederlandse Vissersbond in haar weekjournaal.

Door Jaap Ruizeveld

De Rijksdienst presenteerde tijdens de 'kaartsessie' de plannen voor de tweede routekaart 'wind op zee' aan een twintigtal vissers (van de Bra-7, GO-37, GO-38, GO-48, KW-5, UK-1 en UK-24) en vertegenwoordigers van visserijorganisaties. Deze tweede routekaart beslaat de plannen en bijbehorende zoekgebieden voor windenergie op zee in de periode 2024 – 2030. De verwachtingen van de vissers waren bij aanvang nog enigszins positief als gevolg van de toezegging van de minister.

Deceptie

Groot was de deceptie bij de beeldpresentatie van de plannen. De sector verliest simpelweg alle Tong-bestekken in het Nederlandse deel van de Noordzee tussen Scheveningen en Den Helder tussen de bestaande verkeersscheidingsstelsel. De groep vissers pleitte nog voor het zo kort mogelijk op elkaar plaatsen van de molens om het verlies van kostbare visgrond te beperken, maar ook daarover werd opgemerkt dat uit efficiëntie overwegingen gekozen kan worden om windmolens verder uit elkaar te plaatsen om een zo optimaal rendement te behalen. Voor de sessie was een drietal uur gereserveerd, maar na anderhalf uur stonden de vissers gedesillusioneerd buiten.

Loze belofte

Actiegroep EMK beraadt zich op stappen om op te komen voor het belang van de getroffen visserijbedrijven die uit het genoemde gebied op de Noordzee verdreven worden. De visserijorganisaties zullen op eigen werkwijze signalen afgeven. Vissersbond-voorzitter Johan Nooitgedagt: "We roepen minister Wiebes ter verantwoording vanwege zijn eerdere toezegging in de Kamerbrief van 26 maart. Dat is een naar nu blijkt letterlijke loze belofte."

RealTime over 'Homoseksualiteit'

MIDDELHARNIS - Op de komende RealTime-avond - op zaterdag 14 april - zal er een thema behandeld worden waar over het algemeen niet zoveel over wordt gesproken. D. Lemmens zal een lezing verzorgen over dit thema en Pieter Kieviet zal deze avond spreken als ervaringsdeskundige. Hij zal spreken over wat het betekent om als jongere er achter te komen dat je homoseksueel geaard bent. Wat doet het met jezelf als je je omgeving vertelt over je worstelingen?
Volop gelegenheid voor vragen aan beide sprekers. Iedereen is hartelijk welkom op deze avond, zowel jong als oud. Aanvang 19.45 uur, Langeweg 107.

Ingezonden:
Schade aan auto

Zaterdagmiddag, tussen 15.30 en 16.00 uur, is mijn auto beschadigd op het parkeerterrein van Visrestaurant Hameeteman in Ouddorp. Dit is gebeurd tussen 15.30 en 16.00 uur en het gaat om een Audi 80 cc met het kenteken NK - 24 - LR. Waarschijnlijk is de schade ontstaan door het vallen van bijvoorbeeld een tas. Dit is niet gemeld door bijvoorbeeld een briefje. Graag zou ik willen dat degene die de schade veroorzaakt heeft zich meldt voor een correcte afwikkeling van de schade.

D. van den Brink,
Brandewijnstraat 5,
3257 AB Ooltgensplaat
0187-631327 of 06-28242160

Foto- en videopresentatie Koninginnedag 1989 in Bibliotheek Ouddorp

OUDDORP - Vanaf vrijdag 6 t/m maandag 30 april worden er op de beeldschermen in de Bibliotheek Ouddorp, in het Raad en Polderhuis historische beelden vertoond.

Op twee schermen is de tv-uitzending te zien van Koninginnedag 1989, toen koningin Beatrix en haar gevolg Goedereede bezocht.
Op de drie andere schermen worden foto's vertoond die op Koninginnedag 1989 zijn gemaakt door fotograaf Jaap Peeman uit Sommelsdijk.
Als aanvulling op deze film- en videopresentatie heeft Museum Ouddorp een vitrine ingericht met een privé-collectie over ons Koninklijk Huis.
De Bibliotheek en Museum Ouddorp zijn geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur en zaterdag van 10 – 12 uur. Bijgaande foto is van Jaap Peeman.

Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra bezoekt Stellendamse basisschool

STELLENDAM - Leerlingen van CNS Zomerland en hun buren van woonzorgcomplex 't Spectrum in Stellendam kunnen straks genieten van kleurrijke en heerlijke ruikende bloemen. De bekendste tuinman van Nederland, Lodewijk Hoekstra, kwam vrijdagochtend 6 april hoogstpersoonlijk langs om met de kinderen de bollen te planten.

Gewapend met schepjes en zakjes gladiolenbollen togen de kinderen enthousiast naar de nog wat kale tuinen rondom de school, nadat Lodewijk eerst in de klas had uitgelegd hoe het moest. Graven tot een vinger diep, bloembol met het puntje omhoog erin en dichtgooien maar. De kinderen ontdekten bij het graven allerlei moois uit de natuur, tot wormen aan toe. "Mooi om dit samen met de kinderen te doen", aldus Lodewijk na afloop. "De kinderen leren hier van, prikkelen zo hopelijk ook hun ouders én de hele buurt vergroend."

Het bezoek van de tv-tuinman en zijn 'bloembollenplantteam' was te danken aan juf Ilze Wassink, die afgelopen januari op vakbeurs KindVak een prijsvraag van expertisecentrum De Groene School won.
De Groene School heeft als doel de leer-, leef- en werkomstandigheden in het onderwijs te verbeteren met bijvoorbeeld advies op het gebied van binnen- en buitenklimaat en natuur- en milieueducatie.

Ook voor CNS Zomerland zijn dat belangrijke thema's. De bloemen zorgen straks niet alleen voor een vrolijk plaatje, maar het groen doet nog veel meer. Spelenderwijs kennis maken en bewustwording van de natuur draagt bij aan de totale ontwikkeling van kinderen.
"We stimuleren elkaar ook om verantwoordelijkheid te nemen voor onze aarde en de samenleving", legt directeur Ingrid Leenheer uit. "Het creëren van een aantrekkelijke buitenruimte, de tuin waar we samen met onze buren van kunnen genieten, past prachtig bij de opdracht die we als christelijke school voelen om zorg te dragen voor onze wereld."

Zo ruimden de leerlingen kortgeleden bijvoorbeeld ook zwerfafval op in de wijk, aansluitend bij de landelijke actie van Nederland Schoon. Ook past de bloembolactie goed bij de ambitie van CNS Zomerland om een Gezonde School te zijn én nog meer te worden.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 25 april a.s is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30 - 22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief 2x kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Rommelmarkt in de Victoriahal

Zaterdag 14 april wordt er weer rommelmarkt gehouden in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. Er zijn twee grote hallen met 80 tafels. De markt duurt van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

GOEDEREEDE

Hoodse marktdag

Buurtvereniging 't Hood' organiseert een Hoodse marktdag op zaterdag 14 april van 9.00 uur tot 15.30 uur. Dit is een gezellige ontmoetingsplek met een veertigtal kramen waar allerlei waar wordt aan geboden. De school van het Havenhoofd verzorgt de dranken en diverse lekkernijen, zoals vis broodjes en patat, koffie, thee e.d. De markt wordt gehouden aan het Duinroosplein/Breenstraat.

C.V.B. Goeree

Op donderdag 12 april komt de familie Tanis een presentatie houden over Malawi, t.b.v. de stichting Stephanos, de bijeenkomst van de C.V.B. Goeree wordt gehouden in verenigingsgebouw Oostdam aan de Jongkoenstraat. Aanvang 20.00 uur. Meer info via 0187- 683223.

LANGSTRAAT

Rommelmarktspullen gevraagd

Op zaterdag 9 juni organiseert de belangenvereniging Langstraat weer een gezellige rommelmarkt in en nabij het verenigingsgebouw "De Keet" aan de Beatrixstraat 22 in Langstraat, van 10:00 tot 15:00 uur. (één kilometer voorbij Achthuizen). De opbrengst van de markt is bestemd voor het onderhoud van het verenigingsgebouw. Het (houten) gebouw wordt met veel plezier vrij intensief gebruikt en dus er zijn relatief veel onderhoudskosten. Heeft U nog overtollig speelgoed, huisraad of andere zaken op zolder of in de schuur staan? Dit wordt graag in ontvangst genomen. Bijna alles is welkom behalve grote meubels, computers en grote T.V's. U kunt de spullen brengen op de laatste zaterdag van de maanden april en mei tijdens het 'borreluurtje' van 15:30 tot 17:30 en ook op vrijdagavond 8 juni vanaf 19:00 tot 21:00 uur. Of bel om een afspraak te maken naar: Peter Rozenbrand. Tel. 06-13719076. Bruikbare kleding kan ingeleverd worden bij Bep Grielen, Langstraat 8b, Langstraat (Tel.06-11090039).

MELISSANT

Uitvoering De Vrolijke Fluiters

Donderdag 19 april geven de Vrolijke Fluiters een uitvoering in de Melishof. De blokfluitleerlingen zullen zich van hun beste kant laten horen in een afwisselend programma. Familie, vrienden en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze uitvoering bij te wonen. Dit muzikale optreden begint om 16.45 uur. Meer informatie is verkrijgbaar bij M. de Lange-van Buren, 0187-602620 of via aj-delange@kpnmail.nl

Koffieochtend 55+

Woensdag 18 april is er weer een koffieochtend in de Melishof. Bakker van Harberden is uitgenodigd en gaat iets vertellen over de geschiedenis van de bakkerij in Melissant. De aanvang is 10.00 uur en eindigt rond 12.00 uur. De intree bedraagt: € 3,- dit is inclusief koffie/thee met iets lekkers. Wilt u ook komen, maar u bent slecht ter been of heeft u geen vervoer, bel naar Dirk Spahr vd Hoek, tel 602411. U wordt dan opgehaald en thuis gebracht.

Gezamenlijke maaltijd 55+

Op woensdag 25 april is er een gezamenlijke maaltijd voor 55+-ers in De Melishof. Deze keer worden er heerlijke pasta's klaargemaakt met diverse sauzen. Inloop is vanaf: 17.15 uur. De maaltijd begint om 17.30 uur. Prijs: € 5,-. Opgeven kunt u bij: Dirk en Elly Spahr vd Hoek; tel 602411.

MIDDELHARNIS

Lunch PGGO

Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) nodigt iedereen uit deel te nemen aan de jaarlijkse lunch, verzorgd door de leerlingen van het Edudelta College te Middelharnis. Tijdens de lunch kunt u met elkaar en met het bestuur van het PGGO ervaringen uitwisselen of gewoon gezellig praten. De lunch is op donderdag 12 april van 12.00 uur tot 13.30 uur.(kwart voor 12 deuren open) Komt u niet te vroeg in verband met de lessen, die nog gegeven worden. Adres: Edudelta College te Middelharnis. De ingang is via de Secretaris Nijghstraat. Partners en mantelzorgers zijn vanzelfsprekend ook welkom. Eigen bijdrage voor deze lunch: 6 euro per persoon. U kunt u opgeven voor deze lunch bij: Wil Noteboom, telefoon: 485256 E-mail: wilnoteboom@hotmail.com

Spullen voor rommelmarkt

Zaterdag 14 april is er weer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de hervormde gemeente Middelharnis in te leveren bij de Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis. Van 10.00 -11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om ze in ontvangst te nemen. Het is ook mogelijk spullen af te leveren op het industrieterrein aan de Lorentz 1.

Dans en gym 55+

Bewegen is belangrijk, zeker als je ouder wordt. Het houdt u langer fit en zelfredzaam. Botten en spieren worden sterker, de coördinatie verbetert en het bewegen heeft een gunstige invloed op diverse aandoeningen. Maar het is vooral ook leuk en gezellig, zeker als je het in groepsverband doet is het ook een laagdrempelige manier om in contact te komen met anderen. De gymles wordt gegeven door Carola Schenk en is iedere donderdag van 13.30 tot 14.00 uur. Internationale dans wordt iedere donderdag van 14.15 tot 15.00 uur gegeven door Annie Doornheim. Hier kunt u zonder partner aan deelnemen. Voor een proefles is men welkom aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Voor informatie kunt u bellen of mailen: tel. 483366 e-mail m.kieviet@zijngo.nl

Bingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk van Stichting ZIJN houdt op woensdagmiddag 25 april een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat in Middelharnis. Zij hopen er een leuke gezellige middag met u te hebben. Er zijn ook weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is van harte welkom op deze middag in het Wijkcentrum. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de 1e ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De 9 ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. En wegens succes, ook weer een vluggertje met grote prijs voor €1,- . Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. U kiest natuurlijk zelf waaraan u allemaal meedoet. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

OOLTGENSPLAAT

Bingo OFB

Op vrijdag 13 april wordt weer de maandelijkse bingo gehouden in de kantine van v.v. OFB, Sportlaan 2. Bezoekers worden welkom geheten met een gratis gratis kopje koffie of thee bij binnenkomst. Er kunnen 14 ronden worden gespeeld voor € 8,=. Aanvang bingo om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

OUDDORP

Italiaanse avond

Zaterdag 14 april wordt er een Italiaanse avond gehouden in De Houten Kaap. Alberto Napolitano & Miss Clementine treden op. Alberto Napolitano is een Italiaanse Chansonnier en wordt beschouwd als één van de erfgenamen van de populaire "Genoa school": De muzikale stroming van Paolo Conte, Fabrizio De André, Gino Paoli en vele andere grote Italiaanse songwriters. Napo zingt en speelt gitaar. Hij wordt begeleid door meester-pianist Andrea Vulpani en meester-violiste Alice Nappi. Zij ontvangen bevriende singer/songwriter Clementine Volker als gast en zij zal een aantal songs meezingen. Miss Clementine komt van 't eiland Goeree-Overflakkee en heeft net een nieuwe cd opgenomen in Nashville. Deze wordt in mei ge-released. Zij zingt in het Nederlands, Engels en Italiaans. www.albertonapolitano.eu en www.clementine.fm Kaartjes bestellen kan via http://www.houtenkaap.nl/

Notaris bij de 55+ club

Woensdag 18 april heeft de 55+ club in Ouddorp notaris Benschop uitgenodigd voor een infomiddag. Hij gaat de aanwezigen onder andere informeren over het gewijzigde erfrecht en het levenstestament. Er is gelegenheid vragen te stellen. De prijs van deze interessante middag bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl Woensdag 25 april is het tijd voor het jaarlijkse reisje met aansluitend een buffet.

SOMMELSDIJK

Jeugddienst

In de Exoduskerk wordt op zondag 15 april een jeugddienst gehouden. Thema van deze dienst: Thuis.. altijd een feestje?! Aanvang; 10.00 uur. De kerk is te vinden aan de Dorpsweg 97a. Medewerking verleent troubadour Theo van Teijlingen.

STELLENDAM

Jeugddienst 13+

De Hervormde kerk (Bosschieterstraat 4) te Stellendam organiseert een jeugddienst met als thema: 'Game of Life'. Op 15 april in de middagdienst van 17.00 uur zal de dienst gericht zijn op jeugd 13+. De dienst zal worden geleid door ds D.Hoolwerf. 'Wat is geloven? Waarom zou de kerk belangrijk zijn in jouw leven?' licht ds Hoolwerf het thema toe. 'Het beeld van een Game is hier goed toepasbaar. Voor de meeste jongeren is dit een herkenbaar beeld, omdat ze graag en veel Gamen. De kerk en het geloof daagt hen uit het mooiste en uitdagendste spel te spelen. Geen gewoon spel, maar het Spel van het Leven.' Voor de eigen jeugd van de gemeente is het leuk als er ook jongeren uit ander gemeenten naar deze dienst komen. Na de dienst is er voor alle jongeren een gezellige ontmoeting in de Rank en worden er broodjes hamburger aangeboden.

Succesvolle lammetjesmiddag

DEN BOMMEL - Onlangs hield Zorgboerderij De Schaapskooi een lammetjesmiddag. Het was weer een zeer geslaagde middag. Groot en klein konden genieten van de lammetjes, de schapen en de konijnen. Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door de donaties van de Ruiter's bakkerij en Albert Heijn Oude-Tonge. Daardoor was er veel lekkers voor de bezoekers.

Ledenvergadering De Motte

MIDDELHARNIS - Op donderdagavond 19 april vindt de jaarlijkse ledenvergadering van De Motte plaats in de raadzaal van het Oude Raadhuis te Middelharnis. Deze avond is hét moment om het reilen en zeilen van de vereniging door te nemen en elkaar en het bestuur eens te spreken.

Na het huishoudelijk gedeelte zal om ongeveer 20.30 uur, bestuurslid Bert Bosloper een korte presentatie geven over de werkgroep aardewerkdeterminatie. Vanaf het moment dat Rias Olivier startte met de cursus aardewerkdeterminatie was Bert van de partij. Inmiddels vormen cursisten van toen een werkgroep archeologie, die de vele vondsten van De Motte uit de bodem van Goeree-Overflakkee in kaart brengt. Bert geeft in deze presentatie een inkijkje in de werkzaamheden van de werkgroep en wat er zoal is ontdekt. Na deze presentatie is er nog tijd voor een gezellig samenzijn tussen bestuur, leden en andere bezoekers.

Kriekel Jeugdfeest zeer geslaagd

OUDDORP - Na het jubileumfeest voor senioren (10 maart) was woensdag 28 maart de jeugd aan de beurt.

Party Service Mierop en Outdoor Westvoorne hadden de SRGO Dorpstienden omgetoverd tot een waar activiteitenparadijs. Met een tokkelbaan, low rope parcours, boogschieten, bubbelvoetbal, shoot-out parcours en een aantal springkussens was er voor jong en oud van alles te doen.
Het Rode Kruis was aanwezig voor eventuele hulpverlening, maar had een bijzonder rustige middag. Aan de bezwete, rode en lachende gezichten was te zien dat iedereen het goed naar zijn zin had.
Tegen het eind van de middag maakte de frituur van de Dorpstienden overuren om alle 200 kinderen te voorzien van een frietje met een snack. Op de facebookpagina van De Kriekel staan nog meer activiteiten.

Mantelzorgcafé in het Diekhuus

MIDDELHARNIS - Donderdag 26 april wordt er weer een mantelzorgcafé in het Diekhuus gehouden, hierbij is een ieder van harte welkom.

Onder het genot van oranjesoesjes zal Els van Wageningen op deze middag meer vertellen over 'de vrouwen van Oranje' die de moderne geschiedenis van ons land mede hebben vormgegeven. Misschien krijgen we zelfs een kijkje in het privéleven van de Oranjes…
Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseert zij bijeenkomsten.
Deze middag is in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang is om 13.30 uur en het café zal rond 15.30 uur afgelopen zijn.
Graag opgeven indien u aanwezig wilt zijn, via de mail m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: 0187-483366, toets 5.

Mooi bedrag voor Actie Babyvoeding

OUDDORP - Actie Babyvoeding die Stichting Van der Linde Rommelmarkten organiseerde in de maand december en januari heeft het mooie bedrag van € 2.173,85 opgeleverd. Stichting Van der Linde Rommelmarkten vult dit bedrag aan tot 2.500 euro zodat er 500 blikken babyvoeding aangekocht kunnen worden. Allen die meegedaan aan de actie worden hartelijk dankgezegd. Vorige week werd het bedrag symbolische overhandigd aan ds. Blankers, nadat hij een zeer indrukwekkende presentatie had gehouden over de situatie in het oorlogsgebied in Syrië en zijn werk wat hij daar mag verrichten.

Slotbijeenkomst UVV Goeree-Overflakkee

MIDDELHARNIS – Een licht weemoedig gevoel. Dat was er wel op 21 maart bij de slotbijeenkomst voor medewerkers van de Unie van Vrijwilligers Goeree-Overflakkee.

Inderdaad de slotbijeenkomst, omdat er geen bestuursleden meer beschikbaar waren om de afdeling draaiend te houden. Gelukkig betekent het eind van de organisatie niet dat de vrijwilligersactiviteiten zelf stoppen. Integendeel, de vrijwilligers gaan door met hun waardevolle werk, maar dan onder directe verantwoordelijkheid van de instelling waarin ze actief zijn.

De bijeenkomst was georganiseerd als een soort dank-je-wel voor alle vrijwilligers en het bestuur. Voorzitter Ben Fabert heette alle vrijwilligers hartelijk welkom. Maar liefst 170 personen waren naar de Prins Maurits Scholengemeenschap in Middelharnis gekomen om te genieten van een overheerlijk buffet en terug te kijken op de 37-jarige geschiedenis van de UVV Goeree-Overflakkee. Onder hen waren ook vertegenwoordigers van CuraMare voor de vrijwilligers in het ziekenhuis, Geldershof, Ebbe en Vloed, van Vroonlande uit Dirksland en van Careyn voor het activiteitencentrum Reginahof in Dirksland.

Historie

Fabert blikte terug op de historie van de UVV op Goeree-Overflakkee. Hij vertelde over de oprichting op 27 mei 1981 in Dirksland. Toen ging op initiatief van Lia Roodzant een werkgroep van start die projecten voor vriendschappelijk contact in Vroonlande en een gastvrouwendienst voor het ziekenhuis voorbereidde. Deze projecten startten in oktober 1981. Binnen enkele maanden waren al meer dan 30 vrijwilligers actief. In de loop van de jaren kwamen er ook projecten voor begeleid zwemmen in de Gooye, voor ouderen in Geldershof en Ebbe en Vloed. De UVV groeide uit naar een organisatie van ruim 280 vrijwilligers met vastgelegd beleid, eigen regels en richtlijnen.

Mevrouw Hoogervorst, lid van de raad van bestuur van CuraMare, sprak een speciaal dankwoord uit aan het adres van ieder van de terugtredende bestuursleden. Zij memoreerde dat er achter de schermen veel komt kijken om er voor te zorgen dat alles als het ware gesmeerd loopt. Als blijk van waardering kregen de bestuursleden een cadeaubon en een kleurrijk boeket.

Mevrouw Hoogervorst sprak ten slotte uit dat zij zich vanaf nu verantwoordelijk voelt voor de vele vrijwilligers. Zij hoopte dat de inhoud van de activiteiten 'gewoon' kan blijven doorgaan. Na afloop ging iedereen naar huis met een geurig cadeau.

Voorjaarsconcert van Mandolineorkest 'Estampida' in Exoduskerk

SOMMELSDIJK - Muziek maken is gezond voor lijf en leden! In bijna elk leven neemt muziek een onvervangbare plaats in. Het samen musiceren door middel van het bespelen van een instrument in een orkest is hier het summum van.

Het accent van het mandolineorkest Estampida ligt op klassiek, heel breed, uit alle stijlperioden. Op zaterdag 21 april geeft het orkest een voorjaarsconcert in de Exoduskerk. De gasten op het voorjaarsconcert zijn:
De Reizende Dichters van o-o-go; M.O. Melodia; De blokfluitensembles 'Allegro vivace' en 'Cunando' o.l.v. Elly Bakker.

Twee stukken worden door de o-o-go Reizende Dichters er uitgelicht. 1."Il lamente l'ira di Cerere" dat over de Griekse mythologie gaat. 2. De onvergetelijke songs van "Vera Lynn Forever"

De gehele blokfluitfamilie zal te horen zijn. Van de kleine sopraan blokfluit t/m de zeer grote subbasblokfluit.
Beide ensembles vormen één groot blokfluitensemble als ze samen met Estampida spelen in de dansen uit Tanzfolge 5 van M. Praetorius ( 1612).
In totaal zullen zo'n 14 blokfluitisten meespelen in deze zeer sprankelende combinatie!

De Reizende Dichters is een collectief van vrijetijdsdichters – dichters, die op enigerlei wijze een band hebben met Goeree-Overflakkee. o-o-go is het tijdschrift van De Reizende Dichters voor mensen die Nederlandse poëzie en proza willen lezen. Soms zullen de lezers worden verrast in Flakkees dialect (Ouwdurps of Plaets en wat daar tussen ligt).

De Exoduskerk is te vinden aan de Dorpsweg 97 en het concert begint om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur.

Reanimatiecursus in Ons Dorpshuis

NIEUWE-TONGE - De Stichting Ons Dorpshuis in Nieuwe-Tonge organiseert in mei een reanimatiecursus. Het motto is 'Reanimatie, daar red je levens mee, omdat iedere seconde telt!' In Ons Dorpshuis hangt een AED, net als aan de andere kant van de straat bij de huisartsenpraktijk. Maar weet iedereen wel hoe dat werkt en wie kan er reanimeren? Daarom verzorgt Dick Wisse een reanimatiecursus voor de bewoners van Nieuwe-Tonge. Aan de cursus werken ook lotusslachtoffers mee. Er zijn drie dinsdagavonden waarop de cursus wordt gegeven: 8, 15 of 29 mei. De avond zal rond 19.30 uur starten en duurt ongeveer 2 uur. De kosten van de avond bedragen € 20,- p.p en dit is inclusief koffie/thee. Aanmelden kan tot vrijdag 27 april opgeven via: info@onsdorpshuisnieuwetonge.nl, of telefonisch bij Ciska Koole: 06-22083036.

Internationaal zeilevent bij opening van toeristisch seizoen 2018 Port Zélande

Wethouder Frans Tollenaar hijst met Belgische zeilertjes de vlag ten teken dat het seizoen 2018 is gestart.

OUDDORP – Afgelopen weekeind stond Marina (en Yachtclub) Port Zélande en Center Parcs Port Zélande in het teken van een feestelijke opening en start van het toeristisch seizoen 2018. Managers waaronder Co Schot, Peter de Regt, Rob Snel en Henk v.d. Kruk hadden vrijdagmiddag de handen in één geslagen voor een bijeenkomst met ludieke happening bij het havenkantoor. Dit aan de vooravond van het internationale zeilevent Optispring waaraan meer dan 200 geselecteerde jeugdige deelnemers, in de leeftijd van 8 tot 15 jaar, afkomstig uit 10 landen deelnamen.

Door Jaap Ruizeveld

Een jaarlijks zeilevent bij de seizoenstart dat internationaal in de belangstelling staat van trainers en hun pupillen van Australië tot de Kaaimaneiland en Zuid-Afrika en dichterbij uit België, Duitsland en uiteraard ons eigen land. Met als inzet de Grevelingencup. Wethouder Frans Tollenaar was uitgenodigd voor de officiële openingshandeling. Samen met een Belgische deputatie hees hij de vlag. Dit alles muzikaal omlijst door een coverband met een eigen tekst(Port Zélande) op de hit Zoutelande van BlØF. Daarnaast was er aandacht voor het feit dat de ruim 700 cottages op het park volledig zijn gerestaureerd en uitnodigend zijn aangepast aan de wensen van toeristen en recreanten.

Samenwerken

Tollenaar prees de samenwerking van de verschillende ondernemers die Port Zélande attractief op de recreatiekaart zetten. Die de hotspot Brouwersdam op de scheidslijn van twee provincies, direct aan het grootste zoutwatermeer van West-Europa de Grevelingen, tot ver over de landsgrenzen bekendheid geven. "Juist die samenwerking is nodig omdat recreanten steeds andere wensen hebben om hun vrije tijd en vakanties door te brengen. Daar moet je op in blijven spelen. De wethouder noemde als voorbeelden drijvende recreatieverblijven als tegenhanger van afname van ligplaatsen en het versterken van de bootverhuur".

Kansen

"Als dat alles in afstemming gebeurt met de uitgangspunten van de Gebiedsvisie, de partners daarin en passend in de natuur en het groen dan wordt er een sterke markt neergezet. Met de te verwachten verbetering van de waterkwaliteit van de Grevelingen bij het realiseren van de doorsteek in de Brouwersdam, waarbij het getij eb en vloed terugkeren. De Brouwersdam biedt unieke kansen en partners moeten die samen oppakken. Van informatiecentrum (Staatsbosbeheer) tot managers in de veelheid van watersportattracties en onder andere surfopleidingen".

Auto laten wassen en patat eten voor Haïti

NIEUWE-TONGE - Slavernij klinkt als iets uit een ver verleden. Toch leven er wereldwijd nog steeds zo'n 40 miljoen mensen in slavernij. Een groot deel van hen is kind. Woord en Daad en Vakanz hebben daarom een evenement georganiseerd in het najaar van dit jaar.

Deelnemers kunnen de Mont Ventoux (1900 meter hoog) beklimmen en zichzelf daarvoor laten sponsoren. Met dit sponsorgeld worden Haïtiaanse kinderen geholpen. Jeugdvereniging 'Het Richtsnoer' helpt lid Naomi den Ouden (die de berg fietsend gaat bedwingen) om haar benodigde sponsorgeld bij elkaar te krijgen en organiseert een actie. U kunt langskomen om uw auto laten wassen, terwijl u zelf terecht kunt voor een overheerlijk patatje met een snack.
Wanneer: zaterdag 14 april van 11.00 tot 14.30 uur.
Waar: Kerkgebouw Hersteld Hervormde Gemeente, Westdijk 37, Nieuwe-Tonge.
Wat: Gelegenheid uw auto te laten wassen en intussen zelf een frietje te nuttigen. Ook kunt u natuurlijk enkel uw auto laten wassen, of alleen een patatje eten.
Hoeveel? Carwash: €7,50- normale personenauto, €10,- voor busje
Waarom: Haïtiaanse kinderen uit de slavernij te helpen. Helpt u ook mee?

Plaatselijke commissie halve eeuw actief in Oude-Tonge

Wil Meijer (links) en Anneke Reintjes zijn samen bezig aan met de voorbereidingen van het jubileumfeest.

OUDE-TONGE- Volgende week viert de plaatselijke commissie in Oude-Tonge haar 50-jarig bestaan. De commissie werd in 1968 opgericht om maandelijks wat activiteiten te organiseren voor de ouderen uit het dorp. Gewoon voor de gezelligheid en om elkaar te kunnen ontmoeten. Dit principe wordt nog steeds gehandhaafd en met succes. Iedere maand komen er minimaal 50 mensen naar het infocentrum aan de Bernhardstraat om samen een rondje bingo te spelen of een hapje te eten.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De oprichting van de commissie was een gevolg van de opening van de seniorenwoningen aan de Bernhardstraat met aangebouwde recreatiezaal. Afgevaardigden van de kerken en instanties als het Rode Kruis, de ANBO, het bejaardenwerk, de woningbouwvereniging, de vrouwenbond en de plattelandsvrouwen verenigden zich en besloten in de, voor die tijd zeer moderne, recreatieruimte activiteiten aan te bieden aan de ouderen van Oude-Tonge. Het doel was om deze zo laagdrempelig en betaalbaar mogelijk te houden, zodat velen er gebruik van zouden maken. En dat gebeurde ook. Tot op de dag van vandaag wordt er op deze manier gewerkt.

Succesvolle formule

Inmiddels worden de bijeenkomsten georganiseerd door een groep zeer enthousiaste vrijwilligers, als onderdeel van de Stichting ZIJN. Deze Stichting faciliteert en ondersteunt de commissie, die verder overigens geheel zelfstandig werkt. Wil Meijer en Anneke Reijntjes zijn twee van de zeven commissieleden, die zich iedere maand inzetten om een leuke middag aan te bieden. "Het principe werkt inderdaad nog steeds prima", beaamt Wil. "We hebben nog weleens nieuwe activiteiten geprobeerd, maar dat sloeg niet echt aan. Dus houden we het bij de succesvolle formule. De ene maand organiseren we altijd een bingo, die altijd wel zo'n 50 mensen trekt. De volgende maand wordt er een gezellige maaltijd aangeboden, die we zelf bereiden, in combinatie met bijvoorbeeld een leuke voordracht of een optreden van een gastkoor. Op die middagen is het nog veel drukker. Ook organiseren we jaarlijks een fietstocht, paas- en kerstbijeenkomsten en als het even kan een barbecue. We gaan het hele jaar door, alleen in de maand juli ligt het stil om de vrijwilligers even pauze te gunnen".

Hechte club

"Dat is ook wel nodig", vult Anneke aan, "want we doen, zoals gezegd, alles zelf. We proberen de kosten immers zo laag mogelijk te houden. Hoewel de Stichting Zijn de zaal beschikbaar stelt, moeten we verder onszelf bedruipen. We hebben geen leden, maar gelukkig wel donateurs en we vragen een kleine bijdrage voor de consumpties en de bingoprijsjes. Niet te veel, want het moet natuurlijk wel laagdrempelig blijven". Anneke is net als de meeste andere vrijwilligers al heel veel jaren actief. "We denken allemaal nog lang niet aan stoppen", zegt ze. De leeftijd van de commissieleden varieert van 67 tot en met 82 jaar. We zijn dus in feite even oud als onze doelgroep, maar wat maakt dat uit? We hebben een heel hechte en gezellige club en zolang de gezondheid het toelaat en het plezier niet afneemt, waarom zou je dan stoppen? Dat zijn we nog lang niet van plan".

Jubileumfeest

Momenteel is de commissie druk met de voorbereidingen van het jubileumfeest. Dat is op 18 april. Alle donateurs en trouwe bezoekers zijn inmiddels uitgenodigd. "We gaan er een gezellige middag van maken", verzekeren de dames. "Er is voor iedereen koffie met gebak en een hapje en een drankje. Verder kunnen de gasten genieten van een leuk optreden van de zanggroep "De vrolijke Noten" uit Rijswijk. Maar we hopen natuurlijk dat ook na de feestmiddag de mensen weer maandelijks blijven komen. Niet alleen de trouwe bezoekers, maar ook de andere dorpsgenoten vanaf 55 jaar zijn van harte welkom. In de regionale kranten en op de kabeltv kan men zien op welke woensdagmiddag er wat te doen is. Ook kunnen we altijd nog nieuwe donateurs gebruiken". Meer informatie hierover kan men krijgen bij Marion Kievit van de Stichting ZIJN, telefoon (0187) 48 33 66 of op de website www.zijngo.nl

G-voetbal De Jonge Spartaan:
Met een klein beetje hulp bijdragen aan groot geluk

MIDDELHARNIS - Enkele jaren geleden zijn De Jonge Spartaan en Zuidwester met elkaar aan de slag gegaan om het aangepast sporten, het G-voetbal, binnen de vereniging terug te laten keren. Zoals afgesproken zou Zuidwester zich langzamerhand terugtrekken uit het G-voetbal, waarmee het een echte verenigingsactiviteit is geworden. Alle betrokkenen, van trainers tot scheidsrechters, zetten zich dan ook op vrijwillige basis in voor het voetbal, zoals gebruikelijk binnen de vereniging.

Om het G-voetbal ook in de toekomst te kunnen blijven aanbieden zijn er enkele nieuwe enthousiaste mensen nodig die een aantal keer gedurende het voetbalseizoen inzetbaar zijn. Vooral op de zaterdagen wanneer er competitie gespeeld wordt, staat de bezetting onder druk.
De groep voetballers bestaat uit ca. twintig spelers tussen de 16 en 36 jaar oud, waarvan ruim de helft deelneemt aan de competitiewedstrijden. Het G-team is een leuke, sociale groep voetballers die vast op donderdagavond traint en ongeveer twintig wedstrijden per jaar voetbalt. Het team is al eens kampioen geworden, maar de prestaties zijn ondergeschikt aan al het plezier dat met elkaar beleefd wordt!

Om als begeleider/ trainer actief te zijn bij het G-voetbal is het van belang dat je enige affiniteit met voetbal hebt en over inlevingsvermogen beschikt. Een trainersachtergrond is geen voorwaarde, net zo min als een professionele zorgachtergrond. Enthousiasme voor het G-voetbal is de belangrijkste voorwaarde.

Mocht je het belang van het G-voetbal op Goeree-Overflakkee onderschrijven en geïnteresseerd zijn om hieraan bij te dragen, dan kan er in contact worden getreden met hoofdtrainer Chris van der Weele. Chris is wekelijks op donderdagavond en zaterdag op sportpark Spartacus te vinden en telefonisch bereikbaar via 06 26 70 27 69. Ook kun je een mailtje sturen aan c.vanderweele@tele2.nl

De invulling van je activiteiten kan in goed overleg bepaald worden, hierbij wordt benadrukt dat het niet zo is dat men iedere week beschikbaar hoeft te zijn en het ook niet bezwaarlijk hoeft te zijn wanneer je alleen op wedstrijddagen wenst aan te sluiten.

Mooiste Kijk bij de Boer-kleurplaten leveren acht traptractors op

Wilko van Dam maakte deze foto van de winnende kinderen.

MIDDELHARNIS – "Veel plezier, veel veilige kilometers en geen snelheidsovertredingen." Die wensen kregen de winnaars van de kleurwedstrijd van Kijk bij de Boer mee, naast een groot applaus. De negen winnaars gingen donderdagavond 5 april met hun cadeau, een traptractor, de deur uit bij notariskantoor Benschop & Sterling in Middelharnis, sommige zelfs al rijdend.

Door Kees van Rixoort

Ook aan de achtste editie van Kijk bij de Boer was een kleurwedstrijd verbonden. De organisatie had kleurplaten uitgedeeld op alle basisscholen op Goeree-Overflakkee. Wie er op die manier niet in was geslaagd een exemplaar te pakken te krijgen, kon ook een kleurplaat downloaden. Tijdens Kijk bij de Boer, zoals gebruikelijk op Tweede Paasdag, stonden bij alle deelnemende bedrijven bussen klaar om de gekleurde werkjes in te deponeren.
Zeker vier- tot vijfhonderd kleurplaten kwamen uit de bussen. De stapel ging naar notaris Sterling, die er nog een pittige klus aan had om de winnaars te bepalen. "Ze waren allemaal mooi", zei hij tijdens de prijsuitreiking, gezeten naast een rij van acht kleurige traptractors van bekende merken als Massey Fergusson, Deutz-Fahr, New Holland en John Deere.
Uiteindelijk lukte het de notaris om acht, eigenlijk negen, winnaars te bepalen. Het ging om Joamaee van Gemerden (1 jaar), Mila Verlaan (2), Mick Koese (3), Oscar en Jonathan de Heus (een tweeling van 4), Olivier de Laat (5), Jean-Paul Dogterom (6), die volgens Sterling een waar kunstwerk had gemaakt, Madelein van der Ham (7) en Johan Koetsveld (8). Er waren winnaars uit Dordrecht en Rotterdam, wat bewijst dat Kijk bij de Boer aantrekkingskracht heeft in de wijde omgeving. Volgens de organisatie zijn er ook elk jaar Duitse bezoekers en stonden er deze aflevering zelfs Chinese tekens in een van de gastenboeken.
De traptractors zijn beschikbaar gesteld door bedrijven die Kijk bij de Boer een warm hart toedragen. Het evenement is bedoeld om te laten zien wat agrarisch Goeree-Overflakkee allemaal in huis heeft. "Wij zorgen voor aardappelen, friet, boterhammen en melk", aldus een van de organisatoren tijdens de prijsuitreiking. "Daar zijn we fier op en daarom houden we elk jaar een open dag én een kleurwedstrijd."

Duurzaam faunaraster voor veiligheid op Brouwersdam

Jim Hameeteman, Jaap Timmers en Ronald Oostinga.

BROUWERSDAM – Het werk zit er op. Over een afstand van 6,5 kilometer (één zijde van 2,5 en één zijde van 4 kilometer) is er langs de N57 op de Brouwersdam een duurzaam faunaraster aangebracht voorzien van biobased palen op basis van bermgrasvezelcomposiet. Gerekend vanaf de aanzet tot het daadwerkelijke vervangen van het bestaande raster en de uitbreiding daarvan, nam dit werk vier jaar in beslag. Kosten ongeveer 250.000 euro. Hoofdspeler Rijkswaterstaat Zee en Delta heeft hierbij subsidie verleend aan het pilotproject om de toepassing mogelijk te maken. Eind vorige maand was de afronding.

Door Jaap Ruizeveld

Vrijdag ontmoette ik Ronald Oostinga, adviseur duurzame leefomgeving Rijkswaterstaat Zee en Delta, Jaap Timmers, biobased technologie (Green Fiber International bv), leverancier van de biobased palen en Jim Hameeteman, tot voor kort lid van de reewildcommissie, Wildbeheereenheid Goeree-Overflakkee, voor een gesprek om het pilotproject toe te lichten.

Aanrijdingen

Na aanleg van rijksweg N 57 over de Brouwersdam door de natuurgebieden De Punt en Springerduin, tussen Ouddorp en Scharendijke, kwamen er jaarlijks meerdere keren reeën (Zuid-Hollandse kant) en damherten (Zeeuwse kant) bij aanrijdingen om het leven. Niet zo verwonderlijk gezien de aantallen reeën, het gaat om ongeveer 420 dieren in 2018 aan de Zuid-Hollandse kant. Om deze ongelukken zoveel mogelijk te kunnen voorkomen werden er – in de loop van de negentiger jaren van de vorige eeuw – Jim Hameeteman was toen al betrokken - maatregelen getroffen met het plaatsen van zogenaamde wildrasters met kastanje houten palen. Deze houten palen bleken binnen 15 jaar onder invloed van zout en vocht niet langer te gebruiken.

Groen licht

Vier jaar geleden (in 2014) werd de voorzet geplaatst voor respectievelijk het vervangen van het bestaande raster langs de N 57 en het aanbrengen van een duurzaam faunaraster op de Brouwersdam. Hameeteman nam het initiatief en klopte bij Rijkswaterstaat aan (contactpersonen John de Jonge en Anja van Ast) om geld voor het project vrij te maken. Rijkswaterstaat onderkende nut en noodzaak van de vervanging en is in contact getreden met Green Fiber om de realisatie uit te voeren door middel van een uniek bermgrasvezelcomposiet. De toepassing van biobased materialen past in de duurzaamheidsambitie van Rijkswaterstaat. Samen met Green Fiber werden de handen in een geslagen om dit raster te realiseren.

Variaties

In het nu gerealiseerde duurzaam faunaraster is raster aangebracht met vier verschillende openingen. Bij de grond kleine openingen, die bijvoorbeeld konijnen een wegoversteek onmogelijk maken en vervolgens naar boven oplopend tot een geschikte hoogte om reeën in het Ouddorpse deel en damherten in het Scharendijkse deel tegen te houden. Niet over de volle lengte is er een afsluiting. Er zijn ook openingen (zogenaamde insprongen) waar een eventueel toch lopend dier vanaf de N57-zijde terug kan komen in het natuurgebied. Omgekeerd is dit niet mogelijk want er is een hoogteverschil aangebracht van1.20 meter. Ook is er een verschil in de totale hoogte van het faunaraster. Het varieert van 1.80 meter (gebied met de reeën) tot 2.20 meter (damhertgebied).

Pilot

Het nu afgeronde faunaraster is een pilot, het is het eerste faunaraster met biobased palen in Nederland. Dat betekent dat er een monitoring plaatsvindt omdat Rijkswaterstaat en Green Fiber graag willen weten of het toegepaste materiaal de tand des tijds beter kan weerstaan dan de traditionele houten palen. Met positieve gegevens is het denkbaar dat elders dan ook tot deze duurzame rasteruitvoering met grascomposiet palen zou kunnen worden overgegaan. De verwachting is dat de biobased palen minimaal 25 jaar meegaan. Met twee ploegen van drie man hebben aannemer (KWS) en onderaannemer (Prop) de klus geklaard. "Wij zijn blij met het resultaat. Het is netjes neergezet", geven Ronald, Jaap en Jim aan.

Naaimachinehandel Vlieto actief als altijd

OOLTGENSPLAAT – In 2010 zette Frans van der Vliet het bedrijf Vlieto voort, wat door zijn ouders in 1965 werd gestart. In zijn winkel met werkplaats aan de Spuidijk 4 in Ooltgensplaat repareert hij naaimachines van alle merken en verkoopt hij de kwaliteitsmachines van de merken Husqvarna, Pfaff en Babylock. Sinds de sluiting onlangs van Vlieto's op de Westdijk in Middelharnis ontstond de verwarring, dat ook Frans wellicht gestopt zou zijn met bovengenoemde activiteiten, maar niets is minder waar." Mijn bedrijf staat en stond helemaal los van Vlieto's in Middelharnis en ik ben dus nog steeds actief als altijd", laat hij weten.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Vlieto is een echt familiebedrijf. Co en Francien van der Vliet startten in 1965 op de Molendijk in Ooltgensplaat, met de verkoop van naaimachines, stoffen, fournituren en breiwol. "Dit was zo'n enorm succes", vertelt zoon Frans, "dat ze een zaak op de dijk in het meer centrale Middelharnis openden en later kwam daar ook een zaak in Zierikzee bij. De winkel in Ooltgensplaat ging toen dicht. Vanwege hun leeftijd verkochten ze in 1997 de winkel in Zierikzee en vier jaar later ook die in Middelharnis. Deze werd door andere mensen voortgezet onder de naam Vlieto's. Mijn vader was altijd al gespecialiseerd in het verkopen en repareren van naaimachines en daar ging hij, weer terug in Ooltgensplaat in het oude pand aan de Molendijk mee verder.

Voortzetting

Frans nam het vak van zijn vader over. "Ik kreeg het met de paplepel ingegoten", beaamt hij. "Ik heb ook alle vakdiploma's gehaald. Zelfs mijn moeder heeft nog zo'n diploma. Zij was in 1963 de eerste vrouw in Nederland die dat haalde. Je had die papieren overigens nodig om bepaalde kwaliteitsmerken te mogen verkopen. Na een aantal jaren uit het vak te zijn geweest ben ik al voor het overlijden van mijn vader in 2010 toch opnieuw gestart met Naaimachine Service Nederland. Eerst in een zolderkamer en na het wegvallen van mijn vader heb ik onze garage omgebouwd tot winkel met een goed uitgeruste werkplaats en woonhuis om Vlieto voort te zetten. Het is natuurlijk wel zo, dat er tegenwoordig minder naaimachines worden verkocht dan vroeger. Daarom doe ik dit 's avonds en in de weekenden naast mijn reguliere baan. Wekelijks bezoek ik klanten op heel Goeree-Overflakkee en ook de aannamepunten in de regio erbuiten. Indien gewenst haal ik machine thuis op en breng hem gerepareerd weer terug".

Showroom

Elke zaterdag is de showroom geopend. "Ik verkoop hier alleen kwaliteitsmachines, waar ik zelf 100% achter sta", verzekert Frans. "Na aankoop van een nieuwe machine ga ik altijd bij de klant langs om een persoonlijke instructie te geven. Dan kan men er meteen mee aan de slag. Uiteraard krijgt de klant altijd de unieke Vlieto service en garantie, zodat men vele jaren onbezorgd plezier kan hebben van de aankoop. Ik heb hier zeer goede machines voor ieders portemonnee, maar ook een wisselend aanbod van prima gebruikte machines. Kortom, men kan op een zaterdag gerust eens langskomen tussen 10.00 en 17.00 uur om een kijkje te nemen. Ook voor een onderhoudsbeurt kan men contact opnemen via 0187-485222 (altijd bereikbaar of mogelijkheid voor het achterlaten van een bericht) of frans@vlieto.nl, graag tot ziens".

Alle informatie is te vinden op www.vlieto.nl

Proefproject helpt deelnemers dagbesteding en beschut werk aan meer uitdaging in het werk

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee start, met ondersteuning van JSO (kennis en advies voor een krachtige samenleving), een proefproject voor een groep van tien tot veertien inwoners, die nu vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn aangewezen op dagbesteding of vanuit de Participatiewet meer uitdagend werk kunnen doen. Het doel van het project is om deze doelgroep meer kansen te bieden en meer zelfredzaam te zijn in onze maatschappij, op zowel Goeree-Overflakkee als daarbuiten.

Op vrijdag 6 april ondertekenden de samenwerkende partijen (gemeente Goeree-Overflakkee, Webego, Gemiva-SVG Groep, Goed voor Goed, Pameijer, SjaloomZorg en Zuidwester) het convenant. Dit feestelijke moment vond plaats op de locatie van Tuinderij de Bevelander. Dit is naast ontwikkelbedrijf Webego de locatie waar de doelgroep (arbeidsgerichte) activiteiten en begeleiding krijgt aangeboden. Namens de gemeente Goeree-Overflakkee ondertekende wethouder Gerrit de Jong het convenant.

Wethouder De Jong legt uit waarom dit project is opgezet. "Er zijn mensen die werken op basis van de Participatiewet en eigenlijk meer begeleiding nodig hebben dan ze nu kunnen krijgen. Daarnaast zien we een doelgroep vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die meer zou kunnen bereiken dan nu mogelijk is binnen de arbeidsmatige dagbesteding. Met dit proefproject behandelen we deze mensen niet als twee groepen, omdat ze toevallig onder twee verschillende wetten vallen, maar we kijken welke (arbeidsgerichte) activiteiten kunnen worden ontwikkeld en welke begeleiding kan worden ingezet die passen bij de mogelijkheden van deze doelgroep. Met dit project onderzoeken we of het mogelijk is om een daginvulling te vormen die niet alleen beter aansluit bij de (arbeids)mogelijkheden, maar ook bij de leefwereld, de begeleidingsbehoefte en het welbevinden van de doelgroep."

Het proefproject duurt 21 weken, van 9 april tot 31 augustus 2018. Er kunnen tien tot veertien personen deelnemen aan de pilot. David van Kampen, teamleider bij ontwikkelbedrijf Webego vertelt: "De deelnemers doen vrijwillig mee aan dit project, maar krijgen als stimulering wel een kleine vergoeding. Deelnemen aan een dergelijk project is immers voor deze groep erg spannend. Ze worden voor iets wat tijdelijk is uit hun vertrouwde (werk)omgeving gehaald. We onderschatten niet dat dit onzekerheid en onrust met zich meebrengt voor deze groep. We verwachten echter van deze aanpak dat het voor hen ook iets oplevert, namelijk de ontwikkeling van werkzaamheden die (beter) passen bij de mogelijkheden van deze doelgroep. Het project is helemaal geslaagd als ook nog blijkt dat hun arbeidsmogelijkheden, participatiekansen en ontplooiingsmogelijkheden zijn toegenomen."

Tien jaar Het Kadootje

OUDDORP - Het Kadootje uit de Weststraat 4 in Ouddorp viert deze maand haar 10 jarig jubileum. Op 10 april 2008 opende Het Kadootje haar deuren, een uit de hand gelopen hobby werd werkelijkheid. De Kadowinkel van Bea van Wissen heeft vele mooie merken zoals Riverdale, Home Society, Colmore etc. De oppervlakte van de winkel is niet groot maar het assortiment zeer uitgebreid. Je kan er terecht voor lampen, meubels, spiegels, klokken, kussens en heel veel leuke betaalbare Kadootjes. In deze krant staat een advertentie met diverse aanbiedingen en worden er op de Facebookpagina cadeautjes weggegeven als dank aan alle trouwe klanten.

Leren programmeren begint al in groep 8 van De Westhoek

OUDDORP – "Moeilijk? Nee, hoor." Het is net of de groep 8-leerlingen van openbare basisschool De Westhoek doorgewinterde programmeurs zijn. Maar het is pas de eerste keer dat ze een les 'leren programmeren' krijgen. Ze ontwerpen een spelletje: een krab die zo veel mogelijk appels vangt.

Door Kees van Rixoort

Acht weken lang, vanaf 6 april, krijgen ze elke vrijdagmiddag lessen in programmeren. Er is nog een wedstrijd aan verbonden ook. Op 29 juni zal blijken wie de meeste punten heeft verzameld en als winnaar 'leren programmeren' aan de zomervakantie kan beginnen.
"Jullie leren lezen, rekenen, schrijven en topografie. Daar heb je wat aan in het leven", zei Petra 't Hoen, directeur van De Westhoek, voordat de eerste les echt begon. "Het zou onhandig zijn als je die vakken niet geleerd had, want je hebt ze nodig. Dat noemen we de basis. Maar we kijken ook naar de wereld om ons heen. Niet iedereen wordt juf of bakker, of dokter. Daarom gaan we ook andere dingen leren."
Programmeren dus, want daar is veel behoefte aan. Dat maakten Klaas van TBP Electronics in Dirksland en Janco van COAS in Middelharnis duidelijk. Ook zij waren voor deze eerste les 'leren programmeren' naar Ouddorp gekomen. "Soms is programmeren heel moeilijk", hoorden de leerlingen Janco zeggen. "Je begint met niets, maar na een tijdje heb je een programma. Wij maken bijvoorbeeld programma's voor de grootste chocoladefabriek ter wereld. En we helpen Klaas van TBP met het maken van informatiesystemen."

Kiezen voor techniek

COAS en TBP Electronics zijn, samen met andere Flakkeese bedrijven, betrokken bij het lesprogramma waar De Westhoek nu mee van start gaat. "Omdat we in de toekomst medewerkers nodig hebben met kennis van programmeren", legt Klaas uit. "Het is niet zo handig als iedereen juf wordt, het is handig als meer mensen kiezen voor techniek."
Daarom is de FOGO (Federatie Ondernemersvereniging Goeree-Overflakkee) een van de initiatiefnemers voor de lessen op de basisschool. "Met de gemeente en het onderwijs wil de FOGO proberen meer banen op Goeree-Overflakkee te krijgen. Dat doen we via Smart Water. Programmeren is belangrijk, daardoor komen er banen bij op het eiland", vertelde Samantha Lugthart van de FOGO. Het lespakket brengt basisscholieren tevens in contact met bedrijven in de directe omgeving. Verschillende bedrijven, waaronder TBP, COAS, Wetec en Adviesgroep De Vogel, verzorgen een gastles.
Nadat Freek de Vreede van Technieksucces de cursusboeken had uitgedeeld en een korte toelichting had gegeven, kon het leren programmeren echt van start gaan. Stap voor stap, opdracht na opdracht. En zo verschenen algauw de krabben en appels op de schermpjes.

<kader>
Scratch en Lego Mindstorms

De groep 8-leerlingen van De Westhoek leren programmeren via twee programma's: Scratch en Lego Mindstorms. Freek de Vreede van Technieksucces schreef de lessen en begeleidt deze ook. De Westhoek is proefschool. Na de proef krijgen ook leerlingen van andere basisscholen op Goeree-Overflakkee programmeerlessen.
Volgens De Vreede is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met ICT en robotica. "Je leert ze ontdekken wat ICT is, dat het niet alleen om spelletjes gaat en dat er straks mensen nodig zijn die kunnen programmeren. Alles is straks aangesloten op het internet en alles moet geprogrammeerd worden om het te bedienen. Zo leren kinderen kennismaken met de beroepen van de toekomst."

Ledenmiddag PCOB:
Klaas Salverda over zijn boek 'Testament van de pers'

MIDDELHARNIS - "Nog een paar jaar en papieren kranten zijn curiositeiten. Toch waren het juist de dagbladen die door hun weergave van het nieuws jarenlang aan minstens het halve land richting gaven. Wat stond er eigenlijk in de krant en waar stonden al die kranten voor? Welkom in het Testament van de pers!", aldus de uitnodiging voor een ledenmiddag van de PCOB.


Leest u nog een krant? En welke lazen ze vroeger bij u thuis? Net als kerken, bonden en partijen fungeerden dagbladen jarenlang als richtingwijzers voor en in het leven van mensen.
De Haagse journalist Klaas Salverda komt hierover vertellen. Want de oplages van papieren kranten lopen heel hard terug. In de afgelopen 15 jaar liefst 40 procent. De Telegraaf, bijvoorbeeld, ging van 800.000 naar nog geen 400.000 abonnees.
Een bijzondere ontwikkeling. Want intussen zitten we wel vol vragen. Hoe komt het met mijn werk? En met de hypotheek van m'n kinderen als ze geen vaste baan hebben? Met die vluchtelingenstromen? En al die aanslagen, veraf en dichtbij?
Om te weten waar we nu staan schreef Salverda een testament: "Het Testament van de pers". In 1.000 fragmenten opgetekend uit kranten vanuit het werk van 600 collega-journalisten over de afgelopen 40 jaar. Salverda was zelf jarenlang dagbladjournalist en maakte het allemaal van dichtbij mee.

De ledenmiddag van de PCOB is op maandag 16 april om 14.00 uur in verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis. Entree € 2,-.


Riet Struik zingt 25 jaar bij Apollo

NIEUWE-TONGE – Het Gemengd Zangkoor Apollo heeft vele trouwe leden. Donderdag 5 april werd tijdens de wekelijkse repetitie-avond in Ons Dorpshuis aandacht gegeven het 25-jarig lidmaatschap van Riet Struik - van den Doel.

Twee vriendinnen van Riet, die van oorsprong uit Nieuwe-Tonge komt, zongen al jaren bij Apollo. Na een tiental jaren besloot Riet nou toch ook maar 'op de zang' te gaan. Wel zo gezellig. Riet is een heel trouw lid van het koor. Samen rijden vanuit Dirksland, Herkingen, Sommelsdijk of Middelharnis is gebruikelijk onder de koorleden. Dit jaar mocht Apollo al weer vier nieuwe leden verwelkomen, waarmee Apollo zich met veertig leden, mag rekenen tot een middelgroot koor. Apollo treedt regelmatig op onder andere bij verenigingen en verzorgingshuizen. Meer informatie bij secretaris Rie Timmer tel: 0187-651244.
Foto: Marlous Smit jr.

Column

Rook

André Kastelein

Zo af en toe plukken we er wel eens een paar uit het fietsenhok: leerlingen die stiekem staan te roken. Sinds enige tijd is ons plein, afgezien van de uitlaatgassen van opgevoerde scootertjes, rookvrij. Ook de docenten worden geacht niet langer te roken. Voor sommigen is dat een hard gelag. Eén docent werd recentelijk betrapt toen hij vanuit zijn werkkamer uit het raam hangend aan zijn pijp bleek te lurken. De ruimte waarin door hem en zijn rokende collega's gerookt mocht worden, is echter definitief gesloten. Het betrof een hok op de eerste verdieping, zonder daglichttoetreding of luchtverversing. Niet geheel volgens de Arbo-normen, maar waarom zou je luchtverversing wensen als je je rook (sigaretten zijn tenslotte duur) op zo'n praktische wijze kan recyclen? Waarom een raam als je het met een dunne laag zelf langzaam blindeert? Daarbij werd ook de sfeer in het hok steeds intiemer: de aanvankelijk witte wanden kregen, zonder dat iemand ze sausde, een bruincafé karakter. Een enkele docent rookt nu nog voor de docenteningang, buiten het plein dus. Dat wekt associaties op met de rokers bij de entree van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Ook daar zie je mensen, sommige al anticiperend met een infuus of rollator, die kennelijk nog te gezond zijn om naar binnen te mogen.

Laat ik ook de hand in eigen boezem steken: ook ik heb gerookt. Shag nog wel, en ik kan me herinneren hoe ik bij gebrek aan vloei op zondagmiddag me -HELP! --vergreep aan strookjes krantenpapier (bij voorkeur de onbedrukte delen), wel van het Eilanden-Nieuws natuurlijk (waarschuwing: het huidige papier leent zich daar minder voor). Ook voor de klas mocht gerookt worden. Daar heb ik vooral in mijn eerste lesjaar (1977) plezier van gehad. Uiteraard - welke docent heeft dat niet in zijn eerste jaar- had ik ordeproblemen, maar ik kon me aan de chaos enigszins onttrekken door het aanleggen van een Samson- of Drumrookgordijn. Nee, leerlingen mochten niet roken in de klas. Wel kan ik me herinneren dat ik op de fiets langs de provinciale weg naar Goedereede (ik had nog geen rijbewijs) uit school werd ingehaald door S.B., een leerling met een vrij lange schoolcarrière, die mij in zijn rode BMW (O, wat was ik jaloers) spelend met zijn gaspedaal nog wat extra dampen toediende.

Ingestuurd

"Eindelijk lente", schrijft Jos Jacobs bij deze foto van de treurwilgen achter De Staver in Sommelsdijk.

Vrijdag in de krant

Uit het leven van hulpprediker T. Vetter

Uit het leven van hulpprediker T. Vetter

De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee voor de eerste keer bijeen.