info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

12 augustus 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 12 augustus 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nieuwe wandeltocht door drie provincies start in Ooltgensplaat

Een wandelaar op Goeree-Overflakkee.

OOLTGENSPLAAT - Een tocht door de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Brabant. Dat is de nieuwe Waterpoortloop. De wandeltocht gaat volgend jaar voor het eerst plaatsvinden, op 11 en 12 maart. De start en finish is bij het Fort in Ooltgensplaat. De initiatiefnemers zien het als een mooie gelegenheid om de Oostkant van het eiland onder de aandacht te brengen.

Door Martijn de Bonte

"In maart ontstond er, door het wegvallen van een langeafstandswandeling in Brabant, een gat in de landelijke wandelkalender. Daar komt bij dat ik het nog steeds jammer vind dat de Omloop niet meer vanuit Ooltgensplaat vertrekt." Dat geeft initiatiefnemer Ton Korteweg als antwoord op de vraag hoe het idee voor de nieuwe wandeltocht is ontstaan. Samen met mensen uit het dorp en wandelvrienden is hij de drijvende kracht achter de Waterpoortloop. Hansje Zoon uit Dirksland is zo'n wandelvriend. Ze loopt samen met haar man heel wat tochten en is als vrijwilliger betrokken bij verschillende wandeltochten, zoals Nijmegen-Rotterdam en Amsterdam-Leeuwarden. Ze zet haar schouders onder het initiatief omdat ze zelf zoveel plezier heeft in lopen en om Flakkee op de kaart te zetten.

Floris V-pad

Deelnemers aan de Waterpoortloop kunnen kiezen uit vier afstanden: 110, 80, 40 en 20 kilometer. De routes gaan langs locaties die te maken hebben met de Waterpoort. De wandelaars maken bijvoorbeeld kennis met de vesting van Willemstad, fort den Hel en de historische wallen van Ooltgensplaat. De routes van de nieuwe tocht overlappen gedeelten van bestaande wandelpaden, zoals het Floris V-pad, een route van Amsterdam naar Bergen op Zoom.

In het gesprek met de initiatiefnemers valt al snel de vergelijking met de Omloop. De wandeltocht die binnenkort voor de 26e keer wordt georganiseerd. Korteweg en Zoon hebben de tocht allebei al heel wat keren gelopen. Ton staat deze keer ook weer aan de start, Hansje niet, zij heeft een blessure. Ze zien de Waterpoortloop niet als concurrent van de Omloop. "We hopen op kruisbestuiving en zien de Waterpoortloop als een onderhoudstocht voor lopers die deelnemen aan de Omloop." De nieuwe tocht wordt wat soberder dan de Omloop: "We organiseren het echt voor de lopers."

Lees verder op pagina 3.

Man en vrouw aangehouden voor zware mishandeling in Stellenda

STELLENDAM - Zaterdagmiddag zijn een man en een vrouw aangehouden als verdachten van een zware mishandeling in het Stellebos in Stellendam. Daar werd op vrijdagochtend om ongeveer 10.00 uur een 45-jarige vrouw mishandeld door een man en een vrouw nadat zij een opmerking had gemaakt over een loslopende hond.

Na een getuigenoproep kwamen bij de politie diverse tips binnen die leidden naar een verdachte, een 27-jarige vrouw uit Stellendam. Zij is zaterdag aangehouden. Na het onderzoek dat daarop volgde, is ook de mannelijke verdachte bekend geworden. Het gaat om een 40-jarige man uit Spijkenisse. Hij is op het bureau ontboden en daar aangehouden.

Vuurwerk- en Lasershow

OUDDORP - Op zaterdag 15 augustus is er een vuurwerk- en lasershow op het strand bij Ouddorp. De show bestaat uit een mix van lasereffecten, muziek en vuurwerk. De Vuurwerk- en Lasershow begint om 22.30 uur en vindt plaats op Strand Oosterduinpad ter hoogte van Strandpaviljoen De Zeester. Om de show goed te kunnen volgen is het raadzaam om echt op het strand te gaan zitten.

Hennepkwekerij opgerold

SOMMELSDIJK - In een pand op de Oostdijk in Sommelsdijk is dinsdagmorgen 11 augustus een hennepkwekerij opgerold. In de kelderruimte stonden 370 kleine wietplanten. Er had nog geen oogst plaatsgevonden. Er vond stroomdiefstal plaats om de apparatuur van stroom te voorzien. Een specialistisch bedrijf heeft de planten en apparatuur vernietigd en afgevoerd. Er zijn geen aanhoudingen verricht, de politie heeft een onderzoek ingesteld. Het is na de wietkwekerij in het voormalige wokrestaurant op D'n Diek en het oprollen van een wietplantage in de Beddenzaak aan het Kerkepad de derde kwekerij in het centrum van Middelharnis/Sommelsdijk die wordt ontmanteld.

Dameshorloge vermist

OUDDORP - Een lezer is onlangs haar gouden dameshorloge verloren bij de AH in Ouddorp. Omdat deze emotionele waarde heeft wil ze deze graag weer in haar bezit krijgen. De vinder wordt verzocht om contact op te nemen met Eilanden-Nieuws.

Straattekenen in Ouddorp

OUDDORP - As. vrijdag 14 augustus is er vanaf 18.30 uur straattekenen bij Bruna in het centrum van Ouddorp. Er zijn gratis krijtjes, een aardigheidje en een ijsje van Plaza t Hoekje. Alle kinderen t/m 12 jaar mogen deelnemen en kunnen leuke prijzen winnen.

2 / 24

Agenda

Woensdag 12 augustus

GOEDEREEDE – Zomerzangdienst in de Hervormde Kerk. Het thema is 'Loven en danken'. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Strandexcursie waarbij een gids uitleg geeft over dieren, schelpen, enz. Geschikt voor gezinnen met kinderen. Meer informatie en aanmelden op www.nm.nl/agenda of bij de VVV Ouddorp aan Zee.
SOMMELSDIJK - Bingo In De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 13.30 uur.

Donderdag 13 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Organist: Wim Diepenhorst.

Zaterdag 15 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop-orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Martien de Vos.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Een uurtje zingen van 19.30 tot 20.30 uur.
OUDDORP – Kitesurfclinic voor dames. Kijk voor meer informatie op www.natural-high.nl.
OUDDORP – Vuurwerk- en lasershow op strand Oosterduinpad, vanaf 22.30 uur.
GOEDEREEDE – Rondom de Toren, beiaardconcert door Jan Verheyen. Van 16.00 tot 17.00 uur.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van 10.00 tot 16.00 uur bij familie Nijssen, Groeneweg 35. Bel voor meer informatie naar 0187-651638.
MIDDELHARNIS – Fietspuzzeltocht ANBO, start om 13.00 bij Tieleman Keukens. Deelname kost € 7,50 voor leden en € 10,- voor niet-leden. Opgeven telefonisch: 484559 of 669550.

Donderdag 20 augustus

OUDDORP – Akershoekse Bokbokaal. Prestatieloop van 8 of 16 kilometer. Start en finish voor Hotel Akershoek. De start is om 19.30 uur, vanaf 18.00 uur kan er worden ingeschreven in MFG Dorpstienden.

Zaterdag 22 augustus

OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop-orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Kees van Steenhoven.
GOEDEREEDE – Rondom de Toren, een beiaardconcert en luisterwedstrijd door Jan Bezuijen. Van 16.00 tot 17.00 uur. Wedstrijdformulieren zijn verkrijgbaar in de toren.
OUDDORP – Hersteld Hervormde Gemeente. Grote jaarmarkt van 9.00 tot 15.30 uur met meer dan 50 kramen op het terrein van Vishandel Gebr. Sperling aan de Hazersweg 77 te Ouddorp.

Vervolg van voorpagina

De nieuwe wandeltocht wordt ondersteund door Waterpoort. Een initiatief waarbij de drie provincies en de gemeenten rondom het Volkerak en de Krammer samenwerken om de regio verder te ontwikkelen. Een van de projecten is de nieuwe pontverbinding tussen Ooltgensplaat, de Galathese haven en Brabant. De provincie Brabant is een echte wandelprovincie, bijna ieder dorp heeft er wel een eigen wandelvereniging. Een fenomeen dat op Goeree-Overflakkee niet bestaat.

Bijzondere ervaring

De organisatoren zien het als een pré dat ze zelf gepokt en gemazeld zijn in de wandelsport. "We weten bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat de route duidelijk is aangegeven, ook 's nachts en als het stormt moeten de lopers weten waar ze naartoe moeten lopen." De tochten van 80 en 110 kilometer starten beide om 22.00 uur, dan is het bij de start dus al 'nacht'. De enthousiastelingen weten ook precies wat er zo mooi is aan een langeafstandswandeling. Zoon: "'s Nachts lopen is echt een bijzondere ervaring, in het donker bouw je al snel een band op met andere wandelaars. En je komt helemaal los van de dagelijkse dingen." Korteweg vult aan: "Als je loopt, zie je veel meer." Als voorbereiding op de Omloop liep Kortweg onlangs al een groot deel van de Waterpoortroute. Hij vertelt er enthousiast over: "Al die vogels die je ziet en het uitzicht over de Grevelingen, vanaf de Philipsdam, is verbazingwekkend mooi!"

Voor de eerste editie hopen de vrijwilligers op zo'n honderd deelnemers. Omdat het de eerste keer is moet er veel geregeld worden. Korteweg: "De grote lijnen zijn uitgezet, de finesses moeten nog worden ingevuld. Het wordt wel een uitdaging."

Later dit jaar komt de website online met meer informatie en kan er worden ingeschreven voor de tocht.

Vrijwilligers gezocht

Iedereen die als vrijwilliger wil helpen met het organiseren van de Waterpoortloop kan contact opnemen met Ton Korteweg 0187-631815, t.kortweg@hotmail.com of Hansje Zoon, 06-27416390 a.zoon9@upcmail.nl

Tractor gaat in vlammen op

MIDDELHARNIS - Op een perceel aan de Maaijgroversweg is woensdagavond 5 augustus tijdens werkzaamheden een tractor in brand gegaan. Op het stuk land tussen Nieuwe-Tonge en Middelharnis was eerder al graan geoogst. De stoppels vatten ook vlam. Brandweerlieden kwamen ter plaatse om de brand te controleren. De tractor is uitgebrand, de bestuurder is ongedeerd gebleven.

Breien op een onverwachte plek

MIDDELHARNIS – Breien op een onverwachte plaats op een onverwacht moment, dat is de bedoeling van het Pop-up Breicafé. Op maandagavond 3 augustus verzamelden zesendertig trouwe bezoekers van Breicafé Steekje los zich bij cafetaria 't Hoad op het havenhoofd in Middelharnis om met elkaar te breien en te haken. Eigenlijk heeft het Breicafé een zomerstop, maar de echte fanatiekelingen breien natuurlijk ook in de zomermaanden door! De dames van Steekje los zijn van plan om op maandagavond 17 augustus nog een keer te gaan breien op een onverwachte locatie. Mensen die mee willen breien moeten de Facebookpagina van Breicafé Steekje los in de gaten houden of een e-mail sturen naar breicafesteekjelos@gmail.com voor de locatie.

OUDDORP - In september (de exacte datum is nog niet bekend) wordt in Ouddorp de parallelweg Oosterweg ter hoogte van de Oude-Nieuwlandseweg afgesloten.

Momenteel is er in deze straat al een inrijverbod voor motorvoertuigen uitgezonderd bestemmingsverkeer. Er worden paaltjes geplaatst zodat het fysiek niet meer mogelijk is voor gemotoriseerd verkeer om via de parallelweg Oosterweg naar de OudeNieuwlandsweg te rijden en visa versa. De paaltjes zijn rood witte kunststof paaltjes, die voor de brandweer overrijdbaar zijn. Het besluit is genomen om de fietser en voetganger meer ruimte te geven, zodat het voor deze doelgroepen veiliger is en zij zich veiliger voelen. Het komt, volgens de gemeente, steeds vaker voor dat de bebording genegeerd wordt door automobilisten en het gebruikt wordt als doorgaande weg. Er is een goed alternatief voor gemotoriseerd verkeer over de Oosterweg en de Vrijheidsweg

Op het parkeerterrein bij de Schaapsweg/Langeweg bij Ooltgensplaat is op vrijdag 7 augustus een stoffelijk overschot aangetroffen in een geparkeerde auto. De politiewoordvoerder meldt desgevraagd dat het een natuurlijk overlijden betreft van een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De Notenkraker brengt muzikale sprookjes

GOEREE-OVERFLAKKEE - In deze schoolvakantie komt het radioprogramma De Notenkraker van RTV Slogo morgen (donderdag 13 augustus) met een speciale uitzending voor jonge luisteraars. Gericht op kinderen, maar ongetwijfeld zullen ook volwassenen met plezier meeluisteren naar twee muzikale sprookjes. Het eerste is Peter en de Wolf van Sergej Prokofjev (1891–1953). Het is het verhaal van Peter, die met de hulp van een vogeltje een wolf vangt en hem samen met de jagers en het vogeltje naar de dierentuin brengt. Alle figuren in het verhaal zijn vertegenwoordigd door een eigen muziekinstrument.

Residentie Orkest

Het tweede sprookje is het verhaal over het olifantje Babar. Na de dood van zijn moeder vlucht het olifantje naar de stad. Een vriendelijk oud dametje ontfermt zich over hem en brengt hem in aanraking met het moderne stadsleven. Na een tijdje besluit Babar terug te keren naar het bos, waar hij trouwt met zijn nichtje Celeste. Hij wordt tot koning van de dieren gekroond. Het sprookje werd speels op pianomuziek gezet door de Franse componist Francis Poulenc (1899–1963) en in 1962 voor het eerst gepresenteerd. Beide sprookjes worden prachtig verteld door Frank Groothof. De muziek wordt uitgevoerd door het Residentie Orkest.

Uitzendingen

De radio uitzending (RTV Slogo) is morgen 13 augustus van 10.00 tot 11.00 uur. De Notenkraker is een wekelijks programma, waarin klassieke muziek op een toegankelijke wijze en met interessante achtergrondinformatie wordt gepresenteerd door Titania Poort en Hans van der Wulp. De live uitzending is donderdagochtend op genoemd tijdstip. Het programma wordt herhaald op dinsdagavond 18 augustus bij RTV Slogo van 21.00 tot 22.00 uur.

Huttendorp & Zomerfeest Melissant

MELISSANT - Op woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 augustus a.s. organiseert Oranjevereniging Melissant alweer voor de derde keer het jaarlijkse Huttendorp op het speelveldje in Melissant. Kinderen van 5 t/m 13 jaar kunnen mee komen bouwen aan een 'leuk dorp' met houten hutten. Per groepje ga je aan de slag met je eigen originele hut. Het huttendorp is op de drie bovenstaande dagen geopend van 9.30 tot 16.30 uur.

Meedoen? Aanmelden kan d.m.v. een briefje met je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, leeftijd en of je een vrijwilliger meeneemt, in te leveren bij Fabiusstraat 6 in Melissant. Deelname is € 10,- per kind en dit kan worden voldaan bij de start op woensdag 19 augustus tussen 9.00 en 10.00 uur op het speelveldje in Melissant.

Vrijdag 21 augustus zullen de hutten aan het eind van de middag beoordeeld worden door de jury en de bouwers van de hut die het mooist is, winnen een prijs! Nadat de hutten ook bewonderd zijn door de ouders/verzorgers, worden de hutten afgebroken en gaan we een groot vreugdevuur maken! Tijdens dit vreugdevuur vieren we vanaf ongeveer 17.00 uur het Zomerfeest met hapjes, drankjes en gezellige muziek van DJ Daniëndo en een optreden van Katsie E. en Marcel S.! Iedereen is van harte welkom!

Meer informatie: www.facebook.com/oranjeverenigingmelissant.

Zorghuys Flakkee start crowdfundingsactie

Op de website Doorgaan.nl staat een korte film waarin Marieke Kalle vertelt over Zorghuys Flakkee.

MIDDELHARNIS - Het eerste Flakkeese project van de crowdfundingsactie van Adviesgroep De Vogel is van start gegaan. Enkele weken geleden is het project van Zorghuys Flakkee gelanceerd op Doorgaan.nl. Zorghuys Flakkee wil christelijke kleinschalige zorg aanbieden in een zelfstandige woonvorm voor ouderen op Goeree-Overflakkee. Het geld dat de organisatie door middel van crowdfunding hoopt te verwerven, wordt gebruikt om een gezellige sfeer te creëren.

Hierdoor kan er geverfd, behangt en gestoffeerd worden en daarnaast kan de tuin aangepakt worden, zodat de bewoners bij mooi weer buiten kunnen zitten. Tevens is er geld nodig voor de aankoop van meubels, apparatuur en servies. Men heeft al een pand op het oog in Dirksland.

Tegenprestatie

Eén van de kenmerken van crowdfunding is dat er voor de investeringen ook een tegenprestatie geldt. Mensen die minimaal tien euro investeren, ontvangen daar iets voor terug, bijvoorbeeld een uitnodiging voor de opening of een High Tea. Het is ook mogelijk om het project te steunen door middel van een like of share op Facebook, dat levert geld op voor Zorghuys Flakkee.

Eén van de initiatiefneemsters van Zorghuys Flakkee is Marieke Kalle. 'Door jarenlange ervaring in de zorg weten we als geen ander wat er nodig is om warme en persoonlijke zorg te bieden vanuit onze christelijke visie op zorg. We hebben een mooie locatie op het oog, waarin we de sfeer van toen terug willen brengen zodat mensen die hier komen wonen zich vertrouwd en veilig en thuis voelen', zo vertelt Marieke enthousiast. Zorghuys Flakkee wil 11 appartementen creëren, met voor elke bewoner eigen sanitaire voorzieningen. Daarnaast is er een woonkeuken, een huiskamer en een gezamenlijke tuin. De zelfstandigheid en eigen regie staat voorop, maar mocht het nodig zijn dan is er altijd zorg in de buurt aanwezig.

Zo werkt het

Mensen die het Zorghuys Flakkee willen helpen met de inrichting en aankleding van het pand kunnen terecht op de website www.doorgaan.nl. Zoek hier het project 'Zorghuys Flakkee'. Na het invullen van het investeringsbedrag en enkele gegevens is de investering voltooid. Zorghuys Flakkee hoopt met de crowdfunding € 50.000 euro op te halen.

Open tuin in Ouddorp

De tuin is er weer klaar voor.

OUDDORP - Op woensdag 19 augustus is er weer open tuin bij Pau Heerschap in Ouddorp. De grote natuurtuin bestaat sinds 1990. Daarvoor was het jarenlang een nuttig hof van zo'n 2000 m2, waarin allerlei tuinproducten voor eigen gebruik en de verkoop verbouwd werden. In de loop van de tijd kwam er steeds meer structuur, de tuin bestaat nu eigenlijk uit drie gedeelten: vijvercomplex, bloemenweide en de formele tuin.

De vijvercomplex, bestaande uit drie natuurvijvers, is in 1993 aangelegd door Ed Deijst van tuinbedrijf 'De groene kikker' te Dreischor. In de loop der jaren hebben deze vijvers zich ontwikkeld tot een natuurlijk geheel.De bloemenweide in het midden is door een strikt maaibeleid geworden tot wat het nu is. Elk jaar is deze weide weer een verrassing, want de begroeiing wisselt steeds, afhankelijk van onder andere natuurlijke uitzaaiing en de weersgesteldheid. De formele tuin is omsloten door heggen van haagbeuk. Deze tuin is door de bekende, reeds overleden, tuinontwerper en auteur van diverse tuinboeken, Henk Gerritsen, van de Prionatuinen te Schuinesloot in Drenthe ontworpen. Voor Henk was de natuur zelf altijd het uitgangspunt. Hij ging uit van een vaste basisbeplanting met tuinplanten, maar er was ook ruimte voor spontaan uitgezaaide planten, die hun ideale plek vonden. Dit principe wordt nog altijd toegepast. Zo blijft het een formele tuin met 'wilde', natuurlijk uitziende, beplanting. Deze tuin is in 1994 aangelegd.

Voor het geheel van de tuin geldt eigenlijk, dat het 'getemde natuur' is, hier en daar geholpen door cultuurplanten. De tuin ziet er weer anders uit dan tijdens het eerste bezoek in juli. Nu bloeien o.a. de paarse kattestaart, wilde bertram, watermunt en heelblaadje. Bezoekers kunnen het allemaal met eigen ogen zien en de eigenaar is graag bereid een en ander toe te lichten. Om 11.00 zal Heerschap een verhaal in dialect vertellen. De Open Tuin is woensdag 19 augustus van 9.45 tot 13.00 uur. De toegang bedraagt € 3,50, koffie/thee is inbegrepen. Aanmelden bij VVV-Ouddorp, tel. 0187 681789. Het adres is Duinkerkerweg 25 in Ouddorp. Ter plekke is er weinig parkeerruimte, kom bij voorkeur op de fiets of lopend.

Huttendurp Stellendam

STELLENDAM - Op vrijdag 21 en zaterdag 22 augustus organiseert Vereniging Oranjefeest Stellendam weer het jaarlijkse Huttendurp! Alle kinderen/jongeren van 4 t/m 14 jaar zijn van harte welkom om deel te nemen aan dit evenement. Kinderen van 4 t/m 6 jaar zijn welkom onder begeleiding. Het Huttenfeest is op de ijsbaan aan de Eendrachtsweg in Stellendam. Het weekend begint vrijdag om 10.00 uur en zal zaterdag rond 16.00 uur eindigen.Vanaf 14.00 uur worden alle hutten afgebroken en opgeruimd. Bij goed weer zal ook dit jaar weer een groot gedeelte van het gebruikte hout worden opgebrand om 16.00 uur. De tijd tussen 14.00 en 16.00 uur wordt gevuld met een schuimparty en springkussens voor alle kinderen.

Dit jaar wordt er op zaterdagochtend, in samenwerking met Sportteam GO, een bootcampochtend gehouden voor alle deelnemers van het Huttendurp. Op deze ochtend maken de kinderen, in spelvorm, kennis met het opkomende fenomeen Bootcamp. Daarnaast zullen ook de volgende activiteiten in dit weekend plaats vinden: zwemmen in Zwemcomplex 't Zuiderdiep, overnachten in een hut, verschillende springkussens en de traditionele buikglijbaan. Voor elke deelnemer die lid is van de vereniging bedragen de kosten € 10, -, voor niet-leden is dat € 15,-. Iedere volwassene die deze dag van de catering gebruik wil maken betaalt € 5,- voor leden en € 7,50 voor niet-leden. Opgeven kan via het inschrijfformulier, dat te vinden is op de website: www.vos-web.nl. Het inschrijfformulier kan gemaild worden naar: vos2008stellendam@gmail.com. Dit e-mailadres kan ook worden gebruikt voor volwassenen die zich aan willen melden om op vrijdag te helpen met het bouwen van de hutten.

Afscheid ds. Ed van Hoof Doopsgezinde Gemeente

OUDDORP – Ds. Ed van Hoof, sinds 7 oktober 2012 als tweede predikant verbonden aan de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp, neemt medio volgende maand afscheid. Op zaterdagavond 12 september wordt in het kerkgebouw aan de Dorpstienden een informele bijeenkomst belegd, waar de predikant en zijn echtgenote Marion persoonlijk in contact treden met de leden en vrienden van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Zondagmorgen 13 september is om 09.30 uur in de ochtenddienst het officiële afscheidsmoment. Ds. en mevrouw Van Hoof wonen aan Bekaf in Goedereede.

Het is goed toeven op de weekmarkt aan de Geldersedijk in Dirksland

DIRKSLAND – "Kooplieden op de markt kunnen in het algemeen gesproken goed met elkaar overweg. Zij hebben minder last van elkaars concurrentie - bij gelijke branchepresentatie - dan van de weersomstandigheden". Een uitspraak die wij nog niet eerder hoorden op onze bezoeken aan de eilandmarkten. Regen en wind, dat is de niet te beïnvloeden factor, die overigens dan wel de omzet bepaalt. Op deze stralende zaterdagmorgen is het al vroeg gezellig druk op de markt aan de Geldersedijk in Dirksland. Vanuit vijf kramen worden fruit en groenten, bloemen, kaas, brood en banket en vis aan de vrouw en de man gebracht. De locatie lijkt gunstig. Direct bij goede parkeervoorzieningen, gemakkelijk bereikbaar en op loopafstand van andere voorzieningen en de supermarkt.

Even afrekenen bij Ed de bloemist.

Door Jaap Ruizeveld

"Ja ik kom in de eerste plaats voor aankopen op de markt. Maar dat de super in de buurt is, vind ik een elkaar versterkende factor", zegt mevrouw Van Velden uit Rotterdam. Zij blijkt deze morgen niet de enige 'toerist of campinggast" te zijn die in deze vakantieperiode is neergestreken in Dirksland. Het merendeel van de marktbezoekers is overigens autochtoon, of als mensen bezwaar tegen dit woord hebben, men woont gewoon in Dirksland. Ook op deze markt klinken positieve signalen. Gezelligheid en sfeer. Sociale contacten. Even een buurpraatje maken. Soms hoor je zelfs een nieuwtje. Dat is wel sporadisch, want in kleine gemeenschappen doen geruchten al snel de ronde…

Markt houden

In het rijtje bij de kaasboer.
De groeten- en fruit kraam van Bram loop je niet zo maar voorbij.
Markt aan de Geldersedijk.

"Ik leg het uit", zegt een mevrouw. "Op de markt heb je contacten. In de winkel is dat veel minder of zelfs nihil. Dat is voor mij zeker een stimulans om wekelijks de markt te bezoeken. Je kent je verkopers en zij kennen jou. Dat is belangrijk en geeft vertrouwen. Nu moet ik snel naar mijn kaasboer, want ik heb nog meer vandaag op het programma staan. Mevrouw wandelt weg, maar komt kort terug. "Toch heb ik het idee dat het marktbezoek iets terugloopt. Dat is niet aantrekkelijk voor deze kern-voorziening die wij, althans ik zeker, voor geen geld kwijt willen raken".

Extra kraam

Jan van Nimwegen, mijn vaste gids in deze marktreportages, begrijpt die bezorgde opmerking. "In gesprekken met kooplieden op wat kleinere markten hoor je opmerkingen in de trant van of er wellicht een kraam bij zou kunnen komen. Dat is sowieso alleen al getalsmatig en qua presentatie een versterking. En ja, er zijn veel branches te bedenken, maar je moet wel kooplieden hebben die het willen invullen. Anders gezegd: die er brood in zien. Het heeft mijn ruime aandacht en ik ben heus actief meedenkend. Jaren terug was er een veel grotere markt op de Voorstraat in Dirksland. Helaas liep de belangstelling voor deze voorziening steeds meer terug en moest er naar een alternatief worden uitgezien. De Geldersedijk is wat locatie betreft prima".

Combineren

Mevrouw Van Heugten komt uit Voorne-Putten. "Niet alleen om hier inkopen te doen op de weekmarkt. Ik moet voor wat administratieve zaken nog even langs het ziekenhuis en benut de tijd ook om hier eerst kaas en vers fruit in te slaan. Een mooie gelegenheid. Op loopafstand van het ziekenhuis. Dan kan ik straks gelijk door naar huis rijden en hoef ik daar niet opnieuw boodschappen te doen. Het mag hier dan een kleine markt zijn, ik vind het voldoende", zegt ze. Die mening deelt ook mevrouw Van Schaijk uit Rotterdam. Het loopt inmiddels tegen sluitingstijd op de markt. Zij heeft deze middag een ziekenhuisbezoek op het programma staan. Dat wil zeggen, ze gaat straks een kennisje opzoeken. "Mijn man wacht in de auto op de parkeerplaats. Ik kan nu even de boodschappen doen. We gaan vanmiddag overigens nog naar Ouddorp, want daar zitten onze buren op de camping. Dan neem je toch iets lekkers mee? Daar drinken we dan een kopje koffie, kletsen wat bij en dan terug naar huis. Zo zijn we de hele dag op pad. Prima hoor. Het eiland heeft een speciaal plekje in ons hart. Vriendelijke mensen en veel minder stress dan bij ons in de stad. Die sfeer vind je terug hier op de markt."

Expertise weggebracht

Ed de bloemenman is non-stop in de weer om zijn snijbloemen op professionele wijze tot fraaie boeketten te formeren. Drie bossen voor 2,50 euro, is zijn boodschap. Die lokroep scoort. "In de loop der jaren hebben wij onze expertise gewoon weggebracht", zegt Ed. "Als bloemenland zijn wij ingehaald. Een groot deel van onze bloemen is rechtstreeks bestemd voor de exporthandel. Zet daar de energiekosten die in onze branche in Nederland moeten worden opgebracht eens tegenover het proces en de loonkosten in Kenia, dan wordt mijn opmerking duidelijk. Ik koop alles zelf in. Dus ik presenteer kwaliteit en kan daar de prijs, markt-goedkoop, tegenover zetten", vertelt Ed.

Het is goed zo

Ook Krijn van Vishandel Schot van Dijk staat deze morgen in de belangstelling. Een mevrouw sluit aan bij het rijtje wachtenden. "Even nog een haring halen voor mijn vader", zegt ze. "Ik ga bij hem op bezoek. Hij vindt dat een heerlijk hapje. Dus wat is er prettiger om even over de markt te lopen". Bram Corstantje beschikt over een zeer ruime kraam, waarin zijn groenten en fruitproducten alleen al voor het oog een genot zijn. Laat staan voor de koper. Grappig is te horen dat bij (bakkerij) 't Stoepje er door de week al bestellingen worden gedaan die men dan op de zaterdag snel komt ophalen. Het gemak dient de mens. Het ligt klaar. Ook dit is weer een marktfunctie die mensen ambiëren. De marktkramen staan, zoals gemeld, aan de Geldersedijk aantrekkelijk opgesteld, "Mist u bepaalde branches op deze markt?" vragen wij tenslotte aan bezoekers. Unaniem klinkt: "Het is goed zo."

Kernactiviteiten

MIDDELHARNIS

Vakantie Bijbelfeest 'De Bouwplaats'

Het Vakantie Bijbelfeest is voor alle kinderen van de basisschool. Dit jaar kunnen de kinderen op dinsdag 18 en woensdag 19 augustus van 10.00-15.00 uur terecht in CSG Prins Maurits. Inschrijven kan al vanaf 9.30 uur. Tijdens het Vakantie Bijbelfeest gaan de kinderen met elkaar zingen, luisteren naar verhalen uit de Bijbel, knutselen en spelletjes te doen. Ook zijn Rafie en Mico weer van de partij. Voor de tieners is er een speciale Tieneravond op dinsdag 18 augustus van 17.30-22.00 uur. Voor eten wordt gezorgd, de tieners moeten niet vergeten om hun mobiel mee te nemen.

De afsluitingsavond is voor iedereen, deze vindt plaats op woensdag 19 augustus van 19.30-20.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur. Al deze activiteiten vinden plaats in de CSG Prins Maurits. Op zondag 23 augustus is er kerkdienst, waar nogmaals stil wordt gestaan bij het thema; 'De Bouwplaats'. Bij goed weer is er na de dienst gezamenlijk buiten koffie drinken onder de toren. De kerkdienst is in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. De dagen worden georganiseerd door de Hervormde Gemeente van Sommelsdijk. Voor meer info, zie ook: www.hervormdsommelsdijk.nl, of kijk op Facebook.

Repetities Jeduthun van start

Binnenkort start het nieuwe verenigingsjaar van Chr. Gem. Koor Jeduthun. Dit seizoen wordt er stilgestaan bij het 30-jarig bestaan van het koor, is er een 3-daagse reis naar Duitsland en zijn er verschillende uitvoeringen. Donderdag 20 augustus om 19.45 uur starten de repetities weer onder leiding van Jan Wisse. Mensen die kennis willen maken met het koor worden uitgenodigd om een de repetitie te bezoeken. De eerstvolgende uitvoering is zaterdag 5 september, dat is een inloopconcert in de Hervormde Kerk in Ouddorp. Verder wordt er medewerking verleend aan de Reformatie-avond op 29 oktober. En op 24 december is de traditionele Kerstzangavond, in de Herv. Kerk van Middelharnis. Kijk voor meer informatie over het koor op www.jeduthunmiddelharnis.nl.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Huttenfeest Jungle

In de laatste week van de zomervakantie, op donderdag 20 en vrijdag 21 augustus, mag iedereen weer hutten komen bouwen in het bos. Donderdag 20 augustus start het Huttenfeest om 10.00 uur. Tussen de middag wordt er met z'n allen gegeten in het bos. De dag duurt tot 17.00 uur. Vrijdag 21 augustus begint het evenement op 13.00 uur. Om 18.00 uur is er een barbecue, ook ouders en andere belangstellenden zijn welkom om mee te eten. Op vrijdag mogen kinderen vanaf 10.00 uur komen spelen in de hutten, maar er is dan beperkt toezicht. De kosten voor de kinderen zijn voor twee dagen € 7,50. Voor één dag, of alleen voor de BBQ is dat € 5,00. Dat is inclusief eten en drinken. De ouders die komen bbq-en, betalen € 10,00. Graag aanmelden voor 19 augustus, want dan weet de organisatie hoeveel spullen er nodig zijn. Kinderen moeten een hamer meenemen met hun naam erop. Opgeven bij Esther: tel. 611101, of per mail: stichting.ons.trefpunt@upcmail.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Verloskundig centrum CuraVita start met spreekuren

Vanaf 1 september start verloskundig centrum CuraVita met spreekuren op locatie in Middelharnis en Ouddorp. Op maandagmorgen houden de verloskundigen spreekuur tussen 9.00 en 12.00 uur in het pand van CuraMare Thuiszorg aan de Nieuwstraat 56 in Middelharnis. Op donderdagmorgen is de verloskundige tussen 9.00 en 12.00 te vinden op de 2e etage van De Vliedberg aan de Vliedberglaan 100 in Ouddorp. Om een afspraak te maken voor het spreekuur, kan contact opgenomen worden met het reguliere telefoonnummer van CuraVita: 0187 60 71 20. 'Met deze nieuwe dienstverlening willen we het onze zwangeren nog makkelijker maken. Zeker met de locatie in Middelharnis zitten we midden in het centrum, maar ook voor Ouddorp geldt dat er minder gereisd hoeft te worden voor een reguliere controle. En dat is fijn, zeker als je je andere kleintjes ook nog mee moet nemen', aldus Evelien Roozemond, verloskundige bij CuraVita.

Fietstocht ANBO

Zaterdag 15 augustus organiseert de ANBO Midden- en West Flakkee weer een fietspuzzel- en speltocht. Om 13.00 uur is het vertrek bij Tieleman Keukens, Koorndreef 15 te Middelharnis. De tocht gaat via de polder naar manege Oostmoer, waar gratis koffie/thee met gebak wordt genoten. Via Oude-Tonge gaat de reis naar Wegrestaurant De Tram aan de Langeweg in Nieuwe-Tonge.Daar krijgen de deelnemers nog een drankje.Het laatste stuk naar Middelharnis wordt op eigen gelegenheid afgelegd. Er wordt fruit meegegeven voor onderweg. De kosten zijn voor leden € 7,50 en voor niet leden € 10,-. Onderweg worden er diverse spelletjes gedaan en moeten vragen worden beantwoord. De winnaar ontvangt een cadeaubon ter waarde van € 25,- te besteden bij restaurant Het Anker te Dirksland.Opgeven kan bij M. Breeman: 0187-484559 of L. Leijdens: 0187-669550.

OUDDORP

Orgelconcert Dorpskerk

Morgen, donderdag 13 augustus, om 20:00 uur verzorgt Wim Diepenhorst uit Deventer een orgelconcert op het Van Vulpen orgel in de Dorpskerk te Ouddorp. Er worden werken gespeeld van J.S. Bach (1685-1750; M. Weckmann (1616-1674); D. Buxtehude (1637-1707) en W.A. Mozart (1756-1791). Wim Diepenhorst is in 1971 in Stad aan 't Haringvliet geboren. Vanaf zijn zesde jaar is hij met orgelspelen begonnen. Hij heeft gevolgd bij Rinus Verhage en studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Hans van Nieuwkoop en muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij is orgeladviseur voor de Hervormde Orgelcommissie, de Orgeladvies commissie van de Gereformeerde Kerk en van de Stichting Oude Hollandse Kerken. Sinds 2003 is hij orgelspecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

Kitesurfenclinic voor dames

Aanstaand weekend organiseert Kitecenter Natural High de An the Lous - Freestyle Clinic op de Brouwersdam! Deze exclusieve clinic is speciaal voor alle fanatieke dames die meer willen leren op kitesurfgebied. De clinic wordt begeleid door de professional Annelous Lammerts. De carrière van deze talentvolle kitesurfster is ooit begonnen op de Brouwersdam. Tegenwoordig strijdt ze mee in de top van de PKRA World Tour en reist ze de hele wereld over. Kijk voor meer informatie op www.natural-high.nl.

STELLENDAM

Visverkoop voor Stichting ALS

Twee weken geleden, op de zaterdag dat de zomerstorm over ons land raasde, moest de actie worden uitgesteld. Maar de initiatiefnemers hebben de draad weer opgepakt en nu voor zaterdag 15 augustus, van 11.00-18.00 uur, op de jachthaven Marina Stellendam, een grote visverkoop georganiseerd. De opbrengst is bestemd voor de stichting ALS (Spierziekten). Amytrofische laterale sclerose is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Jaarlijks overlijden in ons land 500 mensen aan deze ziekte en ook jaarlijks worden rond 500 nieuwe gevallen geregistreerd. De visverkoop, waarvoor ieder wordt uitgenodigd, wordt gesponsord door Maaskant Shipyards. De vis wordt aangeboden door de Stellendam (SL 42). Diverse soorten gerookte en gebakken vis zijn er in de stand te koop en uiteraard ontbreekt de Hollandse haring niet. Kom zaterdag naar de jachthaven, steun de actie voor ALS en geniet tevens van de activiteiten en gezelligheid op de jachthaven Marina Stellendam.

SOMMELSDIJK

Rehobôthkoor zoekt versterking

Na een periode van vakantie hervat het Christelijk Gemengd Rehobôthkoor o.l.v. Ab Vroegindeweij haar repetities op woensdag 19 augustus. Graag zou het koor zich versterken met een aantal mannen, zowel bassen als tenoren. Zij worden uitgenodigd eens langs te komen op een repetitieavond en de sfeer te proeven binnen het koor. De repetities worden gehouden op woensdagavond van 19.45 tot 21.30 uur in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk. Voor meer informatie wordt u verwezen naar de website van het koor: www.chrgemrehobothkoor.nl

Dit jaar staan er nog enkele uitvoeringen op het programma. De eerstvolgende uitvoering is op vrijdag 28 augustus 2015 in de Doopsgezinde Kerk te Ouddorp. Deze zangavond wordt gehouden t.b.v. de stichting Charité. Naast het koor zullen ook een Wit Russisch orkest/zanggroep en het Christelijk Ouddorps Mannenkoor o.l.v. Dinant Struik meewerken. De aanvang is 19.30 uur. De volgende uitvoering is op zaterdag 3 oktober 2015, dan staat er een zangavond op het programma in de Grote- of Catharijnekerk te Heusden. Ook hoopt het koor een Kerstzangavond te organiseren in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk op zaterdag 19 december 2015. Hieraan zal het kinderkoor "Tot Zijn Eer" o.l.v. Corné de Geus meewerken.

GOEDEREEDE

Vakantie Spelweek

De laatste week van de zomervakantie is er weer de Vakantie Spelweek, in de witte tent aan de Jongkoenstraat te Goedereede. Het thema is 'De Bouwplaats'. De kinderen ontmoeten daar een architect, een timmerman, een elektricien. "Zoals mensen een huis bouwen, zo bouwt de Heere God aan ons leven. Hij heeft ons bedacht (= architect), wil contact met ons (= elektricien) en gaat het mis, dan wil Hij het repareren (= timmerman)" Op het programma staat samen zingen, samen spelen, luisteren naar een Bijbelverhaal, vossenjacht en zelf aan de slag met bouwen. Alle kinderen van groep 1 t/m 7 zijn welkom op dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 augustus vanaf 9.30 uur.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Aanstaande zaterdag, 15 augustus, is er van 10.00 tot 16.00 uur een schuurverkoop bij familie Nijssen. Er worden meer dan 500 artikelen aangeboden uit grootmoeders tijd, zoals emaille, zink, Keulse potten, fornuizen en nog veel meer. Er is gratis koffie of thee voor de bezoekers. Het adres is Groeneweg 35 te Nieuwe-Tonge. Bel voor meer informatie naar 0187-651638.

OUDE-TONGE

Inzameling voor Uzon

Zaterdag 15 augustus is er een inzameling van goederen voor de gemeente in Uzon. Het inzameladres is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Vanaf 9.30 tot 11.30 uur staat de organisatie klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neem dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Kinderen maken kunstwerken

GOEDEREEDE - Tijdens de Goereese Kunstdagen zijn kinderen en volwassenen vol overgave bezig geweest een heus kunstwerk te maken. Onder leiding van Ellen van der Bok en Marian Leijdsman zijn er ballonnen en peulen beschilderd. Bij de allerkleinsten hebben enthousiaste ouders en begeleiders geholpen. Het resultaat is een kleurrijke mobile. Het zonnepaneeltje boven op de ballon laadt de batterij op. Als het donker wordt, dan gaat het lampje schijnen en geeft de mobile urenlang licht. Sfeervol voor de tuin of de camping. De workshop voor kinderen was georganiseerd door de Kunststichting Goedereede. (Foto: Wim Weeda)

KNRM-reddingsboot 'Koningin Juliana' is thuis in Stellendam

STELLENDAM – "Met een paar enthousiastelingen zijn wij er enkele jaren mee bezig geweest. Sinds begin deze zomer is het gelukt om één van de oude KNRM-reddingsboten die in Zuid een behoorlijke tijd dienst heeft gedaan, de 'Koningin Juliana', naar Stellendam te halen. Wij vonden en vinden dat deze boot hier thuis hoort en zijn daarom blij dat het schip nu aan een -door Rijkswaterstaat aangewezen - steiger in de Stellendamse binnenhaven, dichtbij de sluis, is afgemeerd". Dit zegt de trotse plaatsvervangend commissievoorzitter van de Reddingsstations Stellendam en Ouddorp, René Wissekerke. Samen met John Brökling, Piet de Bruijne en Cornelis de Blok hebben de mannen, met KNRM-bloed in de aderen, stap voor stap naar dit succes toegewerkt.

René Wissekerke bij de KNRM-reddingsboot in de Stellendamse binnenhaven.

Actie enthousiastelingen voor behoud succesvol afgerond

Door Jaap Ruizeveld

In zijn verhaal hoe het allemaal tot stand is gekomen, toont Wissekerke (57) zich een voortreffelijk KNRM-ambassadeur. Het gaat hier immers om een zeer serieuze zaak. Een plan bedenken is één. Het nakomen van afspraken, het invullen van de financiële paragraaf en niet in de laatste plaats de inzet om het schip in oude luister op te kunnen knappen, horen daar direct bij. "Het schip blijft inzetbaar voor de KNRM. Dat is de afspraak die wij hebben gemaakt. Wij mochten de 'Koningin Juliana' in een stichting onderbrengen. Vanuit die stichting proberen wij het project financierbaar te maken. Dat doen wij door sponsors te interesseren, met als inzet dat de reddingsboot gebruikt kan worden voor het varen met bedrijfsfunctionarissen. Als de boot dan van de kant gaat, hopen wij daarvoor gelden te generen. Anderzijds zal ook voor andere algemene doelen gevaren worden", zegt René.

Bewondering

Wat is zijn drive om zich voor deze klus in te zetten? Wissekerke: "In de eerste plaats ben ik altijd begaan met het reddingswezen binnen de KNRM op zich. Ik bewonder enorm de vrijwilligers binnen deze organisatie voor hun daadkracht. Voor hun moed bij inzet. Ik vind het leuk om daar mijn steentje aan bij te dragen. Dan moet je daarbij ook niet vergeten dat met de 'Koningin Juliana' en met andere boten in de loop der jaren honderden mensenlevens zijn gered. Het zou dan toch zonde zijn als een van deze boten na de operationele periode zou verdwijnen, terwijl wij er met z'n allen nog heel lang plezier van kunnen hebben. Het is daarnaast ook een goed middel om de KNRM te promoten voor nu en in de toekomst. Mijn motivatie is om dat organisatorisch en bestuurlijk in goede banen te leiden. Uiteraard wil ook ik bij 'de club' blijven behoren".

Werkzaamheden

Is het invullen van een bemanning een probleem? "We hopen te kunnen putten uit oud-KNRM-ers op het eiland. Misschien ook mensen uit de visserijvloot die ons varend en technisch kunnen assisteren om de boot in goede staat te krijgen en te houden. Er moet veel gedaan worden aan de machinekamer. Achterstallig onderhoud moet worden weggewerkt. Dat gaan wij de komende tijd met een puntenlijst aanpakken. Prioriteiten stellen en kijken in welke volgorde onderdelen daarbij aan de beurt moeten komen. En dan is ook - in het dok - een goede straal- en schilderbeurt nodig, zodat het schip er dan weer voor de eerste 15 tot 20 jaar top bij ligt", zegt Wissekerke. Dat kost uiteraard geld. Wil men dit project ondersteunen, dan zijn bijdragen voor de stichting Reddingsboot Juliana (KNRM) hartelijk welkom op banknummer NL03ABNA0438742079.

Geschiedenis

Toch nog even terug naar de inspanningen die René en zijn medestrijders moesten verrichten om de reddingsboot naar Stellendam te halen. "Voor ons was en is het een leuk project, maar gemakkelijk is het allemaal niet gegaan. Destijds lag er een boot in de Stellendamse haven, maar die is jaren terug in particuliere handen gekomen. Twee andere reddingsboten, de 'Javazee' en de 'Koningin Juliana', bleven in eigendom van de KNRM. Ze zijn semi-operationeel gehouden om in tijden van ijsgang te worden ingezet bij het assisteren om de nieuwe boten door het ijs naar open zee te slepen. Het was voor de Reddingsmaatschappij altijd lastig om die boten te verkopen. Eigenlijk zijn ze nog nodig. Na zijn reserveboot-fase is de 'Koningin Juliana' in bruikleen gegeven aan het Maritiem Museum in Rotterdam. Het kreeg er ligplaats, maar het werd ook gezien vanuit de 'bewaarfunctie'. Oud-bemanningsleden van de KNRM Hoek van Holland hebben de boot operationeel gehouden. Uiteindelijk is het schip voor lange tijd de reddingsboot geweest van Hoek van Holland. Bepaalde tijden lag de 'Koningin Juliana' overigens ook in Stellendam en in Scheveningen.

Geen overheidsgeld

Na het maken van enkele foto's wordt ons gesprek op de 'Koningin Juliana' voortgezet en wil Wissekerke graag nog iets over de KNRM vertellen. De organisatie die functioneert zonder overheidsgeld. Die een uiterst belangrijke functie vervult in onze samenleving. Gelukkig wordt haar inzet gewaardeerd door support van donateurs, sponsors en door nalatenschappen van mensen die in het verleden met de KNRM in aanraking zijn geweest. Door de onafhankelijke positie kan de KNRM eigen keuzes maken en prioriteiten aangeven voor het reddingswezen. Dat gebeurt met landelijk rond 1200 vrijwilligers die zich inzetten om dit werk te continueren." Het is echt bewonderenswaardig. Juist in een maatschappij waarin individualisatie steeds meer op de voorgrond treedt. Graag iets voor een ander doen. Dat leeft bij de KNRM-medewerkers", geeft René aan.

Kordaat handelen

"Het gaat ook duidelijk ergens over. Mensen redden die in nood zijn geraakt of hen bijstaan om ongelukken te voorkomen. Afgelopen weken hadden wij drie medische acties. Reanimaties. Mensen met hartinfarcten. Recent het ongeluk waarbij een Duitse zeiler om het leven is gekomen. Wij waren erbij. Onze mensen moeten op het cruciale moment handelen.

Kordaat zijn. Doen waar je voor bent opgeleid en waarop je geoefend bent. Dat is super belangrijk. Je moet er ingroeien. Dat gebeurt bij opstappers en ook bij gevorderde jongens. Als team bij elkaar. Details herhalen, bespreken. Soms na gebeurtenissen dingen verwerken. Het gaat prima in onze club. Er is animo. Wel moet je soms met een goede organisatie en met inschakeling van technologie planningen maken. Dat komt omdat er minder jongeren op zee werken en ook dat velen buiten het eiland een baan hebben. Je moet voor onze inzet op tijd beschikbaar kunnen zijn". Tenslotte heeft René nog een hartenkreet. "Het is belangrijk dat meer watersporters het werk van de KNRM ondersteunen. Want 70 procent van het werk van de KNRM is aan de watersporters gerelateerd. Het percentage donateurs uit de watersporters mag best omhoog", zegt Wissekerke inspirerend. "Kite- en andere surfers hebben de laatste jaren een toenemende druk op het werk van onze KNRM-mensen gelegd"...

Column

Geen nachtbraker meer

Hele bibliotheken zijn er over vol geschreven: doorslapen. Wij hebben al die ongetwijfeld zeer interessante boeken nooit gelezen. Ons oudste prinsesje sliep al door voor de kraamverpleegster haar hielen had gelicht. Desalniettemin zwolgen we in de twee nachten dat ze wel van zich liet horen in zelfmedelijden. Slaap is nu eenmaal een eerste levensbehoefte, zeker als je net een kindje hebt gekregen. Maar daar hebben sommige baby's lak aan, zo ontdekten we toen ons tweede prinsesje geboren werd.

Met zeven weken hesen we onszelf nog steeds elke nacht uit bed. Of beter gezegd: hees ik mezelf nog elke nacht uit bed, want aangezien ik nog zwangerschapsverlof had, waren we overeengekomen dat de nachtvoeding mijn taak was. Na zeven weken was ik aardig opgebrand en met het weekend voor de boeg wilde mijn lieve man de nachtvoeding wel een keertje overnemen. "Niet schrikken vannacht," fluisterde ik ons kleine prinsesje die avond in het oor. "Papa geeft je vannacht de fles." Die nacht sliep ze voor het eerst door.

En sindsdien vertrouwen we haar elke avond toe dat papa die nacht verantwoordelijk is voor haar flesje. En sindsdien slaat ze dat flesje over. Normaliter zou mijn man zich gekrenkt voelen als iemand zo duidelijk liet merken hem niet te willen zien, maar in dit geval leek hij er wel vrede mee te hebben. Trots vertelde we de mevrouw van het consultatiebureau een week later dat ons lieve meisje geen nachtbraker meer was. "Dan slaapt ze al vroeg door," zei de mevrouw. Ik dacht te bemerken dat ze onder de indruk was, iets wat je niet zo vaak ziet op een consultatiebureau. Even overwoog ik haar te vertellen hoe je een baby zover krijgen kunt, maar ik zweeg. En dus is die primeur nu voor u. Dat scheelt weer een ritje naar de bibliotheek.

Ingestuurd

Petra de Munck stuurde deze zonnige foto met klaprozen en paardenbloemen. Een echte zomerfoto.

"Het is altijd fijn om weer thuis te komen"

Op het eiland vond Jasper Leijdens het vooral heel rustig. ''Er gebeurt niet veel op het gebied van muziek''. Met een tussenstap bij het lokale Radio Superstar is hij bij radio station 3FM terecht gekomen. Daar heeft hij zijn eigen show, in de nachtelijke uren. Voor zijn werk is hij verhuisd naar Hilversum. Op het eiland moet er volgens hem mee vernieuw worden. Sommige dingen moesten juist niet veranderen: ''het ons-kent-onsgevoel is geweldig''. En dat je fiets niet wordt gestolen is ook een pluspunt.

Jasper Leijdens (22) komt officieel uit Nieuwe-Tonge, ging gewoon naar de Prins Maurits in Middelharnis en heeft sinds kort zijn eigen radioprogramma 'Jasper' op 3FM. Van zondag op maandagnacht draait hij tussen 02.00 en 04.00 uur en vanaf 1 augustus kunt u hem horen van vrijdag op zaterdag tussen 03.00 en 06.00 uur.

"Mijn tijd op Goeree-Overflakkee was vooral heel rustig", begint Jasper zijn verhaal. "Er gebeurt niet heel veel qua muziek, maar gelukkig wordt daar al hard aan gewerkt. Ik ben ook alleen van het eiland afgegaan omdat het nu veel praktischer is". Met een baan in Hilversum is het onhandig om elke dag heen en weer te moeten pendelen. "Daarnaast draai ik nu ook 's nachts, dus dan zou ik eerst nog moeten wachten tot de eerste bus weer rijdt voordat ik naar huis had gekund", legt hij uit.

3FM

"Ik studeerde in Rotterdam aan het Grafisch Lyceum waar ik de opleiding Journalistieke Communicatie volgde", zegt hij. "Het was tijd om een stageplek te gaan zoeken en heel veel mensen nemen dan vaak een veilige plek bij de kinderboerderij of zo, maar ik wilde toch graag iets met muziek gaan doen. Ik trok de stoute schoenen aan en solliciteerde bij Radio Superstar. Ik werd vrijwel meteen aangenomen". En dat was het begin van een mooie carrière.

"Ik was al jaren fan van 3FM en via Giel Beelen (DJ bij 3FM), mocht ik naar de afterparty van Concert @ Sea", vertelt Jasper. "Rob Stenders was daar op dat moment ook en toen heb ik hem weten te strikken voor een interview. Hij nodigde mij uit om een keer een uitzending van hem bij te wonen". Een kans die Jasper met beide handen aangreep. Hij wist dat dit een mooie gelegenheid was om te laten zien wat hij kon. "Ik kwam niet met lege handen naar de uitzending. Ik had wat kleine dingen voorbereid en uiteindelijk leverde mij dat een stageplek op. Sindsdien ben ik niet meer vertrokken, om het zo maar te zeggen", lacht hij.

Maar ook Jasper snapt dat hij heel veel geluk heeft gehad. "Als er ook maar één klein dingetje anders was geweest, dan had ik hier nu ook waarschijnlijk niet gezeten", zegt hij. "Dan zat ik nu misschien nog steeds bij de lokale".

Het fijne Flakkee

"Heel mijn familie woont er nog, dus het is op die manier altijd wel fijn om weer thuis te komen", vindt Jasper. "Dat ons-kent-ons gevoel vind ik echt geweldig. Je weet wat je aan iemand hebt en wat niet en er is altijd wel iemand die je ergens mee kan helpen. Dat mag echt niet verdwijnen. Ik weet hier in Hilversum wie mijn huisgenoten zijn, maar daar houdt het op. Ik weet echt niet wie mijn buren zijn", zegt hij lacherig. "Ik merk wel dat veel meer mensen met wie ik vroeger op school zat ineens iets van mij willen. En dat terwijl ze toentertijd niets van mij moesten hebben", vertelt hij. "Mensen weten ineens veel meer van mij en ze hebben ook meteen een mening klaar liggen".

"Maar het beste aan Flakkee is nog wel dat ik je daar overal je fiets gewoon neer kunt zetten zonder dat die gestolen wordt".

Veranderen

"Ik vind dat er meer moet komen voor de jongeren", begint Jasper. "Er zijn schuurfeesten, maar niet iedereen houdt daarvan, dus er moeten alternatieven komen. Als je geen behoefte hebt aan een theater, bioscoop of concerten, dan zit je helemaal perfect op Goeree-Overflakkee. Want er is in dat opzicht niet heel veel te doen. Daarom is het ook zo jammer dat we niet zo'n goede verbinding hebben met de overkant. Af en toe een bus is niet genoeg en de aansluitingen die er zijn, die sluiten niet altijd aan".

"Daarnaast moet er vernieuwd worden. Op Flakkee blijft men vaak een beetje hangen in het verleden, omdat het toen gewoon goed ging zoals het ging, maar dat geldt niet meer voor vandaag de dag".

"Ik hoop verder dat ze het eiland niet op rare plekken gaan volbouwen", gaat hij verder. "Het is een nutteloze besteding, want er is in veel dorpskernen niks meer te doen. Al dat geld dat ze uitgeven aan de nieuwbouw, kunnen ze beter investeren in het opknappen en uitbreiden van de dorpskernen".

Toekomst

"Ik denk dat Goeree-Overflakkee niet heel erg gaat veranderen. Er zullen geen treinen komen", denkt Jasper. "Mensen komen hier naartoe voor de rust en ik denk dat de mensen die er wonen het wel goed hebben op het eiland".

"Misschien als ik met pensioen ben en als ik van de radio word geschopt, kom ik wel weer terug naar het eiland, maar anders niet. Ik kan nu op de fiets naar mijn werk en als ik vanaf Flakkee moet komen dan haal ik het niet, waar ik ook moet zijn", legt hij uit. "Als Flakkee dichterbij Hilversum had gelegen was ik thuis blijven wonen, want dat mis ik wel. Het relaxte thuis wonen, een moeder die voor je kookt. En daarnaast ook het feit dat mijn opa en oma daar nog wonen, dus die zie ik nu niet meer zoveel. Mijn oma heeft wel sinds kort Whatsapp, echt super leuk! Ik heb het hier 21 jaar onwijs naar mijn zin gehad, maar Hilversum is nu makkelijker".

Favoriete locatie

Mijn favoriete locatie is denk ik toch het strand. En dan niet het mega strand bij Ouddorp o.i.d., nee, ik ging vaak naar 't Hoad. IJsje eten, hangen op het strand en af en toe zwemmen. Al ben ik er jaren niet meer geweest. Ik ben benieuwd hoeveel daar veranderd is!

16 / 24

Vastgelegd

Lieve familie,

Ik ben nu op vakantie in Ouddorp en het is hier erg mooi en het weer in prima en er zijn veel mooie stranden. Ik wilde eerst een appje sturen maar ben toch gezwicht voor een mooie ouderwetse ansichtkaart. Zeker met de vuurtoren erop, want die torens spreken toch erg tot de verbeelding. Je ziet dan ook veel kaarten met de vuurtoren. Het is wel jammer, dat je deze vuurtoren niet kan bezichtigen. Wel is er een mooi museum over vuurtorens in de toren van Goedereede. Op de Brouwersdam is het ook leuk om naar alle surfers te kijken. Ik blijf nog enige weken hier, dus als jullie een berichtje willen sturen zou dat leuk zijn.

Groeten Jan

Foto en tekst: Jan Baks

Met raad en daad

Botulisme

Je leest weleens over waterdieren die omkwamen door het heersende botulisme in het water. Wat is dat voor vergiftiging of ziekte?

Het is vergiftiging door de bek. Wanneer een kadaver vergaat, ont­staat de stof botuline. Ligt het dode dier in het water, dan verspreidt dat gif zich in de omgeving en als mensen of dieren van zulk besmet water drinken (of voedsel eten dat ermee bereid is), kunnen ze erg ziek worden en soms sterven. Of ze sterven, hangt af van de hoeveelheid botuline die is opgenomen, en van hun weerstand. Pas aangetaste dieren kunnen suf en slaperig worden en op­lettende mensen kunnen daardoor gewaarschuwd worden en een ramp voorkomen. Botulisme treedt vooral op bij warm weer en bij warm water. Als fabrieken en cen­trales warm koelwater lozen, bestaat daardoor in de omgeving daarvan een ver­groot gevaar voor botulisme. In koude jaargetijden zullen de kadavers langza­mer vergaan en is er meer kans dat ze in verse toestand weggehaald of opge­vreten worden.

Beslagen autoruiten

Ik tob geregeld met het beslaan van vóór- en zijruiten in de auto. Het aanzetten van de ventilator van de verwarming helpt niet, om­dat de lucht nog niet warm is. Steeds schoonvegen met zeem of anticondensdoek is lastig en gevaarlijk in 't verkeer. Weet u iets beters?

U gaat blijkbaar rijden met gesloten ramen en zet dan gelijk de aanja­ger aan. Dat is verkeerd, want in de luchtkanalen heeft zich tijdens stilstand van de auto ook vocht verzameld en dat wordt dan met kracht tegen de voorruit geslingerd, die nog koud(er) is, zodat zich juist condens vormt en er fijne druppeltjes bijkomen. Ook de zijruiten krijgen daar een portie van te verwerken. Draai daarom een raampje of dak open als u start, dan blaast de binnenkomende luchtstroom tijdens het rijden uw ruiten schoon. Schakel de autoverwarming pas in als het koelwater op temperatuur is, anders onttrekt u noodzakelijke warmte aan de nog te koude motor. Koop tijdig een nieuw anticondensdoekje, want dat hoeft u maar één keer over de ruiten te halen vóór u gaat starten. Dergelijke doekjes gaan maar een beperkte tijd mee als ze los in een warme auto blijven liggen. En een zeem neemt het vocht niet ineens op.

Romeinse duizendjes

Ik kan wel normale Romeinse jaartallen ontcijferen, maar zag nu een aantal X-tekens met streepjes erboven en soms een X met vierkantjes er omheen. Wat betekent dat?

Aanvankelijk schreven de Romeinen het getal 1000 door combinatie van een C met een I en aansluitend een C in spiegelschrift. 2000 werd dan CCI met daaraan vast twee omgekeerde C's enz. Omdat al die verdubbelde C's bij grote getallen zoveel plaats vergden, is men later voor elke duizend de letter M gaan gebruiken. 2000 werd MM, 3000 MMM. Tienduizend maakte men vervolgens met een X (= 10) plus een liggend streepje boven die letter, en honderdduizend door een rechthoekige omraming van de X. Twee I's in zo 'n kader betekenden indertijd 200.000, een V (van 5) in een vierkantje 500.000 en een X in zo'n lijstje stond voor een miljoen.

Hulp bij wespensteek

Wat is het beste middel tegen een wespensteek?

Even betten met azijn, maar is de getroffene allergisch voor dat gif , dan moet hij of zij met spoed naar een dokter worden gebracht voor een injectie, want voor zulke personen kunnen wespensteken wel dodelijk zijn!

Weerbericht

Nog steeds kenmerkend hondsdagenweer

Het blijft ook de rest van de week typisch hondsdagenweer in de hele Benelux. De periode van de hondsdagen begint rond 19 juli en duurt tot 18 augustus. Al eens eerder legde ik uit dat dit tijvak doorgaans gekenmerkt wordt door warm en vaak ook onstabiel weer. Vroeger, in het nog koelkastloze tijdperk, was dit echt een periode waarin veel etenswaren bedorven door de warmte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid. Tegenwoordig is dat natuurlijk heel anders.

Donderdag belooft de warmste dag van de week te worden met een hoogzomerse temperatuur op Flakkee. Het hangt even af van de mate van bewolking tot welke waarde de temperatuur oploopt.

Blijft het nog lang zonnig, zou de 28 graden nipt bereikt kunnen worden, zeker in de bebouwde zones van de Eilanden. Indien de bewolking vanuit het zuiden zich al heeft uitgebreid, wordt het enkele graden minder warm. Die bewolking hoort bij het opkomen van storingen uit Frankrijk. Deze thermische lagedrukgebieden nemen ook een paar buien mee. Vooral op vrijdag is er kans op enkele stevige buien, mogelijk met onweer en hagel. Deze buien verdrijven de zomerse warmte uit onze contreien en in het weekend is het aangenaam weer met ruim 20 graden en blijft het veelal droog.

De echte hitte wordt teruggedrongen naar Duitsland en Polen, waar sprake zal zijn van een serieuze hittegolf. In een groot deel van Polen blijft het kwik een dag of vijf tussen de 35 en 39 graden gaan. Op de middellange termijn blijft ons zomerweer doorgaans prima. Af en toe is er wat verstoring in de vorm van een kleine regenperiode of een paar zomerse buien. Meestal blijft het droog met de zon. De droogte blijft min of meer in stand, want echt grote neerslagsommen worden niet verwacht.

Augustus is op weg in iedere geval een (te) warme en zonnige maand te worden in de Lage Landen. De zomer als geheel op (1 september weten we het zeker) gaat sowieso als (te) warm de boeken in.

Door weerman Marc Putto

Uit de oude doos

Klompenmaker Visser te Ouddorp levert als enige nog handwerk

Klompenmaker Willem Visser uit Ouddorp heeft deze week nog eens een paar onvervalste "Ouwerkerkers" vervaardigd. Al is het dan lang geleden dat deze klompensoort in Ouddorp werd gedragen en gemaakt, dhr. Visser had er niet de minste moeite mee en dankzij hem - als laatste praktiserende klompenmaker op Goeree­Overflakkee - kan het koffiekokertje, dat model zal staan voor het bronzen beeldje dat in Middelharnis wordt opgericht, met het originele schoeisel uit die tijd bij de beeldhouwer verschijnen. Het met de hand vervaardigen van klompen is ook voor dhr. Visser geen dagelijks werk meer, ruim acht jaar geleden mechaniseerde hij zijn bedrijfje en in principe werden toen het paalmes, het kromme hielmes, de gus en zoveel andere gereedschappen opgeborgen. Hij bedient enkel nog een vaste kern van klanten, die zonder zijn handgemaakte klompen maar slecht ter been zouden zijn!

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 14 augustus 1970

Verklaring van het woord hooligan

Naar aanleiding van de vraag over hooligans in de vragenrubriek ontvingen we van mijnheer Boogert een aanvulling.

Hij schrijft dat in de rubriek wel de uitleg van het woord hooligan naar voren komt, maar niet de verklaring voor het woord. De etymologie is als volgt: "Vrijwel zeker is het woord afgeleid van een familienaam. 'Hooligan' is een verbastering van de oorspronkelijk Ierse familienaam Houlihan. Aan het eind van de 19e eeuw (1890-1900) was de Ierse misdadiger Patrick Hooligan in Londen actief met een troep volgelingen. Hun basis was de herberg Lamb and Flag. Het woord hooligan bestaat sindsdien in het Engels als aanduiding voor een 'wildebras'. In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam het woord in Engeland óók in zwang als aanduiding voor een rellende voetbalsupporter. Tussen 1980 en 1985 werd het in die betekenis ook in Nederland en België gemeengoed."

STAD AAN 'T HARINGVLIET - In het zomerseizoen vaart het pontje van Stad aan 't Haringvliet naar Tiengemeten weer. Iedere woensdag en in het weekend kan de oversteek worden gemaakt vanaf Goeree-Overflakkee naar Tiengemeten. Veel mensen maken gebruik van de gelegenheid om een dagje te gaan wandelen of fietsen op het natuureiland. Kijk voor meer infornmatie op www.dehoekschevaart.nl.

Zondag 16 augustus 2015

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. ten Brinke en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. J.C. Blom - Geref. Kerk 10.00 uur ds. C. Kant en 18.30 uur ds. A.P. Davelaar - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur ds. J. van Belzen - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. E.A. van Hoof, 11.15 uur pfr. J. Wiese en 18.30 uur ds. E.A. van Hoof (Welkomdienst m.m.v. Musica Sororum) - Vakantiedienst RCN Toppershoedje, recreatiezaal, Strandweg 2-4, 10.00 uur mevr. J.G. Pors-Ris

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. C. van den Berg en 18.30 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.C. Breugem en 17.00 uur ds. M.A. Post - Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur kand. M. Diepeveen - Geref. Kerk 10.00 uur ds. L.C. van der Eijk en 18.30 uur (geen dienst)

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 9.30 uur ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H.S. Mosterd en 18.00 uur ds. A.D.J. Wessels - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. P. Blok - Ziekenhuis 14.30 uur ds. M.J. Middelkoop

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur prof. dr. W. Verboom en 18.00 uur ds. J.H. Lammers - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk en 16.00 uur ds. B.D. Bouman - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. R.W. van Mourik en 18.00 uur ds. K.M. Teeuw - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. K.J. Kaptein en 17.00 uur ds. D. Zoet - Lukaskapel 10.00 en 14.30 uur ds. J. de Jong - Exodusgemeente 10.00 uur mevr. P. de Nooij - Remonstrantse Gem. 10.00 uur ds. G. Berveling - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. K. Tanis

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.J. Middelkoop en 18.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden - Geref. Kerk 10.00 uur ds. C. Romkes en 17.00 uur ds. L.J. Versteeg - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. W. van Sorge - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur br. De Rover en 14.30 uur ds. A.S. de Vries - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. H. Vogel

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur prop. L. Solleveld en 18.00 uur prof. dr. W. Verboom - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A.A.F. van de Weg en 18.00 uur ds. B. Reinders - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. van Ginkel en 18.00 uur ds. A.L. Molenaar - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur dhr. F. Ouweneel -Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur dhr. A. van Ooijen

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur ds. D. Boers en 18.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 10.00 uur mevr. E. Littel-van Dommele en 18.00 uur (geen dienst)

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 10.00 uur ds. J. Anninga en 18.00 uur ds. G. den Hartogh

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.C. de Jong en 18.00 uur ds. B.F. Bakelaar - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. L. Treur en 15.30 uur kand. P.D. van den Boogaard - Geref. Kerk 9.30 uur ds. A. van der Stoel en 18.00 uur ds. J. Schep - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur ds. S. Maljaars

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur ds. W. Meijer

Extra diensten

NIEUWE-TONGE - Ger. Gem. dinsdag 18 augustus 19.30 uur ds. C. van Krimpen
HERKINGEN - Ger. Gem. woensdag 19 augustus 19.30 uur ds. R.A.M. Visser
OUDDORP - Ger. Gem. donderdag 20 augustus 19.30 uur ds. J. van Rijswijk

Dauw op de aarde, de zending van de kerk in de wereld

In de serie theologische thema's verscheen bij uitgeverij Labarum Academic het boek: 'Dauw op de aarde, de zending van de kerk in de wereld', door dr. J. H. van Doleweerd (1961), missioloog en theologisch docent. Van Doleweerd promoveerde in 2012 op Viva Vox Deï, een hermeneutische studie over het zelfgetuigenis van de Schrift. Hij is namens de Zending van de Gereformeerde Gemeente verbonden aan de Theologische Hogeschool Johanes Calvijn te Denpasar Indonesië. Eerder was hij werkzaam in Afrika en Latijns-Amerika.

Door B.S. van Groningen

Het ISBN-nummer is 9. 789.033.617.829, het boek bevat 240 pagina's en kost € 17,95. Wat is de bedoeling van dit (studie) boek? 'Dauw op de aarde' wil het gezonde zijn van de kerk in de wereld in rapport brengen met de actuele ontwikkelingen dichtbij en verder weg. Gezien de complexe werkelijkheid en de secularisatie in Nederland, leven er op dit punt veel vragen: Wat is de Bijbelse inhoud van de roeping van de kerk in de wereld? Hoe geven wij deze in de eenentwintigste eeuw gestalte in de nabije omgeving en over de landsgrenzen? Wat onderwijzen we hierover in catechese, prediking en pastoraat?

Tegen de achtergrond van historische opvattingen en actuele ontwikkelingen in de missiologie is dit boek geschreven. In de Evangelische traditie is de laatste jaren veel over zending en missionair werk gepubliceerd. In ons eigen land is een nieuwe traditie ontstaan van missionaire gemeentevorming in diverse grote stede. De auteur verwerkt de uitgangspunten van de gereformeerde theologische traditie in een actuele visie op zending. Gereformeerde theologie is vitaal, relevant en actueel, ook voor de missiologische vraagstukken van nu.

De serie 'Theologische Thema's staat onder de redactie van dr. J. H. van Doleweerd, dr. M.J. Kater, dr. M. Klaassen en dr. W. van Vlastuin. De titel van het boek is een verwijzing naar Micha 5:6, waar de profeet wordt geroepen aan de kerk de belofte mee te geven dat door de prediking van het Evangelie op vele volken dauw zal afdruipen en vele gelovigen tot Gods eer zullen opschieten, wassen, groeien en bloeien (aldus de kanttekeningen van de Statenvertaling)

Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken: 1. Zending Bijbel perspectief, 2. De kerk, 3. De wereld, 4. De opdracht. Deze hoofdstukken zijn weer onderverdeeld in subhoofdstukken. Ik vermeld alleen de onderverdeling van het vierde deel: De opdracht: Vanuit de kerk, Met de Bijbel, Missionaire gemeentevorming dichtbij en ver wet, Theologisch onderwijs, De dienst van de christelijke barmhartigheid, Slotbeschouwing.

De hoofdstukken eindigen allemaal met studievragen, zodat dit werk niet alleen een interessant boek is over missie en zending, maar tevens een studieboek van hen, die op welke wijze dan ook met dit werk in aanraking komen of betrokken zijn. De slotbeschouwing geeft een aantal waardevolle stellingen mee:

Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld verdient een grote plaats in de kerk.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld voorkomt kerkelijk egocentrisme.
Aandacht voor de zending van de kerk helpt vragen te beantwoorden en positie te bepalen in de eigen context.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld brengt de vervulling van Gods belofte voor Israël dichterbij.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld vergroot de aandacht voor de wederkomst.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld stimuleert de pelgrimsgedachte van de kerk.
Aandacht voor de zending van de kerk in de wereld bepaalt de reformatorische kerken bij de verantwoordelijkheid de bijzondere zegeningen uit de geschiedenis van de Europese kerk over te dragen aan jonge kerken in de wereld.

De slotbeschouwing eindigt met de volgende woorden: De Bijbel staat vol beloften dat de einden der aarde zich tot de Heere zullen bekeren en alle geslachten der heidenen voor Zijn aangezicht zullen aanbidden (Ps. 22:28). Ook al lijken de moeiten overeenkomstig Jezus' woorden in Mattheüs 24 tot te nemen, het zendingsbevel is ook zendingsbelofte. Uit alle volken zullen mensen worden toegebracht. 'En dit Evangelie des Koninkrijks zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis allen volken; en dan zal het einde komen'. (Matth. 24:14)

Ruim tien pagina's zijn ingeruimd voor een uitvoerige bibliografie. Een zeer interessant en lezenswaardig boek, zeker voor de zendingsliefhebbers, maar ook voor anderen, die de zending een warm hart toedragen en op de hoogte willen blijven met de jongste ontwikkelingen op dit gebied. Het boek zal zeker ook gebruikt worden bij verschillende opleidingen voor het zendingswerk.

Meditatie

Het heil der armen

"Zalig zijn de armen van geest, want hunner is het Koninkrijk der hemelen". (Matth. 5 vers 3)

Het is op de helling van een berg, dat de Heere Jezus de rede houdt, die bekend staat als de Bergrede. Omringd door zijn discipelen en in groter kring door de scharen, spreekt Hij woorden van za­ligheid. Van Zijn gezegende lippen klinken negen zaligsprekingen en ze zijn als een snoer van kostbare parels. Eén van deze parels willen wij nader bekijken en ons in haar flonkering verheugen.


Het is de eerste en ze luidt: "Zalig zijn de armen van geest, want hunner is het Koninkrijk der hemelen". Armen van geest... wie zijn dat? Zijn dat armen in materieel opzicht? Arme sloebers, die met moeite het hoofd boven water kunnen houden? En spreekt Jezus hen zalig, alleen omdat ze arm zijn? Neen, want armoede of rijkdom op aarde bepaalt niet onze eeuwige toe­komst. Onder de schare der gezaligden, die God eeuwig loven, zijn zowel zij die rijk, als zij die op aarde arm waren. Wél is waar, dat de discipelen van Jezus toen en de volgelingen van Hem nu, als regel niet behoren tot de bezittende klasse. Paulus schreef daar over: "Want gij ziet uwe roeping broeders! dat gij niet vele wijzen zijt naar het vlees, niet vele machtigen, niet vele edelen", en: "het onedele der wereld en het verachte heeft God uitverkoren en hetgeen niets is, opdat Hij hetgeen iets is, te niet zou maken" (l Cor. l:26 en 28). Op deze regel zijn gelukkig uitzonderingen. Ook rijke mannen als David en Salomo en zovelen na hen, zijn zalig geworden.


Armen van geest, wie zijn dat? De kanttekeningen op de Statenverta­ling omschrijven het zó: "De armen van geest zijn die nederigen en gebrokenen van hart, die hun nietigheid verstaande, een klein gevoel van zichzelf hebben, steunend alleen op de genade Gods in Jezus Christus". En de profeet Jesaja heeft het over: ver­brijzeling, gebrokenheid, waarover de Heere Zelf zegt: "Ik woon in de hoogte en in het heilige en bij dien, die van een verbrijzelde en nederige geest is, opdat Ik levend make de geest der nederigen, en opdat Ik levend make het hart der verbrijzelden". Nederigheid, gebrokenheid, nietigheid, dat zijn de kenmerken van de geestelijk armen.


Weet u wat het 'arm van geest zijn' eigenlijk betekent? Het betekent 'bedelarm' zijn. De mens is door de zonde bedelarm geworden. In het Paradijs zijn wij alle goede gaven kwijtgeraakt. Gods heerlijkheid kwijt, Gods beeld kwijt, de gerechtigheid kwijt, de heilig­heid kwijt. We waren rijk in God... we werden straatarm. Maar wie erkent dat nu? Wie erkent geestelijk tot de bedelstaf te zijn vervallen? Voor genadebrood ontbreekt ons van huis uit elk smaakgevoel. Het staat ons tegen. We lusten het niet. Zo lang we kunnen, houden we de schijn op. Zowel materieel als geestelijk. Tot de Heere ons ontdekt aan onze armoede, ons alle ingebeelde rijkdom afneemt en alleen zonde en schuld overblijft. Zulken hebben een mishagen aan zich­zelf, verootmoedigen zich voor God en zoeken hun reinigmaking en zaligheid buiten zichzelf. In hen is geen enkele grond van bestaan voor een heilig God. Ze hopen alleen op Gods ontferming.


Deze pijnlijke, maar ook heilzame ontdekking, is het werk van de Heilige Geest door het Woord. Zó worden we arm van geest. Geestelijke bedelaars aan Gods genadetroon. Werd u zo reeds bedelaar? Die in ootmoed, als arm zondaar, Hem smeekte om genade? Maar... van het gegevene leven, is dat geen vreselijk armzalig bestaan? Neen, zegt Jezus, dat is niet armzalig, dat is zalig! Zalig zijn de armen van geest! Waarom? Wel: hunner is het Konin­krijk der hemelen. Rijken in zichzelf, zelfgenoegzamen, gearriveerden, zendt Hij ledig heen. "Hij zag geen rijken aan; Maar heeft z' in hunne waan, Gans ledig weggezonden". Maar: "Hij heeft na lang geduld, Met goederen vervuld, der hongerigen monden".

Door: wijlen H. Hartman

Zaterdagmiddagconcert in Zierikzee

Sander van Houten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het zaterdagmiddagconcert in de Nieuwe Kerk dat op 15 augustus 2015 gegeven zal worden, belooft een bijzonder concert te worden. Tijdens dit concert maakt u kennis met een unieke combinatie, bestaande uit Sander van den Houten (orgel) en Jurgen van Oostenbrugge (trombone). Zij spelen voor u een programma met muziek van onder andere Tomaso Albinoni, Franz Liszt en Alexandre Guilmant. Tevens zal er een nieuw werk voor trombone in première gaan.

Sander van den Houten (1987) begon op 8-jarige leeftijd zijn piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis. Na het winnen van diverse regionale concoursen, vervolgde hij zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium. Daar kreeg hij les van Bas de Vroome en Aart Bergwerff en behaalde hij zijn bachelor diploma. Zijn master diploma behaalde hij cum laude aan het ArtEZ conservatorium, waar hij les kreeg van Theo Jellema. Momenteel is Sander hoofdorganist van zowel de Burgwalkerk als de Broederkerk te Kampen. Tevens is hij tweede organist van de Bovenkerk aldaar.

Sander verzorgt regelmatig soloconcerten, maar voor dit concert wordt de samenwerking gezocht met trombonist Jurgen van Oostenbrugge. Jurgen (1991) begon op 9-jarige leeftijd met het volgen van trombonelessen bij Hugo Verweij in Stellendam. In 2009 begon hij zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij les kreeg van Pierre Volders, Jörgen van Rijen en Remko de Jager. Hij vervolgde zijn studie bij dezelfde docenten aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2013 zijn bachelor diploma behaalde. Jurgen is momenteel trombonist bij het Zeeuws Orkest en het TY Kamerorkest. Daarnaast verzorgt hij als freelance musicus regelmatig concerten met verschillende orkesten en ensembles.

Graag verwelkomen wij u op 15 augustus om 16.00 uur in de Nieuwe Kerk te Zierikzee. Toegang: uw gift. Voor meer informatie over de musici kunt u terecht op www.sandervandenhouten.nl en www.jurgenvanoostenbrugge.nl.

Cursus Theologische Vorming in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 5 september begint het nieuwe cursusjaar van de cursus Theologische Vorming voor Gemeenteleden. De cursus is eens per twee weken van 09.30 tot 12.30 uur en bestaat uit 21 bijeenkomsten. Het uitgangspunt van deze cursus is de Bijbel en de Belijdenis van de Reformatie.

Deelnemers krijgen les in zeven vakken: Oude en Nieuwe Testament, dogmatiek, kerkgeschiedenis, ethiek, zending/oecumenica en praktische theologie. De volledige cursus duurt drie jaar, maar men verbindt zich steeds slechts voor één cursusjaar tegelijk. Daarna is het mogelijk om verder te gaan in een vervolgcursus die "Studium Generale" wordt genoemd. Het is een soort opfriscursus voor oud-cursisten die na het behalen van het certificaat Theologische Vorming voor Gemeenteleden met de studie verder willen gaan. Deze cursus bestaat uit 8 morgens. Elke docent neemt dan eenmaal per maand een hele morgen voor zijn rekening. Meestal is er een centraal jaarthema. In Middelharnis zijn momenteel als docenten de volgende Hervormde predikanten werkzaam: ds. A.L. Molenaar te Yerseke, ds. P. van der Kraan te Arnemuiden, ds. T.W. van Bennekom te Goes, ds. M.A. Post te Stavenisse, ds. J.Th. Pronk te Sirjansland, ds. M.M. van Campen te Rotterdam en ds. Th.W.H. van der Heijden te Dirksland.

Een ieder is welkom, ongeacht leeftijd, kerkverband of opleiding. De locatie is Hervormd verenigingsgebouw De Hoeksteen, Ring 13 te 3241 CE Middelharnis. Voor 21 zaterdagochtenden is de cursusprijs € 175,00 (slechts circa € 8,35 voor drie lesuren per morgen!) Een echtpaar betaalt samen € 275,00. Er is geen inschrijfgeld verschuldigd.

Nadere informatie is te verkrijgen bij cursusleider ds. A.L. Molenaar, Dahlialaan 72 te 4401 HB Yerseke, telefoon: 0113-603407. Er kan ook voorlopig en vrijblijvend worden aangemeld via het e-mailadres: info@cursustvgmiddelharnis.nl. Vrijblijvend kennismaken met de cursus is mogelijk door op zaterdag 5 september om 09.30 een lesmorgen te bezoeken. Op basis daarvan kan worden besloten om wel of niet deel te nemen aan de cursus. Meer informatie is te vinden op de website: www.cursustvgmiddelharnis.nl.

Ethiek

Fundamenten van het CDA

Het is goed dat het CDA blijft staan op het fundament en zal werken vanuit haar grondslag! 'Het Bijbels getuigenis van Gods beloften, daden en geboden aanvaardt deze partij als een zeer besliste betekenis voor mens, maatschappij en overheid'. Als 't CDA losraakt van zijn wortels, dan verwordt die partij tot een bos bloemen die verwelkt. Dat zei het oud-kamerlid Bilder. De partij moet niet buigen voor peilingen, maar wel voor God. Helaas heeft de CDA delen van de achterban van zich vervreemd. Ook op Goeree-Overflakkee hebben velen op de partij gestemd.

Helder uitdragen

Wanneer de partij zijn eigen identiteit helder uitdraagt, dan zal er zeker een wervende kracht van uitgaan. De christen-democratie is nog steeds een groot goed. Juist in deze tijd, waarin het individualisme hoogtij viert in de samenleving, waarin zoveel mensen vereenzamen, zou het CDA een grote rol kunnen spelen. Wel hebben de ChristenUnie en de SGP ook veel christelijke kiezers tot zich genomen, maar het CDA kan daar ook van profiteren, toch?

Morele vragen

Is de genoemde partij in de oppositie terecht gekomen, dan kan en moet die een goed tegengeluid laten horen. En het CDA kan ook andere partijen aan een meerderheid helpen. Morele vragen durft die partij best wel aan de orde te stellen, nietwaar? Vragen waar de hedendaagse regeringspartijen PvdA en de VVD voor terugschrikken.

Door Ds.W.Chr. Hovius

Zingen voor Israël

DIRKSLAND - Op dinsdag 6 oktober 2015 organiseert de Stichting Christenen voor Israël te Nijkerk een koor- en samenzangavond in de Hervormde Kerk, Ring 2 in Dirksland.

De avond wordt gehouden onder het motto "Zingen voor Israël" en begint om 20.00 uur. Vanaf 19.45 uur zal er echter al samenzang zijn. Muzikale medewerking wordt verleend door The Martin Mans Formation onder leiding van Martin Mans en door het "Strijens Christelijk Gemengd Koor". Dit ruim honderd leden tellend koor staat onder leiding van Adri Poortvliet. Naast koorzang zal er ook veel samenzang zijn. Martin Mans en de jonge talentvolle organist Mark Brandwijk bespelen het orgel. De avond wordt geopend door ds. N. van der Want. Ds. Willem J.J. Glashouwer zal een meditatie houden. Iedereen is hartelijk welkom. De toegang is vrij, wel zal er een collecte worden gehouden voor het internationale werk van Christenen voor Israël, waar ds. Glashouwer nauw bij betrokken is. Er is gelegenheid om producten uit Israël te kopen en er zal een (kleine) boekentafel zijn.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het tweede kinderboek van Caroline Melissant uit Goedereede met de titel 'Walter & Poes, Aan boord van de vissersboot' komt in september 2015 uit. Het is het tweede boek in de boekreeks Visserijavonturen waarmee de schrijfster jonge kinderen wil leren waar het visje op je bord vandaan komt en hoe deze gevangen wordt door de Nederlandse vissersvloot.

"Het idee is een boekenreeks van vier educatieve zoekboeken, die elk gaan over een schakel in de visketen. Na het lezen van alle boekjes kennen kinderen precies de weg die de vis aflegt vanaf de vangst op zee tot de vis in de winkel ligt. Het tweede boek heeft de titel 'Aan boord van de vissersboot' en neemt de lezertjes mee aan boord. Ze leren alle vertrekken aan boord van een kotter kennen en hoe de vis gevangen en verwerkt wordt", vertelt Melissant, die alweer het volgende avontuur in de visafslag aan het schrijven is.
Het educatieve zoekboek heeft kleurrijke illustraties, gemaakt door Denise Kruithof, die de aandacht van peuters en kleuters zal trekken en hen spelenderwijs leert over het vissen op zee. Melissant merkt op dat de boekenreeks geliefd is op scholen en het eerste boek 'Verstoppertje in de Noordzee' wordt veel gebruikt in de klas. "Dat vind ik geweldig! Het doel van de boekenreeks is dat zoveel mogelijk kinderen leren over de Nederlandse vissector." Het boek 'Walter & Poes, Aan boord van de vissersboot' is dankzij steun van Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta uitgebracht.

Aan boord van de vissersboot

Walter en Poes staan op de steiger. Walter is een visserszoon. Zijn vader heeft een vissersboot. Poes is een echte scheepspoes. Ze ruikt verse vis op vele zeemijlen afstand. Poes heeft trek in verse vis. Ze springt aan boord van de vissersboot. Toet Toeoeoet. Uit de luchthoorn komt een hard geluid. De vissersboot vertrekt. Hoor de motoren ronken in de machinekamer, ontmoet de schipper in de stuurhut, eet mee in de kombuis, voel de kou in het visruim, help mee vis verwerken en doe een dutje in de kooi. Ga je mee op visserijavontuur met Walter en Poes?

Reserveren

'Walter & Poes, Aan boord van de vissersboot' komt begin september uit en is gedrukt in een beperkte oplage. Prijs is 12, 95 euro. Reserveer en bestel het tweede educatieve zoekboek van Caroline Melissant via caroline@trendsinzee.nl of bij een van de verkooppunten te vinden op www.visserijavonturen.nl. Volg de visserijavonturen van Walter & Poes op facebook.com/visserijavontuur.

Gekke groenten en Doppers bij de Wereldwinkel

MIDDELHARNIS - Na de brand in mei, liet de bereikbaarheid van de wereldwinkel te wensen over. De dijk was eerst afgesloten voor het nablussen en het onderzoek, vervolgens voor de sloop en tenslotte een derde keer vanwege de aanleg van nieuwe gasleidingen. Maar sinds vorige week is de winkel weer goed bereikbaar. In het assortiment zitten een paar opvallende producten die de Wereldwinkel voor het voetlicht wil brengen.

Doppers

Een Dopper is een klein, handzaam, fraai vormgegeven flesje met een bekertje en een dop. Verkrijgbaar in vijf mooie kleuren: rood, groen, blauw, oranje en wit. Het flesje, gemaakt zonder schadelijke BPA's, bindt succesvol de strijd aan met de enorme berg 'plastic soup' in de wereldoceanen. Met dit flesje wordt het gebruik van kraanwater gestimuleerd. De Dopper kan goed worden schoongemaakt; met de hand of in de vaatwasser. Met de aankoop van een Dopper wordt een bijdrage geleverd aan goede watervoorziening in Nepal. Er wordt gewerkt aan de installatie van veilige drinkwatersystemen en wc's. Tijdens de eerste drie 'Diekdagen' was de Dopper verkrijgbaar voor € 10,00 (i.p.v. € 12,50). Deze actie wordt herhaald op de laatste 'Diekdag' op 14 augustus. Al meer dan 600 flesjes hebben een weg gevonden naar de Flakkeese gebruiker en wat ons betreft, gaat dat aantal nog verdubbelen.

Nieuw: Gekke groenten

Gekke groente? Ja, gekke groente! Zo noemt de Wereldwinkel alle groenten die ons bord niet halen, maar dat eigenlijk wel zouden moeten doen. Gekke groenten zijn de groenten die worden 'gered' en uiteindelijk terecht komen in Kromkommer producten. Er zijn twee redenen waarom deze groenten verspild worden: om hun 'looks' of door overproductie. Kromkommer zet zich in voor minder verspilling met projecten door de hele voedselketen. Van boer tot bord zijn er activiteiten om gekke groente weer op de kaart te zetten. Vorig jaar is de allereerste soeplijn van gekke groente gelanceerd.

Seepje

Dit product heeft de Wereldwinkel al enige tijd in de collectie. Seepje is het 100% plantaardige en fairtrade wasmiddel uit Nepal. Het werkt op basis van de Sapindus mukorossi-vrucht, superschillen die bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep afstaan. Seepje wil samen met u de wereld schoner en mooier wassen!

Fair trade

In de Wereldwinkel worden verschillende Fairtrade producten aangeboden. Het assortiment bestaat onder andere uit: schalen, sieraden, tassen, serviezen, sjaals en hangmatten. Handig om een cadeautje uit te zoeken.

Ledendag van de Rabobank op Tiengemeten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Rabobank Het Haringvliet organiseert speciaal voor al haar leden op zaterdag 29 augustus de ledendag op Tiengemeten. De Rabobank ledendag wordt een gezellige familiedag, vol cultuur, natuur en avontuur!

Het plezier begint al met de overtocht per boot naar het eiland Tiengemeten. Vervolgens kan op het eiland gezamenlijk 2,5 uur worden doorgebracht. Er zijn verschillende activiteiten. Denk aan het bezoeken van de musea, een markt met biologische producten, jam maken, een vliegende tapijt voor de kids, de natuurspeeltuin op het eiland, een klimtoren, huifkarren, slootjes springen, schminken en nog veel meer.

Informatie en aanmelden

Kijk op www.rabobankledendag.nl voor meer informatie over de activiteiten op het eiland en het aanmelden voor de ledendag. Alle leden hebben van de Rabobank een uitnodiging gehad met een unieke ledencode. Volwassenen betalen slechts € 5,- voor een bezoek aan het eiland, kinderen jonger dan 16 jaar mogen gratis het eiland bezoeken. Klanten van de Rabobank die nog geen lid zijn, kunnen zich op de site ook aanmelden als lid.

22 / 24

Voor U gelezen

Zomer

"Wat wil ik nu eigenlijk echt?' Karla, had alles - een volle agenda, een vol hoofd, een intensieve baan, een druk gezin en heel veel interesses en ideeën voor de toekomst. Eén ding ontbrak: tijd. Ze leerde af om met haar gedachten in de toekomst te zijn en te gaan leven in het nu. "Door oog in oog te staan met het heden, ontlast ik mijzelf", vertelt Karla. Hoe ze deze rust bereikte, valt te lezen in het nieuwe zomermagazine van Sestra.

Het verhaal van Karla inspireerde de uitgever om haar lezers een cadeautje met een boodschap te geven. De fleurige poster met het opschrift 'We are here & it is now' past prima in kampeertent of caravan of gewoon thuis op het prikbord. In het zomermagazine is veel plaats ingeruimd voor reisverhalen. Alleen op reis: Suzanne maakte een onvergetelijke pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, Trudi ontdekte de Taizé gemeenschap door haar liefde voor muziek en Aukelien trekt zich een paar keer per jaar een weekend terug in een klooster. "Om rust te zoeken, te bidden en na te denken over wat echt belangrijk is in haar leven."

Naast een opsomming van de mooiste Hollandse stranden, zijn er tips voor het doen van een 'foodprep': een paar uurtjes in het weekend besteden aan het plannen en bereiden van gezonde maaltijden voor de hele week. Alles wat je maakt gaat in bakjes in de koelkast of in het vriesvak. Altijd al nieuwsgierig geweest hoe je zelf vuur kunt maken? Lees dan vooral het katern 'Outdoor Cooking'. Omzien naar de schepping is een Bijbelse opdracht, de redactie nodigt haar lezers uit om zich deze zomer 21 dagen in te zetten voor een schonere aarde. Eenentwintig dagen afval oprapen, je zonder auto verplaatsen, zelfgemaakte cosmetica gebruiken, geen nieuwe spullen of kleding kopen, je eigen wasmiddel maken, eerlijke producten kopen, enz.

Creatievelingen kunnen aan de slag met het maken van een Duct-tape tas, een schaal van zand of het borduren van een landkaart. Ook als de zomer straks voorbij is biedt dit magazine nog genoeg verdiepende stof en tips om het opnieuw open te slaan. Een echt bewaarexemplaar dus. Meer informatie: www.sestra.nl

Sestra magazine
2015, Uitgeverij Jongbloed
148 blz., € 8,95
ISBN 9789491 844355

Koken zonder E-nummers voor kids

De zomervakantie is bij uitstek een geschikt moment om gezellig samen met kinderen te koken. Het nieuwe kookboek van Dinneke van den Dikkenberg sluit mooi aan bij de behoefte van veel ouders om hun kinderen E-nummer vrije gerechten voor te schotelen. Sinds jaar en dag woeden diverse discussies over de vermeende schadelijkheid van E-nummers in voeding. Hoewel een E-nummer een binnen de EU toegelaten en goedgekeurde hulpstof is om voedingsmiddelen te verbeteren, is niet iedereen gerust op de veiligheid van deze stoffen.

De schrijfster toont aan dat het overigens heel eenvoudig is om deze stoffen te vermijden en zonder E-nummers te koken. Een kwestie van kiezen en kijken die je je al snel eigen kunt maken. Wie zich eigen maakt om zoveel mogelijk met verse ingrediënten te koken, zal zo min mogelijk met additieven te maken krijgen. Kinderen vinden het vaak geweldig om zelf, of als ze wat jonger zijn met wat hulp, te koken of te bakken. Dit kookboek zal hen zeker uitdagen om iets lekkers te maken voor de warme maaltijd, lunch of tussendoor. Driekleurenpasta met saus is zo'n voorbeeld van een aantrekkelijk ogend gerecht, dat ook bij jonge kinderen in de smaak zal vallen door het kleurige uiterlijk.

Het kookboekje is uitgegeven in een handige ringband en elk gerecht gaat vergezeld van een foto en een werkbeschrijving. In totaal biedt het boek 50 recepten. 'Koken zonder E-nummers voor kids' is alweer het vierde boek van de schrijfster over koken met eerlijke producten zonder toegevoegde hulpstoffen. Wie een uitgebreid overzicht wil krijgen van alle in Europa gebruikte hulpstoffen in voedingsmiddelen, kan het boekje van Corinne Couget eens inzien ('Wat zit er in uw eten, de gids die u alerter maakt op al die E-nummers', ISBN 9789077788288, € 9,90). Meer informatie: www.debanier.nl.

Dinneke van den Dikkenberg
2015, Uitgeverij de Banier
134 blz., € 12,95
ISBN 9789462 781894

Door Jolanda Driesse-Bosland