info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

8 juli 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 8 juli 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Paneel over ontstaan van Sommelsdijk

Wethouder Frans Tollenaar en Pau Heerschap onthullen de nieuwe drieluik. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK - Busreizigers die bij de halte hoek West Krakeelstraat/Voorstraat in Sommelsdijk uit de bus stappen, lopen sinds afgelopen vrijdagmorgen zó de historie van het dorp in. Aan de zijgevel van de hoekwoning aldaar is namelijk een nieuw informatiepaneel bevestigd, in de vorm van een drieluik, die passanten en toeristen het nodige vertellen over drie thema's uit de ontstaanshistorie van het dorp. Elk deel van de drieluik vertelt z'n eigen verhaal.

Door Hans Villerius

Zo gaat het over Sommelsdijk als 'sleuteldorp'. Een voor Goeree-Overflakkee bekend dorpstype, met de haven als belangrijke toe- en afvoerplek, met daarvandaan een Voorstraat met aan het eind de kerk en de dorpsring eromheen. Het geheel vertoont zo enigszins het beeld van een sleutelgat, vandaar de aanduiding 'sleuteldorp'. De tweede andere panelen haken hier min of meer op in. Het tweede paneel gaat over Sommelsdijk als dorp rondom de kerk en het laatste over Sommelsdijk als dorp rondom de haven. Informatieve teksten en historische foto's en tekeningen, samengesteld door Jan Both namens Streekarchief Goeree-Overflakkee en namens Historische Vereniging 'De Motte', vormen samen met een fraaie omlijsting één geheel.

Ter plekke hing al wel een informatiepaneel, maar daarvan was zowel de inhoud als het uiterlijk sterk verouderd. Vanuit het budget Gebiedsgerichte Aanpak werd geld vrijgemaakt om een nieuw paneel te laten maken, dat meteen een aanvulling vormt op de een en twintig informatiepanelen over de cultuurhistorie van Goeree-Overflakkee die in vorige jaren al werden onthuld. Zo werd in 2010 en 2011, in samenwerking met Stichting WO2GO, al een serie panelen geplaatst over de Tweede Wereldoorlog, terwijl vorig jaar bij de molens op het eiland twaalf panelen werden onthuld en negen panelen bij cultuurhistorische elementen in het gebied. Al deze panelen zijn bedoeld om passanten op een aantrekkelijke manier te informeren over bijzondere of markante plekken, gebouwen of gebeurtenissen die op de betreffende plek hebben plaatsgevonden. Voor zo ver mogelijk zijn alle panelen opgenomen in de recreatieve routestructuren voor fietsen en wandelen. Op die manier dragen ze ook bij aan het vergroten van de belevingswaarde van deze netwerken, en daarmee aan heel Goeree-Overflakkee.

Wethouder Frans Tollenaar complimenteerde vrijdagmorgen graag degenen die eraan hebben bijgedragen dat het paneel aan de West Krakeelstraat kon worden gerealiseerd. Ook de bewoners van het hoekhuis, die toestemming verleenden om de drieluik aan hun woning te laten bevestigen. En Pau Heerschap, als voorzitter van 'De Motte', sprak woorden van waardering uit richting gemeentebestuur vanwege de samenwerking tussen de historische vereniging en de gemeente om dit fraaie geheel te kunnen realiseren. Aan Tollenaar en Heerschap was de eer om samen de drieluik te onthullen, die daarna al snel belangstelling van passanten trok.

In de weer voor verre apen

Kinderen bedrijven koopmanschap tijdens hun biomarkt op school. Foto: Hans Villerius

NIEUWE-TONGE - Bloedheet vonden ze 't, afgelopen vrijdag, maar ze gingen gewoon door: de kinderen van de Oranje Nassauschool te Nieuwe-Tonge. Want het was voor 't goede doel! Al een paar weken hadden ze op school intensief gewerkt over het project 'Rentmeesterschap'. Daarbij ging het erom dat wij, mensen, verantwoording dragen voor hoe we met de natuur en met het milieu omgaan.

Lees verder op pagina 6.

Wandelmars

NIEUWE-TONGE - In de Over Flakkee van juli stond een foutieve datum bij de aankondiging van de wandelmars. De correcte datum is vrijdag 11 juli. Er kan worden gekozen tussen drie afstanden: 5, 10 of 15 kilometer. De tocht start om 18.30 uur bij Ons Dorpshuis, inschrijven kan vanaf 18.00 uur bij het startpunt. Deelname kost € 2,50 per persoon.

Raad bijna op reces

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met de afronding van de vergadering van donderdagavond 10 juli start gelijk het zomerreces van de gemeenteraad. De eerste raadsvergadering na de vakantieperiode wordt gehouden op donderdag 4 september 2014. In de laatste bijeenkomst van deze week wordt in de beeldvormende fase gesproken over de Beleidsnota Verslavingspreventie 2014-2015 en in het oordeelvormend vergaderdeel o.a. over de Beleidsnota Jeugdhulp 2014-2016. Een verslag van de raadsvergadering staat in onze abonnee-editie van vrijdag 11 juli.

Gemekker

GOEREE-OVERFLAKKEE – Burgemeester en wethouders hebben een klacht afgewezen van een familie wonend aan de Weeshuisstraat in Sommelsdijk over – als hinderlijk ervaren – mekkerende geiten op een grasland tussen de Oost-Krakeelstraat en de Weeshuisstraat. Noch in de Algemene Plaatselijke Verordening, noch in het bestemmingsplan, noch in de Wet Milieubeheer (activiteitenbesluit) zijn handvatten te vinden waarin regels zijn gesteld om het gemekker van de geiten, als hobbymatige activiteit, te beteugelen.

Onbemand tankstation

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het college van B en W stemt in met het principeverzoek voor het oprichten van een onbemand tankstation aan de N215 te Melissant. Dit onder voorwaarde dat de initiatiefnemer een onderzoek aanlevert waaruit blijkt dat er nog ruimte is voor een onbemand tankstation en dat de marktverhoudingen niet worden verstoord.

2 / 22

Agenda

Donderdag 10 juli

OUDDORP - Orgelconcert Paul Kieviet. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10,- p.p. Kinderen t/m 15 jaar gratis.
OUDDORP – Extra rommelmarkt in de schuur aan Marijkeweg 1, van 9.00 tot 13.00 uur.

Vrijdag 11 juli

DEN BOMMEL – Nacht zonder dak voor jongeren vanaf 12 jaar. Aanmelden en losse donaties bij Marlies Lokker, tel. 06 28505237. Opbrengst gaat naar stichting Tear. Meer info: www.nachtzonderdak.nl/denbommel.

NIEUWE-TONGE – Wandelmars vanaf Ons Dorpshuis om 18.30 uur. Inschrijven om 18.00 uur, meelopen kost € 2,50.

Zaterdag 12 juli

GOEDEREEDE – Vrijmarkt van 10.00 tot 15.00 uur. Ook spullen verkopen? Neem dan even contact op met Annie Visser, tel. 0187 491807 of stuur een e-mail naar annievisser11@live.nl.
HERKINGEN – Dertigste jaarmarkt om 10.00 uur, met programma voor de kinderen.
SOMMELSDIJK – Boeken-bar bij Café de Deugniet, Oostdijk 2. Entree is gratis.
STELLENDAM - Open Imkerijdag & Zomerfair; 9.30-15.30 uur. Theetuin Landwinkel Keizer, Damweg 1a, Stellendam.
GOEREE-OVERFLAKKEE – Molendag met drie verschillende routes. Meedoen kost € 2,50, stempelkaart verkrijgbaar bij VVV Kantoren in Ouddorp en Middelharnis.
MIDDELHARNIS – Jaaruitvoering van Muziekschool GO om 19.30 uur in de aula van de Technische School aan de Schoolstraat. Zaal open om 19.00 uur, toegang is gratis.
OOLTGENSPLAAT – Filosofische wandeling met Harry Groenenboom. Start: 14.00 uur bij Proeverij 13, Voorstraat 13. Aanmelden via 0187 631036.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Zomerzangavond met Christelijk Mannenkoor Obadja in de Hervormde Kerk, aanvang 19.00 uur. Toegang is gratis, er is wel een collecte.

Maandag 14 juli

MELISSANT – Workshop Flakkeese bolussen maken bij bakkerij Van Harberden, van 19.00 tot 21.00 uur. De locatie is de bakkerij, Julianaweg 30 te Melissant. Vooraf aanmelden is verplicht. Het telefoonnummer is 0187 601619 of 0187 602525.

Dinsdag 15 juli

OUDDORP – Extra rommelmarkt in de schuur aan Marijkeweg 1, van 9.00 tot 13.00 uur.
OUDDORP – Fiets3Daagse vanaf de Dorpstienden tussen 18.30 en 19.00 uur (t/m 17 juli). Deelnemen kost € 3 voor de jeugd en € 5 voor 13 jaar en ouder. Eén avond meefietsen kan ook, dan betaalt u € 2,50.

Donderdag 17 juli

OOLTGENSPLAAT – Netwerkbijeenkomst voor ondernemers in paviljoen Sluishaven, van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden: a.den.exter@online.nl of bel naar 06 25047824.
OUDDORP - Orgelconcert Anna Buijze. Dorpskerk aan de Weststraat. Entree € 10 p.p., kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur.
OUDDORP – Extra rommelmarkt in de schuur aan Marijkeweg 1, van 9.00 tot 13.00 uur.
OUDDORP – Concert in de Overkant door Christina Völt en Natascha Morsink. Kaarten € 20 te koop bij VVV Ouddorp, tel. 0187 681789.

Vrijdag 18 juli

MIDDELHARNIS – Wielerronde Menheerse, vanaf 15.00 uur. Start is onderaan D'n Diek. Meer informatie: www.wielerronde-menheerse.nl.
OUDDORP – Illusionistenshow op De Klepperstee. Aanvang 20.30 uur. Toegang gratis.

Zaterdag 19 juli

OUDDORP – Ouddorpse Palingrookwedstrijd met verschillende demonstraties, van 8.00 tot 16.00 uur op het terrein aan de Dorpsweg.
OUDDORP – Kinderbingo voor KiKa van 13.00 tot 16.30 uur in eetcafé Springert op het Noordzeepark. Kaartje kost € 1 per ronde, in totaal vier ronden.
DIRKSLAND – Kofferbakverkoop op het terrein van de voormalige Hertog ijsfabriek, van 12.00 tot 16.00 uur. Aanmelden voor een plekje kan via 0187 605609.

Twee smakelijke fietsroutes uitgezet

Feestelijk openingssignaal twee routes Happen en Trappen

GOEREE –OVERFLAKKEE – Happen en Trappen, een landelijke formule waarbij ongeveer 700 horecabedrijven zijn aangesloten, heeft sinds vrijdag ook op het eiland een tweetal dag- fietstochten aan haar pakket met 140 routes in Nederland en België toegevoegd. Het zijn de 46 kilometer lange route met als thema Authentiek Ouddorp (over de Kop van Goeree) en de 48 kilometer fietstocht onder de naam Tongstrelend Toeren op Goeree-Overflakkee, waarbij rond Oude- en Nieuwe Tonge, zelfs tot Melissant, een aantrekkelijk parcours is uitgestippeld. Wethouder De Jong verrichtte met een eigen succesvolle interpretatie van Happen en Trappen de feitelijke opening van beide routes. Starthandeling was bij het Fletcher-hotel Duinzicht in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Happen en Trappen combineert fietsen en het moet genieten zijn van natuurschoon en van culinaire attracties van samenwerkende lokale horecaondernemers. Het is een toeristisch-recreatieve activiteit die over de dag of dagdeel kan worden verdeeld. Reserveren kan via de website www.happenentrappen.nl en dan bij de genoemde eilandelijke twee fietstochten. Organisator Tom Kunen gaf toelichting op de fietsattractie. Alle direct betrokkenen (horeca) waren daarbij present, maar slechts twee aspirant-deelnemers stonden met de fiets bij deze officiële starthandeling. "Wij gaan de regioroute zeker een keer rijden. Het ziet er organisatorisch goed uit", stelden Marijke en Jan Huuksloot.

Volledige maaltijd

Het aantrekkelijke van de routes is dat men al fietsend bij de samenwerkende horeca-instellingen een volledige maaltijd (vijf gangen) kan nuttigen en dat voor de standaardprijs van 38,50 euro exclusief drankjes. Zowel kleine- als grote groepen kunnen aan het evenement deelnemen. Bij de route Authentiek Ouddorp is er een samenwerkingsverband tussen Fletcher hotel Duinzicht (koffie en gebak bij de start) en vervolgens Beachclub 't Gorsje (voorgerecht), 't Wapen van Stellendam (soep), hotel- restaurant Akershoek (hoofdgerecht) en ter afronding Strandpaviljoen Paal 10 met het dessert/nagerecht. Bij de route Tongstrelend Toeren wordt gestart bij hotel-restaurant Lely in Oude Tonge (uiteraard ook met koffie en gebak), daarna is het voorgerecht bij brasserie Bolbaken in Herkingen, Golfrestaurant Roxenisse in Melissant verzorgt de soep, restaurant Het Genot in Middelharnis het hoofdgerecht en wegrestaurant De Tram in Nieuwe Tonge het nagerecht.

Opvallend

Opvallend was vrijdag wel dat er niet direct al fietsers, na de officiële opening van de route, van start gingen in Ouddorp. Communicatief was het blijkbaar niet duidelijk dat dit kon. Telefonische informatie gaf aan dat ook deelnemende horeca-instellingen zaterdag al de eerste deelnemers verwacht hadden. "Maar het zomerseizoen moet nog beginnen, dus het komt best goed", was één van de reacties. Ook voor de route voor midden en oost Goeree-Overflakkee (Tongstrelend) had zich vrijdag niemand gemeld. Volgens organisator Kunen zijn er al wel veel boekingen voor beide eilandroutes in de komende tijd. De organisatie (via de website) verzorgt de communicatie met de fietsers en de financiële stromingen. De betrokken restaurants behoeven slechts hun e-mail te raadplegen en de fietsers met hun culinaire aanbod een fijne dag te bezorgen. Bij de VVV zijn folders aanwezig, maar het aanmelden moet via het centrale boekingssysteem op de website verlopen, geeft Tom Kunen aan.

Ruim € 37.000,- voor KWF Kankerbestrijding

OUDDORP – Een cheque ter waarde van 37.100 euro. Dit fenomenale overweldigende bedrag was de netto opbrengst van het evenement dat vrijdag en zaterdag - 24 uur lang – zich afspeelde op Sportpark De Kruse. Een marathonactie voor KWF Kanker Bestrijding. Met tomeloze inzet en na een voorbereiding van ongeveer een jaar, gaf de evenementencommissie van derde klasse zaterdagvoetbalvereniging WFB uit Ouddorp afgelopen weekeind uitvoering aan het idee om een etmaal rond te voetballen voor het KWF en dan in het bijzonder voor de campagne Doorbraak van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Een gigantische opgave. Een mega-organisatie om een honderdtal teams van clubs van het eiland maar ook vanuit de regio niet alleen te ontvangen maar ook in een strak wedstrijdschema te laten spelen. Met een minimale doelstelling om 20.000 euro bijeen te spelen.

Tekst: Jaap Ruizeveld
Foto's: Wim van Vossen Fotografie

En dat lukte met glans. Ondanks de regenbuien van vrijdagavond en zaterdag, die het uitgebreide evenementen- en wedstrijdschema voor de organisatie onder druk plaatsten. Na een geweldige avond, nacht en opnieuw een dag kon zaterdagavond het eindresultaat worden bekend gemaakt: KWF Kankerbestrijding (campagne Doorbraak) ontvangt dus een cheque van 37.100 euro. Sportpark De Kruse was afgelopen weekeind het sfeervolle sportmiddelpunt van de gehele regio.

Organisatie

Een dergelijk sportevenement - qua voorbereiding, inzet en uitvoering waarschijnlijk het grootste dat WFB ooit presenteerde - was omringd door talrijke attracties. Ook via een open podium met muzikaal entertainment, optreden van bands, zangers en zangeressen, activiteiten in talrijke marktkraampjes en een ontbijtbuffet. Alles mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers en scheidsrechters, de evenementencommissie, de eigen vereniging WFB, sponsorgelden en ondersteunende en medewerkende zusterverenigingen. En voor een lekker hapje was er o.a. het gebakken visje van de Goereese vloot.

Inzet

DBGC, RVVH en Nieuwenhoorn - om slechts enkele clubs te noemen - hadden vooraf zelf al acties opgezet om gelden voor het goede doel te kunnen aandragen. Vv Stellendam was massaal ter plekke en de eigen WFB-jeugd liet zich ook niet onbetuigd. Via sponsorlijsten kwam er al ruim 3000 euro binnen en een statiegeldflessen-actie bracht 100 euro in het laatje. In de nachtelijke uren en op de vroege zaterdagmorgen ging het evenement op de velden, door regen tijdelijk met onderbreking, sportief voetballend door. Zonder live muziek in de nacht en aan de bar werd in die tijd geen alcoholhoudende drank geschonken. Dat een dergelijk evenement veel belangstelling trekt, stond vooraf al vast. En als je dan ook voor de laatste seniorenwedstrijd oud-topscheidsrechter Jan Wegereef naar Ouddorp kan uitnodigen, dan is dat op zich al een goede score. Het was een ongekend groot succes voor het goede KWF-doel Doorbraak. Gezellig en met alles wat bij een groot sportevenement behoort.

Hörmann-deuren voor actieprijzen bij Bouwcenter Esselink.

MIDDELHARNIS - De Duitse deurenfabrikant Hörmann komt met een speciale actie. Een selectie uit het zeer veilige en thermisch hoogwaardige garagedeuren- en voordeurenassortiment gaat tegen actieprijzen de deur uit. Hörmann-partner Bouwcenter Esselink in Middelharnis laat u profiteren van dit unieke aanbod.

De garagesectionaaldeur RenoMatic 2014 is al verkrijgbaar vanaf 899 euro. Deze garagedeur is uitgerust met exact dezelfde constructie als de garagedeuren uit de reguliere Hörmann-lijn en de dubbelwandig geïsoleerde panelen staan garant voor een uitstekende thermische en dus kostenefficiënte prestatie.
De sectionaaldeur is dankzij z'n inbegrepen ProMatic-aandrijving extra veilig. Dit systeem maakt namelijk gebruik van Hörmann BiSecur, een state-of-the-art coderingssysteem.
Behalve veiligheid biedt het systeem ook extra comfort. De handzender geeft middels een LED-signaal weer of de deur gesloten is of nog openstaat. Met één druk op de knop kan een openstaande deur vervolgens worden gesloten. De fraaie, prijswinnende handzender is overigens niet alleen geschikt voor de bediening van de garagedeur, maar ook voor onder meer de bediening van het inrithek en verlichting. Uw Hörmann-partner kan u hier uiteraard meer over vertellen.

Uitstraling

Een tweede raspaard uit de stallen van Hörmann is de actievoordeur RenoDoor Plus 2014, een product dat excelleert op gebied van veiligheid en warmte-isolatie. Met een lage warmtedoorgangscoëfficiënt en een inbraakwerende, meervoudige vergrendeling, staat de RenoDoor Plus garant voor topprestaties. De subtiele inlegging van het deurblad – zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde – geeft iedere entree een moderne uitstraling.
De actievoordeur is verkrijgbaar vanaf 1698 euro, met zijdelen voor elk 798 euro. Voor een partnerlook van garage- en voordeur zijn de RenoMatic 2014 en de RenoDoor Plus 2014 verkrijgbaar in zes op elkaar afgestemde kleuren. (Alle genoemde prijzen zijn exclusief montage en inclusief BTW.)

Voor meer informatie over prijzen, afmetingen en afwerkingen kunt u terecht bij Bouwcenter Esselink, uw vertrouwde Hörmann-partner in Middelharnis.

Nieuwe-Tongese kinderen in actie

Vervolg van voorpagina

Vanuit diverse aspecten werd het onderwerp 'Rentmeestschap' belicht op school. Zo ging het over het tropische regenwoud. Daarbij kwam natuurlijk ook ter sprake hoe erg het regenwoud bedreigd wordt. Niet in de laatste plaats door het (illegaal) kappen van bomen voor de houtwinning. En hoe ook dieren die daarin leven bedreigd worden, zoals apen die door stropende jagers afgeschoten worden. Maar ook hebben de kinderen tijdens een gastles over plastic afval gezien hoe erg we met z'n allen het milieu belasten door daar allerlei plastic troep in terecht te laten komen. De kinderen wisten niet wat ze zagen, toen 't ging over de plastic soep in de Atlantische Oceaan… En ze begrepen 't duidelijk: ons consumptieve gedrag schaadt natuur en milieu ernstig. Graag wilden de kinderen er daarom iets tegenover stellen. Via het Wereld Natuur Fonds is het mogelijk om apen te adopteren. Veel dieren worden slachtoffer van houtkap, jacht, ziektes en versnippering van hun leefgebied. Het Wereld Natuur Fonds beschermt apen hiertegen. Bijvoorbeeld met anti-stroperij brigades en door het opzetten van reservaten waar apen ongestoord kunnen leven. Voor € 20 kan al een aap worden geadopteerd en graag wilden de kinderen daaraan meewerken. Door 's morgens een sponsorloop te houden en 's middags een biomarkt, waar uitsluitend geheel of vrijwel geheel biologisch geteelde of geproduceerde producten verkocht werden, of streekproducten en producten die door de Ekoshop te Sommelsdijk werden gesponsord, werd flink wat geld bijeengebracht voor het goede doel. De precieze opbrengst is nog niet bekend, maar wel staat vast dat er veel meer geld werd opgedaan dan werd gedacht. Naar verwachting kunnen er nu wel vijftien apen worden geadopteerd. En voor zó'n mooi resultaat hadden de kinderen het er graag voor over om vrijdag de hitte te trotseren… (Tekst en foto: Hans Villerius)

Juf Evi zegt ja tegen Samuel

MIDDELHARNIS - Juf Evi van de Bosseschool is op woensdag 2 juli jl. getrouwd met Samuel van Klinken. Niet alleen voor het bruidspaar maar ook voor de leerlingen van haar groep 6a was het een heel bijzondere en spannende dag. De kinderen verrasten hun juf en haar echtgenoot bij de ingang van de Emmaüskerk. De leerlingen vormden voor het bruidspaar een erehaag met erebogen en bloemen aan stokken. De kinderen woonden de huwelijksinzegening bij die geleid werd door dominee Lingen. Tijdens de kerkdienst zongen de kinderen het lied 'Mooier met jou'. Na de kerkdienst zijn de juf en haar man uitbundig gefeliciteerd en verwend met cadeaus. Het bruidspaar was zeer aangenaam verrast door alle aandacht van de enthousiaste kinderen. Daarna vertrok het net getrouwde stel naar Ouddorp om het feest daar voort te zetten.

Banketbakkerij Van Helden, Middelharnis

In 2011 presenteerde banketbakkerij Van Helden zich met de leus '50 jaar jong!' Het ambachtelijke familiebedrijf in Middelharnis bestond een halve eeuw en wilde laten zien dat zo'n lange geschiedenis niet wil zeggen dat je ingedut bent. Integendeel, Van Helden is constant aan het innoveren en bezig nieuwe kwaliteitsproducten te ontwikkelen. Dat is na 2011 niet veranderd. Eind 2013 trok de banketbakkerij bijvoorbeeld de aandacht met speltoliebollen.

Maarten en Elly van Helden kwamen begin jaren '60 naar Goeree-Overflakkee. Ze waren in het hele land op zoek geweest naar een banketbakkerij en vonden die aan de Westdijk in Middelharnis. Daar namen ze de banketbakkerij met lunchroom over van de familie Jacobi, die de zaak in 1926 was begonnen maar er in 1961 een punt achter zette.
De nieuwe eigenaren breidden de winkel steeds verder uit ten koste van de lunchroom. Daarmee kwam ook de bereiding van kroketten en salades, in die tijd vaak in handen van banketbakkers (Kwekkeboom, Van Dobben), ten einde. De winkel werd regelmatig verbouwd en de bakkerij onderging een forse uitbreiding. Het assortiment groeide steeds verder.
Na bijna veertig jaar namen Peter en Selma van Helden de banketbakkerij over. Dat had onder meer tot gevolg dat de lunchroom terugkeerde. Tearoom, beter gezegd. De toeloop naar de zaak aan de Westdijk groeide mede daardoor, ook van toeristen. Een andere groeibriljant: ambachtelijk ijs. Peter van Helden is gediplomeerd specialist ijsbereider en maakt de heerlijkste creaties. Regelmatig voegt hij nieuwe smaken en soorten toe. Zo is onlangs roomyoghurtijs geïntroduceerd, een yoghurtvariant van softijs die heerlijk is te combineren met vers fruit.
Eerder introduceerde de banketbakkerij al nashiperenijs. Het aardige is dat deze perensoort wordt geteeld op Goeree-Overflakkee. "We gebruiken meer producten van het eiland. Mijn eieren haal ik in Zuidzijde, we hebben aspergebroodjes met asperges uit Herkingen en kaasbroodjes met kaas van de Mekkerstee uit Ouddorp", zegt Peter van Helden. "Wij werken eilandgericht. Dat is duurzaam en je weet waar je spullen vandaan komen. Maar het heeft ook te maken met trots op het eiland. Ik ben niet voor niets ambassadeur van Goeree-Overflakkee."
De banketbakkerij is sinds 2001 volwaardig lid van Heerlijk & Heerlijk, het gilde van de betere banketbakkers. De grootste verbouwing – met een totaal nieuwe bakkerij – is afgerond in 2004. Het continu innoverende bedrijf is al meer dan vijftig jaar een echt familiebedrijf. Peter is de ambachtelijke bakker en ijsbereider, Selma doet de winkel en zoon Ivar (13) schept regelmatig ijs voor klanten. Familie Van Helden wordt ondersteund door zestien medewerkers, van wie een aantal al meer dan 25 jaar in dienst zijn. "Dat waarborgt de constante hoge kwaliteit."

J. Boeter kraanverhuur en speciaal transport, Middelharnis

Het begon met één telescoopkraan van 25 ton. Jaap Boeter nam hem mee toen hij het bouwbedrijf verliet waarin hij was opgegroeid. Dat was in 1985. Zijn vader ging met pensioen. Dat was voor Jaap hét moment om te verzelfstandigen. Nu, bijna dertig jaar later, heeft het kraanverhuurbedrijf zijn vleugels ver uitgeslagen, ook in het speciaal transport.

En dat na een valse start. Door een ernstig ongeluk was Jaap het eerste jaar niet in staat te werken. Daarna zat het mee. "Port Zélande werd gebouwd. Daar heb ik twee jaar gestaan met mijn kraan. Als er geen kraanwerk was, hielp ik met bouwen." Boeter moest algauw een tweede kraan aanschaffen. Zijn bedrijf was toen nog gevestigd in Nieuwe-Tonge, bij het loonbedrijf van zijn schoonouders. Na een jaar of vier volgde de verhuizing naar de Oudelandsedijk in Middelharnis.
Na de grote klus in Port Zélande bleef er volop werk. "We werkten voor bijna alle aannemers op Flakkee. Ik kende ze allemaal omdat ik uit de bouwwereld kwam", zegt Jaap Boeter. Steeds vaker kwam er ook kraanwerk buiten Goeree-Overflakkee.
Het materiaal is veel zwaarder geworden sinds de start in 1985. "Vroeger deed je alles met kranen van 25 ton", zegt Jeroen Boeter, zoon en vennoot van Jaap. "Die zie je niet meer. Het begint bij 45, 50 ton. De zwaarste die nu verkrijgbaar is, is 1200 ton. Waar onze grens ligt? Nergens, de grens is oneindig. Wij kunnen alle klussen aan."
In 2007 kwam er een belangrijke uitbreiding van het bedrijf. Boeter nam een transportbedrijf in Numansdorp over, dat zich bezighield met speciaal transport. "Vrachtwagens met een kraan. Zo zijn we in staat transport en plaatsing te combineren. Dat geeft meer flexibiliteit", aldus Jaap Boeter. Momenteel zijn er twee wagens voor speciaal transport. Binnenkort komt er een derde bij. Boeter gebruikt ze voor bijvoorbeeld machineverhuizingen, het transporteren en plaatsen van prefab woningen en het vervoeren van diverse materialen van A naar B. Dat brengt het bedrijf uit Middelharnis in heel Nederland en zelfs over de grens.
Er is veel veranderd, ook als het gaat om de bediening van de kranen, maar wat gebleven is, is de service. "Wij verkopen nooit nee en helpen nog steeds mee in de bouw", zegt Jeroen. Zijn vrouw Mariëlle doet de planning in het familiebedrijf en zijn moeder Lenie de administratie, terwijl Jaap 'vliegende kiep' is.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Molendag

Op zaterdag 12 juli is het Molendag, de dag waarop u al fietsend het draaiende erfgoed van Flakkee kunt bezoeken. Molenstichting GO heeft drie fietsroutes uitgezet; West, Midden en Oost, elk iets langer dan 25 kilometer. Meedoen kan door een stempelkaart te kopen voor € 2,50. Deze kaart wordt bij elke molen afgestempeld en geeft u recht op een attentie. De kaarten zijn te koop bij de VVV-kantoren in Ouddorp en Middelharnis. De opbrengst van de fietsroutes komt geheel ten goede aan de werkzaamheden van Molenstichting Goeree-Overflakee. De Molendag wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij.

VakantieBieb-app

Van 1 juli tot en met 31 augustus kunt u de hele vakantie gratis bibliotheekboeken lezen op uw tablet met de VakantieBieb-app. De app biedt een selectie boeken die leuk is voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en reis- en taalgidsen. Ook niet-leden kunnen de app gratis downloaden en gebruiken. Meer informatie over de app kunt u vinden op www.vakantiebieb.nl.

DEN BOMMEL

Nacht Zonder Dak

Van vrijdag 11 op zaterdag 12 juli wordt er voor de negende keer een Nacht Zonder Dak gehouden. Jongeren slapen dan een nacht buiten om te ervaren hoe het is om geen huis te hebben. De jongeren laten zich sponseren door familie, vrienden, etc. Het opgehaalde geld gaat naar de projecten van Tear, die straatjongeren in Bolivia, Kenia en Cambodja aan een nieuwe toekomst helpen. Jongeren vanaf 12 jaar die mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.nachtzonderdak.nl/denbommel of bij Marlies Lokker. Graag zelf bouwmaterialen meenemen voor een eigen slaapplek buiten. Ook voor losse donaties kunt u contact opnemen met Marlies Lokker, tel. 06 28505237.

DIRKSLAND

Kofferbakverkoop

Op zaterdag 19 juli is er op het terrein van de voormalige Hertog ijsfabriek een kofferbak verkoop, georganiseerd door de Dorpsraad. Iedereen is welkom om spullen te verkopen vanuit de kofferbak of met een kleedje. Het terrein is open vanaf 11.30 uur en de verkoop duurt van 12.00 tot 16.00 uur. De borg voor de plaats is € 10. Dit bedrag krijgt u terug als u het terrein schoon achterlaat. De markt zelf is gratis te bezoeken. Aanmelden voor een verkoopplekje op de markt kan bij F. Veringmeier, tel. 0187 -605609, e-mail f.veringmeier@dorpsraaddirksland.nl.

GOEDEREEDE

Vrijmarkt

Op zaterdag 12 juli is er van 10.00 tot 15.00 uur een vrijmarkt. Wilt u zelf ook spullen verkopen? Dat kan! Neem dan even contact op met Annie Visser, tel. 0187 491807, of stuur een e-mail naar annievisser11@live.nl.

HERKINGEN

Jaarmarkt

Tijdens de jaarmarkt op zaterdag 12 juli is 'Het Scharreldoosje' de hele dag geopend. Hier worden tweedehandsboeken en andere spullen verkocht die nog in goede staat verkeren. De opbrengst gaat naar het onderhoud van de Hervormde Kerk. Tijdens deze jaarmarktdag is ook de kerk open voor publiek. Er is een expositie van quilten gemaakt door mevrouw Bazen. Ook is er een collectie hoofddeksels uit alle landen en van alle tijden.

Vakantiebijbelweek

Op dinsdag 22, woensdag 23 en donderdag 24 juli is het weer tijd voor de vakantiebijbelweek. Ga je na de vakantie naar groep 1, 2, 3 of 4? Dan ben je welkom van 10.00 tot 12.00 uur (op donderdag tot 12.30 uur met een lunch). Als je na de vakantie naar groep 5, 6, 7 of 8 gaat, ben je diezelfde dagen welkom van 19.00 tot 21.00 uur (op donderdag vanaf 18.00 uur met een diner). Meedoen kost € 0,50 per dag. De vakantiebijbelweek vindt plaats in de tent naast De Fontein, aan de Scharloodijk. De vakantiebijbelweek wordt georganiseerd door de Hersteld Hervormde Kerk en de Hervormde Kerk.

MIDDELHARNIS

Jaaruitvoering

Op zaterdag 12 juli presenteren de leerlingen van Muziekschool GO zich tijdens de grote jaarlijkse einduitvoering. Deze uitvoering vindt plaats in de aula van de Technische School aan de Schoolstraat en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Programma's zijn aan de zaal verkrijgbaar, de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Wielerronde Menheerse

Voor het eerst sinds 10 jaar staat de Wielerronde van Menheerste weer op het programma. Deze vindt plaats op vrijdag 18 juli vanaf 15.00 uur. De start is onderaan D'n Diek. Kijk voor meer informatie op www.wielerronde-menheerse.nl.

NIEUWE-TONGE

Wandelmars

Op vrijdag 11 juli is er een wandelmars vanaf Ons Dorpshuis, om 18.30 uur. Er zijn drie afstanden: 5, 10 en 15 kilometer. Inschrijven voor de wandeling kan om 18.00 uur bij het startpunt. Deelname van kinderen in groepsverband of onder begeleiding van een volwassene. Meewandelen kost € 2,50.

OOLTGENSPLAAT

Filosofische wandeling

Op zaterdag 12 juli organiseert filosoof Harry Groenenboom van Fidie, bureau voor filosofische diensen, een filosofische wandeling. Het doel van de wandeling is om samen op een ontspannende manier na te denken over het onderwerp 'levenskunst'. Een onderwerp dat tegenwoordig sterk in de belangstelling staat. De wandeling start om 14.00 uur bij Proeverij 13, Voorstraat 13. Na een introductie wordt koers gezet richting het natuurgebied Hellegatsplaten. Daar wordt ook de uitkijktoren beklommen. Rond 15.30 uur is iedereen weer terug bij het beginpunt. Aanmelden kan bij Harry Groenenboom, tel. 0187 631036, e-mail fidie@solcon.nl.

Netwerkbijeenkomst

Op donderdagavond 17 juli is er in Paviljoen Sluishaven een netwerkbijeenkomst voor ondernemers. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur en wordt rond 22.00 uur afgerond. Aanmelden is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar a.den.exter@online.nl of bel naar 0625047824.

OUDDORP

Rommelmarkt

Op donderdag 10, dinsdag 15 en donderdag 17 juli worden er extra rommelmarkten gehouden in de schuur aan de Marijkeweg 1 in Ouddorp. Dit vanwege de grote voorraad rommelmarktspullen. De markt in de schuur is geopend van 9.00 tot 13.00 uur.

Fiets 3 Daagse

Het is Sportvereniging De Kriekel weer gelukt om drie gevarieerde routes van 20 kilometer uit te stippelen voor de tweede Fiets 3 Daagse. Deze vindt plaats op dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 juli. De start is bij m.f.g. Dorpstienden tussen 18.30 en 19.00 uur. Deelnemen kost € 3 voor de jeugd en € 5 voor 13 jaar en ouder. Eén avond meefietsen kan ook, dan betaalt u € 2,50.

Concert

Op donderdag 17 juli wordt er gezongen in de Overkant en wel door sopraan Christina Völt en mezzosopraan Natascha Morsink. Pianist Andrew Clark zal hen begeleiden tijdens hun derde theatrale concert; "Time Stands Still". De zaal gaat open om 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV in Ouddorp, tel. 0187 681789, en kosten € 20. De entreeprijs is inclusief koffie of thee vooraf en een glas wijn na afloop van het concert.

Palingroken

Op zaterdag 19 juli is er op het terrein aan de Dorpsweg de jaarlijkse Ouddorpse Palingrookwedstrijd. Er zijn demonstraties roken van verschillende vissen. Ook staat er een stand van Kika. De wedstrijd en demonstraties zijn te bezoeken van 8.00 tot 16.00 uur.

Illusionistenshow

Op vrijdagavond 18 juli is er op camping De Klepperstee aan de Vrijheidsweg een illusionistenshow. De toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0187 681511. De show begint om 20.30 uur.

Zomerfair

Op zaterdag 19 juli is er een zomerfair aan de Dorpsweg. Er zijn kraampjes met eten en drinken en natuurlijk ook veel leuke hebbedingetjes waar voor iedereen wel wat bij zit. Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen. De fair wordt georganiseerd door Christelijk Mannenkoor Obadja en duurt van 9.00 tot 16.00 uur.

Kika kinderbingo

Op zaterdag 19 juli is er van 13.30 tot 16.30 uur een kinderbingo voor KiKa in cafetaria-eetcafé Spingert op het Noordzeepark aan de Oude Nieuwlandseweg. De zaal gaat open om 13.00 uur. Ook goochelaar Jeffrey Wijkhuisen is aanwezig. Een kaartje kost € 1,- per ronde. Er zijn in totaal vier ronden met mooie prijzen.

Piratendag

Op donderdag 24 juli is het van 12.00 tot 16.00 uur piratendag op het strand met een springkussen in de vorm van een piratenboot en leuke piratenspelen. Aan het einde krijg je zelfs een echt piratendiploma. De precieze locatie wordt nog bekend gemaakt op posters. Voor meer informatie kunt u terecht bij het VVV in Ouddorp.

SOMMELSDIJK

Boeken-Bar

Op zaterdag 12 juli is de eerste boekenmarkt in Café de Deugniet, Oostdijk 2. Onder het genot van een lekker drankje kunt u gezellig neuzen tussen de boeken die te koop worden aangeboden voor mooie prijsjes. De markt duurt van 15.30 tot 20.00 uur. Als u zelf nog boeken wilt verkopen dan kunt u een e-mail sturen naar cafededeugniet@hotmail.com.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Zomerzangavond

Op zaterdagavond 12 juli is er een zomerzangavond in de Hervormde Kerk. Christelijk Mannenkoor Obadja brengt diverse liederen ten gehore onder leiding van dirigent Jan Bezuijen. Ook is er samenzang, die koororganist Johan van Wijk zal begeleiden. De toegang is gratis, wel is er een collecte, bestemd voor de kerk. De avond begint om 19.00 uur.

STELLENDAM

Open Imkerijdag

Op zaterdag 12 juli kunt u van 9.30 tot 15.30 uur kijken bij Theetuin Landwinkel Keizer aan de Damweg. Er worden rondleidingen gegeven door de imkerij en er is een zomerfair met voor ieder wat wils.

Kinderkerkdienst

Zondagochtend 13 juli wordt er een kinderdienst gehouden in de Hervormde Kerk, Bosschieterstraat 2. De dienst begint om 10.00 uur, voorganger is ds. D. Hoolwerf, het thema is 'Woordloos Boek'. Volgens de organisatie wordt het "een kleurrijke dienst met kinderliedjes en een kinderpreek". Na de dienst kan er nog geknutseld worden onder het genot van koffie, thee of fris.

Tweede Zomerborrel GO weer groot succes

MIDDELHARNIS – Voor de tweede maal organiseerden Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs en De Vogel Adviesgroep de Zomerborrel Goeree-Overflakkee. Bedoeld als het grootste netwerkevenement vóór de zomer, was dit samenzijn voor ondernemers, afgelopen vrijdagmiddag en -avond weer een groot succes. Meer dan 250 bezoekers, afkomstig van het hele eiland, kwamen eropaf, vanuit een grote diversiteit aan bedrijven, groot en klein en vanuit diverse branches waarin de ondernemers actief zijn.

Tekst en foto: Hans Villerius

De uitnodiging om aan het ondernemersevent deel te nemen was vooral gericht aan ondernemers van Goeree-Overflakkee, met de ambitie om vlak voor de zomervakantie nog één keer alle eilandelijke ondernemers en andere betrokken partijen bij elkaar te brengen. In een setting waarbij het onderhouden van zakelijke contacten hand in hand ging met gezelligheid en in ongedwongen sfeer met elkaar genieten van een prima kwaliteit hapjes en drankjes die werden geserveerd. En waar, evenals vorig jaar, het zomerweer fantastisch meewerkte, waren alle ingrediënten aanwezig waardoor het ook tijdens deze tweede Zomerborrel goed toeven was aan het Vingerling, langs de sfeervolle haven van Middelharnis. Nieuwe contacten werden gelegd, relaties met oude bekenden werd aangehaald en vele visitekaartjes werden uitgewisseld. Er zijn zelfs al enkele oriënterende afspraken gepland. Voor de organiserende partners reden genoeg om volgend jaar een vervolg te geven aan dit succesvolle ondernemersevent en om hier een traditie van te maken. "Ook op deze manier proberen we ondersteunend en als verbindende schakel te werken voor de ondernemers op het eiland", zo reageerde Steef Visser van Visser & Visser Acountants-Belastingadviseurs. "Na het succes van vorig jaar, en nu opnieuw, blijkt wel dat het duidelijk in een behoefte voorziet. Prachtig zo!"

Met een klapstoel door Goedereede

Piet Westhoeve introduceert Accordéon Mélancolique. Foto: Martijn de Bonte

GOEDEREEDE - Het Torenmuseum, onder in de imposante dom van Goedereede staat vol met mensen. Met 120 mensen is het klapstoelconcert uitverkocht. Tijdens zijn welkomstwoord geeft André Kastelein aan dat hij blij is met de 'Harde Kern' die ieder concert aanwezig is. De deelnemers worden ingedeeld in vier groepen en gaan op pad. Met een witte klapstoel onder de arm gaan de deelnemers over de kasseien op weg naar de eerste locatie.

Door Martijn de Bonte

Groep C start met een optreden van Jolien en Lieve de Geest, een combinatie van dwarsfluit en harp. De locatie is de stadstuin van Frederieke Celle achter haar huis aan de markt. De muziek wordt onderstreept door gedichten van Niels Snoek, één van de grondleggers van De Reizende Dichters. Over het dichten zegt hij zelf: "Omdat mijn grammatica niet goed is, schrijf ik gedichten.' Bij de eerste nummers is er uitgegaan van de muziek waarbij een gedicht wordt voorgedragen, bij de laatste nummers is het andersom. Daar is muziek gezocht die past bij het gedicht. 'Heel mooi', zeggen bezoekers na afloop tegen elkaar.

'Zo gaat dat'

In de achtertuin van familie Westhoeve speelt Accordéon Mélancolique. Het duo Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran vertelt verhalen met de accordeon. Een weemoedig lied neemt bezoekers mee naar de gevoelens van immigranten die worden verscheurd door heimwee. Er is ook vrolijke muziek, zoals het sprankelende nummer dat gaat over een man van middelbare leeftijd die gaat dansen bij de haven. De meisjes willen nog steeds met hem dansen, maar na afloop zeggen ze: 'Dank u wel mijnheer.' Een man in het publiek zegt droogjes: 'Ja. Zo gaat dat.'

Dartelende vlinders

'De wind van Voorne' is een vijftal blazers, dat een intiem optreden geeft in de tuin van familie Bron. Terwijl de schemering langzaam invalt, de zwaluwen laag overvliegen speelt de groep afwisselende nummers. Het eerste nummer wordt aangekondigd als een licht ontspannend werk, zonder enige diepgang. Desondanks luistert het publiek aandachtig. Even later spelen de blazers een vroege Hongaarse dans, boven de tuin dartelen twee witte vlinders om elkaar heen als verliefde pubers. Muziek en werkelijkheid vallen samen.

Doordringend geluid

Terwijl donkere wolken aan komen drijven gaat de groep op weg naar de laatste locatie van de avond. In de tuin van familie Goekoop valt op dat er geen muzikanten aanwezig zijn. Als iedereen zit klinkt er een doordringend geluid en komt doedelzakspeler Dennis van Asselt in vol ornaat het gazon op marcheren. Hij speelt bekende en onbekende stukken en vertelt tussendoor over het instrument. Zoals het feit dat de doedelzak oorspronkelijk niet uit Schotland komt, maar uit het Midden-Oosten. Tijdens zijn optreden begint het te regenen en niet veel later komt het met bakken uit de hemel. Het publiek zoekt beschutting onder het afdak, Dennis vertelt onverstoorbaar verder. Op het moment dat het wat minder hard regent, gaat hij weer verder met spelen. Door de regen klinken de rauwe klanken van de doedelzak. 'Amazing Grace, how sweet the sound…'

Afgelopen vrijdag heeft het zevende klapstoelconcert plaatsgevonden. Het concept is eenvoudig. Bezoekers kopen een klapstoel, daarmee bezoeken ze op vier locaties een muziekoptreden van twintig minuten. De klapstoelconcerten zijn een initiatief van André Kastelein, de organisatie doet hij samen met vriend en buurman Piet Westhoeve. Het volgende klapstoelconcert is gepland op vrijdag 6 maart 2015. Kijk voor meer informatie op www.klapstoelconcert.nl.

STELLENDAM – Zaterdag 12 juli a.s. is er bij Landwinkel Keizer veel te beleven. In heel Nederland houden imkers open huis en ook imker Ad Keizer doet hieraan mee. Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Tijdens de Imkerijdag en Zomerfair bij Landwinkel Keizer kunt u zich verdiepen in de fascinerende wereld van deze dieren.

U krijgt antwoord op vragen als: wat doet een imker en waarom word je imker? Hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk? Er wordt uitleg gegeven over de werksters, darren en de koningin. U neemt een kijkje in een bijenvolk, op zoek naar de koningin! Ook worden er tips gegeven over hoe u uw tuin of balkon bijenvriendelijk kunt inrichten en hoe u kunt helpen om de bijenstand te verbeteren. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met een imker en het houden van honingbijen. Overigens is de kans klein om gestoken te worden, zodat ook kinderen zich kunnen verwonderen over deze prachtige dieren! Vind je het toch nog te eng? Er ligt ook een aantal beschermkappen gereed die je op kunt doen, zodat je zelf een echte imker lijkt! Een rondleiding kost u niets, sterker nog: U krijgt er een kopje koffie of thee bij!

In de theetuin 'Keizershof' zijn verschillende oude ambachten te bekijken, zoals een (jonge) houtdraaier en een mandenmaker. U ziet het spinnewiel weer in gebruik en u kunt zien hoe boterbabbelaars ambachtelijk worden bereid, waar u uiteraard ook van proeven mag! Ook de zomerfair bied voor elk wat wils. Doordat Keizer aangesloten is bij de coöperatie Landwinkel, worden op de fair producten aangeboden vanuit de eigen streek. Kinderen kunnen met vers fruit hun eigen gebakje maken en zich vermaken op een groot springkussen. Er zijn diverse kramen met o.a. brocante, linnen en andere leuke stoffen, snijbloemen en boeketjes die vers van het land komen, diverse soorten heerlijke kaas van Kaasboerderij Van Schaik, mooie handgemaakte fotokaarten, Hollandse kersen (eigen teelt) en aardbeien, en uiteraard ook een kraam met bijenproducten.

U kunt op uw gemak kijken bij een 10 meter lange modelbouw, of gezellig in de theetuin wat drinken. Naast dit alles is er de gelegenheid om kennis te maken met producten uit de landwinkel. Er zijn verschillende producten die u kunt proeven en proberen. Uiteraard ontbreekt de verzorging van de innerlijke mens niet. Broodjes met haring of een hamburger van Vleesboerderij Boot zijn verkrijgbaar. Of liever een lekker ijsje? Ook dat kan. Iedereen is hartelijk welkom! Er is voldoende parkeergelegenheid en ook mindervaliden kunnen de markt goed bereiken. En voor het gemak: een pinautomaat is aanwezig.

Zie voor meer informatie www.keizeragf.nl.

Peter van Heiningen 25 jaar makelaar op Goeree-Overflakkee

Peter van Heiningen.

MIDDELHARNIS - Vijfentwintig jaar geleden startte Peter van Heiningen als makelaar op Goeree-Overflakkee.

Peter begon als makelaar in Ede en in 1989 koos hij voor Goeree-Overflakkee. Hij vestigde zich in Middelharnis. In het jaar 2007 opende hij zijn kantoor Profit Makelaardij Van Heiningen.

Inmiddels is zijn groen/blauwe makelaarsbord een bekende verschijning op het eiland. Peter van Heiningen is, naast registermakelaar en taxateur voor woningen, ook registermakelaar voor bedrijfspanden en wordt in deze hoedanigheid veel gevraagd door banken en landelijke taxatiebureaus.

Veel veranderd

In 25 jaar is er veel veranderd op de huizenmarkt, maar vooral de komst van het internet heeft veel impact gehad. "Vroeger stond het nieuwe aanbod van woningen alleen in de krant en dan werd je overspoeld door telefoontjes en bezoek op kantoor. Mensen kunnen nu zelf heel veel informatie vinden op het internet", vertelt echtgenote Wilma, die nauw samenwerkt met Peter. "Toch is voor ons het persoonlijk contact en de aandacht nog steeds het allerbelangrijkste en dit wordt zeer gewaardeerd", vult Peter aan. : "Door onze betrokkenheid hebben we van diverse families al enkele generaties begeleid bij de koop- of verkoop van hun woning. Dat is natuurlijk geweldig. Dank aan alle cliënten!"

Toekomst

Voor de toekomst vinden Peter en Wilma dat het heel belangrijk blijft om "adequaat in te blijven spelen op veranderingen op de huizenmarkt".
"Daarnaast blijven Wilma, onze medewerker Hans en ik onze klanten deskundig bijstaan bij het kopen of verkopen van een huis, want het is en blijft een hele grote gebeurtenis in een mensenleven. Ons vertrouwen stellen we op God. We hebben de afgelopen jaren ook in ons werk Zijn steun mogen ervaren," aldus Peter.

Kinderomloop, opstapje naar de grote tocht

Kinderen tijdens de Omloop van 2013. Foto: Omloop G-O

GOEREE-OVERFLAKKEE - "De kinderomloop heeft twee afstanden", vertelt Inge Brandsma, vrijwilligster bij de omloop. "Namelijk de vijf en de vijftien kilometer. De vijf kilometer start om 11.00 uur vanaf de kinderboerderij en de vijftien kilometer start een uur eerder vanaf de haven in Den Bommel". Aan beide tochten doen alleen basisschoolkinderen mee. Een uitzondering wordt gemaakt voor een groep van Sjaloomzorg en het Hernesseroord. "Zij kunnen die grote afstand niet aan en het zou jammer zijn als ze helemaal niet mee kunnen doen".

Door Sam Fish

Voor de kinderen is er dit jaar niet veel veranderd. "Alleen de start van de vijf kilometer is verplaatst. De tocht van vorig jaar was net iets te kort, dus dit jaar starten we iets verderop bij de kinderboerderij. Op deze manier halen we de vijf kilometer en het is nog een leuke startplaats ook", aldus Brandsma. "De vijftien kilometer is nog precies hetzelfde als vorig jaar. Dus de kinderen die vorig jaar ook meededen weten wat ze kunnen verwachten".

Er wordt dit jaar gelopen voor KiKa Goeree-Overflakkee. De deelnemers, zowel de individuele lopers als de scholen, halen geld op. De scholen mogen de helft daarvan zelf houden voor eigen gebruik. "De loper en de school die het meeste sponsorgeld hebben opgehaald, krijgen een speciale prijs van KiKa als bedankje", legt Inge uit.

De kinderomloop is ontstaan om kinderen te enthousiasmeren voor de grote omloop. "Ze krijgen ook een echt loperspasje met hun naam en startnummer erop. Dat pasje wordt gescand bij de posten die de kinderen onderweg tegenkomen, dus het is net echt", zegt ze. "Aan het einde krijgen alle deelnemers ook nog, net als de grote mensen, een certificaat met hun naam erop en een medaille".

"Het inschrijven kan op dit moment alleen nog in groepsverband via hun school, maar vanaf 15 juli kan dit ook via de website", legt Inge uit. "Dat kan nog tot en met 22 augustus, maar niet getreurd, want ook op de dag zelf kan het nog. Dan krijg je alleen wel je certificaat pas later, dus het is leuker om van te voren in te schrijven. Mocht het niet anders kunnen, neem dan alsjeblieft gepast geld mee op de dag zelf". Het van tevoren inschrijven kan op de website www.dewandeltocht.nl of op www.omloop.com. Om mee te lopen met de vijf kilometer tocht betaal je

€ 2,50 en voor de vijftien kilometer tocht is dat € 5,-.

"Het is een hele mooie tocht over Goeree-Overflakkee en met al die kinderen, klassen en de meelopende clowns kan het niet anders dan dat het een grote gezellige wandeling wordt", aldus Inge Brandsma.

Aanloop naar de Omloop

In de weken voorafgaand aan de Omloop schrijft Eilanden-Nieuws wekelijks een artikel over de aanloop naar de Omloop. Redacteur Martijn de Bonte loopt 1 op 1. Daarom wekelijks een column van 110 woorden. www.dewandeltocht.nl

110 woorden
Nadenken

Wandelen kan op de automatische piloot. Je hoeft niet continue de 'kop erbij te houden', zoals bij mountainbiken of voetballen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat je tijdens het lopen van de omgeving kan genieten. Door het lage tempo zie je een stuk meer dan op de fiets of vanuit de auto. Het nadeel van wandelen is dat de dagelijkse gedachtestroom gewoon doorgaat. Dus het kan zomaar gebeuren dat je al lopend denkt aan een vergeten boodschap. De remedie is urenlang aan een stuk door blijven lopen. Op den duur vervaagt de maalstroom en eist het simpele lopen alle aandacht op. Wandelen is gratis therapie!

Lancering beleidsplan SOPOGO

MIDDELHARNIS – In de aula van de RGO was het woensdagmiddag druk. Dit keer vulden niet de leerlingen de aula, maar basisschoolleraren. Zij kwamen bijeen voor de lancering van het strategisch beleidsplan van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee, SoPoGo.

Door Sam Fish

Algemeen directeur en bestuurder van SoPoGo Pieter Verburgh vertelde iedereen over de inhoud van het beleidsplan, maar begon eerst over zijn zenuwen. "Ik was ontzettend bang dat er maar zestien mensen zouden komen. Ik vind het geweldig dat jullie er allemaal zijn!", liet hij de ruim zeventig basisschooldocenten weten.
Het boekje waar het beleidsplan in staat reageert op belangrijke ontwikkelingen en het vormt de inhoud van de lessen voor de komende vier schooljaren. "Leerlingen krijgen medezeggenschap en ouders worden educatief medewerker. We gaan bouwen aan een eigen SoPoGo Academie", aldus Verburgh.

"De windkracht en windrichting kunnen we niet bepalen, maar hoe we de zeilen zetten wel. We moeten samenwerken om individueel sterker te worden", moedigt Verburgh de docenten aan. "We zijn allemaal in dienst van SoPoGo, laten we dan ook één team worden".
Het beleidsplan dat door de stichting is opgesteld geldt voor alle dertien openbare basisscholen op Goeree-Overflakkee. De leerkrachten hebben zelf de doelen aangeleverd, maar weten niet van elkaar wat de ander heeft aangeleverd. Alle doelen en strategieën zijn vastgelegd in een blauw boekje dat iedereen na afloop meekreeg. Het eerste boekje werd speciaal uitgereikt aan Tamara Steens voor al haar goede werk binnen SoPoGo.

Met de afsluiter van de SoPoGo band en een sketch van twee docenten werd de bijeenkomst lachend en zingend afgesloten.

Ontwerp gemakkelijk uw eigen tuin

Voorbeeld van een tuin die door Voogd Hoveniers is gerealiseerd.

OUDDORP - Tuin & Terras Ouddorp is een onderdeel van Voogd Hoveniers, te Ouddorp. Een bekend bedrijf op Goeree-Overflakkee. Sinds juni 2014 biedt Tuin & Terras Ouddorp een extra service aan. Op www.tuinenterrasouddorp.nl staat de gratis tool 'Ontwerp je eigen tuin', die u helpt om uw tuin te ontwerpen. Een schets van uw ideeën is in een handomdraai om te zetten naar een digitaal tuinontwerp. Het ontwerp verschijnt met één muisklik in een 3D versie.

Met de tekentool maakt u direct een ontwerp dat u mee kunt nemen naar Tuin & Terras Ouddorp. Hier heeft men aandacht voor uw wensen op het gebied van tuininrichting. Met persoonlijke betrokkenheid geeft Tuin & Terras Ouddorp advies, ideeën en mogelijkheden die binnen uw situatie en budget passen. Uniek is dat het tekenprogramma behalve op de pc ook beschikbaar is voor tablets. Zodoende kan onder iedere omstandigheid en overal uw creatieve idee ingevoerd, aangepast en opgeslagen worden. Het is zelfs mogelijk om deze door te mailen naar uw vrienden en familie om hun mening te vragen.
Ervaar het gemak van de tekentool en verbaas u over de mogelijkheden! Tuin & Terras Ouddorp staat voor een goede service, een vakkundige en eerlijke begeleiding. Voor wie tijdens het tekenen vragen en/of problemen heeft, biedt de tekentool directe hulp. Bekijk de website www.tuinenterrasouddorp.nl voor meer informatie over 'Ontwerp je eigen tuin' en bekijk direct het assortiment. Volg Tuin & Terras ook op Twitter @TuinenTerrasNL en facebook.com/TuinEnTerras.

Neem voor meer informatie contact op met Tuin en Terras Ouddorp. Hofdijksweg 36a, 3253 KB Ouddorp, telefoon 0187 682952, e-mail info@tuinenterrasouddorp.nl.

NXXT viert vijfjarig bestaan

STELLENDAM – Vrijdag 27 juni vierde rijschool NXXT haar vijfjarig bestaan. Tijdens de jubileumviering is ook het nieuwe pand officieel geopend. NXXT is verhuisd van de Boezemweg in Oude-Tonge naar de Korteweg in Stellendam. NXXT is vijf jaar geleden in Breda gestart als rijschool. Vandaag de dag zijn er vijftig rij-instructeurs, in heel Nederland, die lesgeven in een zwarte NXXT auto. Eigenaar Jan Catsburg heeft ook RENTT opgezet, een bedrijf dat exclusieve auto's verhuurt. Er zijn onder andere een witte limousine en klassieke Mercedes te huur. Zie ook www.nxxt.nl en www.rentt.nl.

OUDE-TONGE - Gereformeerde Gemeente: Woensdag 9 juli 19.30 uur ds. J. Driesse
OUDE-TONGE - Gereformeerde Gemeente: Dinsdag 22 juli 19.30 uur ds. W. Harinck
OUDDORP - Gereformeerde Gemeente: Woensdag 9 juli 19.30 uur ds G. Mouw
MELISSANT - Gereformeerde Gemeente: Woensdag 9 juli 19.30 uur ds. K. Boeder

Van Bach tot Beatles: de beiaardier speelt voor iedereen

Beiaardier Jan Bezuijen speelt in de toren van Goedereede.

GOEDEREEDE – Wie de beiaard bespeelt, heeft altijd veel publiek. Zeker in grote steden als 's-Hertogenbosch, Utrecht of Goes, maar ook in een klein stadje als Goedereede. "De beiaardier speelt voor het volk en iedereen luistert, of je nu wilt of niet", zegt Jan Bezuijen, vaste bespeler van het carillon in de toren van Goedereede. "Daarom speel ik voor elk wat wils: van een psalm of een stuk van Bach tot The Beatles. Heel breed. 'Daar bij die molen', is ook regelmatig te horen. Dat vindt de molenaar schitterend."

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Bezuijen bespeelt de beiaard, ook wel carillon of klokkenspel geheten, elke zaterdagochtend en in de zomermaanden ook op donderdagochtend. Tussendoor mag hij ook nog wel eens plaatsnemen achter het klavier hoog in de toren. Als er iemand jarig is, bijvoorbeeld. Of als er een schoolklas op bezoek komt. Tijdens de Goereese Portdagen luisterde het carillon een toneelstuk nog op met de bruidsmars.

Al jaren is er ook een reeks beiaardconcerten in de maanden juli en augustus. Van 12 juli tot en met 23 augustus speelt een beiaardier elke zaterdagmiddag van vier tot vijf uur een zelfgekozen muzikaal menu. Behalve Jan Bezuijen, die twee keer alleen concerteert, zijn dat collega's uit Amsterdam, Mechelen, Bodegraven en Bovenkarspel. Beiaardier Henk Verhoef uit Amsterdam is overigens van oorsprong een Sommelsdijker. Op 16 augustus is Bezuijen samen met Martien van der Knijff te horen: quatre-mains op het carillon.

Tweeënvijftig klokken

Het instrument is in 1978 in de toren geplaatst. Dit na een initiatief vanuit de bevolking. Na een 'referendum', waaruit bleek dat veel inwoners van het stadje voorstander waren, zette de gemeente Goedereede het licht op groen. Het carillon telde toen zevenendertig klokken. Nadat de bliksem in de toren was ingeslagen en de nodige schade aan het instrument had toegebracht, was er een sponsoractie nodig om de boel te herstellen. Dat was in 1999. De actie liep zo goed dat het aantal klokken kon worden uitgebreid tot vijftig. Nu telt het carillon tweeënvijftig klokken. De laatste twee zijn toegevoegd in 2010. De grootste klok kon niet door het luik in de toren naar boven. Deze is via de steiger – er was net een restauratie gaande – en een van de openingen van de klokkenkamer op zijn plaats terechtgekomen.

"Normaliter bestaat een carillon uit zevenenveertig klokken. In Goedereede hebben we een behoorlijke uitbreiding. De zwaarste klok is 2200 kilo, de lichtste 12 kilo", zegt Bezuijen. "Je kunt er alles op spelen. Het is in Nederland een toonaangevend instrument. Collega-beiaardiers komen hier graag spelen."

Dynamisch

De beiaardier, die het carillon van Goedereede vanaf het begin bespeelt in dienst van de gemeente, maakt graag het verschil duidelijk met de klokkenspelen die bijvoorbeeld in Dirksland en Oude-Tonge zijn te horen. "Dat zijn automaten. Die spelen om de zoveel tijd een riedeltje. De aanslag is altijd even hard. Op een beiaard kun je harder en zachter spelen, het is een dynamisch instrument. Je hebt ook veel meer klokken tot je beschikking. Dat geeft heel veel mogelijkheden."

Jan Bezuijen kan met passie over het instrument vertellen en geeft ook graag een demonstratie. Met de zijkanten van zijn handen 'hamert' hij op de stokken van het klavier. Een heel verschil met de manier waarop je een piano of orgel bespeelt. Van huis uit is hij organist (en dirigent). Om het instrument in de toren te kunnen bespelen, volgde hij een zesjarige opleiding aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, een conservatoriumopleiding. "Het is een heel andere manier van spelen", wijst hij op het klavier. "Maar als het goed is speel je met je hart. Dat geldt voor elk instrument. Het mooie is ook dat je speelt voor een heel breed publiek."

In topconditie

De stukken die Bezuijen en andere beiaardiers spelen, zijn vaak bewerkingen. Zelf stelde hij de Goereese Beiaardbundel samen. Bewerkingen zijn nodig omdat Mozart, Bach en andere grote componisten geen beiaardmuziek schreven. Later kwamen er wel stukken die speciaal voor het carillon zijn geschreven, veelal door Nederlandse componisten. Niet vreemd, want de beiaard is echt een instrument van de Lage Landen. Het ontwikkelde zich vanaf de zestiende eeuw door de klokken in een stadstoren te verbinden met een klavier. Steden profileerden zich met een carillon. Reden waarom nog altijd veel Nederlandse en Belgische steden een carillon hebben. In de buurt van Goeree-Overflakkee zijn er ook beiaarden in bijvoorbeeld Zierikzee, Goes, Tholen, Middelburg, Brielle, Rotterdam en Dordrecht. De meeste heeft Jan Bezuijen wel bespeeld, maar hij zweert bij 'zijn' instrument in de toren van Goedereede. "Het is een fantastisch carillon. Een prima klavier en goed in balans. En ik houd het in topconditie."

Het publiek weet het te waarderen. Niet alleen de inwoners van Goedereede, maar ook toeristen die speciaal naar het stadje komen om de beiaard te horen. Laat de zomerconcerten maar beginnen!

Beiaardconcerten Goedereede

Iedere zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur (met uitzondering van de zaterdagen van 12 juli tot en met 23 augustus)
Iedere donderdag tijdens de zomervakantie van 11.00 tot 12.00 uur (tijdens de markt)

Zaterdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur in de maanden juli en augustus:

12 juli Jan Bezuijen (barokmuziek, een hommage aan zijn overleden collega Sjoerd Tamminga uit Goes)
19 juli Henk Verhoef, Amsterdam
26 juli Marc van Bets, Mechelen
2 augustus Gijsbert Kok, Bodegraven
9 augustus Frits Reynaert, Bovenkarspel
16 augustus Martien van der Knijff en Jan Bezuijen (vierhandig)
23 augustus Jan Bezuijen (luisterwedstrijd in samenwerking met de VVV; de winnaar ontvangt een dinerbon voor twee personen).

Meer informatie: www.janbezuijen.nl, www.goeree-overflakkee.nl, de Blaeuwe Stapper 2014 (een uitgave van de VVV Ouddorp aan Zee).

Tien jaar weekmarkt Ouddorp

V.l.n.r.: Marktmeester Jan van Nimwegen, middenstander Jan van der Bok en de marktkooplui Nico Vos en Piet Dammers. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – De weekmarkt in Ouddorp bestaat tien jaar en blijkt méér dan in een behoefte te voorzien. Dat zeggen vier mannen die nauw bij de dinsdagse markt betrokken zijn. Het zijn de Ouddorpse middenstander Jan van der Bok, de marktlui Nico Vos en Piet Dammers en marktmeester Jan van Nimwegen. Ter gelegenheid van het tienjarige jubileum kwamen ze vorige week dinsdag, 1 juli, even bij elkaar op de markt – natuurlijk ook voor een praatje en een plaatje in deze krant.

Door Hans Villerius

Het was op aangeven van de Ouddorpse middenstand, destijds, dat er een weekmarkt in het dorp kwam. De klandizie – vooral op dinsdag, waarop voorheen 's middags de winkels 'op durp' gesloten waren – liep terug en de komst van een markt zou zeker meer publiek aantrekken. Voor de toenmalige gemeente Goedereede reden genoeg om in te stemmen met het verzoek van de plaatselijke middenstand om mee te werken aan de komst van een weekmarkt in Ouddorp.
Van meet af waren het zestien ondernemers die hier wekelijks hun waren uitstalden én er – inderdaad – voor zorgden dat er meer leven in de brouwerij kwam. Naast een vaste, trouwe klantenkern uit de eigen Ouddorpse bevolking trok de markt ook veel bezoekers van buitenaf. "Wij verkopen hier goede kwaliteit voor een nette prijs", verduidelijkt groenteboer Nico Vos de toeloop van klanten. "En natuurlijk in het zomerseizoen de tienduizenden toeristen en vakantiegangers, die graag een bezoek aan de markt brengen", vult kaasboer Piet Dammers aan. Niet alleen de marktkooplui, maar ook de middenstanders waren goed met het toenemende winkelpubliek. Zo vullen ze elkaar prima aan en ze werken dan ook uitstekend met elkaar samen.

"Nog steeds zie je elk jaar het aantal klanten hier toenemen", zeggen Vos en Dammers. De twee marktkoopmannen komen al jaren op Ouddorp om hun waren te slijten, al voordat de weekmarkt er was, en zíj zijn het ook die op de markt steeds klantenacties organiseren. Zo was er ter gelegenheid van het tienjarig bestaan een actie waarbij een maandlang skelters, trampolines en waardebonnen aan klanten cadeau werden gedaan.

Samenvattend spreken de vier mannen over de markt als een "trekpleister voor de dinsdag" en als een "verrijking voor zowel de middenstand als voor de eigen bevolking", voor wie een weekmarkt de leefbaarheid in het dorp duidelijk ten goede komt.

Voor de toekomst heeft de gemeente uitbreiding van de markt op het oog, waarbij ook aan de Raadhuisstraat kramen zullen komen. Het is duidelijk: in de Ouddorpse gemeenschap heeft de weekmarkt zich een belangrijke, niet meer weg te denken plaats verworven.

Oprichting Stichting Energieke Regio

De vier bestuursleden van Stichting Energieke Regio v.l.n.r. Jaap Willem Eijkenduijn, Krijn Ratsma, Jan Verhage en Leon Blokland. Foto: Arja van der Graaff.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De landelijke uitrol van het eilandelijke initiatief Energieke Regio krijgt steeds meer vaart. Daarom is besloten de activiteiten in een stichting onder te brengen. Vrijdagmiddag 27 juni was de officiële oprichting een feit. Vier duurzame kopmannen - Leon Blokland (secretaris), Jaap Willem Eijkenduijn (algemeen bestuurslid), Krijn Ratsma (voorzitter) en penningmeester Jan Verhage - vormen het bestuur. Zij gaan vanaf Goeree-Overflakkee lokale adviseurs, gemeenten, provincies en Rabobanken in het hele land helpen om volgens de Energieke Regio-formule te werken aan energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie in de gebouwde omgeving.

Het idee voor Energieke Regio is bijna twee jaar geleden geboren tijdens een werkbezoek van o.a. Mariëtte van Empel (directeur Klimaat, Lucht en Geluid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu) aan het energie neutrale bedrijfspand van Casa Ratsma. Krijn Ratsma vertelde dat het energieneutraal ontworpen pand na oplevering bijna 50% meer energie verbruikte dan vooraf berekend was en hoe hij dit energieverbruik eenvoudig terug wist te dringen naar het berekende niveau. Het Ministerie vroeg hem ideeën aan te reiken om ook bij andere gebouwen vergelijkbare energiebesparingen te realiseren. Naar aanleiding daarvan is het pilotproject Energieke Regio Goeree-Overflakkee opgezet, met als doelstellingen energiebesparing en opwekking van duurzame energie bij minimaal 10 voorbeeld-gebouwen uit verschillende sectoren. De pilot is zo succesvol, dat men in samenwerking met drie Ministeries, Rabobank Nederland, gemeente Goeree-Overflakkee, de provinciale Natuur & Milieufederaties en Meer Met Minder werkt aan een green deal om het project uit te rollen naar 100 Nederlandse regio's.

Doelstelling en resultaten

Energieke Regio wil een substantiële bijdrage leveren aan twee doelstellingen uit het vorig jaar landelijk afgesloten SER Energieakkoord: energiebesparing in de gebouwde omgeving en decentraal opwekken van duurzame energie. De adviseurs van Energieke Regio adviseren het MKB, maatschappelijke organisaties zoals scholen, verenigingen en woningcorporaties en particuliere woningeigenaren. Alleen al op Goeree-Overflakkee heeft dat binnen een jaar geleid tot meer dan een miljoen euro aan duurzame investeringen. Ook buiten Goeree-Overflakkee weet men Energieke Regio steeds beter te vinden. Resultaat van de adviezen: aanzienlijke jaarlijkse energiebesparingen, verhoging van het comfort, een lagere CO2-uitstoot en aardig wat lokale werkgelegenheid.

Lokale en landelijke steun

Vanaf het begin hebben de gemeente Goeree-Overflakkee en onze eilandelijke Rabobank enthousiast meegewerkt aan de activiteiten op het eiland. Ook met de FOGO, de overkoepelende organisatie van ondernemersverenigingen op Goeree- Overflakkee, wordt samengewerkt aan duurzaam ondernemen. De stichting hoopt deze prettige samenwerkingen verder uit te bouwen. Landelijk heeft Energieke Regio ook niet over belangstelling en ondersteuning te klagen. Zo wordt samengewerkt in het kader van het initiatief Kleur uw Gemeente Groen met Meer Met Minder en de 12 provinciale Natuur en Milieufederaties. Staatssecretaris Mansveld en astronaut André Kuipers werkten belangeloos mee aan het eerste promotiefilmpje, dat op de website www.energiekeregio.nl te zien is. Onlangs is ook Ed Nijpels, voorzitter van de commissie die naleving van het SER Energieakkoord moet borgen, gefilmd voor het volgende promotiefilmpje.

Energieke Regio helpt te verdienen aan duurzaamheid

Minstens zo belangrijk zijn de opdrachtgevers van Energieke Regio: de bedrijven, maatschappelijke organisaties en particuliere woningeigenaren die zich laten adviseren. Energieke Regio is er immers voor hen, om ze te helpen verdienen aan duurzaamheid! Met de oprichting van de stichting is weer een stap gezet om de doelstellingen waar te maken.

Meer informatie

Op de website www.energiekeregio.nl vindt u meer informatie. Wilt u met Energieke Regio in contact komen? Bel dan naar 0187 603918 of mail naar info@energiekeregio.nl.

SVIK overhandigt instrumenten aan Amicitia

Op de foto staan v.l.n.r. Jan de Berg, Aad van der Linde, Leo Soldaat, Leen de Berg en Gerdine van den Boogert.

DIRKSLAND - De Stichting Verenigd in Kracht (SVIK) heeft op woensdag 2 juli twee instrumenten overhandigd aan Muziekvereniging "Amicitia". De heer Leen de Berg heeft deze taak op zich genomen. Leen is aan beide verenigingen verbonden. Hij is bestuurslid bij de SVIK en erelid en vrijwilliger van Amicitia. Leen werd bij de overhandiging bijgestaan door twee andere bestuursleden van de SVIK. Dit waren voorzitter Jan de Berg en penningmeester Leo Soldaat. De SVIK heeft altijd diverse activiteiten en goede doelen in de derde wereld gesteund. Vorig jaar heeft het bestuur besloten om vanaf nu periodiek een bedrag, goederen of materialen voor goede doelen en/of verenigingen in de eigen leefgemeenschap ter beschikking te stellen. Vorig jaar heeft de SVIK een donatie gedaan aan de voedselbank. Deze keer was de eer voor Amicitia. Zij werden op de repetitie avond verrast met deze gift. Amicitia is heel erg blij met dit cadeau van de SVIK. De beide bugels zijn zeer welkom en ook gelijk in gebruik genomen door leden van de muziekvereniging.

Bingo 55+ Oude-Tonge

OUDE-TONGE - De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert voor alle 55- plussers van Oude- Tonge op woensdag 16 juli een gezellige bingomiddag met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon. De middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27.